PDA

View Full Version : Tko želi znati o islamu i njegovim ljepotama


stranice : 1 2 3 [4] 5

Einherjer
09.02.2007., 08:46
Reci mi, zašto bi jedna iznadprosječno inteligentna žena bila bila manje dobar znanstvenik od isto toliko inteligentnog muškarca? Ili zašto bi jedan brižan otac bio manje u stanju brinuti za svoju djecu od žene?

Razvoj društva bi bio najoptimalniji kada bi svatko dobio priliku ispuniti maksimum svojih potencijala, a ne bio zatvoren u okvire stereotipa.


:top:

Derviš
09.02.2007., 08:49
Ma to je jasno. Kako rekoh: 4. branis neobranjivo. Nema se tu sto dodati. Nadam se da si bar procitao.

Jesam.

Derviš
09.02.2007., 08:54
Ili zašto bi jedan brižan otac bio manje u stanju brinuti za svoju djecu od žene?

Muškarac ima dublji glas od žene. Taj glas dijete uznemirava.

Ego
09.02.2007., 11:11
Muškarac ima dublji glas od žene. Taj glas dijete uznemirava.

Mene su uvijek nekako više uznemiravali krještavi ženski glasovi...

I kaj bumo sad, zabranili ženama s dubokim glasom da brinu o djecu?

sanity assasin
09.02.2007., 15:15
Razumio sam te sad u potpunosti. No, problem ovdje nastaje kad je u pitanju tvoje razumjevanje islama i pitanja zene pred sudstvom. Naime, u islamu zenu ne mozes optuziti ni za bilo kakav prijestup, npr. preljubu i sl., ukoliko nemas za to cetiri svjedoka i kazna se ne moze izreci niti izvrsiti niti kad je u pitanju zena, a ni kad je u pitanju muskarac, ukoliko kod sudija koji sude po vjerskom islamskom zakonu i koji se boje Allaha i poznati su kao uceni i Bogobojazni ljudi, postoji i trun sumnje u izlaganju presude za odredjeni sporni dogadjaj koji se nasao pred sudstvom.

Tako ako zena bude napostvovana, te to prijavi sudstvu i podnese tuzbu, nije istina da je sudstvo na strani onoga koji je optuzen tj., muskarca ako postoje jasni i nedvosmisleni dokazi o onome za sto je napostvovana zrtva ( u ovom slucaju zena ) i podnijela tuzbu.

Npr. u vecini zapadnih zemalja gdje ne vlada islamskih serijat, tamo ako zena bude napastovana pa makar i ne imala nekih jakih dokaza, odmah u startu sudstvo je na njenoj strani sto je pogrijesno. Znam neke primjere gdje su neke djevojke bile s momcima i imale bludne radnje dobrovoljno, dakle bez prisile, te nakon toga sto su ti momci ostavili te djevojke i naravno zeljeli provod samo za jednu ili vise noci, one su prijavile njih kao da su silovane i zakon je stao na njihovu stranu odmah u startu i osudila momke te ih protjerala a prije toga i osudila na novcanu kaznu.

Ja ne vidim ovdje da je zadovoljena pravda. Jer rijec protiv rijeci nije nista. Ne moze jedna optuzba biti jaca od drugog odgovora na tu optuzbu ukoliko nisu zasnovane na jakim dokazima.

U islamu i u poznatim nekim slucajevima u historiji islama pred sudstvom sta se dogadjalo iako rijetko jer nije bilo puno onih koji su dolazili u takav slucaj da dodju do suda, ovakav slucaj iznad sto sam naveo sa ovim momcima i djevojkama, ta, takvi bi bili islusani i 'iznjedreni' da bi bili otkriveni i jedni i drugi i po serijatu kaznjeni bicevanjem. Tako bi se pravda zadovoljila plus kazna za laganje!


da, uostalom naravno ima dosta toga što ne znam o islamu

Prolaznik_
09.02.2007., 17:40
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi we sellem: ''U curokotu ima lijeka od svake bolesti osim smrti." Hadis je vjerodostojan i biljezi ga Buhari. Ovo je izreceno prije vise od hiljadu i cetiri stotine godina.

Koristi od Curokota (crnjika)

ULJE COROKOTA - CRNJIKA

Sastav: etericno ulje 1%, postojano ulje:84,6 %, sitni dijelovi corokota: 14,4 %

Indikacije:

1.probavne tegobe i nadimanje usljed nedovoljnog lucenja zuci, pospjesuje lucenje mokracne kisaline, oslabljen funkcije jetre, migrena, jacanje vitalnosti organizma, protiv iscrpljenosti, poboljsanje otpornosti organizma posebno u bolesnim i rekonvalescentnim stanjim, protiv upala, poboljsanje probave i apetita, pospjesuje znojenje i obara tjelesnu temperaturu, protiv proljeva, odstranjuje gliste, protiv bakterijiskih, gljivicnih i virusnih oboljenja, lijecenje glavobolje, hipotenziv, protiv krvarenja (epistaksa i hemofilija), protiv kancerozenih oboljenja, lijecenja oboljenja trakavice, smanjuje nivo secera u krvi, diuretik, pospjesuje lucenje mlijeka kod dojila, regulise hormone rasta, lijecenje nekontrolisanog mokrenja, lijecenje cira zeluca i dvanaestnjaka, za snizavanje kolesterola u krvi, afrodizijak.

Nacin koristenja:

Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

2.lijecenje upala nosnih supljina, ekspektronat, lijecenje suhog kaslja, lijecenje bronhijalne astme i gripe:

Nacin koristenja:

a)Namaze se unutrasnjost nozdrva uljem cutokota zatim se jako udahne, potom se izbacuje sljam na usta,

b)Stavlja se velika kasika ulja curokota u casu prethodno kljucale vode, potom se para inhalira,

c)Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

3.U lijecenju tinija stopala i noktiju, psorijaze, ekscema, lisaja i reumatizma

Nacin koristenja:

a)Namaze se oboljelo mjesto uljem od curokota

b)Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

Napomene:

1.doza za djecu je pola gore navedene doze

2.promuckati bocicu prije svake upotrebe

Upozorenje:

Zabranjeno je uzimati ulje curokota od strane bolesnika sa transplatiranim organima (npr jetra, bubreg, srce) jer ulje curokota povecava imunitet sto moze dovesti do odbacivanja presađenih organa!!!

Prolaznik_
09.02.2007., 17:41
Sto se tice sjemena te biljke to su skroz crne trokutaste sjemenke a kako se u kojoj zemlji zove ta biljka evo vam spisak pa vidite:

NIGELLA SATIVA - latinski

Arapski حبة السوداء, حبة البركة, كمون اسود, شونيز
حَبَّة السَّوْدَاء, حَبَّة البَرَكَة, كَمُّون أَسْوَد, شُونِيز
Habbet as-suda, Habbeh as-sudah, Habbah sauda, Habbah el baraka, Kamun aswad, Sanouz, Shuniz, Shunez, Sinouj

Danski - Sortkommen

Njemacki - Zwiebelsame, Schwarzkümmel

Engleski - Nigella, Fennel flower, Onion seed, Gith

Finski - Ryytineito, Sipulinsiemen, Rohtoneidonkukka, Mustakumina, Mustasiemen; Neidonkukka (bezieht sich auf die ganze Gattung)

Francuski - Cheveux de Vénus, Nigelle, Poivrette

Grcki - Μελάνθιον, Νιγκέλα Melanthion, Ninkela

Italianski - Nigella, Grano nero

Hrvatski - Crni kumin, Crnog kima

Norveski - Svartkarve

Poljski - Czarnuszka siewna

Portugalski - Nigela, Cominho-preto

Rumunski - Cernuşcă, Negrilică

Ruski - Чернушка Chernushka

Svedski - Svartkummin

Slovenski Vzhodna črnika

Spanski - Niguilla, Pasionara

Tamil - கருஞசீரகம் Karunjiragam

Ceski - Černý kmín, Černucha, Černucha

Turski - Çörek oto, Çöreotu

Madjarski - Borzaskata mag, Kerti katicavirág, Parasztbors,
Feketekömény

Na jednoj od njemackih web stranica sam procitala da cifuti stavljaju na svoj crni hljeb jednu vrstu te biljke al to nije ta orginal NIGELLA SATIVA!!!

Na toj istoj stranici je napisato da i turci imaju obicaj da stavljaju smjemenke na hljeb al oni bas koriste original!!!

DOBRO PAZITE KAD UZIMATE DA UZMETE BAS ORGINAL NIGELLA SATIVA JER DOISTA IH IMA PUNO PUNO...
NAJBOLJI KVALITET CETE DOBITI U APOTEKAMA

Sto se tice ulja od te bilje: to se veoma rijetko upotrebljava; najvjerovatnije zbog njegovog karakteristicnog mirisa!
Allahu 'alem a mozda i zbog cjene jer je jako skupo!

ni ziv ni mrtav
09.02.2007., 19:15
Iz tvoja dva posta mi baš nije jasno što preporučaš za upotrebu : ulje ili sjemenke ?
I što da kupimo u apoteci ? Sjemenke, ulje ...?

Hello Operator
09.02.2007., 22:05
Mene su uvijek nekako više uznemiravali krještavi ženski glasovi...

I kaj bumo sad, zabranili ženama s dubokim glasom da brinu o djecu?
Ne, samo ženama s krještavim glasovima. I mene uznemiravaju.

Derviš
10.02.2007., 12:17
Mene su uvijek nekako više uznemiravali krještavi ženski glasovi...

I kaj bumo sad, zabranili ženama s dubokim glasom da brinu o djecu?

Sad bumo prestali cjepidlačit. Nek se svak prisjeti svog djetinjstva. Tamo će pronaći da je otac drven kolac, a da je majka uvjek bila ta za čijim smo grudima hrlili. To je poanta. Po defaultu žena ima nježniji glas koji djetetu odgovara. Tvrditi da se to da promjeniti nekakvim novijim sustavima...isto je kao i malom djetetu pričati o koristima koje dobiva od majčinog mlijeka. To djeteta nit zanima nit želi o tome slušati. Ono jednostavno pohrli ka grudima kada osjeti glad.

Nauka je izmislila zamjene za majčino mlijeko ali nikada nije uspjela ustvrditi, niti to može, da je zamjena bolja od majčinih grudi.
Na sličan način treba promatrati i sve druge promjene koje se dešavaju.
Nema smetnje da majka radi a da otac odgaja dijete. Ali to je lošija varijanta prirodnih zakona. Još kada takve pojave uzmu maha i nedaj Bože proglasi ih se boljim od dosadašnjih,vjekovnih, onda možemo očekivati probleme.
Raspravljajući sa vama o ovoj i sličnim temama, vidim da vi upravo to i radite. Jer kako drugačije objasniti vaše odobravanje apsolutne slobode izbora. Kako spriječiti da zamjena uloga u obitelji postane raširena pojava? Pošto je sve prepušteno svakom na volju da bira, normalno je da će se žene boriti za "lakši" i "ljepši" život.( karijera, izlasci, promenade, zabave....).

Mi smo svjesni takvog ženskog poriva, pa smo uveli neke okvire da joj ne bi pažnja sa obitelji pobjegla na neke druge, za nju, marginalne ali izazovne pojave.

igod
10.02.2007., 12:57
Mi smo svjesni takvog ženskog poriva, pa smo uveli neke okvire da joj ne bi pažnja sa obitelji pobjegla na neke druge, za nju, marginalne ali izazovne pojave.

Tako ja radim sa svojom kujom (psom). Zavežem ga na uzicu da joj ne bi svašta palo na pamet. :D
Sada vidim u kojem je rangu vama žena. ;)

musa
10.02.2007., 13:35
Tako ja radim sa svojom kujom (psom). Zavežem ga na uzicu da joj ne bi svašta palo na pamet. :D
Sada vidim u kojem je rangu vama žena. ;)

nema potrebe da budes maliciozan, jer vecina najvaznijih prinicpa vaze isto za covjeka i za zenu u islamu, tako da ti poredjenje nije ni blizu :)

igod
10.02.2007., 14:02
Naravno. :D
Kažem ti prava koja žena ima u Islamu (npr. arapskih državama) takva prava ima moja kuja.

Ego
10.02.2007., 14:04
nema potrebe da budes maliciozan, jer vecina najvaznijih prinicpa vaze isto za covjeka i za zenu u islamu, tako da ti poredjenje nije ni blizu :)

Nadam se da je ovo pogreška u pisanju...

musa
10.02.2007., 14:27
Nadam se da je ovo pogreška u pisanju...

ne bih rekao, detaljisi!

musa
10.02.2007., 14:28
Naravno. :D
Kažem ti prava koja žena ima u Islamu (npr. arapskih državama) takva prava ima moja kuja.

prava zena u arapskim drzavama nisu isto kao prava zena u islamu

no, ni ta prava u arapskim drzavama nisu ni blizu tvoje kuje, osim ako nisi zoofil :p

igod
10.02.2007., 15:17
no, ni ta prava u arapskim drzavama nisu ni blizu tvoje kuje

Što ona ima pravo, a moja kuja nema? :D

musa
10.02.2007., 15:29
Što ona ima pravo, a moja kuja nema? :D

zeni je u islamu po propisima zagarantovano da bude nahranjena i odjevena istom kolicinom i istim kvalitetom kao i njen covjek - nisam bas siguran da ti na svoju kuju trosis isto onoliko koliko trosis i na sebe. ;)

igod
10.02.2007., 16:00
zeni je u islamu po propisima zagarantovano da bude nahranjena i odjevena istom kolicinom i istim kvalitetom kao i njen covjek - nisam bas siguran da ti na svoju kuju trosis isto onoliko koliko trosis i na sebe.

Naravno da ne trošim isto jer su nam organizmi različiti (masom) pa nije potrebna ista količina hrane. Ali jede vrhunsku hranu, jednu od najboljih na tržištu. Što se tiče odijevanja valjda znaš da psi ne nose odjeću, tj. uglavnom im smeta odjeća. :D

Dakle, ti se hvališ da je u Islamu žena nahranjena dobro? :rofl:
A što se tiče odjeće dovoljno je pogledati Saudijsku Arabiju ili Iran i vidjeti tu raznoliku i predivnu odjeću koju nose žene. :)

MAJSTOR Ivan
10.02.2007., 16:28
(Za slucaj da nadlezni urednik otkloni MAJSTOROV isti upis na "Islamu ...")

brkas evoluciju i sirenje spoznaje - priznavanje postojanja Boga jeste uvjetovano spoznajom, ali nije cista posljedica spozanje, vec izbora i htijenja.

"Priznati postojanje (NESPOZNATLJIVOG) Boga" je infantilnost i varka, musa.

"Spoznaja" koja ti je narinuta Kur'anom i po Kur'anu dok jos nisi znao ni kako se zoves, ne vrijedi ni po lule duvana.razum sireci spoznaje samo nadogradjuje svoje logicne premise, a ne dokida ih. ubistvo nevinog covjeka ce do Sudnjeg Dana ostati zlocin normalnom razumu, ma koliko on prosirio svoje spoznaje i "evoluirao".

Razum nije ono u insanu koje SPOZNAJE, musa. Razum tek biljezi to "iskustvo"
ne znajuci sto biljezi. O ovim detaljima i jos stotinama slicnih, taj vas Kur'an "savrseni" nema dvije ciste. Kad dozivis sto je ovaj MAJSTOR dozivio, znat ces.

musa
10.02.2007., 17:36
Naravno da ne trošim isto jer su nam organizmi različiti (masom) pa nije potrebna ista količina hrane. Ali jede vrhunsku hranu, jednu od najboljih na tržištu. Što se tiče odijevanja valjda znaš da psi ne nose odjeću, tj. uglavnom im smeta odjeća. :D

Dakle, ti se hvališ da je u Islamu žena nahranjena dobro? :rofl:
A što se tiče odjeće dovoljno je pogledati Saudijsku Arabiju ili Iran i vidjeti tu raznoliku i predivnu odjeću koju nose žene. :)

nisam rekao da je nahranjena dobro, vec da je pravilo da se na hranu i odjecu zene potrosi isto onoliko koliko se potrosi i na hranu i odjecu covjeka :)

igod
10.02.2007., 17:40
JA bi te zbog tvoje insinuacije da žena nije čovjek banao. Ali, opet to sam samo ja. .)

Prolaznik_
10.02.2007., 19:09
Iz tvoja dva posta mi baš nije jasno što preporučaš za upotrebu : ulje ili sjemenke ?
I što da kupimo u apoteci ? Sjemenke, ulje ...?

Curokotovo ulje. Dakle, ne moze se uzeti sjemenka i jesti, jasno stoji u tekstu kako se upotrijebljava i visi se u kontekstu toga sta se uzima. :)

musa
10.02.2007., 20:03
JA bi te zbog tvoje insinuacije da žena nije čovjek banao. Ali, opet to sam samo ja. .)

to ti je zadnji adut iz rukava, jel? :s ja sam tu mislio na covjeka i zenu u braku. kod nas se kaze kad je neko u braku: ovo je moja zena, ili ovo je moj covjek (suprug/muz) :cerek:

Leman Russ
10.02.2007., 20:48
sve se svodi na tumačenje, kod ljudi ima jedna krasna navika zove se generalizacija:E

Prolaznik_
11.02.2007., 06:14
sve se svodi na tumačenje, kod ljudi ima jedna krasna navika zove se generalizacija:E

Ali je problem kad se nesto tumaci prema licnim prohtjevima, onda nastaje problem.

U svakom slucaju, zna se sta je istina, a sta je zabluda, i onaj ko ima iskrenu namjeru da ide putem istine i trazi taj put, iskren je prema sebi, Bog ce ga uputiti na taj put.

Ementaler
11.02.2007., 11:48
U svakom slucaju, zna se sta je istina, a sta je zabluda,
Naravno da se ne zna, sve je stvar percepcije, to što ti misli da je tvoja istina prava i nisi svjestan da je to samo stvar tvoje percepcije to je već druga stvar.

Prolaznik_
11.02.2007., 17:32
Nadnaravno u Kur'anu koje je medicinska nauka otkrila u zadnjem vijeku, a Kur'an o tome govori prije vise od 1400 godina, ili 14 stoljeca.

http://www.youtube.com/watch?v=E-HZ-d5M9W0&mode=related&search=

Prolaznik_
11.02.2007., 17:33
Naravno da se ne zna, sve je stvar percepcije, to što ti misli da je tvoja istina prava i nisi svjestan da je to samo stvar tvoje percepcije to je već druga stvar.

Ali je problem najveci sto ti tako mislis i mozda ne zelis da znas sta je istina, ne zelis da je trazis.

igod
11.02.2007., 20:32
Nadnaravno u Kur'anu koje je medicinska nauka otkrila u zadnjem vijeku, a Kur'an o tome govori prije vise od 1400 godina, ili 14 stoljeca.

Daj ne zasmijavaj me. :D
Zašto nauka nešto unaprijed ne isčita iz Kurana? :rofl:
Daj nam lijek za rak iz Kurana molim te. :)

musa
11.02.2007., 21:28
Daj ne zasmijavaj me. :D
Zašto nauka nešto unaprijed ne isčita iz Kurana? :rofl:
Daj nam lijek za rak iz Kurana molim te. :)

Kur'an je dao generalne smjernice i temelje koje mnogima drugima, posebice ateistima fali, npr. iskreno proucavanje, u prvim ajetima Objave, koji su temeljna odredba svih odredbi i koja ce olaksati i skratit put do lijeka za rak i svih drugih prijekih ljudskih potreba, dok drugi, proucavajuci za ovozemaljski interes posrcu i, nerijetko, neuspiju

Ementaler
11.02.2007., 21:54
Ali je problem najveci sto ti tako mislis i mozda ne zelis da znas sta je istina, ne zelis da je trazis.
Eh po meni je najveći problem što si ti uvjeren da si u pravu te shodno tome niječeš sva druga mišljenja, u tome je velika razlika između mene i tebe.

Prolaznik_
12.02.2007., 04:04
Daj ne zasmijavaj me. :D
Zašto nauka nešto unaprijed ne isčita iz Kurana? :rofl:
Daj nam lijek za rak iz Kurana molim te. :)

Curokutovo ulje treba konzumirati, ali ne cekati da bolest rak odradi svoje gotovo pola posla pa onda, nego sprijeci, a ne lijeci. :zubo:

Prolaznik_
12.02.2007., 07:02
Mudrosti

Ljudi zbog kojih Allah spušta kišu

Prenosi se da je Muhammed ibn Munkedir kao trgovac prodavao dvije vrste platna, jedno je prodavao po pet, a drugo po deset dirhema. Jedanput je njegov sluga prodao platno koje je vrijedilo pet dirhema za deset dirhema. Kada je to saznao Ibn Munkedir, napustio je dućan i cijeli dan je posvetio tražeći kupca koji je kupio platno. Na kraju ga je uspio pronaći, pa mu je rekao: ''Moj sluga je pogriješio i prodao ti je platno od pet dirhema za deset dirhema.'' Čudeći se njegovom postupku, kupac je rekao: ''Nema smetnje, jer ja sam zadovoljan robom i cijenom.'' Na to mu Ibn Munkedir reče: ''Ali ja nisam zadovoljan, jer ne želim tebi ono što ne želim samom sebi. Zato izaberi jedno od troje: ili uzmi platno od deset dirhema, ili da ti ja vratim pet dirhema, ili ti vrati moju robu a uzmi svoje dirheme.'' Kupac je pristao da mu Ibn Munkedir vrati pet dirhema, i kad su se razišli pitao je ljude ko je taj čovjek. Rekli su mu da je to Muhammed ibn Munkedir, a on je onda kazao: ''Tako mi Allaha, zbog ovakvih ljudi Allah spušta blagorodnu kišu s neba.'' (Behdžetul-medžalisi, Ebu Abdullah el-Eseri)


Vrste govora

Poznati učenjak i pobožnjak Ibrahim ibn Edhem rekao je: ''Postoje četiri vrste govora: govor od kojeg očekuješ korist, ali se i pribojavaš kazne zbog njega, i za tebe je najbolje da se sačuvaš takvog govora. Zatim govor od kojeg ne očekuješ korist, a ne bojiš se ni kazne zbog njega, i najmanje zbog čega bi trebao ostaviti takav govor jeste da sačuvaš svoje tijelo i svoj jezik. Zatim govor od kojeg ne očekuješ korist, ali se bojiš kazne zbog njega, takva vrsta govora je upropaštavajuća bolest. I na kraju, govor od kojeg očekuješ korist, a ne bojiš se kazne ni štetnih posljedica zbog njega – to je ono što ti treba. (Behdžetul-medžalisi, Ebu Abdullah el-Eseri)

Prolaznik_
12.02.2007., 07:03
Nije isto savjetovati i grditi ljude

Razlika između savjeta i prijekora je u tome što savjet predstavlja dobročinstvo prema onome koji se savjetuje i što je izraz samilosti i želje da se popravi njegovo stanje. Onaj koji savjetuje drugoga čovjeka nema drugog interesa niti cilja osim Allahovog zadovoljstva, zbog čega je spreman da podnese i određene neugodnosti onoga kome savjet upućuje. A onaj koji upućuje prijekor, on želi poniziti i omalovažiti drugog pod plaštom nasihata i savjetovanja govoreći mu da onaj ko uradi to i to zaslužuje takvu i takvu kaznu, on nije dostojan ni vrijedan nikakve pažnje itd. A razlika između savjetnika i prijekornika je u tome što istinski savjetnik ne postaje neprijatelj ni onda kad ne prihvatiš njegov savjet, već ti kaže: ''Ja sam skinuo dug sa sebe i nadam se za to nagradi od Allaha, prihvatio ti ili ne prihvatio savjet.'' I on moli Allaha za tvoje dobro tajno i javno i tvoje mahane nikada ne priča drugima, dok je prijekornik sušta suprotnost.


Vrste prijatelja

Rečeno je: ''Tri su vrste prijatelja: prijatelj koji je poput hrane bez koje ne možeš živjeti, zatim prijatelj koji je poput lijeka koji ti je potreban s vremena na vrijeme, i prijatelj koji je poput bolesti koju ne bi nikad poželio.''


Djelo je važnije od govora

Prenosi se da je Omer ibn Abdul-Aziz jedanput držao hutbu i tako je nadahnuto govorio da je svijet počeo plakati. Nakon toga ljudi su ga pitali zašto prekida hutbu, treba da nastavi da se u ima Allaha svi okoriste. Omer im je odgovorio: ''Zaista je govor iskušenje i izazov, a muslimanu treba da bude preče i važnije djelo od govora.''

Prolaznik_
12.02.2007., 07:03
U iskrenosti je spas


Prenosi se da je Rebi'a ibn Harraš bio čovjek koji nikada nije slagao. Imao je dva sina koji su se ogriješili o zakon u vrijeme namjesnikovanja Hadždžadža ibn Jusufa. On ih je tražio ali ih nije uspio naći. Jedan od njegovih ljudi mu je rekao da njihov otac nikad u životu nije slagao i da bi bilo dobro da pošalje nekoga da pita njihovog oca, ako bude znao išta o njima, sigurno će reći. Hadždžadž je tako i učinio, poslao je svoje policajce Ibn Harrašu, i kad su ga oni upitali: ''Gdje su ti sinovi?'', on je bez imalo oklijevanja rekao: ''Eno ih u kući!'' Zbog njegove iskrenosti Hadždžadž je oprostio njegovim sinovima.Pripremio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Einherjer
12.02.2007., 11:16
Raspravljajući sa vama o ovoj i sličnim temama, vidim da vi upravo to i radite. Jer kako drugačije objasniti vaše odobravanje apsolutne slobode izbora. Kako spriječiti da zamjena uloga u obitelji postane raširena pojava? Pošto je sve prepušteno svakom na volju da bira, normalno je da će se žene boriti za "lakši"
i "ljepši" život.( karijera, izlasci, promenade, zabave....).

Mi smo svjesni takvog ženskog poriva, pa smo uveli neke okvire da joj ne bi pažnja sa obitelji pobjegla na neke druge, za nju, marginalne ali izazovne pojave.

Ah, ipak ti se jos raspravlja. Tim bolje.

Pazi jedan interesantan clanak o robovlasnistvu na americkom jugu. Inace, zabranjenom jos prije 150 godina.

The South fiercely upheld the institution of slavery. The following were some of the arguments they often used in their justification of slavery:


* Biblical references show God approves slavery: e.g. Israelites, "God's chosen people," were slaveholders; Christ never condemned it; Paul supported it.

** Muhamed kaze da zenu treba tuci ako nije poslusna; u Kuranu pise da pred zakonom nije jednaka muskarcu* All men are not created equal: the black race is inferior; thus, blacks are better off as property of superior whites who ensure their subsistence.

**Nama muškarcima je Bog dao jedan mali stepen prednosti nad ženom.* Slaves are content with slavery, for their masters ensure they're fed, clothed and taught Christian values: comparatively, Southern slaves are better off than many of the immigrant workers in Northern factories who are confined in unhealthy workplaces for long hours.

**Ne, ne, ne, islamski serijat ne diskriminise zenu, vec to rade oni koji natovare na zenu teret koji nije za nju i njenu prirodu logican i lahak. Dakle, opterete je teretom koji nije za nju, hoce joj da oduzmu zensvenost i da je preobrate u snagu i sposobnost muskarca po svim svjetskim i vjerskim pitanjima.* Slavery is the key to national prosperity-for both the North and the South: cotton produced in the South is a major U.S. export to Europe; thus, if the Southern economy is tampered with, the big industrial cities of the North would collapse.

** Tko ce raditi na zapadnjackim baustelama ako muslimani ne budu imali toliko djece?* Slavery enabled the founding of the American Republic: four out of the first five American presidents were slaveholders from Virginia, and George Washington owned as many as 300 slaves over his lifetime.

** Je li se i jedan muslimanski drzavnik osvrnuo na pitanje polozaja zene?

References:

Stevenson, Brenda. "Slavery in America" in Underground Railroad. Official National Park Handbook produced by the National Park Service.
The Encyclopaedia Britannica.Zapanjujuce slicnosti, jelda? Gotovo da bi se reklo da je razlika nebitna.

E sad, buduci da je islam izrijekom ostar prema robovlasnicima, pitanje je dragi moji, kako cete ovakvi u Dzennet? Nista od toga, bojim se.

Prolaznik_
13.02.2007., 03:40
Muhamed kaze da zenu treba tuci ako nije poslusna; u Kuranu pise da pred zakonom nije jednaka muskarcu

Hajde ovo i dokazi, Einherjer. ;)

Einherjer
13.02.2007., 07:28
Hajde ovo i dokazi, Einherjer. ;)

Pa ovo prvo su sami forumski muslimani ne znam koliko puta navodili, a za ovo drugo moras pitati Dervisa. On je to naime izricito tvrdio.

ni ziv ni mrtav
13.02.2007., 11:54
Eto , kupio danas.
"Kalinji , ulje crnog kumira"
Blago faraona
zemlja prijekla: Egipat
Sastav . 100% ulje crnog kumira
Preporuča se 10-30 kapi dnevno 1-3 puta nakon jela.

100 ml plaćeno 199,01 kunu.

Komentar prodavačice: ide ko ludo. Ne možemo nabaviti koliko možemo prodati...koristi se za dizanje imuniteta.

Eto, danas je dan1.
Dan Trifida !:top:

forget-me-not
13.02.2007., 12:35
Naravno. :D
Kažem ti prava koja žena ima u Islamu (npr. arapskih državama) takva prava ima moja kuja.

Mislim da govoris bezveze vodjen sasvim drugim motivima.

Mene osobno ne zanima kakva prava ima tvoja kuja, ali bih volio da mi pojasnis da li si taj stav o polozaju zene donio analizirajuci legislativu Islamskih drustava uopce ili stvarni polozaj zene tamo.

To nikako nisu jednake stvari, kao sto nisu ni u bilo kojem drustvu. Stupanj realiziranja legislative ovisi o mnogo faktora, pa zato i pitam za pojasnjenje.

Meni se opet cini da ovo najvise ovisi od slucaja do slucaja, u svakom drustvu (bez obzira o kojoj civilizacijskoj grupi pricamo) naci cemo poptuno dijametralne odnose: od robovlasnickog odnosa prema zeni, pa do istog takvog prema muskarcu. Vjerovatno takve primjere mozemo naci i svaki u svojoj ulici.

Na kraju, uzmimo za primjer dva sasvim dijametralna drustva i dvije zene: Benazir Buto (Pakistan) i Monika Levinski (USA). Prva, jel, nikako nije mogla biti porobljena, dok je druga spadala u vlasnistvo. Naravno, u oba drustva naci cemo i bezbroj opozitnih primjera.

Obzirom da sam zivio i u zapadnim i u istocnim drustvima, te konzumirao i zajednice sa njihovim pripadnicama, mogu samo reci (govorim iskreno, samo prema osobnom iskustvu, svako tumacenje ovog stava u smislu generalnih ocjena je pogresno) da su zene Istoka zahtjevnije, te da je tamo teze biti muz. Spreman sam ovo argumentirati ako mi se ospori na pravi nacin.

Prolaznik_
13.02.2007., 17:06
Word Repetitions and Miracles of Quran

http://www.youtube.com/watch?v=6QN8eoCwrBw

Prolaznik_
13.02.2007., 17:06
Pa ovo prvo su sami forumski muslimani ne znam koliko puta navodili, a za ovo drugo moras pitati Dervisa. On je to naime izricito tvrdio.

Nisi valjda ovo sve rekao na osnovu forumaskih muslimana ? :zubo:

Hajde hajde, ne cekaj pomoc od drugih, dokazi ono sto si uztvrdio,

Vojnik Gorčin
13.02.2007., 21:15
ne znam ja odakle ti izovdiš te osnove u vezi uudaranja žena

samo žena smije udariti muškarca s čim poželi, a muškarac samo sa "četkicom za zube" tj misvakom.

drugim riječima ne smije, ali treba nadoći na to!

Nepoznati
14.02.2007., 00:02
ne znam ja odakle ti izovdiš te osnove u vezi uudaranja žena

samo žena smije udariti muškarca s čim poželi, a muškarac samo sa "četkicom za zube" tj misvakom.

drugim riječima ne smije, ali treba nadoći na to!

34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što o­ni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o o­nome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A o­ne čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a o­nda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, o­nda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!

An-Nisa'
Žene
11. Allah vam naređuje da od djece vaše - muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.

176. A ako su o­ni braća i sestre, o­nda će muškarcu pripasti dio jednak koliko dvjema ženama. To vam Allah objašnjava, da ne zalutate. A Allah zna sve.

10. Allah navodi kao pouku o­nima koji ne vjeruju ženu Nuhovu (to je onaj Noa koji se spasio od općeg daveža u barci) i ženu Lutovu (tu je Allah pretvorio u stup soli radi radoznalosti da vidi vatromet koji je uništio cijeli grad): bile su udate za dva čestita roba Naša, ali su prema njima licemjerne bile - i njih dvojica im neće ništa moći kod Allaha pomoći, i reći će se: "Ulazite vas dvije u vatru, sa o­nima koji ulaze!"

Al-Ma'arig
Stepeni
29. i o­ni koji stidna mjesta svoja budu čuvali
30. i živjeli jedino sa ženama svojim ili sa o­nima koje su u vlasništvu njihovu - o­ni, doista, prijekor ne zaslužuju -

Ovo je dobro: Isus je napravio pticu iz blata i oživio je:

110. Kad Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, sjeti se ....... i kada si, voljom Mojom, od blata nešto poput ptice napravio i u nju udahnuo, i kada je o­na, voljom Mojom, postala ptica;

51. Skoro da te nevjernici pogledima svojim obore kad Kur’an slušaju, govoreći: "On je, uistinu, luda!"

Einherjer
14.02.2007., 10:52
Nisi valjda ovo sve rekao na osnovu forumaskih muslimana ? :zubo:


Pa tocno o tome ti ja i pricam. Neosporno se u ama bas svakom svetom pismu mogu naci citati diskriminatorni prema zeni ili nekom drugom ljudskom bicu, ali bar na ovom forumu jos niti jedan musliman, za razliku od zidova, krscana ili varijacija, nije se ogradio od njih, dapace. Muslimanska zajednica ovog foruma permanentno uporno brani tezu da su te upitne postavke bas doslovno istinite, i to najcesce traljavim eufemizmima te necim sto frapantno lici na postulate robovlasnistva.

Tragicnija jos je cinjenica da ama bas nikakvog argumenta osim kuranskih citata za to ne nudite, stovise, i ne trazite. Moze milijarda zena na svijetu dokazati da su u stanju brinuti se o sebi i svojoj obitelji - ali to ne dokazuje da one imaju vise od pola mozga, nego da je drustvo u banani; ne mozes navesti ama bas nikakav dokaz da su zene labilniji svjedoci na sudu - ali nema veze jer tako pise u Kuranu itd.

Ako mislis pokrenuti temu o ljepotama islama, ali ostati stameno kod ovakvih teza, onda je jedino posteno od tebe da recimo na pocetku stavis disklejmer: stajaznam, "ne odnosi se na zene"


Ja ni u kojem slucaju ne mislim da su ama bas svi muslimani na svijetu takvih nazora, kako bi se s ovog foruma dalo iscitati. Kazem, jos uvijek cekamo bar jednog na forumu koji ce se ograditi.

forget-me-not
14.02.2007., 11:31
Tragicnija jos je cinjenica da ama bas nikakvog argumenta osim kuranskih citata za to ne nudite, stovise, i ne trazite. Moze milijarda zena na svijetu dokazati da su u stanju brinuti se o sebi i svojoj obitelji - ali to ne dokazuje da one imaju vise od pola mozga, nego da je drustvo u banani; ne mozes navesti ama bas nikakav dokaz da su zene labilniji svjedoci na sudu - ali nema veze jer tako pise u Kuranu itd.


Zasto bi navodio dokaz da su zene labilniji svjedoci? To ne pise u Kur'anu. Ali pise da dvije zene trebaju umjesto jednog muskarca. A to nema veze sa labilnoscu - razlog je sasvim drugi. Ako bi se smatralo da su labilne kao svjedoci, ne bi vrijedilo ni svjedocenje 1000 njih.

Ja bih bio voljan popricati o svakom tvom argumentu i osporiti ga, ali, naravno, samo na civiliziran nacin.

Dok god ti tvrdis da po Kur'anu zene imaju pola mozga tvoj nastup ne odaje da ti je do rasprave, pa se necu u to ni upustati.

Pogotovo ne bih trazio od tebe argumentiras da su se krscani i zidovi ogradili od "diskriminatornih citata" iz svojih svetih knjiga posto znam da ne bi mogao.

SON_OF_A_SUN
14.02.2007., 11:47
Na kraju, uzmimo za primjer dva sasvim dijametralna drustva i dvije zene: Benazir Buto (Pakistan) i Monika Levinski (USA). Prva, jel, nikako nije mogla biti porobljena, dok je druga spadala u vlasnistvo. Naravno, u oba drustva naci cemo i bezbroj opozitnih primjera.


:top: :cerek:

Meni se vise svidja Monika....

Bosniac
14.02.2007., 12:04
Pa tocno o tome ti ja i pricam. Neosporno se u ama bas svakom svetom pismu mogu naci citati diskriminatorni prema zeni ili nekom drugom ljudskom bicu, ali bar na ovom forumu jos niti jedan musliman, za razliku od zidova, krscana ili varijacija, nije se ogradio od njih, dapace. Muslimanska zajednica ovog foruma permanentno uporno brani tezu da su te upitne postavke bas doslovno istinite, i to najcesce traljavim eufemizmima te necim sto frapantno lici na postulate robovlasnistva.

Tragicnija jos je cinjenica da ama bas nikakvog argumenta osim kuranskih citata za to ne nudite, stovise, i ne trazite. Moze milijarda zena na svijetu dokazati da su u stanju brinuti se o sebi i svojoj obitelji - ali to ne dokazuje da one imaju vise od pola mozga, nego da je drustvo u banani; ne mozes navesti ama bas nikakav dokaz da su zene labilniji svjedoci na sudu - ali nema veze jer tako pise u Kuranu itd.

Ako mislis pokrenuti temu o ljepotama islama, ali ostati stameno kod ovakvih teza, onda je jedino posteno od tebe da recimo na pocetku stavis disklejmer: stajaznam, "ne odnosi se na zene"


Ja ni u kojem slucaju ne mislim da su ama bas svi muslimani na svijetu takvih nazora, kako bi se s ovog foruma dalo iscitati. Kazem, jos uvijek cekamo bar jednog na forumu koji ce se ograditi.

Einherjer, ne poznaš ni malo život jedne muslimanke kao supruge ,majke,kao žene uopće i zato imaš iskrivljene predođbe,predrasude uhvaćene po antiislam. forumima.
Mi iz Bosne znamo život žene i muslimanke i kršćanke,u prilici smo komparacije.
Muslimanski brak je stabilan,a život u porodici ispunjen međusobnom ljubavlju i
međusobnom brigom.
Muslimanska porodica,i žena u braku upravo je najjaća strana islama.
O šerijatskom pravu mogu kompetentno raspravljati samo šerijatski suci,kao na pr. o građanskom pravu,jer radiu se o struci.
Derviš je iznosio naćela,sasvim ispravnu,i sve u dobroj namjeri,i ljudi dobre volje mogu stvoriti neku vrlo uopćenu sliku,dovoljnu za naćelno shvaćanje,ali nedovoljnu za kritićke polemike.Kako se može raspravljati o tako složenom pitanju kao što je muslimanski brak,kada o tome se nema nikakva znanja,nego samo maliciozna propaganda.
Pogledaj kako to izgleda u praksi,saznaj,proući,ionda polemiziraj.Ne vjerujem da imaš tako puno vremena i posebnog interesa.

Derviš
14.02.2007., 16:38
Pa tocno o tome ti ja i pricam. Neosporno se u ama bas svakom svetom pismu mogu naci citati diskriminatorni prema zeni ili nekom drugom ljudskom bicu, ali bar na ovom forumu jos niti jedan musliman, za razliku od zidova, krscana ili varijacija, nije se ogradio od njih, dapace. Muslimanska zajednica ovog foruma permanentno uporno brani tezu da su te upitne postavke bas doslovno istinite, i to najcesce traljavim eufemizmima te necim sto frapantno lici na postulate robovlasnistva.

Tragicnija jos je cinjenica da ama bas nikakvog argumenta osim kuranskih citata za to ne nudite, stovise, i ne trazite. Moze milijarda zena na svijetu dokazati da su u stanju brinuti se o sebi i svojoj obitelji - ali to ne dokazuje da one imaju vise od pola mozga, nego da je drustvo u banani; ne mozes navesti ama bas nikakav dokaz da su zene labilniji svjedoci na sudu - ali nema veze jer tako pise u Kuranu itd.

Ako mislis pokrenuti temu o ljepotama islama, ali ostati stameno kod ovakvih teza, onda je jedino posteno od tebe da recimo na pocetku stavis disklejmer: stajaznam, "ne odnosi se na zene"


Ja ni u kojem slucaju ne mislim da su ama bas svi muslimani na svijetu takvih nazora, kako bi se s ovog foruma dalo iscitati. Kazem, jos uvijek cekamo bar jednog na forumu koji ce se ograditi.

Od čega da se ogradi ?- od Islama.?

Kur an " Oni neće biti zadovoljni sa vama sve dok na njihovu vjeru ne pređete, pa ni onda ":w

Einherjer
15.02.2007., 07:42
Zasto bi navodio dokaz da su zene labilniji svjedoci? To ne pise u Kur'anu. Ali pise da dvije zene trebaju umjesto jednog muskarca. A to nema veze sa labilnoscu - razlog je sasvim drugi. Ako bi se smatralo da su labilne kao svjedoci, ne bi vrijedilo ni svjedocenje 1000 njih.

Ja bih bio voljan popricati o svakom tvom argumentu i osporiti ga, ali, naravno, samo na civiliziran nacin.
By all means. Mene evo stvarno zanima kako ti sebi tumacis takav stavak kao pravedan. Iznad svega bi me radovali argumenti, a nadam se svakako da to nece biti u formi jos jedne tirade o misticnoj prirodi zene. Zadrzimo se na empirijskim argumentima, socioloskoj ili psiholoskoj analizi izvora nevezanih uz religiju, inace bi se sve moglo zavrsiti, bojim se, prelijevanjem iz supljeg u prazno.

Einherjer
15.02.2007., 08:13
Einherjer, ne poznaš ni malo život jedne muslimanke kao supruge ,majke,kao žene uopće i zato imaš iskrivljene predođbe,predrasude uhvaćene po antiislam. forumima.
Mi iz Bosne znamo život žene i muslimanke i kršćanke,u prilici smo komparacije.
Muslimanski brak je stabilan,a život u porodici ispunjen međusobnom ljubavlju i
međusobnom brigom.
Muslimanska porodica,i žena u braku upravo je najjaća strana islama.
O šerijatskom pravu mogu kompetentno raspravljati samo šerijatski suci,kao na pr. o građanskom pravu,jer radiu se o struci.
Derviš je iznosio naćela,sasvim ispravnu,i sve u dobroj namjeri,i ljudi dobre volje mogu stvoriti neku vrlo uopćenu sliku,dovoljnu za naćelno shvaćanje,ali nedovoljnu za kritićke polemike.Kako se može raspravljati o tako složenom pitanju kao što je muslimanski brak,kada o tome se nema nikakva znanja,nego samo maliciozna propaganda.
Pogledaj kako to izgleda u praksi,saznaj,proući,ionda polemiziraj.Ne vjerujem da imaš tako puno vremena i posebnog interesa.

Pa gle, primjera iz prakse ako hocu tjerati u krajnost imam sigurno jednako toliko koliko i ti, u svakom slucaju jednako pouzdanih. U osnovnoj skoli bilo je nekoliko ucenika/ca iz muslimanskih obitelji, redom problematicnih, ocevi baustelci, majke koje ciste po kucama, vjecito plave i isprebijane. Djevojcice su se redom poudavale u teenagerskoj dobi, do 20-te su vec bile mnogostruke majke i naucile sve ljepote socijalnog dna.
Ali ja necu ici tako daleko i poistovjetiti tu sliku s opcim stanjem u islamu, kako rekoh prije, na fakultetu je bilo suprotnih primjera.

Ja znam da ces ti sad reci kako pravi musliman nece nikad udariti svoju zenu, ali to je tvoja vizija utopije i stvarnost ce te, bojim se poreci. Postoji mnostvo studija o tome, cak i jedan film (izvrstan, Das Experiment, imas moju toplu preporuku) koji pokazuju kako je dovoljna samo prilika da u bilo kome izvuce ono najgore. Ako samo mozes i nitko te ne sprijecava, ili jos gore, cak dijelom opravdava, psihologija kaze da ce se u tebi neminovno probuditi zivotinja.
Stavi to u kontekst zakona koji neko drugo ljudsko bice proglasava manje vrijednim.

Ja te ne pitam za strucno pravnicko misljenje o serijatskim zakonima, mene zanima iskljucivo tvoj osobni stav.

Einherjer
15.02.2007., 08:15
Od čega da se ogradi ?- od Islama.?


Meni se cini da islam nije zasluzio da ga se poistovjecuje s krsenjem ljudskih prava. No tvoje misljenje je tvoja stvar.

SON_OF_A_SUN
15.02.2007., 12:35
By all means. Mene evo stvarno zanima kako ti sebi tumacis takav stavak kao pravedan. Iznad svega bi me radovali argumenti, a nadam se svakako da to nece biti u formi jos jedne tirade o misticnoj prirodi zene. Zadrzimo se na empirijskim argumentima, socioloskoj ili psiholoskoj analizi izvora nevezanih uz religiju, inace bi se sve moglo zavrsiti, bojim se, prelijevanjem iz supljeg u prazno.

Pa ja to tebi upravo i govorim u svom posljednjem postu. Nikako ne zelim da sve zavrsi tako. Zato mi nije jasno o cemu ti uopce zelis da pricamo? Cas mi se cini da zelis da analiziramo Kur'anski text (ne zaboravi i Islam je dogma, za takav pristup trebamo obojica imati poprilicno znanje o njoj), cas opet da zelis sociolosku i psiholosku analizu. Odluci se pls.

Ta raspra nije neki big deal, zavrsicemo je, siguran sam, ako odaberes ovaj drugi pristup.

Einherjer
15.02.2007., 13:58
Pa ja to tebi upravo i govorim u svom posljednjem postu. Nikako ne zelim da sve zavrsi tako. Zato mi nije jasno o cemu ti uopce zelis da pricamo? Cas mi se cini da zelis da analiziramo Kur'anski text (ne zaboravi i Islam je dogma, za takav pristup trebamo obojica imati poprilicno znanje o njoj), cas opet da zelis sociolosku i psiholosku analizu. Odluci se pls.

Ta raspra nije neki big deal, zavrsicemo je, siguran sam, ako odaberes ovaj drugi pristup.

Da i ja napravim klona ili ti je ok razgovarati sa samo jednim avatarom?

forget-me-not
15.02.2007., 14:12
Da i ja napravim klona ili ti je ok razgovarati sa samo jednim avatarom?

Nebitno. Nije ni jedno ni drugo, pricam sa posla, kolega koristi isti PC pa sam pogrijesio. Ista je IP adresa, a nemamo ban nijedan.

Ponuda za razgovor ti stoji.

Bosniac
15.02.2007., 14:49
Pa gle, primjera iz prakse ako hocu tjerati u krajnost imam sigurno jednako toliko koliko i ti, u svakom slucaju jednako pouzdanih. U osnovnoj skoli bilo je nekoliko ucenika/ca iz muslimanskih obitelji, redom problematicnih, ocevi baustelci, majke koje ciste po kucama, vjecito plave i isprebijane. Djevojcice su se redom poudavale u teenagerskoj dobi, do 20-te su vec bile mnogostruke majke i naucile sve ljepote socijalnog dna.
Ali ja necu ici tako daleko i poistovjetiti tu sliku s opcim stanjem u islamu, kako rekoh prije, na fakultetu je bilo suprotnih primjera.

Ja znam da ces ti sad reci kako pravi musliman nece nikad udariti svoju zenu, ali to je tvoja vizija utopije i stvarnost ce te, bojim se poreci. Postoji mnostvo studija o tome, cak i jedan film (izvrstan, Das Experiment, imas moju toplu preporuku) koji pokazuju kako je dovoljna samo prilika da u bilo kome izvuce ono najgore. Ako samo mozes i nitko te ne sprijecava, ili jos gore, cak dijelom opravdava, psihologija kaze da ce se u tebi neminovno probuditi zivotinja.
Stavi to u kontekst zakona koji neko drugo ljudsko bice proglasava manje vrijednim.

Ja te ne pitam za strucno pravnicko misljenje o serijatskim zakonima, mene zanima iskljucivo tvoj osobni stav.

U kojoj ti to zemlji - državi živiš,momak!?

Einherjer
15.02.2007., 14:55
Nebitno. Nije ni jedno ni drugo, pricam sa posla, kolega koristi isti PC pa sam pogrijesio. Ista je IP adresa, a nemamo ban nijedan.

Ponuda za razgovor ti stoji.

Pa sto cekas?
Ja ne znam kako pitanje moze biti jasnije. Meni je svejedno kako ga mislis odgovoriti, probaj dati odgovor koji je tebi osobno najplauzibilniji. Medjutim, ako kazes da je odgovor u nekoj famoznoj zenskoj prirodi koju iscitavamo bez trunka sumnje iz Kurana, zakljucit cu da nemas ama bas nista za reci.

Einherjer
15.02.2007., 14:58
U kojoj ti to zemlji - državi živiš,momak!?

Zasto? Kao stanje stvari i generalno psiholoski profili populacije iz Bihaca i okoline odstupaju bitno od profila ostatka svjetske populacije?

forget-me-not
15.02.2007., 16:11
Pa cekao sam konkretno pitanje. Uzecu da je ovo tvoj stav.

Pa tocno o tome ti ja i pricam. Neosporno se u ama bas svakom svetom pismu mogu naci citati diskriminatorni prema zeni ili nekom drugom ljudskom bicu, ali bar na ovom forumu jos niti jedan musliman, za razliku od zidova, krscana ili varijacija, nije se ogradio od njih, dapace. Muslimanska zajednica ovog foruma permanentno uporno brani tezu da su te upitne postavke bas doslovno istinite, i to najcesce traljavim eufemizmima te necim sto frapantno lici na postulate robovlasnistva.

Tragicnija jos je cinjenica da ama bas nikakvog argumenta osim kuranskih citata za to ne nudite, stovise, i ne trazite. Moze milijarda zena na svijetu dokazati da su u stanju brinuti se o sebi i svojoj obitelji - ali to ne dokazuje da one imaju vise od pola mozga, nego da je drustvo u banani; ne mozes navesti ama bas nikakav dokaz da su zene labilniji svjedoci na sudu - ali nema veze jer tako pise u Kuranu itd.

Ako mislis pokrenuti temu o ljepotama islama, ali ostati stameno kod ovakvih teza, onda je jedino posteno od tebe da recimo na pocetku stavis disklejmer: stajaznam, "ne odnosi se na zene"


Ja ni u kojem slucaju ne mislim da su ama bas svi muslimani na svijetu takvih nazora, kako bi se s ovog foruma dalo iscitati. Kazem, jos uvijek cekamo bar jednog na forumu koji ce se ograditi.

Da ne bi sada ovdje vodili filozofske rasprave, ja cu pokusati do kraja pojednostaviti problem.

Ako posmatras Islamsku legislativu, shari'a, koji je izveden iz Kur'ana i hadisa (prakse Poslanika) onda nikako ne mozes reci da su muskarac i zena jednako tretirani.

U nekim stvarima ta legislativa favorizira muskarca, a u nekim zenu, dakle ne treba se nikako zaletiti i pomisliti da je zena ta koja je UVIJEK losije tretirana.

Ako bi sada pokusali ocjenjivati kolicinu prava uopce jednih i drugih (mislim muskaraca i zena), onda bi se morali prethodno dogovoriti o reperima. Recimo da uzmemo da je to UN-ova Medjunarodna konvencija o ljudskim pravima.

Sasvim je ocigledno (i povrsnom posmatracu) da shari'a dokida prava i muslimana i muslimanke ISPOD minimuma koji tretira gore navedena konvencija. To je fakt i savim je pogresno ublazavati tu evidentnu razliku ili pokusati je lazno kompenzirati.

Pojedinac se tu sada nalazi pred izborom: postovati shari'a, ne postovati ga ili biti nesto trece.

Izabrati prvu opciju znaci prihvatiti navedenu nizu razinu konzumiranja prava i sloboda, izabrati drugu znaci prihvatiti svjesno odgodjeno placanje na danu kad se budu polagali racuni, a treca je sama po sebi jasna i ne treba je objasnjavati.

Zato ne shvatam tvoje cudjenje i poziv na ogradjivanje. Svaki musliman je svjestan gore navedenih cinjeca. Svaki musliman zna da mu je uskraceno pravo koristenja kamate. Ili svinjetine. Ili alkohola. Kako sam vec naveo, odgovor na ovo moze biti u jednom od tri smjera, ali nikako u modificiranju dogme. Islam nema instituciju koncila i ne moze se modificirati osim u smislu davanja odgovora na nove situacije, ali i ti odgovori moraju biti bazirani na izvornom fundamentu.

Sto se tice polazne teme i tvoje opservacije o pravima zena, moje misljenje je da su muskarci bitnije favorizirani samo u oblasti duhovnosti: zena naime ne moze biti imam ili recimo serijatski sudac, a u svim drugim oblastima je ravnopravna. Postoje jos neke razlike, poput prava na nasljedjivanje (i tu je njeno pravo dva puta slabije), prilikom svjedocenja, te u slucaju razvoda, gdje djeca najcesce pripadaju ocu. Naravno, i pri oblacenju su propisi nesto stroziji, ali oni postoje i za muskarca. Recimo, muskarac ne smije imati golo tijelo od pupka do koljena, ostalo moze. Ove razlike Islam manje ili vise kompenzira u nekim drugim domenama, dajuci zeni neke druge prednosti.

Dakle, shari'a postavlja minimum ispod kojeg se ne moze ici. Muslimanska drustva nikad nece prihvatiti legalizaciju homoseksualizma jer ako to prihvate ona nece biti vise muslimanska. Dakle, ljudska prava u smislu kojem ih tretira UN-ova konvencija ne mogu biti reper, kao sto ne mogu ni u recimo zidovskoj legislativi koja u odnosu na nju ima jos izrazeniju i ostriju disproporciju nego Islam. Krscanstvo je jedino (od monoteistickih religija) vrsilo neka priblizavanja nizom izmjena koje je Koncil odobrio u cilju modernizacije i priblizavanja pastvi. Ja osobno ne shvatam zasto Islam po ovom pitanju trpi tolike kritike.

Dalje, sto se tice prava zene, nikako ti ne mogu ponuditi PROVJERENO TACNA objasnjenja zasto je u nekim domenima zena tretirana slabije od muskarca. Kao npr. kod svjedocenja, ili kod nasljedstva. Samo interpretacije, ali one ce se razlikovati i nikad nisu konacne. Mada ima jako logicnih objasnjenja.

Jednostavno, Bog je tako htio.

Ja bar ne znam (pa se debeloooo ovdje ogradjujem) da je u samom Kur'anskom tekstu dato EXPLICITNO objasnjenje po svakoj od ovih tacki. Znaci, sva objasnjenja koja se nude nisu originalno Kur'anska vec su tumacenje.

Isto tako dosta propisa (poput visezenstva) su tretirani razlicito od islamskih pravnika, pa recimo imas raspon tumacenja od toga da su 4 zene decidirano pravo o kome nema rasprave, pa do onih koji tvrde da su ogranicenja koja su data toliko stroga da su ovo pravo svela na izuzetak koji je zanemariv.

Siitski muslimani recimo dozvoljavaju tzv. privremeni (mutaa) brak, dakle brak koji se sklapa na odredjeno vrijeme. Sunijjska ulema opet tu praksu ne dozvoljava. Mutaa brak mora imati sve odlike standardnog, dakle mora biti javan, a najbitniji je tzv iddet ili pricek (period u kojem zena ne moze nakon konzumacije jednog zapoceti drugi brak, iznosi onoliko koliko je dovoljno da se neosporno utvrdi materinstvo) u cilju imperativa da svako dijete mora imati porijeklo, tj. mora se znati otac.

Nema govora da Kur'an dozvoljava silu nad zenama, bar ne u vecoj ili cescoj mjeri nego nad djecom, dakle samo bezazleno. On cak insistira na odnosu prema zeni koji mora biti respectfull, bez dileme.

Isto tako zena ima pravo na svoju imovinu, odvojenu od zajednicke, sa kojom moze raspolagati bez zapreke i tutorstva. Takodje nigdje joj nije osporeno pravo rada ili skolovanja, cak je stimulirano.

Naravno, u praksi ces naci i drugacije slucajeve, cesto pravdane netacnim (ilii bar nekorektnim) tumacenjima Kur'anskog teksta, ali to se vec ne moze pripisati Bogu nego ljudima.

Jedini slucaj (opet ponavljam da JA znam, a ja nisam teolog, inzenjer sam) u kome je pravo zene manje od prava muskarca, a da je eksplicitno objasnjeno zasto, je pravo na izbor bracnog partnera druge vjeroispovijesti. Naime muskarac to pravo ima, a zena ne, iz razloga da bi joj moglo biti uskraceno drugo pravo koje je starije, a to je pravo ispovjedanja Islama.

Kako sam vec jednom prije rekao, konzumirao sam zajednice i sa zenama profiliranim zapadnom civilizacijom, a i sa onim istocnom. Nema neke bitne razlike, ali su ipak one sa istoka zahtjevnije i teze je biti muz.

I u Islamu postoji feminizam kao pokret, on cak nalazi uporiste u izvorima, ali pravo da ti kazem meni je svaka vrst feminizma gnjavez i od toga bjezim, pa ti ne znam nista reci.

* * *

Svaki covjek ima pravo da se prema svemu odredi, pa i prema Islamu. Shodno tom pravu i muslimani mogu da u njegovom shari'a vide ljepote, a drugi ne. Kako ja tebi ne mogu uskratiti pravo da to okarakteriziras kao grozote, tako ni ti meni ne mozes uskratiti da to vidim u prvonavedenom obliku.

Eto toliko za pocetak, ako zelis jos nesto ja sam spreman da ti odgovorim. Ne znam da li sam supljirao, ako jesam, ja ne znam bolje, potrazi onda drugog sugovornika.

Bosniac
15.02.2007., 17:00
Bosniac kaže:
U kojoj ti to zemlji - državi živiš,momak!?

Zasto? Kao stanje stvari i generalno psiholoski profili populacije iz Bihaca i okoline odstupaju bitno od profila ostatka svjetske populacije?

Na konkretno pitanje možeš li dati konkretan odgovor?!

Prolaznik_
15.02.2007., 18:03
Od čega da se ogradi ?- od Islama.?

Kur an " Oni neće biti zadovoljni sa vama sve dok na njihovu vjeru ne pređete, pa ni onda ":w

:top:

To sto neki ne zele da razume i da pokusaju razumjeti ili jednostavno nece, to nije nas problem, a mi se ne odricali islama i rijeci Uzvisenog Boga koje je objavio, iako kako je naveo su se odrekli tih po njihovom vjerovanju - Zidovi i krscani svojih svetih spisa. Mi necemo.

forget-me-not
15.02.2007., 19:17
:top:

To sto neki ne zele da razume i da pokusaju razumjeti ili jednostavno nece, to nije nas problem, a mi se ne odricali islama i rijeci Uzvisenog Boga koje je objavio, iako kako je naveo su se odrekli tih po njihovom vjerovanju - Zidovi i krscani svojih svetih spisa. Mi necemo.

Ma Einherjer to ni ne trazi od muslimana forumasa. Niti je naveo da su se Zidovi i krscani odrekli svojih spisa. Bar ja nisam tako shvatio.

On je jednostavno zacudjen dogmatickim pristupom.

Mislim da je na ovom forumu Dervis odgovran za to.

Prolaznik_
15.02.2007., 21:06
Ma Einherjer to ni ne trazi od muslimana forumasa. Niti je naveo da su se Zidovi i krscani odrekli svojih spisa. Bar ja nisam tako shvatio.

On je jednostavno zacudjen dogmatickim pristupom.

Mislim da je na ovom forumu Dervis odgovran za to.


Rekao je sljedece:

Neosporno se u ama bas svakom svetom pismu mogu naci citati diskriminatorni prema zeni ili nekom drugom ljudskom bicu, ali bar na ovom forumu jos niti jedan musliman, za razliku od zidova, krscana ili varijacija, nije se ogradio od njih, dapace. Muslimanska zajednica ovog foruma permanentno uporno brani tezu da su te upitne postavke bas doslovno istinite,

:o

Einherjer
16.02.2007., 10:04
...

Pa dobro, u usporedbi s ostatkom sudionika ovog threada, sa stavom zena-je-pola-covjeka-i-amen, tvoj stav takva-su-pravila-igre je osvjezenje.

Ne mozes pausalno otpisati sariju kao podjednako diskriminatornu u kontekstu UN-ove konvencije. Ako se ostavimo generalizacije i izdvojimo par osnovnih ljudskih prava, birokratski suhoparno izrecenih tako da ne ostavlja mjesta razlicitoj interpretaciji, poput:
- pravo glasa
- pravo slobode govora, tj. participacije u javnosti
- pravo na jednak tretman pred zakonom

kristalno je jasno da jedna strana izvlaci deblji kraj.

Da, vidim da si i sam pomenuo ovo potonje, i to kao minoran problem, ali probaj zamisliti i jednu, ikakvu gradjansku parnicu u kojoj diskriminacija po samo tim kriterijima ne igra ulogu.

Izbor koji spominjes, zapravo ne postoji, nije li tako?
Ako zivis u zemlji u kojoj je na snazi serijat mozes slobodno odabrati prvu opciju, bez daljeg. Druga, osim kazne konacnog suda koje se bojis ili ne, ovisno o tome mislis li da grijesis ili ne, nosi i sasvim opipljivu, neposrednu, moguce fatalnu, svjetovnu posljedicu. Treca takodjer nije opcija - koliko ja znam nikome, pa ni zenama rodjenim u islamskim zemljama, nije dozvoljeno napustiti islam. Opet pod prijetnjom vrlo svjetovne kazne.

Mada je neosporno da u Kuranu postoje otvoreno diskriminatorne tvrdnje - u ovom threadu citirao ih je Nepoznati - i ti i ja se izgleda slazemo da je dominantan problem u interpretaciji. Upravo to me i zanimalo ovdje, ne toliko tumacenja ove ili one struje, u jednoj ili drugoj sredini (donosioci serijatskih zakona su u ovom slucaju virtualna storenja), nego koliko, te iznad svega zasto forumski muslimani u pravilu zenu opisuju kao jedan jedini moguci stereotip, u svakom slucaju stvorenjem mrvicu nizim od covjeka. Je li takav nazor neodvojiv od islama? Mislim, za Dervisa ili Prolaznika ocigledno je, ali za tebe ne znam jos. Mozes li se vratiti na ono kad kazes da "postoje logicna objasnjenja"?

Ti si inace, ocigledno razumio poantu mog pitanja, vidim iz tvog odgovora Prolazniku, ali just for the record: meni ni na kraj pameti nije propitivati iciju vjeru, stovise, koliko znam takav pristup cesce donosi stetu od koristi.

Zapravo me na browsanje naveo tvoj zadnji pasus, o feministickom pokretu unutar granica islama. Ti si, doduse, samo odmahnuo rukom, sto i nije posebno cudno, em sto se "feminizam" u pravilu stigmatizira, em sto se tebe ti problemi izravno i ne ticu (kao muskarca koji zivi, ako se ne varam u sekularnoj demokraciji). No ako stvari pogledas iz njihove perspektive, stav "idemo pronaci, u okvirima vjere, uvjete koji nude fair-play" ne bi smio biti problematican.
Dobro, mi znamo da zene u serijatskim zemljama nemaju izbora, ali recimo da ga i imaju, i da su im opcije
a) pravila igre mi ne odgovaraju, pa napustam igru ili
b) igru ne zelim napustiti, pokusajmo naci rjesenje;
koji ti se izbor cini ispravan? Uostalom, tebi kao inzinjeru postavka "imam problem, posao mi ga je rijesiti" dodje nesto kao modus vivendi.

Tako da, s moje strane, kapa dolje i palac gore za zene poput Amal Ahmad.

Einherjer
16.02.2007., 10:17
Rekao je sljedece:


Pa gle, ja na ne znam koliko mjesta pisem da ne dovodim islam u pitanje, nego me zanimaju cudnovato tvrdokorni stavovi muslimana po pitanju opravdanosti krsenja ljudskih prava.

Sto se zidova tice, istini za volju nije mi u oci upao niti jedan tekst u kojem netko od njih zagovara nesto slicno; sto se krscana tice, I.L.-ovi dosezi u razmatranjima zene i slicnih poluljudi na temeljima njegovih tumacenja Svetog pisma dozivjeli su, pa, manje od ovacija. Zapravo, jedini koji je rekao da "pogadjaju sustinu" nije bio pripadnik krscanske zajednice.
O toj vrsti ograda ja govorim.

Tome nasuprot, otvoreno seksisticki ili rasisticki ispadi u muslimanskoj zajednici rijetko, ako ikada, naidju na neodobravanje unutar iste.

Zao mi je ako si to nekako drugacije protumacio.

Bosniac
16.02.2007., 10:39
Pa dobro, u usporedbi s ostatkom sudionika ovog threada, sa stavom zena-je-pola-covjeka-i-amen, tvoj stav takva-su-pravila-igre je osvjezenje.

Ne mozes pausalno otpisati sariju kao podjednako diskriminatornu u kontekstu UN-ove konvencije. Ako se ostavimo generalizacije i izdvojimo par osnovnih ljudskih prava, birokratski suhoparno izrecenih tako da ne ostavlja mjesta razlicitoj interpretaciji, poput:
- pravo glasa
- pravo slobode govora, tj. participacije u javnosti
- pravo na jednak tretman pred zakonom

kristalno je jasno da jedna strana izvlaci deblji kraj.

Da, vidim da si i sam pomenuo ovo potonje, i to kao minoran problem, ali probaj zamisliti i jednu, ikakvu gradjansku parnicu u kojoj diskriminacija po samo tim kriterijima ne igra ulogu.

Izbor koji spominjes, zapravo ne postoji, nije li tako?
Ako zivis u zemlji u kojoj je na snazi serijat mozes slobodno odabrati prvu opciju, bez daljeg. Druga, osim kazne konacnog suda koje se bojis ili ne, ovisno o tome mislis li da grijesis ili ne, nosi i sasvim opipljivu, neposrednu, moguce fatalnu, svjetovnu posljedicu. Treca takodjer nije opcija - koliko ja znam nikome, pa ni zenama rodjenim u islamskim zemljama, nije dozvoljeno napustiti islam. Opet pod prijetnjom vrlo svjetovne kazne.

Mada je neosporno da u Kuranu postoje otvoreno diskriminatorne tvrdnje - u ovom threadu citirao ih je Nepoznati - i ti i ja se izgleda slazemo da je dominantan problem u interpretaciji. Upravo to me i zanimalo ovdje, ne toliko tumacenja ove ili one struje, u jednoj ili drugoj sredini (donosioci serijatskih zakona su u ovom slucaju virtualna storenja), nego koliko, te iznad svega zasto forumski muslimani u pravilu zenu opisuju kao jedan jedini moguci stereotip, u svakom slucaju stvorenjem mrvicu nizim od covjeka. Je li takav nazor neodvojiv od islama? Mislim, za Dervisa ili Prolaznika ocigledno je, ali za tebe ne znam jos. Mozes li se vratiti na ono kad kazes da "postoje logicna objasnjenja"?

Ti si inace, ocigledno razumio poantu mog pitanja, vidim iz tvog odgovora Prolazniku, ali just for the record: meni ni na kraj pameti nije propitivati iciju vjeru, stovise, koliko znam takav pristup cesce donosi stetu od koristi.

Zapravo me na browsanje naveo tvoj zadnji pasus, o feministickom pokretu unutar granica islama. Ti si, doduse, samo odmahnuo rukom, sto i nije posebno cudno, em sto se "feminizam" u pravilu stigmatizira, em sto se tebe ti problemi izravno i ne ticu (kao muskarca koji zivi, ako se ne varam u sekularnoj demokraciji). No ako stvari pogledas iz njihove perspektive, stav "idemo pronaci, u okvirima vjere, uvjete koji nude fair-play" ne bi smio biti problematican.
Dobro, mi znamo da zene u serijatskim zemljama nemaju izbora, ali recimo da ga i imaju, i da su im opcije
a) pravila igre mi ne odgovaraju, pa napustam igru ili
b) igru ne zelim napustiti, pokusajmo naci rjesenje;
koji ti se izbor cini ispravan? Uostalom, tebi kao inzinjeru postavka "imam problem, posao mi ga je rijesiti" dodje nesto kao modus vivendi.

Tako da, s moje strane, kapa dolje i palac gore za zene poput Amal Ahmad.

Ovaj i ostale svoje postove možeš komotno staviti na PF PAVO i dobićeš kompetentne sugovornike-pravnike.
Izvućeš neku stavku o pravima žena-muslimanki ,krivo interpretiranu i onda i uporno zamajavaš do besvjesti.Oćigledno da o šerijatskom pravu i o Islamu znaš vrlo malo,ili ni malo,a hoćeš raspravljati o onom što je za tebe terra incognita.Pa hajde raspravljaj o položaju i statusu japanke u japanskoj porodici i u japanskoj tradiciji.Eto koliko znaša o japanskoj ili kineskoj porodici toliko i o muslimanskoj.:rofl:
Još ti jednom kažem da je upravo porodica i žena kao žena i kao majka djece i kao vlastita majka (mati) najjaća strana Islama,
i porodica je za muslimana svetinja.
Ljepotu življenja u muslimanskoj porodici ne poznaš,niti ćeš ikada upoznati,
jer je muslimanska porodica uređena na božjem zakonu.

Isto i kod Jevreja je porodica svetinja i mnogostruko zaštićena.
Kod kršćana je porodica najslabija strana života,i
u Zapadno -europskim zemljama porodica se je zapravo raspala,izuzev ćasnih izuzetaka.
To je neminovna posljedica doktrine pavlovskog kršćanstva.
Jeli ti poznato da hrvatsko stanovništvo rapidno izumire,baš zbog stanja porodice?

Zašto ne odgovoriš u kojoj ti to zemlji - državi živiš,momak!?

Bosniac
16.02.2007., 11:08
Pa gle, ja na ne znam koliko mjesta pisem da ne dovodim islam u pitanje, nego me zanimaju cudnovato tvrdokorni stavovi muslimana po pitanju opravdanosti krsenja ljudskih prava.

Sto se zidova tice, istini za volju nije mi u oci upao niti jedan tekst u kojem netko od njih zagovara nesto slicno; sto se krscana tice, I.L.-ovi dosezi u razmatranjima zene i slicnih poluljudi na temeljima njegovih tumacenja Svetog pisma dozivjeli su, pa, manje od ovacija. Zapravo, jedini koji je rekao da "pogadjaju sustinu" nije bio pripadnik krscanske zajednice.
O toj vrsti ograda ja govorim.

Tome nasuprot, otvoreno seksisticki ili rasisticki ispadi u muslimanskoj zajednici rijetko, ako ikada, naidju na neodobravanje unutar iste.

Zao mi je ako si to nekako drugacije protumacio.

Ljudska prava na Zapadu su čista besmislica.Ko je porodio fašizam,frankizam,komunizam,Hiću,brkonju Staljina, Musolinija,Tiću,Rankovića.
Kakva su na pr. ljudska prava danas u Hrvatskoj.Pravni sistem u kolapsu,preko milion nerješenih predmeta na sudovima,koji se ne mogu riješiti ni za 100 slijedećeh godina,cijela generacija mladih nezaposlena,totalna korupcija od predsjednika vlade (gosp. predsjenik države Stipe časni izuzetak)
pa do sudija,policije i činovnika u općinama idržavnoj upravi,gotova sva prirodna bogatstva i resursi korupcionaški rasprodani u bescijenjene,porodica nestaje,stvarna,životna i prirodnaaprava čovjeka ustvari i ne postoje.
Izbori su farsa,namješteni i ćista prevara-to zna svaki čovjek u državi.
To pravo glasanja i pravo glasa je smiješno,jer ljudi se prave magarcima.
Slično,ili gore je i u susjednoj Italiji,Sloveniji,Francuskoj,Šbedskoj i dr.
Prirodna ljudska prava su nestala na Zapadu,a propadanje je zapoćelo još davno,davno.

Bosniac
16.02.2007., 11:16
Pa gle, ja na ne znam koliko mjesta pisem da ne dovodim islam u pitanje, nego me zanimaju cudnovato tvrdokorni stavovi muslimana po pitanju opravdanosti krsenja ljudskih prava.

Sto se zidova tice, istini za volju nije mi u oci upao niti jedan tekst u kojem netko od njih zagovara nesto slicno; sto se krscana tice, I.L.-ovi dosezi u razmatranjima zene i slicnih poluljudi na temeljima njegovih tumacenja Svetog pisma dozivjeli su, pa, manje od ovacija. Zapravo, jedini koji je rekao da "pogadjaju sustinu" nije bio pripadnik krscanske zajednice.
O toj vrsti ograda ja govorim.

Tome nasuprot, otvoreno seksisticki ili rasisticki ispadi u muslimanskoj zajednici rijetko, ako ikada, naidju na neodobravanje unutar iste.

Zao mi je ako si to nekako drugacije protumacio.

Ljudska prava na Zapadu su čista besmislica.Ko je porodio fašizam,frankizam,komunizam,Hiću,brkonju Staljina, Musolinija,Tiću,Rankovića.
Kakva su na pr. ljudska prava danas u Hrvatskoj.Pravni sistem u kolapsu,preko milion nerješenih predmeta na sudovima,koji se ne mogu riješiti ni za 100 slijedećeh godina,cijela generacija mladih nezaposlena,totalna korupcija od predsjednika vlade (gosp. predsjenik države Stipe časni izuzetak)
pa do sudija,policije i činovnika u općinama idržavnoj upravi,gotova sva prirodna bogatstva i resursi korupcionaški rasprodani u bescijenjene,porodica nestaje,stvarna,životna i prirodnaaprava čovjeka ustvari i ne postoje.
Izbori su farsa,namješteni i ćista prevara-to zna svaki čovjek u državi.
To pravo glasanja i pravo glasa je smiješno,jer ljudi se prave magarcima.
Slično,ili gore je i u susjednoj Italiji,Sloveniji,Francuskoj,Šbedskoj i dr.
Prirodna ljudska prava su nestala na Zapadu,a propadanje je zapoćelo još davno,davno.

Bosniac
16.02.2007., 11:22
Kada govoriš o ŽENI,ti Einherjer, onda počniod prapočetka i od prve žene Eve (Have) i njenog statusa i "rada" u Raju.
Zar u Bibliji žena Eva nije prikazana kao zavodnica muža,lalomislena i blesava kad ju je mogla zavesti zmija .
Eva je poslušala jednu opaku životinju zmiju,odbacila zapovjed Boga,zanemarila svog čovjeka
i ponizila svog čovjeka Adema
predpostavivši mu životinju zmiju,kao vrijedniju i od čovjeka i od Boga.A Adam je mulac kojeg ta lukava žena može vući za nos kuda hoće,pa čak i u propast.
Biblija kaže da je zagrižena jabuka od strane žene kako bi se došlo do ZNANJA,koje je zabranjeno.Tako je
znanje osuđeno i zabranjeno Biblijom.
Žena je po Bibliji :zavodnica,lakomislena,blesava,prevarant,izdajnik čovjeka i Boga,
izazivać Boga koji je osudio oboje na smrt,izgon iz Raja i vjećnu patnju na zemlji i žene i čovjeka.
Eto ti biblijske slike žene.
Kasnije je Crkva konzekventno anatemisala ženu kroz cijeli rani i srednji vijek,stoljeće tame,od Niceje sve do francuske revolucije i dalje.
Današnja žena je na Zapadu totalno ponižena i potlačena kao žena i kao majka ,kao stožer porodice,kao nikad ranije.

Ego
16.02.2007., 11:33
Ljudska prava na Zapadu su čista besmislica.Ko je porodio fašizam,frankizam,komunizam,Hiću,brkonju Staljina, Musolinija,Tiću,Rankovića.
Kakva su na pr. ljudska prava danas u Hrvatskoj.Pravni sistem u kolapsu,preko milion nerješenih predmeta na sudovima,koji se ne mogu riješiti ni za 100 slijedećeh godina,cijela generacija mladih nezaposlena,totalna korupcija od predsjednika vlade (gosp. predsjenik države Stipe časni izuzetak)
pa do sudija,policije i činovnika u općinama idržavnoj upravi,gotova sva prirodna bogatstva i resursi korupcionaški rasprodani u bescijenjene,porodica nestaje,stvarna,životna i prirodnaaprava čovjeka ustvari i ne postoje.
Izbori su farsa,namješteni i ćista prevara-to zna svaki čovjek u državi.
To pravo glasanja i pravo glasa je smiješno,jer ljudi se prave magarcima.
Slično,ili gore je i u susjednoj Italiji,Sloveniji,Francuskoj,Šbedskoj i dr.
Prirodna ljudska prava su nestala na Zapadu,a propadanje je zapoćelo još davno,davno.

E... a zašto onda milijuni europskih muslimana masovno ne emigriraju iz te dekadentne kaljuže natrag u Muslimanski svijet, nego obratno? Kao da vam je ipak lijepo kod nas ;)

Bosniac
16.02.2007., 13:38
E... a zašto onda milijuni europskih muslimana masovno ne emigriraju iz te dekadentne kaljuže natrag u Muslimanski svijet, nego obratno? Kao da vam je ipak lijepo kod nas ;)

Ego kad kažeš : "lijepo kod nas ", na koga i na što misliš,aludiraš?

Ego
16.02.2007., 13:46
Europljane

ni ziv ni mrtav
16.02.2007., 13:52
Pretpostavljam da je mislio na sekularne države , gdje je religija odvojena od države.

Bosniac
16.02.2007., 13:53
Europljane

Europa je geografski pojam.
Zar nije drugćije u: Srbiji,Rumuniji,Rusiji,Hrvatskoj,Sloveniji,Bosni,D ojćiji,Franciji,Italiji,Poljskoj,Šveddiji i dr.euro-državama,ili misliš da je ipak sve isto.
Mislim da su ipak razlike drastične u svakom pogledu.

ni ziv ni mrtav
16.02.2007., 13:56
Europa je geografski pojam.
Zar nije drugćije u: Srbiji,Rumuniji,Rusiji,Hrvatskoj,Sloveniji,Bosni,D ojćiji,Franciji,Italiji,Poljskoj,Šveddiji i dr.euro-državama,ili misliš da je ipak sve isto.
Mislim da su ipak razlike drastične u svakom pogledu.

Razlike postoje od čovjeka do čovjeka, od obitelji do obitelji.

Bosniac
16.02.2007., 14:01
Pretpostavljam da je mislio na sekularne države , gdje je religija odvojena od države.

Zašto je morala biti uspostavljena sekularna država?

Bosniac
16.02.2007., 14:06
Bosniac kaže:
Europa je geografski pojam.
Zar nije drugćije u: Srbiji,Rumuniji,Rusiji,Hrvatskoj,Sloveniji,Bosni,D ojćiji,Franciji,Italiji,Poljskoj,Šveddiji i dr.euro-državama,ili misliš da je ipak sve isto.
Mislim da su ipak razlike drastične u svakom pogledu.

Razlike postoje od čovjeka do čovjeka, od obitelji do obitelji.

DA,to je tako,imaš pravo!
Međutim postoji opći društveno-politički-religiozni sistem u okviru kojeg se odvija život i društvene zajednice i obitelji i čovjeka kao ličnosti!
Europa ima svoj kulturno-civilizacijski krug,u suštini različit od drugih.

Ego
16.02.2007., 14:43
DA,to je tako,imaš pravo!
Međutim postoji opći društveno-politički-religiozni sistem u okviru kojeg se odvija život i društvene zajednice i obitelji i čovjeka kao ličnosti!
Europa ima svoj kulturno-civilizacijski krug,u suštini različit od drugih.

Eto, odgovorio si sad na svoje vlastito pitanje :)

Mi ovdje u europi kroz dugu tradiciju klanja, zlostavljanja, izrabljivanja, smjene raznih diktatora, ličnosti i božanstava naučili da se treba čuvati nedodirljivih ultimativnih autoriteta. Zbog toga smo usvojili princip osnovnih ljudskih prava u koja nikome nije dozvoljeno zadirati. Jedno od takvih prava je i pravo svakoga da vjeruje što god mu padne na pamet, što nužno zahtjeva uvođenje sekularne države.

koliko sam imao prilike vidjeti, većina vas pljuje po tim našim principima i načinu života, a opet, najsekularnije zemlje se guše u navali imigranata iz islamskih zemalja, a ne obratno... kako to?

Bosniac
16.02.2007., 15:06
Eto, odgovorio si sad na svoje vlastito pitanje :)

Mi ovdje u europi kroz dugu tradiciju klanja, zlostavljanja, izrabljivanja, smjene raznih diktatora, ličnosti i božanstava naučili da se treba čuvati nedodirljivih ultimativnih autoriteta. Zbog toga smo usvojili princip osnovnih ljudskih prava u koja nikome nije dozvoljeno zadirati. Jedno od takvih prava je i pravo svakoga da vjeruje što god mu padne na pamet,što nužno zahtjeva uvođenje sekularne države.

koliko sam imao prilike vidjeti, većina vas pljuje po tim našim principima i načinu života, a opet, najsekularnije zemlje se guše u navali imigranata iz islamskih zemalja, a ne obratno... kako to?

Ego,misliš li da ti je uspjela ta metafora "pljuvati " po nečemu,
zar nemaš u hrvatskom jeziku neku bolju metaforu da izraziš svoju visokointeluktualnu misao?
Izvini,jednom sam ti već prigovorio za te vulgarizme,bar u dijalogu samnom,jer u RL ne krećem se u takvu društvu,neću ni ovdje.
Ti zasigurno znaš da ovdje na PFR svako govori u svoje vlastito ime,i zato,pls, ne piši u pluralu,već u singularu.
Izvini na eskivaži!
Ne bih rekao da je razlog uvođenja sekularnih država samo pravo čovjeka da vjeruje u što mu drago!?Razlog je dublje prirode.
Možemo govoriti samo o konkretnoj državi kada su u pitanju recimo socio-ekonomski parametri,recimo o imigraciji.Koliko ima imigracije u državu Hrvatsku u mposljednjih 10 godina iz islamskih država? Ni promil,i od tog zanemarljivog braoja pogledaj prof. strukturu.?!Uopćavanje ne govori ništa.

ni ziv ni mrtav
16.02.2007., 15:43
Zašto je morala biti uspostavljena sekularna država?

Da bi ljudi bolje živjeli....
Ne možeš uspoređivati stanje prije 1400 godina i sada.
Okolnosti se mjenjaju . Takva je narav svemira...ništa ne ostaje isto.
Tako da i društvena uređenja slijede/bolje rečeno odraz su/ drukčijih okolnosti, vremena, itd.itd.
Ništa ne ostaje isto.
Civilizacije/tj.kulture/ dolaze, traju, propadaju.
Tako i njihove religije.
Jednog dana neće biti ni spomena ni Kršćanstva ni Islama.Vjeruj mi !
Nova vremena i drugi ljudi imat će svoju kulturu, svoje religije, svoj život.
Plaši te ?:D

Ego
16.02.2007., 15:47
Ego,misliš li da ti je uspjela ta metafora "pljuvati " po nečemu,
zar nemaš u hrvatskom jeziku neku bolju metaforu da izraziš svoju visokointeluktualnu misao?
Izvini,jednom sam ti već prigovorio za te vulgarizme,bar u dijalogu samnom,jer u RL ne krećem se u takvu društvu,neću ni ovdje.
Ti zasigurno znaš da ovdje na PFR svako govori u svoje vlastito ime,i zato,pls, ne piši u pluralu,već u singularu.
Izvini na eskivaži!
Ne bih rekao da je razlog uvođenja sekularnih država samo pravo čovjeka da vjeruje u što mu drago!?Razlog je dublje prirode.
Možemo govoriti samo o konkretnoj državi kada su u pitanju recimo socio-ekonomski parametri,recimo o imigraciji.Koliko ima imigracije u državu Hrvatsku u mposljednjih 10 godina iz islamskih država? Ni promil,i od tog zanemarljivog braoja pogledaj prof. strukturu.?!Uopćavanje ne govori ništa.

Vulgarizmi... zato jer neke stvari ne volim zamotavati u celofan "učenih" izraza. Uvijek su me živcirali ljudi koji više paze na izraz nego značenje.

Motaš se, ali nikako da mi odgovoriš na pitanje... stalno se od vas čuje kako je zapad dekadentan, kako propadamo, kako nas sekularizam uništava, a jedna Francuska, Njemačka, Engleska ili Švedska imaju stalan pritisak imigranata. ZAŠTO???

forget-me-not
16.02.2007., 15:54
Zapravo me na browsanje naveo tvoj zadnji pasus, o feministickom pokretu unutar granica islama. Ti si, doduse, samo odmahnuo rukom, sto i nije posebno cudno, em sto se "feminizam" u pravilu stigmatizira, em sto se tebe ti problemi izravno i ne ticu (kao muskarca koji zivi, ako se ne varam u sekularnoj demokraciji). No ako stvari pogledas iz njihove perspektive, stav "idemo pronaci, u okvirima vjere, uvjete koji nude fair-play" ne bi smio biti problematican.
Dobro, mi znamo da zene u serijatskim zemljama nemaju izbora, ali recimo da ga i imaju, i da su im opcije
a) pravila igre mi ne odgovaraju, pa napustam igru ili
b) igru ne zelim napustiti, pokusajmo naci rjesenje;
koji ti se izbor cini ispravan? Uostalom, tebi kao inzinjeru postavka "imam problem, posao mi ga je rijesiti" dodje nesto kao modus vivendi.

Tako da, s moje strane, kapa dolje i palac gore za zene poput Amal Ahmad.

I ja sam malo browsao na istu temu kao i ti.

Iznenadjen sam.

No ovaj vikend sam pritisnut feministickim pobunama i zahtjevima u vlastitoj obitelji, pa ti nikako ne mogu odmah odgovoriti. Ako zelim sacuvati zivu glavu. Ali necu uskratiti odgovor, samo da uzmem malo vazduha...

Derviš
16.02.2007., 16:20
Ma Einherjer to ni ne trazi od muslimana forumasa. Niti je naveo da su se Zidovi i krscani odrekli svojih spisa. Bar ja nisam tako shvatio.

On je jednostavno zacudjen dogmatickim pristupom.

Mislim da je na ovom forumu Dervis odgovran za to.

Evo Derve odgovorno se javlja.:)

Sve je ovo započelo na temi položaj žene u Islamu. Tamo i na još nekim temema sam napisao preko 150 postova vezanih za žene. I sasvim rijetko ili nikako nisam spominjao Islam. Raspravljali smo o ženi kao biću, muškarcu kao biću, njihovim međusobnim odnosima te društvu. I onda odjednom se javlja ovaj nick Einherer sa svojim prvim upisom upućenim meni, da ga sad ne pejstam ovdje ali vrlo vulgarnog i uvrijedljivog sadržaja. Nakon nekoliko međusobnih replika on explicitno od mene zahtjeva da mu iznesem Islamski pravni pogled na ženu i njena prava. Dervo mu odgovara da nije kompetentan za tako nešto te mu ponudi nekoliko paušalnih zakona i tumačenja i zamoli ga da ne nastavlja sa tom i takvom raspravom na šta se dotični oglušio nego se umjesto toga nadovezao iskorištavajući moju susretljivost glede njegovog zahtjeva. I ta poveznica je , kako vidim još uvjek aktuelna.

Meni će biti izuzetno drago ako ti uspiješ osvjetlati naš obraz pa makar na moju osobnu štetu. Međutim ne mislim da ćeš uspjeti sa Einhererom.
To je stoga što dotični gospodin ne prihvaća ništa što ne ulazi u njegov trenutni doseg ili opseg razmišljanja proizišao iz sekularno demokratskih uvjerenja. Vrijedi napomenuti da se isti izjašnjava kao agnostik.
Uglavnom on ima jedan okvir razmišljanja i ubjeđenja. Sve van tog okvira je neprihvatljivo. To je njegov default. Kada on kaže da čeka neće li ga neki musliman iznenaditi, on ustvari očekuje da musliman uđe u njegov okvir. Odatle moj citat Kur anskog ajeta.

A da je tome tako potvrđje i njegova osuda stanovitog I.L - a koji je priča za sebe. Uglavnom taj I.L je kršćanin ali svojim tumačenjima kršćanstva najbliži je Islamskom učenju. Za njega bih rekao da je istinski sljedbenik knjige. Njega ti ovdje ili vole ili ne vole. Einherer ga očito ne voli. Zašto? Pa objasnio sam da niti on ne ulazi u okvir razmišljanja i uvjerenja Einherera. Također sam ustvrdio da su likovi poput Einherera u većoj dogmi nego smo to mi ili Kršćani. Jer kad oni čuju da bilo koje od njihovih uvjerenja nema istinsku niti prirodnu vrijednost već samo negativne posljedice, pobune se gore od bilo kojeg najzatucanijeg vjernika. Takve reakcije su me i navele da izjavim da su oni pod većom dogmom od nas.

Btw. Einherera nigdje nije bilo kada sam nepristrano raspravljao o ženi kao biću sa jednom ženom na temi položaj žene u Islamu. Tamo su također neki nickovi ( a sve istih ili sličnih uvjerenja ) ustvrdili kako me žena sredila. Tada sam predložio glasanje.( jer se rasprava vodila danima i umorila me i uglavnom sam sve rekao) Da se izjasne ko je za mene i moju teoriju a ko za nju. Nitko se nije niti pojavio. To mi govori da je njima prvenstveno bio cilj da mene diskreditiraju. Jer da nije tako, složili bi se sa njenim "učenjima", ali se oni očito ne slažu sa njom osim u toliko da su protiv mene. Tužno je tada bilo da je rasprava tekla u takvom individualnom natezanju. Bilo kako bilo od svega sam odustao. Međutim evo još se vuku repovi.
Sad ti brate popravi šta se popravit dade, a ako ćete Dervu smatrat odgovornim za Eihererovo i inih razumjevanje Islama, proglasite me ludim i Dervo će rado pristat na to.:)

Prolaznik_
16.02.2007., 17:18
Pa gle, ja na ne znam koliko mjesta pisem da ne dovodim islam u pitanje, nego me zanimaju cudnovato tvrdokorni stavovi muslimana po pitanju opravdanosti krsenja ljudskih prava.

Sto se zidova tice, istini za volju nije mi u oci upao niti jedan tekst u kojem netko od njih zagovara nesto slicno; sto se krscana tice, I.L.-ovi dosezi u razmatranjima zene i slicnih poluljudi na temeljima njegovih tumacenja Svetog pisma dozivjeli su, pa, manje od ovacija. Zapravo, jedini koji je rekao da "pogadjaju sustinu" nije bio pripadnik krscanske zajednice.
O toj vrsti ograda ja govorim.

Tome nasuprot, otvoreno seksisticki ili rasisticki ispadi u muslimanskoj zajednici rijetko, ako ikada, naidju na neodobravanje unutar iste.

Zao mi je ako si to nekako drugacije protumacio.

Da se malo bolje razumijemo. Mi muslimani vjerujemo da je Kur'an Bozija objava i da su rijeci od Njegovog posljednjeg Poslanika Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, istina jer ih je govorio po nadahnucu i naredbi od svoga Gospodara. Sa obzirom da smo ubjedjeni i da vjerujemo i da nam je to obligatnost, da je nasa vjera savrsena i da je nas Gospodar Koji je objavio i podario nam ovu vjeru koja dotira jos od prvog covjeka Adema, alejhi-s-selam, pa preko svih drugih poslanika, alejhimusselam, Savrsen Stvoritelj i Gospodar, otuda ono sto On naredjuje i sto stoji u Kur'anu ne moze da bude neistina i da odbacujemo to i da kazemo da je to kao krsenje ljudskih prava.

Kako je moguce da kazemo da Bog Svevisnji Koji je sve stvorio i Koji zna i Koji je znao kakvo ce vrijeme doci i kakvo vrijeme dolazi, da krsi neka ljudska prava i da Njegov zakon nije za ovo vrijeme i sl. To je neshvatljivo, onda Ga ogranicavama i dajemo Mu atribut Njegovih stvorenja, a On je Stvoritelj tih stvorenja i svega drugog.

Otuda, covjek nekada nije u stanju razumjeti sve na jednom, pa se ponekad losom prestavom ili pak losim i pogrijesnim razumjevanjem kur'anskih tekstova Boziji rijeci, pogrijesno dakle razumi i misli da je to neka diskriminacija, jer su mu udarile u glavu previse Zenevske konvencije koje haman vise niko i ne postuje i da bude jos veci paradoks tome, tu konvenciju i sve druge napisali su ljudi, stvorenja Stvoritelja. Nezamislivo je da mi, muslimani, prihvatimo ono sto su ljudi napisali kao stvorenja sicusna u ovom kosmosu, a da odbacimo Zakon Onoga Koji je stvorio ta/nas ( kao ) stvorenja Njegova i Koji upravlja svime. Sta moze biti savrsenije od Njegova zakona ? Ne moze nista!

Otuda losa prezentacija, propaganda, lose razumjevanje dodje do toga da ljudi pogrijesno razumiju neke kur'anske ajete pa cak i neki muslimani ili mnogi koji pocnu da u praksu te grijeske sprovode i onda sve medije, evo vidite, to je islam, to je to, a ono ovamo nekakva tradicija, bolest, zastranost, itd.

Ako pogledamo kroz historiju covjecanstva, nikad i nigdje zena nije imala veca prava kao kod muslimana i u islamu. Islam joj je dao slobodu. Zalosna je cinjenica da jos uvijek mase ljudi misle da su zene muslimanke kao potlacene sto nose mahramu i sl., dok u isto vrijeme njihove ( nemuslimanske ) zene masovno sa Zapada i dr., prihvataju islam i zele to tzv. ponizenje ispod mahrame. Nije li se vise jednom zakljucilo da ovdje nesto ne stima, gospodo ?

Naravno, ovo sve vazi da bi se shvatilo bolje, ukoliko ti priznajes i prihvatas Boga Uzvisenog, a ukoliko ti pripadas krugu izgubljenih - tj., ne mislis da je ovo stvorio Bog i da uopce On postoji i nisi vjernik u Njega, onda je ovo uzaludno i treba se prijeci na temu rasprave s tobom o priznanju Boga, dzelle ve 'ala.

S postovanje, Prolaznik_!

Morthul
16.02.2007., 18:20
Cijenjeni Prolaznice, vidim iz tvojih postova da ti se mogu obratiti za pomoc kao prilicno kompetentnoj osobi.

Naime, vec duze vrijeme bez uspjeha pokusavam pronaci nekakvu malu zbirku stvarnih dogadjaja u kojima su pravi vjernici islama tijekom povijesti, pa i u novije vrijeme, imali zivo iskustvo a Alahom. Nemoj me pogresno razumijeti - ono sto govorim u krscanskome je svijetu poznato kao "iskustvo s Bogom", ne mora biti nesto misticno, vec neki dogadjaji gdje je navodna bozja providnost djelovala u nekom trenutku u njihovu zivotu, olaksala im patnje, rijesila problem, itd. Nesto sto moze ohrabriti druge vjernike, ojacati u vjeri kada to procitaju.

Dakle, postoji li u muslimanskome svijetu nesto takvo, nekakvo stivo s opisanim iskustva muslimana, nesto sto bi nas moglo ohrabriti da Alah i danas zivo djeluje u zivotima svojih vjernih?

Hvala unaprijed, zivo cekam odgovor.

Mozes ovo proslijediti nekome tko zna ako ti ne znas, moze odgovor i tekstovi i na engleskom. Moze i na mejl faerdhur@gmail.com

Vojnik Gorčin
16.02.2007., 18:42
sretno ti traženje Morthule!
Islam ti je bolan šaren ko ćilim.

preko sunijskog islama i njihova 4 mezheba, šija, Derviša- kao mističnog islama, pa i svih drugih konfesija. U ratu, u miru, u sreći, u tuzi, u bolesti i zdravlju, u životu i u smrti... kod sve ijednih možeš naći takve opise!

možda su onako na prvu najinteresantniji čudni događaji u ratu.

mene su se ipak najviše dojmila i još uvijek me se dojme iskustva mističnog islama- kod tih ljudi se osjeća Božija prisutnost svaki dan.

Derviši često prepričavaju događaje kada se neki od derviša ustane i priđe telefonu i kaže da će ga sad nazvati taj i taj i odmah zatim telefon zazvoni.

ja poznajem jednog derviša i jednom prilikom htio sam da mu poklonim tespih koji sam ja dobio sa hadždža.
omogućio mi je da ne propustim namaza jer mi je obezbijedio mjesto za klanjanje, i ja predam selam proučim zikr i dovu koju sam tek naučio pa mi je malo štekala., Zaboravio sam riječi " da mi Allah ukabuli namaz!"

i tako ja pripremim tespih i okrenem se- on me čeka sa isprženom rukom sa riječima " da ti Allah ukabuli namaz!" i uzima tespih, ja mu počinjem govoriti da je tespih iz... a on dovršava "...Mekke"

Bosniac
16.02.2007., 19:43
Bosniac kaže:
Zašto je morala biti uspostavljena sekularna država?

Da bi ljudi bolje živjeli....
Ne možeš uspoređivati stanje prije 1400 godina i sada.
Okolnosti se mjenjaju . Takva je narav svemira...ništa ne ostaje isto.
Tako da i društvena uređenja slijede/bolje rečeno odraz su/ drukčijih okolnosti, vremena, itd.itd.
Ništa ne ostaje isto.
Civilizacije/tj.kulture/ dolaze, traju, propadaju.
Tako i njihove religije.
Jednog dana neće biti ni spomena ni Kršćanstva ni Islama.Vjeruj mi !
Nova vremena i drugi ljudi imat će svoju kulturu, svoje religije, svoj život.
Plaši te ?:D

Mogu li uzeti da je odgovor za uspostavu sekularizma:Da bi ljudi bolje živjeli....!

Ovo drugo za civilizacije naravno da je tako.
Europa je danas u sekularizmu i u tehničkoj civilizaciji,ali polako sve izmiče.

Za rspomenute eligije: i islam i kršćanstvo biće do Sudnjeg dana,
a poslije Bog zna.

Bosniac
16.02.2007., 19:54
Vulgarizmi... zato jer neke stvari ne volim zamotavati u celofan "učenih" izraza. Uvijek su me živcirali ljudi koji više paze na izraz nego značenje.

Motaš se, ali nikako da mi odgovoriš na pitanje... stalno se od vas čuje kako je zapad dekadentan, kako propadamo, kako nas sekularizam uništava, a jedna Francuska, Njemačka, Engleska ili Švedska imaju stalan pritisak imigranata. ZAŠTO???

Izvini Ego, ali tvoj izraz: "većina vas pljuje po tim našim principima i načinu života" je loš i ne znaći ništa.
Mene također iritiraju vulgarizmi od sugovornika kojeg cijenim,
no moderu pripazi.
Imigracija pritišće i na Ameriku (SAD) i na Egipat i na Saud. Arabiju i na Casablanku,opča svjetska kretanja,popušta prema Europi,dugoročno gledajući pomiće se prema zemljama žarkog pojasa i postaje beznaćajna.

Bosniac
16.02.2007., 20:24
forget-me-not kaže:
Ma Einherjer to ni ne trazi od muslimana forumasa. Niti je naveo da su se Zidovi i krscani odrekli svojih spisa. Bar ja nisam tako shvatio.

On je jednostavno zacudjen dogmatickim pristupom.

Mislim da je na ovom forumu Dervis odgovran za to


Derviš:
Sve je ovo započelo na temi položaj žene u Islamu. Tamo i na još nekim temema sam napisao preko 150 postova vezanih za žene. I sasvim rijetko ili nikako nisam spominjao Islam. Raspravljali smo o ženi kao biću, muškarcu kao biću, njihovim međusobnim odnosima te društvu. I onda odjednom se javlja ovaj nick Einherer sa svojim prvim upisom upućenim meni, da ga sad ne pejstam ovdje ali vrlo vulgarnog i uvrijedljivog sadržaja. Nakon nekoliko međusobnih replika on explicitno od mene zahtjeva da mu iznesem Islamski pravni pogled na ženu i njena prava. Dervo mu odgovara da nije kompetentan za tako nešto te mu ponudi nekoliko paušalnih zakona i tumačenja i zamoli ga da ne nastavlja sa tom i takvom raspravom na šta se dotični oglušio nego se umjesto toga nadovezao iskorištavajući moju susretljivost glede njegovog zahtjeva. I ta poveznica je , kako vidim još uvjek aktuelna.

Meni će biti izuzetno drago ako ti uspiješ osvjetlati naš obraz pa makar na moju osobnu štetu. Međutim ne mislim da ćeš uspjeti sa Einhererom.
To je stoga što dotični gospodin ne prihvaća ništa što ne ulazi u njegov trenutni doseg ili opseg razmišljanja proizišao iz sekularno demokratskih uvjerenja. Vrijedi napomenuti da se isti izjašnjava kao agnostik.
Uglavnom on ima jedan okvir razmišljanja i ubjeđenja. Sve van tog okvira je neprihvatljivo. To je njegov default. Kada on kaže da čeka neće li ga neki musliman iznenaditi, on ustvari očekuje da musliman uđe u njegov okvir. Odatle moj citat Kur anskog ajeta.

A da je tome tako potvrđje i njegova osuda stanovitog I.L - a koji je priča za sebe. Uglavnom taj I.L je kršćanin ali svojim tumačenjima kršćanstva najbliži je Islamskom učenju. Za njega bih rekao da je istinski sljedbenik knjige. Njega ti ovdje ili vole ili ne vole. Einherer ga očito ne voli. Zašto? Pa objasnio sam da niti on ne ulazi u okvir razmišljanja i uvjerenja Einherera. Također sam ustvrdio da su likovi poput Einherera u većoj dogmi nego smo to mi ili Kršćani. Jer kad oni čuju da bilo koje od njihovih uvjerenja nema istinsku niti prirodnu vrijednost već samo negativne posljedice, pobune se gore od bilo kojeg najzatucanijeg vjernika. Takve reakcije su me i navele da izjavim da su oni pod većom dogmom od nas.

Btw. Einherera nigdje nije bilo kada sam nepristrano raspravljao o ženi kao biću sa jednom ženom na temi položaj žene u Islamu. Tamo su također neki nickovi ( a sve istih ili sličnih uvjerenja ) ustvrdili kako me žena sredila. Tada sam predložio glasanje.( jer se rasprava vodila danima i umorila me i uglavnom sam sve rekao) Da se izjasne ko je za mene i moju teoriju a ko za nju. Nitko se nije niti pojavio. To mi govori da je njima prvenstveno bio cilj da mene diskreditiraju. Jer da nije tako, složili bi se sa njenim "učenjima", ali se oni očito ne slažu sa njom osim u toliko da su protiv mene. Tužno je tada bilo da je rasprava tekla u takvom individualnom natezanju. Bilo kako bilo od svega sam odustao. Međutim evo još se vuku repovi.
Sad ti brate popravi šta se popravit dade, a ako ćete Dervu smatrat odgovornim za Eihererovo i inih razumjevanje Islama, proglasite me ludim i Dervo će rado pristat na to

Selam dragi Dervo!

Redovno sam čitao tvoje postove na temu o položaju žene u Islamu
i mislim da si to fino izlagao,u duhu islama.I ja sam dosta novoga čuo od tebe.
U finišu sam ti i napisao izraz podrške.
Bio si dobar,na dostojnom duhovnom nivou.
Tvoje oponente prosto sam sažaljevao zbog predrasuda i totalnog nepoznavanja temeo kojoj pišu.

Bilo je i malicioznih,spomenutih.
Naš Dervo je pravi meštar,i do kraja dosljedan.Aferim!

Selam forget-me-not možeš li nam kazati/objasniti o kakvom je to dogmatičnom pristupu riječ na ovom Forumu koji pripisuješ našem cijenjenom Deravišu?

Ego
16.02.2007., 21:11
Izvini Ego, ali tvoj izraz: "većina vas pljuje po tim našim principima i načinu života" je loš i ne znaći ništa.
Mene također iritiraju vulgarizmi od sugovornika kojeg cijenim,
no moderu pripazi.
Imigracija pritišće i na Ameriku (SAD) i na Egipat i na Saud. Arabiju i na Casablanku,opča svjetska kretanja,popušta prema Europi,dugoročno gledajući pomiće se prema zemljama žarkog pojasa i postaje beznaćajna.

Čuj... ti si rekao što misliš načinu života i vrijednostima koje se drže u europskim zemljama. Ako sam to krivo protumačio kao pljuvanje, moje isprike... mislim da nisam :)
Da imigracija popušta... nisam baš siguran, no i da popušta, moje pitanje ostaje, koliko ima Muslimana koji su se doselili u Europu? Zašto su se doselili i zašto se ne vrate ako im se ovdje toliko ne sviđa?

forget-me-not
16.02.2007., 21:12
[B]Selam forget-me-not možeš li nam kazati/objasniti o kakvom je to dogmatičnom pristupu riječ na ovom Forumu koji pripisuješ našem cijenjenom Deravišu?

Alejkumusselm

Mogu.

Dogma to ti dodje skup nacela koja sadrze saznanja o Bogu, svijetu i odredbama u vezi sa spasenjam covjeka u koja se ima po defaultu APSOLUTNO povjerenje obzirom na njihovo Bozansko porijeklo.

Pa zar Dervis nije dogmata?

Ja mislim da jest i mislicu sve dok on ne ustvrdi suprotno, a to ce biti NIKAD.

Uostalom pitaj Dervisa pa ces vidjet da sam u pravu.

igod
16.02.2007., 21:15
Da imigracija popušta... nisam baš siguran, no i da popušta, moje pitanje ostaje, koliko ima Muslimana koji su se doselili u Europu? Zašto su se doselili i zašto se ne vrate ako im se ovdje toliko ne sviđa?

U Europi je dobra socijala! :D

forget-me-not
16.02.2007., 21:18
Evo Derve odgovorno se javlja.:)

Sve je ovo započelo na temi položaj žene u Islamu. Tamo i na još nekim temema sam napisao preko 150 postova vezanih za žene. I sasvim rijetko ili nikako nisam spominjao Islam. Raspravljali smo o ženi kao biću, muškarcu kao biću, njihovim međusobnim odnosima te društvu. I onda odjednom se javlja ovaj nick Einherer sa svojim prvim upisom upućenim meni, da ga sad ne pejstam ovdje ali vrlo vulgarnog i uvrijedljivog sadržaja. Nakon nekoliko međusobnih replika on explicitno od mene zahtjeva da mu iznesem Islamski pravni pogled na ženu i njena prava. Dervo mu odgovara da nije kompetentan za tako nešto te mu ponudi nekoliko paušalnih zakona i tumačenja i zamoli ga da ne nastavlja sa tom i takvom raspravom na šta se dotični oglušio nego se umjesto toga nadovezao iskorištavajući moju susretljivost glede njegovog zahtjeva. I ta poveznica je , kako vidim još uvjek aktuelna.

Meni će biti izuzetno drago ako ti uspiješ osvjetlati naš obraz pa makar na moju osobnu štetu. Međutim ne mislim da ćeš uspjeti sa Einhererom.
To je stoga što dotični gospodin ne prihvaća ništa što ne ulazi u njegov trenutni doseg ili opseg razmišljanja proizišao iz sekularno demokratskih uvjerenja. Vrijedi napomenuti da se isti izjašnjava kao agnostik.
Uglavnom on ima jedan okvir razmišljanja i ubjeđenja. Sve van tog okvira je neprihvatljivo. To je njegov default. Kada on kaže da čeka neće li ga neki musliman iznenaditi, on ustvari očekuje da musliman uđe u njegov okvir. Odatle moj citat Kur anskog ajeta.

A da je tome tako potvrđje i njegova osuda stanovitog I.L - a koji je priča za sebe. Uglavnom taj I.L je kršćanin ali svojim tumačenjima kršćanstva najbliži je Islamskom učenju. Za njega bih rekao da je istinski sljedbenik knjige. Njega ti ovdje ili vole ili ne vole. Einherer ga očito ne voli. Zašto? Pa objasnio sam da niti on ne ulazi u okvir razmišljanja i uvjerenja Einherera. Također sam ustvrdio da su likovi poput Einherera u većoj dogmi nego smo to mi ili Kršćani. Jer kad oni čuju da bilo koje od njihovih uvjerenja nema istinsku niti prirodnu vrijednost već samo negativne posljedice, pobune se gore od bilo kojeg najzatucanijeg vjernika. Takve reakcije su me i navele da izjavim da su oni pod većom dogmom od nas.

Btw. Einherera nigdje nije bilo kada sam nepristrano raspravljao o ženi kao biću sa jednom ženom na temi položaj žene u Islamu. Tamo su također neki nickovi ( a sve istih ili sličnih uvjerenja ) ustvrdili kako me žena sredila. Tada sam predložio glasanje.( jer se rasprava vodila danima i umorila me i uglavnom sam sve rekao) Da se izjasne ko je za mene i moju teoriju a ko za nju. Nitko se nije niti pojavio. To mi govori da je njima prvenstveno bio cilj da mene diskreditiraju. Jer da nije tako, složili bi se sa njenim "učenjima", ali se oni očito ne slažu sa njom osim u toliko da su protiv mene. Tužno je tada bilo da je rasprava tekla u takvom individualnom natezanju. Bilo kako bilo od svega sam odustao. Međutim evo još se vuku repovi.
Sad ti brate popravi šta se popravit dade, a ako ćete Dervu smatrat odgovornim za Eihererovo i inih razumjevanje Islama, proglasite me ludim i Dervo će rado pristat na to.:)

Ja tebe nisam spominjao u vezi pisanja o zenama. Ja samo rekao da si ti kriv za dogmaticni pristup fotumasha, kojim je Einherer zacudjen. On je ocekivao kriticki.

Derviš
16.02.2007., 21:25
Alejkumusselm

Mogu.

Dogma to ti dodje skup nacela koja sadrze saznanja o Bogu, svijetu i odredbama u vezi sa spasenjam covjeka u koja se ima po defaultu APSOLUTNO povjerenje obzirom na njihovo Bozansko porijeklo.

Pa zar Dervis nije dogmata?

Ja mislim da jest i mislicu sve dok on ne ustvrdi suprotno, a to ce biti NIKAD.

Uostalom pitaj Dervisa pa ces vidjet da sam u pravu.

Jesi vala u pravu si.

Međutim razlika je kada se ta načela shvate. Dogma se više ima razumijeti kao slijepo slijeđenje bez razumijevanja ili bez mogućnosti razumijevanja uopće. Derviš je pokušao sa onim dijelom koji je razumio oponirati sugovornicima. Tu su se sugovornici pokazali kao veće dogmate od mene jer su nastupali sa predrasudama o meni i mojim teorijama vezanim za žene. Tako nekako.:rolleyes:

Nejse, tebe izuzetno cijenim pa ispravi ono što misliš da nije u redu. Naravno, vremenom.

Selam brate Bosniac i tebi selam forget Me not.

forget-me-not
16.02.2007., 21:38
Jesi vala u pravu si.

Međutim razlika je kada se ta načela shvate. Dogma se više ima razumijeti kao slijepo slijeđenje bez razumijevanja ili bez mogućnosti razumijevanja uopće. Derviš je pokušao sa onim dijelom koji je razumio oponirati sugovornicima. Tu su se sugovornici pokazali kao veće dogmate od mene jer su nastupali sa predrasudama o meni i mojim teorijama vezanim za žene. Tako nekako.:rolleyes:

Ma vjera je po definiciji dogma. Ako nije to, onda je folozofija, Ha Ša...

Ja o tebi nemam predrasuda. :kiss: Ali shvatam sta govoris.

musa
16.02.2007., 22:06
E... a zašto onda milijuni europskih muslimana masovno ne emigriraju iz te dekadentne kaljuže natrag u Muslimanski svijet, nego obratno? Kao da vam je ipak lijepo kod nas ;)

pitanje bi ti bilo na mjestu kad od strane tih nekih "europskih" zemalja ne bi bilo ekonomskog izrabljivanja muslimanskih zemalja i skrivene podrske totalitarnim rezimima na vlasti u muslimanskim zemljama.

a da ne pricamo o rusenju ekonomije neke zemlje kroz izvoz artikala po nizoj cijeni nego sto se tamo proizvode, a koju kroz subvencije postavljaju na taj nivo da bi ta grana industrije u ciljanoj zemlji krahirala. tu se moze jos dodati i podmazivanje vlade i ministara da roba bescarinski udje u zemlju...

Bosniac
16.02.2007., 23:41
Jesi vala u pravu si.

Međutim razlika je kada se ta načela shvate. Dogma se više ima razumijeti kao slijepo slijeđenje bez razumijevanja ili bez mogućnosti razumijevanja uopće. Derviš je pokušao sa onim dijelom koji je razumio oponirati sugovornicima. ..

Selam brate Bosniac i tebi selam forget Me not.

Jesi vidio!
Selam dragi brate Dervo od Bošnjaka.:)

Bosniac
17.02.2007., 09:48
forget-me-not kaže:
Ma Einherjer to ni ne trazi od muslimana forumasa. Niti je naveo da su se Zidovi i krscani odrekli svojih spisa. Bar ja nisam tako shvatio.

On je jednostavno zacudjen dogmatickim pristupom.

Mislim da je na ovom forumu Dervis odgovran za to.
Evo Derve odgovorno se javlja.:)

Sve je ovo započelo na temi položaj žene u Islamu. Tamo i na još nekim temema sam napisao preko 150 postova vezanih za žene. I sasvim rijetko ili nikako nisam spominjao Islam. Raspravljali smo o ženi kao biću, muškarcu kao biću, njihovim međusobnim odnosima te društvu. I onda odjednom se javlja ovaj nick Einherer sa svojim prvim upisom upućenim meni, da ga sad ne pejstam ovdje ali vrlo vulgarnog i uvrijedljivog sadržaja. Nakon nekoliko međusobnih replika on explicitno od mene zahtjeva da mu iznesem Islamski pravni pogled na ženu i njena prava. Dervo mu odgovara da nije kompetentan za tako nešto te mu ponudi nekoliko paušalnih zakona i tumačenja i zamoli ga da ne nastavlja sa tom i takvom raspravom na šta se dotični oglušio nego se umjesto toga nadovezao iskorištavajući moju susretljivost glede njegovog zahtjeva. I ta poveznica je , kako vidim još uvjek aktuelna.

Meni će biti izuzetno drago ako ti uspiješ osvjetlati naš obraz pa makar na moju osobnu štetu. Međutim ne mislim da ćeš uspjeti sa Einhererom.
To je stoga što dotični gospodin ne prihvaća ništa što ne ulazi u njegov trenutni doseg ili opseg razmišljanja proizišao iz sekularno demokratskih uvjerenja. Vrijedi napomenuti da se isti izjašnjava kao agnostik.
Uglavnom on ima jedan okvir razmišljanja i ubjeđenja. Sve van tog okvira je neprihvatljivo. To je njegov default. Kada on kaže da čeka neće li ga neki musliman iznenaditi, on ustvari očekuje da musliman uđe u njegov okvir. Odatle moj citat Kur anskog ajeta.

A da je tome tako potvrđje i njegova osuda stanovitog I.L - a koji je priča za sebe. Uglavnom taj I.L je kršćanin ali svojim tumačenjima kršćanstva najbliži je Islamskom učenju. Za njega bih rekao da je istinski sljedbenik knjige. Njega ti ovdje ili vole ili ne vole. Einherer ga očito ne voli. Zašto? Pa objasnio sam da niti on ne ulazi u okvir razmišljanja i uvjerenja Einherera. Također sam ustvrdio da su likovi poput Einherera u većoj dogmi nego smo to mi ili Kršćani. Jer kad oni čuju da bilo koje od njihovih uvjerenja nema istinsku niti prirodnu vrijednost već samo negativne posljedice, pobune se gore od bilo kojeg najzatucanijeg vjernika. Takve reakcije su me i navele da izjavim da su oni pod većom dogmom od nas.

Btw. Einherera nigdje nije bilo kada sam nepristrano raspravljao o ženi kao biću sa jednom ženom na temi položaj žene u Islamu. Tamo su također neki nickovi ( a sve istih ili sličnih uvjerenja ) ustvrdili kako me žena sredila. Tada sam predložio glasanje.( jer se rasprava vodila danima i umorila me i uglavnom sam sve rekao) Da se izjasne ko je za mene i moju teoriju a ko za nju. Nitko se nije niti pojavio. To mi govori da je njima prvenstveno bio cilj da mene diskreditiraju. Jer da nije tako, složili bi se sa njenim "učenjima", ali se oni očito ne slažu sa njom osim u toliko da su protiv mene. Tužno je tada bilo da je rasprava tekla u takvom individualnom natezanju. Bilo kako bilo od svega sam odustao. Međutim evo još se vuku repovi.
Sad ti brate popravi šta se popravit dade, a ako ćete Dervu smatrat odgovornim za Eihererovo i inih razumjevanje Islama, proglasite me ludim i Dervo će rado pristat na to.:)

Selam Dervo,brate
Zašto i zbog ćega trošiš svoje vrijeme pišući ovako dugi post šta je bilo i kako je bilo!? Kažem ti još jednom da si dobro napisao o temi kako osjećaš i znaš.:)
Pusti tamo neke,moj Dervišu.

Ego
17.02.2007., 10:19
pitanje bi ti bilo na mjestu kad od strane tih nekih "europskih" zemalja ne bi bilo ekonomskog izrabljivanja muslimanskih zemalja i skrivene podrske totalitarnim rezimima na vlasti u muslimanskim zemljama.

a da ne pricamo o rusenju ekonomije neke zemlje kroz izvoz artikala po nizoj cijeni nego sto se tamo proizvode, a koju kroz subvencije postavljaju na taj nivo da bi ta grana industrije u ciljanoj zemlji krahirala. tu se moze jos dodati i podmazivanje vlade i ministara da roba bescarinski udje u zemlju...

Dakle, želiš reči da Muslimanu u Europu bježe od siromaštva?

igod
17.02.2007., 10:33
Dakle, želiš reči da Muslimanu u Europu bježe od siromaštva?

Zamisli. :)
Dok im šeici se grcaju u lovi, sirotinja bježi na truli zapad. :D
Divne su te islamske države.

ps. Je li se desilo da je netko sa zapada pobjegao u neku islamsku zemlju i zbog kojeg razloga?

Derviš
17.02.2007., 10:54
Za Einherera i Nemruthicu.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/740985/index.do

Ego
17.02.2007., 11:10
Za Einherera i Nemruthicu.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/740985/index.do

Problem je u...?

Možda bi ti se muški ego slomio da ti žena dobaci neš na cesti? Ili je možda stvar kaj dobacuju drugima;)?

Derviš
17.02.2007., 11:24
Problem je u...?

Možda bi ti se muški ego slomio da ti žena dobaci neš na cesti? Ili je možda stvar kaj dobacuju drugima;)?

:top: Simpatičan komentar.

forget-me-not
17.02.2007., 11:35
Evo Derve odgovorno se javlja.:)

Meni će biti izuzetno drago ako ti uspiješ osvjetlati naš obraz pa makar na moju osobnu štetu. Međutim ne mislim da ćeš uspjeti sa Einhererom.
To je stoga što dotični gospodin ne prihvaća ništa što ne ulazi u njegov trenutni doseg ili opseg razmišljanja proizišao iz sekularno demokratskih uvjerenja. Vrijedi napomenuti da se isti izjašnjava kao agnostik.
Uglavnom on ima jedan okvir razmišljanja i ubjeđenja. Sve van tog okvira je neprihvatljivo. To je njegov default. Kada on kaže da čeka neće li ga neki musliman iznenaditi, on ustvari očekuje da musliman uđe u njegov okvir. Odatle moj citat Kur anskog ajeta.


Ne znam uvjerenja Einherera, ako se izjasnio kao agnostik, onda bi trebao biti i pozitivist i transcedentalni idealist. Islam ima presjeka sa agnosticizmom, mozda se i nadjemo negdje. U svakom slucaju ne radi se o osvjetljavanju obraza (za to nema razloga) vec o pukoj razmjeni iskustava koja moze biti zanimljiva. Lekum dinukum ve lije din. Ja opet vjerujem da cemo se u nekim stvarima sloziti.

Ego
17.02.2007., 11:49
:top: Simpatičan komentar.

Ne... ozbiljno, u čem je problem?

Mislim, ukineš represiju i žene se počnu ponašati kako im je prirodno da se ponašaju...

forget-me-not
17.02.2007., 12:01
Ne... ozbiljno, u čem je problem?

Mislim, ukineš represiju i žene se počnu ponašati kako im je prirodno da se ponašaju...

Pojasni to malo.

Zanima me tvoja vizija prirodnog ponasanja zene.

Samo pripazi da ne napravis salto mortale. Kada budemo usporedili njen tretman kod tebe i kod nekih drugih.

Ego
17.02.2007., 12:39
Pojasni to malo.

Zanima me tvoja vizija prirodnog ponasanja zene.

Samo pripazi da ne napravis salto mortale. Kada budemo usporedili njen tretman kod tebe i kod nekih drugih.

Prirodno... u skladu sa svojim osobnim potrebama, željama i potencijalima a ne besmislenim stereotipiziranim društvenim očekivanjima.

forget-me-not
17.02.2007., 12:48
Prirodno... u skladu sa svojim osobnim potrebama, željama i potencijalima a ne besmislenim stereotipiziranim društvenim očekivanjima.

Da li da shvatim da prirodno ponasanje zene poistovjecujes sa ponasanjem ZENKE?

Mislim, neprecizan si. Definiraj "stereotipizirana drustvena ocekivanja".

Ego
17.02.2007., 12:59
Da li da shvatim da prirodno ponasanje zene poistovjecujes sa ponasanjem ZENKE?

Mislim, neprecizan si. Definiraj "stereotipizirana drustvena ocekivanja".


Pa recimo... očekuje se da žena bude domačica, submisivnog ponašanja pred muškarcem, pasivne uloge u društvu, da se igra lutkama dok se dječaci igraju rata...

Hlebyn
17.02.2007., 18:58
Ne znam uvjerenja Einherera, ako se izjasnio kao agnostik, onda bi trebao biti i pozitivist i transcedentalni idealist. Islam ima presjeka sa agnosticizmom, mozda se i nadjemo negdje. U svakom slucaju ne radi se o osvjetljavanju obraza (za to nema razloga) vec o pukoj razmjeni iskustava koja moze biti zanimljiva. Lekum dinukum ve lije din. Ja opet vjerujem da cemo se u nekim stvarima sloziti.

Čudi me da se može govoriti o nekom osobitom "preklapanju" (stavova) agnostika i muslimana (osim u onom što nikome nije sporno), s obzirom na ova objašnjenja o nekim posljedicama eventualne buduće uspostave islamske vlasti (u Europi krajem 21. stoljeća), gdje im je bila upitna i glava na ramenu:
Ovo je više pitanje za šerijatske pravnike. Ta nauka zove se fikh.
Valjda će neko od naših svratiti na forum da ti odgovori.

Jer sporni su ateisti. Kur an naređuje njihovo smaknuće sa lica zemlje. To je kad se površno tumači. Nadam se da su naši pravnici pronašli rješenje za ovu skupinu ljudi. Ako ne, Kur an je Božija objava i šta mi tu možemo.

Čini mi se da ima nekoliko opcija za njih u smislu ponude da se priključe nekoj religiji i time sebe ostave na životu, al kako rekoh nisam siguran, pa čekajmo pravnike. Nadam se da neće doć Vehabija jer ode im glava.:zubo:

Ali opet ponavljam, to bi važilo u zemlji u kojoj vlada šerijat kao zakon. Mnoge muslimanske zemlje nemaju šerijat već samo neke dijelove i većina su monarhije. Nema smetnje da recimo vlada demokracija sa segmentima šerijata.

Pretpostavljam da "ateisti" uključuju i agnostike, zar ne? Jer pitao sam i za agnostike. Radikalni islamisti (Vehabije, talibani, deobandi, itd.), koji se ne bi trudili naći pravnu "rupu u zakonu" bi dakle išli za tim da u konačnici maknu s lica zemlje i ljude poput Bertranda Russela, zar ne?
Moja pretpostavka o statusu agnostika bila je potvrđena:
Agnostici su ateisti, samo malo našminkani. A za tog Bernarda prvi put čujem. Da ponovim, neznam precizan propis a pošto mu se baš i ne radi o glavi, savjetujem da ne zaključujemo na prečac.;)
Kasnije, nakon što se rasprava oko njihovog "smaknuća sa lica zemlje" zakuhala, Derviš je (videći da je razotkrio previše islamskih stavova) napisao da je saznao (pretpostavljam od liberalnog krila islamskih pravnika?) da bi se i agnostike moglo ostaviti na životu. Ali jasno je da ne bi mogli biti u statusu boljem od "ljudi knjige", kršćana i židova, dakle u statusu muslimanima podčinjenih "dimmija" (o čemu je moje pitanje bilo OVDJE: http://forum.hr/showpost.php?p=6885614&postcount=1490
a odgovor OVDJE: http://forum.hr/showpost.php?p=6886599&postcount=1492 ).

Derviš
17.02.2007., 20:05
Čudi me da se može govoriti o nekom osobitom "preklapanju" (stavova) agnostika i muslimana (osim u onom što nikome nije sporno), s obzirom na ova objašnjenja o nekim posljedicama eventualne buduće uspostave islamske vlasti (u Europi krajem 21. stoljeća), gdje im je bila upitna i glava na ramenu:


Moja pretpostavka o statusu agnostika bila je potvrđena:

Kasnije, nakon što se rasprava oko njihovog "smaknuća sa lica zemlje" zakuhala, Derviš je (videći da je razotkrio previše islamskih stavova) napisao da je saznao (pretpostavljam od liberalnog krila islamskih pravnika?) da bi se i agnostike moglo ostaviti na životu. Ali jasno je da ne bi mogli biti u statusu boljem od "ljudi knjige", kršćana i židova, dakle u statusu muslimanima podčinjenih "dimmija" (o čemu je moje pitanje bilo OVDJE: http://forum.hr/showpost.php?p=6885614&postcount=1490
a odgovor OVDJE: http://forum.hr/showpost.php?p=6886599&postcount=1492 ).

Izvini kolega ali nisi nimalo fer. Radi tebe, prvenstveno, sam istražio Islamski zakon i saznao to što sam i prenio. Da bi ti ovako reagirao i mahao mojim upisima ko pamfletima? Mislim, nakon što sam donio argument?
Razočaran sam kolega.:flop:

forget-me-not
17.02.2007., 23:12
Quote:
forget-me-not kaže:
Ne znam uvjerenja Einherera, ako se izjasnio kao agnostik, onda bi trebao biti i pozitivist i transcedentalni idealist. Islam ima presjeka sa agnosticizmom, mozda se i nadjemo negdje. U svakom slucaju ne radi se o osvjetljavanju obraza (za to nema razloga) vec o pukoj razmjeni iskustava koja moze biti zanimljiva. Lekum dinukum ve lije din. Ja opet vjerujem da cemo se u nekim stvarima sloziti.Hlebyn kaže:
Čudi me da se može govoriti o nekom osobitom "preklapanju" (stavova) agnostika i muslimana (osim u onom što nikome nije sporno), s obzirom na ova objašnjenja o nekim posljedicama eventualne buduće uspostave islamske vlasti (u Europi krajem 21. stoljeća), gdje im je bila upitna i glava na ramenu:I dalje stojim na stanovistu da se neki presjek moze naci. I mali presjek je presjek. Dovoljno za dijalog.

A ako bude vehabisticka, e tad smo ga svi ugasili... dervis i ja jos i ponajvise, i prije Bertranda Russela.

Hlebyn
17.02.2007., 23:15
Izvini kolega ali nisi nimalo fer. Radi tebe, prvenstveno, sam istražio Islamski zakon i saznao to što sam i prenio. Da bi ti ovako reagirao i mahao mojim upisima ko pamfletima? Mislim, nakon što sam donio argument?
Razočaran sam kolega.:flop:


Što te razočarava? Ne razumijem na što misliš sa "Mislim, nakon što sam donio argument?" Kakvo mahanje pamfletima? Ja sam bio cijenio da nisi bio toliko evazivan kao ostali, a onda sam svojedobno odustao od daljnih naših diskusija kad si se ipak povukao na evazivnu poziciju, više puta odbivši odgovor izjavom da nisi šerijatski/islamski pravnik. (Čak i kad sam samo pitao o relativnoj muško-ženskoj poziciji kod razvoda!)

Sad kažeš da si SAM istražio Islamski zakon i tako saznao da situacija ipak ne bi bila tako opasna po živote agnostika. Dakle, nisi to saznao od "liberalnog krila" (t.j.,od ne-vahabitskih i ne-deobandskohanefijskih) islamskih pravnika. Ja ti vjerujem, ali dosad nisam to znao (kad si rekao da bi im status bio kao i kršćana i židova, napisao si samo ovako nešto: "Hajd nek sam i to saznao").

Međutim, ako išta, to je lošija varijanta, u smislu osobnog tumačenja (naravno, hvala za trud!) a opet nema tumačenja tih šerijatskih/islamskih pravnika koje si stalno spominjao kao mjerodavne. Ali dobro, nije to toliko bitno - ono što je bitno je da se ne stvaraju iluzije poput tih da u sadašnjem času može biti nekog zajedničkog "presjeka" s agnosticima. Jer, u sadašnjem času nema naznake da bi muslimani Kuran smjeli shaćati drugačije nego doslovno kao Božiju riječ koju se mora slušati, makar vidiš da se lako dođe do opasnih interpretacija. Štoviše, teško možete izbjeći opasne interpretacije, jer Kuran je prilično jasan.

Zato molim te nemoj biti "razočaran i uvređen", stvar je suviše ozbiljna, a ja
vjerujem da bi ti iskreno želio dobro, samo se ne pretvaraj da problema nema.
(Usput, pitanje: iako sad misliš da se "brisanje ateista i agnostika s lica zemlje" može izbjeći, o dimijskom statusu vjerujem dajoš misliš kao u našoj diskusiji, tj. ovo:
http://forum.hr/showpost.php?p=6885614&postcount=1490
http://forum.hr/showpost.php?p=6886599&postcount=1492,
zar ne?)

musa
17.02.2007., 23:26
Dakle, želiš reči da Muslimanu u Europu bježe od siromaštva?

ne, vec bjeze od nepravednih kvaziislamskih diktatorskih rezima koji imaju tihu i zakulisnu podrsku "demokratskog i razvijenog" zapada

Derviš
18.02.2007., 09:58
Što te razočarava? Ne razumijem na što misliš sa "Mislim, nakon što sam donio argument?" Kakvo mahanje pamfletima? Ja sam bio cijenio da nisi bio toliko evazivan kao ostali, a onda sam svojedobno odustao od daljnih naših diskusija kad si se ipak povukao na evazivnu poziciju, više puta odbivši odgovor izjavom da nisi šerijatski/islamski pravnik. (Čak i kad sam samo pitao o relativnoj muško-ženskoj poziciji kod razvoda!)

Nisam pravnik. To je istina, a ne pokušaj sakrivanja činjenica.(drugim riječima ti možda misliš da izbjegavam odgovore ) Npr. vidio si šta se dogodi kada se olako iznese jedan propis. Mislio sam da agnostici i ateisti u najboljem slučaju nemaju nikakva prava međutim i sam sam se iznenadio našavši u zakonu da imaju jednaka prava kao i recimo kršćani. Dio tih prava koje te skupine imaju u Islamskoj državi iznio sam na politici. Uglavnom ugodno sam iznenađen njihovim pravima. Štaviše tvrdim da imaju veća prava nego mi u sekularnoj demokraciji.

Sad kažeš da si SAM istražio Islamski zakon i tako saznao da situacija ipak ne bi bila tako opasna po živote agnostika. Dakle, nisi to saznao od "liberalnog krila" (t.j.,od ne-vahabitskih i ne-deobandskohanefijskih) islamskih pravnika. Ja ti vjerujem, ali dosad nisam to znao (kad si rekao da bi im status bio kao i kršćana i židova, napisao si samo ovako nešto: "Hajd nek sam i to saznao").
To je zbog skromnosti, vjerovao ili ne. Jer taj mi je tek pridošli argument davao mogućnost da ponizim neke sugovornike. To mi nije bila želja i zato sam rekao samo jednu skromnu rečenicu. A ti vjerojatno misliš da je razlog tome moja "tuga" što eto oni imaju prava. Dervo je sretan i raduje se sreći svakog ljudskog bića.

Međutim, ako išta, to je lošija varijanta, u smislu osobnog tumačenja (naravno, hvala za trud!) a opet nema tumačenja tih šerijatskih/islamskih pravnika koje si stalno spominjao kao mjerodavne. Ali dobro, nije to toliko bitno - ono što je bitno je da se ne stvaraju iluzije poput tih da u sadašnjem času može biti nekog zajedničkog "presjeka" s agnosticima. Jer, u sadašnjem času nema naznake da bi muslimani Kuran smjeli shaćati drugačije nego doslovno kao Božiju riječ koju se mora slušati, makar vidiš da se lako dođe do opasnih interpretacija. Štoviše, teško možete izbjeći opasne interpretacije, jer Kuran je prilično jasan.

Može biti suživota i to kvalitetnog. Naprimjer ako je pilot putničkog zrakoplova agnostik i vozi putnike vjernike na relaciji Islamski London - Islamski Pariz. Ti putnici i bi imali jednako poštovanje prema njemu kao pilotu poput sadašnjeg poštovanja prema pilotima uopće. Hoću reći da se u normalnim ljudskim odnosima niš ne bi promijenilo kada bi cijela Evropa postala Islamska. Pripadnici drugih religijskih skupina nemaju samo pravo da budu predsjednikom države. Sve druge funkcije su im dozvoljene pa i ministarske.
Što se tiče dimija i džizije, obzirom na dosadašnje iskustvo o posljedicama paušalnog iznošenja činjenica, potreban je poduži elaborat. Za to nisam sposoban. Mogu samo reći da je to jedan malen novčani iznos.
A da ima opasnih Kur anskih interpretacija, ima. Protiv toga se mi muslimani borimo unutar vlastitih redova. A Bog kaže u Kur anu-"MI nikoga ne opterećujemo preko njegovih mogućnosti".
A vi "Evropljani" ste poznati po natjecateljskom duhu. To ste pokazali izgradivši Evropu ovakvom kakva je. Zato se ne bojte da će prevelik teret pasti na vaša pleća u bilo kojoj varijanti.Bilo da svi primite Islam, bilo da vama zavlada Islam, bilo da nestane Islama u Evropi. Bog daje garanciju a ne mi muslimani.

Derviš
18.02.2007., 10:23
Zato molim te nemoj biti "razočaran i uvređen", stvar je suviše ozbiljna, a ja
vjerujem da bi ti iskreno želio dobro, samo se ne pretvaraj da problema nema.
(Usput, pitanje: iako sad misliš da se "brisanje ateista i agnostika s lica zemlje" može izbjeći, o dimijskom statusu vjerujem dajoš misliš kao u našoj diskusiji, tj. ovo:

Suština Islama, kako zakona tako i učenja, jest izgradnja visoko moralnog čovjek sa svim njegovim lijepim vrlinama. Začuđen sam vašim reakcijama na ovakvu vrstu ponude. Težite savršenstvu i izgradili ste modernog Evropskog čovjeka koji se ponosi visokom naobrazbom. Njegujete umjetnost i kulturu i podigli ste ih na zavidan nivo. Puteve kojim hodi takav veliki čovjek u mramor ste popločali. Zar vam nije izazov krenuti korak dalje. Odnosno izgraditi visoko moralnog čovjeka. Taj ste segment zanemarili. Bez obzira na Islam, olako ste shvatili moralne vrijednosti i njegovu snagu. Bojim se da nam se svima ne razbije o glavu to vaše zanemarivanje glavne osobine koja čovjeka čini čovjekom. Uglavnom kada bi današnjoj Evropi pridodali taj smjerni moralni odgoj čovjeka, bila bi to civilizacija nesagledive moći i ugleda. Da postoje svemirske civilizacije, bila bi najmoćnija i najpoznatija u univerzumu.:rolleyes:

Ego
18.02.2007., 10:42
ne, vec bjeze od nepravednih kvaziislamskih diktatorskih rezima koji imaju tihu i zakulisnu podrsku "demokratskog i razvijenog" zapada

E, ovo mi je sad presmiješno. Pobjegnu od diktature u zemlje gdje su njihova prava i slobode ustavom zajamčene, i kaj onda rade? Počnu galamiti kako je zapad nemoralan i dekadentan, kako nas sekularizacija i liberalizacija uništavaju... To me podsjeća na jednu ptičurinu koju smo davno imali.ta bi svaki put ugrizla osobu koja bi joj rukom pružila hranu.

Derviš
18.02.2007., 11:48
E, ovo mi je sad presmiješno. Pobjegnu od diktature u zemlje gdje su njihova prava i slobode ustavom zajamčene, i kaj onda rade? Počnu galamiti kako je zapad nemoralan i dekadentan, kako nas sekularizacija i liberalizacija uništavaju... To me podsjeća na jednu ptičurinu koju smo davno imali.ta bi svaki put ugrizla osobu koja bi joj rukom pružila hranu.

Čuj, vi sami sebe kritizirate. Tražio sam članak u kojem piše da je svaki treći vozač bio pozitivan na drogu, u RH, al ga nisam uspio naći. Objavljen je prije dan ili dva. Šta tjera mlade da uzimaju drogu? Zar nisu sretni bez nje? ( glavni uzrok narkomaniji je nedostatak ljubavi i pažnje )
Možete vi zatvarati oči pred problemima ali razbit će nam se o glavu.
Isto važi i kad mi muslimani zatvaramo oči pred našim problemima.

Nego malo mi čudna tvoja izjava. Jamčite nam jednak status kao i vama. Čemu onda diskriminacija prava na galamu.?
Demokracija i jest da se galami. Eto mi galamimo.

Btw svi mi što pišemo ovdje po forumu smo evropljani rođenjem. Nismo doseljenici.

Ego
18.02.2007., 12:01
Ma prijatelju, galami ti kolko želiš... ovo je sekularni forum, nitko te ne sprječava... Samo velim da mi je ta galama smiješna jer galamite po vlastitoj dobrodošlici.... no nema veze ;)

A što se rođenja tiće... nema veze, svejedno ste u regiji koja je većinom krščanska. Da nema principa odvajanja države od vjere, bilo bi vam mnogo manje lijepo, vjeruj mi ;)

Derviš
18.02.2007., 12:16
Ma prijatelju, galami ti kolko želiš... ovo je sekularni forum, nitko te ne sprječava... Samo velim da mi je ta galama smiješna jer galamite po vlastitoj dobrodošlici.... no nema veze ;)

A što se rođenja tiće... nema veze, svejedno ste u regiji koja je većinom krščanska. Da nema principa odvajanja države od vjere, bilo bi vam mnogo manje lijepo, vjeruj mi ;)

Mislim da ipak nismo toliko glasni.;)

Što jest, jest. Fino nam je i ne žalimo se. Nego nam žao vas.;)

Ego
18.02.2007., 13:34
Ček... žao vam je nas? Zašto? Jer živimo u sistemu zbog kojeg je vama ovdje lijepo?

Derviš
18.02.2007., 16:04
Ček... žao vam je nas? Zašto? Jer živimo u sistemu zbog kojeg je vama ovdje lijepo?

Prema mojim spoznajama ovaj sistem je osuđen na propast. Hoće li trajat još 10. 50 ili 200 god. svakako mu se ne piše dobro. I to nema veze sa nama muslimanima. Ali to su samo moje spoznaje.

A žao mi vas jer se patite i živite duhovno prazan život. Često ste vrlo nesretni i otuđeni jedni od drugih, pa i od samih sebe. Prazninu u grudima ispunjavate opijatima mjesto prirodnom srećom što počiva u svakom čovjeku. Smrknuta lica ljudi po našim "ilicama" normalna su pojava. Osmijeh je postao staromodan i nepoželjan čimbenik u međuljudskim odnosima. Stat ću ovdje da ne ispadne da galamim na dobrog domaćina.:rolleyes:

igod
18.02.2007., 16:42
:D
Koja psihoanaliza. :rofl:
Nama je sasvim lijepo ovdje.
A vjerujem i tebi u dijaspori.
Socijala ti je dobra i redovita.
A imaš i internet gdje možeš pornjavu gledati bez da te kamenuju. :rofl:

musa
18.02.2007., 21:59
E, ovo mi je sad presmiješno. Pobjegnu od diktature u zemlje gdje su njihova prava i slobode ustavom zajamčene, i kaj onda rade? Počnu galamiti kako je zapad nemoralan i dekadentan, kako nas sekularizacija i liberalizacija uništavaju... To me podsjeća na jednu ptičurinu koju smo davno imali.ta bi svaki put ugrizla osobu koja bi joj rukom pružila hranu.

vec receno: samo se koriste demokratskim metodama koje bi trebale da vaze za sviju pa i za njih

musa
18.02.2007., 22:06
:D
Koja psihoanaliza. :rofl:
Nama je sasvim lijepo ovdje.
A vjerujem i tebi u dijaspori.
Socijala ti je dobra i redovita.
A imaš i internet gdje možeš pornjavu gledati bez da te kamenuju. :rofl:

kad smo vec kod pornjave, tu je pravo zene totalno na "nivou" jer se u njoj ponizava zensko raznim gang-bang grupnjacima - jos malo pa se nece moci prodati film dok barem trojica ne obradjuju jednu "ranovpravnu" :rolleyes:

Einherjer
19.02.2007., 08:48
Ovaj i ostale svoje postove možeš komotno staviti na PF PAVO i dobićeš kompetentne sugovornike-pravnike.
Izvućeš neku stavku o pravima žena-muslimanki ,krivo interpretiranu i onda i uporno zamajavaš do besvjesti.Oćigledno da o šerijatskom pravu i o Islamu znaš vrlo malo,ili ni malo,a hoćeš raspravljati o onom što je za tebe terra incognita.

Pa sad, uz svo duzno postovanje, ni Vojky ni bilo tko od pravnika tamo nije me se dojmio kao tumac serijatskog prava :lol:
Bojim se da mi ovaj podforum ostaje kao jedini izvor.
Ako je tvrdnja da je jedna zena ekvivalentna polovici muskarca pred sudom samo krivo interpretirana propaganda , a ti ocigledno smatras da je, onda te svakako molim da je pravilno interpretiras. Zasto mi umjesto toga nudis tirade o utopijskoj svetosti braka? Kakve veze to ima jedno s drugim? Bi li brak bio manje svet ili uspjesan ako bi se radilo o zajednici dvoje ljudi ravnopravnima pred zakonom?


Kod kršćana je porodica najslabija strana života,i
u Zapadno -europskim zemljama porodica se je zapravo raspala,izuzev ćasnih izuzetaka.
To je neminovna posljedica doktrine pavlovskog kršćanstva.
Jeli ti poznato da hrvatsko stanovništvo rapidno izumire,baš zbog stanja porodice?


Koji je tvoj argument o neuspjesnosti zapadnjacke obitelji? Visok postotak razvoda? Hoces li reci da su sve obitelji koje nisu razvedene uspjesne?

Ja ne mislim da je obiteljski zivot na zapadu losije kvalitete, dapace, ali to vjerojatno ovisi o tome koliko si u stanju problem sagledati iz druge dimenzije. Uzmi recimo zenskog potomka jedne obitelji. Vjerujem da je ista na zapadu unekoliko sretnija zbog cinjenice da ce je njena obitelj do kraja vijeka smatrati svojim ravnopravniom clanom, staviti je pred iste izbore, mogucnosti i odgovornosti kao i eventualnog muskog potomka, stati uz nju dodje li do nevolje u bilo kojem razdoblju njenog zivota. Nasuprot, recimo, obitelji koja ce je u trenutku udaje nemilosrdno prepustiti nekome drugome. Do tog trenutka uciniti sve, ali i samo to, da odraste "pravilno odgojena" (opet Dervisov citat) .

Sad opet potegni prokreaciju kao finalni argument. Pod jedan, ako to zoves uspjehom, onda nam se misljenja dramaticno razlikuju. Cilj ne opravdava sredstvo. Koja je cijena tog "uspjeha"?

Mislim, tako se i Nike razbacivao podacima o visokim prihodima nakon sto su se outsourcali u Kinu. Onda se otkrilo da im u tvornicama rade 7-godisnjaci, za 20 dolara mjesecno. Nike menadjment je, doduse, imao dovoljno mozga da ne krene tvrditi da su ta djeca "sretna".

Slazemo li se ti i ja da ta djeca u svakom slucaju nisu sretnija nego sto bi mogla biti da je Nike zaposlio njihove roditelje i platio ih dovoljno da istu tu djecu mogu poslati u skolu?
Shvacas li paralelu?

Osim toga, zasto je uspjeh imati puno djece? Kakvu prednost na zapadu nosi kvantiteta pred kvalitetom? Mislim, nije li bolja investicija u buducnost za nekog roditelja odgojiti jednog/jednu investicijskog bankara/icu nego 4 baustelca i 5 domacica?

Einherjer
19.02.2007., 08:51
Ljudska prava na Zapadu su čista besmislica.

No sva sreca da su ta prava univerzalna i primjenjuju se i na onima koji pojma nemaju o cemu se radi.

Einherjer
19.02.2007., 08:55
Ako pogledamo kroz historiju covjecanstva, nikad i nigdje zena nije imala veca prava kao kod muslimana i u islamu. Islam joj je dao slobodu. Zalosna je cinjenica da jos uvijek mase ljudi misle da su zene muslimanke kao potlacene sto nose mahramu i sl., dok u isto vrijeme njihove ( nemuslimanske ) zene masovno sa Zapada i dr., prihvataju islam i zele to tzv. ponizenje ispod mahrame. Nije li se vise jednom zakljucilo da ovdje nesto ne stima, gospodo ?


Mozda cemo se jos najbolje razumjeti ako prestanemo govoriti pausalno. Koja su, poo tebi, najvaznija ljudska prava? Ispod kojeg minimima zapravo nema govora o slobodi?

Einherjer
19.02.2007., 09:07
Kada govoriš o ŽENI,ti Einherjer, onda počniod prapočetka i od prve žene Eve (Have) i njenog statusa i "rada" u Raju.
Zar u Bibliji žena Eva nije prikazana kao zavodnica muža,lalomislena i blesava kad ju je mogla zavesti zmija .
Eva je poslušala jednu opaku životinju zmiju,odbacila zapovjed Boga,zanemarila svog čovjeka
i ponizila svog čovjeka Adema
predpostavivši mu životinju zmiju,kao vrijedniju i od čovjeka i od Boga.A Adam je mulac kojeg ta lukava žena može vući za nos kuda hoće,pa čak i u propast.
Biblija kaže da je zagrižena jabuka od strane žene kako bi se došlo do ZNANJA,koje je zabranjeno.Tako je
znanje osuđeno i zabranjeno Biblijom.
Žena je po Bibliji :zavodnica,lakomislena,blesava,prevarant,izdajnik čovjeka i Boga,
izazivać Boga koji je osudio oboje na smrt,izgon iz Raja i vjećnu patnju na zemlji i žene i čovjeka.
Eto ti biblijske slike žene.
Kasnije je Crkva konzekventno anatemisala ženu kroz cijeli rani i srednji vijek,stoljeće tame,od Niceje sve do francuske revolucije i dalje.


Pa recimo da je ovdje stvar u interpretaciji :lol:
Ovako kako si prikazao, meni se cini da je zena jedno prirodno inteligentno i znatizeljno stvorenje, onaj koji propituje dio ispod povrsine, pokusava razumjeti svijet i bit oko sebe, drugim rijecima vrsta ljudi koji pokrecu stvari prema naprijed. Ovo o izdaji je mrvicu nategnuto, nije li?
Doista, sto je uopce radio onaj teleban cijelo vrijeme?

Današnja žena je na Zapadu totalno ponižena i potlačena kao žena i kao majka ,kao stožer porodice,kao nikad ranije.

Ovu mantru cesto vidim medju muslimanskom populacijom na forumu. Jedan jedini, ikakav argument za to, molim te.
Ja ih vidim danas cak i sretnih, zadovoljnih, uspjesnih i bogatih. Ima jedna koja je nedavno odletila kao turist u svemir. Mora da joj je srce pri tome plakalo.

U svakom slucaju, ako ih nesto tlaci, ti su problemi iznad granica cetiri zida, reklo bi se univerzalni. Neke od njih su u stanju cak i iznalaziti rjesenja. Srecom im je tako nesto i dozvoljeno.

Einherjer
19.02.2007., 09:15
Međutim razlika je kada se ta načela shvate. Dogma se više ima razumijeti kao slijepo slijeđenje bez razumijevanja ili bez mogućnosti razumijevanja uopće. Derviš je pokušao sa onim dijelom koji je razumio oponirati sugovornicima.

Taj dio koji si razumio i pokusao prosvijetliti ostatak u raspravi koju si spomenuo, nevjerojatno brzo pretvorio se u slapstick. Sto bi tek bilo da smo raspravljali o stvarima koje ne razumijes...

Einherjer
19.02.2007., 09:17
Za Einherera i Nemruthicu.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/740985/index.do

Skandal.

Einherjer
19.02.2007., 09:23
Za njega bih rekao da je istinski sljedbenik knjige.

Mozda imas pravo. Meni isto ti stavovi vuku na memoare Zuzi Jelinek.

Einherjer
19.02.2007., 10:51
kad smo vec kod pornjave, tu je pravo zene totalno na "nivou" jer se u njoj ponizava zensko raznim gang-bang grupnjacima - jos malo pa se nece moci prodati film dok barem trojica ne obradjuju jednu "ranovpravnu" :rolleyes:

Cime se priblizuju standardima u Pakistanu, gdje, ako to rade protiv zenine volje, po zakonu moraju raditi 4-ica.

Derviš
19.02.2007., 12:48
Taj dio koji si razumio i pokusao prosvijetliti ostatak u raspravi koju si spomenuo, nevjerojatno brzo pretvorio se u slapstick. Sto bi tek bilo da smo raspravljali o stvarima koje ne razumijes...

Dogodilo bi se ovo;

Kaj je to slapstick?:confused: :)

musa
19.02.2007., 15:38
Cime se priblizuju standardima u Pakistanu, gdje, ako to rade protiv zenine volje, po zakonu moraju raditi 4-ica.

nidje veze, oci moje lipe :D

musa
19.02.2007., 17:24
No sva sreca da su ta prava univerzalna i primjenjuju se i na onima koji pojma nemaju o cemu se radi.


A gdje zamace i sta bi sa tim univerzalnim pravima u trenutnom zatezanju odnosa izmedju italije i hrvatske, gdje zvanicnik italije moze reci nesto zvanicnik hrvatske ne... :rolleyes: :confused: :eek:

forget-me-not
20.02.2007., 09:03
Pa dobro, u usporedbi s ostatkom sudionika ovog threada, sa stavom zena-je-pola-covjeka-i-amen, tvoj stav takva-su-pravila-igre je osvjezenje.

Ti si inace, ocigledno razumio poantu mog pitanja, vidim iz tvog odgovora Prolazniku, ali just for the record: meni ni na kraj pameti nije propitivati iciju vjeru, stovise, koliko znam takav pristup cesce donosi stetu od koristi.

Dobro, mi znamo da zene u serijatskim zemljama nemaju izbora, ali recimo da ga i imaju, i da su im opcije
a) pravila igre mi ne odgovaraju, pa napustam igru ili
b) igru ne zelim napustiti, pokusajmo naci rjesenje;
koji ti se izbor cini ispravan? Uostalom, tebi kao inzinjeru postavka "imam problem, posao mi ga je rijesiti" dodje nesto kao modus vivendi.

Tako da, s moje strane, kapa dolje i palac gore za zene poput Amal Ahmad.

Oprosti sto si malo cekao sa odgovorom.

Kako sam vec rekao, shari'a (zakon izveden iz Kur'ana i hadisa, tj. prakse Poslanika) ne tretira muskarca i zenu jednako. I dalje tvrdim da ta legislativa ne favorizira uvijek muskarca sto je jako bitno. Takodje I dalje tvrdim da shari’a dokida I muskarcima I zenama neka prava u odnosu na ona porklamirana konvencijom UN. Takodje ne sporim da postoje slucajevi u kojim je zena evidentno losije tretirana od muskarca, poput nasljedstva, svjedocenja na sudu, mogucnosti izbora bracnog partnera … I dalje tvrdim da je to tako jer je Bog to htio. Ali i da tu mogu naci neke drugi obrnuti slucajevi u kojim je to recimo kompenzirano. Naravno, tvoje kvalifikacije polozaja zene u Islamskom drustvu poput pola-covjek nikako ne stoje. Mislim da imas pogresnu sliku. Hajde npr. otidji na dno ove stranice

http://forum.sijelo.com/showthread.php?t=2398&page=2

sa ovih slika mozes vidjeti kako to u praksi funkcionira. Ocukujem naravno tvoj komentar, ako nista onda onda bar o ljepoti Iranki.

Zena ima pravo glasa, pravo participacije u javnosti, a ni pred zakonom nema neravnopravan polozaj. U Iranu su 70% studenata zene. Zatvaranje zene u kucu karakteristicno je samo za Saudijski milje. Ja to nisam vidio niti u Pakistanu (doduse tamo ima vise kulturnih miljea), niti u Turskoj, a u Maleziji i Indoneziji da ne govorimo.

Izbor koji sam pominjao (postovati shari'a, ne postovati ga ili biti nesto trece) postoji naravno i u serijatskim drustvima. Eto opet mozes koristiti isti link, samo 2 stranice dalje. Osim toga te svjetovne kazne koje spominjes nisu bas tako rigorozne I primjenjuju se u praxi samo za specificne slucajeve. Vjeruj mi to nikako nije srz problema I gubimo vrijeme dokazujuci se oko toga.

Nikako se slika o pravima muslimanke ne donosi analizirajuci je u serijatskim sistemima, jer oni su manjinski. Vise od 80% muslimanki zivi u sekularnim sistemima. Naravno, i tu su prava muslimanke ugrozena, kao I ljudska prava generalno. Vrlo bi bilo neposteno reci da je izvor tih ugrozavanja u Islamu ili Islamskoj tradiciji.

Osim toga, svijet danas prepun je laznih simbola i predrasuda. Govorim globalno I ovo sto cu reci vrijedi za sve civilizacije i zajednice. Uzmimo za primjer brak. Brak kao zajedica bazirana na ljubavi, postovanja i ravnopravnosti. Takav bi trebao da bude. Bar se nama cini da bi to bilo u redu. Ali nije nuzno takav. Barem ne ako posmatramo ljubav i srecu na nacin kako je mi obicno definiramo na nasim prostorima.

Reci da ima mnogo sretnih brakova (definirajuci ih kao sretne u smislu stanja permanentne zaljubljenosti, korektnosti, lojalnosti partnera i jednakih prava i obaveza, dakle idealisticki posmatranih) je glupost i granici sa sljepilom. Ljubav (u smislu zaljubljenosti, patnje za voljenim) prakticirana u vidu braka, privilegija je samo malog broja ljudi na nasoj planeti.

Nikako ne mozes analizirati svijet iz perspective Zagreba ili Londona.

Vise od 80 % ljudi zive u poptuno drugacijem socijano-kulturno-materijalnom kontekstu od naseg, pa shodno tome, i osnovne pojmove poput ljubavi, zajednice, prava na ovo ili ono, slobode, i jos masu drugih, definiraju potpuno drugacije.

U zemljama gdje je zivotni standard nizak, samo rijetki su u mogucnosti odrasti, skolovati se, zaposliti, pa onda vlastitom voljom, odabrati zivotnog saputnika i zasnovati brak. Nakon toga useliti u stan po mjeri i potrebi i do kraja zivota zivjeti u sreci i ljubavi. Bah, to je suplja prica, drska zamjena teza.

Tamo ljudi zive u viseclanim zajednicama (ekonomski nuznim, nikako zeljenim) sa tacno utvrdjenom hijerarhijom. Dakle, zena dolazi u muskarcevu kucu (u kojoj je on najcesce u sistemu odlucivanja u tom trenutku mozda medju posljednjim) gdje ce jedan izvjesni period biti najmladja, tj, nece nikako biti ravnopravna bez obzira da li je muz voli mnogo ili malo manje. U takvim zajednicama naime, kako postoji hijerarhija medju muskim clanovima porodice, postoji i medju zenskim, i te kako se postovanje mora pokazati najstarijoj zeni. Ovde ne govorim dakle o vise zena jednoga muskarca nego situacijama gdje recimo zive djed, nana, tri sina sa zenama, pa unuci sa zenama, dakle nije vazno da li ima visezenstva.

Sto god mi rekli. ovakve su zajednice ekonomski nuzne (neces prezivjeti drugim sistemom organiziranja) i uopce je nebitno sta o njima misle njihovi clanovi, tj. da li im se dopadaju ili ne. Jos im je manje bitno sta o tome mislimo ja i ti, a pogotovo truli eticari sa zapada. Oni moraju zivjeti na taj nacin, zivot prolazi, ne moze se cekati bolje sutra vjecito.

Zato su ta drustva razvila do savrsenstva kodeks ponasanja koja obavezuje sve clanove zajednice. Kome se ne svidja, izvolte ako ima negdje drugo. A nema.

U nekim skromnijim oblicima ove su zajednice preslikane i kod nas, mislim na nase prostore, prilagodjene naravno nasim uslovima i potrebama. Govorim o ekonomski nerazvijenim dijelovima ex YU.

Vjeruj mi da njih previse ne uzbudjuje Lorka ili Jesenjin, ljubav i poezija, oni svi gledaju stvari mnogo pragmaticnije. U takvim sredinama (zajednicama) prvo se od jedinke trazi da ispuni svoje obaveze, a tek onda misli o njenim pravima. Mada rijetko prava budu zakinuta, barem ona koja su zajednice proklamirale, na to se pazi ne samo radi pojedinca, vec da bi zajednice opstale na zdravim osnovama.

Mozda vecina ljudi na planeti zivi ovako. Eto, blizu milijarde najmanje, mogu ti sabrati, Indonezija, Pakistan, Arapske zemlje, Africke zemlje, veci dio Turske, Ruskih muslimana, Kineskih muslimana, Indijskih, Malajskih, Tajlandskih….da ne nabrajam vise.

Hindu i budisticki svijet takodjer je organiziran na identican nacin. Dodaj znaci jos 2 milijarde, ili koliko vec, nije bitno.

Tamo se zene bas i ne brigaju mnogo hoce li muz dovesti jos koju (po pravilu pristaju i prihvate je kao sestru). Njima je, kako rekoh, malo vazno sta mi o tome mislimo. I nije to muski sovinizam, to je nacin zivota. Jednostavno to prihvataju, drugacije su. Ja necu sada ici tamo da ih ubjedjujem da su u krivu, zato sto licno preferiram monogamiju. Ali odnosi u tim zajednicama vrlo malo ovise o sexu (on uopste nema znacaj koji mu mi dajemo) tako da muskarci ne dovode bas mladje kad potrose one starije.

Hocu da kazem da ljudska (zenska) prava imaju malo ili nimalo veze sa religijom (na cemu ti cini mi se insistiras), cak mi se cini da su ona obrnuto proporcionalna siromastvu. Sve dok vrijedi ova neo-kolonijalna slika svijeta, od ljudskih prava nema nista. A kolicina onih koje mi (koji zivimo u razvijenim podrucjima) konzumiramo direktno je proporcinalna nasim (neo)kolonijalnim uspjesima, a nikako stanju svijesti. Ja sam recimo siguran da bi par iz Bangladesa sasvim lijepo znao urediti svoju tek zasnovanu obitelj da mogu oboje dobiti posao od kojeg moge kupiti stan na kredit I zivjeti samostalno. U tome ih sigurno ne prijeci civilizacijska ili religijska svijest. No, to je nemoguce. Iz tih razloga oni se organiziraju na drugi nacin, sto je opet njihovo temljno pravo. Po meni je jako neposteno kritizirati taj nacin, a ne uzeti u obzir naprijed navedeno. Upravo zato i ne obracam mnogo paznje na feministicke pokrete. Neka gospoje prvo pljunu lovu, a onda cemo sve urediti da bude ok.

Ego
20.02.2007., 10:07
Prema mojim spoznajama ovaj sistem je osuđen na propast. Hoće li trajat još 10. 50 ili 200 god. svakako mu se ne piše dobro. I to nema veze sa nama muslimanima. Ali to su samo moje spoznaje.

A žao mi vas jer se patite i živite duhovno prazan život. Često ste vrlo nesretni i otuđeni jedni od drugih, pa i od samih sebe. Prazninu u grudima ispunjavate opijatima mjesto prirodnom srećom što počiva u svakom čovjeku. Smrknuta lica ljudi po našim "ilicama" normalna su pojava. Osmijeh je postao staromodan i nepoželjan čimbenik u međuljudskim odnosima. Stat ću ovdje da ne ispadne da galamim na dobrog domaćina.:rolleyes:

Reci mi, misliš li da i Muslimani ovdje žive duhovno prazan život?

Nemruth Dagi
20.02.2007., 10:10
Zanima me ta prirodna sreća o kojoj zbori naš Derviš...?

Dalo bi se o tome danima zboriti.:)

Derviš
20.02.2007., 10:28
Reci mi, misliš li da i Muslimani ovdje žive duhovno prazan život?

Ne. U tome i jest poanta da smo mi napravili simbiozu istoka i zapada. Sve ljepote zapada i sve ljepote istoka...Ono što je loše od zapada ne konzumiramo, ono loše od istoka ostavili smo na istoku.:)

Derviš
20.02.2007., 10:29
Zanima me ta prirodna sreća o kojoj zbori naš Derviš...?

Dalo bi se o tome danima zboriti.:)

Dan prvi.

Uvodna riječ urednika....:zubo:

Nemruth Dagi
20.02.2007., 10:33
Dan prvi.

Uvodna riječ urednika....:zubo:

Još...još....;)

Nemruth Dagi
20.02.2007., 10:37
Ne. U tome i jest poanta da smo mi napravili simbiozu istoka i zapada. Sve ljepote zapada i sve ljepote istoka...Ono što je loše od zapada ne konzumiramo, ono loše od istoka ostavili smo na istoku.:)

..b'ate pa vi ste pravi čarobnjaci iz Ozlja, ljepota vam je sa genomom dana unaprijed pa objašnava samu sebe pomoću vaše estetsko-spoznajne teorije i čarolije :D

Derviš
20.02.2007., 11:07
..b'ate pa vi ste pravi čarobnjaci iz Ozlja, ljepota vam je sa genomom dana unaprijed pa objašnava samu sebe pomoću vaše estetsko-spoznajne teorije i čarolije :D

Ne kaže se čarobnjak iz Ozlja već iz Oza.
Ne čudi me greška obzirom da ti nedostaje životna dekstroza.

To je pak čudnovata supstanca koja se na istočnom trištu nudi po povoljnoj cijeni. Na zapadu je nešto skuplja i teže je pronaći.
Uglavnom imam vezu pa ak ti zatreba javi. Može i preko pm.:zubo:

Nemruth Dagi
20.02.2007., 11:18
[QUOTE]Ne kaže se čarobnjak iz Ozlja već iz Oza.
Ne čudi me greška obzirom da ti nedostaje životna dekstroza.

upravo sam je obnovila-putovanjem...no Ozalj je maleni pitoreskni gradić
a OZ je osiguravateljska kuća....

To je pak čudnovata supstanca koja se na istočnom trištu nudi po povoljnoj cijeni.

To je istina. Budhha je imao pravo...:kiss: :top: :cerek:


Na zapadu je nešto skuplja i teže je pronaći.

Tko traži, tome se i da(je).


Uglavnom imam vezu pa ak ti zatreba javi. Može i preko pm.:zubo:

Ne, hvala... svatko sam sebe traži, nemre ti drugi pomoći.
Nego, dekstroza je umjetna energija, dana izvan nas da nam poveća razinu šećera. Traži se ona čije tragove već imamo u sebi....;)

musa
20.02.2007., 12:17
Reci mi, misliš li da i Muslimani ovdje žive duhovno prazan život?

muslimani sa veliko "m" su stvar proslosti jer podrazumijevaju nacionalnu odrednicu, a vjerska pripadnost se pise sa malim "m" - ti kao mod ovdje bi morao to znati

musa
20.02.2007., 12:18
Ne. U tome i jest poanta da smo mi napravili simbiozu istoka i zapada. Sve ljepote zapada i sve ljepote istoka...Ono što je loše od zapada ne konzumiramo, ono loše od istoka ostavili smo na istoku.:)

doduse nisu svi muslimani bas takvi, ali streme ka tome oni koji zele pravi Put

Ego
20.02.2007., 13:23
muslimani sa veliko "m" su stvar proslosti jer podrazumijevaju nacionalnu odrednicu, a vjerska pripadnost se pise sa malim "m" - ti kao mod ovdje bi morao to znati

mrzim pravopis :E

Prolaznik_
20.02.2007., 18:41
Cijenjeni Prolaznice, vidim iz tvojih postova da ti se mogu obratiti za pomoc kao prilicno kompetentnoj osobi.

Naime, vec duze vrijeme bez uspjeha pokusavam pronaci nekakvu malu zbirku stvarnih dogadjaja u kojima su pravi vjernici islama tijekom povijesti, pa i u novije vrijeme, imali zivo iskustvo a Alahom. Nemoj me pogresno razumijeti - ono sto govorim u krscanskome je svijetu poznato kao "iskustvo s Bogom", ne mora biti nesto misticno, vec neki dogadjaji gdje je navodna bozja providnost djelovala u nekom trenutku u njihovu zivotu, olaksala im patnje, rijesila problem, itd. Nesto sto moze ohrabriti druge vjernike, ojacati u vjeri kada to procitaju.

Dakle, postoji li u muslimanskome svijetu nesto takvo, nekakvo stivo s opisanim iskustva muslimana, nesto sto bi nas moglo ohrabriti da Alah i danas zivo djeluje u zivotima svojih vjernih?

Hvala unaprijed, zivo cekam odgovor.

Mozes ovo proslijediti nekome tko zna ako ti ne znas, moze odgovor i tekstovi i na engleskom. Moze i na mejl faerdhur@gmail.com

Uvazeni, ja se izvinjajem sto kasnim malo sa odgovorom.

Naime, sto se tice tvoga pitanja o 'iskustvu sa Allahom', tj., na jedan nacin u praksi da se covjek uvjeri u ono sto vjeruje, dokaza i cinjenica je mnogo, s tim sto ne vidim razloga da se bas o tome i knjige pisu, medjutim navest cu ti par stvari ovako iz rukava :) da sad ne pretrazujem vec na brzinu jer nemam bas dovoljno vremena. Unaprijed halali ( oprosti ) za to.

Primjera radi, krenut cu od sebe: Dok sam bio mali uvijek sam se na neki nacin odvajao od ostale djece koja su mnogo psovala i radila mnoge ogovne stvari. Naprimjer, kradja od komsija, vrijedjanje komsija, ogovaranje istih, nanosenja stete na bilo koji nacin, itd. Od svega ovoga sam se ogradjivao, za razliku od druge djece i okoline koja je bila sasvim suprotna meni te su mi se svi cudili zasto i kako da budem takav. No, ovo nije nesto sto ti trazis, vec samo govorim ovo kao uvod. Dakle, nakon sto sam postao punoljetan (mislim polno punoljetan, tj. nekih 12-13 godina ) poceo sam obavljati i pridrzavati se svih vjerskih duznosti islama. Naravno, tad je i obaveza kod muslimana da pocnu sa obligatnom formom da se pridrzavaju uputa islama i klone svih zabrana.

Moj otac npr., gotovo nikad nije isao u dzamiju iako nikad nije ni bio komunist. Uvijek je za sebe govorio da je musliman, ali naravno, po imenu, sto nije dovoljno jer po tome bi mnogi danas nemuslimani bili muslimani.

Ono sto sam se uvjerio da je Allah sa mnom, da me cuje i odaziva mi se, da je tu blizu ( tj., Njegovo svojstvo savrseno - milosti i odazivanje na molbu-dovu ). Proucavao sam i studirao islam i znao sam da Uzviseni Bog ( Allah ) prima najprije molbu/dovu u zadnjoj trecini noci kad je najteze covjeku da ustane, kad svi spavaju i zivotinje i ljudi. Ustajao sam u to doba i molio Allaha sa suzama u ocima da uputi na Pravi put moga oca, a molio sam iako sam nekako sumnjao da se moze moj otac promjeniti sa obzirom da je bio u velikoj zabludi i u velikim grijesima. Naime, nije da je pio i opijao se i sl., vec jednostavno volio je popiti pivo redovno svaki dan, ponekad i gajb :), alkoholna druga pica, itd., itd.

Kad bih mu pricao o islamu samo bi odbijao, vidio sam da mu nema nacina nikakvog da pridjem i da ga pokusam pribliziti islamu i Allahovoj milosti, uputi i sreci i na ovom i na buducem vjecnom svijetu, osim sto mi je ostala dova-molba s kojom sam se obracao Bogu. Naime, nedugo zatim bas onako kako sam molio Allaha, Allah mi je uslisao tu dovu i moj se otac na zaprapastenje i njegove i s moje majke strane rodbine, vratio gotovo u potpunosti islamu. Ostavio one grijehe, kao novi covjek jednostavno je bio.

Dakle, ono sto sam se uvjerio jeste da mi se Allah odazvao na dovu jer sam se odrekao mnogih stvari koje su bile takodjer uzrok da se ne primi ta dova, koje su stajale na putu te dove izmedju mene i Allaha. Odrekao sam se ti grijeha, te bas onako kako sam molio Allaha, do u detalje se tako mi dova i prihvatila i tako se ostvarilo. To je nesto sto se i dan danas mnogi cude kako je moga sin ( tj., ja ) ( pod imenom - oca moga ) da okrene ... ( ime ) ... tako je narod prepricavao. :)

Dalje, jos najmanje desetak mojih dova upuceno je Allahu sa iskrenoscu i to u ono doba kad je najbolje slati molbe Allahu, kad se najprije prihvataju i kad Allah voli da mu se u to vrijeme dove upucuju. ( Dova znaci na arapskom molba, da trazis nesto od Njega, oprost, milost, neku korisnu stvar, itd. ). Naravno, ne da je cudo sto se Allah odazvao na te moje molbe, vec je cudno ono drugo sto bi svakom covjeku moralo da ulije pouzdanje i cvrstinu u vjerovanju, a to je da se uslisaju dove za nesto za sto i sam ja, kao i drugi, svi su mislili da je nemoguce da se to desi, da je to nesto kao veliko cudo i ne samo, da cudo ( 'cudo' ) bude vec, uvijek se desi onako kako sam trazio od Allaha, na isti nacin i tako bude. :)

Dalje, npr. danas sta covjeka moze da ucvrsti u vjerovanju i da mu pokaze istinitost Allahove Uzvisene blizine, je npr. izgovaranje rijeci odnosno imena "ALLAH". Uzviseni Allah kaze u Kur'anu da kada se kod vjernika spomene rijec 'Allah' da srca se smiruju, da se oslobadjaju depresije, arogancije, agresivnosti po mnogim pitanjima, itd. Ali to sve iskreno zeleci mir. Npr. evo ja cu ti u cjelosti prenijeti jednu vijest koja je objavljena u jednim arapskim novinama, a prenose iste od nemuslimana iz Evrope istrazivanja o izgovaranju "ALLAH" od strane nemuslimana i muslimana.

Riječ "Allah"

Prevedeno iz katarske novine Arraya Daily, nedjelja, 24. mart 2002. godine; priredila Maida Beglerović
Datum: 26.09.2002.

Vander Hoven, nizozemski psiholog, objavio je svoje novo otkriće o utjecaju učenja Kur’ana i ponavljanja riječi “Allah” kako na pacijente, tako i na zdrave osobe.

Danski profesor potvrđuje njegovo otkriće uz pomoć studija i istraživanja koji su vršeni na velikome broju pacijenata u periodu od tri godine. Neki njegovi pacijenti bili su nemuslimani, dočim drugi nisu govorili arapski jezik te su obje ove grupe instruirane kako da pravilno izgovore riječ “Allah”. Rezultat bio je odličan, naročito kod onih koji pate od od potištenosti i napetosti.

“El-Watan”, saudijska dnevna novina, objavila je da su citirane riječi psihologa koji rekoše da su muslimani koji mogu čitati arapski jezik i (učiti) Kur’an redovno, u stanju sebe zaštiti od duševnih bolesti.

Psiholozi su objasnili kako svako slovo u riječi “Allah” sudjeluje u liječenju duševnih bolesti. U svojoj studiji, spomenuti naučnik istakao je da izgovaranje prvoga slova riječi “Allah”, slova “A”, oslobađa respiratorni sustav i kontrolira disanje.

Dodao je da izgovaranje velarnoga konsonanta “L”, u skladu sa arapskim jezikom - jezik treba lagahno dodirivati gornji dio nepca čineći kratku pauzu a potom konstantno ponavljajući istu pauzu, olakšava udisanje.

Također, izgovaranje posljednjega slova, a to je slovo “H”, omogućuje vezu između pluća i srca, a ta veza kontrolira otkucaje srca.

Ono što je zanimljivo u ovoj studiji jeste što su psiholozi nemuslimani ali zainteresirani za islamske znanosti i istraživanja tajni Kur’ana časnoga.

Allah, Uzvišeni i Slavni, kaže:

“Pokazivat ćemo im Mi Znake Naše
u prostranstvima svemirskim,
i u njima samim,
sve dok im jasno ne bude da je Kur’an Istina.
A zar dosta nije to što je Gospodar tvoj svjedok stvari svake?!”

(Kur’an, sura Objašnjenje, ajet 53.)

Npr., jos jedan samo primjer kojih ima jos mnogo. Prije 3-4 mjeseca sam se vracao s jednog malo duzeg putovanja i to sam putovao sa autom s jos dvojicom meni veoma dragih osoba, moje brace u islamu. Naime, jedan od njih se ozenio, tj., isli smo da ga ozenimo u drugu drzavu sa jednom djevojkom s kojom se upoznao i zeljeli su na obostrano zadovoljstvo sklopiti brak. To je velika blagodat i svakoj razumnoj i pametnoj osobi treba da bude to drago. Naime, putujuci kad smo se priblizili gradu gdje boravimo u vremenu ikindije namaza, a to je kad sjenka biva veca od samog predmeta, pogledao sam u nebo i malo onako zagledao se ... oblaka je bilo ali veoma slabo, iako je bilo jesensko doba. Sunce je naginjalo ka zapadu i za sat vremena bi trebao da zadje pa je po malo ono oblaka bilo crvenkastih boja, bijeli i sl. I znas li sta je pisalo ? Pisalo je velikim slovima na arapski ( posto poznajem arapski ) "ALLAH". Stao sam bez daha da vidim da li je to samo slucajnost ili sta ? Naime, nije to bila slucajnost jasno se vidjelo da su oblaci napravili Bozije ime "ALLAH" i to gdje god treba koja ona kvakica - kako to mi nazivamo koji nismo Arapi - gdje god je trebao koji 'zarez' kod slova, gdje god je trebao bilo koji znak/pravilo za pisanje Allahovog imena "ALLAH' stojao je 'ispisan' oblacima. Iznad slova LAM - tj. L stojala je dama tj., kao slovo W sto ocrtava duplo slovo "L" koje se nalazi u imenu Allah i koje se pise prilikom pisanja Allahovog imena na arapski.

Rekao sam dvojici ovih koji su bili uz mene, pogledali su i oni i nista drugo do da su rekli "Allah je najveci", "hvala Njemu". Sad je vjetar razgonio ono malo oblaka no ono se samo izduljivalo i jos jasnije pokazivalo se da pise "ALLAH", da bi te u potpunosti uvjerilo da je to tako, da ne sumnjas, da ne kazes, ma to se pricinilo, ma to je izgledalo, ne mora znaciti da je tako, vec kako se oduljivalo bilo je sve ociglednije i cistije da se procita i slika, snimi, itd. Nazalost, nisam imao uza se aparata, a ni mobitela s kamerom kojeg sad imam ehehe, pa da slikam odnosno snimim.

Itd., mozda drugi put malo vise o ovome ako te bude zanimalo, ako Bog da.

S postovanje, Prolaznik_

Markoleo
21.02.2007., 19:51
Uvazeni, ja se izvinjajem sto kasnim malo sa odgovorom.

Naime, sto se tice tvoga pitanja o 'iskustvu sa Allahom', tj., na jedan nacin u praksi da se covjek uvjeri u ono sto vjeruje, dokaza i cinjenica je mnogo, s tim sto ne vidim razloga da se bas o tome i knjige pisu, medjutim navest cu ti par stvari ovako iz rukava :) da sad ne pretrazujem vec na brzinu jer nemam bas dovoljno vremena. Unaprijed halali ( oprosti ) za to.

Primjera radi, krenut cu od sebe: Dok sam bio mali uvijek sam se na neki nacin odvajao od ostale djece koja su mnogo psovala i radila mnoge ogovne stvari. Naprimjer, kradja od komsija, vrijedjanje komsija, ogovaranje istih, nanosenja stete na bilo koji nacin, itd. Od svega ovoga sam se ogradjivao, za razliku od druge djece i okoline koja je bila sasvim suprotna meni te su mi se svi cudili zasto i kako da budem takav. No, ovo nije nesto sto ti trazis, vec samo govorim ovo kao uvod. Dakle, nakon sto sam postao punoljetan (mislim polno punoljetan, tj. nekih 12-13 godina ) poceo sam obavljati i pridrzavati se svih vjerskih duznosti islama. Naravno, tad je i obaveza kod muslimana da pocnu sa obligatnom formom da se pridrzavaju uputa islama i klone svih zabrana.

Moj otac npr., gotovo nikad nije isao u dzamiju iako nikad nije ni bio komunist. Uvijek je za sebe govorio da je musliman, ali naravno, po imenu, sto nije dovoljno jer po tome bi mnogi danas nemuslimani bili muslimani.

Ono sto sam se uvjerio da je Allah sa mnom, da me cuje i odaziva mi se, da je tu blizu ( tj., Njegovo svojstvo savrseno - milosti i odazivanje na molbu-dovu ). Proucavao sam i studirao islam i znao sam da Uzviseni Bog ( Allah ) prima najprije molbu/dovu u zadnjoj trecini noci kad je najteze covjeku da ustane, kad svi spavaju i zivotinje i ljudi. Ustajao sam u to doba i molio Allaha sa suzama u ocima da uputi na Pravi put moga oca, a molio sam iako sam nekako sumnjao da se moze moj otac promjeniti sa obzirom da je bio u velikoj zabludi i u velikim grijesima. Naime, nije da je pio i opijao se i sl., vec jednostavno volio je popiti pivo redovno svaki dan, ponekad i gajb :), alkoholna druga pica, itd., itd.

Kad bih mu pricao o islamu samo bi odbijao, vidio sam da mu nema nacina nikakvog da pridjem i da ga pokusam pribliziti islamu i Allahovoj milosti, uputi i sreci i na ovom i na buducem vjecnom svijetu, osim sto mi je ostala dova-molba s kojom sam se obracao Bogu. Naime, nedugo zatim bas onako kako sam molio Allaha, Allah mi je uslisao tu dovu i moj se otac na zaprapastenje i njegove i s moje majke strane rodbine, vratio gotovo u potpunosti islamu. Ostavio one grijehe, kao novi covjek jednostavno je bio.

Dakle, ono sto sam se uvjerio jeste da mi se Allah odazvao na dovu jer sam se odrekao mnogih stvari koje su bile takodjer uzrok da se ne primi ta dova, koje su stajale na putu te dove izmedju mene i Allaha. Odrekao sam se ti grijeha, te bas onako kako sam molio Allaha, do u detalje se tako mi dova i prihvatila i tako se ostvarilo. To je nesto sto se i dan danas mnogi cude kako je moga sin ( tj., ja ) ( pod imenom - oca moga ) da okrene ... ( ime ) ... tako je narod prepricavao. :)

Dalje, jos najmanje desetak mojih dova upuceno je Allahu sa iskrenoscu i to u ono doba kad je najbolje slati molbe Allahu, kad se najprije prihvataju i kad Allah voli da mu se u to vrijeme dove upucuju. ( Dova znaci na arapskom molba, da trazis nesto od Njega, oprost, milost, neku korisnu stvar, itd. ). Naravno, ne da je cudo sto se Allah odazvao na te moje molbe, vec je cudno ono drugo sto bi svakom covjeku moralo da ulije pouzdanje i cvrstinu u vjerovanju, a to je da se uslisaju dove za nesto za sto i sam ja, kao i drugi, svi su mislili da je nemoguce da se to desi, da je to nesto kao veliko cudo i ne samo, da cudo ( 'cudo' ) bude vec, uvijek se desi onako kako sam trazio od Allaha, na isti nacin i tako bude. :)

Dalje, npr. danas sta covjeka moze da ucvrsti u vjerovanju i da mu pokaze istinitost Allahove Uzvisene blizine, je npr. izgovaranje rijeci odnosno imena "ALLAH". Uzviseni Allah kaze u Kur'anu da kada se kod vjernika spomene rijec 'Allah' da srca se smiruju, da se oslobadjaju depresije, arogancije, agresivnosti po mnogim pitanjima, itd. Ali to sve iskreno zeleci mir. Npr. evo ja cu ti u cjelosti prenijeti jednu vijest koja je objavljena u jednim arapskim novinama, a prenose iste od nemuslimana iz Evrope istrazivanja o izgovaranju "ALLAH" od strane nemuslimana i muslimana.

Riječ "Allah"

Prevedeno iz katarske novine Arraya Daily, nedjelja, 24. mart 2002. godine; priredila Maida Beglerović
Datum: 26.09.2002.

Vander Hoven, nizozemski psiholog, objavio je svoje novo otkriće o utjecaju učenja Kur’ana i ponavljanja riječi “Allah” kako na pacijente, tako i na zdrave osobe.

Danski profesor potvrđuje njegovo otkriće uz pomoć studija i istraživanja koji su vršeni na velikome broju pacijenata u periodu od tri godine. Neki njegovi pacijenti bili su nemuslimani, dočim drugi nisu govorili arapski jezik te su obje ove grupe instruirane kako da pravilno izgovore riječ “Allah”. Rezultat bio je odličan, naročito kod onih koji pate od od potištenosti i napetosti.

“El-Watan”, saudijska dnevna novina, objavila je da su citirane riječi psihologa koji rekoše da su muslimani koji mogu čitati arapski jezik i (učiti) Kur’an redovno, u stanju sebe zaštiti od duševnih bolesti.

Psiholozi su objasnili kako svako slovo u riječi “Allah” sudjeluje u liječenju duševnih bolesti. U svojoj studiji, spomenuti naučnik istakao je da izgovaranje prvoga slova riječi “Allah”, slova “A”, oslobađa respiratorni sustav i kontrolira disanje.

Dodao je da izgovaranje velarnoga konsonanta “L”, u skladu sa arapskim jezikom - jezik treba lagahno dodirivati gornji dio nepca čineći kratku pauzu a potom konstantno ponavljajući istu pauzu, olakšava udisanje.

Također, izgovaranje posljednjega slova, a to je slovo “H”, omogućuje vezu između pluća i srca, a ta veza kontrolira otkucaje srca.

Ono što je zanimljivo u ovoj studiji jeste što su psiholozi nemuslimani ali zainteresirani za islamske znanosti i istraživanja tajni Kur’ana časnoga.

Allah, Uzvišeni i Slavni, kaže:

“Pokazivat ćemo im Mi Znake Naše
u prostranstvima svemirskim,
i u njima samim,
sve dok im jasno ne bude da je Kur’an Istina.
A zar dosta nije to što je Gospodar tvoj svjedok stvari svake?!”

(Kur’an, sura Objašnjenje, ajet 53.)

Npr., jos jedan samo primjer kojih ima jos mnogo. Prije 3-4 mjeseca sam se vracao s jednog malo duzeg putovanja i to sam putovao sa autom s jos dvojicom meni veoma dragih osoba, moje brace u islamu. Naime, jedan od njih se ozenio, tj., isli smo da ga ozenimo u drugu drzavu sa jednom djevojkom s kojom se upoznao i zeljeli su na obostrano zadovoljstvo sklopiti brak. To je velika blagodat i svakoj razumnoj i pametnoj osobi treba da bude to drago. Naime, putujuci kad smo se priblizili gradu gdje boravimo u vremenu ikindije namaza, a to je kad sjenka biva veca od samog predmeta, pogledao sam u nebo i malo onako zagledao se ... oblaka je bilo ali veoma slabo, iako je bilo jesensko doba. Sunce je naginjalo ka zapadu i za sat vremena bi trebao da zadje pa je po malo ono oblaka bilo crvenkastih boja, bijeli i sl. I znas li sta je pisalo ? Pisalo je velikim slovima na arapski ( posto poznajem arapski ) "ALLAH". Stao sam bez daha da vidim da li je to samo slucajnost ili sta ? Naime, nije to bila slucajnost jasno se vidjelo da su oblaci napravili Bozije ime "ALLAH" i to gdje god treba koja ona kvakica - kako to mi nazivamo koji nismo Arapi - gdje god je trebao koji 'zarez' kod slova, gdje god je trebao bilo koji znak/pravilo za pisanje Allahovog imena "ALLAH' stojao je 'ispisan' oblacima. Iznad slova LAM - tj. L stojala je dama tj., kao slovo W sto ocrtava duplo slovo "L" koje se nalazi u imenu Allah i koje se pise prilikom pisanja Allahovog imena na arapski.

Rekao sam dvojici ovih koji su bili uz mene, pogledali su i oni i nista drugo do da su rekli "Allah je najveci", "hvala Njemu". Sad je vjetar razgonio ono malo oblaka no ono se samo izduljivalo i jos jasnije pokazivalo se da pise "ALLAH", da bi te u potpunosti uvjerilo da je to tako, da ne sumnjas, da ne kazes, ma to se pricinilo, ma to je izgledalo, ne mora znaciti da je tako, vec kako se oduljivalo bilo je sve ociglednije i cistije da se procita i slika, snimi, itd. Nazalost, nisam imao uza se aparata, a ni mobitela s kamerom kojeg sad imam ehehe, pa da slikam odnosno snimim.

Itd., mozda drugi put malo vise o ovome ako te bude zanimalo, ako Bog da.

S postovanje, Prolaznik_

ja se moram s tobom složiti.po vjeri sam katolik, ali to nema veze.ja sam se uvijek molio, navečer prije spavanja za nešto.nekoliko puta hodočastio i uvijek molio Boga za nešto.uvijek je ishod bio da onakav, kakav sam htio da bude i u skoro nemogučim situacijama završilo jako dobro.imao sam i dosta sreće u životu, ako se može nazvati sreća.tj. bilo je onako, kako je moralo biti.sve mi se poklopilo.ajmo reći zadovoljan sam sa svojim životom.

Markoleo
21.02.2007., 20:00
moram se još nadovezati.u vezi kurana.netko je spomenuo da je zapisana cijela znanost budučnosti.vjerojatno je, neznam, pa ne mogu ništa reći.
ima jedna stvar vezana uz bibliju.naime otkriveno je, da je cijela biblija zapis svih budućih događaja na zemlji.istraživači su na originalnom jeziku ubacili u računalo cijelu bibliju.i nakon toga tražili neke kombinacije, neznam točno očemu se radi, ali dat ću jedan primjer.uz rječ Bagdat stajala je riječ Sadam i ostalo.također je još x drugih stvari pronađeno.stvar je kompleksna, zato što program prolazi kroz sve i radi neke kombinacije i dosta je zahtjevno.
budem stavio link za ovo.kad nađem.

Prolaznik_
22.02.2007., 05:03
Zahvaljujem se Morthul-u na odgovoru brzom kojeg mi je proslijedio na email.

Takodjer, drago mi je da se i osoba pod nickom Morkoleo pridruzila na ovu temu. Nadam se da cemo moci nauciti nesto korisno jedni od drugih. :)

Einherjer
22.02.2007., 10:28
Kako sam vec rekao, shari'a (zakon izveden iz Kur'ana i hadisa, tj. prakse Poslanika) ne tretira muskarca i zenu jednako. I dalje tvrdim da ta legislativa ne favorizira uvijek muskarca sto je jako bitno. Takodje I dalje tvrdim da shari’a dokida I muskarcima I zenama neka prava u odnosu na ona porklamirana konvencijom UN. Takodje ne sporim da postoje slucajevi u kojim je zena evidentno losije tretirana od muskarca, poput nasljedstva, svjedocenja na sudu, mogucnosti izbora bracnog partnera … I dalje tvrdim da je to tako jer je Bog to htio. Ali i da tu mogu naci neke drugi obrnuti slucajevi u kojim je to recimo kompenzirano.

Ti se izgleda razumijes u problematiku daleko bolje od prosjeka ovdje, mozes li, molim te dati primjere kompenzacije? To bi, cini mi se, pokrenulo dijalog s mrtve tocke.
S druge strane, reci da je "bog tako htio" i odbaciti dijalog je obicno kontraproduktivno, ne mislis li? Vec smo se slozili da je problem najcesce u interpretacijama.
Uzmimo za primjer alevite, koliko citam kod njih je spolna diskriminacija svedena na minimum. Zenama je dozvoljeno moliti se u dzamiji zajedno s muskarcima, dozvoljeno im je nepokrivati se, rukovati se, odabrati bracnog partnera, i sve ono sto se iz prve cini normalnim (bar meni). Upravljanje instinktima prepusteno je svakom pojedincu zasebno. Jesu li oni manje pobozni ili "cisti"? Meni se cini da je upravo suprotan slucaj.

Inace teza o pola covjeka nije moja. Svaki sugovornik prije tebe momentalno se upustio u granicno imbecilno razmatranje zenske prirode, opravdavajuci naslijepo, bez trunke razmisljanja ili razumijevanja, diskriminatrorna tumacenja koji bi zenu konacno opisali upravo tako. Od cega se ama bas nitko iz zajednice nije ni pokusao ograditi. Bas to je cudno, jer, premda se neosporno Muhamedu mogu pripisati neki manje-nego-politicki-korektni citati, iz istog izvora mozemo doznati da je njegova prva zena, Kadiza, bila trgovkinja, njegova treca zena, Aisha, ne samo da nije bila majka, nego je bila i ratnica. Drugim rijecima, ja ne vjerujem da je diskriminatorni pristup za jednog muslimana jedini moguci pristup, dapace; ali zasto je tako tvrdokorno prisutan u ovdasnjoj zajednici?

Dio si sam vec pojasnio, naime postoje tradicionalni uvjeti u manje privilegiranim zajednicama (i ja pisem o tome u jednom postu kao odgovor Dervisu), ali je li to primjenjivo bas na sve nase forumske muslimane?

Sto se linka tice, arhitektura na slici je impresivna, zene na slikama, bar one kojima se vidi lice, lijepe, ali uz duzno postovanje, ne ubirem kako je to relevantno ovdje. Zanimljiviji bi recimo bili postoci o ucescu zena u parlamentu, javnim sluzbama, opcoj zaposlenosti, te mozda i neki podaci iz pravosudja, o broju razvoda ili komparativnoj penalizaciji prema istovrsnim prijestupima.


Upravo zato i ne obracam mnogo paznje na feministicke pokrete. Neka gospoje prvo pljunu lovu, a onda cemo sve urediti da bude ok.

Pa koliko ja shvacam, to i je njihova ideja, ili? Stvoriti jednake startne uvjete na trzistu radne snage.

Einherjer
22.02.2007., 10:29
A gdje zamace i sta bi sa tim univerzalnim pravima u trenutnom zatezanju odnosa izmedju italije i hrvatske, gdje zvanicnik italije moze reci nesto zvanicnik hrvatske ne... :rolleyes: :confused: :eek:

Ako ovako nastavis, jos cu pomisliti da ti stvarno nemas pojma o cemu se radi.

Einherjer
22.02.2007., 10:31
Ne. U tome i jest poanta da smo mi napravili simbiozu istoka i zapada. Sve ljepote zapada i sve ljepote istoka...Ono što je loše od zapada ne konzumiramo, ono loše od istoka ostavili smo na istoku.:)

Pa sto cekas, daj primjere na sunce. Sto ste usvojili od zapadne kulture, a sto ste kao neprimjereno ostavili iza sebe na istoku?

Einherjer
22.02.2007., 10:35
Dogodilo bi se ovo;

Kaj je to slapstick?:confused: :)

Slapstick je vrsta komedije u kojoj je radnja naglaseno farsicna, likovi naglaseno stereotipizirani, gdje se negativcu neminovno nabije tava u glavu otprilike. Pezorativno naziv se koristi za situacije u kojima svi sudionici ispadaju glupi.

forget-me-not
22.02.2007., 11:32
Einherjer

prvi moj problem u ovoj komunikaciji je postaviti liniju konvergiranja teme o kojoj pricamo.

Ja sam misljenja da krivac za polozaj zene takav kakav jeste u muslimanskom svijetu nikako nije sharia....

Takve tvrdnje ja vidim kao zlonamjerne, naravno ne spocitavam to tebi, nego govorim an general.

Na kraju i sam kazes da teza o pola covjeka nije tvoja.

Primjera kompenzacije ima mnogo, citao sam o tome dosta. Npr. ono sto najcesce spominju, nasljedno pravo, tj. nejednako tretiranje zene i muskarca pri ostavinskim postupcima, kompenzirano je obaveznim vjencanim darom, tzv, mehrom, a i jos sa mnogo drugih stvari. Pokusacu da nadjem neke strucno uradjene analize, pa cu ti poslati. Ne bih sada iz glave lupetao o tome, potrebno je poznavati integralni text Kur'ana, a ni ne vidim to kao sustinu ovog problema uopce.

Jer onda bi raspravu vratili na razinu definicija. Poput primjera da ja tebi ustvrdim da bi na zapadu zena bila sankcionirana za krsenje reda ako bi izasla na ulicu samo u gacicama, a muskarac ne bi, te iz toga zakljucim da su njena prava dokinuta. Zasto se zenske sise u Americi smatraju pornografijom, a muske ne? Itd itd. Analogijom se onda i marama moze tretirati kao limes jednog drugog civilizacijskog miljea.

To nikako ne bi pokrenulo dijalog, odvelo bi ga u skroz krivom smjeru.

Smatram da je pitanje polozaja zene prije svega pitanje raspodjele dobara u svijetu. Kako siromastvo opada od juga ka sjeveru, od crne i zute rase ka bijeloj, mislim da se i krsenje prava zene tako nekako moze posmatrati. Ne mislim da je civilizacija koja bastini Islam po bilo cemu ispred neke druge po tom pitanju. Ako tvrdis da jeste, obrazlozi i argumentiraj. S tim u vezi ne vidim zasto pricati o tom problemu sa razine Islama.

Slike sam ti ponudio samo zato da vidis na primjeru Irana (ne preferiram Iran ni u cemu) za kojeg vazi titular najortodoksnijeg da muslimanka nije zatvorena u kuci niti neko bice koje je tu da robuje muskarcu. Procenat od 70% studentica to dokazuje. I kod sijja i kod sunijja zene mogu ravnopravno koristiti vjerske objekte, s tim da nema mjesanja, ne zbog stava da su zene sotonizirane, vec posebnosti prilika koje vladaju pri molitvi, te zaprjecivanja drugih misli. Naravno ne znam procenat zena u parlamentu, ali se ne bih iznenadio da nije nizi od onog na zapadu. Na kraju, dvije jako mnogoljudne, tradicionalno Islamske zemlje (iznad 99% su muslimani) bile su upravljane od strane zena, radi se o Turskoj (doduse sekularana, ali nije bitno, civilizacijski je dio Islamskog svijeta) i Pakistanu.

Sto se tice uvjeta na trzistu radne snage, opet ista prica. Mogu ti reci da u Malaysia npr. zene imaju skoro pa iste uvjete. Ali i da u Hrvatskoj nemaju. Niti u Italiji. Primjera mozemo navoditi bezbroj.

Derviš
22.02.2007., 12:00
Pa sto cekas, daj primjere na sunce. Sto ste usvojili od zapadne kulture, a sto ste kao neprimjereno ostavili iza sebe na istoku?

Nismo ništa usvojili od zapada. Rekao sam samo da ljepote konzumiramo, a negativnosti ne. A to je razlika.

Tako da koristimo tehnološki napredak, a ne konzumiramo onaj dio zapadne kuluture koja po našem vjerovanju nije dovoljno moralno čista. S druge strane nismo mi vanzemaljci. Nisu te razlike toliko drastične. Recimo vi volite vikendom izaći na neka mjesta na koja nama ne pada na pamet. Zato što su ta mjesta puna alkohola. Vama je to možda opuštanje nakon radnog vikenda, nama su takva opuštanja nezamisliva. Suština je da kad se radi o slobodnom vremenu, vi ga najčeše koristite za zabavu bilo koje vrste. Dok mi naše slobodno vrijeme koristimo za pobožne aktivnosti. Bilo da smo sa obitelji ili se međusobno družimo ili idemo u džamije ....

Jedna susjeda pitala onako moju ženu dali izlazi, na šta joj je moja žena odgovorili da nije izišla nekoliko mjeseci. Ova se šokirala. Pita je da kako izdrži.
A šta se tu ima izdržati. Ni sam ne izlazim pa gdje će žena bez mene. Završi posao, pravac kući. To je i moja i moje žene radost. Biti zajedno sa obitelji.Djeca oko nas ...Nije da joj branim izaći nego stvarno nit ima gdje nit ima razloga. U kazalište ne idemo, diskoteke, restorane također. Jedino ljeti prošetamo po gradu. Možeš li zamisliti takav život i molio bih komentar.

Na poslu smo skoro isti jer posao traži svoje i tu nema puno filozofije.

Na istoku smo ostavili jednu vrstu uspavanosti koja se opet javlja iz nekoliko razloga. Jedan je krivo shvaćanje vjere. Drugi je nezainteresiranost za produktivnošću usljed pomanjkanja osnovnih sredstava. Treći razlog su recimo korumpirane vlade pojedinih država. Pa tamo često oni koji su željni napretka prvo moraju iznjedriti revoluciju koja opet biva u startu ugušena sa mnogo žrtava. Alžir,Egipat....
S druge strane imamo Maleziju i Iran koje su države , za poželjeti živjeti u njima. Barem za nas.
Još da dodam da u bilo kojoj zemlji gdje nema materijalnog blagostanja izuzetno je teško očuvati narod moralnim. Tako ćeš naći porast sitnog kriminala i degradaciju poštenja i morala u takvim zemljama.
Primjer, u takvoj jednoj zemlji ćeš lako biti izigran ili prevaren a on se zove neki Ibrahim ili Hamza. Ti konto on musliman a prevario te.
Na zapadu je takav postotak manji jer su ljudi namireni osnovnim potrebama. Tako da djeluju kulturniji i pošteniji. Taj Hamza što te prevari, najčešće nema izbora jer ima obitelj koju mora hranit pa će posegnut za svim mogućim sredstvima ...opstanak je u pitanju.

Tako da nama paše zapad jer je prisutniji red u društvu što je opet posljedica materijalnog blagostanja. Vidio bi reda i kulture da nema para.

Nemruth Dagi
22.02.2007., 12:41
[QUOTE]Nismo ništa usvojili od zapada. Rekao sam samo da ljepote konzumiramo, a negativnosti ne. A to je razlika.

Zanima me imate li naputke za puk što je ustvari lijepo a što je negativno, jer očito su kod vas pojedinci nesposobni shvatiti kanone ljepote i negativnosti?

Tako da koristimo tehnološki napredak, a ne konzumiramo onaj dio zapadne kuluture koja po našem vjerovanju nije dovoljno moralno čista.

Tehnologija je ideološki neutralna, (nož može rezati voće i ubiti nekoga, toster može pržiti kruh ali ista tehnologija može spržiti milione ljudi).
Kultura koja teži biti moralno čista unaprijed su zadani okviri a moralna čistoća ionako ovisi o nečemu jačem i dominantnijem a to je vjera.
Kultura koja sama sebe ograničava, ne ispituje svoje dosege i granice u uvijek je ista sterilna i zadana bez budućnosti, svedena na puko preživljavanje bez
pomaka. S njenom smanjenom dinamičnošću gubi se životnost.

S druge strane nismo mi vanzemaljci.

LOL

Nisu te razlike toliko drastične. Recimo vi volite vikendom izaći na neka mjesta na koja nama ne pada na pamet. Zato što su ta mjesta puna alkohola.

Nije alkohol štetan ako je u birtiji u boci. Usto stupanj pritiska na pojedinca na tržištu rada zapadnog društva je veći zbog konkuretnosti, pa ljudi imaju potrebu se opustiti vikendom.

Dok mi naše slobodno vrijeme koristimo za pobožne aktivnosti. Bilo da smo sa obitelji ili se međusobno družimo ili idemo u džamije ....

Ja baš nisam vidjela da ne sjedite u lokalnim birtijama bez alkohola i pušite šišu, i igrate nešto nalik trik traku ili dominu, dok žene doma sjede sa djecom.

U kazalište ne idemo, diskoteke, restorane također.

Domaćinski neki tip braka.

Na istoku smo ostavili jednu vrstu uspavanosti koja se opet javlja iz nekoliko razloga. Neki bi rekli ljenost jer ne postoje jake proizvodne snage-nema industrijske revolucije, postoje manufakture, i pojedine tvornice tekstila i prerade hrane. Profit se vadi iz nafte ili iz trgovine a ne iz proizvodnje. Materijalno bogatstvo je privilegija uskog kruga koji može školovati djecu i to čini, dok su javne škole preslabe za svjetsko tržište rada.

Još da dodam da u bilo kojoj zemlji gdje nema materijalnog blagostanja izuzetno je teško očuvati narod moralnim. Tako ćeš naći porast sitnog kriminala i degradaciju poštenja i morala u takvim zemljama.
Primjer, u takvoj jednoj zemlji ćeš lako biti izigran ili prevaren a on se zove neki Ibrahim ili Hamza. Ti konto on musliman a prevario te.

Prevara i sitan zločin nema imena na pasošu.

Na zapadu je takav postotak manji jer su ljudi namireni osnovnim potrebama. Tako da djeluju kulturniji i pošteniji. Taj Hamza što te prevari, najčešće nema izbora jer ima obitelj koju mora hranit pa će posegnut za svim mogućim sredstvima ...opstanak je u pitanju.

da Hamzi treba krua, a Peri novi šut;)

Tako da nama paše zapad jer je prisutniji red u društvu što je opet posljedica materijalnog blagostanja. Vidio bi reda i kulture da nema para.

Materijalno blagostanje ne određuje red samo po sebi već zakoni i pravna država, bez korupcije i mita određuju pravila ponašanja. I sad povratni udrac, one zemlje koje u usvojile red i imaju zakone morale su stvriti i materijalno blagostanje da taj red njime i održavaju. Sve je dinamično povezano u jednu cjelinu.

Derviš
22.02.2007., 12:56
Tehnologija je ideološki neutralna, (nož može rezati voće i ubiti nekoga, toster može pržiti kruh ali ista tehnologija može spržiti milione ljudi).
Kultura koja teži biti moralno čista unaprijed su zadani okviri a moralna čistoća ionako ovisi o nečemu jačem i dominantnijem a to je vjera.
Kultura koja sama sebe ograničava, ne ispituje svoje dosege i granice u uvijek je ista sterilna i zadana bez budućnosti, svedena na puko preživljavanje bez
pomaka. S njenom smanjenom dinamičnošću gubi se životnost.

Mislim da ti slušaš Let 3.:rofl:


Nije alkohol štetan ako je u birtiji u boci. Usto stupanj pritiska na pojedinca na tržištu rada zapadnog društva je veći zbog konkuretnosti, pa ljudi imaju potrebu se opustiti vikendom.

Bla.bla. Čitave studije su pokazale koliko je akohol štetan. Prisutan je isključivo zbog interesa moćnika.Ja baš nisam vidjela da ne sjedite u lokalnim birtijama bez alkohola i pušite šišu, i igrate nešto nalik trik traku ili dominu, dok žene doma sjede sa djecom.

To si možda vidjela u Islamskim zemljama. Dok mi tamo sjedimo i pričamo, naše žene idu jedne kod drugih i imaju prave ženske čajanke.

Neki bi rekli ljenost jer ne postoje jake proizvodne snage-nema industrijske revolucije, postoje manufakture, i pojedine tvornice tekstila i prerade hrane. Profit se vadi iz nafte ili iz trgovine a ne iz proizvodnje. Materijalno bogatstvo je privilegija uskog kruga koji može školovati djecu i to čini, dok su javne škole preslabe za svjetsko tržište rada.


Kako god, bitno je da si shavtila šta sam htio reći. To je bitan napredak u našoj komunikaciji:zubo:


Prevara i sitan zločin nema imena na pasošu.

Vidi gornji pasus.:zubo:da Hamzi treba krua, a Peri novi šut;)

Jest ali je Pera bitno manje. I lako ih je razlikovati.Materijalno blagostanje ne određuje red samo po sebi već zakoni i pravna država, bez korupcije i mita određuju pravila ponašanja. I sad povratni udrac, one zemlje koje u usvojile red i imaju zakone morale su stvriti i materijalno blagostanje da taj red njime i održavaju. Sve je dinamično povezano u jednu cjelinu.

Konačno se počinjemo razumjevati.;)

Nemruth Dagi
22.02.2007., 13:08
[QUOTE]Mislim da ti slušaš Let 3.:rofl:

Ne, Bramsa i Griega ali čitam Rushdija.


Bla.bla. Čitave studije su pokazale koliko je akohol štetan. Prisutan je isključivo zbog interesa moćnika.

Ako je u boci nije štetan, ako ga pretjerano piješ jeste.
Alkohol prati čovječanstvo od malih nogu naše civilizacije. Nisu svi stanovnici svijeta alkoholičari.


To si možda vidjela u Islamskim zemljama. Dok mi tamo sjedimo i pričamo, naše žene idu jedne kod drugih i imaju prave ženske čajanke.


Da poznati su vaši "Merkaba tea party":s


Kako god, bitno je da si shavtila šta sam htio reći. To je bitan napredak u našoj komunikaciji:zubo:
I to se zove preslab komentar na komentar.

Probaj ga dopuniti.Vidi gornji pasus.:zubo:

odi zubaru :D

Jest ali je Pera bitno manje. I lako ih je razlikovati.

al je šut skuplji od kruha i ne vidim poantu tvojeg odgovora, osim da nešto bez veze kažeš
Konačno se počinjemo razumjevati.;)

Zar?

Derviš
22.02.2007., 13:21
[QUOTE=Derviš;7503307]:

Ne, Bramsa i Griega ali čitam Rushdija.
Ako je u boci nije štetan, ako ga pretjerano piješ jeste.
Alkohol prati čovječanstvo od malih nogu naše civilizacije. Nisu svi stanovnici svijeta alkoholičari.

Da poznati su vaši "Merkaba tea party":s

I to se zove preslab komentar na komentar.

Probaj ga dopuniti.

odi zubaru :D

al je šut skuplji od kruha i ne vidim poantu tvojeg odgovora, osim da nešto bez veze kažeš

Zar?

Pročitaj od početka sve šta sam napisao.
Moje riječi si samo malo proširila vježbajući svoje literarne mogućnosti.
Od svega imaš samo dva komentara.
Jedan je onaj za kulturu i njena neograničena istraživanja jer ako se ograniči onda se sputava i tako to.
Na to sam ti dao primjer grupe let 3 koja je sve samo nije kulturološko, bilo uzdizanje bilo istraživanje, nego čisto iživljavanje. Granice u kulturi sprječavaju takve izljeve nakaradnosti ljudskog ponašana. I o tome bi se dalo raspravljat.
Drugi komentar ; sad sam bolje pogledao, nema ga:D

Nemruth Dagi
22.02.2007., 13:35
[QUOTE]Pročitaj od početka sve šta sam napisao.
Moje riječi si samo malo proširila vježbajući svoje literarne mogućnosti.
Od svega imaš samo dva komentara.

I to je za tebe previše?


Jedan je onaj za kulturu i njena neograničena istraživanja jer ako se ograniči onda se sputava i tako to.
Što je i vrapcima jasno.
Na to sam ti dao primjer grupe let 3 koja je sve samo nije kulturološko, bilo uzdizanje bilo istraživanje, nego čisto iživljavanje.

Ne pratim njihov lik i djelo ali sam protiv bilo kakvih zabrana, pogotovo zbog gole riti.
Granice u kulturi sprječavaju takve izljeve nakaradnosti ljudskog ponašana.


Ako je gola rit nakaradna onda nešto ne štima sa shvaćanjem nakaradnosti. Meni je nakaradno nasilje i agresija a ne golo ljudsko tijelo u funkciji predstave Leta 3.

I o tome bi se dalo raspravljat.
O ukusima se ne raspravlja.

Drugi komentar ; sad sam bolje pogledao, nema ga:D

Ima ga ali ga ti očito ne razumiješ.

Prolaznik_
22.02.2007., 16:12
Samo kad bi sad postedjeli mi temu od ovakvih bespotrebnih rasprava koje ne vode nigdje.

Hvala na razumjevanju.

musa
24.02.2007., 22:27
Kvazikristalnu geometriju mudro i intuitivno su stari islamski arhitekti ugradili u svoje građevine. Pločice su slagali po formulama koje su zapadnjački teoretičari dosegli tek nedavno.

Istraživanje srednjovjekovne islamske umjetnosti pokazalo je da su tadašnji majstori poznavali načela korištenja nekih geometrijskih uzoraka što ih je stoljećima kasnije utemeljila moderna matematika.

Američki su znanstvenici pronašli primjere građevina iz 15. stoljeća na kojima se vidi korištenje koncepta tzv. kvazikristalne geometrije, što je dokaz intuitivnog razumijevanja kompleksne matematičke formule tadašnjih majstora, unatoč tomu što nisu poznavali temeljne teorijske matematičke zakone. Njihovo otkriće objavljeno je u časopisu Science.

Istraživanje je pokazalo značajna postignuća u islamskoj matematici i nacrtima do 1200., smatra Peter Lu sa Sveučilišta Harvard. "Slagali su komadiće pločica na vrlo složen način koji je čisti odraz matematičkih znanosti, a mi o tomu nismo ništa znali do prije 20 ili 30 godine".

Islamski dizajn odraz je nečega što mi danas zovemo kvazikristalnom geometrijom, koja koristi simetrične višekutne oblike, a oni stvaraju uzorke koji se mogu beskonačno nastaviti. "Do danas se vjerovalo da su zamršeni uzorci na islamskim građevinama - kombiniranje zvijezda i višekutnih oblika, izrađeni korištenjem ravnala i šestara, no znanstvenici su njihovim pomnim proučavanjem ustanovili da je riječ o visokoj tehničkoj razini i složenim geometrijskim formama".

Lu se za ovaj fenomen posebno zainteresirao tijekom putovanja Uzbekistanom, gdje je zamijetio islamsku građevinu iz 16. stoljeća sa simetričnim višekutnim motivom koji se ponavlja. Lu je znanstvenik koji vodi projekte za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Islamska umjetnost tradicionalno se koristi mješavinom kaligrafije, geometrije i cvjetnog uzorka zbog zabrane prikazivanja bilo kakvog ljudskog lika na građevinama.

link (http://www.net.hr/znanost/page/2007/02/24/0025006.html)

Prolaznik_
26.02.2007., 06:05
Ka boljem razumijevanju Kur’ana

Nadnaravnost Kur'ana

Stilistika i sintaksa Kur'ana

Podučavanje Kur’anu spada u najodabranija i Allahu namilija djela, a njegovo tumačenje i određivanje značenja predstavlja jednu od temeljnih naučnih disciplina u islamu. Ako detaljnije promotrimo šerijatske dokaze, naći ćemo da je cjelokupan položaj muslimana, kao pojedinaca i kao ummeta, u neposrednoj sprezi sa Božijom Knjigom, shodno tome kako je razumijevaju i koliko žive po njenim smjernicama i uputama

Piše: Nedim Haračić

Naš Gospodar obratio nam se Svojim govorom pretočenim u knjigu, na čistom izvornom arapskome jeziku, i zasigurno je u njoj ono što ljudska duša najviše želi i za čim žudi, jer njen je Gospodar najbolje poznaje. Na čovjeku je prevashodna uputa da razumije šta mu njegov Stvoritelj kazuje i čemu ga uči. Jedan Arap, npr., koji solidno vlada arapskim jezikom razumjet će osnovne upute iz Knjige, ali će, bez validnoga znanja o tumačenju Kur’ana, bez znanja o stilistici i prirodi arapskoga jezika, mnoge ajete razumjeti nepravilno, čak i ako pretpostavimo da poznaje derogirane i derogirajuće ajete i povode njihove objave.

Kaže Uzvišeni: ''On je Taj Koji tebi objavljuje Knjigu, neki su ajeti njeni jasni (nedvosmisleni) – oni su osnova (srž) Knjige, a drugi su manje jasni (višeznačni). Što se tiče onih koji u srcima naginju ka neistini – oni se zadržavaju na manje jasnim, navodeći (ljude) smutnji i povodeći se za tumačenjem (koje njima odgovara). A tumačenje njihovo ne zna niko osim Allah i upućeni u znanje, (koji) govore vjerujemo u njega (u Kur’an, njegove jasne i manje jasne ajete), cijeli je od Gospodara našeg…'' Ajet može značiti po drugom tefsiru i ovo: A tumačenje njihovo ne zna niko osim Allah (tj. tumačenje ajeta o nastupanju Sudnjeg dana, o stvarima budućeg svijeta, o duši i sl.), a upućeni u znanje govore vjerujemo u njeg… Eto jedna činjenica – pred čitateljem će biti jasnih i manje jasnih ajeta, štaviše, vjerovatno nemalo jasnih ajeta neće razumjeti u pravom svjetlu – ne razumijevajući intonaciju i stil kojim mu se Uzvišeni obraća. O ovome je poznati stilistički mufessir Kur’ana Zemahšeri kazao: ''Naukom tefsira ne vlada svaki učenjak islama, pa makar bio i fakih koji se ističe u znanju zakonodavnih propisa i fetvi, ili bio govornik bolji od Hasana Basrija, i makar poznavao gramatiku arapskoga bolje i od Sibevejha…, neće u dubine značenja Kur’ana prodrijeti bez poznavanja dvije discipline kojima se on razumije i tumači – nauke o sintaksi (‘ilmul-me’ani) i stilistici (‘ilmul-bejan). Naravno, bez poznavanja spomenutih disciplina nemoguće je prirediti kvalitetan i ispravan prijevod značenja kur’anskih ajeta.

Prolaznik_
26.02.2007., 06:07
Jasnije značenje i jače impresije ajeta

Bosanski jezik ne poznaje mnoge stilističke forme kojima arapski postiže cilj koji hoće kazati i čije značenje dostiže, kako do ušiju, tako i do razuma i do srca. Toga nema ni u prijevodima na engleski i druge jezike. Tako odmah na početku Kur’ana, u prva dva ajeta druge sure, Uzvišeni kazuje o Svojoj Knjizi, u jednostavnom značenju prevedenom na bosanski: ''Elif, lam, mim. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputa je za bogobojazne'' (prijevod značenja sure El-Bekara, 1.–2.) – ali na arapskom je značenje uveliko drugačije – prvenstveno jače, i onda, i uvjerljivije i jasnije. Naime, objavljivan je Kur’an a idolopoklonici su ustali likovati protiv njega i onoga kome je objavljivan, umanjujući njegovu veličinu i grandioznost, pa Uzvišeni kaže, obraćajući se svim ljudima, i muslimanima, ali i nemuslimanima, nevjernicima, učenim i neukim, modernim i tradicionalnim: “Elif, lam, mim”, tj. evo ovo su slova kojima se objavljuje Kur’an: elif, lam, mim, ista ona koja vi koristite u poeziji i običnom govoru, međutim niste kadri da ih sastavite u značenju u kojem ih sastavlja vaš Gospodar. Ovo je jedno od tumačenja ovih početnih ajeta, koji su ustvari imena arapskih harfova, a koja su došla na početku sura, i uvijek nakon toga bi slijedio govor o samom Kur’anu. Zato bi se ondašnji idolopoklonici, kad se objave spomenuti harfovi, predali slušanju onoga što slijedi, pa bi ili oholo porekli ili vjerujući potvrdili. Ajet drugi: “Ona (upotrijebljena je pokazna zamjenica koja ukazuje na odsutnog ili udaljenog, a u arapskom ovdje znači uzvišena, velika, da ljudi nešto tako napišu nedostupna) je Knjiga (objava od Allaha) nema sumnje, u njoj je uputstvo za bogobojazne.” A može značiti: “On je Kur’an (Knjiga) nema sumnje u njega (da je od Uzvišenog), uputa za bogobojazne.”

U jednom ajetu je niz stilističkih formacija koje svaka na svoj način oslikavaju ciljano značenje i istovremeno prodiru do ušiju i razuma. Prvo pokazna zamjenica za udaljeno koja aludira na veličinu i grandioznost, potom odrična riječ “ne”, tj. nema, koja svojim položajem prije imenice “sumnje” ukazuje na isključivost svake, pa i najmanje sumnje u Kur’an, dok u druge knjige ima sumnje, a kako i ne kad imaju kontradiktornosti. Upravo to znači ovaj ajet. A ima i treće značenje koje smo sprva naveli, kako je otprilike preveo ef. Korkut, i ono je, kao i prethodna dva, dio jedne opće karakteristike jezika Kur’ana koja je svojevrsna mudžiza (mu'džiza je natprirodnost ili posebna pojava koja dolazi od Allaha i koju ljudi nisu kadri učiniti) – tzv. nazm el-Kur’an, što znači raspored kur’anskih ajeta. Taj je raspored Allah u više od šest hiljada ajeta učinio bez nedostatka ili neumjesnosti ili paradoksa – naprotiv, svaki je ajet svojevrsno vezan za prethodni i potonji, i isto tako sure, u sprezi je sa prethodnim i potonjim. Naredni ajeti se nadovezuju na citirani, opisujući ko su bogobojazni… Ali o ovome nešto poslije, pošto ova tema zahtijeva zaseban dio.

Promotrimo ovaj ajet: “Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!” (Prijevod značenja sure El-Hidžr, ajet 9.)

Ajet ima puno jače značenje nego što se to može kazati u šturom prijevodu značenja. Nakon što su prijašnje knjige doživjele devijacije, i nakon što, objavljivanjem Kur’ana, ustadoše idolopoklonici u otvoreno neprijateljstvo kako bi “ugušili” Allahove riječi, Uzvišeni, dok objava još traje, obznanjuje da će čuvati ovu Objavu dok se objavljuje i nakon toga sve do Sudnjega dana. Pa, pobijajući svaku i najmanju sumnju, kaže: “Mi, sigurno je to, Mi objavljujemo Kuran, i Mi, sigurno je to, njegovi smo sigurni čuvari!” Tri čestice kojima se potvrđuje – sigurno, i na kraju ajeta imenica “čuvari” koja aludira na kontinuiranost radnje – dakle neprekidna zaštita i čuvanje. A kako i ne kad je Kur’an sačuvan tokom objave, da se dosljedno prenese od povjerljivog meleka Poslaniku, s.a.v.s., koji nije znao čitati ni pisati, kao i mnogi njegovi savremenici, sačuvan je u njihovim prsima i sačuvan je zapisan na ondašnja sredstva za pisanje, i sačuvan je nakon širenja islama i ulaska nearapa u islam koji su ga, bez obzira na jezik i podneblje u kojem žive, prihvatili onako kako je objavljen. Kur’an je najčitanija knjiga i knjiga o kojoj je napisano najviše djela i na kraju knjiga koju cjelokupnu pamti daleko najviše ljudi hafiza. Ajet može značiti i to da će dini-islam ostati sačuvan do Sudnjega dana, jer čuvanje ne podrazumijeva samo čuvanje slova Kur’ana, nego čuvanje i učenja i rada po njemu. A kroz generacije, uvijek ima ljudi koji slijede i rade po Kur’anu, bez obzira koliko ostali ljudi bili u zabludi. I zato kazuje Uzvišeni: “Već (evo) objavljujemo vam Knjigu (veličanstveni Kur’an) – u njoj je vaš ponos, zašto se ne urazumite?!” (prijevod značenja sure El-Enbija’, ajet 10.) – tj. zašto ne shvatite da je to tako pa da to postignete.

Prolaznik_
26.02.2007., 06:07
Naučne činjenice iza stilistike Kur’ana

Kur’an govori o činjenicama koje su bile neshvatljive kroz generacije od njegove objave do danas. Kazuje da se svemir širi, da se Zemlja, Sunce, Mjesec i sve u svemiru kreće, spominje nepostojanje kisika u vasioni, višeslojnu konfiguraciju zemlje, korijene planina, faze rađanja djeteta, neistovjetnost jagodica ljudskih prstiju, fenomen osjećaja boli u kožama, optimalno vrijeme dojenja djeteta, spominje slano i slatko more koja se dodiruju ali ne miješaju, spominje mrave da čuju i da govore… Dakle, brojne naučne argumente zbog kojih se, one koji su to javno kazivali, deset stoljeća nakon objave u pojedinim zemljama spaljivalo na lomači, a brojne činjenice i zakonitosti otkrivene su u posljednjih pedesetak godina… I još mnoštvo primjera, ali opet, nadnaravnost Kur’ana je – arapski jezik, njegova stilistika, sintaksa, tropika, metafora… Kroz konkretne primjere, u narednim dijelovima, govorit ćemo o različitim stilističkim formacijama koje povećavaju razmijevanje Knjige, a koje su najveće pjesnike ostavljale zapanjenim i pred kojima su “obarali svoja pera”, priznajući nadnaravnost koju je Uzvišeni u Kur’anu objavio kao uputu cijelom čovječanstvu do Sudnjega dana.

Izvor: saff.ba

Veritaserum
26.02.2007., 14:19
Naučne činjenice iza stilistike Kur’ana

Kur’an govori o činjenicama koje su bile neshvatljive kroz generacije od njegove objave do danas. Kazuje da se svemir širi, da se Zemlja, Sunce, Mjesec i sve u svemiru kreće, spominje nepostojanje kisika u vasioni, višeslojnu konfiguraciju zemlje, korijene planina, faze rađanja djeteta, neistovjetnost jagodica ljudskih prstiju, fenomen osjećaja boli u kožama, optimalno vrijeme dojenja djeteta, spominje slano i slatko more koja se dodiruju ali ne miješaju, spominje mrave da čuju i da govore… Dakle, brojne naučne argumente zbog kojih se, one koji su to javno kazivali, deset stoljeća nakon objave u pojedinim zemljama spaljivalo na lomači, a brojne činjenice i zakonitosti otkrivene su u posljednjih pedesetak godina… I još mnoštvo primjera, ali opet, nadnaravnost Kur’ana je – arapski jezik, njegova stilistika, sintaksa, tropika, metafora… Kroz konkretne primjere, u narednim dijelovima, govorit ćemo o različitim stilističkim formacijama koje povećavaju razmijevanje Knjige, a koje su najveće pjesnike ostavljale zapanjenim i pred kojima su “obarali svoja pera”, priznajući nadnaravnost koju je Uzvišeni u Kur’anu objavio kao uputu cijelom čovječanstvu do Sudnjega dana.

Izvor: saff.ba

a i nostradamus govori o buducnosti! kaj nisi cuo? al fora je u tome kaj ti oni to predstave u viseznacnim stihovima a onda ti to sebi objasnjavas kak hoces, a siguran sam da musliman nece htjet to sebi objasnit nikak drugacije nego-> oh pa to mora da je istina:rofl:

koritnik
26.02.2007., 14:54
a i nostradamus govori o buducnosti! kaj nisi cuo? al fora je u tome kaj ti oni to predstave u viseznacnim stihovima a onda ti to sebi objasnjavas kak hoces, a siguran sam da musliman nece htjet to sebi objasnit nikak drugacije nego-> oh pa to mora da je istina:rofl:
Dobro, eto ja opet za tobom :)
Kako ti tumacis ali ozbiljno sljedci Kuranski Ajet : "Mi smo stvorili svemir i mi ga sirimo.." Mozda je tako,mozda nije ali ,kako ti kazes, za muslimane je tako.
ali da ovo protumacis sa saznanjem da je ovo kazano pre 1400 godina..

Ili sljedece : " I sunce i mjesec i zvijezde se krecu do odredjenog dana.." a i za ovo daj komentar ,ali ozbiljan..

Veritaserum
26.02.2007., 15:16
Dobro, eto ja opet za tobom :)
Kako ti tumacis ali ozbiljno sljedci Kuranski Ajet : "Mi smo stvorili svemir i mi ga sirimo.." Mozda je tako,mozda nije ali ,kako ti kazes, za muslimane je tako.
ali da ovo protumacis sa saznanjem da je ovo kazano pre 1400 godina..

Ili sljedece : " I sunce i mjesec i zvijezde se krecu do odredjenog dana.." a i za ovo daj komentar ,ali ozbiljan..

1. mis smo stvorili (izmislili) istinu o svemiru i sirimo ju(nju, vjeru)
2. lako, svaki covjek zna da ce umrijet a smo je bog beskrajan, pa eto...

Prolaznik_
26.02.2007., 15:56
1. mis smo stvorili (izmislili) istinu o svemiru i sirimo ju(nju, vjeru)
2. lako, svaki covjek zna da ce umrijet a smo je bog beskrajan, pa eto...


Uh, uh... imas ti jos mnogo toga da naucis, prijatelju. :)

Veritaserum
26.02.2007., 19:29
Uh, uh... imas ti jos mnogo toga da naucis, prijatelju. :)

i ti isto, kolko znam muslimani shvacaju ispravnim samo kuran napisan na arapskom jer se prijevodom "gubi" znacenje, tolko o tvom znanju, a ak ne prihvacas racionalan argument nema ti pomoci.....:E

inace tvoja konkluzija dolazi iz neistinitih premisa(postoji bog)

Prolaznik_
26.02.2007., 23:07
i ti isto, kolko znam muslimani shvacaju ispravnim samo kuran napisan na arapskom jer se prijevodom "gubi" znacenje, tolko o tvom znanju, a ak ne prihvacas racionalan argument nema ti pomoci.....:E

inace tvoja konkluzija dolazi iz neistinitih premisa(postoji bog)

Polahko, polahko neznanice. Ja te uopce ne poznajem, a ni ti mene, pa cemu tako glasan govor ?...

Pokusajmo na ljepsi nacin da vodimo dijalog, a ne da se svadjamo i vrijedjamo.

Muslimani ne da shvacaju vec vjeruju da je Kur'an na arapskom originalna Bozija rijec dok prijevod znacenja od tog originala sa arapskog ne gubi znacenje kad se prevede na drugi jezik, vec ne postoji mogucnost zbog siromastva jezika na koje se prevodi original - da dokuci to sa uvjernoscu i stilistikom kako to stoji u arapskom originalnom znacenju kur'anskih ajeta.

Znaci, prijevod znacenja Kur'ana nije u kontradiktornosti nikakvoj sa originalom Kur'ana, vec ne moze prijevod originalnog znacenja da dokuci sve ono sto se moze zakljuciti i uvidjeti iz originala kad se poznaje taj bogati jezik.

U sustini, onaj ko zeli proucavati Kur'an, on to moze i bez arapskog jezika da dokuci, barem u jednom dijelu gdje ce iscitavati i proucavati ono sto sam na prosloj pred kraj stranice ove teme i pisao odnosno postirao o stilistici i sintagmi casnog Kur'ana.

Veritaserum
27.02.2007., 11:37
Polahko, polahko neznanice. Ja te uopce ne poznajem, a ni ti mene, pa cemu tako glasan govor ?...

Pokusajmo na ljepsi nacin da vodimo dijalog, a ne da se svadjamo i vrijedjamo..

a tko se svadja? vrijedja? ili ti ovo smata::E ?

Muslimani ne da shvacaju vec vjeruju da je Kur'an na arapskom originalna Bozija rijec dok prijevod znacenja od tog originala sa arapskog ne gubi znacenje kad se prevede na drugi jezik, vec ne postoji mogucnost zbog siromastva jezika na koje se prevodi original - da dokuci to sa uvjernoscu i stilistikom kako to stoji u arapskom originalnom znacenju kur'anskih ajeta..

kako divno objasnjenje gubljena znacenja.

Znaci, prijevod znacenja Kur'ana nije u kontradiktornosti nikakvoj sa originalom Kur'ana, vec ne moze prijevod originalnog znacenja da dokuci sve ono sto se moze zakljuciti i uvidjeti iz originala kad se poznaje taj bogati jezik..

to i rekoh.

U sustini, onaj ko zeli proucavati Kur'an, on to moze i bez arapskog jezika da dokuci, barem u jednom dijelu gdje ce iscitavati i proucavati ono sto sam na prosloj pred kraj stranice ove teme i pisao odnosno postirao o stilistici i sintagmi casnog Kur'ana.

divno a da objasnis svoju premisu?

Prolaznik_
27.02.2007., 20:58
Preporucujem ti ponovo da procitas ovo sto sam iznad napisao usput bi bilo dobro i ono na predhodnoj stranici ove teme da procitas, pa mozda upali sta. :)

Prolaznik_
05.03.2007., 04:43
http://video.google.com/videoplay?docid=5949297472024992667&q=Purpose+of+Life

Purpose of Life - Svrha i cilj zivota

MAJSTOR Ivan
05.03.2007., 16:53
Hajde, Prolaznice, da te MAJSTOR vidi gologa u vjeri tvojoj.
Komentiraj ovu majstorslu, ljubazno se umoljavas:

Usporedjivati kruske i jabuke besmisleno je.

"Kur'an" je sastavio poluinteligent koji svoje djelce zove SAVRSENIM.
U istom dahu isti junosa svoje citaoce i sljednike zove NESAVRSENIM.

Ovo jos nije bilo u historiji da pisac ovako povlaci raju za nos.
Nema sanse da NESAVRSEN insan prepozna ista SAVRSENOG. Pa, ipak, ribica bosanska zagucala udicu kur'ansku odavno.

Evo u "Medjumuslimanskom dijalogu" vidimo kuda to vodi kad NESAVRSENA bratija razvidja koji SAVRSENIJE to njihovo kobajagi SAVRSENO razabire. Ne vidi pilad muslicka da ih tasti slijepac jamski sve zavede iz licnih interesa.:flop:

Prolaznik_
06.03.2007., 00:06
I koji nam ti izlas nudis ? :)

Vjerujes li ti da ces umrijeti ?

MAJSTOR Ivan
06.03.2007., 00:39
I koji nam ti izlas nudis ? :)

Vjerujes li ti da ces umrijeti ?

Izlazi se nude tamo gdje su prvo ulazi ponudjeni.
Sto ti mislis, Prolaznice, je li zivot moguc i bez tvojih kuran'skih "ulaza", i kakav?

Zasto se nikad nisi zapitao kako to da taj tvoj Kur'ana nista ne zna o "tamnoj noci duse", a Pejganberovi ga sljednici u dusu poznaju?

"Vjerovati" je bauljati u tmici i kuchini, Prolaznice?
I to je jedan od kur'anskih ulaza ponudjenih.
Je l' se mozes sjetiti kad li si ga prihvatio kao zdravo za gotovo?

Sto je to "umrijeti", Prolaznice pravovjerni?

Prolaznik_
06.03.2007., 00:48
Izlazi se nude tamo gdje su prvo ulazi ponudjeni.
Sto ti mislis, Prolaznice, je li zivot moguc i bez tvojih kuran'skih "ulaza", i kakav?

Zasto se nikad nisi zapitao kako to da taj tvoj Kur'ana nista ne zna o "tamnoj noci duse", a Pejganberovi ga sljednici u dusu poznaju?

"Vjerovati" je bauljati u tmici i kuchini, Prolaznice?
I to je jedan od kur'anskih ulaza ponudjenih.
Je l' se mozes sjetiti kad li si ga prihvatio kao zdravo za gotovo?

Sto je to "umrijeti", Prolaznice pravovjerni?

Znaci seliti se dusa tvoja i svih ostali iz nasih tijela u neka druga prostranstva. ;)

Ali ja vidim da sa tobom nema smisla raspravljati, vec te upucujem na UKC Kosevo u Sarajevu. ;)

MAJSTOR Ivan
06.03.2007., 00:57
Znaci seliti se dusa tvoja i svih ostali iz nasih tijela u neka druga prostranstva. ;)

Ali ja vidim da sa tobom nema smisla raspravljati, vec te upucujem na UKC Kosevo u Sarajevu. ;)

Iz cega vidis da s MAJSTOROM nema smisla raspravljati? Da nije sa tvoje zatecenosti, a i shupljina kur'anskih jos i vise, Prolaznice?

Eto, MAJSTOR ti drzi ogledalo, kad to ne mogu ovi tvoji kontrahenti muslimani. Drzis se jednako kao i oni s tobom, jesi li uz duvar pritisnut, ti i ta tvoja citaba "casna"?

Da nisi ti svoje odradio na tom UKC Kosevo - Sarajevo, pa se sad izobjescujes
od nemoci mentalne i introspekcijske?
Imaj na umu da taj tvoj Kur'an introspekciju zabranjuje, cik pogodi zasto.

Nego reci de MAJSTORU, kako to da Kur'an veze neme o "primordijalnom AUM, ili OM zvuku", a druge ga vjere znaju.

Te reci jos kako su one iscezle zajednice insanske sto pise o njima ovaj vas Semir Osmanagic, na hiljade godina prije Muhameda znale da je zemlja okrugla, a on jadan nije znao.

'Oces jos, Prolaznice pravovjerni?

MAJSTOR Ivan
06.03.2007., 01:12
Nego, Prolaznice pravovjerni.

Dvije godine je MAJSTOR Ivan ovuda muslimane i muslimancice propitkivao da ZASTO JE ALLAH smaknuo nevine dushe srebrenicke?
Redom su skakali na MAJSTORA kao sto sad na tebe pravovjernog nasrcu - samo da bi jasnog odgovora izbjegli.

Pa kako evo i ti isto od istih dozivi, pomislio MAJSTOR Ivan da ces ti biti sabraniji i upuceniji, a znas i kako je MAJSTORU bilo.

Reci nam onda dede ti, zbog cega je Allah jadne ljude srebrenicke posmicao?

MAJSTOR Ivan
06.03.2007., 01:14
Znaci seliti se dusa tvoja i svih ostali iz nasih tijela u neka druga prostranstva. ;)

Znaci SELIDBA, brate? Kako SELIDBA moze SMRT da bude, Prolaznice pravovjerni?

Prolaznik_
06.03.2007., 01:58
Nego, Prolaznice pravovjerni.

Dvije godine je MAJSTOR Ivan ovuda muslimane i muslimancice propitkivao da ZASTO JE ALLAH smaknuo nevine dushe srebrenicke?
Redom su skakali na MAJSTORA kao sto sad na tebe pravovjernog nasrcu - samo da bi jasnog odgovora izbjegli.

Pa kako evo i ti isto od istih dozivi, pomislio MAJSTOR Ivan da ces ti biti sabraniji i upuceniji, a znas i kako je MAJSTORU bilo.

Reci nam onda dede ti, zbog cega je Allah jadne ljude srebrenicke posmicao?

Zato sto nisu slusali ono sto je Allah naredio u Kur'anu. Allah je rekao da se nevjernici ne smiju uzimati za zastitnike i vjerovati im, a to su muslimani uradili i prekrsili Allahovu naredbu odnosno zabranu i onda ih je On kaznio a neke opomenuo. A zar mislis Ivane crni da zivis zivot raja, da nemas iskusenja, da nema pogibija, itd ?

MAJSTOR Ivan
06.03.2007., 02:12
Zato sto nisu slusali ono sto je Allah naredio u Kur'anu. Allah je rekao da se nevjernici ne smiju uzimati za zastitnike i vjerovati im, a to su muslimani uradili i prekrsili Allahovu naredbu odnosno zabranu i onda ih je On kaznio a neke opomenuo. A zar mislis Ivane crni da zivis zivot raja, da nemas iskusenja, da nema pogibija, itd ?

Dakle, smaknuo ih je sam Uzviseni?

Nije li onda halal Uzvisenoga i za to smicanje slaviti, Prolaznice pravovjerni?

Ne ide li dio slave i onima sto ih je Allah upotrijebio da posmice gresnike muslimanske?

Zasto se onda BiH rogusi na Allahove instrumente i krvnike? Zasto bogohulite
zovuc Srbe zlocincima? Ta oni jadni bijahu tek sredstvo Uzvisenoga da kazni neposlusne?

Jesi li ti zato da se i ti Srbi slave sto su Allahu u njegove svrhe sluzili?
I da se Allahu glasno prizna da je u pravu bio sto posmica 7.000 dusha srebrenickih?

Prolaznik_
06.03.2007., 03:10
Ivane, prosto, ne prosipaj se jer si se dovoljno ovdje prosuo da ne mozes vise. Ne moze postojati sa tobom rasprava kad ti odmah u startu vrijedjas i govoris "suplji kur'an" i sl., sto oznacava sta god da ti se kaze ti gledas iz ugla predrasuda tako da nema smisla nikakvog...

Zato ja cu te ignorisati koliko budem mogao jer ne znas da vodis zdrav dijalog gdje ces prihvatati i pobijati dokaze na nacin kako to razumna i normalna bica rade. S takvom dogmom kako to ti cinis ovdje sa muslimanima i nemuslimanima, ne dolazi u obzir.

MAJSTOR Ivan
06.03.2007., 15:43
Ivane, prosto, ne prosipaj se jer si se dovoljno ovdje prosuo da ne mozes vise. Ne moze postojati sa tobom rasprava kad ti odmah u startu vrijedjas i govoris "suplji kur'an" i sl., sto oznacava sta god da ti se kaze ti gledas iz ugla predrasuda tako da nema smisla nikakvog...

Zato ja cu te ignorisati koliko budem mogao jer ne znas da vodis zdrav dijalog gdje ces prihvatati i pobijati dokaze na nacin kako to razumna i normalna bica rade. S takvom dogmom kako to ti cinis ovdje sa muslimanima i nemuslimanima, ne dolazi u obzir.

Bahati Prolaznice, sjeti se da te MAJSTOR Ivan oslovio iznimno pristojno u prvom tvom obracanju tebi osobno.
Pa ti je tek nadodao rijec dvije o svojim ISKUSTVIMA koja nigdje u tom tvom Kur'anu nisu zabiljezena. Al' nista, kao da je pored turskog groblja proslo.

Tko je onda sad ovdje "shupalj", je li ovaj MAJSTOR koji je bio voljan iznijeti ti to njegovo Kur'anu nadmasujuce iskustvo, ili taj tvoj Kur'an koji te uci da ignoriras sve ono sto se u njemu samome ne navodi.

Plitak si, Prolaznice, i neuk. U dushi neuk, dzaba ti biblioteke paralaze islamske.
Niti si srcan, niti si smjeran. Jos jedan papagajet u moru muslimanskom.
MAJSTORU te tako zao poduzetnog i militantnog.

Prolaznik_
06.03.2007., 16:51
A ti nisi naucio osnovnu stvar iz morala normalnog insana, da se nije lijepo hvalisati i nazivati se lijepim nadimcima ( sama sebe ) kao npr. MAJSTOROM, medjutim za mene si majstor mozda u zidarstvu, ali u ovom slucaju oko islama, nisi savladao osnovnu stvar, kad to budes, javi se, okic?;)

BombašSamostalac
06.03.2007., 18:24
MORE than 14,000 white Britons have converted to Islam after becoming disillusioned with western values, according to the first authoritative study of the phenomenon.


http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1026534.ece

Minsc
06.03.2007., 18:40
MORE than 14,000 white Britons have converted to Islam after becoming disillusioned with western values, according to the first authoritative study of the phenomenon.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1026534.ece

A jel se spominje koliko ih je nakon toga izašlo iz islama nakon što su se i tamo razočarali?

Jel piše koliko je rođenih muslimana postalo apostate?

Nepoznati
06.03.2007., 19:53
Bahati Prolaznice, sjeti se da te MAJSTOR Ivan oslovio iznimno pristojno u prvom tvom obracanju tebi osobno.

Reci nam onda dede ti, zbog cega je Allah jadne ljude srebrenicke posmicao?

Zato sto nisu slusali ono sto je Allah naredio u Kur'anu. Allah je rekao da se nevjernici ne smiju uzimati za zastitnike i vjerovati im, a to su muslimani uradili i prekrsili Allahovu naredbu odnosno zabranu i onda ih je On kaznio a neke opomenuo.

Hvala ti MAJSTORE Ivane na ovim nebulozama što si ih iz ovoga haj... insana izvukao. Nekad i to valja čuti da bi se pogled razbistrio. :s :top:

Derviš
06.03.2007., 20:14
Hvala ti MAJSTORE Ivane na ovim nebulozama što si ih iz ovoga haj... insana izvukao. Nekad i to valja čuti da bi se pogled razbistrio. :s :top:

Molio bih da se Majstorova "izvlakuša" promatra kao domet jedne individue koja je ovdje samo u Prolazu.

Prolaznik_
07.03.2007., 05:18
Da, genocid je zadesio Bosnjake muslimane ne samo u Srebr. vec u citavoj BiH zato sto su se okrenuli od Allahove Knjige a imaju je u rukama i citali su je, i zato sto nam je to bilo iskusenje.

Kako se kaze u jednom hadisu, kad muslimani zapostave vjeru i vladanje po njoj, Allah ce dati da neprijatelji muslimana pocnu okupirati njihove zemlje i da nad njima vladaju.

Ja kazem istinu i iz mene se nema sta izvlaciti. Ono sto Bosnjak musliman mora nauciti da vam se vise ne smije vjerovati!

MAJSTOR Ivan
07.03.2007., 21:17
A ti nisi naucio osnovnu stvar iz morala normalnog insana, da se nije lijepo hvalisati i nazivati se lijepim nadimcima ( sama sebe ) kao npr. MAJSTOROM, medjutim za mene si majstor mozda u zidarstvu, ali u ovom slucaju oko islama, nisi savladao osnovnu stvar, kad to budes, javi se, okic?;)

Zidaru Islama casnoga, da ti cigla srpska nija pala na celenku, ha?
Zar ne uvidjas da si krpice pokupio od straha i sramote?

Jes vala, zesce si MAJSTORU odgovorio na onaj njegov srebrenicki upit nego ijedan kukavelj tarikatski i sektaski ovuda. Na toj navadi da seimigolje gdje je i vruce i hladno, Bosna se i odrzala, toliko da znas. Al' o tom potom.

Nego, bi li ti braco PRAVOVJERNI jos jednog koraka uzmogao napraviti, pa nas poduciti kako te Srbe sirote sto prljav poso za tog tvog Allaha cistoga(sic!) obavise, halaliti valja i slaviti, i kako nije lijepo zbog surovosti toga vasega Uzvisenoga, svoje komsije proklinjati? Pao bi ti Kur'an i sa srca i sa glave zauvijek.

Al' ti si zidar najamni, i to onaj sto potkope obradjuje i vazda je umaljan.
Evo ti je MAJSTOR formulu kokodakanja s muslicima i mekim i tvrdim iznio.
Sve sto treba jest tu vasu citabicu dualno primitivnu u smjeru JEDNOTE divne i APSOLUTA UZNOSITOG usmjeriti, pa ces vidjet gdje ti ta tvoja laza po savovima puca ko pantole iznosene.

Evo i ovo MAJSTORU reci: sto su to Jevreji medinski Muhamedu bili krivi kad ga odbise? Zar im taj vas Allah nije tako dao i tako ih je upravio? Sto je taj vas "poslanik" sebi bio umislio, pa da se protiv samog Uzvisenoga buni sto je te ljude u svrhe njegove bogoske iskoristio? Otkud "proroku" pravo da se u Allahove posle mijesa i da samoga Allaha ispravlja, deder nam reci pravovjerni Prolaznice?
Otkad to Allah drugoga insana tvojim dusmaninom cini?

Prolaznik_
07.03.2007., 21:27
Postedi ovu temu od filozofskog smeca, okic ? Hvala. ;)

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 02:31
Postedi ovu temu od filozofskog smeca, okic ? Hvala. ;)

A ti kur'anskoga kukavicluka, Pravovjerni.

Da imas muda imao bi i spoznaju. Dosljednu, okic.

Ne mozes svoga Allaha prokazivat sto pokla 7000 dusha srebrenickih, a da one sto to djelo "uzviseno"za njega obavise, makar ne pohvalis.

MAJSTOR te u spoznaji obucava, ne u smecu filozofskom. Smetlar filosofski na pola puta zastaje, kad se ukaki od straha od svoje sopstvene konkluzije, i te konkluzije posljedica ozbiljnih. Bas kako si se i ti ovdje ukakio ko pile runjavo.

Vrati se na medresu da te duhom i odvaznoscu napoje, ako znaju, Pravovjerni.
Pa ces taj tvoj Kur'an nedoreceni i bez MAJSTORA procitati kako treba.

Prolaznik_
08.03.2007., 03:10
A volio bi i ti da nisi... al' sta ces.:zubo:

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 19:28
A volio bi i ti da nisi... al' sta ces.:zubo:

Veca steta sto ti jesi.:zubo:

Slijedi par lekcija "vehabijama" od MAJSTORA. Subura malo, MAJSTOR i zivi raznovrsno,- ne dawi ovuda bez logike i pameti.

Prolaznik_
08.03.2007., 19:33
Veca steta sto ti jesi.:zubo:

Slijedi par lekcija "vehabijama" od MAJSTORA. Subura malo, MAJSTOR i zivi raznovrsno,- ne dawi ovuda bez logike i pameti.

A to oko pameti... :rofl:

Prolaznik_
08.03.2007., 19:36
Da nastavimo prema nazivu teme...

Mudrosti


Savjetnici halife Haruna er-Rešida


Pripremio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prenosi se od Fadla ibn Rebi'e da je rekao: ''Halifa Harun er-Rešid bio je na hadždžu pa je došao kod mene, a ja sam mu, kad sam ga ugledao, rekao: 'Subhanallah, zašto si morao dolaziti mojoj kući? Da si poslao nekog po mene, ja bih tebi došao.' Odgovorio mi je: 'Ništa mi ne govori već me uputi na nekog učenjaka s kim bih mogao razgovarati, jer osjećam neku čudnu tjeskobu u prsima.' Rekao sam mu: 'Ovdje je Sufjan ibn Ujejne!' Nakon toga krenuli smo prema njegovoj kući. Začudio se kad je ugledao halifu, pa je zbunjen i postiđen rekao isto što i ja kad sam vidio halifu pred svojim vratima. Pozvao nas je u kuću, a onda je halifa tražio da njih dvojica nasamo razgovaraju. Poslije razgovora je Harun er-Rešid upitao Sufjana ibn Ujejnu ima li kakvih dugova. Kad mu je Sufjan rekao da ima, halifa se obratio meni rekavši: 'Daj mu novca koliko mu je potrebno da vrati dug.' A kad smo izašli iz njegove kuće rekao mi je: 'Nemam ja nikakvih potreba za savjetima tvoga prijatelja. Uputi me na nekog drugog učenjaka!' Rekao sam: 'Ovdje je također i Abdur-Rezzak ibn Hemmam, mogli bismo otići kod njega.' Otišli smo kod Abdur-Rezzaka i halifa je s njim razgovarao o svom problemu, a onda ga na kraju upitao ima li kakvih dugova. Kad je rekao da ima, naredio mi je da mu dam novac da vrati dugove, a kad smo izašli iz kuće ponovo mi je rekao: 'Ja nemam potrebe za ovakvim savjetnikom. Uputi me na nekog drugog, ako znaš!' Rekao sam: 'Ovdje je i Fudajl ibn 'Ijad, možda ti njegovi savjeti budu od koristi.' Kad smo došli do Fudajlove kuće čuli smo ga kako uči Kur'an u namazu i ponavlja jedan ajet više puta. Sačekali smo da završi, a onda sam ja pokucao na vrata. Fudajl je upitao: 'Ko kuca u ovo doba?' Rekao sam mu: 'Halifa te treba i odazovi se na njegov poziv.' Odgovorio je: 'Nemam ja ništa s halifom Harunom er-Rešidom niti on sa mnom.' 'Ali, zar ti nije dužnost pokoravati se halifi?', rekao sam mu. A on mi je odgovorio: 'A zar ti nisi čuo za hadis Poslanika, s.a.v.s.: - Musliman ne smije ponižavati sam sebe.' Nakon toga je sišao, otvorio vrata i vratio se da upali svijeću. Soba mu je bila tijesna i kad smo sjeli Fudajl je nehotice dodirnuo halifinu ruku, pa je odmah rekao: 'Kako nježna ruka! Ništa nježnije nisam dodirnuo, kad bi se samo spasila od džehennemske vatre.' Pomislio sam u sebi: 'Halifa će večeras čuti iskrene savjete iz čistog srca.' Zatim mu je Harun er-Rešid rekao: 'Došao sam da mi daš savjet koji će mi raznježiti dušu, pa me posavjetuj.' Nakon toga mu je Fudajl ibn 'Ijad rekao:

'Znaš li, o vođo pravovjernih, da je Omer ibn Abdul-Aziz, kada je izabran za halifu, pozvao učenjake, Salima ibn Abdullaha, Muhammeda ibn Ka'ba el-Kurezija i Redžaa ibn Hajveta, pa im je rekao: - Ja sam uistinu iskušan velikim iskušenjem i na mojim plećima je teško breme. Pozvao sam vas da me posavjetujete i da mi olakšate u ovom poslu. Salim ibn Abdullah mu je uputio savjet ovim riječima: - Ja emirul-mu'minin, ako želiš da se sutra spasiš od Allahove kazne onda neka tvoj odnos prema dunjaluku bude odnos postača prema jelu i piću, a neka vrijeme tvog iftara bude čas tvoje smrti.

Muhammed ibn Ka'b mu je rekao: - Ako želiš da se spasiš od Allahove kazne onda neka svaki stari musliman bude kod tebe kao tvoj otac, svaki sredovječni musliman neka ti bude kao rođeni brat, a svako dijete muslimansko kao tvoje vlastito. Pa poštuj svoga oca, uvažavaj svoga brata i budi milostiv prema svojoj djeci.

Redža ibn Hajve mu je rekao: - Ako želiš da se spasiš od Allahove kazne na Sudnjem danu onda želi svakom muslimanu što želiš samome sebi, i mrzi svakom muslimanu što mrziš samome sebi, a nakon toga možeš slobodno i mirno umrijeti.'

A onda Fudajl ibn 'Ijad reče: 'A ja tebi, Harune, kažem, ja se zaista bojim za tebe na Danu kada će se ljudska noga poskliznuti i kada će nestabilna biti, jer ti tada neće koristiti savjetnici kakve je imao Omer ibn Abdul-Aziz.'

U tom je trenutku Harun er-Rešid počeo plakati i toliko je plakao da se skoro onesvijestio. Ja sam tada rekao Fudajlu: 'Budi samilostan prema halifi. Ubit ćeš ga svojim savjetima.' Odgovorio mi je: 'Ti i oni koji su slični tebi ubit ćete halifu svojim odnosom prema njemu, a ja sam prema njemu samilostan i želim mu samo dobro.' Kada se halifa malo smirio, rekao je Fudajlu: 'Nastavi, Allah ti se smilovao!' Fudajl je nastavio: 'O vođo pravovjernih, znaš li da je Abbas, amidža Allahovog Poslanika, s.a.v.s., došao kod Poslanika i tražio da mu dâ neki položaj, a Muhammed, s.a.v.s., mu je rekao: - Zaista je vlast tuga i kajanje na Sudnjem danu i ako možeš da ne budeš nadređen ni jednom čovjeku, učini to.'

Harun er-Rešid je ponovo počeo plakati, a Fudajl je nastavio sa savjetima rekavši: 'O ti nježnog i lijepog lica, znaj da ćeš sutra biti pitan za svoje podanike, i ako možeš da sačuvaš svoje lice od džehennemske vatre – učini to, pazi se dobro da nikad ne osvaneš a da na svom kontu imaš ijednu prevaru prema muslimanu, jer Muhammed, s.a.v.s., je rekao: - Ko osvane a prevario je muslimana neće ni miris Dženneta osjetiti.'

Nakon toga je halifa Harun er-Rešid kroz suze upitao Fudajla: 'Imaš li kakvih dugova?' A on mu je odgovorio: 'Imam mnogo dugova prema svome Gospodaru, Allahu, s.v.t., za koje će me pitati na Sudnjemu danu. Teško meni ako me bude pitao za njih, i teško meni ako ne budem imao dokaz i odgovor na njih!'
Onda mu je halifa ponudio hiljadu zlatnika rekavši: 'Uzmi, nek ti se nađe za tvoje potrebe i potrebe tvoje porodice.' A Fudajl mu je odgovorio: 'Čudim ti se, o vođo pravovjernih, ja tebi ukazujem na put sreće i spasa, a ti mene potkupljuješ dunjalukom. Ne treba mi to što mi nudiš.' Kad smo izašli iz Fudajlove kuće halifa mi je rekao: 'Ubuduće kad budeš htio da me uputiš na nekog ko će me posavjetovati uputi me na ovog čovjeka, ovo je zaista istinski gospodin među muslimanima.'''

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 20:10
A to oko pameti... :rofl:


Jes, pravo velis: "oko pameti", Prolaznice tanki.

Hoces neces, uskocio si u voz tarikatski i sektaski kano i tvoji muslimi sugovornici.

Pamet je KONKLUZIJU i razviti i primijeniti DOSLJEDNO.
Jesi li reko da je taj tvoj Allah posmicao jadne dushe srebrenicke. STO SI ONDA TU STAO?

MAJSTOR Ivan ce ti reci - stao si jer KONZEKVENCE tvoje a propos tocne pretpostavke znace KURZSCHLUSS u tvojim mozdjanima zavedenim.

KRATKI SPOJ u glavi isto je sto RAZGOLICAVANJE neodrzivosti kur'anskih nacela i zasada - sura i ajeta.

Da do kraja i neustrasivo svoju sopstvenu tezu o Allahu pocinitelju uzasa srebrenickog, domislis, spoznao bi da tvoj "poslanik" Muhamed laze do neba.

Tebi je lakse dobiti proljev zbog mentalne kolizije u nedoucenoj ti glavici, nego li svoju citabicu "casnu" u pitanje stavljati. Pa ti, dakako, samo migoljenje i ignorancija tvoga sugovornika preostaju.

Ne moze taj vas Kur'an da podnese se sitni zeko u gaju zelenom popiski, a gdje ce tesku vodu insana probudjenog kao sto je MAJSTOR Ivan, drzati.

Svaki je od tih vasih tarikata muslimskih sto ih kudis bash na ovaj nacin potekao, svaka sekta tako je iznikla - da se spasi sto se spasit moze. Radije pod tapet pometati nego Muhameda raskrinkati.

Al; ti ces MAJSTORA opet filozofom nazvat, je li tako adolescente nespoznaje?

PS. Za ono tvoje "mjesanje voda" jos su i stari Sumerani znali - u detalje je to iznoeno ovuda prije godinu dvije, dok si ti jos svoju malu medresu obilazio.

Za "ugrusak" i "zakvacak" znali su i mladjahniji od Sumerana, stari Grci, i o tome je takodjer bilo rijeci.

Kao sto su sve poodmakle zajednice J. Amerike o astralnim i materijalnim putovanjima znale, i EONSKE astro-kalendare sastavljale, da se tebi u glavici plicanoj zavrti, koliko taj vas Kur'an niti je sto znao, niti sto zna.

Svaka shusha prije vas da je zemlja okrugla svjedocila je, a vas kamilar niti za Kinu nedaleku nije dospio cuti.

JE LI i OVO FILOZOFIJA, Prolaznice zavedeni?

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 20:21
'Znaš li, o vođo pravovjernih, da je Omer ibn Abdul-Aziz, kada je izabran za halifu, pozvao učenjake, Salima ibn Abdullaha, Muhammeda ibn Ka'ba el-Kurezija i Redžaa ibn Hajveta, pa im je rekao: - Ja sam uistinu iskušan velikim iskušenjem i na mojim plećima je teško breme. Pozvao sam vas da me posavjetujete i da mi olakšate u ovom poslu. Salim ibn Abdullah mu je uputio savjet ovim riječima: - Ja emirul-mu'minin, ako želiš da se sutra spasiš od Allahove kazne onda neka tvoj odnos prema dunjaluku bude odnos postača prema jelu i piću, a neka vrijeme tvog iftara bude čas tvoje smrti.

Muhammed ibn Ka'b mu je rekao: - Ako želiš da se spasiš od Allahove kazne onda neka svaki stari musliman bude kod tebe kao tvoj otac, svaki sredovječni musliman neka ti bude kao rođeni brat, a svako dijete muslimansko kao tvoje vlastito. Pa poštuj svoga oca, uvažavaj svoga brata i budi milostiv prema svojoj djeci.

Redža ibn Hajve mu je rekao: - Ako želiš da se spasiš od Allahove kazne na Sudnjem danu onda želi svakom muslimanu što želiš samome sebi, i mrzi svakom muslimanu što mrziš samome sebi, a nakon toga možeš slobodno i mirno umrijeti.'

A onda Fudajl ibn 'Ijad reče: 'A ja tebi, Harune, kažem, ja se zaista bojim za tebe na Danu kada će se ljudska noga poskliznuti i kada će nestabilna biti, jer ti tada neće koristiti savjetnici kakve je imao Omer ibn Abdul-Aziz.'A je l' se ovaj tvoj Harun El Rashid na svom vaznom mjestu prema svojoj SLOBODNOJ VOLJI, ili pak prema KUR'ANSKIM NAPUTAMA, trebao odnositi?

Jedno drugo potire, sinko nedouceni.

Maitreya
08.03.2007., 20:31
A je l' se ovaj tvoj Harun El Rashid na svom vaznom mjestu prema svojoj SLOBODNOJ VOLJI, ili pak prema KUR'ANSKIM NAPUTAMA, trebao odnositi?

Jedno drugo potire, sinko nedouceni.
Ivane ti mora da si iz Bosne.
Mora biti nesto iz djetinjstva.

Prolaznik_
08.03.2007., 20:42
:rofl:

Derviš
08.03.2007., 21:21
Svi vi pjevajte borbene. Al ga nema još što je Majstora ušutio. Dervo se obučava, pa kad obuku završi, bit će Majstoru leve leva sve do Manhatna. Do tad se svi pokrijte ušima i Dervo skupa sa vama.

E to vam je stvarno stanje. Ne paše istina? Štaš. Tako je.

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 21:25
Ivane ti mora da si iz Bosne.
Mora biti nesto iz djetinjstva.

Jeste, u djetinjstvu te s lazi poklopilo i osunetilo. Nisi ni stigao upitati je li laz.

Dakle, jeguljo muslicka, ako je Allah posmicao 7000 dusha jadnih srebrenickih, zasluzuju li kakvu pohvalu oni Srbi sto klanje za Allaha obavise?

Poslije stize novi turnus raskrinkavajucih lazhi Muhamedovih.

Pitanje ne moze biti prostije, evo to vidi svak ovuda osim tebe. Sam si sijao, sam zenjes. Drugi se terikatski umno poklopili ushima.

Ego
08.03.2007., 21:27
Majstore... sredi taj potpis... i oladi malo ;)

igod
08.03.2007., 21:35
Majstor je legenda. :D
Uhvatio za mu*a i ne pušta. :rofl:

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 21:36
Svi vi pjevajte borbene. Al ga nema još što je Majstora ušutio. Dervo se obučava, pa kad obuku završi, bit će Majstoru leve leva sve do Manhatna. Do tad se svi pokrijte ušima i Dervo skupa sa vama.

E to vam je stvarno stanje. Ne paše istina? Štaš. Tako je.

Evo za tebe, Ante, sto MAJSTOR jos juce napisa, al' "passwort" zagubi.
Ovo ti je original od onog upisa nenadahnutog i po sjecanju od danas.:top:

A ti nisi naucio osnovnu stvar iz morala normalnog insana, da se nije lijepo hvalisati i nazivati se lijepim nadimcima ( sama sebe ) kao npr. MAJSTOROM, medjutim za mene si majstor mozda u zidarstvu, ali u ovom slucaju oko islama, nisi savladao osnovnu stvar, kad to budes, javi se, okic?;)

Elem, forumska braco i sestre, jeste li ikad culi za izraz ZDRONJ.
Eeee, to vam je jedna lijepa medicina za sve. Ovuda zavedeni Dervis zna za nju sigurno.

U Dalmaciji se veli NEKOME NACHI ZDRONJ.
To znaci ubosti ga, razotkriti ga, raskrinkati, ogoliti do koze...

Jeste li zamijetili kako je junosni Prolaznik pokupio krpice kad mu je MAJSTOR njegov ZDRONJ nasao, hehe?
Nije nasega mladca smetala nijedna MAJSTOROVA, dok ga se uza duvar nije pritislo. Pa ti Prolaznik odmah MAJSTOROVU opasku ko revolver izvuce.

Zanio se Prolaznik nevini, pa MAJSTORU posao prizemni DUALIZAM kur'anski uzvisenom JEDNOSCU tumaciti.
I kad je trebao nos pokunjiti da mu fes s celenke klizne, te Srbljima bosanskim za Allahovo klanje srebrenicko halaliti, tu se djecak islamski nasao u bostanu neobranom. Nema o tom redoslijedu izvrnutom jedne jedine u "casnoj" citabici njegovoj. Pa se prepo zutokljun i ustuknuo. I sad mu odjednom MAJSTOR samo za ignorisanje dobar.

Forumska braco i sestre, ovo je FORMULA kokodakanja s muslicima polovnim i pravovjernim. KONZEKVENCE njihovih sura i ajeta ISCIJEDITI im u lica bradata, to treba.

Jer kako god je muslim bosanski bratu Srbinu zahvalan trebao biti sto prljave poslove za njihova cista(sic!) Allaha obavi, tako isto je i onaj davni Arapin poluostrvski Zidove medinske halaliti morao sto su Allahu na usluzi bili, pa se njegovu Muhamedu poletnu s pamecu i postojanoscu suprostavili.

Ali avaj, Kur'ancic umni ni da bekne o tim zasluznicima Allahovim. Nego Jevreji ubogi za vijeke dusmani muslimima ostadose, samo sto su takvi bili i tako se ponijeli kako ih je sam Allah naputio. Otkad to Allah pravicni insane jedne drugima mrskima cini?

Pravovjerni Prolaznik bi se vidimo, izvadio pa uteko. Veli MAJSTORU da je MAJSTOR covjek od predrasude, na to se vadi.

Bi li iko umjesto MAJSTORA s kakvim komplimentom tomu njihovu Kur'anu zapoceo, da neznalica opet raspravu prihvatu, eto MAJSTOR vas umoljava.
Pa da ovu shegu islamsku makar malo ublazi.:top:

Derviš
08.03.2007., 21:58
Evo za tebe, Ante, sto MAJSTOR jos juce napisa, al' "passwort" zagubi.
Ovo ti je original od onog upisa nenadahnutog i po sjecanju od danas.:top:Elem, forumska braco i sestre, jeste li ikad culi za izraz ZDRONJ.
Eeee, to vam je jedna lijepa medicina za sve. Ovuda zavedeni Dervis zna za nju sigurno.

U Dalmaciji se veli NEKOME NACHI ZDRONJ.
To znaci ubosti ga, razotkriti ga, raskrinkati, ogoliti do koze...

Jeste li zamijetili kako je junosni Prolaznik pokupio krpice kad mu je MAJSTOR njegov ZDRONJ nasao, hehe?
Nije nasega mladca smetala nijedna MAJSTOROVA, dok ga se uza duvar nije pritislo. Pa ti Prolaznik odmah MAJSTOROVU opasku ko revolver izvuce.

Zanio se Prolaznik nevini, pa MAJSTORU posao prizemni DUALIZAM kur'anski uzvisenom JEDNOSCU tumaciti.
I kad je trebao nos pokunjiti da mu fes s celenke klizne, te Srbljima bosanskim za Allahovo klanje srebrenicko halaliti, tu se djecak islamski nasao u bostanu neobranom. Nema o tom redoslijedu izvrnutom jedne jedine u "casnoj" citabici njegovoj. Pa se prepo zutokljun i ustuknuo. I sad mu odjednom MAJSTOR samo za ignorisanje dobar.

Forumska braco i sestre, ovo je FORMULA kokodakanja s muslicima polovnim i pravovjernim. KONZEKVENCE njihovih sura i ajeta ISCIJEDITI im u lica bradata, to treba.

Jer kako god je muslim bosanski bratu Srbinu zahvalan trebao biti sto prljave poslove za njihova cista(sic!) Allaha obavi, tako isto je i onaj davni Arapin poluostrvski Zidove medinske halaliti morao sto su Allahu na usluzi bili, pa se njegovu Muhamedu poletnu s pamecu i postojanoscu suprostavili.

Ali avaj, Kur'ancic umni ni da bekne o tim zasluznicima Allahovim. Nego Jevreji ubogi za vijeke dusmani muslimima ostadose, samo sto su takvi bili i tako se ponijeli kako ih je sam Allah naputio. Otkad to Allah pravicni insane jedne drugima mrskima cini?

Pravovjerni Prolaznik bi se vidimo, izvadio pa uteko. Veli MAJSTORU da je MAJSTOR covjek od predrasude, na to se vadi.

Bi li iko umjesto MAJSTORA s kakvim komplimentom tomu njihovu Kur'anu zapoceo, da neznalica opet raspravu prihvatu, eto MAJSTOR vas umoljava.
Pa da ovu shegu islamsku makar malo ublazi.:top:

Šta si se razmahao. Dobiješ pohvalu i ajmoooo...

Btw. Sjećaš li se ovog Srebreničkog odgovora kojeg, onomad ,ignorirao sihttp://www.forum.hr/showpost.php?p=6256148&postcount=1074

Derviš
08.03.2007., 22:12
Nego da ne ponavljamo naše višemjesečne rasprave evo ti modus vivendi logičkih tvojijeh smicalica i kako sa njima izić na kraj.

Bio jedan ,jel Židov ili Kršćanin -nebitno, i došao jednom našem prvaku tarikatskom i reče mu sve i svašta, nako logički. Reče ovaj naš njemu, oš ti meni povjerovat i Islam primit ako ti oživim mrtvaca sa dovom sa kojom je vaš Isus oživljavao mrtve. Gleda ga ovaj i kaže- hoću.
Ovaj naš mu reče- kako je ono glasila ta dova?
Tako i tako..
Ovaj naš to izgovori i evo mrtvaca , usta se ...

forget-me-not
08.03.2007., 22:20
Dervišu, za Srebrenicu hoćeš li da ti kažem ja
ili to što nosiš u duši da ti samo izgovori?

Neka zemlja ubije svakog onog koji loše vidi,
on je kao Iblis koji je vidio samo zemlju u Ademu!

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 22:29
Šta si se razmahao. Dobiješ pohvalu i ajmoooo...

Btw. Sjećaš li se ovog Srebreničkog odgovora kojeg, onomad ,ignorirao sihttp://www.forum.hr/showpost.php?p=6256148&postcount=1074

Elem, ovako Dervis Ante odgovori:

Može li Derviš koju usput nametnuti?

Srebrnicu je zamjesiio mladić i karadžić a Uzvišeni Allah je dao tijesto kao što daje za sva druga mješanja.Nije Allah kriv što je zločinac pokazao svoju ćud.Allah bi bio nepravedan da i takvom ne omogući ispoljavanje svoje biti sa kojom na konačnom sudu ide ravno na dno džehenema.

MAJSTOR jedino plitkosti ignorira, Dervise zavedeni. Zato ti uzvratio nije.

Kad si se vec opet za rijec javio, MAJSTOR ti mora kazat da si sljepiji od drugih muslima ovuda. Jer istes odgovora s vrh psenice. Tocno ono pitas na sto MAJSTOR svima vama u svom "potpisu" odvajkada odgovara.

Samo sto ti ne znas ni sto pravo pitas ni sto tumaciti hoces, pa gdje ces onda MAJSTOROVA poucka skontati.
Ti ovo o SLOBODNOJ VOLJI baljezgas, o onome sindziru gvozdenom sto kera muslimskoga za tarabu drzi. Pa je taj ker upravo toliko slobodan koliko je i taj njegov sindzir dug, sapuce vam MAJSTOR od prvoga dana.

Allah jest dao tijesto, al' ga je i zamijesio, Ante zavedeni.
Pa neka samo i toliko da je ZAMIJES DOPUSTIO da bude, kakav bio da bio.

Naglasak je na DOPUSTA, Dervise Ante, ne ispustaj to iz vida. Lopov krao, lopov vrecu drzao.

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 22:31
Nego da ne ponavljamo naše višemjesečne rasprave evo ti modus vivendi logičkih tvojijeh smicalica i kako sa njima izić na kraj.


Dervise Ante, SPOZNAJA s koje MAJSTOR sebe zove insanom PROBUDJENIM, s logikom ima veze kano i magare sa sedlom.

Ovakve price na vjeronauku iznosi, bez obzira kojega podznaka. Djeca to odmah popiju.

Derviš
08.03.2007., 22:44
Elem, ovako Dervis Ante odgovori:MAJSTOR jedino plitkosti ignorira, Dervise zavedeni. Zato ti uzvratio nije.

Kad si se vec opet za rijec javio, MAJSTOR ti mora kazat da si sljepiji od drugih muslima ovuda. Jer istes odgovora s vrh psenice. Tocno ono pitas na sto MAJSTOR svima vama u svom "potpisu" odvajkada odgovara.

Samo sto ti ne znas ni sto pravo pitas ni sto tumaciti hoces, pa gdje ces onda MAJSTOROVA poucka skontati.
Ti ovo o SLOBODNOJ VOLJI baljezgas, o onome sindziru gvozdenom sto kera muslimskoga za tarabu drzi. Pa je taj ker upravo toliko slobodan koliko je i taj njegov sindzir dug, sapuce vam MAJSTOR od prvoga dana.

Allah jest dao tijesto, al' ga je i zamijesio, Ante zavedeni.
Pa neka samo i toliko da je ZAMIJES DOPUSTIO da bude, kakav bio da bio.

Naglasak je na DOPUSTA, Dervise Ante, ne ispustaj to iz vida. Lopov krao, lopov vrecu drzao.

Ej, ne zovi me tako. Nije da me to smeta, već tako se ne zovem. A ti kako ti tvoja kultura nalaže, postupaj i dalje.

De ti onda nama vođe ( kratica od - ovdje - koja ujedno označava teritorijalno - kulturni izričaj potekao sa jednog autohtonog i dragog izvora ) objasni smisao konačnog suda kad će pekar bit čist a i kruh naš svagdašnji također. Ko će onda i za rad kakvih peciva odgovarat.?

A svjedoci smo trovanja hranom.

Prolaznik_
08.03.2007., 22:49
Svi vi pjevajte borbene. Al ga nema još što je Majstora ušutio. Dervo se obučava, pa kad obuku završi, bit će Majstoru leve leva sve do Manhatna. Do tad se svi pokrijte ušima i Dervo skupa sa vama.

E to vam je stvarno stanje. Ne paše istina? Štaš. Tako je.

Slusaj brate, lahko je sa budalom izaci na kraj, ali sa pismenom budalom nije, ok ? Plus ako upotrijebljava filozofiju i na svaku tvoju rijec postavlja pitanje kao ako spomenes smrt pita te "Prolaznice, sta znaci smrt..." ? ako spomenes mudrost pita te " prolaznice sta znaci mudrost za tebe", ako spomenes dusu "prolaznice sta znaci za tebe dusa", itd., i uvijek uz to pljuvanje ne samo po osobi kojoj se obraca vec po cijelom narodu i vjeri te osobe plus sto je u njegovim neizostavno postovima pljuvanje po Kur'anu i grdjanje Allaha, dzelle ve 'ala, i sl. Dakle, sva ova silna pitanja, a na koja on ne zna ili nema odgovora, nije ponudio nijedan odgovor kojeg danas ljudi prihvataju. Znaci, ako smatras da su svi ovdje u zabludi, daj ti neki izlaz koji ce ljude sacuvati toga. Cak ni skupina a kamoli mnogi ili vecina ljudi ne prihvata ove nebuloze koje se s njegove strane pisu. Otuda se zakljucuje jasno da se radi o bolesnoj pismenoj osobi sa kojom mozes samo gubiti vrijeme jer da bi sa nekim raspravljao po pitanju necega, treba prvo da vidis i uvjeris se koliko on se razumije u tu temu i mozda kao prvo treba da uvidis da li on zeli doci do istine, jer dzaba rasprava ako on ne zeli istinu i kad bi mu meleki dosli s nebesa kako Kur'an kaze, on nece vjerovati.

Zato utrosi svoje vrijeme u normalnije svrhe a ne u rasprave od kojih nemas ni koristi, a nista novo ni nauciti ne mozes.

Prolaznik_
08.03.2007., 22:53
Evo za tebe, Ante, sto MAJSTOR jos juce napisa, al' "passwort" zagubi.
Ovo ti je original od onog upisa nenadahnutog i po sjecanju od danas.:top:Elem, forumska braco i sestre, jeste li ikad culi za izraz ZDRONJ.
Eeee, to vam je jedna lijepa medicina za sve. Ovuda zavedeni Dervis zna za nju sigurno.

U Dalmaciji se veli NEKOME NACHI ZDRONJ.
To znaci ubosti ga, razotkriti ga, raskrinkati, ogoliti do koze...

Jeste li zamijetili kako je junosni Prolaznik pokupio krpice kad mu je MAJSTOR njegov ZDRONJ nasao, hehe?
Nije nasega mladca smetala nijedna MAJSTOROVA, dok ga se uza duvar nije pritislo. Pa ti Prolaznik odmah MAJSTOROVU opasku ko revolver izvuce.

Zanio se Prolaznik nevini, pa MAJSTORU posao prizemni DUALIZAM kur'anski uzvisenom JEDNOSCU tumaciti.
I kad je trebao nos pokunjiti da mu fes s celenke klizne, te Srbljima bosanskim za Allahovo klanje srebrenicko halaliti, tu se djecak islamski nasao u bostanu neobranom. Nema o tom redoslijedu izvrnutom jedne jedine u "casnoj" citabici njegovoj. Pa se prepo zutokljun i ustuknuo. I sad mu odjednom MAJSTOR samo za ignorisanje dobar.

Forumska braco i sestre, ovo je FORMULA kokodakanja s muslicima polovnim i pravovjernim. KONZEKVENCE njihovih sura i ajeta ISCIJEDITI im u lica bradata, to treba.

Jer kako god je muslim bosanski bratu Srbinu zahvalan trebao biti sto prljave poslove za njihova cista(sic!) Allaha obavi, tako isto je i onaj davni Arapin poluostrvski Zidove medinske halaliti morao sto su Allahu na usluzi bili, pa se njegovu Muhamedu poletnu s pamecu i postojanoscu suprostavili.

Ali avaj, Kur'ancic umni ni da bekne o tim zasluznicima Allahovim. Nego Jevreji ubogi za vijeke dusmani muslimima ostadose, samo sto su takvi bili i tako se ponijeli kako ih je sam Allah naputio. Otkad to Allah pravicni insane jedne drugima mrskima cini?

Pravovjerni Prolaznik bi se vidimo, izvadio pa uteko. Veli MAJSTORU da je MAJSTOR covjek od predrasude, na to se vadi.

Bi li iko umjesto MAJSTORA s kakvim komplimentom tomu njihovu Kur'anu zapoceo, da neznalica opet raspravu prihvatu, eto MAJSTOR vas umoljava.
Pa da ovu shegu islamsku makar malo ublazi.:top:

:rofl: :rofl:

Derviš
08.03.2007., 22:56
Slusaj decki, lahko je sa budalom izadji na kraj, ali sa pismenom budalom nije, ok ? Plus ako upotrijebljava filozofiju i na svaku tvoju rijec postavlja pitanje kao ako spomenes smrt pita te "Prolaznice, sta znaci smrt..." ? ako spomenes mudrost pita te " prolaznice sta znaci mudrost za tebe", ako spomenes dusu "prolaznice sta znaci za tebe dusa", itd., i uvijek uz to pljuvanje ne samo po osobi kojoj se obraca vec po cijelom narodu i vjeri te osobe plus sto je u njegovim neizostavno postovima pljuvanje po Kur'anu i grdjanje Allaha, dzelle ve 'ala, i sl. Dakle, sva ova silna pitanja, a na koja on ne zna ili nema odgovora, nije ponudio nijedan odgovor kojeg danas ljudi prihvataju. Cak ni skupina a kamoli mnogi ili vecina ljudi. Otuda se zakljucuje jasno da se radi o bolesnoj pismenoj osobi sa kojom mozes samo gubiti vrijeme jer da bi sa nekim raspravljao po pitanju necega, treba prvo da vidis i uvjeris se koliko on se razumije u tu temu i mozda kao prvo treba da uvidis da li on zeli doci do istine, jer dzaba rasprava ako on ne zeli istinu i kad bi mu meleki dosli s nebesa kako Kur'an kaze, on nece vjerovati.

Zato utrosi svoje vrijeme u normalnije svrhe a ne u rasprave od kojih nemas ni koristi, a nista novo ni nauciti ne mozes.

Nije loše, kolega, ali dobro dođe malo treninga moždanih vijuga. Osim njegove nakaradne retorike, ima on dobrih logičkih postavki sa kojima nije lako izić na kraj. Za to kažem da mu jednom treba začepit, pa da se više ne pojavljuje. Dok ga neko ne pokopi, on sa punim pravom ovdje pršti. Zato ga ne treba tako olako shvaćati, ali ni preozbiljno.

Prolaznik_
08.03.2007., 23:08
Nije loše, kolega, ali dobro dođe malo treninga moždanih vijuga. Osim njegove nakaradne retorike, ima on dobrih logičkih postavki sa kojima nije lako izić na kraj. Za to kažem da mu jednom treba začepit, pa da se više ne pojavljuje. Dok ga neko ne pokopi, on sa punim pravom ovdje pršti. Zato ga ne treba tako olako shvaćati, ali ni preozbiljno.

Ali ne bih volio da se s njim na ovoj temi raspravlja oko onoga oko cega on voli da raspravlja, vec na nekoj drugoj temi. Ne zelim da mi kvari se tema jer odudara od sustine i poente.

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 23:13
Ej, ne zovi me tako. Nije da me to smeta, već tako se ne zovem. A ti kako ti tvoja kultura nalaže, postupaj i dalje.

De ti onda nama vođe ( kratica od - ovdje - koja ujedno označava teritorijalno - kulturni izričaj potekao sa jednog autohtonog i dragog izvora ) objasni smisao konačnog suda kad će pekar bit čist a i kruh naš svagdašnji također. Ko će onda i za rad kakvih peciva odgovarat.?

A svjedoci smo trovanja hranom.

Dervise, (nisi dervis. al' voles da ti kade, hm) tvoj upit je toliko djetinje dualistican, da MAJSTOR nema sanse da TEBI razumljivo odgovori.

Vi muslimi jedno bi ozbiljno pitanje svome Muhamedu morali postaviti - sto vam IZRIJEKOM nigdje nije makar DOZVOLIO sa se pozabavite sami sa sobom?
U tom "poslanikovom" NAMJERNOM propustu lezi sva nesreca, i to od onoga dana kad je njegove zaostale dunjalucke zasade zapocelo vrijeme gaziti. I evolucija duha insanskoga, Dervise.

P.S. Zamijetio si ovuda sto posto da vi muslimi ocajavate, ali da se i mirite sa stanjem stvari tvrdeci da je "kraj svijeta ionako blizu".
Insan je intuitivan, Dervise - to vi predosjecate kraj Islama, sto se u zadnjim trzajima koprca. Pa neka se nacas i podigne i napuse, tako i insan dunjaluk ostavlja kad mu ura dodje.
Svijet ce nastaviti bez vaz kao balon bez balasta, ne boj se. I djeca ce vam biti sretnija.

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 23:15
Slusaj brate, lahko je sa budalom izaci na kraj, ali sa pismenom budalom nije, ok ? Plus ako upotrijebljava filozofiju i na svaku tvoju rijec postavlja pitanje kao ako spomenes smrt pita te "Prolaznice, sta znaci smrt..." ? ako spomenes mudrost pita te " prolaznice sta znaci mudrost za tebe", ako spomenes dusu "prolaznice sta znaci za tebe dusa", itd., i uvijek uz to pljuvanje ne samo po osobi kojoj se obraca vec po cijelom narodu i vjeri te osobe plus sto je u njegovim neizostavno postovima pljuvanje po Kur'anu i grdjanje Allaha, dzelle ve 'ala, i sl. Dakle, sva ova silna pitanja, a na koja on ne zna ili nema odgovora, nije ponudio nijedan odgovor kojeg danas ljudi prihvataju. Znaci, ako smatras da su svi ovdje u zabludi, daj ti neki izlaz koji ce ljude sacuvati toga. Cak ni skupina a kamoli mnogi ili vecina ljudi ne prihvata ove nebuloze koje se s njegove strane pisu. Otuda se zakljucuje jasno da se radi o bolesnoj pismenoj osobi sa kojom mozes samo gubiti vrijeme jer da bi sa nekim raspravljao po pitanju necega, treba prvo da vidis i uvjeris se koliko on se razumije u tu temu i mozda kao prvo treba da uvidis da li on zeli doci do istine, jer dzaba rasprava ako on ne zeli istinu i kad bi mu meleki dosli s nebesa kako Kur'an kaze, on nece vjerovati.

Zato utrosi svoje vrijeme u normalnije svrhe a ne u rasprave od kojih nemas ni koristi, a nista novo ni nauciti ne mozes.

Pismenu bolesnu osobu poklapaj zdravim razumom, Prolaznice.

Za uljudan potsjetnik - ti licno MAJSTORU nijedno pitanje nisi uputio, jer je to tebi koliko i taj tvoj Kur'an obezvrijediti. Prema tome, MAJSTOR ti nije ni na sto niti mogao odgovarati. Ali da ti neda da velis kako je smrt sto i obicna "selidba", e pa ne da. Jednom ces razumjeti i zasto. Tvoja pravila, tvoje posljedice.

Nego sto cemo sa 7000 posmicanih srebrenicana, treba li srbima za to ruku stegnut sto krvlju ruke uprljase po Allahovoj naputi?
Po tvom odgovoru slijedi jedan red upita sto bi i onoga tvoga Jusufa "vehabiju" smeli i gore nego tebe.
Bujrum, jeguljo u prolazu, imaj muda, pa ce te i Allah pomoci

Derviš
08.03.2007., 23:26
Dervise, (nisi dervis. al' voles da ti kade, hm) tvoj upit je toliko djetinje dualistican, da MAJSTOR nema sanse da TEBI razumljivo odgovori.

Vi muslimi jedno bi ozbiljno pitanje svome Muhamedu morali postaviti - sto vam IZRIJEKOM nigdje nije makar DOZVOLIO sa se pozabavite sami sa sobom?
U tom "poslanikovom" NAMJERNOM propustu lezi sva nesreca, i to od onoga dana kad je njegove zaostale dunjalucke zasade zapocelo vrijeme gaziti. I evolucija duha insanskoga, Dervise.

P.S. Zamijetio si ovuda sto posto da vi muslimi ocajavate, ali da se i mirite sa stanjem stvari tvrdeci da je "kraj svijeta ionako blizu".
Insan je intuitivan, Dervise - to vi predosjecate kraj Islama, sto se u zadnjim trzajima koprca. Pa neka se nacas i podigne i napuse, tako i insan dunjaluk ostavlja kad mu ura dodje.
Svijet ce nastaviti bez vaz kao balon bez balasta, ne boj se. I djeca ce vam biti sretnija.

Nema veze. Ima ovdje vrlo bistrih forumaša koji bi rado vidjeli tvoj odgovor, a možda i Dervo iz njega štogod poučno izvuče.

Boldano- Tako me je Moj Stvoritelj etiketirao. A dervo se uživio. A ko se duugo vremena sa nečim poistovjeti, taj na kraju to i bude. Al kad ti negiraš i trud i htjenje i put....

Da ponovim Rumijevu...

"Nisu svi, koji su trčali, ulovili divljeg magarca"

MAJSTOR Ivan
08.03.2007., 23:58
Nema veze. Ima ovdje vrlo bistrih forumaša koji bi rado vidjeli tvoj odgovor, a možda i Dervo iz njega štogod poučno izvuče.

Ti bistri neka pitaju za sebe. Pitanje ce biti drugacije - i bistrije.


Da ponovim Rumijevu...

"Nisu svi, koji su trčali, ulovili divljeg magarca"

Vec su mnogi magarcima i ostali ...

MAJSTOR Ivan
09.03.2007., 00:03
Nije loše, kolega, ali dobro dođe malo treninga moždanih vijuga. Osim njegove nakaradne retorike, ima on dobrih logičkih postavki sa kojima nije lako izić na kraj. Za to kažem da mu jednom treba začepit, pa da se više ne pojavljuje. Dok ga neko ne pokopi, on sa punim pravom ovdje pršti. Zato ga ne treba tako olako shvaćati, ali ni preozbiljno.

Polaziste svih upita i odgovora je: drzi li taj vas Kuran vodu.

E, ne drzi ni u jednom jedinom smislu rijeci.

Osim mozda u onih tvoji osam razina tumacenja iz mastovita prsta isisanih.

Nije poanta u nacinu pristupanja MAJSTORU, nego drma li taj MAJSTOR tu vasu lazu sarenu. Drma, Dervise, svakim svojim daho. I ti to svakim svojim damarom osjecas.
NE RAZUMIJES - ali osjecas, da smo na cistu.

Prolaznik_
10.03.2007., 02:53
Nadnaravnost Kur'ana

Ka boljem razumijevanju Kur'ana

Neodoljiv utjecaj kur’anske sintakse na one koji ga slušaju

Svaka je riječ Kur’ana primjerena kontekstu, temi i cilju koji se želi kazati, a svaka metafora, metonimija ili bilo koja druga stilistička forma i slikoviti izraz nose određenu poruku i cilj. To su “tajne” koje Kur’an nosi, to je njegova nadnaravnost koja ostaje vječiti izazov za ljude, takav je njegov akustični efekt – utječe i na one koji ga ne razumiju

Božija je knjiga Njegov govor, i to potpuno istinit, mudar, sadržajan, veličanstven, bez nedostatka, bez kontradikcije i nesuvislosti, punosnažan je za svako vrijeme i mjesto, i za sve ljude, jednom riječju – savršen. Njegovo je matrično i temeljno svojstvo sintaksička i stilistička nadnaravnost – i’džaz bejani, jer nema nijednog ajeta, niti grupe ajeta i sura a da nisu prožete ovom karakteristikom. Ona se od riječi do riječi, od ajeta do ajeta, od sure do sure besprekidno niže gradeći besprijekoran kompozicijski sklad (nazm). Ostale su nadnaravnosti Božije Riječi, poput zakonodavne, naučne, historijske, zastupljene u pojedinim ajetima.

Kur’anski izraz i retorika najveće su pjesnike i oratore ostavljali nijeme i zapanjene, što su čak i njegovi najveći neprijatelji i idolopoklonici priznavali, pa su začepljali uši, pričali koješta, zviždali i pjevali kako bi nadglasali i kako ne bi čuli ajete koje im je učio Allahov Poslanik, s.a.v.s: A nevjernici govore: “Ne slušajte (i ne obraćajte pažnju na) ovaj Kur’an i pričajte (bilo šta) da ga nadglasate (pa da se ne čuju njegovi ajeti)” (Prijevod značenja sure El-Fusilet, 26.). ( Ovdje se moze najprije umpa prepoznati, usput sa igodom, nepoznatim i slicnim :) ) Nisu posjedovali drugo oružje kojim bi se borili protiv riječi Kur’ana osim – da ga nikako ne čuju i da im slučajno ne dopru do ušiju njegovi zvonki ajeti, ritmičan izraz, jedinstveno značenje… Tako je jednom prilikom Allahov Poslanik, s.a.v.s., u Mekki učio suru En-Nedžm, pa je!, kako to bilježi imam Buharija, nakon proučenog ajeta: Pa sedždu Allahu činite i ibadet (Mu) činite, učinio sedždu, a s njim su sedždu učinili i ljudi i džinni, i muslimani i idolopoklonici, koji su se tu našli i zapanjeni slušali učenje. To su zabilježili imami Ahmed i Ebu Davud od Ebu Veda’ata, koji pripovijeda ovako: “Učio je Allahov Poslanik, s.a.v.s., u Mekki suru En-Nedžm pa je učinio sedždu, a i svi su ostali učinili sedždu… Ja sam podigao glavu i odbio da je učinim.” Ebu Veda’at, koji prenosi događaj, tada još nije bio primio islam, a kada je nakon nekog vremena izgovorio šehadet i postao musliman, uvijek je, kako sâm svjedoči, kada je čuo ovu suru, učinio sedždu. Ovaj primjer djelovanja kur’anskih ajeta na one koji ih slušaju i razumiju, a ondašnji su stanovnici Mekke to uistinu umjeli, divna je ilustracija glavne odlike kur’anskoga jezika – belage.

Prolaznik_
10.03.2007., 02:55
Belaga i fesaha Kur’ana

Tako je djelovao Kur’an na one koji su ga razumjeli i to je ono što zovemo belaga – rječitost i izražajnost koja jednako i istovremeno dopire do razuma i do srca. Poslaniku, s.a.v.s., dolazio je idolopoklonik, pun srdžbe prema njemu i novoj vjeri, a on bi samo proučio ajet iz Kur’ana i ovaj je primao islam. Slično je primio islam Omer, r.a., koji je u srdžbi prema svojoj sestri Fatimi, kada je prihvatila islam, našao kod nje komad kože na kojoj su bili zapisani prvi ajeti sure Taha. Pročitavši ih, promijenilo se njegovo lice, smjesta se ravno uputio Poslaniku, s.a.v.s., i izjavio prihvatanje islama. Allahove su riječi, ciljano značenje koje nose, doprle do Omerove duše, um ih je shvatio i razumjelo ih je i prihvatilo srce. Takav je cijeli Kur’an – savršeni izraz kazan kroz fesahu i belagu, koji su temeljni principi izvornog arapskoga jezika. Fesaha je nastala od slične osnove feseha, što znači pročišćeno i čisto mlijeko od pjene, a terminološki znači čisti i jasan govor bez bilo kakvih književnih nedostataka. Belaga je glagolska imenica izvedena od glagola belega – što znači dostići, postići, doprijeti do nekoga mjesta ili cilja, a terminološki predstavlja izražajnost i rječitost, čije značenje dostiže do razuma i srca slušatelja u onoj formi, stilu i intonaciji koji odgovaraju njegovoj naravi i stanju. Upravo je takav govor samoga Kur’ana; on ukida neznanje i laž i nerealnost, bilo pojedinca bilo društva, iskazuje i podržava istinu, i sve to sa tačno izabranim, za mjesto, vrijeme i slušatelje, primjerenim i umjesnim riječima, izrazima i primjerima. I ako je u pitanju izražavanje istine ili pojašnjenje nejasnoga, njegove su riječi shvatljive, jasne i primjerene. Ako je u pitanju negiranje netačnog ili podučavanje ili uvjeravanje u istinito i ispravno, onda su kur’anske riječi potkrijepljene odgovarajućim argumentima, jasnim primjerom i zdravim razmišljanjem. A ako je cilj dodirnuti osjećaje ili usplahiriti srce, onda su ajeti posebno slikoviti i izražajni, sa oslobođenim stilom kazani, da privlače i uši i srce, i razgaljuju dušu. (Ovo je sažetak definicije belage Kur’ana koju je detaljno postavio Dželaluddin el-Qazvini u djelu “Et-Telhis fi ‘ulumil-belaga”.)

Prolaznik_
10.03.2007., 02:56
Ritam i dalekosežno značenje

Intonacija ajeta uvijek je prilagođena značenju teksta i cilju na koji aludira. Dakle, osnovna odlika Kur’ana je čist i jasan jezički izraz bez književnih, gramatičkih i sintaksičkih nedostataka, čije značenje dostiže istovremeno do uha, razuma i srca slušatelja onako kako slušateljevo stanje i narav zahtijevaju. Svaka je riječ Kur’ana primjerena kontekstu, temi i cilju koji se želi kazati, a svaka metafora, metonimija ili bilo koja druga stilistička forma i slikoviti izraz nose određenu poruku i cilj. To su “tajne” koje Kur’an nosi, to je njegova nadnaravnost koja ostaje vječiti izazov za ljude, takav je njegov akustični efekt – utječe i na one koji ga ne razumiju. Po svoj su prilici akustična estetika i kompozicijski ritam ajeta sure En-Nedžm – uz njihovo dalekosežno značenje posebno izraženo kroz eliptični (hazf) izraz, gdje se s značenjskim ciljem ispušta objekat i kroz ustanovljenje neklasičnoga poretka u rečenici (taqdim we t’ehir) – nagnali nevjernike da zajedno sa vjernicima padnu ničice na sedždu. Ova je cijela sura poput jedinstvenog kompozicijskoga ritma, u divnoj matričkoj formi ajeta, sastavljena od nekoliko tematskih cjelina, od kojih je svaka “sve teža do teže” i koje se opet međusobno savršeno prožimaju i nadograđuju. Nije bilo srca toga dana, u najsvetijem mjestu na kugli zemaljskoj, u Mekki, u samoj Kabi, kada je suru proučio Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a da nije probila sve barijere između značenja koje nosi i razumijevanja koje zahtijeva i naredbe koju izriče – Allahu sedždu činite. Takva je kur’anska belaga, to je kur’anski ‘idžaz.

Prolaznik_
10.03.2007., 02:57
Prijevod arapskih termina na bosanski jezik


Međutim, prije nego što se detaljnije zaputimo kroz pojašnjenje specifičnih ajeta spomenute sure, potrebno je skrenuti pažnju na određene arapske termine koji su ključni u našem pisanju, a koji traže decidan prijevod. Naime, bosanski učenjaci bavili su se relativno malo sintaksom i stilistikom Kur’ana časnog, tako da nema posebnoga djela napisanog na bosanskome jeziku o ovoj temi, osim doktorskog rada Džemaludina Latića “Stil kur’anskoga izraza”, koji oblast obrađuje sveobuhvatno i za naše uvjete jako temeljito. Enes Karić posebno se osvrnuo na ‘idžaz u svom Uvodu u tefsirske znanosti, a Jusuf Ramić na stilističke analize pojedinih ajeta u svom djelu Tefsir – Tumačenje i razumijevanje Kur’ana. Najopširnije o ovoj oblasti, kao zasebnoj nauci, možemo naći u djelu dr. Teufika Muftića Klasična arapska stilistika. Čitatelj će naići na određenu konfuziju u izboru pojedinih prijevoda terminološke prirode, nešto zbog višeznačnosti samog arapskoga termina (mustalah), a nešto i zbog držanja prevoditelja u prijevodu riječi bliže njenom doslovnom značenju nego terminu u koji je ona izrasla i onome šta se u tradicionalnoj arapskoj lingvistici pod njim podrazumijeva. Naravno, vrijeme koje je pred nama zahtijeva od učenjaka bosanske provenijencije da se pozabave dubljim izučavanjem ove bitne znanosti, posebice imajući u vidu da je sam Gazi Husrev-beg ostavio u vasijjet da se u njegovoj medresi izučavaju upravo sintaksa i stilistika Kur’ana.

MAJSTOR Ivan
11.03.2007., 18:05
Mozˇe li se dozvoliti ovakvo fasˇisticˇko-cˇetnicˇko husˇkanje tom tipu na ovom Forumu?

Kako je s ovim ljutim retcima NEOSNOVANO prozvan MAJSTOR Ivan, a bogme i nadlezni moderator Ego, to bi u ime te NEOSNOVANOSTI bilo posteno da se ta stvar razbistri na jednom od muslimskih naslova, radije nego da se neapsolvirana hitne u kosaricu "zalbi i prituzbi".


Srebrenica je trajna optuzˇba savjesti Europe na sramnom i kukavicˇkom ponasˇanju, dozvolivsˇi genocid jednog naroda U Bosni!

MAJSTOR Ivan na ovome "Forumu" i imenom i izrijekom istupa kao DUHOVNI MAJSTOR. Dnevno-politicke prepredenosti u njegovoj DUHOVNOSTI nemaju ni mjesta ni smisla.

MAJSTOR Ivan nikad nije izostavljao istaknuti duzan pijetet u spominjanju srebrenickog uzasa. Takodjer nikad i nigdje nije rasclanjivao "ovosvjetovne" uzroke i posljedice recene "sramote europske savjesti". Stoga MAJSTORU ne pripisuj ojadjenost sto je sam uvjetujes i kusash, Bosniace.

MAJSTOR je svoje muslimske sugovornike tek nuzno poucno potresao u njihovim neodrzivim metafizickim vjerskim zasadama. SMRT, pojedinacna ili kolektivna, ili pak ona odsudno posvemasnja od (skorog) KRAJA SVIJETA, zharisna je tocka svake sistematizirane vjeroispovjesti, te je kao razudjujuca tema dosljedne religijske raspre, potpuno LEGITIMNA, pache i IMPERATIVNA.
Posebice na otvorenom javnom i anonimnom "Forumu" poput ovoga.

Slijedom isticanja tvrdnje o urucivanju ("spustanju") kur'anske objave covjeku osobnim chinom samoga "Uzvisenoga", islam u tom smislu na svaku vrstu rasclanjivanja i tumacenja poziva krajnje provokativno sam po sebi.

MAJSTOR pripominje da je ponesto nedolican "naboj" ovoj stvari unio sugovornik Prolaznik, razjarujuci svojom pretpostavkom o Allahovom "kaznjavanju" tuznih dusha srebrenickih svoje muslimske suvjernike vrlo uocljivo. S tim "nabojem" MAJSTOR Ivan pak nema nista.


I na ovom Forumu nasˇao se jedan mental. tipus,i dozvolilo mu se, da sije mrzˇnju.

"Sijanje mrznje" prema upitnosti i neodrzivosti pretpostavki bilo cije "svete knjige" - DA, Bosniace.
"Sijanje mrznje" prema etnikumu ili vjeroispovjesti nespojivo je cak i s povrsnom duhovnosti. Ta, jos donedavno, sam si ti Bosniace, pa i Vojnik Gorchin, i jos poneko, MAJSTORA Ivana ovuda opisivao "dobrim insanom". Sto se to u medjuvremenu zbilo s tvojom ocjenom?


Duhovnjak- sa dna pakla!

"Dno pakla" je ljudska nepamet, Bosniace. Ona koja ovuda recenom Prolazniku, a u ime svoje sopstvene dvofakultetske naobrazenosti, nudi izdasnu listu mislioca zapadnog svijeta na orjentir i ogled.

Niti jedan od tih kako velis "filozofa", ne bi s tim vasim bozjim sastavkom sto u prva svoja dva sloga podvikuje - "IKRE" ("uchi"!), znao poduzeti bash NISTA.

Veliki mislioci zapadnog svijeta nisu nicija svetista obilazili, Bosniace. Niti su pod tudje "svete" sastavke potpadali nekriticno.
Nisu jer su vraski bili svjesni da se taj vas "IKRE" o covjecju pamet ogrjesuje
smrtnom ugrozom. Nisu jer su redom bili odani sinovi Sokratovi, koji je insana zapadnog svijeta poticao na misaonu radnju posve suprotivu vasoj muhamedanskoj. "Covjece upoznaj sebe (samoga), uceni su i ucili su ti tvoji "filozofi" listom, Bosniace. Dakle, prvo ZNATI SEBE, da bi iz toga ZNANJA znao i sve drugo.

A na sto je vas vash Muhamed nagonio - na slijepo slijedjenje pretpostavke da ste muslimani, i da prvo imate biti muslimani, pa da onda iz toga odredjenja muslimanskog "IKRITE" ("ucite"). Znaci, DRUGI kaze tko ste i sto ste,
a onda iz toga tudjega "znanja" i sve ostalo po tom tudjem "znate".

Kakvo je to ucenje koje svoje vlastito POLAZISTE ne zna, Bosniace? Kakva je to spoznaja koja nista o SAMOSPOZNAJI niti zna, niti smije znati? Kakva je to poduka i duha i tijela gdje se svaka stvar ima u tudjem svjetlu i iskustvu vidjeti? Moze li se takav "IKRE" NEPRISTRANIM, NEOSPORNIM, OBJEKTIVNIM, ljudski dostojanstvenim imenovati?

I kakav je to "Uzviseni" sto insana jos od majcina mlijeka dijeli od drugoga insana, i ne da mu da sam sebe sagleda i razumije?
Eto to vas je MAJSTOR Ivan oduvijek propitkivao ovuda. Kazujuci vam da je vec prva rijec u tom vasem "Kur'anu" neistinita, neupucena, neznalacka i dunjalucka. I kad ti je bas to, a ne nikakva "sramota europska" do uva dosla, onda si se ustobocio Bosniace.

Onda si stao sam sijati gnjev ovuda i na MAJSTORA i na moderatora. Sto ima moderator s ovim, do li da se pristojno obazre na tvoju zatecenost i frustraciju?
Ovo je "Forum", Bosniace. Ovo je mjesto za bistrenje pameti, kako tvoje, tako i svacije druge, pa i Muhamedove. To sto nikakvih univerzalnih vrijednosti MAJSTOR Ivan u vaseg "proroka" ne vidi, i to uvijek neoborivo argumentuje, to je ono sto vama muslimima smeta.

Izostavi iduci put zapadne 'filozofe' koji bi ti rekli isto sto i MAJSTOR Ivan, Bosniace. I ne razjaruj se sto MAJSTOR taj vas "Kur'an casni" vec u prvom izricaju njegovu raskrinkava. Kakve se jos sve "ljepote" kriju u citabi koja tako velebno zapocinje, to je tragicna prica za sebe.Sramota!

Da, sramota, Bosniace, sramota do neba. Cija li samo?:flop:

Maitreya
11.03.2007., 20:21
Jeste, u djetinjstvu te s lazi poklopilo i osunetilo. Nisi ni stigao upitati je li laz.

Dakle, jeguljo muslicka, ako je Allah posmicao 7000 dusha jadnih srebrenickih, zasluzuju li kakvu pohvalu oni Srbi sto klanje za Allaha obavise?

Poslije stize novi turnus raskrinkavajucih lazhi Muhamedovih.

Pitanje ne moze biti prostije, evo to vidi svak ovuda osim tebe. Sam si sijao, sam zenjes. Drugi se terikatski umno poklopili ushima.

Nemoj jako sa Charlijem buraz jer nisam musliman niti katolik vec onaj koji nije vezan uz ni jednu religiju.

MAJSTOR Ivan
11.03.2007., 20:45
Nemoj jako sa Charlijem buraz jer nisam musliman niti katolik vec onaj koji nije vezan uz ni jednu religiju.

MAJSTOR Ivan je to bio nastavio govoriti Prolazniku, a ti eto uskocio.

Kako god ti sam sebe oslikavao, jos uvijek ne razaznajes pogubnost "ISTOCNOG GRIJEHA" dualistickih religija.

Kod tebe je to lako vidljivo u savjetu tvom sugovorniku da nastavi "skenirati" sam sebe.
Kad ces razumjeti da je "skeniranje" i samopromatranje moguce iskljucivo s pripadajucim "sebstvom", Maytreja.

"Sebstvo" je "GRIJEH" vec po sebi, jer vas ono od Boga i JEDNOSTI odvaja.
Iz te vjeroispovjesne odvojenosti prosudjivati o svijetu, pa i o sebi samom, upravo je ono NEZNANJE i nesvjesnost s kojima vas kaste svecenicke kastriraju oduvijek.
Iz tog robotizma moguce je samo ovo islamsko "IKRE" zavaravanje.

Maitreya
11.03.2007., 21:33
MAJSTOR Ivan je to bio nastavio govoriti Prolazniku, a ti eto uskocio.

Kako god ti sam sebe oslikavao, jos uvijek ne razaznajes pogubnost "ISTOCNOG GRIJEHA" dualistickih religija.

Kod tebe je to lako vidljivo u savjetu tvom sugovorniku da nastavi "skenirati" sam sebe.
Kad ces razumjeti da je "skeniranje" i samopromatranje moguce iskljucivo s pripadajucim "sebstvom", Maytreja.

"Sebstvo" je "GRIJEH" vec po sebi, jer vas ono od Boga i JEDNOSTI odvaja.
Iz te vjeroispovjesne odvojenosti prosudjivati o svijetu, pa i o sebi samom, upravo je ono NEZNANJE i nesvjesnost s kojima vas kaste svecenicke kastriraju oduvijek.
Iz tog robotizma moguce je samo ovo islamsko "IKRE" zavaravanje.

Majstori su znali i zato se zovu majstori.
Ti hocec predociti iluziju onima koji je nisu spremni prihvatiti.
To je naivno.

forget-me-not
11.03.2007., 22:27
Majstori su znali i zato se zovu majstori.
Ti hocec predociti iluziju onima koji je nisu spremni prihvatiti.
To je naivno.

Majistor je majistor (bez dileme). A iluzija je iluzija.

Ako ogledalo sliku ne daje, pala je prasina po njemu...

Mi Ga ne bi trazli da Ga vec nismo nasli.

Nista ne prihvatamo, prihvata se SAMO iluzija, bas kao sto ti rece.

Mi znamo. Jesmo. I citav je svemir u nasim grudima.

Bosniac
11.03.2007., 23:10
Bosniac kaže:
Mozˇe li se dozvoliti ovakvo fasˇisticˇko-cˇetnicˇko husˇkanje tom tipu na ovom Forumu?

MAJSTOR Ivan
Kako je s ovim ljutim retcima NEOSNOVANO prozvan MAJSTOR Ivan, a bogme i nadlezni moderator Ego, to bi u ime te NEOSNOVANOSTI bilo posteno da se ta stvar razbistri na jednom od muslimskih naslova, radije nego da se neapsolvirana hitne u kosaricu "zalbi i prituzbi".

Quote:
Bosniac kaže:
Srebrenica je trajna optuzˇba savjesti Europe na sramnom i kukavicˇkom ponasˇanju, dozvolivsˇi genocid jednog naroda U Bosni!


MAJSTOR Ivan na ovome "Forumu" i imenom i izrijekom istupa kao DUHOVNI MAJSTOR. Dnevno-politicke prepredenosti u njegovoj DUHOVNOSTI nemaju ni mjesta ni smisla.

MAJSTOR Ivan nikad nije izostavljao istaknuti duzan pijetet u spominjanju srebrenickog uzasa. Takodjer nikad i nigdje nije rasclanjivao "ovosvjetovne" uzroke i posljedice recene "sramote europske savjesti". Stoga MAJSTORU ne pripisuj ojadjenost sto je sam uvjetujes i kusash, Bosniace.

MAJSTOR je svoje muslimske sugovornike tek nuzno poucno potresao u njihovim neodrzivim metafizickim vjerskim zasadama. SMRT, pojedinacna ili kolektivna, ili pak ona odsudno posvemasnja od (skorog) KRAJA SVIJETA, zharisna je tocka svake sistematizirane vjeroispovjesti, te je kao razudjujuca tema dosljedne religijske raspre, potpuno LEGITIMNA, pache i IMPERATIVNA.
Posebice na otvorenom javnom i anonimnom "Forumu" poput ovoga.

Slijedom isticanja tvrdnje o urucivanju ("spustanju") kur'anske objave covjeku osobnim chinom samoga "Uzvisenoga", islam u tom smislu na svaku vrstu rasclanjivanja i tumacenja poziva krajnje provokativno sam po sebi.

MAJSTOR pripominje da je ponesto nedolican "naboj" ovoj stvari unio sugovornik Prolaznik, razjarujuci svojom pretpostavkom o Allahovom "kaznjavanju" tuznih dusha srebrenickih svoje muslimske suvjernike vrlo uocljivo. S tim "nabojem" MAJSTOR Ivan pak nema nista.
Quote:
Bosniac kaže:
I na ovom Forumu nasˇao se jedan mental. tipus,i dozvolilo mu se, da sije mrzˇnju.

"Sijanje mrznje" prema upitnosti i neodrzivosti pretpostavki bilo cije "svete knjige" - DA, Bosniace.
"Sijanje mrznje" prema etnikumu ili vjeroispovjesti nespojivo je cak i s povrsnom duhovnosti. Ta, jos donedavno, sam si ti Bosniace, pa i Vojnik Gorchin, i jos poneko, MAJSTORA Ivana ovuda opisivao "dobrim insanom". Sto se to u medjuvremenu zbilo s tvojom ocjenom?


Quote:
Bosniac kaže:
Duhovnjak- sa dna pakla!

"Dno pakla" je ljudska nepamet, Bosniace. Ona koja ovuda recenom Prolazniku, a u ime svoje sopstvene dvofakultetske naobrazenosti, nudi izdasnu listu mislioca zapadnog svijeta na orjentir i ogled.

Niti jedan od tih kako velis "filozofa", ne bi s tim vasim bozjim sastavkom sto u prva svoja dva sloga podvikuje - "IKRE" ("uchi"!), znao poduzeti bash NISTA.

Veliki mislioci zapadnog svijeta nisu nicija svetista obilazili, Bosniace. Niti su pod tudje "svete" sastavke potpadali nekriticno.
Nisu jer su vraski bili svjesni da se taj vas "IKRE" o covjecju pamet ogrjesuje
smrtnom ugrozom. Nisu jer su redom bili odani sinovi Sokratovi, koji je insana zapadnog svijeta poticao na misaonu radnju posve suprotivu vasoj muhamedanskoj. "Covjece upoznaj sebe (samoga), uceni su i ucili su ti tvoji "filozofi" listom, Bosniace. Dakle, prvo ZNATI SEBE, da bi iz toga ZNANJA znao i sve drugo.

A na sto je vas vash Muhamed nagonio - na slijepo slijedjenje pretpostavke da ste muslimani, i da prvo imate biti muslimani, pa da onda iz toga odredjenja muslimanskog "IKRITE" ("ucite"). Znaci, DRUGI kaze tko ste i sto ste,
a onda iz toga tudjega "znanja" i sve ostalo po tom tudjem "znate".

Kakvo je to ucenje koje svoje vlastito POLAZISTE ne zna, Bosniace? Kakva je to spoznaja koja nista o SAMOSPOZNAJI niti zna, niti smije znati? Kakva je to poduka i duha i tijela gdje se svaka stvar ima u tudjem svjetlu i iskustvu vidjeti? Moze li se takav "IKRE" NEPRISTRANIM, NEOSPORNIM, OBJEKTIVNIM, ljudski dostojanstvenim imenovati?

I kakav je to "Uzviseni" sto insana jos od majcina mlijeka dijeli od drugoga insana, i ne da mu da sam sebe sagleda i razumije?
Eto to vas je MAJSTOR Ivan oduvijek propitkivao ovuda. Kazujuci vam da je vec prva rijec u tom vasem "Kur'anu" neistinita, neupucena, neznalacka i dunjalucka. I kad ti je bas to, a ne nikakva "sramota europska" do uva dosla, onda si se ustobocio Bosniace.

Onda si stao sam sijati gnjev ovuda i na MAJSTORA i na moderatora. Sto ima moderator s ovim, do li da se pristojno obazre na tvoju zatecenost i frustraciju?
Ovo je "Forum", Bosniace. Ovo je mjesto za bistrenje pameti, kako tvoje, tako i svacije druge, pa i Muhamedove. To sto nikakvih univerzalnih vrijednosti MAJSTOR Ivan u vaseg "proroka" ne vidi, i to uvijek neoborivo argumentuje, to je ono sto vama muslimima smeta.

Izostavi iduci put zapadne 'filozofe' koji bi ti rekli isto sto i MAJSTOR Ivan, Bosniace. I ne razjaruj se sto MAJSTOR taj vas "Kur'an casni" vec u prvom izricaju njegovu raskrinkava. Kakve se jos sve "ljepote" kriju u citabi koja tako velebno zapocinje, to je tragicna prica za sebe.


Kada si na svom ,duhovnom polju,i kada iznosiš kritike,a nekad i denucijacije,može se s tobom inteligent. razgovarati,i polemizirati.OK!
Ali ipak bez vulgarizama,i ružnih riječi na naše svetinje.
Znaš li da jedan musliman ne bi trebao/smio s tobom divaniti kada non stop lijepiš ružne riječi i atribute uz Poslanika islama,sv. Knjigu i dr.
Mnogi i neće zbog toga s tobom voditi dijalog!
Ponekad me je iniciralo na razmišljanje ono što govoriš,ali malo kad si bio u pravu.Govoriš o Kuranu Časnom,kojg sigurno ne znaš ni površno,a kamoli da si u stanju tumačiti ga ili kritizirati! Pri tome uvijek koristiš vulgar. atribute.Pa znaš čiji je to vokabular,onih bradonja sa Pala.Okani se tog vakabulara.
Prevršio si sve mjere sa Srebrenicom,četnički koljači učinili uslugu Bogu i poklali djecu i žene...Pa stvarno sam se pitao jesi li pri zdravoj pameti kada ovako nešto si u stanju napisati.Stvarno si tada bio u duhovnom stanju jednog srbočetnika,idetificirao si se bio sa četnikom. Užas od tebe Ivane!
Cijela svjet. javnost osuđuje ta zlodjela,genocid nad nevinim ljudima i djecom,a ti onako hladnokrvno pišeš,uvijajući u neku svoju duhovnjačku oblandu!:E
Bio sam preneražen,Ivane!
Srebrenica nije šala,nego zločin na savjesti Europe,
kojg će skupo platiti,i već plača! Samo je slijepa i ne vidi :E
Majstore!Da su modovi obavili svoj posao kako valja trebao si dobiti trajni ban.
MAJSTOR Ivane duguješ duboko izvinjenje muslimanima Foruma.hr. i ostalim čestitim ljudima zbog izjava o Srebrenici.
Poslije toga razmisliču o daljnjem dijalogu s tobom!
Znam da je to nebitno za tebe i druge takve.
Time ću umiriti svoju savjest!
BOK Ivane!

PS:dozvoli: jesi li ti stvarno Ivan,ili možda Jovan?!:confused:
Budi iskren i odgovori.
Za neke licemjere nije važno,za mene jest.

MAJSTOR Ivan
11.03.2007., 23:55
Quote:

Prevrsˇio si sve mjere sa Srebrenicom,cˇetnicˇki koljacˇi ucˇinili uslugu Bogu i poklali djecu i zˇene...Pa stvarno sam se pitao jesi li pri zdravoj pameti kada ovako nesˇto si u stanju napisati.Stvarno si tada bio u duhovnom stanju jednog srbocˇetnika,idetificirao si se bio sa cˇetnikom. Uzˇas od tebe Ivane!


Ti si onaj koji "trajni ban" zasluzuje. I to ne zato sto si se ogrijesio o forumske zasade, vec zato sto je krajnje DVOJBENO prevrces li ti MAJSTOR' Ivanove rijeci namjerno ili nenamjerno.

MAJSTOR Ivan, ne da ce sad stati po toj dvojbenoj stvari, Bosniace, vec stovise, uznastojat ce na svom pitanju i ubuduce.

Naime, NIKAD i NIGDJE MAJSTOR nije ustvrdio, izjavio, napisao, pace, niti odvagnuo eksplicitan odgovor u smislu u kojemu ti MAJSTORU to predbacujes.

Sve sto je MAJSTOR ucinio, i dalje ce ciniti, jest iznijeti jasne i glasne KONZEKVENCE izjave povrsnoga sugovornika Prolaznika, da je tuga srebrenicka Allahovo djelo.
To MAJSTOROVO uznastojanje ne bi se trebalo ticati tebe, Bosniace, vec samo i iskljucivo ljudske pameti i ISTINE. A zato i jesmo ovdje, da bi se uzajamno upozoravali i poducavali.
Muslimi dosad nisu pokazali ni miligram spremnosti na kritiku "cistog sopstvenog uma", ako kontas sto ti MAJSTOR zeli reci. Doduse, niti ne mogu, takva kritika bila li pogubno atakiranje samoga "proroka" islamskoga.

P.S. Ni na jednu drugu MAJSTOROVU opservaciju nisi se ni osvrnuo, Bosniace. Neuljudno do zla Boga - ali i tipicno ...

Prolaznik_
12.03.2007., 06:00
Ivance/Jovance, ne opterecuj mi temu sa bezazlenim postovima, okic ?

MAJSTOR Ivan
12.03.2007., 16:43
Ivance/Jovance, ne opterecuj mi temu sa bezazlenim postovima, okic ?

MAJSTOR je tebe opteretio s pitanjem na koje nemas odgovora, ni ti, ni tvoj Kur'an. Stoga ce te ono odsad pratiti uz svaki ajet i uz dojednu suru, dokle god ga ne rijesis, i izneses ovdje gdje je i postavljeno. Al' ga rjesiti necete ni ti, niti ta tvoja citabica. To ti nece biti lako podnijeti, ali uloga pravoga MAJSTORA i jest u tome da te zaboli shuplji zub.

Dotad nastavi s ozbiljnim bajkama iz "1001 kur'anske noci".:D

MAJSTOR Ivan
12.03.2007., 18:53
Majstori su znali i zato se zovu majstori.
Ti hocec predociti iluziju onima koji je nisu spremni prihvatiti.
To je naivno.

Ma vidi, Boga ti!?

Ovo sto sad ti nespremni zive nije iluzija, je li?
Pa bila krscanska, il' kur'anska, il' hinduisticka ...

Ali ne bi ni bilo vazno sto jest, da kao takva ne cini od zivota pustos.

Jednom ce ozbiljnija edukacija djecicu poducavati u MAJSTOR' Ivanovoj "iluziji", Maitreja. Zivot ce tad biti kao bomboncic.

Prolaznik_
12.03.2007., 19:38
Sa tvojim pitanjima mogu se samo obrisati ... da ne kazem sta.

Zato te pozivam ako imalo imas razuma u glavi, da ovu temu ostavis na miru.

Maitreya
12.03.2007., 19:51
Ma vidi, Boga ti!?

Ovo sto sad ti nespremni zive nije iluzija, je li?
Pa bila krscanska, il' kur'anska, il' hinduisticka ...

Ali ne bi ni bilo vazno sto jest, da kao takva ne cini od zivota pustos.

Jednom ce ozbiljnija edukacija djecicu poducavati u MAJSTOR' Ivanovoj "iluziji", Maitreja. Zivot ce tad biti kao bomboncic.

Sve je ovo iluzija i tom imaju pravo uciti jedino Veliki Majstori.
Imas li ti to pravo Ivane ?
Uzimas kao da jesi jedan od njih no u tom krugu su svi poznati , prepoznati.
Nemoj se gurati kao u supermaketu jer ovo je puno ozbiljnije.

Prolaznik_
12.03.2007., 20:34
Interesantno:

http://islam.dzemat.org/modules.php?name=News&file=article&sid=2730

:)

Veritaserum
12.03.2007., 20:38
Interesantno:

http://islam.dzemat.org/modules.php?name=News&file=article&sid=2730

:)

kondicioniran muslimanskim okruzenjem, ko krscani krscanskim, hinduisti hinduistickim....... jadno

Prolaznik_
12.03.2007., 21:02
kondicioniran muslimanskim okruzenjem, ko krscani krscanskim, hinduisti hinduistickim....... jadno

Tvoje misljenje izgleda s nekim predrasudama. Hajde sad pokusaj nesto bez predrasuda. :)

MAJSTOR Ivan
12.03.2007., 21:02
Sve je ovo iluzija i tom imaju pravo uciti jedino Veliki Majstori.
Imas li ti to pravo Ivane ?
Uzimas kao da jesi jedan od njih no u tom krugu su svi poznati , prepoznati.
Nemoj se gurati kao u supermaketu jer ovo je puno ozbiljnije.


Maitreya, neprobudjeni ne moze prepoznati probudjenog.
U tvom supermarketu su prepoznati, dakle lazni redom.

Ne vrijedi MAJSTORU tvrditi kakav je on sam, sa iste ove prethodece premise.
Jedino gdje vas istinski ucitelj zbunjivati i poticati moze jest po toj vasoj iluzornosti udarati.

MAJSTOR Ivan to obavlja bolje od od ikoga danas.

MAJSTOR Ivan
12.03.2007., 21:04
Sa tvojim pitanjima mogu se samo obrisati ... da ne kazem sta.Sve, bas sve mozes izbrisati, Prolaznice zavedeni, osim samoga pitanja MAJSTOROVA. Ono ce te slijediti dokle god se u Kur'an zaklinjes.

Prolaznik_
12.03.2007., 21:13
Sve, bas sve mozes izbrisati, Prolaznice zavedeni, osim samoga pitanja MAJSTOROVA. Ono ce te slijediti dokle god se u Kur'an zaklinjes.


:rofl:

MAJSTOR Ivan
12.03.2007., 21:25
:rofl:

Zbilja si neodgojen, Prolaznice.

Jesi li izrijekom ustvrdio da je Allah licno uzas srebrenicki uzrokovao? Dva puta si to izrekao - jucer (hm) nesto plahovitije.

Pa ce MAJSTOR Ivan za ljubav Istine, i samo Istine, i dakako Istine jadnih dusha posmicanih, evo tebi po peti put isti upit postaviti:

Pripada li slava i hvala i neposrednim izvrsiteljima Allahova djela i nauma, sto su sirote tek napute toga tvoga nemilosnog "Uzvisenog" ispravno i bogobojazno slijedile.

Bujrum, okic!

Maitreya
12.03.2007., 21:31
Maitreya, neprobudjeni ne moze prepoznati probudjenog.
U tvom supermarketu su prepoznati, dakle lazni redom.

Ne vrijedi MAJSTORU tvrditi kakav je on sam, sa iste ove prethodece premise.
Jedino gdje vas istinski ucitelj zbunjivati i poticati moze jest po toj vasoj iluzornosti udarati.

MAJSTOR Ivan to obavlja bolje od od ikoga danas.
Ma ti si car.
Ajde priznaj ovaj forum je prepun majstora i majstorica.:s