PDA

View Full Version : Kineski recepti

blondie_30
24.02.2003., 14:48
Rekao je nas moderator najljepsijih pletenica da treba svaki tjedan otvorit topic za neku kuhinju; evo kineska za ovaj tjedan - meni je to fino za jest, ne izgleda previse komplicirano za napravit (ja doduse nisam nikad probala), ako netko ima kakav recept ...

zucchera
24.02.2003., 14:57
Pile sa satay, sos od kikirikija mmmmmmmmm to je gloki :D

Prolaznica
24.02.2003., 16:52
Piletina sa indijskim orascicima - vlastorucno modificirani recept od oka ;)

narezati piletinu na trakice, zdinstati i izvaditi iz tave
na luku zdinstati kinesko povrce (ja koristim igloovo) + soja sos + orascici
kad je gotovo dodati piletinu s pocetka price i that's it :top:

Kiki
24.02.2003., 19:19
zucchera kaže:
Pile sa satay, sos od kikirikija mmmmmmmmm to je gloki :D
To nije kinesko...
Satay je indonezijski...al nek ti bude. ;)

zucchera
24.02.2003., 21:30
Sorry Kikica, ali i kinezi imaju to jelo :p

blondie_30
25.02.2003., 08:36
Prolaznica kaže:

na luku zdinstati kinesko povrce (ja koristim igloovo)

Jel radi netko ta jela sa pravim, "zivim", nesmrznutim povrcem ??? Kako ga tada pripremate ?

Prolaznica
25.02.2003., 09:06
"Ziva" varijanta: narezem luk, papriku, dodam sojine klice i kineske gljive (kad ih nadjem).

magic
25.02.2003., 09:25
blondie_30 kaže:
Jel radi netko ta jela sa pravim, "zivim", nesmrznutim povrcem ??? Kako ga tada pripremate ?

Nikad ne koristim smrznuto povrce, osim mozhda grashak.

Svo povrce prije prirpreme isjeckam kako pishe u receptima, odnosno na pochetku sam na "kineski" nachin kuhala iskljuchivo sljedeci recepte...sad sve cheshce pripremim na taj nachin, ali mimo recepta...

Uglavnom u tim receptima savjetuju i KAKO izrezuckati sirovo povrce i primjetila sam da na taj nachin ostane najukusnije i oku najugodnije .:)

blondie_30
25.02.2003., 10:20
magic kaže:
u tim receptima savjetuju i KAKO izrezuckati sirovo povrce i primjetila sam da na taj nachin ostane najukusnije i oku najugodnije .:)

Da, cula sam da je fora i u tome kako ga izrezat... Dakle, KAKO :confused: ??? (dok ne odem kuharicu kupit na njemackom pa zapalim kuhinju :D)

el_mariachi
25.02.2003., 17:03
Prvo sam mislio napisati za pekinsku patku ali sam siguran da to ne bi niko ni pokusao praviti pa evo jednog recepta za sviju.

PIKANTNI PATLIDZAN

Sastojci:
- soja sos (3 zlice)
- mladi luk (6 kom.)
- plavi patlidzan (2 kom.)
- secer (1 zlica)
- bijeli luk - sitno isjeckan (1 zlicica)
- vinsko sirce (1 zlica)
- tobasco sos (1 zlica)
- belo vino (2 zlice)
- ulje
- svinjetina (200 g)

Pripreme:

Neoljustene patlidzane rasjeci na tanje plohe kao jabuku. Meso isjeci na tanke reznjeve. U soljici pomjesati soja-sos, vino, sirce, seceri i tabasco. Zagrijati ulje u dubokoj posudi i prziti patlidzane oko 2 minuta. Izvaditi ih na papirnate salvete. Ocistite tavu, staviti 2 zlice ulja i prziti krupno isjeceni crni mladi luk i bijeli luk. Staviti ga preko patlidzana. Dodati u tavu jos dvije zlice ulja, isprziti meso, dodati sos iz soljice. Kad prokuha, vratiti u tavu patlidzane, bijeli luk i luk, jos jednom promijesati i skloniti sa vatre.
Sto piti ? Malo teze ... U Kini postoji Valter pivo koje je dobilo ime po Vladimiru Pericu - Valteru , nekome mozda poznatom po seriji "Valter brani Sarajevo". Ova serija (ne film) je nekad bila vrlo popularna u Kini i svi su znali pjevusiti tu melodiju i tako u tu cat je nastalo pivo Valter.
Paradoxalno je da je Valtera glumio Bata Zivojinovic koji je sada i politickim vodama na strani desnici i bio je za bombardiranje Sarajeva ...
Malo obrazovanja nije na odmet... ha ?

Samantha
26.02.2003., 15:34
Springrolls

Na ulju od kikirikija izdinstam mljevenju piletinu ili teletinu,dodam sjekani na kolutice poriluk,gljive,mrkvica na prutice,ako imam bambusa,kukuruza,sojin umak,malo cherrija,zlicica smedjeg secera.
Isprziti palacinke ili ja se posluzim korama(onim za burek)
napunim smjesom,smotam kao sarme znaci ulijevo udesno i od dole dva put:D i przima na kikiriki ulju dok ne postanu hrskave.

Samantha
26.02.2003., 15:35
slatko-kiseli umak

Sastojci:
1 i pol žlicica octa (rižinog)
2 i pol žlicice ketchupa
1 žlica Worchester umaka
5 žlica secera
1 žličica tamnog sojinog umaka
1 žličica svijetlog sojinog umaka
pola žličice glutaminata (opcija)
Opis:
Sastojci se pomijesaju, stave na vatru i prokuhaju. Doda se žličica do zličica i pol gustina rastopljenog u malo hladne vode za zgušnjavanje

ovo probala nisam jer neznam sta je glutaminat,pa ko zna nek rece
;)

verica
26.02.2003., 15:58
Samantha Jones kaže:
slatko-kiseli umak

ovo probala nisam jer neznam sta je glutaminat,pa ko zna nek rece
;)

Vegeta :p

Samantha
26.02.2003., 16:04
vegeta:confused:

pa da ,kad bolje razmislim to je to
a naisla sam u masu recepata na tu rijec,a tajna se krila u vegeti:)

verica
26.02.2003., 16:07
glutaminat je koliko ja znam nekakav pojačivač okusa kojeg ima u vegeti ( a koji je k tome NAVODNO zabranjen u nekim zemljama), a navodno ga dosta koriste i u kineskim restoranima

sjećaš li se možda one so called 'oplemenjene soli' po imenu aji shio - e to je bilo sa glutaminatom

Samantha
26.02.2003., 16:18
Da sad sam pogledala natrijev glutaminat ima ga 15%

kokorhekkus
20.10.2006., 15:16
Koji su vam najbolja kineska jela? I kako se pripremaju??
I tajlandska? Bio sam par puta u tajlanskom restoranu i super mi je klopa a ne znam kako napraviti... i gdje naći začine?

cranford
28.10.2006., 10:12
I tajlandska? Bio sam par puta u tajlanskom restoranu i super mi je klopa a ne znam kako napraviti... i gdje naći začine?

PILETINA SA KIKIRIKIJEM - recept sam dobila od jedne kineskinje, i jako je dobar.
POTREBNO JE:
- file od pilećeg mesa ( sitno iseckan na kockice)
- kineski kupus
- kineska so
- soja sos

PRIPREMA:
Na malo ulja se proprši sitno seckano belo pileće meso.Kad je dovoljno proprženo, prospe se sva masnoća iz tiganja, doda se jedna kutlača vode, kineski kupus seckan na rezance, malo kineske soli, malo obične soli.Sve se to dinsta kratko par minuta ( dok kupus vizuelno " ne spadne ).Onda se doda vrlo malo kečapa ( ja sam to samo jednom stavljala i lepše mi je bez), i tri supene kašike soja sosa.Sve se dobro izmeša i gotovo! Sve za 15-tak minuta a savršeno.Kao prilog uz to skuvate pirinač.Moja preporuka je da prvo sve namirnice iseckate,skuvate pirinač ,pa tek onda radite glavno jelo.
Prijatno!

Ona007
28.10.2006., 10:55
PILETINA SA KIKIRIKIJEM - recept sam dobila od jedne kineskinje, i jako je dobar.
POTREBNO JE:
- file od pilećeg mesa ( sitno iseckan na kockice)
- kineski kupus
- kineska so
- soja sos

PRIPREMA:
Na malo ulja se proprši sitno seckano belo pileće meso.Kad je dovoljno proprženo, prospe se sva masnoća iz tiganja, doda se jedna kutlača vode, kineski kupus seckan na rezance, malo kineske soli, malo obične soli.Sve se to dinsta kratko par minuta ( dok kupus vizuelno " ne spadne ).Onda se doda vrlo malo kečapa ( ja sam to samo jednom stavljala i lepše mi je bez), i tri supene kašike soja sosa.Sve se dobro izmeša i gotovo! Sve za 15-tak minuta a savršeno.Kao prilog uz to skuvate pirinač.Moja preporuka je da prvo sve namirnice iseckate,skuvate pirinač ,pa tek onda radite glavno jelo.
Prijatno!

A zašto se zove 's kikirikijem' kad nema kikirikija?

Profinjena
28.10.2006., 12:55
http://www.gastronaut.hr/recupit.asp?kuhinja=10
http://www.coolinarika.com/recepti/internacionalni-recepti/kina
:)

Ona007
28.10.2006., 15:29
Smjesno je kako damplinge zovu ravioli, ili nudle zovu špagetima :D

cranford
28.10.2006., 16:07
Izvini, u žurbi sam zaboravila da napišem, da treba dodati i kikiriki sitno seckan u sve ovo.

cranford
29.10.2006., 19:29

POHANA PILETINA NA KINESKI NAČIN
SASTOJCI:
-1 pileća prsa
- 2 jaja
- 2 žlice soja sosa
- 2 žlice sezama
- 2 žlice brašna
- mrvice za pohanje
- sol, papar
- 2 žlice konjaka, prošeka ili limunovog soka
- ulje za prženje, najbolje od kikirikija

PRIPREMA :
Piletinu narežite na štapiće.Prelijte je mešavinom soja sosa, soli, papra i konjaka.Neka odstoji barem jedan sat.Uvaljajte meso u brašno, tučena jaja, pa u mješavinu mrvica i sezama.Pržite u vrelom ulju.Prženo stavljajte na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću.

Breskva
31.10.2006., 08:56
da li netko zna možda recept za tzv. gon bao ? Hvala !

ja i bash ja
01.11.2006., 13:50
prvo da opišem moju današnju juhu;
na par kapi sezamovog (ili žličica biljnog) ulja u woku zamirišano malo zdrobljenog češnjaka, dodati pola poriluka (samo svjetli dio) narezanog na tanke rezance, jedna velika mrkva naribana na krupni ribež (ko zna rezat na julienne - ljepše je- al ja ne znam) i šaka šampinjona narezanih na 1/4, bambus mladice ako ima a ako ne i nije problem ( a mogu se zamijeniti i s tankim listićima celerovog korijena)
stakleni rezanci se 10 min namoče u mlakoj vodi, pa se dodaju i oni, đumbir (nariban) i listići korijandora nasjeckani (ako ide celer umjesto bambusa onda ne ide korijandor), začini se sa tamnim soja sosom
(cijelo ovo gore u woku traje <3min, jer povrće ne smije povenuti)
sve se prelije sa 1l ribljeg bujona (meni je ostalo pretvoreno u žele nakon kuhanja glava i repova šarana za podlijevanje pešenog šarana), ali može se i s pilećim bujonom, pa čak i s "juhom u kocki", ali onda moraš paziti na slanost i masnoću

da li netko zna možda recept za tzv. gon bao ? Hvala !
a sad da se potrudim :cool:

za 4-6 osoba
400g pilećeg filea
1 žličica ribanog đumbira
1 žlica suhog šerija (vinjak ili loza ispunjavaju svrhu)
1 žlica svjetlog soja sosa
1 nasjeckana crvena čili papričica ili 2 ljuta feferona
1/2 šalice oljuštenog sirovog (nezasoljenog) kikirikija
1/2 šalice biljnog ulja
1 srednji luk na krupne kriške
1 mesnata crvena i 1 zelena paprika krupno nakockana
1 konzervica (280g) bambusovih mladica
malo oštrog brašna
tabasko ili čili sos po želji
- piletina se nareže na kockice veličine jednog zalogaja i izmješa s đumbirom, šerijem i soja sosom; ostavi stajati najmanje 1/2 sata
- kikiriki kratko pržiti na vručem ulju i izvaditi
- na ulje baciti luk, paprike i bambusove mladice, nakon prestanka onog cvrčanja gurnuti na jednu stranu woka i u prazan prostor ubaciti mariniranu piletinu, okretati sa svih strana
- kad piletina prestane biti ružićasta, sve pomiješati i uliti sok od marinade pomiješan sa 1dl vode i malo brašna
- uz miješanje na jakom plamenu (i sve ovo gore je na jakom plamenu - bitno je da je postupak brz) provrijeti dok ne zgusne, vratiti kikiriki, smanjiti plamen i poslužiti uz parenu rižu doslovce "s vatre"
dobar tek

Breskva
02.11.2006., 08:29
Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Danas ću odmah probati javim
sam ne znam gdje da čili papričice nabavim ah

danila
30.11.2006., 11:52
Zna li netko neki provjereno dobar recept sa kokosovim mlijekom?
Neki dan sam jela u tajlandskom restoranu i to mi je mljac.

lioness
30.11.2006., 18:56
Gdje se mogu kupiti bambusove mladice? U kineskom mi je sve sto ima kombinaciju bambusa i kineskih gljiva - preeeedobro!!

Madame Hooch
30.11.2006., 19:36
Gdje se mogu kupiti bambusove mladice? U kineskom mi je sve sto ima kombinaciju bambusa i kineskih gljiva - preeeedobro!!
konzervirane u svakom boljem supermarketu (mercator, billa, superkonzum...)

Madame Hooch
30.11.2006., 19:38
Zna li netko neki provjereno dobar recept sa kokosovim mlijekom?
Neki dan sam jela u tajlandskom restoranu i to mi je mljac.
pazi s tim ! kokosova mlijeka za kuhanje imaš dvije vrste ; za slatka jela (slađe, manje masno) i slana jela (jako masno, nimalo slatko)

Madame Hooch
30.11.2006., 19:39
Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Danas ću odmah probati javim
sam ne znam gdje da čili papričice nabavim ah
domači ljuti feferoni (zeleni, žuti, crveni) su više nego adekvatna (i jeftinija) zamjena

svakako, govorimo o svježim ili sušenim sirovim, a ne ukiseljenim

Noemi
30.11.2006., 20:50
kako izgleda kineski kupus?

Madame Hooch
30.11.2006., 20:54
kako izgleda kineski kupus?
ko dugoljasti bijeli(blijedožuti) radič

Švrki
13.02.2007., 10:58
Ljudi, svinjetina "GAMBIAN"!

Please jel ima ko recepat?
Ne idem često u kineski rest. ali kad odem jedem svaki put isto - "svinjetinu gambian". Izludi me. jednostavno ne želim probat ništa drugo, a znam da ima genijalnih stvari. U nijednoj kin. kuharici ne naiđoh na recept.

Dora K
13.02.2007., 15:48
OK. A za mene ako itko zna recept za Mongolsko meso :D
Nema na netu, bar ono kaj sam našla ne odgovara onome kaj sam jela, imam doma hrpu kineskih, tajlandskih, azijatskih i wok kuharica i ništa, niente, nada, nichts.... :zubo:

polly
13.02.2007., 15:51

ne znam dorica, al' ti ga mogu otić sad poslikat u restoran u susjedstvu :zubo:
veli kemik da je prefino

Dora K
14.02.2007., 10:34
Odi probat, ne moraš slikat, znam kak zgledi :D

To je meni pasija, odem pobat nekaj novo kad sam u Zegeu i uvijek jedem to :rofl:

Pitala ja ove moje Kineze, pa su ostali zbunj..., ali oni nisu davali svojim jelima tak prozaična imena. Mislim da su to imena samo za HR tržište :D
Ovdje ti lijepo napišu takvo i takvo meso u takvom i takvom povrću i umaku i u zagradi jel ljuto ili nije :D

kaduljica
21.10.2008., 14:19
uglavnom, ne da mi se uvijek ić u kineski da je jedem..jel zna netko recept za tu juhicu?

NekaNovaJa
22.10.2008., 09:12
http://www.coolinarika.com/recept/kiselo-ljuta-kineska-supa

Allexis
23.10.2008., 00:59
bilo je u nekoj teni ili lisi recept za tu juhu i dr. kineska jela....recept je dao kuhar iz Mr. Chena ili Pekinga (nisam ni to sigurna)....kad pronađem, napišem recept...

vila zvonchica
01.11.2008., 12:44
Volim kinesku kuhinju, ali nemam vremena ni snage isprobavati redom recepte u kuharicama. Imate li neki prokušani i dobar recept, po mogućnosti s namirnicama koje se kod nas (RH) mogu nabaviti?

vila zvonchica
01.11.2008., 15:59
Evo mog omiljenog:

2-3 pileća filea narezati na tanke trakice, preliti sa
2-3 žlice meda i
2-3 žlice soja sosa, dobro promiješati i ostaviti da stoji najmanje 3-4 sata da se prožme.
kratko prepržiti sa jakoj vatri (naravno, najbolje u woku, ali može poslužiti i deblja tava), izvaditi iz tave, a u tavu dodati odleđeno kinesko povrće, prepržiti još 2-3 minute... na kraju sve pomiješati..

poslužiti sa kuhanom rižom

kumek
01.11.2008., 19:22
Ja vako skoro svaku drugu nedjelju.

300 g piletine, 300 grama svinjetine - narezati na trakice duge 5-7 cm i debele oko pola cm.
Sos za meso: 5 žlica maslinovog ulja, na šnitice narezan češnjak (dva veća režnja), na šnitice narezan đumbir (u duljini oko 2 cm), soja umak, sol, biber, 5 začina (ona kineska smjesa začina s tim imenom), worchester, malo tabasca i dvije žlice meda, malo octa.
Ostavit meso u tome oko 1 sat.
Pola mesa nakon paca uvaljati u škrobno brašno i ispržiti u dubokom ulju. Drugu polovinu mesa ispržiti na malo ulja.

Povrće: mrkva, luk, češnjak prepržim redoslijedom: prvo luk, pa češnjak, pa mrkva onda dodam onu kinesku mješavinu povrća. Pržim tek toliko da omekša, pri kraju na povrće dodam žlicu maslace i ostatak sosa od mesa. Uz to riža ili tjestenina....i maži dok ne puknu obrazi.

Allexis
09.11.2008., 00:43
evo još nekih recepata --> http://www.frendice.hr/hr/kineski-rucak

chiasm
03.12.2008., 02:43
posto se odnedavno u ipercoopu i getrou mogu kupiti mini spring rolls, zna li itko koji umak da nabavim za njih da bude slican onome koji se dobije u kineskom? uncle bens mi nije nesto (onaj s komadicima ananasa i ne znam cim sve ne)
unaprijed hvala :)

inra
03.12.2008., 22:46
ja napravila svoj umak. našla recept na internetu. isto sam pravila i umak od šljive za moo shoo.i jedno i drugo su ispali fantastični. uglavnom slatko kiseli umak sam pravila s rižinim octom, pasiranom rajčicom (u receptima je većinom kečap), gustinom, smeđim šećerom, tamari soya sosom, vodom. i ostalo su ti varijacije na temu.najlakše ti je progooglaj pa nađi šta ti se svidi. ja sam tako.

chiasm
03.12.2008., 22:49
uf.. svasta tu ima a ja sam za kuhanje antitalent, znam skuhat jaja, stvari iz vrecice i ispec krumpir ili meso :D
hvala u svakom slucaju, moglo bi se i probati pa mozda mi nekim cudom nekako i ispadne :mig::D

vitollino
08.01.2010., 10:17
ima li tog recepta? :)
ja takodjer obozavam tu juhu... :)

blalla
08.01.2010., 14:08
evo tu imaš Hot and sour
http://wanderingchopsticks.blogspot.com/2007/03/chinese-hot-and-sour-soup.html

Neroslava
26.08.2010., 15:46
Nema na netu, bar ono kaj sam našla ne odgovara onome kaj sam jela, imam doma hrpu kineskih, tajlandskih, azijatskih i wok kuharica i ništa, niente, nada, nichts.... :zubo:

Evo mene, 3 godine kasnije :D
Ja sam našla ovo (http://forum.roda.hr/threads/2637-Mongolska-govedina), spremam tu i tam, jako je fino. Ponekad dodam i jaja, onak ko kak ih u kineskom ubace u npr. pirjanu rižu s povrćem i jajima. Kad nije u sezoni, poriluk zamjenim kupusom i mrkvom, znam ubacit i šampinjone rezane na četvrtine. Obično još posipam i na suho preprženim sjemenkama sezama/buće/suncokreta. :mljac:

vaykhan
27.08.2010., 10:26
Znate li neki recept s crnom rižom (http://metro-portal.hr/vijesti/lifestyle/metro-gastro/crna-riza-supernamirnica-koju-je-zapad-previdio)? Odnosno kako bih se crna riža mogla ubaciti u neka 'naška' jela? Kinezi je obožavaju, i najzdravija je od svih riža.

patientia
27.08.2010., 11:05
Ovo na slici izgleda kao divlja riza, a divlja riza nije uopce riza. Ima prave crne rize, ali ne kod nas (ja kupila u Grazu). A divlja riza je jako skupa kod nas. Ima je u mjesavini s obicnom bijelom ili integralnom.

E sad, o kojoj rizi je clanak, ne bih znala, ali tako i tako ne mozes vjerovati takvim portalima.

BANANAFISH
27.08.2010., 13:07
Mislim da sam prolupala, mogla bih se kladiti životom da sam jučer ovdje vidjela recept za Mongolsko meso ( zvučao je jako uvjerljivo ) i sada ga više nema. Nestao? Zašto? Da li da prebacim post na Psihologiju?

ursula1000
27.08.2010., 16:48
Mislim da sam prolupala, mogla bih se kladiti životom da sam jučer ovdje vidjela recept za Mongolsko meso ( zvučao je jako uvjerljivo ) i sada ga više nema. Nestao? Zašto? Da li da prebacim post na Psihologiju?

Nisi prolupala :D, i ja sam zamijetila (bila sam oko 1 ujutro tu gore), ali je link s receptom vodio na drugi forum..Mogao je autor posta rađe copy pasteat, nije bilo potrebe za linkom..Proguglaj malo :mig:

Pellaprat
28.08.2010., 03:05
Znate li neki recept s crnom rižom (http://metro-portal.hr/vijesti/lifestyle/metro-gastro/crna-riza-supernamirnica-koju-je-zapad-previdio)? Odnosno kako bih se crna riža mogla ubaciti u neka 'naška' jela? Kinezi je obožavaju, i najzdravija je od svih riža.

Evo ja jako volim ovo
http://robi666.blogspot.com/search/label/Ri%C5%BEota
http://robi666.blogspot.com/search/label/Iznutrice

Crnu ili Venerinu rižu Gallo, nabavljam iz Italije i mislim da na slici je crna jer tzv. divlja je tanja. Obožavam njen miris sandalovine i slijedeći tjedan ću staviti još par recepata kako ju radim.

BANANAFISH
28.08.2010., 22:36
Nisi prolupala :D, i ja sam zamijetila (bila sam oko 1 ujutro tu gore), ali je link s receptom vodio na drugi forum..Mogao je autor posta rađe copy pasteat, nije bilo potrebe za linkom..Proguglaj malo :mig:

Našla sam. Postoji i tema Kineski recepti a ja sam nju i ovu svrstala pod istu.

milamala
29.08.2010., 00:04
Jedan fini recept
http://mojzagreb.info/recepti-glavna-jela/hrvatska/pecena-riza-na-kineski-nacin/