PDA

View Full Version : Vjenčano prstenje


stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Kidd
17.01.2006., 09:26
bok,

gdje u zgb-u kupiti zarucnicki prsten,
pare nisu tolko bitne, ne sad pretjerivati....

srebro ili bijelo zlato s nekakvim kamenjem :-) :cerek:
kopiram ovdje kao prvi odgovor opširnu uputu za kupovinu dijamantnog prstenja koju je dao Blue. putnica


„Molim vas prsten od 18 karatnog bijelog zlata, klasični Tiffany model sa šest krakova koji drže kamen, s dijamantom boje H, jasnoćom VS2 i veličine 0.5 karata.“

Ako kupujete dijamantni zaručnički prsten a niste razumjeli gore napisani tekst, onda ste u problemu. S obzirom da sam nedavno kao pomoć prijatelju istražio cijeli dijamantni business, odlučio sam napisati mali vodič za izgubljene muške duše kako bi svojim boljim polovicama priuštili što bolji prsten uz manje love, manje sramote i manju mogućnost zajeba. S obzirom da mrzim tutorijale koji čitatelju daju puno opcija a malo savjeta, bit ću pristran i sugerirat vam neke stvari s kojima se drugi baš i ne moraju složiti. Krenimo redom.

1. Dijamanti su vječni?

„Dijamanti su vječni“ samo je još jedna reklama kojom vam trpaju nešto što vam u osnovi ne treba. Međutim, dijamanti su zaista lijepi, Ona im se veseli i jebi ga, kraj priče. Ako možete priuštiti dijamantni prsten svojoj boljoj polovici, kupite ga.

2. Koliko mi love treba?

Treba vam poprilično novaca. Okvirna brojka je 1,000 eura, s tim da možete spustiti i dignuti tu brojku. Kasnije ću objasniti na čemu možete uštedjeti.

3. Što veći dijamant, to bolje?

Netočno. Dijamant ima četiri karakteristike koje ga određuju: način rezanja, boju, jasnoću i veličinu. Otvorite si ovu stranicu (http://www.diamondland.be/en/the-4-cs/), slike na njoj pomoći će vam u praćenju ostatka teksta. Veliki kamen koji stoji nisko na skali boje i jasnoće možete dobiti za manju lovu ali takav dijamant u pravilu nema ono zbog čega se kupuje – sjaj. Dakle, proučite ostale karakteristike dijamanta i bolje za istu lovu kupite manji ali kvalitetniji kamen.


4. Način rezanja (hvala Brančiki na dodatnim informacijama i sugestijama potrebnim za pisanje ovog dijela)

Dijamanti se bruse u različitim oblicima. Najpopularniji oblik je tzv. okrugli brilijant, koji ima 57 ploha (odnosno 58 ako njegova donja strana ne završava u špic nego u plohi). U tako brušenom kamenu svjetlost se najbolje prelama i daje najbolji sjaj. Osim njega imate srcolike, suzaste, pravokutne i druge oblike, koje osobno ne preferiram ali nije zločin ako ih kupite. Evo slike:

http://www.pioneerpawn.com/diamonds/cuts.gif


Oblik (shape) u kojem se dijamant brusi različit je od njegovog reza (cut). Dobar rez daje dijamantu sjaj iz same sredine kamena. Ako je rez loš, svjetlo koje ulazi kroz gornju površinu dijamanta raspršuje se ili "curi" kroz stranice dijamanta ili kroz dno, pa se ne reflektira nazad i gubi se sjaj. Kako to izgleda odnosno koje su razlike u rezovima i kako utječu na lom svjetla odnosno sjaj dijamanta, možete (pojednostavljeno) vidjeti na ovoj slici:

http://www.khulsey.com/jewelry/diamond_4c_cut_types.jpegS obzirom da dijamanti dolaze u svakakvim oblicima u prirodi, za optimalni rez potrebno je jače izbrusiti kamen i stoga dobiti manji proizvod (zapravo, upropastiti onaj dio dijamanta koji se ne može iskoristiti – dobar rez oduzima 60 posto težine izvornom kamenu). Što bolji rez, to skuplji dijamant. Rez se za okrugle brilijante ocjenjuje sa Ideal, Premium, Very Good, Good, Fair i Poor.

Minimum pristojnosti je rez koji nosi oznaku Good. Ako nemate previše love, to je opcija iznad koje ne možete ali ispod koje ne bi trebali ići. Optimalna opcija za veći kamen na zaručničkom prstenu je Very Good, iznad toga u osnovi nema smisla ići (bolje potrošite razliku u cijeni na dizanje vrijednosti boje ili čistoće, ako ste na njima štedili).
__________________


5. Boja

Dijamanti se u prirodi nalaze u različitim nijansama, nesavršeni kakvi jesu. Njihova boja mjeri se na abecednoj skali između slova D i slova V, gdje D označava iznimno bijeli (zapravo bezbojni) dijamant a V žućkasti dijamant. Što je dijamant više pozicioniran na toj skali, veća mu je cijena. Stupnjevi G-H-I-J označavaju dijamante koji su gotovo bezbojni, stoga preporučam da svoj kamen tražite u tom spektru. Optimalna boja ima oznaku H i opis „bijelo“ – preporučam da tražite takav kamen.

6. Jasnoća

Jasnoća ili na engleskom „clarity“ odnosi se na prisustvo malih nesavršenosti u samom dijamantu – pukotina, mjehurića, čestica prašine ili čega već. Skala se kreće od „Internally Flawless“ do „Imperfect“. Pogodili ste, što je kamen savršeniji, to je skuplji. Savršeniji kamen bolje lomi svjetlo i daje bolji sjaj.

Savršenost kamena ne bi vas trebala zabrinjavati, s obzirom da se nesavršenosti u većini slučajeva ne vide golim okom a čak su teško vidljive i pod 10x povećanjem. Kako bi platili što manje za što bolji dijamant, trik je uzeti onaj kamen koji ima nesavršenosti koje se ne vide golim okom. Takvi dijamanti nalaze se u kategoriji „Very Slightly Included“ (VS1 i VS2) i „Slightly Included“ (SI1 i SI2). Moj savjet bio bi da idete na VS2 ili eventualno na SI1, gdje se nesavršenosti nikako ne vide golim okom nego tek pod povećalom i to uz malo truda.

7. Veličina

Nakon što ste pročitali o boji i jasnoći, jasno vam je da kod dijamanta veličina nije presudna :D Uzalud nekom veliki kamen na prstenu ako je njegova boja žućkasta a nesavršenosti takve da se vide golim okom. Dakle, moj savjet je da kod odabira kamena prije svega gledate parametre boje i jasnoće, pa da u toj okvirnoj kategoriji kupite kamen one veličine koju vam lova koju imate dopušta. Nekom će to biti kamen od 0.3 karata, nekome kamen od 1 karata. U svakom slučaju, raspon od 0.3 do 1 karata je područje u kojem će većina vas nastojati upecati pravi kamen.

8. Žuto zlato, bijelo zlato ili platina?

Materijal samog prstena ovisi o vašim preferencama i proračunu. Imajte na umu da je platina vjerojatno najbolja ali zato definitivno najskuplja. Cijena samog zlatnog prstena (bez kamena) varira ovisno o čistoći materijala. Dok „karat“ kod dijamanata označava njegovu težinu, „karat“ kod zlata označava njegovu čistoću odnosno postotak u kojem je čisto zlato miješano s drugim materijalima. Npr. bijelo zlato od 18 karata znači da u njemu ima 75 posto zlata i 25 posto srebra i drugih materijala. Optimalna varijanta je da uzmete prsten od 14 karatnog zlata (sadrži oko 58% zlata).

9. Izgled samog prstena

Taj dio je u potpunosti na vama i na vašoj procjeni. Samo probajte paziti na način na koji je dijamant pričvršćen na prsten: ako ga drži košarica od četiri kraka i jedan se odlomi, dijamant ostaje otvoren na kutu od 180 stupnjeva i dobre su šanse da zaručnica ostane bez njega.

Jedan je klasični „zaručnički“ prsten, čuveni Tiffany model na kojem dijamant drži košarica od šest krakova. Na taj način dijamant je siguran a u njega ulazi dovoljno svjetla da blista u svom punom sjaju.

http://www.serendipitydiamonds.co.uk/images/claw1.jpg

10. Na čemu mogu uštedjeti?

Nemate dovoljno love a svejedno bi dijamantni prsten? Nema frke. Boju dijamanta slobodno spustite do slova J, njegovu jasnoću („clarity“) do SI2, veličinu (broj karata) po izboru, sastav materijala prstena na 9 karatno zlato. Uštedjeli ste nekoliko stotina eura bez da se vidi velika razlika u konačnom proizvodu.

11. Zaključak

Sad ponovo pročitajte rečenicu s početka teksta: „Molim vas prsten od 18 karatnog bijelog zlata, klasični Tiffany model sa šest krakova koji drže kamen, s dijamantom boje H, jasnoćom VS2 i veličine 0.5 karata.“

Je li vam sad nešto jasnija? :D

Moj završni savjet bio bi da ne ganjate veličinu nego kvalitetu dijamanta. Takav prsten je profinjeniji i sjajniji od jeftinih velikih kamenova koje trgovci uvale naivčinama. Također, od vašeg prodavača tražite certifikat za dijamant u kojem se jasno navode sve njegove karakteristike, tako da čovjek jamči da vam nije prodao pizdariju. Dijamanti nisu jeftini, certifikat je najmanje što možete očekivati kad ga kupujete. Jer ako prodavač nije temeljito procijenio i karakterizirao dotični dijamant, kako mu onda može odrediti cijenu? Ako ga je procijenio, gdje mu je potvrda za to? Isto tako, pretpostavka je da dijamante ne vadi na Žumberku nego da ih kupuje od nekud izvana (vjerojatno Antwerpen, preko kojeg ide najveći dio svjetske trgovine dijamantima) te da on sam ne plaća njihovu cijenu na neviđeno već prema nekakvim certifikatima koji određuju njihove karakteristike pa shodno tome i cijenu. U svakom slučaju, klonite se šanera koji prodaju staklo, cirkone ili u najboljem slučaju loše dijamante i koji vas pokušavaju uvjeriti da dijamantu ne treba certifikat te da vi kupujete „prsten“ a ne dijamant.

The End.

Post Scriptum:

S obzirom da su muškarci poslovično lijeni, slijedi sažetak podataka o prstenu kakvog treba kupiti ako se želi:


1) kupiti dobru stvar:

materijal prstena – 14-karatno bijelo zlato
oblik dijamanta – okrugli brilijant
rez dijamanta – Very Good
boja dijamanta – H
jasnoća (clarity) – VS2
veličina dijamanta – između 0.5 i 0.75

2) proći jeftino:

materijal prstena – 9-karatno bijelo zlato
oblik dijamanta – okrugli brilijant
rez dijamanta – Good
boja dijamanta – J
jasnoća (clarity) – SI1
veličina dijamanta – između 0.3 i 0.5

3) kupiti jebeno dobar prsten:

materijal prstena – platina
oblik dijamanta – okrugli brilijant
rez dijamanta – Premium
boja dijamanta – F
jasnoća (clarity) – VVS1
veličina dijamanta – između 0.75 i 1.0

..a unda
17.01.2006., 09:36
..pitaj ovdje po forumu da ti ga neko da. pola foruma je raskinulo veze i zaruke. :kava:

Desiree
17.01.2006., 09:38
Pa u zlatarni :D


Celje je dosta skupo, navodno medu najskupljima ... Tako da to onda izbjegavaj. Ako imas dilemu izmedu srebra i bijelog zlata, ipak radije bijelo zlato za zarucnicki, a kamen ne mora biti jako skup (briljant) da bi bio lijep i efektan - trazi bijelo zlato sa cirkonima. Ovisi kakav trazis, racunaj od 300 kn (za one manje i sitnije prstene) na vise.

Sretno!

ma hajde...
17.01.2006., 10:28
zar tako malo...samo 300 kn?

Desiree
17.01.2006., 10:35
Pa bijelo zlato + cirkon da.
Bijelo zlato + dijamant (mislim) od 1300 na vise :D

ma hajde...
17.01.2006., 10:51
i ja moram kupiti zaručnički a nema pojma kakav treba biti a treba biti i iznenađenje...imam osjećaj da kad prođeš 5 zlatarni da ti je poslije sve isto, svi imaju istu robu...

