View Full Version : utezi za ruke
croreiki
12.10.2006., 12:21
na par topica sam vidio da se spominju neki utezi koji se mogu pričvrstiti za ruke . danas sam otišao do shopa i vidio da to ima i kod mene pa me znaima što bih ja realno dobio kupnjom tih utega da ih koristim dok trčim ( masu , fleksibilnost , bolju pozu za trčanje ) ?
brainiac
12.10.2006., 17:02
Bolja varijanta je da si natovariš torbu na leđa i hodaš.
topalović
12.10.2006., 20:09
na par topica sam vidio da se spominju neki utezi koji se mogu pričvrstiti za ruke . danas sam otišao do shopa i vidio da to ima i kod mene pa me znaima što bih ja realno dobio kupnjom tih utega da ih koristim dok trčim
Teret.;)
ja cesto trcim s utezima. razlika je velika, beskonacno mi je teze sa utezima tak da vjerujem da ful pojacavaju efekat trcanja. a za sam rad ruku ne znam...ja sma ionako stalno u laganom muskulfiberu :D
nina2007
28.03.2007., 00:03
imam ih i ja. shema stvar :cool:
koliko koštaju i gdje ih ima u zagrebu?
Schockrae
28.03.2007., 11:30
na par topica sam vidio da se spominju neki utezi koji se mogu pričvrstiti za ruke . danas sam otišao do shopa i vidio da to ima i kod mene pa me znaima što bih ja realno dobio kupnjom tih utega da ih koristim dok trčim ( masu , fleksibilnost , bolju pozu za trčanje ) ?
Utezi za ruke prilikom trčanja ne služe ničem osim povečavanju mogućnosti od ozljede.
To je isto jedan od popularnih mitova vezanih uz vježbanje. Svatko tko se malo razumije u vježbanje će ti reći da to slučajno ne radiš.
Snaga se razvija težinskim treninzima (bilo rad sa utezima, bilo vlastitom težinom), a trčanje služi razvoju kondicije (aerobne izdržljivosti) i još mnogim drugim stvarima...
Ako je nekome trčanje "lagano" neka ode u Peking sljedeće godine na olimpijadu pa nek osvoji koju medalju u trčanju.
Variraj tempo prilikom trčanja i kombiniraj razne tehnike, pa ćeš vidjeti koliko je trčanje "lagano". Trčanje je širok pojam.
Cotton Candy
28.03.2007., 11:33
Utezi za ruke prilikom trčanja ne služe ničem osim povečavanju mogućnosti od ozljede.
To je isto jedan od popularnih mitova vezanih uz vježbanje. Svatko tko se malo razumije u vježbanje će ti reći da to slučajno ne radiš.
Snaga se razvija težinskim treninzima (bilo rad sa utezima, bilo vlastitom težinom), a trčanje služi razvoju kondicije (aerobne izdržljivosti) i još mnogim drugim stvarima...
Ako je nekome trčanje "lagano" neka ode u Peking sljedeće godine na olimpijadu pa nek osvoji koju medalju u trčanju.
Variraj tempo prilikom trčanja i kombiniraj razne tehnike, pa ćeš vidjeti koliko je trčanje "lagano". Trčanje je širok pojam.Dobro, koja onda korist od tih utega za ruke? Ja imam neke koji se mogu staviti oko zglobova, tako da mogu oko ruku, ali i oko nogu. Jel bi mi možda pomoglo bržem sagorijevanju masnoća da ih nataknem ujutro oko nogu prilikom šetnje natašte?
Schockrae
28.03.2007., 13:14
Dobro, koja onda korist od tih utega za ruke? Ja imam neke koji se mogu staviti oko zglobova, tako da mogu oko ruku, ali i oko nogu. Jel bi mi možda pomoglo bržem sagorijevanju masnoća da ih nataknem ujutro oko nogu prilikom šetnje natašte?
Odgovor na 1. pitanje - nikakva.
2. pitanje - ne bi. Samo bi ti smetalo hodanju, tj. osjećala bi se čudno i ne bi kvaliteno odradila hodački trening. Dapače, učinak na sagorijevanje masti bi čak bio i manji, jer trening ne bi sigurno kvalitetno odradila. Potrebno je vremena i vremena dok se saživiš sa tim neprirodnim opterećenjem oko gležnjeva, a korist nikakva. Ako ti je baš silno stalo do opterečivanja, onda nek tvoj izbor bude neka torba, ali opet ne vidim smisla u tome, jer ćeš svoje ciljeve postići i bez maltretiranja nekakvim teretima.
ružica23
28.03.2007., 20:06
Schockrae je potpuno u pravu, opterećivanje kod trčanja nema baš nikakvo opravdanje. Opterećuju se tertom u kretanju, prilikom priprema, koliko je meni poznato, samo visokogorski treckeri da bi im tijelo "prepoznalo" taj specifični osjećaj teškog kretanja u ekstremnim uvjetima. Za trčanje je svako opterećenje baš kontraproduktivno! Ako želiš dobiti na izdržljivosti pojačaj kilometražu, brzinu radiš na brzinskim i fartlek treninzima, snagu na brdskim treninzima, a salo se rastapa poslije bilo kakvog trčanja dužeg od 45 min. Sve ovisi što želiš postići. Ali utezi na rukama ili nogama!!??:eek: Prestrašna izmišljotina!
Cotton Candy
04.04.2007., 10:16
Odgovor na 1. pitanje - nikakva.
2. pitanje - ne bi. Samo bi ti smetalo hodanju, tj. osjećala bi se čudno i ne bi kvaliteno odradila hodački trening. Dapače, učinak na sagorijevanje masti bi čak bio i manji, jer trening ne bi sigurno kvalitetno odradila. Potrebno je vremena i vremena dok se saživiš sa tim neprirodnim opterećenjem oko gležnjeva, a korist nikakva. Ako ti je baš silno stalo do opterečivanja, onda nek tvoj izbor bude neka torba, ali opet ne vidim smisla u tome, jer ćeš svoje ciljeve postići i bez maltretiranja nekakvim teretima.
Hvala, na odgovoru. Dakle, te sam utege totalno bez veze kupila. Dobro bila sam mlada pa mi je to nekakvo opravdanje.
Ovo za noge sam pitala zato što sam vidjela u nekom filmu da tip trči s utezima za noge. Film je bio neki tipa Kickboxer :zubo:
Depressed
24.05.2008., 18:35
ja san mislia kupit takve utege,stavit ih na ruke,noge i ic trcat :D
zasto ne? tako ces sigurno u manje vrimena vise izvjezbat,a i bildas se bar malo dok trcis (?)
Gutaperka
25.05.2008., 10:57
Hvala, na odgovoru. Dakle, te sam utege totalno bez veze kupila. Dobro bila sam mlada pa mi je to nekakvo opravdanje.
Ovo za noge sam pitala zato što sam vidjela u nekom filmu da tip trči s utezima za noge. Film je bio neki tipa Kickboxer :zubo:
u filmovima možeš vidjet puno toga ali sve to stavljaju na filmove da film bude efektniji,atraktivniji a ne zato jer je to dobro.Radije prije nego nešto primjeniš na sebe malo se raspitaj.Jer ima dosta toga što ti može i škodit a da toga postaneš svjesna tek kad bude kasno
dubrava
26.05.2008., 03:05
kad smo evc kod filmova, na rtlu je americki ninja 2.. hahaha,nevjerovatno glup film
a ovo za trcanje, kod trcanja mi je jedini problem noge,cak pazim da sto vise na zemlji trcim, izbjegavam beton, i da jos stavljam utege na zglobove, pa da opterecujem zglobove i koljena nema sanse.. frend je na treninzima kosarke ko mlađi nosao te utege oko noge nadavsi da ce poboljsat odraz pa je dobio savjet od doktora da se okani toga, a ionak su ga pocela koljena bolit pa je i sam odustao..
razumijem da ljudi stavljaju torbe s teretom ili utege dok rade zgibove,dipseve i slicno, al dok trce? jedino sam vidio sprintere na 100m da trce s opterecenjem na treningu.. ne vidim smisao sto nosite utege dok trckarate osim opterecenja za noge..
Čudno mi je to... Dakle, ako ja nosim takve utege za ruke, noge, što god, to nema nikakvog efekta? Zar nije logično, ako pojačavamo teret, da se i mišići više naprežu, što dovodi do ojačanja il kak da već kažem?
To vjerujem da se može ozlijediti sa nošenjem utega u trčanju, ali ako nosim takve utege (cijeli dan) i ne radim ništa posebno, nikakve vježbe, zar ne bih primjetio razliku ako ih skinem nakon mjsec dana npr.? Zar se ne bih "osjećao lakše"? :D
Depressed
27.05.2008., 20:35
Čudno mi je to... Dakle, ako ja nosim takve utege za ruke, noge, što god, to nema nikakvog efekta? Zar nije logično, ako pojačavamo teret, da se i mišići više naprežu, što dovodi do ojačanja il kak da već kažem?
To vjerujem da se može ozlijediti sa nošenjem utega u trčanju, ali ako nosim takve utege (cijeli dan) i ne radim ništa posebno, nikakve vježbe, zar ne bih primjetio razliku ako ih skinem nakon mjsec dana npr.? Zar se ne bih "osjećao lakše"? :D
upravo i ja to mislin
i mislin da je to sa ozljedama preuvelicano...
kad skacemo na 1 nogu to je kao da trcimo sa duplo svoje tezine,a ne vidin da je ikome otislo kolino radi toga...ili sta ako se udebljamo 5-10kg,sta onda,ne smimo trcat da ne bi opteretili kolina??
Ja ovak gledam... ak imam, ajmo zaokružit, 85 kila... i šta će na tih mojih 85 još 4 kile napravit? Ništa veliko...
I to što ti kažeš, Dep...
Nije to isto. Koljena su naviknuta na okomito opterećenje i za to su predviđena. Stavljanjem utega iznad stopala opterećujemo koljena na način za koji nisu predviđena, te riskiramo da dobijemo nešto slično teniskom laktu (koji je isto posljedica nestandardnog opterećenja zgloba).
Ako već želite trčati s utezima uzmite ruksak i napunite ga ciglama.
dubrava
28.05.2008., 02:59
dobro je tvuk rekao, svakako je vece opterecenje za koljena stavit utege oko zgloba od nabit nekoliko kg vise mase na tijelu... inace koristeci za lagani jogging također nema nekog smisla,kad trcim lagano onda to radim jer mi je u interesu trosit salo al stedit misice, i pokusavam pokrete sto vise relaksirat, opustit ruke i ostalo, opterecenje samo kvari,a bar kod trcanja nije problem ubrzat tempo kolko god zelimo..
ako vec zelite opterecenje, izbjegava se stavljat oko zglobova, bolje je stavit na gornji dio tijela, moze i ruksak, ili prsluke napravljene da se zakace utezi na njih-najbolji nacin opterecenja, koriste sprinteri, ili kod vjezbanja zgibova, dipseva itd..
Maslina
28.05.2008., 09:24
Te utege oko nogu ja jedino nekad koristim na aerobiku niskog intenziteta gdje tako pojačavamo intezitet nekih vježbi. Mislim da bi bili strašno neudobni za trčanje.
Zli Mali Medo
28.05.2008., 12:02
Te utege oko nogu ja jedino nekad koristim na aerobiku niskog intenziteta gdje tako pojačavamo intezitet nekih vježbi. Mislim da bi bili strašno neudobni za trčanje.
Ne bih ti to preporucio. Ako zelis povecati intenzitet, povecaj brzinu izvodenja, a makni teret sa zglobova.
Master TBS
28.05.2008., 14:57
a recimo vježbanje nekih udaraca sa utezima na nogama (ili na rukama :ne zna:)? kaj nije logično da će ti kasnije udarac bit eksplozivniji jer si dodatno opteretio nogu i sad si.."lakši"? :ne zna:
Koljena su naviknuta na okomito opterećenje i za to su predviđena. Stavljanjem utega iznad stopala opterećujemo koljena na način za koji nisu predviđena, te riskiramo da dobijemo nešto slično teniskom laktu
A ako utege stavim na ruke, čime dodam npr. 4 kile, da li je to "efektivnije" od stavljanja na noge ispod koljena, kad trčim?
I da, sad mi neš palo napamet. Kako bi bilo izvedivo vježbanje udaraca pod vodom? Teško, jelda? :D
Maslina
28.05.2008., 17:11
Ne bih ti to preporucio. Ako zelis povecati intenzitet, povecaj brzinu izvodenja, a makni teret sa zglobova.
A čuj, ne odlučujem ja o tome, instruktorica to svakih 5 mjeseci nakelji na nas. Neće mi niš biti od toga kad se koristi tako rijetko. Meni je veći problem to što je to sranje neudobno i nekako...gadljivo. Ko zna ko je to sve imao na papku.
Zli Mali Medo
28.05.2008., 17:30
A čuj, ne odlučujem ja o tome, instruktorica to svakih 5 mjeseci nakelji na nas. Neće mi niš biti od toga kad se koristi tako rijetko. Meni je veći problem to što je to sranje neudobno i nekako...gadljivo. Ko zna ko je to sve imao na papku.
Ah, ako je svakih pola godine, onda je azenmarivo. A i ta instruktorica je malo jaca. :)
nicole2007
28.05.2008., 21:58
A što je sa tim utezima na rukama? Što ako ja želim ojačati gornji dio tijela? Ruke, leđa i ostalo? Ma sva sam slaba, ali ruke su mi jako slabe, ne mogu ništa teško nositi, podići neke stvari koje mnogi drugi mogu i sl. I leđa moram ojačati, imam krivo držanje i rečeno mi je da moram ojačati mišiće leđa. Dakle, ako hoću ojačati gornji dio tijela, da li bi mi pomogli takvi utezi na rukama? I koliko opterećenje mi preporučujete? I, ako vam nije teško, što bi mi savjetovali kao osobi koja teško stvara mišiće? Postoji li uopće takva genetska predodređenost ili je sve načinu života? I, kao posljednje, ali ne najmanje važno:D: ako ću raditi sve kako treba, koliko brzo to može ići? Molim vas da mi odgovorite jer stvarno teško dolazim do kvalitetnih odgovora. Čak i ljudi od struke nešto polovično petljaju.
Zli Mali Medo
28.05.2008., 22:04
A što je sa tim utezima na rukama? Što ako ja želim ojačati gornji dio tijela? Ruke, leđa i ostalo? Ma sva sam slaba, ali ruke su mi jako slabe, ne mogu ništa teško nositi, podići neke stvari koje mnogi drugi mogu i sl. I leđa moram ojačati, imam krivo držanje i rečeno mi je da moram ojačati mišiće leđa. Dakle, ako hoću ojačati gornji dio tijela, da li bi mi pomogli takvi utezi na rukama? I koliko opterećenje mi preporučujete? I, ako vam nije teško, što bi mi savjetovali kao osobi koja teško stvara mišiće? Postoji li uopće takva genetska predodređenost ili je sve načinu života? I, kao posljednje, ali ne najmanje važno:D: ako ću raditi sve kako treba, koliko brzo to može ići? Molim vas da mi odgovorite jer stvarno teško dolazim do kvalitetnih odgovora. Čak i ljudi od struke nešto polovično petljaju.
Radi s utezima (dizanje utega, ne), ali ne s utezima koji se mecu na ruke/noge.
nicole2007
28.05.2008., 22:38
Hvala, Medo. A koliko opterećenje mi preporučuješ?
Zli Mali Medo
28.05.2008., 23:49
Hvala, Medo. A koliko opterećenje mi preporučuješ?
Imas krivi pristup. Ako zbilja zelis nesto poduzeti, onda ces morati potrositi malo vremena na ucenje, jer ovak s jednim postom na forumu neces nista postici. Trebala bi promijeniti prehranu, poceti jesti, trenirati kak spada i pod nadzorom, lako za opterecenja.
dubrava
29.05.2008., 03:13
netko je spomenuo udarci pod vodom.. sta fali, sam sam to radio, i vjezbam udarce s utezima i šipkom također,otpadnu ramena..
al zasto trcat tako? ovi koji zele masu nabit, nek idu u teretanu, rade anaerobne treninge s utezima, sklekove, dipseve, zgibove ako nista i slicno, cemu dok trcimo? kad joggiras opusti vecinu misica, govorili mi da moram i "misice lica" opustit, znaci sto vise misica opustit pogotovo ruke ramena, a ne stavljat utege i grcit se il nesto.. trcanje je ionako tesko samo treba pojacat ritam ak vam je prelagano,imas 5minute? pojacaj ritam i za 5minuta se mozes dokrajcit, cemu ta fora s utezima? i da,ako vec mora bolje je stavit na gornji dio tijela, nego na noge..
Depressed
29.05.2008., 10:06
netko je spomenuo udarci pod vodom.. sta fali, sam sam to radio, i vjezbam udarce s utezima i šipkom također,otpadnu ramena..
al zasto trcat tako? ovi koji zele masu nabit, nek idu u teretanu, rade anaerobne treninge s utezima, sklekove, dipseve, zgibove ako nista i slicno, cemu dok trcimo? kad joggiras opusti vecinu misica, govorili mi da moram i "misice lica" opustit, znaci sto vise misica opustit pogotovo ruke ramena, a ne stavljat utege i grcit se il nesto.. trcanje je ionako tesko samo treba pojacat ritam ak vam je prelagano,imas 5minute? pojacaj ritam i za 5minuta se mozes dokrajcit, cemu ta fora s utezima? i da,ako vec mora bolje je stavit na gornji dio tijela, nego na noge..
al to sto pojacavas ritam je samo za kondiciju...sta ako neman teretanu u blizini,a iman te utege? :)
dubrava
29.05.2008., 16:21
al to sto pojacavas ritam je samo za kondiciju...sta ako neman teretanu u blizini,a iman te utege? :)
a sta da ti kazem, vidim da si musko, pa nejdes se trcanjem bildat..
ako ne mas teretanu, nabavi vece utege i vjezbaj s njima, evo vec sam stavio link, opet tek tolko da vidis kako se improvizira vjezbanje umjesto teretane;)
http://www.youtube.com/watch?v=kDCxH88-9X8&NR=1
ima smjesnih scena no bit je da se moze svugdje vjezbat, zakaci te utege di oces i radi dipseve,sklekove jacat ces ruke, pa ko je vidio bildat se trcanjem,pogotovo ako trazis masu a ne kondiciju..
croreiki
29.05.2008., 18:03
ajme kad pogledam svoje prve postove :rofl::rofl::rofl:
Depressed
31.05.2008., 15:12
a sta da ti kazem, vidim da si musko, pa nejdes se trcanjem bildat..
ako ne mas teretanu, nabavi vece utege i vjezbaj s njima, evo vec sam stavio link, opet tek tolko da vidis kako se improvizira vjezbanje umjesto teretane;)
http://www.youtube.com/watch?v=kDCxH88-9X8&NR=1
ima smjesnih scena no bit je da se moze svugdje vjezbat, zakaci te utege di oces i radi dipseve,sklekove jacat ces ruke, pa ko je vidio bildat se trcanjem,pogotovo ako trazis masu a ne kondiciju..
jel na ove djeluje gravitacija?? :confused:
Master TBS
02.06.2008., 12:13
a recimo vježbanje nekih udaraca sa utezima na nogama (ili na rukama :ne zna:)? kaj nije logično da će ti kasnije udarac bit eksplozivniji jer si dodatno opteretio nogu i sad si.."lakši"? :ne zna:.
?
A što je sa tim utezima na rukama? Što ako ja želim ojačati gornji dio tijela? Ruke, leđa i ostalo? Ma sva sam slaba, ali ruke su mi jako slabe, ne mogu ništa teško nositi, podići neke stvari koje mnogi drugi mogu i sl. I leđa moram ojačati, imam krivo držanje i rečeno mi je da moram ojačati mišiće leđa. Dakle, ako hoću ojačati gornji dio tijela, da li bi mi pomogli takvi utezi na rukama?
Za to ne trebaš nabavljati te utege na čičak (meni su oni bolji za na noge - vježbe za listove i bedra). Bolje ćeš vježbat s bučicama. Imaš ih od kilu, 1,5 kg, 2 kg itd...Probaj s kojima bi ti bilo OK krenuti, ne smiju ti biti preteški ni prelagani. Diži bučice, s njima ćeš ojačati i mišiće leđa, ramena i ruku.
Nek ti netko upućen pokaže par vježbi, ja baš nisam spretna da ti ovak prek foruma objašnjavam. :confused:
Rezultate ćeš osjetiti već jako brzo, već za oko tjedan dana ako svakodnevno vježbaš skužit ćeš da se bolje držiš i da su ti leđa nekako jača. :mig: :) A za mjesec-dva itekako ćeš vidjet razliku na rukicama...ramena...leđa...držanje...sve. :top: Samo vježbaj redovito, svaki dan.
beba ili sin
11.06.2008., 19:49
Pitala si savjet i ja ti preporučujem pilates.Vježbanjem ćeš i ojačati i popraviti držanje.:top:
nicole2007
11.06.2008., 21:04
Namjeravam kupiti orbitrek. Kažu da je to sprava koja vježba cijelo tijelo. Negdje sam pročitala da je dobar i za jačanje mišića leđa. Može li mi onda i orbitrek pomoći za ispravno držanje i jačanje cijelog tijela? I još nešto: orbitrek ima više stupnjeva opterećenja - da li je opterećenje na orbitreku jednako kao vježbanje utezima?:ne zna: Ne mislim na težinu opterećenja (jer ima utega različite težine, a i orbitrek ima više stupnjeva), nego više na kvalitetu opterećenja. Ne znam kako drukčije da to nazovem - da li tretira iste mišiće, da li orbitrek ili utezi više opterećuju zglobove, koje od toga dvoje može napraviti veću štetu itd? Možda vas gnjavim i kompliciram, ali znam da je dovoljno da vježbu sa opterećenjima radiš u krivom položaju pa da zbog toga trpiš bolove danima. A to posebno prijeti nama sa krivom kičmom koji i živimo u krivom položaju:lol:
nicole2007
11.06.2008., 21:22
Namjeravam kupiti orbitrek. Kažu da je to sprava koja vježba cijelo tijelo. Negdje sam pročitala da je dobar i za jačanje mišića leđa. Može li mi onda i orbitrek pomoći za ispravno držanje i jačanje cijelog tijela? I još nešto: orbitrek ima više stupnjeva opterećenja - da li je opterećenje na orbitreku jednako kao vježbanje utezima?:ne zna: Ne mislim na težinu opterećenja (jer ima utega različite težine, a i orbitrek ima više stupnjeva), nego više na kvalitetu opterećenja. Ne znam kako drukčije da to nazovem - da li tretira iste mišiće, da li orbitrek ili utezi više opterećuju zglobove, koje od toga dvoje može napraviti veću štetu itd? Možda vas gnjavim i kompliciram, ali znam da je dovoljno da vježbu sa opterećenjima radiš u krivom položaju pa da zbog toga trpiš bolove danima. A to posebno prijeti nama sa krivom kičmom koji i živimo u krivom položaju:lol:
Da se nadovezem. Naravno da to imam, ma ja moram sve imati sto zabavno izgleda a kao motivirati ce me kod sporta. :D
Cisto sranje, da ne kazem da su me nakon takvog treninga boljeli zglobovi :rolleyes:.
Niocle - osobno imam problema s ledjima, orbitrek iako ga i sama vozim ti nece pomoci. Za otporna izfrzljiva ledja vjezbama otpora pojacaj trbusnu i ledjnu muskulaturu, to mozes i na spravama, sa onim elasticnim trakama za vjezbanje itd.
I vjezbanje sa orbitrekom i pod najjacim opterecenjem NE bi trebalo ostetiti zglobove.
Za krivu kicmu ti je dusu dalo plivanje, mene je oslobodilo boli. A imas i za kupiti posbne dvd vjezbice za ledja, dakle moras ciljano jacati ledja a to orbitrek ne radi, on radi najvise sa nogama i nesto sitno sa rukama, ledja malo razgibas i to je to.
nicole2007
21.06.2008., 23:51
Da,skužila sam:mig: Inače,orbitrek je super!:top: Ma imam već neke vježbe za kičmu pa njih koristim, ali trebala bih baš ojačati muskulaturu. Ove vježbe su više kao istezanje. To je ono što fizijatri preporučuju. Malo pomažu, ali ništa posebno.
Išla sam neko vrijeme u teretanu, ali mi se nije sviđalo što su sprave često bile zauzete. I to tako da par cura okruži spravu koju ja najviše trebam i onda malo vježbaju, malo pričaju (vježbaju tek toliko da im ne možeš ništa reć), a ja neka čekam do sudnjeg dana:mad::Snajper: E, to me je izluđivalo. Zato sam se vratila svom vježbanju kod kuće. No, lako je sa mršavljenjem i istezanjem kod kuće. Najteže je ojačati bez sprava. Pogotovo leđa. Ako ima netko neki prijedlog, neka mi kaže:moli: Probat ću kombinaciju orbitreka i utega. Ne znam samo koliko teške utege da kupim. Što biste preporučili nekome tko je dosta slab, treba obavezno ojačati, a jako teško stvara mišiće? Znam, važna je i prehrana. Ali sada pitam za utege jer ne znam koje kupiti.:kukuc:
Ne treba ti nuzno teretana, imas super vjezbica za po doma, recimo zenski sklekovi ili ono legnes na trbuh i dizes ruke i noge, polako, precizno i bez trzanja. To jaca donji dio ledja.
Pod utege mislis na vjezbe sa bucicama ili utege prilikom voznje orbitreka. Ovo drugo nemoj, potrazi ima tema o tome i to ti moze samo jos dodatno opteretiti ledja.
Sto se bucica tice ja imam one od dvije kile, neke metalne pa mogu nadosarafiti jos tezine ali ostavim ovako i onda izvedem tri serije sa po 10 ponavljanja i dosta mi je i previse. Bolje manje tezine i vise ponavljanja, barem za nas zene.:mig:
http://www.activefitnessworld.com/articles/images/pilates17.jpg
ovo mi radimo na treningu ali vazno je da ti netko prvo objasniti kako trbuh mora biti napet i gdje je opterecenje, inace odlicna vjezba
http://www.healthyexerciseworld.com/images/back-pain-exercises.jpg
Bucice i ledja, sjednes na stolac, ruke moraju biti uz tijelo i dizes utege
http://static.howstuffworks.com/gif/back-strengthening-exercises-3.jpg
Za donji dio ledja
http://static.howstuffworks.com/gif/core-abdominal-and-lower-back-exercises-11.jpg
Mozes super raditi i sa pilates loptom.
Opet za ledja, nadam se da sam te motivirala
http://www.hughston.com/hha/b_12_1_2.jpg
I naravno sve vjezbe za trbuh od vjezbanja bocnih trbusnih misica, do donjih - legnes na ledja, tijelo ravno, glava na podu i dizes obje noge istovremeno polako i ne spustas do posa, nego tako u zraku titras po 20 puta. Jer snazan i cvrst trbuh je odlicna stvar za ledja.
nicole2007
22.06.2008., 22:06
Ombia, puno, puno hvala!:cerek:
very fairy
22.06.2008., 22:13
citam ove proslomjesecne postove i malo sam se zabrinula sad...
nasa trenerica inzistira na utezima na nogama kada radimo aerobno i dosta tako peglamo... zna biti stvarno naporno plus jos i poviseni step...
primijetila sam da me koljeno zna jako probadati i to samo kada radimo s utezima...jel to stetno i u ovom slucaju ili samo kod trcanja? jel mi moze netko odgovoriti? :)
Nicole - nema na cemu :)
Sto se utega na nogama tice i kod nas su to radili prije 2 i vise godina, bas na tim aerobicima, body guza noge treninzima i co. tad kad sam samo uplatila clanarinu a isla u godini dana valjda pet puta :o
Sad su odustali, idu na stalna doskolavanja i navodno to unisti zglobove i kad radimo neka opterecenja onda je sa bucicama, cesto i tako da legnemo bocno, bucicu na bok i tako dizem nogu ili one tera ortopedijske trake za medicinsku gimnastiku, ako ju omotas oko jednog i drugog gleznja dva puta, jace je od utega i pokusas onda nogu dizati bocno :top: Znaci ide se na otpor a manje na tezinu.
Zli Mali Medo
22.06.2008., 22:57
citam ove proslomjesecne postove i malo sam se zabrinula sad...
nasa trenerica inzistira na utezima na nogama kada radimo aerobno i dosta tako peglamo... zna biti stvarno naporno plus jos i poviseni step...
primijetila sam da me koljeno zna jako probadati i to samo kada radimo s utezima...jel to stetno i u ovom slucaju ili samo kod trcanja? jel mi moze netko odgovoriti? :)
Gledaj, ja ne bih nikada radio vjezbe s utezima na zglobovima. Nikada. Sada, koliko ti hoces vjerovati nekakvoj trenerici, to je tvoja stvar, ali probaj pitati ortopeda, mislim da nakon toga neces vise nikada. Pogotovo ako si osjetljiva i ako velis da osjecas probadanja. Jednostavno, utezi na zglobovima su glupost kakvu je tesko izmisliti. :)
very fairy
22.06.2008., 23:15
Gledaj, ja ne bih nikada radio vjezbe s utezima na zglobovima. Nikada. Sada, koliko ti hoces vjerovati nekakvoj trenerici, to je tvoja stvar, ali probaj pitati ortopeda, mislim da nakon toga neces vise nikada. Pogotovo ako si osjetljiva i ako velis da osjecas probadanja. Jednostavno, utezi na zglobovima su glupost kakvu je tesko izmisliti. :)
hvala na odgovoru :top:
jer tocno sam skuzila da to slabije, desno koljeno, steka pod opterecenjem
a ja se uvijek forsam napravit sve kako kazu jer se inace osjecam kao luzer koji nije nesto izveo do kraja...
Zli Mali Medo
22.06.2008., 23:36
hvala na odgovoru :top:
jer tocno sam skuzila da to slabije, desno koljeno, steka pod opterecenjem
a ja se uvijek forsam napravit sve kako kazu jer se inace osjecam kao luzer koji nije nesto izveo do kraja...
A eto. Nemam ti nis pametno reci. Nemoj stavljati utege ili promijeni trenericu.
A eto. Nemam ti nis pametno reci. Nemoj stavljati utege ili promijeni trenericu.
Samo, šta je preveliko opterećenje za zglobove, recimo za noge?
Ja vježbam (doma) s onim utezima na čičak na nogama, ali samo podizanje noge (dok ležim), ravno i bočno, nikakve kompliciranije vježbe... Kaj se ni to ne smije? Ništa me ne boli, nikakvi zglobovi... A čini mi se da mi jako povoljno djeluje na bedra i listove. :confused:
Zli Mali Medo
23.06.2008., 13:05
Ja vježbam (doma) s onim utezima na čičak na nogama, ali samo podizanje noge (dok ležim), ravno i bočno, nikakve kompliciranije vježbe... Kaj se ni to ne smije? Ništa me ne boli, nikakvi zglobovi... A čini mi se da mi jako povoljno djeluje na bedra i listove. :confused:
Pa radije onda doma radi cucnjeve, napuni torbu knjigama i radi cucnjeve. Sigurno da je cucanj zdravija i efektivnija vjezba od podizanja nogu s cickom. :)
Cak i bicikli ne smijes pedalirati tako da je kadenca ispod nekih 70-80 okretaja minimalno jer si sjebes koljena. A to ljudi cesto ne znaju pa pedaliraju na najvecoj brzini i imaju kadecnu 40 okretaja.
Takve vježbe su OK, slične vježbe se na spravama u teretani rade pod opterećenjem. Samo nemoj hodati ili trčati s njima.
Takve vježbe su OK, slične vježbe se na spravama u teretani rade pod opterećenjem. Samo nemoj hodati ili trčati s njima.
Meni su isto svi rekli da su takve vježbe OK. Ne, ne hodam ni ne trčim s utezima.
Pa radije onda doma radi cucnjeve, napuni torbu knjigama i radi cucnjeve. Sigurno da je cucanj zdravija i efektivnija vjezba od podizanja nogu s cickom. :)
Cak i bicikli ne smijes pedalirati tako da je kadenca ispod nekih 70-80 okretaja
Pa radim ja i čučnjeve (bez torbe s knjigama). :)
Hvala ovo za bicikl.
Osobno nemam nikakvih problema sa zglobovima kad vježbam. Ako sam nešto imala, imala sam kad nisam vježbala.
Zli Mali Medo
23.06.2008., 14:15
Meni su isto svi rekli da su takve vježbe OK. Ne, ne hodam ni ne trčim s utezima.
Pa radim ja i čučnjeve (bez torbe s knjigama). :)
Hvala ovo za bicikl.
Osobno nemam nikakvih problema sa zglobovima kad vježbam. Ako sam nešto imala, imala sam kad nisam vježbala.
Polako, posljedice loseg treniranja mozes osjetiti tek nakon 10 ili 20 godina, ili ako si ekstremno lose trenirala, onda mozes i odmah. :) Ne mislim sada na tebe konkretno, nego opcenito govorim. :)
Polako, posljedice loseg treniranja mozes osjetiti tek nakon 10 ili 20 godina, ili ako si ekstremno lose trenirala, onda mozes i odmah. :) Ne mislim sada na tebe konkretno, nego opcenito govorim. :)
A mislim da pogotovo posljedice ne-vježbanja i neaktivnosti osjetiš za 20 godina. Ne treniram ja toliko da bi me to rasturilo...a vjerojatno ni ne radim nešto naročito loše i pogrešno kad osjećam samo beneficije toga, nikakve tegobe ni ozljede ni bolove.
Darkwonder
08.10.2008., 16:44
Nisam procita sve postove ali evo mog misljenja. Utezi za zglobove :
http://www.effafitness.com/Fitness_Product_Special_Offers_Effa_Fitness.files/ankle_weights.gif
I veste sa kilažama http://www.nefitco.com/media/IW_shortvestfrontlg.jpg:
se koliko sam ja informiran koriste u gotovo većini sportova gdje je potrebna explozivnost a recimo prvenstveno borilačke vještine i rugby.
Povećavaju eksplozivnost i to ne po jednostavnoj matematičkoj računici od :
Imam 88kg uzmem weight vest od 9kg sto je 10% i ja sam 10% eksplozivniji. Iako nemam dokaza znam da se eksplozivnost povećava ali do danas je premalo podataka prikupljeno da bi nama rekreacijskim sportasima bilo objavljeno i dokazano. Većina ljudi odgovara druge od toga jer je opasno koristiti takva pomagala bez stručnjaka. Evo nekoliko razloga:
Prilikom:
-Trčanja - može poremetiti prirodni položaj tjela na način da nas naginje te time dodatno opterečuje kralježnicu ili recimo ako se glavom nagnemo vrat.
-Sparringa - može isčasiti zglob ili oštetit ligamente / tetive i druge vezivne dijelove.
To je kao da odete u teretanu i uzmete bučicu od 25kg i idete raditi biceps i odmah shvatite da nemože, ali vama vrag neda mira i vi kažete odo ja napravit čučanj sa 150kg dodatnog opterečenja i kada probade ozljedite kralježnicu. Tako je i kada idete trčati normalno i kada idete trčati sa tim utezima.
Ti utezi istina je nisu napravljeni za trčanje jer nisu prilagođeni zglobu ali ako ih pametno i polako koristite sigurno će biti kvalitetnih rezultata 2. rjećima:
Ako nemožete napravit 50 sklekova bez utega zašto onda započimati sa weigt vestom sklekove?
Ja osobno si planiram kupiti :
http://www.nwssportsuk.co.uk/images/reebokweightedvest1okg.jpg
(nadam se da nije reklama nisam mislio reklamirati )
Košta nekih 880 kn i ima kod nas kupiti a namjestivo je od 4,5kg do 9 ( za 1450kn ima od 9 -18kg ).
Bruce Lee je trenirao sa takvom vrstom utega tj. radio je Shadow boxing sa bućicama i vjerovao je da je takav trening povećavao brzinu udarca a ja sam neko vrijeme radio candle drill sa utezima za zglobove , nisam se ozljedio a rekao bih da mi ruke sada lebde i da pucam udarce i to samo 10 minuta vježbanja svaki dan .
Evo vam primjera:
http://www.youtube.com/watch?v=-Ld4IlpZwbY&NR=1
Weight vest:
http://www.beagamebreaker.com/video.html
http://www.youtube.com/watch?v=06wLqMNn3co&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=jzr4piaP6bQ
Silent assassin
08.10.2008., 19:06
Takve utege je bolje ne koristiti...ozlijedit ćeš se, a trčanje je ionako namjenjeno razvoju kondicije i izdržljivosti...ako ti je cilj snaga, počni trenirati u teretani...
markiiii
08.10.2008., 21:42
ma ljudi kakva teretana..
pa pogledajte gimnasticare ti u zivotu nisu bili na spravi..
svima preporucam vjezbanje u kojem se radi sa vlastitom tezinom tijela..
znaci zgibovi, uznosi, sklekovi, razno razni izdrzaji..
a sta se tice utega i ozljeda i zdravlja..pa od kada je to vrhunski sport zdrav i od kada nije rizican za ozljede.
stavljajte utege na noge i peglajte
Schockrae
08.10.2008., 21:51
a sta se tice utega i ozljeda i zdravlja..pa od kada je to vrhunski sport zdrav i od kada nije rizican za ozljede.
uzmi..
ubi..
pa se..
pištolj..
:)
Silent assassin
12.10.2008., 14:28
Vježbe u kojima se koristi vlastita težina su OK, ali imaju svoj ograničenja i vježbajući samo te vježbe neće se daleko dogurati...teretana je nezamjenjiva...govorim iz iskustva :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.