View Full Version : Pregradni zidovi od Knaufa ili Siporeksa?
ludagljiva
19.01.2007., 07:57
Zidam u potkrovlju i došli su na red pregradni zidovi. Kaj bi mi preporučili: knauf (sa izolacijom) ili siporeks? :confused:
Mali Plavi
19.01.2007., 09:15
knauf
Knauf ako želiš elegantno i brzo radit, ali siporeks u sakom slučaju ako misliš imat kakva veće opterečenja na zidovima, sigurno je ipak sigurno.
cd_covers
19.01.2007., 09:25
Knauf ako želiš elegantno i brzo radit, ali siporeks u sakom slučaju ako misliš imat kakva veće opterečenja na zidovima, sigurno je ipak sigurno.
ja nemam pregradne zidove od knaufa, ali moram ti reć da ovaj argument sa većim opterećenjima ne stoji....imam knauf sa unutarnje strane vanjskih zidova i na njega je obješen radijator (ustvari više komada) koji nema doticaja s podom i koji pun ima sigurno više od 100kg...bez ikakvih problema....teško da će čovjek trebati nešto teže od toga objesiti na zid...
pozdrav
Mali Plavi
19.01.2007., 09:56
ja nemam pregradne zidove od knaufa, ali moram ti reć da ovaj argument sa većim opterećenjima ne stoji....imam knauf sa unutarnje strane vanjskih zidova i na njega je obješen radijator (ustvari više komada) koji nema doticaja s podom i koji pun ima sigurno više od 100kg...bez ikakvih problema....teško da će čovjek trebati nešto teže od toga objesiti na zid...
pozdrav
Slažem se, može se, no ja neman povjerenja u knauf,osobno kad sam radio sve san sa siporeksom,knauf sam jedino za stropne obloge koristio.A meni je bitna nosivost, pošto iman pozamašnu kolekciju ulja na staklu, koja su ipak teža nešto malo i imaju masivnije okvire, pa mi je nosivist tu na prvom mjestu.
Može i knauf dosta toga podnjet, al osobno mi je siporex draži. :top:
cd_covers
19.01.2007., 10:09
Slažem se, može se, no ja neman povjerenja u knauf,osobno kad sam radio sve san sa siporeksom,knauf sam jedino za stropne obloge koristio.A meni je bitna nosivost, pošto iman pozamašnu kolekciju ulja na staklu, koja su ipak teža nešto malo i imaju masivnije okvire, pa mi je nosivist tu na prvom mjestu.
Može i knauf dosta toga podnjet, al osobno mi je siporex draži. :top:
Neke stvari ulaze u domenu osobnog ukusa....meni se recimo taj siporeks totalno ne sviđa kao materijal....čisto moje razmišljanje nevezano uz neke prednosti i mane tog proizvoda....
Isto tako niti knauf mi se ne sviđa ništa posebno, ali to je bilo nužno zlo kod mene....
pozdrav
SINKRONET
19.01.2007., 14:52
Kod siporeksa treba posebno izvoditi spojeve sa običnom ciglom. To znači da ne možeš direktno spojiti ciglu i siporeks. Moraš posebno u siporeksu izrezati utore koje napuniš sa mortom pa onda približiš cigli i spojiš. Ostalo se zapuni sa pur pjenom. Ako se tako ne napravi postoji mogučnost pucanja siporeksa.
ja imam 30g knauf u potkrovlju, pregradne zidove, ravan dio stropa, kosine bez ikakvih problema, baš nikakvih
doduše, radijatori su mi na vanjskim zidovima, pa neznam što bih rekao za nosivost, no neku slikicu ili neki suvenir sigurno izdrži na zidu. eto drži čak i vješalicu s hrpu kaputa i jakni :)
marijoj
19.01.2007., 15:07
ja imam 30g knauf u potkrovlju, pregradne zidove, ravan dio stropa, kosine bez ikakvih problema, baš nikakvih
doduše, radijatori su mi na vanjskim zidovima, pa neznam što bih rekao za nosivost, no neku slikicu ili neki suvenir sigurno izdrži na zidu. eto drži čak i vješalicu s hrpu kaputa i jakni :)
kako imas napravljene pregradne zidove; jednostruki knauf ili dvostruki. izmedju ploca imas vunu?
kostrukcija od drvenih letvi
jednostruke ploče (po jedna sa svake strane zida)
10cm vune
naročito zgodno za razvlačenje vodovodnih cijevi i ostalih instalacija (struja npr) i sakrivanje istih u takovom zidu
prije par godina popustio neki spoj na cijevima, vidjela se mrlja na knaufu. skinuli ploču, namotali novu kudelju na spoj, stavili ploču, pogletali, prefarbali.
nema dananoćnog štemanja.............
inače, kod mene u firmi, u servisu, radili su pregradne zidove od knaufa, stavljali dvostruke ploče, to je tako čvrsto na dodir da mi se čini i kad bi se auto zaltio da zidu niš ne bi bilo
ludagljiva
19.01.2007., 20:14
nosivost me toliko ne brine kod knaufa koliko zvučna izolacija. Ako imam dupli knauf i recimo 10 cm kamene vune između, koliko je to bolje ili lošije od siporeksa?
ja osobno ne vidim nikakve razlike u zvučnoj izolaciji između soba pregrađenih na katu s knaufom (10cm vune) i onih u prizemlju pregrađenih s ciglom
e sad da se neko ide tu pozabaviti s izračunom i nekakvim koeficijentima tko zna šta bi ispalo, ali u praksi ne vidim nikakve razlike. kakva je situacija s siporeksom nemam pojma.
što se nosivosti tiće, kao što rekoh, konstrukcija mi je od drvenih letvi, pa ak se što želiti objesiti - treba samo pogoditi u letvu :) kako? pa vidim dolje po lajsnama - gdi su šarafi:)
kakva je nosivost ako je kontrukcija o original kanuf profila, nemam pojma, ne brine me to previše:)
zrnce soli
21.01.2007., 19:28
Ja sam probao sve tri solucije. Ja sam isključivo samo za običnu ciglu. Klasika je najbolja. Nosivost knaufa je prihvatljiva ako se ispravno objese stvari na njega. Međutim zvučna izolacija je katastrofalna. Knauf je OK samo za spušteni strop. Što se tiče siporeksa ako je propuh i lupe vrata dođe pukotina na zidu. To je sve žalosno. Priznajem samo ciglu.
Knauf, ako si več uredio čitavo potkrovlje .
zed_alive
23.01.2007., 10:47
ako sam izvodiš, knauf, radi jednostavnosti izvedbe, minimalna debljina (5 cm profil + 2*1,25 knauf=7,5 cm debeli pregradni zid). radijatori ionako trebaju biti na vanjskim zidovima, tereti se isto mogu isplanirati na vanjskima, a daju se objesiti i za knauf upotrebom dodatnih profila. ako ti netko drugi izvodi, pa gotovo svejedno...osim što šuplja cigla dodatno opterećuje deku radi težine pa ako je statika problematična pametnije je lakšu konstrukciju stavit, dakle ili knauf.
e da, za zvučnu izolaciju ukoliko je bitna nafilati unutra kamenu vunu
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.