PDA

View Full Version : Pojačana dlakavost / hirzutizam

lianne
07.11.2006., 00:18
sta jos osim stitnjace moze prouzrociti visak nezeljenih dlacica kod zena(na tipicno muskim mjestima-brada,prsa i sl.)....:zubo:

emergence
07.11.2006., 08:52
policistični jajnici, genetika, stres

biraj:zubo:

Lela
07.11.2006., 09:08
sta jos osim stitnjace moze prouzrociti visak nezeljenih dlacica kod zena(na tipicno muskim mjestima-brada,prsa i sl.)....:zubo:

Može biti da postoji poremećaj hormona drugih endokrinih žlijezda npr. hipofize, zatim poremećaj spolnih hormona.

lianne
07.11.2006., 13:36
jao sad sam u komi....
pa bila sam kod doktora,ali me poslao doma uz smjesak"visak testosterona"...
a mozda sam ja kriva...imala sam par dlacica izmedu cickica:o i onda sam to cupklala pincetom-mozda su se zato nakotile...ma nije strasno,ali ruzno mi je to vidjeti...
na ostalom djelovima je sve normalno(malo pod bradom,ali to i mama ima-pa valjda genetika)....
da li bi se ti hormoni jos nekako manifestirali u poremetnji funkcije jos neceg?
jedino sto me smeta i sto primjecujem kao promjenu je sto sam stalno bezvoljna &umorna,ali to pripisujem apsolventskom i stalnom knjigom za vratom(svima se spava kad se mora ucit:rolleyes: )
strah me jer su mi te dlacurdace ogavne-imam mali ljubavni tepih:rofl: :o :o
inace sam crnka,pa mozda i to igra ulogu...
jajnici su ok.-bar bili-napast cu sad ginica(imam termin uskoro),pa da vidimo...
jao uzas-u totalnoj sam komi:tuzni: :mama:

Lela
07.11.2006., 18:55
jao sad sam u komi....
a mozda sam ja kriva...imala sam par dlacica izmedu cickica:o i onda sam to cupklala pincetom-mozda su se zato nakotile...ma nije strasno,ali ruzno mi je to vidjeti...
na ostalom djelovima je sve normalno(malo pod bradom,ali to i mama ima-pa valjda genetika)....
da li bi se ti hormoni jos nekako manifestirali u poremetnji funkcije jos neceg?
jedino sto me smeta i sto primjecujem kao promjenu je sto sam stalno bezvoljna &umorna,ali to pripisujem apsolventskom i stalnom knjigom za vratom(svima se spava kad se mora ucit:rolleyes: )
strah me jer su mi te dlacurdace ogavne-imam mali ljubavni tepih:rofl: :o :o
inace sam crnka,pa mozda i to igra ulogu...
jajnici su ok.-bar bili-napast cu sad ginica(imam termin uskoro),pa da vidimo...
jao uzas-u totalnoj sam komi:tuzni: :mama:

Ako si stalno bezvoljna i umorna inzistiraj da ti izvade krv i vide stanje hormona. Možda nešto stvarno nije u redu. Znam da i stres kojim si ti sigurno izložena (faks) može utjecati na disbalans hormona. Najbolje ti je provjeriti šta je pa si onda na miru.

alexxx
07.11.2006., 19:00
jao sad sam u komi....

ja za to pijem diane :D

lianne
07.11.2006., 20:41
bila sam na kontraceptivima,ali mi grozno sjeli...postala sam monstrum(udebljala se,sise ko mljekara-i ovak sam izmedu 3-4,a ono je bilo prestrasno,promjene raspolozenja,mucnine)nisu mi sjele...ali ako imam hormonalni,nema mi druge..
i mene nitko ne shvaca ozbiljno-ni doc ni gin.-a ja samo dlakavim.
i nitko da mi pogleda ikakve hormone.jel zna netko koliko bi privatno kostala komplatna hormonska slika i di se to moze obavit,jer izgleda da mi druge nema?
jos cu jednom sad napast ginica i jos jednom doktora,pa ako ce me opet proterat-idem privatniku :mad:

Martinka
07.11.2006., 21:59
bila sam na kontraceptivima,ali mi grozno sjeli...postala sam monstrum(udebljala se,sise ko mljekara-i ovak sam izmedu 3-4,a ono je bilo prestrasno,promjene raspolozenja,mucnine)nisu mi sjele...ali ako imam hormonalni,nema mi druge..
i nitko da mi pogleda ikakve hormone.jel zna netko koliko bi privatno kostala komplatna hormonska slika i di se to moze obavit,jer izgleda da mi druge nema?
jos cu jednom sad napast ginica i jos jednom doktora,pa ako ce me opet proterat-idem privatniku :mad:

Probaj promijeniti doktora ako te ne želi poslati na pretrage, ja sam vadila kompletne hormone preko socijalnog, privatno bi bilo ok 1000 kn. Ako ti jedne kontracepcijske nisu odgovarale, to ne znači da ti ni jedna vrsta ne odgovara. Najbolje je otići kod gin na pregled, izvaditi hormone i s nalazima otići kod endokrinologa, a onda ako treba će ti ginekolog odrediti terapiju.

Sunshine_81
08.11.2006., 10:39

Ja sam opcenito za hormone otisla kod privatnog lijecnika koji je problem shvatio ozbiljno, poslali su me privatno vaditi hormone (ne sve, dr. uvijek pretpostavi koje ako se potrudi) i da - zaista se nesto otkrilo...

sve skupa (pregled i vadenje hormona) = 600 kn.. sad bar znam na cemu sam...

a preko socijalnog su vec par godina slijegali ramenima i govorili da ce to proci, da sam jadna i umorna jer sam na teskom faksu.. ma daj!

venom nixy
08.11.2006., 10:48
Sunshine, gdje si to sve platila 600 kn? to stvarno nije puno za takav pregled i pretragu

Noemi
08.11.2006., 10:50
sunshine,jesi sigurna da ne bi dobila uputnicu i od svog lijecnika da si je izricito zatrazila:)?

Little
08.11.2006., 11:02
nema ti smisla te stvari piti..
najbolje da pitash za neki tradicionalniji lijek.

Noemi
08.11.2006., 11:02
najbolje da pitash za neki tradicionalniji lijek.

kao na primjer:misli:?

Sunshine_81
08.11.2006., 12:39
Sunshine, gdje si to sve platila 600 kn? to stvarno nije puno za takav pregled i pretragu

Trazila sam nekoliko puta od svoje doktorice uputnicu za pretragu hormona, ali mi je rekla da je ocito da je imam hormonalni poremecaj i da nije potrebno sad trositi uputnice da bi se to dokazalo na papiru!

Pitala sam koji hormon ne valja, pa mi je rekla da nije bitno tocno koji ne valja.
Trazila sam, trazila i na kraju odustala. Nece dati i nece!

Imam zaista puno obaveza, pa jos nije doslo na red mijenjanje doktorice, ali i to ce biti. :)

Isla sam privatno u Harni, gdje je pregled ultrazvukom bio 300kn, iz kojeg se vidjelo po svim prikazima otprilike stanje osnovnih hormona (ima ili nema dovoljno, ne vidis tamo nista drugo).

I kad se vidjelo cega tocno ima, to nisam isla vaditi, nego samo ono sto je bilo sumnjivo.

A vadila sam neki miks hormona u Labor centru. Super usluga, ujutro sam dosla, nije bilo guzve, nalaze su mi vec u podne faksirali na posao da ne cekam i ne mislim si sto je s njima. :)) To je sve skupa bilo 300kn. Za moj slucaj. U pravilu se ne vade svi hormoni, jer neke mozes pregledom eliminirati. Ne znam koliko bi taj hormonski dio vama naplatili.

I sad tocno znam sto mi fali, preporucili mi lijek i osjecam se fenomenalno!
E, a patila sam se godinama! :mad:

alexxx
08.11.2006., 22:31

ma promijeni ginekologa. ima normalnih i socijalnih. il uđi sadašnjem u ordinaciju i reci da ne ideš van dok ti ne napiše uputnicu. il odi prijeti u gradsko poglavarstvo bombom, isto zna pomoć :zubo:

najbolje da pitash za neki tradicionalniji lijek.tradicionalni lijek za testosteron na gornjoj granici i PCOS?
a poslije, ako tradicionalniji lijek ne upali, da tradicionalno liječim neplodnost, jel.

osbourne
15.11.2006., 20:57
za odstranjivanje dlaka uzmi pepeo lipe (dakle osušiš grančice i lišće i spališ) i to pomiješaš s vodom i mažeš mjesta koja želiš ogoliti.

lianne
15.11.2006., 21:17
dibila sam uputnicu za endokrinologiju :zubo:
iako ginic kaze da sam hipohondar i da sam jednostavno androgeni tip sa pojacanim muskim hormoncekima,sto je takoder fozioloski.
no da ja budem ziher-idem vadit sve hormonceke.sigurno je sigurno:)

lioness
17.11.2006., 17:27
za odstranjivanje dlaka uzmi pepeo lipe (dakle osušiš grančice i lišće i spališ) i to pomiješaš s vodom i mažeš mjesta koja želiš ogoliti.

si probala i djeluje?

Noemi
18.11.2006., 18:08
probala i nije se vratila:D

Gulpa
18.11.2006., 21:31

:eek: :eek:

Još samo da nađem lipu i na konju sam :trk:

petllica
04.07.2009., 18:32
imam samo 17 godina a velikih problema s dlačicama...
imam ih stvarno sve po svud... trbuh, ispod pupka, - te su najgore!
oko bradavice, po guzi, nogama da ne govorim, ove ispod pazduha rastu prema sisama :eek::(
inače imam policistične jajnike, i ginekolog je rekao da je to od viška muških hormona i da to uzrokuje pretjeranu dlakavost :(
nemam para za kozmetičarke svako malo, a kamoli za laser...
rekla mi je jedna frendica da mogu posjetit dermatologa, ali imam velikih problema s tim... a sad mene zanima šta i kako mi uopće dermatolog može pomoći u vezi toga ... ??
ako netko zna nešto u vezi toga... molim vas ...

`bubica`
04.07.2009., 19:05
imam samo 17 godina a velikih problema s dlačicama...
imam ih stvarno sve po svud... trbuh, ispod pupka, - te su najgore!
oko bradavice, po guzi, nogama da ne govorim, ove ispod pazduha rastu prema sisama :eek::(
inače imam policistične jajnike, i ginekolog je rekao da je to od viška muških hormona i da to uzrokuje pretjeranu dlakavost :(
nemam para za kozmetičarke svako malo, a kamoli za laser...
rekla mi je jedna frendica da mogu posjetit dermatologa, ali imam velikih problema s tim... a sad mene zanima šta i kako mi uopće dermatolog može pomoći u vezi toga ... ??
ako netko zna nešto u vezi toga... molim vas ...

Meni je ginekologinja dala yasmin jer on utječe na hormone.. a možeš probat otić dermatologu.. možda ti on preporuči neke hormonske tablete koje bi trebale smanjit tu dlakavost.. ja isto imam problema s dlakama i išla sam dermatologu jer sam čula za te hormonske tablete no žena mi je rekla `vidjela sam ja i gorih slučajeva ovo nije niš`... wtf pa meni je i ovo dosta pomozi il nemoj! Krenula sam na egipatsku depilaciju.. to ti je dosta skup sport.. no možeš si smjesu napravit doma i sve dlačice skidati time.. nakon toga ti rastu meke i rijetke dlačice tako da.. odlično je!:cerek:

Engelchen00012
04.07.2009., 19:42
Koliko ja znam, i nakon sto pocnes piti hormone, dlakavost ostane kao problem, pa se opet mora rijesavati depilacijama. Ispricavam se, ako sam u krivu!:)
Imam jednu frendicu, to je katastrofa koliko je dlakava i na terapiji je vec godinama, ali nista...

brbljavica1
04.07.2009., 20:05
to ti je istina da dlakavost ostane......al znam puuuno cua koje imaju taj problem....trenirala sam odbojojuku profrsionalno i mijenjala par klubova i onda u svlacioni svasta vidis.....nije ti to tako neuobicajno sam se ne prica zato prvo se smiri i ne misli da si cudna...jer sta se vise maltretiras to ce bit gore jer ti te hormone luci ista zljezda koja luci i adrenalin (ucila ja na faksu) i sta se vise zivciras to ce bit gore....pij terapiju sta ti je da ginekolog i bit ce :top::top: NEBRINI
A ja ti noge cili zivot dizem voskom i sad skoro vise nema dlake unistilo ih sve ...a za egipatsku sam cula da je je jos boja al meni je vec noge totalno zgalncalo pa mi ne triba...je malo skuplja al ne tribas to svaki dan
tako budes li to uklanjala time taj ces porblem rijesit a kad terapija pocne djelovat vise se dlakavost nece sirit zato don't worry

Kruska
04.07.2009., 20:15
za početak otiđi na kompletno vađenje krvi, za to ti treba endokrinolog koji će ti napisati uputnicu za vađenje spolnih hormona i odrediti terapiju.
inače da se hormoni uzbalansiraju tj. da se dlakavost smanji (bez obzira na tablete) traje i do godinu dana tako da nemoj očekivati instant rezultate.
do tada vosak nek ti postane najbolji prijatelj :)

bjelovarcanka
04.07.2009., 23:25
bok! Evo da se ja javim,,ja isto imam policisticne od svoje 14-15god,,i dlakava sam,menstruacije mi kasne,otpada mi kosa,i sad sam jos dobila secer,i imam sa tlakom problema,pila sam diane ,ali sam prestala zbog secera! Mene zanima da li se moze piti terapija sa secerom i tlakom! a dlake rijesavam tako da se brijem,,za poludjet.

Dome_st
08.07.2009., 19:54
Evo i mene s istim problemom....
U pubertetu su mi dijaknosticirani plicistični jajnici i prepisani su mi hormoni. Iskreno, da sam znala što će mi se dogoditi nikada ih ne bih pila. Po prirodi sam dlakavija ali su mi tablete napravile tri puta goru situaciju.
Hormonske tablete na svakoga djeluju drugačije, tako u nuspojavama piše da može doći do pojačane dlakavosti, pojačanog apetita ali i ne mora. Meni sve jest :flop:
Uglavnom, često mi kažu cure, ma nisi ti jedina, ma nije ti to ništa, evo imam i ja(pa mi pokažu dvije-tri dlačice :eek:)... Samo ja znam i moj muž :(, nažalost, a i sve cure koje STVARNO imaju s tim problema, koja je to muka. Meni je priprema za ljeto svakih par dana inače ne idem na plažu, diktira mi što mogu obući i uvijek se bojim da mi se nešto ne dogodi dok nisam izdepilirana :lol:; zamisli crnjaka, udari te auto,a ti misliš kako će te gledati zbog dlaka na nogama, stomaku, stražnjici...da ne nabrajam

Kruska
09.07.2009., 12:20
@bjelovarčanka.. naravno da se može.. ovisi naravno koji šećer imaš ali recimo kod tipa dva ja mogu uzimati i terapiju za šećer i terapiju za kontracepciju.. o tome se moraš posavjetovati s liječnikom..
@dome: nažalost tu ti jedino mogu preporučiti mijenjanje hormonske terapije jer ti očito ne funkcionira :(

Dome_st
09.07.2009., 13:31
Prestala sam ja odavno sa hormonskom terapijom baš zbog nuspojava, ali su posljedice ostale.
Ma, nema veze... Uvijek ostaje stara, bolna, dobra depilacija! :)

bjelovarcanka
09.07.2009., 16:20
@bjelovarčanka.. naravno da se može.. ovisi naravno koji šećer imaš ali recimo kod tipa dva ja mogu uzimati i terapiju za šećer i terapiju za kontracepciju.. o tome se moraš posavjetovati s liječnikom..
@dome: nažalost tu ti jedino mogu preporučiti mijenjanje hormonske terapije jer ti očito ne funkcionira :(

bok! ja ti imam tip 2!

milimelo
09.07.2009., 22:30
Cure,
probajte vidjeti sa lijecnikom da nemate C.A.H congenital adrenal hyperplasia. Bas je ove sedmice bio clanak o tome u NY Timesu da zbog CAH djevojkama pocesto pogresno dijagnosticiraju PCOS a kasnije ne mogu zatrudniti jer je to CAH a doktori ni u klinikama za lijecenje neplodnosti ne prepoznaju. Lijeci se vrlo lako - deksametazonom [dexamethasone].

http://www.nytimes.com/2009/07/07/health/07endo.html?_r=1&em

Kruska
10.07.2009., 00:23
bok! ja ti imam tip 2!

hm hm.. onda bi ti tablete (ja uzimam metforminske) trebale barem malo poboljšati situaciju.. a i endokrinolog mi je rekao ako mi se dlakavost unatoč terapiji ne smanji u godinu dana da ću morati piti i hormone.
na sreću to se nije desilo :)
otiđi ponovo kod oba liječnika i posavjetuj se za terapiju.

@milimelo: nope not the case ;) al možda drugim curama pomogne.. ja nisam sigurna da se takvi hormoni uopće mogu vaditi u hrv?

milimelo
10.07.2009., 00:56
hm hm.. onda bi ti tablete (ja uzimam metforminske) trebale barem malo poboljšati situaciju.. a i endokrinolog mi je rekao ako mi se dlakavost unatoč terapiji ne smanji u godinu dana da ću morati piti i hormone.

@milimelo: nope not the case ;) al možda drugim curama pomogne.. ja nisam sigurna da se takvi hormoni uopće mogu vaditi u hrv?

Evo brzinski prevod pa mozda nekome pomogne. Ne znam da li se test moze raditi u HR, ali ako barem nekoga uputi na pravu dijagnozu ja sretna :)

Stanje je neklasicna urodjena adrenalna hiperplazija ili CAH - nedostatak hormona koji dovodi do pretjerane produkcije androgena. Kod zena moze ometati ovulaciju; kod muskaraca moze uzrokovati nizak broj spermica (sperm count). Pored toga, moze dovesti do niskog rasta, neugodnog mirisa tijela, akni, neregularnih menstruacija kao i pretjeranog rasta dlaka sto se zove hirzutizam. (Gdja Citrone, koja sada ima 38 godina, je takodjer imala neke od ovih simptoma).

"Tretman je tako jeftin i lagan", kaze dr Maria New, profesor pedijatrije i ljudske genetike na medicinskom fakultetu Mount Sinai koja se smatra vodecim autoritetom za C.A.H.

Dijagnoza se bazira na testu krvi na visoke nivoe hormona zvanog 17-hidroksiprogesteron - genetski test takodje postoji - a tretman ukljucuje male doze steroida deksametazona. Moze da ponisti mnoge simptome u periodu od 3 mjeseca do dvije i po godine.

U tezem obliku, klasicni CAH, pretjerana proizvodnja androgena moze da uzrokuje nejasne genitalije kod djevojcica. U neklasicnom obliku, visak androgena je manji i simptomi su blazi ili nepostojeci.
Ne svi centri za plodnost testiraju na ovu bolest, ili testiraju na nju tek ako su ostali tretmani iskusani. Neki akuseri ne znaju za bolest i njen uticaj na plodnost, rekao je Dr. Zev Rosenwaks, direktor Centra za reproduktivnu medicinu na njujorskoj bolnici Presbyterian-Weill Cornell.

Dr. Jamie Grifo, direktor reproduktivne endokrinologije na medicinskom fakultetu New York Univerziteta, rekao je da testira pacijente na ovu bolest ako ne mogu ovulirati i ako ne reaguju na lijekove koji poticu ovulaciju.

“Mislim da se ovo cesto propusta" rekao je. "Ne mislim da je ovo najucestaliji problem ali je ucestaliji nego sto ljudi misle".
Simptomi kao neregularne menstruacije, akne i hirzutizam mogu da oponasaju simptome sindroma policisticnih jajnika PCOS. Zaista, jedna studija je sugerirala da 10 posto zena sta PCOS sindromom imaju blagi CAH. Dr. Rosenwaks kaze da testira zene na CAH ako imaju PCOS, ali mnogi centri ne testiraju.

Kod mladjih pacijenata, bolest se cesto pogresno pripisuje prijevremenom pubertetu. "Mnogo izvjestaja pokazuje da se godine pocetka puberteta smanjuju, pa mnogo doktora simptome pripisuje ranom pubertetu kaze Suzanne Levy, v.d. izvrsnog direktora fondacije Cares, organizacije za istrazivanje i zagovaranje za ljude sa CAH-om. Gdji Citrone, su naprimjer, prvo rekli da ima visok testosteron. "Dok sam odrastala, nikad se nisam osjecala kao djevojka ili zena, rekla je, dodajuci - pogresno su me dijagnosticirali 15 godina" Na kraju, nakon sto je dobila pravu dijagnozu, prepisali su joj deksametazon. Sada ima redovne menstruacije, mnogi od njenih simptoma su se povukli, i receno joj je da ce najvjerovatnije moci imati djecu ako to odluci.
“Ali sada imamo dvoje,” rekla je, “pa nam je dosta.” Terri, koja je zamolila da se njeno prezime ne koristi radi zastite privatnosti, je primjetila da njena sestogodisnja djevojcica ima plave dlake pod pazuhom. Na godisnjem pregledu sa 7 godina, pedijatar je takodjer primjetio naznake pubicnih dlaka i iako je mislio da je to prijevremeni pubertet, poslala je djevojcicu endokrinologu. Nakon nekoliko mjeseci, uspostavljena je dijagnoza neklasicnog CAHa. Doktori su se neckali da koriste steroide iz brige za dugorocne ucinke, ali nakon godinu i pol njene kosti su pocele da prebrzo rastu, i jos simptoma se nakupilo: rast dlaka, veoma masna kosa i jak neugodan miris tijela. Nakon toga joj je data mala doza steroida.

Ubrzani rast kostiju karakteristican kod djece koja imaju CAH ne traje dugo pa mogu zavrsiti sa abnormalno niskim rastom. “Ova djeca su najvisa u svom razredu kaze Dr New “ali onda prestaju rasti sa 7 ili 8 godina.” Kao protumjera, nekoj djeci se daju hormone zvani glukokortikoidi; drugi primaju hormone za rast ili lijekove koji usporavaju pocetak puberteta, kada kosti prestaju rasti. Ali ovaj tretman se smatra eksperimentalnim, kaze dr Phyllis W Speiser, sef pedijatrijske endokrinologije na djecijoj bolnici Schneider u New Hyde Park, New York. Mnogi tinejdzeri sa teskim slucajem akni ili hirzutizma, posebice oni koji nisu ranije imali simptome bolesti, budu pogresno dijagnosticirani. Dadnu im se lijekovi ili skupi tretmani uklanjanja dlaka prije nego sto se testiraju na CAH ili se upute endokrinologu. Dijagnoza mora doci prije tretmana kaze dr Speiser. Gdja Citrone, koja se podvrgla skupim tretmanima za plodnost, kaze da je umirena saznanjem sta se desavalo u njenom tijelu. Mogu vam reci, osjecala sam se ljutom primjenjenom - ali doktor koji je postavio pravu dijagnozu mi je spasio zivot.

*** Napominjem, po mom razumijevanju ne ispoljavaju se svi simptomi. Ako postoji nekoliko simptoma ja bih trazila testiranje ako je dostupno. U svakom slucaju provjeriti sa svojim doktorom da li nesto sto je prije tretirano kao PCOS moze ustvari da bude CAH i ako jeste onda terapija.

bjelovarcanka
10.07.2009., 11:03

bok! pa i ja pijem glukoformin od 850mg.ali koliko vidim bas i ne pomazu,a kod tebe!

Kruska
10.07.2009., 21:40
o ne ja pijem siofor 500 :)
ja sam jako zadovoljna svojom terapijom. i prije dijagnoze sam počela jako paziti što jedem tako da se sad hranim normalno kao i prije (uz izuzetak jako masne hrane i umjesto bijelog šećera koristim fruktozu).. akne su se povukle (iako ih zapravo nisam ni imala barem ne akutni slučaj), težina drastično pala i dlačice su posvijetlile i imam dojam da će se za koju godinu sve smiriti kako treba.
hormone idem vaditi tek na jesen (jer trebam i androstedion) ali mi je endokrinolog bio jako zadovoljan ostalim krvnim nalazima i šećerom.
ginekološki nalazi su mi oduvijek jako uredni i nikada s ovulacijom i mensturacijom nisam imala problema.

tina1404
11.08.2009., 15:18
Ja isto imam problema s pojačanom dlakavošču,tj.nije pretjerano,ali opet ssmeta,živcira me pogotovo na trbuhu,bila sam prije 1.5god kod ginekologice zbog tupe boli u području donjeg trbuha,radila mi je ultrazvuk, i rekla mi je da sam zdrava,jajnici sve dobro,ali u nalazu koji mi je dala,piše ovariji s naznakama manje policističnosti,da li to znači da se može razviti u policistične jajnike,da li trebam opet otiči na ultrazvuk?imam 20 god, već godinama problema s aknama,a menstr.ciklus mi je redovit,ali jako bolan zna nekad kasniti ili doči prije koji dan ali sve u svemu 31-32 dana ne prelazi, da s čime se najučinkovitije mogu riješiti dlaka na trbuhu,drugdje ih baš nema,po trbuhu ih imam,svjetle su ali htjela bi ih se rješiti?

