PDA

View Full Version : E brojevi


jimmy jazz
04.08.2003., 21:27
ponukan Vilkovim topicom Azbestoza, otvaram ovo o stvarima/tvarima koje svakodnevno upotrebljavamo i unosimo u prehrani - oni Exyz dodaci, ili materijali poput aluminija i aluminijskih limenki - prenosim::

1. da li netko zna nesto vishe o stetnosti aluminija - nalazimo ga
svugdje od limenki Coca Cole do deodoransa (npr. Rexona) - povezuje se s Alzeheimerovom bolesti i Multiplom Sklerozom, odnosno s promjenama nervnog sustava...


2. link i objasnjenja stetnih E102, E133 itd. tvari (http://www.powerstressmanagement.com/free-ebooks-tools/dangerousfoods.htm)

te tvari se nalaze vishe manje u svakom prehrambenom proizvodu, da ne spominjem kozmeticke.. sprijeciti ih gotovo ne mozemo.

Izlaz nije panicariti kao MaxB, nego, po mogucnosti birati cistu" hranu, bez konzervansa, emulgatora, umjetnih aroma i boja...

Idijot
05.08.2003., 03:17
A teško je živjeti pod staklenim zvonom ali naravno potreban je oprez koju hranu konzumiramo.

lahor
05.08.2003., 10:00
Ja sam zaista vjerovala da je ovo sa alumimniijem obican scam, ali onda sam isla malo pretrazivati po Medline i ispostavilo se da je aluminij zaista neurotoksican. Inace, dezice s Al ne koristim vec duze vrijeme, ne samo zbog te price, nego i zbog drugih razloga zbog kojih mi ne odgovaraju.

Inace, nije da se zaista dobije MS i Alzheimer od to malo aluminija u dezodoransu ili hrani, on je samo kap u moru uzroka. Jedan od faktora je i kvaliteta tla na kojem zivite, odnosno koliko ima metala u tom tlu. To sam isto iskopala na Medline.

Evo jednog sazetka, ostalo nadjite sami:

Suay Llopis L, Ballester Diez F.

Escola Valenciana d'Estudis per a la Salut (EVES), Unidad de Epidemiologia y Estadistica, C/Juan de Garay 21 46017 Valencia.

A review has been made of the epidemiological studies published evaluating the role of aluminum as a risk factor for developing Alzheimer's disease. A search for published studies was conducted in the Medline database by combining the terms "Aluminum" and "Alzheimer's disease". In most of the studies reviewed, exposure to aluminum in drinking water was examined. These studies suggest that a relationship exists between aluminum (Al) and Alzheimer's disease involving relative risks of around 2 for populations exposed to Al concentrations in drinking water higher than 0.1 mg/l. Types of exposure to this metal by other means (food, medications and occupational exposure) have received little attention. These epidemiological studies entail certain methodological limitations, and their results are not consistent, so the results available to date therefore not making it possible to clearly determine that any relationship exists between exposure to aluminum and the etiology of Alzheimer's disease. Nevertheless, the toxic effect of aluminum on human health cannot be ruled out either, and thus exposure to aluminum should be monitored and limited as far as possible.

Publication Types:
Review
Review, Tutorial

PMID: 12602134 [PubMed - indexed for MEDLINE]

MaxB
05.08.2003., 12:47
jimmy kaže:
Izlaz nije panicariti kao MaxB, nego, po mogucnosti birati cistu" hranu, bez konzervansa, emulgatora, umjetnih aroma i boja...
Da imas moje probleme i ti bi panicario. ;) Ma, mislim, ne panicarim ja, ali sam se, kad sam postao svjestan svojih simptoma i problema, malo uplasio. Imam simptome pocetka multiple skleroze i Alhzeimera, a generalno gledano nema lijeka da se covjek potpuno izlijeci od toga.

Osim izbjegavanja ovoga cega si nabrojio, potrebno je tijelu dati i dodatnu 'hranu': Omega-3 masne kiseline (ziva, prehrana i druge stvari u mozgu poremete omjer Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina - uzimamo puuuuuno previse Omega-6 masnik kiselina iz ulja i drugih namirnica, a premalo Omega-3 sto moze uzrokovati mnoge zdravstvene poremecaje), puno C-vitamina (topljiv je u vodi pa se njime ne mozete predozirati; pokazao se dobrim u borbi protiv raka ako se intravenozno uzima 10 grama), druge vitamine, cesnjak (dobar je za detoksikaciju od otrova)... Takodjer bi trebali izbjegavati ugljikohidrate i skrob jer ljudsko tijelo ih ne moze dobro probaviti.

lahor
05.08.2003., 16:42
MaxB kaže:
puno C-vitamina (topljiv je u vodi pa se njime ne mozete predozirati; pokazao se dobrim u borbi protiv raka ako se intravenozno uzima 10 grama), druge vitamine, cesnjak (dobar je za detoksikaciju od otrova)... Takodjer bi trebali izbjegavati ugljikohidrate i skrob jer ljudsko tijelo ih ne moze dobro probaviti.

Ne moze se predozirati s vitaminom C, ali dugotrajno uzimanje velikih kolicina vitamina C povezuje se sa nastajanjem bubreznih kamenaca. Da je toliko dobar u lijecenju raka onda bi ga valjda i koristili u te svrhe (ili mislis da je to zavjera farmaceutskih kompanija koje propagiraju skupe kemoterapeutike?).

Ovo da ne mozemo dobro probaviti ugljikohidrate (skrob spada u ugljikohidrate) je notorna glupost.

MaxB
05.08.2003., 19:06
lahor kaže:
Ne moze se predozirati s vitaminom C, ali dugotrajno uzimanje velikih kolicina vitamina C povezuje se sa nastajanjem bubreznih kamenaca. Da je toliko dobar u lijecenju raka onda bi ga valjda i koristili u te svrhe (ili mislis da je to zavjera farmaceutskih kompanija koje propagiraju skupe kemoterapeutike?).
Vitamin C je vrlo jeftin - da, mislim upravo to - zbog skrivanja istine o vitaminu C, odnosno o njegovoj korisnosti u lijecenju raka farmaceutske kompanije ostvaruju odlicne profite. Ne samo to da skrivaju istinu, vec plate doktorima da objave istrazivanja koja pokazuju da vitamin C zapravo moze uzrokovati rak. Procitaj si ovaj (http://www.mercola.com/2001/jul/11/vitamin_c_cancer.htm) odlican tekst. Sljedeci put kad se zaputis u apoteku, malo se osvrni oko sebe - sve puno sarenih kutijica za ovo i ono - imas osjecaj kao da si dosao (dosla) u ducan u kojem se prodaju bomboni.

A i zanimljiva je stvar da su preporucene dnevne kolicine vitamina C jednostavno preniske da bi imale znacajniji ucinak na nase
zdravlje.

Ovo da ne mozemo dobro probaviti ugljikohidrate (skrob spada u ugljikohidrate) je notorna glupost.
Mislim da sam malo zeznuo tu svoju izjavu - ili bolje reci zakljucak - svi znamo (znamo?) da se ne debljamo zbog masti (naravno, ako se ne prejedamo masti) vec zbog ugljikohidrata. Fora je u tome da su ljudi poceli jesti ugljikohidrate (u zitaricama) tek prije 10.000 godina, a to je prekratko razdoblje da nam se metabolizam prilagodi. Atkinsova dijeta se pokazala dosta ucinkovitom bas zbog izbacivanja ugljikohidrata iz prehrane. Ugljikohidrati povisuju inzulin i "los kolestorol" u krvi i mogu uzrokovati razlicite zdravstvene probleme (naravno, u pitanju su kronicne bolesti koje ne povezujemo odmah s prehranom - a bas je zanimljiv porast dijabetesa u zadnje vrijeme, zar ne? u te kronicne bolesti spadaju i one vezane uz srce i krvozilni sustav). (Evo jedan tekst koji se bavi tom tematikom) (http://www.mercola.com/article/Diet/carbohydrates/scientific_evidence_low_grains.htm) I bas sam neki dan citao tekstove vezane uz dijabetes - ljudi koji su ovisili o inzulinu i bili takoreci osudjeni na svoju bolest do smrti znatno su poboljsali svoje zdravstveno stanje, ili je dijabetes cak potpuno nestao, promjenom prehrane (zaboravih detalje - znam samo da je bilo UH van).

Mislim - danas se sve radi radi love. Ljudi su naivni/glupi/neinformirani i puse svakakve gluposti koje vide u reklamama, a tekstovi iz Vecernjeg/Jutarnjeg ili pak Doktora u kuci jos ih vise uvjere u razne gluposti. Mlijeko uopce nije toliko zdravo kako se o njemu prica - ovo mlijeko koje kupis u ducanu je pasterizirano i 'procisceno', a time su iz njega uklonjene mnoge koriste tvari i zbog toga je teze probavljivo. Pa recimo - svi oni kornflejksi - sve je to fino, daje puno energije, ima vitamine - to je jako zdravo, ne? To je obicno smece i vjerojatno jedan od razloga zasto su Ameri debeli i bolesni. Cim su zitarice bolje obradjene, tim je njihova vrijednost manja. Tu sad zapocinjemo temu o opasnim tvarima - sve ovo dosad napisano je OK - ali smo zaboravili spomenuti opasne tvari za koje ljudi misle da nisu (toliko) opasne. Odmah iza izbjegavanja konzervansa, aditiva i slicnih tvari, trebao bi ici secer i, koliko je moguce, zitarice. Mislim, ne znam da li cu ikad moci imati prehranu bez zitarica jer se onda covjek pocne pitati sto ce uopce jesti - no, secer se ipak moze izbjeci.

lahor
05.08.2003., 19:40
MaxB kaže:
Vitamin C je vrlo jeftin - da, mislim upravo to - zbog skrivanja istine o vitaminu C, odnosno o njegovoj korisnosti u lijecenju raka farmaceutske kompanije ostvaruju odlicne profite.

Nije istina, odi na medline search, ubaci kao kljucne rijeci ascorbic acid + cancer ili slicno i dobit ces hrpu sazetaka istrazivanja o ucinku C vitamina na karcinom. Ima hrpa objavljenih istrazivanja o korisnosti vitamina C. Da se ljudi mogu izlijeciti samo sa C vitaminom, onda bi se i lijecili bez obzira na cijelu farmaceutsku industriju i sva njena "zataskavanja" korisnosti C vitamina.


MaxB kaže:
Procitaj si ovaj (http://www.mercola.com/2001/jul/11/vitamin_c_cancer.htm) odlican tekst.

Ovo nije nista znanstveniji site od Doktora u kuci i slicnih. Svatko moze imati stranicu na internetu i pisati na njoj sto god zeli. Svojevremeno je i kruzio e-mail o nekoj doktorici koja je radila u farmaceutskoj firmi u kojem ona pise prijateljici o raku dojke koji je uzrokovan aluminijem iz dezodoransa pa se ispostavilo da doticna famozna poznata doktorica uopce ne postoji, a kamoli da radi u toj farmaceutskoj firmi.


MaxB kaže:Sljedeci put kad se zaputis u apoteku, malo se osvrni oko sebe - sve puno sarenih kutijica za ovo i ono - imas osjecaj kao da si dosao (dosla) u ducan u kojem se prodaju bomboni.

Ne bih znala, vjerovao ili ne - ne zalazim u apoteke i izbjegavam lijekove sto vise mogu.

MaxB kaže:
Mislim da sam malo zeznuo tu svoju izjavu - ili bolje reci zakljucak - svi znamo (znamo?) da se ne debljamo zbog masti (naravno, ako se ne prejedamo masti) vec zbog ugljikohidrata.
.

Debljanje je jednostavno rezultat unosa viska kalorija, a one mogu biti i iz ugljikohidrata i iz masti. Uostalom, masti uopce nisu tako bezazlene, koliko znam ne skupljaju se ugljikohidrati na stijenkama arterija vec upravo visak masti.


MaxB kaže:
Atkinsova dijeta se pokazala dosta ucinkovitom bas zbog izbacivanja ugljikohidrata iz prehrane. .

Atkinsova dijeta je izuzetan nacin za sjebavanje vlastitih bubrega. Jel nije ono dr. Atkins imao problema sa srcem?

MaxB kaže:
Mislim - danas se sve radi radi love. Ljudi su naivni/glupi/neinformirani i puse svakakve gluposti koje vide u reklamama, a tekstovi iz Vecernjeg/Jutarnjeg ili pak Doktora u kuci jos ih vise uvjere u razne gluposti. .