Desiree
17.01.2006., 11:05
Nema "kakav treba biti"

Moja poznanica je bila odusevljena s PSTENCINOM i kamenom koji je imao cca 2 cm, nekakav cirkon, staklo, nesto. Njoj je to bilo super i "bas kao u filmovima". Meni je bio odvratan. :zubo: Svidaju mi se vise nekakvi sitniji, s jednim kamencicem, jednostavni. Bijelo zlato, volim matirane (al mora pasat prstenu) :D

Srecom pa MOJ dragi zna cca kakvi mi se svidaju, i imamo priblizno slican ukus (od 30 prstena, ako svatko odabere 5 koji mu se svidaju poklopimo se BAREM u 3). Tako da, ako jednog dana dobijem prsten, vjerujem da necu past na pod od soka i uzasa :D :D :D
Nego, ne MORAS kupiti prsten ... Mozes biti zarucen i bez njega ;)

Secundo
17.01.2006., 12:59
Obzirom da se raspravlja o priboru za vjenčanje, topic je prebačen na odgovarajući podforum.

margarita
17.01.2006., 13:15
Obzirom da se raspravlja o priboru za vjenčanje, topic je prebačen na odgovarajući podforum.
:rofl: :rofl: "pribor" - ti si lud skroz :D :D

nego OT - pa prsten treba da se njoj svidja - dakle nema ti nekog pravila osim da skuzhish shta se njoj svidja pa tako neshto i izaberesh

ma hajde...
17.01.2006., 13:17
Kako misliš da možeš biti zaručen bez prstena?

putnica
17.01.2006., 14:10
..pitaj ovdje po forumu da ti ga neko da. pola foruma je raskinulo veze i zaruke. :kava:

:rofl:

ja prodajem vjencani, classic, garaziran, u odlicnom stanju, malo kilometara, prvi vlasnik, zena :cool:

dobardan
17.01.2006., 14:12
Pa kak ne bi mogao, zaruke su samo neka gesta da se zna da je vjenčanje u planu, ne dobivaš nikakav dokument za to. Isto tako mislim da se zaručnički prsten poklanja kao neka vrsta "sigurnosti", vjenčani prsten je onaj potreban a ovaj je tak, da se potroše novci.;) može i bez njega...

ma hajde...
17.01.2006., 14:15
e kad bi to kod mene tako išlo...

Desiree
17.01.2006., 14:16
Secundo, prica se o ZARUCNICKOM PRSTENU, dakle to jos nije oprema za vjencanje :D :rofl:

Kako misliš da možeš biti zaručen bez prstena?
Meni zaruke nisu cin stavljanja prstena na prst prije nego kaj dodete do svecenika/maticara, nego vas dogovor da se zelite vjencati, provesti ostatak zivota jedno s drugim. Prsten je simbol.

meni barem.

Ak tebi nije, onda se ti ne mozes zarucit bez prstena :D

dobardan
17.01.2006., 14:18
e kad bi to kod mene tako išlo...

zakaj ne bi išlo? cura ti sponzoruša?;)

joujou
17.01.2006., 14:23
zakaj ne bi išlo? cura ti sponzoruša

to je jedna simpaticna simbolika... :mig:

Admin
17.01.2006., 15:34
Imaš ovdje (http://zlatarna-krizek.hr/) jako lijepog prstenja. Mi ćemo uzeti kod njih svoje. :zubo:
Koliko smo pročešljali ponudu po gradu, nekako nam se čini da kod ovih ima jako puno izbora i da je izrada fina.

Desiree
17.01.2006., 15:39
Imaš ovdje (http://zlatarna-krizek.hr/) jako lijepog prstenja. Mi ćemo uzeti kod njih svoje. :zubo:
Koliko smo pročešljali ponudu po gradu, nekako nam se čini da kod ovih ima jako puno izbora i da je izrada fina.
Svoje vjencano ;) :D

Natch
17.01.2006., 15:41
nisam sigurna, al mislim da je tijekom zaruka sigurnije nosit prsten na lancicu...maaali prstencic :cerek: :mig:

Desiree
17.01.2006., 15:51
nisam sigurna, al mislim da je tijekom zaruka sigurnije nosit prsten na lancicu...maaali prstencic :cerek: :mig:
Da netko ne skuzi da je zarucnicki? :D

Natch
17.01.2006., 15:52
Imaš ovdje (http://zlatarna-krizek.hr/) jako lijepog prstenja. Mi ćemo uzeti kod njih svoje. :zubo:
Koliko smo pročešljali ponudu po gradu, nekako nam se čini da kod ovih ima jako puno izbora i da je izrada fina.
hm, malo prekrupno za moj ukus. ima li netko jos neki link za nesto malo finije?
mislim, da ne izgleda bas ko überburma :D

Desiree
17.01.2006., 15:54
Ja nasla neki americki link: http://www.jewelrycentral.com/categories.asp?cID=121&p=4


ne svidaju mi se.

svida mi se ovo:

http://tistyle.com/Merchant2/graphics/00000001/1-011.jpg


matirana verzija + u zenskom mali briljantic :cerek:
Savrseno :cerek:

Mrtva mrkva
17.01.2006., 15:55
Virni u zlatarnu na pocetku Jurisiceve. Meni imaju prekrasan nakit.


http://tistyle.com/Merchant2/graphics/00000001/1-011.jpg

matirana verzija + u zenskom mali briljantic :cerek:
Savrseno :cerek:
Obozavam ovakve jednostavne i nenapadne komade nakita :cerek:

Natch
17.01.2006., 15:56
meni se ne svidjaju ovi s jednim okom, radije bih da ima ugravirane male lazne dijamante :cerek: nesto skromno, da mi nije bed s tim ic prat sudje :D

margarita
17.01.2006., 16:02
meni se ne svidjaju ovi s jednim okom, radije bih da ima ugravirane male lazne dijamante :cerek: nesto skromno, da mi nije bed s tim ic prat sudje :D
zavisi kakav je seting za jedan dijamant

moj uopche ne strshi van...jer ni ja ne volim the shto odskachu

ovakav je mojhttp://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/360947-L.jpg

Natch
17.01.2006., 16:08
evo ovako nesto:

http://www.lamaisondor.com/index.cfm?fuseaction=RingDetail.Main&skuID=060500&catID=2

ili ovako, samo da je bijelo zlato:
http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/050086-L.jpg

Admin
17.01.2006., 16:10
hm, malo prekrupno za moj ukus. ima li netko jos neki link za nesto malo finije?
mislim, da ne izgleda bas ko überburma :D

Pregledala si sve kataloge? U plavom imaš baš slatke, klasične, tanke. Ne znam, da li si na tako jednostavne mislila. A i cijena je okej. 390kn.

Iako, ja bi ipak malo deblje. I obavezno od bijelog zlata. Ne volim one hrgaste, ali niti pretanke baš...:zubo:

Natch
17.01.2006., 16:10
i ovi su krasni, a jednostavni:

http://www.lamaisondor.com/index.cfm?fuseaction=Engagement.Gallery&catID=2&typeID=8

posebno ovaj:
http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/070248-L.jpg

Desiree
17.01.2006., 16:11
Obozavam ovakve jednostavne i nenapadne komade nakita :cerek:
Takav ce bit moj vjencani :cerek:

Bijelo zlato, platina ili titan :D :D :D

Natch
17.01.2006., 16:15
a gle ovo:
http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/010493-L.jpg


http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/021177-L.jpg

Desiree
17.01.2006., 16:15
Iako, ja bi ipak malo deblje. I obavezno od bijelog zlata. Ne volim one hrgaste, ali niti pretanke baš...:zubo:
Meni je 4 mm taman :top: :top:

margarita
17.01.2006., 16:15
Natch - bojim se da tvoja definicija jednostavnog nije bash uobichajena:D

Desiree
17.01.2006., 16:16
http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/021177-L.jpg mi je ok. jedini od svih koje si pokazala


mogao bi biti maaaaalo manji :F

margarita
17.01.2006., 16:17
a gle ovo:
http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/070248-L.jpg

http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/021177-L.jpg
ovi su vech jednistavniji :)

nego ti se pravo zalufala oko tog prstenja - da neche bit kakvih vijesti ;)

Mrtva mrkva
17.01.2006., 16:18
evo ovako nesto:
http://www.lamaisondor.com/index.cfm?fuseaction=RingDetail.Main&skuID=060500&catID=2
ili ovako, samo da je bijelo zlato:
http://www.lamaisondor.com/RingGallery/db_images/050086-L.jpg
Ruzni su mi.

Takav ce bit moj vjencani :cerek:

Bijelo zlato, platina ili titan :D :D :D
:top:
Platina, naravno :cerek:

Desiree
17.01.2006., 16:19
Platina, naravno :cerek:
+ briljantic? :D

Cats
17.01.2006., 16:20
Moram vam rec da tanki prsten zna opako zuljat kad se nosi stagod tezeg u toj ruci. :kava:

Iako, ja nemam ni zarucnicki a ni vjencani prsten, nego to znam iz opce kulture. :D :D

Desiree
17.01.2006., 16:21
4 mm je tanki? :tuzni:

spy
17.01.2006., 16:21
bok,

gdje u zgb-u kupiti zarucnicki prsten,
pare nisu tolko bitne, ne sad pretjerivati....

srebro ili bijelo zlato s nekakvim kamenjem :-) :cerek:
Ak imaš love možeš i tu www.marquise.com.hr:eek:

Natch
17.01.2006., 16:22
Ruzni su mi.

ih tebi. kad nemas s cim kombinirat zlato i srebro :rofl:

Clea
17.01.2006., 16:23
svida mi se ovo:

http://tistyle.com/Merchant2/graphics/00000001/1-011.jpg


matirana verzija + u zenskom mali briljantic :cerek:
Savrseno :cerek:

tako nesto ja imam, dosadilo mi. ja bi ponovo kupila nama prstenje:zubo:

Natch
17.01.2006., 16:25
mozda nesto malo "otkvacenije" za mlade dame? :mig:

http://www.errecigioielli.it/prodimages/ab535_m.jpg

http://www.errecigioielli.it/prodimages/ab355_m.jpg

http://www.errecigioielli.it/prodimages/ab543_m.jpg

evo to sam mislila, tanak, s nesto sitnih ugraviranih dijamantica :cerek:

Desiree
17.01.2006., 16:28
http://www.zlatarna-celje.com/katalog2/images/produkti/11014200.jpg

Ovaj mi se svida ... Samo da nema te crte po sredini i da se ne siri oko kamena :D

Natch
17.01.2006., 16:30
u ovaj je krasan:

http://www.errecigioielli.it/prodimages/ab547_m.jpg

i ovaj: http://www.errecigioielli.it/prodimages/SS246_m.jpg

Desiree
17.01.2006., 16:33
Moze i ovaj : http://www.errecigioielli.it/prodimages/ab535_m.jpg

A i ovaj: http://www.zlatarna-celje.com/katalog2/images/produkti/11014132.jpg


za zarucnicki. hrpa mi ih je ruzno.tako nesto ja imam, dosadilo mi. ja bi ponovo kupila nama prstenje:zubo:
I ja bih nama kupila :cerek: :cerek: :cerek: ;)

Natch
17.01.2006., 16:35
A i ovaj: http://www.zlatarna-celje.com/katalog2/images/produkti/11014132.jpg
ne volim te cvrste, prezadane, zarobljene linije...radije bih neke slobodnije modele izvitoperenih, razigranih formi :top:

Desiree
17.01.2006., 16:36
Meni je bas ok, jedini od te hrpe, jer mi je fora i poseban s tim "rupicama" :D

Natch
17.01.2006., 16:37
lijepi su mi i ovakvi "starinski" modeli: http://www.zlatarna-celje.com/katalog/assets/images/11010044.jpg

Desiree
17.01.2006., 16:38
http://www.zlatarna-celje.com/katalog/zc_nakit/proizvodiOpisi_00.asp?naziv_izbora=prstani&offset=280&Sifra=11013561

Ovaj mi se svida.

Desiree
17.01.2006., 16:39
kad smo kod "starinskih", ja sam za rodendan dobila zarucnicki prsten koji je moj djed poklonio mojoj baki :cerek.

Desiree
17.01.2006., 16:40
http://www.zlatarna-celje.com/katalog/zc_nakit/proizvodiOpisi_00.asp?naziv_izbora=prstani&offset=290&Sifra=11012985

Savrsen model ... Matiran i briljantic u sredini i SAVRSEN :cerek:

Natch
17.01.2006., 16:40
mozda ovako nesto?

http://www.zlatarna-celje.com/katalog/assets/images/11010092.jpg

http://www.zlatarna-celje.com/katalog/assets/images/11010100.jpg

http://www.zlatarna-celje.com/katalog/assets/images/11010381.jpg

http://www.zlatarna-celje.com/katalog/assets/images/11010385.jpg

Desiree
17.01.2006., 16:40
Natch, a jel ti se svida ovaj?

http://www.zlatarna-celje.com/katalog2/images/produkti/11010676.jpg

Natch
17.01.2006., 16:43
ova dva su mi najljepsi od slovenskih:

http://www.zlatarna-celje.com/katalog/assets/images/11010381.jpg


http://www.zlatarna-celje.com/katalog/assets/images/11010044.jpg

Natch
17.01.2006., 16:45
Natch, a jel ti se svida ovaj?

http://www.zlatarna-celje.com/katalog2/images/produkti/11010676.jpg
bas ga gledam, svidja mi se, al to nije zarucnicki prsten. naime, tri prstencica su ipak previse, ne :mig:

Desiree
17.01.2006., 17:12
ma to je zapravo jedan .. meni barem ;)


1 prsten, 3 obruca :D

Mrtva mrkva
17.01.2006., 17:59
+ briljantic? :D
Moze, ali sa strane. :)

Natch, ne volim uopce zlato. Ni kicasti nakit. Izbruseno drago kamenje zamotano u zlato mi je :flop:

ma to je zapravo jedan .. meni barem ;)
1 prsten, 3 obruca :D
Za sva tri psiho stupnja njegove licnosti :zubo:

p.s. Smijesne smo. Sve neudavace, a komentiramo prstenje :rofl:

Desiree
17.01.2006., 18:07
Moze, ali sa strane. :)
Pa ti ga okreni kak ti se svida :zubo: :zubo:Ja se zelim udat 30.9. :D Vidit cemo koje godine :rofl: :rofl:

Natch
17.01.2006., 18:08
Natch, ne volim uopce zlato. Ni kicasti nakit. Izbruseno drago kamenje zamotano u zlato mi je :flop:

ma dobro, i ja vise volim drveni nakit...

Mrtva mrkva
17.01.2006., 18:29
ma dobro, i ja vise volim drveni nakit...
Tuko :rofl:

Bijelo zlato, srebro, platina... :cerek: Ako su neki kamencici u igri onda ih ne zelim vidit obradjene.

Desiree
17.01.2006., 18:31
Bijelo zlato, srebro, platina... :cerek: Yes :top:
Ako su neki kamencici u igri onda ih ne zelim vidit obradjene.Ja volim. Kad se tako lijepo sjaje :cerek: :D

joujou
17.01.2006., 19:11
meni se zuto zlato vise svidja

stvarno... radje pitaj curu nego nas ovdje :zubo:

Desiree
17.01.2006., 20:31
Ali onda joj nije iznenadenje :D

Mrtva mrkva
17.01.2006., 22:07
Moze je trazit savjet za nakit za njenu ili svoju mamu ili neku zajednicku prijateljicu i tako je navesti na razgovor o onome sto se njoj svidja.

Natch
17.01.2006., 22:33
Moze je trazit savjet za nakit za njenu ili svoju mamu ili neku zajednicku prijateljicu i tako je navesti na razgovor o onome sto se njoj svidja.
i zamisli onda joj kupi staromodni bros:cerek:

Mrtva mrkva
17.01.2006., 22:41
i zamisli onda joj kupi staromodni bros:cerek:
Ma neeee, pa samo pocne s mamom, a poslije navede razgovor na ono sto bi se moglo svidjeti njoj, ne za mamu nego za sebe.

Desiree
17.01.2006., 23:16
Ma Nec podjebava :D

joujou
18.01.2006., 08:28
i zamisli onda joj kupi staromodni bros

:jumping:

Donata
20.01.2006., 05:35
Pogledajte i ovdje: http://www.donnaoro.com/collezioni.htm
Za moj ukus puno toga lijepog ima.

ma hajde...
20.01.2006., 06:53
zakaj ne bi išlo? cura ti sponzoruša?;)
ma nije sponzoruša ali hoće sve po starinski...

Natch
20.01.2006., 07:30
http://www.donnaoro.com/fedi.htm


hm. ne znam. ne razumijem tko pametan bi se slobodnom voljom okovao u verige.

Donata
20.01.2006., 08:32
http://www.donnaoro.com/fedi.htm


hm. ne znam. ne razumijem tko pametan bi se slobodnom voljom okovao u verige.
Na stranu sto ti se ne dopada vjencano prstenje, ali zarucnicki prsten se svakako moze kod njih naci, naravno ako se ima toliko novaca!

Desiree
20.01.2006., 10:06
Meni je ovo prekrasno: http://img30.imageshack.us/img30/2987/prstenje2za.gif

stela25
20.01.2006., 10:38
www.jewelrycentral.com/product.asp?pID=3736&cID=121

Taj mi je najljepši, jako sliči mom zarucnickom, samo ipak u jeftinijoj varijanti :)) bijelo zlato sa cirkonom

magic blue
20.01.2006., 20:41
ja sam svoj zarucnicki dobila iz krizeka, onda smo i po vjencano otisli u krizeka i super sam zadovoljna.
zarucnicki bijelo zlato + brilijant
vjencani kombinacija bijelog i zutog zlata

Desiree
20.01.2006., 21:13
Slike :klopa:

surferica em
22.01.2006., 10:27
pozdrav svima! :W

čitajući ovaj forum, vidim da se spominje, između ostalog, kao materijale za prstenje, bijelo zlato i platina.
a ja živjela u uvjerenju da je to isto?!? :confused:

ako netko zna u čemu je/da li uopće postoji razlika, molim pojašnjenje...

hvala!

Desiree
22.01.2006., 10:37
Bijelo zlato i platina su 2 razlicita materijala/elementa.

Izgledaju kao jedan (vrlo su slicni), no platina je rjedja, samim time i dragocjenija i kosta 3 puta vise od bijelog zlata.

surferica em
22.01.2006., 10:47
Desirée, hvala...

ali, gdje kupiti prstenje od platine? nisam baš zamjetila da ih se prodaje u zlatarnama; samo ono klasično crveno, žuto i bijelo zlato naši vrli zlatari imaju u ponudi.

kad smo već kod bijelog zlata, ako netko zna, kako prepoznati "the real thing", jer sam načula da zlatari znaju obične, prstene od žutog zlata presvlačiti slojem bijelog zlata, koji se nakon izvjesnog vremena "ispere", i žuto zlato se počinje nazirati ispod... :flop:

Desiree
22.01.2006., 10:53
Pa zlatari uglavnom nemaju izlozenu platinu, rijetko se kupuje (pretpostavljam jer je skupa), medutim svaki ce ti ponuditi da ti napravi po narudzbi od platine. Bar je meni neki dan kad sam pitala za platinu :D


Nikako ne mozes golim okom prepoznati. Poztrazi zig kad kupujes prsten, 925 se koristi za srebro, 585 za zlato - to je standard, takvo je najcisce. Zlato ti moze biti i 550, srebro 900, ali onda znas da ima neke metale umijesane.

Osim ziga koji potvrduje od kojeg je elementa napravljeno, mora imati zig i zlatara koji ga je napravio. Rijetko kada ces s ta 2 ziga naci laznjak, jer zlatar zna da bi se sjebao s tim. Prije ce ti pokusati podvaliti prsten bez ziga, a ako primjetis, onda ga je "zaboravio staviti".

Mrtva mrkva
22.01.2006., 10:55
Platina je kemijski element (Pt), a bijelo zlato je legura zlata (Au) i paladija (Pd). Platina je :cerek:

Crimson Petal
22.01.2006., 11:03
http://www.preciousplatinum.co.uk/ :cerek:

surferica em
22.01.2006., 11:05
thanx curke...

:kiss:

Desiree
22.01.2006., 11:16
http://www.preciousplatinum.co.uk/ :cerek:
Izdizajnirah svoj idealni prsten :cerek: :zubo:

Desiree
22.01.2006., 11:18
Nis :D

Evo ovaj je link s drugog topica, pa skicni: http://www.preciousplatinum.co.uk

Mrtva mrkva
22.01.2006., 11:18
Izdizajnirah svoj idealni prsten :cerek: :zubo:
Daj sliku :klopa:

Desiree
22.01.2006., 12:49
A nes ti tesko pogodit kakav je :rofl:
http://tinypic.com/mc6bmd.jpg

Mrtva mrkva
22.01.2006., 12:58
Ko i moj :zubo:
Al ja bih ili s kamencicima svugdje uokolo, sa strane ili po povrsini prstena, ili bez kamena. A ovaj s jednim kamencicem nekako ne bih. Ne volim kad se na veri vidi sto je gore, a sto dolje :)

Ava Adore
22.01.2006., 12:59
Ko i moj :zubo:
Al ja bih ili s kamencicima svugdje uokolo, sa strane ili po povrsini prstena, ili bez kamena. A ovaj s jednim kamencicem nekako ne bih. Ne volim kad se na veri vidi sto je gore, a sto dolje :)
Mora biti sve isto :)

Desiree
22.01.2006., 13:03
Ko i moj :zubo:
Al ja bih ili s kamencicima svugdje uokolo, sa strane ili po povrsini prstena, ili bez kamena. A ovaj s jednim kamencicem nekako ne bih. Ne volim kad se na veri vidi sto je gore, a sto dolje :)
Probala sam napraviti s onim sitnim kamencicima uokolo,a li ne da mi :mad:
MORA imati neki center stone

Desiree
22.01.2006., 13:05
Evo ovaj mi je jako lijepi kao zarucnicki :cerek:
http://tinypic.com/mc6hhk.jpg

Mrtva mrkva
22.01.2006., 13:07
Probala sam napraviti s onim sitnim kamencicima uokolo,a li ne da mi :mad:
Vuces ih s lijeve strane. Meni je dao. Al ne izgleda mi lijepo, previse ih nacicka.

Mora biti sve isto :)
Tako je :top:

Desiree
22.01.2006., 13:08
Vuces ih s lijeve strane. Meni je dao. Al ne izgleda mi lijepo, previse ih nacicka.Ti si uspjela napraviti samo te kamencice sa strane?
Ja se ne mogu rjestiti glavnog kamena...

Desiree
22.01.2006., 13:12
ja sam probala napraviti bez ovog oznacenog kamena, odnosno, da je on sitan kao i ovi koji idu okolo (takav sam htjela), ali nisam uspjela.
http://tinypic.com/mc6iqc.jpg

Kak si ti uspjela?


P.S. Modoviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .... Ocete pliz zicati da se na Vjencanjima odobri [IMG] kod? :s :s :s

Mrtva mrkva
22.01.2006., 13:20
ja sam probala napraviti bez ovog oznacenog kamena, odnosno, da je on sitan kao i ovi koji idu okolo (takav sam htjela), ali nisam uspjela.
http://tinypic.com/mc6iqc.jpg
Ma nisam uspjela, krivo smo se skuzile: kad si ti rekla da mora ic glavni kamen, ja sam mislila da ga zelis, a ne da ga se ne mozes rijesit u programu. :tuzni:

Evo, ja bih ovako (http://img41.imageshack.us/img41/9449/hghdsgh0ov.gif) nesto, ali bez tog glavnog kamena.

Desiree
22.01.2006., 13:30
http://tinypic.com/mc6own.jpg


Zamisli da je malo deblje od ovog .... Ja bih prsten sirine ... recimo 4 mm.

Prekrasan, jel da? :cerek:

---

pisalo je 4 cm, al sam editirala gresku :zubo:

Desiree
22.01.2006., 13:32
(PS - ja sam smanjila kamen u Fotosopu, izrezala taj veliki, dodala prstenu sredinu (di je bio izrezani) i stavila mali :cerek:

Okej, s ovim mogu ic zlataru, samo jos moram nac nekoga tko ce me zenit :rofl: :rofl: )

Mrtva mrkva
22.01.2006., 13:32
Valjda 4 milimetra :zubo:

Savrsen je :cerek:

Desiree
22.01.2006., 13:33
mm, da :bonk: :bonk:


Mrkva, os me zenit? :cerek:

Desiree
22.01.2006., 13:39
Nadoh jos i ovo, pa da dodam:

All platinum jewellery is hallmarked to show its pure platinum content.
850 means it is 85% pure platinum
900 means it is 90% pure platinum
950 means it is 95% pure platinum
999 means it is 99.9% pure platinum

Mrtva mrkva
22.01.2006., 13:45
mm, da :bonk: :bonk:

Mrkva, os me zenit? :cerek:
Hocu, ako ti meni kupis ovakav (http://img77.imageshack.us/img77/1621/njenje3vs.gif) (photoshop rules) :cerek:

Nema veze sto nemamo mladozenje, bitno je da smo se bacile u dizajniranje prstenja :zubo:

Ava Adore
22.01.2006., 13:49
Meni je pretanko 4mm :D :D

Zapravo nemam pojma, trebalo bi to uživo vidjeti

Desiree
22.01.2006., 13:49
Deal. Imam ja rodaka zlatara, jos je i blizu tvom rodnom gradu ;) i vjerujem da cemo ga moc ispilat da nam ovakvo prstenje napravi :cerek: :D

Desiree
22.01.2006., 13:50
Meni je pretanko 4mm :D :D

Zapravo nemam pojma, trebalo bi to uživo vidjeti
A istina. Al meni se, za sad, 4 mm cini ok :top: :top:

Amo komadi poharat zlatarne :rofl: :rofl: :rofl:

undercover
23.01.2006., 10:03
ja sam ti kod ovih dolje uzela svoj vjencani prsten, koji su mi napravili po mojoj skici
nije od platine vec od bijelog zlata ali imaju i platinu, i tu na stranici su lijepo objasnjene sve karakteristike platineplatina (http://velebit.com/zlatarna/koci/)

magic blue
24.01.2006., 21:27
načula da zlatari znaju obične, prstene od žutog zlata presvlačiti slojem bijelog zlata, koji se nakon izvjesnog vremena "ispere", i žuto zlato se počinje nazirati ispod... :flop:

pa bijelo zlato u biti i je zuto zlato koje jetkaju (ili tako neka rijec) nekakvom kiselinom da izgubi boju i onda postaje bijelo. Pred par mjeseci je bila emisija na discoveryu

magic blue
24.01.2006., 21:40
Slike :klopa:

vjencani pod br m387

http://www.zlatarna-krizek.hr/vjencano-sivi_hr.php

a zarucnicki ne mogu naci da se ubijem

Natch
24.01.2006., 22:08
ja sam probala napraviti bez ovog oznacenog kamena, odnosno, da je on sitan kao i ovi koji idu okolo (takav sam htjela), ali nisam uspjela.
http://tinypic.com/mc6iqc.jpg

Kak si ti uspjela?


