PDA

View Full Version : Astma

dolma
16.07.2003., 13:20
Zadnjih nekoliko mjeseci mi se stanje naglo pogorsalo i u nekoliko navrata sam imala napade koji su pocinjali sa zujanjem u usima i opstom slaboscu .Do sada je pomogao ventolin, a Budikort i Serevent uzimam redovno svaki dan.Posali su me na snimanje i specijalisti za pluca i rekli su da ukoliko mi ne bude dobro, trebamo pribjeci oralnoj upotrebi lijekova ,koji su jako stetni.Tako barem doktor opste prakse kaze.
Ja sam zadnjih mjeseci pocela da se bavim Yogom i neznam da li to ima veze sa pogorsanjem stanja.
Koliko me pamcenje sluzi to je pocelo sa zadnjom trudnocom.
Yogom se bavim dva puta sedmicno onako lagane vjezbice +Surya Namaskar .
Molim Vas Vasa iskustva sa tim lijekovima i da li moze biti u mom slucaju yoga stetna( ja ne vjerujem).
Hvala

lahor
16.07.2003., 22:26
Ne bih rekla da yoga steti, dapace, ona ukljucuje i vjezbe disanja koje su bitne kod astme.

Mislim da su dobri strucnjaci u Poliklinici za disne bolesti koja je u zgradi Doma zdravlja Crnomerec. Svakako se obrati iskusnom pulmologu. Meni je ok dr. Alma Rozman, zenska je simpa, bavi se dosta alergijama i astmom. Ona radi tamo. Danas sam polozila ispit kod nje :)

Drito Konj
17.07.2003., 05:08
zinkova plocica
ne zajebavam se, bio sam hardcore asthmaticar....
i da, iako ovo moze zvucat glupo, pocni pusit, mozda pomogne
nikotin u sebi ima neka sranja koja potom induciraju proizvodnju drugih sranja i tak...meni se asthma potpuno povukla tek kad sam postao brutalni pusac :)

dolma
17.07.2003., 16:23
Ja kad sam pocela pusiti to je tek bilo zlo
Danas mi u kuci niko ne pusi niti ce ikad vise ,zapaliti vise od jedne, i to pored otvorenog prozora.
Cigara jedna me totalno dokrajci ,naprednih mjesec dana osjecam posljedice:flop:

Drito Konj
17.07.2003., 16:44
dolma kaže:
Ja kad sam pocela pusiti to je tek bilo zlo
Danas mi u kuci niko ne pusi niti ce ikad vise ,zapaliti vise od jedne, i to pored otvorenog prozora.
Cigara jedna me totalno dokrajci ,naprednih mjesec dana osjecam posljedice:flop:

a sranje.....no dobro, sto se tice zinkove plocice, ziher pomaze, meni su se spazmi skroz prorijedili nakon kaj sam ju poceo nositi.
pokusaj, znam da je zajebano, ja sam pol zivota proveo po bolnicama radi asthme, hvala bogu da se smirila...

UnExpected
18.07.2003., 14:27
Ako si astmatičar, obavezno se moraš kontrolirati kod specijalista. Zaboravi opću praksu.
Ja se kontroliram na Črnomercu u plućnoj poliklinici. Osim što obično čekaš sat i pol, doktori tamo su jako ok. ja sam kod dr. Sanje Pelicarić.

Kad sam prvi put došla, pitala me gdje sam dosad.

Bila sam dvije godine na 2 udaha sereventa i dva flixotida ujutro i isto toliko navečer. Napadi su posve nestali, Ventolin sam bacila u smeće. Poslije mi je počela smanjivati terapiju i sad sam na samo jednom udahu flixotida ujutro i to je sve.

Nemam apsolutno nikakvih teškoća, a do 15 godine sam bila isto toliko puta u bolnici.

UnExpected
18.07.2003., 14:31
samo mi je malo čudno to zujanje u ušima. Nikad nisam čula za tako nešto. Znam da se napadi obično javljaju u slučaju napora, alergijske reakcije ili kad si u infektu dišnih puteva 8prehlada, gripa, viroza).

