PDA

View Full Version : Muke po majstorima

asa
23.08.2003., 11:34
Vjerujem da će ovo biti sjajan topic....krenimo...

Evo ja prva! Meni je tip htio u kupaonici staviti wc skoljku blizu ulaza u kupaonicu, tako da jedno metar bude razvucena cijev po podu kupaonice. Onda je on pametno smislio da ce tu cjev zazidati i napraviti zidic, a da ja na taj zidic onda lijepo mogu stavit kantu za veš. Našao on meni fino i namjenu na zidić, nije li to divno?

Ja mu skoro glavu otkinula. Mislim...nisam od prve....tek drugi dan. Kak smo se pop...i to nije bilo humano. Al je wc školjka sad na drugom zidu i nema nikakve cijevi po kupaonici ni zidića :D :D

Ono kaj me najviše zasmetalo je gurkanje njega i keramičara, ma kao, može i ovako, ono u stilu...što mala zna. Al nisu oni znali kakva je mala :D :D :D

Vaša iskustva?

gerrit
23.08.2003., 15:42
prica nevidjena sa "majstorom"
u mojoj zgradi znam covjeka koji je penzic
i o njemu sami superlativi , majstor i po
crlko mi bojler u kupaoni , a i bilo je vrijeme za zamnjenu.
kako sam cesto poslovno zauzet, dogovorio sam se sa rodjakinjom da mi bude doma kad majstor bude delao.
ok
par dana kasnije dodjem doma
i kaj sam vidio !!!??
kosa mi se nakostresila, ma ni u ludilu ne bi pomislio da netko ima takvo "originalno" rjesenje
kako novi bojler od 50 l. ima drukciji sistem ucvrsivanja na zid ,
pametni penzic se dosjetio genijalnoj dosjetki
kojoj ?
probusil mi je dve rupetine kroz cijeli zid i rupa izasla u malu sobicu !???
tam je stavio dve metalne podloske na koji je dosao saraf
em je sobica bila puna prasine od busenja
em je sobica izgledala ko frankestajn koji ceka uljepsavanje pred nevjestu
em mi je sjebal i tapete.
u pene !!!!
pitam ga onak diplomatski , ol sam kupio bojler od samog olova
pa je morao izici vanka ?
"majstor"
a cujte zid vam je bil pretanak pa sam nekak moral ucvrstiti bojler
jer je dosta tezak , stari bojler vam je imal na stropu metalno ojacanje , koji nepase na vas novi !!!!
ludilo , ludilo !!!!!!
da se samo sjetio sa starog bojlera skinuti metalnu sipku i probusiti nove rupe , onda bi mu bilo dovoljno da u zid ubusi 2 tipne od desetke , usarafi i mirna bosna !!!!!
gggrrrrrrrr
pitam za cijenu njegovog cijenjenog sata
" a cujte, trebal je stari razmola pamnetntirat, trebal je skinut sipku , trbal je napasati , trebal je, ma izem ti tvoj trebal !!
koliko?
pa cujte moral sam ici kod kolege da si nekaj napasem , a cujte izgubil sam vremena
koooliiiiiiiiiiiiiikoooooooooooo ???? kosta ??
a cujte , 600 kuna !!!!!!!!!!!!
totalni mrak
platim mu .
kazem mu
" zvao sam vas jer sam o vama cuo sve najbolje , no , recite mi tko ce mi nadoknaditi stetu koju ste mi napravili u maloj sobici ? "
on "to je bil jedini nacin da se bojler ucvrsti" a kaj vam je to dvije
male rupice , samo se zagipsa i fertik !
a koliko bi vi meni zaracunali da mi to zagipsate i fertik ?
a cujte , ak mi nabavite materijal bum vam tek toliko naplatil
koliko ´????
a cujte oko 400 kuna
" evo vam 600 kuna i molim vas da odmah izadjete van "
a rodjakinja ?
mrtvo puhalo !

LenaII
04.09.2003., 10:30
Imala sam ja super majstora keramičara pred par godina, postavljao mi pločice u kupaoni. Onada ni ja nisam imala pojma o tome, pa mi je prodao priču: kad je završio s postavljanjem i fugiranjem, rekao je da se fuge trebaju sušiti (a zapravo mu se nije dalo više raditi jer je bila večer) i rekao da ja to sutra samo malo sa krpicom prebrišem i to je gotovo, ide lagano i tako. Ja budala pristala. A sutra kad sam pokušala skinuti višak od fugiranja? Sjedi i plači. To uopće ne ide. Onda sam jedno tjedan dana gulila malo po malo, špahtlom, nožićem. Šta sve nisam probala! Rezultat porazan ako si imalo esteta. Fuge nisu ravne, nego nazubljene. Do majstora je , naravno, bilo nemoguće doći, na telefon se ne javlja, čak se ni po neki zaboravljeni alat više nije vratio! Zna da bi ga udavila! :flop:

Aldebaran
04.09.2003., 11:14
Mojoj rodbini su "majstori" u kuci radili unutarnju zbuku i potpuno zazidali sve casice za elektricne instalacije (razvodne kutije, uticnice i prekidace).

Tinach
05.09.2003., 15:38
nama su majstori radili cjelokupnu adaptaciju stana i svi su bili pristojni i dobri osim ličilaca...ti su prvo poharali cijelu smočnicu, pojlei i popili sve ( stari mi je doktor pa ima puno tog alkoholnog sranja doma) i onda obojili spavaću i dnevnu sobu u pink panter ružičastu, a ne u bež kak je bilo naručeno. i onda još mojoj mami objašnjavali da to JE bež boja!! :bang: :bang:

ZorcJ
05.09.2003., 21:22
Mi nismo nikada imali problema sa majstorima - tata je poprilično dobar oko svega toga pa sve radi :top: :D

Ipak, jedna kolegica mi je pricala da je pronasla keramicara preko oglasnika, taj je poceo lijepit plocice od sredine sobe i nakon 10 zaljepljenih je rekao da to nikad nije radio i otisao iz stana. Frendica si je htjela pucat u glavu :bang:

fritz von achtung
21.09.2003., 15:48
Nedavno sam čuo zanimljivu priču:

Vodoinstalater raskopao tipu kupaonu i usred najvećeg posla, primjetio da mu fali neki komad alata. Pozove "gazdu", ali nitko se ne javlja. Majstor iziđe iz kupaone i zaviri u svaku prostoriju stana, ali gazde nigdje nema. Možda je čovjek otišao u dućan... Majstor ne nađe taj alat koji mu je zatrebao jer mu je vjerojatno ostao u autu , ali sad nigdje ne može naći ključeve od svog auta. Spusti se na parkiralište, pretpostavljajući da su mu ključevi ostali u autu. Kad je došao do auta, skoro ga drmne infarkt- netko leži u njegovom autu i krade mu auto-radio. Majstor se prišulja, zgrabi lopova i izvuče ga vani. Lopov je , naravno bio "gazda". Tip je smislio savršeni plan - dok je majstor bio zauzet, uzeo mu je ključeve od auta, htio mu popaliti radio , ključeve bi vjerojatno ostavio u autu ( tako bi ispalo da ih majstor sam kriv jer je ostavio auto otvoren), a on bi radio negdje sakrio i bio bi zadnja osoba na koju bi se posumnjalo.

Kvejki
21.09.2003., 15:54
Meni se svaki put dosad, ako su majstori makar na sekundu ostali sami u stanu...dogodilo da sljedeci telefonski racun prikaze razno razne zanimljivosti..od poziva u Njemacku do seksifona..
:rolleyes:

atlantis
22.01.2006., 12:30
Mi ili drzava ili oni?

Zasto pitam?

Neku vecer sjedimo dvije frendice i ja i krene razgovor o uredjivanju stanova...

prva je svoj uredjivala prije godinu i pol, druga krajem prosle godine (i josh nije gotova)... objema je dio posla radio isti majstor... decko koji zna 'sve' i koji je jeftin...

kod prve je postavljao neki knauf 10 dana i tako je lose napravio da se sad cijela konstrukcija odvaja od zida pa je zena prisiljena kupovati letvice u boji ostatka namjestaja kako bi njima upotpunila spojeve...

kod druge je radio knauf i struju i dosta toga pa je prvo razvukao radove tako da ona josh uvijek nije uselila, pa je krivo postavio radijator, pa je 'kamin' napravio za 30 cm nizi, pa je popucao zid uz knauf, pa se s plafona boja iscjedila na bocni zid...

obje slijezu ramenima i kazu da se njima vise neda gnjaviti s njim jer im je dosta da im majstor visi po kuci... tvrde da im se ne isplati platiti kvalitetnijeg majstora koji bi bio puno skuplji (pri tom jedna od njih nije svjesna da zbog tog 'jeftinog' majstora tri mjeseca placa rezije za dva stana)... etc...

i sad, ja naivna i utopicna, kazem da bih radije dala i neshto love vise pa da mi to napravi netko tko izdaje racun i kojeg (po ugovoru) mogu penalirati za pogreske... ako je napravio 30 cm nizi kamin da ga o svom trosku rusi i gradi ponovo, da skida radijator i stavlja na pravo mjesto... ponovo kreci... i da se (u slucaju) nepridrzavanja rokova cijena radova smanji za odredjeni postotak...

smatram da je firma koja drzi do sebe, spremna potpisati rokove i eventualne penale i odraditi posao kako spada... one firme koje to izbjegavaju ne zelim niti unajmiti...

sad se tu postavlja pitanje da ce takva firma biti skuplja od susjeda stefa koji zna raditi sve i da si dosta ljudi ne moze priustiti te iznose... pa se malo krivi i drzava (standard i porezi koji firmama nabijaju troskove a oni nama cijene)... ali nitko ne krivi i nas same...

sad sam se malo rapisala, ali bash me zanima vase misljenje

susjed stef ili firma?

bi li natjerali majstora (bilo firmu bilo solera) da rusi sve i ponovo gradi?

mislite li da su majstori takvi djelomice i zato sto vecina ljudi ratmislja kao njih dvije?

kako tome stat na kraj a da nas (obicne smrtnike) to ne lupi po djepu?

:)

xxGaladrielxx
22.01.2006., 12:51
pa za pocetak imas dobrog vodoinstalatera ;) :cerek:

mvi
22.01.2006., 13:10
1. bolje firma - kod susjeda ili poznanika ili nedajbože prijatelja uvijek postoji ona rezerva jer mu se ne želiš zamjerit, a ako ti nešto sfuša (svjesno ili ne) gubiš susjeda/prijatelja/poznanika zbog upućenog prigovora

2. za fušerske majstore smo krivi mi koji ih platimo, a kad nešto zeznu ne idemo do kraja izganjat pravdu - sigurno da zakon i naše uzance nisu na ruku potrošaću, ali netko mora početi!

pakleni_patuljak
22.01.2006., 13:17
susjed stef ili firma?

isključivo firma!

osim stvari/poslova za koje sam siguran da mogu napraviti sam ili uz pomoć ekipe.

naprimjer primjera, za stan koji još nisam ni kupio sam siguran da će adaptirati jedna od 3 firme sa opakim referencama (jedna je iz čakovca, jedna iz varaždina, a jedna (grubi poslovi) iz rijeke.

yeya
22.01.2006., 13:47
moj frendici je firma radila adaptaciju stana, dobro su napravili posao, ali morala ih je stalno tjerati i prijetiti da ce im zvat šefa, pa zvat šefa, pa ih opet tjerati i govoriti im kak da nešto naprave. mislim da su je malo krivo procijenili kad su poceli raditi, mislili su da nema 'mala' pojma, da ce oni to lako, ali mala je za te pare tražila kvalitetu pa ju je na kraju i dobila. :)

zar se ne dobije povrat poreza na građevinske radove kad za njih imaš račun?

XeiX
22.01.2006., 15:03
Nema tu krivice. Ljudi ne znaju i idu tamo gdje je jeftinije. Cak i ovdje u Kanadi. Zato mnostvo poslova izgleda jako lose. Cak i dobri majstori ako trebaju posao a ne mogu dobiti cijenu rade po cijeni koju uspiju dobiti - uz primjerenu kvalitetu koju taj novac moze kupiti.

Drugim rijecima koliko novaca, toliko glazbe.

Inace, jedna mala mudrost: Onaj tko potpisuje cek je bog. Ne placati nikakve predujme, avanse, unaprijed i to, nego tek kada je posao gotov i ne u cijelom iznosu. Uvijek treba zadrzati malo, jer ako treba napraviti servis, tko ce vam doci ako ste sve platili? Ali ako im drzite koju kunu oni ce doci i popravljati. O svom trosku. Zato recite majstoru da cete im platiti posteno, ali samo ako budete zadovoljni s poslom. Ako frajer ode, too bad. Ako ostane i radi, znate da imate dobrog majstora.

Inace, najjaci su mi oni koji se bez novca idu spremat raditi adaptacije pa ocekuju vrhunsku kvalitetu. Nema toga. Zato je kamin pomaknut 30 cm nize ili vise logicna posljedica takvog nacina razmisljanja.

mr X
22.01.2006., 15:38
"susjed štef" koji zna raditi baš sve biće je iz bajke.
ukoliko baš nemaš novca da platiš neku firmu već to mora uraditi netko u "fušu" onda pokušaj da ti pločice lijepi keramičar u "fušu", zidove neka boja maler u "fušu" etc...bit će jeftinije nego preko računa, istina nešto skuplje nego susjed štef ali možeš očekivati i odgovarajuću kvalitetu jer majstori svoje specijalnosti obavljaju već rutinski tako da neka drastična odstupanja od prave kvalitete neće odraditi...
također, pravi majstor makar je odradio posao u fušu ipak drži do svog imena i glasa dobrog majstora...

atlantis
22.01.2006., 20:26
evo, yeya kaze da i profesionalce treba tjerat i nadgledat stalno...
zasto to ako (u tom slucaju) vise placamo tu profesionalnost?
mislite li da bi se i ti profici tako ponasali da imaju penale za kasnjenje?

Billy
23.01.2006., 00:15
Po meni su bolji provjereni samostalni majstori, odnosno ljudi koji to rade na crno, ili firme (obrtnici) koje rade sami i specjalizirani su za jednu ili dvije stvari i ne mijenjaju radnike.

Firme tipa, radimo sve i kljuc u ruke cesto uzumaju one iste majstore ili fusere na crno, ne placaju ih, pa uzimaju druge, eventualne reference samim tim padaju u vodu, jer je pitanje ko ce raditi vama, ...

Bolje imati majstora Jozu, ako je pet ljudi reklo da je odlican, nego firmu adaptiraj me njezno d.o.o., za koju je jucer radio majstor Joza, a danas radi majstor Stef koji si voli i malcice spiti, a i inace je po profesiji konobar, pa mu zidovi katakad ispadaju malo lelujavo.

BigMama
23.01.2006., 09:25
Mi smo upravo završili adaptaciju stana. Dio smo radili sami, dio majstori. E sad rezime:

nismo imali previše grubih poslova tipa rušenje, ziđanje zidova, već samo promjene instalacija (kuhinja i kupaona), pločice, podovi i farbanje.

Da smo radili sve odjednom, još bi možda i razmislili o firmi koja bi vodila adaptaciju, ali kako smo to razvlačili, to uopće nije dolazilo u obzir.

Nove prozore smo uzeli u jednoj razvikanoj firmi, zadovoljni smo. Rok dostave, demontaža i montaža. I još su došli nakon 6 mjeseci da provjere kako su prozori legli, ima kakvih problema. Sve u svemu zadovoljni.

Pločice, lokalni keramičarski obrt koji je cijelom društvu polijepio pločice. dečki su točni, brzi i precizni, zadovoljni i s njima. Preporučila sam ih dalje.
Vodu i struju su radile registrirane firme, nemamo nikakvih primjedbi. Došli, odradili, nema reklamacija.

Parketi...sam svoj majstor. Sve u svemu sam zadovoljna, ali ponavljam kad se radi sve odjednom, najednostavnije i njajeftinije je uzeti nekoga tko će koordinirati sve tzv majstore i biti odgovoran za eventualne reklamacije.

Zmijica
23.01.2006., 12:07
Uf, da sam solo zenska i da moram adaptirat stan, sjela bih i plakala.
Tak da kuzim tvoje frendice sto im se ne da vise ni petljat s majstorima.
S druge strane, ne mogu zamislit da mi nest krivo naprave, a da ne ubijem boga u njima dok ne poprave...
No srecom se muz pati s tim, ja samo biram boje :cerek:
P.S. I da, Galin vodointalater je odlican :)

Murron
23.01.2006., 13:23
Po meni su bolji provjereni samostalni majstori, odnosno ljudi koji to rade na crno, ili firme (obrtnici) koje rade sami i specjalizirani su za jednu ili dvije stvari i ne mijenjaju radnike.

Firme tipa, radimo sve i kljuc u ruke cesto uzumaju one iste majstore ili fusere na crno, ne placaju ih, pa uzimaju druge, eventualne reference samim tim padaju u vodu, jer je pitanje ko ce raditi vama, ...

Bolje imati majstora Jozu, ako je pet ljudi reklo da je odlican, nego firmu adaptiraj me njezno d.o.o., za koju je jucer radio majstor Joza, a danas radi majstor Stef koji si voli i malcice spiti, a i inace je po profesiji konobar, pa mu zidovi katakad ispadaju malo lelujavo.

:amen:
Nažalost, to što netko ima firmu tipa Jozo i sinovi d.o.o. nije nikakva garancija kvalitete:zubo: Jedino što vrijedi jest - preporuka:top: Kako za pojedinačne majstore tako i za firme...

prle69
25.01.2006., 09:24
tri stvari su bitne kod izbora majstora
1. preporuka
2. preporuka
3. preporuka

sve ostalo je mlaćenje prazne slame. Naime firme u principu imaju nekoliko ekipa i u njima razne majstore. Nadalje majstori više zarade ako rade samostalnao pa odlaze iz firmi.
Ako i uzmeš firmu i dalje češ morati nadgledati i živcirati se....

I da najvažnija stvar. NIŠTA ne plaćati unaprijed. tek kad si zadovoljan/na izvršenim radovima. Obavezno dogovoriti penale za kašnjenje. Obavezno dogovoriti SVE radove - majstori najviše vole dodoatne radove koje ti naplate premasno...

nosorog
25.01.2006., 15:44
i sad, ja naivna i utopicna, kazem da bih radije dala i neshto love vise pa da mi to napravi netko tko izdaje racun i kojeg (po ugovoru) mogu penalirati za pogreske...

zasto mislis da si utopicna?
pa to je normalno...dodjes u ducan, kupis kaj ti treba, platis i dobijes racun. ak nesto valja, vratis se, pokazes racun trazis novac nazad. U mom utopicnom svijetu, ljudi koji potpisuju racun su malo odgovorniji od onih koji ne pisu racune...
No da nema ljudi koji su spremni platit fusera ili majstora Stefa, ne bi se poslovi sklapali u fusu, niti bi Stefovi ljepili svoje reklame po sanducicima!
Mene ponekad ljuti kada ljudi tvrde da ih svaki majstor hoce preveslat i na njima zaradit. Pa naravno da hoce na nama zaradit?! al to je ta cijena (i mene ljuti kolka je njihova satnica, al ocito da je netko u drzavi propisao da je to tak dozvoljeno).
Najbolje je biti strpljiv i uzet ponude vise majstora- tj informirat se kolko to kosta, sto ulazi u cijenu, kolko bi kostao materijal kada bi ga sama kupovala a kada ga kupuje majstor (kolko sam cula majstori obicno imaju dost visoke popuste u ducanima na veliko ak su stalne musterije pa je mozda bolje njima prepustit kupovinu)...i kolko ce to otprilike trajat.
Ak vec hoces izbejc PDV (koji znatno umanjuje cijenu) onda je najbolje uzet pravog majstora da napravi u fusu (iskustva mojih poznanika govore da je to najbolje, al nikako ne firmu, nego bas majstora za svaki posao posebno, najbolje po preporuci). No, problem sa takvim fuserima je sto oni ponekad takve poslove rade van svog radnog vremena (subote, nedjelje) pa ak nemas dobre susjede mozes imat problema...a i vremenski se to onda oduzi (zbog nedostatka vremena)...

a kaj se tice "susjeda stefa koji se kuzi u sve", ak radis popravke na svojoj kuci, uzmi si ga; ak to radis u zgradi u kojoj zive i drugi ljudi(pogotovo plin ili struja), nemoj, jer ugrozavas zivote drugih stanara.

profi1703
25.01.2006., 16:33
Znate onu staru

PLATI PA SE RUGAJ..........

atlantis
25.01.2006., 21:25
nosorog, mislim da sam utopicna jer su me njih dvije 'napale' kada sam im rekla isto sto i vama :D

temu sam postavila kako bih vidjela sto drugi misle...

jucer je u Sanji bila novinarka koja je s neta izvukla prosjecnu cijenu radova no nisam uspjela uloviti njeno ime ili stranicu s koje je to skinula...

takav bi popis nama obicnim smrtnicim mogao dati barem priblizan uvid u cijene a s time i u stanje stvari na trzistu...

nedavno smo imali vodoinstalatera s cijim smo radom zadovoljni i u buducnosti chu traziti njega da nam dodje raditi... no, josh uvijek ne znam jesam li ga preplatila ili potplatila :zubo:

xxGaladrielxx
26.01.2006., 07:05
no, josh uvijek ne znam jesam li ga preplatila ili potplatila :zubo:
niti jedno nit drugo. on ti se drzi neke srednje cijene. daklem, mogla si sigurno naci i jeftinijeg i skupljeg. no, jel pjevaju, pitanje je :cerek: ti ti gratis dodje :D
jeftiniji su majstori koji dolaze u zg iz okolice. npr. mi smo tak imali elektricare iz vrbovca (puno jeftiniji, al im se isplati dolaziti radi vecih zahvata). a ekipa molera nam dosla iz zagorja..
jos jednom ponavljam: ako kome trebaju dobri moleri, elektricari, pa keramicar, stolari i vodoinstalater, slobodno mi se javite :)
a imam i jednog katasrofalnog "Stefa" - vodoinstalatera pa ak se nekom uci na nasem iskustvu ... :zubo:

atlantis
26.01.2006., 10:21
zapravo sam htjela rech da, cak i da sam ga 'pretplatila' zvala bih ga ponovo jer je svoje postano odradio :)

chani
26.01.2006., 13:54
također, pravi majstor makar je odradio posao u fušu ipak drži do svog imena i glasa dobrog majstora...

tocno, ukoliko je svjestan profesionalnosti i kvalitete, jer nesto sto je jednom majstoru kvalitetno drugom je fus,trecem prosjek a laiku je sve dobro dok ne vidi ocite posljedice

tocno, jer mnoge TOP firme uzimaju kooperante na crno tj. tog Jozu i sl. koji im rade prakticki u pol cijene po kvadratu od one cijene koju zaracunaju nama recimo nama zaracunaju postavu ,brusenje i lakiranje egzote 140 kn,a njima plate 55-60 kn po kvadratu dok opet ti majstori ako preporukom dodu do posla isti taj posao odrade za 70 -110 kn po kvardatu ovisno o tipu egzote i usputnim hebadama stila ravnjanje podloge,impregniranje, poteskoce pri brusenju kod extra tvrdog il uljastog parketa, 5 vrsti temeljnih koje moraju skemijati za odredenu egzotu ( karikiram,obicno 2 zavisno o kojoj egzoti se radi i koji lak ide na nju) itd.

ali struju i vodu,plin obavezno preko racuna, moj osobni stav te
pazit na detalje nivoa keramike i parketa, a ne da keramicar postavi keramiku nivo vislje od razine parketa koji se treba postaviti tak da ako stavis foca ploce opet parket ispadne vislji onda od keramike pa onda imate utrosak na niveliranje podloge te obratno kad je parket vislji,a keramika nize postavljena
(nedavno poznanik imao slucaj pa da napomenem)...

Susjed27
16.10.2006., 10:30
Meni elektricar nije htio ugraditi uticnice u kupaonu jer mu to etika ne dozvoljava. kaze da se iz kade teoretski moze dosegnuti do uticnice i on ne zeli biti odgovoran ako se netko unesreci pri susenju kose fenom u kadi punoj vode (? Koja budala to ide raditi?) Elektricar-eticar.
Tipovi za selidbu su me upisali za krivbi dan pa sam ih pola dana cekao s namjestajem ispred zgrade. Srecom nije padala kisa. Ajde vase putesestvije. Sto bizarnije to bolje

Markowski
16.10.2006., 12:57
Usred razrušenog stana knaufer mi u pola posla kaže da više ne može doći jer je dobio bolji posao:eek: :eek: :eek:

aneri
16.10.2006., 13:26
meni su majstori koji postavljaju centralno grijanje ostavili ventile za odzračivanje otvorene bez da su nam rekli i kada je krenulo punjenje radijatora poplavio je cijeli stan i digli se parketi :confused:
a majstor za struju mi je spojio sve kućanske aparate na jedan osigurač (štednjak, pečnica, napa, mašina za suđe i frižider) i kada su radila više od dva sve je izbacivalo :eek:

Lee Champa
16.10.2006., 13:37
"Majstor" šalovao i izbetonirao viseći (oslonjen samo na kuću) balkon (1,2x2)m sa armaturom u donjoj zoni. Kada je skužio što je napravio - išao ga rušiti:zubo:
PA KAKVE VEZE IMA ŠTO JE BILA NOĆ objasnio je to "dok se beton nije uvatio":D

zed_alive
16.10.2006., 14:16
Usred razrušenog stana knaufer mi u pola posla kaže da više ne može doći jer je dobio bolji posao:eek: :eek: :eek:

zbog takvih ljudi treba plaćati tek po izvršenju, idealno na kraju posla ;)

zed_alive
16.10.2006., 14:19
"Majstor" šalovao i izbetonirao viseći (oslonjen samo na kuću) balkon (1,2x2)m sa armaturom u donjoj zoni. Kada je skužio što je napravio - išao ga rušiti:zubo:

dobro da je skužio...il si mu ti pomogao da skuži? ;)

Markowski
16.10.2006., 14:47
Pa ja sam dobro prošao jer mu i nisam ništa platio. Dogovoreno je bilo isplata po završetku radova :cool: :cool:

zed_alive
16.10.2006., 15:42
Pa ja sam dobro prošao jer mu i nisam ništa platio. Dogovoreno je bilo isplata po završetku radova :cool: :cool:

napravio ti je pola posla a da nisi ništa platio? pa to nije tužni nego veseli događaj :)

FridaS
16.10.2006., 16:06
Meni Majstori nisu spojili preljev na kadi.
Jutro nakon što sam prvi put napunila kadu "do vrha", susjeda u panici zvoni, jer joj kapa sa stropa, Majstori stižu, otvaraju ona vratašca na kadi - a ispod jezerce po cijeloj dužini kade.

I tada Majstor izjavi mrtav-hladan da je to jezero nastalo od kondenzata, i da se to često događa ako se ljudi puno tuširaju.

Pa da, ono, tuširamo se, ali ako kada to ne može podnijeti...:rofl: :cerek: :zubo:

Nakon nekog vremena, je ipak zavukao ruku i skužio da preljev nije spojen, i da je sva voda koja se kroz njega izlila (skupa sa solima i pjenama za kupanje) upravo leži pred njim i polako natapa moj pod.

Codegun
17.10.2006., 09:29

meni je u projektu za kuću "statičar" stavio samo donju zonu na galeriji, koja je isto balkon! Hvala Bogu da se toliko kužim u problematiku pa sam na vrijeme to vidio.

zed_alive
17.10.2006., 09:58
meni je u projektu za kuću "statičar" stavio samo donju zonu na galeriji, koja je isto balkon! Hvala Bogu da se toliko kužim u problematiku pa sam na vrijeme to vidio.

jasno mi je da majstor zezne, al da statičar zezne...strava...

Codegun
17.10.2006., 10:05
jasno mi je da majstor zezne, al da statičar zezne...strava...

da sam armature ugradio kako je statičar napravio u projektu vjerojatno bi se već sve srušilo. Sva sreća da je izvođač sve odmah vidio i upozorio me na "dječje" mreže koje je ovaj predvidio. Pisao sam na blogu nešto o tome.

zed_alive
17.10.2006., 10:15
da sam armature ugradio kako je statičar napravio u projektu vjerojatno bi se već sve srušilo. Sva sreća da je izvođač sve odmah vidio i upozorio me na "dječje" mreže koje je ovaj predvidio. Pisao sam na blogu nešto o tome.

tuži ga komori. ozbiljno. možda ćeš nekog spasiti od katastrofe

Natch
17.10.2006., 10:18
meni frajer nije htio, a ni znam :D spojiti napu na dimnjak koji se ne koristi :D

Codegun
17.10.2006., 10:20
tuži ga komori. ozbiljno. možda ćeš nekog spasiti od katastrofe

i što je najgore taj projekt armatura sam posebno platio oko 600€. Mislio sam ga tužiti i trebao bi ali nemam vremena.

zed_alive
17.10.2006., 10:50
i što je najgore taj projekt armatura sam posebno platio oko 600€. Mislio sam ga tužiti i trebao bi ali nemam vremena.

nađi vremena, ne trebaš ga sudski tužiti već odeš u komoru i prijaviš ga. ne možeš reći da za to ne možeš naći vremena

Codegun
17.10.2006., 10:52
nađi vremena, ne trebaš ga sudski tužiti već odeš u komoru i prijaviš ga. ne možeš reći da za to ne možeš naći vremena

je slažem se, ali sranja će se opet dešavati

Putnik92
17.10.2006., 10:57
Sjećam se ove priče i nedoumice oko armature - znači da je statičar stvarno za*ebo stvar!? Nađi vremena i pošalji pismo komori - da je to neko napravio već prije tebe možda bi i tebe poštedio problema jer bi ovaj ostao bez ovlaštenja!

Codegun
17.10.2006., 11:05
Sjećam se ove priče i nedoumice oko armature - znači da je statičar stvarno za*ebo stvar!? Nađi vremena i pošalji pismo komori - da je to neko napravio već prije tebe možda bi i tebe poštedio problema jer bi ovaj ostao bez ovlaštenja!

nažalost stvari nisu baš crno-bijele. Možda matematika koju je on ugradio zadovoljava, samo je pitanje koga. Npr. krovna AB ploča, raspona 7 x 7 m (tada bez nosivih zidova unutar raspona) je bila armirana mrežom Q335 samo DZ i debljine 12cm. Nakon primjedbi izvođača koji je rekao da bi se on to bojao rašalati, statičar je išao iznova provjeriti to svoje dijelo na papiru i konstatirao da to stoji! Drugi statičar je rekao da bi se takva ploča na sredini spustila nekoliko centimetara i pukla kod malo veće količine snijega, kaže, to se radi tako samo ako nema drugog riješenja. To je problem, njemu matematika zadovoljava i možda je njegova računica unutar dozvoljenog. No meni su dječje sobe ispod te ploče i zanima me puno veći faktor sigurnosti. Danas je tamo po sredini nosivi zid.

anabelll
24.10.2006., 14:08
procurio mi krov , zadnji kat , stan ....zovem gradsko stambeno.....dođe lik, pogleda i mtrvo hladno-to je kondezacija.....i tako već ja sama treću godinu se hrvam sa tom kondezaciom....zvala ponovo jer sad su mi i zidovi mokri i crni .....čekam ga , čekam :E

Renata
24.10.2006., 14:33
Meni elektricar nije htio ugraditi uticnice u kupaonu jer mu to etika ne dozvoljava. kaze da se iz kade teoretski moze dosegnuti do uticnice i on ne zeli biti odgovoran ako se netko unesreci pri susenju kose fenom u kadi punoj vode (? Koja budala to ide raditi?) Elektricar-eticar.
Tipovi za selidbu su me upisali za krivbi dan pa sam ih pola dana cekao s namjestajem ispred zgrade. Srecom nije padala kisa. Ajde vase putesestvije. Sto bizarnije to bolje
OVO ME NASMIJALO DOVOLJNO ZA CIJELI DAN!

Ona007
10.11.2006., 19:30
Nisam još sigurna da će mi trebati ali željela bih unaprijed znati kome i gdje mogu prijaviti gradjevinsku firmu koja uzme novce, a ne završi posao ili ga pak ne završi roku..
Jel postoji kakvo tijelo koje nadzire gradjevinare ili bih se u slučaju nepoštivanja dogovora trbala obratit novinama pa da ta firma nikad više ne dobije posao?

Ona007
10.11.2006., 20:18
Pa zar mi nitko na ovu temu ne može dati nikakav savjet?

Nick Nolte
10.11.2006., 21:59
Prijavi ga sudu.

GuardianAngel
10.11.2006., 23:40
Prijavi ga sudu.

:top:

Vojky
11.11.2006., 00:46
Prvo se posavjetuj s odvjetnikom što činiti...

ZUJAN_BJ
11.11.2006., 07:35
Nisam još sigurna da će mi trebati ali željela bih unaprijed znati kome i gdje mogu prijaviti gradjevinsku firmu koja uzme novce, a ne završi posao ili ga pak ne završi roku..
Jel postoji kakvo tijelo koje nadzire gradjevinare ili bih se u slučaju nepoštivanja dogovora trbala obratit novinama pa da ta firma nikad više ne dobije posao?
Kao prvo nikada ali baš nikada ne isplačivati unapred već samo za napravljen posao....ja osobno nikada ne bih platio unapred,ak več hoče avans nek mi potpiše ugovor sa kojim sam ja osiguran višestruko nego što vrijedi posao......ili ja bum platio materijal i plačao mu tjedno ak treba,pa onda nemre kukati da nemre raditi........
a za rokove se uvijek ugovore penali ak nije sposoban izgraditi u roku nek se naući pameti pa drugi put ne bude slagao bajke ljudima........
sve na papir

Ona007
11.11.2006., 07:58
Sad je sto je tu je.. nema penala u ugovoru ..oni i dalje tvrde da ce zavrsit na vrijeme..
Sto se tice plaćanja unaprijed .. nema baš puno firmi u Hrvatskoj koje neće traziti nekakav predujam za neke veće poduhvate..i to su uglavnom postoci nakon odredjenog broja dana .. no ako oni ne dolaze na gradilište onda ti dani samo prolaze a oni dobivaju novce nizašto .. no čini mi se da sve firme uglavnom rade po istom principu ... uzmu previše radilišta i ne mogu stić sve pozavršavat..tko ih više gnjavi ili tko više plaća tome završe prvo i to je to..

Postoji valjda negdje nekakva komora poduzetnika kojoj oni moraju polagat račune za ažurnost i kompletiranje posla? Ili se varam?

Nick Nolte
11.11.2006., 09:31
http://www.hkaig.hr/

Nabadam naravno.

Renata
11.11.2006., 10:54
Kao prvo nikada ali baš nikada ne isplačivati unapred već samo za napravljen posao....ja osobno nikada ne bih platio unapred,ak več hoče avans nek mi potpiše ugovor sa kojim sam ja osiguran višestruko nego što vrijedi posao......
ma moraš razumijeti građevinarce. ima ih dobrih i poštenih. znam nekoliko njih (manje građevinarske firme) koji su tako "nadrapali" jer su sve napravili i onda njima ljudi to nisu htjeli platiti. pa treba neki avans: za materijal i slično. ne možeš očekivati da ti netko gradi kuću svojim novcem.

ZUJAN_BJ
11.11.2006., 11:53
ne možeš očekivati da ti netko gradi kuću svojim novcem.
nego kako?Jel smo u poslu ili što?
pa tak svi mogu imati firme i poslovati....a hebiga ,daj mi lovu i ja ti bum napravio bez da uložim svoje lipe.....onda krediti za firme uopce ne bi trebali...banke bi brzo tad vrisnule hahaha.....lako je tako........razumijem dati lovu nakon napr. temelja,pa zidova...........lijepo po stavkama...................al lovu unapred,to ne.Ili sve na papir da imam i ja neke garancije...........zapravo ne 'neke' nego jako čvrste.

BUFFET
11.11.2006., 12:15
Sve mi se čini da je tu bilo malo na crno,malo na bijelo pa sad problemi. Ako je obrtnik sudu časti u obrtničku komoru, ako je privatnik u HGK, Ako je građevinska firma s ovl.ing.građ. HKAIG i na kraju građanska parnica, ali pod uvjetom da imate čiste papire inače možete kako se kaže to "mačku o rep objesit".
A koliko vidim ima još vremena. A i vrst radova je bitna koje nisu završili.

Renata
11.11.2006., 20:44
pa tak svi mogu imati firme i poslovati....a hebiga ,daj mi lovu i ja ti bum napravio bez da uložim svoje lipe.....onda krediti za firme uopce ne bi trebali...banke bi brzo tad vrisnule hahaha.....lako je tako........razumijem dati lovu nakon napr. temelja,pa zidova...........lijepo po stavkama...................al lovu unapred,to ne.Ili sve na papir da imam i ja neke garancije...........zapravo ne 'neke' nego jako čvrste.
mislim da si pregrub u svojim stavovima. problem je kod naših ljudi što sklapaju poslove a ne napišu dobre ugovore o svemu što će se graditi. ali treba dati svoj novac. i za temelje. pa jesi li investitor ili nisi?

Edgar
11.11.2006., 22:40

Čuj, kak oni znaju da se ti nećeš predomisliti. dofuraju ti materijal, hoće početi raditi a ti kažeš...jao ono, sorry dečki, ja sam se predomislila.

Ma ne nebranimih. Nisam građevinar, ni obrtnik ni privatnik. Imam veliko iskustvo s majstorima. ugovori i penali, slova su na papiru. papir kod nas ne vrijedi ništa. Sudovanje ne vodi nikud, dodtni trošak živci i nekoliko godina, a posao stoji ili ga napravi netko drugi po drugoj cijeni ili g anitko ne želi odraditi jer kao...kaj bum ja sad za nekim išao raditi.

Vođen dosadašnjim vlstitim negativnim iskustvima, došao sam do zaključka da jedininačin da se zaštitiš od takvih je vlasitia procjena izvođača i istinksi, ljudski dogovor. Prije par godina neki tip mi je skidao tapete, razvalio mi pola stana i nestao, nema ga tri dana, a meni sve razvljeno. lovio ga po birtijama i tuđim kućama. Prošle godine našao drugog tipa, rekao mu u startu da nema teorije da mi to naprav...e svaki dan u 8.00h zvonio je na vratima, a kad je trebao slobodan dan, taržio ga je...ko da je zaposlen kod mene. posao je odradio na vrijeme, korektno i vrlo, vrlo kvalitetno po normalnoj (rekao bi čak i nižoj cijeni - 12kn/m2 za farbanje u dva sloja s uključenim materijalom - njemačka boja, kakvi jupoli......; 22km/m2 gletanje itd)

Naučio sam se procijenjiti majstore, njihov izgled, spiku...po tome sve skužiš......jel im možeš vjerovati i ili ne.

ZUJAN_BJ
12.11.2006., 03:16
mislim da si pregrub u svojim stavovima. problem je kod naših ljudi što sklapaju poslove a ne napišu dobre ugovore o svemu što će se graditi. ali treba dati svoj novac. i za temelje. pa jesi li investitor ili nisi?
renata,cijenim tvoje upise...........ali da bi bacili malo svijetla na sitauciju potrebno je navesti neke stvari..........Ja sam skoro 15 godina radio vani u anglo/saksonskim zemljama .Otišao sam iz Hr. kao električar ali kada sam počeo raditi vani nisam nastavio raditi kao električar nego uz malo doškolavanje i svojom snalažljivošću (hahaha nekada sam osvojio prvo mjesto na natjecanje šegrta bivše Juge,dakle ležalo mi je to zanatsko područje)počeo sam raditi kao nadzornik (voditelj) firmi i onih sa 5000 zaposlenih i onih sa 5 zaposlenih.Nakraju sam imao i svoju firmu koju sam vodio sa još jednim partnerom radeći usporedo sa firmama, u kojima sam radio na ugovor.Nikada se nisam vezao za jednu firmu.Eto toliko.

Eh sada,povratkom susrečem se sa ljudima i običajima koji su mi prosto nevjerovatni.Napr kao pogađam posao a izvođač me pita jel vi plačate ljudima gablec i pivu ili ja??Cijena naravno ovosii o toj stavki??? Molimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm?Daj ponovi ovo još jednom? Pa nemrem bilivit!Pa onda kaliko se vuču izdavanja raznih dozvola,pa podmazivnja..........užas
Al da puno ne skrečemo sa time da se vratimo na moje stavove.Tamo di sam ja radio nema avansa.......to je nevjerovatno,jesam čuo da se ponekad navodi u ponudama (jedna od sto,možda)al takva promptno završava u košarici za smeče.Mislim pogodi se posao,izvođač potpisuje nalog za posao (Purchase order)koji je sastavio investitor,u kojemu se navode rokovi plačanja (obično mjesečni prema postotku urađenih poslova,ukupna cijena projekta,penali i još par pravnih poruka,uz obavezno navođenje zadnje isplate koja je uvijek 5% cjeloukupne vrijednosti posla i to 6 mjeseci nakon što je investitor potpisao da je posao gotov (PC,practical completition).To je kao mala garancija da je posao napravljen po propisu i ak se nešt dogodi da izvođač bude došao natrag i popravio ono što je sfušario o svom trošku.)I izvođač počinje posao bez iakvog avansa.....prvo plačanje nakon 30 dana.......to je jednostavno tak.
Dakle nikada se nisam susreo sa avansom,mada znam da je isti bio naplačivan kada sam u Hr radio kao električar,ali mi je sada nekak neprirodan.
Ukratko naučio sam na jedan sistem a sad upadam u neki rotor koji mi je totalno nepoznat sa nekim novim odnosima i pravilima.Nastojim se prilagoditi,u granicama dakako.Al da me neke stvari živciraju bome me živciraju.Ma davim vas bez veze...............ajd vratimo se temi............

Tiger Lilly
12.11.2006., 08:21
To s avansom je rezultat čiste psihoze - ako ne platiš, doći će netko drugi s punom vrećom love, pa ćeš ostati bez stana.
A opravdanja plaćanja unaprijed su čista glupost. Ako netko ima građevinsku firmu, od njega očekujem da ima love za gradnju (barem po etapama, pa da se plaća posao napravljen u svakoj fazi, kako kaže Zujan). Pa ni druge stvari ne plaćamo unaprijed - jeste li ikada doživjeli da u slastičarni naručujete rođendansku tortu, a da vam kažu da morate platiti unaprijed jer nemaju love za jaja i brašno?!

ZUJAN_BJ
12.11.2006., 08:43
Ako netko ima građevinsku firmu, od njega očekujem da ima love za gradnju
:kiss:

Renata
12.11.2006., 11:21
Dakle nikada se nisam susreo sa avansom,mada znam da je isti bio naplačivan kada sam u Hr radio kao električar,ali mi je sada nekak neprirodan.
Ukratko naučio sam na jedan sistem a sad upadam u neki rotor koji mi je totalno nepoznat sa nekim novim odnosima i pravilima.Nastojim se prilagoditi,u granicama dakako.Al da me neke stvari živciraju bome me živciraju.Ma davim vas bez veze...............ajd vratimo se temi............
Ma da, sve bi bilo bolje da je kod nas kako je vani. Samo znam da naši poduzetici, građevinari, ne žele tako raditi. To su povezani lobiji koji su postavili svoja pravila, a mi mislimo da je tako u redu. Trebali bi čuti iskustva više ljudi, poput tebe. Možda i dođe s vremenom do nekakvih pomaka.

Ona007
12.11.2006., 11:25
Ma imaju oni love za gradnju -avans je samo da osiguraju da je posao njihov.. ali uzmu previše gradilišta odjednom a nemaju dovoljno radnika ili im radnici zabušavaju.. onda oni te radnike moraju rasporedjivat tamo-vamo ili nastoje ne uzet ekstra radnike ako im trebaju ili pak ako nemaju ništa za idući mjesec onda razvuku posao tj idu tamo gdje im najviše prijete ili najviše viču..

Obično započnu posao..do te mjere da ga netko drugi ne može preuzet..uzmu pare malo rade a onda ostave ..i imaju takvih gradilišta 10tak pa malo ovdje malo ondje.. s minimumom radnika

sivonja
12.11.2006., 12:56
ugovori i penali, slova su na papiru. papir kod nas ne vrijedi ništa. Sudovanje ne vodi nikud, dodtni trošak živci i nekoliko godina, a posao stoji ili ga napravi netko drugi po drugoj cijeni
....

Vođen dosadašnjim vlstitim negativnim iskustvima, došao sam do zaključka da jedininačin da se zaštitiš od takvih je vlasitia procjena izvođača i istinksi, ljudski dogovor.
.....
Naučio sam se procijenjiti majstore, njihov izgled, spiku...po tome sve skužiš......jel im možeš vjerovati i ili ne.

Potpuno se slažem s napisanim. Imam vlastito negativno iskustvo s prvim građevincima, kojima je plaćeno unaprijed 100% (da, da, sada znam :flop: ). Nisu poštovali rokove, tri odgode početka i 3 mjeseca kašnjenja na kraju, nisu izgradili oko 10% ugovorenog/plaćenog, nisu predali dokumentaciju, a sada su nedostupni.
Advokat kaže ako tužite, očekujte preko 3 godine do prvog ročišta, troškove preko 10.000 kn i nemogućnost ikakve naplate ako u međuvremenu zatvore d.o.o. - odustao sam.

Par savjeta, ako može. Budi jako osjetljiva na nepoštivanje dogovorenog. Raznovrsna maštovita opravdanja su laži podešene samo za tvoje srce. Bolesna djeca / rođaci isto, kao i sahrane u inozemstvu, kao i nedolazak majstora kooperanta, otkaz smještaja za radnike, neuplaćeni novci od xy, kvar vozila baš kad su krenuli k tebi.
Osobno kontroliraj radove, nenajavljeno, ujutro i navečer. Danas su svi tu, a sutra ili već popodne nigdje nikoga.
GALAMI :mad: ! Nemoj se suzdržavati, niti vježbati strpljenje / finoću.
Ako bilo što posumnjaš, prekidaj suradnju i dovedi druge izvođače, bez oklijevanja. Pojavi se sa sudskim građevinskim vještakom koji će snimiti situaciju i napraviti zapisnik o tome, trošak oko 2000kn.
Dogovori dvostruki nadzor. Dogovori se sa susjedom, nazivaj ga svaki 2 dan telefonom, nek ti priča kako se (ni)je radilo.

Još jednom Ona007, ne boj se prekinuti s lošim građevincima. Gubitak će biti manji nego da ostanu do kraja.

zjerneic
12.11.2006., 13:48
Normalno je da građevincima treba dati predujam, ali...........
Preduvjet je da gradite legalno i s računima. Podijelite radove u faze (npr. iskop, temelji, nosivi zidovi) i dogovorite predujam za svaku fazu od recimo 30%, te plaćanje nakon završetka faze u roku 2 dan. Na taj način su osigurani i izvođač i investitor.
Firma koja na to ne želi pristati je mutna i vjerojatno prijašnje poslove želi financijski pokriti sa sadašnjim poslom.

Renata
12.11.2006., 14:23
ja mislim da bi trebalo platiti materijal unaprijed, a njihov rad poslije, nakon što je obavljeno. jer, činjenica jest da će materijal biti utrošen i ostati na mojem gradilištu, a njihov rad će se vidjeti poslije kakav je.
govorim sa stanovišta malih obrtnika, građevinara, jer ja želim da meni gradi kuću mali obrtnik, za kojeg znam da je stručan, ali se ne upušta u nekakve velike zahvate. on će cijeniti to što će raditi kod mene i trudit će se jer to mu je "kruh". a ne kako velike firme, pa imaju više izgradnji odjednom, pa uzimaju kooperante, pa se na kraju ne zna tko koga ...hebe.

Ona007
12.11.2006., 21:58
Puno hvala na savjetima sivonja..za sada sam to riješila mirnim putem.. bar se nadam:moli:

sivonja
12.11.2006., 23:27
Puno hvala na savjetima sivonja..za sada sam to riješila mirnim putem.. bar se nadam:moli:

Molim, molim. Držim ti fige da zaista jesi:moli:.
Jer ja sam isto mirim putem 3 puta odgodio početak radova, onako iz razumjevanja za nastale teškoće i računajući na poštenje i riječ.

GuardianAngel
12.11.2006., 23:27
Davanje avansa nema smisla osim ako se ne koristi kao osiguranje ili kapara od strane investitora, a zašto? Zato jer ako ne sve, većina firmi ima otvoren račun kod trgovina građevinskog materijala, kamenoloma i sl. s kojima stalno posluju. Njima računi koji su izdani na naplatu dolaze samo krajem mjeseca ili prema njihovom internom dogovoru. Zato je dovoljno ugovoriti mjesečnu isplatu, isplatu po fazama radova ili u tri obroka.

Ako traže avans za kupnju materijala, onda se radi ili o vrlo maloj, ili o početničkoj firmi, ili naravno "fušerima".
Plaćanje cijele sume avansno? :horor: Ni u kojem slučaju. Zamislite sebe da vam netko naruči posao koji traje mjesecima i odmah sve plati. To je najgori mogući način poslovanja, jer znate da vas na kraju posla ništa ne čeka. Ako plaćate nakon posla, izvođač ima puno veću motivaciju za rad.

Ona007
12.11.2006., 23:42
Molim, molim. Držim ti fige da zaista jesi:moli:.
Jer ja sam isto mirim putem 3 puta odgodio početak radova, onako iz razumjevanja za nastale teškoće i računajući na poštenje i riječ.

Kiša je :( ovdje kod nas.. tako da će sutra mislim opet odgodit..a možda i stane

Renata
13.11.2006., 08:09
Zato jer ako ne sve, većina firmi ima otvoren račun kod trgovina građevinskog materijala, kamenoloma i sl. s kojima stalno posluju.
Ako traže avans za kupnju materijala, onda se radi ili o vrlo maloj, ili o početničkoj firmi, ili naravno "fušerima".
Plaćanje cijele sume avansno? :horor: Ni u kojem slučaju. Zamislite sebe da vam netko naruči posao koji traje mjesecima i odmah sve plati. To je najgori mogući način poslovanja, jer znate da vas na kraju posla ništa ne čeka. Ako plaćate nakon posla, izvođač ima puno veću motivaciju za rad.
nisu fušeri, a za obiteljsku kuću nije bitno što je mala firma sa nekoliko radnika. pa što će mi više, a znam da su dobri izvođači.
jedno je sigurno: ako plaćaš odmah, dobivaš popust na materijal. zato se može dati avans.
npr. pogledaj slučaj izgradnje kuće od Codeguna, imaš njegov blog. čovjek je sve na crno plaćao i potrošio samo 60000 Eur a ima dosta veliku kuću (sa podrumom). sigurno nije prepustio sve radnicima i poduzeću i onda im na kraju platio!

ZUJAN_BJ
13.11.2006., 09:02
ako plaćaš odmah, dobivaš popust na materijal. zato se može dati avans.
a onda ja odem sa izvođačem na plinaru i sam platim meterijal,jel može tak?;)

Ona007
13.11.2006., 23:00
Danas sam poludila..izvodjač je ok ali čini mi se da mu radnici stvarno zabušavaju..ne znam kako ih plaća ali očito je da namjerno otežu..a on ih premalo kontrolira..
E sad, radnici su spomenuli produljene radove za x dana ..na što sam ja odmah skočila i rekla fino.. tražit ću od vašeg šefa da vam dovede pojačanje.. ili ću ga sama dovest a njemu odbit od cijene.. oni su u glas graknuli da je to previše na tako mali prostor.. hehe vidjet ćemo kako će dalje ić

boskowitz
07.12.2006., 11:08
Evo dragi moji forumaši, samo da se požalim. Naime, već desetak dana tražim majstora-keramičara da mi postavi pločice u kuhinji i kupaoni, i već 10 dana ne nalazim nikoga :mad:
A kuhinja je na dolasku (inače naručena kod Tom-Lama, www.tom-lam.hr, profesionalizam na visini, a cijena povoljna, i vremenski rok najmanji u gradu, barem po mom mišljenju, zbilja mogu preporučiti:) )
Ne razumijem ove ljude ovdje, izgleda da moj novac nije dovoljno dobar jer od 5 majstora s kojima sam se dogovorio niti jedan se nije pojavio, a kamoli da je nazvao da neće doći. Ostalih 15 naravno imaju poslove od 150, 200, i x-tisuća kvadrata pa im moja mala kuhinja i kupaona dođe kao višak. :flop:
A o cijenama da i ne govorim. Raspon na koji sam naišao od 56kn (taj se naravno nije pojavio, ima obrt i sl.) do 120 kn po kvadratu (s tim naravno, valjda ja moram sve obavit a on će samo fugu postavit...:flop: :flop: ).

Sad dolazim do onog: ako ima tko za preporučit nekoga, relativno jeftinog, a tu podrazumijevam sve ispod 95 kn/m2 s ljepilom, pls, pošaljite na pm. ili dodajte link....

pilgrami
07.12.2006., 18:23
Koliko te koštala ta kuhinja? Naime, ja bih isto trebala kuhinju, 1,60 m +napa bez aparata sa dva sudopera, skroz ravna. Jel znaš koliko bi to otprilike koštalo u varijanti classic + i koliko je tebe tvoja koštala?

boskowitz
07.12.2006., 22:35
ovako, kuhinja dužine 2,20 ravna sa još jednim elementom od 90 cm na drugom zidu sa montažom, negdje oko 1200€. varijanta je iveral vani +dva ormarića sa staklenim vratima.
mislim da bi tvoja varijanta koštala negdje oko 800€ al nemoj me uzeti za riječ, radije odi i pitaj, tako ćeš bit najsigurnija.

dobaj
07.12.2006., 23:14
treba znat sam stavljat i struju i vodu i keramiku i nemas frke

rondomilk2
08.12.2006., 07:43
Evo dragi moji forumaši, samo da se požalim. Naime, već desetak dana tražim majstora-keramičara da mi postavi pločice u kuhinji i kupaoni, i već 10 dana ne nalazim nikoga :mad:
A kuhinja je na dolasku (inače naručena kod Tom-Lama, www.tom-lam.hr, profesionalizam na visini, a cijena povoljna, i vremenski rok najmanji u gradu, barem po mom mišljenju, zbilja mogu preporučiti:) )
Ne razumijem ove ljude ovdje, izgleda da moj novac nije dovoljno dobar jer od 5 majstora s kojima sam se dogovorio niti jedan se nije pojavio, a kamoli da je nazvao da neće doći. Ostalih 15 naravno imaju poslove od 150, 200, i x-tisuća kvadrata pa im moja mala kuhinja i kupaona dođe kao višak. :flop:
A o cijenama da i ne govorim. Raspon na koji sam naišao od 56kn (taj se naravno nije pojavio, ima obrt i sl.) do 120 kn po kvadratu (s tim naravno, valjda ja moram sve obavit a on će samo fugu postavit...:flop: :flop: ).

Sad dolazim do onog: ako ima tko za preporučit nekoga, relativno jeftinog, a tu podrazumijevam sve ispod 95 kn/m2 s ljepilom, pls, pošaljite na pm. ili dodajte link....

Ne mogu da vjerujem da nema nikoga da ti to postavi.
Makar se keramičari nude na svakom uglu.
Cijene su takve kakve su.
Neki dan mi poznanik priča kako ku je jedan postavljao pločice po 10€ za m2.

hivo
27.12.2006., 10:05
Molio bih informaciju o tome kako se kreću cijene postavljanja keramike-
pločice moje - njegovo ljepilo i fuga. hvala

mfcc
27.12.2006., 17:48
Molio bih informaciju o tome kako se kreću cijene postavljanja keramike-
pločice moje - njegovo ljepilo i fuga. hvala

10 EU po kvadratu sa tvojim materijalom. To ti je kod dobrog majstora, ako imaš srece mozda gdje nešto i jeftinije prođeš.

Svabo
28.12.2006., 01:58
cuj, ja bi ti znao jednog dobrog majstora, ali ne znam mu ni cijene niti kako stoji sa vremenom.. ali mozes ga upitati ak hoces.. to ti je stari od jednog mog frenda.. (covijek je profesionalac, ima obrt u zg)

Ona007
30.12.2006., 00:27
Ja sam savršenog keramičara plaćala 8 EURO po m2 s mojim materijalom .. al nema veze sa ZG

Lega2
03.01.2007., 08:15
Moraš nam prvo navesti odakle si?

Miichelle
12.04.2008., 12:21
dakle, nisam nikako zadovoljna radom majstora koji mi je radio krovište, terasu i 2 balkona

konkretno, u računu je navedeno npr. da ljepilo za pločice ide na moj trošak, a usmeno je bilo riječi da će ga trebati cca 150kg
na kraju me je ispalo pola tone ljepila! a zašto - zato jer je nakon stavljanja glazure (na prednjem djelu terase je lim) i da bio došao u ravninu on je stavljao ljepilo umjesto da je na početku stavio za sitnicu višu glazuru i zato ga je tolko potrošio a to mi je išlo još dodatnih 1300kn mojih troškova!!
a na jednom balkonu je umjesto navedene glazure sa računa stavljao ljepilo da dobije pad!!
ispada da je potrošnja ljepila 11kg po kvadratu!

zatim, u računu je navedeno skidanje lima sa terase, pa kad je on to skinuo tek je onda usmeno naveo trošak limara za novi lim - opet mojih dodatnih 2000kn koje sam morala investirati
kad smo mu to prigovorili, rekao je da smo mogli staviti pločice ali sa žljebom
međutim, prilikom dogovora on nije naveo opcije ko imamo kod izvođenja takvih radova a ovakva izvedba je njemu povoljnija jer je sebi smanjio troškove i vrijeme rada a meni napravio nove dodatne troškove

koliko za 30 kvadrata terase treba cementa i pijeska?

kolika je prosječna cijena ljepljenja pločica na coklu??

isto tako navedeno je na računu skidanje cokle na drugom balkonu, što nije napravljeno, nego je samo stara cokla premazana opet sa ljepilom i na nju dolazi teraplast.

krovište: bočne dasčice za obijanje (dakle one kaj idu na rubni dio krova) nije mijenjao sve, nego je dio ostavio moje stare koje nisu istrunule, a neke je stavio nove, dok sam skužila da je neke imao otprije koje su bile prefarbane (vjerojatno ih ima otprije dok je odrađivao neki svoj prijašnji posao)
sad objašnjava da to nije naveo u ponudi i da to nije cjelina krova
isto tako kad je skinuo stari krov, dodatno sam morala platiti zidanje dimnjaka, a prije izvođenja radova i izrade računa on to kao nije vidio a bio je više puta pregledati stanje na krovu

i još pitanje: koliko košta obojeni smeđi trapezni lim za pokrov? (prosječna cijena po kvadratu)

zaista bih molila za pomoć jer ne znam što mi je činiti ako nakon svih mojih prigovora neće htjeti umanjiti račun i svesti ga na realni trošak kada bude konačni obračun!

zh1
12.04.2008., 15:32
Trapezni pocinčani obojani lim košta cca 75 kuna za m2 ako je rijeć o najčešće korištenom T-40 profilu.U tu cijenu ne ulazi montaža i spojni materijal (cca 6 vijaka sa gumicom i pločicom po m2) . Opšavna limarija i žljebovi koštaju također oko 80 kn/m materijal i montaža.

Xenia 13
13.04.2008., 14:29
Ako nisi platila, onda ga možeš natjerati, ako ništa drugo, da sve izvede kako treba. I uvijek mu možeš umanjiti cifru, a on ako smatra da je u pravu nek tuži. Što mrzim ove što idu linijom manjeg otpora na tuđi trošak. I čini mi se malo preskup taj lim, ako sam dobro shvatila, to je bez rada'

zh1
13.04.2008., 15:45
A na osnovu čega se tebi to čini preskupo ?? Vrlo sam razumljivo napisao što je sa radom a što bez rada .

Xenia 13
13.04.2008., 16:10
¸Ne tvoje nego onih 2000 od Michelle.

Miichelle
13.04.2008., 21:00
frajer je prepreskup s obzirom na to da sam morala još dodatne troškove ovoga i onoga platiti iako to nigdje nije na računu navedeno niti je išta spominjao

radovi su sad pri kraju
sutra i/ili prekosutra i finito

i onda ću dobiti i konačan račun
i strefit će me šlag

zed_alive
14.04.2008., 11:55
11 kg/m2 ljepila je nevjerojatno. meni je kad radim teško potrošiti i 4 kg/m2 koliko se obično računa. njegov je propust što nije znao isplanirati visinu glazure, iskreno, jako je upitno jel on doista potrošio toliko ljepila koliko tvrdi, ili je dio uzeo sebi

ti mu možeš umanjiti cifru za sve što je zeznuo ili prekomjerno potrošio (ili tako prikazao). odokativno šacni i toliko mu umanji isplatu. bez brige, ne bu te tužil

Miichelle
14.04.2008., 15:43
pa baš sam gledala na vrećama ljepila i piše da je između 4-6kg potrošnja po m2

hvala puno na pomoći

ako smijem pitati, zašto si tako ziher da me neće tužiti?
pošto mi je frajer prilikom potpisivanja računa rekao da se on upravo radi toga zaštiti sa računom, pa ako mu netko ne plati dogovoreno, da može tužiti

zed_alive
14.04.2008., 16:12
zato što ti možeš naći dosta razloga zašto si mu umanjila isplatu, a on mora dokazati da je posao napravio u potpunosti korektno, što nije nimalo lako. a on, čim je pričao o tome, to ti je jasno da je em zastrašivanje, em nije čist, jer kakva je to spika? kvalitetnim majstorima ne trebaju tužbe

Miichelle
15.04.2008., 15:15
sutra je vjerojatno konačni obračun pa ću mu sve capnut kaj me vesla

i ako može još samo pitanje - koliko cca treba teraplasta 2mm debljine na m2??

skužila sam da mi je na pakiranju otrgnuo samo naljepnicu na kojoj piše koliko je potrebno po m2.
manijak i lopov.

maler & CO.
16.04.2008., 13:08

skužila sam da mi je na pakiranju otrgnuo samo naljepnicu na kojoj piše koliko je potrebno po m2.
manijak i lopov.

Računa se ako se po veličini zrna,pa imaš UG 1,25 mm i US 0,8 mm.

Odnosno UG potrošnja na m2 4kg

US 3,5 kg

U dva sloja.

Barem tako piše na mojoj kanti UG,a za US sam pitao kolegu.

Znači 25 kg u kanti ovoga mojega pokriva u dva sloja 6,25 m2.Onda bi ovaj finiji pokrivao 7.1 m2.

Ako samo dobro razumio "pakiranju" radi se o jednini,pa pretpostavljam da je kvadratura mala,odnosno približna gore navedenim.

Pa se valjda radi o jednoj kanti?

Ako je tako,to je smiješno,jer kaj bi mu uopće trebalo tako malo materijala koji bi eventualno ostao.Osim ako stvarno nije neki manijak koji vuče i čavle doma.

zed_alive
21.04.2008., 15:49

manijak i lopov.

definitivno nije čist. dam se kladit da je sebi spremio dio materijala

kak je prošlo sve?

zed_alive
28.04.2008., 11:40
halo, michelle?

Miichelle
28.04.2008., 23:41
sorry kaj se nisam dugo javljala
imam još posla oko unutarnjeg uređenja, pa još uz svoje radne obaveze ne stignem toliko na net...

eto, frajeru sam skidala sve po spisku, tako da mi npr. nije računao lim za terasu koji nije ni spomenuo, pa onda i ljepilo kojeg sam potrošila 5 puta više od predviđenog...
jednostavno sam svojom računicom rekla kolko ću mu još dati keša na kaparu koju sam mu isplatila i ako je zadovoljan dobro, ako ne - neka radi šta hoće, uopće me ne dira...

frajer je jednostavno pristao na tu isplatu...i eto jedna briga manje...
mislim majstor je fakat bio na preporuku susjeda koji su bili zadovoljni s njegovim radovima
ali meni da ponudi sada napraviti nešto za 100kn rekla bi mu da vozi i da ne želim više imati posla s njime
ne mogu reći da nije kvalitetno odrađen posao, radnici su zbilja korektni i vrijedni i pristojni, ali on kao vlasnik te firme i glavni i odgovorni je takav "cincar" i tko zna kolko ljudi je uspio dosada "oženiti"

u svakom slučaju ovo je jedna škola više (i nadam se zadnja takva)...

i naravno, hvala svima koji su mi pružili informacije
:)

i ubuduće - treba se raspitat zbilja kod 13 različitih majstora ako treba i prikupiti ponude, uzet vremena, promisliti i onda birati!

zed_alive
29.04.2008., 10:12
:cerek: drago mi je da si u danoj situaciji donijela ispravne odluke, vidiš da se isplati ;) što se tiče izbora majstora, nije lako jer puno više ih je loših od dobrih i skupih od jeftinih, a dobiti dobrog a povoljnog je premija. nemaš si što predbacivati, drugi put će biti bolje. inače iz vlastitog iskustva. kod svake preporuke najbitnije je zapravo tko je preporučitelj. ako ta osoba nema punu kompetenciju razumijeti kvalitetu nečijeg rada (i to ne samo vizualni rezultat već i ukupnu kvalitetu izrade), i tu preporuku shvati uvjetno

Miichelle
30.04.2008., 17:49
naravno, ako već majstor gleda svoje interese onda ću ih gledati bome i ja
čovjek je zapravo spreman platiti i više ako posao obavljaju stručni ljudi i ak naprave to zbilja po špagi, da to traje i da je zaista majstorski napravljeno
eto, preporuka je zaista išla od ljudi koji se kuže koliko-toliko u građevinarstvo (bili su ili parketari ili krovopokrivači i sl.) al izgleda da su svi radnici danas postali cicije i gledaju svoju korist (101 način kako preveslat investitora, a kasnije tko živ tko mrtav šta bi se reklo)

vagarinha
01.09.2008., 16:29
Našla sam mnogo tema koje su nam pomogle pri adaptaciji (ljudi stvarno ste zakon!!!), ali nisam naletila na ništa što bi nam pomoglo odabrati građevinca koji će sve naše želje i ideje pretočiti u realnost. I, naravno, zeznuli smo se generalno. Od nekoliko prikupljenih ponuda izdvojili smo onu od Prpić interijera i danas, 3 mjeseca i gomilu potrošenih para kasnije ostali smo nezadovoljni, frustrirani i jadni. Takav fuš se ne bi dogodio ni da smo sami (građevinski potpuno neobrazovani) krenuli u radove.
Budući da svi govore o mukama s radnicima možda je konačno došlo vrijeme da se imenuje one koji snove o idelanom domu pretvaraju u noćnu moru.
Što vi kažete?

ramscrek
01.09.2008., 17:15
Ovo je i moja noćna mora. Samo sam jedanput naišla na majstora koji je svoj posao napravio korektno, bez prigovora i nije napravio neku štetu na drugim dijelovima stana koji tog trena nisu bili u njegovom "tretmanu".
Sada mi stan vapi za nekim poboljšanjima, a ja se ne usuđujem pozvati u kuću nekog, nakon koga ću plakati nad lošim radovima i potrošenim novcem.
Primjer s lakiranjem prozora: sve sjajno i lijepo izgleda, jedino se prozori više nisu mogli zatvoriti zbog predebelog sloja boje i laka. Naravno, majstori mogu doći to popraviti tek u studenom, a ja bih do tada trebala imati otvorene ili pritvorene prozore.
Ovo nije sadašnja situacija nego sjećanje radi kojeg moji prozori najvjerojatnije više neće doćivjeti novo lakiranje.
Objavi ako naiđeš na nekoga tko nije u toj kategoriji.

bubamarica
01.10.2008., 11:20
Dragi moji nakon toliko uloženih novaca, vremena i ideja, očigledno je da ću morati i na sud.
Rezime slijedi, pa molim savjete ili neka moguća rješenja.
Majstor koji nam je radio keramiku i pod, zeznio je stvar dosta...obiteljski smo prijatelji (nazalost) pa se i tjekom rada nesto presutilo, ali tek kad je otisao sve je naglo se pogorsalo. Fuge crne su pobjelile, a bjele su imale tisucu boja. Razmak medu fugama je od 2mm do pola centimetra. Neke plocice su ispupcene neke upupcene, neke su pukle i sl.
Kako smo kupili jako skupe plocice i imamo garanciju na njih njihov vještak (od firme gdje su kupljene) je izasao na teren i utvrdio da sve nepravilnosti su nastale od strane nestrucno izvedenih radova.
Pod ista prica, negdje upadaš, negdje posrces na ispupcenje. Opet vjestak od firme laminata na koji imamo 20godina garancije, je ustvrdio da podliga nije adekvatna i time nam se ponistava garancija.
Majstor je zavrsio s radovima 20.12.07 kontaktiran je 24.12.07 i rekao da to nije istina. U međuvremenu pod sve vise upada, vise plocica puklo...sve smo slikali unajmili sudskog vjestaka, koji je procjenio stetu i to mu servirali. Priznao je pogresku i rekao da uzmemo ponudu neke firme i javimo mu koliki je iznos pa ce on namiriti. No od tada stalno govori da nema i sl.
Sad stvarno više nemam živaca i idem ih na sud gubiti. S obzirom da nemamo računa za taj njegov rad, ali imamo svjedoke da mu je isplaćen novac, svjedoke koji su radili isto u stanu i vidjeli ga da je on taj koji je radio, te fotografije koje svjedoče da je bio prisutan tu (sve skupa 20-tak osoba), ne znam sta da cinim. Da li da ga pokusam jos nekako scimati ili da jestavno podignem parnicu. Sudska vještakinja mi je rekla da imamo sanse samo je stvar koliko ce to brzo ici.
Zahvaljujem, na iskustvima i savjetima

Dyonisius
06.01.2009., 10:56
Ovo pisem kako bi zatrazio vas forumaski savjet, te kako bi vas upozorio sto vas moze zaskociti kod renoviranja zivotnog prostora!

Brat je odlucio renovirati staru kucicu u okolici Zagreba, koje je vlasnik. Angazirao je arhitekta koji je izradio novi raspored prostorija i troskovnik radova.
Nakon vise ponuda, koje su sve bile vrlo slicne, sklapa ugovor sa jednom tvrtkom na iznos od oko 15 tisuca eura. Radovi su trebali ukljuciti rusenje zidova, dio krova, i izradu novog dijela. (sve ostalo, parketi, knauf, itd ...je radio drugi izvodjac s kojim nema problema).
Nakon sto je sve poruseno, izvodjac tvrdi da je svega bilo vise nego u troskovniku, za sto navodno ima dokaz u gradjevinskom dnevniku. (u tom trenutku arhitekt odgovara: dobro, nemoguce je sve u cm predvidjeti, no, to povecanje je realno za max 10-15%).
Komplikacije pocinju nakon sto izvodjac izjavi da se ne moze rusiti dio krova, nego se mora sve napraviti u komadu. Nakon razgovora, postignut je usmeni dogovor da se izradi cijelo kroviste, i dogovoren je iznos (usmeno) od 30 tisuca eura, dakle dvostruko veci od pocetnog. Radovi nakon toga traju jos mjesec dana, a u tom periodu narucitelj je kontaktiran 2 puta sa napomenom da nece biti dosta novaca "jer je materijal poskupio". Izvodjac je upozoren da je vec budjet dignut za 2x, no, nikakav ozbiljan razgovor nije vodjen. (to je islo otprilike ovako, telefonski: gosp.xy, znate, morat cemo staviti jos jednu celicnu traverzu i dva nosaca i jos dodati lima za krov, na sto narucitelj odgovara: ako mora, sto mogu, ...no, isto tako upozorava ga usmeno da nema vise puno prostora za poskupljenje)
Na kraju svega, izvodjac donosi vrlo precizan racun sa 125 (da, 125) dodatnih stavki koje "nisu nikada bile u troskovniku" i trazi oko 50 tisuca eura, sto je sa PDVom gotovo 5 puta vise od pocetnog dogovora
U tom prvotnom ugovoru (koji je potvrdjen pecatom njegove tvrtke, iako nije bio kod javnog biljeznika) stoji da "svaki dodatni rad mora biti pismeno najavljen i odobren od narucitelja".

Dimenzije radova su:

pocetno dogovoreno rekonstrukcija 60 kvadrata za 15 000 eura (prizemlje i koso krovište koje je sve spojeno u jedan volumen, dakle dvije sobe, kupaona i kuhinjica sa stropom visine oko 5 metara i krovnim prozorima), no, zbog "statickih problema" rekonstruirano je sve, sto iznosi 90 kvadrata u tlocrtu. Naglasavam, radovi ukljucuju rusenje starog krova, izradu novog i pripremu poda. Sve ostalo, knauf, voda, struja, parket, je islo neovisno.

Izvodjac je izdao racun sa vrlo preciznim opisom radova, svim jedinicnim cijenama, metrima, povrsinama, ...sa pecatom tvrtke i potpisom.
Sve je bez PDVa, no, sada, kada dize tuzbu, sve izrazava sa PDVom.

Dakle, izrada 90 kvadrata kosog krova (crijep, grede, metalne traverze, komplet limarija) + priprema za parket (gdje opet ima hrpa stavki koje prvotno nisu dogovorene: nasipavanje pjeska, podna konstrukcija, ...) + prvotno rusenje staroga je naplacena oko 50 000 eura.

Situacija sada: narucitelj NEMA te novce, vec je zaduzen do grla, i niti u ludilu ne bi krenuo u to da je znao da ce iznos biti povecan 4 ili 5 puta. Na kritiku kako nista nije pismeno odobreno, izvodjac najavljuje tuzbu i argumentira:

- prvotni troskovnik je bio manjkav, u tijeku radova je nastao niz statickih komplikacija koje su znatno poskupile posao, te kljucno - tvrdi da je usmeni nalog za nastavak radova jednako vrijedan i pismenom.
Takodjer, sada izvodjac tvrdi da su radovi trebali imati gradjevinsku ili rekonstrukcijsku dozvolu i da ce radije on platiti kaznu i gledati kako i narucitelj mora platiti kaznu, samo da bi se osvetio za slucaj da mu se novac ne isplati. Takodjer tvrdi da je narucitelj vise odgovoran za nepostojanje dozvole od izvodjaca.
Za kraj cu reci da je treca, neovisna osoba pogledala ishod radova i on tvrdi da su ti navedeni radovi zaista i napravljeni, dakle, nema osnove za sumnju da ovo sto se sada tereti u racunu nije napravljeno.

Dakle, ja, kao potpuni laik u tom podrucju vas pitam: sto sada? Je li istina da je izvodjac mogao napraviti 3 ili 4 puta vise posla bez da se to definira na pismeno ili da se barem usmeno najavi koliko ce to u konacnici kostati?

Dajem dodatne primjere za koje imam osobni dojam da su cista prevara:

- u ponudi za rusenje 3 dimnjaka je napisan jedan iznos, a u konacnom racunu iznos je 50% veci. Objasnjenje: dimnjaci su imali "metalne opsave" i "betonske kape".
Pa cija je to greska? Nije li izvodjac trebao unaprijed vidjeti kakvi su dimnjaci? Mi se kao narucitelji zaista ne razumijemo u dimnjake!

- u konacnom racunu je naplacen: snjegobran, niz stavki oko lima koje ne razumijem (zavrsna sara, trostruki opsav, ...)
tko je trazio snjegobran? Izvodjac tvrdi da ga po zakonu moram imati, pa zasto ga nije unaprijed najavio?
Takodjer, nije li vec u prvotnoj ponudi trebalo reci da ce krov ici na sve strane za skoro metar, sto je povecalo cijenu izrade krovista za 15%?
(izvodjac daje ponudu za realnu kvadraturu, a onda napravi 15% veci krov?!)

Dakle, moj je objektivni dojam da je izvodjac dao ponudu koja je bila realna, no, onda je napumpao radove na sve strane. Sada se brani da je sve to napravljeno, no, vracam se na prvotnu izjavu: kako se moze naplatiti nesto sto ti nije najavljeno i u sto se ti ne razumijes?

Nije li to isto kao da dodjes u ducan u kupis televizor i cekas dostavu, a oni te nazovu i kazu: vas model je rasprodan, mozemo li vam dostaviti nesto skuplji, ali i bolji? Ti pitas koliko skuplji, oni kazu: oko 50%. razmislis i ipak pristanes, jer je TV navodno veci i bolji, i odlucis umjesto 1000 eura dati 1500, a onda ti dodje TV od 5000 eura. Mozda je zaista vrhunski...no, je li to posteno?

Hvala na daljnjem doprinosu ovoj raspravi, jer moj brat nije jedini za kojeg sam cuo i znam da je prevaren od raznih izvodjaca radova...

Haustrum
06.01.2009., 12:58
Kad ovo cujem lakse mi je! ..Naime, moja kuca koja se upavo zavrsava kostala je cca 70 tisuca eura od temelja do krova s materijalom! Dvije etaze rochbau od po 150 kvadrata i krov! ..a mislio sam da je to puno!

Cuj, kod obnavljanja starog uvijek se moze naici na dodatne troskove, ali investitor bi se svakako trebao upoznati s cijenom i odobriti te promjene!

Svakako bih svima koji idu u gradnju ili obnovu kuce preporucio da rade ISKLJUCIVO s majstorima i firmama kojima znaju proslost!
Ja sam imao i puno povoljnijih ponuda ali sam se odlucio na dobru (i nesto skuplju!) firmu i nije mi zao! (makar ni tu nije bio svaki detalj savrsen, ali u globalu!)

U svakom slucaju, uz dobrog odvjetnika moc ces izvuci dosta dobru nagodbu jer i taj izvodac sigurno ima "putra" na glavi i biti ce mu u interesu da dobije ista bolje nego nista!

Koliko ste mu novaca vec isplatili?

La_LuNa
06.01.2009., 13:27
meni nije jasan ovaj dio oko dozvole na temelju koje vam se izvodjac radova i prijeti. kad je arhitekt napravio projekt i kad ste ugovorili radove, je li se prostor trebao razlikovati od staroga, hocu reci, jeste li mijenjali vanjske gabarite kuce ili izbijali neke nove prozore? ili je sve trebalo biti kao i prije, samo obnovljeno??

Dyonisius
06.01.2009., 14:13
Odgovaram na pitanja:

Izvodjac je razmjerno velika tvrtka iz Zagreba, posluje vec 40 godina. Dobili sam preporuku za njega, jer radi sa nizom lanaca ducana u Zagrebu. Sigurno nije amater, niti pocetnik. Na moje komentare kako mislim da bi izgubio spor, odgovrio je da nikada niti jedan spor nije izgubio, i da ima tim odvjetnika iza sebe.
No, ja i dalje vjerujem da je nastala situacija u velikoj mjeri njegova, a ne nasa greska.

Sto se tice promjena gabarita, one su slijedece: napravljeni su novi krovni prozori na mjestu gdje prije nisu bili i jedan je zid pomaknut za 50 cm, sto je povecalo povrsinu kuce za nekoliko kvadrata. Visina krova nije mijenjana.

Volio bih da mi netko kaze kakva je procedura dobivanja naknadne dozvole za rekonstrukciju i kolika je kazna za izvodjaca-pravnu osobu, a kolika ze mojeg brata - narucitelja. Moze li se traziti povrat u pocetno stanje (sto bi bilo suludo - rusenje i micanje zida natrag za 50 cm ili skidanje prozora)

La_LuNa
06.01.2009., 14:17
znaci gabariti su mijenjani, no kljucno je je li tako bilo u projektu i dogovoreno s izvodjacem, ili je to radjeno naknadno, njihovom tvrdnjom da mora ici kompletno novi krov?
ukoliko je ovo prvo, onda nazalost, da, trebali ste dozvolu i tu je izvodjac u pravu. mislim, i u drugom slucaju opet je potrebna dozvola, no to bi se vec dalo diskutirati obzirom da ti mozes tvrditi da je izvodjac isao mimo dogovorenoga..
ne znam, u svakom slucaju mislim da vam se ne pise nista lijepo..

Dyonisius
06.01.2009., 14:56
Pomak zida, kao i novi polozaj krovnih prozora je isao naknadno, nije bio u pocetnom nacrtu, i dosao je na prijedlog izvodjaca. Prozori su stavljeni zbog estetskog razloga, a pomak zida je izvodjac napravio gotovo potpuno samostalno jer je rekao da ce lakse izvesti krov, a dobit cemo i par kvadrata vise.

La_LuNa
06.01.2009., 16:27
Pomak zida, kao i novi polozaj krovnih prozora je isao naknadno, nije bio u pocetnom nacrtu, i dosao je na prijedlog izvodjaca. Prozori su stavljeni zbog estetskog razloga, a pomak zida je izvodjac napravio gotovo potpuno samostalno jer je rekao da ce lakse izvesti krov, a dobit cemo i par kvadrata vise.

eto ti vec argumenta, tebi, koliko sam ja upoznata nakon proucavanja povog podforuma uzduz i porpijeko NIJE potrebna nikakva dozvola ukoliko ti na kuci ne mijenjas njene vanjske dimenzije ili ne probijas prozor. raspitaj se jos, molim te, nemoj me drzati za rijec, a cini mi se da to sve varira od, kako bi se reklo, sela do sela, da prakticki svaki grad ima neke svoje propise.
ali vecinom stoji da ukoliko kucu ne siris niti ne dizes u visinu, ako samo mijenjas vec postojece, dozvola nije potrebna.
i eto ti argumenta! u projektu i pocetnom pisanom ugovoru s izvodjacem tih radova prosirenja i prozora nema, jel tako? to je sve islo usmeno? pa ti slobodno budi djubre i ukoliko dodje do suda reci da je on to sve radio mimo projekta i tvog znanja. pa neka ti dokaze da si ti pristao :D

zh1
06.01.2009., 17:02
Ja bih na vašem mjestu prvo sa izvođaćem radova sjeo i prokomentirao cijene pojedinaćnih stavki tog obraćuna a zatim se pozvao na na dogovorenu okvirnu cijenu i pokušao sve to svesti u te okvire.Pitanje građevinske dozvole je ovdje najmanje bitno. On vas lagano navlači jer je prepoznao potencijalne "mušterije" jer npr. kad već rušiš dimnjak,dragom je bogu svejedno ima li taj dimnjak kapu i obujmicu,to bi bilo relevantno da ga ide graditi bez prethodno definiranih detalja."Poduzetnik" se u vašem slućaju očito držao nekog troškovnika pomoću kojih su se od države i velikih firmi muzli novci i gdje je različita cijena ako čavle moraš zabijati na različitim nagibima krova iako se radi o istom krovu i istom čavlu.U svakom slućaju ne bude dobro !!

GuardianAngel
06.01.2009., 21:10
Je, dobro su vas "oženili"... Očigledno se radi o lošem projektu i još lošijem troškovniku koji je taj projektant napravio.

E sad, prilikom ugovaranja radova trebalo je tražiti ponudu "ključ u ruke", na osnovu čega bi oni dobro prostudirali taj troškovnik i onda bi dobro pripazili što bi ugovorili (ovdje govorim o izvođaču), jer se količine i cijene ne mogu mjenjati, kada se ugovore. Tada bi i detaljno proučili projekt, i vidjeli da to statički ne može stajati (ili može?) i išlo bi se u promjenu troškovnika prije početka radova. Zato je uvijek najbolje pitati IZVOĐAČA da vam napravi troškovnik. Onda je on odgovoran za njega. Ovako uvijek ostaje prepucavanje prema projektantu, ti si kriv, nisam, on je itd.

Što se da napraviti sada, ne znam. Čija je krivica, ne znam. Problem je u tome što su radovi izvedeni. Sve što je napravljeno, piše u troškovniku. Možda se nešto može skinuti? I treba maknuti gluposti iz troškovnika, kao te obujmice za dimnjak. Pa naravno da ako u stavci piše "Zidanje dimnjaka" da se misli na sve potrebno, a ne da sada pišemo otprilike esej za svaku stavku:
"Zidanje dimnjaka od Schiedel elemenata dimenzije te i te, promjera 18 cm, u produžnom mortu 1:2:6 sa priključnim kanalima na svakoj etaži, elementom za čišćenje s vratašcima od pocinčanog lima promjera 18 cm, obujmicama takvim i takvim, obziđivanjem na krovu porolit opekom tom i tom u takvom i takvom mortu..." Mogli bi detaljizirati do besvjesti ako se toga uhvatimo.
Zato neka se ne love za takve sitnice koje su morali ugraditi, jer su ih morali staviti tako i tako.

Da li ste imali kakav nadzor nad građenjem? Jer on je tu bitna osoba koja je morala spriječiti ovakve stvari.

dr. Szmola
06.01.2009., 21:11
preporučam da odmah uzmeš odvjetnika, prije nego što išta dogovaraš s izvođačem, da ti pogleda te ugovore i objasni pravnu situaciju...da znaš barem približno na čemu si i da li ti se isplati ulaziti u spor...

kalkulator
06.01.2009., 22:01
ovako, moras uzet odvjetnika i angazirat sudskog vjestaka da napravi procijenu vrijednosti izvrsenih radova i te radove ces 99% morat platit, bez obzira da li je ugovoreno kljuc u ruke ili gradevinska knjiga, jer ako je doslo do promjene vece od 10% po zakonu o obaveznim odnosima ugovor se moram mijenjati.

platit ces izvedene radove, al ne koliko ovaj izvodac trazi nego onoliko koliko procijeni sudski vjestak.

ovaj dio s dozvolama zaboravi to ti je u ovom trenutku totalno nebitno

Starudija
06.01.2009., 23:52
Nađite nekog odvjetnika ili nekog upućenog prijatelja i sjednite s njim pregovarati s tipom, ali ne ovako pošteni i naivni, nego s uvjerljivom pričom kao da ste spremni ići na sud i da vam je predsjednik suda dobar prijatelj od šogora i slično.
Ali ne želite troškove sebi i njemu i ponudite mu 40, isplata za 10 dana u gotovini i pristat će vjerojatno na 42-45.
Inače ćete imati troškove odvjetnika, PDV-a, vještaka i sudske troškove i ako izgubite, tip će tražiti ovrhu nad kućom. Zna on dobro što radi, iskusni su to igrači, budite jako oprezni.

Jellle
14.02.2009., 17:09
iz sifona u kupaoni mi je izalzila voda kada bi koristila lavabo.Obratila sam se pricuvi jer sam mislila da je možda došlo do nekoga kvara pošto je stan star svega 1,5 godine.
i dođe meni neki stricek,s nekih strojcekom, malo nešto s tim strojem procacka,neki 10-ak min. i sredi mi to. i sad....kaže on meni da je došlo do zaštopanja u odvodu mojoj krivicom(navodno kosom, sapunom i kaže on još svime po malo.Ne znam šta mu je to sve po malo značilo) tako da pricuva ne pokriva taj trošak i kaže mi da mu moram platiti 250 kn. Ja sam bila u šoku kada mi je rekao cifru (obzirom da je radio 10min) ali dobro,dajem ja njemu lovu i pitam ga za račun...e tu on pocinje meni nešto mucati i muljati,da je to cijena bez pdv-a, da ako želim racun moram na tu cifru platiti još 22%,da može on i mojoj pričuvi dati taj racun pa ce onda oni meni...bla,bla,bla. i pita on mene na kraju dali zaista želim račun i platiti 22% više.Ponašao se kao da je svjetsko cudo što zahtjevam racun za njegovu uslugu koju mu placam. Ja mu kažem da želim.Ode on u auto, ispiše mi neki sumnjivi račun, ja njemu platim 305kn i ode on.
Moja pitanja su sljedeca:
1.Zna li netko,dali je netko možda nedavno koristio slicne usluge vodoinstalatera i koliko je to platio?
2.Ako je on mnei rekao 250kn.da mu platim.Nakon što sam ga ja zatražila racun nije li on od toga iznosa trebao platiti pdv a ne ja dodatno?
3.Nebi li vodoinstalateri i slicni djelatnici trebali imati cijenike svojih uluga sa sobom? ili barem prije pocetka rada reci vlasniku koliko ce ga to stajati (priznajem, moja je krivica sto ga nisam pitala) Ali moglo se desiti da ja tih novaca nemam.Što bi bilo tada?
4.Izdan mi je racun,na kojem je njegov potpis,pecat firme, iznos...ali rubrika gdje stoji br.računa je prazna.Nebi li svaki izdan racun trebao imati svoj broj?
4.kako ja mogu znati da je on taj racun (koji je bez broja)zaista prijavio a ne da je ti 55 kuna također otišlo njemu u đep?

Čini mi se da sam ispala glupa jer sam ja njemu na iznos koji mi je on rekao platila pdv.(samo zato što sam ga tražila racun) i da sam ga trebala tražiti cijenik gdje piše da ta usluga košta toliko. joj, ubuduce cu biti puno pažljivija s njima.

zdenac
16.03.2009., 20:25
Pozdrav svima i sve vas molim za pomoć!
Radi se o tome da u kući koja je novogradnja krenuo sam u potragu za majstorima da mi izvedu vodovodne instalacije i instalacije za grijanje.Radove je izveo majstor kojeg mi je preporučio jedan forumaš i koji je navodno bio zadovoljan njegovim radom ali ja nekako nisam.Prvo što mi se nije svidjelo što je kod davanja ponude dao cijenu bez PDV-a pa ako sam htjeo račun onda na tu cijenu još 22% gore..ja sam odlučio da idem na varijantu bez PDV-a.Instalacije što se tiće vode izveo je od ALU-PEX cijevi kako sam tražio i grijanje također.
Nakon završetka instalcija što se tiće vode nije stavio sve pod tlak nego je samo pustio vodu i tako ostavio pod pritiskom što je meni malo to čudno ispitivanje jer svi koje sam pitao stave nanomoter i ispituju pod pritiskom 10 bara.Nakon završetka grijanja također je ispitivanje obavio na isti način tako da je sve stavio pod pritisak vode s time (to sam zaboravio reći) da je u šahti na ventilima ugradio reduktore koji uvijek drže pritisak na istoj razini.Nakon toga zahtjevao sam pošto je pritisak na reduktorima 4 bara da se poveća pritisak na što je on odvrno reduktore i stavio ih tako da više ne reguliraju pritisak i rekao da mogu tako držat dva dana ali ne garantira da će plastićni dijelovi(čepovi za zaštitu) izdržati taj pritisak na što sam ja rekao u redu i on je pokupio lovu i otišao.nakon dva sata primjetio sam fleku ispod rezdjelnika i uočio da na odzračniku pomalo kaplje i odma sam ga nazvao na što je rekao da će ga zamjenit ali više mi se ne javlja pa stoga ja nakon toga više nisam siguran u njegov rad pa vas molim kome da se obratim a da mi taj netko provjeri sve što je on napravio!
Hvala!

nezadovoljna
18.03.2009., 16:22
Ali, neću vas toliko zamarat svojim tužaljkama. Samo ovo budite OPREZNI!!! Ne nasjedajte na nekakve zadnjorazredne tvrtke kao što sam ja. To jest kad vidite VIDRAČ INTERIJERI bježite glavom bez obzira. Gospođa i njen muž se igraju građevinaraca, a ne želite, vjerujte mi vidjeti kako to ispada. Obećat će vam svašta, a na kraju ne dobijete ništa... Ne dovršen stan, još će vas kasnije i ucjenjivati, makar ste im plaćali unaprijed i bili pošteni prema njima. Poštedite si živce :hebemu: i bježite. Dodatan savjet: kad vam se čini da je nešto preskupo, kad vam majstor kaže cijenu, odite sami u neki centar i provjerite cijenu. Vjerujte isplati se.

majstor_uh
25.03.2009., 19:33
Ali, neću vas toliko zamarat svojim tužaljkama. Samo ovo budite OPREZNI!!! Ne nasjedajte na nekakve zadnjorazredne tvrtke kao što sam ja. To jest kad vidite VIDRAČ INTERIJERI bježite glavom bez obzira. Gospođa i njen muž se igraju građevinaraca, a ne želite, vjerujte mi vidjeti kako to ispada. Obećat će vam svašta, a na kraju ne dobijete ništa... Ne dovršen stan, još će vas kasnije i ucjenjivati, makar ste im plaćali unaprijed i bili pošteni prema njima. Poštedite si živce :hebemu: i bježite. Dodatan savjet: kad vam se čini da je nešto preskupo, kad vam majstor kaže cijenu, odite sami u neki centar i provjerite cijenu. Vjerujte isplati se.

Nezadovoljna, možemo li kontaktirati?! Ima nas više. Da se udružimo i napokon spustimo na zemlju te dvije umišljene face.
mail-ovi na PM

daniko
26.11.2009., 14:46
Muka mi je od ovih likova koji nas izlude, naplate i ne naprave ili naprave loše!

Pozor na majstora "KURUC"

Mašina za veš nije izbacivala vodu. Došao "majstor" DAMIR KURUC i rekao da treba zamijeniti pumpu. Nakon rada koji je trajao začudno kratko, kaže "Gotovo.Evo vam vaša stara pumpa" i ode. Počistim kupaonu i uzmem staru pumpu da je bacim u smeće i shvatim da je stara pumpa glanc nova te da ima otisnut datum proizvodnje od prije tri mjeseca, a moja mašina nije otvarana zadnjih godinu i pol!!!
Nazovem "majstora" on dođe i pocrveni i nešto počne trtljat ali ne vrati novce. Nakon toga, mašina normalno pere, ali na centrifugi lupa kao da će se raspast a bubanj je jako olabavljen. Opet pozovem ovog lika koji ne želi otkloniti kvar koji je sam izazvao već mi počne govoriti riječi koje zvuče kao gemuftna, turbocincilator itd na što ga izbacim van.

tomislav1203
08.12.2009., 19:47
vidim da imate raznoraznih problema s majstorima. evo da vam ja kažem drugu stranu medalje. bavim se grijanjem i vodoinstalacijama a u biti znam majstora od temelja do krova i nisu žrtve samo mušterije nego ima i majstora koji nadrapaju.
po meni kaj god da radim u hr avans je obavezan jer nema smisla radit sa svojim materijalom i rukama pa te poslije netko zavlači za novce a sve super napraviš.
osim toga nema šanse da ja mušteriji kupim neku pipu jer po meni solidna pipa za umivaonik dođe od 600-1000kn (armal, grohe, unitas...) a onda ti mušterija kune sve po spisku jer u bauhausu i pevecu vidjeli "iste" takve za 100kn:ne zna:
2. primjer: idem popravit ženskoj pipu i budući da ima armal keramičke obrtaje opet joj uzmem armalove a jedan bez popusta 115kn, a ona je trebala 2. i ja joj izmijenim obadva i računam 200kn jer sam dobio popust i to sam onak usput i onda za tjedan dana mi kune sve po spisku jer je ona "ISTE" takve kupila za 15 kn. doduše nisu bili isti ali su mogli poslužit...
3. primjer: puno puta vidim da pljujete keramičare a svi bi htjeli za sitnu lovu i sa malo materijala i da zid bude ravan ko zrcalo. a ove starije zgrade zidovi vise 2-3%...pločice u hr I klasa su u njemačkoj možda III klasa. nisu pod pravim kutem, nejednakih stranica, nejednake nijanse.
tako da moji dragi forumaši kolko para tolko muzike, a za ove pipe iz kine preporučam vam da ostavite bar baku doma i pokažete joj ventil od vode jer kad pukne crijevo imat ćete više troška nego uštede

snakehunter
08.12.2009., 20:10
vidim da imate raznoraznih problema s majstorima. evo da vam ja kažem drugu stranu medalje. bavim se grijanjem i vodoinstalacijama a u biti znam majstora od temelja do krova i nisu žrtve samo mušterije nego ima i majstora koji nadrapaju.
po meni kaj god da radim u hr avans je obavezan jer nema smisla radit sa svojim materijalom i rukama pa te poslije netko zavlači za novce a sve super napraviš.
osim toga nema šanse da ja mušteriji kupim neku pipu jer po meni solidna pipa za umivaonik dođe od 600-1000kn (armal, grohe, unitas...) a onda ti mušterija kune sve po spisku jer u bauhausu i pevecu vidjeli "iste" takve za 100kn:ne zna:
2. primjer: idem popravit ženskoj pipu i budući da ima armal keramičke obrtaje opet joj uzmem armalove a jedan bez popusta 115kn, a ona je trebala 2. i ja joj izmijenim obadva i računam 200kn jer sam dobio popust i to sam onak usput i onda za tjedan dana mi kune sve po spisku jer je ona "ISTE" takve kupila za 15 kn. doduše nisu bili isti ali su mogli poslužit...
3. primjer: puno puta vidim da pljujete keramičare a svi bi htjeli za sitnu lovu i sa malo materijala i da zid bude ravan ko zrcalo. a ove starije zgrade zidovi vise 2-3%...pločice u hr I klasa su u njemačkoj možda III klasa. nisu pod pravim kutem, nejednakih stranica, nejednake nijanse.
tako da moji dragi forumaši kolko para tolko muzike, a za ove pipe iz kine preporučam vam da ostavite bar baku doma i pokažete joj ventil od vode jer kad pukne crijevo imat ćete više troška nego uštede

...potpuno bezražložna intervencija.
Ako ljudi ne znaju da pojmovi BRZO,KVALITETNO i JEFTINO isključuju jedan drugog onda i zaslužuju biti u takvoj situacij...
...ja osobno sam u tim vodama i znam da si ne mogu dozvoliti da keramiku postavljam za 50 kn/m2, pošto nisam dovoljno "dobar" da sa takvom cijenom zaradim i sačuvam obraz...u tom slučaju mi je bolje da sjedim doma i po tjedan dana:top:-nemam troškova i obraz mi je čist i ne moram poslje svakog posla mijenjati broj mobitela

zlaja
10.12.2009., 21:22
Uvijek je bilo kad majstor radi uvijek je skupo,a znam da vrlo često investitori kupuju nekvalitetan materijal(nekad čak nije ni jeftin),u biti uvijek pokusavaju sto jeftinije proći.
Al najjači su mi kad kazu kako im je majstor digao lovu ,a to sam mogao i ja napravit sam.

xls
11.12.2009., 22:39

hm, eto par mojih komentara na navedeno:

- dobar majstor nema previse problema s naplatom - vecinom radi na preporuku ili sa stalnim "musterijama"

- ako trebas neki materijal, korektno ga je kupovati sa musterijom (i s obzirom da si iskusan upozoriti musteriju na prednosti i mane)

- ako se ne varam cak i po zakonu si duzan ispostaviti ponudu za robu skuplju od 500 kn, ako to nije bilo ukljuceno prethodnom ponudom/ugovorom

- takodjer dobar majstor ne mora biti jeftin i kupac moze biti zadovoljan. npr.: neki dan sam imao obracun radova s keramicarom: plocice moje, ostalo njegovo: rad, ljepilo, nesto lajsni, silikon, masa za fugiranje... - cca 180 m2, njegov racun cca 39.500 kn+pdv. vec sam s njim radio (kao i dosta mojih prijatelja) i opet cu uskoro. dakle, uvijek postoje kupci koji ce platiti nesto skuplje ali znaju sto za to trebaju dobiti. dakle, dobar majstor (pod time ne mislim kvalitetan samo sto se tice posla vec i rokova, urednosti, kooperativnosti...) ce naci kvalitetne kupce. svima predlazem da kupuju keramiku s majstorom, a ako su to ipak ucinili sami zadatak majstora je prije pocetka postavljanja upozoriti kupca da to nece bas biti kako bi trebalo. principjelan majstor uopce nece postavljati losu keramiku.

- dobar dio "europske" robe se proizvodi u kini

tomislav1203
12.12.2009., 16:17

- dobar majstor nema previse problema s naplatom - vecinom radi na preporuku ili sa stalnim "musterijama"

- ako trebas neki materijal, korektno ga je kupovati sa musterijom (i s obzirom da si iskusan upozoriti musteriju na prednosti i mane)

- ako se ne varam cak i po zakonu si duzan ispostaviti ponudu za robu skuplju od 500 kn, ako to nije bilo ukljuceno prethodnom ponudom/ugovorom

- takodjer dobar majstor ne mora biti jeftin i kupac moze biti zadovoljan. npr.: neki dan sam imao obracun radova s keramicarom: plocice moje, ostalo njegovo: rad, ljepilo, nesto lajsni, silikon, masa za fugiranje... - cca 180 m2, njegov racun cca 39.500 kn+pdv. vec sam s njim radio (kao i dosta mojih prijatelja) i opet cu uskoro. dakle, uvijek postoje kupci koji ce platiti nesto skuplje ali znaju sto za to trebaju dobiti. dakle, dobar majstor (pod time ne mislim kvalitetan samo sto se tice posla vec i rokova, urednosti, kooperativnosti...) ce naci kvalitetne kupce. svima predlazem da kupuju keramiku s majstorom, a ako su to ipak ucinili sami zadatak majstora je prije pocetka postavljanja upozoriti kupca da to nece bas biti kako bi trebalo. principjelan majstor uopce nece postavljati losu keramiku.

to sve stoji. ali ove godine sve kreće nizbrdo pa tako i bivši uredni platiše više ne plaćaju jer je njima netko drugi ili treći dužan. ovo sam ti dao primjer kaj sam ja u fušu napravio. evo ti još jedan primjer kaj sam radio u fušu. čovjek stavi grohe podžbukne mješalice keramiku za 300kn ugradbeni geberit vodokotlić....uglavnom vrhunski uredi kupaonu. i mi sve super napravili čovjek zadovoljan. sam si je kupio materijal pa si je tako nešto kupio što bi htio promijenit (kužim i to) ali još ništa nije platio od posla jer vjerojatno nestalo love. u biti smo sve doveli u funkciju i više se neće ni javit. i kaj bi mu ti uradio??
i meni je triput lakše montirat kvalitetan materijal i mušterija i ja smo onda zadovoljn jer ispadne kak treba. sad jel bi čovjek mislio da smo mu kvalitetnije napravili da smo mu računali 15tkn ili 2tkn?
a ovo si dosta platio postavu. ali glavno da si zadovoljan. ali da ja tom majstoru dam pločice za 30kn/m2 vjeruj mi da ne bi bio zadovoljan s njim a on bi se triput više namučio i uz svo iskustvo ne bi puno spasio.
ali s druge strane ni ja ne bi dao postavljat skupe pločice bilo kome
btw mi radimo oko 12g samo na preporuke i interesantno je da te ljudi zovu i nakon 5-6 ili više godina.
ima i mušterija kojekakvih ali o tome ne bi ovdje

xls
12.12.2009., 18:27
to sve stoji. ali ove godine sve kreće nizbrdo pa tako i bivši uredni platiše više ne plaćaju jer je njima netko drugi ili treći dužan.
a ovo si dosta platio postavu. ali glavno da si zadovoljan. ali da ja tom majstoru dam pločice za 30kn/m2 vjeruj mi da ne bi bio zadovoljan s njim a on bi se triput više namučio i uz svo iskustvo ne bi puno spasio.
ali s druge strane ni ja ne bi dao postavljat skupe pločice bilo kome
btw mi radimo oko 12g samo na preporuke i interesantno je da te ljudi zovu i nakon 5-6 ili više godina.
ima i mušterija kojekakvih ali o tome ne bi ovdje

istina sto se tice placanja - i ja nakon puno godina ne placam majstorima odmah po zavrsenom poslu nego u par mjesecnih rata. no radimo godinama i dogovor je takav unaprijed i nema nikakvih problema ni s jedne strane.

sto se tice cijene koju cu platiti keramicaru na prvi pogled ne da je skupa, vec bezobrazno skupa. no, s obzirom da se radi o zahtjevnom objektu s prilicno skupom keramikom, dosta detalja (obzidavanje hidromasazne kade, lajsne oko vrata, podni grijaci, dodatne lajsne, nesto dodatnih hidroizolacijskih premaza...), postivan je rok i svi moji zahtjevi, te da krajnji rezultat izgleda odlicno (a ja sam posebno osjetljiv na detalje) ne zalim ni kune. ionako smo nacelno dogovorili i slijedeci objekt za par mjeseci. naravno, bez obzira na visoke cijene majstor ima posla "preko glave".

eto ovo smo zadnje radili:

http://img265.imageshack.us/img265/2294/picture2383.th.jpg (http://img265.imageshack.us/i/picture2383.jpg/)

http://img130.imageshack.us/img130/745/picture2377.th.jpg (http://img130.imageshack.us/i/picture2377.jpg/)

http://img13.imageshack.us/img13/6262/picture2342.th.jpg (http://img13.imageshack.us/i/picture2342.jpg/)

http://img213.imageshack.us/img213/77/picture2354.th.jpg (http://img213.imageshack.us/i/picture2354.jpg/)

osobno kod osjetljivih stvari kao sto je postava keramickih plocica smijesno je cjenkati se za svaku kunu (narocito ako se radi o skupljim plocicama koje je lako "upropastiti" losom postavom), no ljudi su tome skloni - narocito ako se radi o nekakvoj adaptaciji i jednoj kupaoni - uopce ne razmisljaju da je radi o par 100 kn razlike... :ne zna:

naravno, i musterija i majstora ima svakakavih - ja stalno nesto povremeno radim pa imam vecinom iste majstore i samim tom su problemi manji. oni znaju moje zahtjeve, cijene su unaprijed dogovorene, placanje je po dogovoru, medjusobno se poznaju i sami koordiniraju - zbog svega navedenog stres je nesto manji...

oona
28.08.2010., 18:29
a sada moje iskustvo...nisam prije bila umrezena.

radilo se o licenju sobe 3 x 3.5 m, jedan zid zatvoren plakarom, jos vrata i jedan prozor.
ukupno dvije boje, zapravo jedan zid i jedna crta istobojni, ostalo druga boja.
temeljna je boja zidova bijela, nema dodatnih premaza.
i sad javi se majstor, racuna 12 kuna po m², obveze se uciniti to u jednom danu.
no, dodju dvojica, htjedose kupiti 5 kg glet mase za nekoliko pukotina jer je stan novi, pa zgrada jos slijeze, ali ipak smanjise na 2 kg.
i krene posao, ovj, pardon, muka po ...kako vam drago.
da ne duljim, katastrofa na kraju, dolazili i drugi dan jer kao nije boja dobra, koja ima garanciju do 2013 i mjesana je u baumaxu, nije domaci uradak.
sve linije mjesanja dviju boja su macjim sapama zamazane, prestrasno nesto...zahvalila im, platila daleko nizu cijenu, sada mi zao i za taj novac jer je rezultat nistavan.
majstori su navodno iz dubrave, ali se i rijeka spominjala...

zapravo, zeljela sam sa vam podijeliti dvojbu oko ovakvog nacina uzimanja majstora.
ja sam nasamarena jer kvaliteta posla nije opravdavala cijenu, hitno mi je majstor trebao i vrijeme je bio bitan faktor, nazalost...

sada, kako provjeriti kvalitetu majstora? preporuke? za njih nisam imala vremena.

naime, ovaj slucaj neka vam bude pouka kako mozete proci ako se povinjujete necem bitnom, meni je to bilo vrijeme.

ramscrek
28.08.2010., 18:54
javi kako je proslo kad bude gotovo

Sad sam pročitala što je napisala "Oona".

Takvih iskustava imam na bacanje.

Javit ću kad bude gotovo, ali neću ni početi dok sve ne bude na papiru do detalja.

Moj stan nije u takvom stanju da bih se morala žuriti.

Sve polako i natenane:kava:

snakehunter
28.08.2010., 20:46
a sada moje iskustvo...nisam prije bila umrezena.

radilo se o licenju sobe 3 x 3.5 m, jedan zid zatvoren plakarom, jos vrata i jedan prozor.
ukupno dvije boje, zapravo jedan zid i jedna crta istobojni, ostalo druga boja.
temeljna je boja zidova bijela, nema dodatnih premaza.
i sad javi se majstor, racuna 12 kuna po m², obveze se uciniti to u jednom danu.
no, dodju dvojica, htjedose kupiti 5 kg glet mase za nekoliko pukotina jer je stan novi, pa zgrada jos slijeze, ali ipak smanjise na 2 kg.
i krene posao, ovj, pardon, muka po ...kako vam drago.
da ne duljim, katastrofa na kraju, dolazili i drugi dan jer kao nije boja dobra, koja ima garanciju do 2013 i mjesana je u baumaxu, nije domaci uradak.
sve linije mjesanja dviju boja su macjim sapama zamazane, prestrasno nesto...zahvalila im, platila daleko nizu cijenu, sada mi zao i za taj novac jer je rezultat nistavan.
majstori su navodno iz dubrave, ali se i rijeka spominjala...

zapravo, zeljela sam sa vam podijeliti dvojbu oko ovakvog nacina uzimanja majstora.
ja sam nasamarena jer kvaliteta posla nije opravdavala cijenu, hitno mi je majstor trebao i vrijeme je bio bitan faktor, nazalost...

sada, kako provjeriti kvalitetu majstora? preporuke? za njih nisam imala vremena.

naime, ovaj slucaj neka vam bude pouka kako mozete proci ako se povinjujete necem bitnom, meni je to bilo vrijeme.

...znači cca 36 m2 x 12 kn =432 kn, svako ozbiljan zna da se prostorije koje se toniraju rade na način da se plohe drugog tona rade nakon sušenja prvog tona-u pravilu drugi dan...onda pribrojiš vrijeme potrebno za natezanjem sa namještajem, pa vrijeme potrebno za zaštitu i ako si sve to očekivala po toj cijeni :ne zna:...osim ako u pitanju nisu neki drugi interesi ili ljubav:cerek:

oona
30.08.2010., 18:03
...znači cca 36 m2 x 12 kn =432 kn, svako ozbiljan zna da se prostorije koje se toniraju rade na način da se plohe drugog tona rade nakon sušenja prvog tona-u pravilu drugi dan...onda pribrojiš vrijeme potrebno za natezanjem sa namještajem, pa vrijeme potrebno za zaštitu i ako si sve to očekivala po toj cijeni :ne zna:...osim ako u pitanju nisu neki drugi interesi ili ljubav:cerek:

smanji malo:
- ukupno je 32 m²
- ja sam sve zastitila i pomakla, nema dodatnog gubljenja vremena
- plakar je fiksni, ne boji se iza njega.

bit cijele price je u capavom poslu, nijedna linija nije cista, a u kakvom su mi stanju htjeli predati svoj "uradak", nije za javni forum.
nije ni novac u pitanju, za to je i 50 kuna previse jer moram ponovno bojati, no to je onda drugi namaz, znaci i struganje dolazi u pitanje...

pitala sam decidirano za vrijeme, receno mi je jedan dan, nisam dalje inzistirala...ako ne ide, treba reci ovo ne mogu veceras dovrsiti na zadovoljavajuci nacin, doci cu ujutro...pristala bih na to, i ovako i jesam, ali capavost je neizdrziva...

Soboslikar R
31.08.2010., 18:11
... svako ozbiljan zna da se prostorije koje se toniraju rade na način da se plohe drugog tona rade nakon sušenja prvog tona-u pravilu drugi dan...:

Mali ispravak.
Plohe drugog tona rade se nakon cca. sat-dva u pravilu,ako je riječ o manjim objektima!

Soboslikar R
31.08.2010., 20:47
smanji malo:
- ukupno je 32 m²
- ja sam sve zastitila i pomakla, nema dodatnog gubljenja vremena
- plakar je fiksni, ne boji se iza njega.

bit cijele price je u capavom poslu, nijedna linija nije cista, a u kakvom su mi stanju htjeli predati svoj "uradak", nije za javni forum.
nije ni novac u pitanju, za to je i 50 kuna previse jer moram ponovno bojati, no to je onda drugi namaz, znaci i struganje dolazi u pitanje...

pitala sam decidirano za vrijeme, receno mi je jedan dan, nisam dalje inzistirala...ako ne ide, treba reci ovo ne mogu veceras dovrsiti na zadovoljavajuci nacin, doci cu ujutro...pristala bih na to, i ovako i jesam, ali capavost je neizdrziva...

Stavi sliku,da se bar nasmijemo majstorluku http://serve.mysmiley.net/happy/happy0176.gif (http://www.mysmiley.net)

stane07
31.08.2010., 23:10

Pozdrav, neki dan sam imao radove na terasi 24 m2, našao sam provjerenog majstora (radio sestri/bratu a i meni u dva navrata - terase, kupaone) čovjek je odličan (nema pauza, samo sok,burek i radi).

Ono što mi nije jasno je cijena, prošle godine je radio keramiku za 70Kn, s sad zbog recesije i manjaka poslova je snizio cijenu na 50kn m2, ako me matematika ne vara tebi je radio za 230 + pdv = 250kn,uh.

Hm, bez ljutnje to je debela cijena iznad HR prosjeka,al debela (a možda si ti iznad prosjeka pa sve ok)!
Mogu postat i slike da se uvjeriš u kvalitetu radova (nema me često na forumu,za sve ostalo PP).
Pozdrav

snakehunter
01.09.2010., 08:21
Mali ispravak.
Plohe drugog tona rade se nakon cca. sat-dva u pravilu,ako je riječ o manjim objektima!

:s:s to tako vi majstori radite...pa onda drugi dan radiš popravke nakon skidanja piktrake :top:

Soboslikar R
01.09.2010., 08:58
:s:s to tako vi majstori radite...pa onda drugi dan radiš popravke nakon skidanja piktrake :top:

Neznam o kakvim popravcima govoriš,ako znaš svoj posao kojim se baviš onda znaš sve unaprijed,pa ne treba popravljati ništa,nikad :top:
Samo ime mi govori da znam o čemu pričam :D
Inače se bavim adaptacijama ali mi to ne daje za pravo da solim pamet keramičarima,knauferima,parketarima...:D

ja-koja-jesam
02.09.2010., 09:36
...potpuno bezražložna intervencija.
Ako ljudi ne znaju da pojmovi BRZO,KVALITETNO i JEFTINO isključuju jedan drugog onda i zaslužuju biti u takvoj situacij...
...ja osobno sam u tim vodama i znam da si ne mogu dozvoliti da keramiku postavljam za 50 kn/m2, pošto nisam dovoljno "dobar" da sa takvom cijenom zaradim i sačuvam obraz...u tom slučaju mi je bolje da sjedim doma i po tjedan dana:top:-nemam troškova i obraz mi je čist i ne moram poslje svakog posla mijenjati broj mobitela

Ne znam koliko traje postavljanje pločica i što sve ulazi u tih 50 kn...

