PDA

View Full Version : Višak ulja u motoru

EncOre
11.07.2003., 11:42
Recimo jedno hipotetsko pitanje, ali koje je vrlo često u praksi. Što se lošeg po motor može dogoditi, ako se pretjera s doljevanjem ulja, recimo ulijete 1/2 litre više od one oznake na mjernoj šipci? :confused: :confused: :confused:

nn-st
11.07.2003., 13:46
pretjerana količina ulja probija u cilindre-izgaranjem ulja - kvare se ispušni plinovi , nastaje garež, što će se najgore reflektirati na katalizator (u najgorem slučaju mogao bi se dobro začepit' od gareži).
drugo, onim odušnim crijevom kojim se odvode uljne pare iz kartera u usis, e tuda se može ubacit' i nešto ulja u usis, pa u cilindre, pa eto još gareži.. (a to se pogotovo može desiti kod vožnje na nizbrdici!)

ali sve ovo vrijedi kad uliješ dosta viška..
pola litre više ne znači ništa.

Corvin
11.07.2003., 22:53
Najskuplja stvar koji ti se gotovo sigurno može desiti je potpuno uništen katalizator. Na većini novih auti na poklopcu ti piše upravo takvo upozorenje.

SETRA Samoborček
11.07.2003., 23:01
Sve je več rečeno.

Katalizatori se kreću oko soma kuna.

Nego, nije mi jasno kako ti se to uspjelo dogodit.

EncOre
11.07.2003., 23:37
SETRA Samoborček kaže:
Sve je več rečeno.

Nego, nije mi jasno kako ti se to uspjelo dogodit.

Ma kad sam danas dolio ulje, mislim da sam ulio koji dec viška, pa sam reda radi odlućio postaviti takvo pitanje.
Ako je sudit po vašim odgovorima, mogu mirno spavati.:)
POZDRAV

loser_bolan
12.07.2003., 20:23
Nemas frke.
Dec, dva gore - dole nece napraviti nikakav problem.
Bolje je da je malo iznad max nego ispod. Naravno, tocno na crti je optimala al ne mozes svaki put strefit.

Naposlijetku, vecina motora "trosi" ulje pa se sa vremenom nivo "unormali".

AUTOFREAK
12.07.2003., 21:15
Jesili malo razmislio kolika je brzina vrtnje radilice i kolika je sila udarca u taj visak ulja? To je naravno nezdravo za motor... i nakon duzeg vremena moze bit s.... nja..... to je jedna od mogućih simptoma

Ibiza
12.07.2003., 22:18
Neće ti biti ništa, pogotovo zbog takvih malih količina.
Ja sam mjesec dana vozio sa 3 litre ulja + 2 litre benzine u karteru (shit happens) pa je prošlo bez oštećenja... al to je dobra stara Suza...

Brazil
13.07.2003., 00:51
loser_bolan kaže:
.
Bolje je da je malo iznad max nego ispod.

Nego ispod min.Najbolje je između min i max.

ceva
13.07.2003., 12:41
Brazil kaže:
Nego ispod min.Najbolje je između min i max.
:top:

A ako ima viška ulja motor ce ga negdje izbacit pa ili na neke loše semeringe ili na šipku ili na čep, nije važno.
Zato i postoji šipka od ulja da se ne bi događalo da se pretjera s uljem.:rolleyes:

Crveni "bandit"
15.07.2003., 00:50
Ja sam procitao da se sr.... događa kada se ulje pocne pjenit, ako ga je previse

quadrifoglio verde
07.08.2005., 21:19
Evo jedna tema iz naftalina.
Jednom sam vidio kako izgleda kada se ulije više ulja. Motor od TAM-a 4 cilindra. Ulje se skoro pretvorilo u katran, a bilo ga je 2 cm iznad max. na šipci.
Ako slučajno ulijete više ulja, najjednostavnije je skinuti filter ulja i izliti nekoliko dcl iz njega. :top:

herman
08.08.2005., 00:06
quadrifoglio verde kaže:
Evo jedna tema iz naftalina.
Jednom sam vidio kako izgleda kada se ulije više ulja. Motor od TAM-a 4 cilindra. Ulje se skoro pretvorilo u katran, a bilo ga je 2 cm iznad max. na šipci.
Ako slučajno ulijete više ulja, najjednostavnije je skinuti filter ulja i izliti nekoliko dcl iz njega. :top:

Potpisujem

IQ500
08.08.2005., 00:24
a najlakše ja otič u dvorište vašeg šefa, i tamo ispustit ulje na čepu. ključ 19 u ruke i problem rješen!

stjepan_th
08.08.2005., 08:55
loser_bolan kaže:
Nemas frke.
Dec, dva gore - dole nece napraviti nikakav problem.
Bolje je da je malo iznad max nego ispod.

BAŠ SUPROTNO!
Bolje je da imaš ulje ispod max nego iznad.

Naravno, tocno na crti je optimala al ne mozes svaki put strefit.

Naposlijetku, vecina motora "trosi" ulje pa se sa vremenom nivo "unormali".

U uputstvima piše koliko ulje ide u motor tako da se ne može pogriješiti.
Meni ide tri litre bez filtera,a sa filterom 3,5L.
Nikada nisam imao problem sa viškom ulja jer znam koliko ide.

:W

keš
09.08.2005., 07:34
jedan moj frend se zavukao ispod R-4 ispustio ulje,zavrnuo ćep.
nadolijao ulje, kad???? ne stane mu ulje:eek:
trubadur je ispustio ulje od mjenjaća:rofl: :rofl:

:Man in black:
09.08.2005., 11:43
Jel ko zna kolika je količina ulja od minimuma do maximuma ? 1 l ? :confused:
Jel je to kod svih proizvođača isto ili ne ?

quadrifoglio verde
09.08.2005., 11:52
:Man in black: kaže:
Jel ko zna kolika je količina ulja od minimuma do maximuma ? 1 l ? :confused:
Jel je to kod svih proizvođača isto ili ne ?

To je neki prosjek, ali se nešto razlikuje od auta do auta. Ako te zanima na tvom motoru, napraviš jednom eksperiment i onda znaš za kasnije.

:Man in black:
09.08.2005., 12:15
quadrifoglio verde kaže:
To je neki prosjek, ali se nešto razlikuje od auta do auta. Ako te zanima na tvom motoru, napraviš jednom eksperiment i onda znaš za kasnije.

Ja sam za svoj auto jako zabrint :D , dok je majstor promjenio ulje natočio ga je točno do max , do sada je auto prošo 7200 km od promjene, a razina ulja je na više od pola min - max.
Radi se o golfu III 1.9 D sa 270 k km ... dim ne baca nikakav jedino malo crni dok ga doooobro pritisneš .. Čudim se kak se dosta dobro ponaša za te km ..

keš
09.08.2005., 15:02
kaj se brineš,pitaj ove kaj voze astre koliko troši ulja?!
kak warburg

chani
09.08.2005., 15:57
keš kaže:
kaj se brineš,pitaj ove kaj voze astre koliko troši ulja?!

stvarno zanemarivo,
barem nasa iz 97' te niti jedan popravak jos nije imala osim redovnih servisa ulje,antifriz,remen tj. samo smo gume nove stavili i vrata od suvozaca su zastekala,ali samo 100 kn popravak je kostao u servisu (Hadrijan ili tak nekak se zove)

Crodra
07.01.2010., 08:11
Pozz kolega,e imam jedno brzinsko pitanjce,gledam sad na štangici od ulja,2-3mm je prek maximuma,dal ima kakve veze,tj dal može bit kakvih štetnih posljedica po motoru?clio2.1.6 16v
tnx

Previsoka razina ulja u motoru je opasnija nego da ga fali. Događa se to da radilica počne zahvaćati ulje u karteru jer je previsoka razina i tada ga pjeni udarajući po njemu. Ulje inače ima aditive protiv pjenjenja, ali kad ga radilica miksa, to ne pomaže. Tada uljna pumpa tjera kroz motor i ulje i mjehuriće zraka i to dovodi do smanjenog podmazivanja i hlađenja motora, što je naravno štetno.

Nisam se zabunio oko "hlađenja" jer glavnu ulogu u hlađenju motora ima zaparavo ulje, koje osim što smanjuje trenje, odvodi toplinu iz same unutrašnjosti i rotirajućih dijelova motora, dok voda hladi motor izvana, odnosno posredno preko mase bloka i glave, te pomoću hladnjaka ulja.

2-3 mm nije opasno, jer je proizvođač predvidio takve situacije, no već centimetar preko maksimuma može ozbiljno naštetiti, pogotovo kod recimo duže vožnje uzbrdo ili nizbrdo gdje se zbog naginjanja sa jedne strane razina u karteru uzdiže.

Ako je razina ulja previsoka, iako nije previše naliveno, najvjerojatnije se radi o prodoru vode ili goriva u sustav podmazivanja u znatnoj količini te je svakako situacija štetna i treba ju riješiti prije totalnog uništenja motora.

Rozimacak
10.01.2010., 22:44
curi ti gorivo u karter!!razrijeđuje ti ulje i lošije podmaziva motor

liberty_pu
11.01.2010., 09:48
meni su u ser visu ponovno malo nalili previše ulja, ali sad 2 mm više od max
prošli put je bilo naliveno cca 6-7 mm više pa sam bio izvukao višak od 2 dcl
ovo sad bi bio višak od samo 0,5 dcl pa njega neću izvlačiti niti se zamarati s njime

frenchkey
29.03.2010., 19:27
Malo da se nadovežem na ovaj stari topic, jer se i kod mene javio problem viška ulja i to skoro 2 cm preko maximuma na mjernoj šipki. Ulje sam mijenjao prije 3.000 km i znam sigurno da ga nisam ulio previše. Nisam ni mogao, jer sam kupio 3x1 lit ulja, a s promjenom filtera u moj auto ide samo 2,9 lit.
Posumnjao sam da nije probio dihtung glave i antifriz nekako dospio u karter. Međutim ulje nije imalo emulzije po sebi, niti je bilo "majoneze" po čepu.
Prekjučer sam, ne budi lijen, odlučio izbaciti višak ulja. Uvukao sam se u kanal u garaži i odvrnuo čep te prstom pridržavao rupu na karteru. Ispustio sam više od pola litre i iako je auto bio hladan učinilo mi se da je ulje nekako rijetko...
Na kraju sam pustio svo ulje van, otišao na INA pumpu i kupio 3 litre Delta Sinta 10W40. Ulio sam svježe ulje, a filter nisam mijenjao, ionako sam ga mijenjao prije 3 kkm. Ulio sam samo 2,5 lit i slikao stanje na mjernoj šipci.

Nakon oko 300 km vožnje, vidim da je antifriz na istoj razini, a ulje možda malko više nego je bilo. Sad to je subjektivno, pa nisam baš siguran, a na displayu i dalje fali jedna kockica.
Jutros sam svratio do meštra koji mi je mijenjao svojedobno zupčasti. On je prvo posumnjao da je u ulje ušlo gorivo, tj da je neki od injektora, ili više njih "propišao" i da se benzin slijeva niz stjenke cilindra u karter. Čak je rekao da se ulje malo čuje na benzin. Pitao me koji benzin koristim...:misli:

Prije par mjeseci prijatelj je ulio u Kiu Carnival 70 litara eurosupera 95 umjesto Diesela. Gorivo su mu izvadili van, a meni je dao 3 kanistera tog goriva koje sam ja koristio. Nisam ga miješao s gorivom sa pumpe već sam ga trošio dok ga je bilo. Auto je ujutro malo duže verglao i znao je za hladnijih jutara duže držati povišeni ler gas, ali sve u svemu progutao je svo to gorivo. Nakon prelaska na "normalno" gorivo ulio sam i jednu kanticu LM-a za čišćenje injektora i od tada sam potrošio 2 rezervara goriva.
Majstor smatra da je upravo to moglo spizditi injektore. Dakle umjesto da uštedim izgleda da sam samo sebi nabio trošak. :bonk:
Sutra u 8 idem kod njega na pregled injektora, pa što bude. Kolike su šanse da je on u pravu?
Btw, auto ide normalno, ler gas normalan i stabilan, pali na prvi zub.

gogo111
29.03.2010., 19:44
Nejde baš to tako...

Elem: da pitam: kako se podmazuju 4t motori kosilica, agregata ili pumpi???

frenchkey
29.03.2010., 20:44
Ako su 4-taktni onda valjda nekakvim uljem iz kartera?

vicenzo
29.03.2010., 20:49
Podmazuju se bućkanjem ako se ne varam, na radilici je nekakav pipac koji baca ulje prema klipovima...

frenchkey
29.03.2010., 20:53
hm, ne vidim kako mi pomaže ovo skretanje s teme...

nenocutlas
29.03.2010., 21:32

ja sam imao isto više ulja al ne toliko, mislim oko 5mm do 10 al nakon vožnje autoputom zg-ši za jedno 2,5h ili ispod:rofl: nije išlo brže

klinsider
29.03.2010., 21:52
Pojacano sagorijevanje ulja je stetno, tj sto je auto mladji to je stetnije. Zbog toga se prljaju svjecice kod benzinaca,lambda sonde , FAP filteri, EGR ventili,... sto je kasnije dosta tesko ocistit. A ako recimo zaprljate svjecicu na benzincu, pa vam jedan cilindar pocne trokirat,pa na ktalizator i lambda sondu dolazi neizgoreno gorivo....

------------
Zanimljivost:Kod dizelasa je visak ulja steta i na taj nacin, da moze povuci to ulje kroz cijev za pare ulja,pa se dogodi da auto nastavi raditi i ode u iberturazu na mjestu, kad ugasis auto.
Slicno ko kod benzinca,gdje dolazi do "klackanja" i samozapaljenja, ak je kompresija previsoka, tj gorivo se upali bez svjecice.
No,kod novijih autiju,gdje pumpe i ostala cuda ne rade bez struje i slicnog,to je teze postici.

Zlatevrijedan savjet za takve i slicne slucajeve : Stisnite kocnicu, stavite u 5 brzinu i pustite kuplung ne prebrzo i ne presporo. Tako cete zagusiti auto

frANZi50
29.03.2010., 22:23
Klinsider, jesi ovo ti uletio kao pomoć? :D
http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YKr4o

A evo i dimna zavjesa:
http://www.youtube.com/watch?v=Fw2r_lIRgpY

klinsider
30.03.2010., 00:54
Kolko tu vidim na tim snimkama, tu mi se vise cini da su lezajevi otisli na turbopunjacu, pa vuce ulje na tom mjestu i tako kroz usis dolazi u cilindre. Vidis da ima jako puno sivog dima i da motori dugo turiraju. U takvom slucaju motor moze "usisati" puno ulja i motor zariba na suho i vruce. Nakon toga slobodno stavis drugi motor :).

kowalski
30.03.2010., 01:13

misliš da se zbog "masnijeg" goriva sad događa da injektori ne raspršuju, nego pišaju gorivo?

šta se to ne bi odrazilo i na rad auta...a i ako to rade, zar ne bacaju istu količinu goriva koju im ECU kaže, bez obzira bilo ono pravilno raspršeno ili ne? jer ako je to količina za koju ECU misli da treba motoru za rad, onda motor to gorivo i potroši, pa nema viškova....valjda. :confused:

koliko ulja je na kraju bilo više u autu? možda kod zadnje izmjene nije sve ispušteno van?

gogo111
30.03.2010., 11:14

Pa ljudi spominju bučkanje tj lupanje rdilice po ulju kao opasno zbog pretvaranja ulja u putar...

Hmmm, pitah za sistem podmazivanja na malim 4t motorima, jer je sustav upravo takav da dno klipnjače ima štangu kojom udara u ulje i tako ga rasprskava da se doljni dio klipa i stjenka mogu podmazivati...

Znači, iz toga zaključujem da takvi motori vrše instant-pretvorbu ulja u putar...

Osim toga, ulje koje je specificirano za takve motore je obično SAE 30 ili 40, bez ikakvih dodatnih zahtjeva...

Stoga, nije baš to tako...

a1zg
30.03.2010., 12:55
Pa ljudi spominju bučkanje tj lupanje rdilice po ulju kao opasno zbog pretvaranja ulja u putar...

Stoga, nije baš to tako...

Slažem se. A sve da se ulje i pjeni, pjeni se na površini a crpi se sa samog dna kartera tak da pumpa može povući pjenu eventualno ako imaš premalo ulja.

nn-st1
30.03.2010., 13:15
frenckey , do curenja goriva u karter može doći samo ako imaš mehaničku pumpu za gorivo - i to takve izvedbe da kad membrana procuri -curi unutra a ne van.
injektori sigurno nisu propišali, jer bi ti enormno trošio, uljio svjećice, trokirao i slično..
tebi nekim drugim putem stiže gorivo (ako jest gorivo) u karter.

gogo111
30.03.2010., 13:37
Ako su 4-taktni onda valjda nekakvim uljem iz kartera?

Sorry kolega, omašio sam ceo fudbal...

Sad sam se otrjeznio i da stavim svoja 2 centa:

1. Prvo moraš znati da razina ulja našipki majereno ujutro nakon noći mirovanja te odnah po gašenju vrućeg motora zna varirati i po 1 cm, jer se ulja tjekom mirovanja slegne i iscjedi iz svih kanala...

2. Drugo, u radu dio benzina se kondenzira na hladne stjenke cilindra (hladni start), dio prilikom kompresije pobjegne između klipa i karika u karter a dio prilikom explozije napravi isto... Sustav PCV pomaže suzbiti dio tih nuspojava, ali je očigledna da nakon nekog vremena dio benzina završi u ulju u karteru gdje biva otopljen. Zato i je razlika 10 000km u gradu, i 10 000 km na autocesti, i zato je bitno mjenjanje ulja...

E sada, injektori ako ne raspršuju nego špricaju gorivo mogu pridonjeti lošijem izgaranju pa to može pomoći topljenju goriva u ulju ali jaaako malim udjelom.

Kod tebe je vjerojatno pomješan faktor 1. i 2. plus velike oči, i eto...

frenchkey
30.03.2010., 14:04
Nadajmo se da je tako. Evo treći dan, a novo ulje miruje na mjestu di je i bilo. S majstorom sam se dogovorio da ću pratiti stanje kroz mjesec, dva, pa ako bude rasta ulja da se javim. Btw, čišćenje injektora košta 500 kn za sva 4, s tim da nema garancije da će pravilno raditi. Garantiraju samo da su svoj posao dobro obavili. Ako je injektor oštećen, potrošen to mu neće baš pomoći. Novi dođu cca 2000 kn komplet. Pitao sam ga dali se može dogoditi da je sustav pod tlakom pa da po noći injektori sline u cilindar? Po njemu to se ne može dogoditi.
Mada, napominjem opet, dok sam koristio tu mješavinu benzina i malčice diesela ujutro je trebalo 2 sek duljeg vrglanja i dok se nebi zagrijao s oklijevanjem je prihvaćao gas.
Dva normaln rezervara nakon te epizode auto radi ko sat. Ubrzanje, ler gas, gas do poda u trećoj pri 30 km/h prihvaća kontinuirano i bez zastajkivanja, nema kliktanja, detonacija, sumnjivih dimova itd. Sve je super za sada. Uzeo sam za svaki slučaj Elfov aditiv za gorivo. To ide pri slijedećem punjenju goriva do čepa.

nn-st1
30.03.2010., 14:50
frenchkay, o kojem uopće automobilu mi pričamo?

non plus ultra
30.03.2010., 14:57
Nadam se da neću puno skrenuti sa teme...
Imam Mazdu 626 iz 1996, 1,8i benzin...
U motor ide nevjerojatne 3 litre ulja (Mobil 10W40) a od servisa do servisa (10000 km) ne potroši ni malo ulja..
Znam da zvuči nevjerovatno ali vjerujte... Nemam razloga ne govoriti istinu...
I onda mi sve one priče o tome kako je normalno da novi auto troši do 1 dcl na 1000 km zvuče smiješno...
Zamislite, kupio sam novi auto, dao npr 20000 € i sad svakih 1000 km moram dosipati 1 dcl ulja...
Ma nije tu stvar u novcu (litra ulja nije više od 100 kuna) već sama ta zajebancija provjere, dosipanja, i dr...
Ja ne kažem da nikada ne otvorim haubu i pogledam, ali da ne smijem otići na more ili negdje van, bez kantice ulja u gepeku... E jebem li ga...

I wonder
30.03.2010., 17:09
Slažem se. A sve da se ulje i pjeni, pjeni se na površini a crpi se sa samog dna kartera tak da pumpa može povući pjenu eventualno ako imaš premalo ulja.
kod sistema zapljuskivanja, kakve veze ima dali u ulju ima mjehura zraka ili ne? ionak je to najlošiji sistem podmazivanja, malo zraka ne igra ulogu. kod klasike, svaka količina zraka u ulju smanjuje pritisak ulja.

neki dan sam bil na servisu.
čovjek ručnom pumpom ispumpava 5 litara ulja iz bačve u posudu. ulje je bilo puno mjehurića zraka, od površine sve do dna.
ne, ne... ne dobro za bilo koji motor.

. Pitao sam ga dali se može dogoditi da je sustav pod tlakom pa da po noći injektori sline u cilindar? Po njemu to se ne može dogoditi.
Mada, napominjem opet, dok sam koristio tu mješavinu benzina i malčice diesela ujutro je trebalo 2 sek duljeg vrglanja i dok se nebi zagrijao s oklijevanjem je prihvaćao gas.

benzinski rail je pod tlakom cijelu noć. ali ako injektor slini, onda bi taj tlak nestao tokom noći. i to se može izmjeriti ujutro prije prvog startanja.

sa tom mješavinom nisi baš pogodil čavel u glavu.
dizel je gušći od benzina, a benzinaki motor je topliji od dizelskog. da nije taj dizel ostavil talog na stijenkama injektora? igla ne zatvara kak treba, pa dobiješ mlaz goriva umjesto fino raspršenu maglicu, auto teže pali ujutro.

U motor ide nevjerojatne 3 litre ulja (Mobil 10W40) a od servisa do servisa (10000 km) ne potroši ni malo ulja..
I onda mi sve one priče o tome kako je normalno da novi auto troši do 1 dcl na 1000 km zvuče smiješno...
Zamislite, kupio sam novi auto, dao npr 20000 € i sad svakih 1000 km moram dosipati 1 dcl ulja...
Ma nije tu stvar u novcu (litra ulja nije više od 100 kuna) već sama ta zajebancija provjere, dosipanja, i dr...
Ja ne kažem da nikada ne otvorim haubu i pogledam, ali da ne smijem otići na more ili negdje van, bez kantice ulja u gepeku... E jebem li ga...
uh
meni draže da motor troši ulje. ako ga troši, onda i podmazuje. a 1 dl na 1 000 km je idealna potrošnja.

gledaj to ovako.
to ti je kao da pržiš krumpire stalno na istom ulju, ulje nit poprima miris niti se troši. pa jebemu, onda su krumpiri jebeno dobro sprženi ak ne popiju ulja. suhi su, a takvi ne valjaju.

el Torro
30.03.2010., 19:07
I meni su u servisu natočili malo više od max, i utješili me da to nije ništa strašnog ... Razmišljao sam špricom i nekim tankim crijevom izvuči taj višak. Možda bi mi bilo lakše da ga nešto više i potroši, no ja u 4 i pol godine exploatacije nisam dotočio niti jednu kap.

gogo111
30.03.2010., 19:07

Gle u čemu je fora:

NEMA motora koji NE troši ulje.

Ako motor ne troši ulje, znači da nema ulja na stjenkama cilindara, znači da nema podmazivanja i takav motor bi se uništio odmah.

Drugo, sada dolazi pitanje, a kako to da mi razina ulja na štangici NE pada???

Jednostavno, kako sam objasnio, benzin se otapa u ulju, i volumski nadopunjava ulje, što bi značilo, motor potroši 1 dcl ulja, ali se u ostalom ulju otopi 1 dcl benzina, i eto, nema greške, nema pada nivoa na štangici. A benzin ipak, skložit ćeš se, NE podmazuje tako dobro kao ulje, pa ti vidi...

Zato ti Wonder kaže da bi ga više veselilo da mu motor TROŠI ulje...

Naravno, "troši ulje" ne podrazumjeva 1l na rezervar benzina......:D

frenchkey
30.03.2010., 19:12
Ja do sada isto nisam nadolijevao između izmjena, svakih 10 kkm. Uvijek skoro do maximuma, a do izmjene možda padne 2,3 mm na štangici.
A evo sad ga imam i viška, he, he. Napravio sam glupost s tim falšim gorivom, al eto nadam se izvući bez posljedica :D
nn-st1, radi se o meganeu 1,4 75ks iz '99-god motor E7J626

alfa146
30.03.2010., 23:00
Gle u čemu je fora:

Blow-by?

non plus ultra
31.03.2010., 07:56
Gle u čemu je fora:

Ako motor ne troši ulje, znači da nema ulja na stjenkama cilindara, znači da nema podmazivanja i takav motor bi se uništio odmah.

Jednostavno, kako sam objasnio, benzin se otapa u ulju, i volumski nadopunjava ulje, što bi značilo, motor potroši 1 dcl ulja, ali se u ostalom ulju otopi 1 dcl benzina, i eto, nema greške, nema pada nivoa na štangici. A benzin ipak, skložit ćeš se, NE podmazuje tako dobro kao ulje, pa ti vidi...

Naravno, "troši ulje" ne podrazumjeva 1l na rezervar benzina......:D

Ja ne znam što se događa unutar motora i da li on troši ulje...
Ne znam da li ulje izgara a zamjenjuje ga nešto drugo...
Ali jako dobro znam da je razina ulja u motoru nepromjenjena tijekom cijele godine...
Želim reći da nema potrebe za nadolijevanjem ulja...
I ne vidim šta bih tu mogao napraviti...
Svako malo ispustiti pola litre ulja iz motora i usuti novih pola litre ulja?
Moš mislit...
Šta bi ti napravio?

gogo111
31.03.2010., 08:04
Ja ne znam što se događa unutar motora i da li on troši ulje...
Ne znam da li ulje izgara a zamjenjuje ga nešto drugo...
Ali jako dobro znam da je razina ulja u motoru nepromjenjena tijekom cijele godine...
Želim reći da nema potrebe za nadolijevanjem ulja...
I ne vidim šta bih tu mogao napraviti...
Svako malo ispustiti pola litre ulja iz motora i usuti novih pola litre ulja?
Moš mislit...
Šta bi ti napravio?

Ne, ne treba ništa raditi, samo ti pokušavam predočiti sliku da je ponekad bolje imati ulje kojem razina pada sa kilometrima, jer je onda to ulje, nego ulje kojem razina ne pada sa kilometrima, jer je to mješavina ulje+benzin...

frenchkey
31.03.2010., 10:07
pa nije loše kad promijeniš ulje da ga naliješ do maximuma, a do slijedeće izmjene da padne do sredine. Također ne treba nadolijevati, a bar znaš da je izvršilo svoju funkciju

XXXspamerXXX
15.10.2010., 10:52
Prije ljeta bio na servisu (ovlašteni servis) i sad sam skužio da su mi u servisu ulili puno više ulja (moglo bi biti oko 1l više), kako je auto star 2god nisam provjeravao (sad sam slučajno iz dosade išao vidjeti) i tako sam prešao oko 10 000km, kakve bi štete moglo biti? Da li bi bilo pametno promijeniti ulje (mislim da bi servis to trebao financirati u tom slučaju) iako do redovnog servisa ima još 20 000km ili samo smaljiti razinu ulja na normalu...?

CDRW
15.10.2010., 11:24
Smanji. Od štete najbitnje je da auto nije povukao ulje i počeo radit na njega (imaš dizlo?)
Drugo kritično mjesto je MAF - njega ulje hoće zamastit i učinit sporim.

Ostalo .... ne znam baš.

Aha, zaboravio - pogledaj u kakvom je stanju ulje. Jer ako ga je radilica "tukla" 10.000 km bit će i ono za mjenjat.

crveni89
15.10.2010., 17:36
tati accentu ulili malo vise pol litre ulja i nakon 20km izbacio visak na sipku :D

BB87
15.10.2010., 19:04
ma ne brini ako je u pitanju deci-dva vise, problem nastaje ako se ulije koja litra vise.. onda je svasta moguce (uglavnom sjebe se optok i tlak ulja motorom)
e sad moguce je da ju razina ulja (ako se stvarno pretjera) da se radilica kupa u ulju sto nikako nije dobro, grubozrnato sito (grubi filter) ne uspjeva dovoljno procistiti ulje, vec ono takvo kakvo je vrlo brzo zavrsava u uljnoj pumpi i krece ponovno u optok takvo ''prljavo'' ulje.. itd..

uglavnom nemas beda ako je u pitanju decilitar dva vise, al ne brini recimo ak ti se razina ulja spusti na recimo pol puta izmedju max i min i to je ok, samo da nije prebliza min. a glede max moze biti i malo iznad, ali ne previse (decilitar-dva) ali ako je u pitanju vise ulja (litre), tada je najbolje malo ispustiti ulja kroz ventil koji je dolje na karteru (obicno bude neki vijak koji drzi taj ventil stegnut ili tako nesto..)

yedwy
15.10.2010., 21:05
Kakav sad ventil? :confused:

Imao sam u ruci par kartera uvjek je bila u pitanju obična rupa + vijak sa dihtungom i to je to...

BB87
15.10.2010., 21:22
ma taj vijak, to sam i mislio! al to nije obican vijak neg ima prosirenje nest slicno ko glava ventila..
ma ugl nebitno :)

jony b.
15.10.2010., 21:22
vjerovatno je bilo.... al bilo bi dobro da neki znalac tipa CDRW-a ili I wonder-a ili netko tko stvarno zna, objelodani koliko ulja ide u ove u nas najčešće ugrađivane agregate i koji je volumen na mjeraču od min do max.... jer eto i meni ''poznati'' servis ulio 4l u 1.9 tdi.... hm sad čitam post odozgo.... pare u MAF senzor, zaprljanje, a od tad meni nekako i seže problem sa gubitkom snage na 3500 okretaja.... hm vidi vraga....

BB87
15.10.2010., 21:41
to treba pogledati u specifikacijama motora..
mislim da postoje linkovi na netu gdje bi mogli pisati takvi detalji

ovako napamet receno, kolko cilindara tolko litara ulja :ne zna:
ali ne mora bit jer recimo imas 4 cilindras sa 1200 ccm ali i sa 2200 ccm, gdje naravno ovaj veci ima i vise ulja

-dominic-
15.10.2010., 22:39
ma taj vijak, to sam i mislio! al to nije obican vijak neg ima prosirenje nest slicno ko glava ventila..
ma ugl nebitno :)

Nema proširenja niti ikakvih ventila, eh od kud to...
Ili je vijak, ili je šuplji vijak s rupom, tako da ne trebaš skroz odšerafit da se ne zamastiš, ili ti upadne u kantu s uljem.

Skrewdriver
16.10.2010., 02:06
vjerovatno je bilo.... al bilo bi dobro da neki znalac tipa CDRW-a ili I wonder-a ili netko tko stvarno zna, objelodani koliko ulja ide u ove u nas najčešće ugrađivane agregate i koji je volumen na mjeraču od min do max.... jer eto i meni ''poznati'' servis ulio 4l u 1.9 tdi.... hm sad čitam post odozgo.... pare u MAF senzor, zaprljanje, a od tad meni nekako i seže problem sa gubitkom snage na 3500 okretaja.... hm vidi vraga....

3,6 lit ide u taj motor
od min do max je 1 lit

EDIT: kako znas da su ti ulili 4 lit? Pise na racunu? :D

E30
16.10.2010., 13:47
Nema proširenja niti ikakvih ventila, eh od kud to...
Ili je vijak, ili je šuplji vijak s rupom, tako da ne trebaš skroz odšerafit da se ne zamastiš, ili ti upadne u kantu s uljem.

To proširenje o kojem on priča je valja ona "matica" di odvidaš vijak sa ključem :D
jbg nevidimo svi sve isto on to kao inžinjer strojarstva gleda sa drugim očima :ne zna:

BB87
16.10.2010., 18:05
To proširenje o kojem on priča je valja ona "matica" di odvidaš vijak sa ključem :D
jbg nevidimo svi sve isto on to kao inžinjer strojarstva gleda sa drugim očima :ne zna:

opet me zajebavate :D

BB87
16.10.2010., 18:18
i da reko sam da je to vijak ne ventil, ispravio sam se, pa sto vise hocete :ne zna:

pearl22
16.10.2010., 21:07
Sredina između min max najbolje za motor

-dominic-
16.10.2010., 21:22
Joj dajte i koordinatni sustav za štangicu majko mila. Sve između min i max je OK. Problem je taj šta ako je sad na MIN biti će i ispod min uskoro, a to je problem.

RENT-A-IDIJOT
17.10.2010., 02:08

Čuj.. u neke tdi-eve (1.9) ide i vise od 4l... Sve ovisi koja je god motor...
Uhl ispod 4l neide makar tamo pisalo 3.8l al na šipci je tih 3.8 dosta ispod maximuma.
Golf 4-5 PD motor 4l
3jka ide i 4.2+

6ica 5l....

Tako da stipu priču.. meštar je gledao šipku i 4l je ravno maximala:top:

Maf senzor nema veze s viskom ulja jer iberlauf nema doticaj s maf-om jer je maf na usisu-f. zraka...

Banderas-Sedmica
17.10.2010., 11:11
Prije ljeta bio na servisu (ovlašteni servis) i sad sam skužio da su mi u servisu ulili puno više ulja (moglo bi biti oko 1l više), kako je auto star 2god nisam provjeravao (sad sam slučajno iz dosade išao vidjeti) i tako sam prešao oko 10 000km, kakve bi štete moglo biti? Da li bi bilo pametno promijeniti ulje (mislim da bi servis to trebao financirati u tom slučaju) iako do redovnog servisa ima još 20 000km ili samo smaljiti razinu ulja na normalu...?

Da nemaš slučajno Mazdu 6 dizel ? Ako da, moguće da je razina povišena radi dizela koji curi niz košuljice. Naime, starija verzija Mazde 6 ubrizgava dodatne količine goriva kako bi povećao temperaturu u ispuhu i tako sagorio čestice u filteru ispuha. Problem je što dobar dio tog goriva ode u ulje i onda bude proooblemaaa...

frenchkey
17.10.2010., 13:11
Neće ti biti ništa, pogotovo zbog takvih malih količina.
Ja sam mjesec dana vozio sa 3 litre ulja + 2 litre benzine u karteru (shit happens) pa je prošlo bez oštećenja... al to je dobra stara Suza...

imao sličan slučaj. Koristio gorivo koje mi je dao prijatelj kad je greškom ulio pun razervar supera na 10 litara nafte. To izvađeno gorivo dizne nisu baš ravnomjerno raspršivale pa je dio završio u karteru. Srećom nisam dugo tako vozio. Motor se fino isprao, promijenio novo ulje i filter, te ponovo isto promijenio nakon 5000 km

mars_01
19.12.2010., 18:53
Prije svega ispričavam se zbog ponovnog oživljavanja ove teme :D, ali muči me ovaj problem pa reko da pitam budući da netko ovdje to sigurno zna bolje od mene. Naime na šipci mi je ulje cca 2 mm iznad max pa me zanima da li bi bilo bolje da ispustim tu malu količinu ili to prolazi ajd recimo pod normalno? :)

Inače motor je 1.9 TDI PD 85 kw

yedwy
19.12.2010., 19:49
Neće se ništ desit...

wagen
20.12.2010., 00:36
molim cdwra i ostale tehničke znalce za brzi odgovor

u četvrtak sam imao servis na skoda octavia 2.0 benzin(2000.g.)
ulili majstori cca 6 decilitra ulja viška
kupio svoje ulje i odnio, rekao im da stane cca 4 litre a oni ulili cca 4.6 litara:mad:

već sam mislio otvorit temu al vidim da ima ova pa dajte molim vas odgovorite jel to puno i treba li vaditi ili može ostat

cuo sam da je par decilitra viška ok al evo kod mene je to 6 decilitra(15% od količine koja stane) pa napišite hoću li vaditi ili može ostat.molim što brže odgovore da budem miran:)

yedwy
20.12.2010., 08:11
uh uh...

Kolko ja znam za normalni motor sa oko 4-5l ulja do pola litre se ništ neće desit ali ovo je već i malo više od toga...

Jesi provjerio razinu ulja na šipkici?

I wonder
20.12.2010., 09:34
da je moj auto, ja bi vadil.
ima servisa koji imaju pumpe, isišu ulje kroz onu cijev gdje stoji šipka za kontrolu.

sa 6 deci viška, nek ode malo ulja u ispuh, baj-baj katalizator:D

CDRW
20.12.2010., 10:15
0,6 litara? Po zimi?

Ja bi vadil. Nije neki problem - velika šprica (ima u ljekarnama) i tanko gumeno crijevo da prođe kroz cijev od šipke za razinu.

wagen
20.12.2010., 19:54
0,6 litara? Po zimi?

Ja bi vadil. Nije neki problem - velika šprica (ima u ljekarnama) i tanko gumeno crijevo da prođe kroz cijev od šipke za razinu.

danas poslijepodne izvađeno isisavanjem.majstori kao lijevali ulje kao da je 1.6 motor koji navodno drži više.:eek:
hvala na odgovorima.pitanje-koliko ovih 50-60km može štetiti koliko sam napravio s viškom ulja?
danas prije vađenja sam kod parkiranja osjetio smrad kao da mi je bacilo negdje ulje(možda auspuh) i ušlo nešto mirisa kao od ulja u kabinu.taman sam tad i ugasio auto.možda sam i subjektivan, ko će sad biti siguran.u svakom slučaju sam se iznerviro:mad:
jel mi moglo to nanijeti štetu u ovo malo km i kako ću znat?imam inače tehnički za mjesec dana.

MOLIM ZNALCE za odgovore.

ps imao sam i jedan simptom dok je bilo više ulja.kazaljka temperature je umjesto prije na konstatnih 90 stupnjeva u vožnji varirala od 85-90, a ćešće 85.npr i kad postigne 90 padne opet na 85 pa opet na 90.
pitao mehaničare znaju li jeli to do viška ulja?tvrde ne:(
ali sad kad je višak izvađen nema tog problema.znači da je do viška ulja.
zna li tko što i o ovome?

SeatLeon 1.9TDI
20.12.2010., 21:04
Ja imam Seat Leon star godinu dana, prešao 22 000 km, bio sam na redovnom servisu na 15 000 gdje su mi promjenili ulje i nadolili do vrha. danas, dakle nakon 7 000 km, šipka mi pokazuje da je ulje na minimumu. do maksimuma sam nadolio cijelu kanticu odnosno 1L ulja. Jeli normalno da mi motor u 7 000 km potroši litru ulja s obzirom da je auto nov.
Radi se o motoru 1.9TDI PD, ja znam da ovi motori troše više ulja od common rail, ali sobzirom da je auto novo ipak mi je malo previše 1L na 7 000 km.

yedwy
20.12.2010., 21:23
Moguće je da se nije do kraja razradio...

SeatLeon 1.9TDI
20.12.2010., 21:34
Moguće je da se nije do kraja razradio...

a neznam na prvih 15 000 uopće nisam lijevao ulje , iako je došlo do minimuma taman desetak dana prije servisa, al lampica mi se nije upalila. Meštar mi je rekao da sam trebao nadolit ulje, jel motor malo više troši dok se ne razradi.
da bi mi sada došlo do minimuma već nakon 7 000.

... da ga ja nisam 'razradio' jel sam vozio na minimumu minimuma nekoliko dana, al ponavljam lampica mi se nije upalila. da se nisu prstenovi malo izlizali, šta ja znam??

wagen
20.12.2010., 23:13
tebi je nadolijevati i to je to.nemaš što drugo.
taj tvoj navodno troši manje od 2.0 a to što si ti naveo nije velika potrošnja.

ako ima tko odgovore na ona moja pitanja iz prethodnog posta neka puca
jer je ovo ipak tema višak ulja:rolleyes:

CDRW
21.12.2010., 09:02
danas poslijepodne izvađeno isisavanjem.majstori kao lijevali ulje kao da je 1.6 motor koji navodno drži više.:eek:
hvala na odgovorima.pitanje-koliko ovih 50-60km može štetiti koliko sam napravio s viškom ulja?
danas prije vađenja sam kod parkiranja osjetio smrad kao da mi je bacilo negdje ulje(možda auspuh) i ušlo nešto mirisa kao od ulja u kabinu.taman sam tad i ugasio auto.možda sam i subjektivan, ko će sad biti siguran.u svakom slučaju sam se iznerviro:mad:
jel mi moglo to nanijeti štetu u ovo malo km i kako ću znat?imam inače tehnički za mjesec dana.

MOLIM ZNALCE za odgovore.

ps imao sam i jedan simptom dok je bilo više ulja.kazaljka temperature je umjesto prije na konstatnih 90 stupnjeva u vožnji varirala od 85-90, a ćešće 85.npr i kad postigne 90 padne opet na 85 pa opet na 90.
pitao mehaničare znaju li jeli to do viška ulja?tvrde ne:(
ali sad kad je višak izvađen nema tog problema.znači da je do viška ulja.
zna li tko što i o ovome?

Nema štete. Da je povukao ulje u usis ZNAO BI :mig:

Ovo s kazaljkom - daj nemoj bit ko ostali blentavi vozači koji se uspaničare čim se ista mrdne - ona MORA plesat - to što su je proizvođači lažno umirili da se ni ne makne samo znači da ni ne služi ničemu. Pokazuje lažno. Zapravo ne pokazuje ništa.

Ja imam Seat Leon star godinu dana, prešao 22 000 km, bio sam na redovnom servisu na 15 000 gdje su mi promjenili ulje i nadolili do vrha. danas, dakle nakon 7 000 km, šipka mi pokazuje da je ulje na minimumu. do maksimuma sam nadolio cijelu kanticu odnosno 1L ulja. Jeli normalno da mi motor u 7 000 km potroši litru ulja s obzirom da je auto nov.
Radi se o motoru 1.9TDI PD, ja znam da ovi motori troše više ulja od common rail, ali sobzirom da je auto novo ipak mi je malo previše 1L na 7 000 km.

A ti nemoj bit blesav i vjerovat pričama "moj auto ne troši ulje". Ne troši ga samo onaj koji stoji ugašen u garaži (može i na dvorištu).

Deci i pol ulja na 1000 km je sasvim OK potrošnja. Probaj sa drugom markom ulja pa možda dobiješ bolji a možda i gori rezultat. Meni se u mojim mašinam najgori (što se trošenja tiče) pokazao Mobil a najboljima Castrol, Shell i Selenia (za Fiate).

sef leon
07.09.2011., 10:42
Izvršena je izmjena ulja u motoru, i doliveno je (greškom) 0,5 -0,7 litara viška ulja u Mercedes 220 cdi. Da li može doći do neželjenih posljedica, jer mjerač nivoa ulja pokazuje par milimetara viši nivo od granice maximuma.

MaliZeleni10
07.09.2011., 11:06
Sigurno je sigurno, bolje to izvadi.

Nije mi jasno kako si mogao usuti vise??

Ako u upustvima pise 4 litre onda se sipa 4 litre, bez obzira sto pokazuje stangica jer moguce je da se mora mjeriti po tocno odredjenom postupku da bi pokazala tocno.

spyker22
07.09.2011., 11:47
Izvršena je izmjena ulja u motoru, i doliveno je (greškom) 0,5 -0,7 litara viška ulja u Mercedes 220 cdi. Da li može doći do neželjenih posljedica, jer mjerač nivoa ulja pokazuje par milimetara viši nivo od granice maximuma.
Evo ti iskustva i savjeti na temi pa prolistaj od početka :mig:

dzoni dzins
04.05.2013., 14:29
Da ne otvaram novu temu.

Ja imam visak ulja, ne mjeracu nekih 3 mm iznad max, u pitanju je Ford Focus TDCI, 2002. god. Ok, to nije toliko strasno, ali kako uopce fukcionira to slijevanje ulja u karter kod Focusa kada mi je uvijek mjerac vlazan od ulja cak i iznad tog viska. Evo imam neke slicice da pogled netko tko ima iskustva sa Focusom pa nek mi kaze je li i kod njega tako i je li to normalno.

http://s9.postimg.org/lbmxd1w3f/2013_04_30_07_19_21.jpg

http://s13.postimg.org/mxx5sw89v/2013_04_30_07_19_32.jpg

Malo je sitnije ali se vidi, otkud ovo ulje iznad, na ovoj kuglici i je li to normalno. Ne vjerujem da je to sve visak jer je to isprekidano, vidi se bijeli prelaz izmedju max i ovoga.

WXW
04.05.2013., 14:45
Imam sličan problem. Kao prvo mjerač je na kraju crn :rofl: (j.... im sve po spisku), kao drugo kada ga vučem van mjerač dotakne cijev u kojoj se sam mjerač nalazi i tako razmaže ulje i čini se da je viška. Tako da moram 20 puta van unutra, k tome je još crno da bi ispravno izmjerio ulje.
3mm ne izgleda puno, ali ovisno o motoru može biti 0,5l previše ulja, a to je puno. Uvjet je da je motor vruć i da je bio isključen barem 3-4min prije mjerenja.

dzoni dzins
04.05.2013., 14:58
Pa u ovog Focusa navodno stane 5.5 litara i sam taj visak ne bi trebao biti zabrinjavajuci (bar se nadam). Ali ovo me stvarno zivcira, uvijek i preko toga ima nekog viska, sve se nesto razmaze, uvijek baci sumnju da ga ima jos :rofl: pa se pitam da li je to normalno u ovom sustavu. Inace mjerio sam na hladan motor, ujutro, i na topao, pola sata nakon gasenja, situacija je slicna.

WXW
04.05.2013., 16:08
Ne može biti da je na hladan i vruć motor situacija ista. Ovisno o motoru razlika je najmanje 5mm, ako je tebi to slično...

dzoni dzins
04.05.2013., 16:45
Pa nije bas isto, kazem mjerio sam uglavnom na hladan motor, jednom sam mjerio na vruc nakon par minuta, tu se vidjelo da je pala razina gustog ulja, ali je dosta bilo na mjeracu iznad onog rjedjeg, tada se ne moze bas ni izmjeriti. A ujutro kad ga mjerim (tako je navodno najsigurnije) je na nekih 3 mm iznad maximuma. Ako se ne bude povecalo nece valjda biti strasno. Sad sam zvao jednog majstora, on kaze da do 5 mm nije problem. Ako bude islo gore bice da ne valja nesto, ali cini mi se da tu razinu ima vec par stotina km, to je od zadnje zamjene, mozda je nasuo malo vise ili nije izvukao svo staro ulje. Nadam se da je to.

Jedino me kazem buni taj ostatak i razmazano ulje iznad i na toj kuglici na vrhu sto se vidi na slici. Da li je to do mjeraca, nacina slijevanja u karter pa ostane nesto ili tko zna sto vec. Tko bi rekao da je i znanost mjeriti ulje

WXW
04.05.2013., 16:50
Razina ulja se mjeri samo na vrućem motoru, tako je bilo i biti će. Zašto? Jer je motor u 90% slučajeva vruć i tada razina ulja mora biti na maksimumu.
5mm mi se čini puno, kako sam napisao, ovisno o motoru može biti i više od 0,5l ulja previše. Znaš gdje to ulje završava? Najkasnije u katalizatoru i tamo izgori gotovo sve. Za katalizator to nije dobro.

dzoni dzins
04.05.2013., 16:55
3 mm je visak, ne znam, vidjecu sta da radim. Kako mislis na vruc motor? Koliko uopce treba ulju da se slegne da bi se moglo izmjeriti, koliko minuta nakon gasenja?

A ovo gore sto vidis na slici iznad maximuma, sto se prelijeva, mislis da to nije problem?

WXW
04.05.2013., 17:01
Motor treba biti na radnoj temperaturi od 90C, otprilike. Onda ga ugasiš i čekaš oko 5min. Tada izmjeriš razinu ulja.
Ako je 3mm i motor ima sveukupno 5,5l ulja onda ti je otprilike 0,2-0,5l previše.

Isto tako dok dolijevaš ulje moraš malo pričekati da se slegne, tj. da ode skroz dolje i onda se ponovno mjeri. I najvažnije, ako recimo dodaš 0,5l ulja to ulje je "hladno" i kada kontroliraš ulje onda je recimo na maksimumu, kada opet ideš provozati auto i to ulje koji si dolio se zagrije opet ti razina ulja ide iznad maksimuma.
Najvažnije je da se razina ulja kontrolira kada je motor vruć, počekati par min da se ulje slegne i onda mjeriti. I kada moraš dolijevati nikada do maksimuma, jer kada se i to ulje koje si dolio zagrije opet se razina malo diže.

dzoni dzins
04.05.2013., 17:07
OK hvala provjericu i tako, inace sad sam nasao da je razlika od min do max u Forda 1 litra, znaci ako je 3 mm iznad max a od min do max ima najmanje 3 cm, to bi znacilo da ima viska otprilike 1 dl. Logicki gledano, da li je tako stvarno ne znam.

A provjericu razinu dok je vruc.

WXW
04.05.2013., 17:12
Može biti ako je razlika između minimuma i maksimuma 1l.
Meni osobno najbolje rješenje od proizvođača, tako da se točno zna koliko nedostaje.
Ako je samo 1dl to nije problem. On će to s vremenom "potrošiti" i tu ne bih ništa radio.
Sudeči po slikama iznad maksimuma je, ali ako si kontrolirao na hladnom motoru nije dobro. Kada ćeš kontrolirati sa vrućim motorom razina će popeti za možda 2-3mm, onda ćeš imato oko 5-6mm previše, to je potvojoj računici oko 2-3dl.
Nije mi jedino nešto jasno. Majstori ili stave previše ili premalo ulja. Kao da je teško pogoditi maksimum. :ne zna:

frANZi50
04.05.2013., 18:19
Ugriješ motor, ostaviš 5-10 minuta, izvadiš mjerač, obrišeš ga krpom, zatakneš ga natrag i izvućeš. Mora se vidjeti točno gdje je razina.

dzoni dzins
04.05.2013., 19:03
To sam upravo uradio, dva puta i nije neka razlika u odnosu na onda kad je hladan, mozda 1 mm, sve ukupno 4 mm iznad max a kad je hladan cini mi se malo manje.

Ali i pored toga imam neko slijevanje iznad toga, moze se vidjeti na slikama koje sam prilozio, iznad tog max jedna tanja crta ulja vodi do kuglice na vrhu koja je isto pouljena, zato sam ovo sve i pitao, od cega je to.

Inace kada je zagrijan nije neka velika razlika, mjerio sam metrom tako da tocno mogu reci.

legna
04.05.2013., 22:17
okomite crte na mjeraču zanemari to se pokupi iz one cijevčice ili vodilice za mjerač ulja.
ti imaš previše ulja u motoru neka normala je sredina između min i max.
što kolega forumaš kaže ode višak na katalizator,začepi ga i eto sranja,da ne navodim razne iberlaufove koji vode posvuda.
imaš raznih crijeva,pade mi na pamet od infuzije i na dudanje do normalne razine.

Corvin
05.05.2013., 09:07
Nije mi jasna čemu jebada sa mjerenjem vruć - hladan.
Ako mjeriš kad je vruć, nakon 5 minuta sve ulje se je već ocijedilo u karter.
Ako mjeriš kad je hladan opet je sve ulje je u karteru.
Ispada da je bit u tome kolika je razlika u volumenu ulja toplo-hladno.
Nisam siguran da se ulje ponaša kao mlijeko kada ga kuhaš.
Ako ulja ima dosta (malo, previše) onih eventualnih mm razlike nebu niš promijenilo.
A što se tiče viška, zar je tako teško otići u apoteku kupiti veliku špricu, nabiti tanki šlauh, gurnuti u otvor od šipke i izvaditi nešto hladnog ulja?

yedwy
05.05.2013., 10:08
Uglavom ovome sa 3mm viška - ne sekiraj se, da se nešto trealo desit već bi ti podrobilo motor, samo na idućoj izmjeni pazi da se opet ne natoči previše da nebi bilo 6mm iza toga...

SCHNITZER
06.05.2013., 09:39
Kad smo već kod ulja, šta mislite da li je bolje prilikom izmjene, ulje isisati ili ispustiti kroz čep na karteru?
Ja sam nekako više sklon kroz čep, iako me majstor uvjerava da je na sisaljku bolje.
Prilikom zadnje izmjene nekako mi je premalo ulja utočio (3,5 lit u O2 1,9TDI i još ga ima 2mm iznad maximuma).
Bio sam prisutan kod izmjene i vidio da se stvarno potrudio isisat sve u kučištu filtera ali...:ne zna:

CDRW
06.05.2013., 13:44
Ma klinac je bolje. Jedino što valja je ispuštanje kroz čep. Na teži način tu to saznali vlasnici nekih HDi motora koji su prakticirali usisač metodu.
Koliko znam PSA sad eksplicitno ZABRANJUJE usisavanje ulja na HDi motorima. Valjda zato što je "bolje".

SCHNITZER
06.05.2013., 14:37
Pa i po meni je tako.:top:

Corvin
06.05.2013., 19:54
Ja uredno ispuštam na čep.
Onda ulijem ostatak (novog-starog) ulja kojeg uvijek ostane oko pola litre, čekam da se i to izlije i tek onda čep nazad.

FIDODIDO
07.05.2013., 13:04
vele da je bolje usisavanje jer se onda navodno sve ulje izvuče van iako mi je to malo bedasto, ovo sa viškom ulja nek te ne brine...

CDRW
07.05.2013., 14:12
Daj ne budi naivan ak su blesavi oni koji to tvrde - kao prvo vakuum koji se koristi je smješan, jedva da ulje iz kartera pokupi. I upravo radi tog smješnog vakuuma svo teško smeće ostane u karteru, sav metal, sva špena, sav mulj koji bi inače jednostavno gravitacijom otplovio kad otvoriš čep. Čemu pišat uz vjetar kad svi znamo da je pametnije to radit NIZ vjetar. Isto sa usisavanjem ulja - čemu ići KONTRA gravitacije ako ti ona ekšli može pomoći.

E30
07.05.2013., 15:52
Jednom sam nakon isisavanja sa tim sranjem odvida čep i izašla je lipa količina najgoreg sranja i špene (motor se još razrađiva) :D

inače nerazumim kome more napamet pasti isisavat ulje kad ionako već odvidava filter pa jeben mu ima jedan jebeni vijak odvidat

Sledge_Hammer
07.05.2013., 17:13
nema previse veze ali ja nemogu vjerovat da nove kosilice nemaju hebeni saraf ispod nek ju moras dic i drzat u zraku dok iscuri ulje:503:

pa jel tolki problem zbusit jednu rupu i stavit saraf:503::504:

CDRW
07.05.2013., 17:47
Opet si kupio nešto sa Šroteson motorom.

Brigs ima šaraf
Kohler ima šaraf

Meni dosta.

P.S. si siguran da nema šaraf? Nekima je točno iznad noža pa se ne vidi kad se zasere od trave ...

Josip09
07.05.2013., 18:32
nema previse veze ali ja nemogu vjerovat da nove kosilice nemaju hebeni saraf ispod nek ju moras dic i drzat u zraku dok iscuri ulje:503:

pa jel tolki problem zbusit jednu rupu i stavit saraf:503::504:

Jedan moja MTD-jka je imala tako, glupo ne riješen ispust ulja koji sam ja riješio, LongLife servisom, 3 sezone bez zamjene ulja, Delta Sint pa pjevaj. Ovo proljeće sam uhvatio vremena pa sam zamijenio ulje i stavio INA Ultra Garden, vidjet ćemo dali će i on u kazni biti 3 sezone (kosilica radi 5x mjesečno po 1.5h, dakle nešto manje od 10h mjesečno)

http://i44.tinypic.com/ohs4f8.jpg

Što se tiče zamjene ulja ispuštanje ili isisavanjem, uvijek sam za ispuštanje. Na nekim vozilima nije moguće do čepa na karteru doći u dva poteza, nego ima šarafljenja i to najčešće po šuspleju gdje je pol šarafa izgvintano a na ostalih pol pričvrstnih mjesta su plastične vezice, nerijetko je i sam šusplej u lošem stanju pa je majstorima muka to stavljati nazad (šusplej - donji poklopac/zaštita motora), tada srknu ulje sa "alatom".

Uz to nađe se i oštećenih kartera i sumnjivih šarafa (čep kartera) pa se majstorima u tom slučaju također ne riskira, nego, srknu ulje...

Kažem, nekad mi je to prihvatljivo ali ako je ikako moguće, volim da se ulje ispusti.

WXW
07.05.2013., 18:35
Trolaš, moteratoru ide prijava. :D :lol:

Morate raditi kao moj šogor, nikada ne prekontrolirati ulje, nikada promjeniti ulje, samo toči i vozi. Nakon 2 godine kosilica se raspala, nije bilo više spasa.

Sledge_Hammer
07.05.2013., 18:45
Opet si kupio nešto sa Šroteson motorom.

Brigs ima šaraf
Kohler ima šaraf

Meni dosta.

P.S. si siguran da nema šaraf? Nekima je točno iznad noža pa se ne vidi kad se zasere od trave ...

kujac....evo je
http://tinypic.com/view.php?pic=2jg43nn&s=5

htio bas takvu (zbog mjesta koja kosim a i zivciraju me ove :hekla::cheer::azdaja::raspa::bara::cice:kosilice) a kostala ko suho zlato s obzirom na samohodne i ine

werdas
07.05.2013., 18:57
kad ste već kod tih kosilica...brigs ima neki kockasti utor znaći ne imbus ne torx nego kaj?
kak se to zove i kak to odšarafiti uopće?
prošle godine sam s nečim to uspio napraviti al sam "pospremio" to čudo i sad neznam di je...pa bi kupio orginal ak di ima

Josip09
07.05.2013., 19:01
kad ste već kod tih kosilica...brigs ima neki kockasti utor znaći ne imbus ne torx nego kaj?
prošle godine sam s nečim to uspio napraviti al sam "pospremio" to čudo i sad neznam di je...pa bi kupio orginal ak di ima

Kvaka od prozora - original.

link s neta; http://www.njuskalo.hr/image-bigger/gradevinska-stolarija/kvaka-pvc-prozore-hope-70kn-kom-slika-14513680.jpg

werdas
07.05.2013., 22:11
Kvaka od prozora - original.

link s neta; http://www.njuskalo.hr/image-bigger/gradevinska-stolarija/kvaka-pvc-prozore-hope-70kn-kom-slika-14513680.jpg

:503:

fakat...fala puno
budem probao sutra :D

CDRW
07.05.2013., 23:34

1/2 ili 3/8 cole. Ide direktno gedora unutra.

E30
08.05.2013., 15:38
Što se tiče zamjene ulja ispuštanje ili isisavanjem, uvijek sam za ispuštanje. Na nekim vozilima nije moguće do čepa na karteru doći u dva poteza, nego ima šarafljenja i to najčešće po šuspleju gdje je pol šarafa izgvintano a na ostalih pol pričvrstnih mjesta su plastične vezice, nerijetko je i sam šusplej u lošem stanju pa je majstorima muka to stavljati nazad (šusplej - donji poklopac/zaštita motora), tada srknu ulje sa "alatom".

Uz to nađe se i oštećenih kartera i sumnjivih šarafa (čep kartera) pa se majstorima u tom slučaju također ne riskira, nego, srknu ulje...

Kažem, nekad mi je to prihvatljivo ali ako je ikako moguće, volim da se ulje ispusti.

Na tim glupim poklopcima ima otvor di se otvori samo za odvidat šaraf na karteru barem na nekim bmw i mercedesima

Josip09
08.05.2013., 20:18
Na tim glupim poklopcima ima otvor di se otvori samo za odvidat šaraf na karteru barem na nekim bmw i mercedesima

Ima i Toyota poklopac i pristup čepu kartera nije problem, ali neki proizvođači ipak nemaju, nažalost.