PDA

View Full Version : Komunalna Naknada

mbarber1
07.07.2003., 14:04
:eek: :eek: :eek:
Hay,
može li mi netko, MOLIM VAS, dati odgovor na moje pitanje:
Mora li se plaćati komunalni doprinos za dogradnju objekta ukoliko je komunalna naknada podmirena prilikom kupnje zemljišta (gradilišta)???
Da pojasnim: 1967. kada je kupljeno gradilište, komunalna naknada je podmirena. Općina je bila obvezna dovesti vodu, plin, struju, cestu (makadam)...
Dakle, 2003. g na tom istom gradilištu planiramo izvršiti dogradnju već postojeće kuće i dvojimo o tome treba li platiti već jedanput plaćenu komunalnu naknadu.
MOLIM vas, pomozite mi ukoliko znate odgovor!!!
Hvala...:s :s

nologo385
07.07.2003., 15:09
Ja bi baš volio da naša birokratska i monopolistička gamad objasni uz svaku "Naknadu", "Pristojbu", "Taksu", "pretplatu" ili "Troškove" navede stvarni materijalni predmet ili uslugu zbog koje se to mora platiti.

mbarber1
08.07.2003., 09:42
:confused: :confused: :confused:
Nema odgovora, a toliko sam ga čekala...
Doista nema nikoga tko mi može odgovoriti???
Treba li komunalni doprinos plaćati svaki put kada se nešto gradi na zemljištu za koje je komunalni doprinos uplaćen pri kupnji istog zemljišta???
Usput: ukoliko se asfaltiranje ceste financiralo iz samodoprinosa (u zlatno vrijeme socijalizma), mora li vlasnik doista plaćati komunalnu naknadu za cestu ukoliko dograđuje na postojeći objekt koji je izgrađen prije asfaltiranja ceste???
Ne znam jesam li jasna? I meni je sve konfuzno...
Pomozite...

Littlefoot
09.07.2003., 11:40
Koliko mi je poznato, iznos komunalne naknade se određuje na temelju "kvadrature". Cijena kvadrata stambene površine ima jedan iznos, dok ostale prostorije (primjerice, garaža) također nose svoj dio (koji je manji od stambenog). Ovo se tiče "uplatnica" koje je čovjek dužan podmiriti (recimo) kvartalno i - kod nas, u Koprivnici, za otprilike 170 kvadrata - iznosi oko 150 kn.

Ako je pak riječ o komunalnom doprinosu koji treba platiti kako bi se dobila građevna dozvola, radi se o jednokratnoj uplati koja je poprilično veća (u našem slučaju nešto više od 14.000 kn).

Inače, naš je slučaj bio sličan tvome - i mi smo nadograđivali postojeći stambeni objekt.

Doduše, u zadnjih nekoliko godina regule su se možda promijenile (naša građevna datira iz 1998.) i čini mi se da bi najpametnije bilo pitati ondje gdje rade ljudi zaduženi za takvu problematiku. Na Forumu čekaš na odgovor nekoliko dana; taj odgovor te možda ni ne zadovoljava, a nitko i ne kaže da je to uopće točno. Nije li ti lakše nazvati lokalni Ured za stambeno-komunalnu djelatnost?

mbarber1
10.07.2003., 13:43
Nazalost, nije... Kod nas je lokalna vlast diktatorska i zbog nekih nepromišljenih investicija nakon kojih su napravili ogromne dugove, "deru" gdje god mogu da bi punili gradski proračun. Osim toga smo nedavno muž i ja javno istupali usprotivivši se jednoj odluci Gradskog vijeća. Stoga ne mogu a da ne smatram da je i Rješenje o plaćanju komunalnog doprinosa (napominjem, već jedanput plaćenog) ništa drugo, nego odmazda...(Evo vam sad!!!) Ljuti me to što lokalni "drmatori" sprovode zakone kako žele i što su odluke lokalnih vlasti ustvari samo samovolja pojedinaca.
A kako ste vi prošli s plaćanjem kom. doprinosa pri dogradnji???
:confused: :confused: :mad:

Aldebaran
06.08.2003., 16:31
mbarber1 kaže:

Mora li se plaćati komunalni doprinos za dogradnju objekta ukoliko je komunalna naknada podmirena prilikom kupnje zemljišta (gradilišta)???
Da pojasnim: 1967. kada je kupljeno gradilište, komunalna naknada je podmirena. Općina je bila obvezna dovesti vodu, plin, struju, cestu (makadam)...
Dakle, 2003. g na tom istom gradilištu planiramo izvršiti dogradnju već postojeće kuće i dvojimo o tome treba li platiti već jedanput plaćenu komunalnu naknadu.
MOLIM vas, pomozite mi ukoliko znate odgovor!!!
Hvala...:s :s

Koliko je meni poznato, komunalni doprinos se placa u okviru dobijanja gradjevinske dozvole i obracunava se po metru kubnom (m3) stambenog prostora. Dakle, u slucaju dogradnje potrebno je ishodovati gradjevinsku dozvolu za tu dogradnju, a u sklopu gradjevinske dozvole potrebno je platiti i komunalni doprinos po metru kubnom dodatno izgradjenog prostora. Iznos komunalnog doprinosa po metru kubnom definiran je odlukom o komunalnom doprinosu koju donosi lokalna gradska uprava, a obicno je objavljena u zupanijskom sluzbenom listu.

mbarber1
06.08.2003., 18:52
Znam to...ALI
:horor:
Služba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove izdala nam je građevinsku dozvolu još u travnju ove godine.:cool:
No, Upravni odjel za gospodarstvo i stambeno-komunalne poslove Grada (našeg malog mjesta) nam je tek sredinom lipnja poslao Rješenje o plaćanju kom. doprinosa. :mad: Nakon što smo posredstvom odvjetnika uložili žalbu, za jedno 3 tjedna smo TELEFONSKI!!!! obavješteni da je došlo do pogreške i da ne trebamo platiti 5.000 Kn, već 9.000 Kn - ali da se moglo sve riješiti da nismo išli preko odvjetnika...:eek:
Do dana današnjeg nismo dobili pismeno rješenje o toj tzv."pogrešci"... :eek:
Još uvijek nisam 100% sigurna jesam li u pravu: oni što su nam izdali građevinsku dozvolu kažu da ne moramo plaćati, a ovi iz Upravnog odjela za gospodarstvo žele izmusti lovu...
Zar ne postoji zastara???:confused: :confused:
Pozdrav...

Aldebaran
07.08.2003., 10:57
mbarber1 kaže:
Nakon što smo posredstvom odvjetnika uložili žalbu, za jedno 3 tjedna smo TELEFONSKI!!!! obavješteni da je došlo do pogreške i da ne trebamo platiti 5.000 Kn, već 9.000 Kn - ali da se moglo sve riješiti da nismo išli preko odvjetnika...:eek:

Znaci vec imas odvjetnika koji je ukljucen u sve to. Pa iskoristi ga. Neka ti odvjetnik lijepo objasni koliko i zasto trebas platiti. Mislim da bi trebalo poceti sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00 i 59/01). Tamo su samo osnovna pravila. Konkretne cijene i uvjeti su definirani na razini lokalne samouprave i to vjerojatno u vec spomenutoj odluci o komunalnom doprinosu koja je trebala biti objavljena u sluzbenim novinama tvoje zupanije. Odvjetnik bi sve to trebao znati. Nema tu mjesta za svakakva tumacenja.

bizz
07.08.2003., 11:35
mbarber1 kaže:
Nakon što smo posredstvom odvjetnika uložili žalbu, za jedno 3 tjedna smo TELEFONSKI!!!! obavješteni da je došlo do pogreške i da ne trebamo platiti 5.000 Kn, već 9.000 Kn

Telefonski? Ljudi moji, pa jel' to moguce? Samo me zanima sto odvjetnik kaze na to?

mbarber1
07.08.2003., 12:24
Aldebaran kaže:
Znaci vec imas odvjetnika koji je ukljucen u sve to. Pa iskoristi ga. Neka ti odvjetnik lijepo objasni koliko i zasto trebas platiti. Mislim da bi trebalo poceti sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00 i 59/01). Tamo su samo osnovna pravila. Konkretne cijene i uvjeti su definirani na razini lokalne samouprave i to vjerojatno u vec spomenutoj odluci o komunalnom doprinosu koja je trebala biti objavljena u sluzbenim novinama tvoje zupanije. Odvjetnik bi sve to trebao znati. Nema tu mjesta za svakakva tumacenja.
Eeee... da! A kada je moj muž otišao kod odvjetnika, točnije jedne odvjetnice sa dobivenim Rješenjem, ona ga je pročitavši ostala zapanjena... Kategorički je tvrdila da oni iz Grada nisu normalni, da ne može vjerovati na koje sve načine žele "izmusti" lovu... No...nažalost, ne može nas zastupati, jer ona radi neke poslove i za Grad... pa to ne bi bilo u redu...:confused:
Muž je otišao k drugom odvjetniku koji mu je također potvrdio da smatra da smo u pravu, uložio je žalbu... i tu smo sada. O tome da li je proučio ili ne Zakon o komunalnom gospodarstvu ne znam, ali ja svakako jesam!!! No meni sve nekako djeluje mlitavo... Bojim se da i ovaj odvjetnik ne "radi neke poslove za Grad".. jer u našem "malom mjestu" svega ima...:confused:

mbarber1
07.08.2003., 12:30
bizz kaže:
Telefonski? Ljudi moji, pa jel' to moguce? Samo me zanima sto odvjetnik kaze na to?
:rolleyes:
Odvjetnik! Njemu je bilo čudno da su nas zvali telefonom, pa je i on pred nama nazvao njihovu pravnicu, spikali su si nešto - ne znam što jer sam čula samo ono što je on govorio. Nekako mi se činilo da razgovaraju u previše ležernom tonu, skoro prijateljski...

Nakon toga naš odvjetnik nas je utješio riječima da će sada naš slučaj ići na sjednicu Gradskog poglavarstva (????), a da ćemo zatim pismeno dobiti rješenje, a što će dalje biti - vidjet ćemo...
No, naš odvjetnik ovih dana ide na godišnji, neće ga biti cijeli mjesec. Nismo još ništa dobili poštom, ali nešto mi govori da bi uskoro mogli...
Nisam paranoična, ali imam razloga za vjerovati da je to smišljeno....:flop: :flop: :flop: :mad:

mbarber1
07.08.2003., 13:13
Ljudiiiii....nećete mi vjerovati. Od prethodnog posta je prošlo tek nešto malo, kadli me je na radnom jestu (:eek: ) tražila jedna gospođica... Ne sluteći ništa, tutnula mi je neki papirić da potpišem primitak - nećete vjerovati!!! - novog Rješenja o komunalnom doprinosu!:mad: :rigo:

Ne mogu vjerovati... imala sam predosjećaj i to prilično točan!
I da, umjesto prijašnjih 5.000 - sada: 8.863,70 Kn.
Što sada??? Rok za podnošenje nove žalbe je 15 dana, a odvjetnika nam nema....:cry: :cry:
Znala sam da su to čekali...:bljak:
Ako imate pametan prijedlog, javite....:s :

bizz
07.08.2003., 13:59
mbarber1 kaže:
Ljudiiiii....nećete mi vjerovati. Od prethodnog posta je prošlo tek nešto malo, kadli me je na radnom jestu (:eek: ) tražila jedna gospođica... Ne sluteći ništa, tutnula mi je neki papirić da potpišem primitak - nećete vjerovati!!! - novog Rješenja o komunalnom doprinosu!:mad: :rigo:

Ne mogu vjerovati... imala sam predosjećaj i to prilično točan!
I da, umjesto prijašnjih 5.000 - sada: 8.863,70 Kn.
Što sada??? Rok za podnošenje nove žalbe je 15 dana, a odvjetnika nam nema....:cry: :cry:
Znala sam da su to čekali...:bljak:
Ako imate pametan prijedlog, javite....:s :

Potrazi sto prije novog odvjetnika, ili razgovaraj sa nekolicinom njih, koliko kosta da kosta. Procjeni sto svaki od njih kaze, odnosno vidi koliko prica varira od jednog do drugog. Zao mi je sto ti se ovo dogadja, to su cista mafijaska posla.

malo_sutra
08.08.2003., 15:42
sudi tog papka sto je uzeo taj slucaj pa otisao na odmor. Pa ovo je da covjek ne vjeruje. Pa ovdje bi on izgubio dozvolu da obavlja pravne poslove. A jebate sistema, pa to ni pas s maslom ne bi pojeo.

mbarber1
09.08.2003., 09:30
malo_sutra kaže:
sudi tog papka sto je uzeo taj slucaj pa otisao na odmor. Pa ovo je da covjek ne vjeruje. Pa ovdje bi on izgubio dozvolu da obavlja pravne poslove. A jebate sistema, pa to ni pas s maslom ne bi pojeo.

A nije (odvjetnik) nas niti obavijestio kome da se obratimo u slučaju da ga zatrebamo.
Išla sam ja kod drugog odvjetnika koji mi je rekao neka čekam svoga da se vrati s odmora, da nije stvar baš tako hitna :eek: (rok žalbe je 15 dana a odvjetnik se ne vraća do tada:confused: )

Čovjeku ne preostaje ništa - nego da se pokori lokalnim "mafijasima" i diktatorima...:flop:
Pravo i pravda kod nas su jaaaaako različiti!:mad: :mad:

sudi tog papka sto je uzeo taj slucaj pa otisao na odmor.

A kome da se žalim??? Ne vjerujem da se to kod nas može!?

malo_sutra
09.08.2003., 18:35
pa zar nema neke asociajacije odvjetnika, neka odvjetnicka komora ili tako nesto sto daje dozvole odvjetnicima da obavljaju te poslove. Pa nemoze on samo tako zdimiti na odmor a da vas slucaj ne preda nekome drugome ako on nema suradnika koji to moze rijesiti. Pa stvarno da covjek crkne od muke. I ja se mislio vratit iz Amerike. Pa to dole je stvarno pripizdina kakve nema.

duga
09.08.2003., 18:49
Nadam se da cu ti barem malo pomoci u objasnjenju! Ovo sto sada moras platiti je komunalni doprinos (komunalna naknada je nesto drugo); on se obracunava po volumenu gradjevine koju gradis (odnosno ti dogradjujes ili nadogradjujes postojecu kucu) i nema bas nikakve veze s necim sto si spominjala da je placeno vec kod kupnje parcele. Bojim se da ces morati platiti ovaj iznos koji traze, ali znam iz iskustva, da bi ti bilo jako pametno provjeriti da li ti je zaracunat pravi volumen (vrlo cesto drzavni sluzbenici bubaju bez-vezne brojeve, jer im je tesko racunati), a cak i ako jest, mozda ti kuca nije u onoj urbanoj zoni za koju ide ta tarifa.A isto tako (posebno ako si u malom mjestu) mozes dogovoriti odgodu placanja za neko vrijeme ili placanje na rate.

mbarber1
11.08.2003., 00:48
duga kaže:
on se obracunava po volumenu gradjevine koju gradis (odnosno ti dogradjujes ili nadogradjujes postojecu kucu) i nema bas nikakve veze s necim sto si spominjala da je placeno vec kod kupnje parcele.

U redu... .:confused:
ALI nije mi jasno ZAŠTO su mi pri obračunu priznali npr. doprinos od 6% za javnu rasvjetu koji je plaćen prema već spominjanom rješenju iz 1967. godine. Isto tako priznaje nam se dio plaćenog doprinosa za ceste 1967. god. a prema obrazloženju u Rješenju mi plaćamo razliku što u ulici imamo asfalt (koji je tamo od 80-tih) je je 1967. u ugovoru navedeno da se ondašnja općina obvezuje dovesti cestu (makadam).
Kako to da plaćam razliku samo na dio koji dograđujem... Kao da već postojeći objekt nema asfalt??? Ne vidim logiku...

Znam ljude koji su bili oslobođeni plaćanja komun. doprinosa - jer se tamo negdje do 70- tih godina provodio zakon po kojemu je kom. doprinos naplaćivan na cijelu građ. česticu - bez obzira na kvadraturu (ili obujam) građ. objekta.