PDA

View Full Version : Prijava bebe, naknade...


laki30
09.11.2006., 15:25
jel netko zna gdje točno na Črnomercu treba prijaviti novorođenče i koji mi dokumenti trebaju?

adresa i tel. općine Črnomerec bi mi dobrodošli

neuromanser
09.11.2006., 19:19
Općina kod trga Francuske Republike, preko puta parka.
Pozdrav:top:

Rebecca Guay
10.11.2006., 08:31
Oboružaj se strpljenjem!
Trebaju biti oba roditelja kod prijave djeteta u općini na trgu Francuske revolucije (zapadni dio parka), tu ćeš dobiti rodni list, a zatim jedan roditelj (tata :) )može u MUP po JMBG djeteta. A tako je bilo prije dvije godine!

traxdata
10.11.2006., 11:06
i pogledaj si dobro sve podatke, jer su malom na rodnom listu napisali krivu godinu rođenja, a mi to uopće nismo skužili. tek su na muriji skužili kad je tajo išao po jmbg. pa je muž morao opet ići po nove papire.
i na muriji su rekli da im se to često događa. takve greške:flop:
tak da sve dobro pregledaj.
ali ide dosta brzo, nema inače nikakvih problema..

traxdata
10.11.2006., 11:08
a trebaju ti papiri iz bolnice kaj dobiješ i valjda osobne roditelja i biljezi. više se ne sjećam točno koliko biljega, mislim oko 70 kuna..

Gogilly
10.11.2006., 12:03
ma kakvo strpljenje... mi smo dosli i skoro istu sekundu bili gotovi.
Trebaju ti papiri iz bolnice (a i oni moraju dobiti podatke od same bolnice tak da se ne zuris odmah drugi dan), oba roditelja, nesto biljega.
MUP - ukoliko ti i zena imate razlicite adrese ( mi smo imali) onda onaj roditelj na ciju se adresu ne prijavljuje dijete mora dati izjavu da pristaje da se dijete prijavi na tu drugu adresu.
Good luck

koalica
13.11.2006., 16:43
Prijave idu prema tome kamo ti spada bolnica u kojoj si rodila. A ovo sam ja skinula negdje s neta, ne sjećam se više gdje i po tome sam sve izobavljala.

Prijavljivanje djeteta...
U prvih mjesec dana, dok se ne dobiju svi dokumenti, otpusno pismo iz rodilišta služi kao osobna isprava za dijete.
U roku od 28 dana od dana rođenja djeteta dužni ste prijaviti rođenje djeteta matičnom uredu (moraju doći oba roditelja). Obavit ćete to u općini na čijem je području bolnica u kojoj ste rodili.
Za prijavu djeteta u maticu rođenih potrebno je matičaru predočiti: otpusno pismo iz rodilišta, vjenčani list (ako ste u braku) i osobna iskaznica roditelja. Ako ste samohrana majka, prilažete svoj rodni list i osobnu iskaznicu.
Matični ured izdat će Vam rodni list i domovnicu za dijete, no bez jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG). Izvadite nekoliko rodnih listova za dijete, svi ih traže.
Prijavom djeteta Ministarstvu unutarnjih poslova, u područnom uredu ili ispostavi u mjestu Vašeg stanovanja, prijavljujete dječje prebivalište, a djetetu se dodjeljuje JMBG.
Kad smo uredno prijavili dijete matičaru i MUP-u, možemo ostvariti djetetova prava.

Pravo na zdravstveno zaštitu
U roku od mjesec dana nakon dana rođenja, dijete morate prijaviti za zdravstveno osiguranje. Zahtjevu za zdravstveno osiguranje obavezno prilažete osobnu zdravstvenu iskaznicu i djetetov rodni list. Ako ste zaposleni, to će Vam obaviti poslodovac. Zdravstvena iskaznica potrebna je za prvi pregled kod pedijatra, prvo cijepljenje i sve slijedeće preglede.

Pravo na naknadu za opremu za novorođenče
Iskoristite pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenčeta. Svoj zahtjev predajte u područnom uredu ili ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u mjestu prebivališta. Zahtjevu priložite rodni list djeteta, te predočite zdravstvenu iskaznicu osiguranika i osobnu iskaznicu.

Dječji doplatak
Provjerite imate li pravo na dječji doplatak. Pravo možete ostvariti ako, uz opće uvjete propisane Zakonom, dohodak po članu kućanstva ne prelazi 40% proračunske osnovice ili ako Vam dijete ima zdravstvene teškoće utvrđene prema propisima o socijalnoj skrbi. Zahtjev za dječiji doplatak podnosite područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Porezne olakšice
Novi član obitelji nosi Vam i veće porezne olakšice. Zaposleni roditelji (ili otac ili majka!), prijavite svoje dijete na poreznu karticu (nalazi se kod poslodavca) i time uvećajte svoj osobni odbitak! Promjenu podataka na poreznoj kartici (uz priloženi rodni list) prijavite ispostavi Porezne uprave u mjestu u kojem ste prijavili prebivalište.

Jednokratna novčana pomoć - zg
I još otiđite u vodnikovu 14 sa dokumentima i potvrdom o prebivalištu s mup-a (za oba roditelja, vrijede samo 1 dan) i tamo ćete dobiti jednokratnu novčanu pomoć od grada zagreba (3000kn) - ponesite karticu od tekućeg nakoji će vam poslati pare. Isto to i u jukićevoj se radi, opet za neku novčanu pomoć.

Veky
27.11.2006., 13:35
Evo, možda nekome zatreba za Bjelovar. Ja sam sve prošao prošli tjedan i poželio sam na kraju nekoga na šalterima zatući prvim tupim predmetom u blizini.

1. U zgradi Županije/općine odmah kod ulaza desno u matičnom uredu. Doći tata i mama, ponjeti originale Domovnice za mamu i tatu, vjenčani list star do godinu dana (original) i vaše osobne iskaznice. Dobro je imati i kopije koje oni zadrže. Plaća se 20kn takse za Domovnicu i 20kn takse za rodni list. To si odmah iskopirate 4-5 puta jer će vam često trebati. Dobit ćete rodni list i domovnicu djeteta.

... dalje ne trebate drugoga partnera...

2. MUP, odjel općih poslova. Na osobnim dokumentima/putnim ispravama zatražite uvjerenje tj. potvrdu za JMBG djeteta. Ne košta ništa, također ga iskopirajte par puta. Ja sam ih odmah tražio i potvrdu o prebivalištu za mamu i djete no kažu da ne daju to samoinicijativno nego isključivo na zahtjev neke institucije (vizavi toga sam ih posjetio još 3 puta).

3. HZZ. Dat će potvrdu o nezaposlenoj mami i koliko se dugo nalazi u njihovoj evidenciji. Nama su zbog udaje i promjene lokalnog HZZ-a. dali novi evidencijski listić u kojem nam je "nedostajalo" dovoljno mjeseci i HZZO nam je radio probleme zbog toga. Na kraju sam prešao sve od referenta do ravnatelja HZZ-a. ne bih li dobio nekakvu supstituciju za evidencijski listić iz starog HZZ-a. u drugom gradu. Ljudi se ne mogu načuditi kretenima u HZZO-u. i maksimalno su se trudili pomoći.

4. Tiskanicu br. 3 PRIJAVA/ODJAVA/PROMJENA ispuniti u poduzeću kod partnera na kojeg se prijavljuje dijete. Tiskanicu i rodni list, osobnu supruge i domovnicu predati na šalteru br. 4. Oni će uzeti kopije i tiskanicu i za mjesec dana će kući stići zdravstvena iskaznica za dijete. U međuvremenu umjesto nje čuvati plavi papir od tiskanice.

5. Popuniti zahtjev za jednokratnu pomoć za opremu na šalteru br. 5. Tamo se predaje izvod iz matice rođenih za bebu, mamina domovnica i mamina osobna. Ček će poslati preko poštanse banke kući na adresu.

6. Popuniti zahtjev za dječji dopust i rodiljnu naknadu na šalteru br.6. Odšetat će vas po nekoliko dokumenata. Između ostaloga ponovno na MUP po potvrdu o prebivalištu majke. pazite, potvrdu o prebivalištu za zadnje 3 godine! Inače ćete dva puta u red na MUP i HZZO jer niti kažu za 3 zadnej godine, niti kvočke na MUP-u. kad vide za koju svrhu trebate stave za 3 godine. Trebat ćete domovnicu mame i djeteta, rodni list, osobnu od mame, potvrdu o evidenciji iz HZZ-a, potvrdu o prebivalištu, evidencijski list javljanja na biro, radnu knjižicu... Na kućnu adresu poslat će vam riješenje prema kojem dobijate ili ne dobijate mejsečnu naknadu.

7. HZMO iliti Mirovinsko. To je onaj ulaz u Županiju od strane autobusnog kolodvora u Masarykovoj. Prožete zaštitare i odmah u hodniku desno dođete na prvi (i jedini) šalter. teta će vam dati komadić papira na kojem piše što trebate. Uz radnu knjižicu trebate M1-P i još neki čudnovati obrazac, maminu domovnicu, rodni list za dijete i otvrdu prebivalištu za mamu i dijete. Opet put pod noge lagane na MUP po potvrdu o prebivalištu za mamu i za dijete (svaka je 40kn takse tj. biljega). S tim natrag u Mirovinsko i teta će uzeti kopije tih dokumenata, avama će u radnu knjižicu upisati početak radnog staža po čl.15. Za godinu dana istoj teti na istom šalteru se javljate s tiskanicom M2-P i odjavljuete "rad" i zaključuje se ta godina rada kroz porodiljni.


Oboružajte se kopijama, novcima, dokumentima, dobrim cipelama i što je najbitnije - ogromnim strpljenjem.

Ja sam bio na izmaku strpljenja kad su me zbog evidencijskog lista poslali u prijašnji HZZ koji je vodio suprugu. napravio sam 60km da bi ustanovili kako ništa ne možemo riješiti. Najbolje je što su mi nakon svih mogućih uvjerenja o evidencijama iz HZZ-a. babe u HZZO-u. mrtvo hladno uzele dokumente i vratiel ta sva uvjerenja na kojima su inzistirale jer je to kao - sve u redu....

MarinkaD
29.11.2006., 11:31
Evo,da ponovim:
Za izlazak iz rodilišta priredite svojim muževima vjenčani list i 40kn taksi.Ako ste u mogućnosti,naravno.Oba roditelja moraju ići zajedno prijaviti dijete,pa najbolje isti dan,jer za naknadu koju ćete dobivati se računa dan prijave bebe,a ne datum rođenja.
Vi sačekate u autu,on vam donese papire na potpis,odveze vas kući i vrati se obaviti potrebnu papirologiju.

To sam čula nedavno i čini mi se najbolje,jer vam nije pametno se šetati zbog papira dan-dva kasnije.

magic blue
30.11.2006., 11:11
hvala marinka :kiss:

chiara
27.02.2007., 07:47
da malo dignemo ovo iz prašine...
gdje se u zg traži ona pomoć od grada?

Mag
27.02.2007., 10:42
gdje se u zg traži ona pomoć od grada?
"Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje", Vodnikova 14, Zg
www.zagreb.hr pod temom socijalna skrb (tu ima i obrazac koji se treba ispuniti kao i popis svih potrebnih dokumentata koje treba priložiti i/ili dati na uvid)
tel: 6100-384, 6100-397, 6100-347
najkanije u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta

chiara
27.02.2007., 11:47
puno hvala!

Pegasus
16.04.2007., 10:14
Pozdrav! Evo, podižem ovu temu iz podruma u nadi da će mi istu proceduru objasniti netko tko je to u posljednjih barem godinu dana prijavljivao dijete u Puli. Unaprijed zahvaljujem!
P. S. Za ove procedure imam još 4 mjeseca vremena, ali se svejedno želim ranije informirati da ne bi poslije bilo "nismo znali..." :s

Mama Ružica
16.04.2007., 11:42
Evo ovi detaljni podaci koje je pobrojala Koalica ja sam bila našla negdje na Rodinim stranicama. Pokušajte si te administrativne stvari obaviti čim prije pogotovo zbog prijestižućih para, naravno. Istina je ne se opet prebrzo žuriti. Krenuti od matičnog ureda koji mora primiti od rodilišta podatke o rođenju djeteta, u mom gradu trebalo im je tjedan i pol, prije toga nisam mogla dobiti rodni list, sami papiri iz rodilišta nisu dovoljni. S rodnim listom tek dalje krećete u akciju. Čim prije si kod svojeg liječnika opće prakse riješite i doznake za porodiljni dopust, te papire treba nositi na HZZO sad i još 1 put kada dijete navrši 6 mjeseci i kada naravno slijedi pad primanja na tekućem računu ( to mene uskoro čeka). I nije vam loše poslati tateka u najbliži DM po one besplatne stvari koje dijele a i same se prijavite pismeno u DM, Zagreb kad se dobi knjižica s bonovima (neke stvari su opet besplatne a za neke dobijate popust kod kupnje, nije loše a ne gnjave vas ništa s nekim promo materijalima kak su meni pričali). I kod svog poslodavca provjerite imate li kakva prava u svezi rođenja djeteta (rijetki su al ih ima).

Mene zanima kak je s pasošem za klinca, kaj tu sve treba ak neko zna? I koliko to košta da ga metnem sebi na pasaporte.

Autosjedalica
16.04.2007., 12:48
Mene zanima kak je s pasošem za klinca, kaj tu sve treba ak neko zna? I koliko to košta da ga metnem sebi na pasaporte.


Mislim da ne možeš napraviti tako da je dijete na tvojoj putovnici, nego ide posebna za njega. Imaš tu detalje:

http://www.mup.hr/44.aspx

Sve skupa 220 kn (150 kn na njihovu uplatnicu, plus 70 kn biljega).

Što se tiče sređivanja zdravstvenog, ako dijete još nije prijavljeno a nedajbože morate doktoru, primit će ga na iskaznicu roditelja. Naravno da ga treba prijaviti, ali do trenutka prijave vrijedu mamina/tatina zdravstvena, barem za prvi mjesec. Za dalje ne znam.

Mama Ružica
16.04.2007., 16:41
Mislim da ne možeš napraviti tako da je dijete na tvojoj putovnici, nego ide posebna za njega. Imaš tu detalje:

http://www.mup.hr/44.aspx

Sve skupa 220 kn (150 kn na njihovu uplatnicu, plus 70 kn biljega)

Što se tiče sređivanja zdravstvenog, ako dijete još nije prijavljeno a nedajbože morate doktoru, primit će ga na iskaznicu roditelja. Naravno da ga treba prijaviti, ali do trenutka prijave vrijedu mamina/tatina zdravstvena, barem za prvi mjesec. Za dalje ne znam.

Hvala AS, ja sam staro modno mislila da dijete još uvijek ima putovnicu u roditeljevoj, ha, ha. Znači malac će mi imati svoju, baš slatko.

A što se tiče zdrastveve iskaznice AS, na dječjem odjelu moraš imati uputnicu koja glasi na dijete sa svim onim brojkama od zdrastvenog i ne mogu si naplatiti usluge na odraslog čovjeka pa se onda to mora i ovak srediti i to pod brzo. Ak misliš dobiti antibiotik na Hitnoj onda se može provući na odraslog, al opet ti neće štimati doza lijeka pa će te ljekarnik čudno gledati i tako ukrug, tek toliko.

A nema nam Pegasusa sa toliko željenim objašnjenjem...:eek:

Autosjedalica
16.04.2007., 17:22
A što se tiče zdrastveve iskaznice AS, na dječjem odjelu moraš imati uputnicu koja glasi na dijete sa svim onim brojkama od zdrastvenog i ne mogu si naplatiti usluge na odraslog čovjeka pa se onda to mora i ovak srediti i to pod brzo. Ak misliš dobiti antibiotik na Hitnoj onda se može provući na odraslog, al opet ti neće štimati doza lijeka pa će te ljekarnik čudno gledati i tako ukrug, tek toliko.


Naravno da je bolje srediti papire čim je moguće, ali imam primjer iz života i nije se radilo o provlačenju nego baš o pravilu (tako je majci djeteta objašnjeno): curica je imala komplikacije s pupkom, bila je stara manje od 10-ak dana i najurednije se (po preporuci patronažne) javila pedijatrici koju su roditelji odabrali, i dijete je primljeno i liječeno preko majčine zdravstvene iskaznice. Beba još nije imala ni rodni list, ni prijavu prebivališta, ni JMBG, ni ništa. Nijedno novorođenče ne smije biti izuzeto iz sustava zdravstvenog osiguranja samo zato što ga njegovi roditelji nisu stigli prijaviti - tako je njoj rečeno.
Ovo pišem samo zato da se roditelji ne uspaniče ako se dogodi da moraju doktoru prije nego što su sredili papire. No naravno, ti si u pravu kad kažeš da to treba srediti čim se može.

Mama Ružica
16.04.2007., 18:50
Evo, nisam imala namjere nikoga plašiti. Zdrastvo je još uvijek toliko humano i svi će vam pregledati i liječiti bolesno dijete bez obzira na papire i sve se može riješiti naknadno. Samo sam dobronamjerno savjetovala da kad je riječ o djetetu ne treba odugovlačiti tih zakonskih mjesec dana. Jer kad ti je dijete bolesno ne znaš gdje ti je glava a najmanje se želiš patiti u nekakvim redovima i zamarati takvim adm glupostima.


Mislim da trenutno sve više zanima ova misterija oko porodiljne naknade...

putnica
17.04.2007., 15:29
Mislim da trenutno sve više zanima ova misterija oko porodiljne naknade...

postove vezane za porodiljnu naknadu sam prebacila tu (http://www.forum.hr/showthread.php?t=185093) ;)

chatou
11.08.2007., 12:50
znam da je zakonski rok nekih mjesec dana da se dijete prijavi, no rade li to samo roditelji ili matičnom uredu i bolnica šalje podatke? i koliko dana nakon poroda? naime, nedi sam vidjela da treba dijete prijavit u matični ured na području gdje pripada i bolnica gdje je rođeno?

Maryanna
11.08.2007., 12:54
znam da je zakonski rok nekih mjesec dana da se dijete prijavi, no rade li to samo roditelji ili matičnom uredu i bolnica šalje podatke? i koliko dana nakon poroda? naime, nedi sam vidjela da treba dijete prijavit u matični ured na području gdje pripada i bolnica gdje je rođeno?

koliko ja znam na podrucju gdje je rodjeno radi se prijava u maticnom uredu i u mupu a onda zdravstvo itd. Eh da zaboravih napisati, oba roditelja rade prijavu, a od bolnice se nosi otpusno pismo.

klara_23
11.08.2007., 12:56
e ovako ja sam iz tucepi a rodila sam u splitu
otisla sam u maticni uredi oni su mi rekli da bi prijavila djete moram imat rodni list a uz njega odah dobijes i domovnicu
u maticnom uredu smo ispunili neke formulare i rekli su nam da to psaljemo u maticni ured u split(trebaju oba roditelja nesto ptpisat,ponesi osobnu)
i cekali i nakon mjesec i pol nam stiga rodni list i domovnica i s tim sam otisla u policiju(dovoljno je jedan roditelj)da je prijavim i da mi daju maticni broj
nadam se da sam ti pomogla a ako imas jos pitanja javi se
sretno

chatou
11.08.2007., 14:51
hvala! ma u pitanju su neki administrativni rokovi za dr. stvari (kredit), pa me zanimalo koliko i kako to ide...

cvijetić
11.08.2007., 21:26
rok za prijavu djeteta je 60 dana u matičnom uredu gdje spada bolnica u kojoj ste rodile.Bolnica pošalje podatke, ali je potrebno da dodju oba roditelja.dobije se rodni list, izvod iz matice rodjenih i domovnica, a ona tatek može na mup, zdravstveno....

kocul
11.08.2007., 22:17
Ovako, ne moraš ti ići ako si iz drugog grada. Naime mi smo iz Kutine, rodilište je u Sisku. U svom matičnom uredu imaš neki formular kojim daješ suprugu ovlaštenje odn. suglasnost da to on obavi. S tim papirom, otpusnim pismom, kopijom tvoje osobne ode u matični ured gdje je bolnica i dobije rodni list, domovnicu i izvod iz matice rođenih. Onda u svom gradu ode na MUP po JMBG dijeteta, pa zatim zdrastveno. Zdrastveno daje nekakve novce za rođenje dijeteta ( jednokratna pomoć ). Pitaj ih

succorosso
11.08.2007., 23:24
Bas me zanima sta se desi ako netko ne prijavi djete u tom roku 60 dana.

Isto, kako ce pribaviti dokumente ljudi koji nisu rodjeni u bolnici?

Ollantay
12.08.2007., 09:44
Evo, skinula sa stranice Roda, nadam se da ce bit od pomoci!

Zakonske obveze koje se ispunjavaju nakon rođenja djeteta

ROĐENJE

a) Prijava rođenja u maticu rođenih

Rođenje djeteta prijavljuje se u roku od 15 dana od dana rođenja, matičaru kojem pripada mjesto u kojem se dijete rodilo. Kada je dijete rođeno na putu, rođenje se upisuje u maticu mjesta u kojem je putovanje završilo.

Rođenje djeteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je prijaviti zdravstvena ustanova. Rođenje djeteta izvan zdravstvene ustanove dužan je prijaviti djetetov otac, odnosno osoba u čijem je stanu dijete rođeno ili majka, kad za to bude sposobna, ili primalja, odnosno liječnik koji je sudjelovao u porodu. Kad nema tih osoba ili one ne mogu prijaviti rođenje, to je dužna učiniti osoba koja je saznala za rođenje djeteta.

Nađeno dijete nepoznatih roditelja, upisuje se u maticu rođenih mjesta gdje je nađeno.


Za upis djeteta rođenog u braku roditelji prilažu (oba trebaju biti prisutna) :

izvadak iz matice vjenčanih ili vjenčani list;
dokaz o hrvatskom državljanstvu za roditelja koji je hrvatski državljanin.

Za upis djeteta rođenog izvan braka majka je dužna priložiti :

svoj rodni list ili izvadak iz matice rođenih;
dokaz o hrvatskom državljanstvu.

Prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu (Narodne novine 53/91 i 28/92) dijete stječe hrvatsko državljanstvo podrijetlom.

Istodobno s upisom u maticu rođenih, dijete koje podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo matičar je dužan upisati u knjigu državljana te roditeljima izdati domovnicu.

b) Određivanje osobnog imena

Osobno ime djetetu određuju roditelji sporazumno.
Osobno se ime djeteta, prema Zakonu o osobnom imenu (Narodne novine 69/92), mora odrediti u roku od dva mjeseca od dana djetetova rođenja.

Isti Zakon određuje tko određuje ime i prezime djetetu u slučaju da nema sporazuma roditelja o djetetovu osobnom imenu, ako jedan ili oba roditelja nisu živi ili ne mogu obavljati roditeljsko pravo, odnosno ako roditelji nisu poznati.

U određivanju prezimena djetetu roditelji mogu odrediti prezime jednog ili oba roditelja.
Ime i prezime kojim se osoba služi u pravnom prometu može sadržavati, svako za sebe, najviše dvije riječi.

Ako su roditelji odredili djetetu osobno ime koje se sastoji od više riječi, moraju matičaru dati izjavu o tome kojim će se osobnim imenom dijete služiti u pravnom prometu.

c) Priznanje materinstva i očinstva

Prema Obiteljskom zakonu (Narodne novine 116/03, 17/04 i 136/04) djetetova je majka žena koja ga je rodila, a ocem se smatra majčin muž, ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od dana prestanka braka.

Ako se materinstvo i očinstvo ne mogu utvrditi na ovaj način, materinstvo i očinstvo utvrđuje se priznanjem roditelja ili sudskom odlukom.

Materinstvo i očinstvo mogu se priznati na zapisnik pred:

matičarom,
centrom za socijalnu skrb,
sudom,
u oporuci.
Za upis priznanja očinstva potreban je pristanak djetetove majke.

Ako je dijete starije od 14 godina i sposobno je razumjeti značenje priznanja, za priznanje materinstva ili očinstva, potreban je i njegov pristanak. Dijete daje svoj pristanak pred centrom za socijalnu skrb svojeg prebivališta.
Djetetu, kojemu je do osamnaeste (18) godine priznato očinstvo, roditelji mogu, sporazumno, odrediti novo ime i/ili prezime, davanjem izjave u zapisnik matičaru.

Priznanja materinstva i očinstva su neopoziva.

Nakon dobivene domovnice i rodnog lista, morate se javiti na MUP kako bi se djetetu odredila adresa prebivališta i dodijelio JMBG.

U roku od 30 dana od rođenja, a najkasnije do prvog pregleda, trebate dijete prijaviti na zdravstveno osiguranje kao osiguranu osobu. Više o tome pogledajte ovdje.NAKNADE

U ovom smo tekstu naveli samo obveze koje trebate ispuniti nakon rođenja djeteta. O pravima koja stječete rođenjem djeteta pročitajte naše ostale tekstove:

jednokratna naknada za opremu za novorođenče, isplatitelj: HZZO
jednokratne ili višekratne naknade povodom rođenja djeteta, isplatitelj: općine/gradovi koji su odlukom osigurali sredstva u svojim proračunima za ovu vrstu pomoći roditeljima. Molimo roditelje da kontaktiraju upravu svoje općine/grada kako bi saznali da li se, i pod kojim uvjetima, isplaćuje neka vrsta naknade za novorođeno dijete.
doplatak za djecu, isplatitelj: HZMO
O rodiljnim naknadama i ostalim pitanjima pročitajte naš FAQ, odnosno ČPP.Pripremila: Ivana Š.
Izvor: www.zagreb.hr; Matice - web
Objavljeno: 15.04.2007.

Mznatizeljna
28.03.2008., 14:06
Drage moje, ako mi netko mozda ima iskustva s radjanjem u inozemstvu i moze mi odgovorit na sljedece: ja sam u braku sa stranim drzavljaninom i trenutno zivimo van RH gdje cu najvjerovatnije i rodit pa me zanima kako upisati dijete u knjigu rodjenih i obavit ostalu papirologiju iz inozemstva ako se dijete treba prijavit do mjesec dana starosti a ne namjeravam putovat nazad u RH s tako malom bebom samo radi upisa. Probala sam nac odgovor na forumu,a li nisam nasla nista slicno. Unaprijed hvala!

ksenija_2
28.03.2008., 14:36
Drage moje, ako mi netko mozda ima iskustva s radjanjem u inozemstvu i moze mi odgovorit na sljedece: ja sam u braku sa stranim drzavljaninom i trenutno zivimo van RH gdje cu najvjerovatnije i rodit pa me zanima kako upisati dijete u knjigu rodjenih i obavit ostalu papirologiju iz inozemstva ako se dijete treba prijavit do mjesec dana starosti a ne namjeravam putovat nazad u RH s tako malom bebom samo radi upisa. Probala sam nac odgovor na forumu,a li nisam nasla nista slicno. Unaprijed hvala!

Hmmm... meni se čini da je onda beba po rođenju državljanin te države u kojoj ćeš roditi pa valjda sve tamo obavljaš, zar ne? A onda naknadno tražiš hrvatsko državljanstvo za bebu kad se vratiš u RH... Ne znam, stvarno :ne zna:

Jessica
28.03.2008., 15:15
Hmmm... meni se čini da je onda beba po rođenju državljanin te države u kojoj ćeš roditi pa valjda sve tamo obavljaš, zar ne? A onda naknadno tražiš hrvatsko državljanstvo za bebu kad se vratiš u RH... Ne znam, stvarno :ne zna:

Ovo je tocno!

Wedding
29.03.2008., 09:51
znam da je zakonski rok nekih mjesec dana da se dijete prijavi, no rade li to samo roditelji ili matičnom uredu i bolnica šalje podatke? i koliko dana nakon poroda? naime, nedi sam vidjela da treba dijete prijavit u matični ured na području gdje pripada i bolnica gdje je rođeno?

bolnica salje podatke maticnom uredu ali mnozes ih preuzet i osobnu u bolnici..nadanje novi rok za prijavu djeteta je 6 mjeseci i ne trebas dijete prijavit u mat. ured po pripadnosti rodilista nego to po novom mozes obavit u bilo kojem mat. uredu (bar je tako u zg)...jedino je sranje sto je rok za prijavu na zdavstveno 30 dana a dijeze prijavljujes sa papirima iz opcine:lol:

tete
29.03.2008., 11:29
Ma, ja sam dijete prijavila nakon 2 mjeseca, nisam prije jer sam zvala i rekli su mi da su to gluposti s rokovima, kao "pa nije svaka mama sposobna nakon 2 dana ići nekuda a i nemaju svi auto nit mogu sve mame odmah sjediti". Ja npr. nisam malu nikom mogla ostavit prva 2 mj ni na pola sata.
Išla sam u matični po rodni list gdje je bolnica, a nosila u mup po mjestu stanovanja. Ali, kod nas ni nema matični kad sad živim u mjestu a ne više u centru grada kao kod staraca.

Lukasica
14.01.2009., 00:00
Vadim ovu temu iz naftalina jer imam specifičnu situaciju i tisuću i jedno pitanje i ništa mi više nije jasno i bojim se da nešto ne učinim kako i kada treba, pa da imam problema.

Dragi i ja nismo vjenčani. Ja imam prebivalište u Poreču, a živim u Zagrebu i tu ću roditi i nastaviti živjeti. On ima prebivalište u Kutini, a radi u inozemstvu.
Za 4 tjedna mi je termin i sad me počinje brinuti silna birokracija koja nas očekuje (a ja sam po tom pitanju veliki pehist).

1. Kad se maleni rodi, prva stvar je otići u matični ured kojemu pripada Vinogradska u kojoj planiram roditi. Moramo biti i dragi i ja jer kako nismo u braku on mora potpisati da priznaje dijete. Tamo dobijemo domovnicu i rodni list. Čitala sam da je zakonski rok 15 dana od rođenja djeteta, no mene više zanima nakon koliko dana najranije od rođenja djeteta možemo otići tamo? Naime, neki su rekli da bolnica šalje podatke u matični, neki da ih možemo sami podignuti u bolnici. Ako ih sami podižemo u bolnici, kome se u rodilištu obratiti? Naime, nama je problem taj što se dragi mora vratiti na posao, ne može mjesec dana nakon rođenja djeteta biti s nama i obavljati sve to, a ne bih htjela da nas tako nešto spriječi da ga upišemo kao oca.

2. Sljedeća postaja je MUP i prijava prebivališta i dodjela JMBG-a. E sad, pretpostavljam da moramo otići na MUP u Poreč ili Kutinu gdje već mislimo prijaviti djetetu prebivalište i da oboje moramo biti prisutni kako bi ovaj drugi potpisao da se slaže da dijete bude prijavljeno na adresi partnera? Dakle, s tako malim djetetom moramo putovati simo ili tamo?

3. Zdravstveno. Osigurala bih malog preko sebe jer kako dragi radi u Švabiji tamo je i osiguran i sve. Dakle, obavlja li to moj poslodavac i ima li to ikakve veze s mjestom moga prebivališta, tj.moram li ja opet to u Poreč obavljati i mogu li ga uopće zdravstveno prijaviti na sebe ako ga recimo prijavimo u Kutini?

Izgubljena sam skroz. I puno, puno hvala svima koji mi ikako pomognu svojim odgovorima. :top:

tanyab
14.01.2009., 00:58
1. Kad se maleni rodi, prva stvar je otići u matični ured kojemu pripada Vinogradska u kojoj planiram roditi. Moramo biti i dragi i ja jer kako nismo u braku on mora potpisati da priznaje dijete. Tamo dobijemo domovnicu i rodni list. Čitala sam da je zakonski rok 15 dana od rođenja djeteta, no mene više zanima nakon koliko dana najranije od rođenja djeteta možemo otići tamo? Naime, neki su rekli da bolnica šalje podatke u matični, neki da ih možemo sami podignuti u bolnici. Ako ih sami podižemo u bolnici, kome se u rodilištu obratiti? Naime, nama je problem taj što se dragi mora vratiti na posao, ne može mjesec dana nakon rođenja djeteta biti s nama i obavljati sve to, a ne bih htjela da nas tako nešto spriječi da ga upišemo kao oca.

Mi smo to obavili nakon 2 tjedna,ali koliko znam rok nije 15 nego 30 dana.
A sve informacije možeš dobiti u bolnici. Ja sam rodila u Petrovoj i kod nas je u sobi na zidu stajao papir sa svim potrebnim informacijama vezanim za upis djeteta.

2. Sljedeća postaja je MUP i prijava prebivališta i dodjela JMBG-a. E sad, pretpostavljam da moramo otići na MUP u Poreč ili Kutinu gdje već mislimo prijaviti djetetu prebivalište i da oboje moramo biti prisutni kako bi ovaj drugi potpisao da se slaže da dijete bude prijavljeno na adresi partnera? Dakle, s tako malim djetetom moramo putovati simo ili tamo?
Prijavu prebivališta obavljate na MUP-u u mjestu gdje će dijete biti prijavljeno.
Suprug i ja u vrijeme prijave prebivališta dijeteta smo bili prijavljeni na različitim adresama,malog smo prijavili na adresu na kojoj sam i ja prijavljena,ali suprug nije morao ništa potpisivati.
3. Zdravstveno. Osigurala bih malog preko sebe jer kako dragi radi u Švabiji tamo je i osiguran i sve. Dakle, obavlja li to moj poslodavac i ima li to ikakve veze s mjestom moga prebivališta, tj.moram li ja opet to u Poreč obavljati i mogu li ga uopće zdravstveno prijaviti na sebe ako ga recimo prijavimo u Kutini?
Ukoliko si zaposlena prijavu dijeteta na zdravstveno obavlja tvoj poslodavac,a ti si mu dužna dostaviti papire za dijete.
Izgubljena sam skroz. I puno, puno hvala svima koji mi ikako pomognu svojim odgovorima. :top:
Znam da si sad izgubljena,ali to i nije toliko puno papirologije koliko ti se trenutno čini.
Najbolje bi ti bilo lijepo uzeti telefon u ruke i sve se detaljno raspitati u MUP-u, općini i na HZZO-u.
Tako bar ja riješavam svoje nedoumice. Prvo pregledam na stranicama na netu, a ako mi još štogod ostane pod upitnikom zovem ih sve po redu i davim sa pitanjima. I za divno čudo uvijek dobijem konkretne informacije

mel777
14.01.2009., 08:37
Vadim ovu temu iz naftalina jer imam specifičnu situaciju i tisuću i jedno pitanje i ništa mi više nije jasno i bojim se da nešto ne učinim kako i kada treba, pa da imam problema.

Dragi i ja nismo vjenčani. Ja imam prebivalište u Poreču, a živim u Zagrebu i tu ću roditi i nastaviti živjeti. On ima prebivalište u Kutini, a radi u inozemstvu.
Za 4 tjedna mi je termin i sad me počinje brinuti silna birokracija koja nas očekuje (a ja sam po tom pitanju veliki pehist).

1. Kad se maleni rodi, prva stvar je otići u matični ured kojemu pripada Vinogradska u kojoj planiram roditi. Moramo biti i dragi i ja jer kako nismo u braku on mora potpisati da priznaje dijete. Tamo dobijemo domovnicu i rodni list. Čitala sam da je zakonski rok 15 dana od rođenja djeteta, no mene više zanima nakon koliko dana najranije od rođenja djeteta možemo otići tamo? Naime, neki su rekli da bolnica šalje podatke u matični, neki da ih možemo sami podignuti u bolnici. Ako ih sami podižemo u bolnici, kome se u rodilištu obratiti? Naime, nama je problem taj što se dragi mora vratiti na posao, ne može mjesec dana nakon rođenja djeteta biti s nama i obavljati sve to, a ne bih htjela da nas tako nešto spriječi da ga upišemo kao oca.

2. Sljedeća postaja je MUP i prijava prebivališta i dodjela JMBG-a. E sad, pretpostavljam da moramo otići na MUP u Poreč ili Kutinu gdje već mislimo prijaviti djetetu prebivalište i da oboje moramo biti prisutni kako bi ovaj drugi potpisao da se slaže da dijete bude prijavljeno na adresi partnera? Dakle, s tako malim djetetom moramo putovati simo ili tamo?

3. Zdravstveno. Osigurala bih malog preko sebe jer kako dragi radi u Švabiji tamo je i osiguran i sve. Dakle, obavlja li to moj poslodavac i ima li to ikakve veze s mjestom moga prebivališta, tj.moram li ja opet to u Poreč obavljati i mogu li ga uopće zdravstveno prijaviti na sebe ako ga recimo prijavimo u Kutini?

Izgubljena sam skroz. I puno, puno hvala svima koji mi ikako pomognu svojim odgovorima. :top:

Tanyab ti je uglavnom odgovorila, samo što je rok za prijavu djeteta 2 mjeseca. U stvari, postoje dva roka za prijavu, jedan je 15 dana - prijava da se dijete rodilo i to je obveza bolnice (jer se kod nas gotovo sva djeca rađaju u bolnici), i rok od dva mjeseca za upis djeteta u matične knjige rođenih, što je obveza roditelja. Ja sam, prije nego što smo išli u matični ured, njih zvala da vidim je li bolnica izvršila prijavu. I dobro da jesam, jer bi prvi put išli uzalud, jer iz bolnice nisu stigle prijave, pa sam zvala za koji dan i tad su stigle.
Zato prije nego budete išli nazovi matični da provjeriš. I pitaj ih koliko ti državnih biljega treba, mi nismo znali da su potrebni pa je onda muž išao na kiosk po njih (nije bio jedini :rofl:). Kiosk je nama bio blizu, ali mogli smo ih kupiti i usput, da smo znali.

Za MUP - u mom slučaju muž je išao sam.

ksenija_2
14.01.2009., 08:55
1. Kad se maleni rodi, prva stvar je otići u matični ured kojemu pripada Vinogradska u kojoj planiram roditi.

...1.Mislim da Vinogradska sama šalje papire matičnom uredu ako se dobro sjećam. Neki ljudi odu u matični ured odmah nakon izlaska iz bolnice, a onaj u koji ćeš ti trebati ići (pod koji spada bolnica Sestara milosrdnica) je jako blizu:
http://www.uprava.hr/index.cgi?A=P&S=U&IDZ=21&MJ=%C8RNOMEREC&P=index
Ako se ne snalaziš u Zg-u još,evo plana grada (http://www.cromaps.com/vacmap/zagreb_index.htm)pa ukucaj adresu.
A propos biljega koje je mel777 spomenula: odmah preko puta tog matičnog ureda ti je kiosk na kojem se oni mogu kupiti, samo ne znam točno koliko treba, to će ti reći u uredu ili ih nazovi prije pa pitaj.


2.Provjeri možeš li dijete prijaviti u MUP-u u Zagrebu, kad ionako kažeš da ćeš tu nastaviti živjeti. Doduše, ne znam je li to bitno radi zdravstvenog (dal tvoja i njegova adresa mora biti ista), a i ako Kutin/Poreč daju neku jednokratnu naknadu za rođenje djeteta, onda dijete mora biti tamo prijavljeno.


Evo još i koristan link:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=6&Tekst2ID=&Show=17

blablica
14.01.2009., 09:41
Vadim ovu temu iz naftalina jer imam specifičnu situaciju i tisuću i jedno pitanje i ništa mi više nije jasno i bojim se da nešto ne učinim kako i kada treba, pa da imam problema.

Dragi i ja nismo vjenčani. Ja imam prebivalište u Poreču, a živim u Zagrebu i tu ću roditi i nastaviti živjeti. On ima prebivalište u Kutini, a radi u inozemstvu.
Za 4 tjedna mi je termin i sad me počinje brinuti silna birokracija koja nas očekuje (a ja sam po tom pitanju veliki pehist).

1. Kad se maleni rodi, prva stvar je otići u matični ured kojemu pripada Vinogradska u kojoj planiram roditi. Moramo biti i dragi i ja jer kako nismo u braku on mora potpisati da priznaje dijete. Tamo dobijemo domovnicu i rodni list. Čitala sam da je zakonski rok 15 dana od rođenja djeteta, no mene više zanima nakon koliko dana najranije od rođenja djeteta možemo otići tamo? Naime, neki su rekli da bolnica šalje podatke u matični, neki da ih možemo sami podignuti u bolnici. Ako ih sami podižemo u bolnici, kome se u rodilištu obratiti? Naime, nama je problem taj što se dragi mora vratiti na posao, ne može mjesec dana nakon rođenja djeteta biti s nama i obavljati sve to, a ne bih htjela da nas tako nešto spriječi da ga upišemo kao oca.

2. Sljedeća postaja je MUP i prijava prebivališta i dodjela JMBG-a. E sad, pretpostavljam da moramo otići na MUP u Poreč ili Kutinu gdje već mislimo prijaviti djetetu prebivalište i da oboje moramo biti prisutni kako bi ovaj drugi potpisao da se slaže da dijete bude prijavljeno na adresi partnera? Dakle, s tako malim djetetom moramo putovati simo ili tamo?
3. Zdravstveno. Osigurala bih malog preko sebe jer kako dragi radi u Švabiji tamo je i osiguran i sve. Dakle, obavlja li to moj poslodavac i ima li to ikakve veze s mjestom moga prebivališta, tj.moram li ja opet to u Poreč obavljati i mogu li ga uopće zdravstveno prijaviti na sebe ako ga recimo prijavimo u Kutini?

Izgubljena sam skroz. I puno, puno hvala svima koji mi ikako pomognu svojim odgovorima. :top:


evo, mi smo došli iz austrije prije par dana prijavit malu i na ovoj adresi. kako suprug nema prebivalište u hr, prijavljena je na adresu mojih straca gdje sam i ja prijavljena i morao je potpisati izjavu. dakle, informacija od prije par dana :mig: prijavljuješ ga u poreču, ako će mu adresa bit u poreču. a u kutini ako će adresa bit u kutini.

Lukasica
14.01.2009., 19:49
Hvala vam puno na odgovorima, cure.
Danas sam i zivkala okolo i sad mi je sve puno jasnije.
Najkompliciranije od svega je što ćemo s tako malom bebom morat putovati okolo i to obavljati, i to sve u 2-3 dana jer će dragi morat nazad u Njemačku, al što se sad može...
Hvala još jednom :top:

darko051
09.10.2009., 13:45
Za nas koji uskoro postajemo očevi a zbunjeni smo sa svom državnom administaracijom što nam je činiti vezano za prijave djeteta, osiguranje itd. Također kaj sve treba spremati kroz godinu od računa za prijavu povrata poreza. Ja jedva imam nešto staža u Hrvatskoj godinama sam se zajebavo po inozemstvu bez iakakvog statusa i sada sam zaposlen u hrvatskoj(na određeno vrijeme) kaj sve treba skupljati za prijavu. Hvala

maza1
09.10.2009., 15:01
Za nas koji uskoro postajemo očevi a zbunjeni smo sa svom državnom administaracijom što nam je činiti vezano za prijave djeteta, osiguranje itd. Također kaj sve treba spremati kroz godinu od računa za prijavu povrata poreza. Ja jedva imam nešto staža u Hrvatskoj godinama sam se zajebavo po inozemstvu bez iakakvog statusa i sada sam zaposlen u hrvatskoj(na određeno vrijeme) kaj sve treba skupljati za prijavu. Hvala


žena kad rodi dobije u rodilištu papir gdje piše kako se i s kojim papirima dijete prijavljuje. oboje morate zajedno dijete prijaviti. imaš rubriku Porodiljni dopust, uputnice, zakoni i papirologija...

maza1
09.10.2009., 15:06
ako na plaći ne koristiš poreznu olakšicu na dijete, možeš ju koristiti prilikom godišnje porezne prijave.

maca faca
09.10.2009., 15:26
Ne brini! Sve će to žena srediti kad izađe iz bolnice!:lol:

mandy
09.10.2009., 16:23
darko051 za prijavu bebe, naknade od grada sve imaš u prvim postovima

za račune....svi moraju biti na tvoje ili ženino ime..mi smo za pregled kukova uzeli račun na malčevo ime računajući da je prijavljen na MM-a i da će MM to moć predat u poreznoj prijavi al nije mogao...

freya7
28.10.2009., 14:09
na koji broj zovem da provjerim jesu li stigli papiri iz bolnice na trg franc republike...rodila na Sd pa valjda tamo idem???

i koliko biljega treba kupiti??
i koliko da izvadim rodnih listova....(valjda će mi trebati za još neke stvari u skoroj budućnosti)

mandy
28.10.2009., 18:06
zoveš centralu tražiš Matični ured i pitaš jesu stigli papiri..6101-733

za biljege se ne sjećam...rekli su nam koliko, ispred je odma kiosk i kupili biljege

ne sjećam se ni koliko primjeraka..mislim da smo svega po 1 uzeli....i dalje predavali samo kopije (tak većinom traže da ti papiri ne budu stariji od 6 mj)
znam da sam za produljenje porodiljnog predala također kopiju..

na MUP-u su tražili original na uvid samo

mišolina
28.10.2009., 20:08
Mislim da je 60 kn biljega, ako se dobro sjećam. I ne treba ti više primjeraka rodnog lista, nego napravi nekoliko kopija koje ćeš ostavljati po svim mjestima koje ćeš obilaziti, a original nosiš sa sobom i eventualno im ga pokažeš, ako traže...

freya7
29.10.2009., 09:28
@mandy
@mišolina

hvala na info :), sad idem zvati da vidim da li je stiglo :)

freya7
29.10.2009., 09:43
stigli papiri :)
broj koji sam zvala je za branitelje:lol:
ali teta je super pa me prespojila :top:

lestrt
27.11.2009., 16:58
Kojim redom se obavljaju stvari u MUP-u - prvo MBG, pa prijava prebivališta?

Naime, u obrascu za prijavu prebivališta prva rubrika je MBG ... :rolleyes:

I, da, OIB se dobije kod matičara, ne? To nitko uopće nije spomenuo ... :D

lestrt
27.11.2009., 17:18
Vidim da se za ostvarivanje "prava na pomoć za novorođeno dijete" traži i osobna i uvjerenje o prebivalištu, dakle oboje.

To je nepotrebno obzirom da je osobna iskaznica dokaz o prebivalištu (članak 1. Zakona o osobnoj iskaznici).

Dakle, oni po zakonu moraju uvažiti osobnu iskaznicu kao dokaz o državljanstvu i kao dokaz o prebivalištu.

Jel netko probao to provesti u djelo?
Naime, bojim se da bi mali birokratski bogovi mogli stvarati probleme, ako ne na šalteru, onda kod prihvaćanja (odbijanja) zahtjeva ... :rolleyes:

lana1313!
27.11.2009., 23:29
da,ali ne uvazavaju nego moras imat i osobnu i potvrdu o prebivalistu...

ribica0603
28.11.2009., 10:43
MM je isao prije par dana u Gradski ured...

i trebala su nasa oba potpisa na zahtjevu :confused:...i trazili su da dokument kojim on potvrdjuje svoj JMBG...naravno da toge nije imao i gadno se posvadio...i kaze zena "onda cu morat bez toga"...wtf??

zaručena
28.11.2009., 10:49
Kojim redom se obavljaju stvari u MUP-u - prvo MBG, pa prijava prebivališta?

Naime, u obrascu za prijavu prebivališta prva rubrika je MBG ... :rolleyes:

I, da, OIB se dobije kod matičara, ne? To nitko uopće nije spomenuo ... :D
oib se dobije u policiji, zajedno s uvjerenjem o prebivališu i jmbg-om.

lana1313!
28.11.2009., 12:39
MM je isao prije par dana u Gradski ured...

i trebala su nasa oba potpisa na zahtjevu :confused:...i trazili su da dokument kojim on potvrdjuje svoj JMBG...naravno da toge nije imao i gadno se posvadio...i kaze zena "onda cu morat bez toga"...wtf??

ja sam rekla da nemam niti jedan dokument na kojem mi pise jmbg i nisu radili problem... :ne zna:

nosorog
28.11.2009., 14:14
oib se dobije u policiji, zajedno s uvjerenjem o prebivališu i jmbg-om.


mi smo oib za dijete dobili kod maticara


nego, imam pitanje za policiju...ja i mm nemamo iste adrese, dijete ce biti na njegovoj adresi i ja bih trebala dat suglasnost da se slazem da dijete zivi na njegovoj adresi...da li netko zna dal je moguce da ja tu suglasnost dam kod javnog biljeznika, a mm onda to odnese na MUP, bez mene?
poslala sam mejl na mup, al nitko nista ne odgovara, valjda im fali zaposlenika da odgovaraju na mejl....meni nije fora cekat u petrinjskoj medju hrpom ljudi, a pri tome i dojim, tak da ne bih bas dijete dugo ostavljala doma, tak da mi se cini jednostavnije i brze otic kod JB?

tanita
28.11.2009., 16:05
Vidim da se za ostvarivanje "prava na pomoć za novorođeno dijete" traži i osobna i uvjerenje o prebivalištu, dakle oboje.

To je nepotrebno obzirom da je osobna iskaznica dokaz o prebivalištu (članak 1. Zakona o osobnoj iskaznici).

Dakle, oni po zakonu moraju uvažiti osobnu iskaznicu kao dokaz o državljanstvu i kao dokaz o prebivalištu.

Jel netko probao to provesti u djelo?
Naime, bojim se da bi mali birokratski bogovi mogli stvarati probleme, ako ne na šalteru, onda kod prihvaćanja (odbijanja) zahtjeva ... :rolleyes:

uvjerenje ti treba da se vidi od kad si tu gdje jesi, na osobnoj nigdje nemaš datuma od kad si tu a, za npr. pomoc od grada zagreba ti je bitno da živiš u zgb najmanje dvije godine,

lana1313!
28.11.2009., 18:55
mi smo oib za dijete dobili kod maticara

nama su oib dali na mupu zajedno sa potvrdom o prebivalistu.

lestrt
30.11.2009., 09:36
uvjerenje ti treba da se vidi od kad si tu gdje jesi, na osobnoj nigdje nemaš datuma od kad si tu a, za npr. pomoc od grada zagreba ti je bitno da živiš u zgb najmanje dvije godine,

Postoji datum kad je osobna izdana. Ako je osobna starija od 2 godine, onda bi to trebali biti dovoljno.

Poanta je da potvrda o prebivalištu košta 40kn, pa puta dva = 80kn koje idu državi (MUP), a ne "natrag" gradu - defacto 80 kuna od te pomoći ide državi, a ne onima kojima je namjenjeno.

Jel zna netko koliko se tih pomoći godišnje dodijeli? Bilo bi interesantno izračunati sa koliko tih novaca godišnje Grad Zagreb (nepotrebno) financira državu ... :E

lestrt
30.11.2009., 09:56
Čini se da je ovo moje pitanje promaklo, pa evo još jednom:

Kojim redom se obavljaju stvari u MUP-u - prvo MBG, pa prijava prebivališta?

Naime, u obrascu za prijavu prebivališta prva rubrika je MBG, pa bi bilo logično da se prije vadi MBG. No birokracija i logika ne idu baš zajedno ... :rolleyes:

snow
30.11.2009., 10:07
Čini se da je ovo moje pitanje promaklo, pa evo još jednom:

Kojim redom se obavljaju stvari u MUP-u - prvo MBG, pa prijava prebivališta?

Naime, u obrascu za prijavu prebivališta prva rubrika je MBG, pa bi bilo logično da se prije vadi MBG. No birokracija i logika ne idu baš zajedno ... :rolleyes:

sve odjednom ;) , na istom šalteru

nosorog
30.11.2009., 11:08
Postoji datum kad je osobna izdana. Ako je osobna starija od 2 godine, onda bi to trebali biti dovoljno.

Poanta je da potvrda o prebivalištu košta 40kn, pa puta dva = 80kn koje idu državi (MUP), a ne "natrag" gradu - defacto 80 kuna od te pomoći ide državi, a ne onima kojima je namjenjeno.

Jel zna netko koliko se tih pomoći godišnje dodijeli? Bilo bi interesantno izračunati sa koliko tih novaca godišnje Grad Zagreb (nepotrebno) financira državu ... :E


ja nisam nista platila tu potvrdu....niti za dijete, niti za muza, niti za sebe
:ne zna:
(izvadila prije par sati)

lestrt
30.11.2009., 11:14
sve odjednom ;) , na istom šalteru

Za ne povjerovat! :eek: :top:

lestrt
30.11.2009., 11:17
ja nisam nista platila tu potvrdu....niti za dijete, niti za muza, niti za sebe
:ne zna:
(izvadila prije par sati)

Hm, čudno. Evo quote sa stranica MUP-a:
"Uvjerenje o prebivalištu izdaje se odmah, a podliježe naplati upravne pristojbe po Tarifnom broju 1. i 4. Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama u ukupnom iznosu od 40,00 kuna, osim ukoliko osoba nije oslobođena plaćanja upravnih pristojbi."
A i netko je negdje napisao da je to platio tih 40 kn ...

lestrt
30.11.2009., 11:32
Vidim da ima friških iskustava, pa evo još pitanja: :D

- Gdje se dobije ta izjava o suglasnosti za prijavu djeteta na adresu drugog roditelja? Ili to možda sami trebamo napisati?

- Da li postoji neki obrazac za vađenje MBG djeteta ili se ispunjava samo onaj obrazac za prijavu prebivališta (obzirom da je oboje na istom šalteru)?

- Da li kod prijave djeteta u MUP-u uzimaju originale dokumenata ili kopije ili traže originale samo na uvid? Sjećam se da je jednom teta na šalteru sama iskopirala neki moj dokument ...

- Da li se uvjerenja o prebivalištu roditelja vade na tom istom šalteru gdje se prijavljuje dijete?

nosorog
30.11.2009., 12:13
Vidim da ima friških iskustava, pa evo još pitanja: :D

- Gdje se dobije ta izjava o suglasnosti za prijavu djeteta na adresu drugog roditelja? Ili to možda sami trebamo napisati?

- Da li postoji neki obrazac za vađenje MBG djeteta ili se ispunjava samo onaj obrazac za prijavu prebivališta (obzirom da je oboje na istom šalteru)?

- Da li kod prijave djeteta u MUP-u uzimaju originale dokumenata ili kopije ili traže originale samo na uvid? Sjećam se da je jednom teta na šalteru sama iskopirala neki moj dokument ...

- Da li se uvjerenja o prebivalištu roditelja vade na tom istom šalteru gdje se prijavljuje dijete?


nema suglasnosti...roditelj koji ne zivi na adresi na koju se treba prijaviti dijete treba doci na salter sa svojom osobnom i osobnom roditelja na ciju adresu se prijavljuje dijete (i ne moze drugacije...ima neka varijanta sa javnim biljeznikom, al nisam stigla saznati)

imas neki formular koji popunis sa podacima djeteta i adresom koju zelis, teta na njega nadopise da je majka suglasna :D (ili tak nes)
Samo na uvid pokazes domovnicu i rodni list (orginal), ne uzimaju kopije, nista ne kopiraju
ja nisam niti trazila uvjerenje o prebivalistu, nego je to teta sutke dala (odn.ona odradjue svoj posao sutke, nakon hrpe isprintanih papira, kaze da je ovo uvjerenje o JMBG-u, ovo o prebivalistu za dijete, ovo za mene, pa me jos trazila mmovu osobnu i dala mi uvjerenje za njega)
nista nisam platila

sve je na istom salteru

nosorog
30.11.2009., 12:15
Hm, čudno. Evo quote sa stranica MUP-a:
"Uvjerenje o prebivalištu izdaje se odmah, a podliježe naplati upravne pristojbe po Tarifnom broju 1. i 4. Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama u ukupnom iznosu od 40,00 kuna, osim ukoliko osoba nije oslobođena plaćanja upravnih pristojbi."
A i netko je negdje napisao da je to platio tih 40 kn ...


ja sigurno nisam oslobodjena tih pristojbi po nikojem clanku, al pise da je u svrhu opreme za novorođenčad, pa je mozda zato....
i da, ne znam jel to bitno, mi smo oboje cijeli život u zagrebu

lestrt
30.11.2009., 12:36
Fenomenalno! Nemrem belivet! :eek: Kak bi rekli - all-in-one! :lol:

Znači dobijem i uvjerenje o MBG-u i uvjerenje o prebivalištu za dijete i uvjerenja o prebivalištu za oba roditelja na jednom šalteru odmah i bez posebnih pitanja! Wow! :top:

Jel taj formular ovo:
http://www.mup.hr/UserDocsImages/upute_obrasci/Obrazac_1.pdf
(standardni "zahtjev za prijavu i odjavu prebivališta itd.")

Što se tiče ne-plaćanja pristojbi, izgleda da se netko dosjetio da je apsurdno plaćati izdavanje uvjerenja koja služe za dobivanje pomoći. :top:

Hvala! :)

nosorog
30.11.2009., 12:42
Fenomenalno! Nemrem belivet! :eek: Kak bi rekli - all-in-one! :lol:

Znači dobijem i uvjerenje o MBG-u i uvjerenje o prebivalištu za dijete i uvjerenja o prebivalištu za oba roditelja na jednom šalteru odmah i bez posebnih pitanja! Wow! :top:

Jel taj formular ovo:
http://www.mup.hr/UserDocsImages/upute_obrasci/Obrazac_1.pdf
(standardni "zahtjev za prijavu i odjavu prebivališta itd.")

Što se tiče ne-plaćanja pristojbi, izgleda da se netko dosjetio da je apsurdno plaćati izdavanje uvjerenja koja služe za dobivanje pomoći. :top:

Hvala! :)

mislim da je, ne znam, mm je jutros uzeo kod njih taj formular i donio ga doma (mi smo isli probat, da ce mu mozda dat bez mene da prijavi, al na kraju sam morala ici)

e da, buduci da ja nisam htjela tam dugo cekat, on je uzeo broj, donio doma i stigla sam na MUp dok su moj broj prozvali (al mi smo i relativno blizu)

nosorog
30.11.2009., 12:43
Fenomenalno! Nemrem belivet! :eek: Kak bi rekli - all-in-one! :lol:

Znači dobijem i uvjerenje o MBG-u i uvjerenje o prebivalištu za dijete i uvjerenja o prebivalištu za oba roditelja na jednom šalteru odmah i bez posebnih pitanja! Wow! :top:

Jel taj formular ovo:
http://www.mup.hr/UserDocsImages/upute_obrasci/Obrazac_1.pdf
(standardni "zahtjev za prijavu i odjavu prebivališta itd.")

Što se tiče ne-plaćanja pristojbi, izgleda da se netko dosjetio da je apsurdno plaćati izdavanje uvjerenja koja služe za dobivanje pomoći. :top:

Hvala! :)


ja mislim da bi se sve to moralo moc i kod maticara (jer su umrezeni sa policijom), a ovo je sve gnjavaza
al to je za neku drugu temu...

lestrt
30.11.2009., 12:56
Ti si morala ići zato da potpišeš tu izjavu o suglasnosti za prijavu djeteta na adresu drugog roditelja.
Mi imamo istu situaciju samo što ćemo klinca prijaviti kod žene, pa sve mogu samo ja s njenom osobnom.


Još jedno pitanje:

Kao "dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev za prijavu prebivališta" je dovoljna osobna roditelja sa adresom na koju se prijavljuje klinac? Ne treba dokazivati vlasništvo stana/kuće i slično, tj. ne treba doći i vlasnik (npr. roditelj djeteta je prijavljen na adresi svojih roditelja, ali nije vlasnik stana/kuće)?

lana1313!
05.12.2009., 01:25
Još jedno pitanje:

Kao "dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev za prijavu prebivališta" je dovoljna osobna roditelja sa adresom na koju se prijavljuje klinac? Ne treba dokazivati vlasništvo stana/kuće i slično, tj. ne treba doći i vlasnik (npr. roditelj djeteta je prijavljen na adresi svojih roditelja, ali nije vlasnik stana/kuće)?

ne,ne trebaju doc vlasnici kuce-stana.

zvjezdana
08.12.2009., 11:35
pozdrav svima? molim vas dali neko zna koja je procedura prijave djeteta u zagrebu stim da je djete rodeno u italiji i zivimo ovdje ali obadvoje smo prijavljeni u hr na adrese svoji roditelja koji dokumenti su mi za to potrebni i dali djete ima pravo na bilo kakvu naknadu sa obzirom da nije rodeno u hr? unapred hvala!

lestrt
24.02.2010., 17:44
U međuvremenu smo obavili sve - porodili se, napravili homologaciju, registraciju i osiguranje :zubo:, pa evo konkretne procedure za Zagreb, Črnomerec.

Pretpostavljam da je za druge dijelove Zagreba isto, odnosno razlikuju se samo adrese i detalji lokacije/sobe za matični ured i HZZO.
Za druge gradove ne znam, ali je za pretpostaviti da se ne razlikuje puno.

Proceduru sam bio sastavio za sebe prije "dana D" na osnovu informacija sa raznih strana (nešto i odavde :)), a danas sam je korigirao prema stvarnom iskustvu. Nevjerojatno je koliko se informacije koje se dobiju preko telefona ponegdje razliku od stvarnog stanja ... :rolleyes:

Procedura je u ovom pdf fileu: http://img6.imageshack.us/i/postupaksreivanjadokume.pdf/

U pdf-u su linkovi na obrasce koji se mogu downloadati.

Obrasce koje nisam našao na netu sam skenirao:
http://img697.imageshack.us/i/zahtjevdomrodmatcrnomer.png/
http://img532.imageshack.us/i/tiskanica4.png/

Ograda: Tiskanicu 4 nisam ja skenirao na koso, nego je takva bila u originalu, a nije mi ju se dalo ravnati. :D

Slobodno pitajte ako ima nejasnoća.

Nadam se da će ovo skratiti muke drugim tatekima i omogućiti im kao meni da sve obave u jednom jutru. :top:

mom2be
24.02.2010., 18:37
lestrt svaka cast na uputama :top:

Enid
25.02.2010., 16:24
Da li znate da nezaposleni imaju pravo da ne plaćaju biljege? Meni je žena tamo na trgu fr. revol. to rekla ali meni informacija tada nije bila zanimljiva. Budući da trebam rodit i opet ću skupljati papirologiju i morat plaćati biljege sad me to zanima, pa ako ima netko upućeniji da kaže di to ganjam.

cipal
21.03.2010., 10:52
Prijavio sam dijete prije 2 mjeseca, a još nisam dobio pare...

Nisu mi ništa rekli kad bi to moglo sjest na račun.
Koliko je vama trebalo da dođe ta lova i da li da odem da "priupitam" :zmaj: o čemu je riječ?

lestrt
22.03.2010., 14:55
Prijavio sam dijete prije 2 mjeseca, a još nisam dobio pare...

Nisu mi ništa rekli kad bi to moglo sjest na račun.
Koliko je vama trebalo da dođe ta lova i da li da odem da "priupitam" :zmaj: o čemu je riječ?

Pretpostavljam da misliš na pomoć od HZZO-a - to sjeda unutar mjesec dana od prijave, mislim da je zakonski rok 60 dana.
Ne znam koliki je rok da te obavijeste o razlozima eventualne odbijenice. :rofl:

Evo, mi smo klinca prijavili prošli mjesec oko 20-tog, a lova je i od HZZO-a i od grada sjela prošli tjedan. :top:

Za Zagrepčane: koliko sam skužio, lova od Grada Zagreba sjeda oko 20-tog u mjesecu za one koji prijave klince do cca 5-tog u tom mjesecu. Druge dvije trećine sjedaju u istom mjesecu sljedeće i preksljedeće godine. Stvar tako funkcionira zadnjih par godina. :top:

Stari Zeke
23.03.2010., 19:06
Pozdrav,

trebao bih prijaviti djete pa me zanima - kuda sve trebam ići (prebivamo i žena i ja u Velikoj Gorici) i mogu li to sam obaviti ili trebamo ići oboje? Može varijanta sa punomoći žene? Hvala! Zeke :top:

Garf
23.03.2010., 19:54
Reći ću ti kako je to išlo prije 4 god kad sam ja malenog prijavljivala pa neka me netko ispravi ako se šta mijenjalo.

Prvo smo ga morali ići prijaviti u matični ured(oboje smo morali doći) nakon toga se s rodnim listom vadi domovnica i na kraju se ide u mup po matični broj(jel se oib vadi u policiji to ti ne znam).

inoxica
24.03.2010., 07:36
oboje morate ići u matični ured prijaviti dijete,ako ste u braku,treba vam vjenčani list (dijete se prijavljuje u matičnom uredu po mjestu bolnice gdje je rođeno,ja sam rodila u petrovoj,malu smo prijavljivali u draškovićevoj) tamo dobiješ rodni list,izvod iz matične knjige rođenih,domovnicu i oib

nakon toga možeš sve sam : policija (ponesi ženinu osobnu) - vadiš prebivalište za sebe, ženu i dijete + dobiješ matični broj djeteta

porezna uprava- uzmeš poreznu karticu iz firme (onu na koga prijavljujete dijete) i nosiš u poreznu da upišu dijete na poreznu karticu

grad-podnosiš zahtjev za pomoć

hzzo- podnosiš zahtje za pomoć od hzzo-a (žena,jer imaju njezine podatke tamo,ali može i netko drugi odnjeti,ne mora ona osobno)

kad rješite matični ured kopiraj si par puta rodni list,izvod iz matične knjige rođenih i domovnicu jer će ti kopije trebati dalje

to je to :)

mi smo nedavno prijavljivali pa znam kako ide :mig:

eruditio
24.03.2010., 08:02
ja sam iz VG i mi smo prijavljivali prije cca 7mj. i mogu ti reci da ako si van ZG zena ne mora s tobom u maticni ured kojem pripada bolnica - odite u velikogoricki maticni ured tamo cete dati izjavu da ste se sporazumjeli oko imena i narodnosti i s tim papirom ti mozes obaviti sve sam, obicno ti je dovoljan 1dan. Dakle, sve ostalo je kako su ti napisale ostale curke, ali nema potrebe da vuces zenu sa sobom u ZG, pretpostavljam da se jos oporavlja od poroda.

suntzu
24.03.2010., 08:44
Da li netko zna kakva je procedura s prebivalištem za bebu ako roditelji nisu na istoj adresi prijavljeni? Bebu bi prijavili gdje sam i ja prijavljena jer muž još nije sredio papire za sebe. Da li treba ići i vlasnik stana (moja mama) da se beba prijavi ili mogu samo ja kao majka?

nosorog
24.03.2010., 09:14
Da li netko zna kakva je procedura s prebivalištem za bebu ako roditelji nisu na istoj adresi prijavljeni? Bebu bi prijavili gdje sam i ja prijavljena jer muž još nije sredio papire za sebe. Da li treba ići i vlasnik stana (moja mama) da se beba prijavi ili mogu samo ja kao majka?

ova tema vec ima, al da ti odgovorim:

ide mm prijavit dijete na tvoju adresu, jer mora potpisat suglasnost da dijete zivi sa tobom :rofl:
tvoja mama ne treba, a niti ti :mig:
(ja sam imala obrnut slucaj)

suntzu
24.03.2010., 10:53
ova tema vec ima, al da ti odgovorim:

ide mm prijavit dijete na tvoju adresu, jer mora potpisat suglasnost da dijete zivi sa tobom :rofl:
tvoja mama ne treba, a niti ti :mig:
(ja sam imala obrnut slucaj)

Hvala :)

cvijetić
01.06.2010., 12:49
Zvrksa, evo teme koja ti treba...

kikica02
01.06.2010., 13:03
ja bih samo htjela napisati da smo mi otišli u našu općinu gdje smo napravili neki dokument gdje ja dajem suglasnost oko imena sina pa je mm išao sam na Črnomerec (rodila sam u Vinogradskoj) :top:

cvijetić
01.06.2010., 13:04
ja bih samo htjela napisati da smo mi otišli u našu općinu gdje smo napravili neki dokument gdje ja dajem suglasnost oko imena sina pa je mm išao sam na Črnomerec (rodila sam u Vinogradskoj) :top:

čim si morala negdje ići zar nije svejedno jel na općinu ovu ili onu?

kikica02
01.06.2010., 13:18
čim si morala negdje ići zar nije svejedno jel na općinu ovu ili onu?

pa i nije obzirom da je moja općina na 10min od kuće a općina na Črnomercu min. pola h :D

sofijica
01.06.2010., 13:58
Kod mene je malo zapetljano :D
Prebivalište mm i ja imamo u gradu A, a boravište u gradu B gdje radimo i živimo trenutno. naknadu za komplikacije i rodiljnu mi isplaćuje hzzo u gradu B, tamo sam izvadila i poreznu karticu, itd..

Znam da prijavu prebivališta bebe obavljamo u MUP-u grada A.. no, ovi u hzzou i mojoj firmi su zbunjeni i nisam sigurna kako riješiti zdravstveno osiguranje i jednokratnu pomoć od hzzo-a - radimo li to u gradu A ili gradu B, koji su nam dokumenti potrebni i moramo li i bebi prijavljivati boravište u gradu B - što nam u ovom trenu dodatno komplicira stvari.. Ako netko zna iz prve ruke jer smo pitali i dobili više različitih verzija što i kako trebamo... hvala :s

BoniZG
01.06.2010., 14:53
oboje morate ići u matični ured prijaviti dijete,ako ste u braku,treba vam vjenčani list (dijete se prijavljuje u matičnom uredu po mjestu bolnice gdje je rođeno,ja sam rodila u petrovoj,malu smo prijavljivali u draškovićevoj) tamo dobiješ rodni list,izvod iz matične knjige rođenih,domovnicu i oib

nakon toga možeš sve sam : policija (ponesi ženinu osobnu) - vadiš prebivalište za sebe, ženu i dijete + dobiješ matični broj djeteta

porezna uprava- uzmeš poreznu karticu iz firme (onu na koga prijavljujete dijete) i nosiš u poreznu da upišu dijete na poreznu karticu

grad-podnosiš zahtjev za pomoć

hzzo- podnosiš zahtje za pomoć od hzzo-a (žena,jer imaju njezine podatke tamo,ali može i netko drugi odnjeti,ne mora ona osobno)

kad rješite matični ured kopiraj si par puta rodni list,izvod iz matične knjige rođenih i domovnicu jer će ti kopije trebati dalje

to je to :)

mi smo nedavno prijavljivali pa znam kako ide :mig:

ovo je grozno ....nisu li to mogli sloziti sve na jednom mjestu??

nosorog
01.06.2010., 14:57
ovo je grozno ....nisu li to mogli sloziti sve na jednom mjestu??

jesu,al morali bi otpustiti desetke drzavnih sluzbenika jer oni ne bi imali posla :kava:
meni je najbolje to kaj ovi u maticnom uredu fakat imaju sve podatke i sa MUPa-ono gledaju u kompjuter, al te svejedno posalju u petrinjsku :mad:

BoniZG
01.06.2010., 15:08
uzas i katastrofa! Cijeli dan izgubis da dijete prijavis! A sigurno i svaki put moras priloziti i par biljega!

mandy
01.06.2010., 15:54
da dan..nemoguće je sve obavit u jednom danu..(poreznu, HZZO, MUP)..procedura je koma a sve imaju u kompjuterima

eruditio
01.06.2010., 19:16
ja bih samo htjela napisati da smo mi otišli u našu općinu gdje smo napravili neki dokument gdje ja dajem suglasnost oko imena sina pa je mm išao sam na Črnomerec (rodila sam u Vinogradskoj) :top:

da, tako smo i mi radili, jer zivimo van ZG (a rodila sam u Zg), tako da je to super opcija za nas iz dr.gradova. A reci, ti si iz zg i svejedno su ti dali tu moggucnost? Pitam cisto informativno jer mojoj kumi u njenoj opcini to nisu dali :confused:

nosorog
01.06.2010., 21:14
da, tako smo i mi radili, jer zivimo van ZG (a rodila sam u Zg), tako da je to super opcija za nas iz dr.gradova. A reci, ti si iz zg i svejedno su ti dali tu moggucnost? Pitam cisto informativno jer mojoj kumi u njenoj opcini to nisu dali :confused:

ja imam ko neku "vezu" na opcini crnomerec i svejedno sam morala doci
doduse, kod nas se radi i o razlicitim prezimenima, al zena nam je rekla da moram doci potpisati, tj da moramo u isto vrijeme biti oboje.

ne znam kak je iz drugih gradova (nekima je to zapravo dalek put, iako se cini da su umrezeni i da bi mogli u svojoj opcini to obavit), ne znam kak je kada je zena imala tezak porod i ne smije se dignut iz kreveta (mozda dolazi maticar doma?), al kao njih zakon obavezuje da budu oba roditelja prisutna pri odabiru imena i prezimena djeteta.

elly
02.06.2010., 08:58
ja samo moram zahvaliti lestrt-u s prethodne stranice... Posao besprijekorno obavljen :s
čovjek je do zadnje sitnice naveo kojim redoslijedom, gdje, što i kako kod prijave bebe. Stvarno ništa drugo ne treba pitati.
To, care! :top:

kikica02
02.06.2010., 12:23
da, tako smo i mi radili, jer zivimo van ZG (a rodila sam u Zg), tako da je to super opcija za nas iz dr.gradova. A reci, ti si iz zg i svejedno su ti dali tu moggucnost? Pitam cisto informativno jer mojoj kumi u njenoj opcini to nisu dali :confused:

općina Sv. Nedjelja :D

kika78
02.06.2010., 12:47
lestrt :s
hvala na iscrpnom vodiču za prijavu bebe i ostale zavrzlame naše divne papirologije :top:
ja sve sejvala jer će mi za koji mjesec trebati :cerek:

eruditio
02.06.2010., 14:36
općina Sv. Nedjelja :D

eh da, to je onda dr.prica, jer si Zagrebacka zupanija, a ne Grad Zagreb

pljucpljuc
02.06.2010., 21:48
Ja navraćam da vidim da li je sofijica dobila odgovor... mi imamo sličan, čak i kompliciraniji problem. Ja iz grada A, on iz B, živimo u C gdje nismo prijavljeni kao podstanari i beba će se rodit u gradu C i živjet tu godinu dana...pa su mi rekli da ćemo svo troje morat ić u taj grad B se prijavit, a meni muka od same pomisli da ću morat busom i bebom i u ko zna kakvom zdravstvenom stanju putovat 3sata tamo, prijavljivat se i onda još 3h natrag...

eruditio
03.06.2010., 09:41
Najjednostavnije bi bilo prijaviti se u gradu C, ako ikako možeš

sofijica
03.06.2010., 14:34
Ja navraćam da vidim da li je sofijica dobila odgovor... mi imamo sličan, čak i kompliciraniji problem. Ja iz grada A, on iz B, živimo u C gdje nismo prijavljeni kao podstanari i beba će se rodit u gradu C i živjet tu godinu dana...pa su mi rekli da ćemo svo troje morat ić u taj grad B se prijavit, a meni muka od same pomisli da ću morat busom i bebom i u ko zna kakvom zdravstvenom stanju putovat 3sata tamo, prijavljivat se i onda još 3h natrag...

Joj, razumijem te - jadni mi "beskućnici"! A jel bi mogla nekome ostaviti bebu da ti i muž odete prijaviti tebe i bebača u grad B?
Mi isto stanujemo u gradu B na jednoj adresi (podstanarski stan, vlasnik ne bi prijavljivao), pa smo boravište prijavili kod neke familije na drugoj adresi..uh, uh!
Uglavnom, susjeda mi radi u HZZO, pa je rekla da sad dođemo u grad A u MUP, pa nazad u grad B, tj. u svoju firmu riješiti zadravstveno osiguranje za bebu, pa nazad u grad A predati prijavu za jednokratnu pomoć od HZZO-a..
Nažalost nemam susjeda koji rade u poreznoj upravi da riješim i tu dilemu :D

pljucpljuc
03.06.2010., 18:55
Joj, razumijem te - jadni mi "beskućnici"! A jel bi mogla nekome ostaviti bebu da ti i muž odete prijaviti tebe i bebača u grad B?
Mi isto stanujemo u gradu B na jednoj adresi (podstanarski stan, vlasnik ne bi prijavljivao), pa smo boravište prijavili kod neke familije na drugoj adresi..uh, uh!
Uglavnom, susjeda mi radi u HZZO, pa je rekla da sad dođemo u grad A u MUP, pa nazad u grad B, tj. u svoju firmu riješiti zadravstveno osiguranje za bebu, pa nazad u grad A predati prijavu za jednokratnu pomoć od HZZO-a..
Nažalost nemam susjeda koji rade u poreznoj upravi da riješim i tu dilemu :D

eto nažalost oko mene nitko si imalo iskustva s bebama, mislim da niti bi pristali ju čuvat od straha, a niti bi im ostavljala novorođenče.. Ma, planiram ić čim ispite za ovu godinu rasčistim detaljno se raspitat o svemu tome..pa šta saznam, natipkam tu..

Zvrksa
04.06.2010., 10:58
cvijetić, hvala...
e jesu ga zakomplicirali... katastrofa... i još moram bebicu vući s nama na općinu:flop:

Zvrksa
07.06.2010., 11:17
evo mi smo obavili matični ured na Črnomercu... 40 min. čekanja... :mad:
uglavnom, mi smo to izveli tak da je dragi otišao u ured, sredio sve dok sam ja bila s maleckim u autu..onda sam ja samo otišla gore se potpisati na 2 papira... pa ako još netko ne želi vući bebicu među ljude da znate da se i tak to može izvesti

Capella
28.06.2010., 11:56
Evo curke ja upravo zvala općinu Črnomerec da pitam koja je procedura za prijavu djeteta... Pa kaže teta ovako:
1. Dijete treba prijaviti u roku od 60 dana od datuma rođenja djeteta
2. Nema potrebe dolaziti odmah isti dan po odlasku iz bolnice (ja pitala jer ću roditi u Vinogradskoj pa mi je kao usput odmah općina Črnomerec kad me puste doma da ne šećem poslije opet jer trebaju doći oba roditelja) jer oni trebaju dobiti papire iz bolnice o rođenju djeteta a rok za to je 15 dana.Dakle moj savjet radije ih nazvati prije i pitati da li su dobili papire pa tek onda krenuti to obavljati da vas ne šeću više puta.
3. Od dokumenata vam treba vjenčani list i osobne iskaznice te trebaju biti prisutna oba roditelja
4. Taksa je 60 kn(biljezi) i 14 kn u gotovini
5. Od njih se dobije rodni list, izvadak iz matične knjige rođenih, domovnica i oib.
6. Pitala sam, u slučaju da treba više kopija tj originala rodnog lista ili izvadka iz mat.knj.rođ., za potrebe prijave na hzzo, jednokratnu pomoć i sl., koliko se to naplaćuje, rekla je 20 kn biljega po svakoj kopiji i 5 kn u gotovini tj 4 kn ovisno o tome koji dokument želite duplo.

Broj telefona na koji sam dobila te informacije je 01/ 6101-725.
Nakon toga se valjda sa svim tim dokumentima koje tamo dobijete ide prijaviti dijete na MUP u Petrinjsku zbog prebivališta. To može i muž bez vas obaviti.
Eto..nadam se da sam pomogla. Mene to još malo čeka :)

BlackLotus
19.07.2010., 19:53
kada mogu očekivati drugih 1200kn da sjedne?:ne zna:
mali je slavio rođendan 4.7.
mjesec, dva, 6? :confused:

BoniZG
19.07.2010., 20:05
Evo curke ja upravo zvala općinu Črnomerec da pitam koja je procedura za prijavu djeteta... Pa kaže teta ovako:
1. Dijete treba prijaviti u roku od 60 dana od datuma rođenja djeteta
2. Nema potrebe dolaziti odmah isti dan po odlasku iz bolnice (ja pitala jer ću roditi u Vinogradskoj pa mi je kao usput odmah općina Črnomerec kad me puste doma da ne šećem poslije opet jer trebaju doći oba roditelja) jer oni trebaju dobiti papire iz bolnice o rođenju djeteta a rok za to je 15 dana.Dakle moj savjet radije ih nazvati prije i pitati da li su dobili papire pa tek onda krenuti to obavljati da vas ne šeću više puta.
3. Od dokumenata vam treba vjenčani list i osobne iskaznice te trebaju biti prisutna oba roditelja
4. Taksa je 60 kn(biljezi) i 14 kn u gotovini
5. Od njih se dobije rodni list, izvadak iz matične knjige rođenih, domovnica i oib.
6. Pitala sam, u slučaju da treba više kopija tj originala rodnog lista ili izvadka iz mat.knj.rođ., za potrebe prijave na hzzo, jednokratnu pomoć i sl., koliko se to naplaćuje, rekla je 20 kn biljega po svakoj kopiji i 5 kn u gotovini tj 4 kn ovisno o tome koji dokument želite duplo.

Broj telefona na koji sam dobila te informacije je 01/ 6101-725.
Nakon toga se valjda sa svim tim dokumentima koje tamo dobijete ide prijaviti dijete na MUP u Petrinjsku zbog prebivališta. To može i muž bez vas obaviti.
Eto..nadam se da sam pomogla. Mene to još malo čeka :)

velis bake , dede , strine, stricevi ........ne moraju doci....uf cudno....to ce valjda za koju godinu uvesti

BoniZG
19.07.2010., 20:06
kada mogu očekivati drugih 1200kn da sjedne?:ne zna:
mali je slavio rođendan 4.7.
mjesec, dva, 6? :confused:

:lol::lol::lol:

lala
19.07.2010., 21:49
U kojem roku od rođenja moramo tražiti nakandu od grada (Split)

BlackLotus
19.07.2010., 22:00
:lol::lol::lol:

ne, ha? bude do njegove punoljetnosti možda?

BoniZG
19.07.2010., 22:04
ne, ha? bude do njegove punoljetnosti možda?

taman za polovnog skutera

miana2
09.08.2010., 11:30
za mame iz zg koje planiraju roditi van zg-a

zvala sam svoj matični ured i jako se razveselila kad mi je teta rekla da 8dana nakon rođenja zovem matični ured grada gdje sam rodila da pitam da li su dobili prijavu o rođenju iz bolnice;ako jesu idem s mm u svoj matični ured u zg i tamo radimo prijavu a onda nam poštom iz grada bebinog rođenja poštom šalju sve dokumente!!
:)

miana2
09.08.2010., 11:48
nešto što sam tražila i napokon sam našla-smisleno,organizirano...ma savršeno

http://www.andelko.com/nives_djeca_1.htm

Hayati...
26.08.2010., 00:13
jel zna netko mozda dali ja mogu prijaviti dijete bez muza jer mi muz trenutno nije u hr?
trebam roditi za mjesec dana, a dragi dolazi tek oko bozica...

Magda09
26.08.2010., 07:48
jel zna netko mozda dali ja mogu prijaviti dijete bez muza jer mi muz trenutno nije u hr?
trebam roditi za mjesec dana, a dragi dolazi tek oko bozica...

Mislim da se prijava može napraviti bez mm, ali mora ti fax. punomoć tj. zahtjev da se slaže sa imenom i svemu što ide za bebu (mislim da mora biti i ovjerena kod javnog bilježnika).

Moj mm je sam sve obavio bez mene (bilo je to prije 12 god.), ja sam samo na punomoć napisala da se slažem da dijete nosi njegovo prezime, ime koje je navedeno i potpisala se, jer ja ti 3 mj. nisam mogla hodati pa nisam bila sposobna za hodanje okolo po Zg.

lestrt
31.08.2010., 17:01
Hvala na pohvalama elly, kika78 i drugima od prije, drago mi je da netko ima koristi od toga. :)

Vidim da neki i dalje lutaju i postavljaju pitanja na koja je već odgovoreno (mada je to karakteristika svih foruma, ljudi su valjda lijeni pregledati forum čak i kada ima samo par stranica), pa evo da osvježim stvar:

Moj originalni post je na forumu ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?p=25242564), a u njemu je link na PDF sa uputama za prijavu bebe u Zagrebu - koji više ne radi?! :eek:
Nažalost, ImageShack više ne podržava PDF fileove, no evo ga na drugom siteu ovdje: http://pdfcast.org/pdf/postupak-sre-ivanja-dokumenata-za-novoro-eno-dijete
Linkovi na obrasce su i dalje OK.

Bilo bi korisno kada bi moderator iskorigirao link na mojem originalnom postu da ljudi ne misle da dokumenta nigdje nema ... :mig:

milkica
31.08.2010., 18:00
lestrt svaka pohvala i od mene!!!

Rina6
31.08.2010., 18:39
lestrt svaka pohvala i od mene!!!

I od mene. Izludila bi da nisam nasla tvoj post!

Tihi-vz
01.09.2010., 14:57
i s obzirom da treba po nekoliko originala od svega, kolko onda otprilike love ode na prijavu djeteta?

eruditio
01.09.2010., 17:35
Originali se pružaju na uvid, a njima se ostavlja kopija

pljucpljuc
04.10.2010., 13:40
da ja napišem naše doživljaje s prijavom
dakle radi se o prijavi djeteta nevjenčanih roditelja
dijete je rođeno u gradu A
ja sam prijavljena na adresu u gradu B, a tata je na adresi u gradu C
u gradu A živimo i nismo kao podstanari prijavljeni

1. MATIČNI URED- se obavlja u gradu u kojem je dijete rođeno
- tamo -tata priznaje dijete (radi se o jednom listu papira na kojem službenica natipka izjavu i mi ju potpišemo i to je to)
-dobije se djetetov rodni list i domovnica
- moraju ići oba roditelja
- moraju se pokazat osobne iskaznice oba roditelja
- mora se pokazat otpusno pismo djeteta
- mora se ostavit originalni primjerak izvoda iz matice rođenih oba roditelja, s obzirom da oboje nismo iz grada A gdje je dijete rođeno. Bitno je da je izvod iz matice rođenih, a ne rodni list...premda sam ja imala rodni list, pa ga je naša službenica dala svojoj kolegici da ga provjeri i onda je i taj rodni list bio dobar za prijavu.
- onda službenica da komad papira koji se ispuni i pošalje tatu da ode kupit biljege na susjedni šalter, dobiju se rodni list i domovnica i to je to

Iduća nam je postaja MUP ...mup se obavlja u gradu gdje će dijete biti prijavljeno na adresi.... ujedno dijete mora biti prijavljeno na adresu u gradu u kojem će imati pedijatra.
Tako da mi prvo se nekako moramo prijavit na adresu u gradu A, da bi mogli dijete prijavit na tu adresu, da bi mogli u ovom gradu u kojem i živimo imati pedijatra.

Nakon toga se ide riješit zdravstveno....a kako to funkcionira kad roditelj ima zdravstveno preko fakulteta još javim

dijana128
04.10.2010., 14:10
da ja napišem naše doživljaje s prijavom
dakle radi se o prijavi djeteta nevjenčanih roditelja
dijete je rođeno u gradu A
ja sam prijavljena na adresu u gradu B, a tata je na adresi u gradu C
u gradu A živimo i nismo kao podstanari prijavljeni

1. MATIČNI URED- se obavlja u gradu u kojem je dijete rođeno
- tamo -tata priznaje dijete (radi se o jednom listu papira na kojem službenica natipka izjavu i mi ju potpišemo i to je to)
-dobije se djetetov rodni list i domovnica
- moraju ići oba roditelja
- moraju se pokazat osobne iskaznice oba roditelja
- mora se pokazat otpusno pismo djeteta
- mora se ostavit originalni primjerak izvoda iz matice rođenih oba roditelja, s obzirom da oboje nismo iz grada A gdje je dijete rođeno. Bitno je da je izvod iz matice rođenih, a ne rodni list...premda sam ja imala rodni list, pa ga je naša službenica dala svojoj kolegici da ga provjeri i onda je i taj rodni list bio dobar za prijavu.
- onda službenica da komad papira koji se ispuni i pošalje tatu da ode kupit biljege na susjedni šalter, dobiju se rodni list i domovnica i to je to

Iduća nam je postaja MUP ...mup se obavlja u gradu gdje će dijete biti prijavljeno na adresi.... ujedno dijete mora biti prijavljeno na adresu u gradu u kojem će imati pedijatra.
Tako da mi prvo se nekako moramo prijavit na adresu u gradu A, da bi mogli dijete prijavit na tu adresu, da bi mogli u ovom gradu u kojem i živimo imati pedijatra.

Nakon toga se ide riješit zdravstveno....a kako to funkcionira kad roditelj ima zdravstveno preko fakulteta još javim

Ovo nemora biti,mi smo prijavljeni na muzevu adresu na moru,a zivimo u zg.kao podstanari i nismo prijavljeni u zg.,ali uredno smo mogli malog upisat kod pedijatra ovdje. Nije bilo nikakvih problema:ne zna:

pljucpljuc
04.10.2010., 15:26
Ovo nemora biti,mi smo prijavljeni na muzevu adresu na moru,a zivimo u zg.kao podstanari i nismo prijavljeni u zg.,ali uredno smo mogli malog upisat kod pedijatra ovdje. Nije bilo nikakvih problema:ne zna:

ma neznam zašto nas kod pedijatra :Sex: da on mora biti prijavljen u gradu gdje je pedijatar

rtg1
04.10.2010., 15:29
Pljuc, ovo sa pedijatrom ne stoji jer po pravilniku hzzo-a osigurana osoba moze birat pruzatelja primarne zastite na podrucju cijele drzave i mijenjat ga jednom godisnje...

paprenjak
04.10.2010., 15:31
Samo da mi je znat što će im izvod iz matične knjige roditelja,kad imaju osobnu:confused::ne zna:

ollie25
04.10.2010., 15:32
ni mi nismo imal nikakvih problema sa pedijatrom :ne zna:

rtg1
04.10.2010., 15:38
Samo da mi je znat što će im izvod iz matične knjige roditelja,kad imaju osobnu:confused::ne zna:
Izvod NE stariji od 6 mjeseci ti je u Rvackoj majka svih dokumenata...

pljucpljuc
04.10.2010., 15:39
Pljuc, ovo sa pedijatrom ne stoji jer po pravilniku hzzo-a osigurana osoba moze birat pruzatelja primarne zastite na podrucju cijele drzave i mijenjat ga jednom godisnje...

hm, baš sam jučer čitala zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju i ne sjećam se da sam čitala baš takav članak...ali to bi mi bilo logično...pa moram moć birat kod koga ću ići.
Ako ne uspijem nać u pravilnuku to, gdje bi to mogla ić pitat, na hzzo...pa nek mi dadu napismeno, pa ću lijepo pokazat na idućem pregledu

pljucpljuc
04.10.2010., 15:40
Samo da mi je znat što će im izvod iz matične knjige roditelja,kad imaju osobnu:confused::ne zna:

kao mora im ostat taj papir, ako roditelji nemaju prebivalište u gradu u kojem se obavlja prijava djeteta...inače je dovoljno samo osobnu iskaznicu pokazat

ollie25
04.10.2010., 16:13
kad smo mm i ja došli prijavljivat mrvicu nismo trebali izvod iz matične knjige već samo osobnu
matičarka nam je rekla da su svi sad umreženi i da im to više ne treba jer nas nađe po podacima u kompjuteru:ne zna:
nama su trebale samo osobne i biljezi od 60 kn

ollie25
04.10.2010., 16:19
kao mora im ostat taj papir, ako roditelji nemaju prebivalište u gradu u kojem se obavlja prijava djeteta...inače je dovoljno samo osobnu iskaznicu pokazat

mm i ja smo rođeni i prijavljeni na Klc a beba se rodio u Zg :ne zna:

rtg1
04.10.2010., 16:33
hm, baš sam jučer čitala zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju i ne sjećam se da sam čitala baš takav članak...ali to bi mi bilo logično...pa moram moć birat kod koga ću ići.
Ako ne uspijem nać u pravilnuku to, gdje bi to mogla ić pitat, na hzzo...pa nek mi dadu napismeno, pa ću lijepo pokazat na idućem pregledu
Ima neki pravilnik znam jer sam isla pitat kad sam trazila ginekologa a prijavljenja sam bila izvan Ri..sada sam u Ri, a imam zubara, opu praksu izvan ri, tj. Crikvenica gdje sam razmisljala dar malu pedijatrici i objasnila joj situaciju, zena rekla nema problema...

pljucpljuc
04.10.2010., 16:45
mm i ja smo rođeni i prijavljeni na Klc a beba se rodio u Zg :ne zna:

sve to ovisi od službenici do službenice zapravo
ali bolje je imati sve kod sebe, pa nek rađe nešto bude viška, nego se morat vraćat

Suncana 007
14.07.2011., 07:45
Ako sam dobro sve shvatila, nakon što mama i beba dođu iz rodilišta, onda se beba prijavi na općini i može se tražit jednokratna pomoć za bebu koju općina dodjeljuje novorođenčetu?

valneahana
14.07.2011., 08:43
Ako sam dobro sve shvatila, nakon što mama i beba dođu iz rodilišta, onda se beba prijavi na općini i može se tražit jednokratna pomoć za bebu koju općina dodjeljuje novorođenčetu?

u zagrebu se beba prijavi na općinu,na općini dobiješ papirić na kojem piše što još sve trebate obaviti i među tim stvarima je i lova od hzzo i lova od grada,a kad dođeš na hzzo i u vodnikovu(gdje lovu daje grad) a imaš i na netu,vidjet ćeš koji su papiri potrebni za to i dali imate pravo na tu lovu


na općinu mora ići i otac djeteta

Suncana 007
16.07.2011., 10:06
u zagrebu se beba prijavi na općinu,na općini dobiješ papirić na kojem piše što još sve trebate obaviti i među tim stvarima je i lova od hzzo i lova od grada,a kad dođeš na hzzo i u vodnikovu(gdje lovu daje grad) a imaš i na netu,vidjet ćeš koji su papiri potrebni za to i dali imate pravo na tu lovu


na općinu mora ići i otac djeteta

Hvala na odgovoru. Inače, nisam iz Zagreba, pa ću se raspitat još na svojoj općini.

pipi21
04.10.2011., 11:51
Da li netko ima iskustva u posljednje vrijeme s prijavom djeteta roditelja koji nisu u braku?
Naime, čula sam danas nekakvu informaciju da je potrebno izjavu o vanbračnoj zajednici ovjeriti kod javnog bilježnika a ovjera košta tisuću kuna. Navodno je to nekakva novotarija i nigdje na netu ne mogu naći sličnu informaciju

korny30
04.10.2011., 12:01
Da li netko ima iskustva u posljednje vrijeme s prijavom djeteta roditelja koji nisu u braku?
Naime, čula sam danas nekakvu informaciju da je potrebno izjavu o vanbračnoj zajednici ovjeriti kod javnog bilježnika a ovjera košta tisuću kuna. Navodno je to nekakva novotarija i nigdje na netu ne mogu naći sličnu informaciju

mislim da ti to nije točna informacija
da li bi to onda značilo da žena koja ne živi s partnerom, a partner bi priznao dijete ne bi bila u mogućnosti prijaviti dijete?
lijepo s osobnom u općinu i to je to

nosorog
04.10.2011., 19:21
Da li netko ima iskustva u posljednje vrijeme s prijavom djeteta roditelja koji nisu u braku?
Naime, čula sam danas nekakvu informaciju da je potrebno izjavu o vanbračnoj zajednici ovjeriti kod javnog bilježnika a ovjera košta tisuću kuna. Navodno je to nekakva novotarija i nigdje na netu ne mogu naći sličnu informaciju

dodjes u maticni ured i potpises jedan papir vise (kojim otac priznaje diejte)
ne treba ti nikakva ovjera o vanbracnoj zajednici

ako ti treba ovjera o vanbracnoj zajednici, za npr.umjetnu oplodnju, onda odete kod javnog biljeznika (ako imate uvjet da zivite 3g na istoj adresi) i to potpisete. moguce da to kosta 1000kn ( u tom slucaju je cini mi se jeftinije otici kod maticara i platiti biljege 400kn :zubo:)

lezem
30.10.2011., 23:53
ispričavam se ako je fulana tema, slobodno prebacite...

već 5g. suprug i ja imamo prijavljeno boravište u zg, prebivalište nismo mijenjali; (podstanari smo, dakle, nemamo u vlasništvu nekretnine u zg pa ni ne možemo prebacit prebivalište) ono je u drugoj županiji, udaljeno 3oo-tinjak km.

recimo da kroz godinu, godinu i pol dobijemo dijete, znači li to da ćemo sa bebom starom 2tjedna morati putovati 2x300 km da bi ga mogli prijaviti?

Kyra
01.11.2011., 13:01
Koji je rok za podnošenje zahtjeva za naknadu HZZO-a?

maya_zg
01.11.2011., 13:28
mislis na porodiljnu naknadu od 1663kn za nezaposlene, studente i sl?
za to je mjesec dana.

Dolores O'Riordan
01.11.2011., 17:37
ispričavam se ako je fulana tema, slobodno prebacite...

već 5g. suprug i ja imamo prijavljeno boravište u zg, prebivalište nismo mijenjali; (podstanari smo, dakle, nemamo u vlasništvu nekretnine u zg pa ni ne možemo prebacit prebivalište) ono je u drugoj županiji, udaljeno 3oo-tinjak km.

recimo da kroz godinu, godinu i pol dobijemo dijete, znači li to da ćemo sa bebom starom 2tjedna morati putovati 2x300 km da bi ga mogli prijaviti?

nećete morati oboje. može i samo muž otići tamo gdje imate prebivalište i prijaviti bebu. zajedno idete u matični kojem pripada bolnica.

Kyra
02.11.2011., 11:28
mislis na porodiljnu naknadu od 1663kn za nezaposlene, studente i sl?
za to je mjesec dana.

Ne, ne...mislim na onu naknadu za opremu novorođenčeta...2300,00 ako se ne varam

enigmatic
24.02.2012., 16:57
Termin je početkom 5og mj.,velika je vjerovatnost da će muž prije nego se sin rodi otići raditi u Kanadu na 3mj a onda se to vjerovatno produžuje na 6mj ili godinu dana.Inače znam kako ide sa prijavom djeteta (ovo nam je drugo).Znam da trebaju biti oba roditelja prisutna,ali postoji mogućnost da tata neće biti ovdje.Kako onda ide?Da li je netko imao takvu situaciju?Otići ću ja do matičnog ureda i pitati ali me zanima da li je tko imao takav slučaj.
Još jedno pitanje,ja sam nezaposlena,na burzi sam,ako tata ne bude ovdje da li onda ja prijavljujem dijete preko sebe na hzzo?A šta je sa poreznom karticom?
Unaprijed hvala na odgovorima.

alba chiara
24.02.2012., 20:02
:w večer... imam jedno pitanje, mm i ja nismo prijavljeni na istoj adresi. i planirali smo bebu prijaviti na njegovu adresu, pa zanima me kakva je tada procedura, uvijek ista ili?

enigmatic
24.02.2012., 20:43
kada smo marka prijavljivali onda je tata potpisao izjavu da se slaže da se dijete prijavi na majčinu adresu,odnosno kod vas bi bila obrnuta situacija.

alba chiara
25.02.2012., 09:44
kada smo marka prijavljivali onda je tata potpisao izjavu da se slaže da se dijete prijavi na majčinu adresu,odnosno kod vas bi bila obrnuta situacija.

kuzim... mislila sam da ce biti kompliciranije...
Hvala :mig:

enigmatic
25.02.2012., 09:49
kuzim... mislila sam da ce biti kompliciranije...
Hvala :mig:

vidjela sam da si na zboru pitala za prezime.nema ni tu nikakvih problema. kod prijave djeteta u matičnom uredu će vas pitati za ime djeteta i za prezime i to je to.kad smo marka prijavljivali nismo bili vjenčani pa je tata trebao jedan papir više potpisati (da priznaje dijete).
ništa ne brini,nema tu nikakvih komplikacija.:)

alba chiara
25.02.2012., 11:04
vidjela sam da si na zboru pitala za prezime.nema ni tu nikakvih problema. kod prijave djeteta u matičnom uredu će vas pitati za ime djeteta i za prezime i to je to.kad smo marka prijavljivali nismo bili vjenčani pa je tata trebao jedan papir više potpisati (da priznaje dijete).
ništa ne brini,nema tu nikakvih komplikacija.:)

joj ma isplašili su me kako dijete neće moći dobiti tatino prezime jer nismo vjenčani! A sad kad vidim da to nije istina, odmah mi je lakše... Hvala!

Ana St-Zg
30.06.2012., 07:58
jel neko zna da li treba dijete voditi sa sobom na prijavu u matični ured?
netko mi je to rekao a zvuči mi glupo pa....

Francesca
30.06.2012., 08:50
jel neko zna da li treba dijete voditi sa sobom na prijavu u matični ured?
netko mi je to rekao a zvuči mi glupo pa....

Ne treba :zubo:
Samo ti i muz ;)
Tamo dobijes papir sa svim ostalim sto jos treba obaviti, a to sve moze muz sam

nosorog
30.06.2012., 09:55
jel neko zna da li treba dijete voditi sa sobom na prijavu u matični ured?
netko mi je to rekao a zvuči mi glupo pa....

ne trebas dijete, al kak morate oboje doci, i ak ti nema tko cuvat dijete, i ak dojis (ovisno kolko daleko zivis od opcine), onda to nekak dodje samo po sebi neizbjezno

Ana St-Zg
03.07.2012., 10:46
Ne treba :zubo:
Samo ti i muz ;)
Tamo dobijes papir sa svim ostalim sto jos treba obaviti, a to sve moze muz sam

ne trebas dijete, al kak morate oboje doci, i ak ti nema tko cuvat dijete, i ak dojis (ovisno kolko daleko zivis od opcine), onda to nekak dodje samo po sebi neizbjezno

thnx cure, obavili smo taj prvi korak....

sad još da mi neka dobra duša kaže šta treba za izvadit putovnicu za dijete i kako ide sa slikama? trebam je nositi u fotografa na slikanje ili kako ste vi to radile?

thnx :cerek:

Come undone
14.07.2012., 11:11
Dragi forumaši,

članica obitelji trebala bi roditi kroz koji tjedan, međutim, iz određenih razloga odlučeno je da rubrika oca djeteta ostane nepopunjena, pa me interesira, može li ona imati kakvih problema zbog toga sa socijalnom službom?

Tokom godina sam se susrela sa djecom koja nisu nikad saznala tko im je otac, no ne znam koji je postupak u našim bolnicama i da li izostavljanje ime oca vuče za sobom neke posljedice poput navlačenja socijalne službe na vrat ?
Inače, riječ je o vrlo situiranoj obitelji s prihodima svih članova osim buduće majke.

molim vas da me poštedite moralističkog dociranja, interesira me samo postupak upisa djeteta u bolnici nakon poroda.

hvala vam puno

undercover
14.07.2012., 17:39
dijete se upisuje u maticnom uredu nakon poroda
prije i za vrijeme poroda u bolnici nitko majku ne pita za ime oca
od majke se uzimaju podaci dan prije izlaska iz bolnice, u sobu dodje sluzbenica i to sto dijete nema oca nema za majku nikakvih posljedica

nosorog
14.07.2012., 19:34
ovdje ti je obiteljski zakon (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_07_116_1583.html)

Članak 65.
(1) Ako prilikom upisa djeteta u maticu rođenih nema podataka o djetetovom ocu, matičar će upoznati majku s pravom djeteta da zna tko mu je otac i s postupcima koji se mogu poduzeti radi ostvarivanja toga prava.

Članak 66.
Ako je matičar upisao dijete u maticu rođenih bez podataka o djetetovom ocu, o tome će odmah obavijestiti centar za socijalnu skrb prebivališta, odnosno boravišta majke i dostaviti primjerak zapisnika o majčinoj izjavi iz članka 65. stavak 2. ovoga Zakona.


Članak 67.
(1) Centar za socijalnu skrb će u roku od petnaest dana od primitka obavijesti iz članka 66. ovoga Zakona, pozvati majku da izjavi koga smatra djetetovim ocem, osim ako je to učinila pred matičarom.
(2) Majku će se upozoriti da bi radi dobrobiti djeteta trebala imenovati osobu koju smatra ocem.
(3) Majčina izjava pred centrom za socijalnu skrb o tome koga smatra djetetovim ocem ima značenje njezina pristanka na priznanje očinstva.

Članak 68.
(1) Kad primi majčinu izjavu iz članka 67. ovoga Zakona, centar za socijalnu skrb će u roku od petnaest dana, po propisima o obveznoj osobnoj dostavi, pozvati imenovanu osobu.
(2) Ako se pozvani odazove, centar za socijalnu skrb predočit će mu izjavu majke da njega smatra djetetovim ocem i upoznati ga sa zakonskim odredbama o utvrđivanju očinstva.


da ne kopipejstam dalje, citajte.
mozgu te forumasi postediti moraliziranja, al bojim se da majku nece niti maticar niti nadlezni CZSS.
pa bolje da se pripremi (moze sutjeti i ne reci,al nek se priremi...i ne samo za njih, nego i za dijete koje ce jednog dana pitati)

Come undone
14.07.2012., 21:52
dijete se upisuje u maticnom uredu nakon poroda
prije i za vrijeme poroda u bolnici nitko majku ne pita za ime oca
od majke se uzimaju podaci dan prije izlaska iz bolnice, u sobu dodje sluzbenica i to sto dijete nema oca nema za majku nikakvih posljedica

bitno mi je samo da dijete ne mogu oduzeti majci jer ona ne namjerava reći ime oca. ne zato jer je objesna kučka, već jer ima za to više nego debeli razlog.

Zora Evenei
15.07.2012., 07:20
Pitaj ovdje:http://www.forum.hr/forumdisplay.php?forumid=274

nosorog
15.07.2012., 07:23
bitno mi je samo da dijete ne mogu oduzeti majci jer ona ne namjerava reći ime oca. ne zato jer je objesna kučka, već jer ima za to više nego debeli razlog.

a zasto je to tebi bitno? :kava:

to sto nece reci ime oca nije razlog za oduzimanje djeteta
niti se djeca oduzimaju tako lako :nono:

Come undone
15.07.2012., 08:55
@nosorog,
jer je riječ o članicama moje obitelji, postojećoj i budućoj, a u nesreći se moja obitelj drži zaštitnički i kao jedno. ne namjeravam dalje obrazlagat privatne probleme, zahvaljujem na odgovorima

lea321
15.07.2012., 11:58
poznanica je imala takav slučaj. nakon nekog vremena kad je izašla iz rodilišta bila je pozvana u Czss da da izjavu tko je otac. ona je to odbila. žena ju je tada uputila u njena prava, tj.prava djeteta i to je sve. nikad poslije ju nisu kontaktirali.

Nica
15.07.2012., 16:10
Mislim da, sve i ako navede ime oca, on ne može biti upisan u rodni list samo na temelju njezine riječi (ako nisu u braku), već treba doći osobno dati izjavu da jest otac i potpisati se. Ali sumnjam da će joj itko raditi probleme ako odbije reći ime oca, iako će joj naglasiti važnost toga da dijete zna tko mu je otac, kao što je nosorog gore lijepo napisala.

ellyon
15.07.2012., 16:54
ja sam imala slican slucaj tj ne da nisam htjela rec ime oca neg me zena iz opcine u rodilistu pitala jesam li udana cim sam rekla ne rekla je onda me o ocu nista vishe nit ne zanima ako zeli priznat bebu doci ce s vama kad budete vadili rodni list u roku od mj dana nakon djetetova rodjenja ...i tako je i bilo...nemas straha...

gospoja
15.07.2012., 20:26
nitko joj ništa ne može

czss će ju pozvati na ''razgovor'', jer to moraju po zakonu

ona tamo odbije imenovati oca i kraj priče

nosorog
16.07.2012., 22:31
obzirom da je autora teme zanimalo samo kako prijaviti dijete bez oca, dakle tehnicki (zakonski) detalji, za sto je i dobio odgovore, selim na opcu temu: prijave, bebe, naknade (http://www.forum.hr/showthread.php?t=173116&page=8)

KIKA5
05.09.2012., 19:24
zna li netko nakon koliko treba Petrovoj da pošalje papire u Draškovićevu,da je dođem prijaviti dijete prije nego što im stignu papiri...

zameomevjetar
28.02.2013., 18:10
Pitanjce oko prijave, nadam se da sam na pravom mjestu.

Dakle, kad obavim maticni ured, policiju i to, kako se djeca prijavljuju na hzzo da dobiju zdravstvene? Ne stignem guglat, surfat i ostako jet su uz starije dijete stigle blizanke doma pa pomagajte :misli:
Mm je nezaposlen, ja zaposlena ali bi htjela ako je moguce izbjeci prijavu preko moje firme (nebitni razlozi).
S prvim se sjecam da smo ga prijavili u firmi od mm-a al je on u medjuvremenu dobio otkaz, a prava su ostala, buduci da svi imamo pravo na zdravstvo.
Jel semoze to ili bas moramo preko mene ako sam zaposlena?

Sabrina86
01.03.2013., 09:20
Pitanjce oko prijave, nadam se da sam na pravom mjestu.

Dakle, kad obavim maticni ured, policiju i to, kako se djeca prijavljuju na hzzo da dobiju zdravstvene? Ne stignem guglat, surfat i ostako jet su uz starije dijete stigle blizanke doma pa pomagajte :misli:
Mm je nezaposlen, ja zaposlena ali bi htjela ako je moguce izbjeci prijavu preko moje firme (nebitni razlozi).
S prvim se sjecam da smo ga prijavili u firmi od mm-a al je on u medjuvremenu dobio otkaz, a prava su ostala, buduci da svi imamo pravo na zdravstvo.
Jel semoze to ili bas moramo preko mene ako sam zaposlena?

Može se prijaviti na muža, mi smo isto tako napravili, zaručnik ima zdravstveno ali je nezaposlen i mala je dobila zdravstvenu preko njega. Uglavnom treba ti tiskanica T3, rodni list i potvrda o prebivalištu (za bebu jel),i to je to... E sad jedino ako ima neka razlika u papirologiji od grada do grada, al ne bi trebala biti...

maja-mia
11.04.2013., 17:06
Pozdrav svima :) trebam uskoro roditi pa me zanima za što će mi sve trebati potvrda s faxa da sam redovna studentica? Pod tim mislim na stvari tipa dječjeg, one jednokratne potpore za opremu novorođenčeta i slično. Htjela bih izvaditi i potvrditi te potvrde već sad na faxu da ne moram ići u drugi grad nakon što rodim samo radi tih par papira. Unaprijed hvala na odgovoru :)