Dobro bi bilo da napraviš alergološku obradu - i vodi dnevnik, što jedeš i gdje se nalaziš kad dobiješ te napade. Možda nakon boravka u prirodi, nakon neke određene hrane...ti sama možeš najbolje skužiti.

lahor
18.07.2003., 14:57
Eto, sad vec imas dvije preporuke za plucnu polikliniku na Crnomercu, sto cekas? :)

dolma
18.07.2003., 23:18
Nazalost ,ja se nalazim u inostranstvu ,ali hvala svima na iscrpnim odgovorima.Primjetila sam da kod vecih fizickih napora i dana koje provedem bez imalo odmora , sledece sedmice se lose osjecam. Lijekove je vazno uzimati svaki dan i bas se ne drzim toga i cesto navece zaboravim. Prije dvije godine(jer sam bila disciplinovana) sam bacila sve pumpice a vidite danas opet....
Sad imam zakazano kod specijaliste i dali su mi da napravim snimak pluca i kapacitet pluca.(mislim da se tako kaze)
Hvala svima i budite mi zdravi:)

dolma
18.07.2003., 23:20
U pravu si za to zujanje .Ja sam malo prehladjena sad i sinusi pa vjerovatno je to od toga. To nema veze sa napadom asthme
Budi mi zdrava:) .

allegra
19.07.2003., 11:24
dolma kaže:
U pravu si za to zujanje .Ja sam malo prehladjena sad i sinusi pa vjerovatno je to od toga. To nema veze sa napadom asthme
Budi mi zdrava:) .

Ima veze itekako

Uz astmu, bez obzira da li je alergijska ili nealergijska, najčešće je udružen i rinitis. U fazama pogoršanja astme nos je obično začepljen. Kada je sluznica nosa otečena, onda ne samo da je nos neprohodan za disanje, nego su neprohodni i pripadajući odvodni kanali sinusa (zato se javljaju glavobolje i upala sinusa) i Eustahijeva tuba kroz koju se izjednačava tlak u srednjem uhu. Zbog toga možeš osjećati zujanje i/ili pucketanje u uhu, a u zanemarenim slučajevima može doći do perforacije bubnjića.

femmelatin
02.05.2005., 12:49
Imam kroničnu alergijsku astmu odmalena. Na trajnoj sam terapiji, svako jutro uzimam kortikosteroidni sprej Flexotide, a gotovo stalno i Rinolan tablete.
Što se događa kad zatrudnim?
Bez terapije ne mogu, a znam da u prva tri mjeseca ne smijem uzimati nikakve lijekove.

Ne znam ni jel mogu roditi prirodno, ili je astma indikacija za carski.

Ima li nekog s takvim iskustvom??

violent_femmes9
02.05.2005., 15:20
nemam astmu

ali zanima me sto su ti doktori rekli?

imam jednu drugu kronicnu bolest od djetinjstva. od prvog dana informacija o tome sto u slucaju trudnoce bila je dio obavezne edukacije

femmelatin
02.05.2005., 16:02
Niš mi nisu rekli. Istina, nisam ni pitala. Ali imam više nego dovoljno godina za trudnoću, a bolesna sam od 6 godine.
Baš mi je to danas palo na pamet. Postavila bi pitanje na cybermedu, ali vidim da po dva mjeseca ne odgovaraju, nisu baš ažurni.

verica
02.05.2005., 18:22
Ovo ti je definitivno pitanje za doktore kod kojih se inače liječiš, a možeš pogledati Rodin forum, sjećam se da je tamo bilo tema o astmi u trudnoći, koliko se sjećam ima lijekova koji se smiju koristiti i u trudnoći.

violent_femmes9
02.05.2005., 18:48
femmelatin kaže:
Niš mi nisu rekli. Istina, nisam ni pitala. Ali imam više nego dovoljno godina za trudnoću, a bolesna sam od 6 godine.
Baš mi je to danas palo na pamet. Postavila bi pitanje na cybermedu, ali vidim da po dva mjeseca ne odgovaraju, nisu baš ažurni.

ispricavam se na rogobatnoj recenici u prethodnom postu :bonk: ali vidim da si skuzila

mislim da bi odgovor u razumnom roku mogla dobiti na http://www.zdravljeizivot.com/forum/index.php

dr. D. Husar uvijek daje pouzdane odgovore

ribafish13
24.06.2005., 22:07
vjerojatno nikad necu zatrudnit, ali astmu sam skoro pobjedio time da plivam par kilometara par puta tjedno...

nis te ne kosta...

hummer
26.06.2005., 16:33
femmelatin kaže:
Imam kroničnu alergijsku astmu odmalena. Na trajnoj sam terapiji, svako jutro uzimam kortikosteroidni sprej Flexotide, a gotovo stalno i Rinolan tablete.
Što se događa kad zatrudnim?
Bez terapije ne mogu, a znam da u prva tri mjeseca ne smijem uzimati nikakve lijekove.

Ne znam ni jel mogu roditi prirodno, ili je astma indikacija za carski.

Ima li nekog s takvim iskustvom??

Kemija (lijekovi) kod trudnice sigurno nije poželjna za dijete i njegov razvoj, teško je uopće i predvidjeti sve posljedice koje su moguće, ali ako stvari postaviš logično mislim da imaš jako dobre izglede da svoj problem sa astmom koji imaš odmalena trajno riješiš.

Službeni stav medicine je da ne postoji lijek za astmu, i sa tim se u potpunosti slažem, ali ako prihvatiš činjenicu da se organizam sam po sebi može "ozdraviti" s obzirom da se njegove stanice neprestano obnavljaju, i da se one obnavljaju shodno tome kakva je hrana koju jedemo tj. kakav će materijal (mikro hranjiva) stanice dobiti za tu obnovu, onda nije teško zaključiti da organizam može sam obnoviti svoj imunitet, i na taj način bitno utjecati na taj obrambeni mehanizam koji je zaštekao u borbi protiv astme.

Priznajem da mi takva mogućnost nikada ne bi pala na pamet da slučajno nisam naišao na ljude koji su imali astmu, koji bez ventolin pumpice nisu smjeli maltene nikuda, a koji su nakon konzumacije "stanične prehrane" jednostavno na astmu već i zaboravili.
Shvaćam da je mnogima to u ovom trenutku teško povjerovati, ali postoji mogućnost da se u sve to i osobno uvjerite. :)

ssara24
30.09.2009., 20:24
Prije godinu dana dobila sam alergijsku astmu,koju sada držim pod kontrolom s seretide pumpicom!Zanima me sljedeće, u slučaju trudnoće koje lijekove smijem koristiti,ima li tko iskustva s tim?hvala

Het
30.09.2009., 20:45
Ovo bas i nije ginekoloski problem, selim.

miki333
10.08.2011., 23:02
Ovako,imam 27godina i ako počinjem raditi malo teži fizički posao počinje mi se zjevati jako (pročitao sam da je to znak nedostatka kisika mozgu)-što nije uobičajeno kod mojih vršnjaka! danas sam dizao teže trupce te mi je ponovno počelo to sa zjevanjem ,i zamaglilo mi se sve pred očima imao sam osječaj kao da ču pasti u nesvjest..al nekako je prošlo da sam došao k sebi! Prije kad sam bio mlađi koju godinu osjetio sam ponekad kao da me nešto pritiska u prsima!!! Namjeravam kod doktora, jel netko zpretpostavlja ili zna što bi mi to moglo biti?

Poštarelo
25.03.2012., 11:43
Pozdrav,

imam alergijsku asthmu, nisam imao problema vec 2-3g uopce i ove god me napalo opet.
DOktorica mi je dala Ventolin i Seretide sprejeve i Rhinocot kapi za nos.
Ali ja kad god udahnem kasalj ne prestaje, nije mi dala nista konkretno za smirivanje kaslja.
Sto mogu uzeti da smirim taj kasalj?

Legica-lega
31.03.2012., 00:17
Pozdrav,

imam alergijsku asthmu, nisam imao problema vec 2-3g uopce i ove god me napalo opet.
DOktorica mi je dala Ventolin i Seretide sprejeve i Rhinocot kapi za nos.
Ali ja kad god udahnem kasalj ne prestaje, nije mi dala nista konkretno za smirivanje kaslja.
Sto mogu uzeti da smirim taj kasalj?

panatus je dosta dobar za kašalj :)

Freyr
05.12.2012., 16:14
Ovako ljudi, ja imam neku blagu astmu ustvari meni ponekad dođe da teško dišem i pomaže mi inhalator ventolin.
Uglavnom meni to nije tako strašno da budem od toga umro ali to teško disanje me najvise nervira kad spavam, teško se usretočiti na spavanje.
Ponekad je bilo da sam ispraznio ventolin pa moram trpjeti do idućeg dana pa da mi doktorica prepiše ili si ga sam kupim u apoteci.
Mene zanima, dali postoji neka zamjena za inhaltor tj ventolin, dali bi mogao taj napadaj disanja spriječiti sa nekim prirodnim sastojcima ? Možda čudno pitanje ali me zanima onako ako postoji za slučaj ako ostanem opet bez ventolina.

hrvoje dr.
06.12.2012., 08:39
Ovako ljudi, ja imam neku blagu astmu ustvari meni ponekad dođe da teško dišem i pomaže mi inhalator ventolin.
Uglavnom meni to nije tako strašno da budem od toga umro ali to teško disanje me najvise nervira kad spavam, teško se usretočiti na spavanje.
Ponekad je bilo da sam ispraznio ventolin pa moram trpjeti do idućeg dana pa da mi doktorica prepiše ili si ga sam kupim u apoteci.
Mene zanima, dali postoji neka zamjena za inhaltor tj ventolin, dali bi mogao taj napadaj disanja spriječiti sa nekim prirodnim sastojcima ? Možda čudno pitanje ali me zanima onako ako postoji za slučaj ako ostanem opet bez ventolina.
Vama odmah treba pregled i pulmološka obrada (prick test,spirometrija ev. Ventolin test)
Odmah sada vam mogu reći da biti najvjerojatniije potreban/nužan inhalacijski steroid npr. Alvesco 2x ujutro pp. se uvesti u kombinaciji s dugodjelujućeim bronhodilatarom npr. Symbicort,Foster,Seretide.
A ono skoro najbitnije je kako udišete, a to nikako nemojte raditi bez komorice za udisanje npr. Aerochamber jer praktički bez toga od inhalacije nemate ništa jer badava ako lijek ode u usta ili po sobi u zrak a ne u pluća gdje treba i eto problema.

azro
03.03.2013., 23:44
Pozdrav,

prije mjesec dana pocela sam uzasno tesko disati. Pluca su mi zvizdala i nisam mogla doci do zraka. Nisam mogla ni spavat, ni jest. Nista. Isto tako sam prije toga par dana puno smrcala nos te kasljala. Kasljem i dalje.
Nego otisla sam do svoje doktorice i ona mi je rekla da imam astmu. Bila sam na inhalacijama svaki dan tjedan dana te na antibioticima.
Doktorica mi nije predlozila nikakav dodatni pregled, nikakav alergo test sto me pomalo i naljutilo posto smatram da bi trebala znat da li je alergijska astma ili nesto drugo. Isto tako nakon sto je proslo tih tjedan dana inhaliranja i antibiotika nije mi rekla ni da moram doc na kontrolu. Meni je bolje ali osjecam posljedice. Naprimjer ne mogu bit pokraj cigareta jer narednih par sati poslje toga tesko disem te imam gorak okus kao da sam ja pusila, isto tako moje fizicke aktivnosti su se smanjile posto opet teze dizem cim se naprezem. Jedino u cemu sam se pronasla je joga na kojoj ucim disati i mogu reci da mi je dosta pomogla.
Mene sada zanima netko tko zna nesto vise o ovome da me savjetuje sto mi je ciniti.

Hvala unaprijed :)

ivica1983
05.03.2013., 19:22
Pozdrav,

prije mjesec dana pocela sam uzasno tesko disati. Pluca su mi zvizdala i nisam mogla doci do zraka. Nisam mogla ni spavat, ni jest. Nista. Isto tako sam prije toga par dana puno smrcala nos te kasljala. Kasljem i dalje.
Nego otisla sam do svoje doktorice i ona mi je rekla da imam astmu. Bila sam na inhalacijama svaki dan tjedan dana te na antibioticima.
Doktorica mi nije predlozila nikakav dodatni pregled, nikakav alergo test sto me pomalo i naljutilo posto smatram da bi trebala znat da li je alergijska astma ili nesto drugo. Isto tako nakon sto je proslo tih tjedan dana inhaliranja i antibiotika nije mi rekla ni da moram doc na kontrolu. Meni je bolje ali osjecam posljedice. Naprimjer ne mogu bit pokraj cigareta jer narednih par sati poslje toga tesko disem te imam gorak okus kao da sam ja pusila, isto tako moje fizicke aktivnosti su se smanjile posto opet teze dizem cim se naprezem. Jedino u cemu sam se pronasla je joga na kojoj ucim disati i mogu reci da mi je dosta pomogla.
Mene sada zanima netko tko zna nesto vise o ovome da me savjetuje sto mi je ciniti.

Hvala unaprijed :)

Doktorica ti je malo čudna. ne može ona na temelju pregleda stetoskopom reči da je to astma. traži uputnicu za pulmologa i za spirometriju( bez spirometrije nema smisla iči pulmologu jer taj test pokazuje kolki ti je kapacitet pluča i slične stvari). s obzirom da je u pitanju prvi pregled bilo bi dobro i rtg pluča . pulmolog če na odlučiti dali moraš učiniti alergološko testiranje ili npr ige test,
ako je u pitanju astma dobit češ inhalacione kortikosteroide (sprečavaju upalu u plučima zbog koje imaš napadaj astme) ili kortikosteroide u kombinaciji sa dugodjelujučim bronhodilitatorima( šire plučne kanale pa lakše dišeš) , ventolin samo u slučaju napadaja astme
uglavnom traži doktoricu uputnicu za pulmologa i za spirometriju jer samo pulmolog može dijagnosticirati sa sigurnošću astmu i preporučit najbolju terapiju za tebe.nemoj da te doktorica zavlači , mora te uputiti pulmologu

alkemicarka
09.03.2013., 17:26
Imam 26 godina, astmu dijagnosticiranu kad sam imala 5....
Do puberteta je bila ekstremno jaka, sada vise nije... Ako se fizicki ne forsiram nemam napad po pola godine....
Ali sad zelim poceti trcati... Malo po malo... Znam da se ne smijem preopteretiti, ali svi ostali savjeti su dobro dosli ako ima koga tko ima astmu a rekreativno trci...
Cak i prakticni savjeti tipa kud s pumpicom dok trcim :))

Ivanicapeca
09.03.2013., 17:32
Do puberteta je bila ekstremno jaka, sada vise nije... Ako se fizicki ne forsiram nemam napad po pola godine....
Ali sad zelim poceti trcati... Malo po malo... Znam da se ne smijem preopteretiti, ali svi ostali savjeti su dobro dosli ako ima koga tko ima astmu a rekreativno trci...

Stava sam da se ne bi trebala upuštati u neke treninge bez konzultacije s pulmologom i kineziologom da ti sugerira tempo i najviši mogući napor.

alkemicarka
09.03.2013., 17:37
Kineziologom? Hm to mi uopce nije palo napamet..hvala na ideji ;) a za pulmologa nemam vremena bar iducih mjesec dana jer ga nema u mom gradu pa nije bas jednostavno

Ivanicapeca
09.03.2013., 17:53
Kineziologom? Hm to mi uopce nije palo napamet..hvala na ideji ;) a za pulmologa nemam vremena bar iducih mjesec dana jer ga nema u mom gradu pa nije bas jednostavno

Imaju sigurno programe za asmatičare. Što misliš kak bi Ana Jelušić skijala.

Probaj i na rekreaciji postat upit. Ima sigurno ekipe s astmom.

Anna Freud
09.03.2013., 21:24
Cak i prakticni savjeti tipa kud s pumpicom dok trcim )
ja ti mogu reći iz vlastitog iskustva. meni su dijagnosticirali još i prije, i isto je do puberteta bilo grozno, na infuzijama sam bila svako malo. onda se smirilo, ljeta su mi super, skoro pa i ne trebam pumpice. ostali dio godine od 1 do 3 puta tjedno uzmem symbicort, bude perioda kad ga ne trebam uopće. ne smatram to baš napadajem, malo škripe i udah na škrge, kad me napadne to izgleda malo žešće :D. al da, ono šta sam zapravo htjela reći.. fizička aktivnost mi je uvijek pomagala dugoročno, od kad znam za sebe treniram svašta nešto. trenutno ne trčim (spremam se čim prije, već par tjedana :zvrko:).
obavezno uzmi pumpicu barem kod prvih par puta, naći ćeš već neki đepek, i kolko ide, ide. vidjet ćeš sama koji ti tempo odgovara. sve je naravno individualno ali astma ne bi trebala predstavljati prepreku sve dok se ne radi o težim slučajevima.

alkemicarka
13.03.2013., 00:10
Hvala curke na savjetima, probat cu uhvatit nekog kineziologa ovih dana, a sutra ujutro krecem makar vise hodala neg trcala, cisto da se pokrenem... Jer imam osjecaj da bi mi zbilja godila fizicka aktivnost usprkos nasoj zajednickoj prijateljici Astmi koja nas svuda prati :) :D

Mrsneeze
15.03.2013., 15:48
zasto ne bi probali retraining disanje,promjeniti nacin disanja te polozaj spavanja,mjeriti kapacitet pluca ujutro i navecer,kupite peak flow meter,to je jeftino,naucite se da stalno disete na nos,naucite kako da procistite nos,i da zaustavite kasalj.ako ste zaiinteresovani za vise nadjite na internetu Buteyko method,ako vas interesuje ja cu vam poslati sve instrukcije

zuba-tac
16.03.2013., 01:04

bokbokbok

ja imam astmu od svoje 3-4 godine,kroničnu već sada
momentalno mi je 19 godina, aktivno se bavim biciklizmom trčanjem i plivanje, i također sam veoma aktivni pušač:D
trebala bih koristiti dvaput po jednom seretide diskus i ventolin i kurcepalce
naravno,ne koristim ništa od toga nego sam sama svoj doktor :lol:

problema sa astmom imam uglavnom kad se prehladim ili kad vani cvate sva gamad svijeta ili kad je magla
doktorica je ujverena da ja svoju terapiju trošim redovno,no zadnje tri godine ju nisam ni pipnula, a nalazi su mi se popravili
da se ostavim pušenja ne bi valjda uopce imala nikakvih problema
prisutni je taj neki pokazatelj kronične upale pluća (astme) i redovito hodam na preglede (svaka dva mjeseca min.) ali ne trošim ništa

moj savjet ti je-trči i budi fizički aktivna što je više moguće,forsiraj si pluća da RADE i da ti se svi ti nutarnji mišići razvijaju i rastežu

astma je bolest u kojoj je tijelo preosjetljivo valjda i na sebe samo i trebaš ga natjerati da RADI
promijeni prehranu, izbaci sve kemije i procesuiranu hranu, izbjegavaj MLIJEKO (jogurt,kefir etc je prihvaljtivoo,ja sam primjetila da od kada ne konzumiram mlijeko i mliječne proizvode alergije na pelude su mi slabije,treba eksperimentirat) i brašno, baziraj si prehranu na svježem voću i povrću,na cjelovitim žitaricama, što manje 'raskuhavaj' i prži hranu...meni je pomoglo

sretno, uživaj u životu :mig:

edit: vježbaj disati na 'trbuh' i probati jogu ^^

mukizd
16.03.2013., 19:26
Dobra vecer! imam 29 godina i prije 3 mjeseca mi je dijagnosticirana astma. ponekad mi je tesko procjeniti sto mi se dogadja. osjecaj slabosti, teze disem, ali bez skripanja. vise ne znam imam li napadaje panike ili astmr. bilo kakav komentar je dobrodosao. hvala

alkemicarka
18.03.2013., 23:55
bokbokbok

moj savjet ti je-trči i budi fizički aktivna što je više moguće,forsiraj si pluća da RADE i da ti se svi ti nutarnji mišići razvijaju i rastežu

astma je bolest u kojoj je tijelo preosjetljivo valjda i na sebe samo i trebaš ga natjerati da RADI
promijeni prehranu, izbaci sve kemije i procesuiranu hranu, izbjegavaj MLIJEKO (jogurt,kefir etc je prihvaljtivoo,ja sam primjetila da od kada ne konzumiram mlijeko i mliječne proizvode alergije na pelude su mi slabije,treba eksperimentirat) i brašno, baziraj si prehranu na svježem voću i povrću,na cjelovitim žitaricama, što manje 'raskuhavaj' i prži hranu...meni je pomoglo

sretno, uživaj u životu :mig:

edit: vježbaj disati na 'trbuh' i probati jogu ^^

Pa mlijeko gotovo da ni ne konzumiram, ali bez brasna ne znam :D

Sto se tice pusenja - ja sam prestala prije malo vise o mjesec dana, moram priznat da mi je sad cesce tesko disat... :nezna: znam da je pusenje stetno, pogotovo za astmaticare, ali valjda je sav taj otrov gusci od zraka pa je sirio sve te disne puteve....

U svakom slucaju cu se potruditi sto vise baviti fizickom aktivnosti :) hvala na ohrabrenju ;)

Usput, kineziolog mi je rekao da nema posebnog programa, samo da slusam svoje tijelo i da pazim da se ne preforsiram i to je to :)

tanveer
19.03.2013., 00:07
Do puberteta je bila ekstremno jaka, sada vise nije...

Sto se tice pusenja - ja sam prestala prije malo vise o mjesec dana, moram priznat da mi je sad cesce tesko disat... :nezna: znam da je pusenje stetno, pogotovo za astmaticare, ali valjda je sav taj otrov gusci od zraka pa je sirio sve te disne puteve...

radoznala sam. kako je moguće da netko s ekstremno jakom astmom uopće počne pušiti?

i kako to misliš, da je sav taj otrov gušći od zraka pa je širio dišne puteve? šališ se?

...

alkemicarka
19.03.2013., 00:20
Ne, uopce se ne salim...
Kako je moguce da sam pocela? Pubertet, glupost, zasto uopce itko pocne pusiti??

I ne planiram nikada vise pusiti, ni dima, ali sve sto sam rekla u proslom postu stoji...
Ponovljam - znam da nikako nije bilo dobro za mene, dugorocno...

tanveer
19.03.2013., 00:33
nije mi jasno kako si uspjela početi, ne zašto - jer meni i second hand smoke uzrokuje dovoljno neugodno gušenje da si ne mogu zamisliti kako bi netko s još jačom astmom uopće uspio pušiti, i ostati živ.

a to da ti je lakše disati dim nego zrak jer je gušći - sigurno ti se samo čini. istina je da nikotin sužava kapilare i smanjuje cirkulaciju krvi u njima, ali to nije recept za bolje disanje, nego za lošije - ako disanje promatraš s aspekta uzimanja kisika iz zraka i izbacivanje ugljičnog dioksida iz tijela.

čestitam na prestanku, bez obzira na povod - znam da nije lako riješiti se bilo koje ovisnosti. drži se

...

alkemicarka
19.03.2013., 16:41
nije mi jasno kako si uspjela početi, ne zašto - jer meni i second hand smoke uzrokuje dovoljno neugodno gušenje da si ne mogu zamisliti kako bi netko s još jačom astmom uopće uspio pušiti, i ostati živ.

a to da ti je lakše disati dim nego zrak jer je gušći - sigurno ti se samo čini. istina je da nikotin sužava kapilare i smanjuje cirkulaciju krvi u njima, ali to nije recept za bolje disanje, nego za lošije - ako disanje promatraš s aspekta uzimanja kisika iz zraka i izbacivanje ugljičnog dioksida iz tijela.

čestitam na prestanku, bez obzira na povod - znam da nije lako riješiti se bilo koje ovisnosti. drži se

...

Ne znam kako i zasto, ali nikad ni cigareta nije smetala, za razliku od second hand pusenja.... Jako mi smeta zadimljen prostor otkako ne pusim... Ne znam objasniti... Znam sto govoris i znam da je to znanstveno ispravno, ali eto, kazem kako sto ima utjecaj na mene :)

Hvala na cestitci, bas sam zadovoljna sto sam prestala :)

body halleck
19.03.2013., 19:45

Trčanje je jako širok pojam (100m, 200m, 400m, 110 sa preponama, 10000m, maraton...) i tu su stvari poprilično različite. Generalno, nisam baš pobornik trčanja kao oblika fizičke aktivnosti za osobe koje se druže sa astmom.
No, po pitanju tjelovježbe i astme,tj. uznapredovale kronične opstruktivne bolesti pluća iz Nizozemske stižu poprilično ohrabrujuće spoznaje.
Naime, Dr. Peter Klijn iz Merem Asthma Center Heideheuvel preporučuje nelinearni periodizacijski tip treninga.
Navedeni tip treninga bez problema može posložiti i koordinirati adekvatno educirana osoba (npr. prof. tjelesne i zdravstvene kulture) u suradnji sa tvojim liječnikom/liječnicom po pitanju event.korekcije terapije, kao i nekih "priprema" u smislu npr.lab.+spirometrija prije i nakon nekog perioda tjelovježbe.
Mali hint : smatra se, kako ovaj tip treninga na dovoljno dobar način koristi oporavak "energetskih" neuromuskularnih sustava i spriječava iznimno nepoželjan fenomen "pretreniranosti" i iscrpljivanja.

alkemicarka
19.03.2013., 22:32
Trcanje bilo kakvo, udaljenost i vrijeme nisu bitni, bitno da mi se sposobnosti trcanja poboljsaju, makar malo... Ono da ne umrem ak mi zivot ovisi o tome jel mogu otrcati 50 metara...

A sto bi bio nelinearni periodizacijski tip treninga? :)

Helath
20.03.2013., 11:50
Imam bronhialnu astmu koja je povezana s mojom alergijom te se najviše aktivira u vrijeme proljeća.U ljekarni su mi preporučili crni kim pa me zanima je li ga netko možda koristio i u kojom mjeri pomaže ? Unaprijed hvala

Zdravstvenk
20.03.2013., 11:56
Prijatelj mi ima astmu, što ću napraviti kad dobije napadaj???

tanveer
20.03.2013., 12:02
Prijatelj mi ima astmu, što ću napraviti kad dobije napadaj???

pomoći ćeš mu da si nađe pumpicu, sjesti s njim, smiriti ga; pričekati nekoliko minuta dok spazam bronha ne prođe. (ostati miran je doista važno).

ovisno o vašem odnosu (:)), paziti da redovno uzima svoje lijekove, i izbjegava situacije za koje zna da su mu okidač - npr. zadimljene prostore, jači fizički napor, uzrujavanje, jake mirise, pelud/prašinu itd.