PDA

View Full Version : Pomoć obiteljima oboljelih od zloćudnih i drugih teških bolesti


stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41

Ivanicapeca
13.11.2012., 09:46
And now something completely different … mislim da ne prođe dan da ne pročitam vaše, naše postove. Nekada krenem pisati, nekada dođem do pola, nekada ne napišem niti pola rečenice i odustanem ... većina vas ne zna “našu priču”, ona je počela tako davno da se ni ja sama gotovo ne sjećam početaka. Znam da sam umorna, premorena ... Znam da mi je dosta čekanja, strahova kada zazvoni mobitel u neko čudno doba ... ne mogu više podnijeti neizvjesnost i jednostavno više ne mogu ... premorena sam od svega, od strahova od nadanja od iščekivanja, od svega ... želim živjeti bezbrižno, želim ne vidjeti bolesne ljude, ne slušati jaukanja od bolova, toliko to ne želim da se uhvatim u misli kako ne želim više živjeti samo da osjetim mir, bezbrižnost. Želim se posvetiti sebi, svom životu ... sigurno ste pomislili kako sam jedna sebična kuja, ali iskreno nakon osam godina dajem si to pravo, upravo to poželjeti ... svoj život, svoje najljepše doba koje bespovratno prolazi … nemam potrebu više davati sebe, ne na takav način … želim svoju mladost, je li to tako ružno od mene? Je li to nešto nenormalno? Želim svoja popodneva i vikende posvetiti sebi, svojim prijateljima, stvarima koje me vesele, ljubav koja mi ne dolazi u život otkako je bolest došla u naš život … samo želim da se sve hebeno završi … na ovaj ili na onaj način …. Jednostavno više ne mogu, ne mogu više … ne mogu sama ponijeti ovo breme, više jednostavno ne mogu … gadi mi se sve … sve mi se gadi … osjećam se kao polunapuhani ili ispuhani balon koji u sebi nema dovoljno snage čak ni da bi puknuo … evo najvećeg priznanja, počela sam joj zamjerati što je bolesna, da, eto … uzela sam si i to čak za pravo … znam, ja sam jedna grozna osoba, ali jednostavno si više ne mogu pomoći … i nemojte mi molim vas trabunjati kako ona nije kriva i kako moram biti jaka i kako mi se nakupilo nakon svih ovih godina, jer sve ja to znam i svega sam svjesna, ali više ne mogu … čak, više mi se ne da … možete li zamisliti to …
Draga moja, bezbrižnost je ideal koji smo izmislili i koji ne postoji.
Prije njene bolesti, postojalo je to vrijeme, zar ne? I onda ga je prekinula brutalna reala i spoznaja da nešto nije uredu.
Zapravo nikad nije sve u redu. To je spoznaja koju sam ja dobila kad sam prošla kroz to što ti sad prolaziš. Stvari se događaju, a između tih stvari živi se život punim plućima, ostvaruje se sve ono što se želi i treba, i ne, to nije sebično. Zapravo to kako se sada osjećaš umorno i polumrtvo je produkt onako od same tebe postavljenih stvari. Dušo draga, danas smo tu hodamo sretni i veseli idemo na kave s frendovima,a sutra više ne moramo biti. Dolazili su neki ljudi posjetiti moju mamu, s mišlju kako su došli oprostiti se s njom, a na kraju je ispalo da se ona oprostila s njima, umrli su prije nje, iznenada.
Danas je pet godina kako nema više moje stare, sve je prestalo, i da i ja sam joj poželjela da napokon umre, više nisam mogla, svako jutro sam se budila s jednom misli "koliko još Bože moj, čemu ovo sve, čemu ovakav život njoj i meni...." ....i sad je nema već pet godina, nema je više i užasno me i danas boli kako je sve skupa bilo. I nakon što je umrla imala sam jedan taj period kad sam mislila kako ću možda imati mira, no došli su novi pozivi mobitela, nova sranja, i to velika....to je život. I pošto se život baš tako postavi da ti sam pomrsi račune, nemoj ti sama sebi još dodatno otežavati. Radi što ti je potreba, bez pardona, ako više ne možeš, nemoj, jednostavno nemoj. Pohvataj sve sate koje možeš da ih učiniš onakvima kako tebi odgovaraju.

Na žalost, ja više nikad nisam nakon svega našla onu životnu radost koja mi više nedostaje nego bezbrižnost, i to je ono što me najviše boli. Imam dijete, volim ga i veselim mu se, ali one radosti koje sam u sebi jednom nosila jedonstavno više nema, zagazila je životna nepravda i bol, i bojim se da kad mi je dijete nije vratilo, više nikad je neće biti i ostati ću ovako pola sebe što sam nekoć bila, i moj suprug me nikad neće upoznati potpunu. Možda sam sama kriva što sam je izgubila, jer nisam se bavila dovoljno sobom i jer sam na sebe preuzela teret odbijanja prihvaćanja nekih univerzalnih činjenica koje se mogu samo prihvatiti ako želiš nastaviti dalje normalno živjeti.

Paw
13.11.2012., 15:23
Ivanicapeca, neda se ova moja, čini mi se da blago ignoriranje daje rezultate, za sada. Ovo što si mi napisala sam izvela bar par puta, nema učinka. Izgleda da ljude treba početi ignorirati da bi shvatili da su pretjerali, žalosno je to (po njih), ali efikasno po mene. Nisam nikada mislila da ću nekoga ignorirati sa osmijehom na licu, a da me to uopće neće dirati na emocionalnoj osnovi, reklo bi se žalosno je to (po mene), evoluiram... u kromanjonca.

Ivanicapeca
13.11.2012., 17:06
Ivanicapeca, neda se ova moja, čini mi se da blago ignoriranje daje rezultate, za sada. Ovo što si mi napisala sam izvela bar par puta, nema učinka. Izgleda da ljude treba početi ignorirati da bi shvatili da su pretjerali, žalosno je to (po njih), ali efikasno po mene. Nisam nikada mislila da ću nekoga ignorirati sa osmijehom na licu, a da me to uopće neće dirati na emocionalnoj osnovi, reklo bi se žalosno je to (po mene), evoluiram... u kromanjonca.

Onda budi direktna i reci da si ljubazno zamolila da te vise ne uznemiruju i jednostavno odbij razgovor o tome,decidirano i produlji dalje hodnikom.

Jass
13.11.2012., 19:51
Dobar dan svima ovdje, svekru je dijagnosticiran rak adenokarcinom, tekucinom putuju metastaze tako da ima roblema s izljevom vode u pluca, donekle sanirano...Ima75 god. u, <u <rijeci nam je receno nista od operacije, zracenja, samo palijativna kemoterapija i cca 6 mj... ako mozete pomoci kome po drugo misljenje u zagreb i na koji nacin, svaka pomoc je vise nego dobrodosla, na pp. Inace su sahranili kcer prije par god su 42.godini od tumora na mozgu umrla, mislila sam imat ce barem starost bez patnje i teskih bolesti...

Paw
14.11.2012., 11:55
Onda budi direktna i reci da si ljubazno zamolila da te vise ne uznemiruju i jednostavno odbij razgovor o tome,decidirano i produlji dalje hodnikom.

A nešto ću već smisliti.
Hvala za odgovor.
:)

nana0405
15.11.2012., 07:05
Nisam vas zaboravio ,budem kad stignem.


Treba def. više podataka kao npr. lab. nalaze,radiološke nalaze-UZV,CT,
Terapija, dob, dodatne chr, dg. i sl.

Lijep pozdrav! Konačno sam došla do nekih informacija. Mama mi je trenutno u bolnici, nađene su metastaze u kuku. Pokušati ću prepisati ono što sam dobila, potpuno sam se izgubila u svemu tome.
L 8.81, E 3,54 hGB 92, hCT 0,303, MCV 85,6, Tr 480, MCV GUK 5,9, ureja 3,9, kreatinin 49, urat 207, k 4,6, bilirubin uk. 5, AST 15, ALT 13, ALP 134, GGT 78, amilaze u serumu 75, Fe 3,4, UIBC 27,1, TIBC 30,5, CEA 3,29, AFP 7,5 CA 19-9 1787,7
UZV ABDOMENA: jetra je globalno ovečana, pravilnih kontura, bez vidljivih žarišnih promjena, parenhim je gruglje strukture. U topografskoj projekciji ž.mjehura inhomogena, napravilna vorba. D. choledocus je proširen. Gušterača se otežano prikazuje, hiperejogena je. Oba bubrega su normalne veličine, pravilnih konutra, bez zastoja i konkremenata, parenhim je očuvan, normalne ehogenosti. Slezena je uzgužnog promjera oko 12 cm bez žarišnih promjena.
CT L-S KRALJEŽNICE I ZDJELICE: CT LS kralježnice i zdjelice radi prikaza koštane strukture. Vidliva je osteoliza ilijačne kosti iznad acetabuluma, glave femura te medijalnog zida acetabuluma što odgovara sekundarizumu osnovne bolesti. Nastao je prekid koštanog kontinuiteta, odnosno fraktura na patološki promijenjenoj kosti medijalnog dijela ocetabuluma kao i ilijačne kosti. Blago inhomogena koštana struktura glave I.femura.
Dijagnoza
meta ossis ilei reg. acetabuli et capitis femoris dex
ca vesicae felleae
infiltratio lobi dexter et portae hepatis maligna
st.pos resectio lobi hepatis IVb et V cum resec. vesicae fellae
ostelisis/metastasis Th VI - st. pos radiotherapiam
St pos emboliam art pulmonalis
DVT cruris dex

I da ne zaboravim, mama mi ima 58 godina.

Unaprijed vam zahvaljujem!

Jass
15.11.2012., 09:20
Nisam vas zaboravio ,budem kad stignem.


Treba def. više podataka kao npr. lab. nalaze,radiološke nalaze-UZV,CT,
Terapija, dob, dodatne chr, dg. i sl.

Molim vas pomoc iz Rijeke smo, svekru predlazu samo palijativnu kemoterapiju...
Svekar 74 godine. Nakon dugog i cijelog niza pretraga ustanovljeno adenokarcinom zeluca, ucinjena pleuralna punkcija i punkcija ascitesa i dokazane stanice. ECOG2.pleuralni izljevi. Primarna neoplazma zeluca, veliki lijevostrani pleuralni izljev.(1500ML)

patohistoloski biopsije sluznice zeluca: visoki stupanj atipije.nadena zarista invazivnog adenokarcinoma.

Pleuralni punktat gluk 4.1 LD pp794, AMY pp 64, PROT pp42

Citoloski nalaz punkcije ascitesa
U sedimentu brojne maligne stanice zljezdanog epitela ber ep4, iskljuceno plucno porijeklo tumora, uklapa se u Ca yeluca.
ekg OD NA PREKO 30 STUPNJEVA, sr 78/MIN, NEKOLIKO POJEDINACNIH sves ALODROMNO PROVEDENE, IZOSTAJE PORAST ZUPCA OD V2-V3, HLK

1965 prebolio cir na zelucu i tada operacija po BI.

Sada nema mogucnosti Za operaciju i nista, kazu samo palijativna kemo. Da li i to bolesniku dati?Molim vase misljenje doktore,UNAPRIJED HVALA

C71
15.11.2012., 13:32
evo malo dobrih vijesti. :D
bila sam na magnetnoj, nalaz uredan, dakle nema recidiva već tri godine. :zivili:
kaže neurokirur još dvije pa ću dolaziti jedanput, a ne dvaput godišnje.

u ponedjeljak sam na magnetnoj razgovarala sa ženom, ona je došla po nalaz, a ja sam čekala pregled, čiji suprug ima astrocitom... već deset godina. :zivili:
srele smo se danas kod neurokirurga samo nisam baš s njom stigla porazgovarati. :(

trenutno me muče "popratni sadržaji", aktualna je rupica na bubnjiću. :(

tathinina
15.11.2012., 13:42
C71, baš mi je drago :)

Nadam se da ćete Vi i Ottek to lijepo proslaviti.

S'Sungassi
20.11.2012., 11:06
Molim vas za pomoć.

Zna li itko gdje se i kako u Hrvatskoj (Zagrebu), može kupiti sok od papaje; ekstrakt lišća od papaje; i još važnije čaj od papaje (od lišća papaje) ?


Vidio sam da je netko davno spominjao čaj od papaje, ali nisam vidio gdje se to kupuje. Malo sam prošvrljao netom ali nisam ništa posebno naša..bar ne na hrvatskim stranicama.

Ima li itko kakvih saznanja?

Treba mi za majku koja boluje od tumora gušterače.

Hvala

hrvoje dr.
22.11.2012., 20:33
Pozdrav svima!
Moja iskrena sućut Lei i njezinoj obitelji.

Ja molim pomoć! Nakon što sam dobila otpusno pismo od mame koja je u bolnici Merkur prošla operaciju u kojoj joj je odstranjen žučnjak i dio jetre shvatila sam da ništa ne razumijem. Molim vas pomoć u razumijevanju ovog:
dg: adenocarcinoma vesicae felleae, infiltratio hepatis seg IVb et V
th. resectio atypica seg. IVb et V cum vesicae felleae, lymphadenectomia lig. HD Resectio omenti mayoris

Dalje piše:
1. dio žučnog kanala duljeg promjera 0,2 cm histološki u intraoperativnoj biopsiji kao i naknadno izrezanim trajnim rezovima sve strukture očuvane a tumorskog tkiva se ne nalazi.
2. nepravilni komadić tkiva promjera 0,7 cm što histološki odgovara dvama limfnim čvorovima promjera do 0,4 cm od čega jedan infiltriran metastatskim tumorom izgleda kao primarni tumor u materijalu 4
3. Masno tkivo dulje promjera 5 cm na čijem presjeku se nađe devet limfnih čvorova promjera 0,3-1,6 od čega dva infiltrirana metastatskim tumorom
4. Žučnjak veličine 6x4 cm s isječkom jetre u podložećem ležištu veličine 12x9x8 cm .... vidljiva perivaskularna i perineuralna invazija. izražena dezmoplazija te područja nekroze. u području vrata žučnjaka limfni čvor promjera 0,6 cm infiltriran metastatskim tumorom. tumor infiltrira okolno masno tkivo te tkivo jetre, a u kaudalnom rubu jetrenog perenhima privučeno masno tkivo, tomor infiltrira kapsulu no masno tkivo očuvano. Preostali parenhim očuvane arhitekture, portalni prostori prožeti oskudnim do umjereno obilnim kroničnim upalnim infiltratom uz kolangiolarnu preliferaciju a u jetrenim režnjićima oko 20 % hepatocita mikro i makrovezikulano steatozno promijenjenih citoplazmi. Rub resekcije vrata žučnjaka kao i jetrenog parenhima uredni.

Da li netko nešto razumije?! Kakve bi po ovome trebale biti prognoze?
Unaprijed hvala

Lijep pozdrav! Konačno sam došla do nekih informacija. Mama mi je trenutno u bolnici, nađene su metastaze u kuku. Pokušati ću prepisati ono što sam dobila, potpuno sam se izgubila u svemu tome.
L 8.81, E 3,54 hGB 92, hCT 0,303, MCV 85,6, Tr 480, MCV GUK 5,9, ureja 3,9, kreatinin 49, urat 207, k 4,6, bilirubin uk. 5, AST 15, ALT 13, ALP 134, GGT 78, amilaze u serumu 75, Fe 3,4, UIBC 27,1, TIBC 30,5, CEA 3,29, AFP 7,5 CA 19-9 1787,7
UZV ABDOMENA: jetra je globalno ovečana, pravilnih kontura, bez vidljivih žarišnih promjena, parenhim je gruglje strukture. U topografskoj projekciji ž.mjehura inhomogena, napravilna vorba. D. choledocus je proširen. Gušterača se otežano prikazuje, hiperejogena je. Oba bubrega su normalne veličine, pravilnih konutra, bez zastoja i konkremenata, parenhim je očuvan, normalne ehogenosti. Slezena je uzgužnog promjera oko 12 cm bez žarišnih promjena.
CT L-S KRALJEŽNICE I ZDJELICE: CT LS kralježnice i zdjelice radi prikaza koštane strukture. Vidliva je osteoliza ilijačne kosti iznad acetabuluma, glave femura te medijalnog zida acetabuluma što odgovara sekundarizumu osnovne bolesti. Nastao je prekid koštanog kontinuiteta, odnosno fraktura na patološki promijenjenoj kosti medijalnog dijela ocetabuluma kao i ilijačne kosti. Blago inhomogena koštana struktura glave I.femura.
Dijagnoza
meta ossis ilei reg. acetabuli et capitis femoris dex
ca vesicae felleae
infiltratio lobi dexter et portae hepatis maligna
st.pos resectio lobi hepatis IVb et V cum resec. vesicae fellae
ostelisis/metastasis Th VI - st. pos radiotherapiam
St pos emboliam art pulmonalis
DVT cruris dex

I da ne zaboravim, mama mi ima 58 godina.

Unaprijed vam zahvaljujem!
Nema se nešto previše reći no idemo redom ukratko o žučnjaku,
Tm žučnjaka su podmukli-često nemaju simptome,spadaju u rijeđe tumore ,ali na 5. mjestu GI tm.
Obzirom na meta predpostavljam da je posrijedi tm. koji je izrastao iz stijenke okrenute prema van tj. trbušnoj šupljini. Neki od rizičnih faktora su porculaski žučnjak,IBD. Češći u žena,većinom adenokarcinomi.
Vrlo često se otkriva u inoperabilnom stadiju,a liječenje je kirurško.
Zbog rijetkosti postoji mali br. studija s mali br. ispitanika u th.
Najčešće se primjenjuje 5-fluorouracil a može i radioterapija.
Na osnovu kli. indikacije učiniti MSCT abdomena.
Kontrola PV/INR.

hrvoje dr.
22.11.2012., 20:51
Molim vas pomoc iz Rijeke smo, svekru predlazu samo palijativnu kemoterapiju...
Svekar 74 godine. Nakon dugog i cijelog niza pretraga ustanovljeno adenokarcinom zeluca, ucinjena pleuralna punkcija i punkcija ascitesa i dokazane stanice. ECOG2.pleuralni izljevi. Primarna neoplazma zeluca, veliki lijevostrani pleuralni izljev.(1500ML)

patohistoloski biopsije sluznice zeluca: visoki stupanj atipije.nadena zarista invazivnog adenokarcinoma.

Pleuralni punktat gluk 4.1 LD pp794, AMY pp 64, PROT pp42

Citoloski nalaz punkcije ascitesa
U sedimentu brojne maligne stanice zljezdanog epitela ber ep4, iskljuceno plucno porijeklo tumora, uklapa se u Ca yeluca.
ekg OD NA PREKO 30 STUPNJEVA, sr 78/MIN, NEKOLIKO POJEDINACNIH sves ALODROMNO PROVEDENE, IZOSTAJE PORAST ZUPCA OD V2-V3, HLK

1965 prebolio cir na zelucu i tada operacija po BI.

Sada nema mogucnosti Za operaciju i nista, kazu samo palijativna kemo. Da li i to bolesniku dati?Molim vase misljenje doktore,UNAPRIJED HVALA
Treba napisati nalaze tm. markera, CT -a ,EGD/gastroskopije, nalaze opće biokemije.

Kockar :D
23.11.2012., 14:17
Moze mi ko reci kako kontrole idu nakon izljecenja limfoma? Imaju neki markeri ili?

Ivanicapeca
23.11.2012., 16:33
Moze mi ko reci kako kontrole idu nakon izljecenja limfoma? Imaju neki markeri ili?

Krvna slika i PET-CT mislim, e sad liječnik odlučuje individualno koliko često i u kojim intervalima. Mislim da je PET-CT jednom godišnje, nisam sigurna

Kockar :D
23.11.2012., 16:47
Krvna slika i PET-CT mislim, e sad liječnik odlučuje individualno koliko često i u kojim intervalima. Mislim da je PET-CT jednom godišnje, nisam sigurna

A ček koji su faktori bitni u krvnoj slici, jer sjećam se kad još nismo znali što je, da krvna slika nista nije pokazala. PET-CT je isto kao i obični ct, što je dosad jedino radio?

Ivanicapeca
23.11.2012., 21:35
A ček koji su faktori bitni u krvnoj slici, jer sjećam se kad još nismo znali što je, da krvna slika nista nije pokazala. PET-CT je isto kao i obični ct, što je dosad jedino radio?

Vezano je za funkcioniranje jetre i drugih organa tj. može se iščitati stanje iz krvne slike i biti u tijeku s eventualnim promjenama koje mogu na nešto ukazati. PET-CT može precizno pokazati postoji li koji zaostali čvorić. Isto tako mogući su i drugi vidovi pretraga, zavisno od toga gdje su se čvorići sve nalazili.

hrvoje dr.
24.11.2012., 18:12
PET CT i MSCT nije isto!

nibed
25.11.2012., 12:35
Molim vas da pogledate ovu temu, vjerojatno ima sličnih iskustava... Hvala puno (http://www.forum.hr/showthread.php?t=752691)

goth_madonna
27.11.2012., 14:09
Pozdrav svima. Nazalost, nalazimo se na ovakvoj tuznoj temi.
Mama je u srijedu primila 6 kemo, do tada su nuspojave kemoterapije bile samo bol u koljenima. Ali od 6. terapije je proslo tjedan dana, a ona se osjeca slabo... jel to nuspojava ili znak da je krenulo nizbrdo? Dali je to normalno?
I dalje jede normalno.

I jos jedna stvar, dali je remisija poslije terapije obavezna ili individualna. Ako nastupi, koliko obicno traje (cca)?

Koliko pauza mora biti poslije 6 ciklusa terapije do ponovnog primanja kemoterapije?

Njen doktor nam nedaje apsolutno nikakve informacije. Ne želi ni pricati s nama..tako da nemam koga pitati osim ovdje

Sent from my LG-O3D using Tapatalk

sljeme3
27.11.2012., 14:26
Pozdrav svima. Nazalost, nalazimo se na ovakvoj tuznoj temi.
Mama je u srijedu primila 6 kemo, do tada su nuspojave kemoterapije bile samo bol u koljenima. Ali od 6. terapije je proslo tjedan dana, a ona se osjeca slabo... jel to nuspojava ili znak da je krenulo nizbrdo? Dali je to normalno?
I dalje jede normalno.

I jos jedna stvar, dali je remisija poslije terapije obavezna ili individualna. Ako nastupi, koliko obicno traje (cca)?

Koliko pauza mora biti poslije 6 ciklusa terapije do ponovnog primanja kemoterapije?

Njen doktor nam nedaje apsolutno nikakve informacije. Ne želi ni pricati s nama..tako da nemam koga pitati osim ovdje

Sent from my LG-O3D using Tapatalk

Meni je mama imala 6 ciklusa kemo.svaki ciklus po 5 dana i pauza izmedu je bila 4tj cca.slabost je sasvim normalna
mami je u pocetku malo bilo,a sto je vise isla na kemo sve jace su joj bile nuspojave.vise psihicki nego fizicki.onaj tjedan kad bi primala kemo se dobro osjecala,ali tj posli su bile slabine,povracanja,proljevi,izgubila na kilazi(u poctku je mogla jesti,ali kasnije sve slabije)..to je sve individualno.njenoj prijateljici nije apsolutno is bilo,samo joj je kosa otpala

Ivanicapeca
27.11.2012., 16:32
Pozdrav svima. Nazalost, nalazimo se na ovakvoj tuznoj temi.
Mama je u srijedu primila 6 kemo, do tada su nuspojave kemoterapije bile samo bol u koljenima. Ali od 6. terapije je proslo tjedan dana, a ona se osjeca slabo... jel to nuspojava ili znak da je krenulo nizbrdo? Dali je to normalno?
I dalje jede normalno. Pa vjerojatno je nuspojava, zapravo najvjerojatnije.

I jos jedna stvar, dali je remisija poslije terapije obavezna ili individualna. Ako nastupi, koliko obicno traje (cca)?
Remisija je stanje u kojem se ne očitavaju simptomi bolesti i pretrage pokazuju da ne postoji tumor u tijelu. Hoće li ili neće netko ući u remisiju je individualno, baš kao i trajanje. Nadajmo se da će tako biti dok ne umre od starosti.
Koliko pauza mora biti poslije 6 ciklusa terapije do ponovnog primanja kemoterapije?
Zavisi o lijeku koji prima i protokolu liječenja. Ono što je sigurno, dok joj opće stanje nije zadovoljavajuće, neće primiti nove cikluse.

Njen doktor nam nedaje apsolutno nikakve informacije. Ne želi ni pricati s nama..tako da nemam koga pitati osim ovdje

Sent from my LG-O3D using Tapatalk
Posjetite ga i podsjetite da je zakonom obligiran dati informacije o liječenju. Ukoliko vas odbije, recite mu da ste sada prisiljeni razgovarati s njegovim nadležnim, a to je pročelnik odjela.
Nemojte nikako ni za što odustati od informacija! To je jedna od stvari u kojima morate maksimalno ustrajati i od vitalne je važnost. Nemojte se posipati pepelom tipa "ne bi se štel zamjerit gospon doktoru"... mnogi su to radili a kasnije gorko zažalili!

El Gato Félix
27.11.2012., 17:57
sljeme3, Ivanicapeca i Gerta, vaši postovi su premješteni na temu PET/CT - tumačenje nalaza (http://www.forum.hr/showthread.php?p=42392710#post42392710) (kliknuti na link), a s obzirom da je upit prvotno postavljen na toj temi pa da ne izgleda da se na toj temi samo gomilaju upiti bez odgovora.

LiliFee
28.11.2012., 21:57
Evo mene nakon dužeg perioda. Nemam ništa lijepo za reći. Svekru je zračenje pomoglo što se tiče bolova u nozi,al je baš izgubio apetit i nije više aktivan kao prije.Baš dosta leži i šutljiv je. Ima bolove u prsima pa ga i to muči,bez tableta za bolove ne funkcioniše. Doktori su ga poslali kući i nisu mu više na konzilijumu dali nikakvu terapiju niti objašnjenje za to. Niko ga nije uputio na na CT, ni da vadi krv ma ništa.
Mi smo sad baš zbunjeni i pokušajemo se dalje sami boriti.
Kakvo mišljenje ili iskustvo imate sa Petroleom ?

Ivanicapeca
29.11.2012., 10:43
Evo mene nakon dužeg perioda. Nemam ništa lijepo za reći. Svekru je zračenje pomoglo što se tiče bolova u nozi,al je baš izgubio apetit i nije više aktivan kao prije.Baš dosta leži i šutljiv je. Ima bolove u prsima pa ga i to muči,bez tableta za bolove ne funkcioniše. Doktori su ga poslali kući i nisu mu više na konzilijumu dali nikakvu terapiju niti objašnjenje za to. Niko ga nije uputio na na CT, ni da vadi krv ma ništa.
Mi smo sad baš zbunjeni i pokušajemo se dalje sami boriti.
Bojim se da su svekra okarakterizirali kao terminalnog bolesnika kojem je potrebno palijativno liječenje. Pokušajte razgovarati s liječnikom i inzistirajte na konkretnim odgovorima o njegovom stvarnom stanju.
Kakvo mišljenje ili iskustvo imate sa Petroleom ?

Zaboga draga, nadam se da to nije petrolej kojega ljudi konzumiraju jer su negdje čuli da nešto pomože...:confused:

Preporučujem ti da tati nabavite Multisanosvit sirup. To je odličan imunobuster. Bez šećera je i može se nabaviti sa ili bez željeza. Možda je njemu bolje bez željeza da mu ne pada na želudac.

booa
01.12.2012., 11:58
Pišem jer više ne znam kako se nositi s ovim što proživljavamo moja obitelj i ja. mama (61) je u terminalnoj fazi, 2 i pol godine se borila s rakom gušterače. ljeti je prestala ići na kemoterapije.od svibnja više ne hoda,a zadnjih mjesec dana stanje se jako pogoršalo. smršavila je užasno, ima max.40kg, ništa ne jede, blijeda je, jedva drži otvorene oči. dobiva povremeno infuziju. sve ju boli, već tjednima leži nepokretno u krevetu (do zadnji mjesec smo ju vodili na wc invalidskim kolicima), stavljamo joj pelene. ali čim ju podignemo, pomaknemo, ona jauče da ju boli. neizdrživo je. o njoj brinemo tata i ja. mučno mi je gledati njezinu patnju, agoniju. mama u zadnje vrijeme teško diše, nerazumljivo priča i moli da joj damo nešto da si skrati život. rekla nam je neka se molimo da što prije umre jer ona više ovako ne može. brinem se i za tatu jer je pretrpio prije neke bolesti i vidim da ga ova situacija jako pogađa i uništava. strah me za njega da će ovo i njega uništiti. ponekad mi dođe da zaista zaželim da što prije dođe ovim maminim mukama kraj jer to će značiti i kraj muka za tatu, za mene. jutros sam ju sat vremena slušala kako nas moli da joj skratimo muke. ona doslovno ništa ne jede, gležnjevi su joj jako natekli, a ostatak tijela je kost i koža, neprepoznatljivo. zna li netko koliko ovakvo stanje može još trajati?

Ivanicapeca
01.12.2012., 17:23
Pišem jer više ne znam kako se nositi s ovim što proživljavamo moja obitelj i ja. mama (61) je u terminalnoj fazi, 2 i pol godine se borila s rakom gušterače. ljeti je prestala ići na kemoterapije.od svibnja više ne hoda,a zadnjih mjesec dana stanje se jako pogoršalo. smršavila je užasno, ima max.40kg, ništa ne jede, blijeda je, jedva drži otvorene oči. dobiva povremeno infuziju. sve ju boli, već tjednima leži nepokretno u krevetu (do zadnji mjesec smo ju vodili na wc invalidskim kolicima), stavljamo joj pelene. ali čim ju podignemo, pomaknemo, ona jauče da ju boli. neizdrživo je. o njoj brinemo tata i ja. mučno mi je gledati njezinu patnju, agoniju. mama u zadnje vrijeme teško diše, nerazumljivo priča i moli da joj damo nešto da si skrati život. rekla nam je neka se molimo da što prije umre jer ona više ovako ne može. brinem se i za tatu jer je pretrpio prije neke bolesti i vidim da ga ova situacija jako pogađa i uništava. strah me za njega da će ovo i njega uništiti. ponekad mi dođe da zaista zaželim da što prije dođe ovim maminim mukama kraj jer to će značiti i kraj muka za tatu, za mene. jutros sam ju sat vremena slušala kako nas moli da joj skratimo muke. ona doslovno ništa ne jede, gležnjevi su joj jako natekli, a ostatak tijela je kost i koža, neprepoznatljivo. zna li netko koliko ovakvo stanje može još trajati?
Užasno mi je žao da svi kroz to prolazite :(
Mama obavezno nešto mora primati za bolove- durogesic flastere u kombinaciji s još nečim....obavezno kontaktiraj centar za bol. Preporučujem ti dr. Lončara na traumi. Već sam u nekoliko navrata na ovoj temi pisala njegov kontakt, pa pokušaj izguglati.
Ovakvo stanje će trajati još vrlo kratko. Najčešće je to pitanje od maksimalno tjedan dana, ali nitko to sa sigurnošću ne može tvrditi. Budite uz nju i učinite sve da je ne boli, da je hidrirana i nahranjena, pa taman na sondu ili intravenozno i da se osjeća voljenom. Pričaj joj da će sve biti ok, da ćete vi biti ok, da će ona biti ok, da je uredu ako želi otići, da ste u miru, da je ona u miru, da je volite. I ponavlja joj to, pričaj joj o životu, da je učinila sve onako kako je trebala, pričaj o sretnim danima...ovo je jako važno. Pokušaj u sebi pronaći svu snagu i mir i ovako postupiti. Biti će ti kasnije puno puno lakše.

El Gato Félix
01.12.2012., 20:22
Schroomelini i hrvoje dr., vaši postovi su premješteni na temu Neuroendokrini tumor - karcinoid (http://www.forum.hr/showthread.php?t=753488), a s obzirom da sam već izdvojio postove cijenjene forumašice u zasebnu temu pa da ne raspravljamo o jedno te istom na više tema i time razvodnjujemo raspravu.

S'Sungassi
03.12.2012., 11:11
Pišem jer više ne znam kako se nositi s ovim što proživljavamo moja obitelj i ja. mama (61) je u terminalnoj fazi, 2 i pol godine se borila s rakom gušterače. ljeti je prestala ići na kemoterapije.od svibnja više ne hoda,a zadnjih mjesec dana stanje se jako pogoršalo. smršavila je užasno, ima max.40kg, ništa ne jede, blijeda je, jedva drži otvorene oči. dobiva povremeno infuziju. sve ju boli, već tjednima leži nepokretno u krevetu (do zadnji mjesec smo ju vodili na wc invalidskim kolicima), stavljamo joj pelene. ali čim ju podignemo, pomaknemo, ona jauče da ju boli. neizdrživo je. o njoj brinemo tata i ja. mučno mi je gledati njezinu patnju, agoniju. mama u zadnje vrijeme teško diše, nerazumljivo priča i moli da joj damo nešto da si skrati život. rekla nam je neka se molimo da što prije umre jer ona više ovako ne može. brinem se i za tatu jer je pretrpio prije neke bolesti i vidim da ga ova situacija jako pogađa i uništava. strah me za njega da će ovo i njega uništiti. ponekad mi dođe da zaista zaželim da što prije dođe ovim maminim mukama kraj jer to će značiti i kraj muka za tatu, za mene. jutros sam ju sat vremena slušala kako nas moli da joj skratimo muke. ona doslovno ništa ne jede, gležnjevi su joj jako natekli, a ostatak tijela je kost i koža, neprepoznatljivo. zna li netko koliko ovakvo stanje može još trajati?

Žao mi je što prolazite sve to.

Kod mene je situacija, odnosno bolest, ista.

Moja majka (53) također boluje od adenokarcinoma gušterače. S bolešću se bori godinu i 2 mjeseca.
Od prvotnog zahvaćenja repa gušterače, rak se proširio po zadnjim snimanjima na cijelu gušteraču, dio jetre, na pluća i neke žlijezde..

Nakon prve kure kemoterapija stanje je bilo sasvim u redu, rak je mirovao, nije se proširio, a jedna metastaza sa jetre se čak bila povukla; ali nakon druge kure stanje je onakvo kakvo sam spomenuo - proširio se na cijelu gušteraču, dio jetara, na pluća i neke žlijezde :(

Bolovi su nemogući i konstantni. Smršavila je još ranije dosta, sada nije "kost i koža", ali nije ni daleko.
Ugrađen joj je kateter za mokraću jer nema osjeta u nekim živcima, jer je tumor prožeo svojim žilama osim gušterače i taj neki dio živčanog debla u kičmi, pa bi se njoj mjehur napunio, ona ne bi znala ali bi osjećala užasne bolove jer joj je mjehur zbog napunjenosti dodatno pritiskao bolna mjesta.
Ovako sa kateterom je bar mrvu lakše, s te strane; ali sami bolovi su i dalje konstantni.

Ona uzima visoke doze Sevredola u kombinaciji sa jakim Durogesic flasterima.
Apetita nekad ima malo manje, nekad malo više.. ali trudi se bar nešto jesti.

Na kemoterapiji nije bila duže od 2 mjeseca i više ni ne može ići zbog stanja organizma.

Od neke alternative uzima ulje konoplje; koštice od marelica (B17 vitamin); a od nedavno smo čuli i čitali za Papaju da je jako zdrava i ljekovita, pa smo kupili čaj od lišća Papaje kojeg je počela piti. U istraživanjima se pokazalo da jako povoljno djeluje na neke vrste rakova.

Kao i tvoja, tako i moja majka od bolova jauče, i moli da joj se skrate muke i moli Boga da je uzme.. :(

Što se doktora i centra za bol tiče, mi smo bili u Vinogradskoj bolnici, i u ambulanti za bol kod dr Željka Ivaneca. Puno je mami pomogao, i potrudio se oko nje. Jako pristupačan, i za njega imam sve pohvale.

Ne znam što bih ti rekao, svajetovao..osim.. držite se.. Sretno..

booa
03.12.2012., 15:22
Hvala puno Ivanicapeci i S sungu na odgovorima. Željela bih da nitko ne proživljava to što proživljavamo mi i mnoge obitelji čiji su članovi teško bolesni. Drži se S sung.

Kockar :D
03.12.2012., 16:23
Krvna slika i PET-CT mislim, e sad liječnik odlučuje individualno koliko često i u kojim intervalima. Mislim da je PET-CT jednom godišnje, nisam sigurna

Zasto ide pet, a ne mr koja je manje stetna?

Ivanicapeca
03.12.2012., 17:36
Zasto ide pet, a ne mr koja je manje stetna?

Zbog preciznosti. PET-CT može registrirati promjene na staničnoj razini. Dal PET-CT ili MR procijenjuje liječnik ovisno o tome koji podatci i koliko precizni mu trebaju.

Ivanicapeca
03.12.2012., 17:37
Hvala puno Ivanicapeci i S sungu na odgovorima. Željela bih da nitko ne proživljava to što proživljavamo mi i mnoge obitelji čiji su članovi teško bolesni. Drži se S sung.

Draga moja, na žalost to je svakodnevnica velikog broja ljudi. Nadam se da će palijativa i hospiciji kod nas napokon zaživjeti.

Gerta
03.12.2012., 19:08
Zasto ide pet, a ne mr koja je manje stetna?

PET tj. PET/CT radi prvenstveno na principu da se nakon aplikacije glukoze obilježene radionuklidom skenira i onda "svijetle" zone koje pojačano troše glukozi, a to su metastaze.
Jedna od važnih prednosti je da se pregledom obuhvati cijeli organizam.


Kad bi se pokušao napraviti MR svake pojedine regije tijela pregled bi za jednog pacijenta trajao skoro cijeli dan jer se pojednine strukture na određene načine moraju skenirati,a pregled pojedinih regija (recimo medijastinuma za prikaz limfnih čvorova) zbog disanja jednostavno nije dovoljno prezican.
Tako da MR za otkrivanje metastaza općenito uopće nije adekvatna metoda.

Prikladan je kada se na CT-u ili PET/CT-u uoči promjena za koju baš nije sigurno je li metastaza. E onda se radi ciljani MR različitim tehnikama snimanja samo te regije zbog odlične tkivne diferencijacije koju MR ima.

Noirin
03.12.2012., 21:25
Pozdrav svima

Ja sam upravo danas saznala da mi majka boluje od karcinoma zeluca...sokirana sam...jos mi nejde u glavu..kako..

Da li je netko od vasih obitelji bolovao od toga?

Cula sam za biljku Graviolu ..da li je nekome pomogla...

Pozdrav svima uz nadu da ce vasi najmiliji uskoro ozdraviti

Ivanicapeca
04.12.2012., 14:01
Pozdrav svima

Ja sam upravo danas saznala da mi majka boluje od karcinoma zeluca...sokirana sam...jos mi nejde u glavu..kako..

Da li je netko od vasih obitelji bolovao od toga?

Cula sam za biljku Graviolu ..da li je nekome pomogla...

Pozdrav svima uz nadu da ce vasi najmiliji uskoro ozdraviti

Eto jednostavno se događa, zapravo je incidencija ca želuca u porastu.

Ukoliko nema metastaza i tumor je dobro lociran, moguće je da joj neće niti odstraniti čitav želudac.
Otac mog poznanika živi bez želuca već preko 10 g i u remisiji je.
Polako, dan po dan. Ovaj šok spoznaje je najgori, a kad liječenje krene, biti će lakše. Ona ćemo ti i nešto više moći reći.

Sanja Enola
04.12.2012., 16:32
Pozdrav svima !

Zanima me,za one koji su bolje upućeni ili su to prošli,mami je sada promijenja terapija iz AC protokola,u AC-T protokol,tj.primit će još 4 ciklusa paklitaksena.

Može li mi netko reći nešto više o tom lijeku?

Kad sam već tu,da pitam,što sa kostoboljom? Prošla 4 ciklusa terapije,osjećala je blagu bol. Sada,nakon samo jednog ovog ciklusa ne može hodat i plače od bolova.

Koje tablete,čaj...? Čula sam negdje da pomaže čaša hladnog mlijeka,da probamo to?

Kockar :D
04.12.2012., 23:53
Evo mene opet s pitanjima, ali kad uvijek nesto zaboravim pitati doktora :503: Ugl. Vec sam pisao da mi je dijete prije 6 mjeseci dobilo burkitt limfom i dobio je 3. kemo R-CHDP tak nes i ucinjen je MSCT koji je pokazao nepotpunu kompletnu remisiju. Sad je presao jos 3. kemo i sad jegotovo, danas smo bili na kontroli i ocekivao sam od doktora da naruci ga na ct odmah, ali receno je ovako da se ct ucini za mjesec dana i zatim izvadi krv (vise manje sve) te s tim nalazima na kontrolu sredinom prvog mjeseca. Sad me cudi zasto ne ct odmah, nego za mjesec dana? zafrkava dodatnih mjesec dana razmisljanja o ishodu.

Noirin
05.12.2012., 07:30
Eto jednostavno se događa, zapravo je incidencija ca želuca u porastu.

Ukoliko nema metastaza i tumor je dobro lociran, moguće je da joj neće niti odstraniti čitav želudac.
Otac mog poznanika živi bez želuca već preko 10 g i u remisiji je.
Polako, dan po dan. Ovaj šok spoznaje je najgori, a kad liječenje krene, biti će lakše. Ona ćemo ti i nešto više moći reći.

Hvala na odgovoru..

Narucena je sutra na PET/CT u Medikol i kod jednog profesora na institut u Ilici...
Uz sve to ima i tumor na maternici koji se pojavio naglo od 5mj...Sumnjaju da postoji mogucnost povezanosti medjutim za tocnu dijagnozu znat cemo sutra...

ako zivi bez zeluca 10g to je odlicno...daje mi utjehu barem malo jer nisam upoznata sa sansama za prezivljavanje nakon tretmana...

Ja sam njoj odmah prehranu promijenila od jucer...nista slatko,slano,ljuto itd...rekli su mi da neradim to neka uziva u hrani dok jos moze medjutim ja mislim da je to krivo razmisljanje jer joj to moze samo pogorsati...npr secer je koban pa zasto bih joj davala da se ubije u kolacima i napravi si jos i gore...kao da dodaje ulje na vatru...
moram pronaci na internetu neke recepte za ovakve slucajeve.

kupila sam joj i Graviolu u prahu da pije...navodno pomaze...pa cemo vidjeti...

nadam se da smo na vrijeme saznali i da brzo reagiramo na sve

hvala jos jednom

S'Sungassi
05.12.2012., 08:48
Hvala puno Ivanicapeci i S sungu na odgovorima. Željela bih da nitko ne proživljava to što proživljavamo mi i mnoge obitelji čiji su članovi teško bolesni. Drži se S sung.

Hvala. Vi se isto držite..

:cheer: Samo hrabro i ustrajno

S'Sungassi
05.12.2012., 09:06
Hvala na odgovoru..

Narucena je sutra na PET/CT u Medikol i kod jednog profesora na institut u Ilici...
Uz sve to ima i tumor na maternici koji se pojavio naglo od 5mj...Sumnjaju da postoji mogucnost povezanosti medjutim za tocnu dijagnozu znat cemo sutra...

ako zivi bez zeluca 10g to je odlicno...daje mi utjehu barem malo jer nisam upoznata sa sansama za prezivljavanje nakon tretmana...

Ja sam njoj odmah prehranu promijenila od jucer...nista slatko,slano,ljuto itd...rekli su mi da neradim to neka uziva u hrani dok jos moze medjutim ja mislim da je to krivo razmisljanje jer joj to moze samo pogorsati...npr secer je koban pa zasto bih joj davala da se ubije u kolacima i napravi si jos i gore...kao da dodaje ulje na vatru...
moram pronaci na internetu neke recepte za ovakve slucajeve.

kupila sam joj i Graviolu u prahu da pije...navodno pomaze...pa cemo vidjeti...

nadam se da smo na vrijeme saznali i da brzo reagiramo na sve

hvala jos jednom

Žao mi je što se morate nositi s tom bolešću. Ali, držite se, budi uporni, dosljedni i samo bez panike..

Preporučam da majci kupite i vitamin B17, odnosno koštice marelice koje su izuzetno dobre u borbi protiv raka.

Možete i samo u google upisati samo koštice marelice, ili Hunza B17, pa vidjeti brojne linkove, članke, itd..

Također papaja kao voće, odnosno dijelovi stabla, tj. točnije, lišća papaje, su izrazito ljekoviti..

Isto tako na google upisom papaja i lišće papaje se dobivaju brojni rezultati o tome.

Mi smo uspjeli kupiti čaj od lišća papaje, pa ga je majka počela nedavno piti. Čaj od ekstrakta lišća papaje kupili smo u Natura Viti. Skup je, 200 kn za vrećicu od 50gr; ali traje oko mjesec dana za normalnu upotrebu, ili cca 2 tjedna ako se intenzivnije koristi, a intenzivnije se koristi kod bolesti..

Na žalost sa papajom smo kod moje majke (adenokarcinom gušterače) počeli kasno, tek nedavno (prva vrećica) jer do sad nismo ni čuli za to..

Hunzu, odnosno koštice marelice (B17 vitamin) koristi duže. Nakon prve kure kemo i uz pravilnu prehranu, i uzimanje B17, tumor je mirovao, i jedna se metastaza sa jetre bila čak i povukla.
No, nakon druge kure kemo stanje se pogoršalo. Nije se pridržavalo striktne prehrane, odbijala je jesti ono što bi trebala itd. i stanje se naglo pogoršalo, do te mjere da je tumor sada zahvatio cijelu gušteraču, i metastaze su na plućima i nekim žlijezdama.

Ono što želim reći je, da se treba striktno paziti na prehranu.

Naravno da je sve individualno; ali najveća pogreška koju možete napraviti je voditi se onom mišlju "ma, neka jede što god želi, da bar još malo uživa u hrani i onome što voli.." i slično.. Ne. Velika pogreška.
Ionako je već poznati za tzv 3 "bijele ubojice" (bijeli šećer, bijelo brašno, itd..)..

Treba se držati pravilne prehrane, ne unositi u tijelo nepotreban i štetan šećer koji hrani tumor, štetne masnoće i slično..

Potrebno je što više sokova od sirovog povrća, vitamini, i pravilna prehrana.

Jedino u kombinaciji svega toga, liječenja, pravilne prehrane, volje, borbe i ponešto iz tzv. alternative (poput papaje i koštica marelica, itd..), može se s pravom optimistično gledati na uspjeh.. Uspjeh bilo izliječenja, bilo većeg produživanja života i njegove kvalitete..

Ivanicapeca
05.12.2012., 09:48
Evo mene opet s pitanjima, ali kad uvijek nesto zaboravim pitati doktora :503: Ugl. Vec sam pisao da mi je dijete prije 6 mjeseci dobilo burkitt limfom i dobio je 3. kemo R-CHDP tak nes i ucinjen je MSCT koji je pokazao nepotpunu kompletnu remisiju. Sad je presao jos 3. kemo i sad jegotovo, danas smo bili na kontroli i ocekivao sam od doktora da naruci ga na ct odmah, ali receno je ovako da se ct ucini za mjesec dana i zatim izvadi krv (vise manje sve) te s tim nalazima na kontrolu sredinom prvog mjeseca. Sad me cudi zasto ne ct odmah, nego za mjesec dana? zafrkava dodatnih mjesec dana razmisljanja o ishodu.

Zato što kemo ima produljen učinak i što će za mj. dana CT biti puno vjerodostojniji nego sad.
Jedan mali savjet- ajde probaj vjerovati liječniku da zna svoj posao. Do sad je sve napravio kako treba, zar ne? Kužim da je teško biti objektivan kad se radi o djetetu, ali morat ćete se naučiti nositi s doživotnom neizvjesnošću. Na žalost, nema nikakvih garancija da se bolest ne može jednom opet vratiti nakon remisije.
Ono što ti mogu i ja osobno garantirati jest da je u odličnim rukama. Hematologija kod nas je vjerovatno jedna od najrazvijenijih medicinskih specijalnosti. Imamo stručnjake svjetskog kalibra. Šteta jedino da nam je dr. Mrsić otišao u političke vode.

Ivanicapeca
05.12.2012., 09:59
Žao mi je što se morate nositi s tom bolešću. Ali, držite se, budi uporni, dosljedni i samo bez panike..

Preporučam da majci kupite i vitamin B17, odnosno koštice marelice koje su izuzetno dobre u borbi protiv raka.


Možete i samo u google upisati samo koštice marelice, ili Hunza B17, pa vidjeti brojne linkove, članke, itd..

Ovo je nešto najgore što možeš preporučiti oboljelom od raka, a kamoli raka želuca. Radi se o takvom užasnom šarlatanstvu i čistom otrovu, cijanidu koji može samo pogoršati stvar i dovesti do teškog trovanja i smrt. Svi "zanimljivi" članci su posve znanstveno ne utemeljeni i nema nikakve relevantne studije objavljene u medicinskim časopisima kao ni na PubMedu na kojem se objavljuje pa sigurno 90% svih provjerenih znanstvenih radova i rezultata studija. Dapače, postoje samo dokazi o štetnosti cijanida.
Ko Boga vas molim da ne nasijedate na takve priče pune zvučno kompetentnih izraza, jer su zlonamjerni.

Također papaja kao voće, odnosno dijelovi stabla, tj. točnije, lišća papaje, su izrazito ljekoviti..

Isto tako na google upisom papaja i lišće papaje se dobivaju brojni rezultati o tome.

Mi smo uspjeli kupiti čaj od lišća papaje, pa ga je majka počela nedavno piti. Čaj od ekstrakta lišća papaje kupili smo u Natura Viti. Skup je, 200 kn za vrećicu od 50gr; ali traje oko mjesec dana za normalnu upotrebu, ili cca 2 tjedna ako se intenzivnije koristi, a intenzivnije se koristi kod bolesti..

Na žalost sa papajom smo kod moje majke (adenokarcinom gušterače) počeli kasno, tek nedavno (prva vrećica) jer do sad nismo ni čuli za to..

Hunzu, odnosno koštice marelice (B17 vitamin) koristi duže. Nakon prve kure kemo i uz pravilnu prehranu, i uzimanje B17, tumor je mirovao, i jedna se metastaza sa jetre bila čak i povukla.
No, nakon druge kure kemo stanje se pogoršalo. Nije se pridržavalo striktne prehrane, odbijala je jesti ono što bi trebala itd. i stanje se naglo pogoršalo, do te mjere da je tumor sada zahvatio cijelu gušteraču, i metastaze su na plućima i nekim žlijezdama.

Ono što želim reći je, da se treba striktno paziti na prehranu.

Naravno da je sve individualno; ali najveća pogreška koju možete napraviti je voditi se onom mišlju "ma, neka jede što god želi, da bar još malo uživa u hrani i onome što voli.." i slično.. Ne. Velika pogreška.
Ionako je već poznati za tzv 3 "bijele ubojice" (bijeli šećer, bijelo brašno, itd..)..

Treba se držati pravilne prehrane, ne unositi u tijelo nepotreban i štetan šećer koji hrani tumor, štetne masnoće i slično..

Potrebno je što više sokova od sirovog povrća, vitamini, i pravilna prehrana.

Jedino u kombinaciji svega toga, liječenja, pravilne prehrane, volje, borbe i ponešto iz tzv. alternative (poput papaje i koštica marelica, itd..), može se s pravom optimistično gledati na uspjeh.. Uspjeh bilo izliječenja, bilo većeg produživanja života i njegove kvalitete..

Najtoplija preporuka tebi i svima koji tražite ono "nešto" što pomaže, pliz nemojte se povoditi pseudoznanstvenim spikama i nemojte na svoju ruku davati oboljelom nešto za što nemate nikavu spoznaju kako može reagirati u koliziji s kemoterapijom, niti postoji bilo kakav vid kontrole doze.
Eto draga, od kuda sad ti možeš znati da ovo što je mama uzimala nije prouzročilo umanjivanje učinka kemo?
Manite se čorava posla i uzimajte samo provjerene komplementarne pripravke, a što se čajeva tiče i pripravaka od biljaka tiče, neka budu iz našeg podneblja, i obavezno uz konzultaciju s liječnikom! Napomenite da mama želi to i to uzimati za dizanje imuniteta i pitajte dali to može kako štetiti.
Ovo što se koštica marelice tiče, bježite od toga glavom bez obzira!
Dalje, što se šećera tiče, nikako ga se ne smije u potpunosti izbaciti iz prehrane, jer je glukoza potrebna za normalan rad mozga. Hrana mora biti uravnotežena i zdrava, a to znači jesti umjereno, povrće, voće (osim grejpa), izbjegavati crveno meso, jesti više ribe i unositi omegu 3 u tijelo koja je jako bitna za funkcioniranje imuniteta.
Nabavite si knjigu "Protiv raka" dr. Davida Servana Schreibera, neuropsihijatra koji je i sam obolio od raka (glioblastom, tumor mozga) i uspio 2 puta doći u remisiju i proživjeti gotovo 20 godina s tumorom čiji prosijek preživljavanja je između 6 mj. i 1.5 g. Osobno je smatram svetim pismom za oboljele od raka. U njoj je, među ostalim bitnim stvarima, sve vrlo jasno objašnjeno vezano za te komplementarne načine liječenja i kako birati što je dobro, a što ne.

S'Sungassi
05.12.2012., 10:39
Moja majka više ne može na kemo. Pripravke uzima nakon toga saznanja, da na kemo više ne može, zbog stanja organizma.

Osim toga postoje studije i za papaju i za marelicu, i slične stvari, i znanstvene studije.. Zašto se o tome ne zna više, zato što farmaceuti i kemijska industrija to ne žele.

Nadalje, opće je poznato mišljenje da ne postoji gotovo ni jedna kemoterapija koja je ciljano protiv nekog tumora.. kemoterapija ubija i uništava, osim malignih stanica (i to, kako kada) i zdrave stanice i cijeli organizam i imunitet.

Po meni je veće zlo nešto što uništava cijeli organizam i imunitet, nego si pomoći nekim prirodnim stvarima a ne razno raznim otrovima kemoterapije i kemijskim spojevima lijekova koji uvijek imaju brdo nuspojava i talože u organizmu razno razne kemijske spojeve i manje i veće otrove..

O izliječenju od tumora, rakova, itd..postoje svjedočanstva i dokazi i studije i za uzimanje tzv. alternative, i psihopomoći, i iz "moderne" medicine, itd..itd..

Kao što sam rekao, sve je individualno, i nitko ne zna kako će nešto na nekoga djelovati.

Ljudi se u ovakvim situacijama hvataju za slamke i pokušavaju sve, i to je logično..

Uostalom, dovoljno je reći da velik broj liječnika odmahuje rukom i prirodne čajeve i slično smatra glupostima, i prepisuje kojekakve tablete napucane kojekakvim kemijama za koje 99% ljudi, osim svi oni koji nisu znanstvenici i farmaceuti nemaju pojma što znače, ali slijepo vjeruju doktorima..


Što se tiče marelica, da, one sadržavaju u sebi prirodni cijanid, ali je isto tako on neaktivan, odnosno "zaključan" sve dok ne dođe u dodir sa malignim stanicama koje sadrže visoke količine šećera..
osim toga, ako je i tako, zašto onda ne truju i ne ubijaju ljude, odnosno narod za koji je poznato da uzimaju svakodnevno koštice, marelice i slično? kako to da oni nerijetko doživljavaju preko 100 godina, kako to da oni nisu pogođeni bolestima poput raka?

sve je stvar u prehrani.. a današnji život, i brdo kojekakvih E-ova i emulgatora i pojačivaća okusa, boje, mirisa, kemije u svim proizvodima, stres, loš način prehrane i života, itd..sve utječe na pojavu raznih bolesti i kojekakvih tumora i rakova, i taj broj samo raste..

Nadalje, zanimljivo je i kako su bolesti poput osteoporoze po nekim istraživanjima povezane sa mlijekom i mliječnim proizvodima, itd.. mi smo jedini sisavci na svijetu, koji nakon dojenačke dobi koriste mlijeko, i to još, koriste mlijeko drugih vrsta životinja i animalnog podrijetla..a malo tko zna da zbog određenih proteina i primjerice kazeina koji se taloži na resicama želuca spiječava iskorištavanje kalcija iz tog istog mlijeka, itd..

Što mislite zašto su bile reklame na sva vrata za tzv. lagano jutro mlijeko i slično.. jer mnogi ne podnose mlijeko upravo zbog onoga što mlijeko tuđeg animalnog podrijetla sadržava spojeve i stvari na koje ljudsko tijelo nije prirodno naviknuto..

Mislim, jeste li vidjeli igdje u prirodi da odrasle jedinke bilo kojih sisavaca piju mlijeko i sišu? nakon dojenačke dobi?

Mlijeko kao takvo, posebno iz razloga što taj kalcij ne možemo iskoristiti i izvuči iz njega na pravi način, nama ljudima uopće nije ni potrebno.

Postoje dijelovi svijeta gdje se mliječni proizvodi u tolikoj mjeri uopće ne konzumiraju, ne postoji neka tradicija jedenja i uživanja, i, gle čuda, u tim dijelovima svijeta je npr. stopa osteoporoze puno manja i još nkeih bolesti i stanja organizma povezanih s time..itd..

Kockar :D
05.12.2012., 11:02
Zato što kemo ima produljen učinak i što će za mj. dana CT biti puno vjerodostojniji nego sad.
Jedan mali savjet- ajde probaj vjerovati liječniku da zna svoj posao. Do sad je sve napravio kako treba, zar ne? Kužim da je teško biti objektivan kad se radi o djetetu, ali morat ćete se naučiti nositi s doživotnom neizvjesnošću. Na žalost, nema nikakvih garancija da se bolest ne može jednom opet vratiti nakon remisije.
Ono što ti mogu i ja osobno garantirati jest da je u odličnim rukama. Hematologija kod nas je vjerovatno jedna od najrazvijenijih medicinskih specijalnosti. Imamo stručnjake svjetskog kalibra. Šteta jedino da nam je dr. Mrsić otišao u političke vode.

Ma znam , vjerujem u potpunosti, ali ne škodi pitati čisto informativno :mig:

Noirin
05.12.2012., 13:28
Hvala svima na odgovorima i podrsci...

Istina je da se covjek hvata za bilo kakvu slamku kad je nesto ovakvo pitanje..

Kazem ja sam kupila Graviolu pa se nadam da ce to pomoci..:503:

Ivanicapeca
05.12.2012., 14:43
Moja majka više ne može na kemo. Pripravke uzima nakon toga saznanja, da na kemo više ne može, zbog stanja organizma.

Osim toga postoje studije i za papaju i za marelicu, i slične stvari, i znanstvene studije.. Zašto se o tome ne zna više, zato što farmaceuti i kemijska industrija to ne žele.
To je najdraža teza obrane od strane šarlatana. Možeš li mi molim te linkati relevantnu studiju. Pisati o nekim tamo studijama i toga se držati kao pijan plota da bi si olakšao psihički činjenicu kako je stanje loše i da je bilo što poduzeti bolje od toga, je loš stav u priči. Gle, da se ne bi krivo shvatili, bila sam u tvojoj koži i da mi je netko pokazao neki potpisani papir na kojem piše studija o učinkovitosti dreka kod glioblastoma, ja bi to mami u usta ugurala. No s vremenom sam malo dublje ušla u materiju, čak i profesionalno, i jako dobro spoznala razlike između studija i "studija" i učinkovitog od "učinkovitog".

Nadalje, opće je poznato mišljenje da ne postoji gotovo ni jedna kemoterapija koja je ciljano protiv nekog tumora.. kemoterapija ubija i uništava, osim malignih stanica (i to, kako kada) i zdrave stanice i cijeli organizam i imunitet.

Po meni je veće zlo nešto što uništava cijeli organizam i imunitet, nego si pomoći nekim prirodnim stvarima a ne razno raznim otrovima kemoterapije i kemijskim spojevima lijekova koji uvijek imaju brdo nuspojava i talože u organizmu razno razne kemijske spojeve i manje i veće otrove..
Da kemoterapija djeluje na razini cijelog organizma i toksična je. No upravo te studije koje se temelje na dugogodišnjim ispitivanjima više stotina različitih stručnjaka od molekularnih biologa i liječnika do famaceuta je ona razlika između koštice marelice, ako baš hoćeš, i jednog sofisticiranog lijeka. Postoje točno određene doze, znaju se nuspojave i strogo su regulirani protokolima te kontrolom doza davanja tih toksina. Osim toga, onaj koji propiše lijek i provodi terapiju zakonski i odgovara za svog pacijenta. E vidiš, to je samo površina cijele stvari i bitna razlika u cijeloj priči.
Kad si već takvog skroz negativnog stava o kemo koje temeljiš na svojim saznanjima, čemu onda "mučenje" tvoje majke? [/QUOTE]

O izliječenju od tumora, rakova, itd..postoje svjedočanstva i dokazi i studije i za uzimanje tzv. alternative, i psihopomoći, i iz "moderne" medicine, itd..itd..

Kao što sam rekao, sve je individualno, i nitko ne zna kako će nešto na nekoga djelovati.

Ljudi se u ovakvim situacijama hvataju za slamke i pokušavaju sve, i to je logično..
Slažem se. Postoje svjedočanstva, no u svome već dugogodišnjem stažu nisam još naišla na one koji su mi pokazali svoje nalaze prije i poslije nekog isključivo alternativnog načina liječenja, s vrlo jasno naznačenom dijagnozom. Paradoksalno, svi koji su u remisiji i koje znam, liječila je zapadna medicina- i što se djelovanja tiče, liječnik ti može točno navesti moguće varijante djelovnja, al moraš ga gnjaviti da ti priča o tome, jer neće, u pravilu, nema vremena najčešće. I na žalost, to hvatanje za slamku zna biti te prirode da dodatno naruši kvalitetu života, šanse za izlječenje ili dostojanstven odlazak. Treba i na to razmišljati, jer je jednako važno pravo, baš kao i ono za izlječenje i zdravlje.

Uostalom, dovoljno je reći da velik broj liječnika odmahuje rukom i prirodne čajeve i slično smatra glupostima, i prepisuje kojekakve tablete napucane kojekakvim kemijama za koje 99% ljudi, osim svi oni koji nisu znanstvenici i farmaceuti nemaju pojma što znače, ali slijepo vjeruju doktorima..
Pa i prirodno je kemija. Jedan od najjačih kardiotoksičnih citostsatika Adriamicin koji se korisiti kod liječenja sarkoma npr. radi se od potočnica.Koriste se mnoge billjke tipa oleandar, ljiljan, đurđice, pa raznorazni lišajevi i sl. Odmahuju dr. rukom je ne mogu reći o čemu se točno radi, jer uglavnom "čudnovate" čajeve dobivamo u papirnatim vrečicama bez deklaracija i točno navedenog sastava. Liječnik ne može odgovarati za određene eventualne kolizije s lijekovima koje propisuje i iza kojih stoje na tisuće sati rada i za čiju učinkovitost i nuspojave odgovara tisuće ljudi, a na kraju lanca i on.

Ljudi su ovce, najčešće, uključujući i mene, i vjeruju onome što im je draže čuti i pročitati. To je činjenica, pa sad ko može, nek dila s tim.


Što se tiče marelica, da, one sadržavaju u sebi prirodni cijanid, ali je isto tako on neaktivan, odnosno "zaključan" sve dok ne dođe u dodir sa malignim stanicama koje sadrže visoke količine šećera..
osim toga, ako je i tako, zašto onda ne truju i ne ubijaju ljude, odnosno narod za koji je poznato da uzimaju svakodnevno koštice, marelice i slično? kako to da oni nerijetko doživljavaju preko 100 godina, kako to da oni nisu pogođeni bolestima poput raka?
A ti si biolog pa znaš kako to ide, ili si pročitao iz "relevantnog" izvora?:)

sve je stvar u prehrani.. a današnji život, i brdo kojekakvih E-ova i emulgatora i pojačivaća okusa, boje, mirisa, kemije u svim proizvodima, stres, loš način prehrane i života, itd..sve utječe na pojavu raznih bolesti i kojekakvih tumora i rakova, i taj broj samo raste..
Slažem se, među ostalim i to je jedan od okidača.

Nadalje, zanimljivo je i kako su bolesti poput osteoporoze po nekim istraživanjima povezane sa mlijekom i mliječnim proizvodima, itd.. mi smo jedini sisavci na svijetu, koji nakon dojenačke dobi koriste mlijeko, i to još, koriste mlijeko drugih vrsta životinja i animalnog podrijetla..a malo tko zna da zbog određenih proteina i primjerice kazeina koji se taloži na resicama želuca spiječava iskorištavanje kalcija iz tog istog mlijeka, itd..

Što mislite zašto su bile reklame na sva vrata za tzv. lagano jutro mlijeko i slično.. jer mnogi ne podnose mlijeko upravo zbog onoga što mlijeko tuđeg animalnog podrijetla sadržava spojeve i stvari na koje ljudsko tijelo nije prirodno naviknuto..

Mislim, jeste li vidjeli igdje u prirodi da odrasle jedinke bilo kojih sisavaca piju mlijeko i sišu? nakon dojenačke dobi?

Mlijeko kao takvo, posebno iz razloga što taj kalcij ne možemo iskoristiti i izvuči iz njega na pravi način, nama ljudima uopće nije ni potrebno.

Postoje dijelovi svijeta gdje se mliječni proizvodi u tolikoj mjeri uopće ne konzumiraju, ne postoji neka tradicija jedenja i uživanja, i, gle čuda, u tim dijelovima svijeta je npr. stopa osteoporoze puno manja i još nkeih bolesti i stanja organizma povezanih s time..itd..
Slažem se. KOnzumiraju se isključivo fermentati.

Još jednom topla preporuka za knjigu. Ima je u Planetotopiji. Sigurno će ti se svidjeti, temeljim to na stvarima koje si napisao i koje isto tako dr. Schreiber komentira, a i druge stvari će ti prikazati u potpuno novom svjetlu.

Ivanicapeca
05.12.2012., 15:03
Hvala svima na odgovorima i podrsci...

Istina je da se covjek hvata za bilo kakvu slamku kad je nesto ovakvo pitanje..

Kazem ja sam kupila Graviolu pa se nadam da ce to pomoci..:503:

Evo objavljene studije na PubMedu (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Graviola)
Navodno je in vitro (epruveta) i in vivo (životinje) pokazala određenu učinkovitost kod uništavanja metastaza stanica ca gušterače.
No i češnjak je to pokazao. Ne rijetko se pokaže da je nešto što je pokazalo učinkovitost u epruveti i na mišu, u potpunosti podbacilo kod čovjeka (klinička studija).
Nisam u potpunosti upoznata s Graviolom, no ako se prodaje certificirano kao dodatak prehrani, ne bi trebalo škoditi. No ne bih se zanosila nekom učinkovitošću.
Osobno bih se fokusirala na dizanje imuniteta poznatim preparatima imunobusterima tipa propolis, omega 3, beta glucan i sl. Ima toga. Imunitet je najvažniji čimbenik u borbi protiv raka. U svakom od nas u svakom momentu postoje maligne stanice, a imunitet je onaj koji te stanice drži pod kontrolom da ne krene nekontrolirana dioba i tumorska žarišta. Uslijed pada imuniteta (stres,prehrana, stil života, izloženost otrovima iz okolišta, genske predispozicije) kreće rak.

S'Sungassi
05.12.2012., 15:16
Pa i Hunza B17 se prodaje kao dodatak prehrani..

S'Sungassi
05.12.2012., 15:24
U načelu, slažem se i ja sa tobom..

Ali, iako nisam neki pobornik kojekakvih teorija zavjera.. ali sigurno je da farmaceutska industrija koja na kojekakvim lijekovima godišnje okreće tisuće milijardi dolara, neće s oduševljenjem a niti blagonaklono gledati na nešto od čega ne može zaraditi, što ne može patentirati i prodavati i zgrtati lovu.. bile to koštice marelice, lišće papaje, neke gljive, šipak, zrak, xy itd.. to je isto logično, i uopće ne čudi, niti bi čudilo, da takva jedna ogromna industrija raznim lobijima i plaćenim laboratorijima itd ide neke "prirodne", "alternativne" lijekove, diskreditirati, šikanirati, zabranjivati itd..
posebno ne ako oni liječe, ili pomažu u opće raširenim bolestima, i teškim bolestima za koje su lijekovi skupi i gdje se dobar profit vrti..

Tako da, sve ima i svoje drugo naličje i interese; a to najčešće ide na štetu malog čovjeka..

Nisu ni sva istraživanja onakva kakva se čine, ni svi rezultati onakvi kakvi se čine.. Osim toga, medicina i kemoterapije itd. već gotovo desetljećima tapkaju u mraku jer još nisu našli ništa iole učinkovito kod masu tumora i rakova; a da ne uništava cijeli organizam i imunitet..

Ja sam uvijek za suradnju što moderne medicine, što prirodnog i tzv.alternative..

Danas je općeprihvaćeno kako su kamilica, šipak, menta, kadulja, neki drugi čajevi, povrće itd..zdravi, kako blagotvorno djeluju na organizam, pomažu itd.. ali u svim tim počecima sigurno je bilo i onih koji su to osporavali, isto kako se danas osporavaju npr. te spomenute koštice marelica, ili papaja ili neke gljive i slično..

Ivanicapeca
05.12.2012., 16:09
Pa i Hunza B17 se prodaje kao dodatak prehrani..

Ali u njemu nema cijanida kao u cjelovitim košticama marelice. Inače ne bi dobio dozvolu za prodaju.

Gle, imaš neka tipična stajališta glede farmaindustrije, studija i sl. kakve sam prije par godina i ja imala. No stvarnost je daleko drukčija. Iako postoje određeni lobiji i određene muljaže, mogućnost za takvo što je puno manja nego što ti misliš. Postoje aparati kontrole i itekako dobro funkcioniraju.
Što se studija i razvoja lijekova tiče, posve si ne upućen. Itekako postoji kvantni skok u istraživanjima i liječenjima malignih bolesti. Tako npr. i naše gore list dr. Šikić (http://med.stanford.edu/labs/branimir_sikic/)na čelu Centra za rak Sveučilišta Standford radi na individualnom pristupu liječenja, tj. na modelu po kojem će se svaka osoba posebno liječiti, jer koliko god da dvije osobe imaju istu dijagnozu, one to biološki nisu. Današnje liječenje se temelji na principu statistke velikog broja učinkovitosti nekog tretmana kod neke dijagnoze, i zato još uvijek nemamo nešto dovoljno dobro za sve.
Velika otkrića i sve bolja učinkovitost je posebice u radioterapiji koja je još uvijek najučinkovitija kod liječenja raka. Daleko su tako otišli Bavarci sa svojim protonskim zračenjem (http://www.e17.ph.tum.de/index.php/research.html)na Institutu za tehničke znanosti u Munchenu. Jedna moja draga prijateljica je zahvaljujući upravo tom protonskom zračenju dobila još dragocjenog vremena među nama. Borila se puno desetljeće sa vrlo invazivnim ca dojke sa vrlo lošim kratkoročnim prognozama. Na kraju je podlegla posljedicama liječenja. Ishod bi bio najvjerojatnije posve drukčiji da je terapija bila dostupna u vrijeme kad joj je bolest bila dijagnosticirana.
Isto tako najveća otkrića najčešće imaju male farma tvrtke jer su najčešće fokusirane na jednu dijagnozu i samo se s tim bave, tako da ova teza o velikim farma lobijima ima veći utjecaj recimo kod aspirina ili nekih učestalijih dijagnoza, a vjerovao ili ne, najveću dobit okreću na kontracepciji.

hrvoje dr.
06.12.2012., 16:01
Pozdrav svima

Ja sam upravo danas saznala da mi majka boluje od karcinoma zeluca...sokirana sam...jos mi nejde u glavu..kako..

Da li je netko od vasih obitelji bolovao od toga?

Cula sam za biljku Graviolu ..da li je nekome pomogla...

Pozdrav svima uz nadu da ce vasi najmiliji uskoro ozdraviti
Jako malo podataka ste dali,gotovo ništa.
Trebali bi napisati/slikati pa zacrniti ime i osobne podatke sve njezine nalaze.

trebor
06.12.2012., 19:29
@S`sung

Uistinu mi je žao zbog bolesti koja je pogodila majku i iskreno se nadam da će stvar krenuti na bolje...da će kvalitetno poživjeti koliko god a nadam se što dulje....

No, moram te upozoriti da ovaj topic držimo iznimno osjetljivim odnosno ovaj dio foruma čita i na topicu sudjeluje populacija ljudi koji su u vrlo sličnoj situaciji kao i ti. U košmaru u kojem se takva populacija odjednom nađe osim mogućnosti da se međusobno podjele iskustva i emocije, nastojimo ovdje osigurati i maksimalnu podršku na načina.

Prvo, nastojimo da rasprava ovdje bude čvrsto utemeljena ( koliko god je to moguće ) na postulatima ajmo reći službene medicinske nauke. Ogromna većina ljudi liječe se na kirurško-onkološkim odjelima i valja čitaocima, prema našem stavu, donijeti što je više podataka/iskustava vezanih uz taj vid liječenja.

Drugo, iznimno smo osjetljivi na kvazialternativne i šarlatanske upise kojima se makar i posredno sugerira odustajanje od preporučenog liječenja. To ovdje nije dopušteno! Nisam siguran da ovo nećeš protumačiti u stilu "plaćenici farmaceutske mafije" ili nečim sličnim....no iskreno, ne zanima me to previše.

Treće i jednako važno....ovo nije mjesto gdje se prodaju alternativne mantre a naročito nije mjesto gdje se ( u kombinaciji sa prethodnim rečenicama ) suvereno sugeriraju nekakvi pripravci/biljke/metode kao ultimativna "terapija" koja bez jebemti liječi sve živo i neživo a naročito "tamo nekakav rak".....Za savjete i sugestije takve vrste uvijek svima preporučamo pdf Alternativno liječenje namijenjeno upravo za takvu vrstu diskusije. Pri tome čak mislimo da određeni pripravci mogu biti komplementarno upotrebljivi uz liječenje preporučeno od strane liječnika....ali tome je jednostavno mjesto na Alternativi....

Sigurno ćeš se složiti da je populacija ljudi poput tebe spremna utrošiti i posljednji novac kako bi pribavila nešto što netko na takav način predstavi. To je potpuno razumljivo. No upravo je to idealno mjesto za lopuže i prevarante koji na ovome hoće samo jedino zaraditi novac....mahom je tu riječ o tisućama i tisućama kuna.....a vjeruj mi na riječ, ovo mjesto je pravio magnet za lopuže i prevarante takve vrste....

Ovo u konačnici nije "Topic gdje se teško bolesne ljude i njihove obitelji ubija u pojam sa zlom modernog liječenja"....već upravo ono što je u naslovu....

Da ne duljim previše, nadam se da prepoznaješ razloge ovog pisanja i da ovaj post neće negativno motivirati za neku beskrajnu prepisku sa mnom.....uistinu ne želim to....pa te moram zamoliti da upise pokušaš prilagoditi gore navedenim hintovima.....Korigirat ću linkove u tvom postu koji vode na stranice nekih ljekarni koji proizvod prodaju.....

Naravno da si dobrodošao ovdje sa sugestijama i svojim iskustvom koje te nažalost strefilo....ali još jednom te molim da ukoliko poželiš pisati u gore spomenutom kontekstu svakako koristiš preporučeni pdf Alternative.

Sretno i hvala ti na razumijevanju!

hrvoje dr.
06.12.2012., 19:49
Eto jednostavno se događa, zapravo je incidencija ca želuca u porastu.

Ukoliko nema metastaza i tumor je dobro lociran, moguće je da joj neće niti odstraniti čitav želudac.
Otac mog poznanika živi bez želuca već preko 10 g i u remisiji je.
Polako, dan po dan. Ovaj šok spoznaje je najgori, a kad liječenje krene, biti će lakše. Ona ćemo ti i nešto više moći reći.
Nebilo ,iako je i dalje velik br. ljudi oboljeva od njega, RH kao i zapadne zemlje slijedi trend smanjivanja stope od ovog ca. Ali nažalost također slijedi trend povećanje raka debelog crijeva.

tathinina
07.12.2012., 10:02
Znam da se već nešto spomenulo na tu temu, ali bi htjela provjeriti.

Koliko se razvoj Burkittovog limfoma može vidjeti na temelju pregleda (opipavanja kvržica) i krvne slike?

Inače, djedu (85 god) su početkom 10. mjeseca dijagnosticirali Burkittov limfom (ima ranije od mene post u vezi toga). Uz to ima od prije megaloblastičnu anemiju, trombocitopeniju i imunogamaglobulinemiju. Te bolesti su držane više-manje pod kontrolom injekcijama vitamina B12 i infuzijom gamaglobulina jednom u dva mjeseca. Opće stanje je uvijek bilo dobro (izuzev viroza i slično).

Kad je došao u bolnicu posljednji put (kada je dobio dijagnozu Burkitta), osjećao se loše, umorno i imao je veliku kvrgu na vratu. Čim je počeo primati kortikosteroide, i opće stanje se poboljšalo i kvrga se smanjila, ostalo je nekoliko opipljivih čvorova.

Danas mu u bolnici, na redovnoj kontroli i aplikaciji ciklofosfamida nisu mogli opipati čvorove i jako su zadovoljni krvnom slikom.
Pitali smo do kada će primati kemoterapiju (oni to zovu imunokemoterapija) i rečeno nam je da neće još dugo ako se ovako nastavi, da će vidjeti po nalazima. Nisu ništa spominjali dodatne pretrage, samo krv.

Mislim, mi smo jako zadovoljni, on se vrlo dobro osjeća, manje umara, puno je vitalniji nego prije 2 mjeseca, opet sve može sam raditi po kući, čak malo i po dvorištu.

Smanjili smo mu škrob u prehrani (rečeno nam je u bolnici da je to dobra ideja).

Ako treba, napisati ću detaljno nalaz krvi od danas, čekamo da završi kemoterapija pa da dobije nalaze.
Meni je logično da to što se čvorići više ne mogu opipati mora biti barem znak da sve to ide u nekom dobrom smjeru.

Kockar :D
08.12.2012., 10:51
Dobili smo nivastin ampule za kući, zanima me da li uvijek u isto vrijeme se daje?

tynsy
08.12.2012., 18:53
Dobili smo nivastin ampule za kući, zanima me da li uvijek u isto vrijeme se daje?

je li se sigurno zovu nivastin? možda neulastin?

hrvoje dr.
08.12.2012., 20:52
Dobili smo nivastin ampule za kući, zanima me da li uvijek u isto vrijeme se daje?
Radi se o Nivestim-u. Mislim da se može i primjenjivati supkutano/potkožno, isto kao i inzulin u DM,ali nisam 100 posto siguran.
Što se tiče doziranja to je u domeni hematologa i siguran sam da na otpusnom pismu/otpusnici sigurno piše.

freakonleash
13.12.2012., 16:03
Pozdrav mama je obolila od raka gušterače prije nekih mjesec ipo-dva s time da kada su stigli zadnji nalazi on se metastazirao i na jetru, mama je prije nekih tjedan i pol bila na kemoterapiji ali je 2 dana poslije kemoterapije poćela povraćati krv i imala je crnu stolicu što je bila naznaka da ima unutarnje krvarenje jer kako sam skontao doktoricu rekla je da je rak zahvatio želudac i dvanaesnik, prije tri dana je dobila tromb na nozi i doktori ga pokušavaju razbiti injekcijama međutim kako mama nemože ništa jesti a ako jede povraća pa joj doktori hoće ugraditi koliko sam ja skužio premosnicu da joj hrana ne ide u želudac već u crijeva, doktori su nama dali da donesemo odluku da li će joj ugraditi ili ne. Pa pitam za savjet šta je pametno uraditi?

BTW. rak je velik 10 cm.

Ivanicapeca
13.12.2012., 17:00
Mislim da bi bilo dobro to učiniti, jer ovako će samo kopnuti i padati u kaheksiju zbog nemogućnosti primanja hrane. Ovako bi definitivno trebala dobiti na kvaliteti života.
Na žalost, ovo je palijativan zahvat i treba se nekako s tim suočiti. Užasno mi je žao :(

freakonleash
14.12.2012., 19:22
Mislim da bi bilo dobro to učiniti, jer ovako će samo kopnuti i padati u kaheksiju zbog nemogućnosti primanja hrane. Ovako bi definitivno trebala dobiti na kvaliteti života.
Na žalost, ovo je palijativan zahvat i treba se nekako s tim suočiti. Užasno mi je žao :(

Hvala na savjetu, nadam se da će joj biti bolje.

hrvoje dr.
15.12.2012., 09:22
Pozdrav mama je obolila od raka gušterače prije nekih mjesec ipo-dva s time da kada su stigli zadnji nalazi on se metastazirao i na jetru, mama je prije nekih tjedan i pol bila na kemoterapiji ali je 2 dana poslije kemoterapije poćela povraćati krv i imala je crnu stolicu što je bila naznaka da ima unutarnje krvarenje jer kako sam skontao doktoricu rekla je da je rak zahvatio želudac i dvanaesnik, prije tri dana je dobila tromb na nozi i doktori ga pokušavaju razbiti injekcijama međutim kako mama nemože ništa jesti a ako jede povraća pa joj doktori hoće ugraditi koliko sam ja skužio premosnicu da joj hrana ne ide u želudac već u crijeva, doktori su nama dali da donesemo odluku da li će joj ugraditi ili ne. Pa pitam za savjet šta je pametno uraditi?

BTW. rak je velik 10 cm.
Potrebna je nazogastrična sonda radi rasterećenja želuca sa obavezatnom iv. nadoknadom tekućina.

booa
16.12.2012., 20:33
mama je preminula prekujučer. zadnji dani bili su pregrozni... smrt joj je ipak donijela olakšanje, trebam misliti na to. ali nama prazninu i tugu za svim događajima u budućnosti koje nećemo moći podijeliti s njom...

Ivanicapeca
16.12.2012., 22:03
mama je preminula prekujučer. zadnji dani bili su pregrozni... smrt joj je ipak donijela olakšanje, trebam misliti na to. ali nama prazninu i tugu za svim događajima u budućnosti koje nećemo moći podijeliti s njom...


Žao mi je, primi moju najdublju sućut :(

Oplačite je sada u miru, i krenite dalje u budućnost. Život ipak nekako složi da koliko god da je teško, možemo ipak podnjeti.

freakonleash
18.12.2012., 15:13
Potrebna je nazogastrična sonda radi rasterećenja želuca sa obavezatnom iv. nadoknadom tekućina.

Hvala, mama je jučer imala operaciju sinoć su je sa intenzivne prebacili u sobu s ostalim bolesnicima, danas sam bio kod nje i kada su joj na trenutak prestali davat infuziju počela je povraćati krv, doktor joj nije radio kada sam bio u posjeti pa me zanima to povraćanje da li je neka normalna pojava nakon operacije ili je pak stvar do raka?

papricica
23.12.2012., 13:28
I moja majcica je sada na nekom nadam se ljepsem mjestu....pa poklanjam ukoliko nekome treba Prosure i Supportan drink, oboje od cokolade,oko 10-ak komada od svakog i Megostat koji je samo otvoren, ne znam sto bih s njim

hrvoje dr.
23.12.2012., 14:38
Hvala, mama je jučer imala operaciju sinoć su je sa intenzivne prebacili u sobu s ostalim bolesnicima, danas sam bio kod nje i kada su joj na trenutak prestali davat infuziju počela je povraćati krv, doktor joj nije radio kada sam bio u posjeti pa me zanima to povraćanje da li je neka normalna pojava nakon operacije ili je pak stvar do raka?
Povraćanje nakon operacija je donekle normalno.
No svakako treba ako se bude ponavljalo imati na umu mogućnost ileusa.
Koji se prvo regulira konzervativnim metodama-nazogastrična sonda,iv. nadoknada tekućine i elektrolita.

NMT
24.12.2012., 17:06
Dr. Burzynski odavno ima lijek za rak (http://www.youtube.com/watch?v=jRua3NLg-Z8)koji se skriva u antineoplastonima, ali su ga industrija i birokrati ugušili ne bi li pronašli skuplji tj visokoprofitabilni lijek koji će ljude prvo poslati u bankrot tj dužničko ropstvo, tek onda ih eventualno i nakon puno muke, izliječiti.

Jer to je njima svima cilj, bankama, farmaceutima i tim megakorporatima, pošalji što veći broj ljudi u dužničko ropstvo jer onda će napraviti za tebe sve što od njih tražiš - u tom leži moć.

El Gato Félix
24.12.2012., 17:31
Dr. Burzynski odavno ima lijek za rak (http://www.youtube.com/watch?v=jRua3NLg-Z8)koji se skriva u antineoplastonima, ali su ga industrija i birokrati ugušili ne bi li pronašli skuplji tj visokoprofitabilni lijek koji će ljude prvo poslati u bankrot tj dužničko ropstvo, tek onda ih eventualno i nakon puno muke, izliječiti.

Jer to je njima svima cilj, bankama, farmaceutima i tim megakorporatima, pošalji što veći broj ljudi u dužničko ropstvo jer onda će napraviti za tebe sve što od njih tražiš - u tom leži moć.

Poštovani,

lijepo Vas molim da prije uključivanja u temu pomno pročitate pravila pdf-a Zdravlje, a prema kojima teorije zavjere i preporučivanje lijekova koje nije odobrila FDA nije dozvoljeno na ovom pdf-u!

Ovdje ne želimo nikakve teorije zavjere i priklanjamo se onome što kaže struka (suvremena medicina temeljena na dokazima).

A ta ista struka kaže kako su antineoplastoni eksperimentalne tvari, koje sadrže kemijske spojeve koji su prisutni u mokraći i krvi. Zasad ne postoje objavljeni dokazi u relevantnoj literaturi koji bi govorili u prilog korisnosti ovakvih supstancija. S druge strane, postoje podaci o toksičnosti tih tvari.

Najveći dio radova koji govore o tim preparatima je objavio sam dr. Burzynski, u koautorstvu sa svojim suradnicima. Zanimljivo, drugi istraživači nisu uspjeli dobiti takve rezultate, kada su ponovili eksperimente dr. Burzynskog i njegovih suradnika.

Moderatorsko upozorenje

Dakle, znanstvenih dokaza o učinkovitosti ovih tvari nema te se ne može govoriti ni o kakvom lijeku protiv raka, niti je FDA takvo što odobrio da se označi kao lijek te se, sukladno tomu, niti na ovom pdf-u navedene supstancije neće takvima označavati niti propagirati.

Mamainak
24.12.2012., 20:01
Pozdrav,

znam da je ovo tema za obitelji oboljelih od zloćudnih bolesti, ali mi treba informacija kome se obratiti i gdje pitati za pomoć u slučaju da je član obitelji fizički i psihički bolestan?

Evo kratka priča: od moje prijateljice mama je prije 6 godina imala moždani udar, sa 40 godina, kad je moja prijateljica tada imala 20. Moždani udar joj je oduzeo osjet u jednoj strani tijela, vid joj se pomutio i postala je psihički labilna.

Nakon godina fizioterapije i toplica, da se povrati osjet u jednoj strani tijela, što je i donekle uspjelo, njena majka i dalje ne može raditi, leži u mraku većinu dana radi glavobolje, nema društveni život niti se može brinuti o svojoj kćeri i majci, ne dobiva veliku pomoć od države, prijatelji kao da su ih napustili.

Ukratko, moja prijateljica se već godinama nosi sa majčinim ispadima, poput prijatnji da će se ubiti, sjedanja u auto i vrludave vožnje po cesti (sa lošim vidom), lupanjem glavom u zid, depresijom, osjećajem bezvrijednosti i paranoičnim ispadima prema mojoj prijateljici (zvanje na mobitel svako malo, provjeravanje gdje je, optužbe da troši novac na ništa itd.).

Za tako mladu osobu, koja pokušava srediti svoj život, i zabaviti se, i studirati i zaraditi nešto novca, to je jako težak teret.

Ja ju kao prijateljica mogu poslušati i utješiti ali joj ne mogu dati savjet niti mogu razumijeti kako je to, svaki dan živjeti sa strahom i osjećajem krivice.

Ja sam joj rekla da definitivno mora pričati s nekim tko ju razumije i tko joj može dati praktičan savjet. Isto tako, rekla sam joj da mora svojoj majci omogućiti nekakav društveni život i osjećaj korisnosti. Bilo sa nekakvom art terapijom, tečajem plivanja za invalide itd, glavno da upozna ljude i ne opterećuje svoju kćer.

Zanima me postoje li kakve terapijske ili društvene aktivnosti za psiho-fizičko oboljele ljude u Splitu?

A što se tiće moje prijateljice, postoji li kakva udruga/grupa u Splitu, koja ima grupne sastanke potpore?

Hvala za svaki savjet.

LiliFee
26.12.2012., 17:23
Mi smo sad došli do tog koraka da tata prima samo terapiju protiv bolova. Kod kuće je i uglavnom samo leži. Dok leži bolove drže pod kontrolom tablete al kad sjedi ili hoda osjeti pritiskanje u predjelu pluća i ne može izdržati više od par minuta. Ne znam šta da radimo :( On se trudi pred nama biti veseliji,al znamo da to nije ni malo tako. Apetit mu je ok al je baš ograničen jer samo leži. Doktori su katastrofa i ne daju nam nikakve konkretne informacije. Čak je bio dva dana u bolnici i nikakve pretrage nisu uradili,primao je terapiju koju smo mu mogli i kući davati. Osjećamo se bespomoćno kao i većina vas u ovoj surovoj borbi. Koliko god smo se pripremali na ovo sve snage ponestaje jer je vrlo teško gledati ti ga ovako,a ne moći pomoći.

Ivanicapeca
27.12.2012., 08:52
....

Probaj postati upit na Psihokauču ili Psihologiji. Ima već nekih topica na ovu temu otvorenih.
Sretno

Ivanicapeca
27.12.2012., 08:55
Mi smo sad došli do tog koraka da tata prima samo terapiju protiv bolova. Kod kuće je i uglavnom samo leži. Dok leži bolove drže pod kontrolom tablete al kad sjedi ili hoda osjeti pritiskanje u predjelu pluća i ne može izdržati više od par minuta. Ne znam šta da radimo :( On se trudi pred nama biti veseliji,al znamo da to nije ni malo tako. Apetit mu je ok al je baš ograničen jer samo leži. Doktori su katastrofa i ne daju nam nikakve konkretne informacije. Čak je bio dva dana u bolnici i nikakve pretrage nisu uradili,primao je terapiju koju smo mu mogli i kući davati. Osjećamo se bespomoćno kao i većina vas u ovoj surovoj borbi. Koliko god smo se pripremali na ovo sve snage ponestaje jer je vrlo teško gledati ti ga ovako,a ne moći pomoći.

Trebalo bi vidjeti da li ta tumorska masa koja mu stvara pritisak može ikako operativno biti uklonjena, bar djelomice ili može li se učiniti koja kura palijativnog zračenja koja će tumor isto tako umanjiti. Tražite odgovore na ova pitanja od liječnika i to konkretne i decidirane!
Prima li tata Medrole ili Dexamethasone? To su kortizoni koji bi isto tako trebali umanjiti edeme koji nastaju zbog rasta tumora. O tome isto treba s liječnikom.

LiliFee
27.12.2012., 13:29
Trebalo bi vidjeti da li ta tumorska masa koja mu stvara pritisak može ikako operativno biti uklonjena, bar djelomice ili može li se učiniti koja kura palijativnog zračenja koja će tumor isto tako umanjiti. Tražite odgovore na ova pitanja od liječnika i to konkretne i decidirane!
Prima li tata Medrole ili Dexamethasone? To su kortizoni koji bi isto tako trebali umanjiti edeme koji nastaju zbog rasta tumora. O tome isto treba s liječnikom.

On koristi Dexamethasone i to u trajanju od 5 dana. Hvala puno što odgovraš na pitanja i daješ nam snagu. <3

Ivanicapeca
27.12.2012., 14:56
On koristi Dexamethasone i to u trajanju od 5 dana. Hvala puno što odgovraš na pitanja i daješ nam snagu. <3

To vjerojatno prima kao suportivnu terapiju kad prima kemo da olaksa nuspojave.Ovdje sam mislila na konstantnu svakodnevnu dozu koja se mora odrediti od strane lijecnika.

LiliFee
28.12.2012., 18:10
To vjerojatno prima kao suportivnu terapiju kad prima kemo da olaksa nuspojave.Ovdje sam mislila na konstantnu svakodnevnu dozu koja se mora odrediti od strane lijecnika.

On ne prima više hemoterapiju nit zračanje, on je na palijativnoj njezi. Ovaj lijek po propisu svog doktora uzima ovako :
Prvih pet dana : 4x4 tablete
Drugih pet dana: 4x2
opet pet dana : 2x2
Poslije toga više ne uzima ovaj lijek.
On ima bolove kad uzme ovaj lijep pa me zanima od čega bi to moglo biti.
Od medikamenata ta bolove prvo je uzimao Zaracet koji nije pomagao nikako pa je nakon odležana dva dana u bolnici dobio Nimesil i kapi Oramorph ali ni to baš nije baš bolje.Doktoru kad se obratimo on samo govori da mora djelovati,al on ima i dalje bolove i ne može spavati.98 % vremena preleži zbog bolova.

Ivanicapeca
28.12.2012., 18:16
On ne prima više hemoterapiju nit zračanje, on je na palijativnoj njezi. Ovaj lijek po propisu svog doktora uzima ovako :
Prvih pet dana : 4x4 tablete
Drugih pet dana: 4x2
opet pet dana : 2x2
Poslije toga više ne uzima ovaj lijek.
On ima bolove kad uzme ovaj lijep pa me zanima od čega bi to moglo biti.
Od medikamenata ta bolove prvo je uzimao Zaracet koji nije pomagao nikako pa je nakon odležana dva dana u bolnici dobio Nimesil i kapi Oramorph ali ni to baš nije baš bolje.Doktoru kad se obratimo on samo govori da mora djelovati,al on ima i dalje bolove i ne može spavati.98 % vremena preleži zbog bolova.
Moram priznati da nisam jos cula za ovakvo davanje deksa i zasto ga je primao ovako kratko.Tata bi treao primati flastere Durogesic i kombinaciji s jos necim po potrebi.Posto dr.bas noje evidentno za suradnju,odite na hitnu i trazite pregled anasteziologa koji ce sloziti i titrirati dozu lijekova protiv bolova za njega te vam objasniti kako da dizete dozu po potrebi.

Majale
29.12.2012., 00:20
Evo večeras nakon cca.9 mj od mog prvog posta skupila sam snage napisati nastavak jedne ružne priče o bolest moga oca.Oprostite mi unaprijed što se ponavljam ali pokušat ću vam uglaviti našu muku;priča ide ovako....Unatrag 2 godine dg.CLL/SLL liječen kemo th. i mabtherom otprilike 8 mj. (do 9 mj.2011.g.)bolest u potpunoj remisiji,redovne hematološke kontrole,sve super do 1 mj 2012.g kada se počinje žaliti na zaboravljivost i smušenost te nekakve drhtavice koje nisu vezane uz temperaturu.Hematolog upućuje neurologu počinje neurološka obrada svi nalazi u granicama normale osim MR-a mozga u 3 mj. koji pokazuje lezije na mozgu(sumnja se da je leukemijski infiltrat) uveden tegretol radi sumnje na epilepsiju pošto se lezije nalaze u temporalnom renžnju mozga,hematolozi uz konzultaciju neurokirurga odlučuju napraviti stereotaksijsku biopsiju mozga, nalaz ne pokazuje ništa odnosno zaključak je ;nalaz je inkonkluzivan. Neurokirurg predlaže ponovnu biopsiju mozga nakon mjesec dana (s obzirom da je ponovni MR mozga pokazao neznatno povećanje lezija bez obzira što se u to vrijeme provodila th. dexamethasonom za kojeg su vjerovali ako je leukemijski infiltrat treba smanjivati lezije).Druga biopsija mozga napravljena u 5 mj. nalaz neslužbeni(tel. razgovor neurologa i patologa)
glioblastom(tada sam se javila tu na forum)međutim za 2 dana dolazi službeni nalaz patologa koji kaže demijelinizacijske lezije, nema traga tumorskim stanicama.Nitko sretniji, euforija sreća do neba.Neurološka obrada traje do 6 mj.kada je postavljena radna dg. ADEM (čitaj ništa konkretno odnosno tapkanje u mraku)i preporuka liječnika u 9 mj. ponoviti MR mozga. Ja kao netko tko je medicinskog faha puštam svoje zle slutnje u najdalji kutak mozga i tješim se da sve ono što ja vidim nije objektivno jer sam ipak njegova kći uz to sam i idiotske struke pa u svemu vidim najgore.Tata tada nije imao nikakvih posebnih simptoma osim te zaboravljivosti koja se malo intenzivirala.
9 mj. 2012.g MR mozga- lezije su se proširile, prisutan i edem neurolog više ne vjeruje u demijelinizacijski proces, na naš zahtjev, a potaknuti Ivanicompecom(hvala ti na savjetu koji si mi napisala tada u 5 mj.) ustanova u kojoj se liječi šalje parafinske blokove sa uzorkom mozga, svjetski poznatom neuropatologu na reviziju.Nalaz revizije se čekao nešto preko mj. dana i nismo ni od njih dobili nikakvu konačnu dg. evo njihovih djelova nalaza:

" We share your opinion that this is a pleomorphic glial process which is difficult to interpret.
Given the degree of pleomorphism, which seems not to be compatible with plain reactive
changes, a diagnosis of diffuse glioma must be strongly considered

We have also considered PML. Even though staining for JCV was negative, this
finding does not entirely exclude the possibility of PML.
Thank you very much for sharing this difficult case."

Tako dolazim i do 12 mj.kada je napravljena nova MR-a mozga koja je katastrofa,edem nova lezija zadebljanje očnog živca i 3 biopsija mozga nakon koje je službena dg. GLIOBLASTOMA MULTIFORME GR IV. btw. neoperabilan je.

Tata je sada u stanju da je pokretan u potpunosti,pamćenje je strahota riječi mjenja po osobnom nahođenju npr. žlica=naljepnica itd.osobnost kompletno promjenjena javlja se nekakva ljutnja, inat i abnormalan apetit za koji molim savjet da li je netko imao iskustva sa abnormalnim apetitom vezanim za ovakvu dg. kojeg nisu potaknuli lijekovi?

Sada su mi milioni pitanja u glavi od toga kako je moguće da je on baš toliko specifičan slučaj da se 9 mj. nije moglo doći do dijagnoze uz vrhunske stručnjake do toga da imam trenutaka da potražim moguće medicinske greške i pokrenem pravne postupke (iako mislim da moja bol traži krivca i da sam nerealna)pa imam čak i faze da im ne vjerujem,jer ako su 9 mj. bacali dg. ko' kumice s placa zašto bi ovo bila istina.

Oprostite mi na ovako dugom postu ali morala sam negdje podjeliti ovo košmarno stanje.

S'Sungassi
29.12.2012., 10:51
Moram priznati da nisam jos cula za ovakvo davanje deksa i zasto ga je primao ovako kratko.Tata bi treao primati flastere Durogesic i kombinaciji s jos necim po potrebi.Posto dr.bas noje evidentno za suradnju,odite na hitnu i trazite pregled anasteziologa koji ce sloziti i titrirati dozu lijekova protiv bolova za njega te vam objasniti kako da dizete dozu po potrebi.

Ukoliko su @LiliFee iz Zgreba, preporučam anesteziologa dr.Ivanec Željko, Vinogradska bolnica..

Ivanicapeca
29.12.2012., 10:59
A joj pa koji je to zivotni peh :(

Prva dijagnoza nema nikakve veze s glioblastomom. Ovo je posve novi primarni tumor, drugog tipa stanicne gradje. Lijecnici kod nas su radili sve po PSu,jedino ocito nisu bili u stanju patolozi tocno ocitati PHD nalaz koji je jedini mjerodavan za postavljnje dijagnoze i davanje primjerene terapije.Ono sto bi jedino zamjerila lijecnicima jest cinjenica da su zanemarili radioloske nalaze koji se nikako nisu poklapali s phd i sami predlozili neki od centara izvrsnosti da se time pozabave.
No, neovisno o svemu,da se i prije u startu otkrilo,to je takva dijagnoza da ne mijenja po pitanju cudi,tijeka i ishoda bolesti :( Uzasno mi je zao. Moj savjet je da svu svoju energiju fokusirate na njegovu njegu i dizanje kvalitete zivota koliko god je to moguce.
Sto se tice apetita vezano je za terapiju kortizonima koju prima zbog edema.Pazite mu secer jer je moguce da ce mu skociti isto kao posljedica terapije kortizonima.
Drzite se i ne gledajte u buducnost dalje od sutra.To je najbolji savjet koji ti mogu dati.

ruzica44
30.12.2012., 21:23
Pozdrav svima..
Nisam se dugo javljala, jer je sve bilo donekle u redu..Sutra je točno punih osam godina, otkada su suprugu dijagnosticirali karcinom pluća..Osma godišnjica..
Prije 8 godina, na samu Staru godinu sam ga odvezla u bolnicu..a sutra, opet na Staru godinu, ga vozim kući iz bolnice..
Suprug je, ovaj puta na Dubravi,..Prije dva mejseca ugradili su mu dva stenta, zbog zađtopanih krvih žila (99,9%!), no, nakon mjesec dana stanje se jako pogoršalo, pa je prije deset dana bio operiran, ugradili su mu tri premosnice..I tu počinju muke. Razrezan mu je prsni koš, što je njmu veliki problem zbog kašljanja i iskašljavanja..Kašlje jako, više nego prije..Vjerovatno su mu povjeđeni dišni putovi pri intubiranju..U užasnim je bolovima..Samo me strah da karcinom, koji je sve vrijeme mirovao, ne poludi, i zbog same traume od operacije, i zbog otvaranja prsnog koša, i zbog intubiranja..Sutra ga otpuštaju kući, deset dana je prošlo od operacije...Bojim se.

Ivanicapeca
31.12.2012., 03:21
a joj ruzice,bas sam razmisjala neki dan sto je s vama...drzi se draga,ne dozvoli strahu da te preplavi jer strah je najveci neprijatelj. Prosli ste svasta,proci ce i ovaj put, samo daj polako dilajte sa stvarima.To je uzasno veliki zahvat i trauma koju je prosao,treba vremena da se rehabilitira. Ici ce sigurno u toplice,budu ga oni tamo ope pokrpali,neboj se. Sveo ovo sto se sada manifestira je uobicajeno kod takvih operacija. Bude on opet ok.

ruzica44
02.01.2013., 12:03
Stigao je kući, i nadam se da će i ova muka proći..Da ne kašlje ( a kašlje užasno i često!), bilo bi mu daleko lakše. . Samo da se ništa maligno ne pokrene u toj muci. Borimo se, ne damo se! I opet..za novi dan, za novo sutra.

Pozdrav svima.

dina14
02.01.2013., 18:52
Pozdrav svima, nova sam na forumu. Citam postove i svu tu tugu, borbu, hrabrost... Cestitam svima i divim se iskreno... Na izmaku sam snaga, i stalno se pitam mogu li uciniti vise za mamu. Dijagnosticiran joj je multiple myeloma - karcinom plazma krvnih stanica, plazma stanice su 10-12% vise od normalnih i prosirile su se na kosti, iako su joj proteini i krvna slika ok. Prije 40 dana zavrsila je u bolnici zbog patološke frakture kralješka. primila je 5 doza zracenja i u ponedjeljak krenula s kemoterapijom koja bi trebala trajati tri kruga, a onda bi išla na presadjivanje vlastitih stanica. cijelo je vrijeme u krevetu, ne moze se kretati, jer joj je tumor prakticki unistio kraljezak. u bolnici je nisu htjeli operirati, pa sam nasla privatnu bolnicu gdje bi trebala na operaciju kralježnice za desetak dana, da bar moze hodati, iako je operacija vrlo zahtjevna, zbog lokacije tumora. prekosutra bi je mogli otpustiti iz drzavne bolnice. mama se dobro drzi. prognoze mi ne zele davati, ali kazu da se s ovom bolescu moze zivjeti i desetljecima... mama ima 59 g.

neki su me upucivali na alternativu, ali se nisam usudila preuzeti takvu odgovornost. neki mi prijatelji kazu da mama mora jacati organizam homeopatskim pripravcima i jacanjem imuniteta. u bolnici se s time bas i ne slazu, kazu cak da to moze biti kontarindikativno s kemoterapijom. ne znam sto napraviti. nekako mi se logicnim cini vjerovati lijecnicima, sad kad je vec krenula s kemoterapijom. a opet, nekad su raspoloženi za razgovor s tobom, a nekad te ne mogu vidjeti nacrtanu. danas je ova druga opcija i bas je tesko. ima li netko kakav pametan savjet? hvala puno svima!

tanja5555
03.01.2013., 14:05
Draga Dina,
zbog Vas sam se registrirala na Forumu, mada, naročito ovu temu pratim već dulje vrijeme. Ne znam iz kojeg ste grada i koja Vam je liječnička skrb dostupna. Moja je mama bolovala od multiplog mijeloma dvije godine. Nalazi su bili više-manje OK, dok bolest nije podivljala i mama se u roku od 20 dana jednostavno ugasila. Toplo preporučam hematologiju na Merkuru. Svi su liječnici dobri i dragi. Imaju živaca i za pacijente i za članove obitelji. Alternativu na bih preporučala bez konzultacije s hematologom. Isto bih vam tako preporučila posjet stranici Europske udruge mijeloma pacijenata - Myeloma Euronet - ukoliko vladate engleskim ili njemačkim naći ćete mnoštvo korisnih informacija. Korisno je stupiti i u vezu s udrugom leukemija i limfomi u Zagrebu (ovo posljednje više je koristilo mami nego meni). Želim Vam puno snage i strpljenja.

daj
03.01.2013., 20:24
Nova sam na forumu naželost ne i u istoj borbi... otac mi je prije tri god. preminuo od raka debelog crijeva koji je metastazirao... i nako 2 god. borbe je preminuo... a sada.... mama mi je prije 2 god otkrila isto na debelom crijevu tumor, koji je na "vrijeme" operiran i tada nije nakon op. primila nikakve kemo, i sada za Božić je otkrila na jetri metastaze, koje bi se mogle operirati ako nebude ga još negdje u tjelu poslana je na PET-CT sada ludimo dok to sve nebude ... mami je 54 god tata je preminuo u 51. ;(:(

Ivanicapeca
04.01.2013., 09:20
Nova sam na forumu naželost ne i u istoj borbi... otac mi je prije tri god. preminuo od raka debelog crijeva koji je metastazirao... i nako 2 god. borbe je preminuo... a sada.... mama mi je prije 2 god otkrila isto na debelom crijevu tumor, koji je na "vrijeme" operiran i tada nije nakon op. primila nikakve kemo, i sada za Božić je otkrila na jetri metastaze, koje bi se mogle operirati ako nebude ga još negdje u tjelu poslana je na PET-CT sada ludimo dok to sve nebude ... mami je 54 god tata je preminuo u 51. ;(:(

a joj bas mi je zao :( Na zalost,dovoljna je jedna zaostala maligna stanica pa da se negdje napravi metastaza.Ono sto je nedvojbeno,mama ce ovaj put sigurno primati kemoterapiju. Drzi se treba te hrabru,pozitivnu i odlucnu uz sebe.Rijesavati cete stvari po redu kako se bude odvijalo,i bez drame. Mamina dijagnoza je takva da se i s ovom situacijom moglo racunati,dogadja se.Nadam se da cete se uspjeti izdici nad te cinjenice i boriti se hrabro bez strah
a.
Edit: ne znam koliko imas godina,ali morat ces paziti na svoje d.crijevo jer si u riziku .Naslijedila si gene svojih roditelja,nacin prehrane i stil zivota,najvjerojatnije.Porazgovaraj sa svojim dr.o tome i testiranju na okultna krvarenja koja ces povremeno morati napraviti,te o kolonoskopiji najvj.negdje vec oko cetrdesete.

Beljki
04.01.2013., 14:48
Pitanjce imam, ne znam je li prava tema ili ima neka specificnija.

Djed ima metastazirani rak prostate (vec je imao operacije i kemo, vratilo se). Markeri prakticki sigurno upucuju na rak (nemam sad tocne brojke, ali relacije su tipa 300 naprema 6 kod normalnih osoba). Medjutim lijecnik ne moze prepisati terapiju bez biopsije iako od nje u ovom stanju i godinama moze biti vise stete nego koristi (sam dr je rekao da bi svom ocu da moze odmah isao sa terapijom). Islo se na ljecnicki konziliji sa prijedlogom da se da pisana/ovjerena privola pacijenta/skrbnika, no odbijeno je.

Ima li jos kakva mogucnost ili je biopsija neizbjezna?

Gerta
04.01.2013., 16:09
gdje su metastaze smještene?

Uglavnom se (osim ako su na mozgu) može dobiti uzorak tkiva ubodom iglom pod kontrolom UZV-a ili CT-a - dakle bez operacije se može dobiti PHD ili citološki nalaz koji potvrđuje metastaze

Beljki
04.01.2013., 18:04
Ako sam shvatio zele bas prostatu? :misli:

Ali to sam cuo iz tko zna koje ruke (meni prica stara, njoj prica sestra, sestri prica lijecnik) pa tko zna sto su iskrivile :misli:

Ivanicapeca
05.01.2013., 19:03
Ako sam shvatio zele bas prostatu? :misli:

Ali to sam cuo iz tko zna koje ruke (meni prica stara, njoj prica sestra, sestri prica lijecnik) pa tko zna sto su iskrivile :misli:

Ako se radi samo o prostati,zaista mi nije jasno zasto rade takvu dramu oko toga. Pokojni tetak je sa ca prostate zivio preko 20g na nacin da ga je dr.Trnski u Vinogradskoj operirao i pocistio svaki put kad bi se stvar umnozila i primao je citostatike. Umro je od starosti u 94toj.Ne kuzim kako je moguce da je bilo jednostavnije prije 20 god. nego danas.

hrvoje dr.
06.01.2013., 17:23
Nova sam na forumu naželost ne i u istoj borbi... otac mi je prije tri god. preminuo od raka debelog crijeva koji je metastazirao... i nako 2 god. borbe je preminuo... a sada.... mama mi je prije 2 god otkrila isto na debelom crijevu tumor, koji je na "vrijeme" operiran i tada nije nakon op. primila nikakve kemo, i sada za Božić je otkrila na jetri metastaze, koje bi se mogle operirati ako nebude ga još negdje u tjelu poslana je na PET-CT sada ludimo dok to sve nebude ... mami je 54 god tata je preminuo u 51. ;(:(
Bilo bi dobro navesti još podataka.
Prvenstveno jer se rak pojavio u relativno ranoj dobi.
A što se tiče vas svakako je potrebno porazgovarati o tome s LOM/dr. opće med.(zavisi koliko godina imate) ev. u obzir dolazi i chr. upalne bolesti crijeva te familijarna polipoza.

Pitanjce imam, ne znam je li prava tema ili ima neka specificnija.

Djed ima metastazirani rak prostate (vec je imao operacije i kemo, vratilo se). Markeri prakticki sigurno upucuju na rak (nemam sad tocne brojke, ali relacije su tipa 300 naprema 6 kod normalnih osoba). Medjutim lijecnik ne moze prepisati terapiju bez biopsije iako od nje u ovom stanju i godinama moze biti vise stete nego koristi (sam dr je rekao da bi svom ocu da moze odmah isao sa terapijom). Islo se na ljecnicki konziliji sa prijedlogom da se da pisana/ovjerena privola pacijenta/skrbnika, no odbijeno je.

Ima li jos kakva mogucnost ili je biopsija neizbjezna?

Ako sam shvatio zele bas prostatu? :misli:

Ali to sam cuo iz tko zna koje ruke (meni prica stara, njoj prica sestra, sestri prica lijecnik) pa tko zna sto su iskrivile :misli:
Blondano je jako velik problem,općenito.
No ako se zaista radi o prostati onda nevidim čemu tolika drama,osim ako nema neke pridružene bolesti,ali i tada se može riješiti.
A za nešto smisleno reći,treba navesti i podatke npr. nalaz urologa ,PSA i sl.
ev. treba vidjeti da nema metastaza na kostima (scintigrafija)ako je PSA jako visok npr. 100.

dina14
06.01.2013., 17:31
Draga Tanja,
moja sućut zbog Vašega gubitka, mogu razumjeti kroz što ste prolazili i prolazite. Tim više Vam hvala na svim korisnim informacijama, puno mi znače.
Mi smo iz okolice Splita, i mama je nakon Splita zavrsila u Zagrebu, na Rebru, najprije na neurokirurgiji, a nakon nalaza biopsije na hematologiji. U petak je završila s prvom rundom kemoterapije, i sutra je puštaju kući. Preostale će runde dobiti u Splitu, pa onda, ako Bog da, na presađivanje vlastitih stanica u Zagreb, opet na Rebro. Mijelom je koncentriran u kostima, zahvatio je 30% koštane srži, dok je krv uredna.
Oko alternative, jeste li možda čuli za GNLD proizvode/dodatke prehrani, neki me nagovaraju na njih. Hematolozi na Rebru su skeptični prema alternativi, pa mi je teško ući u detaljan razgovor s njima na tu temu. Ako znate nekoga hematologa s kim bih mogla pričati, molim Vas javite. Kontaktirat ću i sve institucije koje ste naveli. Nadamo se najboljem mogućem. Liječnici kažu da nade ima. Što su Vama govorili na početku i tijekom liječenja, je li mama išla na kemoterapiju i autotransplantaciju?
Puno hvala na svemu.

tanja5555
07.01.2013., 17:50
Dina, Multipli mijelom je bolest slična leukemiji. Nema čvrstog tumora kojeg bi se moglo operirati. To je bolest krvotvornih stanica koje počnu razarati (doslovce izjedati) kosti. U RH postoje tri opcije liječenja, a liječnici će odabrati najbolju opciju za Vašu mamu. Svakako posjetiti stranicu Myeloma Euronet da se upoznate sa svime što Vas čeka. Meni je bilo lakše kad sam znala što me čeka. Ukoliko trebate pomoć pri prijevodu, slobodno mi se obratite. Prema hrvatskim zakonima imate pravo i na drugo mišljenje - najtoplije preporučam doktoricu Radić u KB Merkur. Žena djeluje na prvu malo baba-rogasto, ne cifra, ne žali, ali realno daje sliku. Meni je takav pristup odgovarao. Ništa nemaš od lažnih nada.

hrvoje dr.
07.01.2013., 19:05
Pozdrav svima, nova sam na forumu. Citam postove i svu tu tugu, borbu, hrabrost... Cestitam svima i divim se iskreno... Na izmaku sam snaga, i stalno se pitam mogu li uciniti vise za mamu. Dijagnosticiran joj je multiple myeloma - karcinom plazma krvnih stanica, plazma stanice su 10-12% vise od normalnih i prosirile su se na kosti, iako su joj proteini i krvna slika ok. Prije 40 dana zavrsila je u bolnici zbog patološke frakture kralješka. primila je 5 doza zracenja i u ponedjeljak krenula s kemoterapijom koja bi trebala trajati tri kruga, a onda bi išla na presadjivanje vlastitih stanica. cijelo je vrijeme u krevetu, ne moze se kretati, jer joj je tumor prakticki unistio kraljezak. u bolnici je nisu htjeli operirati, pa sam nasla privatnu bolnicu gdje bi trebala na operaciju kralježnice za desetak dana, da bar moze hodati, iako je operacija vrlo zahtjevna, zbog lokacije tumora. prekosutra bi je mogli otpustiti iz drzavne bolnice. mama se dobro drzi. prognoze mi ne zele davati, ali kazu da se s ovom bolescu moze zivjeti i desetljecima... mama ima 59 g.

neki su me upucivali na alternativu, ali se nisam usudila preuzeti takvu odgovornost. neki mi prijatelji kazu da mama mora jacati organizam homeopatskim pripravcima i jacanjem imuniteta. u bolnici se s time bas i ne slazu, kazu cak da to moze biti kontarindikativno s kemoterapijom. ne znam sto napraviti. nekako mi se logicnim cini vjerovati lijecnicima, sad kad je vec krenula s kemoterapijom. a opet, nekad su raspoloženi za razgovor s tobom, a nekad te ne mogu vidjeti nacrtanu. danas je ova druga opcija i bas je tesko. ima li netko kakav pametan savjet? hvala puno svima!
Mene bi zanimalo koliko tih prijatelja uopće zna što je multipli mijelom, tim ne mislim na nešto što su ovlaš pročitali na Googlu.

tanja5555
07.01.2013., 19:22
U potunosti se slažem s hrvojem dr. Možda sam idealista, no moja kćer, koja će uskoro navršiti 20 godina,funkcionira normalo i živi život prosječne mlade osobe zahvaljujući upravo hrvatskim liječnicima i sustavu zdravstva (mada ima mana i mjesta za puno puno poboljšanja). Njezini vršnjaci čije su mame pljuvale po liječnicima i poklanjale povjerenje travarima, homeopatima i sličnima "čupani" su u zadnji tren na odjelima intenzivne. Liječnici su ipak išli 5 godina na fakultet, završili specijalizacije... ne može me nitko uvjeriti da su neznalice!!!! Alternativa može, ako se slaže liječnik

tathinina
07.01.2013., 22:37
Inače, hematologiju na Merkuru i ja moram pohvaliti. Prvenstveno od prof. Peraice, a i zaista svi ostali zaslužuju pohvale.

Djed koji je preko 20 godina njihov pacijent ne bi bio živ da nije bilo njih. Detaljne pretrage prije liječenja, silni konziliji, strpljivo objašnjavanje i njemu i nama. U jako dobrom sjećanju mi je ostao i dr. Martinović koji mi je, kad su djeda otpuštali iz bolnice, 20 minuta polako objašnjavao zašto je koji lijek propisan, kasnije sam ih zvala ako smo imali nejasnoća i uvijek su imali vremena odgovoriti na pitanje.

Eto, nakon gotovo 3 mjeseca i 4 kemoterapije je djedu subjektivno stanje značajno bolje (agresivni Burkittov limfom zajedno sa još 5-6 hematoloških bolesti je u pitanju kod čovjeka od 85 godina), limfni čvorovi su se smanjili, krvna slika je gotovo sasvim u granicama normale (još ima blagu anemiju i imunoglobulinemiju). Nakon svakog pregleda (svaka 3 tjedna) mu pomalo mijenjaju doziranje lijekova ovisno o nalazima. Polako prestaje sada uzimati kortikosteroide, prema njihovim napucima. Iako prof. Peraica nije više službeno zadužena za njega, svaki put kad djed dođe u dnevnu bolnicu na pregled i kemoterapiju mu se ona javi i prokomentira nalaze. Čovjeku koji boluje od takve bolesti i njegovoj obitelji takva sitnica jako puno znači.

El Gato Félix
07.01.2013., 22:48
neki su me upucivali na alternativu, ali se nisam usudila preuzeti takvu odgovornost. neki mi prijatelji kazu da mama mora jacati organizam homeopatskim pripravcima i jacanjem imuniteta. u bolnici se s time bas i ne slazu, kazu cak da to moze biti kontarindikativno s kemoterapijom. ne znam sto napraviti. nekako mi se logicnim cini vjerovati lijecnicima, sad kad je vec krenula s kemoterapijom. a opet, nekad su raspoloženi za razgovor s tobom, a nekad te ne mogu vidjeti nacrtanu. danas je ova druga opcija i bas je tesko. ima li netko kakav pametan savjet? hvala puno svima!
Oko alternative, jeste li možda čuli za GNLD proizvode/dodatke prehrani, neki me nagovaraju na njih. Hematolozi na Rebru su skeptični prema alternativi, pa mi je teško ući u detaljan razgovor s njima na tu temu.

Poštovana,

molim Vas da budete jako oprezni s bilo kakvim pripravcima, pa čak i biljnima. Naime, točno je da neki od tih pripravaka mogu stupiti u interakciju s lijekovima koje su liječnici propisali i zato uvijek obavijestite liječnike o apsolutno svim pripravcima koje Vaša majka uzima ili će uzimati.

Neki alternativni proizvodi jesu i opasni, odnosno otrovni i nikako se u takve stvari nemojte upuštati, a među njima svakako ističem MMS kapi, koloidno srebro/srebrnu vodu i preparate tzv. "vitamina B17". Ti pripravci su vrlo opasni, a opisani su čak i smrtni slučajevi trovanja njima.

S druge, pak, strane imamo homeopatiju, što su ništa drugo nego šećerne kuglice, koje sadržavaju beskonačno razrijeđene supstancije, u toliko maloj količini, da ona nema nikakvu učinkovitost te niti jedna relevantna znanstvena studija nije pokazala učinkovitost homeopatskih pripravaka, tako da ih slobodno možemo nazvati, kako je to jedan bivši moderator primijetio, purgativom za novčanik (Endimion17).

O eventualnim biljnim pripravcima i sredstvima za "jačanje imuniteta" obvezno konzultirajte hematologe na Rebru. Oni su s pravom skeptični, ali neka Vam barem potvrde da joj pripravak neće naškoditi, ako već nije dokazana njegova učinkovitost.

Lijep pozdrav. :)

Beljki
10.01.2013., 11:50
Bilo bi dobro navesti još podataka.
Prvenstveno jer se rak pojavio u relativno ranoj dobi.
A što se tiče vas svakako je potrebno porazgovarati o tome s LOM/dr. opće med.(zavisi koliko godina imate) ev. u obzir dolazi i chr. upalne bolesti crijeva te familijarna polipoza.
Blondano je jako velik problem,općenito.
No ako se zaista radi o prostati onda nevidim čemu tolika drama,osim ako nema neke pridružene bolesti,ali i tada se može riješiti.
A za nešto smisleno reći,treba navesti i podatke npr. nalaz urologa ,PSA i sl.
ev. treba vidjeti da nema metastaza na kostima (scintigrafija)ako je PSA jako visok npr. 100.
nabavio sam zadnja dva nalaza.

Vec je bio melanom na kozi, operiran + kemo + zracenje (prije 3 godine), operacija prostate prije 20 god

8. mjesec nalaz:

379 (+ visoka alkalna fosfataza) takodjer bilo komplikacije sa srcem- izvrsena dekompenzacija

laboratorij:
WBC 3.8
RBC 2.99
Hb 89
Hct (0.271)
Sedimentacija 70
PLT 107
Urea 18.2
Kreatinin (pretpostavljam, ne vidi na scanu naziv): 147

(ne navodim sto je u normali)

Dijagnoza: melanoma mlg. reg. dorsi lat. sin St.post op. et chemoth.
St.post. op. adenom prostatae.

scintigrafija: difuzno pojacano nakupljanje aktivnosti u lopaticama, kraljeznici, rebrima, zdjelici, trecinama diafiza natkoljenicne kosti.

Lijekovi:
Transtec, Nebilet, Fursemid, Kalinor, Monopril, Controloc, Zalidar pp

-------------
dvanaesti mjesec nalaz (zadnji):

Diagnoza: C61 - Zlocudna novotvorina prostate

PSA 320 Af 2172

Nemam lab, ali na nalazu izdvojeno iz njega:
Kreatinin:178
Urea 17.0
HB: 0,86
Htc: 0.27
Koagulogram PV 0.74 INR 1,16


Indikacijski sastanak finger biopsija da ili ne----

poanta je da je iz nalaza sigurno o cemu se radi, ali iako samatra da je od toga vise stete nego koristi ne moze zbog protokola dalje prepisati lijekove bez biopsije.

dina14
10.01.2013., 21:03
Hvala svima koji ste se referirali na moje postove, divni ste.

Trenutno imam jednu situaciju. mama je u petak zavrsila prvi krug kemoterapije (doxo 15 mg, vcr 0,5 mg, 4 boce od pola litre) i sad uzima 40 mg dexamethasona dnevno kroz cetiri dana, slijedeci tjedan opet i onda krajem mjeseca slijedeca runda kemoterapije. ona se dobro osjeca, osim sto se ispostavilo da su joj prilikom stavljanja igle u venu kod kemoterapije razdrli venu i sad ima zacetak tromboze na ruci, zbog jacine sredstva koje se prosulo po okolnom tkivu. liecnica opce prakse je danas bila kod nje i za sada su savjetovali samo obloge i tablete protiv bolova, sto ne vidim kako ce pomoci. ima li netko, mozda dr hrvoje, predodzbu koliko je to velik problem. mama je naime prakticki nepokretna zbog frakture kraljeska i doktoru moze samo ako je odvede hitna. da trazimo da je voze na hematologiju ili da jos cekamo da eventualno problem prodje? mamu ne boli jako, ali ne bih htjela da dodje do te faze, niti da se nekroza tkiva prosiri.

sto se alternative tice, raspitujem se, ali sam oprezna. sad uzima samo sok od aloe vera, nadam se da on nije problematican. i po potrebi caj od djumbira i mente, zbog zeluca. uhvatila je negdje i e. coli pa sam joj kupila cajnu mjesavinu za tu namjenu, ali jos ne uzima, pije klavocin. nabavila sam joj i 100% prirodne sokove od jabuke i dunje, napravljene od divljeg i uzgojenog netretiranog voca, te potpuno prirodni med od kestena i proizvode od meda kao sto su mjesavina meda, maticne mlijeci i polena te medni sirup. to jos ne uzima pa ako netko ima misljenje bila bih zahvalna.

hvala puno, puno ste mi pomogli, savjetima i dobrotom.

C71
10.01.2013., 21:06
evo me opet. :rolleyes:
nisam ja u pitanju već mama.
prije točno 25 godina odstreanjena joj je dojka zbog karcinoma.
redovito je uvijek išla na kontrole, pa tako i ove godine. u ponedjeljak je došla s nalazom doma, nazvala me i rekla da mora na operaciju.
zapisala sam dijagnozu na papirić koji više ne mogu naći. :rolleyes:
uglavnom, latinski naziv se odnosi na karcinom dojke, ( pogledala sam u žurbi na internetu) a završetak je, dobro se sjećam, III a-a
pretpostavljam da su rimski brojevi stadij.
dakle, ponedjeljak nalaz, utorak hospitalizirana, srijeda priprema za operaciju i danas je bila ta operacija oko 2 popodne, a u pola 6 me je vesela zvala na mobitel i rekla da su joj tu kvržicu odstranili. zbunjuje me kratkoća operacije. :ne zna:
kirurg ju je pitao da zašto je toliko dugo čekala (osjetila je kvržicu još prije nekoliko mjeseci). kaže da je bila okupirana drugim zdravstvenim problemima (što je ustvari i istina). :(
nadam li se dobrom ishodu uzalud?

ako me se tko sjeća, napisat ću da recidiva nema od 2009te, te da se sada borim s nuspojavama zračenja mozga. s parcijalnom epilepsijom nemam problema jer imam odgovarajuće lijekove. zračenje mi je znatno oštetilo sluh, oštećenje je 81%, na što sam dobila 50% invaliditeta.
trenutan problem je rupa na bubnjiću, za koju se ne može 100% reći da je posljedica zračenja,pa imam problema s ravnotežom, katkad blažim vrtoglavicama i mučninama, ali muka nad mukama je teška upala ždrijela, koju sam imala i u listopadu, samo ipak u blažem obliku. čekam jednu pretragu na koju me je poslao orl kirurg,
osim navedenoga, uopće nemam nekih problema. :cerek:

Ivanicapeca
11.01.2013., 08:46
Kad obave PHD odstranjenog tkiva znati ce sto i kako dalje. Pretpostavljam da je ona prva dijagnoza na temelju punktata,a to se nerijetko zna razlikovati od phd odstranjenog tkiva.Sigurno da se imas pravo cemu nadati.

tanja5555
11.01.2013., 10:09
odgovor za dinu 14: pitajte liječnika za alternativu! Moja mama nije smjela uzimati zeleni čaj, i neke agrume! Multipli mijelom nije česta vrsta "gada", tako da ljudi o njemu vrlo malo znaju. Dexametazon je kortić koji će joj vjerojatno pomoći, no moguće nuspojave su otekline (moja je mama jedno vrijeme bila tako natekla u licu da je imala "crnačke" usne - neobično izgleda no nije ništa strašno. Veći problem, koji se javlja zbog dugotrajnog uzimanja kortizona - je povećanje vrijednosti šećera u krvi. Topla preporuka: ukoliko nemate povjerenja u liječnicu opće prakse - mijenjajte dok ne nađete osobu u koju ćete imati povjerenja i Vi, a najbitnije Vaša mama. (Znam da zvučim zagrebački bahato - mi imamo mnoštvo liječnika opće prakse na raspolaganju, no pokušajte). Što se tiče infekcija, one su nuspojava multiplog mijeloma, naročito infekti mokraćnog sustava. Moja je mama gotovo stalno bila na Klavocinu: popije jednu rundu - nalaz normalan, za mjesec dana opet bakterije u mjehuru. Želim Vam puno hrabrosti. Isto se tako nadam da u cijeloj toj priči niste sami - mi smo bili četvero, pa ja tek sad - gotovo godinu dana nakon mamine smrti dolazim k sebi.
poslala sam Vam privatnu poruku

Kockar :D
11.01.2013., 14:05
Pozdrav, evo mene opet :)

Učinili smo drugi ct kojim je utvrđena daljna regresija i doktor je izrazito zadovoljan, radi se o nepotpunoj kompletnoj remisiji, a za dokaz o kompletnoj remisiji za 3 tjedna će biti učinjen PET.

C71
11.01.2013., 21:12
Kad obave PHD odstranjenog tkiva znati ce sto i kako dalje. Pretpostavljam da je ona prva dijagnoza na temelju punktata,a to se nerijetko zna razlikovati od phd odstranjenog tkiva.Sigurno da se imas pravo cemu nadati.

mama nije spominjala nikakvo punktiranje. :ne zna:
prek telefona zvuči dobro. prestala sam biti šmrkava i grlo me prestalo boljeti, pa ću je u nedjelju posjetiti.

Wild heart
15.01.2013., 17:05
Dijagnosticiran joj je multiple myeloma... Prije 40 dana zavrsila je u bolnici zbog patološke frakture kralješka. primila je 5 doza zracenja i u ponedjeljak krenula s kemoterapijom koja bi trebala trajati tri kruga, a onda bi išla na presadjivanje vlastitih stanica. cijelo je vrijeme u krevetu, ne moze se kretati, jer joj je tumor prakticki unistio kraljezak. u bolnici je nisu htjeli operirati, pa sam nasla privatnu bolnicu gdje bi trebala na operaciju kralježnice za desetak dana, da bar moze hodati, iako je operacija vrlo zahtjevna, zbog lokacije tumora. prekosutra bi je mogli otpustiti iz drzavne bolnice. mama se dobro drzi. prognoze mi ne zele davati, ali kazu da se s ovom bolescu moze zivjeti i desetljecima... mama ima 59 g.

neki su me upucivali na alternativu, ali se nisam usudila preuzeti takvu odgovornost. neki mi prijatelji kazu da mama mora jacati organizam homeopatskim pripravcima i jacanjem imuniteta. u bolnici se s time bas i ne slazu, kazu cak da to moze biti kontarindikativno s kemoterapijom. ne znam sto napraviti. nekako mi se logicnim cini vjerovati lijecnicima, sad kad je vec krenula s kemoterapijom. a opet, nekad su raspoloženi za razgovor s tobom, a nekad te ne mogu vidjeti nacrtanu. danas je ova druga opcija i bas je tesko. ima li netko kakav pametan savjet? hvala puno svima!

Pričekaj kraj kemoterapija i zračenja.
Kad jedno i drugo napravi svoje situacija će se popraviti.
Najbolje je da slušate liječnike i pustite k vragu sve one koji će vas sad zatrpavati svojim idejama što biste trebali uzimati jer lako je tuđim **** po koprivama mlatiti.
te potpuno prirodni med od kestena i proizvode od meda kao sto su mjesavina meda,
Deksamatezon, kao što ti je tanja5555 rekla, diže šećer pa bi trebala biti oprezna s medom.
Ostala iskustva s ovom bolesti na PP.

El Gato Félix
15.01.2013., 17:10
Poštovane lucanoroko i Ivanicapeca, vaši postovi su na prijedlog cijenjene Ivanicepece izdvojeni s ove teme u zasebnu temu kako bi bili uočljivi, a s obzirom da se radi o rijetkoj bolesti - Rosai-Dorfmanova bolest (http://www.forum.hr/showthread.php?t=761499) (kliknite na link)

Wild heart
15.01.2013., 17:20
primila je 5 doza zracenja i u ponedjeljak krenula s kemoterapijom koja bi trebala trajati tri kruga, a onda bi išla na presadjivanje vlastitih stanica.
Kad si već spomenula transplantaciju matičnih stanica pobrini se da mama poslika ortopan i popravi sve zube koji su eventualno pokvareni dok još ima vremena.
Kad je pozovu na transplantaciju, ako to ne riješi, odvezu je u Perkovčevu i svi zubi koji nisu zdravi ili sanirani idu van.

mamajasna
16.01.2013., 12:00
pozdrav svima..
ne zelim da karcinom bude jedina novina u mom zivotu pa sam se u svojoj 50-toj odvazila i registrirala na ovaj forum..
ucinim li stogod krivo ne zamjerite mojoj mladosti:)
iskreno se nadam druzenju,smijehu,bijesu i suzama..dobra je to kombinacija

dunjaranka
17.01.2013., 15:14
dragi moji ljudi,

majka mi je u bolnici, ciroza jetre, ali sad je imala i krvarenje u abdomenu, dosta je u teškom stanju....tj. liječnici ne daju baš šanse...... meni je tako teško, ne znam kako se nositi s time....jedva funkcioniram.
molim vas, pomozite mi :(

Ivanicapeca
17.01.2013., 16:05
dragi moji ljudi,

majka mi je u bolnici, ciroza jetre, ali sad je imala i krvarenje u abdomenu, dosta je u teškom stanju....tj. liječnici ne daju baš šanse...... meni je tako teško, ne znam kako se nositi s time....jedva funkcioniram.
molim vas, pomozite mi :(

Moras se sabrati.Iako nije dobro u najboljim mogucim rukama je i cine sve da je spase.Moras imati vjere.Nemoj si otezavati situaciju,dilaj s njom kak se razvija. Za suze ce biti vremena ako nedaj Boze dodje do najgoreg. Sto je tu je i rjesava se kako god se moze.
:grli:

mamajasna
17.01.2013., 18:21
Dunja, vrijeme je da napravis onu cuvenu limunadu kad zivot servira limun..
majka sam i bolesna sam, no zadovoljna sam i zahvala sto me snaslo od dva zla manje..moja djeca su zdrava i oko mene su..
dok je tako,koliko god bilo tesko,dobro je i vjeruj da bi se tvoja mama slozila sa mnom..
skupi snagu i ucini najvise sto mozes..
jos jucer ujutro sam bila sva slomljena,danas je drugacije..hvala ivanicipeci na svemu

dunjaranka
17.01.2013., 18:23
Moras se sabrati.Iako nije dobro u najboljim mogucim rukama je i cine sve da je spase.Moras imati vjere.Nemoj si otezavati situaciju,dilaj s njom kak se razvija. Za suze ce biti vremena ako nedaj Boze dodje do najgoreg. Sto je tu je i rjesava se kako god se moze.
:grli:

hvala ti na rijecima utjehe...ne znam bi li pomoglo da odem u crkvu moliti se ili sto? Na poslu se malo saberem, ali kad me uhvati tuga i briga, ne mogu si pomoci. Kad odem do nje u bolnicu, glumim i drzim sve u sebi a pukla bi...:( jucer je bila donekle dobro, danas se pomalo gubi, ima neka priviđenja..:( joj, Boze pomozi...

dunjaranka
17.01.2013., 18:32
Dunja, vrijeme je da napravis onu cuvenu limunadu kad zivot servira limun..
majka sam i bolesna sam, no zadovoljna sam i zahvala sto me snaslo od dva zla manje..moja djeca su zdrava i oko mene su..
dok je tako,koliko god bilo tesko,dobro je i vjeruj da bi se tvoja mama slozila sa mnom..
skupi snagu i ucini najvise sto mozes..
jos jucer ujutro sam bila sva slomljena,danas je drugacije..hvala ivanicipeci na svemu

hvala mamajasna, ali uzasno je tesko kad vidim da ona osjeca da bi mogla otici od mene i sestre i kad vidim njene suze. Ma ja bi umrla taj cas...:(

mamajasna
17.01.2013., 18:50
hvala mamajasna, ali uzasno je tesko kad vidim da ona osjeca da bi mogla otici od mene i sestre i kad vidim njene suze. Ma ja bi umrla taj cas...:(

dunja duso,pred tobom i tvojom sestrom je zivot..tako i treba biti

moja baka je uvijek govorila 'koliko god da imas godina kad ti majka umre,ostanes siroce'..ne treba ovome nista dodati..

sto god mislis da bi ti pomoglo,ucini..moli se,placi,vristi..
budi uz nju koliko mozes,kad te gleda ona gleda svoj zivot..
silno mi je zao kad vidim koliko ti je tesko i koliko te boli,ali ucini sve kako znas i umijes..na takvu situaciju u zivotu se ne mozemo unaprijed pripremiti..mozemo samo jedni druge razumjeti,savjetovati,tjesiti i..pokusati utjesiti.

p.s. prvi dan u sok sobi nakon operacije karcinoma pluca uveli su moju djecu do mog kreveta,nisam nista mogla reci,samo su mi suze oblijevale lice..kasnije su mi djeca rekla kako im je strasno bilo tesko vidjeti kako placem..
nisam mogla tada nista govoriti, a plakala sam jer sam bila silno,silno,silno ponosna na njih i silno sretna sto su oni bas moja djeca.

dunjaranka
17.01.2013., 20:47
dunja duso,pred tobom i tvojom sestrom je zivot..tako i treba biti

moja baka je uvijek govorila 'koliko god da imas godina kad ti majka umre,ostanes siroce'..ne treba ovome nista dodati..

sto god mislis da bi ti pomoglo,ucini..moli se,placi,vristi..
budi uz nju koliko mozes,kad te gleda ona gleda svoj zivot..
silno mi je zao kad vidim koliko ti je tesko i koliko te boli,ali ucini sve kako znas i umijes..na takvu situaciju u zivotu se ne mozemo unaprijed pripremiti..mozemo samo jedni druge razumjeti,savjetovati,tjesiti i..pokusati utjesiti.

p.s. prvi dan u sok sobi nakon operacije karcinoma pluca uveli su moju djecu do mog kreveta,nisam nista mogla reci,samo su mi suze oblijevale lice..kasnije su mi djeca rekla kako im je strasno bilo tesko vidjeti kako placem..
nisam mogla tada nista govoriti, a plakala sam jer sam bila silno,silno,silno ponosna na njih i silno sretna sto su oni bas moja djeca.

hvala ti puno što me tješiš..... ali ta situacija očito još mora sazrijeti u meni i sestri, to se dogodilo u ponedjeljak...samo ti jednom preokrene život, i misliš samo na nju. nju koja je do sada bila jaka, vesela, duhovita, draga....a sad ju gledaš kako leži nemoćna i pitaš se kako je njoj, o čemu ona razmišlja, boli li ju, želi li otići ili ostati.....preteško.... svaki put kad idem u bolnicu strah me je, u kakvom stanju ću ju naći danas, hoće li me prepoznati... i samo ne želim da pati, kako god bilo.... hoće li doći doma, pitaš se..... :(

Ivanicapeca
18.01.2013., 13:54
hvala ti puno što me tješiš..... ali ta situacija očito još mora sazrijeti u meni i sestri, to se dogodilo u ponedjeljak...samo ti jednom preokrene život, i misliš samo na nju. nju koja je do sada bila jaka, vesela, duhovita, draga....a sad ju gledaš kako leži nemoćna i pitaš se kako je njoj, o čemu ona razmišlja, boli li ju, želi li otići ili ostati.....preteško.... svaki put kad idem u bolnicu strah me je, u kakvom stanju ću ju naći danas, hoće li me prepoznati... i samo ne želim da pati, kako god bilo.... hoće li doći doma, pitaš se..... :(

Sve je to prirodno i normalno kroz što prolazite u sebi. Ja sam to dva puta prolazila sa svojom mamom i bilo mi je rečeno drugi put da je beznadno. Sjedila sam kod kuće, plakala i šivala gumb na odjelu u kojem je poželjela biti ukopana. Tri puta sam gumb šivala i skidala, koliko god svaki put ispravno odmjerila, krivo bi ga našila i nije mi bilo jasno kako, dok mi nije zazvonio mob i tata mi javio da će mamu ipak operirati iako su bili prvo decidirano protiv toga i činilo se da nemam nikakve šanse da se predomisle...i onda sam shvatila da kad čovjek digne ruke od čega, Bogu je dovoljno da usmjeri prst prema tome. I čak kad je došao taj kraj nakon godinu dana od tog događaja, ništa baš ništa nije bilo onako kako sam zamišljala da će biti. Bilo mi je teško, ali daleko manje teško nego što sam to zamišljala. To je Božja milostu u koju se valja uzdati, zato pusti sad sve, smiri se, kako god da bude biti će onako kako treba i kako možeš podnjeti. I imaš se svako pravo baš zbog toga nadati najboljem.

dunjaranka
18.01.2013., 14:54
Sve je to prirodno i normalno kroz što prolazite u sebi. Ja sam to dva puta prolazila sa svojom mamom i bilo mi je rečeno drugi put da je beznadno. Sjedila sam kod kuće, plakala i šivala gumb na odjelu u kojem je poželjela biti ukopana. Tri puta sam gumb šivala i skidala, koliko god svaki put ispravno odmjerila, krivo bi ga našila i nije mi bilo jasno kako, dok mi nije zazvonio mob i tata mi javio da će mamu ipak operirati iako su bili prvo decidirano protiv toga i činilo se da nemam nikakve šanse da se predomisle...i onda sam shvatila da kad čovjek digne ruke od čega, Bogu je dovoljno da usmjeri prst prema tome. I čak kad je došao taj kraj nakon godinu dana od tog događaja, ništa baš ništa nije bilo onako kako sam zamišljala da će biti. Bilo mi je teško, ali daleko manje teško nego što sam to zamišljala. To je Božja milostu u koju se valja uzdati, zato pusti sad sve, smiri se, kako god da bude biti će onako kako treba i kako možeš podnjeti. I imaš se svako pravo baš zbog toga nadati najboljem.

hvala ti draga, hvala ti od srca i Bog te blagoslovio što mi ovako pomažeš...eto danas mi kaže med.sestra da je mama opet malo hodala uz pomoć fizioterapeuta, da hoće jesti..i tako....bar nešto. odmah sam se za to uhvatila, to mi daje neku malu iskricu nade.... iako jučer i danas se malo "pogubila" tj.nesuvislo priča ponekad.... ali ja ću se moliti dragom Bogu da i to prođe i da ona meni ojača i vrati mi se...
danas sam na poslu, čak i funkcioniram ...vjerojatno će i to biti kako koji dan...
hvala još jednom...javljat ću se ovdje, ako nisam dosadna...ali i ovo mi je velika utjeha i pomoć.
pusa

Ivanicapeca
18.01.2013., 15:26
hvala ti draga, hvala ti od srca i Bog te blagoslovio što mi ovako pomažeš...eto danas mi kaže med.sestra da je mama opet malo hodala uz pomoć fizioterapeuta, da hoće jesti..i tako....bar nešto. odmah sam se za to uhvatila, to mi daje neku malu iskricu nade.... iako jučer i danas se malo "pogubila" tj.nesuvislo priča ponekad.... ali ja ću se moliti dragom Bogu da i to prođe i da ona meni ojača i vrati mi se...
danas sam na poslu, čak i funkcioniram ...vjerojatno će i to biti kako koji dan...
hvala još jednom...javljat ću se ovdje, ako nisam dosadna...ali i ovo mi je velika utjeha i pomoć.
pusa

Mami sigurno daju nešto za smirenje i bolove ako ih eventualno ima i to hoće rezultirati tim "gubljenjem". Slušaj, to je dosta teška trauma, ali to što se ustala i hodala je strašno dobra stvar!

mamajasna
18.01.2013., 19:48
dunja,drago mi je sto je tvoja mama hodala, to je uistinu dobro kako ivanicapeca kaze
drzi se i samo korak po korak naprijed..

danas sam pola dana provela na jordanovcu i konacno sam dovoljno dobro i u ponedjeljak krecem s prvom kemoterapijom
zivot je zaista nepredvidiv...radujemo se jer idem na kemo..:) :)

dunjaranka
19.01.2013., 09:28
dunja,drago mi je sto je tvoja mama hodala, to je uistinu dobro kako ivanicapeca kaze
drzi se i samo korak po korak naprijed..

danas sam pola dana provela na jordanovcu i konacno sam dovoljno dobro i u ponedjeljak krecem s prvom kemoterapijom
zivot je zaista nepredvidiv...radujemo se jer idem na kemo..:) :)

drago mi je zbog vas mamajasna, od srca. BOg Vam dao zdravlja. Ja sad idem kod mame, molite Boga da joj bude bolje i da ja imam snage za sve.

dunjaranka
19.01.2013., 20:14
danas je mama bolje, hvala dragom Bogu, prisebna je, iako jos uvijek jako slaba. Imam li se pravo nadati?

Ivanicapeca
19.01.2013., 20:24
danas je mama bolje, hvala dragom Bogu, prisebna je, iako jos uvijek jako slaba. Imam li se pravo nadati?

Uvijek

mamajasna
20.01.2013., 08:33
drago mi je zbog vas mamajasna, od srca. BOg Vam dao zdravlja. Ja sad idem kod mame, molite Boga da joj bude bolje i da ja imam snage za sve.

dunja,hvala na podrsci :)

jucer su moji clanovi ostali bez kose a sve zbog podrske meni..
htjeli su me nasmijati,no rasplakala sam se, a srce mi je bilo puno i sretno..
jos da izguram danas sa ovim ostatkom pluca koji je sav nekakav stisnut i nece bas da dise kako treba pa da sve bude sutra ok i krecem u rat sa ovim gadom sto se na mala vrata uselio u moj zivot..
drzite mi fige :) :)

mamajasna
20.01.2013., 08:37
danas je mama bolje, hvala dragom Bogu, prisebna je, iako jos uvijek jako slaba. Imam li se pravo nadati?

sad tek vidjeh tvoj zadnji post,dunja..

i nadati i uzivati u svakom dobrom trenutku :)

dunjaranka
20.01.2013., 12:50
sad tek vidjeh tvoj zadnji post,dunja..

i nadati i uzivati u svakom dobrom trenutku :)

hvala draga mamajasna....imate divnu obitelj, prijatelje...oni nek vam daju snagu, njihova pozitivna energija neka vas izliječi, dao Bog. Korak po korak, minutu po minutu, borite se.... ja sam uz vas, u svakoj molitvi za mamu, sjetit ću se i vas...nek nam Bog da svima snage i zdravlja..

tanja5555
20.01.2013., 17:17
mamajasna, držite se! Otprilike smo generacija i ne znam kako bih se ponašala u Vašoj koži. Strašno ste hrabri!

mamajasna
20.01.2013., 19:58
mamajasna, držite se! Otprilike smo generacija i ne znam kako bih se ponašala u Vašoj koži. Strašno ste hrabri!

hvala tanja :)

bojim se, ali se ne predajem..to valjda jeste hrabrost
zahvalna sam sto me od dva zla snaslo manje,sto se s ovim gadom borim ja a ne, ne daj Boze netko od moje djece.sve dok su oni zivi i zdravi oko mene ja moram napraviti sve sto mogu da sto duze budem s njima.
neki dan sam bila psihicki lose i ivanicapeca me doslovno svojim rijecima digla na noge..
moj potpis je jedna od recenica koju mi je uputila ivanicapeca i neizmjerno sam joj zahvalna jer me razumjela, procitala i bez suvise pitanja me povukla za kragnu i iscupala me sa puta kojim sam krenula to jutro.

dunjaranka
21.01.2013., 09:27
joj, ljudi moji, danas se tako loše osjećam....baš me uhvatila kriza zbog mame. ona je potpuno bezvoljna, samo govori da joj se ne živi....a njeno stanje je nepromijenjeno.....:(

Ivanicapeca
21.01.2013., 12:23
joj, ljudi moji, danas se tako loše osjećam....baš me uhvatila kriza zbog mame. ona je potpuno bezvoljna, samo govori da joj se ne živi....a njeno stanje je nepromijenjeno.....:(

Ma to je juzina,proci ce je.Ja sam u drugom stanju pa mi se jucer nije zivjelo.

dunjaranka
21.01.2013., 12:40
Ma to je juzina,proci ce je.Ja sam u drugom stanju pa mi se jucer nije zivjelo.

joj, kako mi je teško, ne mogu to opisati riječima....da mogu izvaditi svoju jetru i dati je njoj, to bi najradije napravila...

LiliFee
22.01.2013., 10:01
Kod nas stanje užasno...gad se proširio po kostima,po ruci i na nogu. Noga je jutros totalno otkazala. Bolovi su strašni. Napada dobije i pored silnih lijekova. Koristi flaster od 50 mg i injekcije morfija.Danas ćemo ga smjestiti ponovo u bolnicu,a i to je prekomplikovano postalo jer nam treba sanitet.On moze samo u ležećem položaju biti sve ostalo ga strašno vređa i ne može da izdrži. Želim svima koji ovo prolaze dosta snage jer mi smo skupa i trudimo se da se držimo al ovo sve ubija :(

dunjaranka
22.01.2013., 10:45
Kod nas stanje užasno...gad se proširio po kostima,po ruci i na nogu. Noga je jutros totalno otkazala. Bolovi su strašni. Napada dobije i pored silnih lijekova. Koristi flaster od 50 mg i injekcije morfija.Danas ćemo ga smjestiti ponovo u bolnicu,a i to je prekomplikovano postalo jer nam treba sanitet.On moze samo u ležećem položaju biti sve ostalo ga strašno vređa i ne može da izdrži. Želim svima koji ovo prolaze dosta snage jer mi smo skupa i trudimo se da se držimo al ovo sve ubija :(

draga LiliFee,

svi se moramo držati zajedno i pozitivno misliti, moliti se dragom Bogu da daje snage našim "trenutno onemoćalim", da imaju volje i snage za život. Isto tako i puno snage nama koji smo im najbliži da sve to izdržimo....teško, je, jako teško...ali valjda dragi Bog zna koliko možemo podnijeti...
čuvajte se :kiss:

kumrman
22.01.2013., 13:58
Pozdrav svima, zanima me jako jedna stvar jer sam u velikom strahu. Naime pošto me već pola godine bole ruke, ramena..a, nijedna pretraga nije ništa pokazala surfajući sam došao do toga da bio to moglo biti karcinim pluća. Pluća isrce sam prije 3 godine snimao RTG i bilo je sve u redu. Imam li razuloga z atoliki strah (naručen sam z artg srca i pluća) drugih simptoma nema...Hvala još jednom

Ivanicapeca
22.01.2013., 15:47
Pozdrav svima, zanima me jako jedna stvar jer sam u velikom strahu. Naime pošto me već pola godine bole ruke, ramena..a, nijedna pretraga nije ništa pokazala surfajući sam došao do toga da bio to moglo biti karcinim pluća. Pluća isrce sam prije 3 godine snimao RTG i bilo je sve u redu. Imam li razuloga z atoliki strah (naručen sam z artg srca i pluća) drugih simptoma nema...Hvala još jednom

Ne vjerujem,imao bi druge simptome.Veca vjerojatnost je da se radi o vratnoj kraljeznici i/ili problemima s ledjima.

mamajasna
23.01.2013., 13:45
pozdrav svima..treci dan sam nakon prve kemo,nije lako...ali trudim se
drzite se svi i budite hrabri.

dunjaranka
23.01.2013., 19:01
pozdrav svima..treci dan sam nakon prve kemo,nije lako...ali trudim se
drzite se svi i budite hrabri.

samo hrabro mamajasna, pozitivno razmisljajte i saljite ljubav svojem tijelu..Bog ce pomoci.:) mi sutra trebamo vidjet kakvi su mamini nalazi upale pluca, jer je josi to smece dobila. Neka Bog pomogne. Pusa velika

C71
24.01.2013., 07:21
ne znam što bi rekla. :ne zna:
kopam po internetu, ali još nisam uspjla pronaći maminu phd dijagnozu koja je stigla pred dva dana. :503:

carcinoma mammea lobulare solidum

čitam o vrstama tih tolubare tumora, ali nigdje se ne spominje solidum.
piše da su zastupljeni s nešto manje od jedan posto, koliko je onda zastupljen solidum kada ga nema na popisu? :ne zna:

ne sviđa mi se što je invazivan.
mama je za sada pozitivna. kirurg joj je rekao da se radi o rijetkoj vrsti karcinoma, pa ću joj reći da nisam ništa našla na internetu.
u utorak odlazi u bolnicu, pa ćemo vidjeti što će dalje biti.

dunjaranka
24.01.2013., 11:45
molim vas za pomoc. Zna li itko sto je djelotvorno za jacanje imuniteta kod ciroze jetre. Znam za sok od cikle, mrkve, ali ima li kakav preparat za kupit da pomaze? Hvala

Stik
24.01.2013., 11:57
molim vas za pomoc. Zna li itko sto je djelotvorno za jacanje imuniteta kod ciroze jetre. Znam za sok od cikle, mrkve, ali ima li kakav preparat za kupit da pomaze? Hvala

Imas cajeve koje mozes kupiti u ljekarni.Međutim ne u svima, mislim da ti je najbolje pitati u biljnima. Bez ikakvih reklama ali mogu ti preporuciti recimo Hepatovit caj ili Kapsule proizvođaca FeroLeko iz Požege. Moja pokojna majka je cijeli niz godina vodila borbu sa Hep.C od kojeg je dobila cirozu i imali smo dugi niz godina samo pozitivna iskustva sa tim preparatom.
Ja osobno pijem Hepatovit kapsule zbog masne jetre, tj.pio sam ih 2 god i jetra mi se potpuno oporavila. Tocnije nemam vise masnu jetru...OK, malo sam sada skrenuo sa teme ali u biti jetra je jetra....NAravno, ne trebam ti niti govoriti koliko je tu prehrana bitna, ali predpostavljam da vas je spec.hepatolog uputio u rezim prehrane

dunjaranka
24.01.2013., 14:31
Imas cajeve koje mozes kupiti u ljekarni.Međutim ne u svima, mislim da ti je najbolje pitati u biljnima. Bez ikakvih reklama ali mogu ti preporuciti recimo Hepatovit caj ili Kapsule proizvođaca FeroLeko iz Požege. Moja pokojna majka je cijeli niz godina vodila borbu sa Hep.C od kojeg je dobila cirozu i imali smo dugi niz godina samo pozitivna iskustva sa tim preparatom.
Ja osobno pijem Hepatovit kapsule zbog masne jetre, tj.pio sam ih 2 god i jetra mi se potpuno oporavila. Tocnije nemam vise masnu jetru...OK, malo sam sada skrenuo sa teme ali u biti jetra je jetra....NAravno, ne trebam ti niti govoriti koliko je tu prehrana bitna, ali predpostavljam da vas je spec.hepatolog uputio u rezim prehrane

da, sto se tice prehrane, dijetalna, bez soli, zacina itd., jer mama ima i ascites. A taj caj i kapsule su bas za jacanje imuniteta ili djeluju povoljno na jetru?

Stik
24.01.2013., 16:55
da, sto se tice prehrane, dijetalna, bez soli, zacina itd., jer mama ima i ascites. A taj caj i kapsule su bas za jacanje imuniteta ili djeluju povoljno na jetru?

One ti djeluju kod ciroze, hepatitisa i ostalih bolesti jetre tj.pomazu regeneraciju ( u slučaju ciroze preostalog zdravog tkiva jetre).
Ustvari baza je ista kao i recimo Sylimarin i Hepatil od Belupa i Plive ali za manju cijenu dobijes vecu kolicinu kapsula...Buduci da je tu rijec i o ascitesu mozda bi bolje bio caj da je kapsula dodatno ne opterecuje u procesu probave....I obavezno banane papati jer pretpostavljam da uzima nesto za izbacivane vode + kalinor...Jedna na dan ne škodi....Ako ide na punkciju slob.tekućinje iz abdomena onda isto poslje punkcije jednu bananu ( barem je nama tako spec.hepatolog rekao)......

mamajasna
25.01.2013., 09:45
pozdrav..
buduci sam krenula na kemo zanima me jesu li nuspojave svakim ciklusom sve jace ili se ne pojacavaju..ili je to kao i gotovo sve sto se tice ove bolesti individualno..
hvala

Kockar :D
25.01.2013., 18:40
Zanima me kod obavljanja PET/CT-a u kakvoj se to prostoriji boravi sat vremena nakon ubrizgavanja sredstva, te kako izgleda sam PET, isto kao obični CT ili?

dunjaranka
25.01.2013., 21:03
ima li netko iskustava s Beta Glucanom za imunitet? Hvala

mamajasna
26.01.2013., 07:13
Zanima me kod obavljanja PET/CT-a u kakvoj se to prostoriji boravi sat vremena nakon ubrizgavanja sredstva, te kako izgleda sam PET, isto kao obični CT ili?

pozdrav..
prije samog pocetka pretrage te upute u cijelu proceduru tako da zaista nemas nikakvih problema ni sa redosljedom ni bilo cim.prostorija u kojoj mirno lezis je na korak udaljena od prostorije s pet ct-om i dok lezis moras popiti tu tekucinu te onda ides na skeniranje.meni je bilo vrlo ugodno,mozda bih samo napomenula da uzmes neku deblju majicu jer je meni bilo hladno dok su me skenirali.samo skeniranje traje nesto duze od obicnog ct-a i to je sve.i jos nesto..ne traje sat vremena vec pola sata..otprilike cijela pretraga traje oko sat i pol..
nadam se da sam pomogla :)

mamajasna
26.01.2013., 07:14
ima li netko iskustava s Beta Glucanom za imunitet? Hvala

beta glucan 500mg pijem vec dva mjeseca i nemam losih iskustava.
koliko znam svi koji su pili su zadovoljni..
stetiti ne moze,pretpostavljam,ali mislim da ce ivanicapeca znati vise o tome

Kockar :D
26.01.2013., 07:16
pozdrav..
prije samog pocetka pretrage te upute u cijelu proceduru tako da zaista nemas nikakvih problema ni sa redosljedom ni bilo cim.prostorija u kojoj mirno lezis je na korak udaljena od prostorije s pet ct-om i dok lezis moras popiti tu tekucinu te onda ides na skeniranje.meni je bilo vrlo ugodno,mozda bih samo napomenula da uzmes neku deblju majicu jer je meni bilo hladno dok su me skenirali.samo skeniranje traje nesto duze od obicnog ct-a i to je sve.i jos nesto..ne traje sat vremena vec pola sata..otprilike cijela pretraga traje oko sat i pol..
nadam se da sam pomogla :)

hvala :top:

Koja je to tekućina, što se treba popiti?Zar nije ide ona glukoza i.v. ili je ovo još nešto dodatno?

mamajasna
26.01.2013., 07:38
hvala :top:

Koja je to tekućina, što se treba popiti?Zar nije ide ona glukoza i.v. ili je ovo još nešto dodatno?

nije glukoza..pripremi se na okus koji jos nisi probao..
dobijes litru te tekucine vrlo loseg okusa i moras ju popiti u nekakvih 10-15 minuta..
vrlo je vazno mirno lezati nakon sto to popijes,bar su meni tako rekli..prije no sto pocnes piti smjesti se udobno,moras lezati na ledima ispruzenih ruku uz tijelo i isto tako ispruzenih nogu..
okus je los,nesto kao benzin razrijedjen acetonom :) :), ali ako sam ja uspjela popiti,popit ces i ti..
ja sam od prve nagnula i popila sto sam vise mogla...
sve prostorije su ozvucene i kad ti kazu da moras popiti ostatak nista ti drugo ne preostaje nego popiti..:) :)

i jos nesto..dobro zapamti proceduru, pogotovo put kojim ces morati izaci kad sve bude gotovo jer ti se nakon sto popijes tu tekucinu i obavis PET nitko vise ne priblizava

Kockar :D
26.01.2013., 07:50
Znači ništa ne ide i.v.?

mamajasna
26.01.2013., 07:58
Znači ništa ne ide i.v.?

ide..
cim dodjes u prvoj prostoriji dobijes i.v nesto,zaista ne znam sto,ali to traje vrlo kratko..
nakon toga ides u drugu prostoriju s tom tekucinom

Kockar :D
26.01.2013., 08:18
ide..
cim dodjes u prvoj prostoriji dobijes i.v nesto,zaista ne znam sto,ali to traje vrlo kratko..
nakon toga ides u drugu prostoriju s tom tekucinom

Hvala :top:

A di ideš poslije PET-a?

mamajasna
26.01.2013., 08:23
Hvala :top:

A di ideš poslije PET-a?

PET sam radila na Rebru..nakon sto je sve gotovo ne mozes izaci van kroz bolnicu,putem kojim si dosao, vec te upute kroz neka mala vrata i kad izadjes nadjes se u nekom duuuugackom hodniku koji te vodi direktno u garaze i van..
mene je to poprilicno zbunilo i jedva sam se snasla..trebalo mi je oko desetak minuta kad sam izasla van da u pravom smjeru krenem doma :) :)

uglavnom ,gdje god da ga budes radio,sigurna sam da cete pravovremeno u sve uputiti i da neces imati nikakvih problema..
isto tako,nemas nikakvog razloga za brigu,pretraga nije nista strasno,nije bolna,iziskuje nesto vise vremena,ali razloga za brigu nemas

Kockar :D
26.01.2013., 08:31
Ma dobro glavno da nije bolno :mig:
Ajde valjda ću i uspiti izići vani :rofl:

dunjaranka
26.01.2013., 09:01
beta glucan 500mg pijem vec dva mjeseca i nemam losih iskustava.
koliko znam svi koji su pili su zadovoljni..
stetiti ne moze,pretpostavljam,ali mislim da ce ivanicapeca znati vise o tome

hvala ti draga. Znaci, cekamo jos nasu ivanicupecu da se izjasni ;) pusa

Gerta
26.01.2013., 10:51
hvala :top:

Koja je to tekućina, što se treba popiti?Zar nije ide ona glukoza i.v. ili je ovo još nešto dodatno?

Znači ništa ne ide i.v.?Prvo se i.v. aplicira radionuklid (uglavnom glukoza označena radioaktivnim česticama) kojemu treba oko sat vremena da se u dovoljnoj količini nakupi u područjima sa patološki ubrzanim metabolizmom.


Pije se Gastrografin (tj jodno kontrastno sredstvo) koje se nakupi u crijevima i tako na CT-u omogućava razlikovanje crijeva od nekih patoloških tvorbi u trbuhu.

Kockar :D
28.01.2013., 19:50
Hvala na savjetima, danas pet/ct obavljen sve ok bilo :top:

dunjaranka
29.01.2013., 07:34
meni su ovo baš teški dani, mama je slaba, teško se oporavlja od upale pluća, stalno kašlje, neda joj to spavati po noći....... joj, teško, teško....Bože, hoćeš li pomoći?.....:cry::cry:

Ivanicapeca
29.01.2013., 08:28
meni su ovo baš teški dani, mama je slaba, teško se oporavlja od upale pluća, stalno kašlje, neda joj to spavati po noći....... joj, teško, teško....Bože, hoćeš li pomoći?.....:cry::cry:

Treba vremena.Nabavi joj Apisirup.Moje dijete je nedonosce osjetljivih bronha i pluca (bio je dugo na respiratoru) i kad se razboli ovim sirupom u pravilu stvar rijesimo u par dana. Na bazi propolisa,meda,sljeza i m.dusice je.Niti jednim sirupom nismo uspjeli tako brzo rijesii problem s kasljem.
Isto tako je vazno da je prostor u kom boravi ovlazenog zraka.Ukoliko nemas ovlazivac nabavi ga,inace je dobro imati ga u spavacoj sobi. Mozes zapaliti i aroma lampu uz nju s uljem za inhalaciju. Sve to pomaze.Ta ulja se mogu nakapati i u neku kremu za tijelo pa umasirati na prsa i ledja.

mamajasna
30.01.2013., 10:19
Hvala na savjetima, danas pet/ct obavljen sve ok bilo :top:

super, veliki si ti dečko :rofl:

girling
31.01.2013., 16:38
ima li netko iskustava s Beta Glucanom za imunitet? Hvala

nešto kao sveta vodica, niti šteti niti posebno pomaže.

:kava:

Ivanicapeca
31.01.2013., 17:12
nešto kao sveta vodica, niti šteti niti posebno pomaže.

:kava:

Možda je najbolje držat se studija: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=beta%20glucan

Osobno nemam iskustva, al ljudi za koje znam da su koristili kažu da im je dobro održavalo imunitet i pomagalo za dizanje između ciklusa kemo.

Mislim da sve ovisi o tome kakva očekivanja imamo od njega. Ako očekujemo da će nas izliječiti od raka, vjerojatno ćemo se duboko razočarati. On je odličan imunobuster koji pomaže pregrmiti onkološko liječenje i imunitet održati na razini da može podnjeti napore i štiti od infekcija koje su opasne u toj fazi liječenja.

dunjaranka
31.01.2013., 22:54
molite za moju mamu...molim vas...:(

mamajasna
01.02.2013., 07:58
molite za moju mamu...molim vas...:(

u nasim ste mislima dunja :grli:

Manicminer
01.02.2013., 11:25
Moja mama ima metastaze u jetri. Nisu našli primarni tumor.
Danas smo podigli nalaze nakon dva ciklusa kemoterapija i pauze od 3 mjeseca i nalaz krvi je izvaredan, a CT kaže da su se povečale lezije, tj. broj istih.
Na prošlom nalazu su lezije bile isčezle s desnog režnja, a smanjene na lijevom.
Sad su se vratile :(

Što to znači?
Da se sve pogoršava i vraća?
Zadnji put je doktor bio zadovoljan nalazima iako nama lacima nisu izgledali nešto dobri pa se i sad nadam :moli:

Ivanicapeca
01.02.2013., 12:51
Moja mama ima metastaze u jetri. Nisu našli primarni tumor.
Danas smo podigli nalaze nakon dva ciklusa kemoterapija i pauze od 3 mjeseca i nalaz krvi je izvaredan, a CT kaže da su se povečale lezije, tj. broj istih.
Na prošlom nalazu su lezije bile isčezle s desnog režnja, a smanjene na lijevom.
Sad su se vratile :(

Što to znači?
Da se sve pogoršava i vraća?
Zadnji put je doktor bio zadovoljan nalazima iako nama lacima nisu izgledali nešto dobri pa se i sad nadam :moli:

Znaci da se stanje odrzava. Na zalost,bez otkrivenog primarnog tumora nema uspjesnog lijecenja. Moja topla preporuka jst da trazite drugo misljenje.Nije svaki onkolog i radiolog i patolog isto iskusan.

Manicminer
01.02.2013., 13:46
Znaci da se stanje odrzava. Na zalost,bez otkrivenog primarnog tumora nema uspjesnog lijecenja. Moja topla preporuka jst da trazite drugo misljenje.Nije svaki onkolog i radiolog i patolog isto iskusan.

Molim te (na forumu su mu svi na ti, ako je problem mogu se prilagoditi) da mi pojasniš dvije stvari:

Što točno unači da se stanje održava?
Ako dobro shvaćam niti bolje niti gore? Ili to znači da bolest napreduje redovnim tijekom što znači niš dobro?

Nama je doktor rekao da se žarište neće niti naći i da je to normalno?
Također , ako sam ga dobro, shvatio nije toliko bitno da se nađe, a sad mi
ti govoriš drugačije?

Kockar :D
01.02.2013., 14:51
Evo došli su nalazi PET/CT nema znakova metaboličke bolesti :D

mamajasna
01.02.2013., 17:56
Evo došli su nalazi PET/CT nema znakova metaboličke bolesti :D

predivna vijest :) :jumping:

Ivanicapeca
01.02.2013., 20:34
Molim te (na forumu su mu svi na ti, ako je problem mogu se prilagoditi) da mi pojasniš dvije stvari:

Što točno unači da se stanje održava?
Ako dobro shvaćam niti bolje niti gore? Ili to znači da bolest napreduje redovnim tijekom što znači niš dobro?

Nama je doktor rekao da se žarište neće niti naći i da je to normalno?
Također , ako sam ga dobro, shvatio nije toliko bitno da se nađe, a sad mi
ti govoriš drugačije?

Ovako, nije svaka maligna dijagnoza ista i ne liječi se istim lijekovima. Dakle ako se radi o potencijalnom ca debelog crijeva s metastazom na jetri, on se ne liječi kao ca dojke s metastazom na jetri.
Pošto nisu točno utvrdili gdje se nalazi primarni tumor, liječe po nekakvom profesionalnom nahođenju koji može i ne mora biti adekvatno. Za uspješno liječenje je potreban niz poznatih parametara koji njima fale i zapravo pipaju u mraku. Inače naziv za malignu metastatsku bolest bez poznatog primarnog sijela je "Okultni karcinom".
Na žalost, već sama činjenica da se radi o metastatskoj bolesti u samom startu otežava liječenje, pa da se i zna gdje je primarni tumor, a kamoli ovako kada se ne zna. :( Dakle očito se daju neki citostatici koji imaju za zadatak smanjiti brzinu napredovanja bolesti, ali na takvoj terapiji se kad tad najčešće doživi relaps.
Što se tiče izjave liječnika kako se primarni tumor nikada neće naći je po meni nekoretna izjava koju naši liječnici nerijetko vole lansirati (posebice na Institutu za tumore vole davati takve izjave :rolleyes:), ne želeći priznati (ogromne li sramote :rolleyes:) kako ne znaju, nemaju iskustva ili opreme riješiti takvu situaciju. Postoje klinike u svijetu s puno više iskustva zbog veće fluktuacije takvih pacijenata, bolje stručne i tehničke opremljenosti. S obzirom da nisu dali odgovor nužan za najkvalitetnije liječenje, smatram od životne važnosti potražiti još barem dva mišljenja na kompetentnim adresama. Moguće je da će se dobiti nepovoljan odgovor, jer ponekad je zaista nemoguće otkriti primarno sijelo (postoje maligne mikrotvorbe koje puste metastaze koje su onda veće od primarnog tumora), no postoji i velika vjerojatnost da se otkrije kada to rade stručnjaci koji imaju iskustvo i znaju tražiti. Smatram da bi bila velika šteta i nepravda prema oboljelom ne učiniti to i držati se kao svetog pisma mišljenja i profesionalnih sposobnosti samo jedne osobe.

Znam za slučaj jednog takvog "okultnog karcinoma" koji u Zagrebu nikako nisu uspjeli pronaći, a kolege u Karlovcu su našli da se radi o dobro skrivenom ca debelog crijeva. Osoba je dobila na temelju toga najadekvatniju terapiju pametnim lijekom koji se daje kod ca debelog crijeva i s time i mogućnost produljenja kvalitetnog života. Hoću reći kako ponekad nije potrebno ići na kraj svijeta, već u susjedno selo gdje postoji osoba koja se hoće malo revnije pozabaviti situacijom.

Nisam liječnik, ali radila sam dosta dugo s maligno oboljelima i imam jako puno iskustva te ti pišem isključivo po tome. Žao mi je ako sam te bacila u bed, no tako stvari stoje po mojim spoznajama i saznanjima. Osobno, da se radi o nekome mome, bih učinila sve da se što prije sazna primarno sijelo.

Ivanicapeca
01.02.2013., 20:42
Evo došli su nalazi PET/CT nema znakova metaboličke bolesti :D

:cerek::cerek::cerek:
Prekrasne vijesti, čestitke borcu! Sve što činite, nastavite i dalje činiti.:)

Manicminer
01.02.2013., 21:07
@ivanicapeca

Hvala ti puno na trudu i odgovoru.
Potražit ćemo još mišljenja.
Najviše me boli što mi majka ne podnosi najbolje kemoterapije, a ovo definitivno (u najbolju ruku) zanči još hrpe toga.

Ivanicapeca
01.02.2013., 21:24
@ivanicapeca

Hvala ti puno na trudu i odgovoru.
Potražit ćemo još mišljenja.
Najviše me boli što mi majka ne podnosi najbolje kemoterapije, a ovo definitivno (u najbolju ruku) zanči još hrpe toga.

Kad je terapija adekvatna, onda znaš za što podnosiš.

Mislim da je jako moguće da se radi o ca negdje na debelom crijevu, jer kako je vijugavo na kolonoskopiji se često puta ne vidi ili ne dođe do njega, pa čak i na PET/CT zna pobjeći, a on najčešće metastazira prvo na jetru.

Koji protokol liječenja točno sada prima tj. koje lijekove? Ima li kakav PHD nalaz da ga prepišeš? Možda bih ti ja ili netko od dr. ovdje mogli nešto više reći i usmjeriti te gdje da idete dalje.

JOI
02.02.2013., 06:57
Narode, pomažite, nasla sam se u totalnom šoku. Jučer smo saznali da mi suprug ima rak debelog crijeva. ima 43 godine. Vec je za ponedjeljak narucen za operaciju. Ne znam što sada slijedi. Dali se odnah nakon operacije znaju rezultati ili se dugo čeka. Izludit ću, a trudim se biti jaka zbog njega ( ali iskreni mi baš i ne uspijeva ). Najvažnije je (mislim) da on nije klonuo duhom.

mamajasna
02.02.2013., 07:50
Narode, pomažite, nasla sam se u totalnom šoku. Jučer smo saznali da mi suprug ima rak debelog crijeva. ima 43 godine. Vec je za ponedjeljak narucen za operaciju. Ne znam što sada slijedi. Dali se odnah nakon operacije znaju rezultati ili se dugo čeka. Izludit ću, a trudim se biti jaka zbog njega ( ali iskreni mi baš i ne uspijeva ). Najvažnije je (mislim) da on nije klonuo duhom.

hej Joi..
tesko je jutro kad se uz prvu jutarnju kavu prvi put javis na ovaj forum :(
ali..tako to ide draga,nije da mozemo birati..
nema dugo,napravila sam slicnu stvar kao i ti,registrirala se i tako je sve krenulo..
suprug ti je bolestan,dijagnoza je takva kakva je,operacija je u ponedjeljak..sve sto slijedi saznat ces na vrijeme,ili ce reci lijecnici ili ce ti reci nasa ivanicapeca..
neces izluditi,ne smijes a i nemas si pravo dozvoliti da izludis,znas onu ' i u dobru i u zlu' :)
sacekajmo nalaze nakon operacije i puno toga ce biti jasnije..

katkad,(gotovo sam sigurna da uvijek ali ne smijem reci naglas:),stvari i nisu strasne bas onoliko koliko mislimo i sve te 'StrsneiManjeStrasneStvari' ucine dusu nekako nama znaniju i spoznamo sebe u jednom sasvim drugom svjetlu..
znam da ti se sad ne citaju ovakve recenice,ali..ostat ce negdje u tebi i pomoci kad ti bude trebalo.. :grli:

mamajasna
02.02.2013., 08:21
eh..moje pedesete,zaboravih napisati najvaznije.
ovim sto cu napisati ne zelim povrijediti ili ne daj Boze uvrijediti ikoga tko ima oboljelog u obitelji i unaprijed se ispricavam bude li ista prourocilo takav osjecaj.

kad sam iznenada i slucajno saznala da bolujem od karcinoma pluca,da lijevo plucno mora van..da ne duljim pricu.
u jednom trenutku mi je najveca tegoba postala briga o mojoj obitelji
nosila sam se s bolescu ,ali s njihovom tugom, pogledima,suzama, iznenadnom oronuloscu, predajom...to me je unistavalo i znala sam da tako nesretna nemam puno sanse..
jedno jutro sam se registrirala na forum,privatnom porukom ivanicipeci iskreno rekla kako stoje stvari i nakon njenog odgovora sam napravila prvu stvar za koju sam mislila da me 'ubija'..
prvo sto sam ucinila nakon toga sam OZBILJNIM GLASOM SAM SVIMA U OBITELJI ZABRANILA DA MI KONACNO PRESTANU KUPOVATI PIDJAME!! a nakon toga rijesila sve sto me 'ubijalo'..i sad smo kolikogod ja bolesna ,sretni

zelim vam samo reci,budite uz svoje oboljele,ali koliko god bolesni vole srecu i osmijehe, vjerujte mi :)

tanja5555
02.02.2013., 14:23
Svaka čast, mamajasna! Ja sam s 36 godina bila pacijentica na onkologiji - na sreću, izvukla sam se relativno brzo. Nakon 15 godina bila sam član obitelji koji stoji sa strane i grize nokte. Moja se mama nije izvukla. Iz te dvije različite uloge koje mi je dodijelio život mogu reći da je, barem meni, teže bilo biti član obitelji. Ne možeš puno učiniti, a htjela bi. Frustrirajuće. U potpunosti razumijem članove obitelji - trebali bi biti nekakva utjeha i podrška, a sami su preplašeni i preplavljuje ih osjećaj bespomoćnosti. Često psihički jači ispadaju sami pacijenti, koji onda tješe i svoje tješitelje. No to je, valjda, zbog toga što smo različiti kao osobe.

Ivanicapeca
02.02.2013., 20:07
Narode, pomažite, nasla sam se u totalnom šoku. Jučer smo saznali da mi suprug ima rak debelog crijeva. ima 43 godine. Vec je za ponedjeljak narucen za operaciju. Ne znam što sada slijedi. Dali se odnah nakon operacije znaju rezultati ili se dugo čeka. Izludit ću, a trudim se biti jaka zbog njega ( ali iskreni mi baš i ne uspijeva ). Najvažnije je (mislim) da on nije klonuo duhom.

Nakon operacije se ceka PHD nalaz uzorka odstranjenog tkiva koji ce tocno reci okoliko malignom tumoru se radi i stadiju bolesti.Za taj nalaz treba cca 7-10 dana i o njemu ovisi daljni nacin i tijek onkoloskog lijecenja.Kirurg vec nakon zahvata moze reci otprilike kako stvari stoje,ali to treba uzeti s rezervom.
Sto je,tu je,vaj sok je trenutno ujedno i najgora stvar,kad krene lijecenje,psihicki cete biti bolje. Treba prihvatiti cinjeicu i krenuti dalje dan po dan i dilati sa stvarima kako dolaze. Sad je ispred vas operacija i prvenstveno se fokusirajte na to i oporavak nakon. Sve viserazmisljanje dalje od toga je besmisleno i kontraproduktivno. I pr jako vaznih stvari kojih se oboje morate drzati:
0. Muz s dijagnozom nije postao alien ili netko drugi. On je onaj isti,al eto ima dijagnozu,koja,koliko god da zastrasujuce djeluje,je jedna u moru svakakvih koje ljudi svakodnevno dobivaju.
1. Dijagnoza se dogadja prvenstveno tvom muzu i njemu je najgore. Ti si samo zahvacena s tim i ne dozvoli nikad da pred njim padnes i radis od svojih emocija vecu dramu nego je o prolazi. Ovo je vrlo sklizak teren,i to se vrlo cesto dogadja a oboljelom cini dodatan psihicki teret,neopravdano.
2. Dozvoli muzu da sam za sebe odlucuje,cak i onda kad se ne slazes s odlukama. Ovo je uzasno vazno,jer covjeku daje osjecaj da i dalje kontrolira svoj zivot, a taj osjecaj nerijetko zna biti narusen. Budi slobodna sugrirati i izraziti svoj stav,ali nikako nagovarati i tjerati. Iskoristi ovo iskustvo kao priliku da produbite svoj odnos i ucinite ga jos kvalitetnijim. Budi mu potpora i oslonac,treba te jaku i usredotocenu.
3. Ne dozvolite nikad da bolest kontrolira vas zivot. Vi ste ti koji kontrolirate nju. Neka svakodnevnica,druzenje s ljudima,zanimacije,posao i sve onosto cini jedan zivot ostanu ne promijenjeni i uobicajeni,naravno,koliko to obaveze oko lijecenja i opce stanje dozvole.


Sve navedeno su,medju ostalim,najbolji i najvazniji savjeti o uspjesnom lijecenju koje mogu nekome dati.

JOI
02.02.2013., 21:10
Nakon operacije se ceka PHD nalaz uzorka odstranjenog tkiva koji ce tocno reci okoliko malignom tumoru se radi i stadiju bolesti.Za taj nalaz treba cca 7-10 dana i o njemu ovisi daljni nacin i tijek onkoloskog lijecenja.Kirurg vec nakon zahvata moze reci otprilike kako stvari stoje,ali to treba uzeti s rezervom.
Sto je,tu je,vaj sok je trenutno ujedno i najgora stvar,kad krene lijecenje,psihicki cete biti bolje. Treba prihvatiti cinjeicu i krenuti dalje dan po dan i dilati sa stvarima kako dolaze. Sad je ispred vas operacija i prvenstveno se fokusirajte na to i oporavak nakon. Sve viserazmisljanje dalje od toga je besmisleno i kontraproduktivno. I pr jako vaznih stvari kojih se oboje morate drzati:
0. Muz s dijagnozom nije postao alien ili netko drugi. On je onaj isti,al eto ima dijagnozu,koja,koliko god da zastrasujuce djeluje,je jedna u moru svakakvih koje ljudi svakodnevno dobivaju.
1. Dijagnoza se dogadja prvenstveno tvom muzu i njemu je najgore. Ti si samo zahvacena s tim i ne dozvoli nikad da pred njim padnes i radis od svojih emocija vecu dramu nego je o prolazi. Ovo je vrlo sklizak teren,i to se vrlo cesto dogadja a oboljelom cini dodatan psihicki teret,neopravdano.
2. Dozvoli muzu da sam za sebe odlucuje,cak i onda kad se ne slazes s odlukama. Ovo je uzasno vazno,jer covjeku daje osjecaj da i dalje kontrolira svoj zivot, a taj osjecaj nerijetko zna biti narusen. Budi slobodna sugrirati i izraziti svoj stav,ali nikako nagovarati i tjerati. Iskoristi ovo iskustvo kao priliku da produbite svoj odnos i ucinite ga jos kvalitetnijim. Budi mu potpora i oslonac,treba te jaku i usredotocenu.
3. Ne dozvolite nikad da bolest kontrolira vas zivot. Vi ste ti koji kontrolirate nju. Neka svakodnevnica,druzenje s ljudima,zanimacije,posao i sve onosto cini jedan zivot ostanu ne promijenjeni i uobicajeni,naravno,koliko to obaveze oko lijecenja i opce stanje dozvole.


Sve navedeno su,medju ostalim,najbolji i najvazniji savjeti o uspjesnom lijecenju koje mogu nekome dati.


Hvala puno na savjetima, puno mi znače u ovim teškim trenucima. Još me zanima koliko je loše povećanje CEA tumorskog markera sa 6,9 na 7,9 za nepunih 15 dana.

Ivanicapeca
03.02.2013., 07:02
Hvala puno na savjetima, puno mi znače u ovim teškim trenucima. Još me zanima koliko je loše povećanje CEA tumorskog markera sa 6,9 na 7,9 za nepunih 15 dana.

Markeri nisu pouzdano dijagnosticko sredstvo i sluze samo za pracenje stanja u kombinaciji s drugim metodama pracenja. To nije nista za zabrinuti se i 15 dana ne igra preveliku ulogu. Bitno je da ide na operaciju.

Kockar :D
03.02.2013., 16:55
Jeli itko izvlačio picc kateter, doktor je rekao da ga možemo skiniti, sad me samo zanima to radi većina medicinskih sestara i u općim bolnicama ili?

sarajevo66
03.02.2013., 21:27
Molim sve one koji imaju ikakvih saznanja ili iskustava sa travarom Sulejmanom Sabljakovicem, bilo da su pozitivna ili negativna. Konkretno me interesuje lijecenje Multiple Scelroze, posto na njegovom sajtu pise da je lijeci za 30-60 dana sa cajevima. Iskreno ne ocejujem da se izlijecim skroz ali svako poboljsanje zdravlja bi dalo novi podsticaj i nadu. Obzirom da su ti cajevi 4000 Kuna interesuje me ima li neko poboljsanje od njih? Molim Vas saljite mi privatne poruke sa iskustvima jer sam iz Crne Gore i nemam od posla puno vremena za forume. Zelim svima da se izbore sa svojom bolescu i izadju kao pobjednici.

Ivanicapeca
03.02.2013., 22:11
Molim sve one koji imaju ikakvih saznanja ili iskustava sa travarom Sulejmanom Sabljakovicem, bilo da su pozitivna ili negativna. Konkretno me interesuje lijecenje Multiple Scelroze, posto na njegovom sajtu pise da je lijeci za 30-60 dana sa cajevima. Iskreno ne ocejujem da se izlijecim skroz ali svako poboljsanje zdravlja bi dalo novi podsticaj i nadu. Obzirom da su ti cajevi 4000 Kuna interesuje me ima li neko poboljsanje od njih? Molim Vas saljite mi privatne poruke sa iskustvima jer sam iz Crne Gore i nemam od posla puno vremena za forume. Zelim svima da se izbore sa svojom bolescu i izadju kao pobjednici.

Ovaj forum se ne bavi alternativnim nacinima lijecenja,postoji specijalizirani podforum na Alternativi,pa postaj tamo upit.
Sto se MSa tice,mog iskustva i zdrave pameti mogu ti odmah reci da se evidentno radi o prvorazrednom sarlatanu i kriminalcu koji zgrce paru na nesretnicima koji ocajno tragaju za zrnom nade. Da je ista od toga barem malo istina sta on navodi,odavno bi izlijeceni zavrsili i na tv i doslo bi i do toga da covjek dobi Nobela jer je pronasao lijek sto mtisucama prvorazrednih skolovanih znanstvenika s najboljom tehnikom i znanjima nije.
Mani se toga.

leeloo27
04.02.2013., 11:03
Molim sve one koji imaju ikakvih saznanja ili iskustava sa travarom Sulejmanom Sabljakovicem, bilo da su pozitivna ili negativna. Konkretno me interesuje lijecenje Multiple Scelroze, posto na njegovom sajtu pise da je lijeci za 30-60 dana sa cajevima. Iskreno ne ocejujem da se izlijecim skroz ali svako poboljsanje zdravlja bi dalo novi podsticaj i nadu. Obzirom da su ti cajevi 4000 Kuna interesuje me ima li neko poboljsanje od njih? Molim Vas saljite mi privatne poruke sa iskustvima jer sam iz Crne Gore i nemam od posla puno vremena za forume. Zelim svima da se izbore sa svojom bolescu i izadju kao pobjednici.

Krivi podforum, probaj ovdje pitati: Alternativno liječenje (http://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=203), ovdje na Zdravlju ne raspravljamo o takvim stvarima.

dunjaranka
04.02.2013., 13:36
mamajasna, ivanicapeca....postala sam siroče..:(

Ivanicapeca
04.02.2013., 14:36
mamajasna, ivanicapeca....postala sam siroče..:(

:( primi moju iskrenu sucut...na zalost mi smo svi tako krhka i prolazna bica,no ljubav koju primimo i pruzimo je jedini pravi smisao zivota. Drzi se mila,ona ce uvijek biti uz tebe.

leeloo27
04.02.2013., 15:01
mamajasna, ivanicapeca....postala sam siroče..:(

Moja sućut. :(

mamajasna
04.02.2013., 15:26
mamajasna, ivanicapeca....postala sam siroče..:(

dunja..
da te bar mogu zagrliti.. :(

iskreno suosjecam s tobom i duboka sucut tebi i obitelji.

...znam da nece utjesiti, ali...duso,mamu vise ne boli.

dunjaranka
04.02.2013., 15:48
hvala vam svima. Jako je tesko, neopisiva praznina... Znam da je za nju bolje da se vise ne muci, ali fali, tako jako fali... Kao da sam u nekom snu, ne znam jeli to sve sanjam ili je istina...:(

Manicminer
04.02.2013., 21:09
@dunjaranka
Iskrena sućut
:(

Kad je terapija adekvatna, onda znaš za što podnosiš.

Mislim da je jako moguće da se radi o ca negdje na debelom crijevu, jer kako je vijugavo na kolonoskopiji se često puta ne vidi ili ne dođe do njega, pa čak i na PET/CT zna pobjeći, a on najčešće metastazira prvo na jetru.

Koji protokol liječenja točno sada prima tj. koje lijekove? Ima li kakav PHD nalaz da ga prepišeš? Možda bih ti ja ili netko od dr. ovdje mogli nešto više reći i usmjeriti te gdje da idete dalje.

Nije bila na PET CTu.
Doktor tvrdi da ne treba, a mama ne želi da joj mi organiziramo drugdje.

Ne znam koje točno lijekove je primila :brukica:
Znam samo da je obavila dva ciklusa (6+3) kemoterapija (kombinacija tableta i intravenoznog) i sad je ovo prva kontrola nakon pauze.

Pokupit cu papire od mame pa napisem.
Ovaj zadnji nalaz kaze da je izrazita progresija sekundarizama :cry: (nisam registrirao znacenje te rijeci odmah)

Ivanicapeca
05.02.2013., 06:45
@dunjaranka
Iskrena sućut
:(Nije bila na PET CTu.
Doktor tvrdi da ne treba, a mama ne želi da joj mi organiziramo drugdje.

Ne znam koje točno lijekove je primila :brukica:
Znam samo da je obavila dva ciklusa (6+3) kemoterapija (kombinacija tableta i intravenoznog) i sad je ovo prva kontrola nakon pauze.

Pokupit cu papire od mame pa napisem.
Ovaj zadnji nalaz kaze da je izrazita progresija sekundarizama :cry: (nisam registrirao znacenje te rijeci odmah)Moja najtoplija preporuka da promijenite mjesto lijecenja. Dr koji kaze da je nemoguce pronaci primarni tumor a nije obavi PET-Ct po serijatskom zaknu bio bi kamenovan!
Mama ima vrlo prosirenu bolest i ocito mu se neda baviti s njom,te je prvenstveno birokrata koji stedi bolnicki proracun,posto bi otkrovanje prim.tumora indiciralo dugotrajo lijecenje nekim nakvjerojatnije skupim pametnim lijekom,a ishod bi bio neizvjestan.

nikolina14
11.02.2013., 09:24
Trebala bi pomoć, moja svekrva je imala rak debelog crijeva, sve je prošlo dobro, poslije toga kemoterapija, sve je bilo super, nakon dva mjeseca dobila je splet crijeva (doktori kažu zbog kemoterapije), operirana je i opet sve super. No nakon dva tjedna završila u bolnici jer nema stolicu, ispumpali joj želudac i puštena kući, to se dogodilo još dva puta. I evo danas došla doma, doktor joj je rekao da za nju nema pomoći, jednostavno joj crijeva ne rade i da ju može držati u bolnici još 20 godina i da tako živi. Ona je jadna od svega toga došla na 54 kg i nema volje za ništa. Ako ima itko kakvih iskustava molila bih pomoć jer smo došli do dna. Hvala

jezic
12.02.2013., 13:28
Da, ponekad stvarno izgleda kako je nama teže nego njima, jer nam se čini kako je pred nama jako veliki problem, kako bi i mi nešto trebali poduzeti, a ne činimo ništa.
Vjerujem da je tvoj djed zaključio ako je već netko u vašoj obitelji morao oboljeti od te bolesti, da je bolje da je to on nego ti.
Ja bih ponekad najradije preuzela maminu bolest na sebe da se ona ne muči, ali njoj bi sigurno bilo puno teže, jer kako ona kaže, iako je još uvijek relativno mlada, proživjela je neki život, stvorila obitelj, odgojila mene, kaže da je prezadovoljna kako sam ispala; s druge strane ispred mene je cijeli taj put.

Ne brini, tvome djedu će narasti ponovo kosa i biti će gušća nego prije.:top:
I da mu ne naraste i da tako ostane, samo da je zdrav, ko šiša čelu!

Bok-javljam ti se jer sam prošla što ti prolaziš sada-suosjećam-gledaš svoju majčicu-želiš pomoći-lomiš se ,a dragi Bog je tako htio!Treba biti pozitivan-pogotovo pred bolesnikom.

jezic
12.02.2013., 13:42
hvala vam svima. Jako je tesko, neopisiva praznina... Znam da je za nju bolje da se vise ne muci, ali fali, tako jako fali... Kao da sam u nekom snu, ne znam jeli to sve sanjam ili je istina...:(

Tako mi je žao!Znam da ti je teško,meni nakon 6 godina-nije lako!Drži se i živi život-koliko možeš!

Ivanicapeca
12.02.2013., 13:45
Bok-javljam ti se jer sam prošla što ti prolaziš sada-suosjećam-gledaš svoju majčicu-želiš pomoći-lomiš se ,a dragi Bog je tako htio!Treba biti pozitivan-pogotovo pred bolesnikom.

Davno je to bilo,otpratila sam je u miru.

dunjaranka
12.02.2013., 15:28
Tako mi je žao!Znam da ti je teško,meni nakon 6 godina-nije lako!Drži se i živi život-koliko možeš!

hvala ti puno..... dan po dan... :(

C71
13.02.2013., 09:53
ne znam kako bi započela. :tuzni:
mama je došla iz bolnice, odstranili su joj dojku, jučer je bila kod kirurga, sutra ide onkologu. karcinom je metastazirao na kosti. :tuzni:
mjesecima se žalila na povremenu bol u kuku i koljenu. doktor opće prakse poslao ju je na slikanje i nakon toga na fizikalnu terapiju. stanje joj se po tom pitanju pogoršalo, prigovarala sam joj da vježba, ali nije :facepalm:
nisam znala da često karcinom dojke metastazira na kosti.
najgore je što ona zna kako to izgleda s obzirom da ju je prije 15-tak godina napustila vrlo bliska prijateljica iste dijagnoze.
za sada je motivirana za liječenje ili se to meni i bratu samo čini.
općenito je pesimistična, pa baš s obzira na sve nemam vjere da će se izvući, bez obzira što joj je to peti karcinom :tuzni:

Ivanicapeca
13.02.2013., 10:20
ne znam kako bi započela. :tuzni:
mama je došla iz bolnice, odstranili su joj dojku, jučer je bila kod kirurga, sutra ide onkologu. karcinom je metastazirao na kosti. :tuzni:
mjesecima se žalila na povremenu bol u kuku i koljenu. doktor opće prakse poslao ju je na slikanje i nakon toga na fizikalnu terapiju. stanje joj se po tom pitanju pogoršalo, prigovarala sam joj da vježba, ali nije :facepalm:
nisam znala da često karcinom dojke metastazira na kosti.
najgore je što ona zna kako to izgleda s obzirom da ju je prije 15-tak godina napustila vrlo bliska prijateljica iste dijagnoze.
za sada je motivirana za liječenje ili se to meni i bratu samo čini.
općenito je pesimistična, pa baš s obzira na sve nemam vjere da će se izvući, bez obzira što joj je to peti karcinom :tuzni:

Ono u sto mozes i moras vjerovati je da ce se boriti svim snagama i voljom i to je jedinobitno.Za sve ostalo u zivotu i onako nema nikakvih garancija.
Budu joj te mete na kostima zracili i to ce se zaustaviti.Bitno je da onda bude odgovora na kemo. Budite joj podrska.
Nadam se da si ti dobro i da osim uha drugo sve klapa ok.Ti si mi stvarno strasna enska s tom dijagnozom,imas zilavu narav i psih.i fiz.

C71
13.02.2013., 11:11
Ono u sto mozes i moras vjerovati je da ce se boriti svim snagama i voljom i to je jedinobitno.Za sve ostalo u zivotu i onako nema nikakvih garancija.
Budu joj te mete na kostima zracili i to ce se zaustaviti.Bitno je da onda bude odgovora na kemo. Budite joj podrska.

nije lako biti podrška osobi koja se u mojemu djetinjstvu prema meni odnosila više-manje loše, što je eskaliralo kada se ponovo udala. brat, odnosno polubrat joj je privržen jer se prema njemu odnosila puno bolje što mi je pred koju godinu i priznala. moji osjećaji prema njoj su konfuzni. odnos između nas je jad i bijeda, nema bliskosti :(
moja pomoć je uglavnom financijske naravi.

Nadam se da si ti dobro i da osim uha drugo sve klapa ok.Ti si mi stvarno strasna enska s tom dijagnozom,imas zilavu narav i psih.i fiz.

moj bivši onkolog (otišao je u mirovinu) mi ja na upit kakve su mi šanse da preživim rekao da ću sigurno preživiti jer sam borac. U onim teškim trenucima često sam se toga sjećala. to je bilo u doba kada sam počela skupljati novce za temodal. Žilavost može biti rastegnuti pojam. :mig:
razmišljam o odlasku privatnom psihijatru. ovo sve je za mene jako stresna situacija, ne bi željela da se moj tumor vrati. :503: nakon svega što sam doživjela u proteklih 5 godina odlučila sam napraviti nešto za sebe...ja sam najvažnija, prvo ja, a potom svi ostali. sada se ta odlučnost pokolebala. razdire me dvojba da li "poginuti" za nju ili ostati pri svome. :confused: zaista se bojim recidiva.

da, zadnje kontrole su mi bile u redu. problem je ta rupa na bubnjiću. kažu da se ne može reći da je posljedica zračenja. zbog tog propuha u glavi imala sam dvije teške upale ždrijela. čekam termin kod orl kirurga i nekakvu pretragu. bez obira što pretraga pokaže tražit ću da mi se rupa zakrpa. ne želim svako malo imati upale i gutati antibiotike.

Ivanicapeca
13.02.2013., 11:45
nije lako biti podrška osobi koja se u mojemu djetinjstvu prema meni odnosila više-manje loše, što je eskaliralo kada se ponovo udala. brat, odnosno polubrat joj je privržen jer se prema njemu odnosila puno bolje što mi je pred koju godinu i priznala. moji osjećaji prema njoj su konfuzni. odnos između nas je jad i bijeda, nema bliskosti :(
moja pomoć je uglavnom financijske naravi.moj bivši onkolog (otišao je u mirovinu) mi ja na upit kakve su mi šanse da preživim rekao da ću sigurno preživiti jer sam borac. U onim teškim trenucima često sam se toga sjećala. to je bilo u doba kada sam počela skupljati novce za temodal. Žilavost može biti rastegnuti pojam. :mig:
razmišljam o odlasku privatnom psihijatru. ovo sve je za mene jako stresna situacija, ne bi željela da se moj tumor vrati. :503: nakon svega što sam doživjela u proteklih 5 godina odlučila sam napraviti nešto za sebe...ja sam najvažnija, prvo ja, a potom svi ostali. sada se ta odlučnost pokolebala. razdire me dvojba da li "poginuti" za nju ili ostati pri svome. :confused: zaista se bojim recidiva.

da, zadnje kontrole su mi bile u redu. problem je ta rupa na bubnjiću. kažu da se ne može reći da je posljedica zračenja. zbog tog propuha u glavi imala sam dvije teške upale ždrijela. čekam termin kod orl kirurga i nekakvu pretragu. bez obira što pretraga pokaže tražit ću da mi se rupa zakrpa. ne želim svako malo imati upale i gutati antibiotike.

Daj podršku koliko i kako možeš i to isključivo radi sebe, svog mira i psihičkog zdravlja. Nemoj si ostaviti prostora da i eventualno radi ičeg kasnije predbacuješ.
I da, posveti se prvenstveno sebi. Svako svoju bitku sam vodi. Podrška se može biti na raznorazne načine, a sa se ne opteretiš više nego što možeš i što je uopće potreba. Brat je zdrav, kažeš da joj je bliži, pa je s toga i red da je on okolo voza, kuha i organizira stvari.

Drži se i dalje tak hrabro.:mig::)

C71
13.02.2013., 12:54
Daj podršku koliko i kako možeš i to isključivo radi sebe, svog mira i psihičkog zdravlja. Nemoj si ostaviti prostora da i eventualno radi ičeg kasnije predbacuješ.
I da, posveti se prvenstveno sebi. Svako svoju bitku sam vodi. Podrška se može biti na raznorazne načine, a sa se ne opteretiš više nego što možeš i što je uopće potreba. Brat je zdrav, kažeš da joj je bliži, pa je s toga i red da je on okolo voza, kuha i organizira stvari.
Drži se i dalje tak hrabro.:mig::)

to mi je nekako cilj, pomoći koliko mogu. mogla bi puno više da mogu voziti auto, ali zbog epilepsije zakon mi to ne dopušta. to ustvari nije ni bitno kad se ja ne osjećam sposobnom. nezgoda je što živimo u kontra dijelovima grada.
brat u subotu odlazi, živi i radi 300-tinjk km daleko. sveukupno će biti tu mjesec dana. Gazda mu je zbog mame to omogućio. :s:s

C71
14.02.2013., 12:21
vratila se mama danas od onkologa sva zbunjena. :confused:
na papiru piše:

... primjetili smo da je krivo izdiktiran E-kadherin kao pozitivan, a u stvari je bio negativan što je govorilo u prlilog lobuliranog invazivnog karcinoma dojke....

e sad, da je stavljen zarez iza "negativan" bilo bi jasnije. :ne zna:

inače, u srijedu započinje s kemoterapijom koja će ići paralelno sa zračenjem.

lana.b
21.02.2013., 10:32
Moj otac ,68 godina star,hospitaliziran je prije 10 dana jer je požutio i imao probavnih smetnji(svijetlosiva stolica,otežana probava),naglo je smršavio.
Prije točno godinu dana primljen je u bolnicu zbog probavnih problema i tada mu je pronađena plućna embolija.Radili su mu kolonoskopiju i ct i osim embolije nije pronađeno ništa drugo .U ovih godinu dana redovito je uzimao tablete Marivarina i kontrolirao krvnu sliku.Prije 10 dana INR je naglo skočio na 7.

Napravljena je gastroskopija,UZ abdomena(ove nalaze doktor nije posebno komentirao),kolonoskopiju mu nisu mogli obaviti zbog velike preponske kile.

Molim za komentar CT nalaza.

MSCT gornjeg abdomena po višefaznom protokolu:

Jetra je uredne veličine i denziteta,bez žarišnih lezija.
Intrahepatalni žučni vodovi su prošireni te se suzuju u području hilusa jetre gdje se uočava infiltrativna tvorba promjera 4.2x4.6 cm.
Hepatokoledokus je proširen do 1.3 cm i prati se do gušterače.Ductus pancreaticus nije proširen.U glavi gušterače se izdvaja homogeniji dio oblikovan poput čvora promjera oko 23x36 mm koji je otvorene etiologije.

Duž vene porte i gornje mezenterične arterije odnosno njene hepatalne grane prati se infiltrat,a vena porte je sužena i uklopljena u opisani infiltrat ali bez znakova tromboze.
Neoplastični infiltrat prati se i ispred aorte te između aorte i VCI.

U području hepatoduodenalnog ligamenta vide se dva signifikantno uvećana limfna čvora promjera 1.2 cm i 1.5 cm.
U području omentuma ventralno vidi se nekoliko mrežolikih formacija koje bi odgovarale karcinozi.
Na skenovima kroz plućne baze vidi se nekoliko nodoznih lezija obostrano koje bi odgovarale presadnicama.

Ostali parenhimni organi gornjeg abdomena i zdjelični organi su bez žarišnih promjena.
U cijelom prikazanom području ne vidi se ascitesa.

Gerta
21.02.2013., 12:37
...
Molim za komentar CT nalaza.

MSCT gornjeg abdomena po višefaznom protokolu:
.....


Nalaz nažalost nije dobar :(.

Vidi se tumorska tvorba i konglomerat uvećanih limfnih čvorova koji vjerojatno predstavljaju metastaze, a osim toga čvorići koji su uočeni po plućima (kada se radi CT abdomena zahvati se i donji dio pluća) isto sugeriraju metastaze.

Mislim da je nejasno je li primarni tumor u hilusu jetre (hepatocelularni, kolangiocelularni karcinom? ) ili u području glave gušterače.
Jedno od tog dvoga je vjerojatno primarni, a drugo metastaza.


Budući da je tumorski proces izvršio pritisak na žučne vodove žuč ne može istjecati iz jetre što dovodi do promjena u boji stolice.

Treba svakako prvo razlučiti koji je primarni proces, odnosno učiniti punkciju / biopsiju promjene u jetri i/ili gušterači.

Ovisno o općem stanju i vrijednostima bilirubina napravit će se i bilijarna drenaža kako bi se organizam rasteretio nakupljene žuči.

gordan72
21.02.2013., 14:56
Dakle ..
sestra dolazi na hitnu kad je vec izgleda kasno .. (rak dojke metastazirao u abdomen)
kemoterapija ne dolazi u obzir jer je preslaba.
Dakle mora ojačati da bi išla na terapiju.
Hrani se teško zbog bolova u abdomenu .. pije one energetske napitke (ProSure).
Slabo jede ... što napraviti?
.. ja ne živim s njima (živis kćeri,mojom nećakinjom).
Nećakinja nalazi neku terapiju s Javorovim sirupom i sodom bikarbonom . .to je slamka spasa .. ja sam osobno skeptičan, ali nemam bolju ideju ..

Ne znam što sada .. jel ima načina kako da "ojača". Liječnik je samo rekao da mora ojačati. .prije toga ne dolazi u obzir nikakva terapija (a navodno ima još cca. mjesec dana,dva maksimalno) ... Ona je inače izrazito ektomorfne građe .. znači da i nije bolesna teško joj se prima hrana ..

I još nešto .. znam da nije izravno tema, ali možda neko ima kakav savjet ..
Kako reći starcima .. ne mogu se s njima čuti telefonom a ne reći im da im kći umire (kako ovo ružno zvuči .. još mi nije skroz došlo do mozga .. ) .. a ne moguim ni reći. A stari su i nisu dobrog zdravlja (80te) ... a brat je prije nekoliko godina preminuo (ne od karcinoma) ... sve se raspada ..

lana.b
22.02.2013., 06:38
Hvala na odgovoru Gerta.

Ivanicapeca
22.02.2013., 11:51
Dakle ..
sestra dolazi na hitnu kad je vec izgleda kasno .. (rak dojke metastazirao u abdomen)
kemoterapija ne dolazi u obzir jer je preslaba.
Dakle mora ojačati da bi išla na terapiju.
Hrani se teško zbog bolova u abdomenu .. pije one energetske napitke (ProSure).
Slabo jede ... što napraviti?
.. ja ne živim s njima (živis kćeri,mojom nećakinjom).
Nećakinja nalazi neku terapiju s Javorovim sirupom i sodom bikarbonom . .to je slamka spasa .. ja sam osobno skeptičan, ali nemam bolju ideju ..

Ne znam što sada .. jel ima načina kako da "ojača". Liječnik je samo rekao da mora ojačati. .prije toga ne dolazi u obzir nikakva terapija (a navodno ima još cca. mjesec dana,dva maksimalno) ... Ona je inače izrazito ektomorfne građe .. znači da i nije bolesna teško joj se prima hrana ..

I još nešto .. znam da nije izravno tema, ali možda neko ima kakav savjet ..
Kako reći starcima .. ne mogu se s njima čuti telefonom a ne reći im da im kći umire (kako ovo ružno zvuči .. još mi nije skroz došlo do mozga .. ) .. a ne moguim ni reći. A stari su i nisu dobrog zdravlja (80te) ... a brat je prije nekoliko godina preminuo (ne od karcinoma) ... sve se raspada ..

Prosure je napitak koji zadovoljava sva nutritivna svojstva jednog klasičnog obroka i zato se daje pacijentima u takvom stanju kad ne mogu jesti. Treba se postepeno početi s juhicama i laganom hranom, no na silu ništa ne ide, no treba obavezno primati Prosure, jer ako uđe u kaheksiju, odoše kola bespovratno nizbrdo. :(
Nikakve sodebikarbone i Javorovi sirupi neće joj diči imunitet. To su pseudoznanstvene nebuloze na koje, na žalost, mnogi nasjedaju. Radije preporučujem komplementarne pripravke iz kojih ipak stoje neke studije o učinkovitosti tipa Betaglucan, Nativni propolis i sl. Ima dosta toga na tržištu, raspitajte se o tome u apotekama, no nikako više od dva pripravka joj se ne smije davati. Neka odabere nešto i gusla po tome.
Teško je ovako na pamet bez ičega konkretnog iz njene anamneze pisati što bi se konkretno dalo napraviti, no znam da se u takvim slučajevima ne rijetko može davati Xeloda koja ima zadatak malo usporiti stvari dok se čovjek ne oporavi da može nastaviti s konkretnim onkološkim liječenjem.

Što se roditelja tiče, to je zaista teška i baš tragična situacija :( Stava sam da je u takvim situacijama najbolje reći poluistinu tipa da je bolesna i da se liječi, procijenite što točno da im kažete i u kojoj mjeri i maniri, nikakvi pretjerani detalji ne dolaze u obzir. Ljudi se ipak moraju priviknuti na situaciju i pripremiti na nedajbože najgore, jer tada su stvari puno puno gore po njih.
Preporučujem u svakom slučaju drugo mišljenje u nekoj od relevantnih klinika vani. Najbolji svjetski stručnjak za ca dojke je dr. Jose Baselga . (http://www.quiron.es/es/barcelona/oncologia)
Probajte prevesti nalaze na Španjolski ili Engleski i kontaktirati ga s molbom za mišljenje i prijedlog što i kako dalje.

gordan72
22.02.2013., 12:24
Hvala na odgovoru ..
Prosure je napitak koji zadovoljava sva nutritivna svojstva jednog klasičnog obroka i zato se daje pacijentima u takvom stanju kad ne mogu jesti. Treba se postepeno početi s juhicama i laganom hranom, no na silu ništa ne ide, no treba obavezno primati Prosure, jer ako uđe u kaheksiju, odoše kola bespovratno nizbrdo. :(
Nikakve sodebikarbone i Javorovi sirupi neće joj diči imunitet. To su pseudoznanstvene nebuloze na koje, na žalost, mnogi nasjedaju. Radije preporučujem komplementarne pripravke iz kojih ipak stoje neke studije o učinkovitosti tipa Betaglucan, Nativni propolis i sl. Ima dosta toga na tržištu, raspitajte se o tome u apotekama, no nikako više od dva pripravka joj se ne smije davati. Neka odabere nešto i gusla po tome.
I ja sam skeptičan oko svih ti pripravaka, ali znaš kako je .. čovjek bi u toj situaciji sve probao .. pa i ja koji i ne vjeruem u sve to
... za beta glukan sam čuo da bi mogao koristiti ... probat ću to preporučiti

Teško je ovako na pamet bez ičega konkretnog iz njene anamneze pisati što bi se konkretno dalo napraviti, no znam da se u takvim slučajevima ne rijetko može davati Xeloda koja ima zadatak malo usporiti stvari dok se čovjek ne oporavi da može nastaviti s konkretnim onkološkim liječenjem.
Ne znam niti ja točno o kojem se točno tumoru radi .. ali koliko sam shvatio najveći problem je u tumoru koji se raširio na abdomen .. i on uzrokuje edem koji pritišće organe i napuhuje trbuh .. tako da mora svako toliko na drenažu ... i što je bad, jer bol koju on uzrokuje otežava hranjenje i kretanje.
Ona je inaše bila "mršava" i teško dobivala na težini ... a sada bi morala popraviti stanje ... vrijeme ističe a terapiju ne može dobiti jer je preslaba.

Što se roditelja tiče, to je zaista teška i baš tragična situacija :( Stava sam da je u takvim situacijama najbolje reći poluistinu tipa da je bolesna i da se liječi, procijenite što točno da im kažete i u kojoj mjeri i maniri, nikakvi pretjerani detalji ne dolaze u obzir. Ljudi se ipak moraju priviknuti na situaciju i pripremiti na nedajbože najgore, jer tada su stvari puno puno gore po njih.
Za sada znaju da joj je "nešto" ali ne i što ..

Preporučujem u svakom slučaju drugo mišljenje u nekoj od relevantnih klinika vani. Najbolji svjetski stručnjak za ca dojke je dr. Jose Baselga . (http://www.quiron.es/es/barcelona/oncologia)
Probajte prevesti nalaze na Španjolski ili Engleski i kontaktirati ga s molbom za mišljenje i prijedlog što i kako dalje.
Hvala ... pokušat ćemo i to ... samo da za početak počne napredovati u težini ..

Hvala još jednom

Ivanicapeca
22.02.2013., 12:49
Hvala na odgovoru ..

I ja sam skeptičan oko svih ti pripravaka, ali znaš kako je .. čovjek bi u toj situaciji sve probao .. pa i ja koji i ne vjeruem u sve to
... za beta glukan sam čuo da bi mogao koristiti ... probat ću to preporučitiNajmanji problem je ako ne bude štete, no soda joj može naškoditi i zbrčkati dodatno želudac i teško hranjenje uopće.
Ne znam niti ja točno o kojem se točno tumoru radi .. ali koliko sam shvatio najveći problem je u tumoru koji se raširio na abdomen .. i on uzrokuje edem koji pritišće organe i napuhuje trbuh .. tako da mora svako toliko na drenažu ... i što je bad, jer bol koju on uzrokuje otežava hranjenje i kretanje.
Ona je inaše bila "mršava" i teško dobivala na težini ... a sada bi morala popraviti stanje ... vrijeme ističe a terapiju ne može dobiti jer je preslaba.
Jasno mi je što se događa, no kao što rekoh, nije dovoljno da bi ti itko nešto pametno mogao reći, npr. da li je zavlače ili ne, jer na žalost, često puta se zna dogoditi da se zbog težine stanja i skupoće liječenja o sudbini pacijenta odlučuje pragmatično i često puta zanemaruje činjenica kako bi se možda moglo još dobiti na vremenu i kvaliteti života. Zato sam preporučila drugo mišljenje.

gordan72
22.02.2013., 14:44
Jasno mi je što se događa, no kao što rekoh, nije dovoljno da bi ti itko nešto pametno mogao reći, npr. da li je zavlače ili ne, jer na žalost, često puta se zna dogoditi da se zbog težine stanja i skupoće liječenja o sudbini pacijenta odlučuje pragmatično i često puta zanemaruje činjenica kako bi se možda moglo još dobiti na vremenu i kvaliteti života. Zato sam preporučila drugo mišljenje.
Misliš da je moguće da zbog slabosti organizma ne žele riskirati?
Jel ok da im u Špajnolsku pošaljem mail s prevedenim nalazima i mišljenje liječnika i da ih pitam što misle o tome .. kakva su iskustva? Jel odgovaraju na takva pitanja ...

Ivanicapeca
22.02.2013., 17:35
Misliš da je moguće da zbog slabosti organizma ne žele riskirati?
Jel ok da im u Špajnolsku pošaljem mail s prevedenim nalazima i mišljenje liječnika i da ih pitam što misle o tome .. kakva su iskustva? Jel odgovaraju na takva pitanja ...

Moguce je,isto kao sto je moguce da zbog prosirenosti i poodmaklosti bolesti smatraju da se nema smisla boriti za jos vremena i na taj nacin uskracuju tu odluku da je donese sam oboljeli.Na zalost to je nerijetko praksa kod nas :(
Sto se maila vani tice,probaj ih prvo kontaktirati s upito jesu li uopce voljni,ako da koliko ce kostati i sto im sve treba od dokumentacije i na kojem jeziku. Iskustva su svakakva,no mislim da ce Baselga izaci u susret.

Davorka1981
23.02.2013., 20:03
Pokušala sam napisati post pa mi se nekako izgubio, uglavnom nije bitno. Moje iskustvo s ovom bolesti, iz druge ruke traje već više od 10 godina. Tri člana obitelji su mi umrli od ove glupe bolesti, a što je najgore od svega evo i tata mi je bolestan sa groznom dijagnozom. Zloćudna novotvorina žučnog mjehura i intraabdominalnih limfnih čvorova. Čekamo na kemoterapiju. Drugo mišljenje je isto kemoterapija. Ugrađen mu je stent jer smo sve otkrili kada je dobio žuticu. Tako da i u nestalom postu sam pitala kako ostati pozitivan nakon svega, da li ima netko kome je situacija slična, jer moram biti jaka, a nisam se niti izljecila od prethodnih trauma. Mislim kako ne plakati pred osobom koja je bolesna jer sam već plakala pred njim i bilo mi je gore od svega to. Pred mamom nisam, uvijek sam se smijala, njurgala, komentirala i sve. Moj tata je bio stup obitelji koja se svela na mene i mog muža kada je doma i ne radi. I sada taj jaki stup više nije tako jak i treba mu pomoć. A ja se raspadam. Jednostavno ne mogu vjerovati da se to opet dešava. Nonić je umro 1998, nona 2002, a mama 2007. Jednostavno nevjerojatno.

Ivanicapeca
23.02.2013., 20:31
davorka,zao mi je da te toliko zateklo,no nazalost tvoja situacija nije uopce tako rijetka i biti ce svw vise takvih situacija.
Sigurno da je tesko ostati/biti pozitivan nakon svega i najbolji savjet koji ti mogu dati jest da dilas sa stvarima kako budu dolazile i ne razmisljas,ne mastas i nikako da dramis u naprijed. U zivotu nema nikakvih garancija za nista osim da smo prolazni,danas tu, a vec sutra tko zna...Ono sto mozemo jest raditi na tome da zivot ucinimo sto kvalitetnijim sto mozemo. U tom smislu radi planove za danas i nesto malo sutra,dalje od toga ne. Tako ces i sebii tati najvise pomoci. Osim toga,mi svi u sebi nosimo takvu snagu koje nismo uopce svjesni,ko zivotinje smo.Odluci da te bez obzira na ishod ovo nece slomiti,jedino se tako moze.
Drzi se,biti ces dobro

gordan72
25.02.2013., 11:31
...
Volio bih da ti mogu pomoći i utješiti te .. ali ne znam niti sam što bih ..
Ok .. nekako s tugom mogu prihvatiti da je otišla u zonu bez povratka ..
jučer je bila hitna, drenirali i pustili ju natrag .. ići će (i želi to) u Novi Marof ...
Neka .. bolje je tako . možda.
Bolje za njenu kći (moju nećakinju) svakako .. barem je racionalno.
Starci su doznali . .danas idem vidjeti kako su ... bojim se za njih.
Ljut sam .. na sestru .. kojeg vraga nije išla liječniku na vrijeme .. a išla je radi svake druge pi**rije ...
Ne znam kako je živjeti sa smrtnom presudom koju ti je "potpisalo" vlastito tijelo .. i znati to.
Nije joj to nitko rekao, ali zna .. mislim da zna .. vidim joj to u očima ..
O kako su mi misli nesređene kad o tome mislim .. isprika ali nemam gdje sve ovo ovako reći .. ja ne smijem pasti ..

Ivanicapeca
25.02.2013., 15:36
@gordan72
"da sam"i "da je" su velika gospoda.Pitanje je sto bi kako bilo,no nazalost kad to opet krene jednostavno najcesce munjevito odgalopira.Da je i otisla "na vrijeme" vrlo vjerojatno bi ishod bio isti.
Uzasno mi je zao.Budi hrabar.:(

gordan72
25.02.2013., 16:01
@gordan72
"da sam"i "da je" su velika gospoda.Pitanje je sto bi kako bilo,no nazalost kad to opet krene jednostavno najcesce munjevito odgalopira.Da je i otisla "na vrijeme" vrlo vjerojatno bi ishod bio isti.
Uzasno mi je zao.Budi hrabar.:(
Hvala ...
Kad imam takve emocije koje nisu uobičajene .. onda ih pretočim u ljutnju (jer tugu valjda teže podnosim) ... i kao što to biva s "primitivnim" emocijama usmjerim ih na izvor tih emocija .. naravno nitko ne zna što bi bilo kad bi bilo ...
Isto je bilo s bratom .. i njega sam krivio zbog stanja koje si je izazvao neurednim životom, zbog čega je na kraju i preminuo (nije bio tumor) .. i još uvijek kad se sjetim, pojavi se neka mješavina tuge i ljutnje .. iako sjećanje blijedi .. :(
Danas idem kod svojih u posjet ... stara je došla kod sestre na neko vrijeme .. bit će teško podnijeti tu gomilu tuge koja lebdi u zraku (a ne izražava se pred sestrom)... kvragu, i bijes i strah su mi lakše i draže emocije.
I strah .. pred tim ništavilom, pred time što čeka i mene jednom .. podsjetnik da nakon svega ne ostane ništa .. da sam bar vjernik, možda bi mi bilo lakše. Da se utopim i utješim u nadi u nešto iznad i nakon života .. ali ne mogu.

Davorka1981
25.02.2013., 22:16
Ivanicapeca i gordan72, rekao mi je tata nakon dvodnevnih suza i emotivnosti da ga ne pokopam dok nije mrtav samo sam malo parafrazirala. I ima pravo. Bez obzira koliko se nosim teško sa svime jer ona tupa bol kada te steže u prsima i nemožeš disati te svakakve filmove vrtiš u glavi nikome ne pomažu. Imam recept 5 ili 6 dana si jak i onda jedan dan ili čak jedno popodne nadješ prijatelje koji su voljni biti s tobom i gledati te dok plačeš, smiješ se, piješ pivu ili pušiš a inače nisi pušac ili šetaš po kiši mokar do kože...jednostavno nekoliko sati si uzmeš, pobjegneš, ispušeš se i vratiš se u normalu, stabilan i čvrst za narednih 5 dana. Na svu sreću da imam prijateljicu koja me uhvatila, strpala u auto i odvela u prirodu s pivom :)
I hvala vam puno što ste odgovorili na post puno znači da te netko sasluša sastrane, a da ne uzima lovu ;)
gordane72 ljutnja na bolesnog pojedinca ne pomaže bolje se probaj smijati s njom. Ja pokušavam tatu stalno nasmijati i ako upali jednom od 10 puta, njegov osmijeh vrijedi više od svog novca ovog svijeta. A meni bude ipak malo lakše. Ispričaj joj fora stvari kojih se sjećaš, pričaj o svakodnevim glupostima i sve sve dok ne dobiješ taj mali smješak i onda barem u to vrijeme ćete svi biti udaljeni od problema i sretni.

gordan72
26.02.2013., 09:38
...
gordane72 ljutnja na bolesnog pojedinca ne pomaže bolje se probaj smijati s njom...
Naravno da ja tu ljutnju ne pokazujem .. čak ju niti ne osjećam stalno .. nego nekada kada mislim o svemu pto se dogodilo i zašto se dogodilo .. i gdje s ve to ide ..

Evo ići će u Dugu Resu u bolnicu .. i ona to želi.
Mislim da je to bolje i za nju i za nećakinju ..
Nekako se bojim da je to put bez povratka .. :(

dunjaranka
26.02.2013., 14:43
Naravno da ja tu ljutnju ne pokazujem .. čak ju niti ne osjećam stalno .. nego nekada kada mislim o svemu pto se dogodilo i zašto se dogodilo .. i gdje s ve to ide ..

Evo ići će u Dugu Resu u bolnicu .. i ona to želi.
Mislim da je to bolje i za nju i za nećakinju ..
Nekako se bojim da je to put bez povratka .. :(

Gordane 72, znam kako ti je teško...nedavno sam izgubila mamu..:( ali po tvojem pisanju, vidim da si puno učinio za nju i vjeruj, ona to zna i ako i jest kako kažeš "put bez povratka"...razmišljaj kako si joj upravo ti olakšao "težinu" tog puta... eto, neka Bog pomogne tvojoj sestri...a ti se drži, bori, štogod....piši ovdje kako se osjećaš... nema tu nekog posebnog recepta, živiš dan po dan kako znaš i umiješ...:(
lp

dunjaranka
26.02.2013., 14:48
Ivanicapeca i gordan72, rekao mi je tata nakon dvodnevnih suza i emotivnosti da ga ne pokopam dok nije mrtav samo sam malo parafrazirala. I ima pravo. Bez obzira koliko se nosim teško sa svime jer ona tupa bol kada te steže u prsima i nemožeš disati te svakakve filmove vrtiš u glavi nikome ne pomažu. Imam recept 5 ili 6 dana si jak i onda jedan dan ili čak jedno popodne nadješ prijatelje koji su voljni biti s tobom i gledati te dok plačeš, smiješ se, piješ pivu ili pušiš a inače nisi pušac ili šetaš po kiši mokar do kože...jednostavno nekoliko sati si uzmeš, pobjegneš, ispušeš se i vratiš se u normalu, stabilan i čvrst za narednih 5 dana. Na svu sreću da imam prijateljicu koja me uhvatila, strpala u auto i odvela u prirodu s pivom :)
I hvala vam puno što ste odgovorili na post puno znači da te netko sasluša sastrane, a da ne uzima lovu ;)
gordane72 ljutnja na bolesnog pojedinca ne pomaže bolje se probaj smijati s njom. Ja pokušavam tatu stalno nasmijati i ako upali jednom od 10 puta, njegov osmijeh vrijedi više od svog novca ovog svijeta. A meni bude ipak malo lakše. Ispričaj joj fora stvari kojih se sjećaš, pričaj o svakodnevim glupostima i sve sve dok ne dobiješ taj mali smješak i onda barem u to vrijeme ćete svi biti udaljeni od problema i sretni.

drži se draga..i smij se što više s tvojim tatom, tvoji osmijesi su njegov život..

gordan72
26.02.2013., 15:01
Gordane 72, znam kako ti je teško...nedavno sam izgubila mamu..:( ali po tvojem pisanju, vidim da si puno učinio za nju i vjeruj, ona to zna i ako i jest kako kažeš "put bez povratka"...razmišljaj kako si joj upravo ti olakšao "težinu" tog puta... eto, neka Bog pomogne tvojoj sestri...a ti se drži, bori, štogod....piši ovdje kako se osjećaš... nema tu nekog posebnog recepta, živiš dan po dan kako znaš i umiješ...:(
lp
Zadnjih godina, otkako ne živim sa sestrom i nećakinjom (muž joj je davno poginuo) ... dosta smo se udaljili. Nismo doduše nikada bili na istoj valnoj duljini, jer smo dosta različiti, ali to nije niti važno ..
Ali i otkada sam odselio pomagao sam im koliko sam mogao .. financijski. Uletjeli su i starci često ...
A otkad je bolesna ... isto nastojim kupiti joj sve što treba .. biti češće kod njih. Na sreću u našoj ulici ima dosta ljudi koji su tamo već desetljećima i koji nas znaju od rođenja, pa uvijek netko navrati .. na neki način je doma veselije nego ikada ..
Sad je i stara došla, doselila privremeno .. na sreću ona ima taj neki stoicizam u sebi koji joj pomaže da podnese sve što treba ..

.. baš pišem salate od riječi ..

dunjaranka
26.02.2013., 15:28
Zadnjih godina, otkako ne živim sa sestrom i nećakinjom (muž joj je davno poginuo) ... dosta smo se udaljili. Nismo doduše nikada bili na istoj valnoj duljini, jer smo dosta različiti, ali to nije niti važno ..
Ali i otkada sam odselio pomagao sam im koliko sam mogao .. financijski. Uletjeli su i starci često ...
A otkad je bolesna ... isto nastojim kupiti joj sve što treba .. biti češće kod njih. Na sreću u našoj ulici ima dosta ljudi koji su tamo već desetljećima i koji nas znaju od rođenja, pa uvijek netko navrati .. na neki način je doma veselije nego ikada ..
Sad je i stara došla, doselila privremeno .. na sreću ona ima taj neki stoicizam u sebi koji joj pomaže da podnese sve što treba ..

.. baš pišem salate od riječi ..

ja sam se pak uvijek divila ljudima koji sve stoički podnesu...pitaš se do kad će izdržati, hoće li im se sve nakupiti pa će jednom puknuti... Ja nisam taj tip, ja sam pokazivala osjećaje sve vrijeme, nisam ih mogla sakriti...:(

*Lilly*
27.02.2013., 10:50
Kod kašlja kod ca pluća, što pomaže osim Codeina? Tata grozno kašlje, pije Codein drugi dan i samo mrvicu se kašalj smirio. Ne može ni pričati, samo šapće

Ivanicapeca
27.02.2013., 12:48
Kod kašlja kod ca pluća, što pomaže osim Codeina? Tata grozno kašlje, pije Codein drugi dan i samo mrvicu se kašalj smirio. Ne može ni pričati, samo šapće

Kupi mu Apisirup, odličan je. Ja i mali smo kašljali preko mjesec dana i ništa nam nije pomoglo kao Apisirup i to doslovno u dva dana od kad smo ga počeli piti. Ja sam alerg. asmatičar, al na sreću nisam alergična na pelud i med, pa mi je to odgovaralo. Prirodni biljni sastojci su unutra + med pa se teško može njim predozirati.

*Lilly*
28.02.2013., 07:33
Eto ga na, sad je i temperaturu dobio...:(

Ivanicapeca
28.02.2013., 08:31
Mora odmah na antibiotike!

tete đive
28.02.2013., 16:30
bok svima !

upravo sam započela sa zračenjem (ca dojke) , danas 4ta "seansa" :)
uglavnom na sva "zdravstvena" pitanja dobijem odgovor od liječnice / liječnika, pucam u glavu :) , ali evo danas sam nešto primjetila i nema veze sa zdravljem, pa samo da provjerim ima li itko slično iskustvo :
čizme u kojima se ležala na LA su mi promijenile boju !!!! je li moguće da zračenje ima veze s time !!??

inače, da ne mislite da me samo to muči, ne. sve šokove, emotivne brakedowne, muke i mučnine sam prošla i odlučila zaboraviti ! a onog dana kad je stigao prvi citološki nalaz, ODLUČILA sam da sam ozdravila !!!! i da me ništa neće izbaciti iz tračnica !!!

lijepi pozdrav i dobre vibracije uz obavezni "crveni ruž" :*

Ivanicapeca
28.02.2013., 16:44
bok svima !

upravo sam započela sa zračenjem (ca dojke) , danas 4ta "seansa" :)
uglavnom na sva "zdravstvena" pitanja dobijem odgovor od liječnice / liječnika, pucam u glavu :) , ali evo danas sam nešto primjetila i nema veze sa zdravljem, pa samo da provjerim ima li itko slično iskustvo :
čizme u kojima se ležala na LA su mi promijenile boju !!!! je li moguće da zračenje ima veze s time !!??

inače, da ne mislite da me samo to muči, ne. sve šokove, emotivne brakedowne, muke i mučnine sam prošla i odlučila zaboraviti ! a onog dana kad je stigao prvi citološki nalaz, ODLUČILA sam da sam ozdravila !!!! i da me ništa neće izbaciti iz tračnica !!!

lijepi pozdrav i dobre vibracije uz obavezni "crveni ruž" :*
Moguce je da je uslijed zracenja doslo do neke reakcije bojila na cizmama,posebno ako ima neke metalne spojeve. Mogu se raspitat kod frenda kemicara,bas je i mene zaintrigiralo.
A film i ja toplo preporucujem :)

tathinina
28.02.2013., 17:38
Nažalost, mi smo prošli tjedan pokopali djeda. Burkitt limfom, super se držao s obzirom na dijagnozu, izvrsno podnosio kemoterapiju (doduše blagu, koja je samo trebala održati stanje, a ne izliječiti ga), imao jako dobru krvnu sliku.
I onda je dobio upalu pluća. I prije je bio tome sklon, ali otkako je tretiran protiv gamaglobulinemije te mu našli i izliječili bakteriju na plućima koja je to uzrokovala, zadnjih 5 godina nije imao tih tegoba.
Eto, završio u bolnici, popravilo mu se stanje, pa dobio vodu na plućima, pa se i to popravilo i na kraju zbog izostanka kemoterapije zbog svega toga, naprosto ga je uništio limfom. Na sreću, nije ga ništa bolilo, samo je bio beskrajno umoran. Mama je bila s njim kad je umro, neopisivo mi je drago zbog toga.

Kako je mama dan nakon sprovoda dobila jaku gripu, nisam ga još ni uspjela odžalovati. Mislim da još nisam ni svjesna koliko će mi on nedostajati, s obzirom da sam imala poseban odnos s njim, pogotovo zadnjih 5 godina. A i on je osoba koja me naučila čitati, pisati, koji je bio nadamnom kad sam prohodala, koji me zajedno s bakom gotovo cijelo rano djetinjstvo odgajao.

Sada je ujaku dijagnosticiran karcinom, nije htio s nama podijeliti točno kakav (imamo čudan odnos s njim). Povijest bolesti je pisan ručno i rukopis je apsolutno nečitljiv, a na jednoj uputnici ima uputnu dijagnozu "ca planocellulare". Ima neku vrstu dobroćudnog tumora na nosu, a sada je, koliko sam shvatila u pitanju grlo ili sinusi. Inače je kroničan pušač i alkoholičar. Napipao je kvržicu na vratu koja je dosta alarmirala liječnika. Ne znam kakva je prognoza, ali on se ni ne želi liječiti jer ima loše iskustvo s liječnicima od prije. Teško je doprijeti do njega, a ponekad ne znam ni želim li jer mu neke stvari vezano uz djeda ne mogu oprostiti. Bar ne još.

Eto, malo sam se ovdje ispraznila. Ne mogu reći da se dogodila neka tragedija, djed je imao 85 godina i općenito jako lijepu starost, ali nikad nisi spreman oprostiti se s dragom osobom :(

mamajasna
01.03.2013., 08:55
Kod kašlja kod ca pluća, što pomaže osim Codeina? Tata grozno kašlje, pije Codein drugi dan i samo mrvicu se kašalj smirio. Ne može ni pričati, samo šapće

operirana sam od ca pluća i sad idem na kemo.Još uvijek imam jake napadaje kašlja, no po preporuci liječnika Codein stavljam pod jezik.Ako niste pokušali, probajte, možda pomogne

MikaTZ
02.03.2013., 20:32
Molim Vas da mi pomognete ukoliko neko zna nesto o tumoru u maloj karlici. Radi se o zenskoj osobi. Radjena je operacija, medjutim nije se moglo izvaditi sve jer je doslo do krvarenja tokom operacije. Sada nas salju u Sloveniju da tamo vide mogu li oni nesto uraditi. Dijagnoza je : HEMANGIOPERICITOMA niskog malignog potencijala. Molim Vas ako znate ista o ovome da mi brzo odgovorite hitno je.

Ivanicapeca
02.03.2013., 20:48
Molim Vas da mi pomognete ukoliko neko zna nesto o tumoru u maloj karlici. Radi se o zenskoj osobi. Radjena je operacija, medjutim nije se moglo izvaditi sve jer je doslo do krvarenja tokom operacije. Sada nas salju u Sloveniju da tamo vide mogu li oni nesto uraditi. Dijagnoza je : HEMANGIOPERICITOMA niskog malignog potencijala. Molim Vas ako znate ista o ovome da mi brzo odgovorite hitno je.

Radi se o rijetkom tumoru gradjenom od krvnih zila i spada u grupu sinovijalnog sarkoma.Upravo zbog toga sto je gradjen od zila tesko se operira zbog krvarenja.Na zalost kod sarkoma je najbolja opcija kirursko odstranjivanje tumora jer su rezistentni na kemo i zracenje. S obzirom da je niskog maligniteta u ovom slucaju bi,ukoliko operacija uspije,stvar mogla dobro zavrsiti.Vjerojatno u Sloveniji imaju bolju tehniku i obuceniji kadars kojom ce minimalno invazivno to izvesti.

MikaTZ
03.03.2013., 15:53
Radi se o rijetkom tumoru gradjenom od krvnih zila i spada u grupu sinovijalnog sarkoma.Upravo zbog toga sto je gradjen od zila tesko se operira zbog krvarenja.Na zalost kod sarkoma je najbolja opcija kirursko odstranjivanje tumora jer su rezistentni na kemo i zracenje. S obzirom da je niskog maligniteta u ovom slucaju bi,ukoliko operacija uspije,stvar mogla dobro zavrsiti.Vjerojatno u Sloveniji imaju bolju tehniku i obuceniji kadars kojom ce minimalno invazivno to izvesti.

Hvala sto ste mi odgovorili. Nadam se da ce biti sve ok !

*Lilly*
05.03.2013., 07:57
Tata je popio antibiotik,Augmentin,i nema vise temperaturu. Ali kaslje,kaslje da je to prestrasno za slusati. Nije mi jasno da mu ni Codein ni nista nije zaustavilo kasalj. Danas je primljen u bolnicu,nadam se da ce biti bolje.

koka36
07.03.2013., 15:58
Da li se neko ovdje susreo s LCH (tako sam na netu našao da se zove).
Kako se liječi i sve ostalo..
Za sad nemam potvrđenu dijagnozu (ne ja kčer) ali nalazi ukazuju na tu dijagnozu...

Ivanicapeca
07.03.2013., 16:58
Da li se neko ovdje susreo s LCH (tako sam na netu našao da se zove).
Kako se liječi i sve ostalo..
Za sad nemam potvrđenu dijagnozu (ne ja kčer) ali nalazi ukazuju na tu dijagnozu...

Evo ovdje (http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Cancertypes/Childrenscancers/Typesofchildrenscancers/Langerhanscellhistiocytosis.aspx) ima vrlo opširno sve opisano.

gordan72
08.03.2013., 09:52
Ne znam sto vise da mislim, tumori napadaju sa svih strana.
Sad ce ovo zvucati kao zajebancija, ali nazalost nije.
Ja ne znam koliko cu izdrzati, a moram

1. Prilicno beznadna situacija s mojom sestrom, opisana gore
2. Djevojkin otac iznenada zavrsio na operaciji crijeva, tumor. (usput se jedva izvukao od sepse)
3. Ja dobio nalaz punkcije stitnjace (evo prije sat vremena, pisem ovo na kavi dok cekam susret sa svojom lijecnicom opce prakse)
- folikularni tumor na stitnjaci
- Warthinov tumor na slinovnici
Pa sto se zbiva. Ovo moje je vjerojatno (nadam se) benigno.

Ne znam sto da mislim ... Drzim se jer moram, a rado bih puknuo .. Ako me razumijete.

dunjaranka
08.03.2013., 13:17
Ne znam sto vise da mislim, tumori napadaju sa svih strana.
Sad ce ovo zvucati kao zajebancija, ali nazalost nije.
Ja ne znam koliko cu izdrzati, a moram

1. Prilicno beznadna situacija s mojom sestrom, opisana gore
2. Djevojkin otac iznenada zavrsio na operaciji crijeva, tumor. (usput se jedva izvukao od sepse)
3. Ja dobio nalaz punkcije stitnjace (evo prije sat vremena, pisem ovo na kavi dok cekam susret sa svojom lijecnicom opce prakse)
- folikularni tumor na stitnjaci
- Warthinov tumor na slinovnici
Pa sto se zbiva. Ovo moje je vjerojatno (nadam se) benigno.

Ne znam sto da mislim ... Drzim se jer moram, a rado bih puknuo .. Ako me razumijete.

žao mi je Gordane..drži se, što drugo reći.....imaj vjere...dat će Bog i bolje dane...

JOI
08.03.2013., 17:55
Dobra večer, molim ako mi netko moze pomoci. Malo sam zbunjena suprugovim nalazima. Operirao je ca debelog crijeva prije tocno mjesec dana. Oporavio se odlicno od operacije, a PHD nalaz je tumor Dukes B. Sada krece na kemoterapiju. Radio je nalaze krvi prije pocetka kemoterapije i nije mi jasan GGT - 60. Prije, u razgovoru sa lijecnikom mi je napomenuo da ta vrijednost govori da se nesto dogadja sa jetrom. Tad sam bila u onom pocetnom soku, pa ne upitah sto to točno znaci. Sada me to jako zanima, obzirom da su mu radili UZV jetre, i nisu nista pronasli. Hvala.

Ivanicapeca
08.03.2013., 19:10
Dobra večer, molim ako mi netko moze pomoci. Malo sam zbunjena suprugovim nalazima. Operirao je ca debelog crijeva prije tocno mjesec dana. Oporavio se odlicno od operacije, a PHD nalaz je tumor Dukes B. Sada krece na kemoterapiju. Radio je nalaze krvi prije pocetka kemoterapije i nije mi jasan GGT - 60. Prije, u razgovoru sa lijecnikom mi je napomenuo da ta vrijednost govori da se nesto dogadja sa jetrom. Tad sam bila u onom pocetnom soku, pa ne upitah sto to točno znaci. Sada me to jako zanima, obzirom da su mu radili UZV jetre, i nisu nista pronasli. Hvala.

GGT nije jako povisen (gornja granica je 55). Osim sto je tipicno povisen kod alkoholicara,hoce biti i kod ljudi s masnom jetrom i hepatitisom. Moze traziti uputnicu na markere za hepatits. To je jednostavna krvna pretraga i dobro je znati,jer se zutica tj.hep a npr.lako prenosi a ne mora se uopce manifestirati.

gordan72
08.03.2013., 20:00
žao mi je Gordane..drži se, što drugo reći.....imaj vjere...dat će Bog i bolje dane...

Hvala ... a doći će i bolji dani ... ili bolje reći manje loši .. .
Malo sam bolje .. bio sam u teretani ... trening pročišćava i razbistruje um :)
A ja ću ovo svoje valjda srediti .. ne mislim se samo tako prepustiti ... kako god da bio ovaj folikularni tumor .. (barem sada tako mislim) ..

JOI
10.03.2013., 14:24
Pozdrav,
suprug mi kreće na kemoterapiju poslije operacije ca debelog crijeva. Dr. mu je ordinirao: Leucovorin 40mg, 5 Fu 900 mg uz premedikaciju Reglan 1 amp. kroz 5 dana. Ima li netko iskustava sa ovim lijekovima? Kakve nuspojave izazivaju? Hvala na odgovoru.

ivaa
10.03.2013., 16:45
pozdrav,
trebam brdo informacija jer se osjećam kao Alisa u zemlji čuda...
Mužu je prije manje od mjesec dana dijagnosticiran sarkom koji se smjestio u prsištu, od kralježnice prema naprijed, u predjelu ramena. Prvi nalazi su pokazali PNET, Ewingov sarkom. Oparirao ga je doktor Janevski na Jordanovcu, izvadili su sarkom otprilike deset sa deset cm veličine, dva rebra, dio ključne kosti, dvije krvne žile i kompletan plexus brahialis, tako da nema više nikakvog osjeta ni funkcije desne ruke (no to je u ovom trenutku manji problem). Došli smo kući, on se postoperativno dosta dobro oporavlja, no prošlo je više od tri tjedna i PHD nalaza još nema. Oni navodno nemaju pojma što je u pitanju, tj. koji je sarkom, a po ovome sada se čini da ipak nije Ewing (to su informacije "neslužbene" sa patologije jer služenu informaciju nam još nitko nije dao). Potpuno smo izgubljeni. Htjeli bi što prije znato o čemu se radi kako bi krenuo sa terapijom. Zanima me postoji li mogućnost da sami uzorak nosimo van Hrvatske jer nas je strah čekati još... Koji su najbolji europski centri za tumore i možemo li uopće išta napraviti prije nego imamo nalaz? Isto tako treba sa nalazom doći onkologu. Njegov kirurg nam je preporučio doktora Herceg. Zanimaju me iskustva s njim kao onkologom? Svaka nam je informacija dragocjena, jer nažalost, čini nam se da se ne smijemo oslanjati samo na liječnike nego i sami moramo nešto poduzeti...

Ivanicapeca
10.03.2013., 17:49
Vjerojatno su sami vani poslali uzorke na PHD analizu upravo radi toga sto se radi o rijetkom tumoru,pa cesto puta ni sami nasi strucnjaci nisu sigurni. Posto se nedvojbeno radi o sarkomu,kod svih je jedna stvar jedinstvena- uglavnom su otporni na zracenje i kemo i najbolja terapija je operativno uklanjanje tumorske mase.
Sto se dr.Hercega tice,on je uz dr.Santeka isto s Rebra najkompetentniji lijecnik za rijetke tumore.

Ipak nazovi patologiju i pitaj kakva je situacija s phd-om,sluzbeno. PHD se moze obaviti vani na nacin da se uzorci uzmu na revers i posalju postom vani. Ima nekoliko mjesta, ako ce biti potrbno,javi mi,pa cu ti napisati sve.

Moram te odmah upozoriti da s obzirom da se radi o rijetkom tumoru,mnogi van dostupni lijekovi moguce nece biti dostupni kod nas.Moguce je da ce se u nekom momentu pojaviti situacija kada ce lijecenje biti najbolje nastaviti vani,no vjerpjatno ce biti jako skupo.
Moj savjet tebi je da se ne opterecujes u naprijed s tim,vec da stvari po redu rjesvas. Imam neka saznanja i indirektna iskustva,pa mi se slobodno ovdje obrati kad zatrebas.

ivaa
10.03.2013., 22:13
Ivanicapeca hvala puno na info. Patolozi su sad već po tko zna koji puta bojali uzorak i ništa nije pokazao, sad će ga navodno slati na neku genetsku "pretragu", meni se čini da je to sve moglo i prije, jer ako su nakon tjedan dana skužili da će biti teško odrediti, mogli su nastaviti raditi na jednom a drugi uzorak poslati van.
Svaka informacija nam je dobrodošla!

ivaa
10.03.2013., 22:14
kako se uopće saznaje za te lijekove, hoće li ih doktori preporučiti?

S'Sungassi
11.03.2013., 07:34
Žalosno je da se i dan danas ljudi masovno šalju na kemoterapije i uništavanje cijelog organizma teškim otrovima..i da medicina uporno žmiri na neke druge stvari, jer je naravno njih nemoguće patentirati pa na tome zarađivati..

Koliko ima slučajeva i klinika koje su provodile malo drugačije terapije i to potpuno uspješno, ali su bile šikanirane od strane raznih lobija i "preporučivano" im je da ne koriste takve terapije..

Žalosno je što smo većinom svi taoci šačice onih kojima su bitniji novac i moće, nego ozdravljenje i ljudi..

Moj savjet svima je da se jako dobro informiraju o apsolutno svemu prije nego krenu na bilo kakva zračenja i kemoterapije.
Postoje i drugi načini..

Naša borba sa rakom gušterače koji je zahvatio cijelu gušteraču i metastazirao na pluća, jetru i neke žlijezde, i dalje traje.. Borba traje već skoro godinu i pol dana..

gordan72
11.03.2013., 09:47
Ja sam malo (zapravo, prilično) frustriran situacijom što se alternativnih "lijekova" i pomoćnih sredstava tiče.
Ljudi s tumorom se love za svaku slamku, što je i normalno, i ond se dogodi da ste preplavljeni raznim alternativnim preparatima od kojih svaki nudi mogućnost oporavka ...
Priča da oficijelna medicina / farmaceutska industrija potiskuje alternativne načine liječenja možda stoji, možda ne .. ja iz ove pozicije zaista ne znam.
S druge strane sigurno ima i alternativaca koji ovdje vide način lake zarade .. nažalost.
Činjenica je i da liječnici sami preporučuju neke od tih metoda ...
Mene zanima ima li igdje neki objektivan prikaz, tablica dostupnih preparata s nekom evaluacijom, pros, cons, cijenom i sl ... Ima li netko od liječnika ovdje, a da mogu dati neki svoj sud, mišljenje o pojedinim preparatima.
Evo prekjučer sam čuo za graviolu koja je navodno super ...
Nisam ovo želio staviti na podforum alternative, zanima me neko objektivno mišljenje što od tih preparata može pomoći, a što je potpuno nekorisno (ili štetno) ...

S'Sungassi
11.03.2013., 10:45
A isto tako je hrpa ljudi fruistrirana sa drugom stranom..stranom ajmo reć konvencionalne medicine..
Evo samo što pročitaš ovaj topic nailaziš na mnogo ljudi gdje su doktori postavljali pogrešne dijagnoze, gdje nisu na vrijeme slali na preglede, gdje naklapaju, pogađaju, ne znaju točno što je.. i gdje je odgovor gotovo uvijek u kemoterapiji..kao da kemoterapija liječi apsolutno sve..
A to što kemo uništi cijeli organizam i i više nego često odmogne, to nitko neće preotvoreno govoriti..

I onda se ograđuju s onim da je sve na pacijentu i njegovoj odluci hoće li ili ne..

Kako ima mnogo pozitivnih iskustava s jedne strane, tako ima i sa druge..

Sve je ionako individualno i ovisno o stupnju/stadiju bolesti..i hoće li nekome pomoći ili ne; a jako veliku ulogu igra i način ishrane i pridržavanje istoga.

Ono što mene frustrira je da svi doktori s kojima smo mi bili u doticaju govore da npr. majka može jesti sve, itd..itd.. što je glupost žešće, a sami doktori dobro znaju čime se rak hrani i kako i zašto raste i kako određena prehrana i namirnice pogoršavaju stanje i izazivaju dodatne bolove i mučenje..ali, po njihovom, neka jede sve..i slične stvari..

Ja sam mišljenja kako određena alternativa svakako ne može naštetiti, a neke stvari čovjek i sam mora pronaći, naučiti, vidjeti i probati. Sigurno je da neće skoro pa ni jedan doktor ići istraživati za svakog pojedinog pacijenta i nuditi neka druga rješenja..kao što ni nemaju vremena i/ili volje da se sami dodatno educiraju ili pročitaju nešto itd..a da je van neke njihove domene ili onoga što moraju..

hrvoje dr.
11.03.2013., 10:55
Pozdrav,
suprug mi kreće na kemoterapiju poslije operacije ca debelog crijeva. Dr. mu je ordinirao: Leucovorin 40mg, 5 Fu 900 mg uz premedikaciju Reglan 1 amp. kroz 5 dana. Ima li netko iskustava sa ovim lijekovima? Kakve nuspojave izazivaju? Hvala na odgovoru.
Što se tiče nuspojava to imate sve navedeno na uputi o lijeku.
Najčešće nuspojave su GI,tu bi nešto trebao pomoći Reglan u vezi mučnine,no ne i u slučaju ev. proljeva. Te hematološke nuspojave.

gordan72
11.03.2013., 10:56
Jasno mi je sto zelis reci.
Ja sam se nedavno susreo s tim problemima .. medicina ne moze, za sada nista napraviti, a sto se alternative tice, ima gomila toga. Ja sam skeptican ali mislim da vrijedi pokusati. Pitanje je s cime?
Zato me zanima ima li negdje ikakav objektivni prikaz, usporednu tablicu .. nesto.

I zanima me zasto netko ne napravi reda na tom trzistu ..