PDA

View Full Version : Fondovi - chat

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

Zafashan
29.03.2007., 22:44
@Bacva
A ni sa prehrambenim navikama.

Neka se celice dolje pa ce oni koji prezive shvatiti da mi nismo ovdje da ih tetosimo, nego da se moraju sami izboriti za sisu da bi bili priznati od ostalih 12 prascica.

Edgar
29.03.2007., 22:46
Ne svidja mi se kad netko pljuca po necemu do cega mi je stalo da bi se isprsio pred nekim drugim. Zato sam i napisao sto sam napisao.

U svakom slucaju, mislim da nisam trebao to napisati pa ti se i ispricavam zbog neprovjerenih kvalifikacija koje sam iznio. A da nisi bio u dionicama, to nisam iznio ja nego netko drugi na tom istom forumu.

Anyway, nadam se da si poceo i da imas uspjeha. Po onome povrsno sto citam tamo, cini mi se da jesi. I da imas.

ja ne bih nikoga htio vrijeđati, pa ni čvarkoždera, kojeg eto znam samo po nekim postovima na onom forumu. počeo sma jedno vrijeme čitati postove na tom forumu ali odustao.

činio mi se u startu ozbiljnji, i kao stručnija ekipa. onda došao do zaključka da i oni tamo mlate praznu slamu, a svi kao pamtni, a pitanja i komentara glupljih nego ovdje, a sve obavijeno nekom teškom ozbiljnošću.

Prvo sam mislio da ću tamo nešto naučiti, saznait, neke informacije, ovo ono. kad ono niš pametnog

Sad više ni ne odlazim tamo. odlučio se samo za ovaj forum - ekipa - zakon :top:

jest da večina ovdje, ko i ja, nemamo pojma, ili imamo istog pojma ili manjeg, nego oni tamo, ali bar ze zafrkavamo.

Zafashan
29.03.2007., 22:46
Molio bih,ako mi netko može izračunati broj kupljenih udjela naime danas sam kupio udjele u Z.B ZB Aktiv za 6 000kn (11:30h) ,a tetkica na šalteru mi je rekla da možemo izračunati ako mi se ne žuri........pošto se meni žurilo bla...bla :D :D
Deja vu... :confused:
:lol:
Evo, ljudi, pa se vi trudite odgovoriti.

Edgar
29.03.2007., 22:48
@Bacva

Neka se celice dolje pa ce oni koji prezive shvatiti da mi nismo ovdje da ih tetosimo, nego da se moraju sami izboriti za sisu dad bi bili priznati od ostalih 12 prascica.

mudro zboriš

dakle, bačva, je odgojna obrazovna ustanova.......

štrumfastično

Renta10
29.03.2007., 22:49
A koji sam ja zajeb napravio. Kisim u Fima Equity od 11/06 i prije dva dana prebacim gotovo sve (a iznos je popriličan) u Fima Maximum. U ta dva dana Fima Equity obara rekorde, a Maximum još i pao.:hebemu: :mad:
Totalna pušiona....

Čista lutrija. Na ove prinose fondova samo jedan komentar: Tko je jamio neka jami još dugo..:D

Edgar
29.03.2007., 22:49
Deja vu... :confused:
:lol:
Evo, ljudi, pa se vi trudite odgovoriti.

hebo me pas, ak nisam isto pomislio......kao ono, zar niam to već ngdje pročitao

ili sam lud ili......

al ok, vidim da nisam

Renta10
29.03.2007., 22:54
mudro zboriš

dakle, bačva, je odgojna obrazovna ustanova.......

štrumfastično

Ja jesam novi i zaboli me ona stvar bio u bačvi ili ne. Dok me ne baniraju pisat ću ovdje a poslije ću samo čitati. Nitko tolko ne skače na svaki novi post početnika koliko Zaf. Ej Zaf jel te muči portfelj?:rofl: :cool:

Edgar
29.03.2007., 22:57
Ja jesam novi i zaboli me ona stvar bio u bačvi ili ne.

čuj hebeno je u bačvi koliko čujem.

preodgoj i smještaj osiguran (iako, eto to i sa smještajem je upitno), ali prehrana nije....

Renta10
29.03.2007., 23:03
Otkud znaš? Da nisi i ti nekad tamo bio?:rofl: :cool:

Zafashan
29.03.2007., 23:06
Ja jesam novi i zaboli me ona stvar bio u bačvi ili ne. Dok me ne baniraju pisat ću ovdje a poslije ću samo čitati. Nitko tolko ne skače na svaki novi post početnika koliko Zaf. Ej Zaf jel te muči portfelj?:rofl: :cool:
Sad da te posaljem u bacvu bi rekli da se osvecujem i da to osobno primam i tako to. Stoga, ne trebas u bacvu.

Ma nije to, ne muci me portfolio, stovise. Zadovoljan ko prasac.

Ostali to ne komentiraju... ne bih se bas slozio. Nego mozda nisu tako direktni kao ja illi jednostavno ignoriraju, ili nemaju vremena ni volje se obazirati. Ali ja sam die-hard i mislim da se od svakoga/svake koji se pojave ovdje moze napraviti posten forumas i polupismeni investitor. Samo trebaju nauciti neke regule i pravila lijepog ponasanja.

No, muci me sto ljudi dodju kao padobranci i ne potrude se procitati barem kucni red ili koji topic koji sluzi za obrazovanje i pitaju takve banalne stvari da je to cudo. Ja sam naucio prve investicijske korake na ovom forumu.

A ako se vratis par dana unazad i pa ces naci prije samo 50tak (:rofl: :rofl: :rofl: op.a.) stranica da sam svim srcem pomogao forumasici koja je dosla sa normalnim pristupom a ne sa lobotomijom. Pa ima ih koji ce ti vjerojatno reci rijec dvije protiv teze o meni kao zlom duhu ovog foruma.

BTW, nije Zaf nego Zash. Zaf me zovu samo prijatelji.

Zafashan
29.03.2007., 23:09
A sad mogu neozbiljno...

Edgare, jesi li pomislio da bi mozda decku bilo drago biti dole. Ugodno drustvo, redovite posjete...
Ja jesam novi i zaboli me ona stvar bio u bačvi ili ne...
:p
NHF

Renta10
29.03.2007., 23:10
Ok onda Zash.:cool: Al ne biti tako ozbiljan i ispričavati se na neki način...Ovo je chat čovječe;) Sad zvučim ko stari forumaš.:rofl: :cool:

plimpi
29.03.2007., 23:11
....dakle u 6mj napravio 32% od toga 30 u ova tri mjeseca.

nešto mi govori da neće dugom ovim tempom jer će završti na troznamenkastim prinosima. kaj ne. a kakve sam ja sreće taman bi se tomoglo desiti kad ja ubacam neku veću lovu:)

stoga mi je skup, iliti narodnim rječnikom - prošao vlak

ak ga sad idem hvatati, mogao bi se ozlijediti

mislim da lagano treba tražiti nasljednika dinamita, samo, ajd ti sad budi pametan tko će biti taj. da ti je netko rekao u prosincu da će dinamitni ovka rasturati, poslao bi ga - u bačvu:) ...

ok, iako sam već bar 3 puta rekao da neću više nikome soliti pamet o prestrojavanju... paz' ovamo :D

dakle, u dilemi/trilemi si - ostaviti status quo (a to najmanje želiš jer nisi zadovoljan, vjerujem da si i sam svjestan da drugi zarađuju više od tebe - jebiga), ubaciti u Dynamic, ili ubaciti u nešto drugo. pretpostavljaš da Dynamic neće još dugo ovako, pa je zato bolje potražiti neki drugi novi dynamic. a to je definitivno mission impossible. postoji naravno mogućnost da ćeš odabrati upravo onaj fond koji će u sljedećih 3 mjeseca napraviti veliki iskorak, ali statistika je tu protiv tebe - šanse su ti 1:30-ak (koliko ima fondova). I kako si i sam svjestan toga, odlučuješ ne učiniti ništa...

nije li onda ipak vrijedno rizika? pa što i ako izgubiš koji postotak na konto oportunitetnog troška. barem imaš mogućnost lijepe zarade ako se ipak dogodi da dynamic nastavi ovako još 2 mjeseca...

Renta10
29.03.2007., 23:12
Pa posjete nema...jer nema prehrane...zato moramo gore proviriti da vidimo kaj papci gore delaju.:rofl: :cool:

Mirkeec
29.03.2007., 23:12
Niste ludi nego sam ja jebeno radozal :rofl: i gledam otvoreno paraleno kak bu se na kraju Karlovačka Pivovara uzvekla bez kune odštete psm:E

Akrap
29.03.2007., 23:13
manite ljudi bačvu i zajebanciju,
nego, tko bi mogao uzet primat zvjezde sljedećeg kvartala,

intuicija mi govori da bi to mogao biti ovaj InterInvest Bal., ali naravno, to nema veze sa zdravim razumom nego čist intuicija,
pročitao na "onom" forumu da ga vodi neki lik koji ima nekakav renome u fondovskim krugovima, pa ako netko od starijih kolega nešto zna, ili naslućuje, volio bih da to podjeli s mojom malenkošću.

unaprijeh hvala :zubo:

Renta10
29.03.2007., 23:15
Niste ludi nego sam ja jebeno radozal :rofl: i gledam otvoreno paraleno kak bu se na kraju Karlovačka Pivovara uzvekla bez kune odštete psm:E

I ja gledam..Nebu se Karlovačka izvukla ne brini..masno će to platiti...

plimpi
29.03.2007., 23:16
Sad da te posaljem u bacvu bi rekli da se osvecujem i da to osobno primam i tako to. Stoga, ne trebas u bacvu.

Ma nije to, ne muci me portfolio, stovise. Zadovoljan ko prasac.

Ostali to ne komentiraju... ne bih se bas slozio. Nego mozda nisu tako direktni kao ja illi jednostavno ignoriraju, ili nemaju vremena ni volje se obazirati. Ali ja sam die-hard i mislim da se od svakoga/svake koji se pojave ovdje moze napraviti posten forumas i polupismeni investitor. Samo trebaju nauciti neke regule i pravila lijepog ponasanja.

No, muci me sto ljudi dodju kao padobranci i ne potrude se procitati barem kucni red ili koji topic koji sluzi za obrazovanje i pitaju takve banalne stvari da je to cudo. Ja sam naucio prve investicijske korake na ovom forumu.

A ako se vratis par dana unazad i pa ces naci prije samo 50tak (:rofl: :rofl: :rofl: op.a.) stranica da sam svim srcem pomogao forumasici koja je dosla sa normalnim pristupom a ne sa lobotomijom. Pa ima ih koji ce ti vjerojatno reci rijec dvije protiv teze o meni kao zlom duhu ovog foruma.

BTW, nije Zaf nego Zash. Zaf me zovu samo prijatelji.

Zaf, svaka ti čast na volji i trudu. Bolji si čovjek od mene.

Ja jednostavno više ne mogu i ne obazirem se. Nekad sam se stvarno trudio, ljudi su mi čak slali emotivna pisma zahvale na PM, al ne mogu više, pregorio sam...

Ali stvarno mi nije jasno da ljudi imaju obraza stalno tako uletati, kao da je toliko teško uzeti par dana i pročitati teme koje ih zanimaju, pa se odna uključiti sa smislenim pitanjima...

Mirkeec
29.03.2007., 23:18
Nadam se da hoće,a i osobno poznajem sina pokojnog Martinovića.......

Renta10
29.03.2007., 23:19
Plimpi ono što tebi nije smisleno nekome je...širine ljudi širine i tolerancije...pa i u bačvi dole..gužva nam je..:rofl: :cool:

Zafashan
29.03.2007., 23:23
Pa posjete nema...jer nema prehrane...zato moramo gore proviriti da vidimo kaj papci gore delaju.:rofl: :cool:
Razumijem da je ovo zezancija, ali i to treba imati granice i dobar ukus. Stvarno bi trebao malo promisliti prije nego nazoves ljude koji su ugradili dio sebe u ovaj podforum papcima. Vjeruj mi, ima ljudi ovdje kojima nece biti drago procitati ovako nesto. A obzirom na nastup, rekao bih da bi ti lako mogli biti roditelji.

Pustimo chat i sve sa strane, ipak ovo nije LJES. A i tamo bi za ovakvu izjavu lako dobio ban. Barem od Latice i Rujanke. A da ne govorimo od Alexxx.

Predlazem da obrises svoj post a i ja cu ovu kratku lekciju iz bon-tona onda. Samo mi pusti PM kad/ako obrises.

freelancer
29.03.2007., 23:23
Ja definitvno imam već razvijen plan od tamo kraja Travnja/početka Svibnja pa nadalje do IPO T-HT (kada i ako krene!!!), sve je spremno samo se čeka na znak faxa i go... Ali kopaju me dvije dionice za popizdit!!!, niti sam ne znam da li krenut odmah ili čekati do onog perioda kojeg sam spomenuo???
Ili naravno i ranije na znak ...

:confused: :confused: :confused:

Da sam sebe quotiram, za sada sam udlučio podebljati CEBU i DYNAMIC, razlog: http://www.poslovni.hr/38311.aspx.

Pa možda i neke druge udjeličare da usmjerim... :confused: (ovo je moje mišljenje i samo MIŠLJENJE, nikako savjet!)

One dve/tri/četri dionice za sada ostavljam po strani!

p.s.
Jebote zvučim kao svojevremeno Otto Nazionale: ''Još samo dva igrača su mi potrebna!'' :rofl:

freelancer
29.03.2007., 23:25
:( :( :(

Znam da im nisam dao dovoljno vremena, ali... pokrio je je izlaznu naknadu, i sutra će dobit zahtjev od mene. A lova ide ravno u Prvu generaciju... :D

Lipo sam tu rekao u Rusiju se NE IDE! :nono:

gloweson
29.03.2007., 23:25

:five: bez da idem u daleku povijest mislim da je rječ o meni i zahvaljuem i tebi zash i cijeloj ekipi od koje sam puno naučila te vam svima šaljem jedan veliki :kiss:

Zbilja ljudi niste OK, sručite se ko padobranci a sve odgovore na svoja pitanja dobili bi da ste se potrudili pročitati barem zadnjih par tjedana topiča

Ozbirom da je ekipa ovjde već zilijon puta odgovarala na ovakva i sl. početnička pitanja, sasvim ih razumijem ..bačva je preblaga :E

Mislim da bi trebali ponoviti 10 zapovjedi za početnike:
1. ne spominji ime Edgar uzalud (ili 2?)
2. pročitaj topič od početka (2007.me za one ljenije)
3. ne hvali banku svoju (ukoliko je zgb)
...
10. Izračunaj sam svoje udjele (zapovjed samo za one koji su završili 4god.osmoljetke)

plimpi
29.03.2007., 23:28
Lipo sam tu rekao u Rusiju se NE IDE! :nono:

Jesi.
No, ja i dalje mislim da je to fond s dobrom perspektivom na neki srednji rok (zašto? ne znam. zašto bilo koji fond? :D), što, naravno, ne znači da ću ga ja čekat.

freelancer
29.03.2007., 23:29
ali vidi Dinamitnog. 1+1,5% naknada... A napravio 30%...

Pardon 0% ulazna! :lol:

freelancer
29.03.2007., 23:35
U bačvu, iz bačve, u bačvu, iz bačve...
Zar je u bačvi tako loše?
Pozdrav podforumu na kojem sam i ja nekad "davno" aktivno sudjelovao i za kojeg sam samom činjenicom da mi je to prva ljubav također emocionalno vezan. Neki su očito krivo shvatili moj post na drugom forumu, ali freelancer nije. Jasno je da je ova tema "čista zeka" kako kaže freelancer i da kao takva treba postojati. Zašto ne? Zato sam i dao link na nju kao primjer jedne vrste teme, a ne na temu fondovi koja je ipak nešto ozbiljnija kako kaže spomenuti freelancer. Pa, ne zove li se tema "Fondovi-chat"? Ljudi chataju, navijaju, lijepe smajliće, šale se, neki uspješnije, neki malo manje, i to je ok. Tema je očito izuzetno dobro posjećena i to sve govori o tome je li potrebna ili ne. I ja ponekad zavirim tu iz znatiželje i nostalgije. Samo sam htio reći da smatram da je onaj drugi forum u principu drukčiji i specijaliziraniji (neću reći ozbiljniji-hehe), barem je takav bio donedavno, i da bi kao takav trebao i ostati. Raznolikost nas obogaćuje.
Na današnje niske udarce nekih članova ću zažmiriti.
Pozdrav svima i samo se vi nastavite zabavljati i ponešto i zaraditi.:top:

Ne brini se ti, promatramo mi i Vas, neki s istim nickom, ali je puno više NAŠIH ''anonimnih'' špijuna kod VAS, nego suprotno! :top:

A kada tamo nekome prifali malo zabave, neka skoči i ovdje... smo neka pazi da ne upadne u bačvu!?:confused: :zubo:

p.s.
Hallo, ekipa, ima li još mjesta u podrumu?:zubo:

Renta10
29.03.2007., 23:35
Razumijem da je ovo zezancija, ali i to treba imati granice i dobar ukus. Stvarno bi trebao malo promisliti prije nego nazoves ljude koji su ugradili dio sebe u ovaj podforum papcima. Vjeruj mi, ima ljudi ovdje kojima nece biti drago procitati ovako nesto. A obzirom na nastup, rekao bih da bi ti lako mogli biti roditelji.

Pustimo chat i sve sa strane, ipak ovo nije LJES. A i tamo bi za ovakvu izjavu lako dobio ban. Barem od Latice i Rujanke. A da ne govorimo od Alexxx.

Predlazem da obrises svoj post a i ja cu ovu kratku lekciju iz bon-tona onda. Samo mi pusti PM kad/ako obrises.

E moj prijatelju (iako nisi), nemoj ti meni dijeliti lekcije iz bon tona jer mi nikako ne možeš biti roditelj s obzirom da imam 35 godina a za 10 dana ću postati otac. Ne možeš Zash mijenjati kriterije i običajna pravila ovog chata. Ako je svima dopuštena zahebancija onda je i nama novima. Tolko privilegija stari ipak nemaju. Svi koji malo kuže znaju da se zezamo pa sam i ja podnio muški slanje u bačvu a ti ne možeš podnijet termin papak. E baš si me razočarao Zash...a ja mislio da si frajer i da shvaćaš spiku...:cool:

freelancer
29.03.2007., 23:44
Za ozbać: HOLD YOUR HORSES i idemo na zeku-peku!

Right!?

Zafashan
29.03.2007., 23:45
Pardon 0% ulazna! :lol:
Nesto novo? :confused:

Mirkeec
29.03.2007., 23:48
Vjerujem da će mi ipak biti pamtenije sačekati pisamce od Z.B pa da konačno saznam točan broj udjela............a do tada samo neka on nastavi kako je krenuo :s :s :s :s
I PBZ Equity naravno samo prema gore :s :s

A i ?????:rofl:

Renta10
29.03.2007., 23:49
Za ozbać: HOLD YOUR HORSES i idemo na zeku-peku!

Right!?

To je i moj moto. Zato neka ne skače Zash kad se njega dirne a ostale može hebat...neće ići..:cool:

freelancer
29.03.2007., 23:50
Nesto novo? :confused:
Ne, nešto staro - PRVOBORAC! :top:

freelancer
29.03.2007., 23:51
To je i moj moto. Zato neka ne skače Zash kad se njega dirne a ostale može hebat...neće ići..:cool:

Opet potenciraš, nema više ... :nono: :mudri:

Renta10
29.03.2007., 23:52
Ne, nešto staro - PRVOBORAC! :top:

Svaka čast.:top:

Renta10
29.03.2007., 23:54
Opet potenciraš, nema više ... :nono: :mudri:

Ne diram ja nikoga prvi, samo se branim...ionako su me neki prvi smjestili u bačvu...zato malo više objektivnosti, tolerancije i međusobnog uvažavanja molim.;)

Zafashan
29.03.2007., 23:56
E moj prijatelju (iako nisi), nemoj ti meni dijeliti lekcije iz bon tona jer mi nikako ne možeš biti roditelj s obzirom da imam 35 godina a za 10 dana ću postati otac. Ne možeš Zash mijenjati kriterije i običajna pravila ovog chata. Ako je svima dopuštena zahebancija onda je i nama novima. Tolko privilegija stari ipak nemaju. Svi koji malo kuže znaju da se zezamo pa sam i ja podnio muški slanje u bačvu a ti ne možeš podnijet termin papak. E baš si me razočarao Zash...a ja mislio da si frajer i da shvaćaš spiku...:cool:
OffT:
Drago mi je da ces uskoro biti otac. I sam znam kakav je to osjecaj jer sam dozivio to dvaput. Cestitam. Sve najbolje buducoj majci, bebici i tebi. Sad trebas poceti misliti i na djetetovu buducnost. Mijenja percepciju.

OnT:
Zao mi je ako si razocaran, no da te obradujem, nisam niti trenutka mislio na sebe u prvom odlomku svoga posta, nego na ostale forumase. Meni to "papci" ni najmanje ne smeta, generacija smo pa kuzis da je to uobicajeno medju nama.

To sam napisao jer ima ljudi kojima bi moglo smetati, koji mozda nisu nasa generacija i to im je sokantno. A mogli bi se osjetiti prozvanima jer su ulozili vrijeme i trud da sloze i pokrenu ovaj podforum.

Ja sam to uvidio kad sam upoznao zenu kojoj je zezati prosta rijec. A nije konzervativka i investira.
Zaboravih napomenuti da surfa...

freelancer
29.03.2007., 23:57
Ne diram ja nikoga prvi, samo se branim...ionako su me neki prvi smjestili u bačvu...zato malo više objektivnosti, tolerancije i međusobnog uvažavanja molim.;)

Pa nije ti ovo Ministrastvo međugeneracijske solidarnosti! :rofl: :lol:
Možeš li zamisliti Zasha kao Jadrankicu? Ja ne! :lol::rofl:

Renta10
29.03.2007., 23:58
Ok Zash. Zakopajmo sjekiru i naprijed na ulaganje i zahebanciju. Ok?

freelancer
29.03.2007., 23:59
A nije konzervativka i investira.

I kako joj ide? :confused:

Zafashan
30.03.2007., 00:00
Vjerujem da će mi ipak biti pamtenije sačekati pisamce od Z.B pa da konačno saznam točan broj udjela............a do tada samo neka on nastavi kako je krenuo :s :s :s :s
I PBZ Equity naravno samo prema gore :s :s

A i ?????:rofl:
Pogledaj:
Izracun broja udjela u fondovima (http://www.forum.hr/showthread.php?t=208785)

freelancer
30.03.2007., 00:00
... sokantno...

A šta je na ovih 3737 stranica šokantno?
Meni zapravo ništa! :top:

freelancer
30.03.2007., 00:03
Zaboravih napomenuti da surfa...

Znači imamo dva Zasha na forumu?:eek:

'bemti mišića da mi je saznati nick? :Pop:

Zafashan
30.03.2007., 00:06
Ok Zash. Zakopajmo sjekiru i naprijed na ulaganje i zahebanciju. Ok?
Ako sad odes natrag i sa odmakom pogledas moje postove prema tebi, trebao bi zakljuciti da ja nisam isao djonom na tebe. Da sam imao pomirljivi ton, mozda cak i malo preozbiljni, definitivno bez adrenalina i svadjalackog prizvuka.

Tako da je moja sjekira zakopana duboko u med i tamo i ostaje. Ne vadim je ni pod koju cijenu. Ako dodje do napada, branit cu se bjegom u bacvu :rofl: :rofl:

Zafashan
30.03.2007., 00:07
I kako joj ide? :confused:
Ne ocekujes valjda cuda... Fondovi su za nju majka.

Renta10
30.03.2007., 00:10
Ako sad odes natrag i sa odmakom pogledas moje postove prema tebi, trebao bi zakljuciti da ja nisam isao djonom na tebe. Da sam imao pomirljivi ton, mozda cak i malo preozbiljni, definitivno bez adrenalina i svadjalackog prizvuka.

Tako da je moja sjekira zakopana duboko u med i tamo i ostaje. Ne vadim je ni pod koju cijenu. Ako dodje do napada, branit cu se bjegom u bacvu :rofl: :rofl:

Ak buš tam pobegel nahebal si. Tamo nisu tako raspoloženi za oprost kao ja.:rofl: :cool:

Zafashan
30.03.2007., 00:12
A šta je na ovih 3737 stranica šokantno?
Meni zapravo ništa! :top:
Ni meni, ali radi drugih...

Znači imamo dva Zasha na forumu?:eek:

'bemti mišića da mi je saznati nick? :Pop:
Otkud si ovaj zakljucak izvukao? :rofl: :rofl:

Renta10
30.03.2007., 00:17

Za mene si od danas samo Zash...dok me ne izvade iz bačve.:) :cool:

ružica23
30.03.2007., 00:18
U bačvu, iz bačve, u bačvu, iz bačve...
Pozdrav svima i samo se vi nastavite zabavljati i ponešto i zaraditi.:top:

Pozdrav Čvarkiju!
Neopisivo mi je drago da je legenda ovog podforuma na trenutak došla obići novi naraštaj učenika, jer čini mi se da su od stare ekipe ovdje ostali samo Freelancer i Emily. Pratila sam, njegove postove od samog početka na svim forumima i želim reći da nikako nije prikladno nazivati Čvarkoždera pukim teoretičarem! Mnogi od nas smo dugo u fondovima, pratili smo forume, a nismo se javljali, jer jednostavno nije ni bilo potrebe. Na sva neizrečena pitanja uvijek je baš u pravom trenutku odgovarao Čvarkožder. Uvaženi Čvarko je možda bio opširan i odmjeren u svojim izlaganjima, spominjao je i teoriju i dileme, ali je uvijek i nesebično dijelio najsvježije podatke, pogađao u srž problema i davao upute početnicima s puno strpljenja. Jasno, tako je i danas s punim pravom izdvojio mladog Bljo kao našeg najkorisnijeg forumaša. I nije pogriješio, bilo to nekom drago ili ne.
A što se tiče opuštenosti i tulumarenja zar nije baš Čvarko na forumima podignuo čašicu dobrog vina na samu Staru godinu? Zar nije baš Čvarko veselo s ekipom zapio rođenje svoje kćerkice?! I ako je netko istinski ugradio dio sebe u ovaj forum, vidljivo je da je to Čvarak.
Ma nemojte ljudi !!!
Jedino mu zamjeram što nije koristio smajliće pa ste ga zato valjda etiketirali nekorisnim teoretičarom! :zubo: :zubo: :zubo:

freelancer
30.03.2007., 00:25
... , jer čini mi se da su od stare ekipe ovdje ostali samo Freelancer i Emily...

Hebate patak, tu sam tek nešto preko godine danam uzeo sam neku kinticu i već me nazivaju starosjediocem. ;)
Pa di ide ovaj svijet?:confused:

Zafashan
30.03.2007., 00:25
...
A va mane...
free, sad vidis tko ima duplikat nick na ovom forumu :E
:rofl: :rofl: :rofl:

Mirkeec
30.03.2007., 00:26
Ljudovi laka Vam noć i da danas sve bude :top: :top: :top: :top:

freelancer
30.03.2007., 00:26
Otkud si ovaj zakljucak izvukao? :rofl: :rofl:

Jedna lasta ne čini proljeće a i dva :rofl: :rofl: si nabacio!?:zubo:

freelancer
30.03.2007., 00:27
A va mane...

Tko, tko???:confused:

freelancer
30.03.2007., 00:28
Ljudovi laka Vam noć i da danas sve bude :top: :top: :top: :top:

Ne brini se Mirkec, sutra(čitaj: danas) opet dan započinje sa: DYNAMIC! :jumping:

morskinvest
30.03.2007., 00:31
Rusija i Kina u solidnom plusu, Brazil fenomenalan a za SRB jednostavno nemam riječi :top:
VIRO i IGH pobjeđuju KNZM. Prema tome:
Sutra Pasiv preko 1% ? :)

ružica23
30.03.2007., 00:33
Pogledaj:
Izracun broja udjela u fondovima (http://www.forum.hr/showthread.php?t=208785)

:cerek: :cerek: :cerek:
Ej ZafZash baš si nenadmašan cinik!!!
Kužim ovo s pionirima, ali ne diraj legende foruma. Ma neću moć zaspat zbog nepravde!

morskinvest
30.03.2007., 00:33
A va mane...

Pretpostavljam da ćeš prijave za igru obradit za vikend tako da startamo od ponedeljka ujutro ? :)

ružica23
30.03.2007., 00:37
A va mane...

:kiss: Nenadhebiv cinik!

Zafashan
30.03.2007., 00:38
Pretpostavljam da ćeš prijave za igru obradit za vikend tako da startamo od ponedeljka ujutro ? :)
Preuzeo sam tu obavezu, tako da cu dati sve od sebe.

Ocekujem navalu prijava ovaj vikend. Ipak sad pred kraj tjedna imamo mnogo vise inputa nego pocetkom tjedna.

Zafashan
30.03.2007., 00:45
...Ma neću moć zaspat zbog nepravde!
Necu si moci oprostiti ako dama izgubi beauty sleep zbog moje nepromisljenosti i naglosti.

Ako sam te necim povrijedio, ispricavam ti se. Cvarkiju sam se vec ispricao.

I da parafraziram: Ruzice, forgive him, for he knows not what he does.

Sad sam umirio oba nicka, sad mozes mirno spavati:rolleyes: :E

ružica23
30.03.2007., 00:50
:kiss: Laka ti noćica!

freelancer
30.03.2007., 00:51
Sad sam umirio oba nicka, sad mozes mirno spavati:rolleyes: :E
:confused: :eek: :confused:

p.s.
Odoh i ja u krpe, sutra treba i neku ''normalnu'' kintu zaraditi ... i da ne zaboravite: jedan lagani DYNAMIC! :hrk:

Renta10
30.03.2007., 00:57
Od danas i ja brojim prinose dynamica i još nekih. Zato ajmo menadžeri mrdnite guzice lijene.:D ;)

Boris_RI
30.03.2007., 07:19
Ovo već postaje gadna obaveza...

Nema me par sati na forumu, a ekipa nalupa barem 6-7 stranica :eek:

Nego, jel RI-INVEST spreman za neku pijaču ilitiga klopu?
Bilo bi u redu da se izvršni odbor skupi i donese neku presudu u punom sastavu ;)

Mišljenja?

emiliano
30.03.2007., 07:44

Bilo bi u redu da se izvršni odbor skupi i donese neku presudu u punom sastavu ;)

Mišljenja?

Mislim da još svi spavaju ... pa vidiš li do kad su noćas mlatili praznu slamu ?:zubo:
Btw, izgleda da je netko pomakao forumski sat 1h natrag umjesto naprijed, pa sad svaki post ima dva sata prerano vrijeme upisa ...
Zar to nitko ne primjećuje ?:confused:

lonicera
30.03.2007., 07:48
dobro jutro narode!
baš je lijepo vidjeti da ste i jučerašnji dan završili u mirnom tonu i zakopanih ratnih sjekira.
a i iznenadila sam se na brzu reakciju kolege i susjeda Čvarkija, te obzirom da sam ga ja citirala, mislim da je na mene mislio kad je ono izjavio da se na neke niske udarce neće obazirati.

E pa samo da razjasnimo jednu stvar: ne zadajem ja nikome nikakve niske udarce, Čvarkija čitam već duže vrijeme na moj-novac forumu, pokušavala sam se malo tamo i uključiti, ali ekipa je toliko uštogljena da te napadaju čim se našališ, ne daj Bože zalijepiti smajlića.. zato ih sad samo čitam i priznajem veliki trud, zalaganje i strpljenje dotičnog gospodina.

ALI...
Ne dam nikome da vrijeđa, omalovažava i potcjenjuje moju ekipu na forumu!
da sad ne nabrajam imena...
ima nas tu svakakvih, mlađih, starijih, oženjenih, slobodnih, s više ili manje uložene i zarađene love, s više ili manje angažmana na forumu (čitaj: slobodnog vremena) s više ili manje znanja o investiranju, itd...
ali svi se ovdje volimo :) , družimo, zezamo, dijelimo uspone i padove, savjetujemo, sve u svemu ovo je jedna prava ekipa.
i zato, nek me se čuvaju oni koji dođu sa krivim stavovima !

http://sirmi.ic.cz/smajl/101.gif

emiliano
30.03.2007., 08:16
Kako ti lijepiš te smajliće ?

http://sirmi.ic.cz/smajl/83.gif

Predlažem da ovoga nazovemo : "U bačvu !"

Akrap
30.03.2007., 08:48
Prognoze?

Dynamic: tipujem na +0,9
Balija: tipujem +0,7

evo, zar puno tražim? :zubo: :zubo: :zubo:

freelancer
30.03.2007., 08:52
Ne računaj na Dyanamic ispod +1,2! :nono:

fondovi
30.03.2007., 08:52
dobro jutro svima...postavio bih jedno pitanje, ako je moguće... pročitao sam forum od početka i nisam nigdje pronašao da se o tome pisalo...ako ste pisali o tome ispravite me....
što mislite da organiziramo internu trgovinu udjelima pa da izbjegnemo plaćanja provizije fondovima...npr....ja danas izlazim iz jednog fonda, a netko želi kupiti udjele u tom fondu.... napravio ugovor o prijenosu udjela...ovjerimo kod bilježnika..platimo 40 kn...i ja van fonda bez naknade, a na mom mjestu netko drugi bez ulazne naknade... kupac meni plati udjele po važećoj cijeni i eto sve ok...

Zafashan
30.03.2007., 09:02

Mišljenja?
Ako se ne varam, zakljucak je bio (moj :o ) da ce free biti projekt manager tog skupljanja jer je on trenutno sprijecen (rekao je par tjedana). Kad bude bio u stanju, okupit ce nas kao ovcice...

lonicera
30.03.2007., 09:02
Ne računaj na Dyanamic ispod +1,2! :nono:

joj free, nemoj tako, pa danas se obračunavaju moji jučer kupljeni udjeli !
molim za mali discount :)

Zafashan
30.03.2007., 09:06
dobro jutro svima...postavio bih jedno pitanje, ako je moguće... pročitao sam forum od početka i nisam nigdje pronašao da se o tome pisalo...ako ste pisali o tome ispravite me....
što mislite da organiziramo internu trgovinu udjelima pa da izbjegnemo plaćanja provizije fondovima...npr....ja danas izlazim iz jednog fonda, a netko želi kupiti udjele u tom fondu.... napravio ugovor o prijenosu udjela...ovjerimo kod bilježnika..platimo 40 kn...i ja van fonda bez naknade, a na mom mjestu netko drugi bez ulazne naknade... kupac meni plati udjele po važećoj cijeni i eto sve ok...
Konstruktivno, nema sto...
Mene nacelno ne zanima, ali ako se nadje netko blizu da bi htio ono sto ja nudim ili nudio ono sto ja trazim...
Zanimljivo je kod fondova sa vecim ul/izl nakadama... KD, JIE, Aureus.

Nisam nikada radio prijenos udjela pa ne znam dali postoje kakva ogranicenja po pitanju rodbinskih veza ili slicno.

Trenutno nemam namjeru raditi neku transakciju, ev. PBZ Global, ali kod njega nemam izlazne, tako da...

lonicera
30.03.2007., 09:09
moje transakcije nikad nisu tolike da bi mi tak nešto bilo zanimljivo. skuplje me dođe bilježnik nego ulazna naknada :)

Edgar
30.03.2007., 09:16

tko? RI šta? RI...nešto?

postupak asimilacije proveden..............

Edgar
30.03.2007., 09:19
:

Mislim da bi trebali ponoviti 10 zapovjedi za početnike:
1. ne spominji ime Edgar uzalud (ili 2?)
2. pročitaj topič od početka (2007.me za one ljenije)
3. ne hvali banku svoju (ukoliko je zgb)
...
10. Izračunaj sam svoje udjele (zapovjed samo za one koji su završili 4god.osmoljetke)

daklem:

1. Ne spominji ime EDGAR uzalud
2. Ne hvali ZABA-u ni kad imaš opravdan razlog
3. Ne postavljaj pitanja na koja je bar 20 puta odgovoreno
.......

plimpi
30.03.2007., 09:48
Ma vidi mi ekipe na forumu, a vaterpolo na TV :D

Polufinale, kraj 2. četvrtine:

DEREMO Srbiju 6:2

:jumping:

plimpi
30.03.2007., 09:50

Mišljenja?

MOŽE!!!

P.S. donesi bilja za prednji plan :D

Boris_RI
30.03.2007., 10:07
Ma vidi mi ekipe na forumu, a vaterpolo na TV :D

Polufinale, kraj 2. četvrtine:

DEREMO Srbiju 6:2

Pas mater.. ni na marendu nisam išao da se ne odvojim od radija....

Ima li negdje na netu prijenos ?????

plimpi
30.03.2007., 10:14
8:5
još 6 minuta do kraja...

još malo, još malo...

lonicera
30.03.2007., 10:20
8:5
još 6 minuta do kraja...

još malo, još malo...

i koliko je na kraju završilo?

moj dragi je igrao kladionicu da će biti manje od 15 golova na utakmici i da će naši dobit...

Boris_RI
30.03.2007., 10:22
i koliko je na kraju završilo?

moj dragi je igrao kladionicu da će biti manje od 15 golova na utakmici i da će naši dobit...

Pa nije pogodio.. trenutno je 10:6 :headbang:

plimpi
30.03.2007., 10:27
10:7

Sad s mirom čekamo fondove... :)

3007
30.03.2007., 10:35

Raspitivao sam se o tome prije oko dva tjedna, jer se i meni učinilo da bi ponekad bilo zgodno izvesti takvu transakciju, ali nije bilo odgovora (jbg, "padobranac", svve čitam, ali imam samo dva-tri javljanja :).

Akrap
30.03.2007., 10:38
dynamitni +0,63

neloše :top:

lonicera
30.03.2007., 10:41
dynamitni +0,63

neloše :top:

bravo Dynamic! ipak mi je dao malo popusta :cerek:

Akrap
30.03.2007., 10:45

nek je svaki dan ovaki popust, i dosta....:rolleyes:

Akrap
30.03.2007., 10:47
Balija +0,87 :zubo:

pa ljudi, kud ću s parama.....:top: :top: :top:

Zafashan
30.03.2007., 10:47
Hahhaha, 'malo' su nam se krila podigla... Samo da nam se ne obije u glavu... I meni je ovo vrijednost nove uplate. U dinamitni i dionicki.

plimpi
30.03.2007., 10:52
Hahhaha, 'malo' su nam se krila podigla... Samo da nam se ne obije u glavu... I meni je ovo vrijednost nove uplate. U dinamitni i dionicki.

A meni iz dioničkog u dynamitni... rekli mi na telefon da će kupnja i prodaja bit knjižena isti dan, s jučerašnjim datumom...

dakle, isto bih mogao reći da mi je ovih 0,64 popust :D
al moramo se malo vratit u realnost, ljudi... nemojmo očekivat i sljedeći tjedan prinose preko 1%... ja bih bio sretan k'o malo dijete da sljedeći tjedan napravi 1% za cijeli tjedan :top:

plimpi
30.03.2007., 10:54
Balija se još jednom potvrdio kao moj omiljeni fond :cerek:

Akrap
30.03.2007., 10:58
al moramo se malo vratit u realnost, ljudi... nemojmo očekivat i sljedeći tjedan prinose preko 1%... ja bih bio sretan k'o malo dijete da sljedeći tjedan napravi 1% za cijeli tjedan :top:

bit ću sretan da u sljedeća tri mjeseca ne počne dramatično padat, a ovakvi skokovi - pa to je ludilo

razmazili su nas do bola....

el Duderino
30.03.2007., 11:03
ZB aktiv 175,43. wow. neloshe.

lonicera
30.03.2007., 11:04
"moji" fondovi su u zadnjih mjesec dana radili svi zajedno u prosjeku 8.6% mjesečno !!!! :eek:
kad bi se to tako nastavilo ja bi za tri godine mogla kupovati stan za keš :zubo:

lonicera
30.03.2007., 11:14

znači ja, zaf i plimpi - zajednički datum ulaska u dynamic je 29.03.
ajde dobro, bar ćemo moći skupa slaviti i ( ne daj bože) tugovati...mislim, oko istih postotaka od dana uplate :)

plimpi
30.03.2007., 11:19
znači ja, zaf i plimpi - zajednički datum ulaska u dynamic je 29.03.
ajde dobro, bar ćemo moći skupa slaviti i ( ne daj bože) tugovati...mislim, oko istih postotaka od dana uplate :)

s tim da imamo dosta u njemu i od prije ;)

Zafashan
30.03.2007., 11:23
s tim da imamo dosta u njemu i od prije ;)
Ja nemam bas previse. Mislim da je bilo oko 2% portfolia. Sad bi trebalo biti preko 10%

Bilobrkster
30.03.2007., 11:24
ljudi moji ja skroz zadovoljan s dynamičnim. sad nek bude par dana po 0.09-0.15 pa onda opet uzbrdo. ;)

freelancer
30.03.2007., 11:26
Samo da kažem jer nisam stigao ništa prije komentirati: 10-7!!! :s

el Duderino
30.03.2007., 11:27
Jedno malo ozbiljnije pitanje:

Upravljači fondovima mogu prodavati i kupovati dionice kako žele, ne? Dakle, ako dođe naznaka vrlo lošeg razdoblja, recimo da nekako uspiju prodat dionice prije nego krene zaista loše... oni tada mogu ništa ne raditi s tim parama nego ih jednostavno čuvati dok se tržište ne oporavi, zar ne? Barem bih ja radije to želio, nego da idu bezglavo ulagat u druge dionice i nepotrebno riskirat za vrijeme općeg potopa. Koliko je realno očekivati takvo nešto? Ili ako to već brani statut fonda il što već, onda barem uložiti u neke što manje riskantne dionce za koje znaš da će ti dati 0% prinosa ali si barem kako tako siguran da neće padati kao i ove ostale.

plimpi
30.03.2007., 11:27
ljudi moji ja skroz zadovoljan s dynamičnim. sad nek bude par dana po 0.09-0.15 pa onda opet uzbrdo. ;)

ja sam danas očekivao lagani minus, ono pro forma...

spy
30.03.2007., 11:29
Ili ako to već brani statut fonda il što već, onda barem uložiti u neke što manje riskantne dionce za koje znaš da će ti dati 0% prinosa ali si barem kako tako siguran da neće padati kao i ove ostale.
Pa to ti piše u statutu...pa si ti izabereš fond..dionički, mješoviti...obveznički

plimpi
30.03.2007., 11:33
Dynamitni je od ponedjeljka do četvrtka, dakle 4 dana, napravio malo preko +5%

:s :s :s

lonicera
30.03.2007., 11:37
ja sam danas očekivao lagani minus, ono pro forma...

i ja, očekivala popust.. kakve sam sreće počet će sad nizbrdo kao i prošli put kad sam ulazila..
bolje mi je da šutim i ne prizivam vraga.
http://sirmi.ic.cz/smajl/281.gif

morskinvest
30.03.2007., 11:56
Jesam lijepo sinoć najavio da PAsiv danas ide 1% :s

emiliano
30.03.2007., 12:11
Jesam lijepo sinoć najavio da PAsiv danas ide 1% :s

Ko zna zna !:top:

Bljo
30.03.2007., 12:12
Aktiv je danas napravio više nego dobar rezultat... HPB Dionički sitno bolje nego jučer...Baš me zanima kako će danas Aureus odigrat...

lonicera
30.03.2007., 12:17
Aktiv je danas napravio više nego dobar rezultat... HPB Dionički sitno bolje nego jučer...Baš me zanima kako će danas Aureus odigrat...

HBP dionički, "samo" 0,25 ...

Petra-RI
30.03.2007., 12:18

Aureus?sigurno dobro,ako i ne oprostit cu mu,ipak mi je lani zaradio godišnju plaću...

Boris_RI
30.03.2007., 12:20
HBP dionički, "samo" 0,25 ...

Dobar !

morskinvest
30.03.2007., 12:30
Ajmo ekipa par savjeta(mišljenja):

Dakle, moram "spremit" 5k € na nekih 1,5-2 god. E sad, u obzir ne dolaze nikakvi dionički i mješoviti fondovi. U obzir ne dolazi gubitak tog novca jer ima posebnu namjenu. Ostaje mi oročit na banci ali sam pojam oročenja mi se ne sviđa :) Dakle novčani fondovi, obveznički, nešto treće, nešto četvrto ... ?

lonicera
30.03.2007., 12:33
joj, nemoj da i tebe pošaljemo u bačvu...;)
ja bi na tvom mjestu u novčani fond.

Bljo
30.03.2007., 12:33
Aureus Equity +0.56%... Fino...

morskinvest
30.03.2007., 12:36
joj, nemoj da i tebe pošaljemo u bačvu...;)
ja bi na tvom mjestu u novčani fond.

ZABA Plus ili EuroPlus? :)

lonicera
30.03.2007., 12:36
hebate, postali smo brži od hrportfolia...

lonicera
30.03.2007., 12:37
ZABA Plus ili EuroPlus? :)

pa obzirom da sam klijent zabe, ja bi u zaba plus...
ali teško da bi me itko ikad nagovorio da išta stavim u novčani fond... no , nismo svi u istoj situaciji...

fondovi
30.03.2007., 12:41
moje transakcije nikad nisu tolike da bi mi tak nešto bilo zanimljivo. skuplje me dođe bilježnik nego ulazna naknada :)

pa naknada za ovjeru je 40 kn po ugovoru....podijelimo na 2 i to je to..
a što se tiče rodbinskih veza i vezica..uopće nije bitno tko zaključuje ugovor.. bitno je da su u pitanju dvije strane, da mogu preknjižiti s jedne osobe na drugu...

morskinvest
30.03.2007., 12:43
pa obzirom da sam klijent zabe, ja bi u zaba plus...
ali teško da bi me itko ikad nagovorio da išta stavim u novčani fond... no , nismo svi u istoj situaciji...

I kod Plusa i kod EuroPlusa je uplata u kn. Znači u svakom slučaju moram mijenjat eure a ta opcija mi se ne sviđa... hmmm.

E sad, o tome sam pisao prije par dana, bilo bi dobro kad bi negdje postojao način da se dobije od 5-8 % godišnje ali trenutno ne vidim tako nešto :confused:
Novčani fondovi mi nose 3%, isto kao i oročenje. Znači taman da pokrije inflaciju. Zarada 0 :(

Bljo
30.03.2007., 12:47
Uloži onda u Euroaktiv i moli boga da uspije skupit 8% do kraja godine... :rofl:

lonicera
30.03.2007., 12:48
I kod Plusa i kod EuroPlusa je uplata u kn. Znači u svakom slučaju moram mijenjat eure a ta opcija mi se ne sviđa... hmmm.

E sad, o tome sam pisao prije par dana, bilo bi dobro kad bi negdje postojao način da se dobije od 5-8 % godišnje ali trenutno ne vidim tako nešto :confused:
Novčani fondovi mi nose 3%, isto kao i oročenje. Znači taman da pokrije inflaciju. Zarada 0 :(

ma pukni sve u dynamic, pa kud puklo da puklo ! :cool:

morskinvest
30.03.2007., 12:55
ma pukni sve u dynamic, pa kud puklo da puklo ! :cool:

samo se vi zezajte :) najbolje da uložim u Edgar Invest :rofl:

Petra-RI
30.03.2007., 13:05

Sad sam se sjetila,prošle ljeto je Erste banka rekramirala tako nešto,zajamčena glavnica,profit 8%,uvjet 5 god investiranje...tako nešto...pogledaj na njihovim stranicama Erste profit štedno-investicijski proizvodi.Mislim da je postojao ograničen broj ulagača...ma provjeri sam!

morskinvest
30.03.2007., 13:07
Sad sam se sjetila,prošle ljeto je Erste banka rekramirala tako nešto,zajamčena glavnica,profit 8%,uvjet 5 god investiranje...tako nešto...pogledaj na njihovim stranicama Erste profit štedno-investicijski proizvodi.Mislim da je postojao ograničen broj ulagača...ma provjeri sam!

To je Integra tip proizvoda. Kombinacija štednje i fondova. ALi je problem što je to sve na 5 god

Bljo
30.03.2007., 13:40
Evo novog BBRa:

AGBN +4.38%
AIKB +5.51%
BMBI -0.22%
DJMN +1.89%
ENHL +2.17%
FIDL -2.14%
IMLK -7.01%
MTLC +2.00%
PRBN +1.52%
PZPP -12.50%
SJPT +1.52%
TGAS +8.33%
TLFN -19.19%

Izgleda gadno, ali su im najvažnije dionice skočile, pa nije loše...

plimpi
30.03.2007., 13:40

Promašio si topic, stari... I to debelo...

Zafashan
30.03.2007., 13:48
Heh, pa i nije bas... Ali je tesko za ocekivati da ce ga netko shvatiti ovdje u zelji da uzme 8% godisnje...

Svima su oci sirom zatvorene. Oslijepili smo od pohlepe i od zelenisa. I to se da razumiti.

emili
30.03.2007., 13:50
šta se to dešava danas s PBZ fondovima?
nestrpljiva sam da zaokružim današnji dan :mad:

kronberger
30.03.2007., 13:50
Evo novog BBRa:

AGBN +4.38%
AIKB +5.51%
BMBI -0.22%
DJMN +1.89%
ENHL +2.17%
FIDL -2.14%
IMLK -7.01%
MTLC +2.00%
PRBN +1.52%
PZPP -12.50%
SJPT +1.52%
TGAS +8.33%
TLFN -19.19%

Izgleda gadno, ali su im najvažnije dionice skočile, pa nije loše...

Ovaj TLFN je teski pump n dump.

Budale. (osim ako oni nisu sudjelovali)

lonicera
30.03.2007., 13:54
šta se to dešava danas s PBZ fondovima?
nestrpljiva sam da zaokružim današnji dan :mad:

možda nas žele iznenaditi...;)

kronberger
30.03.2007., 13:54
Heh, pa i nije bas... Ali je tesko za ocekivati da ce ga netko shvatiti ovdje u zelji da uzme 8% godisnje...

Svima su oci sirom zatvorene. Oslijepili smo od pohlepe i od zelenisa. I to se da razumiti.

Istina.

Prije bi bio presretan sa 5-6k kuna mjesecno, sad poludim ako ne predjem 1k dnevno...

Akrap
30.03.2007., 13:59
Istina.

Prije bi bio presretan sa 5-6k kuna mjesecno, sad poludim ako ne predjem 1k dnevno...

nije baš da poludim ako nije milja, mada se ne bunim ako bude :) , treba samo bit svjestan (i spreman), da neće dovijeka tako,
slažem se sa Zashom da treba malo spustiti očekivanja, ali kako?!?!?!

emili
30.03.2007., 14:00
možda nas žele iznenaditi...;)

ha, tome se i nadam :)
ne bi bilo u redu da nas danas iznevjere :o

Akrap
30.03.2007., 14:00
pa ni nevidim da sam ubio 100 postova,

heh, trebalo mi je samo 4 godine

fondovi
30.03.2007., 14:01

a da izračunaš za razdoblje 14.3.07. - 23.3.07. prinos euroaktiva je bio 6,98%, a dynamica u istom razdoblju 4,2%...pa sad ti vidi tko je zaradio...
samo treba znati surfati na valovima....:top: :top:

emili
30.03.2007., 14:02
Istina.

ili bar da se vrti oko te cifre dnevno...postala sam zadnjih dana jako skromna :p

emili
30.03.2007., 14:06
nije baš da poludim ako nije milja, mada se ne bunim ako bude :) , treba samo bit svjestan (i spreman), da neće dovijeka tako,
slažem se sa Zashom da treba malo spustiti očekivanja, ali kako?!?!?!

da, ovakav let fondova još nisam doživjela, ali pad jesa i to u prvim danima ulagačke škole u fondove :mad:

emili
30.03.2007., 14:09
a da izračunaš za razdoblje 14.3.07. - 23.3.07. prinos euroaktiva je bio 6,98%, a dynamica u istom razdoblju 4,2%...pa sad ti vidi tko je zaradio...

jesi li ti to ostvario u stvarnosti ili samo kroz kalkulator?

plimpi
30.03.2007., 14:10

Zaf, nisi ga čitao baš... Itekako je promašio, jer je u startu rekao da ne želi tu lovu uložiti u nikakve dioničke ni mješovite fondove...

fondovi
30.03.2007., 14:12
jesi li ti to ostvario u stvarnosti ili samo kroz kalkulator?

pa ne pričamo o teoriji, nego o praksi.... uz to bez naknade kad se udružimo nas par...preko 300.000,00 kn nema naknade..pa ti pričaj...:top: :top:
ali nisam ja protivnik dynamica jer sam i tamo ušao na 105,.....:) :)

freelancer
30.03.2007., 14:12
Vidim da nas je nekoliko (Zash pomalo, a je već danima) počelo rezmišljati o cash-u!?

emili
30.03.2007., 14:18
pa ne pričamo o teoriji, nego o praksi.... uz to bez naknade kad se udružimo nas par...preko 300.000,00 kn nema naknade..pa ti pričaj...:top: :top:
ali nisam ja protivnik dynamica jer sam i tamo ušao na 105,.....:) :)

u tom slučaju bravo za tebe i društvo :top:
ja od euroaktiva bježim ko vrag od tamjana, ja sam se nasankala baš na njemu
neiskustvo se platilo :rolleyes:

plimpi
30.03.2007., 14:18
Vidim da nas je nekoliko (Zash pomalo, a je već danima) počelo rezmišljati o cash-u!?

prerano je za konkretne poteze u tom smjeru... ali treba razmišljati...

Zafashan
30.03.2007., 14:23
Hoces reci da si ti usao u Retropasiv u ocekivanju tog vala?

Lako je biti general poslije bitke. Da je to moguce, svi bi bili milijarderi.

morskinvest
30.03.2007., 14:24

Bez brige, ovaj keš koji se pojavio nije povučen iz fondova. Iako će doći brzo i vrijeme za kapitaliziranje dijela dobiti... prije nego nas lupi korekcija od -10% :cool:

fondovi
30.03.2007., 14:25
u tom slučaju bravo za tebe i društvo :top:
ja od euroaktiva bježim ko vrag od tamjana, ja sam se nasankala baš na njemu
neiskustvo se platilo :rolleyes:

pa i neki moji su popu......, ekipa oko mene je ulazila u travnju 2006. u euroaktivu.. ja izašao na 133...drugi dan 134.....i onda kaos....
uđem na 120..izađem na 125..uđem na 118....izađem na 130.... i sve bez provizije....
sljedeći tjedan će biti zanimljivo ući i za dva tjedna izaći....

lonicera
ma zašto bi uopće razmišljali o kešu kad nam ovako lijepo ide..?
pa čak da se do kraja godine tempo upola smanji, još uvijek je dobro..

Zafashan
Zaf, nisi ga čitao baš... Itekako je promašio, jer je u startu rekao da ne želi tu lovu uložiti u nikakve dioničke ni mješovite fondove...
Nije falio, rekao je samo da nece i dionicke i mjesovite. Ima i obveznickih i novcanih. Rasprava se kasnije okrenula u tom smjeru.

lonicera
30.03.2007., 14:27
pa i neki moji su popu......, ekipa oko mene je ulazila u travnju 2006. u euroaktivu.. ja izašao na 133...drugi dan 134.....i onda kaos....
uđem na 120..izađem na 125..uđem na 118....izađem na 130.... i sve bez provizije....

pa s lijepim se ti ciframa igraš kad izlaziš bez provizije.....

freelancer
30.03.2007., 14:27

Pa čitaj malo moje opservacije i na ovom i na topicu dionice chat, mogu se osloboditi ''starog'' casha i doći do novog, ali šta onda ... mislim da je već prije cca. bio krucijalan trenutak za prestrojavje, ali nije niti ovako prekasno čini mi se, ali nema pojma šta bih.
Solucije:
1) sve ostaviti kako je i novi cash čuvati
2) sve ostaviti kako je i novi cash staviti u neke dionice
3) sve ostaviti kako je i novi cash staviti u neke fondove
4) dio ''staroga'' preraspodjeliti i baciti na neke dionice, novi cash i dalje čuvati
5) dio ''straroga'' preraspodjeliti i baciti na neke dionice, novi cash u dionice/fondove
6) dio ''staroga'' uzeti u cash + novi cash neka čeka IPO
7) zapiti i ''stari'' i novi cash
8) imaj još samo mi ništa ne pada napamet

:confused: :confused: :confused: :(

p.s.
PONAVLJAM PITANJE SA DIONICE-CHAT: kada ide isplata dividende od ERNT da znam pričuvati te fondove koji su išli najjače kada je on bio +15%!?

Zafashan
30.03.2007., 14:32
Slazem se, ali necu jos ni pomisljati to sa fondovima, uostalom, prestrojio sam se. Nisu fondovi toliko volatilni pa da ne stignes izletiti.

Vise me brinu dionice. Gledam kao na iglama sto se zbiva... Jedino me muci sto idem na skijanje uskoro... moram smisliti sto dotada... Mozda ce se malo ohladiti burze dotada pa nece biti korekcije, iako je tesko ocekivati sad kad je najavljen IPO HTa.

Za fondove ne ocekujem prevelike probleme jer su ionako preko grane u ogromnim kolicinama... Usporenje, to definitivno da i redukcija od par posto.

Ali dionice... kad krene povlacenje love za IPO... isto je bilo i za INAu a kazu da se uci iz povijesti.

plimpi
30.03.2007., 14:33
Nije falio, rekao je samo da nece i dionicke i mjesovite. Ima i obveznickih i novcanih. Rasprava se kasnije okrenula u tom smjeru.

Spomenuo je oročenje. Kraj rasprave. :D

Šalu na stranu, u najmanju ruku je trebao pitanje postaviti na temi Fonodvi, kad već postoji.

lonicera
30.03.2007., 14:34
@ free:

uf, blago tebi kad te takve svari muče... ja točno znam kud ću s novim kešom, a staroga ni nemam...

GoldenSurferFromCRO
30.03.2007., 14:34
Vazno je imati ERNT u roku do 25.5. poslije toga ti je onda svejedno, a za ispaltu dividendi valjda nova 3 mjeseca kasnije.

plimpi
30.03.2007., 14:36
Pa čitaj malo moje opservacije i na ovom i na topicu dionice chat, mogu se osloboditi ''starog'' casha i doći do novog, ali šta onda ... mislim da je već prije cca. bio krucijalan trenutak za prestrojavje, ali nije niti ovako prekasno čini mi se, ali nema pojma šta bih.
Solucije:
1) sve ostaviti kako je i novi cash čuvati
2) sve ostaviti kako je i novi cash staviti u neke dionice
3) sve ostaviti kako je i novi cash staviti u neke fondove
4) dio ''staroga'' preraspodjeliti i baciti na neke dionice, novi cash i dalje čuvati
5) dio ''straroga'' preraspodjeliti i baciti na neke dionice, novi cash u dionice/fondove
6) dio ''staroga'' uzeti u cash + novi cash neka čeka IPO
7) zapiti i ''stari'' i novi cash
8) imaj još samo mi ništa ne pada napamet

:confused: :confused: :confused: :(

p.s.
PONAVLJAM PITANJE SA DIONICE-CHAT: kada ide isplata dividende od ERNT da znam pričuvati te fondove koji su išli najjače kada je on bio +15%!?

koji su to fondovi konkretno?

lonicera
30.03.2007., 14:37
ja mislim da bi bilo realno očekivati u slijedećim godinama godišnji prinos dioničkih fondova od nekih cca 35 %, i s tim bi i te kako trebali biti zadovoljni.

Zafashan
30.03.2007., 14:39
Loni, nemojmo se opterecivati procjenama... budimo zadovoljni kako sada ide i sutimo.

fondovi
30.03.2007., 14:40
pa s lijepim se ti ciframa igraš kad izlaziš bez provizije.....

kao što rekoh u našem konzorciju nisam sam...ima nas više...
a odluka je moja jer najviše ulažem.:) :)
na kraju...je li netko za kupnju udjela ugovorom o prijenosu udjela.... mozda sljedeći tjedan prodajem dynamic....može na pvt

freelancer
30.03.2007., 14:45
koji su to fondovi konkretno?

Rakoh već, tj. sinoć napisah: pojačanje na CEBU i DYNAMIC! :cool:

freelancer
30.03.2007., 14:47
@ free:

uf, blago tebi kad te takve svari muče... ja točno znam kud ću s novim kešom, a staroga ni nemam...

Rakoh već prije 74 stranice, sa 26-27 sve sam trošio na život!
Da sam onda krenuo u ove ''pizdarije''... već bih sada bih mirno: :hrk: :zzz:

Zato be happy i :cheer:

plimpi
30.03.2007., 14:48
kao što rekoh u našem konzorciju nisam sam...ima nas više...
a odluka je moja jer najviše ulažem.:) :)

hm... vrlo zanimjiva šema...

fondovi
30.03.2007., 14:50
hm... vrlo zanimjiva šema...

najviše se zaradi na ideji.....zar ne?
pa zašto plaćati više?..... ulaz-izlaz mora biti bez naknade....
:) :)

lonicera
30.03.2007., 14:52
pbz equity ode preko 1%...
zar je baš morao danas kad se ja obračunavam?

morskinvest
30.03.2007., 14:52
ZB euruplus ima valutnu klauzulu što isto nije za bacit :rolleyes:

fondovi
30.03.2007., 15:02
ZB euruplus ima valutnu klauzulu što isto nije za bacit :rolleyes:

je si li razmišljao o tome da će, prema najavama kuna biti možda manje o 7,00 kn? pogledaj valute češke prije ulaska u eu....ojačale po 25%.. to bi se moglo dogoditi kn...i kaj će ti onda valutna klauzula nego da popušiš?..
izračunaj da si ušao npr. 10.01.2006. po tečaju 7,388884 kn, a da si morao izaći 05.07.06. po tečaju 7,23609 kn....tečajna razlika 2,1%....

morskinvest
30.03.2007., 15:11
je si li razmišljao o tome da će, prema najavama kuna biti možda manje o 7,00 kn? pogledaj valute češke prije ulaska u eu....ojačale po 25%.. to bi se moglo dogoditi kn...i kaj će ti onda valutna klauzula nego da popušiš?..
izračunaj da si ušao npr. 10.01.2006. po tečaju 7,388884 kn, a da si morao izaći 05.07.06. po tečaju 7,23609 kn....tečajna razlika 2,1%....

Ja imam informacije da će 1€ biti 9kn jer je kn već sada prejaka

fondovi
30.03.2007., 15:23
Ja imam informacije da će 1€ biti 9kn jer je kn već sada prejaka
s tim tečajem prosječne plaće padaju...misliš li da EU treba ekipu s malim plaćama?......ili obrnuto?

bedanec
30.03.2007., 16:23
rezultati mojih fondova za ovaj tjedan
icf balast +1,96%
erste ae +3,26%
zb aktiv +3,95%
ilirika jie +6,02%
fima eq +4,27%
pbz eq +4,00

gdje je kraj ovom ludilu?
strah me je da ovo ne fini grdo
pozdrav svima i ugodan vikend

loty
30.03.2007., 16:52
ljudi pozdrav,
da li mi netko moze reci da li poslani zahtjev za prodaju udjela se obracunava po vrijednosti tog istog dana ili je kao kod kupnje...sutradan (tj. po cijeni koju ces saznati tek sutradan)?
Konkretno, ja sam poslala icf-u zahtjeva za izlaz u cetvrtak do 14 sati i
sad da li cu dobiti vrijednost udjela po cijeni od cetvrtka?
pliz...:confused:

loty
30.03.2007., 17:04
nasla u prospektu,
ipak po cijenu od tog istog dana, sto je naravno super...
samo meni zao sto kad sam izasla skocio za 0,7 a u zadnje vrijeme je isao puzevim korakom...
izasla sam iskljucivo zato sto mi je previse portfelja u mjesovitim a samo 20 % u dionickim...sad sam usla u pbzEq i prakticki nista nisam "izgubila" prestrojavanjem jer nije bilo ulaza niti izlaza za platiti...:D

Bilobrkster
30.03.2007., 17:38
nasla u prospektu,
ipak po cijenu od tog istog dana, sto je naravno super...
samo meni zao sto kad sam izasla skocio za 0,7 a u zadnje vrijeme je isao puzevim korakom...
izasla sam iskljucivo zato sto mi je previse portfelja u mjesovitim a samo 20 % u dionickim...sad sam usla u pbzEq i prakticki nista nisam "izgubila" prestrojavanjem jer nije bilo ulaza niti izlaza za platiti...:D

pa budući da ništa nisi izgubila onda bi i mogli više ja i ti na taj sladoled, a? :kiss:

Bljo
30.03.2007., 18:09

Čisto sumnjam da će kuna toliko jačat, mislim da to nebi smjeli dozvoliti, prvenstveno zbog izvoznika, koji ionako muku muče sa stotinama drugih problema...

emili
30.03.2007., 18:20

na čemu baziraš ovu izjavu... koliki rast predviđaš u ta dva tjedna...ajde otkri tajnu, priži priliku i nama da zaradimo neku siću, pa platit ćemo ti ćevape ;)

Edgar
30.03.2007., 19:09
Ajmo ekipa par savjeta(mišljenja):

Dakle, moram "spremit" 5k € na nekih 1,5-2 god. E sad, u obzir ne dolaze nikakvi dionički i mješoviti fondovi. U obzir ne dolazi gubitak tog novca jer ima posebnu namjenu. Ostaje mi oročit na banci ali sam pojam oročenja mi se ne sviđa :) Dakle novčani fondovi, obveznički, nešto treće, nešto četvrto ... ?

moram priznati da si me razočarao. ovakova pitanja od tebe čovjek ne bi očekivao.

akohoćeš oročenja pogledaj HYPo, Erste i Splitsku banku. obrati pozornost na kta za razdoblje 24mj +1%.

Ako hoćeš još više od toga, netko svojedobno bio rekao da sonic i kovanica nude i do 8%

Edgar
30.03.2007., 19:10
samo se vi zezajte :) najbolje da uložim u Edgar Invest :rofl:

kao što rekoh, dionice su nelikvidne......ak nađeš ijednog tko će ti prodati dionice, skidam kapu, ljubim ruke

cinkvina
30.03.2007., 19:50
evo mene, nakon kraćeg odsustva, sa još jednim pitanje.
recimo da mi zatreba novac iz fonda i prodam jedan dio udjela. ispunim zahtjev za prodaju i pošaljem ga u sjedište fonda. zanima me koje oni provjere vrše prije nego naprave transakciju novca? Kako da identificiraju mene i moj račun? Vjerovatno traže da im se faxira kartica i osobna. ili?
Nije valjda da isplate samo na broj računa koji im se pošalje.
Prinos se povečava iz dana u dan pa me svrbe prsti da nešto i prodam :D

enax
30.03.2007., 20:24
recimo da mi zatreba novac iz fonda i prodam jedan dio udjela. ispunim zahtjev za prodaju i pošaljem ga u sjedište fonda. zanima me koje oni provjere vrše prije nego naprave transakciju novca? Kako da identificiraju mene i moj račun? Vjerovatno traže da im se faxira kartica i osobna. ili?

Pa valjda pogledaju je li isti racun kao i onaj s kojeg si uplatio/la novce za kupnju udjela u fondu?

Da, inace jedno malo blesavo pitanje, kad se gleda rast u postocima, gleda se na dan prije a ne na vrijednost s kojom je fond startao, jelda?

Akrap
30.03.2007., 20:36
Pa valjda pogledaju je li isti racun kao i onaj s kojeg si uplatio/la novce za kupnju udjela u fondu?

Da, inace jedno malo blesavo pitanje, kad se gleda rast u postocima, gleda se na dan prije a ne na vrijednost s kojom je fond startao, jelda?

da, u odnosu na jučer

cinkvina
30.03.2007., 20:37

Uplatila sam gotovinom tj ispunila uplatnicu u banci a na zahtjevu za kupnju nisam napisala broj računa pa eto ne znaju moj broj računa. Faxiram im karticu tekućeg prilikom prodaje udjela. Zanima me jel to sve il me kontaktiraju prilikom isplate? recimo da se kolegica zove i preziva kao ja i faxira im svoju karticu jer zna u kojim sam fondovima. i ja ostanem bez udjela. jel malo pretjerujem sa strahovima :confused:

Edgar
30.03.2007., 20:38

Ovisi od fonda do fonda

ja sam jedino prodavao udjele iz Balasta, i to u dva navrata. Otišao u poslvnicu RBA i ispunio Zahtjev. Kažu,jedini drugi način je preko njihovog internet bankarstva. faksiranje Zahtjeva kod njih ne prolazi, kažu radi tvoje vlastite sigurnosti.

Za eventualnu prodaju ujela iz Pasiva ne brinem previše, jer imam e-zabu i zbi link, pa prodaju možeš komotno raditi od doma, bez posebnog ispunjava zahtjeva.

Za ICF nisam, ziher, nisam prodavao, ali mislim da im uz Zahtjev moraš faksirati i kopiju osobne, jer oni niti imaju inetnet bankarstvo niti poslovnice, ali mislim da imu statutu piše da se prodaja može vršitii u Poslovnicama RBA, koja je njihova matična banka

ZA PBZ nemam pojma, ali ako ću prodavati otići ću u poslovnicu, ionako mi je usput.

Kako je konkretno kod tvojih fondova, najbolje bi bilo da provjeriš, dok još nije frka. jer kad nastane frka, gubit ćeš vrijeme na telefoniranje. najblje ti je da im napišeš mail :)

Šta se tiće broja računa, nemam pojma, meni su isplatili na račun naveden u Zahtjevu. S time da sam kupnju vršiou gotovini isto kod njih u Poslovnici pa nemaju kaj provjeravati, jer na Zahtjevu za kupnju nije naveden broj računa s kojeg su kupljeni udjeli

Edgar
30.03.2007., 20:39

pa ovisi kaj gledaš.na hrportfoliju ti na vrhu kolone piše na kaj se % odnosi

cinkvina
30.03.2007., 20:55
hvala edgar na tvojim uvijek pravovremenim odgovorima. baš si srce :cerek:
i da, možda je najbolje nazvati i pitati. Radi se o icf fondu gdje imam 45% portfelja pa bi iz njega prodavala. Možda ga prepolovim pa uđem u još jedan fond. Pročitala sam ovdje na forumu da je navodno izlazna naknada iz icf 0%do kraja svibnja za one koji su kupili udjele prije ožujka. Dal je to istina? pročitala sam njihov prospekt al to nisam našla.

Edgar
30.03.2007., 21:01
Pročitala sam ovdje na forumu da je navodno izlazna naknada iz icf 0%do kraja svibnja za one koji su kupili udjele prije ožujka. Dal je to istina? pročitala sam njihov prospekt al to nisam našla.

Djelomično točno.

Svi oni koji su kupili udjele prije 02.03.07 mogu do 28.05. izaći bez izlazne naknade (iako, kad su ulazili, izlazna bila 0,25).

Ako ne izađu do 28.05., obračunat će im se prilikom izlaska nov aizlazna naknada od 0,87%

cinkvina
30.03.2007., 21:07
Nije da nisam zadovoljna icf-om (znam da si i ti u njemu) al tu mi je izlazna najmanja a novci mi zatrebali. a nešto i prebacim u neki od dioničkih.

enax
30.03.2007., 22:27
Djelomično točno.

Svi oni koji su kupili udjele prije 02.03.07 mogu do 28.05. izaći bez izlazne naknade (iako, kad su ulazili, izlazna bila 0,25).

Ako ne izađu do 28.05., obračunat će im se prilikom izlaska nov aizlazna naknada od 0,87%

Hm..mozda bi se onda isplatilo uzet novce iz ICF-a, kupiti T-HT, i onda vratiti u ICF?

Edgar
30.03.2007., 22:35
Hm..mozda bi se onda isplatilo uzet novce iz ICF-a, kupiti T-HT, i onda vratiti u ICF?

hm, a kad je to 'onda'?

Edgar
30.03.2007., 22:38
:ceka: 199? :zvrko:

enax
30.03.2007., 23:17
hm, a kad je to 'onda'?

Pa krajem 5. mjeseca, prije povisenja naknada. Iako, tih 0.85% se mogu i u 2 dana komotno nadoknaditi...

Edgar
30.03.2007., 23:25
moram priznati da sam malo priglup

a) izađeš sad bez provizije iz ICF
b) kupiš IPO HT koji je, nezna se kada
c) onda lijepo imaš dionice HT
d) a sa kojom lovom ponovo uđeš u ICF?

loty
30.03.2007., 23:26
pa budući da ništa nisi izgubila onda bi i mogli više ja i ti na taj sladoled, a? :kiss:

pa jel ti to sad zicas od mene?
a nismo rekli da ces ti platiti? :azdaja:
ajme koji tjedan...idem se i ja odmoriti...i jos nadam se da cu sutra uspit poslati zaf-u popis za igru

enax
30.03.2007., 23:32
moram priznati da sam malo priglup

a) izađeš sad bez provizije iz ICF
b) kupiš IPO HT koji je, nezna se kada
c) onda lijepo imaš dionice HT
d) a sa kojom lovom ponovo uđeš u ICF?

Um..prodas dionice HT kaj ne??? To jasno pod uvjetom da ce IPO biti nedugo nakon uspostave izlazne provizije ICF-a, a kako najavljuju, bit ce u 6. mjesecu, znaci tu negdje. I to naravno ima smisla ako ce dionica HT-a skociti kao ona od Ine, ako nece, onda jebga..

morskinvest
30.03.2007., 23:50
Napokon danas ponovo podebljao Pasiv.....

Edgar
30.03.2007., 23:51
Um..prodas dionice HT kaj ne??? To jasno pod uvjetom da ce IPO biti nedugo nakon uspostave izlazne provizije ICF-a, a kako najavljuju, bit ce u 6. mjesecu, znaci tu negdje. I to naravno ima smisla ako ce dionica HT-a skociti kao ona od Ine, ako nece, onda jebga..

znači ti ideš na varijantu kupi tht i drži ga tri tjedna d askoči 10-20% ili koliko već % i to je to

pa iNA je skočila poprilično tek u nešto dužem periodu, kaj ne?

enax
30.03.2007., 23:57
znači ti ideš na varijantu kupi tht i drži ga tri tjedna d askoči 10-20% ili koliko već % i to je to

pa iNA je skočila poprilično tek u nešto dužem periodu, kaj ne?

Ne, nisam mislio 3 tjedna. Ono, dok ne poraste dovoljno. Nisam rekao odmah se vratiti, nego kupiti, drzati neko vrijeme dok raste, pa bilo to i pola godine, i onda natrag kad se stabilizira.

Edgar
31.03.2007., 00:10
Ne, nisam mislio 3 tjedna. Ono, dok ne poraste dovoljno. Nisam rekao odmah se vratiti, nego kupiti, drzati neko vrijeme dok raste, pa bilo to i pola godine, i onda natrag kad se stabilizira.

pa iz one tvoje početne rečenice, zaključih da po tebi ta operacija traje par dana, ono kao peace of cake.

i btw, kak znaš, da ćeš kad se riješiš HTa htjeti vratiti u ICF?

Edgar
31.03.2007., 00:17
Krajem ožujka 2006. ZB aktiv (misle valjda na Pasiv) upravljao je s imovinom vrijednom više od 1,5 milijardi kuna. U strukturi imovine prevladavaju ulaganja na srpskom (28 posto) i hrvatskom (15,5 posto). Slijede tržišta zemalja članica skupine G7 (12,5 posto), Latinske Amerike (3,8 posto), Rusije (3,6 posto) i BiH (2,4 posto).

Ukupna imovina investicijskih fondova pod upravljanjem ZB Investa krajem mjeseca ožujka iznosi 5,8 milijardi kuna, a od početka godine povećana je za više od 1,5 milijardi kuna.

hm...G7....nisu li to iste zemlje u koje ulaže retropasiv?:confused:

morskinvest
31.03.2007., 00:20
Krajem ožujka 2006. ZB aktiv (misle valjda na Pasiv) upravljao je s imovinom vrijednom više od 1,5 milijardi kuna. U strukturi imovine prevladavaju ulaganja na srpskom (28 posto) i hrvatskom (15,5 posto). Slijede tržišta zemalja članica skupine G7 (12,5 posto), Latinske Amerike (3,8 posto), Rusije (3,6 posto) i BiH (2,4 posto).

Ukupna imovina investicijskih fondova pod upravljanjem ZB Investa krajem mjeseca ožujka iznosi 5,8 milijardi kuna, a od početka godine povećana je za više od 1,5 milijardi kuna.

hm...G7....nisu li to iste zemlje u koje ulaže retropasiv?:confused:

Odkud ti sad ove informacije o strukturi portfelja????

Edgar
31.03.2007., 00:22
http://appsrv1.to-one.com/pls/b21web/invfond.invf?p_ticker=ZBIN-U-AKTV

dolje u desnom kutu - vijesti - otvoreni inv. fondovi

morskinvest
31.03.2007., 00:22
znaš da im dionice u SRB vrijede 600mil.kn. Neka je pretpostavka od 1,5mlrd kn točna, izračunaj onda koliki je to postotak.

Edgar
31.03.2007., 00:30
40%

malo previše, a?

iako mene vše brine onaj G7 - 12%. po posljednjem infu razvijena tržišta su bila 9%, a latinska amerika nije se eksplicitno navodila.

morskinvest
31.03.2007., 00:31
Ovako, ja sam danas u 18h kod osobne bankarice išao podebljat Pasiv. Usput sam joj rekao da mi isprinta zadnje stanje i strukturu portfelja jer su mi u Zb Investu rekli da mi mij osobni bankar to može dat u svakom trenutku. Rekla mi je da pričekam 5 minuta da mi izvuče najzadnje stanje i evo što sam dobio na papiru:

Stanje sa 29.03.2007:
...
...
Struktura portfelja sa 28.02.2007

Srbija(28%)

Znači STARO !!!!

Ovdje hebe lud zbunjenog :flop:

Edgar
31.03.2007., 00:37
ovo mi je prvi info da mi osobna bankaric amože dati struktur portfelja.:confused:

ali izgleda da je toniš koristi. vidiš datum....od28.2....tada su imali 1,2 mlrd, sada navodno >1,5

mjesec dana je vrlo dug period.

no bar su napredniji od ovih u Balasta. Oni daju strukturu portfelja iz doba franuske revolucije

i ne hebe tu lud zbunjenog, nego, kod tih fondova sve neka misterija.

te neznaš ko kojoj cijeni kupuješ (jesi tikad išao u udčan ukupiti nešto a da nemaš pojam kolik košta, pod pretpostavkom da je vrednije od par k kn?), te prodaješ po nepoznatoj cijeni,te neznaš kad će ti te pare sjesti kad prodaješ tene neznaš kaj rade s tvojim novcima

morskinvest
31.03.2007., 00:46
ovo mi je prvi info da mi osobna bankaric amože dati struktur portfelja.:confused:

ali izgleda da je toniš koristi. vidiš datum....od28.2....tada su imali 1,2 mlrd, sada navodno >1,5

mjesec dana je vrlo dug period.

no bar su napredniji od ovih u Balasta. Oni daju strukturu portfelja iz doba franuske revolucije

i ne hebe tu lud zbunjenog, nego, kod tih fondova sve neka misterija.

te neznaš ko kojoj cijeni kupuješ (jesi tikad išao u udčan ukupiti nešto a da nemaš pojam kolik košta, pod pretpostavkom da je vrednije od par k kn?), te prodaješ po nepoznatoj cijeni,te neznaš kad će ti te pare sjesti kad prodaješ tene neznaš kaj rade s tvojim novcima

Isprintala mi je i NOVI statut :confused: ja kažem njoj da Aktiv nije mijenjao statut a ona meni da ima nekih promjena :eek:
Iskreno, nisam ga ni pročitao još. Budem sutra. Možda je sve isto ali je ona dezinformirana...

Još nešto, Pasiv ne mijenja Eure po srednjem tečaju kao što to rade u PBZ Equity i Global:( ( i naravno Erste eq i R-Balast)

E sad, još mi nešto nije jasno.... Kako su ovi u BankaMagazinu uspjeli saznat takve detalje za ovaj mjesec kad će mjesec završit tek kad objave cijenu udjela u ponedeljak (za ovaj petak). ???
Da su objavili u ponedeljak ili utorak sljedeci tjedan, još bi mi nekako i bilo jasno ali ovako....

Edgar
31.03.2007., 00:49
Isprintala mi je i NOVI statut :confused: ja kažem njoj da Aktiv nije mijenjao statut a ona meni da ima nekih promjena :eek:
Iskreno, nisam ga ni pročitao još. Budem sutra. Možda je sve isto ali je ona dezinformirana...

Još nešto, Pasiv ne mijenja Eure po srednjem tečaju kao što to rade u PBZ Equity i Global:( ( i naravno Erste eq i R-Balast)

E sad, još mi nešto nije jasno.... Kako su ovi u BankaMagazinu uspjeli saznat takve detalje za ovaj mjesec kad će mjesec završit tek kad objave cijenu udjela u ponedeljak (za ovaj petak). ???
Da su objavili u ponedeljak ili utorak sljedeci tjedan, još bi mi nekako i bilo jasno ali ovako....

koje eure? pa udjeli su u kn?

ako dodješ s eurima a hoćeš uloge u kn, banka će ti ih promijeniti po svom kupovnom a ne srednjem. jedino kod isplate ide po srednjem, ili ak imaš te euro preko nekoliko dana na računu kod njih, ili tak nešto, to ti je kod svih tako, ili?

morskinvest
31.03.2007., 00:52

ako dodješ s eurima a hoćeš uloge u kn, banka će ti ih promijeniti po svom kupovnom a ne srednjem. jedino kod isplate ide po srednjem, ili ak imaš te euro preko nekoliko dana na računu kod njih, ili tak nešto, to ti je kod svih tako, ili?

Gore sam ti napisao koji fondovi su mi otkupili eure po srednjem tečaju .
Sa naglaskom na PBZ Eq.

Edgar
31.03.2007., 01:09
ne znam, ne bi tako trebalo biti.

morskinvest
31.03.2007., 01:10

Nije mi jasno ni ovo sa G7 :(

Edgar
31.03.2007., 01:30
Nije mi jasno ni ovo sa G7 :(

zašto?

sada to nazivaju G7, a prije mjesec dana razvijena tržišta

valjda se retropasiv previše istiće slabim prinosima, pa sad traži društvo

Zafashan
31.03.2007., 01:35
Vi stvarno nemate pametnijeg posla...

Ja se barem tjesim da ja ovdje moram biti da napravim tablice za Igru. Ali vas dvojica...?

Idem si sloziti jedan bambus... Zivili...!

morskinvest
31.03.2007., 01:37

Ja se barem tjesim da ja ovdje moram biti da napravim tablice za Igru. Ali vas dvojica...?

Idem si sloziti jedan bambus... Zivili...!

Kad ćemo sastanak upravnog odbora RiInvesta? :)

Zafashan
31.03.2007., 01:43
Kad ćemo sastanak upravnog odbora RiInvesta? :)

free se ne izjasnjava. Stavio veto na sastanak Uprave i sad ga nema...

i svjetli na uglu petrolejska lampa... a njega nema...

morskinvest
31.03.2007., 01:45

Jesmo odabrali tajnicu ? :)

Edgar
31.03.2007., 01:47

Ja se barem tjesim da ja ovdje moram biti da napravim tablice za Igru.

onda očigledno ni ti nemaš pametnijeg posla.........

fishenwalc
31.03.2007., 01:51
daj napiši nekaj o tome zakaj to misliš
baš planiram nekakav ulaz
a može i brzi ulaz - izlaz po potrebi

Zafashan
31.03.2007., 01:57
onda očigledno ni ti nemaš pametnijeg posla.........
Ili to ili imam obavezu koju sam preuzeo a imam djecurliju pa preko dana ne mogu na miru raditi na kompu...

Take ur pick. Kako god ti odgovara.

djipster
31.03.2007., 03:32

ako imas eure na deviznom u zabi mozes po srednjem tecaju prebacit lovu u neki od fondova te banke...osim novcanih i obveznickih (logicno)

nemadugo da sam to radio pa znam iz prve ruke...
morski...ocito tvoja bankarica nije to znala...al moze se sigurno :)

Boris_RI
31.03.2007., 07:38
Jesmo odabrali tajnicu ? :)

Khhmm Petra-Ri mi zvuči kao logičan izbor... :)

;)

Bilobrkster
31.03.2007., 11:27
pa jel ti to sad zicas od mene?
a nismo rekli da ces ti platiti? :azdaja:
ajme koji tjedan...idem se i ja odmoriti...i jos nadam se da cu sutra uspit poslati zaf-u popis za igru

ja sam imao najbolju namjeru al sve mi je zavrsilo u Dynamičnom :o ništa, čekaj dok mi dođe plaća pa onda idemo :kiss:

Petra-RI
31.03.2007., 11:30
Khhmm Petra-Ri mi zvuči kao logičan izbor... :)

;)

Nemogu vjerovat,ja sam dosada radila u jednoj stranoj firmi kao tajnica...kakav nos imas!

enax
31.03.2007., 11:40
pa iz one tvoje početne rečenice, zaključih da po tebi ta operacija traje par dana, ono kao peace of cake.

i btw, kak znaš, da ćeš kad se riješiš HTa htjeti vratiti u ICF?

Istina, mozda necu natrag u ICF. Iako mi je ICF ok, dugorocno se pokazao i stabilan i dobroga rasta.

freelancer
31.03.2007., 14:44

Rekoh za 2-3 tjedna, kada stignem, preko tjedna posao po cile dane, preko vikenda obaveze raznoga tipa, ali nadam se da ćemo složiti nešto!;)
Čekam da malo navala popusti!

Ako se stignete organizirati krenite i bez mene...:top:

Boris_RI
31.03.2007., 16:51
Nemogu vjerovat,ja sam dosada radila u jednoj stranoj firmi kao tajnica...kakav nos imas!

Kljukast :lol:

max666
31.03.2007., 20:00

Je istina je i meni su u ERSTE i PBZ promijenili eure po srednjem za ulaz u fondove! A za izlaz moči ču kupiti eure opet po srednjem !! tako su rekli nisam probao!!

Edgar
31.03.2007., 20:24
Meni tu nema logike ako su udjeli u kunama

Zanči, uplate u fond su u kunama.

Ti imaš eure. banka ti promijeni eure po svom kupovnom tečaju, kao i bilo kome drugome. onda dobiješ kune injih uplatiš u fond.

druga stvar je kad su udjeli u eurima kao kod Balasta. Onda se koristi srednji tečaj,i to je ok.

CoolBeat
31.03.2007., 20:44
Je istina je i meni su u ERSTE i PBZ promijenili eure po srednjem za ulaz u fondove! A za izlaz moči ču kupiti eure opet po srednjem !! tako su rekli nisam probao!!
Meni isto su promijenili PBZ po srednjem!!

max666
31.03.2007., 21:25
Prka je izložio i svoje viđenje financijskog tržišta.
- Burzovni mjehurić je vrlo blizu raspada i, ako se to dogodi, u roku od 24 sata moramo biti spremni, poručio je sudionicima financijske konferencije te ih upozorio na rast kamatnih stopa u svijetu. Libor za dolar je u nekoliko godina porastao s jedan na 5,25 posto godišnje, a eurolibor s dva na više od četiri posto. Razmislimo je li oportuno toliko konzumiranje duga, zaključio je Prka.
Na opasnost od puknuća burzovnog mjehura, odnosno pada cijena dionica, upozorio je i Josip Galinec iz tvrtke To One.
- Mjesečno se u Hrvatskoj ostvari promet od 1,5 milijardi kuna, a budući da investicijski fondovi raspolažu s 10 puta više novca, prisiljeni su ga seliti vani. Stoga je od listopada udio domaćih dionica u njihovom portfelju pao s 29 na 25,4 posto, a udio inozemnih se povećao s 10,6 na 14,4 posto. Danas u Hrvatskoj nedostaje prodavatelja i stoga su kupci prisiljeni dizati cijene dionicama, a hoće li tako biti i ubuduće, ovisit će o nizu faktora. Cijene dionica neće pasti dok u velikim iznosima bude pristizao novac na račune investicijskih fondova, a oni ga budu ulagali u dionice. No, kada počnu padati uplate u fondove, pitanje je koliko će fondovi biti brzi u povlačenju novca, odnosno prodaji dionica iz svog portfelja po tadašnjim cijenama. Daljnje hlađenje tržišta trebalo bi stići od IPO-a T-HT-a i drugih državnih kompanija jer se prilikom IPO-a Ine dogodilo da su građani unovčavali mnoge dionice da bi kupili dionice Ine, zaključio je Galinec.

:confused: :confused: :misli: :misli: :Snajper: :Snajper: :amen: :amen:

Clare
31.03.2007., 21:55
ako imas eure na deviznom u zabi mozes po srednjem tecaju prebacit lovu u neki od fondova te banke...osim novcanih i obveznickih (logicno)
nemadugo da sam to radio pa znam iz prve ruke...
morski...ocito tvoja bankarica nije to znala...al moze se sigurno :)

Tocno! Pise im to u prospektu o investicijskim fondovima onom malom koji mozes dobiti u svakoj poslovnici. Morski, nadji prospekt i pokazi joj. Ni prvi ni zadnji put da sluzbenici ne znaju sto njihova banka nudi.

morskinvest
01.04.2007., 00:50
Tocno! Pise im to u prospektu o investicijskim fondovima onom malom koji mozes dobiti u svakoj poslovnici. Morski, nadji prospekt i pokazi joj. Ni prvi ni zadnji put da sluzbenici ne znaju sto njihova banka nudi.

nisam imao eure na deviznom računu nego sam ih donio na ruke kao keš

Lavica02
01.04.2007., 12:13
nisam imao eure na deviznom računu nego sam ih donio na ruke kao keš

onda ih staviš na devizni pa ti ona prehalta po srednjem na fond

Edgar
01.04.2007., 14:09
onda ih staviš na devizni pa ti ona prehalta po srednjem na fond

je, ali kaj se euri nebi trebali kuhati tjedan dana na deviznom računu?

Neuson
01.04.2007., 15:12
Pozdrav svima. Moj prvi post pa i da ja pridonesem svojim iskustvom.

U 2 navrata sam uplačivao u Pasiv u razmaku od par dana direktno u Zabi. Prvi puta sam uplatio u kunama, a drugi put sam donio gotovinu u eurima i promijenili su mi ih po srednjem tečaju (inače bih prvo otišao u mjenjnačnicu zbog tečaja). Moram napomenuti da u zabi nemam niti sam ikada imao nikave račune, kredite ili štednju. Jednostavno sam došao kao i prvi puta i uplatio.

Lavica02
01.04.2007., 15:21
je, ali kaj se euri nebi trebali kuhati tjedan dana na deviznom računu?

:nono:

Boris_RI
01.04.2007., 16:04
Evo nas opet :horor:

KLIK (http://www.vecernji.hr/home/manager/774240/index.do)

Jalnuški Diletant
01.04.2007., 17:14
Meni tu nema logike ako su udjeli u kunama

Zanči, uplate u fond su u kunama.

Ti imaš eure. banka ti promijeni eure po svom kupovnom tečaju, kao i bilo kome drugome. onda dobiješ kune injih uplatiš u fond.

druga stvar je kad su udjeli u eurima kao kod Balasta. Onda se koristi srednji tečaj,i to je ok.

PBZ mijenje i pri uplati i pri isplati po srednjem tečaju.

Provjereno.

Jalnuški Diletant
01.04.2007., 17:17
Evo nas opet :horor:

KLIK (http://www.vecernji.hr/home/manager/774240/index.do)

Ako smo "Ono" preživjeli... :mirko:

morskinvest
01.04.2007., 18:59
:nono:

kod svih banaka moraju odležati 15 dana na deviznom računu

Lavica02
01.04.2007., 19:47
kod svih banaka moraju odležati 15 dana na deviznom računu

kod ostalih ne znam...kod zabe (a moram izgovoriti, @edgar, nemoj kaj zmjeriti) je 24 sata tj do sutradan.... ako hoćeš odmah 20 kuna ti je naknada

Lavica02
01.04.2007., 19:55
evo c/p sa njihove stranice naknada u platnom prometu s devizama

Istovremena uplata i isplata 20,00 po isplati

i link (ako mi netko ne vjeruje)
http://www.zaba.hr/info/pb/int/naknade2.htm

Edgar
01.04.2007., 21:27
Ond ajmo rezimirati ovako

ako je udjel fonda u kunama a ti donosiš eure u namjeri da ih promijeniš u kune i uplatiš u njihov fond, onda je mijenjanje po srednjem tečaju ajmo reći neka pogodnost, a ne obveza banke.

Nagradno pitanje:

1. Ako hoćeš oročiti kune a doniš eure, po kojem tečaju će ti banka promijeniti eure

2. Ako imaš oročene eure, a nakon isteka oročenja želiš da ti isplate ukunama, po kojme tečaju će ti promijeniti eure?

Zafashan
01.04.2007., 21:45
U PBZ treba odlezati.

Lavica02
01.04.2007., 21:53
To su dva pitanja

Nagradno pitanje:

1. Ako hoćeš oročiti kune a doniš eure, po kojem tečaju će ti banka promijeniti eure
po kupovnom za devize

2. Ako imaš oročene eure, a nakon isteka oročenja želiš da ti isplate ukunama, po kojme tečaju će ti promijeniti eure?
isto

jesam li pogodila, jesam li pogodila.....

Koja je nagrada?

Edgar
01.04.2007., 22:00
To su dva pitanja

po kupovnom za devize

isto

jesam li pogodila, jesam li pogodila.....

jesi

a ako je tako zašto bi ond abilodrukčije z auplat eu fondove?

Koja je nagrada?

:misli: dva pitanja.......:misli: dva odgovora.........:misli:

dvije kuglice sladoleda?

morskinvest
01.04.2007., 22:05
U PBZ treba odlezati.

Definitivno ne treba. Kod uplata u Global i Equity samo doneseš eure ili dolare i uplata ide po srednjem tečaju. provjereno 10ak puta za oba fonda. ne treba imati nikakav račun.

Lavica02
01.04.2007., 22:32
jesi
http://i14.tinypic.com/2u70d2v.gifhttp://i14.tinypic.com/2u70d2v.gifhttp://i14.tinypic.com/2u70d2v.gif

a ako je tako zašto bi ond abilodrukčije z auplat eu fondove?
možda da privuku mase :misli:

:misli: dva pitanja.......:misli: dva odgovora.........:misli:

dvije kuglice sladoleda?

.... sa šlagom :cerek:

Zafashan
01.04.2007., 23:36
Definitivno ne treba. Kod uplata u Global i Equity samo doneseš eure ili dolare i uplata ide po srednjem tečaju. provjereno 10ak puta za oba fonda. ne treba imati nikakav račun.
Jbg, ja nisam imao iskustvo sa fondovima PBZa, nego sa ostalim mjenjanjima. Kod ciste mjenjacnice, kurs je bolji ako lova odlezi (mislim da je u pitanju 7dana).

morskinvest
01.04.2007., 23:44
Jbg, ja nisam imao iskustvo sa fondovima PBZa, nego sa ostalim mjenjanjima. Kod ciste mjenjacnice, kurs je bolji ako lova odlezi (mislim da je u pitanju 7dana).

Ono što meni ne ide u glavu je to što mi je bankarica spomenula kako ne može otkupiti po srednjem tečaju eure zato što Aktiv nije fond sa valutnom klauzulom. Kakve to veze ima? molim nekog da mi objasni jer mi nije jasno

Edgar
01.04.2007., 23:54
Ono što meni ne ide u glavu je to što mi je bankarica spomenula kako ne može otkupiti po srednjem tečaju eure zato što Aktiv nije fond sa valutnom klauzulom. Kakve to veze ima? molim nekog da mi objasni jer mi nije jasno

Evo ja ću ti objasniti

Fondovi koji udjele vode u eurima, u statutu piše kako se uplate primaju u kunama i onda pretvaraju u euro po srednjem tečaju.

Ako donosiš eure, opet ista stvar, otkupit će ti ih po kupovnom tečaju pretvoriti u kune, i te kune ponovo, ali ovaj puta po srednjem tečaju, pretvoriti u euro i taj iznos tretirati kao uplatu, tj.osnovu za obračun.

Pasiv je fond koji udjele vodi u kunama, te prema tome nema mu što pisati u statutu kako će tretirati euro, jer ga nije briga. njega zanimaju kune.

kako ćeš doći do njih, briga Pasiva.

po meni, (uf što mrzim kada ZABA-i moram dati za pravo:confused: ) bankarica je potpuno ispravno postupila. udjeli su u kunama ti imaš eure. Ak hoćeš kune, kupi ih po kupovnom tečaju, kao i sav ostali svijet. zašto bi ti bio povlašten i kupovao po srednjem, a fond udjele vodi u kunama, ne u eurima?

morskinvest
02.04.2007., 00:11
Evo ja ću ti objasniti

Fondovi koji udjele vode u eurima, u statutu piše kako se uplate primaju u kunama i onda pretvaraju u euro po srednjem tečaju.

Ako donosiš eure, opet ista stvar, otkupit će ti ih po kupovnom tečaju pretvoriti u kune, i te kune ponovo, ali ovaj puta po srednjem tečaju, pretvoriti u euro i taj iznos tretirati kao uplatu, tj.osnovu za obračun.

Pasiv je fond koji udjele vodi u kunama, te prema tome nema mu što pisati u statutu kako će tretirati euro, jer ga nije briga. njega zanimaju kune.

kako ćeš doći do njih, briga Pasiva.

po meni, (uf što mrzim kada ZABA-i moram dati za pravo:confused: ) bankarica je potpuno ispravno postupila. udjeli su u kunama ti imaš eure. Ak hoćeš kune, kupi ih po kupovnom tečaju, kao i sav ostali svijet. zašto bi ti bio povlašten i kupovao po srednjem, a fond udjele vodi u kunama, ne u eurima?

mislim da nisi razumio što sam pitao...

morskinvest
02.04.2007., 00:14
niti jedan fonda kod nas koji vodi(objavljuje) vrijednosti udjela u Kn, nema valutnu klauzulu pa svejedno otkupljuju po srednjem tečaju . Do sad sam valjda izvrštio 20ak uplata u 5 fondova i uvijek su mi pretvarali eure po srednjem tečaju. za Pasiv to ne vrijedi jer nema valutnu klauzulu :confused: kao da ostali fondovi imaju. mislim da tu netko nekog radi budalom

Edgar
02.04.2007., 00:20
mislim da nisi razumio što sam pitao...

ne, ja sam sasvim dobro razumio što si ti pitao

samo, ti nisi razumio što sam ti ja odgovorio.

Pasiv vodi udjele u kunama, i hoće kune. kak ćeš ti doći do kuna, nije ga briga

prema tome eure mijenjaš u kune po kupovnom tečaju, u banci ili u mjenjačnici ili gdje god već