Ali znam da su za mnoge, pogotovo veće radove, cijene upravo lihvarske. Npr. tražila sam ponude za septičku, krov i sl., i razne druge stvari, više se ni ne sjećam svega, ali je uvijek bila slična priča. Za zamjenu krova (drvo + crijep) su mi rečene cijene od 15 do 20 000 Eura. 100 do 150 000 kuna. Od čega su im crijepovi, zlata :ne zna: Kupovala sam drvenu građu za druge stvari i znam da nije posebno skupa. Upravo sam provjeravala prosječne cijene kvadratnog metra crijepa i na našu kvadraturu ispada oko 13 000 kn. Znači čak i da za drva dozvolim obilnih 10 000, dodam nekih 5 - 10 000 za druge meni nepoznate i nepredviđene materijale... opet ne dođe ni trećina svote. Ispada da bi si majstori podijelili preko 100 000 kuna za 10 - 15 dana rada :eek: Dobro, ajde, imaju porez, ali ne znam poreza koji bi opravdao takve cijene.

Septička: nekoliko ponuda od 13 do 15 000 kuna. Pitam koliko od toga je materijal? Kažu oko 6 000. Pitam koliko dana vam treba za radove? Kažu 3-4. Ispada 1000 Eura i više za 3-4 dana rada. Pa vi računajte koliko je to za mjesec dana.

Ostajem s pitanjem gdje ti ljudi misle da žive, na Marsu? :rolleyes: Imam više prijatelja u inozemstvu i svi se čude kad čuju za takve cijene. Na kraju što god možemo, radimo sami, a što ne možemo, tražimo ponude iz pola Hrvatske, makar čekali mjesecima i pozivali na ogled desetke majstora - jednostavno iz principa ne pristajemo da nas se tako dere.

Eto, da se i ja malo ispušem :top: Barem sam naučila puno o sam-svoj-majstor tehnikama. :p

ehinus
02.09.2010., 12:43
Ne znam koliko traje postavljanje pločica i što sve ulazi u tih 50 kn...

Ali znam da su za mnoge, pogotovo veće radove, cijene upravo lihvarske. Npr. tražila sam ponude za septičku, krov i sl., i razne druge stvari, više se ni ne sjećam svega, ali je uvijek bila slična priča. Za zamjenu krova (drvo + crijep) su mi rečene cijene od 15 do 20 000 Eura. 100 do 150 000 kuna. Od čega su im crijepovi, zlata :ne zna: Kupovala sam drvenu građu za druge stvari i znam da nije posebno skupa. Upravo sam provjeravala prosječne cijene kvadratnog metra crijepa i na našu kvadraturu ispada oko 13 000 kn. Znači čak i da za drva dozvolim obilnih 10 000, dodam nekih 5 - 10 000 za druge meni nepoznate i nepredviđene materijale... opet ne dođe ni trećina svote. Ispada da bi si majstori podijelili preko 100 000 kuna za 10 - 15 dana rada :eek: Dobro, ajde, imaju porez, ali ne znam poreza koji bi opravdao takve cijene.

Septička: nekoliko ponuda od 13 do 15 000 kuna. Pitam koliko od toga je materijal? Kažu oko 6 000. Pitam koliko dana vam treba za radove? Kažu 3-4. Ispada 1000 Eura i više za 3-4 dana rada. Pa vi računajte koliko je to za mjesec dana.

Ostajem s pitanjem gdje ti ljudi misle da žive, na Marsu? :rolleyes: Imam više prijatelja u inozemstvu i svi se čude kad čuju za takve cijene. Na kraju što god možemo, radimo sami, a što ne možemo, tražimo ponude iz pola Hrvatske, makar čekali mjesecima i pozivali na ogled desetke majstora - jednostavno iz principa ne pristajemo da nas se tako dere.

Eto, da se i ja malo ispušem :top: Barem sam naučila puno o sam-svoj-majstor tehnikama. :p

a kaj ti hoćeš da ti dečki rade za kikiriki....ak ih nemreš platiti napravi sama...a ne pljuvaiti po ljudima ...i ta cijena za skeptičku od 15000kn ti je ok cijena.Materijal je možda 6000kn........ali nisi računala što sve treba da bi se taj materijal ugradio......svi bi vi za badava i da radi ....e nemere

stane07
02.09.2010., 22:14
a kaj ti hoćeš da ti dečki rade za kikiriki....ak ih nemreš platiti napravi sama...a ne pljuvaiti po ljudima ...i ta cijena za skeptičku od 15000kn ti je ok cijena.Materijal je možda 6000kn........ali nisi računala što sve treba da bi se taj materijal ugradio......svi bi vi za badava i da radi ....e nemere

"ja-koja-jesam", totalno te razumijem!
A ti "ehinus" spusti se u HR realnost! Ja i Žena smo viskoko obrazovani ljudi, i zarađujemo 5.000Kn mjesečno (svako), a jedan majstor dođe i za 2-3 radna dana uzme 7000 kn (dobro podjeli na dvojicu).

PA KO JE SAD TU LUD, da majstor zaradi u 4 radna dana što ja zaradim u 22!
Stani malo! Cijenim svakog majstora, jer sam i ja bio majstor dok nisam završio fakultet, al što je previše je previše!!!

"ja-koja-jesam", istina što se tiče krova, i sama možeš računati, građa 10.000kn, crijem (5 kn je komad i trebati 3.000 komada= 15.000kn) a dođe majstor i naplatit ti to sve 150.000kn, pa ko je tu lud!
Treba mu tu računicu slistit u nos, i poslat ga u rodni kraj!
Realna cijena, kako je oduvijek da su cijena radova nešto viša od cijene matrijala. No dobro MAtrijal 25.000kn a radovi 125.000kn, pošalji ga u rodni kraj!

stane07
02.09.2010., 22:22
to "ehinus" kom ti prodaješ maglu?!?
Kojeg matrijala, 15l benzina i 0.3L ulja za motorku, te 20kg eksera (ajd ako hočeš stavljati vodo nepropusnu foliju 1500kn, steklena ili kamena vuna nešto više cirka 3.500kn, skoro zaboravih paro nepropusnu foliju cirka 1.500-cijene su uveličane;) ), radnih dana 5 - 4 majstora?!

Uh, takve fore prolaze samu u Zagrebu i Dalmaciji gdje nema majstora (i oni koji jesu nabijaju si cijene).

"ja-koja-jesam", jeftinije češ proči 5 puta (primjer) da nađeš neke majstore iz podravine/slavonije i platiš im westin ;) na 7 dana da ti riješe krov.

kajperinja
02.09.2010., 23:07
Ja i Žena smo viskoko obrazovani ljudi, i zarađujemo 5.000Kn mjesečno (svako), a jedan majstor dođe i za 2-3 radna dana uzme 7000 kn (dobro podjeli na dvojicu).

Od kuda ti ideja da taj novac njih dvojica podijele i svaki stavi svoj dio u djep?
Pa i majstori rade za placu.
A novac ide gazdi, a on onda od tog novca isplacuje place, davanja na place, kupuje materijal, placa poreze i brdo razno raznih racuna...auto, benzin,telefon, strojevi, alati, odrzavanje strojeva, alata, auta...pa neki najam, marketing, potrosni materijal, porez na firmu, porez na dobit, sve i svasta..
Da ta dvojica zarade i 10000 tjedno to ti je cca 40000 mjesecno.
Da gazda svakome isplati placu od 5000kn to ga kosta 16800kn. Mozda se cini da puno ostaje, ali ako racunas da gazda treba i zaraditi (zato i ima firmu) recimo 10000kn (nije da ce se bas obogatiti) ostaje 13200 sto i nije nesto za troskove jedne firme. (mozemo jos tu odbiti neku svotu za jos jednu placu, za ..neku tajnicu ili/i cistacicu)
Ako pak govorimo o fuserima, mislim da je cijena takva zato sto oni mozda nemaju redovan posao (taj dodatni), znaju da ne moraju ici puno ispod cijene koju imaju firme, jer ce svatko biti sretan ako prodje bar malo jeftinije. Stvar trzista, ponude i potraznje. Da ljudi ne traze fusere vec da se svi odluce za firme, ne bi ih bilo.

zh1
03.09.2010., 07:01
Evo ga još jedan koji bi nabijao nogom u guzicu i slao u PM.!! O ostalim primjedbama neću jer je kolegica već sve objasnila iznad ovog posta a i naš @ stane07 vjerojatno zna da on osobno svojeg poslodavca košta puno više od tih 5000 kuna koje mu isplaćuje kao osobni dohodak. Možda da potraži novi / bolje plaćeni posao, i to je opcija a ne da pljuje po ljudima koji mu nisu ništa krivi. Satnica mojih majstora je 30-35 kn na sat netto i svaki ju pošteno odradi i zaradi svih 26 radnih dana u mjesecu iako se radi o malo čavala i ponekoj dasci.
I za kraj,nikome ne piše na čelu ima li završen taj famozni faks koji se toliko potencira kroz masu postova. Tko može znati koji je stupanj mojeg obrazovanja na osnovu posla kojim zarađujem za život?? Što misliš stane07 ,koju bih titulu i zvanje ja imao istaknutu ispred ili iza imena kad bi mi to bilo važno kao tebi (a srećom nije) , a ti me recimo angažiraš da ti sa nekom starom motorkom i malo ljepenke popravim ili nanovo napravim krov ??

stane07
03.09.2010., 09:20
Halo,TITULA NIJE BITNA nego govorim RADI USPOREDBE PLAČA; htio naglasiti kakve su plače s visoko obrazovanim ljudima u HR (rođak pravnik VSS radi kod odvjetnika za 3500kn u zg,prijatelj inspektor na radu 4500kn, a zna raditi i nočne, subote nedelje).

Kad malo pogledaš realnost naše HR, neznam ko može takve majstore platiti.
Nemoj ko muflon bubati neke cifre (16.800); evo ti 5000 neto + bruto je 6944kn
http://www.moj-posao.net/jseeker_salarycalculation.php?doAction=calculate#c alc_results !

Marketing, tajnica...Pusti priče koji manji obrt ima tak šta, ja neznam ni jednog a znam ih puno! Sve se radi na crno, i oni koji imaju firme ne izdavaju račune i ne plačaju doprinose...

stane07
03.09.2010., 09:22
Evo ga još jedan koji bi nabijao nogom u guzicu i slao u PM.!! O ostalim primjedbama neću jer je kolegica već sve objasnila iznad ovog posta a i naš @ stane07 vjerojatno zna da on osobno svojeg poslodavca košta puno više od tih 5000 kuna koje mu isplaćuje kao osobni dohodak. Možda da potraži novi / bolje plaćeni posao, i to je opcija a ne da pljuje po ljudima koji mu nisu ništa krivi. Satnica mojih majstora je 30-35 kn na sat netto i svaki ju pošteno odradi i zaradi svih 26 radnih dana u mjesecu iako se radi o malo čavala i ponekoj dasci.
I za kraj,nikome ne piše na čelu ima li završen taj famozni faks koji se toliko potencira kroz masu postova. Tko može znati koji je stupanj mojeg obrazovanja na osnovu posla kojim zarađujem za život?? Što misliš stane07 ,koju bih titulu i zvanje ja imao istaknutu ispred ili iza imena kad bi mi to bilo važno kao tebi (a srećom nije) , a ti me recimo angažiraš da ti sa nekom starom motorkom i malo ljepenke popravim ili nanovo napravim krov ??

Tvoj problem se zove kompleks manje vrijednosti! Da si malo pažljivije čitao moj post, shvatio bi da pišem o Apsurdnim cijenama Građevisnkih majstora u odnosu na Visoko obrazovane ljude (tj. za 3-4 dana zarade što netko zaradi u mjesec dana).

sfar
03.09.2010., 09:38
Ajd reci koliko onda "tvoj" gazda ili poslodavac zaradi na dan kad tebi može isplatit plaču od 5000kn . Zanima me koliko on naplačuje i to sigurno nisu male cifre. svaka čast na visokom obrazovanju ali mislim da ono služi u jednu ruku pored toga što si obrazovan isto tako da ti je ipak posao fizički lakši nego nekog ajmo reć građevinca nižeobrazovanog"

zh1
03.09.2010., 09:42
Daj molim te ,pa ne sjede u poreznoj upravi debili koji se čudom čude kako privatne firme ne ostvaruju prihod a upravo od takvih nam država još preživljava .Znači da se i nekakvi računi ispisuju!Mene sigurno neće kao Pevece ili slične pustiti nekoliko milja u dug pa da postanem problem države.Ako 15. u mjesecu ne platiš doprinose,20. stiže opomena pred ovrhu !! Problem je što je kod nas zavladalo crno tržište rada sa "uvezenim" majstorima koji su kao prof. Baltazar,sve znaju osim što su gluhi na reklamaciju.U startu su u pravilu mnogo jeftiniji a na kraju su tema ovakvih forumskih debata. Zbog toga se u društvu stvara teza kako su obrtnici ,mala poduzeća i ostale zanatske strukture redom lopovi kojima je jedini cilj oderati mušteriju no to je srećom daleko od istine jer kod nas ima više poznatih i priznatih majstora u odnosu na ove o kojima se raspravlja ,samo treba znati gdje ih potražiti i biti ih spreman adekvatno platiti. Kad smo već kod krovova,nekih 400 kn/m2 bi ti bio red veličine ukoliko nisu neki extra zahtjevi po pitanju crijepa i krovne opreme .

zh1
03.09.2010., 09:52
Tvoj problem se zove kompleks manje vrijednosti! Da si malo pažljivije čitao moj post, shvatio bi da pišem o Apsurdnim cijenama Građevisnkih majstora u odnosu na Visoko obrazovane ljude (tj. za 3-4 dana zarade što netko zaradi u mjesec dana).

Da si ti sa malo više razumijevanja čitao moj post shvatio bi da nema ni riječi ni o kakvom kompleksu nego da nas ima visokoobrazovanih koji se ne libe primiti alat u ruke i zajedno sa svojim radnicima ostvariti prihod i smatrati se dobro plaćenima.To svakako iziskuje neka odricanja i životne kompromise no radi se o vlastitom izboru.Cijenu rada ionako diktira tržište i ne vidim zašto bi bila apsurdna. Osnovna cijena kile mozga je definirana još prije 17-18 godina ukoliko ju ne predefiniraš prema vlastitim mogućnostima i sposobnostima.

kajperinja
03.09.2010., 09:55
Sto, tj. tko je - "gradjevinski majstor", na koju osobu i koj posao tu mislis?
Mislis li da taj "gradjevinski majstor" (sto got to znacilo) stvarno zaradi 20000kn (tih 5000kn place obrazovane osobe x 5) mjesecno?
Nemoj mijesati "zaradi" s " naplati". Mislis li da toj osobi stvarno ostane 20000 ciste zarade koju moze potrositi kako ga volja? I siguran si da ta osoba svaka 3-4 dana ima takav posao, tokom cijele godine, pa da mjesecno to ispadne 20000, a godisnje 240000kn zarade?
Ako netko i naplati 5000kn za 3-4 dana...sav taj novac ide toj jednoj osobi u dzep? Ili ipak ne?

sfar
03.09.2010., 10:01
i nove mjere vlade doprinjele su velikom porastu fušera . Ako smo po cijeni isti , a ja državi moram godišnje istovarit kao mali obrtnik 50.000 kuna onda tu puno toga ne štima . Neka mi netko navede 10 primjera kad su uhvaćeni i kažnjeni fušeri. Dok to ne riješimo muke po majstorima bit će sve veće i veće. Sad više ne možeš za ništa dobit potvrdu ako od porezne ne dobiš potvrdu da si platio sve doprinose i poreze. Ni dijete ne možeš upisat u vrtić.

kajperinja
03.09.2010., 10:09
Cijenu rada ionako diktira tržište i ne vidim zašto bi bila apsurdna.
Upravo tako. Firma mora imati neku svoju cijenu upravo zbog svih troskova koje mora namiriti iz svog poslovanja...a nije da ih nema.
Pa onda, ako je cijena nekog posla npr. 5000kn, logicno da ni netko u fusu to nece raditi za 2000, ako moze uzeti 4500 ili cak i 5000 - ali moze recimo prije doci, ili je preporucen od nekoga kao dobar majstor...

stane07
03.09.2010., 10:43
Sad dolazimo, do drugog problema-Vrijeme u kojem živimo!

Prije 20god su moji starci pravili kuču itd, i bilo je bezobrazno pitati majstora koliko košta (uvreda njima), donesti svaki dan gajbu i litru štoka na gradilište.
Sa se prije svakog posla da se ponuda, pa odvaži ponude, cijeni se čovjek/rad (a ne netko ko če piti i ništa ne raditi, kao i prije 20godina).

Primjer gradio sam terasu prije 2mjeseca;
1. Dođe majstor s firmom, da ponudu 17.000 s PDV,a može i bez njega 15.000kn(nije 13.000 što je i cijena bez pdv-a). _Od strojeva imaju mješalicu, kombi (imam ju i ja)
(misliš čovjek ima firmu plača poreze,osiguranje itd, kad čujem on i zet rade, imaju još dva čojveka po potrebi na crno koje plačaju 3000kn mjesečno)
2. Isto majstor s firmom, al manje poznata pero i sinovi, kaže 13.000 (pdv se ne spominje). (kad sam ga odbijo, kaže može raditit i za 10.000)
3. Majstor u mirovini s 30god staža, cijena 7.000 kn i napraviti če za 15dana terasu s jednim pomočnikom:eek: (puf odmah se dogovorio, inače čovjek je poznati majstor). I cijelu godinu ima posla. A ovaj 1. ima dobru cijenu, kvalitetan je ali ne radi cijelu godinu jer je pre skup.

Ha, inače terasa ima dvije deke, u prizemlju, i dignita na stupovima na prvi kat, s krovom na 3 vode (pokriti brockim podom), kompletno ožbukana, i stavljena fasada (klasična).

kajperinja
03.09.2010., 11:01
Primjer gradio sam terasu prije 2mjeseca;
1. Dođe majstor s firmom, da ponudu 17.000 s PDV,a može i bez njega 15.000kn(nije 13.000 što je i cijena bez pdv-a)
Cijena je 17000, a on ti je spustio 2000. Sto ne valja? Sto on ima od toga da ti cijeli pdv skine? Zarada mu je ista platio ti 17000 s racunom ili 13000 bez racuna. A ako platis 15000, ti si prosao za 2000 bolje, a i on je prosao za 2000 bolje.
(misliš čovjek ima firmu plača poreze,osiguranje itd, kad čujem on i zet rade, imaju još dva čojveka po potrebi na crno koje plačaju 3000kn mjesečno)
Sto ti sad pa znaci to "mislis covjek ima misliš čovjek ima firmu plača poreze,osiguranje itd, kad čujem on i zet rade...:confused:
Jel ima firmu? Ima.
Jel on i zet rade? Rade.
Jel placaju doprinose i drugo? Pa ako rade, onda i placaju.
I jos na to 6000k za povremeni posao pomocnih radnika.

2. Isto majstor s firmom, al manje poznata pero i sinovi, kaže 13.000 (pdv se ne spominje). (kad sam ga odbijo, kaže može raditit i za 10.000)Sto tu ne valja? Covjek ima cijenu, ali nema posla pa je spreman spustiti ...manje zaraditi, jer i njemu (gle cuda) treba lova.
A tvoje je pravo prouciti ponude, pa izabrati povoljniju. Medjutim ne bi tu trebao mijesati ponude fusera i firmi.
3. Majstor u mirovini s 30god staža, cijena 7.000 kn i napraviti če za 15dana terasu s jednim pomočnikom:eek: (puf odmah se dogovorio, inače čovjek je poznati majstor). I cijelu godinu ima posla. A ovaj 1. ima dobru cijenu, kvalitetan je ali ne radi cijelu godinu jer je pre skup.Opet si zaboravio istu, vaznu stvar - ovaj tip u penziji je fuser - bez obzira sto je on bio prije majstor u firmi. Nema davanja, poreza, niceg...
A ovaj koji je "pre skup" - je firma...koja ima svoje troskove.
Ha, inače terasa ima dvije deke, u prizemlju, i dignita na stupovima na prvi kat, s krovom na 3 vode (pokriti brockim podom), kompletno ožbukana, i stavljena fasada (klasična).
Mozda bi ti neki sljaker iz inozemstva to napravio jos jeftinije. Uvijek ima i skuplje i jeftinije.

sfar
03.09.2010., 11:37
nazovi u Kinu oni će to odradit zabadava samo da dvojica ili trojica ostanu ovdje živjet.da uvijek ima jeftinije ,i najjeftinije

kajperinja
03.09.2010., 11:46
nazovi u Kinu oni će to odradit zabadava samo da dvojica ili trojica ostanu ovdje živjet.da uvijek ima jeftinije ,i najjeftinije
Dodala bih jos da "muke po majstorima" imo, nisu njihove cijene...na meni je da se raspitam, odlucim sto i koliko mogu i prhvatim ono sto mi pase.
Cjenkanje s majstorima (govorim o firmama) je pomalo neukusno, nije to plac...ok je pitati moze li jeftinije bez racuna, ali pozvati majstora, pitati za cijenu i onda se zgrazati je - bezveze. Mozes u sebi misliti sto hoces, zahvaliti se...i traziti drugog, jeftinijeg...
"Muke po majstorima" su za mene nesto drugo...kad obave posao tako lose da ti se kosa dize na glavi i jedva cekas da odu iz kuce, pa makar i ne zavrsili posao. Ili kada nesto zabralju, a ne zele doci popraviti.
Imala sam takvih situacija. Da, bili su fuseri, ali ne zato sto su bili jeftiniji, nego zbog preporuke od frenda. Na zalost, nije ispalo dobro. (mislim da sam racun tu i nije previse bitan, tko je posten, posten je...mozes se i s racunom fuckat, ako je gazda smece)

Kater
26.04.2011., 13:02
Ne znam da li je ovo prava tema ili ne (nisam uspjela naći bolju) pa ću vam prenijeti iskustvo mojih roditelja....ovo je sastavila moja mama:

"Čuvajte se osobe imena Branko Đurinek, Fraterščica 109c, tzv. Brano.Metalko d.o.o. (to već dugo ne postoji). To je osoba koja vara ljude, obećava, iznuđuje novce i ucjenjuje. Njegovo obećanje ne znaći ništa, kao i "ugovori" na kojima inzistira radi ozbiljnosti i iznuđivanja predujma (kaže:za materijal - koji nikada ne donese).
Kada se ipak jednom opet pojavi, ponovno traži još novca i ako mu ne date onda otvoreno kaže da ne zna kada će opet doći i kada će početi raditi...

Imena i adrese ljudi koje tako ucjenjuje ovdej ne mogu napisati, ali vam ih mogu usmeno reći i potvrditi napisano.(moguće dobiti broj mobitela preko PM)"

Eto, ako je kriva tema, molim vas da moj post premjestite....

sugababe156
25.05.2012., 23:44
Klikni na "Osvrti":

http://www.zagrebinfo.net/zagreb/usluge/metalna_galanterija/branko_metalko_d_o_o

Tazika
18.04.2013., 06:55
Čim me malo nema majstori nešto urade po svom (iako znaju gdje sam i u vezi smo s mobitelima) - a ja plaćam i plačem...
Kompletno obnavljam star i zapušten stan u centru: uvođenje plinskog centralnog grijanja, popravak napuklih zidova, premještanje wc-a i tuša, poslije ću mijenjati parket i pločice... A čim se maknem oni nešto urade po svom, što se meni nikako ne sviđa:503:

Dugo sam se raspitivala kod ljudi koji su uvodili plinsko centralno u centru, i najzadovoljniji su sa ekipom iz Samobora, pa sam njih uzela. Prema predračunu, vodoinstalateri će mi za 21.000kn u svojem "majstorskom" dućanu kupiti bojler, 4 radijatora i sve potrebne cijevi i pribor, kao i uvođenje plina od ulaznih vrata do bojlera.

Ovo sam riješila:
Plinsko centralno grijanje: nikako mi (ako me se sjećate) nije odgovaralo da metnem radijatore ispod prozora; našla sam, u dogovoru s njima, druga rješenja. Kažem im da napokon smiju kupiti i postaviti radijatore, i prvi radijator koji su postavili bude predugačak za taj zid:504: - soba je nepravilnog peterokutnog oblika, radijator će ići uz kraći unutarnji zid koji se u vrlo blagom lomu nastavlja na onaj gdje je prozor. Međutim, kako su majstori na početku uzeli mjere kao da idu ispod prozora, i valjda nisu izmjerili novi položaj, oni su mi čim me nije bilo postavili i priključili predugačak radijator:mad: i zbrisali prije nego ja dođem!
Čekam ih u stanu iduće jjutro, radijator je od ruba do ruba i još su malo otukli drugi zid kako bi stao!
"Posle kad dođu zidari to vam se nebu ni vidlo" - je objašnjenje.
Bez vike i kulturno nagodili smo se da mi za 50% cijene radijatora on skine ovaj i donese novoga koji je kraći i viši (dodajem 500kn na račun) a oni će već nekako ovog nekome prodati po malo nižoj cijeni.

2. Plinske cijevi (neriješeno; od jučer)
Otiđem na 2 sata, i baš tada dođu njihovi majstori koji postave plinske cijevi od ulaznih vrata kroz hodnik pa u kupaonicu do prozora, gdje će biti bojler.
ALI CIJEVI SE VIDE - našerafili su ih dosta od zida, samo su jednu rupu probili između hodnika i kupaonice, sve drugo odstoji od zida:eek:
Ja dolazim, plinari zbrišu i usput preopterete lift iako svaki dan kukam i ja i susjedi da lift NIJE za stvari, i ostave mene sa besnim susjedima da zovem majstore za popravak lifta.
Ako vodoinstalateri štemaju zidove i unutra umeću sve cijevi da se ne vide, zašto plinske cijevi moraju biti nakarada?
"Tu vam bu na stropove došel knauf pa se nebuju vidle", kaže Glavni.
Idem sada izmjeriti - ne želim da mi spuštaju strop 15 cm radi njihovih cijevi!!!

Što nas vodi u točku 3:
3. Otpočetka ne želim knauf na zidove. Dovodim stručnjake, susjede, rodbinu, i "najboljeg" zidara iz centra na kraju odbijem zato jer on inzistira na tome da se popucali zidovi malo odštemaju i na njih postavi knauf.
Samoborci mi nađu njihovog zidara koji je već radio za Muzej grada Zagreba, na konzerviranju kuća itd., i taj će mi "po starom" zidarski pokrpoati zidove. Međutim i on i vodoinstalateri me uvjeravaju da barem na strop (koji NE curi) postavim knauf. Ja na to još nisam definitivno pristala, jer je stan u zgradi staroj 100 godina i želim prave zidove i obnavljanje drvenih prozora i vrata, bez plastike, tražim starinske pločice itd., ali zidar još nije ni počeo rad.
I oni uzmu zdravo za gotovo da će na stropove ići knauf i dozvole da se vide plinske cijevi.

Što da sada radim?!
Da opet zovem njihove plinare da otkopčaju plin, odštemaju zid i postave ga ponovo?! I plaćam još povrh onih 21.500kn?
Ili da dozvolim još jače spuštanje stropa od njihovog "biti će niži samo 4 cm, možda malo više"?

3. Problem knaufa na stropu (neriješen):
Ako ću već platiti više da mi se "po starom" pokrpaju zidovi, teško ću progutati knauf na stropu. Stan je zadnji ispod (suhog, pred 2 godine renoviranog) tavana, ali nikada nije bio hladan, niti je strop ispucao. Uvjeravaju me da se neće vidjeti da je to knauf, i biti će spušten samo 4 cm (stropovi mi nisu baš visoki i meni je svaki cm važan).
- Da, ali uglovi između stropova i zidova su blago zaobljeni, kako ćete to izvesti?
- To ćete izgubiti, biti će oštri kutevi.
- Ja ne želim oštre kuteve, želim da budu kako su sada, zaobljeni.
- Onda ćemo spustiti strop još niže, ispod oblog dijela, pa na kraju kupite kakve hoćete... kako se zovu oni ukrasi, umjetne štukature? - jer gipsanje na oblo bi vas više koštalo.

Ja još nisam 100% da ću uzeti njihovog zidara; samo znam da prvog, koji nudi knauf na sve zidove, neću (i to zbog knaufa).

Recite mi, da li baš moram stavljati knauf na stropove ili je nešto drugo u igri?
Zainteresiralo me kad je (jedan od gostiju koje stalno dovodim zbog savjeta) rekao nešto o tome kako "nema više zidara koji zna popravljati stropove u kojima je slama/trska".
Možda zaziru od toga? Ja želim trsku u stropovima i zidovima, zato ću platiti više.
Želim da mi stan bude kao bombon, i to puno plaćam; recite mi što da radim?!

Ako postoji ikakva šansa da nađem boljega zidara, uzeću ga, jer kada mi danas i sutra vodoinstalateri završe centralno pravim pauzu (iako sam htjela sve dovršiti u jednom potezu) zato da mi više niti jednu grešku ne naprave!
Želim znati unaprijed sve što rade, i zašto rade, i da bude onako kako ja hoću; da li je to uopće moguće?
Stanujem 25km od Zagreba i nije mi lako biti tamo čitavo vrijeme, ali ako moram biti ću.

Molim vas recite mi: što da sad uradim s plinskim cijevima? Udare me u oči čim otvorim (prekrasna, drvena, sa metalnim rešetkama i staklom) vrata i pogledam u stan: :503:
Svaki cm visine stropa mi je važan, i želim oble uglove kakvi su i sada.
Gdje da tražim savjet? Koga da pitam?

koka36
18.04.2013., 15:54
Čim me malo nema majstori nešto urade po svom (iako znaju gdje sam i u vezi smo s mobitelima) - a ja plaćam i plačem...
Kompletno obnavljam star i zapušten stan u centru: uvođenje plinskog centralnog grijanja, popravak napuklih zidova, premještanje wc-a i tuša, poslije ću mijenjati parket i pločice... A čim se maknem oni nešto urade po svom, što se meni nikako ne sviđa:503:

Dugo sam se raspitivala kod ljudi koji su uvodili plinsko centralno u centru, i najzadovoljniji su sa ekipom iz Samobora, pa sam njih uzela. Prema predračunu, vodoinstalateri će mi za 21.000kn u svojem "majstorskom" dućanu kupiti bojler, 4 radijatora i sve potrebne cijevi i pribor, kao i uvođenje plina od ulaznih vrata do bojlera.

Ovo sam riješila:
Plinsko centralno grijanje: nikako mi (ako me se sjećate) nije odgovaralo da metnem radijatore ispod prozora; našla sam, u dogovoru s njima, druga rješenja. Kažem im da napokon smiju kupiti i postaviti radijatore, i prvi radijator koji su postavili bude predugačak za taj zid:504: - soba je nepravilnog peterokutnog oblika, radijator će ići uz kraći unutarnji zid koji se u vrlo blagom lomu nastavlja na onaj gdje je prozor. Međutim, kako su majstori na početku uzeli mjere kao da idu ispod prozora, i valjda nisu izmjerili novi položaj, oni su mi čim me nije bilo postavili i priključili predugačak radijator:mad: i zbrisali prije nego ja dođem!
Čekam ih u stanu iduće jjutro, radijator je od ruba do ruba i još su malo otukli drugi zid kako bi stao!
"Posle kad dođu zidari to vam se nebu ni vidlo" - je objašnjenje.
Bez vike i kulturno nagodili smo se da mi za 50% cijene radijatora on skine ovaj i donese novoga koji je kraći i viši (dodajem 500kn na račun) a oni će već nekako ovog nekome prodati po malo nižoj cijeni.

2. Plinske cijevi (neriješeno; od jučer)
Otiđem na 2 sata, i baš tada dođu njihovi majstori koji postave plinske cijevi od ulaznih vrata kroz hodnik pa u kupaonicu do prozora, gdje će biti bojler.
ALI CIJEVI SE VIDE - našerafili su ih dosta od zida, samo su jednu rupu probili između hodnika i kupaonice, sve drugo odstoji od zida:eek:
Ja dolazim, plinari zbrišu i usput preopterete lift iako svaki dan kukam i ja i susjedi da lift NIJE za stvari, i ostave mene sa besnim susjedima da zovem majstore za popravak lifta.
Ako vodoinstalateri štemaju zidove i unutra umeću sve cijevi da se ne vide, zašto plinske cijevi moraju biti nakarada?
"Tu vam bu na stropove došel knauf pa se nebuju vidle", kaže Glavni.
Idem sada izmjeriti - ne želim da mi spuštaju strop 15 cm radi njihovih cijevi!!!

Što nas vodi u točku 3:
3. Otpočetka ne želim knauf na zidove. Dovodim stručnjake, susjede, rodbinu, i "najboljeg" zidara iz centra na kraju odbijem zato jer on inzistira na tome da se popucali zidovi malo odštemaju i na njih postavi knauf.
Samoborci mi nađu njihovog zidara koji je već radio za Muzej grada Zagreba, na konzerviranju kuća itd., i taj će mi "po starom" zidarski pokrpoati zidove. Međutim i on i vodoinstalateri me uvjeravaju da barem na strop (koji NE curi) postavim knauf. Ja na to još nisam definitivno pristala, jer je stan u zgradi staroj 100 godina i želim prave zidove i obnavljanje drvenih prozora i vrata, bez plastike, tražim starinske pločice itd., ali zidar još nije ni počeo rad.
I oni uzmu zdravo za gotovo da će na stropove ići knauf i dozvole da se vide plinske cijevi.

Što da sada radim?!
Da opet zovem njihove plinare da otkopčaju plin, odštemaju zid i postave ga ponovo?! I plaćam još povrh onih 21.500kn?
Ili da dozvolim još jače spuštanje stropa od njihovog "biti će niži samo 4 cm, možda malo više"?

3. Problem knaufa na stropu (neriješen):
Ako ću već platiti više da mi se "po starom" pokrpaju zidovi, teško ću progutati knauf na stropu. Stan je zadnji ispod (suhog, pred 2 godine renoviranog) tavana, ali nikada nije bio hladan, niti je strop ispucao. Uvjeravaju me da se neće vidjeti da je to knauf, i biti će spušten samo 4 cm (stropovi mi nisu baš visoki i meni je svaki cm važan).
- Da, ali uglovi između stropova i zidova su blago zaobljeni, kako ćete to izvesti?
- To ćete izgubiti, biti će oštri kutevi.
- Ja ne želim oštre kuteve, želim da budu kako su sada, zaobljeni.
- Onda ćemo spustiti strop još niže, ispod oblog dijela, pa na kraju kupite kakve hoćete... kako se zovu oni ukrasi, umjetne štukature? - jer gipsanje na oblo bi vas više koštalo.

Ja još nisam 100% da ću uzeti njihovog zidara; samo znam da prvog, koji nudi knauf na sve zidove, neću (i to zbog knaufa).

Recite mi, da li baš moram stavljati knauf na stropove ili je nešto drugo u igri?
Zainteresiralo me kad je (jedan od gostiju koje stalno dovodim zbog savjeta) rekao nešto o tome kako "nema više zidara koji zna popravljati stropove u kojima je slama/trska".
Možda zaziru od toga? Ja želim trsku u stropovima i zidovima, zato ću platiti više.
Želim da mi stan bude kao bombon, i to puno plaćam; recite mi što da radim?!

Ako postoji ikakva šansa da nađem boljega zidara, uzeću ga, jer kada mi danas i sutra vodoinstalateri završe centralno pravim pauzu (iako sam htjela sve dovršiti u jednom potezu) zato da mi više niti jednu grešku ne naprave!
Želim znati unaprijed sve što rade, i zašto rade, i da bude onako kako ja hoću; da li je to uopće moguće?
Stanujem 25km od Zagreba i nije mi lako biti tamo čitavo vrijeme, ali ako moram biti ću.

Molim vas recite mi: što da sad uradim s plinskim cijevima? Udare me u oči čim otvorim (prekrasna, drvena, sa metalnim rešetkama i staklom) vrata i pogledam u stan: :503:

Draga moja nisu problem majstori nego ti....

Lepricorn
18.04.2013., 16:04

Ti plaćaš njih, ne oni tebe.
Dakle ako hoćeš jebene oble zidove, onda bi ih za odgovarajuće pare trebala i dobiti.
:kava:

Ako hoćeš da ne sfušaju i da naprave onako kako želiš, onda da, naravno da moraš biti tamo.

Molim vas recite mi: što da sad uradim s plinskim cijevima? Udare me u oči čim otvorim (prekrasna, drvena, sa metalnim rešetkama i staklom) vrata i pogledam u stan: :503:.

ofarbati ih u neku manje upadljivu boju?
:ne zna:

Nemaš nikoga tko se malo više kuži u građevinu?
Možda da platiš nadzornog inžinjera?
:ne zna:

Tazika
19.04.2013., 00:18
Točno u tome je moj problem: neznam baš nikoga tko se imalo razumije u građevinu! Tko će mi objasniti zašto na strop mora ići knauf i zašto se moraju vidjeti plinske cijevi pod stropom.

Prvi puta čujem za "nadzornog inžinjera" - odličlno zvuči, ali takav bi me mogao koštati više od svih majstora zajedno. Neznam ni da li bi došao na popravak stana od 60 m2? Izguglala sam ponudu nadz.inž. za gradnju većih objekata, tražiću dalje.
Meni bi u stvari trebao PREVODIOC između mene i majstora:rofl:

kanjar
19.04.2013., 20:37
plinske cijevi se moraju vidjeti jer to distributer plina iz sigurnosnih razloga traži
a na strop ne mora ići knauf ako ti to ne želiš