Naravno, i kojesta sto procitaju na netu.


MaxB kaže:
Mlijeko uopce nije toliko zdravo kako se o njemu prica - ovo mlijeko koje kupis u ducanu je pasterizirano i 'procisceno', a time su iz njega uklonjene mnoge koriste tvari i zbog toga je teze probavljivo. Pa recimo - svi oni kornflejksi - sve je to fino, daje puno energije, ima vitamine - to je jako zdravo, ne?

Vidis tu se slazem. Ja ne pijem mlijeko i ne konzumiram stocnu hranu, ovaj kornflejkse jer mi je i jedno i drugo odvratno. Ok, stavljam mlijeko u kavu i to je sve.
Probavljivost ima veze sa nedostatkom laktaze, a ne sa pasterizacijom ili sterilizacijom. Neki je ljudi nemaju ili je nemaju dovoljno, pa tesko probavljaju mlijeko.

MaxB kaže:
Mislim, ne znam da li cu ikad moci imati prehranu bez zitarica jer se onda covjek pocne pitati sto ce uopce jesti - no, secer se ipak moze izbjeci.

Vidis, kad bolje razmislim skoro da i ne konzumiram zitarice. Danas ni gram.

Secera se ne odricem jer se u necemu mora i uzivati. Nisam primijetila da mi skodi pretjerano.

MaxB
12.08.2003., 13:22
Evo, konacno sam pronasao malo vise vremena pa ti odgovaram na post...

lahor kaže:
Nije istina, odi na medline search, ubaci kao kljucne rijeci ascorbic acid + cancer ili slicno i dobit ces hrpu sazetaka istrazivanja o ucinku C vitamina na karcinom.
Ne znam na koji medline sam ja isao (na vise njih) i nisam nasao nista takvo, vec upravo suprotne tvrdnje: da vitamin C moze sprijeciti i pomoci u lijecenju raka, te jos mnogo pozitivnih ucinaka. Daj mi neke linkove (takodjer, koji medline si pretrazivala?) - iskreno me zanima. Ja sam nasao samo pozitivna istrazivanja o vitaminu C, a ono jedno negativno je provodio 'znanstvenik' koji je dobio nekoliko milijuna dolara od farmaceutskih kompanija - dakle, njemu se ne moze vjerovati.

Ima hrpa objavljenih istrazivanja o korisnosti vitamina C. Da se ljudi mogu izlijeciti samo sa C vitaminom, onda bi se i lijecili bez obzira na cijelu farmaceutsku industriju i sva njena "zataskavanja" korisnosti C vitamina.
Ja to nikad nisam rekao - moje izjave dovodis u ekstreme. Pokazalo se da vitamin C moze pomoci u lijecenju raka - ja se samo pitam zasto ga nitko ne koristi (naravno, uz "obavezne" lijekove, ako takvi uopce postoje)!? Ako se ne koristi vitamin C, postoji veca mogucnost da ce lijecenje duze trajati, a time ce biti potroseno i vise lijekova (visa doza + veca kolicina), ne? Naravno, sad to ne znaci da ce se netko automatski izlijeciti ako uzima vitamin C.

Ovo nije nista znanstveniji site od Doktora u kuci i slicnih. Svatko moze imati stranicu na internetu i pisati na njoj sto god zeli.
Postoji ogromna razlika od Doktora u kuci i slicnih - prva stvar: site ne zaradjuje na reklamama medicinskih/farmaceutskih proizvoda. Preko njega se prodaju nekakve supplementi, ali to je sve (ako ne kliknes na 'products' ili sto vec imaju, s tim prakticki ne dolazis u kontakt - i to samo oni suplementi, koje su testirali). Dalje, na njemu se ne nalaze samo tekstovi koje su pisali oni sami - zapravo je takvih tekstova najmanje - vec je dobar dio tekstova prenesen iz sluzbenih publikacija ili iz novina za koje autori sitea smatraju da su legitimni - obicno je iza svakog (prenesenog) teksta i njiihov komentar. 'Jaci' tekstovi, dakle ne oni preneseni iz novina, uvijek imaju napisano tko je sto napravio (a ne kako imas u jutarnjem ili u doktoru u kuci: eksperti kazu ovo... znanstvenici su otkrili ono - po koji su to znanstevnici dodjavola?) i date reference (sto je jako bitno). Takodjer prenose i tekstove kojima 'obrazuju' surfera kako da prepozna istinu izmedju gomile lazi i obmanjivanja javnosti (sad ti mozes reci da svrha tog teksta da te drzi za taj site - no, taj tekst nema nikakve veze sa samim siteom i napisan je vrlo racionalno - u biti svi mi znamo te stvari, a ovaj tekst ti omogucuje da ti to dodje do glave).

Svojevremeno je i kruzio e-mail o nekoj doktorici koja je radila u farmaceutskoj firmi u kojem ona pise prijateljici o raku dojke koji je uzrokovan aluminijem iz dezodoransa pa se ispostavilo da doticna famozna poznata doktorica uopce ne postoji, a kamoli da radi u toj farmaceutskoj firmi.
Ljudi su naivni - sto drugo za reci - upravo o tome pise tekst koji sam spominjao. Samo je steta sto je vecina ljudi naivna na 'krivu stranu' - recimo onima koji povjeruju da je doticni e-mail istinit, ne moze biti nista - ne samo to, vec ce uciniti uslugu svome zdravlju! Znamo da je aluminij opasan (btw. ima ga u Rexoni!) - to kaj uzrokuje Alzheimera, a ne rak dojke je druga stvar. Bolje da vjeruju da uzrokuje rak dojke, nego da vjeruju da je siguran. Kao sto vjeruju da je amalgam(ziva) bezopasan... Ali to je samo vjera i nista drugo - tu tvrdnju i zubari i doktori i vecina ljudi uzima zdravo za gotovo, prihvaca bez ikakvih dokaza i racionalnog objasnjenja (naravno, isprva im se svima cini da je to tocno jer dobe 'racionalno' objasnjenje - problem je sto cuju samo jednu stranu i povjeruju u nju i onda kad cuju da su to sve gluposti i cuju pedeset puta uvjerljivije i racionalnij tvrdnje, odbacuju ju ih - samo zbog vjere!).

Siteovi poput Mercole daju ti i drugu stranu - istina, neupucenom koji cita te tekstove moze se ciniti da stvarno pretjeruju jer ispada da nista nije bezopasno. E tu nastupa pamet surfera da sam ocijeni koliko je nesto opazno za njega jer danas prakticni nema niceg potpuno zdravog (recimo, povrce je 'zdravo' - jest zdravo, ali se cesto zaboravlja da je spricano pesticidima... pa onda ipak nije zdravo... e, sad je na svakome da odluci da li ce riskirati s razlicitim bolestima ako nece jesti povrce ili ce radije riskirati s pesticidima).

Ne bih znala, vjerovao ili ne - ne zalazim u apoteke i izbjegavam lijekove sto vise mogu.[QUOTE]
Dobro za tebe. Ja sam do prije par mjeseci svaki mjesec zalazio u apoteku po svoj Claritin/Telfast i Flixonase - sad to vise ne koristim jer sam uvidio da mi zapravo ne pomaze - u apoteku odlazim po kartice vitamina C, Alitol (cesnjak u perlama), kalcij i Omega-3 masne kiseline.

[QUOTE]Debljanje je jednostavno rezultat unosa viska kalorija, a one mogu biti i iz ugljikohidrata i iz masti. Uostalom, masti uopce nisu tako bezazlene, koliko znam ne skupljaju se ugljikohidrati na stijenkama arterija vec upravo visak masti.
Atkinsova dijeta je izuzetan nacin za sjebavanje vlastitih bubrega. Jel nije ono dr. Atkins imao problema sa srcem?
Nikad nisam ni rekao da su masti bezazlene - ja ne jedem nista imalo masnije. Prema onome sto si ti rekla, ispada da ja tvrdim: izbacite ugljikohidrate, a jedite masi - ne - ja kazem: izbacite oboje. Izbacio sam secere, ugljikohidrate ne. Ma ne kazem ja da ce covjeka ubiti ugljikohidrati - pisao samo tome par odlomaka iznad - na svakom je od nas da odluci sto ce jesti - samo je bitno da imamo sve potrebne informacije. A vecina ljudi ih nema. Sto se tice dr. Atkinsa - ne znam nista o njemu, kao ni ti. Sto je s drugim ljudima koji se nisu drzali Atkinsove dijete, a opet imaju problema sa srcem?

Vidis tu se slazem. Ja ne pijem mlijeko i ne konzumiram stocnu hranu, ovaj kornflejkse jer mi je i jedno i drugo odvratno. Ok, stavljam mlijeko u kavu i to je sve.
Probavljivost ima veze sa nedostatkom laktaze, a ne sa pasterizacijom ili sterilizacijom. Neki je ljudi nemaju ili je nemaju dovoljno, pa tesko probavljaju mlijeko.
A pasterizacija unistava laktazu i jos neke druge tvari (http://www.mercola.com/article/Diet/milk/no_milk.htm).

Vidis, kad bolje razmislim skoro da i ne konzumiram zitarice. Danas ni gram.

Secera se ne odricem jer se u necemu mora i uzivati. Nisam primijetila da mi skodi pretjerano.
Mi ne mozemo samo tako vidjeti da li nam neka tvar (koja je stetna samo na duge staze) skodi ili ne - to sto ti sad ne skodi (pa ne skodi osobito ni meni - samo mi se cini da me secer umara - posto ne pijem kofein nema me sto probuditi, odnosno ponistiti utjecaj secera), ne znaci da za dvadeset ili trideset godina mozda neces imati zdravstvene probleme koje inace ne bi imala da nisi trosila secer (ili da si ga trosila vrlo malo). Pogledaj si amalgam: za vecinu ljudi, dok iz ziva iz amalgama 'strefi', vec su dosta stari - a onda svoje probleme opravdavaju starackim bolestima. Jos jedan primjer: moja baka je svoj cijeli zivot jela dosta masno (kao i vecina nasih baka) i isto tako nije primijetila da joj to pretjerano skodi - sve dok joj ju u njezinim pedesetima nije strefio srcani udar.

Koliko sam dosad na Netu naucio, a i iz vlastitog iskustava, sve sam vise uvjereniji da bi vecina nas bila zdrava da izbjegavamo odredjenu hranu (i da jedemu onu koje je dobra za nas), da izbjegavamo toksine (ziva, aluminij, aspartam i druge sintetiske zasladjivace, formaldehid - majke mu, ima ga u svemu! od sampona, do namjestaja i elektronicke opreme, fluorid - neki idioti ga stavljaju u vodovod da bi djeci smanjili karijes!), da vjezbamo i radimo stvari koje su dobre za nase tijelo, smanjimo stres na najmanju mogucu mjeru itd. Sve to se jako slaze s epidemijom najrazlicitijih alergija, bolesti poput Alzheimera i multiple skleroze, gojaznosti, srcanih bolesti...

lahor
12.08.2003., 16:24
MaxB kaže:

Ne znam na koji medline sam ja isao (na vise njih) i nisam nasao nista takvo, vec upravo suprotne tvrdnje: da vitamin C moze sprijeciti i pomoci u lijecenju raka, te jos mnogo pozitivnih ucinaka. Daj mi neke linkove (takodjer, koji medline si pretrazivala?) - iskreno me zanima. Ja sam nasao samo pozitivna istrazivanja o vitaminu C, a ono jedno negativno je provodio 'znanstvenik' koji je dobio nekoliko milijuna dolara od farmaceutskih kompanija - dakle, njemu se ne moze vjerovati.

Medline je jedan jedini i nema ih vise. Upisi u google medline search i lako ces doci na te stranice. Kako sad kazes da si nalazio na istrazivanja koja potvrdjuju pozitivno djelovanje c vitamina, a malo prije si pisao kako se to zataskava. Ja sam ti upravo i napisala da sam i ja nasla istrazivanja koja podupiru korisno djelovanje c vitamina i da nitko ne zataskava i skriva istinu o c vitaminu. Sto tebi nije jasno?








MaxB kaže:

A pasterizacija unistava laktazu i jos neke druge tvari (http://www.mercola.com/article/Diet/milk/no_milk.htm).


Laktaza je enzim u nasem tijelu. Laktoza je mlijecni secer i nisam bas sigurna da se unistava pasterizacijom.



MaxB kaže:

Koliko sam dosad na Netu naucio, a i iz vlastitog iskustava, sve sam vise uvjereniji da bi vecina nas bila zdrava da izbjegavamo odredjenu hranu (i da jedemu onu koje je dobra za nas), da izbjegavamo toksine (ziva, aluminij, aspartam i druge sintetiske zasladjivace, formaldehid - majke mu, ima ga u svemu! od sampona, do namjestaja i elektronicke opreme, fluorid - neki idioti ga stavljaju u vodovod da bi djeci smanjili karijes!), da vjezbamo i radimo stvari koje su dobre za nase tijelo, smanjimo stres na najmanju mogucu mjeru itd. Sve to se jako slaze s epidemijom najrazlicitijih alergija, bolesti poput Alzheimera i multiple skleroze, gojaznosti, srcanih bolesti...

Znaci sad je formaldehid na recu? Uskoro ces zivjeti pod staklenim zvonom....Pa ti sve zivo izbjegavas, a jos uvijek imas simptome. Nije li to malo cudno?

Solaris
12.08.2003., 18:00
lahor:
Atkinsova dijeta je izuzetan nacin za sjebavanje vlastitih bubrega.

:top:

Sve takve slične dijete su glupost, jer nisu svi organizmi isti.
treba pronaći SVOJ zdravi način života.

MaxB
12.08.2003., 19:06
lahor kaže:
Medline je jedan jedini i nema ih vise. Upisi u google medline search i lako ces doci na te stranice. Kako sad kazes da si nalazio na istrazivanja koja potvrdjuju pozitivno djelovanje c vitamina, a malo prije si pisao kako se to zataskava. Ja sam ti upravo i napisala da sam i ja nasla istrazivanja koja podupiru korisno djelovanje c vitamina i da nitko ne zataskava i skriva istinu o c vitaminu. Sto tebi nije jasno?
Stvarno ne znam! Sorry! Jos uvijek sam malo... Khm... "Zmesan"... Mislio sam da mi hoces dokazati da ima jos istrazivanja o 'negativnom' ucinku vitamina C... Moja greska.

Pitam se koliko se doktora sluzi Internetom pa da citaju studije o tome... U SAD-u ih valjda ima dobar postotak, kod nas sigurno ne. A u staroj medicinskoj literaturi naglasak na korisnost vitamina C sigurno nije snazan (ako su to uopce spominjali jer valjda u to vrijeme jos nisu ni znali)... Hm... Trebalo bi pitati sadasnje studente medicine da li uce o C vitaminu... I da li spominju njegov pozivitan utjecaj na lijecenje raka...

Laktaza je enzim u nasem tijelu. Laktoza je mlijecni secer i nisam bas sigurna da se unistava pasterizacijom.
Nisam odmah skuzio da si napisala laktoza, a ne laktaza - laktoza se ne unistava pasterijzacijom - bas je to problem. Da se unistava, prakticki svi ljudi bi mogli jesti/piti pasterizirano mlijeko.

S ovog (http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance/index.htm) sitea: In rare cases, children are born without the ability to produce lactase. For most people, though, lactase deficiency is a condition that develops naturally over time. After about the age of 2 years, the body begins to produce less lactase. However, many people may not experience symptoms until they are much older.

Sad ne znam, vezano uz tvrdnju da se pasterizacijom unistava i laktaza - mozda se prenaglil, a mozda zna nesto sto drugi ne znaju... Mercola kaze: Their milk is then pasteurized so that all valuable enzymes are destroyed (lactase for the assimilation of lactose; galactase for the assimilation of galactose; phosphatase for the assimilation of calcium). Na drugim mjestima nisam nasao tu informaciju - laktazu jedva da i spominju, a ako ju spominju, onda je to samo nesto tipa "laktaza je enzim potreban za probavljanje laktoze". Laktaze ima u mlijeku - ili ne? Bilo bi cudno da pasterizacija unisti sve ostale enzime, a laktazu, onak, jednostavno zaobidje...
No, cinjenica je da je pasterizirano mlijeko jako losa prehrambena namirnica (osim, mozda, u /ranom/ djetinstvu kad je nase tijelo sposobno proizvesti dovoljno laktaze). Vidio sam na Netu cak i laktoze-free mlijeko koje je "obradjeno laktazom koja je unistila laktozu". E, da - za one koji vole panicariti - pogledajte stranicu http://www.supernatural.com/Wavelengths/Alerts/Milk.asp - o mlijeku su digli puuuuno vecu galamu nego drugi. A sve napisano izgleda vrlo uvjerljivo (jedino sto je tekst napisan tako da cete poslije citanja misliti da je mlijeko 10x opasnije nego stvarno jest - a tko zna, mozda i jest...).

Znaci sad je formaldehid na recu? Uskoro ces zivjeti pod staklenim zvonom....Pa ti sve zivo izbjegavas, a jos uvijek imas simptome. Nije li to malo cudno?
A ti opet pretjerujes i moje izjave guras u ekstreme. Formaldehid jos nije na redu - jos cekam rezultate za zivu. ;) No, kaj je lose da pazim na sebe koliko je to moguce? Pa i dalje znam pojesti nesto slatko (ali ne cesto), povremeno pojedem sladoled (znam da u njemu ima mlijeka, ali eto... - inace sam alergican na mlijeko), i dalje svaki dan jedem kruh, povremeno kakve kekse, i dalje zivim kuci u kojoj je koncentracija formaldehida >0, i dalje si perem zube pastom s fluoridom, i dalje se tusiram u kloriranoj vodi (dobro, bar ju ne pijem) itd.

Dobro se zna sto je formaldehid i koje pribleme moze uzrokovati. Kod mene je mali problem i to sto imam alergijski rinitis pa mi je tesko razluciti da li mi probleme u odredjenom trenutku radi formaldehid ili pelud. Prije nesto vise od godinu i pol dana kupio sam novi monitor - 17" LCD u crnom plasticnom kucistu. Od kad sam ga kupio, dva-tri mjeseca (a mozda i duze) sam imao natecene, crvene oci, a u njegovoj blizini gotovo da nisam mogao gledati (u to vrijeme sam trebao duze vrijeme nesto raditi na racunalu pa sam taj LCD stavio u hodnik i radio na 'dobrom' starom CRT monitoru). Jednom mom frendu, koji isto muku muci s alergijama, kad je dosao k meni skoro su potekle suze i dulje vrijeme nakon sto sam kupio monitor uvijek kad je dosao zalio se da tu 'nesto nije u redu sa zrakom' jer mu je odmah poceo curiti nos. Sad jel mi (nam) je bio kriv formaldehid ili procvala marelica pred mojom sobom - nisam 100% siguran - vjerojatno obadvoje. S vremenom se monitor 'zluftal', ali jos uvijek mi se dogadja da osjetim stezanje u ocima ili blagu glavobolju kad dulje vrijeme radim za svojim monitorom (kompjuterom - ipak imam otvoreno kuciste, a prosli tjedan sam kupio novu graficku). Trebam napomenuti i to da vecina mojih simptoma nema veze s tim i nije mogla biti uzrokovana formaldehidom (ionako sam sam vecinu simptoma dobio davno prije).

Kao sto sam vec rekao: bitno je da imamo informacije. Sto ce svaki od nas uciniti s njima - njegova stvar. Recimo ja si nikad vise necu prati glavu nekim samponom koji sadrzava formaldehid (Head&Shoulders je jedan od takvih), niti koristiti sprejeve koji sadrzavaju aluminij ili slicna sranja. Da bi stvar bila gora, svinje (ne znam kak ih drugacije nazvati - ovo je zapravo uvreda za svinje) na etikete ne napisu formaldehid, vec Polyquaternium-10 - ako je formaldehid jedna tako bezopasna stvar, pa zasto onda to ne napisu na etiketu nego stavljaju nekakve kripticne nazive?! Pa cak i na picu napisu koji je otrov u njemu (npr. aspartam ili ciklamati) - ne napisu na etiketi "ovo pice sadrzava umjetne zasladjivace". Ako imamo alternative - zbog cega da koristimo otrove? Zato sto je proizvodjacima proizvoda na tome ostvarju veci profit? Za svoje zdravlje u prvom redu odgovorni ste si sami.

jimmy jazz
12.08.2003., 20:54
nego, koliko od vas obraca paznju/pokushava zaobici te E321.. sastojke? da li uopce ima u vasoj prodavaonici namirnica bez npr. tih E338?

npr. pakovani prshut moguce je dobiti bez konzervansa!

slavkec
16.08.2003., 19:08
jimmy kaže:
nego, koliko od vas obraca paznju/pokushava zaobici te E321.. sastojke? da li uopce ima u vasoj prodavaonici namirnica bez npr. tih E338?

Ja gledam na sastojke, ali moram priznati da ne znam napamet koji E-dodaci su prihvatljivi, a koji nisu, a ne da mi se ici u shopping s listom koju sam si isprintao s interneta.

Ono sto mene najvise brine prilikom kupovanja namirnica je zataskavanje, tj. ne pisanje svih sastojaka koji su u jednom proizvodu. Na primjer, neke nase tvornice (konkretno, Kras) na hrvatski proizvod stave samo odabrane sastojke, a za izvoz za Ameriku stave puno, puno detaljniji popis sastojaka, u skladu s americkim pravilima, koja su puno stroza. Tko zna koliko dodataka, pesticida i GM proizvoda zapravo pojedemo, a da to ni ne znamo?! :confused:

Posebno me strah "prirodnih" proizvoda od kumica na placu. Uvijek tvrde da "nista nije spricano", a to je sve veliko pitanje (i ne mozes provjerit).

Osobno znam da ona Zlata-kak-se-vec-preziva koja kao fol ima svoju farmu i prodaje svoje "ekoloski proizvedene" namirnice u nekoj garazi u Zvonimirovoj (mozda sam krivo zapamtio) veci dio onog sto prodaje uredno kupuje od seljaka iz okolice Bjelovara, i to u Bjelovaru na placu! :eek: Dakle, kupuje voce i povrce proizvedeno kod ljudi koje ni ne pozna i ne zna jesu li ili nisu kemijski tretirali hranu, i onda to uvaljuje Zagrepcanima po astronomskim cijenama pod "ekolosku ishranu". :eek: :flop:

kisha
16.08.2003., 19:52
jimmy kaže:
nego, koliko od vas obraca paznju/pokushava zaobici te E321.. sastojke? da li uopce ima u vasoj prodavaonici namirnica bez npr. tih E338?

npr. pakovani prshut moguce je dobiti bez konzervansa!

Pa većina namiranica ima sve te silne Emulgatore, recimo strašno puno i one najgore imaju raznorazni slatkiši, keksi, bomboni....jedan od gorih i kancerogenijih je i sam sladoled, a iza njega odmah puding od vanilije, šlagovi, kreme....
Izbjegavam sve te proizvode u 99% svoje prehrane, mada se nekad počastim nečim slatkim "emulgatorom", s vremena na vrijeme,ali opet dovoljno rijetko da mi ga organizma može eliminirati...ili se ja to samo tješim...

A jeste ikad čuli za to da se bijeli šećer kako bi dobio na kristalnoj bjelini izbjeljuje smjesom u kojoj su i smrvljen kosti životinja...što je jedno od glavnih uzroka diabetesa,...navodno....za ovo nemam nikakve znanstvene dokaze, ali..eto...

magic
16.08.2003., 20:15
Znash, jimmy, neko vrijeme sam stalno razmishljala o svojoj utrobi...o tome kako izgledaju crijeva, da li ce mi slezena pasti na bubrege ako popuste veze, o svim tim pregadnim procesima koji se dogadjaju u mojoj nutrini da bih zhivjela...chesto ni zaspati ne bih mogla od uzasa i gadjenja prema toj gomili stanica...

Jednastavno sam to prihvatila i prestala time razbijati glavu - ne mogu to izmjeniti.

More zemlja vino
16.08.2003., 20:27
Svi ti dodaci hrani, svi emulgatori, konzervansi i slične gluposti su rezultat činjenice da ovaj planet teško može na kvalitetan način sve ljude i životinje prehraniti... Ne znam koliki je broj ljudi optimalan za Zemlju ali sam siguran da nitko za sebe ne smatra da je višak... A cijenu plaćamo...

Gilad Pellaeon
16.08.2003., 21:02
E 330 je najopasniji dodatak koji izaziva rak. Poznat je kao i limunska kiselina.
evo link na neke od opasnih dodataka : http://metajna.com/bhagavat/pozor.htm

http://www.magea.hr/aditivi.doc - VAŽNO!

lahor
16.08.2003., 21:27
Gilad Pellaeon kaže:
E 330 je najopasniji dodatak koji izaziva rak. Poznat je kao i limunska kiselina.
evo link na neke od opasnih dodataka : http://metajna.com/bhagavat/pozor.htm

http://www.magea.hr/aditivi.doc - VAŽNO!

Totalna glupost. Limunska kiselina nije opasna.

More zemlja vino
16.08.2003., 21:30
Ma tu treba biti precizan. Priznajem da ne znam odgovor pa postavljam pitanje: Da li je E330 zaista limunska kiselina ili je to supstitut limunske kiseline? Mislim da je ipak ono drugo točno.

lahor
16.08.2003., 21:45
Ili je nesto limunska kiselina C6H8O7 iliti E330 ili nije.

Sto mislis koliko je opasno nesto sto imas u svim stanicama i sto je neophodno potrebno za metabolicke procese u stanici?

More zemlja vino
16.08.2003., 21:49
lahor kaže:
Ili je nesto limunska kiselina C6H8O7 iliti E330 ili nije.

Sto mislis koliko je opasno nesto sto imas u svim stanicama i sto je neophodno potrebno za metabolicke procese u stanici?

S time se mogu složiti ali... pitanje je tu i količine

lahor
16.08.2003., 21:52
Inace ova dva linka koja si dao sadrze toliko kolicinu gluposti da ne zelim ni analizirati to u detalje.

Ova klinika koja se tamo spominje ne postoji, odnosno nema nikakav popis tih prehrambenih dodataka, vec sam naisla na taj letak pa sam si dala truda to detaljno istraziti.

More zemlja vino
16.08.2003., 21:54
lahor kaže:
Inace ova dva linka koja si dao sadrze toliko kolicinu gluposti da ne zelim ni analizirati to u detalje.

Ova klinika koja se tamo spominje ne postoji, odnosno nema nikakav popis tih prehrambenih dodataka, vec sam naisla na taj letak pa sam si dala truda to detaljno istraziti.

mislim da komuniciras samnom ali ne gledas ko je sto postavio... nisam ja taj koji dize paniku...;) pogledaj gore

lahor
16.08.2003., 22:08
Ne, mislila sam na Gillada.

Glede kolicina - da ti naskodi trebale bi biti ogromne.


http://msds.pdc.cornell.edu/msds/siri/files/cjs/cjscv.html
Toxicological Information
================================================== =====
Toxicological Information: CITRIC ACID HAS BEEN REPORTED TO HAVE ALLERGIC
PROPERTIES, AND MIGHT CAUSE ALLERGIC CONTACT DERMATITIS. IRRITATION OF THE
SKIN, EYES, AND GASTROINTESTINAL TRACT MAY OCCUR BUT SHOULD NOT REQUIRE EXTEN
SIVE THERAPY BEYOUND DILUTION/IRRIGATION. DUST AND SOLUTION MAY CAUSE SEVERE
IRRITATION TO THE EYES, WITH SYMPTOMS THAT INCLUDE REDNESS, TEARING, AND
PAIN. CONCENTRATED SOLUTIONS MAY BE CORROSIVE TO T HE EYES AND CAUSE CORNEAL
ULCERATIONS.


LD50 LC50 Mixture: ORAL LD50(RAT): 3 GM/KG
Route Of Entry Inds - Inhalation: YES
Skin: YES
Ingestion: YES
Carcinogenicity Inds - NTP: NO
IARC: NO
OSHA: NO
Effects of Exposure: EYES-DUSTS & SOLUTION MAY CAUSE SEVERE IRRITATION TO
EYES. CONCENTRATED SOLUTIONS MAY BE CORROSIVE TO EYES & CAUSE CORNEAL
ULCERATION. SKIN-THIS PRODUCTION MAY CAUSE MODERATE IRRITATION OF SKIN. CITRI
C ACID MAY CAUSE ALLERGIC CONTACT DERMATITIS WITH PROLONGED OR REPEATED
CONTACT. INGESTION-CITRIC ACID MAY CAUSE GASTROINTESTIONAL IRRITATION.
CONCENTRATED SOLUTIONS MAY CAUSE NEUROTIC & ULCERATIVE LE SIONS ON ORAL
MUCOUS MEMBRANES. CHRONIC INGESTION OF HIGH CONCENTRATION CITRIC ACID CAN
RESULT IN ERROSION OF TOOTH ENAMEL. INHILATION-DUST/MIST FROM SOLUTION MAY
CAUSE MILD TO MODERATE IRRITATION OF NOSE & THROAT.
Explanation Of Carcinogenicity: NONE OF THIS PRODUCT'S COMPONENTS ARE LISTED BY
ACGIH, IARC, NIOSH OR NTP.
Signs And Symptions Of Overexposure: EYES: REDNESS,TEARING AND PAIN. SKIN:
ALLERGIC CONTACT DERMATITIS. INGESTION: NAUSEA, DIARRHEA, VOMITING, ADOMINAL
PAIN. CONCENTRATED SOLUTIONS MAY CAUSE ULCERATIVE LESIONS ON ORAL MUCOUS
MEMBRANE. C HRONIC INGESTION OF HIGH CONCENTRATIONS CITRIC ACID CAN RESULT IN
ERROSION OF TOOTH ENAMEL. INHILATION: COUGHING, SNEEZING AND LABORED
BREATHING.
First Aid: EYE:IMMEDIATELY FLUSH WITH PLENTY OF WATER FOR 15 MINS. GET MEDICAL
ATTENTION IF SYMPTOMS OF PAIN,SWELLING,OR TEARING EXIST AFTER FLUSHING.
SKIN:IMMEDIATELY WASH THOROUGHLY WITH SOAP & WATER.GET MEDIC AL ATTENTION
OF IRRITATION DEVELOPS OR PERSISTS. INGESTION:HAVE VICTIM RINSE MOUTH WITH
WATER, IF CONSCIOUS. NEVER GIVE ANYTHING BY MOUTH TO A VICTIM WHO IS
UNCONSCIOUS OR HAVING CONVULSIONS. CONTACT PHYSICIAN OR POISON CONTROL
CENTER IMMEDIATELY. INHILATION:MOVE VICTIM TO FRESH AIR, APPLY ARTIFICIAL
RESPIRATION IF NOT BREATHING. IF COUGH OR DIFFICULTY BREATHING DEVELOPS, SEEK
MEDICAL ATTENTION.

lahor
16.08.2003., 22:10
Jedina bed stvar je sto povecava apsorpciju aluminija koji bas i nije zdrav.

Jeremijajooj
17.08.2003., 09:13
Gilad Pellaeon kaže:
E 330 je najopasniji dodatak koji izaziva rak. Poznat je kao i limunska kiselina.




Ajmeeee..jadan ja!:( :eek:
Koliko sam do sada samo popio votke sa sweppes bitter lemonom!I na kraju cu umrijeti od soka,a ne od alkohola...:D

Gilad Pellaeon
17.08.2003., 09:35
lahor kaže:
Totalna glupost. Limunska kiselina nije opasna.
onda se ispricavam zbog netocne informacije. Zelja mi je bila pomoci.
Nego, imas koji "pravi" link za to?

xxGaladrielxx
17.08.2003., 12:13
http://www.autoteka.com/eskola/kem/odgovori/odgovor.php3?sif=1452
a na dnu imate zanimljive linkove

MaxB
17.08.2003., 13:11
Gilad Pellaeon kaže:
onda se ispricavam zbog netocne informacije. Zelja mi je bila pomoci.
Nego, imas koji "pravi" link za to?
To je upravo ono o cemu sam govorio - treba znati prepoznati istinu i tocnost od izmisljotina i nagadjanja. Inace, prije nekih dva mjeseca sam malo istrazivao o limunskoj kiselini jer mi je jedan frend rekao da izaziva rak. I malo samo potrazio po Internetu i ispada da je to jedna besmislica (nema nikakvih studija ni nikakvih dokaza) i da se do te tvrdnje doslo zbog ovog razloga: limuska kiselina je odgovorna za Krebsov (znanstvenik koji je dobio Nobelovu nagradu upravo za otkrivanje limunske kiselinue) ciklus - krebs na nekim jezicima znaci rak! I po tome su neuki pojedinci "zakljucili" da je limunska kiselina odgovorna za rak. Link: http://ukfoodguide.net/e330.htm

MaxB
17.08.2003., 13:55
kisha kaže:
A jeste ikad čuli za to da se bijeli šećer kako bi dobio na kristalnoj bjelini izbjeljuje smjesom u kojoj su i smrvljen kosti životinja...
Nisam to cuo...

što je jedno od glavnih uzroka diabetesa,...navodno....za ovo nemam nikakve znanstvene dokaze, ali..eto...
Eh... S razlogom za to nema nikakvih znanstvenih dokaza. ;) (citaj: vjerojatno nije istina - ne da to ne cine, vec da je to faktor koji povecava rizik od dijabetesa). Valjda je to tako zato sto je secer opasan sam po sebi i jedan je od glavnih uzrocnik dijabetesa uz, hm, grains (mislim da mi nemamo rijec za to: to su uglavnom poljoprivredne kulture: zitarice, kukuruz, riza, kasa...) - sve te tvari povisuju secer u krvi, a time i inzulin.

MaxB
19.08.2003., 15:10
Drago mi je da se ova tema malo vise razvila. Gilad Pellaeon je malo zalutao, ali nista strasno. Medju narodom se sire izmisljotine i zbog toga pate legitimne tvrdnje pa se sve takve stvari koje nisu procitali u dnevnim novinama ili vidjeli na HTV-u a priori odbacuju "jer su to gluposti", je nitko nikad nije cuo za to i tako dalje.

Vec duze vrijeme sam zelio napisati nesto vezano uz ovu temu... Nekoliko puta sam bio "stavljan pod stakleno zvono" zbog onoga sto (i kako) sam pisao, s "optuzbama" da se bojim svega i svacega. Malo sam razmisljao o tome i dosao do sljedeceg zakljucka: nisam ja taj koji se boji, vec oni koji su mi to rekli. Pojasnjenje: da bi covjek (odnosi se na vecinu ljudi) normalno funkcionirao mora se samozavaravati, mora u nesto vjerovati. Necu u to uplitati religiju odnosno vjeru u boga (bogove), vec vjeru u idilicnost zivota (u pogledu zdravlja). Dakle, vecina nas vjeruje, odnosno ponasa se da je svijet "idilicno" mjesto u pogledu medicine/zdravog zivota - to vjeruje (ili se trudi vjerovati) iako zna da nije tako. Sto vecina ljudi danas smatra da je stetno? Smog, Sunce jer mozes dobit rak, droge (osim, naravno, marihuane koja je manje stetna cak i od cigareta i ne izaziva ovisnost, jel? Psihicki efekti konzumiranja marihuane su potpuno nebitni ;); a ni bombonceki nisu nekaj jako strasni), cigarete (jeste li sigurni da su cigarete stetne? 50%, ili koliko vec, Britanaca zivi u uvjerenju da nisu jer bi u suprotnom njihovo reklamiranje bilo zabranjeno!), kolesterol (dobro, danas bar dobar dio ljudi zna da imamo "dobar" i "los" kolesterol), masna hrana, ima dobar dio ljudi koji smatraju da su pica tipa CocaCola losa, ali ih i dalje konzumiraju... ne znam, jos par stvari.

I onda se pojave neki ludjaci (naravno, ja sam najludji od njih) koji pocnu dizati paniku (barem to tako dozivljavaju neki forumasi - ja smatram da sam iznosio cinjenice) da nisu dobre ili da su stetne i mnoge druge stvari koje vecina ljudi (svjesno ili nesvjesno) uzima zdravo za gotovo: aspartam (dijabeticari se vole zavaravati da im je to dobra zamjena za secer - a, ono, to je zapravo neurotoksin! - samo reci ne! postoji stevia), amalgam (uz to sto ispusta zivu, u zubima uzrokuje galvanizaciju), fluorid (u nekim zemljama djeca piju fluoridiranu vodu kako bi imala zdravije zube! Fluorid je otrov, simptomi kronicno otrovanja mogu nalikovati kronicnom otrovanju zivom, a statisticki je dokazano da djeca koja piju fluoridiranu vodu imaju vise karijesa od djece koja to ne rade! Prevelika kolicina fluorida pronadjena je u nekim cajevima i drugim proizvodima - tko bi si to mislio?), mlijeko (da, pijte sto vise /pasteriziranog/ mlijeka! - ovo je sarkasticki bilo receno, da se ne bi netko zabunio- vecini ljudi nepodnosenje laktoze nije dijagnosticirano, a prema nekim istrazivanjima 50% bijelaca, 75% crnaca i svi Azijci ne mogu dobro probaviti laktozu; osim toga, pasterizacijom je unistena vecina dobrih tvari koje mlijeko sadrzi: vitamini, enzimi... takodjer je i apsorpcija kalcija jako smanjena), secer (svi mi "znamo" da previse secera nije dobro - no, neki cak /potpuno opravdano/ tvrde da je opasniji od cigareta! - uz jako mnogo drugih bolesti i problema koje moze uzrokovati, secer pogoduje pogorsanju raka), aluminij (sad je vec dobro poznato da aluminiju uzrokuju Alzheimerovu bolest), teflon (iako je za ljude njegova toksicnost mozda preslaba /a mozda i nije/, pokazalo se da od teflona znaju ugibati ptice koje svoj zivot provode u kuhinji), MSG (monosodium glutamat - mislim da je to na hrvatskom natrijev glutamat - E621; na mozak ima slicni utjecaj kao komponente aspartama - veca kolicina ubija stanice mozga! E621 se koristi kao pojacivac okusa u mnooooogim jelima, od juhica, umaka, vegete, pljeskavica, nekih salama, cipsa... u name it! - ljudi optuzuju da MacDonalds radi nezdravu hranu - dajte si, molim vas, malo pogledajte kaj imate u kuhinji), formaldehid (o njemu sam vec pisao - ima ga u svemu, od gradjevinskog materijala, namjestaja, do elektronike, sapuna i sampona - 10% aspartama se raspadne u tijelu u metanol koji se dalje raspadne formaldehid! naravno, kreteni koji brane aspartam kazu kako se formaldehid odmah pretvori u CO2 i vodu!), voce, povrce, kava ili bilo sto takvo (obicno je dobro spricano pesticidima i drugim otrovima), ulje (sadrzi puno Omega-6 masnih kiselina - istina, one nam trebaju, ali isto tako moramo odrzati ravnotezu izmedju Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina, a velika vecina ljudi ima premalo Omega-3 masnih kiselina sto moze dovesti do mnogih poremecaja), opcenito zrnate kulture (kukuruz, psenica, riza...) koje djeluju slicno kao secer itd. Life IS dangeorus! Svaka ta pojedina tvar nosi odredjeni rizik od neke bolesti, poremecaja ili problema. Njihovim kombiniranjem rizik se jako pojacava (to posebice vrijedi za otrove koji djeluju po nacelu sinergije - sinergija se simbolicno moze oznaciti kao: 1+1=3).

Dok postanete svjesni svega toga, vjerujem da cete malo vise paziti na sebe (neki to jednostavno ne budu mogli prihvatiti i ici ce linijom manjeg otpora, a meni ce reci da dizem paniku - jedan od oblika poricanja istine, moglo bi se reci). Naravno, dobar dio toga je tesko ili cak nemoguce izbjeci. U SAD-u je zabiljezena epidemija jednog novog poremecaja - ljudi postaju opsjednuti "zdravim zivotom", boje se svih tih otrova i panicno pokusavaju napraviti ono neostvarivo - zivjeti zaista zdravim zivotom. To je druga krajnost - prva krajnost su oni koji ignoriraju sve ovo sto sam sad napisao i zive u svojoj iluziji da je opasno svega par stvari. Treba pronaci sredinu izmedju te dvije krajnosti.

Jos nesto - citao sam zivotnu pricu jedne zrtve amalgama u kojoj je istaknuo jednu zanimljivu opservaciju: postoje dvije vrste ljudi - jedna o "zdravom zivotu" nema pojma, druga zna jako puno - onih izmedju je malo. Razlog tome je taj sto one koji su zdravi nije bas briga za zdrav zivot. Oni koji na*ebu, poput mene, pokusavaju saznati sve moguce kako da vrate svoje ili barem poboljsaju svoje zdravlje.

ZiggyStardust
23.08.2003., 00:05
Vrlo zanimljiva tema, dâ se ovdje štošta naučiti. Naravno, oni koji su spremni učiti to cijene. Ali nakon svega pročitanog, pitam se što bih uopće smio jesti, evo, u popisu otrova u hrani je gotovo sve, meso (stvarno loše, iako me neki uvjeravaju da bijelo meso treba jesti), žitarice ne valjaju, mlijeko, šećer. Ništa. A ja tako volim mlijeko, pogotovo ledeno kad su ovakve vrućine, bolje je od svake cole ili cedevite. Pa molio bih vas da mi date nekakav popis namirnica koje imaju malo ili gotovo ništa svih ovih otrova koje gore navodite, što je to što je preporučljivo jesti?

jimmy jazz
25.08.2003., 17:03
ne bih se slozil s MaxBom, blago receno. zivot je opasan, al alternativa ima. ni mlijeko ni zitarice nisu opasni, nego, svaka beba zna, potrebne tjelu, poput mesa ili ribe.

no emulgatori i razni drugi kemijski dodaci, nisu potrebni, a stetnost nije dosta ispitana. i o tome se ovdje radi.
MaxB, ovdje se radi o kemijskim i sintetickim dodacima koje koristimo ili unosimo u nas, i molim te da se pridrzavas teme, znam da si puko i da ti je tesko da ne orgijash na svemu i svacemu, ali ipak..nije fora. smanji dozivljaj i ne spamaj topic. ne zelim raspravljati o tome dal su normalne namirnice stetne, kad je jasno da su potrebne, i ak se ne pretjeruje ni sol ni secer nisu loshi. a pogotovo mlijeko u raznim oblicima jogurtu, kuhano...treba gledat sto je zdravo, poput maslnovog ulja, meda umjesto secera, i koja hrana kome pashe.

uostalom, pazeci samo na hranu se neces odrzati zdravim!

pesticidi u zitaricama jesu problem, isto kao sto i lijekovi(antibiotici) u mesu. no i to se moze izbjeci (u najvecej mjeri) gledajuci da se jede bio-hrana, koja je kolko tolko kontrolirana.

MaxB
25.08.2003., 19:43
ZiggyStardust kaže:
Vrlo zanimljiva tema, dâ se ovdje štošta naučiti. Naravno, oni koji su spremni učiti to cijene. Ali nakon svega pročitanog, pitam se što bih uopće smio jesti, evo, u popisu otrova u hrani je gotovo sve, meso (stvarno loše, iako me neki uvjeravaju da bijelo meso treba jesti), žitarice ne valjaju, mlijeko, šećer. Ništa. A ja tako volim mlijeko, pogotovo ledeno kad su ovakve vrućine, bolje je od svake cole ili cedevite. Pa molio bih vas da mi date nekakav popis namirnica koje imaju malo ili gotovo ništa svih ovih otrova koje gore navodite, što je to što je preporučljivo jesti?
Ti koji te uvjeravaju da je meso tako jako lose valjda su vegetarijanci... Mada, moram priznati da mi se vegetarijanstvo dopada (od mesa jedem samo pileca prsa te, ponekad, salamu). Sam odluci sto ces jesti jer ne mozes izbjeci toksicne tvari, ali mozes smanjiti njihov unos na najmanju mogucu mjeru. Savjetujem ti da iz prehrane izbacis ili jako smanjis secer, (pasterizirano) mlijeko i zrnate kulture (zitarice, riza, te proizvode koji su dobiveni od njih: kruh, tjestenina...). Jedi sto vise povrca, a posladi se vocem (povrce ima prednost pred vocem jer ne sadrzi fruktozu).

MaxB
25.08.2003., 19:44
jimmy kaže:
ne bih se slozil s MaxBom, blago receno. zivot je opasan, al alternativa ima. ni mlijeko ni zitarice nisu opasni, nego, svaka beba zna, potrebne tjelu, poput mesa ili ribe.
Nitko te ne tjera da se slozis sa mnom. Mlijeko je opasno za velik broj ljudi jer mnogo ljudi je alergicno na njega (a alergija im nije dijagnosticirana!) ili jednostavno nema dovoljno laktaze da bi ga probavili - ako idemo tvojom linijom da nije opasno, dobro - nije toliko opasno, ali bogme nije ni zdravo (u sto nas mediji i neinformirani lijecnici pokusavaju uvjeriti) jer je pasterizacijom unistena vecina korisnih tvari (ako te zanimaju detalji - dao sam par linkova iznad). Bebe (doslovno, a ne u prenesenom znacenju) su, inace, ipak u mnogo boljoj situaciji nego mi jer imaju dovoljno laktaze i nemaju problema s probavljanjem mlijeka, a jos im se nije ni stigla razviti alergija na mlijeko. Nije valjda da sebe (ili ostale) stavljas u isti kos s bebama? ;) A preradjene zitarice, kao kruh ili nedaj_boze kornflejksi uzrokuju nepotrebno povisivanje inzulina i debljaju... Pa ako tebi to nije opasno - nek ti bude. A, ono, u zadnje vrijeme ljudi su sve deblji i sve je vise dijabeticara i drugih bolesti - a dijabetes se moze sprijeciti (u nekim slucajevima cak i izlijeciti) prehranom bez zitarica (i drugih zrnatih kultura) i bez secera. Mnoge bolesti danas se smatraju bolestima "bogatog zapada" i to s pravom jer do njih vodi takva prehrana. To sto imamo sto jesti, ne znaci da moramo jesti i smece.

no emulgatori i razni drugi kemijski dodaci, nisu potrebni, a stetnost nije dosta ispitana. i o tome se ovdje radi.
MaxB, ovdje se radi o kemijskim i sintetickim dodacima koje koristimo ili unosimo u nas, i molim te da se pridrzavas teme, znam da si puko i da ti je tesko da ne orgijash na svemu i svacemu, ali ipak..nije fora. smanji dozivljaj i ne spamaj topic. ne zelim raspravljati o tome dal su normalne namirnice stetne, kad je jasno da su potrebne, i ak se ne pretjeruje ni sol ni secer nisu loshi. a pogotovo mlijeko u raznim oblicima jogurtu, kuhano...treba gledat sto je zdravo, poput maslnovog ulja, meda umjesto secera, i koja hrana kome pashe.
Sorry - istina, malo sam skrenuo s teme. No, ovdje ima i onih koje sigurno zanimaju i druge stetne stvari koje se ticu prehrane, a ne samo aditivi - recimo, mnogi od njih mozda paze da trose proizvode bez aditiva, a da se pritom nepravilno hrane.

Ti si izgleda jedan od onih koji zeli vidjeti samo ono sto mu odgovara pa su svi aditivi ultra-extra jako stetni, a "obicne" namirnice bezopasne. Podsjecas me na mojeg starog koji mi je, jednom kad me vidio kako jedem pljeskavicu, rekao u stilu "kak' to mozes jesti - kaj nisi sad u Jutarnjem cital da to uzrokuje ovisnost i debljanje" (a pljeskavice inace rijetko jedem - u zadnje vrijeme uopce ne). Imajte na umu da moj stari ima visak kilograma i trbusinu, strastveni je pusac cigareta, a ja imam ravan trbuh i nemam nikakvih takvih poroka.

Istina je, kao i u velikom broju slucajeva, negdje u sredini: nit su ti aditivi (ako nisi previse osjetljiv na nekog od njih) toliko stetni, nit je je veliki dio namirnica neophodan za zivot (i bezopasan). Veliki dio tih "obicnih" namirnica nam zaista nije potreban, a u tu grupu spadaju prvo secer i druge tvari koje dizu inzulin. Sto ce nam zitarice? One zaista nemaju nikakvu vrijednost - dovoljno ugljikohidrata mozemo dobiti iz pravog povrca, a iz pravog povrca dobit cemo daleko vise bitnih vitamina i minerala.

uostalom, pazeci samo na hranu se neces odrzati zdravim!
S druge strane - ne pazeci na prehranu lako mozes oboljeti. ;) A najgore je to sto je vecina takvih bolesti kronicna - znaci, ako sad pocnes trositi mnogo secera, mozda ti desetak godina nece biti nista, a onda ces odjednom postati dijabeticar. I onda ces reci kako si sad najednom dobio dijabetes, a deset godina ti nije bilo nista, zar ne?

pesticidi u zitaricama jesu problem, isto kao sto i lijekovi(antibiotici) u mesu. no i to se moze izbjeci (u najvecej mjeri) gledajuci da se jede bio-hrana, koja je kolko tolko kontrolirana.
Pesticidi su nesto sto je tesko izbjeci. No, u vezi zitarica, nisam govorio o pesticidima, vec opcenito o utjecaju zitarica na nase tijelo i zdravlje. Atkins je krenuo dobrim putem, ali je pogrijesio sto je izbacio/ogranicio sve ugljikohidrate iz prehrane, ne uocavajuci da se povrce dosta razlikuje od zrnatih poljoprivrednih kultura. Pogrijesio je i u tome sto nije uocio da je svakom od nas potreban razlicit odnos masti, proteina i ugljikohidrata - ugljikohidratni tipovi nece imate previse problema sa zitaricama, ali to je samo 15% ljudi. Zbog svega toga, Mercolina "dijeta" bez zitarica (citaj: pravilna prehrana) je bolja od Atkinsonove jer ispravlja njegove greske. Mozda ce se u buducnosti doci do novih saznanja pa ce i Mercola mijenjati svoju prehranu (tu je ta fora: on ce ju sigurno promijeniti, a drugi ce se drzati svojih pogresnih stavova kao pijan plota).

------------------------------------------------------------------------

No, eto, da se vratimo na temu, dok me Jimmy nije poceo psovati. :D Pricao sam vam o MSG-u (monosodium glutamat, odnosno mono-natrijev glutamat), ne? E621, jedan od pojacivaca okusa (engl. flavour enhancer). Prije nekih dva tjedna citao sam neki tekst o njemu i procitao da na proizvodima cijepaju naziv te skupine aditiva u dva reda - na hrvatskom jeziku to nema smisla jer nam apozicija i subjekt nisu u istom padezu, ali na engleskom ima! I slucajno uzeh u ruku jednu Podravkinu juhu i pogledam sto pise za sastav pod engleskim jezikom i vidim sastav tipa:

Intergredients: meat, ..., flavour
enhancers (monosodium glutamate,...), salt...

E, kako sam se iznenadio! Cak i Podravka to radi! Gamad prevarantska! Jos je dodatna fora to sto je poravnato s desnim rubom pa covjek odmah ne skuzi da je ovo "flavour" i "enhancers" zapravo jedna sintagma "flavour enhancers".

Slicna sranja radi i Vindija - recimo, ona Fis Cola (i neki drugi sokovi) sadrzi i secer i umjetne zasladjivace (u SAD-u je to zabranjeno!) pa sastav pocinje s vodom i secerom, onda ide hrpa drugih tvari, a "Sladila" dolaze na kraju - kad da secer nije "sladilo".

xxGaladrielxx
27.08.2003., 14:06
kako je s nerafiniranim secerom?
i nije mi jasna razlika. najime, kupila sam jedan nerafinirani koji izgleda poput blata i izuzetno je sladak. od drugog proizvodjaca (isto nerafinirani) jedva da je sladak i nakon nekog vremena potpuno se stvrdne (i pise na njemu da je to moguce te da se pokrije vlaznom krpom i ostavi neko vrijeme...)

jimmy jazz
27.08.2003., 16:15
koliko znam, razlika i nema bas. kemijski ostaje isto spoj, secer tesko probavljiv, jer za probavu troshi vitamine koji nam trebaju. zato i nije preporucljivo jesti npr. cokolade kad smo prehladjeni ili imamo gripu, jer si produzujemo vrijeme ozdravljivanja.

umjesto secera-med, vocni secer, ili secer u malim kolicinama jer ga se nemre zaobici, i kretanje. ovo vishe gore spomenuto je kod svakog isto(potrosnja vitamina i ostalih hranjivih tvari kroz probavu secera), onda josh postoje genetske predispozicije za dijabetes, plus druga opterecanja tjela koja potencijalno bezopasni secer pretvaraju u josh vece opterecenje za tjelo. cokolada, kolaci, keksi, sokovi..you dont need that shit ;), or at least, not really.

za razliku od neoljustenih zitarica, koje su pravi izvor zdravlja, poput prosa, pa i ostale zitarice imaju puno minerala i vitamina i ostalih esencijalnih aminokiselina. pa razne kashe, poput hajdine kashe.. :top:

loshe su u npr. bijelom kruhu i tjestenini, to su tkzv. prazni kaloriji, koji nas vishe kostaju nego sto nam donose (slicno poput probave secera).
glupost je reci da su zitarice loshe po zdravlje kad se bas one upotrebljavaju u mnogim terapijama za izgradnju kostiju i izmjenu tvari u organizmu. isto tako i neoljustena riza, koja je bez ljuske prakticki samo ugljikohidrat, s ljuskom(vitamin B) je nesto sasvim drugo! al nije vishe tak fina, neg je grublja. a covjek je razmazena mrcina. sve oce ocisceno rafinirano no upravo takve namirnice su bez ili sa smanjenom hranjivom vrijednoscu.

jimmy jazz
27.08.2003., 16:18
a sto se tice gluposti da je "mljeko opasno" :D - nije.
ako se i bas stvarno nema dovoljna laktaze da se probavi(poznam slucaje), moze se uzimati u puno razlicitih nacina, kuhano, polukuhano, jogurt, kefir, acidofil jogurt, sir, mozarella..svi ti su lakse probabljivi i definitivno ce barem jedan od tih odgovarati cak i nekome ko inace uopce ne podnosi mlijeko.

puno opasniji je manjak mlijecnih proizvoda u prehrani jer uvjetuje manjak kalcija.

Vilko
27.08.2003., 16:56
jimmy kaže:
a sto se tice gluposti da je "mljeko opasno" :D - nije.
ako se i bas stvarno nema dovoljna laktaze da se probavi(poznam slucaje), moze se uzimati u puno razlicitih nacina, kuhano, polukuhano, jogurt, kefir, acidofil jogurt, sir, mozarella..svi ti su lakse probabljivi i definitivno ce barem jedan od tih odgovarati cak i nekome ko inace uopce ne podnosi mlijeko.

puno opasniji je manjak mlijecnih proizvoda u prehrani jer uvjetuje manjak kalcija.


Nisam do sada mnogo mislio i pisao o "opasnost hrane",
znadem iz iskustva moje supruge 40 godina, mnogo problema sa probavom i nedostatci od vitamina koja ona jede u redu ,ali njezin sistem ne uzima iz stomaka.
Nema dugo sam pisao da je na inekcijama B12 za ostatak zivota ,jede proizvode koji sadrze B12 ,ali sistem ne radi.
Srecom to je lako rijesiti, godinama se bori sa hranom veoma je pazljiva i ne jede rafiniranu hranu, ali neke osobe su takove da ne mogu niti sa paznjom lako.

Ona jadnica se smije i kaze "ja sam REJECT".....mala sala kao nesto kada nje kompletno gotovo ili sa felerom....tu ima i istine.

Citajuci post o mlijeku "PREPORUCA se acidofil jogurt...pogotovo kada smo bolesni i uzimamo antibiotike......a kalcijum je veoma vazan za svakoga radi OSTEOPOROSIS, supruga je imala histerectomy sa 40 godina i uzima hormon replacement /patch/
i 1,200 mg kalcijuma dnevno na recept.

Ona je dosta problematicna sa ledima ali hoda dnevno 30-40 minuta i to dosta ubrzano ,njezine godine su 66.
Njezin motto je kao od lijecnika "koristi mobiliti ili izgubi"

pozdrav svima,
:) ;) :cool:

lahor
27.08.2003., 17:19
jimmy kaže:
koliko znam, razlika i nema bas. kemijski ostaje isto spoj, secer tesko probavljiv, jer za probavu troshi vitamine koji nam trebaju.

Ma koji se to vitamini koriste za probavljanje secera???

xxGaladrielxx
27.08.2003., 18:17
enzimi potrebni za razgradnju i probavu mlijeka su renin i laktaza.
U vecini slucajeva nestanu do trece god zivota. U mlijeku se nalazi kazein (u kravljem 300x vise nego u ljudskom), koji sluzi za razvoj kostiju. U zelucu se zgrusava, tvori velike, cvrste i tesko probavljive uruske. Kazein na ljudski organizam cini veliki pritisak koji na njega trosi puno energije. Ta zgrusana masa takodjer se lijepi na stijenke crijeca sprecavajuci tako apsorpciju hranjivih tvari. Nusproizvodi probave mijeka ostavlja tijelu puno otrovnih tvari koje su vrlo kisele.
Kazein je baza jednog od najjacih ljepila u drvodjelstvu.

jimmy jazz
27.08.2003., 18:42
lahor kaže:
Ma koji se to vitamini koriste za probavljanje secera???

kakvo je ovo pitanje? za svaki probavni proces je potrebno mnostvo vitamina i minerala, i za enzime i za probavu samu i daljnju distribuciju i apsorbciju!

u tom kontextu se bijeli kristalni secer(ili smedji), zatim bijelo brashno i njihovi proizvodi poput bjelog kruha u medicini nazivaju "praznim" namirnicama. jer ne sadrzavaju osim kalorija nista, a samo za njihovu probavu se potroshi vishe vitamina i minerala, kojih u tim namirnicama nema, a to znaci da se moraju uzimati iz rezerva u tijelu. tako da secer "troshi" vitamine, odnosno dugorocno nastaje manjak vitamina i minerala u tjelu, a sto to znaci je opce-poznato. a taj manjak vitamina se onda mora nadopunjavati na drugi nacin, no do njega uopce ne bi trebalo doci.
nadam se da su ti sad neke stvari jasnije.

ugljikohgidrati koji ne opterecuju organizam: kruh od punog zrna zitarica, voce, povrce, puno zrno rize, i ostale gore spomenute kashe, sve te namirnice unose ugljikohidrate, plus vitamine i minerale i ostale balastne tvari.

lahor
27.08.2003., 22:11
jimmy kaže:
kakvo je ovo pitanje? za svaki probavni proces je potrebno mnostvo vitamina i minerala, i za enzime i za probavu samu i daljnju distribuciju i apsorbciju!

u tom kontextu se bijeli kristalni secer(ili smedji), zatim bijelo brashno i njihovi proizvodi poput bjelog kruha u medicini nazivaju "praznim" namirnicama. jer ne sadrzavaju osim kalorija nista, a samo za njihovu probavu se potroshi vishe vitamina i minerala, kojih u tim namirnicama nema, a to znaci da se moraju uzimati iz rezerva u tijelu. tako da secer "troshi" vitamine, odnosno dugorocno nastaje manjak vitamina i minerala u tjelu, a sto to znaci je opce-poznato. a taj manjak vitamina se onda mora nadopunjavati na drugi nacin, no do njega uopce ne bi trebalo doci.
nadam se da su ti sad neke stvari jasnije.

ugljikohgidrati koji ne opterecuju organizam: kruh od punog zrna zitarica, voce, povrce, puno zrno rize, i ostale gore spomenute kashe, sve te namirnice unose ugljikohidrate, plus vitamine i minerale i ostale balastne tvari.

Ne, nije mi jasnije. Jedna slozenija biokemijska analiza procesa razgradnje secera bi mi mozda razjasnila stvari. Po mogucnosti sa linkovima koje vode na konkretne sazetke radova koji govore o potrosnji vitamina i kojih tocno tijekom razgradnje glukoze.

jimmy jazz
28.08.2003., 08:30
cekaj kaj ti nije jasno? da bijeli secer i bijelo brashno ne sadrzavaju vitamine i minerale? dok ima namirnica koji su pretezito ugljikohidrati i koje sadrzavaju i ostale tvari potrebne organizmu za funkcioniranje koje se ne pretvaraju samo u energiju ili skladiste kao mast(ugljikohidrati)?

stvarno tesko za skuzit! :D :D

mislim to je jasno svakom djetetu pa najkasnije iz srednje skole. neznam gdje je kod tebe zapelo?

lahor
28.08.2003., 09:02
jimmy kaže:
cekaj kaj ti nije jasno? da bijeli secer i bijelo brashno ne sadrzavaju vitamine i minerale? dok ima namirnica koji su pretezito ugljikohidrati i koje sadrzavaju i ostale tvari potrebne organizmu za funkcioniranje koje se ne pretvaraju samo u energiju ili skladiste kao mast(ugljikohidrati)?

stvarno tesko za skuzit! :D :D

mislim to je jasno svakom djetetu pa najkasnije iz srednje skole. neznam gdje je kod tebe zapelo?

Mislim da sam poprilicno jasno napisala sto mi nije jasno, pa sad ne znam kak ti to ne vidis procitati.

Nije mi jasno koji se to vitamini trose za razgradnju secera. Ti kazes da se trose, a mene zanima koji i u kojem reakcijama sudjeluju.

Normalno da bijeli secer ne sadrzava vitamine kad je to saharoza, a ne nekakva namirnica. Brasno vjerojatno i ima nesto od toga, ali u manjim kolicinama.

jimmy jazz
28.08.2003., 10:36
neznam tocno koji, no za probavu i apsorbciju tvari su potrebni skoro svi vitamini!

a za cinjenicu da su secer i bijelo brashno prazne kalorije nije toliko vazno koji se to tocno vitamini troshe kod njihove probave i razgradnje! vjerojanto isto oni koji su potrebni za glukozu, plus ostali, no sve ostale namirnice, med, voce, koje sadrzavaju secer-nisu "prazne" za razliku od bijelog secera itd.
a sumnjam da ces skuziti kemijske reakcije koje se odvijaju tokom probave ak nemresh ni apstrahirati od toga.

a ak ces trazit, onda trazi za saharozu a ne za glukozu, jer saharoza je secer o kojem pricam.

MaxB
28.08.2003., 12:14
jimmy kaže:
a ak ces trazit, onda trazi za saharozu a ne za glukozu, jer saharoza je secer o kojem pricam.
E moj jimmy... To nisi smio reci! Sad ce ti Lahor skociti na glavu! :D Saharoza = glukoza + fruktoza! Malo vise (http://www.vitamini.hr/edukativni/03.bolesti%20i%20stanja/dijabetes.htm) o secerima...

lahor
28.08.2003., 12:43
jimmy kaže:
.
a sumnjam da ces skuziti kemijske reakcije koje se odvijaju tokom probave ak nemresh ni apstrahirati od toga.



Nemoj se ti nista bojati hocu li ja skuziti kemijske rekacije ili necu..Samo ih molim te napisi.

Dakle, hocu proces razgradnje saharoze, a moze i slozenijih ugkljikohidrata koje sadrzava brasno, i molim te - koji se vitamini trose pri razgradnji toga.

Nista vise od toga ne trazim. Ajde, pa nije ti to valjda problem napisati?

jimmy jazz
28.08.2003., 13:20
zasto bi ti ja to napisao!? informaciju imam iz medicinskih krugova, i to bez detaljnih kemijskih procesa, posto je jasno, ko sto rekoh i srednjeskolskom djetetu zasto i kako.

a ako tebi nesto nije jasno, slobodno si potrazish sama.to kaj ti malo tezhe shvacas, pa onda da ti drugi trazhe! :rolleyes:

jimmy jazz
28.08.2003., 13:26
MaxB kaže:
E moj jimmy... To nisi smio reci! Sad ce ti Lahor skociti na glavu! :D Saharoza = glukoza + fruktoza! Malo vise (http://www.vitamini.hr/edukativni/03.bolesti%20i%20stanja/dijabetes.htm) o secerima...

jos jedan pametnjakovic! upravo tako, saharoza se prvo treba razgradit na glukozu, znaci tamo pocinje razgradnja, a ne kod glukoze kao sto je to lahor rekla. ne pratis a pricas bezveze.

lahor
28.08.2003., 13:51
jimmy kaže:
jos jedan pametnjakovic! upravo tako, saharoza se prvo treba razgradit na glukozu, znaci tamo pocinje razgradnja, a ne kod glukoze kao sto je to lahor rekla. ne pratis a pricas bezveze.

Daj, tako si se zapetljao da vise ne znas o cemu pricas. Ako si to uopce znao i na pocetku. Cim te trazim neke konkretne podatke ti mene pocnes vrijedjati da ja nista ne kuzim. Ako nesto napises na forumu, onda to moras biti spreman poduprijeti cinjenicama.

Svoje izjave o seceru izvlacis iz rekla-kazala, a kad te pitam nesto konkretno, neces napisati. Da te pitam koji enzimi sudjeluju u procesu razgradnje secera ne bi znao.

Ako malo bolje pogledas, saharozu sam ja prva spomenula na ovoj temi.

Necu vise trositi energiju, ionako si se sam zakopao dovoljno duboko.

jimmy jazz
28.08.2003., 14:31
sorry, za kemijske reakcije ces se morat sama potrudit, ja sam dao provjerenu informaciju, koje nisu rekla-kazala s nekih net-stranica, i rekao odkud ju imam, ako ti to nije dosta slobodna si sama potrazit, a ne da ja po 4 puta moram objasnjavat kako kemijske reakcije od mene neces dobit, mozes ici na med. faks pa tamo pitat.

MaxB
28.08.2003., 19:42
124 nacina na koje vam secer moze ugroziti zdravlje (http://www.mercola.com/article/sugar/dangers_of_sugar.htm) (lijepo, pregledno napisano, sve potkrijepljeno strucnom literaturom).

jimmy jazz
28.08.2003., 20:24
ok, to je sve sto sugar moze, no rekli smo ne dizat paniku i ponudit alternative. sugar kao i sve ostali tvari ako se uzima u prekomjernim kolicinama moze nastetit organizmu. no zadrzimo se na normali, gdje je secer neizbjezan, ali uz redovito kretanje i raznovrsno prehranu zanemarivo opasan.
one stvari su tamo prvenstveno jer onaj tip zeli preporucit njegvu djetu, no sve to uopce ne treba, ako se drzimo neke normale, i zdravog zivota.

xxGaladrielxx
28.08.2003., 21:55
MaxB kaže:
124 nacina na koje vam secer moze ugroziti zdravlje (http://www.mercola.com/article/sugar/dangers_of_sugar.htm) (lijepo, pregledno napisano, sve potkrijepljeno strucnom literaturom).
jel se to odnosi i na rafinirani i onaj drugi? sto je zapravo najbolje koristiti kao zamjenu?

MaxB
28.08.2003., 23:39
jimmy kaže:
ok, to je sve sto sugar moze, no rekli smo ne dizat paniku i ponudit alternative. sugar kao i sve ostali tvari ako se uzima u prekomjernim kolicinama moze nastetit organizmu.
Eto... Dobronamjerno dam jedan link kojem je jedini smisao da forumasa informira i upozori na ono sto sve secer moze uzrokovati i - paf - odmah dizem paniku! Tako automatski reagiras na sve sto ne spada u domenu tvojeg svjetonazora? Cim netko nesto proglasi opasnim (ili da bi moglo biti opasno), a sto ti ne smatras opasnim, taj odmah dize paniku. Pitam se ovo: koliko je od vas koji citate ovaj topic znalo barem 1/5 (ili 1/10?) svega toga sto secer moze uzrokovati? Postoji jedna izvrsna izreku: what you don't know can't hurt you! - dakle, ako ne znas za sve te opasnosti secera, znaci da secer nije opasan. Ignorance is blessing samo ako si hoces sjebati zivot i zdravlje.

no zadrzimo se na normali, gdje je secer neizbjezan, ali uz redovito kretanje i raznovrsno prehranu zanemarivo opasan.
Postavlja se opravdano pitanje: "gdje je normala?". Nije secer zanemarivo opasan uz redovito kretanje i raznovrsnu prehranu - to samo smanjuje rizik od bolesti/poremecaja prouzrocenih secerom - smanjuje, ali ga ne uklanja. Secer dize inzulin - treba imati na umu da to nije jedina hrana koja dize inzulin - zitarice, krumpir, riza/kaza takodjer ga dizu, ali ne tako jako. Poviseni inzulin je uzrok ili faktor vecini kronicnih bolesti "bogatog svijeta". Pa gdje si cuo da u svim onim africkim i ne_znam_sve_kojim plemenima ili bilo gdje drugdje gdje nema secera da ima srcanih udara, dijabetesa, visokog tlaka, toliko karijesa, depresije, pristeva (jedan od faktora za pristeve je i mlijeko)... Od povremenog konzumiranja secera nece ti biti nista. Od redovitog konzumiranja secera, pa makar i u manjim kolicinama, mozda i bude - to su te proklete kronicne stvar: nikad ne znas hoce li ti ono sto danas radis i sto ces raditi tijekom sljedecih deset godina ugroziti zdravlje.

Koji je tu stvarni problem? Je li problem to da li mozemo izbjeci secer? Ma ne... Nije to problem - problem je u tome sto vecina ljudi ne zeli izbjeci secer. Fini je i tko bi ga se odrekao ako ne treba? Izaziva ovisnost kao i sve drugo sto nam je fino: alkohol, cigarete, droge, kofein, televizija... I uvijek budemo nasli neko opravdanje za svoju ovisnost - prvi korak je negiranje problema, upravo to jimmy sada radi - ne mozes to nikako drugacije opravdati, osim da ti se svidja okus secera. Secer nema nikakvu nutritivnu vrijednost - zapravo sam vidio da je negdje netko napisao da je secer "antinutrient" sto ga savrseno opisuje.

Zanimljiva je situacija u SAD-u koji brane fluoridaciju vode (vecina zapadnih europskih zemalja je to zabranila!), a njihov moto je: "stavljat cemo fluorid u vodu kako biste imali manje karijesa kojeg dobijate od secera" (iza fluoridacije vode, koja je neprihvatljiva i s eticke i s medicinske strane, stoje kompanije koje na zaradjuju na seceru, poput CocaCole). I sad se zapitajte - kome je zaista u interesu da trosite secer? Vama nije jer vam secer ne moze donijeti nista dobrog (osim kratkotrajne ekstaze ;))!

Posto sam osoba s jakom snagom volje (:D), kad sam se informirao o seceru, odlucio sam probati - tek toliko da vidim - secer ne konzumiram vec negdje dva mjeseca (osim par sladoleda, manje kolicine keksa, u cedeviti... mislim da je to to - mozda jos neka sitnica) - tijekom ta dva mjeseca (mozda cak i krace) izgubio sam 4-5 kila (nisam bio debeo, ali sad sam spao na zaista optimalnu masu za svoju visinu), imam vise energije, nisam vise toliko umoran te mozda jos pokoja sitnica (priznajem, smanjio sam i zitarice-kruh). Fali li mi secer? Pa... Bas i ne. A i kad tako dugo ne jedes secer, vrati ti se okus slatkog - imas osjecaj da je CocaCola dva ili tri puta sladja nego je bila prije nego se ostavis secera.

one stvari su tamo prvenstveno jer onaj tip zeli preporucit njegvu djetu, no sve to uopce ne treba, ako se drzimo neke normale, i zdravog zivota.
Onaj tip tamo "lijeci" ljude koji boluju od mnogih kronicnih bolesti tako da im propise tu "svoju" dijetu - to nije dijeta za mrsavljenje, to je jednostavno ispravna prehrana. Ideja njegove "dijete" je: daj covjeku da jede samo ono sto mu je potrebno (to sto nam je potrebno odredila je evolucija covjeka prije nekoliko desetaka ili stotina tisuca godina) i to u kolicini koja mu je potrebna, a koja je individualna za svakog pojedinog covjeka. Secer nema svoje mjesto u prehrani covjeka i tocka. Sve njegove tvrdnje su potkrijepljene znanstvenim istrazivanjima i trudi se biti azuran. Na primjer, dosta sam na njegovom siteu citao o bogomdanim Omega-3 masnim kiselinama - prije dva tjedna, dosla je jedna obavijest (skoro kao upozorenje) svima onima koji ih koriste da trebaju konzumirati i odredjene antioksidante (ima ih u odredjenom povrcu) kako bi se iskoristio njihov puni potencijal. I bas sam nedavno citao nesto o Fluoridu na njegovoj stranici - nije pisalo sve sto me zanimalo pa sam pogledao na linkove i tamo dozivio jedno iznenadjenje: uz jedan link pise komentar da tvrtka koja se krije iza tog linka prodaje filtre za prociscavanje vode od fluorida pa da to citamo s rezervom - ako ti takav covjek ne ulijeva povjerenje, kome uopce mozes vjerovati? Idi lijepo na CocaColine stranice pa malo citaj nebuloze o seceru (pokusavaju ga staviti u ulogu alkohola - bez secera nema zabave!) - jedina studija koju spominju o seceru je iz 1994 i tice se iskljucivo razlika u ponasanju ljudi koji su na seceru i onih koji nisu - covjek mora stvarno biti glup (pardon - malouman ili slabouman bi politicki bilo ispravnije reci) ili ultra-naivna osoba da vjeruje svemu onome sto moze naci na CocaColinim stranicama (a i na svim ostalim koje promoviraju secer kao dio zdravog zivota - osoba koja koristi secer moze biti zdrava, ali u tom zdravlju secer nema nikakvu pozitivnu ulogu).

Iako nisam ni pobornik alkohola, smatram da je bolje umjereno piti alkohol nego umjereno koristiti secer posto alkohol u nekim (pa, mozda i mnogim - tako dugo dok se ne zloupotrebljava) slucajevima moze imati pozitivne karakteristike - znamo svi za casicu crnog vina i njenoj koristi za srce, pa cak i za druge aspekte zdravlja...

MaxB
29.08.2003., 00:00
xxGaladrielxx kaže:
jel se to odnosi i na rafinirani i onaj drugi? sto je zapravo najbolje koristiti kao zamjenu?
Odnosi se na sve secere, prvenstveno na obicni rafinirani, nerafinirati i med, ali i na fruktozu (ako se koristi kao zasladjivac - jedenjem umjerene kolicine voca ne uzima se tolika kolicina fruktoze)...

Najbolje je ne koristiti secer. Probaj dva-tri mjeseca bez secera - nemas sto izgubiti (osim kilaze ;)), a mozes imati koristi. Povremeno, manje kolicine secera ne budu nikome napravile stetu. Izgleda da je stevia jedna od rijetkih koliko-toliko bezopasnih zamjena za secer - cini se da ipak moze podici inzulin (vjerojatno ne u tolikoj mjeri u kojoj secer - nisam siguran), a kao i svaki drugi secer moze izazvati ovisnost. Stevia nema kalorija i mogla bi biti dobra kao svakodnevni secer, recimo za kavu. Mislim da ju je kod nas malo problem nabaviti, a i opcenito u svijetu (osim u Japanu) jer izmisljaju kojekakve gluposti i price samo da ju ne odobre kao zasladjivac u proizvodima (a ne zele ju odobriti jer bi dosla na mjesto opasnog aspartama - a aspartam proizvodjacima donosi veliku lovu).

lahor
29.08.2003., 08:04
Ako je secer antinutrient, zasto onda ljude po bolnicama nakon operacija i u stanjima kad su besvjesni drze na glukozi?

Vilko
29.08.2003., 09:22
lahor kaže:
Ako je secer antinutrient, zasto onda ljude po bolnicama nakon operacija i u stanjima kad su besvjesni drze na glukozi?


Glukoza je forma secera uglavnom nadena u tjelu,druge forme od
secera se nadu u hrani i digestiraju i transformiraju u glukozu.
Glukoza je u tjelu uzeta da nas predvida sa energijom.

Glukogen je karbohaydrat spremljen u jetru, napravljen je od glukoze i akta kao rezervna energija, glukogen je pretvoren ponovno u glukozu ponovo kada je potrebno.

:) ;) :cool:

jimmy jazz
29.08.2003., 10:42
seceri - glukoza, ili fruktoza su zato bolji jer se uzimaju s medom(ljekovit!) ili vocem ili povrcem, ili se apsorbiraju direktno u krv.

izvan svake pameti bi bilo ne konzumirati med jer sadrzi secer! sve tvari su u vecoj il manjo mjeri potrebne tjelu, pitanje je samo u kakvoj formi i mjeri!

MaxB
29.08.2003., 13:05
jimmy kaže:
seceri - glukoza, ili fruktoza su zato bolji jer se uzimaju s medom(ljekovit!) ili vocem ili povrcem, ili se apsorbiraju direktno u krv.

izvan svake pameti bi bilo ne konzumirati med jer sadrzi secer! sve tvari su u vecoj il manjo mjeri potrebne tjelu, pitanje je samo u kakvoj formi i mjeri!
Uopce ne kuzis ono bitno - to tebi ocito jednostavno ne moze doci do glave (kao da govorim zidu!): ljudima za zdravi zivot ne treba secer! Ne samo to, vec konzumiranje secera sa sobom nosi odredjene rizike - secer nam ne donosi nista pozitivnog. Dovoljno energije dobijemo iz (drugih) ugljikohidrata, a ako vec konzumiramo nesto secera, bolje je da je to iz voca i povrca, nego iz druge "hrane". Kao sto sam vec nekoliko puta rekao: manje kolicine secera vjerojatno nece imati (znacajniji) negativni utjecaj na zdravlje.

Naravno, ako nekome bas "treba" secer, najbolje je da koristi med jer med sadrzava dosta korisnih i zdravih tvari - kao sto si i sam rekao, ljekovit je i moze se koristiti kod nekih bolesti ili poremecaja - recimo, dobar je za stavljanje u caj kad imas prehladu ili gripu. No, med je i dalje secer, zapravo nosi i vise kalorija od obicnog bijelog kristalnog secera te od njega jace pogoduje razvoju karijesa.

Za razliku od ljekovitog meda, "obicni" seceri zaista imaju iskljucivo negativne posljedice na nase zdravlje. Zbog cega ih onda koristiti? Ne mozes to nikako opravdati osim da ti je secer ukusan - drugog opravdanja nema. Opravdanje za koristenje cokolade za kuhanje (ne mlijecne) se takodjer moze naci - ona je odlican antioksidant (a ima i manje secera od obicnih cokolada)! Dakle, s te strane, konzumiranje vrlo umjerene kolicine takve cokolade moze biti dobro za zdravlje (uz, naravno, mali rizik zbog secera). To je tek nekolicina proizvoda sa secerom koji zapravo mogu biti korisni - ima ih vjerojatno jos, samo mi nijedan sad ne pada na pamet. Vecina proizvoda sa secerom (cokolade, bomboni, kekse,...) nema nikakav pozitivan utjecaj na zdravlje, a cokolade obicno sadrzavaju jos i hidrogenizirane masti koje su takodjer opaka stvar (recimo, te masti su poceli povlaciti iz Marsa i drugih cokoladica jer se pokazalo da mogu uzrokovati srcane probleme).

jimmy jazz
01.09.2003., 12:48
maxB postedi me..blebeces bez kraja i pocetka...

>no med je opasan jer izaziva karijes...

..je izjava tipa "kisha je opasna jer izaziva prehladu". vjetar je opasan jer izaziva prehladu. more je opasno jer izaziva utapljanje. mislim, svaka hrana izaziva karijes ako si ne peres zube! ti stvarno nisi normalan.

MaxB
01.09.2003., 14:41
jimmy kaže:
maxB postedi me..blebeces bez kraja i pocetka...

>no med je opasan jer izaziva karijes...
Ja to nisam rekao - ako si si ti tako protumacio moje rijeci, to je tvoja stvar.

..je izjava tipa "kisha je opasna jer izaziva prehladu". vjetar je opasan jer izaziva prehladu. more je opasno jer izaziva utapljanje. mislim, svaka hrana izaziva karijes ako si ne peres zube! ti stvarno nisi normalan.
Ajde napravi jedan pokus - nemoj si mjesec dana prati zube, svaki dan jedi mnogo povrca, ali nemoj jesti med ni bilo kakav drugi secer. Onda si nemoj mjesec dana parti zube, svaki dan jedi med pa onda vidi kakvi ce ti biti zubi. Za tebe je sve crno-bijelo? Tebi je nesto ili opasno ili bezopasno - nema nista izmedju? Iz tvojih izjava se upravo to moze zakljuciti.

Uglavnom sve stvari koje radimo nose sa sobom odredjeni rizik - neke manji, neke veci. Ti sve svodis protiv one izreke "otrov je pitanje kolicine" (ja bih tu dodao "i vremena") jer ako ti sad zakljucis da med nije opasan (prema tvojim rijecima nemoguce je da je med opasan, dakle, onda je bezopasan), to znaci da ga mozes jesti do mile volje i sve ce biti super i svi bili sretni do kraja svog zivota. Spusti se na Zemlju! Na Zemlji ti svaka stvar koju covjek napravi ili ne napravi ima vrijednost - sve sto pojedes utjece na tebe i fizicki i psihicki - neka hrana utjece toliko malo da se njezin utjecaj ne vidi, neka utjece skoro isto toliko malo, ali se njezin utjecaj moze vidjeti nakon 10-20 ili vise godina, a opet nekad treca vrsta hrane utjece tako da se utjecaj vidi odmah (to ti je kod mene mlijeko, posto sam alergican na njega). Da zakljucim, med (kao ni drugi seceri) nije opasan kratkorocno (osim sto secer moze uzrokovati umor nakon sto prestane energetsko djelovanje secera) - dugorocno nepovoljno djeluje na zube te na mnoge druge dijelove tijela, ukljucujuci i mozak (s psiholoske strane) - koliko ce taj dugorocni ucinak biti prisutan kod odredjene osobe, ovisi o fizickom stanju svake pojedine osobe i o kolicini konzumiranog secera - mozda ce biti neprimjetan, a mozda dovede do nekih poremecaja ili bolesti.

Vilko
01.09.2003., 14:58
Pa eto da i ja malo dodam onako ne -sajantificki.

Prvo oduvijek sam jeo za dvojicu radio za trojicu...ajde kazimo za dvojicu.
Slatko ...ali volim slatko ..slatki zub....do 28 godine starosti sam izvadio /nikada popravljao jedan zub/jedno 12 zuba.
Od kada smo u Australiji sve zube sam sacuva i popravljam sa amalgamantnim filings...nije lose sa obzirom da zadnjih 12 godine jedem u krugu po danu i noci ....zato jer tako i spavam, nekada ne spavam po 20 sati pa onda spavam 12 sati ...pa tko ce znati sta ce biti slijedece.Imam kao zubari JET sa vodom ,pa sa time sa pola litre vode ispricam cijela usta /zube...jednom do dva puta dnevno ih i operem sa electricnom cetkom.

Ok, klorestrol mi je 4.5...najvisi 5....pokazalo se pocetak dijabetisa prije godinu dana ...uzimam dvije tablete i sa njima je pod kontrolom.

Kako mogu popiti oko 40 tableta i zivjeti??????????

Da li je itko od vas probao ?....veoma tesko ?..sretan sam da imam svoj nacin sa kojim radim...jer su me vec svi lijecnici pitali kako mogu dok drugi imaju problem sa dvije tri tablete.

Prvo nikada ne pijem tablete u, bilo koje vrijeme bez HRANE.

Ako nije vreme obroku imam par stvari koje jedem....sve su nezdrave .......ali one mene drze vec 30 godina.

a/kada mi je zlo u stomaku i vrti mi se , moram uzeti dvije tablete,
sa njima prema osjecaju pojedem:
1.suseni sir /razne vrste/,zena kupuje sa smanjenom
masnocom.
2. samo slatki biskiti ....do 300 grama.
3.suseno meso ,ali bez masnoga.

Eto to je sta me izvlaci ...jeste li culi za nekoga da uzima anti-inflametori tablete 32 godine bez prekida?

Ljudi uzmu i nakon dva tri dana prekinu imaju problem sa stomakom(i ja imam),ali moram uzimati inace se ne mogu uopce pomaknuti.

Inace ja sam veoma tvrdoglav covjek koji ce napraviti nemoguce pa makar crknuo....nisam ja kao sta lahor kaze : same se kljukas tabletima i nista ne radis na zdravlju.

nemogu se sagnuti, vec 32 godine ...radio sam po tavanu ili na koljenima ili lezecki.......zadnje 5 godine jedva hodam ....gurao sam se do pred 6 mjeseci koliko sam mogao sa stapom.

Zivimo u starackom villagu, imamo svoj unit, placam za popravke ...svejedno ih sve sam napravim.

Hrana je jedino sta me drzi....sretni smo imamo voce i povrce oko cijele godine uvijek frisko.....volim mnogo jabuke ,kruske, jedem ih po 6-10 na dan.

Maxb ce poludjeti kada procita....sve krivo ....ali znadem za mene jedina je hrana koja me drzi da imam snage da prezivim sve tablete i da sam jak i da me Narcotici niti ne taknu.

Na endoskopy i kolenoskopy idem svaku godinu i manje vise sa malim sitnicima sve je u redu.......o stomak boli ...ali to je normalno,
gastroentologist se cudi kako nisam dobio cir na zelucu od anti- inflamentari...ali i on mi pomaze sa 6 tableta na dan za stomak
Colofac..Mebeverine hydrochloride 135 mg, nebi islo bez njih.

Eto hrana nas ubija ali i lijeci na svoj nacin.

P.S. da samo dodam 50 godina oduvijek jedem hranu pripremljenu na ulju.......sve meso kada kupimo supruga onmah obreze masno i baci....obavezno jednom tjedno ribu ,ponekad i konzervu tunu...kazao bi da se hranimo prilicno dobro ali pazimo na masnocu ,ali se ne dijeta.

Primjer moja supruga je dosta bolesna na stomak ona ne moze nista taknuti....a ja moram jesti da sam u redu.

Sto ljudi stotine drugih prica.


:) ;) :cool: