View Full Version : I ja napisah knjigu...
Zimske Radosti
08.07.2003., 23:41
Napisao sam knjigu "Esperantski mozaik".
Tema (međunarodni jezik esperanto) možda i nije toliko popularna, ali tko voli mnogo čitati i povećavati svoju opću kulturu, taj bi mogao čitati i ovu knjigu. Mislim da bi dosta ljudi zanimala (barem informativno) tema "esperanto", ali ne znaju gdje se informirati. Evo, dakle:
Knjiga je donekle prezentirana na adresi:
http://www.esperanto.hr/mozaik.htm
Esperanto nije samo jezik, to je jedna ideja, jedna kultura i jedan širi pogled na svijet.
Bilo bi mi drago čuti bilo kakvu diskusiju bilo o samoj knjizi, bilo o esperantu.
sumski duh
11.07.2003., 12:36
zanimljivo. kako gdje kada si naucio esperanto? koliko se ljudi u hrvatskoj sluzi esperantom? mislis li da ce esperanto jednog dana postati opceuporabnim jezikom? (ja mislim da nece)
sumski duh
11.07.2003., 12:40
nisam znala da se akademik dalibor brozovic bavi esperantom. eto, sada znam.
Zimske Radosti
15.07.2003., 00:39
Esperanto sam naučio 1983. u Zagrebu, u Studentskom esperantsko klubu, na nekom ubrzanom tečaju. Tu sam zapravo naučio osnovne stvari, a dalje sam učio sam, iz udžbenika po Zagrebačkoj metodi, te čitanjem i razgovaranjem.
Mislim da u Hrvatskoj ima oko 300 esperantista, i par tisuća ljudi koji su se nekad interesirali i možda malo naučili, ali ga u biti ne znaju, eventualno ga simpatiziraju. Moji esperantski kolege bi me ubli da čuju da je moja procjena ovako niska, ali meni se tako čini...
Informacije o tečajevima se može dobiti npr. u Hrvatskom savezu za esperanto u Zagrebu (01/4617-550), samo ne znam ima li toga prije rujna (ljeto je), odnosno ne esperanto@zg.tel.hr
Ako je sadašnja mogućnost uporabe engleskog ono što svijetu treba, onda je engleski pobijedio i esperanto se neće bitno proširiti. Ali mislim da to nije dovoljno. Esperanto kao jezik koji se uči u 10 puta kraćem vremenu (pa još i nacionalno neutralan) ima realne šanse kad ljudi shvate da trebaju veće, masovnije i dublje kontakte nego li nudi engleski. Mislim da će to biti (npr. Europska unija).
Eto toliko za sada, ne znam što te još zanima...
sumski duh
15.07.2003., 18:04
kod esperanta me zapravo zanima prvenstveno ne toliko sam jezik i njegova uporaba koliko gramaticki dio - nacin na koji je uspostavljen odnos medju rijecima, opcenito gramaticko ustrojstvo. mozda bi mi mogao napisati stogod kratko, tek toliko da zadovoljim znatizelju?
i da, na cemu je temeljen leksik? nije valjda da je taj doktor koji ga je stvorio nasumice izmisljao rijeci - morao je postojati neki stabilni sustav?
p.s. mozda ga jednom i naucim :)
Zimske Radosti
16.07.2003., 01:56
http://free-os.htnet.hr/eo/index.html
Besplatan mrežni tečaj esperanta na hrvatskom.
Negdje sa strane ima jedan link na pregled kompletne gramatike (tj. gramatike za amatere).
Leksika: riječi latinskog porijekla recimo 70%, germanskog 25%,
ostalo 5%. Germanski=engleski i malo njemačkoga. Mnoge riječi u engleskom su, usput rečeno, također latinskog porijeka...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.