PDA

View Full Version : Ultrazvuk dojki

stranice : [1] 2

vanili
28.09.2006., 19:22
Jel tko bio na UZV dojki? Gdje je najbolje toobaviti i kolko se čeka jel netko zna?:cool:

Donata
29.09.2006., 09:06
Bila, privatno, 220 kn. Kad nam kazes gdje je ta lokacija tu i tamo, mozda ti mozemo savjetovati i gdje da ides.

vanili
29.09.2006., 19:52
Npr. Zagreb?:confused:

Donata
29.09.2006., 20:35
U Zagrebu to mozes obaviti na vise mjesta, za primjer u Klinici Eljuga.

Zita
01.10.2006., 21:10
Evo mog iskustva. Prije godinu dana sam bila na UZV dojke u Nemetovoj, na sistematskom. Sve je bilo u redu.
Prije mjesec dana sam operiral rak dojke veličine 1,1 cm. Da bi narasao na tu veličinu trebalo mu je nekoliko godina.
Kako se to desilo? Vrlo lako. Jer ako UZV nije dovoljno osjetljiv i dijagnostičar dovoljno educiran ne mora vidjeti tumor manji od 8 mm.
Od srca preporučam kliniku Eljuga i njihovu doktoricu Ilonu Sušac. Predivna žena i dijagnostičar, a obzirom da su u tome specijalizirani, aparati su im dobri.
U Suncu i u Nemetovoj UZV košta 200 kn, u Eljuzi 500 kn, ali mala je to razlika u cijeni kada je zdravlje u pitanju.
Kažu da je i Drinković jako dobar dijagnostičar, on je u Šulekovoj, no za njega nemam iskustvo iz prve ruke.
Na Institutu su isto odlični, ali ako nemaš veze, čekat ćeš dok ne dođeš na red.

Mash
01.10.2006., 21:30
Kažu da je i Drinković jako dobar dijagnostičar, on je u Šulekovoj, no za njega nemam iskustvo iz prve ruke.
Na Institutu su isto odlični, ali ako nemaš veze, čekat ćeš dok ne dođeš na red.

Hej, bok!

ja imam iskustva iz prve ruke u vezi Drinkovića, njegova sam pacijentica kao
i moja mama i mogu reći samo sve najbolje...
preporučila bih ga svakome!
nisam do sada imala problema, no moja mama je.. pa , u biti ja zbog tog genetskog dijela- svih žena sa mamine strane, trebam ići redovito na kontrolu...
jednom smo Drinković i ja baš pričali o tome kako mlade žene uopće nemaju
naviku ići na te kontrole, u biti bi to trebao biti obavezan pregled za svaku
žensku osobu jednom godišnje, baš kako je i odlazak zubaru,ginekologu itd...
kod nas je nekako ta zdravstvena kultura prilično nerazvijena ili bolje
rečeno- neosviještena...

pozdrav :)

..........................

eh, još kad bi mi mozak radio kako treba... a bolesna sam i sva sam imena pobrkala,
bravo ja!
moja mama je bila pacijentica i kod Drinkovića, ali ne u vezi ovoga...
dakle, doktor kod kojeg idemo za ultrazvuk je Zlatko Mihelčić ,
treba se naručiti, broj je- 2445-131

vanili
01.10.2006., 21:33
Puno hvala curke!:kiss:

Mash
01.10.2006., 21:44
nema na čemu :)
imam ja doktora- pa ako još koji treba za nešto, samo recite!

pazit ću da opet ne pobrkam imena :rolleyes: :cool:

lea_li
05.01.2008., 12:47
Upravo tražim gdje bi mamu naručila na pregled dojki, UZV i mamografiju.
Molila bih nekog ako ima svježih informacija s poliklinikama Drinković i Eljuga di ih podijele s nama. Te dvije su mi u užem izboru.

GiRL
05.01.2008., 15:12
Ja sam išla na UZV u dom zdravlja Centar, žena koja tamo radi je stvarno temeljita i sve pregleda. Jedino je bed kaj se dosta dugo čeka jer je gužva.

lea_li
05.01.2008., 15:16
Da svugdje se dugo čeka, a mama ima nekih problema pa smo se zato odlučili za privatnika.

zutoduzesvjetli
01.05.2008., 00:33
koja je donja dobna granica za pocetak odlazaka na uzv i mamografiju?

valneahana
01.05.2008., 09:05
koja je donja dobna granica za pocetak odlazaka na uzv i mamografiju?

žene do 35. godine bi trebale ići na uzv dojki svake godine jer do 35. se bolje vidi ultrazvukom a nakon 35. se treba ići na mamografiju jednom godišnje,donju dobnu neznam ali sam čitala da se pomiče jer je sve više mladih zahvaćeno karcinomom dojke tako da neki autori preporučaju već s 25 da se krene i ja mislim da je to sasvim ok i da nije prerano,uzv dojki kod privatnika je 250 kn i mislim da jednom godišnje možemo dati tih 250 kn da sprječimo karcinom,za mamografiju je znači donja 35. ako se savjetuje da se na nju kreće sa 35 godina ali nesjećam se koliko je ona koštala kod nas u poliklinicu.

Ivanicapeca
01.05.2008., 10:30
Na uputnicu se može obaviti UZV u istoj ambulanti gdje se obavlja i mamograf u Petrovoj.

tessaa
18.05.2008., 12:35
žene do 35. godine bi trebale ići na uzv dojki svake godine jer do 35. se bolje vidi ultrazvukom a nakon 35. se treba ići na mamografiju jednom godišnje,donju dobnu neznam ali sam čitala da se pomiče jer je sve više mladih zahvaćeno karcinomom dojke tako da neki autori preporučaju već s 25 da se krene i ja mislim da je to sasvim ok i da nije prerano,uzv dojki kod privatnika je 250 kn i mislim da jednom godišnje možemo dati tih 250 kn da sprječimo karcinom,za mamografiju je znači donja 35. ako se savjetuje da se na nju kreće sa 35 godina ali nesjećam se koliko je ona koštala kod nas u poliklinicu.

A eto, ja imam iskustvo prijateljice koja je s 26 radila mamografiju, pa je drugi doktor "poludio" kad je to rekla, kao - nije smjela, jer se to mladim curama ne smije kao radit mamografija...
Inače, bila je prije na UZV i radila punkciju ciste....

valneahana
19.05.2008., 16:49
A eto, ja imam iskustvo prijateljice koja je s 26 radila mamografiju, pa je drugi doktor "poludio" kad je to rekla, kao - nije smjela, jer se to mladim curama ne smije kao radit mamografija...
Inače, bila je prije na UZV i radila punkciju ciste....

vidjela sam jer sam čitala na forumu o hpv-u ali takav je princip kao što sam napisala jer jednostavno se neke promjene bolje vide uzv-om zato jer su žene mlade a kako starimo trebaju nam agresivnije dijagnostike poput mamografije

Linea Exclusive
21.05.2008., 10:32
Ja sam prošle godine (22 godine sam imala) radila uzv dojki (preventivno), u Domu zdravlja Zapad (Lole Ribara, odnosno Baruna Filipovića). Došla na rentgen, naručila se za sljedeći dan, platila 150 kn i obavila. Sve bilo ok.

Rekao mi je da je dovoljno ponoviti ga jednom u 2-3 godine (ako je uredan), i tako do 35.-40. godine.

brigitta26
21.05.2008., 20:15
Ja sam bila prošle godine na ultrazvuku dojke jer me užasno bolila.
Kad sam zvala i raspitivala se gdje je "najbolje", svatko je tvrdio da je upravo ta poliklinika ta koju trebam posjetiti. Na kraju sam se odlučila za privatnu polikliniku Bates.
Doktorica koja me pregledala prvo je popričala sa mnom, baš onako kao žena sa ženom, o cjelokupnom zdravlju, i kad mi je pregledala lijevu dojku zbog koje sam išla pregledala je i desnu i taj pristup me oduševio. Nije tu da obavi pregled s pacijentom nego i da razuvjeri/suosjeća/uputi o dijagnozi laičkim jezikom i pita dal me još nešto zanima.

:top:

tessaa
21.05.2008., 21:10
Ja sam prošle godine (22 godine sam imala) radila uzv dojki (preventivno), u Domu zdravlja Zapad (Lole Ribara, odnosno Baruna Filipovića). Došla na rentgen, naručila se za sljedeći dan, platila 150 kn i obavila. Sve bilo ok.

Rekao mi je da je dovoljno ponoviti ga jednom u 2-3 godine (ako je uredan), i tako do 35.-40. godine.

Do 35.godine je dovoljno jednom u 2-3 godine?? (ako su nalazi uredni, naravno...)

blue flower
21.05.2008., 23:12
Ja sam bila prošle godine na ultrazvuku dojke jer me užasno bolila.
Kad sam zvala i raspitivala se gdje je "najbolje", svatko je tvrdio da je upravo ta poliklinika ta koju trebam posjetiti. Na kraju sam se odlučila za privatnu polikliniku Bates.
Doktorica koja me pregledala prvo je popričala sa mnom, baš onako kao žena sa ženom, o cjelokupnom zdravlju, i kad mi je pregledala lijevu dojku zbog koje sam išla pregledala je i desnu i taj pristup me oduševio. Nije tu da obavi pregled s pacijentom nego i da razuvjeri/suosjeća/uputi o dijagnozi laičkim jezikom i pita dal me još nešto zanima.

:top:

Pozdrav svima, tek sam se registrirala !!!!!!!:Molim te sjećaš li se kako se točno zove liječnica koja te je primila? Voljela bih se naručiti točno kod nje, frka mi je, htjela bih to obaviti što prije. Koliko si platila?

Linea Exclusive
22.05.2008., 15:11
Do 35.godine je dovoljno jednom u 2-3 godine?? (ako su nalazi uredni, naravno...)

Meni je doktor tako rekao. Ako su uredni nalazi, a nema obiteljske anamneze bolesti i stanja dojke, dovoljno je jednom u 2-3 godine napraviti uzv (pogotovo ako se piju kontracepcijske tablete).

jamie84
22.05.2008., 16:31
Mlađe žene (do otprilike četrdesete) šaljemo na ultrazvuk jer obično imaju obilno žljezdano tkivo pa se na mamogramu teško išta vidi.

Kod starijih žena (s involuiranim žljezdanim tkivom) je mamografija prva pretraga izbora jer se puno bolje mogu primijetiti neke eventualne patološke strukture, iako se niti jedna od pretraga (u rizičnih pacijentica) ne smije koristiti za isključivanje karcinoma (u tom je smislu kod mamografije mogućnost pogreške oko 20 %)

Ako vam cijena nije u pitanju, a želite najsavršeniju pretragu, gotovo bez mogućnosti pogreške i bez štetnosti na zdravlje, onda je MRI pretraga izbora.

valneahana
22.05.2008., 17:08
Mlađe žene (do otprilike četrdesete) šaljemo na ultrazvuk jer obično imaju obilno žljezdano tkivo pa se na mamogramu teško išta vidi.

Kod starijih žena (s involuiranim žljezdanim tkivom) je mamografija prva pretraga izbora jer se puno bolje mogu primijetiti neke eventualne patološke strukture, iako se niti jedna od pretraga (u rizičnih pacijentica) ne smije koristiti za isključivanje karcinoma (u tom je smislu kod mamografije mogućnost pogreške oko 20 %)

Ako vam cijena nije u pitanju, a želite najsavršeniju pretragu, gotovo bez mogućnosti pogreške i bez štetnosti na zdravlje, onda je MRI pretraga izbora.

tako je i ja sam to napisala,točnije do 35 godine uzv a nakon mamografija

brigitta26
23.05.2008., 10:47
Pozdrav svima, tek sam se registrirala !!!!!!!:Molim te sjećaš li se kako se točno zove liječnica koja te je primila? Voljela bih se naručiti točno kod nje, frka mi je, htjela bih to obaviti što prije. Koliko si platila?[/QUOTE]

Javim ti čim stignem doma. mislim da je pregled bio nekih 200kn, znam samo da su bili najjeftiniji kad sam zvala i raspitivala se.
ali popodne ti pošaljem PM

Silvery
24.05.2008., 02:51
Ovako: bila sam na UZV dojki. Bez ikakvog ustručavanja otišla sam odmah privatno (Split). Ženska je stvarno super. Priča o svemu što vas zanima, čak se i našali. Odmah me pregledala "ručno" i onda ultrazvukom, s time da je to radila dosta temeljito i dugo. Na moje pitanje kad treba prvi put otići na pregled dojki, rekla je sa 20 godina. Ja sam tada imala 23 pa sam sebi rekla: ok, ništa strašno, no big deal! Nova istraživanja govore da se dobna granica sve niže pomiče, tako da brojne jako mlade cure već imaju problema, da ne govorim o raku dojki. Čak mi je navela primjer cure koja se tek bila udala. Imala je 22 godine - rak dojke. Nije imala pojma da ga ima. Otišla je tek tako jer joj je mama išla, pa joj bilo usput. I što je saznala.... :horor: Doktorica mi je rekla kako joj je bilo žao, jer je u pitanju jedan mladi život. Čak mi je opisivala period poslije, kada je već išla na kemoterapiju. U tom trenutku, meni su se odsjekle noge jer sam i ja baš kao i ona s mamom išla da vidim kako sve to izgleda. Naravno, doktorica me nije htjela prestrašiti, već mi samo ukazati da trebamo misliti na svoje zdravlje i NA VRIJEME se kontrolirati. Bitna je prevencija! Meni je na svu sreću bilo sve OK, evo baš sada idem opet na kontrolu. Cijena je 200 kn. Inače to se radi jednom godišnje, a neki to rade čak svakih 6 mjeseci, koliko sam čula od svojih prijateljica. Ovisi, ako je nešto nađeno, cista, problemi sa žljezdama, nakupine itd.

Zato drage moje cure, žene, otiđite što prije ako niste do sada i naravno ako ste prevalile 20.-tu. Sretno :top:

florenca
29.05.2008., 08:10
Zamolila bih nekog od vas tko je bio

...kako je izgledao pregled?mojih par kolegica imaju različita iskustva,kod jedne se pregled sastojao gdje ju je doktorica ručno pregledala,na (sjedečki i na stoječki) i napravila UVZ,drugu je pregledavao muški liječnik;u ležećem položaju joj je napravio UVZ s tim da ju je prekrio plahtom---valjda zato jer je sramežljiva

....različita iskustva....

kako je bilo kod vas??

Linea Exclusive
29.05.2008., 09:32

...kako je izgledao pregled?mojih par kolegica imaju različita iskustva,kod jedne se pregled sastojao gdje ju je doktorica ručno pregledala,na (sjedečki i na stoječki) i napravila UVZ,drugu je pregledavao muški liječnik;u ležećem položaju joj je napravio UVZ s tim da ju je prekrio plahtom---valjda zato jer je sramežljiva

kako je bilo kod vas??

Ja sam se skinula do struka i legla, a on me nije ničime pokrio, nego mi je normalno uzv-om detaljno prešao preko grudi i gledao monitor. Mene je pitao pregledavam li se "ručno" i imam li kakvih problema.

brigitta26
29.05.2008., 19:42

kako je bilo kod vas??

Prvo me doktorica pitala dal sam se pregledala sama, i rekla da žene misle da se ne znaju pregledati same, a da to rade puno bolje i detaljnije od većine doktora.
Skinula sam se do pojasa i legla na onaj stol za pregled, ona je namazala onim gelom što se pregledava trudnice neki kao valjak i pregledala.
:D

ribica2
30.05.2008., 21:03
Sa 27 g sam prvi put otišla na UZV dojki i to zato što sam odjednom napipala jednu oveću kvržiću jako bolnu na dodir, bolilo me po 10-ak dana mjesečno 2 mjeseca dok sam konačno skupila hrabrosti otići na pregled. Išla sam u Polikliniku SUNCE, zvala sam u četvrtak da se naručim i u ponedjeljak u 9 bila na pregledu.
Fala Bogu sve je ok, veli doktor da mi je to što me bolilo upaljena mliječna žlijezda (iako nisam trudna). I od tada spavam mirno noću. I ići ću sigurno svake godine na kontrolu. preporučujem svima. I nemojte čekati da vas nešto počne boliti!
Papa i UZV/ mamografija se MORAJU redovno obavljati, sve ostalo je neodgovorno ponašanje! pozdrav:mig:

Silvery
01.06.2008., 09:46

Ovo s plahtom još nisam čula, pa nije valjda toliko sramežljiva, kakva je tek kod ginekologa :eek: ?? Uglavnom, mene je moja pregledala prvo ručno u sjedećem položaju, a zatim UZV-om dok sam ležala. Namazala me je gelom, i preko toga pregledavala i to dosta temeljito. A ja sam za to vrijeme to sve lijepo pratila na monitoru. Kroz to vrijeme smo pričale, sve što me zanimalo. I naravno, odmah sam dobila sliku svojih dojki sa UZV-a za uspomenu :cerek:

tessaa
02.06.2008., 17:55
Ovo s plahtom još nisam čula, pa nije valjda toliko sramežljiva, kakva je tek kod ginekologa :eek: ?? Uglavnom, mene je moja pregledala prvo ručno u sjedećem položaju, a zatim UZV-om dok sam ležala. Namazala me je gelom, i preko toga pregledavala i to dosta temeljito. A ja sam za to vrijeme to sve lijepo pratila na monitoru. Kroz to vrijeme smo pričale, sve što me zanimalo. I naravno, odmah sam dobila sliku svojih dojki sa UZV-a za uspomenu :cerek:

Isti slučaj, jedino je i ručni pregled bio u ležećem položaju.... kao i UZV... (sve ostalo isto...) ...jedino mi se činilo... da je taj ručni pregled bio nekako površan.... mislim, ja se nekako temeljitije pregledam... :ne zna::ne zna:

tessaa
02.06.2008., 17:58
.... I nemojte čekati da vas nešto počne boliti!
Papa i UZV/ mamografija se MORAJU redovno obavljati, sve ostalo je neodgovorno ponašanje! pozdrav:mig:

Doktori obično kažu da dok boli, vjerojatno nije ništa opasno, iako naravno ne mora ni to biti... važno je i pregledavati se mjesečno, i ne tražiti "bolno mjesto" nego - Kvržicu koja je obično bezbolna...
P.s. mamografija se ne preporuča prije 35.godine, naravno ako je UZV ok...

Merlina
02.06.2008., 23:50

Hvala na ovoj informaciji. Kolika je cijena te pretrage, te gdje ju preporučate obaviti?

Merlina
02.06.2008., 23:54
Prošle godine bila sam na ultrazvuku dojki u poliklinici Sunce, i totalno se razočarala u pristupu pacijentu. Nakon, toga isti pregled obavila sam u Medikolu i oduševila se doktoricom koja je bila izuzetno, rekla bih "normalna", pristupačna i ljubazna a u isto vrijeme i profesionalna. Naprosto je nevjerojatno koliko se čovjek može osjećati drugačije nakon istog pregleda.

Silvery
03.06.2008., 21:54
Prošle godine bila sam na ultrazvuku dojki u poliklinici Sunce, i totalno se razočarala u pristupu pacijentu. Nakon, toga isti pregled obavila sam u Medikolu i oduševila se doktoricom koja je bila izuzetno, rekla bih "normalna", pristupačna i ljubazna a u isto vrijeme i profesionalna. Naprosto je nevjerojatno koliko se čovjek može osjećati drugačije nakon istog pregleda.

Ako pričaš o poliklinici Sunce, mogu samo reći isto što i ti. Jako sam se razočarala, ne mogu vjerovat da jedna privatna poliklinika može biti tako neprofesionalna. Moja najbolji prijatelj je imao zloćudni tumor. Došao na operaciju na koju je btw čekao dosta dugo, presvukli ga, stavili na stol i onda se kirurg jednostavmo nije pojavio, a drugi kirurg je bio "na seminaru". I onda smo skužili još jednu stvar. Taj isti doktor, koji je trebao operirati mog prijatelja, naručio je još petero ljudi u isti sat za operaciju. Pa zamisli samo kakva bi to operacija bila. Naravno, niti je doktor obavijestio polikliniku da je na "bolovanju" niti su ti ljudi uopće obaviješteni o tome. A da stvar bude gora, u zadnji tren poslali su neku jadnu zamjenu, doktoricu koja nema pojma i ona je sve te ljude poslala kući s konstatacijom da im nije ništa. Šokirani smo bili da takvo što može danas uopće postojati u zdravstvu. No, ovo nije tema za ovaj topic, ali je poruka curama koje žele ići na preglede ili ne daj Bože liječenje da pripaze kod koga idu, jer privatnik nije nipošto garancija da će sve biti bajno, divno i krasno. Ja imam jako pozitivno iskustvo kod svoje onkologice u ST. Radi privatno, ali radi temeljito, odgovorno, profesionalno i što je najbitnije ima savršen pristup pacijentu. :top:

prilika
06.06.2008., 08:32
Merlina

Kod koje si ti bila doktorice na UZV dojki u Medikolu? Koja je cijena? Pregled uključuje samo ultrazvuk ili i ručni pregled? Imala si nekih problema ili si samo išla na redovnu kontrolu?

valneahana
06.06.2008., 08:42
Merlina

Kod koje si ti bila doktorice na UZV dojki u Medikolu? Koja je cijena? Pregled uključuje samo ultrazvuk ili i ručni pregled? Imala si nekih problema ili si samo išla na redovnu kontrolu?

uzv dojki je 250 kn preporučam ti dr. ljubić,ja sam tamo radila kao med. sestra i stvarno je ona super,cijena je bila takva kad am radila,mislim da se nije mjenjalo a ako je možda za 50 kn ali nevjerujem,mislim da ti je broj 4594 777,probaj na taj,ili nazovi informacije,adresa poliklinike je voćarska 106

prilika
06.06.2008., 09:02
Valneahana

Hvala na informaciji. Kako se dolazi do te Voćarske 106 ? Vidjela sam da se to nalazi blizu Šalate. Da li se do tamo može doći samo pješke ili bi se moglo od nekuda doći autobusom da se ne moram penjati gore jer i nije tako jako blizu? Može se izabrati baš ta doktorica i tko radi osim nje ako me dopadne netko drugi?

valneahana
06.06.2008., 09:20
Valneahana

Hvala na informaciji. Kako se dolazi do te Voćarske 106 ? Vidjela sam da se to nalazi blizu Šalate. Da li se do tamo može doći samo pješke ili bi se moglo od nekuda doći autobusom da se ne moram penjati gore jer i nije tako jako blizu? Može se izabrati baš ta doktorica i tko radi osim nje ako me dopadne netko drugi?

kad sam radila samo ona je radila uzv dojki,ti kad ćeš zvati reci da se želiš naručiti za uzv dojki kod dr. ljubić,s kaptola ti voze tri busa,sad se nesjećam brojeva busova,jedan ti ide za petrovu,drugi za mirogoj a za treći se nemrem sjetiti i ti siđeš na trećoj stanici,odnosno gledaj kad će bus proći mali rotor i nakon njega odmah silaziš i onda tamo di siđeš ideš po toj strani samo prema dolje jedno 200 metara i vidjet ćeš da ti piše poliklinika medikol,kad se vraćaš stanica za nazad ti je prekoputa ove gdje si sišla tj. mrvicu prije

Merlina
06.06.2008., 22:10
Merlina

Imala sam problema, jaku mastopatiju i neke sumnjive kvržice. Prvo sam otišla u Sunce na Jarunu :flop: Ubrzo nakon toka u Medikol kod dr. Podolski. Žena je stvarno izvrsna. Ne smatram se uopće zahtjevnom osobom, ali ipak očekujem neki, osim stručnog i "ljudski" pristup što sam kod navedene doktorice i dobila:) Pregled je koštao 500,00 kn, ali nije mi žao ni jedne kune.

Merlina
06.06.2008., 22:14
Očajna doktorica iz Sunca o kojoj sam već pisala i koju - u najmanju ruku ne bih preporučila - zove se Jadranka Ajduković:flop:

Suey
10.06.2008., 13:37
Imala sam problema, jaku mastopatiju i neke sumnjive kvržice. Prvo sam otišla u Sunce na Jarunu :flop: Ubrzo nakon toka u Medikol kod dr. Podolski. Žena je stvarno izvrsna. Ne smatram se uopće zahtjevnom osobom, ali ipak očekujem neki, osim stručnog i "ljudski" pristup što sam kod navedene doktorice i dobila:) Pregled je koštao 500,00 kn, ali nije mi žao ni jedne kune.

dr. podolski je vrstan onkolog i strucnjak za dojku:top: - u timu je za dojku na onkologiji na rebru, a i jako je ugodna i draga! ja se kod nje kontroliram

larazg
10.06.2008., 22:16
suey... za to treba uputnica jelda? i koliko se čeka.. ziher godinu dana..

Merlina
10.06.2008., 23:47
Ako imaš 500 kn za pregled onda se u Medikolu naručiš i na pregledu si za par dana. Kako je kada kod iste doktorice ideš na Rebro s uputnicom, ne znam ali probaj se raspitati možda se i ne čeka dugo. Ja, naime, više nemam živaca za dugotrajna čekanja u čekaonicama pa radije uštedim na nečem drugom i platim privatni pregled, no svatko zna svoje mogućnosti :)

Suey
11.06.2008., 15:38
suey... za to treba uputnica jelda? i koliko se čeka.. ziher godinu dana..

eh..odgovorim ti na pvt:D

ali, da, inace se ceka jako dugo, za uputnicu nemam pojma, valjda

ako ti se ne da cekati, onda kao merlina, 500 kn i mirna si. doktorica je maher kaj se dojke tice:mig:

mirna1979
11.06.2008., 16:19
ja idem kod Eljuge, a mislim da su oni fakat vrh vrhova kaj se cicika tiče

prilika
12.06.2008., 10:04
Koliko košta pregled zajedno sa ultrazvukom dojki kod dr Eljuge?

mirna1979
12.06.2008., 10:24
Koliko košta pregled zajedno sa ultrazvukom dojki kod dr Eljuge?

500kn al se isplati vjeruj mi, čitav pregled sa uzv je trajao skoro 45 minuta, sve u detalje, sve ti objasni!!! Fakat preporučam

lea_li
12.06.2008., 12:56
Je li netko bio kod doktora Drinkovića?

prilika
12.06.2008., 13:43
To je svugdje izgleda cijena pregleda 500 kn. I u Medikolu pišu da je ista cijena. Nekako bi radije išla kod doktorice s obzirom da je skidanje u pitanju.

Suey
12.06.2008., 15:45
To je svugdje izgleda cijena pregleda 500 kn. I u Medikolu pišu da je ista cijena. Nekako bi radije išla kod doktorice s obzirom da je skidanje u pitanju.

eljuga je poliklinika, za dojku je strucnjak dr. ljerka eljuga, onkologica, znaci zensko:D, isto je radila na rebru, njen muz damir eljuga je ginekolog - onkolog.

annie018
15.06.2008., 16:44
ja sam blizu splita pa bi išla tu kod tvoje onkologice,neznam kod koga bi već se dugo mislim,a pošto ju ti hvališ išla bi kod nje...kako se zove,gdje se točno nalazi,kako da dođem do nje? Ako imaš njen broj telefona? Možeš mi javit ovdje ili na pvt svejedno. Baš sam mislila to otić kad budem išla kod ginića u 7mj.(a kod njega idem svake god,pa bi i to počela redovito ići :p)
inače pijem pilule yasmin pa sam primjetila da me pri kraju svakog pakovanja užasno bole grudi na dodir,pa reko za svaki slučaj najbolje otić na uzv,bolje spriječiti nego liječiti. :mig:
unaprijed hvala na informacijama! :w

annie018
15.06.2008., 16:47
ovaj post iznad je inače za Silverr! nisam qvotala jbg! :kava:

Silvery
15.06.2008., 19:17
ovaj post iznad je inače za Silverr! nisam qvotala jbg! :kava:

Ciao draga, evo baš ću kad dođem doma, potražiti broj (sad sam na poslu), pa ti pošaljem na PM. Inače radi ispod Firula u blizini dućana Billa, u sklopu jedne zgrade, tamo se nalaze i drugi zdravstveni privatnici.

Silvery
16.06.2008., 17:59
annie, imaš PM sa brojem. To ti je dr. Buljević. Pozdrav :)

annie018
16.06.2008., 18:41
annie, imaš PM sa brojem. To ti je dr. Buljević. Pozdrav :)

Silverr puno ti hvala!! :w

marpet
15.07.2008., 13:46
Zanima me kad se treba naručiti za ultrazvuk dojki, u prvih 11 dana ciklusa ili?

carrie
04.09.2008., 00:33
Zanima me kad se treba naručiti za ultrazvuk dojki, u prvih 11 dana ciklusa ili?

5. dan ciklusa je najbolje, tak su meni rekli

micek-jerry
04.09.2008., 10:07
ja prošvrljala po forumu i netu i odlučila se za dr Podolski u Medikolu, dobila termin 16.9. cijena je 500 kn pregled i uzv. bit će mi 4. dan menge, to je koliko vidim ok.
javim vam dojmove!

Balkanka
04.09.2008., 10:08
meni je rečeno da to nema veze jer je UZ, više ima veze ako ideš na mamografiju

Pješčani sat
11.09.2008., 20:57
bitno je kad ideš na UZV grudi da se ode na početku ciklusa, tako je barem meni moj ginekolog rekao, od 5.-7. dana, kasnije hormoni djeluju pa nisu nabolju rezultati.

micek-jerry
17.09.2008., 10:46
evo ja bila kod dr Podolski i žena je super. sve skupa trajalo oko 20 min-prvo te ispita, pa palpacija dojki, nauči kak treba radit samopregled i na kraju uzv. cijena -500 kn.

Merlina
24.09.2008., 00:29
Da li netko zna nešto o termografskom pregledu dojki kod nas :confused: Zanima me gdje bi se to, eventualno, moglo obaviti?

LazyBrain
25.09.2008., 19:01
ja bum bil doktor za sise :D
Pa kod privatnik, mislim da je najbolje, istina platiš, ali je usluga vrhunska

Balkanka
02.10.2008., 15:41
ovo me podsjeća da trebam na kontrolu...

oceanmore171
08.10.2008., 17:15
Obavila sam u Poliklinici Sunce u Osijeku. Najvaznije - ne ceka se, dovoljno je naruciti se dan prije. Cijena 300kn. Potpuno zadovoljavajuce za kontrolni pregled i preporuku za daljnju dijagnostiku. Takodjer rade subotom.

Balkanka
12.10.2008., 19:17
u petak sam cijeli dan zvala "sv.duh" ..i nisu mi se javili..pa moš umrijet neg tamo da ti se netko javi. sad ujutro moram se osobno ić naručit na uzv

prilika
13.10.2008., 07:54
oceanmore171

To je u Osijeku u poliklinici Sunce i pregled i UZV za 300 kn? U Zagrebu je pregled i UZV čak 500 kn u Medikolu što mi se čini kao jako velika razlika u cijeni.

Allexis
14.10.2008., 00:50
vidim da za uzv preporučate polikliniku Eljuga....s obzirom da tamo idem i kod ginekologa, zanima me koja dr. je bolja, stručnija: Ljerka Eljuga ili Ilona Sušac....koju preporučate....zanima me i da li bi uopće trebala ići na to s obzirom da imam 23 godine...

valneahana
14.10.2008., 08:25
vidim da za uzv preporučate polikliniku Eljuga....s obzirom da tamo idem i kod ginekologa, zanima me koja dr. je bolja, stručnija: Ljerka Eljuga ili Ilona Sušac....koju preporučate....zanima me i da li bi uopće trebala ići na to s obzirom da imam 23 godine...

ja ću ti odgovoriti samo da bi trebal početi ići jednom godišnje,nemaš premalo godina,taman se tak i preporučuje da se krene jer se granice pomiču nažalost prema dolje i sve je više mladih koje obolijevaju od karcinoma dojke

Pješčani sat
29.10.2008., 10:26
evo ja bila neki dan kod lijecnice o.p., i raspitivala se o uzv dojke, dobila od nje uputnicu za pregled u Nemetovoj, kaze da je besplatno.
Nazvala njih, narucena za 2 tjedna. kad sam teti na telefon rekla da mi to bas nije pocetak ciklusa, rekla je da to nije bitno za uzv nego samo za mamografiju. ko sad tu zna..uglavnom, za 2 tjedna cemo vidit

holbela
08.11.2008., 09:54
Ja sam iz slav.Broda.Išla sam već više puta na uzv dojki iz razloga što imam ciste u obje dojke.Bila sam i na punkciji.Kod nas u Brodu nema plaćanja ide se redovno samo se jako dugo čeka.Ja sam recimo u 5 mjesecu obavila mamografiju i odmah se upisala sada za 13. 11. ali ako je nešto uzmu te odmah.Da se bilo šta uzbuni ide se isti tren nema čekanja i nema plaćanja.

SSDM
14.11.2008., 19:05
Danas sam bila na ultrazvuku dojki. Javila sam se doktoru jer me vec duze vrijeme nesto stipka u lijevoj dojci. Na pregledu mi je doktroica sutanovila da u desnoj imam dvije male cistice, a u lijevoj grupicu od 3 ciste koje su velike oko 10mm. Dijagniza je fibrocisticne mastopatsje promjene. Rekla mi je da nije nista alarmantno, ali da se kontrolisem bar jednom godisnje. Inace imam 26 godina, i ako moze da mi neko kaze o cemu je rjec ovdje.

holbela
15.11.2008., 09:05
Draga SSDM ,evo da ti kažem onoliko koliko ja znam o tome.kažu da kad ih je više nije zabrinjavajuće.Ista stvar je i kod mene.Problem je kad je jedna onda to raste pa prelazi u tumor itd.Moje dojke su pune cista i cistica ali mene to jako boli.Bole me dojke na dodir,a nema teorije leći na stomak,kao da mi je kamenje u njima.Ali navikneš se. Ti se nemoj zabrinjavati to skoro svaka žena ima(u današnje vrijeme),samo se redovno kontroliraj i to je to.Ne boj se ništa,živi normalno.Neka ti je sa srećom,pozdrav

sandika
17.11.2008., 14:03
Kada se vec prica o UV dojke - bila sam na kontroli fibroadenona na dojci prije 10ak dana i UV je otkrio sjenu, hipoehogeno neograničeno područje karakteristika inflitrata". je li netko imao nesto slicno?
Uputila me lijecnica na punkciju no specijalist kod kojeg sam htjela raditi punkciju kaze da bi bilo jako bolno (iza areole iliti bradavice) i da ne mora uspjeti od prve pa mi preporucio intraoperativnu biopsiju. E sad me to stvarno splasilo... Je li netko imao bolnu punkciju (uz areolu), moze li se punkcija raditi uz lokalnu anesteziju?
Narucila sam se za sljedeci tjedan u Polikliniku Eljuga kod dr. I. Susac...

helena111
20.11.2008., 14:40
Molim savjet.Majka 1949.godište treći je već put obavila mamografiju u zadnjih godinu dana budući da joj je uočena sjena na desnoj dojki.Do sada je obavila i ultrazvuk i punkciju.Kako promjena nema,osim te sjene i mastopatije preporuka je mamografija opet za 6 mjeseci.Do kada tako?
Ukoliko se netko razumije napisati ću cijeli nalaz,pa mi ga možda možete protumačiti?Hvala

lotus_flower
26.11.2008., 15:12
evo ja bila neki dan kod lijecnice o.p., i raspitivala se o uzv dojke, dobila od nje uputnicu za pregled u Nemetovoj, kaze da je besplatno.
Nazvala njih, narucena za 2 tjedna. kad sam teti na telefon rekla da mi to bas nije pocetak ciklusa, rekla je da to nije bitno za uzv nego samo za mamografiju. ko sad tu zna..uglavnom, za 2 tjedna cemo vidit

ja sam bila tamo na uzv dojki - doktorica (ne mogu joj se sjetiti imena) je jako ok, iako malo nepovezano priča pa se ne daj zbuniti :D
nema ti veze u kojem si periodu ciklusa, zna ona kako dojka treba izgledati u kojem trenutku :mig:

Pješčani sat
30.11.2008., 13:04
Je Lotus, imas pravo :D
dobra je doktorica, i sve je ok .
imam strogu zabranu trcanja bez sportskog grudnjaka :)

prilika
01.12.2008., 12:31
Pješčani sat

Koliko si onda na kraju platila pregled i UZV u Nemetovoj uz uputnicu liječnika opće prakse?

Pješčani sat
02.12.2008., 10:19
30 kn, i to zato jer teta tamo na salteru je tvrdila da me se vodi u nekoj drugoj kategoriji po zdravstv. osiguranju. inace je trebalo biti besplatno.

lea_li
02.12.2008., 11:17
Ima li tko broj telefona od Nemetove? Nisam znala da oni rade na uputnicu.

prilika
02.12.2008., 13:51
30 kn je valjda participacija koju svi plaćaju. Jedino se ne plaća ako si oslobođen participacije jer si nezaposlena kao ja na primjer i imam onaj kartončić koji vrijedi godinu dana da sam oslobođena participacije zajedno sa običnom zdravstvenom iskaznicom ili plaćaš dopunsko zdravstveno osiguranje 80 kn mjesečno i imaš i tu dodatnu naranđastu karticu uz zdravstvenu iskaznicu.

Koliko dugo se čeka na pregled kada se naručiš? Naručuje se telefonski ili treba osobno doći tamo u Nemetovu? Znam da oni tamo rade i ostale radiološke pretrege na uputnicu jer je tako išla i jedna osoba iz moje obitelji tamo na magnetsku rezonancu prošle godine na uputnicu.

lotus_flower
02.12.2008., 20:18
Prilika, Lea, najbolje da njih tamo nazovete : 01 46 93 111(centrala)

evo i stranica: http://www.poliklinika-nemetova.hr/

ja sam isla tamo na sistematski preko svoje firme tako da ne znam nista o narucivanju i slicno...

Pješčani sat
03.12.2008., 11:35
ovo sto je lotus navela je jedan od brojeva. mene je doktorica opce prakse uputila tamo,dala uputnicu, ja izguglala broj i nazvala. mislim da sam cekala 2 tjedna na red. meni zaista prihvatljivo vrijeme za cekanje. sestra i lijecnica zaista ugodni.

* mara *
30.12.2008., 11:22
:)
imam 24 godine i prije 3 mj sam bila na prvom uzv dojki.imala sam bolove i nekako su mi bile tvrde i hrapave...
uglavnom moja dijagnoza je- obostrano retromamilarno formirane ovalne hipoehogene zone od kojih ona lijevo mjeri 19x5x13 mm a desno duljkeg promjera 5 mm i odgovaraju manjim cistama. terapija e vitamin 1x200mg kroz 3mj pa kontrola.
i mogu reci svima koji ne znaju ako imate osjetljive,bolne,nadražene i nekako hrapave grudi pijte e vitamin,odlična je terapija!
meni su sad puno bolje,mekane i bez bolova,jedino što i 4 godine nakon poroda zbog proširenih mlječnih kanalića imam još nekog zaostalog mlijeka i svaki put kad bi ih stisnula kapa mi mlijeko ne puno ali ga ima...
jel zna tko šta o ovome??:s

ivana211
25.01.2009., 17:40
curke evo tri dana ima otkako sam u desnoj dojci napipala kvrzicu prvi me dan jako boljelo a sad me boli samo na dodir.imam 21god.sutra idem na ultrazvucni pregled pa se javim.dali jos koja ima takvog iskustva.

was
26.01.2009., 00:31
Pozdrav svima. Imam problem sa sestrom koja ima samo 17 godina: problem je poceo pre oko godinu dana; pojavilo joj se malo crvenilo na desnoj dojci koje je kasnije primeceno kao mali cvoric poput zrna pirinca blizu bradavice.Bila je kod doktora i davali su joj da maze neku mast, ta mast joj nije pomogla, tako da joj nije davalo volju za daljim istrazivanjem (sta je to i sta ga je izazvalo). To je tako sedelo nekoliko meseci, i pre neki dan je osetila bol. otisla je kod lekara opste prakse koji je istisnuo gnoj i rekao da je obicna cista. Davajuci joj uput radiologu. Posle pregleda na ultra zvuku radiolog je pronasao "Desni rezanj stitaste zlezde sa izoehogenim nadusom ka gornjem polu, promera 4,75mm x 3,70mm, ali se ne moze ukljuciti i uvecana paratireoidna zlezda." Poslao je kod ginekologa i ginekolog joj rekao da uradi analize hormona. problem je u ovome svi hormoni su u granici normale, samo prolaktin je povisen i iznosi 852,2, ?? sta znaci kada je taj hormon povisen, i kakvo je vase misljenje o svemu ovome? zaboravio sam da pitam posto joj je radiolog rekao da tumor nije, pa me interesuje i to da li tumor moze da se vidi preko ultrazvuka????
unapred hvala

* mara *
03.02.2009., 12:08
U vezi ovog prolaktina bi vam savjetovala da provjerite hipofizu,jer kada je prolaktin povišen UVIJEK je uzrok hipofiza,koja očito malo luduje.
malo poguglaj o hipofizi možda pronađeš simptome svoje seke.

candy baby
03.02.2009., 14:27
@ mara i meni je isto pomogao e vitamin, samo što je moja cistica bila oko 5 mm veličine.stvarno osjetljivost dojki pred menstruacij daleko, daleko manja.:)

@ ivana 211- kažu da ono što boli obično nije ništa strašno, ja mislim da ti je to upaljna žlijezda, tak da samo hrabro, fino odi na pregled da otkloniš sumnje

@ was- i ja kao i mara preporučujem kontrolu hipofize, ima jedna frendica prolaktinemiju, ugl liječi se.. sretno!

snupy
09.02.2009., 12:09
jel netko nedavno bio u nemetovoj na pregledu?
ja se spremam kod doktorice opće prakse po uputnicu za nemetovu, u koje doba obično naručuju na pregled?

Allexis
11.02.2009., 15:20
i mene isto zanima...planirala sam kod dr. uzeti uputnicu, pa jel još uvijek rade na uputnicu, na njihovim stranicama nisam našla info o tome...kod koje doktorice preporučujete da idem...

studentica_ivon
14.02.2009., 00:39
svejedno je gdje se ide na ultrazvuk vise ovisi o samom doktoru koliko je sposoban ocitat promjene,a sto se tice dobne granice na svom primjeru sam vidjela da je nema,imam 21 god i moram sljedeci tjedan operirati 2 tumora u lijevoj dojci koji su promjera oko 5 cm tako da se ne treba cekati

Eve*
17.02.2009., 12:24
i mene isto zanima...planirala sam kod dr. uzeti uputnicu, pa jel još uvijek rade na uputnicu, na njihovim stranicama nisam našla info o tome...kod koje doktorice preporučujete da idem...

I mene ovo zanima

Joya
01.03.2009., 21:12
uzela uputnicu za uzv i mamografiju i pošto vidim da se preporučuje dr. Podolski namjeravam se kod nje naručiti - sutra javim jesam uspjela
medicol radi i na uputnice - pa ću vidjeti koliko se čeka
od uzv mi prošlo godina dana - radila u suncu na sistematskom, a mamografija bi mi sad bila prva
inače bi išla u eljugu kod dr. sušac - al glupo mi plaćati ako imam uputnicu za ovaj neki redovni godišnji pregled

Joya
02.03.2009., 11:59
evo me s izvještajem
dr. Podolski ne prima na uputnice
naručila sam se 6. 4. - doktor će možda ali nije ziher biti neki Batinica:ne zna:
a ja se nadala ženi, bilo bi mi ugodnije :rolleyes:

i da - ova koja se javila na centrali - bože moj neljubaznosti i bahatosti

snupy
02.03.2009., 14:45
evo me s izvještajem
dr. Podolski ne prima na uputnice
naručila sam se 6. 4. - doktor će možda ali nije ziher biti neki Batinica:ne zna:
a ja se nadala ženi, bilo bi mi ugodnije :rolleyes:

Joya- gdje si se točno naručila? u medicol (gdje je to)?

Joya
02.03.2009., 14:50
u voćarskoj, uguglaj si

Suey
02.03.2009., 15:05
joya, dr. podolski je inace na rebru, ak spadas pod rebro, mozes tamo k njoj, iako je nju nemoguce uhvatiti:D, ali je divna i ljubazna.

Joya
02.03.2009., 20:55
našla sam na netu stranice od rebra, ima i broj telefona za naručiti se, probam sutra ujutro, thanks

Nessych
04.03.2009., 08:38
svejedno je gdje se ide na ultrazvuk vise ovisi o samom doktoru koliko je sposoban ocitat promjene,a sto se tice dobne granice na svom primjeru sam vidjela da je nema,imam 21 god i moram sljedeci tjedan operirati 2 tumora u lijevoj dojci koji su promjera oko 5 cm tako da se ne treba cekati

Ja sam imala 17 godina kada sam našla prvu kvržicu, 18 i pol kada sam ju operirala, s 20 sam operirala drugu kvržicu, bili su fibroadenomi i od tada sam na miru, idem jednom godišnje na ultrazvuk i sama se pregledavam svako toliko pod tušem...... nisu te kvržice ništa strašno, fiboradenomi, ciste, žlijezde, sve se to da riješiti....

mppet
07.03.2009., 14:10
Bila sam na mamografiji i nala z je gusti žlejzdani crtež obostrano, o pbavezno uzv dojke...što znači taj crtež..molim pomoć

navaha
11.03.2009., 19:18
Bila sam na mamografiji i nala z je gusti žlejzdani crtež obostrano, o pbavezno uzv dojke...što znači taj crtež..molim pomoć

vrlo moguce da se misli na ovo :

"Problem su tzv. "guste" dojke, uglavnom kod mlađih žena i žena s fibrocističnim promjenama na dojci, koje mogu biti odraz hormonske terapije ili degeneracija žljezdanog tkiva zbog starenja. Kod "guste" dojke može se dogoditi da se na mamogramu ne vidi uznapredovali karcinom jer je prekriven gustim sjenama žljezdanog ili fibrocističnog tkiva. No, to ne umanjuje vrijednost mamografskog pregleda jer će svaki radiolog kad naiđe na "gustu" dojku, uputiti pacijenticu na dopunsku ultrazvučnu pretragu."

megi32
13.03.2009., 09:14
bok!

da li neko zna smije li se raditi uz dojki ako se planira trudnoca i da li mora proci neki vremenski period od uz do trudnoce ili to nije bitno.

tuned
13.03.2009., 09:35
pozz... ja sam uzv radila u medikolu kod prim. Petraka i dr. Ljubić, ali ona nažalost ne radi više tamo! odlični su oboje! uzv se radi između 5. i 10. dana ciklusa, a košta 250,00kn u medikolu! nažalost ne znam koliko se čeka na up...mjesec dana otprilike?! :)

tuned
13.03.2009., 09:39

stvarno?!! hm...šteta jer imaju izvrsne doktore i sestre i inžinjere i baš mi je žao da to čujem...

Joya
13.03.2009., 09:47
megi a zašto se ne bi smjelo - pa uzv se radi i u trudnoći radi kontrole, zašto se ne bi smjelo prije

tuned - ja idem na uputnicu - a ovo s čekanjem - tak i tak moram čekati tajming ciklusa - tak da je to nebitno

ja sam zvala pri kraju jednog ciklusa i čekam mjesec dana do idućeg

i da - kod nekog dr. batinice sam dobila termin

tuned
13.03.2009., 10:05
tuned - ja idem na uputnicu - a ovo s čekanjem - tak i tak moram čekati tajming ciklusa - tak da je to nebitno

ja sam zvala pri kraju jednog ciklusa i čekam mjesec dana do idućeg

i da - kod nekog dr. batinice sam dobila termin

da kužim! ja sam sigurna da je dr. Batinica ok...mislim da su gore doktori stvarno odlični i znam puno ljudi koji idu gore na dijagnostku i preglede i svi su zadovoljni!

megi32
16.03.2009., 10:59
Joya hvala na odgovoru :)

Suey
20.03.2009., 09:34
Ja bih se prebacila negdje privatno za pregled dojke ili negdje gdje se ne čeka toliko da zaboraviš zašto si ono uopće došao. Ne da mi se čekati i načekavati. Imate li ideja?

Pješčani sat
20.03.2009., 13:26
pa ja sam u Nemetovoj došla dost brzo na red...

Suey
20.03.2009., 13:53
Išla sam prije u bolnicu. Dost` mi je hitno.

Kak je u toj Nemetovoj? Jel oni rade na uputnicu? Ne znam dal` će me netko drugi primiti ako spadam pod određenu bolnicu ili dom zdravlja.

valneahana
20.03.2009., 13:56

Kak je u toj Nemetovoj? Jel oni rade na uputnicu? Ne znam dal` će me netko drugi primiti ako spadam pod određenu bolnicu ili dom zdravlja.

suey nema veze gdje ti spadaš ako ideš privatno pa makar i ti privatnici primali uputnice to ti nema veze

Pješčani sat
20.03.2009., 14:39

ja nisam iz Zagreba, ali tu živim i radim i imam liječnicu. uputnica, tamo me uputila jer imam "voluminozne dojke" pa ne mogu bilo kamo na pregled.
mislim da sam kroz neka 2 tjedna došla na red.
jedino mi je sestra tamo prigovarala što je jedna adresa na uputnici a druga u sustavu po zdravstvenoj iskaznici, ali kako nekom objasniti razliku između boravišta i prebivališta ...

Suey
20.03.2009., 14:49
Pa nisam čak niti sigurna da bih išla privatno. Malo mi je to previše izdataka, a plaćam dopunsko, pa onda koji ga vrag uopće imam.

Moj dom zdravlja nema ništa takvoga, a dok dođeš na red u bolnici, posijediš. Baš ću pitati doktora jel mi može onda probat za tu Nemetovu izdati.

valneahana
20.03.2009., 22:20
Pa nisam čak niti sigurna da bih išla privatno. Malo mi je to previše izdataka, a plaćam dopunsko, pa onda koji ga vrag uopće imam.

Moj dom zdravlja nema ništa takvoga, a dok dođeš na red u bolnici, posijediš. Baš ću pitati doktora jel mi može onda probat za tu Nemetovu izdati.

u vinogradskoj na nuklearnoj za uzv dojki se dobije termin u roku od mjesec dana(bar je tako bilo prošle godine kad sam ja bila) za razliku od nekih gdje čekaš po par mjeseci

ali ako ćeš tamo naglasi na nuklearnoj jer rade uzv i na ct-u(tj. zgradi gdje je ct)

Suey
20.03.2009., 22:52
Joj tak mi se ta Vinogradska zgadila. Al budem tam probala. Hvala ti :grli:

snupy
22.03.2009., 13:57
ja sam se naručila na uzv u medikol na uputnicu, dobila sam termin za 2 tjedna.
jedino je "problem" što su kod njih termini za uputnicu od 12-15h, pa onome tko radi i nije zgodno (kao meni).

Suey
22.03.2009., 17:55
Ma da? Nisam znala da se to može. Budem vidjela, zasad sam nekako više zainteresirana za bolnicu.

Sopor
24.03.2009., 13:10
Na UZV dojke sam išla već par puta, privatno. Uglavnom, imam pojačanu mastopatiju, tako da moram češće na UZV. I zadnji put sam išla oko ovulacije, ali mi je tkivo dojke bilo jako gusto i nabreklo, pa sam morala ponoviti kad sam promenstruirala, jer grudi onda splasnu, pa se lakše vidi...

Tako da, eto - savjet, možda je najbolje ići na UZV oko menstruacije... ne pred.

sunchana123
24.03.2009., 14:36
Ma da? Nisam znala da se to može. Budem vidjela, zasad sam nekako više zainteresirana za bolnicu.

Suey ja bila u domu zdravlja centar u runjaninovoj (kod glavnoga), išla na uputnicu, lik je super bio, samo što ne znam koliko se čeka, mene je prijateljica med sestra naručivala pa sam na red za tjedan dana došla, ako ne i manje......
Probaj i tamo ako ti je hitno :kiss:

milla karolina
25.03.2009., 09:14
Na UZV dojke sam išla već par puta, privatno. Uglavnom, imam pojačanu mastopatiju, tako da moram češće na UZV. I zadnji put sam išla oko ovulacije, ali mi je tkivo dojke bilo jako gusto i nabreklo, pa sam morala ponoviti kad sam promenstruirala, jer grudi onda splasnu, pa se lakše vidi...

Tako da, eto - savjet, možda je najbolje ići na UZV oko menstruacije... ne pred.

nakon menstruacije onih par dana najviše 5....evo ja jučer bila tak sam uspjela natemprati i to na uputnicu...čista sreća..

sarah st
14.04.2009., 17:40
Da li mi netko može preporučiti kvalitetan pregled dojki u Splitu? Pokušala sam kod dr. Buljević, ali postoji nekakva lista čekanja ( tj. novim pacijentima ne mogu zakazati točan termin, nego ako netko odustane onda te ubace i sl.). S obzirom da bi mi to bio prvi takav pregled (imam 27 godina) i za sada je čisto preventivne prirode, ne želim čekati 2-3 mjeseca već bih voljela obaviti to čim prije, pa ako netko ima korisnu informaciju.... unaprijed hvala....

snupy
16.04.2009., 13:59
moj izvještaj iz medikola- ja sam jako zadovoljna:)
sljedeće god. idem opet tamo.
brzo i uredno, doc. dobar sve priča šta vidi i jako temeljit.

lea_li
16.04.2009., 14:43
Snupy, bila si preko uputnice? Kako se zove doktor? Mlađi ili stariji? :D

snupy
17.04.2009., 08:19
bila sam preko upurnice (preko uputnice primaju os 12-15h) i bio je mlađi doktor.
ime moram pogledati na nalazu doma.

alleszusammen
17.04.2009., 10:53
ja sam prošle godine bila kod dr. ćepulića tu u zg i jako sam zadovoljna, ljubazan je i sve ti objasni, temeljito te pregleda i nije mi žao tih 500 kn (za pregled i UZV).
moram sad u svibnju na kontrolu jer sam imala nekakve ciste s laganim krvarenjima od GRUDNJAKA:eek: tak da cure, pazite kakve grudnjake nosite:mig:

Joya
17.04.2009., 21:23
Obavila sve u prošlu srijedu, i uzv i mamografiju u Medikolu, isto preko uputnice. Uzv mi radio dr. Batinica. Sve je bilo ok. I nalazi, a to mi je najvažnije.