P.S. Modoviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .... Ocete pliz zicati da se na Vjencanjima odobri [IMG] kod? :s :s :sovo je odlicno, i bas je dobro sto je jedan veci :top:
zapravo skoro bi bio dosta taj veci i dva manja sa strane...

Natch
24.01.2006., 22:09
vjencani pod br m387

http://www.zlatarna-krizek.hr/vjencano-sivi_hr.php

a zarucnicki ne mogu naci da se ubijem

http://img26.imageshack.us/img26/5514/prsten3iu.jpg (http://imageshack.us)

ovo mi je grozno, izgledaju mi kao oni dijelovi koji drze mrezicu na slavini..

Admin
24.01.2006., 22:25
Ne volim dvobojno prstenje. Nama se sviđaju i možda uzmemo ove pod brojem 601. Jedino kaj bi da su poprilično tanji...

Desiree
24.01.2006., 22:32
Admin, moze pliz dozvoljene slike ovdje? :s :s

Admin
25.01.2006., 07:36
Potrudit ću se. Dat ću sve od sebe da mi Anderlon da.
Mislim na postanje slika ovdje. :zubo:

Desiree
25.01.2006., 09:17
Afkors :raspa:
Druge stvari nam ne bi ni pale na pamet :raspa:

Cak ni meni koja sam LJESovka u dusi :angeleye:

magic blue
25.01.2006., 09:38
ovo mi je grozno, izgledaju mi kao oni dijelovi koji drze mrezicu na slavini..

joj i meni, bas su onak, nikakvi :confused:

magic blue
25.01.2006., 09:40
Ne volim dvobojno prstenje. Nama se sviđaju i možda uzmemo ove pod brojem 601. Jedino kaj bi da su poprilično tanji...

meni su to onak malo, ko kuglicni lezajevi ili kak se to vec zove. i nisu ti tak tanki, pa cijena im je 4.604,00 i samo to ti govori kolika im je gramaza

Monica.
25.01.2006., 10:27
Pa zlatari uglavnom nemaju izlozenu platinu, rijetko se kupuje (pretpostavljam jer je skupa), medutim svaki ce ti ponuditi da ti napravi po narudzbi od platine. Bar je meni neki dan kad sam pitala za platinu :D


Nikako ne mozes golim okom prepoznati. Poztrazi zig kad kupujes prsten, 925 se koristi za srebro, 585 za zlato - to je standard, takvo je najcisce. Zlato ti moze biti i 550, srebro 900, ali onda znas da ima neke metale umijesane.

Osim ziga koji potvrduje od kojeg je elementa napravljeno, mora imati zig i zlatara koji ga je napravio. Rijetko kada ces s ta 2 ziga naci laznjak, jer zlatar zna da bi se sjebao s tim. Prije ce ti pokusati podvaliti prsten bez ziga, a ako primjetis, onda ga je "zaboravio staviti".

Zlatari u Hrvatskoj ,bar njih 99% NE rade sa platinom,a ako imaju nakit od platine to je gotova roba iz uvoza,tako da baš ne vjerujem da uzrađuju nakit od platine.
Žig 925-za srebro označava najčišće srebro od kojeg se radi nakit.Od čistoće 950 se rade žličice i sl. Žig 585 za zlato NE označava najčišće,već označava 14-karatno zlato,koje bez obzira na boju uvijek ima istu količinu čistoga zlata u sebi ( može biti žuto,bijelo,crveno,zeleno...).Najčišće je 1000 iliti FINE,što je čisto zlato i od njega se najčešće ne radi nakit jer je premekano,eventualno dukati.Zlato ne može imati žig 550,jer takav ne postoji i u svako zlato za nakit se stavljaju razne primjese i to je normalno.A što se tiče boja zlata,bijelo zlato je bijelo zlato jer u sebi ima vise legura koje mu daju baš tu boju i nebu se "izbrisalo",jedino ako je rodinirano s vremenom se taj sloj rodija može istrošiti. :)
Glede žigova ,treba ih biti tri komada,a to su:
1.čistoća plemenite kovine (585,750 ili...)
2.žig zlatara (xy broj)
3.državni grb (to je mali hrvatski grbić):w

Admin
25.01.2006., 10:44
meni su to onak malo, ko kuglicni lezajevi ili kak se to vec zove. i nisu ti tak tanki, pa cijena im je 4.604,00 i samo to ti govori kolika im je gramaza

Znam da su debeli, no možda mogu izraditi tanje? A izgled... oduvijek me privlači neobično, pa tako i što se vjenčanog prstenja tiče.:cerek: :zubo:

magic blue
25.01.2006., 10:51
slazem se da je cool jer je neobicno, ali zamisli si cijeli zivot na prstu nosti tu gramazu :confused:

Desiree
25.01.2006., 11:37
nosit ce teret braka :D

Desiree
25.01.2006., 11:39
Dakle zajebala sam broj za zlato i broj zigova :o A za platinu - od 2 koja sam pitala, 2 su mi ponudili da naprave ... valjda sam upala u taj 1% :D

Hvala :top:

Natch
25.01.2006., 12:14
meni su to onak malo, ko kuglicni lezajevi
e to, da :top: :cerek: :rofl:

magic blue
25.01.2006., 12:22
nosit ce teret braka :D

:rofl:

Admin
25.01.2006., 12:53
nosit ce teret braka :D

:rofl: :lol:
Kokoši jedne, želite me preplašiti, ha?!:cerek:
E, nećete... :zubeki: :raspa:

magic blue
25.01.2006., 14:01
:rofl: :lol:
Kokoši jedne, želite me preplašiti, ha?!:cerek:
E, nećete... :zubeki: :raspa:

ma necemo mi uplasit ces se sama pitona u prvoj bracnoj noci :rofl:

nisam mogla odolit, sorry :kiss:

Admin
25.01.2006., 14:43
ma necemo mi uplasit ces se sama pitona u prvoj bracnoj noci :rofl:

nisam mogla odolit, sorry :kiss:

:kiss:
Plaši on mene već godinama, sad sam se već navikla. :eek: :kinky:
:trk:

Cats
25.01.2006., 14:48
Potrudit ću se. Dat ću sve od sebe da Anderlon da.

Samo kad dogovaraš da da preciziraj da ja i Secundo nismo zainteresirani. :zubo:

Admin
25.01.2006., 14:59
Bolje da nema slika, mislim spor Forum i to... Ha? Pa dovoljno je da kliknu na link.:zubo:

crtica
25.01.2006., 15:01
A cijene tamo navedene su za jedan prsten ili oba? Najskuplja je cijena od 4.604,00 kn :eek:

Admin
25.01.2006., 16:00
Pa, obično je jedna cijena za jedan par. Dakle, za oba.

Monica.
25.01.2006., 16:29
slazem se da je cool jer je neobicno, ali zamisli si cijeli zivot na prstu nosti tu gramazu :confused:

Nije stvar u gramaži,na to se navikneš.Problem je u tome sto se većini ljudi koje si naprave neke neobične burme ,te iste burme jednog dana nimalo ne sviđaju.Mislim da je najmudrije napraviti klasične burme. ;)

crtica
26.01.2006., 09:33
A di to piše da se mora uzeti isto prstenje? Zašto si svatko ne bi izabrao prsten koji mu se sviđa, ne nužno "burma style" i jednostavno nakelji ga na onu ruku di to ide i bok. Osobno, nisam vidjela lijepog vjenčanog prstena.

misiz S
27.01.2006., 16:20
Dakle, dobra sam si s jedno zlatarkom u Zg-u kojoj necu sad navoditi ime. I pitala ja nju koja je razlika, mislim ona zna, zena je i sudski vjestak za drago kamenje. I gle, na moje cudjenje sto mi nije velicala platinu, kaze ona meni: Gle, draga, razlika je u cijeni jako velika ali u pogledu izdrzljivosti je slijedece - zlato ce ti (govorimo o relacijama) trajati 7 mjeseci a platina 8. I to je sve, samo sto je platina rjedja i sad ju ljudi skupo placaju kao da je ne znam sto.

To mi je rekla osoba koja zna zlatarski zanat i koja izradjuje nakit!!!
Dakle ja sam odlucila na najjednostavnije moguce i to od bijelog zlata jer od osnovne skole ne nosim zuto!
Ali sto ljudi sto cudi. ako zelis platiti soma eura za vrlo jednostavno prstenje od platine- be my guest!!! Mi smo rekli da necemo.

Desiree
27.01.2006., 16:49
Jel ti zlatarka u Gajevoj, radi s ocem? :D

misiz S
27.01.2006., 17:02
Jel ti zlatarka u Gajevoj, radi s ocem? :D
Zasto pitas??

Desiree
27.01.2006., 18:18
Pa ocito jer mislim na jednu zlatarnu, i zanima me jel to ta zenska. Zasto bih inace pitala?

Mozes i na PP odgovoriti :) :) :)

Elenoar
27.01.2006., 18:38
Desiree, ja osjecam BOL kada gledam Tvoj avatar. :zubo: Ali ozbiljno, ne mogu opisat, ali nesto me boli.. :eek: Ispricavam se na offtopicu, ali imala sam neopisivu zelju to podijeliti s nekim. :D :D

Desiree
27.01.2006., 20:42
Desiree, ja osjecam BOL kada gledam Tvoj avatar. :zubo: Ali ozbiljno, ne mogu opisat, ali nesto me boli.. :eek: Ispricavam se na offtopicu, ali imala sam neopisivu zelju to podijeliti s nekim. :D :D
Bol?!


Sorry :o

magic blue
31.01.2006., 09:24
Nije stvar u gramaži,na to se navikneš.Problem je u tome sto se većini ljudi koje si naprave neke neobične burme ,te iste burme jednog dana nimalo ne sviđaju.Mislim da je najmudrije napraviti klasične burme. ;)
aha, vec sam to vidjela i dozivjela :confused:
frend je sanjao prstenje, nacrtao ga i na kraju kad su bili gotovi su bili GROZNI :eek:

magic blue
31.01.2006., 09:26
A di to piše da se mora uzeti isto prstenje? Zašto si svatko ne bi izabrao prsten koji mu se sviđa, ne nužno "burma style" i jednostavno nakelji ga na onu ruku di to ide i bok. Osobno, nisam vidjela lijepog vjenčanog prstena.

istina, to su i nama nudili, jer sam ja htjela najklasicniju burmu, a dragi malo nekonvencionalno, ali smo se na kraju nasli na pol puta i ipak se odlucili za isto :D

Paula K.
04.02.2006., 10:27
Još jedna stvar koja mi se čini bitna s obzirom da je vjenčano prstenje " za do kraja života" (uglavnom!:confused: ) - čula sam da je platina " mekša" i da nije za nakit koji se nosi svaki dan jer se lako ošteti. A prsteni su po tom pitanju na najfrekventnijem mjestu - rukama s kojima radiš skoro sve! Mi ćemo bijelo zlato. Nekak mi je ljepše od žutog...:)

Desiree
04.02.2006., 11:03
Platina nije meksa i navodno se uopce ne osteti - povrsinske ogrebotine ju ne ostecuju i ne smanjuju joj masu.
Eternal
Platinum jewellery is the perfect choice for a lifetime of everyday wear. Its density and weight make it more durable than other jewellery metals. Platinum does not wear away and holds precious stones firmly and securely. Like all precious metals, platinum scratches. However, the scratch on a platinum piece is merely a displacement of the metal and none of its volume is lost. So, even though wearing it each and every day may leave an impression on the surface, it remains what it was - a symbol for all things eternal.

