View Full Version : Plinski bojleri - savjeti, servisi, problemi
Garovix
08.04.2004., 14:24
Nisam do sada imao plinsko etažno pa me zanima ovak:
Radi se o Vailantovom kombi boileru i čini mi se da nekaj ne štima, al nisam ziher. Kad se na termostatu upali grijanje, stvar se zalaufa i grije pri čemu gori kontrolna lampica da grijanje radi. Pustim li za to vrijeme toplu vodu, stvarno krene topla voda i tam se upali lampica od vode. Problem nastaje kad se voda zatvori; onda sve skup tripne, lampice (osim one da je kanta pod naponom) se ugase pa treba pričekati nekoliko sekundi da se ponovo sve zapali i nastavi grijati. Kaj nebi taj prelazak s grijanja na vodu i obrnuto trebal biti nekak više automatski i bez gašenja plamena i njegovog ponovnog startanja? Ili je to normalno?
Hvala.
To je normalno. vrijeme od isključivanja bojlera do ponovog uključivanja kod promjene grijanje-topla voda ili obrnuto uvjetovano je brzinom zakretanja miš ventila na bojleru i reinicijalizacije elektronike. naravno stvar ovisi i o starosti bojlera, modelu, pa i intervalu servisiranja.
kad sve zbrojiš mislim da stvar radi normalno
Garovix
08.04.2004., 16:23
Prvo zahvaljujem za odgovor, a onda kao amater početnik pitam kaj je miš-ventil? To se nalazi na dovodnoj cijevi ispod bojlera? Boiler je 2-3 godine star...
Budući da bojler ima dva odvojena sustava, jedan za pripremu vode za grijanje, a drugki za pripremu sanitarne vode, a sve se odvija preko istog grijača, potreban je uređaj koji je svojevrsna skretnica između ta dva sustava. To je tzv miš ventil. Zaboravio sam još jučer napisati da cijelu stvar usporava i pumpa za vodu, naime prije uključivanja plamenika kod grijanja, prvo se uključi pumpa, pa tek onda plamenik. To je napravljeno kao sigurnosni mehanizam, da u slučaju kvara pumpe ne bi došlo do pregrijavanja vode u grijaču.
gogo100
14.04.2004., 20:11
Dobro Vam je sve gospodin "Arion" objasnio,samo mala napomena čistite ga od kamenca,ako niste!:
W :W :W
Garovix
16.04.2004., 08:36
Danas dolazi majstor pa bumo vidli kaj je. U međuvremenu sam primjetio da grijanje ne reagira svaki puta na podešavanje termostata. Čak ni kad ga stavim na 30°. Onda se stan ohladi pa idem vidjeti kaj se dešava, otvorim vrata od boilera, malo pomaknem onaj kotačić za jačinu grijanja i onda se stvar zapali i počne grijat.
Javil bum kaj je bilo i kolko paja košta.:)
Garovix
18.04.2004., 10:27
bil je čovjek iz servisa i veli da je s boilerom sve ok, a da nas to što zeza, zeza radi termostata i nek si nabavimo digitalni, a da je ovaj koji imamo tvornički raaštelan do jaja i da fulava temperaturu za 4-5°C...
odmah je rekao da novi termostat za vaillanta dođe oko 500 kn + 150 kn ugradnja pa me zanima di se to isplati kupovat?
Feroterm, Petrokov....kupi original, nemoj neke kopije, a ugradit ga možeš sam spojene su ti u principu dvije ili tri žice i na zid se drži sa dva šerafa, jedino pazi da li je 12 ili 220 v. Češći su ovi 220
marijoj
28.04.2004., 10:16
Isplati se ugradnja digitalnog termostata buduci da ima memoriju za tjedni unos "visih" i "nizih" temperatura .Ja sam ove zime sam ugradio isti ( cijena cca 450 kn u Gramatu, u Radnickoj.Bilo je tada najjeftinije u Zg.Ja sam kupio onaj sa baterijom).Spajanje je uistinu jednostavno.Imas dvije ( termostat s baterijom ) ili tri zice ( bez baterije ) koje se spajaju na isti zice kao i tvornicki termostat.
undercover
01.02.2005., 18:59
imam etazno plinsko grijanje
unazad nekoliko dana spusta mi se kolicina vode u sistemu ispod dozvoljenog i svako jutro moram nadolijevat vode
dal netko zna zasto'
da li mi je mozda pukla neka cijev pa voda negdje otjece ili mi nest nije u redu s pokazivacem vode (aparat mi se nalazi u ovih dana ledenom podrumu)
pomagajte:confused:
gdje nestaje voda?
Najprije reci jeli sistem cijevi vidljiv ili ne ?
Onda pogledaj malo okolo jeli se negdije vidi da curi .
Ako se nista ne vidi , onda postoji jos par mogucnosti .
1. U ekspanzionoj posudi ti je pukao mijeh, ili membrana .
2. Pusta ti na Odzracnicima .
3. Pusta na samom kotlu , ali se ne vidi jer odma isparava u dimnjak .
4. Pusta na cijevi za dopunjavanje , sto je malo vijerojatno , ali moguce .
Ima jos nekih mogucnosti , ali najprije provijeri ove .
undercover
02.02.2005., 12:16
sistem cijevi nije vidljiv i u tome i je problem jer ne znam kako cemo pronaci mjesto na kojem curi. nismo ni sigurni kojim putem tocno idu cijevi. za sad se nigdje nista ne vidi ali me strah da ta voda mozda ne izlijeva ispod parketa jer onda ni necu vidjet dok se parket ne podigne.
majstor mi se jos nije pojavio ali mi je rekao da on nema uredjaj kojim se moze pronaci tocno mjesto gdje voda curi (ako curi) neko da ce morati redom razbijati (a to mi se nimalo ne svidja)
zna li netko tko u zg ima taj uredjaj za trazenje moguceg istjecanja vode??:misli:
sinoc smo sve radijatore ozracili i nadolijevali jos vode a jutros opet nema vode
na odzracnicima nista ne pusta a ni na cijevi za dopunjavanje
za 1. i za 3. nemam pojma -imamo onaj mali Vaillantov aparat
nista se nigdje (jos!) ne vidi a voda nestaje:confused:
čuo sam za slučaj u školi u petrinji gdje je čistačica svaki dan uzimala toplu vodu iz radijatora.....
da nemaš čistačicu?:zubo:
undercover
02.02.2005., 15:51
ha, ha dobra!:lol:
ali meni nije smijesno...
smješno al` istinito
mislim da za parket nema beda jer se on napuhne za 1 dan. za 1 i 3 zovi servisera
undercover
02.02.2005., 15:59
blago meni ak se napuhne vec za jedan dan
Znam da ima instrumenata koji mogu osijetiti veca propustanja , ali manja , nisu bili precizni , kad sam imao takav slucaj , to jest nisu uopce pokazali tocnu ni pribliznu lokaciju propustanja .
Postoji 1 nacin , samo triba malo vise spretnosti i rizika , ako zelis ili ako ne uspijes klasicno , javicu ti na PM.
ROAD RUNNER
03.02.2005., 08:10
bodul kaže:
1. U ekspanzionoj posudi ti je pukao mijeh, ili membrana .
Glasujem za ovo :top:
Provjeri da li ti na ventilu na posudi izlazi voda ili zrak..
undercover
03.02.2005., 11:16
ROAD RUNNER kaže:
Glasujem za ovo :top:
Provjeri da li ti na ventilu na posudi izlazi voda ili zrak..
pa na kojem ventilu kad ih ima mali milijun?!
ali ne vidim da je ista mokro ili vlazno
majstor dolazi sutra pa cemo vidjet
undercover
03.02.2005., 11:16
bodul kaže:
Znam da ima instrumenata koji mogu osijetiti veca propustanja , ali manja , nisu bili precizni , kad sam imao takav slucaj , to jest nisu uopce pokazali tocnu ni pribliznu lokaciju propustanja .
Postoji 1 nacin , samo triba malo vise spretnosti i rizika , ako zelis ili ako ne uspijes klasicno , javicu ti na PM.
hvala
molim te javi na PM za svaki slucaj
okicizepa
04.02.2005., 20:00
Imam jedno pitanjce... Ja neznam puno o tim stvarima, ali ja moram nadolijevati vodu svaka 2 tjedna recimo preko zime. Kada ozračujem radijatore, skoro uvijek se čuje kako izlazi zrak van iz njih... Majstor je rekao da je to normalno, da pumpa kod rada pomalo ubacuje zrak i tako se sistem napuni zrakom... Da li je to tako ili mi on prodaje prašinu? Zašto uopće dolazi do toga? Želim reći da li se to dešava svima ili je to obavezno znak da nešto nije u redu u sistemu? Nisam primjetio da negdje nešto curi, cijevi mi prolaze po zidovima, izvana, i nigdje nisam vidio da nešto curi...
undercover
04.02.2005., 21:09
okicizepa kaže:
Imam jedno pitanjce... Ja neznam puno o tim stvarima, ali ja moram nadolijevati vodu svaka 2 tjedna recimo preko zime. Kada ozračujem radijatore, skoro uvijek se čuje kako izlazi zrak van iz njih... Majstor je rekao da je to normalno, da pumpa kod rada pomalo ubacuje zrak i tako se sistem napuni zrakom... Da li je to tako ili mi on prodaje prašinu? Zašto uopće dolazi do toga? Želim reći da li se to dešava svima ili je to obavezno znak da nešto nije u redu u sistemu? Nisam primjetio da negdje nešto curi, cijevi mi prolaze po zidovima, izvana, i nigdje nisam vidio da nešto curi...
ne znam jel to normalno ili nije, ali mi do sada nismo nikad imali problema sa zrakom u radijatorima, odzracili bi na pocetku sezone i to je bilo sasvim dovoljno
vodu bi nadolijevali max dva puta godisnje, s tim da nivo vode nikad nebi pao puno ispod dozvoljenog
jel mozda zaboravis doliti vode odmah iza ozracivanja?
undercover
04.02.2005., 21:22
ljudi, majstor je bio; provjeren kotao, odzracnici itd i sve je u najboljem redu
dijagnoza: negdje curi :flop:
on kaze da on ne moze pronaci mjesto gdje curi pa samim time ne moze popraviti kvar
ako se do proljeca ne pojavi vodena fleka nema druge nego iskljuciti ove cijevi iz sistema i postaviti nove cijevi koje bi bile vidljive
to znaci puno troskova i pun stan onih ruznih cijevi
ima li netko neki drugi prijedlog? :confused:
da li netko moze savjetovat kako da pronadjem mjesto curenja i postedit me troskova i ruznih vidljivih cijevi
ima li netko nekog genijalnog majstora za preporucit il da trazim nekog tko zna rasljama traziti vodu (ha, ha)?!
PRIJEDLOZI DOBRODOSLI
:moli:
ma da ti pusta u zidu vec bi se odavno vidila fleka, i to veeelika, pogotovo ako kazes da pusta dosta vode
pusta sigurno negdje na peci
Ne vijerujem da je majstor provijerio bas sve .
Prije nego dam jos rijesenja , reci :
1, jelli to stan ili kuca ,
2, ima li medju prostora ispod poda ,
3, sto je ispod ,
4, koji ti je tlak u mrezi ,
5, na koliko padne za 24 h
6, koliko ima radijatora
7, jeli imas regulacione ventile donje , (prigusne)
8, Imas li slusalice , kao doktor .
9, koliko dugo to traje
10, koliko po procijeni se vode dolije dnevno ?
11, Koliko je dug cijevovod
12, jeli 1 cijevni ili 2 cijevni
undercover
05.02.2005., 10:49
1.stan u kuci
2.ne znam sto ti ovo znaci?!
3.ispod jedne polovice stana je prizemlje a druga polovica je u suterenu
4.1-1,5 bar
5.na nula
6.9
7.nemam pojma ali 4 radijatora su potpuno nova a ostali su stari
8.ne ali mogu nabavit
9.tjedan dana
10.majstor kaze da to nije vise od 1dl ili 2
11.nisam siguran jer uopce ne znam kud cijevi idu
by the way ima li neko pravilo s postavljanjem cijevi tj. da li one uvijek idu kroz pod ili kroz zid ili to ovisi o majstoru?!
12.2 cijevni
majstor je dosad bio dobar ali nisam ni sam siguran da li je sad u pravu
cudno mi je sto on tvrdi da se s nadolijevanjem vode doda u principu samo 1 dl vode tj znaci samo toliko iscuri preko noci.
prosle godine nam je jedan radijator curio tri mjeseca dok ga nismo zamijenili i niti jednom nije pao nivo vode u sistemu a u tri mjeseca je sigurno iz njega iscurilo vise od 1 dl
cini mi se glupo ici u totalnu rekonstrukciju cijevnog sistema a bez ikakvog dokaza da negdje curi voda
okicizepa
05.02.2005., 19:20
Što se tiče odzračivanja....
Sa padom tlaka nemam većih problema, samo mi se zna dosta često nabiti zrak unutra.... Isključim bojler, ako je tlak ipak premali, malo nadopunim sa vodom i onda idem odzračivati jedan po jedan radijator... ostavim ga otvorenog sve dok se mlaz vode ne ustabili, dok nema šištanja i špricanja... nakon toga svega, bojler nadopunim sa vodom, uključim i to je to.... par dana je sve ok, a onda opet osjetim u kupaonici, recimo, kako je gornja prečka (lojtra radijator) hladna....... u čemu je fora?
Jedna od mogućnosti stvaranja "zraka" u sustavima grijanja je stvaranje aluminijevog oksida ( događa se kod Al radijatora u principu samo kada su novi ) rješenje je relativno jednostavno - ulije se tekucina koja to sprjecava u sustav i gotovo ( npr Cilit HS kombi ) .
Pumpa ne može stvarati zrak ( to je definitivno ) .
Mogućnosti za popravak sustava koji ispušta tako male količine vode svode se na ulijevanje tekućine za zaptivanje ( koncentracija u zavisnosti od količine propuštanja ) Ako ti je ekspanziona neispravna dolaziti će do velike razlike u tlakovima sustava ( na hladno - inicijalni , na toplo - značajni porast čak postoji i mogućnost ispuštanja kroz sigurnosni ventil ) .
okicizepa
06.02.2005., 11:25
Kod kuće imam aluminijske radijatore (Lipovica), a i sustav mi je 2 god star. Najviše sam problema imao sa time prošle godine, sada je stvaranje zraka nešto manje... Ovo glede pumpe mi je rekao majstor - možda je to samo njegovo objašnjenje problema, ja nemam pojma.... Kako mogu ubaciti u sistem tu tekućinu? Gdje toga ima za kupiti i po kojoj cijeni?
qwerty ti je dao dio odgovora ., na koje sam i ja mislio .
Ta tekucina koja se doljeva , ima je kupiti u specijaliziranim trgovinama ili u auto trg.
Moze se uliti kad se zna mijesto gdje pusta i ulije se tako da se ispusti tlak na sistemu i onda na nekom odzracnom ventilu dolije malo .
Prema nekim misljenjima taj aditiv i nije tako dobar jer zacepljuje kotao , pa ne treba pretijerivati.
Da se vratim na prvo pitanje gdje pusta.
Jedan od problema izgleda da je i to sto nemas vise zraka u expanzionoj posudi , a mozda i ona pusta . vidi najprije to .
A ono pod 2 medjuprostori , to sam mislia na prostore u podu , izmedju greda ili slicnih mijesta .
Jos 1 mogucnost je da ti pusta na onom dijelu suterena .
ako je tamo ostalo neizolirano u odnosu na zemlju , to je pozicija gdje najcesce probije.
:Man in black:
08.02.2005., 20:17
Probaj jednog toplijeg dana nabit pritisak , neznam na 1.5 ili koliko već hoćeš i zatvori ventile od ulaza i izlaza u kotao (naravno ugasi plin :D ) i tako ostavi 24h i ako ti pritisak ponovno padne znači nešt je s cjevima , a ako pritisak ostane isti , znači kotao je u grcu.
undercover
09.02.2005., 00:59
probat cemo, hvala ti
undercover
16.02.2005., 13:41
UPDATE:
ovih nekoliko dana testirali smo radijatore, jedan po jedan
sumnjali smo da mozda na jednom pusta ali od toga nista-svi radijatori u redu
posto se otjecanje vode i dalje nigdje ne vidi a nama stalno pada tlak i moramo nadolijevat vode pitam se da nije mozda nesto drugo?!
majstor je provjerio ekspanzionu posudu i ostalo ali to njegovo provjeravanje je trajalo pet minuta- jel to dovoljno ili mu je u zurbi nesto promaklo (dosad je uvijek dobro radio samo uvijek negdje juri)
vidim da dosta ljudi ima slicne probleme
ako ih je netko uspjesno rijesio molim da mi javi kako
pomoć please
:o
curi negdje curi. nemoj očekivati mlaz, to samo kapa. pregledaj spojeve. ne kužim u ćemu je stvar, dobio si već nekoliko savjeta. treba sve pomno pregledati, to je malo vremena.pogledaj ventil na ekspanzionoj (onaj gdje se pumpa), makar je malo vjerojatno obzirom na količinu manjkavosti.
undercover
22.04.2005., 11:29
update#2
nalili tekucinu za zatvaranje rupa u cijevi
sad sve radi kako treba (da kucnem)
puno hvala na sugestijama
Ima li taj tvoj bojler sigurnosni ventil, te koliko je star? Imao sam iskustva sa starijim bojlerom, sigurnosni ventil spojen preko preljeva na kanalizaciju, uz povećanu inkrustaciju na grijaču vode tlak je svaki puta kod zagrijavanja toliko porastao da je bojler izbacio popriličnu količinu vode preko sigurnosnog ventila. Zbog konstrukcije spoja izlijevanje vode možeš primijetiti baš ako tamo stojiš ili pipaš preljev. I svaki puta je bila ista situacija - nadopuniš sistem vodom, uključi se grijanje, jedan dan grije i polako pljucka vodu preko sigurnosnog ventila, i do jutra je tlak u sistemu 0.
luda_bara
20.09.2006., 13:19
Molim pomoć, vidim da ima dosta ljudi koji su se prebacili na plinskogrijanje. Kakva su vam iskustva s fasadnim bojlerima, kupujem bojler 24 kW, ne znam što da uzmem... Ima li netko plinsko grijanje preko spremnika? S kim ste potpisali ugovor, kako ste zadovoljni?
njokach
25.09.2006., 16:29
Molim pomoć, vidim da ima dosta ljudi koji su se prebacili na plinskogrijanje. Kakva su vam iskustva s fasadnim bojlerima, kupujem bojler 24 kW, ne znam što da uzmem... Ima li netko plinsko grijanje preko spremnika? S kim ste potpisali ugovor, kako ste zadovoljni?
Ja sam kontaktirao Butan plin iz Rijeke negdje u 6. mjesecu, dečki došli pogledali lokaciju gdje bih ga smjestio, ravno 15 minuta bili i otišli.
Posalo im građevinsku, katastarski plan, vlasnički list. Projektant javio da su dokumenti za postavljanje spremnika stigli ali već mi ih mjesec dana šalje a nikako da pošalje.
Preporučili mi svog instaltera, nakon silnog zvanja dotičnog konačno došao, pogledao i za par dana poslao svoj proračun. Ispao je preko 25000kn.......
prisjelo mi grijanje na plin.... Zovem ja drugog, trećeg, četvrtog, petog nula bodova. Našao sam firmu koja ti sredi papire, instalaciju od spremnika do kuće tj. bojlera, ali ne postavljaju bojler.....
Uspio sam nekog majstora naći preko prijatelja (zato se nadam da me neće zaboraviti) koji je rekao da će doći ovaj tjedan pogledati gdje bih bojler smjestio, jer i za njegov smještaj postoji hrpa ograničenja.
Tako da sada razmišljam o nabavi lož ulja za ovu zimu, barem do kraja godine, možda uspijem srediti do tada nešto...
Mada polagano razmišljam i o drugoj soluciji a to je pirolitička peć na drva....
Kako si ti prošla sa time, imaš li bojler?
zjardas
24.10.2006., 22:32
Čitam na nekim drugim temama o takvim sl. kombinacijama. Iz nekih drugih izvora sam čuo da se voda za podno grijanje zagrijava na svega 30-tak stupnjeva, a za radijatore oko 60-tak stupnjeva. Kako se to onda može riješiti recimo jednim plinskim bojlerom ili postoje spec. bojleri koji imaju recimo dva kruga grijanja. Molim ako netko zna o ovome ili ima link na neku korisnu stranicu. Hvala!:)
marijoj
25.10.2006., 09:02
Čitam na nekim drugim temama o takvim sl. kombinacijama. Iz nekih drugih izvora sam čuo da se voda za podno grijanje zagrijava na svega 30-tak stupnjeva, a za radijatore oko 60-tak stupnjeva. Kako se to onda može riješiti recimo jednim plinskim bojlerom ili postoje spec. bojleri koji imaju recimo dva kruga grijanja. Molim ako netko zna o ovome ili ima link na neku korisnu stranicu. Hvala!:)
Ekipa to rjesava ( i ja planiram ) na nacin da se voda koja IZLAZI iz radijatora spoji na podno grijanje buduci da je ta voda vec pomalo ohladjena te je na priblizno trazenoj temperaturi.Znaci sve grijes istim bojlerom, radijatori su normalno spojeni a na izlaz od radijatora spojis podno. Inace, zvao sam u Grundfos Hrvatska za neki regulator kojim bi mogao regulirati temperaturu vode i njihov savjetnik mi je rekao da je najbolje da to rijesim na nacin kao sto sam i tebi rekao.
Lee Champa
25.10.2006., 10:23
Voda za podno zagrijava se na 50-tak stupnjeva, a toplina pode ne smije preći 27 stupnjeva!:top:
zlaja 74
29.10.2006., 21:59
To sve ide preko jednog bojlera samo što radijatori imaju svoje ventile a podno ima svoje razvodne kutije sa ventilima na kojima se namjesti željena temperatura
cd_covers
30.10.2006., 10:02
Ja imam grijanje preko plinskog bojlera i radijatora i dva kruga podnog grijanja. Imaš posebne termostate za podno grijanje koji ne dozvoljavaju preveliku temperaturu vode....moji su marke Danfoss.
motorola user
30.10.2006., 12:49
Kemijanje sa spajanjem na povratni cijevovod od radijatora je polurješenje. Pravilno je da se poslije bojlera ( kotla ) preko razvodnika razdvoji radijatorski krug grijanja i krug podnog grijanja. Nakon toga se troputnim ventilom i još nekim elementima ( da sad ne nabrajam shemu spajanja ) regulira temperatura vode u podnom grijanju. Ali zato je najbolje takve stvari dati da ti riješi neko stručan , projektant ili netko tko ima iskustva u postavljanju takvih instalacija. Ipak se radi o petljama cijevi koje idu u pod i to dužine do stotinjak metara. A one imaju otpore za koje su potrebne i pumpe. Pa konfiguracija same petlje , pa boravišna i granična zona itd.
U svakom slučaju nemoj dati da ti to rade fušeri sa nekim improvizacijama nije baš pametno.
cd_covers
30.10.2006., 13:05
Pravilno je da se poslije bojlera ( kotla ) preko razvodnika razdvoji radijatorski krug grijanja i krug podnog grijanja. Nakon toga se troputnim ventilom i još nekim elementima ( da sad ne nabrajam shemu spajanja ) regulira temperatura vode u podnom grijanju.
Točno tako je kod mene napravljeno...
Lee Champa
31.10.2006., 12:52
Nakon toga se troputnim ventilom i još nekim elementima ( da sad ne nabrajam shemu spajanja ) regulira temperatura vode u podnom grijanju.
To je skupo i ima jednostavnije rješenje!
Čak je jednostavnije: jedan bojler za radijatore, a drugi za podno.
Regulacija na njihovim termostatima dovoljno je točna da druga nije ni potrebna:top:
motorola user
31.10.2006., 14:51
2 bojlera = veća potrošnja
2 bojlera = dva spajanja na dimnjak = veči dimnjak ili dva dimnjaka
2 bojlera = moguća veća plinska cijev
2 bojlera = zauzima više prostora
2 bojlera = nadomjestak zraka iz okoline ( turbo aparati ) itd
Lee Champa
01.11.2006., 15:22
2 bojlera = veća potrošnja - ne drži vodu - u kuću treba "ugurati" x kW i to ne ovisi o bojlerima
2 bojlera = dva spajanja na dimnjak = veči dimnjak ili dva dimnjaka - djelimično drži vodu - "fasadni" izlazi bojlera
2 bojlera = moguća veća plinska cijev - ne drži vodu - ovisi o onome navedenom pod jedan
2 bojlera = zauzima više prostora - ne drži vodu - koliko prostora zauzima automatika, miš-ventili i ostala skalamerija za spajanje
2 bojlera = nadomjestak zraka iz okoline ( turbo aparati ) - ne drži vodu - količina zraka ovisi o kW, kao pod jedan.
:D
motorola user
03.11.2006., 09:07
2 bojlera = veča potrošnja drži vodu iz nekoliko razloga
- prvo koliki je najmanji vaillant bojler (12 kW) kojeg je teško nabaviti i pitanje koliko se i on cijeli može iskoristiti u svrhu podnog grijanja
- cijena jednog takvog bojlera je čak i skuplja od recimo od 18 kW
- ako stavimo veči bojler od onog kojeg trebamo potrošnja mu je veča , a zašto , zato jer ima veči plamenik i regulaciju mu nije tako fina da bi mogao dozirati potrošnju sukladno potrebama ( npr vozi ferrari i punto 50 km/h i pogledaj koji više troši )
- kupovina dva bojlera košta kao i njihovo održavanje i njihov rok trajanja
2 bojlera na fasadu - ili jedan predstavlja često problem ( položaj izlaza u odnosu na prozor )
2 bojlera moguča veča plinska cijev= u pravu si,teško da če povečati cijev ako gledamo kroz potrebne kW , ali kao što rekoh nema bojlera koji mjenja svoju nazivnu veličinu. Plinska cijev se dimenzionira po broju i veličini plinskog aparata
2 bojlera = zauzima više prostora , e tu si djelomično u pravu , to je stvar kao se rasporedi oprema i samog prostora
2 bojlera = nadomjestak zraka iz okoline ( turbo aparati )- isto tako ne drži vodu jer kao što rekoh nema bojlera koji mjenja svoju nazivnu veličinu i nema tako finu regulaciju
zjardas
04.11.2006., 00:05
Ok dečki, nije mi bio cilj da se sad prepucavate oko toga dali 2 bojlera ili kompliciran i skup spoj račvi i ventila i... mada od toga vadim zaključak.
Dakle, kažete da se povratni vod može povući po podu malo ga smotati i dobije se recimo nekakav efekt podnog grijanja nije baš po ps-u ali je funkcionalno.
Konkretno: ja si sad razmišljam da bi u kupaoni koja ja cca 28 m3, prilično velika, postavio samo vješalicu, roštilj, gradele, kako se to već zove za sušenje ručnika i sa povratnog voda bi na dijelu od roštilja do razvodnog ormara ogulio termoizolaciju sa bakrene cijevi ( ako je bolje samo sa gornje strane, da ne zgrijavam betonsku deku ispod cijevi) malo bi je smotao po podu kupaonice i to je to.
Pitanja:
1.-Da li će možda nastat problem što će dolazna cijev do roštilja biti cca 2m, a odlazna 10-tak do 15-ak?
2.-Jel dosta samo taj roštilj uz kombinaciju te smotane povratne cijevi za zagrijat taj prostor s obzirom da taj prostor ima samo 4 kvadrata vanjskog zida(cigla 30cm+ tervol kamena vuna sa unutarnje strane 5cm), a svi ostali zidovi su prema grijanim prostorijama )nalazim se u zaleđu Rijeke i samo par dana u zimi temperatura pada ispod -5 stupnjeva?
3.-Hoće li cijeli sustav centralnog grijanja biti dodatno opterećen zbog te prilično više ohlađene vode koja će se vraćati u razvod ? Pod ovim mislim da li je ovo neekonomičnije od najednostavnijeg postavljanja još jednog dodatnog radijatora u kupaonu.
4.-Može li mi se dogoditi da mi zbog toga ostali radijatori po stanu ne mogu dostići radnu temperaturu dok mi je u pogonu taj krug u kupaoni?
Molim ako netko stručan ima za reć nešto na ovo ili netko sa sličnim iskustvom
Hvala svima i pls bez svađe:)
motorola user
06.11.2006., 10:04
Pitanja:
Je li se radi o dvocijevnom ili jednocjevnom sustavu. Pretpostavljam o dvocijevnom jer spominješ razdjelnik. Drugo pitanje se odnosi na bakreni cjevovod. Zašto ne ideš na pex cijevi, ona se puno lakše razvodi u podu ( što se i najčešče radi u kupaonicama ).
Što se tiče tzv kupaonskih lojtrica , uzmi što veču npr bial 750x1698 mm. Ona daje na 70/55 °C i 24 °C oko
680 W .
zjardas
06.11.2006., 19:19
E sad, bit će da je to dvocijevni. Imam taj razdjelni ormar na sredini stana od kojeg kako su meni rekli ide do svakog radijatora posebno dvije cijevi bakar original omotan sa termoizolacijom fi 12mm, a od bojlera do razdjelnika isto bakar sa termoizolacijom fi 22mm
bakrene su cijevi već kupljene, ove fi 12 su 25,00kn/m
što se lojtrice tiče i mislio sam staviti veliku, a dali mi je to dovoljno bez dodatnog radijatora za tu kubikažu?
Ja sam stavio u kupaonu radiator i izlazna cijev je stavljena u glazuru po cijeloj povšini cca 15m2 i samo moraš paziti da imaš 4-5 cm glazure iznad cijevi.Grijemo već dva tjedna i nema nikakvih problema, pod je ugodne temperature i nema vlage ni kondenzacije po pločicama.
AndorDrakon
17.10.2007., 16:12
Stari Junkers (u biti Tiki-RŽS) ne grije više ništa, i treba ga zamijeniti jer zima stiže a tuširanje hladnom vodom mi nije nikakav užitak.
Stoga ću uzeti novi protočni plinski bojler, trenutno bi mi izbor bio Vaillant atmoMAG od 11 litara, koji bi kod dobavljača u Rijeci koštao 2150 kuna. Zanima me može li bilo koji protočni plinski bojler istovremeno davati toplu vodu na 2 mjesta (npr. kuhinja i kupaona), ili je za to potreban dodatni spremnik tople vode?
Imate li neku drugu preporuku za ovaj tip bojlera npr. Junkers, Viesmann i kakva su vam iskustva s istima?
Viessmann ne proizvodi takve plinske bojlere. Nažalost!
Stari Junkers (u biti Tiki-RŽS) ne grije više ništa, i treba ga zamijeniti jer zima stiže a tuširanje hladnom vodom mi nije nikakav užitak.
Stoga ću uzeti novi protočni plinski bojler, trenutno bi mi izbor bio Vaillant atmoMAG od 11 litara, koji bi kod dobavljača u Rijeci koštao 2150 kuna. Zanima me može li bilo koji protočni plinski bojler istovremeno davati toplu vodu na 2 mjesta (npr. kuhinja i kupaona), ili je za to potreban dodatni spremnik tople vode?
Imate li neku drugu preporuku za ovaj tip bojlera npr. Junkers, Viesmann i kakva su vam iskustva s istima?
AndorDrakon
27.10.2007., 11:49
Vaillant ili Junkers plinski bojler, pitanje je sad. I jedni i drugi imaju u ponudi protocne bojlere, vjerujem da su cijenom na istoj razini, pa me zanima ima li tko s dobrim/losim iskustvima da pomogne pri ovoj dilemi.
Moze li obicni protocni bojler isporucivati toplu vodu na 2 mjesta, ili moram nabaviti bojler s spremnikom za tako nesto? Ili samo treba neki sa sto vecim kapacitetom protoka?
Vaillant ili Junkers plinski bojler, pitanje je sad. I jedni i drugi imaju u ponudi protocne bojlere, vjerujem da su cijenom na istoj razini, pa me zanima ima li tko s dobrim/losim iskustvima da pomogne pri ovoj dilemi.
Moze li obicni protocni bojler isporucivati toplu vodu na 2 mjesta, ili moram nabaviti bojler s spremnikom za tako nesto? Ili samo treba neki sa sto vecim kapacitetom protoka?
koliko ja znam i vaillant i junkers su poznati proizvođači i oba dva sigurno imaju kvalitetne uređaje. ja osobmo imam vaillant peć i 120 l spremnik.
obični protočni bojler nemože dati vodu na 2 mjesta. tako su meni rekli i plinari i majstor i prodavači u trgovini. čim ti otvoriš drugu slavinu, bojler više nemože zagrijeti dovoljno vode i nemože tjerati toplu vodu na 2 mjesta. zato ja imam, kako sam napisao, 120 litarski spremnik.
po mojem mišljenju, bolja je opcija imati i spremnik. nemoraš imati 120 l, ima i manjih, a nisu tako jako skupi.
.
AndorDrakon
27.10.2007., 22:28
Hvala Đuro na konkretnom odgovoru. Nazalost stan je samo 45 kvadrata a prostora je malo pogotovo u kupaonici (nema ni m2 slobodne povrsine, kada+ves masina+lavandin+wc skoljka fkors :mig: ). Uz kupaonu je kuhinja i bas nemam gdje sa spremnikom, tako da mi je protocni bojler zasada glavni izbor...
sky cruiser
07.12.2007., 12:16
Prema projektu, predviđen mi je bojler 24 kW sa dodatnim spremnikom vode 120 l. Kuća prizemnica 110m2, sa 1 kupaonom. Zanima me je li tih 120 litara dovoljno za potrebe četveročlane obitelji (prvenstveno mislim na tuširanje 3-4 osobe , u nizu) .
Koliko bojleru treba za zagrijavanje nove količine tople vode ?
moja-kucica
07.12.2007., 13:15
Prema projektu, predviđen mi je bojler 24 kW sa dodatnim spremnikom vode 120 l. Kuća prizemnica 110m2, sa 1 kupaonom. Zanima me je li tih 120 litara dovoljno za potrebe četveročlane obitelji (prvenstveno mislim na tuširanje 3-4 osobe , u nizu) .
dovoljan je. naravno moguc je i drukciji odgovor al govorimo o nekom normalnom koristenju. sta se tice izvedbe bojlera i spremnika po meni je najbolja varijanta uzeti kombinaciju gdje se bojler spaja kao bojler a ne kao radijator. imas nekoliko vrsta. normalan bojler na struju koji ima samo el. grijac. onda imas bojler koji ima el grijac i jos jedan grijac (suplju bakrenu cijev) kroz koji ide topla voda. to je ono sta sam htio rec..taj grijac (suplja bakrena cijev) mozes spojiti kao sto bi spojio radijator. znaci voda koja ide kroz radijatore ide i kroz taj grijac i trebat ce joj dosta vremena da to ugrije. velika mana takvog spajanja je u ljetnim mjesecima kad grijanje ne radi i u toplijim zimskim danima kad su radijatori samo mlaki.
puno bolja varijanta je spojiti taj bojler na nacin rada koji podrzavaju plinski bojleri a taj je da se bojler privremeno "otkopca" sa centralnog i svu snagu usmjeri na grijanje vode u bojleru. znaci svih 24kw za grijanje vode u bojleru i to zagrije vrlo brzo. za kakvih 15 tak minuta (el. grijac bi to grijao 2,5-3 h)
pitanje je sad koji uzeti. najbolje je uzeti takvu gotovu kombinaciju od jednog proizvodjaca zbog elektronike preko koje komuniciraju bojler i plinski uredjaj. npr. junkers bojler i uredjaj. kad sam ja kupovao nije bilo takvih bojlera koji su imali i el. grijac u sebi a tada (a jos uvjek ni sada) plina jos nije bilo kod mene pa sam uzeo od gorenja koji ima tu mogucnost. sad ce biti malo kemijanja kako to spojiti na npr. vailantov plinski uredjaj al kazu mi da se moze..
po meni je najbolje uzeti takvu kombinaciju od jednog proizvodjaca i miran si. jos ako ima mogucnost grijanja na struju zbog redundancije super
Codegun
07.12.2007., 15:11
meni će nešto slično ugraditi "onaj", malo jači bojler 30kW i možda malo veći spremnik, mislim da je spominjao 150l.
Obrati pažnju na kondenzacijske bojlere posebno ako misliš ugrađvati podno grijanje jer tada takav uređaj ima najveći stupanj iskorištenja kod niskotemperaturnih grijanja.
Ja imam ugrađen Vaillant bojer od 28 kW, i spremnik od 70 litara. Grijem stan od 120 m2, i topla voda za 2 kupaonice i jednu kuhinju, 4 korisnika.
Još se nikad nije dogodilo da nestane tople vode mogu to preporučiti svakome.
Koliko bojleru treba za zagrijavanje nove količine tople vode ?možeš pozvati i susjede na tuširanje, sigurno neće ponestati, ćim se poćne trošiti topla voda odmah se pali plamenik i grije samo toplu vodu.
sky cruiser
07.12.2007., 19:39
Bilo je govora o Veissmanu 24 kW i pripadajućem spremniku 120 ili 150 l. Sve u kompletu 11 000 kn.
Navodno je isto to kod Vaillanta 8000-9 000 kn.
moja-kucica
07.12.2007., 19:47
Bilo je govora o Veissmanu 24 kW i pripadajućem spremniku 120 ili 150 l. Sve u kompletu 11 000 kn.
Navodno je isto to kod Vaillanta 8000-9 000 kn.
to mi se cini malo..inace je samo bojler od vailanta oko 7-8 tisuca..plus jos spremnik je bio oko 4000 od vailanta..ako je jos viesmann i jos samo 11 000 ja bih to uzeo od viesmana.
sky cruiser
07.12.2007., 22:16
moguće da izvođač nije računao PDV, provjerit ću u ponedeljak.
Iako mi je rakao da sam bojler Veisman dođe nekih 4-5 , a sve zajedno 11 . dobit ću ponudu slijedeći tjedan pa ću znat više...
trajekt
11.12.2007., 00:43
ako imaš kombi bojler 24kw dovoljno ti je da u seriju spojiš najobičniji kupaonski bojler 50-80l. Imam Bosch 24kw EUROSTAR i serijski spojen običan bojler 80 lit (cca 800kn) i sve savršeno funkcionira već godinama.
sky cruiser
11.12.2007., 22:03
Evo da se nadovežem na prijašnji post. Veissmann VITOPEND 100, 24 kW, sa dodatnim spremnikom vode 120 l , 10.200 kn + PDV . Sad imaju akciju. Mislim da ću ga kupit.
Čovjek ovlašten od Veissmanna garantira da je "made in Germany" . Inače, korektno mi je ponudio i opciju sa Vaillantom, koja je nešto jeftinija , jer njemu je najveća zarada na izvođenju i u principu mu je svejedno (kaže da ih rade u Poljskoj, i da za naše tržište stavljaju jeftinije dijelove, da bi mogli "uklizavat" s cijenom ; zato i imaju problema u zadnje vrijeme)
:top:
Javi dojmove kad se smontira i pusti u pogon!
Može li ime ponuđača na P.M?
Evo da se nadovežem na prijašnji post. Veissmann VITOPEND 100, 24 kW, sa dodatnim spremnikom vode 120 l , 10.200 kn + PDV . Sad imaju akciju. Mislim da ću ga kupit.
Čovjek ovlašten od Veissmanna garantira da je "made in Germany" . Inače, korektno mi je ponudio i opciju sa Vaillantom, koja je nešto jeftinija , jer njemu je najveća zarada na izvođenju i u principu mu je svejedno (kaže da ih rade u Poljskoj, i da za naše tržište stavljaju jeftinije dijelove, da bi mogli "uklizavat" s cijenom ; zato i imaju problema u zadnje vrijeme)
sky cruiser
14.12.2007., 00:27
Budem ti javio kad mi pošalje ponudu.
Što ti kažeš na Vitopend 100 , ipak poznaješ najbolje te uređaje ?
Najjeftiniji bojler u Viessmann ponudi, ali i dalje Viessmann made in Germany.
Ima manu što se ne može ugraditi regulacija ovisna o vanjskoj temperaturi, ali veliku prednost što su mu gabariti sada vrlo mali (WH1B model).
Pripazi na upute proizvođača vezane za dimovod i mislim da ćeš biti zadovoljan.
Za dodatni komfor grijanja ugradi Vitotrol 100 UTD tjedni programabilni termostat.
Budem ti javio kad mi pošalje ponudu.
Što ti kažeš na Vitopend 100 , ipak poznaješ najbolje te uređaje ?
ja sam radi prostora stavio 80 lit, ali je bolje - što više možeš.
Ivan M.
14.12.2007., 12:00
u proljeće idem na rekonstrukciju kotlovnice, vjerojatno će bit Vailant, jer moj buraz se bavi s tim a ima i rabat neki u Petrokovu..
obavezno će bit fasadni bojler, jer ne zahtjeva atest dimnjaka i za izgaranje ne koristi zrak iz prostorije nego iz vana..
spremnik će bit 80 l...
sky cruiser
14.12.2007., 13:16
Pripazi na upute proizvođača vezane za dimovod i mislim da ćeš biti zadovoljan.
Za dodatni komfor grijanja ugradi Vitotrol 100 UTD tjedni programabilni termostat.
Daj mi reci što je bitno kod dimovoda. Rekao mi je ovlašteni izvođač da on dolazi s njim u setu, itd...valjda on zna sve, neću ga ja ugrađivat ?
Što je taj Vitotrol 100 UTD i koliko to košta ?
I možeš li mi reći kolike su tlocrtne dimenzije tog bojlera i spremnika 120 l ispod njega ( pretpostavljam da je bojler na zidu, a spremnik vode ispod njega na podu ? )
darko031
14.12.2007., 22:34
Od nove godine kreće akcija Vaillanta kondenzacijskog 24 kW sa spremnikom 120 lit. ( VU246 + VIH 120 ) prodaje se kao circo centrala 24 kW biće oko 12000,00 kn.
Bitni su radijusi cijevi u odnosu na duljinu dimovoda i broj koljena. Ako je samo bočni izlaz van onda nemaš nikakvih problema jer sve dolazi u kompletu.
Vitotrol 100 UTD je tjedni vremenski programabilni termostat. U toj kombinaciji se može dobiti uz doplatu cca 600 kn + pdv.
Sve dimenzije možeš dobiti na mail.
Javi se na viessmann@promil.hr
:W
Daj mi reci što je bitno kod dimovoda. Rekao mi je ovlašteni izvođač da on dolazi s njim u setu, itd...valjda on zna sve, neću ga ja ugrađivat ?
Što je taj Vitotrol 100 UTD i koliko to košta ?
I možeš li mi reći kolike su tlocrtne dimenzije tog bojlera i spremnika 120 l ispod njega ( pretpostavljam da je bojler na zidu, a spremnik vode ispod njega na podu ? )
sky cruiser
16.12.2007., 11:31
Thanks.
salvatore
16.12.2007., 17:24
Za 4 osobe u domacinstvu je za tusiranje dovoljno i 60-80litara, tako da je 120l sigurno dovoljan (mozda ti je projektant preporucio firmu koja ne proizvodi manje spremike). Ipak je kod svih sistema grijanje vode u prednosti pred grijanjem prostora, a 24kW brzo zagrije 80litara, a tih 10-15 minuta bez grijanja niti ne osjetis.
DINKOV DIDA
25.03.2008., 21:35
stari, iskusni serviser plinskih uređaja ima volje i vremena pomoći savjetima
naime,ovako...imam plinsko centralno grijanje na plin iz cisterne(spremnika).bojler je vailantov od 28kw,fasadni.zadnje vrijeme mi se često zna ugasiti plamenik,pa ga moram i po nekoliko puta paliti dok ne "uhvati".primjetio sam da se to počne događati kada količina plina u spremniku padne ispod 30%.budući da je bojler novi(radi svega dvije godine),i prošle jeseni je bio redovito servisiran,to me jako čudi,da ne kažem,već i pomalo nervira.glupo mi je sada opet zvati servisera ako je to neka banalna sitnica.molim za savjet...
hvala,pozdrav!:mig:
Codegun
26.03.2008., 08:45
naime,ovako...imam plinsko centralno grijanje na plin iz cisterne(spremnika).bojler je vailantov od 28kw,fasadni.zadnje vrijeme mi se često zna ugasiti plamenik,pa ga moram i po nekoliko puta paliti dok ne "uhvati".primjetio sam da se to počne događati kada količina plina u spremniku padne ispod 30%.budući da je bojler novi(radi svega dvije godine),i prošle jeseni je bio redovito servisiran,to me jako čudi,da ne kažem,već i pomalo nervira.glupo mi je sada opet zvati servisera ako je to neka banalna sitnica.molim za savjet...
hvala,pozdrav!:mig:
meni se čini da u spremniku nikad ne smije biti manje od 30% jer tada ne isparava dovljno plina.
meni se čini da u spremniku nikad ne smije biti manje od 30% jer tada ne isparava dovljno plina.
tocno tak
a to se pogotovo osjeti po zimi
DINKOV DIDA
26.03.2008., 21:19
milko, dobio si dva odlična odgovora, ali može biti još nekoliko problema. možda startna količina plina nije dobro podešena ili su elektrode (posebo pripalna) zaprljane. prošlo je dvije godine od servisa pa je to moguči kvar. kada dođe serviser pogledaj da li čisti elektrode i da li uz pomoć manometra podešava startni plamen. Vaillantovi bojleri su osjetljivi na nečistoće iz plina i iz zraka. taj problem je izrazitiji kod bojlera na dimnjak. pažljivo poslušaj kada se bojler uključuje da li upali plamen i nastavi bacati pripalnu iskru ("cak, cak, cak...") i to ponovi tri puta pa onda "padne u blokadu".
ovako
imam immergasov bojler za centralno i za toplu vodu za kuhinju
problem je u tome sto kada je grijanje ugaseno, prilikom pranja suda, radijatori su topli (cijevi su i vise nego tople, skoro pa vruce)
da li je problem u ventilu koji propusta vodu za grijanje odnosno za potrebe u kuhinji???
slican problem su imali i starci sa vailantom, samo je tamo bilo obrnuto,kad si pustio toplu vodu,nije vise htio prebacit na grijanje,odnosno nije grijanje radilo i obrnuto, za vrijeme grijanja nije bilo tople vode
naime, ja sam na stanu, a gazda mi je reko da se nist ne brinem da je i njima tako bilo
reko cekaj malo,pa vise se plina trosi,pumpa radi i tjera vodu u radijatore
Jel ima netko rabljeni pliski spremnik za kučanstvo 2.7 m3, za prodati?
Pošto nitko od distributera trenutno nema i neznaju kada će imati.
milko, dobio si dva odlična odgovora, ali može biti još nekoliko problema. možda startna količina plina nije dobro podešena ili su elektrode (posebo pripalna) zaprljane. prošlo je dvije godine od servisa pa je to moguči kvar. kada dođe serviser pogledaj da li čisti elektrode i da li uz pomoć manometra podešava startni plamen. Vaillantovi bojleri su osjetljivi na nečistoće iz plina i iz zraka. taj problem je izrazitiji kod bojlera na dimnjak. pažljivo poslušaj kada se bojler uključuje da li upali plamen i nastavi bacati pripalnu iskru ("cak, cak, cak...") i to ponovi tri puta pa onda "padne u blokadu".
moj je bojler fasadni,a inače ne čujem taj cak,cak.prvo se čuje pokretanje plamenika,ali se ona mala ikonica plamena na pokaže.onda isto tako i drugi put,te eventualno od trećeg puta ga uhvati i pokaže se ikonica za plamen.ako ni tada ne pripali pojavi se prekriženi simbol plamena i moram stisnuti dugme na kojem je nacrtan plamenčić.tada nekad od prve uhvati,a nekad od druge...
znači,trebalo bi pojačati dotok plina na plameniku?inače,da li kakvoća plinske smjese može utjecati na taj problem.plin mi dostavlja PROPlin.jesenas kad ga je serviser pregledao,ustanovio je da su elektrode u redu i nije pronašao nikakvih drugih problema,samo je očistio nekakav vodni ventil,na kojem je bilo nečistoća iz vode.od tada je radio bez problema,sve do prije mjesec dana,od kada moram dnevno i po nekoliko puta paliti plamenik.sada sam dopunio spremnik sa cca 300kg i opet se ponavlja...dva je dana radio OK,a već treći dan sam triput morao pripaljivati...sve mi se čini da ću morati zvati servis...:ne zna:
DINKOV DIDA
28.03.2008., 23:36
nisam baš vješt s internetom, ali ću pokušati pomoći. neka ti serviser podigne startni plamen (p2)
DINKOV DIDA
28.03.2008., 23:41
ovako
imam immergasov bojler za centralno i za toplu vodu za kuhinju
problem je u tome sto kada je grijanje ugaseno, prilikom pranja suda, radijatori su topli (cijevi su i vise nego tople, skoro pa vruce)
da li je problem u ventilu koji propusta vodu za grijanje odnosno za potrebe u kuhinji???
slican problem su imali i starci sa vailantom, samo je tamo bilo obrnuto,kad si pustio toplu vodu,nije vise htio prebacit na grijanje,odnosno nije grijanje radilo i obrnuto, za vrijeme grijanja nije bilo tople vode
naime, ja sam na stanu, a gazda mi je reko da se nist ne brinem da je i njima tako bilo
reko cekaj malo,pa vise se plina trosi,pumpa radi i tjera vodu u radijatore
ako se to događa nakon učestalog uključivanja sanitarne vode u kratkom vremenu, onda je to moguće spriječiti jedino da zatvoriš ventil polaza grijanja. kod staraca je bio standardni problem s troputnim ventilom koji je trebalo zamjeniti (besplatno) u jamstvenom roku.
DINKOV DIDA
28.03.2008., 23:45
moj je bojler fasadni,a inače ne čujem taj cak,cak.prvo se čuje pokretanje plamenika,ali se ona mala ikonica plamena na pokaže.onda isto tako i drugi put,te eventualno od trećeg puta ga uhvati i pokaže se ikonica za plamen.ako ni tada ne pripali pojavi se prekriženi simbol plamena i moram stisnuti dugme na kojem je nacrtan plamenčić.tada nekad od prve uhvati,a nekad od druge...
znači,trebalo bi pojačati dotok plina na plameniku?inače,da li kakvoća plinske smjese može utjecati na taj problem.plin mi dostavlja PROPlin.jesenas kad ga je serviser pregledao,ustanovio je da su elektrode u redu i nije pronašao nikakvih drugih problema,samo je očistio nekakav vodni ventil,na kojem je bilo nečistoća iz vode.od tada je radio bez problema,sve do prije mjesec dana,od kada moram dnevno i po nekoliko puta paliti plamenik.sada sam dopunio spremnik sa cca 300kg i opet se ponavlja...dva je dana radio OK,a već treći dan sam triput morao pripaljivati...sve mi se čini da ću morati zvati servis...:ne zna:
ako imaš malo tehničkog znanja, a nisi avanturista da bi radio nedozvoljene radnje, možeš sam pojačati startni plamen (samo ako se serviser ne pojavi uskoro)
javi mi se privatnom porukom
DINKOV DIDA
28.03.2008., 23:50
Jel ima netko rabljeni pliski spremnik za kučanstvo 2.7 m3, za prodati?
Pošto nitko od distributera trenutno nema i neznaju kada će imati.
probaj kod novog distributera ukapljenog plina:
butan, divoš 031-274-330, 098-523-837
ako imaš malo tehničkog znanja, a nisi avanturista da bi radio nedozvoljene radnje, možeš sam pojačati startni plamen (samo ako se serviser ne pojavi uskoro)
javi mi se privatnom porukom
hvala,prika,na savjetu,ali skloniji sam tome da to ipak obavi serviser.s plinom se nije za igrat,a i bojler je još pod garancijom,pa se ne bih upuštao u to da sam prčkam po njemu,da ne bi napravio više štete nego koristi.u svakom slučaju,hvala na trudu i pozdrav:mig:
ako se to događa nakon učestalog uključivanja sanitarne vode u kratkom vremenu, onda je to moguće spriječiti jedino da zatvoriš ventil polaza grijanja.
sad je neko prijelazno razdoblje, grijes pa ne grijes pa navecer hladno itd...
pa ne necu svaki put otvarat i zatvarat taj ventil prije pranja suda odnosno prije grijanja??? gad demt
DINKOV DIDA
30.03.2008., 21:17
sad je neko prijelazno razdoblje, grijes pa ne grijes pa navecer hladno itd...
pa ne necu svaki put otvarat i zatvarat taj ventil prije pranja suda odnosno prije grijanja??? gad demt
dobar instalater ti može ugraditi nepovratni ventil pa možda riješiš problem
primjetio sam nešto neobično u zadnje vrijeme...naime,od zadnje isporuke plina,primjetio sam da mi ringle na štednjaku,nakon kuhanja,ostavljaju prljav,smeđi trag.ima li to veze sa kakvoćom plina ili šta?da li je to možda nešto sa štednjakom,prije to nisam primjećivao?ima li netko sličnih iskustava?plin inače koristim iz spremnika i zadnji put sam ga tenkirao prije desetak dana.:eek:
DINKOV DIDA
04.04.2008., 18:04
primjetio sam nešto neobično u zadnje vrijeme...naime,od zadnje isporuke plina,primjetio sam da mi ringle na štednjaku,nakon kuhanja,ostavljaju prljav,smeđi trag.ima li to veze sa kakvoćom plina ili šta?da li je to možda nešto sa štednjakom,prije to nisam primjećivao?ima li netko sličnih iskustava?plin inače koristim iz spremnika i zadnji put sam ga tenkirao prije desetak dana.:eek:
dolazi ljeto i isporučuje se slabija mješavina plina.
preporuka:plin se kupuje u kasnu jesen ili ranu zimu jer je tada mješavina kvalitetnija
pozdrav,
zivim u iznajmljenom stanu, uselio sam jucer, i jutros sam skuzio da se bojler tj. plamen ugasio (onaj vjecni plamicak koji bi trebao biti upaljen do sudnjeg dana). imam vaillant plinski bojler inace, prastar, laicki procjenjujem 2 st. pr. Kr. otvorio sam onaj prednji poklopac i tamo ima onih genijalnih prekidaca za koje ne pise cemu koji sluzi.
kvaka je u tome sto je gazdarica rekla da je mozemo zvati tek poslije 5 popodne a isto tako da ako se sto dogodi u stanu da moramo obavezno zvati nju da bi ona zvala majstora.
enivej, kao prvo je li problem ako bojler stoji ugasen do popodne? kao drugo, je li ga problem paliti bez da zovem majstora? znam da to kao ne bi trebao dirati netko tko nije ovlasten, ali znam isto tako da smo prije par godina cekali majstora za bojler dva dana i zivjeli ko eskimi. zanima me i za danas ali i za ubuduce ako se ta glupost opet slucajno ugasi...
zahvaljujem unaprijed na odgovorima...
Ja Osobno
01.09.2008., 14:06
Nije problem ako bojler stoji ugašen i do sudnjeg dana, jedino što nećeš imati toplu vodu.
Bojler pali korisnik - ti. Ako ga ne možeš upaliti (bilo zbog toga što imaš dvije lijeve ruke ili zato jer ne znaš/možeš očistiti žižak) onda pitaj stanodavca, pogotovu zato jer si se tek jučer uselio. Ako je po srijedi kvar onda je to stvar stanodavca da uređaj dovede u funkcionalno stanje.
Za rukovanje uređajima treba slijediti uputstva, a ako nemaš original (od prije Krista) onda neka te gazdarica uputi u detalje rukovanja.
bond007
20.09.2008., 12:22
zanima me nakon koliko m kubičnih se radi servis bojlera. znam da se preporučuje da se svake 2 godine radi,ali budući da mi koristimo i druge izvore za grijanje pa nismo baš toliko puno koristili plin,pa evo ako bi mi tko mogao pomoći i reći nakon koliko tisuća se to radi?
i koja je procedura tog servisa, da ne dođe i kao fol sve napravi,a ništa nije promijenio? cijena je 500 kn pretpostavljam? hvala
bond007
21.09.2008., 20:04
ajde kaj mi nitko neće odgovorit?
koristio ti bojler ili ne, kamenac se taloži
ja sam ispočetka davao čistiti svake dvije godine, sada čistim svake
cijena je takva kakva je, možda je i veća....mislim da je meni bilo 550,00kn
Ako imaš kombi bojler onda moraš računat i na sanitarnu vodu,jer se najviše kamenca tamo skuplja(izmjenjivač) zbog toga je i on tamo.
Ako misliš da je svake dvije god. prečesto(nepotrebno) možeš ti njega čistiti svake tri-četiri god., neće mu biti ništa, možeš ostati bez tople vode.
a mene zanima servis peći. lani je u 12 mjesecu sve postavljeno, peć i akumulacijski bojler.
dali bi ja trbao napraviti servis na tome? i tko to radi, majstor koji je postavljao ili plinarci provjeravaju propusta li igdje plin?
Plinara ti nema veze sa servisiranjem bojlera/peći. Za to zoveš ovlašteni servis. Ja imam kombi bojler i kad sam ga servisirao (ja ga isto servisiram svake dvije godine, bez obzira na to kolko plina potrošim), majstor ga je do te mjere rastavio da je na zidu ostala samo limena konstrukcija. :eek: Tip je skinuo i rastavio skoro cijeli bojler. Od kamenca je očistio oba grijaća bloka (za centralno i toplu vodu), promjenio mi je sve brtve i sve nazad smonitrao, provjerio centralno, toplu vodu i s onim aparatićem provjerio da li negdje pušta, plin ili CO. To je sve skupa trajalo nekih 45 min, a cijena je 560 kn.
ja koristim plinski vailantov kombi bojler vec 10god i nikad nisam radio servis. razmisljam da li je taj servis uopste potreban jer ja nemam nikakvih problema vec 10 godina, jednio sam zamijenio neki dimni senzor koji je bio oxidirao od kondensa u gasovima koji su produkt sagorijevanja. Ja ga ponekad otvorim, usisam prasinu i to je sve. cak pouzdano znam da voda koju koristimo je TVRDA, stoga sigurno ima puno kamenca ali bojler opet radi. mozda ipak zovnem servisera da to ocisti, ili ne, sta vi mislite?
Kamenac je prilikom servisiranja sporedna stvar , bitna je sigurnost jer kad se nešto desi onda je kasno.
Promijenio sam tuš (uzeo kombiniranu mlaznicu 3u1 ) i bojler mi radi smo kad je ukljućeno da tuš radi sa sve tri mlaznice odjednom čim stavim pojedinačno smanji se plamen i nema tople vode kako da to izbjegnem ?
Radi se o starom Junkers/licenca Tiki/ plinskom protočnom bojleru
mirkometak
25.07.2009., 00:11
Konkretno pitanje.
Za plinski fasadni kombinirani bojler snage 18 kW koji se koristi za grijanje i toplu vodu dali je dozvoljeno instaliranje radijatora kojima je deklarirana snaga od proizvođača ukupno 18 kW.
Točnije, zbroj svih grijačih tijela je oko 18,5 kW (zbrajana je snaga deklarirana od proizvođača za 90/70/20) i to bi trebalo biti instalirano na bojler od 18kW, dali je to ok, i dali bi moglo uzrokovati kakve probleme.
Do ukupne snage potrebne za prostoriju se došlo na način da se izračunala ukupna snaga svih tijela po formuli ukupno m3 X 70W .
Od deklarirane snage radijatora od strane proizvođača je oduzeto 20% što otprilike odgovara režimu rada 75/65/20.
Meni se čini jedino da bi problem mogao biti taj što će u opticaju u sustavu biti veća količina vode, može li to stvarati problem?
Hvala na konstruktivnim savjetima
Mikimis75
25.08.2009., 08:02
pozdrav
zanima me iskustveni podatak o potrebnoj snazi plinskog bojlera za grijanje i toplu vodu, za kuću sa prizemljem i katom po 105 m2, termo fasada (starijeg tipa), sjever Hrvatske. instalater govori da je 24 kW dovoljno ?!
the_ripper
25.08.2009., 08:11
instalater govori da je 24 kW dovoljno ?!
I više nego dovoljno, bilo bi ti dosta i 20-21kW. Ja sa 24kW grijem 140m2 u sličnim uvjetima i kada sam išao računati potrebnu snagu po sobama i zbrojio sve radijatore došao sam do nešto manje od 24kW za sebe.
Mikimis75
25.08.2009., 08:21
ukupno imaš 140 m2? moja ukupna površina je 210 m2.
the_ripper
26.08.2009., 21:08
ukupno imaš 140 m2? moja ukupna površina je 210 m2.
Ups, ja mislio 105 ukupno. E onda je tebi stari moj 24 puno premalo. Ja sam sebi dodao još jedan radijatoror na ulazu od 1,3kW i sada svoj stari 24kW mijenjam za novi od 28kW iako bi možda i ovaj radio kako treba. Tebi bi svakako trebalo preko 30kW. Nemoj sa 24 niti pokušavati jer će ti bojler stalno raditi da bi održavao temperaturu osim ako ne misliš grijati kuću na 18-19C. Uzmi si cca računicu da ti za takvu kuću i podneblje treba oko 150W po m2 pa tebi onda izađe 31,5kW.
Mikimis75
27.08.2009., 16:25
"Nemoj sa 24 niti pokušavati .." - onda sam nagrabusio jer je već montirano. Inače majstor me uvjerava da je to sigurno dovoljno !?
the_ripper
27.08.2009., 17:30
"Nemoj sa 24 niti pokušavati .." - onda sam nagrabusio jer je već montirano. Inače majstor me uvjerava da je to sigurno dovoljno !?
Gledaj, nisam sada doma ali ima formula kako se računa W po m2 za sobe i posebno za kupaonicu. Koliko me sjećanje služi trebalo bi biti 150W za sobe i 180W za kupaonice, a a WC i hodnik nešto manje. Ovo je zapravo priličo konzervativa izračun. Probaj si unijeti parametre u http://www.centroplast.hr/izracun.php#izracun pa da vidiš za sebe još i gore. Uglavnom, izbroj si rebra radijatora, svako rebro ti je određene snage, to možeš vidjeti na stranicama proizvođača, i pomnoži. Ja imam Lipovicu i po njoj sam računao snagu. Ono do čega sam došao je da je po sobama stavljeno dosta snage, možda 5% preko potrebnog ili po jedno ili pola rebra i kada to sve zbrojim dobijem oko 23kW, a bojler mi je 24kW.
Mislim da je za tebe to premalo jer da bi dobio radnu temperaturu zimi, bojler će ti više radti i trošiti više plina jer će mu se voda prebrzo hladiti ili ti neće uspjeti zagrijati prostor.
Novi bojleri griju i pumpaju vodu dok se ne postigne zadana temperatura vode koja se može regulirati na samom bojleru. Nakon toga se plamenik ugasi i radi samo pumpa. Onda opet po potrebi, ako mu padne temperatura vode uključi plamenik i tako stalno dok termostat ne isključi grijanje.
J... te, danas se svi u sve razumiju. Majstor za montažu centralnog grijanja projektira sustav! On je tu da postavi ono što mu kolega stručnjak inženjer isprojektira (bez uvrede majstorima ali to nije njihov posao). Ima tu puno parametara kao što je prosječna zimska temperatura, najniža, toplinska izoliranost kuće, položaj u odnosu na sunce, staklene površine, visina prostorija itd. itd.
Ah, budeš uskoro vidio. Zima nije daleko. Možda je majstor bio u pravu i pogodio ali ti sebi prekontroliraj snagu radijatora i usporedi sa bojlerom za svaki slučaj.
imam jedan blentav ali solidan problem te bih mlio za neku pomoć.
iz nebitnog razloga sam zatvorio jedini ventil koji se nalazi u kupatilu, točno ispod junkers bojlera koji je izgledao kao plinski ventil - isti takav se nalazi na brojilu plina. ventil je bio zatvoren možda 24h. nakon otvaranja, bojler se normalno pali kada otvorim toplu vodu, ali kada na termostatu upalim grijanje, ne šljivi me 2 osto, odnosno ne pali se i nemam grijanje!
molio bih neku ideju o čemu se tu radi i sl.
trenutno nemam koga drugog pitati
hvala
Može Junkers ima bojlere od 18 litara koji garantirano daju vodu na dva izljevna mjesta.
imam jedan blentav ali solidan problem te bih mlio za neku pomoć.
iz nebitnog razloga sam zatvorio jedini ventil koji se nalazi u kupatilu, točno ispod junkers bojlera koji je izgledao kao plinski ventil - isti takav se nalazi na brojilu plina. ventil je bio zatvoren možda 24h. nakon otvaranja, bojler se normalno pali kada otvorim toplu vodu, ali kada na termostatu upalim grijanje, ne šljivi me 2 osto, odnosno ne pali se i nemam grijanje!
molio bih neku ideju o čemu se tu radi i sl.
trenutno nemam koga drugog pitati
hvala
Moraju biti aktivni i sobni i kotlovski termostat(dugme na aparatu za reg.temperature vode u cent.grijanju),ako bojler pali plamenik a radijatori ostaju hladni onda je druga prića.
Promijenio sam tuš (uzeo kombiniranu mlaznicu 3u1 ) i bojler mi radi smo kad je ukljućeno da tuš radi sa sve tri mlaznice odjednom čim stavim pojedinačno smanji se plamen i nema tople vode kako da to izbjegnem ?
Radi se o starom Junkers/licenca Tiki/ plinskom protočnom bojleru
Vjerojatno kvar na vodenoj glavi,najvjerojatnije membrana.
Moraju biti aktivni i sobni i kotlovski termostat(dugme na aparatu za reg.temperature vode u cent.grijanju),ako bojler pali plamenik a radijatori ostaju hladni onda je druga prića.
hm, ma ne, bojler pali plamenik samo kada otvorim toplu vodu.
na mrdanje termostata ne reagira:ne zna:
Otvori priključnu kutiju vidi na koje je priključke termostat spojen,možda je negdje prekid,koji je tip bojlera i termostata ako znaš?
@Ginny@
07.02.2010., 18:14
imam problem s immergas pećkom...kad grijanje radi pritisak naraste iznad 3 bara, znači dođe na crveno, i to jako brzo, i onda ispod peći počne curit voda...ja onda ugasim grijanje i pritisak padne ali nam je hladno jer moram brzo gasiti i brine me to što pritisak raste...da li mogu što sama napraviti ili moram zvati servis? molim za hitan odgovor!
imam problem s immergas pećkom...kad grijanje radi pritisak naraste iznad 3 bara, znači dođe na crveno, i to jako brzo, i onda ispod peći počne curit voda...ja onda ugasim grijanje i pritisak padne ali nam je hladno jer moram brzo gasiti i brine me to što pritisak raste...da li mogu što sama napraviti ili moram zvati servis? molim za hitan odgovor!
Treba prekontrolirati ekspanzionu posudu(vjerojatno je ostala bez zraka).
@Ginny@
07.02.2010., 22:20
Treba prekontrolirati ekspanzionu posudu(vjerojatno je ostala bez zraka).
a mogu ja to ili ne? i kako?
Uzmi neki barometar za kontrolu pritiska u auto gumama,pronađi na exp.posudi ventil s kapicom isti kao na auto-gumi,stavi barometar i očitaj pritisak.Pritisak u posudi bi trebao biti cca 1,5 bar-a (ima ovdije tema o tome),pritisak u grijanju bi trebao spustiti na Nulu i nakon toga ručno ili kompresorom napumpati posudu na 1,5 bar-a.
Dok to budeš radio vjerojatno će ti porasti pritisak u CG koji si spustio na Nulu(moguće je da ćeš trebati ispustiti još vode,uglavnom na kraju bi trebao imati pritisak u grijanju cca 1,5 i u posudi cca 1,5,osim ako nemaš trokatnicu i više),naloži grijanje i kontroliraj ponašanje.Nakon dan dva prekontroliraj posudu i eventualono dopumpaj,a ukoliko je tlak ponovo na Nuli(u expanziji)moraš je zamjeniti.
majstor52
08.02.2010., 09:59
imam problem s immergas pećkom...kad grijanje radi pritisak naraste iznad 3 bara, znači dođe na crveno, i to jako brzo, i onda ispod peći počne curit voda.
Ako ispod peči ima vode koja curi iz peči mislim da je gotovo sigurno peč na nekom mjestu pukla.
Kod čišćenja peći treba obratiti pažnju dali je pepeo mokar??
Ako je mokar, sigurno je kvar sa unutarnje strane peći na samom plaštu ili na cijevi od ložišta.Ovo se može naknadno zavariti ,samo treba pronači mjesto curenja.
U vezi sa ekspanzionom posudom,najbolje je posudu zamijeniti i stvar je odmah riješena. Mislim da od pumpanja nema sreće jer obično u samoj posudi dotraje guma koja se ne može zamijeniti.
KARLO 4.studeni
09.02.2010., 12:18
Imam stari Junkers zwe 24 2kp 23 S 5892, molio bih web stranicu sa teh. uputstvima za regulaciju start-max opcije( ako je moguće na hr ili eng.) Pronašao sam jednu na latvijskom jeziku
Imam ti uputstvo za ZWE 24-2AE,to je u biti isti bojler samo fasadni u PDF formatu.Daj mi mail na PP pa ti pošaljem.
KARLO 4.studeni
09.02.2010., 19:00
Imam ti uputstvo za ZWE 24-2AE,to je u biti isti bojler samo fasadni u PDF formatu.Daj mi mail na PP pa ti pošaljem.
Ovo je moj.
Karlo postupak je isti kao što je opisano u uputama koje sam ti poslao na meil.To što je tvoj bojler na žižak ne znaći ništa za podešavanje START-MAX plamena,jer je taj dio elektronike isti.Uostalom u svom postu nisi naveo koji je problem posrijedi,možda ti se može pomoći i bez tiskanih uputa.
KARLO 4.studeni
10.02.2010., 08:53
Karlo postupak je isti kao što je opisano u uputama koje sam ti poslao na meil.To što je tvoj bojler na žižak ne znaći ništa za podešavanje START-MAX plamena,jer je taj dio elektronike isti.Uostalom u svom postu nisi naveo koji je problem posrijedi,možda ti se može pomoći i bez tiskanih uputa.
Hvala, danas ću se pozabaviti, ako što zapne, javim se
stanujem u manjem stanu cca 40m2, stara gradnja, visoko prizemlje - planiram uvesti etažno grijanje na plin ali ne znam je li izvodivo s obzirom da u stanu imam samo jedan dimnjak i to u prostoriji koja služi za dnevni boravak/kuhinju. fasadni bojler ne dolazi u obzir jer obje prostorije gledaju na glavnu ulicu a pošto je zgrada starija bilo je prigovora i za ventus od fasadne plinske peći. zanima me može li se kombi bojler postaviti u kuhinju/dnevni boravak a da se topla voda koristi u kupaonici cca 6-7 metara udaljenoj od bojlera a isto tako me zanima jel se bojler puno čuje pri radu pošto mi se ne sviđa ideja da mi stalno pucketa i puhće iznad glave kao stariji modeli koje imaju moji prijatelji.
krycek novi bojleri su puno tiši od starijih(posebno fasadni),bojler se može montirati u prostorije koje zadovoljavaju uvijete lokalnih distributera plina ,udaljenost od 6-7m nije baš idealna ali tu je na granici komfora.
kako rekoh može samo dimnjačni bojler - strah me da neću biti zadovoljan sa grijanjem sanitarne vode. vidio sam neke modele sa spremnikom tople vode, možda bi taj model više odgovarao mom slučaju? pokušavam staviti skicu da bude jasnije
(http://img22.imageshack.us/i/capturemhv.jpg/)
Ako mogu pomoći krycek
-Moraš smjestiti bojler kod dimnjaka (to je glavni uvijet)
-Kod kupovine novog bojlera potreban je atest dimnjačara
-Bilo kakvo premještanje uvjetuje premještanje plinske instalacije, cijevi za centralno grijanje, cijevi sanitarne vode,elektro instalacije za napajanje bojlera kao i instalacija za termostat
Sve zajedno je znatna investicija
Udaljenost izljevnog mjesta 5-6 metara nije prevelika jedino treba malo dulje čekati da dođe topla voda cca 1 minut
Kod izbora bojlera treba obratiti pažnju na potrošak sanitarne vode npr:
-Ako imaš jedno izljevno mjesto kao tuš kabinu snaga od 20 kw je ok.
-Kada za kupanje recimo 110 zahtjeva već snagu uređaja od 24 kw
-Ako imaš hidromasažnu kadu ispod 28 kw ne idi jer može da ti zafali tople vode
I da zvuk paljenja bojlera nemožeš izbjeći bar kod modela na dimnjak
Sve ovo što govorim odnosi se na uređaje marke "Vaillant"
Nadam se da sam bar malo pomogao :top:
hvala puno, bitno mi je da je tehnički izvodivo i da kad prođe sezova grijanja mogu početi sa planiranjem
imandi95
21.02.2010., 19:02
pozdrav!
trenutno imam rješeno grijanje za dvije etaže preko jednog plinskog bojlera koji je na donjoj etaži. pošto bih želio razdvojiti grijanje za svaku etažu posebno, zanima me da li postoji nekakav bojler 2 u 1 ili nešto slično tome koji bi bio na donjoj etaži, jer sam na gornjoj ograničen prostorom?
Ovako imandi95
Ako misliš razdvojiti grijanja moraš ugraditi i još jedan bojler u donjoj etaži
2 u 1 bojler ne postoji
Uostalom zašto razdvajaš grijanja?:confused:
josipa83
22.02.2010., 11:40
Ovako, planiram uređivati potkrovlje od 100 kvadrata...pa me zanima koliko mogu računati da će me koštati uvođenje plina u potkrovlje ( u prizemlju već postoji) ... poseban sat plinski (brojilo), centralno i bojler ..neznam jel još nešto osim rukumajstora...dali netko zna poprilici cijenu da znam koliko računati ...Hvala unaprijed...
josipa83
26.02.2010., 17:13
hm... nitko? :ne zna:
iromanic
23.09.2010., 10:24
pozdrav! imam stariji Junkers 20 godina cc ,neznam koji je model a ne mogu naći na netu po sliki koji bi bio.
Uglavnom , u sredini ima 2 plava gumba,gornji za paljenje žižka i donji za gašenje bojlera(iskljući plin-ugasi žižak)
s desne strane gumba na prvom je mjestu okrugli klizni šalter za uključivanje tople vode(1) i grijanja(2),na drugom mjestu je klizni šalter za odabir temperature(1-7)
Slijeve strane plavih gumba je analogni instrument koji pokazuje temperaturu,odnosno pritisak vode(gore je temperatura,dole pritisak)
Do instrumenta analognog je rupa koja vodi do pumpe(skrivena poklopcem plavim)
Molim za pomoć,ko bi znao o kojem je modelu riječ
Trenutno nije u funkciji,
ostao bez grijanja a sad i bez tople vode.
kod puštanja vode pumpa se pali al ne pali plamenik.isto i kod grijanja,osim što je kod grijanja primjećeno da se temperatura diže do 60 stupnjeva al plamenik ne pali.??nakon što se dignula temperatura malo proradila je topla voda,kako neznam, kad padne opet ništa.Neznam šta mu znači da mora bit na grijanju da proradi topla voda makar grijanje ne radi(ne pali plamenik)
Pomoć !!!!
Čudan neki bojler,grije bez da gori :)Taj bojler je star bliže 25 nego 20 godina.Za to čudo vjerjatno nitko nema dijelova u Hrvatskoj,osim rabljenih:Bojler se proizvodio u Njemačkoj i u Gorenju slovenskom.Zastupstvo po raspadu Juge je imala slovenska Avtotehna,a servis u Zgb.zagrebačka plinara.Dolaskom Junkersa na hrvatsko tržište,promjenili su se i modeli,a prvi na žižak su bili ZWE 24-1 kp 23.
Pozz! Imam problem s vaillant bojlerom(star cca 3 god) servisiran prošle zime od strane ovlaštenog servisa naime sanitarna toplu vodu vodu grije bez problema jedino grijanje upali pa nakon par minuta se ugasi i upali drugu lampicu od gore ( kao dva trokuta) to već 2 godine tako kad je bio serviser radio ok cca 10 dana i onda opet po starom...nakon par paljenja ode u blokadu!!! dal je netko imap sličan problem?
Zeta1990
17.06.2011., 15:59
imam par pitanja u svezi vailant kombi bojlera koji mi je prikljucen u kuhinji na dimnjak koji samo mi koristimo i imamo problema sa toplom vodom..naime kad pustim toplu vodu temperatura na bojleru digne se do 50 C i onda pocne znatno opadati i nema vise tople vode... tople vode imamo oko minutu, u cem je problem?? hoće li se to moci rjesiti s obzirom da 30 godina nitko nije koristio taj dimnjak i kako.. hvala
kajperinja
19.06.2011., 14:43
imam par pitanja u svezi vailant kombi bojlera koji mi je prikljucen u kuhinji na dimnjak koji samo mi koristimo i imamo problema sa toplom vodom..naime kad pustim toplu vodu temperatura na bojleru digne se do 50 C i onda pocne znatno opadati i nema vise tople vode... tople vode imamo oko minutu, u cem je problem?? hoće li se to moci rjesiti s obzirom da 30 godina nitko nije koristio taj dimnjak i kako.. hvala
Nije da znam odgovor, ali potpitanja ne skode...da se vis sazna.:mig:
Kako to misis nitko ne koristi dimnjak 30g, pa zar ga niste vi koristili?
Ti si dijagnosticirao problem i mislis da je u dimnjku problem? Siguran si da nije nesto s bojlerom? Ili dimovodnom cijevi...
Radi li grijanje?
Armstrong
19.06.2011., 17:35
Ah, da, stari problem kod vailanta. Pozovite servisera.
Inače
Postoji jedan sklop koji uključuje plamenik kad vi pustite vode. Vjerojtano je nešto zacvikalo u tom sklopu, ili pak se on skroz pokvario. Ako se pokvario trošak je veči od 500kn. Može biti i problem s pritiskom vode da se ta klapna ne digne koliko treba pa ne uklljuči.
Evo jednu probu, nakon koje bi trebalo raditi. Otvorite na dvije pipe istovremeno toplu vodu i trebala bi ići konstantno.
To i ja imam problema s time, iako je sve promjenjeno.
KAJPERINJA da nemaš ti možda neko vodoinstalatersko poduzeče :D
kajperinja
19.06.2011., 19:19
KAJPERINJA da nemaš ti možda neko vodoinstalatersko poduzeče :D
Cak i da imam, ne bih ti rekla...ovdje nema reklamiranja. :D
Armstrong
19.06.2011., 21:06
Cak i da imam, ne bih ti rekla...ovdje nema reklamiranja. :D
:lol: :top:
Prije svega treba model bojlera (pošalji sliku)
može biti:
- Dimnjak (kod VUW i VGW modela)
- Temperaturni osjetnik (kod modela VUW 3-5)
- Začepljen sekundarni izmjenjivač
- Krilno kolo (kod VUW modela)
- Membrana, mikroprekidač, klackalica (kod VGW modela)
Bez da znam model uređaja nemogu ništa više reći
Nadam se da sam malo pomogao :top:
oktavia007
15.07.2011., 21:23
Zanima me da li je netko uspoređivao potrošnju između pojedinih modela kombi bojlera za centralno.
Ponajviše za Vailantove kombi bojlere sa oznakama -3 i -5.
U jednoj trgovini su mi rekli da noviji model -5 drastično manje troši plina od starijeg modela -3.
Da li je netko imao priliku usporediti i jedan i drugi.
Da li se razlika u cijeni isplati u potrošnji plina,osim što je model -5 kvalitetnije napravljen.Rekli su mi da za 2-3 godine vrati razlika u cijeni u potrošnji plina.
Malo me buni oznaka na Vailantu VUW SOE 282/3-5.
Da li je to onda model -3 ili -5?
Kakav je taj bojler inaće?
Da li bi ga preporučili za grijanje i toplu vodu?
S obzirom da nisam baš upoznat sa novim modelima Junkersa tj.Bosh,kakva je situacija kod tih modela sa potrošnjom plina naspram Vailanta i drugih proizv.
Zanima me da li je netko uspoređivao potrošnju između pojedinih modela kombi bojlera za centralno.
Ponajviše za Vailantove kombi bojlere sa oznakama -3 i -5.
U jednoj trgovini su mi rekli da noviji model -5 drastično manje troši plina od starijeg modela -3.
Da li je netko imao priliku usporediti i jedan i drugi.
Da li se razlika u cijeni isplati u potrošnji plina,osim što je model -5 kvalitetnije napravljen.Rekli su mi da za 2-3 godine vrati razlika u cijeni u potrošnji plina.
Da li je to onda model -3 ili -5?
Kakav je taj bojler inaće?
Da li bi ga preporučili za grijanje i toplu vodu?
S obzirom da nisam baš upoznat sa novim modelima Junkersa tj.Bosh,kakva je situacija kod tih modela sa potrošnjom plina naspram Vailanta i drugih proizv.
Nema drastične razlike u potrošnji - modeli 5 su puno kvalitetnije izrađeni i to je sve :kava:
- Oznaka VUW govori da je to bojler za centralno i sanitarnu vodu, inače da je samo za centralno nosio bi oznaku VU
- Broj 28 govori koje je snage-znači u ovom slučaju 28 KW
- Broj 2 iza broja 28. govori da je to fasadni bojler, jer da je atmo nosio bi oznaku 0-znači 280
- broj 3 govori o generaciji, prošli modeli imali su oznaku 2
- Zadnji broj ti govori u stvari što tebe zanima znači dali kupiti model 3 ili 5
Evo nadam se da sam ti bar malo pomogao :kava:
oktavia007
18.07.2011., 12:09
dexdu,hvala na objašnjenju.
Da li postoji kakva mogučnost da se onaj sa oznakom VU koji je samo za centralno grijanje,spoji za toplu vodu osim preko rezervoara.
planiram napraviti recirkulaciju potrošne tople vode. svugdje imam treću povratnu cijev. centralaš mi je rekao da trebam uzeti odvojen bojler (ili kotao) i dodatni odvojeni spremnik, jer samo takav spremnik ima priključak za tri cijevi (ulaz hladne, izlaz tople, ulaz recirkulacije)
e sad, problem je da žena u kupaoni ne želi bačvu na podu, već želi skriven spremnik. koliko sam vidio spremnici skriveni iza bojlera nemaju treći priključak za recirkulaciju.
u vezi toga imam dva pitanja:
1) da li postoje spremnici koji se montiraju iza bojlera i koji imaju priključak za tri cijevi? može i odvojen ali da je četvrtast i da se montira na zid. nosivost zida nije problem, betonski je.
2) da li mogu na ulaz hladne vode "T" priključkom priključiti recirkulaciju na spremnik integriran u bojleru? centralaš kaže da ne mogu jer recirkulacija ulazi u spremnik na drugoj visini nego hladna, a ja si razmišljam da ako pumpa za recirkulaciju radi 10 min da "dovoljno" izmješa svu vodu.
ako ima dobrih duša da me posavjetuju..
dexdu,hvala na objašnjenju.
Da li postoji kakva mogučnost da se onaj sa oznakom VU koji je samo za centralno grijanje,spoji za toplu vodu osim preko rezervoara.
Postoje kitovi za preinaku ali neznam koliko je to isplativo :confused:
Rezervoar ili ti spremnik je ipak zakon :top:
oktavia007
20.07.2011., 10:01
misliš da je ova preinaka iz VU u VUW preskupa ili ...
ja sam ustvari kupio "krivi" bojler.meni u kupaoni paše kombi bojler,a ne sa spremnikom.zeznula me ta oznaka VU-VUW.
ne znam gdje da stavim taj spremnik i na koji način uopće to radi sa grijanjem vode.
koliko daleko mogu bojler i spremnik biti udaljeni jedan od drugog.
da li to podgrijavanje radi non-stop ili povremeno.
da li na taj način troši više plina za toplu vodu nego kombi protočni bojleri.
trenutno sam u dilemi šta da napravim sa tim VU SOE bojlerom(za sada ga prodajem,ako ga ne prodam probat ću neku kombinaciju sa tim spremnicima)
u biti koliko mi se čini da su ovi bojleri koji su namjenjeni samo za grijanje,bolji i dugotrajniji nego oni kombi(VUW).
jedino što ti spremnici nisu baš jeftini,a još je vjerojatno potrebna i cirkulac.pumpa.
da li je ta pumpa neophodna ili u nekim situacijama i nije možda potrebna.
molio bih nekoga tko ima grijanje i toplu vodu sa Vailant VU bojlerom i spremnikom da napiše u par rečenica svoja iskustva.
planiram napraviti recirkulaciju potrošne tople vode. svugdje imam treću povratnu cijev. centralaš mi je rekao da trebam uzeti odvojen bojler (ili kotao) i dodatni odvojeni spremnik, jer samo takav spremnik ima priključak za tri cijevi (ulaz hladne, izlaz tople, ulaz recirkulacije)
e sad, problem je da žena u kupaoni ne želi bačvu na podu, već želi skriven spremnik. koliko sam vidio spremnici skriveni iza bojlera nemaju treći priključak za recirkulaciju.
u vezi toga imam dva pitanja:
1) da li postoje spremnici koji se montiraju iza bojlera i koji imaju priključak za tri cijevi? može i odvojen ali da je četvrtast i da se montira na zid. nosivost zida nije problem, betonski je.
2) da li mogu na ulaz hladne vode "T" priključkom priključiti recirkulaciju na spremnik integriran u bojleru? centralaš kaže da ne mogu jer recirkulacija ulazi u spremnik na drugoj visini nego hladna, a ja si razmišljam da ako pumpa za recirkulaciju radi 10 min da "dovoljno" izmješa svu vodu.
ako ima dobrih duša da me posavjetuju..
Odgovor na pitanje pod brojem 2 je :može se spojiti recirkulacija preko t-komada,samo na ogranak na koji se spaja povrat vode se mora staviti protupovratni ventil.a na onaj drugi preostali onda ide sigurnosno nepovratni ventil i eventualno regulator tlaka.P.S.pozdravi centralaša :rolleyes:
Odgovor na pitanje pod brojem 2 je :može se spojiti recirkulacija preko t-komada,samo na ogranak na koji se spaja povrat vode se mora staviti protupovratni ventil.a na onaj drugi preostali onda ide sigurnosno nepovratni ventil i eventualno regulator tlaka.P.S.pozdravi centralaša :rolleyes:
thx, da li bi to bilo nešto ovako?
http://img269.imageshack.us/img269/3579/shemaspremnikdvijecijev.jpg
kakav je to protupovratni ventil? google mi nalazi samo DN50 i DN75 za kanalizaciju, nema za vodu. kaj sad dođem u trgovinu kažem protupovratni, a on mi proda neki burek.
P.S.pozdravi centralaša :rolleyes:
centralaš mi je prijatelj 30 godina, tako da nema ljutnje. a spremnike s tri cijevi crtaju sa povratom tople u sredini.
http://img59.imageshack.us/img59/2568/spremniktricijevi.jpg
protupovratni ili nepovratni ventil je ventil koji propušta samo u jednom smjeru,u ovom slučaju propušta vodu iz recirkulacije u bojler,a ne propušta hladnu vodu da poteče prema izljevu slavine tople vode.moja je preporuka da se također stavi ekspanziona posuda za vodu (obićno plava ili bijela 8 bar-a).visina na kojoj se topla voda iz recirkulacije vraća u spremnik je nebitna jer će se topla voda ponovo prirodno podići prema vrhu spremnika
pijandura
21.07.2011., 17:34
bok
Imam ušljivi švapski (kineski) drek od Junkersa ZWE24-4 MFA i ševi me ko konja. Čovjek se nemre istuširat kak treba. U tuš kabini mješalicu okrenem na hladno skoro da i ne ide voda. Okrenem malo prema vrućem odma me otušira odvratno vruća voda skoro me skuri. Na onom pokazivaču temp je 50 kad uključuje plamenik i grije skroz do 70 i to usred ljeta. Bojler je redovito servisiran i ne znam koja pi... mat... ???!! Zimi malo bolje šljaka. Isključio sam ono za grijanje kuće i sad samo sanitarna voda radi.
Možda ima kamenca u armaturi tuša ali neki dan sam sve skidao i čistio i ništa . Opet jebe. Armatura je stara 3g, bojler4.
Isti drek na umivaoniku. Halo. Tu pak ide samo hladna voda a kad mješalicu (obje jednoručne) okrenem na skroz toplo voda više i ne ide i ne uključuje se bojler nego se moram umivat i zube si prat u ledenoj vodi :mad::mad:
Dobro koje je smeće taj junkers. I onaj kreten Ferlež koji je navodno ovlašteni servis a pojma nema o termostatima, termoprekidačima, elektronici. Svake godine samo čišćenje i uzme 600 kn a ti se jebi i znaj jel bojler, jel su te jednoručne jeftilen armature (kupio nove pa ću zamjeniti i vidjet al čisto sumnjam) ili koja vražja mater
Dođe mi da hitim bojler kvragu ili odnesem onim budalama na britanac tamo jebo ih servis
kaj da radim ubit ću ih majkemi
Ovo je gore nego u vojsci na Muzilu nemreš se ni splahnut kak treba pas mater :mad:
samo polako i staloženo.prvo probaj okrenuti regulator za temperaturu vode na 1/3.Zatim odšerafi mrežicu (perlator) na pipi i otvori kutni ventil ispod umivaonika do kraja.Sada pokušaj otvoriti pipu na umivaoniku samo na toplo.Pali li sad bojler(ako DA) greška je u pipi,(ako NE)greška je u bojleru (zakrečen izmjenjivać).Regulator temperature vode treba prilikom tuširanja držati na cca 1/3 hoda,zato što se ponekad zna dogoditi da zbog premalog protoka bojler gasi(do premalog protoka dolazi zbog prevruće vode i onda je potrebna prevelika količina hladne vode da se rashladi).I da za informaciju Junkers ,a posebice taj tip nema nikakve veze s Kinom,s portugalom možda,ali s Kinom teško.Radije ti prišerafi servisera koji ti uzme 600 kuna za servis da napravi posao kako treba.
pijandura
21.07.2011., 23:29
sutra montiram novu dvoručnu armaturu za tuš, možda bu više sreće s tim. Samo da isprobam još lavabo i to je to, imam ogromnu količinu kamenca u vodi ali pobogu manje više zajebava i kamenac i bojler još od početaka. TO je smiješno, Junkers izgleda ne trpi tvrdu vodu i od prosinca kad je bio zadnji servis... možda je već kamenac napao to je za poludit :ne zna:
Kad sam imao strujni bojler nula problema, imaš ga 10g dvaput zamjeniš grijač jer ga kamenac uništi i bok, ovo je ludilo, skupi servisi još ak tip veli da je krepao daj soma eura za novi živi užas sad mi je žao kaj sam uveo plin, zaprijetit ću ja pederima s novinarima pa da vidimo oće radit ili neće, nek mi daju besplatan servis ne pada mi na kraj pameti radit ga češće od jednom godišnje pa skoro je novi bojler
sutra montiram novu dvoručnu armaturu za tuš, možda bu više sreće s tim. Samo da isprobam još lavabo i to je to, imam ogromnu količinu kamenca u vodi ali pobogu manje više zajebava i kamenac i bojler još od početaka. TO je smiješno, Junkers izgleda ne trpi tvrdu vodu i od prosinca kad je bio zadnji servis... možda je već kamenac napao to je za poludit :ne zna:
Kad sam imao strujni bojler nula problema, imaš ga 10g dvaput zamjeniš grijač jer ga kamenac uništi i bok, ovo je ludilo, skupi servisi još ak tip veli da je krepao daj soma eura za novi živi užas sad mi je žao kaj sam uveo plin, zaprijetit ću ja pederima s novinarima pa da vidimo oće radit ili neće, nek mi daju besplatan servis ne pada mi na kraj pameti radit ga češće od jednom godišnje pa skoro je novi bojler
gledaj povećano lučenje kamenca moguće je ako bojler nije dobro podešen pa pregrijava vodu.Osim toga moguće je da je otišao NTC tople vode pa bojler ne radi kako treba(manifestira se na način da se plamen ne smanjuje kad se postigne tražena temperatura vode pa se voda pregrijava).Dakle generalni savjet za sve one koji imaju tvrdu vodu je da na elektronskim regulatorima smanje temperaturu na što manje,a najbolje do 50 stupnjeva ,jer tada se kamenac manje izlučuje.Inaće ta serija i serija 3MFK su bojleri koji se uglavnom uopće ne kvare,tako da ti ili nemaš sreće ili imaš lošeg servisera.
pijandura
22.07.2011., 09:30
ne znam dal u ovom zagrebu ima kakav dobar ovlašteni Junkers servis ali Ferlež se pokazao kao kurac. 600 kn za sat posla WTF?? Imam još jedan isti na katu taj se ne kvari ali na katu živi jedna osoba kod mene u stanu tri tako da se ovaj bojler i više troši pogotovo ljeti za tuširanje. Sve u svemu ja nisam zadovoljan kako je serviser samo na sat gledao da što prije završi , gazda ga tjera da ne gubi vrijeme ali 2 sata i 1200 kn za dva bojlera i to s popustom je fakat bezobrazna cijena :flop: . Ne razumijem se al brijem da pošteni servis nije napravio nijednom kad je bio iako je svašta ispisao na računu. Ono tip vidi kuću od 300 kvadrata i audi u dvorištu i već pravi račune do neba. To mi ne treba fakat me pljačkaju na sve strane razni seronje
Isti taj Ferlež mi je postavljao instalacije 2007 kad je uvođen plin, sve u redu jedino nisu morali ostavit brdo žbuke i cijeli nered, usraše cijelu kuću i niš nisu počistili za sobom, već su mi se onda zamjerili a sad je stvarno dosta. Kad dođem doma promjenit ću tuš i izvest ono s kutnim ventilom pa da vidimo :ne zna:
ne znam dal u ovom zagrebu ima kakav dobar ovlašteni Junkers servis ali Ferlež se pokazao kao kurac. 600 kn za sat posla WTF?? Imam još jedan isti na katu taj se ne kvari ali na katu živi jedna osoba kod mene u stanu tri tako da se ovaj bojler i više troši pogotovo ljeti za tuširanje. Sve u svemu ja nisam zadovoljan kako je serviser samo na sat gledao da što prije završi , gazda ga tjera da ne gubi vrijeme ali 2 sata i 1200 kn za dva bojlera i to s popustom je fakat bezobrazna cijena :flop: . Ne razumijem se al brijem da pošteni servis nije napravio nijednom kad je bio iako je svašta ispisao na računu. Ono tip vidi kuću od 300 kvadrata i audi u dvorištu i već pravi račune do neba. To mi ne treba fakat me pljačkaju na sve strane razni seronje
Isti taj Ferlež mi je postavljao instalacije 2007 kad je uvođen plin, sve u redu jedino nisu morali ostavit brdo žbuke i cijeli nered, usraše cijelu kuću i niš nisu počistili za sobom, već su mi se onda zamjerili a sad je stvarno dosta. Kad dođem doma promjenit ću tuš i izvest ono s kutnim ventilom pa da vidimo :ne zna:
Baš si mi zanimljiv čovjek :mig:
Ferlež mi postavio grijanje - usrao
Ferlež mi servisirao bojlere po 600,00 kn. - usrao
i tako svake godine
Ferlež mi popravljao bojler - usrao
Pa ko je tu lud Ferlež ili oprosti ti :confused:
Ako nisi bio jednom zadovoljan sa Ferležom zašto ga opet zoveš :confused:
Nazovi predstavništvo Bosch u Čulinečkoj i traži spisak ovl. servisera za Junkers i kraj mukama :kava:
pijandura
22.07.2011., 11:37
Baš si mi zanimljiv čovjek :mig:
Ferlež mi postavio grijanje - usrao
Ferlež mi servisirao bojlere po 600,00 kn. - usrao
Ferlež mi popravljao bojler - usrao
Pa ko je tu lud Ferlež ili oprosti ti :confused:
Ako nisi bio jednom zadovoljan sa Ferležom zašto ga opet zoveš :confused:
Nazovi predstavništvo Bosch u Čulinečkoj i traži spisak ovl. servisera za Junkers i kraj mukama :kava:
nije usrao s postavljanjem grijanja moglo je to bit malo urednije, a sad servis manje više su svi prokleto skupi a koliko vidim ovlašteni serviseri uglavnom sve neke žnj firmice iz garaže
pijandura
22.07.2011., 17:42
evo sad sam promjenio armaturu tuša već je bolje, dvoručna mješalica izgleda da mu više paše, lavabo zasad ostaje isti kad nabavim mješalicu mjenjam i to. Tlak vode od 4 bara na satu u šahtu je definitivno premali , ne znam dal svi u zg tak moraju imat al meni su iz vodovoda rekli da ne drkam po reducir ventilu i da ne pojačavam bez obzira na gotovo nove cijevi.
Di god sam bio na moru u apartmanu oće ti oderat kožu koliko je jak tuš, ovo kod nas je drek valjda tak mora bit , Bandiću su bitnije arene i MSU-i od činjenice da gubimo 90% vode od crpilišta do potrošača :ne zna:
Kod protočnih plinskih bojlera uvijek je problem s pritiskom vode na pipi,i to iz razloga što su im protoci ograničeni na cca 13 litara u minuti (kod bojlera 24 kW).Ukoliko je protok hladne vode drastično veći postoji mogućnost da je izmjenjivać začepljen kamencem.Za razliku od protočnih bojlera Dalmnatinci uglavnom imaju akumulacione bojlere,a kod njih je tlak vode na pipi jednak tlaku vode na ulazu u bojler.Pritisak od 4 bar-a bi trebao biti dovoljan,ukoliko manometar dobro pokazuje.Bosch po novom (po starom Junkers) ima po novome call centar preko kojeg se može naručiti servisera(prednost je da centar kontrolira rad servisera i vrši anketu tako da se možeš žaliti) .Broj call centra je 062 20 20 30 (cijena lokalnog poziva).
Kod protočnih plinskih bojlera uvijek je problem s pritiskom vode na pipi,i to iz razloga što su im protoci ograničeni na cca 13 litara u minuti (kod bojlera 24 kW).Ukoliko je protok hladne vode drastično veći postoji mogućnost da je izmjenjivać začepljen kamencem.Za razliku od protočnih bojlera Dalmnatinci uglavnom imaju akumulacione bojlere,a kod njih je tlak vode na pipi jednak tlaku vode na ulazu u bojler.Pritisak od 4 bar-a bi trebao biti dovoljan,ukoliko manometar dobro pokazuje.Bosch po novom (po starom Junkers) ima po novome call centar preko kojeg se može naručiti servisera(prednost je da centar kontrolira rad servisera i vrši anketu tako da se možeš žaliti) .Broj call centra je 062 20 20 30 (cijena lokalnog poziva).
Podržavam :top:
Pa nisi se valjda zaljubio u Ferleža kada ga stalno zoveš :lol:
I nemoj misliti da če ti ovlašteni dalaziti sa zlatnim kombijima i da imaju radionice sa zlatnim kvakama :eek:
Jedan moj poznanik digao kredit kupio veliki mercedes kombi, napravio radionu da ti mozak stane, ali šta znači kada mu dva telefona zvone samo za reklamacije :mad:
oktavia007
23.07.2011., 20:13
misliš da je ova preinaka iz VU u VUW preskupa ili ...
ja sam ustvari kupio "krivi" bojler.meni u kupaoni paše kombi bojler,a ne sa spremnikom.zeznula me ta oznaka VU-VUW.
ne znam gdje da stavim taj spremnik i na koji način uopće to radi sa grijanjem vode.
koliko daleko mogu bojler i spremnik biti udaljeni jedan od drugog.
da li to podgrijavanje radi non-stop ili povremeno.
da li na taj način troši više plina za toplu vodu nego kombi protočni bojleri.
trenutno sam u dilemi šta da napravim sa tim VU SOE bojlerom(za sada ga prodajem,ako ga ne prodam probat ću neku kombinaciju sa tim spremnicima)
u biti koliko mi se čini da su ovi bojleri koji su namjenjeni samo za grijanje,bolji i dugotrajniji nego oni kombi(VUW).
jedino što ti spremnici nisu baš jeftini,a još je vjerojatno potrebna i cirkulac.pumpa.
da li je ta pumpa neophodna ili u nekim situacijama i nije možda potrebna.
molio bih nekoga tko ima grijanje i toplu vodu sa Vailant VU bojlerom i spremnikom da napiše u par rečenica svoja iskustva.
jel ima netko kakav prijedlog šta da napravim sa "ovim" bojlerom.
da li se isplati još dodatno investirati u spremnik,mada trenutno nemam baš neko oriđiđi mjesto za njega.
ako bi ga stavio malo dalje od bojlera moram raditi dodatne preinake u instalaciji(voda).
jel ima netko kakav prijedlog šta da napravim sa "ovim" bojlerom.
da li se isplati još dodatno investirati u spremnik,mada trenutno nemam baš neko oriđiđi mjesto za njega.
ako bi ga stavio malo dalje od bojlera moram raditi dodatne preinake u instalaciji(voda).
1.grijanje vode radi na naćin da se zada temperatura vode koja se želi postići u spremniku,bojler se pali i zagrijava vodu koju cirkulaciona pumpa vrti kroz cijevni izmjenjivać koji je uronjen u vodu.ovaj proces se odvija sve dok se ne postigne zadana temperatura u spremniku TV
2.Spremnik i bojler mogu biti udaljeni koliko je potrebno,no treba više voditi raćuna da se udaljenost prilagodi vodovodnoj instalaciji i to tako da udaljenost između spremnika i izljevnih mjesta tople vode održava do cca 6-7 metara
(ukoliko je udaljenost veća bilo bi dobro da se ,ukliko je moguće ,ugradi recirkulacija.
3.Podgrijavanje radi onoliko ćesto koliko se ćesto koristi topla voda.
4.Da na taj se naćin troši nešto više plina nego protočni bojler,no dobija se dodatni konfor i mogućnost istovremenog ispuštanja tople vode na više izljevnih mjesta.
5.Nedostatak ovakvog sistema može se pojaviti pri povećanom trošenju tople vode,jer je kod takvog naćina pripreme tople vode ,priprema TV prioritet nad grijanjem,tako da dok se spremnik zagrijava nema grijanja.Doduše jednako je i kod kobiniranog bojlera,ali kada se zatvori slavina TV, kreće grijanje,dok u ovom slućaju prvo kreće zagrijavanje spremnika ,a tek nakon toga grijanje.
6.Za ovakav sustav nije potrebna dodatna cirkulaciona pumpa,jer se koristi ona iz bojlera i troputi ventil.
7.Najjeftinija verzija bojlera koji bi se mogao koristiti za ovu svrhu je cca 900 kuna(kombinirani bojler 80 litara),jedino bi se trebao dokupiti NTC osjetnik za spremnik kojeg se treba staviti na mjesto gdje je originalno stavljen termostat za električni grijać u kombi bojleru 80 lit.
marre30
29.08.2011., 15:33
riknula mi skretnica na Vailantovom bojleru....
majstor veli da se ne može napravati reparatura jer nema više dijelova nego moram uzeti novu koja je 1500 kn:eek:savjet,ideju?
riknula mi skretnica na Vailantovom bojleru....
majstor veli da se ne može napravati reparatura jer nema više dijelova nego moram uzeti novu koja je 1500 kn:eek:savjet,ideju?
Vjerojatno se radi o modelu VCW T-3
Doista za te modele s obzirom da su stariji od 20 godina tvornica ne proizvodi reperaturne dijelove :mad:
Alternative nemaš - nova skretnica ili novi bojler - nažalost je tako :kava:
marre30
30.08.2011., 23:15
Vjerojatno se radi o modelu VCW T-3
Doista za te modele s obzirom da su stariji od 20 godina tvornica ne proizvodi reperaturne dijelove :mad:
Alternative nemaš - nova skretnica ili novi bojler - nažalost je tako :kava:
hvala ti na trudu i odgovoru
pala je danas nova skretnica i servis....
pepelkoi
03.09.2011., 00:51
Imam ja jedno pitanje... Prilikom skidanja antena s krova slučajno je prekinut (:504: kombinirkama) električni kabel protočnog. Nakon toga kabel je ponovo spojen, izoliran.. ugl. lampice na protočnom svjetle, ali ne grije vodu. Zna li netko u cemu bi mogao biti problem da se ne zove majstor bezveze?
kajperinja
03.09.2011., 11:09
Imam ja jedno pitanje... Prilikom skidanja antena s krova slučajno je prekinut (:504: kombinirkama) električni kabel protočnog. Nakon toga kabel je ponovo spojen, izoliran.. ugl. lampice na protočnom svjetle, ali ne grije vodu. Zna li netko u cemu bi mogao biti problem da se ne zove majstor bezveze?
Ja imam stari bojler, na njemu nema niceg pametnog tipa elektronike i osiguraca. Ali mozda tvoj ima, mozda negdje ispod pleha (ili iza vratasca) postoji kakav mali osigurac kojeg treba promijeniti.
pepelkoi
03.09.2011., 14:10
Ja imam stari bojler, na njemu nema niceg pametnog tipa elektronike i osiguraca. Ali mozda tvoj ima, mozda negdje ispod pleha (ili iza vratasca) postoji kakav mali osigurac kojeg treba promijeniti.
Jel onaj klasični rastalni (ako je, kolko ampera?) il neki drugi?
kajperinja
03.09.2011., 20:56
Jel onaj klasični rastalni (ako je, kolko ampera?) il neki drugi?
Puno me pitas...nemam pojma.
Ali ako ga nadjes (mislim da bi trebao biti onaj malecki stakleni) onda ti na njemu i pise koji je i kakav je. :)
Armstrong
04.09.2011., 00:13
kako ti je kajpi rekla: osigurač, ako pak nije onda možeš ići po novi grijač-"kuršlus"
protočni:ne zna:lampice?kakav je to u stvari uopće bojler?
pepelkoi
04.09.2011., 13:50
kako ti je kajpi rekla: osigurač, ako pak nije onda možeš ići po novi grijač-"kuršlus"
...plinski bojler...
pepelkoi
04.09.2011., 13:55
protočni:ne zna:lampice?kakav je to u stvari uopće bojler?
jučer sam ga otvorio, malo pogledao iznutra.
nisam nasao osigurace
lampice- mislim na onu koja pokazuje da je bojler ukljucen
onaj mali plamen je gorio, no bojleru se nece upalit kompletni plamenik pa mislim da je kvar u regulatoru plina il nest tak :ne zna:
Armstrong
04.09.2011., 16:33
jučer sam ga otvorio, malo pogledao iznutra.
nisam nasao osigurace
lampice- mislim na onu koja pokazuje da je bojler ukljucen
onaj mali plamen je gorio, no bojleru se nece upalit kompletni plamenik pa mislim da je kvar u regulatoru plina il nest tak :ne zna:
sad sam tek skužil da je riječ o plinskom- savjet- pozovi servisera :top:
lako je moguće da je otišla elektronika :( da su otišli osiguraći nebi radila kontrolna žaruljica.radi li grijanje?ako je to kombi bojler uopće
pepelkoi
05.09.2011., 19:50
neznam za grijanje, pretoplo je da bi se to sad isprobavalo...
zvat cu majstora
Pozdrav,
ima li netko da ima za prodat novi vaillant 180/3-3 m pro kombi bojler (fasadni)?
Bilo bi poželjno da može odradit i montažu istog..
btw, koliko je cijena montaže bojlera i koliko košta ovjera garancije?
Fala unaprijed
ima li tko viška jednu ovakvu i ispravnu elektroniku :503: ?
Honeywell 45.007.351-003
Molim za pomoć u dilemi oko izbora plinskog bojlera.
Obzirom da je došla na red i postava instalacije grijanja u novoj kući javila se i dilema oko bojlera obični ili kondenzacijski? Bojleri su marke Vailant i radi se o slijedećim modelima: VU INT 246/3-5 H (kondenzacijski) i VU 282-5 ("obični"). Grijanje će biti izvedeno radijatorima iste marke. Razlika u cijeni između ta dva je cca 2700 kn.
Pitanje je slijedeće: da li se razlika u cijeni u korist "običnog" može nadoknaditi manjom potrošnjom kondenzacijskog, i da li kondenzacijski ima smisla obzirom da se ne radi o niskotemperatornom grijanju?
Cijenim sva razmišljanja, teorijska i praktična, od majstora i korisnika. Hvala.
kajperinja
12.09.2011., 09:46
Pitanje je slijedeće: da li se razlika u cijeni u korist "običnog" može nadoknaditi manjom potrošnjom kondenzacijskog, i da li kondenzacijski ima smisla obzirom da se ne radi o niskotemperatornom grijanju?
Cijenim sva razmišljanja, teorijska i praktična, od majstora i korisnika. Hvala.
Nema smisla. (nisam strucnjak, ali sam to od njih cula vise puta)
Ali zasto nije niskotemperaturno grijanje?
Ako radi s visokim temperaturama, onda radi kao i svaki drugi bojler...samo je skuplji. :mig:
kajperinja
12.09.2011., 09:48
Pozdrav,
ima li netko da ima za prodat novi vaillant 180/3-3 m pro kombi bojler (fasadni)?
Bilo bi poželjno da može odradit i montažu istog..
btw, koliko je cijena montaže bojlera i koliko košta ovjera garancije?
Fala unaprijed
Pa nazovi nekog plinoinstalatera i pitaj.
Ovjera garancije tj. pustanje u pogon i podesavanje bojlera kosta cca 300kn.(to moze napraviti samo ovlasteni servis)
DonDuck
12.09.2011., 11:19
nedavno sam tražio al ne sječam se ništa konkretno : za vikendicu bih nabavio protočni plinski bojler (rabljeni) i spojio na bocu, treba za sudoper i tuširanje na vikendici. Može se bilo koji model prilagoditi? Koje proizvođače preferirati ili starost da bi bilo pouzadnije?
Pozdrav. Imam jedno pitanje vezano uz plinske bojlere. Mi smo kupili novi stan i sa njim i novi plinski bojler bosch. E sad, na dnu tog bojlera nema nikakvog poklopca, zice iz njega vise van. Da li je to normalno?
kajperinja
24.09.2011., 09:39
Pozdrav. Imam jedno pitanje vezano uz plinske bojlere. Mi smo kupili novi stan i sa njim i novi plinski bojler bosch. E sad, na dnu tog bojlera nema nikakvog poklopca, zice iz njega vise van. Da li je to normalno?
Normalno je da poklopca nema i da vidis bojler odozdola, ali bas da zice vise ispod bojera, rekla bih da nije... jesu li zice ustekane negdje, ili bas vise onako bezveze...radi bojler? Ako radi, valjda je sve ok. :mig:
7822381
26.09.2011., 09:21
nedavno sam tražio al ne sječam se ništa konkretno : za vikendicu bih nabavio protočni plinski bojler (rabljeni) i spojio na bocu, treba za sudoper i tuširanje na vikendici. Može se bilo koji model prilagoditi? Koje proizvođače preferirati ili starost da bi bilo pouzadnije?
Ako spajaš na propan-butan moraš promijeniti dizne na bojleru,pa provjeri da li ih možeš nabaviti za taj bojler koji planiraš kupiti.
7822381
26.09.2011., 09:27
Molim za pomoć u dilemi oko izbora plinskog bojlera.
Obzirom da je došla na red i postava instalacije grijanja u novoj kući javila se i dilema oko bojlera obični ili kondenzacijski? Bojleri su marke Vailant i radi se o slijedećim modelima: VU INT 246/3-5 H (kondenzacijski) i VU 282-5 ("obični"). Grijanje će biti izvedeno radijatorima iste marke. Razlika u cijeni između ta dva je cca 2700 kn.
Ako ideš na radijatore ne isplati se kupovati kondenzacijski jer on ako ne radi na niskotemperaturnom režimu troši kao i obični.Bolji je sigurno,ali možeš uštediti ako uzmeš veće radijatore i smanjiš temperaturu u njima.Znači nemora biti kao za podno,ali nekih 55-60 stupnjeva je opet bolje nego 75-80.Samo pazi jer ti snaga radijatora pada sa temperaturom a u dućanima ti to uopće ne kažu i u tablicama ti je uglavnom snaga na 75 stupnjeva.
DonDuck
26.09.2011., 09:52
može neka procjena koliko traje jedna boca ako se koristi za tuširanje/pranje suđa?
može neka procjena koliko traje jedna boca ako se koristi za tuširanje/pranje suđa?
20-30 dana okvirno
Tražim servisera za bojler centralnog grijanja. Preporuke ?? Odnosi se za Zagreb. Može broj mobitela ili bilo koji kontakt na PM.
brazilac 5
10.10.2011., 21:46
Pozdrav!
Imam plinsko etažno grijanje sa Junkers plinskim bojlerom (starim 3 g. i redovito servisiranim) u stanu i par komada starih radijatora Lipovica Ekonomik 690 (starih 20g). Radi se o tome da mi je bojler poštelan OK ali mi ti radijatori slabo griju skroz...vidi sliku radijatora
http://img703.imageshack.us/img703/4118/radijatori.jpg
Zna li neki majstor mi objasniti na koju foru ti radijatori rade i u čemu bi mogao biti problem? Nedavno sam i povećao broj rebara na jednom od radijatora međutim - bez pomoći. Da ispustim zrak možda?
Hvala puno
toni_os
19.10.2011., 15:59
Pozdrav svima, imam i ja jedno pitanje.
Imamo centralno grijanje i bojler Savio EMO. Znamo da je prastari bojler i otišao je najvjerojatnije ventil koji prebacuje toplu vodu na radijatore-pipu. Neznam kak da se izrazim ali znate šta mislim. Znači grijanje radi, a tople vode nema. Tek kad upalimo grijanje, tople vode bude na pipi ali to nije ni blizu kako je prije radilo. To nam se desilo sada kad smo prebacili sa grijanja samo vode, na grijanje vode + grijanje stana.
Majstor koji nam održava bojler kaže da za njega nema dijelova i da se nemože nabaviti te da moramo kupiti novi bojler. Zanima me jel postoji uopće još ta firma? Može li se nabaviti pokoji dio za njega?
I zanima me preporuka plinskog bojlera za grijanje i toplu vodu, za stan koji je manji od 60 kvadrata. Kolika snaga treba i tako to? hvala :)
mamic.jakov
19.10.2011., 16:54
Pozdrav!
Imam plinsko etažno grijanje sa Junkers plinskim bojlerom (starim 3 g. i redovito servisiranim) u stanu i par komada starih radijatora Lipovica Ekonomik 690 (starih 20g). Radi se o tome da mi je bojler poštelan OK ali mi ti radijatori slabo griju skroz...vidi sliku radijatora
http://img703.imageshack.us/img703/4118/radijatori.jpg
Zna li neki majstor mi objasniti na koju foru ti radijatori rade i u čemu bi mogao biti problem? Nedavno sam i povećao broj rebara na jednom od radijatora međutim - bez pomoći. Da ispustim zrak možda?
Hvala puno
:) promjeni spoj na radijatoru, znaci jedna cijev gore jedna dolje, ulaz i izlaz.... ja ne znam tko ti je prodao ovaj spoj na lipovica radijatore
:) promjeni spoj na radijatoru, znaci jedna cijev gore jedna dolje, ulaz i izlaz.... ja ne znam tko ti je prodao ovaj spoj na lipovica radijatore
a kako da to napravi kad je to jednocijevi sistem:confused::ne zna:,jedino može promjenti sve cijevi na dvocijevni sistem,a to i toplo preporučujem
majstor52
19.10.2011., 18:42
a kako da to napravi kad je to jednocijevi sistem:confused::ne zna:,jedino može promjenti sve cijevi na dvocijevni sistem,a to i toplo preporučujem
Jedino ispravno rješenje. Ovako su prvi radijatori topli , a ostali kad stignu. Da se i napravi kompletni balans, čim jednoga malo prigušiš, ode sve na staro.
mamic.jakov
20.10.2011., 16:16
ma nije to jednocjevni sistem, koliko ja po slici vidim 2 bakrene cijevi zlaze iz poda, samo je naveo da su radijatori stari, a ne i instalacija...
nađi koja ti je polazna, a koja povratna cijev od te 2 koje ti izlaze iz poda... najveća iskoristivost bi bila pa dolaznu spojiš na gornji lijevi dio radijatora, a povratnu na donji desni dio...
mamic.jakov
20.10.2011., 16:21
a ako je pak jednocijevni sistem tu ti ne mogu pomoći.. to sti je sve onda do štelanja ventila na radijatorima... ovaj priguši da bi drugi dobio više, onaj na najvišoj točki priguši, a donji otvori... bla, bla bla
mamic.jakov
20.10.2011., 16:38
jel ti i prije novog kotla tako bilo? ako je jednocijevni sistem moguće ti je da je pumpa na bojleru slaba jer jednocijevnoi sistem ima punoveći otpor od dvocijevnog (za koji je vjerovatno kotao namjenjen) pa ti pumpa nema dovoljno snage...
povećanje rebara ti igra ulogu tako da prvi radijator u krugu ima manji broj rebara, a zadnji veći broj rebara...
ma nije to jednocjevni sistem, koliko ja po slici vidim 2 bakrene cijevi zlaze iz poda, samo je naveo da su radijatori stari, a ne i instalacija...
nađi koja ti je polazna, a koja povratna cijev od te 2 koje ti izlaze iz poda... najveća iskoristivost bi bila pa dolaznu spojiš na gornji lijevi dio radijatora, a povratnu na donji desni dio...
majstore aj ti to malo prouči a onda dođi i savjetuj druge :rolleyes:
majstore aj ti to malo prouči a onda dođi i savjetuj druge :rolleyes:
mamic.jakov se samo malo zaigrao :mig:
Ovako:
Ovo je čisti jednocijevni sistem :kava:
Nemožeš nikako prespajati radiator jer ga stavljaš u seriju i bilo kakva regulacija postaje nemoguća, a ako ga želiš prigušiti ili zatvoriti zatvaraš prolaz vode za druge radiatore te tako sistem CG je mrtav :504:
Postavljeno je pitanje: kako radi sustav jednocjevnog grijanja
Pa ovako:
Vruča voda kroz jednu cijev dolazi do ventila i ako je ventil zatvoren na tom radiatoru voda nastavlja put po drugoj cijevi do sljedečeg ventila itd.
Ako je ventil otvoren onda jedan dio vode ulazi u radiator preko jedne cijevčice (koja je dosta važna jer je dugačka do oko polovine radiatora), kruži u radiatoru i vrača se po onoj drugoj cjevčici prema sljedečem ventilu :kava:
U slučaju da nema onih cjevčica unutar radiatora ili je ventil neispravan voda ne ulazi u radiator ili ne ide dovoljno daleko u radiator, takav radiator je hladan ili nedovoljno topao i to je sav problem :mig:
Prednosti jednocjevnog grijanja:
Brza izrada, ušteda na materijalu :mig:
Nedostaci jednocjevnog grijanja:
Puno slabije i sporije zagrijavanje radiatora, dok i kad bojler radi na svojem maksimumu efekat grijanja je često nedovoljan :503:
Evo toliko ako sam nekome približio problematiku :mig:
kajmanzg
22.10.2011., 12:28
poštovani serviseri,da ne duljim,kupio bi za bojler novi izmjenivač,dali na njemu postoji neka oznak po kojoj bi ga mogao kupit ili ga moram skinut pa ga nosit kao uzorak.hvala
kovac_niko
22.10.2011., 13:22
Pitanje za znalce, na bojleru mi konstantno pada tlak,pogotovo kad se koristi topla voda za pranje. radijatore sam provjerio i koliko vidim nigdje ne curi. Dopunjavao sam bojler, no ako ga dopunim preko pola kad se upali grijanje cajger krene prema crvenom. I još jedna sitnica,kad radi grijanje čuje se nekakvo šuškanje (valjda iz pumpe ).
kajperinja
22.10.2011., 18:53
Pitanje za znalce, na bojleru mi konstantno pada tlak,pogotovo kad se koristi topla voda za pranje.
Ovisno o tipu bojera...mozda je procurio kotlic pa voda iz sistema ide u sanitarnu vodu i pada tlak. (to nije kod svih bojlera moguce, mislim)
radijatore sam provjerio i koliko vidim nigdje ne curi. Dopunjavao sam bojler, no ako ga dopunim preko pola kad se upali grijanje cajger krene prema crvenom.
A to "na pola" je...na koliko tlak? Jer ako ti je to na vise od 1,5-1,8...logicno da ti ode na crveno jer si prenapunio.
Pitanje za znalce, na bojleru mi konstantno pada tlak,pogotovo kad se koristi topla voda za pranje. radijatore sam provjerio i koliko vidim nigdje ne curi. Dopunjavao sam bojler, no ako ga dopunim preko pola kad se upali grijanje cajger krene prema crvenom. I još jedna sitnica,kad radi grijanje čuje se nekakvo šuškanje (valjda iz pumpe ).
treba prekontrolirati zrak u ekspanzionoj posudi
poštovani serviseri,da ne duljim,kupio bi za bojler novi izmjenivač,dali na njemu postoji neka oznak po kojoj bi ga mogao kupit ili ga moram skinut pa ga nosit kao uzorak.hvala
ako Vam ga netko želi prodati biti će dovoljan točan tip bojlera s natpisne pločice
kajmanzg
23.10.2011., 13:27
ako Vam ga netko želi prodati biti će dovoljan točan tip bojlera s natpisne pločice
Poštovani d2267,znam otprilike kak ide sa nabavom,ali meni to nema logike.Nije mi jasno zašto ja ko fizička osoba nemogu kupit u servisu neki dio i ako imam malo tehničke kulture sam zamjenit taj dio.znam da se sve svodi na spiku ak nisi ovlašten nisi sposoban,Pa i auto si ljudi sami popravljaju, sami nabavljaju dijelove i nitko ne postavlja neke uvjete i sa takvim sudjeluju u prometu.Mislim da se na takav način stiti uski krug servisera,koji samo nabijuju cijenu servisa.Usavko slučaju hvala na odgovoru.
Poštovani d2267,znam otprilike kak ide sa nabavom,ali meni to nema logike.Nije mi jasno zašto ja ko fizička osoba nemogu kupit u servisu neki dio i ako imam malo tehničke kulture sam zamjenit taj dio.znam da se sve svodi na spiku ak nisi ovlašten nisi sposoban,Pa i auto si ljudi sami popravljaju, sami nabavljaju dijelove i nitko ne postavlja neke uvjete i sa takvim sudjeluju u prometu.Mislim da se na takav način stiti uski krug servisera,koji samo nabijuju cijenu servisa.Usavko slučaju hvala na odgovoru.
Nije baš tako :mig:
Primarni izmjenjivač izgori ako nije podešen plamenik bojlera, začepljen izmjenjivač, neodržavanje itd.
U slučaju da vam prodam samo izmjenjivač a vi ga montirate bez da odradite gore navedeno opet će brzo izgoriti a vi čete mi reklamirati da sam vam prodao poluproizvod tj neoriginalni dio :504:
E vidite tu dolazimo do natezanja koja meni nisu potrebna ako razumijete :kava:
kajmanzg
23.10.2011., 18:42
Nije baš tako :mig:
Primarni izmjenjivač izgori ako nije podešen plamenik bojlera, začepljen izmjenjivač, neodržavanje itd.
U slučaju da vam prodam samo izmjenjivač a vi ga montirate bez da odradite gore navedeno opet će brzo izgoriti a vi čete mi reklamirati da sam vam prodao poluproizvod tj neoriginalni dio :504:
E vidite tu dolazimo do natezanja koja meni nisu potrebna ako razumijete :kava:
radi se o sanitarnom izmjenivaču,logičkim putem sam došao do načina kak da ga zamjenim.sve ovo kaj ste vi napisali meni se čini kao neka alibi spika.samo iz razloga da opravdate svoj posao i naplatite dobru lovu.Napravili ste neku psihološku famu oko toga boli glava.Pa ljudi imaju pun kufer godina plinske štednjake i plinske peči po kučama.vi ziher nekupujete zamjenske dijelove za auto i sami ih ziher neugrađujete.
radi se o sanitarnom izmjenivaču,logičkim putem sam došao do načina kak da ga zamjenim.sve ovo kaj ste vi napisali meni se čini kao neka alibi spika.samo iz razloga da opravdate svoj posao i naplatite dobru lovu.Napravili ste neku psihološku famu oko toga boli glava.Pa ljudi imaju pun kufer godina plinske štednjake i plinske peči po kučama.vi ziher nekupujete zamjenske dijelove za auto i sami ih ziher neugrađujete.
Koliko vidim vi ste uvjereni u neke stvari i u naš lopovski posao, i opet od tih istih lopova tražite izmjenjivač :504:
Niti imam volje niti vremena vas uvjeravati u bilo što, jer imate svoj stav i točka:kava:
"kolega"; čovjek želi kupiti izmjenjivač....
NekaNovaJa
24.10.2011., 16:03
Do sutra sam bez vode, pukla neka cijev u zgradi. :503:
Totalni sam neznalica, amater, idiot ako hoćete, pa me zanima mogu li upalit etažno grijanje???? :o
Pomagajte, ladno mi je za popiz***!!!:(
:brukica:
NekaNovaJa
24.10.2011., 16:48
Do sutra sam bez vode, pukla neka cijev u zgradi. :503:
Totalni sam neznalica, amater, idiot ako hoćete, pa me zanima mogu li upalit etažno grijanje???? :o
Pomagajte, ladno mi je za popiz***!!!:(
:brukica:
EDIT: Zanemarite, dobila sam već odgovor od jedne dobre duše. :cerek:
iskreno,ja znam neke koji iako je to "zabranjeno",u sklopu svoje vlastite maloprodaje ,prodaju rezervne dijelove.Mene osobno boli briga ne za jedan,već za deset servisa(ionako ih ne stignem sve obaviti),no moj je problem što nemam maloprodaju te kao takav ne mogu prodati rez. dio jer nemam gdje.Inaće politiku ne prodaje rezervnih dijelova vode uvoznici(ujedno i organizatori servisne mreže),i to baš zato da zaštite svoje servisere.S druge strane serviseri to koriste da malo napumpaju cijene i tako...Kod mene takve stvari ne prolaze jer ljudi jednostavno nemaju novaca da plate servisne usluge po Zagrebačkim cijenama,pa se moram prilagoditi platežnoj moći.
kajperinja
24.10.2011., 23:11
iskreno,ja znam neke koji iako je to "zabranjeno",u sklopu svoje vlastite maloprodaje ,prodaju rezervne dijelove.Mene osobno boli briga ne za jedan,već za deset servisa(ionako ih ne stignem sve obaviti),no moj je problem što nemam maloprodaju te kao takav ne mogu prodati rez.
Isto tako kao sto zagrebacki servisi nemaju maloprodaju dijelova...jer nisu ducan/trgovina vec samo servis..nema marze kao sto to imaju trgovci.
S druge strane serviseri to koriste da malo napumpaju cijene i tako...Kod mene takve stvari ne prolaze jer ljudi jednostavno nemaju novaca da plate servisne usluge po Zagrebačkim cijenama,pa se moram prilagoditi platežnoj moći.
Nisi ti tu nista pooseban, cijene diktira trziste...ne prilagodjavas se samo ti nego vjerojatno i svi tebi slicni u tvom gradu...
U Zagrebu su sasvim sigurno cijene vise, ne samo zato jer je platezna moc visa (iako to je sigurno bitan faktor, ima masu onih koji mogu platiti, pa oni koji ne mogu ispastaju), vec zato jer je i uslugu puno teze plasirati, troskovi su veci, od parkinga pa na dalje..
Vrijeme potrebno da se dodje do stranke je daleko vece, grad iako nije bas velik, prilicno je prometno preopterecen i tesko je doci na neko mjesto za kratko vrijeme ...itd.
kajmanzg
25.10.2011., 20:05
iskreno,ja znam neke koji iako je to "zabranjeno",u sklopu svoje vlastite maloprodaje ,prodaju rezervne dijelove.Mene osobno boli briga ne za jedan,već za deset servisa(ionako ih ne stignem sve obaviti),no moj je problem što nemam maloprodaju te kao takav ne mogu prodati rez. dio jer nemam gdje.Inaće politiku ne prodaje rezervnih dijelova vode uvoznici(ujedno i organizatori servisne mreže),i to baš zato da zaštite svoje servisere.S druge strane serviseri to koriste da malo napumpaju cijene i tako...Kod mene takve stvari ne prolaze jer ljudi jednostavno nemaju novaca da plate servisne usluge po Zagrebačkim cijenama,pa se moram prilagoditi platežnoj moći.
iskreno,pošteno i realno.hvala
kajmanzg
25.10.2011., 20:14
Koliko vidim vi ste uvjereni u neke stvari i u naš lopovski posao, i opet od tih istih lopova tražite izmjenjivač :504:
Niti imam volje niti vremena vas uvjeravati u bilo što, jer imate svoj stav i točka:kava:
kao prvo nisam nikog nazvao lopovom.samo sam komentirao način rada oko nabavke dijelova.ti stvarno imaš problema sa komunikacijom.
kao prvo nisam nikog nazvao lopovom.samo sam komentirao način rada oko nabavke dijelova.ti stvarno imaš problema sa komunikacijom.
Probat ću te citirati:
Zar ovo što si opisao nisu lopovska posla :ne zna:
Ti imaš problema sa logičnim razmišljanjem, ili si ti uvjek u pravu :ne zna:
kajperinja
26.10.2011., 10:13
Poštovani d2267,znam otprilike kak ide sa nabavom,ali meni to nema logike.Nije mi jasno zašto ja ko fizička osoba nemogu kupit u servisu neki dio i ako imam malo tehničke kulture sam zamjenit taj dio.
U servisu ne mozes kupiti jer servis nije ducan...tj. nije registriran i ne posluje na nacin na koji posluje neka trgovina. Onaj tko nesto prodaje (ako je za to registriran i smije to raditi) da bi zaradio - nabija marzu.
Mislim da se na takav način stiti uski krug servisera,koji samo nabijuju cijenu servisa.Usavko slučaju hvala na odgovoru.
Hm, a ti bi da ti servis proda dio bez da na njega nabije ogromnu marzu...kao sto to cine svi drugi trgovci? Da serviser ode (potrosi vrijeme i beznzin) u predstavnistvo, kupi dio, donese ga u servis i preda ga tebi...bez da nabije ogromnu marzu i na njemu fino zaradi. Pa da ti dio kojem je cijena 200kn proda po tih 200kn, a sebi u djep stavi 20kn koje je zaradio s 10% rabata.
Servisi zive od svog posla, a to je - usluga, ne prodaja.
Osim toga oni nemaju skladiste kakvo bi morali imati da jesu trgovina, nemaju (sve) dijelove, vec ih nabavljaju po potrebi...nemaju niti prodajni prostor, niti zaposlenog trgovca, a niti im "oni iznad" to dozvoljavaju.
Cijenu servisa, servisi ne nabijaju, nego imaju svoje cijene koje su takve kakve jesu, bas kao i kod drugih....jer ako si vec usporedjivao s autima, stednjacima, pecima i dr. ...ako pozoves majstora za bilo koji takav posao ili odes s autom na servis, oni ce ti isto tako - naplatiti svoju uslugu i uzeti ti solidan iznos. Tako da servisi (koji nemaju prodaju) imo ne nabijaju cijene, vec su sa cijenama isti/slicni koao i svi drugi koji se bave slicnim poslom. U Zg ces bilo kojem majstoru za dolazak dati stotinjak kuna, a za manji posao 150-250kn...sve je to tu negdje.
kajmanzg
26.10.2011., 21:21
[QUOTE=kajperinja;36396763]U servisu ne mozes kupiti jer servis nije ducan...tj. nije registriran i ne posluje na nacin na koji posluje neka trgovina. Onaj tko nesto prodaje (ako je za to registriran i smije to raditi) da bi zaradio - nabija marzu.
Hm, a ti bi da ti servis proda dio bez da na njega nabije ogromnu marzu...kao sto to cine svi drugi trgovci? Da serviser ode (potrosi vrijeme i beznzin) u predstavnistvo, kupi dio, donese ga u servis i preda ga tebi...bez da nabije ogromnu marzu i na njemu fino zaradi. Pa da ti dio kojem je cijena 200kn proda po tih 200kn, a sebi u djep stavi 20kn koje je zaradio s 10% rabata.
Servisi zive od svog posla, a to je - usluga, ne prodaja.
Osim toga oni nemaju skladiste kakvo bi morali imati da jesu trgovina, nemaju (sve) dijelove, vec ih nabavljaju po potrebi...nemaju niti prodajni prostor, niti zaposlenog trgovca, a niti im "oni iznad" to dozvoljavaju.
Cijenu servisa, servisi ne nabijaju, nego imaju svoje cijene koje su takve kakve jesu, bas kao i kod drugih....jer ako si vec usporedjivao s autima, stednjacima, pecima i dr. ...ako pozoves majstora za bilo koji takav posao ili odes s autom na servis, oni ce ti isto tako - naplatiti svoju uslugu i uzeti ti solidan iznos. Tako da servisi (koji nemaju prodaju) imo ne nabijaju cijene, vec su sa cijenama isti/slicni koao i svi drugi koji se bave slicnim poslom. U Zg ces bilo kojem majstoru za dolazak dati stotinjak kuna, a za manji posao 150-250kn...sve je to tu negdje.[/Od jednog pitanja cijela polemika,čitajući postove primjetio sam da ste dexdu i ti najaktivniji i nastupate sa strane struke meni je to normalno i sam sam takav.samo nikak nemren skužit čemu sve to.valjda ide ona poznata(kao mi to neradimo ali ako neko hoče ispod pulta za kakvih 900 kn onda ide)napad je najbolja obrana.ponašate se kao da ste te servise patentirali.Neke moje usporedbe protumačili ste kak vama paše.Kolko god se vi trudili sva politika oko rezervnih dijelova se vodi da zaštiti servisere.Ako ja kupim neki dio za svoj auto platim porez i maržu i sam ga ugradim ko tu nije zaradio?serviser.ali imam mogučnost biranja i to je za mene ok.jedino tu mogučnost nemam kod bojlera.
kajperinja
27.10.2011., 09:54
samo nikak nemren skužit čemu sve to.valjda ide ona poznata(kao mi to neradimo ali ako neko hoče ispod pulta za kakvih 900 kn onda ide)napad je najbolja obrana.ponašate se kao da ste te servise patentirali.
Pa nije to smislio dexdu niti bilo koji serviser.
Kako to mislis 900kn ispod pulta, 900kn za sto tocno?
Serviseri ne smiju nabijati cijene dijelovima, oni se naplacuju po maloprodajnim cijenama, za svaki dio mora biti napisan racun...koliko kosta neki dio mozes provjeriti kod nekog drugog servisera ili u predstavnistvu.
Ako si pod "ispod pulta" mislio na to da ti netko proda dio (iako ne smije), i nabije ti cijenu....pa nesto sto kosta (koliko?) 400-500kn proda za 900...
...onda komotno mozes zvati onog ne prodaje dijelove - da ti za tih 900kn ugradio dio, pa ne moras dati 900kn i onda jos raditi sam.
Kolko god se vi trudili sva politika oko rezervnih dijelova se vodi da zaštiti servisere
Zasto tocno uvoznici/zastupnici imaju takvu politiku trebalo bi njih pitati, ali mozemo nagadjati/pretpostavljati/diskutirati.
Jedan od razloga je imo, taj sto servis/serviser moze odgovarati u slucaju da se tebi nesto desi, a on je zadnji radio kod tebe. Ako si sam promjenis gumu na autu, pa za mjesec dana pogines...nitko se nece zamarati time tko ti je zadnji servisirao auto. Ako je bojler kriv za tvoju smrt, servis (i serviser) bi mogao odagovarati, ako je serviser nekorektno odradio svoj posao.
Nemoj zaboraviti da auto svake godine ide na tehnicki, da dajes dobru lovu za to, prisiljen si redovno to obavljati i placati ...i da se svaki auto na cesti smatra tehnicki ispravnim (naravno, ako je prosao tehnicki). S bojlerima to nije slucaj, svatko sam brine o svom bojleru, pitanje je sto bi ljudi rekli na obavezu da svake godine moraju servisirati bojler i da im netko skine bojler sa zida ako to ne naprave..i bi li onda usporedba s autima bila nesto bliza/tocnija.
Kada bi zastupnici firmi za bojlere mogle natjerati ljude da redovno kontroliraju/servisiraju bojlere, onda vjerojatno ne bi morali stititi ovaj svoj interes (da na zidovima bojleri rade kako treba i da su ljudi njima zadovoljni) na nacin da ovakvom politikom bar povremeno do svakog bojlera dodje neki serviser i provjeri ga i podesi.
Drugi bi mogao biti taj, sto bilo kakakv posao na bojleru mastor obavi bolje nego ti, a osim sto oni mijenjaju dijelove oni usput i prekontroliraju/podese/ociste bojler, te onda on radi onako kako bi trebao. U sam svoj majstor verziji neke stvari budu nenapravljene ili lose napravljene, a onda kasnije ispada da se ljudi zale...em nevalja bojler, em nevaljaju majstori ...(koji su mozda pozvani jednom u deset godina), nece ljudi shvatiti da bez redovno i kvalitetno odrzavanog bojlera on ne moze raditi savrseno godinama..(tu i tamo netko ima srece, pa moze i to)
Ako ja kupim neki dio za svoj auto platim porez i maržu i sam ga ugradim ko tu nije zaradio?serviser.
:confused: Ako bi ti serviser prodao dio i nabio marzu, pa kako ne bi zaradio?
Ili mislis na to da posebni ducani prodaju dijelove (s nabijenom marzom), a da servisi ne smiju prodavati dijelove?
U tom slucaju je pitanje koliku bi trgovac stavio marzu, jer ...obzirom da on zivi od trgovine, ni ta marza ne bi bila sitna.
Pa ako bi onda usporedio tu cijenu s cijenom dijela u servisu (koja nije nabrijana vec je maloprodajna, bez ikakve dodatne marze, zarada se svodi na 10% rabata pri nabavi dijelova) i na to dodao cijenu rada, pitanje je koliko bi se to razlikovalo od cijene koju bi imao trgovac.
ali imam mogučnost biranja i to je za mene ok.jedino tu mogučnost nemam kod bojlera.
Shvacam da ljudi nisu time zadovoljni, ali servisi stvarno nemaju nista s tom odlukom, oni ju samo postuju.
Louanne
28.10.2011., 00:26
mene zanima sto sve ukljucuje servis bojlera(vaillant) i koliko otprilike kosta?bas sve,sve sto setreba napraviti, jer ne znam kad je zadnji put bio servis. uz to, konstantno mi se pali f28 s prekrizenim plamenom i tada ne radi grijanje niti nema tople vode. i trebam par puta resetirati bojler da normalno radi, iako se i tada sam zna iskljuciti i opet pokazuje f28.
u uputama pise da f28(nestanak plamena prilikom pokretanja
uredjaja) takodjer znaci da treba napuniti vodom. radi li i to serviser?
dovoljno sam mlada da bi me majstor preveslao, pa bi se zato unaprijed pripremila i sve istrazila. hvala, i isprike ako je vec negdje odgovoreno. :confused:
kajperinja
28.10.2011., 09:32
mene zanima sto sve ukljucuje servis bojlera(vaillant) i koliko otprilike kosta?
Kompletan servis obuhvaca: ciscenje plamenika, ciscenje svjecica, nadopuna sistema, provjera i po potrebi pumpanje ekspanzione posude, kontrola rada, regulacija, kontrola nepropusnosti, kontrola povrata dimnih plinova, zamjena brtvi i kemijsko ciscenje izmjenjivaca topline (od kamenca).
U ovlastenim servisima (http://www.vaillant.hr/stepone2/data/downloads/6a/30/01/Popis_ovlastenih_servisera_VSS_HR_092011.pdf) je cijena podjednaka, krece se od 550-600kn. (popravci kvarova i zamjene dijelova nisu ukljuceni u cijenu)
Cijena je manja (oko 250-350), ako nije potrebno cistiti kamenac.
u uputama pise da f28(nestanak plamena prilikom pokretanja
uredjaja) takodjer znaci da treba napuniti vodom. radi li i to serviser?
Naravno da radi kad je vec tamo, ali to je nesto sto bi i sama trebala znati napraviti, da ne moras za to zvati majstora. Kad ti dodje majstor zamoli ga da ti pokaze kako se puni sistem i kako se odzracuju radijatori.
Btw, mislim da f28 nema veze s nadopunom, razlozi za prikaz jedne greske mogu biti svakojaki, od sitnice do ozbiljnog (i skupog) kvara.
dovoljno sam mlada da bi me majstor preveslao, pa bi se zato unaprijed pripremila i sve istrazila.
Zovi nekog ovlastenog, jos bolje ako imas nekog da ti preporucni onog s kojim je zadovoljan.
kajperinja
28.10.2011., 09:52
samo nikak nemren skužit čemu sve to.
Ja sam svoj odgovor temeljila na pretpostavkama, a evo bas sam bila u prilici pitati servisera - cemu to. Pa na ono sto vec je napisano, mogu dodati:
Za masu drugih aparata (stednjaci, peci i sl.) i za aute, nema jednog jedinog zastupnika/predstavnistva koji onda svima diktira uvjete kakve zeli kao sto je to kod bojlera (pricam za Vaillant, iako pretpostavljam da je i s drugima tako).
U ovoj prici postoji predstavnistvo, preko kojeg rade svi ostali i bez njihovog blagoslova ne mogu nista na svoju ruku.
A zasto predstanistvo ne zeli da se dijelovi prodaju bilo kome vec samo serviserima? Zato da sprijeci (smanji) sivu ekonomiju, tj. da dijelove ne kupuju fus majstori i onda da na crno rade drugima i zaradjuju ...a ne placaju porez. Na taj nacin osiguravaju to da vecinu radova na njihovim bojlerima obavljaju strucnjaci...time naravno, kao sto si i rekao stite svoju mrezu servisera, sto je u biti ok.
Louanne
28.10.2011., 10:46
kajperinja, puno hvala! imas mozda nekog za preporuciti?
kajperinja
28.10.2011., 10:54
kajperinja, puno hvala! imas mozda nekog za preporuciti?
Nemam, tj. bolje receno nemam dozvolu da to cinim na ovaj nacin, jer nisam klasicna "zadovoljna musterija" ...a ideja je da preporuka/dobar glas ide od jedne takve k drugoj.
Pogledaj si popis koji sam ti linkala pa biraj.
A ako zelis preporuku od nekog na forumu, napisi iz kojeg si grada.:mig:
Ja sam svoj odgovor temeljila na pretpostavkama, a evo bas sam bila u prilici pitati servisera - cemu to. Pa na ono sto vec je napisano, mogu dodati:
Za masu drugih aparata (stednjaci, peci i sl.) i za aute, nema jednog jedinog zastupnika/predstavnistva koji onda svima diktira uvjete kakve zeli kao sto je to kod bojlera (pricam za Vaillant, iako pretpostavljam da je i s drugima tako).
U ovoj prici postoji predstavnistvo, preko kojeg rade svi ostali i bez njihovog blagoslova ne mogu nista na svoju ruku.
A zasto predstanistvo ne zeli da se dijelovi prodaju bilo kome vec samo serviserima? Zato da sprijeci (smanji) sivu ekonomiju, tj. da dijelove ne kupuju fus majstori i onda da na crno rade drugima i zaradjuju ...a ne placaju porez. Na taj nacin osiguravaju to da vecinu radova na njihovim bojlerima obavljaju strucnjaci...time naravno, kao sto si i rekao stite svoju mrezu servisera, sto je u biti ok.
Pročitao sam doslovno sve tvoje postove u vezi prodaje rezervnih dijelova i mogu samo kao uvijek :kava:
Louanne
28.10.2011., 16:45
A ako zelis preporuku od nekog na forumu, napisi iz kojeg si grada.:mig:
zagreb. hvala na linku. pogledat cu.
nike321
29.10.2011., 07:02
Po tebi ispada da taj Vaillant ima misiju spašavanja Hrvatske od utaje poreza.
:rofl::rofl:
Njegova je misija osiguranje ekstra profita time da se dijelovi ne mogu naći u širokoj prodaji i tako biti jeftiniji.
Nema velikih rabata veletrgovcima. Dio koji ne možeš kupiti nigdje drugdje ima cijenu koja se na tržištu ne može s ničim usporediti i tako se osigurava visoka cijena i ekstraprofit. Prokušana taktika kod mnogih proizvođača.
P.S: Ovo je konstatacija a ne poziv na diskusiju pa zato nemam namjeru odgovarati na odgovore.
kajperinja
29.10.2011., 09:56
Po tebi ispada da taj Vaillant ima misiju spašavanja Hrvatske od utaje poreza.
:rofl::rofl:
Nisi bas pazljivo citao...nije to "po meni".
Njegova je misija osiguranje ekstra profita time da se dijelovi ne mogu naći u širokoj prodaji i tako biti jeftiniji.
Nema velikih rabata veletrgovcima. Dio koji ne možeš kupiti nigdje drugdje ima cijenu koja se na tržištu ne može s ničim usporediti i tako se osigurava visoka cijena i ekstraprofit. Prokušana taktika kod mnogih proizvođača.
Slazem se da i to moze biti jedan od razloga. Zarada je svima valjda uvijek na prvom mjestu..meni se ipak svidja objasnjenje da ne zele da njihove dijelove ugradjuju fuseri, vec njihovi ovlasteni serviseri.
Nisi bas pazljivo citao...nije to "po meni".
Slazem se da i to moze biti jedan od razloga. Zarada je svima valjda uvijek na prvom mjestu..meni se ipak svidja objasnjenje da ne zele da njihove dijelove ugradjuju fuseri, vec njihovi ovlasteni serviseri.
Kako je got teško nekima priznati ali sam svoj majstor nije samo opasan za sebe i svoju porodicu nego može biti opasan i za čitavu zgradu :kava:
brazilac 5
31.10.2011., 18:32
mamic.jakov se samo malo zaigrao :mig:
Ovako:
Ovo je čisti jednocijevni sistem :kava:
Nemožeš nikako prespajati radiator jer ga stavljaš u seriju i bilo kakva regulacija postaje nemoguća, a ako ga želiš prigušiti ili zatvoriti zatvaraš prolaz vode za druge radiatore te tako sistem CG je mrtav :504:
Postavljeno je pitanje: kako radi sustav jednocjevnog grijanja
Pa ovako:
Vruča voda kroz jednu cijev dolazi do ventila i ako je ventil zatvoren na tom radiatoru voda nastavlja put po drugoj cijevi do sljedečeg ventila itd.
Ako je ventil otvoren onda jedan dio vode ulazi u radiator preko jedne cijevčice (koja je dosta važna jer je dugačka do oko polovine radiatora), kruži u radiatoru i vrača se po onoj drugoj cjevčici prema sljedečem ventilu :kava:
U slučaju da nema onih cjevčica unutar radiatora ili je ventil neispravan voda ne ulazi u radiator ili ne ide dovoljno daleko u radiator, takav radiator je hladan ili nedovoljno topao i to je sav problem :mig:
Prednosti jednocjevnog grijanja:
Brza izrada, ušteda na materijalu :mig:
Nedostaci jednocjevnog grijanja:
Puno slabije i sporije zagrijavanje radiatora, dok i kad bojler radi na svojem maksimumu efekat grijanja je često nedovoljan :503:
Evo toliko ako sam nekome približio problematiku :mig:
Hvala svima!
Tek sad vidjeh sve odgovore... dakle, imam jednocjevni sistem.
Kako na kraju mogu poboljšati (najjedostavnije i najjeftinije) grijanje u radijatorima?
Koliko sam skužio, to se može na slijedeće načine :
1) Balans svih radijatora i provjera cjevčica unutar radijatora i ventila. Koliko to košta, koga nazvati, šta sve streba napraviti?
2) promjeniti na dvocijevni sistem. Koliko to košta, koga nazvati, šta sve streba napraviti?
Hvala puno
nike321
31.10.2011., 18:40
1) Balans svih radijatora i provjera cjevčica unutar radijatora i ventila. Koliko to košta, koga nazvati, šta sve streba napraviti?
Uvijek ima ljudi koji svoj posao rade kako treba.
2) promjeniti na dvocijevni sistem. Koliko to košta, koga nazvati, šta sve streba napraviti?
Glupost! Ako je jednocijevni sistem ispravno izveden i projektiran, ništa ne treba mijenjati.
Treba ti pravi majstor.
Hvala svima!
Kako na kraju mogu poboljšati (najjedostavnije i najjeftinije) grijanje u radijatorima?
Hvala puno
Pod 1:
Ti sam osobno možeš malo toga napraviti :kava:
Cijena ti varira zavisno dali je potrebno mjenjati ventile ili ne.
Znači sama provjera i balansiranje bi iznosila do 500,00 - 600,00 kuna, ali ako treba mjenjati ventile uzmi 500,00 po radiatoru otprilike :kava:
Hvala svima!
Hvala puno
Pod 2:
Promjena na dvocjevni sistem zahtjeva povlačenje cijevne instalacije, a to se može izvesti nadžbukno kao kad radiš klasičnu instalaciju (ako je stan namješten znači i razmicanje namještaja i dosta prašine), zamjena ventila jednocjevnog grijanja i ugradnja klasičnih ventila i prigušnica :mig:
U svakom slučaju najskuplja varijanta :503:
Preporučujem samo u slučaju da se nemože uspostaviti grijanje na tvojem jednocjevnom sustavu (što je i to moguće)
Ako je jednocjevna instalacija u podu krivo napravljena u obilaznom djelu nastaju zračni čepovi koji smanjuju protok (problem rješiv ako uspiješ isprašiti zračne čepove, ali to je već posao za majstora pošto to zahtjeva prespajanja na instalaciji)
U svakom slučaju i ako majstor ispraši zračne čepove nema garancije da se problem neće ponoviti zbog loše izvedene podne instalacije :503:
U svakom slučaju može biti veliko sr....:503:
Ali nije sve tako strašno:mig:
Kada majstor napravi dorade na instalaciji neka ostavi spojna mjesta ispod bojlera pa u slučaju potrebe uvijek si sam možeš isprašiti zračne čepove
brazilac 5
02.11.2011., 13:59
OK, hvala puno na pomoći!
brazilac 5
03.11.2011., 11:40
Zaboravih jos nesto pitat samo... jel smije temperatura biti namjestena na maximum tj. 30 stupnjeva? Onda plinski bojler maltene uvijek radi...
Zaboravih jos nesto pitat samo... jel smije temperatura biti namjestena na maximum tj. 30 stupnjeva? Onda plinski bojler maltene uvijek radi...
Ako ti je u stanu hladno naravno da češ staviti termostat na 30 stupnjeva :mig:
Bojler sam po sebi će se isključiti kada dostigne svoju zadanu temperaturu, a ako ti je i onda u stanu hladno i bojler stavi na višu temperaturu :mig:
Sve je to regulacija koju obavlja sam korisnik i nemožeš napraviti nikakvu štetu :kava:
brazilac 5
03.11.2011., 13:30
Ako ti je u stanu hladno naravno da češ staviti termostat na 30 stupnjeva :mig:
Bojler sam po sebi će se isključiti kada dostigne svoju zadanu temperaturu, a ako ti je i onda u stanu hladno i bojler stavi na višu temperaturu :mig:
Sve je to regulacija koju obavlja sam korisnik i nemožeš napraviti nikakvu štetu :kava:
OK, zahvaljujem dexdu! :s
kajperinja
03.11.2011., 13:42
Zasto ne bi smio, ali sto ce ti 30°?
Ako ti je u stanu hladno naravno da češ staviti termostat na 30 stupnjeva
Zasto na 30°? Meni ako je hladno, podignem temperaturu za stupanj-dva, koji bi smisao termostata bio da ga stavim na najvise...pa onda se nece ugasiti i postat ce pre vruce...smisao termostata i je da odrzava zadanu temperaturu, zar ne... kome treba 30°?
Vise od 30° :D
Draga mija kajperinja :mig:
Nisi čitala postove pa si se malo izgubila, ali zato smo mi tu da te stavimo u tračnice :kava:
Sugerirao sam da čovjek stavi termostat na 30 zato jer ima problema sa radiatorima koji ne griju kako treba, pa zato oni koji griju neka isijavaju temperaturu u prostor da čovjeku nebude zima dok ne dođe majstor :kava:
Termostat kod našeg forumaša gubi funkciju jer radiatori ne griju kako treba :504:
Kod tebe je drugo jer je sve ispravno :mig:
Bojler sam po sebi će se isključiti kada dostigne svoju zadanu temperaturu, a ako ti je i onda u stanu hladno i bojler stavi na višu temperaturu
Znači ne govorim više i termostatu kojem je max 30, več o bojleru koji može raditi i na 90 stupnjeva
Pročitaj moj post 206 gdje govorim o problemima sa jednocjevnim grijanjem pa će ti biti jasnije o čemu govorim :kava:
Inaće kod tih jednocijevnih sistema postoji mali trik kojim se može popraviti situacija s grijanjem.Radi se o tome da zbog problema s lošom cirkulacijom i slabog odavanja topline putem radijatora bojler zbog prevelike snage stalno pali i gasi.Potrebno je dakle smanjiti učinak na strani grijanja tako da bojler s malim plamenom kroz duže vrijeme zagrijava sistem,pokušajte,iznenaditi će te se kako to dobro dijeluje na loše jednocijevne sisteme :)
nike321
04.11.2011., 09:04
Inaće kod tih jednocijevnih sistema postoji mali trik kojim se može popraviti situacija s grijanjem.Radi se o tome da zbog problema s lošom cirkulacijom i slabog odavanja topline putem radijatora bojler zbog prevelike snage stalno pali i gasi.Potrebno je dakle smanjiti učinak na strani grijanja tako da bojler s malim plamenom kroz duže vrijeme zagrijava sistem,pokušajte,iznenaditi će te se kako to dobro dijeluje na loše jednocijevne sisteme :)
Ne vidim kako to može pomoći. Plamenik se pali-gasi sa postizanjem zadane temperature polaza i u zadanom diferencijalu. Ako smanjiš temperaturu polaza možeš samo smanjiti grijanje ionako loših radijatora.
Treba sistem izbalansirati tako da svi radijatori dobiju nominalni protok, i ako je dobro projektiran, svi problemi nestanu.
kajperinja
04.11.2011., 09:20
Nisi čitala postove pa si se malo izgubila, ali zato smo mi tu da te stavimo u tračnice :kava:
Nema problema...zato ste tu..:mig:
Iako, citala jesam, ali sam i zaboravila...tj. nisam to od prije povezala s ovim pitanjem.
Termostat kod našeg forumaša gubi funkciju jer radiatori ne griju kako treba
Kuzim.
Bojler sam po sebi će se isključiti kada dostigne svoju zadanu temperaturu, a ako ti je i onda u stanu hladno i bojler stavi na višu temperaturu
Je'l ti to meni ovakve savijete dijelis? :p
Pročitaj moj post 206 gdje govorim o problemima sa jednocjevnim grijanjem pa će ti biti jasnije o čemu govorim
Znam, znam...elegancija jednocjevnog.
Znam šta misliš i teoretski si u pravu, ali da bi to postigao trebalo bi smanjiti učinak plamenika na elektronici ako su modeli VUW/2-3, ali ako su drugi modeli onda samo na plinskom ventilu, ali onda gubiš temperaturu sanitarne vode (jer je smanjen učinak samog plamenika)
To sigurno radi na bojlerima VU modela koji su predviđeni samo za centralno grijanje :kava:
Treba isprašiti zračne čepove u podnoj instalaciji i problem je barem privremeno riješen :kava:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.