PDA

View Full Version : Sok od jabuka


shteva
17.10.2006., 19:45
Imam viska jabuka na raspologanju pa bi pokusao napraviti sok...

Ima ko kakav recept kak se to radi? :)

polly
17.10.2006., 19:57
daj malo potraži unatrag
stavila sam recepte za sok i sirup od jabuka, pa sok s jabukama i mrkvom
netko je isto pitao što sa jabukama, ne Vanja

polly
17.10.2006., 20:29
evo link http://www.forum.hr/showthread.php?t=158302

Monica.
18.10.2006., 12:50
Sorry, što je to limuntus i gdje da ga kupim ??? :confused:

pepi04
20.10.2006., 20:56
to ti je varijanta limuna, samo je izgledom manji, zeleniji, s tanjom korom (zato je dekorativan kod koktela). sigurno ga ima za kupiti u većim shoping centrima

polly
20.10.2006., 20:58
limuntus = limunska kiselina, imaš ju za kupiti u dućanima na policama di drže praškove za pecivo, pudinge, želatine,...

limeta = to malo, zeleno, okruglo

Danijela Vg
17.06.2009., 15:13
evo link http://www.forum.hr/showthread.php?t=158302


hej jel znaš možda kakav recept za prirodni sok od jabuka???
Mislim da nije sirup nego Juice...:cerek: ovi tvoji recepti su mi zakon...:s

eruditio
18.06.2009., 10:47
Mi smo se prosle godine dali u manufakturu i napravili litre i litre soka od jabuka......Jest da je zafrkancija, al je prefino, nema sanse da ikad vise kupim onaj u ducanu....

Dakle, treba vam dobar sokovnik, jabuke i puno strpljenja.

Jabuke se operu i narezu na manje komade (velicinu ocijenite prema velicini otvora na sokovniku, obicno su cetvrtine prevelike, ja rezem na osmine). Napominjem da nije potrebno guliti koru ili odstranjivati kostice, sokovnik to odvaja sam.

Dobivenu tekucinu stavite u lonac i pustite da kuha na laganoj vatri, uz povremeno mijesanje. Vatru gasite neposredno prije nego prokuha i odmah ulijete u boce (najbolje staklene, jer ce se plasticne izdeformirati od vrucine i nece moci uspravno stajati).

Primjetit cete da je osnovna razlika izmedju svjeze ocijedjenog i ovako prokuhanog soka u tome sto je prokuhani sladji. Tko voli bistri sok, moze i procijediti, mi smo radili gusti. Toplo preporucam ovaj sok, bio je omiljeno bezalkoholno pice na svim obiteljskim okupljanjima prosle zime.

ta.ja
19.06.2009., 10:39
Osim soka, možeš napraviti i jabučni ocat, ali samo ako su u pitanju nešpricane jabuke. Znam da sam http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-forum/offtopic.gif (http://www.freesmileys.org) ali ako je u pitanju značajan višak jabuka, zašto ne napraviti i jabučni ocat :mig:

Haludovo
27.08.2010., 20:43
Ja sam već napravio dvadeset litara :top:fantanstičnog:top: soka od jabuke.
Otpale jabuke poberem ispod drveta, dobro operem i razrežem na pola.
Oštrim nožem odstranim trulež, crvljivost i sve što mi se ne sviđa trenutno.
Kad napunim kantu od 15 litara, to mi je mjera, onda sve to (očišćene jabuke) istresem u stroj za drobljenje ili tz, reparu.
Repara je nekad služila za drobljenje repe kod ishrane stoke a ja je sada koristim za drobljenje jabuka.
Tako zdrobljene jabuke stavim u malu prešu, ručne izrade, i prešam.
Preša je identična onim prešama za prešanje grožđa kod izrade mošta, tj. vina.
Iscijeđeni, (isprešani), sok skupljam u plastičnu pet ambalažu i u frižider.
Iz moje male preše uspijem iz jedne šarže dobiti 5 litara jabukovog soka. Negdje to zovu jabučnica.
Kad sok prestane curiti prešu rastavim i sadržaj ponovo rastresem te postupak prešanja ponovim.
Iz dvije šarže tako dobijem 10,5 litara.
Na štednjak u posudu od 15 litara stavim sav sok i zagrijem ga do 81 stupanj celzijusa. Isključim plin i krećem sa punjenjem.
U rerni su već zagrijane i time sterilizirane prazne flaše od 1 litra.
Zagrijani (pasterizirani) sok sada sipam u vruče flaše i zatvaram strojem za zatvaranje čepovima, kao na pivu.
Zatvorenu vruću flašu sa sokom odmah stavim u pripremljen sanduk i odmah umotam u deku da se što sporije hladi.
Kad napunim svih deset flaša umotan sadržaj tako stoji do sutra i kad se ohladi, flaše se odmotavaju i nose se u podrum gdje mogu trajati godinama.
Tokom zagrijavanja izgubi se (ispari) par decilitara soka.
Stajanjem soka na dnu flaše pojavi se koji centimetar visine talog, koji je također ukusan i pije se skupa sa sokom.

Sad tragam za strojem za bolje drobljenje (otvaranje sirovine) od ove repare.
Tako sam i došao ovdje i sad idemo skupa dalje. Naravno vrijedi za one koje to interesira.:kava:

Haludovo
27.08.2010., 21:46
http://i33.tinypic.com/264idja.jpg

Za nešto ovako (http://www.euclid.hr/linije_sok.html), ili slično za drobljenje jabuka!

Koliko to stoji i gdje se može kupiti.

Avilu
14.09.2010., 23:07
Bavim se proizvodnjom soka od jabuka i pomoci cu koliko mogu. Kao prvo, mlin na slici od Euclida kosta oko 4000kn. Jos jedan poznati proizvodac je austrijski Voran. Cijene su tu negdje. To je prva stvar koja vam fali. Druga je presa. Jabuke za sok se ne presaju u presama za grozde. Dalje, nakon pasterizacije se sok treba odmah ohladiti! Dok se sporo hladi ostaje okus kuhanog kompota i to nije to. I, taj sok nikako ne moze trajati godinama. Maksimalno 2 godine, ne vise od toga. Zgodan hobi, ali mislim da vam se vise isplati platiti 5kn i dati sirovinu za litru soka koji dobijete doma. To je samo moje misljenje.

ivo-medo
15.09.2010., 09:02
Bavim se proizvodnjom soka od jabuka i pomoci cu koliko mogu. Kao prvo, mlin na slici od Euclida kosta oko 4000kn. Jos jedan poznati proizvodac je austrijski Voran. Cijene su tu negdje. To je prva stvar koja vam fali. Druga je presa. Jabuke za sok se ne presaju u presama za grozde. Dalje, nakon pasterizacije se sok treba odmah ohladiti! Dok se sporo hladi ostaje okus kuhanog kompota i to nije to. I, taj sok nikako ne moze trajati godinama. Maksimalno 2 godine, ne vise od toga. Zgodan hobi, ali mislim da vam se vise isplati platiti 5kn i dati sirovinu za litru soka koji dobijete doma. To je samo moje misljenje.

gdje se može nabaviti vaš sok od jabuka...?

Avilu
15.09.2010., 09:35
gdje se može nabaviti vaš sok od jabuka...?


Ja sam na potezu Zagreb-Varazdin-Rijeka tako da u roku od 7 dana sok moze biti na bilo kojoj od tih lokacija. Cujemo se na pp pa dogovorimo detalje. Prva tura ce ici sljedeci tjedan jer danas beremo galu i elstar bas za sok...

Haludovo
15.09.2010., 22:25
Za sok sa upotrijebio svoje ekološke jabuke, sorte «zlatna zimska parmenka».
To je veoma mirisna i aromatična reneta, koja daje sok bolji od svih jabuka koje imam.

Kad osoba iz grada zagrize moje ekološke jabuke kao "elstar" na primjer, onda kaže u čudu; pa gdje ovo raste.
Svako tko tvrdi da njegova špricana jabuka, može kvalitetom sa ovima, kažem u lice da laže ili pojma nema.

http://i56.tinypic.com/11ipwrt.jpg
Na gornjoj slici je tz. repara, stroj za drobljenje repe u ishrani stoke.
Pronašao sam, preko oglasa u Međimurskim novinama, stari stroj pa sam ga reparirao.


http://i55.tinypic.com/2maek7.jpg
Ovako izgleda valjak sa zupcima, unutar repare, kojim se drobe jabuke.
Nisam bio zadovoljan učinkom repare, jer su komadi jabuka prilično veliki i daju slabo iskorištenje prilikom prešanja,
koje je usto i otežano, jer zahtijeva velike pritiske da bi se iscijedio sok.
Zbog toga sam upotrijebio "rende" (ribež) na donjoj slici da probam kako ide sa njime.

Repara "ne valja" jer jabuka mora biti više usitnjena.
Sličan stroj repari "grifo" sam kupio pa vratio nazad u trgovinu jer ne vrijedi kao ni repara.
Malo je bolji od repare, ali nije to, to.
Iz tog razloga i tragam za mlinom, koji će usitniti jabuku još finije od rezanaca na slici.
Što usitnjenija jabuka to više soka od iste.



http://i51.tinypic.com/33vhfma.jpg
Oprane jabuke sam prvo nožem očistio od truleži, crva, plijesni i dr.
"Rendao" sam jabuke u plavu kantu. Posao je naporan, a uvijek prijeti opasnost samopovrijeđivanja.
No materijal (rezanci jabuke) je mnogo bolji nego poslije repare i daje mnogo više soka,
koji se već prilikom rendanja oslobađa iz jabuka na dnu plave posude.


http://i53.tinypic.com/nnjx48.jpg
Napunio sam prešu i sok je prvo tekao sam od sebe, a onda sam samo pritiskom rukama odozgo iscijedio oko tri litre soka.
Ostatak soka, do 4,5 litre, sam iscijedio u prvom stiskanju, a zadnju litru u ponovljenom stiskanju.
Sadržaj se izvadi van iz preše, rastrese i ponovo preša.
Znači dobio sam od deset kilograma očišćenih jabuka u bijeloj kanti preko 5,5 litara soka.
Posao prešanja je puno lakši i brži.
Ova preša za grozdje je sasvim dovoljna za taj posao i ne pada mi na pamet mijenjati je.


http://i51.tinypic.com/xn8dqw.jpg
Sok je zagrijan do 81 stupanj, nasut u vrele flaše, zatvoren čepom kao za pivo, i pušten da se ohladi

Avilu
16.09.2010., 08:01
Za sok sa upotrijebio svoje ekološke jabuke, sorte «zlatna zimska parmenka».
To je veoma mirisna i aromatična reneta, koja daje sok bolji od svih jabuka koje imam.

Kad osoba iz grada zagrize moje ekološke jabuke kao "elstar" na primjer, onda kaže u čudu; pa gdje ovo raste.
Svako tko tvrdi da njegova špricana jabuka, može kvalitetom sa ovima, kažem u lice da laže ili pojma nema.



Inace se sok od jabuka radi od vise sorti jer je rezultat bolji. A sto se tice price o ekoloskim jabukama-predugo sam u tome da vjerujem u takve price. Stare sorte mogu biti u ekoloskom uzgoju, ali novije bas i ne. Na kvalitetu jabuke utjece puno faktora i ne vidim zasto jedan kvalitetan jonagold(kojeg na trzistu ima jako malo) ili pink lady ne bi bili bolji od bilo kakvog elstara.



http://i56.tinypic.com/11ipwrt.jpg
Na gornjoj slici je tz. repara, stroj za drobljenje repe u ishrani stoke.
Pronašao sam, preko oglasa u Međimurskim novinama, stari stroj pa sam ga reparirao.


http://i55.tinypic.com/2maek7.jpg
Ovako izgleda valjak sa zupcima, unutar repare, kojim se drobe jabuke.
Nisam bio zadovoljan učinkom repare, jer su komadi jabuka prilično veliki i daju slabo iskorištenje prilikom prešanja,
koje je usto i otežano, jer zahtijeva velike pritiske da bi se iscijedio sok.
Zbog toga sam upotrijebio "rende" (ribež) na donjoj slici da probam kako ide sa njime.

Repara "ne valja" jer jabuka mora biti više usitnjena.
Sličan stroj repari "grifo" sam kupio pa vratio nazad u trgovinu jer ne vrijedi kao ni repara.
Malo je bolji od repare, ali nije to, to.
Iz tog razloga i tragam za mlinom, koji će usitniti jabuku još finije od rezanaca na slici.
Što usitnjenija jabuka to više soka od iste.

Za proizvodnju soka se kupuje tkz. mikser i njime se drobe jabuke bas kako treba. Pogledajte proizvodaca voran.


http://i53.tinypic.com/nnjx48.jpg
Napunio sam prešu i sok je prvo tekao sam od sebe, a onda sam samo pritiskom rukama odozgo iscijedio oko tri litre soka.
Ostatak soka, do 4,5 litre, sam iscijedio u prvom stiskanju, a zadnju litru u ponovljenom stiskanju.
Sadržaj se izvadi van iz preše, rastrese i ponovo preša.
Znači dobio sam od deset kilograma očišćenih jabuka u bijeloj kanti preko 5,5 litara soka.
Posao prešanja je puno lakši i brži.
Ova preša za grozdje je sasvim dovoljna za taj posao i ne pada mi na pamet mijenjati je.

http://i51.tinypic.com/xn8dqw.jpg
Sok je zagrijan do 81 stupanj, nasut u vrele flaše, zatvoren čepom kao za pivo, i pušten da se ohladi

Da se razumijemo, sto se mene tice vi mozete sok cijediti rucno i raditi s njime sto god hocete. Samo cu vam ukazati na neke detalje. Taj sok se inace u ozbiljnijoj proizvodnji pusti da odstoji u inox bacvi pola dana dok se ne skupi talog. Od 10kg ste dobili 5,5 litara, a mogli ste barem jos 2-3 litre jer otprilike ide 1,2-1,4kg jabuka na 1 l soka. Kod vas je to skoro 2,1. Nista stavljali askorbinsku kiselinu koja bi sprijecila da sok nakon nekog vremena potamni. I, jos jedan mali detalj-takvi sokovi se pakiraju u flase sa twist off cepom.

Haludovo
16.09.2010., 20:55
Avilu;

Inace se sok od jabuka radi od vise sorti jer je rezultat bolji. A sto se tice price o ekoloskim jabukama-predugo sam u tome da vjerujem u takve price. Stare sorte mogu biti u ekoloskom uzgoju, ali novije bas i ne. Na kvalitetu jabuke utjece puno faktora i ne vidim zasto jedan kvalitetan jonagold(kojeg na trzistu ima jako malo) ili pink lady ne bi bili bolji od bilo kakvog elstara.

Vidi ovo (http://forum.hr/showpost.php?p=28840099&postcount=51). Ovo je realnost u sadašnjem vremenu. Nema tu pričanja bajki kao "predugo sam u tome" itd.

Za proizvodnju soka se kupuje tkz. mikser i njime se drobe jabuke bas kako treba. Pogledajte proizvodaca voran.

Za tim "mikserom" i tragam, ali ne profesionalnim. Hajde budi dobar pa mi (nama) tu pomozi.:s

Od 10kg ste dobili 5,5 litara, a mogli ste barem jos 2-3 litre jer otprilike ide 1,2-1,4kg jabuka na 1 l soka. Kod vas je to skoro 2,1.
Da, meni je za sada maksimum 60%. Nedostaje mi taj mikser, uglavnom.

Nista stavljali askorbinsku kiselinu koja bi sprijecila da sok nakon nekog vremena potamni.

Tamni sok je puno zdraviji od bistroga (polifenoli). Aksorbinska kiselina nije "pa" (nadam se da znaš što znači "pa"). To je proanalizi tj čista. U onim nečistočama tehničke a.kiseline može biti svega pa i opasnih materija. Ne pada mi na pamet da to dodajem i pijem. No, o tome ovdje ne vrijedi raspravljati

Haludovo
16.09.2010., 21:14
http://i51.tinypic.com/2sa17v5.jpg
Ovako drobi "repara"

http://i53.tinypic.com/dndav4.jpg
Umjesto ribanja jabuka, nakon obrade sa reparom upotrijebio sam stari bat,
sa kojim se nekada razbijalo cijele jabuke u proizvodnji "jabučnice" = sok-vino-ocat.

http://i56.tinypic.com/263ggw8.jpg
Samo-tok je dovoljno jak, da sam zaključio da je ovako bolje i lakše nego ribanjem.
Iskorištenje je uglavnom kao i kod ribanja. Zavisi od upotrebe bata za drobljenje.
No, ni to nije ono pravo. Mikser nedostaje.

Haludovo
17.09.2010., 20:36
Svježe flaširan sok od jabuka se treba što prije ohladiti na 40 stupnjeva, bar.

Ovo hlađenje je pogrešno (http://www.forum.hr/showpost.php?p=28579516&postcount=10).

Ovo je ispravno (http://www.forum.hr/showpost.php?p=28934045&postcount=12)!

3007
18.09.2010., 22:04
Sok od jabuka doma radim u jako malim količinama. Isprobao sam u sokovniku (onaj tip koji riba, centrifugira i odvaja sok od krutog ostatka - prilično sam nezadovoljan stupnjem iskoristivosti), kao i ribanjem u multipraktiku pa istiskivanjem dobivene kaše zamotane u gustu plastičnu mrežicu (malo rjeđe od gaze) - ta metoda je nešto bolja, ali je puno posla.
Za malo veće količine zgodnim mi se čini pribor i postupak opisan na ovim stranicama samogradnja mlina (http://www.sentex.net/~mwandel/press/apple_grinder.html) i preša (http://www.sentex.net/~mwandel/press/making_cider.html). Volim samogradnju :)

Haludovo
19.09.2010., 20:44
Za malo veće količine zgodnim mi se čini pribor i postupak opisan na ovim stranicama samogradnja mlina (http://www.sentex.net/~mwandel/press/apple_grinder.html) i preša (http://www.sentex.net/~mwandel/press/making_cider.html). Volim samogradnju :)


http://i53.tinypic.com/2qmn57q.jpg

http://i53.tinypic.com/2n0ripw.jpg

http://i55.tinypic.com/20q19mx.jpg

http://i52.tinypic.com/28t9jqc.jpg

http://i55.tinypic.com/262y59l.jpg

http://i55.tinypic.com/4gt6rn.jpg

http://i51.tinypic.com/20h4s5f.jpg

http://i52.tinypic.com/6o1poy.jpg

Haludovo
19.09.2010., 20:59
http://i51.tinypic.com/xah6b.jpg

http://i52.tinypic.com/2pt2xp1.jpg

http://i56.tinypic.com/qpgjd1.jpg

http://i56.tinypic.com/35ix728.jpg


Uzeo sam si truda i od slika sa tvog linka napravio mali film bez riječi.
Možda nekog mlađeg animiram da nešto takvo počne serijski proizvoditi jer u Hrvatskoj očito toga nedostaje,
a sigurna sam da potrebe ima dovoljno za mali biznis.

"Očajno" tražim mali ručni mlin za jabuke (mikser). Vjerujem da nas ima mnogo.


http://i56.tinypic.com/2lcmofb.jpg

http://i55.tinypic.com/2s79u1f.jpg

http://i53.tinypic.com/28v79f.jpg

http://i56.tinypic.com/2q0r3ax.jpg

Dodatne informacije na gornjem linku. (3007):top:

Death-of-Art
21.09.2010., 11:19
mogu li sok pasterizirati tako da zatvorenu staklenku sa sokom unutra stavim u vruću vodu i zagrijem u vodi ili u pećnici?

vidim da svi pričate kako vruć sok stavljate u vruće staklenke... ja sam isprva imala takvu ideju ali mi se iskreno onaj prvi način (sa zatvorenom flašom) čini više higijenski.


i kako ste rekli da je bolje brzo hlađenje... dal da onda nakon zagrijavanja zatvorene staklenke pustim par minuta da odstoje pa da ih onda stavim u hladnu vodu ?

Haludovo
21.09.2010., 19:30
Death-of-Art
mogu li sok pasterizirati tako da zatvorenu staklenku sa sokom unutra stavim u vruću vodu i zagrijem u vodi ili u pećnici?

Kako da ne, samo ima jedan "mali" problem :D.
Kako ćeš znati kolika je temperatura zatvorenog soka.
Temperatura soka treba biti 80 do 81 stupanj, i to što krače vrijeme,
da ne dođe do kuhanja soka i dobivanja ukusa kompota.:mikrocerek:

i kako ste rekli da je bolje brzo hlađenje... dali da onda nakon zagrijavanja zatvorene staklenke pustim par minuta da odstoje pa da ih onda stavim u hladnu vodu
Bilo bi to dobro :mig: ako staklenka ne pukne od nagle promjene temperature.

No sve se to može postići uz "malo" dodatnog truda.
Ako baš želiš da bude više higijenski. :zubo:

Death-of-Art
23.09.2010., 11:42
Death-of-Art

Kako da ne, samo ima jedan "mali" problem :D.
Kako ćeš znati kolika je temperatura zatvorenog soka.
Temperatura soka treba biti 80 do 81 stupanj, i to što krače vrijeme,
da ne dođe do kuhanja soka i dobivanja ukusa kompota.:mikrocerek:


Bilo bi to dobro :mig: ako staklenka ne pukne od nagle promjene temperature.

No sve se to može postići uz "malo" dodatnog truda.
Ako baš želiš da bude više higijenski. :zubo:

ajoj...a gle...nije mi tolki bed da ima okus kompota... jer bih ionako pasterizirala sok za malog ... tipa da nedjeljom napravim više litara soka pa da imam za čitav tjedan tako da ne moram svaki dan uprljati sokovnik jer previše je to dijelova za pranje...

a recimo da probam taj način da steriliziram staklenke i tako sok zagrijem...i ulijem u vruće staklenke... hoću li osjetiti ako se sok nekim slučajem pokvari?...

makar...ako ću ga držati u frižideru najdulje tjedan dana...misliš li da ga je potrebno uopće pasterizirati?...

Haludovo
28.09.2010., 21:17
Nakon prvog (http://forum.hr/showpost.php?p=28953165&postcount=15) i drugog (http://www.forum.hr/showpost.php?p=28971475&postcount=18) načina, probao sam i treći.

http://i54.tinypic.com/2m6q05k.jpg

Nakon obrade (usitnjavanja) jabuka sa reparom, iste sam propustio i kroz muljaču za grožđe,
kojoj sam prethodno smanjio razmak između valjaka na minimum.

Dobiveni materijal sam prešao kao i u prva dva načina.
Iskorištenje je uglavnom isto kao i kod prva dva, ali je ipak to najlakši način, pa dalje koristim samo njega.

gold bear
23.02.2011., 20:29
Hej ljudi, moji klinci obožavaju svježe iscjeđene voćne sokove i kupila bi sokovnik za svakodnevnu upotrebu. Koji je najbolji i gdje ga kupiti???

ombia
24.02.2011., 09:12
Imas posebnu temu sokovnika tamo vec imas sve savjete.:mig:

Haludovo
22.10.2011., 22:58
I ove godine sam pravio sok od jabuka.
Promijenio sam slijedeće;
Jabuke sam prao visokotlačnim peračem u kanti vode, a ne rukama.
Koristio sam prešu od 80 litara za grožđe, koju sam napunio, reparom zdrobljenim jabukama, do vrha.
Isprešao sam oko 20 litara soka.
Sutra dan sam sadržaj nakon prvog prešanja, upornim radom, propustio kroz ručnu mašinicu za mljevenje mesa.
Onu starinsku sa večim rupama za izlaz od ovim modernih električnih.
Dobio sam kašastu masu od jabuka.
No sa prešanjem je bilo problema koji su bili i očekivani, ali eto čovjek se uvijek nada najboljem.
Masa je odmah sa prvim malim pritiskom izlazila van kroz letve od preše za grožđe.
Umetnuo sam unutra između preše i sadržaja sitnu mrežicu od aluminija i onda prešao.
Dobio sam opet oko 25 litara mutnog soka.
Sve ostalo je bilo kao i lani.
Jedino što sam lani odmah nakon prešanja išao sa pasterizacijom a sad sam čekao i par dana čak.
Vrijeme je bilo hladno ovih dana i sok je bez problema podnio čekanje.
Ni malo se nije promijenio okus. Boja da.
Iduće godine namjeravam narezati jabuke kao rezance repe za kišeljenje, sa onom daskom za ribanje,
koja se kupuje na svakom sajmu drvenih potrepština.
Tako. Dok ne nabavim tj dok se netko ne sjeti i napravi nam pomagalo za sitnenje jabuka u kučnoj radinosti.