Čikolica
21.04.2009., 08:41
ja sam prošle godine bila kod dr. ćepulića tu u zg i jako sam zadovoljna, ljubazan je i sve ti objasni, temeljito te pregleda i nije mi žao tih 500 kn (za pregled i UZV).
moram sad u svibnju na kontrolu jer sam imala nekakve ciste s laganim krvarenjima od GRUDNJAKA:eek: tak da cure, pazite kakve grudnjake nosite:mig:

500? ima ti pregled i ultrazvuk u privatnoj klinici dr. Jelakovića na jarunu za 250kn. ja san bila već dva puta, iman mastopatiju pa moran jednon godišnje ić na ultrazvuk. a ta krvarenja :misli: a ono smanji mliječne proizvode u pms-u...

nana_22
04.06.2009., 18:10
Trebam otići na ultrazvuk dojke. Zna li netko da li ima u Laginjinoj neki dobar doktor?

Ili da se naručim u Medikol, vidim da ste pisale ovdje da oni primaju preko uputnice i da su ok doktori?

lea_li
04.06.2009., 19:20
Evo ja sam danas bila u Medikolu preko uputnice i jako sam zadovoljna. Bila sam kod doktora Batinice, prije ultrazvuka me pregledao ručno i sve objasnio, nema čekanja. Baš je ok.

nana_22
04.06.2009., 20:10
Evo ja sam danas bila u Medikolu preko uputnice i jako sam zadovoljna. Bila sam kod doktora Batinice, prije ultrazvuka me pregledao ručno i sve objasnio, nema čekanja. Baš je ok.

Ok, ja sam inače zbunjena po prirodi, pa ću te malo zadavit pitanjima :D

Znači, nazovem ih i kažem da imam uputnicu i da hoću kod njih na ultrazvuk dojki, jel? Jel moram platiti participaciju?

Koliko si čekala na pregled, mislim jel naručuju mjesec dana unaprijed ili kako?

Doktor je ok? Nije neki sekta-frik ili tako nešto?

Hvala :zubo:

lea_li
04.06.2009., 21:09
Ajme :D
Da, nazoveš i kažeš da bi se naručila na pregled preko upotnice. Meni je prije par dana isteklo ono oslobođenje od participacije (nisam skužila) i platila sam 50 kuna.
Ne znam koliko se čeka na pregled jer sam ja zvala i pitala je li imaju mjesto za točno određeni dan i za taj dan su me naručili. Zvala sam možda tri tjedna prije, ali moguće je da bi me i prije naručili, ne znam to.
Doktor je skroz ok, meni je ovo bio prvi pregled pa mi je objasnio važnost pregleda svake godine, rizik ako je netko po maminoj strani imao karcinom dojke, pitala sam ga za pilule i rizik. Ma ne sekiraj se fakat je sve ok.

nana_22
04.06.2009., 21:30
Ajme :D

Da, znam :zubo:

Doktor je skroz ok, meni je ovo bio prvi pregled pa mi je objasnio važnost pregleda svake godine, rizik ako je netko po maminoj strani imao karcinom dojke, pitala sam ga za pilule i rizik. Ma ne sekiraj se fakat je sve ok.

Imam kvržicu pa me ginekolog poslao na ultrazvuk, on misli da je cista. A ja se očito pravim blesava jer još nisam otišla. I sad se tresem ko idiot. :rolleyes:

Hvala na informacijama.

prilika
05.06.2009., 10:00
Koliko košta u Medikolu pregled i ultrazvuk bez uputnice? Ako se ne ide preko uputnice onda se može doći na pregled i iza 15 h? Vidjela sam da ste tu spomenuli da se u Medikolu preko uputnice prima isključivo između 12 i 15 h.

lea_li
05.06.2009., 12:52
Nana, sigurna sam da je sve ok, ali napravi taj pregled.

Ereshkigal
05.06.2009., 22:55
Nana sigurno je sve ok....ne brini...i ja sam napipala krvžicu pa se na ultrzvuku ispostavilo da je fibroadenom (koji kroz godinu dana sam od sebe povukao). Samo odi na pregled da ne brineš više....

Linea Exclusive
16.07.2009., 13:28
Bila sam jučer na uzv cica u Poliklinici Eljuga, kod dr. Eljuga.
Oduševila me. Trajalo je nekih pola sata, razgovor, pregled pa uzv. Nalaz je hvala Bogu dobar, kontrola za 2-3 godine.
Ne znam koja je cijena (imam DZO preko firme), mislim 500 ili 600 kn za pregled+uzv.

Ukratko :top: za Eljugu, i sljedeći put idem tamo.:s

nana_22
20.07.2009., 10:10
Bila sam na ultrazvuku, sutra idem po nalaz, ali je doktor rekao da nije ništa.
Jeej. :D

bubicaa
14.12.2009., 13:52
Malo dižem temu...

Na poslu su nam ponudili da idemo na uzv grudi kod dr. Gregurića u Krapinskoj 5.
Ima li netko kakvih spoznaja ili iskustava? Jel dobar?

Inače imam 24 godine, nisam do sad bila na takvim pregledima. I mislim da bi bilo korisno otići

???????
26.04.2010., 20:42
jel zna neko možda gdje se može napraviti ultrazvuk dojke kod privatnika u šibeniku??ako neko zna nek mi se javi...hvala

lea_li
08.05.2010., 15:11
Zna li netko rade li u Medikolu i mamografiju preko uputnice?

~Angelica~
07.07.2010., 22:33
Nitko ništa ne piše :(
Dal se u Nemetovoj i Medikolu još uvijek može napravitii UZV preko uputnice ?

lea_li
07.07.2010., 23:20
Mislim da u Medikolu može. Moja teta je prije dva tjedna bila na mamografiji na uputnicu, pa pretpostavljam da može i UZ

~Angelica~
08.07.2010., 09:46
Zvala sam Medikol. Može se napraviti UZV dojki preko uputnice. Termin se dobije u 10 mjesecu.

lila_887
09.07.2010., 18:21
jel bio netko u Medirad na UZV-u? oni su na Žitnjaku... radila sam kod njih lječnički za vozačku i mama mi je išla kod njih i dobri su.. da li zna netko primaju li sa uputnicom?

lila_887
11.07.2010., 14:02
jel bio netko u Medirad na UZV-u? oni su na Žitnjaku... radila sam kod njih lječnički za vozačku i mama mi je išla kod njih i dobri su.. da li zna netko primaju li sa uputnicom?

zaboravila sam napisat da mama ima osiguranje neko preko firme dodatno tako da ona kod njih u Mediradu nije trebala više ništa platiti...

MartinaK
20.07.2010., 22:22
Silvery je li mi molim te mozes kazat kod koje ti to doktorice ides na UZV u St? Ja namjeravam po prvi put otic a ne znam kod koga bi. Hvala

Silvery
21.07.2010., 02:19
Ja ti idem u Vedrane Buljević - privatnica. Ordinacija joj je nasuprot Firula - Lazarica u Spinčićevoj.
Broj ti šaljem na PM. :)

hypatia
29.07.2010., 23:35
Jucer sam bila prvi put na ultrazvuk,mamografiju nisam radila,ne znam zasto jer imam 41 g,rekli su mi da nema potrebe,ali su mi zato otkrili da imam tzv 'guste dojke' sa izrazenom asimetrijom u smislu da jedna stari brze od druge i da trebam ponoviti ultrazvuk za 6m.Dali je neko imao ovakvo iskustvo i dali neko zna sto znaci ovo i jel imam razlog za zabrinutost?:confused:

Silvery
30.07.2010., 01:25
To bi valjda značilo da su guste žljezdane strukture što nekad može biti mala zapreka potpuno točnim nalazima mamografije i UZV-a.
Ali ti bi, s obzirom da imaš 41. godinu već trebala ići na prvu mamografiju (donja granica je 35 godina, gornja oko 40.-te), a UZV je preporučeno raditi još od 20.-te godine (neki doktori imaju mišljenje da je dovoljno u 25.-oj)jer se dobna granica nažalost pomiče :(. Posebno su važni ti pregledi ako je već u obitelji bilo zloćudnih bolesti.
Ne znam jesi rađala, ali UZV je svakako trebao biti napravljen odavno (posebice ako si rađala), a sada i mamografija.

Ne znam kakvi su nam to doktori danas koji ženi u 41. godini govore da nema potrebe za mamografijom :confused:

hypatia
30.07.2010., 10:34
Pretpostavljam da zbog toga sto nisam radjala i sto nemam nasledne predispozicije nisu me upucivali na ultrazvuk,te na mamografiju.Jer sam oko 35 prvi put pitala dali treba da uradim i nakon popunjavanje svojevrsnog anketnog lista kod ginekologa dobila odgovor da nema potrebe.

Mene brine pomenuta asimetrija..znam da je svaka dojka posebna prica,ali pise da je asimetrija prilicno izrazena?!:confused:

Silvery
30.07.2010., 22:11
Ne znam ti ovo za asimetriju, mislim znam da je normalno da su asimetrične. To što su izraženo simetrične, najbolje da vidiš što će stručnjak reći.
Što se tiče UZV-a - to je na pacijentu i njegovoj odgovornosti. Neće te nitko uputit na UZV, nisu nikad ni mene, ali svejedno sama idem godinama zbog svog zdravlja.
Ide se bez obzira što netko ima ili nema nasljedne predispozicije. To što ih nemam, ne mora značiti da neću ići na UZV prije 30.-te nikako, dapače jenom godišnje idem godinama.
A taj upitnik kod ginekologa, ne znam čemu je služio, to nije nikakva prepreka ni mjerilo pregledu koji se mora obaviti. Ginekolog je mogao onako usput napraviti jer je prevencija najbitnija. Ali zato ipak postoji onkolog koji ti sigurno neće turnuti papir s upitnikom. Meni tako nije bilo, onkologica me pregledala palpacijski i UZV-om.
Sorry što sad zvocam s tim, ali pregled grudi je jako bitna stvar i UZV se jednostavno trebao napraviti (makar i kod ginekologa), pogotovo ako si već rađala prije.
Ako te brine taj nalaz otiđi i naruči se na mamografiju. Sretno :)

Gerta
31.07.2010., 15:12
Jucer sam bila prvi put na ultrazvuk,mamografiju nisam radila,ne znam zasto jer imam 41 g,rekli su mi da nema potrebe,ali su mi zato otkrili da imam tzv 'guste dojke' sa izrazenom asimetrijom u smislu da jedna stari brze od druge i da trebam ponoviti ultrazvuk za 6m.Dali je neko imao ovakvo iskustvo i dali neko zna sto znaci ovo i jel imam razlog za zabrinutost?:confused:

Razloga za zabrinutost nemaš.
Asimetrija je normalna pojava, ponekad se naglasi u nalazu kako bi se na slijedećem pregledu znalo da eventualni "višak" žljezdanog tkiva u pojedinom dijelu dojke nije nikakva patologija.

Prva mamografija se radi sa 40 godina.
Nema veze što si bila zdrava i što ne postoji genetska predispozicija -kada postoji počinje se s mamografijom 10 godina ranije u odnosu na dob kada je netko iz obitelji obolio od karcinoma. Sve druge žene kreću sa 40.

Dalje se UZV preporučuje ovisno o gustoći žljezdanog parenhima - dakle, kod mlađih žena uglavnom ima dosta održanih žlijezda pa je UZV nužan, kod starijih prevladava masno tkivo u dojkama pa je mamografija dovoljna (naravno nije uvijek nužno tako, postoje i mlade žene sa vrlo oskudnim žljezdanim tkivom), osim ako treba dodatno okarakterizirati neko zasjenjenje pa se radi i ciljani UZV.

Iako žene često doživljavaju UZV kao "bolju" metodu, zapravo su te metode komplementarne i nadopunjuju se.
Čak je mamografija i pouzdanija (osim kod žena sa gustim dojkama), a postoje maligne promjene koje će se puno ranije vidjeti na mamografiji nego što će se moći uočiti UZV-no.

Uglavnom, nemaš se zašto brinuti, ali mamografiju napravi, to će ti biti početna snimka koja će kasnije služiti za usporedbu sa budućim snimkama.

hypatia
12.08.2010., 12:28
Eto,uradila sam i mamografiju..sve je ok.
Hvala Silvery i Gerti! :)

Betty D.
12.08.2010., 12:52
Zašto skoro svi idete privatno? Zbog čekanja?

Ja uskoro moram opet, dobro da me podsjetila tema...

Silvery
12.08.2010., 15:31
Eto,uradila sam i mamografiju..sve je ok.
Hvala Silvery i Gerti! :)
Ajme super, baš mi je drago :top: :jumping:
Zašto skoro svi idete privatno? Zbog čekanja?
Ja uskoro moram opet, dobro da me podsjetila tema...
Znam da ima super i socijalnih i da to ne čini razliku, ali volim nazvati i naručiti se, ili da me sestra podsjeti :p na pregled i onda sam u kratkom roku već na pregledu. Dođem, ne čekam, svi su super prema meni, odnos onkologica-pacijent vrhunski, prije svega ljudski, pričamo o svemu, pregled temeljit i ne traje 20 sekundi, nego puno više. Prostorije jako ugodne i nemam osjećaj kao da sam u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Sve odmah dobiješ i tako....nema nekog ekstra razloga, ali meni ovo puno znači, posebice ako ste kao ja, uvijek puna pitanja, onda vam znači to da dobijete sve odgovore na njih :zubo:

SelmaMjau
21.08.2010., 18:05
Prije 2 dana radila sam UVZ dojki... i na lijevoj dojci mi je otkriven "dobroćudni" tumor, a na obje imam cistične strukture promjera 3-5 mm ( koje su najvjerovatnije posljedica policističnih jajnika). Doktorica mi je rekla da je to čest slučaj kod djevojaka mojih godina (22) i da nema potrebe ni za kakvim intervencijama, nikakva liječenja, operacije, ništa slično. Kontolni nalaz trebala bih raditi za 6 mjeseci.

Interesuje me da li bih trebala tražiti drugo mišljenje, iako sam po preporuci došla ovoj doktorici. I ako neko ima slična iskustva, bila bih zahvalna da podijeli sa mnom.
Unaprijed hvala,
Pozdrav!

Sashica
23.08.2010., 09:28
Pročitala sam cijelu temu, vidim da nema baš novih, friških iskustava iz Medikola.

Ima li netko da je nedavno obavio pregled? Kako ste zadovoljni uslugom?

Ja se moram negdje naručiti, znam da se preko uputnice dugo čeka pa razmišljam obaviti privatno, iako je dosta skupo :ne zna:

Edit: Zvala sam Rebro, htjela sam se probati naručiti kod dr. Podolski, ali su mi rekli da oni ne obavljaju preventivne preglede, nego tek kad je otkriven karcinom i slično. :nezna:

Sad sam zvala Medikol, dr. Podolski ne prima preko uputnice, a pregled + UZV košta 600 kn. Tako da sam se ipak naručila preko uputnice, kod dr. Batinice u Medikolu, termin sam dobila 26.11. Rekla mi je ženska da bi trebalo doći između 5.-10- dana ciklusa.

Fantasma
23.08.2010., 16:12
Kada je najbolje otić na uzv dojki?:ne zna:
Ja nisam nikada bila,rodila sam dvaput.

nivesa
03.09.2010., 00:46
Ako napipaš nekakvu nepravilnosta na dojkama ali nikada nije rano za otić.Samo ako ideš samovoljno(bez nekakvih kvržica)onda moraš privatno.A ako si nešto našla onda se možeš naručit bilo gdje.Ja sam bila na Rebru i primili su me u roku 3 dana jel sam pop.....a i počela se svađat sa sestrom kad mi je rekla da moram čekat 6MJESECI!!!!!I da donesem uzv slike i nekakve nalaze!PA KAJ SU ONI NORMALNI!!!!!Tko nebi poludio!!!!i nakon 10 minuta natezanja i objašnjavanja SLUČAJNO su našli termin za 3 dana....samo se treba postavit i sve se da riješit....da i meni je bio bed ali je sestra bila toliko bezobrazna da nisam imala drugog izbora.A doktorica im je super!!!

Silvery
03.09.2010., 01:09
:eek: Pa kako to rade, zašto su takvi i neodgovorni, Bože kakvih sve doktora ima :confused:. Djevojke i žene trebaju se redovito kontrolirati bez obzira na kvržice ili ne, bile one zdrave ili bolesne. Ovo je užas, kakvi su to doktori koji te neće primit bez kvržice, to treba u zatvor strpat, uf, kako me takve neprofesionalne budale izbace iz takta :mad:. Je je, sigurno im tako žene, cure, kćeri isto idu. Znači kad napipaš kvržicu i kad ona npr. bude zloćudna, moš se slikat za osobnu i počet ić po kemoterapijama i pod nož jer glupi doktor nije dozvolio da se redovito kontroliraš dok si bila zdrava, pa nije bilo na vrijeme? Uf :mad:. Zar oni ne čuju zadnjih par godina sve glasniju i važniju poruku: PREVENCIJA!?

U mom gradu, a i u drugim susjednim gradovima su uvijek u jednom dijelu godine organizirani besplatni pregledi (kod socijalaca) za sve djevojke i cure, bez obzira jeli imaju ili nemaju povijest bolesti, tj. problema i to je uvijek oglašeno u medijima. Osim toga može se naručiti bilo tko, samo je problem što se nekad treba čekati malkice, ali nikad 6 mjeseci :eek: pa šta je njima, moš i umrijet za toliko vremena!

Ja sam bila kod socijalca (iako mi nije bilo ništa), ali već dugi niz godina idem privatno kod onkologice i ona mi je rekla da bi već sa pregledima cure trebale ići sa 20-ak godina ili najkasnije do 22. godine. Kaže zato što se dobna granica stalno pomiče prema dolje i da ima dosta mladih cura s raznim kvržicama i zloćudnim oboljenjima na dojci. :( To posebno važi za one u čijoj obitelji je bilo bilo kakvih zloćudnih oboljenja, bez obzira o kojem se dijelu tijela radilo.

nivesa
03.09.2010., 02:18
Znači i tu se ubrajam....ali tako to ide u ovoj državi.I mene su pitali po šta sam ja došla ako nemam povijest bolesti i da mi trebaju nalazi uzv na šta sam poludila i rekla da ak dobijem negdje drugdje nalaze da mi ona onda ni netreba i da mi nije jasno kaj ona uopče radi ili bilo koji od njih ako se na prvi preventivni pregled čeka 6 mjeseci!!

Sashica
03.09.2010., 10:53
Ako napipaš nekakvu nepravilnosta na dojkama ali nikada nije rano za otić.Samo ako ideš samovoljno(bez nekakvih kvržica)onda moraš privatno.A ako si nešto našla onda se možeš naručit bilo gdje.Ja sam bila na Rebru i primili su me u roku 3 dana jel sam pop.....a i počela se svađat sa sestrom kad mi je rekla da moram čekat 6MJESECI!!!!!I da donesem uzv slike i nekakve nalaze!PA KAJ SU ONI NORMALNI!!!!!Tko nebi poludio!!!!i nakon 10 minuta natezanja i objašnjavanja SLUČAJNO su našli termin za 3 dana....samo se treba postavit i sve se da riješit....da i meni je bio bed ali je sestra bila toliko bezobrazna da nisam imala drugog izbora.A doktorica im je super!!!

Kod koje doktorice si bila?

I ja sam se htjela naručiti na Rebro, ali su mi rekli da ne obavljaju preventivne preglede :rolleyes: :facepalm: :rolleyes:

Kod njih dolaziš kad imaš rak :rolleyes:

Zar oni ne čuju zadnjih par godina sve glasniju i važniju poruku: PREVENCIJA!?

Baš to. Naše zdravstvo je stvarno u banani.

A onda kukaju kako je skupo liječenje ljudi s karcinomom, koliko to državu košta, bla, bla... Pa zašto onda ne uštede tako što će omogućiti ljudima preventivne preglede :mad: Debili!!!

stihaa
03.09.2010., 13:37
A jel mora biti Color Doppler ili može i sa običnim :misli:

Gerta
04.09.2010., 01:02
A jel mora biti Color Doppler ili može i sa običnim :misli:

UZV dojki se radi sa aparatom za UZV (jedino što treba biti odgovarajuća sonda i software na aparatu).
Color doppler se eventualno može upotrijebiti ako se nađe neka tvorba za procjenu njezine prokrvljenosti, radi dodatnog karakteriziranja benignih odnosno malignih svojstava, iako u biti kod ultrazvuka dojki ima vrlo ograničenu vrijednost.

Takva je možda situacija na Rebru, ali to uopće nije stav u zdravstvu i tu ne treba generalizirati.
Preventivni UZV pregledi se normalno obavljaju u bolnicama na uputnice, a ako je prvi pregled normalo je da žena nema medicinsku dokumentaciju.
Žene koje rade na naručivanju često nisu medicinsko osoblje već administratorice, i iako ih to ne opravdava jer bi trebale znati protokole naručivanja pacijenata, nažalost često uopće ne razmišljaju.
Žene koje su napipale kvržicu uvijek imaju prednost i trebaju doći sa hitnom uputnicom, po mogućnosti prvo obaviti pregled kod torakalnog kirurga (tamo se za prvi pregled uglavnom ne naručuje) i torakalni kirurg ukoliko smatra da postoji indikacija upućuje pacijenticu na hitni UZV, odnosno mamografiju već ovisno o dobi žene.
Što se tiče lista čekanja..takve su kakve su...broj pacijentica koje trebaju pregled je velik jer bi to trebale činiti sve žene, a broj pregleda koji se može obaviti u jednom danu je ograničen. Ako žena dolazi na kontrole jednom ili dvaput godišnje smatram da joj ne bi trebao biti problem naručiti se par mjeseci unaprijed.
No ako se radi o novo otkrivenoj kvržici onda je nedopustivo naručiti ženu za par mjeseci, u takvim situacijama se ne treba dati "otepsti" na šalteru, već otići do samog liječnika i objasniti problem ili otići kod torakalnog kirurga koji će ako postoji opravdana sumnja poslati ženu na hitni UZV.

nivesa
05.09.2010., 03:10
Kod koje doktorice si bila?

I ja sam se htjela naručiti na Rebro, ali su mi rekli da ne obavljaju preventivne preglede :rolleyes: :facepalm: :rolleyes:

Kod njih dolaziš kad imaš rak :rolleyes:

Baš to. Naše zdravstvo je stvarno u banani.

A onda kukaju kako je skupo liječenje ljudi s karcinomom, koliko to državu košta, bla, bla... Pa zašto onda ne uštede tako što će omogućiti ljudima preventivne preglede :mad: Debili!!!

dr.M.Bašić Koretić.Žena je zakon,sve objasni i sve ti pokaže,kako das e sama pregledavaš i šta trba i kako pipat,jel svi mislimo da to znamo ali na žalost nije tako....I smirila me dok mi je puls skakao da100 a samo sam ležala....I o njoj samo najbolje!!!!!!!!!!!!1

nivesa
05.09.2010., 03:19
Draga Gerta da se to tako lako riješi svima bi nam bilo lakše,nisam bila u jednoj bolnici i pitala......Gdje god dođeš kažu ti nešto drugo pa treče,pa četvrto i tako dok ne poludiš ili dok ne odustaneš.Kirurg nije zadužen,sestra nije adekvatna ,te administratorice baš i nisu preljubazne s obzirom na to di rade!!!Šta je prevencija???Pa barem pogledat kvržicu koju si žena sa 25god napipa sasvim slučajno jer se osijeti bez problema!!!!!Ali lakše je reći "mi to ne radimo odite tamo"....I tako iz dana u dan!I naravno da sam poludila i rekla svašta i vidi čuda ipak su me primili,a ne rade takve preglede.Možeš mislit kak ne rade,rade ali ak se počneš derat ili ako si nečija sestra ili nešto slično.I da rade u ostalim bolnicama preventivne preglede,ali čekaš po nekoliko mjeseci!A kad jednom KONAČNO dođeš na red sami ti automatski kažu kada trebaš opet doći i odmah te naruče:(barem je tako na Rebru)i eto čekamo 20.12.pa ćemo vidjet ponovo kaj kaže ovaj put uzv.

hanica1
07.10.2010., 10:19
Bila sam na uzv dojki u sklopu sistematskog i na lijevoj dojki mi je nađena cista od 5mm. Doktorica mi je rekla da nije ništa zabrinjavajuće, ali nije baš neki osjećaj kad ti bilo što vide na uzv. Jel zna netko više o tim cistama, jel se to može dati na zlo? Dvoumim se da li da odem još negdje na uzv na drugo mišljenje?

bella-ri
17.10.2010., 18:45
Molim Vas di mogu u Rijeci obaviti dobar UTZ dojki??Neki dan bila sam u domu zdravlja ali htjela bi obaviti još jedan pregled tako da sam sigurna ili možda bi bilo bolje mamografiju??????Na desnoj dojci imam cistu veličine 26 mm i jednu manju od 10 mm,na lijevoj dojci također imam jednu cistu 5,5 mm.Kako sam 12.10 2010 obavila UTZ čini mi se da bi mi onda sada bilo bolje mamografija??

Khalli
19.10.2010., 00:44
Molim Vas di mogu u Rijeci obaviti dobar UTZ dojki??Neki dan bila sam u domu zdravlja ali htjela bi obaviti još jedan pregled tako da sam sigurna ili možda bi bilo bolje mamografiju??????Na desnoj dojci imam cistu veličine 26 mm i jednu manju od 10 mm,na lijevoj dojci također imam jednu cistu 5,5 mm.Kako sam 12.10 2010 obavila UTZ čini mi se da bi mi onda sada bilo bolje mamografija??

Znam da su prije u sklopu radiologije (kbc, lokalitet: rijeka) radili mamografiju (tamo na kraju hodnika, soba 9 ili 10, tako nešto, 12, 15 :cerek:).. Bila mi je mama tamo prije dvije - tri godine, a sada.. :ne zna: Raspitaj se kod svog doktora opće prakse, on bi to trebalo znati.. :mig:

Sashica
27.11.2010., 21:54
Hej curke, evo mali update, bila sam u Medikolu i obavila UZV kod dr. Batinice, UZV sam obavila preko uputnice, ali sam se morala naručiti prije 4 mjeseca.

Doktor je bio ljubazan, sve je lijepo detaljno pregledao, prvo palpatorno,a onda ultrazvučno. Nalaz je uredan, sve OK, samo je rekao da imam par malih limfnih čvorića u pazuhu, što je normalno, jer oni nastaju kao reakcija na neku upalu (npr. grla, nosa, itd.) ili brijanje pazuha i slično.

Jedino što me je pošpotao zbog prevelikih razmaka između UZV-a (zadnji put sam bila prije više od 2 god.), ali jednostavno sam sva bila obuzeta endometriozom i upalama zadnjih godinu i pol, tako da iskreno malo sam zaboravila na svoje cice :zubo:

Eto, s obzirom da u bliskoj obitelji imam slučaj raka dojke, rekao mi je da trebam ići na UZV svakih 6 mjeseci (osobe koje nemaju obiteljsku anamnezu trebaju ići 1 godišnje).

Također je rekao da mi to što pijem Duphastone također znači da se trebam češće kontrolirati, jer bilo kakve hormonske terapije mogu povećati šansu.

Curke, kontrolirajte se, prevencija je bar pola zdravlja :top:

Silvery
28.11.2010., 05:23
Eto ja bih samo htjela nadodati da nemam u bližoj obitelji slučaja raka dojke, ali ima zato slučaja debelog crijeva, na što mi je moja onkologica kazala da poslije 26. moram dolaziti svakih 8 mjeseci (do tad sam odlazila jednom godišnje), a onda s vremenom svakih 6 mjeseci.

Onkologica mi je kazala da bez obzira jeli riječ o dojci ili nečem drugom, bilo koji slučaj zloćudnih bolesti u bližoj obitelji, znači automatski redovitije preglede.
Istina, prevencija je pola zdravlja - zato nemojte preglede zanemarivati nipošto! ovo je jednako važno kao i redoviti odlazak ginekologu.

Istina je da razne bolesti grudi pogađaju starije žene starije od 35., 40., ali to nipošto ne znači da neće i mlade cure i žene. Kažu da se granica spušta i da je preporučljivo od 20. godine ići redovito na preglede.
Zašto ovo pišem je nažalost najnoviji slučaj iz mog susjedstva (saznala sam prije tjedan dana :(), cura ima 29 godina i rak dojke.

Nažalost ima dosta cura i žena koje se vole zgražavati i iščuđavati nad nekim tko je kasno otišao u ginekologa na prvi pregled ili nije uopće, a one istodobno nisu nikada bile na pregledu grudi.:flop:
A takvih ima jako puno - odlaze u ginekologa, ali pregled grudi ne rade uopće niti nakon 25!

joujou
28.11.2010., 17:16
Nažalost ima dosta cura i žena koje se vole zgražavati i iščuđavati nad nekim tko je kasno otišao u ginekologa na prvi pregled ili nije uopće, a one istodobno nisu nikada bile na pregledu grudi.:flop:
A takvih ima jako puno - odlaze u ginekologa, ali pregled grudi ne rade uopće niti nakon 25!

pitam se zasto :D

imam 28 godina i kad sam doktorici opce prakse dosla s idejom da zelim uputnicu za uz dojki (baka mi je imala rak dojke) dobila sam ovu reakciju :eek:
navodno sam premlada i za to nema niti najmanje potrebe
no, bila sam uporna i inzistirala pa sam uputnicu i dobila
kad sam osvanula na uz ponovno ista pjesma... sad se radiologica ponovno cudila sto ja radim kod nje
pa se jos malo cudila tokom cijelog pregleda

uglavnom kao da sam s idejom uz-a pala ravno s marsa :D

Eshyy
28.11.2010., 19:44
Meni je moja dr rekla da je poželjno otići na uz dojki u bilo kojoj dobi poslije 20, a pogotovo ako se ima koji slučaj raka dojke u obitelji.
Pregledavam uz dojke još od 16 godine.

Sad mi je 37 godina. Do prije 2 godine nisam imala niti jedan slučaj bilo kojeg raka u obitelji. Dok moja mama nije oboljela od raka dojke.
Za razliku od mene, ona je u svom životu samo jednom bila na uz sa 58 godina, a taj put sa 60 dobila poziv na mamograf. Nećkala se hoće li iči, pa je na kraju ipak otišla. I prvi mamograf i dijagnoza: rak dojke. Srećom, u početnoj fazi.
Ja sam ove godine otišla na uz kod njene privatne onkologice. Vidjela mi je promjenu na istoj dojci i na istom mjestu kao i mojoj majci. Ali dobroćudna.
Poslala me na mamografiju i na punkciju. Mamografija je potvrdila njen nalaz kao i punkcija.
Na kontrolu za 6 mjeseci.
Ona mi je isto rekla kao i moja dr opće da treba odlaziti barem na uz (žene mlađe od 40) već od dvadesete. Pregled će pokazati kako će se ubuduće dolaziti na kontrole.

Što se tiče onih koji ne idu na pregled dojke, obično im je isprika da ih je sram. :rolleyes:
Barem one koje ja znam.

Sashica
28.11.2010., 20:34

imam 28 godina i kad sam doktorici opce prakse dosla s idejom da zelim uputnicu za uz dojki (baka mi je imala rak dojke) dobila sam ovu reakciju :eek:
kad sam osvanula na uz ponovno ista pjesma... sad se radiologica ponovno cudila sto ja radim kod nje

Zaista se čudim reakciji te radiologice, danas sve više poboljevaju i mlađe žene, baš kako je Silvery rekla - dobna granica se spušta. I ja poznajem jednu curu koja je nažalost dobila karcinom dojke s 25 god, uspješno ga je zaliječila, u međuvremenu i rodila dijete (za što isto se kaže da pomaže u sprečavanju pojave karcinoma dojke), a onda joj se vratio, ovaj put na drugu dojku :( Morala je ponovno na liječenje.

Dakle, po meni, već iza 20-te bi trebalo početi s pregledima. Jedini je problem što se jako dugo čeka na termin, eto ja sam sad obavila UZV i već bih se zapravo trebala odmah sad naručiti za slijedeći,:rolleyes: s obzirom da bih ga trebala obaviti za 6 mjeseci. Ići privatno je zaista skupo, a ovako na uputnicu se čeka.

Ja sam prvi UZV obavila s 24, onda s 26, pa s 28 i eto sad s 30. To su preveliki razmaci među pregledima, odsad ću se zaista truditi da radim pregled svakih 6 mjeseci.

Eshyy
28.11.2010., 20:44
Zaista se čudim reakciji te radiologice, danas sve više poboljevaju i mlađe žene, baš kako je Silvery rekla - dobna granica se spušta. I ja poznajem jednu curu koja je nažalost dobila karcinom dojke s 25 god, uspješno ga je zaliječila, u međuvremenu i rodila dijete (za što isto se kaže da pomaže u sprečavanju pojave karcinoma dojke), a onda joj se vratio, ovaj put na drugu dojku :( Morala je ponovno na liječenje.

Dakle, po meni, već iza 20-te bi trebalo početi s pregledima. Jedini je problem što se jako dugo čeka na termin, eto ja sam sad obavila UZV i već bih se zapravo trebala odmah sad naručiti za slijedeći,:rolleyes: s obzirom da bih ga trebala obaviti za 6 mjeseci. Ići privatno je zaista skupo, a ovako na uputnicu se čeka.

Ja sam prvi UZV obavila s 24, onda s 26, pa s 28 i eto sad s 30. To su preveliki razmaci među pregledima, odsad ću se zaista truditi da radim pregled svakih 6 mjeseci.

Da sam čekala sa uputnicom ne bih došla jako dugo na red. Jer ja nisam tada ništa napipala. I ne mogu, jer je moj fibroadenomčić dublje kod bradavice.
Ovako sam išla privatno. Pregled je bio 350 kuna, što je mala cijena za zdravlje. A pogotovo jer se ne radi svaki dan, svaku godinu ili 6 mjeseci, kao u mom slučaju.
A naručila sam se već kod rezultata punkcije, tako da već imam termin.

Linea Exclusive
28.11.2010., 21:41
Prvi put sam na uzv dojki bila s 22 godine, nakon čitanja info na netu. Otišla sam na svoju ruku, platila 200 kn privatno. Pa lani, i sad prije par dana (imam 25 g.). UZV je uključen u sistematski preko police DZO, tako da ću ga raditi svake godine sad.

Nemam obiteljsku anamnezu vezano za dojke (samo ginekološku), ali to me ne sprečava. Sam svoj doktor, kao i obično.:D

Mislite na zdravlje, prevencija je zakon.:top:

Silvery
29.11.2010., 01:30

Ja im se isto tako ne mogu načuditi. Em što je protivno svim svjetskim preporukama i postupniku, em što onda pada u vodu cijela "priča" o prevenciji i onome "može se dogoditi bilo kome, pa i mladima".

Istina, vjerujem, nažalost ima takvih u zdravstvu i ja bi im osobno zabranila rad u struci ili barem rad sa pacijentima. Nek tamo slažu papire mladih pacijentica oboljelih od raka dojke i drugih bolesti vezanih za dojku.

Mamografija se radi kasnije - to svakako, ali sami UZV i palpacijski pregled se preporuča već od 20. godine.

Pohvale za inzistiranje :top:, nažalost danas moraš doslovce inzistirati i vući za rukav doktora da bi dobio ono što i trebaš dobiti, a ujedno sačuvao zdravlje.

prilika
29.11.2010., 10:34
Linea Exclusive

Koju policu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja imaš? Mislim da je najbolje imati Croatia zdravstveno osiguranje jer oni imaju i veliki broj suradnih zdravstvenih ustanova. Tako da možeš ići na preglede i kod njih u Croatia osiguranje i u te suradne zdravstvene ustanove, ovisno kako sam odabereš. Dok recimo kod Sunca možeš ići na preglede samo u Sunce jer oni ne surađuju niti sa jednom suradnom zdravstvenom ustanovom. Nadam se da ću se uskoro uspjeti zaposliti i onda namjeravam odmah uzeti Croatia osiguranje. Nadam se samo da mi više neće nametnuti Sunce osiguranje. Prošle godine kada sam radila u jednoj firmi su nam odbijali od plaće 80 kn za Sunce osiguranje koje ja uopće nisam željela i nisam ga niti iskoristila za tih 5. mjeseci koliko sam radila u toj firmi.

Linea Exclusive
29.11.2010., 11:36
Linea Exclusive

Koju policu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja imaš? Mislim da je najbolje imati Croatia zdravstveno osiguranje jer oni imaju i veliki broj suradnih zdravstvenih ustanova. Tako da možeš ići na preglede i kod njih u Croatia osiguranje i u te suradne zdravstvene ustanove, ovisno kako sam odabereš. Dok recimo kod Sunca možeš ići na preglede samo u Sunce jer oni ne surađuju niti sa jednom suradnom zdravstvenom ustanovom. Nadam se da ću se uskoro uspjeti zaposliti i onda namjeravam odmah uzeti Croatia osiguranje. Nadam se samo da mi više neće nametnuti Sunce osiguranje. Prošle godine kada sam radila u jednoj firmi su nam odbijali od plaće 80 kn za Sunce osiguranje koje ja uopće nisam željela i nisam ga niti iskoristila za tih 5. mjeseci koliko sam radila u toj firmi.

