PDA

View Full Version : Kreativna napetost

Nemruth Dagi
09.07.2003., 08:49
Prošlu subotu je "pala" jedna ispovijed. Jedno žensko čeljade daleko od svojeg doma i grada, odlučilo se za taj čin.

Osim uobičajenih prodika, dobila je i dijagnozu; mora se nečim baviti i to kreativno. Kurativa je bila dana u pet Marija i pet Očenaša.

"Odlično"; uzviknem ja preko telefona; " pozivam te na kreativno pranje mojih prozora".

Biti kreativan, nije zahtjev već nužnost. Ne nužnost što povlači za sobom sistem kazni, stvara strah, i odbojnost. Već nužnost da bi bili mi sami ono što jesmo, da bi ispunili i ispoljili ono što nam je dano, a što je duboko smješteno u našem "programu".
Svatko u sebi sadrži određenu "kreativnu napetost" koja popušta
kada se prepusti toj energiji pri samom aktu stvaranja. Oni koji svoju kreativnost ne izražavaju njihova "kreativna napetost" samo potiskuje neizraženi dio sebe i taloži ga u nezadovoljstvu i učmalosti. To je tiha i spora "smrt" kreativnog djelovanja, slična sporom gašenju životnog plamena.

Zanimljivo je da svaki pojedinac zasebno određuje svoj stupanj rasterećenja te kreativne napetosti. Neki posežu za aktivnim, fizičkim načinom, u oblikovanje materije. Neki kreću u kreativnu avanturu duha putem svih vrsta umjetnosti, a neki sve to kombiniraju. To su osobno odabrani načini po sklonostima, sposobnostima i interesima.

Osim osobnih interesa i mogućnosti ima raznih faktora koji utjeću na odabir (ili ne), jedan od njih je kultura i njeni obrasci, i druš. običaji.
Djeca su neobično aktivna i kreativna, na taj način uče, socijaliziraju se i primaju prve temeljne informacije. Obično su muškarci kreativniji od žena. Dvorenje i održavanje obitelji te trčanje za nju i oko nje, smanjuju interes i vrijeme za kreativno izražavanje. Zato se žene koje su usmjerene na druge, najčešće žale da nemaju vremena za sebe ili im to vrijeme nije dostatno.

U vremenu napetosti i stresa, biti kreativan, na sebi svojstven način, znači pronaći put unutrašnjeg rasterećenja. Osim toga takvo izražavanje djelić je ukradene slobode samo za sebe i zbog sebe. A to nikako nije grijeh, i ne bi smio biti grijeh.

Najesen u hladnije dane, imati ću pune ruke posla oko mojeg vrta i cvijeća, malo drugačije nego sada. Osoba sa početka ove priče će vjerovatno pronaći načina do tada da se kreativno izrazi. Moji prozori će ipak biti nekreativno oprani mojom rukom. A možda ću ja kao svjedok njenog kreativnog izražavanja, nositi njenu kreaciju boja i oblika, na puloveru koju je netom isplela. I koji će mi dobro doći u hladnije dane kada se budu kreirale gredice sa kasnijim, jesenskim cvijećem.

Tko zna, možda??? :top:

R gnosis X
13.07.2003., 22:59
ND, zašto imam taj prokleti osjećaj da si novinarka? :D

U vremenu napetosti i stresa, biti kreativan, na sebi svojstven način, znači pronaći put unutrašnjeg rasterećenja. Osim toga takvo izražavanje djelić je ukradene slobode samo za sebe i zbog sebe. A to nikako nije grijeh, i ne bi smio biti grijeh.

A gdje stoji da je to grijeh?

Biti kreativan na sebi možda jednostavno znači raditi na sebi, učiti na sebi. Iz ovoga proizlazi unutarnje rasterećenje. Pod uvjetom da je čovjek spreman zaviriti u najniže predjele vlastita inferna.

Ali ima onih koji misle suprotno.
Da takav rad može biti zamoran ili opasan. To su oni koji svijet promatraju kroz ružičaste naočale, pa nastoje da takvim i ostane. Oni misle da je bolje imati lijepu laž nego ružnu istinu!
To je sasvim dovoljno da im nijedna kreativnost ne pomogne.
Jer će ih svaka sučeljavati s novim lažima.

Nemruth Dagi
14.07.2003., 15:02
R gnosis X kaže:
ND, zašto imam taj prokleti osjećaj da si novinarka? :D

A taj tvoj prokleti osjećaj te vara i možebitno baca te u grijeh, pa pridaješ svojstva koje nemam.

A ta karakteristična svojstva novinara kako god bila kreativna uvijek ispadaju negativna, na njihovu štetu.:rolleyes: