PDA

View Full Version : Muzička akademija - Zagreb

Ivory
29.10.2006., 21:01
Evo ja bih molio da mi uputite malo u akademiju ako itko zna...
naime nikad nisam isao u glazbenu skolu...samouk sam sto se tice sviranja i teorije koju poznajem o glazbi....nesto sam nacuo da postoji akademija u zagrebu koja prima bez obzira da li si zavrsio glazbenu skolu osnovnu i srednju te poučavaju...da možeš birat koji stupanj oces i to sve...e sada ne znam da li je to istina...nisam naletio na niti jedan link koji bi me pravo uveo u tu priću, jedino sto sam saznao je to koje smjerove mozes izucavat, od klavir-a, gitare, saksofon i sl. da ne nabrajam sada....
pa bih molio dobre duse koje znaju nesto o tome da mi kazu
to bi mi vjerojatno bila druga skola...isao bih na faks plus ta akademija ukoliko je moguce

_malicka_
30.10.2006., 10:14
jesi gledao ovo (http://www.muza.hr/studij.htm)?

Piggy
30.10.2006., 10:28
Koji bi smjer htjeo upisati? Sve osim teorije i dirigiranja ti traži na prijamnom ispitu znanje solfeggia na razini 1. srednje i nešto sitno harmonije samo za glazbenu kulturu.

Ivory
30.10.2006., 16:34
hm....da gledao sam tu stranicu bas sinoc kad sam naletio na nju...no nema tamo ono sto mene zanima....dal se to sve skupa placa i sto i dal mogu ja bez znanja (osim onog sto sam ja stekao sam uceci preko neta i sl.)
upasti tamo....nije problem i kad bih morao ucit sve (sto cu morat za prijemni vjerojatno) al nije bed..imam jaku zelju da tamo upisem

e sada mene zanima dal ja mogu upisat dva smjera____gitara + klavir...
kolko sam skuzio tamo na njihovim stranicama to su dva odvojena smijera, plus bih upisao onaj dio koji se moze ja mislim polagat uz bilo koji instrument a to je da mozes predavat glazbu u nekoj skoli i sl.
dal se to moze?
plus bih uz to isao na neki redovni faks

_malicka_
30.10.2006., 17:50
a jesi gledao stranicu o upisima (http://www.muza.hr/upisi1.htm)?
evo Copy/paste:
7. Cijene studija

Hrvatski državljani i pripadnici hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske plaćaju školarinu 9.240,00 kuna.

Studenti strani državljani (ako međudržavnim ugovorom nije drukčije utvrđeno) plaćaju školarinu 27.720,00 kuna.

Gle ovak, najpametnije ti je otici tamo i pitati. lli poslati mail prodekanu.

Ivory
30.10.2006., 18:29
posalo sam ja mail ima tjedan dana...ali nitko ne odgovara....zelio bih sto prije se sto vise informirat da znam sto me ceka kako bih se znao pripremit ukoliko je potrebno određeno znanje da ga usvojim i sl. jer ne želim da mi to propadne....a i cijena nije mala da se moze skupit u par dana tolika cifra pa da krenem vec sad odbijat od usta :D

e da i malo sam daleko 200njak KM od zagreba da odem tamo samo radi toga....no ako se bude moralo morat ću :D

Ivory
30.10.2006., 18:42
e da još nesšto...još visim na official site-u od akademije i ne mogu da pronađem da li ja mogu da upišem dva smjera kod njih..klavir i gitara odjednom...pa ako netko zna....

Ivory
30.10.2006., 18:44
e da i još zaboravi......
ako netko ima skripte, pitanja prošlih upisa, teoriju u bilo kakvom obliku, knjige koje preporučuje da kupim za teroijsko znanje....bilo šta, molio bih lijepo...informacije će biti nagrađene ;) :D

Piggy
31.10.2006., 10:06
Ima ti neka knjiga iz solfeggia za sva 4 razreda srednje muzičke i dođe i u antikvarijatu oko 50 kn i jedna je od najviše primjenjenih knjiga za ispite uoće. Ali prostudiraj Golčićeve knjige (ima ih 6) za osnovnu muzičku one su ti super za savladati solfeggio i imaju krasne primjere. Koliko sam informirana, dva smjera na akademiji ne možeš odjednom upisati, nego tek na 3. godini možeš upisati taj drugi smjer koji te zanima.

Ivory
31.10.2006., 14:56
uff....steta....
onda cu se morat odlucit sto da prije uvatim :D gitaru il klavir...iako gitaru sviram 4 godine nekako mi je klavir privlačan skroz...
hvala na savjetima za knjige evo trazim preko neta da ih kupim ako ih nadjem..

Piggy
01.11.2006., 01:10
Uhvati se gitare, jer već imaš određeno znanje. Klavir ti je malo spetljan na svoje način, jer trebaš svirati sonatu od 10-ak str., fugu Czernyevu etidu, a za to trebaš ići na poduke nekih 6 godina.

Ivory
02.11.2006., 00:32
onda cu se morat vraški potrudit ove godine :D

Piggy
02.11.2006., 12:52
Čuj, nemam pojma koliko dugo sviraš klavir i kakav ti je repertoar. Jdne moja poznanica koja ga je svirala 4 godine kod švore i poslije par godina kod neke profe upisala je glazbenu kulturu bez ikakvih problema. Uz napomenu da je ona talent samo takav i da je već na 1. godini akademije svirala Bumbarov let. Solfeggio i harmoniju je spremala oko 1.5 godinu kod nekog profesora koji je asistent na glazbenoj akademiji. Bila je 1. na prijamnom ispitu i dobila je stipendiju. Ovo ti govori da ništa nije nemoguće uz velili talent i puno rada i odricanja.

Piggy
02.11.2006., 12:53
:)

Piggy
02.11.2006., 12:54

Piggy
02.11.2006., 12:54

Piggy
02.11.2006., 12:55

Ivory
29.01.2007., 22:39
pitanje.....
evo po ne znam koji put sam pročitao sve na stranici muza.hr njihovoj službeoj inače...
i tamo piše da je cijena studija oko 9000 kuna...
e sad mene zanima da li imaju stipendije ili je za svakoga upadanje s plačanjem?=???
i nigdje nisam našao da li imaju upisne kvote, samo sam pročitao da imaju bodovni prag od 55 bodova....ako se to ne prođe da ne upadaš...
ali nigdje ni riječi o kvotama?......hvala na odgovoru ;)

Piggy
30.01.2007., 12:48
Ta moja prijateljica je upala na faks bez plaćanja. Ima ti određena kvota studenata koji idu na teret ministarstva.

Ivory
30.01.2007., 15:14
a vjerujem da postoji...no nije mi jasno zasto to nisu upisali na stranici...
a jos jedno pitanje:
vidim pise tamo da je moguce studirat paralelno odnosno dvopredmetne studije kombinirat s glabenom s filozofskog studija, o tome cu nadam se saznati za tri tjedna kad dodje u zagreb pa cu se malo raspitati dal se to dvoje moze odjednom picit :D

Boorek
30.01.2007., 18:08
ne želim ti pokvariti veselje ali vi ljudi očito nemate pojma o čemu pričate.nemaš ni teoretske šanse upisati muzičku akademiju,eventualno rock ili neku koja se plaća.konkurencija je OGROMNA s time da su tu ljudi koji te instrumente sviraju po 11 godina, s time da moraš uzeti u obzira da neki imaju upad bez prijemnog.ne da mi se objašnjavat zašto ali recimo samo da i ja sviram i da imam petnaestak dobrih prijatelja srednja gl.škola/muzička akademija.ako se varam, oprosti, ali ne vjerujem da si takav talent da kao samouki glazbenik upadneš na akademiju.

Piggy
30.01.2007., 21:13
ne želim ti pokvariti veselje ali vi ljudi očito nemate pojma o čemu pričate.nemaš ni teoretske šanse upisati muzičku akademiju,eventualno rock ili neku koja se plaća.konkurencija je OGROMNA s time da su tu ljudi koji te instrumente sviraju po 11 godina, s time da moraš uzeti u obzira da neki imaju upad bez prijemnog.ne da mi se objašnjavat zašto ali recimo samo da i ja sviram i da imam petnaestak dobrih prijatelja srednja gl.škola/muzička akademija.ako se varam, oprosti, ali ne vjerujem da si takav talent da kao samouki glazbenik upadneš na akademiju.

Što se tiče konkurencije, ovisi koji smjer. Glazbena kultura i nije neki veliki problem za upasti, ali zato teorija, dirigiranje, instrumentalisti....živi zajeb.

Ivory
31.01.2007., 14:43
da ali ne gleda se samo tko je koliko svirao nego tko je koliko zainteresiran i koliko ima prostora za napredak....
i naravno prijemni....
ja sam optimista i probavat cu dok ne upadnem....dokle god postoji i mala šansa ja ne odustajem....
a za tvoj post ti stvarno zahvaljujem jer sam se jos vise uvjerio da trebam vjezbe i vjezbe a nakon toga jos vjezbe.....

Piggy
02.02.2007., 00:05
da ali ne gleda se samo tko je koliko svirao nego tko je koliko zainteresiran i koliko ima prostora za napredak....
i naravno prijemni....
ja sam optimista i probavat cu dok ne upadnem....dokle god postoji i mala šansa ja ne odustajem....
a za tvoj post ti stvarno zahvaljujem jer sam se jos vise uvjerio da trebam vjezbe i vjezbe a nakon toga jos vjezbe.....

Nema na čemu:) Samo zapamti da nije važna kvantiteta, nego kvaliteta kad vježbaš!:) Sritno!;)

dr/iur
02.02.2007., 15:22
Pozz!
Ja poznam ljude koji koji su isli u osnovnu i srednju glazbenu na gitaru, talenti su, koncertiraju, cak su imali i vrhunske pripreme koje se masno plaćaju ali nisu upali u Zg na muzičku akademiju.
Ja sam mislio upisati udaraljke, ali kada su mi rekli da se ne primi ni 4 osobe na godinu, znao sam kolike su mi šanse.Za upasti na muzicku akademiju u Zg moras zbilja biti maestro jer se prima premalo ljudi i samo krema upada.
Ipak, postoji alternativa ako imaš love da ju podneseš..
- Probaj se informirati na ˝rock akademiji˝ na Ribnjaku, to ti je škola sa pravom javnosti(ako se ne varam)i upisuje se u radnu knjizicu.

- POkušaj se informirati o školi za jazz i umjetnost u Grazzu, to je prekrasna stvar a tamo su bili brojni vrsni muzičari.
- Nadalje, postoje ljetni seminari u Grožnjanu preko našeg najveceg glazb. udruzenja..kazu da je prekrasno iskustvo i da treba otići iako ni to nije jeftino.
- Ali za prvu ruku uvijek možeš uhvatiti kakvu prof. klavira da ti daje instrukcije iz solfeggia da vidiš kako plivaš sa teorijom..
SRETNO!!!

Ivory
04.02.2007., 21:50
ma idem sada kod nekog profe koji ce mi u ovih par mjeseci skratit 4 godine srednje glazbene...pokazao mi je program....za sve 4 godine...i sad lagano pičim....ma ove godine ako vidim da sam spreman idem probat....ak ne uspijem ove godine imam 12 mjeseci da unaprijedim tehniku i da vježbam kako treba...i onda sigurno upadam.....
a čuo sam za tu rock akademiju..neki vele da je super...neki vele da ne valja banani jer se zna zadesit ekipa koja ne vježba doma pa kada dodješ da vježbaš s njima onda ne možeš jer oni nisu niš uvježbali....
ma budemo sve probali ;)

sneky
07.02.2007., 20:35
Ivory, svaka čast na entuzijazmu, ali na klavir ne možeš upasti ni teoretski. Primaju nekih 15 ljudi i to su već vrhunski pijanisti, program je zahtjevan i moraš imati puno sviranja u prstima, to su mali pogorelići koji su se već naosvajali nagrada i nagrada. Jedan amater se ne može usporediti s njima. Čak ni djeca sa završenih 10. razreda glazbene ne uspijevaju. Možeš jedino na neki teoretski odjel ali i to uz te instrukcije koje si već našao, ali ako voliš svirati upiši glazbenu kulturu, pa za tvoje potrebe ćeš dovoljno znati svirati. Inače bumbarov let se svira još u nižoj glazbenoj školi.

Piggy
08.02.2007., 00:28
Inače bumbarov let se svira još u nižoj glazbenoj školi.

Ako si minijaturni Pogorelić, možda.

sneky
08.02.2007., 12:10
Ako si minijaturni Pogorelić, možda.

naravno da ne sviraju svi,ali sigurno oni koji koji to mogu svirati odlaze u srednju školu, ali to ne znači da će uspjeti upisati akademiju zato što to uspijevaju samo najbolji od najboljih

Ivory
08.02.2007., 20:39
i ja sam svjestan činjenice da za kalvir neam nikakve šanse.....
to mi je jasno....
a gledaj ovo....ne primaju oni samo one koji su zavrsili srednju galzbenu...to im nije uvijet....
zamisli sada bilo koji faks....npr. filozofija/psihologija/engleski....
ne traze oni da se mora imati znanja iz filozofije...to ne smije biti uvijet jer u školu ideš kako bi učio, a ne kako bi tamo došao i znao sve....mislim barem tako ne bi trebalo biti :D

Piggy
08.02.2007., 22:28
E sad nemoj ići u krajnost. Ne možeš studij psihologije i glazbenu akademiju. Za glazbu trebaš imati određene sklonosti, dok za psihologiju...trebaš bubati;)

Ivory
08.02.2007., 23:02
hehehhehe...
ma ja to banalan primjer uvalim....
ne razmislim samo puknem :D
pa kom se svidi :D

ivana123456789
18.02.2007., 15:16
i ja sam svjestan činjenice da za kalvir neam nikakve šanse.....
to mi je jasno....

pa zašto onda u prethodnim postovima uvjeravaš ljude da možeš upast? ne možeš,vjeruj mi. šanse su ti ko da ja upadnem na fiziku. a iz fizike ne znam ništa. to je umjetnost i to se ne može naštrebat preko noći kao mnoge druge stvari. vjeruj mi i rađe probaj ić sljedeće godine (iako su ti i za to jako male šanse) a upiši nešto što stvarno možeš.

biba25
12.04.2007., 01:51
Čuj, nemam pojma koliko dugo sviraš klavir i kakav ti je repertoar. Jdne moja poznanica koja ga je svirala 4 godine kod švore i poslije par godina kod neke profe upisala je glazbenu kulturu bez ikakvih problema. Uz napomenu da je ona talent samo takav i da je već na 1. godini akademije svirala Bumbarov let. Solfeggio i harmoniju je spremala oko 1.5 godinu kod nekog profesora koji je asistent na glazbenoj akademiji. Bila je 1. na prijamnom ispitu i dobila je stipendiju. Ovo ti govori da ništa nije nemoguće uz velili talent i puno rada i odricanja.
žao mi je što ti moram uništavati dobru volju, ali da bi upao na glazbenu akademiju moraš imati srednju glazbenu školu ili znanje u tom rangu. to ne možeš nabubati za par mjeseci, jer ona traje 10 godina, a za tih 10 godina se sluha razvija do savršenstva i da prepoznaje kad ti neko odsvira septakord ili sekstakord ili kvartsekstakord ili oktavu ili decimu ili tercu. prepoznaje svašta i to se uči polako..

*Deathless*
12.04.2007., 02:06
nda. i meni je ovaj topic blesav... al dobro... dovoljno je jednom otić na prijemni pa da se shvati kolko je sati...
eventualno se kod puhaćih instrumenata (i udaraljki) može malo "ubrzat" školovanje pa proć 2 pripremna razreda i 2-3 srednje pa probat (pošto za instrumentalne smjerove nije uvjet završena srednja, može se probat i prije mature na akademiju... al to idu zbilja talentirani [bar je tak bilo prije 3-4 god. kad sam bila malo upućenija u ovu temu] ), al mislim da se srednja na kraju ipak treba završit u nekom roku. za teorijske smjerove nisam nikad čula priču da se neko upisival bez završene srednje i teorijskih predmeta u malom prstu.
pa vi idite pa vidite.

biba25
12.04.2007., 02:23
nda. i meni je ovaj topic blesav... al dobro... dovoljno je jednom otić na prijemni pa da se shvati kolko je sati...
eventualno se kod puhaćih instrumenata (i udaraljki) može malo "ubrzat" školovanje pa proć 2 pripremna razreda i 2-3 srednje pa probat (pošto za instrumentalne smjerove nije uvjet završena srednja, može se probat i prije mature na akademiju... al to idu zbilja talentirani [bar je tak bilo prije 3-4 god. kad sam bila malo upućenija u ovu temu] ), al mislim da se srednja na kraju ipak treba završit u nekom roku. za teorijske smjerove nisam nikad čula priču da se neko upisival bez završene srednje i teorijskih predmeta u malom prstu.
pa vi idite pa vidite.
prijatelju, radije se ti posveti nečemu na što možeš upasti , a sviraj sebi za dušu. glede glazbene nemaš ograničenja kad ju možeš upisati, tako da se samo javi u glazbenu i ima dosta instrumenata koje možeš početi u bilo kojim godinama, pa idi u glazbenu dokle ti se da.. kad ti dojadi, sviraj sebi za dušu i to je to.. i to je nešto. da bi svirao pred masama, moraš to početi sa 5 godina. poslije volja slabi, a i vrijeme, kad uđeš u neke godine, kad je već vrijeme za posao.

*Deathless*
12.04.2007., 02:33
forum je oke za pitat neke stvari onak usput i ne shvatit odgovore ko 100% istinite (jer ni moj ni tvoj to vjerojatno nisu...), al ovaj topic tu već dugo stoji pa se nadam da se autor zainteresiral malo ozbiljnije i pital prave osobe o svemu tome. još bi bilo super da veli kojih se službenih informacija dočepal pa da se mit razbije.

biba25
12.04.2007., 02:37
forum je oke za pitat neke stvari onak usput i ne shvatit odgovore ko 100% istinite (jer ni moj ni tvoj to vjerojatno nisu...), al ovaj topic tu već dugo stoji pa se nadam da se autor zainteresiral malo ozbiljnije i pital prave osobe o svemu tome. još bi bilo super da veli kojih se službenih informacija dočepal pa da se mit razbije.ne znam. zbilja je imao smiješnu predodžbu o tome. glazba je jedna strašno divna i privlačna umjetnost i prekrasno se baviti sa njome, ali čovjek koji se njome bavi mora biti svjestan da od nje neće puno zarađivati, osim ako je novi Pogorelić. zato je bolje glazbom se baviti sebi za dušu, a zarađivati od nečeg drugog. ljudi koji idu upisati Muzičku akademiju moraju uložiti godine krvavog rada, da bi na kraju imali istu plaću kao bilo koji profesor na školi. da li se to isplati? ok rade ono što vole, ali opet.. sad kad pomislim da bi opet išla na neki fakultet koji traje 4 godine dođe mi muka. u nekim godinama čovjek ima manje volje počinjati sa nečim, nego kad je posve mlad. ali mi je recimo žao što ne postoji postdiplomski iz glazbe, na kojem bi se učilo nešto o glazbi. to možeš upisati samo nakon akademije. šteta. nekako niti meni nije jasno, zašto mora glazbena škola trajati čak 10 godina, a akademija čak 4. išla sam u Glazbenu pa znam da se puno godišnje ne radi, ali to je valjda zato da se čovjeku razvije sluh do savršenstva, iako vjerojatno postoje oni wunderkindi koji imaju toliko savršen sluh, da im ne treba glazbena. mislim da je Beethoven bio jedan od njih.. ali koliko se Beethovena rađa?

biba25
12.04.2007., 02:45
dečko nije rekao koliko ima godina. ako ima 18 godina još mu nije kasno upisati neke smjerove na glazbenoj školi. ako se potrudi mogao bi sa 24 upisati Glazbenu akademiju.

*Deathless*
12.04.2007., 10:10
išla sam u Glazbenu pa znam da se puno godišnje ne radi, ali to je valjda zato da se čovjeku razvije sluh do savršenstva
:rofl:
sorry, ovo me bacilo sa stolca :zubo:
ovo je čista neistina. pogotovo kaj se tiče instrumentalista koje boli njonjo za diktate iz solfeđa. :zubo:
ostalo ti uglavnom je na mjestu, al malo previše kuješ u nebesa to klasično glazbeno školovanje.. meni je glazbena bila čista zezancija uvek i opuštanje, a usput se i dosta toga naučilo (i do danas još više toga zaboravilo :zubo: ), a kolko vidim po ljudima koji su otišli na akademiju, i dalje je ista priča :) nije cile-mile, al nije ni krv i znoj (možda zato jer to vole automatski im nije problem, jer im je normalno puno vježbat? vjerojatno... zato ljudi sa stavom "krv, znoj i težak život" većinom i odustanu od studiranja na glazbenoj i likovnoj akademiji... ;) )

Piggy
12.04.2007., 13:16
žao mi je što ti moram uništavati dobru volju, ali da bi upao na glazbenu akademiju moraš imati srednju glazbenu školu ili znanje u tom rangu. to ne možeš nabubati za par mjeseci, jer ona traje 10 godina, a za tih 10 godina se sluha razvija do savršenstva i da prepoznaje kad ti neko odsvira septakord ili sekstakord ili kvartsekstakord ili oktavu ili decimu ili tercu. prepoznaje svašta i to se uči polako..

Gluposti. Ima smjerova za koje ti uopće ne treba završena glazbena škola. A ima ljudi koji bez škole mogu čuti šta je kvintakord, septakord....i čak reći koji ga tonovi čine....zato....ne pričaj svašta.:rolleyes:

Piggy
12.04.2007., 13:18
išla sam u Glazbenu pa znam da se puno godišnje ne radi, ali to je valjda zato da se čovjeku razvije sluh do savršenstva, iako vjerojatno postoje oni wunderkindi koji imaju toliko savršen sluh, da im ne treba glazbena. mislim da je Beethoven bio jedan od njih.. ali koliko se Beethovena rađa?

Relativan sluh nikad ne možeš razviti do savršenstva. Čista zabluda.:flop:

goddess11211
25.04.2007., 00:24
Trazi se bilo tko sa prakticnim znanjem i informacijama o glazbenoj akademiiji.
Naime, radi se o mome bratu. Ove godine se priprema za upis na faks i da malo smo se kasno sjetili istrazivat no ja stvarno vjerujem u njegov talent i mogucnosti stoga ako itko zna nesto vise o ovom studiju ako mi se mozete javiti privatno bila bih jako zahvalna.

On svira od svoje 6-te godine. Cetiri godine je isao u privatnu skolu, tri godine u pop-rock akademiju u Zagrebu i nekoliko godina on i off sa razlicitim profesorima i zadnje dvije godine sa profesionalnim harmonikasem i akademikom iz ukrajine gdje je usavrsio harmoniku i gdje ga je profesor ispratio sa rijecima da ga nema vise sto naucit jer sve zna.
Ne zelim zvucati bahato i umisljeno zato sto je moj brat, mali je zbilja talenat. Razlog zasto nije bas aktivno razmisljao o akademskom obrazovanju jest sto nije pohadjao gimnaziju ili neku drugu drzavnu glazbenu skolu pa misli kako nebi imao dovoljno bodova ili teorijskog znanja na upisu (zavrsio je srednju cetvorogodisnju ekonomsku).
Kada smo malo prostudirali web stranicu faksa uvidjeli smo da mu za upis netreba striktno drzavna glazbena skola (barem sam ja to tako shvatila) jer se trazi zivotopis i audicija koju mora pripremit sto ja mislim da za njega nece biti problem jer je to sve vec svladao do sada sa svojim privatnim obrazovanjem.
Netko tko mu je prvi put predlozio akademiju mu je rekao da bi trebao naci profesora-tutora koji bi mu pogomao pripremiti audiciju i da bi mogao upast bez problema sa svojim sviranjem i glazbenim iskustvom.

Moje pitanje sada na kraju je (sorry sto imate puno za citat), DA LI znate nekoga ili ste sami upuceni u procese i postupke kod upisivanja na tu skolu (smjer:klavir) ili mozda znadete nekog od profesora sa akademije tko bi bio voljan uvjezbati ga za audiciju, naravno uz ozbiljnu novcanu nadoknadu...

bilo kakve informacije su super! hvala

tool_lady
04.05.2007., 13:37
može jedno pitanje...nisam išla u srednju glazbenu i neznam svirati ni jedan instrument.. sad, kolke su moje šanse da upišem glazbenu kulturu? ili bilo što na akademiji??:confused: :D

Piggy
04.05.2007., 20:41
može jedno pitanje...nisam išla u srednju glazbenu i neznam svirati ni jedan instrument.. sad, kolke su moje šanse da upišem glazbenu kulturu? ili bilo što na akademiji??:confused: :D

Nikakve.

miajakob
25.10.2007., 15:42
ja stvarno zelim na akademiju :s .... pa me zanima na koji je odjel najlakše upast.... a koj najteže... kako se pripremit ili bilo koja informacija:jumping: :trk:
molim vas pomozite mi.... stvarno to zelim ... ak znate kojeg profesora javite .... (idem u srednju glazbenu) :confused:

apeitheia
26.10.2007., 12:59
ajme ljudi padal ste vi imali prijamne u glazbenim skolama?! kao prvo da bi upisao osnovnu illi srednju glazbenu skolu trebas imat nesto sto se zove SLUH,SMISAO ZA RITAM I TALENT.dal imas talent ne kuzi se odmah,al na prvoj godini sve je jasno.e sad nakon sto si zavrsio nar jednu glazbenu skolu(srednju ili osnovnu) i imas 4-verogodisnje obrazovanje (opca ili glazbena whatever),osim ako nisi jebeni talent pa upadas na racun izvanredne nadarenosti.
s tim da prije nego krenes na prijemni,trebao bi nac nekog izvrsnog ucitelja da naucis svirat ono sto ce bit na prijemnom.
ergo,gitara maybe,al klavir ni u ludilu nes upast!
s tim da naucis neke teze klavirske izvedbe ti treba dosta truda racunajuc da pocinjes od 'prva druga treca ceta' i 'ne lomi prste'
a da ne pricamo o solfeggigu....mi smo radili stvari poput-napisi note za skladbu za klavir,a tek kasnije odsviraj da vidis dal dobro zvuci
moras toliko dobro poznavat note,da u glavi znas tocno kako koja zvuci
cini se jednostavno?
sta se tek radi na akademiji...
siguran si u svoje zelje?

Piggy
26.10.2007., 21:01
moras toliko dobro poznavat note,da u glavi znas tocno kako koja zvuci
cini se jednostavno?

Još jedna nebuloza u nizu! Ja ne mogu nabrojiti na prste lijeve ruke one u cijeloj glazbenoj školi i na splitskoj akademiji koji imaju apsolutni sluh!

Sheena the Punk
27.10.2007., 13:29
Na Muzičku akademiju u Zagrebu možeš upasti, bez obzira imaš li završenu srednju glazbenu školu (moraš imati završenu neku srednju školu), ali postoji prijemni ispit za svaki instrument na koje uglavnom dolaze ljudi koji imaju završenu i osnovnu i srednju glazbenu školu, tj. sviraju tijekom cijelog života. Na klavir je dosta teško upasti jer se puno ljudi prijavljuje, tako da ih dosta ne upiše što želi (oni koji ne žele odustati upišu čembalo ili nešto tome slično, a neki čekaju sljedeću godinu). Također za prijemni postoji određeni program koji moraš spremiti (određena težina programa).

Piggy
27.10.2007., 16:54
Eto, Sheena je fino sročila:top:

Mig
27.10.2007., 17:31
I jesu uspjeli ovi koju se htjeli upisati ?

apeitheia
27.10.2007., 18:40
Još jedna nebuloza u nizu! Ja ne mogu nabrojiti na prste lijeve ruke one u cijeloj glazbenoj školi i na splitskoj akademiji koji imaju apsolutni sluh!

pa to sto u splitu nisu zahtjevni nije moj problem,a uostalom moras imat sluh da bi se upisao,svako ko misli drugacije je idiot koji nema pojma o glazbi...ili bi kaj,treba felsat,pa ko skuzi skuzi?
ma daj,nije to pop glazba,za ovo se skoluje..
bit skolovanja je da ti izostre sluh i sve ostalo naravno,to je za profie,a ne za wannabe glazbenike
ima rock akademija u zg,pa plati i sviraj sta hoces,al nemos svirat recimo rahmanjinova bez sluha,hello?!
a da ne pricam o tehnici,i sto je najbitnije talentu i ljubavi spram tog sto radis.

latrator
27.10.2007., 18:51
Prvo, talent je tek 10% od uspjeha, rad je puno važniji, a nije tako rijetko da su talentirani ostali nezapaženi jer nisu puno postigli, a oni ustrajni i marljivi su ih itekako prešišali.
Što se tiče sluha, za upis na akademiju, za smjer instrumentalista čak ni ne moraš položiti solfeggio na prijemnom, samo te obavežu da ga moraš polagati tijekom prve godine i nadoknaditi neznanje.
Kažeš da bez sluha ne možeš svirati. A što je s gluhima koji sviraju, nije ih puno, ali ih ima. Jedna gluha, svjetski poznata žena (zaboravih joj ime:D ) ubraja se među najbolje udaraljkaše, svira bosa jer tako osjeti vibracije, ima još takvih i sličnih. Važniji je osjećaj, muziciranje. Nije potrebno potpuno točno otpjevati ili napisati diktat da bi mogao svirati, pa to potvrđuje i ovo što sam već spomenuo, na akademiji ne moraš čak položiti solfeggio na prijemnom (koji je za instrumentaliste i tako lagan) da bi mogao biti dobar student i kasnije izvođač.
Znam i sam prema ljudima koji su sad upisali akademiju da ne znaju baš pjevati, neki ne znaju uopće, niti znaju pisati diktate pa opet izvrsno sviraju.

Mig
27.10.2007., 19:13
Prvo, talent je tek 10% od uspjeha, rad je puno važniji, a nije tako rijetko da su talentirani ostali nezapaženi jer nisu puno postigli, a oni ustrajni i marljivi su ih itekako prešišali.

Upravo tako, da bi uspio uopće u bilo čemu potrebna je vježba, marljivost, itd. !!!
U glazbenom obrazovanju je velika konkurencija pa je zato potrebno jako puno vježbati od pjevanja primjera, sviranja itd !!!!

Piggy
28.10.2007., 00:46
pa to sto u splitu nisu zahtjevni nije moj problem,a uostalom moras imat sluh da bi se upisao,svako ko misli drugacije je idiot koji nema pojma o glazbi...ili bi kaj,treba felsat,pa ko skuzi skuzi?
ma daj,nije to pop glazba,za ovo se skoluje..
bit skolovanja je da ti izostre sluh i sve ostalo naravno,to je za profie,a ne za wannabe glazbenike
ima rock akademija u zg,pa plati i sviraj sta hoces,al nemos svirat recimo rahmanjinova bez sluha,hello?!
a da ne pricam o tehnici,i sto je najbitnije talentu i ljubavi spram tog sto radis.

Evo još većih nebuloza! Jeli ti možda znaš koliko ih masu upadne u glazbenu školu, a doslovno im je slon prdnuo u uho?
I, da u Splitu su masu zahtjevni i zato imaju najteoretičare. Onaj kome ne ide može gurati do određenog stupnja, ali jednog dana vidi da nije nadaren za to pa se razočara. Bilo to u početku ili na akademiji.

Piggy
28.10.2007., 00:50

Pa ne bih se u potpunosti složila, jer upravo bez tog talenta, sve pada u vodu kad-tad. Svjetske poznate zvijezde su ludilo talentirane, ja stvarno ne znam tko od njih nema ogromni talent. Imaš ih talentiranih koji vježbaju svako prijestupnu i vrlo su slavni, ali to su iznimke.

Piggy
28.10.2007., 00:51
pa je zato potrebno jako puno vježbati od pjevanja primjera!

Vježbati pjevanje primjeraka! Pa tko je to još vidio?:lol:

Mig
28.10.2007., 09:17
Vježbati pjevanje primjera! Pa tko je to još vidio?:lol:

Šta je tu smješno, ne razumijem, možda tebi nije normalno to vježbati, ali večini ljudi je !!!

apeitheia
28.10.2007., 19:12
da li vi zelite rec da za glazbu ne treba ni talent ni sluh?!
to je isto kao da kazes da mozes slikat,a netalentirani daltonist si(pri tom jos jednom mislim slikat,ne crtat-boje jelte...)
mislim mozes pokusat,i moze to ok izgledat al nikad se nece moc bavit time ozbiljno il ne daj boze upisat akademiju
kojivam je ljudi,mozda zivite u nekom drugom svijetu,al sta je na kraju bitno za upast u akademiju? po vama?
to sto cu ko kreten vjezbat 22 sata dnevno jer nemam sluha ni talenta pa mi treba 100 g da naucim jednu etidu?!
i onda gle,sviram u zagrebackoj filharmoniji,al cu crknit za 2 dana jer sam dobio 36 cireva na zelucu,nisam spavao....cirka 10 g,a kamoli jeo jer sam VJEZBAO TOLIKO DA SE NE PRIMJETI MOJA NETALENTIRANOST?!
yeah right...:bicedobro: :bicedobro: :bicedobro:

Mig
28.10.2007., 23:42
da li vi zelite rec da za glazbu ne treba ni talent ni sluh?!
to je isto kao da kazes da mozes slikat,a netalentirani daltonist si(pri tom jos jednom mislim slikat,ne crtat-boje jelte...)
mislim mozes pokusat,i moze to ok izgledat al nikad se nece moc bavit time ozbiljno il ne daj boze upisat akademiju
kojivam je ljudi,mozda zivite u nekom drugom svijetu,al sta je na kraju bitno za upast u akademiju? po vama?
to sto cu ko kreten vjezbat 22 sata dnevno jer nemam sluha ni talenta pa mi treba 100 g da naucim jednu etidu?!
i onda gle,sviram u zagrebackoj filharmoniji,al cu crknit za 2 dana jer sam dobio 36 cireva na zelucu,nisam spavao....cirka 10 g,a kamoli jeo jer sam VJEZBAO TOLIKO DA SE NE PRIMJETI MOJA NETALENTIRANOST?!

Glazba je umjetnost i za nju treba imati nekakav talent, dovoljno je oko 10 % talenta jer se taj talent onda kroz viježbu iskorištava i tako postižeš .
Da bi se bavio glazbom moraš je voliti !!!!!

Piggy
29.10.2007., 09:13
Šta je tu smješno, ne razumijem, možda tebi nije normalno to vježbati, ali večini ljudi je !!!

O, meni je smiješno, ma dobro ne obaziri se ti na mene kad sam ja apsolutist pa su mi to samo mali bull.:lol:

Piggy
29.10.2007., 09:18

Kao prvo, svi znamo po kojoj se osnovi upisuju ljudi na akademiju, bez obzira na sposobnosti, kao drugo znam da ima takvih koji vježbaju od jutra do sutra jer su svijesni svoje netalentiranosti, kao treće ljudi uopće nemaju blage veze kad pričaju o talentu jer očito nisu povirili glavom van pećine, pa zato je u našoj državi tako kako jest. Talentirani i vrijedni su bez posla, a ova gamad koja potplaćuje na sve strane i poteže veze doklibere se do svega, zato što nam je sustav retardiran!:mad:

Mig
29.10.2007., 18:43
Kao prvo, svi znamo po kojoj se osnovi upisuju ljudi na akademiju, bez obzira na sposobnosti, kao drugo znam da ima takvih koji vježbaju od jutra do sutra jer su svijesni svoje netalentiranosti, kao treće ljudi uopće nemaju blage veze kad pričaju o talentu jer očito nisu povirili glavom van pećine, pa zato je u našoj državi tako kako jest. Talentirani i vrijedni su bez posla, a ova gamad koja potplaćuje na sve strane i poteže veze doklibere se do svega, zato što nam je sustav retardiran!:mad:

To je vjerovatno tako zato što oni sviraju za svoju dušu dok ovi samo zbog para .

apeitheia
29.10.2007., 20:05
ma nek si svi oni koji plate pa upadnu jebu mater
nismo svi stvoreni da idemo na glazbenu akademiju
neki moraju i cistit ulice,a neki bit ekonomisti,a neki umjetnici,a neki nis ne radit...jbg,thats just the way it is

child_in_time
29.10.2007., 21:50
Ja se slažem s tim da je talent dosta malo zaslužan za uspjeh. Bio je tako dosta davno jedan intervju s nekim poznati jazzistom (ne sjećam se točno kojim) pa je on rekao kako je smiješno da svi govore da je on rođen s tim, da je on odabran, jer da nitko valjda ne želi vidjeti onih 10 i više sati dnevno koje on provede vježbajući.

Piggy
30.10.2007., 14:24
Ja se slažem s tim da je talent dosta malo zaslužan za uspjeh. Bio je tako dosta davno jedan intervju s nekim poznati jazzistom (ne sjećam se točno kojim) pa je on rekao kako je smiješno da svi govore da je on rođen s tim, da je on odabran, jer da nitko valjda ne želi vidjeti onih 10 i više sati dnevno koje on provede vježbajući.

Još jedna prokleta laž za naivne!:lol:. Ili imaš to u sebi ili nemaš? Šta je tu sporno?:kava:

dersu
30.10.2007., 15:35

postoji razlika izmedju muzickog sluha i apsolutnog sluha.
To sto je neko istreniran da uvjek u sebi cuje notu la na 440 herza, ne znaci da poseduje izvanredni talenat i veci talent od nekoga ko ima muzickog sluha, a nema istrenjiranog apsolutnog sluha.

ja posjedujem apsolutni sluh i vjeruj jako mi tesko pada kad slusam baroknu glazbu gdje nota la zvuci za polustepen nize od "suvremene" note la. A sta da kazu instrumenti koju transponuju?
he-he...

Piggy
30.10.2007., 19:05
postoji razlika izmedju muzickog sluha i apsolutnog sluha.
To sto je neko istreniran da uvjek u sebi cuje notu la na 440 herza, ne znaci da poseduje izvanredni talenat i veci talent od nekoga ko ima muzickog sluha, a nema istrenjiranog apsolutnog sluha.

ja posjedujem apsolutni sluh i vjeruj jako mi tesko pada kad slusam baroknu glazbu gdje nota la zvuci za polustepen nize od "suvremene" note la. A sta da kazu instrumenti koju transponuju?
he-he...

Vrlo dobro znam kako ti je.:lol:

pikica_24
04.11.2007., 08:48
Postoji prijemni i za OŠ i za SŠ. Na prijemnom za OŠ se djeci provjerava sluh i osjećaj za ritam. Znači onaj urođeni sluh i urođeni osjećaj za ritam, tj. sposobnost točnog ponavljanja određene ritamske ili melodijske cjeline, što naravno ne mogu svi! Ali radom i trudom se puno toga može popraviti! Na redovni prijemni za SŠ idu oni koji su završili OŠ i smatra se da imaju šanse za daljnje napredovanje i da će ih SŠ voditi na akademiju. Oni koji nisu išli u OŠ mogu upisati pripremni razred, dakle idu 2 godine u pripremni razred i onda još 4 godine u SŠ. Postoji dobna granica, osim za pjevače. E sad, u pripremnom razredu ne može se svirati klavir, gitara, violina, violončelo tj.instrumenti koji se počinju svirati praktički što mlađe to bolje! Mislim na potpune početnike! To se ne odnosi na one koji su svirali u nekim drugim školama i tečajevima i pokazuju zavidno znanje sviranja instrumenta i talent! Postoje mnogi drugi puhači instrumenti koji se mogu učiti, a koji su važan sastavni dio svakog orkestra!
Postoji naravno iznimka-toje škola Funkcionalne muzičke pedagogije, ili učilište Elly Bašić u Zagrebu gdje nema prijemnog ispita i imaju nešto drugačije metode rada od ostalih glazbenih škola.
E sad koliko je koja škola dobra i kvalitetna neću u to ulaziti.
Ali muzička akademija?! Isuse koliko gluposti u ovom topicu, da mi je samo znat koliko vas ste prošli prijemni na akademiji?
I kolika je uopće vjerojatnost da ćete upasti? Mala. Ali nemojte umanjivati vrijednost nekoga tko je išao 6 godina u OŠ i još 4 u SŠ i konstantno radio na svom sluhu i sposobnostima da bi se na kraju upisao na Muzičku akademiju da bi postao - profesionalac. Dakle posvetio se samo glazbi.
Ukoliko nemaš određenu količinu teorijskog znanja ne možeš proć prijemni. Ok, teorija sve se to može naštrebati, možeš ti naučiti sastav akorda napamet, ali što kad dođeš na usmeni gdje ćeš morati slušno prepoznati neke stvari? Govorim o studiju muzikologije, kompozicije, dirigiranja, glazbene kulture i pedagogije.
Što se tiče pjevača i instrumentalista, njima je solfeggio sa teorijom manje bitno, ali ukoliko se ne prođe, a nisi bogom dan talent niš od toga. A opet, što ti vrijedi znati svirati po notama, a ne znati svirati po sluhu? Dakle ono, čuješ pjesmu na radiju pa je "skineš"?
Ništa bez sluha dragi moji. I oni koji prođu prijemni često se muče na studiju koji je sve samo ne jednostavan. A pogotovo studij glazbene pedagogije sa 15 ispita po godini.

Piggy
04.11.2007., 15:58
P E sad, u pripremnom razredu ne može se svirati klavir, gitara, violina, violončelo tj.instrumenti koji se počinju svirati praktički što mlađe to bolje! Mislim na potpune početnike!

Pa u Splitu se može upisati gitara, cello čak i flauta u pripremnu. Iznam ih nekolicinu koji tako pohađaju i nije im neki problem. Upisali su pripremnu bez ikakvih prethodnih tečajeva.
Glazbeu kulturu upiše svaka pizda jer je prijemni bezvezan. Da ideš samo osnovnu glazbenu možeš upasti.

pikica_24
04.11.2007., 16:45
Pa u Splitu se može upisati gitara, cello čak i flauta u pripremnu. Iznam ih nekolicinu koji tako pohađaju i nije im neki problem. Upisali su pripremnu bez ikakvih prethodnih tečajeva.
Glazbeu kulturu upiše svaka pizda jer je prijemni bezvezan. Da ideš samo osnovnu glazbenu možeš upasti.

Možda u Splitu. U Zagrebu nije tako. Imaš krive informacije.

Piggy
04.11.2007., 18:53
Možda u Splitu. U Zagrebu nije tako. Imaš krive informacije.

Pa ja jesam govorila za Split. A moguće je i u Zagrebu ali moraš stvarno biti potencijal samo takav. Pa razgovarala sam jednom sa ravnateljem Lisinskog.

ukuracstanevalja
20.11.2007., 17:43
O, meni je smiješno, ma dobro ne obaziri se ti na mene kad sam ja apsolutist pa su mi to samo mali bull.:lol:

Ti imas apsolutni sluh!!! Nesto me stvarno zanima! Kad cujes akord da li cujes sve note unutar akorda ili ko cjelinu? Uzmimo u obzir da akord nisi nikad u zivotu cula. Ako ti nije problem, da li mi mos odgovorit!? Cisto me zanima. ByTheWay; apsolutni san nesluhist.

Jos nesto. Koliko ti treba za naucit pismu svirat po sluhu(da je sta tocnije)?

Zmus
22.11.2007., 00:14
Što se tiče instrumenta na akademiji, autoru mogu reć samo jedno. Otiđi na neko natjecanje, poslušaj III kategoriju naviše (iako i u nižima gotovo sigurno bolje sviraju od tebe) i odustat ćeš od akademije. Brzo i efikasno.

Za ostale odjele je lakše malo, ali nakon izjave ˝ma idem sada kod nekog profe koji ce mi u ovih par mjeseci skratit 4 godine srednje glazbene˝ očito je da ovdje više nemamo što pričati. Mislim, ne bih te htio ubiti u pojam, ali valjda ti je jasno da nemaš baš neke šanse.

I nemojte ismijavat izjavu da je uspjeh 10% talenta, a ostalo rad.
Činjenica je da djeca s talentom puno brže uče i imaju kvalitetu, ali ako premalo vježbaju, napredak će vrlo lako poprimit silaznu putanju i puf, dust in the wind. Ovo je iz vlastitog iskustva. Malo ovo pesimistično zvuči, ali nema veze :)
Uostalom, profesori na prijemnom već poznaju neke klaviriste s natjecanja ili privatnih satova + über talenti koji se odmah upišu. Za gitaru je čini mi se još gore.

I ovo se tiče akademije u Zagrebu, za Split ne znam.

Sho989
24.01.2008., 19:51
planiram na ljeto izac na prijemni... pa me zanima kakav je prijemni za udaraljke? sta se trazi? literatura?
hvala.

hrkljush
28.01.2008., 23:09
Ukoliko nemaš određenu količinu teorijskog znanja ne možeš proć prijemni. Ok, teorija sve se to može naštrebati, možeš ti naučiti sastav akorda napamet, ali što kad dođeš na usmeni gdje ćeš morati slušno prepoznati neke stvari? Govorim o studiju muzikologije, kompozicije, dirigiranja, glazbene kulture i pedagogije.

Upravo to. A sve da se nekim čudom i prođe prijemni za npr. 8. odjel (tj. 7. po novom), onda slušaš npr. solfeggio kod Rojka koji ti pusti npr. neki Mozartov kvartet za diktat. Pa ti piši. Ukratko, svatko tko nema barem srednju muzičku školu... bah, nema smisla ni pisati, to je rečeno valjda već najmanje 38993 puta u ovom threadu. :rolleyes:

pikica_24
29.01.2008., 09:26
Upravo to. A sve da se nekim čudom i prođe prijemni za npr. 8. odjel (tj. 7. po novom), onda slušaš npr. solfeggio kod Rojka koji ti pusti npr. neki Mozartov kvartet za diktat. Pa ti piši. Ukratko, svatko tko nema barem srednju muzičku školu... bah, nema smisla ni pisati, to je rečeno valjda već najmanje 38993 puta u ovom threadu. :rolleyes:

Hm, da a šta ako budeš takve sreće da dobiješ Lazarina :rofl:

Sho989
05.02.2008., 00:37
ali za udaraljke mi ne treba solfeggio?

Piggy
05.02.2008., 19:17
planiram na ljeto izac na prijemni... pa me zanima kakav je prijemni za udaraljke? sta se trazi? literatura?
hvala.

Koliko dugo sviraš?

Piggy
05.02.2008., 19:19
ali za udaraljke mi ne treba solfeggio?

Fala Bogu da triba.:rolleyes:

Piggy
05.02.2008., 19:20

Pa ne treba ti srednja glazbena da bi savršeno pisao diktate. Jeli 8.odjel za glasovir?

pikica_24
06.02.2008., 16:28
Pa ne treba ti srednja glazbena da bi savršeno pisao diktate. Jeli 8.odjel za glasovir?

Da istina. Ne treba ti škola uopće da bi znao pisati i čitati.

barbara 15
06.02.2008., 23:05
Malo off topic: jel zna ko neku prof. iz solo pjevanja, može privatno, a da da dobro znanje tj. dobru tehniku. Jel se mogu poslje takvih instrukcija (određeno vrijeme) upisat odmah u srednju glazbenu ili?
Molim odgovor na PM

Piggy
07.02.2008., 22:51
Da istina. Ne treba ti škola uopće da bi znao pisati i čitati.

Ne trpaj svoje riječi u moja usta.

Sama znaš da oni koji imaju apsolutni sluh samo gube vrijeme na solfeggiu.:p

Sho989
08.02.2008., 02:19
Koliko dugo sviraš?

pet godina bubanj kod jazz instruktora... i volio bi nastavit u tom smjeru... itko, ista zna o prijemnom?

barbara 15
10.02.2008., 10:57
Malo off topic: jel zna ko neku prof. iz solo pjevanja, može privatno, a da da dobro znanje tj. dobru tehniku. Jel se mogu poslje takvih instrukcija (određeno vrijeme) upisat odmah u srednju glazbenu ili?
Molim odgovor na PM

itko?:ne zna:

papagajka
13.03.2008., 21:46
Ok :D Vidim da ste demoralizirali svi koji bi htjeli upisati bilošto na akademiji.

Ali, ja bih svejedno htjela pitati nešto... Naime, sviram, pjevam, dost dugo. Sluha imam, nemojte me napadat :D Solfeggio, tako -tako... Mislim, znam ja to sve, čini mi se da mi nedostaje teorijskog znanja, uglavnom, da ne laprdam... nego da pitam. :D Htjela bih probati upisati dvopredmetno pedagogiju na filozofskom i glazbenu kulturu na muzičkoj. Imam 18 godina, i možda mogu i slijedeće godine probati, dakle imala bih 1.5 godinu za pripremit se...
ali zapravo me zanima na kojoj se razini traži znanje sviranja klavira? danke schon :zubo:

Piggy
14.03.2008., 21:46
Na razini 1. srednje glazbene.Tako i harmoniju.

papagajka
15.03.2008., 14:35
Na razini 1. srednje glazbene.Tako i harmoniju.

A solffegio?

ukuracstanevalja
17.03.2008., 01:23
Brat mi poznaje lika koji se namjerava upisat na neki muzički fakultet, smjer gitara(austrija, italija, tako nešto) a nikad u životu nije ozbiljno uvatija svirat. Odjedanput ga je to bubnilo osjetia je valjda da to želi radit u životu. I uglavnon da neseren dalje, lik nije izlazija iz kuće praktički godinu dana osin kad je isa na privatne poduke i samo je tuka gitaru. I uspija se upisat tako da mi te priče o nekin talentima i i moguće-je-nije-moguće više jednostavno ne drže vodu.

Piggy
17.03.2008., 18:15
A solffegio?

Isto.

Piggy
17.03.2008., 18:16
Brat mi poznaje lika koji se namjerava upisat na neki muzički fakultet, smjer gitara(austrija, italija, tako nešto) a nikad u životu nije ozbiljno uvatija svirat. Odjedanput ga je to bubnilo osjetia je valjda da to želi radit u životu. I uglavnon da neseren dalje, lik nije izlazija iz kuće praktički godinu dana osin kad je isa na privatne poduke i samo je tuka gitaru. I uspija se upisat tako da mi te priče o nekin talentima i i moguće-je-nije-moguće više jednostavno ne drže vodu.

Talent+rad+srića;)

ukuracstanevalja
18.03.2008., 01:32
Talent+rad+srića;)
Da ali je moguće itekako.

freisein
15.04.2008., 22:51
Neka se taj "lik" :gitara: pokuša upisati na Akademiju u Zagrebu!!:rolleyes: Austrijski (i talijanski) sustav glazbenih škola (i glazbenog obrazovanja) se jako razlikuju od našeg!
Naime,obzirom na to da u nižim razredima NEMA nastave solfeggia svake godine,jasno je i da su očekivanja od kandidata manja nego kod nas! U našim srednjim školama je program takav,da dobar učenik nakon mature često više zna nego oni koji u Austriji završe Konzervatorij! :bonk: Osim toga,postoji nekoliko Akademija i Konzervatorija (Beč,Graz,Salzburg,Innsbruck,Klagenfurt, St.Pölten...itd.) na OSAM MILIJUNA STANOVNIKA,a mi imamo samo Zagrebačku i Splitsku akademiju na ČETIRI I POL MILIJUNA STANOVNIKA pa je i moguänost upisa vjerojatnija!Osim toga,postoji i predupisna godina gdje se s profesorom pripremaü za upis... :amen:

Draeval
20.04.2008., 15:37
Pozdrav svima!

Unaprijed bih zamolio sve nazočne da izbjegnu ispoljavanje svog nadutog te imaginarno - superiornog "ja", te da samo odgovore na slijedeće pitanje - zahvaljujem.

Naime, u ovogodišnjem izdanju vodiča za brucoše, na 115. stranici jasno piše da se pod posebnim uvjetima za razredbeni postupak mogu upisati i oni koji nemaju srednjoškolsku glazbenu naobrazbu

To me vrlo iznenadilo, pa bih htio provjeriti kakvi su to posebni uvjeti - odnosno, da li su prijemni ispiti sastavljeni na isti način, kod kandidata sa srednjoškolskom glazbenom naobrazbom i kod kandidata bez te iste?

Konkretno me zanima koncept prijemnog za muzičku akademiju u Zagrebu - odsjek za dirigiranje, harfu, te udaraljke (udaraljke su mi primarne)

Računam na Vašu ozbiljnost i uračunljivost, stoga bih zamolio da iznesete potvrđene činjenice.

Zahvaljujem unaprijed, pozdrav svima ;)!

Basic1
09.11.2008., 21:13
Da li mozda zna netko nesto vise o "Elektronickoj kompoziciji"
Kako to tocno izgleda? Sto se tocno radi?

Basic1
11.11.2008., 11:10
Sta stvarno nitko ne zna? Rijec je o smjeru na Muzickoj akademija ali ne znam sto se tocno trazi i kako to sve izgleda...
Stvarno bi mi dobro dosle bilo kakve informacije :(

hmore85
11.11.2008., 18:04
dakle, da skratimo priču...imam 18 godina, sviram samo jedan instrument, samouk, bez ikakve glazbene škole, imam ok sluh, i recimo sad i da do kraja 4. razreda srenje škole naporno vježbam i teoriju i tehniku sviranja i sve, nemam nikakve šanse za upast u tu akademiju? :zubo:

Piggy
11.11.2008., 19:25
Pokušaj pa nam javi ishod ništa ti ne želim pametovat.

hmore85
11.11.2008., 20:09
Pokušaj pa nam javi ishod ništa ti ne želim pametovat.

slobodno pametuj, pretpostavio sam ja da je to predobro da bi bilo istinito :D

i da, vezano s tim, da li postoji neki studij recimo, povijest moderne glazbe, razvoj moderne glazbe, ili nešto slično? :misli:

hrkljush
14.12.2008., 19:41
Ovisi što smatraš pod "modernom glazbom". Ako te zanima kompozicija, tj. "moderna" muzika koja još spada pod "klasičnu" toga imamo, samo prijemni za 1. odsjek je prilično zeznut po pitanju solfeggia, harmonije, polifonije... ako nisi nikad išao u muzičku školu kao što kažeš bojim se da imaš previše toga za nadoknaditi u premalo vremena.

Ako pričaš o jazzu, toga nema ovdje, ali pogledaj si npr. za Graz, tamo ima jazz akademija. Ako pak pričaš o estradi.... :lol:

joose
28.12.2008., 20:01
Hej, ljudi!
Imam par pitanja za sve koji znaju nešto o muzičkoj akademiji i za one koji je pohađaju, naravno :D ... Puno biste mi pomogli.

Ja sam trenutno maturantica u općoj gomnaziji i muzičkoj školi, sviram klavir, smjer instrumentalist.
Ogromna mi je želja upisati se na akademiju, ali sa svih strana me straše (osim profesori u muzičkoj, naravno) i gotovo su me uvjerili da nema sile da upadnem bez dobre veze. Ja ne vjerujem previše u to ako je trud velik. Ali ipak, ja nemam previše vremena za muzičku pored gimnazije, ali jako se trudim, posebno ove godine, spremam se natjecanje i razne seminare. Uvijek vježbanje nadoknađivam preko vikenda i bilo kada kada imam slobodnih sati.
Strah me da ne postižem dovoljno, ne zbog svog truda već tih dviju škola koje oduzimaju vrijeme. :(

Ja bih se voljela upisati na klavir, ali i muzikologija stoji u krajnjem slučaju. Ali opet, ne znam previše o tom. Pročitala sam negdje da za muzikologiju treba strani jezik. joj! :D Koliko znanja trebam imati? "Učim" njemački :rofl: ... KOliko bi imala slobodnog vremena na akademiji? I dopušta li akademija još koji faks pored sebe. Naime, ja bi se svakako voljela početi pripremati i za nešto drugo u slučaju da ipak ne upišem tu akademiju. A ako bi imala toliko sreće i upala na obje strane, bila bih najsretnija.
Ipak, umjetnost nikad nije sigurna :D

Pomoć ćete mi s bilo kojim informacijama (o akademiji, upisima, klaviru, muzikologiji, slobodnom vremenu i faksu uz akademiju).

Hvala!

windy
29.12.2008., 11:56
ej.moja sestrična ti svira klavir na muzičkoj akademiji.
1.nemaš vremena za drugi faks
moraš vježbati jaaaaako jaaako puno....oko 4 sata dnevno, ako ne i više.Jako je teško upasti i jako malo ljudi primaju...i moja sestrična je morala žrtvovati jako puno toga,za početak prebacila se bila iz jezične u primjenjenu, ostavila se svih drugih vannastavnih aktivnosti itd...no nemoj da te išta obeshrabri...probaj pa ćeš vidjeti, uostalom puno ljudi se upisuje na akademiju iz 2, ili čak 3.pokušaja.ž
Sretno :)

FunkermaN
29.12.2008., 12:50
ja sam diplomirao :D osnovnu na tubi pa stjecajem okolnosti kako živim u selendri i bla, bla nisam išao u srednju pa ipak nešto znam o tome svemu :D. prvo ću ti reći da si ti pogriješila pri upisu u srednju jer si po mojemu mišljenju trebala ići samo u srednju glazbenu i tome se posvetiti maksimalno i dati svu sebe u to. imam par ljudi kao što si ti u razredu koji u srednjoj svirkaju pa bi tamo htjeli velike uspjehe, a na drugu stranu bi htjeli velike uspjehe u općoj, npr. njih bi zadovoljilo 5.0 :mig:. onda se ja na to preslatko smijem. npr. ja se spremam za elektrotehniku ili fiziku, ugl. faks vezan za matematiku i fiziku i ja konstantno vježbam matematiku i fiziku i to mi dobro ide, dok su mi svih ostalih 13 predmeta podređeni matematici i fizici i služe samo prosjeku i općemu znanju. pošto sam jedini takav u razredu, tj. drugi nemaju pojma što bi dalje ću si uzeti za pravo da lkažem da fiziku znam najbolje u razredu, bez obzira što još par učenika ima fiziku 5, ali oni nemaju polovinu mojega znanja. onda su ti učenici bogovi, zamisli. "o kako vi to sve stižete, dvije srednje, ser, ser, ...", "ajme nisi ti naučila danas, joooj, pa ti si imala glazbenu, ajde kad ti budeš spremna javi se"- kažu drage profe. na drugu stranu ima nas 4-5 koji se bavimo sportom, a tu nema nikakvoga spomena i još nas gledaju kao primitivce koji se pucaju proteinima, a ti dragi ljudi ne znaju da ja imam trening u klubu (moje neću računati) 7 puta tjedno i da dok ja dođem dolje, vratim se potrošim par sati, pa sam poslije treninga umoran i 70% nesposoban za učenje. sad neću više kakiti da ne kažeš da na tebi liječim komplekse nanijete debilnim glazbenjacima kojima je srednja med i mlijeko, svakoj goroj ocjeni je kriva glazbena pa im to nećemo uzeti "za zlo". ako nisi shvatila osnovnu misao mojega kakljenja :D, onda ću ti ja je ukratko reći. ako ti je drag klavir i to te ide, posveti se klaviru, a srednju završi s nekim po tvojemu mišljenju "normalnim" uspjehom i idi na glazbenu akademiju (u koju ćeš upasti jer ja navijam za tebe :) - i to ti je dovoljan razlog :D i zato što ćeš se potruditi do kraja godine da se što bolje spremiš za ispit, kako u solfeđu, tako i u glasoviru). ako budeš išla istovremeno na akademiju i neki drugi faks, neće ništa biti od toga, akademija i faks će biti međusobno zapušteni jedno radi drugoga (naravno ako želiš biti dobra na jednomu od navedenih). eto, to bi ti ukratko bilo od mene :). spremi se dobro za klavir i još bolje za solfeđo zbog kojega se mnogi, po mojemu mišljenju, vrhunski svirači nisu upisali u srednju/akademiju. ja ti samo još mogu poželjeti sreću :).

joose
29.12.2008., 13:58
Hvala vam na odgovorima!
Ja se, iskreno slažem s vama, posebno s tobom FunkermaN. Ali ne bi se složila s onim što si rekao da profesori izvlače ove koji idu u muzičku. Možda nisi ciljao na mene, ali nisi jedini koji to misli. Ja sam jedina u gimnaziji u razredu koja ide u muzičku, zadovoljavam se nekom četvorkom, i jako sam zadovoljna time. Postoje naravno predmeti koje više učim jer ih više volim nego neke druge. Nego, htjela sam ti reći da više od pola profesora iz gimnazije nema pojma da ja idem u muzičku, a ona polovica koja je zna, saznala je prošle godine na nekoj priredbi gimnazije kad sam nešto odsvirala s trubom. Nikad nisam tražila isprike na temelju muzičke i uvijek sam samu sebe tretirala kao običnog đaka gimnazije koji sam svojom krivnjom ide još i u muzičku. Jer, na kraju krajeva, muzička mi nije obavezna škola i iz nje se mogu ispisati kada god ja to poželim, tj. kada postane preteško. To još nisam napravila i nadam se da neću.
A kada si spomenuo sportaše moram ti reći da je s njima isto kao i sa mnom. Samo što postoje neki koji će se izvlačit na to i preklinjat pa će im se i oprostit nešto, a i oni koji će šutat ... Možda je to ipak do đaka.

Rekla sam da se slažem s vama, mislila sam na akademiju, pretpostavljam da je sama po sebi teška, pa onda ne želim ni pomišljat kakva je s još nečim uz nju. Ali mene je samo jako strah da ne upišem tu akademiju ove godine. Ja tada nemam nijedan faks u rezervi. Ja ću tada stati doma godinu dana, a to ne mogu! Nakon 4 godine škole u dvije smjene, ja ne mogu stati doma. Ja sam zaražena školom!
Samo zato želim pripremiti još nešto da budem sigurna da neću besposličariti cijelu godinu, ili više ...

E, windy, usput, ja u srednjoj isto trebam vježbati 4-5 sati dnevno. Naravno, ne vježbam svaki dan toliko, ali ne bi mi to bila nepoznanica ni na akademiji.
Može li samo jedno pitanje, je li znaš možda koliko ih se primalo na klavir te godine kada ti se sestrična upisivala? Kada je to bilo?
Hvala!

emil pongrac
29.12.2008., 15:44
ja ne znam ništa o muzičkoj akademiji.. tako da ne računaj da ti mogu pomoći...

FunkermaN
29.12.2008., 16:06
Hvala vam na odgovorima!
Ja se, iskreno slažem s vama, posebno s tobom FunkermaN. Ali ne bi se složila s onim što si rekao da profesori izvlače ove koji idu u muzičku. Možda nisi ciljao na mene, ali nisi jedini koji to misli. Ja sam jedina u gimnaziji u razredu koja ide u muzičku, zadovoljavam se nekom četvorkom, i jako sam zadovoljna time. Postoje naravno predmeti koje više učim jer ih više volim nego neke druge. Nego, htjela sam ti reći da više od pola profesora iz gimnazije nema pojma da ja idem u muzičku, a ona polovica koja je zna, saznala je prošle godine na nekoj priredbi gimnazije kad sam nešto odsvirala s trubom. Nikad nisam tražila isprike na temelju muzičke i uvijek sam samu sebe tretirala kao običnog đaka gimnazije koji sam svojom krivnjom ide još i u muzičku. Jer, na kraju krajeva, muzička mi nije obavezna škola i iz nje se mogu ispisati kada god ja to poželim, tj. kada postane preteško. To još nisam napravila i nadam se da neću.
A kada si spomenuo sportaše moram ti reći da je s njima isto kao i sa mnom. Samo što postoje neki koji će se izvlačit na to i preklinjat pa će im se i oprostit nešto, a i oni koji će šutat ... Možda je to ipak do đaka.

Rekla sam da se slažem s vama, mislila sam na akademiju, pretpostavljam da je sama po sebi teška, pa onda ne želim ni pomišljat kakva je s još nečim uz nju. Ali mene je samo jako strah da ne upišem tu akademiju ove godine. Ja tada nemam nijedan faks u rezervi. Ja ću tada stati doma godinu dana, a to ne mogu! Nakon 4 godine škole u dvije smjene, ja ne mogu stati doma. Ja sam zaražena školom!
Samo zato želim pripremiti još nešto da budem sigurna da neću besposličariti cijelu godinu, ili više ...

E, windy, usput, ja u srednjoj isto trebam vježbati 4-5 sati dnevno. Naravno, ne vježbam svaki dan toliko, ali ne bi mi to bila nepoznanica ni na akademiji.
Može li samo jedno pitanje, je li znaš možda koliko ih se primalo na klavir te godine kada ti se sestrična upisivala? Kada je to bilo?
Hvala!

pa ne bi nitko znao ni za ove naše superučenike da moj najdraži razrednik to nije razglasio svim profama po srednjoj (ovima koji im ne predaju da ih slučajno ne bi krivo pogledali nakon dana prepuna vježbanja) i napomenio im da oni budu slobodni reći ako nisu spremni danas odgovarati pa će cijenjeni kolege profesori to odgoditi. i riječ postade djelo :D. pa moj razrednik zna i za moje veslanje, ali nije to njemu nešto vrijedno spomena. nemaš se što bojati hoćeš li upisati akademiju, jer rekoh, ja sam uz tebe :D i jer ćeš naravno vježbati još pola godine koliko ti je ostalo do upisa, a propuštanje jedne godine školovanja i nije nešto strašno. upiši ti dva faksa, ali trpit ćeš ti ili oba faksa, a ti ćeš teško pretrpjeti, pa ćeš malo tereta baciti na faksove :D. pa 4-5 sati dnevno i nije baš tako puno. moj profa iz osnovne je uvijek govorio da za imati 5 u njega treba vježbati sati u veličini broja razreda (dakle, 1. r. jedan sat dnevno, 6. r. šest sati dnevno :mig:). sada ti procijeni jeli bio u zabludi, jeli možda previše tražio ili je bio lud?

ja ne znam ništa o muzičkoj akademiji.. tako da ne računaj da ti mogu pomoći...

ma ti si legenda :D.

Emo§ioNi
29.12.2008., 16:31
Pa pitaj svoju profu u Srednjoj:confused:
Ona će ti sigurno najbolje znati reći:ne zna:

joose
29.12.2008., 16:36
hehe :D ... pa da ... to tako ide sa satima vježbanja ...

e, ne znam što misliš da je pitam. o upisima ne znam ni ona ništa ...

joose
29.12.2008., 16:38
[QUOTE=joose;17877283]hehe :D ... pa da ... to tako ide sa satima vježbanja ...

e, ne znam što misliš da je pitam. o upisima ne zna ni ona ništa ...

windy
30.12.2008., 17:21
Hvala vam na odgovorima!

Hvala!

evo ona sad sprema diplomski..dakle negdje 2004 se upisala.iskreno ne znam kolko su ih primali...ja mislim oko 10...ali ako sam izrekla veliku glupost naj se ljutit :/

joose
30.12.2008., 18:32
nisi :D ... ali ipak sam se nadala da nećeš to reć :D ...

naporna
04.01.2009., 11:26
Bok, joose, nadam se da jos malo citas po temi koju si postavila. Ne znam kakvo je sad stanje na akademiji u Zg, ja sam svojevremeno isla tamo na prijemni ispit za klavir i - pala. Meni se tada srusio cijeli jedan moj svijet, jer sam mislila, nema sanse vise za mene. Pricalo se uvijek, i prica se da se moraju imat veze. I te price nisu bez osnove. Ja sam kasnije otisla u Austriju, polozila prijemni, i tu sam diplomirala i zavrsila i magisterij, i sad radim na jednoj muzickoj skoli ovdje. Ne znam kako ce tebi biti na prijemnom, daj Boze da prodjes. Ali ako i ne prodjes od prve, i ako ti je stvarno stalo do tvog zvanja, nemoj si nikad dopustiti da te ubije u pojam bilo sto i bilo tko na tvom putu. Cula sam da neki odu prije prijemnog kod nekog od profesora na Akademiji, cisto da ih preslusaju, i ako imaju novaca, plate privatne sate kod njih, da ih malo bolje pripreme za prijemni. Ne znam da li bi ti to pomoglo. Znam da u Austriji to rade. Mozda ako imas prilike, odi na akademiju, raspitaj se kad koji profesor predaje, i zamoli ga/ju mozda prvo da ti dopusti da odslusas par sati, kako on/ona predaje svojim studentima. Na taj nacin si mozes isto stvoriti sliku o tome, kod kojeg profesora bi htjela studirati. Ovo ja nisam uradila ni u Zg, ni u Austriji, ali znam da je (u Austriji vise) uobicajeno. Zelim ti puno srece!

I.C.Yu
05.01.2009., 19:16
heej,joose;17861968,eto ja imam identičan problem...maturantica,gimnazija i glezbena,sviram klavir,itd...i nemam pojma na koji faks,makar mi je i akademija opcija iako mislim da nemam nikakve sanse pa sam razmatrala i muzikologiju...i eto,nemam pojma sta da radim sa sobom,tak da nemam pametnih savjeta,suosjecam,ima nas vise=)

naporna
06.01.2009., 11:57
"If you believe in something and have faith in yourself, nothing can stop you - not the world, not countries, not nations, not politics, not systems. Nothing! If you really want it, you can't help having it. It comes."
Ivo Pogorelich

joose
06.01.2009., 19:40
Ne znam kako da kopiram vaš post :D

Naporna, to s privatnim satima stvarno nije glupost, to rade i kod nas, barem sam čula za to. Ali sam čula i za grozne stvari koje rade profesori na akademiji. Naime, učenik dođe kod njega, profesor ga odsluša, i unatoč tomu što sve nije baš najbolje, ovaj će mu reći da je to sve super, sve odlično i da ništa ne mijenja, kako bi upao neki njemu draži učenik. Ovaj ode doma sav sretan što ga je tako nahvalio profesor s akademije i na kraju ... To nije nimalo lijepo!
Ali iskreno se nadam da su to puste priče i da toga nema, te da ja neću nabasat na nekog takvog kada pođem gore jer me savjetuju da i ja pođem do akademije u 2. ili 3. mjesecu (nisam sigurna kada točno) kada se tamo skupljaju svi koji je žele upisati i upoznavaju se s profesorima i programom. Bilo bi ipak lijepo tamo poći i vidjeti.

:D:D I.C.Yu, Baš mi je drago da nisam sama na svijetu s ovim problemima, iako moja mama kaže da to uopće nisu problemi :D ... Ja baš obožavam povijest glazbe i voljela bih upisati makar tu muzikologiju, ali prije svega stoji tu klavir. A što ako se odlučiš za neki drugi faks, koji bi to bio? Ja sam posve posvećena umjetnosti, za mene bi to bila književnost ili povijest umjetnosti.

joose
06.01.2009., 19:41
:D lijep citat

FunkermaN
06.01.2009., 22:05
:D lijep citat

je, al' zašto ivo na engleskome :rolleyes:? btw. za "kopirati naš post" :D, klikneš na quote, a to se zove citiranje :).

LittleStar
06.01.2009., 23:02
npr. ja se spremam za elektrotehniku ili fiziku, ugl. faks vezan za matematiku i fiziku i ja konstantno vježbam matematiku i fiziku i to mi dobro ide, dok su mi svih ostalih 13 predmeta podređeni matematici i fizici i služe samo prosjeku i općemu znanju. pošto sam jedini takav u razredu, tj. drugi nemaju pojma što bi dalje ću si uzeti za pravo da lkažem da fiziku znam najbolje u razredu, bez obzira što još par učenika ima fiziku 5, ali oni nemaju polovinu mojega znanja.

Mislim da znam tko si. :p

naporna
07.01.2009., 02:03
Ma, nemam pojma kakvo vam je sad stanje na akademiji. Znam kako je bilo kad sam ja bila jos u Zg, i znam da moze biti grozno, i da mnogi izgube zivce, vjeru u sebe, vjeru u svoje snove, vjeru u svoje ideale. I to sve zbog nekakvih, ne znam ni kako da ih nazovem, dinsaurusa i isfrustriranih cudovista, koji su smjestili svoje slavne guzice tamo, i misle da im svi moraju lizat jaja. Ok, zvucim grozno, ispricavam se na rijecniku, ali mi nije jasno da je nekima ok, da se nekorektno ponasaju prema mladim ljudima koji trebaju sansu, koji su sposobni, i pred kojima je zivot, i koji su nekad mozda veci genijalci nego sto su ovi doticni ikad bili.

Ja sam sretna, stvarno sam sretna sto nisam morala zavrsiti akademiju u Zg, i sto sam imala prilike otici u inozemstvo. Ne kazem da nema ovdje isto rospija i vragova od profesora, ali nekako, ako je nekome stalo da nesto zavrsi, kao da ima vise sansi i mogucnosti da to ostvari.

joose, (i ostali) vjezbanje je jedna stvar. Druga stvar koja je isto bitna je slusanje. Ako imate prilike, snimite se, da sami sebe cujete, kako vama samima to zvuci. I slusajte, koliko je to god moguce i druge izvedbe, pa usporedjujte, dotjerujte. Znam da vam vjerojatno otkrivam toplu vodu, ali te neke sitnice su uvijek od pomoci. Jer kad se sam cujes, ne moze ti netko drugi puno solit pamet bezveze.

Za muzikologiju nemam pojma, nisam nikad isla na taj prijemni, ne znam kakav je, znam samo da je jedna moja prijateljica svojevremeno dobila slom zivaca na drugoj godini. Ne mora sam studij bit razlog. Mozda su neke druge okolnosti bile u pitanju. Samo znam, da covjek na toj akademiji stvarno moze izgubit zivce. I kad bih danas opet imala 19 godina, ako bih ikako mogla, ne bih nikad studirala u Zg.

Kad sam nekim mojim kolegama koji zive ovdje i isto dolaze iz Hrvatske rekla, da nakon sto sam pala na prijemnom za klavir u Zg, sam mislila da me nigdje vise na svijetu nitko nece primit, jer sam zadnje pijanisticko smece, smijali su mi se da sam bila tako naivna i mislila da Muzicka Akademija u Zg ima zadnju rijec u muzici.

Eto, toliko s moje strane. Od srca sve najbolje!

joose
07.01.2009., 14:15
je, al' zašto ivo na engleskome :rolleyes:? btw. za "kopirati naš post" :D, klikneš na quote, a to se zove citiranje :).

aaa ... :D:D Hvala!

joose
07.01.2009., 14:16
Ma, nemam pojma kakvo vam je sad stanje na akademiji. Znam kako je bilo kad sam ja bila jos u Zg, i znam da moze biti grozno, i da mnogi izgube zivce, vjeru u sebe, vjeru u svoje snove, vjeru u svoje ideale. I to sve zbog nekakvih, ne znam ni kako da ih nazovem, dinsaurusa i isfrustriranih cudovista, koji su smjestili svoje slavne guzice tamo, i misle da im svi moraju lizat jaja. Ok, zvucim grozno, ispricavam se na rijecniku, ali mi nije jasno da je nekima ok, da se nekorektno ponasaju prema mladim ljudima koji trebaju sansu, koji su sposobni, i pred kojima je zivot, i koji su nekad mozda veci genijalci nego sto su ovi doticni ikad bili.

Ja sam sretna, stvarno sam sretna sto nisam morala zavrsiti akademiju u Zg, i sto sam imala prilike otici u inozemstvo. Ne kazem da nema ovdje isto rospija i vragova od profesora, ali nekako, ako je nekome stalo da nesto zavrsi, kao da ima vise sansi i mogucnosti da to ostvari.

joose, (i ostali) vjezbanje je jedna stvar. Druga stvar koja je isto bitna je slusanje. Ako imate prilike, snimite se, da sami sebe cujete, kako vama samima to zvuci. I slusajte, koliko je to god moguce i druge izvedbe, pa usporedjujte, dotjerujte. Znam da vam vjerojatno otkrivam toplu vodu, ali te neke sitnice su uvijek od pomoci. Jer kad se sam cujes, ne moze ti netko drugi puno solit pamet bezveze.

Za muzikologiju nemam pojma, nisam nikad isla na taj prijemni, ne znam kakav je, znam samo da je jedna moja prijateljica svojevremeno dobila slom zivaca na drugoj godini. Ne mora sam studij bit razlog. Mozda su neke druge okolnosti bile u pitanju. Samo znam, da covjek na toj akademiji stvarno moze izgubit zivce. I kad bih danas opet imala 19 godina, ako bih ikako mogla, ne bih nikad studirala u Zg.

Kad sam nekim mojim kolegama koji zive ovdje i isto dolaze iz Hrvatske rekla, da nakon sto sam pala na prijemnom za klavir u Zg, sam mislila da me nigdje vise na svijetu nitko nece primit, jer sam zadnje pijanisticko smece, smijali su mi se da sam bila tako naivna i mislila da Muzicka Akademija u Zg ima zadnju rijec u muzici.

Eto, toliko s moje strane. Od srca sve najbolje!

:D ... A je li misliš da je u Hrvatskoj najbolja akademija ona u Zagrebu? ...

naporna
08.01.2009., 10:52
Hm, da li je najbolja Zg Akademija u Hrvatskoj... Ne znam. Uvijek ti puno toga ovisi o profesoru kod kojeg studiras. I, ne znam kako se kasnije gleda za zaposlenje, dal to izmedju ostalog ovisi i o tome gdje si zavrsila. Nemam pojma. Nisam u Hrvatskoj, i nemam neke relevantne informacije. I, mislim da je pametno, ako si u prilici, kad vec studiras, da odes na semestar-dva negdje drugdje, na nekakvu studentsku razmjenu, ako je moguce negdje u inozemstvo, da malo vidis sta se desava, koje sve metode postoje i slicno. I zbog jezika. Ima masa literature npr. na njemackom, koja jos nije prevedena na hrvatksi.

joose
09.01.2009., 00:19
Nije baš da me jaaako zanima njemačka literatura, ali otvorena sam za sve opcije :D
Znaš li možda na kojoj sve akademiji u Hrvatskoj ima klavir? Ja pretpostavljam da bi trebao biti na svakoj. Ali opet ne znam. Ja uopće nisam informirana :D:D ... Ali znam da svi teže ka Zagrebu, pa sam zaključila da mora biti da je gore najjača akademija.
Moram što prije o svemu pitat profesoricu.

naporna
09.01.2009., 10:02
Mislim da bi svugdje trebalo bit klavira, jer klavirista ima na bacanje. Vjerojatno neces moci svugdje uciti violu ili kontrabas, ili orgulje, ali klavir... A kazem, moze bit da se diplome Zg akademije ljepse gledaju kasnije, kad ces trazit posao, to ne znam. A sto se njemacke literature tice, meni je npr. gust citat pisma kompozitora u originalnom jeziku. Jer izmedju ostalog tu otkrivas stvarno duh tog vremena i karakter osobe. Zao mi je sto ne baratam francuskim i talijanskim, bilo bi tu jos stosta interesantnog za citanje.
Jel smijem pitat koji program sviras?

joose
09.01.2009., 15:31
Nevjerojatno kako sam očekivala ovo pitanje sada kada sam vježbala :D
sonata mi je Beethovenova i to ona u dva stavka op. 78, Chopin etida u As-duru, F. Mendelssohn: Rondo capriccioso (najdraže iz programa), Bachov preludij i fugu u g-molu, Skrjabinov neki preludij, tek sam ga dobila, i Papadnopulovu prvu studiju.
Za natjecanje bi trebala svirati od ovog sonatu, etidu i Papandopula, te Debussyjev preludij u C-duru.

Što misliš o programu?

naporna
09.01.2009., 23:03
Fin program. Imas sta za raditi. Bach - prvi ili drugi dio Wohltemperiertes Klavier? Koji Skrjabin? Ides na natjecanje u hrvatskoj, ili neko internacionalno? Ne moras mi na sva pitanja odgovoriti, ako mislis da im nije mjesto na forumu, pitam onako, iz znatizelje, i necu se ljutit ako nemam sve odgovore. Sto god da sviras, lijepo se slusaj, i UVIJEK u prvom redu muziciraj. Jednom sam jednoj ucenici rekla da je tehnika bez muzike, kao tanjur bez hrane.

I, bilo da si na takmicenju, ili na ispitu ili na prijemnom, jedna profa mi je jednom rekla: ove glave sto vidis, to si zamisli da su glavice kupusa. A druga je rekla: "... and fuck everybody else!" :amen:

Netko je gore pitao, zasto sam Pogorelica citirala na engleskom. Naisla sam prije par godina sasvim slucajno na nekakvu stranicu, gdje je sve pisalo na kineskom, samo je ta recenica, i Pogorelicevo ime bilo napisano latinicom - na engleskom. Zapisala sam si ga u sve moguce notese i biljeznice. :s

Maslachak
09.01.2009., 23:16
Klavir muci!

joose
10.01.2009., 19:26
mislim da je to prvi dio :D ... kopirala mi je note, pa ne znam ... Pitat ću je sutra, imam seminar.

jesi išla na puno natjecanja kad si bila u srednjoj? ...

Emo§ioNi
10.01.2009., 20:40
hehe :D ... pa da ... to tako ide sa satima vježbanja ...

e, ne znam što misliš da je pitam. o upisima ne znam ni ona ništa ...

Ona da ne zna ništa??:confused:
Pa kakva ti je to profa?
Mislim, ja sam završila Srednju glazbenu i znam kako to otprilike funkcionira i gotovo mi je nepojmljivo da profa ne zna ništa o postupku i upisu na Akademiju, no kako god, pitaj onda kolege u razredu s kojima slušaš teoretske predmete ili odi na Akademiju zamolit informacije;)

naporna
10.01.2009., 21:49
jesi išla na puno natjecanja kad si bila u srednjoj? ...

U zivotu nisam nikad bila ni na jednom natjecanju. I nisam jedina medju muzicarima. To moze, ali ne mora uopce biti presudna stvar u zivotu umjetnika. Puno njih kaze da su natjecanja u neku ruku srozavanje umjetnosti. Ne znam sto da mislim o tome. Ponekad si pomislim, mozda sam trebala, mozda sam nesto propustila. Ali i bez tog stresa, sad opet radim u zivotu ono sto volim. A jedna moja frendica koja je isla na dosta natjecanja u srednjoj, nakon sto je zavrsila akademiju, i jos i magistrirala sa nimalo boljom ocjenom nego ja, nakon svega, otisla je studirat ekonomiju. Jer kaze, od muzike se neda zivjet :ne zna:

Ali zato je moja ucenica, prosle godine isla na natjecanje i osvojila jednu malu trecu nagradicu na pokrajinskom natjecanju. :D Jos kad se uzme u obzir da sam s njom pocela radit 2007 u devetom mjesecu, u studenom smo tek izabrale program, a u veljaci 2008 je bilo natjecanje. Nisam ocekivala bas nista, ali mala i njena mama su bile raspolozene za "no risk - no fun", pa smo isle. Uspjela sam maloj stvoriti sto je moguce manji stres i sto vecu motivaciju.
Eto, to je bilo moje prvo iskustvo sa natjecanjima. Maloj sam probala pruziti sve ono za cim sam ja mozda imala potrebu prije mojih nekih ispita i nastupa, a nisam uvijek dobila. Nekad neki profesori, ako i predaju dobro, kao da se i sami izbezume prije ispita ili natjecanja svojih ucenika, pa ni ne znaju kako se ponasaju, i kao da totalno zaborave na cinjenicu da je u tim trenucima uceniku potrebno enormno ohrabrenje i dosta dobra psihologija.

Jesam se raspisala. Koga ne interesira, nek ne cita :p

joose
12.01.2009., 23:14
Ona da ne zna ništa??:confused:
Pa kakva ti je to profa?
Mislim, ja sam završila Srednju glazbenu i znam kako to otprilike funkcionira i gotovo mi je nepojmljivo da profa ne zna ništa o postupku i upisu na Akademiju, no kako god, pitaj onda kolege u razredu s kojima slušaš teoretske predmete ili odi na Akademiju zamolit informacije;)

Ne, ne ... Nisam tako mislila ... Nije to do nje ... Neke se stvari mijenjaju i ona mi svakako zna reći kako je to bilo kada se ona upisivala na akademiju i kako je to bilo tada, a kada bi je ja pitala kako to ide sada, trebala bi se žena prvo malo raspitat kod drugih ljudi da mi zna prenijet. Ali budući da sam jedina kog nje kandidat za akademiju, a ne pitam je još ništa, nije se ni raspitivala, pretpostavljam. :D nemoj tako o mojoj profi :D:D

p.s. nije mi akademija tako usput da odem do nje kad mi se prohtije, ali svakako poć ću prvom prilikom :D
tnx

joose
12.01.2009., 23:23
U zivotu nisam nikad bila ni na jednom natjecanju. I nisam jedina medju muzicarima. To moze, ali ne mora uopce biti presudna stvar u zivotu umjetnika. Puno njih kaze da su natjecanja u neku ruku srozavanje umjetnosti. Ne znam sto da mislim o tome. Ponekad si pomislim, mozda sam trebala, mozda sam nesto propustila. Ali i bez tog stresa, sad opet radim u zivotu ono sto volim. A jedna moja frendica koja je isla na dosta natjecanja u srednjoj, nakon sto je zavrsila akademiju, i jos i magistrirala sa nimalo boljom ocjenom nego ja, nakon svega, otisla je studirat ekonomiju. Jer kaze, od muzike se neda zivjet :ne zna:

Ali zato je moja ucenica, prosle godine isla na natjecanje i osvojila jednu malu trecu nagradicu na pokrajinskom natjecanju. :D Jos kad se uzme u obzir da sam s njom pocela radit 2007 u devetom mjesecu, u studenom smo tek izabrale program, a u veljaci 2008 je bilo natjecanje. Nisam ocekivala bas nista, ali mala i njena mama su bile raspolozene za "no risk - no fun", pa smo isle. Uspjela sam maloj stvoriti sto je moguce manji stres i sto vecu motivaciju.
Eto, to je bilo moje prvo iskustvo sa natjecanjima. Maloj sam probala pruziti sve ono za cim sam ja mozda imala potrebu prije mojih nekih ispita i nastupa, a nisam uvijek dobila. Nekad neki profesori, ako i predaju dobro, kao da se i sami izbezume prije ispita ili natjecanja svojih ucenika, pa ni ne znaju kako se ponasaju, i kao da totalno zaborave na cinjenicu da je u tim trenucima uceniku potrebno enormno ohrabrenje i dosta dobra psihologija.

Jesam se raspisala. Koga ne interesira, nek ne cita :p

:rofl: ajme, drama! ... Mislila sam da sam propala, budući da nisam nikad ni po kakvim natjecanjima išla ... :D:D ... jao, ovo je stvarno zvučalo utješno! Zapravo bila sam na jednom državnom natjecanju još u osnovnoj s jednim kvartetom, i bili smo dobri :top:
A kad smo kod takvih ohrabrenja, moja profesorica stvarno zna to jako dobro uradit ... Prije svakog koncerta ili ispita .... Ja ne znam kako bi išta odsvirala kako treba da mi nema nje da mi kaže nešto onako razumno i smireno, i da me nasmije :D

Onaj preludij i fuga su ipak iz prvog sveska, a Skrjabinovo ovo što sviram je, citiram: "24 Preludes, Op.11, No1" :D išta jasnije? :cerek:

double decker
15.03.2009., 02:27
Draga joose,

"Sreca prati hrabre" je otrcana, ali bitna izreka za one koji namjeravaju izlaziti na prijemni ispit, bilo koji, pa i tvoj buduci na MA.

Nisam studirala klavir, ali studiram na jednom drugom odsjeku na muz.akad. u zg, a uz to studiram jos nesto. Prosla sam isto srednjoskolsko obrazovanje kao i ti i imala sam neke strahove slicne tvojima uoci prijemnog ispita (koji se doduse nije odnosio na klavir). Sada sam na paralelnom studiju na dva fakulteta vec cetvrtu godinu, ziva i zdrava, iako mi je zivot prilicno opterecen studijem, i ne bih to bas svakom preporucila, sve ovisi o osobi i o tome sto ona zeli (sto znas i iz iskustva srednje skole).
Karakteristicno je za studij da ga ljudi ne opisuju bas realno: ili je pretezak ili prelezeran. Zaboravi na crno-bijele sudove, ako mislis studirati. Opterecenje nije neizdrzivo, vise je problem organizacije vremena, ali ti si u tome vjerojatno vec spretna s obzirom na srednju skolu pa ne pravi od muhe slona niti to dopusti ikome drugome.
Djelujes kao ozbiljna kandidatkinja za studenticu pa procitaj nastavak....

Ono sto trebas raditi do srpnja je: maturirati u obje skole i prilicno koncentrirano i kontinuirano raditi na klavirskom programu, ali nemoj zanemariti ni opceobrazovni dio (spominjala si pov. umj. i knjiz.), kao ni druge muzicke predmete. To je tesko razdoblje, ali se jako isplati, jer ako budes vjerovala u sebe, ako budes uporna i dobro informirana, ne moze ti se dogoditi nista lose, uspjeh ce se pojaviti u nekom obliku.

Naravno, moras biti spremna na cinjenicu da izlazis na prijemni koji rijetko tko prodje i zato je dobro da izadjes na jos koji na muzickoj akademiji: ili na muzikologiju ili na glazbenu pedagogiju ili na dvopredmetnu glazbenu kulturu (pri cemu ti je drugi predmet pedagoski, na filozofskom fakultetu (mozes izabrati pov. umj., pedagogiju ili kroatistiku), a isto je i s dvopredmetnom muzikologijom (samo sto onda mozes birati bilo koji znanstveni smjer na filozofskom fakultetu).

Ili izadji na prijemni na filozofskom (dobit ces dvadeset dodatnih bodova za zavrsenu muzicku skolu!!), koji je zeznut, ali nemas sto izgubiti, a ako budes dobro plasirana, mozes birati izmedju puuuuno predmeta i smjerova, i vjerojatno ti nece biti zao sto si tu nesto upisala, bar dok te ne prime na klavir.

Fokusiraj se na klavir, ali izadji na jos koji prijemni, kako ti se ne bi dogodilo da "izvisiš" na godinu dana, ako to bas ne zelis. uskladi datume da to mozes izvesti i vodi racuna o tome da ce ti administracija oduzimati nesto vremena.
Uvijek si daj nekoliko sansi i ne dramatiziraj ako ti ne uspije isprve, ili u zagrebu: ima i drugih sveucilisnih gradova, pogotovo za studij glazbe (znas ono: budi spremna na uspone i padove...bla,bla,bla).

Rijetki ce imati tvoje kvalifikacije po zavrsenoj maturi i zato ce ti svi govoriti da nema razloga da se ne osjecas samopouzdano. To jest i nije tocno jer ce jos rijetkiji ici na prijemni, a ti ces biti medju njima, i sve ce biti teze nego sto drugima izdaleka izgleda. Vjerojatno ces se koji put osjecati zbrckano i ne bas svaki cas sigurno, a i nije dobro da se umislis u bilo kojem smislu. Ali, nemoj ni panicariti, jer, ponavljam, rad mora dati rezultate.

Prijemni ispit na akademiji traje nekoliko dana i utoliko je iscrpljujuc, ali tada je vazno razmisljati o tome da je svaki dan novi dan i ne osvrtati se na jucer, nego samo ustrajati i paziti sto radis danas i planirati bolje sutra...taj mentalni trening ti je jako vazan u razdoblju mature i prijemnog ispita...moras biti u dobrom odnosu sama sa sobom, da tako kazem.

A drugi ce ti reci svasta: i da si ti stvorena za to i da uopce nemas sanse. Ni jedno ni drugo nije tocno. Manje slusaj traceve, vise se konkretno informiraj i radi: prvo za maturu, a zatim i za prijemni, sve u svoje vrijeme. Imaj strpljenja i samopouzdanja, manje fantaziraj, vise treniraj, i bit ce sve u redu.

Studirati je lijepo i nemoj da te bilo tko isfrustrira tako da pomislis suprotno.

Osnovne informacije o prijemnom mozes dobiti na netu, na stranicama fakulteta ili za pocetak na info-pultu na smotri sveucilista. Budi dobro informirana i uporna u trazenju informacija.
Mozes i doci na akademiju i razgovarati s nekim tko je vec upisan....zvuci zeznuto, ali nikad neznas, mozda pomogne. Ne studiram klavir pa mozda nisam bas prava osoba za to, ali ako ti bude frka, trebas savjet, kontakt ili bilo sto drugo, posalji mi poruku pa cemo se nac na akademiji i vidjeti sto mozemo uciniti za tebe :)

Zelim ti puno srece u pripremama i na prijemnom ispitu.

Pozdrav

Pianissimo
15.03.2009., 19:36
doubledecker, ovo samo netko sa akademije ovako može otvarati stare teme...
zar ne vidiš kad je bio zadnji post?

double decker
21.03.2009., 00:41
ppp poss, vidim :)

nema veze. prijemni jos nije bio.

btw, dobrodosli su komentari o tome sto mogu "samo oni s akademije", bas bi me zanimalo koji su novi/stari stereotipi u điru...

double decker
21.03.2009., 00:47
p.s.

A sto ti radis na "staroj temi"?

bit ce da si i ti s akademije...:p

Pianissimo
21.03.2009., 23:45
Nisam, ali mislio sam ici.Mozes mi pomoci malo ovak? Evo ja bi dosel na akademiju pa da mi malo ispricas o svemu.

incognita.008
23.09.2009., 20:11
Postoji mogućnost da za malo manje od dvije godine odem na prijemni za klavir na područnom odsjeku Muzičke akademije Zagreba u Rijeci.
Zanima me ima li tko iskustva na tom fakultetu, kakav je rad i je li teško upasti?
Hvala unaprijed.. pozz

simpson123
22.03.2010., 22:13
molim vas napišite nešto o smjeru kompozicija (ne kompozicija s teorijom) na M.A. u Zagrebu!!
čuo sam da ze to nema prijemni, a zanima me na kojoj se razini traži znanje iz glazbe (solfeggio, harmonija, polifonija...), a pogotovo koliko je zahtjevan klavir.
da li ima stipendija, da li se može paralelno studirati još koji faks itd..
pomozite pliiiz!! :)

joltas
23.03.2010., 21:33
@simpson123
www.muza.hr

charlotte16
24.03.2010., 15:23
sada sam osmi razred, od četvrtog znam svirat klavir i sintersajzer, prošle godine krenula na gitaru. smatram da sam talent. krenula sam ove godine na poduke iz harmonije i solfeggia, i za sad mi dobro ide. sa teorijom počinjem kad krenem u srednju. nemam nikakvu glazbenu školu (zbog čega mi je danas užasno žao), ali nastojim ju nadoknaditi svim tim tečajevima.
mislite li da ću, u ovih, ajmo zaokružit pet godina uspjeti nadoknaditi onih deset glazbene škole i upisati akademiju (glazbenu ili muzičku, kako vam drago)?

i, da, kakvo znanje se traži iz polifonije, jer za to nemam pojma gdje potražit pomoć.

Lili-Mili
11.04.2010., 15:17
Onak čitam i ne vjerujem..
Ovakvi ljudi koji planiraju ići na Akademiju, bez IKAKE glazbene naobrazbe, žao mi je, to je apsolutno nemoguće, osim ako doma nema malog Klasana da te svaki dan drila.
Idem u srednju glazbenu školu, drugi razred, tko hoće upisati bilokakav instrument (osim flaute) mora znat pravila harmonije, mora pred komisijom svirati na klaviru, kadence, na licu mjesta doslovce skladati.
O solfeggiu da ne pričam, na prijemnom imate diktate, sviraju vam dva takta dva puta, i ajmo dalje.
Nisam sigurna, piše li se test iz povijesti glazbe i glazbenih oblika..
Ali ljudi, spustite se na zemlju, prekasno ste se sjetili. Neki se ljudi u srednjoj glazbenoj muče da bi na produkcijama dobili trojke, a sviraju bolje od većine vas.
za ''klaviriste'' : patetična sonata vam je primjerena za prijamni i sve beethovenove od opusa 2 i teže.

decec
19.04.2010., 09:14
Koliko košta upis na plaćanje, za osobne potrebe?
na koji smjer primaju najviše ljudi?
maknuli su obavijesti, pa me zanima ako netko zna.

i kako su raspoređena predavanja, po cijele dane ili?

hyperion_zg
22.04.2010., 00:07
Pomoć molim...
Primjetio sam da se razlikuju neki predmeti smjera glazbena pedagogija na akademiji u Splitu i Zagrebu...
Da li se kod prelaska u Zagreb priznaju već položeni predmeti gitara, mandolina i crkvena glazba (kojih u Zagrebu nema, barem ne pod tim nazivom)...

Da li se oni gube ili na neki način priznaju i nastavljaju u nekom drugom obliku, te najvažnije da li se boduju kod prelaska...?
Radi se o upisu na 4. godinu...

ukleti_Holandez
22.05.2010., 16:07
molim vas napišite nešto o smjeru kompozicija (ne kompozicija s teorijom) na M.A. u Zagrebu!!
čuo sam da ze to nema prijemni

ma da, ma kakav prijemni, samo se pojaviš i već si kompozitor!! :rolleyes:

btw ovo je thread s najviše ispisanih nebulozi u povijesti ovog foruma.

joltas
22.05.2010., 19:18
btw ovo je thread s najviše ispisanih nebulozi u povijesti ovog foruma.
Amen.

bewitched.
16.08.2010., 23:34
ej ljudi

planiram upisati muzičku akademiju u zagrebu,IV. odjel,solo pjevanje
kako izgleda prijemni za solo pjevanje ako zna netko?
nisam završila srednju a ni osnovnu glazbenu školu...idem u gimnaziju,idem već 2 i pol godine u školu modernog pjevanja,a čula sam da bi mi za prijemni najbolje bilo da imam pripremu s nekim profesorom sa akademije...a solfeggio nešto znam malo(čitaj minimalno),al opet uzet ću i tu poduku da ga znam za ispit...ne sviram nikakav instrument,znala sam nekada svirati neš malo klavir,al eto nisam jako dugo pa sam zaboravila...nadam se za prijemni nije potrebno znati svirati klavir,ako je odmah se mogu upucati...

ugl. imam 16 i pol godina i mislila sam u dvije godine to sve sad srediti do prijemnog...

pozdrav svima

bewitched.
18.08.2010., 23:14
Molim Vas mi može netko odgovoriti?

joltas
21.08.2010., 15:48
www.muza.hr

Na stranici imaš popis svih elemenata prijemnog ispita, po smjerovima.
Ako si učila samo pjevati u 'školi modernog pjevanja', očekujem da ćeš se ubiti od posla tijekom iduće dvije godine s pripremama i polaganjem mature u školi. Sretno!

bewitched.
21.08.2010., 23:18
znam da ću se ubiti...rekla sam sama sebi ako treba ću krv pljuvati samo da upadnem tamo

hvala

Danijel Domazet
02.09.2010., 17:40
Dakle niko ništa ne zna o studiju Elektroničke kompozicije??

Danijel Domazet
02.09.2010., 18:32
Glede "Talent" protiv "Rad"...

Mislim da su stvari već prilično jasne - nema tu previše talenta. Sve se svodi samo na radu i trud. Ovo naravno vrijedi za bilo šta, ne samo za umjeće sviranja, pjevanja, i sl.
Posve je jasno da se Bobi Fischer nije rodio sa velikim šahovskim umjećem nego da mu je mama kupila desetak šahovskih knjiga kad je imao tek 5 ili 6 godina. A on nije imao talent nego - strast! Strast da proguta te knjige i... ostalo je legenda.

Čitao sam intervju s Pogorelićem nedavno. Kaže da dan danas nemilosrdno vježba, u komadu 12 sati i to "mjesec dana samo desnu ruku"!

Piggy, preporučam knjigu na ovu temu, Outliers od Malcolma Gladwella (ja sam pročitao englesku verziju, ali mislim da je prevedena i na naš jezik). Outliers upravo govori o ljudima s vrhunskim postignućima.

Bill Gates? Imao je sreću da ima pristup kompjutoru već 1972. godine, kad je pristup kompu imalo samo pet ljudi na kugli zemaljskoj (jedan od tih 5 je bio Steve Jobs!). Zavolio je to, provodio dane i noći za terminalom. Beatlesi? Prije nego što su postali poznati, svirali su po cijele dane u jednom njemačkom baru. Izredali su cijeli svjetski jazz blues repertorar unutar godinu dana, imali su u prstima sate i sate svirke u trenutku kada su bendovi po engleskoj molili boga da dobiju pola sata svake druge subote.

Itd...

Dakle, rad, rad, rad, trud, trud, trud, strast, strast, strast... i uspjeh je zagarantiran!

Pozdrav!

p.s.
Pravilo "10 tisuća sati"!

ajsika
04.09.2010., 17:21
Danijele,
studij elektronicke kompozicije ti se upisuje nakon sto odstudiras jednu (ili vise, ovisi) godinu "obicne", da tako kazem, kompozicije. Dakle, polazes prijemni za I. odsjek - teorija s kompozicijom - i onda, ako su ti radovi dovoljno dobri, polazes prijemi nakon te prve godine i ako uspijes, studiras kompoziciju koju odaberes. Tako je moj kolega upisao primjenjenu kompoziciju, cini mi se... I da, trenutno njih dvoje studira SAMO kompoziciju. Naravno da tu ide i teorija, ali mislim da ide u dosta manjem obimu.

Sto se tice onoga "talent" vs. "rad", nitko tko nema talenta ne moze upisati Akademiju, koliko god se trudio. A ta spika s radom, o da, treba raditi, i to u omjeru 10% talenta, 90% rada, ali ako nemas onih 10%, djabe ti je svih 100% rada.

bewitched - odmah da ti kazem, upucaj se.
Ako hoces studirati pjevanje na Akademiji, dvije godine ti nece biti dovoljno za spremanje. Ne znas svirati klavir, to ti je automatski pad. Solfeggio znas "malo", ali ces se "podsjetiti" za prijemni? Jako lose. I da ne spominjem to ucenje "modernog pjevanja"... to ti je nista. Ako vec hoces ici na prijemni, probaj upisati prije toga pripremni u muzickoj skoli, tamo ce te nauciti i klavir i solfeggio, bar one osnove kojih se trebas "podsjetiti", a onda ces ici na prijemni za pjevanje - u SREDNJOJ MUZICKOJ. I onda kad i AKO to prodjes, onda se mos nadati prijemnom. Njih ti svake godine izadje 30 na prijemni, a prime ih 6-10. Ne zelim te ubedirati ali s tim tvojim trenutnim stavom, nemas sanse da upises Akademiju. I pripremi se na to i da ako se uspijes dobro pripremiti, da mozda ne upadnes iz prve. Dosta njih upadne tek iz druge na pjevanje, i to ne mislim na relaciji ljetni-jesenski rok, a-a. Na relaciji lipanj 2010 - lipanj 2011.

Nadam se da sam malo pomogla :D

Danijel Domazet
05.09.2010., 22:48
Sto se tice onoga "talent" vs. "rad", nitko tko nema talenta ne moze upisati Akademiju, koliko god se trudio. A ta spika s radom, o da, treba raditi, i to u omjeru 10% talenta, 90% rada, ali ako nemas onih 10%, djabe ti je svih 100% rada. Možda, veliko možda.

Postoji tendencija da 90% ljudi (pa tako i ti) stavlja tih 10% "talenta" u prvi plan. Trebalo bi biti obrnuto, talent dođe do izražaja tek u nijansama, kad si već na vrhu.

Osim toga, šta bi bio "talent" u stvari? Kako ga definirati? Nije li to nešto vrlo maglovito, do te mjere magloviti da se zapitamo: da li talent kao takav uopće postoji? Što bih ja to imao, a ti ne, pa da recimo ja mogu biti bolji gitarist ili šahist od tebe jer ja sam eto "telentiran"?

ajsika
07.09.2010., 14:19
Ne stavljam talent u prvi plan, ja sam ulozila 10 godina zivota u to da upisem Akademiju, shvacas? Ali da nisam imala talenta za glazbu, ne bi mi nikad palo na pamet ici u tom smjeru. Talent ne dolazi do izrazaja u nijansama, niposto. Sve moje kolege na Akademiji su vrhunski talenti, ali razlog zbog kojeg neki odskacu od drugih - prve nagrade na natjecanjima, vrhunske izvedbe - nisu talenti, nego kolicina rada i posvecenost svom pozivu.

A imati talent... hm. Imati talent znaci imati automatski prirodjene sposobnosti da se bolje snalazis u tom podrucju. Ja imam talent za glazbu, znaci, snalazim se u glazbi bolje nego sto to radi npr. moja sestra koja ima sluha isto kao i ja, pjeva terce i sto ja znam, isla je u muzicku, ali nema talent za glazbu, i nema afiniteta prema tome.
I, oprosti sto cu ti ovo reci, ali da si imao talenta za glazbu u ranijoj dobi (ne znam koliko godina imas, nije ni bitno), bio bi se ozbiljnije pozabavio glazbom i ne bi uopce postavljao ovakvo pitanje.

Akademija nije tecaj, koji se prolazi. Mi ne pjevamo i ne sviramo djecje pjesmice a ostatak vremena svirimo kur*u. Ubijamo se od posla jednako, a nekad i vise nego na drugim fakultetima. A postovi tipa

sada sam osmi razred, od četvrtog znam svirat klavir i sintersajzer, prošle godine krenula na gitaru. smatram da sam talent. krenula sam ove godine na poduke iz harmonije i solfeggia, i za sad mi dobro ide. sa teorijom počinjem kad krenem u srednju. nemam nikakvu glazbenu školu (zbog čega mi je danas užasno žao), ali nastojim ju nadoknaditi svim tim tečajevima.
mislite li da ću, u ovih, ajmo zaokružit pet godina uspjeti nadoknaditi onih deset glazbene škole i upisati akademiju (glazbenu ili muzičku, kako vam drago)?

i, da, kakvo znanje se traži iz polifonije, jer za to nemam pojma gdje potražit pomoć.

su cisto vrijedjanje i omalovazavanje naseg rada i nase buduce struke.

Toliko od mene.

Danijel Domazet
07.09.2010., 23:37
Ne stavljam talent u prvi plan, ja sam ulozila 10 godina zivota u to da upisem Akademiju, shvacas? Ali da nisam imala talenta za glazbu, ne bi mi nikad palo na pamet ici u tom smjeru. Talent ne dolazi do izrazaja u nijansama, niposto. Sve moje kolege na Akademiji su vrhunski talenti, ali razlog zbog kojeg neki odskacu od drugih - prve nagrade na natjecanjima, vrhunske izvedbe - nisu talenti, nego kolicina rada i posvecenost svom pozivu.

A imati talent... hm. Imati talent znaci imati automatski prirodjene sposobnosti da se bolje snalazis u tom podrucju. Ja imam talent za glazbu, znaci, snalazim se u glazbi bolje nego sto to radi npr. moja sestra koja ima sluha isto kao i ja, pjeva terce i sto ja znam, isla je u muzicku, ali nema talent za glazbu, i nema afiniteta prema tome.
I, oprosti sto cu ti ovo reci, ali da si imao talenta za glazbu u ranijoj dobi (ne znam koliko godina imas, nije ni bitno), bio bi se ozbiljnije pozabavio glazbom i ne bi uopce postavljao ovakvo pitanje.

Akademija nije tecaj, koji se prolazi. Mi ne pjevamo i ne sviramo djecje pjesmice a ostatak vremena svirimo kur*u. Ubijamo se od posla jednako, a nekad i vise nego na drugim fakultetima. A postovi tipa

su cisto vrijedjanje i omalovazavanje naseg rada i nase buduce struke.

Toliko od mene.

ajsika,
Nemoj se vrijeđati! Možemo lijepo i argumentirano razgovarati valjda... Ko pita ne skita.

Zar sam ja postavio tako nezgodno pitanje? :-) Ako si me procijenila putem toga pitanja onda si totalno fulala, ja ne idem u isti koš sa ostalima koji bi upisivali akadmiju bez škole. Ja se bavim nečim drugim, što se trenutno dotiče electro glazbe, pa sam htio izviditi čime se to bavi naša akademija, i ima li kakvih dodirnih točaka. Ne bih dalje u detalje.

Naravno, jako puno komentara i pitanja ovdje je naivno, i zato i jesam potencirao pitanje rada i talenta. U našem mentalitetu je i inače "talent" nešto jako cijenjeno za razliku od rada. Bez rada nema rezultata i preko noći se ne može nadoknaditi deset godina znoja. Tu smo na istoj strani, potpuno i sasvim. Trebaš jasno i glasno braniti svoju struku od amatera.

Na kraju...
Tvoje odgovor na moje pitanje "šta bi to bio talent u stvari", je... blago rečeno - slab, nejasan i nepotpun. Po čemu misliš da ja nisam imao talent? Možda ja samo nisam imao priliku kao što si je ti imala? Možda moji roditeljni nisu imali novaca? Možda sam dijete sa sela gdje se poslije ručka nije slušao Mozart nego se išlo kopati kukuruz? Možda jednostavno na mome ormaru nije stajala violina, a na tvome jest? Ti si ju uzela sa pet godina, a ja tek sa dvadeset i pet... :top:

I napomena: ovdje ne govorimo o "jedan u deset milijardi" talentima, kao Mozart i Balašević :-), dakle 1:10.000.000.000. Ovdje govorimo o tome ko upisuje muzičku akademiju u Zagrebu.

Recimo, ako svake godine od 4 milijuna hrvata imamo 50 hiljada maturanata koji završe srednju školu i od toga njih 50 upiše gitaru na akademiji, to onda znači 50 u 50 hiljada, to jest jedan u hiljadu, 1:1000!

Pa i nije toliki "talent" biti jedan od 1000, mislim da s deset godina vježbe uspjeh mora biti zagarantiran. :)

Piggy
08.09.2010., 21:52
Ajiska što sviraš?

ej ljudi

planiram upisati muzičku akademiju u zagrebu,IV. odjel,solo pjevanje
kako izgleda prijemni za solo pjevanje ako zna netko?
nisam završila srednju a ni osnovnu glazbenu školu...idem u gimnaziju,idem već 2 i pol godine u školu modernog pjevanja,a čula sam da bi mi za prijemni najbolje bilo da imam pripremu s nekim profesorom sa akademije...a solfeggio nešto znam malo(čitaj minimalno),al opet uzet ću i tu poduku da ga znam za ispit...ne sviram nikakav instrument,znala sam nekada svirati neš malo klavir,al eto nisam jako dugo pa sam zaboravila...nadam se za prijemni nije potrebno znati svirati klavir,ako je odmah se mogu upucati...

ugl. imam 16 i pol godina i mislila sam u dvije godine to sve sad srediti do prijemnog...

pozdrav svima

Teško. Moraš minimalno 4 g. posvetiti se klasičnom pjevanju da bi mogla otpjevati program za prijemni. Počni odmah ako ti je toliko stalo! Nađi si neku dobru profu iz pjevanja, uči solfu i klavir. Program nije lagan. Ajde hrabro naprijed!:)

Zmus
09.09.2010., 05:31
Recimo, ako svake godine od 4 milijuna hrvata imamo 50 hiljada maturanata koji završe srednju školu i od toga njih 50 upiše gitaru na akademiji, to onda znači 50 u 50 hiljada, to jest jedan u hiljadu, 1:1000!

Ajoj kud si baš gitaru uzeo za primjer. Čini mi se da je na ljetnom roku prošao samo 1, imaš na stranicama od akademije pa pogledaj...

Danijel Domazet
09.09.2010., 11:42
Ajoj kud si baš gitaru uzeo za primjer. Čini mi se da je na ljetnom roku prošao samo 1, imaš na stranicama od akademije pa pogledaj...Ahh... toliko ih je na prijemnom. I broj maturanata sam odoka. :-)
Uglavnom, koliko onda maturanata upiše gitaru u ovoj zemlji godišnje? 5?

Onda su šanse 1:10.000!
Nije nemoguće!

ajsika
09.09.2010., 13:35
Ajiska što sviraš?

Ne sviram, teoretiziram :D

@Danijel...
Evo ti mogucnost upisa, koji nije 1: 10 000 000 000:
Uzmimo u obzir da u svakom vecem gradu, a negdje i manjem, postoji glazbena skola. Uzmimo da tih gradova ima npr. 50. U svakoj glazbenoj skoli (a najcesce je jedna po gradu, osim u Zagrebu i eventualno Splitu ima vise) ima po npr. 5 klavirista, 5 teoreticara, 5 violinista, i 5 pjevaca. (Cisto uzimam najcescu struku, jel.) Znaci, njih 20 iz te skole se sprema za prijemni na Akademiju. Pomnozimo tih 20 sa onih 50 i dobijemo 1000. Znaci, njih 1000 - samo pjevaca, klavirista, teoreticara i violinista, a da ne spominjem ostala 4 odsjeka - na 40 mjesta. I to AKO. Kuzis sto ti hocu reci?

I da su vjezbali cijeli zivot i spremali se najbolje sto su mogli, postoji OGROMNA mogucnost da ne upadnu... zato se muzicari vecinom spremaju na 2 prijemna, na Akademiju i na nesto na filozofskom, sto im se vec svidja. Dakle, 40 mjesta podijeli sa 1000 kandidata... ja bih rekla da ih poprilicno puno ostane nezadovoljno :mig:

S tim da, naravno, vecina njih ponavlja prijemni, ako nisu upali jedne godine, upadaju cesto dogodine jer se povezu s nekim profesorom pa preko godine potrose pustu lovu i vjezbaju s njim.

Sto se tice upisa gitare, konkretno, mislim da ih upadne 2-3 godisnje. Mislim da sam puno i rekla.
Najvise upada klavirista, cak do 17, onda teoreticara (po 10 na svaki odsjek osim mozda muzikologije jer je tezi prijemni), pa pjevaca (znalo ih je i 10 primati), pa redom sve ostale... najmanje primaju cini mi se dirigenata.

Nemoj mi stavljati Mozarta i Balasevica u istu recenicu :flop: To je tek stravicna usporedba.

I da, sto se tice tvoje elektronicke kompozicije... i mislila sam da imas neke veze s elektronskom glazbom, kad si to pitanje postavio. Tu ti Akademija ne bi nista pomogla. Lijepo ti uzmi Reason, Fruity Loops ili Traktor i s tim se zabavljaj ;)

Danijel Domazet
10.09.2010., 00:42
Evo ti mogucnost upisa, koji nije 1: 10 000 000 000:
Uzmimo u obzir da u svakom vecem gradu, a negdje i manjem, postoji glazbena skola. Uzmimo da tih gradova ima npr. 50. U svakoj glazbenoj skoli (a najcesce je jedna po gradu, osim u Zagrebu i eventualno Splitu ima vise) ima po npr. 5 klavirista, 5 teoreticara, 5 violinista, i 5 pjevaca. (Cisto uzimam najcescu struku, jel.) Znaci, njih 20 iz te skole se sprema za prijemni na Akademiju. Pomnozimo tih 20 sa onih 50 i dobijemo 1000. Znaci, njih 1000 - samo pjevaca, klavirista, teoreticara i violinista, a da ne spominjem ostala 4 odsjeka - na 40 mjesta. I to AKO. Kuzis sto ti hocu reci?Ja ovo kužim od početka i zato ne razumijem zašto to meni podvlačiš. Dakle, vrlo je teško bilo šta upisati. Pa kvragu, da nije, svako bi bio školovani glazbenik... Nuklearna fizika je teška - naravno. Akademija je teška - naravno. Ono o čemu sam ja govorio je rad vs. talent, t.j. da će te samo mukotrpan rad dovesti na akademiju, a ne nekakav talent...

I da su vjezbali cijeli zivot i spremali se najbolje sto su mogli, postoji OGROMNA mogucnost da ne upadnu... zato se muzicari vecinom spremaju na 2 prijemna, na Akademiju i na nesto na filozofskom, sto im se vec svidja. Dakle, 40 mjesta podijeli sa 1000 kandidata... ja bih rekla da ih poprilicno puno ostane nezadovoljno :mig: Naravno. Ali to je real life. Nismo na ovom svijetu da radimo ono što volimo, nego često samo ono što možemo. Ovoj zemlji ne treba petsto pjevača, i to je to. A ko ima novaca - pravac Graz, Wien, Berlin, Padova...

Nemoj mi stavljati Mozarta i Balasevica u istu recenicu :flop: To je tek stravicna usporedba.Brkaš lonce. To nije bila usporedba, nego sam ih naveo kao primjer dva genijalca. Kužiš, Mozart, Balašević... Maradona... jedan zna s notama, drugi sa riječima, treći s loptom...

I da, sto se tice tvoje elektronicke kompozicije... i mislila sam da imas neke veze s elektronskom glazbom, kad si to pitanje postavio. Tu ti Akademija ne bi nista pomogla. Lijepo ti uzmi Reason, Fruity Loops ili Traktor i s tim se zabavljaj ;)Opet si površna... ne radi se o zabavi i igri, neko o ozbiljnom poslu... :)

Glossa
17.09.2010., 13:51
Glede "Talent" protiv "Rad"...
/CUT QUOTE/

p.s.
Pravilo "10 tisuća sati"! Da bi se upalo na akademiju, postoji prijemni i zadani program i ono što se mora je biti u mogućnosti gradivo na razini 4.srednje odsvirati fenomenalno. I znat solfeggio naravno.

Danijel Domazet
17.09.2010., 14:15
Potrebna je samo volja i upornost.
Sve si rekla.

p.s.
"Samo" volja i upornost???

Glossa
17.09.2010., 16:12
Ne sviram, teoretiziram :D

@Danijel...

/CUT/

Ti ga zbilja pretjeruješ užasno, moram to reći. Kako mi idu na nerve ljudi koji tu Muzičku školu dižu u nebesa i da se bez nje ne može apsolutno ništa. Ako su oni išli 10 godina u Muzičku, moraju tako svi ili nemaju šanse.

Draga moja, osim Muzičke, postoji nešto što se zove i privatno spremanje i gdje se može proces učenja ubrzati par puta, ako se uči uporno i svaki dan! Svi koji imaju srednju muzičku školu dižu ju u nebesa, a ne kuže da netko tko nije pohađao školu može biti itekako talentiraniji i uporniji i nadoknaditi sve u kraćem roku! Potrebna je samo volja i upornost.

Što se tiče mene, ja sam hospitirala u srednjoj muzičkoj i to mi je pomoglo samo iz jednog razloga. Da vidim što se radi u srednjoj. A to se sve može spremat i doma. S nekim ili sam.

Osim toga, što se tiče muzičara, puno je bitnije ( neizmjerno) kako sviraju i da li sviraju fenomenalno, od toga da li su išli u muzičku i osvojili pokoju nagradu. Ako impresioniraju ispitnu komisiju, mogu upast i bez sveg toga. Što se tiče solfeggia na prijemnom, on nije ni izbliza zahtjevan, kao za teoriju. Čini mi se da je čak solfeggio za pedagogiju zahtjevniji od solfeggia za instrument.

Za instrument je najbitnije, da čovjek sjajno svira i da je uporno vježbao godinama i da odsvira bez greške ( program na razini 4.srednje naravno, znači poprilično komplicirana i teška djela). Ako to netko može, zašto mu reći da ne može upisati akademiju, jer "nema muzičku školu". Nonsense. Ali pogledajte program na razini 4.srednje, pa ćete vidjeti da za to trebaju godine rada i to nije nešto što se može napravit za 2 godine.. ( Većinom,jedino da netko vježba 12 sati dnevno, ali ni tad vjerojatno). Treba barem 4,5 godina i to sviranja po 6,7 sati dnevno najmanje u tom slučaju. Ali MOŽE SE!

Tako da mi je ovo postavljanje bauka na akademiju, jer netko nije išao u muzičku uistinu bedasto i glupo i čisti snobizam od onih koji su išli. Na taj način žele obeshrabriti druge da se ne potrude i da imaju manje konkurencije.

Dajte budite fer i prihvatite zdravu konkurenciju! Možda se netko i bez te famozne muzičke škole može spremiti toliko dobro da upadne! Treba samo puno talenta, a još više truda.

Ja sviram instrument već oko 15 godina i zato mi se u rukama vidi iskustvo i možda trebam dnevno manje sati svirati, ali mislim da isto tako, netko tko svira npr. 5 godina i to 6 sati dnevno, da može savladati program za upad na akademiju. Ionako djeca većinom sviraju ako i 3 sata dnevno uz sve školske obaveze i one u muzičkoj školi. Nemojmo pretjerivati. Treba samo puno rada i tih 10 godina se može sigurno skratiti i ne mora biti baš 10 godina!

Sve si rekla.

p.s.
"Samo" volja i upornost??? volja i upornost ( u smislu rada).
Da se čovjeku da svaki dan svirati po 4,5 sati. Nije to ništa tako lako, pogotovo ako se želi imati usto i veza ili privatni život.
Često će jedno ići nauštrb drugog.
Ja sviram klavir 15 godina i sad sam negdje na stupnju potrebnog za upis na akademiju ( imala sam i neke pauze, pa stoga toliko dugo. A i nisam svirala svaki dan po 4,5 sati.)
Ali mi se čini da netko (talentiran) tko bi se prihvatio toga i svirao po 5,6 sati svaki dan 5 godina, da bi se itekako spremio za muzičku akademiju, pa mu ne bi trebalo 10 godina, koliko traje standardna Muzička.
Znači, samo preračunamo sate i pomnožimo, pa kom se koliko već da.

Dok s druge strane si brijat, da možeš u 2 godine doć do stupnja potrebnog za upis na akademiju.. To ne bi mogao ni Wunderkind iz Kine, gdje ima najviše izuzetnih talenata.
Treba najmanje 5 godina za to, ako se svira toliko sati, koliko sam već navela dnevno, da bi se došlo do nivoa potrebnog za upis.

Znači, nije lako, ali nije ni nemoguće kako vole tvrditi oni koji su išli u Muzičku školu " i dali 10 godina u to."

Egenus
17.09.2010., 18:13
Ti ga zbilja pretjeruješ užasno, moram to reći.

/CUT QUOTE/

Ja sviram instrument već oko 15 godina i zato mi se u rukama vidi iskustvo i možda trebam dnevno manje sati svirati, ali mislim da isto tako, netko tko svira npr. 5 godina i to 6 sati dnevno, da može savladati program za upad na akademiju. Ionako djeca većinom sviraju ako i 3 sata dnevno uz sve školske obaveze i one u muzičkoj školi. Nemojmo pretjerivati. Treba samo puno rada i tih 10 godina se može sigurno skratiti i ne mora biti baš 10 godina!

Potpis.
Znao sam ljude od kojih sam bolje znao solfeggio, a završili su srednju, a ja bez sata solfeggia.

Ali da, ako oduševiš komisiju, sve će ti kroz prste progledat. Kao da se to ne radi i na samoj Akademiji :mig:

music_man
17.09.2010., 18:36
Potpisujem.

Ja sam zavrsio srednju glazbenu i trenutno studiram na akademiji u inozemstvu. Boze moj, vani ne postoje srednje glazbene. Uzimaju privatne ucitelje za instrument, a teoriju nauce u jednoj godini prije prijemnog koja se zove "pre college".

dr. Zlatija
23.12.2010., 00:52
Pozdrav, cuo sam glasine od nekih profesora da se za upise na akademiju spremaju dobne granice... Naime ja sam prije godinu dana zavrsio 1pr., no prekinuo sam i odlucio dalje ici na privatne poduke kod T.Petrovica na solfeggio i harmoniju te na klavir posebno, no jedino je problem sto sad imam 26 godina i bojim se da 2011., se necu stici pripremiti jer klavir je za 8. odsjek koji zelim upisati dosta zahtjevan, a ja ga sviram tek 3mj...

Bavim se inace glazbom, zivim od nje, gitarist sam, poducavam gitaru, imam redovite gaze, no stvarno bih zelio i neki papir posto sam se eto odlucio vec na ovakav zivot, no zanima me ako se uvede dobna granica na akademiju, da li ima nekakve alternative? Mislio sam mozda na institut crkvene glazbe Albe Vidakovic, mozda neko studiranje vani, ono bilo sta...

Htio sam se nakon 1pr. prebaciti na teoretski odsjek no to se u mojim godinama nesmije, a za gitaru je glupo i pitati, to nema gotovo nikakve sanse, makar sam i upoznat sa kl. gitarom, posto sam privatno ucio od dipl. klasicara... Odradio sam u tom 1pr tubu koju sam jedino mogao i upisati, no odustao sam od svega, nisam imao dosta vremena i prostora za vjezbanje takvog neceg narednih 6 godina (2pr + srednja muzicka).

Pa sam eto udlucio pozuriti malo kad se vec tolko suska o tim dobnim granicama...

Imam i jedno pitanje za studente akademije:

Koliko vremena se cca dnevno provede na akademiji posto je sad taj bolonjski proces, da li ima ikakve sanse raditi u isto vrijeme i studirati?

Hvala unaprijed :)

Piggy
09.01.2011., 19:57
Nisam skužila što si pohađao i muzičkoj školi obzirom da si nedavno tek pošao u pripremnu šoku, nema se ni baš neki izbor instrumenata.

Egenus
15.02.2011., 01:09
Ima li koga na dirigiranju?

Bugsi
16.08.2011., 14:46
Pozdrav. Ima li ovdje netko tko je išao na prijemni na pjevanje? Ako da, jel bi mogao/la/li podijelit svoje iskustvo, kako je bilo i tako.
AKo je to već netko napisao ovdje, žao mi je, nisam čitala cijeli topic.
HVala!

terpsihora7
31.08.2011., 18:32
Ovdje ti je pomalo mrtvilo što se tiče ove teme, moj ti savjet ako si blizu ZG, dođi na Akademiju i raspitaj se o svemu što te zanima... :)

Operabag
08.09.2011., 20:11
Ovdje ti je pomalo mrtvilo što se tiče ove teme, moj ti savjet ako si blizu ZG, dođi na Akademiju i raspitaj se o svemu što te zanima... :)

Hvala na savjetu :)

AleksandraB
29.01.2012., 22:47
Ono sto mene interesuje jeste ukoliko netko zna, koliko kandidata upada na budzet na odsjeku pjevanja? :) I da li postoje neki primjeri sa ispita iz solfedja i kako doci do njih? :)

Operabag
30.01.2012., 06:24
Ono sto mene interesuje jeste ukoliko netko zna, koliko kandidata upada na budzet na odsjeku pjevanja? :) I da li postoje neki primjeri sa ispita iz solfedja i kako doci do njih? :)

10 hrv. drzavljana i 1,2 max. stranih drzavljana :) za primjere nisam sigurna. Mozes kupit knjiga primjera da vjezbas pjevanje s lista, ali mislim da nepostoji isya drugo. Imas na www.muza.unizg.hr sve sta ce bit na prijemnom iz solf.

maja2732000
17.02.2012., 18:20
Bok svima!
Ja idem u 6. razred i jakooo me zanima glazba.
Htjela bih upisati muzičku akademiju ali ne idem u glazbenu školu,ne znam note ni ništa.
Može li mi netko pomoći MOLIM VAS kako da se upišem i kako da prođem :)

Hvala! <3

Operabag
18.02.2012., 08:40
Bok svima!
Ja idem u 6. razred i jakooo me zanima glazba.
Htjela bih upisati muzičku akademiju ali ne idem u glazbenu školu,ne znam note ni ništa.
Može li mi netko pomoći MOLIM VAS kako da se upišem i kako da prođem :)

Hvala! <3

A sto bi htjela upisati? Nema sanse da upises akademiju bez ikakvog znanja,ali imas jos vremena. Odes malo do muzickih skola, mozes upisati pripremni razred pa ces onda vidjeti dalje kako ce ti ici i dal ces moci u srednju, ili prvo u osnovnu. Zamoli mamu ili tatu da ti pomognu, raspitajte se i sve saznas na licu mjesta. Sretno!

BMukti
15.03.2012., 15:38
Pozdrav svima! :)) Ovako, za pjevanje, prijamni ispiti i svi zahtjevi pišu na internet stranicama muzičke akademije. Piše se ispit iz solfeggia, klavira i na kraju pjevanje. Prijamni iz pjevanja izgleda kao manji koncert, može doći slušati bilo tko tako da koga zanima, preporučam da ode slušati pjevače na ovogodišnji prijamni koji će se održati u frankopanskoj ili gundulićevoj? nisam ziher?! ali uglavnom u jednoj od muzičkih akademija (trebalo bi pisati na netu). Zato također preporučam iskustvo s javnim nastupima upravo zato što prijamni iz pjevanja tako izgleda (Svi profesori pjevanja (u komisiji) + publika). Nije potrebno završiti ni osnovnu ni srednju glazbenu školu, ali je potrebno znanje glazbene teorije, klavira i naravno najbitnije, pjevanja i pjevačke tehnike. Ako nemate iskustvo sa glazbenim školama, pripreme za akademiju su obavezne! I to godina i pol MINIMALNO (ovisi koliko određeni ima predispozicije ili talenta). 2 sata pjevanja tjedno je OBAVEZNO isto kao i osnove klavira i solfeggia (poznavanje nota, ljestvice, slaganje akorda, tempo, dinamika...blabla.. još k tome diktat i pjevanje s lista primjera iz glazbene literature bečke klasike). Tako da je solfeggio jako bitan za proći da bi se uopče došlo do ispita pjevanja (predpostavljam/ili ako ste baš jako telentirani da razvalite audiciju pa vam progledaju kroz prste solfeggio?) U svakom slučaju, bit će vam lakše ako znate te osnove ;) Ako tražite pripreme za akademiju i nešto što bi vam moglo pružiti to znanje u kratkom roku, svakako preporučam : http://www.facebook.com/note.php?note_id=266053003442178

Sretno!!!! :)))

Operabag
10.06.2012., 00:45
I jel ide netko od vas na prijemni ove godine? Na bilo sto? =)

black-guitar
19.11.2012., 13:40
bok. završio sam geodetsku srednju školu. imam 19 godina. trenutno sam na geodetskom fakultetu u ljubljani i razmišljam o tome da ga napustim i odem na glazbenu akademiju u zagrebu. sviram gitaru 5 godina i vrlo sam ambiciozan. ovih dana sviram u prosjeku 2 sata dnevno. ne posjedujem nikakvo teorijsko znanje, no imam razvijen sluh i sve što naučim je preko sluha ili video lekcija. zanima me je li moguće za mene da upišem glazbenu akademiju, ako odem na pripreme kod privatnog profesora za kojeg vjerujem da bi me naučio sve što mi je potrebno da znam. hvala

TinčicaZg
27.11.2012., 13:55
bok. završio sam geodetsku srednju školu. imam 19 godina. trenutno sam na geodetskom fakultetu u ljubljani i razmišljam o tome da ga napustim i odem na glazbenu akademiju u zagrebu. sviram gitaru 5 godina i vrlo sam ambiciozan. ovih dana sviram u prosjeku 2 sata dnevno. ne posjedujem nikakvo teorijsko znanje, no imam razvijen sluh i sve što naučim je preko sluha ili video lekcija. zanima me je li moguće za mene da upišem glazbenu akademiju, ako odem na pripreme kod privatnog profesora za kojeg vjerujem da bi me naučio sve što mi je potrebno da znam. hvala

Teško.

marmalade-skies
27.02.2013., 21:29
ajmo malo otvoriti temu! :D

jel primaju na akademiji ljude s oko 25, 26 godina ili im je to previše? završena srednja glazbena i sve to, znači poprilično dobro pripremljeni.

hrkljush
27.02.2013., 21:32
ajmo malo otvoriti temu! :D

jel primaju na akademiji ljude s oko 25, 26 godina ili im je to previše? završena srednja glazbena i sve to, znači poprilično dobro pripremljeni.

Nije uobičajeno, ali nije nemoguće. Puno ljudi npr. na pjevanje dođe u kasnijim godinama, zbog razvoja glasa i slično. Isto tako, za npr. muzikologiju, teoriju, kompoziciju, dirigiranje... je potpuno svejedno koliko godina ima student. Može malo više detalja, o kojem se instrumentu radi?

marmalade-skies
06.03.2013., 22:04
ma teoretičarka sam, i upravo me zanimaju ti faksevi - dirigiranje, muzikologija. iako, znam da su prijemni muka isusova.

hrkljush
06.03.2013., 22:13
ma teoretičarka sam, i upravo me zanimaju ti faksevi - dirigiranje, muzikologija. iako, znam da su prijemni muka isusova.

U tom slučaju te godine uopće ne moraju brinuti - uostalom čak se i na instrumente može bez problema upisati u kasnijim godinama - case in point: imam studenticu violine (apsolventicu) koja je prvo završila filozofski pa tek onda upisala violinu, i ekšli je starija od mene 2 godine (ja inače radim tamo). Za dirigiranje i muzikologiju pogotovo. Jedino bitno je broj bodova na prijemnom. E sad, da, prijemni... solfeggio kod Rojka. Sretno :p

marmalade-skies
07.03.2013., 23:42
heh, da. ali vrijedi probati, pa kud puklo. inače, ista situacija kod mene - prvo završit filozofski pa onda na muzičku, ali dvoumim se još između klasične i jazz. pa skupljam informacije kud god mogu. :D

pirata
30.03.2013., 15:25
heh, da. ali vrijedi probati, pa kud puklo. inače, ista situacija kod mene - prvo završit filozofski pa onda na muzičku, ali dvoumim se još između klasične i jazz. pa skupljam informacije kud god mogu. :D

Kod mene medicinu pa na muzičku, joj, biće zanimljivo, itekako

ethno-klavirača
10.04.2013., 18:33
HELOU ! :D
mene zanima sljedeće .. dakle .. na glazbenoj akademiji sam u mostaru :503: i prebacila bi se u Zg .. zna li itko koji su uvjeti za tako nešto ?? hvala :cerek:

mare191991
10.04.2013., 22:53
Bok! Imam 21 godinu i željela bih upisati solo pjevanje(manje bitno u kojem gradu). Sviram klavir, imam završenu samo osnovnu glazbenu(6 godina), od završetka glazbene ne zapostavljam sviranje i pjevanje, intenzivno se pjevanjem bavim otprilike dvije godine i zanima me koje su šanse da upišem solo pjevanje, s obzirom da sam se možda malo prekasno sjetila :/
Pretraživala sam dosad što se otprilike traži, ali da li bi mi mogli detaljnije opisati što ispituju na prijamnom, težinski kakve stvari se pjevaju i sviraju i kako se najbolje pripremiti za prijamni, odakle nabaviti materijale, da li je moguće samostalnim vježbanjem ili moram unajmiti nekog instruktora... i da, da li je uopće moguće upisati solo pjevanje, budući da nemam završenu srednju glazbenu...
Unaprijed, hvala :)