PDA

View Full Version : NIKAD, ali NIKAD nemojte koristiti M$ toolove za disk!

MilkyWay
13.10.2006., 11:20
Došao tip i ima na laptopu tri particije i neki tamo lijevi bootloader. Druga particija mu je prazna i htio bi je pretvoriti u NTFS, a htio bi maknuti i bootloader. Super. Uzmem PartitionMagic i resizam mu NTFS particiju. Ostaje samo sfiksirati MBR. Pice of cake.
Bootam M$ Windouz instalaciju i kažu oni na svojoj stranici kak treba uć u repair konzolu i pokrenut FIXMBR. Great. Pokrenem ja to i zadovoljno trljam ruke. Kaže on, all done. Rebootam komp. Nakon reboota, MBR prazan. :eek: :eek: :eek:
Kak prazan? PRAZAN! PRAAAZAAAN! Nema particija, nema ničeg. Kaj sad?
Na jedvite jade sam uspio Knoppixom vratit particije i složit MBR.

Ak nekaj drkate po disku, bježite od M$ click&fix rješenja ko vrag od tamjana. Nabavite neke hakerske diskove tipa Hiren's BOOT CD i takve ili koristite Knoppix rađe.

Mislim da sam danas potrošio 10 godina života. :eek: :( :horor:

Shoki
13.10.2006., 11:46
heh, dobro jutro ;)

cunac
13.10.2006., 13:46
Došao tip i ima na laptopu tri particije i neki tamo lijevi bootloader. Druga particija mu je prazna i htio bi je pretvoriti u NTFS, a htio bi maknuti i bootloader. Super. Uzmem PartitionMagic i resizam mu NTFS particiju. Ostaje samo sfiksirati MBR. Pice of cake.
Bootam M$ Windouz instalaciju i kažu oni na svojoj stranici kak treba uć u repair konzolu i pokrenut FIXMBR. Great. Pokrenem ja to i zadovoljno trljam ruke. Kaže on, all done. Rebootam komp. Nakon reboota, MBR prazan. :eek: :eek: :eek:
Kak prazan? PRAZAN! PRAAAZAAAN! Nema particija, nema ničeg. Kaj sad?
Na jedvite jade sam uspio Knoppixom vratit particije i složit MBR.

Ak nekaj drkate po disku, bježite od M$ click&fix rješenja ko vrag od tamjana. Nabavite neke hakerske diskove tipa Hiren's BOOT CD i takve ili koristite Knoppix rađe.

Mislim da sam danas potrošio 10 godina života. :eek: :( :horor:

mislim ono, koji dio od ovoga

Writing a new master boot record to your system partition could damage your partition tables and cause your partitions to become inaccessible.

si preskocio ;)

Equilibrium
13.10.2006., 13:54
ne znam... čudno...

ja sam par puta koristio fixboot i fixmbr (u kombinaciji) i nikad nije bilo problema.

horny but sensitive
13.10.2006., 13:59
a čuj to si sve ti radio...
pitanje kako je to radio netko prije milkya... možda je još nekaj bilo sj.. prije njega :)

MilkyWay
13.10.2006., 14:05
Naravno da će prepisivanje MBR-a uništiti tablicu particija.
Ali, FIXMBR je nešto što bi trebalo popraviti oštećeni MBR.
http://www.ntfs.com/mbr-damaged.htm

Active Partition Recovery je na kraju sredio stvar...

MilkyWay
13.10.2006., 14:08
a čuj to si sve ti radio...
pitanje kako je to radio netko prije milkya... možda je još nekaj bilo sj.. prije njega :)

Uglavnom se digao neki lijevi bootloader s bezveznim promptom. Nisam vidio da bi bootloader imao neku posebnu particiju. Trebalo je samo s NTFS particije prebacit prvih 446 bajta u MBR i sve bi odma prošljakalo.

U Knoppixu sam to napravio s
dd if=/dev/hda1 of=/dev/hda bs=446 count=1

Naravno, nakon kaj mi je FIXMBR uništil tablicu particija, koristil sam APR koji je (hvala Bogu :moli:) uspio pronać NTFS particiju na disku.

Lopuza
13.10.2006., 15:02
Došao tip i ima na laptopu tri particije i neki tamo lijevi bootloader
u tome je i problem, ne u windowsima....kako to da se nikome drugome nije desio taj problem sem tebi?

grogo bolger
13.10.2006., 15:25
a jebi ga Milki nemaš sreće,osjećam tvoju bol :mama:
ajd' valjda će drugi put bit bolje :top:

taki nam je poso :cry:

MilkyWay
13.10.2006., 16:03
u tome je i problem, ne u windowsima....kako to da se nikome drugome nije desio taj problem sem tebi?

Kill me.. :bang:

Annatar
13.10.2006., 19:15
taki nam je poso :cry:Onda je vrijeme za promijenit' "poso".

bariole
14.10.2006., 01:35
Tak ti i treba kad koristiš Partition Magic.. :p

Na greškama učiš, a učiš dok si živ.

Indukcijom -> griješiš cijeli život..

MilkyWay
14.10.2006., 10:39
Tak ti i treba kad koristiš Partition Magic.. :p

Kolko ja vidim, Partition Magic je napravil svoj posel i više nego dobro... :confused:

bariole
14.10.2006., 10:48
A što si onda imo kopao po mbru ako je sve što ti je trebalo promjena veličine particije?

PM ubija diskove. :mad:

MilkyWay
14.10.2006., 10:54
A što si onda imo kopao po mbru ako je sve što ti je trebalo promjena veličine particije?

PM ubija diskove. :mad:

Daj čitaj malo što sam pisao po topicu. :rolleyes:

bariole
14.10.2006., 11:06
Uzmem PartitionMagic i resizam mu NTFS particiju. Ostaje samo sfiksirati MBR. Ok.. zašto boldan dio? FIXMBR nakon promjene veličine nije normalna procedura...

AxMi-24
14.10.2006., 13:27
Nego vidim da ste se posvađali opet (ja čuda majke ti) pa da pitam neš ozbiljno. Jer zna neko od vas šta točno MS-ov dynamic disk i span disks rade (u stvari me zanima kako to sve skupa radi logički i kako se adresiraju pojedini dijelovi diska).

Problem je što na poslu imamo backup server na kojem je DFS i OO Defrag i obadva nabiju korištenje CPU-a na 100% i onda rade sporije od jako sporog puža. I nisam siguran da li da grešku tražim u software-u ili hardware-u.

AxMi-24
14.10.2006., 13:30
Milky meni je do sada MBRFIX radio barem toliko da ne sjebe ništa. Nešto se mislim da je problem u tom nekom bootloaderu. Doduše kad nije baš pomogao onda je acronisov partition recovery radio (i odradio ;) )

math_baby
14.10.2006., 13:30
Nego vidim da ste se posvađali opet (ja čuda majke ti) pa da pitam neš ozbiljno. Jer zna neko od vas šta točno MS-ov dynamic disk i span disks rade (u stvari me zanima kako to sve skupa radi logički i kako se adresiraju pojedini dijelovi diska).

Problem je što na poslu imamo backup server na kojem je DFS i OO Defrag i obadva nabiju korištenje CPU-a na 100% i onda rade sporije od jako sporog puža. I nisam siguran da li da grešku tražim u software-u ili hardware-u.

greska je u tebi jer si idiot.

math_baby:rolleyes:

bariole
14.10.2006., 17:06
Boot sektor sadrži pokazivač na bootloader..

MBR pak sadrži šture informacije o particijama i poziciju boot sektora..

Ako oćeš mjenjat bootloader mjenjaš boot sektor. Ne MBR. Ako je neka promjena MBR-a bila potrebna partiton magic je to već učinio

MilkyWay
14.10.2006., 22:33
Boot sektor sadrži pokazivač na bootloader..

MBR pak sadrži šture informacije o particijama i poziciju boot sektora..

Ako oćeš mjenjat bootloader mjenjaš boot sektor. Ne MBR. Ako je neka promjena MBR-a bila potrebna partiton magic je to već učinio

MBR može i sadrži dijelove koda. Tako je sa svim bootloaderima. Dio bootloadera sjeda u MBR.

Pretpostavljam da se dogodilo slijedeće: netko je obrisao particiju od bootloadera i extended particiju koja je bila na disku i stvorio jednu jedinstvenu particiju. Budući da dio koda nakeljen u MBR-u nije mogao naći svoju particiju, onda je jednostavno izbacio nekakav simple prompt. Funkcionalnost tog prompta nisam išao provjeravati....

bariole
15.10.2006., 21:39
MBR može i sadrži dijelove koda. Tako je sa svim bootloaderima. Dio bootloadera sjeda u MBR.MBR uvijek sadrži kod i samo kod. Bar na PC-u (nije mi uopće jasno zašto bios ne podiže sistem, stvar je naprosto debilna). Jedini bootloader koji tamo sjeda, a da je meni poznat je Lilo. Zato ga nitko ni ne voli.

MBR nosi upise o prisutnim particijama. Pretpostavljam da su ti se te brojke mrvčicu sjebale. Sa r-studiom ili sličnim alatom to bi bilo jednostavno za vratit. Dobar ti je ovaj knopix. Trebo bi si to nabavit..

drRade
16.10.2006., 07:31
imaš najnoviju live distru Knoppixa na Mrežinom cd-u, ljetni dvobroj (nađeš ga po gradu kod preprodavača tiska za 15 kn :))

MilkyWay
16.10.2006., 08:41
MBR uvijek sadrži kod i samo kod. Bar na PC-u (nije mi uopće jasno zašto bios ne podiže sistem, stvar je naprosto debilna). Jedini bootloader koji tamo sjeda, a da je meni poznat je Lilo. Zato ga nitko ni ne voli.

GRUB ima neki escape kod. Ako mu se sprčkaju particije, onda digne *nešto* s čim mu možeš objasniti di mora nastaviti. To nikad nisam vidio kak radi...
Tak nekaj se ovdje desilo. Kaj god sam u taj prompt napisal, na sve je grunul Error. A prompt samo strelica > i ćao. Pa ti sad misli kaj je to instalirano. Osim da sam išo gledat po MBR-u kaj ima gore....
Mogel sam recimo napravit
dd if=/dev/hda of=/root/MBR.dat bs=512 count=1
I onda s HEX editorom gledat kaj od tekstova ima unutra...

slafko
18.10.2006., 11:45
greska je u tebi jer si idiot.
QFT. :top:

Stana
24.10.2006., 07:37
točno znam kako ti je MilkyWay..

prije dva tjedna to se dogodilo i meni, pa sam odnijelo disk na popravak da bi nakon devet dana nazvali "majstori" i rekli da disk ne valja....
naime, stalno se restarto i ja ubacim još jedan disk pa reko preko njega da sredim svoj, ali opet restart i "plavi ekran"....
istog dana kada sam donio "pokidani" disk kući ja nabavio Knoppix 4.0.2 i startup disketu, te sam sačuvao sve 99.99% podataka i disk normalno radi...