LINK: http://www.preciousplatinum.co.uk/output/page795.asp

Cats
12.02.2006., 16:33
Par linkova, možda kome dobro dođe:

dtc (http://www.dtc.com)
preciousplatinum (http://www.preciousplatinum.it)
rosato (http://www.rosato.it)
Trudi (http://ww.trudijewels.com)
Salvini (http://www.salvini.it)

i jedan za vjenčanice
Delsa (http://www.delsa.it)

Btw, Gioia od 7. veljače ima prilog o vjenčanjima. :mig:

tteeaarr
23.02.2006., 07:47
....moze jedno pitanje.............sta znaci dobiti prsten za dan zaljubljenih, a ne cuti cuveno pitanje?

tina981
23.02.2006., 18:49
Znaci "Volim te"

flakey
23.02.2006., 19:38
help!! da li znate koju zlatarnu da drzi prstenje od titana?
naime, za zarucnicki sam dobila prsten svojih snova, bijelo zlato, mat, sa kockastim cirkonom, prekrasan i jednostavan, ali za vjencano prstenje buduci i ja zelimo titan...
nesto kao ovo recimo http://www.titanium-buzz.com/titaniumgold.html (the heartbeat)

magic blue
25.02.2006., 22:14
mislim da ces to morat radit po narudzbi jer ne vjerujem da itkoto drzi. zato kreni od najvecih i pitaj tko bi ti zelio napraviti

Monica.
25.02.2006., 23:15
help!! da li znate koju zlatarnu da drzi prstenje od titana?
naime, za zarucnicki sam dobila prsten svojih snova, bijelo zlato, mat, sa kockastim cirkonom, prekrasan i jednostavan, ali za vjencano prstenje buduci i ja zelimo titan...
nesto kao ovo recimo http://www.titanium-buzz.com/titaniumgold.html (the heartbeat)

Zlatari u Zagrebu ne rade sa titanom,niti sa platinom.Takvi isti modeli se mogu napraviti od zlata ,jedino su teži...:)

crvena sonja
26.02.2006., 01:04
..pitaj ovdje po forumu da ti ga neko da. pola foruma je raskinulo veze i zaruke. :kava:

Ti si neki stručnjak za forume:p

flakey
26.02.2006., 10:01
Zlatari u Zagrebu ne rade sa titanom,niti sa platinom.Takvi isti modeli se mogu napraviti od zlata ,jedino su teži...:)

:rolleyes: da... to bi bilo zanimljivo.. i skupo
u svakom slucaju hvala..

Desiree
26.02.2006., 10:12
Zlatari u Zagrebu ne rade sa titanom,niti sa platinom.Takvi isti modeli se mogu napraviti od zlata ,jedino su teži...:)
rade.

samo se posebno narucuje.

pitala ja zlatarku za platinu, rekla da moze, samo ce kostati gram platine 4 puta koliko kosta gram zlata. :D i da se to radi po naruzdbi, nemaju gotovih

kreso_b
26.02.2006., 19:23
pozdravljam forum !

imam jedno pocetnicko pitanje...kako znat koju velicinu kupiti, mislim vjerojatno postoje neke velicine? :) ...mozda bi bilo dobro da znam prije nego se osramotim u zlatarni :)

pozdrav

miaR
26.02.2006., 19:37
pozdravljam forum !

imam jedno pocetnicko pitanje...kako znat koju velicinu kupiti, mislim vjerojatno postoje neke velicine? :) ...mozda bi bilo dobro da znam prije nego se osramotim u zlatarni :)

pozdrav

to ti je po prilici isto kao kad dodjes u ducan s cipelama i trazis da ti prodaju cipele za tvoju dragu.:rofl: a ne znas velicinu. A kao da je bitno da l nosi 37 ili 40 :lol:
Pa vjerojatno ima neki prsten koji joj je dobar, uzmes taj prsten, zlatar po njemu izmjeri odgovarajucu velicinu i thats it.:mig:

kreso_b
26.02.2006., 19:52
mislim da ce primjetit ako joj ukradem prsten iz sobe...
jel ga ja mogu sam izmjerit....tipa promjer i sl.

pokusa sam jedan stavit na svoj prst i dobro mi lezi na malom prstu :)

miaR
26.02.2006., 20:03
mislim da ce primjetit ako joj ukradem prsten iz sobe...
jel ga ja mogu sam izmjerit....tipa promjer i sl.

pokusa sam jedan stavit na svoj prst i dobro mi lezi na malom prstu :)

po prilici mozes, al to nije to.:D Neznatna je razlika od broja do broja, a opet znacajna:zubo: , tako da ce ti na tvom malom prstu odgovarat vise velicina.
Zenske velicine se krecu po prilici od 11 ( ak ima tanke prstice:cerek:) , pa nadalje, cca 20 i kusur.:zubo:
Znaci neka srednja velicina je 14, 15 sto vecina zena ima.:) :mig:

Desiree
26.02.2006., 21:35
Meni je za prsenjak br. 11
Za srednji prst, gdje inace nosim prsten (srednji prst na desnoj ruci) mi je 13


Moja frendica ima valjda 16 na prstenjaku :lol: JAKO varira... Uzmi prsten i napravi otisak u sapunu ili sl ;)

tina981
27.02.2006., 00:07
Dakle, dobra sam si s jedno zlatarkom u Zg-u kojoj necu sad navoditi ime. I pitala ja nju koja je razlika, mislim ona zna, zena je i sudski vjestak za drago kamenje. I gle, na moje cudjenje sto mi nije velicala platinu, kaze ona meni: Gle, draga, razlika je u cijeni jako velika ali u pogledu izdrzljivosti je slijedece - zlato ce ti (govorimo o relacijama) trajati 7 mjeseci a platina 8. I to je sve, samo sto je platina rjedja i sad ju ljudi skupo placaju kao da je ne znam sto.

To mi je rekla osoba koja zna zlatarski zanat i koja izradjuje nakit!!!
Dakle ja sam odlucila na najjednostavnije moguce i to od bijelog zlata jer od osnovne skole ne nosim zuto!
Ali sto ljudi sto cudi. ako zelis platiti soma eura za vrlo jednostavno prstenje od platine- be my guest!!! Mi smo rekli da necemo.

Sto posto ti ta zena ne radi s platinom - nije luda da ti govori sve pozitivne stvari o platini pa da podjes negdje gdje rade s platinom. Istina je da je puno skuplje od bijelog zlata ali je lakse za odrzavat kroz godine...

Pitas zasto? - "Platina je postojana. Platina se ne može iznosti, istrošiti. Jer, i nakon dugog nošenja jedva da nastaje oštećenje ili gubitak metala uslijed odvajanja metalne strugotine. Ona ostaje kao što je i uvijek: dragocijena i čista." http://velebit.com/zlatarna/koci/ Kada se bijelo zlato (ili zuto zlato) ogrebe gubi se to zlato za razliku od platine.

Katie
27.02.2006., 00:52
Bijelo zlato ljepse izgleda i vise sjaji. Platina je malo skuplja jer je rijeda ali se dosta vide linije i sare po njoj. Moj prsten je od bijelog zlata... Od platine imam sat i neke druge stvari ali je stvarno dosta isarana.

Inace, vecina zlatara ( u luksuznim zlatarama) preporucuje da je bolji prsten od bijelog zlata....ali mora da bude najmanje 18k.

tina981
27.02.2006., 03:00
Hmmmm... procitajte ovo:

White Gold
White gold is an alloy of gold and white metals. White metals such as silver, nickel, palladium and platinum change the color of gold to a white color.

The properties of the white gold will vary depending upon which metals were mixed and the proportions used. Therefore, white gold alloys can be custom made for specific purposes, for example, alloys using nickel are very hard and strong and can be used for rings and pins. White alloys using palladium are softer and more pliable and can be used for settings to hold gemstones.

White gold is not strictly speaking white, it is a grey steel-like color which is treated to make the article look white. The treatment used is an electroplate of another metal called rhodium. Rhodium plating makes the finished white gold article look white, but unfortunately is wears off and the plating should be replaced approximately once a year.

Platinum
Platinum on the other hand is a white metal. Platinum is used as an almost pure metal, approximately 95% pure, whereas white gold is only 75% pure in 18ct and only 58.5% pure in 14ct.

Being a naturally white metal, platinum does not need the rhodium treatment, because it starts off white and will always stay white.

Platinum is more dense (heavier) than gold. You can feel a noticeable difference in weight between the same article made in platinum and gold.

Platinum's best property as far as jewelry is concerned is its abrasive resistance. Platinum rings and in particular platinum claws will still be in great condition many years after the equivalent gold article is worn away. This is quite amazing when you consider that platinum is relatively soft and bends more easily than gold.

Summary of Platinum's properties
natural white color
looks better than white gold when it is old and scratched
feels heavier than gold
will wear better and last longer than gold
is very expensive


Summary of white gold's properties
stronger than platinum
more rigid than platinum
half the price of platinum

Ja vise ne znam. A Katie, i ja sam cula sam bijelo zlato vise sjaji, mozda je zbog "rhodium plating." Imam prsten od bijelog zlata koji je malo pozutio... vjerojatno moram na taj rhodium plating.

Nerea
27.02.2006., 05:33
Ma prstenje po meni nije za do kraja zivota. Ljudi se debljaju, mrshave, mijenjaju ukus, a i dosade ti stalno ista prstenenja...i onda na godishnjicu ili vech neshto odete oboje i promijenite prstenje....

Katie
27.02.2006., 05:45
Ja vise ne znam. A Katie, i ja sam cula sam bijelo zlato vise sjaji, mozda je zbog "rhodium plating." Imam prsten od bijelog zlata koji je malo pozutio... vjerojatno moram na taj rhodium plating.


Tina,

Bijelo zlato pozuti poslje par mjeseci i moras ga odnjeti kod zlatara da ga specijalno cisti. Moj prsten je bio mnogo skup i kad sam vidjela da je poceo da zuti poludjela sam. Ali kad sam otisla kod mog zlatara on ga je ocistio za minut. Ja sam mislila da je poceo da zuti, ali nije. Neka zuta boja se jednostavno nakupi na njega....ali se ocisti za sekundu.

Dora K
27.02.2006., 05:49
Dakle, dobra sam si s jedno zlatarkom u Zg-u kojoj necu sad navoditi ime. I pitala ja nju koja je razlika, mislim ona zna, zena je i sudski vjestak za drago kamenje. I gle, na moje cudjenje sto mi nije velicala platinu, kaze ona meni: Gle, draga, razlika je u cijeni jako velika ali u pogledu izdrzljivosti je slijedece - zlato ce ti (govorimo o relacijama) trajati 7 mjeseci a platina 8. I to je sve, samo sto je platina rjedja i sad ju ljudi skupo placaju kao da je ne znam sto.

To mi je rekla osoba koja zna zlatarski zanat i koja izradjuje nakit!!!
Dakle ja sam odlucila na najjednostavnije moguce i to od bijelog zlata jer od osnovne skole ne nosim zuto!
Ali sto ljudi sto cudi. ako zelis platiti soma eura za vrlo jednostavno prstenje od platine- be my guest!!! Mi smo rekli da necemo.

Slažem se. Mi smo kupili bijelo zlato, nerodinirano. Nismo htjeli kuruzu, a ja sam imala u glavi zacrtanu sliku nečega boje šampanjca (blago, blago, blago žućkastu) i zlatar nam je kad smo mu to opisali pokazao baš takav prsten.
Evo, kraj srebra, praktički se ne vidi razlika u boji, samo je verica mrvicu "toplije" nijanse.

Dora K
27.02.2006., 05:51
Tina,

Bijelo zlato pozuti poslje par mjeseci i moras ga odnjeti kod zlatara da ga specijalno cisti. Moj prsten je bio mnogo skup i kad sam vidjela da je poceo da zuti poludjela sam. Ali kad sam otisla kod mog zlatara on ga je ocistio za minut. Ja sam mislila da je poceo da zuti, ali nije. Neka zuta boja se jednostavno nakupi na njega....ali se ocisti za sekundu.

Nakon koliko vremena požuti? Vidiš, to nisam znala, dobro da si rekla.
Moj prsten ima par godinica i ne vidim promjenu u boji, moram proučiti mužev. Hvala!:kiss:

Moguće da na moj izbjeljujuće djeluju razni vimovi, wc sanitari, sredstva za pranje prozora, pećnica i tak..... :zubo:

Dora K
27.02.2006., 05:56
Ma prstenje po meni nije za do kraja zivota. Ljudi se debljaju, mrshave, mijenjaju ukus, a i dosade ti stalno ista prstenenja...i onda na godishnjicu ili vech neshto odete oboje i promijenite prstenje....

Sad ću bit prava babetina, ali stare tetke kažu da nije dobar znak mijenjati prstenje, mislim vjenčano, jel.... :zubo:
Inače, ovaj moj prsten meni simbolizira i subjektivno znači mnogo više nego kaj realno vrijedi i ne bih ga mijenjala ni za kaj na svijetu :D
Sve mi uzmi, al' u burmu ne diraj... :clint: :rofl:

simba
27.02.2006., 17:28
Ja bi komntare na ovo:

Moj budući kaže da on neće nostit prsten jer mu je to seljački i odvratno...Ne znam zašto, ali poludila sam na to:mad:

flakey
27.02.2006., 23:47
Ja bi komntare na ovo:

Moj budući kaže da on neće nostit prsten jer mu je to seljački i odvratno...Ne znam zašto, ali poludila sam na to:mad:

a gle, i moj je imao slicnu ideju pa sam malo i poludila... kompromis je da ga nece nositi samo dok radi jer ga smeta.. ajde neka

Nerea
28.02.2006., 05:31
Sad ću bit prava babetina, ali stare tetke kažu da nije dobar znak mijenjati prstenje, mislim vjenčano, jel.... :zubo:
Inače, ovaj moj prsten meni simbolizira i subjektivno znači mnogo više nego kaj realno vrijedi i ne bih ga mijenjala ni za kaj na svijetu :D
Sve mi uzmi, al' u burmu ne diraj... :clint: :rofl:

E bash si baba....:)
Ma moji su recimo promijenili vech sigurno 4-5 pari prstenja.....u braku su 40 godina..:)
Je i meni znachi puno mada realno ne vrijedi i skroz je obichan, al meni drag
i psoeban i zato chu ga uvik chuvat (nechu ga ono prelit u lanchich ili neshto..:) )
Al poanta je da kad minjash opet minjate oboje..mozda u znak promjene zajednishtva i godina iza nas...:cerek:

Cats
28.02.2006., 07:36
Zenske velicine se krecu po prilici od 11
:eek: :eek: :eek:
Đizs, a ja imam tako malu ruku da su mi i dječji prstenovi široki a nosim broj 15-16??? To onda biće nisu neke standardne veličine o kojima govorite, pošto je 16 unutarnji promjer u mm.

miaR
28.02.2006., 08:10
:eek: :eek: :eek:
Đizs, a ja imam tako malu ruku da su mi i dječji prstenovi široki a nosim broj 15-16??? To onda biće nisu neke standardne veličine o kojima govorite, pošto je 16 unutarnji promjer u mm.

ove velicine o kojima mi pricamo jesu standardne. I to nije tocno da je unutarnji promjer 16-tice 16 mm. :zubo: Ne mjere se velicine na taj nacin. :zubo: :D
Postoji jos jedan nacin mjerenja, al ne znam tocno kak ide ( mislim da se ovoj sadasnjoj velicini pribroji 10, recimo, tako da bi 16 moglo bit 26 , ili slicno nesto). Kod nas se ne upotrebljava taj, barem kod vecine.:) :mig:

Monica.
28.02.2006., 09:35
rade.

samo se posebno narucuje.

pitala ja zlatarku za platinu, rekla da moze, samo ce kostati gram platine 4 puta koliko kosta gram zlata. :D i da se to radi po naruzdbi, nemaju gotovih

Daj mi, molim te pošalji na PP o kojoj se zlatarni radi.Baš me interesira gdje je to gram platine oko 800,oo kn:eek: i tko to radi.A posebno se naručuju i burme od zlata,bar tamo gdje se rade ručno.

Monica.
28.02.2006., 09:43
ove velicine o kojima mi pricamo jesu standardne. I to nije tocno da je unutarnji promjer 16-tice 16 mm. :zubo: Ne mjere se velicine na taj nacin. :zubo: :D
Postoji jos jedan nacin mjerenja, al ne znam tocno kak ide ( mislim da se ovoj sadasnjoj velicini pribroji 10, recimo, tako da bi 16 moglo bit 26 , ili slicno nesto). Kod nas se ne upotrebljava taj, barem kod vecine.:) :mig:

Veličine su kod nas malo drugačije,recimo tih 11=51
I mjere sa tako da se izmjeri opseg prsta x fi i to je to.Prosječna veličina ne postoji,ali većina cura,odnosno mlađih žena je između 11-15 (veličina prstenjak).:W

miaR
28.02.2006., 10:39
Veličine su kod nas malo drugačije,recimo tih 11=51
I mjere sa tako da se izmjeri opseg prsta x fi i to je to.Prosječna veličina ne postoji,ali većina cura,odnosno mlađih žena je između 11-15 (veličina prstenjak).:W

pa ovo sto kazes ima smisla. Pod prosjecnu velicinu sam i mislila na onu koju vecina zena ima. Dakako da je to individualno. :) :mig: :raspa:

Rita
15.03.2006., 17:57
Ja imam bijelo zlato prsten vjencani(4 godine) i bijelo zlato zarucnicki iz 1890te i ni jedan ni drugi nije pozutio ni malo. Ne cistim ih uopce, samo ih s keficom za zube protrljam svakih par mjeseci. Nosim ih svaki dan i fakat nisma njezna s rukama, ne nosim rukavice kad perem i sl. Eto ako je kvalitetno zlato nema sta pozutjeti. Platina je dobra i za one koji su alergicni na zlato. Ima i takvih, ja nemrem nis u uha stavit,platina jedino prolazi na kratko;)
Meni je platina pre krasna i radije bi ju za prsten nego zlato.

Marta2010
15.05.2006., 16:06
Eh, budući da je "taj" dan sve bliže, moramo ozbiljno početi razmišljati o vjenčanim prstenima.
Zamislili smo obične (ne mat) od bijelog zlata (malo šire), njegov prazan, a moj sa par briljantića. I bili u par zlatarna, ali eto, da podijelim s vama iskustva.
1. cijene su vrlo visoke (možda zato što smo prvo išli u Zlatarnu Celje - svaka čast, ali kod njih mi se ne sviđa što ih ne može svaki par dodatno individualizirati - nama su se dopali jedni, ali htjeli smo promijeniti sitnicu no nisu bili fleksibilni po tom pitanju - dok npr. Zlatarna Koci - tamo su potpuno fleksibilni i čine mi se ok)
2. Čini mi se da manje poznate zlatarne imaju veći izbor od velikih a jeftinije su

Kakva su vaša iskustva vezana za prstenje i gdje ste ih kupili + cijena :five:

Floriana
15.05.2006., 22:31
Celje je užasno skupo i mi smo od njih odustali bez obzira na to što imaju lijepih modela. No, nama su rekli da će nam napraviti kako hoćemo odn. ne baš kako hoćemo, nego njihov model uz par izmjena. Ja npr. upravo ne želim ni svoj s kamenčićima i to sam pitala i rekli su da može.
No, kao što sam rekla, preskupi su i ja bih preporučila Križek. Imaju u startu dosta modela, a napravit će ti što hoćeš, a čini mi se da su prilično povoljni.

Ksistina
16.05.2006., 06:23
Mi smo vidili u zlatarni Aurum neki skroz lipi neobični model, al je samo u bijelom zlatu(i ne može se napravit u kombinaciji jer su to neki uvozni modeli), moj ima kamenčice, a njegov ne. Cijena je dosta visoka, oko 3500kn. Jos se nismo skroz odlučili jer još imamo vremena. Pogledat ćemo još par zlatarni i za par mjeseci kupit nešto.

stela25
16.05.2006., 09:18
Mi smo svoje uzeli, odnosno uzet cemo u zlatarni Koci, idemo sutra po njih. Bijelo zlato, moj s briljantićem :cerek: njegov bez. Pitanje je samo dal će cijena odgovarati kvaliteti i izgledu. To ćemo vidjeti sutra ili u petak

misiz S
16.05.2006., 12:51
Mi smo uzeli svoje u Dijamantu. veci su, cetvrtastog presjeka -onako jedno nesto manje od milimetra debeli i jedno tri-4 mm siroki. 3500 kn.
Super su jer sami izradjuju pa mogu napraviti stogod. Jesu mozda malo skuplji al ti nece podvaliti bijelo zlato koje ce ti za 6 mjeseci poceti zutiti.
Inace moja frendica je isla u Sloveniju u Celje i prosle jedno 40% jefitinije. Mogu ti pitati tocno gdje pa ti javim na PM. Inace oni su uzimali jako siroko i jos njezin s poprecnim redom kamencica. E sad tocnu cijenu ne znam ali kostali su (zajedno oko 1000 eura), ali i dalje jeftinije nego bi za to platili u Zg-u.

Marta2010
16.05.2006., 20:17
Mi smo svoje uzeli, odnosno uzet cemo u zlatarni Koci, idemo sutra po njih. Bijelo zlato, moj s briljantićem :cerek: njegov bez. Pitanje je samo dal će cijena odgovarati kvaliteti i izgledu. To ćemo vidjeti sutra ili u petak
Ej, stela, ajd mi javi da li si zadovoljna s prstenčićima, budući da smo i mi zapeli za jedne tamo ..:top:
No sigurno će ti biti prekrasni!!!

stela25
17.05.2006., 06:46
Moze, zvao me zlatar, u četvrtak su gotovi :cerek: Pošaljem slikicu

molly*
17.05.2006., 07:34
ima neko iskustva sa zlatarnom bashota? mi smo tamo mislili uzeti...nemaju bas gotovih, al doneses sliku ili kazes ideju pa ti takav naprave!

Marta2010
17.05.2006., 08:21
:cheer: jedva čekam!!!Moze, zvao me zlatar, u četvrtak su gotovi :cerek: Pošaljem slikicu

Ksistina
17.05.2006., 08:57
ima neko iskustva sa zlatarnom bashota? mi smo tamo mislili uzeti...nemaju bas gotovih, al doneses sliku ili kazes ideju pa ti takav naprave!

Hm, ne znam kako ti, al to sa slikom meni nije baš vjerodostojno, tj. može nešto na slici biti wow, al ništa mi to ne znači dok ga ne stavim na prst i vidim kako stoji. Najbolje probat modele i onda kad se nađe približno model koji odgovara dogovorit željene izmjene.

putnica
20.05.2006., 11:35
help!! da li znate koju zlatarnu da drzi prstenje od titana?
naime, za zarucnicki sam dobila prsten svojih snova, bijelo zlato, mat, sa kockastim cirkonom, prekrasan i jednostavan, ali za vjencano prstenje buduci i ja zelimo titan...
nesto kao ovo recimo http://www.titanium-buzz.com/titaniumgold.html (the heartbeat)

jesi nasla titan?

takvo prstenje imali su u branimir centru (cinestar :mig: ), ducancic pokraj ulaza u kino s mexx, joop i slicnim nakitom. prekrasno :top:

Gorriot
20.05.2006., 12:13
mislim da ce primjetit ako joj ukradem prsten iz sobe...
jel ga ja mogu sam izmjerit....tipa promjer i sl.

pokusa sam jedan stavit na svoj prst i dobro mi lezi na malom prstu :)


samo da kažem..... ajooooj kak simpatično...ne znam ništa o ovoj temi.... ali eto možda i ja dođem jednom s razlogom na ovu stranicu,zasad sam samo provirila :top:

flakey
20.05.2006., 13:08
jesi nasla titan?

takvo prstenje imali su u branimir centru (cinestar :mig: ), ducancic pokraj ulaza u kino s mexx, joop i slicnim nakitom. prekrasno :top:
nisam jos nasla.. i hvala ti za informaciju, pogledat cu odmah u ponedjeljak... :mig:
malo mi je preskupo naruciti izvana :(

putnica
20.05.2006., 18:14
nisam jos nasla.. i hvala ti za informaciju, pogledat cu odmah u ponedjeljak... :mig:
malo mi je preskupo naruciti izvana :(

aj, ako ne nadjes pitat cu ja frenda gdje su oni uzeli :)

Marta2010
28.05.2006., 15:09
:cheer: jedva čekam!!!
MI smo svoje naručili baš u subotu i jedva čekam da budu gotovi!

Pikolina
01.06.2006., 21:02
Meni su super ovi puzzle-prsteni od više dijelova:

http://www.pepiandco.com/htmlversion/4bandinst.htm
http://www.pepiandco.com/htmlversion/6bandinst.htm
http://pepiandco.com/instructions/6810band.htm

Za vjenčanje bi bilo super imati jedan od dva dijela koji su zapravo zasebni prsteni, i tek kad se ta dva dijela spoje zajedno u jedan prsten, da se može pročitat unutarnja posveta. Problem je, naravno, što bi morali biti različitog promjera i razdvojeni.

Zanima me dal netko u Zg-u može nešto takvo izraditi?

Lyla
01.06.2006., 21:08
Meni su super ovi puzzle-prsteni od više dijelova:
B][/COLOR]


Ja bih svejedno dvaput razmislila. S ovim je prstenjem nezgodno kad jedeš rukama jaja naoko. Žumanjak često ima svojeglavu narav.

Pikolina
01.06.2006., 21:55
Ne mislim baš ISTO takvo, nego da su dijelovi razdvojeni. Da svaka osoba nosi svoj dio koji izgleda potpuno. No ipak se mogu skinuti i spojiti u jedan prsten i onda se može pročitati posveta unutra.

Magg
01.06.2006., 22:05
Mi cemo oboje skroz jednostavna od bijelog zlata, ca. 5 mm siroka, kupit cemo valjda kod krizeka.

kemicarka
04.06.2006., 10:36
Radi vlastitog negativnog iskustva ne preporučujem Križek. Imaju znak Croatian quality, ali ne znam kako su ga uspjeli dobiti. Dobila sam naušnice kupljene kod njih koje su pukle i dvaputa kod njih bile na popravku. Kad su pukle treći put otišla sam do njih i rekla da hoću druge. Dok sam čekala u redu neka gospođa je donijela lančić koji je isto sam od sebe korodirao. Dobila sam druge, a nakon dva dana nošenja izbio mi je osip pa sam posumljala u njihovu kvalitetu, jer osip dobijem od loše bižuterije. Zlatarna Celje je možda skupa, ali barem dobijete certifikat da je to što ste kupili zlato, i garanciju 6 mjeseci. A vjerojatno ima nekih starih obrtnika po centru čije je zlato ok i kvalitetnu su, a ne preskupi.
btw jel netko od vas čuo možda praznovjerje da nije dobro stavljati kamenčiće u vjenčani prsten jer kao nije dobro da se krug prekida?

Floriana
04.06.2006., 11:13
Baš si me ohrabrila, mi jučer pokupili prstene iz Križeka. Iskreno se nadam da neće puknuti. Morat ćemo ih prestati isprobavati :D

Ima netko pozitivna iskustva s Križekom, da me malo utješi :confused:

Magg
04.06.2006., 11:57
Eh i meni treba par pozitivnih iskustva s Krizekom :)

Floriana, javi za par mjeseci kako ste prosli sa svojima, mi se tek slj. ljeto zenimo pa imamo jos vremena ;)

Svemogući
04.06.2006., 12:29
Meni je super M 419.

Evo link

http://www.zlatarna-krizek.hr/vjencano-crveni_hr.php

miaR
04.06.2006., 12:41
Baš si me ohrabrila, mi jučer pokupili prstene iz Križeka. Iskreno se nadam da neće puknuti. Morat ćemo ih prestati isprobavati :D

Ima netko pozitivna iskustva s Križekom, da me malo utješi :confused:

mene odusevljavaju komentari tipa lancic puko sam od sebe i sl:rolleyes:
Ne znam koliko je uopce potrebno naglasavat da je to bez neke vise sile, filmskih trikova, vradzbina i slicnog neizvedivo.
Lancic NIJE puko sam od sebe,
vec ga je netko strgao, a taj netko sigurno nije zlatar.

Takve komentare daju oni koji kupe lancic za 100 kn i ocekuju da ce s istim moci slepat auto:rolleyes: i naravno, ne paze nit malo.
Pa nije zlato za svakoga. To je luksuz.
Kvaliteta se placa. Puni lancic , ogrlica, etc. kosta.
Ak si ga ne mozes priustit,kupi si bizuteriju, nemoj pljuvat po zlatarima. :mig:

Krizek je u vrhu zlatarstva.
70 godina rada govori dovoljno.
Njihova kvaliteta je neupitna.

Magg
04.06.2006., 12:53
Mi cemo ove naruciti, samo sto ne kao ove od 4,5mm sirine, nego 6 ili 7mm.

http://www.zlatarna-krizek.hr/images/katalozi/vjencano/nosece/m94BZ.jpg

miaR
04.06.2006., 13:01
Mi cemo ove naruciti, samo sto ne kao ove od 4,5mm sirine, nego 6 ili 7mm.

http://www.zlatarna-krizek.hr/images/katalozi/vjencano/nosece/m94BZ.jpg

prekrasni prsteni :mig:
puno zlato, klasicni, jednostavni,
kvaliteta neupitna:mig: :s

Magg
04.06.2006., 13:05
Samo me cijena zanima... Ne mogu ove naci u katalozima. Ovi od 4,5mm su 1.400 kn - nece ni siri biti puno vise.. max. 2000kn. U svakom slucaju bolje nego 4.000/5.000 u Celju za istu stvar ;) Jedva cekam ici narucit.. al ima jos duuuugoooo :)

miaR
04.06.2006., 13:09
Samo me cijena zanima... Ne mogu ove naci u katalozima. Ovi od 4,5mm su 1.400 kn - nece ni siri biti puno vise.. max. 2000kn. U svakom slucaju bolje nego 4.000/5.000 u Celju za istu stvar ;) Jedva cekam ici narucit.. al ima jos duuuugoooo :)


ne znam tocno koliko bi takvi kostali,
trebala bi mi gramaza,
al znam da izmedju 1500 i 2000.kn. dobijes vrhunske prstene :mig: :s

Magg
04.06.2006., 13:18
ovi od 4,5 su nekih 9,5 grama - tako pise. al vidit cemo koliko bude bude, vazno da nam se svidjaju :)

Marta2010
04.06.2006., 13:45
Mi cemo ove naruciti, samo sto ne kao ove od 4,5mm sirine, nego 6 ili 7mm.

http://www.zlatarna-krizek.hr/images/katalozi/vjencano/nosece/m94BZ.jpg
Takve smo ti i mi naručili, isto šire..samo što su naši i iznutra zaobljeni tako da su vrlo udobni. Cijena 2200,00 par. U zlatarni Koci..

Magg
04.06.2006., 14:20
Gdje je ta zlatarna?

kemicarka
04.06.2006., 17:42
Pa nije zlato za svakoga. To je luksuz.
Kvaliteta se placa. Puni lancic , ogrlica, etc. kosta.
Ak si ga ne mozes priustit,kupi si bizuteriju, nemoj pljuvat po zlatarima. :mig:

Krizek je u vrhu zlatarstva.
70 godina rada govori dovoljno.
Njihova kvaliteta je neupitna.[/QUOTE]

Većina mog osobnog nakita je iz zlatarne celje jer sam ga dobila od roditelja ili rodbine koji znaju da sam indikator za loše zlato sa dodacima nikla. Samo sam rekla svoje neugodno iskustvo s njihovim naušnicama. Moje naušnice nisu sigurno zlato s dodatkom bakra jer sam nakon jednog dana nošenja dobila svrbež i osip.
Ne znam odakle si zaključila da si ne mogu priuštiti zlato?! Spomenute naušnice sam dobila za diplomski od kolega s faxa.
Uostalom, vjerojatno svi paze da rade vjenčano prstenje kvalitetnije nego ostali nakit.

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:04
Čekaju me skoro "službene" ( fešta za naše starce, ja slavim jer je moja draga rekla "da"! :cerek: ) zaruke. Buduća želi da kupimo vjenčano prstenje za te službene zaruke. Da to prstenje onda izmjenimo i nosimo do vjenčanja. Prije vjenčanja ćemo ih dat kumovima. Onda će nam ih oni vratiti par sati poslije!:cerek:

Naravno, moja draga već ima prelijepi zaručnički prsten, dat u vrlo romantičnom duhu i okruženju!:cool:

Nosi li se vjenčano prstenje prije službenog "Da"?

puma7
05.06.2006., 10:07
Nikad nisam cula za to, ali nisam upucena u obicaje svih krajeva lijepe nase. Sto nije svrha vjencanog prstenja da se stave na prst nakon sto se posvete ili nakon sto postanete muz i zena.

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:10
Zato i otvaram temu, jer ne znam kako te ceremonije idu, da čujem vaša mišljenja i običaje za koje znate!

Mischa
05.06.2006., 10:12
Nisam bas cula za takvo nesto..nedavno se jedna poznanica zarucila, tako da je ustvari ona natjerala decka da ju zaprosi..sama je dala napraviti prstene itd..no, znam sigurno da im to nece biti vjencani..

misiz S
05.06.2006., 10:19
Koliko znam vjencano prstenje stoji u kutijici do vjencanja, onda ide na jastucic, pa na srebrnu tacnicu za posvecenje i onda na prste i onda s vama u grobove :mig:

Zarucnicki prsten se nosi na prstenjaku desne a vjencani na prstenjaku lijeve (jer je bilo vjerovanje koje jos uvijek postoji kod starijih ljudi, a to je da zila iz lijevog prstenjaka ide ravo u srce, ali to je druga tema).

Dakle svaki prsten na svoj prst i na svoj tajming :zubo:

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:26
Nisam bas cula za takvo nesto..nedavno se jedna poznanica zarucila, tako da je ustvari ona natjerala decka da ju zaprosi..sama je dala napraviti prstene itd..no, znam sigurno da im to nece biti vjencani..

Moju dragu sam ja iznenadio sa prstenom, tako da nije imala spremljen prsten za mene. Dala mi je svoj najdraži da ga nosim na lančiću.
Tako da nismo kupovali "zaručničko" prstenje.
Možda bi trebali, ako ona već želi, kupit isto prstenje, pa da to bude kao zaručničko? Vjenčano prstenje se posvjećuje na vjenčanju. Ne znam da li se nosi i prije toga?
A opet, nije li to malo previše prstenja!?:cerek:

Mischa
05.06.2006., 10:30
Ma joj..cemu sve to..koliko sam shvatila vec ste si razmjenili prstenje..zasto kupovati jos jedne, pa onda jos i vjencane?? Vjencani se stave nakon posvecenja u Crkvi, ako cete se u njoj zeniti..ne nose se ranije

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:30
Dakle svaki prsten na svoj prst i na svoj tajming :zubo:

Imaš pravo! Ali draga želi da nekako riješimo problem mog prstenja! Ja na ruci ne nosim ništa! :o
A opet, smiješno mi je, a i to neću, da ona meni kupuje posebni prsten!!!?:eek:

Kako si rekla, svaki prsten ima svoj tajming, ali ja sam malo zakomplicirao stvari. :D

misiz S
05.06.2006., 10:36
Kako si rekla, svaki prsen ima svoj tajming, ali ja sam malo zakomlicirao stvari.:D

Sto jest jest. Mislim mozes i ti nositi zarucnicki, ako to silno zelis, ali to ovisi o vama dvoje i vasim obicajima.
To se moze objasniti kao zasto bi samo ona imala znak zauzetosti kad si i ti zarucen.
A opet postoji i njoj mogucnost da ne nosi zarucnicki.

Dakle, prema osobnom nahodjenju, ali mogu ti reci da ja ne znam niti jedno musko koje je nosilo zarucnicki prsten.

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:37
Ma joj..cemu sve to..koliko sam shvatila vec ste si razmjenili prstenje..zasto kupovati jos jedne, pa onda jos i vjencane?? Vjencani se stave nakon posvecenja u Crkvi, ako cete se u njoj zeniti..ne nose se ranije

Takav je i moj stav! Ali neće ić, nju to jako veseli ( prstenje, ceremonije, vjenčanje) pa pitanje prstenja prepuštam njoj.
Ne želim je razuvjeriti da to ne ide tako, kad vidim da ju to čini radosnom!
Ma, kupit ću i to "prekobrojno" prstenje, što ću?

Mischa
05.06.2006., 10:39
Iskreno, glupo mi je malo da mi decko nosi zarucnicki..misli, logicno je da ako me je pitao da se ozenimo, da je odlucio biti moj..bez obzira na prstenje ili ne..nekako mi je tradicija da samo buduca mlada ima prsten..ali mozda krivo razmisljam,..

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:42
Dakle, prema osobnom nahodjenju, ali mogu ti reci da ja ne znam niti jedno musko koje je nosilo zarucnicki prsten.

Vjenčani prsten ću nosit sa radošću i sa željom.

Muškarac sa zaručničkim prstenom, to mi je nekako papanski, jel'?

Ksistina
05.06.2006., 10:43
Koliko sam čula postoji običaj nošenja zaručničkog prstena kod mladoženje i to u Slavoniji. I mislim da se baš radi o verama tj.vjenčanim prstenima koje mladenci stave kod zaruka samo na suprotnu ruku i kad dođe vjenčanje onda samo te prstenove prebace na pravu ruku :)

Ksistina
05.06.2006., 10:44
I nije mi to papanski :) To je zgodno, pogotovo ukoliko već imaš prsten, al o ukusima se ne raspravlja. To je sve stvar dogovora.
Znam da je moj zaručnik govoria da su običaji takvi kod njega,al ih se nismo držali, premda bi meni bilo drago da i on ima prsten neki :)

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:48
Iskreno, glupo mi je malo da mi decko nosi zarucnicki..misli, logicno je da ako me je pitao da se ozenimo, da je odlucio biti moj..bez obzira na prstenje ili ne..nekako mi je tradicija da samo buduca mlada ima prsten..ali mozda krivo razmisljam,..