Preko Sunca, neka varijanta L police (ne znam detalje). UZV dojki/mamografija (za žene starije od 40) su uključeni u godišnji sistematski pregled.
U prošloj firmi smo bili osigurani preko Croatije, UZV dojki nije bio uključen u sistematski, pa sam išla u Eljugu na svoju ruku.

joujou
29.11.2010., 11:57
Ja im se isto tako ne mogu načuditi. Em što je protivno svim svjetskim preporukama i postupniku, em što onda pada u vodu cijela "priča" o prevenciji i onome "može se dogoditi bilo kome, pa i mladima".

Istina, vjerujem, nažalost ima takvih u zdravstvu i ja bi im osobno zabranila rad u struci ili barem rad sa pacijentima. Nek tamo slažu papire mladih pacijentica oboljelih od raka dojke i drugih bolesti vezanih za dojku.

Mamografija se radi kasnije - to svakako, ali sami UZV i palpacijski pregled se preporuča već od 20. godine.

Pohvale za inzistiranje :top:, nažalost danas moraš doslovce inzistirati i vući za rukav doktora da bi dobio ono što i trebaš dobiti, a ujedno sačuvao zdravlje.

ma bas tuzno zapravo... prije samog uz-a sam cak mislila da ce doktorica odustati i poslat me doma :zubo:
tesko je povjerovati koliko smo se prethodno morale natezati

na kraju je bilo slavodobitno: 'jesam vam rekla da nije bilo potrebe' :rolleyes:

Silvery
29.11.2010., 23:59
na kraju je bilo slavodobitno: 'jesam vam rekla da nije bilo potrebe' :rolleyes:
Stvarno je žena :flop: prevencija joj je očito stran pojam, sigurno svaki put kćeri, kad dođe od ginekologa, kaže: "jesam ti rekla da nije bilo potrebe".

Nego, meni je nejverojatan ovaj apsurd našeg zdravstva. Jedno govore u teoriji, a totalno drugo rade u praksi.

Bombardiraju nas svake godine u listopadu, posebno 7. u mjesecu kako je rak dojke najčešći zloćudni tumor u žena i da su jaaako bitni redoviti pregledi i samopregledi kako bi se sve moglo otkriti u ranom stadiju. Istodobno, porazni su podaci umrlih od raka dojke. Zato mi uopće nije jasno zašto mlade žene i cure ne doživljavaju kako treba, tim više što se opasnost obolijevanja od raka dojke povećava onima koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine ili su prvi puta rodile iza 30.-e. To što su oboljenja znatno rjeđa kod mladih, ne znači da ih nema i da se uopće ne treba kontrolirati.

simfonijazivota
30.11.2010., 14:20
Hajd neka mi neko objasni zašto mi je jedna bradavica iziritirana. na njoj nema promjena,nikakvih,nema iscjedka,zbog čega se to dešava? nelagoda neka,ne objašnjivo ...nema veze sa menstruacijom,niti dojenjem niti trudnoćom,ja više izludih zbog ovoga! dodje mi da ih odstranim i da nemam bojazni od ...jako sam uplašena...

prilika
01.12.2010., 10:14
Možda je samo suha koža. Namaži sa nekom hranjivom kremom za njegu suhe kože. Naravno ako nije neki veći problem, onda moraš otići kod doktora.

simfonijazivota
01.12.2010., 10:30
Možda je samo suha koža. Namaži sa nekom hranjivom kremom za njegu suhe kože. Naravno ako nije neki veći problem, onda moraš otići kod doktora.

Meni se čini da je baš to u pitanju.Prije par dana nosila sam čipkani brus,koji mi je baš onako smetao lijevoj bradavici...prije 6 mj.zbog istog problema sam išla na pergled i UZ,naravno sve je bilo ok. bradavice su jaaako male,ne zna šta ih može toliko iritirati

prilika
01.12.2010., 10:36
Da to je vjerojatno ipak samo suha koža, pa namaži kremom i proći će.

Ako si iz Zagreba, možeš mi reći gdje si bila na pregledu? Privatno ili preko uputnice? Koliko si platila pregled? Je li dobar doktor? Ja bi radije išla kod doktorice, pa ako imaš možda nekoga dobrog i iskusnog za preporučiti dobro bi mi došlo. Koliko ranije se treba naručiti na pregled, odnosno koliko se dugo čeka na pregled i UZV?

GORENJKA
01.12.2010., 14:39
Ja sam radila UVZ dojki u poliklinici Sunce na Jarunu.Zadovoljna sam brzinom narudžbe(oko tjedan dana) i uslugom.

simfonijazivota
01.12.2010., 15:57
Da to je vjerojatno ipak samo suha koža, pa namaži kremom i proći će.

Ako si iz Zagreba, možeš mi reći gdje si bila na pregledu? Privatno ili preko uputnice? Koliko si platila pregled? Je li dobar doktor? Ja bi radije išla kod doktorice, pa ako imaš možda nekoga dobrog i iskusnog za preporučiti dobro bi mi došlo. Koliko ranije se treba naručiti na pregled, odnosno koliko se dugo čeka na pregled i UZV?

Ne nisam iz Zg,iz Sarajeva sam :) Ja inače idem privatno,da ne bih čekala....Prošli put po pitanju istog problema rečeno mi je da namažem AD kapima,i zbilja mi je prošlo odmah,sad isto to radim...nisam sada išla na pregled jer mislim da nema potrebe,nema promjena,ništa,sve ok...tako da...nezz pokušat ću opet pa ako se ne povrati nelagoda onda idem dr. :*

Eshyy
01.12.2010., 16:25
Meni se čini da je baš to u pitanju.Prije par dana nosila sam čipkani brus,koji mi je baš onako smetao lijevoj bradavici...prije 6 mj.zbog istog problema sam išla na pergled i UZ,naravno sve je bilo ok. bradavice su jaaako male,ne zna šta ih može toliko iritirati

Lako je moguće da ti je zbog čipkanog grudnjaka. I meni se znalo prije dogoditi da mi bradavica/ce bude nadražene ako nosim skroz čipkani.
Sad nosim ili pamučne ili djelomično čipkane. Sa čipkom samo na vrhu.

simfonijazivota
01.12.2010., 17:02
Lako je moguće da ti je zbog čipkanog grudnjaka. I meni se znalo prije dogoditi da mi bradavica/ce bude nadražene ako nosim skroz čipkani.
Sad nosim ili pamučne ili djelomično čipkane. Sa čipkom samo na vrhu.

Pa i ja sam u zadnje vrijeme ,dakle ,od prve pojave,počela nositi pamučne,i sad se ponekad vratim na ove...
Znaš,nekako se unervozim,ne znam,nije mi ugodan osjećaj koji se javi,kao da nešto curi :rolleyes: a zapravo nema ništa. baš me izludjuje,i stalno se gledam,čačkam,opterećuje me,nikako se ne mogu fokusirati na druge stvari,baš bezze osjećaj. Ama da su to bradavice kao u drugih žena,ono...nego skoro pa ih i nema i prave problem,a kako je tek onima koje imaju baš baš..:D
Koje prokletstvo nosimo mi žene :confused:

Dorja79
11.01.2011., 22:14

Ovaj primjer se i meni desio! Samo sto je doktor prema meni bio ful neugodan,ismijao me sta ja sa tada 28 godina radim tamo, da ko me posalo,i to me ismijao pred jedno 8 doktora mladih mulaca buducih na praksi...onako briznu polegnutu na stol bez grudnjaka..ja crvena ko paprika,ko idiot jer sam brinula jer sam napipala bila nesto i imala jaku ostru bol u lijevoj dojci koju i danas imam ,intezivnu i jaku. Koji sram sam pobrala,da mu bar ime znam,sada bih ga sa gustom tu prozvala.OCAJNIH doktora ima...a ja povucena i mirna i nisam se usudila ni beknuti nego se brze bolje obukla i bjez van.steta sto nisam drukcije odgojena,da malo vise sibam jezikom ljude:( btw.neki konjina od doktora iz Rijecke bolnice.

una_mariposa
12.01.2011., 00:18
Evo i ja imam sličan primjer. Prije nekoliko godina sam prvi put išla na uz. Imala sam 21 god. Htjela sam ići jer mi je baka imala rak dojke. Uglavnom i mama mi je savjetovala da odem na ultrazvuk. I tako se ja naručim privatno. Sve je bilo ok, ali doktorica me je jako cudno gledala. U stilu da sam premlada, da nema smisla da idem na ultrazvuk, da mogu doma obaviti samopregled bla, bla, bla... :confused:

Samo sam joj rekla da ću ja ipak biti mirnija ako znam da je sve ok. Tako da sam nastavila svake godine normalno ići na ultrazvuk. Ali taj prvi put mi je tako ostao u jednom negativnom sjećanju jer stvarno nisam mogla vjerovati da niti sami doktori ne potiču žene na preglede :ne zna:

Što se tiče okoline i mojih poznanica - nisam sigurna ako je niti jedna bila na ultrazvuku dojke. Čak i ove koje su već rodile. Tužno :flop:

Dorja79
12.01.2011., 21:16
Evo i ja imam sličan primjer. Prije nekoliko godina sam prvi put išla na uz. Imala sam 21 god. Htjela sam ići jer mi je baka imala rak dojke. Uglavnom i mama mi je savjetovala da odem na ultrazvuk. I tako se ja naručim privatno. Sve je bilo ok, ali doktorica me je jako cudno gledala. U stilu da sam premlada, da nema smisla da idem na ultrazvuk, da mogu doma obaviti samopregled bla, bla, bla... :confused:

Samo sam joj rekla da ću ja ipak biti mirnija ako znam da je sve ok. Tako da sam nastavila svake godine normalno ići na ultrazvuk. Ali taj prvi put mi je tako ostao u jednom negativnom sjećanju jer stvarno nisam mogla vjerovati da niti sami doktori ne potiču žene na preglede :ne zna:

Što se tiče okoline i mojih poznanica - nisam sigurna ako je niti jedna bila na ultrazvuku dojke. Čak i ove koje su već rodile. Tužno :flop:

zalosno je to,da..s jedne strane bombardiraju nas svuda u medijima idite na preglede dojki obavezno ovo ono,nikad nije prerano,a s druge naidjes na retardinja doktora kojem se ne da radit i jos te proglasi ludom sta si dosla na pregled! nemam rijeci!!!:mad:

franči
13.01.2011., 19:45
dali mi može koja od vas reći zašto me samo svrbi ljeva dojka skroz dolje pri dnu,a ponekad osjetim neku tupu bol...imam 29 godina i rodila sam 2 puta..na pregledu nisam nikada bila pa vas molim preporuke..mama mi ima tumor dobroćudni na nozi, već 29 god mislim da to nema nikakve veze s mojim grudima al eto da napišem,pa ako ima koja kakva pametan savjet rado ću ga primiti...

Tintinila79
15.01.2011., 21:03
dali mi može koja od vas reći zašto me samo svrbi ljeva dojka skroz dolje pri dnu,a ponekad osjetim neku tupu bol...imam 29 godina i rodila sam 2 puta..na pregledu nisam nikada bila pa vas molim preporuke..mama mi ima tumor dobroćudni na nozi, već 29 god mislim da to nema nikakve veze s mojim grudima al eto da napišem,pa ako ima koja kakva pametan savjet rado ću ga primiti...

samo odi na pregled, odi omah odi,stvarno ne mora biti ništa,tvoga mira radi!

franči
16.01.2011., 13:50
hvala na podršci.nekako si mislim da sam još premlada zato..moj dr.je rekla da prije menopauze nemam kaj tražit,znači negdje oko 40 god...

Sashica
16.01.2011., 19:08
hvala na podršci.nekako si mislim da sam još premlada zato..moj dr.je rekla da prije menopauze nemam kaj tražit,znači negdje oko 40 god...

Doktor ti je rekao da prije menopauze ne trebaš raditi nikakav pregled grudi? :eek:

Ako je, onda sam stvarno šokirana. To je velika glupost. Dans sve mlađe i mlađe žene dobivaju tumor, tumor ne pita za godine. Evo baš sam nekidan čitala u novinama da je curica od 3 godine operirana od tumora dojke.

Ja poznajem curu koja je sa svojih 25 godina operirala tumor, izliječila se, on se opet vratio nakon 2 godine i opet je morala na operaciju, unatoč tome što je imala 2 djece (apropo toga što kažu da su one koje rode mlađe zaštićenije).

Dakle, osjećaš neke čudne simptome kojima ne znaš razlog - pravac na pregled.

Svaka žena bi trebala bar 1 godišnje obaviti pregled dojki (UZV). Evo, ja sam baš nedavno bila (idem redovno od svoje cca 22 glodine) i doktor mi je rekao da trebam ići na redovne preglede svakih 6 mjeseci (jer mi je baka imala tumor i jer pijem hormone), a one koje nemaju obiteljsku anamnezu 1 godišnje.

Dakle, ne slušaj svoju glupu doktoricu (kad je moram tako nazvati :kava: ) i odi na pregled :top:

franči
16.01.2011., 20:44
ok.tnx na savjetima.otići ću uskoro..

Loona70
17.01.2011., 09:11
Zlo mi je kad ovo čitam. ne mogu vjerovati kakvih doktora sve ima! :eek:

Ja imam 20 godina i bila sam već nekoliko puta na ultrazvuku...i nikada nisam doživjela takvu reakciju liječnika.. Naime, ja sam došla, nažalost, s opravdanom sumnjom.. :( No dobro.
Sada moram ponovno ići, a moj doktor, kod kojeg sam do sada privatno išla, je preminuo i sada je dobio neku mladu zamjenu.. ipak bi htjela nekog iskusnijeg.

Čula sam za polikliniku Eljuga, i upravo se danas namjeravam naručiti kod njih... da li mi netko može reć kako je tamo i kakvi su doktori?
Da li je netko od vas bio kod njih?

Sashica
17.01.2011., 09:36
Ja sam bila baš kod Eljugice, ali prije nekih cca 5 god., ne znam kako je sada, ali tad je bilo OK, doktorica me pregledala prvo palpatorno, onda ultarzvučno, detaljno, bila je ljubazna, tako da nemam zamjerki. :)

Loona70
17.01.2011., 12:00
aha... naručena sam sutra.. nadam se da će sve biti ok :(

Ostoja Grubica
18.01.2011., 01:12
Loona sretno. :top:

Javi detaljno kako je prošlo, ima još nas koje zanima.

Silvery
18.01.2011., 01:21
Svaka žena bi trebala bar 1 godišnje obaviti pregled dojki (UZV). Evo, ja sam baš nedavno bila (idem redovno od svoje cca 22 glodine) i doktor mi je rekao da trebam ići na redovne preglede svakih 6 mjeseci (jer mi je baka imala tumor i jer pijem hormone), a one koje nemaju obiteljsku anamnezu 1 godišnje.

Dakle, ne slušaj svoju glupu doktoricu (kad je moram tako nazvati :kava: ) i odi na pregled :top:
Potpis od riječi do riječi. Ja isto tako kao i ti odlazim redovito kod onkologice (kod Buljevićke u ST), a onda mi je rekla da od 26. godine života moram dolaziti svakih 8, a evo sada i svakih 6 mjeseci jer mi je, baš kao i tebi, baka imala tumor (ali debelo crijevo), dakle bilo kakva ob. anamneza, odmah te stavljajau u redovitije preglede.

Loona70
18.01.2011., 08:51
Loona sretno. :top:

Javi detaljno kako je prošlo, ima još nas koje zanima.

Naravno draga.. javim dojmove!
Hvala :cerek: :moli:

Loona70
19.01.2011., 08:48
Evo da javim dojmove.. bila sam jučer u pol 4 naručena.. došla sam nešto ranije, a u pol 4 sam došla na red.
U ordinaciji kod doktorice bila sam do 4 i 20. vrijeme je doslovno proletilo. šokirala sam se kad sam pogledala na sat! :eek:
Žena je predobra i presimpatična. Bila sam kod doktorice Ilone Sušac.. Nalazi mi baš i nisu dobri, ali žena mi se jako svidila. kaj god mi je palo na pamet, pitala sam je i ona se trudila objasnit mi. Pregled + ultrazvuk i to vrlo vrlo detaljni je 600 kn. Meni to nije puno izdvojit u 6-8 mjeseci.

Svakome bi ih preporučila.. Da li možda netko zna kakvi su tamo na području ginekologije? :misli:

Eshyy
19.01.2011., 10:34
Potpis od riječi do riječi. Ja isto tako kao i ti odlazim redovito kod onkologice (kod Buljevićke u ST), a onda mi je rekla da od 26. godine života moram dolaziti svakih 8, a evo sada i svakih 6 mjeseci jer mi je, baš kao i tebi, baka imala tumor (ali debelo crijevo), dakle bilo kakva ob. anamneza, odmah te stavljajau u redovitije preglede.

I ja sam u Buljevićke, super žena i liječnica.
Moram ići svakih 6 mjeseci ne samo jer mi je i majka imala rak dojke, nego jer i ja imam fibroadenom.
I ona je meni isto rekla kao i tebi, samo ja već moram i na mamografiju svaku godinu i prije 40. Sad imam 37.

Ostoja Grubica
19.01.2011., 14:32
Evo da javim dojmove.. bila sam jučer u pol 4 naručena.. došla sam nešto ranije, a u pol 4 sam došla na red.
U ordinaciji kod doktorice bila sam do 4 i 20. vrijeme je doslovno proletilo. šokirala sam se kad sam pogledala na sat! :eek:
Žena je predobra i presimpatična. Bila sam kod doktorice Ilone Sušac.. Nalazi mi baš i nisu dobri, ali žena mi se jako svidila. kaj god mi je palo na pamet, pitala sam je i ona se trudila objasnit mi. Pregled + ultrazvuk i to vrlo vrlo detaljni je 600 kn. Meni to nije puno izdvojit u 6-8 mjeseci.

Hvala ti. Nadam se da je u pitanju nešto benigno i rješivo. Sretno. :top:

Ja sam bila prije par godina kod dr. Drinkovića u sklopu sistematskog i čula sam i provjerila reference da je izniman stručnjak na tom polju, ali što ja znam, nekako mi je ostavio čudan dojam. Razmislit ću kud ću.
Moram otići, nešto sam napipala a imam tri hormonalna poremećaja i majka mi je operirala tumor na dojci, ali ne zloćudni. Vjerojatno nije ništa, no svatko voli biti siguran. Bolest ne bira. Sretno svima.

Tintinila79
21.01.2011., 19:58
ok.tnx na savjetima.otići ću uskoro..

jesi se narucila??bila vec mozda?javi nam!

franči
24.01.2011., 11:44
danas sam se naručila...javim dalje kaj bude

ina2
24.01.2011., 15:00
Svakome bi ih preporučila.. Da li možda netko zna kakvi su tamo na području ginekologije? :misli:

Vodila sam dvije trudnoće tamo i bila sam jako zadovoljna, a već godinama idem na redovite preglede kod dr. Mazalin. Jedino što papa, pregled i UZV koštaju 600 kn. Nalaz papa testa je za 7 dana.Spremam se na UZV dojki, mislila sam da to radi samo dr. Eljuga. Dakle, dr. Sušac je isto super? Da se naručim kod nje? Budući da imam iscjedak iz obje dojke da li će mi uzeti uzorak i poslati na analizu? Kako se to radi i koliko se čeka nalaz? Hvala svima na odgovorima!!!

crnkaaa
30.01.2011., 03:08
Hej bas malo citam o ovome! jel imao tko problema sa bolnim i otecenim pazusima? Ja sam napipala kvrzicu i bila sam na institutu prije god dana. rekli su da se radi o zacepljenoj zlijezdi. sada sam trudna i to se uvecalo i bolno je. Otisla bih nekud privatno jer mi nitko osim pipanjem nije detaljnije to pregledao a kvrzica je na povrsini i ruzno se vidi kad dignem ruku. Pomoc!!!!

Dorja79
30.01.2011., 21:21
Hej bas malo citam o ovome! jel imao tko problema sa bolnim i otecenim pazusima? Ja sam napipala kvrzicu i bila sam na institutu prije god dana. rekli su da se radi o zacepljenoj zlijezdi. sada sam trudna i to se uvecalo i bolno je. Otisla bih nekud privatno jer mi nitko osim pipanjem nije detaljnije to pregledao a kvrzica je na povrsini i ruzno se vidi kad dignem ruku. Pomoc!!!!

Hej, ja imam od srednje skole ispod desnog pazuha kvrzicu koja se poveca do velicine oraha i smanji do gotovo nevidljivosti.Isla sam na punkciju(iglom vade sadrzaj) da vide sastav. Ispalo je da je sve ok, da mi to nabubri ovisno o ciklusu .Mislim,nisu oni meni nista objasnili,to je moj zakljucak,ali najvaznije da je sastav te tekucine ili sta je vec to bezopasan. Ne brini,nije ti nista,ali svejedno odi dr-u da ti pogledaju!!Ja i danas nakon 15 god i dalje imam tu kvrzicu.I dalje nestaje pa se pojavljuje.

Silvery
31.01.2011., 19:45
Hej bas malo citam o ovome! ...
Ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?t=550713) ti je stari post, tj. onaj kojeg smo prespojile danas. Takve stvari se pregledavaju kod onkologa na redovitim godišnjim pregledima. UZV i palpacijski. Može ti to za početak uraditi i ginekolog, no ako ti je žurba i ako se tako dugo vuče (a trudna si) svakako u nekog od privatnih onkologa možeš napraviti u čas posla.

crnkaaa
02.02.2011., 01:17
hvala puno!!! gledat cu da sto prije to obavim!

sagena
25.02.2011., 09:33
Ovako, naručena sam na mamografiju, za što je najbolje oko 10.dana ciklusa... e sad, meni je ovaj mjesec menga došla 4 dana prerano:rolleyes: (što se desi prosječno svakih 4-5 godina da ovako urani, inače je 26-28dana da redovitija ne može biti), tako da će mi sad datum mamografije biti na 13.dan ciklusa... i što sad? Da odgodim, ili...?:ne zna:

sagena
25.02.2011., 09:36
...ja već moram i na mamografiju svaku godinu i prije 40. Sad imam 37.

Meni je doktorica preporučila 1. tzv. bazičnu mamografiju u 38.godini...:ne zna: na UZV imam neku kvržicu koja "odgovara masnom tkivu", vel. 6mm... (6 milimetara, da ne mislite centimetara...)... napominjem da mi je drugi doktor prije godinu dana našao cistu i fibroadenom, od kojih sad nema ni traga...:ne zna:

Silvery
25.02.2011., 18:34
Za fibroadenom ne znam, ali za ciste je moguće da im nema ni traga. Ja redovito odlazim na preglede (ne još na mamografiju) i evo sad imam dvije cistice koje nisu bile prošli put, a rekla mi je onkologica da ih možda neće biti ni sljedeći put. Isuše se, 'istope', bitno je samo pratiti. :)

Gerta
28.02.2011., 20:14
Ovako, naručena sam na mamografiju, za što je najbolje oko 10.dana ciklusa... e sad, meni je ovaj mjesec menga došla 4 dana prerano:rolleyes: (što se desi prosječno svakih 4-5 godina da ovako urani, inače je 26-28dana da redovitija ne može biti), tako da će mi sad datum mamografije biti na 13.dan ciklusa... i što sad? Da odgodim, ili...?:ne zna:

Prijašnjih godina se uglavnom tako ženama preporučivalo da obave mamografiju oko 10.dana ciklusa, međutim sva novija istraživanja pokazuju da uspješnost otkrivanja karcinoma uopće ne ovisi o vremenu unutar ciklusa kada je obavljena mamografija, pa su i te preporuke u svijetu napuštene.
Tako da svakako učini mamografiju kada je dogovorena :top:

Meni je doktorica preporučila 1. tzv. bazičnu mamografiju u 38.godini...:ne zna: na UZV imam neku kvržicu koja "odgovara masnom tkivu", vel. 6mm... (6 milimetara, da ne mislite centimetara...)... napominjem da mi je drugi doktor prije godinu dana našao cistu i fibroadenom, od kojih sad nema ni traga...:ne zna:

Prva, "bazična" mamografija se uglavnom radi u 40-godini, ranije se preporuča ženama koje imaju rizični faktor za nastanak karcinoma dojke (prvenstveno slučaj karcinoma dojke u obitelji).
Ta mamografija je bitna jer služi kao "referentna" s kojom će se uspoređivati kasnije mamografije.
Naime, kako žena stari smanjuje se količina žljezdanog i povećava količina masnog tkiva pa se promjene u izgledu žljezdanog tkiva, eventualne asimetrije i sl. odlično mogu analizirati na uzastopnim mamografijama (odnosno, ako se pojavi gušće žljezdano tkivo tamo gdje ga nije bilo to je sumnjivo).

Ciste mogu nestati, fibroadenomi ne. Ili to prije godinu dana nije bio fibroadenom nego gušća cista (ultrazvučno izgledaju skoro isto, zato treba napraviti citopunkciju), ili ga na ovom pregledu nisu uspjeli naći (što je moguće ako su npr.dojke velike a promjena mala, osobito ako je gusto žljezdano tkivo).

~Angelica~
10.03.2011., 21:14
Eljuga do kraja godine ima akciju - 50% na pregled i UZV dojki. Znači plačate svega 300 kn. Naručila sam se za sljedeći tjedan kod dr. Ilone Sušac.

sagena
12.03.2011., 10:13
..Prva, "bazična" mamografija se uglavnom radi u 40-godini, ranije se preporuča ženama koje imaju rizični faktor za nastanak karcinoma dojke (prvenstveno slučaj karcinoma dojke u obitelji).
Ta mamografija je bitna jer služi kao "referentna" s kojom će se uspoređivati kasnije mamografije.
Naime, kako žena stari smanjuje se količina žljezdanog i povećava količina masnog tkiva pa se promjene u izgledu žljezdanog tkiva, eventualne asimetrije i sl. odlično mogu analizirati na uzastopnim mamografijama (odnosno, ako se pojavi gušće žljezdano tkivo tamo gdje ga nije bilo to je sumnjivo).

Ciste mogu nestati, fibroadenomi ne. Ili to prije godinu dana nije bio fibroadenom nego gušća cista (ultrazvučno izgledaju skoro isto, zato treba napraviti citopunkciju), ili ga na ovom pregledu nisu uspjeli naći (što je moguće ako su npr.dojke velike a promjena mala, osobito ako je gusto žljezdano tkivo).

:rofl:... joj, moje su ipak male, tako da zaista ne znam što je dr. to otkrio prije godinu dana...:rofl:... uglavnom, već si mi odgovorila za mamografiju (hvala još jednom:mig:), izgleda da za sada mogu biti mirna... a za kontrolni pregled (za 7 mjeseci) sam se već naručila. Naime, vidim da mnoge to rade privatno, ali ja imam već privatnog ginekologa (koji je btw. radio ovaj UZV prije godinu i par mjeseci i našao fibroadenom:rofl:), kojeg plaćam 1x godišnje 600kn,tako da dok sam zadovoljna doktoricom u bolnici koja mi je radila zadnji UZV, ona je potpisala i nalaz mamografije, i pošto sad imam kod nje karton - nastavljam to kod nje kontrolirati... ionako plaćam dopunsko zdravstveno...:kava:

prilika
16.03.2011., 11:04
:rofl:... joj, moje su ipak male, tako da zaista ne znam što je dr. to otkrio prije godinu dana...:rofl:... uglavnom, već si mi odgovorila za mamografiju (hvala još jednom:mig:), izgleda da za sada mogu biti mirna... a za kontrolni pregled (za 7 mjeseci) sam se već naručila. Naime, vidim da mnoge to rade privatno, ali ja imam već privatnog ginekologa (koji je btw. radio ovaj UZV prije godinu i par mjeseci i našao fibroadenom:rofl:), kojeg plaćam 1x godišnje 600kn,tako da dok sam zadovoljna doktoricom u bolnici koja mi je radila zadnji UZV, ona je potpisala i nalaz mamografije, i pošto sad imam kod nje karton - nastavljam to kod nje kontrolirati... ionako plaćam dopunsko zdravstveno...:kava:

Molim te ako mi možeš reći kod koje doktorice ideš na pregled ultrazvukom i u kojoj bolnici i koliko mjeseci se čeka na pregled? Je li to u Zagrebu? Možeš mi odgovoriti i u privatnoj poruci. Meni nije ništa hitno ali u jesen bi htjela napraviti pregled ultrazvukom. Nisam nikada bila na takvom pregledu, a mislim da je vrijeme jer imam već 33 godine. Samo ne znam ako već sada uzmen uputnicu da li će mi ona vrijediti i u jesen, ako se recimo u međuvremenu zaposlim ili doktorica opće prakse ode u mirovinu pa ću se morati prebaciti kod neke nove doktorice opće prakse? I ja sama plaćam dopunsko zdravstveno jer su od prošle godine ukinuli besplatno dopunsko za nezaposlene. Što treba pisati na uputnici?

Mislim da je šteta da se i mlade žene ( recimo nakon 30 godine) ne pozivaju na preventivne preglede ultrazvukom, ja bi se sigurno odazvala. Moja mama ( ima 65 godina) je dobila početkom 10. mjeseca 2010. poziv za preventivnu mamografiju za kraj 10. mjeseca 2010. u KB Dubrava. Pratila sam je tamo, bilo je dosta starijih žena. Nalaz je dobila za oko dva tjedna na kućnu adresu, nije bio baš jako detaljan, ali pisalo je da je u redu, iako ima manjih promjena. Pisalo je da se radi tog nalaza mamografije ne mora javiti doktoru opće prakse. Kod lošijih nalaza piše da će pacijent biti upućen svom doktoru opće prakse i dalje na daljnju obradu.

~Angelica~
16.03.2011., 18:26
Upravo sam se vratila iz poliklinike Eljuga. Bila sam na pregledu kod dr. Ilone Sušac.
Same pohvale za žensku, jako je draga i pristupačna.
Nalaz je u granicama normale, doduše rekla mi je da napravim kontrolu za 8-10 mjeseci jer je na jednoj dojci našla "cistični" konglomerat veličine 11,7×4,2 mm, za koji nije 100% sigurna da su ciste.
Pošto mi je ovo bio prvi pregled zaista ne znam jel bi se trebala zabrinuti. Jel imao netko sličan nalaz ?
Pohvale onome tko je napravio ovu akciju u Eljugi, jer tko zna kad bi inače napravila UZV i pregled. Dođe mi muka kad pomislim na mjesece čekanja za pregled u bolnici i uvijek odgađam za neka bolja vremena.

Gerta
16.03.2011., 21:09
Samo ne znam ako već sada uzmen uputnicu da li će mi ona vrijediti i u jesen, ako se recimo u međuvremenu zaposlim ili doktorica opće prakse ode u mirovinu pa ću se morati prebaciti kod neke nove doktorice opće prakse? I ja sama plaćam dopunsko zdravstveno jer su od prošle godine ukinuli besplatno dopunsko za nezaposlene. Što treba pisati na uputnici?

Uputnica se može napisati bez datuma, tako da to nije problem, dr. će ju znati ispuniti, bez brige.

Mislim da je šteta da se i mlade žene ( recimo nakon 30 godine) ne pozivaju na preventivne preglede ultrazvukom, ja bi se sigurno odazvala.

Screening, tj. preventivni pregledi na koje se pučanstvo poziva radi ranijeg otkrivanja neke bolesti da bi bili svrsishodni moraju zadovoljavati određene kriterije, a među njima je i da se bolest pojavljuje određenom učestalosti kako bi se isplatilo raditi probir.
Zato se i pozivaju žene iza 50.-te godine jer onda značajno raste incidencija karcinoma dojke.
Kod mlađih žena se karcinomi dojke također pojavljuju, ali znatno rjeđe, tako da ni u puno bogatijim zemljama screening ne počinje prije 40-te godine.
Osim toga kao metoda sreeninga se koristi mamografija, koja se ni ne radi mlađim ženama, dok se ultrazvučni screening ne radi nigdje.
To ne znači da nije pametno otići i ranije na UZV pregled, dapače, no ne može se očekivati od države da to organizira kao screening.

Moja mama ( ima 65 godina) je dobila početkom 10. mjeseca 2010. poziv za preventivnu mamografiju za kraj 10. mjeseca 2010. u KB Dubrava. Pratila sam je tamo, bilo je dosta starijih žena. Nalaz je dobila za oko dva tjedna na kućnu adresu, nije bio baš jako detaljan, ali pisalo je da je u redu, iako ima manjih promjena. Pisalo je da se radi tog nalaza mamografije ne mora javiti doktoru opće prakse. Kod lošijih nalaza piše da će pacijent biti upućen svom doktoru opće prakse i dalje na daljnju obradu.

Nalaz screening mamografije se piše na uniformiranom obrascu, koji je odredila radna skupina stručnjaka u sklopu nacionalnog programa screeninga, a rađen je po uzoru na strukturirane nalaze kakvi se koriste u svijetu.
Nije uopće bitno da nalaz mammografije ili ultrazvuka (kao niti bilo koje druge radiološke pretrage) bude opširan već mora biti jasno napisan, koristeći međunarodno prihvaćene izraze i oznake, kako bi se točno znalo "što je pjesnik htio reći".
Kod nas se nažalost previše liječnika (raznoraznih struka) upušta u ultrazvuk dojke, bez dovoljne edukacije, što pacijenti naravno ne znaju već se najčešće oslanjaju na osobni dojam o liječniku.
Što se tiče KBC Dubrava, to je po pitanju dojke doista vrhunska ustanova tako da pregled tamo svakako preporučujem.:top:

prilika
17.03.2011., 09:50
Gerta

Hvala vam na detaljnom odgovoru. Znači mislite da bi se mogla naručiti na prvi ultrazvuk i u KB Dubrava preko uputnice? Koja mora biti indikacija? Imam 33 godine i nikada nisam bila na ultrazvuku, a razgovarala sam sa mlađim ženama od mene koje su već nekoliko puta bile na ultrazvuku preventivno, ali one su išle uglavnom privatno. Nešto sam čula da se u bolnicu može doći na pregled ultrazvukom preko uputnice jedino ako je neka teža bolest u pitanju. Doduše to sam pročitala za jednu drugu bolnicu u Zagrebu, naravno ne za KB Dubrava.

Imam jako pozitivna iskustva sa KB Dubrava, odjel maksilofacijalne kirurgije, puno su mi pomogli tamo još prije 10 godina, uz veliku ljubaznost i susretljivost i doktora i medicinskih sestara. Pa samim tim i ta cijela bolnica mi je ostala u jako lijepom sjećanju i najradije bi tamo išla.

Dinah
17.03.2011., 11:08
Ne odgađajte, cure/žene, ultrazvuk dojki. Obavite to što ranije!

Da se ne ponavljam, samo ću ostaviti link na post s prijašnje teme:
http://www.forum.hr/showpost.php?p=32396695&postcount=2000

Gerta
17.03.2011., 17:35
Gerta

Hvala vam na detaljnom odgovoru. Znači mislite da bi se mogla naručiti na prvi ultrazvuk i u KB Dubrava preko uputnice? Koja mora biti indikacija? Imam 33 godine i nikada nisam bila na ultrazvuku, a razgovarala sam sa mlađim ženama od mene koje su već nekoliko puta bile na ultrazvuku preventivno, ali one su išle uglavnom privatno. Nešto sam čula da se u bolnicu može doći na pregled ultrazvukom preko uputnice jedino ako je neka teža bolest u pitanju. Doduše to sam pročitala za jednu drugu bolnicu u Zagrebu, naravno ne za KB Dubrava.

Iskreno, ja ne radim u Dubravi tako da doista ne znam kakva je procedura kod njih.
Pretpostavljam ako im se faksira uputnica na centralno naručivanje da ne bi trebalo biti problema čak i ako nema nekakve posebne indikacije (tipa bolnost, napipana promjena, karcinom dojke u obitelji, iscjedak...), iako se u takvom slučaju sigurno duže čeka.
Probaj pa vidi jer su doista i stručni i najbolje opremljeni po pitanju dojke.

prilika
18.03.2011., 12:08
Hvala vam puno za sve savjete. Mislim da bi jednu indikaciju mogla imati. Hiperplazija (asimetrija u veličini), ili tako nešto je rekla, jedna doktorica opće prakse u studentskoj poliklinici prije dosta godina (vizualno je primijetila onako izdaleka). Ona mi je već tada preporučila pregled, samo što ja nisam na kraju otišla. Imala sam tada samo 20 godina i nisam imala nekih većih problema, pa na kraju nisam niti išla. Da li bi to mogla biti indikacija, da se napiše na uputnicu? To mi može dati doktorica opće prakse uputnicu?

Dinah
18.03.2011., 12:31
Ona mi je već tada preporučila pregled, samo što ja nisam na kraju otišla. Imala sam tada samo 20 godina i nisam imala nekih većih problema, pa na kraju nisam niti išla. Da li bi to mogla biti indikacija, da se napiše na uputnicu? To mi može dati doktorica opće prakse uputnicu?

Da, doktorica opće prakse ti izdaje uputnicu za bolnički centar. Privatno možeš ići bez uputnice, ali onda plaćaš UZV.
Ako te ne boli (nemaš smetnje i sl.) ne znači da nešto ne može postojati (npr. ciste). Tako je bilo i u mom slučaju.

prilika
18.03.2011., 13:46
Da, doktorica opće prakse ti izdaje uputnicu za bolnički centar. Privatno možeš ići bez uputnice, ali onda plaćaš UZV.
Ako te ne boli (nemaš smetnje i sl.) ne znači da nešto ne može postojati (npr. ciste). Tako je bilo i u mom slučaju.

Hvala za odgovor. A kakve su tebi ciste našli? Koliko imaš godina? Na koji način si riješila te probleme i koliko često ideš na kontrolu?

Dinah
18.03.2011., 15:21
Imam 26 godina i genetski naslijeđenu mastopatiju. Prošle godine me nisu primili s uputnicom u KBC-u, rekli su da nema potrebe za UZV kod mladih cura, da bi radili ako se sumnja na neki problem.

Obavila sam UZV kod svoje ginekologice i otkrila mi je 3-4 ciste u svakoj dojci. Rekla je da se to obično javlja kod žena koje su dojile, a ja još nisam ni rodila ni dojila. Ispostavilo se da imam mastopatiju. Rekla je da nema razloga za brigu i ubuduće ćemo svako toliko snimati da pratimo eventualne promjene na cistama. Sljedeći mjesec idem ponovo na pregled i planiram obaviti UZV dojki bar jednom godišnje.

NolaS
18.03.2011., 15:28
Ima li smisla raditi ultrazvuk dojki za vrijeme trudnoće i dojenja? Hoće li se šta vidjeti?

prilika
18.03.2011., 15:34
Imam 26 godina i genetski naslijeđenu mastopatiju. Prošle godine me nisu primili s uputnicom u KBC-u, rekli su da nema potrebe za UZV kod mladih cura, da bi radili ako se sumnja na neki problem.

Obavila sam UZV kod svoje ginekologice i otkrila mi je 3-4 ciste u svakoj dojci. Rekla je da se to obično javlja kod žena koje su dojile, a ja još nisam ni rodila ni dojila. Ispostavilo se da imam mastopatiju. Rekla je da nema razloga za brigu i ubuduće ćemo svako toliko snimati da pratimo eventualne promjene na cistama. Sljedeći mjesec idem ponovo na pregled i planiram obaviti UZV dojki bar jednom godišnje.

Hvala ti puno za odgovor. Ako možeš molim te pošalji mi u privatnoj poruci u koji to KBC te nisu htjeli uopće naručiti? Pa kako to da te nisu uopće htjeli naručiti ako si već imala problema? Tamo ne treba niti pokušavati. Kako se manifestira ta genetski naslijeđena mastopatija?

sagena
18.03.2011., 16:29
Malo mi je čudno da doktori opće prakse ne daju (lako) uputnice za UZV mlađim ženama... :ne zna: .... Zašto jednostavno ne bi rekle da osjećate nešto sumnjivo i da tražiti uputnicu za taj pregled.
Ovako idemo privatno, a zašto bi plaćali nešto na što imamo pravo :ne zna:... osobno, ja plaćam i dopunsko zdravstveno, i dosta mi je da imam ginekologa privatno ( kojeg plaćam), pregledi bi trebali biti dostupni svakome tko želi provjeriti svoje zdravlje.
Osobno, nikad nisam imala problema ako sam tražila npr. uputnicu za vađenje krvi, ni za bilo što drugo što sam tražila... doduše, ne pretjerujem, kod liječnika sam prosječno 1xgodišnje, ali smatram da imam pravo da tražim uputnicu za preglede koji se preporučaju ili za ono što mi je sumnjivo... :ne zna:

sagena
18.03.2011., 16:32
Kako se manifestira ta genetski naslijeđena mastopatija?

Evo ovdje imaš nešto o tome...:mig:

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/onkteme/09_mastop.asp

+ Ovo:

Preporuke Hrvatske lige za borbu protiv raka dojke glase:

* mlade djevojke trebaju početi sa samopregledom dojki već od 20. godine života (jedanput mjesečno između 5. i 10. dana menstruacijskog ciklusa),
* nakon 25. odnosno 30. godine života preporučuje se jedanput godišnje obaviti klinički i ultrazvučni pregled dojki,
* s 40 godina potrebno je obaviti tzv. bazalnu mamografiju, uz ultrazvučne kontrole svakih 6 mjeseci do godinu dana. Mamografija se potom preporučuje svake dvije godine.
* nakon 50. godine života preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje.

Dinah
18.03.2011., 21:17
Hvala ti puno za odgovor. Ako možeš molim te pošalji mi u privatnoj poruci u koji to KBC te nisu htjeli uopće naručiti? Pa kako to da te nisu uopće htjeli naručiti ako si već imala problema?

Prije toga nisam znala da imam ciste. U KBC-u Rijeka (ne Sušak) su pitali imam li kakvih komplikacija i odgovorila sam da ne znam jer mi je to prvi put da obavljam ultrazvuk (kako bih inače znala imam li razloga za sumnju?) I kazali su mi da kod mladih cura to rade isključivo ako se sluti na neki problem.
Sad je to druga priča kad znam što imam i sljedeći put, kad se odlučim za snimanje u KBC-u, doktorica će mi uz uputnicu napisati da imam mastopatiju.

Kako se manifestira ta genetski naslijeđena mastopatija?

Ginekologica kaže da nisu velike ciste (manje od centimetra) ali je potrebno svako toliko snimati u slučaju da se izmijene/povećaju. Kaže da za sada nema indicija da bi se iz njih mogao razviti rak. Za svoju baku znam da je operirala grudi. Jedino sad u mojoj moći jest da redovito odlazim na kontrolu. Što se tiče prevencija, dobila sam jedino sugestiju da na moru plivam prsno tehnikom leptir, po mogućnosti bez grudnjaka.

Gerta
18.03.2011., 21:29
Hvala vam puno za sve savjete. Mislim da bi jednu indikaciju mogla imati. Hiperplazija (asimetrija u veličini), ili tako nešto je rekla, jedna doktorica opće prakse u studentskoj poliklinici prije dosta godina (vizualno je primijetila onako izdaleka). Ona mi je već tada preporučila pregled, samo što ja nisam na kraju otišla. Imala sam tada samo 20 godina i nisam imala nekih većih problema, pa na kraju nisam niti išla. Da li bi to mogla biti indikacija, da se napiše na uputnicu? To mi može dati doktorica opće prakse uputnicu?

Asimetrija u veličini dojki se naziva anizomastija i ne predstavlja nikakvu patologiju jer je rijetko što na tijelu simetrično.
Hiperplazija je naziv za bujanje žljezdanog parenhima dojke i dijagnoza je koja se može postaviti tek nakon citološke punkcije ili biopsije dojke kada se na UZV ili palpatornom pregledu nađe nešto sumnjivo.
Asimetrična gustoća žljezdanog tkiva je nešto što se može napipati i vidjeti UZV-om, a radi se o tome da u jednoj dojci ima na nekom mjestu više žlijezda nego u drugoj dojci na istom mjestu.

Bilo što od toga može biti indikacija za UZV i obiteljski liječnik ti izdaje uputnicu. U biti te nigdje ne bi smjeli odbiti naručiti za UZV.

Ima li smisla raditi ultrazvuk dojki za vrijeme trudnoće i dojenja? Hoće li se šta vidjeti?

Preventivni pregledi dojke se u praksi ne rade za vrijeme trudnoće i dojenja jer dojke budu preguste zbog bujanja žljezdanog tkiva i mliječnih kanalića tako da nisu pogodne za pregled. Već 2-3 mjeseca po prestanku dojenja je situacija puno pogodnija.

Naravno,ako žena u trudnoći ili laktaciji napipa nešto u dojci (naravno, ne mislim na kvrge nastale tijekom zastoja mlijeka u prvim mjesecima dojenja dok se ne uspostavi ritam) obavezno treba raditi UZV (ali se onda radi ciljano, tj. zna se što se gleda) jer se rak dojke može javiti i tijekom trudoće, a u laktaciji zbog mastitisa može nastati i apsces što isti treba rješavati.

Gerta
18.03.2011., 21:38

Ciste u dojkama nemaju bitnije veze ni sa trudnoćom niti sa dojenjem. Javljaju se prvenstveno pod utjecajem ženskih spolnih hormona, znači od puberteta do menopauze.

Ginekologica kaže da nisu velike ciste (manje od centimetra) ali je potrebno svako toliko snimati u slučaju da se izmijene/povećaju. Kaže da za sada nema indicija da bi se iz njih mogao razviti rak. Za svoju baku znam da je operirala grudi. Jedino sad u mojoj moći jest da redovito odlazim na kontrolu. Što se tiče prevencija, dobila sam jedino sugestiju da na moru plivam prsno tehnikom leptir, po mogućnosti bez grudnjaka.

Jednostavne ciste ne povećavaju rizik za karcinom dojke. Ako se ne radi o jednostavnoj cisti (koja mora zadovoljavati točno propisane kriterije) mora se raditi punkcija.
Provjeri što je baka operirala i to svakako trebaš reći na pregledu. Nije isto je li operirala fibrocističnu mastopatiju (koja više naravno nije indikacija za operaciju), fibroadenom ili recimo karcinom.

Plivanjem sigurno nećeš smanjiti rizik za pojavu bilo kakve patologije u dojci, jedino ćeš im poboljšati izgled :mig:

Allexis
19.03.2011., 11:37
..............

Bila sam kod doktorice Ilone Sušac.. Nalazi mi baš i nisu dobri, ali žena mi se jako svidila. kaj god mi je palo na pamet, pitala sam je i ona se trudila objasnit mi. Pregled + ultrazvuk i to vrlo vrlo detaljni je 600 kn. Meni to nije puno izdvojit u 6-8 mjeseci.

Vodila sam dvije trudnoće tamo i bila sam jako zadovoljna, a već godinama idem na redovite preglede kod dr. Mazalin. Jedino što papa, pregled i UZV koštaju 600 kn. Nalaz papa testa je za 7 dana.

Idem i ja kod dr. Mazalin i žena je super :top:....al vidim da više ne radi u Eljugi, već je otvorila svoju ordinaciju...

Eljuga do kraja godine ima akciju - 50% na pregled i UZV dojki. Znači plačate svega 300 kn. Naručila sam se za sljedeći tjedan kod dr. Ilone Sušac.

Ima akcija i na ginekološki pregled --> sad su tamo prof. dr. Goran Grubišić, dr. Marija Hršak i mr. sci. Renata Obrad-Sabljak

pregled + papa test + ultrazvuk = 300 kn

pregeld + ultrazvuk = 250 kn

al ja ću ipak kod dr. Mazalin :)

_November_rain_
19.03.2011., 12:45
Poliklinika Bates

UZV dojke 300 kn. Dobila termin odmah za slijedeci dan :)

~Angelica~
19.03.2011., 14:58
Ima akcija i na ginekološki pregled --> sad su tamo prof. dr. Goran Grubišić, dr. Marija Hršak i mr. sci. Renata Obrad-Sabljak

pregled + papa test + ultrazvuk = 300 kn

pregeld + ultrazvuk = 250 kn

Za ovo nisam bila sigurna jel vrijedi za sve žene ili samo bivše pacijentice doktorice koja je otišla, a zaboravila sam pitat kad sam bila.

Allexis
19.03.2011., 18:28
čini mi se da je za sve, jer su i u cjeniku prekrižene stare cijene i stavljene nove...

Silvery
20.03.2011., 04:39
Zaboravih napomenuti da je kod dr. Buljević u ST isto cijena išla gore jer je kupila novi UZV, neki ekstra, najnovije čudo, pa ako se tko sprema kod nje na pregled, onda mora imati kod sebe 350 kn.

prilika
25.03.2011., 11:26
Hvala svima na odgovorima i korisnim informacijama.

Black Molly
25.03.2011., 16:59
Cure, molim vas za savjet. Nakon menstruacije prošli mjesec sam osjetila bol u dojkama, tj. zapravo više u desnoj i nakon samopregleda napipala sam nešto sumnjivo. Ne bih to nazvala kvržicom. :ne zna: Više je bilo kao žlijezda (iako nemam pojma kak izgleda kad otekne žlijezda). Definitvno nije tu bilo prije jer se pipam redovito (pijem yasmin). Odmah sam nazvala doktoricu opće prakse, a sestra mi je rekla da mi uputnicu treba dati ginekolog. Kad sam napokon došla na red kod ginekologa, nije više bilo ni boli ni te "kvržice".

Dakle, tko me treba pipat i dati mi tu uputnicu?

Dojke me u posljednjih mjesec dana dosta bole, s vanjske strane. Malo jedna, malo druga. Onda to prestane. "Kvržice" više nema. Dobila sam par kila i one su se povećale za broj, pa ne znam je li zbog toga (inače sam mršava i s kilama mi dolaze i odlaze sise i guzica).

Silvery
25.03.2011., 21:25
Pregledava te onkolog (UZV i "pipanjem"). Može te također pregledati i ginekolog ukoliko raspolaže s potrebnom opremom i naravno iskustvom.

Što se tiče kvržica i boli, imaš nekoliko tema na ovom podforumu o tome, pa vidi za slična iskustva. Inače postoje cistice koje se ne mogu ni napipati ni osjetiti. Imam ih ja.

Gerta
25.03.2011., 22:34
Pregledava te onkolog (UZV i "pipanjem"). Može te također pregledati i ginekolog ukoliko raspolaže s potrebnom opremom i naravno iskustvom.

Što se tiče kvržica i boli, imaš nekoliko tema na ovom podforumu o tome, pa vidi za slična iskustva. Inače postoje cistice koje se ne mogu ni napipati ni osjetiti. Imam ih ja.

UZV pregled dojki (kao i svaki drugi UZV pregled osim ginekološkog) je svugdje u svijetu prvenstveno domena rada radiologa.

UZV pregledima dojki se danas bave mnogi liječnici nakon što završe tečaj (često sa opremom upitne kvalitete, a osim toga ako to ne rade dovoljno često stručnost postaje upitna), ali radiolozi jedini imaju pravu edukaciju u sklopu specijalizacije, definitivno najviše iskustva, osim toga jedini rade i mamografije, core-biopsije i MR dojki, a upravo kod dojki je često potrebna korelacija različitih metoda pregleda da bi se postavila adekvatna dijagnoza.

Black Molly
26.03.2011., 10:17

UZV pregled dojki (kao i svaki drugi UZV pregled osim ginekološkog) je svugdje u svijetu prvenstveno domena rada radiologa.

Hvala vam na odgovorima. A tko mi daje uputnicu? Doktorica opće prakse kaže ginekolog, ginekolog kaže doktorica :ne zna:

Gerta
26.03.2011., 13:59
Hvala vam na odgovorima. A tko mi daje uputnicu? Doktorica opće prakse kaže ginekolog, ginekolog kaže doktorica :ne zna:

Može bilo tko od njih dvoje, ali u biti liječnik obiteljske medicine - ne daj da te opet šeta do ginekologa jer to nije ginekološka problematika, ginekolozi su obavezni te slati prije uvođenja hormonske nadomjesne terapije (jer su to lijekovi koje oni uvode), a slanje na ostale preventivne i redovite godišnje preglede je posao obiteljskog liječnika.

Silvery
27.03.2011., 16:27
UZV pregledima dojki se danas bave mnogi liječnici nakon što završe tečaj (često sa opremom upitne kvalitete, a osim toga ako to ne rade dovoljno često stručnost postaje upitna), ali radiolozi jedini imaju pravu edukaciju u sklopu specijalizacije, definitivno najviše iskustva, osim toga jedini rade i mamografije, core-biopsije i MR dojki, a upravo kod dojki je često potrebna korelacija različitih metoda pregleda da bi se postavila adekvatna dijagnoza.
OK, sve to stoji što si ti kazala i slažem se, ali onda ispada da se veliki postotak žena određene dobi (pogotovo mlade) pregledava u, tako reći, ne baš najstručnijim rukama, a to se posebno odnosi na one koje su isključivo bile na takvom pregledu samo kod ginekologa. Ja gotovo 10 godina idem kod ove (http://www.zdravstveni-vodic.com/zdravstveni-vodic/oglasi/onkologija/onkoloska-ordinacija-dr-vedrana-buljevic-/7574/) koja je jedna od najboljih na tom području, cijeli život je posvetila tome i nema opremu upitne kvalitete, dapače, upravo suprotno. U nju imam povjerenja maksimalno jer je žena tata-mata, s druge strane ginekolog ne bi imao moje povjerenje, barem ne u toj domeni.

Gerta
27.03.2011., 18:24
Naravno, navedena doktorica može biti vrhunski stručnjak, riječ da bi rekla.
To međutim ne mijenja činjenicu da dijagnostika bolesti dojke nije domena onkologa - već liječenje karcinoma (iako su se starije generacije onkologa doista dosta bavile i dijagnostikom, sada se ta praksa napušta), kao niti ginekologa niti liječnika obiteljske medicine.
Postoji razlika je li to nekome posao i sastavni dio specijalizacije ili se netko doeducirao tečajem.
Poput ovog novog Milinovićevog prijedloga da liječnici obiteljske medicine prođu tromjesečni tečaj iz pedijatrije pa da liječe i djecu. Mislim da bi većina roditelja ipak svoje malene radije vodila pedijatru.:ne zna: