PDA

View Full Version : Beta-blokatori


Ida Bauer
20.01.2007., 22:27
Ima netko tko koristi beta-blokatore? Ja uzimam Bloxan(metoprolol) dva puta dnevno po 50mg.Dobila sam ih zbog sinusnih tahikardija(do 180/min u mirovanju) koje su već bile fakat dosadne i nisam si mogla drugačije pomoći.
Zašto ih vi koristite?
Kako dugo?
Imate li kakve nuspojave?
Hodate li redovito na kontrole kod kardiologa?

ante dumbledore
21.01.2007., 00:59
sorry što pitam dosadna pitanja, nemam osobna iskustva ali me zanima od kad ih koristiš, koliko predviđa tvoj kardiolog koliko ćeš ih koristit i najvažnije koji je razlog korištenja?

FFE
21.01.2007., 09:37
pa napisala ti je gore da pij zbog sinusne tahikardije. :) beta-blokatori (pogotovo metoprolol) se UVIJEK piju samo jednom na dan, i to u jutro (izuzetak je propranolol). nije mi bas jasno zasto ti je dal dva puta dnevno. *upitnik* pitaj ga. drugo, sigurna sam da je dr. ispital (valjda) zakaj imas te tahikardije, buduci da to nije bas "normalno". si bila na kakvim pretragama?

acqua
21.01.2007., 12:54
Pijem Concor cor 1x1,25mg zbog ekstrasistola,palpitacija.Bilo ih je stvarno dosta oko 550/h.Uglavnom sve monomorfne,doktor ne smatra da je nešto strašno ali meni je to užas.Mogu reći da pomažu dosta,pijem ih otprilike 5-6mjeseci ali nažalost ne uklanjaju strah u potpunosti.Treba se prvo riješiti strahova u glavi pa da sve ove tegobe nestanu.Ne znam koliko ću ih još piti, ne bih voljela još dugo a da budem iskrena ne znam kako ću bez njih.ima li neki doktor na forumu da nam kaže otprilike koliko se treba piti beta blokatore da se donekle vratimo u normalu?

ante dumbledore
21.01.2007., 14:38
kao što je FFE lijepo naglasila nije zadovoljavajuće liječiti sinusnu tahikardiju, i kad sam rekao koji je uzrok mislio sam na sljedeće: koja je etiologija tj geneza te tahikardije koja nipošto ne može sama po sebi biti konačna dijagnoza...dakle obrada, detaljna, elektrofiziologija srca, ali prije krvna sl sa diferencijalnom, THS;T3, T4, gastroenterološka obrada, ginekološki pregled...

Ida Bauer
21.01.2007., 18:31
ali me zanima od kad ih koristiš[
Od 2. mjeseca prošle godine...
koliko predviđa tvoj kardiolog koliko ćeš ih koristit
Ne znam....stvarno...poslije svih pretraga,čiji nalazi su uglavnom bili donekle OK(barem oni vezani uz srce),nisam bila kod svoje kardiologinje....a moja liječnica veli ako mi je dobro na njima da nema razloga prekidati..btw:na moju kardiologinju se čaka i po 8 mjeseci...
i najvažnije koji je razlog korištenja?
Sinusne tahikardije i VES-ovi(uglavnom po noći).

Ida Bauer
21.01.2007., 18:37
beta-blokatori (pogotovo metoprolol) se UVIJEK piju samo jednom na dan, i to u jutro (izuzetak je propranolol). nije mi bas jasno zasto ti je dal dva puta dnevno.
Da...to je rekla i moja liječnica,ali nitko ne zna zašto je to tako,a do moje kardiologinje je užasno teško doći...valjda nije bed ili?:confused: ....
sigurna sam da je dr. ispital (valjda) zakaj imas te tahikardije, buduci da to nije bas "normalno". si bila na kakvim pretragama?
Uh...da...nekoliko puta EKG...pa holter...pa ergometrija...pa onda štitnjača....itd.

Ida Bauer
21.01.2007., 18:45
kao što je FFE lijepo naglasila nije zadovoljavajuće liječiti sinusnu tahikardiju
A što ako se jednostavno ne nađe uzrok...da,onda je vjerojatno psihički,ali beta-blokatori svejedno pomažu,smire tahikardije pa je to put k izlječenju....
i kad sam rekao koji je uzrok mislio sam na sljedeće: koja je etiologija tj geneza te tahikardije koja nipošto ne može sama po sebi biti konačna dijagnoza...dakle obrada, detaljna, elektrofiziologija srca, ali prije krvna sl sa diferencijalnom, THS;T3, T4, gastroenterološka obrada, ginekološki pregled...
Što je elektrofiziologija srca?
Hormoni su mi bili OK,ali su mi našli neku cistu u štitnjači..pa sam bila na punkciji:eek: :eek: ...ali to kao nije povezano s tim.
Bila sam i na gastroskopiji i imam GERB:eek: :eek: ,ali navodno ni to nije povezano s tim.
Pa su mi našli povišen kolesterol u krvi,ali ispalo je da je to od kontracepcijskih pilula...tako da ni to nije povezano s tim.
Nalazi od holtera i ergometrije i sl. su preopširni da ih sad tu iznosim,ali mogu ako se natko kuži pa mi ih može protumačiti.
A što je ovo s ginekološkim.....je moguće da to ima veze s srcem? Inače su mi nalazi papa testa dobri.

ante dumbledore
21.01.2007., 19:55
to sa ginekologijom sa pucao na temu krvarenja ili hormonalnog disbalansa al ako je krvna slika uredu vjerojatnost uredne krvne sl je mala, ali ne nemoguća.
elektrofiziologija srca je otkrivanje električnog izvansinusnog izvora podražaja što se onda može korigirat nemedikamentno.

Ida Bauer
21.01.2007., 20:16
I da pitam:što je s alkoholom i beta-blokatorima.Ja si povremeno popijem bambusiće.....ali pazim da prođu bar dva sata od uzimanja tablete.
Farmakolog mi je savjetovao da to ne radim,jer može doći do depresije CNS-a i sl.CNS je centralni nervni sustav ili?...ili sam ja mutava....što ustvari znači depresija CNS-a?...kako se očituje?

ante dumbledore
21.01.2007., 21:49
CNS je središnji živčani sustav, njegova depresija znači da funkcije tog sustava postupno nestaju, počevši od funkcija neokortexa-kognicija, percepcija....do onih u bazalnim ganglijima, pa sve do najprimitvnijih koje i jesu najveća opasnost, a to je prestanak disanja.

Ida Bauer
21.01.2007., 22:13
CNS je središnji živčani sustav, njegova depresija znači da funkcije tog sustava postupno nestaju, počevši od funkcija neokortexa-kognicija, percepcija....do onih u bazalnim ganglijima, pa sve do najprimitvnijih koje i jesu najveća opasnost, a to je prestanak disanja.

Wow...znači nije dobro...ha?

ante dumbledore
21.01.2007., 23:35
nikako,jer kao što ti reče dr moš prestat disat, mislim nije baš tako superopasno da ćeš lako se otrovat ali čudljiv je organizam, nikad ne znaš kad će kako reagirat, dakle nemoj paralelno uzimat EtOH i lijekove, ta vremenska razlika od konzumacije je vrlo varljivo stvorenje, jer ne znaš točno koliko je baš tvojo jetri potrebno metabolizirat lijek ili alkohol....

Ida Bauer
22.01.2007., 12:59
beta-blokatori (pogotovo metoprolol) se UVIJEK piju samo jednom na dan, i to u jutro (izuzetak je propranolol). nije mi bas jasno zasto ti je dal dva puta dnevno.
Ovo me plaši malčice......Zašto se pije samo jednom dnevno?
Moja liječnica je isto bila iznenađena zbog toga.

Ida Bauer
22.01.2007., 13:09
Možda netko zna što ovo znači:
*EF LV(Teichholz;Simpson) 76% norm.50-75%:confused:
a ovo:
*nespecifične smetnje repolarizacije vjerojatno u sklopu simpatikotonije
na holteru:
*2SVES-a,42VES-a(monomorfna),fr.od 52/min do 185/min

ante dumbledore
22.01.2007., 17:17
EFLV je izbačajna frakcija lijeve klijetke, znači snaga lijeve klijetke, koliko krvi u jednoj sistoli izbaci. taj postotak je uredan.
nespecifične smetnje znače da nije pronađen neki spec.srčani uzrok simpatičke stimulacije,
2SVES-2 supraventrikulske ekstrasistole,42 ventrkulske ekstrasistole. SVES nisu opasne a "kronične"VES također nisu neposredna opasnost ali treba ih kontrolirat.

acqua
23.01.2007., 09:17
Da li se beta-blokatori sad moraju piti doživotno..ipak smo malo premlade?Da li će se srce ipak smiriti nakon određenog vremena pa ćemo moći odbaciti lijekove ili je to nešto s čim ćemo se morati boriti cijeli život?Ponekad me stvarno strah tih VES iako ih sad ne osjećam osim ako baš mjerim puls a i pitanje je da li su to šta ja primjetim mjereći puls VES.

Ida Bauer
23.01.2007., 11:59
Da li se beta-blokatori sad moraju piti doživotno..ipak smo malo premlade?Da li će se srce ipak smiriti nakon određenog vremena pa ćemo moći odbaciti lijekove ili je to nešto s čim ćemo se morati boriti cijeli život?

To se ja pitam svakodnevno.....Ja mislim da mi je ta doza od 2x50mg prevelika...puls mi sad pada ispod 60/min.....
Tko će mi reći kad ih više ne moram koristiti? Tko će mi odrediti kako da se skinem s njih? Moja liječnica kao da ne želi imati ništa s tim......a treba mi čudo da dođem do kardiologinje!

ante dumbledore
28.01.2007., 14:52
ordiniranje beta blokatora ne bi trebao određivat liječnik obiteljske medicine/opće prakse osim ako baš ima neko iskustvo sad, ali inače to je domena kardiologa...ako ti ta doza stvara smetnje onda definitivno treba mijenjat dozu/lijek. idi k dr(kardiologu)

bronass
29.01.2007., 13:57
imao sam istiproblem odnosno tajhikardiju 180 u minuti koristio sam aminol a sada koristim corvitol. važna napomena koju meni nisu rekli beta blokatori se prestaju piti postepeno tako da sam na odvikavanju već dva mjeseca i sada pijem po 12 miligrama dvaput dnevno, obrati pozornost na unos kalija. naime visoka koncentracija kalija u ishrani može izazvati povišene otkucaje srca

xena
30.01.2007., 13:30
ja pijem concor od 2,5 mg i jednom sam otišla na put bez njih ... tri dana ih nisam pila i imala sam jače palpitacije od onih zbog kojih mi je kardiolog prepisao taj lijek.

andarielle
31.01.2007., 07:51
Jako je loše naglo prekinuti s uzimanjem beta-blokatora, organizam se na njih brzo navikne i ako se terapija ne prekida veoma polako, simptomi mogu biti još gori. Uzimala sam jedno vrijeme propranolol zbog esencijalnog tremora i onda naglo prekinula jer sam ocijenila da mi to ipak za sada jos ne treba. Biiiiiig mistake :) Tremor je bio još gori.

bianca
06.02.2007., 09:18
I ja sam na concor-cor od 2.5 mg vec 2 godine...nema sanse da odem na put ili bilo gdje bez njih jer je odmah panika :eek:

Ida Bauer
14.02.2007., 14:11
Ljudi...moje ruke i noge su hladne....sive....uopće nema krvi u njima....jesam jedina?

dr/iur
14.02.2007., 16:18
Ima netko tko koristi beta-blokatore? Ja uzimam Bloxan(metoprolol) dva puta dnevno po 50mg.Dobila sam ih zbog sinusnih tahikardija(do 180/min u mirovanju) koje su već bile fakat dosadne i nisam si mogla drugačije pomoći.
Zašto ih vi koristite?
Kako dugo?
Imate li kakve nuspojave?
Hodate li redovito na kontrole kod kardiologa?
Beta agonisti tj najčešće Clenbuterol se koristi u sportskoj farmakologiji sa ciljem smanjenja % masnog tkiva.
Doze clenbuterola kod sportaša su od 60 - 120 mcg/dne ovisno od ciklusa i ˝iskustva˝ samog sportaša u nekoliko doza dnevno.
najčešće nuspojave su panika, drhtanje ruku i nešto nemirniji rad srca i događaju se pri povećanju doze ili u samom početku terapije te je samimm time i kratkotrajno.
Smatra se da djeluje na mršavljenje dok god povisuje tjelesnu temperaturu.
Sportaši (bilderi) dosta često koriste ovaj preparat u prednatjecateljskoj fazi ili pred ljeto kada rade na definiranju.
Govori se kako postoji mogucnost da clenbuterol oštećuje stanice za proizvodnju spermija iako je među najsigurnijim i najomiljenijim preparatima.

teichy
14.02.2007., 17:45
Ljudi...moje ruke i noge su hladne....sive....uopće nema krvi u njima....jesam jedina?nisi

orangina
18.02.2007., 16:24
Imam 23 godine i nedavno je utvrđeno da imam dosta visoki tlak. Prva terapija je bio Atenolol a sad već neko vrijeme pijem Ormidol. Kako sam još mlad, moram priznati da sam bio jako iznenađen dijagnozom. Ali još sam više iznenađen utjecajem ormidola na moj život, pogotovo njegov seksualni dio. Imam djevojku i strah me da će me ostaviti pošto nemam nikakvu želju za seksom.
Da li netko ima slicna iskustva i da li znate da li postoji neka druga terapija za visoki tlak?

trebor
18.02.2007., 18:28
Ormidol ti je potpuno ista stvar kao i Atenolol. Kod Ormidola pogledaj na kutijici generičko ime pa ćeš vidjet da piše atenolol.

