PDA

View Full Version : Sistemski lupus


stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Pero Gmaz
08.01.2010., 12:42
Ma ja ti se ko medo ubundam. Dvoje čarapa, potkošulja, majca kratkih rukava, majca dugih rukava.

Kakav je osjećaj topline na dijelu leđa gdje su bubrezi? Ima li tu topline, ili je hladno?

Pero Gmaz
08.01.2010., 12:47
meni ne pobjeli ništa samo poplavi zato nisam sigurna jeli to raynaud oni misle da je jedino sam radila ono snimanje CCTT i po tom su kao vidjeli da imam nižu temperaturu u rukama a ovo šta ja gledam po netu i ovo šta meni je po rukama ne liči baš na raynaud:ne zna:

Heh, možda je to novi sindrom? Možda ga nazovu po tvom imenu, ili imenu doktora koji ga je "otkrio"?

Pero Gmaz
08.01.2010., 12:51
Znači i ti imaš Raynaudov sindrom? A kakvi budu tebi simptomi?

Bolni, kad sam u toj fazi (kada manje vježbam, čitaj: ne vježbam). Reagira na vlagu i na hladnoću, ali više na vlagu. Sve je izdržljivo dok mi ne blokira dio mozga, a onda puknem tako daa moram stati sa svim, leći na leđa i baciti hladne prste na vrat da se zgriju. Nakon 5 minuta onda mogu funkcionirati.

leeloo27
08.01.2010., 12:55
Kakav je osjećaj topline na dijelu leđa gdje su bubrezi? Ima li tu topline, ili je hladno?

Toplo mi je, zašto?


Bolni, kad sam u toj fazi (kada manje vježbam, čitaj: ne vježbam). Reagira na vlagu i na hladnoću, ali više na vlagu. Sve je izdržljivo dok mi ne blokira dio mozga, a onda puknem tako daa moram stati sa svim leći i baciti hladne prste na vrat da se zgriju. Nakon 5 minuta onda mogu funkcionirati.

Meni reagira na hladnoću i na stres.

Pero Gmaz
08.01.2010., 13:05
Toplo mi je, zašto?

Pa pokušavam s kineskom medicinom shvatiti gdje je problem. Po tome ako se oblačiš u toliko slojeva, hladno ti je, dakle smanjena je vatra. Uzroka može biti više, ali vrtim se oko zemlje (slezena/želudac) i metala (pluća debelo crijevo). Kada malo razmislim ipak bi se odlučio za pluća, jer bi s tim regulirao cirkulaciju, pojačao srce i smanjio utjecaj bubrega. Dakle lijek bi bio tjelovježba. Ona bi pokrenula metaboličke procese, smanjila stres i omogućila tjelu da "diše", što sada očito ne može. Isto tako bi uveo crni čaj 1 šalicu dnevno (pomaže u detoksikaciji, djeluje kao prirodni kortikosteroid i regulira stolicu). Na taj način daje energiju, poletnost, volju za život....

sudoku22
08.01.2010., 16:48
Da bi zadovoljila neke kriterije za lupus trebala bi dio od 14 točaka, s tim da to još uvijek nije to. Lupus zovu još i veliki imitator.

-izrazita iscrpljenost (umor)
-glavobolje
-bolni ili otečeni zglobovi
-temperatura
-anemia (malen broj crvenih krvnih tjelešaca ili hemuglobina, ili smanjenu ukupnu količinu krvi(e sad za ovo smanjenu ukupnu količinu krvi nisam siguran u prijevod)
-oticanje (edema) u stopalima, nogama, rukama, i/ili oko očiju
-bolovi u prsima prilikom dubokog disanja (pleurisy)
-leptirasti crveni osip preko obraza i nosa (od tuda naziv lupus - ugriz vuka)
-osjetljivost na sunce ili svjetlost (photosensitivity)
-gubitak kose/dlaka (aleopecia)
-nenormalno zgrušavanje krvi
-prsti koji postaju plavi i/ili crveni(Raynaudov sindrom)
-prištevi po nosu/afte u ustima
-prištevi kao ugrizi komaraca koji svrbe (ovo je moj dodatak, koji me je pitao imunolog prilikom pregleda, našao sam na par topica o lupusu)

Izvor Američka fondacija za lupus

hej Pero Gmazu :) moji simptomi su bili prvih 5 (u manjoj mjeri) i ova zadnja 2 ali nitko prije to nije spominjao a to sam sama primjetila samo eto nisam ni znala da su simptomi..a ovo zadnje pogotovo i sada imam na par mjesta kao da me upiknulo nesto i svrbi... koja je to hrana zemlje? i da u posljednje vrijeme su mi osjetljiviji zubi..

iva64
08.01.2010., 16:53
Pero,
hvala na tekstu koji je umirujuc.Takodje preporuka preko neta me je iznenadila, mislila sam da za Zapper znaju retki, jer je to meni brat pronasao i poslao iz USA.O tome nisam pisala, jer ne volim da preporucujem nesto sto ni sama ne znam da li je efikasno.Jos kada se pojavio neki tzv. dr. Roso, koji je primitivni aparat na bazi raznih frekvencija(to bi bila imitacija ovog) naplacivao po nekoliko hiljada eura, a i pitanje je da li je to efikasno....:confused: Ovaj aparat je brat platio oko 100$.
Ja ga koristim u borbi protiv mojih bakterija u plucima (pseudomonas i klebsiela-enterobakter), naravno, ne samo njega vec i razne antibiotike, sto oralno, sto u vidu injekcija ili preko infuzija, sto inhalaciono. Da podsetim da imam fibrozu pluca sa bronhoektazijama i hronicnu infekciju ovim dvema bakterijama, koje drzim na nekom nivou da me ne ubiju. Nikad ne mogu totalno da ih se resim.
U ovoj knjizi koju trenutno citam se daju mnogi stavovi i preporuke koje si ti sa nama nesebicno podelio.
Pozdrav svima:)

blue_individual
08.01.2010., 20:24
pozdrav! imate li neke preporuke za dijete ili nacin prehrane koje su vam pomogle i nisu stetne? odkad pijem medrole dobila sam 15kg. sad sam vec neko vrijeme na 4 mg (rekli su da ce na manjim dozama sve splasnuti, ali nevidim neke promjene), a iduci tjedan bi mi trebao spustiti na 4 mg svaki drugi dan. hvala bogu, sa ostalime nemam problema, nalazi su mi u redu i nemam vecih bolova.sta mislite o homeopatiji? hvala

peta25
08.01.2010., 20:30
ima li netko možda masnice po tjelu a da nisu od udaraca?

leeloo27
08.01.2010., 20:33
ima li netko možda masnice po tjelu a da nisu od udaraca?

Jesi vadila trombocite? Ako nisi traži uputnicu i reci doktorici da ti se prave masnice bez udarca.

fufu
08.01.2010., 21:11
ima li netko možda masnice po tjelu a da nisu od udaraca?

imam ih ja budu mi najčešće po nogama.To je slaba protočnost krvi.Moraš otići liječniku da vidi što je.Može biti od kolesterola,triglicerida.
Otkad pijem Elmogan za odmašćivanje krvi sada su vrlo rijetke,tu i tamo ali u odnosu na prije nikakve.

I društvo kad ovako pišete i analizirate sve popratne bolesti onda sam tužna i bolesnija.Radije kuražite sve oko sebe jer raspravljanje na ovaj način donosi svima loše raspoloženje gdje u svakoj ovoj dijagnozi svatko sebe traži.I zato pričajte pozitivno.
Peta ovo nije bilo upućeno tebi nego svima.

leeloo27
08.01.2010., 21:19
imam ih ja budu mi najčešće po nogama.To je slaba protočnost krvi.Moraš otići liječniku da vidi što je.Može biti od kolesterola,triglicerida.
Otkad pijem Elmogan za odmašćivanje krvi sada su vrlo rijetke,tu i tamo ali u odnosu na prije nikakve.

I društvo kad ovako pišete i analizirate sve popratne bolesti onda sam tužna i bolesnija.Radije kuražite sve oko sebe jer raspravljanje na ovaj način donosi svima loše raspoloženje gdje u svakoj ovoj dijagnozi svatko sebe traži.I zato pričajte pozitivno.
Peta ovo nije bilo upućeno tebi nego svima.

Jebiga fufu, meni je ovo praktički jedini izvor informacija. Kad dođem kod specijalista, oni nemaju vremena odgovarati ti na tvoja pitanja, moja doktorica opće prakse zna neke općenite stvari, a ne znam baš puno ljudi koji imaju autoimune bolesti, tako da mi ispada da jedino ovdje sa ljudima koji imaju iste ili slične stvari kao ja mogu razmijeniti neke informacije.

A i lakše mi je kad se ovdje pojadam, jer ionako okolina nema razumjevanja, osobito kad si mlad i bolestan, to im je svima nespojivo.

iva64
08.01.2010., 21:45
Malo vidim da se čita, pa evo ima jedna zanimljiva knjiga, čak on-line:

http://www.scribd.com/doc/5039040/The-Cure-for-all-Diseases

Gospođa koja ju je napisala, umrla je krajem prošle godine od raka, ali ima zanimljiva razmišljanja. Neke stvari iz te knjige primjenjujem sam.

Što se tiče depresije, ona je obično vezana za kronične bolesti, ali mislim da se može dobro liječiti s hranom (po kineskoj medicini upotrebljavam hranu koja predstavlja energiju zemlje, smiruje i hrani). Probava počinje u ustima (želudac nema zube, pa ne može gristi hranu koju nismo dobro prožvakati), uz to ako dobro žvačete (i polako) možete se malo usporiti (biti tu i sada).

Primjetio sam da se dosta priča o zubima, a oni stvarno predstavljaju zdravlje cijelog organizma. Slaba snaga u organizmu (rasipanje energije) očituje se u slabim zubima, krvarenjima i sl. Plombe u zubima su dobra stvar, ali ne one stare crne (u njima ima dosta žive), koje su jako toksične, te ih je bolje zamjeniti novima.

Gledajući generalno, moje mišljenje je, da lupus "hvata" ljude koji su dosta u "glavi", manje se bave fizičkim aktivnostima (manje se znoje), dosta brinu (problem slezene i želuca), zatim dolazi pokušaj kontrole (crijeva i pluća), od tuda nastaje strah (problem bubrega i mokraćnog mjehura), a zatim dolazi bijes (jetra i žuć), te na kraju kolaps (srce i tanko crijevo). Kod nekog su jače izraženi jedni simptomi, kod nekog drugi, a ako samo gledamo dio simptoma, a ne cijelinu, ond se lupus seli.

Bolest udara uvijek po najslabijoj karici. Prevencija razbuktavanja bolesti nisu lijekovi, nego prehrana, vježbe i odmor. Dajte mogućnost tijelu da se samoregulira i da se ponovno podigne. Radite na sebi. Svakog dana. Upoznajte sebe bolje.
Bolest možete shvatiti i kao blagoslov, jer možete krenuti na put istraživanja i spoznati neke stvari koje ni u snu niste sanjali. I da, ništa nije slučajno.
Živi i zdravi bili.

Pero kaze-biti tu i sada. Prosle zime, kad mi je stanje bilo krticno, na neki nacin( naravno, ne zanemarujem moc ljubavi mojih bliznjih, lekove i doktore) sam prezivela i uz pomoc jednog autora kojeg sam gledala u Oprah Show na HRT-u, u pitanju je Echart Tolle, i knjiga Moc sadasnjeg trenutka(The Power of Now). Posle sam dosla i do njegovh drugih izdanja, sva su prevedena kod nas. Uopste, takva vrsta literature, koja pomaze da se covek okrene samom sebi, istrazuje, dolazi do novih razina, cesto drugima nedostupnim(jer nemaju vemena ili nisu iskusili ovo sto mi kroz bolest jesmo), uci nas da usporimo, oslusnemo i sebe i druge, zavolimo zivot na jedan drugaciji nacin.

Ziza Kovacevic
08.01.2010., 22:50
A ja ti po zimi kao medo spavam zimski san. Skroz sam umorna, spava mi se, koncentracija mi je a 0 i slabije kopčam.
ZIZA napokon sam shvatila sta si mi htjela reći. :rofl::lol: Evo nema više kvačica. :mig:

ma leello sto se tice zimskog sna iste smo i meni cesto fali koncentracije, sve je ok bitno je da se razumijemo. bravo

Ziza Kovacevic
08.01.2010., 23:04
Pero,
hvala na tekstu koji je umirujuc.Takodje preporuka preko neta me je iznenadila, mislila sam da za Zapper znaju retki, jer je to meni brat pronasao i poslao iz USA.O tome nisam pisala, jer ne volim da preporucujem nesto sto ni sama ne znam da li je efikasno.Jos kada se pojavio neki tzv. dr. Roso, koji je primitivni aparat na bazi raznih frekvencija(to bi bila imitacija ovog) naplacivao po nekoliko hiljada eura, a i pitanje je da li je to efikasno....:confused: Ovaj aparat je brat platio oko 100$.
Ja ga koristim u borbi protiv mojih bakterija u plucima (pseudomonas i klebsiela-enterobakter), naravno, ne samo njega vec i razne antibiotike, sto oralno, sto u vidu injekcija ili preko infuzija, sto inhalaciono. Da podsetim da imam fibrozu pluca sa bronhoektazijama i hronicnu infekciju ovim dvema bakterijama, koje drzim na nekom nivou da me ne ubiju. Nikad ne mogu totalno da ih se resim.
U ovoj knjizi koju trenutno citam se daju mnogi stavovi i preporuke koje si ti sa nama nesebicno podelio.
Pozdrav svima:)

pozdravljam vas sve a za ovaj ZAPPER sam cula ljetos u sarajevu koji je strucnjak za jetru bar sam ja tako cula, da ga ne bi reklamirala i on mi je savjetovao zapper ali posto ja imam vitafon koji radi pomocu zvuka nisam se smjela usuditi da to mijesam. doduse ja vitafon ne koristim svaki dan i ako i za njega kazu da je jako efikasan pogotovu u lijecenju bubrega. u sarajevu zapper kosta 500 konvertibilnih maraka ili 250 eura ali sam ja na stranici gdje sam citala o zapperu procitala jedan savjet sa lijecenjem hladnopresanim susamovim uljem i probala ga vise puta odnosno i sad ga s vremena na vrijeme probam. radi se o tom da kasikicu tog ulja a moze i bilo kojeg drugog hladnopresanog muckamo u ustima od 15 minuta najmanje ali da pri tom ne progutamo niti jednu kap. cilj ovoga je da pljuvacka koju lucimo prilikom klokrljanja ulja iz organizma izbacuje bakterije a mi ih na kraju ispljunemo. ja sam to probala malo je bljutavo ali nakon 15 minuta se pretvori u pjenu bijelu kao snijeg. bitno je ne progutati niti jednu kap jer bi onda sve to vratili u sebe i cak mogli izazvati infekciju. ako pljuvacka previse navire moze se manji dio pljuvati napolje ali ne cijela da bi ostalo jos ulja u ustima.

ma sto nas vise ima vise i znamo a nista novo nije na odmet saznati.

Ziza Kovacevic
08.01.2010., 23:17
i ja imam ove masnice po tijelu a nisu od udaraca, odnosno meni su rekli da mi to pucaju vene ali su mi rekli da je to zbog toga sto imam jako puno zeljeza u krvi, mada sam i ja imala povecan kolesterol i pijem simvastatin 20 mg. isto mi je reumatolog rekao da mi to moze biti zbog toga sto jako dugo pijem pronizon skoro 20 godina a on nakon 15 godina svakodnevnog uzimanja spada u grupu kao citostatik, tako je meni ovdje rekla reumatolog. eh dok nisam zaboravila da vas pitam da li ga neko pije ovoliko dugo i imate li vi crveni karton na kome pise ime i prezime i od kada ste poceli piti pronizon ja to imam i moram to uvijek nositi uza se u slucaju da mi pozli da mogu vidjeti da se lijecim pronizonom jer uz njega se ne mogu davati mnogi lijekovi, kao i sto moram reci pri svakom propisivanju novog lijeka da pijem pronizon.

renchi01
09.01.2010., 07:22
drage moje što se tiče modrica po nogama to vam je oc steroida,ja ih isto imam obišla sam sve i svašta ali nažalost tome lijeka nema.nego ih prestat pit to je jedini lijek,kako kaže jedan dermatolog.ali opet se nemogu pomirit stim da baš ništa nema za to.neznam tko je gre od vas napisao da pije nešto i da ima manje modrica a evo vidjela sam fufu kakve su ti totablete i od kada uzimaš steroide?jeli moguće da se modrice smanje .eto moje drage tako vam ga je to ,a šta ćemo kad ne možemo bez tableta.veliki pozdrav svima,shana što je s tobom nejavljaš se?

Pero Gmaz
09.01.2010., 07:38
Vidim da sma vas dirnuo u žicu i da dosta toga znate. Nisam siguran od čega točno nastaje lupus, ali kad sam malo kopao po sebi i gledao po drugima sam shvatio da dolazi od nas samih. Neki bi rekli otkrio si Ameriku, ali zanimljivost je da sam našao da obično svi se možemo svrstati u grupu kaotično dobri. Onda kad sam još malo više razmišljao sam shvatio zašto je to tako. Ne živimo u sadašnjosti. Uvijek brinemo tuđe brige, svi su važniji od nas, pa sam malo okrenuo ploču. Počeo sam živjeti u sadašnjosti (slušanje tjela jako pomaže), više sam se okreno sebi, ja sam zadovoljniji, a bogami je onda i okolina.
Poruka je: živite svoj život, ne tuđi.
Kao što sam napisao u nekim prijašnjim postovima, vrijeme je sada. Zanimljivost koju sam čuo, da Aboriđini poznaju samo dva vremena. Sadašnje i veliko. Veliko je prošlost i budućnost.
Dakle ako živite u prošlosti i jurite u budućnost, gubite sadašnjost i nemate mogućnosti mjenjanja svog trenutnog pravca kretanja.

Zaper je zanimljiva stvar. Recimo da nakon njegovog korištenja dolaze i "nus pojave" (ovo je pod navodnicima s razlogom). Prije nego što vam to objasnim morao bi vam samo skrenuti pažnju kako bilo koja bolest u fazi rješavanja ide. Dakle bolest kada se uspješno liječi ide iznutra prema van (od organa na kožu) ili odozgora prema dole (od glave prema stopalima). Zaper je napravio mojima da je izbacio svrbljive prištiće na koži (nešto kao epstein-barr virus) i to je nakon nekog vremena nestalo. Pojavljivalo se uvijek nakon prvog korištenja zappera nakon dugo vremena. Mene to ne zabrinjva, nego dapače izazvalo je reakciju, koje je izbacilo na kožu, što je po meni dobro.

Naglašavam da je vježbanje genijalna stvar (ali ne standardno fizičko vježbanje na koje možda mnogi od vas misle), nego malo drugačije. Vježbe koje primjenjujem se zovu Chi qung, a nisu fizički jako zahtjevne (kad sam bio u bolnici jedva sam stajao na nogama, ali sam ih radio barem 5-10 min), a rade stvarno čuda. Prvo i osnovno smiruju um, koji nam uvijek negdje leti i nije ovdje. Vježbe disanja su vezane uz to i možda one radi vrlo velik dio posla. Uglavnom s tim vježbama (ako ih se pravilno radi) fokusiramo se na sebe same, sada i ovdje. Nije svaki put jednostavno, ali ako želite dobro prvo sebi, a onda i vašim bližnjima, pokušati ćete sve, kao i ja. S tim vježbama (prije svakodnevno, sada kada stignem), hranom i odmorom, s vremenom možda možete okrenuti novu stranicu u životu. Meni je pomoglo, a nadam se da će i vama. Ali morate znati da svako novo putovanje kreće s prvim korakom, dakle morate početi nešto mjenjati. Tu i sada.
Živi i zdravi bili!

iva64
09.01.2010., 12:26
Odavno imam modrice, ne samo po nogama, vec po celom telu. To je uobicajeno za lupus, kao i za RA, pretpostavljam i za druge autoimune bolesti. Ne znam da li je od prinisona ili od trombocitopenije ili manjka hemoglobina(anemije) i ostalih "krvnih manjaka". Lepo sam rekla, u nekom ranijem postu, lupus je damska bolest, moje dame(izvinite, gospodo):mig:

Ziza, generacijo, ja sam ti na pronisonu 15 godina, ali nemam nikakvu crvenu knjizicu, samo kazem sta pijem i to je to. I ja imam vitafon, on deluje na drugacijem principu, preko zvucnika (zvuk je mehanicki talas) se izazivaju mikrovibracije u odredjenoj regiji u telu, pa tako prokrvluju lakse odr. tkivo ili organ.

Pero, sve sto kazes, slazem se. Volela bih (verujem da delim misljenje vecine), da nam das malo uputstvo za vezbe disanja.Ja sam sebe, kad sam pocela da se osluskujem, prosto posmatram spolja, kao drugu personu, dakle, sebe sam hvatala kako odem npr. u kuhinju da nesto poradim i prosto zaustavim disanje. Onda brzam, brzam....i sada dok ovo pisem, evo, uhvatila sam sebe, prosto napetosr u stomaku, grc...samo sto to sad primecujem pa nateram sebe da prodisem, da se opustim.Hvatala sam sebe da lezim u krevetu a misici napeti, kao da sam spremna za start, da ustanem i potrcim. Vezbala sam opustanje i jos to radim jer mi nije preslo u naviku, ali se trudim.

Skinula sam 15 kg od letos, od kako mi je pronison sa 40 mg, sukcesivno spustan do 7,5, ali uz samokontrolu. Evo kako: jela voce, nikako slatkise ni industrijsku hranu, kasiciu meda. Pila caj, nikakve sokove, osim cedjene sveze, i to po 1 dnevno, ostalo vode, vode... Corbe bez zapske, izmiksane, od povrca. Tostiran crni hleb, sto stariji(naravno ne pokvaren), sa tankim premazom putera ili dzema. Pila jogurt sa vrlo malo masnoce, koristila kis. mleko,kozju surutku, mladi sir. Izbacila masna mesa, uopste, meso svela na minimum, jela povrce, salate, trudila se da hrana bude sto manje preradjena ili industrijska, sto vise jednostavna. Od dodataka:omega3, kolostrum, vit. c, 1 tableta multivitaminsk/mineralna balansirana za zene, probiotik. Tako se i sad hranim. Ako me uhvati kriza (obicno uvece, kao i sve) uzmem vocku.Sve jedem jako sporo(trudim se, vezbam, razgovaram za vreme rucka sa ukucanima i njih podsticem da sporije jedu). Kolicine su mnogo manje i umerenije.
Opet sam bila preopsirna, izvinite, :)

fufu
09.01.2010., 13:50
Draga Renči nemoj odviše shvaćati ozbiljno to što ja poneki put kudim.Vidiš odvratila sam ti pažnji bar dvije minute od tvoje i moje bolesti.Zato ne zamjeraj kad ja kudim.Kudim dobronamjerno.
Leloo steroide sam uzimala sve do prošle godine do travnja.Uzdebljala se 18 kg.Nakon prestanka unutar 9 mjeseci vratila se na svoju kilažu bez ikakve dijete.Doktorica je rekla da to nije debljina nego napuhanost i da će sama od sebe otići.
Vezano za modrice.Dobila sam ELMOGAN tablete koje služe za odmašćivanje krvi i osjećam se s njima dobro. Nema više pretjeranih modrica.Tu i tamo po koja ali rijetko.Doktorica je rekla da uslijed uzmanja svih lijekova,a potpomognuto s ishranom dolazi do gustoće krvi koja ne može normalno cirkulirati žilama.Kako su žile opterećene tada počinju pucati kapilari.
Uz ovaj lijek dobila sam i CARDIOPIRIN za zaštitu srca kako ta gusta krv nebi naštetila srcu.

Pozdravljam vas sve

Ziza Kovacevic
10.01.2010., 00:46
sve vas puno pozdravljam i vucice i vukove i necemo se mozda tipkati jedno vrijeme jer ne znam hocu li biti u velikoj frci. sutra rano letim za kopenhagen na ispomoc sestri jer joj je jedna od curica bolesna pa se ja budem javila kad stignem. svakako mi ostajte zdravi i veseli dok se ne vratim a bogami i poslije.

svima veliki zagrljaj

Pero Gmaz
10.01.2010., 09:48
Prije upotrebe u praksi ovih vježbi treba zapamti slijedeća pravila:
1. Ne forsirati
2. NE FORSIRATI
3. Slušati svoje tjelo

Vježbe disnja su osnovna stvar u životu. Prva stvar koju napravite na ovom svijetu, ali i zadnja. Samo iz tog razloga bi se trebali malo zamisliti. U principu radi se samo o tome da smo uslijed "briga" zaboravili pravilno disati. Dovoljno je da usporedite svoje disanje i disanje male djece. vidjeti ćete ogromnu razliku. Dok vi dišete samo s prsnim dijelom, djeca dišu s trbušnim dielom.
dakle treba "samo" spustiti disanje u trbušni dio. Kako to jednostavno zvuči, ali kod mnogih je to teško izvedivo. Moć navike je jaka stvar.
Prvo treba oslušnuti malo kako zrak ulazi i gdje prvo "udara". Kod masu osoba sa stresom (i lošim disanjem, kao poslijedicom) događa se to da zrak ubrzava kako ga udišemo i udara prvo na otprilike sredini prsne kosti. Od tuda nastaju bolovi u prsima kao poslijedica. Uzrok je obično banalan. Skupljene nosnice (ako dišete kroz nos) ili skupljeni dio grla (ako dišete kroz usta). Poslijedica toga masu puta je nemogućnost spavanja, odmora, napetost, umor... Ima i drugih uzroka, ali budući da je disanje jedno od najčešćih problema, koncentrirati ću se na taj dio.
Kako pravilno disati? Vježbom.
Leći na leđa. Staviti ruku na trbuh, točno ispod pupka. Udah može biti forsiran, ali izdah nikako. Izdah mora biti prirodno opuštanje. Dakle, udahnete (osjećate da vam se trbuh diže), s tim da NE KORISTITE prsni dio pluća. Izdah mora biti prirodan (bez naprezanja). Kada dođete do kraja izdaha, pričekajte, skundu, dvije tri.. (pogledati pravilo 3), te započeti ciklus iz početka. Stvar jako dobro funkcionira, što možete nakon nekog vremena vidjeti sami. Lakše možete zaspatai, manje ste umorni i sl. Na početku možete biti malo "pijani", ali to se javlja jer vaše tijelo dugo nije imalo takvu količinu kisika u krvi, a možda se počelo i opuštati, što je preduvjet za samoizlječenje.
U principu takva vrst disanja je mali perpetum mobile za naše tjelo. Disanje s trbuhom masira sve unutarnje organe, pojačva njihovu prokrvljenost, izmjenu tvrari, te na kraju smanjuje utrošake energije održavanja. Pročišćava sama pluća (upotrebljavate doljnju 1/3 pluća koju obično ne upotrebljavate, a koja zna služiti kao nakupina svih mogućih virusa i bakterija), te smanjuje količinu energije potrebnu za disanje, kao i frekvenciju disanja (inače što s višim dijelom pluća dišete, to je veći stres, smanjuje se oksidacija i eto problema).
Dakle, dišite punim trbuhom (plućima). Jedna studija u Kini je pokazala da nakon prakticiranja vježbi (staviti ću i te vježbe, ali još moram dobro smisliti kako to prevesti na razumljiv jezik), volumen zraka koji možemo primiti u pluća se povećao za 30% u tri mjeseca.
Sretni i veseli bili

iva64
10.01.2010., 14:33
Veliko hvala, Pero,
krecem sa ovim vezbama.:)

iva64
11.01.2010., 08:09
http://www.b92.net/zivot/novodoba.php?nav_id=315646

Mozda ce vam svima, dragi i drage moje, prijati da procitate ovaj tekst.
Mene je "pogodio u zicu", slazem se sa njim i pokusavam da zivim drugacije, sporije, sa vise uvazavanja zivota i svih onih sitnih stvari koje zivor znace, da uzivam u sadasnjem trenutku.
Ako vam je puno ovog mog filozofiranja, izvinite:)

leeloo27
11.01.2010., 12:58
Pero imam pitanjce za tebe. Jel ti taj crni čaj koji piješ kupuješ u rinfuzi ili u filter vrećicama i koliko ga puta dnevno piješ? Ja inače volim piti čaj, probala sam i bijeli i žuti i zeleni, i ok su mi.

leeloo27
11.01.2010., 12:59
http://www.b92.net/zivot/novodoba.php?nav_id=315646

Mozda ce vam svima, dragi i drage moje, prijati da procitate ovaj tekst.
Mene je "pogodio u zicu", slazem se sa njim i pokusavam da zivim drugacije, sporije, sa vise uvazavanja zivota i svih onih sitnih stvari koje zivor znace, da uzivam u sadasnjem trenutku.
Ako vam je puno ovog mog filozofiranja, izvinite:)

Ma nije, sve što kažeš stoji. :mig:

elly5
11.01.2010., 13:16
dobro pitanje leeloo27.....i mene isto zanima taj crni čaj....i kako on uopće utječe na organizam i koliko šalica dnevno na dan piti??! ja isto pijem dosta čajeve i stvarno sam do sada dosta pila,al za crni još nisam čula?! i gdje ga se uopće može kupiti???! ljekarnoj ili ga ima u svakoj većoj trgovini.......? hvala.....i,inače PERO sve takve savjete samo piši....dobro dođu....a,i vidi se da si dobro proučio to sve...da ne bubaš gluposti.....:D pusa i pooooozzz svima.....:)

Pero Gmaz
11.01.2010., 13:25
Pero imam pitanjce za tebe. Jel ti taj crni čaj koji piješ kupuješ u rinfuzi ili u filter vrećicama i koliko ga puta dnevno piješ? Ja inače volim piti čaj, probala sam i bijeli i žuti i zeleni, i ok su mi.

Ja pijem indijski ili ruski. Kupujem onaj od Francka. Probao sam Earl grey, ali nije mi odgovarao. Mislim da je Earl Grey više za pluća, a taj sam osjećaj dobio prilikom konzumacije. Uglavnom primjetio sam da mi dugoročno pomaže kod stolice. Nije mi tako meka, nego baš kako treba. Pijem jednu šalicu dnevno, ali nikako na tašte. Taj čaj je jak, tako da ga treba dozirati. Morate malo istraživati koliko je svakome od vas dovoljno. Zeleni čaj je obično za tanko crijevo, a crni za debelo crijevo.

Pero Gmaz
11.01.2010., 13:34
[QUOTE=iva64;24469928]http://www.b92.net/zivot/novodoba.php?nav_id=315646
QUOTE]

Hvala na zanimljivom članku. Kad sam razmišljao što izaziva bolesti, prvo je došlo da zbog žurbe nemamo vremena pogledati u sebe i vidjeti koje su stvarno važne stvari. Ljubav je prva i osnovna. Ljubav prema sebi, ljubav prema drugima, uz to dolazi suosjećanje, empatija, sve vrijednosti koje gubimo s brzinom.
Možemo to usporediti s vožnjom automobila. Fokus nije isti kada vozite 40 km/h ili 100 km/h. Što brže vozite, fokus je dalje od vas, a okolinu uopće ne primjećujete. Zato treba usporiti, jer to je pretopstavka za promjene u životu.

leeloo27
11.01.2010., 14:52
Ja pijem indijski ili ruski. Kupujem onaj od Francka. Probao sam Earl grey, ali nije mi odgovarao. Mislim da je Earl Grey više za pluća, a taj sam osjećaj dobio prilikom konzumacije. Uglavnom primjetio sam da mi dugoročno pomaže kod stolice. Nije mi tako meka, nego baš kako treba. Pijem jednu šalicu dnevno, ali nikako na tašte. Taj čaj je jak, tako da ga treba dozirati. Morate malo istraživati koliko je svakome od vas dovoljno. Zeleni čaj je obično za tanko crijevo, a crni za debelo crijevo.

Ja baš htjela pitati jel taj crni čaj isto što i indijski i on me preduhitri. :D
Ja inače više volim čajeve iz rinfuze, jer u ove filter vrećice nabacaju svega i svačega. Morat ću se baciti u potragu za ovima u rinfuzi, ak nema tu kod mene naručit ću iz Kuće zelenog čaja. E a jel taj čaj nije za zatvaranje? Dosta ga ljudi pije kod proljeva.

Inače ja imam jako nizak tlak i baš sam htjela pitati tu na forumu jel zna netko s čime se još može podići tlak osim sa kavom (jer kavu ne volim i ne mogu se natjerati da je pijem) i pročitam da crni čaj ima u sebi kofeina. :cheer:

leeloo27
11.01.2010., 15:00
dobro pitanje leeloo27.....i mene isto zanima taj crni čaj....i kako on uopće utječe na organizam i koliko šalica dnevno na dan piti??! ja isto pijem dosta čajeve i stvarno sam do sada dosta pila,al za crni još nisam čula?! i gdje ga se uopće može kupiti???! ljekarnoj ili ga ima u svakoj većoj trgovini.......? hvala.....i,inače PERO sve takve savjete samo piši....dobro dođu....a,i vidi se da si dobro proučio to sve...da ne bubaš gluposti.....:D pusa i pooooozzz svima.....:)

Imaš ga za kupiti u svim trgovinama u filter vrećicama. Crni čaj ti je u biti poznatiji pod imenom Indijski čaj.

Evo copy/pasteano sa jedne stranice o crnom čaju:
...Istraživanje je pokazalo da osobe koje piju crni čaj imaju 50% manji rizik od koronarnih srčanih bolesti. Japanski znanstvenici vjeruju da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi. Brojna istraživanja ukazala su na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja, kao što su snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i popravljanje funkcije krvnih žila.

elly5
11.01.2010., 22:25
hvala vam na informacijama.....sutra ga kupujem i počinjem piti:kava:....i kolesterol mi mal narastao....6,4 mi je.....al ono...vadil sam poslije Nove i blagdana,pa nije ni čudno......:mig:

leeloo27
12.01.2010., 10:18
Probaj si potražiti u rinfuzi, ti su ti kvalitetniji nego ovi u filter vrećicama. Mislim da ću i ja danas krenuti u potragu. Ionako mi treba nešto da mi digne tlak jer mi se ovih dana vrti u glavi a mrzim kavu, tak da će mi ovaj čaj dobro doći.

Pero Gmaz
12.01.2010., 10:19
....a,i vidi se da si dobro proučio to sve...da ne bubaš gluposti.....

Pa isprobao sam jako puno toga na sebi. Senzibiliran sam oko nekih stvari, a bavim se i alternativom, te dosta čitam i učim. U principu ništa ne pišem a da nisam probao na sebi ili dobro to "probavio" na različite načine. Ne vjerujem da nam "pilulice" liječe bolesti, jer bolesti smo sami napravili (sve autoimune su vezane uz živčani sustav), nego nam samo "kupuju" vrijeme. Neki su naviknuti jednostavno živjeti na taj način, ali ja ne. S pilulama možda smanjujemo probleme, ali ne rješavamo uzrok tih problema. A uzrok je uvijek u nama. Obično smo mi (svi sa autoimunim bolestima) ti koji žele mjenjati (a i kontrolirati) druge (lakše je) nego mjenjati sebe. Recimo da se sjetim kada sam imao upale zglobova koliko sam bio ljut na druge. To je bila uzročno/posljedična veza tako da sada pazim da se ne ljutim niti na druge niti na sebe. Lakše živim.:)

Pero Gmaz
12.01.2010., 10:26
Ionako mi treba nešto da mi digne tlak jer mi se ovih dana vrti u glavi a mrzim kavu, tak da će mi ovaj čaj dobro doći.

Vrtnja u glavi može biti od različitih stvari. To može biti čisto fizički dio, što i najčešće jest (prepreka na dijelu vratne kralježnice koja stišće mišiće i smanjuje prokrvljenost), manjak tekućine (gusta krv, te teže putovanje prema gore). U slučaju da nema nekih značajnijih prepreka (pogotovo na vrhu - rameni dio leđa i vrat), te je dovoljan unos tekućine najjednostavniji i najlakši način za dići tlak je papar. Po antičkoj: neka hrana bude lijek tvoj, neka lijek bude hrana tvoja.
Živi i veseli bili!:lux:

leeloo27
12.01.2010., 10:40
Vrtnja u glavi može biti od različitih stvari. To može biti čisto fizički dio, što i najčešće jest (prepreka na dijelu vratne kralježnice koja stišće mišiće i smanjuje prokrvljenost), manjak tekućine (gusta krv, te teže putovanje prema gore). U slučaju da nema nekih značajnijih prepreka (pogotovo na vrhu - rameni dio leđa i vrat), te je dovoljan unos tekućine najjednostavniji i najlakši način za dići tlak je papar. Po antičkoj: neka hrana bude lijek tvoj, neka lijek bude hrana tvoja.
Živi i veseli bili!:lux:

Ma baš mi je od tlaka, mjerila sam tlak u par navrata i bude mi oko 90/60, jednom mi je čak bio 65/35. A i gusta mi je krv, kad sam išla pod mikroskopsku analizu kapi krvi doktorica mi nije mogla naći niti jedan eritrocit u kapi krvi da nije zaljepljen za druge.

leeloo27
12.01.2010., 10:42
Pero jel taj čaj nije za zatvaranje? Mislim da ga dosta ljudi koristi kod proljeva, baš taj indijski i ruski.

iva64
12.01.2010., 11:43
Leeloo, Pero,
drago mi je ako vam se clanak svideo. Ja ga, s vremena na vreme ponovo procitam. I oov sto kaze Pero, trudim se da ne budem ljuta ni na koga, ni na sta. Sale se sa mnom moje drugarice da sam stekla "tibetansku mudrost", kad ih smirujem i pricam kako treba sagledati sve iz drugog ugla, ne ljutiti se, oprostiti.
Dodala bih jos da ta potreba da drzis sve pod kontolom nije ocigledna (bila), nije se ispoljavala kao despotizam, nije joj to svrha, naprotiv,to drzanje svega pod kontrolom je bilo(barem kod mene )osecaj da se za sve druge moram pobrinuti, da brigom ispratim svaki njihov korak, neko bi rekao da zivim tudje zivote, a nikad samo svoj, podmetala bih sebe gde god sam mogla, samo da ja to uradim umesto drugih. Sa strepnjom za druge-bilo da ih ispracam u vrtic, skolu, brata na faks, pomisao na mamu koja npr . ide kod prijateljice, gde ima puno stepenica-da ne padne-i dok se ne javi da je stigla-nemam mira, za tatu,da nece koju popiti pa sesti u kola, za muza,sto ne ide kod dr-a,kad ima visoki pritisak, ma za gomilu nekih, meni u glavi tog trenutka smisljenih situacija. I onda, kad mi se svi jave, kad znam gde su, odahnem(imam sve pod kontrolom). Posle sam procitala da je to pasivna agresija. Prvo sam odbijala to, agresija!!! pa, ja ne podignem glas nikad-a onda idem u proucavanju dalje-agresija koja se ispoljava na unutra, okrece prema sopstvenom telu.
Ja isto ne konzumiram vise kafu, vec pije crni caj. Pre njega, ujutro popijem casu vode, zatim kasicicu meda sa nekoliko kapi propolisa i onda uz tost, kuvam caj. Kupujem indijski, ruski, ili Lipton (on je izuzetno kvalitetan, bez obzira sto je u filter vrecici, moze cak na 1 l da ispadne vrlo ukusan .
Posle konzumiram druge biljne napitke i cedjene sokove (ne kupljene).
Inace, krv je ujutro najgusca, pa je zato izuzetno blagotvorno naste popiti prvo casu vode.
Probala sam vezbe disanja, uspevaju mi u krevetu, ali probala sam sedeci i stojeci-malo teze ide:ne zna:
Po pitanju vrtoglavice, mozda treba proveriti saturaciju (koncetraciju O2 u krvi, to moze da se uradi preko one spravice sto se namakne na prst-aksimetra).
Pozdrav svima, :)
da li nas Ziza cita iz bajkovitog Kopenhagena?

iva64
12.01.2010., 11:51
Opet, greska u kucanju, spravica za prst, kojom se meri nivo O2 i ujedno br. otkucaja srca u minuti se zove pulsni oksimetar (vidjamo je cesto u prizorima iz serija od dr-ima i bolnicama, gde lezeci bolesnici imaju cevcice za O2 i ovu spravicu na prstu, a inace, kod svakog pulmologa a mozda i drugih dr-a postoje u ordinaciji).
Srecni, opusteni i zdravi mi bili:)

Pero Gmaz
12.01.2010., 11:54
Pero jel taj čaj nije za zatvaranje? Mislim da ga dosta ljudi koristi kod proljeva, baš taj indijski i ruski.

I da i ne. Čaj je za zatvaranje, ali isto sam imao iskustva, da bi umornim klijentima preporučio taj isti čaj nakon pregleda (kažu da im je stolica malo je ima ili nema, da im je neredovita, ali mi imamo različite pojmove normalnog), a da bi nakon toga bili super žene/muškarci. Nema umora, mogu sve stići, generalno bolje se osjećaju, a stolica je što s kvalitetom, što s kvantietom bolja. A po pričanju čaj zatvara, ali opet upozoravam, treba vidjeti gdje je manjak, gdje višak. To možete sami, ali ne uzimajte odmah drugi dan kao mjerilo. Za čaj da prodjeluje treba cca 2 dana (toliko traje ugrađivanje).
Što se tiče stolice, neredovita stolica (ne imati stolicu svaki dan ne znači da je stolica neredovita), ne znači odmah problem. Može biti manjak tekućine, te tijelo uzima tekućinu od bilo kuda samo da može raditi, što znači da jednostavno u crijevima nema više toliko podmazivanja, pa nastaje zastoj u zavoju.
Stolica je meni zanimljiva jer generalno predstavlja stanje organizma. Meka stolica predstavalja lošu kvalitetu organizma jer tijelo raspršuje energiju (gubi tekućinu, nema mogućnosti zadržati).
Svakodnevna stolica ne znači zdrava stolica, jer unos mora biti jednak iznosu, dakle ako ništa ne unosimo ili smanjeno unosimo, normalno da će se smanjiti i druga strana jednadžbe. To posebno vrijedi za blagdanske i postblagdanske dane.
Pravilna stolica, mora biti kompaktna, ne bi smjela ostavljati puno tragova na wc školjci i ne bi trebala jako "mirisati".
Sretni i veseli bili :lux:

leeloo27
12.01.2010., 12:03
Ma ja ću ga definitivno piti, čisto zbog toga da mi pomogne podići malo tlak. Ako mi bude pomogao i kod drugih stvari, super. Ionako dosta često si znam napraviti čaj, pa me ništa ne košta da probam i ovaj.

Pero Gmaz
12.01.2010., 15:42
...osecaj da se za sve druge moram pobrinuti, da brigom ispratim svaki njihov korak, neko bi rekao da zivim tudje zivote, a nikad samo svoj, podmetala bih sebe gde god sam mogla, samo da ja to uradim umesto drugih.

Dakle tu je prisutna briga, troši energiju slezene/želuca. Ne možemo koristiti mozak na normalan način, nego vrtimo film..., ali onaj crni.
Slijedeći korak (nakon brige) je strah.

...Sa strepnjom za druge-bilo da ih ispracam u vrtic, skolu, brata na faks, pomisao na mamu koja npr . ide kod prijateljice, gde ima puno stepenica-da ne padne-i dok se ne javi da je stigla-nemam mira, za tatu,da nece koju popiti pa sesti u kola, za muza,sto ne ide kod dr-a,kad ima visoki pritisak, ma za gomilu nekih, meni u glavi tog trenutka smisljenih situacija.

Dakle strah slabi bubrege/mokraćni mjehur. Ubrzava puls, smanjuje oksidaciju, pojavljuje se suha koža, nesanica, iscrpljenost..., a kako to izbjeći (barem tako mislimo), tako da sve imamo pod kontrolom.

...I onda, kad mi se svi jave, kad znam gde su, odahnem(imam sve pod kontrolom). Posle sam procitala da je to pasivna agresija. Prvo sam odbijala to, agresija!!! pa, ja ne podignem glas nikad-a onda idem u proucavanju dalje-agresija koja se ispoljava na unutra, okrece prema sopstvenom telu.

Kao što je Iva otkrila bila je bijesna na sebe (agresija je vrsta bijesa, kao i samoagresija), te ta agresija može uzrokovati edeme. Smanjite agresiju i smanjite ćete edeme. Ne odmah, ali s vremenom, vaše tijelo će vam biti zahvalno. Vi ćete biti zadovoljniji, smanjiti ćete depresije i život će opet postati lijep. To obećanje možete dati sebi, ali samo ako se počnete mijenjati. Mijenjati svoje navike (vidim da dosta vas ide kasno spavati, a iz iskustva vam govorim, najbolje ići spavati do 22:30), prehranu, razmišljanje, a onda se mijenja i odnos prema sebi i drugima. Mjenjajući sebe mjenjate i svijet oko sebe.
Jedino koga možete promjeniti na ovom svijetu ste vi. I nikog drugog.
Sve promjene dolaze iznutra, ako postoji želja.

Probala sam vezbe disanja, uspevaju mi u krevetu, ali probala sam sedeci i stojeci-malo teze ide

Za početak sam dao te vježbe ležeći, zato jer su lakše. Kad shvatite sistem, onda možete pokušati i sjedeći, ali je teže. Vježbe koje moram napisati se rade stojeći, ali sadrže vježbe disanja i vrlo su važna komponenta.
Ja sam znao vježbe disanja izvoditi ležeći, uz muziku koju volim, lagano pokriven s nekim prekrivačem i disati po pola sata ili sat. Onda sam znao biti stvarno "opijen".

Drago mi je da se više na ovom topicu ne priča o labaratorijskim analizama i nalazima (to su samo brojke, koje ne mogu iskazati naše osjećaje niti patnju), nego da se pokušaju otkriti stvari što nas čini bolesnima i to pokušati promjeniti, ili za početak jednostavno olakšati. Sada.
Jako mi je drago Iva, da si shvatila o čemu sam pričao u svim mojim postovima. Vidim da i ti pomalo čistiš neke stvari.
Sve autoimune bolesti su iz glave i tu se trebaju liječiti. Ali ne lijekovima, već promjenom razmišljanja.
Zdravi i veseli bili:lux:

iva64
13.01.2010., 13:43
Dragi Pero,
svaka tvoja preporuka mi je vrlo znacajna, a verujem i drugima. Da, u pravu si, sada citam raznovrsnu literaturu, sto o lupusu, sto o dubokom sagledavanju u sebe samu, sto o vezbama opustanja, prepustanja(shvatanja da ne mora sve da zavisi od mene i mog ucesca u tudjim zivotima)... Zao mi je samo sto sa ovim pristupom nisam pocela ranije.

Ipak, mislim da svi mogu i treba da nadju put koji im najvise prija, ako su to nekad lab. analize, i potreba da se one prokomentarisu i razmene, sto da ne, pa gde cemo , ako ne ovde, gde svi jedni drugima pokusavamo da pomognemo, bilo savetima, primerima iz licnog iskustva ili jednostavno da se saslusamo, jer mi imamo vise vremena od nasih doktora (koji su promenjljivo zainteresovani ), a i ista nas je muka sastavila.

A nekad i da podelimo neku srecnu vest, slicice, ili tek da se javimo:)

Pero Gmaz
13.01.2010., 14:10
Ipak, mislim da svi mogu i treba da nadju put koji im najvise prija, ako su to nekad lab. analize, i potreba da se one prokomentarisu i razmene, sto da ne, pa gde cemo , ako ne ovde, gde svi jedni drugima pokusavamo da pomognemo, bilo savetima, primerima iz licnog iskustva ili jednostavno da se saslusamo, jer mi imamo vise vremena od nasih doktora (koji su promenjljivo zainteresovani ), a i ista nas je muka sastavila.

A nekad i da podelimo neku srecnu vest, slicice, ili tek da se javimo:)

Tibetanska mudrost, neko reče, a ja neću poreći. Ponekad u želji da pomognem i sam pogriješim. Kao što kažu, pakao je popločan dobrim namjerama, zato uvijek tvrdim da treba prvo slušati sebe. Naći svoj put. Razlika je samo da sam primjetio (po sebi) da kad sam pratio sve te analize bio sam samo zabrinutiji i bolesniji. Brojke su upravljale mojim životom (kakva će biti slijedeća pretraga...), a zaboravljao sam živjeti. Nakon što sam to odbacio (taj strah, od slijedeće pretrage), počeo sam živjeti. Nisam se zamarao kakvi će biti rezultati već sam pokušao živjeti sada. Tu se u glavi dogodio onaj klik i krenulo je na bolje. Zato ne zamjerite što vas pokušavam sve malo okrenuti ka vašem bitku, vašem unutarnjem svemiru, a odmaknuti od "hladnih" brojeva koji vama mogu samo potvrditi ono što znate i osjećate.
Živi i veseli bili :lux:

iva64
13.01.2010., 19:57
Ne znam da li se to drugima od vas desilo, drage i dragi moji,
evo jednog mog iskustva, koje ima veze sa Perovom pricom.
Letos sam se bas dobro osecala, bila poletna, uspevala po cele dane bez aparata za O2, setala se, vidjala sa dragim ljudima. Doslo vreme da odem kod dr-a na redovnu analizu, kad ono---:rolleyes:
elem, hemoglobin nikakav, antitela otisla u visinu, sta ne treba to je poviseno, i obrnuto, nesto drugo snizeno ( da sad ne zamaram). Zavrsim ja na transfuziji krvi, tj. dekantiranih trombocita, (na sopstveni zahtev, samo dnevna bolnica, a ne ostanak u bolnici 2-3 nedelje, kako mi je predlagao dr). I nisam se pokajala. Ali se nisam ni dala da me ti rezultati bace u bedak:mig:

Pero Gmaz
14.01.2010., 09:40
Našao sam puno vremena za staviti malo opisa vježbi.
Ovo što će sve pisati o vježbama treba shvatiti na više načina i opet se vraćamo na osnovna tri pravila:
1.Ne forsirati
2.NE FORSIRATI
3.Slušati svoje tijelo

Vježbe su jednostavne, za nekoga sa navodnicima, za nekoga bez navodnika. Inače prvu vježbu koju ću staviti, kad sam došao iz bolnice nisam mogao napraviti 15 puta koliko sam bio slab. Samo ne posustajte, odredite si koliko vam je dovoljno. Sve što pročitate o vježbama morate promisliti u skladu sa svojim mogućnostima (tu se prvenstveno misli na u skladu sa svojim tijelom i vremenom).
Vježbe su vađene iz dvije knjige:
1.Lam Kam Chuen: The way of energy
2.Wong Kiew Kit: The art of Chi Kung

Kombinirao sam dvije knjige, jer meni nisu odgovarale neke stvari u jednoj knjizi, pa sam se poslužio drugom knjigom, što i vama preporučam (da ispitate malo vježbe da li vam odgovaraju). Ako nešto ne razumijete, ili vam nešto ne odgovara, pitajte.

Prve dvije vježbe su generalne i mogu poslužiti za zagrijavanje i prije nekih drugi vježbi. Druge dvije su specifične, te rade na smirivanju duha. Idealno za prije spavanja.

Generalno upozorenje glasi: Kada radite vježbe mora vam biti ugodno (tu se misli, na toplinu, vlažnost, umor, naprezanje), sve preko ugode, pogotovo forsiranje ne dolazi u obzir. Vježbe su neškodljive, ali ih treba primjenjivati polako. Ne možete odmah očekivati da će te raditi perfektno, zato strpljenja. Slušati tijelo. Prvo shvatiti princip vježbi, a onda ih raditi s tim da uvijek treba propitkivati sebe, svoj položaj i svoju energiju. (pogledati opet tri pravila).

Pero Gmaz
14.01.2010., 10:00
Stojite ravno s skupljenim stopalima, zatim se spustite tako da s dlanovima možete dotaknuti koljena, ali se ne naslonite na njih. Ostajete samo u toj ravnini.
U slučaju da vam je teško na taj način stajati, lagano razmaknite stopala, do mjere kada možete sigurno stajati.
Težište bi vam trebalo biti negdje između stopala, između sredine stopala i vrha palca, ali ipak malo prema sredini. Provjeravajte uvijek kako je vama i koliko se sigurno osjećate. Kad ste sigurni, lakše će te se opustiti i lakše ćete izvoditi vježbe.
Uvijek morate biti opušteni od struka prema gore. Da bi izbjegli napetost u vratu, vrat lagano skrenite prema točci na podu, jedno 2-3 metra od vas. Tako ćete dobiti prirodniji položaj vrata i glave.
Zamislite da stojite s nogama na satu i prvo krenite raditi 30 okretaja s koljenima obrnuto od sata (ruke su u ravnini koljena, ali ne diraju koljena, gledamo u točku 2-3m od nas na podu, opušteni smo od struka na gore).
Nakon što napravite 30 okretaja protiv sata, stanete i krenete se vrtiti na suprotnu stranu.
Opet napominjem sami određujete koliko ćete okretaja raditi , što zavisi o vašoj snazi (računajte da koliko napravite okretaja na jednu stranu da toliko napravite i na drugu stranu). Pogledati obavezno pravilo 1,2 i 3.

Pero Gmaz
14.01.2010., 10:38
Položaj nogu je razmaknut u širini ramena. Koljena su blago savinuta (nikako "blokirati" koljena i u svakodnevnom životu), težište je u sredini između nogu.
Što se tiče svih vježbi bolje ih je raditi bez obuće, jer nam se na taj način bolje raspoređuje težina. Bilo bi idealno da rasporedite težinu tako da je osjetite na svim prstima i da vam ide vanjskim dijelom stopala do pete (ako se sjećate kako bi izgledao pravilni otisak stopala u pijesku).
Zamislite da puštate korijenje kroz 3 točke na stopalu. Prva točka je na sredini jastučića palca, a druga je na jastučiću između 3 i 4 nožnog prsta (otprilike je razlika između njih debljina 2 palca). Treća točka je na peti, odnosno na sredini pete. Ako zamislite da puštate korijenje kroz te tri točke, biti ćete stabilniji i lakše ćete izvoditi vježbe. Strpljenje je Božija mudrost, dakle imajte malo mudrosti.
Tok vježbe je jednostavan(?). Eh koliko je jednostavnih stvari teško. Princip je jednostavan. Kada udišete se dižete, a kada izdišete se saginjete.
Dakle stojite s razmaknutim nogama u širini ramena, lagano savinuta koljena i počinjete sa saginjanjem s ispruženim rukama prema stopalima uz izdisaj (cilj nije doći s rukama do poda, već samo pratiti izdisaj). Kada završite izdisaj krenite sa udisajem na način da se lagano dižete te završite izdisaj s rukama ispruženim malo iza glave.
Važno je pratiti izdisaj i udisaj. Kada je udisaj, dižemo se, kada je izdisaj, spuštamo se. Tu je usklađivanje duha i tijela. Duh vas možda gura na jednu stranu, a tijelo na drugu, a vi to morate usmjeriti u jednom smjeru zajedničkim snagama.
Kada ste udahnuli, stojite ravno (koljena su blago savinuta) lagano spustite ruke sa strane (zadržavate dah, ali opet ne forsirate) do ravnine kada su ravne sa ramenima, a zatim lagano stavljate ruke naprijed i zajedno se spuštate s izdahom.
Dakle imamo slijed: Krećemo iz stajaćeg položaja s razmaknutim, lagano savinutim koljenima, izdah sa spuštanjem prema dole (koliko se spuštamo toliko izdišemo ili obrnuto), zatim se dižemo i udišemo, postoji onda dio gdje spuštamo ruke sa strane u visini ramena gdje ne dišemo, te zatim opet ide dio sa izdahom. Napraviti 30 puta uz primjenu pravila 1, 2 i 3.

Pero Gmaz
14.01.2010., 14:13
"U početku najjednostavnije stajanje u miru, u periodu od nekoliko trenutaka, vas može izluditi. Vrijeme od 30 sekundi vam se može činiti kao vječnost, a 5 minuta kao mučenje."

To je prijevod iz knjige, ali isto i vlastito iskustvo. Stajati u miru bi značilo stajati bez misli i slušati svoje tijelo (staviti fokus unutar sebe, ne izvan sebe). Najjednostavnije to znači slušati svoje tijelo, ali na drugačiji način, ali vjerujte mi, to je u početku bio šok. Nisam mogao "isprazniti" misli, "vrtio" mi se stalno film..., nikako uhvatiti taj fokus. S vremenom je lakše.

"Te reakcije organizma su jednostavno dokaz neprekidne napetosti u vašem živčanom sustavu, te dokaz da vam je ova vježba potrebna. Zhan Zhujang (ime grupe vježbi, po svom stvoritelju) vas je počeo upozoravati na čudne puteve energije u tijelu. U isto vrijeme to postaje i trenutak snažnog, dubokog odmora u vašem danu. Jednostavno, kao što i izgleda, ovaj početni položaj, pravilno primjenjivan, je ključ otvaranja skladišta vaše unutrašnje energije."

"Stojimo s razmaknutim stopalima u širini ramena, s koljenima blago savinutim. Vaše oči gledaju naprijed i lagano dolje (točka 2-3m na podu). Spustite malo bradu, tako da vam vrat nije gurnut prema naprijed. Smanjite bilo kakav pritisak na vrat. Dopustite ruka da slobodno vise. Opustite svoja ramena i laktove. Opustite vaše kukove i trbuh. Dopustite da se repić kralježnice "odmota", tako da niti vaš trbuh niti pozadina ne strši."

Zamislite da ste marioneta. Nit koja vas drži uspravne ide vam iz kralježnice, u liniji vrha ušiju, te izlazi iz glave i hvata se za nebo/strop. Ta nit vas drži i vi se možete opustiti. To opuštanje ide od glave, preko vrata, u ramena, ruke, prsa, struk....

"Disanje mora biti lagano, bez napora, samo kroz nos. Vaša usta bi trebala biti zatvorena, ali ne čvrsto stisnuta. Ne stišćite zube. Ako vam se stvara slina, progutajte je. Potpuno izdahnite i omogućite svojim prsima da padnu. To je najbolji položaj.
Ne stišćite prste. Dopustite da se lagano saviju i držite ih lagano razmaknute."

Dakle trebate se opustiti i disati lagano trbuhom u toj poziciji. Disanje sam vam napisao u nekom prijašnjem postu, tako da bi trebalo malo "obnoviti" znanje. Čitajte tekst i više puta (normalno nakon vježbanja) jer će te lakše shvatiti neke dijelove.

Pero Gmaz
14.01.2010., 15:12
"Ovaj položaj je osnova za mnoge druge naprednije vježbe, jer ubrzava unutrašnju cirkulaciju energije preko vaših nogu kroz cijelo tijelo u ruke i glavu. Pokušajte izdržati u ovom položaju 5 minuta (primjedba: to je samo za probu, prvi put, inače držite se pravila 1, 2 i 3). Vjerojatno ćete osjetiti značajnu količinu boli od napetosti u ramenima, rukama i koljenima. To je djelomično mišićni umor, a djelomično reakcija živčanog sustava. Budite strpljivi. Ništa što činite nije opasno. Vraćate se u prvobitno stanje duha. Vaše putovanje zahtjeva disciplinu i upornost."

Kako ne mogu staviti još slike kako bi trebao izgledati položaj (moram skenirati i prilagoditi slike) pokušati ću vam to što bolje opisati.

Razlika od prethodnog položaja je da se još malo spustite. Ruke lagano dignete i stavite kao da držite ogroman balon ili pilates loptu, s tim da prsti na rukama ne smiju biti u višem položaju od ramena. Dlanovi su lagano razmaknuti jedan od drugog (širina dlana) i gledaju prema vašem licu. Isto tako i prsti na dlanovima su međusobno razmaknuti. Težište u ovom položaju je malo prebačeno prema nazad (više možda osjećate pritisak na petama). Za olakšavanje tog položaja služi opet vaš mozak. Možete zamisliti da ste u bazenu i da se odmarate na različitim zračnim jastucima ili loptama. Funkcionira jako dobro, ako to sebi dopustite.

"Baloni su nezamijenjiv dio ovog izvanrednog sustava. Morate ih jasno zamisliti u svojoj glavi. Držeći balon u rukama otpuštate bilo kakav pritisak koji vam stišće prsa i trbuh. Držeći taj položaj jačate fizičku i mentalnu izdržljivost. Polako primjećujete snagu, pažljivo uravnoteženu, ali i osjećate pojačanu potražnju te energije koja direktno ulazi u vaše tijelo i krvotok. Drugi zamišljeni baloni su snažna pomoć za opuštanje; naučite kako potonuti u njih."

Ova vježba je jako moćna. Sam sam je upotrebljavao masu puta i masu puta me je znala iznenaditi. Nakon nekog vremena u tom položaju početi ćete osjećati "struju" kako ide između vaših dlanova.

mala vjeverica
14.01.2010., 18:31
helooooo....kak ste kaj...Perica al si se raspisao...hihihi šala šala ima korisnih savjetića...ja se spremem na kontrolu borim se s centralnim naručivanjem...moram skenirati papire da mailam...svašta....ko da se meni tek tak ide doktoru ak ne moram pa valjda me imaju u arhivi ako sam im pacijent...no dobro....

bebo raste...ima dva zuba i super je...pusaaaaaaa

Ziza Kovacevic
14.01.2010., 23:13
pozdravljam moje drago drustvo evo stigoh iz kopenhagena i vidim vi ste mi bili pravo aktivni. malo sam nesto procitala pa cu sutra detaljnije.
ja pero upravo imam rjedju stolicu i puno problema sa napuhanim stomakom. nekad prije sam pila ovaj indijski caj i dobro sam ga podnosila i pravo mi se svidio ali nemam pojma da li ga sada smijem piti jer pijem i lijekove protiv visokog pritiska.
ma ja sebe u vecini dijela ivinog posta pronalazim u sustini brinem o svima i sve nekako mora proci moju kontrolu. cesto si ne mogu pomoci jer imam autisticnog sina i on mi je najveca briga pogotovu kad je on u losim periodima tako da mi je pravo tesko voditi se ovim tvojim metodama koje si naprijed napisao. svaka ti cast kad si to ovako precizno prenio nama. ja sam prije nekoliko godina bila ovdje u danskoj u banji i kod njih je prvo sto nauce pacijenta kako lakse podnijeti bol odnosno kako se sto je moguce vise psihicki rasteretiti. sve sto si napisao sam odprilike vidjela tamo ali sam dosta toga bila zaboravila posto imam jako lose pamcenje i koncentraciju. interesuje me da li ovaj caj smijem poceti ponovo piti mozda umjesto kafe hoce li mi puno povecati pritisak, jer bi ga zelila ponovo probati upravo zbog toga sto je on dobar za debelo crijevo a ja imam problema s tim, cak mi se ponekad javi i malo krvi iza obavljene stolice i ako mi stolica nije cvrsta. potpuno si u pravu sto kazes da nam lijekovi koje pijemo ponekad i odmazu ali ja imam vise dijagnoza u organizmu tako da se ne usudim umanjiti lijekove. probam se opustiti koliko mogu i uglavnom uspijevam ali samo u dijelu koji se ne odnosi na mog sina. sto se tice ovih vjezbi procitala sam da koljena u nekim moraju biti savijena pa mi molim te napisi smijem li ih ja raditi sa protezama u koljenima i metalom pojacanom patelom. izvini svasta sam te nesto pitala ali mi je jako bitno tvoje misljenje posto vidim iz tvojih postova da imas i ogromno iskustvo a i razumijevanje cim sve ovo dijelis sa nama. puno ti hvala i od srca ti zelim svako dobro i puno zdravlja da se jos dugo druzis s nama jer meni ovo drustvo svih vas konktreno puno znaci.

sve vas pozdravljam i zelim da budete zdravi.

leeloo27
15.01.2010., 07:59
pozdravljam moje drago drustvo evo stigoh iz kopenhagena i vidim vi ste mi bili pravo aktivni. malo sam nesto procitala pa cu sutra detaljnije.
ja pero upravo imam rjedju stolicu i puno problema sa napuhanim stomakom. nekad prije sam pila ovaj indijski caj i dobro sam ga podnosila i pravo mi se svidio ali nemam pojma da li ga sada smijem piti jer pijem i lijekove protiv visokog pritiska.
ma ja sebe u vecini dijela ivinog posta pronalazim u sustini brinem o svima i sve nekako mora proci moju kontrolu. cesto si ne mogu pomoci jer imam autisticnog sina i on mi je najveca briga pogotovu kad je on u losim periodima tako da mi je pravo tesko voditi se ovim tvojim metodama koje si naprijed napisao. svaka ti cast kad si to ovako precizno prenio nama. ja sam prije nekoliko godina bila ovdje u danskoj u banji i kod njih je prvo sto nauce pacijenta kako lakse podnijeti bol odnosno kako se sto je moguce vise psihicki rasteretiti. sve sto si napisao sam odprilike vidjela tamo ali sam dosta toga bila zaboravila posto imam jako lose pamcenje i koncentraciju. interesuje me da li ovaj caj smijem poceti ponovo piti mozda umjesto kafe hoce li mi puno povecati pritisak, jer bi ga zelila ponovo probati upravo zbog toga sto je on dobar za debelo crijevo a ja imam problema s tim, cak mi se ponekad javi i malo krvi iza obavljene stolice i ako mi stolica nije cvrsta. potpuno si u pravu sto kazes da nam lijekovi koje pijemo ponekad i odmazu ali ja imam vise dijagnoza u organizmu tako da se ne usudim umanjiti lijekove. probam se opustiti koliko mogu i uglavnom uspijevam ali samo u dijelu koji se ne odnosi na mog sina. sto se tice ovih vjezbi procitala sam da koljena u nekim moraju biti savijena pa mi molim te napisi smijem li ih ja raditi sa protezama u koljenima i metalom pojacanom patelom. izvini svasta sam te nesto pitala ali mi je jako bitno tvoje misljenje posto vidim iz tvojih postova da imas i ogromno iskustvo a i razumijevanje cim sve ovo dijelis sa nama. puno ti hvala i od srca ti zelim svako dobro i puno zdravlja da se jos dugo druzis s nama jer meni ovo drustvo svih vas konktreno puno znaci.

sve vas pozdravljam i zelim da budete zdravi.


Ziza vratila se ti nama :grli:

Ja mislim da bi ti čak čaj bio bolji nego kava i da bi ti manje podizao tlak budući da crni čaj ima 4 puta manje kofeina nego kava.

Evo copy/pastam šta sam ja našla na netu:
Crni čaj zbog sadržanih sastojaka (kofeina) djeluje stimulirajuće i okrepljujuće pa smanjuje pospanost i umor.
Crni čaj možete piti i umjesto kave. Jedna šalica sadrži četvrtinu kofeina jedne šalice kave. To znači da ćete s četiri šalice čaja unijeti kofeina, koliko biste unijeli kroz samo jednu šalicu kave, a unijet ćete u organizam gotovo litru tekućine.

Pero Gmaz
15.01.2010., 11:31
interesuje me da li ovaj caj smijem poceti ponovo piti mozda umjesto kafe hoce li mi puno povecati pritisak

Mislim da neće, nego će napraviti bolje. Kod lijekova za visoki tlak (ako se ne varam) se ne smije jesti grejpfrut.

sto se tice ovih vjezbi procitala sam da koljena u nekim moraju biti savijena pa mi molim te napisi smijem li ih ja raditi sa protezama u koljenima i metalom pojacanom patelom.

Samo u prvoj vježbi zagrijavanja su koljena baš savijena. U svim ostalima su blago savijena (dakle nisu onako "zakočena" - ravna noga, nego imaju ulogu amortizera).
To je pravo mehaničko pitanje, a mislim da su prilikom ugradnje rekli što smijete i što ne smijete. Možete pokušati, ali opet uvijek ispitujete kako se vi osjećate.

Živi i sretni bili :lux:

iva64
15.01.2010., 22:13
Uh, hvala Pero, zadao si nam "domaci zadatak" . Probala sam, sa sve cevcicama u nosu, shvatam kako treba, ali do stadijuma da radim opusteno i (ako Bog da ) bez cevcica O2, bice divno. Ali, sto kazes, moram stalno da iscitavam, da se korigujem. Ovo sa zamisljenom loptom je izvrsno, onda ovo da konac drzi marionetu(sebe), pogled 2,3 m, ma super. Ja sam na you tube jos ranije nasla meditativnu muziku i polako se, uz nju opustala, ne moze se odjednom, misli samo idu tamo-vamo, tek onda vidimo koliko smo robovi razmisljanja.

Mala vjeverice, Luka je jedna srecica prava:)
Dobro nam dosla, Ziza, nadam se da ste svi OK.
Pozdrav i za Leeloo i sve ostale:)

renchi01
16.01.2010., 09:48
pozdrav svima,shana nema te odavno,jesi dobro?javi nam se!

Ziza Kovacevic
16.01.2010., 20:26
svima veliki pozdrav kako ste. ja ne bas najbolje jako mi je napuhan stomak ponovo i muci me pravo. jucer isla doktoru zbog toga i rekao mi je da ce me sledece sedmice zvati na mobitel za snimanje crijeva cim budu imali prvi slobodan termin. ma ja malo zabrinuta jer mi je tata imao rak na debelom crijevu ali sta dragi bog bude dao sve se mora podnositi. moze mi biti i od lijekova jer ih dosta pijem. pero svaki tvoj savjet zlata vrijedi ali ja nikako ne uspijevam da se usredotecim na te vjezbe a koljena me bole pri savijanju pa ne smijem forsirati jer sam imala i 6 operacija tetive.

generacijo hvala na dobrodoslici, mala vjeverice sretno sa zubicima, pozdrav i shani, renchi, leello i svi ostali da ne bih koga izostavila.

Pero Gmaz
17.01.2010., 07:27
svima veliki pozdrav kako ste. ja ne bas najbolje jako mi je napuhan stomak ponovo i muci me pravo... moze mi biti i od lijekova jer ih dosta pijem.

Može bit i od suhe hrane. Pogotovo od viška brašna u organizmu, što vjerojatno crijevca ne podnose. Može biti i reakcija od pijenja crnog čaja (ako ste počeli), jer počinje proces prilagodbe crijeva. Savjet bi bio pokušati smanjiti unos brašna (pašta, kruh, kolači), te uvesti jogurt ujutro (obični, bez voća i ne onaj od 0,7 % masti jer je on već fino tvornički "obrađen"), jer bi on pomogao crijevcima da bolje rade. Visoka masnoća dolazi rijetko od našeg unosa masnoće, već od prekomjerne brige i živciranja (to pišem radi ovih 0,7% jogurta).

pero svaki tvoj savjet zlata vrijedi ali ja nikako ne uspijevam da se usredotecim na te vjezbe a koljena me bole pri savijanju pa ne smijem forsirati jer sam imala i 6 operacija tetive.

Savjet za usredotočavanje stoji. I meni je bio problem na početku. "Rješio" sam to tako da, dok sam radio vježbe, slušao sam što mi se "događa" u tijelu. Neki put je to bilo titranje prsta, neki put stezanje mišića, neki put nešto treće. Osnovno pravilo je prvo slušati disanje (i normalno ne forsirati). S forsiranjem pomičemo granice na "namjeran" način, a kad se opustimo, granice prelazimo bez da i osjetimo. Pokušajte (vi koji možete) jednostavno dotaknuti pod s rukama. Ako ne možete malo isforsirajte, a onda se pokušajte samo saviti i pokušati opustiti (samo pazite na ravnotežu). Ide lagano, ne koristimo snagu a puno bolji je osjećaj i rezultati.

Živi i veseli bili:lux:

Pero Gmaz
17.01.2010., 07:51
Danas sam malo odlučio podijeliti neka razmišljanja s vama. Naslov govori puno, jer je to jedan o dlijekova koji sam koristio (i još uvijek koristim). Teorija (moja) ide ovako: budući da puno mozgamo, kompjuter (mozak) i žice (živci) se zagriju. To treba ohladiti s vremena na vrijeme. Ja sam to radio dok sam se tuširao. Pročitao sam knjigu o kneippovoj metodi i malo sam eksperimentirao. Uglavnom meni je to jako pomagalo (i još uvijek pomaže), drugim riječima jako dobro je to primjenjivati (po mom iskustvu).
Tehnika je jednostavna. Velika većina nas voli jako toplu vodu (zbog toga jer nam je većinom tijelo hladno, pa nam ta toplina jaaaakooo godi). Eh, ali krivo. Koliko nam godi (trenutno), toliko nam radi loše (na duži period). Bolja varijanta je da se malo tuširamo toplom, malo hladnom (poboljšava cirkulaciju), ali s time da završimo tuširanje s hladnom. Opet, kao u svakom mojem savjetu, vam napominjen ne pretjerivati. To se pogotovo odnosi na dužinu trajanja i na hladnoću vode. Radite koliko vam je ugodno i povećavajte vrijeme izmjenične temperature (toplo-hladno) s vremenom. Za zimu je pogotovo važno ne hladiti puno bubrege (bubrezi predstavljaju vodu, dakle ako ih ohladite previše, oni se pretvaraju u led, a led ne cirkulira po tijelu).
Redoslijed bi bio ovakav: S toplom vodom se tuširate, a zatim prebacite na mlaku, pa na "hladnu" (to pod navodnicima znači da provjerite koliko vam je ugodno). Za tu hladnu još jedna napomena. Nakon nastupa prvog šoka pokušajte se opustiti. Tijelo onda počinje samostalno raditi i počinje se samostalno zagrijavati. I odjednom vam hladno bude ugodno, što je normalno za živčani sustav. To je bit toga. Da tijelo se samo pokrene (na guranje).
Redoslijed tuširanja bi bio (meni je tako najlakše bilo, ali nije pravilo, jer u ovom slučaju vi određujete pravila): počinjete sa glavom, onda sa ramenima i rukama, pa onda s nogama i na kraju tijelo.

Još jedna napomena, pogotovo za ženski rod: Nikad, ama baš nikad prati kosu u vrućoj vodi. Kosa vam od vruće vode jače otpada, te imate samo više problema. Dakle za kosu što hladnija voda (ali opet ne pretjerivati).

Još jedna napomena za spavanje. Kako mozak i živci vole hladnoću, bilo bi dobro spavati u hladnoj sobi, jer ono što vam je vani (glava) lakše dođe na normalnu "radnu" tempperaturu, te se bolje odmorite, a vjerujem da se i živčani sustav jače rastereti i regenerira.

I da, kamilica (ohlađena na sobnu temperaturu) je jako dobra za miran san.

Živi i veseli bili :lux:

goga52
17.01.2010., 10:03
Bila sam na putu i sad vidim ima puno novosti.Za početak počela sam vježbe disanja kako je opisao Pero Gmaz ,a ostale vježbe ću malo kasnije dobri su to savjeti.Ponovno sam na antibioticima imam opet upalu žlijezda slinovnica neznam zašto se to ponovilo?Pozdrav svima forumašima.

Ziza Kovacevic
17.01.2010., 15:45
goga drago mi je da si ponovo tu. to za zlijezdu sto ti se povratila vjerovatno ti antibiotik nije bio dovoljne jacine jer se meni to desilo jednom.

pero hvala ti puno na svim ovim informacijama, zelji da pomognes i savjetima konkretno meni. ja ti se naime kao i svi u mojoj porodici hranimo jako zdravo i jako puno vaznosti pridajemo ishrani jer mi sin jede sve bez glutena pa sam se i ja tako uz njega pocela hraniti jedino sto ja ne pijem sojino mlijeko kao on. inace jedem jako puno salate, ugljikohidrate nikako, a crni caj jos nisam pocela piti jer ga moram prvo probati pronaci ovdje u danskoj po tim biljnim apotekama.

pozdravljam i sve ostale iz naseg drustvanca

iva64
18.01.2010., 11:35
Pozdrav svima:)
Goga, pretpostavljam da moze da iznervira kad uzimas adekvatan lek, a bolest tesko prolazi. To je tako, (znam iz mog slucaja), gde su abntibiotici neophodni, ali manje efikasni, pa se uzimaju duze ili 2 u kombinaciji(meni obavezno daju, npr. cipro i tobramycin). Naravno, pitanje je i da li je AB adekvatan, sto rece Ziza.
Generacijo,prosto ne mogu da verujem da sve ide na tebe, ma mora nesto i da te zaobidje, iskreno se nadam da je ovo sa crevima samo nesto prolazno i bezazleno (mada, koliko se secam, ta tvoja nadutost i neki bolovi traju jos od pre mesec dana). Drzim fige da bude sve OK. Kazes da zbog tvog sina svi u kuci jedete drugaciju hranu. Ovde kod nas se sada u lab. rade probe na intoleranciju,preko krvi. Ne znam da li si o tome razmisljala, ko zna, mozda tebi bas ne prija ta hrana koju sad spremas zbog sina.
Ovo za hladnu vodu, sto nas je Pero lepo posavetovao, meni je preporucila drugarica balerina, uvek je zavrsavala tusiranje sa hladnom vodom(postepeno smanjujuci), ali ne celo telo, nego noge, pozadi. I ja po navici to radim.

iva64
18.01.2010., 15:13
Ziza, generacijo,
imam jedno pitanjce za tebe-da li si primila 2 doze vakcina protiv svinjskog gripa? To te pitam, jer sam i ja primila vakcinu, a kod nas se stariji od 65 god. 2 puta vakcinisu, a govori se da treba i hronicari. Sta si ti saznala?
Uzgred,da li si resila onu zapetljanciju oko starateljstva?
Pozdrav svima:)

shana
18.01.2010., 16:23
pozdrav drage moje, samo da vam se nabrzinu javim. ja sam dobro, evo herpes je skoro prosao, jos par ranica. (p.s. ziza jel tebe poslije uzasno svrbjelo?) potpuno sam u faksu, kolokviji, ispiti i tako to pa se slabo javljam i slabo sam citala. javit cu se posteno cim uhvatim vremena ;) pusa svima

goga52
18.01.2010., 18:01
Draga Ziza opet sam tu pijem ti antibiotik Klavocin onaj jaki pa ću vidjeti kako će biti.Iva64 ono što si napisala cipro i tobramycin dali su antibiotici?Kupila sam zeleni med od travara Pere Antičevića za jačanje imuniteta i pijem paragvajski mate čaj.Što se tiče tuširanja toplo hladno ja sam to prošle godine probala i valjda sam postupila preagresivno pa sam se čak prehladila nisam slušala svoje tijelo kao što kaže Pero Gmaz treba ići postepeno.Pusa svima.

Pero Gmaz
18.01.2010., 18:39
Dobar dan, dobri ljudi.

Vidim da ste krenuli s radom. To je dobra priprema za proljeće.

Ponovno sam na antibioticima imam opet upalu žlijezda slinovnica neznam zašto se to ponovilo?Pozdrav svima forumašima.

Goga, možda bi pomoglo malo više jesti kuhane mrkve. Ona neki put zna smiriti takve upale. Isto tako postoji točka ispod lijeve strane vilice, ispod očnjaka. Da bi se masirala, mora biti lagano otečena (morate je osjetiti). Onda se može masirati do ugodne boli. Pomaže dosta puta (ako je osjetite)

Želio bi vam unijeti malo ljepote života i razmišljanja svima vama. Neki put se pitamo oko masu stvari imaju li smisao. Pa u principu, ako smo loše volje nemaju, ali ako želite malo gledati život na način da se odmaknete svakodnevnice, neki se okrenu religiji, a neki filozofiji, neki psihologiji, a ja volim sve po malo.
Zanimljivu stranicu (na kraju sam kupio i knjigu od autorice) našao sam ovdje, a svako toliko stavlja i nove teme:
http://www.poticaj.net/?article=147

Živi i vesli bili :lux:

sudoku22
18.01.2010., 20:03
I ja opet imam upalu zlijezde slinovnice(podusnice) zapravo po nalazima krvi ispada da mi nije ni proslo ali buduci da mi je virusna upala doktor.mi ne moze antibiotike dati za to,a koliko sam razumila terapija koju sad uzimam mozda cak i djeluje suprotno na tu virusnu upalu..

Ziza Kovacevic
18.01.2010., 22:15
pozdrav drage moje, samo da vam se nabrzinu javim. ja sam dobro, evo herpes je skoro prosao, jos par ranica. (p.s. ziza jel tebe poslije uzasno svrbjelo?) potpuno sam u faksu, kolokviji, ispiti i tako to pa se slabo javljam i slabo sam citala. javit cu se posteno cim uhvatim vremena ;) pusa svima

je shana grozno me svrbilo pa skoro i dvije sedmice iza kad je sve proslo sto se tice ranica. sad pazi da se ne nerviras jer se stresom ako je u prolazu zna ponovno vratiti. samo opusteno mirno i bit ce sve u redu. sto se tice svrbeza budi mirna to ti je propratna faza.

pusa nadam se da sam ti bar malo pomogla

Ziza Kovacevic
18.01.2010., 22:32
Ziza, generacijo,
imam jedno pitanjce za tebe-da li si primila 2 doze vakcina protiv svinjskog gripa? To te pitam, jer sam i ja primila vakcinu, a kod nas se stariji od 65 god. 2 puta vakcinisu, a govori se da treba i hronicari. Sta si ti saznala?
Uzgred,da li si resila onu zapetljanciju oko starateljstva?
Pozdrav svima:)

pusa generacijo bas ti hvala sto brines o meni kao i svima pojedinacno.ja sam ti primila dva dijela te vakcine, odnosno dvije doze prvo jednu dozu pa onda nakon tri sedmice drugu dozu. nebitno je u koliko doza ces je primiti bitno je da je primis cijelu.
nama su ovdje rekli kao da se te dvije doze daju kao ekstra zastita za hronicare i starije od 65 godina i ako moja mama nije primila tu ekstra dozu.
sto se tice starateljstva jos nismo dobili nikakav odgovor a rekli su nam da ne bi trebalo biti nikakvih problema da muz dobije starateljstvo jer ovdje se kao to starateljstvo ne moze imenovati na dvije osobe i ako o sinu obadvoje odlucujemo i potpisujemo ali papir ce biti samo na muzevo ime.
cudno i glupo ali je tako pa se nadam da ce doci do kraja ovog mjeseca jer nam tada istice otprilike tih 6 sedmica koliko traje proces. ma ti papiri su nas izludili kakve gluposti pisu na njima i hiljadu pitanja i potpitanja ali eto jos samo cekamo odgovor.
ma ne ostaje mi nista nego da povladjujem muzu da se ne bi razveli jer bi onda imala problema ponovo traziti starateljstvo, malo se salim hvala bogu pa mi to ide kako treba mislim na brak i kroz sta smo sve prolazili zajedno ne mislim da nas moze nesto rastaviti jer je on prosto takav covjek, miran i stalozen i uvijek mene ruzi sto ja kao sve svacam izvrnuto.
sto se tice ove nadutosti pogorsalo se u zadnjih mjesec dana a ja neke promjene osjecam vec skoro godinu dana i doktor mi je samo dao vise magnezijuma da pijem i rekao da probamo tako bez nekih tezih pregleda, ali eto dosao red i na to. jos uvijek ne znam o kom pregledu je rijec ali znam da je pregled crijeva a to ce odluciti gastrolog jer cu s njim prvo pricati prije pregleda. sto se tice hrane mi ti jedemo zelenis, sve bez glutena i kezeina sto bi i trebalo po ovoj dijeti za crijeva pa mislim da mi nije od toga. ja sam skoro pa sigurna da su mi ovi stresovi pogorsali stanje, starateljstvo, pa bolest sina, pa majke koja je stvarno bila na rubu smrti i jos uvijek nije potpuno dosla sebi ali sta da radim kad sam takva osoba.

nadam se da je s tobom stanje bolje stvarno ti to zelim od srca a nekako nam je pero dosao kao melem na ovaj forum.

Ziza Kovacevic
18.01.2010., 22:36
Draga Ziza opet sam tu pijem ti antibiotik Klavocin onaj jaki pa ću vidjeti kako će biti.Iva64 ono što si napisala cipro i tobramycin dali su antibiotici?Kupila sam zeleni med od travara Pere Antičevića za jačanje imuniteta i pijem paragvajski mate čaj.Što se tiče tuširanja toplo hladno ja sam to prošle godine probala i valjda sam postupila preagresivno pa sam se čak prehladila nisam slušala svoje tijelo kao što kaže Pero Gmaz treba ići postepeno.Pusa svima.

goga pazi sa tim preparatima za jacanje imuniteta jer ti lupus ne voli jacanje imuniteta bar sam ja to tako shvatila iz razgovora s ljekarom u smislu da se bolest aktivira ako se ojaca imunitet ma da i mene buni zasto nas vecina onda pije imuran.

pusa svima

Ziza Kovacevic
18.01.2010., 22:42
Dobar dan, dobri ljudi.

Vidim da ste krenuli s radom. To je dobra priprema za proljeće.Goga, možda bi pomoglo malo više jesti kuhane mrkve. Ona neki put zna smiriti takve upale. Isto tako postoji točka ispod lijeve strane vilice, ispod očnjaka. Da bi se masirala, mora biti lagano otečena (morate je osjetiti). Onda se može masirati do ugodne boli. Pomaže dosta puta (ako je osjetite)

Želio bi vam unijeti malo ljepote života i razmišljanja svima vama. Neki put se pitamo oko masu stvari imaju li smisao. Pa u principu, ako smo loše volje nemaju, ali ako želite malo gledati život na način da se odmaknete svakodnevnice, neki se okrenu religiji, a neki filozofiji, neki psihologiji, a ja volim sve po malo.
Zanimljivu stranicu (na kraju sam kupio i knjigu od autorice) našao sam ovdje, a svako toliko stavlja i nove teme:
http://www.poticaj.net/?article=147

Živi i vesli bili :lux: pozdrav i tebi i hvala ti na svim ovim savjetima, a hvala i bogu pa nam te poslao da nam das vise snage i volje da nesto u svom zivotu mijenjamo a ono ako vec ne mozemo bez lijekova, dao si nam par vjezbi i uputa sta cemu pomaze da bar o tome razmisljamo i malo prestanemo osluskivati sta nas boli.

u pravu si sto se tice ovog zadnjeg da se neko okrene necemu ja sam najvise okrenuta dragom bogu a vjerujem i ljudima i sigurna sam da upravo zbog toga ovoliko puno mogu podnijeti.

pozdrav veliki ti saljem i ostani nam takav veseo i pricljiv pa nam jos stosta napisi odnosno daj nam jos koji savjet

goga52
19.01.2010., 08:07
Pero odmah počinjem s kuhanom mrkvom ono što si rekao za masažu to sam već čula i svakodnevno masiram oko uha s obadvije strane.Ziza taj med za jačanje imuniteta se pije s čajem i ne može tako jako ojačati imunitet hvala ti na savjetu.Tako dragi moji život teče dalje i naša nadanja u bolje sutra.

Pero Gmaz
19.01.2010., 10:18
... ono što si rekao za masažu to sam već čula i svakodnevno masiram oko uha s obadvije strane.

Nisam mislio na taj dio. Mislio sam na prednjem dijelu vilice, ispod same vilice u mekom tkivu, u razini lijevog očnjaka (jer boli lijeva strana).
Masiranje iza uha bi moglo izazvati čak te simptome (upala), jer je to dio meridijana žući, a žuć i slezena su povezani kanalom (slezena je ona koja kontrolira slinu po kineskoj medicini) Budući da se radi o žljezdi slinovnici, možda bi bilo dobro masirati područje gdje vam dolaze ručkice od naočala, pa palac iznad na prijelazu između kože i kose (ta točka je jako korisna i kod nereproduktinvnog kašlja- suhog).
Opet napominjem to se masira u slučaju da postoji nekakva "tvrdoća" ili je bolno. Masira se kružnim pokretima, na način da nam ne izaziva bol (dozvoljava se samo "ugodna" bol, bol na granici ugode i bola, kada su najači efekti). Ne pretjerivati ni sa čim. Masiranje nečega-što-nam-je-netko-rekao da je dobro, a nama samima ne godi, nije dobro. Ja nisam toliko pametan koliko vaše tijelo. Njega treba slušati.
Molim te javi kako ide.

Živi i veseli bili :lux:

renchi01
19.01.2010., 14:49
pozdrav svima,da vas pitam ,da li je netko od vas prekinuo piti rezochin zbog očiju?zanima me to bila sam kod očnog doktora pa mi je rekao da imam neke mrlje kaže da može i od steroida to bit a ne mora značit možda ih imam odavno a možda sam se rodila s tim pa mi je rekao da dođem za 3 mj.da vidi hoće li se širit.imam i dioptriju minus 05 to je naj minimalnija mogu nosit naočale a mogu da ih ne nosim kaže zbog tv.jasnije bi vidila.eto dragi moji pa ako nešto znadete o tome javite mi !!!

goga52
19.01.2010., 15:53
Dobro Pero shvatila sam pa ću tako i postupiti dobar savjet.Bay

iva64
19.01.2010., 18:51
Iva64 ono što si napisala cipro i tobramycin dali su antibiotici?K

Goga52, jesu AB, ciprocilin iz grupe Cefalosporina, a tobramycin iz Aminoglikozida.Obicno se daju (u mom slucaju, jer nam je imunosistem pomalo rastimovan) 2 u kombinaciji, ali iz razl. grupa. Uvek radim antibiogram i to u 3 laboratorije (po savetu mog dr-a), da budemo sigurni. Nadam se da si se do sad ove muke vec rastosiljala, kao i Sudoku.
Pozdrav svima:)

Ziza Kovacevic
19.01.2010., 19:11
Pero odmah počinjem s kuhanom mrkvom ono što si rekao za masažu to sam već čula i svakodnevno masiram oko uha s obadvije strane.Ziza taj med za jačanje imuniteta se pije s čajem i ne može tako jako ojačati imunitet hvala ti na savjetu.Tako dragi moji život teče dalje i naša nadanja u bolje sutra.

tako je goga bit ce bolje sutra i svaki sledeci dan.

mi evo pripremamo tortu za sinov rodjendan a treba biti velika da stanu 23 svijecice koje on obozava puhnuti i izgasiti.

sve vas grlim i pozdravljam i svi ste pozvani na nasu malu festu

Ziza Kovacevic
19.01.2010., 19:18
pozdrav svima,da vas pitam ,da li je netko od vas prekinuo piti rezochin zbog očiju?zanima me to bila sam kod očnog doktora pa mi je rekao da imam neke mrlje kaže da može i od steroida to bit a ne mora značit možda ih imam odavno a možda sam se rodila s tim pa mi je rekao da dođem za 3 mj.da vidi hoće li se širit.imam i dioptriju minus 05 to je naj minimalnija mogu nosit naočale a mogu da ih ne nosim kaže zbog tv.jasnije bi vidila.eto dragi moji pa ako nešto znadete o tome javite mi !!!

opet ja, ja sam prekinula plaqenil to ti je kao i rezohin po drugi put prije dvije nedjelje kad sam bila kod ocnog pa ga necu piti dok odem na kontrolu u martu kod reumatologa. meni je ocni doktor rekao da ga prekinem piti zato sto slabije vidim dioptrija mi je porasla sa 0,75 na 1,75 na jednom oku a i javljali su mi se neki kao svici na bijelu boju, pa ne smijem rizikovati.

otkako ga ne pijem nisam primijetila nista na gore sto se tice bolova u zglobovima a pretrage krvi nisam od tada radila.

goga52
20.01.2010., 07:44
Draga Ziza sretan rođendan tvom sinu da ih provedete zajedno sretno i taj dan da bar malo ostavite brige što ih imate na stranu.Da bar mogu rado bih ti došla ali si dalekoooo.Pusa:)

goga52
20.01.2010., 08:05
iva64 hvala ti na odgovoru sada mi je bolje a pitat ću svoju doktoricu ako se opet ponovi.Pusa

Pero Gmaz
20.01.2010., 14:15
Ziza ugodno se provedite, sretno bilo vasem sinu i uzivajte.

Živi i veseli bili :lux:

leeloo27
20.01.2010., 14:34
Ziza sve najbolje tvome sinu!!! :mig:

Imam jedno pitanjce za tebe opet vezano uz Sjogrena. Jel ti se događa da ti se usta totalno osuše kad moraš nešto pričati bez prestanka recimo nekih 10 minuta?
Meni se to dogodilo danas na razgovoru za posao. Usta su mi se totalno osušila, a bilo mi neugodno tražiti od njih da mi daju vode.
Ja sam sve više uvjerena da će moja konačna dijagnoza biti Sjogrenov sindrom, jer mi se ovo gore događa u zadnje vrijeme, nikad prije mi se to nije događalo.
Ajd oči još nekako pretrpim, ukapam kapi i bude ok jedno vrijeme, al ovo s ustima me baš iritira u zadnje vrijeme.

AnaG2
20.01.2010., 15:51
pozdrav svima,da vas pitam ,da li je netko od vas prekinuo piti rezochin zbog očiju?zanima me to bila sam kod očnog doktora pa mi je rekao da imam neke mrlje kaže da može i od steroida to bit a ne mora značit možda ih imam odavno a možda sam se rodila s tim pa mi je rekao da dođem za 3 mj.da vidi hoće li se širit.imam i dioptriju minus 05 to je naj minimalnija mogu nosit naočale a mogu da ih ne nosim kaže zbog tv.jasnije bi vidila.eto dragi moji pa ako nešto znadete o tome javite mi !!!

Kod uzimanja Rezochina potrebno je kontrolirati vid jer on izaziva neke promjene na roznice pa moze doci do pogorsanja vida i slijepoce,sto je rijetko.Meni je oftamologica prekinula Rezochin jer mi se stvarala neka masa na roznici.Nakon 6mj se povuklo pa sam nastavila i redovito se kontroliram.

AnaG2
20.01.2010., 15:56
Ziza sve najbolje tvome sinu!!! :mig:

Imam jedno pitanjce za tebe opet vezano uz Sjogrena. Jel ti se događa da ti se usta totalno osuše kad moraš nešto pričati bez prestanka recimo nekih 10 minuta?
Meni se to dogodilo danas na razgovoru za posao. Usta su mi se totalno osušila, a bilo mi neugodno tražiti od njih da mi daju vode.
Ja sam sve više uvjerena da će moja konačna dijagnoza biti Sjogrenov sindrom, jer mi se ovo gore događa u zadnje vrijeme, nikad prije mi se to nije događalo.
Ajd oči još nekako pretrpim, ukapam kapi i bude ok jedno vrijeme, al ovo s ustima me baš iritira u zadnje vrijeme.

Leeloo ja imam slican problem,stalno sam zedna i usta mi se suse ali nemam probleme sa ocima.Da li mi mozes navesti jos koji simptom kod Sjogrena?

leeloo27
20.01.2010., 16:03
Leeloo ja imam slican problem,stalno sam zedna i usta mi se suse ali nemam probleme sa ocima.Da li mi mozes navesti jos koji simptom kod Sjogrena?

Nije mi još potvrđen, al mislim da kad budem išla slijedeći puta kod imunologinje i opišem joj simptome da će se i ona složit sa mnom. Uglavnom, imam suhe oči, usta, otiču mi zglobovi, znale su mi se upaliti žlijezde iza ušiju, pozitivan mi je ENA screen, povišen mi je reuma faktor...

renchi01
20.01.2010., 16:23
ziza puno hvala na odgovoru i meni ti je isto tako kao svici što kažeš.Ana hvala i tebi na odgovoru puno mi to znači sad sam sigurna da mi je to od rezochina.pusa!

Ziza Kovacevic
20.01.2010., 18:45
Draga Ziza sretan rođendan tvom sinu da ih provedete zajedno sretno i taj dan da bar malo ostavite brige što ih imate na stranu.Da bar mogu rado bih ti došla ali si dalekoooo.Pusa:)

hvala draga goga na ovako lijepim zeljama i ja tebi i tvojoj porodici zelim uvijek srecu i puno zdravlja

Ziza Kovacevic
20.01.2010., 18:47
Ziza ugodno se provedite, sretno bilo vasem sinu i uzivajte.

Živi i veseli bili :lux:

hvala pero i tebi i tvojoj porodici svako dobro zelim.

Ziza Kovacevic
20.01.2010., 18:57
Ziza sve najbolje tvome sinu!!! :mig:

Imam jedno pitanjce za tebe opet vezano uz Sjogrena. Jel ti se događa da ti se usta totalno osuše kad moraš nešto pričati bez prestanka recimo nekih 10 minuta?
Meni se to dogodilo danas na razgovoru za posao. Usta su mi se totalno osušila, a bilo mi neugodno tražiti od njih da mi daju vode.
Ja sam sve više uvjerena da će moja konačna dijagnoza biti Sjogrenov sindrom, jer mi se ovo gore događa u zadnje vrijeme, nikad prije mi se to nije događalo.
Ajd oči još nekako pretrpim, ukapam kapi i bude ok jedno vrijeme, al ovo s ustima me baš iritira u zadnje vrijeme.

hvala leeloo na lijepim zeljama i mi svu srecu zelimo tebi i tvojoj porodici.

to su ti prvi i osnovni simptomi sjogrena. ma nemoj se bojati nije to tako strasno bude tesko ispocetka ali poslije se navikne na to a i nisu uvijek usta suha i oci. probaj uzeti neku malo kiselu zvaku jer ce ti ona izazivati pljuvacku pa je samo drzi u ustima da ne bi preforsirala odnosno iritirala zlijezde slinovnice. bilo bi najbolje ako bude sjogren da ispocetka koristis lijekove ako ti ih propisu i potvrde sjogren jer ce ti to najbolje pomoci jer ja sada samo povremeno stavim ovaj gel u oci a sprej umjesto pljuvacke uopste ne upotrebljavam. pazi i to dolazi iza stresova da se sjogren aktivira, mozda je malo nevjerovatno ali u to sam se uvjerila uvijek mi se aktivirao iza neke sekiracije ali mi je najgore sto mi se upale te zlijezde iza usiju.

svaku srecu ti zelim

leeloo27
20.01.2010., 19:04
hvala leeloo na lijepim zeljama i mi svu srecu zelimo tebi i tvojoj porodici.

to su ti prvi i osnovni simptomi sjogrena. ma nemoj se bojati nije to tako strasno bude tesko ispocetka ali poslije se navikne na to a i nisu uvijek usta suha i oci. probaj uzeti neku malo kiselu zvaku jer ce ti ona izazivati pljuvacku pa je samo drzi u ustima da ne bi preforsirala odnosno iritirala zlijezde slinovnice. bilo bi najbolje ako bude sjogren da ispocetka koristis lijekove ako ti ih propisu i potvrde sjogren jer ce ti to najbolje pomoci jer ja sada samo povremeno stavim ovaj gel u oci a sprej umjesto pljuvacke uopste ne upotrebljavam. pazi i to dolazi iza stresova da se sjogren aktivira, mozda je malo nevjerovatno ali u to sam se uvjerila uvijek mi se aktivirao iza neke sekiracije ali mi je najgore sto mi se upale te zlijezde iza usiju.

svaku srecu ti zelim

Jel taj sprej potiče stvaranje pljuvačke ili je on samo nadomjestak?
Inače ja žvačem žvake, ali baš na ispitu na faksu ili evo kao danas, na razgovoru za posao ne mogu žvakati žvaku. A jako je neugodan osjećaj kad se usta osuše a ti moraš nastaviti normalno pričati kao da se ništa ne događa.

iva64
20.01.2010., 19:12
Draga generacijo!

Zelim tvom sinu srecan rodjendan, da ga slavite svi zajedno jos dugo, dugo:Pivo::tulum::trio:

Divno je sto imas tako lep i stabilan brak, da si okuzena bliznjima koji te vole.
Vole te i tvoji vukovi:mig:

Ziza Kovacevic
20.01.2010., 19:14
ziza puno hvala na odgovoru i meni ti je isto tako kao svici što kažeš.Ana hvala i tebi na odgovoru puno mi to znači sad sam sigurna da mi je to od rezochina.pusa!

pa za to sluze prijatelji nema potrebe da se zahvaljujes i ako ga pocnes ponovo piti ovo kao sto je cini mi se ana napisala redovno kontrolisati oci, bilo bi najbolje svako tri mjeseca.

svako dobro ti zelim

Ziza Kovacevic
20.01.2010., 20:23
Jel taj sprej potiče stvaranje pljuvačke ili je on samo nadomjestak?
Inače ja žvačem žvake, ali baš na ispitu na faksu ili evo kao danas, na razgovoru za posao ne mogu žvakati žvaku. A jako je neugodan osjećaj kad se usta osuše a ti moraš nastaviti normalno pričati kao da se ništa ne događa.

taj sprej je nadomjestak pljuvacke, a zove se glandosan sprej koliko se ja sjecam ili glandoxan meni ga je donosio djever iz njemacke ali sam cula da ga ima i na nasim prostorima sada. sto se tice zvake dovoljno je samo da je drzis ustima kiselkastu da bi ti izazivala pljuvacku. ma potpuno ja tebe razumijem kako je to tesko jer sam to dozivila jednom kad sam citavom kolektivu u sudu citala stenogram koji sam pisala i na pola citanja samo stala jer su mi usta bila potpuno suha.

Ziza Kovacevic
20.01.2010., 21:40
Draga generacijo!

Zelim tvom sinu srecan rodjendan, da ga slavite svi zajedno jos dugo, dugo:Pivo::tulum::trio:

Divno je sto imas tako lep i stabilan brak, da si okuzena bliznjima koji te vole.
Vole te i tvoji vukovi:mig:

ivo generacijo hvala ti za ove lijepe zelje i mi tebi i tvojoj porodici zelimo puno zdravlja, srece i dug zivot.

volim i ja vas

AnaG2
21.01.2010., 11:50
Nije mi još potvrđen, al mislim da kad budem išla slijedeći puta kod imunologinje i opišem joj simptome da će se i ona složit sa mnom. Uglavnom, imam suhe oči, usta, otiču mi zglobovi, znale su mi se upaliti žlijezde iza ušiju, pozitivan mi je ENA screen, povišen mi je reuma faktor...

Hvala Leeloo.

leeloo27
21.01.2010., 14:59
Hvala Leeloo.

Nema na čemu. :mig:

leeloo27
21.01.2010., 15:01
taj sprej je nadomjestak pljuvacke, a zove se glandosan sprej koliko se ja sjecam ili glandoxan meni ga je donosio djever iz njemacke ali sam cula da ga ima i na nasim prostorima sada. sto se tice zvake dovoljno je samo da je drzis ustima kiselkastu da bi ti izazivala pljuvacku. ma potpuno ja tebe razumijem kako je to tesko jer sam to dozivila jednom kad sam citavom kolektivu u sudu citala stenogram koji sam pisala i na pola citanja samo stala jer su mi usta bila potpuno suha.

Morat ću se bacit u potragu za tim sprejom. Hvala Ziza na odgovoru!! :cerek: :grli:

iva64
21.01.2010., 18:24
http://www.firstmilking.com/lupus_and_bovine_colostrum.htm
Dragi moji,
mislim da sam vec pisala kako uzimam kolostrum, evo gde mozete da vidite nesto o njemu, a u vezi sa nasim vuckom:mig:
Sa zakasnjenjem, Goga, nema na cemu, uvek smo svi tu da pomognemo.
Pozdrav svima:)

Ziza Kovacevic
22.01.2010., 00:05
http://www.firstmilking.com/lupus_and_bovine_colostrum.htm
Dragi moji,
mislim da sam vec pisala kako uzimam kolostrum, evo gde mozete da vidite nesto o njemu, a u vezi sa nasim vuckom:mig:
Sa zakasnjenjem, Goga, nema na cemu, uvek smo svi tu da pomognemo.
Pozdrav svima:)

pozdrav mom krdu vucica i pokojeg vuka.

generacijo kad nam nesto saljes sjeti me se pa napisi na nasem jer sam ti losa sa engleskim ili ako imas na danskom moze. nisam bas najbolja s koncentracijom da bih sad posla na ucenje engleskog.

vrijedilo je sto sam podsjetila doktora u utorak za pregled stomaka dobila sam da idem na snimanje u srijedu. radi se o koloskopiji pa mi ako ko od vas zna napisite jeli na tom pregledu snimaju i tanka crijeva ili samo debelo crijevo i da li mi taj pregled moze pokazati zbog cega sam naduta. mozda mi ga je doktor predlozio njima zbog to malo krvi koju sam imala. ja sam radila restoskopiju i gastroskopiju i znam kako to rade ali se ne sjecam da sam nekada radila ovo


ljubim vas javite mi ovo.

leeloo27
22.01.2010., 09:17
pozdrav mom krdu vucica i pokojeg vuka.

generacijo kad nam nesto saljes sjeti me se pa napisi na nasem jer sam ti losa sa engleskim ili ako imas na danskom moze. nisam bas najbolja s koncentracijom da bih sad posla na ucenje engleskog.

vrijedilo je sto sam podsjetila doktora u utorak za pregled stomaka dobila sam da idem na snimanje u srijedu. radi se o koloskopiji pa mi ako ko od vas zna napisite jeli na tom pregledu snimaju i tanka crijeva ili samo debelo crijevo i da li mi taj pregled moze pokazati zbog cega sam naduta. mozda mi ga je doktor predlozio njima zbog to malo krvi koju sam imala. ja sam radila restoskopiju i gastroskopiju i znam kako to rade ali se ne sjecam da sam nekada radila ovo


ljubim vas javite mi ovo.

Ja mislim da se s time pregledava i tanko i debelo crijevo.

Evo sad sam uguglala na netu pa evo što kažu:

Koloskopija ili pretraga debelog crijeva je direktno promatranje debelog crijeva iznutra sa jednim fleksibilnim instrumentom debljine prsta. Većina bolesti debelog crijeva mogu se ovim ispitivanjem otkriti direktno, a u većini slučajeva moguće je doseći i do kraja tankog crijeva. Ako je potrebno može se uzeti i uzorak za daljnju pretragu. U većini slučajeva mogu se otkriti i polipi a oni su predznaci zloćudnih oteklina. Ovo je jedna velika prednost prema rentgentskoj pretrazi crijeva.

Po ovome što piše, trebalo bi se moći pregledati i tanko i debelo crijevo. Ali svejedno ti naglasi svom doktoru da želiš da ti pregledaju i tamko crijevo.

Držim fige da sve bude u redu. :kiss:

Pero Gmaz
22.01.2010., 12:43
Dobar dan svima koliko god da vas ima.

Iva pitanjce. Kako je s kolostrumom? Koliko ga pijete?

Tu je link za malo objašnjenje što je kolostrum (na hrvatskom),
http://www.ljekarna-bjelovar.hr/Edukativnisadr%C5%BEaj/Dodaciprehrani/Colostrum/tabid/299/Default.aspx

a na forumu isto ima pitanje o kolostrumu
http://www.forum.hr/showthread.php?t=149566


Leeloo, možda imam trivijalno rješenje za tebe. Limunada.
Suhe su ti oči (oči predstavljaju jetru), što bi značilo da ti jetra možda nema dovoljno tekućine za ispiranje (bubrezi kontroliraju vodu). Iz iskustva govorim mene je limunada izvlačila (recimo imao sam skoro tjedan dana sušlje oči), a nakon limunade (nakon dan, dva) su počele raditi normalnije.

Dakle limunada će aktivirati jetru, ali odmor će opustiti bubreg (stres, nespavanje steže bubreg), te će bubreg bolje raditi. Za samu jetru (koja je prava kemijska tvornica) trebaju dvije stvari: kisik (radi kemijskih reakcija) i voda (radi ispiranja i hlađenja).
Eh, sad bi vam morao objasniti kako vidim rad bubrega (po sebi). Uglavnom zamislite da je vaše tijelo jedno velika žičana cijev. Dakle, kad kroz takvu cijev ulijevate vodu, cijev pušta na sve strane. To je normalno stanje organizma.
Kada tu istu cijev rastegnete (stres, nespavanje), žica s kojom je tkana cijev, dolazi jedna do druge i voda više ne curi na sve strane, nego samo na kraju cijevi.
To se isto događa nama. Popijete jako puno vode, ali ona samo "proleti" kroz organizam. Nema efekta izmjene. Kad se navečer opustite, teže ili nikako zaspite, iz jednostavnog razloga jer tijelo traži vodu (postalo je opet sito). Ono ne može raditi bez vode, pa vas budi. Dakle navečer popite vode, ali opet napominjem, bez pretjerivanja, nađite "svoju" mjeru. (zanemarite ono što vam govore kao zdravo - 8 čaša vode. To je vrlo relativna stvar, koja ovisi o godišnjem dobu i radu.)
Ako ne možeš spavati po noći to može biti od nedostatka vode. Ja sam to rješavao tako da bi spavao s čašom vode pored sebe. Ako mi ne bi pomogla jedna čaša krenuo bi po drugu.

