PDA

View Full Version : Aikidoke, javite se.... 3

stranice : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

Toco1980
23.10.2007., 19:26
TOCO ajd navrati u Osijek 27. i 28. 10. na seminar
spavanje osigurano - tatamiji stari :cerek:
putanja do dojo_a nacrtana www.aikido-osijek.hr

pa vidimo se onda i razmijenimo iskustva :top:Nažalost ne mogu... Imam nekog posla... :(

Toco1980
23.10.2007., 19:27
sto je po vama bolje i/ili lakse?:
-trenirati svakodnevno, ulagati trud i fizicki napor, istrazivati sve te poluge, bacanja i raditii u tom pravcu ... proucavati neku biomehaniku, itede, pa makar s rizikom da budes prozvan "primitivnim seljakom" i/ili "naslnikom" ?
(na taj nacin mozda jednog dana uvidis i dublji smisao u svom treniranju/zivotu - a mozda i ne)
ili
. -svakodnevno mahati rukama jer si tako cuo da treba, i praviti se da te partnet fakat bacio i da si ti bacio njega, a uz to beskrajno lamentirati o smislu i dubini te "filozofiji
mira i ljubavi"..(na taj nacin mozda jednog dana uvidis da ti tehnika ne valja a da nisi ni puno blize "prosvjetljenju"...?)Ovo prvo mi nekak ima više smisla. Ovo drugo mi djeluje tak nekak demotivirajuće...

Siniša Petrić
23.10.2007., 21:10
sto je po vama bolje i/ili lakse?:
-trenirati svakodnevno, ulagati trud i fizicki napor, istrazivati sve te poluge, bacanja i raditii u tom pravcu ... proucavati neku biomehaniku, itede, pa makar s rizikom da budes prozvan "primitivnim seljakom" i/ili "naslnikom" ?
(na taj nacin mozda jednog dana uvidis i dublji smisao u svom treniranju/zivotu - a mozda i ne)
ili
. -svakodnevno mahati rukama jer si tako cuo da treba, i praviti se da te partnet fakat bacio i da si ti bacio njega, a uz to beskrajno lamentirati o smislu i dubini te "filozofiji
mira i ljubavi"..(na taj nacin mozda jednog dana uvidis da ti tehnika ne valja a da nisi ni puno blize "prosvjetljenju"...?)

Peglaš ovo prvo. Odeš na seminar, naoružaš se skepsom i onda mašeš i lamataš ovo drugo. Ako ti ne ide ili imaš sumnju, staneš i kažeš onom koji vodi seminar da k'ca ne kužiš, on ti onda eventualno pojasni. Kad se vratiš doma izanaliziraš ovo drugo, eventualno se korigiraš i peglaš opet ono prvo.

H4ni8aLL
24.10.2007., 10:09
Peglaš ovo prvo. Odeš na seminar, naoružaš se skepsom i onda mašeš i lamataš ovo drugo. Ako ti ne ide ili imaš sumnju, staneš i kažeš onom koji vodi seminar da k'ca ne kužiš, on ti onda eventualno pojasni. Kad se vratiš doma izanaliziraš ovo drugo, eventualno se korigiraš i peglaš opet ono prvo.

:lol: kako si ti to mudro izbjegao pitanje. :lol: ni jedno ni drugo, ali oboje. :D :top: :top:

bujin
24.10.2007., 10:43
Pozdrav svima!
Nisam ni slutio da sam planetarno poznat!!!
Pa eto netko se pokušava predstavljati kao ja.
Moj neuspjeli klon bujın će vam možda nešto pričati u moje ime, ne znam koje su mu namjere, ali ne uzmite ga za zlo. Žao mi ga je, tko god to bio!

Pozdrav iz Kabula!

bujin
24.10.2007., 10:45
A sada malo u neozbiljnom tonu!
Pa gde si bre H4ni8aLL-e nema te ko ni slanine u Afganistanu.

Pozdrav veliki primi!

Siniša Petrić
24.10.2007., 11:11
:lol: kako si ti to mudro izbjegao pitanje. :lol: ni jedno ni drugo, ali oboje. :D :top: :top:

Ma ne. Ipak se držim one prve varijante, osim kad si na nakom seminaru.

Kad si na seminaru nije pristojno dovodit u pitanje neke tehnike koje su tamo prezentirane niti raditi na način koji radiš u svom dojou. Prilagodiš se situaciji na seminaru, uvijek se postaviš kao početnik, pristojno odrađuješ i pokušaš naučiti nešto novo.

kresimiros
24.10.2007., 11:36

Kad si na seminaru nije pristojno dovodit u pitanje neke tehnike koje su tamo prezentirane niti raditi na način koji radiš u svom dojou. Prilagodiš se situaciji na seminaru, uvijek se postaviš kao početnik, pristojno odrađuješ i pokušaš naučiti nešto novo.

Pa logično je.
Ideš na seminare da bi se upoznao sa drugima, stvorio nove kontakte, pokupio što god više korisnog i prenio to u svoj dojo.
Mi smo eto imali sreće da u naš osječki dojo navrati kolega iz NISHIO aikido stila i mogu Vam reći da su neke stvari koje nam je pokazao (posebno shihonage), bile jako korisne (ovdje još moram reći da se nije postavio kao najpametniji ili pokušao izvesti neku MUDROSERINU, već kao gost koji bi htio produbiti suradnju vidjeti i druga mišljenja i reći svoje).
Ja osobno sam prisustvovao kao što sam prije rekao kod Winfried Wagnera i mogu Vam reći da su dva sata prošla u vrlo zanimljivom radu i tu sam vidio ono što recimo kaže ABE sensei da osoba koja trenira aikido kako postaje iskusniji tako i njegov aikido postaje mekši, što ne znači lošiji http://www.aiki.co.yu/abe.htm.
Htio bih se ispričati svima koji misle da želim ovdje bilo koga u bilo što uvjeriti, ja samo mislim da razmjena iskustava može biti i običan razgovor u kojem nije bitno tko je u pravu ili krivu, već je bitno da svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, a tko ga prihvati dobrodošao, a tko ne pa opet dobrodošao, jer svijet bi bio kako kaže Siniša mudroserina ili predosadan.:cerek:

Siniša Petrić
24.10.2007., 12:26
Mi smo eto imali sreće da u naš osječki dojo navrati kolega iz NISHIO aikido stila i mogu Vam reći da su neke stvari koje nam je pokazao (posebno shihonage), bile jako korisne (ovdje još moram reći da se nije postavio kao najpametniji ili pokušao izvesti neku MUDROSERINU, već kao gost koji bi htio produbiti suradnju vidjeti i druga mišljenja i reći svoje).

Nishio ryu je Aikikai stil koji je meni izuzetno zanimljiv, samo nema baš previše dojoa u Europi (najviše ih ima Danska, Češka, Njemačka i Švedska).
Možeš mi reči odakle je taj gospodin koji je održao trening kod vas?

bujin
24.10.2007., 13:23
Možeš mi reči odakle je taj gospodin koji je održao trening kod vas?Nije on održao trening kod nas, nego prisustvovao na našem treningu. Iako je majstorskog zvanja (također i majstor Iaida), nije mu bilo ispod časti poslušati pokoju i našu. A mi smo isto tako poslušali i njegovu koju. I eto suradnje. Vidim svi ste vi drugi jaaaako otvoreni za takve vidove suradnje. Vi pričate o ujedinjenom Aikidou na Borgovski način.
Inače, rodom je iz Hrvatske (ne iz Osijeka) ali živi i radi u Njemačkoj. U Osijek navrati sa svojom djevojkom (ona je osječanka).

Siniša Petrić
24.10.2007., 13:48
Vidim svi ste vi drugi jaaaako otvoreni za takve vidove suradnje.

Koji smo to mi?
Seminar sa Mariom Pelonijem (SST Aikido) je trebao biti u Solinu (Aikikai).
Dubravko i ja smo bili utanačili stvari, ali je seminar odgođen.
Daj, ako možeš imenovat koji smo to mi.

Vi pričate o ujedinjenom Aikidou na Borgovski način.

Tko to priča o bilo kakvom ujedinjenju?
Mene ne zanimaju nikakva ujedinjenja. Ako misliš na Aikido Savez Hrvatske, ja s tim nemam nikakve veze. Ukoliko mi se članstvo u takvom savezu pokaže isplativim i ukoliko me pozovu, pristupit ću mu, ukoliko vidim da od članstva u savezu nema nikakvih beneficija, sretno im bilo.

Siniša Petrić
24.10.2007., 15:00
:blabla:

Klone, broj postova te izdaje.

kresimiros
24.10.2007., 16:10
Koji smo to mi?
Seminar sa Mariom Pelonijem (SST Aikido) je trebao biti u Solinu (Aikikai).
Dubravko i ja smo bili utanačili stvari, ali je seminar odgođen.
Daj, ako možeš imenovat koji smo to mi.

Tko to priča o bilo kakvom ujedinjenju?
Mene ne zanimaju nikakva ujedinjenja. Ako misliš na Aikido Savez Hrvatske, ja s tim nemam nikakve veze. Ukoliko mi se članstvo u takvom savezu pokaže isplativim i ukoliko me pozovu, pristupit ću mu, ukoliko vidim da od članstva u savezu nema nikakvih beneficija, sretno im bilo.

Pošto ti je bujin_klonveć odgovorio odakle je kolega Damir http://www.aikido-ismaning.de/ evo i link.
Bitinije je naznaka da je u naš dojo došao čovjek razmijeniti iskustvo s nama, ali tako da nije vodio trening već upravo, kako si naveo, gledao, slušao i radio kako smo mi radili. Moram tu još napomenuti da je rekao kako je sa treninga otišao dobro raspoložen i došao je i druge godine kada je bio u Osijeku.
Što se tiče ujedinjenja nije bujin_klon mislio na asocijacije već na to što smo mi nekoliko puta pokušali na seminarima objasniti ljudima da je dolazak na seminare otvorenog uma ---- rekao bi Siniša mudroserina--- i želje za suradnjom bez obzira na način rada i nivo znanja pravo ujedinjenje i stvaranje prijateljstva, što je čini se odgovor na sve ---- rekao bi Siniša mudroserine--- o tome kako trenirati aikido, kako raditi aikido, kako biti bolji itd. A smisao je kvalitetno druženje sa ljudima istog zanimanja za jednu borilačku vještinu zvanu aikido bez obzira na stil i način izvođenja.

Pozdrav

H4ni8aLL
24.10.2007., 16:16

lol ma znam, salim se. ;)

A sada malo u neozbiljnom tonu!
Pa gde si bre H4ni8aLL-e nema te ko ni slanine u Afganistanu.

Pozdrav veliki primi!

e hvala. Eto me tu, jos se trazim ;) malo sam promjenio radnu okolinu ali ide pomalo. :D

bujin
24.10.2007., 19:41
e hvala. Eto me tu, jos se trazim ;) malo sam promjenio radnu okolinu ali ide pomalo. :DPozdrav!
Evo vidiš što u daleku svijetu doživljavam. Netko se želi predstaviti kao ja.
Prepoznat ćete ga po tom što i nema točku iznad i.

Šaljivđija.

Pozdravi iz Kabula!

Toco1980
24.10.2007., 19:57
Pozdravi iz Kabula!Pozdrav iz kišnog i hladnog Zagreba!
:w

H4ni8aLL
24.10.2007., 20:03
Pozdrav!
Evo vidiš što u daleku svijetu doživljavam. Netko se želi predstaviti kao ja.
Prepoznat ćete ga po tom što i nema točku iznad i.

Šaljivđija.

Pozdravi iz Kabula!

ajde ajde, valjda ste tolko popularni da su vas poceli klonirat. :lol:
ja nisam ni skuzio da fali tocka. XD :ne zna:

Siniša Petrić
25.10.2007., 10:15
@Kreso

Budući da si napisao:
"Mi smo eto imali sreće da u naš osječki dojo navrati kolega iz NISHIO aikido stila i mogu Vam reći da su neke stvari koje nam je pokazao (posebno shihonage), bile jako korisne...."
Iz toga sam (poradi zatvorenosti uma) zaključio kako je dotični aikidoka održao trening u Osjeku. Ispričavam se.

Onaj post o ujedinjenju i jaaaakoj otvorenosti nije napisao bujin_klon nego originalni bujin_kabul (vidi broj postova).

@Bujin_oriđiđi

Još mi nisi odovorio, koji smo to mi?

@Haniball
Znam da si se šalio, al nema veze. Što se tiče seminara, uvijek treba bit "otvorenog uma" u smislu kritičke analize onoga što si tamo vidio. M.Quaranta mi je jednom rekao da se njemu zna dogoditi da cijeli trening odradi na krivoj koncepciji i uprska ga. A čovjek je 6.Dan. Svakome se može dogodit da zabrlja stvar, pa tako i najboljim majstorima.

Evo primjera. Takao Arisue (7.Dan Aikikai, Nishio stil) je vrhunski majstor, pa mu se dogodi da zabrlja stvar. Pogledaj varijaciju "kaiten nagea" sa gušenjem.
Kreneš u kaiten nage i umjesto bacanja, otvoriš tenkan, potegneš ukeovu glavu dole i ispred sebe, staneš u kiba-dachi i završiš sa gušenjem.
Evo slikice završnog položaja:

http://www.hvezdicka.cz/galerie/staze/20060410-15_Arisue/011_8953.jpg

Sve fino i krasno, al se u hvatu potkrala jedna greška. Možeš li je uočiti?

Nije pametno sve primati zdravo za gotovo. Seminar se treba pristojno odraditi (otvorenog uma) , a nakon seminara na treningu sve što se popamtilo dobro protresti (zatvorenog uma), pogotovo nakon treninga na pivici ili kavici (poluotvorenog uma).

H4ni8aLL
25.10.2007., 14:02
ruka mu je lijeva krivo okrenuta? :? neznam. koja je greskica? :)

Siniša Petrić
25.10.2007., 14:48
ruka mu je lijeva krivo okrenuta? :? neznam. koja je greskica? :)

Obje ruke su dobro postavljene, samo je palac lijeve ruke s krive strane. Malo se to slabije vidi na slici. Palac lijeve ruke bi trebao biti skupa s ostalim prstima, ovako smeta kod skupljanja laktova za gušenje.

Evo mali test:

1. staviš desnu ruku ispred sebe dlanom okrenutim prema gore (palac desne ruke dodiruje prvi zglob kažiprsta)
2. lijevu ruku okreneš dlanom nadole, preklopiš preko desne tako da su prsti otprilike pod pravim kutem (palac lijeve ruke dodiruje zglob kažiprsta)
3. preklopiš prste jedne ruke preko druge. Otprilike ovako:

http://img524.imageshack.us/img524/5/capt1pv8.jpg
(na slici je desna preko lijeve, al ne mjenja na stvari)

4. Sad imaš nešto nalik škarama za kidanje žice (naravno bez sječiva) gdje su ručice škara tvoje podlaktice. Sad slobodno možeš širiti i stiskati laktove dok tvoji preklopljeni dlanovi služe kao osovina. Primjetit ćeš da bez problema možeš spojiti laktove.

5. E sad, palac lijeve ruke stavi ispod desnog dlana (obuhvati palcem desni dlan). Probaj sad spojit laktove...nema šanse, jer ti palac smeta. I to je ta greška.

kresimiros
25.10.2007., 15:35
Siniša nismo se ni oriđiđi bujin (bujin sa i ) ni ja uvrijedili što si mislio (poradi zatvorenosti uma :-o)) da je Damir iz Nishio stila vodio trening, već sam htio reći da su kod nas prošle godine došli i iz Švedske jedna žena AIKIKAI stila i evo prije dva tjedna jedna djevojka iz Švicarske AIKIKAI stila i mi nismo odbili njihov dolazak, a nikako nismo tražili diplome sa polaganja i mjerili koji pojas nose, već smo ih primili i s njima odradili treninge. Ali tu je bit da nismo od njih tražili da učine kao mi jer je to bolje već da probaju, a oni su što je normalno odmah odreagirali i pokazali kako to oni čine u svojim dojo_ima.

Siniša što se tiče mi ja ti nisam napisao ništa, ali ako te zanima
MI Krešimir te pozdravljamo (ponekad si znam reći Vi, ali kad zađeš u petoljetku to je normalno, jer nikad nisi sam, a i tehnike ti idu bolje jer uvijek onaj drugi napravi loše:rofl: ).

bujin
25.10.2007., 16:21
Obje ruke su dobro postavljene, samo je palac lijeve ruke s krive strane. Malo se to slabije vidi na slici. Palac lijeve ruke bi trebao biti skupa s ostalim prstima, ovako smeta kod skupljanja laktova za gušenje. ... I to je ta greška.I opet se složit nećemo, ali to me neće spriječiti da ti platim cugu u Solinu i popričam sa tobom za makijatom kao što to napravim sa Krešom , Joletom , Ivanom, Mariom ... i svima iz našeg društva.
Eto, mi mislimo da evolucijska tekovina (odvojeni palac od ostalih prstiju) je zapravo prednost, a ne mana. Ali svako svoje neka tjera. Možda je taj Sensei to prihvatio. Možda ćeš i ti nekada, a možda nikada. I to neće promjeniti svijet ni za milimetra. I nije toliko bitno.

I da ti odgovorim na ono tko to mi.
Tebe ne znam, niti poznajem tvoj rad, pa ne mogu za tebe tvrditi ništa. Ali da, taj famozni Savez, da li bi primio nas kao nekoga koji ima svoje mišljenje i svoj put. Ne vjerujem. Zapravo, znam da nebi. Ako želiš, poslat ću ti PM sa obrazloženjem tog mog, ne stava, nego iskustva. Ali mislim da nema potrebe.

Pozdrav iz Kabula!

satter
25.10.2007., 16:49
Obje ruke su dobro postavljene, samo je palac lijeve ruke s krive strane. Malo se to slabije vidi na slici. Palac lijeve ruke bi trebao biti skupa s ostalim prstima, ovako smeta kod skupljanja laktova za gušenje.

To je ono sto mi u Bujinkanu zovemo henka ilitiga varijacija.
Naime, kad je netko na visokom nivou znanja iz pojedine vjestine onda smatramo da u odredjenim situacijama moze odredjenu tehniku prilagoditi sam sebi ili toj situaciji.

Osnova je osnova, a primjena osnove je nesto drugo.

c0bra_c00l
25.10.2007., 16:52
Naime, kad je netko na visokom nivou znanja iz pojedine vjestine onda smatramo da u odredjenim situacijama moze odredjenu tehniku prilagoditi sam sebi ili toj situaciji.

Upravo tako.:top:

kresimiros
25.10.2007., 17:57
Kao što piše u naslovu.
Pa ću tako sve do 22:00, ali pogledati ću piše li itko kad se vratim.

Usput svima sa foruma, pozvani ste navratiti u subotu i nedjelju u Osijek na razmijenu iskustava :cerek: , razmjenjuje ih Dobroslav Jakovljević :)

Pozdrav svima od nas ( moram zadržati Vi prema sebi kako obećah Siniši :) )

Toco1980
25.10.2007., 18:29
Molio bih moderatora da zbananira lažnog Bujina.... :ban:

...da se ne stvara konfuzija na forumu.

Hvala.

satter
25.10.2007., 18:45

Hvala.

Imam losu rezoluciju na monitoru, tu tocku iznad i uopce ne vidim, pa neznam koji je pravi.

Onajdrugi
25.10.2007., 19:29
Imam losu rezoluciju na monitoru, tu tocku iznad i uopce ne vidim, pa neznam koji je pravi.

bi bila bolja da se pojavi sa††er?
:bara:

morbidangel
25.10.2007., 19:33

Hvala.

Slažem se. Retardose treba posjeći odmah u početku:mad:

Krivi je onaj koji ima 3 posta, pretpostavljam:kava:

KLON - http://www.forum.hr/member.php?u=124899 :Snajper: :troll: :ban:

bujin© http://www.forum.hr/member.php?u=70903 :Pivo:

bi bila bolja da se pojavi sa††er?
:bara:

Care...

Siniša Petrić
25.10.2007., 22:09

I u Aikidou se varijacija i prelazak iz tehnike u tehnike zove henka-waza.
Ali to nema veze s ovim hvatom. Iz ovog gušenja gdje palac spriječava polugu i još k tome nema preklapanja ostalih prstiju izvlačim se pod odmah pa makar taj koji to primjenjuje ima 50 godina iskustva i 75.Dan.

Na onoj drugoj slikici (crucifix choke) koju primjenjuje Marcel Garcia, gdje je hvat ispravan ne bi imao nikakve šanse za izvlačenje, a Garcia ima tek 25 godina. Po meni jedan od najboljih tehničara i jedan od najvećih inovatora
u BJJ-u. Imam na DVD-u Garciu kako primjenjuje čistu aikido tehniku (gokkyo) u parteru. Prekrasno.

Siniša Petrić
25.10.2007., 22:19
I opet se složit nećemo, ali to me neće spriječiti da ti platim cugu u Solinu i popričam sa tobom za makijatom kao što to napravim sa Krešom , Joletom , Ivanom, Mariom ... i svima iz našeg društva.
Eto, mi mislimo da evolucijska tekovina (odvojeni palac od ostalih prstiju) je zapravo prednost, a ne mana. Ali svako svoje neka tjera. Možda je taj Sensei to prihvatio. Možda ćeš i ti nekada, a možda nikada. I to neće promjeniti svijet ni za milimetra. I nije toliko bitno.

I da ti odgovorim na ono tko to mi.
Tebe ne znam, niti poznajem tvoj rad, pa ne mogu za tebe tvrditi ništa. Ali da, taj famozni Savez, da li bi primio nas kao nekoga koji ima svoje mišljenje i svoj put. Ne vjerujem. Zapravo, znam da nebi. Ako želiš, poslat ću ti PM sa obrazloženjem tog mog, ne stava, nego iskustva. Ali mislim da nema potrebe.

Pozdrav iz Kabula!

Kava je obavezna, o tome nema spora. Što se tiče palca, to nema šanse da prihvatim. U svim "figure-four" polugama modernog Juda, JJ-a, itd... od Kimure do Americane palac se nikad ne odvaja od ostalih prstiju. Isto važi i za gušenja. Razlog je čisto biomehanički.

Što se Saveza tiče, radi se o Aikikai savezu, koji je već duže vrijeme mrtvo slovo na papiru. Same stranice http://www.hrvatskiaikidosavez.hr/ su već godinama u izradi. Sumnjam da će još koje desetljeće biti u izradi. Prema tome, ne bih se puno uzbuđivao.

Zaboravih. U postu na prethodnoj stranici sam dao u nekoliko točaka kako namjestiti ruke. Dakle, sve je napisano i možeš sam probati. Ne treba funkcionirati kao fratri iz one priče gdje su raspravljali koliko konj ima zubiju, pa kad se jedan dosjetio da otvore konju žvale da prebroje zubi ostali su to proglasili kao blasfemiju.

Sjedni na pod, ispruži jednu nogu, a drugu savij tako da koljeno stoji uspravno odmah do prsiju.
Primjeni hvat kako sam opisao i probaj "ugušiti" svoje koljeno. Nakon toga obuhvati evolucijskim palcem gornje ruke donju, pa probaj nanovo.

bujin
26.10.2007., 04:35
Kava je obavezna, o tome nema spora. Kolega, rado bi ti sada i večeru platio, samo da malo dođem tu. :(

Rasprava o palcu, nebitna. Svatko svoje poštuje.

Pozdrav iz Kabula!
Kako lijepo jutro.
Sunce mi danas ljepše sja.
Hm, čudno je to!

Siniša Petrić
27.10.2007., 10:36
Kolega, rado bi ti sada i večeru platio, samo da malo dođem tu. :(

Rasprava o palcu, nebitna. Svatko svoje poštuje.

To s palcem ćemo riješit na treningu prije večere.
Nastojat ću dogodine otići u Češku na seminar Arisuea ili Shishiye da i s njima riješim pitanje palca. Oboje su vrhunski majstori, ali kao i svi ljudi griješe. Njihovo majstorstvo se sastoji u tome da griješe daleko manje od mene.
Cijela poanta u praćenju seminara je da uvijek pristupiš kritički u cilju da ispraviš svoje greške, a da pri tome ne dodaješ na svoje greške još i tuđe.

Pozdrav iz Kabula!
Kako lijepo jutro.
Sunce mi danas ljepše sja.
Hm, čudno je to!

Čujem na vijestima..."šušnilo špicu" nedaleko od vas.
Čuvaj se.

bujin
27.10.2007., 11:51
Čujem na vijestima..."šušnilo špicu" nedaleko od vas.
Čuvaj se.a tako nekako
Top secret

Ma čuvam se ja, koliko je u mojoj moći. Valjda nas i Bog čuva.
Čuvaj se i čuvat će te Bog!

M3NT4L
28.10.2007., 15:52
Bok svima.
Zanima me gdje sve u Osijeku ima aikido i gdje bi bilo najkvalitetnije baviti se tom vještinom?
Koliki bi problem predstavljala pločica u vratu od operacije kralježnice?

kresimiros
28.10.2007., 17:50
Bok svima.
Zanima me gdje sve u Osijeku ima aikido i gdje bi bilo najkvalitetnije baviti se tom vještinom?
Koliki bi problem predstavljala pločica u vratu od operacije kralježnice?

mora biti svjestan svojih ograničenja. www.aikido-osijek.hr je naš link ako imaš vremena navrati u naš dojo u utorak i pogledaj trening. Imaš u Osijeku 4 kluba, tri su kluba aikikai stilovi, a naš je stil onaj kako drugi kažu mekan, a mi smo skloni reći KI AIKIDO, naš je konkretno KI NO KENKYUKAI ASSOCIATION INTERNATIONALE Doshu Kenjiro Yoshigasaki.
Ne pozivam te da se učlaniš u klub već da pogledaš malo treninge, pa onda odeš malo kod drugih, ali prijateljski savjet ako ćeš usvojiti, daleko bolje ti je trenirati TAI CHI.

bujin
28.10.2007., 22:38
Ne pozivam te da se učlaniš u klub već da pogledaš malo treninge, pa onda odeš malo kod drugih, ali prijateljski savjet ako ćeš usvojiti, daleko bolje ti je trenirati TAI CHI.Ne mogu vjerovati.
Šokre, koliko ti Mario plaća :lol:

Toco1980
28.10.2007., 23:41
Kak je prošao seminar? :D

deacon frost
29.10.2007., 11:08
mora biti svjestan svojih ograničenja. www.aikido-osijek.hr je naš link ako imaš vremena navrati u naš dojo u utorak i pogledaj trening. Imaš u Osijeku 4 kluba, tri su kluba aikikai stilovi, a naš je stil onaj kako drugi kažu mekan, a mi smo skloni reći KI AIKIDO, naš je konkretno KI NO KENKYUKAI ASSOCIATION INTERNATIONALE Doshu Kenjiro Yoshigasaki.
Ne pozivam te da se učlaniš u klub već da pogledaš malo treninge, pa onda odeš malo kod drugih, ali prijateljski savjet ako ćeš usvojiti, daleko bolje ti je trenirati TAI CHI.

ulica Hrvatske Republike 19c...dodji,vidi i pitaj sve što te zanima...
ponedjeljak,srijeda,petak od 19h...pozdrav!

M3NT4L
29.10.2007., 16:57
Nisi mi dao adresu vaseg kluba?Koliko cura imate na treningu (posto se ne raspitujem za sebe,vec za curu)??

H4ni8aLL
29.10.2007., 19:54
lol dobro pitanje. ne tko je trener, ni di je ni sta je. erm..kolko cura imate na treningu? u rasponu od 20-28 bih molio. :lol: :lol:

sala m3nt4L ;) :lol:

kresimiros
29.10.2007., 20:38
Nisi mi dao adresu vaseg kluba?Koliko cura imate na treningu (posto se ne raspitujem za sebe,vec za curu)??

M3NT4L - www.aikido-osijek.hr - linkovi kontakt i trening
M3NT4L - nemamo cura, ali imamo tri djevojke
M3NT4L - ali ako što vidiš već ti neki daju svoju adresu tako da quotaju meni
pa eto onda im se javi, jer mi ipak volimo ljude ili djevojke koji sami pronalaze svoj put
M3NT4L - i kao što kaže H4ni8aLL daj uozbilji se:kava:

kresimiros
29.10.2007., 20:41
Ne mogu vjerovati.
Šokre, koliko ti Mario plaća :lol:

Pa još se nismo dogovorili, ali biće već nešto :rofl:

Toco1980
29.10.2007., 21:06
Ej,... kak je bilo na seminaru u Osijeku? :D

kresimiros
29.10.2007., 21:09
U okviru razmjene iskustava Aikido društvo Osijek će od polovine studenog pokrenuti tečaj samoobrane za ljepši i nježniji spol ili žene naravno kroz tehnike i vježbe Aikido_a, a pošto je M3NT4L slavonac (bar se deklarira tako) namjerno ne bih koristio izraz cure, jer u najmanju ruku nije kulturan :). Tečaj će biti samo 10 sati pa eto, ako netko ima iskustva s tim neka se javi u okviru razmjene iskustava.....

kresimiros
29.10.2007., 21:15
Ej,... kak je bilo na seminaru u Osijeku? :D

neka ti bude žao što nisi bio (pitaj Martinu), a podrobnije ću ti reći ako budeš došao u Ljubljanu (mada će tamo biti Yoshigasaki - znaš onaj lik od prije 10_tak postova:rofl: )
recimo to ovako 1,11,2,12,20,25,29 tsuzukiwaza

Toco1980
29.10.2007., 21:52
neka ti bude žao što nisi bio (pitaj Martinu), Martinu? Koju?

a podrobnije ću ti reći ako budeš došao u Ljubljanu Ne znam... Mislim da neću doći.

(mada će tamo biti Yoshigasaki - znaš onaj lik od prije 10_tak postova:rofl: )Ne znam... :D :rofl: :lol:

recimo to ovako 1,11,2,12,20,25,29 tsuzukiwazaI kak je bilo? ... :D

kresimiros
29.10.2007., 22:15
Martinu? Koju?

I kak je bilo? ... :D

Martinu, plavu djevojku sa kampa u Novalji, e sada ako je se ne sjećaš ne mogu tu ništa:ne zna:

Bilo je odlično........ :) :D :lol: :cerek: :s :top:

Toco1980
29.10.2007., 22:59
Martinu, plavu djevojku sa kampa u Novalji, e sada ako je se ne sjećaš ne mogu tu ništa:ne zna: Aha, onu plavu krakatu žgoljavu... :D ... kak se je ne bi sjećal.... :lol: :rofl: ... Kaj je ona bila tam? Jel bil još tko od naših osim nje i Dobroslava? :D

Bilo je odlično........ :) Kak ne bi kad se rade tsuzuki waze... :cerek:

M3NT4L
30.10.2007., 00:10
M3NT4L - www.aikido-osijek.hr - linkovi kontakt i trening
M3NT4L - nemamo cura, ali imamo tri djevojke
M3NT4L - ali ako što vidiš već ti neki daju svoju adresu tako da quotaju meni
pa eto onda im se javi, jer mi ipak volimo ljude ili djevojke koji sami pronalaze svoj put
M3NT4L - i kao što kaže H4ni8aLL daj uozbilji se:kava:

Navikao sam koristiti izraz "cure" i nisam ga nikad smatrao uvredljive prirode,ali odsada se budem trudio ne koristi tako nekulturne prirode:brukica: :tuzni: ;)

Toco1980
30.10.2007., 00:22
Navikao sam koristiti izraz "cure" i nisam ga nikad smatrao uvredljive prirode,ali odsada se budem trudio ne koristi tako nekulturne prirode:brukica: :tuzni: ;)Isto kao što sam ja navikao koristiti izraz "lik"... :rolleyes:

bujin
30.10.2007., 02:04
Aha, onu plavu krakatu žgoljavu... :DSamo moli boga da ona ovo ne čita.

Toco1980
30.10.2007., 02:30
Samo moli boga da ona ovo ne čita.:D

H4ni8aLL
30.10.2007., 06:54
gotov si toco kad te dohvati plava. :rip:

Toco1980
30.10.2007., 09:31
gotov si toco kad te dohvati plava. :rip::D

kresimiros
30.10.2007., 09:39
[QUOTE=Toco1980;11007410]Aha, onu plavu krakatu žgoljavu... :D

e jesi blesav :rofl: :rofl: :rofl: :lol: :lol: :lol: nagrabusio si od nje, a usput nisi izgleda dugo bio na treningu malo se popunila, pa je sad i visoka i nežgoljava :D :D :D

QUOTE]

kresimiros
30.10.2007., 09:49
Navikao sam koristiti izraz "cure" i nisam ga nikad smatrao uvredljive prirode,ali odsada se budem trudio ne koristi tako nekulturne prirode:brukica: :tuzni: ;)

Ma daj i ja se znam našaliti (na tuđi račun doduše):D :D :D :D
I kažem ti sve što želiš saznati za svoju djevojku ti je najisplativije doći s njom na trening. Još uvijek nam traje tečaj sa novima pa ako želi može se i uključiti na prvi trening :), a kao što sam naveo u suradnji sa Aikido društvo Zagreb probati ćemo napraviti i projekt samoobrane za žene kroz tečaj Aikido.

Toco1980
30.10.2007., 14:18
e jesi blesav Jesam... :D :mig:

... i baš sam grozan, kaj ne...? :D :E

nagrabusio si od nje, a usput nisi izgleda dugo bio na treningu malo se popunila, pa je sad i visoka i nežgoljava :D :D :D Pa tak... dođem na trening tu i tamo.... :D

amiketa
30.10.2007., 14:51
U Rijeci 10.-11.11.2007. će se održati peti internacionalni Takemusu Aikido seminar pod vodstvom Paolo Corallini Sensei 7 Dan Takemusu Aikido 6 Dan Aikikai

Seminar će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Srdoči, Ante Modrušana 33.

U sklopu seminar će biti i izložba Bonsai-a (Bonsai klub Rijeka i Zagreb) i Haiga crteža a to je slikani/crtani Haiku (Jadran Zalokar i Borivoj Bukva). Izložba će biti samo u subotu.

Program seminara:

Subota :
8:30- 9:00 Prijave
9:30-10:30 Yudansha trening
10:30-12:00 Aiki Jo
16:00-18:00 Tai Jutsu
18:15- Polaganja

Nedjelja:
10:00-12:00 Aiki Ken

Cijena seminara je 50 eura a ulaz na izložbu je besplatan.
Sve inaformacije možete dobiti na info@aikidorijeka.hr i na www.aikidorijeka.hr

Toco1980
30.10.2007., 15:36
U Rijeci 10.-11.11.2007. će se održati peti internacionalni Takemusu Aikido seminar pod vodstvom Paolo Corallini Sensei 7 Dan Takemusu Aikido 6 Dan Aikikai

Seminar će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Srdoči, Ante Modrušana 33.

U sklopu seminar će biti i izložba Bonsai-a (Bonsai klub Rijeka i Zagreb) i Haiga crteža a to je slikani/crtani Haiku (Jadran Zalokar i Borivoj Bukva). Izložba će biti samo u subotu.

Program seminara:

Subota :
8:30- 9:00 Prijave
9:30-10:30 Yudansha trening
10:30-12:00 Aiki Jo
16:00-18:00 Tai Jutsu
18:15- Polaganja

Nedjelja:
10:00-12:00 Aiki Ken

Cijena seminara je 50 eura a ulaz na izložbu je besplatan.
Sve inaformacije možete dobiti na info@aikidorijeka.hr i na www.aikidorijeka.hr

Jel seminar otvoren za sve stilove?

amiketa
30.10.2007., 15:48
Naravno.

chabad
30.10.2007., 16:57

sram te bilo.
kaže se ženske.

Siniša Petrić
30.10.2007., 22:55
Seminar Dragiše Jocića, 6.dan Aikikai u Splitu, 8-9.11.2007. dvorana ST-Kwon. Satnica je još nepoznata, ali će najvjerojatnije biti petak navečer i subota ujutro. Subota popodne i nedjelja ujutro je seminar sisteme. Ovo su samo preliminarne informacije, organizator Ivan Vučić će uskoro precizirati termine. Cijena je 200Kn.

Siniša Petrić
31.10.2007., 09:00
Još jedan seminar u Splitu u 11. mjesecu og.
Steven Rehrauer 5.dan Aikikia 16.11 (popodne) ,17.11 (jutro i popodne).
Cijena 20 EUR, organizator AK "Bonaca-Ediokan". Za sada nije precizirana točna satnica.

Petar Popara Crni
31.10.2007., 14:41
...

Hej šefe pozdrav!
Da te pitam, u kojem klubu vježbaš aikido? Tamo na piramidi kod crvenog križa možda...?

H4ni8aLL
31.10.2007., 15:46
Hej šefe pozdrav!
Da te pitam, u kojem klubu vježbaš aikido? Tamo na piramidi kod crvenog križa možda...?

ne, u takemusu aiki dojo rijeka. Ali trenirao sam tamo di ti spominjes. zasto?
e i pozdrav :D

Toco1980
31.10.2007., 17:01
:misli:

H4ni8aLL
31.10.2007., 17:58
:misli:

sta? ne treniram vise kod Dubravka.

Petar Popara Crni
01.11.2007., 09:25

Ma bio sam na par Krav Maga treninga tamo pa zato. Reko da nismo u istoj dvorani a ne pozdravimo se :D

Jujigatame
01.11.2007., 19:17
Moze li mi netko u kratkim crtama opisati razlike daito ryu aikijutsua i aikidoa? : )
Vidjeh da se u Rijeci radi...

kresimiros
01.11.2007., 20:01
Moze li mi netko u kratkim crtama opisati razlike daito ryu aikijutsua i aikidoa? : )
Vidjeh da se u Rijeci radi...

- - - - - - - - - - - - - - - - - :D :D :D :D :rofl:

eh da i evo ti linkovi http://www.daito-ryu.org/history5_eng.html
http://www.aikiweb.com/forums/showthread.php?t=4249
osim toga google i napiši What is the difference between Daito ryu Aikijujutsu and Aikido (mada je dosta Aikijutsu, jer daito je zbog Sokaku Takede, a ryu ti je u stvari škola tj. stil)
a zgodno bi ti bilo napisati i daito ryu history i vidjeti ćeš dosta interesantnih stvari. Ja sada počinjem proučavati baš taj dio jer gdje god se spominju korijeni O senseia (M. Ueshiba) svugdje ti se pojavi i ime Sokaku Takede kao osnov dvaju originalnih stilova najboljih njegovih učenika Morihei Ueshiba -AIKIDO i Young Sool Choi HAPKIDO.

Eto.

kresimiros
02.11.2007., 09:10
u prošlom postu tražiti pic...........zl evo i kratak opis povijesti Daito-ryu
da izbjegnem nepotrebnu raspravu, jer nije ti to, već ti je to, ali da si to itdalje:kava:

A prominent sub-style of Jujutsu.

Origin: Japan.

History:
Daito-ryu Aiki-Jujutsu is an old Jujutsu style presumably founded my Minamoto, Yoshimitsu in the eleventh century. Originally, it was only practised by the highest ranking Samurais in the Takeda family in the Kai fiefdom in northern Japan.
Feudal overlord Takeda, Shingen died in 1573, and his kinsman Takeda, Kunitsugu moved to the Aizu fiefdom, where he became Jito - overseer of the fief. Kunitsugu introduced Daitoryu Aikijujutsu at the Aizu fiefdom, where the secret fighting art only was taught to the feudal lords and the highest ranking samurais and ladies in waiting.
The feudal system was broken down after 1868 when the Meiji restoration begun. Saigo, Tanomo (1829-1905), the heir to Daito-ryu gave the system to Takeda, Sogaku (1859-1943) and instructed him to pass it on to future generations. Takeda, Sogaku first used the term "Daito-ryu Aikijujutsu" in the beginning of the twentieth century and taught the art of it to many students.
Takeda, Sogaku taught Daito-ryu from the beginning of the twentieth century until his death in 1943 two of his best known students were Ueshiba, Morihei, founder of Aikido and Choi, Yong Sul, founder of Hapkido.
Other prominent 20th century Daito-ryu masters include Horikawa, Kodo (1894-1980); Takuma, Hisa (1895-1979); Hakaru, Mori (1931-), the current director of the Daitoryu Aikijujutsu Takumakai; Sagawa, Yukiyoshi (1902-); Takeda, Tokimune (1916-1993), son of Takeda, Sogaku; Katsuyuki, Kondo (1945-); and Okamoto, Seigo (1925-), who is often considered the most progressive teacher of Daitoryu Aikijujutsu.

Jujigatame
02.11.2007., 13:25
Hvala, povijest se moze vrlo lako naci. Ono sto me zapravo zanimalo je ako netko trenira, ili je trenirao obje vjestine, pa kratki osvrt...
Znam da je nedavno bila neka fora da "kad je u Italiju dosao aikijutsu da je pol aikidoka preslo na to", nesto u tom stilu...? Nemojte me krivo shvatit, ne kurim frku : ))

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 13:43
Pozdrav! Evo se i ja već neko vrijeme bavim aikidom, pa me zanima koliko je "istine" (neznam, negdje sam pročita) u tome da se poželjno bavit još nekom vještinom uz aikido, tj. da ne pokriva sve segmente borbe.

znam naravno da više-manje nijedna vještina nije potpuna (ok ima svega u sistemi i krav magi) ali ipak me zanima...

kresimiros
02.11.2007., 14:19
Hvala, povijest se moze vrlo lako naci. Ono sto me zapravo zanimalo je ako netko trenira, ili je trenirao obje vjestine, pa kratki osvrt...
Znam da je nedavno bila neka fora da "kad je u Italiju dosao aikijutsu da je pol aikidoka preslo na to", nesto u tom stilu...? Nemojte me krivo shvatit, ne kurim frku : ))
čuj nisam trenirao aikijujutsu, nisam ti napisao linokve ni zbog toga što sam mislio da ih nećeš naći. elem pravi razlog je bio tvoje pitanje.:mig:

Sada si tek pitao ono što je bit tvog zanimanja. Ne znam za Italiju, ali ovako: bio sam već na četiri seminara sensei Giuseppe Ruglioni shihan (53 god. 6.Dan aikido) u 5_dnevnom kampu koji je on vodio i njegove riječi su manje više ovakove bile: trenirao sam aikikai i aikijujutasu i sve je to bilo super, dok jednog dana nisam došao na seminar koji je vodio jedan japanac, svi smo mi pokazivali naše znanje aikido i aikijutsu_a i sve je bilo super ma znate ono au što je dobar onaj sankyo jedva mičem zglob, ma nije to ništa onaj mi je napravio nikyo još ne mogu podići ruku, ma dajte vas dvojica meni je onaj napravio kotegaeshi i da ne znam dobro pasti mogao bi se oprostiti od kičme :D :D :rofl: :rofl: :rofl: , u tom trenutku sam pogledao kako onaj japanac to sve radi sa drugima pa i sa mnom, ali moram priznati da sam se osjećao glupo sve iste tehnike i poluge, a meni dobro i ne boli me ništa posebno (naviknut na bol), taj netko je bio Sensei Yoshigasaki i eto do sada treniram s njim i kod njega.

Oprosti na ovom dužem uvodu u sukus koji je moj odgovor na tvoje pitanje: čovjek je uvijek pomalo ili poviše ovisno o karakteru željan kretati se linijom manjeg otpora, ako treniraš aikido 5 ili više godina počinješ shvaćati da je vrlo lako napraviti polugu i šopiti bilo koga na tlo prilikom rada sa lakšom ili slabijom osobom, a kada je u pitanju netko jači tu je princip sila klade valja ---osim ako osoba kvalitetno ne ovlada vještinom koju trenira----. Svi koji su prešli na aikijujutsu vode se logikom ma što će meni tamo neki kikiriki govoriti da smo mi na treningu partneri i tako to, kako ću ja to upotrijebiti na ulici itd. ne bih sada više ponavljao onošto se konstantno provlači kroz sva pitanja i kod svih, ali uglavnom svi su pogriješili prelaskom jer na kraju ih je dočekao isti ako ne i teži posao, jer to su ipak dvije različite ideologije i stilovi.

Ali da ne bi mi druge zamarali ako te zanima moje mišljenje, javim ti se, a ako još nekoga zanima ovakva tema otvorimo mi novu pa si ćaskamo do mile volje:mig: :mig:

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 14:40
......
čovjek je uvijek pomalo ili poviše ovisno o karakteru željan kretati se linijom manjeg otpora, ako treniraš aikido 5 ili više godina počinješ shvaćati da je vrlo lako napraviti polugu i šopiti bilo koga na tlo prilikom rada sa lakšom ili slabijom osobom, a kada je u pitanju netko jači tu je princip sila klade valja.

Ček, želiš li ovim reći da poluge i bacanja nisu korisne kod većih i jačih ljudi(u odnosu na tebe)?

kresimiros
02.11.2007., 15:18
Ček, želiš li ovim reći da poluge i bacanja nisu korisne kod većih i jačih ljudi(u odnosu na tebe)?

pokušati pročitati samo dio, čak i izdvojiti dio ukupnog teksta(cjeline).
Ne, ne želim to reći, jer bi to bila glupost. Samo sam napisao da je osobi od 100 kg daleko lakše to učiniti osobi od 50 kg, a da osoba od 50 kg mora izuzetno dobro vladati tehnikama da bi to učinila osobi od 100 kila i tu sada dolazi do onog što inače piše u tekstu kada se pročita cjelina :D . Mnogi prelaze na druge vještine ili traže kao i ti treninranje još nekih vještina sa svojom, jer teško je naći u bilo kojoj vještini, pa i u aikidu :cerek: odgovor na sve napade u životu, ali još jednom ću napisati -----čemu vježbati i trenirati bilo koju vještinu kada bomba, puška, pištolj, bejzbol palica to riješe trenutno-----

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 15:23
:D.
Streljana x7 tjedno
:rofl:

kresimiros
02.11.2007., 15:28
:D:D :D laserska vaser vaga + bejzbol palica za savršeno ravan, precizan i izbalansiran udarac u geni....t....ije :lol: :lol: :lol:

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 15:46
+
http://www.vjesnik.hr/html/2001/04/30/najava.jpg

Kikuchiyo
02.11.2007., 15:52
Blaženi Aikido :)

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 16:18
U Japanu je živio jedan vrlo marljivi aikidoka. Trenirao je iz dana u dan i potpuno je vjerovao svom učitelju. Slušao ga je, vještine je koristio samo unutar dojo-a, izbjegavao je sukobe i svu ljubav ulagao u trenutke vježbanja. Kako je vrijeme prolazilo tako je poboljšavao svoju vještinu, snagu i samopouzdanje.
Došao je i trenutak kada je s lakoćom porazio svoje kolege aikidoke-zajedno sa učiteljem, i tada se zapitao koliko mu izvan dojo-a koristi to njegovo usvojeno znanje.

Da bi to saznao krenuo je na put po japanu tražeći borilačke majstore.
I tako se vozio vlakom u gradić koji je bio poznat po svojim školama i majstorima koji su u njima podučavali.

U njegovom vagonu je bio par na koji nije niti malo mario-samo je mislio o tome kako želi vidjeti svoje sposobnosti usvojene godinama.
Najednom u vagon uleti pijanac i počne prijetiti bocom koju je imao u ruci.
Aikidoka se osmjehne i pomisli u sebi: "sad mi je prilika, idem da srediti:D",
no prije nego je išta uspio napraviti mladić nasuprot njega se digne i počne smirivati pijanca.

Pijanac nakon nekoliko riječi mladića baci bocu i počne gorko plakati.
Aikidoka se od srama zacrveni i idićim vlakom vrati kući.

Evo mala pričica za razmišljanje. :)

kresimiros
02.11.2007., 16:28
U Japanu je živio jedan vrlo marljivi aikidoka. Trenirao je iz dana u dan i potpuno je vjerovao svom učitelju. Slušao ga je, vještine je koristio samo unutar dojo-a, izbjegavao je sukobe i svu ljubav ulagao u trenutke vježbanja. Kako je vrijeme prolazilo tako je poboljšavao svoju vještinu, snagu i samopouzdanje.

Evo mala pričica za razmišljanje. :)

........... bejzbol palice tzv. happo-giri palica za sve četiri strane svijeta, ne bi mu trebalo ništa od navedenog.

Evo velika palica bez razmišljanja:cerek:

Uskoro i najnoviji metod, ali odoh sad na kavu.......:kava: :cerek:

Toco1980
02.11.2007., 17:00
Evo mala pričica za razmišljanje. :) :D

http://toco1980.blog.hr/2005/02/155105/na-drugaciji-nacin.html

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 17:01
Upravo tako.

Sorry, nisam znao odakle mi ta priča

Toco1980
02.11.2007., 17:07
Upravo tako.

Sorry, nisam znao odakle mi ta pričaAl to ti je samo primjer da u Aikidou nije sve samo u kršu i lomu već treba znat i malo psihologije.... Vidim ja po početničkim grupama - u prvih dva-tri tjedna pootpadaju svi koji bi samo nekog nešto tukli... :rolleyes:

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 17:11
Znam, to mi svi sa treninga govore. Ali me malo kopa to šta u aikidu nema baš nekih realnih udaraca:( [ili ja malo treniram:D]

bujin
02.11.2007., 17:54
U Japanu je živio jedan vrlo marljivi aikidoka.

Evo mala pričica za razmišljanje. :)BTW
Priča je o prvom zapadnjačkom aikidoki
Terry Dobson
Ako želiš, pošaljem ti cjelokupnu verziju.
Pozdrav.

bujin
02.11.2007., 17:55
Ali vidim toco je bio brži
pozz

C3H5(NO3)3
02.11.2007., 17:56
MOŽE! Šalji:)
pozz

bujin
02.11.2007., 17:58
Znam, to mi svi sa treninga govore. Ali me malo kopa to šta u aikidu nema baš nekih realnih udaraca:( [ili ja malo treniram:D]Prvo nauči puzati da bi mogao hodati. Na kraju ćeš i trčati.
Zamoli partnera da te realno napadne, ali, bolje je naučiti osnovne pokrete, imati miran um, savladati vještinu pa tek onda krenuti na viši nivo.
Polako, imaš čitav život.
pozz

bujin
02.11.2007., 18:00
MOŽE! Šalji:)
pozzOK
poslat ću na topic
sutra jaaaako rano (ah ta vremenska razlika, izgledam vam ko vampir)
pozz

bujin
02.11.2007., 18:39
PRIČA IZ ŽIVOTA
(Što je Aikido)

Tako profinjena vještina u sklopu umjeća ostvarivanja emocionalnog utjecaja možda je najvidljivija u priči koju mi je ispričao dugogodišnji prijatelj, pokojni Terry Dobson, koji je pedeset godina bio jedan od prvih Amerikanaca koji su u Japanu počeli proučavati borilačku vještinu aikido. Jednog poslijepodneva vlakom se vraćao kući, u jedno od tokijskih predgrađa, kada je u vagon ušao neki divovski, ratoborni, vrlo pijani i uprljani radnik. Teturajući, taj je muškarac počeo terorizirati putnike; izvikujući psovke, najprije je zamahnuo prema nekoj ženi koja je u krilu držala dijete, zbog čega je ona gotovo pala na postariji par, koji je potom ustao i predružio se masovnome bijegu na drugi kraj vagona. Pijanac je još nekoliko puta tako zamahivao šakama (od silnog bijesa promašujući cilj), potom je uz urlik ščepao metalni stup u sredini vagona i pokušao ga iščupati iz nosača.

U tom se trenutku Terry koji je, budući da je svakodnevno po osam sati vježbao aikido, bio u vrhunskoj formi, osjetio pozvanim da se umješa, kako nebi nitko ozbiljno strado. Ali tada se prisjetio rijeći svoga učitelja: "Aikido je umijeće pomirenja. Tko god je spreman na borbu prekinuo je svoju vezu sa svemirom.Pokušaš li dominirati ljudima oko sebe već si poražen. Proučavamo načine razrješavanja sukoba, a ne njihova započinjanja".

I doista, Terry je još tijekom prvih predavanja obećao učitelju da nikada neće započinjati borbu i da će svoje borilačke vještina koristiti samo u obrani. Sada je konačno vidio prigodu da u stvarnome životu iskuša vještine aikida. A ovo je nedvojbeno bila opravdana situacija. I tako je Terry dok su ostali putnici nepomično sjedili na mjestima, ustao, polagano i promišnjeno.

Ugledavši ga, pijanac je zaurlao: "Aha! Stranac! Dobro će ti doći poduka o japanskome bontonu!" i tada se počeo spremati za napad na Terryja.

Ali upravo u trenutku kada se pijanac pripremao načiniti prvi korak, netko je iz sve snage, neobično radosnim glasom, gotovo kriknuo "Hej!".

U tom poviku bilo je vedrog prizvuka zbog kojeg je izgledalo da je taj netko upravo neočekivano prepoznao dragog prijatelja. Pijanac se iznenađeno okrenuo i ugledao sićušna Japanca, otprilike sedamdesetogodišnjaka, koji je sjedio odjeven u kimono. Starac je razdragano i radosno promatrao pijanca, pozivajući ga laganim pokretom ruke i vedrim "Dođi".

Pijanac mu je prišao uz svadljivo: "Zašto bih, dovraga, trebao razgovarati s tobom?". U međuvremenu, Terry se spremio za obaranje pijanca u slučaju da načini i najmanji nasilni pokret.

"Što si pio?" upita starac, s puno radosti promatrajući pijanog radnika.

"Pio sam sake, a tebe se to nimalo ne tiče", urlao je pijanac.

"O, pa to je divno, upravo čudesno", odgovori mu starac srdačnim tonom. "Znaš, i ja volim sake. Svake večeri moja supruga (a njoj je sedamdeset šest, znaš) i ja zagrijemo bočicu sakea, iznesemo je u vrt i ondje sjedimo na staroj klupi ...". I tako je nastavio pričati o jabuci u svom dvorištu, o svome vrtu, o večernjem uživanju u sakeu.

Dok je slušao starca, pijančevo je lice postajalo sve blaže; šake mu više nisu bile onako stisnute. "Da ... i ja volim jabuke", rekao je. "Da", reče starac živahnim glasom, "uvjeren sam da imaš divnu suprugu"."Ne", reče radnik. "Žena mi je umrla ..." Jecajući, počeo je pričati tužnu priču o tome kako je izgubio suprugu, dom, posao, o tome kako se stidi samog sebe. Vlak se tada zaustavio na Terryjevoj postaji. U trenutku kada je izlazio, osvrnuo se i začuo starca kako poziva pijanca da mu se pridruži i potanko mu ispriča sve o sebi. Tada je ugledao i pijanca kako se ispružio na sjedalu, držeći glavu u starčevom krilu.

To je primjer emocionalne genijalnosti.

bujin
02.11.2007., 18:40
Zahvaljujući Aikido Društvu Zagreb (http://www.aikidozg.com)
pozdrav

kresimiros
02.11.2007., 20:36
Origin of Terry Dobson storie - ili izvorna priča :)
http://www.wattstapes.com/dobson.htm

Neke druge priče :)
http://www.geocities.com/tedehara/japanese.htm

morbidangel
02.11.2007., 21:15
kamakura-san, može kakva dodatna informacija o treninzima sa kettlebellom, znam da je jako popularna u Rusiji a i inače vrlo hvaljena metoda za više različitih karakteristika. U čemu je prednost kettlebella u odnosu na nekakav uobičajeni uteg, iste mase? Koliko je to vježbanje specifično? I zašto satnica? Da ljudi nauče pravilno koristiti ili što? Ipak je to relativno jeftina stvar koju bez problema napravi svaki metalac.:)

Siniša Petrić
03.11.2007., 17:49
kamakura-san, može kakva dodatna informacija o treninzima sa kettlebellom, znam da je jako popularna u Rusiji a i inače vrlo hvaljena metoda za više različitih karakteristika. U čemu je prednost kettlebella u odnosu na nekakav uobičajeni uteg, iste mase? Koliko je to vježbanje specifično? I zašto satnica? Da ljudi nauče pravilno koristiti ili što? Ipak je to relativno jeftina stvar koju bez problema napravi svaki metalac.:)

Možda ti malo literature može pomoći.
http://rapidshare.com/files/67190175/Pavel_Tsatsouline.rar

Dva pdf-a:
Pavel Tsatsouline - From_Russia_With_Tough_Love.pdf
Pavel Tsatsouline - Russian Kettlebell Challenge.pdf

obrađuju temu kettlebella.

kamakura-san
04.11.2007., 09:15
Pošalji mi mail na pm pa ću ti poslati u pdf. Ja sam imao knjige godinu dana i pitao se što je to tako bolje od teretane ili rada sa tijelom. I kada mi je Amnon Darsa pokazao vježbe ( instruktor KM iz Izraela ) zapalio sam se. Strašna stvar za BV. I sport. To nije uopće mjerljivo sa utezima. Zbog balansa, težišta. I puno toga.

Zašto satnica ? Ne znam koliko znaš o željezu ali bi se iznenadio koliko košta i najobičnija šipka koje se radi u stotinu tisuća kg - a mislim da metalac nema veze sa kbellom. Više ljevaona. Jer on se mora ljevati u kalupima, naravno u malim serijama, pa obrađivati. Ima dosta posla - a dobre su one koje se ljevaju. Ostale nemaju taj đir. Tako da mu centar mora biti savršen. U USA je 55 do 65 dolara od 16 kg.
Satnica je zbog jeftinije nabave i točnog treniranja. Nikog ja ne sprečavam da trenira kod kuće. Neka si kupi i vježba. Za svoje pare, ne moje. Ali ja imam svoj posao , brdo djece po kući, bolesne roditelje i 40 i neku - pa mi se ne sjedi u klubu cijeli dan da dočekam nekog studenta koji je odlučio malo trenirati između predavanja. Tko hoće nabavit ćemo mu - oko 400 kuna i to je to.
Uskoro će biti seminar instruktora iz Slovenije kod mene u klubu pa navrati. :mig:

bujin
08.11.2007., 09:27
Odrađen trening sa ju jutsu momčinom. Nije loše, skužio par protupokreta na njihove fore, pokazao mu par naših.
Dobra razmjena iskustva.
Aikido mi je ipak izbor broj jedan :top:

Toco1980
08.11.2007., 10:24
Odrađen trening sa ju jutsu momčinom. Nije loše, skužio par protupokreta na njihove fore, pokazao mu par naših.
Dobra razmjena iskustva.
Aikido mi je ipak izbor broj jedan :top:A što je rekao taj ju jutsu momčina ? :top:

bujin
08.11.2007., 15:17
A što je rekao taj ju jutsu momčina ? :top:Pa bio je blago receno ugodno iznenaden sa mnom.
Kako nisam htjeo izbjegavati parter (ne bi bilo fer, jer kad tad mozes zavrsiti na parteru. ne treba to izbjegavati kroz one filozofske spike kako mu ti to nebi ni dozvolio ili on nebi stigao ;) ) isli smo kao cijeli sparing. Iznenadilo ga je to jer gledajuci mene ocekivao je bika koji se opire i bori a dobio je jegulju koja se sa lakocom i opustenoscu izvlaci iz vecine poluga. A neke poluge mi cak ni bolne bile nisu. Kapu skidam, par je usljakao korektno (uh bole ko vrag).
I tako...
Nastavljamo i dalje, svidjela se suradnja obostrano.
Pozdrav iz Kabula!
(: K n e k o m e)

Siniša Petrić
08.11.2007., 15:22
Sad sam saznao točnu satnicu za aikido seminar koji vodi D.Jocić (6.dan Aikikai).
Dvorana St-Kwon u Splitu. petak 9.11 u 20:30 i subota 10.11. u 9:00.

bujin
11.11.2007., 16:18
Pozdrav ljudi!
Daj malo života, pričajte malo više o Aikidou u Hrvatskoj. Trebaju mi podaci.
Nije mi lako tu u AFG bez Aikidoa (iako je sa mnom stalno).

:W

:K

morbidangel
11.11.2007., 17:55
Pozdrav ljudi!

Baš sad o aikidou, bolje da ne počinjem:zubo: Bila je neki dan na RTL-u reportaža o našem kontingentu koji je u Afganistanu. Pretpostavljam da se radi o tebi i tvojim dečkima? Gledao sam, možda te prepoznam ali ništa:ne zna: Jesu vas snimali? Koliko vas ima tamo, u više grupa ili ste svi zajedno? Dosadno, naporno, u skladu s očekivanjima???

P.S. Tek sam sad zapazio potpis. ccc. Od svih ljudi ti baš na Coelha? Zašto? Zašto se taj new age ulizica tako sviđa ljudima. ccc

Sve je to aikido :D

bujin
11.11.2007., 18:49
Baš sad o aikidou, bolje da ne počinjem:zubo:
Tu se u potpunosti slažem sa tobom :E
Bila je neki dan na RTL-u reportaža o našem kontingentu koji je u Afganistanu. Pretpostavljam da se radi o tebi i tvojim dečkima? Gledao sam, možda te prepoznam ali ništa:ne zna: Jesu vas snimali? Koliko vas ima tamo, u više grupa ili ste svi zajedno? Dosadno, naporno, u skladu s očekivanjima???Točno, radi se o nama, ali nekako se bolje osjećam van domašaja kamera. Blaženi mir anonimnosti. Koliko nas ima? Dosta, bit će i više. Ako te toliko zanima, nađeš podatak na netu. Sve piše. Nije da mi se neda, ali, nebi volio da netko pogrešno doživi moja pisanja. A što se tiče priprema za dolazak, pa najbolja priprema je ta da te ništa pripremiti neće na ono što te ovdje čeka. Drugi put će biti puno lakše, poznatije. ali ni za prvi put nije loše.
P.S. Tek sam sad zapazio potpis. ccc. Od svih ljudi ti baš na Coelha? Zašto? Zašto se taj new age ulizica tako sviđa ljudima. ccc

Sve je to aikido :D
Zato što nam podilazi, pa nam kaže ono što mi već odavna znamo i sretni smo zbog toga. A o tome u toj knjizi isto to i piše :lol:

Pozdrav!

Siniša Petrić
12.11.2007., 08:54
Evo točne satnice seminara S.Rehrauera 5.dan Aikikai u Splitu.
Termini:

petak, 16.11
16:30 prijave
16:45-18:15 aikido

subota, 17.11
10:30-12:00 aikido
17:00-18:30 aikido
18:30-19:00 aikido/demo

Siniša Petrić
12.11.2007., 08:58
Pozdrav ljudi!

Hoćeš kraće izviješće sa seminara D.Jocića u Splitu?

bujin
12.11.2007., 09:12
Hoćeš kraće izviješće sa seminara D.Jocića u Splitu?Normalno kolega, ni ne pitaj.
Mislim da je smisao svega ovog (foruma) između ostalog i podijeliti informacije.
Pozdrav!

Siniša Petrić
12.11.2007., 09:55
Normalno kolega, ni ne pitaj.
Mislim da je smisao svega ovog (foruma) između ostalog i podijeliti informacije.
Pozdrav!

Elem, seminar je trajao dva dana, petak od 20:30-23:30
i subota od 9:00 - 13:00, sve skupa cca. 7 sati.

Držat ću se Jocićeve, odnosno Tadine terminologije, pa ako nešto nije jasno
mogu to podrobnije razjasnit.

Osim paralele između parkour-free runninga i aikoda (omiljena Jocićeva tema),
gdje je naglasak bio na korištenju momenta nastalog jednom kretnjom za iniciranje druge kretnje
i pasivnog disanja tijelom, uz što manji utrošak energije, Jocić je seminar koncipirao na izvođenju tehnika u tenshin varijanti,
odnosno kombiniranju tsugi-ashi/okuri-ashi kretnji.

Ideja je bila da se osim "klasičnog" predloška gdje se pojedine tehnike
izvode s tenkan/irimi tenkan kretnjom pokaže i drukčiji način izvođenja tehnika, kako ne bi
bili "zarobljeni" unutar samo jednog predloška.

Šest smjerova tenshin kretnji (tri u mae-ashi-tenshin i tri u ushiro-ashi-tenshin varijanti)
odgovaraju različitim osnovnim tehnikama aikidoa.

Također je bilo riječi o iniciranju kretnje malim pokretom kako bi se prevladala tromost tijela
kod širkokih stavova. To je pokazao na primjeru suburija s bokkenom
iz waki-kamae stava, gdje su noge široko razmaknute, a mač leži unatrag
uz stražnju nogu. Shomen-uchi iz ovakvog stava samo s iskorakom stražnje
noge je poprilično spor, pa Jocić pribjegava kratkom povlaćenju (opet varijanta tenshina)
prednje noge, kako bi se tijelo nagnulo naprijed a sam "slobodan pad" tijela inicirao kretnju/sječenje.

Radilo se dosta suburija s naglaskom na pravilno disanje i iniciranju
kretnji bez prevelikog rasipanja snage.

Prikazao je i par interesantnih vježbi, odnosno tai-sabakija u parteru.
Budući da ionako prakticiram vježbanje tai-sabakia u parteru, ovo je bila jedna izvanredna nadopuna. Jedan vježbač stoji uspravno a drugi se kreće oko njega u parteru kombinacijom rolanja i različitih položaja nogu/stavova.

Ukoliko sam uspio i donekle pohvatat osnovne principe na kojima je baziran
seminar, bit ću više nego zadovoljan.

Pozdrav!

Zmus
14.11.2007., 22:03
Jel mi može netko reći gdje se u Zagrebu može najkvalitetnije bavit aikidom (koji klub) i koje su cijene mjesečnih članarina u klubovima?

Toco1980
14.11.2007., 22:06
Jel mi može netko reći gdje se u Zagrebu može najkvalitetnije bavit aikidom (koji klub) i koje su cijene mjesečnih članarina u klubovima?Svi klubovi su certificirani, pa ti odaberi što ti više paše.... Odi u par klubova, pogledaj, probaj vježbati.... Pa na kraju se odluči.

Ovak paušalno koji je najkvalitetniji... Upravo onaj u kojem se najboje osjećaš.

brum178
18.11.2007., 15:44
pozdrav aikidokama!!! nov sam sto se tice aikida i tih stvari, pa bi bio zahvalan da mi netko preporuci klub u zadru

Toco1980
18.11.2007., 18:03
pozdrav aikidokama!!! nov sam sto se tice aikida i tih stvari, pa bi bio zahvalan da mi netko preporuci klub u zadruU Zadru imaš 2 kluba: Aikdo klub Zadar (http://aikido-zadar.com/)i Aikido klub Donat (http://members.tripod.com/glavan.z/Kifile.html).

Oba su certificirana pa sam odaberi koji ti bolje paše...

H4ni8aLL
19.11.2007., 00:34
ne kuzim kako certificirani? sta da im ucitelj ima certifikat da je..1 dan? ili 1 kyu? ili?
jel postoji koji klub u hrv. da nije certifciran. to mi malo nejasno.

Toco1980
19.11.2007., 00:43
ne kuzim kako certificirani? sta da im ucitelj ima certifikat da je..1 dan? ili 1 kyu? ili?
jel postoji koji klub u hrv. da nije certifciran. to mi malo nejasno.Da instruktor ima diplomu da je isntruktor, da se zna put prenošenja znanja (tko je od koga učio). To kažem zato jer ima par klubova kod kojih se to ne zna.... :rolleyes:

H4ni8aLL
19.11.2007., 08:27
Da instruktor ima diplomu da je isntruktor, da se zna put prenošenja znanja (tko je od koga učio). To kažem zato jer ima par klubova kod kojih se to ne zna.... :rolleyes:

ah ok :top:

Siniša Petrić
19.11.2007., 10:53
Prošao još jedan seminar. S.Rehrauer 5.DAN u Splitu.
Odlično koncipiran seminar s "kernelom" od pet kretnji na kojima je
sensei Rehrauer odradio pet kihon-waza tehnika, koje je kasnije varirao u henka-wazi.

Pokazao je paralelu između određenih tehnika u mae-wazi i tehnika u ushiro-wazi, odnosno kako određenoj tehnici u mae-wazi odgovara (po kretnji i položaju ruku) neka sasma druga tehnika u ushiro-wazi.

Npr. ryote-dori tenchin princip odgovara ushiro tekubidori sokumen-iriminage (genke-kokyu nage), itd..

Od buki-waze je odradio dva kumi-tachia i jo katu 22.

Sve pohvale organizatoru R.Maliću i ekipi iz AK "Bonaca".

Sve u svemu, šest seminara ove godine u Splitu.

bujin
19.11.2007., 11:33
Ma krenut će i Osijek (bar što se tiče našeg društva) slijedeće godine. Samo da se vratim. Mislim pozvati par "likova" :lol:
Toco, pozvan si (kao sudionik, da se nebi umislio :E).

Toco1980
19.11.2007., 12:00
Samo da se vratim.Koliko još?

Mislim pozvati par "likova" :lol:
Toco, pozvan si (kao sudionik, da se nebi umislio :E).:D Pa možda bude i koja oštrija fotka...ccc :D

bujin
19.11.2007., 13:13
Koliko još?
A valjda još tri mjeseca.
Negdje u veljači, nadam se.
:D Pa možda bude i koja oštrija fotka...ccc :DMožda, ali, oštre slike, tako precjenjeno. Mutne su nekako bolje, ljepše.
And so ... :tchaj:

Toco1980
23.11.2007., 17:12
A valjda još tri mjeseca.
Negdje u veljači, nadam se.Pa da onda na proljeće organiziramo negdje nekakv fiš-paprikaš... :klopa:

Možda, ali, oštre slike, tako precjenjeno. Mutne su nekako bolje, ljepše.
And so ... :tchaj:Je, je... :D .... :ceka: ...... :rospija:

bujin
23.11.2007., 18:06
Pa da onda na proljeće organiziramo negdje nekakv fiš-paprikaš... :klopa:
I da znaš da bi mogli!
Ovim forumašima brbljašima obećao cugu i kubanku na cvjetnom u ZG (njih 10, a 6 podjeljeno, možeš i ti doći).
A mi bi mogli u klubu organizirati neki fiš i slično, pa vas pozvati na malu fešticu. Bit će razloga za slavlje, uh, more.
And so .... :tchaj:

Toco1980
23.11.2007., 21:59
I da znaš da bi mogli!
Ovim forumašima brbljašima obećao cugu i kubanku na cvjetnom u ZG (njih 10, a 6 podjeljeno, možeš i ti doći).
A mi bi mogli u klubu organizirati neki fiš i slično, pa vas pozvati na malu fešticu. Bit će razloga za slavlje, uh, more.
And so .... :tchaj:Može... :D

A da još napravimo neki vikend i jedan jednodnevni neformalni "Welcome back" seminar u OS, pa onda nakon toga malo u Kopački rit.... ili negdje gdje ima bolji fiš paprikaš?

bujin
24.11.2007., 05:34
A da još napravimo neki vikend i jedan jednodnevni neformalni "Welcome back" seminar u OS, pa onda nakon toga malo u Kopački rit.... ili negdje gdje ima bolji fiš paprikaš?
Dobra ideja, smještaj bi bio osiguran u dvorani, to je sigurno, jer to smo već par puta dobili kao mogućnost. Ne bi išao neke restorane, već bi otićli na Emaus, zna Dobroslav gdje je to. Angažirali bi nekoga da nam skuha najbolji fiš koji se skuhati može. Emaus je inače preljep, nama je proljetos bilo fenomenalno tamo. Iako seminar radimo u svibnju, mislim da bi mogli napraviti jedan u u ožujku. Možda bi bilo malo hladnije, ali zagrijali bi se uz papreni fiš :mig: . Dobro, bilo bi i onog blagog, ali, nije mi jasno tko tu juhicu može jesti :lol:
Ajde, malo razmislite, ideja je na stolu, treba je doraditi. Imamo dosta vremena.

And so ... :tchaj:

bujin
24.11.2007., 05:36
Može... :D To znači da te mogu očekivati na cvjetnom?

Toco1980
24.11.2007., 10:25
To znači da te mogu očekivati na cvjetnom?Da... nastojat ću se pojavit, samo reci kad i gdje na Cvjetnom....

bujin
24.11.2007., 14:49
Da... nastojat ću se pojavit, samo reci kad i gdje na Cvjetnom....Mislim da će to biti u ožujku, imat ću par dana posla u ZG, pa ću javiti na forumu, ali za svaki slučaj ću poslati i PM svima koji su se odazvali.
Pozdrav!

diki
24.11.2007., 17:03
I da znaš da bi mogli!
And so .... :tchaj:
mi brbljaši :rolleyes: bi također mogli doći u klub na fiš. :o
bolje to nego šugava kubanka :D

bujin
24.11.2007., 18:06
mi brbljaši :rolleyes: bi također mogli doći u klub na fiš. :o
bolje to nego šugava kubanka :D
A zašto da ne, slobodno dođite :top: . Ali, kako ja više volim brudet, mislim da bi moglo biti par porcija i po mom izboru. A još kad bi netko donjeo kakve kolače mmmmmmm. Sreći nikad kraja.
BTW
Pa ti se skoro možeš računati kao član aikido društva. Koliko sam shvatio, odradila si jedan trening, fan si Aikidoa, po mome, dosta.
M (što bi rekla Fata velko m)

diki
24.11.2007., 18:20
A još kad bi netko donjeo kakve kolače mmmmmmm. Sreći nikad kraja.
valjda imate tamo u klubu muškiće koji znaju ispeći kolač. :kava:
Pa ti se skoro možeš računati kao član aikido društva. Koliko sam shvatio, odradila si jedan trening, fan si Aikidoa, po mome, dosta.

što onda? jesam li član ili sam skoro član? :ne zna:
ja sam, izgleda, onaj član koji se javlja samo kad se feštice spominju. stvarno nemam obraza.
ali dobro, da sam fan aikidoa, jesam :o

bujin
24.11.2007., 20:38
valjda imate tamo u klubu muškiće koji znaju ispeći kolač. :kava: Znam ja :mig:
što onda? jesam li član ili sam skoro član? :ne zna:
ja sam, izgleda, onaj član koji se javlja samo kad se feštice spominju. stvarno nemam obraza.
ali dobro, da sam fan aikidoa, jesam :o
No, no, nemoj tako. Evo, imamo redovne i pocasne clanove. Uvest cu u statut i redovne e-clanove. Bit ces broj e-001, ali rijesim ti ja i e-007. Kao sto jednom rekoh, ljudi smo, dogovorit cemo se :cerek: .

bujin
26.11.2007., 16:52
Ali, dosta je bilo off-topic. Vratimo se mi temi. Aikidou. Što je za vas kokyunage. Na jednom mjestu sam napisao da je to za mene tehnika gdje dvoje postaje jedno u plesu univerzuma. Vaša mišljenja (ne prepucavanja)!

Siniša Petrić
26.11.2007., 22:35
Ali, dosta je bilo off-topic. Vratimo se mi temi. Aikidou. Što je za vas kokyunage. Na jednom mjestu sam napisao da je to za mene tehnika gdje dvoje postaje jedno u plesu univerzuma. Vaša mišljenja (ne prepucavanja)!

Skup tehnika koje zahtjevaju dobar tajming, dobro vođenje ukea i na kraju bacanje u (uvjetno rečeno) apneiji između dva izdaha, zbog čega ovaj skup tehnika i nosi naziv "bacanje disanjem". Naravno, ukoliko je udah bio plići "pripremni" izdah nije potreban, ali ukoliko je udah bio nešto dublji "pripremni" izdah je nužan kao i kod velikih sječenja mačem. To je ono na što ja obraćam pažnju kod te grupe tehnika. Ovo s univerzumom nije u mojoj domeni. :D

bsn
27.11.2007., 22:15
Skup tehnika koje zahtjevaju dobar tajming, dobro vođenje ukea i na kraju bacanje u (uvjetno rečeno) apneiji između dva izdaha, zbog čega ovaj skup tehnika i nosi naziv "bacanje disanjem". Naravno, ukoliko je udah bio plići "pripremni" izdah nije potreban, ali ukoliko je udah bio nešto dublji "pripremni" izdah je nužan kao i kod velikih sječenja mačem. To je ono na što ja obraćam pažnju kod te grupe tehnika. Ovo s univerzumom nije u mojoj domeni. :D
mašala, popisujem, a "univerzum" bi prepustil gosponu Paulu Coelhu.

Boken
28.11.2007., 09:28
Na mnogim postovima čitam "tradicionalni aikido", na koji stil time mislite???

kresimiros
28.11.2007., 10:33
Recimo to ovako: kaže jedan po meni vrlo kvalitetan sensei; Ovo bi trebala biti godina UKE_a (2007).

Skup tehnika koje zahtjevaju dobar tajming, dobro vođenje ukea i na kraju bacanje u (uvjetno rečeno).

Upravo zbog ovog što je rečeno, a odnosi se na dobro vođenje uke_a :
Dobar tajming određuje Nage
bacanje ili završetak tehnike ovisi o znanju i vještini Nage

Dali na loš (neprikladan - nedefiniran - hinjen) napad uke_a, može biti i dobrog vođenja, to je ?????
U ovom pitanju se nalazi i vječna priča onih koji misle da je Aikido smeće od vještine. Jer u nekim razgovorima, sam upitan, zar vi radite realno (ne mislim ovdje na Vračarevića Lj.:) ), rekao sam da je ovo prvenstveno trening i uvježbavanje pojedinih tehnika i da podjednako prezentacija ovisi o znanju i onog koji napada UKE i onog koji odgovara na napad NAGE.

Ovo s univerzumom nije u mojoj domeni. :D
A što se tiče univerzuma, moglo bi se reći da i Siniša i Bujin gledaju isto na odgovor, samo svaki govori o skladu dvoje ljudi u radu bilo koje kokyunage tehnike, na svoj način doživljaja ili percepcije.

Siniša Petrić
28.11.2007., 10:50

Termin "tradicionalni aikido" se redovito odnosi na Aikikai grupaciju koja se donedavno zvala "Iwama Ryu" i koja se nakon smrti glavnog nositelja ovog stila shihana Saita razdvojila na dvije grupe. Jednu je nastavio voditi Saitov sin i ona se odcijepila od Aikikai organizacije i zadržala ime Iwama Ryu, dok je druga ostala vjerna Aikikai organizaciji i premienovala se u "Takemusu Aikido".
Detaljnije o tome ti mogu reči ljudi koji pripadaju nekom od Takemusu klubova u Hrvatskoj.

Termin "tradicionalni aikido" je po mom sudu malo kontradiktoran budući da sam Aikido nije tradicionalna japanska vještina (nije koryu), ali može se interpretirati kao nastavak "tradicije" O'Senseia iz Iwama perioda.

Ponavljam, ovo je poprilično gruba slika, ljudi iz Takemusu-a ti to mogu dodatno pojasniti.

kresimiros
28.11.2007., 11:02

Aikijutsu and Aikido Genealogy
Shinka Saburo Yoshimitsu, 12th Century, Daito-ryu
Saigo Chikamasa, 1829-1905, Oshikiuchi
Takeda Sokaku, 1858-1943, Daito-ryu Aikijujutsu
Yong Sul Choi, Hapkido, Derivative Traditional
Shodo Morita, Nihon Goshin Aikido, Derivative Traditional
Matsuda Hosaku
Okuyama Yoshiji, Hakko-ryu Jujutsu, Derivative Traditional
Nakano Michiomi, Shorinji Kempo Derivative Traditional
Yamashita Minoru, Shindo-ryu Jujutsu
Yamada Saburo, 1926-1976, Yamate-ryu Jujutsu Derivative Traditional
Takeda Tokimune, 1925-, Daito-ryu Aikibudo, Aikibudo, Main-line Traditional
Ueshiba Morihei, 1883-1969, (with Ueshiba Kisshomaru), Aikido, Derivative Modern
Tanaka Setaro, Shinriaku Heiho
Noguchi Senryuken, Shindo Rokugo-ryu
Fukui Harunosuke, Yae-ryu
Otsuki Yutaka, Otsuki-ryu
Inoue Noriaki, Shin'ei/Shinwa Taido
Hoshi Tetsuomi, Hoshi-ryu Kobujutsu
Hirai Minoru, Korindo
Mochizuki Minoru, Yoseikan Budo
Shioda Gozo, Yoshinkan Aikido
Tomiki Kenji, Tomiki-ryu Aikido
Tohei Koichi, Ki no Kenkyukai/Shinshin Toitsu Aikido
Ueshiba Kisshomaru, 1921-1999, (with Ueshiba Morihei), AikikaiAikido, Main-Line Modern

Ovdje ćeš primjetiti da nema Koichi Tohei_a koji je začetnik SHIN SHIN TOITSU AKIDO_a - Dakle geneologija se odnosi isključivo na AIKIKAI stilove, svako od onih koji treniraju bilo ivama ryu ili tomiki aikido nazvati će ga tradicionalnim ili originalnim, ali ono što je već jako prisutno u svijetu aikida je da je to jedina borilačka vještina novijeg doba i za nju je vezana prvenstveno duhovnost i pomirbenost što mnogima ne odgovara i pokušavaju na sve načine načiniti od nje ono iz čega je nastala (aiki jujutsu), a O'Sensei ili Morihei Ueshiba ju je nazvao aikiDO, gdje upravo DO ima apsolutno prečnu ideju od JUTSU. Ne mislim ovdje da netko ne može i na druge načine doživljavati vještinu, ali sam tvorac je odlučio sljedbenicima ostaviti DO - PUT. A ako tako gledamo tada niti jedan stil nije za odbaciti jer svaki od njegovih učenika stvara svoj put, ali moje skromno mišljenje je da put treba biti vezan za aikido, a ne za aikijutsu, jer tada bi i judo i jujutsu bile iste vještine samo drugačije nazvane

eisenfaust
28.11.2007., 11:21
... ali ono što je već jako prisutno u svijetu aikida je da je to jedina borilačka vještina novijeg doba i za nju je vezana prvenstveno duhovnost i pomirbenost ...

Aspekti vještine koji također stavljaju naglasak na mentalni, duhovni ili neki treći razvoj zajednički su nazivnik za sve moderne sisteme borilačkih vještina (Gendai Budo). Čak i koryu zna apostrofirati slične pristupe, a da pritom ne mislim samo na njegove suvremenike. Primjerice Ito Kagehisa (1560-1653), kasnije zvan Ittosai (osnivač Itto Ryua) koji je otišao čak do metafizičke krajnosti. Premda osjetne, razlike između "jutsu" i "do" svijeta nisu baš u potpunosti samo crno/bijela stvar.

kresimiros
28.11.2007., 12:14
Aspekti vještine koji također stavljaju naglasak na mentalni, duhovni ili neki treći razvoj zajednički su nazivnik za sve moderne sisteme borilačkih vještina (Gendai Budo). Čak i koryu zna apostrofirati slične pristupe, a da pritom ne mislim samo na njegove suvremenike. Primjerice Ito Kagehisa (1560-1653), kasnije zvan Ittosai (osnivač Itto Ryua) koji je otišao čak do metafizičke krajnosti. Premda osjetne, razlike između "jutsu" i "do" svijeta nisu baš u potpunosti samo crno/bijela stvar.

Ne bih sada toliko daleko u povijest htio ići, jer nije mi bila namjera, ali mislim na logiku vještine u novije doba zbog jednostavnog razloga, nema više potrebe za rezolutnim ubijanjem i principa preživjeti ili umrijeti, i to mi se čini razlikom kod Ueshibinog razvitka aikijutsu u aikido.

Premda osjetne, razlike između "jutsu" i "do" svijeta nisu baš u potpunosti samo crno/bijela stvar.

Apsolutno se slažem. Jer kao što sam i rekao, ako učiš vještinu aikido, onda ne možeš reći da učiš aikijujutsu i obrnuto, ali to ne znači da je jedna manje ili više vrijedna.

Ovo je dio koji sam htio naglasiti da je nepotreban danas u smislu treninga aikida, pa čak ni aikijutsu

AIKIDO or AIKIJUTSU - Way of Harmony

AIKIDO is a term better known than AIKIJUTSU. While AIKIDO is a modern system restructured by O Sensei Ueshiba, for a pacifist society based on Aikijutsu from Daito Ryu school, Aikijutsu represents the old martial / military samurai tradition, in real life and death battles. In fact, AIKIDO is the result of that O Sensei began to teach after receiving Menkyokaiden (the final level) of Daito Ryu school. So, it is about a self vision, revolutionary, opening the martial art to the large public. This way had been opened by another visionary master � Jigoro Kano � considered as modern Judo founder (originated from some Jujutsu schools at that time).

The AIKIJUTSU of Takeda school is also the fundaments of the Daito Ryu school, appeared in 16th century, at the same time with Takeda family decline, after the death of famous general Takeda Shingen. Aikijutsu is a real military discipline, tested by many generations on the battlefields, in life or death fights. The Aiki technique is obvious derived from sword techniques, so it is ensued from the Aiki principle legend. Even if a lot of medieval schools influenced each other, the Aiki principles followed a very pure development, strictly inside Takeda school, where they were attentively preserved. The perfect coordination and typically Aiki harmony were only the final level of a method, based on suppleness, lack of balance forms and the use of opposite force, divided on many levels:

Boken
28.11.2007., 12:52
Huhh.. ovo je mnogo opširniji odgovor nego sam se nadao.

najs :top:

Siniša Petrić
28.11.2007., 13:29
Huhh.. ovo je mnogo opširniji odgovor nego sam se nadao.

najs :top:

Najčešće je izraz "tradicionalni aikido" vezan za Morihira Saita. Na koncu konca, tako se zove i njegova knjiga. Doduše, kad ukucaš pojam traditional aikido na tražilici izrone i neki drugi siteovi klubova koji nisu vezani uz iwama stil (iako iwama siteovi prevladavaju), ali valjda vole koristit taj izraz u smislu:

"Baš smo mi ti koji podučavamo izvorni tradicionalni aikido, upravo onako kako ga je zamislio O'Sensei Morihei Ueshiba bez dodataka i konzervansa...itd...itd.."

Aries Firewind
28.11.2007., 14:07
S obzirom da ste vi iz aikido-a ovdje pa da pitam. Zna li itko išta o Aikido Klubu Velika Gorica? Ono kvaliteta, uvjeti, i tak to...

Fala

eisenfaust
28.11.2007., 16:05
Ne bih sada toliko daleko u povijest htio ići, jer nije mi bila namjera, ali mislim na logiku vještine u novije doba zbog jednostavnog razloga, nema više potrebe za rezolutnim ubijanjem i principa preživjeti ili umrijeti, i to mi se čini razlikom kod Ueshibinog razvitka aikijutsu u aikido.

Da, to sve stoji samo sam reagirao na svojevrsnu ekskluzivnost aikidoa kao jedine vještine sa navedenim obilježjima. Doduše možda sam i ja pogrešno nešto shvatio. Rasprava o transformaciji jutsu --> do je druga tema pa do neke druge prilike onda. :top:

Toco1980
28.11.2007., 17:23
S obzirom da ste vi iz aikido-a ovdje pa da pitam. Zna li itko išta o Aikido Klubu Velika Gorica? Ono kvaliteta, uvjeti, i tak to...

FalaAko se ne varam, Aikido klub Velika Gorica je zapravo sekcija Aikido drušva Zagreb...

Toco1980
28.11.2007., 17:25
Najčešće je izraz "tradicionalni aikido" vezan za Morihira Saita. Na koncu konca, tako se zove i njegova knjiga. Doduše, kad ukucaš pojam traditional aikido na tražilici izrone i neki drugi siteovi klubova koji nisu vezani uz iwama stil (iako iwama siteovi prevladavaju), ali valjda vole koristit taj izraz u smislu:

"Baš smo mi ti koji podučavamo izvorni tradicionalni aikido, upravo onako kako ga je zamislio O'Sensei Morihei Ueshiba bez dodataka i konzervansa...itd...itd.."Tradicija označava nešto što se radi dugi niz godina. Ono što se nikada ne mijenja bi se točnije moglo nazvati konzervatzivnim...

Iwama, Aikikai, SST-aikido... svi imaju svoju tradiciju....

Aries Firewind
29.11.2007., 09:08
Ako se ne varam, Aikido klub Velika Gorica je zapravo sekcija Aikido drušva Zagreb...

Istina, možda sam se ja krivo izrazio, no nije bitno. Nikada se nisam prije upustio u dublje proučavanje aikida, a sada, čitajući knjigu mi se čini vrlo lijepom i zanimljivom vještinom...Svakako planiram otići pogledati i probati! :)

Dhaly
29.11.2007., 11:32
Istina, možda sam se ja krivo izrazio, no nije bitno. Nikada se nisam prije upustio u dublje proučavanje aikida, a sada, čitajući knjigu mi se čini vrlo lijepom i zanimljivom vještinom...Svakako planiram otići pogledati i probati! :)
Znam da je malo iz vedra neba, nije me bilo jaaako dugo... :D
Jedan savjet: probaj i promatraj. Nikako nemoj prvi put sjediti sa strane. U većini klubova su prva dva treninga besplatna i to iskoristi. Vjerujem da nema neke svrhe u gledanju. Prvi put sam gledala trening nakon godinu i po dana treniranja, i to nakon što sam dobila grč u mišiću. I nije bilo nimalo zabavno, treba osjetiti.

Aries Firewind
29.11.2007., 12:23
Mislio sam na vježbanje. Moram ovdje pitati par pitanja. Prvo, nosi li se kakava obuća ili ste svi isključivo bosi? Čini mi se malo hladno u ove dane...
Drugo, vjerujem da ću ako krenem morati kupiti kimono...Ima li koji posebni koji nose početnici?:ne zna:

Dhaly
29.11.2007., 13:10
Aha, dobro onda. Šta se tiče obuće, svi smo bosi. Neki obuku i čarape, al po meni, nije isti feeling kad ti radiš bos i kad kliziš po tatamiju u čarapama. Uostalom, i ako ti bude malo hladno, to je samo na početku treninga, poslije se zagriješ pa ti bude svejedno. U početku možeš nositi i običnu trenerku, ali kad se odlučiš ostati tu i trenirati, kupiš kimono (svima je isti, a ako misliš na razliku između tanjeg i debljeg, deblji nosimo mi na aikidu i na još nekim vještinama, a tanji je za vještine tipa karate).

Aries Firewind
29.11.2007., 13:39
Aha žimku. Znači obični bijeli kimono i pretpostavljam bijeli pojas. :cerek:
I to deblji kimono. Onaj iz Kwona bude dobar?

E sad vidim da ima cijela hrpa bijelih odjela? Pa koje je pravo? kraći rukav, dugi rukav, pa 8 oz valjda tanji i 12 oz deblji...?!

Onajdrugi
29.11.2007., 14:13
Aha žimku. Znači obični bijeli kimono i pretpostavljam bijeli pojas. :cerek:
I to deblji kimono. Onaj iz Kwona bude dobar?

E sad vidim da ima cijela hrpa bijelih odjela? Pa koje je pravo? kraći rukav, dugi rukav, pa 8 oz valjda tanji i 12 oz deblji...?!

copi si judogi (ilitiga kimono za judo).
s tim nemres fulat nit ga unistit (ak se stvarno ne potrudis).
pojas dobis uz njega. imas u www.pride.hr za kojih 250 kn. (isto je i u kwonu i eurobikeu)

kresimiros
29.11.2007., 14:15
Yoshigasaki sensei seminar u Ljubljani 30.11-2.12 jel ide tko:)

Aries Firewind
29.11.2007., 14:28
A stranica im je u komi, nema pol slika a i jedinio sam našao taj amaterski judogi za 230 kn...

Onajdrugi
29.11.2007., 14:43
e, to :top:
malo varira po visinama cijena

Toco1980
29.11.2007., 17:15
Aha žimku. Znači obični bijeli kimono i pretpostavljam bijeli pojas.Da. Inače za Aikido ti (bar po meni) najbolje tanji kimono za judo ili deblji za Karate.... A rukave lako potkratiš (idealno da su ti negdje do polovice podlaktice).

Toco1980
29.11.2007., 17:17
Yoshigasaki sensei seminar u Ljubljani 30.11-2.12 jel ide tko:)Sumanjam.... mislim da ne. zadnje sam vrijeme dosta neredovit na trenizima (glup raspored na faksu), pa totalno nisam u formi...

Toco1980
29.11.2007., 17:21
Mislio sam na vježbanje. Moram ovdje pitati par pitanja. Prvo, nosi li se kakava obuća ili ste svi isključivo bosi? Čini mi se malo hladno u ove dane...U pravilu je najbolje bit bos.... Dosta ljudi iz nekog razloga trenira u čarapama, ali one prljaju tatami (ostaju one mucice i konci) a i više se kliže u njima što može bit nezgodno.... A čak da je i ne znam kak hladno, u dojo-u i da si bos ak dobro radiš brzo se ugriješ.

kresimiros
30.11.2007., 11:41
Evo krećem u Ljubljanu na seminar.:D Javim se sa dojmovima.:D

Toco1980
30.11.2007., 15:38
Evo krećem u Ljubljanu na seminar.:D Javim se sa dojmovima.:DSretan put.... Nadam se da će bit kakvih slika?

bujin
01.12.2007., 13:47
Normalno, slike očekujemo, opisi novijih koncepata ...
Ali ne brinem, dok se vratim, novi stupaju na snagu :lol:

Toco1980
01.12.2007., 14:36
Normalno, slike očekujemo, opisi novijih koncepata ...
Ali ne brinem, dok se vratim, novi stupaju na snagu :lol:Imam dojam da ćemo za par godina opet raditi onako kao prije par godina, ili uopće nećemo....

bujin
01.12.2007., 15:54
Imam dojam da ćemo za par godina opet raditi onako kao prije par godina, ili uopće nećemo....Jebacki dobar dojam :D

bujin
01.12.2007., 15:55
Inace, na poslu imam jednu logiku, NISTA NE RADI, ionako ce za koji dan, mjesec ili godinu reci kako je sve to bila glupost i kako moramo nesto drugo poceti iz pocetka. Tako sam uvijek u prednosti :cerek:

Toco1980
01.12.2007., 20:15
Jebacki dobar dojam :DMožda (http://img91.imageshack.us/img91/7117/2724251ms5.jpg).... :D

supergi
02.12.2007., 22:21
evo ja sam nedavno poceo trenirati aikido u ki aikido dojo-u u zagrebu i moram reci da je odlicno i stvarno mi se svida taj aikido pa sam eto u maloj potrazi za saznanjem doso ovdje i vidim da ovdje ima ljudi koji stavrno puno toga znaju i to mi je drago nego da pitam kako funkcioniraju seminari (jos sam pocetnik pa neznam:ne zna: :) )i koji da si i gdje kimono kupim? hvala unaprijed

bujin
03.12.2007., 04:14
i vidim da ovdje ima ljudi koji stavrno puno toga znajuPrije bi rekao da imaju više iskustva (normalno, osobnog) nego znanja. Znanje je krhko. Njega se ne držim, jer je istina stalno drugačija. Aikido , kao i život, se temelje na osobnom iskustvu, zato poruka tebi, dragi početniče je samo sebe slušaj.
kako funkcioniraju seminari (jos sam pocetnik pa neznam:ne zna: :) ) Seminari su različiti ovisno o onome tko ga drži, gdje ga drži i za koga. Nije svaki isti. Uglavnom, voditelji seminara prilagode svoje izlaganje i tijek seminara publici koja ga sluša. I ne brini, pred glavnim učiteljem i najstarije aikidoke su kao malo preplašeno dijete. Samo naprijed. Seminari će ti obogatiti iskustvo kojeg će uvijek faliti.
koji da si i gdje kimono kupim? hvala unaprijedBilo koji judo, karate kimono. Kod mene ih je bilo i sa TKD kimonima, pa što. To nije ni najmanje bitno (samo moliću lijepo bez obnaženih nogu na treningu :mig: )
Nema na čemu, uvijek otvoreni za pitanja i konstruktivnu raspravu :E.

Aries Firewind
03.12.2007., 08:39
Ja sam bio baš jučer u klubu u Vel. Gorici i moram priznati da mi se jako svidjelo, atmosfera je super, nije nas bilo puno, istina da je meni to sve bilo skroz novo a još je k tome potpuno drugačije o ostalih vještina. Sve u svemu odličan dojam. :top:

Svakako idem i dalje! :D

Demian55
03.12.2007., 09:56
evo ja sam nedavno poceo trenirati aikido u ki aikido dojo-u u zagrebu i moram reci da je odlicno i stvarno mi se svida taj aikido pa sam eto u maloj potrazi za saznanjem doso ovdje i vidim da ovdje ima ljudi koji stavrno puno toga znaju i to mi je drago nego da pitam kako funkcioniraju seminari (jos sam pocetnik pa neznam:ne zna: :) )i koji da si i gdje kimono kupim? hvala unaprijed

Da li smijem pitat u kojem ki aikido dojou si poceo trenirati?

supergi
03.12.2007., 12:51
Da li smijem pitat u kojem ki aikido dojou si poceo trenirati?

eto treniram ovdje. i di da si kupim kimono svi ste rekli kakav i na tom vam zahvaljujem ali di u zg i koliko para? http://www.ki-aikido-zagreb.hr/index1.html (http://www.ki-aikido-zagreb.hr/index1.html)

Aries Firewind
03.12.2007., 13:02
Može mala molba, imate li koji link koji prikazuje osnove aikidoa.
Na Youtube-u i sl.?

Fala!

supergi
03.12.2007., 13:05
Na Youtube-u i sl.?

Fala!

eto ima svega i svacega nadam se da ce ti pomoci:)
http://www.stenudd.com/aikido/aikidobasics.htm

Toco1980
03.12.2007., 13:38
Ma samo u Youtube napiši "Aikido" i imaš hrpu filmića...

Siniša Petrić
03.12.2007., 14:01
Na Youtube-u i sl.?

Fala!

Ako si početnik, gledanje filmića i instrukcijskih videa je OK sve dok ne počneš oponašati pokrete iz videa, jer aikido se ne može naučiti iz videa.
Više može štetit nego koristit.

Ova preporuka (stranica Stefana Stenudda) je također problematična, jer Stenudd je iz Aikikia organizacije i njegov sistem je blizak Nishio Ryu sistemu, pa se metodika rada u Ki Aikidou u klubu u kojem vježbaš može kositi s ovom njegovom, pa opet nisi ni vamo ni tamo. Na kraju doduše, sve to dođe na isto, ali početna se metodika umnogome razlikuje od stila do stila i na početku ih nije dobro miješati.

Probaj se par mjeseci suzdržat, ako ne gledanja filmića, onda barem kopiranja pokreta.

Aries Firewind
03.12.2007., 14:14
Jasno mi je da se razlikuju. Aikikai mi na prvi pogled djeluje grublje od ki aikidoa...
To je više da vidim malo što sve ima...

Siniša Petrić
03.12.2007., 14:23
Jasno mi je da se razlikuju. Aikikai mi na prvi pogled djeluje grublje od ki aikidoa...
To je više da vidim malo što sve ima...

Kako tko. U Aikikaiju postoje različiti stilovi.
Ovdje imaš dosta klipova Nishio stila (Arisue, Shishiya):

http://www.aikidojo.info/html/video.html

Između ostalog ima i Stenudda koji ne može bit mekaniji (bar na ovim klipovima).

Pogledaj na YouTube Donovan Waite senseia, on je isto poprilično mekan.
Naravno, uz ono upozerenje da ne kopiraš pokrete s video klipova.

bujin
03.12.2007., 15:08
Mislim da ovisi o covjeku i njegovom mentalnom sklopu. Ima tu utjecaja i stila koji radis (svakako), ali , nije presudno. Imas Ki-Aikidoka koji rade malo "grublje" , a opet, vidio sam nesto video klipova Aikikai majstora za koje bi ruku dao da su pripadnici Ki-Aikido "sljedbe".
Pozdrav svima!
P.S.
:cerek: evo, covjek dosao iz LJ sa seminara i prenosi mi kako radim "cvrsto", a ja Ki-Aikidoka, pa sad ti misli :E

Aries Firewind
03.12.2007., 15:56
he he....Ja za sada radim traljavo... :D

satter
03.12.2007., 16:05
Mislim da ovisi o covjeku i njegovom mentalnom sklopu. Ima tu utjecaja i stila koji radis (svakako), ali , nije presudno. Imas Ki-Aikidoka koji rade malo "grublje" , a opet, vidio sam nesto video klipova Aikikai majstora za koje bi ruku dao da su pripadnici Ki-Aikido "sljedbe".
Pozdrav svima!
P.S.
:cerek: evo, covjek dosao iz LJ sa seminara i prenosi mi kako radim "cvrsto", a ja Ki-Aikidoka, pa sad ti misli :E

Sto ljudi imaju vise iskustva i treninga iza sebe sve im je teze prepoznati stil i sve vise "podsjecaju" na Ki Aikido.
Ne mislim samo na aikidoke nego i na sve ostale vjestine :)

supergi
03.12.2007., 17:16
ja osobno ne milsim da je ki aikido nesto 'mekaniji' jer sam vidio par tehnika koje mi izgledaju vise kao ubilacki nasrt nego aikido tehnika no to opet ovisi o trenerima, dojo-u i tak

satter
03.12.2007., 17:18
ja osobno ne milsim da je ki aikido nesto 'mekaniji' jer sam vidio par tehnika koje mi izgledaju vise kao ubilacki nasrt nego aikido tehnika no to opet ovisi o trenerima, dojo-u i tak

Ljudi cesto mijesaju mekanost ( zato jer tako izgleda iz daleka ) sa jako dobrom i tecnom tehnikom.

Najbolnije tehnike koje sam dozivio su mi izgledale jako mekane dok nisu odradjene na meni :)

supergi
03.12.2007., 17:24
moze jedno pitanje nevezano za ovu temu koji ste kyu ili dan i koliko vam je trebalo da dodete do tog ranka (nemojtre me krivo shvatit nije da ja sad jedva cekam bit sto bolji rank ili slicno ali cisto informativno)

Dhaly
03.12.2007., 17:35
"Rang" i vrijeme potrebno da se do njega dođe je različito za svaki dojo. Ali kako bi rekao moj omiljeni lik iz jedne knjige: "Ali to ništa ne znači." Vidjet ćeš ljude koji rade odlično i iznenaditi se što imaju tek 3. ili 4. kyu, a s druge strane, vidjet ćeš ljudi koji će imati taj kyu, a neće imati podlogu za njega. Pogledaj situaciju: dvoje ljudi došlo je na trening u možda par dana razlike. Oboje se trude i daju sve od sebe, jednako su redoviti na treningu. Ipak, jednome ide odlično, padove je uspio naučiti već za mjesec-dva, a drugi bi već imao slomljen vrat da ne radi padove na mekim strunjačama. Kome dati 5. kyu? Prvome ili drugome, ili obojici? Zato, novi aikidoko, radi, ne zamaraj se pojasevima, oni dođu tek kao nagrada za trud, a ne moraju nužno biti i pokazatelj stavrnoga znanja i kvalitete. :mig:

supergi
03.12.2007., 17:42
"Rang" i vrijeme potrebno da se do njega dođe je različito za svaki dojo. Ali kako bi rekao moj omiljeni lik iz jedne knjige: "Ali to ništa ne znači." Vidjet ćeš ljude koji rade odlično i iznenaditi se što imaju tek 3. ili 4. kyu, a s druge strane, vidjet ćeš ljudi koji će imati taj kyu, a neće imati podlogu za njega. Pogledaj situaciju: dvoje ljudi došlo je na trening u možda par dana razlike. Oboje se trude i daju sve od sebe, jednako su redoviti na treningu. Ipak, jednome ide odlično, padove je uspio naučiti već za mjesec-dva, a drugi bi već imao slomljen vrat da ne radi padove na mekim strunjačama. Kome dati 5. kyu? Prvome ili drugome, ili obojici? Zato, novi aikidoko, radi, ne zamaraj se pojasevima, oni dođu tek kao nagrada za trud, a ne moraju nužno biti i pokazatelj stavrnoga znanja i kvalitete. :mig:

da znam to kao sto sam i rekao ja se time ne zamaram samo me zanimalo informativno tj ciste brojke

Dhaly
03.12.2007., 18:04
Dvije godine, 4.kyu. Što ti to govori o meni? :confused: Možda nemam dobar stav, možda se razbijem na svakom drugom-trećem padu i ne znam izvesti ni kotegaeshi u njegovoj najjednostavnijoj formi. Možda. :ne zna:

supergi
03.12.2007., 18:10
Dvije godine, 4.kyu. Što ti to govori o meni? :confused: Možda nemam dobar stav, možda se razbijem na svakom drugom-trećem padu i ne znam izvesti ni kotegaeshi u njegovoj najjednostavnijoj formi. Možda. :ne zna:

pa neznaci mi nista, mozda se ne razumijemo jer ja kuzim da kyu ili dan ne cine znanje i tehniku samo me zanimala statistika nego jel tko gledo onog tissiera

Dhaly
03.12.2007., 18:18
pa neznaci mi nista, mozda se ne razumijemo jer ja kuzim da kyu ili dan ne cine znanje i tehniku samo me zanimala statistika nego jel tko gledo onog tissiera
Ok, sad statistiku o meni imaš. :D

supergi
03.12.2007., 18:23
hvala nadam se da se ne ljutis.
jel radite vi na treningu sa bokkenom i da li treba biti odredeni stupanj kako bi se njime trebao koristiti?

Dhaly
03.12.2007., 18:36
Pa zašto bih se ljutila? Ne sramim se ja ni svog kyua ni njegove (ne)proporcionalnosti sa duljinom treniranja.

Mi radimo s bokkenom, svi, bez iznimke. Dva dana zaredom svaki drugi tjedan. Isto tako i s joom. Aikido je 3x tjedno, s mogućnošću dogovora za termin u dvorani preko vikenda ako poželimo trenirati i vježbati sami.

P.S. Preporučila bih ti da pogledaš Japance kako rade pa tek onda kreneš gledati ostale. Moj osobni favorit je Gozo Shioda :cerek: But it's just me...

Siniša Petrić
03.12.2007., 18:36
moze jedno pitanje nevezano za ovu temu koji ste kyu ili dan i koliko vam je trebalo da dodete do tog ranka (nemojtre me krivo shvatit nije da ja sad jedva cekam bit sto bolji rank ili slicno ali cisto informativno)

Ne znam kako stvari idu u Ki-Aikido, ali evo ti za Aikikai službene tabele:

http://www.aikikai.or.jp/eng/gradingsystem.htm

Uz napomenu da 1.Dan može davati stupnjeve do 3. Kyu,
2.Dan do 2.Kyu, 3. Dan do 1.Kyu, a 4. Dan može predlagati mentoru tko će polagati za majstorske pojaseve. U pravilu, tek 5. Dan može davati majstorske pojaseve (i opet uz konzultacije s mentorom, shihanom). Polaže se do 4. Dana, a za dalje odlučuje shihani i Doshu.

supergi
03.12.2007., 18:39
Pa zašto bih se ljutila? Ne sramim se ja ni svog kyua ni njegove (ne)proporcionalnosti sa duljinom treniranja.

Mi radimo s bokkenom, svi, bez iznimke. Dva dana zaredom svaki drugi tjedan. Isto tako i s joom. Aikido je 3x tjedno, s mogućnošću dogovora za termin u dvorani preko vikenda ako poželimo trenirati i vježbati sami.

P.S. Preporučila bih ti da pogledaš Japance kako rade pa tek onda kreneš gledati ostale. Moj osobni favorit je Gozo Shioda :cerek: But it's just me...

meni je malo bezveze sto je u mom dojo-u samo 2x tjedno trening ali ovo za vikend nisam jos pitao vidis to je dobra idea

Dhaly
03.12.2007., 18:59
Ne znam kako stvari idu u Ki-Aikido, ali evo ti za Aikikai službene tabele:

http://www.aikikai.or.jp/eng/gradingsystem.htm

Mene je ovo pomalo zbunilo. Što točno znači "30 days of practise"? :confused: Je li to 30 dana vježbanja po sat ili dva? Ili sat-dva redovnog treninga uz samostalne treninge tijekom dana? Sitne usporedbe radi, ja sam na polaganju za 4. kyu imala i katatedori kaiten-nage. Nije neizvedivo.

supergi
03.12.2007., 19:06
Mene je ovo pomalo zbunilo. Što točno znači "30 days of practise"? :confused: Je li to 30 dana vježbanja po sat ili dva? Ili sat-dva redovnog treninga uz samostalne treninge tijekom dana? Sitne usporedbe radi, ja sam na polaganju za 4. kyu imala i katatedori kaiten-nage. Nije neizvedivo.

jel mi mozes pls reci kako izgledaju polaganja? i sta je to posebno kod katatedori i kaiten.nage ( sry neznam sta je to jos sam nov)

Siniša Petrić
03.12.2007., 19:24

To je rastezljivo, kao i tablica polaganja.
30 dana znači 30 treninga...sat ili dva svejedno.

Što se tiče same tablice, Hombu Dojo tablica polaganja je preporuka, nikakvo striktno pravilo i ona se odnosi na tehnike koje se polažu u Hombu Dojou. Od stila do stila , unutar Aikikaia, tehnike polaganja poprilično variraju.
Npr. u Nishio stilu (koji jest Aikikai), tablica je nešto drukčija:

http://www.asahi-net.or.jp/~bk2i-ssy/kyu&dan_en.html

i kao što vidiš za 5. Kyu je obavezna tehnika katatedori kaitennage koju si spomenula. Plus još dvije tehnike i to je to.

Siniša Petrić
03.12.2007., 19:38
i sta je to posebno kod katatedori i kaiten.nage

Nema ništa posebno. Tehnika je nastala iz mačevanja, kad jedan od likova (tori) pokušava izvući mač, drugi (uke) ga hvata za ruku kako bi to spriječio i pri tome još pokušava torija "badnuti" kratkim mačem (wakizashi).
Kako bi se tori izvukao, jedan od načina je da napravi kretnju tenkan, dođe leđa na leđa s ukeom, prođe ispod ukeove ruke (u tom prolazu može izvaditi mač), okrene se za 180 stupnjeva i odsijeće mu noge. U aikidou, umjesto sjećenja nogu ide bacanje.

supergi
03.12.2007., 19:44
ah hvala.a kako to idu polaganja sta u stilu dodes i izvedes par tehnika ili sta:confused:

Siniša Petrić
03.12.2007., 19:48
ah hvala.a kako to idu polaganja sta u stilu dodes i izvedes par tehnika ili sta:confused:

Upravo tako. Dođeš i izvodiš tehnike koje ti ispitivač zada. Kod nižih kyueva radiš i padove. Tehnike se rade s partnerom dok te ispitivač ne zaustavi.
Kod viših kyueva i mastorskih pojaseva to zna i potrajati, pa osim tehnika bez oružja imaš i rad s oružjem, slobodne tehnike s više napadača, itd...

supergi
03.12.2007., 19:51
Upravo tako. Dođeš i izvodiš tehnike koje ti ispitivač zada. Kod nižih kyueva radiš i padove. Tehnike se rade s partnerom dok te ispitivač ne zaustavi.
Kod viših kyueva i mastorskih pojaseva to zna i potrajati, pa osim tehnika bez oružja imaš i rad s oružjem, slobodne tehnike s više napadača, itd...

znaci kad radis tehniku on te zaustavi kako bi provijerio stabilnost itd:confused: i jel mozes imat koju gresku ak oces proc

Siniša Petrić
03.12.2007., 19:54
znaci kad radis tehniku on te zaustavi kako bi provijerio stabilnost itd:confused: i jel mozes imat koju gresku ak oces proc

Ne zaustavlja te dok radiš tehniku, nego ponavljaš zadanu tehniku dok god ispitivač ne kaže STOP!
Što se tiče greške, naravno da možeš imati grešku, a tko to ne griješi?

supergi
03.12.2007., 19:56
e hvala ti, ja oduvijek imam tremu tih natjecanja polaganja i tak kad sam bil mali sam isao na karate i kad je bilo vrijeme polaganja sam se bojao i nisam isao

Siniša Petrić
03.12.2007., 20:03
e hvala ti, ja oduvijek imam tremu tih natjecanja polaganja i tak kad sam bil mali sam isao na karate i kad je bilo vrijeme polaganja sam se bojao i nisam isao

Za vrijeme O'Senseia nije bilo polaganja, nego je Ueshiba dijelio zvanja ovisno o tome kako je tko napredovao. Danas je stvar malo drukčija jer aikido organizacije, federacije i savezi "žive" od tih polaganja.

Inače, samo polaganje nije tako loše, jer tvoj instruktor i njegov mentor mogu vidjeti na čemu trebaš raditi, što sve treba ispraviti, itd...

supergi
03.12.2007., 20:08
i koliko su cesto takva polaganja? i dali postoji dobna granica za odlazak na seminar

Siniša Petrić
03.12.2007., 20:13
i koliko su cesto takva polaganja?

Ovisi o klubu i organizaciji kojoj pripada.

i dali postoji dobna granica za odlazak na seminar

Ne bi trebala postojati.

supergi
03.12.2007., 20:15
Ponovo hvala sory ak sam ti dosadivao al me zanimalo:D

kresimiros
03.12.2007., 20:38
lepo vas pozdraulijam sem se vrnil še Ljubljane, en sem pun doživlaija:D
budem u dalnijem pisal i na hrvaškom, al se morem prveć rešiti slovenščine koju sem primil za ovi zgodi na tre dene :D :D

še enkrat lep pozdrau i še prostite na lošem slovenčinom Krešimir :) :D :) :D

Siniša Petrić
03.12.2007., 20:39
I, kako je bilo?

Toco1980
03.12.2007., 20:43
lepo vas pozdraulijam sem se vrnil še Ljubljane, en sem pun doživlaija:D
budem u dalnijem pisal i na hrvaškom, al se morem prveć rešiti slovenščine koju sem primil za ovi zgodi na tre dene :D :D

še enkrat lep pozdrau i še prostite na lošem slovenčinom Krešimir :) :D :) :D :lol: :rofl:

I kak je bilo? :D

kresimiros
03.12.2007., 21:03
:D še emkrat se prepričavem :mig: :D ovaj ispričavam.
Kao prvo što da Vam kažem seminari su uvijek mjesto gdje skupiš svega lijepog i kroz rad, gledanje, razgovaranje i druženje. Sensei Yoshigasaki redovito kroz zadnje tri godine detaljnije objašnjava sve tehnike i svaki put po malo doda neki novi konceptualni dio, ali ako se ide na njegove seminare u kontinuitetu, dakle par zaredom (ja već tri godine ne propuštam nijedan- a ne hvalim se) vidljivo je da nisu nikakvi novi koncepti već razrađivanje tehnika u raznim situacijama i na razne načine (internet je pun podataka o tome gdje se kaže da nekih 300_tinjak tehnika aikida može imati par tisuća varijanti) i to nekima izgleda kao novo.
Uglavnom moram reći da je bilo jako dobro i da ću na našim stranicama objaviti par slika i filmova sa seminara, jer kažu da slika kaže koliko tisuću riječi, a djelo ko tisuću slika www.aikido-osijek.hr (a tek odijelo:D )

kresimiros
03.12.2007., 21:03
Dodao bih još samo za mlađahnog sup(inf)ergi_a :D, lijepo ti je Siniša objasnio da ne lupaš glavu polaganjima, jer vjerovatno su ti na početku rekli da je aikido vještina koja se trenira više godina, a rezultati često na početku znaju biti frustrirajući. Kasnije kada taj dio prođeš, beneficija je obično ljudsko zadovoljstvo samim sobom i poimanjem svojih sposobnosti u društvu ljudi koji su ti prijatelji i razumiju te jer su svi prošli isti ili sličan put.

supergi
03.12.2007., 21:11
Dodao bih još samo za mlađahnog sup(inf)ergi_a :D, lijepo ti je Siniša objasnio da ne lupaš glavu polaganjima, jer vjerovatno su ti na početku rekli da je aikido vještina koja se trenira više godina, a rezultati često na početku znaju biti frustrirajući. Kasnije kada taj dio prođeš, beneficija je obično ljudsko zadovoljstvo samim sobom i poimanjem svojih sposobnosti u društvu ljudi koji su ti prijatelji i razumiju te jer su svi prošli isti ili sličan put.

oke hvala na savjetu

kresimiros
03.12.2007., 21:26
A onako usput o mekom i tvrdom aikidu. Bujin koji mi je trener i Satter kojeg ne znam rekli su jednu te istu stvar. Prošao sam kroz fazu gdje sam se isključivo koristio silom, recimo karakteristično katatedori ikkyo, dok nam na trening nije došao mladić koji je bio slično kao od gume. Dakle radiš ikkyo sa nekim tko se ukoči i boli ga ko vrag kad ti upotrijebiš polugu, a onda lijepo mladić na tvoju polugu olabavi ruku u laktu. Sada dolazi najzanimljiviji dio, ma taj je mladac mlad, ne zna on napadati, pa ko još savije ruku na ikkyo i tko zna koji još razlog dok nismo skužili da u stvari naš ikkyo nije dovoljno kvalitetan i sada jako bitan dio, na seminaru sa onim-koji-stalno-uvodi-nove-koncepte-sensei-yoshigasaki u okviru koncepta shvatim da kako ću mu napraviti ikkyo (satter je tu u pravu - treba se prilagoditi) i moram Vam reći da mu sada bez problema napravim ikkyo ili neku drugu polugu, jer ja više ne očekujem da mi partner (uke) radi ono što ja hoću ili kažem, već me napadne kako on može ili zna, a ja se pokušam prilagoditi. Tu sada ima dio koji su često spominjali i bujin i siniša i mnogi drugi, :rolleyes: definitivno nije isto biti na treningu i voditi trening :rolleyes:
A moram još jednom ovdje reći sada su na seminaru bila polaganja za shodan i chudan i moram Vam priznati da je bilo jako lijepo i dojmljivo i da svi koji žele vidjeti tvrdoću ili mekoću ne mogu to do kraja doživjeti dok ne vide polaganja za više nivoe
pozdrav Krešimir

supergi
03.12.2007., 21:37
ljudi sta vi mislite o ''realnom aikidu'' ja iskreno ne volim jer to nema veze sa filozofijom aikida iz vise razloga recimo tamo imaju boju pojasa, udarce itda naj smijesnije mi je to da dijete od 5-12go dkoje je talentirano zeli li poloziti za crni pojas treba znati:Prikaz svih vrsta kretanja (pravilan stav, odsečno pravilno kretanje)
Pravilan rad svih vrsta padova
Principi oslobađanja od raznih vrsta hvatova
Besprekorno izvođenje najmanje po 5 tehnika odbrane od:
raznih vrsta hvatova spreda
raznih vrsta hvatova odpozadi
udaraca rukom u glavu odozgo
udaraca rukom u glavu sa strane
nožnih udaraca
karate udaraca
napada nožem
IZBEGAVANJE napada dva i više napadača. pa sad vi meni recite je li normalno da dijete od 12 god to polaze nije naravno nitko ne tjera dijete da polaze ali cim postoji gradacija po pojasevima odmah tjera na sto brze polaganje

Toco1980
03.12.2007., 22:07
Moj savjet je da se ne zamaraš previše tim "realnim" aikidom.... :kava:

supergi
03.12.2007., 22:10
Moj savjet je da se ne zamaraš previše tim "realnim" aikidom.... :kava:

imas pravo.:top: al stvarno mi to smijesno da se to ocekuje od dijeteta lol al nema veze

supergi
04.12.2007., 18:58
jel zna tko koji je shodan rank?i jeli moguce da je neki lik u 2 god dobio od 4 do 7 dan. zvuci nemoguce

Toco1980
04.12.2007., 19:37
jel zna tko koji je shodan rank?i jeli moguce da je neki lik u 2 god dobio od 4 do 7 dan. zvuci nemoguceShodan ili 1.dan crni pojas je najniži nivo crnog pojasa. I što je viši rang treba duže vremena za slijedeći. Drugim riječima nije nikako moguće legalno u 2 godina od 4 dana doći na 7 dan. To mogu samo oni koji sami sebi dodjeljuju pojaseve... a takvih se uvijek može naći.

supergi
04.12.2007., 19:48
nazalost. toco kako je tebi na treninzima

Toco1980
04.12.2007., 20:06
nazalost. toco kako je tebi na treninzimaNažalost zbog glupog rasporeda, zadnje vrijeme sam dosta neredovit (pojavim se na treninzima kad stignem a to zna bit svega 1-2 puta u mjesec dana... :( )

supergi
04.12.2007., 20:17
a jebiga ja sutra idem na trening nisam bio na prosla 2 zbog ozljede leda ah tako mi treba kad se idem zajebavat sa motoru:rofl:

Toco1980
04.12.2007., 20:18
a jebiga ja sutra idem na trening nisam bio na prosla 2 zbog ozljede leda ah tako mi treba kad se idem zajebavat sa motoru:rofl:Ma i ja imam nekih zdravstvenih problema, ali se trudim bit na treningu kad god stignem.... Valjda će druge godine bit bolje.... :rolleyes:

supergi
04.12.2007., 20:26
Ma i ja imam nekih zdravstvenih problema, ali se trudim bit na treningu kad god stignem.... Valjda će druge godine bit bolje.... :rolleyes:

u nadi je spas:mig: :) imam nevjerovatnu zelju odlazit na treninge ali samo 2x tjedno su pa kad propustim 2 zaredom to je cijeli tjedan1 jel ima kod vas vikendom samostalno treniranje and btw. odlican post na blogu o dve katane aikido naacin zivota preferira onu koja je netaknuta jelda?

Toco1980
04.12.2007., 22:46
u nadi je spas:mig: :) Je, samo ak je Nada mlada, zgodna, zna kuhat i ima gomilu para... :D :mig:

aikido naacin zivota preferira onu koja je netaknuta jelda?Da.

C3H5(NO3)3
05.12.2007., 18:29
u nadi je spas:mig: :) imam nevjerovatnu zelju odlazit na treninge ali samo 2x tjedno su pa kad propustim 2 zaredom to je cijeli tjedan1

ma nebrini, to što si izostao 1 tjedan nije toliko važno. evo, ja nisam bija 3 tjedna zbog škole, ali opet neke osnovne kretnje radim doma tako da mi nije dosadno:D
a ako se brineš za tehnike, sve će to doć na svoje, nebrigaj;thumbs:

Dhaly
05.12.2007., 19:52
Supergi, uživaj dok je tako i dok se nerviraš jer si propustio trening. Tada i vrijedi trenirati, ali poslušaj moj savjet: nemoj da se naviknu na tebe. Ne propuštaj zabavu u životu (koliko sam shvatila imaš o. 16 g.; ako se varam, sorry), dvorana će te čekati. :)

Aries Firewind
06.12.2007., 08:06
Imam 2 pitanjca i molbu.
1. Ima li velike razlike u tehnikama i načinu izvođenja između Aikikai i ki aikido branše?

2. Trebala bi mi preporuka za Gi. Vidio sam dvije varijante, jedna za karate (tanji materijal) i jedna za Judo, vrlo debeli pleteni materijal. Koje da kupim?

i usput, ima li koja knjiga a da je vezana uz Ki Aikido?

Fala :s

r0nin
06.12.2007., 08:29
ljudi sta vi mislite o ''realnom aikidu'' ja iskreno ne volim jer to nema veze sa filozofijom aikida iz vise razloga recimo tamo imaju boju pojasa, udarce itda
Mislim da ne postoji japanske borilacke vjestine koja radi taijutsu a da nema udarce. Filozofija atemija je i-te-kako u skladu sa aikidom, samo su neki valjda zaboravili.

Aries Firewind
06.12.2007., 08:31
Ajd nećete li valjda i ovaj topic zaspamati sa raspravama tipa čiji je tata jači?

Siniša Petrić
06.12.2007., 09:17
Imam 2 pitanjca i molbu.
1. Ima li velike razlike u tehnikama i načinu izvođenja između Aikikai i ki aikido branše?

I to opet ovisi o klubu, mentoru, itd. Negdje su te razlike očitije, negdje manje. Nisam dovoljno upoznat s treninzima ki-aikidoa i polaganjima, ali ovako "u grubo" na prvu ruku, mislim da se u ki-aikidou više obraća pažnja na nekakav mentalni aspekt, dok je u aikikaiu malo više izražena fizikalija. Opet, ovo uzmi s dozom rezerve.

Što se tiče samih tehnika, čuveno ki "skakutanje" definitivno razlikuje ovo dva stila. Do sad nisam vidio aikikai majstore koji rade tako. Osobno nemam ništa protiv "skakutanja", ali to treba znati izvest i trebaš imati izuzetno dobar ritam. Nekako mi se čini da ima premalu toleranciju na grešku, odnosno promjene ritma kod protivnika. Doduše, i unutar aikikaia sam vidio tehnika i tehnika čiji način izvođenja ima premalu toleranciju na grešku.

Što se tiče atemija, mislim da je kod ki-aikida taj aspekt nešto manje zastupljen (bar u većini klubova, neka me netko ispravi ako griješim) dok kod aikikaia je to poprilično šaroliko. U nekim stilovima su atemiji više naglašeni, a u nekim manje. U nekim aikikai dojoima postoje i sprave za trening atemi-waze (vreće, fokuseri) dok je u drugim atemi na takav način uklopljen u tehniku i toliko stiliziran da uopće nemaš osjećaj da je to bio atemi. Više kao nekakav dodir dlanom u lice bez unošenja "sile".

Osobno sam protiv atemija (u jednini), smatram da ih mora bit najmanje dva ili tri, dakle ne jedan atemi, nego serija. :D

Što se tiče ostalih razlika, možda ti neko iz ki-aikido ekipe koji imaju uvida u aikikai može dodatno pojasniti.

2. Trebala bi mi preporuka za Gi. Vidio sam dvije varijante, jedna za karate (tanji materijal) i jedna za Judo, vrlo debeli pleteni materijal. Koje da kupim?

Moj savjet je onaj deblji, judogi, radi toga što te bolje štiti prilikom padova, pogotovo kad je pad takve naravi da "kliziš" tijelom po tatamiju.

Aries Firewind
06.12.2007., 09:25
Za razliku pitam zato, jer prema nekim "izvorima" (web, knjiga i sl.) veći dio tehnika iz Ki Aikida nemogu naći u Aikikai. Ili je pak samo do naziva, pa ja kao početnik tražim na krivom mjestu...

Mislim da bi morao prvo malo uć u terminologiju tako da se počnem bolje snalaziti... :D

Siniša Petrić
06.12.2007., 09:34
Za razliku pitam zato, jer prema nekim "izvorima" (web, knjiga i sl.) veći dio tehnika iz Ki Aikida nemogu naći u Aikikai. Ili je pak samo do naziva, pa ja kao početnik tražim na krivom mjestu...

Mislim da bi morao prvo malo uć u terminologiju tako da se počnem bolje snalaziti... :D

Tehnike nisu sporne. Princip kote gaeshi tehnike je isti i u ki-aikidou i u aikikaiu pa ma kako se ona zvala. Razlika je u pristupu cijeloj priči, metodici, načinu izvođenja tehnika, treninga, načinima kretanja.

Ali najveća razlika (i najveća sličnost) između pojednih vodećih aikido organizacija, od Aikikaia, Yoshinkana, SST Aikida, Tendo Ryua, itd...je u lovi, a to je i najveći razlog nastajanja različitih stilova i organizacija unutar iste vještine. Unutar aikikaia imaš toliko različitih stilova da se ponekad upitaš pripadaju li istoj organizaciji...ali svejedno su se uspjeli nekako "dogovoriti".

Edit: kote gaeshi nije dobar primjer. Sankyo je bolji. Negdje se zove sankyo, negdje sankayo/sankajo, a negdje kote hineri...a sve jedna te ista tehnika.

Toco1980
06.12.2007., 09:44
Što se tiče ostalih razlika, možda ti neko iz ki-aikido ekipe koji imaju uvida u aikikai može dodatno pojasniti.Nisi puno fulao....

Inače najočitija razlika između ki-aikidoa i što se po službenom tehničkom programu ne radi irimi-nage i još par tehnika. Uglavnom je naglasak na kokyu-nage tehnikama.

Isto tako terminologija je nešto drugačija pa se za istu tehniku nekad koristi sasvim drugačiji naziv.

Što se samog načina izvođenja tehnika tiče, sve je manje-više slično (uz neke sitne detalje u tehnikama koji se razlikuju od stila do stila, a koji su više rezultat zasebnog razvoja u zadnjih 30ak godina).

Uglavnom netko tko je dobro ovladao osnovnim tehnikama jednog stila ne bi trebao imati previše problema kada bi vježbao s nekim iz drugog stila. To govorim iz vlastitog iskustva...

bujin
06.12.2007., 09:46
Atemi u Ki-Aikidou postoji (i te kako :E)
Po riječima Yoshigasakija on je tu. Mi dajemo šansu napadaču. Može birati, srljati i dalje u napad iako se situacija promjenila (pa naletiti na šaku) ili mudro stati i pokušati napasti na drugačiji način, ali opet, i ti se tom modificiranom napadu prilagodiš.
Uglavnom, filozofija je stvoriti uvijete u kojima je udarac ili napad nemoguće izvesti. Kako? Pa dođi i vidi ;) .
Iz osobnog iskustva, samo promjena garda je nekad dovoljna da bi onemogućio napad. Bio neki lega (specijalac :lol: ) pa ono, ajde kao da proba moju vještinu. Ništa, zauzmem stav bez stava i prilagođavam se njegovom položaju. Tip popizdio :mad: . Kaže, pa napadni me . A ja njemu, pa ja ne napadam, čekam tebe :p. Na to mi je odgovorio da nije lud ići na mene :)

Toco1980
06.12.2007., 09:48
Unutar aikikaia imaš toliko različitih stilova da se ponekad upitaš pripadaju li istoj organizaciji...ali svejedno su se uspjeli nekako "dogovoriti".Ako govorimo o organizacijama, naravno da je stvar u lovi (i politici). Ako govorimo o stilovima, praktički svaki učitelj radi drugačije i ima svoj specifičan stil... Zapravo svatko tko vježba radi svoj vlastiti stil.

Meni je stalo do Aikidoa. Ne do politike.

Edit: kote gaeshi nije dobar primjer. Sankyo je bolji. Negdje se zove sankyo, negdje sankayo/sankajo, a negdje kote hineri...a sve jedna te ista tehnika.A ak se ne varam, ono što je u Aikikaiu kokyu ho, u ki-aikidou je zagi ryotedori kokyunage irimi...

bujin
06.12.2007., 09:51
A što se tiče terminologije. Nije sve tako jednostavno. Normalno, svatko želi nešto svoje ostaviti iza sebe. Yoshigasaki vraća na izvore, vraća se tradiciji. Imali smo mi nekad Taige (skup različitih tehnika na jednu vrstu napada u određenom vremenskom periodu) koje je Yoshigasaki nazvao Tsuzukiwazama. Pomislio ja (neinformiran) kako on želi uvesti neke svoje termine (ali taj termin stvarno i odgovara onome što radiš), kad, nakon nekog vremena prolistam ja ponovo jednu staru aikido knjigu. I gle čuda, nekad davno su to oni i zvali tsuzukiwaza.

bujin
06.12.2007., 09:52
A ak se ne varam, ono što je u Aikikaiu kokyu ho, u ki-aikidou je zagi ryotedori kokyunage irimi...Hoš reć "Ajde da se pokokidosamo" :rofl:

bujin
06.12.2007., 09:57
Meni je stalo do Aikidoa. Ne do politike.A meni je opet stalo do politike!
"Aikido svima, a ne samo njima!!!!"

Toco1980
06.12.2007., 09:58
Hoš reć "Ajde da se pokokidosamo" :rofl:Joooj.... znaš tko je uvijek tako na kraju treninga govorio. :D :rofl:

Baš me zanima jesu li dečki što snimili na seminaru u Ljubljani.... :D

Usput, kak je u Kabulu? Ima kaj novoga?

Siniša Petrić
06.12.2007., 09:58
Meni je stalo do Aikidoa. Ne do politike.

To ti ide jedno s drugim...politika-waza.

A ak se ne varam, ono što je u Aikikaiu kokyu ho, u ki-aikidou je zagi ryotedori kokyunage irimi...

Nishio je rabio kombinirani termin "zagi kokyuho".

bujin
06.12.2007., 10:00
Mislim da bi morao prvo malo uć u terminologiju tako da se počnem bolje snalaziti... :DA ja sam polagao 4. kyu a da nisam imao pojma kako se koja tehnika zove. Ni danas nisam baš 100% siguran :zubo: . Mislim da to nije toliko bitno. Naučim redosljed tehnika i pičim :mig:

bujin
06.12.2007., 10:05
Usput, kak je u Kabulu? Ima kaj novoga?U Kabulu, i više nego dobro. A prati vijesti, ne smijem ništa reći ;)
Novog :ne zna: sve je po starom. Malo čitam, malo skitam, malo gledam crtiće i filmiće. E da, ponekad napišem nešto na forumu (ne nužno nešto pametno :zubo: ). Sada sam na jednoj Dalaj Laminoj knjizi (Put do smislena života). Samo mi nije jasno zašto je čitam kad sam ga davno shvatio. Pogledaj "Smisao života" od montijevaca i sve će biti na svom mjestu :lol:

bujin
06.12.2007., 10:07
Ovim putem si čestitam 601 post (a Toco platit ćeš mi kad se vratim, baš sam na tebe potrošio svoj 600 post :mad:)

Aries Firewind
06.12.2007., 10:21
Znači na terminologiju se baš i nemrem osloniti... :ne zna:

A koja Ki-Aikido knjiga recimo od Yoshigasaki -a... ima li koja ?

bujin
06.12.2007., 11:04
A koja Ki-Aikido knjiga recimo od Yoshigasaki -a... ima li koja ?
Yoshigasaki je napisao samo jednu knjigu i to o životu (Unutarnje putovanje stranca). Jednom davno je najavio kako piše dvije knjige o životu i o Aikidou, ali od ove druge je odustao. Njegov Aikido konstantno prolazi kroz promjene, tako da bi bilo kakva knjiga bila zastarjela u odnosu na ono što iznosi na seminarima. Osim toga, knjiga se ne piše u par dana, već je to iskustvo i materijali koje je skupio višegodišnjim proučavanjem vještine. A iskustvo se mjenja kao i stavovi.
Jedino što ti mogu preporučiti su redoviti odlasci na njegove seminare i otvoriti um za ono što kaže sada i tu. On ne želi vidjeti kako slijepo pratiš njegovo učenje koje je dao prije dan, mjesec ili godinu, već želi vidjeti koliko ti je um otvoren za nova učenja. Ako si spreman prihvatiti nešto sasvim drugačije isti trenutak, njegov si učenik. Osim toga, nije ga sramota priznati da je griješio i da sada isto tako griješi te da će uvijek tražiti bolji Aikido. U tomu je njegova veličina i ono čime privlači mnoge da nađu svoj put.
Izuzetno sam zadovoljan sa njim kao sa jednim od svojih učitelja (imam ih više i svatko mi puno znači, a to uključuje početnika koji je prvi put stupio na tatami koji život znači pa do bilo koga tko mi bilo što kaže, napiše, uradi). Svima sam zahvalan na lekcijama kroz koje prolazim u traženju sebe. Nekada ću zalutati, ali, to ne gledam kao nešto crno i loše. Samo jedna lekcija više. Što ćemo, takav nam je život. Kao i u Aikidou, u životu ćeš puno toga proći i naučiti, ali opet ga nećeš do kraja razumjeti.
Pozdrav iz Kabula!

Aries Firewind
06.12.2007., 11:25
A onda samo dojo...

P.S. Pozdrav tebi i pazi se bombaša!

Siniša Petrić
06.12.2007., 11:43
A onda samo dojo...

Možda ti ovo može pomoći:

http://www.4shared.com/account/file/23833915/fdd13687/Koichi_Tohei_-_Knjiga_o_Kiju.html?sId=dXYA2SiV0KNIJjxA

Imaš nešto knjiga od Koichi Toheia na webu, malo prosurfaj.

Aries Firewind
06.12.2007., 11:56
Fala!

Toco1980
06.12.2007., 16:33
To ti ide jedno s drugim...politika-waza.Trebali bi mi malo nabaciti koju zajedničku Aikido keiko wazu pa onda nakojn toga jednu biru-wazu... :D

...a politika-wazu za one koji se nemaju čime pametnijim bavit. :kava:

Nishio je rabio kombinirani termin "zagi kokyuho".Tak je to od instruktora do instruktora....

Siniša Petrić
06.12.2007., 20:43
Apropos aikido didaktičkih materijala (videa, knjiga, etc..) možda ponajbolja stvar koju sam vidio je progam Aikido 3D od Donovana Waitea. Službena stranica je http://www.aikido3d.com/ , ali naravno program se da naći preko torrenta i rapidsharea u malo "neslužbenoj" verziji.

Toco1980
07.12.2007., 06:16
Ovim putem si čestitam 601 post (a Toco platit ćeš mi kad se vratim, baš sam na tebe potrošio svoj 600 post :mad:)A da proslavimo uz fiš-paprikaš tvoj 1000ti post... :D :rofl: ... kad se vratiš natrag.

Toco1980
07.12.2007., 06:19
Apropos aikido didaktičkih materijala (videa, knjiga, etc..) možda ponajbolja stvar koju sam vidio je progam Aikido 3D od Donovana Waitea. Službena stranica je http://www.aikido3d.com/ , ali naravno program se da naći preko torrenta i rapidsharea u malo "neslužbenoj" verziji.Iskreno, ja sam u principu protiv toga da se bilo koja borilačka vještina uči preko knjiga, tutorijala, ... mislim, to može biti korisno kasnije za eventualno otklanjanje grešaka ili kao neki podsjetnik, ali ne može zamjeniti živog učitelja. Jer inače bi najveći masjtori bili oni koji su proučili najviše knjiga, a ne oni koji se znoje na treninzima....

Inače, što se tiče ovog 3D... jako zanimljivo.