View Full Version : digitalac do 3k kuna
je sad bi svi
28.07.2003., 10:58
ajd mi molim vas predlozite digitalni fotic do 3k kuna
hvala
hosting-za-svakog
29.07.2003., 01:43
Koliko je to.. oko 400 evra jel?
Za te pare moja preporuka je da opravis sebi hp 720 ili 812 sa svom dodatnom opremom. On radi super, nije za profesionalce, za njih su ipak nikoni fuji i olympus-i, ali oni kostaju mnogo vise.
SETRA Samoborček
29.07.2003., 11:09
Ja imam HP 720 i zadovoljan sam
Istina bog, slike su duplo kvalitetnije kad mu naštelam dal je sunčano, oblačo, indoor, outdoor, flourescent, ali nije neki problem
On košta 2150 kuna (cirka)
Moraš kupit punjač(120kn)
i baterije (4x 30 kn) (120 kn)
i SD karticu od 128 MB (350 kuna)
Sa njom slikaš:
*** - 100 slika
** - 150 slika
* - 17xx slika- ništ koristi, ne isplati se
U paketu dobiješ i usb kabl za kompjuter, kao i usb kab za spajanje na printer
praktikanti
29.07.2003., 13:23
Ako te ne brine rezolucija, onda ti je moja preporuka Canon Ixus V2, vec za 2350Kn. Ima 2 megapiksela, ali sve ostalo super.
Imas opis na http://www.hgspot.hr/komponente.asp?grupa=49
i http://www.canon.co.jp/Imaging/IXUSv2/index-e.html
hosting-za-svakog
29.07.2003., 14:13
720 radi odlicno i ima samo jednu manu a to je odredjeno kasnjenje prilikom slikanja u teskim uslovima, ali to nekom ko nije pro fotograf ne bi trebalo praviti probleme
Primer slika slikanim njime:
http://www.burek.co.yu/rodjendan/
Ovo je slikano uz dosta zajebavanja, kad smo bili pjani ko majke tako da kvalitet moze biti i bolji , i ovo je low standard za snimanje slika, ovakvih moze 200 stati u ugradjenu memoriju.
nenoXtreme
30.07.2003., 22:48
sony p-72 (dobro nemorate me popljuvat odma, znam da je to potrošačka elektronika :D ).... 3.2 MPx imam ga mjesec dana i super mi je. Ono što nigdi ne piše o njemu, a to je da uopće jako ne troši baterije , čak ni sa LCD-om uključenim non-stop. (ko meni)
-rezime:
super sam zadovojan kvalitetom, dizajnom i lovom koju sam dao
ps
ne zaboravi 400 - 500 kn za 128MB Memory stick, jer sa fotićem dobiješ 16MB MemStick
:rolleyes:
hosting-za-svakog
31.07.2003., 00:48
Sta ce nekom odmah 128mb.
Pa na to moyes stati 1600 slika 640x480 [koje sasvim za 95% stvari vrse posao] ???
16mb = 200 standard slika.
Equilibrium
31.07.2003., 08:33
nenoXtreme kaže:
sony p-72 super sam zadovojan kvalitetom, dizajnom i lovom koju sam dao
A kolko si love dao?
praktikanti
31.07.2003., 08:55
hosting-za-svakog kaže:
Pa na to moyes stati 1600 slika 640x480 [koje sasvim za 95% stvari vrse posao] ???
16mb = 200 standard slika.
To je kao da kupis klasican fotoaparat i na objektiv utrljas koru od banane, malo blata i par kamencica, jer ionako ne snimas vrhunske fotografije :)
Ja snimam 95% fotografija na max rezoluciji (2m pixela) i srednjoj kompresiji.
Pa barem su kartice pojeftinile, ako dajes par tisuca kn za aparat, daj i za kartice (i baterije, koje su veci problem kad smo vec kod toga).
hosting-za-svakog
31.07.2003., 08:58
Ako kupujes za pro rad nemoj ni kupovati 2mp jer tek aparati sa 10 i vise mp mogu da se porede sa klasicnim. Ako kupujes da uslikas nesto i najnizi i srednji kvalitet vrse posao, i ovako... sta ce nekom na masini slika od 2 mb :)
Meni baterije nisu nikakav problem, kupio paket onih na punjenje sa punjacem... 20evra.
praktikanti
31.07.2003., 09:53
sto ce mi 2mpixela
- kao wallpaper na ekranu
- dostatno za ev. razvijanje fotki od 10*15
- kad pogledam 640*480 na ekranu izgleda grozno
Sto znaci, 50ak eura za komociju mi nije puno.
Ovo je sve za amatersku/turisticku upotrebu naravno. Niti jedan od digitalaca ispod 1000€ nema optiku koja podrzava vise od 3-4Mpixela.
baterije
- krace mi traju nego kartica i ako nisam pri struji (recimo na brodu) onda je to problem
hosting-za-svakog
31.07.2003., 10:29
Ove na punjenje meni traju dok ne ispucam 100 komada low quality. Vartine na punjenje.
Ostalo:
Ovaj od 11mp kosta 8.000$
---
Sada je krenula invazija ovih mini kamera [mustek, creavite] koje sem niske rezolucije imaju i los kvalitet same slike.
