PDA

View Full Version : Lijekovi za astmu: Seretide Diskus, Singulair, Tafen Novolizer...


maychee
26.10.2006., 08:09
Hej ljudici!

malo sam kopala i cini mi se da nema bas nekih tema o astmi osim jedne bijedne. Ja bolujem od astme od kad sam mala bila, no tad pa sve dok nisam prosla pubertet su to bili napadi (sto po noci to po danu) kad bih ostajala potpuno bez zraka... znaci uopce ne bi mogla udahnuti... onda su mi rekli da imam kao spazmaticni bronhitis al nitko nije nikad spomenuo rijec ASTMA.. u tom periodu sam koristila godinu dana 2 puta dnevno neki Lamy spray i mene ti sve proslo.. tj.. prosao pubertet i full se smirilo sve.. osim tu i tamo neki napadaj u prostorijama sa teskom prasinom... (ustanovljena alergija na grinje).. Anyway... nakon 20-e godine pocelo opet.. al u obliku KASLJA.. i nisam povezala da je to isto ASTMA... dok nisam bila u Vinogradskoj na nekim opcim kontrolama i napravili mi onaj test sa provokantom.. i kazu: vidi je, skolski primjer astme.. 2/3. stupanj (ima ih 4.) .. i tu mi pulmologinja propise SERETIDE DISKUS i kaze da je moja astma sad u CAUGH VARIANT (jer me gusi i moram kasljat svaki put kad legnem u krevet)... i nakon 3 mjeseca sto sam ga koristila opet se smirilo sve... nakon toga mi je pulmolog u puli propisao SINGULAIR tabletice, koje su kao antialergijske al vrijede i za astmu, ne samo rinitis. od tada ih uzimam svaki dan (od 4. mjeseca) i trenutno mi se stanje pogorsalo, dal zato sto sam preselila u novi stan.. pa promjena ili ne znam.. uglavnom one vise ne pomazu.. Ima li netko tko je uzimao/ uzima Singulair, jer ja razmisljam o tome da prestanem ...i kakav je to lijek TAFEN? ja nisam nikad cula za to.. pa napisite ako nesto znate... Inace.. kako mi je rekla pulmologinja u ZG-u : vas nitko do sada nije lijecio od astme... a ja cu vam dati lijek (SERETIDE). WTF?! anyway, lijek je uzasno skup... ako se nema dopunsko i skuzila sam da mi ga nitko nikada nije spomenuo iz istih razloga.. bem ti kako je zdravlje skupo. npr. u apoteci u Rovinju su imali jedan, a drugi su vec morali naruciti.. tako stede.. fino.. dok se mi patimo, nitko nas ne informira... ... im sve...VENTOLIN je inace vidjela sam na prijasnjoj temi da su ljudi slabo informirani samo trenutno pomagalo... nista on ne lijeci i ne sprjecava.. ja sam ga uzela jako malo puta i sada izbjegavam jer me strah da poslije ne bi mogla bez njega, mada mi pulmolozi kazu da grijesim i da sta se bezveze patim... eto to je to... :bicedobro:

papricica
26.10.2006., 08:14
moj dragi i buraz imaju astmu i trošili su sve po redu, od ventolina do seretide discusa i nije im nešto naročito pomagalo. Sad su obojica na symbicort inhaleru i uspješno im zaustavlja sve napadaje astme.
Tafen ti je u principu sličan i flixotide i seretide inhalerima( kortikosteroidi ).
Što se tiče plaćanja sad će nova lista pa će recimo symbicort biti prilično jeftin za doplatu...

Night.Elf.
26.10.2006., 08:14
ja sam kronicni asmaticar i koristim ventolin, i one serevent inhalere, singulair sam koristila..i da pomogao bi mi, ali od njega me boljela glava, imala sam proljev..itd. znaci nista
i ja sam u zadnje vrjeme pocela opako kasljat, pa sad citam tvoj posti i kao da sebe vidim
za ovaj tafen nisam cula, al ovo sto imam nije od neke ekstra pomoci..jedino sto mi je efikasno, al samo kad se pocnem "davit" je ventolin

maychee
26.10.2006., 10:33
i ja sam u zadnje vrjeme pocela opako kasljat, pa sad citam tvoj posti i kao da sebe vidim
za ovaj tafen nisam cula, al ovo sto imam nije od neke ekstra pomoci..jedino sto mi je efikasno, al samo kad se pocnem "davit" je ventolin[/QUOTE]

Gle, ne znam dal si nedavno bila kod pulmologa, mislim da bi trebala... Ventolin nije lijek, on je samo pomagalo. Astma je kronicna upala bronha i treba je lijeciti. Seretide Diskus je no.1 u cijelom svijetu u lijecenju protiv astme.. meni je bio puno pomogao, mislim da cu ga mozda morat opet koristiti. vidjet cu sa svojim pulmologom. anyway, seretide se sastoji od dva lijeka. jedan je bronhodilatator a drugi djeluje protuupalno. udise se u prahu, bez potisnog plina... jedino je sto malo imas promukli glas kad ga koristis, treba dobro izgrgljati grlo sa vodom nakon njega.. meni je svakako pomogao ... ja sam ga koristila 3 mjeseca prije vise od 7 mjeseci.. ovaj Symbicort treba vidjet sta je tocno. idem istrazivati. anyway, to su lijekovi koji imaju kostikosteroide pa je bilo puno polemika na tu temu, al u nasem slucaju nisu opasni buduci da su u jako maloj kolicini i udisu se direkt u pluca (ne idu u krv).

maychee
26.10.2006., 10:47
"Symbicort adjustable maintenance dosing provides superior asthma control compared with fixed dosing with either Seretide or Symbicort."

"Symbicort a dosaggio variabile riduce del 40% le gravi esacerbazioni nei pazienti con asma rispetto a Seretide"

=Kazu da Symbicort u doziranju koje varira (znaci po potrebi, iliti po dogovoru sa lijecnikom se valjda ustanovi doza) smanjuje napade za 40% u odnosu na seretide.

lola rose
26.10.2006., 11:09
ja sam na seretideu već 2 godine, počela sam sa 500mg 2x dnevno, pa na 250mg 2x dnevno, a sad polako smanjujemo.. uglavnom, meni je djelovao čarobno, otkad ga koristim nisam upotriejbila ventolin, niti imala bilo kakav mali napad, a nalazi su mi fanatastični.
ali sve je to indivdualno, jer sam rpobala ići sa symbicortom, ali mi je doza ventolina u njemu bila prejaka, pa smo prestali. iako je točno da symbicort je možda bolja varijanta obzirom ventolin koji on sadrži omogućava njegovu primjenu i u napadima astme, što kod seretida nije slučaj.

maychee
26.10.2006., 11:33
ja sam na seretideu već 2 godine, počela sam sa 500mg 2x dnevno, pa na 250mg 2x dnevno, a sad polako smanjujemo.. uglavnom, meni je djelovao čarobno, otkad ga koristim nisam upotriejbila ventolin, niti imala bilo kakav mali napad, a nalazi su mi fanatastični.
ali sve je to indivdualno, jer sam rpobala ići sa symbicortom, ali mi je doza ventolina u njemu bila prejaka, pa smo prestali. iako je točno da symbicort je možda bolja varijanta obzirom ventolin koji on sadrži omogućava njegovu primjenu i u napadima astme, što kod seretida nije slučaj.

I see.. pa koliko sam ja citala po netu.. uvijek seretide no.1 protiv astme... a znaci Symbicort ima u sebi ventolina? nije mi to bas... ja sam uzimala samo 3 mjeseca seretide 250mg 1x dnevno.. mozda tad nisam trebala prestat nego smanjit na 100 ili sta vec... buduci da ja imam Caugh variant.. al u zadnje vrijeme me bas pocelo gusiti navecer kad legnem... uh... :tuzni:

lola rose
26.10.2006., 12:05
^ bojim se da varijanta od 3 mjeseca 250mx 1x dnevno nije dovljno da bi se bronhiji ustabilili...

molly*
26.10.2006., 12:25
to isto imam astmu od malena....uzimala sam davno davno becotide i ventolin, onda sam ventolin morala prestat uzimat jer se javila alergija na njega, pa sad umjesto njega koristim po potrebi atrovent. hvala bogu, rijetko mi treba. kad sam bila mala napadi su bili gotovo svakodnevni. barem sam jednom tjedno bila na infuziji u bolnici...sad vec godinama nista..uzimam flixotide. dugo nisam bila kod doktora, pa si sama doziram...znam da nije dobro, al dok ne bude potrebe ne da mi se doktoru. uzimam ga uglavnom u proljece i jesen, al evo zasad mi je dobro pa ga jos ovu jesen nisam pocela uzimati!

maychee
26.10.2006., 20:52
^ bojim se da varijanta od 3 mjeseca 250mx 1x dnevno nije dovljno da bi se bronhiji ustabilili...

hmm.. a znam .. al tako su rekli.. valjda doktori znaju.. uostalom .. mozda sad kad me vide mi opet daju isto...

Dobri
27.10.2006., 21:58
hmm.. a znam .. al tako su rekli.. valjda doktori znaju.. uostalom .. mozda sad kad me vide mi opet daju isto...
Definitivno, ne treba lijekove ocijenjivati prema njihovim "komercijalnim", zaštićenim imenima- ima onaj znak "R" u kružiću(to je ono šta piše na kutiji ili pumpici).
Često će iza različitog komecijalnog naziva lijeka biti "generički", isti lijek a to znači sa identičnim aktivnim supstancama.
Zbog toga kada se raspitujemo za neki lijek, treba tražiti njegov GENERIČKI NAZIV, odnosno njegove aktivne supstance i samo to je ispravno.Međutim to znaju samo doktori ili farmaceuti, zbog toga ne triba stvari uzimati na svoju ruku bez konzultiranja doktora.
Naziv lijeka (komercijalni), mi bi rekli da je škuribanda (skrivanje), a na kutiji ili pumpici di se vidi koliko je čega, predstavlja INN (nezaštićeno ime), koje je poznato ali još uvijek nije GENERIČKO ime jer se aktivne supstance isključivo identificiraju najispravnije po kemijskom imenu.
Zato smo često u forumskim diskusijama pričali o dva naziva istog lijeka.
Svi imamo niz zabluda i važno ih je diskusijama razjasniti da te zablude ne uzrokuju još veći problem od već postojećeg.
Moja zabluda je bila šta sam po jednom nalazu mislia da imam astmu, zatima je sljedeći nalaz bia alergijska a ne kronična astma, da bi se na kraju otkrilo da je u pitnju kronična opstrukcija disanja. Dakle čak i doturi mogu griješiti a kamo li mi. O seretide je na ovoj stranici (tražilica -astma _bilo govora i ja sam nešto pisa o tome).
U biti seratide je :
a)Flutikazon...koji je kortikosteroid
b)Salmeterol (supstanca koja djeluje protuuplalno).
Uglavnom do sada među boljim stvarima, ali se namojmo zavaravati, i male količine kortikosteroida dugoročno su veoma štetne i iziskuju stalna povećanja vremenom.Posebno je zabluda da se udisanjem ne stvara sistemski učinak i distribucija u krv.Sve što udišemo UGLAVNOM ide u krv (sjetite se pušenja).
Treba pratiti sve novosti u svijetu koje se događaju, često i u našoj blizini a posebno za astmu: pogledati:www farmacija co.ba
U toku je nekoliko novih istraživanja za astmu u svijetu, upravo sa ciljem da se supstituiraju kortikosteroidi i njihove nus pojave i štetni efekti, posebno sistemski koji se daju ka pulsna teapija kod jačeg astmatskog napada.
To je svakako i dobra nada za sve od opstrukcija za disanje do astme.

Night.Elf.
28.10.2006., 09:31
znam ja sta je to i seretide diskus..al nije bilo neke pomoci, da trebala bi ic udavi me ovaj kasalj

meni ce bit opako po zimi, to mi je najgore, promjena temp. iz toplog i haldno= napad odmah, bez iznimki :tuzni:

Dobri
28.10.2006., 11:18
znam ja sta je to i seretide diskus..al nije bilo neke pomoci, da trebala bi ic udavi me ovaj kasalj

meni ce bit opako po zimi, to mi je najgore, promjena temp. iz toplog i haldno= napad odmah, bez iznimki :tuzni:

Izbjegavaj nesteroidne antireumatike (voltarene,brufene, posebice aspirine itd), koji izazivaju često okidač za astmatski napad a posebice zimi.
Neka ti eventualni izbor bude paracetamol ako baš moraš kod prehlade.
Uvijek konzultiraj prije liječnika u svakom slučaju.
Po svemu sudeći na pomolu je (i već registriran),novi lijek koji djeluje na osnovne uzroke nastanka astme i opstrukcije disanja, na bazi peptida, što nije do sada nikad bilo-to bi značilo da djeluje kroz postupno smanjenje otpora u disanju i čišćenju pluća. Ja pokušavam doći do njega.
Prelazak iz toplog u hladno vrši postupno :duboko udahni prije promijene temparature (ulaza ili izlaza) i pollagano ispuštaj zrak, naizmjence bar 3x dok se bronhii ne naviknu (da ne doživaljavaju naglu konstrikciju).
Ja to redovito radim.:top:
Pozdrav,

deep in the sun
09.09.2007., 14:21
Po svemu sudeći na pomolu je (i već registriran),novi lijek koji djeluje na osnovne uzroke nastanka astme i opstrukcije disanja, na bazi peptida, što nije do sada nikad bilo-to bi značilo da djeluje kroz postupno smanjenje otpora u disanju i čišćenju pluća. Ja pokušavam doći do njega.

o kojem se lijeku radi?

Aelis 23
09.09.2007., 15:41
I ja imam astmu od sedme godine,pogoršala mi se u pubertetu ali kasnije se dosta smanjila.Koristila sam seratide diskus do neki dan i bio mi je odličan,nisam uopće trebala ventolin za to vrijeme.Sada mi je pulmolog dao tafen novolizer jer planiram trudnoću pa više nesmijem koristiti seratide.Za sada se tafen i nije baš iskazao,imala sam par napada ali slabijih,možda će biti bolje kasnije kada ga budem duže koristila.
Mislim da tafen novolizer i je taj novi ljek jer pulmolog mi je rekao da je relativno nov na tržištu ali ko zna možda ima još koji.

deep in the sun
09.09.2007., 17:15
hvala, a ima li tko iskustva sa symbicortom?

wavegame
09.09.2007., 18:35
hvala, a ima li tko iskustva sa symbicortom?


ja imam astmu od rođenja, samo nemam tipične napadaje, već je alergijska astma. imam alergiju na grinje, prašinu, dlaku i tako to, pa je zato i prisutna tokom cijele godine, nevezano za cvijetanje biljaka i to.. jedino je po ljeti malo lakše. inače koristim Letizen tablete koje mi jedine pomažu kod onog groznog jutarnjeg kihanja i šmrcanja.. znala bi dušu izdahnuti ujutro rano od kihanja i svega, ali sa Letizenom ništa :s :s
inače probala sam i svakakve lijekove protiv astme, baš svakakve, i ništa ne mogu reći da mi je baš pomagalo pretjerano. pred par mjeseci sam imala predupalu pluća i što je najgore, spojila mi se s astmom tako da nisam mogla uopće disati, suze su mi išle stalno na oči.. to su bili najgori trenuci u životu. i pulmolog mi je dao Symbicort. dva puta dnevno. i mogu reći da je pomogao.. mogla sam lakše disati.. jest da nije dugo trajalo tada to, ali opet, olakšao bi mi koliko toliko.
to sam uzimala mjesec dva i sad više ne. sad u biti po potrebi, kao ventolin, ako me baš guši uzmem udisaj i to je to. samo što je sigurniji nego ventolin, koji može biti jako opasan...

kika19
10.09.2007., 13:05
Sybicort je zakon!! Otkad ga uzimam dva puta dnevno, uopće se ne gušim. Od svih ljekova koje sam koristila (u 20 godina svoga života probala sam ih i previše) symbicort je najbolji. Ventolin ne mojte uzimati zato što može štetiti srcu ako se konstanto uzima. Moj pulmolog je Dr. Raos na Srebrenjaku i sigurno je najbolji!

Aelis 23
15.09.2007., 14:46
Ventolin ne mojte uzimati zato što može štetiti srcu ako se konstanto uzima. Moj pulmolog je Dr. Raos na Srebrenjaku i sigurno je najbolji!

Nisam to znala,mislim znala sam da je štetan ako se uzima više od preporučene doze ali ovo ne.
Meni je za sada od tafena bolje

Astma1
16.09.2007., 20:33
Imam astmu od 2.godine zivota.
Koristila sam Serevent, Ventolin, Flixotide, Seretide i Singulair.
Kao što vidite, imam iskustva nekog nažalost. :flop:
Ali svejedno me zanima ovo:
Nisam uzimala nikakve ljekove ovo ljeto jer se nisam nikakvom posebnom aktivnošću bavila. Danas sam se išla samo malo rolati i doživjela teži napadaj astme. Loše....što bi tek bilo da sam trčala.
Nisam alergična ni na što, već mi se astma "aktivira" na pojačanu tjelesnu aktivnost. Sada namjeravam početi s trčanjem pa će mi ljekovi opet trebati. Krenut ću i na dijetu pa me zanima:
1. Je li Singulair kortikosteroid i kakva su vasa iskustva s njim? Meni uz njega, kad sam ga tek pocela koristiti, nista nije trebalo, ali čim mi se organizam priviknuo, postao je gotovo pa beskoristan ljek.
2. Uzrokuje li Singulair povećenje apetita ili direktno debljanje?
3. Ventolin-je li stvarno kortikosteroid i povećava li apetit/deblja?
Još jedan problemčić. Imam 19 god. i ovo mi se ne bi trebalo dogadjati--čim netko malo glasnije vikne ili se prepadnem, jako, ali JAKO me zaboli srce. Je li to slučajno zbog kortikosteroida koje uzimam gotovo pa cijeli zivot (pogotovo Serevent) i što da učinim u vezi s tim?
Dogadja li se ikome ista slično??

Inače sam kod dr. Raosa upisana, on mi je preporučio Singulaire...
Ima li koji novi ljiek na trzistu koji je zdraviji od Singulaira??

Hvala na mogucim odgovorima. :)

Piggy
19.09.2007., 14:32
Moj brat koristio Singulair pa je morao prekinuti jer je dobio osip od njega. Inače koristi Seretide i odlično se osjeća.

Aelis 23
20.09.2007., 14:50
I ja dobijam napade od pojačane tjelesne aktivnosti,koristila sam jedno vrijeme Singulair i nije mi izazvao nikakve nuspojave pa ni povećani apetit niti debljanje ali mi je nakon nekog vremena oslabilo djelovanje,mada se to vjerovatno razlikuje od osobe do osobe.
Niti od Ventolina se nisam udebljala a koristila sam ga dosta često.
Nemam problema sa srcem ali ako te to često zaboli trebala bi se javiti doktoru

mmarja42
18.11.2007., 20:44
svaki lijek koji je kortikosteroid, ako i pomaže u terapiji astme, uzrokuje promjene, to jest neke nuspojave na drugom dijelu tijela, mi moramo primijetiti koje su to promjene i koliko su jake...

npr. ja za astmu (koju sam razvio ovo ljeto, imam 25 g.) trošim Alvesco, kojeg sam dobio u Jordanovcu (zapravo u svojoj ljekarni ali u bolnici sam dobio preporuku pri intervenciji), i od njega su mi se počele događati čudne stvari koje nikad do sad nisam doživljavao,

npr. potpuno mi se promijenila probava, skoro pa 3 puta dnevno moram na wc, a nekad nisam 2 dana morao...

pa onda pojava gljivica na stopalima (na koju se čak i upozorava u receptu) itd.

kortikosteroidi su nešto najjače što možemo unositi u svoje tijelo, i gotovo sigurno je da ćemo imati neke nuspojave, treba ih samo prepoznati...

blessy
26.11.2007., 22:27
joj,joj,svašta se ovdje može pročitat, točnih i netočnih informacija ali neka ..drago mi je da se bar o astmi diskutira...jer još uvijek ljudi premalo znaju o toj bolesti kojoj je incidencija gotovo jednaka kao npr. jednom dijabetesu, o kojem danas "svi sve znaju"..
što se tiče terapije danas se po najnovijim smjernicama zna da su definitivno top of the top inhalacijski kortikosteroidi koji djeluju na upalu, glavnog pokretača zbivanja u atmi i "izazivača" simptoma...mogu biti sami u blažim oblicima astme, ili u kombinaciji s beta 2 agonistima dugog djelovanja koji imaju bronhodilatatorni učinak.. e sad ,da li ćete koristiti seretide ili symbicort skoro da je potpuno svejedno..najvažnije je da je ta terapija svakodnevna, redovita, dugotrajna, kao što je terapija svake kronične bolesti kao npr. povišenog krvnog tlaka.Oba lijeka su sličnog djelovanja, gotovo istog, samo što im se koncepti liječenja razlikuju...iz onog što sam ja pročitala u stručnim časopisima nekako sam više na strani seretide diskusa, odnosno fixne svakodnevne terapije..symbicort je izazvao bum samo zato što je kasnije izašao pa je kao "noviji" a ustvari nije ništa noviji odnosno bolji od seretidea...naglašavam, lijek se treba uzimati redovito, svakodnevno, u odgovarajučoj dozi da bi održali dobru kontrolu astme!!i to je najbitnije.....
što se tiče singulaira, njegovo je protuupalno djelovanje znatno slabije od kortikosterida i preporuča se samo u blagoj astmi ili eventualno težoj u kombinaciji s inhalacijskim kortikosteroidima....i da, ima pravo cura koja kaže da ventolin nikako ne liječi uzrok astme-upalu, to je samo lijek koji donosi trenutno olakšanje kod napadaja,tzv. simptomatski, kojih uz kontinuiranu terapiju praktički nema!!

buba20340
27.11.2007., 21:18
ja koristim tafen novolizer pumpicu i singulair tablete.preporodila sam se kad sam pocela uzimat tafen.

Dobri
02.05.2008., 22:42
I ja imam astmu od sedme godine,pogoršala mi se u pubertetu ali kasnije se dosta smanjila.Koristila sam seratide diskus do neki dan i bio mi je odličan,nisam uopće trebala ventolin za to vrijeme.Sada mi je pulmolog dao tafen novolizer jer planiram trudnoću pa više nesmijem koristiti seratide.Za sada se tafen i nije baš iskazao,imala sam par napada ali slabijih,možda će biti bolje kasnije kada ga budem duže koristila.
Mislim da tafen novolizer i je taj novi ljek jer pulmolog mi je rekao da je relativno nov na tržištu ali ko zna možda ima još koji.

Ne nije tafen. Ovo je potpuno novi lijek na osnovi endogenih peptida i:
-Nije steroidni (nije kortikosteroid i slično), te nema njihove nus pojave.
-Nije interferon
-Nije na bazi salbutamola , slično itd.
Zove se Enkorten i u biti djeluje na osnovne uzroke (a ne samo posljedice) astme.
Dosadašnje (sve) terapije za astmu su uglavnom bile i još su simptomatske i imale su učinak na osnovne simptome bolesti u (egzacerbaciji)- pogoršanju ili napadu.
Mislim da je ovaj lijek primjeren za tešku astmu a i za srednje tešku, te da zbog cijene nije potrebit u lakoj astmi.
Ja san u početku korištenja bia srednje teška astma i sada sam laka (istina nakon 9 miseci terapije). Presta sam koristiti bilo kakove pumpice i druge lijekove.Za mene je bilo bitno zaustaviti progresiju u tešku astmu, a povratak u laku astmu me samo uvjeria da lijek ima učinak na osnovni uzrok astme.
Ja nastavljam dalje i lipi pozdravi,

abuxl
03.05.2008., 23:12
idi procitaj o interleukinu-27 i astmi na internetu , ima zanimljivih stvari
takodje treba u celoj prici analizirati ulogu EBI-3 proteina i regulaciji imunog odgovora
balans je poremecen u danima pre nego ce se to pojaviti

UnExpected
04.05.2008., 21:27
Imam astmu od 6. godine. bila više od 10 puta u bolnici na infuzijama s napadima opasnim po život.
Međutim, nisam se sustavno liječila, nešto malo kad sam bila mala (Lošinj i sl.), a od puberteta do kraja faksa uopće ne, nego samo ventolin po potrebi i hitna / bolnica u slučaju napada (ne znam što bi mojim starcima da su me tako zapustili po tom pitanju, kao i doktorici opće prakse??!!)

Alergična sam na sve što postoji a napade dobijem kad dobijem prehladu, gripu, upalu grla i sl. u kombinaciji s izlaganjem alergenima.

Od 97. sam se tek počela sustavno liječiti, nakon zadnje bolnice, kad je netko bio u čudu kak se ne liječim redovno, nego samo kad dobijem napad!

Počela sam s 2x serevent + 2 x flixotide ujutro i istu dozu navečer (danas je to seretide - dva u jedan).
Smanjivali smo postepeno dok nisam došla na jedan flixotide ujutro i jedan singulair navečer, ali singulair nisam uzimala jer bi zaboravila, tako da sam godinu i pol samo na jednom flixotide-u.

Od početka godine sam zamijenila flixotide sa singulairom i sad uzimam samo to.

Otkad se liječim sustavno, nisam bila ni jednom u bolnici, imala sam jedan blaži napad u 10 godina a Ventolin uzmem možda jednom godišnje.

Nakon prehlade mi zna ostati jako dugo suhi kašalj. Prijašnji napadi su uvijek bili povezani s respiratonim infektom, hrpom šlajma, upaljenim bronhima i alergijskom reakcijom - sve skupa. Kretanje mi nije problem, jedino trčati niti mogu niti želim.

Pijem puno tekućine, uzimam 1-2 žlice lanenog ulja dnevno, navodno je ZAKON za astmu.

10 godina kortikosteroida, no nisam imala nikave nuspojave. Krvna slika, srce, jetra, tlak, probava, koža - sve ok.

Dobri
04.05.2008., 22:28
Pijem puno tekućine, uzimam 1-2 žlice lanenog ulja dnevno, navodno je ZAKON za astmu.
10 godina kortikosteroida, no nisam imala nikave nuspojave. Krvna slika, srce, jetra, tlak, probava, koža - sve ok.

Di ste našli ovo za laneno ulje da je zakon? Zanimalo bi me u ndanima kada ne vršim aplikaciju Enkortenom, uzest laneno ulje. Ja apliciram sada 2x tjedno i u međuprostoru bi uzima ka pomoć laneno ulje.
Cilj mi je iz lake astme pasti samo na ventilatorne smetnje.
Ako ima koji članak ili stručno mišljene o lanenom ulju, volia bi vidit.
Lipi pozdravi,

deep in the sun
04.05.2008., 23:22
dobri, tu ti nešto dvoje oko enkortena:

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,3,3,,110959.jl

ti živiš u bih?

btw, na koji način se to uzima?

idi procitaj o interleukinu-27 i astmi na internetu , ima zanimljivih stvari
takodje treba u celoj prici analizirati ulogu EBI-3 proteina i regulaciji imunog odgovora
balans je poremecen u danima pre nego ce se to pojaviti

ajde nam prenesi/pojasni štogod od tih zanimljivosti, nisam kemičar pa ne kužim puno guglajuć

tnx

UnExpected
05.05.2008., 13:45
Di ste našli ovo za laneno ulje da je zakon?

Moj tata ima dvije knjige o ljekovitom bilju i tamo za svaku biljku piše za što je dobra i kako se uzima, za lan piše kako je super za pluća i za astmu jer se stvara neki zaštitni film oko bronha. Sad sam ga pitala kak se knjige zovu ali ne može se sjetit a nije doma - uglavnom te dvije idu skupa, jedna je priručnik za skupljanje a druga su recepti.

Ja sam prvo dobila preporuku za laneno ulje nešto za imunitet, pa sam onda išla tražiti po tim knjigama i našla da je super za pluća.
Uglavnom, ne kuha se ne njemu, jede se hladno.

Neki rade doručak od sira ili jogurta s 2 žlice tog ulja i pahuljice / voće po želji.
Ja kuham zobene pahuljice pa kad se malo ohlade dodam 2 žlice ulja.

Inače za astmu bi trebalo smanjiti ili izbaciti mliječne proizvode jer potiču stvaranje sluzi, a ni puno slatkog nije dobro jer pogoduje infekcijama, a mi se trebamo čuvati respiratornih infekcija.

Nekoć davno sam i za crni kim ili tako nešto čula da liječi astmu, ali ne sjećam se gdje pa nisam probala.

Dobri
13.05.2008., 12:06
dobri, tu ti nešto dvoje oko enkortena:

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,3,3,,110959.jl

ti živiš u bih?

btw, na koji način se to uzima?ajde nam prenesi/pojasni štogod od tih zanimljivosti, nisam kemičar pa ne kužim puno guglajuć

tnx
Nisam iz BiH, ali imam tamo prijatelje i ja koristim Enkorten za astmu a moja prijateljica za MS.
Šta se jutarnjeg tiče, to je naručeni članak (čak su i sastav lijeka izmislili supstance i namjerno pogrešno naveli) sve iz jedne velike kompanije koja se plaši jednog sistemskog lijeka poput Enkortena. Sistemski je za to šta pokriva više sličnih -kroničnih te inflamatornih i autoimunih oboljenja.
Naime sadašnji lijekovi rješavaju posljedicu a Enkorten (posebice kod astme)-Uzrok.Pumpice znači djeluju simptomatski i trenutno se bolje prodiše , do sljedećeg napada, ali je stanje iz godine u godinu gore ( a da ne govorimo o nus pojavama jer su većin ana bazi kortikosteroida). Tko je to sa pumpicama iz srednje astme ili teške astme doša u stanje lake astme ili samo velntilatornih smetnji. Sa Enkortenom je niz takovih slučajeva i uz to većina njih je ekspektoracijom (izbacivanjem sluzi), očistila pluća. To se i meni događalo (zna sam izbaciti po cili tetrapak sluzi iz pluća), to takođe niti jedan lijek za astmu ne uspijeva a to vodi ka rješenju uzroka astme.
Prima se subcutano, pod kožu u obliku inzulinske injekcije.
Problem ovih topika o astmi je šta su razbacani po raznim temama te sam više pisa o multiplli (zbog prijateljice), nego o astmi i enkortenu.
Za sada toliko i lipi pozdravi,

deep in the sun
26.05.2008., 14:12
puno hvala, dobri:)

ne znam, meni frendica farmaceutkinja (ruskinja, nema veze s nekakvim našim lobijima) kaže da je već iz imena enkorten evidentno da ima u sebi kortikosteroide.

autori lijeka u sastavu navode kortikotropin:ne zna:

ti misliš da pliva stopira ulazak tog lijeka na hrv. tržište?

ali seretide, flixotide i slične proizvodi glaxo, ne pliva..

cicko
26.05.2008., 14:35
moj sin već godinama koristi singular kao lijek za alergiju, nedavno je prešao na 10mg (dosada je koristio 5 mg), nisam primijetila nikakve jače nuspojave, mislim da mu donekle pomažu, ali nažalost uvijek reagira na alergene. Vjerujem da dugogodišnje uzimanje tog lijeka sigurno mora ostaviti posljedice, samo se nadam da će njegov organizam to prebroditi jer je mlad (14 godina). Doktori uopće ne govore o posljedicama dužeg uzimanja tog lijeka, a bojim se na svoju ruku prekinuti sa uzimanjem, jer on se zaista namuči u tih nekoliko mjeseci koliko ga alergija godišnje muči.

Dobri
02.06.2008., 21:15
puno hvala, dobri:)

ne znam, meni frendica farmaceutkinja (ruskinja, nema veze s nekakvim našim lobijima) kaže da je već iz imena enkorten evidentno da ima u sebi kortikosteroide.

autori lijeka u sastavu navode kortikotropin:ne zna:

ti misliš da pliva stopira ulazak tog lijeka na hrv. tržište?

ali seretide, flixotide i slične proizvodi glaxo, ne pliva..
Upravo je Rusija, prva odobrila patent za ovaj lijek Bosancima i to do isteka 2021 godine. Da bi nešto bilo patent - mora biti apsolutna novost u svijetu, inače se ne može patentirati. Dakle kada bi Enkorten, bia kortikosteroid (koji je poznat desetljećima- ne bi se moga patentirati).
Mnogi farmaceuti ne znaju da kotikotropin, nije kortikosteroid. Kortikotropin je naziv u nedostatku (INN imena- jer je stvar nova u kombinaciji dva peptida)- neuropeptida endogene osnove.
E to je bitno, šta su endogeni, tako da ih organizam razaznaje ka dio sebe zbog čega nemaju nus pojave, slične drugim lijekovima , posebice- kortikosteroidima.
To su peptidi: ACTH 1-13 + Metenkephalin. Drugu zabunu stvara ACTH 1-39, koja stimulira lučenje kortikosteroida u organizmu. Zato je ova molekula u Enkortenu skraćena na samo 13 aminokiselina i ne stimulira stvaranje kortikosteroida ( nije supstrat za MC2 receptore), niti je sama kortikostroid. Zbog toga, šta ima znatno kraći lanac aminokiselina od ACTH 1-39, sa lakoćom se podnosi i nema nus pojave svojstvene kortikosteoidima.Dodatni klinički i antinflamatorni učinak stvara metenkephalin.
Eto ovo mozes pokazati tvojoj Ruskinji, vjerojatno se nije bavila ovim (neuropeptidima) pa je to pomiješala sa kortikostroidima (ali nije i jedina).
Dakle: korikosteroidi su ciklične molekule a Enkorten : peptidna kombinacija.

Ne mislim da Pliva išta stopira oko ovoga (ne zadire to u njen fokus i interes), ne bi navodia bilo koga konkretno, ali su u pitanju neke inozemne kompanije, povezane sa Bosanskim lobijima u vlasti i klinikama.
Lijek za astmu, još nije završija fazu III, da bi moga ići vanka izvan Bosne, zbog toga se i jedino može dobiti na plućnoj klinici univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.
Ja sam sve dobro proučia i znam o čemu je riječ sa područja kliničkog efekta, iako su me nagovarali na druge terapije i to neosnovano (e to su ti lobiji), često usko povezani (na žalost) sa liječnicima.
Ja po svojim saznanjima i uvjerenju, ostajem vijeran ovoj terapiji, iako je tlaka u tri miseca poć po terapiju u Sarajevo, medjutim nije kad to usporedim sa učinkom!!

marijeta
05.09.2008., 07:24
doktorica je mojoj sestri, koja ima astmu, prepisala tafen novolizer, nakon što je 2 godine bila na seretidu. ima li tko iskustva s tafen novolizerom?

s-irena
30.11.2008., 22:01
Ako tko zna molim za savjet i pomoć. Imam sina od 4 godine, koji ima znatne poteškoće pri disanju. Kako si mu od rođenja iznimno povećani krajnici, liječnici nisu ni pokušavali (prema simptomima) pronaći drugi uzrok za njegove tegobe, već samo sugerirali vađenje. On pak nikad nije imao nikavu upalu krajnika, što je kažu osnovna indikacija za vađenje.
Ja pak imam osjećaj da nije problem u anginama već nečem drugom. On diše na usta ,na nos jako teško, i ima onaj položaj glave, kao zabačene malo. Kad navečer legne u krevet počne jako kašljati kao da iskašljava nešto ali onako jako kao odrasla osoba. Povremeno dok diše noću kao da trenutno zastane s disanjem, pa kad nastavi onako "lovi" zrak i počne se nakašljavati. Evo i sada ga čujem kako hrče kroz dvoja pritvorena vrata. Inače po danu samo kašljuca, tek kad ga opomenem iskašlja se zapravo.Radili smo alergološka testiranja (osnovna-na grinje prašinu, pelud) i nije alergičan na to. Primjetila sam da manje kašlje kad legne zadovoljan u krevet, čak smo jedno vrijeme ja i suprug mislili da je to način privlačenja pažnje, ali ovo je ipak previše i predugo.
Molim vas za vaša mišljenja, i preporuke od kud početi s pretragama.
Mi smo za alergološke testove bili kod dr. koji je ujedno i pulmolog (dr.Pavlov), ali nakon što je vidio angine, jedva je pogledao testove, a o spirometriji, i ostalim pretragama koje se na forumu spominju ni govora. Inače u familiji imam astmatičara, a suprug ima neurodermitis.
Ako netko zna gdje i kod koga bi se pretrage u Splitu mogle obaviti, bila bih jako zahvalna!

Kvazar1
17.12.2008., 23:15
Ako tko zna molim za savjet i pomoć. Imam sina od 4 godine, koji ima znatne poteškoće pri disanju. Kako si mu od rođenja iznimno povećani krajnici, liječnici nisu ni pokušavali (prema simptomima) pronaći drugi uzrok za njegove tegobe, već samo sugerirali vađenje. On pak nikad nije imao nikavu upalu krajnika, što je kažu osnovna indikacija za vađenje.
Ja pak imam osjećaj da nije problem u anginama već nečem drugom. On diše na usta ,na nos jako teško, i ima onaj položaj glave, kao zabačene malo. Kad navečer legne u krevet počne jako kašljati kao da iskašljava nešto ali onako jako kao odrasla osoba. Povremeno dok diše noću kao da trenutno zastane s disanjem, pa kad nastavi onako "lovi" zrak i počne se nakašljavati. Evo i sada ga čujem kako hrče kroz dvoja pritvorena vrata. Inače po danu samo kašljuca, tek kad ga opomenem iskašlja se zapravo.Radili smo alergološka testiranja (osnovna-na grinje prašinu, pelud) i nije alergičan na to. Primjetila sam da manje kašlje kad legne zadovoljan u krevet, čak smo jedno vrijeme ja i suprug mislili da je to način privlačenja pažnje, ali ovo je ipak previše i predugo.
Molim vas za vaša mišljenja, i preporuke od kud početi s pretragama.
Mi smo za alergološke testove bili kod dr. koji je ujedno i pulmolog (dr.Pavlov), ali nakon što je vidio angine, jedva je pogledao testove, a o spirometriji, i ostalim pretragama koje se na forumu spominju ni govora. Inače u familiji imam astmatičara, a suprug ima neurodermitis.
Ako netko zna gdje i kod koga bi se pretrage u Splitu mogle obaviti, bila bih jako zahvalna!
Mislim da vasem sinu treba bolja dijagnostika od dosadašnje. Ovo sto ste opisali ne mora biti astma, ali moze biti na primjer - Kronična opstrukcija disanja ili kronična opstruktivna bolest pluća. Mora se provesti bolja testiranja i dijagnostiku. Moguće da je u pitanju i neki autoimuni proces (oboljenje), a činjenica koju ste primjetili da raspoloženje utiče na sve to dodatno potkrepljuje.
Savjet je po meni jednostavan: Obvezna kontrola plućnih funkcija na pletizmografu-svih (FEV1 FEV2,OTPORA PRI DISANJU,KAPACITET) i saturaciju kisika u krvi itd. testirati na neke markere na astmu i (HOBP), neurološke itd, pa tek onda vidjeti blizi zakljucak i dijagnozu te na osnovi toga odrediti terapiju.
Nemojte zapustiti i preporuku vezanu za angine (krajnike), ako imaju poremećenu funkciju itekako loše utiču na niz bitnih organa i bolje ih je odstraniti ako to specijalisti preporučuju.
Eto da je moje dijete, ja bi tako učinija i krnuo sa pregledima.
Lipi pozdrav,

intercepts
17.12.2008., 23:39
pozdrav
može li mi itko u kratko objasniti tipični asmatički napad...dijagnosticirana mi je astma prvog stupnja,ako se ne varam,tj počelo je sve pred par godina nakon izlaska iz puberteta,radi pada imuniteta i izlaganju večem broju alergena
svoj napad nemogu opisati,jednostavno kao da me u bronhima užasno zasvrbi i nemogu udahnuti,uz to sam aktivni pušač što mi niako neide na ruku,pa pokušavam prestati
da li hroptanje,tj cviljene tijekom disana može biti opisano kao sipmtom pred asmatički napad,jer do sada me par puta napad uhvatio nakon što sam imao osječaj cvijeljenja za vrijeme disanja,i to pretežito dok ležim?
poteškoće sa disanjem i hroptanjem pretežito osječam u ljetnim mjesecima za vrijeme sparina,i zimi tj sada kada je zrak težak i izrazito hladan
no nekako mi se čini da to sve nisu pravi asmatički napadi?
imam želju u zadnje vrijeme bavljenja sportom,no užasno nemam kondicije ili je t opet rezultat astme,nakon kračeg trčanja ili nekog fizičkog posla se zapušem i dolazi mdo zraka tek kada budem u čučećem položaju...
kao erapiju koristim alvesco,1 na dan,koji mi se pokazao jako dobar u spriječavanju potencijalnih napada,ali mi ne paše ljeti,jer imam osječaj kao da mi nadraži pluća i bronhe.ventolin po potrebi,te singular tabletu 1 na dan da smanji utjecaj alergena,singular mi jako pomaže ali sam čo da se ne preporuča u dugotrajno korištenje :confused:

izza
28.12.2009., 20:53
Pozdrav svima!

Ja imam hroničnu opstrukciju disanja. Dijagnoza mi nije jasna, jer mi neki liječnici pišu da imam astmu, drugi smatraju da imam COPD, a treći kažu da je hronični bronhitis. Kako god... ja nemam alergije i nemam napade, niti kašalj, ali imam konstantne probleme sa disanjem i prilično loš nalaz spirometrije. Probleme sa plućima sam imala oduvijek, ali nisam imala potrebu za stalnim korištenjem lijekova do unazad 3 godine (sad mi je 30). Nešto se promijenilo... možda je zagađenje zraka. Bila sam kod mnogo pulmologa, ali mi niko nije dao nadu da ću jednog dana biti zdrava, već svi predlažu dugotrajnu terapiju koja treba da spriječi pogoršanje bolesti.

Koristim dugotrajnu terapiju Serevent 2x125, Flixotide 2x250 i po potrebi Ventolin. Ventolin koristim samo kad zaista moram, jer sam primjetila da mi trenutno uzrokuje ubrzan rad i lupanje srca. Na prijedlog liječnika, 2 mjeseca sam koristila Seretide disk i od njega sam dobila kandidijazu u ustima. Osim toga, s njim sam imala primjetno slabiji učinak, pa sam se vratila na svoju ustaljenu terapiju. Primjetila sam da mi se prah koji se oslobađa iz diska i koji treba udahnuti zadržava u ustima i da, bez obzira na ispiranje, uvijek ponešto ostane. Vjerovatno je to dovelo do razvoja gljivice.

Sad su mi Flixotide zamijenili Tafen nebulizerom, pa ćemo vidjeti kakav će biti učinak.

Neki mi predlažu da koristim novi lijek Alvasco. Zanima me da li neko ima iskustva s tim u liječenju nealergijske opstrukcije disanja?

Zanima me i ovaj lijek Encorten. Da li se on koristi samo kod alergija ili općenito kod opstruktivnih bolesti pluća?

Pozdrav!

femmelatin
28.12.2009., 22:13
Encorten je još u fazi ispitivanja. I to isključivo u BiH. I namijenjen je za MS.

Ovo što ti uzimaš je klasičan koktel za astmu, ma kako god doktori nazivali tvoju bolest.

betty_boop_19
24.07.2010., 10:08
da li je karakteristika astme otežan udah??

baustellka
08.01.2011., 15:28
hey ljudi , bas sam sretna što netko vodi ozbiljne razgovore o astmi, i to popraćene medicinskim podatcima, a ne samo rekla -kazala...
bolujem od bronhitisa od 5.godine i sve je počelo s nekim alergijama koje su bile jako nezgodne za razigrano djete, terapije su počele sa sirupom Dihalar i ventolin po potrebi, s ventolinom sam nastavila na taj način sve do danas, a u međuvremenu je u pubertetu bronhitis prerastao u astmu. Dvije godine sam uzimala Seretide diskus 250 i olakšao mi je disanje ali zbog nuspojava sam ga svojevoljno prestala uzimat...stalno su mi se na jeziku i u grlu stvarale bijele nakupine tog praha koje bi postale gljivice s vremenom i onda sto Daktarina i muka, ali je bilo gadno, i stalno mi je grlo bilo suho i upale su bile učestale.. kad sam prestala uzimat onda mi se stanje pogoršalo nakon godinu dana, opet su me vratili na Seretide i sad sam napokon već više od godinu dana na ALVESCU, i prezadovoljna sam , imam sve pohvale! napadi su se znatno smanjili i nema više naslaga u ustima :)
jedina mana je što sam iz BiH i Alvesco nije na popisu lijekova i jako je skup,al isplati se...
i u periodu kad sam uzimala Singulair, uništio mi je imunitet...

Romeo20
27.01.2011., 11:54
Dvije godine sam uzimala Seretide diskus 250 i olakšao mi je disanje ali zbog nuspojava sam ga svojevoljno prestala uzimat...stalno su mi se na jeziku i u grlu stvarale bijele nakupine tog praha koje bi postale gljivice s vremenom i onda sto Daktarina i muka, ali je bilo gadno, i stalno mi je grlo bilo suho i upale su bile učestale.. kad sam prestala uzimat onda mi se stanje pogoršalo nakon godinu dana, opet su me vratili na Seretide i sad sam napokon već više od godinu dana na ALVESCU, i prezadovoljna sam , imam sve pohvale! napadi su se znatno smanjili i nema više naslaga u ustima :)
jedina mana je što sam iz BiH i Alvesco nije na popisu lijekova i jako je skup,al isplati se...
i u periodu kad sam uzimala Singulair, uništio mi je imunitet...

Zdravo baustellka!
Drago mi je da si podjelila svoje iskustvo. Ja sam isto iz BiH i s istom dijagnozom. Trenutno sam pod terapijom Seretide 250 inhaler i stvarno drže pluća pod kontrolom ali imam velike probleme u grlu: imam osjećaj kao da stalno ima neke sluzi u grlu što me iritira i tjera na kašalj. Spirometrija ko u sportaša. Koristio sam i Alvesco 2 godine i jednako često sam imao potrebu za Ventolinom ali nisam imao ovake nuspojave.
Danas mi je propisana nova terapija: Flixotide 250 Diskus + Singulair, pa ne znam sad dal da to koristim ili da se prebacim na Alvesco!?
Imaš li problema u grlu otkad koristiš Alvesco? Koliko dugo si uzimala Singulair i kakva su iskustva?

Pozdrav!

zerocool12
27.01.2011., 21:54
Singulair je zakon, ja sam ga donedavno koristio i ništa mi nije bilo, jedino sam se zahebo kaj sam pocel pusit, makar, prestal sam, ali tu sam zahebo i sad me jos muci, iako su mi nalazi sve bolji, jedino me muči tjekom većeg tjelesnog napora(dugo trčanje), ali mi doktorica veli da je to zbog slabe kondicije. :/..
Uglavnom, sada uzimam neki drugi lijek koji je u sličnoj bočici kao što je ventolin (samo je bočica crvena) i puno je slabiji i od ventolina i od singulaira. I nikad nisam imao neki jaki napadaj da nebi mogao disati, samo sam puno kašljao..
Btw. uz singulair sam koristio i tafen novolizer i nasonex, sve najslabije...
Edit: Tek sad vidim da je ovo podforum "žensko zdravlje", a ja sam muško, Lol...

Hrabri 19
14.02.2011., 16:47
Pozdrav svim dragim asmaticarima.
-Ja imam blazi oblik astme i alergican sam od kad znam za sebe, zelio bi ukazati na ozbiljnost astme i alergije jer su one jako ozbiljan problem i jako utjecu na nasu kvalitetu zivota, prvenstveno zbog nemogucnosti udaha punim plucima , a znamo ko ne dise puno plucima da nezivim punim plucima , problem se zove nedovoljan kapacitet i opshrbljenost mozga kisikom te se zbog tijelo proizvodi manje sertonina..... manjak sertonina uzrokuje mnoge poremecaje , kao sto su anksioznost , depresija , manjak volje , snage , preosjetljivost organizma , niska tolerancija na bol umor itd... isto tako razni sekusualni problemi kod cura nemogucnost svrasavnja , deckiju prijevremenu ejakulacija itd.....uglavnom se ne osjecate ugodno u svojoj kozi....
Mene su mucili svi navedeni problemi vezani za manjak seratonina , tako da sam otisao kod psihijatra propiso mi je lijek ponovne pohrane seratonina ili ti kod nas zlogasni antidepresivi i u 3 mjeseca su mi pluca sa 70posto na dosla na 95posto(spirometrija) ,a feno 13. Pluca su mi godinama su u padu ,prvi put u zivotu da su u plusu a proso sam sve, isto tako moram naglasit da sam koristi seretide i bavim se sportom.
-Psihijatar mi je objasnio da je to moguce posto antidepresivi opustaju centralni zivcani sustav , koji kad je preosjetljiv ne normalno ragira na normalne stvari kao sto kod anskioznosti strah , socialne fobij itd ... ili cak i kod alergije na pelud prasinu itd.....
Naglasavam da su pluca izvor samopuzdanja i da sve alergicne i asmaticne osobe koje sam upoznao su jako nesigune u sebe , fali im samopuzdanja , a jebes zivot bez njega.... Stoga je mozda nas glavni problem preosjetljiv zivcani sustav i da bi trebali pronac nacin kako ga opustiti,ojacati (npr antidepresivi) treba ici na korijen problema, a on je mozda nasa glava:mig:
-Isto tako duboko disanje (disanje dijafragmom) identicno utjece na orgnaizma kao antidepresiv ali ono nedovljno pomaze ako su pluca slaba , stoga plan je dovesti pluca na 100posto i konstano se koncentrirati na disanje dijafragmom (trbuhom) dok nam ono ne udje u automatizam , a onda ZIVIMO PUNIM PLUCIMA , SAMOPOUZADNO I POZITIVNO :) :) :)

Keksić...
03.04.2012., 15:30
ako može pomoć, dobila sam od dr recept za Tafen Novolizer (Budelin) ali ga nema ni u Hrv ni u Sloveniji. navodno nestašica?

ima li tko kakvu ideju kako doći do Tafena Novolizer? Hvala

Lapis
03.04.2012., 21:44
Dakle, Tafen Novolizer povlače, a kod nas je Budelin još uvijek na analizi i u apoteke bi trebao stići krajem tjedna. Uvoznik mu je Medical intertrade, pa će ga vjerojatno najprije imati njihove apoteke.
Ja više nisam mogla čekati i nekidan sam ga (Budelin) nakon bezuspješne višednevne potrage otišla kupiti u Sloveniju.

Keksić...
04.04.2012., 07:00
pls samo mi reci gdje si točno kupio Budelin, i koliko košta? i da li ti treba recept ili je dovoljna povijest bolesti? hvala puno

Lapis
04.04.2012., 11:28
U Brežicama, apoteka u sklopu doma zdravlja. (Kad prijeđeš most, na drugom rotoru lijevo, druga ili treća desno. Ne možeš fulat.)
19 eura, povijest bolesti je dovoljna.
(Imaš nekoliko apoteka tamo, al kad sam guglala 'ljekarna Brežice', njih mi je prve izbacilo sa mapom, pa sam ih prve i nazvala.)

alkemicar
31.12.2012., 15:18
trebam pomoć ako tko zna
dobila sam seretide 250 inhaler
2x1

dijete mi doji
jel ide jedno s drugim?

hrvoje dr.
31.12.2012., 16:55
trebam pomoć ako tko zna
dobila sam seretide 250 inhaler
2x1

dijete mi doji
jel ide jedno s drugim?
Piše na uputi uz lijek.

alkemicar
31.12.2012., 17:06
a piše slično kao i uz svaki manje-više, savjetovati se s doktorom
mislila sam da je netko imao takvo iskutvo jer je dosta astmatičara a vjerojatno je i poneka mama među njima
nema veze, googlam i dalje za iskustvima

body halleck
31.12.2012., 19:22
a piše slično kao i uz svaki manje-više, savjetovati se s doktorom
mislila sam da je netko imao takvo iskutvo jer je dosta astmatičara a vjerojatno je i poneka mama među njima
nema veze, googlam i dalje za iskustvima

Ne sumnjam kako je liječnik/liječnica koji je prepisao lijek prethodno bio upoznat sa činjenicom o djetetu i u skladu s tim procijenio korist u odnosu na potencijalnu štetu.
Inače, velika većina inhalacijskih lijekova pa tako i seretide se i koristi lokalno/topički upravo kako bi njihov učinak na ciljnom organu bio što veći, a sistemska resorpcija i samim tim i nuspojave svedene na minimum.