Kruska
12.08.2009., 15:18
najbrži način rješavanja dlačica je da piješ pilule al također i jedna o nuspojava pilula je pojačana dlakavost.. tako da izvadiš hormone i posavjetuješ se sa lječnicom..
ali za smanjenje dlakavosti je potrebno najmanje godinu dana hormonalne terapije...

bjelovarcanka
12.08.2009., 17:46
evo jos jedne koju muci pretjerana dlakavost,,ali meni su dijagnosicirani policisticni sa 14god!onda sam pila terapiju diane duze vrijeme i mogu samo reci da su se dlacice povukle,,i kako sam ih prestala piti sve se vratilo,a prestala sam ih radi secera i tlaka! a sutra idem kod ginekologa pa cu ga pitati! i sad samo pijem glukophage od 850mg!

frikusa_a
27.11.2009., 14:42
bok.

jel ima netko problem/ kako ga rješavate??
ja sam dlakava, iz dana u dan je sve gore i gore

dubravkaa
27.11.2009., 14:46
Važno bi bilo znati koliko imaš godina !

Engelchen00012
27.11.2009., 14:47
Pa koliko ja znam, adresa na koju se trebaš obratiti je ginekološka ordinacija.

frikusa_a
27.11.2009., 15:55
imam 22 godine.
bila sam prije par dana kod ginekologa, kaj sam joj trebala reĆ? mislim, vidljivo je sve :)

lidija84
27.11.2009., 16:02
imam 22 godine.
bila sam prije par dana kod ginekologa, kaj sam joj trebala reĆ? mislim, vidljivo je sve :)

Jel ti ginić radio uzv?

Ereshkigal
27.11.2009., 17:33
Da, nažalost ima nas.Imaš dosta o tome na temi o pcos-u.Možda je to problem kod tebe....U svakom slučaju ultrazvuk + hormoni...Možda i kontracepcijske pomognu.
Trenutno ne rješavam nikako osim čupanjem i posvjetljivanjem. Čekam pregled kod endokrinologa.Od ginekologa nisam imala nikakve koristi.
Pa što je tebi ginekolog rekao?

frikusa_a
30.11.2009., 09:11
lidija. radila mi je ultrazvuk, i rekla je da je sve ok. prepisujem nalaz: ' TVS:uterus uredne veličine, endometrij proliferacijski, 6,4mm. Jajnici obostrano uredne veličine i morfologije.
ne kužim baš, ali kako može ultrazvukom skužiti?

ereshkigal. nije mi baš nista rekla.

Ereshkigal
30.11.2009., 10:18
Ako ti je situacija takva čini se da je bolje da je opet posjetiš (ili promijeniš ginekologa) i zatražiš uputncu za vađenje hormona. A onda ukoliko vrijednosti baš i nisu ok, posjetiš endokrinologa.

frikusa_a
30.11.2009., 11:41
a zaključila si po nalazu da ju trbam ponovo pitat ili po tome što mi nije vadila hormone?

lidija84
30.11.2009., 16:26
a zaključila si po nalazu da ju trbam ponovo pitat ili po tome što mi nije vadila hormone?

Pa ako ona nije primjetila da si ti pretjerano dlakava onda ili ju nije briga za to ili misli da tebi to ne smeta - ako ju nisi pitala za to... Ili možda nisi dovoljno dlakava da bi to smatrala patološkim... :ne zna:

Dlakavost je uglavnom povezena sa hormonima a uglavnom te ginekolog upućuje na vađenje hormona ili ev. savjetuje što ti je činiti sa tim.

micky96
01.12.2009., 00:04
Ja takoder imam 13 godina...i uzasno sam dlakava...noge depiliram no ruke ne jos

bjelovarcanka
01.12.2009., 00:17
eto i ja sam uzasno dlakava i otpada mi kosa jako...vise cu poludjeti!!!

bjelovarcanka
01.12.2009., 00:18
ali imam 29go i cijeli zivot se borim sa tim!

bjelovarcanka
01.12.2009., 00:24
i pila sam diane35 i stvarno su mi pomogle,dlake su se bile prorijedile,,ali kako sam ih prestala piti tako se je sve vratilo na taro,,tako da razmisljam ponovno o diane!!! e sad mene zanima da li ima koga da ima secer i tlak i da smije piti diane!

zhozy
08.12.2009., 16:37
ja imam isti problem...dlakavost + ispadanje kose... :( ... bjelovarcanka-jesu li ti diane pomogle i kod ispadanja kose ili?? tnx

bjelovarcanka
08.12.2009., 21:37
hej. koliko se ja sjecam ja mislim da jesu.. a nakon sto sam ih prestala koristiti sve se vratilo na staro.dlakavost,i ispadanje kose:(

sweet ivi
08.12.2009., 23:45
bok.

jel ima netko problem/ kako ga rješavate??
ja sam dlakava, iz dana u dan je sve gore i gore

ako su ti jajnici uredni, možda se radi o prolaktinomu, tj. adenomu (dobroćudnom tumoru) hipofize. Skuži se preko hormona - povećan prolaktin, a vjerojatno i neki drugi hormoni (npr. kortizol, estrogen, hormoni štitnjače, androgeni...). To ja imam, i isto je jedan od simptoma bila dlakavost - inače imam svijetlu put i plavu kosu, a tamne dlake su mi rasle na trbuhu i po grudima, dok su mi na rukama svijetle, ali ih je dosta i jako su guste.
bilo bi dobro da napraviš test intolerancije na hranu, jer hrana koju tvoje tijelo ne može probaviti također može biti povezana s time. to su mi rekli u salonu gdje skidam dlake laserom. sam ti odi kod endokrinologa, on će ti provjeriti hormone, i prema nalazima odrediti terapiju, a možda te pošalje i na neke dodatne pretrage, ako odmah nije jasno o čemu se radi. sredit će se to već nekakako, kao što se meni polako sređuje. sretno

tartaruga
10.12.2009., 19:51
Oooohh da, znam kako vam je... Svakih mjesec i pol, već zadnjih 15ak godina, depilacija voskom kompletne noge. Primjećujem da su mi se na par mjesta skroz prorijedile, uopće više ne rastu ali ih ipak još ima dovoljno da mi zagorčavaju život:( NIsam nikad radila nikakve pretrage za hormone, ni na jednom ginekološkom pregledu mi nisu rekli da bi trebala napraviti nešto tako... A iskreno, nisam ni ja razmišljala o tome, jednostavno sam se pomirila s tim a mislim da je i genetika odigrala svoju ulogu u tome (baka mi je isto bila dosta dlakava). A dobro, sva sreća da bar brkove nemam! :D

čarobnica
02.05.2010., 12:43
imam i ja problem dlakavosti imam par dlaka po bradi,ispod usne(kao neka mala bradica)zatim po licu sa strane i iznad usana dosta uočljive brkove ispod pupka,na dojkama ma svugdi sam prilično dlakava...rješim ja to depilacijom i pincetom jeste da oduzima vremena ali nije tolko strašno no mene muči nešto drugo...KOSA.Jako je ispucala,tanka i suva i stvarno se trudim oko nje sve prirodno koristim i pijem neke skupe vitamini i pivski kvasac i opet je sva oštećena:(:mad:ja mislim da mi je kosa slaba zbog moje dlakavosti jer mi dlake na licu odvlače snagu iz kose...mislite da je to moguće,jer ne mogu shvatiti da mi kosa može prirodno biti takva,jedva da je do ramena ne farbam je ,sušim prirodno i baš pazim.Možda kad bi pila tablete jasmin bi mi se smanjila dlakavost i tako popravila kosa bila bih zadovoljna i malim pomakom,molim vas utješite me, POMAGAJTE

čarobnica
02.05.2010., 13:30
Molim vas napišite nešto OČAJNA SAM

Silvery
02.05.2010., 13:43
Molim vas napišite nešto OČAJNA SAM

Curke čitajte malo forum o ženskom zdravlju, pojačana dlakavost je samo manifestacija/simptom nekog drugog poremećaja. Pilule će to naravno samo prekriti kao i problem u korjenu koji nije dlakavost nego nešto drugo.

Čarobnice, otiđi kod ginekologa i reci mu svoj problem sa kosom i dlakavošću. Neka te uputi na vađenje hormona i neka ti napravi UZV da vidi jeli imaš policistične jajnike ili jeli ti koji hormon ne štima. Kad to središ javi se s nalazima. Ne mogu se ovi problemi rješavati površno, nego treba naći uzrok i problem rješavati iz korijena.

Da se ne bi sve žene/cure našle u ovome, normalno je da imamo par dlačica zar ne :mig:, ali ako se dlakavost pojačava i ako je izrazita npr. na bradi - onda treba to vidjeti s ginekologom i drugim specijalistima kao što je endokrinolog.

SRETNO :)

čarobnica
02.05.2010., 13:50
Otići ću privatna doktorica me je i uputila kod ginekologa i dermatologa radi sumnje na policistične jajnike al problem je što trenutno nemam zdravstveno pa mi je sve to strošak a ja sam očajna najgore mi je zbog kose baš sam zabrinuta jer mi je sad gora nego ikad a dužina je jedva do ramena(kosa prikazuje zdravlje našeg organizma)hvala na podršci

čarobnica
02.05.2010., 13:51
Još da te pitam misliš li ti da mi je kosa tako loša zbog dlakavosti

Silvery
02.05.2010., 13:52
Otići ću privatna doktorica me je i uputila kod ginekologa i dermatologa radi sumnje na policistične jajnike al problem je što trenutno nemam zdravstveno pa mi je sve to strošak a ja sam očajna najgore mi je zbog kose baš sam zabrinuta jer mi je sad gora nego ikad a dužina je jedva do ramena(kosa prikazuje zdravlje našeg organizma)hvala na podršci

Ma nema na čemu, probaj se ne nervirati, jedi zdravo, zaobiđi slatko, boravi na suncu, očisti organizam i misli pozitivno. Stres i nerviranje ti samo pogoršavaju situaciju i ispadanje kose :)

Silvery
02.05.2010., 13:53
Još da te pitam misliš li ti da mi je kosa tako loša zbog dlakavosti

Ne znam, ne kužim se u to. Mislim da nema to nikakve veze da ju je dlakavost na drugim djelovima oslabila nego u korijenu problema koji će se otkriti s vremenom, nadam se :)

djevojka-broj-8
05.05.2010., 20:47
sta može bit uzrok pojacane dlakavosti a da to nisu polic.jajnici?u zadnje vrijme sam jako podlakavila(bila sam i prije ali nikad ovako). imam dlacice po licu, bradi, vratu, trbuhu, vecim dijelom ledja, guzi... pila sam diane 4mj i 2 yaz. ali prije su mi hormoni bili ok pa ne znam jel ima to veze sa prestankom pijenja pilula.

Ereshkigal
05.05.2010., 21:13
ali prije su mi hormoni bili ok pa ne znam jel ima to veze sa prestankom pijenja pilula.

Vrlo lako moguće. Meni se se svi problemi s dlakavošću pojavili upravo NAKON prestanka uzimanja pilula.

djevojka-broj-8
05.05.2010., 21:39
bi mi valjalo ic hormone kontrolirat? sad pilule ne pijem2mj. bas naglo sam primijetila dlake na licu. imala sam brcice prije al sad svugdje imam:(:( jel još nesta može bit uzrok tome? sad ako odem kod ginica on mi jedino kao rjesenja moze opet pilule dat ili postoji neka druga opcija za spas?

Ereshkigal
06.05.2010., 10:22
Odi vadit hormone. Meni je nakon prestanka uzimanja pilula sve bilo super par mjeseci, a onda je počelo.Prvo sam mislila da umišljam dlake, ali nakon nekog vremena sam ih počela nalazit svuda!One koje sam prije imala su ojačale, a gdje ih nije bilo su narasle.:eek:Bila sam totalno u bedu.
Hormoni su mi bili u disbalansu, imala sam ciste na jajnicima i htjeli su me pošto-poto vratiti na pilule, ali ja nisam više htjela.Bilo me je strah šta će bit kad ih opet prestanem pit, a jednom ću morat. Tako da sam ti se ja bacila na alternativne metode i nalazi su se popravili. Nove dlake ne rastu više (hvala Bogu), ali one koje su narasle su ostale. Pa sad čupam, posvjetljujem :rolleyes:....snalazim se dok se ne odlučim na neku trajniju metodu.

Cclonee
09.05.2010., 21:52
Ola curke!
Imam pitanjce, glupo pitanje ali eto :p
Dobila sam uputnicu za endokrinološki pregled zbog hirzutizma i sad.. ja se bojim :D... Znam da se moram naručiti prvo i zanima me kada se naručim i dođem tam kad treba, dali mene oni odmah primaju kad bude tolko i tolko sati :rofl: ili ja sam tam sjednem i čekam svoj red dok svi ispred mene budu gotovi ili ostavim zdravstvenu tamo negdje i čekam dok me pozovu, ili kucam na vrata :facepalm: :ne zna: ili kaj ja znam... Svašta sam čula i stvarno mi se neda sramotit tamo jer sam po prirodi smotana...

Bluzza
20.06.2010., 22:33
Da se ne bi sve žene/cure našle u ovome, normalno je da imamo par dlačica zar ne :mig:

Inače imam i nekakvih drugih simptoma (akne, neredovite menstruacije) i sad primjećujem da mi se dlake javljaju na sve više 'čudnih' mjesta, pa me zanima jesu li ta mjesta čudna i mogu li kad dođem u doktorice svrstat i to u simptome :D

Dakle, primjetila sam jednu, dvije sitne tamne na bradi, inače ih imam dosta oko bradavica (i guza također, no to je sve već otprije), i često niknu na bedrima, neke crne i duge :rolleyes: jedna je bila stvarno dosta duga, jezivo. a inače na bedrima imam sve svijetle dlake.

dakle, da li to sve spada u neuobičajene dlake?

Silvery
21.06.2010., 00:07
Brada, produljeni i neredoviti ciklusi, akne - to su jedni od glavnih značajki sindroma policističnih jajnika.
Ponavljam, ne mora ti biti, ali upućuje na to. Zato bi bilo dobro da napraviš hormonalni status.
Govorim iz vlastitog iskustva jer imam PCOS (friško dijagnosticiran zajedno s ovim friškim "simptomima").
Ginekolog će ti na UZV vidjeti jesu li ti jajnici PCO izgleda (niti ne moraju biti) i objasni mu sve te simptome, neka ti napiše uputnicu za hormone i to je to.

E sad, jeli te dlake spadaju u neuobičajene, hm...ne znam. Dosta žena i cura znam sa dlačicama na "neuobičajenim mjestima" pa nemaju neki hormonalni disbalans.
Sve ovisi, svaka od nas je različita.

Ereshkigal
21.06.2010., 08:27
dakle, da li to sve spada u neuobičajene dlake?

Pretpostavljam da to ovisi jesu li tu bile otprije ili su počele rast odjednom. Neke stvari mogu biti i genetske. Ja sam znala da nešto nije u redu kad su one od prije (noge) postale jače i tamnjie, a počele su i rasti nove (npr. nadusnica, trbuh).

imagirl
06.09.2010., 04:10
joj samo se nadam da če netko ovo pročitat jer me muči od moje 6 godine:mad:često su me zvali pogrdnim imenima poput brkonja i slično ,naime iam pojačanu dlakavost i doslovce na svakom djelu tjela iam dlake(dobro uglavnom manje primjetne),dakle s 11 sam se išla riješit dlaka po nogama i rukama kremom za depilaciju,no i nausnice sam išla odmah riješit i sad iam sivi trag i čupam dlačice pincetom,no mene zabrinjavaju još više guza ,leđa ,prsa i trbuh koji ponekad žiletom il kremom riješim no rastu gore i gore,a ruke su mi prekrivene gustim crnim dlakama,užas,pa me zanimalo kaj da radim jer iam samo 14,nemogu ginekologu a staru mi je bad pitat za savjet,,,pliz neki odgovorr,,a i dlake po vratu i bradici mi se sve više primječuju,,,helpppp:s

magic potion
06.09.2010., 10:05
joj samo se nadam da če netko ovo pročitat jer me muči od moje 6 godine:mad:često su me zvali pogrdnim imenima poput brkonja i slično ,naime iam pojačanu dlakavost i doslovce na svakom djelu tjela iam dlake(dobro uglavnom manje primjetne),dakle s 11 sam se išla riješit dlaka po nogama i rukama kremom za depilaciju,no i nausnice sam išla odmah riješit i sad iam sivi trag i čupam dlačice pincetom,no mene zabrinjavaju još više guza ,leđa ,prsa i trbuh koji ponekad žiletom il kremom riješim no rastu gore i gore,a ruke su mi prekrivene gustim crnim dlakama,užas,pa me zanimalo kaj da radim jer iam samo 14,nemogu ginekologu a staru mi je bad pitat za savjet,,,pliz neki odgovorr,,a i dlake po vratu i bradici mi se sve više primječuju,,,helpppp:s

Kako misliš da ne možeš?:ne zna: Možeš i morala bi. A ne mora stara ni znati.:)
Nastaviš li tako, stanje će biti sve gore.

Ereshkigal
06.09.2010., 13:04

Prvo se smiri i ne paničari. Da li ti u obitelji postoji netko (mama, baka) s istim problemom? Jer bi kod tebe moglo biti i genetski...
Ali svakako odi svom liječniku opće prakse pa prvo vidi s njim može li ti što savjetovati. Nakon toga bi bilo dobro da odeš ginekologu da ti da uputnicu za vađenje hormona.
Puno lakše bi ti sve bilo kada bi razgovarala s mamom pa da imaš njezinu podršku i pomoć.

Silvery
07.09.2010., 01:35
joj samo se nadam da če netko ovo pročitat ....

jer iam samo 14,nemogu ginekologu a staru mi je bad pitat za savjet,,,pliz neki odgovorr,,a i dlake po vratu i bradici mi se sve više primječuju,,,helpppp:s
Te dlake će ti više i više rasti, posebno sad u pubertetu, sudeći po ovome da te već muči jako dugo.
Ti njih možeš čupat, briijat, uklanjat s tko zna kojim skupim preparatima, laserom, ne znam ni ja čime već, ALI: moraš shvatiti da nije problem u dlakama, nego što tu pojačanu dlakavost UZROKUJE, a to su najčešće hormoni, tj. njihov poremećaj - nešto je sigurno van tadanih vrijednosti u kojima bi trebalo biti. U protivnom, dlake će ti se vraćati.

Stoga, ako je tebi i majci stalo do tvog zdravlja i sreće - onda ćete skupa otić do ginekloga da ti napiše uputnicu za vađenje hormona. Eventualno će te pogledat (ako si djevica) UZV-om preko donjeg dijela trbuha i na osnovu toga će ti vrlo vjerojatno odrediti neku hormonsku terapiju. Zato je najbolji savjet kojeg ovdje može dobit - pravac u stručnjaka i obaviti potrebne pretrage. Dlakavost je samo simptom, odraz nečega dubljeg, nekog "kratkog spoja" među hormonima ili nekom drugom unutar-funkcionalnom problemu.

Kakav ti je ciklus, jeli redovit? Kako se hraniš, jeli imaš višak kg?

AnnieW
07.09.2010., 01:59
Dr. Annie i Dr. Silvery su tu! :mig: Brzo kod doktora!!!! Nemam ti što drugo reći!!! Nemoj čekati s tim problemom, ako mama ne razumije, svejedno moraš uzeti neke stvari u svoje ruke...Bit će sve ok! Al moraš se pomaknuti s mjesta, nemoj čekati da to riješi netko umjesto tebe, hormoni su takvi, da ako ijedan nije onako kao bi trebao biti, svi ostali se poremete! :mig: Sve će biti dobro!

Silvery
07.09.2010., 02:14
Oh, AnnieW good to see you here :grli:

@imagirl: sve smo mi te neke slične stvari prolazile i mučile se, a iza kulise su se krili obično problemi s hormonima, ni sama ne možeš slutiti koje sve lančane reakcije se mogu dogoditi i kako stvari znaju postat kompleksne, najbolje zna AnnieW - koja ima sličnu dijagnozu kao i ja i nastojimo je obje (kao i sve cure) držati pod kontrolom. Nije mi te namjera plašiti, nisu u pitanju nikakve bolesti i teška stanja, ali radije obavi čim prije pretrage da možeš sebi olakšati mladost koja je pred tobom :mig:

BlackCandy
07.09.2010., 09:48
Te dlake će ti više i više rasti, posebno sad u pubertetu, sudeći po ovome da te već muči jako dugo.
Ti njih možeš čupat, briijat, uklanjat s tko zna kojim skupim preparatima, laserom, ne znam ni ja čime već, ALI: moraš shvatiti da nije problem u dlakama, nego što tu pojačanu dlakavost UZROKUJE, a to su najčešće hormoni, tj. njihov poremećaj - nešto je sigurno van tadanih vrijednosti u kojima bi trebalo biti. U protivnom, dlake će ti se vraćati.

ja sam pojacano dlakava, nista sad extremno, ali jesam... a moji hormoni su u savrsenom balansu
tako da ne moraju bit hormoni u pitanju

Silvery
07.09.2010., 13:12
Naravno i to ovisi o naslijeđu ili ovom gore - hormonskom poremećaju jer postoje dva tipa pojačane dlakavosti: hipertrihoza (nasljedno) i hirzutizam (muški tip pojačane dlakavosti).

Ovaj prvi podrazumijeva ravnomjerno raspoređenu pojačanu dlakavost po cijelom tijelu i onda se govori o genima.

Kod hirzutizma je posrijedi poremećaj, i to onaj muških spolnih hormona - androgena i zbog toga pojačana dlakavost nastaje na specifičnim područjima: brkovi, brada (podbradak posebno), lice, oko grudi, može biti na stražnjici, od prepona se može protezati pojačano prema unutarnjoj strani bedara skoro do polovine; linija na trbuhu oko pupka itd.

A svemu ovome može tomu biti uzrok i rad nadbubrežne žlijezde koja opet ima veze s hormonima, npr. androstendionom. :ne zna:

BlackCandy
07.09.2010., 13:20
kod mene mora da je nasljedno, jer sam radila SVE pretrage hormona i svi su normalni

Laraa6
15.09.2010., 13:49
a lasersko uklanjanje? jel netko probao, mislim, ja nisam, al me zanima ako netko ima tako jako problema jel pomaže? naravno ako se ustanovi da nije problem u hormonima.

miss_leptirich
16.09.2010., 15:26
Laserso skidanje nisam probala,ali koliko sam čula,dlake se vraćaju,u kojem omjeru i kako ne znam. To sam samo čula. A sad, pretpostavljam da će s godinama i to skidanje dlaka biti učinkovitije...

noone1
05.12.2010., 15:20
bok cure ,
dali neka ima iskustava sa pojacanom dlakavoscu (lica ) NAKON prestanka pijenja pilula ??
thx

Ereshkigal
05.12.2010., 17:59
bok cure ,
dali neka ima iskustava sa pojacanom dlakavoscu (lica ) NAKON prestanka pijenja pilula ??
thx

Da - ja. I mnoge vjerujem. Ali ja sam imala problema sa pcosom pa je to bilo povezano. Od kada sam trudna sve mi dlake sporije rastu :D

noone1
05.12.2010., 23:50
i sta da radim ??

Ereshkigal
06.12.2010., 14:02
i sta da radim ??

Posjeti ginekologa. Ultrazvuk i nalazi hormoni bi trebali pokazati u čemu je problem....a onda ćeš vidjeti dalje.

noone1
06.12.2010., 18:01
thx.......

kaana
07.12.2010., 12:06
a lasersko uklanjanje? jel netko probao, mislim, ja nisam, al me zanima ako netko ima tako jako problema jel pomaže? naravno ako se ustanovi da nije problem u hormonima.

Lara ja sam isto nesto dlakavija i sa otprilike 17 sam isla na te pretrage hormona i ustanovljeno da je sve ok... mada sam znala da mi je manje vise nasljedno buduci da mi je mama dlakavija dosta :rolleyes:
al sta je tu je htjela sam biti sigurna s obzirom da je i ona mozda imala neki poremecaj hormona jer baka pokojna nije imala dlake gdje je trebala :mig:

Uglavnom sa nekih 21 sam isla na laser ukloniti one na stomaku jer je bila jedna lijepa crta prema dole :ne zna: i poanta je da ti taj laser uklanja naravno al sve je individualno... moras ici nekoliko puta kroz par mjeseci i da li ce ti biti potrebno 2 ili 5 puta to je kazem individualno... Bila sam mirna par godina medjutim danas pokoja izraste koje idem rjesit elektro-epilacijom koju sam pronasla u jednom salonu... par minutica mi radi i naravno dosta jeftinije nego laserom... i svakih par mj odem dok tih par ponovo ne unistim... :top:

Tommygun
07.06.2011., 20:19
Moja prijateljica (16), ima dlakave grudi. Par dugih dlaka koje rastu iz njezinih bradavica.

Što mislite, je li to "muško" ili samo ružno?

Sashica
07.06.2011., 21:57
Je li ima te dlake samo na prsima ili je inače i drugdje pojačano dlakava - npr. na trbuhu, bradi, rukama, itd.? Ako je i inače, trebala bi vaditi hormone i napraviti ginekološki UZV (da provjeri ima li9 možda PCOS).

Tommygun
11.06.2011., 19:50
Umjereno, malo na zglobovima ruku i nogu, par na trbuhu, ali to u nižem djelu. Za ostalo ne znam.

Silvery
12.06.2011., 04:27
Većina žena to ima i nije to ništa abnormalno. Ruke, noge, pa čak i na predjelu od spolnog organa do pupka. Ne mogu žene bit baš gušteri. :mig: :p
Uostalom, ako će joj to predstavljat velik problem - uvijek postoji depilacija. :D

problem girl
12.06.2011., 21:29
Imam 16 godina, imam velikih problema s dlakama, imam ih svugdje, po licu, po leđima, po stomaku, svugdje :S još nisam bila kod ginekologa, ali čitajući ove komentare odlučila sam otići, zbog dlaka po leđima ne idem na bazen, ne mogu nositi otvorene majice i haljine, moram paziti kakva je majica da se ne bi to vidjelo, užasno je :S a to sve rezultira na moju zatvorenost i moje ponašanje, zbog dlakavosti se ne mogu opustiti i družiti jer uvijek mislim kako svi primjete moje dlake koje su svugdje, uvijek sam ukočena, ne znam jesam ikada bila na bazenu zbog toga :S toliko me to zabrinjava i koči u životu da sam počela samo misliti o tome, toliko me brine da mi se ruke tresu, a mama me stalno pita šta mene toliko muči, a ja ne znam šta bi više rekla :S

čitala sam o vađenju hormona tu u komentarima, ili nešto slično tome, zanima me kakav je to postupak? što je to?...

evelyn
12.06.2011., 22:35
Nemoj se bedirati,odi kod endokrinologa i vjerujem da će ti dati točno koje sve hormone trebaš izvaditi...na određeni dan menstruacijskog ciklusa(reći će ti sve endokrinolog) ćeš izvaditi krv i poslati će tu krv u laboratorij na analizu ...ništa strašno.I povjeri se mami šta te muči.

Tajda
17.06.2011., 14:22
meni su svi hormoni uredni(spolni, nadbubreg, štitnjača,inzulin test), a ja dlakavim unazad 3-4 godine+opadanje kose. jel pcos može to izazvat bez hormona, dakle samo taj jedan policističan jajnik?

petllica
22.06.2011., 15:37
nakon 2 godine čitam ovu temu, ovako... inače imam strašno bujnu kosu, i na neki nain sam se tješila time da valjda ako imam takvu kosu, možda je i normalno da imam jače i gušće dlake... ali, meni je kosa počela drastično padati, i to onak cjeli bunt, a samo prođem rukom kroz kosu.... imam prilično staru i konzervativnu doktoricu, uopće me strah kako bi reagirala da joj kažem da mi pada kosa i trebam uputnicu... katastrofa ...

Tajda
22.06.2011., 17:22
šta te briga kako će reagirat? mene je moja isto gledala ko izrod kad bi dolazila stalno po uputnice za hormone. imala sam dojam ko da se pita: čime se ti to opterećuješ? čime luda babo? šalje me endokrinolog na pretrage po hitnom postupku, a ona se čudi:rolleyes:. zanemari i traži uputnicu za endokrinologa, možda prvo bolje da odeš kod ginekologa na ultrazvuk radi isključivanja polic. jajnika, on će te uputit dalje. to je tvoje pravo da tražiš i pitaš. ja sam lagano malo izgubila volju jer mi je puna kapa sviju, al bolje to što prije riješit.

djevojka-broj-8
22.06.2011., 21:29
sad z avadjanje nekih hormona bas moras ic prvo kod endokrinologa, barem su meni tako rekli na rebru. pa ti onda valjda on da uputnicu za vadjenje onog sto misli da je potrebno. ne znam jel vrijedi i za spolne hormone to ali za neka antitjela i jedan od onih glavnih(t4cini mi se) vrijedi.

Silvery
23.06.2011., 16:23
meni su svi hormoni uredni(spolni, nadbubreg, štitnjača,inzulin test), a ja dlakavim unazad 3-4 godine+opadanje kose. jel pcos može to izazvat bez hormona, dakle samo taj jedan policističan jajnik?
Naravno, jedna od "odlika" PCOS-a što je opet povezano s hormonima. Kakav ti je odnos LH i FSH? Ma taj PCOS i u blagoj varijanti zna bit zaguljen i čudan. Meni variraju nalazi, al sam graničan slučaj (isto je sad jedan jajnik nalik na PCO) pa mi eto zna opadat kosa što se posebno pojača nakon ljeta. :mad: Ali stvarno ne mora značiti da je nužno od toga.

problem girl
20.07.2011., 22:37
probala i nije se vratila:D

znam da je malo staro, al ako je to neko probo jel to stvarno djeluje? i da se baš nikada ne vraća? nekako ne vjerujem u to, da se baš ne vraća svi bi živi se maljali pepelom lipe i ne bi davali tolike pare na sve te preparate :S

Je li itko još probo to??

SamaraMorgan
20.07.2011., 22:54
ja sam odabrala život s dlakama.:rolleyes: doduše, depilacije su kod mene puno češće i temeljitije nego kod "normalnih" žena, ali imam dečka koji nema problem s mojom dlakavošću. mislim, rado bih ja bila kao druge, ali hormone nikakve ne želim piti. inače sam takva oduvijek, od puberteta najranijeg. sad mi je 26. drugih problema nemam.:ne zna:

tina2701
20.07.2011., 22:54
..ja u to ne vjerujem...ja sam našla podatak za brijestovo lišće...al svejedno mi to zvuči onak...

problem girl
20.07.2011., 22:55
Nemoj se bedirati,odi kod endokrinologa i vjerujem da će ti dati točno koje sve hormone trebaš izvaditi...na određeni dan menstruacijskog ciklusa(reći će ti sve endokrinolog) ćeš izvaditi krv i poslati će tu krv u laboratorij na analizu ...ništa strašno.I povjeri se mami šta te muči.

lako je reći povjeri se mami, dobra je ona i sve to, ali ona bi reagirala na takav način da bi se ja osjećala još i gore :/ znam jer na sve tako reagira, i ovako se već osjećam čudno i izolirano od drugih... imam ja prijatelja i sve je to super dok ne dođe ljeto... onda mi je najgore, ja mislim da je dobro to što ja sama znam koliko mi utječe na psihu, ali opet ne znam šta bi napravila... a mama je odlična, ali mislim da bi se zbog njene reakcije osjećala samo još gore i čudnije i izoliranije... jednostavno više ne znam šta radim... :(

problem girl
20.07.2011., 23:24
ja sam odabrala život s dlakama.:rolleyes: doduše, depilacije su kod mene puno češće i temeljitije nego kod "normalnih" žena, ali imam dečka koji nema problem s mojom dlakavošću. mislim, rado bih ja bila kao druge, ali hormone nikakve ne želim piti. inače sam takva oduvijek, od puberteta najranijeg. sad mi je 26. drugih problema nemam.:ne zna:

ozbiljno? mene to sad trenutno jako muči, blago tebi, teško je nać dečka kojemu to nije problem...

..ja u to ne vjerujem...ja sam našla podatak za brijestovo lišće...al svejedno mi to zvuči onak...

nekako ni ja ne vjerujem... ali nada umire zadnja, valjda će nekako ovo pomoći :(

Silvery
20.07.2011., 23:37
Evo da ne pišete na dvije teme, na Ženskom zdravlju postoji tema Pojačana dlakavost/ hirzutizam (http://www.forum.hr/showthread.php?t=461822).
I samo da se nadovežem, nema tog valjanja u pepelu koji bi vam pomogao rješiti ovog problema jer stvari treba rješavati u korjenu. Treba vidjeti uzrok, provjeriti hormone i razlika je ako govorimo o pojačanoj dlakavosti općenito ili samo na tzv. muškim mjestima. ;)

Edit: ipak ću temu spojiti sa postojećom da bude sve na jednom mjestu. Samo, ako će se pisati o pepelu i sl. onda radije na pdf Alternativa pišite budući da to ne spada pod ovaj pdf. Hvala na razumjevanju.

mejan
17.08.2011., 00:32
ja sam odabrala život s dlakama.:rolleyes: doduše, depilacije su kod mene puno češće i temeljitije nego kod "normalnih" žena, ali imam dečka koji nema problem s mojom dlakavošću. mislim, rado bih ja bila kao druge, ali hormone nikakve ne želim piti. inače sam takva oduvijek, od puberteta najranijeg. sad mi je 26. drugih problema nemam.

ozbiljno? mene to sad trenutno jako muči, blago tebi, teško je nać dečka kojemu to nije problem...

ni mom dragom ne smetaju moje dlake. ali mene jako smetaju :cry: najgore je sto ih imam dosta po licu i vratu (ispod brade). najvise ih je iznad gornje usne i na bradi. da je problem samo u nadusnici to bih ja odavno cupkala voskom, ali stvarno mi se ne isplati depilirati cijelo lice jer se bojim da bi s vremenom mogle postati jos gore :(
kao sto sam rekla - mom decku ne smeta ali sam skuzila da me cesto drugi decki "proucavaju" po licu dok pricaju sa mnom :mad: obicno okrenem glavu u stranu i nadam se da ce skuzit zasto okrecem glavu, ali naravno da oni i dalje pilje. dodje mi da kazem "sta piljis!?!?! nije zarazno!!!!!" :hebemu: :azdaja:
imam svijetle dlacice tako da se obicno preko dana ne primjete jako ali pod umjetnim svjetlom (mrzim neonske lampe!!!) i jakim suncem se bas sjaje i onda ja uvijek pazim kud sjednem, pod kojim kutem "pada svjetlost" da ne obasjava moje dlacice :rolleyes: ok,kuzim da su vecinom svi skuzili da ih imam ali kad ih uspijem skloniti od svjetlosti onda bar nitko ne pilji i bar na neko vrijeme zaborave na to...

osim na licu imam ih dosta u donjem dijelu ledja (kriza) i po trbuhu (imam ONAJ "put" koji imaju muskarci :rofl:), pogotovo oko pupka i bas se vide.. ne mogu si depilirati cijelo tijelo a ne pada mi na pamet cupkati ih pincetom (probala na trbuhu - uzasno boli).

eto,ne ocekujem "carobni lijek" ali imala sam potrebu to s nekim podijeliti.
hvala na slusanju /citanju/ :zubo: :cerek:

SamaraMorgan
17.08.2011., 16:27
ja ih imam uglavnom po cijelom tijelu (leđa, trbuh) ali na tim mjestima su onako svjetlije i sitnije, tako da to mi nije nikakav problem. samo što, eto, nisam sasvim kao ostale žene.:rofl:
na licu se ni ne vidi da imam neki defekt. ali najveći su kod mene zajeb dlačice oko bradavica. i to baš tamne. rješavam to pincetom, a toliko mi je to postao rutinski postupak, da više i ne primijećujem da to nije normalno.:rolleyes: osim toga, još ih imam oko pupka.

zanima me može li se PCOS otkriti UZV-om? Jer ako da, onda ga nemam, kao što nemam niti jedan njegov simptom.:ne zna: Osim dlakavosti.

mejan
18.08.2011., 00:57
ja ih imam uglavnom po cijelom tijelu (leđa, trbuh) ali na tim mjestima su onako svjetlije i sitnije, tako da to mi nije nikakav problem. samo što, eto, nisam sasvim kao ostale žene.:rofl:
na licu se ni ne vidi da imam neki defekt. ali najveći su kod mene zajeb dlačice oko bradavica. i to baš tamne. rješavam to pincetom, a toliko mi je to postao rutinski postupak, da više i ne primijećujem da to nije normalno.:rolleyes: osim toga, još ih imam oko pupka.

zanima me može li se PCOS otkriti UZV-om? Jer ako da, onda ga nemam, kao što nemam niti jedan njegov simptom.:ne zna: Osim dlakavosti.

hehe,razumijem te skroz :rofl: ali kod mene su bas onako malo duze i primjetne, pogotovo trbuh.
decko mi popi*di kad kazem da sam dlakava ili "sta mi piljis u brkove?!" :zubo: ali mene to smeta i ne mogu si pomoc!! znam da me ljudi prihvacaju koliko god dlakava bila (vazno je da imam pokoje 'dlake na jeziku' :mig:) ali ja sam time opterecena i tocka! :ne zna:

za pocs nisam sigurna moze li se jos kako otkriti. meni je nalaz u pubertetu bio negativan (a tada sam i isla upravo zbog pojacane dlakavosti). nisam proucavala druge simptome, pa time niti nacine otkrivanja tako da ne bih znala :ne zna:

somegirl94
27.06.2012., 12:02
znam da ima puno ovakvih tema i dosta sam ih čitala o tome pa neću baš sve ispitivati. Imam 17 godina i moj problem je to što imam stvarno previše dlaka.. po nogama, rukama, trbuhu pa čak i leđima.. :/ To mi je užasno stvaralo probleme tj. još uvijek stvara.. Pročitala sam i da je dosta osoba napisao kako ih se rješava voskom, epilatorom i sl. no svejedno imam osjećaj kao da ih se nikad neću rješiti jer će s godinama vjerojatno još više rasti. :503: Možda je u pitanju hormonski poremećaj i svjesna sam da bih možda trebala otići kod ginekologa ali me toga užano strah.. ne znam ni kako izgleda taj pregled, nisam nikada išla kod ginekologa :/ Jel mi netko može reći kako izgleda taj pregled i jel imao sličan problem? hvala!

Preoccupie
08.02.2013., 16:12
znam da ima puno ovakvih tema i dosta sam ih čitala o tome pa neću baš sve ispitivati. Imam 17 godina i moj problem je to što imam stvarno previše dlaka.. po nogama, rukama, trbuhu pa čak i leđima.. :/ To mi je užasno stvaralo probleme tj. još uvijek stvara.. Pročitala sam i da je dosta osoba napisao kako ih se rješava voskom, epilatorom i sl. no svejedno imam osjećaj kao da ih se nikad neću rješiti jer će s godinama vjerojatno još više rasti. :503: Možda je u pitanju hormonski poremećaj i svjesna sam da bih možda trebala otići kod ginekologa ali me toga užano strah.. ne znam ni kako izgleda taj pregled, nisam nikada išla kod ginekologa :/ Jel mi netko može reći kako izgleda taj pregled i jel imao sličan problem? hvala!

nema koristi od epilatora i voska ako ce one konstantno i dalje rasti,pogotovo ako je problem u hormonima, najbolje je da odes kod ginekologa i kazes mu sta te muci, nema te cega strah biti kad tad ces morati. Obijasnila bi ti pregled ali nisam ni ja jos bila pa ne znam :) i je i ja imam problema s tim dosadnim dlakama...cini mi se da ce to nekako vjecno biti, jer ako nam i daju kontracepcijske one ne rjesavaju problem cim ih se prestane pit odma isto :/.Zao mi je sto nijedan doktor nije bas s tim upoznat pa da daju nesto sto stvarno pomaze u ovakvim slucajevima i da se povuku zauvijek!!!:mad:

Preoccupie
15.03.2013., 16:01
Ima jos koga na ovoj temi zivog??