View Full Version : Planiram ugradit plin - jel ima kakav savjet da kasnije ne tulim
alfred stokes
17.09.2006., 20:51
Dakle...
Uvod :D
Pročitao uglavnom relevantne teme, ali rekoh da podjelim s vama cijeli postupak i prije ugradnje da vidim jesam šta krivo izračunal u svojoj glavici :D
Uzeo novi (stari :zubo: ) autić i planiram ugradit plin kod Boyskog u Podpićanu. Već sam ulovio neke pohvale na njihov račun tako da sam odlučio drito tamo bez zivkanja okolo. Sada ima masu tih ugrađivača, ali ne čini mi se mudro kockat s fanjskim iznosom za ugradnju
Zovem Boyski i kažem auto (Pug 406 1.8 16v) i odmah teta s druge strane pita koje je paljenje (Sagem, Bosch, Marelli) jer da radi samo sa Sagemom i to izvrsno. Ovi drugi da ne funkcioniraju i da ne ugrađuju u te modele
To mi odmah zvuči profesionalno :top:
Cijena
Cijena 10500 kn (plastična grana) + atesti i pizdarije za legalizirat plin - cca 1500 kn (jel to dobro izračunata cifra).
Ušteda
Sada auto troši 9 litara u prosjeku
Kažu da s ovim sistemom ide gore samo par postotaka
Računica
9 l benzina x 8 kn = 72 kn -> 10000 km - 7200 kn x 3 = 21600 kn
10 l plina x 3 kn = 30 kn -> 10000 km - 3000 kn x 3 = 9000 kn
Instalacija 12000 kn se dakle isplati nakon 30000 km
Do kad ono ne smiju dizat cijenu plina?
Veličina boce????
Ja bi uzel 110 litara (najveću) da imam veliku autonomiju
Jel to preveliko?
Imam masu bunkera i mislim da je bolje uzet komad boce
Savjeti razni za starog kolegu forumaša
Čekam.... :)
SETRA Samoborček
17.09.2006., 21:04
A podforum autoplin je tu za ukras?
Rockatansky
17.09.2006., 21:08
Koliki ti je gepek? 450-500 litara?
Sad ovako boca 110 litara ti je cilindar oko kojeg ostaje dosta neiskoristivog prostora, tako računaj da ćeš izgubit 200-250 litara gepeka.
Ovo je ovako odokativno, neka me netko ispravi ako griješim.
Ja mislim da bi ti ako već hoćeš uzet cilindar bilo optimalno 60 litara.
alfred stokes
17.09.2006., 21:26
A podforum autoplin je tu za ukras?
Pa stavio sam na ovaj podforum
Pročitao bitne teme i sad pitam jesam šta propustio/fulao u svojim postavkama?
U čemu je problem:confused: :confused:
SETRA Samoborček
17.09.2006., 21:42
Stavio su u automobile, premjestih ti u autoplin :)
alfred stokes
17.09.2006., 21:44
Stavio su u automobile, premjestih ti u autoplin :)
Uuuuuuuu :o
Moja greška :zubo:
Hvala gospon Setra :top:
Stavi bocu umjesto rezervnog kotača, punionica ima dovoljno:top:
Vincent V
18.09.2006., 08:26
nije to jebena Austrija koja se okolo kurci s ocuvanjem okolisa i slicnim zelenim sranjima a na putu do minhena ima svegaq 1 benzinska s plinom.Govorimo o cca 280 km.A cijena im je 0.78e za litru plina.nabijem ih na onu stvar.Najvaznije da imaju po autoputu panoe s porukama o ocuvanju prirode i par tisucaq zelenih projekata koji se vode trenutno.Seljaci
tomicaX
18.09.2006., 08:36
ako ti je kotac s vanjske strane, neces moci staviti veliki toroidni rezervar. U tom slucaju ti je bolje stavit u gepek (ako ti ne treba njegova velicina)
Alenko V6
18.09.2006., 10:57
racunica je ok!
do kraja ove godine plin 3,05
u casopisu lpg kazu da ovi u ini stvaraju kulturu voznje na plin (čitaj; nafukavaju sto vise ljudi a onda ce da dignu cjenu)
mada ne brini plin ce uvijek biti jeftiniji od benza
Atest+vaganje oko 1200 kn, kako di....Atest sam 1060 kn
Raspitaj se malo za tvoj model auta ako ima netko sa plinom i ako si spreman na rizik i voziti auto jos par godina onda nemas sto razmisljati.
Nemoj toliku bocu staviti jer pumpa ima svugdje sada. Ako si se navikao na 60 l benza i doseg od 6-700 km, sto ce ti veca boca od 80l
Pazi to je i dodatna tezina, veca boca je teza, plus puna plina, to bi ti moglo biti 150 kg, a zamisli koliko ti auto slabije ide kad su dvojica 75 kilaša na zadnjoj klupi.
alfred stokes
18.09.2006., 11:24
Znači cijena je garantirana samo do 1.1.2007.
Uh...
Ja mislio daje dulje vrijeme u pitanju
I wonder
18.09.2006., 11:36
ja isto glasam za manju bocu.
nema nikakvih problema sa točenjem, svako malo je pumpa, bit će ih i više.
ako voziš pretežno vani (a znam da voziš) onda ćeš trošiti još i manje. što će ti tank s kojim možeš napraviti 1000 ili više km?
pogledaj cijene plina u italiji.
koliko god je italija skuplja od nas, cijena plina nikada ne prelazi polovicu cijene benzina. ne vjerujem da će i kod nas ikada biti više od 50%. tako da ti se isplati u bilo kojem slučaju.
Vincent V
18.09.2006., 11:49
koliko je plin u italiji
alfred stokes
18.09.2006., 12:04
Mislim da ste me odgovorili od ogromne boce
cca 700 km autonomije je skroz OK
Nego ...
Kako se rješava problemm rezervne gume kod onog spremnika na njezinom mjestu.
Ali bilo kako bilo svejedno ne mislim da taj dodatak vrijedi 1000-1500 kn, pogotovo na autima koji imaju velik bunker kao moj i to uglavnom uvijek prazan
I wonder
18.09.2006., 12:10
ima skoro godinu dana kak sam točil u italiji. mislim da je bio oko 55 centi (različito na svakoj pumpi).
toroidalna boca (u obliku kotača, na mjestu rezervnog) je skuplja 500 kn. zgodno ju je imat, pogotovo u autima s 5 vrata. ako ne misliš prevažat terete svaki dan, obična boca je za 5.
ako ipak uzmeš toroidalnu, imaju setovi za krpanje guma s kompresorom. auto-stop je izvrstan, netrebaš kod vulkanizera poslije krpanja, nije ni skup. većina novih sportskih auta imaju takav set za krpanje umjesto rezervne gume.
alfred stokes
18.09.2006., 12:42
Kod Boyskog piše na online cjeniku 1000-1500 kn doplate (ovisno o vozilu) za toroidalnu bocu.
S druge strane čovjeka hvale
Sistem je 10500 kn, a to je OK cijena za najskuplji sistem.
Ali nije bitno
I kad stavim bocu imat ću duplo veći bunker nego u šta sam imao u Corsi, a auto je sedan. Neka rezervne tamo di je i dosad bila :D
Flo_Master
18.09.2006., 20:24
koliko je plin u italiji
66 c.
racunica je ok!
do kraja ove godine plin 3,05
u casopisu lpg kazu da ovi u ini stvaraju kulturu voznje na plin (čitaj; nafukavaju sto vise ljudi a onda ce da dignu cjenu)
mada ne brini plin ce uvijek biti jeftiniji od benza
Atest+vaganje oko 1200 kn, kako di....Atest sam 1060 kn
Raspitaj se malo za tvoj model auta ako ima netko sa plinom i ako si spreman na rizik i voziti auto jos par godina onda nemas sto razmisljati.
Nemoj toliku bocu staviti jer pumpa ima svugdje sada. Ako si se navikao na 60 l benza i doseg od 6-700 km, sto ce ti veca boca od 80l
Pazi to je i dodatna tezina, veca boca je teza, plus puna plina, to bi ti moglo biti 150 kg, a zamisli koliko ti auto slabije ide kad su dvojica 75 kilaša na zadnjoj klupi.
Ja sam vaganje platio 10kn:zubo:
Thurgood
19.09.2006., 07:59
hm sad, ne znam kako je kod tebe ali ja sam bocu uzeo po jednostavnoj računici: ionak nisam nikada (ili jaaako rijetko) točio za više od 100kn. toroidna od 50l (-postotak, cca 43-44l) je nekih 140kn i sa time radim cca 400 km. a i dalje točim za 100 kn :zubo: tako da bi neka velika flaša bila jednostavno previše. i ne bi bilo mjesta za sub i sve ostalo, mjesta je odozada kao da i nemam plinjaru :mig:
točionica svakog dana sve više. konkretno u mojoj zabiti je bila samo 1 kad sam ugradio plin, sad su 4 u krugu od 10 km. na svim rvackim cestama imaš putem točionica i svakim danom nikne jedna... a koliko puta godišnje radiše ture veće od >400 km u komadu? s druge strane, u nuždi ti autonomija nije 400 km nego je tu i nešto benge koje se uvijek mora mućkati u rezervaru... jest da ti to bude mrsko kad se navikneš na 3,05 ali nemoj brijati da ti je litraža boce neko ograničenje
eh, u Rijeci je prije bila samo jedna. sad ima i na Pehlinu, OMV vrata Jadrana u oba smjera, ona privatna u Kraljevici... a vjerojatno ih ima još :misli:
tomicaX
19.09.2006., 08:56
u Austriji je plin 80 centi (= cca. 5,9 kuna). To vec nije biznis ...
tomicaX
19.09.2006., 09:07
točionica svakog dana sve više. konkretno u mojoj zabiti je bila samo 1 kad sam ugradio plin, sad su 4 u krugu od 10 km. na svim rvackim cestama imaš putem točionica i svakim danom nikne jedna... a koliko puta godišnje radiše ture veće od >400 km u komadu? s druge strane, u nuždi ti autonomija nije 400 km nego je tu i nešto benge koje se uvijek mora mućkati u rezervaru... jest da ti to bude mrsko kad se navikneš na 3,05 ali nemoj brijati da ti je litraža boce neko ograničenje
ovisi koliko ti auto trosi. spomenuta boca je definitivno prevelika, ali uzmi neku da imas autonomiju cca. 400km
Imam plin u 406- ici.
Preporučio bih ti manju bocu na mjestu rezervnog kotača.
Kad jednom zauzmeš pola gepeka sa najvećom bocom, onda nema više vađenja.
A ovako možeš 99% vremena i dalje voziti rezervni kotač, a kad ti zatreba prostora, jednostavno ga izbaciš van.
Crno_Plavi
03.10.2006., 00:44
3 godine sam vozio na plin ugrađen kod Boyskog, nikad nikakvih problema (BRC ugrađen na 16V motor sa plastičnom usisnom). Nedavno sam kupio novi Scenic i odmah ugradio plin, naravno opet kod Boyskog..
Dobro si odabrao! Ne razbijaj glavu za par sto kuna razlike, kvaliteta se isplati..!:top:
8 l benzina x 7,67 kn = 61,36 kn
10 l plina x 3 kn = 30 kn
5 l eurodiesel x 7 kn= 35 kn
Da li se isplati plin kad se uračunaju troškovi ugradnje, atesta, još kuna kod svake registracije????? Da li je bolje uzeti dizelaša i bez puno komplikacija se voziti i ne misliti što i kako nam je napravio?
alfred stokes
03.10.2006., 13:37
Prva kriva postavka je 5l eurodizela kao prosjek (jer 8 l je prosjek na benzinu-nije 5 litara s dizelom)
Vozio benzin i dizel i čvrsto stojim iza toga. Doduše ljudi često sami se be uvjeravaju u bajkovito niske potrošnje bez obzira na tip motora i taj fenomen mi nikad neće bit jasan :misli:
Druga kriva postavka - za benzin je cijena točna u lipu, a za eurodizel zaokružena na manje ;)
Cijena diesela se polako izjednačava s benzinom
Plin će uviek bit znatno jeftiniji (iako će i on narast sa ovih 3kn/l)
Ide se provjerenom plin majstoru i nebi trebalo imat problema
Meni su u Boyskom odmah rekli na koje motore plin ide, a na koje ne (misli se na isti motor, ali koji u razl serijama ima razl. elektroniku)
Velik dio ovih novopečenih o tome nema pojma i kasnije se čude kad stvar ne funkcionira
Insp. Harry Callahan
03.10.2006., 15:55
Prva kriva postavka je 5l eurodizela kao prosjek (jer 8 l je prosjek na benzinu-nije 5 litara s dizelom)
Vozio benzin i dizel i čvrsto stojim iza toga. Doduše ljudi često sami se be uvjeravaju u bajkovito niske potrošnje bez obzira na tip motora i taj fenomen mi nikad neće bit jasan :misli:
Druga kriva postavka - za benzin je cijena točna u lipu, a za eurodizel zaokružena na manje ;)
Cijena diesela se polako izjednačava s benzinom
Plin će uviek bit znatno jeftiniji (iako će i on narast sa ovih 3kn/l)
Ide se provjerenom plin majstoru i nebi trebalo imat problema
Meni su u Boyskom odmah rekli na koje motore plin ide, a na koje ne (misli se na isti motor, ali koji u razl serijama ima razl. elektroniku)
Velik dio ovih novopečenih o tome nema pojma i kasnije se čude kad stvar ne funkcionira
Koliko vidim, u postu iznad tvojega plin je zaokružen sa 3,05 na 3kn, a euro-diesel sa 7,08 na 7kn. Šta ćemo 3 lipe gledati? Ili na 8 lipa u odnosu na točnu cijenu benzina? :rolleyes:
Druga postavka koju nastojiš pobiti. Fiat Punto koji sa 1.2 16v motorom troši 8 litara euro supera 95 bi sa 1,3 mjet motorom trošio 4-5 litara eurodiesela. Dakle i to je istina. Očito je da o dieselima ne znaš ništa ili gotovo ništa.
I da, moja Lancia Kappa 2.4Td ima prosjek između 7 i 8 litara(kombinacija grad-otvorena cesta). Probaj naći benzinca te klase, cijene i snage koji će u istim uvjetima trošiti 10 litara.
Moja "mudrost" je. Ako se voziš malo, vozi se na benzu ko čovjek. Ako se voziš puno, kupi diesela. Platiti ćeš ga 2000-3000 € više od benzinca. Koliko se meni čini, to je cijena jedne prosječne plinske instalacije za auto novije proizvodnje.
Jednostavno za sada ne uviđam smisao plina. Premala mi je ušteda, a prevelik rizik od potencijalnih problema.
fulcrum
03.10.2006., 20:08
:eek:
Kad sam točio benzin, točio sam uvijek za 100kn, tu i tam za 200kn. Kad dođem po plin, kažem do vrha i platim 120-130kn. Ja sam se u početku dvoumio. Mislio sam ne prelazim puno, kad će mi se to isplatiti?
I onda kad mi je na moju malu plaću stavka gorivo počela biti oko 1000kn, odmah sam se otišao naručiti. Sad mi je stavka plin oko 300kn i ne osjetim uopće da nekaj tankam unutra. 100kn benzina mi traje 2-3 mjeseca.
Ako uzmemo pozitivno djelovanje na motor... meni je nakon prijeđenih 1000km na plin, auto puno bolje išao na benzin. Valjda je izgorjelo sve smeće kaj se nakupilo unutra.
alfred stokes
04.10.2006., 12:37
Koliko vidim, u postu iznad tvojega plin je zaokružen sa 3,05 na 3kn, a euro-diesel sa 7,08 na 7kn. Šta ćemo 3 lipe gledati? Ili na 8 lipa u odnosu na točnu cijenu benzina? :rolleyes:
Druga postavka koju nastojiš pobiti. Fiat Punto koji sa 1.2 16v motorom troši 8 litara euro supera 95 bi sa 1,3 mjet motorom trošio 4-5 litara eurodiesela. Dakle i to je istina. Očito je da o dieselima ne znaš ništa ili gotovo ništa.
I da, moja Lancia Kappa 2.4Td ima prosjek između 7 i 8 litara(kombinacija grad-otvorena cesta). Probaj naći benzinca te klase, cijene i snage koji će u istim uvjetima trošiti 10 litara.
Moja "mudrost" je. Ako se voziš malo, vozi se na benzu ko čovjek. Ako se voziš puno, kupi diesela. Platiti ćeš ga 2000-3000 € više od benzinca. Koliko se meni čini, to je cijena jedne prosječne plinske instalacije za auto novije proizvodnje.
Jednostavno za sada ne uviđam smisao plina. Premala mi je ušteda, a prevelik rizik od potencijalnih problema.
Jedino šta stoji da sam malo prerevno pristupio zaokruživanju cijene ;)
Ostale tvoje mudrosti i ocijenjivanje mog znanja o dizelu je bedasto, al šta se može - kultura valjda. :rolleyes:
Dizeli u istom režimu kao benzinci troše manje, aj je bajka da troše duplo manje isti auti u istim uvjetima. Dakle 8 litara naspram 4 je ''pričam ti priču''.
Po tvorničkim podacima 1.2 16v troši 5.8 kombinirane, a 1.3 multijet 4.5l.
Ako ćemo gledat tvorničke podatke koji su i u jednom i drugom slučaju nabrijani nadole tako stoje stvari.
8 litara može bit prosjek benzinca, ali 4 litre nije prosjek za snagom istog dizela u ISTIM uvjetima
Ko zna nešto od dizelima (ti?) vjerojatno zna i ovu činjenicu ;)
Doduše napisao si 4-5 (ali ona 4 tamo može stajat samo ko vizualni efekt ne kao realna brojka)
Dalje...
Premala ušteda :misli:
Nakon 30000 km se na autu s prosječnom potrošnjom od 10 litara isplati najskuplja instalacija plina (dakle cca godinu dana ako se pošteno vozi)
Nakon toga se vozi duplo jeftinije od dizela.
Koji dio ti u ovoj računici nije jasan?
Jedino treba ugradit plin kod pravog majstora koji ni neće ugradit plin u auto u kojem ne radi (dakle računat unaprijed na auto koji radi na plin)
alfred stokes
04.10.2006., 12:43
BTW
Vozio nešto dizela i nemam niš protiv dizela (za razliku od nekih na ovom podfurumu) al čist račun govori da se dizeli u odnosu na dobro napravljen plin u autu više baš i ne isplate.
Osim kod novih auta i garancije koja ide s njima
Insp. Harry Callahan
04.10.2006., 12:48
To što ti ne vjeruješ da Punto JTD od 75 konja troši 4 litre, a Punto sa 1,2 8v motorom u istim uvjetima 8 ili više, to je tvoj problem. Uzeo sam te aute za primjer...a moglo bi ih se naći nebrojeno kod svakog proizvođača automobila.
alfred stokes
04.10.2006., 15:00
To što ti ne vjeruješ da Punto JTD od 75 konja troši 4 litre, a Punto sa 1,2 8v motorom u istim uvjetima 8 ili više, to je tvoj problem. Uzeo sam te aute za primjer...a moglo bi ih se naći nebrojeno kod svakog proizvođača automobila.
Nemam ja šta vjerovat/nevjerovat
Tvornički podaci za jednog kažu 4.5, a za drugog 5.8 mješovito
I jedan i drugi broj je postignut u nekim idealnim uvjetima i u stvarnosti može bit samo veći
Ili misliš da su za dizela malo digli potrošnju u teh. podacima jer im to pospješuje prodaju
I u prvom postu si spominjao 16v motor tako da sam za njega skinuo podatke ;)
Pitanje dizel ili plin igra kad se radi o kupovini auta (novog ili polovnog).
Ali plin pretežito ugrađuju ljudi u auta koja već imaju i nemaju namjeru riješiti ih se bar za neko vrijeme. Dakle, tu dilema baš i nema.
VW_tuning
04.10.2006., 18:21
A nedo Bog da te neko spiči od iza malo jače ode auto i život u kurac i tvoja ušteda.:ceka:
ivica911
04.10.2006., 19:07
Opasnost od eksplozije plinskog spremnika je manja nego od benzinskog.
1.Plinski spremnik je od čeličnog lima debljine 4-5 mm-benzinski spremnik lim debljine1,5-2 ili plastičan
2.Plinski spremnik ima ugrađen sigurnosni ventil koji uslučaju prevelikog pritiska izbacuje višak plinaiz spremnika-benzinski nema
3.Da bi plin eksplodirao potrebna je kritična smjesa tj cca12% plina a ostatak zraka a ako curi u mlazu dobivaš baklju
4.Prilikom točenja plina nema nikakvih isparavanja plina što nije slučaj kod benzina ,Opel astre su se znale zapalit od iskre statičkog elektriciteta prilikom točenja goriva
5.Plinsku instalaciju pregledaju prilikom atesta te ona mora biti nepropusna i mora izdržati pritisak od 30 bar-a ,oni ne mjere pritisak ali ispituju nepropusnost i to svake godine-Dovod benzina nitko ne ispituje niti gleda
A najvažnija činjenica da još nije bilo slučaja da je auto sa plinskom instalacijom eksplodirao jer bi novine onda to naveliko rastrubile.
Osim toga, ako te netko odozata spici, veca je sansa da ti se auto manje razbije zato jer imas celicnu bocu kao branik...a ovaj kad naleti s plasticnjakom...ufff
Koga preporučujete u Zg ili V.Gorici za ugradnju plina? Kupili novu 307, pa me usput zanima ima li netko u nju ugrađen plin i kakva su iskustva.
Najbitnija stvar kod plina ti je da je strujna instalacija na motoru ispravna. i najmanja pizdarija sa strujom se itekako osjetni u vožnji na plin. to je najveći problem. također treba pripazit na vodove zraka. višak kisika dovodi do gašenja plina što se reflektira tako da ler gas pada ili se auto gasi:s
Nego ...
Kako se rješava problemm rezervne gume kod onog spremnika na njezinom mjestu.
Ali bilo kako bilo svejedno ne mislim da taj dodatak vrijedi 1000-1500 kn, pogotovo na autima koji imaju velik bunker kao moj i to uglavnom uvijek prazan
nemoj najvecu, al nemoj ni ovu umjesto rezervne gume kad vec imas sedan...
Insp. Harry spominje da Fiat Punto 1,3 JTD troši četiri litre dizela. To jednostavno nije istina. Otac mi vozi takav punto u firmi. Auto u gradu troši 6,5 a otvorene ceste oko 5. nikad ispod 5. sasvim umjerene vožnje. bezninac 1,2 16v troši nešto manje od dva litra više od njega.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.