Alrernativnih tableta dakako da ima, ali vrlo ti ozbiljno savjetujem da svoj problem razmotriš sa kardiologom pa da po njegovom savjetu promjeniš terapiju.
Nikako sam jer bi se mogao poigrati s životom.

orangina
18.02.2007., 18:42
Ma znam da nesmijem prestati piti tablete, samo me zanima da li sam osuđen da zauvijek budem sam zbog ovih tableta ili se mogu zamjeniti nekima koje mi neće ubiti libido.
Sramežljiv sam pa ne znam kako da ovo pitam doktora, zato sam najprije ovdje pokušao naći odgovor.

Ida Bauer
18.02.2007., 18:47
Daj pliz reci to liječniku....stvarno nije bad...pa znaš što sve oni slušaju....a što bi ti da imaš spolnu bolest?...ne bi išao liječniku?
Inače...ja mislim da ti to nije izravno od tih tableta...to ti je po meni čisto psihički problem....sama činjenica da imaš visok tlak u tim godinama je inhibitor tvoje seksualne želje...a možda griješim...

orangina
18.02.2007., 18:51
Siguran sam da to što imam visok tlak baš ne pomaže:) , ali sam čitao da je gubitak libida jedna od nuspojava kod uzimanja beta blokatora. Mislio sam time riješiti barem dio problema, ako je moguče, naravno.

trebor
18.02.2007., 18:52
Istina je da neki antihipertenzivi imaju taj efekt. Dakle, vrlo je moguće da su one uzrok tvojim patnjama s llibidom.

Dakako da se terapija može promjeniti nečim drugim al po preporuci kardiologa/nefrologa.

Ida Bauer
18.02.2007., 18:54
Siguran sam da to što imam visok tlak baš ne pomaže:) , ali sam čitao da je gubitak libida jedna od nuspojava kod uzimanja beta blokatora. Mislio sam time riješiti barem dio problema, ako je moguče, naravno.

Nuspojave je nekad najbolje ne čitati...ja sam pročitala svašta...pa mi se činilo svašta... da sam požutila...pa me mučila nesanica..pa svašta...a sve je OK....da nisi to pričitao možda bi bilo u redu....inače jejedna od nuspojava i depresija:eek: :možda budemo od sad i depresivni....;) ...joj ne...
Inače,daj se javi liječniku...pa ti možda zamijeni tablete...i možda se stanje popravi....

orangina
18.02.2007., 18:58
Čisto sumljam da će se popraviti kad već nije u zadnjih godinu dana. Cura je bila jako strpljiva samnom ali mi se cini da je njenom strpljenju kraj.
Jel bi vi bili u vezi u kojoj nema sexa godinu dana?:flop:

trebor
18.02.2007., 19:02
hm....jebi ga....:kava:

Ida Bauer
18.02.2007., 19:02
Čisto sumljam da će se popraviti kad već nije u zadnjih godinu dana. Cura je bila jako strpljiva samnom ali mi se cini da je njenom strpljenju kraj.
Jel bi vi bili u vezi u kojoj nema sexa godinu dana?:flop:

Pa ako je razlog pomanjkanja seksa nečije zdravlje...normalno da bi...pa očito te voli...
E sad bi ja tebe pitala:to je samo nedostatak volje ili to prati i nedostatak fizičkih pojava koje idu uz seksualno uzbuđenje?....to je jako bitno...ako je odgovor potvrdan: odi liječniku!!!

Ida Bauer
01.04.2007., 02:14
Beta agonisti tj najčešće Clenbuterol se koristi u sportskoj farmakologiji sa ciljem smanjenja % masnog tkiva
najčešće nuspojave su panika, drhtanje ruku i nešto nemirniji rad srca i događaju se pri povećanju doze ili u samom početku terapije te je samimm time i kratkotrajno.
Smatra se da djeluje na mršavljenje dok god povisuje tjelesnu temperaturu.


Beta agonisti?...to je nešto suprotno beta-blokatorima ili je to isto?
Pokušavaš reći da nam oni smanjuju masno tkivo i pomažu u mršavljenju?

Ida Bauer
01.04.2007., 02:17
A što je s alkoholom?....znam da se ne bi smijelo...ali pitanje je dal se pije ili ne?....da čujem....
Ja sam u 12.mjesecu pila svaki vikend(puno:zubo: )..i OK je bilo:D ...ali prije toga i sad poslije ništa...a taaaaako mi se pije bambi:mad: ...pijete ili ne?

sarkom
01.04.2007., 04:00
Evo i sam uzimam male doze ormidola jedanput dnevno.(25mg).
Svakako kod beta blokera postoji mogučnost da bude malih problema s libidom i erekcijom.No da to traje oko godine dana nisam baš sklon pripisati da je to povezano s ormidolom.
Nikako ti ne savjetujem da naglo prekineš s uzimanjem zbog mogučeg "rebound efekta" no nisi napisao o kojim dozama ormidola je riječ?

Osobno mislim da ormidol nije glavni uzrok apstinencije od godinu dana:eek:
Problem je negdje drugdje

U svezi beta agonista naveden je primjer Clenbuterol-a.Njegovo djelovanje je slično djelovanju efedrina a da neodem previše off vrlo je štetan za jetru.

Ida u svezi alkohola + beta blokera nije da bu te se baš nekej dogodilo od bambija i vikend pijaće no sigurno je da se nemre generalizirati.

Jeremijajooj
12.04.2008., 21:43
Nisam bas odusevljen,ali sto je tu je.
Lijecnik mi dao tablete za snizevenje krvnog tlaka,kardioselektivni beta bloker.

Vec od ranije mi je poznato da tablete protiv povisenog tlaka mogu negativno djelovati na musku potenciju i libido.
Ima li ko kakva iskustva s time?Lijecnik kaze da necu imati problema,ali opet me muci.Djelatna tvar je bisoprolol.

Do sada nisam koristio tablete za snizenje tlaka.

valneahana
12.04.2008., 22:43
Nisam bas odusevljen,ali sto je tu je.
Lijecnik mi dao tablete za snizevenje krvnog tlaka,kardioselektivni beta bloker.

Vec od ranije mi je poznato da tablete protiv povisenog tlaka mogu negativno djelovati na musku potenciju i libido.
Ima li ko kakva iskustva s time?Lijecnik kaze da necu imati problema,ali opet me muci.Djelatna tvar je bisoprolol.

Do sada nisam koristio tablete za snizenje tlaka.

vjeruj doktoru,a ako nedaj bože dođe do problema sa potencijom savjetuj se sa doktorom za promjenu tableta za tlak,a uostalom tu je viagra makar nevjerujem da će ti trebati.pij te tablete,tlak je tihi ubojica a vjerujem da bi rađe ostao živ i pio viagru nego umro od srčanog infarkta ili moždanog udara radi tlaka.

Blomberg
13.04.2008., 03:38
Bisoprolol je u samom vrhu po selektivnosti kao beta blokator. Nije ti bez veze dao ovaj odličan lijek.

U Hrvatskoj je komercijalano ime Concor, Concor-COR, Bisobel, Byol, Bisopromerck i Lodoz kao kombinacija s diuretikom.
Ako ste na atenololu, pitajte svog dr. da vas prebaci na bisoprolol.

Početna doza je 2.5 mg, ili se odmah počinje s 5 mg.
Nisi napisao koliki ti je tlak, normalni puls prije uzimanja lijeka, i godine.
Daleko manje djeluje na libido od recimo propranolola ili oksprenolola, a u samoj grupi po selektivnosti bolji je i od toliko često prepisivanog atenolola.

Viagru na svoju ruku nikako ne uzimati!

Ne djeluje odmah na tlak-prvo smanji puls za nekih 10-15 otkucaja u mirovanju, treba se stvoriti stabilna koncentracija u plazmi i tek nakon nekog vremena dolazi do hipotenzivnog učinka. Uzima se dugotrajno. Početne blage nus pojave ako ih i ima, s vremenom nestaju.

Česta nuspojava je lagani umor na početku terapije. Ta nuspojava je puno izraženija kod atenolola.
Kontroliraj puls na početku terapije. Ako u stanju mirovanja pada ispod 55 otkucaja lijek se prestaje uzimati u propisanoj dozi. Odmah o tome obavijestiti dr.
Ne prekidati dugotrajniju terapiju nijednim beta blokatorom naglo!

neke info ovdje pogledati (http://www.farmakologija.com/)

Shtefitza
13.04.2008., 04:28
To vam je prvi antihipertenziv?
Zasto bas beta bloker? Imate i neke druge indikacije za beta blokatore? Mozda ste mogli poceti sa diuretikom ili ACE inhibitorom? Blokatorom kalcijevih kanala? U svakom slucaju, problem s potencijom ne mora se javiti. A ako se i javi, razrijesti ce se prestankom uzimanja beta blokatora.

Rijetko, ali znaju se javiti umor ili problemi s potencijom. Beta blokatori nisu kontraindicirani u osoba koje uzimaju vijagru.

Jeremijajooj
13.04.2008., 07:00
Dobio sam Concor COR,5 mg.
To mi je prvi put da uzimam antihipertenziv.
Zasto bas beta bloker?Nemam pojma.Mozda zato sto je na EKG utvrdio neke nepravilnosti(sumnja na koronarno srcano oboljenje).Tek treba da obavim dodatna snimanja.
Da li je pocetna doza lijeka ipak previsoka?
Tlak je 150/90,imam 40godina,ca 100 kg,BMI 27,7.

Viagru ne uzimam.

Molim vas da mi objasnite jos jedan mehanizam...
Ako visoki tlak negativno djeluje na musku potenciju,kako onda i lijekovi protiv visokog tlaka djeluju negativno na potenciju?

valneahana
13.04.2008., 09:53
Dobio sam Concor COR,5 mg.
To mi je prvi put da uzimam antihipertenziv.
Zasto bas beta bloker?Nemam pojma.Mozda zato sto je na EKG utvrdio neke nepravilnosti(sumnja na koronarno srcano oboljenje).Tek treba da obavim dodatna snimanja.
Da li je pocetna doza lijeka ipak previsoka?
Tlak je 150/90,imam 40godina,ca 100 kg,BMI 27,7.

Viagru ne uzimam.

Molim vas da mi objasnite jos jedan mehanizam...
Ako visoki tlak negativno djeluje na musku potenciju,kako onda i lijekovi protiv visokog tlaka djeluju negativno na potenciju?

nedjeluje tlak na potenciju nego neki lijekovi kojima je to nuspojava.

Blomberg
13.04.2008., 12:24
.Mozda zato sto je na EKG utvrdio neke nepravilnosti(sumnja na koronarno srcano oboljenje).Tek treba da obavim dodatna snimanja.
Da li je pocetna doza lijeka ipak previsoka?
Tlak je 150/90,imam 40godina,ca 100 kg,BMI 27,7.


Uzimaj redovno concor svako jutro. Početna doza je sasvim OK.
Studije su pokazale da mlađe osobe...i ti si u toj grupi, imaju značajne koristi od uzimanja bisoprolola u slučaju hipertenzije i angine pectoris.

Prevelik ti je taj BMI. Potrudi se smršaviti do najmanje 25 BMI
Prati puls, a tlak će ti počet padati u roku 2tjedna ili ranije.

Hodaj dosta i pitaj kardiologa nakon svih testiranja da li možeš raditi neki lagani aerobni trening.

Nadam se da si provjerio kolesterol jer je dosta velika vjerojatnost da ti je i to povišeno.

Hipertenzija nažalost loše djeluje i na potenciju, posebno ako je neliječena godinama. Tada ostavlja trajne posljedice...ne samo na potenciju, nego vodi i u preranu smrt...

trebor
13.04.2008., 18:40
Tko ti je odredio terapiju - kardiolog ili liječnik opće prakse? Spominješ koronarnu bolest. S obzirom na godine tu sumnju valja do u detalje isdiferencirati - dali je ili nije koronarna bolest. Ovo je vrlo važno, inače ovaj concor nema nekog smisla. Ko da kod zubobolje uzimaš analgetik a ne ideš kod zubara da riješi karijes.

Jeremijajooj
13.04.2008., 19:38
Tko ti je odredio terapiju - kardiolog ili liječnik opće prakse? Spominješ koronarnu bolest. S obzirom na godine tu sumnju valja do u detalje isdiferencirati - dali je ili nije koronarna bolest. Ovo je vrlo važno, inače ovaj concor nema nekog smisla. Ko da kod zubobolje uzimaš analgetik a ne ideš kod zubara da riješi karijes.

Lijecnik ima titulu "Facharzt für Innere Medizin",dakle za Unutarnju medicinu.

U nalazu je napisao da sumnja na koronarno srcano oboljenje,i predlozio "Myocardszintigraphie",i "64 Mahrschicht Spiral-CT.


Kako je meni objasnio ovaj Concor kao i Thrombo ASS mi je dao da olaksa rad srca dok se se ne obave snimanja i tocno ne utvrdi o cemu je rijec.

maple leaf rag
13.04.2008., 20:10
Meni su dali concor 0,25 (mislim da je ta doza bila)ali ne zbog visokog tlaka posto ga nemam vec zbog ucestalih aritmija u jednom periodu uzrokovanih panicnim atakama...nisu mi spominjali da taj lijek ima primarnu funkciju snizavanja tlaka,zapravo uopce nisu spomenuli da ima veze s tlakom vec da sluzi za reguliranje otkucaja srca ili tako nekako:ne zna:

Blomberg
13.04.2008., 21:02
Meni su dali concor 0,25 (mislim da je ta doza bila)ali ne zbog visokog tlaka posto ga nemam vec zbog ucestalih aritmija u jednom periodu uzrokovanih panicnim atakama...nisu mi spominjali da taj lijek ima primarnu funkciju snizavanja tlaka,zapravo uopce nisu spomenuli da ima veze s tlakom vec da sluzi za reguliranje otkucaja srca ili tako nekako:ne zna:

Ne mogu vjerovati da ljudi gutaju napamet lijekove i nemaju pojma za što služe. Nisu to bomboni.

Nisu ti dali nikakvu dozu 0.25, nego si samo mogla dobiti Concor COR od 1.25 mg ili 2.5 mg. Da ne spominjem upute. Pa kaj si ih odmah bacila u smeće?

U ovim manjim dozama služi prvenstveno za liječenje aritmija, često za ekstrasistole i preventivno za tahikardije uzrokovane napadom panike.

Doza od 2.5mg je donja doza za liječenje hipertenzije.
Tableta od 5 mg ima oblik srca i vrlo lako se dijeli na 2 djela, pa su pametniji jednostavno tražili 5 mg i onda djelili jer je 5mg bilo na recept, a 2.5 i 1.25 se dodatno plaćalo. Oni manje snalažljivi su mislili da je to neki drugi lijek i lijepo plaćali :p
Glupost totalna.
Sad su i concor i concor COR na osnovnoj listi HZZO-a
Naravno da je to potpuno isti lijek.

Kad nešto uzimaš, onda barem pročitaj onu dugačku uputu.
Ovisno o dozi lijek ima više namjena, a prvenstvena namjena bisoprolola je za liječenje hipertenzije i angine pektoris.

Dozirajne ide i do max 20 mg na dan za posebne slučajeve.

Često se pri liječenju hipertenzije B-blokator kombinira s diuretikom, pa zato i postoji fiksna kombinacija Lodoz.

trebor
13.04.2008., 21:05
Lijecnik ima titulu "Facharzt für Innere Medizin",dakle za Unutarnju medicinu.

U nalazu je napisao da sumnja na koronarno srcano oboljenje,i predlozio "Myocardszintigraphie",i "64 Mahrschicht Spiral-CT.


Kako je meni objasnio ovaj Concor kao i Thrombo ASS mi je dao da olaksa rad srca dok se se ne obave snimanja i tocno ne utvrdi o cemu je rijec.

Liječenje i dijagnostika ima smisla. Dok ne napraviš koronarografiju i CT piješ concor i andol.
Lik ide logikom stvari i svakako napravi to što je predložio.

Jojo Ungh
13.04.2008., 21:45
Meni su dali concor 0,25 (mislim da je ta doza bila)ali ne zbog visokog tlaka posto ga nemam vec zbog ucestalih aritmija u jednom periodu uzrokovanih panicnim atakama...nisu mi spominjali da taj lijek ima primarnu funkciju snizavanja tlaka,zapravo uopce nisu spomenuli da ima veze s tlakom vec da sluzi za reguliranje otkucaja srca ili tako nekako:ne zna:

I meni su prije par dana na hitnoj (nakon jakog napada panike i osjećaja gušenja) napisali da trebam uzimati Concor od 1,25 mg. Tlak je bio normalan (130/80), ali sam imala 130 otkucaja/min (a i inače imam oko 100/min).

Koliko sam shvatila (i pročitala u uputama) - takve male doze daju se prvenstveno zbog tahikardije - moja je dijagnoza sinusna tahikardija.

Doktorica opće prakse prepisala mi je lijek i uzimam ga već par dana - osim blagog umora i čudnog osjećaja da ne čujem srce kako mi kuca (na što sam se navikla :D) nadam se da će se sve vremenom dovesti u red :)

maple leaf rag
13.04.2008., 21:57
I meni su prije par dana na hitnoj (nakon jakog napada panike i osjećaja gušenja) napisali da trebam uzimati Concor od 1,25 mg. Tlak je bio normalan (130/80), ali sam imala 130 otkucaja/min (a i inače imam oko 100/min).

Koliko sam shvatila (i pročitala u uputama) - takve male doze daju se prvenstveno zbog tahikardije - moja je dijagnoza sinusna tahikardija.

Doktorica opće prakse prepisala mi je lijek i uzimam ga već par dana - osim blagog umora i čudnog osjećaja da ne čujem srce kako mi kuca (na što sam se navikla :D) nadam se da će se sve vremenom dovesti u red :)

Ja sam ih popio par komada dok mi druga doktorica nije rekla da se ostavim tog lijeka jer mi nije potreban jer da trebam lijecit panicne atake a ne extra sistole uzrokovane panicnim atakama..i bila je u pravu jer cim su mi nestale te neugodne panike automatski mi prosle i aritmije:ne zna: uf posli smo offtopic:rolleyes::rolleyes:

Jojo Ungh
13.04.2008., 22:04
Ja sam ih popio par komada dok mi druga doktorica nije rekla da se ostavim tog lijeka jer mi nije potreban jer da trebam lijecit panicne atake a ne extra sistole uzrokovane panicnim atakama..i bila je u pravu jer cim su mi nestale te neugodne panike automatski mi prosle i aritmije:ne zna: uf posli smo offtopic:rolleyes::rolleyes:

Sigurno si u pravu, treba liječiti uzrok.

No, ja godinama imam blagu tahikardiju (100-110/min), a s ovim napadima samo mi se povećala. Meni je žao što mi ranije nisu dali taj lijek :(

Blomberg
13.04.2008., 22:57
Na ovoj temi je još bitno reći da oni koji imaju urođenu sinus tahikardiju ili im je puls u stanju mirovanja 90-100 otkucaja/min. trebaju obratiti pažnju na to. Kardiolog će reći da to nije tahikardija, no dugoročno bolje je puls držati na optimumu 60-80 (stanje mirovanja) nego na 100. Neke studije su proučavale duljinu života i otkucaje srca kod ljudi i pogodite što su otkrili...
Bolje je da paničari piju concor u maloj dozi jer su ionako skloni sresu, a uzrok panike liječe uz pomoć psihijatra ili u goroj varijanti samo sertralinom. Xanaxom nikako dugoročno.

Aerobnim treningom (tko smije naravno) smanjuje se puls u mirovanju. Mnogi imaju vrlo slabu kardio kondiciju. Uspušu se i na manji napor (penjanje stepenicama), a puls ide na 150 i sporo se vraća u normalu. Naravno, raste i tlak.

Drugi je problem kod profi sportaša koji svi imaju hipertrofirano srce i puls im u mirovanju zna biti ispod 50. Sa starošću često obolijevaju od srčane dekompenzacije.

Jeremijajooj
14.04.2008., 12:44
Stvar se i dalje odvija onako kako mi se ni malo ne dopada.
Danas sam bio kod mog lijecnika da mi napise uputnicu za snimanje,i u popratnom tekstu je napisao da snimanjem treba da se razjasni KHK(valjda koronar herz krankheit)i Zn Infarkt.:confused: Jel on sumnja da sam imao infarkt ili da mi prijeti?

Tlak je izmjerio 170/110,iako sam u jutro uzeo Concor, i odmah mi je dao da popijem jednu tabletu kod njega u ordinaciji,a i nadalje ih moram piti.
Radi se o Diovan tabletama,40 mg,djelatna tvar Varsatan.

Dobio sam adrese tri bolnice u kojima se obavlja snimanje.Sutra idem traziti termin.

zed_alive
14.04.2008., 14:20
diovan bi trebao biti dobar lijek? negdje pročitao da to lino červar uzima

problem s medicinskim tretmanom hipertenzije je što se ne liječi uzrok, nego posljedica. visoki tlak je posljedica. uzroka je kažu dosta, ali se u pravilu ne ustanovi

a lijekovi koji se troše protiv hipertenzije nisu bezopasni

kažu doktori da treba smanjiti unos soli što je više

moj savjet je da pretražiš što više informacija o biljnim preparatima i terapijama protiv visokog tlaka, može samo pomoći. što se tiče suplemenata, naletio sam na informacije da na kardiovaskularni sustav blagotvorno djeluju alfa lipoična kiselina (ALA), L-karnitin i Q10

Jeremijajooj
14.04.2008., 14:35
diovan bi trebao biti dobar lijek? negdje pročitao da to lino červar uzimamoj savjet je da pretražiš što više informacija o biljnim preparatima i terapijama protiv visokog tlaka, može samo pomoći. što se tiče suplemenata, naletio sam na informacije da na kardiovaskularni sustav blagotvorno djeluju alfa lipoična kiselina (ALA), L-karnitin i Q10

Nadam se da ce nakon snimanja biti otkriven uzrok.Do tada ne smijem eksperimentirati.
Alfa lipoicna kiselina?Da to nije L-Arginin?Za njega sam citao da siri krvne zile.
Navodno ginseng regulira tlak,visoki snizava,niski povisuje,..

Blomberg
14.04.2008., 14:51
Očito si u vrlo rizičnoj skupini za infarkt a da li su ti koronarne žile u "komi" ili ne vidjet će se na pretragama, a da li si imao neki manji infarkt miokarda vidi se već na EKG-u. Moraš proći pretrage. Diovan iliti Valsartan je antagonist angiotenzina i ima brzo djelovanje. Zato ti ga je dr. dao kad je vidio koliki ti je tlak. Concor ne djeluje odmah.

Hipertenzija je vrlo često esencijalna i genetski uvjetovana, tako da se u većini slučajeva nema nikakav uzrok liječiti, nego se ciljano liječi visoki tlak.

Ništa ti nemoj tažiti ni uzimati biljne preparate ili neke homeopatske ni bilo što drugo, nego napravi pretrage, a dalje nek te vodi tvoj kardiolog, a ne ovaj forum i tu neki kvazi savjeti.
Pitaj u bolnici kardiologa sve što te zanima.

Jedino što odmah možeš napraviti je prilagoditi prehranu, ako pušiš-odmah prestati i kloniti se stresa. Propisane lijekove uzimaj obavezno!

zed_alive
14.04.2008., 14:58
Nadam se da ce nakon snimanja biti otkriven uzrok.Do tada ne smijem eksperimentirati.
Alfa lipoicna kiselina?Da to nije L-Arginin?Za njega sam citao da siri krvne zile.
Navodno ginseng regulira tlak,visoki snizava,niski povisuje,..

nije, L-arginin je vjerojatno blizak L-karnitinu, ali nisam ga proučavao. moguće za ginseng. čak i neke gljive navodno reguliraju tlak, tipa maitake. istražuj. inače majka mi muku muči s tlakom ali uspjela ga je pomoću prirodnih lijekova smanjiti i iskontrolirati bolje nego pomoću medikamenata, s njima nikad u potpunosti nje bila zadovoljna...tlak joj se penjao i preko 200

maple leaf rag
14.04.2008., 21:04
Uf ja samo znam da mi je tlak u vrijeme anksioznosti bio oko 140-145/90-95 i moram priznati da sam ga bas "osjetio",jako neugodan osjecaj iako mi doktori rekli da to nije bas nesto jako poviseno ali ja ga bas osjetio...mogu mislit kakav je onda osjecaj kad skoci na 170/110:eek:

Jeremijajooj
17.04.2008., 07:47
Nastavak...
Bio sam u bolnici u kojoj je i institut za nuklearnu medicinu na pregledu glede snimanja,i dobio sam termin za mjesec dana.
Do tada smijem raditi,ali ne previse se naprezati ,niti trcati,piti propisane tablete.
Kardiolog u bolnici misli da nije nista ozbiljno i dopustio je Myocardszintigraphy,dok CT nije dopustio jer kaze da se tu i prevelika doza radioaktivnog koristi,i da nema potrebe izlagati me tome.

Dakle,sto sad da radim?Evo,jutros mi je tlak,prije nego sam uzeo Concor 106/66,puls 59.
Da ja ipak prvo popijem kavu,i budem fizicki aktivan pa malo kasnije popijem Concor?

Takodjer navece tlak je oko 130/80,a ja treba jos i Diovan da popijem.

Inace,osjecam se sasvim OK.

Blomberg
17.04.2008., 10:43
Ujutro je tlak obično niži. Kad se ustane prvo treba popiti oko 3dcl vode, može se popiti jedna kava, a concor treba uzimati svaki dan u isto vrijeme; najbolje ujutro-prijepodne.
Terapija se u početku ne smanjuje, posebno ako si OK.

Balvan8
24.05.2008., 20:37
Ima netko tko koristi beta-blokatore? Ja uzimam Bloxan(metoprolol) dva puta dnevno po 50mg.Dobila sam ih zbog sinusnih tahikardija(do 180/min u mirovanju) koje su već bile fakat dosadne i nisam si mogla drugačije pomoći.
Zašto ih vi koristite?
Kako dugo?
Imate li kakve nuspojave?
Hodate li redovito na kontrole kod kardiologa?

Pijem pola od navedene doze i jos dva lijeka sve zbog visokog tlaka i lupanja srca dokle ne znam. Idem kardiologu i samo mi produžava terapiju koja je ista.

Blomberg
25.05.2008., 16:02
Svi vi na monoterapiji selektivnim beta blokatorom i to ponajprije atenololom, tj. ormiodolom (potpuno isto), a i metoprololom tražite od svog kardiologa da vas prebaci na noviji lijek bisoprolol ili nebivolol (dopunska lista, dio se plaća)
Razlika u cijeni između ovih starijih i novijih je znatna, pa liječnici to ne vole raditi jer je time veće opterećenje na HZZO, no bisoprolol (kompletno je na listi) je definitivno bolji lijek u toj skupini. Bolje djeluje, nus pojave su manje izražene i na duži rok (doživotno) se daleko bolje podnosi. To je i preporuka Hrvatskog kardio društva.

Jeremijajooj
24.08.2008., 09:45
Evo mene nazad...:)

Update moga "slucaja" i jos par pitanja.

Dakle...
Napravili su mi persantinscan tj.snimanje koronarnih zila pomocu radioaktivne otopine i nisu nikakve nepravilnosti pronasli.
U medjuvremenu se cak i EKG normalizirao,ne pokazuje nikakve nepravilnosti.
Kardiolog u bolnici misli da je nepravilan EKG mogao biti i zbog visokog tlaka.
Ne pijem vise Thrombo i Diovan.Diovan mogu ponovo poceti uzimati ako vrijednosti tlaka prijedju 140/90.
Uzimam Concor 5 mg i vrijednosti tlaka su mi oko 115-120/65-70.

Posto mi je u obitelji par osoba umrlo od srcanih bolesti poslali su me na dodatne pretrage,tj. Ultraschal.Tamo je utvrdjeno da su zalisci sasvim OK,medjutim jedna komora(cini mi se lijeva),je maksimalno prosirena,rastegnuta.
Kako mi doktorica rece vjerovatno zbog vec duze vremena visokog,nelijecenog tlaka,pa se komora rasirila pumpajuci(ovo je moj laicki prijevod onoga sto mi je receno).
Situacija nije kriticna,ali komora se ne bi smjela dalje siriti.Dakle,kontrolirati tlak,tablete dozivotno i redovito.

E sad,ono sto me muci..
U zadnje vrijeme sam strasno umoran navecer kad dodjem s posla,a i tokom dana mi se spava.
Je li to posljedica beta blokatora?
Ili je i moj tlak mozda nizi neg sto bi trebalo biti pa me to uspavljuje?
Posto uskoro idem na kontrolu,da predlozim lijecniku da smanjim dozu Concora na 2,5 mg?

Bas sam se odvalio smijati kad su prije par dana na Olimpijadi diskvalificirali korejskog pucaca iz pistolja,jer je bio dopingiran-beta blokatorom :D
Da uspori rad srca,bude mirniji,da mu ruke ne drhte prilikom pucanja iz pistolja.

Peace34
24.08.2008., 12:32
Meni su isto najrpije propisali Norvasc pa beta blokatore, jer sam s 35 godina imala tlak skoro 200.

Onda sam ja odlučila da to ne bu išlo tako pa sam:

- PRESTALA U POTPUNOSTI piti kavu
- PRESTALA JESTI U POTPUNOSTI JUNK FOOD, i normalno se hraniti
- POČELA SPAVATI BAREM 6-7 SATI i to SVAKU NOĆ
- prestala se baviti tudjim problemima i stresom, a posvetila se svom zdravlju
- smršavila 10 kg u pola godine

Postupno sam sama smanjila lijekove, a sada, samo šest mjseci kasnije imam bez lijekova malo i nizak tlak.

Zašto ti to pišem? Zato da shvatiš da TI MOŽEŠ RIJEŠITI TAJ PROBLEM NA POČETKU i ta to ovisi samo o tebi, a ja sam isto mislila da je nemoguće i da neće imati efekta. A možeš i gutati lijekove, uništavat jetru i sve ostalo. Pa ti vidi.

maple leaf rag
24.08.2008., 20:06
Meni su isto najrpije propisali Norvasc pa beta blokatore, jer sam s 35 godina imala tlak skoro 200.

Onda sam ja odlučila da to ne bu išlo tako pa sam:

- PRESTALA U POTPUNOSTI piti kavu
- PRESTALA JESTI U POTPUNOSTI JUNK FOOD, i normalno se hraniti
- POČELA SPAVATI BAREM 6-7 SATI i to SVAKU NOĆ
- prestala se baviti tudjim problemima i stresom, a posvetila se svom zdravlju
- smršavila 10 kg u pola godine

Postupno sam sama smanjila lijekove, a sada, samo šest mjseci kasnije imam bez lijekova malo i nizak tlak.

Zašto ti to pišem? Zato da shvatiš da TI MOŽEŠ RIJEŠITI TAJ PROBLEM NA POČETKU i ta to ovisi samo o tebi, a ja sam isto mislila da je nemoguće i da neće imati efekta. A možeš i gutati lijekove, uništavat jetru i sve ostalo. Pa ti vidi.
:top:

Ida Bauer
29.09.2008., 15:11
Idem kardiologu i samo mi produžava terapiju koja je ista.
Meni moja doc veli da ne moram na kontrolu kardiologu:ne zna: ako se osjećam oke..pa oke,ali ja onda ne vidim kraj uzimanju tih tableta...gdje je kraj?...tko će meni i kada reći ''e sad je dosta,skidaš se''?..:ne zna:

hammond
23.12.2008., 01:04
Nedavno mi je doktor pripisao tablete Concor zbog povremenih tahikardija i aritmija... pijem 1,25 mg dnevno...
Nemojte me strašiti sa ovim gubitkom libida i otežanom erekcijom, nije valjda dauz to što se još uvijek u glavi borim s tim da sa ovoliko godina već pijem tablete za srce, da će me i to s*ebati? :(:(

Blomberg
23.12.2008., 18:09
Concor (bisoprolol) u dozi od 1.25mg teško da će raditi smetnje s libidom. Donja doza za liječenje hipertenzije je 2.5 mg, a uobičajena 5mg i tu radi daleko manje smetnji od atenolola-ormidola npr. Ti lijekovi se uglavnom piju cijeli život i normalno se s tim živi, tako da se nakon početnog titriranja doza održava na toj razini uz godišnje kontrole.

Nemojte se nikako sami skidati s tih lijekova, pogotovo ne naglo.

Ida Bauer
23.12.2008., 18:41
Ida u svezi alkohola + beta blokera nije da bu te se baš nekej dogodilo od bambija i vikend pijaće no sigurno je da se nemre generalizirati.

,,samo da velim svima da znaju:D,ja sam od kombinacije metoprolola i alkohola mortus:rofl:...rupe u sjećanju da ne bi prije vjerovala da je to moguće,al ne na način dok se netko jako napije pa se drugi dan prisjeća slika,ja se uopće ne mogu sjetiti stvari ko da se nisu desile,čudan osjećaj...i dok zaspim,spavam ko mrtva,možeš me udarati,vikati,bilo što, ja ne reagiram i dišem duboko i glasno....uglavnom,čini mi se da pojačava djelovanje alkohola i to na onaj omamljujući način..pa oprez

pikaso
31.12.2009., 18:25
Meni su isto najrpije propisali Norvasc pa beta blokatore, jer sam s 35 godina imala tlak skoro 200.

Onda sam ja odlučila da to ne bu išlo tako pa sam:

- PRESTALA U POTPUNOSTI piti kavu
- PRESTALA JESTI U POTPUNOSTI JUNK FOOD, i normalno se hraniti
- POČELA SPAVATI BAREM 6-7 SATI i to SVAKU NOĆ
- prestala se baviti tudjim problemima i stresom, a posvetila se svom zdravlju
- smršavila 10 kg u pola godine

Postupno sam sama smanjila lijekove, a sada, samo šest mjseci kasnije imam bez lijekova malo i nizak tlak.

Zašto ti to pišem? Zato da shvatiš da TI MOŽEŠ RIJEŠITI TAJ PROBLEM NA POČETKU i ta to ovisi samo o tebi, a ja sam isto mislila da je nemoguće i da neće imati efekta. A možeš i gutati lijekove, uništavat jetru i sve ostalo. Pa ti vidi.


bravo bravo

ante dumbledore
02.01.2010., 02:52
svaka čast, ali svakako da nije nažalost kod svakoga takav scenariji, gdje se radi o metaboličkom sindromu, i hipertenziji ovisnoj o soli, životu sa puno stresa (stresnih hormona) koji se onda mogu regulirati nefarmakološkim metodama u potpunosti. Svaki hipertoničar će imati puno bolje reguliran tlak, i manje ovisiti o lijekovima, ako izregulira tjelesnu masu, održavam kondiciju, regulira lipide i šećer u krvi, sve to pravilno se hraneći, izbjegvajući toksine ine i pravilnom tjelovježbom, ali neki, zapravo većina njih će kad tad biti i ovisna o lijekovima. Naravno ne znači to da je ovo gore sve uzalud, naprotiv, svim gore navedenim mjerama si jako puno produžujete život i što je važnije, poboljšavate kvalitetu življenja, ali samo naglašavam, kad su lijekovi potrebni najveći je rizik po zdravlje ne koristiti ih!

blues bastard
31.03.2010., 11:23
Da se malo nadovežem ako netko ima pametan savjet.
Imam isti problem. Imam 49 godina i prošle godine sam preživio infarkt miocarda.
Doktor mi prepisao lijek Pigrel za usporavanje rada srca.
Pojavio mi se problem kod potencije. Kada sam mu to rekao, zamijenio mi je taj lijek Nebiletom, kao bit će bolje. Nije se baš ništa promijenilo.

Uz te lijekove pijem Piramil i Tulip.

ante dumbledore
05.04.2010., 21:10
hm, Pigrelu zamjena svakako nije Nebilet, ali on sam može potencijalno, u teoriji, uzrokovati impotenciju, iako je dosta selektivan i šanse su male.
Uzrok vaše impotencije vjerojatno nije u navedenim lijekovima. Ali, postoje mnogi razlozi koji bi doveli do impotencije kod ljudi koji su u sličnoj situaciji kao vi. Koliko se kreće vaš krvni tlak? Koliko ste stari i koliko kilograma imate, te naravno koliko ste visoki? Dijabetes pretpostavljam nema, pogreshno?

blues bastard
12.04.2010., 08:05
Star sam 49 godina, visok 181 cm. Prije infarkta (cca godina i 4 mjeseca) težio sam 81 kg. No otada sam prestao pušiti i sada sam težak 88-89 kg.
Dijabetes nemam. Što se krvnog tlaka tiče on je ok, redovno uzimam lijekove.
Uostalom on je i prije infarkta bio ok, osim prilikom infarkta kada je bio vrlo visok.
Ne radi se samo o tome da bi se ja htio pozabaviti sexom pa ne mogu, već mi to nekako niti ne pada napamet, zaboravim na to.

sunshine-girl
12.04.2010., 11:49
A zna li netko kako zajedno djeluju beta blokatori i kontracepcijske tablete?:confused: Jesu li uopće u ikakvoj vezi?:D

Termination
12.04.2010., 12:13
A zna li netko kako zajedno djeluju beta blokatori i kontracepcijske tablete?:confused: Jesu li uopće u ikakvoj vezi?:D

Ne, nisu povezani.

pinkday
13.04.2010., 07:54
pozdrav svima, prvi put se javljam na ovu temu (ah, kako bi rado da ne moram!)
doktor mi je preporučio ormidol 2,5 mg
nisam do sada nikad pila ništa za srce, al valjda su nalazi takvi da bi trebala
to mi je propisao jer već 20-tak godina imam aritmije, tahikardije i ubrzani puls i u mirovanju,(uz to imam i blagi prolaps mitralne valvule) tak da evo, došlo izgleda vrijeme i za terapiju
ovo pišem zato što me strah počet uzimat taj lijek, jer ipak je to lijek za srce, a to mi odma u glavi zvoni da više neću moć normalno funkcionirat kao do sada (cigareta, koja piva, i sl)
molim iskustva onih sa ormidolom, jel sam u glavi sve krivo skontala i da neću imat nikakve nuspojave??
inače imam 40 godina i malo niži tlak

blues bastard
06.10.2010., 14:59
A da li ovo netko zna?
Uz sve te tablete koje pijem (Nebilet-beta blokator, Piramil i Tulip)...da li mogu malo žvaknut CaliPlus, to je novi lijek za poboljšanje potencije. Kažu da je na bazi prirodnih trava pa da ne bi smjelo bit nikakvih nuspojava...u što malo sumnjam :))
Ma pitat ću i svog liječnika, ali ako netko zna nešto o tome bilo bi super.:eek:

blues bastard
07.10.2010., 18:10
:s

Pa gdje su svi otišli? Crko forum!!!

Ida Bauer
17.10.2010., 23:40
jel netko možda ima iskustva sa općom anestezijom i nekim od betablokatora?
trebala bi na operaciju,mogu je izbjeći,al bih ipak išla,al me strah malo interakcije:flop:...ja sam na metoprololu,svakih 12h 50mg
koji su rizici? jel treba dati manju dozu anstezije ili veću?
molim bilo kakav savjet nekog tko se razumje:moli:
i druga stvar: skidanje s tih tableta...stvarno ne želim više biti ovisna o nečem
mada imam osjećaj da još uvijek ne mogu bez njih:flop:...al kroz par mjeseci bi probala...pa me zanima kako to ide:ne zna:

Cattleya
19.10.2010., 23:04
jel netko možda ima iskustva sa općom anestezijom i nekim od betablokatora?
trebala bi na operaciju,mogu je izbjeći,al bih ipak išla,al me strah malo interakcije:flop:...ja sam na metoprololu,svakih 12h 50mg
koji su rizici? jel treba dati manju dozu anstezije ili veću?
molim bilo kakav savjet nekog tko se razumje:moli:
i druga stvar: skidanje s tih tableta...stvarno ne želim više biti ovisna o nečem
mada imam osjećaj da još uvijek ne mogu bez njih:flop:...al kroz par mjeseci bi probala...pa me zanima kako to ide:ne zna:

beta blokatori idu s općom anestezijom, dapače, ne isključuju se iz terapije niti je potrebno snižavati dozu. U nekim slučajevima se čak uvode preoperativno ti lijekovi. Zbog čega uzimaš metoprolol? I zbog čega ga uzimaš svakih 12 h, tj. koji metoprolol uzimaš?

Ida Bauer
19.10.2010., 23:35
beta blokatori idu s općom anestezijom, dapače, ne isključuju se iz terapije niti je potrebno snižavati dozu. U nekim slučajevima se čak uvode preoperativno ti lijekovi. Zbog čega uzimaš metoprolol? I zbog čega ga uzimaš svakih 12 h, tj. koji metoprolol uzimaš?

hvala na informaciji...koristim Bloxan(kupujem ga u SLO) zadnji 4,5g jer je kao selektivniji od ostalih..zbog tahikardija kojima nismo nasli fizioloski uzrok(prilicno sam anksiozna cijeli zivot)...ne znam zasto svakih 12h,vise ljudi mi je vec reklo da se to uzima jednom na dan,ali tako mi je propisala kardiologinja koju nisam posjetila od onda...jel takvo koristenje moze biti stetno?

Jesua
03.11.2010., 10:12
Zbog sinusnih tahikardija koje su svakodnevne zadnjih 2 tjedna dobila sam beta blokator concor.Medutim kad sam ga popila pao mi je uzasno tlak,doslo mi je lose,ohladila sam se...Sto je najgore sto mi se moze dogodit ako ih nepijem i postoje li kakvi narodni ili alternativni ljekovi?Hvala

Termination
03.11.2010., 11:20
Aritmiju bi liječila alternativnim lijekovima? Ne bi išlo. Ako ti ne odgovara Concor, onda se javiš liječniku i dobiješ neki drugi beta blokator. :mig: Dakle, postoji alternativa, ali u obliku drugog beta blokatora. I da, terapiju beta blokatorima nikako, ali baš nikako, ne smiješ prekidati naglo. Ako ti smeta, onda se javiš svome liječniku, ali prekidati na svoju ruku ne smiješ, jer se mogu pojaviti za život opasne komplikacije poput hipertenzivne krize.

Jesua
03.11.2010., 16:11
Popila sam samo jednom.A da ih i ne pocnem piti?Sto mi se moze dogoditi?

drmed
03.11.2010., 16:27
Popila sam samo jednom.A da ih i ne pocnem piti?Sto mi se moze dogoditi?

Ne mozes i nesmijes traziti ovdje da ti netko kaze da ne trebas uzimati beta blokator, dr koji je propisao valjda je znao sta radi, bila si kod njega, pogledao te.... mi ovdje ne znamo ama bas nista o tebi osim da imas sinus tahikaridje.
Naravno ostaje pitanje uzroka sinusnih tahikardija, to treba razlučiti pa ti mozda tada i nece trebati bb. Npr.recimo ako imas hipertireozu lupat ce ti srce.

Jesua
03.11.2010., 17:42
Joj sorry samo sam htjela pitati vasa iskustva.Citala sam po forumima,neko kaze bolje ne pit,neko pit,pa pitam...Neznaju uzrok.Kalij ok,zeljezo ok,stitnjaca rezultati sutra...Srce zdravo,dr.misli stres...

rio4
07.11.2010., 10:36
Već dva mjeseca pio sam Rytmonorm tablete zbog ekstrasistola i tahikardije. Bilo mi je dosta dobro ali u zadnja dva tjedna imao sam užasne vrtoglavice nakon popijenog lijeka i dr. mi je dala Concor cor od 1,25 .
Sad ga pijem tek tri dana po jednu ujutro i opet osjećam "preskakanje srca" pa ne znam jel to sad organizam reagira dok se privikne na lijek, vjerojatno ne može odmah počet djelovat. I da li uopće Concor djeluje dobro za "preskakanje srca"?

rio4
08.11.2010., 10:17
šta nema nikoga, svi zaspali!!!
zaboravio sam napomenuti da imam niži tlak pa me zanima da li Concor cor u tako maloj dozi 1,25 može sniziti i tlak?

pinkday
15.12.2010., 13:00
zna li netko da li beta blokatori (ormidol 2,5 mg) može utjecati na smanjenje libida
nikad nisam imala problema s tim, a unazad 6 mjeseci otkako pijem ormidol osjećam osjetan pad libida
ništa se u mom životu nije loše desilo i ne vidim drugi razlog tome osim da je uzrok ormidol

Termination
15.12.2010., 14:10
Da, najvjerojatnije je to povezano s Ormidolom.

Maddie
15.12.2010., 19:35
evo ljudi da vas i ja pitam nešto,završila sam sinoć na hitnoj,tlak 160/120,odveli me u bolnicu.,ekg,pa rtg srca i pluća,sve žive pretrage krvi,sve je uredu,samo na rtg imam neku sjenu na srcu i nešto proširena lijeva klijetka(nedje sam čitala,da se klijetka može vratiti u normalu),e sad koliko je taj rtg pouzdan,jer kao dijete,kad sam se snimala srce i pluća,zbog krajnika,isto sam imala neke sjene,ali na desno,kao vide se neki defekti,i to 3 puta sam pravial taj rtg,a kad sam ošla na ultrazvuk,srce mi je savršeno normalno.

inačće,često se uzrujam,zbog svega,neznam se smirti i paničarim,tako da je tlak od toga,dobila sam concor COR,2.5 mg na dan,dans sam popila,ali mi sve hladnoća u tijelu,bilo mi zlo,pa mjerim tlak 142/98,ajde mjerim ja tlak 5 minuta nakon što sam popila normabel,i što sam se manje bojala tog tlaka,tlakomjera(ja inče kad to vidim,ili vidim hitnu i li čujem otkucaje srca na tv,meni bude zlo)jedno 10 puta sam mjerila,tlak mi je pao na 125/85,po ovome bi stres i panika bili glavni uzrok svega,ili?

ps.e da,na pretragama mi je nizak bio kalij,nešto malo
uglavnom idem kod nefrologa sutra

pinkday
16.12.2010., 08:19
pa šta mi je za radit?
hoće li se s vremenom situacija popraviti sama od sebe?
ili da se savjetujem sa svojim doktorom (pretpostavljam da trebam) da mi promijeni lijek (mada mi je ovaj sasvim ok, nemam nikakve nus pojave osim tog smanjenog libida)
probala sam i konkor i atenalol i nebilet -svi su mi užasno rušili tlak koji je ionako nizak i loše sam se osjećala od njih, ko da nisam ni na nebu ni na zemlji, a ormidol mi je super jer nemam tih problema
baš se koma osjećam jer nemam nikakve želje za sexom, a i ne uživam više u sexu, uf, baš ko da imam 80 godina, a ne 39

Termination
16.12.2010., 16:44
Čisto sumnjam da će se situacija popraviti sama od sebe. Prvo treba de facto ustanoviti da smanjenje libida ima veze s Ormidolom. Onda se tek može razmišljati o promjeni terapije, iako ne znam baš što bi ti drugo mogli propisati, budući da je ova nuspojava značajna za skoro cijelu skupinu ovih lijekova i nitko ne zna kako ćeš reagirati na neki od njih. To je posve individualno. Nekome smeta, nekome ne. Možda bi se moglo pokušati s nečim drugim, ali o tome moraš porazgovarati sa specijalistom koji ti je propisao terapiju. Jedino on smije korigirati dozu ili mijenjati terapiju beta blokatorima.

pinkday
17.12.2010., 08:33
hvala na odgovoru
ah, probat ću uvjeriti sama sebe da mi je libido ok, pa možda se posloži sve po starom
ionako stari ljudi tvrde "da je sve u glavi"
ak zabriješ da si ok, često sam sebe "izlječiš", ha, ha

moreno
27.12.2010., 14:33
Moja mama zadnjih desetak dana ima glavobolje, nekakvu smušenost u glavi (zna ju tokom noći probuditi teška glava) te su joj jako hladna stopala. Mjerila je tlak te vidjela da je povišen i to obično od 135/80 do 165/95. Tlak joj varira tokom dana, ujutro je obično oko 135/80, a uglavnom raste u popodnevnim satima te navečer, prekjučer joj je u 17 sati bio 165/85, u 22 sata 180/95, a onda drugi dan ujutro 135/80. Ima 66g. te zadnje dvije godine pije Simvax 10mg (1X) za kolesterol. Danas je bila kod doktorice koja ju je saslušala, vidjela mjerenja tlaka koja smo pisali zadnjih dana te joj dala tablete Lizinopril (1X) uz objašnjenje da su one najlakše, te da nisu potrebne nikakve druge pretrage (lab. ili EKG ili već nešto). Nama je to malo čudno, očekivali smo nekakve pretrage, holter, ekg....Ima li tko kakav savjet, iskustva? početi to piti ili tražit drugo mišljenje?

kamikazaa
05.01.2011., 09:42
bok ekipa. imam problem sa crvenilom lica i vrata. u situacijama kada mi se uzlupa srce ili kad sam nervozan dobijem nekakve crvene plikove po cijelom licu i vratu. dermatolog mi je preporučio beta blokatore iako nemam vosok tlak. ima li možda itko iskustva sa sličnim problemom?

CosmaShiva
05.01.2011., 10:42
jel se od betablokatora deblja?
čitala sam to negdje.

sanjuška67
05.01.2011., 13:18
Da li Concor cor 1,25 smiruje ekstrasistole ili samo tahikardiju? Dobila sam concor radi tahikardije i ekstrasistola-preskakanja srca ali meni i dalje srce preskače. :confused:

Maddie
07.01.2011., 08:25
jel netko ima nuspojave s concorom,naime pijem 2,5 mg ujutro,i kad vježbam,stopala mi toliko utrnu i šake,da mi treba jedno 15-20 minuta nakon vježbe da dodju sebi,to mi se prije nikad nije dešavalo,mislim normlano je da oteknu,ali ovo nisam nikad doživila

Termination
07.01.2011., 15:21
jel se od betablokatora deblja?
čitala sam to negdje.

Da, neki beta blokatori mogu prouzrokovati povećanje tt, ali to povećanje nije nešto strašno (par kg). To se u prvom redu odnosi na starije lijekove iz ove skupine (npr. atenolol), dok noviji selektivniji ne bi trebali prouzročiti nikakvo debljanje.

Da li Concor cor 1,25 smiruje ekstrasistole ili samo tahikardiju? Dobila sam concor radi tahikardije i ekstrasistola-preskakanja srca ali meni i dalje srce preskače. :confused:

Je li se smirila tahikardija? Concor u principu može ali ne mora utjecati na smanjivanje frekvencije ekstrasistola. Također je važno napomenuti da taj rezultat ne možemo očekivati već na početku terapije, nego treba proteći neko vrijeme, a možda će ti i povećavati dozu. Još je rano da bi govorili o nestanku ekstrasistola. Inače, VES same po sebi nisu nešto posebno klinički značajne da bi ih trebalo posebno liječiti, ali se može pokušati i s nekim drugim lijekovima (npr. kinidin). Za početak smiri strah i odbaci loše navike koje mogu utjecati na pojavljivanje ekstrasistola (kofein, duhan, alkohol).

jel netko ima nuspojave s concorom,naime pijem 2,5 mg ujutro,i kad vježbam,stopala mi toliko utrnu i šake,da mi treba jedno 15-20 minuta nakon vježbe da dodju sebi,to mi se prije nikad nije dešavalo,mislim normlano je da oteknu,ali ovo nisam nikad doživila

Najvjerojatnije je to povezano s Concorom. Ovaj lijek smanjuje rad srca i krvni tlak pa posljedično slabi cirkulacija u ekstremitetima, što dalje uzrokuje osjećaj hladnoće i trnjenja.

sanjuška67
10.01.2011., 07:27
Je li se smirila tahikardija? Concor u principu može ali ne mora utjecati na smanjivanje frekvencije ekstrasistola. Također je važno napomenuti da taj rezultat ne možemo očekivati već na početku terapije, nego treba proteći neko vrijeme, a možda će ti i povećavati dozu. Još je rano da bi govorili o nestanku ekstrasistola. Inače, VES same po sebi nisu nešto posebno klinički značajne da bi ih trebalo posebno liječiti, ali se može pokušati i s nekim drugim lijekovima (npr. kinidin). Za početak smiri strah i odbaci loše navike koje mogu utjecati na pojavljivanje ekstrasistola (kofein, duhan, alkohol).


Tahikardija se smirila, iako mene više opterećuje to preskakanje nego tahikardija. Pijem Concor niti mjesec dana pa stvarno valjda mora proteći neko vrijeme da počne djelovati. Pila sam i isoptin, rytmonorm ali kardiolog mi je rekao da s obzirom na moje nalaze najbolji je Concor i da preskakanje nije opasno, ali mene izluđuje.

sanjuška67
15.02.2011., 06:24
Evo opet ja i moje srčeko. Naime pijem concor cor 1,25 zbog tahikardije i preskakanja srca. kao što sam već pisala tahikardija se malo smirila ali preskakanje ne. kardiolog mi je povećao na 2,5 mg ali meni i dalje preskače srce svakodnevno. Nije mi htio dati ništa drugo jer je kao concor dobar lijek.
Nije mi jasno da baš ne postoji ništa drugo i da mi concor ne pomaže. Ta preskakanja su svakodnevna i već me izluđuju. Šta bi još mogla probati?:confused:

chatou
23.02.2011., 10:42
hm.. i meni ustanovili preskakanje (i to 2-3 zaredom), ali ja to uopće ne osjećam:ne zna:. za kojih mjesec-dva idem kardiologu, pa ćemo vidjet hoće li mi preopisati terapiju ili ipak ne...
sanjuška, ti kažeš da te to preskakanje izluđuje, kako se to kod tebe opaža?

zara01
23.02.2011., 12:17
Sanjuška ta preskakanja srca stvarno nisu opasna,ali su dosadna i naporna to da.Ja ti kažem iz iskustva.Imam32 god.i srce mi preskače već nekih 7god.Pijem concor 1,25,pila sam i 2,5,atenolol,ormidol,ali mi je na kraju privatni kardiolog rekao da je concor najbolji za ekstrasistole.Tahikardiju sam najlakše riješila,a preskakanja su trajala....Nije da te plašim,ali dok god razmišljaš o njima,analiziraš neće prestati:nono:Ja sam obavila čudo pretraga,ali tek nakon doplera srca i kardiloga koji me uvjeravao i još me uvjerava da one kod mene nisu opasne malo je bilo bolje.I sad mi se još ponekad dešavaju,ali ignoriram:kava:Probaj ne razmišljati o njima,znam da je teško,ali treba vremena da se stim nauči živjeti.Psiha čuda radi:ne zna:

Maddie
23.02.2011., 12:32
meni je opet uveden concor cor,ali sad od 1,25,imam pritisak u srcu i u ruci lijevoj tako svaki dan,reko mi je imama preaktivni sipmaticki sustav i srce mi pocne udarat,pa mi se digne tlak,i onda to tako to se vrti u krug,vidim donja granica za hipertenziju je 2,5 mg,zast mi je dao tu najmanju dozu,nemam pojma,jel bi vi znali???nist vise mi je za tlak preporucio da vjezbam i polako skidam kile i tak,uglavnom mi je na kraju reko da se nistr ne sekiram.

zara01
23.02.2011., 16:27
Ja sam krenula sa 2,5mg al mi je pao tlak i otkucaji na manje nego je normalno pa mi je smanjio,a sad buš vidio obično se počne sa najmanjom dozom pa se po potrebi povećava,ali treba bar 2tjedna da se stanje normalizira otkad počneš piti tablete.Ne sekiraj se:mig:ak tak kaže:)

magic potion
23.02.2011., 17:10
Ja sam na beta-blokatorima prilično dugo i uglavnom, kad zakasnim s dozom, obično mi se poveća tlak. jel to uopće ima veze s njima, jer ja ih nisam pila zbog tlaka, nego isključivo zbog tahikardija?:ne zna:
i hoću li ja onda morati, ako se skinem s njih, piti nešto za snižavanje tlaka?

ms3
23.02.2011., 18:13
Ja sam na beta-blokatorima prilično dugo i uglavnom, kad zakasnim s dozom, obično mi se poveća tlak. jel to uopće ima veze s njima, jer ja ih nisam pila zbog tlaka, nego isključivo zbog tahikardija?:ne zna:
i hoću li ja onda morati, ako se skinem s njih, piti nešto za snižavanje tlaka?

Treba se postepeno skidati s beta blokatora, to što si navela upravo je posljedica naglog prekida. Osim što djeluju kao i antiaritmici također imaju i antihipertenzitivni učinak.

Maddie
14.03.2011., 07:20
jel normlano da beta blokator spusti otkucaje na 40 u minuti,uvijek mi je od 40-48,u naporu sam najvise imala 80 koliko se ja sjecam,stalno imam neka preskakanja u srcu,al drukcije nego inace,inace pijem 1,25 concor cor,pijem ih zbog tlaka,i tlak mi je normlan,cak i nizak

prije sam pila 2,5 i bolje sam se nekak osjecala,osim sto su mi onda uzasno trnile noge i ruke

sanjuška67
25.03.2011., 07:16
Dobila sam ormidol 25 mg zbog aritmija, preskakanja srca. Pila sam Concor cor koji nije ništa pomagao. Ima li netko iskustva s ormidolom, da li ta mala doza može sniziti tlak. Imam malo niži tlak 115/75.

tena911
23.12.2011., 20:04
Dobila sam ormidol 25 mg zbog aritmija, preskakanja srca. Pila sam Concor cor koji nije ništa pomagao. Ima li netko iskustva s ormidolom, da li ta mala doza može sniziti tlak. Imam malo niži tlak 115/75.
ja imam hipertireozu vec 3 godine uz naglašene tahikardije, ekstrasistole i svašta, pila sam ormidol ali mi nije pomogao,, sada su mi dali Concor,,, znaci u obrnutoj smo situaciji,,


jedino što i ja imam nizak tlak 105/60,, pa i baš mene zanima kako cu ja reagirat na Concor s tako niskim tlakom, jer mi je Ormidol snižavao tlak, ali nije baš u tahikardijama pomagao.. :(:(

Od iste doze Ormidola sam znala bila bit tako pospana i nikaka, da nisam ni učiti mogla..:(:(

gabriela00
29.12.2011., 15:40
može li višegodišnja upotreba betablokatora izazvati kasnije probleme sa srcem?
u zadnje vrijeme se pokušavam natjerati da odem na kompletan pregled srca, ali me strah uopće i reći kardiologu da već 5 godina pijem te tablete! i u tih 5 godina nisam nikad bila na kontroli.:rolleyes:
ne znaš što ću.:(

hrvoje dr.
29.12.2011., 15:58
može li višegodišnja upotreba betablokatora izazvati kasnije probleme sa srcem?
u zadnje vrijeme se pokušavam natjerati da odem na kompletan pregled srca, ali me strah uopće i reći kardiologu da već 5 godina pijem te tablete! i u tih 5 godina nisam nikad bila na kontroli.:rolleyes:
ne znaš što ću.:(
Ovisi za što uzimate lijek,nebi trebalo biti nekih nuspojava.
Kontrola kardiologa.

gabriela00
29.12.2011., 16:07
Ovisi za što uzimate lijek,nebi trebalo biti nekih nuspojava.
Kontrola kardiologa.

za tahikardiju. imam je u svakoj stresnoj situaciji.
prije 5 godina kad sam ih počela piti, srce mi je bilo zdravo, a sad me strah da se tim korištenjem nešto pogoršalo, pa zato pitam.

hrvoje dr.
29.12.2011., 16:14
za tahikardiju. imam je u svakoj stresnoj situaciji.
prije 5 godina kad sam ih počela piti, srce mi je bilo zdravo, a sad me strah da se tim korištenjem nešto pogoršalo, pa zato pitam.
1.Po meni ako nije bilo patologije u tim "tahikardijama" onda BB nije trebalo uopće uzimati.
2.Malo je vjerojatno da se šta pogoršalo.

gabriela00
29.12.2011., 16:20
1.Po meni ako nije bilo patologije u tim "tahikardijama" onda BB nije trebalo uopće uzimati.
2.Malo je vjerojatno da se šta pogoršalo.

nije bilo. bila sam kod 2 kardiologa.:rofl:

hvala na odgovoru.:)

-Cruella-
14.03.2012., 11:12
imam i ja pitanje.:)
na betablokatorima sam nekoliko godina, (zbog tahikardija uzrokovanih napadima panike) a zadnjih mjeseci sam pila četvrtinu tablete jednom dnevno s namjerom da se skinem s njih.
zatim sam zaključila da uopće ne osjetim ako je ne popijem, pa sam počela piti svaki 2. dan! i tako sam došla do 6. dana! :s :rofl:
tako je već mjesec dana.
i sad se pitam trebaju li meni te tablete uopće?

ms3
15.03.2012., 10:46
imam i ja pitanje.:)
na betablokatorima sam nekoliko godina, (zbog tahikardija uzrokovanih napadima panike) a zadnjih mjeseci sam pila četvrtinu tablete jednom dnevno s namjerom da se skinem s njih.
zatim sam zaključila da uopće ne osjetim ako je ne popijem, pa sam počela piti svaki 2. dan! i tako sam došla do 6. dana! :s :rofl:
tako je već mjesec dana.
i sad se pitam trebaju li meni te tablete uopće?

ne trebaju, samo imaj u sebe nešto za smirenje (lexaurin ili sl.) ako te uhvati opet napadaj panike...

ladybug24
21.05.2012., 21:05
imam pitanje.
ja sam se skinula s betablokatora nakon više godina korištenja. postupno sam ih smanjivala mjesecima, ali bez stručnog nadzora.:rolleyes: potpuno sam ih prestala piti prije cca 20 dana. osim povišenog tlaka i eventualno tahikardije, može li tu biti drugih posljedica? iako ja nisam imala ni ovo navedeno. ja ne osjećam potrebu za njima, samo me sad strah da možda to nisam trebala sama raditi.
(pila sam ih zbog anksioznosti)
da ja sad nastavim normalno živjeti ili imam razloga za brigu?:D

hrvoje dr.
22.05.2012., 07:58
imam pitanje.
ja sam se skinula s betablokatora nakon više godina korištenja. postupno sam ih smanjivala mjesecima, ali bez stručnog nadzora.:rolleyes: potpuno sam ih prestala piti prije cca 20 dana. osim povišenog tlaka i eventualno tahikardije, može li tu biti drugih posljedica? iako ja nisam imala ni ovo navedeno. ja ne osjećam potrebu za njima, samo me sad strah da možda to nisam trebala sama raditi.
(pila sam ih zbog anksioznosti)
da ja sad nastavim normalno živjeti ili imam razloga za brigu?:D
Nastavite normalno živjeti,skidanje s BB je rizično u osoba s koronarnom bolešću/insuficijencijom,AP,st. post IM.

obojana
22.05.2012., 09:16
Postovani,
Radim na cruiseru, tijekom rutinskog pregleda utvrdjen mi je visoki tlak 138/95 drugi dan 145/90. Doktor mi je propisao atenolol 50 jednom dnevno. Imam 32 godine i dosta zahtjevnu, stresnu dnevnu rutinu. Iskreno, ne zelim uzimati bilo kakve tablete propisane od strane doktora koji sve rjesava tabletom. Radje bih popricala s doktorom kod kuce ili kardiologom za daljenje lijecenje. Bilo kakav savjet je dobrodosao. Hvala.

hrvoje dr.
22.05.2012., 10:50
Postovani,
Radim na cruiseru, tijekom rutinskog pregleda utvrdjen mi je visoki tlak 138/95 drugi dan 145/90. Doktor mi je propisao atenolol 50 jednom dnevno. Imam 32 godine i dosta zahtjevnu, stresnu dnevnu rutinu. Iskreno, ne zelim uzimati bilo kakve tablete propisane od strane doktora koji sve rjesava tabletom. Radje bih popricala s doktorom kod kuce ili kardiologom za daljenje lijecenje. Bilo kakav savjet je dobrodosao. Hvala.
1.Treba vam nefrolog ,a ne kardiolog.
2.Neslažm se s tim lijerčnikom ,koji na osnovu dva i to graničnih mjerenja dao th. samo tako ,isto bez lab. obrade.
Dakle potreban je pregled dr. opće med.te ev. nefrologa.

obojana
22.05.2012., 18:58
Hvala Hrvoje..
Izjava lijecnika je bila: "Ma to Vam nije nista. Te tablete piju ljudi prije javnih nastupa :504:!!!". Sva sreca da postoje forumi i internet opcenito. Beta blokatori ocito nisu bomboni!

pinkday
24.05.2012., 13:09
imam prolaps mitralne valvula I-II stupnja, tahikardije, aritmije i povećan puls. već 3 godine pijem ormidol 25 mg i na redovnoj godišnjoj kontroli doktor mi promijenio ormidol za lodoz 5 mg jer je broj otkucaja srca i dalje velik, po holteru 107.000 cca. Dr kaže da je ovo bolji lijek, a i da mi treba veća doza za smanjenje broja otkucaja. Kako mi pomalo natiču i noge (ne oko zgloba već iznad zglob i cijela potkoljenica), smatra da bi ovaj lijek bio puno bolji. Mene je pomalo strah preći na novi lijek (što sam mu i rekla), ali on kaže da ništa ne brinem nego jedino da si pratim tlak, ako bude 90 i niže da mu onda javim. Prije Ormidola probala sam atenolol i concor, ali nisu mi nikako pasali, loše sam se osjećala, kao da nisam čvrsto na zemlji i onda mi je propisan Ormidol i s njim nisam imala nikakvih nuspojava. Sad se bojim promjene da mi opet ne bude kao sa atenololom ili concorom. Ima li netko iskustva sa Lodozom? imam 42 godine.

hrvoje dr.
24.05.2012., 17:25
Hvala Hrvoje..
Izjava lijecnika je bila: "Ma to Vam nije nista. Te tablete piju ljudi prije javnih nastupa :504:!!!". Sva sreca da postoje forumi i internet opcenito. Beta blokatori ocito nisu bomboni!
Izjava dotičnog je u najmanju ruku glupa:kava:

imam prolaps mitralne valvula I-II stupnja, tahikardije, aritmije i povećan puls. već 3 godine pijem ormidol 25 mg i na redovnoj godišnjoj kontroli doktor mi promijenio ormidol za lodoz 5 mg jer je broj otkucaja srca i dalje velik, po holteru 107.000 cca. Dr kaže da je ovo bolji lijek, a i da mi treba veća doza za smanjenje broja otkucaja. Kako mi pomalo natiču i noge (ne oko zgloba već iznad zglob i cijela potkoljenica), smatra da bi ovaj lijek bio puno bolji. Mene je pomalo strah preći na novi lijek (što sam mu i rekla), ali on kaže da ništa ne brinem nego jedino da si pratim tlak, ako bude 90 i niže da mu onda javim. Prije Ormidola probala sam atenolol i concor, ali nisu mi nikako pasali, loše sam se osjećala, kao da nisam čvrsto na zemlji i onda mi je propisan Ormidol i s njim nisam imala nikakvih nuspojava. Sad se bojim promjene da mi opet ne bude kao sa atenololom ili concorom. Ima li netko iskustva sa Lodozom? imam 42 godine.
Lodoz je kombinacija bisoprolola /BB npr. Bisobel,Concor i sl./i diuretika/hidroklorotiazid/ i on se češće koristi u liječenju hipertenzije.
Poglavito je bitno kakav je tlak i holter.

Sashica
25.05.2012., 20:56
Imam pitanje. Ovdje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=38710453&postcount=95) sam opisala suprugove tegobe. Nakon obavljenog holtera srca, koji je uglavnom uredan, osim što ima previsoke otkucaje srca (prosjek oko 90), kardiologica mu je promijenila terapiju (uzimao je ujutro Tritace 5 mg), sad mu je propisala Nebilet 2,5 mg ujutro i Tritace 2,5 mg navečer.

Jutros je tek započeo s novom terapijom.

Međutim, sad su mu otkucaji na tlakomjeru cijelu večer oko 110. Je li to normalno, reakcija organizma na novu terapiju ili?

Inače, ne znam jel bitno, ali danas ga boli grlo, kašljuca i šmrca, a evo maločas je izmjerio temperaturu i ima 37,8. Očito ga je ulovila neka prehlada pa ne znam jel to moglo utjecati na otkucaje.

Bat Kol
26.05.2012., 19:37
Imam pitanje. Ovdje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=38710453&postcount=95) sam opisala suprugove tegobe. Nakon obavljenog holtera srca, koji je uglavnom uredan, osim što ima previsoke otkucaje srca (prosjek oko 90), kardiologica mu je promijenila terapiju (uzimao je ujutro Tritace 5 mg), sad mu je propisala Nebilet 2,5 mg ujutro i Tritace 2,5 mg navečer.

Jutros je tek započeo s novom terapijom.

Međutim, sad su mu otkucaji na tlakomjeru cijelu večer oko 110. Je li to normalno, reakcija organizma na novu terapiju ili?

Inače, ne znam jel bitno, ali danas ga boli grlo, kašljuca i šmrca, a evo maločas je izmjerio temperaturu i ima 37,8. Očito ga je ulovila neka prehlada pa ne znam jel to moglo utjecati na otkucaje.

Obično vrijedi pravilo da se za svaki stupanj povišene tjelesne temperature broj otkucaja poveća za 8 do 10.
Koliki je sad tlak? Pitam zbog terapije.

Sashica
26.05.2012., 20:55
Obično vrijedi pravilo da se za svaki stupanj povišene tjelesne temperature broj otkucaja poveća za 8 do 10.
Koliki je sad tlak? Pitam zbog terapije.

Jučer kad je imao tu temperaturu i visoke otkucaje, tlak je bio 120/83.

Danas preko dana mu je temperatura pala, bila je OK, a evo sad navečer je 36,9, dakle nije povišena, tlak je 127/76, a otkucaji 91. Prehlada ga je baš čopila, kašlje, zaštopan mu je nos i curi, promukao je.

hrvoje dr.
27.05.2012., 19:01
Jučer kad je imao tu temperaturu i visoke otkucaje, tlak je bio 120/83.

Danas preko dana mu je temperatura pala, bila je OK, a evo sad navečer je 36,9, dakle nije povišena, tlak je 127/76, a otkucaji 91. Prehlada ga je baš čopila, kašlje, zaštopan mu je nos i curi, promukao je.
Što se tiče tlaka on je reguliran,otkucaji jesu povišeni ,no treba malo organizmu da se privikne na th. a i provjeriti dozu.

sanjuška67
09.07.2012., 11:26
Dvije godine pijem Ormidol zbog tahikardije. Zanima me da li se može primiti lokalna anestezija kod stomatologa, da li postoji kakva opasnost i reakcija zbog ormidola?:ne zna:

hrvoje dr.
09.07.2012., 16:49
Dvije godine pijem Ormidol zbog tahikardije. Zanima me da li se može primiti lokalna anestezija kod stomatologa, da li postoji kakva opasnost i reakcija zbog ormidola?:ne zna:
Najvjerojatnije ne,no svakako napomenite stomatologu da uzimate BB iako neopravdano.

Antoniya
31.08.2012., 15:01
Pozz svima!
Nova sam na forumu, a upravo ova tema me natjerala na prijavu.

Naime, prije mjesec dana zavrsila na hitnoj sa tahikarrdijom.
Uhvatio me nekakav napadaj na poslu.
Uzlupalo mi se srce, nervoza u zelucu, panika..

Doktor me uputio na vadenje hormona stitnjace, uzv stitnjace i sve je bilo uredno.
Nakon toga slijedio je kardiolog. Odradila sam i holter koji je
Pokazao prosjek otkucaja 95. Najvise 150, u tenutku mirovanja, za ruckom.
Prepisao mi beta blokatore mjesec dana, Kordobis 1,25-2,5.

Tablete pomazu. Ali osjecaj nervoze i dalje tu. Strah me svega toga.

Ma da mi je on rekao da je sa srcem sve u redu. I da je to kao misli on na psihickoj bazi, nekakva anksioznost.

Ali mene i dalje muci cemu onda beta blokatori??

:-(

Tinkerbell 8
31.08.2012., 16:08
nije neuobičajeno da se u takvim slučajevima daju beta blokatori uz nekakav psihofarmak.:ne zna:

Antoniya
31.08.2012., 16:52
nije neuobičajeno da se u takvim slučajevima daju beta blokatori uz nekakav psihofarmak.:ne zna:

Kontrolu imam za par dana. Ponovno napravit holter, i nadam se da ce
mi prekinut s ovim betablokatorima:)

Nisam dobila nikakav psihofarmak, mozda dobijem.

Mozda sam jednostavno crazy

Antoniya
31.08.2012., 17:10
Nisam pila kavu, ni alkohol s tim tabletama.
Zanima me dal se smije pit alkohol ili ne uopce? Kakva je situacija s tim?
Ako neko slucajno zna..:504:

meritas
31.08.2012., 19:28
Ah vidi nisam više bannan...

Aj nabaci sliku ekg-a ili izvadak iz holtera tu di lupaš 150/min.

Pitam ja jednog kardiologa: znači sve ljude koje vidim sa supraventrikularnom tahikardijom, pogotove ove mlađe od 50 godina (a može i od 60) trebam slati na elektrofiziologiju??.

Kaže on: Da.

Kažem ja: baš sve?

Kaže on: Da; a ja se mislim: zanimljivo, sad to još reci svim ostalim doktorima, a po mogućnosti i kardiolozima koji se ne bave elektrofiziologijom.

Ah šta je ta medicina...svi sve znaju, a ustvari većina zna jako malo do ništa.

Antoniya
01.09.2012., 07:37
Ah vidi nisam više bannan...

Aj nabaci sliku ekg-a ili izvadak iz holtera tu di lupaš 150/min.

Pitam ja jednog kardiologa: znači sve ljude koje vidim sa supraventrikularnom tahikardijom, pogotove ove mlađe od 50 godina (a može i od 60) trebam slati na elektrofiziologiju??.

Kaže on: Da.

Kažem ja: baš sve?

Kaže on: Da; a ja se mislim: zanimljivo, sad to još reci svim ostalim doktorima, a po mogućnosti i kardiolozima koji se ne bave elektrofiziologijom.

Ah šta je ta medicina...svi sve znaju, a ustvari većina zna jako malo do ništa.
Nemogu ti nabacit tu, na iphone-u sam pa ne ide.. Ako moze neki mail
bilo bi super :-)

gabriela00
29.11.2012., 10:51
eh, ovako. prije godinu dana sam prestala piti beta blokatore i nemam nikakvih problema. budući da sam vrlo tjeskobna i da mi srce u nekim situacijama lupa preko 120, zanima me bih li napravila ikakvu štetu kad bih za jednu posebnu priliku popila pola tablete, s tim da ne bih više nastavljala?

radi se o tome da uskoro trebam dobiti potvrdu o radnoj sposobnosti, pa ne želim da mi na medicini rada tako lupa srca, jer kako to objasniti!
već sam imala probleme s tim prije nekoliko godina, jer je doktorica mislila da imam hipertireozu ili tko zna što!:rolleyes: a nije mi ništa osim anksioznosti i ne želim prolaziti takve neugodnosti i objašnjavati takve stvari.
planiram popiti xanax i pola te tablete....:ne zna:
valjda će proći ok.

gabriela00
29.11.2012., 13:03
hvala.:)
ma ni nemam inače potrebu za tim. a i bilo bi me strah, zato sam i pitala.

vodenaruža
29.11.2012., 14:14
ja pijem bisobel 2.5mg već tri dana zbog povremenih tahikardija, problem je taj što mi se popodne i navečer jako smanje otkucaji, oko 48 otk/min s tim da normalno mogu disati, ali me nešto pritišće i steže u grlu, kojiput kao da zaboravim na disanje , uglavnom jako neugodan osjećaj, još izostaje mi puls na palčanoj arteriji, a na vratu se jako slabo osjeća...zvala sam telefonski doc, ona je rekla da je to normalna faza privikavanja:confused:.

hrvoje dr.
29.11.2012., 14:32
ja pijem bisobel 2.5mg već tri dana zbog povremenih tahikardija, problem je taj što mi se popodne i navečer jako smanje otkucaji, oko 48 otk/min s tim da normalno mogu disati, ali me nešto pritišće i steže u grlu, kojiput kao da zaboravim na disanje , uglavnom jako neugodan osjećaj, još izostaje mi puls na palčanoj arteriji, a na vratu se jako slabo osjeća...zvala sam telefonski doc, ona je rekla da je to normalna faza privikavanja:confused:.
Nema indikacije -na osnovu iznjeti anamnestičkih podataka- za primjenu Bisobela.

Picek25
20.01.2013., 17:07
Ja pijem Atenolol ,četvrtinu od 50mg u kombinaciji s Rytmonormom 300mg.Kad popijem Atenolol 50mg počet ću koristiti Ormidol 50mg jer Pliva više ne proizvodi Atenolol.

ms3
20.01.2013., 20:29
Ja pijem Atenolol ,četvrtinu od 50mg u kombinaciji s Rytmonormom 300mg.Kad popijem Atenolol 50mg počet ću koristiti Ormidol 50mg jer Pliva više ne proizvodi Atenolol.
ormidol=atenolol mada da doza od 1/4 mislim da uopće ne djeluje,,,, toliko malo doziranje nema niti jednu indikaciju

Picek25
26.01.2013., 21:07
ormidol=atenolol mada da doza od 1/4 mislim da uopće ne djeluje,,,, toliko malo doziranje nema niti jednu indikaciju

Meni su smanjili na četvrtinu bila je pola tablete...Imam niski tlak a atenolol mi ga je još snizaval

nutellica2
27.01.2013., 17:32
Pozdrav svima

i mene muči par pitanja.Unazad par mjeseci sam bila na hitnoj zbog pritiska u prsima, nedostatka zraka, povišenog tlaka i pulsa. EKG i krvni nalazi su bili ok... rekli napad panike, dali mi helexe za smirenje.
Anksioznost, sada pijem već 2 mj Portal /fluoksetinum/ i helex o.25 mg 2X dnevno. Nedavno bila kod kardiologa, EKG uredan, zbog tlaka 150/100 i pulsa 94 sam dobila terapiju 1/2 od 5 mg nebivolola ujutro i 1 tabletu 50 mg Lotara navečer za tlak. To već pijem 10 dana. Upućena sam na pretrage UTZ srca i bubrega, ergometriju i očni fundus. U uputstvu nebivola piše da se nesmijem uzimati uz Fluoksetinum. Što sad? Sada mi je tlak danima oko 105/55 i puls 52.

Mogu li prestati piti nebivolol?:ne zna:

I još jedno pitanje... ako se radi o napadima panike i anksioznosti pišete da to traje 20 tak minuta. Meni ako ne popijem helex postaje sve gore i nebi sigurno prestalo samo po sebi.

Molim da mi brzo odgovorite

hrvoje dr.
31.01.2013., 09:38
Pozdrav svima

i mene muči par pitanja.Unazad par mjeseci sam bila na hitnoj zbog pritiska u prsima, nedostatka zraka, povišenog tlaka i pulsa. EKG i krvni nalazi su bili ok... rekli napad panike, dali mi helexe za smirenje.
Anksioznost, sada pijem već 2 mj Portal /fluoksetinum/ i helex o.25 mg 2X dnevno. Nedavno bila kod kardiologa, EKG uredan, zbog tlaka 150/100 i pulsa 94 sam dobila terapiju 1/2 od 5 mg nebivolola ujutro i 1 tabletu 50 mg Lotara navečer za tlak. To već pijem 10 dana. Upućena sam na pretrage UTZ srca i bubrega, ergometriju i očni fundus. U uputstvu nebivola piše da se nesmijem uzimati uz Fluoksetinum. Što sad? Sada mi je tlak danima oko 105/55 i puls 52.

Mogu li prestati piti nebivolol?:ne zna:

I još jedno pitanje... ako se radi o napadima panike i anksioznosti pišete da to traje 20 tak minuta. Meni ako ne popijem helex postaje sve gore i nebi sigurno prestalo samo po sebi.

Molim da mi brzo odgovorite
Nibel i Prozac se mogu uzimati zajedno.
Iako ja nevidim indikaciju za primjenu Nibela,već bi Losartic trebao biti dovoljan.
Beta blokatori se nikako nesmiju naglo i samovoljno prekidati

*SpHeRe*
31.01.2013., 09:54
I još jedno pitanje... ako se radi o napadima panike i anksioznosti pišete da to traje 20 tak minuta. Meni ako ne popijem helex postaje sve gore i nebi sigurno prestalo samo po sebi.

Molim da mi brzo odgovorite

tu ti nema pravila. individualno je. možda to tvoje i nije pravi napad, nego teška anksioznost, i neće prestati dok ne počne lijek djelovati. znam, tako je i meni.

DaisyCantaloupe
15.07.2013., 00:56
Pozdrav svima!

Trebala bih savjet, ako netko može pomoći :)

Prepisan mi je Concor 1.25 prije 2 godine zbog osjećaja ubrzanog kucanja srca i pritiska u prsima, uz već postojeću dijagnozu WPW sindroma. Nakon napravljenih pretraga WPW je opet potvrđen i nastavila sam s terapijom. Međutim, nije mi bilo nimalo bolje, štoviše kad bih popila tabletu srce bi mi još jače lupalo barem naredna 2-3 sata.
U međuvremenu mi je dijagnosticirana celijakija i stavljena sam na striktnu dijetu bez ikakvih žitarica. Tada sam prekontrolirala svu kozmetiku i lijekove koje sam koristila/uzimala jer se gluten nalazi i u njima. I tako sam otkrila da je i u Concoru (kukuruzni škrob) što objašnajava moju reakciju. Odlučila sam riskirati i samovoljno prekinuti terapiju jer mi je bilo sve gore.
Sad već godinu i pol ne pijem nikakve lijekove, a znam da moram. Stanje mi je za sad stabilno.
Namjeravam ići opet kod kardiologa i tražiti novu terapiju.

Zna li možda netko od vas postoji li neki lijek kojeg mi mogu prepisati, a da ne sadrži nikakav škrob, budući da je škrob obično od žitarica?
Čak i ako ne znate sastojke, dovoljno mi je da mi kažete koji se lijekovi mogu prepisati umjesto Concora pa ću proguglati sastojke.

Puno hvala :)

yedwy
15.07.2013., 04:47
Pa ako je WPW nek zasuču rukave i skure ti taj aberantni put u srcu radioablacijom...

Što se lijekova tiče ima sijaset njih, nema smisla nabacivat jer niti znam kaj kod nas trenutno opće ima za nabavit niti kaj je na listama niti kaj ekipa trenutno preferira...

DaisyCantaloupe
15.07.2013., 04:56
Rečeno mi je da za sad nema potrebe za operacijom, što mi i paše.

yedwy
15.07.2013., 05:03
Kao što rekoh neznam što od ljekova trenutno ima kod nas na tržištu HZZO ne plaća i dobavljači ne nabavljaju ljekove, bilo što napisati na recept je besmisleno ako toga nečega nema za nabavit, a ja nisam kardiolog da se time bavim na dnevnoj bazi...

Inače svjetu se za WPW daju Prokainamid ili se radi elektrokonverzija tu i tamo se pokušava sa amiodaronom, sami "klasični" beta blokeri baš i nisu uvjek najsretniji izbor jer kod određenog broja ljudi dovode do pogoršanja a ne poboljšanja stanja, isto važi i za kalcijske antagoniste ali to ovisi od čovjeka do čovjeka...

Uglavnom ako nemaš tegoba ja nebi ništa dirao, ako imaš tegobe onda bi predložio da se razmotri opet potreba radioablacije jer je ista ako uspije IZLJEČENJE a ne terapija za cjeli život...

DaisyCantaloupe
15.07.2013., 05:06
Oke, hvala :) Vidjet ćemo što će mi kardiolog predložiti.

Ida Bauer
28.10.2013., 15:31
Zanima me samo jedna sitnica.....prošle godine mi kardiolog preporučio povećanje doze metoprolola s 50mg na 100mg u jutro, večernja doza ostaje 50mg, te mi još preporučio da ubacim Corlentor 2x5mg...no ja sam ostala na staroj dozi metoprolola i nisam htjela novi lijek...sad imam potrebu za većom dozom, samo što mi se čini da bi mi umjesto jutarnjih 100 i večernjih 50 mg više odgovaralo 50mg metoprolola svakih 8h...ima li to smisla? smijem li tako rasporediti doze, na svakih 8h umjesto na veću jutarnju i manju večernju dozu ?:ne zna:

lasix
01.01.2014., 17:39
Obzirom da svi beta blokatori utječu negativno na potenciju, pročitao sam negdje da Nebilet (Nebivolol) kao selektivni betabloker, ne utiče uopšte, ili bar mnogo manje utiče na poneciju od Bisoprolola (Biprez).Moje pitanje je, ako neko mi zna odgovorite, da li je to točno. Pošto koristim već duže vremena 2,5 mg.Bisoprolola dnevno podeljeno u dva dijela (jutro-veče), i imam problema sa potencijom, pitam ako mi neko znao odgovoriti, da li mogu preći na korišećenje Nebileta, umesto Bisoprolola u istim dozama i na isti način. Lekar mi je rakao, da pošto mi Bisoprolol dosta obara puls (oko 50 često i ispod), da mogu da uzimam umesto njega Nebilet. Ali ja se iz straha (imam ugradjena 2 stenta) ne usudjujem još uvjek da zamenim lijek.

hrvoje dr.
02.01.2014., 21:13
Obzirom da svi beta blokatori utječu negativno na potenciju, pročitao sam negdje da Nebilet (Nebivolol) kao selektivni betabloker, ne utiče uopšte, ili bar mnogo manje utiče na poneciju od Bisoprolola (Biprez).Moje pitanje je, ako neko mi zna odgovorite, da li je to točno. Pošto koristim već duže vremena 2,5 mg.Bisoprolola dnevno podeljeno u dva dijela (jutro-veče), i imam problema sa potencijom, pitam ako mi neko znao odgovoriti, da li mogu preći na korišećenje Nebileta, umesto Bisoprolola u istim dozama i na isti način. Lekar mi je rakao, da pošto mi Bisoprolol dosta obara puls (oko 50 često i ispod), da mogu da uzimam umesto njega Nebilet. Ali ja se iz straha (imam ugradjena 2 stenta) ne usudjujem još uvjek da zamenim lijek.
Javite se svom kardiologu radi konkretnog savjeta,ali nevidim zašto nebiste uzimali nebivolol koji je i bolji od bisoprolola,no obzirom na puls preporučam početi sa polovičnom dozom,pa ovisno o RR i pulsu modifikacija doze.

ljubinka
24.05.2014., 19:28
Molim za savjet..pisala sam i na topicu Anestezija, ali buduci nema jos odgovora, mozda mi ovdje netko moze pomoci.Oduvjek me uhvati velika panika kad mi mjere tlak i rade Ekg, cijeli svoj zivot imam 120 tak otkucaja na ekgu..doma sve normalno 60-70 otkucaja i normalan tlak.Cak sam jednom nosila i holter koji je to dokazao.I sada problem, moram na operaciju karcinoma dojke, Ekg opet 126 otkucaja, i anesteziolog mi zahtjeva dodatni ekg u predmedikaciji i da pijem Ormidol do operacije ( ukupno 5 dana).Meni se od tog lijeka uzasno spava tlak mi je 100/60 , ali moram priznati da sam smirena ko nikad u zivotu:-)Moja lijecnica opce prakse mi je teskom voljom to dala jer zna za moj problem i rekla je da to mora biti privremeno.Sad me zanima sta da radim kad prodje operacija ( nadam se da ce mi se srce smirit !), da li da samo prestanem to piti , ili da neko vrijeme uzimam pola?? Citala sam ruzne stvari kad se prestanu uzimati beta blokatori, a nitko mi nista nije rekao.Dakle radi se o 5 dana ,2.5 mg ..