PDA

View Full Version : Dijetalni recepti!

el_mariachi
22.07.2003., 10:30
Ovaj topic (in)direktno ima veze i sa forumum zdravlje.

Zivimo u vremenu blagostanja kad niko nije gladan i kad je dosta jeftinijih stvari bas onih koje debljaju. Nekada je cokolada bila san a danas se 3 kom Milke kupuju za 10 kuna. Sladoled je pojeftinio, brza hrana isto. I onda skuzimo da smo mi ili okolina oko nas nesto teza. Naravno to je bolest modernog drustva, nekretanja, igranja video igara umjesto nekih na zraku, raznih gricklalica itd.
Jednom prilikom mi se javila prijateljica koja je zivjela u Parizu 1g. Ona i njen muz su skuzili da je jeftinije piti vina nego ici u gym. Udebljala se 10 kg za 1 god.
Zivim "vani" i primjecujem iste simptome kod stanovnistva Hrvatske kada se s vremena na vrijeme pojavim, vjerojatno bolje skuzim to sve, nego oni koji to sve gledaju svaki dan.
Dakle ovaj topic je posvecen dijetalnim receptima ali ne dijeti.
Dajem Vam rijec!

More zemlja vino
25.07.2003., 09:54
Dijetalan mora biti način življenja a ne nužno i recepti po kojima radimo... Sve si već rekao... treba se kretati, treba izbjegavati junk food... ali ima još...

danas je hrana jeftina ali je u ljudima ostao sirotinjski mentalitet iz dana kad je hrana bila nedostupnija... Ovdje mislim na ono "Pojedi to, grijeh je baciti"... Da, ne bi se smjelo bacati hranu ali je još gore jesti samo da se hrana ne bi bacila!

Treba jesti sve što nam prija (jasno, ako nije dokazano da je štetno) ali u umjerenim količinama. Treba se dovesti do stanja u kojem nikad nisi do kraja sit... A onda nisu biti dijetalni recepti...

ljutika
25.07.2003., 14:18
Dijetalni recepti?
Po meni je dovoljno jesti redovito, ne prezderavati se i jesti dva kuhana obroka dnevno. Za rucak obavezno juhu i salatu, a uz veceru salatu. Dakle, puno tekucine i sirovih vlakana. Mozda je u tome tajna nasih starih koji su jeli svakakvu hranu, a ipak nisu prelazili granicu gojaznosti.
A mozda je stvar u necem drugom, u hrani koja sadrzi hormone od kojih djeca bujaju kao krafne. Nedavno sam bila na rodjendanu jedanaestgodisnjaka i svi su decki bili predebeli (njih dvadesetak). Zabrinjavajuce.

heureka
07.08.2003., 14:26
bugarske filovane paprike...

crvene se babure (4 kom) ociste, malo pobibere iznutra, i skuhaju 10tak minuta u slanoj vodi.. za to vrijeme se (oko 300 gr) kuhanog kukuruza ocjedi i poprzi na malo margarina... te se zacini sa solju, persunom i malo vinskog sirceta... ovim se filuju paprike, stave u pomascenu vatrostalnu, zaliju se sa malo vode i peku oko 15-20 minuta..

gljive sa paradajzom..

pola kile sampinjona se isjece na takne reznjeve i ispzi sa bijelim lukom(2 cehneta, ok ovoje bosanski izraz al mi hr ne pada sada na pamet) maaaalo putera oko 10 minuta... tome se zatim dodaju 4 ogiljena i na kockice izrezana paradazja...sve se posoli, doda se bijeli biber... i tako se krcka 5-6 minuta... kasnije se zakiseli (ko voli naravno) sa malo limuna...

pilav

oko pola kile janjetine se isjece na kocke i kuha oko pola sata u posoljenoj vodi.. tome se doda pola pileta pa se tako kuha jos pola sata... luk se sjece u kolutov i poprzi na ulju... sad se pomjesa luk, meso (bez kostiju...i piletinu naravno rasparcamo...) i 150 gr rize (ostalo mjerim od oka.. al sa rizom sam uvijek oprezna.. ako je ima premalo, jelo bude nekako ljigavo... a ako je ima previse, jelo bude suho)... to se zacini po volji... (recept koji sam ja dobila kaze samo biberom, mada ja stavim svega nemilice;)) i kuha 20tak minuta... sve se pri serviranju pospe maslimana narezanim na kolutice...

maline sa kremom od vanilije...

jedan puding od vanilije umutimo sa jednim zumancetom i 5 kasika hladnog obranog mlijeka i sa pola litra -5 kasika vrelog mlijeka... zasladiti( ne bi trebalo secerom nego sladilom...;))i tako vruce umjesati sa jednim ulupanim bjelancetom...za tren masu pokrivi da se i bjelance skuha... ovom kremom preliti maline koje ste vec razdvojili po zdjelicama....
sluziti dobroohladeno....

svi recepti su za otprilike 4 osobe na dijeti;););) i za manje osoba koje jednostavno zele probati nesto sto prije nisu pravili :D... meni su narocito drage ove paprike... a nisu ni puno komplikovane.....

prijatno

Flemming
11.08.2003., 20:35
Da li se nekoć živjelo siromašnije dok nije došao napredak, ne znam no ovi su recepti iz kuharice iz 1876...

STARA KUHARICA «Hrvatska kuharica ili pouka kako se gotove svakakva jela», 1876 u tiskari Ljudevita Gaja...

POHANI KELJ

10 malih glavica kelja, sol, 2 jaja, brašno, mrvice, mast (ili mješavina maslinovog ulja i maslaca), 1 žlica putra, 5-6 žlica kislog vrhnja.
Kelj prokuhati u slanoj vodi. Ocijediti. Hladni kelj narezati na 4 dijela i panirati: prvo uvaljati u brašno, pa umočiti u lupana jaja te u krušne mrvice.
Pohati na masti ili ulju ako pazite na arterije.
Vatrostalni sud (ovo je očito osuvremenjivanje priređivača...) namastiti putrom, poslagati pohani kelj, preliti vrhnjem i zapeći 10ak minuta.

VARIVO OD KRASTAVACA

1 i pol kilogram krsatavaca, 1 žlica masti, 1-2 žlice brašna, češanj češnjaka, malo mljevene crvene paprike , muškatnoh oraha pola žličice, sol, 2 žlice vrhnja.
Oguliti krastavce, narezati i kuhati ih dopola u slanoj vodi.
Zapržak: mast + brašno, da požuti, umješati papriku, češnjak, muškatni orah, vrhnje i kad ubacite krastavce, kuhajte dok krastavac ne bude gotov.
Naputak: bijeli papar i mažuran će jelo poboljšati!

:cool:

Billi
12.08.2003., 09:27
Vecera:
1. odrezak od purecih prsa zapeci u teflonki. Uz to brdo sezonske
salate
2. svjezi sir, kuhano jaje, moze 2, salata
3. salata od mocarele i paradajza
4. tuna iz konzerve sa salatom
5. kuhana piletina i 1/2 l jogurta (moze i salata, haha)

ja sam protivnik pecenog ili pohanog, koristim samo maslinovo ulje.

trebate recepte i za dorucak ili rucak:D ?

Gabriel Buzančić
12.08.2003., 21:43
VARENAC OD ŠKARPINE španjolski specijalitet za 10 osoba

Škarpina od 2 kg, 2 dl vrhnja, 2 dl pekmeza od rajčica, šećer, sol, ljuta mljevena paprika, putar, 4 jaja, pikantna Liebig majoneza.
Ribu skuhati u slanoj vodi. Ohlađenu,očistit ju od kostiju. Usitniti.
Žutanjke istući sa vrhnjem i rajčicom i šećerom i solju i paprikom, pa na kraju dodati meso ribe.
U glatku smjesu nakraju umiješati snijeg od 4 bjelanjka.
Kalup namazati putrom, uliti smjesu i staviti u veću posudu sa vrijućom vodom i kuhati tako oko sat.
Služiti sa pikantnom majonezom.

KRUMPIROVE LUPINE

600 grama lupina od mlađeg krumpira, deblje oguljenih, glavica luka, 150 gr tanke dimljene klobase, 60 gr pančete, 2 žlice ulja, sol, papar, peršin.
Lupine spustiti u provrelu slanu vodu pa odmah ocijediti.
Luka sa pančetom propržiti, dodati lupine i klobase i zapeć u pećnici.
Posuti peršinom.
:cool: