View Full Version : Razlika između printanih i ručno rađenih fotki
nadam se da ce mi netko od vas moci pomoci. Molila bi ako mi netko detaljno moze objasniti razliku izmedu fotografije normalno izradene i fotografije koja je izradena printerom. Planiram si kupiti printer bas za izradu fotografija Photosmart D7160 ili D7360 ali nikada nisam vidjela fotke izrađene iz tih printera jer nažalost nemam kog pitati da mi pokaže. znam da su te fotke dobre ali kakve su ustvari sa usporedbom na "prave" fotografije? Dali je taj papir za izradu fotki jednako ljep i kvalitetan kao onaj koji nam naprave pravi majstori ili ... a kvaliteta? Dali je velika razlika između toga dvoje??
thunderstorm
05.12.2006., 16:32
Današnji printeri mogu dati ispis fotografija koji je po kvaliteti vrlo blizu
onima koje se izrađuju na klasičan način, no ako uzmemo u obzir
visoke cijene foto papira i boje još je uvijek isplativije "razvijati" fotografije.
Ima još jedna stvar, isprintane fotke su puno osjetljivije od razvijenih,
blijede s vremenom i općenito nisu pogodan medij za dugotrajnije pohranjivanje.
Opet s druge strane, za nekoga tko želi imati kompletnu kontrolu nad izradom
fotografija printer je prava stvar, zna se dogoditi da "majstori" prilikom
razvijanja krivim osvjetljenjem ili kropanjem ubiju na fotografiji baš ono
što je fotograf želio naglasiti.
Također, printanjem možemo zaobići standardne formate ispisa i pustiti
da nas vodi kreativnost u potrazi za nekim vlastitim.
Sve ovisi za šta ti je potrebno, ako misliš masovno printati obiteljske fotografije
gdje ti detalji u kompoziciji nisu bitni više ti se isplati klasična izrada u foto studiju.
Toco1980
05.12.2006., 20:25
Sve ovisi za šta ti je potrebno, ako misliš masovno printati obiteljske fotografije gdje ti detalji u kompoziciji nisu bitni više ti se isplati klasična izrada u foto studiju.Upravo to...
Jedino ako se misliš baš baviti umjetničkom fotografijom, onda ti se isplati uzimati dobar printer većeg formata i printati samo najbolje fotke. Inače, ak se mene pita (a to i planiram), najbolje bi ti za takve stvari bilo obraditi sliku u Photoshopu, isprintati za probu (da vidiš kak će ispasti) i odnjet u neki digital foto studio da ti na profi printeru (sa n boja) isprintaju sliku.
Toco1980
06.12.2006., 03:15
I stavi ponekad neku fotku... :D
thunderstorm
06.12.2006., 10:04
hvala puno!!
Nema na čemu.
Toco1980
06.12.2006., 14:03
Inače, za dobar isprint slika mora imati monimum 200 dpi, najbolje 300, ili 600 ak baš mora bit ekstra kvaliteta. Preporučljivo .tiff format
Molim te ako mi možeš to malo pojasniti, onako na laičkom jeziku? Monimum 200 dpi ... :eek:
MisterNo
07.12.2006., 17:08
Molim te ako mi možeš to malo pojasniti, onako na laičkom jeziku? Monimum 200 dpi ... :eek:
ja cu objasniti monimum
monimum je devijacija međunarodne riječi "minimum"
200 dpi je 200 točaka po inču
jedan inč je 2,54 cm
Ne da mi se tražiti koji je to printer, ali samo ako je sublimacijski kvaliteta može biti približno dobra.
Jedino ne kužim zašto bi kupovao printer, kad slike možeš obraditi, staviti na CD i dati u neki foto studio da ti ih isprintaju na profi printeru za 1-2 kn po slici. Daleko je isplativije.
Toco1980
07.12.2006., 19:46
ja cu objasniti monimum
monimum je devijacija međunarodne riječi "minimum"
200 dpi je 200 točaka po inču
jedan inč je 2,54 cm:o
....tek sad vidjeh tipfeler.... :o
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.