View Full Version : Prijenos podataka na tesko dostupnim mjestima
Pitanje je mozada moglo ic i na internet i na mobilete...
Zanima me kako je moguce obaviti prijenos podataka (digitalne fotografije i text) sa nedostupnih mjesta (znaci da nema niti telefonske niti mobilne mreze). Prestaje samo satelitska veza. Da li to ide preko satelitskih telefona? (iridium, glob.)? Koji je najlaksi uredjaj koji to omogucava (PDA?)?
Pogledao sam popis zemalja koje vip pokriva sat. telefonijom i nema tog sto me zanima. Za druge operatere nisam nis nasao.
hosting-za-svakog
06.08.2003., 23:19
Wireless internet nije neizvodljiv...
SETRA Samoborček
06.08.2003., 23:21
ravana kaže:
Pitanje je mozada moglo ic i na internet i na mobilete...
Zanima me kako je moguce obaviti prijenos podataka (digitalne fotografije i text) sa nedostupnih mjesta (znaci da nema niti telefonske niti mobilne mreze). Prestaje samo satelitska veza. Da li to ide preko satelitskih telefona? (iridium, glob.)? Koji je najlaksi uredjaj koji to omogucava (PDA?)?
Pogledao sam popis zemalja koje vip pokriva sat. telefonijom i nema tog sto me zanima. Za druge operatere nisam nis nasao.
u kakvoj ti je to vukojebini :horor:
FIREBOY
06.08.2003., 23:23
Wireless je onda jedina opcija, ali i tu ima mnogo kemije...:rolleyes:
ee sve teorija nista praksa:D
Kazite konkretno.
Recimo da sam u vukojebini. Kako saljem mail (il tekst na neki drugi nacin al da nije ogranicen na tri reda sms-a, a i fotografije).
Ono a-b-c
;)
hosting-za-svakog
06.08.2003., 23:34
Kupis opremu koja kosta 400-500evrica , nosis lapic sa sobom i kad ti treba uperis antenu prema odasiljacu i iuzivas.... 60 pa navise km je domet
hebo te patak
Npr. nalazis se negdje na Andama na planinarenju. Kakvih 60 km?? Mislim na predio koji nije pokriven nikakvom mrezom osim satelita. A nadam se da ima i nesto lakse od laptopa (svaka kg je vazna) samo za slanje poruka i fot.?
hosting-za-svakog
07.08.2003., 00:22
60km pa navise ... na vecini planina sad imas internet centre, a pojedini uredjaji imaju neku vrstu sos gps komunikacije...
hosting-za-svakog
07.08.2003., 00:31
60km pa navise ... na vecini planina sad imas internet centre, a pojedini uredjaji imaju neku vrstu sos gps komunikacije...
Za neku takvu egzibciju treba ti specijalna oprema, pa se lepo raspitaj u alpinistickim savezima i klubovima
nenoXtreme
07.08.2003., 18:27
vidim ja da tu niko nije shvatio poantu... osim mene :D
dakle majstore stvar ide ovako;
-imaš satelitski telefon (thanx to vip.sat)
-taj bi se telefon trebao moć spojiti sa laptopom preko serijskog i/ili USB porta sa PCom. Kažem trebao bi , jer proizvođači tih telefona računaju da ćeš ti to htjeti.
-dakle moraš kupiti taj kabel... pitaj u vipu , ili di ćeš već iznajmiti taj telefon
-na siteu od proizvođača telefona (ili opet u vipu) nađi drajvere za modem (kako bi satelitski telefon PCu predstavio kao modem)
-ako nema, nije bed, mmože se instalirati i bez drajvera kao "standard 9600 bps modem" na serial port (ak će ti trebat objasnim ti detaljnije)
-i onda složiš dial-up konekciju na net preko satelitskog telefona (modema) prema postavkama koje će ti dati vip (njih si spomenuo)
napomena:
-brzina prijenosa je "teoretski" kao u GSMu : 9600 kbps (ili ti 0.9 kbps, manje od 1KB/s)
-cijena je tako paprena da će te jedna slika koju pošalješ netom koštat 500 i više kuna
-telefon se ne može koristiti u zatvorenim prostorijama, šumama i klancima jer mora postojati optička vidljivost između satelita i telefona
-sretno
ps
IRDIUM je mrtav... RIP
nenoXtreme
07.08.2003., 18:30
dakle ono sve gore vrijedi za kombinaciju LAPTOP + SATELITSKI TELEFON...
Vrijedi i kombinacija PDA + SAT.TEL , ali tada sat.tel bi trebao imati IrDa (infracrveni port) radi povezivanja sa pda (to je najjednostavnije), a PDA bi trebao biti neki IPAQ sa pocketPC2002 OSom (lobiram :D )
onda ti je sve isto ko i gorenavedeno....;)
:top: :s
Al frka je sto Vip ima za sad pokrivenu uglavnom evropu. Izvan nje dosta sitno.
Ma sazno sam sto sam zelio ostalo su nijanse. A cijena je:eek:
nenoXtreme
07.08.2003., 22:08
nije kvaka u Vipu nego pokrivenosti Inmarsata (mislim da se tak piše)...
nema na čemu i drugi put:D
a-a. Vip radi s Globalstarom ;) Glob. pokriva sve ali vip za sada pokriva samo odredjene zone
hosting-za-svakog
07.08.2003., 22:41
PDA + SAT.TEL , ali tada sat.tel bi trebao imati IrDa (infracrveni port) radi povezivanja sa pda (to je najjednostavnije), a PDA bi trebao biti neki IPAQ sa pocketPC2002 OSom
U tom slucaju treba ti ili savrseno ravan sto ili 4 ruke jer je irda najnesigurniji vid povezivanja i najnestabilniji i najnekompatibilniji
nenoXtreme
07.08.2003., 22:44
vidim da si se raspitao.... nemam iskustva s Vipom... zabrijo sam da imaju nešto s Inmarsatom...
nenoXtreme kaže:
vidim da si se raspitao....
Samo malo prosvrljo netom :D
nenoXtreme
07.08.2003., 23:13
hosting-za-svakog kaže:
U tom slucaju treba ti ili savrseno ravan sto ili 4 ruke jer je irda najnesigurniji vid povezivanja i najnestabilniji i najnekompatibilniji
predpostavka je da ide netko s tobom.... sam u Ande? Nikakav sat.phone i/ili pda ti neće tu pomoć...
dakle.... pridržat će netko... :D
hosting-za-svakog
11.08.2003., 15:59
Dok vise na konopcima i ljujaju se pod uticajem vetra oni ce gadjati savrsenu pravu liniju izmedju 2 ir porta :)
Kako stvari stoje jevtinije je unajmit avion i elikopter da direktno nosi fotografije i tekstove :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.