PDA

View Full Version : Prostata - problemi razni


te@
29.07.2003., 11:29
Stvar je u slijedećem: Moj tata, kojem je 59 godina i nikad prije nije bio ozbiljno bolestan, poslijednjih mjeseci ima problema s prostatom. U biti nema nekih značajnijih poteškoća ali na nekakvim pretragama, nekakvi markeri, šta li, ukazuju na to. I tako, danas smo napokon bili u bolnici i doktor je pronašao nekakav majušni čvorić. Sutra će mu raditi biopsiju.
On se drži OK, ali vidim da ga to brine i da je nervozan. Ja sam možda gore nervozna zbog toga od njega, al naravno da to pred njim ne pokazujem.
Prvo što me zanima je, hoće li ta biopsija biti bolna (znam da neće bit baš ugodna), hoće li mu to raditi pod lokalnom anestezijom bar, a i ako netko ima posrednih ili neposrednih iskustava s tim problemom - sve me zanima. Thx!

Vilko
29.07.2003., 12:37
Nadam se da ce doljnje makar malo pomoci!


Bas sam i sam mislio u slijedecih mjesec dana otvoriti Temu sa muskim bolestima , a pogotovo za nas posle 40-50 godina
starosti, ali kao i uvjek prosto sam se bojao radi reakcije,
koju neki forumasi pokazuju.

Ja imam Prostatis/testis upalu;Epididymitis, i upravo uzimam drugi
antibiotic i ici cu vidjeti Urologista.

Ljepo je od tebe vidjeti da si zabrinut i da vodis brigu o ocu.

Zelim sve sretno


Karcinom prostate


Uvod
Karcinom prostate je maligni tumor na koji otpada značajan udio od ukupnog broja svih malignih bolesti kod muškaraca iznad 50 godina života, a incidencija se povećava sa svakim sljedećim desetljećem. Iz tog razloga u prosjeku svaki drugi muškarac iznad 70 godina života ima histološki nalaz karcinoma prostate. Ipak najveći broj tih muškaraca nikad ne razvije simptome bolesti, te manje od 3% bolesnika s histološkim nalazom umre od karcinoma prostate.

Uzroka takvog slijeda događanja ima više, prvenstveno se radi o starijoj populaciji koja nerijetko boluje od raznih drugih bolesti, bilo akutnih ili kroničnih, koje ugrožavaju njihov život. Prognoza bolesti ovisi i o stupnju proširenosti karcinoma, tako da klinički možemo razlikovati lokaliziranu (ograničenu na prostatu) i uznapredovanu bolest (koja se proširila van prostate). Također na prognozu karcinoma prostate velik utjecaj ima i histološki stupanj diferencijacije tumora. Razlikujemo dobro, srednje i slabo diferencirane karcinome, od kojih najbolju prognozu imaju dobro, a najgoru slabo diferencirani tumori.
Stoga ako se kod starijeg bolesnika otkrije dobro diferencirani, klinički lokalizirani karcinom prostate, tijek bolesti je obično takav da će taj bolesnik umrijeti s karcinomom, ali ne i od karcinoma prostate.
Ovo nam ipak ne daje za pravo da zanemarimo simptome koji mogu upućivati na karcinom prostate, ili da ne pokušamo liječiti bolesnika s karcinomom.
Moramo imati na umu da je karcinom prostate drugi najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod muškaraca. Nažalost blizu 50% bolesnika ima klinički uznapredovali karcinom u trenutku kada se bolest dijagnosticira.

Klinička slikai
Većina bolesnika je bez simptoma ili imaju simptome slične onima kod benigne hiperplazije prostate. To su odgođeni početak mokrenja, naprezanje pri mokrenju, te smanjenje siline i kalibra mokraćnog mlaza. Ovim simptomima koji su karakteristični za opstrukciju uretre u kasnijem stadiju bolesti pridružuju se krv u mokraći (hematurija) i potpuni zastoj (retencija) mokraće. Nerijetko kod slabo diferenciranih karcinoma prvi znak bolesti mogu biti udaljene metastaze. Karcinom prostate najčešće metastazira u kosti (zdjelicu, rebra, kralješke, itd.) što se očituje kao bolnost ili patološka fraktura zahvaćene kosti.

Dijagnoza
U dijagnostičkom postupku broj jedan zauzima digitorektalni pregled. Kao kamen tvrda, povećana, čvorasta prostata nepravilne površine je jako sumnjiva na maligni proces. U uznapredovanim slučajevima bolesti prostata može fiksirati okolna tkiva uslijed lokalnog širenja.

Ultrazvučna pretraga i infuzijska urografija su metode koje mogu dati dodatne informacije o stanju prostate, njenom odnosu s okolnim strukturama i stanju mokraćnog sustava u cijelosti.

Da se radi o metastatskoj bolesti može nam otkriti scintigrafija skeleta, uz porast kisele prostatične, i alkalne fosfataze.

Svaka sumnja na postojanje karcinoma prostate indicira biopsiju s uzimanjem tkiva prostate za analizu. Najčešće se izvodi biopsija pod kontrolom transrektalnog ultrazvuka.

Od velike pomoći u dijagnostici je prostati specifični antigen (PSA) čija je razina u krvi povišena kod karcinoma prostate u između 25 i 92% slučajeva ovisno o veličini tumora.
Ipak uloga PSA u otkrivanju ranog karcinoma prostate je dvojbena jer je negativan u trećini slučajeva klinički značajnih tumora, a može biti lažno pozitivan u oko 60% slučajeva kada nije riječ o malignom tumoru već o benignoj hipertrofiji prostate.
PSA je nedvojbeno najosjetljiviji marker za praćenje progresije bolesti i odgovora na terapiju kod dijagnosticiranih karcinoma prostate. Značajan pad razine PSA u krvi nakon operacije govori u prilog smanjenju mase ili potpunom uklanjanju tumora. Ukoliko PSA počne rasti nakon nekog vremena vjerojatno se radi o ponovnoj aktivaciji bolesti.
Razina PSA ne smije se određivati neposredno nakon digitorektalnog pregleda ili biopsije prostate jer ćemo dobiti lažno visoke vrijednosti.

Stanja koja imaju sličnu kliničku sliku
Druga stanja koja dolaze u obzir, a mogu imati simptome slične kao i karcinom prostate su prvenstveno benigni tumor (adenom) prostate, kamenci u prostati (prostatolitijaza), te kronična upala prostate.

Terapija
U slučaju tumora koji je ograničen na prostatu u obzir dolaze kirurški zahvat i iradijacijska terapija. Kirurški zahvati imaju značajnu smrtnost (0,3 - 2%) i visoku učestalost komplikacija (impotencija u 30 - 100% slučajeva, nemogućnost kontrole mokrenja 6 - 7%), dok je kod iradijacijske terapije smrtnost (0 - 0,6%) i učestalost komplikacija niža. Na odabir terapije utječu opće stanje bolesnika, njegova dob itd.
Ukoliko je riječ o tumoru koji je infiltrirao okolna tkiva metoda izbora je iradijacijska terapija.
Ako postoji uznapredovala, metastatska bolest palijativni učinak mogu imati antiandrogeni. Kako je karcinom prostate ovisan o hormonima (testosteronu), blokiranjem njegovog učinka možemo usporiti napredovanje bolesti i dovesti do trenutačnog poboljšanja kod bolesnika. Sličan učinak imaju LH-RH analozi i estrogeni. Kastracija bolesnika smanjuje izlučivanje testosterona kao i rizik od komplikacija prilikom uzimanja prije navedenih lijekova, ali je često neprihvatljiva za bolesnika.
Iako 3/4 bolesnika sa uznapredovanom bolešću reagiraju na hormonsku terapiju, kod 1/3 tumor postane na nju rezistentan unutar godine dana.

Prognoza
10-godišnje preživljenje bolesnika sa dobro diferenciranim, lokaliziranim tumorom je iznad 65%.
Taj postotak opada sa slabijom diferencijacijom tumora i kod uznapredovane bolesti, ali se ipak uz adekvatnu iradijacijsku terapiju i hormonsku kontrolu može život mnogih bolesnika produžiti, i poboljšati kvaliteta življenja.

Vilko
29.07.2003., 12:46
Upala prostate

Uvod
Upala prostate česta je bolest koja bar jednom u životu pogađa 10-15% muškaraca. Simptomi su u najblažem obliku neugodni, a obično se javlja jaka bol. Infekcija može nastati bakterijama koji u prostatu dolaze putem mokraćne cijevi, uzročnicima spolno prenosivih bolesti ili preko krvi ako postoje sustavne infekcije kao što je tuberkuloza, gripa, sepsa. Upalu može uzrokovati i niz nebakterijskih uzroka.

Nazivlje
Latinski naziv: prostatitis
Engleski naziv: prostatitis

Prostata
Predstojna žlijezda, prostata, dio je muškog spolnog sustava. Smještena je ispod mokraćnog mjehura, a ispred rektuma, završnog dijela debelog crijeva. Teška je 15-25 grama, oblika i veličine kestena. Prostata okružuje mokraćnu cijev koja vodi mokraću od mokraćnog mjehura do vrha penisa. Građena je uglavnom od mišićnog i žljezdanog tkiva, a glavna joj je funkcija proizvodnja tekućine za sjeme koje prenosi spermije. Tijekom orgazma stezanje mišića istiskuje tekućinu iz prostate u mokraćnu cijev. Spermiji koji se stvaraju u sjemenicima također se izbacuju u mokraćnu cijev te se tijekom ejakulacije kroz vrh penisa izbacuju spermiji u sjemenskoj tekućini.

Tko obolijeva
Upala prostate pogađa muškarce svih dobnih skupina.

Uzroci
Više je potencijalnih uzroka upale prostate, a nekad je više čimbenika odgovornih za nastanak upale. Najčešći uzroci su:
- bakterijska infekcija (najčešće crijevne bakterije, Proteus, Stafilococcus)
- autoimuna bolest
- živčano-mišićne, tenzijske ili mehaničke ozljede
Rjeđi uzroci mogu biti:
- poremećaj metabolizma mokraćne kiseline (giht)
- kamenci u prostati
- suženja mokraćne cijevi
- tumori
- benigna hiperplazija prostate
- alergija na hranu
- infekcija gljivama
- infekcija virusima
Poznavanje uzroka bolesti važno je za njeno liječenje.
Kod pacijenata s nezaraznom kroničnom upalom prostate često se nađu drugi problemi mokraćnog sustava koji pacijente čine sklonim za razvijanje ove upale.

Podjela
Kako bi se poboljšala dijagnoza i liječenje upala prostate National Institutes of Health (NIH) su organizirali međunarodnu mrežu suradnje na temu upale prostate te definirali novu definiciju i klasifikaciju ove bolesti. Konsenzusom je upala prostate stavljena u četiri kategorije:
I. akutni bakterijski prostatitis
II. kronični bakterijski prostatitis
III. kronični prostatitis/kronični sindrom zdjelične boli
A. upalni
B. neupalni
IV. asimptomatski neupalni prostatitis

Akutni bakterijski prostatitis očituje se naglim simptomima i znakovima infekcije te je često uzrokovan crijevnim bakterijama, osobito s Escherichia coli.
Kronična bakterijska infekcija je ponavljana i dugotrajna infekcija za koju je najčešće odgovorna opet Escerichia coli, drugi Gram negativni organizmi ili Enterococcus. Akutni i kronični bakterijski prostatitis su najbolje objašnjeni i istraženi oblici, ali su i najrjeđi.
Gotovo 90% pacijenata sa simptomima upale prostate ima kronični prostatitis/sindrom kronične zdjelične boli koji je vrlo slabo objašnjen i terapijske su mogućnosti ograničene.
Asimptomatski upalni prostatits se dijagnosticira u pacijenata kod kojih nije bilo simptoma upale, a dijagnoza se postavi temeljem rutinskih laboratorijskih pretraga ili pretraga zbog drugih razloga, npr. prilikom pokušaja otkrivanja karcinoma prostate ili procjene neplodnosti. U ovih pacijenata se u sjemenskoj tekućini nađe velik broj leukocita.

Kako se prostatitis razvija?
Akutni i kronični infektivni prostatitis se ne smatra uvijek spolno prenosivom bolešću, međutim dokazano je kako uzročnici tih bolesti mogu uzrokovati ovu bolest.
Iako se prostatitis ne smatra zaraznom bolešću, kod bakterijske upale prostate se mikroorganizmi iz sjemena tijekom ejakulacije mogu prenijeti drugoj osobi.
Način na koji prostata postaje zaražena još uvijek nije posve jasan. Mikroorganizmi najvjerojatnije dolaze u prostatu iz mokraćne cijevi povratnim tokom zaražene mokraće ili bakterijama debelog crijeva.

Rizični čimbenici
Određena stanja ili medicinski zahvati povećavaju rizik za ovu bolest, npr. postavljanje instrumenata ili katetera u mokraćnu cijev, analni seks, abnormalnosti mokraćnog sustava, infekcije mokraćnog sustava, povećana prostata, poremećaji mokrenja, stres, smanjena izloženost suncu, nekontrolirana seksualna aktivnost, učestala masturbacija, ozljeda mokraćnog sustava, fiksiran položaj tijela (osobito pri dugotrajnom jahanju), prekomjerno pijenje alkohola te dugotrajno suzdržavanje od mokrenja.

Simptomi
Simptomi upale prostate nisu specifični isključivo za ovu bolest te mogu nalikovati simptomima drugih bolesti mokraćnog/spolnog sustava. Simptoma ponekad uopće nema, a ponekad su tako izraženi i nagli te pacijenti često traže pomoć na hitnim prijemima.
Akutna upala prostate: Simptomi nastaju naglo. Mogu se javiti bolovi u predjelu ispod i iza spolnog organa, bolovi u donjem dijelu trbuha i leđa, otežano mokrenje, učestalo mokrenje manjih količina mokraće, učestalo mokrenje noću, gnojan ili krvav iscjedak iz mokraćne cijevi, umor te povišena temperatura. Ako postoji oteklina prostate može se omesti otjecanje mokraće pa nastaje njen zastoj (retencija urina) i nakupljanje u mokraćnom mjehuru. Prostata je gotovo uvijek povećana.
Kronična upala prostate: Naziv "kronična" označava dugotrajan tijek infekcije i obično se upotrebljava za bolesti koje traju duže od tri tjedna. Kronična infekcija se može razviti iz akutne ili bolest od početka ima kroničan tijek. Kod ovog se oblika javljaju umjereni bolovi ispod i iza penisa te u donjem dijelu leđa, blaži poremećaji mokrenja u vidu otežanog mokrenja malih količina mokraće, a redovit je i oskudan krvav ili gnojan iscjedak iz mokraćne cijevi. Može se javiti umor, peckanje, bolna ejakulacija pa čak i impotencija. Prostata može biti povećana ili smanjena te tvrda. Nije rijetkost da je jedini simptom kronične upale prostate ponavljanje infekcija mokraćnog mjehura.
Neinfektivni (nezarazni) prostatitis je onaj kod kojeg se nakon pomno provedenog dijagnostičkog postupka ne može dokazati mikroorganizam. Kronični (dugotrajni) neinfektivni prostatitis predmet je stoga brojnih istraživanja i najteže ga je uspješno liječiti.
Općenito je riječ o dugotrajnoj ponavljanoj bolesti kod koje simptomi mogu slabiti i nestajati i ovaj tip čini većinu kroničnih upala prostate.

Bolesti sa sličnim simptomima kao upala prostate
Dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija), upala mokraćne cijevi, upala mjehura, spolno prenosive bolesti i bolna prostata (prostatodynia) mogu se očitovati istim ili sličnim simptomima kao upala prostate pa ih je potrebno isključiti u dijagnostičkom postupku. Ponekad se neka od ovih stanja nalaze istovremeno s upalom mokraće što otežava dijagnozu i liječenje.

Dijagnoza
Temeljem simptoma koje navodi bolesnik liječnik će posumnjati na upalu prostate te obaviti pregled i dijagnostičke testove kako bi tu sumnju potvrdio ili odbacio.
Pregled prostate provodi se tzv. digitorektalnim pregledom(digitus, lat. = prst; rectum, lat. = završni dio debelog crijeva, rektum) gdje ispitivač nakon navlačenja rukavica i mazanja kažiprsta vazelinskom mašću uvodi kažiprst u debelo crijevo bolesnika te opipava prostatu. Ovaj je pregled moguć zbog neposrednog dodira prostate i stjenke debelog crijeva te je njime moguće procijeniti veličinu, oblik, bolnost i tvrdoću prostate.
Kod akutne upale prostate ovaj je pregled obično vrlo bolan, prostata se nađe uvećana, a ako se stvorila nakupina gnoja u prostati, to se također može opipati. Pritiskom na prostatu (masaža prostate) dobiva se gnojni iscjedak iz mokraćne cijevi. Taj se iscjedak kasnije analizira i traže pokazatelji upale.
Laboratorijska analiza mokraće također se provodi te se tipično nalaze bakterije, leukociti (gnojna mokraća) i eritrociti (krvava mokraća).
Ukoliko se iz nekog razloga uzima tkivo prostate, biopsija, analizom tkiva se može vidjeti upalna reakcija.
Kod kronične upale prostata može biti povećana ili smanjena, tvrda i lagano bolna. Kako se i kod karcinoma javlja tvrda prostata ovo je stanje svakako potrebno isključiti dodatnim pretragama. Kod kronične upale često je potreban opsežan dijagnostički postupak za otkrivanje rizičnih čimbenika i uzroka upale.

nastavak

Vilko
29.07.2003., 12:49
nastavak,

Liječenje
Oblik liječenja se razlikuje kod pojedinih tipova upale prostate.
Akutna upala prostate liječi se antibioticima 7-14 dana i gotovo sve akutne infekcije mogu se izliječiti na ovaj način. Opće mjere su strogo mirovanje, analgetici, prilagođena prehrana za održavanje mekane stolice jer tvrda stolica uzrokuje jake bolove zbog pritiska na upaljenu prostatu. Sjedeće tople kupke pomažu za olakšanje bolova. Ako je nastala gnojna nakupina koja se nije ispraznila kroz mokraćnu cijev može se obaviti njeno odstranjenje punkcijom iglom kroz debelo crijevo. Ako je nastala zapreka otjecanju mokraće postavlja se kateter. Ponekad je potrebno smještanje u bolnicu ako su simptomi vrlo izraženi, a opće stanje bolesnika loše.
Kronična upala liječi se dugotrajnom primjenom antibiotika, obično 4-12 tjedana te se otprilike 60% pacijenata može ovako izliječiti. Pacijentima kojima ova terapija nije učinkovita može se propisati dugotrajna terapija niskim dozama antibiotika. Provodi se i masaža prostate prstom liječnika u svrhu odstranjenja gnojnog sadržaja te eventualno smanjenje povećane prostate zbog zapreke otjecanja mokraće.
Antimikrobni lijekovi nisu učinkoviti kod kronične nezarazne upale prostate. Liječenje može biti lijekovima ili kirurško te bihevioralna terapija kao npr. biofeedback za ispravljanje poremećaja mokrenja koji pridonose nastanku ovog stanja.
Ponavljanje zaraznog ili nezaraznog oblika upale prostate obično je povezano s poremećajima građe i/ili funkcije mokraćnog sustava. Ispravljanje ovih poremećaja će izliječiti ili bar ublažiti ponavljanje upala.

Komplikacije
Kod akutne upale prostate moguće su komplikacije širenje upalnog procesa na okolne strukture i nastanak upale pasjemenika (epididimitis), mjehura (cistitis) i mokraćne cijevi (uretritis) te smetnje otjecanja mokraće zbog otekline žlijezde.
Komplikacije kronične upale jesu ponavljane infekcije, poremećaj prohodnosti mokraćne cijevi, smetnje otjecanja mokraće.
Istraživanjima je pokazano kako je upala prostate jedan od rizičnih čimbenika za razvoj karcinoma prostate. Iako postoje dokazi za povezanost upale prostate i neplodnosti, ovo se pitanje još uvijek istražuje.

Prevencija
Prevencija upale prostate i njenih posljedica uključuje pravilno liječenje razvijene bolesti, liječenje poremećaja mokraćnog sustava, zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, izbjegavanje nepotrebnih medicinskih pretraga, zahvata i kateterizacije te edukaciju populacije o rizičnim čimbenicima.

Vilko
29.07.2003., 12:57
Da li PSA screening test uistinu smanjuje smrtnost kod raka prostate?08.03.2002. U ovoj studiji, Linda Perron i suradnici pokušali su odgovoriti na pitanje, da li je trenutno smanjenje stope smrtnosti kod raka prostate povezano sa screening-testom na prostata-specifični antigen (PSA). Uspoređujući promjenu incidencije stope pojavnosti raka prostate između 1989 i 1993 s promjenama u stopama smrtnosti od raka prostate između 1995-1999 u 15 regija Quebeca, autori su jasno pokazali da pojačani screening na PSA nije korelirao sa smanjenim stopama smrtnosti.

PSA screening test za rak prostate ostaje kontroverzna tema. U SAD-u je PSA test široko prihvaćen i podržavan od strane tamošnjih stručnjaka. Suprotno tome, Kanadska udruga urologa i većina europskih strukovnih udruženja još uvijek su nesigurni u korist uporabe i oslanjanja na screening test za rak prostate.

U SAD-u, nakon nekoliko desetljeća postupnog povećavanja stopa smrtnosti koje su dosegle vrhunac u 1993., mortalitet raka prostate počeo je trajno padati u kasnim 1990-tima. Od 1993, stopa smrtnosti od karcinoma prostate se smanjila za 17.6%, a prosječni godišnji pad između 1994-1997. iznosio je 4.4%. U Kanadi je stopa smrtnosti, koja je standardizirana prema dobi, pala za 9.6% između 1991-1996. Neki su već tvrdili da takav trend daje dokaze o učinkovitosti screening testa na PSA antigen, ali ipak, značenje podataka koji se odnose na smanjenje stopa smrtnosti predmet su različitih tumačenja.

Mnogi liječnici smatraju da korištenje PSA-testa nije glavni razlog za smanjenje smrtnosti kod raka prostate. Smanjena stopa smrtnosti može biti rezultat poboljšanih mogućnosti liječenja raka prostate dijagnosticiranih digitorektalnim pregledom prije PSA testa, ili zbog dostupnosti naprednijih načina liječenja uznapredovanog karcinoma prostate, kao što je rana aplikacija agonisata luteinizirajučeg hormona- releasing hormona (LHRH).
Promjene u prehrambenim navikama, životnim navikama, općenito, u poboljšanim uvjetima okoliša mogu također igrati ulogu za poboljšanu prognozu krajnjeg ishoda bolesti u ispitivanim skupinama. Činjenica da je smrtnost u Engleskoj i Welsu također pokazala znakove opadanja, a da se u isto vrijeme PSA test u tim zemljama koristio tek sporadično, podupire gore navedenu pretpostavku o dvojbenom učinkovitosti PSA testa. Na promjenu stopa smrtnosti možda je utjecalo i krivo dijagnosticiranje raka prostate kod nekih umrlih bolesnik, a kod koji to nije bio uzrok smrti.

Indirektni dokaz o mogućoj učinkovitosti PSA-testa dolazi iz Austrije, sa Sveučilišta u Innsbrucku, gdje je suprotno od ostatka države, PSA test bio dostupan cijeloj populaciji u 1993 godini, a odaziv ljudi je bio dobar. Istraživači su dokazali 33% manje slučajeva smrti od raka prostate nego što je bilo očekivano u regiji grada Innsbrucka između 1996-1999 godine, kod muškaraca između 40-79 godina starosti. Autori su zaključili da je politika široko dostupnog i potpuno besplatnog PSA testa možda utjecala na smanjenje stopa smrtnosti u toj populaciji.

U studiji iz Innsbrucka, međutim, pripisivanje promjena stopa smrtnosti PSA testu, koji je korišten samo 3-6 godina ranije je dubiozno. Za usporedbu, kod tumora dojke, najmanje 9 godina je potrebno da bi se mogla vidjeti učinkovitost screeninga mamografijom unutar neke ženske populacije.
Kako tvrde Perron i suradnici, primijećene promjene u stopama smrtnosti karcinoma prostate u tako kratkom intervalu nakon široko provedenih PSA testova je malo vjerojatno rezultat PSA screeninga, još pogotovo ako se zna da većina karcinoma prostate su bolesti koje traju relativno dugo. Da bi učinkovitost PSA testa postala stvarno dokaziva, trebao bi proći odgovarajući vremenski period od dijagnoze screeningom i period od kliničkog postavljanja dijagnoze, što je najmanje jedno desetljeće nakon početka screening testova.

Krajnji sud o korisnosti PSA testova u smanjivanju smrtnosti kod karcinoma prostate leži u pažljivom i sistematskom proučavanju randomiziranih kontrolnih skupina. U tom slučaju, prateći princip randomizacije, grupa na kojoj bi bio proveden screening i kontrolna skupina, trebale bi biti sličnih osnovnih karakteristika, pristranost i pogrešni zaključci bi bili tako izbjegnuti, a promjene u stopama smrtnosti mogle bi biti povezane s PSA testom i ranim početkom liječenja. Do sada je samo jedno tako provedeno istraživanje ukazalo na važnost PSA screening testa. Ovo istraživanje provedeno u Quebecu pokazalo je da korištenje PSA testa u screeningu za rak prostate rezultira u smanjenju smrtnosti raka prostate i do 70% kod osoba podvrgnutih screeningu u usporedbi s onima koji nisu bili. Međutim, studija je dobila mnogo kritika zbog velikog broja provedbenih pogrešaka, pa je izgubila na pouzdanosti.

Veliki broj studija koji proučava ovaj problem započet je u SAD-u i Europi početkom 1990-tih (European Randomized study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) i Prostate, Lung, Colorectal, Ovarian cancer (PLCO) screening trial). Zbog toga prave rezultate i rješenje dvojbe oko učinkovitosti PSA antigena možemo očekivati tek sredinom tekuće dekade.

Referenca: Canadian Medical Association Journal

Vilko
29.07.2003., 13:00
Urolog - muški ginekolog

ON bi kod ginekologa

Nerijetko se liječnici susreću s muškim pacijentima koji za sebe traže uputnicu ginekologu ili "ginekološki savjet". Tada (obično) nije u pitanju voajerizam, originalna ideja za upoznavanje suprotnog spola niti je "on" u biti "ona". Dečko ima određene mokraćne i/ili spolne (seksualne) tegobe, a ne zna da je ginekolog liječnik samo za dame.
Ginekologinje i ginekolozi su ljudi istančana ukusa koji se bave zdravstvenim tegobama isključivo ljepšeg spola, a za spolno-mokraćni sustav muškaraca brinu se - urolozi.

Urolog - tko, što, kad i gdje
Urolog je liječnik specijaliziran za zdravstvene probleme muškog i ženskog mokraćnog sustava i muških spolnih organa. Međutim, ženski urološki problemi obično se rješavaju kod ginekologa, nefrologa ili obiteljskog liječnika pa je rijetkost vidjeti ženu u urološkoj ambulanti.
Urologija se klasificira kao kirurška pod-specijalnost, a bavi se slijedećim:
- poremećajima izvodnog sustava bubrega kao zaprekama protoka mokraće, prirođenim anomalijama, kamencima, dobroćudnim i zloćudnim tumorima bubrega, presađivanjem bubrega
- problemima mokraćnog mjehura
- problemima mokraćne cijevi i prostate
- problemima penisa kao što je impotencija, tumori i druge bolesti
- poremećajima testisa i okolnih struktura
- sterilizacijom muškaraca
- neplodnošću muškaraca
- seksualnim disfunkcijama - traženje organske podloge za impotenciju, preuranjenu ejakulaciju itd.
Dakle, dragi dečki, ako imate kakve spolno-mokraćne probleme najprije se obratite svom obiteljskom liječniku koji ima veliko iskustvo u liječenju najčešćih uroloških problema, najčešće poznaje cijelu obitelj i ima uvid u srž problema. Određeni poremećaji kao enureza (noćno mokrenje u krevet) i impotencija mogu biti uzrokovani ili pogoršani zbog socijalnih i/ili psiholoških problema što ne mora izaći na vidjelo kod urologa koji prvi put vidi pacijenta.
Ukoliko problem ne odgovara na uobičajeno liječenje, kod kompliciranih i rijetkih slučajeva te potrebe za kirurškim zahvatom obiteljski liječnik preporučuje savjetovanje s urologom.
Urolozi se mogu naći (a nekad i ne mogu) po bolnicama i privatnim urološkim ambulantama.

Urologijom su se nekad bavili oni koji vole putovati
Urolozi su se razvili od "stručnjaka", kamenorezaca, koji su u srednjem vijeku putovali po europskim sajmovima i "liječili" mokraćne kamence. Budući anestezija nije bila poznata pacijenta su držala četvorica ili petorica, a operacija se trebala izvesti na nemirnom pacijentu koji se otimao zbog bolova. Stoga bi se obično odmah nešto loše uradilo ili bi kasnije nastale komplikacije (infekcija, fistule, nekontrolirano curenje mokraće,...). Smrtnost operiranih bolesnika bila je veća od 50% pa nije čudno što život ovih djelatnika često nije bio lagan. Zato su putovali po zemlji (zemljama) te se nisu dugo zadržavali na jednom mjestu.
Danas je urologija moderna kirurška specijalizacija koja nema veze s tim teretom iz prošlosti te koristi sve blagodati anestezije, sterilizacije, sve savršenijih dijagnostičkih testova i moderne opreme.

Dajmo da zarade
Sad, dečki, kad ste sve saznali više ne tražite za sebe uputnicu ginekologu, rješenje za vaše ginekološke probleme niti savjete od ginekologa. Manje taktični liječnici bi vaše neznanje mogli čak ismijati. Rješenje za vaše mokraćne i spolne probleme (vjerojatno) imaju urolozi. Obratite im se s povjerenjem i bez nelagode - nagledali su se oni muških spolnih organa i teško ćete ih baš vi iznenaditi. Da bi postali i ostali urolozi, ljudi završe medicinski faks, stažiraju, polažu državni ispit, specijaliziraju, polažu specijalistički ispit i nakon toga se doživotno usavršavaju. I nakon svega toga bi bilo žalosno da nemaju koga liječiti jer je ljudima neugodno ići k liječniku.
Urolog Vas čeka. Ginekologa ostavite svojoj ljepšoj polovici!

te@
29.07.2003., 13:04
Hvala Vilko, ali to sam već sve pročitala. Zanimaju me OSOBNA iskustva, ne copy-paste s neta. Thx!

Vilko
29.07.2003., 13:14
teah kaže:
Hvala Vilko, ali to sam već sve pročitala. Zanimaju me OSOBNA iskustva, ne copy-paste s neta. Thx![Sa obzirom da je tema veoma potrebna da i drugi znadu opcenito, iskoristio sam priliku da se moze procitati]

Ps;a sto ako doctor postavi dijagnozu da li ce stari kao i ja biti od tebe proglasen Hypohondriak????, ili je lakse samo znati sebe???

Vidis kako ne valja pisati gluposti!

pozdrav tebi i mnogo srece ocu,:) ;) :cool:

magic
29.07.2003., 13:17
teah kaže:
Moj tata, kojem je 59 godina i nikad prije nije bio ozbiljno bolestan...

VILKO, ovo ste propustili prochitati.

Svakako da ce netko tko nikad nije bio bolestan, odnosno nije se zhalio, izazvati puno ozbiljnije zanimanje i brigu za svoje zdravlje nego netko tko mozhda i svoje dijagnoze pronalazi na netu.

Vilko
29.07.2003., 13:22
magic kaže:
VILKO, ovo ste propustili prochitati.

Svakako da ce netko tko nikad nije bio bolestan, odnosno nije se zhalio, izazvati puno ozbiljnije zanimanje i brigu za svoje zdravlje nego netko tko mozhda i svoje dijagnoze pronalazi na netu.


Procitaj posteno, to je krivnja svi citate na pola.......doctorske dijagnoze /doktorski reporti su ukljuceni u mojim Temama:
Psychijatrist & Doktori bolesti i novac!

te@
29.07.2003., 13:28
VILKO kaže:

[Sa obzirom da je tema veoma potrebna da i drugi znadu opcenito, iskoristio sam priliku da se moze procitati]

Ps;a sto ako doctor postavi dijagnozu da li ce stari kao i ja biti od tebe proglasen Hypohondriak????, ili je lakse samo znati sebe???

Vidis kako ne valja pisati gluposti!

pozdrav tebi i mnogo srece ocu,:) ;) :cool:

Vilko, sad si mi poprilično digao tlak! Prvo ti moram reć da se ne može usporedit moj stari koji nikad nije bio bolestan i nije na Internetu davio druge sa 14 i pitaj bog zna koliko svojih tzv. "dijagnoza". Svi se tu jako dobro znamo služiti Google-om i upisati tamo riječ Prostata ili Bolesti prostate i zato ako nemaš što pametno reći ne seri po mom topicu sa svojim baljezgarijama!!!:mad: :mad:

Vilko
29.07.2003., 13:59
teah kaže:
Vilko, sad si mi poprilično digao tlak! Prvo ti moram reć da se ne može usporedit moj stari koji nikad nije bio bolestan i nije na Internetu davio druge sa 14 i pitaj bog zna koliko svojih tzv. "dijagnoza". Svi se tu jako dobro znamo služiti Google-om i upisati tamo riječ Prostata ili Bolesti prostate i zato ako nemaš što pametno reći ne seri po mom topicu sa svojim baljezgarijama!!!:mad: :mad:
nije li divno ako ti mozes kazati drugome ,a sam ne zalis cuti misljenje ili odgovor............i ponavljam nisi citala dobro ,sta je sada ????????podigao sam ti tlak??????
A kako da se ja osjecam??????

Dao sam doctorske reporte .....!

U Temi koju si ti otvorila zelim da drugi imaju korist i nesto procitaju , nije mnogo ljudi koji prate sta je potrebno i traze informacije .........clanak koji si otvorila je veoma dobra Tema
nema mnogo starijih ,ali dobro je i za mladije da nauce.

Ja ne serem po tvojem Topicu ,jer jednom kada otvoris ,ana je otvorena za sve, i ja nisam nista krivo napravio nego ti pokazao kako se osjeca kada se nekoga uvrijedi!

Topic nije tvoj nego pripada FORUMU/ZDRAVLJE.

Pokazi ocu sta si napisala meni, pa ga pitaj da li je to u redu??????

magic
29.07.2003., 14:02
VILKO kaže:Pokazi ocu sta si napisala meni, pa ga pitaj da li je to u redu??????

Pokazhe li mu i sve tekstove kojima nas danima zasipash, reci ce joj da ti je malo izdjelila.

te@
29.07.2003., 14:05
VILKO kaže:

Pokazi ocu sta si napisala meni, pa ga pitaj da li je to u redu??????

Hvala Bogu, otac me je učio da sa pacijentima ne valja ulazit u rasprave. :D

Vilko
29.07.2003., 15:53
teah kaže:
Hvala Bogu, otac me je učio da sa pacijentima ne valja ulazit u rasprave. :Dpomalo pocinjes sta i treba biti prijaznija i uzeti glavu !

ne vidim da itko pise sta korisno nego bi se samo svadili?

Idijot
30.07.2003., 02:03
A nije boln a biopsija, toga se ne mora bojati.
Neka pita doktora gdje mu je našao čvoriće jer njihova lokalizacija najčešće ukazuje na dijagnozu.

Ne mora se odmah raditi o karcinomu, mnogo je češća hiperplazija prostate(povećanje same žlijezde) koja je učestalija ali koja također može progredirati do karcinoma.

Najbitnije je tvom ocu da porazgovara sa liječnikom o rizicima i mogućim problemima(pošto ga je već uputio na sve pretrage) i da mu ne mulja što liječnici često znaju raditi. Bilo da im je teško reći dijagnozu, bilo zbog nekih drugih razloga.

te@
30.07.2003., 12:50
Hvala Genije! Evo, danas će mu tu fakin biopsiju napravit, pa onda ima da se tresemo i čekamo nalaze jedno tjedan dana.

Secundo
31.07.2003., 10:39
Eh, da, i odite po drugo misljenje. Nekad postoje alternative.

Claire
31.07.2003., 10:49
teah kaže:
Hvala Genije! Evo, danas će mu tu fakin biopsiju napravit, pa onda ima da se tresemo i čekamo nalaze jedno tjedan dana.

ne da mi se sve citat... su mu napravili PSA?

te@
31.07.2003., 14:32
Napravljen mu je PSA i iznosi čini mi se 7, a normalno je od 1 do 4. Inače, to se sve skupa slučajno otkrilo, on je ove zime imao jednu malo žešću gripu, pa se malkoc preplašio i otišao na sve moguće pretrage. Bio je i na ultrazvuku prostate i niš nisu našli, u biti kad sve te nalaze gledaš sve je ok, osim tog PSA. Zato su mu odlučili raditi biopsiju. I imamo mišljenje 2 liječnika, koji su se složili da biopsiju treba napraviti. Sad ćemo vidjet za tjedan dana, kad stignu histološki nalazi.

Idijot
01.08.2003., 01:32
A nije dobro da mu je povišen prostata specifični antigen.
Držim fige, nadam se da će sve biti u redu.

te@
07.08.2003., 11:33
Dragi moji! Prvo hvala svima na podršci. Rezultati su stigli i - negativni su, tako da sam danas iznimno hepi. Ipka, morat će jedno vrijeme, čini mi se 2 mjeseca uzimati nekakve tablete, pa ondak opet na kontrolu. :lux:

Vilko
07.08.2003., 13:22
teah kaže:
Dragi moji! Prvo hvala svima na podršci. Rezultati su stigli i - negativni su, tako da sam danas iznimno hepi. Ipka, morat će jedno vrijeme, čini mi se 2 mjeseca uzimati nekakve tablete, pa ondak opet na kontrolu. :lux:


Zelim sve sretno u buducnosti kao i sada!

:) ;) :cool:

lahor
07.08.2003., 16:05
Super da su nalazi OK! Sretno!

xiola bleu
08.04.2004., 18:23
ako se psa u krvi naglo povecava iz mjeseca u mjesec (trenutno je 7.9, a bila je 7.2 prije mjesec dana), da li to znaci da je agresivan rak prostate u pitanju? biopsija ce se radit krajem mjeseca, a u medjuvremenu ako netko ima iskustva sa time..

J-C
08.04.2004., 19:56
xiola bleu kaže:
ako se psa u krvi naglo povecava iz mjeseca u mjesec (trenutno je 7.9, a bila je 7.2 prije mjesec dana), da li to znaci da je agresivan rak prostate u pitanju? biopsija ce se radit krajem mjeseca, a u medjuvremenu ako netko ima iskustva sa time..

Ja znam čovjeka koji je imao sličnih problema i uspio se izliječiti.Ako te zanima kako javit ću ti na p.m.

xiola bleu
08.04.2004., 20:03
J-C kaže:
Ja znam čovjeka koji je imao sličnih problema i uspio se izliječiti.Ako te zanima kako javit ću ti na p.m.

pa ako ti nije tesko.. :)

te@
05.07.2004., 10:50
Dragi i veleštovani forumaši,

možda se neki od vas još i sjećaju ovog mog topica (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=18283) otvorenog prije godinu dana.

U pitanju je bio moj tata kod kojeg je tada prvi puta obavljena biopsija prostate. Srećom, nisu pronađene maligne stanice, niti nešto što bi nalikovalo na njih - ali je zbog i nadalje povišenog PSA (markeri koji u krvnoj slici ukazuju na probleme s prostatom u muškaraca) dobio odgovarajuću hormonalnu terapiju.

Prema informacijama koje dobijam od njega (ne živimo u istom gradu, na žalost) nalazi su bili dobri dokle je god bio na toj terapiji, ali bi se pogoršali svaki puta kada je s nje "skinut". Zbog toga će mu sutra ponovno biti obavljena biopsija, tu u Zagrebu, kao i lani u ovo doba. Kako mu je rečeno, budu li nalazi "loši" (ma šta to značilo) biti će podvrgnut operativnom zahvatu.

Ja sam dakako već uzduž & poprijeko prosurfala google-om i znam sve živo i neživo o tom problemu, al mi se nekako čini da mi je ipak lakše kada mi netko od vas - tko ima saznanja ili je imao slične probleme napiše 2-3 rečenice. Vjerojatno je to psihološke prirode jer sam trenutno jako, jako :cry: i užasno se bojim...

lahor
05.07.2004., 22:09
Ne mogu ti pomoci, ali saljem :kiss:

baka
09.07.2004., 18:24
Ja te mogu malo utješiti s obzirom na "starce" iz obitelji i okoline.
Ako predlože operaciju, ne odlažite.Operacija prostate je toliko rutinska i taj organ tako više ne služi, a ako se sumnja na malignitet, onda... je takav radikalni zahvat potreban i to čim prije.
Moj je tata operirao s nekih 76/78 godina.
Bitno je da je u rukama dobrog urologa.
Dršte se.Bit će sve o.k.:top:

te@
11.07.2004., 22:13
baka kaže:
Ja te mogu malo utješiti s obzirom na "starce" iz obitelji i okoline.
Ako predlože operaciju, ne odlažite.Operacija prostate je toliko rutinska i taj organ tako više ne služi, a ako se sumnja na malignitet, onda... je takav radikalni zahvat potreban i to čim prije.
Moj je tata operirao s nekih 76/78 godina.
Bitno je da je u rukama dobrog urologa.
Dršte se.Bit će sve o.k.:top:

Hvala, puno. Niš se neće odlagat. On je sam u tome odlučan. I zato ga još više volim.

Uglavnom, uputna dijagnoza je hiperplazija prostate. Ništa do sada maligno nisu našli. Ipak, čekamo utorak i nove nalaze biopsije. Ako bude "loša" ide na operaciju. On je to već rasčistio sa sobom.

Samo da se to riješi. Imala sam slučaj gdje mi je bliska osoba umrla od malignog tumora. Zato sam malo kancerofobična i osjetljiva. Sorry svima... :(

baka
12.07.2004., 05:13
Javi se kad budeš nešto znala.Dotad tebi i tati:top: :w

J-C
12.07.2004., 10:05
te@ kaže:
Dragi i veleštovani forumaši,

možda se neki od vas još i sjećaju ovog mog topica (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=18283) otvorenog prije godinu dana.

U pitanju je bio moj tata kod kojeg je tada prvi puta obavljena biopsija prostate. Srećom, nisu pronađene maligne stanice, niti nešto što bi nalikovalo na njih - ali je zbog i nadalje povišenog PSA (markeri koji u krvnoj slici ukazuju na probleme s prostatom u muškaraca) dobio odgovarajuću hormonalnu terapiju.

Prema informacijama koje dobijam od njega (ne živimo u istom gradu, na žalost) nalazi su bili dobri dokle je god bio na toj terapiji, ali bi se pogoršali svaki puta kada je s nje "skinut". Zbog toga će mu sutra ponovno biti obavljena biopsija, tu u Zagrebu, kao i lani u ovo doba. Kako mu je rečeno, budu li nalazi "loši" (ma šta to značilo) biti će podvrgnut operativnom zahvatu.

Ja sam dakako već uzduž & poprijeko prosurfala google-om i znam sve živo i neživo o tom problemu, al mi se nekako čini da mi je ipak lakše kada mi netko od vas - tko ima saznanja ili je imao slične probleme napiše 2-3 rečenice. Vjerojatno je to psihološke prirode jer sam trenutno jako, jako :cry: i užasno se bojim...

Trebao je koristiti biocink kao preventivu i danas bi bio zdrav čovjek.

te@
12.07.2004., 14:03
J-C kaže:
Trebao je koristiti biocink kao preventivu i danas bi bio zdrav čovjek.

Da. I učlaniti se u Amway, pretpostavljam. :rolleyes:

J-C
13.07.2004., 12:04
te@ kaže:
Da. I učlaniti se u Amway, pretpostavljam. :rolleyes:

Ma neee, ja to nisam rekao. Što se odmah bojiš. Želiš li ti da tvoj tata bude zdrav ili ne?

te@
13.07.2004., 20:47
J-C kaže:
Ma neee, ja to nisam rekao. Što se odmah bojiš. Želiš li ti da tvoj tata bude zdrav ili ne?

Trenutno želim da mi prestaneš zagađivati topic. :rolleyes:

Ava Adore
13.07.2004., 21:02
te@ kaže:
Uglavnom, uputna dijagnoza je hiperplazija prostate.

Tako je bilo i s mojom mamom, nalaz hiperplazija dojke. Operirana je. Ipak je bio rak, zloćudan.

Nadam se da je kod tvog tate "samo" hiperplazija. Pogotovo ako mu vec u par navrata nista maligno nisu nasli. Drži se :grli:

Trebao bi napisati nesto netko tko zna nesto vise o toj hipeplaziji. Ja sam isto otvorila topic o mojoj mami za hiperplaziju pa mi nitko bas nesto nije napisao...

(I da, ako i bude nesto bas gadno... Bit ce sve ok nakon operacije. Imao je moj deda stvarno gadnih problema s tim, nalazi su bili gadni, a evo ga, jucer smo slavili njegov 81. rodjendan :) )

te@
13.07.2004., 21:57
Hiperplazija je po defaultu neko uvećanje, povećanje u odnosu na normalnu veličinu. Mene tješi da mu prije godinu dana nisu ništa našli, da ide na redovne liječničke kontrole - pa će u, krajnjem slučaju i na operaciju.

Malo jesam nervozna, ali nekako brijem da će sve bit u redu. Ide mi jedino na živce kad vele, nalazi će bit za tjedan dana (znači trebali su biti danas) a onda ti vele, ne danas - sutra. Urgh! :mad:

Ava Adore
13.07.2004., 22:00
Znam, to je stvarno uzas, moja mama je isto cekala sve sad po 5 dana, sad po 7, a to ti izgleda kao stoljece onda...

ajde drzim fige :)

Secundo
14.07.2004., 12:14
Tea, ti benigni tumori prostate su vrlo cesta pojava i skoro svaki muskarac to dobije ukoliko dovoljno dugo zivi. Prema tome ne brigaj, operacija prostate je kod starijeg muskarca kao dobar dan. Rutinski i bezopasno. Cuo sam za alternativne terapije kod kojih se implantiraju radioaktivni elementi, ali pretpostavljam da je to samo za maligne tumore.

Vilko
14.07.2004., 15:38
Pisao sam vec prije, mnogo puta koliko je vazno da se kao i kod zenske tako i muskarci imaju ,redovite preglede , pogotovo od 50 godina dalje.
Ima mnogo podataka o muskim bolestima kao i PSI krvnom testu ,koji se redovito uzima ,isto kao i analni pregled sa osjecajem velicine ili promjene prostate.

Ja sam na terapiji Testestorona Harmona ,koji si sam injektam/supruga/,svaka dva tjedna, ali je poznata poslijedica
povecanje prostate ili karcinoma,zato redovito imam svaka sest mjeseca krvni PSI pregled isto kao i Urologist pregled koji nije najugodniji ali je potregan.

Mnogi su se zajeba****na moj racun ,mnogih bolestih ,ali ja makar znadem na cemu jesam.

Smatram da bi svaki muskarac morao isto tako posjetiti ,ako i nema problema dva puta godisnje doctora ,monitirati krvni tlak ,krvnu sliku opcenitu bez veze na zdravlje , a ako ima probleme i cesce.

Mnogi muskarci piju kao i puse i u tim godinama ,je vec i prekasno za neku promjenu ,ali ipak se mogu mnoge bolesti sprijeciti, primjer ,pusaci su u velikom opasnosti sa blokanim arterijama , jedan aspirin 100mg dnevno pomaze malo tanjiti krv da lakse prolazi....i.t.d., veliki krvni tlak se moze kontrolirati , kao i mnogo toga.

Mnoge osobe umru oko 56-70 bespotrebno, samo zato jer ne idu redovito lijecniku i ne uzimaju preventivnu medicinu, odu sa izljevom krvi u mozak ili srcanim udarom.

te@....... izvinjavam se upadanju u vase brige ,ali mislim da je potrebno muske osobe ili makar zenske ako procitaju pa ce one
mozda nesto pokrenuti.:) ;) :cool:

Vilko
14.07.2004., 15:44
Karcinom prostate


Uvod
Karcinom prostate je maligni tumor na koji otpada značajan udio od ukupnog broja svih malignih bolesti kod muškaraca iznad 50 godina života, a incidencija se povećava sa svakim sljedećim desetljećem. Iz tog razloga u prosjeku svaki drugi muškarac iznad 70 godina života ima histološki nalaz karcinoma prostate. Ipak najveći broj tih muškaraca nikad ne razvije simptome bolesti, te manje od 3% bolesnika s histološkim nalazom umre od karcinoma prostate.