Neka svako proba.
Za wallpaper se slazem da treba visi kvalitet, ali za "mira pije koktu u kaficu" ne treba
sick_boy
31.07.2003., 10:47
Potrebno je ako se žele izraditi fotografije na standardan način.
Dakle, većina foto radnji danas omogućava da se fotografije snimljene digitalnim fotoaparatom izrađuju na istim onim strojevima na kojima se izrađuju fotografije snimljene klasičnim fotoaparatom, i to sa bilo kojeg medija (SmartMedia, Memory Stick, Compact Flash, CD, disketa...). No, ispod rezolucije 1024x768 to nije isplativo jer je kvaliteta u qurcu. Za izrađivanje danas standardnih 10x15 fotografija kvalitete gotovo jednake (amaterima u potpunosti jednake) onim snimljenim klasičnim načinom, 2mp (1600x1200) je najoptimalniji izbor.
Zato se koriste veće rezolucije. Prednost 3mp (i više) aparata je u mogućnosti da se sa fotke izreže željeni detalj, a da rezolucija ne padne ispod 1600x1200.
hosting-za-svakog
31.07.2003., 10:54
Slazem se... ali danas svaki dvd uredjaj moze prikazivati photo album sa cd-a .. zar nije 1 cd sa 1000-5000 slika mnogo bolji od pune sobe papira? :)
Cisto konstatujem: Rezolucija televizora je 5**x3** a ne bunimo se na kvalitet kad gledamo samo ako je bistro.
Malo mi je glupo u danasnje doba praviti fotografije na fotopapiru. Mislim, ono, porodicne i sl.
sick_boy
31.07.2003., 14:17
Glupo ili ne glupo, ali još uvijek 99% ljudi izrađuje fotografije na klasičan način, bilo da su ih slikali digitalcem ili klasičnim foto aparatom. A i slike izgledaju neusporedivo bolje na foto papiru.
BTW, PAL TV ima rezoluciju 720x625 (720x576 vidljivo), što je ipak veće od 640x480, ali to je irelevantno, jer je kvaliteta prikaza za slike (fotografije) blago rečeno - katastrofalna. Pomične slike su ipak nešto drugo (manje su bitni sitniji detalji).
hosting-za-svakog
31.07.2003., 14:24
Vecina ljudi kod nas mobilni telefon i ako on imao sve moguce funkcije koriste iskljucivo za telefoniranje. Takodje, vecini ljudi je kompjuter samo pisaca masina. Pa opet... verujem, nadam se i trudim se svojim rpimerom da za 5 godina ne bude tako.
sick_boy
31.07.2003., 14:32
OK, ali i dalje ostaje činjenica da je kvaliteta statične slike (fotografije) na TV-u katastrofalna. Dok se to ne promijeni (a neće skoro), dotle će se fotografije izrađivati na foto papiru.
Da me ne shvatiš pogrešno, i ja imam foto albume na CD-u. Ali ipak najdraže slike izradim na klasičan način, jer je puno veći užitak pokazati jednu kvalitetno snimljenu fotografiju na taj način.
Čemu bi, uostalom, služili digitalci od 3mp (što je danas standard), ako nema potrebe za slike veće razlučivosti od 640x480?
hosting-za-svakog
31.07.2003., 23:54
Sluzili bi za polu pro i pro rad.
Ja lepo podesim monitor i na njemu prikazujem posto imam daljinski :)
sick_boy
01.08.2003., 08:52
E, baš neki kompaktni digitalac od 300 € može služiti za polu pro i pro. Daj, nemoj kenjati. Danas i najjeftiniji digitalci imaju 2mp, a nisu ni za qrac.
Koliki monitor imaš? Jer, ako nije jedno 30", onda kod mene ne bi palilo (prevelika soba) :) .
hosting-za-svakog
01.08.2003., 09:07
Beginer i polu pro... moja greska... mada vecina fotografa kod nas nema bolje aparate od 4mp jer 80% stvari rade u ps.
Imam 19' sasvim lepo vrsi posao u mojoj sobi.
sick_boy
01.08.2003., 09:16
Pa, zar za beginner nije dovoljna rezolucija 640x480 (kako si sam rekao)? :eek:
hosting-za-svakog
01.08.2003., 09:23
Naravno da jeste u 95% slucajeva, ali u onih 5% zatreba i neka bolja slika... za wallpaper :)
sick_boy
01.08.2003., 09:43
Vidim da ti se ne da dokazati. Dobro, ti samo pravi svoje 640x480 sličice koje nisu ni za šta, a pametni će ljudi malo uložiti (npr. ako imaju digitalca koji prima Compact Flash kartice, koje su najstandardnije od svih flash memorijskih kartica danas, uložit će 30 € za 128 MB) i praviti slike kojih se neće sramotiti.
Kaze mi rodak iz USA da je kupio OLYMPUS Camedia C-740 UltraZoom za 375 $ a kod nas kosta 4200 kuna. Duplo.
hosting-za-svakog
01.08.2003., 17:48
i praviti slike kojih se neće sramotiti.
Ne vidim da fali nesto kvalitetu slika sa linka koji sam malopre postovao...
Sve su 640x480 i slikane su u prilicno zajebanim uslovima.
Oni minicam aparati imaju losu optiku pa zato ne preporucujem jer su slike dosta cudnih boja i kontrasta, ali sa nekim ljudskim aparatom vecina posla moze da se odradi sa malom rezolucijom.
sick_boy
03.08.2003., 16:23
Pa, ne fali im ništa za funkciju postavljanja na web stranicu. Ali osobno ih ne bih uvrstio u obiteljski album. Vidi se da je fotoaparat OK, ali rezolucija je ipak premala.
SETRA Samoborček
03.08.2003., 16:41
Sad ću poslat primjer slike slikane HP-om 720 na srednjoj kvaliteti (**)
SETRA Samoborček
03.08.2003., 16:53
SETRA Samoborček kaže:
Sad ću poslat primjer slike slikane HP-om 720 na srednjoj kvaliteti (**)
Primjer (http://www15.brinkster.com/setraforum/slike/slika.htm)
hosting-za-svakog
03.08.2003., 17:21
Morao si da uslikas novi stampac da se pohvalis :):D
nemoj ići ispod 3 Mpix., kupi onaj olympus iz mju serije ili onaj Sony što ti čovjek gore predložio, to su ti top modeli u toj klasi;)
SETRA Samoborček
03.08.2003., 17:50
hosting-za-svakog kaže:
Morao si da uslikas novi stampac da se pohvalis :):D
A kaj sam trebo slikati? Monitor, kučište, kuler, zgoreni procesor?
hosting-za-svakog
04.08.2003., 08:38
Mamu, tatu, devojku, zenu, decu i sl :)
Jeremijajooj
08.08.2003., 16:58
Minolta Dimage F 100
379 €
4 mp
Slike odlicne,rukovanje jednostavno,design super...
nenoXtreme
08.08.2003., 23:11
Equilibrium kaže:
A kolko si love dao?
sorry nije me dugo bilo 3ooo kuna HG-spot
@everyone else specially hosting
snimat u rezoluciji 640x480 digitalcem od 3.2Mpx je idijotarija, jedna od najvećih koju sam čuo u zadnjih godinu dana (a naslušo sam ih se)!
kome pravo kome krivo.. ja sam to moro napisat
nenoXtreme
08.08.2003., 23:15
SETRA Samoborček kaže:
A kaj sam trebo slikati? Monitor, kučište, kuler, zgoreni procesor?
zanimljiv način da se dokaže poanta :D
no tko ne vjeruje, mislim da nije vrijedno truda :(
setra: 5+ za trud
nevjernici : streljanje jer ste iživcirali čovjeka, dobrog čovjeka :bang:
Ja sam sad uzeo Olympus mju 400 koji stvarno radi super al on kosta oko nekih 650 €, a imas na ovoj stranici dosta iscrpno o svima (naravno ako znas talijanski :) ) http://compraonline.mediaworld.it/
gorki61-istra
10.08.2003., 12:47
jednostavan odgovor
Olympus C 350 zoom 2.520,00 kn
Olympus spori punjač + 4 baterije od 2100 mA 365,00 kn
i na konju si :s
ili možda Fuji FinePix A310 za manje od 2500 kn
hosting-za-svakog
11.08.2003., 16:08
@everyone else specially hosting
snimat u rezoluciji 640x480 digitalcem od 3.2Mpx je idijotarija, jedna od najvećih koju sam čuo u zadnjih godinu dana (a naslušo sam ih se)!
kome pravo kome krivo.. ja sam to moro napisat
Slikanje u 2***x1*** svog radnog stola ili oca i majke osim ako mislis od njih praviti plakat je veca idiotarija,.
nenoXtreme
11.08.2003., 18:38
@host
hope that we R cool :top:
ali bez obzira na kvalitetu CCDa unutar kamere i optike kao takve, bolje je snimit u full rezoluciji (3.2 MPx) pa resize slike napravit nego odma slikat u 640x480... to je bezveze...
PS
obični fotići ("analogni") snimaju između 8 i 11 Mpx-a na film...
ona mala slikica koju razviješ je u svojoj punoj rezoluciji Jumbo Plakat bez gubitka kvalitete ... nemoj da te to zbunjuje...
PS2
svako voli imat što bolju sliku, a veće rezolucija znači bolju sliku... meni gomila thumbnailova na memory_sticku ne treba
hosting-za-svakog
12.08.2003., 00:26
obični fotići ("analogni") snimaju između 8 i 11 Mpx-a na film...
Jedini konkurent klasicnoj optici je jedan nikonov malisa 11mp koji kosta oko 8000$.
Ali ako 95% ljudi slika "idiotima" onda oni ne mogu uslikati ni 10% od 11mp.
Invader
18.08.2003., 02:11
Preporucujem Sony DSC-P72. Kupio sam ga za 2.650,00 kuna. Prije toga sam posjetio stranicu http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html na kojoj sam procitao dosta toga o digitalnim fotoaparatima, tak da nisam kupovao na slijepo. Kolko sam skuzio, vecina proizvodjaca ne nudi u kompletu punjac, pa cak ni punjive baterije. Kod Sonyja sve dobijete.
hosting-za-svakog
18.08.2003., 03:33
I ja sam preko http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html uglavnom preporucivao ljudima sta da uzmu, jako kvalitetan i realan sajt, verovatno i najbolji sto se digicam review tice :)
nenoXtreme
18.08.2003., 09:16
Invader kaže:
Preporucujem Sony DSC-P72. Kupio sam ga za 2.650,00 kuna. Prije toga sam posjetio stranicu http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html na kojoj sam procitao dosta toga o digitalnim fotoaparatima, tak da nisam kupovao na slijepo. Kolko sam skuzio, vecina proizvodjaca ne nudi u kompletu punjac, pa cak ni punjive baterije. Kod Sonyja sve dobijete.
imam ga ... stvarno je super... kupio sam ga jer ga ima frend i znao sam šta kupujem... preporučam ga svakome...:top:
Kupi Fuji S304 cijena u Hgspotu mu je pala ispod 3000 kuna.
3,24MPix 6X optički zum.
Naš izbor u Bugu
Bouncing_Alien
23.08.2003., 22:12
A evo da se i ja ukljucim u raspravu... ujedno ovo mi i prva poruka na ovom forumu, pa da pozdravim sve pristune :w ... dakle skoro sam kupovao digitalni foto-aparat, al uz konsultacije osobe koja se profesionalni bavi fotografijom, tako da sam imao priliku da probam stvarno dosta digitalaca.
Dakle nakon dugog pretrazivanja, odlucio sam se za canon a60, iz vise razloga, prvo nisam htio dati vise od 300 eura za sam aparat, drugo, meni iskreno za sad ne treba vise od 2 mp, jel ne izradjujem fotografije u vecem formatu od 5x7 (10x15 cm), i trece mogucnost manuelnih podesavanja, za koja ce poneko reci da se rijetko koriste, al eto, ja volim svagdje gurati svoj nos, pa tako i polako ucim o tome.
Dalje, mislim da ljudi danas previse gledaju samo rezoluciju ccd-a, pa nije to jedino bitno, ima uticaj i optika, brzina fokusiranja (kad koristite automatski fokus) koja zna na nekim aparatima irtirati... itd itd
Do 3000 kn, pa eto, moj iskreni savjet ide za canon a60, ako imas "avanturistickog" duha u sebi... alternativa, pa pored ovih sto ste rekli sony p-72, fuji s304 i a310, dodao bih i pentax 33l (ima super rotirajuci lcd) i mozda nikon 2500, koji je ovako prilicno lagan za nositi, i dolazi sa baterijom, koliko se sjecam.
Savjet je dakle, nakon sto si odlucio koliko novca ces dati, odluci za sta ces koristiti digitalca, za slikanje drustva i slicno (gdje je bitna njegova kompaktnost) ili za neku prosumer upotrebu kako se to zove, gdje ces i eksperimentisati, gdje u navedenoj cijeni a60 jedini logicni izbor. Moje skromno misljenje
Eto, nadam se da vas nisam udavio, ovako "malo" opsiran, eto, jos jednom da pozdravim sve clanove foruma :zivili:
nenoXtreme
23.08.2003., 22:18
nek si ti nas fino pozdravio.. a za digitalce lako ćemo :D
:W
Invader
24.08.2003., 08:04
Bouncing_Alien kaže:
Dakle nakon dugog pretrazivanja, odlucio sam se za canon a60
Pogledao sam na steves-digicams kak izgleda A60 i pronasao onako na prvi pogled neke pojedinosti zbog cega bi ipak dao prednost Sonyju: A60 ima LCD manje rezolucije 78K pix (sony=123K).
Koristi cetiri AA baterije, a uz to nisu ni isporucene punjive, nema ni punjaca za baterije. Sony treba samo dvije (isporucene NiMH zajedno s punjacem). Ako k tome dodamo jos da A60 ima manju rezoluciju od Sonyja P72, razlika od 500 kuna u korist A60 se topi. I dalje stojim kod tvrdnje da je sony P72 najbolji izbor (odnos ulozeno-dobiveno).:top:
nenoXtreme
24.08.2003., 09:40
dodao bih pokoju sitnicu u korist Sonya:
-baterije dvije (košto kolega reče), svaka 2100mAh (ukupno 4200mAh) što je više nego dovoljno za nekoliko stotina fotografija sa uključenim lcd-om i blicom (!) bez punjenja (nažalost prekratko ga posjedujem da bi mogao reći točan broj fotografija)
-baterije i punjač uključeni u paket
-snima mpeg filmiće retolucije 640x480 sa zvukom (fantastičnim zvukom)
...
ako se sjetim još koječeg, budem naveo ;) :D
Bouncing_Alien
24.08.2003., 22:10
A pa u toj cjenovnoj klasi tesko da se moze naci savrsen aparat, sto se tice odnosa ulozeno-dobijeno, mislim da to zavisi od osobe do osobe.
Ovako, sony p-72 nisam dugo koristio, samo probao, i prednosti na njegovoj strani dakle prvo veci broj mp, moram da priznam i bolji kvalitet izrade i eto, sto baterije i punjac sto su ukljuceni u paket (mada to nisam ni znao :rolleyes: )
Sa druge strane, kao sto sam rekao, canon a60 preporucujem sa osobe koje vole imati sve pod svojom kontrolom i koje vole eksperimentisati. Sva manuelna podesavanja kao sto imaju aparati koji kostaju znacajno vise, pa stvarno ogranicenje je samo masta vlasnika.
Jedina mana koju sam do sad zapazio, je da kvalitet same izdrade nije na nivou stvari koja kosta toliko novca, tu prije svega isticem displej, koji mnogi se zale da se brzo izgrebe.
Do sad nisam osjetio nedostatak mp, iako izradio nekih stotinjak slika u 5x7 formatu.
A eto i da povecam malo tu cjenovnu razliku izmedju a60 i p72, a60 koristi cf kartice, a p-72 memory stick koji su skoro duplo skuplji.
A iskreno, ja bi prije isao na fuji a310 od p-72, cini se kompaktniji, veoma stedljiv na baterijama, dok sam kvalitet na slikama niko od nas smrtnika nece primjetiti.
Eto, jos da i preporucim knjigu "kako isrkoristiti digitalni foto-aparat" od dave johnson (sorry ako nisam dobro spelovao ime), knjiga je odlican uvod u fotografiju uopste.
pozdrav :zivili:
nenoXtreme
25.08.2003., 11:00
koristi cf kartice, a p-72 memory stick koji su skoro duplo skuplji.
paaa.... li-la
CF je oko 330 KN (128 MB)
MemoryStick 440 KN (128 MB)
dakle ~100 kn razlike... mislim da to nije straško ako daš ~3k kn za fotić !?
(eeej, nemojte pomislit da baš tak grčevito branim Sony... :D )
sick_boy
25.08.2003., 19:58
CF (inače najstandarnija od svih flash memorija za digitalce), 128MB - 285,99 kn
Memory Stick, 128MB - 441,11
http://www.ve-mil.hr/proizvodi.html
Dakle, razlika je veća od 150kn.
nenoXtreme
25.08.2003., 20:27
:top: ma ovisi di tražiš ja sam gledo u HG spotu i tamo sam kupio memory stick od 128 MB, a compact flash relativno stara tehnologija... dolazi novi val :D
Invader
25.08.2003., 21:42
P72 moze koristiti i novi memory stick pro, koji postoji u izvedbi cak i do 1Gb. Doduse, taj MS kosta koliko i prosjecan digitalni fotoaparat :( ali nadam se da ce cijena s vremenom pasti. Sto se tice manuelnog podesavanja, P72 nudi puno funkcija koje se manuelno daju podesiti, ali prosjecni korisnik (kao ja npr.) ih ne treba pa je dovoljno sve prepustiti automatici i slike ispadnu super. Frend ima Fuji s304. Fotic je O.K. ali malo je preveliki i ne mozes ga strpat u dzep. Osim toga, trebalo mu je 15 tak dana da se s njim nauci slikat, jer nije bas najjednostavniji za rukovanje.
Bouncing_Alien
25.08.2003., 22:12
A dobro, taj skok cijene cf kartica je privremen, zbog povecane potraznje, cime je velikim dijelom kriv i canon a70*vjerujem, prema popularnosti), i pasce cijena uskoro, vjerovatno.
Dalje, pa dobro, izmedju pomenutih modela necemo mi obicni amateri primjetiti razliku u kvalitetu slika, bar ne nesto znacajno, dakle licni osjecaj i ukus bi tu trebao biti odlucujuci element.
Jedino mi se olympus c350 "zamjerio" jel su anomalije stvarno primjetne pri maksimalnom zumiranju. Mozda je samo taj primjerak bio u pitanju, al citao sam negdje da se jos ljudi zali na to.
Sto se tice fuji-a s304, meni se mnogo svidjao, al bio mi je preskup ipak, pogotovo posto koristi skuplje xd kartice i to, sto uz njega je obavezan stativ. Al veliki zum i njegova cvrstina su fascinantni, pogotovo za tu cijenu. Ima nesto sporiju automatiku, i nesto losije slike u mraku, jer koristi stariji ccd i tehnologiju, rijec je o starijem modelu, pa to i ne treba zamjeriti.
Eto, stvarno nemam namjeru da degradiram pomenuti sony, rijec je o odlicnom foto-aparatu, koliko vidim i cujem, al meni se licno fuji a310 vise svidjao, i eto, da kazem, da postoji alternativa koju svakako treba pogledati i razmotriti
a eto, da dodam jos samo, memorije stvarno nikad dosta, i 128 mb je minimum na 2mp aparatima, kad se covjek zanese... nema kraja fotografiranju :D
pozdrav :zivili:
nenoXtreme
25.08.2003., 23:18
sony p-72 i fuji a310 su bila moja dva favorita... :D
:top: Bouncing_Alien
sick_boy
26.08.2003., 17:07
nenoXtreme kaže:
:top: ma ovisi di tražiš ja sam gledo u HG spotu i tamo sam kupio memory stick od 128 MB, a compact flash relativno stara tehnologija... dolazi novi val :D
Da te malo podučim dečko:
* SmartMedia i XD picture card - Olympus-ov i Fuji-jev standard. Dakle, samo za fotoaparate tih proizvođača.
* SD i MMC - raširen standard, ali ograničen kapacitet i visoka cijena
* Memory Stick - Sony only
* Compact Flash - najrašireniji standard, obvezatan kod profi modela (čak i Fuji i Olympus profi i polu-profi modeli ga podržavaju), kapaciteti do 4GB (razvija se i dalje), postoje razlike u brzini čitanja, pa se mogu nabaviti i vrlo brze CF kartice
Compact Flash je jedan od najstarijih standarda, ali razvojem dostiže velike mogućnosti i trenutno je najstandardniji, postoje najveći kapaciteti, najzaštićeniji (kontakti u čvrstom plastičnom kućistu). Ukratko - najbolji izbor.
nenoXtreme
26.08.2003., 19:30
sick_boy kaže:
Da te malo podučim dečko:
misliš valjda i na ostale, pa nisam valjda ja jedini koji nezna :D
Bouncing_Alien
27.08.2003., 03:33
A dobro, decko je donekle u pravu, cf kartice type 1 stvarno polako odlaze u zasluzenu penziju, i primat preuzimaju type 2.
Nazalost, aparati koji koriste type 1 ne mogu koristiti i type2 :( dok oni koji korite type 2 mogu i type 1.
Inace, koliko znam, dakle nije sigurno tacno, neka me neko ispravi ako grijesim :rolleyes: najveci problem type 1 cf kartica je sto se na njih ne moze pohraniti tiff format, koji ima daleko najkvalitetnije slike, tj najmanju kompresiju.
S druge strane xd kartice imaju fenomenalnu izdrzljivost, bas ljetos na moru jednom prijatelju kartica upala u more i nakon sto ju je izronio, saprao i osushio, kartica je prezivjela. S ostalima nemam bas iskustva, pa ne mogu reci.
Ma uglavnom, tip kartice ne treba biti presudan pri izboru aparata, samo pogledati razlike u cijeni i to isto uzeti u obzir.
Uglavnom, uvijek slikati na max rezoluciji s max detaljima sto aparat pruza, a same memorije, nikad dosta.
sick_boy
01.09.2003., 16:56
Bouncing_Alien kaže:
Inace, koliko znam, dakle nije sigurno tacno, neka me neko ispravi ako grijesim :rolleyes: najveci problem type 1 cf kartica je sto se na njih ne moze pohraniti tiff format, koji ima daleko najkvalitetnije slike, tj najmanju kompresiju.
S druge strane xd kartice imaju fenomenalnu izdrzljivost, bas ljetos na moru jednom prijatelju kartica upala u more i nakon sto ju je izronio, saprao i osushio, kartica je prezivjela. S ostalima nemam bas iskustva, pa ne mogu reci.
CF kartice mogu zapisati sve što i ostale kartice. To su obični file-ovi, nema tu format veze sa karticom. Jedino je ograničenje veličina file-a. S obzirom da postoje CF type 1 kartice od 512MB, mislim da neće još dugo niti u penziju.
xD picture card je, s druge strane, izvrsna kartica, ali podržavaju je samo Fuji i Olympus, pa će, vjerojatno, doživjeti sudbinu SmartMedia kartica.
Imam jedno pitanje. Imam fotic s ugrađenim diskom od 64 MB pa jos nisam kupovala CF karticu, i primjetila sam da mu se smanjuje kapacitet ... Zašto? Sve manje i manje slika stane na njega... Bilo je recimo 102, a sad je 99... Zašto je tomu tako? Jel tako i sa CF karticom? Zar ce na kraju stati 10 slika?!!! :eek: :confused:
Bouncing_Alien
02.09.2003., 00:52
Pa nisam jos cuo da psotoji problem smanjivanja kapaciteta kartica. Stvar je vjerovatno u tome sto pod razlicitim svjetlosnim uvjetima i u zavisnosti od broja detalja na slici, slika moze zauzeti manje il vise prostora na kartici, pa samim tim ne mozes ocekivati da uvijek stane jednak broj slika.
Sacekaj malo, obrati paznju na taj detalj, pa ce vrijeme pokazati, mada ja mislim da je sve ok.
pozdrav :W
Ma mislia sam na to da formatiranje smanji kapacitet...
Sto posto je tako kako sam napisala jer prije nego sto uopce i pocnem fotografirati, pise mi koliko u toj i toj rezoluciji i takvoj i takvoj kvaliteti kompresije mogu slika napraviti... i sve mi je manji i manji broj koji tamo pise. :rolleyes:
sick_boy
02.09.2003., 15:13
????? E, ovo zbilja čujem prvi put. Jesi li sigurna u ovo što pišeš?
nenoXtreme
02.09.2003., 15:28
Navi kaže:
sam napisala jer prije nego sto uopce i pocnem fotografirati, pise mi koliko u toj i toj rezoluciji i takvoj i takvoj kvaliteti kompresije mogu slika napraviti... i sve mi je manji i manji broj koji tamo pise. :rolleyes:
dakle:
1: prije nego počneš slikati piše ti kolik slika možeš snimiti
2: i ti onda slikaš, i kako ti slikaš, broj mogučih slika ti je sve manji i manji !?:confused:
:jumping: :klap: :cerek: :top:
:D :D
Ne, nisam glupa, iako se možda ne bi reklo :D
Svaki put kad mi je disk čist, broj se smanjuje... Ono, prije je pisalo 102 slike, a sada 98... (bubnula sam broj) dok jos nisam niti jednu sliku uslikala. Nije da se broj smanji SVAKI PUT, ali s vremenom se smanjio i izgleda, smanjuje se...
Jasnije? :p
Forrest2003
02.09.2003., 19:48
hosting-za-svakog kaže:
Pa na to moyes stati 1600 slika 640x480 [koje sasvim za 95% stvari vrse posao] ??? 16mb = 200 standard slika.
1600 slika od kojih nema ama bas nikakve koristi. I sta bi to trebale biti "standard" slike? Sorry, ali 16mb nije dosta za apsolutno ništa, osim da se možda isproba aparat!
Invader
02.09.2003., 20:08
Forrest2003 kaže:
1600 slika od kojih nema ama bas nikakve koristi. I sta bi to trebale biti "standard" slike? Sorry, ali 16mb nije dosta za apsolutno ništa, osim da se možda isproba aparat!
Pojavili se digitalci i svi su odmah zaboravili koja su ogranicenja imale obicne "idiot" kamere. Kupis film od 24 snimke i to je to. Nema brisanja, pregledavanja.
Na 16 Mb (Sony P72) stane deset slika u fine kvaliteti rezolucije 2048x1536, dok u standardnoj kvaliteti stane 18. To nije dovoljno da pokrije 10 dana ljetovanja, ali za fotografiranje "po doma" je sasvim dovoljno, uz pretpostavku da imas racunalo u blizini.
Normalno, tko ima digitalca, dugorocno ne moze biti zadovoljan samo sa isporucenom memorijskom karticom.
Bouncing_Alien
02.09.2003., 22:04
Navi kaže:
:D :D
Ne, nisam glupa, iako se možda ne bi reklo :D
Svaki put kad mi je disk čist, broj se smanjuje... Ono, prije je pisalo 102 slike, a sada 98... (bubnula sam broj) dok jos nisam niti jednu sliku uslikala. Nije da se broj smanji SVAKI PUT, ali s vremenom se smanjio i izgleda, smanjuje se...
Jasnije? :p
A ne obracaj paznju suvise sta pise koliko slika moze jos da stane, to vjerovatno postoji neki algoritam, koji ili prema trenutnim svjetlosnim uslovima izracunava koliko slika jos moze stati ili tako nesto. Obrati paznju sta pise za kapacitet memorije, koliko mb ima, ako se taj broj ne mijenja, sve je ok, a ako se smanjuje, zna se, postoji garancija :)
Invader kaže:
Pojavili se digitalci i svi su odmah zaboravili koja su ogranicenja imale obicne "idiot" kamere. Kupis film od 24 snimke i to je to. Nema brisanja, pregledavanja.
Na 16 Mb (Sony P72) stane deset slika u fine kvaliteti rezolucije 2048x1536, dok u standardnoj kvaliteti stane 18. To nije dovoljno da pokrije 10 dana ljetovanja, ali za fotografiranje "po doma" je sasvim dovoljno, uz pretpostavku da imas racunalo u blizini.
Normalno, tko ima digitalca, dugorocno ne moze biti zadovoljan samo sa isporucenom memorijskom karticom.
Pa dobro, istina je da je to prije bila prava patnja, al sad, mislim da se definitivno isplati uloziti nekoliko desetina € u mem karticu, jer sa digitalcem se daleko vise slika. A koristenje 16 mb kartice na digitalcu od 3,2 mp, je isto kao imati pentium IV na 3 ghz i hard disk od 1,3 gb... radi to, al nije to to :)
Bouncing_Alien kaže:
A ne obracaj paznju suvise sta pise koliko slika moze jos da stane, to vjerovatno postoji neki algoritam, koji ili prema trenutnim svjetlosnim uslovima izracunava koliko slika jos moze stati ili tako nesto. Obrati paznju sta pise za kapacitet memorije, koliko mb ima, ako se taj broj ne mijenja, sve je ok, a ako se smanjuje, zna se, postoji garancija :)
Ma ljudi ne radi se o svjetlosnim uvjetima, radi se o kapacitetu interne memorije, tog diska koji je u digitalcu. Taj kapacitet se smanjuje jer s vremenom broj koji pise koliko slika stane je sve manji.
U vezi s tim, ja sam jos prije čula da se kapacitet HDD formatiranjem neznatno smanjuje pa sam zaključila da je to i ovdje slučaj i da tako mora biti. Sad ste me zbunili. Jeste li sigurni da se ovo ne bi smjelo događati, jer odoh ja u servis ako je tako. Aparat mi je pod garancijom!
nenoXtreme
02.09.2003., 23:05
nakon ovako vješto sročenog opisa problema, i stručnog baratanja pojmovima, mogu samo reći:
-a o kojem se fotiću radi?-
-ima ugrađeni disk pa zato nisi kupovala CF karticu (?)-
-"ugrađeni disk" 64MB (ali ovih dana i manje?)-
-recimo inače ti stane, recimo, 102 recimo slike, a sad je recimo 92, (baš dobro da si bubnula broj, ljepše mi je ovako razmišljat o problemu , nego da znam točno :D) a recimo koje rezolucije, možda recimo si promijenila recimo rezoluciju, recimo naprimjer...?-
-recimo, odakle ti ideja da se NE radi recimo, o svjetlosnim uvjetima recimo. Više detalja na recimo slici, znači veći fajl recimo, a to u recimo konačnici znači recimo manje fotografija na recimo "ugrađenom disku", recimo...
recimo
:D
<akcija "recite to cvijećem :D, se odvija prema planu, recimo>
Nije to nikakav ozbiljan fotić, radi se o Daisy PhotoClip-u, model DM 2164 A. http://www.daisymm.com/l/en/techspec/techspec_DM2100.php
Za moje potrebe je super, osim ovog malog problemčeka...
nenoXtreme, kaj ti imaš protiv mene? :confused: Kaj sam ja to tako nerazumljivo i glupo napisala da ti nije jasno?
Taj fotić ima internal memory od 64 MB i nije mi bila potrebna Compact Flash kartica do sad. Zbunjuje me ovo što mi se događa, točne brojke ne znam jer nisam obraćala pažnju na njih u početku, dok mi nije upalo u oči da mi se broj mogućih snimljenih fotografija smanjuje... Sada ih može stati 64 u najvećoj rezoluciji i s najmanjom kompresijom... Broj je prije bio nešto veći, ne znam točno koji.
Pitanje: smanjuje li se neznatno formatiranjem hard diska njegov kapacitet?
Bouncing_Alien
03.09.2003., 01:00
Navi kaže:
Ma ljudi ne radi se o svjetlosnim uvjetima, radi se o kapacitetu interne memorije, tog diska koji je u digitalcu. Taj kapacitet se smanjuje jer s vremenom broj koji pise koliko slika stane je sve manji.
U vezi s tim, ja sam jos prije čula da se kapacitet HDD formatiranjem neznatno smanjuje pa sam zaključila da je to i ovdje slučaj i da tako mora biti. Sad ste me zbunili. Jeste li sigurni da se ovo ne bi smjelo događati, jer odoh ja u servis ako je tako. Aparat mi je pod garancijom!
Ovako, dok slikas npr pri slabijim svjetlosnim uvjetima, gdje ima malo detalja, itd itd, slika ce imati manje kb, nego kad slikas npr neku panoramu, il tako nesto, reljef. Kod mene npr. carira od 500 i nesto kb do 1,1 mb... samim tim na tih 64 mb moze ti stati npr nesto manje od 60 slika 1,1mb i oko 120 slika od 500 kb... i to je sasvim normalno. Ono na sta ti treba da obratis paznju jeste dali uvijek je ista kolicina memorije dok je kartica prazna, npr... dakle, dali se smanjuje velicina memorije u mb, ne broj slika koji pise da moze da primi.
Navi kaže:
Pitanje: smanjuje li se neznatno formatiranjem hard diska njegov kapacitet?
Ne smanjuje se, sigurno, formatiranjem samo brises podatke sa kartice i to je sve.
nenoXtreme
03.09.2003., 08:35
nenoXtreme, kaj ti imaš protiv mene?
baš ništa :love: :kiss: :cerek:
Kaj sam ja to tako nerazumljivo i glupo napisala da ti nije jasno?
sve, od prvog posta
:D
ekipa ti uporno pokušava objasnit da veličina slike varira... jesi možda probala slikat bijeli (prazan) zid i nekakav pejzaž, pa usporediti vrijednosti koje ti izbacuje (tj. koliko ti slika ostaje!)?
nisi.
e pa daj, molim te pa da potvrdimo ili odbacimo tu teoriju . ajde
:kiss:
Naravno da ce biti drukcije ako slikam bijeli prazni zid i pejzaž, ali ne govorim o tome koliko slika pise da stane kad počnem slikati, - jasno mi je da tu varira broj ovisno o uslikanim slikama - nego govorim o tome koliko slika pise da stane prije nego sto uopce i pocnem slikati.
:) :kiss:
sick_boy
03.09.2003., 19:30
Da, ali aparat možda mjeri osvjetljenost i količinu detalja koje "vidi" objektiv i u trenutku kad ti formatiraš memoriju, pa možda prema tome procjenjuje koliko bi slika stalo.
Provjerila sam, uvijek pokazuje taj isti broj, bez obzira sto objektiv vidi.
Skuzila sam u cemu je problem...
Flashala sam firmware na staru verziju i taj kobni broj se povećao... Sad kužim u cemu je stos: ja sam vidjela da se taj broj smanjuje jer svaki firmware drukčije to izračuna, očito (a updateala sam firmware kad je izasao novi, dva puta ili vise)... i kod najnovijeg firmwarea je najniži broj...
:cool:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.