View Full Version : Carina
iz hrvatske sam i zanima ako se ode recimo u ameriku i tmo kupim nešto od informatičke opreme ili slično (laptop, video kameru, digitalac) kako se ja s time vračam u hrvatsku. Jel moram platiti carinu, jel se da to nekak prešvercat. kako?
što ako idem s laptopom u ameriku u vračam se s njim, hoće li mi naplatiti carinu i na njega?
kak se to da smuljat?
Ovako, carina bi se trebala placati na svu robu vrijednosti iznad 300Kn, a onda na to i cuveni PDV. E sad, carina uglavnom i nije neki problem jer za kompjutere i sl. nije velika (mislim da je nekih 1%). PDV isto ne bi trebao biti problem, jer ako se nesto uvozi izvana, onda se dobije povrat poreza (ako si uzeo tax free obrazac). Problem moze biti cijela procedura carinjenja, koja se naplacuje pod "sifrom" uslga speditera, a koja moze biti poprilicna, citaj 500 - 1000kn, sto je s obzirom na ukupnu vrijednost dosta u relativnom iznosu.
Ako ides s laptopom ili necim slicnim izvan Hrvatske, trebas to prijaviti na obrascu koji dobijes na carini (to moras sam traziti, nitko ti to nece dati). Na obrascu ces upisati model uredjaja i serijski broj. Carinik to ovjerava, i onda te nitko nece gnjaviti kad se vracas (potvrdu moras cuvati i nositi sa sobom).
Dakako, postoji i mogucnost da presvercas robu, ali to ovisi iskljucivo o sreci, ako te uhvate, platit ces sve gore navedene pristojbe i finu kaznu povrh toga.
Znaći platiti to kad se vračam i nije neki bed jedino taj spediter?
E ali ja bi to sebi narucio preko ebay.com-a dok sam u americi i to neku polovnu robu. kako onda dobiti taj tax free obrazac?
Tax free obrazac možeš dobiti samo prilikom kupnje nove robe. Iz polovne robe nikako ne možeš 'izbit' porez.
Tito Puentes
17.09.2003., 10:59
A i te bedaste carine su priča za sebe...
Imaš ti postotke i tako to, ali ja imam jedan zgodan primjer...
Odlučim ja jednog dana isprobati kupovinu preko interneta korištenjem mastera...
I odem ja kupiti ručni sat Sudden Strike 2 iz Njemačke i to za 210 Kn...
Piše dostava besplatna... I to je u redu...
I uredno meni oni rekviriraju eura u vrijednosti 210Kn... Nema zamjerke...
A kad tamo sat dođe zajedno s poštarom i 150 Kn carinskih troškova za platiti... Pa to je skoro 75%... Skoro sam cocnul na guzu...
Račune još čuvam jer ne mogu vjerovati...:eek:
Ovako imam jedno pitanje. Naručio sam CD u Amazon.de 26.11.03. (1 kom), i vrijednost je 14,65 EUR plus troškovi slanja 12 EUR. Znači sveukupno preračunato 205,29 Kuna. Danas sam dobio dotični CD i da bih ga podigao u pošti morao sam platiti carinu, PDV, takse ukupno 149,00 Kuna. Carina mi je naplaćena na cjelokupni iznos (znači i prijevoz je uključen u to) Da li sam ja dužan plaćati carinu za robu koja se dostavlja iz EU? Ako jesam da li se carina plaća na vrijednost robe (CD) ili i na manipulativne troškove? Da li postoji neka granica do koje se ne plaća carina (recimo 50 EUR)?
I kome se mogu uopće žaliti???:confused:
Ja sam do sada puno puta narucivao knjige i CD-e sa Amazon-a i nikada nisam platio carinu. Uvijek platim samo iznos koji je zaracunat od strane Amazona!
Inace, mislim da je svatko oslobodjen od poreza u iznosu od 80 EUR prilikom unosenja robe u zemlju .... (Nisam 100 % siguran)
Ja sam dosad naručivao iz Velike Britanije, Njemacke i Nizozemske, iznosi su znali biti veci od 1000kn, bilo je i knjiga i CDova i kazeta i nikad nisam platio ni lipe carine (a na svakoj pošiljci je bio nekakav pečat ili nešto slično od naše carine). Nazovi nekoga u Carinsku upravu pa pitaj. Ima i nešto na Netu, proguglaj malo.
daysleeper
11.12.2003., 10:46
Pišem ti ono što znam, dosta često se vrte slična pitanja. Prvo moram ti reći da sam lagano šokiran cijenom slanja cd-a (12 €). Ja ne naručujem toliko cd-e koliko filmove (dvd) i poštarina je tamo prije podizanja bila 0,5 £ (nekih 5-6 kuna) sada je 1,25 £. Mislim da je na britanskom amazonu puno manje nego na njemačkom. Pa me zanima zašto si s njemačkog naručivao.
Druga stvar, postoje tvrdnje, po meni opravdane, da carina voli više neke dućane od drugih. Pa im je tako omiljen amazon. Ja amazon zato izbjegavam. A i između ostalog zato jer znam jeftinije dućane od njega.
Carina se plaća na cjelokupnu vrijednost (dakle vrijednost proizvoda + poštarina) jer kakti cijena transporta povećava vrijednost robe. Jedna od zanimljivijih stvari je da se u vrijednost robe ubraja puna cijena. Npr. amazon stavi ovakvu cijenu: cijena cd-a je 20€ al evo popust je ovaj mjesec pa ga vi dobijete na snizenju za 15€. Na carini je vrijednost te robe 20€! Ne znam koliko to u praksi rade.
Carinu si normalno dužan plaćat na robu iz EU?! Pa nismo u EU.
Što se ne tiče plaćanja carine priča je ovakva. Ako šalje ti prijatelj izvana, može ti poslat 300 kuna dar bez da se carini. No ako ti šalje pravna osoba (npr. amazon) tu je ta granica 80 kuna.
U praksi imao si gadnu nesreću. Jer cd-i obično prolaze bez carine a i ako ne prođu obično ne ispadnu ovakve sulude cifre.
Žalit se možeš, no mislim da ti je to osuđeno unaprijed na propast osim ako nemaš nekog dobrog prijatelja odvjetnika. Carinarnice su po meni do kraja obezglavljene institucije koje nemaju jasna pravila a ona koja i imaju ne pridržavaju ih se.
Ak nije tajna u kojem si gradu?
daysleeper kaže:
Druga stvar, postoje tvrdnje, po meni opravdane, da carina voli više neke dućane od drugih. Pa im je tako omiljen amazon. Ja amazon zato izbjegavam.
Ja sam naručivao sa njemačkog i britanskog Amazona i nikad nisu opalili carinu! Bile su doduše knjige u pitanju,možda njih ne carine
daysleeper kaže:
[Carinu si normalno dužan plaćat na robu iz EU?! Pa nismo u EU.
Pa znam da nismo u EU, ali postoje i nekakvi sporazumi o neoporezivanju među državama, ne?
Nekad sam naručivao u CDNow iz Amerike i nikada mi nije bila naplaćena carina, a bila je riječ i o većim iznosima.
Prošli put, ne znam točno kada sam naručio, opalili su mi carinu i ja lijepo nazvao carinarnicu u Rijeci, a ženska mi kaže da kako je to roba koja nije iz EU već iz Amerike da podliježe carini. OK kažem si ja onda ću naručiti iz Njemačke, a Amazon je bio moj izbor zbog toga što su preuzeli bivši CDnow, a ja sam njihov član. Međutim desilo se ovo o čemu sam prije pisao :(
[Ak nije tajna u kojem si gradu?
A što se grada tiče riječ je o Puli.
daysleeper
12.12.2003., 12:24
Manon kaže:
Nekad sam naručivao u CDNow iz Amerike i nikada mi nije bila naplaćena carina, a bila je riječ i o većim iznosima.
To ne znači da ti carinu nisu mogli opalit zato jer je naručen proizvod iz Amerike. Znači samo da nitko nije to carinio. Ali je mogao.
Prošli put, ne znam točno kada sam naručio, opalili su mi carinu i ja lijepo nazvao carinarnicu u Rijeci, a ženska mi kaže da kako je to roba koja nije iz EU već iz Amerike da podliježe carini
Kao što sam već pisao, u carinarnici ti većinom nemaju pojma. I sam si se sad uvjerio.
OK kažem si ja onda ću naručiti iz Njemačke, a Amazon je bio moj izbor zbog toga što su preuzeli bivši CDnow, a ja sam njihov član. Međutim desilo se ovo o čemu sam prije pisao
Nisi mi odgovorio. Zašto ne naručuješ s britanskog? Poštarina je višestruko manja, cijena cd-a teško da je bitno drugačija. A uz to sve, ne treba zanemariti da kad ti je manja ukupna cijena, da ti je veća vjerojatnost da ćeš proći bez carine. A kad bi te carinili osnovica bi ti bila manja i na kraju bi platio manji iznos.
Nemoj se obeshrabriti u vezi naručivanja jer sad si stvarno imao nesreću. Po nekakvim iskustvima carina nastupa u jednom od deset slučajeva (to vrijedi za filmove), za cd-e puno rijeđe. Znam mnoge koji nikad nisu platili carinu.
P.S. sad tek vidim da si već i prije platio carinu. Mislim da ima dosta veze s gradom, zato sam te i pitao gdje si. Ako imaš nekog prijatelja u Zagrebu a navraćaš, probaj na njegovu adresu naručit. Zagrebačka slovi kao najbolja po pitanju ne plaćanja carine. Splitska kao najgora. Rijeka je valjda negdje između.
daysleeper
12.12.2003., 12:25
bankei_ri kaže:
Ja sam naručivao sa njemačkog i britanskog Amazona i nikad nisu opalili carinu! Bile su doduše knjige u pitanju,možda njih ne carine
Knjige su najzahvalniji proizvod kojeg možeš naručit što se tiče carine.
Lindelia
20.12.2003., 12:02
Kako je s carinom i PDV-om kad se narucuje nesto izvana?
Lindelia kaže:
Kako je s carinom i PDV-om kad se narucuje nesto izvana?
Pa, postoje neke sitne razlike recimo naručuješ li dvije knjige ili dvjesto Porchea 911, ne može se odgovoriti jednoznačno...
Lindelia
20.12.2003., 23:42
Gospodarstvo? :confused:
Ajde dobro...
Pa moze se to lijepo objasniti, Vojky... zasto ne? Ne vidim cemu kompliciranje? :confused:
Evo, zanima me kada, odn. u kojim slucajevima se placa carina i PDV? Do koje cifre se NE placa?
Znam da se na knjige ne placa - na sto se jos ne placa? I tako...
Lindelia
22.12.2003., 11:12
Postavila sam prvo ovu temu na Bas razno i premjestena je ovdje, a ovdje nitko ne zna ili ne zeli odgovoriti... :( :rolleyes:
Pa gdje onda da postavim temu? Valjda na cijelom ovom forumu ima netko tko zna odgovor :D :confused:
daysleeper
22.12.2003., 13:32
vrijednost pošiljke + poštarina je osnovica na koju ide PDV, a sve to skupa je osnovica za carinu (postoje različite stope za različite stvari) i na to fiksni iznos carinske i upravne pristojbe (60 kn)
ne plaća se carina:
do 300 kn ako je pošiljku slala fizička osoba
do 60 kn ako je pošiljku slala pravna osoba
Lindelia
23.12.2003., 00:35
A na sta se ne placa carina osim knjiga?
Jel se PDV i carina naplacuje na vrijednost predmeta ili na ukupni iznos predmeta i postarine koju si platio za njega?
Sta ako ti posiljku salje fizicka osoba, ali na posiljci pise da je "merchandise", kao sto vec u Americi moras obiljeziti da li je posiljka poklon ili "roba" ili "uzorak"?
Jel znaš možda? Ili netko? :)
Hvala ti na ovim informacijama. Nisam bila sigurna za ovo do 60 kuna...
By the way, to mi je uzasno glupo pravilo... kakve veze ima tko ti salje? Bas bezveze. Mislim da prije par godina tako nije bilo. :(
Može ovisiti i iz koje države se određena stvar šalje - jer s nekima imamo i sporazume o oslobađanju carine određenih dobara.
Lindelia
24.12.2003., 03:20
Vojky kaže:
Može ovisiti i iz koje države se određena stvar šalje - jer s nekima imamo i sporazume o oslobađanju carine određenih dobara.
E, to nisam znala... Stvarno?
Jel se to odnosi i na obično naručivanje nečeg za osobnu upotrebu ili samo na uvoz robe?
debelakrava
24.12.2003., 14:51
u pravilu ako narucujes nesto od privatnih prodavaca...tipa preko ebaya i sl...onda se tu ne ubraja carina jer se to gleda kao slanje novaca nekome u inozmstvu a ne kao direktna kupnja...tipa, ako imas sina na studiju u inozemstvu ti mu možeš poslati novce a on tebi neku svoju vestu koja treba na kemijsko ciscenje...za to se naravno ne placa carina...ista stvar ti je s privatnim osobama...
ako kupujes od firmi poput amazon.com ili...neznam nesto trece, onda je carina najcesce uracunata u cijenu.
ovo sto je vojky spomenuo zovu se bilateralni carinski ugovori ili ponekad carinske unije...sklapaju se izmedju dve i vise država (onda je multilateralno) kako bi se npr. zastitila trgovina u odnosui na trece zemlje, neclanice unije. ili kad postavljas neke carine posebno na odredjenu zemlju onda to radis kako bi ograniciop uvoz a potakao izvoz....to je ono sto mi hrvati nikako da naucimo...nesto ti se slicno desava sad s madjarimakoji su povecali carinu na uvoz pa sada nasa vegeta kosta puno vise u podnosu na neku njihovu inacicu i nama se tako unistava izvoz...
neznam jesam li ista razjasnila ili ucinila stvari jos zamrsenijima
Pinockio
23.02.2004., 19:46
Dali se placa carina na racunala ako ih uzmete vani i zelite uvesti u Hrvatsku.
Isto vazi za djelove od racunala dali se placa carina na uvoz.
Mr. Wolf
23.02.2004., 19:54
NEgo kaj da se plaća!!!
Pinockio
23.02.2004., 19:58
A koliko se placa
Mr. Wolf
24.02.2004., 12:26
Nisam siguran al mislim da je carina 8% i još te naravno oderu ua pdv znaći 22%. Tak da ti je to cifra od 30% na račun!
Ne placa se carina, ali se placa PDV i troskovi carinjenja.
Outcast
24.02.2004., 13:47
Da, a bilo je i "najava" da će se ukinuti PDV na info tehnologije.
Prolaznica
24.02.2004., 16:29
bez obzira na to da li je racunalo novo ili polovno placa se samo pdv i spediter (to ti dodje cca jos 1% od vrijednosti robe) .......
Blues Dada
25.02.2004., 12:58
Ne samo da bi se trebali ukiniti sve dazbine za uvoz racunala, nego vlada bi jos svakom kupcu trebala dati po 100 euro za kupnju racunala.
Pinockio
25.02.2004., 15:02
Pa zato i nemoze Hrvatska posta neka velika tehnoloska zemlja kad moras platit preko 22% uvoz.
Znam da su ukinuli carinu u Srbiji i nista neplacaju za uvoz racunala.
Valjda ce se opametit i u Hrvatskoj
Pinockio kaže:
Valjda ce se opametit i u Hrvatskoj
nece...
Pinockio kaže:
Pa zato i nemoze Hrvatska posta neka velika tehnoloska zemlja kad moras platit preko 22% uvoz.
Znam da su ukinuli carinu u Srbiji i nista neplacaju za uvoz racunala.
Pa, lijepo ti ljudi kažu da ne plaćaš carinu već samo porez! A tamo odakle uvoziš imaš pravo na povrat poreza.
dosao mi je paket iz usa, vrijednost djece je US$ 50. na uputnici pise da pri podizanju robe moram nadoplatiti 244 Hrk.
idem trazit informacije o carinama i taxama, ali u medjuvremenu ako netko zna napamet sto mi sve naplacuju-bit cu zahvalna na informaciji :)
Prolaznica
20.05.2004., 08:48
najvjerovatnije carinske pristojbe i pdv, slicnu cifru sam i ja platila (pretpostavljam da se radi o posiljci iz VS-a ;) )
ofkors!
ne vjerujem da nesto muljaju, ali me bas zanima kako se obracunava.
Johnny 99
20.05.2004., 09:18
Na osnovicu, a to je vrijednost paketa zajedno s poštarinom, ide 5% carine, i onda na to sve zajedno PDV 22%, i onda na to 50 kn + 10 kn pristojbe i ako nisi u ZG dostava do tvog grada (oko 20 kn)...
ok, vec vidim da je pola samo u pdv!
Jel bi mi iko znao reći koliko se plaća carina na hardver?
isto tako me zanima, jel postoje tvrtke koje možeš uposlit da umjesto tebe naruče i uvezu robu (jer to njih valjda izađe jeftinije), tako da na kraju mene izađe jeftinije neg da sam sam uvezo, platio put, carinu, trošarinu, pdv...
naime, radi se o komadu PC hardvera koji košta 70$. Sad, sam proizvođač mi je rekao da mi to može poslat u Hrv., i da bi me to na kraju izašlo 105$ (dakle, uračunati putni troškovi)
onda sam zvao carinu i tam su mi rekli da se carina plaća na puni iznos dostigle robe, dakle tih 105$ (a ne na vrijednost robe, iliti 70$).
Na tih 105$ ide carina u % (naravno), pa još neki carinski trošak (na tih 105 uvećanih za %) i onda na kraju još i PDV (na tih 105, uvećanih za prvi postotak, pa to sve za drugi postotak, pa to sve još sa PDV-om). Naravno, apsurd carine i tih "postotaka" je da se ne uvećava osnovna cijena pa se dijelovi zbroje, pa tako dolazi do nebulozne krajnje cifre koju bih trebao platit.
Stoga, bilokakva informacija oko ublažavanja tolikog plaćanja bi mi itekako pomogla!
Carina ti je 10% dakle 10,5$, carinski troskovi 50kn, a pdv 22% na (105$+10,5$+50kn)= cca 170 kn.
Dakle ukupni trosak na carini je 63+50+170kn= cca 300 kn.
Nemere jeftinije.
ogirogi
08.10.2005., 09:52
jooj! i ja sam se tak zeznuo pa sam fino platio kad mi je roba stigla...pitaj dobavljaca jel ti moze iskazat odvojeno troskove postarine tako da nije na fakturi koja ide s robom. mozda pricam gluposti jer ne znam a mozda upali :D pitaj ih jos i da li na fakturi moze biti iskazano da je to sto primas uzorak pa onda mogu staviti cijenu recimo 1 EUR...
mr.Natural
09.10.2005., 10:19
Dali netko zna dali se plača carina na knjige koje dolaze izvana? Ja sam čitao u novinama da su oni ukinuli carinu na DVD-e, knjige, CD-e, no nemislim da je tako.
ogirogi
09.10.2005., 11:37
moj prijatelj je dosta puta naručivao. pokazalo se da nema nekog pravila. valjda sve ovisi kakve su carinici volje. valjda im se nekad za tako sitne fakture neda sredjivat papirologija a mozda im ponekad bude guzva pa zazmire
mr.Natural kaže:
Dali netko zna dali se plača carina na knjige koje dolaze izvana? Ja sam čitao u novinama da su oni ukinuli carinu na DVD-e, knjige, CD-e, no nemislim da je tako.
Na knjge se ne plaća carina i PDV!
Što se tiče CD-a i DVD-a, plaća se, obično jedan prođe bez, ali se za više plaća, osim ako baš ne nađeš neki 100 godina stari ugovor o neplaćanju carine na trgovinu kulturnim dobrima s nekom državom i ideš se sporit...
mr.Natural
09.10.2005., 14:26
Jedan prođe? Ja sam bio naručio jedan DVD (kada su objavili da se više ne plača carina) i platio sam "poštarinu" duplo više nego film. Tako da se bojim ako naručim kakvu knjigu da će mi ovi diklići na carini isto zabiberiti nekakvu "poštarinu".
SETRA Samoborček
09.10.2005., 15:00
Kolko znam, na PC Opremu se ne placa carina, samo PDV.
Na informaticku opremu carina se placa po nultoj stopi ali se moraju platiti nekakve carinske takse (pregled i sl.) sto je u praksi tesko izraziti postokom za manje iznose - kao sto je ovaj. Tu te carina drapne za neki minimalni iznos takse za taj carinski pregled sto iznosi, recimo, 100 kn.
Za vece iznose (stojaznam 1K ojra i vise) radi se o postotku od 3-4% carinskih i povezanih troskova sto se obracunava na fakturiranu cijenu - dakle cijena robe + transport. Na sve to lijepo zbrojeno moras jos platiti i PDV od dobro znanih 22%. I to je to.
CDji i DVDji - moje je iskustvo kao i gore navedeno - jednom mi prodju 3 DVDja i nis ne platim ekstra. Drugi put 1 ili 2 CDa trebam doplatiti jos cca haraca koliko su me kostali diskovi.
Ges, postoje firme koje to rade ali racunaj da i one trebaju nesto od toga dobiti ;)
STINGer
28.11.2005., 18:10
Ovako, za par dana idem u Austriju kupiti nekakvu tehniku (Xbox 360 ako nekome što znači) i prijaviti ću je. Cijena uređaja je 400€.
Zanima me koliko ću još morati platiti na granici, te što je s mwst-om?
Zahvaljujem
platit ćeš 22% pdv-a, a mwst ćeš dobit nazad kad ga potvrdiš na granici i podigneš npr. u pošti.
ne budi lud da nasim carinicima kazes sto vozis, zato je i ides u Austriju da izbjegnes PDV i austijski i hrvatski i da jeftinije prodes
ovjeravas racun na austrijskoj granici, ne kod nasih carinika isti slucaj je s Slovenijom na njihovoj strani trazis povrat poreza
kelier kaže:
ne budi lud da nasim carinicima kazes sto vozis, zato je i ides u Austriju da izbjegnes PDV i austijski i hrvatski i da jeftinije prodes
ovjeravas racun na austrijskoj granici, ne kod nasih carinika isti slucaj je s Slovenijom na njihovoj strani trazis povrat poreza
Ti si lud kad čovjeku savjetuješ da se bavi švercom! :mad:
kupiš, platiš, doneseš, ne može jednostavnije
ako ne tražiš povrat poreza u austriji ne moraš platiti PDV kod nas
brzi kaže:
kupiš, platiš, doneseš, ne može jednostavnije
ako ne tražiš povrat poreza u austriji ne moraš platiti PDV kod nas
kakve veze ima jedno s drugim? Naše carinike boli briga jesi li ti tražio MWST ili ne. Prilikom uvoza moraš platiti carinu (u ovom slučaju je 0%) + 22% PDV-a.
da, nasi carinici ne mare za to gdje je placen PDV, zato i sluzi povrat poreza da se izbjegne dvostruko oporezivanje
da, savjetujem svakoga da se bavi svercom i da to ne prijavi prilikom ulaska u Hrvatsku i ako kazem da smo svi koji smo bili vani i kupovali poklone i slicno za osobnu potrosnju, izbjegli placanje drzavi i utajili porez, a ne samo ovaj lik sto zeli unjeti npr liniju ili kakvu komponentu u Hrvatsku
pa pogledajte sto te face koje nama brane i nareduju da placamo poreze, oni uvoze po povlastenim stopama, bez placanja carine i onda sve prevaljuju na porezne obveznike, jer smo mi porezni obveznici. Dok razlike od redovitih do povlastenih carinskih stopa sebi trpaju u dzep i guraju u propast nase obrtnike, poduzetnike ...
Crow Jane
07.12.2005., 22:53
gogo kaže:
Naše carinike boli briga jesi li ti tražio MWST ili ne.
O da....npr. Slovenci jave našima da si tražio DDV nazad i oni te pretresu sve u 16....utoliko ih je briga :D
(been there, done that, i ne samo ja
:rolleyes: :o )
ma kupi kod nas imas u plavom ogl, tip ti dofura doma, dobis garanciju i mozes svako malo gnjaviti tipa za gluposti. Kupis u austriji i kad ti nesto rikne u banani si :flop:
ogirogi
09.12.2005., 12:52
kakva je situacija sa povratom poreza jer ti u biti kad kupiš to nešto vani, platiš i njihov porez ?!? :confused:
ogirogi kaže:
kakva je situacija sa povratom poreza jer ti u biti kad kupiš to nešto vani, platiš i njihov porez ?!? :confused:
Kad vani kupis kod nekog web trgovca ili mail order firme neku stvar njihova faktura za tebe STRANCA ne sadrzi nikakava NJIHOV LOKALNI PDV, porez na promet ili slicno (malo je lokacija bez nekog poreza kojeg placa krajnji kupac, no svejedno postoje iznimke). Dakle ONI ne obracunaju porez jer je za njih i njihovu drzavu to izvoz i sve 5.
No tu su dakako nasi poreznici ;)
ogirogi
11.12.2005., 12:25
pitam zato jer kad kupuješ uvijek vidiš jednu jedinu cijenu ponuđenu, bilo to jesi ti iz te zemlje ili nisi. Pretpostavljam da je to cijena s njihovim porezom tj. za krajnjeg kupca...recimo ko kad odeš u austriju pa dobiš porez nazad...
Cocaine
23.01.2006., 21:17
Jel zna netko točno kolke su carine na bijelu tehniku? Ima toliko dezinformacija svuda, netko veli ne plaća se do 100$, netko veli 200$ etc. Ajde ako netko zna pouzdano neka napiše.
matinee
24.01.2006., 21:29
znam da je na elektroniku 0%, za ostalo ne znam, sorry
da lee boor
31.01.2006., 14:33
uzmi Narodne novine od 5 ili 6. prosinca 2005.
u njima je izašao novi zakon o carinskoj tarifi pa unutra pogledaš kolika je carina na točno specificiranu vrstu proizvoda i sa određenog tržišta.
cool
hrexpat
13.02.2006., 06:30
Dobio sam ponudu za rad u inozemstvu (na 3 godine) za stranu kompaniju u drzavi koja nema porez na dohodak (middle east). RH nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog operezivanja s tom drzavom. Da li i dalje ostajem porezni obveznik u RH? U zakonu se spominje nekakvo "nacelo svjetskog dohotka"?
Dobio sam ponudu za rad u inozemstvu (na 3 godine) za stranu kompaniju u drzavi koja nema porez na dohodak (middle east). RH nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog operezivanja s tom drzavom. Da li i dalje ostajem porezni obveznik u RH? U zakonu se spominje nekakvo "nacelo svjetskog dohotka"?
Tamo sigurno neces placati porez,a kodnas ga isto tako nemoras placati jedino ako imas neizmjernu zelju za tim.Otvoris si racun u nekoj susjednoj drzavi i na njega saljes placu.
Manje vise nece ti niko nista,jedino ako te neko od ljubomornih susjeda prijavi poreznoj.
hrexpat, ja pratim ovu temu po par foruma, kud ti tu i ja za tobom:zubo:
Znaš što mi nije jasno, evo u mojoj okolini pomorci na stranim kompanijama pomalo drhte. Naime, nitko ne prijavljuje, a sve se nešto šuška da bi moglo biti jada.
Jesi saznao što novo? (zlobnih susjeda imamo hvala bogu:mad: ) Nama je Slovenija predaleko za otvoriti račun, u Bosni te snime i kad na wc odeš, tako da nemamo neke pametne opcije.
ne shvaćam.
Npr. ako sam neku lovu zaradio u nekoj zemlji, problem te zemlje je da mi naplati porez, zašto bih plaćao u drugoj.
Recimo da zelim iz Njemacke (Hamburg) uvest 300 kg praha (soka ili kakaaa ili proteinskog praha, ....) i njihova cijena je cca 3000 eura. Koliko bi me otprilike kostalo da to dodje tu u Hrvatsku. Znaci, porezi, prirezi, davanja, uzimanja, bla bla bla...
Ako ista znaci, firma je nova, tek otvorena (prva godina poslovanja).
Hvala puno!
matinee
26.04.2006., 13:54
moraš angažirat špeditera.
cijena prijevoza se određuje prema broju paleta, obujmu, težini, ovisi. porez ti je 22% na deklariranu vrijednost, prireza nema (prirez postoji samo kod dohotka). postoji li carina ili ne i kolika ako postoji, reći će ti špediter nakon što mu kažeš o kakvoj robi je točno riječ.
Cocaine
24.09.2006., 01:20
Htio bih kupiti slušalice izvana,hoće li mi lupiti i pdv i carinu ili samo carinu?Koliko je uopće carina?
zgubidan
24.09.2006., 09:30
Htio bih kupiti slušalice izvana,hoće li mi lupiti i pdv i carinu ili samo carinu?Koliko je uopće carina?
Ako kupuješ samo jedne za sebe, nitko ti to neće ni pogledati na carini, ali ako želiš biti sto posto siguran raspakiraj ih kao da ih koristiš sto godina.
Ako uvoziš veću količinu pdv ti je zajamčen i to od 22%. Za carinu bi trebalo vidjeti.
oko_zeleno
13.11.2006., 11:53
Ako to ne spada pod gospodarstvo, neka moderatori presele tam kam treba ići!
Dakle, s obzirom na velike razlike u cijeni guma u Zagrebu i u Sloveniji, gume sam kupila u deželi i sada slijedi priča o ponašanju naših carinika, koji sada u nedostatku dokaza vrše psihološki pritisak.
Naime, carinik me dvadeset minuta uvjeravao da sam gume kupila u Sloveniji, da on zna da sam prijavljivala povrat poreza, da će on provjeriti jel sam ja stvarno kupila gume u zagrebu kako sam i tvrdila i da trebam imati račun o kupljenim gumama i nositi ga okolo sa sobom. Jest, gume su kupljene u Sloveniji, ali zašto se služi takvim "lažima" kad i sam zna da nemože nigdje provjeriti gdje su gume kupljene. I nakon kaj mi je digao tlak i prekopao cijeli auto u potrazi za računom, kojeg naravno nije našao, vratio mi je dokumente, zahvalio se i pustio me preko carine.
Znam da netko vjerojatno i popusti, ali zašto se upuštaju u takvo nešto bez odgovarajućih dokaza?
Dakle, s obzirom na velike razlike u cijeni guma u Zagrebu i u Sloveniji, gume sam kupila u deželi i sada slijedi priča o ponašanju naših carinika, koji sada u nedostatku dokaza vrše psihološki pritisak.
Naime, carinik me dvadeset minuta uvjeravao da sam gume kupila u Sloveniji, da on zna da sam prijavljivala povrat poreza, da će on provjeriti jel sam ja stvarno kupila gume u zagrebu kako sam i tvrdila i da trebam imati račun o kupljenim gumama i nositi ga okolo sa sobom. Jest, gume su kupljene u Sloveniji, ali zašto se služi takvim "lažima" kad i sam zna da nemože nigdje provjeriti gdje su gume kupljene. I nakon kaj mi je digao tlak i prekopao cijeli auto u potrazi za računom, kojeg naravno nije našao, vratio mi je dokumente, zahvalio se i pustio me preko carine.
Znam da netko vjerojatno i popusti, ali zašto se upuštaju u takvo nešto bez odgovarajućih dokaza?
Čuo sam da Slovenci dojavljuju našima za svaki povrat poreza.
A gdje je bio racun? ;) :zubo:
Naime, i sam bih trebao nove gume :cerek:
Postoji mogucnost da im slovenski carinici dostave dokumente o potvrdenom povratu poreza, ali kako su carinici balkanskih drzava lijene vucibatine onda im je lakse pokusati zastrasiti ljude u nadi da ce priznati po metodi APP. Na zalost ti tu nista ne mozes, on te moze maltretirati koliko hoce na granici i pretumbavati, ali kad nista ne nade onda mu je jedini izbor upravo ovo sto je i napravio. Vratio dokumente, pozdravio te i pustio. A u sve to se upusta valjda zato sto mu je bilo dosadno u tom trenutku.
U prilog teoriji o lijenim vucibatinama ide cinjenica da carinici nikad u tzv bijelom strajku nisu izdrzali duze od pola dana do jedan dan. Za one koji ne znaju bijeli strajk je kada carinici doista rade svoj posao pa cak i pretjeruju u tome. Tocnije, pregledavaju detaljno svako vozilo koje ulazi u drzavu.
oko_zeleno
14.11.2006., 15:02
A gdje je bio racun? ;) :zubo:
Naime, i sam bih trebao nove gume :cerek:
Račun sam stavila u cipelu :top:
manticore
14.11.2006., 20:38
Neki su decki sa news.skijanje.hr dobili cestitku Ministarstva financija nakon odredjenog vremena zbog takvog nacina unosa robe.
Hrvatska i Slovenija imaju potpisan Sporazum o prijavljivanju ovjerenih obrazaca za povrat poreza, pa sad moli Boga da ne dobijes i kaznu za carinski prekrsaj
dolinajabuka
14.11.2006., 23:30
zanimljivo kako neki vole pravnu državu samo kad njima paše
A kolika je razlika u cijeni
oko_zeleno
16.11.2006., 07:45
Razlika u cijeni je velika, 600 kn!
Za to se dobije još jedna guma i još ti ostane!
oko_zeleno
16.11.2006., 07:50
Neki su decki sa news.skijanje.hr dobili cestitku Ministarstva financija nakon odredjenog vremena zbog takvog nacina unosa robe.
Hrvatska i Slovenija imaju potpisan Sporazum o prijavljivanju ovjerenih obrazaca za povrat poreza, pa sad moli Boga da ne dobijes i kaznu za carinski prekrsaj
Pitanje je samo koliko se tog sporazuma i pridržavaju. Jer ne vidim koji bi tu bio interes Slovenije. Naime, da oni tako prijavljuju sve koji su ovjeravali obrazac za povrat poreza, više nitko nebi išao u Sloveniju kupovati. Zar ne?
Smanjili bi promet u svojoj zemlji, a Hrvatskoj bi omogućili da ima veći prihod od carina i PDV-a.
Pitanje je samo koliko se tog sporazuma i pridržavaju. Jer ne vidim koji bi tu bio interes Slovenije. Naime, da oni tako prijavljuju sve koji su ovjeravali obrazac za povrat poreza, više nitko nebi išao u Sloveniju kupovati. Zar ne?
Smanjili bi promet u svojoj zemlji, a Hrvatskoj bi omogućili da ima veći prihod od carina i PDV-a.
a i ne bi im bila gužva po zimi pa bi mogli ostati u toplim kućicama.
Ocito sam ja sam bas naletio na jednog slovenskog carinika kojem se radilo. Kupio sam neke stvari u iznosu od 600EURa i htio potvrditi carinu na izlasku iz Slovenije.
Carnik je pregledao racun i robu i rekao mi da mi on moze pecatirati papire ali kako je iznos veci od 400EURa duzan je obavjestiti telefonom kolege na hrvatskoj carini o tome kako cu sa robom u iznosu od 600EURa uci hrvatsku.
Rekao mi je da mu je zao ali da je takav propis te da isto vrijedi i za slovence kad izlaze iz hrvatske. Da mi je iznos bio manji od 400EURa u tome slucaju ne bi (jer im je navodno tako u propisu) zvao hrvatsku carinu.
Mozda ljudi ne kupuju uglavnom preko tog iznosa pa zato nemaju problema sa time na granici...
oko_zeleno
17.11.2006., 07:51
Znači propis ipak vrijedi, ali je limit 400 EUR-a. Dobro da znam za slijedeći put :top:
Tako je. Pitao sam bas da budem siguran jednog prijatelja koji pozna neke carinike i rekao mi je da je tako. On uvijek kupuje gume u Sloveniji i da bi dobio povrat poreza a izbjegao da ga uhvati taj propis kupuje uvijek gume u dva para, dva po dva jer je iznos za dva komada ispod 400EURa a da kupuje komplet bio bio preko toga. Zaleti se dva puta u tjedan ili dva dana i tako rijesi taj problem...
oko_zeleno
17.11.2006., 12:40
Moj je račun bio nekih 250 EUR tako da sam sigurno u granicama dozvoljenog :top:
Ali vidiš dobra je ideja ovako ići na dva puta!
dolinajabuka
18.11.2006., 08:32
Moj je račun bio nekih 250 EUR tako da sam sigurno u granicama dozvoljenog :top:
Ali vidiš dobra je ideja ovako ići na dva puta!
evo ovako,da razjasnim pošto radim na carini(nemojte me sad popljuvat :zubo: )
ti sa svojim računom od 250eur nisi u granici dozvoljenog nego si debelo premašila dozvoljeni limit od 300 kn koliko smiješ prenositi preko granice.
taj limit ti iznosi 300 kn po osobi i računu tako da ako kupiš dvije gume u slo i platiš to npr 100eur, a vas je u autu 2,3,4 ili 100 osoba, a povrat poreza glasi na tebe ti plačaš carinu i pdv na ukupni iznos.ako carinik posumnja da si ti kupila gume u slo. on može bez obzira na jednu ili dvije gume ili više nazvati slovenca i ovaj će mu reći na koliko si ti love ovjerila povrat pdv pa će se potruditi da ti nađe taj tvoj skriveni obrazac pa makar te skinuli do gola(naravno da to rade kolegice:) )
slovenac javlja za veće iznose ali bez obzira na to mi možemo njih nazvati u bilo koje doba i provjeriti dali si ovjeravala pdv.ako nisi znala čim ti kažeš da nemaš ništa za prijaviti a carinik ti nađe skriveni račun plačaš 500kn mandatnu kaznu i na robu carinu i pdv,a ako račun iznosi preko 5000 kn to ti je car.prekršaj pa ti se roba oduzima itd itd
dajte se ljudi malo informirajte o zakonima carinske službe
imaju li ti zakoni negdje na webu?
dolinajabuka
18.11.2006., 10:42
imaju li ti zakoni negdje na webu?
www.carina.hr
Da li je netko mozda razmisljao o tome da prijavi gume koje je kupio hrvatskoj carini pri ulasku u zemlju?
Evo ja sam se prosle zime odlucio na taj nevjerojatan potez za ove prostore. Otisao u Sloveniju, kupio gume, trazio formular za povrat poreza, potvrdio ga i na ulasku u hrvatsku prijavio gume carini. S obzirom da se radi o proizvodu iz EU, nisam platio carinu nego samo PDV sto je 22%. Slovenci su mi vratili skoro taj isti novac i zapravo sam nekoliko desetaka kuna razlike platio na regularnu cijenu gume koja je kostala oko 250 kn sa popustom za gotovinu. Istu bi u Hrvatskoj platio 400 kn.
Nisam nikoga ostetio za nista, a prosao sam jeftinije.
Sjecam se da je prije postojalo neko pravilo da se moze uvesti u zemlju dijelova za automobil vec stavljenih na autu u vrijednosti od 300 dolara. Da li netko zna postoji li jos uvijek ta stavka ili je izbrisana?
Bas sam neki dan pricao s prijateljem. Sto da ti se dogodi da ti netko npr. izbusi sve gume ili dvije gume u nekoj stranoj zemlji i primoran si kupiti novu ili nove jer jednostavno nemas izbora? Isto vrijedi za bilo kakav drugi kvar na automobilu koji ga ucini nepokretnim. Tada sam se sjetio tog pravila koje je vjerojatno uvedeno za takve situacije, ali pretpostavljam da nije prezivjelo dorade carinskih zakona.
banderas
18.11.2006., 11:56
ti sa svojim računom od 250eur nisi u granici dozvoljenog nego si debelo premašila dozvoljeni limit od 300 kn koliko smiješ prenositi preko granice.
taj limit ti iznosi 300 kn po osobi i računu tako da ako kupiš dvije gume u slo i platiš to npr 100eur, a vas je u autu 2,3,4 ili 100 osoba, a povrat poreza glasi na tebe ti plačaš carinu i pdv na ukupni iznos.ako carinik posumnja da si ti kupila gume u slo. on može bez obzira na jednu ili dvije gume ili više nazvati slovenca i ovaj će mu reći na koliko si ti love ovjerila povrat pdv pa će se potruditi da ti nađe taj tvoj skriveni obrazac pa makar te skinuli do gola(naravno da to rade kolegice:) )
slovenac javlja za veće iznose ali bez obzira na to mi možemo njih nazvati u bilo koje doba i provjeriti dali si ovjeravala pdv.ako nisi znala čim ti kažeš da nemaš ništa za prijaviti a carinik ti nađe skriveni račun plačaš 500kn mandatnu kaznu i na robu carinu i pdv,a ako račun iznosi preko 5000 kn to ti je car.prekršaj pa ti se roba oduzima itd itd
A ako se uopće ne traži povrat poreza na slovenskoj strani? Mislim, to je ipak manja stavka u cijeloj priči, nitko ne ide tamo kupovat gume da bi vratio DDV, nego zato što su za red veličine jeftinije.
dolinajabuka
18.11.2006., 14:24
A ako se uopće ne traži povrat poreza na slovenskoj strani? Mislim, to je ipak manja stavka u cijeloj priči, nitko ne ide tamo kupovat gume da bi vratio DDV, nego zato što su za red veličine jeftinije.
ak nisi ovjerio povrat poreza ne mogu ti ništa,reci da si kupio u zg i traži neka nazovu slovence da te što manje zadržavaju na grani
pastelica24
20.11.2006., 00:02
može li mi netko molim vas pojasniti pobliže neke stvari vezane za uvoz
otvorila bih obrt ili d.o.o za prodaju kozmtike i kozmetičkih proizvoda parfema itd.
pronašla sam stranog zastupnika za proizvode firme čije bih proizvode prodavala jer u hrvatskoj ga nema
Kako bi se prijenos te robe obavljao (prijava ,carina...)i ine stvari vezane uz to
molim vas pomozite jeli to uopće izvedivo
Usput, znaš li koliko novca treba da bi neki kozmetički proizvod dobio sve papire da dođe do polica?
oko_zeleno
20.11.2006., 10:15
Hvala na informacijama. Znači ja sam još i dobro prošla!
Ali nikad mi neće biti jasno, zašto onda kad carinici to sve mogu, i ne izrealiziraju, kad su gotovo sigurni da ih muljaš! Nego ti sve to lijepo izreferiraju, i onda te na kraju puste, tako da sve ono kaj su rekli da mogu napraviti, pada u vodu!
Znači da su i oni u prekršaju jer ne poštuju zakone kojima su propisani postupci u slučaju postojanja sumnje na nedopušteni unos robe!
pastelica24
20.11.2006., 22:28
Usput, znaš li koliko novca treba da bi neki kozmetički proizvod dobio sve papire da dođe do polica?
:confused: :confused: :confused: :confused:
:confused: :confused: :confused: :confused:
Pa, recimo ako se želiš baviti kozmetikom, trebaš se snalaziti s ovakvim stvarima:
V. KOZMETIČKI PROIZVODI
Članak 33.
Kozmetičkim proizvodom, u smislu ovoga Pravilnika, smatra se svaka tvar ili pripravak namijenjen za stavljanje u doticaj s različitim dijelovima ljudskog tijela (koža, kosa, nokti, usnice i vanjski spolni organi) ili sa zubima i sluznicom usne šupljine i to isključivo ili pretežito radi njihova čišćenja, parfimiranja, i/ili zaštite i održavanja u dobrom stanju, mijenjanja njihova izgleda i/ili korekcije tjelesnih mirisa.
Pod proizvodom stavka 1. ovoga članka smatra se proizvod namijenjen za svakodnevnu ili povremenu uporabu tijekom čitavog života.
Proizvod stavka 1. ovoga članka koji se stavlja u promet ne smije biti, ako se primjenjuje prema predviđenom načinu uporabe, štetan za zdravlje niti neposredno nakon uporabe, niti na dulje vrijeme.
Skupine proizvoda stavka 1. ovoga članka navedene su u Listi I. – VRSTE KOZMETIČKIH PROIZVODA, koja je tiskana uz ovaj Pravilnik i njegovim je sastavnim dijelom.
Članak 34.
Kozmetički proizvodi mogu se stavljati u promet samo u ambalaži koja omogućava pravilnu uporabu i zaštićuje zdravstvenu ispravnost proizvoda.
Članak 35.
Svaki kozmetički proizvod koji se stavlja u promet mora biti deklariran.
Deklaracija proizvoda stavka 1. ovoga članka mora sadržavati:
1. naziv i/ili vrstu proizvoda, te naziv i sjedište proizvođača, odnosno pravne i fizičke osobe koja proizvod stavlja u promet; iste oznake mora sadržavati i skupna pakovina;
2. nominalni sadržaj u vrijeme pakiranja izražen u jedinicama mase ili volumno, osim za pakovanja manja od 5 grama ili 5 mililitara, pakovanja za jednokratnu uporabu, kao i za proizvode koji se prodaju kao veći broj komada u jediničnom pakovanju s time da je naznačen broj komada;
3. rok trajanja za proizvode čije je trajanje manje od 30 mjeseci; rok trajanja navodi se na primarnoj i sekundarnoj ambalaži, na ovaj način: »Najbolje uporabiti do kraja...«, a zatim točan mjesec i godina isteka roka ili datum proizvodnje i rok uporabe proizvoda ili upozorenje na mjesto na ambalaži na kojem je označen rok trajanja; za proizvode čiji najmanji rok trajanja iznosi više od 30 mjeseci nije potrebno navoditi rok trajanja;
4. posebne uvjete čuvanja, ako je potrebno;
5. uvjete primjene i upozorenja navedene u Listama III., IV., VI. i VII. koji su tiskani uz ovaj Pravilnik i njegovim su sastavnim dijelom; tamo gdje to zbog veličine pakovanja nije moguće, uvjete primjene i upozorenja potrebno je napisati na posebnom listu, koji je sastavni dio pakovanja, a na ambalaži samo skraćenu informaciju za upozorenje potrošaču;
6. broj proizvodne šarže ili kontrolni broj koji je označava; kada to zbog veličine pakovanja nije moguće, oznaka se stavlja na sekundarnu ambalažu;
7. sastav proizvoda tj. popis sastojaka prema padajućem udjelu u proizvodu pisan INCI-nazivljem (INCI – International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) s time da se kod sastojaka čije se djelovanje posebno naglašava u nazivu proizvoda, mora navesti i njihova količina izražena u postocima ili mjernim jedinicama; dodana bojila navode se oznakama C.I. (Colour Index number) sukladno navodima Liste IV., koja je sastavnim dijelom ovoga Pravilnika; kod proizvoda za uljepšavanje i bojenje usnica, područja oko očiju, lica i tijela, kose i noktiju (tzv. dekorativna kozmetika), bojila se navode skupno za pojedinu seriju s oznakom +/-; ukoliko je količina pojedinih sastojaka, uključujući i bojila, manja od 1%, nije ih obvezno navoditi prema padajućoj koncentraciji; mirisi i aromatske kompozicije te njihove sirovine navode se riječima »Parfume« ili »Flavour«, a voda riječju »Aqua«. Obzirom na moguće kontaktne alergijske reakcije mirisnih sirovina uputno je navesti ih u okviru sastojaka radi mogućnosti izbjegavanja primjene proizvoda s takvim sastojkom za potrošača koji je sklon alergijama, kao i lakšeg dijagnosticiranja i odabira terapije. U tom smislu u Listi III. – OGRANIČENO DOPUŠTENE TVARI određuje se za koje tvari i u kojem ih je slučaju obvezno navesti na ambalaži.
Sastojcima kozmetičkih proizvoda, u smislu ovoga Pravilnika, ne smatraju se dopuštena onečišćenja sirovina, dodaci koji se koriste u tehnološkom procesu proizvodnje, a ne nalaze se u gotovom proizvodu, te otapala ili nosači mirisa i aroma.
Obvezni podaci u okviru deklaracije mogu se kod malih pakovanja (npr. proizvodi za usnice) ili pakovanja nepraktičnog oblika (npr. kuglice za kupanje) navesti na posebnom letku, pričvršćenom za proizvod ili uloženom u sekundarnu ambalažu ili simbolom ruke prikazanom u Prilogu 2. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegovim je sastavnim dijelom, a koji označava dostupnost podataka o proizvodu u okviru deklaracije na zbirnom pakovanju.
Kozmetički proizvodi čije djelovanje ovisi o pravilnoj primjeni (proizvodi za hladno trajno kovrčanje, depilatori, boje za kosu, kolor šamponi, neutralizatori i sl.) moraju imati priloženu uputu za uporabu, a proizvodi koji se stavljaju u promet u aerosolnom pakovanju i upozorenje o opasnostima koje mogu nastati zbog nepravilnog rukovanja pri uporabi.
U uputi za uporabu proizvoda za hladno trajno kovrčanje, proizvoda za uljepšavanje i bojenje kose te depilatora mora se navesti način uporabe i način pokusa na preosjetljivost, i to:
1.) za proizvode za hladno trajno kovrčanje:
»Komadićem vate preparat nanijeti na kožu vlasišta iza uha. Nakon 20 minuta proizvod dobro isprati vodom. Ako nakon 24 sata na tom dijelu kože ima promjena (crvenilo, oteklina, svrbež), proizvod se ne smije koristiti.«
2.) za proizvode za bojenje kose:
»Malu količinu kreme, pripremljene prema uputi, nanijeti na kožu vlasišta iza uha. Nakon 30 minuta kremu odstraniti vatom ili isprati vodom. Ako nakon 24 sata na tom dijelu kože ima promjena (crvenilo, oteklina, svrbež), proizvod se ne smije koristiti.«
3.) za depilatore:
»Malu količinu depilatora nanijeti na unutarnju stranu podlaktice. Nakon 10 minuta isprati vodom. Ako nakon 24 sata na tom dijelu kože ima promjena (crvenilo, oteklina, svrbež), depilator se ne smije koristiti.«
Proizvodi za hladno trajno kovrčanje ne smiju se stavljati u promet niti isporučivati potrošačima bez neutralizatora.
Članak 36.
Kozmetički proizvodi, prema ovom Pravilniku, dijele se prema primjeni na:
a) proizvode koji dolaze u dodir sa sluznicom (proizvodi iz skupine A);
b) proizvode koji ostaju dulje vrijeme na koži (proizvodi iz skupine B);
c) proizvode koji se nakon kratkog vremena odstranjuju s kože ili kose, koriste se za uljepšavanje, njegu i bojenje kose, odnosno noktiju (proizvodi iz skupine C).
Pod proizvodima koji dolaze u dodir sa sluznicom (proizvodi iz skupine A) smatraju se:
1. proizvodi za čišćenje i njegu zubi i usne šupljine;
2. proizvodi za učvršćivanje zubnih proteza;
3. proizvodi za uljepšavanje, bojenje i zaštitu usnica;
4. proizvodi za uljepšavanje i bojenje područja oko očiju;
5. proizvodi za intimnu higijenu.
Pod proizvodima koji ostaju dulje vrijeme na koži (proizvodi iz skupine B) smatraju se:
1. proizvodi za njegu i zaštitu kože i vlasišta;
2. proizvodi za izbjeljivanje i tamnjenje kože;
3. proizvodi za bojenje i uljepšavanje lica i tijela;
4. proizvodi za parfimiranje tijela;
5. dezodoransi i antiperspiransi (sredstva za smanjenje znojenja).
Pod proizvodima koji se nakon kratkog vremena odstranjuju s kože ili kose ili se koriste za uljepšavanje, njegu i bojenje kose ili noktiju (proizvodi iz skupine C) smatraju se:
1. proizvodi za pranje i čišćenje lica i tijela;
2. proizvodi za brijanje i depiliranje;
3. proizvodi za pranje i njegu kose;
4. proizvodi za bojenje i uljepšavanje kose;
5. proizvodi za bojenje, njegu i uljepšavanje noktiju.
Ima toga dosta... Deklaracije, dozvole, prijevodi uputa...
pastelica24
22.11.2006., 18:14
to je sve uređeno ti proizvodi se prodaju u gotovo svim zemljama eu
ali me zanima carina i tarifa na te proizvode moram li unajmiti špeditera ili mogu sama uvoziti te proizvode pošto to ne bi bila količina veća od 1000-2000 komada po pošiljci
Spediter, naravno. Spediter je obavezni posrednik izmedju tvoje firme i carine. Imas ih koliko hoces na Zitnjaku ili Jankomiru. Njihove usluge nisu skupe. Oni ce ti reci, po statiscikom kodu ili opisu proizvoda koji uvozis, kolika je carina.
cezar xxx
29.11.2006., 14:46
Bok svima
Molio bih pomoć od onih koji se u takve stvari kuže
Planiram iz poljske uvesti dio za bicikl,ramu tj okvir ako neko nezna, u vrijednosti 2200 kn tj 300E
njihova dostava je besplatna,od te tvrtke mislim,valjda do hrvatske granice
sad kakve ja sve papire trebam da to ocarinim i platim sva ta prokleta davanja.
ako itko zna kako se računa carina na takvu robu
to bi spadalo valjda pod čelik,šuplji zavareni profili od čelika ili sl.
dajte pomozite jer ne znam di da uopće pitam.pošaljem na mail od carine naravno
nitko ne odgovori i sl.
hvala
Filip Cesar
Randall Flagg
23.12.2006., 16:50
Znam da je ovo bilo 1000 puta :zubo: ,i da je nema carine i pdv-a na knjige,ali zanima me da li to pravilo vrijedi do određenog iznosa ili mogu naručiti 10 knjiga ukupne vrijednosti 150$ i očekivati da mi carina i pdv neće biti naplaćeni.
Nema, makar naručio 1000 $.
Randall Flagg
23.12.2006., 18:23
Nema, makar naručio 1000 $.
ok.hvala :top:
extreme
19.01.2007., 10:38
htjela bih kupit ak. gitaru preko ebaya pa me zanima hoće li mi naplatit naši carinu? i ako pošiljatelj napiše da je GIFT? Ako netko zna nek se javi!
ElPresidente
20.01.2007., 02:42
Ja sam naručio cca 15 stvari preko E-baya i nisam nikad platio porez. S tim da su to bile manje stvari. Ide otprilike ovako:
Možeš proći bez ikakvih davanja ako imaš posebnu sreću. Ipak, češće te zahvati carina, pogotovo ako je paket velik. Carina je od 0 do 10%, kako se kojem cariniku prohtije (na cijenu s dostavom). PDV je 22% na ovako izračunati iznos i obavezan je. Uz to ide taksa od cca 70kn.
Puno sreće, nadam se da te ne ožene!
John Doe
05.02.2007., 13:02
dobar dan.
frenad i ja planiramo kupit neke uređaje sa nekog fake lopovskog sitea koji se eto bavi prodajom opreme za vrlo niske cijene. njihova šema dostave je door to door, ali mi očito moramo platit neku carinu il neš.
ovo je taj hoax site: verri čip staf (http://www.shopbestelectronics.com/index.php)
dakle, kolko trebamo platit, kad, zašto, sve.
uređaji su as follows:
- igraća konzola
- didjitalni fotoaparat
istovremeno, ako je ITKO imao iskustva sa ovima, nek javi.
unaprijed hvala :cerek:
dobar dan.
frenad i ja planiramo kupit neke uređaje sa nekog fake lopovskog sitea koji se eto bavi prodajom opreme za vrlo niske cijene. njihova šema dostave je door to door, ali mi očito moramo platit neku carinu il neš.
ovo je taj hoax site: verri čip staf (http://www.shopbestelectronics.com/index.php)
uređaji su as follows:
- igraća konzola
- didjitalni fotoaparat
Moja preporuka ti je da ne ulazis u te poslove jer 95% je prevara.
Ovaj sajt je totalna prevara jer sam vidio slicne sajtove pa ima barem 30 puta.
Pozdrav
david_zg
08.02.2007., 22:12
Pozdrav...
našao sam jedan DVD player na internetu koji si mislim kupiti. Cijena mu je 120 eura. Mene zanima da li će mi lupit porez na carini na taj DVD player i ako hoće - koliko otprilike? :confused: Uvoz iz USA (ako je bitno).
Moja preporuka ti je da ne ulazis u te poslove jer 95% je prevara.
Ovaj sajt je totalna prevara jer sam vidio slicne sajtove pa ima barem 30 puta.
Pozdrav
Nemozes to bas tako lupnuti!
zasto prevara???
S ove strane gldajuci nemozes znati nikako da je prevara, sve uredno prijavljeno i napisano,nigdje ne fali ni dlacica.
Cjene isto nisu "tako" niske da bi se reklo da varaju...
dobar dan.
uređaji su as follows:
- igraća konzola
- didjitalni fotoaparat
Iskustva s njima nemam, izgleda skroz normalno, ne previse jeftino...
Placanje karticama i paypal-om su ukinuli i primaju ispod 2,000 dolara samo Western Union. Najmanja narudba ti je 600 dolara i slanje ne naplacuju.
I kad sve zbrojis...Western Union ce te na 600 dolara kostati barem 60 + carina na tu robu najmanje 60 + riziko kojeg spominje Jozofx(rizik vijek postoji:) )= neisplativo! Ili???
r.kubica
11.02.2007., 23:16
Ako kupuješ samo jedne za sebe, nitko ti to neće ni pogledati na carini, ali ako želiš biti sto posto siguran raspakiraj ih kao da ih koristiš sto godina.
Ako uvoziš veću količinu pdv ti je zajamčen i to od 22%. Za carinu bi trebalo vidjeti.
PDV neće platiti 22%, već po onoj stopi koja se primjenjuje u zemlji u kojoj je kupio te slušalice. Primjerice, ako se radi o Sloveniji, platit će ga 18%.
matek2h
12.02.2007., 19:56
Ovo ti je sluzbeni odgovor carine na pitanje online shoppinga
Što je istina, jer kako kaže Sanja Crnković iz Carinske uprave RH, na cijenu robe i poštarine plaća se carina, PDV i poseban porez ako se radi o robi koja podliježe naplati tog poreza. Razlika je jedino u tome što se na pošiljke male vrijednosti (do 300 kuna) obračunava upravna i carinska pristojba u fiksnom iznosu, a na pošiljke veće vrijednosti primjenjuje carinska tarifa.
Nameti se ne naplaćuju za knjige pa će ono što platite web dućanu biti i jedino što ćete morati izdvojiti za njih. Carina i PDV ne naplaćuju se i kada kao fizička osoba iz inozemstva primate dar u vrijednosti do 300 kuna. Međutim, carinik procjenjuje da li se radi o daru ili ne.
Na sve ostalo što kupite na internetu dužni ste platiti PDV i carinu, a ako prođete bez carine, imali ste - sreće.
Pobrano sa wareza!!!
carinse stope!!!
http://www.carina.hr/ActInternet/MainFrame/AplMainFrame.aspx
potepuh
16.02.2007., 16:25
Pozdrav...
našao sam jedan DVD player na internetu koji si mislim kupiti. Cijena mu je 120 eura. Mene zanima da li će mi lupit porez na carini na taj DVD player i ako hoće - koliko otprilike? :confused: Uvoz iz USA (ako je bitno).
David, pretpostavljam da znas, ali nije zgorega napomenuti, da na tom DVD playeru neces moci gledati DVD-e kupljene u Europi...
PDV neće platiti 22%, već po onoj stopi koja se primjenjuje u zemlji u kojoj je kupio te slušalice. Primjerice, ako se radi o Sloveniji, platit će ga 18%.
:visi:
Za obračun carine i ostalih carinskih davanja (trošarina, pdv ) carinik se mora poslužiti sa carnskom tarifom, debelom knjigom u kojoj su opisani svi proizvodi (žive životinje, biljke, umjetni materijali, strojevi itd.) na nekih 500-600 stranica. Opće carinske stope su uglavnom od 0-14 % . Za robu koja je porijeklom iz zemalja sa kojom Hrvatska ima gospodarski ugovor( BIH, Srbija, EU, EFTA...) uglavnom je carinska stopa umanjena od osnovne ili je uopće nema. Kao dokaz za porijeklo služi dokumenat EUR-1 ovjeren od strane carine od zemlje izvoznice ili propisana izjava na računu prodavatelja ovjerena sa potpisom odgovorne osobe koja vijedi do 6.000,00 EUR-a za vrijednost robe. Ako se carini na granici carinik može upotrijebiti opću carinsku stopu (10 %) plus pdv plus 50 kn državne pristojba u obliku biljega ili uplate u banci. Ako se paket prima poštom dobije se uglavnom od pošte carinjenja poštanska obavijest radi carinjenja i preuzimanja pošiljke.U stvari ima raznih kombinacija i najbolje je znati i imati što preciznije pitanje kako bi dobili i što precizniji odgovor. Najbolje je nazvati špeditera (međunarodni otpremnik) koji svaki dan carini uvozne i izvozne pošiljke te im je to kruh svagdašnji.
Morski.
22.02.2007., 16:03
Planiram kupiti HDD na ebayu.. Dosada nije bilo problema sa carinom,ali jel itko imao iskustva sa narucivanjem malo skupljih tehnickih stvari
hvala
helsinki
22.02.2007., 16:18
Bok svima
Molio bih pomoć od onih koji se u takve stvari kuže
Planiram iz poljske uvesti dio za bicikl,ramu tj okvir ako neko nezna, u vrijednosti 2200 kn tj 300E
njihova dostava je besplatna,od te tvrtke mislim,valjda do hrvatske granice
sad kakve ja sve papire trebam da to ocarinim i platim sva ta prokleta davanja.
ako itko zna kako se računa carina na takvu robu
to bi spadalo valjda pod čelik,šuplji zavareni profili od čelika ili sl.
hvala
Filip Cesar
nemaš brige za tvoj čelik nema carine,
Kaj se tiče procedure najvjerojatnije će ti oni to slat putem INTEREUROPE, LAGERMAXA, DHL-a ili drugih koji odma rade carinu i daju Poljacima povratni dokument o primitku tj potvrđeni EUR1 da je roba otiššla u drugu zemlju da bi si Poljaci opravdali račun koji su izdali bez PDV-a, onda ti kod nas plaćaš PDV špediciji koja ti je robu ocarinila, tj. gore navedeni dostavljači i oni plaćaju pdv državnom proračunu. Paket bi ti trebao doći do dostavljačevog distribucijskog centra dobiš obavijest da dođeš to tam podić i platit pdv i to bi trebalo bit to. Isto je ak ti šalju sa poštom, paket te čeka u pošti na carinskom odjelu. Sve je jako jednostavno
e to, a ti bi mijenjao gospodarski sustav, a sve tako brzo, jeftino i efikasno:)
helsinki
22.02.2007., 21:11
e to, a ti bi mijenjao gospodarski sustav, a sve tako brzo, jeftino i efikasno:)
gle edgar, radim u firmi koja se bavi prodajom uvoznih proizvoda , imam super primanja, siguran posao i dobru perspektivu, carina na sve proizvode koje prodajem je 0% i gledajući ste strane trebo bi zagovarat slobodnu trgovinu jer na taj način moja firma prosperira, ali jednostavno malo poludim kad se svi čude zakej imamo tak puno nezaposlenih i ispada da su Hrvati nesposobni, a stvarno imamo potencijala i teško mi pada da od svog blaga naše zemlje stranci imaju najveću korist, ali imaš i pravo nebi se s tim trebo zamarat kad nam i sami Hrvati kopaju jamu, nego se fokusirat na vlastitu egzistenciju
:top:
konačno si shvatio, vodi brigu o sebi i svojoj egzistenciji a ima onih koje plaćamo daamisle i rade glboalno
razor 4444
22.02.2007., 23:45
Zanima me ako kupim određenu pokretninu recimo u njemačkoj za recimo 100.000 eura koliko sam oslobođen njihovog poreza a koliko ga moram platit prilikom uvoza PDV + CARINA
Zanima me kolika je krajnja cijena za mene?
pa oni ti moraju prodati robu bez poreza
kod nas plaćaš carinu ak postoji i pdv22%
Valsimot
08.03.2007., 19:59
Molim pomoć
Više puta sam slao DVD-e sa ne službenim materijalom (bootlege)
u unozemstvo (obično - ne preporučeno) i plaćao 15kn poštarine.
Danas su mi rekli da moram platiti carinu i još neke
pristojbe i da to košta oko 53kn!!
Kako je to moguće?
Jel se carina plaća bez obzira radi li se o službenom ili praznom DVD-u??
BOK SVIMA
SVI KOJI NAMERAVAJU DA NARUCE BILO STA STO JE KOLICINSKI MALO ILI JE SAMO 1 KOMAD NEKA SE UNAPRED DODGOVORI SA PRODAVCEM DA NAPISE NA KUTIJI :
1.POKON (GIFT)
2.PRIMERAK (SAMPLE)
ZA OVAKE PROIZVODE VECINA DRZAVA NEMA CARINE NI PDV JER JE TO NEKOMERCIJALNI PROIZVOD
MOLIM APLAUZ
EHEHH
Gorgotron
01.04.2007., 22:31
Zanima me jedna stvar - ako trebam dobiti pismo iz inozemstva u kojem su neki povjerljivi dokumenti, hoce li ga otvarati na carini?
Uvijek sam bio uvjeren da ne, ali sad mi je rekao kolega da se na taj nacin moze svercati droga ... jest da to mogu bit samo jaaako male kolicine (1-2 grama), ali mogu biti! :)
pa me zanima jel otvaraju oni koverte?
splicanka4zagreb
02.04.2007., 08:46
Ovdje ti je sve objašnjeno: http://www.carina.hr/dokumenti/Carinjenje_postanskih_vijest.doc
.keskin.
27.06.2007., 08:59
Dali je istina da ako se uveze roba koja je Made in EU da je oslobođena carine ili da ima neke olakšice pri uvozu, bez obzira na količinu?
Ili to vrijedi samo za "kućne potrebe"?
Dali je istina da ako se uveze roba koja je Made in EU da je oslobođena carine ili da ima neke olakšice pri uvozu, bez obzira na količinu?
Ili to vrijedi samo za "kućne potrebe"?
Da, oslobodjena je carine.
Ako robu uvozi tvoja firma, moras imati jednu od 2 stvari:
- Izjavu o porijeklu ako je faktura ispod 6.000 €.
- EUR 1 certifikat ako je faktura iznad 6.000 €
U praksi se cesto izdaje EUR 1 certifikat ako je iznos fakture ispod 6.000 €.
Jednostavno, dobavljaci ne napisu izjavu, ili je ne znaju napisati.
EUR 1 ce ispuniti spediter na izlazu iz zemlje EU i kosta negdje oko 30€.
Niti izjava, niti EUR 1 certifikat nisu zezancija, vec ozbiljni dokumenti kojima se garantira da je roba EU porijekla. Svaki pokusaj prevare moze imati ozbiljne posljedica za izlaznog i uvoznog speditera, kao i za uvoznika.
Izjava se obicno pise na fakturi i ima svoj jednostavan oblik:
Mjesto, datum i ime i potpis osobe koja je napisala izjavu (...garantiramo da je roba EU porijekla...)
Bez izjave ili EUR 1 dokumenta nema oslobadjanja od carine ni u kom slucaju.
de mi molim te reci sta se to podrazumjeva pod eu robom ?
kako se smatra roba koja je kupljena u eu ali nije proizvedena u eu
hvala na odgovoru
de mi molim te reci sta se to podrazumjeva pod eu robom ?
kako se smatra roba koja je kupljena u eu ali nije proizvedena u eu
hvala na odgovoru
pa to je barem logički.naravno samo ako je proizvedeno u EU.
evo ti primjer,
tip od koga mislim kupiti robu uvozi iz kine u njem. (hamburg) tamo pakira u njem. pakovanje sa eu oznakom ?
sta bi to po tvome bilo ?
Amelie007
27.06.2007., 13:22
Ne plaća se carina ukoliko uvoziš iz Njemačke.
bez obzira što je zemlja porijekla Kina. najbolje bi bilo da saznaš od tvog tipa commodity code i pitaš nekog od špeditera da ti po tom broju točno vidi koja imaš sve davanja i ako imaš. ili odeš na web stranicu carinske uprave.
ma to je odgovor :-)
puno ti hvala
bez obzira što je zemlja porijekla Kina.
Nazalost, ovo je potpuno krivi odgovor.
Itekako ces platiti carinu.
Jos jednom. Carinu neces platiti ako je roba "made in EU" i za to imas medjunarodno valjani dokaz u obliku izjave na fakturi (do 6.000 € ili EUR 1).
Neka firma (npr. iz Njemacke) uveze robu iz Kine i onda u Njemackoj obavi "customs cleareance".
Plati carinu i to vrijedi za cijelu EU.
Ako se ta roba prosljedjuje u Hr. nitko ti nece napisati EUR 1. (posto roba porijeklom nije iz EU) i platit ces carinu.
evo ti primjer,
tip od koga mislim kupiti robu uvozi iz kine u njem. (hamburg) tamo pakira u njem. pakovanje sa eu oznakom ?
sta bi to po tvome bilo ?
prijatelju neistinito deklariranje proizvoda ti je težak prekršaj i za to će ti inspekcija maznuti ogromnu kaznu (ako te ulove).nemreš kupcu prodavati npr.tv da je proizveden u eu kad je proizveden u kini.merkatone je to nedavno radio kad je prodaval neke stolce kao da su proizvedeni u italiji ali su zaboravili izvadit upute na kineskom.kupci su bili veseli i vraćali im robu.
NemremSeSjetit
28.06.2007., 02:08
bez obzira što je zemlja porijekla Kina. najbolje bi bilo da saznaš od tvog tipa commodity code i pitaš nekog od špeditera da ti po tom broju točno vidi koja imaš sve davanja i ako imaš. ili odeš na web stranicu carinske uprave.
Ovo nije točno.
Kao što nije točno niti da je roba podrijetlom iz EU slobodna od carine.
Za svaku robu postoji određena stopa carine neovisno o podrijetlu (nekad je to 0%, a nekad xx%), a temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za svaku robu podrijetlom iz EU ili CEFTE, ali i iz zemalja koje su pripadnice nekih drugih trgovinskih organizacija, postoje povlaštene carinske stope, koje su manje od osnovne carinske stope za predmetnu vrstu robe.
Pa tako npr. za robu xy osnovna stopa može biti 20% i ona se primjenjuje ako se roba uvozi iz npr. Kine, Indije, USA itd., ali se za istu vrstu robe primjenjuje stopa npr. 5% ako je podrijetlom iz EU ili neke od zemalja CEFTE. Često je povlaštena stopa 0%, ali ne uvijek. Sve stope, osnovne i povlaštene, prema vrsti trgovinskih asocijacija, navedene su u carinskoj tarifi, koja se lako može naći na web-u, u NN.
Temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, carinske se stope za uvoz robe podrijetlom iz zemalja EU ili CEFTE (i nekih drugih trgovinskih organizacija za neke vrste robe) svake godine smanjuju prema unaprijed utvrđenoj dinamici, s tendencijom dostizanja stope 0% u trenutku pridruživanja Hrvatske Europskoj Uniji ili ranije (pa tako za neke vrste roba carinska stopa već jest 0% ukoliko je njeno podrijetlo EU).
Ako netko u Njemačkoj uveze gotovu robu iz Kine, podrijetlo te robe je Kina i na nju se ne primjenjuje povlaštena carinska stopa, nego osnovna.
Amelie007
28.06.2007., 09:04
Neka čovjek lijepo pita kada sazaba commodity code. i problem rješen.
NemremSeSjetit je, kao i obicno, vrlo precizna.
Da, velika vecina roba porijeklom iz EU je na carinskoj stopi 0%, ali ne sva.
Ovdje, ipak, nekako zbog jednostavnosti odgovora pokusavamo pretpostaviti da postavljac topica ima na umu uvoz najcescih stvari, poput cipela, slavina, kada ...
Da se ne desi, kao na topicu, "uvoz hrane" da krasan odgovor ode u vjetar.
Medjutim tocno je.
Ako uvozis zumbule ili tulipane (u stanju mirovanja :D) , porijeklom iz EU, carina ce biti 2,5%. (ako su u cvatu, carinska stopa je 4%).
http://www.carina.hr/ActInternet/MainFrame/AplMainFrame.aspx
Za robu je odgovoran direktno proizvođač koji uz fakturu prilaže Izjavu kojom potvrđuje uz krivičnu i materijalnu odgovornost da je sirovina korištena za izradu određene robe min. 51% od domaće sirovine (dakle ovisno o zemlji proizvodnje).
o komu čemu?
možda uz neku robu prilaže potvrdu o porijeklu sirovine, ali to su specifične robe, valjda
uglavnom, iz iskustva govoreći najbolje je dobavljača pitati:
a) tarifni broj (često su njemački i naši tarifni brojevi isti, ali ima razlika, to naši šprediteri znaju razlikovati - imaju neke usporedne tablice)
b) da li može izdati EUR1 ili na fakturu (ispod 6000€) staviti već navedenu izjavu
o porijeklu robe
navod da bez obzira na projeklo robe, a uvozi se iz EU ...da se ne plaća carina je apsolutno netočan
Dali netko zna kako ide promet paketima poštom iz Njemačke ili Austrije?
Trebao bi tamo naručiti nešto u jednoj trgovini, platiti online (100-1500 € -max.200€), a oni bi mi poslali paket u Hrvatsku.
Dali to može tako?
Dali se plaća carina/porez na to? Na koji način?
Molim Vas za odgovor. Dosta mi je važno jer tu ne mogu naći to što trebam (radi se o jednom elektroničkom uređaju, nadam se da to nije problem?), a nebi se volio uvaliti u probleme, pa da popušim lovu jer ne prolazi paket.........
Hvala :top:
Naravno da neces imati nikakvih problema prilikom uvoza.
Carina je najcesce 10% na vrijednost posiljke ukupno s troskovima transporta.
Na to onda ide porez od 22% i takse od oko 60kn.
Ako nemas racun uz posiljku carinski sluzbenik ce sam odrediti vrijednost robe. Ako je vrijednost robe na racunu sumnjivo mala, carinik ima pravo sam odrediti carinsku vrijednost. Moguce je da ce carina traziti da imas speditera sto dodatno kosta. Po vrijednosti robe koju si naveo, usluge speditera bi kostale oko 250 - 300 kn.
Postupak carinjenja mozes naci na ovoj stanici (http://www.carina.hr/cropostupak.htm#2)
Potrazi: Postupak carinjenja poštanskih pošiljaka
u praksi u Zg-u to je ozgledalo ovako (ima tome dosta mozda nije uptodateinfo):
roba ce ti stici na Carinu u Postu kod Gl. kolodvora. Placala se neka taksa prije pregleda (70 kuna). onda odes kod mrke babe koja ti procijeni carinu i porez i
to platis na salteru i podignes robu sa skladista. velim nije uptodate pa bi novi
prakticni info bio koristan.
E ovako, ja sam nedavno neke stvari naručio iz Njemačke. Proces je idući:
1. Uplatiš novce za taj proizvod u nekoj od banaka pri čemu moraš znati, da bez obzira koliko taj proizvod košta, banka uzima još 200 kn za transakciju
2. Kada u Njemačkoj sjedne novac, oni odmah šalju paket u RH
3. Paket stiže na poštu...odjel carina (Glavni željezniči kolodvor...ako si iz Zg-a) i ti dobivaš obavijest na kućnu adresu da ti je stigao paket
4. Odlaziš na poštu, plaćaš carinu, PDV i takse (mene je sve zajedno izašlo oko 400 kn za robu u vrijednosti 300 Eura) i dobivaš paket
Dakle...troškovi bi ti negdje trebali izgledati ovako:
max. 200 E (proizvod) + 200 kn (banka) + cca. 300 kn (troškovi pri preuzimanju paketa) = cca. 2000-2100 kn
Tako da dobro razmotri koliko ti je potrebno to što naručuješ...bilo bi ti isplativije kad bi imao nekoga u njemačkoj, da ti to kupi i pošalje autobusom...gdje su ti troškovi par eura za vozača! -(^_^)-
Mznatizeljna
16.08.2007., 17:43
Zanima ma ako netko od vas forumasa moze potvrditi da je carinska stopa na uvoz robe (tekstil) 0% zbog uzajamnog potpisanog sporazuma izmedju Turske i RH. To znaci da bi troskovi uvoza bili transport + PDV 22%, a carina 0% bez obzira na kolicinu? Veliko hvala unaprijed.
Načelno bi trebalo biti tako
ali, da budeš 100% sigurna, saznaj tarifni broj pa provjeri kod nekog špeditera
trosjed
29.08.2007., 19:19
Zelim da uvozim cokoladne proizvode iz Eu u Hr (naprimjer carinska oznaka 18069019). Ko od vas zna kako da dodjem do informacije o kvotama. Na Carina.hr i u NN.hr sam nasao informacije da je kvota 2400 tona, izvan kvote ima formula osnovna stopa-10% + 107,9 Eura za 100 kg.
Nigdje nisam mogao da nadjem informafije o tome kako da se prijavim na natjecaj za raspodijelu carinske kvote za cokoladne proizvode. Ko me moze malo gurnuti u pravome pravcu? Poslao sam mail na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, oni su me rekli da pogledam nn.hr
Thx!
Možda bi za početak trebao naći nekog špeditera pa se raspitati. Tu su Schenker, Zagrebšped, Intereuropa, Trast... ma ima ih mali milion pa biraj.
trosjed
29.08.2007., 19:24
Ma nasao sam speditera, oni su mi rekli da pitam u Ministarstvu.
Hvala na brzom odgovoru ;o)
Onda su ti špediteri neke neznalice... ili im se ne da raditi ako im nisi stalna stranka. A ako im jesi stalna stranka a ne žele ti pomoći onda mijenjaj dobavljača.
Tvoja adresa je zaista:
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
10000 Zagreb, Ulica grada Vukovara 78
Trebas ispuniti:
ZAHTJEV
za dodjelu određene količine robe za uvoz u okviru carinske kvote
Kad su te vec iz ministarstva uputili na narodne novine, probaj ovako:
Odi na: http://www.nn.hr/sluzbeni-list/sluzbeni/index.asp
Odi na: Pretrazivanje -> u tekstu
Dalje moras sam. Upisi sto trazis i citaj. Cokolada, carinske kvote....
Ako upises "čokolada" - pod brojem 6 trazilica izbacuje taj zahtjev za 2001 god.
trosjed
30.08.2007., 09:56
Pretrazio sam NN.hr bio vec, stvarni nisam mogao da nadjem nista o kvoti za cokoladu. Imaju natjecaji za raspodijelu kvota, ali na listi se ne nalazi cokolada. A i ja mislim da je spediter najbolje rijesenje za to. Zovemo ga danas opet, neka on to vidi.
Pogledao sam pod br. 6 ali kod mene nema nista o raspodijeli kvota i dokument nije iz 2001. Ako mi mozes direktan link poslati bio bih ti veoma zahvalan.
Hvala svima na odgovorima!
Ne podrzava direktni link. Stalno je ista adresa.
Evo cisto da vidis kako to izgleda. Potrazi broj 35 godina 2001
Narodne novine br.: 35 19.4.2001 Ispravak Uredbe o načinu raspodjele carinskih kvota za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode podrijetlom iz zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije za 2001. godinu
Potrazi na Googlu. "wto kvote za 2007 godinu". Ima i za prijasnje godine. Doduse, dobit ces zakone, mozda pomogne.
:Marek:
19.09.2007., 11:52
Jel postoji neka firma koja bi htjela preuzeti moju narudžbu iz SADa? Ima firmi koje svakodnevno naručuju stvari iz inozemstva i kojima je to mačji kašalj. A ja ću se napatiti k'o žuti i još će me nasamatiri ko mladog majmuna. Dogovorimo se za proviziju i ostalo!
sleepwalker74
19.09.2007., 14:13
Već dugo nisam na jednom mjestu pročitao toliko krivih informacija, savjutujem svima koji površno barataju materijom da bolje ništa ne pišu nego da čovijeka dovode u zabludu.
1. Plačanje carine u putničkom prometu(fizičke osobe)
Roba vrijednosti do 300 kn, a služi za potrebe domaćinstva oslobođena je davanja.
Za robu čija je vrijednost veća od 300 kn u putničkom prometu propisana je jedinstvena carinska stopa od 10%, PDV 22%, carinska pristojba 10 kn, i upravna pristojba 10 kn. Roba za koju na računu postoji izjava da je porijeklom iz EU ili zemalja potpisnica ugovora, carine nema pa ostaje za platiti PDV 22%, carinska pristojba 10 kn, i upravna pristojba 10 kn.
Uskračenom postupku u putničkom prometu moguće je oceriniti robu do ukupne vrijednosti 5 000 kn, ili ako je porijeklom iz EU i zemelja potpisnica ugovora do 1 200 EUR.
Za vrijedniju robu od gore nvedene potrebno je podnositi Jedinstvenu carinsku deklaraciju i cariniti u Carinskim ispostavam ovisno o mjestu boravaka.U tom slučaju primjenjuje se carinska tarifa
2. Poštanski promet
od plaćanja carine i PDV-a oslobođene su pošiljke koje fizička osoba iz inozemstva besplatno šalje fizičkoj osobi u Republici Hrvatskoj pod uvjetom da pošiljke nisu komercijalne naravi, te da ne prelaze ukupnu vrijednost od 300,00 kuna.
Pod uvozom nekomercijalne naravi podrazumijevaju se pošiljke:
koje su povremene naravi,,koje sadrže robu isključivo namijenjenu osobnoj uporabi primatelja ili njegove obitelji, a koja po svojoj vrsti i količini ukazuje da se ne radi o komercijalnom uvozu, koje pošiljatelj šalje primatelju bez plaćanja.
Primatelj pošiljke je fizička osoba
Kada poštansku pošiljku prima fizička osoba, a ne radi se o robi koja se ne podnosi carinarnici, podnosi se jedna od sljedećih isprava:
Poštansko-carinska deklaracija u sljedećim slučajevima:
kada je moguće primjeniti jedinstvenu carinsku stopu od 10%, Jedinstvena carinska stopa može se primjeniti samo u slučaju uvoza robe koju fizička osoba u Republici Hrvatskoj prima od fizičke osobe iz inozemstva, a pošiljka sadrži robu nekomercijalne naravi pod uvjetom da vrijednost robe ne prelazi 5.000,00 kuna.
kada se pošiljka djelomično oslobađa od plaćanja carine, odnosno kada se za robu do vrijednosti 300 kuna primjenjuje oslobođenje od plaćanja carine, a na ostali dio pošiljke se obračunava carina i porez, kada fizičke osobe uvoze sljedeću robu: CD, video i audio kazete, DVD i gramofonske ploče, uz primjenu propisane stope carine.
te pri primanju pošiljaka manje vrijednosti, neovisno o vrsti robe, pod uvjetom da su namijenjene isključivo za osobne potrebe primatelja, da se radi o jednostavnim robama koje je moguće tarifirati od strane carinskog djelatnika bez dodatnih isprava.
Poštansko-carinska deklaracija za robu može se podnijeti samo u slučaju kada je uz istu priložen račun, na kojem je navedena vrijednost robe, te također ako se pošiljka sastoji samo od gore navedenih roba. Ukoliko se radi o kombiniranoj pošiljci, odnosno da se ista sastoji od gore navedenih roba i roba za koju nije određeno podnošenje poštansko-carinske deklaracije, tada se za cjelokupnu pošiljku mora podnijeti jedinstvena carinska deklaracija.
Jedinstvena carinska deklaracija podnosi se u svim ostalim slučajevima.
Primatelj pošiljke je pravna osoba
Kada poštansku pošiljku prima pravna osoba u Republici Hrvatskoj tada se za pošiljku podnosi jedna od sljedećih isprava:
Izjava na propisanom obrascu kod uvoza:
knjiga,
uzoraka robe, i
reklamnog materijala.
pod uvjetom da se radi o robi čija ukupna vrijednost po pošiljci ne prelazi 3.000 kuna, da se ne radi o uzastopnim pošiljkama, i da roba nije predmet ograničenja, zabrana ili posebno propisanih formalnosti.
Propisano se odnosi samo na knjige koje su oslobođene od plaćanja carine sukladno Sporazumu o uvozu predmeta prosvjetnog, znanstvenog i kulturnog karaktera i Protokolu uz taj Sporazum te od plaćanja poreza na dodanu vrijednost u skladu sa člankom 10a. točka c) Zakona o porezu na dodanu vrijednost i članka 57. stavak 1. točka c) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost.
Da bi se navedeno moglo primjeniti na uzorke robe i reklamni materijal isti moraju odgovarati uvjetima iz članka 32. i 33. Uredbe o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine, te članku 12. stavku 1. točki 5. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
Navedena roba pušta se u slobodan promet temeljem propisane Izjave,
Jedinstvena carinska deklaracija u svim ostalim slučajevima.
Valjda me mod neće opomenuti radi kilometarsko posta.
:klap: :headbang: :amen:
svaka čast,kolega...kao da radiš u CUP-u!!
pozdrav,milko
crnjak_xrace
24.09.2007., 17:01
Meni su jucer javili da je faktura neispravna, necitljiva itd..
Uglavnom rijec je o mobitelu, faktura je 100$, carina ne priznaje..
Dali je onda to moguce rjesiti bez fakture da cijenu oni odrede po katalogu
i da lupe porez i ostalo..
pozz
Pa, odredit ce carinsku vrijednost i bez fakture. Faktura mora biti original, ali moze pomoc ako bi isprintao racun po kojem si platio, te kopiju bankovne uplatnice. Carina to ne mora priznati, ali nije im to lose predati prije odredjivanja vrijednosti.
Imas i mogucnost da zatrazis dobavljaca da ti posalje novu original fakturu DHL-om, makar mi se to za vrijednost od 100$ cini malo vjerojatnim.
crnjak_xrace
25.09.2007., 07:15
pa sta onda toliko zadrzavaju, neka naplate po katalogu i bok..
al oni nece.. :s
Napisao si malo podataka, pa mozemo samo prepostavljati zasto ti ne pustaju mobitel. Evo dio iz postupka carinjenja (http://www.carina.hr/cropostupak.htm#2)koji se odnosi na e-bay i koji bi ti mogao koristiti. Cijeli tekst potrazi u poglavlju: "Jedinstvena carinska deklaracija u svim ostalim slučajevima".
".....Također, u poštanskom prometu česti su slučajevi da prilikom Internet kupovine nema računa te, s obzirom da je riječ o kupoprodaji između fizičkih osoba, mogu biti priložene različite isprave (to uključuje i računalni ispis online plaćanja i međunarodnu poštansku deklaraciju). U oba slučaja, ukoliko ne postoji sumnja u vjerodostojnost podataka naznačenih na računu i na drugim ispravama koje su priložene (ocjenjujući jesu li odnosne isprave dovoljan dokaz o tome koliko je izvršeno plaćanje), carinska služba će utvrditi carinsku vrijednost temeljem cijene stvarno plaćene ili plative za robu. "
[
Bok svima,
imam jedno pitanje vezano za internet kupnju. Imam jednog poznanika u Japanu i od njega sam naručio preko neta (paypal) neku robu(odjeću) za sebe uglavnom par stvari koje nema za kupit u HR a košta cca. 400 $.Ono sto me zanima jest jel netko zna kolko će mi ovi naši bakrači lupit carine(poreza) kad to stigne u HR i sto da radim ak me ona teta na carini pita za račun??Što da kažem svojoj vezi,kako da to zapakira i što da napiše u popratnoj dokumentaciji...e da i kaj je to s računom:confused: ????Molim savjet,očajan sam ko suha zemlja što čeka svoju vodu:rofl:
Lara385
05.10.2007., 13:15
Ak je roba izvan EU vrijednosti do 5000 kn, plača se carina od 10% + 22% pdv + 20 kn takse.
Konkretno na tvojih 400$ ( 2000 kn ) biti će ti umanjeno za neki predmet koji vrijedi cirka 300 kn, pa će taj račun izgledati ovako:
1700x10%(carina) = 170
1700+170 =1870
1870 x 22 % ( Pdv) = 411,4
carina + pdv= 581,4
+20 kn manipulativni troškovi
ukupno 601,4 kn
Nadam se da sam ti pomogao.
Ak je roba izvan EU vrijednosti do 5000 kn, plača se carina od 10% + 22% pdv + 20 kn takse.
Konkretno na tvojih 400$ ( 2000 kn ) biti će ti umanjeno za neki predmet koji vrijedi cirka 300 kn, pa će taj račun izgledati ovako:
1700x10%(carina) = 170
1700+170 =1870
1870 x 22 % ( Pdv) = 411,4
carina + pdv= 581,4
+20 kn manipulativni troškovi
ukupno 601,4 kn
Nadam se da sam ti pomogao.
Bok,
hvala na odgovoru-:),skužio sam te postotke kako oni to računaju.
imam samo još jedno pitanje:onak zdravo seljački-što u slučaju da ja dobijem zatvoreni paket a na njemu piše "GIFT"(poklon) a u njemu neka roba bez računa-da li to znači da carina ima pravo to otvoriti?ako da kako oni procjene kolko to košta?ajmo malo bit realni...na ebayu se može kupiti neki raritet npr.vintage kožna jakna za otprilike 500 $ a onaj bedak na carini nema pojma kaj je to i misli da je to paket crvenog križa :lol: za hrvatsku kaj ne???unaprijed hvala:mig: :mig: :mig:
BOK SVIMA
SVI KOJI NAMERAVAJU DA NARUCE BILO STA STO JE KOLICINSKI MALO ILI JE SAMO 1 KOMAD NEKA SE UNAPRED DODGOVORI SA PRODAVCEM DA NAPISE NA KUTIJI :
1.POKON (GIFT)
2.PRIMERAK (SAMPLE)
ZA OVAKE PROIZVODE VECINA DRZAVA NEMA CARINE NI PDV JER JE TO NEKOMERCIJALNI PROIZVOD
MOLIM APLAUZ
EHEHH
jel ima netko iskustva s ovakvim načinom primanja paketa izvana?????
pozdrav!
razmišljao sam o tome da si u dogledno vrijeme naručim čizme iz slovenije. ( http://www.loribu.si/cid=93&pid=102 )
cijena im je 74.70€ (546 KN)
u njih je uračunat slovenski PDV (20%)
Vse navedene cene so v EUR in slovenskih tolarjih ter vključujejo predpisani 8,5% ali 20% DDV. ( http://www.loribu.si/cid=86 )
1. budući da naručujem iz Slovenije (članica EU), iako roba nije PORIJEKLOM iz Slovenije, ne znam da li sam oslobođen carine?
c/p:
Roba za koju na računu postoji izjava da je porijeklom iz EU ili zemalja potpisnica ugovora, carine nema pa ostaje za platiti PDV 22%, carinska pristojba 10 kn, i upravna pristojba 10 kn.
2. da li moram plaćati i hrvatski pdv (22%) ako je slovenski već uračunat u cijenu (20%)?
3. sad me zanima koliko bi mi u najgorem slučaju izašlo sve skupa (carina + poštarina + PDV + nešto četvrto)?
hvala puno! :s :s :s
1. Nisi oslobodjen carine i pdv-a.
2. Slovenski ducan ti moze postom poslati robu bez obracunatog njihovog poreza. Kad je roba za izvoz porez ne moraju obracunavati i doslo bi te 62.25€. Trazi to. Kazem 'ne moraju' jer postoje ducani koji salju robu u inozemstvo i obracunavaju porez.
3. Ugrubo - oko 40% na iznos racuna. Bez postarine.
Lara385
06.10.2007., 15:45
Bok,
hvala na odgovoru-:),skužio sam te postotke kako oni to računaju.
imam samo još jedno pitanje:onak zdravo seljački-što u slučaju da ja dobijem zatvoreni paket a na njemu piše "GIFT"(poklon) a u njemu neka roba bez računa-da li to znači da carina ima pravo to otvoriti?ako da kako oni procjene kolko to košta?ajmo malo bit realni...na ebayu se može kupiti neki raritet npr.vintage kožna jakna za otprilike 500 $ a onaj bedak na carini nema pojma kaj je to i misli da je to paket crvenog križa :lol: za hrvatsku kaj ne???unaprijed hvala:mig: :mig: :mig:
To ti sve ovisi dali carinik bude otvaral paket ilil ne ,ako ga otvori onda vrši procjenu (Inaće lako je na internetu provjriti cijenu) i naplačuje carinu.
Lara385
06.10.2007., 15:53
pozdrav!
razmišljao sam o tome da si u dogledno vrijeme naručim čizme iz slovenije. ( http://www.loribu.si/cid=93&pid=102 )
cijena im je 74.70€ (546 KN)
u njih je uračunat slovenski PDV (20%)
Vse navedene cene so v EUR in slovenskih tolarjih ter vključujejo predpisani 8,5% ali 20% DDV. ( http://www.loribu.si/cid=86 )
1. budući da naručujem iz Slovenije (članica EU), iako roba nije PORIJEKLOM iz Slovenije, ne znam da li sam oslobođen carine?
c/p:
Roba za koju na računu postoji izjava da je porijeklom iz EU ili zemalja potpisnica ugovora, carine nema pa ostaje za platiti PDV 22%, carinska pristojba 10 kn, i upravna pristojba 10 kn.
2. da li moram plaćati i hrvatski pdv (22%) ako je slovenski već uračunat u cijenu (20%)?
3. sad me zanima koliko bi mi u najgorem slučaju izašlo sve skupa (carina + poštarina + PDV + nešto četvrto)?
hvala puno! :s :s :s
U ovom slučaju nisi oslobođen carine jer roba nije slo podrijetla ili eu, a osim toga ako nastaje carinski dug carinik te jedino može osloboditi plačanja carine isključivo na tvoj usmeni zahtjev uz predočenje deklaracije da je roba iz eu ili neke države s kojom hrvatska ima bilateralni dogovor o oslobođenbju plačanja carine. U svim slučajevima carina iznosi ( dakle u skraćenom postupku ) 10% + pdv + 20 kn mandatnih troškova.
čizme su njemačke! znači, samo porez, poštarina i 20 kn... najs :)
hvala svima na pomoći!
dali se pri plačanju pošilljke iz kine vrijednosti 20 us dolara plačen prijevoz avionom od strane pošiljaoca plača pdv na vrijednost robe (20 dolara) i na troškove prijevoza ili špediter nešto mulja?
ps: znači žele mi naplatiti pdv na troškove prijevoza + na vrijednost robe dali je to u redu
ako kupim laptop u sad-u, uredno ga tamo prijavim na izlazu iz zemlje i ovdje na ulazu, kakva davanja mogu ocekivati? pretpostavljam 0% carine i puni iznos naseg pdv-a, ali je li pocetna cijena umanjena za americki pdv? (i koliko on iznosi i kako se vrsi povrat njihovog poreza?)
® LUCKY ®
14.10.2007., 11:21
ako kupim laptop u sad-u, uredno ga tamo prijavim na izlazu iz zemlje i ovdje na ulazu, kakva davanja mogu ocekivati? pretpostavljam 0% carine i puni iznos naseg pdv-a, ali je li pocetna cijena umanjena za americki pdv? (i koliko on iznosi i kako se vrsi povrat njihovog poreza?)
Kada roba ide u izvoz onda se porezi iz te zemlje ne računaju, plaćaš ga ti u Hrvatskoj. Znači konkretno će tebi Ameri dati invoice bez njihove porezne stope, ali ćeš ga ti platiti tu kod nas (22% PDV). Što je toliko jeftiniji, da ti ga se isplati vuči iz SAD-a? :misli:
Morski.
14.10.2007., 11:28
Kada roba ide u izvoz onda se porezi iz te zemlje ne računaju, plaćaš ga ti u Hrvatskoj. Znači konkretno će tebi Ameri dati invoice bez njihove porezne stope, ali ćeš ga ti platiti tu kod nas (22% PDV). Što je toliko jeftiniji, da ti ga se isplati vuči iz SAD-a? :misli:
Je dosta su jeftiniji,iako su i kod nas cijene pale u zadnjih godinu,godinu i pol.A i tećaj dolara je nizak.Moj laptop bi u americi koštao oko 950 $,a kod nas je 7500 kn na akciji.
@Spilja
Zasto ces se uopce muciti i gnjaviti sa prijavom laptopa i placanjem poreza?
Jednostavno ga stavi u rucnu prtljagu,ubaci neke svoje slike/tekstove gluposti i nitko te nece gnajviti. Kolega je tako provukao svoj laptop iz Amerike,a ljudi su znali prelaziti granicu i sa dva laptopa (jedan "firmin",drugi privatni) i ne bi im se nista desavalo. Usput,kad vec kupujes vani laptop pazi da ima World Wide garanciju da ne bi bilo slanja nazad u ameriku :mig:
MOLOKAI
14.10.2007., 11:31
BOK SVIMA
1.POKON (GIFT)
2.PRIMERAK (SAMPLE)
MOLIM APLAUZ
EHEHH kakav gift oladi malo
ujna iz kanade je mami poslala neku staru obleku, i mama je morala platiti 2000kuna na taj ''gift'' :lol:
Ako želiš nekog usrećiti carinom, pošalji mu gift. :cerek:
MOLOKAI
14.10.2007., 11:35
amerikanci nemaju pdv, oni kažu samo da socijalističke zemlje imaju pdv (btw, oni nazivaju kanadu i veliku britaniju socijalističkim zemljama, zbog suludih poreza, kojom se krpa socijala, znači ja radim, uzmu mi 50% plaće i time daju naknade neradnicima koji se doma izležavaju i samo razmnožavaju...e tog nema u SAD)...
ima sales tax, ali ona varira od države u države, a u nekim državama SADa je 0-1%...ako iz jedne države SADa naručiš nešto u drugu državu SADa, ne plaćaš tu sales tax.
Ne isplati se kupovati iz SADa (osim knjiga) jer
ti lupe carinu i PDV pa ti ispadne čak i skuplje nego da kupiš ovdje.
Najjeftinija zemlja što se tiče tehničke robe u Europi je Švicarska, to je zato što je izbjegla blagodati socijalističke Europske Unije. Baš mi je drago da se furaju na američki model.
MOLOKAI
14.10.2007., 11:38
ps: znači žele mi naplatiti pdv na troškove prijevoza + na vrijednost robe dali je to u redu
to je uvijek tako.
troškovi prijevoza ulaze pod vrijednost robe :lol:
zato preporučam jeftinu i sporu dostavu :lol:
marinho25
15.10.2007., 20:30
Ako negdje u inozemstvu(točnije slovenija) kupim rabljene autodijelove, da li placam carinu
i PDV?
peisithanatos
16.10.2007., 00:11
Mala offtopic digresija i poziv na otpor
Svi mi koji surfamo Internetom već smo odavno pronašli svoje omiljene web shopove, krcate nevjerojatno povoljnim i jeftinim stvarima.
Osim činjenice da imamo milijunski izbor, da nam je u većini slučajeva roba snižena i deseterostruko povoljnija nego u Hrvatskoj, web kupovina je za sve ljude razvijenih zemalja nešto posve uobičajeno i normalno. Ekspanzija e-trgovanja dovoljno govori o činjenici zašto se ljudi diljem svijeta odlučuju za takav oblik kupovanja.
To da posve besmisleni hrvatski carinski zakoni onemogućuju slobodnu trgovinu i vaše osobno odlučivanje što ćete s novcima koje ste zaradili i na koje ste već u primanju platili debeli porez tako je tipično za ovu našu malu, zabitu zemljicu, koja debelo zarađuje na nama malim jadnicima.
Kakve su to gluposti s vrijednosti do 300 kuna?! Smatram web trgovinu normalnom trgovinom samo što je na netu i što mogu kupovati dok sam kod kuće. U tome je cijela poanta web shopova.
Internet je kao da si otputovao do Trsta i vratio se natrag punog gepeka.
Kakav je to besmisleni PDV?
Pa nismo mi uvoznici robe na kojoj ćemo zaraditi da bi plaćali PDV!!!
Jedan Amerikanac koji zarađuje peterostruko više od mene svakodnevno kupuje na Internetu za upola niže cijene.
Zašto američka carinska služba ne kida osobne pakete svojih građana i ne nabija im besmislene cifre?
Ako i postoji neka taksa uvijek je to fiksirana stopa ili postotak tako da odmah znaš koliko ćeš platiti. U Kanadi je to na primjer nekih smiješnih 5%.
Do kad će trajati ovaj sramotni carinski cirkus???! Hoćemo li ikada SLOBODNO kupovati za novce koje smo ZARADILI u ovoj usranoj državi?!
JustForFun
16.10.2007., 20:44
zanima me sve kako se radi sa carinskim skladištem u Hrvatskoj, ja sam vodila u Bosni i Hercegovini, ali sada otvaramo u Hrvatskoj pa me zanima detaljno sve kako šta
unaprijed zahvalna
Mala offtopic digresija i poziv na otpor
Svi mi koji surfamo Internetom već smo odavno pronašli svoje omiljene web shopove, krcate nevjerojatno povoljnim i jeftinim stvarima.
Osim činjenice da imamo milijunski izbor, da nam je u većini slučajeva roba snižena i deseterostruko povoljnija nego u Hrvatskoj, web kupovina je za sve ljude razvijenih zemalja nešto posve uobičajeno i normalno. Ekspanzija e-trgovanja dovoljno govori o činjenici zašto se ljudi diljem svijeta odlučuju za takav oblik kupovanja.
To da posve besmisleni hrvatski carinski zakoni onemogućuju slobodnu trgovinu i vaše osobno odlučivanje što ćete s novcima koje ste zaradili i na koje ste već u primanju platili debeli porez tako je tipično za ovu našu malu, zabitu zemljicu, koja debelo zarađuje na nama malim jadnicima.
Kakve su to gluposti s vrijednosti do 300 kuna?! Smatram web trgovinu normalnom trgovinom samo što je na netu i što mogu kupovati dok sam kod kuće. U tome je cijela poanta web shopova.
Internet je kao da si otputovao do Trsta i vratio se natrag punog gepeka.
Kakav je to besmisleni PDV?
Pa nismo mi uvoznici robe na kojoj ćemo zaraditi da bi plaćali PDV!!!
Jedan Amerikanac koji zarađuje peterostruko više od mene svakodnevno kupuje na Internetu za upola niže cijene.
Zašto američka carinska služba ne kida osobne pakete svojih građana i ne nabija im besmislene cifre?
Ako i postoji neka taksa uvijek je to fiksirana stopa ili postotak tako da odmah znaš koliko ćeš platiti. U Kanadi je to na primjer nekih smiješnih 5%.
Do kad će trajati ovaj sramotni carinski cirkus???! Hoćemo li ikada SLOBODNO kupovati za novce koje smo ZARADILI u ovoj usranoj državi?!
:top: :s :s :s s :s :s :s:top:
Istinu zboriš, moram ti reći da čitajući tvoj tekst osjećam da i u tebi kipti sav onaj jad,ljutnja i gorčina koja i mene proganja već godinama...
netko je na forumu nedavno napisao da se nismo pomakli dalje od stoljeća sedmog što i nije istina ako gledaš vremenski slijed ali ako gledaš što nam je u glavama i po mentalitetu istina je da se nismo puno odmakli od hrvata koji su nekada davno čuvali ovce na Visli i ganjali vukove po tamošnjim šumama:ne zna: ....
Ljudi,birokracija je hebena stvar i svatko tko iole ima pameti u glavi zna da tu bitku mora izgubiti jel država uvijek pobjedjuje.Spomenuo si "Amerikance koji zarađuju peterostruko više od tebe i svakodnevno kupuju na Internetu za upola niže cijene"-vidiš,njihov "Constitution" im garantira sva prava i slobode pa tako i slobodu free trade-a ali pod uvjetom da plaćaju državi odredjena davanja koja svaki amer sa solidnom plaćom može više manje podnjeti.Međutim,kod nas država siluje i ono malo crkavice što zaradimo pa eto ljudi preko neta kupe nešto za 1000 kn a kad im teta sa carine lupi porez i pdv ispada ih 2-3x skuplje.Poanta cijele ove priče je ova:ljudi,dajte se već jednom organizirajte i izborite se za svoja prava inače ćemo i sljedećih 50 godina kukati što moramo plaćati porez na free pakete crvenog križa a ovi birokrati nek već jednom prime posla i zarade svoju plaću umjesto da ispijaju kave i komentiraju unutarnju-vanjsku politiku.
http://www.carina.hr/
Hvale se da su svima na usluzi pa ih probaj pitati...
Evo ovako : imam ideju i mrvicu poduzetničkog duha, pa reko, iden i ja uvozit, pa mozda stagod i zaradim.
Radi se o tome da sam nasla americki sajt koji prodaje sitnice za vjencanja, konfete i sl. po puuno nizim cijenama negu su tu, a ja bi te "sitnice" onda dalje prodavala za potrebe vjencanja ( da, dobro ste pomislili, na crno, ne kao firma, bar ispocetka da vidim oce li to uopce krenit:rolleyes: )
Moje naruddžbe ne bi bile vece od 300, pa najvise do 500 kn, pa me zanima kakva bi tu bila carina, obzirom da posiljka JE komercijalne vrijednosti a ja sam pak fizička osoba:ne zna:
aj pliz odgovorite!
*analena*
04.11.2007., 23:51
Prijatelj će mi kupiti fotoaparat u New Yorku u vrijednosti 440 dolara (uz dodatne sitnice - garancija, kartica, torba, adapter cijena će biti cca 600 dolara)
Pošto kupujem samo tijelo, bez objektiva mislim da će biti dosta neuvjerljivo da kaže da je njegov i da ga nije kupio u USA, pogotovo što nije prijavljen kad je izlazio iz Hrvatske. Ili? Ima netko neki praktičan savjet kako izbjeći taj porez?
Ako sam dobro shvatila iz prethodnih postova, na tu cijenu trebala bi platiti pdv 22% plus carinska pristojba 10 kn, i upravna pristojba 10 kn?
Tnx!
abarth2000
11.11.2007., 18:50
A kažite mi molim Vas ako tko zna, kupio bih aluminijske felge u Sloveniji koje otprilike koštaju 400 eura bez ddv-a. Koliko bi me naši odrali?
KILLERDOG
13.11.2007., 14:04
evo i meni treba pomoć
uzeo bih mobitel koji bi došao cca 180$ s poštarinom
e sad kolika bi bila carina ?
jel bi bilo bolje uzimati na firmu (recimo kao uzorak ) i što mi sve od papira tada treba
nadam se brzom odgovoru
crnjak_xrace
13.11.2007., 14:07
Ako ide preko fedex, dhl, ups i te fore onda ce te doci: oko 270$
Pretpostavljam da te carina uputila na spediciju, kad si ti uvozio mobitel, pa te dosta kostalo. A spediter ti je bila neka od gore navedenih firmi, koje su bile i prijevoznici. Kako je to na kraju proslo s uvozom tvog mobitela i kolika su bila davanja drzavi na vrijednost mobitela od $100?
crnjak_xrace
13.11.2007., 17:12
22% + ostali troskovi
KILLERDOG
14.11.2007., 13:43
hvala znači lakše mi je naći nekog da mi ga uzme u kini
Bok svima,
prekjučer sam preuzeo svoju prvu pošiljku naručenu na internetu i plaćenu putem paypal računa i mogu reći da sam zadovoljan sa obavljenom transakcijom :) .
Naručio sam jaknu iz SAD-a koja je doduše stigla sa dvotjednim kašnjenjem ali sve u svemu transakcija je prošla u redu. Jaknu sam platio 80$ + 30$ poštarine i troškova( znam,skupo je...) selleru i on je to uredno zapakirao i poslao za ZG.
Naša carina je paket preuzela i otvorila (pratio sam paket cijelim putem na internetu preko broja paketa ili "EMS") i na moju veliku radost nisam platio niti lipe carine ili pdv-a :ne zna: ;poštar je uredno donio paket na moju adresu i tražio je samo potpis prilikom preuzimanja. Ne znam u čemu je štos al eto sve je prošlo onako kako sam i priželjkivao. Za par dana dolaze mi i tene iz Japana i nadam se da će sve biti u redu kao i sa paketom iz SAD-a.
crnjak_xrace
17.11.2007., 17:48
pfff, ti tenisice i jakne kupujes po drugim kontinentima :) :) koji lik :D
Morski.
17.11.2007., 19:09
Jakna Nautica koja vani kosta 200 $,kod nas je oko 2800 kn...
Pa ti racunaj
Jakna Nautica koja vani kosta 200 $,kod nas je oko 2800 kn...
Pa ti racunaj
samo da nije fake... ebay je prepun kopija... ali da se naci orginala... samo se treba potrudit..
Morski.
18.11.2007., 14:30
samo da nije fake... ebay je prepun kopija... ali da se naci orginala... samo se treba potrudit..
Istina...
Uglavnom trazis velike prodavace,sa puno referenci,po mogucnosti da su iz amerike ili kanade...
Nekakav znak za uzbunu bi ti trebao biti ako je prodavac lociran ili šalje robu iz Indije,PRC,Tajvan,i slicnih destinacija.
Iako ni to nije bas mjerilo.
crnjak..,eto vidis upravo zbog takvih tipova poput tebe ja cu izabrati neki drugi "kontinent" a ne hrvatsku.Dajem si za pravo da u ovo danasnje vrijeme globalizacije jednim klikom misa mogu i zelim izabrati onu robu za koju smatram da je nema ovdje ili jednostavno ne odgovara mojim zahtjevima......ionako na hrvatsko trziste dolazi svakojako smece od robe-to je nepobitna cinjenica,svatko ce ti to reci na ulici.
Zelio sam pomoci onima koji su u istoj dilemi kao i ja i koji mozda nisu sigurni u proces narucivanja izvana,ako sam u tome nekome pomogao nitko sretniji od mene,cheers:top:
odsutna
19.11.2007., 11:58
Pozdrav svima,
trebala bih pomoć nadam se da će netko brzo odgovoriti :)).
Kupila sam neku obuću sa različitih stranica na internetu.
Uglavnom obadvoje će mi stići poštom.
Vrijednost jedne je 44,40 funta iz UK,
a druge 188,03 eur.
Uglavnom plaća li se što poreza tu, jadna ti sam...
ajmo pomoć :)
stripY83
26.11.2007., 00:40
Molim vas za pomoć!
Idem na put u SAD i mislim si kupit neke stvari dole. Konkretno radi se o :
procesor c2d 2.2GHZ - 120$
MBO - 80$
HDD 320GB - 80$
grafička kartica - 250$
....sve ce biti naručeno preko interneta na američku adresu na kojoj ću boraviti. Sada me zanima:
1. Koliko ću platiti carinu i PDV?
2. Ako podijelim među suputnicima (ide nas 4) spomenutu robu, da li je moguće da se neki artikl ne ocarini?
3. Da li mogu zahtjevat da mi odbe u SAD-u porez na tu robu (ako uopće postoji)?
...molim odgovor što prije jer se bliži datum polaska na put....
:s hvala:s
KILLERDOG
26.11.2007., 11:55
to su sve manje stvari (mislim dimenzija )
na hard stavi nešto i kaži da je tvoj
a ostalo stavite u torbu i vjerojatno te neće tražit da pokažeš
osim toga misliš da naši carinici se razumiju u komponente i cjene (ja priznajem da kad je kartica izvan kutije nemrem ni približno reči koliko vrijedi )
neznam za povrat ali razmisli da nebi ovi poslali kakav dopis našima dal ti se to isplati
sretno ;)
stripY83
26.11.2007., 16:45
...hvala na dobrom savjetu za hard disk. To ću vjerovatno i napravit pa kud puklo.........:top:
....no, karticu, procesor i matičnu neću vadit iz kutija da mi se ne oštete u transportu..
..dakle ostaje još pitanje:
1. Koliko ću platiti carinu i PDV ako me ulove? Cifra je 620$.
..evo i par novih:
2. Da li je netko imao slično iskustvo na carini a da mu nisu pregledali stvari ili naplatili carinu i PDV i dal zna neku caku?
3. Da li mogu reći da mi je to poklon od familije za Božić i da zato nemam račun? Šta onda?
...hvala i sorry kaj sam naporan, al fakat putujem ubrzo i nebi se htio zeznut...
:s
Sweety tweety
27.11.2007., 11:08
Jel mi može reć netko ko je kupovao parfeme preko e-baya,kako su prošli s carinom?Jer navodno postoji odredba prema kojoj se smije uvest 25 ml toaletne vode ili 50 ml parfema,sve ostalo podliježe carini...Help :ne zna:
stripY83
28.11.2007., 12:24
...hvala na dobrom savjetu za hard disk. To ću vjerovatno i napravit pa kud puklo.........
....no, karticu, procesor i matičnu neću vadit iz kutija da mi se ne oštete u transportu..
..dakle ostaje još pitanje:
1. Koliko ću platiti carinu i PDV ako me ulove? Cifra je 620$.
..evo i par novih:
2. Da li je netko imao slično iskustvo na carini a da mu nisu pregledali stvari ili naplatili carinu i PDV i dal zna neku caku?
3. Da li mogu reći da mi je to poklon od familije za Božić i da zato nemam račun? Šta onda?
...hvala i sorry kaj sam naporan, al fakat putujem ubrzo i nebi se htio zeznut...
ajd ljudi pliz
Jel mi može reć netko ko je kupovao parfeme preko e-baya,kako su prošli s carinom?Jer navodno postoji odredba prema kojoj se smije uvest 25 ml toaletne vode ili 50 ml parfema,sve ostalo podliježe carini...Help :ne zna:
Ja sam kupio od 100ml i nisam platio nikakvu carinu.
Ima li ovdje itko tko radi u spediciji?
Ako ima, molio bih da mi se javi na pm.
Hvala.
stripY83
30.11.2007., 14:47
...pa dajte ljudi, kaj nitko nezna??:confused:
dpatekar
05.12.2007., 19:24
Pozdrav svima!
Vidim da ovdje ima dosta ambicioznih mladih ljudi željnih uspjeha i to je ok, sve dok nešto ne pođe po zlu. Pa bi u tu svrhu dao nekoliko prijedloga.
Inače pomalo radim na poslovima inozemne trgovine i suradnik sam jedne špedicije.
Pravila:
- na sve što uvezeš(bilo kao fizička ili pravna osoba) plačaš PDV koji se obračunava na vrijednost robe i na zavisne troškove(prijevoz i sl.)
Roba koju ne prati oznaka vrijednosti može lako završiti na procijeni što iziskuje dodatne troškove tako da uvijek treba pisati kolko tolko realna cijena(s dobavljačem se možete dogovoriti da stavi manju pa je i PDV manji ali carinik ima pravo tu cijenu ne prihvatiti i poslati robu na procijenu).
- carina se ne plača na robu koja ima vrijednost ispod nekih 350kn i na pošiljci je označeno da je "Gift". To vrijedi samo za fizičke osobe. Uvijek ima iznimaka, pogotovo na carini u Zagrebu jer imaju puno posla pa zanju pustiti male pakete.. Isto tako carinik može zaključiti da roba nije "Gift" i poslati ju na carinjenje(to govorim iz vlastitog izkustva)
- kao fizička osoba imate pravo uvoziti robu isključivo za vlastite potrebe, tako da ako naručite 10 mobitela vrlo je vjerojatno da to nikada nećete dobiti i roba će biti uništena(kao, mislio je preprodavati na crno). Ako naručuje pravna osoba onda ima gomila pravila, tako recimo za mobitele treba imat dozvola za upotrebu frekvencije, za punjač treba imati atest(kao i za sve što ide u struju) itd. pa treba biti izrazito oprezan i provjeriti sva pravila prije uvoza.
- što se tiče carinskih stopa na određenu robu, cijelu carinsku tarifu možete pronaći na www.carina.hr a ako se ne snalazite u njoj najbolje je pitati špeditera. Najčešće je pravilo da roba koja se proizvodi u RH sigurno ima stopu carine kod uvoza, isto tako ako se ne proizvodi kod nas ima nultu stopu carine. To naravno ne vrijedi za sve.
- što se tiče čiste usluge carinjenja to neznam do kraja kako funkcionira. Pretpostavljam(prema dosadašnjim iskustvima) da ako je manji paket manje vrijednosti onda ga ocarini carinski ured pošte i zaračuna neku svoju uslugu. Ako je nešto više(skuplji mob, laptop, komp. i sl.) onda se ide špediteru.
Preporučujema vam da se ne prenaglite kod naručivanja jer bi vas moglo doći skuplje nego što ste planirali. Otvoren sam za pitanja.
Lp
illumination
05.12.2007., 20:33
moze pitanjce?
:)
narucio sam preko ebay.de instrument (indijsku tablu) u vrijednosti 1100kn (uracunata postarina). I sad su mi neki ljudi rekli da cu po to morati na glavni kolodvor u onu postu.
Danas mi je dosla obavijest o prispijeću pošiljke , zaokruzen "carinski paket" , iz Deutsche, za koji pri uručenju treba platiti __________________ kn. Dakle nije napisano koliko... I to trebam podići u pošti u kvartu...
Jesu li oni dužni napisati koliko moram platit carine il čeg sve već ne ili to tako ide da ne napišu cijenu pa mi tamo bubnu neku cifru u pošti...
Hvala na odgovoru!!!
e i moze li netko izracunati koliko ce me maximalno izaci carina i sve to posto ne pise na papiru...sumnjam da cu proc bez placanja...
Donatella
06.12.2007., 10:51
Moje pitanje je slijedeće. Direktor firme ode npr. u Italiju i tamo u trgovini kupi npr. mobitel-plati ga sa službenom karticom, dobije račun koji glasi na njegovu hrvatsku firmu i sad kad prelazi granicu želi ga prijavit, platit carinu i pdv na njega da sve bude regularno, uvezeno i da se mobitel može uknjižiti kao imovina poduzeća. Da li je to moguće?
Stavila sam primjer za 1 stvar ali u principu me zanima kako to funkcionira i kada je više stvari jer se sad desilo jednima da su išli u IKEU, kupili neki stol i stolice i neke sitnice za ured, isto tako napravili račun na firmu, bio je manji od 5.000,00 kn i kad su došli na granicu rekli su im da moraju to vozit u vozilu koji se može zapečatirat i da se onda to rascarini u mjestu gdje to voziš.
Šta stvarno ne postoji način da si uvezeš par stvari na firmu i da prilikom prelaska granice platiš carinu i PDV i da je sve ispravno?
E da, da napomenem da su na kraju ove stvari iz ikee uvezli na sebe-kao fizička osoba tako da se ne mogu stavit u imovinu poduzeća jer nema JCD-a...
dpatekar
06.12.2007., 16:38
Tvoj predmet je na granici između onih "jeftinih" i "skupljih". Ne postoji neko pravilo(zavisi od carinika do carinika) ali uglavnom jeftinije pakete rješava carinska služba pošte pa njima plačaš carinske pristojbe(carina, pdv..) ili ništa ne plačaš ako je ispod 350kn i dobar carinik a za one skuplje moraš naći špeditera koji će ti ocariniti robu(njemu plačaš na tvojih 1100kn oko 100 kn uslugu).
Ako postoji carina za indijsku tablu onda je vjerojatno oko 10 % + PDV 22%, oko 360 kn u tvojem slučaju.
Pitaj obavezno da ti objasne cijenu, kolika je stopa carine(skini tarifu s www.carina.hr pa probaj ti naći stopu za instrumente te vrste), pdv i eventualni ostali troškovi.
Na tvojoj obavijesti ne piše cijena, pa postoji velika mogučnost da će te poslat špediteru. Ako imaš pitanja uvezi špedicija, slobodno mi se javi.
pozz
dpatekar
06.12.2007., 17:01
Moje pitanje je slijedeće. Direktor firme ode npr. u Italiju i tamo u trgovini kupi npr. mobitel-plati ga sa službenom karticom, dobije račun koji glasi na njegovu hrvatsku firmu i sad kad prelazi granicu želi ga prijavit, platit carinu i pdv na njega da sve bude regularno, uvezeno i da se mobitel može uknjižiti kao imovina poduzeća. Da li je to moguće?
.................
Ako pravna osoba uvozi robu, u pravilu ne može sve riješiti na granici nego mora u neku od carinarnica na carinjenje.
Da bi mogao tu robu osobno vozit do carinarnice, vozilo mora biti tvoje(od firme) i roba se mora moći koletarno blombirati(biti u kutijama da carinik može staviti blombu koja se skida u carinarnici). U tom slučaju radiš carinsku prijavu i pičiš na carinu koja ti je najbliže. Ako misliš voziti s kombijem, kombi isto mora biti od firme i mora imati na vratima montirane one metalne pločice da se vrata mogu blombirati. Ako voziš za neku drugu firmu robu, kombi mora biti registrirani za međunarodni prijevoz.
Ti kao fizička osoba također možeš dobit JCD(i dobivaš za veće stvari kod špeditera). Ako je stvar rješiva na carini ti možeš reći da hoćeš carinit kod špeditera, oni to zablombiraju i voziš to na carinu u svoj grad da dobiješ JCD.
"Šta stvarno ne postoji način da si uvezeš par stvari na firmu i da prilikom prelaska granice platiš carinu i PDV i da je sve ispravno?" - ne
Mozgovi ujedinite se !
Uzeo sam preko ebaya tri iphone-a ,svi koji su uvozili mobitel znaju koji je đir(nemože se) imao sam kombinaciju da ih prevezem ali tip mi je poslao paket krivom službom i završili su na carini ,,,,sad koji je đir kako da ih izvučem sa carine jer normalno oni će ga vratiti u ameriku.
crnjak_xrace
06.12.2007., 21:18
tako i tako bi dosli na carinu, osim ako ti ih neko ne dopelja... nista plati carinu ako ce ti upoce dati da uvezes 3 komada, jer ti si fizicka a ne pravna osoba...
stripY83
07.12.2007., 12:42
dpatekar & co.,
...kaj mislite hoće mi proć' spika na carini na Plesu po povrtatku iz SAD-a, da ne odem na onaj prolaz na koji se prijavljuje roba nego na onaj drugi, pa ako me i ulove sa procesorom, hard diskom i graf. karticom da kažem da sam to dobio od familije za Božić i da nisam znao da se i to carini jer je poklon i da nemam račun jer su mi ga zaboravili dat?
Kolika je vjerojatnost da špediter procjeni robu na više nego što sam je platio?
Da li mi je mogu zapljenit ako "slučajno" nađem račun u džepu?
hvala
zaboravnost ti ne pali!sve što ne prijaviš prilikom carinskog pregleda,a carina ti pronađe se kažnjava na licu mjesta sa 500kn,a potom robu možeš cariniti,vratiti u inozemstvo ili je se odreći u korist RH.ako je vrijednost robe veća od 5000kn ideš na prekršaj,a onda su kazne veće.nepoznavanje propisa te ne oslobađa od plaćanja kazni!:D
Donatella
12.12.2007., 08:19
A da se ja još malo vratim na firme - ako doletiš iz inozemstva sa službenog puta, dakle ne prevoziš sa autom robu preko granice i želiš prijavit par stvari koje si kupio za firmu kako onda to carinit?
KILLERDOG
12.12.2007., 10:18
evo mene oženili za 160 kuna (vrijednost paketa cca 250 kn) niti zvali samo poslali po poštaru koliko treba još platiti
mamicu im ......................
A da se ja još malo vratim na firme - ako doletiš iz inozemstva sa službenog puta, dakle ne prevoziš sa autom robu preko granice i želiš prijavit par stvari koje si kupio za firmu kako onda to carinit?
mislim da je već objašnjeno:pokažeš račun carini,oni te upute na špediciju,tamo ti naprave jcd na firmu i s tim ideš na robnu carinu,prema mjestu sjedišta firme...:p
ViviannKillbrain
18.12.2007., 17:53
EJ, lijepi pozdrav!
Baš bih na ovu temu imala štošta za reći :cerek:
Nego, zanima me ak netko zna, plaća li se carina, pdv i sve to na cjelokupni iznos paketa (roba+poštarina) ili samo na vrijednost robe u paketu?
Bila sam naručila jedne čizme i cipele iz USA, sve skupa oko 115 dolara. Šiping je bio oko 65, znači, sve skupa cca 181 dolar. I sad, dođe meni carina 380 kn!
Ono , očekivala sam da ću biti ocarinjena, al ovoliko :eek:
Dolazili su mi paketi od 1000 kn, pa ništa.
Da plaća se na ukupni iznos. I onda na taj iznos plus carina ti obračunaju 22% PDV-a. Šta ćeš, gamad.:mig:
ViviannKillbrain
19.12.2007., 12:26
Pa kvragu! Plaćam carinu na poštarinu! Fakat Zanzibar.
Evo, samo jedno upozorenje onima koji misle vraćati naručeno: obavezno popunite retour coupon od prodavača i pišite serijske brojeve predmeta.
Meni se dogodilo da sam vraćala neke stvari koje su mi ocarinili. Prije nego sam vraćala, pitala sam djelatnike kako da ih vratim, a da ne platim ponovo carinu na te iteme, popunila sve kaj su mi rekli, i kad mi je došao paket sa zamjenom, opet su ga carinili!!!
Naravno, žalila sam se svima mogućima, ono, imam cijelu dokumentaciju... Ali, ništa nije upalilo.
E sad, baš me zanima ko tu obrće lovu i kako.
Obratila sam se i udruzi za prava potrošača, pa su rekli da već vode nekoliko sporova na tu temu.
Majku im!
refugee
19.12.2007., 14:59
Jel cu platit ista na skroz malen iznos od 14funti?
Narucio bih jednu igru iz uk-a. Posto je razlika u cijeni masivna! Sa postarinom je tamo 14funti, kod nas 400kn!!!
Al me zanima jel mogu na to oderat jos nesto? Ako da, koliko?
Fala!!
ambrozija
20.12.2007., 11:23
... jel' zna tko carine li ak' prijeđe kojih 20-30 kn iznad tih famoznih 300 kunića???
... jel' zna tko carine li ak' prijeđe kojih 20-30 kn iznad tih famoznih 300 kunića???
Ma uopće ti ne ovisi o 300 kn već o raspoloženju carinika. Nekima su carinili nešto od 100kn, meni od 500kn nisu (hvala Bogu:D). Nekima carine parfem od 50ml, meni od 100ml nisu. To ti je RH...:mig:
BundyBoy
21.12.2007., 14:20
može mi netko objasniti i reći koliko bi me došlo da naručim npr...
nekavak mobitel u vrijednosti 160$ ? znači koliko bih morao dodatno platiti troškova carine i pdv ?
a drugo pitanje je kako je najlakše i najnormalnije naručiti npr.. 10 mobitela
a da ti ih ne unište ili sl...
hvala
lunatic_panda
22.12.2007., 17:57
Zanima me da li je normalno platiti 400 kn samo za carinsku uslugu (to što su me ocarinili, nazvali telefonom itd....i pri tome napravili očajan posao moram dodati) na vrijednost robe (odjevni predmeti) sa poštarinom 800 kn. Na tih 800 kn manje je ispala carina, pdv i onaj trošak od 70 kn nego što sam platila tu carinsku uslugu. Ukupan iznos koji sam trebala platiti bio je blizu 800 kn (ne sjecam se točno ali iznad 750). Ono što me najviše ljuti je nesposobnost službenika na carini da mi bar približno kažu koji će trošak biti - taj trošak od 400 kn za uslugu su krili sve dok nisam trebala platiti (do tada su me uvjeravali da ću platiti samo onaj klasicni pdv, postotak za carinjenje itd. makar sam bar 10 puta u svim pozivima pitala postoji li još neki trošak) i osim toga lagali su kolika će biti ležarina - umanjili su iznos. Sama usluga je bila očajna. Da ja nisam bila dosadna i zvala više puta na dan, požurivala da se stvar pokrene paket bi tko zna koliko dugo ležao na carini (što naravno naplaćuju) a osoba koja je sa mnom kontaktirala bila je krajnje nesusretljiva, krila mi koje sve papire trebam predati (zavlačila me do zadnjeg časa) i koji trošak barem otprilike mogu očekivati ili što sve ulazi u njega. Krajnja apatičnost, nezainteresiranost za obavljanje svog posla, lijenost da se izračuna barem okvirno što trebam platiti, da me se informira o svemu što trebam učiniti ili platiti itd. Užasno sam bila ljuta nakon svega toga i iako sam pričala sa njenim nadređenim on je samo slijegao ramenima da je to njena pogreška ali tako je to i što se tu može. Najgore je od svega što se osjećate kao da vas drže u šaci i ne možete se nikome ni požaliti na lošu uslugu ili da sumnjate da je trošak podignut kako bi si tamo netko zaradio. Dakle je li to normalna cijena za carinsku uslugu na tu cijenu (preko telefona s tim da sam ja većinu posla odradila za nju, računanje itd.) i postoji li netko kome se možemo žaliti u takvim slučajevima i očekivati pravedan tretman?
Čekaj, koliko je koštalo to kaj si kupila + poštarina (i barem približno reci kaj si kupila, ak već nećeš točno).
lunatic_panda
22.12.2007., 20:26
kao sto gore pise cijena robe plus postarina je bilo ukupno 800 kn (oko 150 postarina, 650 roba). u paketu je bila jedna haljina, jedne hlacice poput bokserica i suknja.
edit: da dodam ako se ne kuzi iz teksta gore...ja se ne zalim na onih 22% pdv-a itd sto vec ide sto su mi naplatili. samo carinjenje je kostalo nesto manje od 400 kn. taj dio nije problem. problem je sto su mi uz to naplatili jos 400 kn samo za tu svoju uslugu, tj. to sto su me nazvali, ocarinili tj. obavili taj postupak carinjenja za mene. dakle na vrijendost od 800 kn carina je ispala manje od njihove usluge. oni su kao neka privatna tvrtka koja vrsi carinjenje pa kao taj postupak trebaju i naplatiti. sto je meni apsurdno. nisam ni trazila da oni za mene to rade niti sam ikad cula da se to naplacuje. bilo je jos niz nepravilnosti u radu s njima i ocito je da su u povlastenoj poziciji da mogu oderati ljude za tu svoju "uslugu" a zapravo ti nitko ne moze pomoci, ne mozes se nikome obratiti i moras im vjerovati na rijec da su te cijene doista propisane njihovim pravilnicima. a lezarina ti ide i trosak za nju dok se navlacis sa nesposobnim sluzbenicama.
Ti očito misliš na trošak špedicije (i špeditera). Da, oni se plaćaju neovisno o onih 10% carine + 22% PDV. A sad koliko su ti tu svoju uslugu naplatili, o tome bi se moglo raspravljat na dugo i široko (na žalost).:flop: :(
P.S. Jesi ti tu robu kupila od neke firme ili na eBayu, jer obično ne carine ono kaj šalje privatna osoba (što većina prodavača na eBayu jest)?
Postoji li mogućnost da, kao fizička osoba, za osobne potrebe legalno uvezem npr. 10-20 kartona vina (nije to tako puno :) ) ili 20 kg čokoladnih proizvoda? (Znam iz iskustva da sam prije 10-15 godina jedva uvjerio carinika da mi 5 kartona Milke nije za preprodaju - a onda je to vrijedilo cca 100DEM :bang:)
Kakav je postupak i koliki su očekivani troškovi?
Hvala.
oni su kao neka privatna tvrtka koja vrsi carinjenje pa kao taj postupak trebaju i naplatiti. sto je meni apsurdno.
stvarno apsurdno, a što bi ti da rade za badava, u humanitarne svrhe?
nisam ni trazila da oni za mene to rade niti sam ikad cula da se to naplacuje.
Ni nemoraš tražiti. Zakonom je propisano.
A što nisi nikad čula da špediteri naplačuju svoje usluge'
p.s. o cijeni bi se dalo raspravljati............
lunatic_panda
24.12.2007., 01:30
Ti očito misliš na trošak špedicije (i špeditera). Da, oni se plaćaju neovisno o onih 10% carine + 22% PDV. A sad koliko su ti tu svoju uslugu naplatili, o tome bi se moglo raspravljat na dugo i široko (na žalost).:flop: :(
P.S. Jesi ti tu robu kupila od neke firme ili na eBayu, jer obično ne carine ono kaj šalje privatna osoba (što većina prodavača na eBayu jest)?
od jednog kineskog shopa ali je pod posiljatelj bilo privatno ime. ipak nije pisalo da je dar ni nista i ja nisam ni tajila da sam te stvari kupila. upravo me to ljuti kao sto si napisao, oni mogu tu svoju uslugu naplatiti kako god im se sprdne i nista im tu ne mozes. koju god cifru da kazu na tebi je samo da platis ili ostanes bez stvari. meni placanje carine ne bi bio problem da postoji standard u tome, tocno se znaju pravila i provode se kako treba. ovako mi se cini da je poput divljeg zapada, utjerivaca dugova. padnes im u sake i nakon toga moras igrati po njihovim pravilima, lako te prevare, a kontrole njihovog poslovanja od nikud. bilo je ocito tijekom citave komunikacije koliko je neposten njihov odnos u obnasanju špediterske uloge. na paketu nije pisalo kolika je postarina pa su oni prema nekim njihovim pravilnicima (za koje mislim da su cisti apsurd) odredili da je za te tri male stvari postarina iz kine u hrvatsku isto oko 800 kn. nazalost ne sjecam se tocnih cifri ali isto je tako neka njihova procjena bila. pozlilo mi je kada sam cula. nema teorije da bi ikad u bilo kom slucaju postarina za tako lagane stvari mogla biti tolika. uobicajena cijena za tako nesto putem ems-a je oko 150 kn. sramotno. i kad sam im to rekla njihov odgovor je bio da ne znaju oni ali da je to njihova procjena i to je to. sramotno je da se na takav nacin obavlja taj posao, nacin koji vise prilici bandi nego špediterskoj tvrtci. voljela bi da se napokon carinjenje u hrvatskoj svede pod nekakve standarde i kontrolu da nema prevare gradjana. da se otvoreno kaze koje su cifre i pravila i da se provode, a da nisu podlozni odredjivati se kako se kome sprdne. meni osobno ne bi bio nikakav problem svaki put placati carinu kada bi taj sektor radio kako treba .
lunatic_panda
24.12.2007., 01:55
stvarno apsurdno, a što bi ti da rade za badava, u humanitarne svrhe?
Ni nemoraš tražiti. Zakonom je propisano.
A što nisi nikad čula da špediteri naplačuju svoje usluge'
p.s. o cijeni bi se dalo raspravljati............
a ti si neki jako pametan vidi se. jedna je stvar obaviti svoj posao i naplatiti uslugu, druga je stvar ocajno odraditi svoj posao i onda to previse naplatiti. o ovome sam pisala samo radi toga sto je dpatekar napisao: "a za one skuplje moraš naći špeditera koji će ti ocariniti robu(njemu plačaš na tvojih 1100kn oko 100 kn uslugu)." radi cega sam postavila pitanje da li je to normalna cijena za takvu vrstu usluge na tu vrijednost robe. nista drugo. ogorcenje dolazi od ocajne usluge u kojoj ja zenu koja je sa mnom suradjivala moram vuci za ruku da bi mi rekla sto trebam i koliko ce me to kostati a i tada mi ne zeli reci kljucne informacije sve do krajnjeg casa kada moram platiti (makar je bila pitana za to u svakom telefonskom pozivu kojeg smo imale). osim toga ja sam nju trebala uvjeriti da ja doista zelim platiti tu carinu jer je ona mene uvjeravala da mi je to preskupo za platiti (a da ne bi rekla koliko bar otprilike) i da bolje da ja to vratim nazad i ne kupujem vise online. jer valjda sam si mislila da cu proci jeftinije. kao prvo to se nje uopce ne tice i njeno je samo da me obavijesti o trosku carine i spediterske usluge i da ja odlucim hocu li ili necu platiti i kao drugo izvana kupujem stvari koje se nikako ne mogu nabaviti u hrvatskoj i moje je pravo da uzmem nesto izvana ako toga vec nema ovdje.
da ti nacrtam jos jednom. nemam nista protiv placanja carine. nemam nista protiv placanja spediterske usluge. ali imam protiv toga da mi se odbija reci koliko moram platiti do zadnjeg trenutka, uzasne komunikacije i sumnjivog poslovanja.
Ma slažem se s tobom da je to s carinama kod nas užas.:(
P.S. Sorry kaj gnjavim, ali jel možda taj kin. shop Charming Ladys? Nešto sam od tamo naručio pa ne bi htio da mi se desi isto (iako je vrijednost više nego duplo manja).
a ti si neki jako pametan vidi se...
..da ti nacrtam jos jednom.....
Odnekud mi je poznat ovaj stil pisanja.
Dakle, Edgar, po tebi nije, ali zato si ti jako pametna, pa iduci put mozes sama bit svoj spediter. Izvadak sa carina.hr - postupak kod carinjenja postanskih posiljaka.
Jedinstvenu carinsku deklaraciju može popuniti i podnijeti svaka osoba koja nastupa u svoje ime i za svoj račun.
Uobičajeno je, međutim, da s obzirom na složenost postupka carinjenja općenito, a u ovom smislu osobito popunjavanja carinske deklaracije i podnošenja pripadajućih isprava, carinsku deklaraciju podnose opunomoćenici..
a ti si neki jako pametan vidi se.....
vidim, kužimo se.........
da ti nacrtam jos jednom. nemam nista protiv placanja carine. nemam nista protiv placanja spediterske usluge. ali imam protiv toga da mi se odbija reci koliko moram platiti do zadnjeg trenutka, uzasne komunikacije i sumnjivog poslovanja.
meni nemoraš crtati, ali si mogla sama sebi.možda bi ti bilo lakše.
primjerice, koliko li u zg ima špeditera? barem stotinu, ja ih sad ovak, napamet, mogu ovdje izaciti barem 20tak.
i ti baš zapela na onoga koji ti obijao reći cijenu usluge?
jel te netko tjerao da cariniš preko baš toga špeditera?
Odnekud mi je poznat ovaj stil pisanja.
Dakle, Edgar, po tebi nije,.............
nedovoljan dokaz, što ne znači......
lunatic_panda
24.12.2007., 16:30
Ma slažem se s tobom da je to s carinama kod nas užas.:(
P.S. Sorry kaj gnjavim, ali jel možda taj kin. shop Charming Ladys? Nešto sam od tamo naručio pa ne bi htio da mi se desi isto (iako je vrijednost više nego duplo manja).
da :( recimo znam neke cure iz amerike i tamo je puno bolji sistem nego kod nas. nisam sigurna ali mislim da se odjevni predmeti ne placaju do odredjenog iznosa vrijednosti, sama carina puno manje ispadne i opcenito sve brze i ucinkovitije ide.
stanje sa kanadom i vecinom zemalja europske unije je ipak vrlo slicno kao kod nas.
nisam iz tog shopa :D ali mi se cini da to sa odredjenim shopom nema veze, rekla bi da se opcenito vise gleda na robu koja dolazi iz kine. frendica je narucila stvari iz istog shopa, pisalo je da je dar, privatno ime kao posiljtelj, a kad je stiglo u hrv poslali su joj postom papir da dokaze da se radi o daru O_o... s druge strane nekim ljudima su znale dolaziti stvari iz japana sa naznacenom vrijednoscu od preko 1000 kn pa nista.
lunatic_panda
24.12.2007., 16:36
vidim, kužimo se.........
meni nemoraš crtati, ali si mogla sama sebi.možda bi ti bilo lakše.
primjerice, koliko li u zg ima špeditera? barem stotinu, ja ih sad ovak, napamet, mogu ovdje izaciti barem 20tak.
i ti baš zapela na onoga koji ti obijao reći cijenu usluge?
jel te netko tjerao da cariniš preko baš toga špeditera?
da, stvarno jako pametna osoba xD ja nisam birala cariniti preko njih niti sam od njih dobila informaciju da mogu za to zaduziti nekog drugog. tj. kada sam pitala zasto preko njih a ne preko nekog drugog rekli su da to nema veze sa mnom i nije stvar mog izbora. a ove vase interne tko bi to mogao biti, poznat stil pisanja i druge spike ostavite po strani. ne znam nikog od vas niti sam ikad do sada pisala na ovom forumu. moje pitanje je bilo za dpatekara a ne nekog kretena koji ce izigravat facu po forumu (jer ocito nema drugog posla) i postavljat glupa pitanja.
i_got_2_dogs
28.12.2007., 19:18
pozdrav ovih dana sam narucivala neke cipele sa neta iz amerike i ja mislila platila ja to se sa tim njihovim shippingom al sam se prevarila :eek: nisam racunala i znala za carinu i pdv sta ti udru kad to sve dode u hrvatsku e sad meni to dolazi za nekih 3-4tjedna valjda jeli mi molim vas mozete otprilike reci kolko bi mi to doslo otprilike cisto da se pripremim da me srce ne drmne help e da dali to ovisi o težini ,velicini ili?ako treba evo cijena:135$,305$(ovo nisu cipele nebi sad sta je)thanks onima sta odgovore... :s
ViviannKillbrain
28.12.2007., 21:38
UU, beba, pročitaj moj raniji post, kako su me oženili na paketu od 181 dolar (sa šipingom). Ja stalno naručujem iz Amerike (jer je najjeftinija i ima najprofesionalniju uslugu).
Ali što se carine tiče, nema ti pravila. Ugl, računaj da, ak ti opale, bit će minimum 1/3 cijene :D
Samo bih još spomenula svoj slučaj s carinarnicom.
Nakon onog drugog carinjenja iste robe, otišla sam u upravu carinarnice, gdje su mi dali nekakvu potvrdu i račun od prvog carinjenja, te me poslali natrag u Branimirovu da mi ta persona da potvrdu o tome, tak da mi mogu refundirati iznos.
ALI! Ova nije htjela ni čut za to. Bila je užasno bezobrazna. Nakon što me optužila da ne znam engleski (nevjerovatno!), rekla mi je da sam 'popušila' (doslovni citat) i nasmijala mi se u facu!
Naravno, bez njene potvrde ne mogu dobiti refund.
Majko mila.
Ava Adore
28.12.2007., 22:15
Jel se zove Jadranka?
i_got_2_dogs
28.12.2007., 23:32
kakav refund? znaci ako narucis 2-3 puta iz amerike mogu ti vratit lovu?jeli mi mos pojasnit to malo please :ne zna: rekli su mi da ce mi poslat paket i da ce mi napisati na njih kao gift tj poklon kolko to bude jeftinije onda??:confused:
ViviannKillbrain
29.12.2007., 13:35
Hehehe
Općepoznata pojava
Jadranka Posavec.
Nego, baš sam skužila, čim moj paket dođe do nje, odmah mi opizdi carinu :cerek: Ona mi je naplatila onih 380 kn.
Naravno, tu je i njena šefica Debelić (bolje reć Debilić), koja apsolutno u svemu podržava svoju omiljenu zaposlenicu :p
A jesu tandem :rolleyes:
Nema ti nikakvog refunda, inače. Ja sam trebala refund zbog dvaput naplaćene carine na istu robu. O tome sam pričala.
naručila sam iz SAD-a pošiljku koja je stigla FedEx-om. na kraju me je trošak carinjenja došao 80% vrijednosti same pošiljke, na što sam se doslovce smrzla.
na računu se navode razne vrste usluge (bankovna garancija, troškovi carinskog skladištenja, manipulativni trošak, biljezi, sama carinska pristojba...uglavnom, robu koja me je koštala 578 kuna (s poštarinom) dodatno sam platila još 468 kuna. zanima me, ima li ovome lijeka, pošto ću morati još istoga naručivati? može li netko drugi vršiti carinjenje odn. da li bi to uopće pojeftinilo račun?
koje su uopće solucije kada je u pitanju FedEx?
Zanima me je li itko racunao iznose carina preko "Aplikacija Carinska Tarifa" na carina.hr (http://www.carina.hr/ActInternet/MainFrame/AplMainFrame.aspx). Naime narucivao bih nesto iz inozemstva i gotovo sam siguran da ce mi zalijepiti carinu. Sad me samo zanima koliku da mogu racunati sa time. Ali nisam siguran sto sve trebam dodati u izracun na toj aplikaciji.
Kako to cudo funkcionira? :confused: I sto im znaci kad pod stopa pise "sl"?
Vidljivo je da si platitila usluge speditera (oni ti na racun ispostavljaju trosak njihove bankovne garancije Carini) i pretpostavljam da te njihova usluga kostala oko 250 - 300 kn. Ostalo je carina, pdv i takse.
Kad bi nazvala speditersku firmu koja je za tebe obavila proceduru uvoza i pitala ih:- Zasto tvoj uvoz jednog malog paketa tretiraju isto kao da si uvezla sleper robe i zasto je tvoj uvoz uopce isao preko spedicije, odgovorili bi ti da to nije do njih, vec do carinskih propisa i carinskog sluzbenika koji je tako odredio. Vec je gore napisano. Sama mozes birati svog speditera, a koji put ovako mali uvoz ide preko speditera, a koji put ne.
i_got_2_dogs
31.12.2007., 02:18
ja samo znam da mi je ovo prvi i zadnji put da naručujem iz amerike,sad ispada za tri stvari odvojeno sta sam narucila svaki sa druge internet stranice doče mi za naplatu po 500kn ako sam vas dobro svatila...katastofa sad mi je samo da cekam 1 mj i pakete jadna ti sam.... :visi:
jeli zna netko koliko paket stoji u pošti ako nemozes doci odmah po njega tj.ako nemozes platit carinu odma i jeli ide to nazad za ameriku ako ga ne pokupiš u tom vremenu? :ne zna:
Vidljivo je da si platitila usluge speditera (oni ti na racun ispostavljaju trosak njihove bankovne garancije Carini) i pretpostavljam da te njihova usluga kostala oko 250 - 300 kn. Ostalo je carina, pdv i takse.
Kad bi nazvala speditersku firmu koja je za tebe obavila proceduru uvoza i pitala ih:- Zasto tvoj uvoz jednog malog paketa tretiraju isto kao da si uvezla sleper robe i zasto je tvoj uvoz uopce isao preko spedicije, odgovorili bi ti da to nije do njih, vec do carinskih propisa i carinskog sluzbenika koji je tako odredio. Vec je gore napisano. Sama mozes birati svog speditera, a koji put ovako mali uvoz ide preko speditera, a koji put ne.
da, 305 kn su bile usluge špeditera. znači, koga god da biram, tu uslugu bih platila? nema šanse da se čovjek riješi barem tih 305 kn? mislim da štogod ide FedExom da završava kod špeditera na carinjenju.
da, 305 kn su bile usluge špeditera...
Evo, iskustvo jedne forumasice s UPS-om (http://www.forum.hr/showpost.php?p=8087511&postcount=58). Vidis, sve je isto. Mozda mi se samo cini, ali vise puta je po Forumu pisalo da su oni koji koji su koristili prijevoz DHL-a, UPS-a ili FedEx-a placali njihove usluge i kao speditera. Na spediciju su morali ici i oni koji su dobivali pakete obicnom postom, ali nekako mi se cini - rjedje.
ViviannKillbrain
01.01.2008., 14:41
ja samo znam da mi je ovo prvi i zadnji put da naručujem iz amerike,sad ispada za tri stvari odvojeno sta sam narucila svaki sa druge internet stranice doče mi za naplatu po 500kn ako sam vas dobro svatila...katastofa sad mi je samo da cekam 1 mj i pakete jadna ti sam.... :visi:
Ej! Ma neće :) kaj nisi rekla da ti je jedan paket oko 100, a drugi 350 dolara?:confused:
Ja sa Amerima imam samo odlična iskustva (za razliku od Engleza koji su očaj u 90% slučajeva, ili od Njemaca koji muljaju i ne znaju engleski baš najbolje:) )
Ako ne uletim u blagdane, paketi mi stižu u roku od 10-12 dana.
Savjetovala bih ti da izbjegavaš narudžbe preko 600 kn, jer je izvjesno da će ti biti carinjene. Ove manje ne carine tak često.
jeli zna netko koliko paket stoji u pošti ako nemozes doci odmah po njega tj.ako nemozes platit carinu odma i jeli ide to nazad za ameriku ako ga ne pokupiš u tom vremenu? :ne zna:
To ti piše da dostavnom pismu. Mislim da cca tjedan dana od prispjeća. A onda se vraća pošiljatelju.
Samo bez panike :p
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.