Da, djevojka se prosi.
Ali, ako moja draga želi, tu pomoći nema. Bar što se ovoga tiče.

Lasa Vadački
05.06.2006., 10:52
Koliko sam čula postoji običaj nošenja zaručničkog prstena kod mladoženje i to u Slavoniji. I mislim da se baš radi o verama tj.vjenčanim prstenima koje mladenci stave kod zaruka samo na suprotnu ruku i kad dođe vjenčanje onda samo te prstenove prebace na pravu ruku :)

To, Kristina! :top: To se traži!:)
Otac moje drage je Slavonac! Drago mi je čut da taj običaj postoji!
Jel' znaš na kojoj ruci je običaj da se to prstenje nosi?
Draga već nosi zaručnički prsten na desnoj ruci.
I jel' taj prsten muškarac nosi i nakon vjenčanja?


Ajde,Slavonci, gdje ste?

Ksistina
05.06.2006., 10:54
Eto vidiš da ti draga ne govori to bezveze:) Samo se vi dogovorite pa nosite prstenje kako želite ;)

Lasa Vadački
05.06.2006., 11:10
Eto vidiš da ti draga ne govori to bezveze:) Samo se vi dogovorite pa nosite prstenje kako želite ;)

Ja ću poštivat njene želje. Samo me zanima, ako znaš, finese tih običaja? Da ne ispadne mirakul od toga.
Ili da priupitam njenjog tatu kako?:D

Ksistina
05.06.2006., 11:19
:)Ne znam u ovom trenutku detalje:) Morala bi pitat zaručnika :) On to zna. Znam da mi je priča al nisam sve zapamtila. Ukoliko ti nije nezgodno pitaj budućeg punca :D A ako ti nije dugo čekat sutra bi ti javila što moj dragi kaže. Pa možemo usporedit izjave :) Možda se u nečemu i razlikuju :)

Lasa Vadački
05.06.2006., 11:28
:)Ne znam u ovom trenutku detalje:) Morala bi pitat zaručnika :) On to zna. Znam da mi je priča al nisam sve zapamtila. Ukoliko ti nije nezgodno pitaj budućeg punca :D A ako ti nije dugo čekat sutra bi ti javila što moj dragi kaže. Pa možemo usporedit izjave :) Možda se u nečemu i razlikuju :)

Bit ću ti zahvalan! Imam vremena, službene zaruke su u 8. mj.
Neću pitat budućeg punca, ako baš ne moram!:D

Ksistina
05.06.2006., 11:33
Ok:) Pitat ću dragog pa ti javim što kaže :)

Mišić
05.06.2006., 12:04
Ni meni ni mome dragome nije bilo papanski da on nosi zaručnički prsten.
Mi smo se zaručili na jednom dalekom putovanju i tamo ujedno kupili prstenje. Stavili smo prstene jedno drugome na desnu ruku.
Kako je sada uskoro vjenčanje, a on inače nije nosio nakit, pa ni prsten, predložila sam sljedeće: moj zaručnički ostaje na mojoj desnoj ruci (prekrasan, sa dijamantom), po njegovom zaručničkom (jednostavan, bijelo zlato) damo napraviti manju repliku za mene (imam malo deblje prste, pa mi dobro odgovara taj njegov oblik), njegov na vjenčanju prebacimo njemu na lijevu ruku a ja dobivam i svoj!!:kiss:
Na taj način naše vere imaju i nastavak priče, on se nije prenakitio a opet imamo isto prstenje!!:cerek:

kontra
05.06.2006., 13:12
Zarucnicki prsten se nosi na prstenjaku desne

hm... ja ga dobila na lijevu... :confused:

misiz S
05.06.2006., 13:17
I ja, i jos odonda mu je bed da je fulao ruku :cerek:

On je mene odmah ozenio i gotovo :D (jos na prosnji)

kontra
05.06.2006., 13:21
hehe, nije ni to lose :rofl:
al od ovoga ima vec neko vrijeme (krace) i dok ovo sada nisam procitala nisam ni ja znala da je pogrijesio... :rolleyes:

studentica21
05.06.2006., 13:22
hm... ja ga dobila na lijevu... :confused:glavno je da si ga dobila :mig:

Mišić
05.06.2006., 13:51
...ma daaa, na lijevom prstu, na desnom, oko vrata, na nožnom zglobu....
gdje god, samo je bitan onaj osjećaj oko srca kada si ga dobila (ili ga je poklonio)...

misiz S
05.06.2006., 13:57
Ma naravno, ali je meni tako slatko vidjet ga kako mu je bed da je fulao :cerek:
A meni je bilo tak super, i jos uvijek mi je :D

lunalu
05.06.2006., 16:35
Koliko sam čula postoji običaj nošenja zaručničkog prstena kod mladoženje i to u Slavoniji. I mislim da se baš radi o verama tj.vjenčanim prstenima koje mladenci stave kod zaruka samo na suprotnu ruku i kad dođe vjenčanje onda samo te prstenove prebace na pravu ruku :)

mi smo htjeli imat nesto posebno, da nije samo jos jedan prsten na ruci( iakoja ne nosim prstenje inace). Tako da smo nakon zaruka, u potpunoj tajnosti otisli kod zlatara i narucili srebrno prstenje koje smo izabrali i oboje ih nosimo na prstu gdje ce ih ubrzo zamijeniti posvecene vere.A nakon toga zarucnicke cemo drzati iznad kamina....vec su nas tri para kopirala, naravno ovi blizi ljudi koji znaju kako smo to isplanirali:cerek: :s

lunalu
05.06.2006., 16:39
drage moje, za sve one koje jos uvijek zanima titan i to poprilicno jeftino, nasla sam site na kojem se mogu narucit

http://www.e-weddingbands.com/store/titanium-sandblast.html

ima prstena vec od 75 dolara i negdje je dokument po kojem se mjeri velicina prstena. Nacrtani su krugovi s velicinama i na njih se nasloni svoj neki prsten koji vam je dobar po velicini i kad se poklapaju to je ta velicina.Mi ozbiljno razmisljamo da ih tu narucimo... valjda sam pomogla malo...

lolita11
05.06.2006., 17:10
super prstenje TeNO.....

Ksistina
06.06.2006., 05:31
Nisam saznala ništa novo:) Ni on ne zna sve detalje osim onog što sam već zapisala. Znači odmah se kupe vere s kojima se zaručuju i mladenci ih nose al na suprotnoj ruci i kad se vjenčaju samo ih prebace na drugu ruku. Sad samo ne znam što je s ženskim zaručničkim prstenom, neovisno od vjenčanog.
Pitaj ti svoju dragu, ona će sigurno znat detalje :)

Lasa Vadački
07.06.2006., 10:03
Ni meni ni mome dragome nije bilo papanski da on nosi zaručnički prsten.
Mi smo se zaručili na jednom dalekom putovanju i tamo ujedno kupili prstenje. Stavili smo prstene jedno drugome na desnu ruku.
Kako je sada uskoro vjenčanje, a on inače nije nosio nakit, pa ni prsten, predložila sam sljedeće: moj zaručnički ostaje na mojoj desnoj ruci (prekrasan, sa dijamantom), po njegovom zaručničkom (jednostavan, bijelo zlato) damo napraviti manju repliku za mene (imam malo deblje prste, pa mi dobro odgovara taj njegov oblik), njegov na vjenčanju prebacimo njemu na lijevu ruku a ja dobivam i svoj!!:kiss:
Na taj način naše vere imaju i nastavak priče, on se nije prenakitio a opet imamo isto prstenje!!:cerek:

Lijepo! Zapamtit ću! Čini mi se da i moja draga predmnijeva nešto takvo!:cerek:

Lasa Vadački
07.06.2006., 10:05
hm... ja ga dobila na lijevu... :confused:

Ma, to nije važno na kojoj je ruci! Bitno da je dat, kako je studentica rekla.

Lasa Vadački
07.06.2006., 10:10
mi smo htjeli imat nesto posebno, da nije samo jos jedan prsten na ruci( iakoja ne nosim prstenje inace). Tako da smo nakon zaruka, u potpunoj tajnosti otisli kod zlatara i narucili srebrno prstenje koje smo izabrali i oboje ih nosimo na prstu gdje ce ih ubrzo zamijeniti posvecene vere.A nakon toga zarucnicke cemo drzati iznad kamina....vec su nas tri para kopirala, naravno ovi blizi ljudi koji znaju kako smo to isplanirali:cerek: :s

Mi smo pokupili sve što nam je došlo pod ruku:D , a što nas veže za mjesto zaruka. Ne znam hoće li moć sve stat iznad kamina!:cerek: Ma našlo bi se mjesta i za prstenje.:)
Ali ona ideja o promjeni prstenja s lijeve na desnu ruku mi je jako zgodna. Mada je i ovo romantično i originalno!

Lasa Vadački
07.06.2006., 10:15
Ma naravno, ali je meni tako slatko vidjet ga kako mu je bed da je fulao :cerek:
A meni je bilo tak super, i jos uvijek mi je :D

Da, zbuni se čovjek u tom trenu! I to jako! Ja sam zaboravio kleknut :eek: :D , i stalno me zeza da sam prošao lišo, i da ću to morat ispravit!:cerek: Smišljam još gdje i kad da kleknem!:Placebo:

Lasa Vadački
07.06.2006., 10:17
Nisam saznala ništa novo:) Ni on ne zna sve detalje osim onog što sam već zapisala. Znači odmah se kupe vere s kojima se zaručuju i mladenci ih nose al na suprotnoj ruci i kad se vjenčaju samo ih prebace na drugu ruku. Sad samo ne znam što je s ženskim zaručničkim prstenom, neovisno od vjenčanog.
Pitaj ti svoju dragu, ona će sigurno znat detalje :)

OK. Hvala ti. Bit sam skužio. Finese ću doznat ili improvizirat!;)

Ksistina
07.06.2006., 10:31
Nema na čemu ;)

Marta2010
07.06.2006., 14:55
Gdje je ta zlatarna?
Frankopanska

Magg
07.06.2006., 15:10
Frankopanska

thx :s

studentica21
10.06.2006., 12:21
da ne bi bilo 5 otvorenih tema s prstenjem,pitanje cu postaviti na ovoj.

dragi i ja smo se odlucili zaruciti.on ce meni kupiti zarucnicki prsten a ja sam njemu mislila darovati prsten od bijelog zlata koji bi bio eto nazovi "zarucnicki".medutim,obisla sam dosta zlatarnica i izbor muskog psrtenja od bijelog zlata je katastrofa.svi su mi kao burme.

u zlatarnici glasnović su mi rekli da se to jako rijetko trazi,mozda jednom godisnje i da oni rade po narudzbi.zena mi je pokazala ono sto imaju al to su sve burme i jedan prsten koji je raden po narudzbi za krizmu.

nisam pitala koliko bi kostao kada bi se radio po narudzbi,pa me zanima jel netko imao iskustva s tim ili gdje je mozda kupio jednostavan muski prsten od bijelog zlata a da nije burma.

glupo mi je kupovati nesto kao burma kad cemo za godinu dana kupovati burme.

kemicarka
17.06.2006., 19:37
Gdje ste/ćete kupoiti svoje prstenje? Mi smo bili kod Gjonija i u Zlatarni Celje. Kod Gjonija mi je to sve nekako premasovno, a u ZC imaju jako malo modela, a oni koji se isprobavaju nisu pravo zlato, tako da u biti ne znaš kako će izgledati dok ne budu gotovi. Inače, planiramo ići u Celje, jer će nas prstenje izaći minimalno 100 € jeftinije nego u Zg, a imam namjeru kupiti i neke naušnice, i naravno pohodočastiti usput kad sam već tamo h&m.
Jel netko zna kolika je carina za prstenje? Ili da ne riskiram nego da ga stavimo na prste za svaki slučaj?

Proximus
17.06.2006., 20:58
kaj češ plaćat carinu bezveze... odeš na manji prelaz (harmica, kumrovec, npr) i prošveraš lijepo... :E

kemicarka
18.06.2006., 10:35
Ma mislili smo ih staviti na ruke. Za informaciju prstenje koje ćemo kupiti u Sloveniji je 1400 kn jeftinije nego u Zagrebu.

dobardan
18.06.2006., 12:05
Ma stavite prstenje na prste i šta vas ima tko pitati. Skužit će jedino ak se budete pohvalili krasnim prstenjem;)

flakey
18.06.2006., 12:48
mi na kraju idemo po prstenje u italiju... i kakva carina? na prsteke i amen... ne placam carinu ni za vece stvari ako uspijem prosvercati (televizor recimo i slicno) kamoli za prstenje... :D