PDA

View Full Version : Kolači za početnike


Hana_
06.01.2007., 15:28
Znam radit slana jela i to mi dobro ide..ali ja nemam pojma kako se rade kolaci
Ne znam osnovne stvari, a ne zna ih ni moja mama :rolleyes:
Kak se radi biskvit..jel bjelanjci uvijek dolaze posebno pa onda zumanci ..nis ne kuzim....

Malo sam guglala i napravila neki koncept kak bi to izgledao moj kolac ..:rofl:

Maslac i secer pomijesamo , dodamo 4 zumanjka, naribane cokolade, i suhe smokve isjeckane..onda u tu smjesu dodamo brasna i bjelanjke ( u pjeni? ) ....
nije mi jasno kad se stavlja prasak za pecivo i jel on potreban?

...lijepo mi sve pojasnite..a ja idem pec svoj kolac

e da i kad ispecem taj biskvit od cokolade ...kaj da stavim gore na njega.. nutellu? ne znam nisam pametna :zubo:

Lilit
06.01.2007., 15:30
mozda da nadjes neki detaljni recept a ne ovako iz glave?

uglavnom prasak za pecivo ide u brasno
bijelanjci se najcesce odvajaju od zumanjaka i dodaju na kraju izmuceni u pjenu

_bebi_
06.01.2007., 23:14
Joj kad se sjetim svojih početaka... :cerek:

Možda za početak samo najjednostavniji biskvit:

4 jaja
4 žlice (jušne) šećera
4 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
1/2 pecivnog praška
____________________
Odvojiš bjelanjak od žumanjka. U žumanjke staviš šećer i vanilin i to miksaš dok se šećer ne rastopi (vidjet ćeš-promjeni se boja i dobije se lijepa masa).
Dobro izmiksaš bjelanjke (nemoj da ti dio žumanjka padne u bjelanjak - neće ti se dati "stvrdnuti"-mora biti toliko tvrd da možeš okrenuti posudu bez straha da će "odsklizati" van). Brašno, pecivni p. i izmiksane bjelanjke lagano (ali lagano) umiješaš (ne miksaš) u smjesu od žumanjaka.
(Po želji možeš dodati i kakao, čokoladu...)
Uzmi lim, stavi masni papir za pečenje, izlij smjesu i peci na 180 stupnjeva nekih 10ak minuta - provjeri čačkalicom da li je pečeno.
Eto, to je osnova osnove. (Što se tiče toga što staviti gore - e tu je izbor prevelik, ali dobro-spomenula si nutellu-može i to. Namaži po ohlađenom biskvitu nutellu i gore stavi šlag. I eto tvog prvog kolača.)


Naravno, imaš i biskvite s maslacem, jogurtom... ali počni od najjednostavnijeg pa dograđuj znanje.
Ja sam počela baš s tim receptom za biskvit, a gore sam stavila Eurocream/Kinderladu/... ili što je to već bilo+šlag (doduše, takav obični biskvit nisam radila o ho ho vremena). Imala sam ogromnu želju i volju naučiti i danas fakat mislim da su mi rijetki ravni u pripremi slastica. (Znam da zvuči bahato, ali pripremanje kolača/torti/... je moja velika ljubav pa se onda zbilja trudim u pripremi i usavršavanju recepata...)

Hana_
08.01.2007., 17:19
hvala cure,

mogla je i polly malo pomoci
njeni recepti nisu mi uvijek posve jasni

kolac koji sam napravila bio je fin ali se samo mogao jest zlicom, naime nisam ga mogla izvadit jer je biskvit bio pretanak :zubo:

malo je bio presladak, nisam imala cokolade za kuhanje pa sam glazuru radila uz pomoc milka cokolade ( maslac, voda i cokolada na pari)

..stavila sam 4 zumanjka, secera, oraha, suhe smokve, dva maslaca, naribane cokolade...na kraju bjelanjke ..onda u pecnicu i gore pekmez od marelice pa na to glazura.....ne znam zakaj je bio pretanak, valjda treba ic vise jaja il oraha....

polly
08.01.2007., 17:34
mogla je i polly malo pomoci
njeni recepti nisu mi uvijek posve jasni

....

polly može samo savjetovati da se neuki ne bi trebali prihvaćat spravljanja kolača po receptu iz glave nego prvo bar 100 ispeć po receptu

ako ti nešto nije jasno u kojem receptu, pitaj
pomoći će ti i drugi jer su to, bumo rekli, narodni recepti koji kolaju okolo ispisani po raznim ceduljicama tak da puno njih zna detaljan prosec
a meni se iskreno niti neda uvijek iz početka pisat detaljna pojašnjenja

Madame Hooch
08.01.2007., 17:54
evo ti i moja dva skromna :o mišljenja izrečena u nekim drugim prilikama
http://www.forum.hr/showpost.php?p=6798664&postcount=13
http://www.forum.hr/showpost.php?p=6778080&postcount=3971

narodni recepti koji kolaju okolo ispisani po raznim ceduljicama tak da puno njih zna detaljan prosec

kud su otišla ona vremena kad je svaka cura imala spomenar ?
u mojoj su kući 4 knjige recepata pisanih tintnim nalivperom na neiskorištenim stranicama djevojačkih spomenara ; prabakin, bakin, mamin (koje se prenose s koljena na koljeno) i moj (koji još nije dobil koljeno ;) )
a ima još hrpa požutjelih papira ispisanih rukom i ubačenih među stranice kuhinjskih knjiga, požutjele prazne vrečice od vanilin šećera i pecilnog praška, pa prastari isječci iz novina, u novo vrijeme isprinti sa neta ...da sam sve te kolače ikad bar jednom ispekla samo bi se time bavila u životu

polly
08.01.2007., 18:11
pričaj mi o receptima
kod mene doma još ih samo u wc-u nema

ispisani bez naziva na poleđini paragon bloka
napomena "jako fino" samo na popisu sastojaka ispisanih na robnoj karici (kaj s tim :misli: biskvit, filat, valjat,...kaj? kaj?)
salveta s masnim flekama ispisana bog te pitaj čijim rukopisom "kolač od susjede mire", ja nikad nisam imala susjedu miru
i tako svašta nešto se nađe u toj mojoj šalati

Madame Hooch
08.01.2007., 18:18
:rofl: :rofl: :rofl:
kod mene ih ima i u wc-u jer, umjesto Readers Digesta, pajlam pod lavaboom Glorije IN i mjesečnike od Mercatora :zubo:

Hana_
08.01.2007., 22:39
recept nije izmisljen,

napisala sam si na papir ono kaj sam nasla na netu, jedino kaj sam promjenila je glazura i nisam dodala 8 jaja nego 4 jer je tolko bilo u frizderu, svejedno to jos uvijek nije izmisljeno...

postavila sam pitanje zakaj je bio pretanak, mislila sam da na osnovu svog iskustva znas ...jer sam napisala sto sam sve stavila unutra...( secera 15 deka, oraha 15 deka i 4 jaja)

mlada sam tak da imam vremena skupljat neke dobre recepte ....s kolko ste vi pocele s 10? :zubo:

undercover
08.01.2007., 22:53
cuj, pa ne moras vrijedjat ljude kad ti hoce pomoc

nisi uopce napisala tocan recept vec si samo otprilike popisala sastojke

za dobar kolac nisu bitni samo sastojci koji u njega idu vec i njihova kolicina i medjusobni omjer a ti to nisi dosad napisala
ovako otprilike ti nitko ne moze dati nikakav savjet

nisi ni napisala u kakvom si kalupu pekla i sto si sve osim jaja izbacila na svoju ruku iz recepta


ono sto mi je zapelo za oko su dva maslaca koja idu u biskvit, to je previse, nisam nikad pekla biskvit sa pola kile maslaca

Hana_
08.01.2007., 23:02
maslac je bio onaj mali
20 deka, nis nisam stavljala kaj sam izmislila...

nisam nikog uvrijedila
curama koje su mi pomogle zahvaljujem

20 deka secera
20 deka maslaca
20 deka oraha
malo naribane cokolade
4 jaja i 4 bjelanjka

inace je islo 8 jaja, posto sam to smanjila malo manje sam stavila i secera i oraha oko 15 deka ...

ma dobro nema veze...zaboravite

_bebi_
08.01.2007., 23:05
postavila sam pitanje zakaj je bio pretanak
A koliko ti je bio velik lim u kojem si pekla? - 4 jaja su i puno i malo - ovisi o veličini lima.
mlada sam tak da imam vremena skupljat neke dobre recepte ....s kolko ste vi pocele s 10? :zubo:
Prvi kolači (to su više manje bila igranja) s nekih 12g. A onako detaljno, sa srcem, sam počela sa 17.

_bebi_
08.01.2007., 23:06
inace je islo 8 jaja, posto sam to smanjila malo manje sam stavila i secera i oraha oko 15 deka ...
Ako prepoloviš količinu jaja, onda prepolovi i količinu svega ostalog.

undercover
08.01.2007., 23:11
kad smanjujes sastojke trebas ih sve proporcionalno smanjit
ti si smanjila jaja za duplo, secer i orahe za jednu cetvrtinu a maslac si ostavila
znaci ovdje je bilo previse maslaca

ne znam jesi ga pekla u kalupu za tortu ili u tepsiji?

undercover
08.01.2007., 23:12
ne ponavljam za bebi vec sporo tipkam:zubo:

undercover
08.01.2007., 23:15
20 deka secera
20 deka maslaca
20 deka oraha
malo naribane cokolade
4 jaja i 4 bjelanjka

inace je islo 8 jaja, posto sam to smanjila malo manje sam stavila i secera i oraha oko 15 deka ...

ma dobro nema veze...zaboravite


cek, cek, a gdje su nestale suhe smokve:confused: bila si ih spomenenila u prvom postu

i jesi stavila prasak za pecivo il ti nije pisalo u receptu?

Hana_
08.01.2007., 23:23
da ide po izboru orasi il ljesnjaci, plus neko jos suho voce tipa grozdjice ili suhe smokve, ja sam ovo drugo izabrala s tim da sam samo dvije narezala na sitne komadice...ko da ih nije ni bilo

ako idu orasi onda ne ide brasno ...a prasak za pecivo ide skupa s brasnom
tak sam ja to shvatila

pekla sam u tepsiji koja je bila srednje velicine ...a ta smjesa se pekla pol sata, probala sam s cackalicom jel suha i tad je bila gotova ...nije se uopce digla...previse maslaca znaci i premalo jaja ...

undercover
08.01.2007., 23:34
ma nije previse maslaca a premalo jaja, ako smanjis maslac ne treba ti vise jaja ako povecas jaja ne treba ti smanjivat maslac

bitno je proporcionalno smanjivat sve sastojke, ama bas sve
kod kolaca se za razliku od slanih jela moras tocno pridrzavat recepta a ne izbacivat neke sastojke na svoju ruku bez da ih adekvatno zamijenis
i prasak za pecivo bih ja svejedno stavila u ovaj kolac

_bebi_
09.01.2007., 00:02
ako idu orasi onda ne ide brasno ...a prasak za pecivo ide skupa s brasnom

Ne mora biti da ne stavljaš brašno i pecivni ako stavljaš orahe.

Što se tiče odnosa sastojaka - gledaj na to koliko imaš jaja - ti si rekla da je u receptu 8 jaja, 20dkg šećera, 20dkg maslaca... što znači da po jednom jaju ide 2,5dkg šećera, 2,5dkg maslaca... pa ako radiš s 4 jaja onda ide 10dkg šećera...

(Naravno, postoje recepti koje kad složiš (i pridržavaš se uputa) ne ispadnu dobri - npr. preslatki, premalo slatki, premasni... Kad nađeš (igraš se i pećeš kolače nekoliko puta i ne pridržavaš se količina u receptu) pravi omjer za npr. 6jaja, a onda ti zatreba veći/manji biskvit opet vrijedi ono "koliko po 1 jajetu" je u tom idealnom receptu.)

Špranja
09.01.2007., 01:07
Hana, mislim da je najbolji odgovor na tvoje pitanje iz naslova topica: kolači se peku točno po receptu. Pogotovo "slastičarke" bez ikakvog iskustva. A kad u hladnjaku ima samo 4 umjesto 8 potrebnih jaja, onda se ne peku (bar ne taj kolač). :kiss:

polly
09.01.2007., 07:47
....s kolko ste vi pocele s 10? :zubo:

i ranije
s 10 su se već pekli ozbiljniiji, kremasti kolači (istina da se krema strugala s plafona :zubo: )




gle hana,
počinjem ovaj topic shvaćati zajebancijom po tvom načinu postavljanja pitanja i komentarima
pa daj se lagano uozbilji i ako želiš stvarnu pomoć tako se i ponašaj
inače ti ga bum ferkloznula ;)

(ovaj tjedan nemam žifaca za djecu)

Hana_
09.01.2007., 09:21
ne znam kakva pitanja bi trebao pocetnik postavljat da tebi ne bude smijesno

uopce ne mislim da se zajebavam, to ti radis na svakoj temi sa atlantis :p pa i na onoj mojoj o malinama, ali gle zatvori ovaj topic, nema smisla vise raspravljat jer su moja pitanja glupa i smijesna , amen

polly
09.01.2007., 09:41
uopce ne mislim da se zajebavam, to ti radis na svakoj temi sa atlantis :p pa i na onoj mojoj o malinama,

o ne samo s njom, ja vas sve tu jednako volim :D
samo jedna stvar je zajebancija koja naginje zezanciji, a druga zajebancija koja naginje podjebavanju
ja sam ti to samo puno grublje objasnila nego drugi ovdje
sad lijepo ispočetka pročitaj sve svoje postove na ovom topicu i vjerujem da ćeš uvidjet u čemu je stvar

znači, ako imaš konkretno pitanje, postavi ga
moš se i zezat, dapače

Madame Hooch
09.01.2007., 10:11
pa čak i onaj šmrkljavi šalabajzer Oliver koji se fura na improvizaciju svega i svačega, čvrsto i decidirano tvrdi da kolače treba radit 100% po receptu, sve na vagu, paziti na temperaturu prostorije, paziti na stupnjeve pećnice (plinska vs. električna) i paziti da ne šokiraš tijesto kod otvaranja vrata pećnice i virkanja unutra

Hana_
09.01.2007., 17:52
ma daj

svako malo sam gledala jel mi kolac gotov, bas sam bila uzbudjena ..evo ga jos stoji u frizderu ....

Madame Hooch
09.01.2007., 18:11
ma daj

svako malo sam gledala jel mi kolac gotov, bas sam bila uzbudjena ..evo ga jos stoji u frizderu ....
Kaj, niko ga neće jesti ? :E

Hana_
09.01.2007., 18:18
a mora se jest zlicom iz tepsije
neda se izrezat i stavit na tanjur :( ali okus je super

jebiga, treba mi vremena ...

Madame Hooch
09.01.2007., 18:50
a mora se jest zlicom iz tepsije
neda se izrezat i stavit na tanjur :( ali okus je super

jebiga, treba mi vremena ...

e vidiš, tak je bilo i sa mojim kuglofima :rofl: svi su bili ukusni i ni jedan se nije bacio u smeče ni pajcekima , al nije to bilo to
kaj da ti velim osim Repetitio est mater studiorum:mudri:


iliti : moraš još puno žganca(stih kolača) popapati dok nebuš prava kuharica ;)

atlantis
09.01.2007., 19:06
ako idu orasi onda ne ide brasno ...a prasak za pecivo ide skupa s brasnom
tak sam ja to shvatila



evo, sad se atlantis nece zajebavati :rolleyes:

prvo - gdje si procitala da u kolac u koji idu orasi ne ide brasno ni PP???

ili skeniraj list iz bakine biljeznice s receptima ili daj link

drugo - "Malo sam guglala i napravila neki koncept kak bi to izgledao moj kolac .." ti nisi napisala da imash recept i da trebas pojasnjenje, napisala si da bi ti napravila 'svoj' kolac :rolleyes: a onda si ipak uzela recept, al nisi po receptu jer si smanjila jaja...

trece - odjednom se spominje i recept - kopiraj mi ga pa chu ti reci
a) jel trebao ici PP a ti si ga zaboravila ili
b) nije trebao ici PP ali je 'biskvit' zapravo samo podloga

cetvrto - ako zelish nauciti kako se spravlja ODREDJENI kolac, a nemas detaljne upute, kopiraj recept tu na forum i ja chu ti objasniti kojim redosljedom se spravlja

peto - isto kak i polly, imam osjecaj da od nas svih spelavas bedake, a to ti tu ne prolazi (kao sto si po dosadasnjim odgovorima vidjela)

Hana_
09.01.2007., 21:12
link je na forumu (polly) crno bijeli kolac..i neka gastro stranica .... s tim da ide voce po izboru, ne volim slag gore pa je bilo bez tucenog vrhnja....

`moj kolac` ujedno moze biti i kolac koji se radi po receptu, dakle nije susjedin kolac

...i ovaj topic sam shvatila kao pomoc opcenito u spravljanju kolaca, a ne samo za ovaj recept koji sam navela, da je isao prasak za pecivo to bih napisala u sastojcima, dakle NEMA GA ...cisto me zanimalo kad se on stavlja...

..nije mi jasno da je polly pogodilo moje pitanje jel pocela skupljat recepte s 10 godina......to je bilo u sali ...eto lijepo mi citiraj gdje ja to podjebavam i radim budalu od vas..

atlantis toliko te ovaj topic uzrujao pa ti savjetujem da ga vise ne otvaras, . ....

atlantis
09.01.2007., 21:27
Crno bijeli kolač

POTREBNO:
25 dag maslaca
20 dag šećera
8 žumanjaka
15 dag mljevenih oraha
20 dag čokolade za kuhanje
2 čajne žličice kakaa
snijeg od 8 bjelanjaka
2 čajne žličice ruma
½ l slatkog vrhnja
ribana čokolada
NACIN PRIPREME:
Izmiksaj omekšani maslac sa šećerom, dodaj žumanjke, orahe, omekšanu čokoladu, kakao i na kraju snijeg. 1/2 smjese ispeci u protvi, ohladi i premaži sa preostalom smjesom u koju umješaj rum. Premaži sa tučenim vrhnjem i pospi ribanom čokoladom. Stavi u frižider do slijedećeg dana da se stisne.



a) gdje su u receptu - "da ide po izboru orasi il ljesnjaci, plus neko jos suho voce tipa grozdjice ili suhe smokve, ja sam ovo drugo izabrala s tim da sam samo dvije narezala na sitne komadice...ko da ih nije ni bilo"

b) koji ti tocno dio u receptu nije jasan kod priprave?
Izmiksaj omekšani maslac sa šećerom, ili dodaj žumanjke, orahe, omekšanu čokoladu, kakao i na kraju snijeg. 1/2 smjese ispeci u protvi, ohladi i premaži sa preostalom smjesom u koju umješaj rum. Premaži sa tučenim vrhnjem i pospi ribanom čokoladom. Stavi u frižider do slijedećeg dana da se stisne.

:rolajz: da prostish mlada damo, seresh i lazima se pokusavas izvuci :rolajz:

PS pogledaj malo po forumu, tko god je trebao pomoc, pomoglo mu se

polly
09.01.2007., 21:42
je, je sad je polly kriva
polly stavila recept

čuj si ti nepismena ili kaj?
znam ja za onu narodnu "volim kuhat s vinom, a ponekad ga i stavim u jelo" no daj manje piji, bu ti jasnije

Hana_
09.01.2007., 21:48
????' te iste sastojke sam ranije navela
napisala sam da u recept idu orasi, dvije smokve koje sam stavila na svoju ruku nisu utjecale na moj kolac ( slican takav kolac u kojeg idu suhe marelice, grozdjice ili smokve ima na gastro stranicama)

..na moja pitanja u vezi s brasnom i praskom za pecivo kao i s orasima jako si mi lijepo odgovorila, hvala ti atlantis

sastojci crno bijelog kolaca i mog su isti, no nije ista kolicina jaja i maslaca
nisam ti nika dnis uzela za zlo, stoga ne razumijem ovakavo nadrkano ponasanje prema meni

Hana_
09.01.2007., 21:56
polly atlantis je trazila receot po kojem sam radila
napisala sam da sma ja kriva te da nisam dodala 8 jaja pa sma smanjila i druge sastojke...sama ne znas rec gdje ja to tebe zajebavam, podjebavam i gdje te krivim sto mi kolac nije uspio?

moj topic nije trebao bit zlonamjeran

atlantis nije bas da se svakome pomogne, na moja pitanja nisi odgovorila nego si mi dosla solit pamet

atlantis
09.01.2007., 22:05
dakle, mlada damo

JA ti nisam nishta rekla sve dok se nisi obrecnula na mene

zashto, zato jer sam, ovaj put, dosla nakon cura koje su ti vec pokusale objasniti

u prvom postu sama tvrdish da ne znas peci kolace i kad ti je preporuceno da radis po receptu (lilit, bebi) ignorirala si to i optuzila polly (???????) koja nejasno pise recepte. kad si upitana koji je recept nejasan spomenula si gorenapisani kolac koji BTW IMA DETALJNO OBJASNJENJE


sto nas dovodi do zakljucka da

a) ne znas peci kolace
b) unatoc savjetima drkas izmedju dva kolaca
c) za svoje sranje krivish polly i njene lose napisane recepte
d) kad te se uhvati u lazi jer ecepti nisu lose objasnjeni, postajes bezobrazna i
e) pretvaras se u malu djevojcicu na rubu suza koju zle gastronomske vjestice tlace

:D

odrasti

prvih 30 kolaca ne pokusavaj improvizirati

prestani za svoje pizdarije kriviti druge

odrasti

over&out

Hana_
09.01.2007., 22:15
pa da meni recepti uglavnom nisu jasni ,,,citala sam najvise njene pa sam nju spomenula, u nijednom postu nisam krivila polly

napisala sam da mi nije jasno zasto kolac nije uspio i navela uz to sto sam krivo napravila dakle nisam dodala sastojke kao i polly nego sam stavila svega manje,,,,

kako bih krivila nju kad po njenom receptu nisam sve tocno radila? i jos ti to napisem al ne...ti i dalje ne shvacas

moja pitanja su bila vezana uz brasno i prasak za pecivo koji nisu u ovom receptu ali me svejedno zanimalo dal se stavljaju kad idu i orasi...

ti si kokos koja se vrlo lako da vrijedjat ( ko bi reko jel da) ...moja navod da zachatavas topice bio je tocan, nakon prvog ..dosla si i na drugi...:zubo:

Špranja
10.01.2007., 03:12
Evo, Hana, ajmo vjerovat da nisi bila zle namjere, i da zbilja samo trebaš pomoć. Pa idemo ispočetka. Kako se peče kolač (za početnika)?
1. odabereš recept
2. provjeriš imaš li sve namirnice u količinama koje stoje u receptu
3. proučiš upute za spremanje kolača
4. ako ti oko uputa nešto nije jasno, dođeš na forum s konkretnim pitanjem i sigurno ćeš dobiti odgovor
5. ideš peć kolač, držeći se točno recepta (količina namirnica i uputa o spremanju)
6. uživaš i jedeš (velika vjerojatnost)

I tako dosta puta, dok ne skužiš sama neke stvari i ne budeš trebala pomoć za svaku točku i zarez u receptu (ma svi smo to prošli).
I na kraju, još jednom naglašavam da kolači nisu isto što i slana jela, kod kojih se može puno više eksperimentirati i improvizirati a da rezultat bude zadovoljavajući, čak i iznenađujuće dobar...Kolači traže strogo pridržavanje količina (omjera) namirnica, redosljeda postupaka i načina pripreme. Ako želiš raditi kolače, to zapamti i ne vjerujem da nećeš uspjeti. I počni s jednostavnijim kolačima, uspjet ćeš sigurno i dobit ćeš poticaj za dalje.

Hana_
10.01.2007., 19:37
hvala ti

ali opet postoje te neke cake,,,i to mi je sad u pocetku jako tesko ..jer nemam osnova nikakvih...

dodjem na forum napisem da sam cula da brasno ne treba ic kad idu orasi, onda dodje pametna kokos pa me napada umjesto da odgovori na pitanje...

,,a ovo vezano uz slana jela je istina, skoro uvijek ispadne dobro kolko god ja improvizirala...

Cats
10.01.2007., 19:45
napisem da sam cula da brasno ne treba ic kad idu orasi,
Krivo si čula.

Hana_
10.01.2007., 19:51
ima neki recept za vocni kolac (npr maline) pa da u biskvit ide jogurt? ako neka zna nek mi napise, taj mi je super ..

i sad pitanje za polly ( ako joj se da "klinki" odgovarat )

"kad ste već na tim puding kremama, meni je ona od "jajca na oko" savršena
3 pudinga s šećerom prema uputama na vrećici se skuhaju u litri mlijeka"

mislis na tri vrecice pudinga u litru mlijeka?

Hana_
10.01.2007., 19:55
...napisala sam ne treba ic...a ne da ne smije ic ....
jer kao orasi drze smjesu....
hvala na kratkom, pomalo bahatom odgovoru

atlantis
10.01.2007., 20:29
ima neki recept za vocni kolac (npr maline) pa da u biskvit ide jogurt? ako neka zna nek mi napise, taj mi je super ..

i sad pitanje za polly ( ako joj se da "klinki" odgovarat )

"kad ste već na tim puding kremama, meni je ona od "jajca na oko" savršena
3 pudinga s šećerom prema uputama na vrećici se skuhaju u litri mlijeka"

mislis na tri vrecice pudinga u litru mlijeka?


da, tri pudinga skuhas u litri mlijeka. po uputama s vrecice.


ili, da budem preciznija

cekaj

Hana_
10.01.2007., 20:32
kaj da cekam?

atlantis
10.01.2007., 21:00
detaljnija uputstva, s obzirom da si rekla da ti ne pomazemo kad trebas pomoc...


IZVOLISH (http://img356.imageshack.us/img356/2651/hanauputehh6.gif)

daklem, uzmesh tri pudinga (1.) i kuhacu (2.) i po uputstvima s vrecice (3.) u posudi (4.) s litrom mlijeka (5.) skuhas puding dok ne dosegne gustocu (6.)

molim i drugi put

sad samo probaj reci da ti se nije pomoglo kad si trebala pomoc

Hana_
10.01.2007., 21:15
nisam uopce trazila savjet kako skuhat puding, to znam
i znam da inace za jednu vrecicu treba pol litre mlijeka, pa sam postavila svoje pitanje...

.....super je kaj si na forumu nasla frendicu... ali da moras doletit na svaku moju recenicu upucenu njoj nema smisla, zna i ona lijepo odgovorit

atlantis
10.01.2007., 21:16
hana - nije mi jasno kad se stavlja prasak za pecivo i jel on potreban? (upitnik)

lilit - uglavnom prasak za pecivo ide u brasno

undercover - i prasak za pecivo bih ja svejedno stavila u ovaj kolac

hana - ako idu orasi onda ne ide brasno ...a prasak za pecivo ide skupa s brasnom (nema vise upitnika, sad vec zna)

bebi - Ne mora biti da ne stavljaš brašno i pecivni ako stavljaš orahe.

hana - da je isao prasak za pecivo to bih napisala u sastojcima, dakle NEMA GA ...cisto me zanimalo kad se on stavlja...
(sad vec opet ne zna)

hana - dodjem na forum napisem da sam cula da brasno ne treba ic kad idu orasi, onda dodje pametna kokos pa me napada umjesto da odgovori na pitanje... (???)

hana, zabavna si :cerek:

aj josh malo pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz

Hana_
10.01.2007., 21:19
pa ovim curama sam zahvalila , nisi vidla?
moje kritike bile su upucene tebi i polly koje na to nisu odgovorile nego su dosle zajebavat

-ana-
10.01.2007., 23:02
hana-kolac se radi po receptu TOCKA ako je u receptu pisalo da ide 8 jaja, onda ide 8 jaja TOCKA
ako nemas sastojke koji ti trebaju za kolac, odes u trgovinu i kupis TOCKA
ako ti se ne da u ducan po sastojke, onda se kolac ne radi TOCKA
:amen:

i prestanite se prepucavat, molim vas :kava:

_bebi_
11.01.2007., 00:40
ima neki recept za vocni kolac (npr maline) pa da u biskvit ide jogurt? ako neka zna nek mi napise, taj mi je super ..

Evo, ja ću ti dati recept (iako sam ti već napisala na "Kako se rade kolači" da počni prvo s najjednostavnijim običnim biskvitom da se na njemu spraksiraš-morala bi početi (detaljno) slušati, po pitanju kolača, cure koje imaju više iskustva od tebe). Koliko sam uspjela iščitati, ti nemaš niti neko osnovno znanje - jel' imaš koju kuharicu sa slasticama na policama doma? Ako imaš - uzmi to u ruke i prouči malo, ako nemaš - odi u knjižaru i nabavi. Bit će ti lakše - ne možeš baš raditi kolače bez da ti je jasno ono s brašnom i pecivnim, zašto ne mora biti da 'ako idu orasi, brašno ne ide' (jer u dosta slučaja ide), da bjelanjci, ako piše da se jaja odvajaju, (gotovo) uvijek idu u snijegu... Previše je tih elementarnih stvari koje ti ne znaš, a da bi ta sva pitanja postavljala ovdje pogotovo kad ti niti ne krećeš lijepo polako od osnova nego odmah skačeš na malo kompliciranije recepte koje onda masakriraš. (Tu je dobra ona - prvo puzaj, onda hodaj...)
Ja te ne napadam, nego ti pokušavam dati (dobar) savjet.
(A ako nas fakat, kojim slučajem, sve zaje..., ne kažem da ti to radiš ili da radiš namjerno, ali ako da, onda :crta: )

A sad recept.

Kolač s jogurtom
2 jaja
1 čašica (od jogurta) šećera
1 čašica jogurta
1/2 čašice ulja
1 1/2 čašice brašna
1/2 pecivnog p.
limunova korica (po želji)
__________________________
Žumanjke miksaj sa šećerom, dodaj jogurt, ulje, brašno s pecivnim i koricu limuna. Dobro izmješaj. Lagano u to umješaj snijeg. Izlij u lim. Po želji po vrhu stavi voće (u ovom kolaču meni najbolje pašu maline, ali mogu i breskve...). Peci na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Provjeravaj u toku da ti ne zagori.

Kao što vidiš radi se o samo dva jaja i to je masa za mali lim. Nemoj slučajno tu količinu staviti u veliki jer ćeš na kraju opet jesti iz lima.:rofl:



IZVOLISH (http://img356.imageshack.us/img356/2651/hanauputehh6.gif)
daklem, uzmesh tri pudinga (1.) i kuhacu (2.) i po uputstvima s vrecice (3.) u posudi (4.) s litrom mlijeka (5.) skuhas puding dok ne dosegne gustocu (6.)

molim i drugi put

sad samo probaj reci da ti se nije pomoglo kad si trebala pomoc
:rofl: :D :rofl:

krpica
11.01.2007., 08:46
Evo moram dati svoj obol ovoj temi , nakon cca 25 minuta plakanja:lol: :lol:

Evo ja ću dati samo jedan babski početnički savjet Hani

Ako si počela tek raditi kolače , prvo ispeci jedno 10 rolada . To je osnovni biskvit , a mazat ga možeš s pekmezom , medom , posipat sa šećerom , kremom ( najjednostavnija krema je ona od pudinga )

Kako svi mi volimo nekako na prečac nešto naučiti , s kolačima , na žalost nije tako , kao ni sa sarmom ili pečenjem mesa. Stoga Hana , strpljen - spašen
( na zadovoljstvo kušača kolača ):cerek:

Kako je mene moja baba učila , ja ćem prenjeti znanje

( inače ne koristim vagu za kolače )

BISKVIT po babi:)

Koliko jaja , toliko uz vrhom žlica šećera ( žlica za juhu ) i tolko ravnih žlica brašna.

Ovisno o tepsiji , ovisi i količina jaja , ja za klasičnu tepsiju od rerne koristim 7 jaja.

Prvo se izmiksa bjelanjak da bude tvrd . Izmiksa se žumanjak sa šećerom , te se zatim doda brašno , a na kraju drvenom kuhačom umješati , žlica po žlica bjelanjaka .

U namazanu tepsiju s maslacem i posutu s brašnom , istresti tjesto i poravnati , da bude jednakomjerno preko cijele tepsije raspoređeno.

Peći na 180c i NE otvarati vrata rerne , dok se tjesto lagano ne odvoji od ruba tepsije.

Tjesto istresti na veliku VLAŽNU krpu i zarolati. Ostaviti tako cca 10 min , pa odrolati , namazati s pekmezom i ponovo zarolati i ostaviti u krpi dok se ne ohladi.
Može se poslije politi s glazurom od čokolade.:cerek:

Madame Hooch
11.01.2007., 09:49
Tjesto istresti na veliku VLAŽNU krpu i zarolati. Ostaviti tako cca 10 min , pa odrolati , namazati s pekmezom i ponovo zarolati i ostaviti u krpi dok se ne ohladi.

e, a tu treba paziti da krpe ne budu oprane u omekšivaču :E :rofl: , a ako baš mora onda onaj s aromom vanilije :lol:

Hana_
11.01.2007., 13:00
hvala ti krpica :) ovaj vikend cu se s tim zabavljat

krpica
11.01.2007., 15:10
e, a tu treba paziti da krpe ne budu oprane u omekšivaču :E :rofl: , a ako baš mora onda onaj s aromom vanilije :lol:

:cerek: :rofl:

Hana_
12.01.2007., 13:49
s cim da namastim lim, s maslacem malo? uljem?
il malo brasna da stavim da se ne zalijepi?

krpica
12.01.2007., 14:40
s cim da namastim lim, s maslacem malo? uljem?
il malo brasna da stavim da se ne zalijepi?


Pa napisah ti tamo na onom drugom topicu...namasti s maslacem i pospi brašnom ...to je za SVE BISKVITE isto....

_bebi_
12.01.2007., 14:50
s cim da namastim lim, s maslacem malo? uljem?
il malo brasna da stavim da se ne zalijepi?

Ili možeš umjesto toga jednostavno staviti papir za pečenje i ne treba ti niti ulje niti brašno (nikad mi se nije ništa primilo na tom papiru).

Hana_
12.01.2007., 15:01
Pa napisah ti tamo na onom drugom topicu...namasti s maslacem i pospi brašnom ...to je za SVE BISKVITE isto....

ne upijam odmah sve kaj mi netko napise....

kolac je ispao super, radila sam dunavske valove

Hana_
14.01.2007., 21:15
zasto uvijek pise "oprezno dodajte bjelanjke" tj snijeg

kad treba poprzit orahe il ljesnjake, jel stavimo na tavu ulja?

kako se pjenasto izradi maslac? stavila sam ga u mikrovalnu da se malo otopi, na najmanje sam stavila jednu minutu i dobila sam tekucinu koja smrdi...

...kome su ova pitanja zezancija molila bih ga da svoje komentare zadrzi za sebe ...

krpica
15.01.2007., 09:09
zasto uvijek pise "oprezno dodajte bjelanjke" tj snijeg

kad treba poprzit orahe il ljesnjake, jel stavimo na tavu ulja?

kako se pjenasto izradi maslac? stavila sam ga u mikrovalnu da se malo otopi, na najmanje sam stavila jednu minutu i dobila sam tekucinu koja smrdi...

...kome su ova pitanja zezancija molila bih ga da svoje komentare zadrzi za sebe ...


1. Snjeg od bjelanjaka se umješa u tjesto biskvita , jer on služi da tjesto bude rahlo ( onak pufasto , jer se ne koristi prašak za pecivo , a ako ga umiksaš onda se bjelanjak opusti , pa biskvit liči na spužvastu krpu )

2. Orašasti plodovi su masni sami po sebi , pa ne treba na tavu dodavati nikakvu masnoću

3. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom , ili margarin , znači da se margarin ili maslac ostave na SOBNOJ temperaturi da se opuste , te dodaš šećer , i miksaš dok se šećer ne poveže s maslacem ( margarinom ) , ne smije se osjetiti pod prstima u kremi zrnca šećera.

Ni u bunilu ne otapati maslac ili margarin u mikrovalki , već sam ti napisala da u pripremi kolača nema prečica , i toga se drži ko pijan plota....:D :top:

Hana_
15.01.2007., 14:54
1. Snjeg od bjelanjaka se umješa u tjesto biskvita , jer on služi da tjesto bude rahlo ( onak pufasto , jer se ne koristi prašak za pecivo , a ako ga umiksaš onda se bjelanjak opusti , pa biskvit liči na spužvastu krpu )



:


joj super hvala,

al cek nije mi jasno ovo prvo

kazes da se snijeg umijesa u tijesto biskvita, a onda kazes da se ne smije miksat, e to me zbunjuje, ja sam bjelanjke izmisksala posebno i onda ih stavila u tu smjesu za biskvit....i dalje onda to sve skupa malo izmiksala ....znaci to ne smijem? i prasak za pecivo se ne koristi kad?
mamu necu nis pitat zato kaj je isto smotana i ne kuzi se bas, a baka mi govori ono kaj pitam i jos sto stvari koje nisu povezane...pa mi bolje ti to pojasni :o

Hana_
15.01.2007., 14:58
i ako mi netko moze dat neki fini recept od kolaca s orasima

imam tocan recePt za tijesto od oraha, i onda bi to napravila, malo poprzila orahe, metnula ih na biskvit i gore krema od zumanjaka jel to okej ?

za kremu isto imam tocan recept, samo ne znam jel da stavim orahe pa gore kremu il kremu pa na to poprzene orahe,,,ajme koja teska dilema ..

_bebi_
15.01.2007., 16:16
zasto uvijek pise "oprezno dodajte bjelanjke" tj snijeg

kad treba poprzit orahe il ljesnjake, jel stavimo na tavu ulja?

kako se pjenasto izradi maslac? stavila sam ga u mikrovalnu da se malo otopi, na najmanje sam stavila jednu minutu i dobila sam tekucinu koja smrdi...

...kome su ova pitanja zezancija molila bih ga da svoje komentare zadrzi za sebe ...
Ja ne mogu zadržati svoj komentar za sebe jer pitanja koja ti postavljaš nisu za ovaj topic - kao što je rekla marija:Draga Hana, ako nisi primjetila, na ovom topiću su kolači i izrada kolača za one malo iskusnije. Ti si otvorila svoj na temu "Kako se prave kolači" i tamo se piše i raspravlja tako.
Sorry, ali pitanja tipa "kako se pjenasto izradi maslac" i "zašto treba pažljivo umiješati bjelanjke" su na ovoj temi smiješna i trebala bi ići na "Kako se rade kolači" koju si, BTW, sama otvorila! :rolleyes:

_bebi_
15.01.2007., 17:11
a kaj tema je nuklearna fizika? :rofl:
Tema je Vrijeme je za kolače i u njoj se pretežno razmijenjuju recepti i daju komentari dobrih loših kolača i savjeti kako da nešto ispadne bolje..., (u uvodnom postu stoji:"Sto planirate pripremati ove godine??? Dosadili su mi uvijek isti kolaci!!! Imate li novih recepata?"), a kako postoji tema "KAKO SE RADE KOLAČI?" onda je za očekivati da ljudi koji su početnici i imaju "početnička pitanja" ne postavljaju ta pitanja na ovoj temi nego na: Kako se rade kolači!
Ako želiš podjeli s nama recept, piši ovdje, želiš neki recept, piši ovdje..., ali pitanja "zašto se bjelanjak mora pažljivo umiješati" piši na svoju temu!

zlocestoca
15.01.2007., 19:34
zasto ste se sve tak narogusile?
ja sam starija od hane (10+ godina), ali sam slasticar-pocetnik (totalni, ne volim bas slatko) - pitanja koja bi postavila zato sto ne znam bi vi mogle protumaciti k'o zajebanciju :confused:

sto se tice tih uputa "pjenasto izraditi" i sl obicno dosadjujem staroj i sestri :zubo: , stvarno mi nije palo na pamet da bi se netko naljutio kad bi isto pitanje postavila ovdje :confused:

polly
15.01.2007., 19:38
fali ti cjelokupna kronologija događaja za potpun sud :zubo:

a kako "pjenasto" izradit putar/maslac/margarin odgovorilo se svakom tko je to pitanje napisao normalno s voljom da nauči i primjeni

zlocestoca
15.01.2007., 19:40
fali ti cjelokupna kronologija događaja za potpun sud :zubo:

a kako "pjenasto" izradit putar/maslac/margarin odgovorilo se svakom tko je to pitanje napisao normalno s voljom da nauči i primjeni
izgleda :zubo:
vidim da je topic nekako "narastao" otkad sam postala

krpica
16.01.2007., 08:06
Hana

Moram baciti kritiku i zamoliti polly da zalocka ovaj topic.

Neznam jel se praviš glupa ili jesi glupa ili nepismena ili koji k......
Pokušala sam ti objasniti , kao što sam i svojim klincima objašnjavala kako se rade kolači , i ne samo ja , već i ostali ljudi na gastronomiji , a ti uporno teraš mak na konac i podje....na svaku rečenicu objašnjenja.
Ukoliko neznaš razliku između UMJEŠATI i IZMIKSATI , moj zadnji savjet ti je

OSTAVI SE PEČENJA KOLAČA . KUPI IH U DUĆANU.

krpica
16.01.2007., 08:10
zasto ste se sve tak narogusile?
ja sam starija od hane (10+ godina), ali sam slasticar-pocetnik (totalni, ne volim bas slatko) - pitanja koja bi postavila zato sto ne znam bi vi mogle protumaciti k'o zajebanciju :confused:

sto se tice tih uputa "pjenasto izraditi" i sl obicno dosadjujem staroj i sestri :zubo: , stvarno mi nije palo na pamet da bi se netko naljutio kad bi isto pitanje postavila ovdje :confused:


Ajde i ti pročitaj par prethodnih stranica , pa tek onda na prvu liniju obrane

copy-paste

3. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom , ili margarin , znači da se margarin ili maslac ostave na SOBNOJ temperaturi da se opuste , te dodaš šećer , i miksaš dok se šećer ne poveže s maslacem ( margarinom ) , ne smije se osjetiti pod prstima u kremi zrnca šećera.

Hana_
22.01.2007., 22:52
ipak ne odustajem od gastronomije, mozda ima netko tko ce znat odgovor, a da ga ne zivciram :zubo:

http://www.vincek.com.hr/datastore/items/251/vocna-snita-malina_5be7cf164f3b08a64604ecd85c9b9781.jpg

ovo mi je najfiniji kolac, u vinceku je predobar, jel zna netko recept ?
pise da idu ovi sastojci : brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, vanilija, prašak za pecivo, maline, mlijeko, želatina i škrobno brašno.

x-type
23.01.2007., 11:16
brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, vanilija, prašak za pecivo, maline, mlijeko, želatina i škrobno brašno.
tijesto (+sol!!)

brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, vanilija, prašak za pecivo, maline, mlijeko, želatina i škrobno brašno.
krema

brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, vanilija, prašak za pecivo, maline, mlijeko, želatina i škrobno brašno.
nadjev

btw, ak ti baš ne idu kolači, ostavi se ovoga i počni s nekom pitom ili kakao šnitama

[imam osjećaj da dirnuh u pandorinu kutiju]

targ
24.01.2007., 17:34
Hana - pošto veliš da nisi majstorica za kolače, ja ti predlažem da probaš jedan od ovih

http://www.crochef.com/

Za početak mogla bi napravit Tiramisu (ako ga voliš) - jednostavan je za pravit a dobar je! A što je najbolje - to su ti video recepti - praktički vidiš cijeli postupak izrade izabranog kolača!
LP

Hana_
25.01.2007., 17:14
Hana - pošto veliš da nisi majstorica za kolače, ja ti predlažem da probaš jedan od ovih

http://www.crochef.com/

Za početak mogla bi napravit Tiramisu (ako ga voliš) - jednostavan je za pravit a dobar je! A što je najbolje - to su ti video recepti - praktički vidiš cijeli postupak izrade izabranog kolača!
LP

hvala, jedan post u kojem mi se netko ne ruga sto sam pocetnik :kiss: volim tiramisu :)

targ
25.01.2007., 17:35
Ma nisu se rugale, nisu one loše, imaju puno dobrog znanja i iskustva u pripremi kolača pa jim je malo neobično kad neko postavi neko "obično" pitanje!
E nakon par godina i ti češ pisati kao što pišeju one!
A možda još jedan mali savjet (pa ti ga slušaj ili ne), imam utisak da si se "izgubila" u mnoštvu dobrih recepta pa neznaš koji bi napravila (i ja sam takva), zato ti savjetujem da prvo potražiš recept koji ti odgovara, zatim provjeri dal imaš sve potrebno (ako ne - to nabavi) i tek onda počni s pripremom kolača.
Toliko od mene i javi kako je ispao Tiramisu!
Čao-čao

Hana_
26.01.2007., 00:15
nisam pisala ali kolaci koji su mi ispali su bili super
dunavski valovi su bili super, okus prva liga, jedino izgled nije bio bas naj, tijesto je bilo premalo

zatim tijesto od oraha je ispalo super i gore krema od zumanjaka, pudinga od vanilije, maslaca, mlijeka i secera

obican biskvit s malinama gore i slagom ..

kakao kocka unutra visnje i gore puding od cokolade ..

nisu mi uspjeli cupavci

a ovo s receptima je istina, previse ih je i tesko mi je izabrat

ako netko zna recept za snenokle nek mi napise

targ
26.01.2007., 12:23
Hana - evo recepta i za snenokle
http://www.crochef.com/index.php?type=1&search=13&start=3

PS:
Madame Hooch - pa vidiš da nije tako loša curica naša Hana!

LP

Hana_
31.01.2007., 22:03
evo da malo dignem ovaj topic, posto vam je bio najdrazi

jos jednom moram zahvalit bebi sto mi je posvetila toliku paznju, svaka cast :top: nadam se da si ista i uzivo, a ne hrabra samo na forumu

snenokle su mi uspjele, mogli su bjelanjci bit tvrdji, al jebga bili su mekaniji ,tiramisu jos nisam ..

citala sam na netu neke recepte o mramornom kolacu
kako to vi radite?
mogu neku kremu stavit gore, il obicnu glazuru

Breskva
01.02.2007., 06:58
Hana ja ti mramorni kolač radim kao kuglof ako mislimo na isto, dakle kombinacije crnog i žutog biskvita ? Ali ja ne radim sa kremom nego ispečem i prelijem čokoladnom glazurom!

Hana_
01.02.2007., 10:19
e tak i moja baka radi
jos i grozdjice stavi nutra
onda cu tako probat, imam kalup

daisy123
01.02.2007., 10:38
Imaš super recept za mramorni kolač na Dolcelinom prašku za pecivo. Tamo ti je fino objašnjen i postupak, a i kolač ispadne super. Ja ga ne pečem u kalupu nego u običnoj četvrtastoj tepsiji
Sretno:)

Hana_
01.02.2007., 14:35
zakon, imam ga doma,hvala

targ
01.02.2007., 17:16
A mogla bi probat i Zebra kolač - to ti je slično mramornom, samo da se crni i žuti fil stavlja po kašikama - ispadne stvarno kao zebra!!

Breskva
02.02.2007., 07:20
e daisy thnx baš sam htjela pitati kad smo već kod mramornog kolača da li taj sa praška za pecivo valja ... probati ću !

Hana_
02.02.2007., 17:26
hvala cure

jucer sam napisala jedan post o tome kak bi bilo fora da svi slikamo kolace il ostalu papicu, i to sam pitala ne temi od donate
naravn oda je moj post obrisan
ja samo tu smijem pisat izgleda ,

sad sam napravila kolac od malina
izvjezbala sam se na biskvitu
iznad malina je zapeceni bjelanjak
malo se previse zapeko ali je kolac fin :zubo:
zapravo bjelanjak se uopce ne vidi, znaci to jos nisam svladala

http://img256.imageshack.us/img256/2585/rrrgu9.jpg

polly
02.02.2007., 18:04
jucer sam napisala jedan post o tome kak bi bilo fora da svi slikamo kolace il ostalu papicu, i to sam pitala ne temi od donate
naravn oda je moj post obrisan


hanica, da ti teta objasni
piše ti više od jedan put da se na kulinarskim natjecanjima i nasionalnim kuhinjama ne tolerira ćet i da će svaki post koji nema direktne veze s temom topica biti brisan
si primjetila da se na tim topicima svi strogo drže teme?
nitko tebe ne mrzi, nego ako su pravila postavljena s čim su se složili svi redovni forumaši ovog pdf-a bilo bi pristojno ih se i pridržavati


kolač ti lijepo izgleda
a tajna bjelanjaka ti je u tome što ih moraš istući u čvrsti šaum sa šećerom, na jedan bjelanjak cca 4-5 dkg šećera
prvo ispečeš kolač, onda staviš šaum i vratiš u rol na 150 samo sa gornjim grijačem

Hana_
02.02.2007., 18:19
aha oke, dobro nisam citala to uopce, nego sam smao otvorila temu i isla napisat...ne bum vise

hvala polly
bum probala

ovaj kaj sam sad napravila sam radila sa smrznutim malinama, i kolac je fino socan, mislila sam da ce maline pustit puno vode al je super

Breskva
05.02.2007., 07:36
Ej Hana kolač izgleda baš finooo, zapravo je vrlo sličan mom kuglofu od maline...ja isto radim sa smrznutim malinama i moram priznati da sam isto u početku bila skeptična da ne bi puštale previše vode, ali dobro ih se ocjedi i stvarno ostalu fine sočne i biskvit - kuglof rahli, još čokoladna glazura mljac...ako ti ide teško sa bjelanjcima (oni su dosta teški za radit i ja ih izbjegavam jer je kod njih i sekunda dovoljna da zagori) ja ti samo nabacim gore ili glazuru od čokolade ili posipam šečer u prahu i kolač je još i bolji.

Bravo...

Saharun
05.02.2007., 07:54
aha oke, dobro nisam citala to uopce, nego sam smao otvorila temu i isla napisat...ne bum vise

hvala polly
bum probala

ovaj kaj sam sad napravila sam radila sa smrznutim malinama, i kolac je fino socan, mislila sam da ce maline pustit puno vode al je super

:top: samo naprid, još kad bi nas pozvala na degustaciju :klopa:

vemar1
08.02.2007., 11:26
Polly, onaj tvoj kolac od malina je fantastican. Tako je finia u kremu ne ide margarin pa ima nesto manje masnoca, jedino jaja. A bez njih ionako ne moze kolac. Jedino sto moze ici samo svjeze voce.

Hana_
11.02.2007., 20:56
koji kolac od malina
imam neke s foruma, ne znam jel imam taj
na kojoj stranici je
mene zanima kolac s malinama i pudingom od vanilije

Breskva
13.02.2007., 07:40
koji kolac od malina
imam neke s foruma, ne znam jel imam taj
na kojoj stranici je
mene zanima kolac s malinama i pudingom od vanilije

Hej Hana koji te kolač sa malinama i pudingom zanima ?

Hana_
13.02.2007., 12:21
onaj koji je u vinceku :)
stavila sam jednom link
al ne pise kolko tocno cega ide u kolac
http://www.vincek.com.hr/datastore/items/251/vocna-snita-malina_5be7cf164f3b08a64604ecd85c9b9781.jpg

Brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, vanilija, prašak za pecivo, maline, mlijeko, želatina, škrobno brašno

samo ovo pise i cini mi se da jos nesto fali
skrobno brasno je gustin jel da?

bundasti
18.02.2007., 17:30
I ja bi recept za ovaj vincekov kolač... ajde, neka netko otkrije tajnu :)

marijaxxl
18.02.2007., 22:12
onaj koji je u vinceku :)
stavila sam jednom link
al ne pise kolko tocno cega ide u kolac
http://www.vincek.com.hr/datastore/items/251/vocna-snita-malina_5be7cf164f3b08a64604ecd85c9b9781.jpg

Brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, vanilija, prašak za pecivo, maline, mlijeko, želatina, škrobno brašno

samo ovo pise i cini mi se da jos nesto fali
skrobno brasno je gustin jel da?

Ovaj kolač se sastoji od podloge od prhkog tijesta, odozgo je stavljena krema od mlijeka, gustina i malo margarina, a odozgo je preljev od malina i želatine. To sam zaključila po slici. Kad bi ga kušala znala bi i koliko čega treba. Nažalost stanujem daleko od Zagreba.:driver:

targ
19.02.2007., 14:02
A možda je pudingova kremica?!

Hana_
19.02.2007., 21:35
da mozda je i od pudinga, gustina i mlijeka krema
a tak je fin
njam

marija postom bum ti ga poslala :zubo:

marijaxxl
20.02.2007., 23:25
da mozda je i od pudinga, gustina i mlijeka krema
a tak je fin
njam

marija postom bum ti ga poslala :zubo:

Može biti!!!? Kolač mi djeluje krasno. Čekam poštara svaki dan.:ceka: :ceka: :ceka:

Hana_
28.02.2007., 14:21
sad radim mramorni kolac, prosli put je ispao sjajno, al mislim da sam danas nekaj zeznula, smjesa se ne smije odvajat od zlice jel da? kad se tesko odvaja onda je smjesa dobra? to sam negdje procitala

uglavnom, kaj bi mogla stavit na mrmaorni kolac, prosli put sam samo secer u prahu posipala....al sad bi mozda kremu neku ,,,od zumanjaka, secera i mlijeka? jel cu upropastit kolac ? il da nis ne stavljam hmmm

Hana_
28.02.2007., 14:23
digo se :zubo: juuupi
sad sam ga isla pogledat, bit ce dobar, unutra sam stavila i malo kokosovog brasna,,,korice limuna ....fino mirisi , slikat cu ga

Breskva
28.02.2007., 14:23
hana stavi samo čokoladnu glazuru biti če ti odličan sam po sebi je fin

Breskva
28.02.2007., 14:23
i po čokoladnoj glazuri pospipaj kokosa i biti će divan

Hana_
28.02.2007., 14:27
a fuck, nemam cokolade , samo milku s ljesnjacima
al hvala ti , brza si :zubo: takvi mi ljudi trebaju

Hana_
28.02.2007., 14:39
evo slikica, nije se zapravo digo kak sam htjela ..
ali fin je i brzo gotov

http://img244.imageshack.us/img244/1313/mramyr1.jpg
http://img244.imageshack.us/img244/9118/ornwr3.jpg
http://img244.imageshack.us/img244/8769/kolacev1.jpg

Breskva
01.03.2007., 08:36
hej hana ovo ti izgleda fino !!!! pa da nije se digao ali dobro i velika je tepsija nije problem bitno da je dobar heheheheh

A tu ti stvarno ne treba krema samo malo čokoladne glazure i po njoj koksa i da vidiš divote ... jednostavno i fino

imam ti ja doma jednu jakoooo jednostavnu kremu budem vidjela pa ti pošaljem ja sam isto dibi dus ili ti totalni tutlek za kreme ali nemreš belivit meni je ta uspjela pa ne vjerujem da će ti biti problem napraviti ju za početak nema vaganja na žlice je :)

Hana_
07.03.2007., 00:52
ovaj vikend cu slaviti rodjendan i odlucila sam se za ovu tortu

TORTA SA VISNJAMA I COKOLADOM

Tijesto:
- 10 dkg putra
- 10 dkg secera
- 1 vanilin secer
- 2 jaja
- malo soli
- 15 dkg brasna
- 1,5 prasak za pecivo
- 1,5 dkg kakaa
- 3 zlice mlijeka.
Putar, jaja i secer pjenasto izmijesajte. Umijesajte ostalo i stavite peci. Pecenu, ohladjenu tortu prerezati na pola.

Nadjev I:
- 3/4 kg ociscenih visanja
- 10 dkg secera
- 3 zlice visnjevace (mo~e rum ili sl.)
Visnje sa secerom i visnjevacom malo prodinstajte. Ako treba dodajte malo vode.
Ohladjene visnje stavite na tijesto.

Nadjev II:
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 1 vanilin secer
- 2 kremfiksa
- 10 dkg cokolade
Vrhnje sa secerom i kremfiksom istuc u cvrsti slag. jednu trecinu odvojiti, u ostatak umijesati otopljenju cokoladu.
Vrhnje sa cokoladom staviti na tresnje.
Poklopiti drugim listom tijesta i cijelu tortu premazati odvojenim slatkim vrhnjem.

i neki kolac od malina

jel ova torta fina? cini mi se da je
to je s onog velikog topica, ak tam pitam budu me izbrisali, znam dosadna sam vec svima s tim zanovijetanjem ali eto, svi tam pisu, a ja moram tu

Donata
07.03.2007., 07:56
...
jel ova torta fina? cini mi se da je
to je s onog velikog topica, ak tam pitam budu me izbrisali, znam dosadna sam vec svima s tim zanovijetanjem ali eto, svi tam pisu, a ja moram tu

Meni recept ok izgleda, slijedi upute i neces pogrijesiti. Slici mi na neku pojednostavljenu schwarzwald tortu. Cim pocnes mijesati tijesto ukljuci pecnicu da se grije, vazno je da mijesana tijesta i biskvitna tijesta nikada ne cekaju dok se pecnica dovoljno ne ugrije.
Jedino sto meni malo cudno djeluje je kolicina od 1,5 praska za pecivo na svega 150 grama brasna!?

Hana_
07.03.2007., 20:08
hvala Donata na savjetu
hm, ovo s praskom nisam ni skuzila, nakon sto si to napisala malo sam zbunjena...valjda ce ispast dobro

Hana_
07.03.2007., 20:10
a kako vi radite schwarwzald tortu ?
imaa na netu puno o toj torti, zanima me bas od nekog tko ju je radio savjet i recept...mozda bi ona bila bolji izbor

u vinceku je frendica narucila tu tortu i bila je prefina, lagana krema, valjda tuceno vrhnje ...i visnje njamii

lili2
08.03.2007., 19:18
Hana evo prijedlog, jednostavno, a super:) smjesa za okrugli kalp promjera 26cm- 5 jaja, 5 žlica šećera, 3 žlice brašna, 2 žlice gustina, 1 žlica kakaa i pola praška za pecivo- to je za tijesto- odvoji bjelanjke od žumanjaka, miksaj bjelanjke da postanu glatki i sjajni srednje čvrsti zatim dodaj žlicu po žlicu šećera i iza svake miksaj, zatim dodaj jedan po jedan žumanjak i isto iza svakog miksaj. Brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo promiješaj i kroz cjediljku(može ona za čaj ili juhu) prosij na smjesu jaja i šećera. Sada više nemoj miksati nego lagano umiješaj da se smjesa sjedini. Smjesu treba izliti u namašćen( ulje, maslac, margarin- što hoćeš) i brašnom posut kalup za tortu i stavi peči u predhodno zagrijanu pečnicu. Peci na 180 stupnjeva nekih 35-40 minuta i nemoj otvarati pečnicu. Dok se to peče pripremi nadjev- od jedne staklenke kompota od višanja iscijedi sok, a višnje rukama usitni i dobro ih iscijedi. Odvojiš pla litre soka(ako nemaš dovoljno dodaj vode). Ujednoj posudi izmiješaj 4 žlice šećera i vrečicu pudinga od vanilije te dolijevaj soka od onih pola litre i miješaj kako se ne bi napravile grudice. Sad onaj sok stavi kuhati i kad zavrije ukuhaj onu smjesu šećera, pudinga i soka. Miješaj na vatri da postane gusto te dodaj višnje i još malo prokuhaj. Skini s vatre i dodaj malo cimeta i šerija ili maraskina. Kad je tijesto pečeno malo ga prohladi i prereži na 3 lista, Prvi list stavi nazad u kalup i poškropi šerijem ili maraskinom na to stavi vruči nadjev- pola nadjeva, poklopi sa drugim listom i ponovi postupak. Sada stavi 3 list i njega poškropi šerijem ili maraskinom. Tortu ostavi u hladnjaku do drugog dana. Tortu premaži šlagom po izboru i ukrasi višnjama( to ostaviš par komada iz one staklenke) i ribanom čokoladom- ako imaš ono za guljenje krumpira možeš s tim naribati čokoladu dobiju se efektni oblici. Evo ako sam ti bar malo pomogla bit će mi drago, a ako ti nešto nije jasno pitaj- dobar tek

heureka
11.03.2007., 17:55
cokoladni kolac za pola sata

nisam gledala sve recepte na ovoj temi, al nadam se da ovog nema.. pravila ga danas za rucak.. svi u kuci obilazimo oko frizidera i uzimamo komad po komad.. ne vjerujem da ce dozivjeti prekosutra:)

helem, kora prejednostavna:
3 solje brasna
3 solje jogurta
2 solje secera
1 solja ulja
3 vrskom pune kasike gorkog kakaa
2 praska za pecivo

skupa sve dobro izmjesati i staviti da se pece u zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.. (ja ovo stavim u onu tepsiju koju sam dobila sa sporetom, i bude mi peceno za 20tak minuta)

dok se kora pece napraviti preljev
15 kasika vrhnja za kuhanje
10 kasika secera
200 grama cokolade za kuhanje
sok od jedne narandze
ribana korica od dvije narandze

preljev otopiti i vrelog ga preliti preko vrelog kolaca

(moze se napraviti i bez narandze, pa se onda , za cupavcoljubce moze posuti kokosom, ili se u cokoladu moze dodati kakve druge arome, drugarica kaze da je sa aromom ruma jos bolje, al ja volim kombinaciju narandze i cokolade i drzim se toga)

kolac bude preeedobar :)

Hana_
18.03.2007., 23:36
lili, heureka hvala vam
sve to sejvam i cuvam u kompu pa se ide isprobavat

sad sam na vocnima, danas je bio od jagoda, jako je fin, biskvit, krema od zumanjaka koja se bas i ne vidi, jagode sa secerom gore i zapeceni bjelanjci

http://img263.imageshack.us/img263/1172/juiodp0.jpg

da su maline u kolacu i da je biskvit drugaciji bio bi to onaj kolac iz vinceka
zanima me kako se radi ono mrvicasto, tvrdo rahlo tijesto, ne znam kak da to objasnim....?

Donata
19.03.2007., 08:15
Za prhko tijesto pogledaj ovdje (http://www.coolinarika.com/clanak/priprema-prhkog-tijesta), ima vise vrsta prhkog tijesta, ali za pocetak napravi neku pitu s tim receptom.

d@d@
19.03.2007., 12:54
pa kreme je jos ostalo u rajnglici ali nisam htjela sve stavit,,,,,,ne volim puno kreme...

a ovi bjelanjci ne znam zakaj mi se nikad nece zapec
biskvit je odlicno ispao

Zašto ti je sloj kreme ispao pretanak:

Vjerojatno si na topli biskvit stavila toplu kremu pa je puno "popilo", obično ti je bolja varijanta biskvit ispeč dan ranije.

Ovo sa bjelanjcima:

Napravi jako čvrst snijeg, pa tek onda dodaj šećer (možeš si pomoć sa rastapanjem šećera tako da ga samelješ u mlinčeku za kavu - nemoj koristit kupovni štaub u njemu ima nekih sastojaka protiv zgrudavanja pa ti s njim neće ispast dovoljno čvrsto).
Kad namažeš na kolač bjelanjke onda ako imaš opciju staviš pečnicu na grijanje odozgora, temp. 180, 15-25 minuta (ovisno o sloju bjelanjka).

Ako hoćeš da ti posmeđe dijelovi bijelanjka onda flambiraj gotovi kolač.

vemar1
20.03.2007., 02:05
Ja sam nedavno radila taj kolac koji mi inace uvijek bude fini ali zadnji puta mi se cijedio sok iz njega, ne znam zasto. Kao da se nesto otopilo kod pecenja. Jel netko zna zasto?

Hana_
20.03.2007., 20:55
da i meni. od jagoda valjda i kreme koju sam stavila na vruci biskvit

Hana_
07.04.2007., 15:50
evo danasnjeg kolaca
http://img249.imageshack.us/img249/739/hikiou1.jpg
stavljam kremu od zumanjaka

i nakon hladjenja, slag, pa lisnato
stavila sam i bademe u kremu
http://img249.imageshack.us/img249/9731/zttys8.jpg

Ivanøv
07.04.2007., 22:35
evo danasnjeg kolaca
http://img249.imageshack.us/img249/739/hikiou1.jpg
stavljam kremu od zumanjaka

i nakon hladjenja, slag, pa lisnato
stavila sam i bademe u kremu
http://img249.imageshack.us/img249/9731/zttys8.jpg

kolac od malina i kolac od jagoda se dobro vide ali ne i ostali. Fotke su mutne. Kakav aparat koristis? Nadam se da ces to uspjeti rjesiti. Uvijek se radujem slikama kolaca i jela.
Hana, sto se tice kolaca, i moj se brat nedavno odlucio na upoznavanje kulinarstva ali mu nekako nikako krenuti:D Najvaznije je da ne odustajes i da ih pripremas s ljubavi. Sritan Uskrs i sve najbolje s kolacima.

Hana_
08.04.2007., 12:20
hvala ti, koristim dva fotica, nekad samsung nekad sony ..probat cu drugi put malo bolje fotkat

a sto se tice pocetaka, svaki je tezak, ne znam kaj mi je. zakaj sam tolko zapela za te kolace, ne volim ih ni jest, al je gust to radit ..:)

Hana_
12.04.2007., 18:20
poludit cu, marija mi je dala super recept za finu pitu od visanja. ja sam stavila jabuke. to nema veze, na netu ima takvih pita i s visnjama i s jabukama pa i sa sljivama.

ne znam valjat tijesto.
hocu li to ikad naucit, dajte mi neku caku, meni se to tijesto raspada, mozda previse brasna? Pa dodam vode, pa se zalijepi, uzas!

onda kad uspijem zavaljat, onda ga vise nemrem tak tankog podic :zubo: nego se raspadne...na kraju sam prstima dodavala tijesto u posudu za pecenje i prstima stiskala .....

necu nikad naucit valjat tijesto .....

d@d@
12.04.2007., 18:42
Ono donje tijesto možeš popravit prsima na dnu protvana.

Ono što ide gore:
varijanta 1: razvaljaj djelomično i gurni u frižider da se dobro ohladi, hladno razvaljaj do kraja, pa prenesi uz pomoć valjka

varijanta 2: razvaljaj na krpi, alu foliji, papiru za pečenje i okreni sve zajedno preko nadjeva - pa odreži viškove

varijanta 3: nemoj uopće radit cijelu plocku, nego napravi rezance pa ih složi ko rešetku.

Hana_
12.04.2007., 18:54
evo vidi ga , grozan je, ali jako fini, ima badema, cimeta..

:zubo: tata kaze da je ko kruh

dada hvala ti, ja valjala na alu foliji al nisam se sjetila to okrenut :bang:


http://img255.imageshack.us/img255/5562/uzasiz0.th.jpg

BBlue
12.04.2007., 20:00
Ono donje tijesto možeš popravit prsima na dnu protvana.

Ono što ide gore:
varijanta 1: razvaljaj djelomično i gurni u frižider da se dobro ohladi, hladno razvaljaj do kraja, pa prenesi uz pomoć valjka

varijanta 2: razvaljaj na krpi, alu foliji, papiru za pečenje i okreni sve zajedno preko nadjeva - pa odreži viškove

varijanta 3: nemoj uopće radit cijelu plocku, nego napravi rezance pa ih složi ko rešetku.

Varijanta 4: staviti u frizer, pa smrznuto tijesto krupno naribati po kolaču - lakše za napraviti, dobiješ čupavu pitu!

undercover
12.04.2007., 20:14
meni je najbolje razvaljat na papir za pecenje, alu folija se pokida

coflek
13.04.2007., 08:18
evo danasnjeg kolaca
http://img249.imageshack.us/img249/9731/zttys8.jpg
hana, koji je to kolač?

Hana_
13.04.2007., 10:28
spanjolske kremsnite koje su meni ispale super fine , ali eto ne bas lijepe za oko :( moram ga opet radit.....a hladila sam i kremu od zumanjaka posebno ,,,i biskvit sa ljesnjacima....i slag je bio hladan...i opet se sve stopilo u jedno ( mislim na kremu od zumanjaka i slag)

imas sliku na topicu slatki uskrs ....tamo je slika kolaca .....od Goleo

Hana_
14.04.2007., 17:13
evo danas jaje na oko

biskvit i krema se hlade u frizderu
nadam se da ce mi uspijet napravit preljev, nisam to jos nikad radila
ova krema sa vrhnjem i pudingom je odlicna, tak lagana ,,,fina....mljac
trebala bi ucit, a ne pec kolace :misli:

Hana_
14.04.2007., 17:17
... kakva je razlika u biskvitu u koji idu cijela jaja i u onom gdje posebno idu bjelanjci posebno zumanjci....:misli:
....zasto recimo brasno i prasak za pecivo moraju ici skupa ...kaj bi se dogodilo da ih ne pomijesam skupa....
cemu griz u biskvitu?
i tak...ima tih pitanja

Hana_
15.04.2007., 11:48
vidim nitko ne zna odgovor na moja pitanja :zubo: i mislila sam

evo slike kolaca, zelatina nije bas uspjela, a u konzervama k plus su marelice prevelke

http://img402.imageshack.us/img402/6913/gffaq3.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/7712/daaxt7.jpg

Donata
15.04.2007., 11:55
vidim nitko ne zna odgovor na moja pitanja :zubo: i mislila sam
Obicno se pitanja postave u okviru recepta koji te zanima.
Otkuda ja mogu znati zasto u tamo nekom anonimnom, meni nepoznatom kolacu trebas staviti griz? Razliku u biskvitu ces vidjeti sama kad jednom izlupas cijela jaja, a recept trazi odvajanje, kao sto ces nauciti jednom za sva vremena zasto treba pomijesati prasak za pecivo s brasnom ako ga samo zveknes iz vrecice u smjesu. Uopce mi nije jasno, mislim koji ti je problem prosijati brasno s praskom za pecivo? Zasto bi uopce zeljela samo tako ga staviti u kolac? Ako je u uputstvu napisano da pomijesas s brasnom, zasto te muci to i napraviti?

Hana_
15.04.2007., 12:10
ne muci me to napravit, jesam napisala da to ne radim?
,,,,, i radila sam biskvit sa cijelim jajem i biskvit sa zumanjcima i opet su mi slicni, ovo jaje na oko - se radi sa cijelim jajima, da sam odvajala bjelanjke opet bi bio fin tako da me to zanima. znaci treba uzet recept i napravit kolac, dalje me nis ne bi trebalo zanimat

Donata
15.04.2007., 12:15
...znaci treba uzet recept i napravit kolac, dalje me nis ne bi trebalo zanimat
Daleko od toga da ne trebas pitati, ali pilis se s necim sto ti apsolutno ne moze pomoci da bolje peces kolace, dok konkretne prakticne stvari neces pitati. Evo da si pitala, prije nego si tolike marelice poslagala po kolacu sta da napravis, ja bih ti lijepo rekla da odrezes po sirini marelice, tako da dobijes manje polovice i samim time ne bi bila obavezna rezati tolike kvrge od kolaca.

Hana_
15.04.2007., 12:19
dobro to je istina, nisam znala da ce bit tako velke
cim sam kupila konzervu isla sam radit doma kolac
da sam dosla na forum, tko zna kad bi dobila odgovor, a vremena bas nisam imala

d@d@
15.04.2007., 20:05
... kakva je razlika u biskvitu u koji idu cijela jaja i u onom gdje posebno idu bjelanjci posebno zumanjci....:misli:
....zasto recimo brasno i prasak za pecivo moraju ici skupa ...kaj bi se dogodilo da ih ne pomijesam skupa....
cemu griz u biskvitu?
i tak...ima tih pitanja

Cijeli postupak biskvitnog tijesta je osnovno baziran na razrahljivanju tijesta, ono bi trebalo biti lagano i napunuto, najlakše je to postići sa bjelanjcima u koja ulupavanem uguravaš zrak, kod pečenja taj zrak se širi i mjehuri zagrijanog zraka razmiču dijelove tijesta.

Tako možeš raditi tipove biskvita:
-jaja sa odvojenim bjelanjkom + mrvicu brašna
- malo teže tijesto će ispast ako umjesto brašna staviš nešto masno i brašnasto tipa orasi, lješnjaci
- najteži i najčvršći biskvit ćeš dobit dodavanjem ulja ili masti

tu naravno sve možeš gradirat i miješat da dobiješ različite čvrstoće

- kada dodaješ previše masnih ili čvrstih dijelova (najčešće kombinacije su ulje+mlijeko, mast, orasi, lješnjaci - oni su posebno masni) onda postoji opasnost da ti se tijesto slegne pa se vrlo često dodaje prašak za pecivo ili soda bikarbona pa onda nije nužno jaja razdvajat.

Teški biskviti sa masnoćom, jogurtom, orašastim plodovima i praškom za pecivo obično dulje ostaju upotrebljivi, ovi lagani prozračni bi se trebali konzumirat unutar 2-3 dana. A ovisi i o tipu kreme kojima ih filaš i koju težinu gotovi kolač mora nosit.

Recimo obični osnovni biskivit sa punjenjem od na primjer makovnjače neće trajat dulje od 2 dana, ako želiš da ti takvo punjenje traje tjedan dana onda je bolji izbor osnovnog biskvita ovaj sa uljem. Ali takvo punjenje nećeš uspjet zamotat u roladu sa mlječnim biskvtom jer će pucat.

Moraš eksperimentirat. A najbolje ti je eksperimentirat sa voćnim biskvitima. Izvadi se sve recepte tijesta i radi ih kao podloge a filaj gore sa voćem+želatina pa gledaj kako ti se tijesta ponašaju. Tako ćeš steć osječaj za trajnost, težinu i žilavost tijesta. Ali nemoj eksperimentirat sa gotovim receptima dok ne stekneš osijećaj, jer će te razočarat.

Hana_
15.04.2007., 21:44
hvala:s :s to sam trazila, mogu ja i guglat ali opet mi je draze dobit savjet na forumu

Hana_
15.04.2007., 21:45
jel ima neka knjiga u kojoj je to sve pa plus recepti
ako znas neku mi preporuci

il da se radje marxu posvetim, ipak se blizi sezona ispita :misli: :zubo:

d@d@
15.04.2007., 21:51
jel ima neka knjiga u kojoj je to sve pa plus recepti
ako znas neku mi preporuci

il da se radje marxu posvetim, ipak se blizi sezona ispita :misli: :zubo:

Nema, imaš u boljim kuharicama uvode gdje su objašnjeni procesi koji se događaju kod koje obrade namirnice. Većinu stvari moraš sama dokućit. Pomaže ako si građevinar, strojar... pa si učila gradiva materijala recimo - onda to možeš verbalno uobličit u nekakve smislene realacije. Ali kod uhanja to nije verbalno nego iskustveno, jednostavno treba kako moja strina kaže "odhranit tri prasca dok ne savladaš".:D

Hana_
23.04.2007., 20:46
ovo mi je super recept, od Ane Ugarkovic
opet ti bjelanjci

kad miksam bjelanjke, bolje je stavit secera u prahu ?
na koju temp da ih stavim pec...200 ?

imam doma neki papir za pecenje...na njemu su fotke kolaca ali ne pise nigdje da je masni.....jel ga ima u konzumu ?



Sastojci:

150 g bjelanjca (oko 5)
250 g šećera
400 ml slatkog vrhnja
500 g jagoda narezanih na četvrtine
100 g badema u listićima, lagano tostiranih u pećnici
šećer u prahu za posipanje
Zagrijte pećnicu na 200oC


Istucite bjelanjce sa šećerom u čvrsti snijeg. Posipajte lim obložen masnim papirom sa šećerom u prahu i rasporedite bademe po mjenu u jednom sloju. Premažite snijeg preko badema i pecite 10 min, zatim smanjite temperaturu na 160oC i pecite dok tijesto ne dobije laganu boju, ali je još uvijek mekano. Pustite da se ohladi, u međuvremenu istucite slatko vrhnje u šlag. Premažite šlag preko tijesta, rasporedite po njemu jagode i napravite roladu.
Servirajte narezanu na ploške.

d@d@
24.04.2007., 21:32
To je teško.

Ovaj papir Clever (Billa) ne treba mastit. Ja ne bi krenula sa 200, nego 180 pa i manje 120 - tijesto mora ostat žilavo da ga uspješ savinut.

Ovdje bi možda pomogla tehnika lupanja bjelanjaka na pari, ali to ti dugo traje.
Postupak ide ovako:
Bjelanjke samo malo rastučeš ne da se skroz ulupaju, dodaš šećer može i kristal i staviš u lunac koji paše na drugi veći u kojem vrije voda i onda miješaš onim posebnim alataom za bjelanjke (pjenjača) jedno 30-40 minuta na pari, tako ispadne dosta žilava smjesa. Gotovo je kad se po vrhu rubova lonca počne sušut smjesa.

Pazi sa štaubom, nemoj koristit kupovni samelji svoj.

Hana_
24.04.2007., 21:44
hvala ti

a zakaj ne kupovni, ne znam cime cu samljet svoj

i nije mi jasno , kakav papir ne treba mastit, ana koristi neki koji kupis vec namascen

btw ovo s lupanjem bjelanjaka na pari, hm 40 minuta :zubo:??? ajme, cini se dosadno, al mozda pokusam

Hana_
24.04.2007., 21:45
nasla sam super recept u lisi , prefini
napisem ga ovdje i onda mozete napisat kaj mislite, samo mi ne pisite da je to komplicirano, bum probala :)

d@d@
25.04.2007., 09:01
hvala ti

a zakaj ne kupovni, ne znam cime cu samljet svoj

i nije mi jasno , kakav papir ne treba mastit, ana koristi neki koji kupis vec namascen

btw ovo s lupanjem bjelanjaka na pari, hm 40 minuta :zubo:??? ajme, cini se dosadno, al mozda pokusam

U kupovni štaub dodaju nešto da se ne zgruda a to onda smeta kad hoćeš čvrste bjelanjke sa šećerom.

coflek
26.04.2007., 08:49
To je teško.

Ovaj papir Clever (Billa) ne treba mastit. Ja ne bi krenula sa 200, nego 180 pa i manje 120 - tijesto mora ostat žilavo da ga uspješ savinut.

Ovdje bi možda pomogla tehnika lupanja bjelanjaka na pari, ali to ti dugo traje.
...
gledala sam Anu prosli vikend kak je radila taj kolac.
kolac stvarno djeluje primamljivo :njam:
i po onom kaj su prikazali cini se kao lagano za napraviti.
bjelanjke je miksala u mikseru.
kad je tijesto bilo gotovo i fila po njemu, krene ona motat, i mislim ja: garant ce joj puknut :zubo:
No nije.
Na TV-u ne pokazu sve, vjerojatno je ona taj biskvit i nečim poškropila...:confused:

undercover
26.04.2007., 11:32
ma nije ga skropila vec ga je motala dok je bio jos vruc
i nije ga pekla dugo da se osusi i postane krckav vec joj je ostao mekan

undercover
26.04.2007., 11:42
hvala ti

a zakaj ne kupovni, ne znam cime cu samljet svoj

i nije mi jasno , kakav papir ne treba mastit, ana koristi neki koji kupis vec namascen

btw ovo s lupanjem bjelanjaka na pari, hm 40 minuta :zubo:??? ajme, cini se dosadno, al mozda pokusam

ne moras koristit secer u prahu, mozes i obicni kristal, ja uvijek radim s njim

kupis bilo koji papir za pecenje, nije ni jedan namascen samo se tako zove
prije desetak i vise godina nije bilo za kupit ovog papira za pecenje u roli vec su zene uzimale u ducanu onaj bijeli papir u velikim komadima koji su oni imali na odjelu sa salamom (umotavali su meso i salamu u taj papir)
e taj se papir zvao masni papir
nekim ljudima, a i meni isto, ostao u upotrebi taj naziv za papir za pecenje

coflek
26.04.2007., 13:35
ma nije ga skropila vec ga je motala dok je bio jos vruc
i nije ga pekla dugo da se osusi i postane krckav vec joj je ostao mekan

ne bih rekla da se na vruče tijesto stavlja šlag...
a i u Haninom postu, u receptu, piše: pustiti da se ohladi...

Hana_
26.04.2007., 13:50
ovak, ja radila to jucer, nisam imala fotic pa nazalost nisam slikala ( ili na neciju radost :zubo: )

bjelanjci su poprimili laganu boju, stavila sam ih u frizder bili su jos mekani, kad sam ih izvadila vec su se osusilii,,,,ali ja sam htjela da budu hrskavi, kako recimo puslice budu?

bilo je fino, uspjela sam zamotat, nis se nije raspalo, kao obican mekani biskvit ....dosta badema, slaga,,,,punooo jagoda ... mljac

jako brzo gotovo i kad se rashladi je pravi proljetni desert

d@d@
26.04.2007., 13:51
Ja standardne rolade isto smotam vrće, pa kad se ohlade onda ih razmotam, punim i ponovo smotam.

Hana_
26.04.2007., 13:55
zakaj ih smotas ,,razmotas i opet ponovno?? bas me zanima

ja sam malo u frizderu ohladila ...

jagode sam puno prije oprala i posecerila, stavila u frizder...i onda cijedila vodu dva puta...inace bi mi pustile vodu...
a ni ne znam kak bi bilo da ih stavim u vruce tijesto pa opet hladim

d@d@
26.04.2007., 14:00
zakaj ih smotas ,,razmotas i opet ponovno?? bas me zanima

ja sam malo u frizderu ohladila ...

jagode sam puno prije oprala i posecerila, stavila u frizder...i onda cijedila vodu dva puta...inace bi mi pustile vodu...
a ni ne znam kak bi bilo da ih stavim u vruce tijesto pa opet hladim

Onda ostanu već malo svinute, ne rastapa se punjenje i manja je vjerojatnost da popuca vanjski rub. Rijetko radim preljeve po rolodama. Najčešće radim najjednostavniju varijantu tjesto - pekmez. Zgodno je za nosit na izlete, a i brzo je gotovo.

coflek
26.04.2007., 14:45
ovak, ja radila to jucer,

braaavooo:top:

@ D@d@, dobra ideja za 2x smotat :s

Hana_
26.04.2007., 15:15
inace cure kak radite puslice

bjelanjci, limunov sok i secer? pa u pecnicu?

Hana_
26.04.2007., 15:16
e d amoram jos stavit recept od torte koju radim ovaj vikend
sumsko voce, biskvit od dvopeka i maslaca....sir
tak nekaj :zubo: imam doma recept

coflek
26.04.2007., 15:21
:rofl:

i fotkaj ih :lux:


edit: gotove kolace :mig:

Hana_
26.04.2007., 15:25
bum bum
fotkam ja kak god da izgledaju
:zubo: netko bu pojeo

Hana_
26.04.2007., 18:08
evo ovaj recept, pa da cujem neke savjete ak je tko radio

Mascarpone torta

150g dvopeka
125 maslaca
150g secera
1 korica od limuna i sok
200g sira mascarpone
150g jogurta light
100ml vrhnja za slag
1 vrecica učvrsćivača za slag
2 zlice gustina
300g sumskog voca --zamrznutog

dvopek stavite u manju vrecicu pa ga razmrvite valjkom za tijesto. maslac otopite i dobro izmijesajte s mrvicama od dvopeka, 50g secera i polovicom limunove korice. smjesu stavite u kalup promjera 26cm oblozen papirom za pecenje paprstima pritiscite dok ne prione uz podlogu. malo zadignite rub, u hladnjaku drzite dva sata.

izmiksajte mascarpone, jogurt, 75g secera, limunov sok i ostatak naribane korice. stucite vrhnje za slag s ucvrscivacem pa slag pjenjacom pazljivo umijesajte u sirnu kremu . kremu razmazite po ohladjenoj podlozi, i dva sata u hladnjaku.

razmutite jestivi skrob (gustin) u 3 zlice soka od visanja. preostali sok zavrijte s preostalim secerom te umijesajte razmuceni skrob. otopljeno sumsko voce takodjer umijesajte u sok sa skrobom , ostavite da se malo ohladi, raspodijelite po povrsini torte, zagladite i stavite na hladjenje. prije posluzivanja u hladnjaku drzat bar dva sata

njami

njasa
26.04.2007., 20:31
evo ovaj recept, pa da cujem neke savjete ak je tko radio

Mascarpone torta

150g dvopeka
125 maslaca
150g secera
1 korica od limuna i sok
200g sira mascarpone
150g jogurta light
100ml vrhnja za slag
1 vrecica učvrsćivača za slag
2 zlice gustina
300g sumskog voca --zamrznutog

dvopek stavite u manju vrecicu pa ga razmrvite valjkom za tijesto. maslac otopite i dobro izmijesajte s mrvicama od dvopeka, 50g secera i polovicom limunove korice. smjesu stavite u kalup promjera 26cm oblozen papirom za pecenje paprstima pritiscite dok ne prione uz podlogu. malo zadignite rub, u hladnjaku drzite dva sata.

izmiksajte mascarpone, jogurt, 75g secera, limunov sok i ostatak naribane korice. stucite vrhnje za slag s ucvrscivacem pa slag pjenjacom pazljivo umijesajte u sirnu kremu . kremu razmazite po ohladjenoj podlozi, i dva sata u hladnjaku.

razmutite jestivi skrob (gustin) u 3 zlice soka od visanja. preostali sok zavrijte s preostalim secerom te umijesajte razmuceni skrob. otopljeno sumsko voce takodjer umijesajte u sok sa skrobom , ostavite da se malo ohladi, raspodijelite po povrsini torte, zagladite i stavite na hladjenje. prije posluzivanja u hladnjaku drzat bar dva sata

njami

ja bi ti savjetovala da u kremu od sira dodas zelatinu fix (onu sta ti je u prahu i ne moras natopit u vodi)
radila sam miljun puta kolace od sira i tesko da ce ti krema ostat cvrsta ako ne dodas npr. zelatinu. ako stavis zelatinu nemoras stavljat ucrscivac za slag.
i mislim da bi ti bilo dobro da umisto dvopeka i secera, uzmes neke vec gotove kekse. i njih smrvis i pomisas sa maslom ka sta si i mislila.
javi kako je ispalo!

Hana_
28.04.2007., 16:53
evo hladi se :cerek:

slikat cu s mobitelom pa sutra stavim slikice
fotic nije kod mene nazalost

krema sa sirom je prefina
voce u soku od visanja isto mljac
jedino me zanima kak se tijesto drzi, imam osjecaj da bu se to sve raspalo..bumo vidli

Hana_
01.05.2007., 22:52
evo slika, slikano mobom pa nije bas kvalitetno

kolac je bio u okruglom protvanu u kojem pecem pizzu :zubo:

http://img480.imageshack.us/img480/3369/kolacze5.jpg
http://img297.imageshack.us/img297/4438/32598228zc5.jpg





radila sam u princes krafne ,,,nema slikice nazalost,,,..:)

Hana_
27.05.2007., 23:35
radila sam tortu od jagoda ispala je super
i puzice sa orasima i gore sirup od vode i secera
sutra stavim sliku

zanima me recept za baklave? to je cak i lakse od ovih puzica,,,morala sam radit tijesto
za baklave se kupe kore ...bar cu ja tako
kak vi to radite?

Hana_
05.09.2007., 23:32
tararara :zubo:

evo mene opet , znam da sam vam falila :kiss:

ovaj tjedan radim hrapacus, stari dolski kolac ( dol je na bracu u unutrasnjosti , opcina postira... malo misto, ima spilja, kamenja.....kolac izgledom podsjeca na sam dol

kad ga napravim dat cu vam sliku tog malog bajkovitog mista ( od ovog ljeta) i naravno kolaca :)

Happyy...
05.09.2007., 23:55
radila sam tortu od jagoda ispala je super
i puzice sa orasima i gore sirup od vode i secera
sutra stavim sliku

zanima me recept za baklave? to je cak i lakse od ovih puzica,,,morala sam radit tijesto
za baklave se kupe kore ...bar cu ja tako
kak vi to radite?




bok, kore za baklavu nije potrebno kupovati jer bolje ispdnu kad ih radiš sam ( naravno kome se da:) ) uglavnom tijesto je isto kao za savijaču, samo malo tvrđe; odnosno malo vise gl.brašna......... razvaljati ga malo deblje i pustiti par minuta da se osuši..............

Happyy...
05.09.2007., 23:59
i naravno nadjev za baklavu po zelji.............. ima ih jako puno............. evo jedan provjereno dobar; 4 čvrsta jogurta

Happyy...
06.09.2007., 00:05
sorry, nespretni prsti pa posaljem prije nego sam napisala ;-) uglavnom ide ovako; 4 čvrsta jogurta, 20 dkg kristal šečera, rum, vanilin šečer, prvo kore pa sloj mljevenih oraha pa opet kore pa ova smjesa pa kore pa orasi..........i tako 4 puta............ostalo sve isto kao i za normalnu baklavu.................

Hana_
07.09.2007., 15:05
ej hvala ti :) samo mi nekako jogurt ne pase, hm, a fino je ? :cerek:

nego napravila sam hrapacusu, jako dobro izgleda, zadovoljna sam
sad je jos vruca pa nemrem rezat, stavim kasnije sliku dola i kolac na tanjuru da dobijete bolji dojam ...

eh da... evo prilazem recept
( nisu mi domacice rekle tajni sastojak :rolleyes: ja sam stavila rogaca iz dola, bas se fino napit od njega :cerek: )

dakle ..

TIJESTO
3 cijela jaja
8 zumanjaka
1 prasak za pecivo
25 dkg brasna ( moze 15 dkg brasna, 10dkg oraha il obrnuto) ja sam danas samo brasno stavila
malo ruma, rogaca, orahovca..sto imate
korice limuna
neki ne stave secer u tijesto ja sam stavila 20 dk


NADJEV
8 bjelanjaca
70 dkg oraha
65dkg secera
1 vanil
limunovog soka malo ( od pol limuna)
tu sam stavila jos malo rogaca

znaci, tijesto se napravi i metne pec, dotle se kuhaju bjelanjci, orasi, secer, vanil secer i sok od limuna...sve se to mijesa kuhacom...dok ne bude gusto, ustvari dok se ne pocne spajat smjesa, onak se fino karamelizira

.. na pola pecen biskvit se stavi nadjev i jos malo se pece

http://img403.imageshack.us/img403/5834/hrapxl7.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/1984/hrapacusajd7.jpg


evo i meni omiljenog rogaca
http://img74.imageshack.us/my.php?image=rogck0.jpg

Happyy...
11.09.2007., 11:13
hmmmm.............. djeluje finooooo.........

Twister 55
11.07.2009., 22:38
Ej Hana daj mi napiši recept za kremšnjite ili za onaj kolač jaje na oko.Tnx!

tough_cookie
12.07.2009., 07:46
Ej Hana daj mi napiši recept za kremšnjite ili za onaj kolač jaje na oko.Tnx!

twister, kad dizes staru temu, molim te, pogledaj kad su napisani postovi. inace, koliko vidim, hana je zadnji post na forumu ostavila 2008. nisam gledala je li se uopce od tada pojavljivala ovdje.

za recepte malo pogooglaj.

u google trazilicu utipkati:
site:www.forum.hr "trazeni pojam"

(moze i bez navodnika)

Turbo angel
13.07.2009., 21:48
Ah kolači!

Regnikolarna
03.10.2009., 18:09
hmm... mogla bih i ovu temu malo oživiti, jer mi se čini da ponajviše odgovara za postaviti ovo pitanje:
što točno znači "tući na pari" (bjelanjke)? kako se to radi? i je l se ikako može napraviti snijeg od bjelanjaka bez miksera (tj.valjda se može nekako, kako su ga inače radili ljudi prije 100 godina?). jer zadnji put sam mlatila onom pjenjačom oko 5 min, jedva je bilo razlike, pa sam spizdila i uzela mikser i to sredila u dodatnih 5 min. uskoro ću u zg na par dana i tamo bi htjela napravit neki kolač prijatelju ali on nema miksera.

Dlapek
04.10.2009., 14:23
hmm... mogla bih i ovu temu malo oživiti, jer mi se čini da ponajviše odgovara za postaviti ovo pitanje:
što točno znači "tući na pari" (bjelanjke)? kako se to radi? i je l se ikako može napraviti snijeg od bjelanjaka bez miksera (tj.valjda se može nekako, kako su ga inače radili ljudi prije 100 godina?). jer zadnji put sam mlatila onom pjenjačom oko 5 min, jedva je bilo razlike, pa sam spizdila i uzela mikser i to sredila u dodatnih 5 min. uskoro ću u zg na par dana i tamo bi htjela napravit neki kolač prijatelju ali on nema miksera.

Tući na pari znači staviti na vatru velikačku posudu u kojoj kuha voda pa u nju ( tako da ne dodiruje vodu) staviti drugu posudu u kojoj tučeš nešto - u ovom slučaju bjelanjke.Smišljena je i specijalna posuda za ovu akciju.
Ja to nikad ne radim jer je naporno,a isti rezultat dobiješ ako u stučene bjelanjke dosdaješ u tankom mlazu sirup od šećera i cijelo vrijeme mixaš.
Bez mixera bjelanjke možeš tući jedim alatićem koji izgleda kao čvrsta opruga spojena za štap.

Regnikolarna
04.10.2009., 19:30
aha... hvala!

dabio
14.10.2009., 13:17
drage moje... lijepo bi vas molila, ako mi netko može dati recept za čokoladnu roladu s bananom -mačje oči! tnx

Ina79
14.10.2009., 18:31
imaš ovdje
http://www.forum.hr/showthread.php?t=89977&page=2

Joel
11.02.2010., 11:30
Trebam pomoć!
Da li netko zna kako bi mogla iskoristiti gumene/plastične kalupe tipa ovog (http://www.earlcraftncake.com/images/Xmas-novelties.jpg) i ovog (http://www.nb-net.hr/maloprodaja/index.html) ?
da li bi mogla raditi keksiće? ti kalupi ne idu u pećnicu, tako da bi trebalo tijesto ugurat unutra i izvadit. Ima ko kakav recept s kojim bi mi to moglo uspjeti?

Dlapek
11.02.2010., 14:42
Trebam pomoć!
Da li netko zna kako bi mogla iskoristiti gumene/plastične kalupe tipa ovog (http://www.earlcraftncake.com/images/Xmas-novelties.jpg) i ovog (http://www.nb-net.hr/maloprodaja/index.html) ?
da li bi mogla raditi keksiće? ti kalupi ne idu u pećnicu, tako da bi trebalo tijesto ugurat unutra i izvadit. Ima ko kakav recept s kojim bi mi to moglo uspjeti?

Recept za paprenjake ili bilo koje prhke kekse.
Sirovo tijesto guraš na kalup i pečeš kekse.

kiksy
11.02.2010., 17:35
Neka ideja za jednostavni fini desert sa kupinama?

ta.ja
11.02.2010., 17:43
Neka ideja za jednostavni fini desert sa kupinama?

ovo (http://www.google.hr/search?hl=hr&source=hp&q=desert+s+kupinama&meta=&aq=f&oq=) izbacio frend google :mig:

kiksy
11.02.2010., 17:57
ovo (http://www.google.hr/search?hl=hr&source=hp&q=desert+s+kupinama&meta=&aq=f&oq=) izbacio frend google :mig:

Thx,pretražio sam već i sve mi je nekako ljetno :D

ta.ja
11.02.2010., 18:23
Pa meni kupine (i ostalo voće tog tipa) i ne mogu biti nego u ljetnom kolaču. Jedino ljetno što mogu i zimi su trešnje

davidov63
04.03.2010., 15:14
Za početnike kako što lepše da ukrase dečju tortu i iznenade svoje klince uz pomoć jednostavno silikonskog kalupa
http://www.dodaj.rs/f/2d/Br/xfPmMsE/img0004.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2l/LM/1b0dor9c/img0009.jpg
Kupi se što finija čokolada u prodavnici (može i za mešanje a može i Milka zavisi od ukusa i mogućnosti )a zatim se u posudi sa duplim dnom rastopi na vatri .Specijalni DAVIDOV kalup od silikona se namaže sa zejtinom kao odvajačem i kašikom nanosi topla čokolada a silikonskom četkom razmazuje po kalupu pazeći da se dobro popune sve šupljine.Nanosi se sloj po sloj čokolade a izmedju možete staviti žele bonbone ili bademe i lešnike (ako je čokolada skuplja ne treba ništa od toga ).Izmedju nanošenja dva sloja čokolade možete kalup ostaviti u hladnjaku da se ćokolada bolje stegne. Kada ceo kalup popunite do vrha (oko 500 gr čokolade )ostavite u hladnjaku da se dobro stegne preko noći a sutra ga ili služite samostalno ili stavite preko dečje torte kao ukras

Više o tome na :http://www.coolinarika.com/recept/cokoladni-deda-mraz-za-decju-tortu#komentar3810933

Saradonija
04.03.2010., 18:37
Pa meni kupine (i ostalo voće tog tipa) i ne mogu biti nego u ljetnom kolaču. Jedino ljetno što mogu i zimi su trešnje

nije točno. Napraviš biskvit: žutanjci, šećer, malo ulja, pa, brašno+pecilni prašak, mlijeko, rum, , u ovo kad se sve smuti možeš dodati malo izmljevenih oraha ili badema ili lješnjaka, na kraju tučeni snijeg od bijelanjka, izliješ u tepsiju i na vrh poslažeš voće po izboru, dakle, kupine naprimjer, ali s obzirom da kupine koje sama bereš u prirodi budu svakakve, suhonjave, manje, veće, tvrde mekše, dobro ih je ugrubo isjeckat...a one kupovne možeš na to tijesto/biskvit poslagat u komadu...ispečeš na oko 200° oko pol sata i manje...kad se ohladi pospeš štaup šećerom. Pravi jesenjsko/zimski kolač uz kavu.

ta.ja
04.03.2010., 19:23
Pa naravno da se može i zimi napraviti kolač s kupinama, ali meni ne paše. Kupine su ljetno voće i u kolačima ih volim ljeti, zimi mi ne pašu - to je moje razmišljanje i moj ukus i ne mora biti isti s ostalima :mig:

Saradonija
05.03.2010., 17:22
Pa naravno da se može i zimi napraviti kolač s kupinama, ali meni ne paše. Kupine su ljetno voće i u kolačima ih volim ljeti, zimi mi ne pašu - to je moje razmišljanje i moj ukus i ne mora biti isti s ostalima :mig:

naravno :)

dire Dawn
06.03.2010., 13:33
evo jedan stvarno lagan i brz i ukusan :)

http://www.coolinarika.com/recept/brzi-cokoladni-kolac-sa-keksima
(da ga ne prepisujem, stavljam ovaj link sa coolinarike :zubo:)

bjelovarcanka
09.03.2010., 19:56
evo jedan stvarno lagan i brz i ukusan :)

http://www.coolinarika.com/recept/brzi-cokoladni-kolac-sa-keksima
(da ga ne prepisujem, stavljam ovaj link sa coolinarike :zubo:)

hm...ovo mora biti fini kolač...sutra ga radim:)