PDA

View Full Version : Kako postati kadet?


stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Mario77
09.07.2006., 14:42
Sad ću u 3. razred srednje skole i jako sam zainteresiran dalje studirati za kadeta osrh . Nisam bas 100% odlican ucenik no nemam nikakvih problema u skoli . Ima li tko iskustva s tim faksom da mi moze dati neke savjete i preporuke ?

Moyzan
14.07.2006., 18:50
Sad ću u 3. razred srednje skole i jako sam zainteresiran dalje studirati za kadeta osrh . Nisam bas 100% odlican ucenik no nemam nikakvih problema u skoli . Ima li tko iskustva s tim faksom da mi moze dati neke savjete i preporuke ?


To ti nije fax! Projekt Kadet ti je osnovan prije 3 godine! Trenutno ti je u tom projektu 3 naraštaja, a u 9 mjesecu će ugovre potpisati 4 naraštaj! Stvar ti funkcionira ovako: Svake godine u 1 ili 2 mjesecu MORH stavi natječaj za prijave u projekt Kadet, i svi zainteresirani se prijavljuju i prolaze selekcijske preglede! Kadet nije fax, to je zamjena za vojnu akademiju, međutim ti moraš studirati na nekom fakultetu (koji je u natječaju) u Zagrebu ili Splitu! Ako "upadneš" na fakultet kao redovni student i prođeš sve selekcijske provjere, pozivaju te i potpisuješ ugovor s njima...ugovor je vojna tajna...ali prije tog potpisivanje će ti oni reći sva tvoja prava i obveze...ako imaš kakvih pitanja, pitaj:top:

Maisie
14.07.2006., 19:13
živiš tamo kod njih (neznan kako se drukčije izrazit :zubo: )

šta se tiče faksa, uzimaš neki koji bi kasnije moga bit koristan vojsci.

meMYSELFandI
15.07.2006., 13:09
Mislim da postoji popis fakulteta na kojima mozes studirati i istovremeno biti kadet, dakle ne mozes bilo koji faks odabrati.

Moyzan
15.07.2006., 14:25
Nisu bitni fakulteti, jer se ionako Kadeti školuju za borbene rodove! Znači da budu vojni zapovijednici! Ove godine na natječaju od fakulteta su bili FER, FSB, Politologija, Pedagogija, Vojni pilot i Građevina za Zagreb, a za Split nisam siguran...! Kod njih budeš smješten, i imaš plaćena 4 obroka dnevno, imaš na raspolaganju sportske terene, teretanu, za trenirati razne borilačke vještine, itd.! Sve u svemu, to ti je najbolje, školovanje koje možeš imati u Hrvatskoj! Naravno, ako te to zanima...

Maisie
15.07.2006., 14:48
Nisu bitni fakulteti, jer se ionako Kadeti školuju za borbene rodove! Znači da budu vojni zapovijednici! Ove godine na natječaju od fakulteta su bili FER, FSB, Politologija, Pedagogija, Vojni pilot i Građevina za Zagreb, a za Split nisam siguran...!
bože :rolleyes:

Moyzan
15.07.2006., 18:23
E da, i zaboravio sam spomenuti važnu činjenicu - NE SMIJEŠ pasti godinu na fakultetu! Odnosno, prvu ne smiješ pasti nikako, a u slučaju bolesti ili više sile smiješ ponoviti jednu od slijedećih godina, ali te godine onda nema stipendije:E

Johnny Depp
17.07.2006., 12:20
To su najbolji uvjeti za studirat trenutno u Hrvatskoj. Primaš stipendiju, smješten si u vjerojatno najbolje uređenom i opremljenom domu, imaš osigurane sve predispozicije za uspješno školovanje (literatura, instrukcije ako zapne itd.). Ali, moraš potpisati taj ugovor s njima i obvezat se na rad kod njih, dakle u vojsci od cca 6 godina. I da, jebeno ti je ako padneš godinu jer onda moraš vratiti sva sredstva koja su uložena u tebe, a tu je onda riječ o tisućama eura. Najjebenije ti je u biti upasti tamo. Moraš proći cijeli niz testiranja i ako ih sve uspiješ proći (moraš biti u tip-top formi) onda ti još slijedi završno testiranje, tj. nešto kao kamp negdje na moru u trajanju od tjedan dana.
Sve u svemu, prekrasni uvjeti za studirat, ali moraš znati za što se opredjeljuješ, tj. moraš biti svjestan kakav je to život profesionalnog vojnika.
Mojih par frendova je ogroman dio tih testova prošlo, no na kraju su svi negdje zapeli i odustali od toga. Ocjene iz srednje škole tu ne igraju neku ulogu. Naravno, i jedan od uvjeta je da upišeš neki faks od onih koji oni nude.

Eto, to bi ukratko bilo to. Mora biti na netu negdje njihova stranica, proguglaj si malo. Ja sam sad ovako paušalno nabacao podatke, onoliko koliko mi je ostalo u sjećanju kad su ti časnici došli taj program prezentirati kod nas u školu. Može biti da dosta toga nisam točno rekao, ali nisam ni puno pogriješio.;)

Maisie
17.07.2006., 14:37
moraš potpisati taj ugovor s njima i obvezat se na rad kod njih, dakle u vojsci od cca 6 godina.
da, sve je to divno i krasno osin toga (bar po mom mišljenju)

znan jednog tipa šta je tamo
al njemu je ionako san bit vojnik, pa ono...

Moyzan
17.07.2006., 19:11
Pa i nije baš istina da vratiš nekoliko tisuća eura ako raskineš ugovor! Vratiš samo stipendiju i porez na stipendiju! Ispadne ti da si živio i hranio se besplatno:top:

Johnny Depp
17.07.2006., 20:34
Pa i nije baš istina da vratiš nekoliko tisuća eura ako raskineš ugovor! Vratiš samo stipendiju i porez na stipendiju! Ispadne ti da si živio i hranio se besplatno:top:
Nama su ti časnici rekli da ako padneš godinu, cifra koju moraš platiti je poveća. Naravno o eurima govorimo;)
Možda su nam lagali da nas uplaše i prisile na druženje s knjigom:D

Mario77
18.07.2006., 12:28
Hvala vam puno na odgovorima . Čuo sam da svake godine upisuju ograničen broj ljudi . Da li tu imaju veliku ulogu ocjene ili što ... ?

Maisie
18.07.2006., 13:56
ne.
sposobnosti i upad na faks :mig:

Fixi
18.07.2006., 15:59
da, sve je to divno i krasno osin toga (bar po mom mišljenju)

znan jednog tipa šta je tamo
al njemu je ionako san bit vojnik, pa ono...


imas gdje spavati, tusirati se i jesti, i mjestaj je bolji nego u bilo kojem studentskom domu, imas pristup svoj mogucoj literaturi, imas pravo na izlaske i druzenje, imas opremljena igralista, teretane, imas tv i dvd, internet i blabla, imas besplatan prijevoz, dobivas stipendiju i niti na teret roditeljima.... jedino sto ti moras napraviti je da redovno dajes godine i nakon toga radis 5-6 (ovisno o ugorovu) godina kod njih... da li se to isplati, to ovisi od covjeka do covjeka, nakon isteka ugovora radis gdje zelis, ti si visokokvalificirani kadar sa 5-6 godina radnog iskustva a jos si uvijek mladji od 30 godina... (ovo zadnje napominjem jer u masi oglasa za posao traze mlade i sposobne a visokokvalificirane ljude s odsluzenim vojnim rokom i 5 godina iskustva a mladji od 30 godina....), za onog koji stvarno zeli zavrsiti fakultet koji oni stipendiraju, roditelji nisu dobrostojeci i nemaju veze za zaposljavanje kasnije... mislim da se svakako isplati... jer pogledajte recimo vojnog pilota... kad mi je frend studirao promet, odabrao je smjer vojni pilot, prosao je masu testova i pregleda, i dobivao je klasicnu drzavnu stipendiju kao jedan od najboljih na godini od 600 kuna mjesecno... dok je njegov frend iz skole isao na ful vojnu stipendiju... oboje su zavrsili isti faks... oboje su radili za istu firmu hrz (hrvatsko ratno zrakoplovstvo), ali ovom koji je bio na ful stipendiji je bilo visestruko lakse, nije brinuo kolko mu love za sto treba kao prvo pa da ne nabrajam... nakon 5 godina obijica su otisli u privatne firme, jedan je raskinuo ugovor ranije i morao je nesto sitno platiti a drugi je otisao nakon isteka ugovora pa nije nista platio...

farki_
18.07.2006., 16:09
odes u opel i pitas jel te prime... :lol:

Stana
29.11.2006., 21:15
Što kažete na njihove ponude ?

Razlozi za i protiv !

www.morh.hr (http://www.morh.hr)

Jesu li bili kod vas u školi i održali prezentaciju ?

UVJETI koje zainteresirani kandidati trebaju udovoljiti su:

- državljanstvo Republike Hrvatske
- rođen(a) 1987. godine ili kasnije
- upisana 1. godina redovitog studija
- ispunjavanje propisanih kriterija za kadeta temeljem psihologijskog ispitivanja i zdravstvenih pregleda
- zadovoljavanje sigurnosnih kriterija
- odgovarajući rezultati na pregledu za novake ( za muškarce )


Zainteresirani kandidati moći će dostaviti svoje prijave Uredima za obranu u kojima se nalaze u vojnoj evidenciji. Prijava će morati sadržavati sljedeće:


- zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona
- presliku domovnice, rodnog lista, vojne iskaznice (samo za muškarce), indeksa
- presliku svjedodžbe četvrtog razreda srednje škole ili uvjerenje o pohađanju istog
- uvjerenje o nekažnjavanju
- potvrdu o upisanom 1. semestru na fakultetu navedenom u natječaju (dostavlja se nakon upisa na fakultet u srpnju 2006.)

Školovanje je održava samo u Zagrebu i Splitu 1

Svi troškovi su plačeni, ali ako izgubite godinu ili ne predate SVE ispite redovno morate vratiti sav novac...

Stana
29.11.2006., 21:16
Uvjeti smještaja i ispunjenje obveza MORH-a?
MORH je o svom trošku obvezan kadetu osigurati tijekom studija smještaj o objektima OSRH. Uvjeti smještaja za kadete su vrlo kvalitetni, sukladni standardima vrhunsko opremljenog Studentskog doma.
Kadeti sa Zagrebačkog sveučilišta smješteni su na Črnomercu, u novo uređenom objektu HVU-a, a sa Splitskog sveučilišta, u vojarni “Lora” i to u jednokrevetnim sobama u kojima se nalazi PC- računalo za potrebe svakog kadeta. Također, ostale ugovorne obveze MORH-a spram kadeta su :
- prehrana i to četiri obroka dnevno (zajutrak, doručak, ručak i večera);
- gradski prijevoz;
- prijevoz u mjesto prebivališta dva puta godišnje;
- osiguranje obveznih udžbenike i pisaćeg pribora;
- osiguranje sportske opreme
- korištenje sportskih terena u objektima OS RH,
- isplata mjesečne stipendije, do završetka studija, (stipendija se kasnije ne vraća kroz plaću. Ona se smatra budućom plaćom, kad isplatitelj stipendije ( MORH) ima ugovorenu obvezu budućeg rada sa stipendistima, što je slučaj u ovom modelu civilno-vojnog školovanja studenata kadeta, stipendiranjem od 1. godine studija.)


Kako se određuje mjesto rasporeda nakon završetka civilno vojnog školovanja?
Nakon završetka temeljne časničke izobrazbe, sukladno grani, rodu i struci kadet dobiva čin poručnika i raspored na početnu časničku dužnost ustrojbenog čina poručnika Kao časnik obavlja dužnosti razine zapovjednika voda nekoliko godina nakon čega se upućuje na višu razinu vojne izobrazbe. Prema tom modelu ostvaruje uvjete za kontinuirani profesionalni razvoj tj. odgovarajući ritam obnašanja dužnosti i školovanja za više dužnosti.


Tijek karijere, stambena problematika ?
Kao i ostali pripadnici MORH-a i OSRH, tako i kadeti, nakon završenog školovanja u sklopu projekta Ť KADETť imaju pravo i obvezu usavršavati se u stručnom pogledu kroz razne oblike vojne i civilne funkcionalne izobrazbe u zemlji i inozemstvu.To će im pružiti mogućnost profesionalnog razvoja, tj. napredovanja u karijeri. Što se tiče rješavanja stambene problematike, kao i ostali pripadnici OS RH imat će jednake mogućnosti za narečeno putem povoljnih stambenih kredita, službenih stanova i sl.


Da li su kadeti slobodni vikendom?
Naputak za kadete na civilno-vojnom školovanju propisuje sljedeće:

prva subota i nedjelja u mjesecu

Subota je radna i planirana za nastavu prema nastavnom planu i programu iz vojnog dijela sadržaja koji kadeti moraju svladati. Nedjelja je predviđena za učenje, pripremu za ispunjavanje obveza na fakultetu i slobodne aktivnosti.

druga subota i nedjelja u mjesecu

Subota je planirana za kulturne aktivnosti kadeta, kao što su upoznavanje s gradom i županijom, izleti, kazališne i kino predstave i druge sadržaje. Nedjelja je predviđena za učenje, pripremu za ispunjavanje obveza na fakultetu i slobodne aktivnosti.

treća subota i nedjelja u mjesecu

Subota je planirana za sportske aktivnosti kadeta. Nedjelja je predviđena za učenje, pripremu za ispunjavanje obveza na fakultetu i slobodne aktivnosti.

četvrta subota i nedjelja u mjesecu

Planiran je slobodan vikend. Povratak kadeta u vojarnu mora biti u nedjelju u 22.00, kao i svakog drugog dana u mjesecu.


Koje zdravstvene i psihološke kriterije je potrebno zadovoljiti prije sklapanja ugovora?
- Psiholog na temelju rezultata psiholoških ispitivanja utvrđuje psihičku sposobnost kandidata. Uz ispitivanje kognitivnih sposobnsti i osobina ličnosti, osobito pozorno ispituje se motivacija kandidata za vojni poziv.
- Zdravstvene preglede obavljaju timovi doktora medicine različitih specijalnosti s ciljem utvrđivanja zdravstvene sposobnosti u skladu s Pravilnikom koji propisuje zdravstvene kriterije koje moraju ispunjavati vojne osobe i kandidati za djelatne vojne osobe.


Koje vještine moraju kadeti svladati u kampovima?
Moraju svladati temeljna znanja i vještine vojnika i skupine vojnika a to su:

- Tjelesne pripreme
- Samostalna orjentacija
- Rukovanje oružjem i održavanje oružja
- Vojna komunikacija
- Vještine zapovjedanja i vođenja skupinom
- Vožnja motornim vozilima
- Padobranska obuka, plivanje, skijanje, veslanje ( ovisi o rodovskom usmjerenju)


Mogućnosti bavljenja sportom?
Za bavljenje sportom postoji više mogućnosti. Obvezno je planirano bavljenje sportom 3 puta tjedno po jedan sat, no uz to kadetima su na raspolaganju sportski tereni i teretana koje mogu koristiti u svoje slobodno vrijeme, svakoga dana u tjednu.


Koji fakulteti su predviđeni u ovom projektu?
U projektu Ť KADETť su predviđeni fakulteti Splitskog i Zagrebačkog sveučilišta, jer jedino na te dvije lokacije, za sada, MORH može ispuniti dio svojih obveza prema kadetima, vezanim uz smještaj studenata - kadeta u vojnim objektima.


Što se događa ako se predomisli na višoj godini studija ili izgubi školska godina?
U ugovoru koji kadeti potpisuju sa MORH-om ističe se da nije dozvoljeno ponavljanje godine. Izuzetak mogu biti objektivni razlozi vezani uz zdravlje kadeta, što se tada smatra objektivnom okolnošću. Kadet se naravno ima pravo predomisliti na višoj godini studija te prekinuti studij, no tada će se raskinuti ugovor sa njim, na njegovu štetu, pri čemu će se tražiti povrat svih uloženih sredstava u školovanje kadeta.


Mogućnost naknadnog uključenja u projekt? Mogućnosti promjene studija na višim godinama?
Odgovor na ova i slična pitanja koja izlaze iz uobičajenih predviđenih aktivnosti vezanih uz školovanje studenata- kadeta , rješava odgovarajuća služba MORH-a, uvažavajući objektivne i subjektivne okolnosti svakog zahtjeva.


Mogućnosti prelaska iz pilota u ostale u programu kadet?
Projekt Ť KADETť obuhvaća školovanje studenata-kadeta za potrebe sve tri grane OSRH ( mornaricu, zrakoplovstvo i kopnenu vojsku), stoga, započevši od akademske godine 2003./2004, svi studenti-kadeti, upisani na fakultet Prometnih znanosti, smjer Aeronautika, vojni pilot ulaze u projekt Ť KADETť stipendiranjem od 1. godine studija . O mogućnosti prelaska iz pilota u ostale grane odlučit će nadležna služba.


Daljnje osobno i stručno usavršavanje?
Jedan od benefita i motivirajućih čimbenika časničkog poziva je i velika mogućnost daljnjeg školovanja i usavršavanja, a samim tim i rada u inozemstvu. Republika Hrvatska, kao buduća vjerojatna članica NATO-a, imat će na dispoziciji različita mjesta i pozicije u NATO zapovjedništvu, regionalnim stožerima, vojnim misijama u inozemstvu i sl.


Mogućnost zapošljavanja u civilstvu kao civilni stručnjak nakon isteka vremena u MORH-u i mogućnosti rada u inozemstvu?
Ovaj projekt školovanja na civilnim učilištima je i utemeljen s ciljem transparentnosti i otvorenosti sustava, tj. s ciljem stjecanja odgovarajuće civilne diplome, koja će poslije časničke karijere pomoći časniku u drugoj, tzv. civilnoj karijeri.

turbododo
29.11.2006., 22:39
za nekog tko zna ili se već tako školuje

Koja su ograničenja slobodnog vremena: izlasci i sl.

koje su obveze u domu/vojarni

nose li se uniforme cijelo vrijeme ili ako ne kada?

kakav je režim života u domu/vojarni?

Hvala unaprijed na odgovorima

DarkSun
30.11.2006., 09:58
za nekog tko zna ili se već tako školuje

Koja su ograničenja slobodnog vremena: izlasci i sl.

koje su obveze u domu/vojarni

nose li se uniforme cijelo vrijeme ili ako ne kada?

kakav je režim života u domu/vojarni?

Hvala unaprijed na odgovorima

1. Pokušao sam, prošao liječničke, ali nisam upao na fakultet (politologiju) te nisam nastavio dalje...

2. Izlasci su prilično ograničeni koliko sam ja čuo od ljudi koji jesu kadeti, vikendi su ti isplanirani socijalnim događajima i sl., a izlasci ograničeni do, mislim 22 ili 23 h... ali kažu da se masovno bježi iz vojarne navečer i da izlasci nisu problem.

3. Obaveze su da ti redovno rješavaš fakultet i predmete časničke izobrazbe za smjer koji ideš.

4. Uniforme nisu obavezne, i ne moraš ih nositi... osim ako nisi na nekom od kampova. Dobiješ iskaznicu da si član HV-a iliti MORH-a, nisam siguran, s čime dolaze ranije nabrojane pogodnosti.

5. Dom je odlično opremljen, stvar je u tome što moraš znati da ti je cilj završiti tu naobrazbu, a ne zajebavati se okolo po Zagrebu. Fakultet zahtjeva vrijeme i mjesto za učenje, to ti je omogućeno, vojska zahtjeva da položiš predmete vojne naobrazbe, uvjeti za učenje i stjecanje iskustva su ti omogućeni...

Ti samo moraš učiti i živjeti to, ako se imaš namjeru zajebavati, i da guzica vidi puta iliti Zagreba (ali vidim da si iz Zg, pa ti valjda nije to :) , ali za ostale) radije nemoj se u to upusititi jer ugovor koji potpisuješ je govno... njihov si tih 6 do 10 godina. Mogu te baciti gdje hoće, kada hoće, a kada upadnemo u NATO to zbilja može biti cijeli svijet.
Ali ako je to tvoj izbor života, tada samo naprijed... to ima svojih predonosti, ali i nedostataka. Ja sada kada razmislim, možda mi je i drago što nisam upao u taj svijet, ali opet tada sam razmišljao drugačije i nastavio bih razmišljati tako da sam upao i počeo živjeti "vojnički".

Pozdrav :top:

DarkSun
30.11.2006., 15:36
Hvala vam puno na odgovorima . Čuo sam da svake godine upisuju ograničen broj ljudi . Da li tu imaju veliku ulogu ocjene ili što ... ?

Samo za informaciju, još se nije dogodilo da su popunili kvotu, kolika god navala bila... tako da ako si dovoljno uporan i sposoban upadaš!

turbododo
01.12.2006., 15:58
Darksun hvala na odogovru,

jasam imao sliku američkih vojnih akademija ili drugih američkih sveučilišta na kojima postoji kadetski sistem (npr. the Citadel). Tamo studiranje izgleda kao 4 godine teške specijalističke obuke, znam jer jedan prijatelj iz USA studira na jednom takvom, dobio stipendiju.
ovo kod nas prema tome super zvuči

olisan
01.12.2006., 19:06
pitanje.....može li se student druge godine(redovan) javiti na natječaj za kadeta?

bianconeri
01.12.2006., 22:13
sad mi je zao sto se nisam prijavio na natjecaj:bonk:

Stana
01.12.2006., 23:29
zato ću ja pokušati..pa šta bude...

DarkSun
02.12.2006., 00:23
pitanje.....može li se student druge godine(redovan) javiti na natječaj za kadeta?

Ako misliš nastaviti školovanje na faksu koji ideš, mislim da ne... iako to bolje provjeri u MORH-u, ili na web-u... inače, kao jedno od pitanja na psiho-testu ti bude hoćeš li se iduće godine, ako padneš, prijaviti opet za kadeta. Mislim da se cijeni upornost i volja za tim časničkim smjerom.

olisan
02.12.2006., 12:35
to znači ja bi se prvo trebala prebaciti na faks u zg ili split pa onda pitanje da li bi je uopće dobila( studiram u os). :ziba:

la_chupacabra
14.12.2006., 22:42
za nekog tko zna ili se već tako školuje

Koja su ograničenja slobodnog vremena: izlasci i sl.

koje su obveze u domu/vojarni

nose li se uniforme cijelo vrijeme ili ako ne kada?

kakav je režim života u domu/vojarni?

Hvala unaprijed na odgovorima


- Slobodnog vremena imaš i više nego dovoljno, samo ga treba rasporedit... vani ideš gotovo kad želiš, jer su nadređeni isto ljudi, a u dogovoru se sve sredi...

- Obaveze u vojarni su sljedeće: svakako da se ponaš kao vojnik, objekti su izolirani tako da nisi puno u doticaju sa ostalima...

- režim života, normalan...


SAmo napominjem da si svako ljeto na kampu mjesec dana, da su subotom jutro vojna predavanja, također postoje zimski kampovi gdje se uči skijat i tako... uglavnom ako misliš da fax završavaš sigurno, želiš dobar posao, nema razloga da se ne prijavite...

krokodajll
15.12.2006., 09:29
Je, ali kad moraš potpisati da ćeš x godina raditi za njih bez obzira na sve, ispada da nije baš tako super. :flop:

turbododo
15.12.2006., 17:08
- Slobodnog vremena imaš i više nego dovoljno, samo ga treba rasporedit... vani ideš gotovo kad želiš, jer su nadređeni isto ljudi, a u dogovoru se sve sredi...- režim života, normalan...


SAmo napominjem da si svako ljeto na kampu mjesec dana, da su subotom jutro vojna predavanja, također postoje zimski kampovi gdje se uči skijat i tako... uglavnom ako misliš da fax završavaš sigurno, želiš dobar posao, nema razloga da se ne prijavite...

Baš me to i zanima, jasno da ima vojni dio studija.
Ali ovo
- Obaveze u vojarni su sljedeće: svakako da se ponaš kao vojnik, objekti su izolirani tako da nisi puno u doticaju sa ostalima...
me zanima: da li to znači ustajanje u 5 ili 6 postrojavanje, šišanje i sl. odnosno volio bih znati da li je režim u domu slobodan pa je svak sebi odgovoran za učenje ili je vojno strukturiran (od ustajanja, gimnastike do mirozova)

la_chupacabra
16.12.2006., 00:05
Baš me to i zanima, jasno da ima vojni dio studija.
Ali ovo
- Obaveze u vojarni su sljedeće: svakako da se ponaš kao vojnik, objekti su izolirani tako da nisi puno u doticaju sa ostalima...
me zanima: da li to znači ustajanje u 5 ili 6 postrojavanje, šišanje i sl. odnosno volio bih znati da li je režim u domu slobodan pa je svak sebi odgovoran za učenje ili je vojno strukturiran (od ustajanja, gimnastike do mirozova)


Naravno da postoje neke obaveze, a to su postrojavanja ujutro, ali te to rijetko zahvaća jer si ujutro na faksu... moraš imati normalnu kratku kosu ... za učenje si sam odgovoran nitko ti neće visiti za vratom ...:top:

Dome
16.12.2006., 16:30
Zanima me ima li kakvih fizičkih ograničenja za primanje u taj projekt. Npr. za pilota ima li ograničenja o maksimalnoj visini i sl.

Moyzan
22.12.2006., 18:21
Vidim da ima par krivih informacija ovdje! Ne može se ući u projekt Kadet ako si već na faksu; odoru se mora nositi u prostoru Kadetske škole do 20.00, a od tada se bude u trenerci Kadet! Prozivka je svakim danaom (osim subotom) u 22.00h, ali ima načina da se nakon toga pobjegne van i ode partijati! Svako jutro (osim subotom i nedjeljom) u 6.30 je postrojavanje u odorama ispred Kadetske škole, a u 7.30h se ide na pozdrav zastavi...naravno, to vrijedi samo za one koji nemaju u to vrijeme obveze na faxu, npr. ako su predavanja popodne! Ne mogu se sjetiti kojih je još pitanja bilo, pa me pitajte preko maila šta vas zanima


btw. kvote su uvijek popunjene, i dosta ih otpadne...čak i previše

Tech Priest
28.12.2006., 10:29
Svi vi koji imate kakvih pitanja u vezi projekta kadet slobodno pitajte.:top:

turbododo
29.12.2006., 00:27
Svi vi koji imate kakvih pitanja u vezi projekta kadet slobodno pitajte.:top:

Režim života u domu/vojarni?
(odore, frizure, postrojavanja, čišćenja, odnos starijih godina prema mlađim)
Slobodno vrijeme?
Obaveze nakon diplome prema HV?
Kako se ide na faks (civil uniforma)?
Kako ovi u vojarni imaju uvid u rasporede predavanja ispita isl. (mislim radi kontrole i mogućnosti da se s ekipom s faksa ode na kavu poslije predavanja i sl.)?

Hvala na odgovorima

Tech Priest
01.01.2007., 18:11
Buđenje u 6 sati i 30 minuta.20 minuta za ustajanje, pospremanje kreveta, obavljanja higijenskih potreba.U 6 sati i 40 minuta do 7 sati inspekcija u koju su uključeni dežurni dočasnik ili dočasnica.U 7 sati doručak do 7 sati i 25 minuta.U pola 8 postojavanje pred objektom gdje su smješteni kadeti podizanje i pozdrav zastavi.Nakon toga je odlazak na fakultet.Predavnja počinju u 8 sati.Odore obavezne samo u prostorijama vojarne ali može se i u njima izaći van u život pa možda bude više uspjeha sa curama.Neke se pale na odoru.Frizura za muškarce: kratka kosa, frizura za žene: dužina kose do ramena, napred odrezane šiške, kosa iza zavezana u rep ili kako već žele.Jutarnja čišćenja po sobama obavljaju kadeti, WC-e i van soba čiste čistačice.Gardisti, dočasnici i časnici se pozdravljaju podizanjem desne ruke i ravnanjem je u ravnini čela (a znaš kako se međusobno pozdravljaju vojnici, valjda si vidio u filmovima) i s pozdravom ovisno o dobu dana npr. Dobro jutro Gospodine ili dobro jutro Gospođo.Slobodno vrijeme ti je isplanirano već za svaki dan.Po povratku s faksa imaš već određen raspored za korištenje teretane, dvorane, vrijeme za učenje, obroci, kulturni sadržaji, itd.Nakon diplome ovisno o rodu koji si odabrao i gdje jesi kopnena vojska, zrakoplovstvo ili mornarica dobiješ čin poručnika i onda određeno vrijeme stičeš iskustvo i ideš na daljna školovanja.10 godina si obavezan raditi za HV i MORH.Na faks ideš obučen kako želiš.Možeš se s glavarima u vojarni dogovoriti ili za vrijeme ručka otiči na kavu.Ili ako želiš mimo ''pravila'' onda malo zakasniš u vojarnu.

Moyzan
02.01.2007., 14:09
Frizura za muškarce: kratka kosa, frizura za žene: dužina kose do ramena, napred odrezane šiške, kosa iza zavezana u rep ili kako već žele.Jutarnja čišćenja po sobama obavljaju kadeti, WC-e i van soba čiste čistačice.Gardisti, dočasnici i časnici se pozdravljaju podizanjem desne ruke i ravnanjem je u ravnini čela (a znaš kako se međusobno pozdravljaju vojnici, valjda si vidio u filmovima) i s pozdravom ovisno o dobu dana npr. Dobro jutro Gospodine ili dobro jutro Gospođo.Slobodno vrijeme ti je isplanirano već za svaki dan.Po povratku s faksa imaš već određen raspored za korištenje teretane, dvorane, vrijeme za učenje, obroci, kulturni sadržaji, itd.Nakon diplome ovisno o rodu koji si odabrao i gdje jesi kopnena vojska, zrakoplovstvo ili mornarica dobiješ čin poručnika i onda određeno vrijeme stičeš iskustvo i ideš na daljna školovanja.10 godina si obavezan raditi za HV i MORH.Na faks ideš obučen kako želiš.Možeš se s glavarima u vojarni dogovoriti ili za vrijeme ručka otiči na kavu.Ili ako želiš mimo ''pravila'' onda malo zakasniš u vojarnu.

Kao prvo ovo za žensku frizuru nije istina...pola kadetkinja ima dugačku kosu...bitno je da ispod kape bude smotana i da ne viri van! Drugo, gardisti se ne moraju pozdraviti ako nemaju čin, jer se u pravilu mora (prvi) pozdraviti samo viši čin od sebe, znači kadet pozdravlja dočasnike i časnike, a ovo dobro jutro i ta sranja isto nije istina, nego samo držaiš glavu uspravno i klimneš malo kao pozdrav...pozdravi vašeg pukovnika sa dobro jutro, pa ćeš čuti šta će ti reći! Treće, slobodno vrijeme ti nije isplanirano, sam biraš gdje ćeš ići i šta ćeš raditi od ujutro, pa do 22h, samo im kažeš da si bio na faxu na nekim vježbama ili nešto! I na kraju, kada si ti vidio čistačicu u Kadetskoj školi?Sve unutar Kadetske čiste kadeti! To je koliko ja znam, ako ti znaš bolje...:top:

Shimich
06.01.2007., 13:07
Vidim da na popisu fakulteta nema drustvenih faksova , sve su tehnicki. Sta je s onima koji bi htjeli postati kadeti a nisu za tehnickog fakulteta ? I valjda ovo nije konacan popis fakulteta .....

Maisie
06.01.2007., 20:32
nisu svi tehnički. moš na politologiju. u biti moglo se. provjeri. možda ima još šta. nisan upućena ;)

zanimanja su od važnosti vojsci pa zato i ne moš na bilo šta.

Moyzan
07.01.2007., 09:04
Pa ove godine je bila politologija, filozofski (pedagogija ako se ne varam) a za ovu godinu nisam vidio popis, ali sada bi trebao biti natječaj pa čekaj da objave popis:top:

XandY
11.01.2007., 16:28
Za ovu godinu :

N A T J E Č A J

Za stipendiranje studenata od 1. godine preddiplomskih studija, u statusu kadeta, za stjecanje akademskog naziva prvostupnika, od akademske godine 2007./2008. na:


I. SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

1. Fakultet elektrotehnike i računarstva

- Preddiplomski studij elektrotehnike

i informacijske tehnologije ( 20 kadeta)

- Preddiplomski studij računarstva ( 5 kadeta)

2. Fakultet strojarstva i brodogradnje

- Prediplomski studij strojarstva (15 kadeta)

3. Fakultet prometnih znanosti

- Preddiplomski studij aeronautike-vojni piloti ( 15 kadeta)

- smjer PT ( nije određen broj kadeta)

4. Prirodoslovno-matematički fakultet

svi smjerovi ( nije određen broj kadeta)II. SVEUČILIŠTU U SPLITU

1. Pomorski fakultet

- pomorska nautika ( 10 kadeta)

- brodostrojarstvo ( 5 kadeta)

2. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

- svi smjerovi ( nije određen broj kadeta)

XandY
11.01.2007., 16:30
Jako mi je žao što ove godine nema ni jednog društvenog usmjerenja , ali tek sam na godinu 4. razred, pa se nadam da će sljedeće biti.

Inače, ovaj program me jako zanima, pa bih voljela čuti kako točno izgledaju te provjere fizičke spremnosti od nekoga tko je bio i što se sve gleda (konkretne discipline, ako može što detaljniji opis), unaprijed hvala :)

Faint
16.01.2007., 19:33
pitanje u vezi liječničkog pregleda,., čujem da je strog,., što to točno znači?,., je li problem ako nosim leća?,.

DarkSun
16.01.2007., 21:05
Nosiš leće, pilot nikako ne možeš biti... a i ostalo je upitno, ovisi o konkurenciji i tvojoj dioptriji.

Faint
17.01.2007., 15:45
ma ni ne bih za pilota,., dioptrija 2,0 na oba oka,., pričala sam danas sa frendicom,. njen otac je pukovnik tamo,., ona kaže da to nije problem,., nadam se da je upravu,., danas sam pokupila potvrdu o nekažnjavanju i potvrdu da idem u školu,. sad,. u vezi te potvrde.,, to je ista onakva kakva se traži za npr. dječji doplatak i slično,. ili treba nekakvo drugačije uvjerenje?,.,
pisanje zamolbe i životopisa,., kak bi to trebalo izgledati?,. da raspišem na dugačko i široko,. il nešto kratko,. sažeto,.,? ,., thx,. pozz,.-

Shinobi No Mono
02.03.2008., 12:04
Planiram se prijaviti za natječaj kadeta u OS RH.

E, sada sam vidio da je postojao ovakav thread i bilo je dosta dobro objasnjeno.
Ali, ja imam jos par pitanja, pa ako nebi bio problem...:

1. pitanje

Pisalo je da smo mi obvezani ugovorom na 10 ili 6 godina?
I jel to 6-10 godina poslije faxa ili od pocetka skolovanja(postajanja kadeta)?

(biti ce ih jos, ali polako do toga...)

unaprijed hvala na odgovorima

Shinobi No Mono
04.03.2008., 11:04
Dajte ljudi sta nema ni jednog kadeta na forumu? :(

moxa
06.03.2008., 09:07
Slijedeci ponedjeljak (10. 03.) u dnevnom tisku ti izlazi novi natječaj za kadete, trajat ce do kraja 4.mj, a do tada bit ce hrpa informacija na www.morh.hr/kadet (vec sada ima dio), bit ce na radio postajama, telki, novinama, po skolama, na smotri sveucilista pa sam sigurna da ces naci sve sto te zanima!

black martha
06.03.2008., 16:46
To ti je 10 godina od kada počinješ raditi u nekoj eskadrili (ako završiš)... :)

Shinobi No Mono
06.03.2008., 19:58
Slijedeci ponedjeljak (10. 03.) u dnevnom tisku ti izlazi novi natječaj za kadete, trajat ce do kraja 4.mj, a do tada bit ce hrpa informacija na www.morh.hr/kadet (vec sada ima dio), bit ce na radio postajama, telki, novinama, po skolama, na smotri sveucilista pa sam sigurna da ces naci sve sto te zanima!

E hvala na informaciji!

Onda netrebam pitat bas sve sto sam mislio kad ce biti na www.morh.hr/kadet.

Samo ima jedno, kojem tamo nema odgovora, a to je, jel netko ide tamo, bio tamo pa da podijeli iskustva. Jel, te tamo muče ili se samo zajebavas ili nesto treće..............

moxa
11.03.2008., 14:11
Nit te muce, nit se zajebavas... Zlatna sredina, dok obavljas sve kaj treba na faxu i obuci ti je vise nego dobro, minimalna lova godisnje je 12 soma kuna koje imas za sebe jer ti je sve osigurano pa ne moras trosit za smjestaj, klopu, fax, obleku, sport i sl.
Gle, ono kak mozes doci do samih kadeta i pitat kako im je probaj na smotri sveucilista u Zg od 03. do 05. travnja u SC-u, imat ce svoj stand na kojem ces moci dobit i info materijale i pitat same kadete na standu kak im je, za iskustva i to pa onda mos prosudit jel ti odgovara! Cinejnica je da svake godine sve ljudi dolazi na prijave, kad je program krenuo ljudi su bili skepticni, a sad se cak i organizatori iznenade odazivu pa dosta ljudi i otpadne na kraju!
Pa eto, imas mjesec dana za informirat se, stupit s tim studosima/kadetima u kontakt i procijenit jel ti to ok! Mislim da je s obzirom na sve dobro, ako mislis davat ispite u roku, jer onda ti je stvarno sve otvoreno, posao nakon faxa siguran, a i kasnije mos nastavit ili vojnu ili civilnu karijeru, i to ti je osigurano!

VIRUS05
11.03.2008., 15:23
@ moxa

Baš me zanima jel si ti kadet ili samo jedan od onih koji su prepametni pa dijele savjete koji imaju malo ili nikakve veze sa stvarnošću?????!!!!!! :tuctuc:

Onaj tko nije probao ne zna što je to, a najgore od svega je to što je čovjeku bitno, pa mu zbilja nije svejedno kakve će dobiti imformacije!!!

@ShinobiAnte - imaš PM :top:

moxa
11.03.2008., 17:15
Mozda tebi jesam prepametna, ali kadet nisam vec samo zaduzena za kadete protekle 3 god, ali zato ne zelim davati izjave koje im stavljaju rijeci u usta ili opisivat njihova iskustva jer mislim da su to osobna iskustva stoga nemam namjeru nikoga na nista nagovarati ili prodavati muda pod bubrege! Samo onaj koji je u programu moze reci kako ga dozivljava, ja mogu ostale generalije prenijeti i reci sto se s te strane moze ocekivati!
Javila sam se samo da pomognem s info koliko mogu, a ako tebi toliko smeta nesto sto sam navela - ispravi me ili zatrazi konkretno objasnjenje, jer sve sto sam navela ima veze sa stvarnoscu! Ali ti nemas nista za podijeliti javno na ovu temu, cisto dobronamjerno, nego samo na pp, jel?
Ne vidim razloga za ovakav ton jer da, po ovom i slicnim pitanjima imam malo vise informacija! Ili si ti prepametan da das informaciju i javis se samo radi provokacija (dobar prvi post, u skladu s nickom)... osobnih se frustracija rjesavaj putem smajlica koliko god te volja...

black martha
11.03.2008., 19:45
Joj, što si se odmah tako zapijenila i uvrijedila....?!!!
Uuuuhhhhuu, zadužena si za kadete 3 godine a ovo što si i kako napisala jasno pokazuje da nemaš pojma kako je biti kadet za razliku od nekih drugih koji su ovdje komentirali da pomognu čovjeku samo nisu imali potrebu javno pisati ovdje na forumu što su jer ako radiš s njima sjeti se da to baš i nije pametno....
A jedina ovdje si isfrustrirana ti, ne vidim da se itko od nas drugih naljutio i pisao nešto što je čuo, samo ono što je prošao....
...stoga ne pjeni se, nego se opusti i uživaj :mig:

Shinobi No Mono
11.03.2008., 19:53
Nemojte odma dizat prašinu.

Ovaj thread sam otvorio da malo se informiram u vezi toga, jer stvarno se mislim posvetiti tome.A i da drugi mogu naći informacije, a ne ko ja tražit i umirat po netu za par informacijica.:o
Zato, bez svađe molim.:top:

BOG i HRVATI

VIRUS05
11.03.2008., 20:55
OVIM PUTE SE ISPRIČAVAM TVORCU OVOG TOPIC-a, ALI JEDNOSTAVNO MORAM...

@ moxa
Kad smo kod vjerodostojnosti... Ja sam izabrao da ne pišem javno jer ne smijem, i zato se ne predstavljam! U drugu ruku...malo sam ispitao kolege i ti jednostavno ne postojiš, tj. nema osobe koja radi s kadetima 3 godine... Možda si nekada radila, željela raditi, željela biti kadet ili si bila kadet pa te ''nepravedan muški svijet'' odbacio???!!!! Ili si čistačica...ona isto radi s kadetima (SVAKA ČAST ČISTAČICAMA...DA ME SE NE SHVATI KRIVO) baš kao i baba na kiosku koja prodaje pljuge - kadetima! Da uistinu radiš s kadetima, dala bi malo korisnije informacije, bar preko PM-a jer javno...trebala bi znati o čemu pričam!!!
Mojih 5 redovnih godina ''DARKWOOD-a'' (kadetski izraz) je više nego dovoljno nagledanih uspjeha, padova, mizerije, sreće, neizmjernog zadovoljstva i nemjerljive patnje...što iz osobnog iskustva, što od mojih klasića...

Pozdrav cijenjena nacijo!!! A kako ShinobiAnte kaže: ''BOG I HRVATI!''

moxa
12.03.2008., 10:41
zato ne zelim davati izjave koje im stavljaju rijeci u usta ili opisivat njihova iskustva jer mislim da su to osobna iskustva stoga nemam namjeru nikoga na nista nagovarati ili prodavati muda pod bubrege! Samo onaj koji je u programu moze reci kako ga dozivljava, ja mogu ostale generalije prenijeti i reci sto se s te strane moze ocekivati!


Dakle, sto sam ovdje rekla u ime kadeta jos mi nije jasno? Ako stvari u sustavu ne funkcioniraju kako bi trebale, imate primjedbe, molim da mi private javite pa da nesto mozda i promijenimo (jbg, mozete i sluzbeno poslat), ovakav nacin gdje se mene osobno proziva (ne, ne smatram se isfrustriranom, ali ne odgovaram za cijeli sustav)... Povratne informacije ovakve nisam dobila i zato me zanima, samo zasto se onda ne obratite nekome unutar sustava?

I ne iznosim javno nista sto i tako nije "vani", znam sto radim!
Uostalom, sve sto sam rekla upravo provjeravam i stoje neka iskutva na prvoj temi http://www.forum.hr/showthread.php?t=177591 pa gdje sam ja to tako pogrijesila osim probala pomoci?
Ma ovo stvarno mozemo onda na pm ako zelite, jer decku trebaju informacije, ja ostajem pri svim navodima gdje ce informacije moci dobiti - bit ce na webu, po svim medijima, na smotri sveucilista, po srednjim skolama u RH!

moxa
12.03.2008., 10:46
ti jednostavno ne postojiš
Ovo vec zalazi u filozofska pitanja?:confused:

Slobodno iznesi svoje misljenje, na mene to ne utece, jer postojim, bez obzira na tebe ili nekog drugog, nemam potrebu dokazivati se na krivim frontama! Samo sam htjela dati info koje imam i za to se najdublje ispricavam, nece mi vise pasti na pamet! :rolleyes:
Martha, tnx, ali stvarno se ne pjenim, samo mi se nije svidio ton obracanja meni ponaosob od jednog pojedinca pa sam osjetila potrebu odgovoriti!
Ispricavam se za offtopic!

black martha
12.03.2008., 13:13
Ja osobno ne poznam nikoga kome je bilo lako biti kadet, dapače bilo im je svima teško, al ovdje treba napomenuti da ti u jednom danu bude tako grozno da bi odustao, a za čas ti ide super i cvateš od sreće i ponosa,pa opet tako ponovno...

@moxa
Sve 5, čovjek je već upućen kojeg datuma i gdje se može detaljno upoznati s programom "kadet", a ovo što ti ne znaš za loša iskustva, čini mi se da je to nažalost nedostatak tvog posla, kao što ga ima svaki posao... :ne zna:

moxa
14.03.2008., 09:44
Slazem se, ali ono sto mi je zao je da dobivam povratne informacije iz druge ruke tako da recimo prijedlog za neku tribinu na kojoj bi nam sami kadeti mogli izraziti probleme i prijedloge za poboljsanje, nesto se moze, mada nece nikad biti kao na godisnjem... Predlozit cu drugi tjedan pa cemo vidjet!
A obicno dobijemo objasnjenje da u OS ne ulazis da se odmaras, takve sam dobila reakcije kad sam spomenula ove komentare!
Opcenito, treba biti spreman na sve i ja znam da osobno ne bi mogla proci sve sto vi prolazite, jednostavno nisam taj tip, ali imam svoje krizeve koje sam sama odabrala pa to tako valjda ide... Svako izabere svoj put!

BundyBoy
15.03.2008., 17:05
imam pitanje.... dali upis na vojnu akademiju
uvjetuje da sam upisan na faks? ili mogu samo upisati
vojnu akademiju ?

moxa
17.03.2008., 11:01
Radi se o kombinaciji civilnog i vojnog skolovanja, dakle uz normalan fax prolazis vojnu obuku i polazes obrazovne module za potrebe OS RH.
Dakle, upisujes normalan studij na Zg ili St sveucilistu ili Tehnickom veleucilistu u ZG, sa ili bez placanja.

Smotani2
18.03.2008., 06:14
Radi se o kombinaciji civilnog i vojnog skolovanja, dakle uz normalan fax prolazis vojnu obuku i polazes obrazovne module za potrebe OS RH.
Dakle, upisujes normalan studij na Zg ili St sveucilistu ili Tehnickom veleucilistu u ZG, sa ili bez placanja.

Samo jedno kratko pitanje za Vas:

da li možda znate zašto nema u natječaju za prijem u program Kadet ove godine Prometnog fakulteta?

moxa
18.03.2008., 08:59
Svake godine ide prema potrebama u OS RH, tako da nije uvijek isto! Imas promet, ali za pilota - aeronautika!
Slicno je i kad se primaju recimo drzavni sluzbenici, casnici i vojnici, ne treba uvijek isti kadar!
http://www.morh.hr/izobrazba/Doktrina%20skolovanja.pdf
Zanima te od stranice 11.

jimmy j.
27.03.2008., 10:14
jedno pitanje u vezi smještaja:dali se u sobi dobije sve što je navedeno u brošuri?(internet ,komp itd.) i kako izgledaju te pripreme prije nego te prime u program?

blue-ace
28.03.2008., 23:54
Koliko se slobodnog vremena ima tokom dana, i kakve su šanse da se petkom i vikendom iziđe van do jutarnjih sati? Ukratko ako mi neko može reć kakav je društveni život jednog kadeta?

lovac-u-mutnom
31.03.2008., 23:57
Koliko se slobodnog vremena ima tokom dana, i kakve su šanse da se petkom i vikendom iziđe van do jutarnjih sati? Ukratko ako mi neko može reć kakav je društveni život jednog kadeta?


evo ti savjet, bjezi od toga , nije ti to potrebno koliko god ti sad bio nabrijan na to, vjeruj mi

lovac-u-mutnom
31.03.2008., 23:58
jedno pitanje u vezi smještaja:dali se u sobi dobije sve što je navedeno u brošuri?(internet ,komp itd.) i kako izgledaju te pripreme prije nego te prime u program?


te pripreme su da te slome tj da te upoznaju s vojnickim stilom zivota, sto se tice fizicke strane ona se moze proci ali psihicki je puno gore, puno puno gore

jimmy j.
02.04.2008., 11:40
evo ti savjet, bjezi od toga , nije ti to potrebno koliko god ti sad bio nabrijan na to, vjeruj mi

zašto je to tako loše?pojasni malo,daj primjere ako imaš iskustva s tim

black martha
02.04.2008., 14:31
Jadan savjet - detalje nije preporučljivo iznositi na forumu, pa radije takve stvari pitaj preko PM ili privatnog maila...
A oni koji dođu do kraja kao i oni koji to ne uspiju imaju jaaaako puno iskustava, u to ne trebaš sumnjati... neki dojmovi su izneseni nedavno na temi "Kako postati kadet II"...

Alia
03.04.2008., 16:06
Kako sam se samo nasmijala!!!! Koliko samo dezinformacija!!!!

Tech Priest i Moyzan, tko ste vi??
ako ste u projektu, znamo se! Daj na PM.

Svima koji čitate ovo, tech priest nema pojma i molim vas, nemojte ga slušat.. onaj post u kojem objašnjava što se radi je takav smijeh, da mislim da je to copy-paste s west pointa ili ne znam od kuda..

Inače, može sva pitanja na PM..

Ques Staff
04.04.2008., 17:03
Imam jedno pitanje. Na natječaju je popis ovih faxova:

Za stipendiranje studenata u statusu kadeta, od 1. godine preddiplomskih studija, za stjecanje akademskog naziva prvostupnika, od akademske godine 2008./2009. na:

I. SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

1. Fakultet elektrotehnike i računarstva

* a. svi preddiplomski sveučilišni studiji

2. Fakultet strojarstva i brodogradnje

* a. prediplomski sveučilišni studij strojarstva
* b. preddiplomski sveučilišni studij zrakoplovstva

3. Prirodoslovno-matematički fakultet

* a. svi preddiplomski sveučilišni studiji

4. Kineziološki fakultet

* a. preddiplomski sveučilišni studij kineziologije

5. Fakultet prometnih znanosti

* a. studij aeronautike-vojni piloti

II. TEHNIČKOM VELEUČILIŠTU U ZAGREBU

* svi preddiplomski stručni studiji

III. SVEUČILIŠTU U SPLITU

1. Pomorski fakultet

* smjer Pomorska nautika

2. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Preddiplomski sveučilišni studiji:

* a. elektrotehnika i informacijska tehnologija
* b. strojarstvo
* c. računarstvo
* d. industrijsko inženjerstvo

Preddiplomski stručni studiji:

* a. elektrotehnika
* b. strojarstvo
* c. računarstvo


Dok se na MORH-ovoj stranici kod tijeka aktivnosti od prijave nalaze jos i PRAVO i EKONOMIJA. E sad da li vrijede pravo i ekonomije ili ne?

lovac-u-mutnom
04.04.2008., 20:55
zašto je to tako loše?pojasni malo,daj primjere ako imaš iskustva s timevo ovako ti si mlad, ne znas sta ces sa zivotom, previse gledas americkih propagandnih ratnih filmova a ovi ti nude sve, posao, jeftino skolovanje, sve, jos se i vecina roditelja slaze s tim izborom i tjeraju djecu na to, a ne znam kako da ti to sad objasnim, kad sazrijes shvatis da ti to ne treba, da te cijeli zivot neko hebe u zdrav mozak za sitne pare, a ne znam ne treba ti to ali opet nije svak isti, mnogo se ljudi zaleti u to

lovac-u-mutnom
04.04.2008., 20:58
Imam jedno pitanje. Na natječaju je popis ovih faxova:

Za stipendiranje studenata u statusu kadeta, od 1. godine preddiplomskih studija, za stjecanje akademskog naziva prvostupnika, od akademske godine 2008./2009. na:

I. SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

1. Fakultet elektrotehnike i računarstva

* a. svi preddiplomski sveučilišni studiji

2. Fakultet strojarstva i brodogradnje

* a. prediplomski sveučilišni studij strojarstva
* b. preddiplomski sveučilišni studij zrakoplovstva

3. Prirodoslovno-matematički fakultet

* a. svi preddiplomski sveučilišni studiji

4. Kineziološki fakultet

* a. preddiplomski sveučilišni studij kineziologije

5. Fakultet prometnih znanosti

* a. studij aeronautike-vojni piloti

II. TEHNIČKOM VELEUČILIŠTU U ZAGREBU

* svi preddiplomski stručni studiji

III. SVEUČILIŠTU U SPLITU

1. Pomorski fakultet

* smjer Pomorska nautika

2. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Preddiplomski sveučilišni studiji:

* a. elektrotehnika i informacijska tehnologija
* b. strojarstvo
* c. računarstvo
* d. industrijsko inženjerstvo

Preddiplomski stručni studiji:

* a. elektrotehnika
* b. strojarstvo
* c. računarstvo


Dok se na MORH-ovoj stranici kod tijeka aktivnosti od prijave nalaze jos i PRAVO i EKONOMIJA. E sad da li vrijede pravo i ekonomije ili ne?


ja mislim da ne ali ti provjeri jos, vidim da su ove godine ubacili dif, mamu im ..., to nije bilo prosle godine

Shinobi No Mono
05.04.2008., 00:10
evo ovako ti si mlad, ne znas sta ces sa zivotom, previse gledas americkih propagandnih ratnih filmova a ovi ti nude sve, posao, jeftino skolovanje, sve, jos se i vecina roditelja slaze s tim izborom i tjeraju djecu na to, a ne znam kako da ti to sad objasnim, kad sazrijes shvatis da ti to ne treba, da te cijeli zivot neko hebe u zdrav mozak za sitne pare, a ne znam ne treba ti to ali opet nije svak isti, mnogo se ljudi zaleti u to

Cuj to je tvoje misljenje.....

fat_madness
06.04.2008., 21:32
zanima me u cemu je stvar, isplati li se i koliko godina nakon odradjenog studija moram ostati u vojsci? vidim da stipendiraju razne fakultete, daju puuuno pogodnosti pa me zanima, isplati li se?

http://www.morh.hr/kadet/index.asp

Helix
07.04.2008., 02:19
Pa sam si stavio link tak da je lako procitat :)

ja sma isto iso pogledat da vidim di je kvaka.
kolko sam skuzio moras poslje studija ostat tam radit duplo godina koliko si dobivao stipendiju... to bi znacilo da npr ako od pocetka studija si kadet, znaci 10 god si obvezan radit kod njih :)

ako sam u krivu neka me netko ispravi, tak i tak sam samo preletio po tome sam na brzaka

Barbi:)
07.04.2008., 10:49
Pa sam si stavio link tak da je lako procitat :)

ja sma isto iso pogledat da vidim di je kvaka.
kolko sam skuzio moras poslje studija ostat tam radit duplo godina koliko si dobivao stipendiju... to bi znacilo da npr ako od pocetka studija si kadet, znaci 10 god si obvezan radit kod njih :)

ako sam u krivu neka me netko ispravi, tak i tak sam samo preletio po tome sam na brzaka
Da, ako ideš 5 godina. Ako ideš 3 godine na studij, onda kod njih moraš raditi 6 godina. :zubo: Početnička plaća ti bude oko 5000 kn.

Greener
07.04.2008., 17:20
Da, ako ideš 5 godina. Ako ideš 3 godine na studij, onda kod njih moraš raditi 6 godina. :zubo: Početnička plaća ti bude oko 5000 kn.

S tim da se tijekom redovog školovanja na fakultetu školuješ i visokoj časničkoj školi (taktika i sl stvari) koja ti je u rangu fakxa i praktički ideš na dva faksa istovremeno, imaš jednom ili dvaput godišnje, nisam sad ziher, bojne pripreme (zagora, bjelolasica, preživljavanje) koje moraš proći. A stanovanje ti je u dobrom starom vojnom stilu, nadređeni dolazi u sobu i vidi da jedna majica u ormaru fali pol centimetra od ostalih i sve ti pobaca na pod, a nije često ali se zna i dogodit da ulete usred noći u sobu i imaš postrojavanje ispred doma. To je od čovjeka koji je završio to i sada je časnik, s njim sam pričal. Kaže da se isplati jedino ak te privalči to kaj si vojnik, odora, borba (koje nema puno, al s natom će je bit više) i slične fore, jer nakon 8 godina službe u vojsci teško se prilagoditi na normalno funkcioniranje, iskustvo u vojsci poslodavci baš ne cijene previše a većina tvojih vršnjaka koji nekaj vrijede su već na višim položajima kaj zna psihički ubijat.
Ugl, ak misliš bit časnik, bit u vojsci i sve kaj s tim ide onda je ovo odlično, ak misliš iskoristit to i imaš mišljenje "besplatno sve plus đeparac, bum izdural tih osam godina pa bum radil ko ostali ljudi" onda baš i nije pametno.

mya_7920
07.04.2008., 17:26
Meni je frendica tamo i čist joj je ok. Istina, dizanje svako jutro u rane sate, vježbe, odlazak vamo tamo, ali mislim da se isplati.

Alia
07.04.2008., 18:04
S tim da se tijekom redovog školovanja na fakultetu školuješ i visokoj časničkoj školi (taktika i sl stvari) koja ti je u rangu fakxa i praktički ideš na dva faksa istovremeno, imaš jednom ili dvaput godišnje, nisam sad ziher, bojne pripreme (zagora, bjelolasica, preživljavanje) koje moraš proći. A stanovanje ti je u dobrom starom vojnom stilu, nadređeni dolazi u sobu i vidi da jedna majica u ormaru fali pol centimetra od ostalih i sve ti pobaca na pod, a nije često ali se zna i dogodit da ulete usred noći u sobu i imaš postrojavanje ispred doma. To je od čovjeka koji je završio to i sada je časnik, s njim sam pričal. Kaže da se isplati jedino ak te privalči to kaj si vojnik, odora, borba (koje nema puno, al s natom će je bit više) i slične fore, jer nakon 8 godina službe u vojsci teško se prilagoditi na normalno funkcioniranje, iskustvo u vojsci poslodavci baš ne cijene previše a većina tvojih vršnjaka koji nekaj vrijede su već na višim položajima kaj zna psihički ubijat.
Ugl, ak misliš bit časnik, bit u vojsci i sve kaj s tim ide onda je ovo odlično, ak misliš iskoristit to i imaš mišljenje "besplatno sve plus đeparac, bum izdural tih osam godina pa bum radil ko ostali ljudi" onda baš i nije pametno.

ovo boldano nije istina.

Alia
07.04.2008., 18:12
Cuj to je tvoje misljenje.....
a nije tvoje jer nisi u tome.. promijenit ćeš ga, bez brige.. :)
iskreno, oni koji nemaju kako drugačje studirati, znači nemaju para a žele nešto od sebe napraviti, ti nek idu.. a ovi drugi.. Moj savjet je isto: neee..

Greener
07.04.2008., 20:33
ovo boldano nije istina.

http://www.morh.hr/kadet/kadet.asp
Školovanje kadeta na fakultetima odvija se prema istim programima kao i za ostale polaznike visokoškolskih institucija uz dodatak programa vojne obuke, odnosno dijela programa u kojem će kadeti izučavati nastavne sadržaje specifične za vojni poziv u vojnim kampovima te kroz nastavne module za OS-a.


http://www.morh.hr/kadet/obveze_kadeti.asp
Ispunjavanje obveza studiranja
Kadeti su obvezni redovito ispunjavati sve obveze na fakultetu. Ponavljanje godine dopušteno je samo u završnoj godini studija. U vrijeme ponavljanja studijske godine, kadeti ne dobivaju stipendiju.
Uz studijske programe, kadeti će biti obavezni položiti i određene predmete iz nastavnih modula za potrebe OS-a. Nastavni moduli za potrebe OS-a su skup predmeta koji su sadržajem neposredno vezani za vojni poziv, kao što su: vojna psihologija, vojna povijest, vojna sociologija, upravljanje i vođenje u vojnoj organizaciji, borbeni sustavi i dr.

Ispunjavanje obveza iz programa vojne obuke
Tijekom školovanja, kadeti su obavezni položiti sve programe vojne obuke i kampova koji su predviđeni po pojedinim godinama školovanja.
Ako kadet iz opravdanih razloga ne nazoči programu vojne obuke ili ne uspije položiti program, obvezan je to učiniti sa sljedećim naraštajem kadeta.
Tijekom vojne obuke, kadeti se osposobljavaju i u sljedećem:
rukovanje oružjem,
samostalna orijentacija,
plivanje, skijanje, veslanje, padobranska obuka, letačka obuka,
vojna komunikacija,
vještine vođenja i zapovijedanja (taktičke zadaće),
vožnja motornih vozila i sl.

Možda sam se krivo izrazio, nisu pripreme već ti kampovi, al to ovak izgleda:
http://www.morh.hr/kadet/bpic/obuka_5.jpg
http://www.morh.hr/kadet/bpic/obuka_9.jpg
http://www.morh.hr/kadet/bpic/trening_7.jpg
http://www.morh.hr/kadet/bpic/taborovanje_9.jpg
http://www.morh.hr/kadet/bpic/trening_6.jpg
http://www.morh.hr/kadet/bpic/obuka_11.jpg

A kaj se tiće slaganja majci i toga, to može biti stvar tko je glavi, to sam rekao kako je bilo frendu koji je prošao. Nije mi namjera odgovoriti ljude od toga, dapače i sam sam zainteresiran iako me jebe to kaj bi u službi za malu plaću potrošio puno godina a pitanje da li bih se poslije mogao "dići", već pokazati da je to kako god vi gledali ipak vojni program i nije idila kao na tv reklami. Što ne znači da nije dobro.

Alia
07.04.2008., 20:51
Ma znam ja kak to izgleda.. a i možeš mi copy-paste sve s morhove stranice, al ja ti kažem da to nije istina.. argumentirala bih, al ne smijem.. morala bih te ubit onda.. :)

trotterderek2
07.04.2008., 21:01
Slažem se s aliom, to kaj piše tam nije istina... Par ljudi s faksa su kadeti hrvatske vojske, stacionirani su na črnomercu u vojarni, na prozivke ponekad ne idu, beže s faksa, svaki vikend je pijanka, ustvari ko i svaki drugi student, samo nesmeš pasti niti jednu godinu faksa ili te šiknu van

trotterderek2
07.04.2008., 21:02
i nema nikakvih kampova, kad su slobodni idu doma

Alia
07.04.2008., 21:24
nije baš da nema, ali nisu tokom akademske godine, nego preko ljeta.

Shinobi No Mono
08.04.2008., 20:57
Ma to je u redu, dio teksta. Ali da je razlog ne ić sto te netko "jebe u mozak" nije bas neki...
Jer kao prvo nece te cijeli zivot, valjda ces nesto tamo postić, a ako te i jebe, sta tako nije svagdje. Ili ti dolazis na posao kad hoces, kad ti šef nesto kaze ti ga ne jebes ni 5%.

Jer gdje god otisao, netko je tebi nadređeni, sigurno neces poceti na vrhu.

Tako da te fore, ti ces bit tamo papak, su besmislene.

(molim da se nitko ne uvrijedi mojim postom, jer nije to moja namjera, nego kazem kako je)

main_teil
08.04.2008., 22:18
Pozdrav!

Ja sam jako zagrijan za to da postanem kadet(stipendist) MORH-a....nije radi para nego zato jer me vojska zanima i zelim to jedno veliko iskustvo...pa bih molio nekog tko se stvarno tamo nalazi ili je vec prosao to,da mi se javi na *PP* kako bih ga moga priupitat neka pitanja,jer zelim odgovore iz prve ruke!


HVALA PUNO!

Zokki007
09.04.2008., 17:39
Evo još jednog koji bi želio postat kadet! Znači sad se moram javiti u ured za obranu i donjeti sve te spise.....i što onda? Upisao bi smjer aeronautike na faksu prometnih znanosti! zna li itko kakvi su prijemni ispiti? čuo sam da treba dobro baratat stranim jezikom a ja strani jezik nemam pojma! pomagajte trebam hitne odgovore

ertuzio
09.04.2008., 17:50
prijemni kao prijemni.imaš matematiku,fiziku i engleski jezik.Pa naravno da moraš poznavati jezik ako misliš upisati aeronautiku.U ovoj cijeloj prići najteže je proći liječnički pregled koji je dosta rigorozan.

ertuzio
09.04.2008., 17:53
A za sve ostale koji planiraju se prijaviti na bilo kakav natječaj u MORH-u sve mora biti OK pa tako i dioptrija koja mora biti 0

Zokki007
09.04.2008., 17:57
Fora je da se ja učim njemački neznam ga, a engleski nemam pojma!
e sad je pitanje dal da se prijavim za kadeta i da upišem taj faks?! što bi mi vi preporučili

Zokki007
09.04.2008., 17:58
Fora je da se ja učim njemački neznam ga a engleski nemam pojma!
e sad je pitanje dal da se prijavim za kadeta i da upišem taj faks?! što bi mi vi preporučili

ertuzio
09.04.2008., 18:00
Onda se nemožeš prijaviti na aeronautiku,ali možeš za neki drugi faks koji financira MORH

ertuzio
09.04.2008., 18:04
Naj bolje ti je da se o svemu raspitaš u svom Uredu za Obranu.tamo če te uputiti koji je postupak ze prijavu na neki drugi faks ako to još želiš.

Zokki007
09.04.2008., 18:06
Sad je pitanje koji! tražim al......
znaš mošda ti koji faks?

ertuzio
09.04.2008., 18:12
Ovisi koje afinitete imaš.

Zokki007
09.04.2008., 18:14
evo npr. Fakultet strojarstva i brodogradnje preddiplomski sveučilišni studij zrakoplovstva
zrakoplovstvo mi je u krvi........
znaš možda što je na prijemnim ispitima na tom faksu

ertuzio
09.04.2008., 18:22
sve što se tiče zrakoplovstva ti je jedan od uvijeta Engleski jezik.A ako ti je zrakolpovstvo toliko bitno trebao si ranije misliti na to pa vanredno upisati tečaj engleskog. Ti si sada maturant jeli tako?

ertuzio
09.04.2008., 18:25
www.morh.hr/kadet/index Pogledaj na ovoj stranici ti sve piše što se tiče Kadet.

Zokki007
09.04.2008., 18:25
da! a jbg strani jezici me općenito ba ne zanimaju! stvarno bih volio postat taj kadet a vidim da su svi faksi hebeni.....neznam što ću

ertuzio
09.04.2008., 18:27
Probaj neki drugi teh.faks

ertuzio
09.04.2008., 18:30
Jesi li samo pasivni ili aktivni zaljubljenik u zrakoplovstvo.

Zokki007
09.04.2008., 18:33
Aktivni! pilot jedrilice sam u svojem klubu

Zokki007
09.04.2008., 18:39
a ništa još ću razmislit o kadetu al ak ne upišem to najvjerojatnije ću u policijsku akademiju

ertuzio
09.04.2008., 18:40
Bare si se vinio u zrak što mnogi nisu. Jeli se može znati u kojem si aeroklubu ako nije tajna?

Zokki007
09.04.2008., 18:53
Čakovec!
E da, taj projekt postani kadet, to nije isto što i profesionalna vojska! zar ne?
jer sad kad više nema civilno služenje uveli su profesionalnu za koju sam se ja i prijavio al su mi rekli tek sredinom ovog mjeseca da će znati sve

ertuzio
09.04.2008., 19:02
Ovako:Kadet -je program za školovanje mladih Časnika u OSRH.Profesionalna vojska -na koju ti misliš ako sam u pravu ti je za popunu vojnika u OSRH(znači potrebno ti je srednja škola) ,isto moraš proči liječnički pregled te nakon toga selekcijska obuka (mislim da je sada u Sinju) nakon togo potpisuješ ugovor na ODREDJENO vrijeme.Mjesto rada nepoznato.

Double size
09.04.2008., 19:06
ertuzio, neznam u koju skolu ili fax ides,ali teh faxevi su jaaako teski. tako da ako ne znas jako dobro matematiku i fiziku mos lagano odustati(osim ako nemas opaku volju je ih nauciti i potrositi tisuce kn na instrukcije).

svi pricaju kako je biti tamo. nitko nije spomenio kako da se upadne. otprilike fizicka sprema(sklekovi, zgibovi, trbusnjaci.........)
evo i ja nosim naocale pa me zivo zanima jel ima uopce nade za mene(mislim na tvz se upisati), vjezba mi nije strana, osim da si nabijem malo kondicije ali tek sam 3. razred.

ertuzio
09.04.2008., 19:17
Radim, školovanje je iza mene.Samo znam da ništa nijje tako teško da se nemože savladati alim da upornosti treba to je sigurno.Nebih ti točno mogao reči za fizičku spremu za upis na Kadet,ali za profesionalnu vojsku to sigurno ali ništa više nego što je to bilo u ročnoj vojsci.

Zokki007
09.04.2008., 19:21
Mali osvrt na profesionalnu vojsku- kad sam došao na upis tip mi je rekao da prvo moram odraditi vojni rok od 6 mjeseci( plaćeni) te se tada imaš pravo izjasniti o tome da li češ biti aktivni član ili pričuvni član u vojsci! ak si aktivni član naravano radiš u vojsci i možeš se dalje školovati i naravno sve te vojne vježbe, a ako s u pričuvi moraš dođi 2 ili 3 puta na vojne vježbe u jednoj godini! naravno sve je to plaćeno!

ertuzio
09.04.2008., 19:30
To je sada po novome.Trebaš dobro razmisliti što i kako dalje.Samo naprijed,želim ti puno sreće i dobre termike za letenje

Double size
10.04.2008., 22:39
ovo boldano nije istina.


da, lik stvarno sere:lol:

Double size
10.04.2008., 22:44
da,da greener sere!!!!!!
kao prvo profesionalni vojnici su masno placeni, 5k placa ti se sa srednjom(cak i vise od 5k). zavrsis fax tamo i placa ti nije ispod 7k,pocetna.
to su uglavnom teh zanimanja..znaci jebacki tesko i jos masno placeno kad zavrsis+ vojnik. jebemu majku guglajte:eek:

Alia
11.04.2008., 15:09
ljudi moji, nitko ne dolazi u vojsku radi novaca. tamo ti nema kruha, imaš malo više nego što ti treba..
ovdje igra samo ljubav prema domovini..
i 5k ti nije plaća sa srednjom.. prof. vojnici imaju ponekad i puno manje..

Double size
11.04.2008., 15:26
ljudi moji, nitko ne dolazi u vojsku radi novaca. tamo ti nema kruha, imaš malo više nego što ti treba..
ovdje igra samo ljubav prema domovini..
i 5k ti nije plaća sa srednjom.. prof. vojnici imaju ponekad i puno manje..

aj malo guglaj pa nesto reci:top:

M3NT4L
11.04.2008., 16:35
Kada se završi fakultet po programu MORH-a,dobije se čin poručnika a plaća je oko 7k kuna (takvu plaću imaju poručnici).
Imate tri vojna kampa na koja se obavezno mora ići: prije prve godine,poslije prve i druge godine.
Kandidati za aeronautiku moraju ići i na selektivni kamp.
Ovaj faks prije prve godine se odrzava kao motivacijski kamp i gdje se gleda fizička sprema (3200 m,trbušnjaci,sklekovi) iako je najvažniji UVJET da upišete faks u Zg ili splitu a fizička sprema vam neće igrat toliko ulogu ako niste odmah ispunili uvjete (iako se očekuje da se potrudite da to popravite).
Smještaj je u jednokrevetnim sobama (na svakih 10 soba dolazi čajna kuhinja i kupaona) u vojarni u Splitu i Zg.
Kada završite faks,idete još 6 do 9 mjeseci (ovisno o rodu vojsku) na časničko obrazovanje i onda se službeno počinje raditi.

black martha
11.04.2008., 16:43
da,da greener sere!!!!!!
kao prvo profesionalni vojnici su masno placeni, 5k placa ti se sa srednjom(cak i vise od 5k). zavrsis fax tamo i placa ti nije ispod 7k,pocetna.
to su uglavnom teh zanimanja..znaci jebacki tesko i jos masno placeno kad zavrsis+ vojnik. jebemu majku guglajte:eek:

Oh, you're SO, SO WRONG!

:lol: skroz si u zabludi...
Alia zna o čemu priča !

VIRUS05
11.04.2008., 17:45
@ Greener...

Stari, pričaš totalne gluposti...da je to pravi frend, znao bi da to nije istina!
Ja znam koliko je ljudi završilo za sada Projekt Kadet, i znam sve o tome, i nikako nije istina da je taj tvoj frend prolazio takve torture...sigurno nema uzbuna i buđenja po noći, a što se tiče smještaja...bolji je nego u bilo kojem studentskom domu u ZG!!!!!!! Jednosobna soba sa kompom, TV-om, a kupaonicu dijeliš sa docimerom iz susjedne sobe...DEFINITIVNO NIJE VOJNI SMJEŠTAJ!!!!!!!!!!!
Tvoj frend možda ima završenu srednju školu pa je bio na specijalističkoj obuci vojnik ili dočasnika, a ako ima faks tada je mogao biti u časničkoj školi, ali tamo nema ovakvih gluposti kao što si ti nasrao, tj. DEFINITIVNO NIJE BIO KADET, a i on tebi vjerojatno sere kako bio bio faca ili nešto...

VIDIO SAM 1000 POSTOVA OVDJE O OVOJ TEMI I ODGOVORNO TVRDIM DA JE 98 % POSTOVA KRIVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SVAKOG KOGA ZANIMA BILO ŠTO O KADETIMA NEKA ODE U URED ZA OBRANU U SVOM MJESTU I TAMO ĆE MU SVE REĆI ILI NEKA ODU U BILO KOJU SREDNJU ŠKOLU U HR, JER OVIH DANA JE PO ŠKOLAMA PROMOCIJA I PREZENTACIJA OVOGA PROJEKTA MATURANTIMA!!!!


FASCINANTNO MI JE KAKO SU SVI PAMETNI, DOK IM SE HEMROIDI RUKAMA DRŽE ZA STOLICU DOK PIŠU TOLIKE GLUPOSTI.......

P.S. OSNOVNA PLAĆA PORUČNIKA (TO JE PRVI ČIN KOJI DOBIJEŠ NAKON FAKSA) JE OKO 4800 - 5000 KN BEZ DODATAKA! TJ. AKO VOJNIK RADI NA MJESTU ZA KOJE JE PREDVIĐEN DODATAK NA PLAĆU, TADA JE PLAĆA VEĆA! MOŽDA SE PLAĆA NE ČINI NEŠTO, ALI MI NISMO U RATU I U SVAKOG KADETA SE ULOŽI PUNO NOVACA PA TAKO DA TI ISTI KOJE JE MORH ŠKOLOVAO TREBAJU TO NEKAKO I VRATITI, TJ. ODRADITI!

ŽIVJELI!!!!

Double size
11.04.2008., 20:16
@ Greener...

Stari, pričaš totalne gluposti...da je to pravi frend, znao bi da to nije istina!
Ja znam koliko je ljudi završilo za sada Projekt Kadet, i znam sve o tome, i nikako nije istina da je taj tvoj frend prolazio takve torture...sigurno nema uzbuna i buđenja po noći, a što se tiče smještaja...bolji je nego u bilo kojem studentskom domu u ZG!!!!!!! Jednosobna soba sa kompom, TV-om, a kupaonicu dijeliš sa docimerom iz susjedne sobe...DEFINITIVNO NIJE VOJNI SMJEŠTAJ!!!!!!!!!!!
Tvoj frend možda ima završenu srednju školu pa je bio na specijalističkoj obuci vojnik ili dočasnika, a ako ima faks tada je mogao biti u časničkoj školi, ali tamo nema ovakvih gluposti kao što si ti nasrao, tj. DEFINITIVNO NIJE BIO KADET, a i on tebi vjerojatno sere kako bio bio faca ili nešto...

VIDIO SAM 1000 POSTOVA OVDJE O OVOJ TEMI I ODGOVORNO TVRDIM DA JE 98 % POSTOVA KRIVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SVAKOG KOGA ZANIMA BILO ŠTO O KADETIMA NEKA ODE U URED ZA OBRANU U SVOM MJESTU I TAMO ĆE MU SVE REĆI ILI NEKA ODU U BILO KOJU SREDNJU ŠKOLU U HR, JER OVIH DANA JE PO ŠKOLAMA PROMOCIJA I PREZENTACIJA OVOGA PROJEKTA MATURANTIMA!!!!


FASCINANTNO MI JE KAKO SU SVI PAMETNI, DOK IM SE HEMROIDI RUKAMA DRŽE ZA STOLICU DOK PIŠU TOLIKE GLUPOSTI.......

P.S. OSNOVNA PLAĆA PORUČNIKA (TO JE PRVI ČIN KOJI DOBIJEŠ NAKON FAKSA) JE OKO 4800 - 5000 KN BEZ DODATAKA! TJ. AKO VOJNIK RADI NA MJESTU ZA KOJE JE PREDVIĐEN DODATAK NA PLAĆU, TADA JE PLAĆA VEĆA! MOŽDA SE PLAĆA NE ČINI NEŠTO, ALI MI NISMO U RATU I U SVAKOG KADETA SE ULOŽI PUNO NOVACA PA TAKO DA TI ISTI KOJE JE MORH ŠKOLOVAO TREBAJU TO NEKAKO I VRATITI, TJ. ODRADITI!

ŽIVJELI!!!!:s:s:s:s:s:s:s:s:s:s

Double size
11.04.2008., 20:25
Oh, you're SO, SO WRONG!

:lol: skroz si u zabludi...
Alia zna o čemu priča !

dobro malo sam zasro...:D

svejedno to mi je super. osim toga nekako mi je logicno da moze se napredovati. necu otici u projekt kadet i tamo, kad zavrsim sve, 6-10 god raditi za ispod 5k. :ne zna:

Crazy Diamond
12.04.2008., 14:43
daj ne pričaj gluposti
bit ćeš sretan ako uopće i nađeš posao. Otvori malo oči, nemoj misliti da ćeš sa završenim faksom imati plaću od 20000kn i da ćeš se držati za kurac u kancelariji.

zanima me
Dali je ova obuka stvarno ovakva? Mislim, hoće li to izgledati kao iz serijala Policijska akademija?
Hoće li ova vojna obuka smetati u učenju na civilnom faksu?

pišite iskustva

Double size
12.04.2008., 16:20
aj ne seri, zavrsi ti elektrotehniku, strojsrstvo ili gradevinu pa onda nesto seri. nasao bi si posao u roku od 3 dana, a ako si super student dobijes stipendiju i siguran posao u npr institutu ruder boskovic ili tako nesto.

uglavnom najvise nezaposlenih s diplomom ima iz ekonomije i kriminalistike. kod ekonomije imas najvise sanse ako si super student a u kriminalistici ni to ne pali, samo veza.

Double size
12.04.2008., 16:22
a ako ne mozes bas naci posao i sretan s govnetom od posla ko ti brani otici u njemacku i raditi s isto tisuca ko i kod nas s valutom eu

i ne mislim da ces laditi jaja nego raditi od jutra do sura ali ces imati novaca

AccesDenied1
12.04.2008., 19:47
Da, ako ideš 5 godina. Ako ideš 3 godine na studij, onda kod njih moraš raditi 6 godina. :zubo: Početnička plaća ti bude oko 5000 kn.

5000 kn? hm...placa bude oko 6400... obicnom vojniku je od 5 mj placa 5100 kn

Fl@Tron
12.04.2008., 22:30
da,da greener sere!!!!!!
kao prvo profesionalni vojnici su masno placeni, 5k placa ti se sa srednjom(cak i vise od 5k). zavrsis fax tamo i placa ti nije ispod 7k,pocetna.
to su uglavnom teh zanimanja..znaci jebacki tesko i jos masno placeno kad zavrsis+ vojnik. jebemu majku guglajte:eek:


imam frenda iz srednje skole koji radi u vojsci kao profesionalni vojnik,odmah nakon srednje skole je otisao odraditi 6mj vojne obveze a zatim je u zagrebu odradio dodatnu obuku ako se ne varam traje 3 mj,radi 6 mjeseci dakle od 10mj. 2007 ,pocetna placa mu je bila 4700kn, sad je 5200kn :cerek::cerek:

Crazy Diamond
13.04.2008., 13:22
a ako ne mozes bas naci posao i sretan s govnetom od posla ko ti brani otici u njemacku i raditi s isto tisuca ko i kod nas s valutom eu

i ne mislim da ces laditi jaja nego raditi od jutra do sura ali ces imati novaca

ajde samo te vuču jebeni novci
srem ti se na takav odnos prema poslu

posao trebaš voliti a ne gledati di je 100 kn veća plaća

Double size
13.04.2008., 15:36
ajde samo te vuču jebeni novci
srem ti se na takav odnos prema poslu

posao trebaš voliti a ne gledati di je 100 kn veća plaća

mene zanima biti kriminalist, nemam vezu za to, pa sam zaboravio to. mozda malo u zadnje vrijeme vosjka me privlaci, a definitivno komunikacijska i racunalna tehnologija na tvz-u.
sto se tice novca, svatko ga treba za zivot. pitanje je samo kakav zivot zelis:top:

Zek0slav
13.04.2008., 16:00
Da, ali kvaka je u tome da smijes pasti samo zadnju godinu. Ne znam, prijavio bih se, ali sumnjam da je to sve tako bajno i lijepo.

wallace
13.04.2008., 23:03
mislim da se ovo definitivno ne isplati nekome ko studira neki elitni fakultet, jer i doktor i pravnik i farmaceut i građevinar će odmah nać posao i te kako bolje plaćen od ovog i vojska se s tim nemre natjecat. ovo kaj pričate o vojnom smještaju... pa nije vojska ono kaj vidite u "Full metal jacket" ili filmovima o drugom svjetskom ratu, sve se to moderniziralo, pogotovo u svijetu, a evo kreće i kod nas, zakaj vojska ne bi imala sve pogodnosti kad je ta služba nedvosmisleno nesebična i časna (ak idete iz pravih razloga u vojsku)?
problem je kaj puno ljudi privlači vojska, al jednostavno su plaće nikakve, a i opremljenost i sigurnost u usporedbi sa svjetskim velesilama je nikakva. konkretno, imam poznanika koji je imao slične nedoumice, no otišao u ured, al budući da nije prošao liječnički zbog pazite- pogrbljenost :rolleyes:, nije primljen. godinama je žalio, da bi mu na kraju pukao film, završio je faks, dobio američku vizu, prijava u regrutacijski centar u NYC (sam centar grada)- marinci. cijenjen od svih, dobro plaćen, hvala Bogu preživio i nakon par godina odslužio svoje u svijetu i mirovina, kuća, nacionalni heroj i danas šetucka po kvartu uz simpatije i uslužnost cijelog susjedstva. to je problem i osnovna razlika njih i nas. ovdje te jedino ljubav može održat u vojsci, dok je tamo svaki drugi čovjek stranac, al yebiga, lova je lova. standardna priča o bogatima i siromašnima...
dok se te stvari ne promjene, slabo ćemo naprijed...

Double size
14.04.2008., 08:19
fora, nisam znao da se moze prijaviti za vojsku ako nemas drzavljanstvo u zemlji gdje se prijavljujes, osim legija stranaca

wallace
14.04.2008., 18:37
fora, nisam znao da se moze prijaviti za vojsku ako nemas drzavljanstvo u zemlji gdje se prijavljujes, osim legija stranaca
nije on direktno išao u vojsku, prvo je radio tamo par godina...
inače, ne znam kolko je istina kaj sam čuo od jedne s istoka Europe, al čini se da dosta ljudi je otišlo u vojsku SAD-a kad je izbila ova kriza s al-Quaidom da bi si na taj način osigurali egzistenciju u dalekom svijetu. nisam proučavao baš detaljno te američke zakone, al mislim da prvo odeš u njihov centar, prijaviš se za vojsku i onda s tom potvrdom odeš u američko veleposlanstvo. time ispunjavaš uvjet zagarantiranog zaposlenja u SAD-u, stanovanja i još si od važnosti državi, te ne bi trebao imati problema sa dobivanjem državljanstva, tj. green card-a prvo. pa njihove pol vojske su stranci, natives-i su zapovjednici, al posao odrađuju ostali...

Double size
15.04.2008., 11:06
ako znas, i kolko dugo tamo moras raditi za drzavljansvo, cijeli radni vijek kao vojnik ili

Neki Deseti
15.04.2008., 16:16
U vojsci kod nas placa nije visoka, osim ako uspijes dogurati do visokog cina (recimo brigadir ili vise), ili ako odes u afganistan (oko 20k kuna)

a za ameriku....obavezno je biti oko 5 godina u vojsci il tak nes, ne sjecam se vise, rekao mi jedan tip koji tam u 'meriki radi

wallace
15.04.2008., 21:20
You cannot join the US Army unless you are a US citizen, have a US background, or green card. You can only get a green card if you live in the states for 5 years or marry a US citizen. In order to move to the United States you have to get a resident card. You can obtain a resident card by first getting a job in the US.

to ti je put, dobro je rekao Neki Deseti :mig:

Smotani2
16.04.2008., 06:29
ljudi moji, nitko ne dolazi u vojsku radi novaca. tamo ti nema kruha, imaš malo više nego što ti treba..
ovdje igra samo ljubav prema domovini..
i 5k ti nije plaća sa srednjom.. prof. vojnici imaju ponekad i puno manje..

Ovo boldano ti nije istina...

Ako ti kažem istinu,morao bih te ubiti...:lol::rofl:

Smotani2
16.04.2008., 06:30
@ Greener...

Stari, pričaš totalne gluposti...da je to pravi frend, znao bi da to nije istina!
Ja znam koliko je ljudi završilo za sada Projekt Kadet, i znam sve o tome, i nikako nije istina da je taj tvoj frend prolazio takve torture...sigurno nema uzbuna i buđenja po noći, a što se tiče smještaja...bolji je nego u bilo kojem studentskom domu u ZG!!!!!!! Jednosobna soba sa kompom, TV-om, a kupaonicu dijeliš sa docimerom iz susjedne sobe...DEFINITIVNO NIJE VOJNI SMJEŠTAJ!!!!!!!!!!!
Tvoj frend možda ima završenu srednju školu pa je bio na specijalističkoj obuci vojnik ili dočasnika, a ako ima faks tada je mogao biti u časničkoj školi, ali tamo nema ovakvih gluposti kao što si ti nasrao, tj. DEFINITIVNO NIJE BIO KADET, a i on tebi vjerojatno sere kako bio bio faca ili nešto...

VIDIO SAM 1000 POSTOVA OVDJE O OVOJ TEMI I ODGOVORNO TVRDIM DA JE 98 % POSTOVA KRIVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SVAKOG KOGA ZANIMA BILO ŠTO O KADETIMA NEKA ODE U URED ZA OBRANU U SVOM MJESTU I TAMO ĆE MU SVE REĆI ILI NEKA ODU U BILO KOJU SREDNJU ŠKOLU U HR, JER OVIH DANA JE PO ŠKOLAMA PROMOCIJA I PREZENTACIJA OVOGA PROJEKTA MATURANTIMA!!!!


FASCINANTNO MI JE KAKO SU SVI PAMETNI, DOK IM SE HEMROIDI RUKAMA DRŽE ZA STOLICU DOK PIŠU TOLIKE GLUPOSTI.......

P.S. OSNOVNA PLAĆA PORUČNIKA (TO JE PRVI ČIN KOJI DOBIJEŠ NAKON FAKSA) JE OKO 4800 - 5000 KN BEZ DODATAKA! TJ. AKO VOJNIK RADI NA MJESTU ZA KOJE JE PREDVIĐEN DODATAK NA PLAĆU, TADA JE PLAĆA VEĆA! MOŽDA SE PLAĆA NE ČINI NEŠTO, ALI MI NISMO U RATU I U SVAKOG KADETA SE ULOŽI PUNO NOVACA PA TAKO DA TI ISTI KOJE JE MORH ŠKOLOVAO TREBAJU TO NEKAKO I VRATITI, TJ. ODRADITI!

ŽIVJELI!!!!

Slažem se do zadnje riječi.
Istina.

deppsa
21.04.2008., 19:22
Imam nekoliko pitanja:

1.Kakva treba testiranja proc, znači što gledaju osim zdravlja, nisam neki ultrasportaš pa zato pitam

2.Čuo sam da neke predmete moraš proć sa prosjekom koji ti oni zadaju, je li to istina?

3.Kolko para trebam vratit (zapravo stari :p) u slučaju da padnem godinu (točna cifra molim, ne cca.)?

4.Zanima me oću li ostati kadet ako padnem godinu?

5.Imam li pravo na smještaj iako živim u Zagrebačkoj županiji (blizu Zaprešića)?

nedamise
16.06.2008., 11:10
Imam nekoliko pitanja:

1.Kakva treba testiranja proc, znači što gledaju osim zdravlja, nisam neki ultrasportaš pa zato pitam

2.Čuo sam da neke predmete moraš proć sa prosjekom koji ti oni zadaju, je li to istina?

3.Kolko para trebam vratit (zapravo stari :p) u slučaju da padnem godinu (točna cifra molim, ne cca.)?

4.Zanima me oću li ostati kadet ako padnem godinu?

5.Imam li pravo na smještaj iako živim u Zagrebačkoj županiji (blizu Zaprešića)?

1.) Obična, slična kao i za regrutaciju - uopće nisu problem za proći (ma ne traže oni uopće sportaše, odakle vam samo to??? Bitno da si zdrav)

2.) Čuo si krivo - bitan je prolaz i samo prolaz oni i gledaju!

3.) Dosada je bilo to sve ispalo cca 7500 kn (cca jer to sve ovisi - koliko pojedeš na iksici jer ti to oni isto vrate, koliko puta ides kući, jesi upao s plaćanjem i bez jer ti i to vrate - drugim riječima to ovisi o tome koliko novaca tebi sjedne na tekući od njih!). Znači, ako si recimo, upao bez plaćanja, pošto si Zaprešića, ne mozes puno ni potrošiti na Xici, to bi te sve ispalo sada po novom (jer su stipendije otišle gore) 9600 kn (800 kn*12 mj), iako se priča o nekoj većoj cifri da će biti za vas (a i za nas, vec postojece kadete) (spominje se nikh 63000 kn)

4.) Hoćeš, ukoliko za to postoje realno objektivni razlozi (ili imaš vezu) :rolleyes:

5.) Ne da imaš, nego MORAŠ biti cijelo vrijeme u vojarni jer tamo imaš smještaj i jer ti to onda postaje novo prebivalište - nema izuzetaka! (Pa nisi valjda mislio da ćeš biti kod kuće?? To već ide "po zaslugama"... :D


Ako još tko ima kakvih pitanja u vezi programa Kadet, slobodno neka se javi na PM! ;)
(I odmah da upozorim, NEĆU davati vlastita mišljenja kak mi je tamo - tko hoće neka proba...)

kiko098
21.07.2008., 12:30
Pa sam si stavio link tak da je lako procitat :)

ja sma isto iso pogledat da vidim di je kvaka.
kolko sam skuzio moras poslje studija ostat tam radit duplo godina koliko si dobivao stipendiju... to bi znacilo da npr ako od pocetka studija si kadet, znaci 10 god si obvezan radit kod njih :)

ako sam u krivu neka me netko ispravi, tak i tak sam samo preletio po tome sam na brzaka

U krivu si ... ako si iša na višu, npr. pomorsku, koja traje 3 godine, moraš ostati u vojski bar 6g ... a piloti 10 g ...

kiko098
21.07.2008., 12:56
Ma znam ja kak to izgleda.. a i možeš mi copy-paste sve s morhove stranice, al ja ti kažem da to nije istina.. argumentirala bih, al ne smijem.. morala bih te ubit onda.. :)

Ej, ti si kadetkinja??? Ja sam budući, čekam još pregled i kamp ...

kiko098
21.07.2008., 13:02
Kada se završi fakultet po programu MORH-a,dobije se čin poručnika a plaća je oko 7k kuna (takvu plaću imaju poručnici).
Imate tri vojna kampa na koja se obavezno mora ići: prije prve godine,poslije prve i druge godine.
Kandidati za aeronautiku moraju ići i na selektivni kamp.
Ovaj faks prije prve godine se odrzava kao motivacijski kamp i gdje se gleda fizička sprema (3200 m,trbušnjaci,sklekovi) iako je najvažniji UVJET da upišete faks u Zg ili splitu a fizička sprema vam neće igrat toliko ulogu ako niste odmah ispunili uvjete (iako se očekuje da se potrudite da to popravite).
Smještaj je u jednokrevetnim sobama (na svakih 10 soba dolazi čajna kuhinja i kupaona) u vojarni u Splitu i Zg.
Kada završite faks,idete još 6 do 9 mjeseci (ovisno o rodu vojsku) na časničko obrazovanje i onda se službeno počinje raditi.

Hm, pa nije loše ... to me čeka znači??? super .. samo moram malo radit na trbušnjacima .. a sve ostalo je super ... i predobro .. hahah ... jedva čekam bit kadet ... siguran posao ... to vuče ... ali mene zanima pregled??? kako to izgleda???

kiko098
21.07.2008., 13:06
@ Greener...

Stari, pričaš totalne gluposti...da je to pravi frend, znao bi da to nije istina!
Ja znam koliko je ljudi završilo za sada Projekt Kadet, i znam sve o tome, i nikako nije istina da je taj tvoj frend prolazio takve torture...sigurno nema uzbuna i buđenja po noći, a što se tiče smještaja...bolji je nego u bilo kojem studentskom domu u ZG!!!!!!! Jednosobna soba sa kompom, TV-om, a kupaonicu dijeliš sa docimerom iz susjedne sobe...DEFINITIVNO NIJE VOJNI SMJEŠTAJ!!!!!!!!!!!
Tvoj frend možda ima završenu srednju školu pa je bio na specijalističkoj obuci vojnik ili dočasnika, a ako ima faks tada je mogao biti u časničkoj školi, ali tamo nema ovakvih gluposti kao što si ti nasrao, tj. DEFINITIVNO NIJE BIO KADET, a i on tebi vjerojatno sere kako bio bio faca ili nešto...

VIDIO SAM 1000 POSTOVA OVDJE O OVOJ TEMI I ODGOVORNO TVRDIM DA JE 98 % POSTOVA KRIVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SVAKOG KOGA ZANIMA BILO ŠTO O KADETIMA NEKA ODE U URED ZA OBRANU U SVOM MJESTU I TAMO ĆE MU SVE REĆI ILI NEKA ODU U BILO KOJU SREDNJU ŠKOLU U HR, JER OVIH DANA JE PO ŠKOLAMA PROMOCIJA I PREZENTACIJA OVOGA PROJEKTA MATURANTIMA!!!!


FASCINANTNO MI JE KAKO SU SVI PAMETNI, DOK IM SE HEMROIDI RUKAMA DRŽE ZA STOLICU DOK PIŠU TOLIKE GLUPOSTI.......

P.S. OSNOVNA PLAĆA PORUČNIKA (TO JE PRVI ČIN KOJI DOBIJEŠ NAKON FAKSA) JE OKO 4800 - 5000 KN BEZ DODATAKA! TJ. AKO VOJNIK RADI NA MJESTU ZA KOJE JE PREDVIĐEN DODATAK NA PLAĆU, TADA JE PLAĆA VEĆA! MOŽDA SE PLAĆA NE ČINI NEŠTO, ALI MI NISMO U RATU I U SVAKOG KADETA SE ULOŽI PUNO NOVACA PA TAKO DA TI ISTI KOJE JE MORH ŠKOLOVAO TREBAJU TO NEKAKO I VRATITI, TJ. ODRADITI!

ŽIVJELI!!!!

Slažem se asu ... to je istina .. neku večer sam pričao sa curom koja je kadetkinja u ZG-u već 2 godina ... kaže da je super sve ...

kiko098
21.07.2008., 13:08
daj ne pričaj gluposti
bit ćeš sretan ako uopće i nađeš posao. Otvori malo oči, nemoj misliti da ćeš sa završenim faksom imati plaću od 20000kn i da ćeš se držati za kurac u kancelariji.

zanima me
Dali je ova obuka stvarno ovakva? Mislim, hoće li to izgledati kao iz serijala Policijska akademija?
Hoće li ova vojna obuka smetati u učenju na civilnom faksu?

pišite iskustva

Pisa bi iskustva da znam, ali i mene zanima jer to želim bit ... još malo .. koji misec ..

kiko098
21.07.2008., 13:12
5000 kn? hm...placa bude oko 6400... obicnom vojniku je od 5 mj placa 5100 kn

Da, ali plaća će se pogotovo časnicima podizati godinama ... još kad uđemo u NATO bit će veća ... to mi je rekao pomorski časnik koji nam je izlagao prezentaciju.. e ali ima i većih činova ... veći čin veća plaća ...

kiko098
21.07.2008., 13:16
mene zanima biti kriminalist, nemam vezu za to, pa sam zaboravio to. mozda malo u zadnje vrijeme vosjka me privlaci, a definitivno komunikacijska i racunalna tehnologija na tvz-u.
sto se tice novca, svatko ga treba za zivot. pitanje je samo kakav zivot zelis:top:

Život u kojem novac ne vlada sa tobom već ti vladaš njime ... ako si shvatio ...ok ako ne .. koga briga ..

Ionako ono što zarađivaš i zaradiš nećeš ponijeti sa sobom nakon smrti.

kiko098
21.07.2008., 13:22
mislim da se ovo definitivno ne isplati nekome ko studira neki elitni fakultet, jer i doktor i pravnik i farmaceut i građevinar će odmah nać posao i te kako bolje plaćen od ovog i vojska se s tim nemre natjecat. ovo kaj pričate o vojnom smještaju... pa nije vojska ono kaj vidite u "Full metal jacket" ili filmovima o drugom svjetskom ratu, sve se to moderniziralo, pogotovo u svijetu, a evo kreće i kod nas, zakaj vojska ne bi imala sve pogodnosti kad je ta služba nedvosmisleno nesebična i časna (ak idete iz pravih razloga u vojsku)?
problem je kaj puno ljudi privlači vojska, al jednostavno su plaće nikakve, a i opremljenost i sigurnost u usporedbi sa svjetskim velesilama je nikakva. konkretno, imam poznanika koji je imao slične nedoumice, no otišao u ured, al budući da nije prošao liječnički zbog pazite- pogrbljenost :rolleyes:, nije primljen. godinama je žalio, da bi mu na kraju pukao film, završio je faks, dobio američku vizu, prijava u regrutacijski centar u NYC (sam centar grada)- marinci. cijenjen od svih, dobro plaćen, hvala Bogu preživio i nakon par godina odslužio svoje u svijetu i mirovina, kuća, nacionalni heroj i danas šetucka po kvartu uz simpatije i uslužnost cijelog susjedstva. to je problem i osnovna razlika njih i nas. ovdje te jedino ljubav može održat u vojsci, dok je tamo svaki drugi čovjek stranac, al yebiga, lova je lova. standardna priča o bogatima i siromašnima...
dok se te stvari ne promjene, slabo ćemo naprijed...

Istinito ali i žalosno ....

kiko098
23.07.2008., 15:16
ljudi moji, nitko ne dolazi u vojsku radi novaca. tamo ti nema kruha, imaš malo više nego što ti treba..
ovdje igra samo ljubav prema domovini..
i 5k ti nije plaća sa srednjom.. prof. vojnici imaju ponekad i puno manje..

Ovo boldano ti nije istina...

Ako ti kažem istinu,morao bih te ubiti...:lol::rofl:

Ej .. pa u čemu je tajna??? Ja sam budući kadet .. izgleda da nitko ne želi pričat otvoreno o tome ... ?? ...

Zanima me ako mi možeš reć, valjda si kadet, kad je liječnički, posla sam potvrdu o upisu na faks prije 10 dana .. kad bi me trebali zvati???

kiko098
07.08.2008., 17:18
[QUOTE=Smotani2;13625981]

Ej .. pa u čemu je tajna??? Ja sam budući kadet .. izgleda da nitko ne želi pričat otvoreno o tome ... ?? ...

Zanima me ako mi možeš reć, valjda si kadet, kad je liječnički, posla sam potvrdu o upisu na faks prije 10 dana .. kad bi me trebali zvati???

Ima li caka kod pregleda???

Gordana Vranješ
01.10.2008., 12:05
da li je sada kasno prijaviti se na natječaj za kadeta ako je moj sin upisao već četvrti razred srednje škole?

Sebastian_Smb
09.10.2008., 23:26
Na natječaj za kadeta prijavljuje se, koliko ja znam, nakon završenog 4. razreda srednje škole, te se nakon upisa na faks (ako se uspije naravno), ide na selekcijski kamp, ili kako god se zove, te se tamo bira tko ostaje u programu, a tko ne.

nedamise
21.10.2008., 09:28
Hmmm... Da budemo tocniji... Za prijaviti se za kadeta se podnose zamolbe u ured za obranu gdje je doticna osoba evidentirana i to tamo negdje u drugom polugodistu 4. razreda... Uostalom, sve lijepo pise ovdje (http://www.morh.hr/kadet/natjecaj.asp) i jedino treba pratiti kada se objavi novi natjecaj - sto se trazi i do kada se to isto treba dostaviti! ;)

Stana
09.01.2009., 14:43
Ima li caka kod pregleda???

Jesi li prošao liječnički? Ima li caka ili nema to ne znam, ali ima strašno puno nelogičnosti.

zlajo39
20.01.2009., 12:19
Ovako, da obnovim ovaj topic. Ako bi me neki kadet htio kontaktirati na PM s nekim informacijama o tome sto je sve morao proci da upadne i kolike su sanse da se upadne (u Zagrebu), bio bih jako zahvalan. Takoder, ono sto mi je jos i najbitnije (smatram da mi je fizicka sprema OK posto idem u teretanu) - sto je sve vazno proci na ljecnickom? Da li bi mi prepreka bila sto mi je dioptrija -1? Planiram upisati ili politologiju ili pravo, a htio bih na ovaj program jer mi djeluje primamljivo (osim straha od ponavljanja godine :D).

nemamime
20.01.2009., 15:16
Divim se kadetima :s :s

Ja vjerujem da nikad nebi mogla studirat pod tim 'uvjetima' koje oni zahtjevaju od kadeta, sestrična mi je medju njima i stvarno svaka cast svakome tko se odluci na ovo :)

Hcexpo
10.02.2009., 21:18
Prvo pozdrav buduci da sam novi na forumu.
Ove sk godine 2009/10 zavrsavam 4. raz i namjeravam upisati teh fakultet (fsb, ako Bog da) i ako bude otvoren natječaj za kadeta prijavio bih se.
E sad.
Citajuci ovaj forum i hrpu drugih samo sam se jos vise zbunio, jer npr. jedni pisu da su place 6k kn drugi kazu da je 4,5k onda jedni druge vređaju i kažu da rade u vojsci pa da valjda onda znaju i tako u hrpu drugih primjera itd,itd.
U biti, kome vjerovati?
Po ugovoru si obavezan raditi 10god. (ak studiras 5) i sad
mene zanima koliko je moguce napredovati u tih 10 god
1. Znaci kolika je pocetna placa, da li kad zavrsis taj program (npr zavrsio si fsb) si na terenu(u akciji) ili si neko obicno piskaralo u nekom uredu, a oni koji idu za prof vojnika su u akciji
2. sto uopce radis s tim faxom (projektiras nekaj, razvijas nesto, radis proracune)
3. koliko je moguce napredovati u samoj vojsci, znaci koje cinove mozes dobiti i sta oni nose sa sobom.
4. Je li jos kao i prije beneficirani radni staz (i kolki je ako ga ima) pa sa 40-45 god odes u penziju

Moram naglasiti da mi novac nije najvazniji faktor u ovoj prici, ali je dakako jedan od najbitnijih, jer ako moram raditi za OSRH 10god za placu od 5-6k kn bez mogucnosti napretka, nema sanse da se prijavim, jer barem ja mislim da se s tim faxom (fsb,fer,nebitno) moze puno bolje zarađivati u civilu.
Molim da mi odgovori netko samo ak je 100% siguran da je tak kako kaže. Tko zeli moze odg i na PM.
Sry na podužem postu i ako sam ista krivo napisao molio bih vas da me ispravite.
Puno hvala unaprijed.

kico912
20.02.2009., 18:32
Mislim da ovaj program "kadet" ima puno prednosti ali zamisli sad da te nakon što završiš za časnika pošalju u neku vojarnu "bogu iza nogu" i da tamo moraš radit osam godina.Sad će nas pametni političari uvuć i u NATO pa će bit hrpa "mirovnih" misija...mislim da se na kraju to ipak ne isplati osim za onoga ko se spreman puno toga odrećii tko to stvarno želi jer ako ti želiš postat kadet da bi osam godina nosio uniformu i pucao iz puške te nakon isteka ugovora šmugnuo doma-tada to baš nije dobra ideja.

Stipe3107
13.03.2009., 19:26
jel mi netko može pomoći?! hitno mi je!!!
evo ovako...... oduvijek mi je bila želja postati vojnikom, pogotovo u zadnjih par godina kad sam čuo za program KADET. pregledao sam mnoge postove i vidio da si govore gotovo sve što piše na službenoj stranici MORH-a... no nitko ne govori sa velikom sigurnošću o zdravstvenom... MOJE PITANJE JE..... Bil moga upast u program ˝kadet˝sa dioptrijom od -1 do -2....jer nisam točno siguran kolika mi je dioptrija, znam da je u ovoj granici.

MOLIM VAS POMOZITE!!!!

blup_00
17.03.2009., 21:32
Kakve su sobe i kompjuteri? Jer WC i tuš ima svatko u sobi il je zajednički, pa bude orgija pod tušem?:D I jesu miješani domovi (muško ženski) il odvojeni?

Nimbus-Suky
17.03.2009., 22:59
Vojnik OSRH ima najmanju plaću 5000 kn, a za deset godina ona može narast i do 7000 kn - sa srednjom školom
Časnik OSRH ima najmanje 7000 kn, sa tim da za vrijeme školovanja, u temeljno-časničkoj školi dobiva 5.900 kn, a za 10 godina možeš dobivat i oko 9-10 tisuća. Ako je to vama malo pa onda ne znam. Radiš 5 dana tjedno, imaš 2 godišnja od po 3 tjedna, a radiš dnevno cca 4 sata. Ovi časnici što su kod nas tih 4 sata (ne) rada izgube na kave, doručak, ručak, a čak se imaju pravo za radnog vremena bavit sportom......

nedamise
20.03.2009., 00:25
--> Hcexpo - jos jedan nadobudan :D

--> Kico192 - nisi u pravu

--> Stipe3107 - sumnjam, zbog dioptrije samo rijetki s naocalama upadaju ovamo (ako ih ima 3-4/160), a nitko o zdravstvenom ni ne govori jer se konkretno nista ni ne zna, a kriteriji da ti moras biti ovakav ili onakav ne postoje

--> blup_00 - sobe - ok, sasvim pristojne - ali uvijek moze i bolje... ;) kompjuteri su ti kante. o wc i tusu se nebrojeno puta raspravljalo al' evo - dvije sobe imaju jedan zajednicki tus i wc, a sta ces ti tamo raditi s cimerom to je tvoja stvar...
domovi? kakvi domovi? sve je u jednoj zgradi (kako je sada stanje stvari) i svi su tamo. kako 2 sobe dijele jedan wc i tus, tako u sobe idu muski-muski, zenski-zenski...

nedamise
20.03.2009., 00:34
Hcexpo - placa - 6000 u casnickoj skoli, poslije nje kad pocnes raditi 7000 (ima tu jos raznih faktora, ali ovo nije tema o tome pa necemo tu duljiti) - vjeruj meni :P
- vojnici su ti ekšn menovi iliti ljudi od akcije, a to gdje ces ti biti, ovisi gdje dobijes postavljenje i koliko ces, na kraju krajeva, ti biti za to zainteresiran te koliko ces se (ne)zalagati za isto
- nista ne radis s faksom - to ti je samo za odrediti rod
- napredujes dokle ide, ako imas predispozicije ides do vrha tj. gen. cinova, a s njima raste kako placa tako i obveze i odgovornost te duznosti
- je

- u pravu si, ali tu imas vise faktora koje moras uzeti u obzir, pa tako i ovaj posao, na kraju krajeva kao i svaki drugi, ima dvije strane medalje a na tebi je da odvagnes

Andreicek
20.03.2009., 20:06
Kaj su ti rodovi :ne zna:... Jel kad završim FER npr. radim za njih kao informatičar ili što... Jel veza pomaže pri lječničkom??

Fala...:rolleyes:

-Phobos-
20.03.2009., 21:07
jeli se moze i ove godine uzet politologija?

da li se rodovi biraju sami ili ga oni predodrede?

e da, i da li primaju npr. ove godine samo '90 godiste ili i ostala

kico912
21.03.2009., 18:18
Msilim da većina vas (UKLJUČUJUĆI I MENE) puno piše i odgovara na pitanja a u stvari nismo baš toliko sigurni.Mene recimo zanima što to ustvari znači biti časnik HV tj. nakon završene izobrazbe za poručnik,kako uopće izgleda jedan običan radni dan časnika dok nije na nekakvoj vojni vježbi ili tako nešto ??' UNAPRIJED VAM HVALA.

tiki19
22.03.2009., 09:42
Za dva tjedna, petak navečer od 20-21 gostovat će ti ljudi iz vojske i bit će otvoren telefon pa ćeš moć pitat sve što te zanima, na radio splitu, 101. mhz to ti je u okviru studentskog radia, pa možeš nazvat i pitat,ili jednostavno slušat pa ćeš pouzdano saznat sve informacije informacije . Ugl, cijela emisija će bit posvećena toj temi

-Phobos-
22.03.2009., 14:53
Za dva tjedna, petak navečer od 20-21 gostovat će ti ljudi iz vojske i bit će otvoren telefon pa ćeš moć pitat sve što te zanima, na radio splitu, 101. mhz to ti je u okviru studentskog radia, pa možeš nazvat i pitat,ili jednostavno slušat pa ćeš pouzdano saznat sve informacije informacije . Ugl, cijela emisija će bit posvećena toj temi


koji je to datum i jel moze tocan termin

tiki19
23.03.2009., 13:37
To ti je treći travnja, od 20- 21 traje emisija, ne znam točno kontakt broj ali reć će ga nekoliko puta na početku emisije pa ukoliko nešto bude nejasno slobodno se javite :mig:
na radio splitu je emisija; 101, 102 ili 104.5 mhz
nadam se da će biti od pomoći :top:

-Phobos-
23.03.2009., 15:33
hvala, al rjesilo se samo od sebe, namjeravam upisat politologiju a to ove godine nemaju u programu :(((

-jaaa-
28.03.2009., 20:58
Pozz. Ako netko ima informaciju koje su točne norme na tom prvom ljetnom kampu u Lošinju? Znam da se trči 3200m i da se gledaju sklekovi i trbušnjaci. Koje su onda norme za prolaz i ima li još kakvih provjera fizičkih sposobnosti? Molio bi ako je netko bio i stvarno zna. Može i na pm.

.exe
28.03.2009., 22:03
ajmo moxa, zaostaješ ?!

Shinobi No Mono
28.03.2009., 22:14
Pozz. Ako netko ima informaciju koje su točne norme na tom prvom ljetnom kampu u Lošinju? Znam da se trči 3200m i da se gledaju sklekovi i trbušnjaci. Koje su onda norme za prolaz i ima li još kakvih provjera fizičkih sposobnosti? Molio bi ako je netko bio i stvarno zna. Može i na pm.

Cuj ja se raspitujem o tome vec ima godina dana, i par stvari sam saznao, a i rekli su mi na prezentaciji u skoli, da tamo nema normi za ispunit, nego taj kamp 1 (tako se zove) sluzi samo da vidis u kakvoj si formi i dali mozes izdrzat, znaci nema nikakve eliminacije. E sad sam ja tako shvatio, al siguran sam da ce ti neki kadeti jos pojasnit tu na forumu ili mene ispravit ako sam krivo shvatio

repsi
31.03.2009., 02:03
ono shto mene zanima je sledetje.. dakle otvara mi se shansa biti kadet nakon 1. godine kinezioloshkog faxa, shto znachi da tje me oni izdrzhavati 2 godine, znachi trebam radit bar 4. Sa mog faxa ima vetj recimo 20tak kadeta (not sure) shto znachi da tje biti 20 trenera koji ce trenirati vojsku u zagrebu ? 0_o
ili tje nas razbacati svuda po malo ...? koje vrijeme bi ja trebao provoditi tamo dnevno kao trener? da li se otvara mogutjnost josh nekih poslitja sa strane? tipa trener, kondicijska priprema, kineziterapija i sl.? i jako mi je bitno da li se mozhe upisati 4. i 5. godina faxa uz to nekakvo treniranje vojske? jer ne zhelim ostati na vishoj struci nikako... (pretpostavljam da je jedina opcija izvanredno da se upishe, ali bolje i to nego nishta). Za kineziologe je poznato to da je teshko natji posao u struci tipa profesor ili sha ti ja znam... tako da bih si osigurao egzistenciju sa ovim pa dalje ubacivao i dodavao josh toga po mogutjnosti (ako je ima).
pozdrav, thx

von Tegetthoff
31.03.2009., 13:33
Vojnik OSRH ima najmanju plaću 5000 kn, a za deset godina ona može narast i do 7000 kn - sa srednjom školom
Časnik OSRH ima najmanje 7000 kn, sa tim da za vrijeme školovanja, u temeljno-časničkoj školi dobiva 5.900 kn, a za 10 godina možeš dobivat i oko 9-10 tisuća.

Jesi siguran u to?

Prije nekih godinu, dvije razgovarao sam s časnikom koji je prezentirao program KADET, prema njemu, za vrijeme temeljne časničke izozbrazbe dobiva se 4.500,00 kn a početna časnička plaća je oko 5.000.00 kn (bez dodataka).

E da, svi vi koji se planirate prijaviti za program KADET, dva puta promislite, obzirom da se ne dozvoljava pad niti jedne godine!

Ako padnete godinu, ispadate iz programa + morate im nadoknaditi sve troškove koje su imali na vama. Zaboravio sam cifru, ali mislim da je riječ o dosta novaca.

Double size
04.04.2009., 01:11
krivo, prosli tjedan nam je bila prezentacija.
ne smijes pasti samo prvu. ako padnes drugu nema deparca koji se povecava svaku godinu.
zakljucak: prodes prvu, ostalo mozes iz 2 puta. ali i duze radis kod njih

pando
07.04.2009., 21:53
E ovako... zanima me dali ima ikakve razlike pri odabiru kadeta ako je osoba upisala faks redovno ili placanjem.. ili su prava ista kako god da se faks upise..

crew_87
07.04.2009., 22:24
jel moze netko tko je kadet dati svoja iskustva, misljena i slično, vezano za kadeta...

copola
07.04.2009., 22:43
Također...i mene zanima u vezi tog projekta! Koji su uvijeti na lječničkom i koliko je rigorozan taj kamp?
No najviše me zanima lječnički?

von Tegetthoff
08.04.2009., 08:09
krivo, prosli tjedan nam je bila prezentacija.
ne smijes pasti samo prvu. ako padnes drugu nema deparca koji se povecava svaku godinu.
zakljucak: prodes prvu, ostalo mozes iz 2 puta. ali i duze radis kod njih

Hm, zanimljivo, ranije su pravila bila puno rigoroznija. Valjda im je ekipa masovno padala godine, pa su zato ublažili kriterije.

Veky.VG
10.04.2009., 23:04
Ajde da i ja nešto pitam:

Upis na fakultet i pohadanje fakulteta se ne razlikuje jesam li ja redoviti student ili student preko projekta "Kadet"? Znači na fakultetu sam ja isti ko i svi ostali, samo se nakon fakulteta "vraćam" u vojni kamp i igram njihova pravila?

chomacho
12.04.2009., 13:59
Uf.... svakakvih sranja ste vi ovdje napisali. Ja sam ispitivao nadporučnika koji vodi taj cijeli projekt o svemu a sumnjam da bi me on lažima mamio u vojsku. Početnička plaća časnika HR vojske nije ispod 6000 kuna.... ne zaboravite da trudom i postignućima možete vrlo brzo dobiti povišicu i viši čin prvom prilikom. E sad... problem mnogima je što jedino piloti studiraju 5 godina (do magisterija dakle) ali oni su dužni ostati u vojsci 10 godina, za razliku od kadeta koji idu prve tri na fax, pa moraju biti 6 godina u HRV. Sam smještaj za kadete je genijalan, barem koliko sam ja vidio. Na dvije jednokrevetne sobe kupatilo, jedi kolko moš (dobije se x-ica), a o kompu koji je 0-24 na domovskom LAN-u i netu da ne pričam.

Dakle, nemojte misliti da je ovo neki trik da vas se sjebe kao svuda u državi našoj svagdašnjoj.... jedini trik je u tome da pokažete da ćete bit okej student pa svojom strukom i specijalnošću kasnije pomoći u radu HR vojsci kojoj vjerovatno fali visoko obrazovanih ljudi.... A oni će vam dati sve što vam je potrebno na tome putu.
Zašto ne ostati u armiji na kraju? Pa makar i sa tih početnih 6000? Koliku plaću ima prosječni profesor sa punom satnicom u Hrvatskoj??? Manju od toga ljudi moji, manju... Zato prekinite sanjariti o plaći od 10k kuna u nekoj privatnoj firmi a da drkate čwimbu, to možete samo ako ste vi sami vlasnik te firme, ili vaš tatica.

Ne želim vam ništa srat, ne mogu ni ja biti siguran da je to sve tako... al znam da vrijedi pokušati. VJERUJTE mi, nećete se dobro provest sa poslom poslije srednje... Ja osobno radim cijelo drugo polugodište ove školske godine, bio sam presretan kad sam dobio posao snova a još nisam ni srednju završio. Početničkih 20 kuna sat sa 20% na prekovremene, kasnije i više.... sjedim za kompom i crtam u AUTO CAD-u te radim na CNC strojevima (laser i waterjet)... mojoj sreći nikad kraja. Donedavno...
Recesija, svjetska kriza- ode moja firma u pičku materinu. Nije još propala ali sumnjam da će preživjeti... kako god završilo- ne želim riskirat. Radije ću postat kadet pa imati stalan posao... nego ostat na ulici unatoč tome što sam izvanredan računalni tehničar u strojarstvu. Na kraju krajeva, i u vojsci ćete raditi na području svoje struke.

E sad... jel bi mogo meni netko odgovoriti na jedno pitanje? Imam kosu do guzice.... znate na što aludiram :-( Samo mi recite kada.... i recite mi nježno.

kico912
12.04.2009., 15:11
Uf.... svakakvih sranja ste vi ovdje napisali. Ja sam ispitivao nadporučnika koji vodi taj cijeli projekt o svemu a sumnjam da bi me on lažima mamio u vojsku. Početnička plaća časnika HR vojske nije ispod 6000 kuna.... ne zaboravite da trudom i postignućima možete vrlo brzo dobiti povišicu i viši čin prvom prilikom. E sad... problem mnogima je što jedino piloti studiraju 5 godina (do magisterija dakle) ali oni su dužni ostati u vojsci 10 godina, za razliku od kadeta koji idu prve tri na fax, pa moraju biti 6 godina u HRV. Sam smještaj za kadete je genijalan, barem koliko sam ja vidio. Na dvije jednokrevetne sobe kupatilo, jedi kolko moš (dobije se x-ica), a o kompu koji je 0-24 na domovskom LAN-u i netu da ne pričam.

Dakle, nemojte misliti da je ovo neki trik da vas se sjebe kao svuda u državi našoj svagdašnjoj.... jedini trik je u tome da pokažete da ćete bit okej student pa svojom strukom i specijalnošću kasnije pomoći u radu HR vojsci kojoj vjerovatno fali visoko obrazovanih ljudi.... A oni će vam dati sve što vam je potrebno na tome putu.
Zašto ne ostati u armiji na kraju? Pa makar i sa tih početnih 6000? Koliku plaću ima prosječni profesor sa punom satnicom u Hrvatskoj??? Manju od toga ljudi moji, manju... Zato prekinite sanjariti o plaći od 10k kuna u nekoj privatnoj firmi a da drkate čwimbu, to možete samo ako ste vi sami vlasnik te firme, ili vaš tatica.

Ne želim vam ništa srat, ne mogu ni ja biti siguran da je to sve tako... al znam da vrijedi pokušati. VJERUJTE mi, nećete se dobro provest sa poslom poslije srednje... Ja osobno radim cijelo drugo polugodište ove školske godine, bio sam presretan kad sam dobio posao snova a još nisam ni srednju završio. Početničkih 20 kuna sat sa 20% na prekovremene, kasnije i više.... sjedim za kompom i crtam u AUTO CAD-u te radim na CNC strojevima (laser i waterjet)... mojoj sreći nikad kraja. Donedavno...
Recesija, svjetska kriza- ode moja firma u pičku materinu. Nije još propala ali sumnjam da će preživjeti... kako god završilo- ne želim riskirat. Radije ću postat kadet pa imati stalan posao... nego ostat na ulici unatoč tome što sam izvanredan računalni tehničar u strojarstvu. Na kraju krajeva, i u vojsci ćete raditi na području svoje struke.

E sad... jel bi mogo meni netko odgovoriti na jedno pitanje? Imam kosu do guzice.... znate na što aludiram :-( Samo mi recite kada.... i recite mi nježno.


Prije prvoga kampa.To bi značilo 6. ILI 7. mjesec.Nisam 100% sigura:afro:n.

Pozdrav.:top:

maalllaa_19
12.04.2009., 19:07
imam pitanje naravno... jel ima ikakve veze visina s liječničkim?? što se sve obavlja na tom liječničkom??:confused::lol:

zabac2703
12.04.2009., 23:35
Jel to istina da nesmijes biti kaznjavan,i sta se misli pod time kaznjavan,ja planiram postati kadet, imao sam prije 5 mjeseci kaznu za uznemiravanje javnog reda i mira.....?

Hogwarts
14.04.2009., 21:21
Da li mi može netko tko to sigurno zna reći da li unutar liječničkog pregleda postoji i ovakav test:
http://www.toledo-bend.com/colorblind/Ishihara.asp ?

pando
14.04.2009., 22:23
Kaznjavan - kaznena prijava protiv tebe (ako si to mislio) - nesmijes imati nikakvu kaznenu prijavu, ali moras razlikovati kaznenu prijavu od kazne u smislu usmenog/pismenog upozorenja.

N126
15.04.2009., 16:58
Da li mi može netko tko to sigurno zna reći da li unutar liječničkog pregleda postoji i ovakav test:
http://www.toledo-bend.com/colorblind/Ishihara.asp ?

Ovo i mene zanima. Mislim vjerojatno ima, no da li on utječe na što?

Double size
15.04.2009., 23:13
koliko se sjecam piloti studiraju 3 god ali im je skolovanje jaaaako skupo pa ostaju 10 god

chomacho
16.04.2009., 07:39
Ne znam sad sigurno, al brijem da je nama onaj lik reko da moraju diplomirat aeronautiku.

_shamaya_
16.04.2009., 13:08
jel stvarno koma u tim domovima, kao da si u zatvoru i nemozes nigdje, ni preko dana na kavu?

kico912
16.04.2009., 15:56
Ajde da i ja nešto pitam:

Upis na fakultet i pohadanje fakulteta se ne razlikuje jesam li ja redoviti student ili student preko projekta "Kadet"? Znači na fakultetu sam ja isti ko i svi ostali, samo se nakon fakulteta "vraćam" u vojni kamp i igram njihova pravila?


Ti pohađaš fakultet kao i svi ostali studenti.smješten si u vojarni u črnomercu i svaku godinu imaš kampove koji se djele na ljetne i zimske ovisno o rodu kojem si dodjeljen.najveća fora ti je u tome šta nakon završenog faksa i časničke škole moraš u MORH-u radit duplo od vremena provedenog na faksu-------više informacija na WWW.MORH.HR

chomacho
16.04.2009., 22:12
Nadam se, jedino tako ću se naviknut na disciplinu i učenje xD

_shamaya_
17.04.2009., 12:54
ma to je dobro u početku, poludija bi nakon nekog vrimena jebate, ka u zatvoru
a ideš ovu godinu ili ?

chomacho
17.04.2009., 13:34
A imam još nekih opcija u planu al mislim da ću se na kraju ipak odlučit za ovo. Išo bi na FER ili TVZ (računalstvo)... ma nebi poludio, nije to baš tako sjebano. Moraš svaki dan na faks na predavanja i te spike, znači da ćeš uvijek moć na kojekakve kave i cuge.

nedamise
17.04.2009., 15:22
pando - na isto ti dode; ovako ti morh vrati upisninu ako si upao s placanjem... ;)

Veky.VG - yep

maalllaa 19 - nema. a koliko si uopce visoka...? :)

zabac2703 - odes u policiju i tamo vadis. ako ti je ne daju znaci da onda nista od kadeta. inace mislim da ne bi trebao biti problem uznemiravanje javnog reda i mira kao prepreka za izdavanje dozvole o nekaznjavanju... ;)

_shamaya_
18.04.2009., 07:33
:D
a i ja san se prijavila pa šta bude
ja ekonomiju planiram :)
aj mozda se i vidimo :D

chomacho
18.04.2009., 14:49
Sudeći po tvom naglasku- sumnjam. Pretpostavljam da ideš u Split :-)

_shamaya_
18.04.2009., 18:28
nene u zg na ekonomiju :D
ove godine ne stipendiraju split

chomacho
18.04.2009., 19:18
Ja kontam na FER il TVZ, možda se i vidimo ;-)

mentalny
19.04.2009., 00:31
ajde samo te vuču jebeni novci
srem ti se na takav odnos prema poslu

posao trebaš voliti a ne gledati di je 100 kn veća plaća

covice, potpis na kvadrat!:top:

macorrrr
19.04.2009., 11:17
aj ne seri, zavrsi ti elektrotehniku, strojsrstvo ili gradevinu pa onda nesto seri. nasao bi si posao u roku od 3 dana, a ako si super student dobijes stipendiju i siguran posao u npr institutu ruder boskovic ili tako nesto.
.

Ovo uopće nije istina. Ljudi sa diplomama iz građevine su sretni ako dobiju posao prodavanja cigli u Pevecu... Za 3000 ili manje kunića....

chomacho
19.04.2009., 12:59
De čoeče ne jedi govna!!! NE TREBA TI APSOLUTNO NIKAKVA ŠKOLA DA BI IMAO DOBAR POSAO. To tvrdim odgovorno... samo se dovoljno potrudi postat stručnjak u onome što voliš i nebo ti je granica. Ljudi sa diplomom koji tako prolaze su faksove završili preko kurca i bez ljubavi, ili im se jednostavno neda raditi pa seru... ili su mutavi. To što ti pričaš su lovačke pripovjetkice.
Moj frend je završio za strojarskog tehničara a radi u Same Deutz Fahr-u u odjelu za razvoj i dizajn. Sjedi za serverom od 50 milja kuna i pregenijalno mu je. Nisam siguran kolika mu je plaća, ali znam da je preko 5 hiljada.

macorrrr
19.04.2009., 13:47
daj si prvo pročitaj bonton pa možemo nastavit komunicirat. inače neće ići :kava:

chomacho
19.04.2009., 17:19
Pa kako neću tako reagirati kad ljudi poput tebe dođu ovdje i napišu banalnost ovog tipa. I ne čudim se što smo toliko u kurcu kao nacija... umjesto da gradiš nečije samopouzdanje ti ga narušavaš babskim pričama. Odi bit pesimističan negdje drugdje... ili potkrijepi ono što si rekao. -.- Bez uvrede.

eva_cro
20.04.2009., 17:23
Meni to isto nekako izgleda kao namješteno, s obzirom da je sve besplatno, ali ne pita se mene, stoga...

chomacho
20.04.2009., 19:00
Kako ti može izgledat namješteno?? Upiši se u program i padni godinu ak smiješ pa ćeš vidit jel bajno. Vojsci RH treba visoko obrazovanih ljudi kako bi smo poboljšali njen sustav i to je to... a pošto je to "državna firma" sumnjam da su kadri praviti ovako očite spletke. Ja mislim da je to jedna od rijetkih dobrih prilika koju ti ova zemlja može dati, samo moraš bit dovoljno odgovoran/na i potrudit se da uspiješ... i to je to. Ne krivim tebe ni bilo koga drugoga za ovakav način razmišljanja kad živimo tu gdje živimo... u zemlji gdje se od sirotinje radi još veća sirotinja.
Ja ujutro odoh predat papire u ured za obranu a vama svima želim sreću, bili kadeti ili ne!

Master TBS
20.04.2009., 21:55
Mene zanima samo jedna stvar, bio bi zahvalan da mi netko odgovori. Što se točno misli da grana ovisi o fakultetu? Dakle ako izaberes FSB jedno si, ako izaberes FER drugo si :ne zna:. Bilo bi najbolje kada bi sam mogao birati granu. Hvala

Master TBS
21.04.2009., 14:06
sta niko nezna? :ne zna:

Domba_OS
22.04.2009., 15:17
Koji se sve papiri trebaju donijet kad se dolazi prvi put u ured za obranu?

galeb41
22.04.2009., 15:51
Koji se sve papiri trebaju donijet kad se dolazi prvi put u ured za obranu?

-domovnica
-rodni list
-uvjerenje o nekažnjavanje ne starije od 6 mjeseca
-uvjerenje o pohađanje srednje škole
-zamolba s životopisom
rok do 30.04.

_shamaya_
22.04.2009., 15:59
pricala sam s jednom curom sta radi u vojsci i rekla je da je to najvece sranje- doslovno...
da je bolje ic u rocnike i radit kod njih a takodjer zavrsavat fax usput

chomacho
22.04.2009., 18:27
a zasto je najvece sranje? Molim argumente.

_shamaya_
22.04.2009., 20:01
ja samo prenosim sta mi je rekla, jer kao nemas slobode uopce i moras sve u roku zavrsavat, nemas ni praznika onih za blagdane jer si po kampovima ili obukama,i tako to

chomacho
22.04.2009., 21:45
A jebiga, to je opet stvar nečije povezanosti sa domom... Svi smo se složili da je cijeli projekt jedna ogromna žrtva, to je nesumnjivo. Mada ne dajem za pravo da se ovi razlozi navedu za tvrdnju "najveće sranje". Glavu gore i misli na budućnost! Nemoj sad odustat... jebeš sve ako ćeš se povodit za tuđim mišljenjima :-)

Shinobi No Mono
23.04.2009., 08:22
pricala sam s jednom curom sta radi u vojsci i rekla je da je to najvece sranje- doslovno...
da je bolje ic u rocnike i radit kod njih a takodjer zavrsavat fax usput


Nisam shvatio ovaj dio. Zar nije ako odes u rocnike isto moras bit u vojarni i imas iste obaveze samo sto neides na fax?

A u vezi toga sto tu ima pravila i sve moras u roku, tako ti je svagdje, odes negdje radit, imas rokove za obavit posao, radis po odredjenim pravilima, premjestaju te po svijetu....uglavnom sve ti je to isto.

Bit je u tome koliko si spreman zrtvovat a kasnije ce ti se to isplatit, vjeruj mi.

Shinobi No Mono
23.04.2009., 08:27
To ti znaci da svaka grana obuhvaca odredjene fakultete. Ako ides na tehnicke fakultete najnormalnije je da te se stavlja tamo ti se koristi tehnika, di si okruzenim racunalima i sl. jer se smatra da ti znas svoj posao i to di se skolujes. Sad je to ukratko, neznam jesi shvatio(nisam bas najbolji kad treba objasnjavat, posebno ovako pismeno).
A naravno da bi bilo odlicno kad nebi ovisilo i kad bi mi birali, ali tada bi pretpostavljam imali stvaaaaano puno snajperista(jer vecina to zeli bit):)

chomacho
23.04.2009., 10:00
Eo moj čoek. I ja im pokušavam objasnit... ne postoji posao bolji od onoga u državnoj firmi, još ako imaš super plaću... san snova. Privatnik će te izrabljivati i tlačiti bez granice... znam što govorim. Kao što sam već rekao... zaposlio sam se početkom ove šk. godine i mislio sam da mi ne treba nikakav faks jer mi je bilo genijalno raditi što volim a uz to biti dobro plaćen. Onda me počeo tražiti da mu radim kataloge kod kuće... pa da mu na poslu slažem i šaljem mejlove, pa ovo pa ono... na kraju je došlo do toga da ne mogu spavati od muke. Sad će mu propast firma jer je lik munjen, a s njome i mi... Plaće nema.

_shamaya_
23.04.2009., 14:35
ma ja san se prijavila i nadas se da cu proc :D
vlaljda nece skuzit da nisan bas sva svoja :D

_shamaya_
23.04.2009., 14:36
vojna policija :headbang:

Hcexpo
23.04.2009., 16:20
kam te stavi s FSB-om. koji rod i sto radis u vezi s faxom. mora bit da ne radimo mi i ovi sa PMF-a isto:)

copola
23.04.2009., 17:12
Wehee..danas sam podnila prijavu! Al Bog zna hoću li upast! Pogotovo s ovim ocijenama za fax,a još ljećnički , imam totalno ravna stopala,al dobro,provat ćemo,pa kaj bum bum!

_shamaya_
23.04.2009., 17:34
ništa od toga :D

Master TBS
23.04.2009., 19:01
To ti znaci da svaka grana obuhvaca odredjene fakultete. Ako ides na tehnicke fakultete najnormalnije je da te se stavlja tamo ti se koristi tehnika, di si okruzenim racunalima i sl. jer se smatra da ti znas svoj posao i to di se skolujes. Sad je to ukratko, neznam jesi shvatio(nisam bas najbolji kad treba objasnjavat, posebno ovako pismeno).
A naravno da bi bilo odlicno kad nebi ovisilo i kad bi mi birali, ali tada bi pretpostavljam imali stvaaaaano puno snajperista(jer vecina to zeli bit):)

da,shvacam to ugrubo, ako ides na fer najvjerovatnije ces bit okruzen racunalima, ali ne kuzim recimo da odaberem neki drugi fakultet.. primjerice vidio sam da je ove godine i ekonomija pokrivena (ili sam krivo vidio :ne zna: ), pa koja bi onda grana bio s ekonomijom - pregovarač :ne zna::rofl:. Ili recimo kak mozes procjenit koji je faks grana za snajperista :confused:, evo recimo ja ne bi htio bit snajperist, htio bi u pješadiju, bilo šta samo da sam na crti, koji bi to onda bio faks :confused:. Sori fakat nekuzim tu foru faks - grana.

kam te stavi s FSB-om. koji rod i sto radis u vezi s faxom. mora bit da ne radimo mi i ovi sa PMF-a isto

kuzim to, ali jel se zna di otprilike idu oni s fer-a, fsb-a, pmf-a?

Nimbus-Suky
24.04.2009., 11:13
Siguran sam u sve što sam rekao, pa ja sam kadet već 2 godine i znam što pričam i sve što sam naveo sam već prošao ili ćuo od starijih.

copola
24.04.2009., 14:48
Shamaya !Droljo!
hihiihihihi
Volim i ja tebe!

Shinobi No Mono
24.04.2009., 15:44
. Sori fakat nekuzim tu foru faks - grana

Ma ni ja ti to neshvacam najbolje, priej godinu dana kad sam se zainteresirao za to, po cijele dane sam an internetu trazio informacije u vezi kadeta i vojske i naisao na-sad neznam jel bio natjecaj ili samo text- stranicu na kojoj je bilo to podijeljeno, koji fakulteti pripadaju kojim granama. Mislim da je bilo na www.morh.hr, sad sam malo trazio al nisam naso, probaj ti mozda budes uspjesniji.

Master TBS
24.04.2009., 17:23
prije sam na toj stranici naso popis fakulteta, al ni to vise ne vidim.. sto se tice grana nista nisam naso. Ako nesto nades javi :mig:

Master TBS
24.04.2009., 17:25
evo naso sam, ovdje (http://www.morh.hr/hr/karijera-u-morh-a-i-os-rh/natjecaji-i-oglasi/natjecaj-za-civilno-vojno-skolovanje-kadet.html) pise popis fakulteta, ali o granama nigdje nicega

_shamaya_
24.04.2009., 17:29
evo ovdje ime koji fakultet je za što
http://ddrrh.com/forum/index.php?topic=1655.0

thaares
24.04.2009., 20:23
Prijavio sam se na natječaj kadet. Predao sam sve potrebne dokumente prije nekih 15 dana u Splitu i rekli su me nazvat, a još nisu. Zanima me kada otprilike mogu očekivati poziv, natječaj traje do 30tog ovog mjeseca?

Također imam dioptriju od -2 na oba oka, hoće li to biti problem? Također u 3. razredu vladanje mi je bilo dobro, a ne uzorno, da li to predstavlja problem, jer stvarno bi htio postati kadeti radit u vojsci.

_shamaya_
24.04.2009., 20:52
krajem 5-og miseca je tek lječnički u splitu, tako da ce te zvat sigurno negdi sredinom petog miseca ;)

Shinobi No Mono
24.04.2009., 23:09
meni su rekli da su lijecnicki tek poslije upisa na fakultet, osim za pilote koji imaju prije. Sad jel vi to govorite za pilote ili....

I onaj popis koje grane obuhvacaju koje fakultete je stari, mislim ne previse star ali sad je u natjecaj stavljeno i Tehnicko Veleuciliste Zagreb(TVZ) a njega nema na popisu u vezu grana.

Hcexpo
25.04.2009., 08:13
ja idem predat u pon zahtjev. zaj.. me ovaj kazneni sud gdje se treba dić potvrda o nekažnjavanju. taman nakon škole, koja je na drugom kraju grada spičim tam na črnomerec i ono paf. rade do 2, a ja došel u 2.20. mislim kakvo je to radno vrijeme od 9 do 2.
ja idem radit u državnu službu.:)

_shamaya_
25.04.2009., 11:45
meni su rekli da su lijecnicki tek poslije upisa na fakultet, osim za pilote koji imaju prije. Sad jel vi to govorite za pilote ili....

I onaj popis koje grane obuhvacaju koje fakultete je stari, mislim ne previse star ali sad je u natjecaj stavljeno i Tehnicko Veleuciliste Zagreb(TVZ) a njega nema na popisu u vezu grana.

ja san bila jucer i ovaj mi je reka da je u splitu krajem petog, al uglavnom da ce te zvat

thaares
25.04.2009., 19:58
a sta mislite oce me primit sa dioptrijom od -2 na oba oka?

copola
25.04.2009., 20:44
shamaya kujoo nisi bila jučer..AAAAAA..NJNJNJNJNJ
pođi na lječnićki pa ćeš vidit,oni će ti reć! Al nadam se da ti je dioptrija jedini problem! I mislim da s dioptrijom ne možeš jedino u pilote! A ja imam većih problema od dioptrije al "ne odustajeeem"
Shamaya...mwa

Shinobi No Mono
25.04.2009., 21:40
Daaaaj ovo nije fora, svi idu na lijecnicke, a ja tu zujim doma i mislim si jesu li me mozda zaboravili aaaaaaaa

_shamaya_
25.04.2009., 22:36
ok, kad smo bile, u sridu , ne sican se, ugl copola ti neces proc ljecnicki da se zna :D
i razbila si šalicu, kako te ni sram,
i čuvaj se doktora koji te ne gleda u lice :P

chomacho
26.04.2009., 13:01
Eto, nadam se da se vidimo onda :-)

white butterfly
26.04.2009., 13:43
Mislim da dioptrija nije nikakav problem...pa nisi skroz slijep...
Znam jednog lika koji ima problema s dioptrijom - primili bi ga, ali je imao dijabetes
Ali ti možeš proć...100%

Master TBS
26.04.2009., 18:57
evo ovdje ime koji fakultet je za što
http://ddrrh.com/forum/index.php?topic=1655.0

Hvala punoooo :s
I sad jos nesto :p : jel neko mozda zna... posto je na ovom popisu naveden ekonomski fakultet pod pješadija i vojna policija jel smijem ja izabrat granu ili?

_shamaya_
26.04.2009., 20:06
vojna policija :s

Master TBS
26.04.2009., 21:52
vojna policija :s

ja bi u pješadiju.. al dobro nema veze..
pitam - jel ja smijem onda izabrat izmedu te dvije grane ili? jel neko zna?

andry
26.04.2009., 23:54
Hej..ovako ja sam zenskoo(cula sam da imaju prednost:top:),jako sam mala(cc158 ugl manja od 160:(),nemam fizicke sposobnosti,zanima me vojska,onako solidna ucenica,studirala bi na vvg održavanje zrakoplovnih sustava tako nesto,nemam dobar vid inace zdrava ko dren..kolike sanse su da upadnem??!!

Shinobi No Mono
27.04.2009., 13:39
ma sve te price da su lijecnicki strogi mislim da su to samo gluposti. Meni su rekli da moras bit zdrav(da te ne supi srce na poligonu negdje) i to je to. Sad vid, -,+ 1-2 nema nikakve veze. Jos kad cujem kakvi su upali unutra (mislim na velicinu dioptrija) sve sam sigurniji da lijecnicki nisu strogi.

California
27.04.2009., 18:32
primaju li cura na zrakoplovstvo vojinuih aviona?

bihboy
27.04.2009., 23:22
1. prvi krug psihologijska testiranja -neka 3 sata rjesavanja ispita
2. lijecnicki pregledi - od 7 do 14 smo trcali po KBC rebro(institut zrakoplovne medicine ) za pilote su malo strozi kriteriji ,kad sam ja bio rekli su mi da za vid +1-
3 upis na fakultet koji si odabrao prilikom prijave na natjecaj
4 selekcijski kamp
i ako to sve prodjes potpisujes ugovor
ja kikso na upisu ;( grrrrrrrr matematiko moja !!!!!!!

to je bilo 2007/2008 sk godine!
za rezultate psiholoskih im je dosta trebalo vremena , nakon toga su me zvali i pitali dali zelim ic u njemacku studirat ,al nisam htio iz razloga sto ne spreham bas dobro
mozda bi tamo i proso na upisu da sam otiso al ne ja ocu na FER to mi je greska bila ;(
i odusto sam na kraju nisam se vise prijavljivao sad samo studiram :)

thaares
28.04.2009., 00:11
kakav je psiho test, jesu li glupa pitanja tipa pišaš li u gaće po noći i volis li zlostavljat životinje ili su malo inteligentnija pitanja

Master TBS
28.04.2009., 09:46
kakav je psiho test, jesu li glupa pitanja tipa pišaš li u gaće po noći i volis li zlostavljat životinje ili su malo inteligentnija pitanja

:lol::lol::lol:

chomacho
28.04.2009., 10:38
Mislim da je liječnički pregled identičan onome na regrutaciji. Dakle, testiranje vida, sluha, motorike, rada srca, psiho i testiranje inteligencije. Bio sam na regrutaciji i dobio privremenu nesposobnost zbog kilaže. Sve ostalo sam prošao bez beda. Kasnije sam se na novačenju pojavio 20 kila lakši pa su me proglasili sposobnim.
I da napomenem za kamp... nije jedan od uvjeta proći kamp s nekim rezultatima, kriteriji u biti i ne postoje. Kamp je samo procjena motiviranosti na početku i na kraju. O njemu ne ovisi hoćete li biti primljeni ili ne.