Živi i veseli bili :lux:

leeloo27
22.01.2010., 13:00
Pero ne zezaju mene u zadnje vrijeme toliko oči koliko usta. Usta mi se suše u zadnje vrijeme jer nemam pljuvačke.

A ne znam koliko bi mi baš limunada pomogla jer imam problema sa želucem pa me zna boliti od tih kiselih stvari.

Kupila sam si crni čaj i počinjem ga piti ovih dana. :D Valjda će mi se od njega malo povisiti ovaj moj tlak.

Pero Gmaz
22.01.2010., 13:12
Pero ne zezaju mene u zadnje vrijeme toliko oči koliko usta. Usta mi se suše u zadnje vrijeme jer nemam pljuvačke.

Pljuvačka je povezana sa slezenom. Isto kao i intelekt (problem fokusiranja). Dakle za smanjenje tih smetnji su mrkva, buča (bundeva), kapula (luk)... To je iz glave, kada dođem doma ću još pročitati, pa ću ti napisati. Uglavnom jako je dobra krepka juha od buče (bundeve). Ja je pogotovo volim kada je ovako hladno-vlažno. Kad dođem izvana (vani hladno), a juha fino topla. (sad dolazi scena iz crtića at strašnobrat, odnosno njegov pas).

A ne znam koliko bi mi baš limunada pomogla jer imam problema sa želucem pa me zna boliti od tih kiselih stvari.

Ako te zezaju kisele stvari, stavi 3-4 kapi u čašu vode. Čisto da aktiviraš jetricu. S vremenom možeš povećati dozu. Moguće su manje zezancije s kožom (čitaj osipi), ali bi trebalo proći za malo više od tjedan dana (vrijeme prilagodbe organizma).

Živi i veseli bili. :lux:

AnaG2
22.01.2010., 14:27
pozdrav mom krdu vucica i pokojeg vuka.

generacijo kad nam nesto saljes sjeti me se pa napisi na nasem jer sam ti losa sa engleskim ili ako imas na danskom moze. nisam bas najbolja s koncentracijom da bih sad posla na ucenje engleskog.

vrijedilo je sto sam podsjetila doktora u utorak za pregled stomaka dobila sam da idem na snimanje u srijedu. radi se o koloskopiji pa mi ako ko od vas zna napisite jeli na tom pregledu snimaju i tanka crijeva ili samo debelo crijevo i da li mi taj pregled moze pokazati zbog cega sam naduta. mozda mi ga je doktor predlozio njima zbog to malo krvi koju sam imala. ja sam radila restoskopiju i gastroskopiju i znam kako to rade ali se ne sjecam da sam nekada radila ovo


ljubim vas javite mi ovo.
Meni za napuhnutost pomazu tablete Espumisan!

Pero Gmaz
22.01.2010., 20:18
Leeloo, pišem iz bilješki: Element Zemlja (želudac i slezena/gušterača)
Energija zemlje daje plodnost duha i tijela, podršku, stabilnost, fokus, plodnost, uravnoteženost i mirnoću.
Slezena, najveći limfni organ, koji sadrži i funkciju svih organa koji izlučuju probavne enzime: želudac, žućna vrećica i tanko crijevo. Najjače radi od 9 do 11 sati (ujutro) Ona uzima energiju iz hrane i pretvara je u energiju koje koristi naše tijelo. Zadužena je isto tako za držanje stvari na svojem mjestu. Slezena pored toga održava zdravlje limfe, reproduktivnog i imunološkog sustava, kao i zdravlje "mesa", odnosno daje tonus vezivnom , masnom tkivu i mišićima.
Slezena je odgovorna za intelekt. Ako puno mislimo, a malo vježbamo, možemo oštetiti slezenu. Ako više dajemo nego primamo isto možemo oštetiti slezenu. Mentalni umor iscrpljuje slezenu. Ako je slezena prazna postoji nedostatak probavnih kiselina koje mogu uzrokovati anemiju, nedostatk sline, suha usta, smeđa boja kože. Moguća su i napeta prsa i umor prije mjesečnice.
Ako je slezena napeta slaba mogućnost prepoznavanja okusa hrane, žeđ.
Energiji zemlje godi rad na zemlji (vrtlarenje), hodanje, dakle boravak općenito u prirodi, a smeta kad se netko žali. Boje koje pomažu su sve boje zemlje (od žute do smeđe).
Što se tiče namirnica tu su proso, slanutak, mrkva, bundeva, kupus, maslinovo ulje, peršin. Primjetio sam da mi u tu skupinu namirnica ide jako bijela riba: oslić i škarpina (pogotovo škarpina), a od mesa govedina.
Normalno treba što više kuhati (pogotovo u zimskim mjesecima) a izbjegavati sirovu hranu (voće). Naši djedovi i bake u ovo doba su kuhali kompote i jeli orašastu i sušenu hranu (orasi, lješnjaci, bademi, suhe smokve, grožđice...)
Jedna vježba koja pomaže elementu zemlje (to morate raditi na mekanom):
Kleknuti na noge i pomalo se spuštati na leđa (po mogućnosti s ispruženim rukama na nazad). Ne forsirati. ostati u najdaljem ugodnom položaju 15 udaha-izdaha (s trbuhom). Ponoviti po potrebi.

Živi i veseli bili :lux:

Ziza Kovacevic
22.01.2010., 21:14
leeloo hvala ti na ovome bas si srce. probala sam ga zvati jutros pa ga nisam uspjela dobiti jer se s njim moze razgovarati samo od 08 do 10.

hvala i za fige nadam se i ja da nije nesto opasno mada malo brinem bojim se genetike. znam da je pregled zeznut i tezak to mi je rekla ova iz bolnice danas kad sam zvala.

Ziza Kovacevic
22.01.2010., 22:29
Meni za napuhnutost pomazu tablete Espumisan!

hvala ti ana vidjet cu sta ce mi reci na ovom pregledu pa mozda iza toga da ih potrazim, mozes li mi napisati ako ih imas sastojke jer sam sigurna da ih u danskoj pod tim imenom nema a mozda taj sastojak ima u ovim sto sam ja probala do sada.


pa tek vidim da sam pogresno pisala naziv pregleda ali tako ga zovu u danskoj,

hvala sto ste me razumjeli

leeloo27
23.01.2010., 09:50
....
Slezena je odgovorna za intelekt. Ako puno mislimo, a malo vježbamo, možemo oštetiti slezenu. Ako više dajemo nego primamo isto možemo oštetiti slezenu. Mentalni umor iscrpljuje slezenu.
....
Živi i veseli bili :lux:

Hvala ti Pero na trudu. Vidiš ovo za slezenu mi se sviđa, sad imam ispriku da ne moram učiti (šalim se). Ima nešto u tome što si napisao, ja stvarno u zadnje vrijeme jako puno učim. U posljednje 2 godine dalasam jako puno ispita na faksu, tako ko zna, možda sam se i preforsirala.

leeloo27
23.01.2010., 09:53
pa tek vidim da sam pogresno pisala naziv pregleda ali tako ga zovu u danskoj,

hvala sto ste me razumjeli

Ma skontali smo mi tebe na što misliš. :mig: Čak na nekim stranicama na Googlu piše baš tako kako si ti napisala.

Sretno na kolonoskopiji, nadam se da te neće ništa boliti (iako svi kažu da ne boli, već da je neugodno) i da će sve biti u redu. Imaš jednu veliku pusu od mene!! :kiss:

iva64
23.01.2010., 11:34
Dobar dan, dobri ljudi(sto rece Pera):mig:
Pero, pijem kolostrum nesto manje od godinu dana, ali ne po 2 kapsule (najmanje) nego jednu dnevno. U odnosu na proslu zimu, mnogo se bolje osecam. Ne mislim da je ovo cudotvoran lek, ali eto, podelila sam iskustvo, ko zna, mozda ima efekta i od kolostruma. Inace, ne pijem mleko jer stvara sluz(imam probleme sa plucima), samo pomalo sira i jogurta, a ponekad kozji sir i surutku (takodje pomalo).
Za kozji sir i surutku znam pousdano da je pomoglo mom prijatelju koji je imao pocetak ciroze jetre, koristio je ovo i danas je, hvala Bogu, dobro.
Ziza, generacijo, znam da je prisutna strepnja, ali ti svi drzimo fige, za pregled, a Pero je bio tako ljubazan, pa dao prevod sa engleskog.

Pozdrav svima:)

fufu
23.01.2010., 13:35
dobar dan svima.Nisam se javljala jer sam imala smrtni slučaj u obitelji.Umrla mi zaova u Njemačkoj pa je to trajalo jako dugo s papirima i dok su je dovezli.Zaista mučno.Žena nikada bolesna umrla od karcinoma maternice koji se proširio dalje prema želudcu.A da najbolja stvar bude žena radila 35 godina u bolnici i dobila prvu mirovinu.

Ja sam vam dobro.Malo me bole leđa ali ništa strašno.Jetra dobro.Bila sam na ultrazvuku abdomena kažu ok.Ne vjerujem im puno ali tješi.
Prvi put prije 5 godina kad sam bila na ultrazvuku isto su rekli bo,ja u Zagreb a oni kažu ciroza.Toliko o ultrazvuku.
Javljati ću vam se sada češće kad imam vremena.

goga52
23.01.2010., 14:52
Ziza taj pregled je nula u usporedbi što si ti prošla znam ti si jako hrabra i to ćeš ti riješiti.Uz tebe smo. Pero samo nastavi ti si doktorirao u vezi svakakvih bolesti svaki tvoj savjet je dobrodošao.Poz svima

iva64
23.01.2010., 22:32
Fufu,
zao mi je sto ti se to desilo.
Znam za tvoju cirozu, i kad sam pisala o onom mom prijatelju, bas sam mislila na tebe. Da budem jasnija, u pitanju je konzumiranje mladog, belog, sira i surutke od kozjeg mleka.
Ne mora da znaci da su lekari na UZ dvaput pogresili, samo napred, ti si bar puna optimizma. Ako kazu da je sve ok, valjda je tako.
Pero nam je bas pravo osvezenje. Svidja mi se opis tela i kako reaguje kad je u stresu. Sve vise sam ubedjena da taj psiho-element kod nas ima presudnu ulogu. Pri tom, ne znam za vas, ali za mene vam niko ne bi rekao da sam napeta, u stresu ili negativna. Sad ja to sve prepoznajem i primenjujem tehnike opustanja, ali kad se setim zbog koga i zbog cega sam sebe dovodila u stanje nemira i iscrpljenosti, teznje ka sopstvenom perfekcionizmu, ...pa i ta kamuflaza, gde smo najjaci, gde sve druge bodrimo oko nas, gde se ne zalimo-da li se pronalazite, dragi moji vucici?:)

Ziza Kovacevic
24.01.2010., 00:52
hvala vam svima bas ste prava podrska ne plasim se oguglah a sad imam toliko bolove da jedva cekam da mi samo vide sta je. joj da me vidite navece ko trudnica u sedmom mjesecu.

fufu zao mi je zbog tvoje zaove jadna zena taman otisla u penziju ali sve je to sudbina. i ja sam cula za surutku i mladi sir ali ga ja ne smijem uzimati zbog kolesterola. ma nesto sve sumnjam da mi ovo sto sam naduvena nije nesto s jetrom jer me ne bi to cudilo nakon ovoliko sekiracije a jos smo brinule i o drugima koji nas na kraju kulturno otkantase. ma trebamo se samo posvetiti sebi a kad se samo sjetim koliko sam drugima dala svoga zivota i zivaca a bogami danas samo moja porodica i vi tu.
u pravu si generacijo potpuno.

svi ostali da ne nabrajam plasim se da cu nekoga zaboraviti sa ovom svojom pameti hvala vam sto mislite na mene i pusa vam svima. evo mi je danas dosla sestra sa djevojcicama pa ce mi one malo obuzeti misli dok prodje taj pregled a pise mi u brosuri da se rezultati odma saznaju.

leeloo27
24.01.2010., 12:20
hvala vam svima bas ste prava podrska ne plasim se oguglah a sad imam toliko bolove da jedva cekam da mi samo vide sta je. joj da me vidite navece ko trudnica u sedmom mjesecu.

fufu zao mi je zbog tvoje zaove jadna zena taman otisla u penziju ali sve je to sudbina. i ja sam cula za surutku i mladi sir ali ga ja ne smijem uzimati zbog kolesterola. ma nesto sve sumnjam da mi ovo sto sam naduvena nije nesto s jetrom jer me ne bi to cudilo nakon ovoliko sekiracije a jos smo brinule i o drugima koji nas na kraju kulturno otkantase. ma trebamo se samo posvetiti sebi a kad se samo sjetim koliko sam drugima dala svoga zivota i zivaca a bogami danas samo moja porodica i vi tu.
u pravu si generacijo potpuno.

svi ostali da ne nabrajam plasim se da cu nekoga zaboraviti sa ovom svojom pameti hvala vam sto mislite na mene i pusa vam svima. evo mi je danas dosla sestra sa djevojcicama pa ce mi one malo obuzeti misli dok prodje taj pregled a pise mi u brosuri da se rezultati odma saznaju.


Ziza ne treba se živcirati zbog drugih, nisu vrijedni ni tvog zdravlja ni tvojih živaca. Ja polako od sebe udaljavam ljude koji mi sišu energiju i opterećuju me sa svojim banalnim problemima a nemaju razumjevanja za moje probleme.

Evo ti moj primjer:
U 6. mjesecu mi nešto nije bilo dobro, gušila me užasno štitnjača, imala sam povišen puls i probadalo me u plućima svaki put kad bih udahnula. I to mi je trajalo jedno desetak dana, s tim kad me uhvati jako ja sam bila za hitnu. Misliš da me se i jedna moja prijateljica sjetila nazvati, i kad mi je to sve prošlo ja im to fino sve sasula u facu. I zamisli ti, mene ti moja legica krenula napadati kako ja odkad imam dečka ne idem van (da se razumijemo, s dečkom sam već 3 godine a van ne idem otkako su mi se ova sva sranja nakačila jer se poslije jednog izlaska ne mogu ustati 3 dana iz kreveta od bolova u zglobovima, al ko da je to koga briga), kak mi sve imamo dečka a nju se nitko ne bi pitati kako je njoj bez dečka. Ja sam se danima poslije toga tresla i živcirala, i nisam mogla vjerovati da netko može biti toliko sebičan i kad ti treba biti podrška još te jebe sa svojim glupostima.

Od tog dana Ja se više niti opterećujem niti živciram zbog takvih osoba. To su sebične osobe na koje u životu ne možeš računati, pa čemu onda trošiti svoje živce i energiju na njih. Družim se ja i dalje snjima ali ne računam na njih, i super mi je. :D

I drago mi je što postoji ovaj forum gdje me svi razumiju, i što se mogu pojadati kad mi nije dobro bez da me netko optužuje da izmišljam. :love:

iva64
24.01.2010., 14:36
Draga Leeloo, draga generacijo i ostali dragi ljudi,
nisam zelela da se jadam, izvinjavam se ako je tako ispalo. Ovo sto si rekla Leeloo, "ne ocekujem" (mozda su nam bila prevelika ocekivanja).

Ali ovog puta sam htela da kazem da sam se trosila na mnoge situacije i razne ljude u svom zivotu, ali ne u negativnom kontekstu.

Svi ti ljudi, sve te situacije, svi ti predeli, sva ta mesta, ma sve je to deo zivota i treba da budu tu.
Ja sam ta koja je treperela(stalno sam imala povisenu tenziju u sebi), spolja, naravno, sve je bilo ok, pa je to jos dodatni stres, jer sam se stalno trudila da svima budem ugodna i da se moj unutrasnji napor zamaskira.To je taj svakodnevni stres, koji mislim da izaziva autoimune bolesti.

Mislim samo da sam mnogo gresila jer sam se trosila preko granice. Na to razmisljanje, formirano jos ranije, me je ponukao Pero sa svojim savetima o vezbanju-sve do odredjene granice, ne forsirati.
E tu, tu je bila moja najveca pogreska, niko mi drugi nije kriv.

Treba ziveti zivot punim plucima, primati i davati se, ali-ne forsirati, osetiti svoju granicu. Nisam osluskivala ni svoje unutrasnje ja, ni svoj organizam.Umela sam druge da saslusam(i jos to cinim, prija mi to i znam da ljudi zele nekog ko ima vremena da ih saslusa).

Jedino sebe nisam stigla ili umela da saslusam.

Sada na zivot geldam drugim ocima, ucim se da prepoznam svoju sopstvenu zamku, sama sebi kazem-dosta.Zemlja ce se vrteti i bez mene, zato, dok sam na njoj, hajde da uzivam u prirodi, lepoj muzici, knjigama, dobrim ljudima i da me preplave samo lepe misli.
Opet ja zasla u "tibetansku mudrost", izvinite:mig:

leeloo27
24.01.2010., 16:58
Draga Leeloo, draga generacijo i ostali dragi ljudi,
nisam zelela da se jadam, izvinjavam se ako je tako ispalo. Ovo sto si rekla Leeloo, "ne ocekujem" (mozda su nam bila prevelika ocekivanja).

Ali ovog puta sam htela da kazem da sam se trosila na mnoge situacije i razne ljude u svom zivotu, ali ne u negativnom kontekstu.

......


Ivice draga, nemaš se ti šta ispričavati. Zato i postoje ovakve teme da se jedni drugima jadamo i tješimo se međusobno, jer nas okolina ne može shvatiti u onoj mjeri koliko se mi međusobno možemo shvatiti. :mig:

Ja sam Zizi htjela samo napisati svoju situaciju, jer sam vidjela da je i na drugoj temi napisala da se razočarala u svoje kolege, i da shvati da nije ona jedina koja je drugima pomagala a kad je njoj bilo loše nije imala nikoga od prijatelja kraj sebe.

I znaš kako se ono kaže: sit gladnom ne vjeruje, u našem slučaju možemo reći: zdrav bolesnome ne vjeruje. Jebi ga, neki ljudi dok ne osjete na svojoj koži drugima ne vjeruju. :ne zna:

shana
24.01.2010., 18:24
drage moje evo napokon i mene, vidim da ste svi bili aktivni i to mi je jako drago. sto se tice ovih 'prijatelja' i toga, mislim da smo svi to prosli, ali ja to gledam pozitivno jer u takvim situacijama se vidi tko je vriejdan nase paznje i ljubavi i tko je tu za nas :)
ziza draga evo moje kraste prosle napokon, sada me jos samo svrbi jako ali i to ce rpoc, ali sto prije jer ce ljudi inace pocet mislit da imam buhe ;) sto se tice jednog tvog ranijeg posta o dizanju imuniteta di si spomenula imuran da ti nije jasno zasto ga pijes, imuran ne podize imunitet nego ga rusi i zato svi pijemo, neki imuran, neki medrol, metotrexat, to su sad razlicite skupine lijekova ali sve imaju istu svrhu a to je da nam spuste imunitet da nas ne napada. p.s. sretan rođendan tvom sinu :D
pero hvala na lijepim savjetima, nazalost sto se tice opisa tijela ja te nemgou pratit jer studiram medicinu i moji pojmovi organa i njihovih funkcija su daleko drugacije od ovoga sto pises,stovise neke i suprotne, ali dobro, necemo sada filozofirat o medicini i alternativi ;)
iva draga sto se tice tvog kolostruma nazalost ti moram reci da je to samo marketinski trik, crijevo moze apsorbirati kolostrum samo 2-3 dana nakon poroda, poslije je besmislen... tako da, on sadrzi vise proteina i vitamina i toga,ali to mozes dobit u drugim namirnicama, osnovna funkcija kolostruma je da prenese novorođenčetu protutijela, a mi njih vise nemozemo resorbirati. tako da ti od tog kolostruma nema nikakve koristi. nazalost u danasnjem svijetu farmaceutske industrije si mogu dozvoliti da nam podvaljuju sve i svasta :(
eto tako, ja sam dobro, smanjila medrol na 4 mg, smrsavila predobro, cak i malo manje nego sto sam inace imala kilazu, nazalost stresa imam i previse, sto na faksu sto doma, ali me decko izvlaci pa nekako ide ;) pusa svima i oprostite na kilometarskom postu :)

renchi01
24.01.2010., 18:44
shana,drago mi je što si se javila slažem se stobom u svemu,što se tiče kolostruma nisam htjela ni ja filozofirat ali sam baš slušala doktora preko televizije mislim da je bila emisija zdrav život tako nekako kaže on to su vam samo mamipare da taj kolostrum ništa nam neće pomoć samo je reklama.ziza sretno na pregledu,pozdrav svima!

leeloo27
24.01.2010., 19:49
drage moje evo napokon i mene, vidim da ste svi bili aktivni i to mi je jako drago. sto se tice ovih 'prijatelja' i toga, mislim da smo svi to prosli, ali ja to gledam pozitivno jer u takvim situacijama se vidi tko je vriejdan nase paznje i ljubavi i tko je tu za nas :)
ziza draga evo moje kraste prosle napokon, sada me jos samo svrbi jako ali i to ce rpoc, ali sto prije jer ce ljudi inace pocet mislit da imam buhe ;) sto se tice jednog tvog ranijeg posta o dizanju imuniteta di si spomenula imuran da ti nije jasno zasto ga pijes, imuran ne podize imunitet nego ga rusi i zato svi pijemo, neki imuran, neki medrol, metotrexat, to su sad razlicite skupine lijekova ali sve imaju istu svrhu a to je da nam spuste imunitet da nas ne napada. p.s. sretan rođendan tvom sinu :D
pero hvala na lijepim savjetima, nazalost sto se tice opisa tijela ja te nemgou pratit jer studiram medicinu i moji pojmovi organa i njihovih funkcija su daleko drugacije od ovoga sto pises,stovise neke i suprotne, ali dobro, necemo sada filozofirat o medicini i alternativi ;)
iva draga sto se tice tvog kolostruma nazalost ti moram reci da je to samo marketinski trik, crijevo moze apsorbirati kolostrum samo 2-3 dana nakon poroda, poslije je besmislen... tako da, on sadrzi vise proteina i vitamina i toga,ali to mozes dobit u drugim namirnicama, osnovna funkcija kolostruma je da prenese novorođenčetu protutijela, a mi njih vise nemozemo resorbirati. tako da ti od tog kolostruma nema nikakve koristi. nazalost u danasnjem svijetu farmaceutske industrije si mogu dozvoliti da nam podvaljuju sve i svasta :(
eto tako, ja sam dobro, smanjila medrol na 4 mg, smrsavila predobro, cak i malo manje nego sto sam inace imala kilazu, nazalost stresa imam i previse, sto na faksu sto doma, ali me decko izvlaci pa nekako ide ;) pusa svima i oprostite na kilometarskom postu :)

Znači ovdje imamo i buduću doktoricu. :cerek:

iva64
24.01.2010., 20:28
Shana, hvala na upozorenju za kolostrum.
I ja verujem da ima dosta farmaceutskih proizvoda koji se reklamiraju i agresivnih slogana koji nas ubedjuju da bez ovoga, bas bez toga-ne mozemo.

Opet, verujem, da upravo suplementi razlicitim ljudima razlicito deluju.Ili su nekad jako dobri placebo "lekovi".

Leeloo, hvala na razumevanju,
a staro je pravilo da "sit gladnom ne veruje", pa, analogno tome, ni zdrav bolesnom... Uostalom, nekad uhvatim sebe, kad sam u boljoj fazi, da ne verujem kako nisam mogla ovo ili ono, kad mi je bilo bas lose:rolleyes:

Pero Gmaz
24.01.2010., 20:40
Dobra večer ekipica
Evo čitam sve pomalo i vidim da se nešto preokrenulo i pokrenulo. Dakle, ako je problem u vama i rješenje je u vama. Samo treba gledati i tražiti, ali u sebi, ne drugdje. Vidim da to i činite, te sam jako zadovoljan da ste krenuli. Svrha puta nije doći na odredište nego uživati u čarima puta. Svaka pomoć je dobrodošla, pa makar to bili i lijekovi (opet oni kupju vrijeme, nisu rješenje). Ako otkrijete problem i rješite ga, ukloniti ćete i manifestacije tog problema, tj. bolest.
Počeo sam čitati jednu zanimljivu knjigu koja se zove "Kako umom izliječiti tijelo" od David R. Hamliton. Zanimljiva knjiga koja kaže da placebo (ono što mi mislimo da je lijek) izaziva reakcije u dijelu mozga koji je zadužen za stvaranje lijeka. Navodi hrpu primjera gdje ljudi koji dobiju vodu ili nešto slično, pa se izliječe. Zanimljiv dio knjige je lijekovi djeluju zato što vjerujemo u njih (koja mi se jako sviđa) koju ću vam djelomično citirati: "U meta analizi (sažetku mnogih istraživanja) koje je 2008 godine provedena na fluoksetinu (prozac), venlafaksinu (effexor), nefazdonu (serzone) i paroksetinu (seroxat), a koji obuhvaća 35 kliničkih testiranja i 5133 pacijenata, pokazalo se da je placebo efekt odgovoran za 81% učinka tih lijekova. Jedino značajna razlika pronađena je kod teško depresivnih pacijenata. S tako vioskom razinom placebo efekta nemoguće je dokazati da lijekovi zaista djeluju. Vjerojatno djeluju, ali istraživanja pokazuju, da mi imamo mnogo veću sposobnost iscjeljivanja samih sebe no što obično mislimo."
Opet da me se ne bi krivo shvatilo. Mene su lijekovi izvukli do određene granice (da nisam dobio medrol, vjerojatno bi squiknuo), po prijašnjem tekstu spadao bi u teže slučajeve, gdje jednostavno volja i snaga nisu bili dovoljno jaki da me pokrenu. Ali, nakon što se pokrenemo, mislim da možemo dosta toga sami. To je moja želja svima vama. Da možete sami sebi pomoći. Upoznajte sebe. Upoznajte što radite protiv sebe i živite u suživotu sa svojim tijelom. Život je onda pjesma i užitak. Nema više onog da vas netko tlači, jer takvi se ljepe na one koga mogu tlačiti. Promjenom razmišljanja, mjenjate i stav i sami krčite put, bez da radite išta s naporom. Nema ljutnje, loše procjene situacije ili ljudi, nema nekih očekivanja. Sve samo dolazi. Širite mir i dobro. I puno vam želim tibetanske mudrosti.

Shana, nema frke kineska i klasična (zapadna) se razlikuju, ali ima dosta dobrih stvari u jednoj i drugoj. Draža mi je kineska (ipak), iz razloga što se kineskom rješava uzrok problema. Sretno s ispitima! :top:

Živi i veseli bili :lux:

Ziza Kovacevic
24.01.2010., 22:13
drago moje drustvance bas mi je lijepo s vama i drago mi je da smo svi jedni drugima velika podrska. mozda ste me malo pogresno shvatile ma ja sam samo ljuta na sebe sto ranije nisam mogla osjetiti kakav je ko, ali jednostavno sam sve gledala kroz svoj karakter. znaci ako ja nisam pokvarena osoba i sebicna mislila sam da ih u mom okruzenju i nema. razocarala sam se samo u ljude do kojih mi je bilo stalo a i danas im zelim samo najbolje ali sam i ja njima na jedan kulturan nacin dala do znanja da dalje ni oni mene ne mogu opterecivati. ostala sam ja sa svima ko mi se javi dobra ali se ja njima ne javljam prva.
sto se tice placeba slazem se potpuno da ga ima u vecini lijekova. ja sam svoju najbolju kolegicu smirivala sa obicnim panodilom nakon gubitka njenog sina i uspijevalo mi je sve dok joj njen muz nije rekao da joj ja to dajem i pokusao nas zavaditi ali nije uspio u tome hvala bogu, mada mi i sada kad joj predlozim da trazi neki lijek za nesto sto je boli ona mi prebaci za taj panodil. ostale smo prijateljice ali nikad vise najbolje kao sto smo bile. a da imala sam i prije 20 godina u sobi jednu zenu koje su se svi bojali i nisu smjeli zaspati zbog nje jer je ustajala i prijetila kao da ce nekoga ubiti. ona je jadna sebi ufurala da je opasna jer joj je to neko rekao prije toga. imala je jadna strasnu tragediju u porodici pa je to dotuklo i ja sam pitala svoju doktoricu smije li ona piti andol i kad je rekla da smije onda sam ja toj zeni ponudila da navece ide samnom popiti kafu i ispusiti cigaretu i rekla joj da ja imam odlicne tablete koje me smiruju ako hoce mogu joj dati i uvjerila je da su jake da popije samo pola tablete i necete vjerovati spavala je cijelu noc ko klada a onda i ostale noci od mene trazila te tablete jer naravno nije znala da se radi o obicnom andolu. ma psiha je cudo uh kad bi ja imala takvog nekoga da mi umjesto ovih mojih leksilijuma ponudi nesto mozda bi uspjela skinuti se s njih a ovako sam se na njih nasukala.

iva generacijo nemoj se izvinjavati svi te poznamo dobro i znamo da nemas nikakvih losih namjera. shana hvala na cestitkama mom sinu i tebi svaku srecu u zivotu zelimo kao i tvojoj porodici drago mi je da su ti se kraste smirile super proci ce i svrbez i hvala ti za ovo o imuranu ja sam mislila da nam on cuva i podize imunitet jer su ga meni dali da bi mi sacuvali bubrege pa sam to povezivala.

svima vam hvala na podrsci i pusa

Ziza Kovacevic
24.01.2010., 22:39
shana,drago mi je što si se javila slažem se stobom u svemu,što se tiče kolostruma nisam htjela ni ja filozofirat ali sam baš slušala doktora preko televizije mislim da je bila emisija zdrav život tako nekako kaže on to su vam samo mamipare da taj kolostrum ništa nam neće pomoć samo je reklama.ziza sretno na pregledu,pozdrav svima!

hvala renchi i ja tebi zelim svako dobro u zivotu

leeloo27
24.01.2010., 22:52
Ziza, obično dobrim i neiskvarenim osobama treba duže da shvate ko je kakav, jer gledaš po sebi pa misliš da ne postoje zločesti i sebični ljudi.

A kad si naručena za kolonoskopiju?

shana
25.01.2010., 17:36
leloo draga da, bit cu ja doktor ali ne onakav kakav ti mislis, ja ti studiram veterinu ;)
pero ja bi voljela da se nas na faksu uci i taj smjer medicine i alternativa i to sve,ali sta ces kad zapadna medicina to ne priznaje, a nitko ne gleda an cinjenicu recimo da su japanci i kinezi najzdraviji ljudi na svijetu... al dobro, ja namjeravam sljedeci semestar upisat kolegij homeopatska medicina pa se nadam da ce nas bar trun necega naucit tamo :)
ziza draga nemas problema, kod nas je problem u tome sto nam imunoloski sustav previse radi i napada nas jer nase stanice ne razlikuje od stranih (bakterija,virusa i dr.), zato pijemo imunosupresive koji ce to malo obuzdati. s te strane mi je cudno i nepojmljivo kad netko kaze da pije nesto za dizanje i muniteta i da mu je bolje a radi kontraefekt lijekovima koje pije. al opet, mozda se tu ipak radi o cuvenom placebo efektu :D i ja si bas razmisljam dok sam citala perin post kako bi mozda bilo super kad bi mi netko dao neki placebo lijek umjesto pravog :)
pusa svima i hvala svima na lijepim zeljama ;)

sanci
25.01.2010., 17:58
bok svima! ovo mi je prvi komentar tj pojavljivanje ma forumu! htjela bi samo malo sa ljudima-koji su u istoj situaciji-razgovarati. Drugi ne razumiju...

Bolujem 2 godine od SLE - jako dugo bio pod upitnikom i trombocitopenije...
Vrti mi se život oko knjiga, hematologije, konzultacija i savjeta i mogu vam reći da mi JE DOSTA!!!! zato sam se i priključila ovim razgovorima...

eto, sigurna sam da me ovdje vi kužite!

voljela bi da mi netko kaže svoja iskustva cigarete u komb sa lupusom? Ja pušim pa me zanima...

iva64
25.01.2010., 18:03
Draga Shana, dr jr dr, pa makar i vet dr:mig:
Verujem da je vrlo tesko i to studirati.

Kad vec spominjes homeopatiju, evo jednog mog iakustva. Kod nas je je jedan poznati homeopata,inace prof.dr.(hirurg), se zalagao ( i poprilicno uspeo) da se homeopatija zakonski prizna, pa se u mnogim DZ mogu naci lekari koji je primenjuju. Kada sam pozvala njegovu ordinaciju, dobila sam odgovor da se autoimune bolesti ne mogu homeopatski tretirati. Kakvo je tvoje saznanje? Uopste, pitam nasu veselu ekipu, da li neko ima iskustva sa tim?
Generacijo, kako je?

Pozdrav svima:)

leeloo27
25.01.2010., 18:16
leloo draga da, bit cu ja doktor ali ne onakav kakav ti mislis, ja ti studiram veterinu ;)


I zbog toga umjesto jednog cereka dobiješ 3. :cerek::cerek::cerek:
Obožavam životinje, kod kuće imam 3 mace. Imala bi malo životinjsko carstvo da imam prostora i novaca za to.

sanci
25.01.2010., 18:42
ja se potpuno slažem s tobom... ja sam svih otkantala iz istog razloga, nečijih frustracija i ljubomora a s druge strane nerazumijevanja u ovoj mojoj bolesti. ne očekujem da me netko žali - nedao bog, dapače ali isto tako da pitaju kako si....nikoga više ništa nije briga...svatko gleda samo sebe. ja kužim da ljudi koji nisu bolesni ne razumiju ali opet...tko se potrudi, može razumijeti

sanci
25.01.2010., 18:49
šta nema nikoga? baš kada sam prvi put ovdje? šteta...:confused:

sanci
25.01.2010., 18:50
ok onda pozdrav svima

goga52
25.01.2010., 19:22
Draga Sanchi ti kažeš da boluješ 3 godine od SLE a ja već 36 godina i da ti je već svega dosta.Moraćeš još puno toga naučiti,a prvo je da prihvatiš tu bolest.Drugo odlučiti da ćeš se boriti redovito posjećivati doktore ,a uz put slušati svoje tijelo i postepeno početi s nečim drugim kao promijeniti prehranu ima toga dosta i na našim postovima, vježbati i odlučiti se boriti svatko na svoj način.Ja sam imala teških faza ,a sada sam dobro kao nikad prije od svega što sam pokušavala nešto mi je pomoglo ni sama neznam što.Dakle nije sve tako crno samo hrabro.Poz

AnaG2
25.01.2010., 20:09
bok svima! ovo mi je prvi komentar tj pojavljivanje ma forumu! htjela bi samo malo sa ljudima-koji su u istoj situaciji-razgovarati. Drugi ne razumiju...

Bolujem 2 godine od SLE - jako dugo bio pod upitnikom i trombocitopenije...
Vrti mi se život oko knjiga, hematologije, konzultacija i savjeta i mogu vam reći da mi JE DOSTA!!!! zato sam se i priključila ovim razgovorima...

eto, sigurna sam da me ovdje vi kužite!

voljela bi da mi netko kaže svoja iskustva cigarete u komb sa lupusom? Ja pušim pa me zanima...

Dobro nam dosla,svi ovdje imamo iste probleme tako da te razumijemo...
Pusenje nije dobro ni za zdrave ljude a pogotovo za bolesne.Ali ja pusim i dalje.

shana
25.01.2010., 20:44
leloo hvala ne cerekima ;) a cigarete se ne preporucuje nikome a pogotovo bolesnicima, a mi nebismo nikako smjeli konzumirati to. a sad, kao i mnoge stvari sto se nesmiju i koje su stetne i tko bi sad to sve popamtio, svakome o volji, tko voli nek izvoli, ja bi vam toplo preporucila da se ostavite toga (kao ja :D).
sanci dobro nam dosla, nazalost razumijemo te sto se tice tih doktora, ali bolje da ides na kontrole i da ti se pomaze nego da te otkantaju i kazu dodi kad si s jednom nogom u grobu. to je enizbjezno i jednostavno se trebas na to naviknut, proci ce i to, vjeruj mi ;) ja idem na kontrole otprilike svakih mjesec dana, vjeruj mi da mi je doktora puna kapa, ali sto se mora mora se, za zdravlje sve :)
ziza jesi dobila odgovor vezan za starateljstvo?
pusaaaaa

Ziza Kovacevic
25.01.2010., 22:18
Ziza, obično dobrim i neiskvarenim osobama treba duže da shvate ko je kakav, jer gledaš po sebi pa misliš da ne postoje zločesti i sebični ljudi.

A kad si naručena za kolonoskopiju?

slazem se s tobom u potpunosti da je tako ali nikad nije kasno pa cak ni nakon izgubljenog zdravlja imamo mi njega hvala bogu jos a bog dragi ce nam dati vise nego sto ocekujemo jer ce nas nagraditi i za ova djela koja smo nekada radili bar ja to tako razmisljam.

za kolonoskopiju se pocinjem pripremati od ujutro od 8 casova i mogu jesti samo kasastu hranu i piti muceni sok a drugu flasu onog napitka za pripremanje trebam popiti u 19,oo. pregled mi je u srijedu u 10,15 ma izdrzao je mujo i gore pa ce izdrzati i ovo.

pusa

Ziza Kovacevic
25.01.2010., 22:27
bok svima! ovo mi je prvi komentar tj pojavljivanje ma forumu! htjela bi samo malo sa ljudima-koji su u istoj situaciji-razgovarati. Drugi ne razumiju...

Bolujem 2 godine od SLE - jako dugo bio pod upitnikom i trombocitopenije...
Vrti mi se život oko knjiga, hematologije, konzultacija i savjeta i mogu vam reći da mi JE DOSTA!!!! zato sam se i priključila ovim razgovorima...

eto, sigurna sam da me ovdje vi kužite!

voljela bi da mi netko kaže svoja iskustva cigarete u komb sa lupusom? Ja pušim pa me zanima...

pa sanchi dobro dosla u ovo nase malo krdo vukova i vucica nemoj se previse zamarati i brinuti za te konzultacije i savjete ne dao bog da nije njih svi smo to prosli i prolazimo jos uvijek ali mnoge od nas to drzi pod kontrolom nase bolesti zato smo i mi tu da se medjusobno izjadamo i izmijenimo iskustva.

u svakom slucaju ti zelim srecu

Ziza Kovacevic
25.01.2010., 22:38
leloo hvala ne cerekima ;) a cigarete se ne preporucuje nikome a pogotovo bolesnicima, a mi nebismo nikako smjeli konzumirati to. a sad, kao i mnoge stvari sto se nesmiju i koje su stetne i tko bi sad to sve popamtio, svakome o volji, tko voli nek izvoli, ja bi vam toplo preporucila da se ostavite toga (kao ja :D).
sanci dobro nam dosla, nazalost razumijemo te sto se tice tih doktora, ali bolje da ides na kontrole i da ti se pomaze nego da te otkantaju i kazu dodi kad si s jednom nogom u grobu. to je enizbjezno i jednostavno se trebas na to naviknut, proci ce i to, vjeruj mi ;) ja idem na kontrole otprilike svakih mjesec dana, vjeruj mi da mi je doktora puna kapa, ali sto se mora mora se, za zdravlje sve :)
ziza jesi dobila odgovor vezan za starateljstvo?
pusaaaaa

pusa i tebi shana i evo tek pokopcah da si nam ti buduca doktorica sretno i naprijed a slazem se potpuno sa ivom da je doktor doktor a i ja sam ti veliki obozavalac zivotinja i imam akvarijum i ne znam kako bi ovo sve podnijela sa operacijama koljena koje sam imala i godinama lezala u kuci da mi nije bilo ribica i gledanja sta one rade.
blago tebi pa si se prosla tog poroka sa cigarama ja jos nisam ali namjeravam samo mi jos uvijek ne polazi za rukom jer mi se nagomilalo tih nekih briga. znam da je to stvar karaktera i svi oko mene kazu ma kakav si ti pusac ako pusis samo navece tih par cigareta. kod mene nije stvar navike vec se navece kad mi organizam zatrazi nikotin osjecam jako lose isto kao kad spadne secer. dok mi prodje ovo sa starateljstvom i kolonoskopijom ozbiljno cu raditi na tome da ostavim i tih par cigareta jer je to bolje za mene.

jos uvijek nisam dobila odgovor za starateljstvo a negdje oko 10.02. izlazi taj rok od 8 sedmica pa se nadam da cu do tada znati. vec znam da necu ja moci imati to starateljstvo samo muz odnosno njegovo ime ce biti na papiru a odluke moramo donositi oboje. glupo je pravo da ne mozemo oboje biti staratelji na papiru ali takva su pravila ovdje u danskoj a ima ih jos mnogo nelogicnih ali takav je zakon.

pusa i tebi i dobro raspolozenje i zdravlje zelim

leeloo27
25.01.2010., 22:48
slazem se s tobom u potpunosti da je tako ali nikad nije kasno pa cak ni nakon izgubljenog zdravlja imamo mi njega hvala bogu jos a bog dragi ce nam dati vise nego sto ocekujemo jer ce nas nagraditi i za ova djela koja smo nekada radili bar ja to tako razmisljam.

za kolonoskopiju se pocinjem pripremati od ujutro od 8 casova i mogu jesti samo kasastu hranu i piti muceni sok a drugu flasu onog napitka za pripremanje trebam popiti u 19,oo. pregled mi je u srijedu u 10,15 ma izdrzao je mujo i gore pa ce izdrzati i ovo.

pusa

Ma Zizo moja, izdržat ćeš ti to!! :grli: Pretraga kao i svaka druga, neke su malo više neugodne, neke malo manje. Meni je prije vađenje krvi bilo prestrašno, a sad mi je normala, na sve se čovjek navikne.

Ja ti držim fige da sve bude u redu!! Imaš veliku pusu od mene... :kiss:

mala vjeverica
25.01.2010., 23:05
helooo....da vas malo pozdravim..napokon su mi se javili s Rebra i dali mi termin za kontrolu 1.4...ahahahah nadam se da nije prvoaprilska šala....

@sanci: draga moja ja sam pušila do prije godinu i nešto dok nisam opstala trudna...onda su mi se cigarete zgadile i tako je i ostalo...sad vidim kako su bljak...i puno se bolje osjećam...kako je lupus čudna bolest mislim da je bolje otkloniti sve iz života što inače nije dobro za zdravlje...

@Pero : imaš koji savjet za umor kronikus...imam malu bebu pa sam ponekad jaaako izmorena...krvna slika mi je savršena pa nije pitanje željezo ili tako nešto

@saha super što si na 4mg medrola...to je najmanja doza....jupiiiii i slažem se u vezi kolostruma...osim toga meni je npr. strogo zabranjeno bilo što što jača imunitet jer sam po sebi je prejak i napada moj organizam pa ko zna šta bi bilo....

ostali pusaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

iva64
26.01.2010., 17:32
Sanci,
dobrodosla(mada mi nismo drustvo, npr. cuvenih naucnika ili slikara, ali, nasi smo i tu smo da se saslusamo, bodrimo ili tek-razmenimo par informacija).:)
Imam utisak da smo svi nesto smanjili javljanje, ne znam za druge, ja sam trenutno losije(temp, povecani kasalj), pa mi je onda tesko i do kompa da dodjem:ne zna:, pa si zato mozda upala u neko nase zatisje.

Za SLE kazu da je veliki imitator, pa je mozda dobro sto ti je okriven na vreme, mada to povlaci stalno neko cimanje po lekarima.Takodje, znas i sama, to je sistemska bolest, moze napasti razne organe i sistem organa, pa nam je setnja po razlicitim ordinacijama raznih specijalista, najcesce neizbezna.
Ja imam 15-togodisnji staz. U pocetku sam bila redovna kod reumatologa, zatim, zbog trombocitopenije i kod hematologa, a trenutno najvise kod pulmologa. A ako si citala ranije postove, videla si da su mnogi od nas kod razlicitih lekara, a zajednicki su nam najcesce reumatolozi ili imunolozi.
I zaista, nekako oguglas i naviknes,posle odlazis samo na kontrolu, jer srecom, lupus ume da udje i u remisiju. Zato, napred, bicemo sa tobom, i slobodno pisi.

Dragi dobri ljudi, sve vas pozdravljam, Ziza, generacijo, drzim ti fige:mig:

Pero Gmaz
26.01.2010., 19:51
Dobra večer dobri ljudi!
Vani puše bura (cca preko 100 kmh), zima je a ja u toplom.
Prvo da pozelim dobrodoslicu na ovaj dio foruma sanci i poželim joj još puno punih mjeseca (i da ima vremena gledati iste). Što se tiče pušenja definitivno loše. Pluća su poseban organ i ona su vrlo važna u "našoj" bolesti (uz debelo crijevo). Kad bi radio klasifikaciju po važnosti, onda je na prvom mjestu slezena/želudac, a na drugom pluća/debelo crijevo, a tek na trećem mjestu bubreg/mokraćni mjehur (ovo u parovima jer razmišljam po kineskoj medicini). Od knjiga nažalost malo koristi (pročitao sam masu toga) jer još uvijek ne znaju od kuda nastaje bolest 8sumnjaju na Epstein-Barr virus, ali to je teorija). Proučavajući sebe ja sam zaklučio da je nekakav problem u sintezi vitamina D u našem tijelu, jer se ne može dobro aktivirati, ali opet laik sam pa sam možda krivo zaključio.shana daklem, pravo iznenadjenje da je na forumu dr. Dolitle. Ajd' ako leeloo treba vet. savjet, a možda i meni (imam dva mačka) slobodno se javimo? Supruga mi je prošla osnove homeopatije i meni se to čini ok, ali treba jako puno toga povezivati i na temelju toga propisivati Tablice su poprilično velike). Meni se to čini zanimljivo, ali ja sam ipak manualni tip. Više volim masažu.
Iva, zanima me kolika je temperatura. Obično vrijednosti do 37,3 pokazuju na debelo crijevo, do 37,5 na pluća, a za dalje ne znam. Molim malo više odmora i malo "stajanja" ako možete, pogotovo zadnju vježbu. To je jaaako dobro za te temperature (iz iskustva).
AnaG 36 godina je dug staž. Mogli bi pospremiti tog vuka u penziju. Mislim da vas je dosta izmučio. Nadam se da ste sada puno bolje.
Vjeverice možda mogu pomoći, ali bi trebao više opisa. Umor se obično javlja zbog nedostatka tekućine, ali isto tako može biti zbog hrpu drugih stvari. Ako te što zanima molim te pošalji na pp.
Ziza držim fige sutra, da sve dobro prođe.

Živi i veseli bili :lux:

Ziza Kovacevic
26.01.2010., 21:19
hvala vam za fige i hocu leeloo izdrzat cu ja to nije mi to prvi nelagodan pregled. izvinite nisam u stanju da sjedim i pisem jer sa u fazi ciscenja i priprema za pregled pa se budem javila sutra vece.
pusa i budite zdravi i veseli

shana
26.01.2010., 21:32
ma nema problema, javite se za savjet kad god trebate, ja cu pomoc ako je u sirini mog znanja ;)
ziza sretno :D

Ziza Kovacevic
26.01.2010., 22:11
ma nema problema, javite se za savjet kad god trebate, ja cu pomoc ako je u sirini mog znanja ;)
ziza sretno :D

hvala shana

iva64
26.01.2010., 23:08
Pero, hvala na savetima i preporukama.:)

To mi se desava kad imam "iskakanje" od uobicajenog stanja-da podsetim, imam RA, SLE i u sklopu toga, plucnu fibrozu sa bronhiektazijama. Tu se jos nakaci i hronicna bakterijska infekcija, a posledica je nedostatak O2(zato sam na aparatu). Kad mi se desi to "iskakanje", to je u stvari dug napad kasljanja, prevelika kolicina lucenja sluzi, povracanje i groznica, koja na posletku dovede do temperature, 37, 5,- 37, 8. Vec sam, nazalost navikla na te epizode, pa onda uzmem odr. lekove, i sve se, naravno, ne odmah, ali, istog dana, nakon par sati se smiri.
Koliko su pluca bitna, covek ne zna, dok ne oboli. Sve bih bolove iz one nejgore faze RA dala(sada u remisiji), samo da nemam ovo na plucima.

Kad covek ne moze da dise, kad se bori za svaki udah,automatski se i srce bori, ma da ne gnjavim, grozno je. A da ne pricam koliko to otezava i najjednostavnije stvari-hodanje, bilo kakve pokrete(npr. oblacenje), odmah nastupi zadihanost, srce udara kao ludo, uopste,cela perspektiva se promeni.

Oprostite, ako gnjavim, to je moj slucaj, samo da kazem da do pre 5 godina svega toga nije bilo.Pluca su mi bila potpuno zdrava.
Nazalost, bila sam pusac, kad sam pocela da kasljem, jos nije bila ova teska dijagnoza(a ni stanje), odmah sam prestala sa pusenjem.Kazu da su bivsi pusaci najdosadniji, ali ja se obracam svima iz ugla osobe koja ima problema sa plucima i ima lupus.

Uzgred, onaj veliki,veliki umor, koji se opisuje kod SLE pacijenata, kao jedan od prvih znakova, za mene je bio velika nepoznanica.

Medjutim, sada, ujutru jedva, uz veliki psihofizicki napor se budim i spremam.
Tesko mi je(kao da mi se neda )da uradim i ono malo, sto bih mogla, kad sam u boljoj fazi. A ranije sam bila prepuna energije u kuci, skoli(tj, na poslu), ma nisam mirovala prosto.
Interesuje me da li je neko od vas osetio ovu vrstu umora (mala vjeverice, umor je od bebaca, to je sladak umor, ne verujem da je ovaj), ako ga imate, kako se ispoljava, mozda je i kod mene to, a ja stalno sebe okrivljujem da sam se ulenjila ili da se predajem depresiji.:rolleyes:

sudoku22
27.01.2010., 00:09
Evo i mene malo nisam odavno pisala,vidim da se ostatak ekipe raspisa... kako sam pomalo u stresu ovi dana u petak sam zaboravila otic po recept u dr.po decortin(racunala sam da imam u jos 1 kutiju) i odma me u sub.navecer do pon. bolilo desno koljeno i zglobovi, stvarno neznam kako bi bez lijekova :( Iva pa nije ni cudo da se umaras uz sve te dijagnoze a i moja majka ima velikih problema s plucima i sve joj postaje napor, zapuse se kad proseta od sobe do kuhinje...pluca su neizmjerno bitna.. mene nekad bas "pere" neka nervoza ,dodje da pocnem pusiti jos su svi oko mene poceli pusiti ali kad vidim majku kako se muci odma se trgnem. Iva suosjecam s tobom ali nemoj se predavat depresiji nadji neku motivaciju da odrzis zivotnu volju i radost u zivotnim malim stvarima...veliki pozz svima ;)

Ziza Kovacevic
27.01.2010., 00:29
generacijo opet kao da slusam dio svoje zivotne price kakvo mi je stanje ponekad. svasta ja nesto isplaniram navece ali ujutro mi treba pol sata da popijem kafu i tek onda presvlacim pidjamu a nekad se probudim kao nova. ne moram ti pricati da sam imala trenutaka kada mi je moj muz davao lijekove i pojio me vodom ali ne damo se mi. sreca mi je pa mi mama zivi sa mnom u stanu pa su ona i muz uvijek pri ruci ali uradim ja svasta toga kad je moj dan. nije to ni blizu kako sam ja radila veliki sam perfekcionista bila pa sad njih nekad gnjavim kako su neuredni a rade oni samo sto bih ja htjela vise. ma treba samo cuvati zivce i zdravlje a sve se ostalo moze ocistiti ili uraditi kad dodje prilika za to. meni se moja kolegica smije kad joj kazem da su mi tuta i serpa zajedno a naravno to kazem samo ako nije sve po mom pa me onda i ona naruzi. ma mene moj sin dize psihicki pravo i najvise se borim zbog toga sto on ako me vidi tuznu odmah pocne tugovati pa ne zelim da mi je on nesrecan.

sudoku niposto nemoj pocinjati pusiti moj ti je savjet eto svi mi vi kazete a i dosta osoba s drugih tema da sam dosta jaka i optimisticna ali sta mi vrijedi kad nemam crvrst karakter da bacim i tih prokletih max.5 cigara navece ali hocu to sam si obecala. jos kod mene niko oko mene ne pusi i cak u kuci jedini sam ja kukolj u zitu kako kazu stari ali nadam se doci ce i taj dan.
evo pogledajte u koliko sati vam pisem ovaj post ne mogu zaspati vise sam na wc-u nego u sobi ali proci ce i ove pripreme sva sam se iscrpila samo se nadam da mi nece proraditi neka od dijagnoza.

svima pusa i tipkamo se sutra kad obavim pregled i dodjem malo do sebe.

leeloo27
27.01.2010., 10:03
ma nema problema, javite se za savjet kad god trebate, ja cu pomoc ako je u sirini mog znanja ;)
ziza sretno :D

Pazi šta si rekla, sad kad te ja počnem gnjaviti za moje micane nećeš me se moći otarasiti. :mig::rofl:

leeloo27
27.01.2010., 10:06
Pero, hvala na savetima i preporukama.:)

To mi se desava kad imam "iskakanje" od uobicajenog stanja-da podsetim, imam RA, SLE i u sklopu toga, plucnu fibrozu sa bronhiektazijama.

......
I ti si nam se napatila. Imaš veliku pusu od mene...:grli:

leeloo27
27.01.2010., 10:08
svima pusa i tipkamo se sutra kad obavim pregled i dodjem malo do sebe.

Javi nam kako je prošlo. :kiss:

iva64
27.01.2010., 13:06
Dobar dan,
drage i dragi moji:)
Sudoku, Leeloo, Ziza, i svi ostali, hvala na razumevanju i na podrsci. Mozda se cini da kukumavcim, a ovo oko pluca i svega pisem, jer ne verujem da ljudi pamte dijagnoze i stanja svih nas, inace, ne bih se ponavljala.

Ne gledam na sebe kao na veceg bolesnika, znam i vidim iz napisanog, svako ima u manjoj ili vecoj meri probleme i nekako se nosi sa svojom bolescu.
I meni su moja deca, porodica, dragi ljudi-motivacija i ne upadam u depresiju(mozda me pomalo ponekad dodirne, ali je prepoznam, pa se odbranim).

Ovo za taj veliki umor, prosto sam htela da pitam, da vidim da li je to to, sto sad recimo, osecam. Srecom, ne svaki dan i srecom, ima ko da mi pomogne. Ziza, opet se prepoznajem u mnogo cemu opisanom kod tebe. Cekamo da vidimo kako si prosla, generacijo!

Sudoku, kazes, ne znas kako bi bez lekova, potpuno te razumem. I pored svih nasih psihickih napora da zauzdamo bolest, pored svih napora i odluke da nesto menjamo u zivotu, u stavu, da zivimo zdravo i da se tako hranimo, uvek kazem-hvala farmaciji i napredovanju medicine, jer ko zna sta bi sa svima nama bilo, da nije toga. Iz opisa u knjigama, citala sam kako je nekad lupus bio teska i smrtna bolest, delom sto se nije pravovremeno otkrivao, a delom i sto nisu postojali lekovi.

Ipak, ono sto treba da nam da snagu i nadu je remisija u koju zaista bolest moze da udje. Sve moje tegobe sa Artritisom (koji je bio izuzetno aktivan, obuhvaceni su bili svi zglobovi), kao rukom su nestali. Jedino sto, kad je to popustilo, pojavili su se problemi sa plucima. Ipak, nadam se da je to koincidencija i da i ovo trenutno stanje moze da udje u remisiju, i ti ces to osetiti, draga Sudoku. Zato, nedajmo se,
ostajte mi vedri, zdravi, uspesni, pusa svima:grli::w:jumping:

Pero Gmaz
27.01.2010., 13:06
To mi se desava kad imam "iskakanje" od uobicajenog stanja-da podsetim, imam RA, SLE i u sklopu toga, plucnu fibrozu sa bronhiektazijama. Tu se jos nakaci i hronicna bakterijska infekcija, a posledica je nedostatak O2(zato sam na aparatu). Kad mi se desi to "iskakanje", to je u stvari dug napad kasljanja, prevelika kolicina lucenja sluzi, povracanje i groznica, koja na posletku dovede do temperature, 37, 5,- 37, 8.

Recept za smanjenje sluzi bi bio vrlo jednostavan. Topla plieća juha sa mrkvicom i celerom. Sluz nastaje od brašna, pa bi se trebalo izbjegavati sva brašnasta hrana (kruh, kolači, pašta - sve što u sebi ima brašna), te mliječni proizvodi.
Pluća su vrlo važan organ samo kada pogledate jednu stvar: prva i zadnja stvar na ovom svijetu koju napravimo je da udahnemo zrak.

Uzgred, onaj veliki,veliki umor, koji se opisuje kod SLE pacijenata, kao jedan od prvih znakova, za mene je bio velika nepoznanica.

Nažalost to je bila meni svakodnevnica. Prošetao bi pola sata i onda bi zaspao 2 sata dok se ne odmorim i pokušam opet nešto raditi. Takva vrsta umora je povezana sa slabim bubrezima. Oni daju snagu, oni čiste i povezani su sa pamćenjem.

..., a ja stalno sebe okrivljujem da sam se ulenjila ili da se predajem depresiji.

Depresija je standardna stvar u kroničnoj bolesti. Neki put ona više ubija od bolesti. Pravilnom ishranom (čitaj: laganom) može se prilično dobro suzbiti. To se pogotovo odnosi na krepke juhe (pogotovo kada je hladno i vlažno) koji obavezno moraju biti tople (da nam zagriju unutrašnjost, a s time i naš duh).

Živi i veseli bili :lux:

iva64
27.01.2010., 21:03
Pero, kao i uvek, velika hvala.

Ovo za mlecne proizvode znam, zato i nisu u mojo upotrebi, ili samo u minimalnoj koicini, ali za brasno-to nisam znala:ne zna:

Gde su nam svi, po ovoj polarnoj noci?

shana
27.01.2010., 22:19
evo i mene, iva taj neopisivi umor je cisto normalan pratioc naseg vuka tako da oko toga ne brini. ja sam isto toliko umorna da akd dodem na faks prvo predavanje obavezno prespavam... :(
ziza kako je bilo na pretrazi?
leloo samo ti gnjavi, ono sto ti mogu rec i pomoc drage volje budem ;)

sudoku22
27.01.2010., 23:43
Vezano uz mlijeko i brasno,ja kruh malo jedem al mlijeko pijem ali uz zitarice i musli i kavu..najgore mi je kad sam vecinom na faksu pa sam prisiljena jesti sto bilo, danas me boli stomak od vecere koju sam pojela prije 4,5 sata na faksu, opcenito odma osjetim kad pojedem nesto nezdraviju prehranu, cini mi se da se relativno zdravo hranim iako znam da uvik moze zdravije :P a danas sam se smrzla po ovoj ledari a pogotovo ruke... Shana buduca veterinarko kako se ti nosis s rasporedom na faksu? Iva a jesu li ti se problemi s plucima nadovezali na SLE ili nevezano doslo uz to...Jos uvijek mi je kratak staz u ovoj bolesti da bih znala jesam li u remisiji,valjda da iako mi povremeno skoci sed.

leeloo27
28.01.2010., 13:25
Ziza kako je prošla kolonoskopija? Šta su ti rekli doktori?

iva64
28.01.2010., 14:17
Shana, dakle, to je to, eto, ja sam taj umor (toliko spominjan u SLE bolesnika) tek sad pocela da osecam(15-togod. staz), pa sam bila u nedoumici, hvala na pojasnjnju:)

Sudoku, neverovatno, ali kad sam usla u remisiju sa zglobovima (potpuni nedostatak bola, zategnitosti, natecenosti i svega sto je uz to islo), krenula su pluca:(. Naravno, sed. visoka , nekad i preko 100, antitela samo sibaju...

Samo se nadam remisiji, ali da ne ode nigde drugde:mig:

Nego, sta nam je sa Zizom?

goga52
28.01.2010., 15:22
Ziza jave se kako je prošao pregled?Sigurno si se jako izmučila kada se ne javljaš.Poz

Mr. Beam
28.01.2010., 16:20
Pozdrav svima

Je li taj lupus o kojem je ovdje riječ isto što i sistemska skleroza?

I je li skleroderma ikako povezana i sa jednim od to dvoje, ili s oboje?

Ziza Kovacevic
28.01.2010., 22:39
mr beam dobro dosla ili dosao u ovo nase drustvo.

naravno veliki pozdrav i svim ostalim i evo da vam napisem kako bi na pregledu. malo neugodno i malo bolno kad je crijevo islo dublje ali nista strasno imala sam i tezih pregleda. trajalo je dobrih 50 minuta jer su me detaljno ispregledali zbog toga sto sam rekla da mi je tata umro od toga ali hvala bogu nisu nasli nista osim iritiranih crijeva za koje doktor kaze da su mogli doci od stresa, nedostatka sluzi u crijevima koje je mogao izazvati sjogrenov sindrom ili pak od neredovne prehrane sto je kod mene moguce da je svih troje. ne dopisase mi hvala bogu nikakvu dijagnozu ali eto citav zivot moram paziti na ishranu i jesti najmanje 5 obroka dnevno i piti sto manje kafe i imati sto manje stresnih situacija sto mi je palo jako tesko jer je sve ovo bilo moja svakodnevnica.
vec sam od jutros pocela ustajati u 8 pojesti musle i popiti kafu pa se vratim ponovo leci do 11 i onda nastavim dan. ma sad se osjecam tesko jer ja nisam nikada ovoliko cesto jela ali valjda se budem navikla. nadam se da se necu puno udebljati i ako bih volila jedno 5 kila dobiti jer sad imam 51 ali ne bih smjela imati preko 65 kg. zbog proteza u koljenima. juce vam se nisam stigla javiti jer mi je sestra jos uvijek kod mene sa djecicom pa uvijek imamo posla oko djece a pogotovo mladje koja ce 26.02 napuniti prvu godinu a ovoj starijoj su u utorak 26.01 bile cetiri godine. ma ispunjena sam hvala bogu pravo i duhom i poslom i ne znam kako mi prodje dan a ja najvise volim kad mogu nekom pomoci jos ako sam u dobrom stanju sto bas i nije sad moj slucaj ali nadam se da ce proci i ovo sa stomakom i da cu dok malo ustalim ovo s obrocima lakse sve podnositi.

vidim vi ste mi se bili zabrinuli za mene hvala vam puno svima sto ste mislili o tome i ako neko zna kako nadoknaditi sluz neka pise a ja budem vidjela sta smijem jesti zbog ostalih dijagnoza.

drago mi je da nam ih se javlja sve vise i ako bi iskreno volila da sam samo ja s tim lupusom ali ne dao bog gore sve bolesti dodju u remisiju pa sam sigurna generacijo da ce i to tvoje s plucima doci u remisiju.

generacijo prije si pisala o medicinskom leksikonu gdje mozes naci dosta toga o dijagnozam sto si kupila za 300 eura mozes li mi napisati kako se tacno zove i je li ti poznato ima li ga kupiti u sarajevu ili mi napisi kako si ga ti kupila htjela bih i ja imati takvu knjigu pravo bi mi pomogla. usput ako neko zna gdje mogu poruciti knjigu djeca sa posebnim potrebama neka mi napise adresu ako moze bila bih jako zahvalna jer mi se ne daju citati ove knjige na danskom a iskreno receno i puno su sturije od nasih.

generacijo probaj pronaci odgovor u tom leksikonu na ovo pitanje za mr.beam.

pusa svima i veliki pozdrav

leeloo27
28.01.2010., 23:06
mr beam dobro dosla ili dosao u ovo nase drustvo.

naravno veliki pozdrav i svim ostalim i evo da vam napisem kako bi na pregledu. malo neugodno i malo bolno kad je crijevo islo dublje ali nista strasno imala sam i tezih pregleda. trajalo je dobrih 50 minuta jer su me detaljno ispregledali zbog toga sto sam rekla da mi je tata umro od toga ali hvala bogu nisu nasli nista osim iritiranih crijeva za koje doktor kaze da su mogli doci od stresa, nedostatka sluzi u crijevima koje je mogao izazvati sjogrenov sindrom ili pak od neredovne prehrane sto je kod mene moguce da je svih troje. ne dopisase mi hvala bogu nikakvu dijagnozu ali eto citav zivot moram paziti na ishranu i jesti najmanje 5 obroka dnevno i piti sto manje kafe i imati sto manje stresnih situacija sto mi je palo jako tesko jer je sve ovo bilo moja svakodnevnica.
vec sam od jutros pocela ustajati u 8 pojesti musle i popiti kafu pa se vratim ponovo leci do 11 i onda nastavim dan. ma sad se osjecam tesko jer ja nisam nikada ovoliko cesto jela ali valjda se budem navikla. nadam se da se necu puno udebljati i ako bih volila jedno 5 kila dobiti jer sad imam 51 ali ne bih smjela imati preko 65 kg. zbog proteza u koljenima. juce vam se nisam stigla javiti jer mi je sestra jos uvijek kod mene sa djecicom pa uvijek imamo posla oko djece a pogotovo mladje koja ce 26.02 napuniti prvu godinu a ovoj starijoj su u utorak 26.01 bile cetiri godine. ma ispunjena sam hvala bogu pravo i duhom i poslom i ne znam kako mi prodje dan a ja najvise volim kad mogu nekom pomoci jos ako sam u dobrom stanju sto bas i nije sad moj slucaj ali nadam se da ce proci i ovo sa stomakom i da cu dok malo ustalim ovo s obrocima lakse sve podnositi.

vidim vi ste mi se bili zabrinuli za mene hvala vam puno svima sto ste mislili o tome i ako neko zna kako nadoknaditi sluz neka pise a ja budem vidjela sta smijem jesti zbog ostalih dijagnoza.

drago mi je da nam ih se javlja sve vise i ako bi iskreno volila da sam samo ja s tim lupusom ali ne dao bog gore sve bolesti dodju u remisiju pa sam sigurna generacijo da ce i to tvoje s plucima doci u remisiju.

generacijo prije si pisala o medicinskom leksikonu gdje mozes naci dosta toga o dijagnozam sto si kupila za 300 eura mozes li mi napisati kako se tacno zove i je li ti poznato ima li ga kupiti u sarajevu ili mi napisi kako si ga ti kupila htjela bih i ja imati takvu knjigu pravo bi mi pomogla. usput ako neko zna gdje mogu poruciti knjigu djeca sa posebnim potrebama neka mi napise adresu ako moze bila bih jako zahvalna jer mi se ne daju citati ove knjige na danskom a iskreno receno i puno su sturije od nasih.

generacijo probaj pronaci odgovor u tom leksikonu na ovo pitanje za mr.beam.

pusa svima i veliki pozdrav


:eek: za boldano. Šta Sjogren može napasti i crijeva?

Ziza drago mi je da je sve u redu. :kiss: A što se tiče prehrane, zašto ne pitaš svog doktora/doktoricu da ti napišu što bi trebala jesti, a što izbjegavati?

Ziza Kovacevic
28.01.2010., 23:15
zaboravila sam napisati da sam dobila sta sve mogu jesti ali masu od toga ne smijem zbog ostalih dijagnoza pa cu probati nesto reducirati. ja sam isto sumnjala na sjogren jer je sa mnom u bolnici lezala jedna zena sto je imala upravo to ali jednostavno nisam htjela vjerovati da je to a malo me ohrabrila i iva kad je rekla da i u toj njenoj medicinskoj knjizi pise samo za oci i usta. sto se tice sluzi trebamo jesti vise zitarica ali ne bijelih vec tamnih zato ko ima sjogren neka na vrijeme preduhitri da ne dodje u stanje kao ja. ja mislim da je kod mene najvise izazvala neredovna ishrana ovo a i stresne situacije. ja sam jela najvise dva obroka dnevno ali sad cu stvarno paziti o svemu.

pusa

leeloo27
28.01.2010., 23:27
Ja sam čitala da Sjogren osim očiju i usta može obuhvatiti bilo koji organ koji ima sluznicu (pluća, bubrezi), al crijeva mi uopće nisu pala na pamet. Pa ako može crijeva onda može i želudac. :eek:

Joj, gadi mi se koliko je to sve povezano i koliko jedna sjebana stvar vuče za sobom još 10 novih. :flop:

goga52
29.01.2010., 08:12
Ziza dobro sad znaš i nije problem jesti češće ,a manje.Meni je suprugu nađeno u krvi 15,6 5 mol/l i rečena mu je stroga dijeta sada ti ja ispitujem tražim formiram jelovnike i vidim puno smeta pa i za zdrave bijeli kruh treba jesti crni,integralni ili raženi ne samo za dijabetičare nego i nas ostale,zatim bijelu rižu zamijeniti smeđom, tijesteninu zamijeniti integralnom ,a voća i povrća što više kuhano i sirovo,manje masno mlijeko 1,5%, posni sirevi ,više ribe i ja sam ti tako kuhala nakon 2 dana sinoć mu je šećer bio 12,4.Sada ćemo se tako pridržavati pa ćemo vidjeti ,a on ti je visok i jak i voli fino papati sve ono što nesmije.Zato sada ti ispituj što smiješ pridržavaj se toga i bit će o.k.Poz tebi ,a naravno i ostaloj ekipi.:)

iva64
29.01.2010., 14:19
Dobar dan,
drustvance:)

Ziza, bas si nas prepala, dobro je sto si se uverila da nije nista gore od ovog sto vec imas. Vidis, u ovom Velikom kucnom medicinskom pripucniku, kao ni u onim knjigama o Lupusu (koje sam dobila iz USA), nigde nije pomenuto da Sj. sindr. napada sluzokozu creva, pomenute su oci, usta, vagina...Znam par svojih prijateljica koje su, kao ti, imale i imaju slic. tegobe sa nadutoscu i crevima, napravile iste pretrage i preporuka je, ujednacena, zdrava ishrana, ma isto kao i tebi. A ni jedna nema ni SLE ni Sjo. sin., tako, da se ni ti ni Leeloo, nemojte bojati unapred.
Evo, ja imam pa previse sluzi, kazu ne treba mleko ni mlecne proizvode i sve od brasna, pa onda, vas dve valjda treba sve suprotno da klopate.

Ovo sto Goga kaze, evo kako se, samo kad se pridzavamo osnovnih preporuka za zdravu prehranu, odmah pokazu bolji rezultati, a verujem i bolje se osecamo.

Uzgred, knjiga ciji je naziv boldovan kod nas je stampao Plato, zvala sam ih da se raspitam, vise je nemaju u prodaji. Ipak, evo naziva originala, mozda je izdat i u BiH-Coplete Home Medical Guide A DK Publishing Book,
Second American Edition, 2003, Published in the USA by DK Publishing, Inc,
375 Hudson Street, NY, New York 10014
Co[yright 1999, 2003 Dorling Kindersley Limited

Za skelodermu, pogledala sam na brzinu, nasla je u skupini autoimunih bolesti gde je i lupus, ali se pominje kao odvojena bolest.
To je retka bolest, predstavlja zadebljanje i ocvrscivanje vezivnih tkiva koze, zglobova i unutrasnjih organa.
Tretira se slicno kao i kod drugih autoimunih bolesti, moze imati i laksi i tezi oblik, uci u remisiju, doci do spontanog poboljsanja.

nadam se da ni nas novi clan to nema,
sada vas sve puno pozdravljam:top:

leeloo27
29.01.2010., 15:18
Dobar dan,
drustvance:)

Ziza, bas si nas prepala, dobro je sto si se uverila da nije nista gore od ovog sto vec imas. Vidis, u ovom Velikom kucnom medicinskom pripucniku, kao ni u onim knjigama o Lupusu (koje sam dobila iz USA), nigde nije pomenuto da Sj. sindr. napada sluzokozu creva, pomenute su oci, usta, vagina...Znam par svojih prijateljica koje su, kao ti, imale i imaju slic. tegobe sa nadutoscu i crevima, napravile iste pretrage i preporuka je, ujednacena, zdrava ishrana, ma isto kao i tebi. A ni jedna nema ni SLE ni Sjo. sin., tako, da se ni ti ni Leeloo, nemojte bojati unapred.
Evo, ja imam pa previse sluzi, kazu ne treba mleko ni mlecne proizvode i sve od brasna, pa onda, vas dve valjda treba sve suprotno da klopate.Pa uglavnom napada oči i usta, a u rijeđim slučajevima može i pluća, bubrege i sve ostale organe koje imaju sluznicu.

Ma nisam se ja uplašila, nego sam skontala da uopće nisam pomislila na crijeva, a to nam je najveći organ sa sluznicom.

VIKI_40
29.01.2010., 21:39
Zdravo svima!
Posto vidim da imamo clanova iz razlicitih krajeva, hocu da vas pitam dali je neko cuo za spiralu sta se zove mirena. Mozda vi nemate takav problem, ali kod mene zbog tumora na materice predlozili su mi da mi ugrade tu spiralu. Ja sam se soglasila. Ta spirala je lek koi ispusta 5 godina i susi tumor. to su mi predlozili zbor lupusa jer svaka operacija je stetna za nas. Doktorica mi je rekla da je veoma efikasna.
Molim Vas ako zna neko nesto ili ako moze da procita negde da mi da odgovor.
pozdrav svima!

Ziza Kovacevic
29.01.2010., 22:52
pozdravljam svo moje vrijedno drustvo i evo danas sam hvala bogu bolje sto se tice stomaka i sigurna sam da ce biti bolje kad se ustalim s ovom hranom i vidim sta mi pase. slazem se potpuno da se ne treba unaprijed plasiti i uz svoje stanje usporedjivati dijagnoze nekih od nas ali uvijek treba biti na oprezu i suzbiti nesto ako to mozemo pa sam vam zbog toga opisala ovo svoje stanje i sve sto su mi rekli o prehrani ali svaki organizam je individualan i najbolje sami mozemo osjetiti sta nam odgovara. evo imamo razlicitih stanja kod svih nas pa mozemo nesto mozda korigovati u ishrani. stvarno sam mislila da se hranim zdravo ali eto izgleda da sam umanjila unositi nesto sto sam trebala bas u toj zdravoj prehrani.
evo veceras mi je moja sestra koja je magistar psihologije dobrih dva sata pricala kako nekada sebi moram dati oduska odnosno pronaci se u necemu i u tome pokusati uzivati bar jedan dio dana i pokusati upisati neki kurs kreativnosti gdje bi na ventilu ispustila ako ne sve bar dio svojih tegoba. stvarno je u pravu svi mi to trebamo ponekad. probat cu pa cu vidjeti hocu li uspjeti u tome. ma pokusavala sam ja svasta nesto od slikanja, heklanja, pisanja dnevnika ali me sve to kratko drzalo ali nastojat cu se popraviti po tom pitanju.

viki kako si ti dugo nam nisi pisala.

mislim na sve vas veci dio dana ali ne stignem sjesti da tipkam jer moj veliki mali uvijek nesto treba rodila ga mama stvarno je poseban ali na pozitivan nacin.
danas isla sa starijom djevojcicom na kolac samo nam se nije dalo dugo biti jer je pravo hladno bilo a i poledica je pa nisam smjela s ovim svojim staklenim nogicama setati dugo po ledu.

svima veliki pozdrav i pusa

VIKI_40
30.01.2010., 21:25
Zdravo Ziza, a i celo lepo drustvo.
Ziza ja nisam pisala jer imam dva tinejdjera, a jedan kompjuter i znaj da mogu nabrzake da procitam sta pisete jedni drugima, ali imam i puno obaveze jer radim na dva rabotna mjesta. Evo sad je 22 i 20, a ja sam od 23 do ujutro treca smena i moram da se spremim za posao. Ali vidim da svi imamo isti problema i puno savjeta su i meni pomogle.
Odoh ja da se spremam i svima cao!

Ziza Kovacevic
30.01.2010., 23:15
Zdravo Ziza, a i celo lepo drustvo.
Ziza ja nisam pisala jer imam dva tinejdjera, a jedan kompjuter i znaj da mogu nabrzake da procitam sta pisete jedni drugima, ali imam i puno obaveze jer radim na dva rabotna mjesta. Evo sad je 22 i 20, a ja sam od 23 do ujutro treca smena i moram da se spremim za posao. Ali vidim da svi imamo isti problema i puno savjeta su i meni pomogle.
Odoh ja da se spremam i svima cao!

ok viki samo nek si dobro a razumijem te potpuno ne brini ali eto ti i ja smo izgleda danas jedine nesto nam je zatisje danas nadam se da je cijelo drustvo dobro.

svima pozdrav

sudoku22
31.01.2010., 21:39
ok viki samo nek si dobro a razumijem te potpuno ne brini ali eto ti i ja smo izgleda danas jedine nesto nam je zatisje danas nadam se da je cijelo drustvo dobro.

svima pozdrav

...ili samo mozda nemaju sto za napisati :p

Ziza Kovacevic
31.01.2010., 22:45
...ili samo mozda nemaju sto za napisati :p

mozda i to ali je ipak i to dobro znaci nije se nista ne dao bog pogorsalo a kako si ti.

pozdrav i ostalom drustvu

iva64
01.02.2010., 10:24
Dobar dan,
drustvance:)

Valjda vikend, pa zato malo zatisje...

Ziza, generacijo, kako si sa stomakom i sta si specijalno promenila u prehrani? Da li si dobila posebna uputstva o namirnicama, spremanju (presne ili dobro kuvane), kolicina, osim onih 5 obroka?
Bas mi je drago da ti je bolje, pisi sta ces da pocnes(mislim na neki kurs).

Viki, stvarno te dugo nije bilo.Nisam znala da se tumor moze i tako tretirati, kako su ti predlozili. Kazes da ti je dr rekla da smo mi sa lupusom nezgodni za operaciju.Molim te, pojasni nam to, na sta se to odnosi, da li na krvarenje,(mogucnost zgrusavanja) ili na nesto drugo?

Veliki pozdrav svima:)

goga52
01.02.2010., 11:31
Dragi moji forumaši nisam pisala nema kod mene ništa novo danas sam vadila krv i urin uobičajene pretrage da vidim kako je,a sutra ujutro idem ginekologu papa test obavezno radim svake godine, a kad se malo proljepša moram na Šalatu kod dermatologa dr. Marinović nisam bila godinama.To mi je sada prioritet ,a poslije ćemo vidjeti kako dalje.Vidim mučite se svatko na svoj način prošla sam mnogo toga kao i vi sada mi se čini kad bi morala sve to ponovno neznam dal bih mogla, al sam onda bila mlađa jača upornija zaljubljena uspješno studirala i to mi je davalo snagu.Tako i vi moji vučići hrabro.:p

sudoku22
01.02.2010., 13:42
mozda i to ali je ipak i to dobro znaci nije se nista ne dao bog pogorsalo a kako si ti.

pozdrav i ostalom drustvu

ah sta da kazen,relativno dobro,uvik moze gore pa se ne zalim al da je bas nesto super i nije, ten mi nikad nije bio gori a na svaku promjenu vremena osjecam zglobove a i sed.mi opet duplo visa od normalne :mad:

dog green
01.02.2010., 15:40
Pozdrav svima.Molim pomoć oko tumačenja nalaza.Stavila sam pitanje i na RA,al evo i ovdje. možda netko zna što mi je:)

ANA (ENA) II F točkasto titar
ds DNA negativno
Histoni negativno
SS-A negativno
SS-B negativno
Sm negativno
U1-RNP negativno
DNA topo 1 =132 U/ml
JO-1 negativno
CENP-B negativno
aCl-igG = 12 GPL ( 10-20 slabo pozitivno)
aCl IgM = 9 MPL
ANCA negativan titar
RF = 4.3 IU/ml
CCP = 1
CH50 normalan titar
c3 0.78 g/L ref.interval 0.90-1.80
c4 0.20g/L 0.10-0.40

To je za sad sve.Još neke nalaze čekam,a upućena sam na imunološke pretrage zbog stalnog razboljevanja, subfebrilne temperature,noćnog znojenja.
Evo ako ima tko kakvu ideju šta znači povišeni DNA-topo 1 i aCi igG te sniženi C3, bila bi zahvalna na komentaru.

shana
01.02.2010., 16:32
pozdrav drage moje.
iva mi smo nezgodni za operaciju i zbog zgrusavanja krvi jer vecina nas ima smanjen broj trombocita, i zbog toga sto nam se operacijom moze (a velike su sanse i da oce) aktivirati vuk, puno je duzi oporavak jer je tijelo u komi, zbog imunosupresiva koje pijemo velike su sanse da pokupimo neku bakteriju usput, a zbog nasih lijekova i lijecenje drugih stvari je malo komplicirano, tako da, nedaj Boze da netko mora na kakvu operaciju...
dog green dobro dosla na ans forum. poviseni IgG i snizeni C3 ti upucuju na upalu u organizmu, nista specificno, ali je nesto akutno, znaci nesto sto se trenutno dogadja, ali oni su takvi i kod obicne prehlade tako da ti to nista posebno ne znaci. a za ovo drugo neznam sta je, vjerojatno povezano sa DNA topoizomerazom, ali pitaj svoju doktoricu sta bi to znacilo :(

ninica 1
01.02.2010., 17:22
pozdrav drage moje.
iva mi smo nezgodni za operaciju i zbog zgrusavanja krvi jer vecina nas ima smanjen broj trombocita, i zbog toga sto nam se operacijom moze (a velike su sanse i da oce) aktivirati vuk, puno je duzi oporavak jer je tijelo u komi, zbog imunosupresiva koje pijemo velike su sanse da pokupimo neku bakteriju usput, a zbog nasih lijekova i lijecenje drugih stvari je malo komplicirano, tako da, nedaj Boze da netko mora na kakvu operaciju...
dog green dobro dosla na ans forum. poviseni IgG i snizeni C3 ti upucuju na upalu u organizmu, nista specificno, ali je nesto akutno, znaci nesto sto se trenutno dogadja, ali oni su takvi i kod obicne prehlade tako da ti to nista posebno ne znaci. a za ovo drugo neznam sta je, vjerojatno povezano sa DNA topoizomerazom, ali pitaj svoju doktoricu sta bi to znacilo :(

Pozdrav svima a posebno tebi draga.
Dugo se nismo čule te me zanima kako si mi ti, da li je ljubav super kao nekada i kako fax?
Ja sam trenutno u stanju malo večeg pogoršanja i nalazi su puno lošiji te sam dobila Imuran ne od 100 mg nego od 200 tj 2x1 od 100mg.
E to izgleda malo i previše te me želudac i pored contraloca od 40mg tako boli i muka, muka mi je cijelog dana ali ne povratim.Neznam jel to i kod drugih ali istina pijem i medrol uz to pa kombinacija uz tako veću dozu mi nikako ne odgovara za želudac pa molim one koji su na imuranu da li oni isto tako imaju takvu vrstu problema.
Ma bila sam jedno vrijeme dosta dobro i pokupila neku virozu i odmah se aktiviralo sve što se aktivirati da od lupusa do nefritisa i nalazi su hm dosta loši.
Ovu terapiju moram uzimati do 1.4. kada sam ponovno na kontroli.
Svima pozdrav a mojoj shani i velika pusa:kiss::kiss:

iva64
01.02.2010., 22:48
Shana, draga,
hvala ti puno na objasnjenju. Pretpostavila sam da je u pitanju to sa krvlju (recimo trombocitopenija koja se kod mnogih od nas povremeno javlja).
Ipak, mnogi dr-i druge specijalnosti, kad im spomenete lupus, zanemaruju ga i predlazu razne operacije. Tako su mene ubedjivali i pulmolog i orl-spec. da operisem polipe u sinusima, ja nisam htela i resila sam da samo u krajnjoj nuzdi odem na intervenciju(bilo koju).

Pa i sad kad slusam Ninicu, secam se kad sam imala u terapiji sve zivo ukljuceno i Imuran(cini mi se 200) i Plaqenil, Metotrexat, Pronison, toliko je sve delovalo supresivno na imunitet da sam zakacila bakteriju, koje se jos ne mogu osloboditi. Naravno, dr je u medjuvremenu sve ukinuo (osim pronisona), ali ja se i dalje bakcem sa bakterijom/ ponekad i dve, a od onda sam na hronicnoj terapiji antibioticima:rolleyes:

Pa opet, ne damo se,
pozdrav svima:)

Ziza Kovacevic
01.02.2010., 22:52
ninice ta mucnina ti moze biti od imurana jedno mjesec dana to ti je dok ti se organizam privikne na duplu dozu tako je bilo kod mene a i zeludac me bolio ali samo u toj fazi privikavanja bit ce to dobro samo da ti bolest bude pod kontrolom.
shana ja sam sa lupusom imala 7 operacija na nogama i hvala bogu nije mi se bolest bila aktivirala jeste da sam se pojacano znojila od morfija koji su mi davali protiv bolova jer sam imala kanilu u kicmi i sama sam sebi davala morfij preko toga izgleda da sam imala pravo srece jer mi ni krvna slika nije bila puno oslabila a jeste da sam pila eliksir zeljeza uz operacije i reumatolog je bila zacudjena da mi je krv bila tako dobra. to je biljni eliksir sa mnogo toga sto jaca krv.
generacijo stomak mi je ovih dana bio malo bolje uz tih pet obroka uglavnom je u pitanju povrce, izbacila sam sve bijelo iz ishrane, brasno, rizu i tjesteninu a jedem na tim medjuobrocima voce. znaci tri glavna jela povrca moze i kuhano i peceno ali ja se baziram na kuhano, nista kiselo ne smijem ni krastavce nikako, paradaiz odnosno rajcica isto nije preporucljiva ni u kakvom obliku ali pijem kalcij pa to nadoknadim. od mesa riba i bijelo meso uglavnom kuhanu piletinu i puretinu a tako sam i jela prije.
izgleda da meni stvarno stres pogorsava i to sa stomakom jer evo danas osjetim da sam napuhana ali to je zato sto sam brinula kako ce sestra i zet sa djecom kuci za kopenhagen jer su otisli maloprije zato sto su za sutra najavili pravu snjeznu oluju pa sam i sinu otkazala skolu i za sutra i za prekosutra jer ne zelim da brinem. ma samo da mi se seka jos javi da su stigli kuci i bit ce super ali do tad mi nema sanka jer vec pravo pada snijeg samo sto jos nije poceo puhati vjetar.

svima pusa i veliki zagrljaj cijelom drustvu

shana
02.02.2010., 17:08
ninnice pa napokon da nam se javis. bas sam neki dan mislila di si ti, da te dugo nema kao ni awie,al nisam ti se mogla sjetit novog nicka, stalno mi je budabudimir u glavi... ja sam super,faks na svu srecu ide, dragi je odlicno evo spava, ljubav cvate :D zao mi je sto su ti nalazi losi ali popravit ce se to, ti si snazna ;)
a ziza draga rajcica ti je puna kalija ne kalcija :) drago m ije da ti se trbuh smirio ;)
pusa svima i ninice javi nam se malo cesce ;)

Ziza Kovacevic
02.02.2010., 21:38
[QUOTE=shana;24853726]ninnice pa napokon da nam se javis. bas sam neki dan mislila di si ti, da te dugo nema kao ni awie,al nisam ti se mogla sjetit novog nicka, stalno mi je budabudimir u glavi... ja sam super,faks na svu srecu ide, dragi je odlicno evo spava, ljubav cvate :D zao mi je sto su ti nalazi losi ali popravit ce se to, ti si snazna ;)
a ziza draga rajcica ti je puna kalija ne kalcija :) drago m ije da ti se trbuh smirio ;)
pusa svima i ninice javi nam se malo cesce ;)[/QUOT

ah fakat sam skroz zaboravila da je to kalij hvala ti sto si me podsjetila a u cemu drugom ga mogu uzeti ako ne u rajcici a kalcij svakako moram piti zbog osteoporoze uz fosamax koji pijem jednom sedmicno. eh ovo vam je to sto kazem da mi nekada fali koncentracije samo da ne napravim neke vece greske.

ja sam bogu hvala danas dobro i ako je ovdje vrijeme grozno, snijeg pravo napadao a bogami je i hladno ali eto izgleda da meni to pase. sestra je hvala bogu stigla jutros u 4 ali bez nekih vecih problema. i sin mi je danas bio kuci jer sam ga ostavila zbog tog najavljenog nevrijema mada i nije bilo tako strasno ovdje kod nas ali u kopenhagenu je sve blokiralo.

ninice bit ce sigurno bolje s tvojim nalazima samo treba malo strpljenja i cekanja ali dat ce bog da dodje do remisije.

sta nam je s vama ostalima kako ste svi.

iva64
02.02.2010., 22:44
Ziza,generacijo, koliko se secam, kalijuma ima dosta u banani:)

Inace, koji je razlog naveden da ne koristis rajcicu?

Uzgred, kad pominjes osteoporozu(imam je i ja), meni je prepisan lek Bonviva, koji se proizvodi u vidu tabl (teze se podnosi) i u vidu intravenske injekcije , koja se prima na svaka 3 meseca. Nase socijalno pokriva trosak samo ako je neki propisani indeks razvijene osteoporoze(ne znam napamet, ali znam da ja ne potpadam pod nju, hvala Bogu). Da li ti primas nesto slicno?

Pozdrav celom drustvancetu:)

angel777
03.02.2010., 10:40
Hi dragi ljudi! Evo ja se dugo nisam javljala al sam vas pratila i vidim da ima dosta novih vučica i vukova. Mene trese neka depresija, melankonija ma ne znam ni sama sta već...tužna sam jer mi mama nedostaje, prije mi je bio dosta samo njezin osmjeh i sve bi mi lakše bilo! Bože kako mi nedostaje:(...tužna sam jer mi je ovaj lupus već na vrh glave sjeo...stalni nešto,il me bole noge, leđa zglobovi,moram na pregled crijeva jer sam od lupusa dobila i kolitis...pa na kontrolu u zagreb...ma sva sam nikakva...
radim, trudim se biti jaka i ne da mi se kukati dragome i seki i bratu pa radim i radim i družim se s prijateljicama da zaboravim sve...vježbam...mućkam sokiće, čajeve al nekad budem umorna od svega toga, i zdrave prehrane i poželim se najesti kolačića i popiti capuccino ne misleći na to što jedem...oprostite mi što sam depresivna i gnjavim al imam osjećaj da jedino vi razumijete kako se osjećam...pusa svima :mig: pozdrav!!

angel777
03.02.2010., 10:48
Ziza,generacijo, koliko se secam, kalijuma ima dosta u banani:)

Inace, koji je razlog naveden da ne koristis rajcicu?

Uzgred, kad pominjes osteoporozu(imam je i ja), meni je prepisan lek Bonviva, koji se proizvodi u vidu tabl (teze se podnosi) i u vidu intravenske injekcije , koja se prima na svaka 3 meseca. Nase socijalno pokriva trosak samo ako je neki propisani indeks razvijene osteoporoze(ne znam napamet, ali znam da ja ne potpadam pod nju, hvala Bogu). Da li ti primas nesto slicno?

Pozdrav celom drustvancetu:)

Bog iva moram te pitat sta je to sa osteoporozom...ja sam je valjda imala prije 3 god,leđa su me tako bolil ada mi je svaki pokret pričinjavao bol, kao da ću se slomiti, a kad bih ležala nije bilo lakše... koristila sam a i sad koristim puno kalcija,vozim sobno biciklo,puno šetam i vježbam i sve ok, Bogu hvala:)
može li se to ponoviti?:ne zna:

sudoku22
03.02.2010., 17:47
Hi dragi ljudi! Evo ja se dugo nisam javljala al sam vas pratila i vidim da ima dosta novih vučica i vukova. Mene trese neka depresija, melankonija ma ne znam ni sama sta već...tužna sam jer mi mama nedostaje, prije mi je bio dosta samo njezin osmjeh i sve bi mi lakše bilo! Bože kako mi nedostaje:(...tužna sam jer mi je ovaj lupus već na vrh glave sjeo...stalni nešto,il me bole noge, leđa zglobovi,moram na pregled crijeva jer sam od lupusa dobila i kolitis...pa na kontrolu u zagreb...ma sva sam nikakva...
radim, trudim se biti jaka i ne da mi se kukati dragome i seki i bratu pa radim i radim i družim se s prijateljicama da zaboravim sve...vježbam...mućkam sokiće, čajeve al nekad budem umorna od svega toga, i zdrave prehrane i poželim se najesti kolačića i popiti capuccino ne misleći na to što jedem...oprostite mi što sam depresivna i gnjavim al imam osjećaj da jedino vi razumijete kako se osjećam...pusa svima :mig: pozdrav!!

O je suosjecam s ovim postom :mig: stvarno mi nekad dopizdi sve,pazim na jedno onda drugo ode kvragu... prije bi trcala ,skakala na treningu pa bi se ispuvala ali ne stizem a i koljena me zabole kad malo jaci tempo udrem ..bas je tesko nekad bit "velik" i odrastao... :(

iva64
03.02.2010., 20:46
Drage Angel, Sudoku,
to je vajda nesto u atmosferi:mig:.
Ja sam se isto tako probudila jutros sa osecanjem da nemam razloga ni da ustajem-dakle, depresija je zakucala... A onda sam rekla sebi, ma popicu kantarion, a ako ne pomaze, Ksalol(dobila od dr, kad osetim da me drma...), i da vidite, kao da sam imala neku mentalnu staku, sam taj osecaj da imam nesto sto ce mi pomoci, kod mene je pokrenuo neki mehanizam i bilo mi je bolje bez dodatnih sredstava.

Draga Angel, osteoporoza je bolest,(neki kazu stanje) najcesce kod zena i to starijih. To je gubitak kostanog tkiva, tako da kosti postanu supjikave, lake, pozorne, krte, lako se lome, nekad i pri najobicnijoj povredi ili cak kasljanju, nezgodnom izvrtanju ruke, noge itd. Sad ovo za starije, ni Ziza ni ja ti nismo neke mnogo sterije gospodje,(imamo 45) u "najboljim godinama":cerek::cerek: (mada to kazu za sve godine). Ali, usled dogotrajne upotrebe kortikosteroida, moze doci do ovog stanja. Takodje i kod reumatoidnog artritisa (RA). Najbitnije je da osteoporoza ne boli, a dijagnosticira se specijalnim snimanjem-denziometrijom.
Iskreno se nadam da to nemas:)
Za kolacic i kapucino, verujem da bi se svi slozili da ne moramo bas da budemo toliko strogi prema sebi, bez obzira na zdrave nazore o ishrani. Verujem da, kad ti je gust, to vise pomaze, razvija osecaj zadovoljstva.
Mnogo mi je zao zbog tvoje tuge koju si opisala.

Sve vas pozdravljam i saljem pusu

sudoku22
04.02.2010., 10:21
Drage Angel, Sudoku,
to je vajda nesto u atmosferi:mig:.
Ja sam se isto tako probudila jutros sa osecanjem da nemam razloga ni da ustajem-dakle, depresija je zakucala... A onda sam rekla sebi, ma popicu kantarion, a ako ne pomaze, Ksalol(dobila od dr, kad osetim da me drma...), i da vidite, kao da sam imala neku mentalnu staku, sam taj osecaj da imam nesto sto ce mi pomoci, kod mene je pokrenuo neki mehanizam i bilo mi je bolje bez dodatnih sredstava.

Draga Angel, osteoporoza je bolest,(neki kazu stanje) najcesce kod zena i to starijih. To je gubitak kostanog tkiva, tako da kosti postanu supjikave, lake, pozorne, krte, lako se lome, nekad i pri najobicnijoj povredi ili cak kasljanju, nezgodnom izvrtanju ruke, noge itd. Sad ovo za starije, ni Ziza ni ja ti nismo neke mnogo sterije gospodje,(imamo 45) u "najboljim godinama":cerek::cerek: (mada to kazu za sve godine). Ali, usled dogotrajne upotrebe kortikosteroida, moze doci do ovog stanja. Takodje i kod reumatoidnog artritisa (RA). Najbitnije je da osteoporoza ne boli, a dijagnosticira se specijalnim snimanjem-denziometrijom.
Iskreno se nadam da to nemas:)
Za kolacic i kapucino, verujem da bi se svi slozili da ne moramo bas da budemo toliko strogi prema sebi, bez obzira na zdrave nazore o ishrani. Verujem da, kad ti je gust, to vise pomaze, razvija osecaj zadovoljstva.
Mnogo mi je zao zbog tvoje tuge koju si opisala.

Sve vas pozdravljam i saljem pusu

Nisam znala da imate samo 45 godina ti i Ziza,auuu pa sad mi je jos gore tko zna sta mene ceka kad sam vec sad na kortikostreoidima :confused: al opet kad bi covik tako gleda moga bi se odma ubit cim se rodi :rofl: Ma priustim si ja i kolacic i kavicu samo treba bit umjeren naravno u svemu :top:

tommy tominjo
04.02.2010., 12:45
Da, zivim ovdje (u US) zadnjih 11-12 godina (ako se ne primjeti, znaci nisam jos zaboravila hrvatski :top:). Margo, ja ti ne mogu reci koliko sam ja knjiga procitala, naucnih radova, rezultata klinickih ispitivanja, koliko doktora sam vidjela...
Uglavnom, ovo su promjene koje sam napravila...

Potpuno sam ukinula SVE secere iz ishrane (prvo sve rafinirane secere, pa nakon toga sve ostale); ne pijem nikakve sokove, gazirana pica ili alkohol. Pijem samo jednu kavu dnevno (iako bi bilo dobro i to ukinuti, ali nekako si to ne mogu ukinuti) to sa organskim 2% masnoce mlijekom.
Ukinula sam svu bijele ugljikohidrate - bijela riza, bijelo brasno, bijela pasta. U obzir dolaze smedja integralna riza i pasta napravljena od zitarica i sto manje obradjena.
Jedem organsko povrce i voce (sto manje skrobnog povrca, a vise "zelenjave"; morsku/oceansku ribu i 1x tjedno jedem meso (uglavnom bijelo meso).
Zacini - sol za dijabeticare (nisam dijabeticar, ali kako "sodium" ne valja za zglobove i nakupljanje tekucine u organizmu, pa iz tog razloga); papar koji pokusavam zamijeniti sa susenim izmljevenim papricicama; iskljucivo maslinovo ulje i niti jedno drugo.
Ogromne kolicine vode i cistog zelenog caja (za prociscavanje bubrega). Navodno je dobro jesti sto vise svjezeg povrca, ali ako ne mogu - ja ga on da stavim na paru, a ostalo pokusavam napraviti na grilu radje nego kuhanje ili pecenje. I nista pohano.

Od vjezbi radim samo 5 tibetanaca (5 super jednostavnih i kratkih vjezbi). Knjiga postoji u Hrvatskoj; ne znam kako se tocno zove na hrvatski ali napisao ju je Peter Kelder (ovdje se zove "5 Tibetans rejuvenation excercises" - tako nekako). Ustvari, mislim da se u HR zove "Fontana mladosti" ili tako nekako - pogledati cu na internetu pa cu ti javiti.

U roku od 24-48 sati su mi kompleteno prestali oticati zglobovi, svi bolovi su prestali i imala sam energije vise nego ikada! Evo zadnjih par tjedana me jos nista nije ni zabolilo, a nisam na nikakvim lijekovima i krvna slika mi je SUPER! ANA test negativan! :top: Da li sam se uspjela sama izlijeciti samo sa promjenom ishrane?!?!? Tesko mi je to za povjerovati, ali rezultati su tu!

Ukoliko se vrati, ici cu kod Michio Kushi u Boston (zacetnik makrobiotike u Japanu i US) na neki tecaj i morati cu se prebaciti na makrobiotiku. Ako ni to ne upali i ako mi ova klima smeta - selim se - ili negdje drugdje u US ili nazad u HR!

Ja ti ne mogu opisati koliko je meni dosta vise svega... toliko da ja jednostavno vise NECU biti na lijekovima i NECU se zajeb... sa ovim lupusom.

Hvala za sastojak lijeka - ja sam zadnje bila na dozi od 20mg prednisona (kortikosteroidi) koje sam smanjivala svaki tjedan dok nisam dosla do 5 mg pa na kraju 0 mg.


bok LVI, pišem vam iz Hrvatske iz Splita.S obzirom da najvjerojatnije imam lupus. nije potvrđeno, čekaju neke nalaze iz Zagrba. Ono šta su mi dijagnosticirali je embolija pluća, nefrotski sindrom, antifosfolipidni sindrom i biopsijom bubrega su mi dijagnosticirali membralni glomerulonefritis. imam puno toga kao što je vidljivo, ali sada se osjećam dobro. sa tim se borim od 7 mjeseca 2009g. tri mjeseca su me vračali sa hitne pomoći sa bolovima u prsima,mokračovodu,bubrezima. Više nisam znao što ću pa sam otišao privatno raditi ct bubrega i imunološke pretrage. naravno bubrezi su pokazali nakupine tekučina oko njih i oko pluća. končno sam sa tim nalazima otišao ponovno na hitnu i primili su me i ostavili na imunologiji. tek je tada krenila panika jer sam bio pun trombova po plućima i bubrezima. onda su doznali da imam sve te sindrome šta sam napisao. otpustili su me iz bolnice i rekli da pijem decortin 70mg,losartic 50mg,gopten 2mg,endoksan 2*50, marivarin 3mg. mene bi zanimalo s obzirom da je amerika ipak malo bolja u liječenju bilo kojih bolesti, na koji način oni daju terapije i da li je moja terapija dobra. svidilo mi se i tvoja dijeta pa molim te ako možeš pošalji mi malo više oko te dijete kako uzimaš i šta točno uzimaš od hrane. Uzimaš li išta od prirodnih stvari za imunitet. ja bi ti dao svoju mail adresu pa da mi odgovoriš na pitanja, ako ti nije problem ja bi ti poslao svoje nalaze na vaš mail pa da mi proslijedite kod svojih doktora. bio bih vam zahvalan i nadam se da vas sa ovim ne ometam u slobodno vrijeme. moja mail adresa tomo.vranic@gmail.com

goga52
04.02.2010., 19:01
Draga Angel777 i moje mame nema sada će godina dana strašno mi nedosteje ponekad se isplačem ali ne pomaže život ide dalje ,a tuga u srcu bit će prisutna stalno.
Suduku22 ne brini što si mlada i na kortikosteroidima ja sada imam 52 i ne pijem ih već dugo ,a u mladosti sam dobivala i do 60 mg dnevno sva sam se tresla ponekad nisam mogla ni juhu jesti koliko sam se tresla.Ovisno o stanju kod tebe doze će se smanjivati nekad povećavati pa ćeš doći kao i ja i mnogi drugi iz ovog foruma npr.LVI da budeš na 0...:
Poz cijelom društvu.

iva64
04.02.2010., 20:02
Draga Sudoku, rekoh ti ja macke u najboljim godinama, tu nam je jos Goga , Fifu i druge/drugi/ vucice:top:

Ipak nam kortikosteroidi puno znace, a, sto rece Goga, polako se smanjuju(nekad i povecavaju) doze, u zavisnosti od trenutnog stanja.

Verujem da, kad se udje u remisiju, privremeno se prekida sa njima ili budu u dozi odrzavanja.

Uputstvo od LVI za prehranu je nesto sto, predpostavljam , svi prepoznajemo kao zdravu hranu. Ja se slicno hranim, jos samo da predjem na smedju pastu i da sebe naviknem na zeleni caj:p

Pozdrav svima:)

Ziza Kovacevic
04.02.2010., 22:00
Ziza,generacijo, koliko se secam, kalijuma ima dosta u banani:)

Inace, koji je razlog naveden da ne koristis rajcicu?

Uzgred, kad pominjes osteoporozu(imam je i ja), meni je prepisan lek Bonviva, koji se proizvodi u vidu tabl (teze se podnosi) i u vidu intravenske injekcije , koja se prima na svaka 3 meseca. Nase socijalno pokriva trosak samo ako je neki propisani indeks razvijene osteoporoze(ne znam napamet, ali znam da ja ne potpadam pod nju, hvala Bogu). Da li ti primas nesto slicno?

Pozdrav celom drustvancetu:)

generacijo nisu naveli neki razlog samo su mi dali tu listu dijete i rekli mi da rajcicu i krastavac moram izbjegavati a za banane znam jedem ih i previse. cudno mi je sto su mi rekli da kad sam naduvena trebam uzeti malo gaziranog sto po meni nije shvatljivo jer soda bi trebala da nagriza ali eto oni tako kazu a probala sam i pomaze mi da krenem na wc ako sam bas zatvorena. ja za osteoporozu pijem aledronat ili fosamax jednu tabletu sedmicno i taj dan moram piti vise gaziranog da bi mi zeludac kao to bolje svario jer su te tablete jako teske za probavu. ma nije ni meni hvala bogu osteoporoza u jacoj fazi na pocetku mi je bila i prije tri godine a i ljetos kad sam bila na mjerenju minerala i snimanju sto znaci da je ovim tabletama dobro drze pod kontrolom.

pusa i tebi i ostalom drustvu

Ziza Kovacevic
04.02.2010., 22:10
Hi dragi ljudi! Evo ja se dugo nisam javljala al sam vas pratila i vidim da ima dosta novih vučica i vukova. Mene trese neka depresija, melankonija ma ne znam ni sama sta već...tužna sam jer mi mama nedostaje, prije mi je bio dosta samo njezin osmjeh i sve bi mi lakše bilo! Bože kako mi nedostaje:(...tužna sam jer mi je ovaj lupus već na vrh glave sjeo...stalni nešto,il me bole noge, leđa zglobovi,moram na pregled crijeva jer sam od lupusa dobila i kolitis...pa na kontrolu u zagreb...ma sva sam nikakva...
radim, trudim se biti jaka i ne da mi se kukati dragome i seki i bratu pa radim i radim i družim se s prijateljicama da zaboravim sve...vježbam...mućkam sokiće, čajeve al nekad budem umorna od svega toga, i zdrave prehrane i poželim se najesti kolačića i popiti capuccino ne misleći na to što jedem...oprostite mi što sam depresivna i gnjavim al imam osjećaj da jedino vi razumijete kako se osjećam...pusa svima :mig: pozdrav!!
ma samo se ti izjadaj i ne misli da gnjavis svi imamo nesto a na kraju smo svi tu da podijelimo nase probleme i da se razumijemo ai pomognemo jedni drugima nekim savjetom ako mozemo.
jesu li ti uspostavili tu dijagnozu kolitisa ili je to samo sumnja na to jer sam i ja izmedju ostalog sumnjala na to nakon svih tih patnji sa stomakom i hvala bogu kolonoskopija je pokazala samo iritabilna crijeva i dobila sam dijetu pa mozda i kod tebe bude to isto.
sto se tice te depresivnosti svima nam to zna naici ali ce ti i proci samo se moras malo i sama boriti za to a i mi smo tu da te podrzimo i pomognemo si medjusobno.
za osteoporozu ti mogu reci da se na vrijeme pocetom terapijom tableta moze drzati pod kontrolom ali ako se jednom uspostavi obicno ostane samo sto bolovi sa tabletama nestanu.
to je sto ti ja mogu reci iz mog iskustva i razgovora sa ljekarima i ako je pitanje bilo postavljeno za ivu ali nije na odmet znati vise.
pusa i tebi

Ziza Kovacevic
04.02.2010., 22:35
Draga Angel777 i moje mame nema sada će godina dana strašno mi nedosteje ponekad se isplačem ali ne pomaže život ide dalje ,a tuga u srcu bit će prisutna stalno.
Suduku22 ne brini što si mlada i na kortikosteroidima ja sada imam 52 i ne pijem ih već dugo ,a u mladosti sam dobivala i do 60 mg dnevno sva sam se tresla ponekad nisam mogla ni juhu jesti koliko sam se tresla.Ovisno o stanju kod tebe doze će se smanjivati nekad povećavati pa ćeš doći kao i ja i mnogi drugi iz ovog foruma npr.LVI da budeš na 0...:
Poz cijelom društvu.

drage goga i angel ovo da ce tuga biti prisutna u srcu uvijek je istina to vam kazem iz iskustva i ako nije za utjehu moj tata je umro prije skoro 9,5 godina ali i sada me spopadaju ti periodi kad mi on jako fali jer mi je bio velika podrska u zivotu a vedar karakter i optimizam sam pokupila od njega. ja se njega ne zelim prisjecati kao da je mrtav jednostavno sam sama sebi rekla da je on samo fizicki otisao ali i sada ponekad cujem njegov smijeh njegov kasalj i to je sto me drzi a kada mu ljeti odem na grob hocu da puknem od tuge jer valjda tada prihvacam stvarnost. bas ljetos sam se skoro onesvijestila ali sreca bio je sin tu pa sam morala misliti na njega i to me odrzalo. zato drage moje sjecajte se samo finih trenutaka iz vaseg zivota provedenog s mamama i uvijek pomislite da ni one ne vole gledati vas tuzne i sigurno ce vam to dati snage da idete dalje. meni je samo zao sto moj tata nije dozivio da cuje kako mu sin progovara i ako je moj sin tada imao punih 13 godina ali moj se sin sada svaku vece pomoli bogu za dedinu dusu jest da to ponavlja iza mene ali to sigurno dopre do njegovog dede i to mi puno znaci.
uh ja vas rastuzih mozda i ako mi to nije bila namjera htjela sam vam samo napisati da pronadjete u sebi neki motiv utjehe i idete dalje i ne dao bog gore to uvijek treba biti u glavi. nije grijeh zaliti za svojima ali je grijeh sebe unistavati tim zalom ali nismo svi isti i neko to moze potisnuti u sebe a neko ne.
mile moje zivot ide dalje i moramo se boriti za sebe i svoju porodicu sto je ostala da pogorsanjem svoga zdravlja ne damo vecu brigu njima.

obje vas ljubim i znam kako vam je ali nemojte se psihicki predavati jer to vam ne pomaze sigurno znam iz vlastitog iskustva jer sam uvijek u tim fazama imala vise bolova iza stresa.

Ziza Kovacevic
04.02.2010., 22:46
Draga Sudoku, rekoh ti ja macke u najboljim godinama, tu nam je jos Goga , Fifu i druge/drugi/ vucice:top:

Ipak nam kortikosteroidi puno znace, a, sto rece Goga, polako se smanjuju(nekad i povecavaju) doze, u zavisnosti od trenutnog stanja.

Verujem da, kad se udje u remisiju, privremeno se prekida sa njima ili budu u dozi odrzavanja.

Uputstvo od LVI za prehranu je nesto sto, predpostavljam , svi prepoznajemo kao zdravu hranu. Ja se slicno hranim, jos samo da predjem na smedju pastu i da sebe naviknem na zeleni caj:p

Pozdrav svima:)

ma potpuno se slazem generacijo da smo nas cetiri sada u najboljim godinama a ko zna mozda nam sledece budu jos bolje hehe.
zbog cega je nama kafa nezdrava ako kazu da je dobro da se pije jedna solja kafe dnevno kao preventiva od karcinoma.
ja zeleni caj super podnosim i to jos kad mu dodam dvije kriske limuna u bokal i ostavim ga da prenoci u frizideru jer mi je tako savjetovala i reumatolog.
ja sam od prije par dana pocela piti i crni caj ali samo u prijepodnevnim satima jer on ima vise kofeina pa da me ne razbudi navece ne pijem. ma meni je i ovaj crni odlican i uz njega bi se mogla odvici od kafe i ako sam bila veliki kafedzija ali tu jednu solju kafe pijem upravo iz prethodno navedenih razloga jer mi je analiza krvi pokazala da mi je organizam sklon karcinomu koji nadam se nikad necu imati. meni to ovdje rade pri svakoj kontroli krvi ali do sada su mi tri puta te celije bile jace skoncentrisane. mislim da se to kod nas zovu markeri ali nisam sigurna.

svima velika pusa i pozdrav

goga52
05.02.2010., 09:17
Draga Ziza imaš pravo kad pomislim mog tate nema prošlo je 7 godina bio je vedar duhom veseo uvijek je smišljao šale ja sam mu bila posebna baš zbog moje bolesti ,ali ja sam bila borac i znam da je on sada negdje bdi i dalje zajedno s mamom i ponosna sam na njih.Odem na grob uredim ga donesem cvijeće , zapalim svijeću i bude mi lakše.Oni žive i dalje s nama u našim mislima.Sada u četvrtom mjesecu imam svadbu sin mi se ženi očekuju dvojčeke i bit ću baka i opet nešto lijepo iskrsne u životu.Smijenjuju se tuga i radost,bolest i zdravlje i to je život.Pusa svima:)

angel777
05.02.2010., 10:35
ma samo se ti izjadaj i ne misli da gnjavis svi imamo nesto a na kraju smo svi tu da podijelimo nase probleme i da se razumijemo ai pomognemo jedni drugima nekim savjetom ako mozemo.
jesu li ti uspostavili tu dijagnozu kolitisa ili je to samo sumnja na to jer sam i ja izmedju ostalog sumnjala na to nakon svih tih patnji sa stomakom i hvala bogu kolonoskopija je pokazala samo iritabilna crijeva i dobila sam dijetu pa mozda i kod tebe bude to isto.
sto se tice te depresivnosti svima nam to zna naici ali ce ti i proci samo se moras malo i sama boriti za to a i mi smo tu da te podrzimo i pomognemo si medjusobno.
za osteoporozu ti mogu reci da se na vrijeme pocetom terapijom tableta moze drzati pod kontrolom ali ako se jednom uspostavi obicno ostane samo sto bolovi sa tabletama nestanu.
to je sto ti ja mogu reci iz mog iskustva i razgovora sa ljekarima i ako je pitanje bilo postavljeno za ivu ali nije na odmet znati vise.
pusa i tebi
Ah draga moja to mi je dijagnoza, ulcerozni kolitis, od prije 4 god, navikla sam se živjet s tim...al ponekad me depresija uhvati, posebno od kada sam mamu izgubila...pa kad još vidim šta nam radi ovaj lupus, na što sve djeluje...pluća, probava, bubrezi...ima li kraja! ma puna mi ga je kapa...bolje ne razmišljati o tome:confused:
draga goga52 moja mama je imala samo 51 god, izgubila sam je prije dvije god u borbi s prokletom bolešću tako da mi je sve ovo još teže:(
al eto ne dam se, moramo ići dalje mada nekad počmem gubiti volju
al eto s vama je sve lakše dragi moji,pusa svima i čujemo se...idem raditi...:top:

angel777
05.02.2010., 10:41
drage goga i angel ovo da ce tuga biti prisutna u srcu uvijek je istina to vam kazem iz iskustva i ako nije za utjehu moj tata je umro prije skoro 9,5 godina ali i sada me spopadaju ti periodi kad mi on jako fali jer mi je bio velika podrska u zivotu a vedar karakter i optimizam sam pokupila od njega. ja se njega ne zelim prisjecati kao da je mrtav jednostavno sam sama sebi rekla da je on samo fizicki otisao ali i sada ponekad cujem njegov smijeh njegov kasalj i to je sto me drzi a kada mu ljeti odem na grob hocu da puknem od tuge jer valjda tada prihvacam stvarnost. bas ljetos sam se skoro onesvijestila ali sreca bio je sin tu pa sam morala misliti na njega i to me odrzalo. zato drage moje sjecajte se samo finih trenutaka iz vaseg zivota provedenog s mamama i uvijek pomislite da ni one ne vole gledati vas tuzne i sigurno ce vam to dati snage da idete dalje. meni je samo zao sto moj tata nije dozivio da cuje kako mu sin progovara i ako je moj sin tada imao punih 13 godina ali moj se sin sada svaku vece pomoli bogu za dedinu dusu jest da to ponavlja iza mene ali to sigurno dopre do njegovog dede i to mi puno znaci.
uh ja vas rastuzih mozda i ako mi to nije bila namjera htjela sam vam samo napisati da pronadjete u sebi neki motiv utjehe i idete dalje i ne dao bog gore to uvijek treba biti u glavi. nije grijeh zaliti za svojima ali je grijeh sebe unistavati tim zalom ali nismo svi isti i neko to moze potisnuti u sebe a neko ne.
mile moje zivot ide dalje i moramo se boriti za sebe i svoju porodicu sto je ostala da pogorsanjem svoga zdravlja ne damo vecu brigu njima.

obje vas ljubim i znam kako vam je ali nemojte se psihicki predavati jer to vam ne pomaze sigurno znam iz vlastitog iskustva jer sam uvijek u tim fazama imala vise bolova iza stresa.

Puno ti hvala na lijepim riječima, baš tako se i ja osjećam. i znam da je mama uvijek sa mnom al tako mi bolno fizički nedostaje...samo jedan njen zagrljaj i pusa...

Pero Gmaz
05.02.2010., 13:37
... toliko je sve delovalo supresivno na imunitet da sam zakacila bakteriju, koje se jos ne mogu osloboditi. Naravno, dr je u medjuvremenu sve ukinuo (osim pronisona), ali ja se i dalje bakcem sa bakterijom/ ponekad i dve, a od onda sam na hronicnoj terapiji antibioticima

Uf, uf. Kasno palim Iva ali sam se sjetio kako sam bio na početku sa temperaturom i antibioticima. Supruga mi radi u zdravstvu pa je moju doktoricu zamolila da mi izda antibiotike pa da ja to pijem i na taj način se liječim. Krivo. Na žalost. Bilo mi je samo lošije (ne odmah) ali s vremenom (pio sam antibiotike cca mjesec i nešto sitno). Dugotrajna upotreba antibiotika autoimunašima samo šteti. Organizam se nema protiv čega boriti, pa lakše napada sebe (slijedeća temperatura mi je bila 38,3-5-8). Dugoročno slabi organizam. Po kineskoj medicini postoji 5 stupnjeva bolesti. Na 4 i 5 stupnju bolesti se ne radi na organu koji je bolestan, nego mu se pokuša pomoći s drugim organima. Pokušajte napraviti da ojačate pluća, i to na način da ojačate želudac (hrana zemlje o kojoj sam pisao) i dobro žvakanje, uz vježbanje (stvarno obavezno, potiče izmjenu tvari i olakšava bolest).
Inače depresija dolazi iz želuca (nemamo volje za ništa, pa ni za jesti). Pokrenuti želudac, pa će se pokrenuti i pluća.

Živi i veseli bili :lux:

sudoku22
05.02.2010., 15:06
Draga Angel777 i moje mame nema sada će godina dana strašno mi nedosteje ponekad se isplačem ali ne pomaže život ide dalje ,a tuga u srcu bit će prisutna stalno.
Suduku22 ne brini što si mlada i na kortikosteroidima ja sada imam 52 i ne pijem ih već dugo ,a u mladosti sam dobivala i do 60 mg dnevno sva sam se tresla ponekad nisam mogla ni juhu jesti koliko sam se tresla.Ovisno o stanju kod tebe doze će se smanjivati nekad povećavati pa ćeš doći kao i ja i mnogi drugi iz ovog foruma npr.LVI da budeš na 0...:
Poz cijelom društvu.

Trenutno nista ne pijes od terapije?koliko dugo vec?ja eto dva dana nisam pila i odma sam osjetila razliku,ka da nemogu bez njih iako sam na vrlo maloj dozi :flop:Iva ja obozavam zeleni caj odlicno mi dodje umjesto kave , a crni čaj mi ne paše :p

goga52
05.02.2010., 19:17
Suduku22 ne pijem ništa ima već više od 10 godina i dobro mi je.Kod dermatologa nisam bila 7 godina . Lice i koža mi je u redu pa nema potrebe i dobro se osjećam rekla sam već od kad koristim Pavlovićevu mast nijedna mi se rana nije otvorila niti imam neke veće ožiljke ,a kako sam samo nekad izgledala .Nisam se na moru ni kupala ni sunčala ,a ovo prošlo ljeto sam uživala dakako pazila sam i sunčala se umjereno baš mi je pasalo i sunce mi više ne smeta kao nekada osjećam to.Prije bi prešla na drugu stranu ulice gdje je hlad ,a sada uživam šetati po sunčanoj strani.Sada mi više smeta hladnoća pa izbjegavam izlaziti kad je jako hladno.Poz

VIKI_40
05.02.2010., 21:15
Zdravo svima!
Iva doktorka mi je to predlozila zasto mi koi imamo lupus ako je mozno da se izbegava operacija. Nije bitno za sta se radi. To je zbog anestezije lekarstva i same operacije. Ona mi je to predlozila i garantovala da ce se tumor izgubiti jer nemoze da se hrani i onda se susi. Jer tumor zna da poremeti hormone, a to za nas nije dobro. Inace to rade puno u Hrvatskoj i ona redovna ide tamo na savetovanja i kaze da skoro svih zena sto su u menopauzu stavljaju tu spiralu.

Inace dok citam vase postove ne vidim da neko ima ocan tlak. Meni su nasle na oba oka. Dali je mozno da je to od lupusa ili od nesto drugo. Ako zna neko nek mi odgovori.

Pozdrav svima!

iva64
05.02.2010., 21:23
Pero, hvala, resila sam da pogledam opet savete sa predhodnih strana pa da slozim ono sto se tice mene.

Za zeleni caj, mozda nemam dobru "marku", probacu od drugog proizvodjaca, doduse, j kad konzumoram crni, zasecerim ga i dodam limuna, mozda bi trebalo tako i sa zelenim?

Generacijo, kod nas su ti tumor markeri misaona imenica, smo ako se posebno na nesto posumnja, nikad mi nije u sklopu SLE data ta analiza, ne znam za druge.

Polako dolazim u godine kad roditelji mojih prijatelja odlaze...hvala Bogu, moji su jos zivi, uzivam da se druzim sa njima, i prosto strepim sta nose novi dani...
Zato samo mogu da vas saslusam, i da cujem odjek vaseg rasplakanog srca.

Ziza Kovacevic
05.02.2010., 21:44
goga sretno sa svadbom tvoga sina i sa dvojcekima koje ce dobiti i trebas biti sretna kako si i napisala i ici dalje jer imas veliki motiv tek sad ce trebati tvoju pomoc a i ti imati vjerujem vise volje da se boris, ma to bi me cini mi se podiglo iz mrtvih ali ne zalim se i drago mi je da ce te vi svi meni jako dragi uzivati u tome a mene ce dragi bog mozda obradovati necim drugim a dovoljno mi je da imam mog miljenika i da se borim za njega a nikad se ne zna mozda i ja spoznam tu vrstu srece, ali svejedno bit cu srecna i sa vama sto ce te uzivati u tome.
moj momak otisao na vikend i maloprije mi pedagog kaze da bas uziva, a oko podne mm zabolilo uho i u hitnoj dobio pencilin rekli mu da ima infekciju i upalu srednjeg uha pa valjda ce mu sutra vec biti bolje. sestra mi radi kao asistent na klinici za uho, grlo i nos pa ako ne bude bolje do ponedjeljka idemo kod nje na strucni pregled.
drago mi je goga da ti je zdravlje hvala bogu tako dobro bez lijekova mozda jos neko od nas dodje u tu poziciju a sto se tice pavloviceve masti poslusala sam tvoj savjet i super mi odgovara i vec mi se pocela regenerisati koza na jednom obrazu pa mi se sad to malo peruta ali proci ce.

vec sam vam naprijed napisala to u vezi gubitka najdrazih moramo dalje i boriti se oni samo fizicki nisu sa nama i svi ce mo nekada otici njima ali se moramo boriti da ovdje budemo sto sretniji i zdraviji.

viki taj povecani ocni tlak sam cula da moze doci od antimalarika ako ih uzimas a kako su ti to otkrili jesi li imala glavobolje i nesvjestice jer sam cula da su to simptomi. to moras redovno kontrolisati da ti ne bi doslo do glaukoma ne dao bog.

svima veliki i topli zagrljaj i pusa

goga52
06.02.2010., 11:26
Ziza drago mi je da ti je dobra Pavlovićeva mast samo nastavi sigurno ti neće štetiti.Kad sam ja nekada uzimala čini mi se tablete rezochin morala sam često ići okulisti to znači da djeluju na vid ,a i njih sam odavno prekinula tako da još sada ne trebam naočale ni kad čitam .To su tablete što jedno liječe a drugo uništavaju baš kao i pronison , decortin itd.Ne kažem da ih ne treba uzimati ali čim se stanje popravi treba ih postepeno smanjivati tako sam ja radila i sada sam dugoooo bez ikakvih tableta.Pusa :)

iva64
06.02.2010., 17:58
Viki, tek sad videh odgovor, hvala na pojasnjenju.

Cini mi se da antimalarici a i kortikosteroidi uticu na probleme sa vidom, pa i sa ocnim tlakom, verovatno ce se javiti neko ko ima iskustva.

Pa, generacijo, ima li jedan miran vikend za tebe? Nadam se da ce zmu biti ok sa penivilinom, da ne idete po ovom kijametu opet po doktorima. Sigutno si srecna sto se tvoj momak lepo provodi i oseca.

Goga, pridruzujem se cestitkama, neki kazu"Bog uzima ali i daje", pa se ti spremas za lepe promene u zivotu cele tvoje porodice.

Puno pozdrava svima:)

goga52
06.02.2010., 19:11
Draga Iva64 i Ziza hvala na lijepim željama.Nadam se da će i vama ,a također i ostalim forumašima u životu biti i lijepih trenutaka.:)

iva64
08.02.2010., 10:56
Draga Goga, hvala i tebi na lepim zeljama,
a hvala milom Bogu, bez obzira na nase stanje(ili da govorim u svoje ime), koje se da izdrzat, zivot nagradjuje i lepim stvarima svaki dan, svaki tren. Ja sam pobornik uzivanja u Sadasnjem trenutku, u naizgled mali stvarima, a da ne pricam o daru, o sreci koju delim kroz zivote mojih najblizih.

Mozda, kad iznosimo svoje dijagnoze, lekove, stanja, delujemo kao da su nam sve ladje potonule, ali nije tako i ne bih zelela da, posebno mladjim vucicama iz copora, delujemo destimulativno.Evo, hvala Bogu mi sa tolikim stazom, pa smo uzivali, prosli studentske dane, prve ljubavi, male i one zivotne, uzivali na svoji poslovima, druzili se, putovali, radjali decu...Ziveli zivot i jos zivimo i uzivamo, jer, sa lupusom se zaista moze i treba kvalitetno ziveti.
Naravno, ovo mesto je gde se ponekad izjadamo, jer znamo da mozemo jedni druge bolje razumeti od onih koji nemaju nas problem. A Goga, ti si nam dragocena, jer vidimo da i lupus moze da ode u finu, dugu remisiju.

Evo, ja imam 45 godina(tek u avg. 46:mig:)i sad odjednom oko mene prijatelji pocinju da se razboljevaju-od, recimo banalnih stvari(visok pritisak), pa do nazalost-kancera. Neki su i otisli, tek tako, u trenu:(...
Ako i nemaju zdravstvenih problema, javljaju se neki drugi problemi, kao da je istina ono da "svako nosi svoj krst".

Moja prijateljica ima teoriju, da je mene Bog, upravo zbog svog euforicnog, sa viskom energije zivljenjem zivota, prosto zaustavio, usporio. Mozda bi bila zustavljena u drugom slucaju na neki ruzniji, brzi nacin. Ovako sam tu, da, sa ovim teretom, ali sam tu.Zivim sporije, posvecujem se zivotu iz drugog ugla, mozda sam postala mudrija.Razumela sam opomenu.
Pa porucujem svima, nek ta nasa "opomena" bude i vodic kroz kvalitetniji zivot.
Uh, izvininite za previse filozofije, a tek je prepodne:)

goga52
08.02.2010., 11:26
Draga Iva nije to filozofija to je život.Živimo mudrije prihvaćamo sitnice i radujemo se svakom pa i manjem napretku.
Pozdrav sima na ovom forumu.:s

angel777
08.02.2010., 11:31
Draga Goga, hvala i tebi na lepim zeljama,
a hvala milom Bogu, bez obzira na nase stanje(ili da govorim u svoje ime), koje se da izdrzat, zivot nagradjuje i lepim stvarima svaki dan, svaki tren. Ja sam pobornik uzivanja u Sadasnjem trenutku, u naizgled mali stvarima, a da ne pricam o daru, o sreci koju delim kroz zivote mojih najblizih.

Mozda, kad iznosimo svoje dijagnoze, lekove, stanja, delujemo kao da su nam sve ladje potonule, ali nije tako i ne bih zelela da, posebno mladjim vucicama iz copora, delujemo destimulativno.Evo, hvala Bogu mi sa tolikim stazom, pa smo uzivali, prosli studentske dane, prve ljubavi, male i one zivotne, uzivali na svoji poslovima, druzili se, putovali, radjali decu...Ziveli zivot i jos zivimo i uzivamo, jer, sa lupusom se zaista moze i treba kvalitetno ziveti.
Naravno, ovo mesto je gde se ponekad izjadamo, jer znamo da mozemo jedni druge bolje razumeti od onih koji nemaju nas problem. A Goga, ti si nam dragocena, jer vidimo da i lupus moze da ode u finu, dugu remisiju.

Evo, ja imam 45 godina(tek u avg. 46:mig:)i sad odjednom oko mene prijatelji pocinju da se razboljevaju-od, recimo banalnih stvari(visok pritisak), pa do nazalost-kancera. Neki su i otisli, tek tako, u trenu:(...
Ako i nemaju zdravstvenih problema, javljaju se neki drugi problemi, kao da je istina ono da "svako nosi svoj krst".

Moja prijateljica ima teoriju, da je mene Bog, upravo zbog svog euforicnog, sa viskom energije zivljenjem zivota, prosto zaustavio, usporio. Mozda bi bila zustavljena u drugom slucaju na neki ruzniji, brzi nacin. Ovako sam tu, da, sa ovim teretom, ali sam tu.Zivim sporije, posvecujem se zivotu iz drugog ugla, mozda sam postala mudrija.Razumela sam opomenu.
Pa porucujem svima, nek ta nasa "opomena" bude i vodic kroz kvalitetniji zivot.
Uh, izvininite za previse filozofije, a tek je prepodne:)

E bas si legenda:)slažem se s tvojom prijateljicom, možda nam je baš Bog dao neki nazovimo to dar?! bolje se brinemo za sebe, živimo sporijim ritmom u ovom ludom ubrzanom svijetu...
Je li netko od vas ima taj problem da recimo kad dodirnete kožu imate osjećaj pa ne da vas boli nego onako kao da malo pecka, naročito listovi,nadlaktice i bedra?:ne zna: ma ništa strašno al eto...
pozdrav svima:mig::cerek:

..aqua..
09.02.2010., 10:41
Pozdrav svima!

Ja tek trebam napraviti pretrage sa sumnjom na lupus. Već četiri mjeseca mučim se sa povišenom temperaturom i leukocitima, povišenim jetrenim probama i suhim kašljem koji ne prestaje (nakon "napadaja" kašlja slijedi temperatura).

Bila sam kod pulmologa, sve je u nekoj granici i u redu, osim što je CO snižen. Na rentgenu su mi našli zasjenjenje lijevog sinusa (trebam još obaviti pregled ORL) te zbog toga povezuju kašalj i temperaturu.

U ranom djetinjstvu dijagnosticiran mi je Raynaudov sindrom (preletela sam forum i vidjela da ga neki spominju). Osjetljiva sam na sunce i prije 5 godina sam imala sunčanicu koja me je zamalo koštala života. Doktorima uporno tvrdim (i nitko ne sluša) da drugi dan nisam mogla gutati hranu. Tada se sve poremetilo - zastoj crijeva, helico bakterija, bol u prsima, čir na dvanaestercu, operacija žuči (kamen u žučovodu) i u dva mjeseca smršavila sam 25 kg. Srećom, bilo me je :) Nakon 8 mjeseci konačno dijagnosticirana ahalazija te uz terapiju ISMN nekako uspijevam dobiti kile i normalno se hraniti. Sada sam čak i prešla granicu normalne težine. Nisam radila diletaciju jednjaka jer su mi žile bile toliko uništene da mi nisu mogli dati anesteziju. Naučila sam se živjeti s njom.

No, stres je izgleda opet pokrenuo loše u organizmu i najgore od svega mi je što mi se kašalj i temperatura pojavi iznenada u roku par minuta. Isto tako i zastoj crijeva te sam ove godine bila hospitalizirana zbog toga. Prije sam imala neku tresavicu, kao da će mi cijelo tijelo kolabrirati i nakon što sam uspjela imati stolicu, sve se smirilo kao da ništa nije bilo.

Koliko shvaćam, lupus je u biti da se dvije zdrave stanice prepoznaju kao neprijatelji, te uništavaju jedna drugu? Jel to pad imuniteta ili nije?

shana
09.02.2010., 20:00
draga angel meni se desava to da mi je koza preosjetljiva pa ako me netko bas na tim mjestima primi malo jace ili nedaj boze ustipne boli me pol sata... kao da imam sljivu pa me netko opet tu udari, boli i pecka. neznam zasto.. :(
a i ja pocinjem primjecivati neke probleme sa ocima, puno brze mi se umaraju i sve teze i teze mi je gledat u knjigu ili ekran :( nadam se da nije nis strasno...

aqua dobrodosla, ovo sto si ti opisala osim temperatura meni nista ne slici na lupus... moze biti da je neka druga autoimuna bolest ( i da kod njih nase obrambene stanice napadaju nase, kako se ja zezam alergicni smo sami na sebe :D ). dali ti je netko bas rekao da sumnja na lupus ili si ti to slucajno nabasala pa tako mislis?

Ziza Kovacevic
09.02.2010., 20:38
aqua dobrodosla i od mene i ako bi iskreno volila da je manje osoba da nam se pridruzuju ali dobro je da postoji ovaj forum da se medjusobno mozemo nesto priupitati ili dati neki savjet iz licnog iskustva. meni iz tvog posta jedino to smetanje sunca ima simptome lupusa i ta temperatura ali sve ostalo mi ne lici na lupus pa bi ti bilo najbolje da povadis sve nalaze za to da utvrdis da li je stvarno lupus u pitanju. sto se tice stresa potpuno si u pravu on nam moze dati najvise problema vidim kod tebe sa crijevima a i kod mene je to bio slucaj ali mi je kolonoskopija pokazala samo iritirana crijeva i dobila sam listu ishrane i naravno da se cuvam stresnih situacija.

pusa i svim ostalim forumasima a mene ovih dana opet nesto zezali sa onim papirima za starateljstvo nad sinom jos sam neke morala popunjavati samo se nadam da nam to nece odloziti cekanje na konacnu odluku jer tamo stoji da smo predali 11.01 i ako smo mi to predali ranije i taman sam se nadala odgovoru kad ovo sa dopunom papira ma uzas i kako biti bez stresa ali eto to nam je svakodnevnica uvijek imamo nekih ako nista sitnica koje ce nas nasekirati.
slazem se da trebamo voditi racuna najvise o svom zdravlju i zivjeti sto kvalitetnijim zivotom a pogotovo se slazem u ovome da trebamo usporiti i uzivati jer nam je dragi bog dao jos dosta toga u cemu ce mo uzivati.

sve vas pozdravljam i grlim onako sve zajedno i budite zdravo.

ah da za ovo bockanje u nadlaktici osjecam i ja i cak sam prije dvije godine imala malu operaciju na ruci upravo zbog toga sto sam ako se oslonim na lakat ne samo da sam osjetila to bockanje u laktu nego sam osjetila i bol iznad prstenjaka desne ruke i tu sam imala neku malu kvrgicu koja je setala pa mi je to doktor otklonio ambulantnim hiruskim zahvatom ali to mi se preselilo sada iznad clanka ali ne namjeravam operisati jer ne rjesavam problem time. mislim da je to od lupusa a ovo o tim sljivama sam vec ranije pisala da mi se javljaju bez pretjerivanja svake sedmice i moja reumatolog mi je rekla da mi je to od pucanja vena zbog lijekova koje uzimam mislim na kortikosteroide jer oni kao hoce dovesti do toga ili mozda simvastatin to je za povisen kolesterol.

iva64
10.02.2010., 11:19
Evo, da se i ja pridruzim obrodoslici, Aqua.
Lupus je "veliki imitator", tako ga zovu, jer zaista moze da se ispolji kao bilo koja pojedinacna bolest i dok se ne posumnja i ne izvrse one ciljane analize, niko sa sigurnoscu ne moze reci da li je ili nije on u pitanju. Ako te ne mrzi, prelistaj 2,3 stranice(mozda i malo vise) ranije, ja sam iz nekih pametnih knjiga prevela i dala opste znake i analize koje se odnose na lupus.
Kod autoimunih bolesti imunitet nije opao nego se "rastimovao"(da se muzicki izrazim). Doslo je do nekog "kvrca", pa on ,(imuni sistem) umesto pravih napadaca(virusi, bakterije), napada nase sopstvene, zdrave celije(stanice). Ako ti se utvrde antitela ANA , anti DNK i Lupus stanice, verovatno si pripadnik naseg copora.
Ja sam od onih koji imaju SLE (lupus), RA (reumatoidni artritis), javlja se povremeno trombocitopenija(kao kod mnogih,), takodje imam problema sa zilama, modrice su mi normalna pojava, ali imam i problema sa plucima. Ovo sto mi ti opisujes, npr. napad kaslja, temperatura, to mi je poznato. Ipak, verujem da nisi tako duboko zaglibila, pa da imas nesto ozbiljnije, ako ti pulmolozi na vreme otkruju sta ti smata i daju pravu terapiju, bice sve pod kontrolom, a to za nas znci biti OK.
Generacijo, birokratija ti je cudo, kako moze da iznervira i da obesmisli svrhu neceg, u sustini, humano zamisljenog... ali, ne daj se, imate jedni druge, da se bodrite, a verujem da je resenje, i to dobro, blizu:)

Sve vas puno pozdravljam

Pero Gmaz
10.02.2010., 14:42
Pozdrav i dobrodošla aqua

Ja tek trebam napraviti pretrage sa sumnjom na lupus. Već četiri mjeseca mučim se sa povišenom temperaturom i leukocitima, povišenim jetrenim probama i suhim kašljem koji ne prestaje (nakon "napadaja" kašlja slijedi temperatura).

Vjerojatno je neka autoimuna bolest, ali ne znam da li bi rekao lupus. Što se tiče suhog kašlja to bi značilo (najvjerojatnije) da želudac/slezena dobro ne radi. Kod napada takvog kašlja mojoj kćeri obično bi masirao točku (ako je mogu osjetiti, dakle ako je ima) koja je palac iznad ručkice naočala na području između kože i kose. Vrlo jaka točka koja skoro odmah proradi. Ali opet napominjem sve s mjerom, drugim rječima, ne pretjerivati.

U ranom djetinjstvu dijagnosticiran mi je Raynaudov sindrom (preletela sam forum i vidjela da ga neki spominju).

Simptom koji je dio lupusa.

Osjetljiva sam na sunce i prije 5 godina sam imala sunčanicu koja me je zamalo koštala života. Doktorima uporno tvrdim (i nitko ne sluša) da drugi dan nisam mogla gutati hranu.

Fotoosjetljivost, isto dio lupusa. Ovaj drugi dio je zanimljiv. Za gutanje hrane je zadužen dio CNS-a (centralnog nervnog sustava) i dio je automatike našeg organizma. U kineskoj medicini grlo je povezano s debelim crijevom, ali isto tako ono je put hrane tako da bi moglo biti povezano s želucem.

Tada se sve poremetilo - zastoj crijeva, helico bakterija, bol u prsima, čir na dvanaestercu, operacija žuči (kamen u žučovodu) i u dva mjeseca smršavila sam 25 kg...

Dakle prilično raštimana crijevca, treba naći uzrok.

No, stres je izgleda opet pokrenuo loše u organizmu i najgore od svega mi je što mi se kašalj i temperatura pojavi iznenada u roku par minuta. Isto tako i zastoj crijeva te sam ove godine bila hospitalizirana zbog toga. Prije sam imala neku tresavicu, kao da će mi cijelo tijelo kolabrirati i nakon što sam uspjela imati stolicu, sve se smirilo kao da ništa nije bilo.

Uf, to što se tako naglo pojavi nije dobro. To znači da je rezerva u organizmu jako slaba. Nema ravnoteže. Ono što mogu preporučiti (ne znam pravo stanje ali odmoći neće) je vježbe disanja.
Sve autoimune bolesti dolaze iz glave, te treba jednostavno dopustiti tijelu da nas izvuče iz stanja u kojem smo se našli. Slušati tijelo. Izuzetno važno je ići na vrijeme spavati (do 22:00, max 22:30)

Koliko shvaćam, lupus je u biti da se dvije zdrave stanice prepoznaju kao neprijatelji, te uništavaju jedna drugu? Jel to pad imuniteta ili nije?

Ne baš. Organizam je "raštiman", možda ima previše informacija tko je "unutrašnji neprijatelj" pa napada sve i svašta. Čitao sam prije dosta vremena studiju gdje je neka žena patila od autoimune bolesti i liječnici su joj dali pripravak gdje su bila jajašca dječijih glistica. Nakon toga žena je imala povlačenje bolesti. Objašnjenje je bilo da je imunitet bio jak, te je uništio sve neprijatelje, pa se okrenuo (jer obrambeni dio mora raditi) protiv sebe. Po tome to nije pad nego previše jak imunitet, pa bi ga trebalo smanjiti. Ravnoteža je zakon, ali i iluzija.

Živi i veseli bili :lux:

..aqua..
10.02.2010., 15:20
Hvala Vam na dobrodošlici! :)

Lupus je kod mene samo spomenut, no moram obaviti pretrage jer tu ima niz drugih stvari koje mi narušavaju, nazovimo, normalan život.

Hvala Vam na informacijama i objašnjenju. Nastojat ću se držati Vaših savjeta jer mi je dosta povlačenja po bolnicama i milijun dijagnoza. Nastojim slušati svoj organizam i biti mu "prijatelj" samo što me često napadne kada se najmanje nadam. Ove temperature i kašalj su me oslabile, dosta sam malaksala tako da sam morala biti više pokorna negoli mudra da se suprostavim.

Po preporuci reumatologa moram učiniti slijedeće pretrage : klirens kreatinina, ANA, anti ds DNK, ENA, RF, EF bjelančevine, IgG, IgM, Iga, C3,C4, ANCA screening, antimitohodrijalna At, antikardioplinska At (IgG, IgM), HLA antigeni, EMG ruku i nogu.

Kakve su to točno pretrage? Obično vađenje krvi? Ako mi netko može detaljno napisati, bila bih zahvalna. Znam ovo za skupljanje urina 24 sata i za EMG su rekli da je bockanje po rukama i nogama.

sudoku22
11.02.2010., 22:39
[QUOTE=..aqua..;24995236]Hvala Vam na dobrodošlici! :)

Lupus je kod mene samo spomenut, no moram obaviti pretrage jer tu ima niz drugih stvari koje mi narušavaju, nazovimo, normalan život.

Hvala Vam na informacijama i objašnjenju. Nastojat ću se držati Vaših savjeta jer mi je dosta povlačenja po bolnicama i milijun dijagnoza. Nastojim slušati svoj organizam i biti mu "prijatelj" samo što me često napadne kada se najmanje nadam. Ove temperature i kašalj su me oslabile, dosta sam malaksala tako da sam morala biti više pokorna negoli mudra da se suprostavim.

Po preporuci reumatologa moram učiniti slijedeće pretrage : klirens kreatinina, ANA, anti ds DNK, ENA, RF, EF bjelančevine, IgG, IgM, Iga, C3,C4, ANCA screening, antimitohodrijalna At, antikardioplinska At (IgG, IgM), HLA antigeni, EMG ruku i nogu.

Klirens - urin , ana,anti,rf,IgG, IgM, c3 c4 vadenje krvi.. za ostalo ne znam :ne zna:

jeanluc picard
12.02.2010., 02:56
pozdrav svima
nakon dugo vremena opet se javljam.zaboravio sam kako sam prije bio registriran pa sam se opet morao registrirati.dakle i ja imam SLE,ito 7 godina.imao sam više manje klasičan put bolesti.kortikosteroidi,imurani,rezohin itd.zglobovi,crvenilo,sunce,debljina... zadnjih 4-5 godina prolazim kroz malo mirniji tok bolesti.trenutno sam na 4 mg medrola i tableti quensila.tu i tamo imam blaže bolove u zglobovima.u zadnjih mjesec dana osjaćam neobičnu bol u vrhovima prstiju ruku.to jest u vrhovima palčeva.danas sam osjetio i da me lagano bolucka i vrh kažiprsta.mislim,nije neki big deal,ali je glupavo jer ne mogu ništa normalno hvatati rukama.pa ne znam... možda je netko imao sličnih problema i zna što bi to moglo biti.

sudoku22
12.02.2010., 07:22
Imate li vi problema s aknama od tableta? Sta koristite? :ne zna:

Pero Gmaz
12.02.2010., 13:50
Trenutno nista ne pijes od terapije?koliko dugo vec?ja eto dva dana nisam pila i odma sam osjetila razliku,ka da nemogu bez njih iako sam na vrlo maloj dozi :flop:

Odvikavanje od kortikosteroida je (iz mog iskustva) teško. Imao sam nekavu virozu koja mi je uzrokovala mučninu 04/2009 i od tada sam prestao piti medrole (bio sam na 2mg). Opako, vrlo opako. Imao sam gadnih kriza tokom 2 mjeseca. Zdravlje mi je išlo gore dolje kao jo-jo. Odlučio sam da neću piti medrol (uvijek mogu uzeti tabletu) i toga sam se držao. Najgore je bilo to što nisam bio siguran ni u šta, nego sam se hvatao za slamke.Strah od povratka bolesti je bio cijelo vrijeme tu i bio je vrlo realan. Počeo sam redovitije vježbati i jako sam pazio na odmor/spavanje (znao sam se pokupiti i u 20 sati spavati) to me je dosta izvuklo. Uglavnom uvijek je bio prisutan strah što će biti, ali s vremenom sam stekao sigurnost u svoje tijelo i tako krenuo dalje, što i svima Vama želim.

Iva ja obozavam zeleni caj odlicno mi dodje umjesto kave , a crni čaj mi ne paše :p

Svatko ima svog vuka i može ga pripitomiti na različite načine. Meni je pomagao crni čaj, a tebi može pomoći zeleni.

Živi i veseli bili :lux:

Pero Gmaz
12.02.2010., 14:17
u zadnjih mjesec dana osjaćam neobičnu bol u vrhovima prstiju ruku.to jest u vrhovima palčeva.danas sam osjetio i da me lagano bolucka i vrh kažiprsta.mislim,nije neki big deal,ali je glupavo jer ne mogu ništa normalno hvatati rukama.pa ne znam... možda je netko imao sličnih problema i zna što bi to moglo biti.

Alo janluc. Da bi shvatio trebaš opisati način bola. Da li pecka, trne, boli kao udarac, opeklina, rez, ili samo nemaš nekog izraženog osjećaja (kao trnjenje uz bol). Da li su prsti crveni, bijeli, topli, hladni, otečeni.. Malo više podataka. Ono što ja sumnjam je skleroderma, ali opet ja nisam liječnik, a nisam znao da to imam sve dok se nije javio Mr. Beam, pa sam išao malo pogledati na internetu što je to. Na kraju sam našao da sklerodermu imam na lijevoj nozi na 2 mjesta i jednu na trupu. Pojavljuje se dosta često i na prstima. Za sklerodermu (http://en.wikipedia.org/wiki/Systemic_scleroderma#Skin_symptoms) možeš naći ovdje podatke, pa ti može to možda pomoći (stranica je na engleskom).

Živi i veseli bili :lux:

sudoku22
12.02.2010., 19:04
[QUOTE=Pero Gmaz;25030820]Odvikavanje od kortikosteroida je (iz mog iskustva) teško. Imao sam nekavu virozu koja mi je uzrokovala mučninu 04/2009 i od tada sam prestao piti medrole (bio sam na 2mg). Opako, vrlo opako. Imao sam gadnih kriza tokom 2 mjeseca. Zdravlje mi je išlo gore dolje kao jo-jo. Odlučio sam da neću piti medrol (uvijek mogu uzeti tabletu) i toga sam se držao. Najgore je bilo to što nisam bio siguran ni u šta, nego sam se hvatao za slamke.Strah od povratka bolesti je bio cijelo vrijeme tu i bio je vrlo realan. Počeo sam redovitije vježbati i jako sam pazio na odmor/spavanje (znao sam se pokupiti i u 20 sati spavati) to me je dosta izvuklo. Uglavnom uvijek je bio prisutan strah što će biti, ali s vremenom sam stekao sigurnost u svoje tijelo i tako krenuo dalje, što i svima Vama želim.

Ja sam u pocetku odma pomislila ma probat cu alternativu, zdrava prehrana itd. ali nije to bas tako,ne mogu izbjec stres nikako... I moja doktorica mi svaki put naglasava kako je to neizljeciva bolest i sto vise citam o lupusu i gledam koliko posljedice mogu biti opasne po zivot, to sam opreznija..al postala sam ko penzic samo mi se spava uopce nemam volje ni za sta.. iako kad pogledam slike uznapredovalih bolesti na netu zahvalna sam bogu sta je zasad stanje ok.. Pero sto si po zanimanju( jel ti stresan posao?)

jeanluc picard
12.02.2010., 22:31
Imate li vi problema s aknama od tableta? Sta koristite? :ne zna:
nemam nikakvih problema s aknama za sad.a trenutno pijem 4 mg medrola,kalcij i quensil.

jeanluc picard
12.02.2010., 22:55
Alo janluc. Da bi shvatio trebaš opisati način bola. Da li pecka, trne, boli kao udarac, opeklina, rez, ili samo nemaš nekog izraženog osjećaja (kao trnjenje uz bol). Da li su prsti crveni, bijeli, topli, hladni, otečeni.. Malo više podataka. Ono što ja sumnjam je skleroderma, ali opet ja nisam liječnik, a nisam znao da to imam sve dok se nije javio Mr. Beam, pa sam išao malo pogledati na internetu što je to. Na kraju sam našao da sklerodermu imam na lijevoj nozi na 2 mjesta i jednu na trupu. Pojavljuje se dosta često i na prstima. Za sklerodermu (http://en.wikipedia.org/wiki/Systemic_scleroderma#Skin_symptoms) možeš naći ovdje podatke, pa ti može to možda pomoći (stranica je na engleskom).

Živi i veseli bili :lux:

ovako.prsti izgledaju normalno.nema otekline niti promjene boje.hm,možda na samom vrhu prsta je malo plavkasto.normalne su temperature.imam osjet na tim prstima.bol je obična i tupa.kao da sam se maznuo s čekićem i koncentrirana je na sam vrh prsta.boli uglavnom samo kad stišćem nešto s tim prstima.kako sam inače vozač,u zadnje vrijeme osjećam laganu bol i u korijenu palca i kažiprsta jer najčešće tu i držim volan.

Pero Gmaz
13.02.2010., 11:40
Pero sto si po zanimanju( jel ti stresan posao?)

Pa cijelo vrijeme sam između čekića i nakovnja, tako da sam konstantno u stresu. Ali kada primjetim da se stegnem, počnem drugačije disati i to pomogne (ne 100% i ne svaki put, što zavisi od količine stresa, ali barem malo otpusti). Inačem radim na poslovima s carinom.

Živi i veseli bili :lux:

Ziza Kovacevic
14.02.2010., 21:12
svima veliki pozdrav, ovih dana bas i nisam bila neko dobro drustvo za pisati ali opet se hvala bogu drzim i stanje mi je relativno stabilno osim ako me opet ne uhvati kad sve brige prodju kao sto to kod mene biva. ma ovi papiri ce me naprosto izluditi a znam da nista ne mijenjam ali jednostavno si ne mogu pomoci jer je u pitanju buducnost mog sina.

vidim ni vi mi niste bas bili nesto puno aktivni iskreno se nadam da vas u pisanju nije sprijecilo lose raspolozenje ili ne dao bog lose zdravlje.


svim zaljubljenim srecno valentinovo.

Pero Gmaz
15.02.2010., 10:49
ovako.prsti izgledaju normalno.nema otekline niti promjene boje.hm,možda na samom vrhu prsta je malo plavkasto.normalne su temperature.imam osjet na tim prstima.bol je obična i tupa.kao da sam se maznuo s čekićem i koncentrirana je na sam vrh prsta.boli uglavnom samo kad stišćem nešto s tim prstima.kako sam inače vozač,u zadnje vrijeme osjećam laganu bol i u korijenu palca i kažiprsta jer najčešće tu i držim volan.

Dakle moram odmah odmaknuti dvije stvari. Palac i kažiprst u korjenu boli radi jedne stvari (pretpostavka radi stiskanja, a može biti radi nečeg drugog, recimo rezanja škarama, imao sam takav slučaj), dok je puno zanimljivija druga bol. To što je plavkasto upućuje na nedostak cirkulacije, a može biti i radi stiskanja kapilarnih krvnih žila (vazokonstrikcija). To bi mogao biti početak Raynaudovog sindroma (pratioc lupusa) a slična je i bol, mada je čudno da su prsti topli. Obično boli najviše (barem mene) u području ispod nokta. Inače palac nije obično zahvaćen Raynaudovim sindromom.

Živi i veseli bili :lux:

Pero Gmaz
15.02.2010., 11:38
Malo sam bio neaktivan, jer sam imao dosta posla, ali sada sam našao malo vremena za čitanje. Uhvatio sam se malo čitanja o prehrani, tako da sam našao par zanimljivih stvari. Dakle za Zizu (tu piše o bolesti, mada problem s vašim crijevima je živciranje) "veza ishrane i porasti bolesti crijeva često je istraživana, a jedno od polazišta su i žitelji s područja mediteranske prehrane... U odnosu na vrijeme prije 50 godina danas u organizam unosimo dvostruko više rafiniranih šećera, a značajno manje koristimo orašaste plodove, smanjuje se unos voća i povrća a što je neobično, danas ljudi u organizam unose manje masti nego ranije. To je prilično paradoksalno u odnosu na ono što se tvrdi, a to je da koristimo previše masnoća u prehrani. Naša prehrana ima masnoća ali ne kao ranije. Naime, po mediteranskom prototipu dijete nekada se unosilo mnogo više maslinovog ulja. Danas se unosi više životinjskih prerađevina i mesa kao i mliječnih proizvoda koji imaju velike koncentracije masnoća a one mogu biti izvor velikih nutritivnih problema. Pritom napuštanje meditaeranske dijete može se promatrati kao razlog porasta upalnih bolesti crijeva. To dokazuju i istraživanja pri čemu bolesti znatno više ima geografski sjever od juga, što se također dovodi u vezu s prehranom."
Za Ivu sam našao malo olakšanja za KOPB - Kronična Opstruktivna Plućna Bolest (prijašnji kronični bronhitis, emfizem) u vidu prehrane. Maslinovo ulje je prirodni lijek za artritis i KOPB (barem po skupini liječnika koja se bavi tim problemima) i to na 3 načina:
Protuuplano djelovanje oleokantala
Smatra se da je centralni događaj KOPB-a upala. U maslinovom ulju prisutan je oleokantal, sastojak koji je u drugim bolestima dokazao protuupalni učinak iste jačine kao klasična farmakoterapijska protuupalna molekula ibuprofena. Kada se unose dovoljne količine oleokantala iz maslinovog ulja u bolesnika s KOPB, djeluje se protuupalno, te se s tim djeluje povoljno na usporavanje progresije i čitav tijek te kronične bolesti.
Smanjivanje oksidativnog stresa E vitaminom
Kod KOPB-a, to su horde toksina, proteaza, u plućima kojima nedostaju oni dobri policajci, antiproteaze. Duhanski dim donosi u pluća golem broj štetnih slobodnih kisikovih radikala, čineći oksidativni stres cijelom organizmu. Unošenjem velikih količina vitamina E kojeg također ima u maslinovom ulju, smanjuje se oksidativni stres koji se stvara u organizmu. Na taj način čuvaju se antiproetaze. Prisutnost antiproteaza spriječava aktivnost opasnih proteaza te struktura pluća ostaje očuvana. Vitamin E iz maslinovog ulja ima 100 puta jače djelovanje nego vitamin E iz tableta.
Biofenoli poticajni zaimunitet
U konačnici, s velikom količinom biofenola iz maslinovog ulja ojačavaju se blagotvorni i imunološki čindbenici domaćina, koji tada drže pod kontrolom sve, pa i popravljaju one negativne mehanizme koji nastaju u našem organizmu.

To je sve prepisano iz mjesečnog priloga Novog Lista (riječke dnevne novine) "Živjeti zdravo", a kao zaključak se može samo reći:
"upalne procese treba liječiti, a najprirodniji način zaštite od upala je zdrava prehrana", dakle po onom antičkom: Neka lijek bude hrana tvoja, neka hrana bude lijek tvoj.

Živi i veseli bili :lux:

iva64
15.02.2010., 14:27
Pero, zaista veliko hvala na trudu.
Pila sam mnogo ranije maslinovo ulje kad sam imala probleme sa zelucem i proslo je, a evo, nije mi ovo palo na pamet.
Koristim maslinovo ulje, ali samo u salati, evo od danas pocinjem ciljano da pijem 1 kasiku(veliku). Da li je to dovoljno, mozda treba 3 x dnevno?

Generacijo,
samo polako, dace Bog, bice sve u redu sa papirima, drzimo ti svi fige. Nema razloga da se to ne sredi u najboljem interesu za tvoju porodicu, dakle da vi, tj, tvoj zmu bude pravni staratelj.Znam da ovo zvuci kao fraza, razumem tvoju sptrepnju, jer sama pomisao da se o najvaznijoj osobi u vasem zivotu odlucuje preko drzave, vec izaziva zebnju, naravno, kod tebe koja si jaka ( a unutra ranjiva), veujem da sve treperi. Saljemo ti svi poztovne misli:)

Pero Gmaz
15.02.2010., 15:56
Pila sam mnogo ranije maslinovo ulje kad sam imala probleme sa zelucem i proslo je, a evo, nije mi ovo palo na pamet.Koristim maslinovo ulje, ali samo u salati, evo od danas pocinjem ciljano da pijem 1 kasiku(veliku). Da li je to dovoljno, mozda treba 3 x dnevno?

U ničemu ne pretjerivati, pa ni u tome. Misli da je za početak dovoljna 1 žlica, jer tjelo nije naviklo, pa se izaziva nepotreban stres. Pomalo se može doći do 2 žlice, pa kasnije (ako je potrebno) i do tri. Manje je više. Dajte tjelu da se prilagodi.

Živi i veseli bili :lux:

iva64
16.02.2010., 11:21
Dobar savet, a i zivotna filozofija,
hvala Pero.

Ziza Kovacevic
16.02.2010., 21:22
Dobar savet, a i zivotna filozofija,
hvala Pero.

generacijo hvala ti na ovom postu podrske stvarno si me dirnula da i pored svojih problema imas snage razmisljati o mome. ma ne dam ti se ja generacijo bilo je i mnogo tezih situacija u mom zivotu pa sam ih hvala bogu uz njegovu pomoc uspjela staviti za ledja, kako kazu moji bosanci ma izdrzo je mujo i gore pa ce i ovo ako bog da.

pero hvala ti na trudu ali kao sto rece kod mene je stres taj koji izaziva moje probleme. i ako se hranim stvarno zdravo po mom misljenju i konzumiram jako puno maslinovo ulje odnosno drugo i ne koristim skoro nikada mozda bih ga trebala poceti piti po jednu kasiku dnevno.

koristila sam ga kao preciscivac ono sa krkljanjem sto sam ranije pisala pa mi je pomagalo i hvala bogu nisam toliko osjetljiva ni na kakve infekcije pa se nadam da ce se i ovo sa crijevima rijesiti polagano pazeci naravno sta jedem i pijem.

svima veliki pozdrav i puno zdravlja

Pero Gmaz
17.02.2010., 09:55
Ziza samo polako. Znam da je problem s usvajanjem veliki, ali cijelo razmišljanje i strah o tome neće pomoći, nego će vama samo zakomplicirati život. Država je uvijek spora i traži previše papira, zahtjeva vremena i živaca. Ja vjerujem da će sve biti u redu, jer ne postoji tko je bolji, samo posvetite malo pažnje i sebi. Od tog svega živciranja, briga i straha javlja se samo vaš organizam koji se buni protiv vas. Mislim da znam kakv vam je karakter (puna života i "leteća") jer imam jednu kolegicu s kojom vas uspoređujem (isto tako ima autističnog sina). Ali ipak ostaje preporuka ranije spavati, uživati u životu i malo usporiti. Svijet se neće stati okretati ako vi malo usporite.

Živi i veseli bili :lux:

jeanluc picard
17.02.2010., 17:11
Dakle moram odmah odmaknuti dvije stvari. Palac i kažiprst u korjenu boli radi jedne stvari (pretpostavka radi stiskanja, a može biti radi nečeg drugog, recimo rezanja škarama, imao sam takav slučaj), dok je puno zanimljivija druga bol. To što je plavkasto upućuje na nedostak cirkulacije, a može biti i radi stiskanja kapilarnih krvnih žila (vazokonstrikcija). To bi mogao biti početak Raynaudovog sindroma (pratioc lupusa) a slična je i bol, mada je čudno da su prsti topli. Obično boli najviše (barem mene) u području ispod nokta. Inače palac nije obično zahvaćen Raynaudovim sindromom.

Živi i veseli bili :lux:

hvala na odgovoru.malo sam čačkao po internetu i nekako mi to sve liči na raynaud.ali vidjet ću uskoro točno što je na redovitoj kontroli.samo se nadam da me neće češće i više boliti do tada.

Ziza Kovacevic
17.02.2010., 18:33
Ziza samo polako. Znam da je problem s usvajanjem veliki, ali cijelo razmišljanje i strah o tome neće pomoći, nego će vama samo zakomplicirati život. Država je uvijek spora i traži previše papira, zahtjeva vremena i živaca. Ja vjerujem da će sve biti u redu, jer ne postoji tko je bolji, samo posvetite malo pažnje i sebi. Od tog svega živciranja, briga i straha javlja se samo vaš organizam koji se buni protiv vas. Mislim da znam kakv vam je karakter (puna života i "leteća") jer imam jednu kolegicu s kojom vas uspoređujem (isto tako ima autističnog sina). Ali ipak ostaje preporuka ranije spavati, uživati u životu i malo usporiti. Svijet se neće stati okretati ako vi malo usporite.

Živi i veseli bili :lux:

pero potpuno si u pravu ali svejedno je to jace od mene, pokusacu se promijeniti ali nece biti lako. u svakom slucaju hvala na savjetu i pozdrav

goga52
18.02.2010., 08:55
Jeanluc i ja sam imala na jagodicama prstiju tako crvenkasto plavkaste fleke te davne 1974. god kad su mi na Šalati rekli da je to jedan od znakova lupusa.Evo ja sada nemam tih znakova potpuno su nestali ,a mučilo me je to dugo i neka temperatura u rukama sada je sve o.k.
Pero rado čitam tvoje savjete vidi se tvoja borba da si sam pomognš ,a i drugima.
Ziza bit će sve u redu kad nešto zamisliš a i radiš na tome to će se ostvariti možda malo sporije ,ali ipak će se ostvariti-
Iva samo slušaj Peru i bit će o.k.
Pusa svima.:mig:

iva64
18.02.2010., 12:27
Draga Goga, kad tebe slusam/citam,
dodjes mi, a verujem i ostalima, tako umirujuce, kao svetlo na kraju tunela.
Mnogo toga si prosla, a sad si sa nama da nas saslusas, posavetujes a posebno ulijes nadu da i kod lupusa(kako god se ispoljavao), moze doci do remisije.

Pusa svima:)

goga52
18.02.2010., 18:00
Iva64 mnogo sam prošla teško mi je bilo kako sam izgledala sramila sam se izaći na ulicu činilo mi se da svi bulje u mene.Moj sin tada je bio mali osjetio je moj strah i stid pa je znao reći mama ne boj se ja ću te štititi.Nakon svih rana uglavnom na licu ja sad nemam neke ožiljke i dublje rane čudim se da mi je nakon svega tako .Imam ti malo fleke neke smeđe pa malo bijelo ja se šalim da sam kao šareno tele ,ali ja se fino namažem i sve prekrijem pa mi moji poznati kažu da se uopće ne primjeti da sam bolesna.I doktori me vole moj odnos ,vedro lice, a dr.Sentić internista na Rebru je samnom razgovarala i ona je bila zainteresirana da se osnuje udruga za autoimune bolesti i mislila je i mene angažirati.Možda se to i ostvari.
Zato nada nikad ne umire.Pusa:)

iva64
18.02.2010., 19:17
Mislim da su sve te udruge jako znacajne i onima koji se angazuju i onima koji se tek prikljucuju.
Ja ovaj nas forum tako i gledam, mnogo mi znaci, jos nama koji teze izlazimo iz kuce, ili ne zivimo u istoj drzavi. naravno, najlepsi je susret "uzivo".

Generacijo, moja briga i nije briga, to je ova bolest koja me sputava da budem efikasnija, ali, tu smo da se saslusamo i bodrimo, a nekad i zabavimo:mig:

goga52
18.02.2010., 19:35
Ja sam iz Zagreba i imam 3 prijateljice koje su također iz Zagreba i davne 1980god. bile smo u bolnici i tamo se upoznale i sve imamo lupus i danas se viđamo.S jednom Nadicom koja nije u Zagrebu redovito se godinama dopisujem uglavnom si čestitamo Božić i Novu godinu ,te Uskrs to je nešto posebno tolike godine su prošle.To je zato što nas je sve spojila ista bolest i to su prava prijateljstva.Zato ako ima netko iz Zagreba možemo se dogovoriti i vidjeti.Poz svima.:rolleyes:

leeloo27
19.02.2010., 13:05
Pozdrav ekipo, kako ste mi? Evo mene opet s vama, morala sam učiti za ispit pa nisam visila na netu. Jeste mi svi dobro? :D

leeloo27
19.02.2010., 13:13
pozdrav svima
nakon dugo vremena opet se javljam.zaboravio sam kako sam prije bio registriran pa sam se opet morao registrirati.dakle i ja imam SLE,ito 7 godina.imao sam više manje klasičan put bolesti.kortikosteroidi,imurani,rezohin itd.zglobovi,crvenilo,sunce,debljina... zadnjih 4-5 godina prolazim kroz malo mirniji tok bolesti.trenutno sam na 4 mg medrola i tableti quensila.tu i tamo imam blaže bolove u zglobovima.u zadnjih mjesec dana osjaćam neobičnu bol u vrhovima prstiju ruku.to jest u vrhovima palčeva.danas sam osjetio i da me lagano bolucka i vrh kažiprsta.mislim,nije neki big deal,ali je glupavo jer ne mogu ništa normalno hvatati rukama.pa ne znam... možda je netko imao sličnih problema i zna što bi to moglo biti.

Tako je meni krenuo moj Raynauldov sindrom. Prvo mi je počeo trnuti i bijeliti kažiprst, pa mi prešlo na ostale prste i sada mi bijele svi prsti kompletno i i na nogama cijeli tabani. :(

A jesi primjetio da ti reagira na hladnoću tj. jel ti trnu i mijenjaju boju prsti na hladno?
Ja ti sad po ovakvom vremenu ne idem nigdje van osim ako me netko ne vozi jer mi na nogama ne pomažu ni troje čarapa kad ih obućem, za 5 minuta meni trnu cijeli tabani.

sudoku22
20.02.2010., 16:28
Malo sam bio neaktivan, jer sam imao dosta posla, ali sada sam našao malo vremena za čitanje. Uhvatio sam se malo čitanja o prehrani, tako da sam našao par zanimljivih stvari. Dakle za Zizu (tu piše o bolesti, mada problem s vašim crijevima je živciranje) "veza ishrane i porasti bolesti crijeva često je istraživana, a jedno od polazišta su i žitelji s područja mediteranske prehrane... U odnosu na vrijeme prije 50 godina danas u organizam unosimo dvostruko više rafiniranih šećera, a značajno manje koristimo orašaste plodove, smanjuje se unos voća i povrća a što je neobično, danas ljudi u organizam unose manje masti nego ranije. To je prilično paradoksalno u odnosu na ono što se tvrdi, a to je da koristimo previše masnoća u prehrani. Naša prehrana ima masnoća ali ne kao ranije. Naime, po mediteranskom prototipu dijete nekada se unosilo mnogo više maslinovog ulja. Danas se unosi više životinjskih prerađevina i mesa kao i mliječnih proizvoda koji imaju velike koncentracije masnoća a one mogu biti izvor velikih nutritivnih problema. Pritom napuštanje meditaeranske dijete može se promatrati kao razlog porasta upalnih bolesti crijeva. To dokazuju i istraživanja pri čemu bolesti znatno više ima geografski sjever od juga, što se također dovodi u vezu s prehranom."
Za Ivu sam našao malo olakšanja za KOPB - Kronična Opstruktivna Plućna Bolest (prijašnji kronični bronhitis, emfizem) u vidu prehrane. Maslinovo ulje je prirodni lijek za artritis i KOPB (barem po skupini liječnika koja se bavi tim problemima) i to na 3 načina:
Protuuplano djelovanje oleokantala
Smatra se da je centralni događaj KOPB-a upala. U maslinovom ulju prisutan je oleokantal, sastojak koji je u drugim bolestima dokazao protuupalni učinak iste jačine kao klasična farmakoterapijska protuupalna molekula ibuprofena. Kada se unose dovoljne količine oleokantala iz maslinovog ulja u bolesnika s KOPB, djeluje se protuupalno, te se s tim djeluje povoljno na usporavanje progresije i čitav tijek te kronične bolesti.
Smanjivanje oksidativnog stresa E vitaminom
Kod KOPB-a, to su horde toksina, proteaza, u plućima kojima nedostaju oni dobri policajci, antiproteaze. Duhanski dim donosi u pluća golem broj štetnih slobodnih kisikovih radikala, čineći oksidativni stres cijelom organizmu. Unošenjem velikih količina vitamina E kojeg također ima u maslinovom ulju, smanjuje se oksidativni stres koji se stvara u organizmu. Na taj način čuvaju se antiproetaze. Prisutnost antiproteaza spriječava aktivnost opasnih proteaza te struktura pluća ostaje očuvana. Vitamin E iz maslinovog ulja ima 100 puta jače djelovanje nego vitamin E iz tableta.
Biofenoli poticajni zaimunitet
U konačnici, s velikom količinom biofenola iz maslinovog ulja ojačavaju se blagotvorni i imunološki čindbenici domaćina, koji tada drže pod kontrolom sve, pa i popravljaju one negativne mehanizme koji nastaju u našem organizmu.

To je sve prepisano iz mjesečnog priloga Novog Lista (riječke dnevne novine) "Živjeti zdravo", a kao zaključak se može samo reći:
"upalne procese treba liječiti, a najprirodniji način zaštite od upala je zdrava prehrana", dakle po onom antičkom: Neka lijek bude hrana tvoja, neka hrana bude lijek tvoj.

Živi i veseli bili :lux:

Super :) Bas sam dobila na dar maslinova ulja pa cu vise koristit u prehrani :p

plavusa_777
25.02.2010., 23:18
bok svima!
moja mama ima sistemski lupus vec nekih 18 godina (ove godine će navršiti 48 godina), lupus kao glavna bolest je u remisiji, ali zato ima dug popis popratnih stanja i bolesti,takodjer ima ugrađen i pacemaker odprije 7 godina. simptome lupusa je imala kad je bila trudna sa mnom i trebalo je 4 godine da ga dijagnosticiraju.
ja sam unazad 8-10 god. počela imati iste simptome, postepeno i svake godine neku ugalvnom zaraznu ali prolaznu bolest. sada se kontroliram na rebru gdje se mama otpočetka liječi od lupusa.
rađena je hla tipizacija i u nalazu pise ovako HLA A1:3 B8 DR3:4 DQ2 :3 , dolje podebljano B8 i DR3+ pozitivan, ANA je također pozitivan, točkasto a DsDna negativan. Zanima me dali mi netko može reći s kojim se bolestima povezuje taj antigen? samo sa lupusom ili postoje i druge bolesti, i koje? ja skroz imam neke simptome, i svaki simptom traje krače vrijeme i onda krene drugi , ali poliarthralgija je konstantna u malim zglobovima šake, posebice zglob palca.
Pozdrav svima

Pero Gmaz
26.02.2010., 15:05
... ja skroz imam neke simptome, i svaki simptom traje krače vrijeme i onda krene drugi , ali poliarthralgija je konstantna u malim zglobovima šake, posebice zglob palca.
Pozdrav svima

Aloha plavusa. Možda može biti lupus, ali provjeri (http://www.forum.hr/showpost.php?p=24415440&postcount=3489), opet ako nije, sigurno neka autoimuna je. Bolesti s zglobovima (za sada mi izgleda tako) je bolest ljudi koji su kruti u stavovima, te im se iz tog razloga i tijelo ukrućuje. Dakle možda bi trebala pokušati malo "olabaviti", druga točka koja mi to potrđuje je palac koji djelomično simbolizira pluća (po kineskoj medicini), a dio (iz razne literature) krvožilje. Javlja se zbog "stezanja", kontrole i sl., (opet). Pokušaj olabaviti malo, uživaj u životu, mani se brige. Prije par postova sam pisao o maslinovom ulju, pa bi ti to možda pomoglo. Zaključak svega napisanog: mijenjaj se, jer jedino sebe možeš mjenjati, a kad promjeniš sebe, mjenja se i svijet oko tebe.

Živi i veseli bili :lux:

plavusa_777
26.02.2010., 18:07
hello
hvala na odgovoru, sto se tice simptoma on onih 14 ja ih imam pola..... pa nisam bas tako ukocena , jedino preozbiljna i (istina) prebrizna....al tu si nemogu pomoci, jednostavno ova kriza me ubije u pojam, iako sam uvijek bila optimisticna sad sve vise razbijam glavu. Bila sam i kod kardiologa na pregledu pa dok mi je radio UZV srca pitao me sto se toliko sekiram, ne znam sto je vidio, al istina, sekiram se dosta i pokusam bit ravnodusnija al to nikak nejde....mozda jednog dana. No hvala na savjetu :)

Pero Gmaz
27.02.2010., 08:13
nisam bas tako ukocena , jedino preozbiljna i (istina) prebrizna....al tu si nemogu pomoci, jednostavno ova kriza me ubije u pojam, iako sam uvijek bila optimisticna sad sve vise razbijam glavu.

Kako ti stvari teku: briga (problemi s koncentracijom, loš apetit) rađa strah, strah (prvenstveno problemi s bubrezima i urogenitalnim traktom, te zaboravljanje) rađa kontrolu, kontrola (problemi s plućima i crijevima, kuća autoimunih bolesti) rađa bijes (ljutnja ide kroz jetru), a sve se rješava s ljubavlju (veliko srce i dont worry be happy, uvijek te netko čuva i voli).

Živi i veseli bili :lux:

Ziza Kovacevic
27.02.2010., 18:15
pozdrav drustvo vidim da nas ima i novih, plavusa iskreno bih volila da nam se ne pridruzuju novi da su svi zdravi ali sta je tu je, u svakom slucaju dobro dosla i bila zdravo. znam kako se osjecas i ja sam nekada bila na pocetku ali ako si procitala ovaj forum vecina nas je u remisiji i nemoj se previse sekirati da ne dozoves nove bolesti. ja ti sto se tice tvog opisa jedino mogu reci da s lupusom moras biti oprezna i uraditi sve analize krvi kao i urina jer ti se dosta toga moze vidjeti upravo preko njega. i ja sam otprilike kao tvoja mama s vise dijagnoza izazvanih lupusom ali lupus mi je u remisiji zadnjih skoro 15 godina. sto je i pero napisao i ja mislim da ti se radi o nekoj imunoloskoj bolesti ali znam da ti je tesko i ne mozes si pomoci ali vjeruj mi ne pomazes si ni brigom nista. i ja sam dosta bila sekirljiva ali sam sada poravnila sto se tice bolesti jedino si ne mogu pomoci ako mi se radi o djetetu onda se stvarno brinem. bit ce to sve dobro probaj uvijek pozitivno razmisljati a ne dao bog gore sve se ovo moze drzati pod kontrolom uz pomoc lijekova naravno. zelim ti svaku srecu i tebi i tvojoj mami i sto vise pozitivne energije jer ti je stvarno to najbolji pomagac kao i svima nama.

vidim ni vi mi ostali bas niste bili nesto aktivni iskreno se nadam da ste svi dobro bar onako kako je bilo zadnji put kad smo se tipkali. ja bila malo u kopenhagenu kod sestre isli njenoj mladjoj djevojcici na rodjendan pa mi je to malo skrenulo misli sa problema a ona je sad napunila tek godinu, a starija je u januaru napunila 4 pa sam stvarno malo napunila baterije kod njih i nadam se da ce biti dobro i na dalje.

svima veliki pozdrav i puno zdravlja zelim

plavusa_777
28.02.2010., 13:47
Pero hvala na odgovoru :)
Draga Ziza hvala i tebi, malo sam sad citala unazad par stranica i postova od svih vas i citajuci tvoje/vase :) sam primjetila da si slicna dosta mojoj mami sto u bolesti sto kao osoba, njoj je lupus isto u remisiji vec skoro 15 god ali ove druge dijagnoze su strasne a najgore mi je od svega sto sam ja fizioterapeut i sad i studiram i idem s njom svim doktorima i specijalistima, medjutim nikako da napravim neki savrseni program za vjezbanje uz sve te dijagnoze.... a nije da vrijedjam doktore i fizijatre ali bila je prosle godine u Krapinskim toplicama, jer s obzirom na pacemaker su rekli da je tamo najbolje i to odobrili, i tamo joj je fizijatar prepisao neke struje sto ona naravno ne bi smjela-opet zbog pacemakera....i tako da joj se pogorsalo i s koljenima i s kraljeznicom. bili smo i u osijeku i zagrebu kod neurokiruga i kazu da nema indikacije za operaciju, vec samo vjezbe i lijecenje u toplicama, sto joj sad lijecnicko povjerenstvo nije odobrilo jer im skroz fali nesto pa je sad neurok. iz osijeka napisao cijelu citablu i detaljno objasnio pa se nadam da ce sad odobrit iako je to sad slato u zgb zbog prigovora. medju ostalim ima i osteopeniju, ali sad je naveci problem makulopatija, do prije pola godine jos je mogla i auto vozit normalno i ic kod doktora sama , pisati poreznu prijavu (banalan primjer ali istinit) i u tako kratkom vremenu se vid poceo pogorsavat , sto isto tako kazu da nema lijeka i nema operacije jedino teleskopske naocale koje dodju valjda 20 000 kn a i to je upitno dali bi pomoglo......
Ziza isto tako mi je bilo drago kad sam procitala da imas muza i mamu koji ti pomognu, medjutim kod nas i ta situcija nije bas dobra, ja i sestra studiramo, fala bogu jos malo pa gotove, sestra ima malog od tri god i zive s nama, i ta situacija je isto komplicirana od pocetka, al mama je to dobro i podnjela , bolje nego sto sam ocekivala, a tata ne zivi s nama isto neke dvije godine. nisu rastavljeni samo nisu bas u nekim odnosima vec godinama tako da je on s bakom i dodje svaki dan, mislim.....tesko mi je sve to objasnit i da ne zamaram one kojima se bude dalo i ovo procitat, ima toga jako puno, nadam se da sad netko vise moze shvatit sto se toliko sekiram, i jedva cekam da pocnem radit i da i ja nesto zaradim, ....vec mi je stvarno muka od svega.....
hvala na lijepim zeljama draga Ziza
pozdrav svima