PDA

View Full Version : Kako ispeči prasca?


Hannuma
07.12.2006., 17:51
Pomagajte ljudi...
jednom sam probala peć svinjetinu i nije mi ispala dobro...
nemislim na cijeloga prasca već na jedan veći komad..
uglavnom to kod mene nije ispalo jestivo!:zubo:
HElp!

Sdrafac
07.12.2006., 17:54
neznam, al probaj ga pohat :klopa:
ili još bolje, na saft....

Hannuma
07.12.2006., 18:06
neznam, al probaj ga pohat :klopa:
ili još bolje, na saft....
E..to nije problem...
al ovo mi je za Božić..kužiš?
ja bi ga baš htjela fino ispeć u pećici!???:confused:

Sdrafac
07.12.2006., 18:10
nisam ljubitelj pečenki, al ja bi ga recimo dobro natrljao začinskim biljem/ruzmarin npr/ zasolio i zamotao u alu foliju i tako ga ispekao na lakoj vatri, pa bih dobio mekano pečenje....i mlince uz to.....ah, bolje da šutim :zvrko:

dobardan
07.12.2006., 19:38
mi večer prije komad mesa ( dobro je da je malo prošarano masti, biti će sočnije) dobro namažemo marinadom, nema nešto određeno s čim mariniramo, šta se nađe od začina u kuhinji ( ulje, češnjak, vegeta, ružmarin, bosiljak, biber....). Ujutro ga baciš u rol, pokriješ folijom i pečeš ( vrijeme pečenja zavisi koliko je komad velik), pred kraj maknemo foliju da se dobije malo pečeniji sloj odozgo i gotovo. Ma za prste polizati :klopa:

d@d@
08.12.2006., 08:23
Ako misliš na pečenicu (komad od buta, lopatice) sa kožom. Onda je zgodno meso nasolit navečer da se sol upije i dobro posušit stranu na kojoj je koža prije pečenja. Najbolje je peč prvo na nižoj temperaturi 120oC na masti i dodat 1-1,5 dcl (vode ili još bolje juhe). Kad voda ispari i sredina pečenke više nije sirova (bodne se iglom za ražnjiče, pa ako ne curi sukrvica) onda se meso okrene da koža bude gore, poprska se pivom i poveča temperatura na 180oC dok se ne zahruskavi kožica.

Ako misliš na komad od krmenadle onda predlažem da je zamotaš u začine (krupno drobljeni papar, sol, koja od trava ako volite..) tako da što više začina ostane naljepljeno na mesu i pečeš uz često podljevanje i okretanje na 150oC, ako se meso počne sušit možeš pokrit alu-folijom ili smanjit temperaturu i češće okretat/podljevat.

Vanjushka
08.12.2006., 09:41
Meni je samo bitno da ima dosta pecnog soka za polijevanje (zacini, masnoca, vino ili pivo) i da se pece na niskoj temperaturi i sto duze.

Mozda nije lose spikovati sa bijelim lukom i slaninom.

Uglavnom, nije problem, ako ima "sluha".

vemar1
08.12.2006., 11:33
ja sada pecem neki dio koji je kraj rebra, sta ja znam, valjda od trbuha i ima jedan sloj mesa pa jedan sloj amsno i kozu. Toa je dosta fino za jesti ali ja ne volim amsno i pojedem samo ovaj dio gdje je cisto meso. Znam da je but presuh za peci u pecnici. Koji bi dio jos mogla kupiti pa ispeci a da nije suh ni jako masan? Hvala.

vemar1
08.12.2006., 11:34
Greska, ova rijec amsno treba biti masno. Uvijek zurim da se mali ne probudi pa pogrijesim.

Hannuma
08.12.2006., 15:47
Hvala svima na super uputama!
još me buni jedino..da li mogi peć kumpire skupa sa tim komadom mesa..?
ako mogu, kad da ih stavim..?:confused:

Vanjushka
08.12.2006., 17:42
Ja krumpire stavim nakon sto izvadim meso iz pecnice.

Zapravo, prasetinu volim ohladjenu.

x-type
08.12.2006., 20:27
ak je prasetina, onda nemoj nikako peć krumpire s tim. ak je komad svinje od stotinjak kila, onda može krumpir

Hannuma
09.12.2006., 11:43
ak je prasetina, onda nemoj nikako peć krumpire s tim. ak je komad svinje od stotinjak kila, onda može krumpir
:rolleyes:

x-type
09.12.2006., 12:03
:rolleyes:
:confused:

dk1
09.12.2006., 13:02
1. komad svinjetine nije prasac
2. sve što može stati u rernu nije prasac

prasac se na balkanu peče uz pomoć motora od brisača ili ako ste proeuropski šugavi liberal onda kod lokalnog pekara šiptara

cuca
10.12.2006., 04:34
Pomagajte ljudi...
jednom sam probala peć svinjetinu i nije mi ispala dobro...
nemislim na cijeloga prasca već na jedan veći komad..
uglavnom to kod mene nije ispalo jestivo!:zubo:
HElp!

he he! citam evo i smijuljim se!
predlazem ti da googlas ili pokusas sa Pogodak.hr

a ja ti imam jedan recept koji sam prosle godine dobila od jedne poznate:


Kupite prase.
Popijte jednu rakiju.
Stavite prase u pecnicu.
Popijte jos jednu rakiju.
Stavite celzijuse na 375 pecnica.
Popijte jos 2 rakije casice...
Upecite kljucnicu.
Rakijte jos jednu casicu...
Prenite okrase.
Rakijte jos jednu...bocu
Povi pilo na prase.
Sipaj rakije jednu, ovu..
Pecite rakiju 4 sata.
Izvadite pecnicu iz praseta.
Ohladite da se prase priceka.
Rakijino burence napijte.
Isprasite sjece.
Stolirajte servis.

Bogolite se mogu.

Dotek bar i daj nalij jos jednu r.....



*nadam se da razumijes salu :mig:

kasnije, kad se probudim, napisat cu ti jedan dobar recept :mig:
(bas danas sam kuhala svinjece pecenje po mom receptu, ne po ovom gore) :rofl:

:zubeki: idem corit :hrk:

cuca
11.12.2006., 15:45
Bok Hanna, evo ti obecani recept ;)

http://img291.imageshack.us/my.php?image=oglas006rn1.jpg

javi kako je uspjelo :hekla:

Hannuma
12.12.2006., 09:32
he he! citam evo i smijuljim se!
predlazem ti da googlas ili pokusas sa Pogodak.hr

a ja ti imam jedan recept koji sam prosle godine dobila od jedne poznate:


Kupite prase.
Popijte jednu rakiju.
Stavite prase u pecnicu.
Popijte jos jednu rakiju.
Stavite celzijuse na 375 pecnica.
Popijte jos 2 rakije casice...
Upecite kljucnicu.
Rakijte jos jednu casicu...
Prenite okrase.
Rakijte jos jednu...bocu
Povi pilo na prase.
Sipaj rakije jednu, ovu..
Pecite rakiju 4 sata.
Izvadite pecnicu iz praseta.
Ohladite da se prase priceka.
Rakijino burence napijte.
Isprasite sjece.
Stolirajte servis.

Bogolite se mogu.

Dotek bar i daj nalij jos jednu r.....



*nadam se da razumijes salu :mig:

kasnije, kad se probudim, napisat cu ti jedan dobar recept :mig:
(bas danas sam kuhala svinjece pecenje po mom receptu, ne po ovom gore) :rofl:

:zubeki: idem corit :hrk:
:lol: :lol: :lol:
E ovo je najbolji recept koji sam vidila do sad, majke mi!:zubo:

Hannuma
12.12.2006., 09:34
:confused:

A ti si mislio ozbiljno..
a ja mislila da me zaje....:zubo:
pa gdje bi ja pobogu sa prascem od sto kila u pećnicu?:zubo:

x-type
12.12.2006., 09:39
pa gdje bi ja pobogu sa prascem od sto kila u pećnicu?:zubo:
joj koka, krivo si skužila! mislio sam kad od svinje od 100 kila odrežeš komad mesine od 3-4-5 kila onda to pečeš s krumpirom, a kad odrežeš frtalj praseta od 20 kila (dakle opet komad mesa od 5 kila), onda je to škoda ispeć s krumpirom:rofl:

Hannuma
12.12.2006., 10:01
joj koka, krivo si skužila! mislio sam kad od svinje od 100 kila odrežeš komad mesine od 3-4-5 kila onda to pečeš s krumpirom, a kad odrežeš frtalj praseta od 20 kila (dakle opet komad mesa od 5 kila), onda je to škoda ispeć s krumpirom:rofl:

:rofl: :rofl: :rofl:

A to...:zubo:

moj bed!:o

nego..zašto je važno od kolikog prasca si ispilio komad..
mislim zašto je šteta peć kumpire sa tim?:confused:

BabyNicky
12.12.2006., 10:02
Ja sam cula da je svinjetinu, pogotovo ak se radio o vecem komadu treba ostavit u slanoj vodi prek noci i onda ga drugi dan fino osušit
i bacit u rol. I zalijevat pivsonom.

i jedan mala napomena, vezana uz moja avatar...kakve su to pizadirije sa svinjetinom za NG? ajmo se prebacit fino na teletinu ili piletinu.

x-type
12.12.2006., 11:55
nego..zašto je važno od kolikog prasca si ispilio komad..
mislim zašto je šteta peć kumpire sa tim?:confused:
zapravo se sad zamišljam nad tim pitanjem. mi doma uvijek radimo tak kak sam ti napisao i nikad ne jedemo s prasetinom (mladom) pečeni krumpir. prasetinu obično pečeš da i stoji nekoliko dana kao hladno jelo i najčešće se jede hladna. a hladan pečeni krumpir nije fin. npr, uz prasetinu sjajno idu hladne salate ili hren ili tak nešt. a i ne znam jel bi korica bila hrskava da se s krumpirom peče. meni se nekak čini da bi se zgumenila i otpustila.

Hannuma
12.12.2006., 12:52
zapravo se sad zamišljam nad tim pitanjem. mi doma uvijek radimo tak kak sam ti napisao i nikad ne jedemo s prasetinom (mladom) pečeni krumpir. prasetinu obično pečeš da i stoji nekoliko dana kao hladno jelo i najčešće se jede hladna. a hladan pečeni krumpir nije fin. npr, uz prasetinu sjajno idu hladne salate ili hren ili tak nešt. a i ne znam jel bi korica bila hrskava da se s krumpirom peče. meni se nekak čini da bi se zgumenila i otpustila.

Eto vidiš, a ja najviše volim toplog prasca, sa kumpirima!:zubo:

polly
12.12.2006., 12:54
Eto vidiš, a ja najviše volim toplog prasca, sa kumpirima!:zubo:

s kožicom kaj hrušče :klopa:

Hannuma
12.12.2006., 13:03
s kožicom kaj hrušče :klopa:

E baš takvoga oću napravit!

cuca
12.12.2006., 13:03
Eto vidiš, a ja najviše volim toplog prasca, sa kumpirima!:zubo:

onda stavis krumpire zadnjih 45-30 minuta oko pecenja, povaljas ih malo u masti od pecenja da sse lijepo hrskavo specu i zajedno su gotovi :mig:

to i mi obozavamo, a i sa picekom ili patkom :klopa: