PDA

View Full Version : Lazanje

Vanjushka
10.08.2003., 19:35
Ja nisam neki obozavalac ovog jela ali volim ih praviti hehe a kazu da su dobre i svi se oduseve :cool: pa da vam kazem neke moje tajne :)))

Ovako, kao prvo obavezno uzmite Bariline tjestenine za lazanje, uzimao sam i druge ali nisu kvalitetne kao Bariline. Vecina ostalih se prilikom hladjenja ostatka lazanja zgumaju, postaju tvrde ako nisu unutar umaka a dijelovi koji su u umaku postaju kao guma.

Tjestenine obavezno stavljati u vodu koja vri, i to samo onoliko koliko ide u jedan sloj tjestenina, pa tako redom. Tjestenine kuhati samo minutu ili dvije, samo da malo omeksaju, i onda ih redati u posudu u kojoj ce se peci lazanje.

Umak napraviti od mljevenog mesa, przenog na luku i staviti dosta persuna, dodati malo vegete, bibera, crvene paprike i malo bijelog luka, a poslije staviti paradajz u sosu, najbolje je staviti onaj umak za Bolonjeze ili Milaneze u teglicama, opet Barila hehe.
Sto vise tecan mesni umak, to socnije lazanje. Moguce je staviti i sampinjone ili neke druge gljive, one odlicno idu u umak.

Posebno izrezati zuti sir u listove i spremiti za filovanje, a posebno napraviti Beshamel sos. Postoji kupovni, ali je mnogo bolje napraviti vlastiti, i to se pravi tako sto se u mlijeko umuti crnog brasna po potrebi, po osjecaju, i mjesati zagrijavajuci. Sos je gotov kad se malo zgusne i kad pocne vriti. Paziti da ne zagori.

Kad su svi sastojci spremni pritupa se slaganju u posudu. Na dno idu tjestenine, pa onda umak od mesa pa na njega zuti sir, onda sloj tjestenine i na tjestenine Beshamel sos. Tako redati do vrha a tjestenine kuhati prije redanja samo onoliko koliko ide u jedan sloj, pa dok stavljate meso i sir drugi sloj tjestenina se kuha. I tak redom.

Na kraju po vrhu tjestenine posuti Beshamel sosom i staviti u pecnicu da se przi. Lazanje su gotove otprilike kad potamne po vrhu ali preporucujem da tokom pecenja sa strane malo dignete lazanje i virnete unutra. Posudu obavezno premjestati po pecnici, malo na vrh malo na dno, najvise neka stoji na sredini pecnice.

Eto toliko :))

Doria
10.08.2003., 19:42
.. bem ti sve :mad: sad sam gladna :mad: .. ali ja sam za rucak radila tijesto s sosom od paradajza i tunom i jos mi je ostalo i sad idem jest :klopa:, a to je sve zbog tvog opisa lazanji :mad: .. ni mi to trebalo u ovo doba :mad: :D :D

Vanjushka
10.08.2003., 21:48
A kad smo vec kod tjestenina, jedan recept za one koji ne gledaju jel jelo kaloricno ili masno, koji smiju sve jesti, takvih je danas sve manje :D
Dakle, ako su vam dosadili svi moguci nacini spravljanja tjestenine, napravite ovako. Skuhate tjestenine i iscijedite ih i operete a u posudi istopite malo maslaca, na to stavite veliku zlicu vegete i koju kasikicu crvene paprike, da se stvori crveni sos, u to stavite persuna i onda jednu konzervu tunjevine. Sve izmjesati i vratiti tjesteninu u posudu.

Tjesteninu mozete i peci u pecnici. Skuhati tjesteninu, ocijediti, a posebno zamutiti mladi bijeli sir i ostatak spinata od jucerasnjeg rucka :) u smjesu staviti i jedno jaje.
U malo pouljenu posudu stavite tjestenine, pripremljenu smjesu od sira i spinata i dodati kasiku Bolonjeze umaka. Sve dobro izmjesati i staviti da se pece u pecnici. Gotovo je kad potamni :)

Doria
11.08.2003., 00:28
:mad: bas moras.. jelda? ccccc :mad:

:D

Samantha
11.08.2003., 00:40
A Vanja zasto kuvas prethodno lazanje,uopce nema potrebe za tim.Ja isto uzimam Bariline i ne kuvam ih nego sirove slazem,a tepsiju prekrijem folijom...one se uznoje i budu gotove.

Vanjushka
11.08.2003., 02:17
Samantha Jones kaže:
A Vanja zasto kuvas prethodno lazanje,uopce nema potrebe za tim.Ja isto uzimam Bariline i ne kuvam ih nego sirove slazem,a tepsiju prekrijem folijom...one se uznoje i budu gotove.

Pa ne kuham bukvalno, samo ih spustim u vodu jednu minutu i vadim van.
Mekse su.

Doria, bas moram :D

Doria
11.08.2003., 02:22
Vanja oko panja kaže:
Doria, bas moram :D :E
.. sam cekaj kad se ja odlucim napisat nes vise o hrani, sam cekaj.... :E :D

Vanjushka
11.08.2003., 02:28
Doria kaže:
:E
.. sam cekaj kad se ja odlucim napisat nes vise o hrani, sam cekaj.... :E :D

Nemoj da ti sad napisem recept za spagete Milaneze, domace proizvodnje :D :p

atlantis
11.08.2003., 02:42
meso (junetina ili cista svinjetina, pileca ili pureca prsa) narezati na sitne kockice i preprziti na vrucem ulju minutu dvije, uz mijesanje... izvaditi meso van...
na mrvicu tog ulja prziti sitno sjeckani crveni luk par minuta, posoliti i doliti malo vode dinstati dok luk ne nestane...
kad je luk gotov vratiti meso i uz podlijevanje (moze i temeljcem) dinstati dok nije na pola gotovo...
tada dodati narezane shampinjone i dinstati dok nije sve gotovo...
ubaciti chasicu konjaka u to sve skupa...
posebno umutiti kiselo vrhnje sa solju, paprom i malo ostrog brasna te umutiri u meso i kratko prokuhati...

skuhati zelene rezance i preliti ih ovim...

tek dobar :)

Doria
11.08.2003., 02:49
Vanja oko panja kaže:
Nemoj da ti sad napisem recept za spagete Milaneze, domace proizvodnje :D :p .. u ducanu kupite, u vrelu vodu stustite spagete, u hladnoj vodi umutite umak, stavite ga na vatricu, spagete kada su kuhane procijedite, stavite na vruci tanjur, prelijete umakom i pospete parmezanom :E :D

nes ti mene u kasne sate zajebavat dok mi je frizeder prazan, a ostatci rucka pojedeni :B :D :D :D