Uzroka takvog slijeda događanja ima više, prvenstveno se radi o starijoj populaciji koja nerijetko boluje od raznih drugih bolesti, bilo akutnih ili kroničnih, koje ugrožavaju njihov život. Prognoza bolesti ovisi i o stupnju proširenosti karcinoma, tako da klinički možemo razlikovati lokaliziranu (ograničenu na prostatu) i uznapredovanu bolest (koja se proširila van prostate). Također na prognozu karcinoma prostate velik utjecaj ima i histološki stupanj diferencijacije tumora. Razlikujemo dobro, srednje i slabo diferencirane karcinome, od kojih najbolju prognozu imaju dobro, a najgoru slabo diferencirani tumori.
Stoga ako se kod starijeg bolesnika otkrije dobro diferencirani, klinički lokalizirani karcinom prostate, tijek bolesti je obično takav da će taj bolesnik umrijeti s karcinomom, ali ne i od karcinoma prostate.
Ovo nam ipak ne daje za pravo da zanemarimo simptome koji mogu upućivati na karcinom prostate, ili da ne pokušamo liječiti bolesnika s karcinomom.
Moramo imati na umu da je karcinom prostate drugi najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod muškaraca. Nažalost blizu 50% bolesnika ima klinički uznapredovali karcinom u trenutku kada se bolest dijagnosticira.

Klinička slikai
Većina bolesnika je bez simptoma ili imaju simptome slične onima kod benigne hiperplazije prostate. To su odgođeni početak mokrenja, naprezanje pri mokrenju, te smanjenje siline i kalibra mokraćnog mlaza. Ovim simptomima koji su karakteristični za opstrukciju uretre u kasnijem stadiju bolesti pridružuju se krv u mokraći (hematurija) i potpuni zastoj (retencija) mokraće. Nerijetko kod slabo diferenciranih karcinoma prvi znak bolesti mogu biti udaljene metastaze. Karcinom prostate najčešće metastazira u kosti (zdjelicu, rebra, kralješke, itd.) što se očituje kao bolnost ili patološka fraktura zahvaćene kosti.

Dijagnoza
U dijagnostičkom postupku broj jedan zauzima digitorektalni pregled. Kao kamen tvrda, povećana, čvorasta prostata nepravilne površine je jako sumnjiva na maligni proces. U uznapredovanim slučajevima bolesti prostata može fiksirati okolna tkiva uslijed lokalnog širenja.

Ultrazvučna pretraga i infuzijska urografija su metode koje mogu dati dodatne informacije o stanju prostate, njenom odnosu s okolnim strukturama i stanju mokraćnog sustava u cijelosti.

Da se radi o metastatskoj bolesti može nam otkriti scintigrafija skeleta, uz porast kisele prostatične, i alkalne fosfataze.

Svaka sumnja na postojanje karcinoma prostate indicira biopsiju s uzimanjem tkiva prostate za analizu. Najčešće se izvodi biopsija pod kontrolom transrektalnog ultrazvuka.

Od velike pomoći u dijagnostici je prostati specifični antigen (PSA) čija je razina u krvi povišena kod karcinoma prostate u između 25 i 92% slučajeva ovisno o veličini tumora.
Ipak uloga PSA u otkrivanju ranog karcinoma prostate je dvojbena jer je negativan u trećini slučajeva klinički značajnih tumora, a može biti lažno pozitivan u oko 60% slučajeva kada nije riječ o malignom tumoru već o benignoj hipertrofiji prostate.
PSA je nedvojbeno najosjetljiviji marker za praćenje progresije bolesti i odgovora na terapiju kod dijagnosticiranih karcinoma prostate. Značajan pad razine PSA u krvi nakon operacije govori u prilog smanjenju mase ili potpunom uklanjanju tumora. Ukoliko PSA počne rasti nakon nekog vremena vjerojatno se radi o ponovnoj aktivaciji bolesti.
Razina PSA ne smije se određivati neposredno nakon digitorektalnog pregleda ili biopsije prostate jer ćemo dobiti lažno visoke vrijednosti.

Stanja koja imaju sličnu kliničku sliku
Druga stanja koja dolaze u obzir, a mogu imati simptome slične kao i karcinom prostate su prvenstveno benigni tumor (adenom) prostate, kamenci u prostati (prostatolitijaza), te kronična upala prostate.

Terapija
U slučaju tumora koji je ograničen na prostatu u obzir dolaze kirurški zahvat i iradijacijska terapija. Kirurški zahvati imaju značajnu smrtnost (0,3 - 2%) i visoku učestalost komplikacija (impotencija u 30 - 100% slučajeva, nemogućnost kontrole mokrenja 6 - 7%), dok je kod iradijacijske terapije smrtnost (0 - 0,6%) i učestalost komplikacija niža. Na odabir terapije utječu opće stanje bolesnika, njegova dob itd.
Ukoliko je riječ o tumoru koji je infiltrirao okolna tkiva metoda izbora je iradijacijska terapija.
Ako postoji uznapredovala, metastatska bolest palijativni učinak mogu imati antiandrogeni. Kako je karcinom prostate ovisan o hormonima (testosteronu), blokiranjem njegovog učinka možemo usporiti napredovanje bolesti i dovesti do trenutačnog poboljšanja kod bolesnika. Sličan učinak imaju LH-RH analozi i estrogeni. Kastracija bolesnika smanjuje izlučivanje testosterona kao i rizik od komplikacija prilikom uzimanja prije navedenih lijekova, ali je često neprihvatljiva za bolesnika.
Iako 3/4 bolesnika sa uznapredovanom bolešću reagiraju na hormonsku terapiju, kod 1/3 tumor postane na nju rezistentan unutar godine dana.

Prognoza
10-godišnje preživljenje bolesnika sa dobro diferenciranim, lokaliziranim tumorom je iznad 65%.
Taj postotak opada sa slabijom diferencijacijom tumora i kod uznapredovane bolesti, ali se ipak uz adekvatnu iradijacijsku terapiju i hormonsku kontrolu može život mnogih bolesnika produžiti, i poboljšati kvaliteta življenja.


Preneseno iz Medicina hr.

te@
14.07.2004., 18:53
Vilko, kako ti mene uvijek znaš "razveselit". Karcinom prostate? Super.:rolleyes: :rolleyes:

Vilko
15.07.2004., 11:04
te@ kaže:
Vilko, kako ti mene uvijek znaš "razveselit". Karcinom prostate? Super.:rolleyes: :rolleyes:

Nitko ne zeli nekome bolest ,ali ako se govori o bolesti "gleda se sve realisticki sta se znade"
Tata je na vrijeme poceo i imao kontrolu ,sta je za pocetak VEOMA POZITIVNO, i ima velike posibiliti da zavrsi sve bez problema , ali forum je da se diskusira i sire informacije ,koje na zalost ljudi uzimaju prekasno.

Zalosno je ako se ne mogu pisati misljenja i ako se krivo shvate.
Urologist je morao i sigurno je kazao tvojem tati ,o cemu se radi i kakove su njegove dijagnoze ,stoga nemoj se pjeniti i biti cinicna!

Lijepo je od tebe da iskazujes svoju zabrinutost i dijelis sa nama, i kao osoba koja je dosta bolesna ,postivam takav stav i zabrinjivanje oko tate.

pozdrav i sve najbolje,

Ava Adore
15.07.2004., 11:05
Te@ kad će dobiti nalaze?

te@
15.07.2004., 11:59
Ava Adore kaže:
Te@ kad će dobiti nalaze?

Ne pitaj niš'. Jučer također - 0 bodova od nalaza. Stari neviđeno nervozan. Još me sinoć pita da šta mislim jel doktori nešto kriju od njega.

Veli, pa di bi krili - od odrasle osobe!? Šatro. Valjda će danas bit, jerbo ćemo svi kolektivno popizdit.

Ava Adore
15.07.2004., 12:07
To sam i ja brijala za mamu. Sto ces, paranoicna sam :D Pa su rekli i tata i mama Nisi normalna, pa nema 5 godina da joj skrivaju istinu... Ali tako je u mojoj glavi izgledalo kad su stalno govorili za 7 dana... pa dodjes, pa opet za 7 dana i tako stalno.

Drzim fige :)

te@
19.07.2004., 22:25
Jebemti. Jebemti hrvatsko zdravstvo. Jebemti godišnje odmore u hrvatskom zdravstvu.

Nalaz još nije došao. U stvari, danas kad smo se čuli - nisam ga se usudila ni pitat. Znam da bi mi rekao da su stigli. Sutra ja zovem tu jebenu endoskopsku ambulantu u Vinogradskoj i najbat ću im se mame! Iksujz maj frenč.

Ne možemo ovako živjet, jebemu! JA ne mogu ovako živjeti. Ne mogu spavati, ne mogu jesti. I tako već pet dana.

Ava Adore
20.07.2004., 10:24
Znam da je tako tesko zivjeti ali morat ces se naviknuti. Mi smo cekali bar 5 puta po 7 dana tako. Sve je bilo- rezultati su sutra. Dodjes sutra a oni ti kazu dodji za 7 dana. I tako 2 mjeseca. Mislim ja ti sad kazem da se naviknes a ni ja se nisam. Bila sam zombi totalni... Nisam to uopce mogla izbaciti iz glave, sto god radila to je bilo tu...

te@
20.07.2004., 17:39
Ima dakle dobrih i loših vijesti. Loša je da su nalazi loši. Dobra je da je u vrlo ranom stadiju. Ima zakazanu operaciju sredinom 8-og mjeseca.

I neću viš riječ natipkat na ovom topicu, jer mi se čini da bi ga mogla ureć. :(

Claire
21.07.2004., 07:11
a dobro je i to da je stariji... kod starijih ljudi neoplasticne promjene sporo napreduju, ako uopce...

Lisa
21.07.2004., 07:27
te@ kaže:
Ima dakle dobrih i loših vijesti.

:grli: :grli:

baka
23.07.2004., 05:19
te@ kaže:
Ima dakle dobrih i loših vijesti. Loša je da su nalazi loši. Dobra je da je u vrlo ranom stadiju. Ima zakazanu operaciju sredinom 8-og mjeseca.

I neću viš riječ natipkat na ovom topicu, jer mi se čini da bi ga mogla ureć. :(
Sve što je na vrijeme je o.k.
Javi se nakon operacije.Do tad tebii tati i svima u obitelji:top:
Ma tebi posebno :kiss: jer si zbilja brižna kći!

mandy
17.11.2006., 11:18
Suprug mi ide često na wc. Stalno ima urina (nije da ima osjećaj za pišanje a ništa ne ide van), nekad ide normalno na wc svaka 4-5 sati.
Ništa ga ne peče, ne boli, mokrenje nije otežano....
Krvna slika i 2 urinokulture čiste....
Ima 23 godine.

Jel moguće da je problem u prostati?

dr duca
18.11.2006., 14:36
Možda neka upala prostate. Ali mislim da nije nikaj ozbiljno.

Bongoura
10.07.2007., 18:22
dakle, nakon svrsavanja imam bol u abdomenu, kao da me boli prostata nakon svrsavanja. Bol je tupa i traje oko 10 min. nakon toga.
drugih nekih problema osim toga, nemam. znalo mi se desiti pecenje za vrijeme mokrenja, te neobican sediment u urinu (kao mlijeko, no talozi se). navedeno je bilo ispitano (bris uretre, nalaz urina, ultrazvuk abdomena, ultrazvuk mjehura prije i nakon mokrenja), te su svi nalazi u redu.

eksprimat prostate i spermatogram nisu uzimani.

ima li tko misljenje?

VTi underhood
10.07.2007., 19:57
dakle, nakon svrsavanja imam bol u abdomenu, kao da me boli prostata nakon svrsavanja. Bol je tupa i traje oko 10 min. nakon toga.
drugih nekih problema osim toga, nemam. znalo mi se desiti pecenje za vrijeme mokrenja, te neobican sediment u urinu (kao mlijeko, no talozi se). navedeno je bilo ispitano (bris uretre, nalaz urina, ultrazvuk abdomena, ultrazvuk mjehura prije i nakon mokrenja), te su svi nalazi u redu.

eksprimat prostate i spermatogram nisu uzimani.

ima li tko misljenje?

Samo pitanje... da bude jasnije...

Da li se bol javlja svaki put nakon svršavanja?

Da li se javlja i prilikom masturbacije ili samo prilikom odnošaja?

london-vienna
14.09.2007., 09:51
Ako je samo posle svrsavanja onda bi trebala biti mala zabrinutost ali ako je i bez, onda malo bolje prodrmati urologa.
Sve najbolje

iscjeljitelj
14.09.2007., 10:47
ja sam imao slicne simptome kad sam imao kamenje u bubrezima.
Dobijem nagon za malu nudu ali ni kapi nema.
To je sve trajalo nekih 3 mjeseca dok nisam izbacio 4 kamena, prvi od 2 mm drugi 3mm, cetvrti nisam uspio uhvatiti jer sam mislio da sam se rijesio a 4 je 7 mm.
Dok ovj najveci nisam izbacio nisu trajno nestali simptomi.
Od tada sve ok.
Jos jedna napomena da kod mene nisu ni na ultra zvuku mogli da ustanove da li je kamenac ili ne nego tek na rengenu ali su rekli da imam samo jedan od 6 mm a ja mogu nasut put koliko ih je bilo.

VTi underhood
14.09.2007., 12:11
Suprug mi ide često na wc. Stalno ima urina (nije da ima osjećaj za pišanje a ništa ne ide van), nekad ide normalno na wc svaka 4-5 sati.
Ništa ga ne peče, ne boli, mokrenje nije otežano....
Krvna slika i 2 urinokulture čiste....
Ima 23 godine.

Jel moguće da je problem u prostati?

Čekaj sad...

on ide često na zahod i nema nikakvih drugih problema tokom mokrenja?

Mokraća je normalne svjetložute boje?

I problem je samo u tome da ide često na zahod???

Možda je "problem" u tome što pije puno tekućine pa je i izmokri...

Možda ima laganu upalu mjehura pa ga i mala količina mokraće u mjehuru tjera na mokrenje...

možda ima kakvu bakterijicu...

U svakom slučaju nebi bilo loše posjetit urologa, ali osobno mislim da nema nikakve potrebe za bilo kakvim strahom...

jer sam imao upalu prostate pa znam da simptomi nisu niti slični...

Alora
04.02.2008., 20:06
Samo pregled srednjim prstom otklanja sve sumnje prostata ili nešto drugo "digitskrining". Ima li ko kakva iskustva sa čajem "Prostavit čaj" od firme SUBAN.Za one dugogodišnje pišonje bez razloga? Pozdrav

Nikka
05.02.2008., 03:05
Najvjerojatnije se radi o upali prostate, mozda bi trebalo napraviti test na klamidiju. infekcija klamidijom strasno je cesta u toj dobnoj skupini.
Da li ima rizicnih faktora za dijabetes? Najcesce se dijabetes (i granicni dijabetes) javlja prvo sa znakovima pretjerane zedji, cestog mokrenja...


Digitorektalni pregled radi se kaziprstom, ne srednjakom.

abusaef
25.02.2008., 18:58
Mislim sorry, sigurno vec ima tema no kada upisem "prostata", tu izbacuje postove o sexu i psima ... meni je bitno ...

Prvi put sam imao pregled prostate. Ultrazvuk pregled mjehura i prostate. Doktor je nesto govorio, saptao "povecana" i zapisao 3x4 cm i pustio me da odem. Da ga nisam pitao ne bi mi nista niti rekao. Kaze da je malo povecana i da ne mora znaciti nista.
Dodjem kod internistice i ocekivao sam nesto vise, no ona kaze da nema pojima i da sam to trebao sa doktorom. I sada sam ustvari zabrinut jer ne znam nista. Mene nista ne smeta, no povecana je.

Moze mi netko tu reci nesto vise? Ok da je nesto ozbiljno vec bi znao, ali nije normalno ako je povecano.

30 godina imam.

Nikka
26.02.2008., 01:30
Povecanje prostate cesto se nadje kod muskarace, pogotovo starijih od 40 godina. Ako je prostata malopovecana, a nema diskretnih cvorova, sto bi ti urolog spomenuo, samo treba pratiti PSA i povremeno ici na preglede. Ako ultrazvuk nije problematican, ne treba se brinuti.

S kojim simptomima si dosao urologu? U tvojoj dobi problemi prostate obicno se svode na upalu klamidijom, sto je seksualno prenosivo i lijeci se antibioticima.

Da je urolog bio zabrinut nalazom na tvojoj prostati, sigurno bi ti to i rekao. Ovako ti je spomenuo da je malo povecana, sto se moze pratiti, ali nije uopce zabrinjavajce.

abusaef
26.02.2008., 09:09
Sistematski pregled. Nisam imao nikada problema, pa me i zabrinulo zasto.

*Girlie*
06.09.2008., 21:34
valjda se to tako zove, biopsija..

ima li itko iskustva? jel to boli? jako?

crohunk24
29.01.2009., 11:43
Da li zna netko ako upalne bolesti prostate ( prostatitis ) i ginekomastija mogu biti povezane?!

ante dumbledore
29.01.2009., 13:45
mogu al neizravno...

crohunk24
29.01.2009., 19:32
mogu al neizravno...

Hello! Thanks na odgovoru al nisam bas skuzio, kako to neizravno? Ima li to neke veze sa hormonima? Npr upala prostate i ginekomastija u kombinaciji=

zoranmla
26.02.2009., 10:48
Biopsija prostate je intervencija koja se primenjuje kada se sumnja na postojanje karcinoma prostate.
Karcinom prostate je postao najčešći karcinom prostate kod muškaraca. Izuzetno retko se javlja kod muškaraca ispod 50 godina starosti, da bi zatim učestalost rasla sa svakom sledećom decenijom.
Smatra se da se jednim delom povećanje učestalost karcinoma prostate može objasniti i boljim mogućnostima dijagnostike. Drugi razlog za povećan broj pacijenata sa ovim oboljenjem se vezuje za promenjen način života, posebno ishranu koja je bogata životinskim mastima i proteinima.
Najčešći razlog za postavljanje indikacije za biopsiju prostate je povišena vrednost PSA. PSA se tretira kao marker koji ukazuje na oboljenje prostate. Nije strogo vezan samo za karcinom prostate s obzirom da se povišene vrednosti mogu naći i kod pacijenata sa benignim uvećanjem prostate ali i kod pacijenata sa prostatisom (upala prostate). Do skoro se kao granična, normalna vrednost PSA koristio raspon od 0- 4 ng/ml, da bi sada granična vrednost bila smanjena na 2.5 ng/ml, za pacijente mlađe od 60 godina. Drugi razlog za biopsiju, čak i u slučajevima da PSA nije povišen, mogu biti neravnine i tvrdine u predelu prostate.

Sama procedura biopsije prostate po pravilu se izvodi uz korišćenje transrektalne ultrazvučne sonde koja omogućava da se jasno vidi cela prostata kao i eventualne sumnjive promene u njoj.
Samo uzimanje isečaka se vrši uz koriščenje takozvanog „pištolja“ i specijalne igle kojom se velikom brzinom uzimaju uzorci tkiva koji su debljine nekoliko mm i dužine do 2.5 cm. Velika brzina okidanja igle utiče na manju bolnost tokom procedure, ali se radi komfora pacijenata često biopsija radi uz primenu lokalne anestezije koja podrazumeva ubrizgavanje lokalnog anestetika uz prostatu, uz kontrolu transrektalne ultrazvučne sonde. Ceo tok procedura se prati na ekranu.
Tokom biopsije se uzima više isečaka, najmanje po 3 iz svakog lobusa prostate, mada je sada preporuka da se uzima po 5 ili 6 isečaka iz svakog lobusa. Sa većim brojem isečaka se smanjuje mogućnost da se „promaši“ postojeći karcinom. I pored većeg broja isečaka koji se uzimaju, procenat pozitivnih biopsija t.j. onih u kojima je otkriven karcinom se kreće oko 25 %.
Pacijenti kojima u biopsiji nije otkriven karcinom se i dalje prate i u nekim slučajevima je neophodno ponoviti biopsiju.

vlatka24
11.12.2009., 13:52
hej,ja sam ovdje nova i imam jedno pitanje jer sam vec ocajna,nikako da skuzim sta i kako treba
ovako---molim vas da mi netko kaze,da se razumijemo ja znam sta je psa i sve i da je u muskaraca preko 50 godina normalno do 4 nunograma onih da imaju i tata je u redu nalaz ali sto to znaci mom tati je ustanovljeno da ima 1640,to nigdje ne mogu nac ni nikako kako da sad znam sta to je..da li je to normalno ili poviseno i da li to mora znaciti rak prostate ili ne??molim brzi odgovor

vlatka24
11.12.2009., 13:52
hej,ja sam ovdje nova i imam jedno pitanje jer sam vec ocajna,nikako da skuzim sta i kako treba
ovako---molim vas da mi netko kaze,da se razumijemo ja znam sta je psa i sve i da je u muskaraca preko 50 godina normalno do 4 nunograma onih da imaju i tata je u redu nalaz ali sto to znaci mom tati je ustanovljeno da ima 1640,to nigdje ne mogu nac ni nikako kako da sad znam sta to je..da li je to normalno ili poviseno i da li to mora znaciti rak prostate ili ne??molim brzi odgovor

morska alga
14.12.2009., 18:49
Moj je tata imao povećanu prostatu, PSA i problema sa učestalim mokrenjem. Dobio je savjet da pije čaj od kadulje tj slavuje, pio je par mjeseci a sve kontrole je radio normalno.
Prostata mu se vratila na normalu i urolog mu je rekao da više ne mora dolaziti.
Probajte, ne može škoditi
:top:

Wolfie Indiana
15.03.2010., 11:36
Molim za pomoć!

Već duže vrijeme (9 mjeseci!!) nosim urinarni kateter zbog smetnji (zastoja) mokrenja zbog BHP-a...

Koristim terapiju Avodart-om (1x1) i Tanyz-om (1x1). Uz to pijem čaj od korjena koprive i vrbovicu te homeopatske kapsule Saw Palmeto.

Zanima me ima li netko iskustva s tom terapijom te da li netko zna razliku u djelovanju između Avodart-a (dutasterida) i Proscar-a (finasterida)?

Isto tako, ima li netko iskustva s dugotrajnom USPJEŠNOM terapijom bez operacije? Koliko je trajala, tj. koliko je trebalo vremena da se prostata smanji (moja je trenutno volumena oko 100 ccm).

Svi savjeti su dobrodošli!

Zahvaljujem :s

marinho25
12.05.2010., 08:25
ovako muci me jedan problem..naime prije tjedan dana mi je dijagnosticirana upala prostate (lagano povecanje -ultrazvukom) znaci nema nikakvih tumora i sl.hvala bogu .. i pocetna varikokela-zadeblanje zila 3mm -)..znaci nista strasno.. urolog preporucio cajeve(vrbovica-nakon 2 dana zaustavila bol u donjem dijelu ledja i trbuha) doktorica pripisala klavocin i koji pijem vec 3 dana(terpija traje 7 dana) u meduvremenu su dosli nalazi od ejakulata i ovako pise prisutne bakterije , patogene bakterije nisu izolirane 5000bkt/ml..
e sad prije 2 dana sam shvatio da mi ejakulacija ne stima ..(na netu sam nasao da upala prostate moze donijeti i bolnu ejakulaciju ali meni nije bas tako)erekcija je normalna cak i vise nego treba :rofl: jedino imam neki cudan osjecaj prilikom ejakulacije kao da sporo izlazi neznam kao da je negdje poluzacepljeno..traje puno duze nego mi je to bilo prije..imam osjecaj da uopce nece izaci i onda naglo izleti..sad to nije neka bol mozda vise preosjetljivost ..neznam kako bi to bolje opisao valjda me netko razumio..
sad neznam dali je to normalno kod prostatitisa ili da opet posjetim urologa sto prije??
hvala

albatros81
12.05.2010., 19:30
ja sam negdje naletio na bučino ulje-navodno pomaže kod problema sa prostatom...probaj svaki dan malo uzimat možda bude bolje!!!

marinho25
13.05.2010., 16:44
ja sam negdje naletio na bučino ulje-navodno pomaže kod problema sa prostatom...probaj svaki dan malo uzimat možda bude bolje!!!

evo procitao sam malo o tom ulju bas cu probat..hvala na preporuci..
opet osjecam bol u donjem dijelu trbuha i ledja -ovi cajevi nista ne pomazu valjda treba vremena ..

Last.Rebel
15.05.2010., 11:54
evo procitao sam malo o tom ulju bas cu probat..hvala na preporuci..
opet osjecam bol u donjem dijelu trbuha i ledja -ovi cajevi nista ne pomazu valjda treba vremena ..

Nov sam ovdje i želio bih pitati dali još netko ima problem kao ja ( problem sa prostatom).

Prvi problemi su počeli prije tri godine otprilike mukla bol između nogu, pečenje ali ne i smetnje pri mokrenju iako bi se osjećao malo bolje kad ispraznim mjehur.

Išao sam na dosta pretraga krv, urin, ultrazvuk mjehura prostate i testisa i svi su nalazi bili u redu i ti bolovi su trajali oko mjesec dana i nestali su.
E ovo moram naglasiti čitavo to vrijeme sam imao osjećaj kao da mi je donja roba tijesna(gaće) ili mudante kako ja kažem.

Nakon mjesec dana ti problemi si nestali i u zadnjih tri godine rijetko su se znali vratiti nakratko, na sat ili dva svakih par mjeseci i skoro da sam zaboravio na te smetnje.
Međutim prije nekoliko dana opet isti problemi i traju već 5-6 dana s tim da me peče kad mokrim a te smetnje ranije nisam imao.

Molio bih da mi netko objasni o čemu se radi i dali je to stvarno prostata i koje korake treba poduzeti za riješiti se tih tegoba?

Unaprijed hvala na korisnim odgovorima!

Acountant
28.04.2011., 13:32
Bio sam na testu za prostatu. Bio mi je povišen PSA (5,77). Bio sam sa antibioticima i napravio ponovni pregled.
Rezultati su:
t-PSA 4,31
fPSA 0,732
f/t PSA 16,98
Molim nekog da mi prokomentira ovaj nalaz. Nakon uzimanja antibiotika koliko treba proći za ponovno testiranje? Imam 49 godina. Do sada nisam imao nikakve probleme odnosno simptome. Jedino sada nakon testa osjećam nelagodu u predjelu između čmara i testisa. To povezujem sa psihom nakon rezultata.
Hvala

strijelčica
29.04.2011., 18:18
Moj suprug ima problem sa prostatom ,i već mi to počelo smetati ,pije sve moguće čajeve,tablete,ide na ultrazvuke,ali često kaže da ga boli kod mokrenja ,i neznam dali ga tolko boli ili je jednostavno izgubio volju za sexom,A sada mu i otac ima problem sa prostatom našli mu tumorske stanice ,pa je i suprug zabrinut,dali je i to nasljedno ,molim odgovor,bilo koje novo saznanje mi je dobro došlo.

Acountant
02.05.2011., 08:14
Meni su na sistematskom našli isto problem s prostatom. PSA marker je povišen no ja nemam nikakvih simptoma, nikakvih bolova. Ali imam genetski faktor. Jedino promaže pregled urologa za točnu dijagnozu. Ne znam koliko je suprug star ali ti problemi to je vrlo uobičajeno kod muškaraca visoke srednje ili starije dobi (od 50 nadalje) i jako ovisi o genetskom faktoru. Ja sam se dobro informirao oko toga kada su mi rekli da imam problema. Ali ako ga stvarno boli to je sigurno jako neugodno i lako moguće da je izgubio volju za seksom. Hm, ali ne znam što ga to boli! Prostata u pravilu ne boli jedino ako je povećana pa mu pritisne mokraćni kanal i ne može mokriti. Da to može biti gadno...Inače te zavlači sa gubljenjem volje za seksom. Ja te probleme nemam. Upravo suprotno imam izraženiju potrebu kad sam prošao neke tretmane. Čak su neki ljudi ovdje pisali da im je preporučeno što više seksa (do 5 puta tjedno). Jer to je "vježba" za dobar tonus prostate. Inače funkcija i rad prostate je obzirom na razvoj medicine iznenađujuće neistraženo područje. Ima tu previše "možda" i "ako".

dire Dawn
06.05.2011., 20:04
moj djed ima problema sa prostatom, nedavno su mu uzeli uzorak i sad čekamo rezultate. nisam baš upućena niti u cijelu situaciju s njim (on i baka su dosta zatvoreni po pitanju toga) niti sa problemima prostate u globalu.

no, sad me baka zamolila da se raspitam malo (provjerim na internetu) dali ima nešto što djed nebi smio raditi. tipa dali bi mu smetali ili su zabranjeni fizički radovi.

pa ako bi mi mogli općenito malo o tome reći.. što da radi, na šta da pripazi i slično..

hvala unaprijed

Acountant
12.05.2011., 08:09
Molim ako netko zna za lijek Vetom.
Kako imam problema sa prostatom (povišeni PSA) malo sam se raspitao i saznao za llijek koji se zove Vetom. Proizvodi se u istraživačkom centru Koltsovo pokraj Novosibirska. Ima ga za kupiti u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza i u SAD i V. Britaniji. Proguglao sam preko interneta i našao mnogo interesantnih podataka i web stranica o tome. Dobio sam također info iz Rusije. Radi se o probiotiku koji sadrži bakteriju Baucilius (ili tako nešto, nisam medicinske struke). Navodno lijek djeluje nešto kao "prirodni interferon". Navodno bakterija djeluje na limfocite koji onda proizvode ne znam što (Ako sam ja to sve dobro razumio).Ima raznih vrsta i djeluje na probavni trakt i dijelove za razmnožavanje. Ima Vetom 1,1 do Vetom 5 i ovisno o problemima pije se razna vrsta lijeka. Za prostatu treba Vetom 1,1. U istočnim zemljama puno ga piju žene. Rusi me uvjeravaju da sigurno djeluje da ima puno njihovih znanaca kojima jako pomaže. Nazivaju ga imuno stimulatorom. I jedna ruskinja mi je rekla da ga ona stalno pije i da je njoj jako pomaže. E sad taj lijek nije službeno registriran, može se kupiti bez recepta a prodaje pod veterinarski lijek (nemojte mi se smijati please!). Iako tamo svi znaju da je to za ljude. I nije skup. Kada sam pitao zašto rečeno mi je "boljšoji procenti" za registraciju. Nije mi ga problem nabaviti samo da li biti pokusni kunić?:confused: Kažu da se čovjek može loše osjećati da je to individualno baš kao da se troši medicinski interferon.
Dakle zna li netko nešto o tome i da li je eventualno netko pio i kakvi su bili rezultati?:ne zna:

Nicole_Lilly
02.08.2011., 21:13
Ispričavam se što dižem temu, ali u totalnoj sam komi.

Naime, tata mi već tjedan i pol trpi jaku bol u donjem dijelu leđa i sad se ona spušta u predio prepona (kaže da ga na momente ''probode''), dosta je u zadnje vrijeme smršavio (iako ima jednak apetit kao i prije) i sad me užasno strah karcinoma prostate (oduvijek s njom ima problema).

Ja nisam iz Hrvatske, tako da tek sad kad sam došla na ljetovanje saznajem za ove probleme i pitala sam ga za njegovu doktoricu (koja me prije 2 dana odje samo tako), nalaze koje je obavljao, i rekao mi je da je prije jedno tri mjeseca vadio krv, davao stolicu i mokraću i da su nalazi bili u redu, sve u granicama normale. E sad, ono što mene zanima je je li moguće preko tih nalaza ustvrditi da nema opcije za karcinom prostate?

Dobila sam živčani slom kad sam čula čitavu priču, sutra ga vodim na preglede, da obave markere i sve što treba, ali molim vas odgovor na pitanje, da noćas mogu oči sklopiti.

Unaprijed hvala.

Nicole_Lilly
03.08.2011., 17:37
Nitko ne odgovara na post iznad, nekako se nadam da će na ovaj... :mig:

Bili smo danas na vađenju krvi, povišeni su mu leukociti (blizu 10) i sedimentacija (30), željezo je palo na 8, a što se markera tiče - PSA je isto 8, i na temelju toga je dobio uputnicu za urologa pa sad čekamo da dođemo na red...može li biti da je prije riječ o kroničnoj antibakteriskoj upali prostate?

sparina123
03.08.2011., 22:46
Nitko ne odgovara na post iznad, nekako se nadam da će na ovaj... :mig:

Bili smo danas na vađenju krvi, povišeni su mu leukociti (blizu 10) i sedimentacija (30), željezo je palo na 8, a što se markera tiče - PSA je isto 8, i na temelju toga je dobio uputnicu za urologa pa sad čekamo da dođemo na red...može li biti da je prije riječ o kroničnoj antibakteriskoj upali prostate?

ima valjda neku upalu, mogu biti i bubrezi sve je to povezano, moj tata je znao imati i više od 10 PSA, normalno je do 4, leukociti i sedimentacija normalni, a kad je išo na biopsiju prostate uvijek je bila upala
ovo može biti povezano i sa bubrezima, bubrežnim kanalima, prostatom sve skupa u jednoj upali, najbolje će ti reći urolog kod svakog je problem s prostatom drugačiji, znam da je mog šogora bolilo u preponama i leđima kad je imao zaštopane bub kanale i kamenac u bubregu :ne zna:

Nicole_Lilly
04.08.2011., 12:32
ima valjda neku upalu, mogu biti i bubrezi sve je to povezano, moj tata je znao imati i više od 10 PSA, normalno je do 4, leukociti i sedimentacija normalni, a kad je išo na biopsiju prostate uvijek je bila upala
ovo može biti povezano i sa bubrezima, bubrežnim kanalima, prostatom sve skupa u jednoj upali, najbolje će ti reći urolog kod svakog je problem s prostatom drugačiji, znam da je mog šogora bolilo u preponama i leđima kad je imao zaštopane bub kanale i kamenac u bubregu :ne zna:

Hvala ti puno na odgovoru! Bila sam uvjerena da nitko neće odg. :zubo:

Išli smo baš danas naručiti se kod urologa, i fino su mu najraniji termin dali za 3 mjeseca. Tako da razmišljam da ga vodim privatniku, pa ne mogu ga pustiti da čeka gotovo mjesec dana s takvom boli. :ne zna:

sparina123
04.08.2011., 23:07
pa najbolje je ako ima bolove odmah naći nekoga, po bolnicama se stvarno dugo čeka, a sad su još i godišnji pa i nema toliko dr koliko bi trebalo :)

Nicole_Lilly
05.08.2011., 23:29
^Je, tako sam i napravila, odmah su nas naručili i sada su nas poslali dalje na punkciju, pa ćemo vidjeti.

Samo, zanima me još samo jedna stvar - ako je PSA 8, može li se isključiti sekundarizam? Doktorica mi ga je spominjala (zbog boli u preponi/križima) i bacila mi je bubu u uho. :mad: Nije li u tom slučaju PSA puno viši?

sparina123
06.08.2011., 00:22
to ćeš morati ipak konzultirati stručnu osobu za to, ja ti se baš ne kužim previše u muške stvari, znam za neke slučajeve kak je njima bilo, a opet kod drugih drugačije, svaka bolest,simptomi.......je individualno, najbolje je slušat dr kaj veli
glupo je pisat nečiji slučaj pod iste ili slične simptome, na kraju ispadne sasvim nešto drugo

John Doe 11
25.01.2012., 12:07
Pozdrav svima, eto ako mi itko moze pomoći bio bih vam jako zahvalan...
Uglavnom imam 25 godina, i imam povećanu prostatu trenutno, ono lezim i muči me, plus imam bolove u trbuhu prije svakog pišanja, prije nego što krene mokraća, me jako boli, doli, dok ne krene, i onda je u većini slučajeva zuta...
I prije me to mučilo i bio sam na brisu i pio neke lijekove i opet se vraća, sad se brinem dali mogu ostati neplodan zbog toga i dali me mozete uputiti provjerenom liječniku, koji bi mi mogo reći pravo stanje...i stopala su mi ladna, i ruke nekad..
Dali ovo mogu riješiti nekim čajevima ili prirodnim putem? hvala.

hrvoje dr.
25.01.2012., 17:42
Pozdrav svima, eto ako mi itko moze pomoći bio bih vam jako zahvalan...
Uglavnom imam 25 godina, i imam povećanu prostatu trenutno, ono lezim i muči me, plus imam bolove u trbuhu prije svakog pišanja, prije nego što krene mokraća, me jako boli, doli, dok ne krene, i onda je u većini slučajeva zuta...
I prije me to mučilo i bio sam na brisu i pio neke lijekove i opet se vraća, sad se brinem dali mogu ostati neplodan zbog toga i dali me mozete uputiti provjerenom liječniku, koji bi mi mogo reći pravo stanje...i stopala su mi ladna, i ruke nekad..
Dali ovo mogu riješiti nekim čajevima ili prirodnim putem? hvala.
Potreban je urološka obrada,to je sve što mogu reći na osnovu podataka koje imam.

ereb
05.03.2012., 23:04
Prostatitis zbilja ozbiljno narušava kvalitetu života, i muškarci koji jednom obole uglavnom to vuku cijeli život, i osjećaju posljedice.
Dakle moja priča je sljedeća: Sada imam 26 godina, i liječim, odnosno liječio sam prostatitis oko 3 godine. I prije nego sam navršio 20 godina vrlo, vrlo rijetko bi me znala užasno peći prostata, ali to bi prošlo i onda ništa barem 3-4 mjeseca. Obično mi se to događalo kad bih popio puno tekućine. Ali, čovjek popije UVIN čaj i to prođe za 15-20 minuta. Međutim, kad sam navršio 22 godine pečenje je postajalo sve učestalije, i to je stvarno jedan odvratan osjećaj. Došao sam do situacije kada bi se to događalo svaki dan. I napokon sam morao otići liječnici, dobio uputnicu za urologa. Prvo sam došao kod urologinje koja me je pitala da kako uopće znam da je problem u prostati, da bi na kraju zaključila da ja uopće nemam problem, ali svejedno ćemo napraviti briseve. Napravio sam briseve, ejakulat itd. Ejakulat je bio super, ali izolirali su bakteriju iz brisa (haemophilus influenzae). Nakon toga sam promijenio urologa i otišao kao najboljem, koji je pogledao nalaze, propisao antibiotik, ali kazao kako je prostata još uvijek dosta nepoznato područje, i zauzeo stav da ja možda umišljam svoje muke. između ostalog i zato što mi prostata nije bila povećana. Antibiotik sam popio, poboljšanja nije bilo nikakvog. Inače, ovdje pričam o bolnici u Karlovcu.

Nakon toga sam odlučio otići privatnom urologu (upravo onom kojeg spominje korisnik HRAST40). Tamo su napravili UZV, eksprimat prostate (masaža kojom se istiskuje sadržaj iz prostate ne bi li se dobio siguran bris, jer ponekad se bakterije začahure u prostati, i nemoguće ih je samim brisom), i uroflow ( analiza mlaza mokraće ). UZV je pokazao da mi je prostata puna bijelih čahurica u kojima je bakterija, ponovno je analizirana ista, i dobio sam antibiotike. Za UROFLOW su mi rekli da je katastrofa, i da mokrim kao netko tko ima 70 godina. (To sve je stajalo 1800 kn). To smo sve napravili još jednom, jer bakterija nije otišla nakon prve terapije antibioticima. Tada mi je UROFLOW bio puno bolji, iako ne onakav kakav treba biti po njima. Pio sam i Omnic (lijek koji omogućava lakše mokrenje). Nakon druge terapije antibioticima više tamo nisam išao, jer cijene su visoke (700 kn za bris i pregled), a i malo je glupo davati toliki novac kad uredno plaćam zdravstveno osiguranje plus dopunsko. U dogovoru s liječnicom opće prakse sam uzeo još dvije terapije antibioticima jer smo sada znali o kojoj se bakteriji radi. Stanje je postajalo sve bolje, međutim ne 100%.

Sljedeći korak je bio ponovno napraviti sve moguće preglede, ali ne privatno jer valjda u toj Hrvatskoj postoji mjesto na kojemu mogu napraviti sve što treba. I tako sam otišao u Fran Mihaljević. Napravili su eksprimat, sediment urina, bris, uzeli ejakulat, testirali me na sve moguće spolno-prenosive bolesti. Dakle napravili apsolutno sve. Rezultat: SVE 100% UREDNO! Nema nikakvih bakterija, prosatata savršene veličine, ejakulat čist kao sunce. Nema haemophilusa, klamidije....ništa ništa! I tako sam počeo živjeti sa spoznajom da sam zdrav, ali da moram biti oprezan i čuvati se. Međutim, problemi su još uvijek bili tu. U roku od godine dana sam nekoliko puta radio bris i analizu urina. Jedino što su izolirali je bila bakterija enterococcus faecalis. U međuvremenu sam dobio novu liječnicu opće prakse koja mi je objasnila da se ta bakterija zapravo uopće ne liječi dok ne dođe do količine kad je ima 10 na 6 jer je ona normalan stanovnik urinarnog trakta. Ja sam imao između 10 na 2 i 10 na 4. Ali svejedno sam uredno uzimao antibiotike jer sam imao simptome. Liječnica je bila zbilja susretljiva i rekla da je moja dijagnoza zapravo jako neobična, i da nema puno ljudi kojima ta bakterija stvara probleme u tako maloj količini.

Antibiotike sam uzimao oko 2 godine, a kako inače imam kronični gastritis ne treba specijalno spominjati da su mi oštetili želudac. A isto tako sam izmorkio bubrežni kamenac prije nego su problemi s prostatom počeli. I na UZV se pokazalo da imam pijeska u desnom bubregu, i još jedan kamen. Nisam ga nikada testirao jer sam ga izgubio, ali mi nitko nije potvrdio da bubrežni kamenci imaju ikakve veze s prostatitisom.

Stvar koja me šokira je da u Karlovcu ne rade eksprimat prostate.

Danas se osjećam relativno OK, problemi se rijede javljaju, i to vecinom u određenoj situaciji. Kada obavim veliku nuždu, i kad se ne ispraznim kako treba obično me počne peći prostata, i to traje nekih 20 minuta dok ne uspijem isprazniti crijeva, i usto još morkim po nekoliko puta. Ima li netko iskustva s time? Liječnici su mi rekli da probava nikako ne može biti uzrok problema s prostatom, i da mi se pečenje u tim situacijama javlja zbog naprezanja. Prehrana doduše može poboljšati, odnosno pogoršati stanje, ali nikako nije uzrok. Živim normalno, pazim da se ne prehladim, pokušavam na piti previše alkohola itd. Što se tiče prehrane tu ništa posebno ne izbjegavam, jer s obzirom da imam takvu prostatu kakvu imam, da imam problema s bubrežnim kamencima, i kroničnim gastritisom po liječnicima ne bih smio jesti kad se to sve zbroji - NIŠTA. Uzimam hranu koja ima pozitivan učinak na prostatu, ali to nikako ne može biti način liječenja. Može jedino biti od velike pomoći pri liječenju. Mokrenje mi i dalje nije najbolje, pogotov ujutro. Tokom dana kada pijem puno tekucine mlaz se znatno poboljsa i cesce mokrim.

I eto, to je otprilike to. Volio bih čuti još drugih iskustava, savjeta i slično. Od alternativnih načina liječenja mogu potvrditi veliki uspjeh čajeva, i to određene mješavine koja sadrži brezu, medvjetku, koprivu, podbjel, i preslicu. To mi je apsolutno jako pomoglo. I određeni oprez. Da ću imati problema s prostatom cijeli život sam se pomirio. Ipak je to kronična bolest. Ali apsolutno suosjećam sa svim muškarcima koji pate od ove bolesti, i apsolutno mi je jasno da često čovjek dođe u situaciju da od muke ne zna što bi, i jednostavno si želi propucat glavu i riješiti se muke.

ponita
05.07.2012., 11:48
pozrdav ljudi!!
ovako, tata mi sad već nekoliko mjeseci vuče tu upalu prostate. kljukali su ga sa antibioticima i kao bilo je sve u redu. sad je ponovno išao na ultrazvuk i vele mu da nije dobro i ponovno ga šalju urologu. ja se samo bojim da će ga on opet malo zalječiti tim antibioticima i to je to.
inače nisam baš ljubitelj farmaceutskih lobija, pa sam se malo raspitivala o alternativnim ljekovima i čula sam za to neko IONSKO SREBRO pa me zanima ima li itko kakvih iskustava???
Hvala

El Gato Félix
05.07.2012., 15:14
Poštovane forumašice i forumaši,

prema pravilima pdf-a Zdravlje nije dopušteno raspravljati i dijeliti iskustva u vezi alternativnih načina "liječenja", uključujući i koloidno srebro/srebrnu vodu, MMS, homeopatiju, bioenergiju itd., te takve rasprave nisu dobrodošle i smatraju se nepoželjnima.

Za takve teme postoji ppdf Alternativno liječenje, a tema koju konkretno tražite je ova (http://www.forum.hr/showthread.php?t=379635) (kliknuti na link) te Vas molim da na toj temi postavite svoj upit.

Zahvaljujem na razumijevanju.

Nicole_Lilly
06.12.2012., 13:36
Pozdrav svima još jednom. :)

Tata mi je ovaj tjedan bio na citološkoj punkciji prostate. I sad, odjednom, osjeća strašne bolove dok mokri, ide i po preko 15x noću mokriti. To se nikada prije tog pregleda nije događalo, jel' moguće da je povezano s time? :confused:

odalv
09.04.2013., 17:21
Zna li tko ,dali postoji kakav recept (prirodni),za "SMANJENJE" prostate , ili lijek koji je učinkovit po tom pitanju?

mirogold
14.12.2013., 21:45
Pozdrav,

Ja sam muškarac, 30 godina i već 10 godina bolujem od jedne te iste bolesti.
Došao sam ovdje viditi dali ima sličnih ljudi meni na forumu.

Uglavnom prije 10 godina me počelo peći nakon uriniranja. Napravio sam testove ispostavilo se da imam neke sitne bakterije i riješio sam to antibiotikom.

Nažalost to mi se produživalo 10 godina. Stalno me peklo... I nikako nisam mogao naći odgovor. Imao sam od toga i problema sa erekcijom.

Onda prije jedno godinu dana nakon desetog urologa koji mi je pokazivao rezultate testova da nemam nikakvu bolest sam jako puno počeo tražiti po internetu. I naišao sam na knjigu dr Wisea "a headache in the pelvis" koji tvrdi da taj kronični prostatitis je u velikoj većini slučajeva mišićni poremećaj.

Da je problem u prestisnutim mišićima i da ih treba opuštati, stiskati (izvana i iz nutra) i rastezati. Ali nažalost da jako dugo traje oporavak i radi se o godinama.

Sada mene zanima dali je neko ovdje imao takav poremećaj (navodno je izrazito čest no kada ga spomenem doktorima opće prakse pa čak i nekih poznatim urolozima oni nemaju pojma, makar čak i u wikipediji za cpps sve piše)?

I kako ga je riješavao? Bilo bi dobro da znate i recimo nekog doktora ili fizioterapeuta koji rješava taj problem

Hvala unaprijed,
Miro

uzurpator
05.02.2014., 10:02
Pozdrav svima.

Može li mi netko objasniti nalaz UZV-a: Prostata je inhomogenije strukture u dorzalnom dijelu - UZ znaci kroničnih upalnih promjena.

Moram napomenuti kako ne osjećam nikakve probleme prilikom mokrenja ili slično.

Hvala.

Vilko
16.02.2014., 14:00
Danas nakon 13 godina pisanja na ovome Pdf....se mi smije kao i na drugima.
Pokusas dati savjet ali su svi pametni i nebi procitali to je tesko ...jos i pisu zasto pisem ....svatko znade Googlati....ne u 2003 malo se je pisalo opsirno koliko sam ja tema napisao o svim /mnogima bolestima.

Necu dalje samo procitajte moj potpis....kaze sve....3 raka i mokracna vrecica.

Pozdrav svima pametnima.

:kava: