PDA

View Full Version : Grčka mitologija - I


el_mariachi
13.08.2003., 20:41
Ovaj topic je posvecen grčkoj mitologiji!
Zamisao je da se obradi neka licnost ili neki dogadjaj. Zasigurno neki od vas vec to znaju ali ne svi. Zato bez uvreda i pametovanja molim ako se neko izjasni da nesto ne zna ili ne razumije. Kako su se te stvari prenosile kao Lepa Brena tj. sa koljena na koljeno postoje i razlicite verzije tako da vise osoba moze biti u pravu. Primjer... stvaranje Atene. Zato samo naprijed.:top:
------------------------------------------------------------------------------
Ovdje se moze vidjeti pregled nekih bogova i njihove osnovne funkcije. Napravljena je i paralela sa rimskim bogovima radi rakseg razumijevanja. Naglasavam da funkcije nekih bogova nisu iste prema razlicitim izvorima.

Grcka mit. - Rimska mit. -- funkcija

Afrodita - Venus -- božica ljubavi i ljepote ( i lova na muzeve:D)
Apolo - Apolo-- bog svjetla, medicine, muzike...
Ares - Mars -- bog divljeg i nepromišljenog ratovanja, masakriranja, ratovanja zbog rata samog.
Artemis - Diana -- bozica lova
Atena- Minerva -- božica promišljenog rata. mudrog ratovanja i taktičkog vođenja istog
Kronus- Saturn -- bog vremena
Kupid - Eros / Amor -- bog ljubavi
Demeter- Seres -- bozica kukuruza i zime
Dioniz- Bahus -- bog zemlje, vina i plodnosti
Had - Pluto -- bog podzemnog svijeta
Helios- Sol-- bog Sunca
Hefest - Vulkan --bog vulkana i kovaca
Hera- Juno-- zastitnica braka i vrhovna bozica
Hermes - Merkur-- glasnik bogova
Posejdon Neptun -- bog mora
Selena - Luna --bozica mjeseca
Zeus - Jupiter --vrhovni zapovjednik svih bogova
-----------------------------------------------------------------------------


Narcis i Eho

Narcis je bio sin rjecnog boga Kefisosa i bio je tako lijep da svi koji su ga vidjeli zaljubili su se u njega. On sam je pak odbijao njihovu ljubav. Isto se to desilo i nimfi Eho koja nije mogla vise ni na sto da misli. Hera ju je nekad prije kaznila da nikad prva ne moze kontaktirati neku osobu a sa druge strane kad neko drugi prica da i ona prica istovremeno. I ona je pocela da ga proganja i svaki put kad bi se on oglasio u sumi ona bi to isto ponovila za njim sto je njega naravno ljutilo. To ju je povrijedilo i postidilo tako da se pocinje sakrivati sve dok samo glas nije ostao od nje. Cak i danas se kaze da zivi po brdima i sumama ali je niko ne moze vidjeti ali moze cuti.
Afrodta se zbog toga naljutila na Narcisa sto je odbio Eho ali i jos neke druge nimfe i kaznila ga je da se zaljubi u samog sebe. To se desilo jedan put kad se vratio iz lova i kad se htio napiti vode u jednom zdencu vidjevsi svoj odraz u cistoj vodi. I sve je vise zelio da gleda svoj odraz ( nesto kao zene danas :D) ali svaki put kad bi pokusao da ga dirne nestao bi taj lik. I tako je potrosio cijeli zivot i kad je zadnji put uzdahnuo i umro na tom mjestu je izniknuo cvijet. Bijeli narcis.

Freud je iskoristio ovu pricu i stvorio izraz narcisoidan za osobe koje su zaljubljene u same sebe ili samo misle na sebe. Oscar Wilde je rekao da je voda voljela Narcisovu dubinu zato sto je mogla vidjeti svoju vlastitu ljepotu koja se odrazavala u Narcisovim ocima :D

Pallas
13.08.2003., 21:00
Bravo! Odlicna ideja! :)

Ahil
13.08.2003., 22:30
Svaka čast. I ja sam ljubitelj. (Vidi nick):D

placebo
14.08.2003., 00:06
ja sam imala psa koji se zvao Argus, a sad ću vam ispričati zašto sam mu dala to ime :D

Argus je bio Odisejev pas, koji ga je jedini prepoznao kad se ovaj, nakon 20 godina i prerušen u prosjaka vratio kući, veselo mahnuo ušima i repom i umro na gospodarevim rukama..

drugi poznati Argus bio je onaj kojega je Hera zamolila da joj čuva kravu... zapravo, radilo se o tome da se Zeus, Herin nevjerni suprug, zaljubio u Io, lijepu kraljevu kćer, s kojom je ljubovao skriven u tamni oblak. No, poznavajući ćud svog supruga, Hera je uvijek gleduckala naokolo ne bi li ugledala štogod sumnjivo, pa joj je jednom tako pažnju privukao i taj oblačić :D kad je došla provjeriti o čemu se tu radi, Zeus je brže bolje pretvorio svoju ljubavnicu u kravu i pravio se da je prvi put u životu vidi i da nema pojma otkud se ta krava tu stvorila :D Hera se lukavo oduševila prekrasnom kravicom i zamolila supruga da joj je pokloni. Naravno, ovaj nije imao kud i morao joj je uslišati želju. Onda je Hera povjerila kravu na čuvanje Argusu koji je imao stotinu očiju, uz pomoć kojih je mogao vidjeti sve što se događa oko njega, a mnoge od njih su bile otvorene i kad je spavao. Zbog toga se uz ime Argus vezuje značenje "dobar čuvar", a Argovim ili Argusovim očima nazivaju se oči kojima ništa ne može promaknuti.

Kad je Zeus shvatio da je Hera shvatila o čemu se zapravo radi i da nema namjeru pustiti kravu, poslao je Hermesa (to je tek jako interesantan lik) da izbavi kravicu. Budući da je Argus bio jako velik i snažan, Hermes je morao pribjeći lukavstvu pa se prerušio u pastira i isprva mu svirao pjesme koje su mu se jako svidjele, ali budući da ga sama glazba nije tjerala u san, prestao je sa svirkom i počeo monotonim glasom recitirati. Argus je neko vrijeme slušao recitacije, ali onda više nije izdržao i polako su mu se počele sklapati oči. Hermes je nastavio recitirati podjednako monotonim glasom dok se i zadnje oko nije zatvorilo, a onda ga je ubio i krava je bila slobodna. Međutim, Hera se na to jako naljutila, a kako je bila osvetoljubive prirode poslala je za kravom ogromnog obada da je nasmrt izbode. Ne sjećam se tko je točno spasio kravu od obada, niti gdje se točno bježeći od obada zaustavila, ali znam da je na kraju ipak preživjela i da se opet pretvorila u ženu.

el_mariachi
14.08.2003., 08:06
Io je kasnije bjezala od Herine srdzbe i zavrsila je u Egiptu. Kad su je Egipcani vidjeli ( bijela krava) klekli su na koljena i poceli su da je stuju. Hera se smilovala Io i vratila je u prvobitno oblik. Egipcani su je postavili za vladara i ona je dakle bila prva kraljica nad Egiptom (Isis). Za Argusove oci ima legenda da ih je Hera pokupila i stavila u perje jedne ptice i tako je nastao paun.
Prica o Zeusu i Io je preuzeta je i od Rimljana s tim sto se u njihovom slucaju radilo o Jupiteru.
Na ovoj (http://www.windows.ucar.edu/mythology/WINDOWS_MAIN_FILE/TCC145_small.gif) slici se moze vidjeti Io u trenutku kada se Jupier spusta u obliku oblaka.

Ovdje (http://www.theoi.com/image/M22.2ArgosPanoptes.gif) se moze vidjeti motiv ubijanja Argosa.
-------------------------------------------------------------------------
Ova prica je puna detalja i tesko ju je smjestiti u samo jedan post pa cu pokusati da stavim kostur a kasnije cu s vremena na vrijeme nadodavati meso s drugim pricama.


Prica pocinje kad Pelej ( Peleus) i Teta ( Thetis) nisu pozvali boginju Eris na njihovu svadbu. Ona se naljutila i ipak dosla stavljajuci zlatnu jabuku na stol na kojoj je stajalo ”najljepsoj”Paris ( koji je bio Trojanac) je trebao odluciti izmedju Here (http://homepage.mac.com/cparada/GML/000Images/him/hera1207.jpg) , Atene (http://homepage.mac.com/cparada/GML/000Images/aim/athena1001) i Afrodite (http://www.windows.ucar.edu/mythology/images/aphrodite_louvre.jpg) .
Sve tri su mu kradom nesto obecale (Hera – snagu, Atena- zdravlje, Afrodita – najljespu zenu na svijetu). Jabuka je pripala Afroditi koja mu daje lijepu Helenu ( Jelenu), zenu kralja Menelaja. Paris i Helena bjeze za Troju. Menelaj je htio sacuvati obraz ( razumijem ga :D ) i sprema se za rat. Agamemnon, njegov brat, je trebao predvoditi vojsku u kojoj jsu izmedju ostalih bili Ahil i Odisej. No vjetar nikako da dodje. Troja ( Ilij) je lezao u Maloj Aziji ( danasnja Turska) mada su to tada bile grcke oblasti. Atena u stvari nije htjela da pusti povoljan vjetar i to je rijeseno zrtvovanjem Ifigenije, Agamemnonove kcerke. Dosli su pod Troju ali nisu mogli nista da naprave prvih 10g. Ako je neko od vas citao Ilijadu mozda se sjeca da se opisuje samo nekih 50 dana trojanskog rata. Ne usudjujem se pocinjati objasnjavati i opisivati pojedine dogadjaje ali nabrojacu neke: Hektorova smrt, Ahilova smrt,Patroklova smrt, Odisejev povratak u borbu .
Boginja Atena ( koja nije voljela Parisa) je savjetovala Odiseja da napravi drvenog konja u kojeg ce se smjestiti kada se Grci povuku da bi ih Trojanci uvukli medju zidine grada ( znam da to svi znate ali opet). Grci su otplovil samo do susjednog otoka i vracaju se na ugovoreni signal. Grcki savez se nekada sastojao od malih drzavica tzv polisa koji su se nazivali i prema regionalnoj pripadnosti. U Troji je zivio jedan svecenik Laokon koji nije vjerovao Grcima i rekao je ”Cuvajte se Danajaca i kada darove donose”(Timeo Danaos et dona ferentes)
… Danajci su zivjeli na sjeveru Grcke ( negdje u danasnjoj Makedoniji)..Posejdon, bog mora, je bio na strani Grka i salje dvije zmije da ubiju Lakona i njegove sinove (http://artchive.floridaimaging.com/g/greek/laocoon.jpg) I lijepa Kasandra, kcerka od Prijama, kralja Troje je mogla proricati ali ju je Apolo kaznio sto ga je odbila, da joj niko ne vjeruje kada nesto kaze ( idealna zena znas kad laze :D). I Grci iskacu iz trojanske kobile (comp. virusi koji rade na ovom principu zovu se Trojanci) i prave pokolj na Trojancima, plackaju i pale grad a ostale odvode u zatocenistvo. Mali broj Trojanaca se spasava, izmedju ostalih Eneja ( koji je simbol pozrtvovnosti) jer je u zaru borbe vratio se po svog starog oca i iznio ga na rukama. Eneja kasnije bjezi za Kartago ( danasnji Tunis) i tu susrece lijepu Dido ( ne dildo :D) ( ojevacica Dido je uzela od nje svoje ime). Kasnije je napusta i odlazi za Rim. Smatra se pretkom Romula i Rema. Virgil je napisao tzv Eneidu.
U medjuvremenu su se Grci vratili Odisej je nastavio lutati, Kasandra je postala Agamemnonov plijen(ljubavnica) ali njih dvoje su ubijeni kasnije od strane Agamemnonove supruge i njenog ljubavnika.
Rat je zavrsen a Helena se vratila svome muzu Menelaju ( koji je ocigledan dokaz muske gluposti).

skeptik
14.08.2003., 10:42
Jel mitologija spada u povijest? :confused:
Ako ne, spada li ovo pod znanost?

el_mariachi
14.08.2003., 11:03
Neki povjesnicari su citajuci Ilijadu dobili informacije koje su im pomogle da lociraju Troju. Znaci nesto ima mada ja to ne bih tako klasificirao.
Forum "znanost" ce se u skoroj buducnosti podijeliti na prirodne i drustvene znanosti a do tada ovaj topic ostaje na "znanosti".

manwe
14.08.2003., 11:05
el_mariachi kaže:
Neki povjesnicari su citajuci Ilijadu dobili informacije koje su im pomogle da lociraju Troju. Znaci nesto ima mada ja to ne bih tako klasificirao.
Forum "znanost" ce se u skoroj buducnosti podijeliti na prirodne i drustvene znanosti a do tada ovaj topic ostaje na "znanosti".

h. schliemann je praktički koristio isključivo homera kad je tražio i našao antičku troju.

mitologija spada u znanost, koliko se uopće može govoriti o humanistici kao o znanosti.

grč. mythos, priča, + logos, riječ.

luca
14.08.2003., 12:19
el_mariachi kaže:

Afrodita - Venus -- boginja lova
Artemis - Diana -- boginja lova


super tema :)
nasla sam ti malu gresku (sigurna sam da je tipfeller).

placebo
14.08.2003., 12:31
el_mariachi kaže:


Grcka mit. - Rimska mit. -- funkcija

Afrodita - Venus -- boginja lovaajde ispravi ovo za Afroditu.. stavi božica ljubavi i ljepote

što se pak tiče mitologije na znanosti, ona naravno sama po sebi nije znanost, ali je inspirirala mnoge znanstvenike, Freuda smo već spominjali, tu je i astronomija.. i još mnoge druge znanosti.. kojih se sad, doduše, ne mogu sjetiti :D ali ako se ja ne mogu sjetiti, ne znači da ih nema :D

el_mariachi
14.08.2003., 12:43
luca: Hvala lijepo na ispravci :top:
No i ljubav je neka vrst lova :D
Dokaz da ne prepisujem :D

placebo kaze: "ajde ispravi ovo za Afroditu"
Reci molim :D
--------------------------------------------------------------
svima: U slucaju daljnih pogresaka ( kojih ce sigurno biti ) slobodno se javite. S vremena na vrijeme cu obrisati topice ( prvo sam napisao topove :D) koji nemaju bas puno veze sa temom tako da se neki ne naljute.

manwe
14.08.2003., 13:07
evo, svima toplo preporučujem "grčke mitove" roberta grevsa (žalim, imam samo srpski prijevod, ne znam točno kako se piše prezime), te "edipovu braću i sinove" milivoja solara (ako nekog zanima mit kao takav.

el mariachi je pokrenuo odličnu temu.:top:

Pallas
14.08.2003., 14:05
placebo kazˇe:

sˇto se pak ticˇe mitologije na znanosti, ona naravno sama po sebi nije znanost, ali je inspirirala mnoge znanstvenike, Freuda smo vec´ spominjali, tu je i astronomija.. i josˇ mnoge druge znanosti.. kojih se sad, dodusˇe, ne mogu sjetiti :D ali ako se ja ne mogu sjetiti, ne znacˇi da ih nema :D

Primjerice, biologija! :)

Pallas
14.08.2003., 14:09
el_mariachi kazˇe:

Paris i Helena bjeze za Troju. Menelaj je htio sacuvati obraz ( razumijem ga :D ) i sprema se za rat.


Zanimljivo, ali mnogi grcki mitovi imaju noviju i stariju verziju. Prica koju je El Mariachi simpaticno ispricao odgovara novijoj verziji.

Prema starijoj, nakon sto je Paris oteo Helenu (doduse, nije se nesto pretjerano branila ;) ), prvi koji su krenuli za njom bili su njena braca (inace veliki Grcki junaci) - Kastor i Polux. No, oluja ih je stigla na moru...

el_mariachi
14.08.2003., 16:58
Pallas: Nije to ni tako cudno... Prije se ljudi nisu bas tako kretali i nisu bili pismeni tj. sve je bila usmena predaja koja se pomalo iskrivljavala sto je vise vremena prolazilo i sto je veca udaljenost bila. O Poluxu ne smijem da pisem jer ima jedan moderator sa tim imenom pa ce me istuci. No s druge strane astronomija mi je bila izborni pa mozda nesto napisem :D
-------------------------------------------------------------------------
Jedan od ponajvecih pronalazaca u Staroj Grckoj ( mitoloski naravno ) je bio Atenjanin Dadal. On je pobjegao iz Atene i nastanio se na Kreti gdje je radio za kralja Minosa. Kralj ga je toliko obozavao da ga nije htio pustiti sa Krete pa je postavio strazare da paze na njega tako da je postao u stvari zatvorenik. U medjuvremenu je napravio i neke zidine u kojima je kao bilo zaludati po zamolbi kralja Minosa i njegove supruge jer su dobili jedno dijete za volovom glavom koga su nazvali Minotaur. Minotaur je stanovao medju tim zidinama kojima je dato ime Labirint(Lavirint) i svako ko bi usao unutra na kraju bi bio ubijen od Minotaura. Atenjani su placali porez u ljudstvu tako da su svakih nekoliko godina (9 mislim) sliali nekoliko cura za Minotaura. Perzej je ubio Minotaura i izasao napolje pomocu konca koji mu je dala Arijadne tako da se nit vodilja u zivotu ljudi nekad naziva Arijadnina nit. No to je za drugu pricu. Dedal i njegov sin Ikar (http://www.mitovi.beotel.yu/graphics/daedalusMF.jpg) su sanjali kako da odu sa Krete. Njih dvojica su u tajnosti skupljali perje ptica i odlucili su da se premazu sa ljepilom, nalijepe perje i odlete za Grcku.
Dedal ( koga poznate kao mitskog letaca iz krizaljki) je bio mudar i rekao je sinu otprilike ovako:”Sine , budu pazljiv, ne smijes se pribliziti bas puno moru jer ce ti krila ovlasiti i neces moci letjeti. Ali ne smijes ici ni previse visoko jer ce ti Sunce otopiti ljepilo i pasces u more”… I poletjeli su sa Krete. U pocetku je sve stimalo ali sin se sve vise oslobadjao i dizao ka Suncu. I bas se desilo ono na sto ga je otac upozoravao. Mjesto gdje je pao nazvano je Ikarovo more. Kuzite li sto je pisac htio reci sa pricom ?:D
Mozda necu podvuci pravu paralelu ali ima jedan bosanski pisac ( kom sam zaboravio ime :D) koji je napisao pripovjetku kako majka savjetuje sine kako da se krece po gradu u kom nije bila. Naime vec joj je jednog sina zgazilo auto u gradu. I kaze mu ovako… ”Nemoj ici preblizu zgrada…pasce crijep na tebe… nemoj ni preblizu ceste zgazice te auto…vec nako..nako”…Legendarno.. To ”nako” je u stvari ono ni blizu mora ni blizu Sunca, bar meni tako zvuci.

el_mariachi
14.08.2003., 20:27
Orfej je bio zgodan mladic koji je jos ljepse svirao. I kad bi on zasvirao sve bi prestajalo da dise cak se ni zivotinje ne bi micale. Bio je zaljubljen u svoju suprugu Euridiku koja je jednom prilikom nagazila na zmiju, umrla i otisla za Had. Orfej je htio da je vrati i onda je svirao Haronu dok se ovaj nije smilovao da ga preveze preko Stixa do podzemnog svijeta. Kad se pojavio pred Persefonom koja je bila Demetrina kcerka i supruga od Hada i poceo da svira Persefona se odusevila. Cak je i Sizif koji je bio kaznjen da gura kamen cijeli zivot uzbrdo jer je ljudima dao vatru zaustavio. ( Sizifov posao <==> nesto uzaludno raditi). Tu je bio i Tantal koji koji je bio osudjen da ne moze doci do hrane i vode i bio je gladan i zedan ( muke Tantalove znace patnju koju ne mozemo rijesiti ) i on je zaboravio na svoje jade…. ( OFF…moram ispricati jedan vic…sreli se Edip i Sizif i kaze Edip”Guras li Sizife” A ovaj ce …” J*bi si majku Edipe:D). I Persefona i Had su odlucili da puste Euridiku da se vrati u RL ali pod uvjetom da je Orfej vodi i da se ne smije okrenuti… Drz ne daj, lijevo desno , gore dole isli oni tako neko vrijeme i Orfej vise nije mogao izdrzati i okrenuo se. Euridika je nestala. Kasnije je opet pokusavao na sve nacine da dodje do Hada ali nije uspio. Ovaj motiv je koristen u dosta filmova a Offenbach je napisao i operu ”Orfej u podzemlju” (Podzemlje nema nikakve veze sa mafijom:D… 1x neki tip vidio knjigu kod mene ”Zapisi iz podzemlja” i htio da posudi jer je mislio da se radi o mafiji:D).
Ipak ako nece Muhamed brijegu hoce… Orfej je poceo izbjegavati zene jer je samo mislio na Euridiku. Neke su bile zaljubljene u njega i iz zlobe su ga optuzile za nesto i ubile.
Orfej i Euridka (http://www.mitovi.beotel.yu/graphics/orpheus5125.jpg) su se konacno nasli u Hadu.

slafko
14.08.2003., 20:49
emmm.. može manji dodatak na Aresa i Atenu...?

Ares je bio bog divljeg i nepromišljenog ratovanja, masakriranja, ratovanja zbog rata samog.
Atena bijaše božica promišljenog rata. mudrog ratovanja i taktičkog vođenja istog.

glede trojanskog rata... Odisej se svim silama trudio da ne ide. kada su došli po njega na Itaku, pravio se lud tako što je orao polje i sijao sol. sprcali su ga jer su stavili njegovog malog sina pred plug i ovaj se zaustavio.

kada su grčki brodovi došli pred Troju nije počelo iskrcavanje kakvo bi se moglo očekivati. naime, postojalo je proročanstvo da će onaj koij prvi dotakne tlo Troje poginuti na mjestu. tu dolazi Odisej. baca svoj štit na oblu i skače na njega. jedan lakovjerni mladić, zaboravih ime, je pomislio kako je proročanstvo lažno te je skočio s broda na obalu. pao je pogođen trojanskom strijelom. tek onda su se grci počeli iskrcavati.

slafko
14.08.2003., 20:54
manwe kaže:
evo, svima toplo preporučujem "grčke mitove" roberta grevsa (žalim, imam samo srpski prijevod, ne znam točno kako se piše prezime), te "edipovu braću i sinove" milivoja solara (ako nekog zanima mit kao takav.
zamarovsky - junaci antičkih mitova :top:

slafko
14.08.2003., 20:59
el_mariachi kaže:
Afrodita - Venus -- božica ljubavi i ljepote ( i lova na muzeve:D)
Apolo - Apolo-- bog svjetla, medicine, muzike...
Ares - Mars -- bog rata
Artemis - Diana -- boginja lova
Atena- Minerva -- boginja mudrosti, kreativnosti, rata..
Kronus- Saturn -- bog vremena
Kupid - Eros / Amor -- bog ljubavi
Demeter- Seres -- boginja kukuruza i zime
Dioniz- Bahus -- bog zemlje, vina i plodnosti
Had - Pluto -- bog podzemnog svijeta
Helios- Sol-- bog Sunca
Hefest - Vulkan --bog vulkana i kovaca
Hera- Juno-- zastitnica braka i vrhovna boginja
Hermes - Merkur-- glasnik bogova
Posejdon Neptun -- bog mora
Selena - Luna --boginja mjeseca
Zeus - Jupiter --vrhovni zapovjednik svih bogova

Zeus je oženjen Herom koju vara na sve strane s poluboginjama i smrtnicama. kako bi ostvario svoje seksualne nakanae, smišlja najmaštovitije načine da se dokopa pice. pretvara se u bikove, zlatnu kišu i koješta. lud tip. Hera naravno mrzi sve trebice koje je ovaj khm znate već, a najviše djecu. od sviha najviše je mrzila Herakla.

Afrodita... najljepša od svih božica. žena hromog i ružnog Hefesta. tko zna zašto je to tako, ima sladoled kod mustafe.

ako vas zanima, mogu pogledat točne rodbinske odnose bogova. ovo je sve kaj mi je trenutno u glavi...

allegra
15.08.2003., 08:23
el_mariachi kaže:
Atenjani su placali porez u ljudstvu tako da su svakih nekoliko godina (9 mislim) sliali nekoliko cura za Minotaura. Perzej je ubio Minotaura i izasao napolje pomocu konca koji mu je dala Arijadne tako da se nit vodilja u zivotu ljudi nekad naziva Arijadnina nit. No to je za drugu pricu.

Nisam baš sigurna, ali nekako mi zvoni u glavi da Minotaura nije ubio Perzej, nego Tezej :confused:

verica
15.08.2003., 08:52
Tezej je ubio Minotaura. Perzej, sin Danaje i Zeusa zlatne kiše ;) sredio je Meduzu Gorgonu.

el_mariachi
15.08.2003., 09:03
Da u pravu ste.:top:
Radi se o Tezeju , Posejdonovom i Atrinom sinu.
Da bi izbjegao daljnje greske ubuduce cu koristiti literaturu no i vi ste naravno pozvani da napisete po koju rijec.

manwe
15.08.2003., 09:20
evo, da objasnim na nekoliko primjera koliko su mitovi složena stvar.

zbog čega je hefest hrom? ovo pitanje ubrzo prerasta u pitanje zbog čega su kovači obično hromi.
priča kaže da se hefest jednom prilikom suprotstavio ocu zeusu, a ovaj ga je u nastupu bijesa za osvetu survao s olimpa. otad hefest hramlje.
ova priča objašnjava jednu sasvim prozaičnu pojavu. naime, kovači obično rade s teškim metalima, ima ih mnogo u željeznoj rudi. oni imaju veliku specifičnu masu, tako da se po unošenju u organizam ubrzo počinju taložiti u donjim udovima. posljedica je da uništavaju živčane završetke i uzrokuju atrofiju mišića.

ili, zbog čega je orao kljuvao baš prometejevu jetru? pa jasno, to je jedini organ koji se gotovo u potpunosti može regenerirati!

itd...

wyrm
15.08.2003., 10:15
manwe kaže:
evo, svima toplo preporučujem "grčke mitove" roberta grevsa (žalim, imam samo srpski prijevod, ne znam točno kako se piše prezime), te "edipovu braću i sinove" milivoja solara (ako nekog zanima mit kao takav.

el mariachi je pokrenuo odličnu temu.:top:

Istina, istina... Zaboravio si Schwaba... On je takodjer lijepo to napisao (prepisao, sakupio)...
Postoji nas prijevod...

wyrm
15.08.2003., 10:50
P.S. Manwe, pun ti je inbox...

manwe
15.08.2003., 10:53
wyrm kaže:
Istina, istina... Zaboravio si Schwaba... On je takodjer lijepo to napisao (prepisao, sakupio)...
Postoji nas prijevod...

ha, schwab. i mene je on zapalio za grčku mitologiju.

trebaš vidjeti koliko ju je on uljepšao... grevs je bio grubo trežnjenje, ali i razvijanje ljubavi prema istini.

grevs je pisao studiju grčkih mitova kojom je pokušao dokazati da se oni uglavnom odnose na vrijeme prodora indoeuropljana i potiskivanja pelazgičkih naroda, tj. smjene matrijarhata patrijarhatom. dosta zastarjela knjiga, ali uvijek se navodi kao legendaran rad.

slafko
15.08.2003., 11:02
manwe zna znanje. ajde manwe, možeš ti to. zašto jedan hromi gadni tip ima za ženu najljepšu od svih boginja? :)

glede minotaura. primjetili ste da ga je ubio Tezej..
mariachi, atena je plaćala danak svakih 9 godina, dobro si mislio. :top:
el_mariachi kaže:
Da u pravu ste.:top:
Radi se o Tezeju , Posejdonovom i Atrinom sinu.
Da bi izbjegao daljnje greske ubuduce cu koristiti literaturu no i vi ste naravno pozvani da napisete po koju rijec.
u mitovima se spominje i Egej kao Tezejev otac... to mi je uvijek bilo najluđe kod tih grka. svi se karaju sa svima, pa ti sad znaj ko je čiji... ali bar znamo da je Egej brijao da je Tezejev otac. ako ništa drugo, hitio se sa stijene kad je vidio crna jedra na njegovom brodu koji je dolazio s Krete. nisam siguran da bi Posejdonu to pošlo za rukom. :D

manwe
15.08.2003., 11:10
slafko kaže:
manwe zna znanje. ajde manwe, možeš ti to. zašto jedan hromi gadni tip ima za ženu najljepšu od svih boginja? :)

glede minotaura. primjetili ste da ga je ubio Tezej..
mariachi, atena je plaćala danak svakih 9 godina, dobro si mislio. :top:

morao bih provjeriti, ali čini mi se da ju je zeus prisilno udao za hefesta jer se, khm, razbacivala svojom ljepotom. ševila sa s aresom, a to se starome nikako nije svidjelo. plus, hefest je jedini bio na zeusovoj strani za vrijeme pobune bogova, pozvao je titana brijareja koji je razriješio čvorove kojima je zeus bio vezan. nije mu bilo teško budući da je imao sto ruku...

mislim da je atena plaćala danak svakih sedam godina, pa je i broj mladića i djevojaka koje su slali minosu bio odgovarajući - 2 X 7.

slafko
15.08.2003., 11:31
9 godina. provjerio sam jer sam i ja mislio da je 7. ;)

brak hefesta i afrodite ima prozaično objašnjenje. u staro doba kovači su bili cijenjeni i poštovani, te uživali velik ugled u društvu. sve zbog vrlo teškog i vrlo smrtonosnog posla. kako si rekao, trovanje teškim metalima je uzrokovalo šepavost.. udisanje tih para i plinova je uništavalo pluća. a cijenili su ih zbog njihove vještine, grci su obožavali dobar komad oružja ili opreme. uvijek na kovačima ležala opskrba vojske i uvođenje inovacija... jedna od najvećih (i meni osobno najljepših) inovacija je bila korintska kaciga. zbog oružja neprijatelja koje je probijalo grčke kacige dizajnirane za primanje udaraca, stvorili su ovu novu koja je bila namjenjena deflektiranju udaraca. i još k tome tako lijepa i skladna... (to vam je ona na koju pomislite kad netko kaže "grčki vojnik".. ona s perjanicom.)

manwe
15.08.2003., 11:36
slafko kaže:
9 godina. provjerio sam jer sam i ja mislio da je 7. ;)

brak hefesta i afrodite ima prozaično objašnjenje. u staro doba kovači su bili cijenjeni i poštovani, te uživali velik ugled u društvu. sve zbog vrlo teškog i vrlo smrtonosnog posla. kako si rekao, trovanje teškim metalima je uzrokovalo šepavost.. udisanje tih para i plinova je uništavalo pluća. a cijenili su ih zbog njihove vještine, grci su obožavali dobar komad oružja ili opreme. uvijek na kovačima ležala opskrba vojske i uvođenje inovacija... jedna od najvećih (i meni osobno najljepših) inovacija je bila korintska kaciga. zbog oružja neprijatelja koje je probijalo grčke kacige dizajnirane za primanje udaraca, stvorili su ovu novu koja je bila namjenjena deflektiranju udaraca. i još k tome tako lijepa i skladna... (to vam je ona na koju pomislite kad netko kaže "grčki vojnik".. ona s perjanicom.)


svaka čast!:s :s

mislio sam da misliš na priču, a ne na mitološku pozadinu iste.

da, u pravu si. dobar kovač je bio od vitalne važnosti za svaku vojsku, jako cijenjen i poštovan pripadnik svakog sela. normalna stvar da je bila čast udati kćer za takvog frajera! pa je onda još normalnije da frajer dobije najljepšu curu u selu.

što se tiče kacige: maleni offtopic. elfovi ih nose u lotr, kad je prikazana bitka na dagorladu...

Pallas
15.08.2003., 12:58
manwe kazˇe:

ili, zbog cˇega je orao kljuvao basˇ prometejevu jetru? pa jasno, to je jedini organ koji se gotovo u potpunosti mozˇe regenerirati!

itd...

Ovisno o vrsti. U covjeka - ne (inace alkoholicari ne bi imali nikakvih problema u zivotu ;) ).

Pallas
15.08.2003., 13:01
Mozda nije lose da je ova tema na znanosti...

Ima nesto, vezano uz mitove, o cemu nikad nisam procitao misljenje strucnih ljudi. Bilo bi mi drago cuti sto znate/mislite.

Postoje motivi koji se javljaju u mitovima mnogih civilizacija. Npr. potop. Imaju ga Grci, javlja se u mitu o Gilgamesu, pojavljuje se u Bibliji, opisuju ga Egipcani... Kao da je rijec o prijenosu prica prvih ljudi o potpu koji je uslijedio nakon ledenog doba.

manwe
15.08.2003., 13:02
Pallas kaže:
Ovisno o vrsti. U covjeka - ne (inace alkoholicari ne bi imali nikakvih problema u zivotu ;) ).


khm... gotovo u potpunosti...

Pallas
15.08.2003., 13:16
manwe kazˇe:
khm... gotovo u potpunosti...

:( ne razumijem...

manwe
15.08.2003., 13:22
Pallas kaže:
:( ne razumijem...


nisam liječnik, ali mislim da jetra ima visoku mogućnost regeneracije, što je i logično ako pogledamo kakva joj je funkcija...sad, ne kažem da od komadića jetre može izrasti nova jetra, ali da se brzo obnavlja, to je valjda istina. ili sam ja zabludio? jesi li ti liječnik?

Pallas
15.08.2003., 18:41
manwe kazˇe:
nisam lijecˇnik, ali mislim da jetra ima visoku moguc´nost regeneracije, sˇto je i logicˇno ako pogledamo kakva joj je funkcija...sad, ne kazˇem da od komadic´a jetre mozˇe izrasti nova jetra, ali da se brzo obnavlja, to je valjda istina. ili sam ja zabludio? jesi li ti lijecˇnik?

Nadjimo se na pola puta, moze? :)

Ima jetra visoku mogucnost regeneracije, pogotovo ako ju usporedimo s drugim organima. Primjerice, mozgom ili gusteracom.
Koliko ce regeneracija uspjeti obnoviti funkciju i gradju jetre, ovisi o osobitostima stetnog cimbenika (njegovoj prirodi, njegovoj dozi/kolicni te o brzini kojom je djelovao, trajanju djelovanja i tome slicno). Npr., za alkoholnu cirozu jetre su tipicna zarista regeneracije jetrenog tkiva.
Koliki je doprinos mogucnosti jetrenog tkiva da se regenerira vazan za odrzanje naseg zdravlja je, nazalost, dosta tesko istraziti. Do neke mjere se tkivo moze "nositi" sa stetnim cimbenikom.

Eto! :)

Ali, jako je zanimljivo tvoje opazanje za Prometeja. :) Drago mi je da si mi skrenuo pozornost na to!

(btw, svratio Morgot do mene na kavu popodne... pita za tebe. kao, nigdje te nema...?)

wyrm
15.08.2003., 20:43
Pallas kaže:
Mozda nije lose da je ova tema na znanosti...

Ima nesto, vezano uz mitove, o cemu nikad nisam procitao misljenje strucnih ljudi. Bilo bi mi drago cuti sto znate/mislite.

Postoje motivi koji se javljaju u mitovima mnogih civilizacija. Npr. potop. Imaju ga Grci, javlja se u mitu o Gilgamesu, pojavljuje se u Bibliji, opisuju ga Egipcani... Kao da je rijec o prijenosu prica prvih ljudi o potpu koji je uslijedio nakon ledenog doba.

Ja ti to ne bi znao objasniti, ali mislim da to nazivaju relig. arhetipovima... :rolleyes:

el_mariachi
15.08.2003., 20:56
Pallas kaže:


Ima jetra visoku mogucnost regeneracije, pogotovo ako ju usporedimo s drugim organima.

Laicki posmatrano pitam se koliko su stari Grci znali o antroetwas i o poznavanju organa i regeneraciji istih. Mozda je to sve koincidencija. :confused:

zzzz
15.08.2003., 22:10
Snimljeno je nekoliko odličnih filmova na temu grčkih mitova.
Neznam zašto ih ne repriziraju?

Samo da se sjetim šta sam gledao:

-Herkules
-Jelena trojanska
-Zlatno runo (o Argonautima)
-Odisej
-Herkules i kraljica Lidije

Mislim da ih je bilo još ali se ne mogu sjetiti , pa molim ako neko
zna neka nastavi ovaj spisak.

slafko
16.08.2003., 04:43
ne repriziraju ih jer su vjerojatno sranja iz 60ih u kojima se i pjeva svako malo. a danas, sva sreća ne snimaju filmove po mitovima. sva sreća. rade serije "bazirane" na mitovima. pa dobijete herkulesa i xenu. i hrpu gluposti i američke propagande zatupljenosti.
manwe kaže:
što se tiče kacige: maleni offtopic. elfovi ih nose u lotr, kad je prikazana bitka na dagorladu...
elfovi imaju nekakve kacige koje su nastale na temeljima korintske. ovo kaj oni nose je neka današnja umjetnička vizija.. fantasy... cijela elf vojska meni osobno izgleda previše paradno. korintske su kacige bile prvenstveno napravljene zbog funkcionalnosti. manji dio je bio svečanih odora, oklopa od mjedi, bronce, zlata, srebra, koječega sve ne.

el_mariachi
16.08.2003., 07:20
Sedam cuda starog svijeta (http://adria.fesb.hr/~ncujic/cuda/images/kartasuper.jpg) se smatraju objekti koji su impresivno izgledali. Grci su bili ti koji su poceli sa ovom klasifikacijom (Rimljani preuzeli) pa ne treba covjek biti iznenadjen da su bas oni imali najvise umjesane prste. Neki smatraju ( smatrali su ) Babilonsku kulu osmim cudom.

Piramide u Gizi (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/pyramid2.jpg) blizu Kaira su najbolje ocuvane od svih svjetskih cuda. U periodu 2600-2500 su napravljene tri. Najveca je tzv. Velika Piramida koja je visoka oko 148m ( u vrijeme pravljenja oko 155m ) izauzima povrsinu od 5 hektara. Grci i Rimljani nisu bili svjesni religioznog znacaja piramida misleci da su praljene samo radi extravagancije egipatskih vladara. ( U knizi "Najvece misterije svijeta" sam citao o Poljacima koji su pravili minijaturne piramide i tamo stavljali zilete ( za vrijeme komunizma je bilo tesko doci do njih) i da su ti zileti na mjesecini postajali ostriji).

Babilonski viseci vrtovi (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/gardens_color.jpg) vrtovi (Semiramidini viseci vrtovi) su vjerojatno napravljeni od strane kralja Nabukodonosora
(605 do 562 B.C) posveceni supruzi Semeramidi. Locirani su u danasnjem Iraku. Racuna se da su bili visoki oko 23-24 matra. Posto je cvijece bilo objeseno na vrhu i padalo ka zemlji robovi su morali cijelo vrijeme da ga zalijevaju.


Artemidin hram (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/artemis_color.jpg) je smjesten u Efesu ( Mala Azija). Napravljen je oko 550g B.C i smatra se mozda najkompliciranijom gradjevinom Starog Svijeta. Sve je bilo od mermera osim kriva koji je bio od drveta. Posvecen je bio Artemidi. Mjere…115x55 metara , visina 12 metara. Hram je izgorio 356 B.C. Na istom mjestu je napravljen jedan drugi ali su ga Goti zapalili 262g nase ere.

Zeusov kip (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/zeus_color.jpg) u Olimpiji ( nema veze s Olimpom). Fidija ga je napravio oko 435 B.C. ( 12 metera visokog) prikazujuci Zeusa kako sjedi na tronu. Svi ukrasi su bili od zlata. I danas postoje rusevine gdje je Olimpija bila. Informacije radi Grci su poceli racunati vrijeme 776g p.n.e kada su odrzane prve olimpijske igre starog svijeta.

Mauzolej u Halikarnosu (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/mausoleum_color.jpg) ( Turska) sagradjen 353 B.C. u spomen vladaru Mauzoleju ( odatle ime za pojam mauzolej). Visok 41 metar. Dimenzije 40X30 metara. Gradjevinu je sagradila njegova supruga da dokaze da ga je voljela ( da napomenem da danas zene ostavljaju svoje muzeve zato sto ne spuste poklopac na WC-skoljci).
Gradjevina je bila izgradjena od marmora i dosta dobro sacuvana kroz stoljecima ali su kasnije krizari upotrijebili blokove za svoje utvrde.


Kolos sa Rodosa (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/colossus_color.jpg) je napravljen nekih 300g p.n.e od bronze i bio je visok oko 37 metara ( nesto kao Kip Slobode). Posvecen bogu Sunca. 224 B.C srusen u zemljotresu i lezao je tako polomljen skoro 1000 godina. Sav metal je kasnije prodan.

Svjetionik na otoku Farosu (http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/Gallery/pharos_color.jpg) (Aleksandrija). Sagradjen 290 p.n.e. Visina 122 metra. Sagradjen iz tri dijela. Podnozje u obliku kvadrata, Sredina je imala osam stranica a treci dio je bio okrugao. Ovo je jedino cudo koje je imalo i prakticnu namjenu. Pokazivao je put brodovima. Obicno kad se prica o Alexandriji kaze se da je izgorila Biblioteka a u stvari bile su dvije. Velika i mala.

manwe
16.08.2003., 09:13
Pallas kaže:
Nadjimo se na pola puta, moze? :)

Ima jetra visoku mogucnost regeneracije, pogotovo ako ju usporedimo s drugim organima. Primjerice, mozgom ili gusteracom.
Koliko ce regeneracija uspjeti obnoviti funkciju i gradju jetre, ovisi o osobitostima stetnog cimbenika (njegovoj prirodi, njegovoj dozi/kolicni te o brzini kojom je djelovao, trajanju djelovanja i tome slicno). Npr., za alkoholnu cirozu jetre su tipicna zarista regeneracije jetrenog tkiva.
Koliki je doprinos mogucnosti jetrenog tkiva da se regenerira vazan za odrzanje naseg zdravlja je, nazalost, dosta tesko istraziti. Do neke mjere se tkivo moze "nositi" sa stetnim cimbenikom.

Eto! :)

Ali, jako je zanimljivo tvoje opazanje za Prometeja. :) Drago mi je da si mi skrenuo pozornost na to!

(btw, svratio Morgot do mene na kavu popodne... pita za tebe. kao, nigdje te nema...?)

može, tako sam otprilike i mislio kad je u pitanju regeneracija jetre. (možemo pitati metu12, on će znati, ali onda riskiraš da te prozove psihotičnom spodobom i da ti kaže pdjebi, luđače neodgojeni...).

s morgothom se družiš, je li? ta stara baraba još uvijek nije naučila da nema što tražiti na ardi? moram se malo pozabaviti njime...:D :top:

manwe
16.08.2003., 09:16
slafko kaže:
ne repriziraju ih jer su vjerojatno sranja iz 60ih u kojima se i pjeva svako malo. a danas, sva sreća ne snimaju filmove po mitovima. sva sreća. rade serije "bazirane" na mitovima. pa dobijete herkulesa i xenu. i hrpu gluposti i američke propagande zatupljenosti.

elfovi imaju nekakve kacige koje su nastale na temeljima korintske. ovo kaj oni nose je neka današnja umjetnička vizija.. fantasy... cijela elf vojska meni osobno izgleda previše paradno. korintske su kacige bile prvenstveno napravljene zbog funkcionalnosti. manji dio je bio svečanih odora, oklopa od mjedi, bronce, zlata, srebra, koječega sve ne.

moram priznati da su mi xena i hercules sasvim ok. kada sam počeo gledati tu i tamo, mislio sam da su najobičniji šit. ad mislim da ima nečeg u svemu tome...

što se tiče kaciga, imaš pravo, ali izgledaju jebački kad na početku filma izvedu onu foru s mačevima...

manwe
16.08.2003., 09:17
el mariachiju jedan veliki :top: za trud.

el_mariachi
16.08.2003., 09:32
manwe kaže:
el mariachiju jedan veliki :top: za trud.
manwe: Mozda ce zvucati sebicno ali ja ovo radim zbog sebe.
Drugacije je kad se nesto procita a drugacije kad se napise. U drugom slucaju ostane vise u glavi. Neke stvari se znaju ali ih nije na odmet ponoviti.

manwe
16.08.2003., 09:48
el_mariachi kaže:
manwe: Mozda ce zvucati sebicno ali ja ovo radim zbog sebe.
Drugacije je kad se nesto procita a drugacije kad se napise. U drugom slucaju ostane vise u glavi. Neke stvari se znaju ali ih nije na odmet ponoviti.

mislio sam na trud s pisanjem linkova i tipkanjem svih tih postova... ali razumijemo se. i ne zvuči sebično.

wyrm
16.08.2003., 11:55
Ooo Marichi ima novi avatar... Jel' to onaj glumac s istetoviranim marijačijem na prsima?
Tko mi moze reci sto o Demogorgonu i njegovim pratiocima?

slafko
16.08.2003., 19:27
manwe kaže:
moram priznati da su mi xena i hercules sasvim ok. kada sam počeo gledati tu i tamo, mislio sam da su najobičniji šit. ad mislim da ima nečeg u svemu tome...

što se tiče kaciga, imaš pravo, ali izgledaju jebački kad na početku filma izvedu onu foru s mačevima...
xena i hercules su hrpa sranja. njih dvoje kao da mogu putovati kroz vrijeme jer su se uplitali u događaje stotinama godina udaljenim jedni od drugih. da ne kažem kako sam bio lud kad je xena bosonoga i goloruka isprebijala cezarove legionare. zamisli, vosjka koja počisti sve pred sobom dobije batina od neke novozelanđanke koja ima oči poput najveće psihopata... mislim, zbilja. da ne spominjem hrpu povijesnih događaja u kojima su sudjelovali s pravom američkom bahatošću.

elfovi uvijek izgledaju jebački. oni i jesu najveći jebači. :D

slafko
16.08.2003., 19:51
ovo što slijedi su moja dva posta s "frajerskog" threada. mislim da bi mogli proći pod temu ovog threda isto, a nisam htio bit nekulturan i linkat na frajerski jer sam se i ja pomučio da ih nađe so, here goes - eneja, troja, kartaga, rim kako ih grčka mitologija vidi uz moj slobodni stil pisanja.

slafko kaže:
kad se već imperator raspisao o rimu i kartagi, evo mene s malo mitologije, rima i kartage naravno, ne valjda mongola. pa da krenemo.
mjesto radnje: Troja, vrijeme radnje: paa, to ni oni neznaju, ali da je fajt bio, bio je. svi sve znate kako je došlo do trojanskog rata i zašto, te ko koga, s čim i opet zašto. ak neznate, dignite ruke, pa možda budem dobar i napišem nekoliko redaka.

uključujemo se u presudnom trenutku za Troju.
glupavi trojanci su noć prije skršili dio zidina i uvukli ogromnog drvenog konja u grad. (sad znate otkud pratchettu inspiracija za sve lljudske gluposti u discworldu :D). trojanci napravili lumtu jer su brijali da su grci otišli mado, kad ono racku. najbolji od najboljih iskočiše grci iz utrobe drvenog konja, otvoriše vrata i pustiše grčku vojsku tranu. trojanci su dobili after hour party, ali ne onakav kakvom su se nadali, nego malo vatreniji... :) grci popalili, pojebali, popljačkali i poodveli u roblje sve koji nisu dobili trovanje oštrim metalnim predmetom u predjelu želuca.

iz tog i takvog kaosa jedini vođa trojanaca koji se spasio bijaše Eneja. iako ne rodom trojanac, već sin dardanskoga kralja Anhiza i boginje ljubavi Afrodite (tom anhizu je pala sjekira u med, jaaaao). trojanci bijahu druga loza iste porodice kao dardanci, no ne volješe se međusobno baš jako. tak kad grci uništiše Lirnes (iz čisto logističkih razloga), grad saveznik dardanaca, ovi pritekoše u pomoć svojoj familiji. kralj anhiz u troju pošalje sina mu Eneju. trojanci ovog prihvatiše kao drugog zapovjednika, odmah nakon Hektora strašnog. u obrani Troje eneja učini mnogobrojna junačka djela – vlastoručno ubi Medonta, vođu tesalonskih odreda, a zatim i Jasa, zapovjednika atenske vojske. u vihoru rata oženio se Prijamovom kćerkom Kreusom (ko ti ime dade, tužna li mu majka). iz goruće Troje uspio je izvući oca svog Anhiza ("onaj koji je umočio Afroditi" kako ga prijatelji njegovi zvaše) i sina Askanija. ženu nije uspio nać u metežu, ali s takvim imenom brijem da je nije ni tražio nešto naročito jako. :D priča kaže da se oprostio o njene sjene, kaj god to bilo. sa 20 brodova napustio je Troju, te - prema zapovijedi Zeusovoj – krene put italije gdje se trebaše skrasiti. dugi niz godina plovio je Egejskim, Jonskim i Tirenskim morem (iz ovog vidimo da GPS ipak ima neke koristi :D). nije imao sreće pa je naletio na harpije, kiklope, scillu i haribdu, a i kad je došel na siciliju Etna je imala svoj godišnji dernek. zbog velike oluje dospio je u sjevernu afriku, a od cijele sjeverne afrike uspio je doplovit drito u, pogađate, Kartagu. Kartagom vladaše kraljica Didona, koja se u Eneju zaljubi, ono, odmah. ni njemu nije bilo svejedno, ali Zeus ga jednim dobro odmjerenim i naciljnim gromom podsjeti da je vrijeme za put nastavit teški. i ode on tako, te ostavi Didonu srca slomljenog. konačno pristavši na italsku obalu, nije imal pametnijeg posla, pa di će, kaj će, drito u proročište u Kumi. proročica Sibila otprati ga na ulaz u podzemni svijet i tamo se sastane s ocem svojim koji mu reče neka uplovi u ušće Tibera i tamo osnuje grad.

krupni plan: ušće tibera, italska dječica se igraju čega god su se djeca u to doba igrala, ali vrlo je vjerojatno bilo potezanja za kečke, rode gacaju po plićaku i love žabe, itali okreću jelene na ražnjevima, ovce spokojno žvaču finu talijansku travicu. uplovljavaju brodice, nepoznate. lokalnim pučanstvom, latinima, vladaše kralj Latin koji što god da je napisao bijaše latinica.
(ovo prijeloman trenutak priče i zato prestanite zijevat i otvorite te jebene oči!)
mitovi se u oko ovog dijela ne slažu, jedni kažu da su Latin i njegovi Eneji i njegovima željeli priredit topao doček, ali im je onda sinulo da imaju samo hladna oružja, pa su se zadovoljili s tim. bijahu poraženi. valjda su ovi Eneja & co. imali toplija hladna oružja od njih. druga verzija kaže kako Latin dočekaše Eneju širom raširenih ruku i prijateljski. ali obadvije verzije se slažu s tim da je Latin kao ženu Eneji dao svoju kćer Laviniju. u njenu čast eneja novi grad nazove Lavinij.
starosjediocima i nije bilo baš po volji kaj tu neki rade grad i bili su nezadovoljni. to iskoristi Turno, kralj Rutula, bivši zaručnik Lavinije (mislim da je njega najviše ovo jebalo, jer se priča po kvartu da je mala bila komad do bola). Turno skupi svoju vojsku i vojsku nezadovoljnih latina i ostalih starosjedilaca te krenu u rat s Enejom. kad je bilo najpotrebnije, enter the cavalry to the rescue – etruščani, tradicionalni Turnovi neprijatelji, pod zapovjedništvom svoga kralja Euandra priskočiše u pomoć svojim izvježbanim pješaštvom i vrlo opakom konjicom. u borbi izginuše mnogi latini, te njihovi rođaci (koji su si bili okej s enejom) zatražiše primirje. eneja odgovori da se ne želi borit s narodom svoje žene, već da ako se mora borit on i Turno to riješe mano-a-mano. tako i bi. Turno pade u junačkoj borbi.

eneja nastavi širiti svoj grad (zvuči ko da prepričavam igranje sim cityja, al jebiga) te pomiješa svoj narod s latinima. tako nastade narod rimski što ime dobi po gradu kojeg osnovaše potomci enejini, romul i rem.

enejina smrt je stvar polemiziranja i dan danas. neki kažu da pade u boju s rutulima ili etruščanima čak, dok drugi vjeruju da je u nebo uzašao pod punim naoružanjem. no, svi se ipak slažu s time da je eneja na kraju postao bog. čega? bog točne navigacije sigurno nije. :D

slafko
16.08.2003., 19:53
slafko kaže:
sada malo o kartagi, točnije o utemeljiteljici i prvoj kraljici iste.

Didona (grčki i latinski – Dido :top: ), kći tirskoga kralja Bela*. rođena je u Tiru, kao i Pigmalion, brat joj. nakon očeve smrti buraz postaje tirski kralj, te ubija Didoninog muža, Siheja, bogatog trgovca kako bi se domogao njegovog bogatstva. Didona napušta domovinu zgrožena ovim zločinom i zajedno sa skupinom sunarodnjaka (feničana, za one koji sjede na ušima) odlazi daleko, daleko. na sjeverozapadnoj obali afrike osniva "novi grad" (fenički Kart Hadašt, pa otud Kartaga). sve je u kartagi bilo divno i krasno i didona je bila okej. onda jednog dana u luku uplove brodovi izbjeglica iz Troje. tako je upoznala eneju i zaljubi se unj. svoje osjećaje dugo je tajila, te ih naposljetku – na nagovor svoje sestre Ane – otkri eneji. needless to say, ovom je bilo drago ko prascu, ali jebiga – kad Zeus kaže, Zeus se ne zajebava. eneja moraše napustiti naručje didonino u potrazi za novim domom. Didona, srca slomljenog u tisuće komadića, oduze sebi život zbog velike tuge.

end of story, by by. :w*knjiga kaže ovako: Bel – ime nekolicine kraljeva iz grčkih mitova. tako se zvao stari egipatski kralj, otac kraljeva Egipta i Danaja, onda tirski kralj i naposljetku i asirski kralj, koji je prema mitovima osnovao, ni manje ni više nego Babilon. egipatski i fenički mitovi ne spominju kraljeve ovog imena, kao ni asirsko-babilonska mitologija. riječ "bel" ili "baal" od koje je Bel zacijelo izvedeno, u starim semitskim jezicima označava titulu "gospodar", odnosno "gospod" – najčešće se javlja uz ime Marduka, najvišeg babilonskog boga, kojeg su grci stavljali rame uz rame sa Zeusom.
nedavno smo imali nešto o babiloncima, pa evo još malo.. meni neke stvari nisu bile najjasnije, ali sad više ne lovim u mutnom ko guska u magli.

Vojtech Zamarovsky – Junaci antičkih mitova

Solaris
16.08.2003., 20:52
Pallas kaže:
Mozda nije lose da je ova tema na znanosti...

Ima nesto, vezano uz mitove, o cemu nikad nisam procitao misljenje strucnih ljudi. Bilo bi mi drago cuti sto znate/mislite.

Postoje motivi koji se javljaju u mitovima mnogih civilizacija. Npr. potop. Imaju ga Grci, javlja se u mitu o Gilgamesu, pojavljuje se u Bibliji, opisuju ga Egipcani... Kao da je rijec o prijenosu prica prvih ljudi o potpu koji je uslijedio nakon ledenog doba.


Sve verzije mitova različitih naroda potječu zapravo od jednog mita, i svuda se mogu naći korelacije.
Dedal ( koga poznate kao mitskog letaca iz krizaljki) je bio mudar i rekao je sinu otprilike ovako:”Sine , budu pazljiv, ne smijes se pribliziti bas puno moru jer ce ti krila ovlasiti i neces moci letjeti. Ali ne smijes ici ni previse visoko jer ce ti Sunce otopiti ljepilo i pasces u more”… I poletjeli su sa Krete. U pocetku je sve stimalo ali sin se sve vise oslobadjao i dizao ka Suncu. I bas se desilo ono na sto ga je otac upozoravao. Mjesto gdje je pao nazvano je Ikarovo more. Kuzite li sto je pisac htio reci sa pricom ?
Mozda necu podvuci pravu paralelu ali ima jedan bosanski pisac ( kom sam zaboravio ime ) koji je napisao pripovjetku kako majka savjetuje sine kako da se krece po gradu u kom nije bila. Naime vec joj je jednog sina zgazilo auto u gradu. I kaze mu ovako… ”Nemoj ici preblizu zgrada…pasce crijep na tebe… nemoj ni preblizu ceste zgazice te auto…vec nako..nako”…Legendarno.. To ”nako” je u stvari ono ni blizu mora ni blizu Sunca, bar meni tako zvuci..

:) :) savršena simbolika za srednji put, za zadržavanje hladne glave i snage u krilima istovremeno

Black Revenger
16.08.2003., 20:53
slafko kaže: ako vas zanima, mogu pogledat točne rodbinske odnose bogova. ovo je sve kaj mi je trenutno u glavi...
pogledaj ak ti nije teško.

ja bi još.

kad na red dolaze mitska stvorenja?

Solaris
16.08.2003., 20:56
Pallas kaže:
Nadjimo se na pola puta, moze? :)

Ima jetra visoku mogucnost regeneracije, pogotovo ako ju usporedimo s drugim organima. Primjerice, mozgom ili gusteracom.
Koliko ce regeneracija uspjeti obnoviti funkciju i gradju jetre, ovisi o osobitostima stetnog cimbenika (njegovoj prirodi, njegovoj dozi/kolicni te o brzini kojom je djelovao, trajanju djelovanja i tome slicno). Npr., za alkoholnu cirozu jetre su tipicna zarista regeneracije jetrenog tkiva.
Koliki je doprinos mogucnosti jetrenog tkiva da se regenerira vazan za odrzanje naseg zdravlja je, nazalost, dosta tesko istraziti. Do neke mjere se tkivo moze "nositi" sa stetnim cimbenikom.

Eto! :)

Ali, jako je zanimljivo tvoje opazanje za Prometeja. :) Drago mi je da si mi skrenuo pozornost na to!
Jetra (liver) ;) , je organ koji je povezivan sa samom životom, središtem života, pa Prometejevu simboliku izvucite sami ;)


Btw, sad sam se sjetila i Tantala, i njegovih muka.........

Solaris
16.08.2003., 21:00
slafko kaže:
xena i hercules su hrpa sranja. njih dvoje kao da mogu putovati kroz vrijeme jer su se uplitali u događaje stotinama godina udaljenim jedni od drugih. da ne kažem kako sam bio lud kad je xena bosonoga i goloruka isprebijala cezarove legionare. zamisli, vosjka koja počisti sve pred sobom dobije batina od neke novozelanđanke koja ima oči poput najveće psihopata... mislim, zbilja. da ne spominjem hrpu povijesnih događaja u kojima su sudjelovali s pravom američkom bahatošću.:D :D ma nemoj to tako ozbiljno shvaćati ;)

zanimljivo je u Xeni, kad su iscrpili sve teme s Olimpa, prešli su malo na hinduizam, pa na kršćanstvo.
nemojte me uzet za ozbiljno, jer baš to i ne gledam, ali evo danas jesam. Ubili su samog Vraga. I s kom će se sad boriti? :confused: :D :rolleyes: :D

slafko
16.08.2003., 22:44
Solaris kaže:
Btw, sad sam se sjetila i Tantala, i njegovih muka.........
ah da... dobro staro stajanje u bistroj vodi ispod prekrasnih i sočnih plodova. a nemreš ni do vode ni do voća. ali zaslužio je.. nemreš samo tako ubit sina, narezat ga, skuhat i dat bogovima za glavno jelo. to nije preporučljivo. :)
bolesnici ti grci. fakat bolesnici. da ne pričam o guranju kamena uz brdo pa se on opet otkotrlja nazad ili vješanje mača iznad glave nesretnika. koje su fore oni imali... :top:

wyrm
17.08.2003., 11:32
Glavno da meni nitko nije odgovorio na post... :cry:

Didi
18.08.2003., 06:45
wyrm kaže:
Glavno da meni nitko nije odgovorio na post... :cry: Evo samo malo na brzinu, a kasnije mogu još nešto dodati.

Demogorgon je drevno božanstvo, vjerojatno povezano s istočnim religijama, shvaćeno kao prvobitni bog stvaratelj. Ime se tumači na dva načina: 1. kao složenica od demo- (prema demos - narod) i gorgos - koji zastrašuje, kojeg se treba bojati (otuda i Gorgona Meduza) ili kao 2. složenica od daimo- (daimon - demon) i istog pridjeva kao u prvom slučaju. S obzirom na "stvarateljsku" ulogu, bilo je i pokušaja da se ime shvati kao iskrivljeni oblik od riječi demijurg. Ime mu je dugo vremena bilo tabu, to jest izgovoriti to ime značilo je prizivanje zle kobi.

Priznajem, nisam pažljivo čitala, pa je to možda netko već ispravio, ali Artemis je kod nas Artemida. :)

manwe
18.08.2003., 09:31
slafko kaže:


elfovi uvijek izgledaju jebački. oni i jesu najveći jebači. :D


yep.:D :s :s
solaris:
sve verzije mitova različitih mitova potječu od jednog mita i svugdje se mogu naći korelacije

živa istina. to je uočio i objasnio još giambattista vico tamo krajem 17. stoljeća.

Pallas
18.08.2003., 11:23
manwe kazˇe:

zˇiva istina. to je uocˇio i objasnio josˇ giambattista vico tamo krajem 17. stoljec´a.

Manwe, plz, bi ti se mozda dalo napisati dvije-tri recenice o tome?

manwe
18.08.2003., 11:37
Pallas kaže:
Manwe, plz, bi ti se mozda dalo napisati dvije-tri recenice o tome?


sutra. moram naći knjigu. negdje sam je zatubio, a baš mi treba ovih dana.
koliko se sjećam, čovjek je začetnik znanosti koju danas zovemo kulturnom antropologijom. istraživao je semitske kulture i došao do zaključka da je i kršćanstvo prirodan nastavljač judaizma, a uspoređujući mitologije raznih naroda ustanovio je da sve moraju imati isti izvor.

neću više po sjećanju pisati. nastavak slijedi sutra.

Solaris
20.08.2003., 18:31
Pa i J. Campbell se time bavio :) ,
je li tko čitao nešto od njega?

Moler
22.08.2003., 08:18
\Mozda necu podvuci pravu paralelu ali ima jedan bosanski pisac ( kom sam zaboravio ime ) koji je napisao pripovjetku kako majka savjetuje sine kako da se krece po gradu u kom nije bila. Naime vec joj je jednog sina zgazilo auto u gradu. I kaze mu ovako… ”Nemoj ici preblizu zgrada…pasce crijep na tebe… nemoj ni preblizu ceste zgazice te auto…vec nako..nako”

Branko Copic, ako me sjecanje ne vara!

Moler
22.08.2003., 08:30
Ajde nek neko napise nesto o argonautima i potrazi za zlatnim runom, nikada bas nisam potpuno shvatio simboliku tog runa i te potrage uopste!

el_mariachi
22.08.2003., 09:15
Moler kaže:
\

Branko Copic, ako me sjecanje ne vara!

Vara te. Copic nije imao dubinu u svom pisanju.

Bio je to Zijo Dizdarevic u pripovjetci Majka.
Ono sto sam ja gore napisao izgleda malo drukcije::D
“Pripazi sinko, ne idi sredinom džade. Satrat ćete štogod. Ama, nemoj ni plaho uz kraj da te, boj se, ne udari nešto s krova, nego hajde nako, nako”

^^^^^^^^ (http://www.geocities.com/amela_1979/Zijadizdarevic/Majka.htm)

Jason? Ima tu prica i prica. Ako se niko ne javi do ponedjeljka nabacim ja nesto.

slafko
22.08.2003., 10:22
Moler kaže:
Ajde nek neko napise nesto o argonautima i potrazi za zlatnim runom, nikada bas nisam potpuno shvatio simboliku tog runa i te potrage uopste!
jedna od pouka je da i najstrašniji zmajevi koji nikada ne spavaju imaju slabu točku.
samo je treba naći i pravilno iskoristiti.

adriatic
22.08.2003., 12:01
el_mariachi kaže:
Copic nije imao dubinu u svom pisanju.

I ti se varaš! Pročitaj BAŠTU SLJEZOVE BOJE! ;)

Ruda
23.08.2003., 13:07
Neki dan sam bil u "Jami" i kojoj je navodno rođen Zeus.......isplati se vidjeti

Ken
24.08.2003., 00:19
evo malo o grckoj mitlogiji tj. o postanku svijeta...

na početku je bio samo Kaos---nešto tipo neograničeni tamni bezdan... iz njega je nastala Geja(Zemlja) a ona je rodila Urana(nebo) i Ponta(more)..sad mi nije jasno kako je rađala sama od sebe ali na to pitanje će entko drugi morat dta odgoovr.ll...

Geja i Uran imali su međuostalima Titane.Storuke divove Hekatonhire i jednooke Kiklope.....

Titana je bilo 12-6 muških i 6 ženskih a najpoznatji titanski par su bili Kron I Reja...

pošto je vlast slatka Uran je nije htio djeliti a i malo ga je treslo pa je svu svoju djecu pobacao u Tartar(bi se reklo pakao po naše)
ali Geja kao svaka mama nije to baš dobro podnesla i umjesto da bude uz muža pomogla je najmlađem sinu Kronu (uvijek je najmlađi si bio glavni rasturač) da savlada oca i oslobodi braću,sestre,stoku,i ine osobe..
naš heroj se oženio Rejom koja mu je rodila 3 kćeri: Hestiju,Demetru i Heru te dva sina:Posejdona I Hada...
ali i Kron je dobio jedno malo proročanstvo da će i njega djeca smicnuti pa ih je sve progutao...
opet proradila majčinska ljubav pa je Reja kad je rodila trećeg sina Zeusa Kronu dala da proguta kamen a ona njega sakrila u jednoj spilji... kad je Zeus narasao velik i zdrav prisili Krona da povrati progutanu braću... i sestre...
tada je započeo jedan lagani rat između titana koji su se utaborili na brdu Otrisu i Zeusa&sa braćom + oslobođeni Kikopi i Hekatonhiri iz Tartara....
naravno zeus & company pobijediše a titani završiše... tratata u Tartaru zavezani,okovani,nalagno sj.....
Zeus je naravno podijelio vlast po principu: on dobiva nebo i vlast nad svim bogovima,posejdon je dobio more a had je dobio podzemni svije(što je Hada činilo najmoćnijim bogom iako to zeus nije priznao jer ipak iz podzemnog svijeta se nitko nije vratio :) osim herkulesa ali to je već druga priča...).....

Solaris
24.08.2003., 00:20
manwe kaže:
sutra. moram naći knjigu. negdje sam je zatubio, a baš mi treba ovih dana.
koliko se sjećam, čovjek je začetnik znanosti koju danas zovemo kulturnom antropologijom. istraživao je semitske kulture i došao do zaključka da je i kršćanstvo prirodan nastavljač judaizma, a uspoređujući mitologije raznih naroda ustanovio je da sve moraju imati isti izvor.

neću više po sjećanju pisati. nastavak slijedi sutra.

I manwe, gdje si sad? :confused:

U očekivanju posta vaše visosti, moj skromni prilog.

by Joseph Campbell:


1. Read myths with the eyes of wonder: the myths transparent to their universal meaning, their meaning transparent to its mysterious source.

2. Read myths in the present tense: Eternity is now.

3. Read myths in the first person plural: the Gods and Goddesses of ancient mythology still live within you.

4. Any myth worth its salt exerts a powerful magnetism. Notice the images and stories that you are drawn to and repelled by. Investigate the field of associated images and stories.

5.Look for patterns; don’t get lost in the details. What is needed is not more specialized scholarship, but more interdisciplinary vision. Make connections; break old patterns of thought.

6. Resacralize the secular: even a dollar bill reveals the imprint of Eternity.

7. If God is everywhere, then myths can be generated anywhere, anytime, by anything. Don’t let your Romantic aversion to science blind you to the Buddha in the computer chip.

8. Know your tribe! Myths never arise in a vacuum; they are the connective tissue of the social body which enjoys synergistic relations with dreams (private myths) and rituals (the enactment of a myth).

9.Expand your horizon! Any mythology worth remembering will be global in scope. The earth is our home and humankind is our family.

10. Read between the lines! Literalism kills; imagination quickens

Zakdoeken
24.08.2003., 12:38
... su teško odjeljive cjeline. Prepoznavanje zrnaca zbilje u mitološkim pričama iz davnine je ono najljepše što nam prošlost nudi, poput sinteze ovo- i onozemaljskoga.

Svi znaju da za vučedolsku golubicu i svi znaju da je grčki bog vatre i kovačkog umijeća, Hefest, bio šepav. Ali malo tko zna za neobičnu i tajnu vezu između hromog boga i najslavnije Vučedolke.

Vučedolska je kultura pripadala brončanom dobu. Kod lijevanja bronce, iz rudače bakra oslobadjale bi se male količine arsena koje bi kovač udisao i koje bi tijekom vremena "glodale" leđnu moždinu nesretnog kovača sve dok nesretnik ne bi ohromio. Zato je Hefest, kovač svih kovača, šepavac.

A gdje li u ovoj priči pripada golubica? Ponajprije, ona uopće nije golubica, već jarebica. Kad jarebica spazi grabežljivca u blizini vlastitog gnijezda, recimo lisicu ili čovjeka, počinje lepršati i šepati ne bi li odala dojam ozljeđenog i lako uhvatljivog plijena te navela predatora da potrči za njom i tako spasila gnijezdo. Šepava je jarebica stoga postala simbolom kovača brončanoga doba.

Elegantno objašnjenje uloga u neobičnom trokutu bog-kovač-ptica dugujemo arheologu Aleksandru Durmanu sa zagrebačkog sveučilišta.

Zakdoeken
24.08.2003., 12:46
...evo i jedan zanimljiv
link (http://www.geocities.com/Athens/Olympus/8784/durman.html)

Nymann
25.08.2003., 21:43
Didi kaže:
Evo samo malo na brzinu, a kasnije mogu još nešto dodati.

Demogorgon je drevno božanstvo, vjerojatno povezano s istočnim religijama, shvaćeno kao prvobitni bog stvaratelj. Ime se tumači na dva načina: 1. kao složenica od demo- (prema demos - narod) i gorgos - koji zastrašuje, kojeg se treba bojati (otuda i Gorgona Meduza) ili kao 2. složenica od daimo- (daimon - demon) i istog pridjeva kao u prvom slučaju. S obzirom na "stvarateljsku" ulogu, bilo je i pokušaja da se ime shvati kao iskrivljeni oblik od riječi demijurg. Ime mu je dugo vremena bilo tabu, to jest izgovoriti to ime značilo je prizivanje zle kobi.

Priznajem, nisam pažljivo čitala, pa je to možda netko već ispravio, ali Artemis je kod nas Artemida. :)

Ja sam ga baš pronašao pod natuknicom Demijurg. Demourgos i već spomenuti Demogorgon su dva ostala moguća oblika.

U dualističkoj gnostičkoj teologiji on je bio tvorac materijalnoga sveta, koji je po prirodi zao. SToga je od strane ranih hrišćanskih gnostičkih jeretika bio poistovećivan sa Jahveom (Jehovom).

el_mariachi
29.08.2003., 07:31
Rjecni bog Penej ( Peneios) je imao prelijepu kcer Dafne (Daphne) koja je svrljala po sumama i bila sretna. "Cuces ti sta ce bit" :D
Apolon je bio tu negdje u blizini i ubio je nekog zmaja s imenom Piton. Pri povratku sreo je Erosa ( Kupida) i malo ga zezao. Eros je imao dvije vrste strelica. One sa olovnim i one sa zlatnim vrhom. Ako bi ispucao one sa zlatnim vrhom i pogodio neku osobu ta osoba bi se zaljubila u prvu osobu (suprotnog spola) koja naidje. Olovne su imale suprotni ucinak. I tako pogodi on Apolona sa zlatnom a Dafne sa olovnom. I ne lezi vraze... Apolon se zaljubio u nju a ona bjezi od njega. Al sto ti je musko brze je od zenska ( svi to znaju koji gledaju atletiku :D) i sustigao ju je. Ona je pak zamolila oca da je pretvori u drvo. Apolon se zna cesto predstaviti u umjetnosti kao osoba koja grli drvo a i posto je bio zastitnik glazbe,umjetnosti i nauke nekad se predstavlja i sa krunom sastavljenom od lisca...( Ko je bio na el_mariachijevim organiziranim maskenbalima mogao je to vidjeti:o )....
-------------------
Mida(s)


Mida je bio haber sa Dionizom po principu ( Jel znate zasto je Gavrilo Princip ubio Ferdinada - iz principa) malo se jelo puno se se pilo, i ucinio mu je 1x uslugu. I Dioniz mu je htio ispuniti 1 zelju. I ta zelja je bila, ne lezi vraze, da sve sto dodirne da se to pretvori u zlato. No problem je bio veci nego sto je mislio. Kad su mu sluge donijele klopu i kad je poceo da preziva , to se pretvorilo u zlato kao i razna nektar pica il sta ti ja znam. I onda on skuzi kakvu je glupost napravio. I opet ode tusiti svog habera Dioniza da ga vrati u prvobitno stanje. Tako i bi. Mida je volio pobjeci iz svoje palace i razmisljati u miru sume gdje je cesto Pan svirao na svojoj fruli. I 1x je trebao suditi ko ljepse svira...Pan ili Apolon. Presudio je u korist Pana sto je naravno naljutilo Apolona koji ga je nagradio magarecim usima. Kasnije je nosio krunu tako napravljenu da mu je sakrivala usi. ( U nasim podnebljima je ovo preuzeto i koristi se car Trojan sa kozjim usima)...
Mida je odlican primjer skrtosti... Preporucujem svima film Hustonov film Blago Sierra Madre (http://us.imdb.com/title/tt0040897/) koji je do savrsenstva opisao skrtost.

slafko
29.08.2003., 07:46
el_mariachi kaže:
Preporucujem svima film Hustonov film Blago Sierra Madre (http://us.imdb.com/title/tt0040897/) koji je do savrsenstva opisao skrtost.
:s :s :s :s

manwe
06.09.2003., 13:28
giambattista vico i "scienza nuova". pišem prema "suvremenoj historiografiji" m. gross.

kao osnovni predmet spoznaje vico predlaže kulturu jer ju je stvorio čovjek i njezini su mu zakoni zato razumljivi za razliku od prirode koju je stvorio bog. no, kultura se može ispitivati samo unutar svoje povijesti (...) koja je dug proces prijelaza čovjeka iz životinjskog u civilizirano stanje.(...) vico se najviše zanima za početke čovječanstva bitne za spoznaju povijesnih procesa.(...)
prema njemu, ljudi su stvorili vrlo raznolik svijet naroda, no on je proizašao iz jedinstvena duha koji se poslužio ograničenim svrhama ljudi za svoje više ciljeve i tako održao ljudski rod.(...) iz pretpostavke da su svi primitivni ljudi, ma gdje bili, imali zajedničko obilježje u religiji, bračnim ceremonijama i pokapanju mrtvih, izvodi početak samostvaranja ljudi kao kulturnih bića, odnosno razvoja njihove čovječnosti, pri tome razlikuje tri razdoblja: bogova (patrijarhalno društvo), heroja (aristokratsko društvo) i ljudi (doba znanosti i filozofije).
"nova znanost" je kritika kulture, upozorenje na procese destabilizacije, suprotstavljanje optimističnome načelu napretka u duhovnom razvoju čovjeka koji, prema prosvjetiteljskom učenju, vodi od "mita do logosa". tj. od nerazumnog do zrele racionalnosti. u protivnom je s time vicova rehabilitacija mitova (!) kao izraza konkretnoga mišljenja, po čemu je danas najpoznatiji. on, naime, nastoji rekonstruirati narav primitivnih "prvih ljudi", traži njihov prastari odnos prema životu koji nije nikao iz filozofije nego iz "pučke mudrosti", izražavajući se u prevlasti tradicije, mita i rituala. mnogi su autori uočili sličnost mitova sredozemlja i to su objašnjavali difuzijom iz jednog izvora, prije svega iz židovstava. u suprotnosti s time vico vidi u bogovima i junacima mitova izraz poetične logike prvih ljudi, njihova konkretnog antropomorfnog mišljenja koje je postojalo kod svih, pa se sličnost u viđenju bogova i heroja svuda spontano javljala i nije posljedica utjecaja nekog središta.
sjajna mu je analiza homerova pjesništva kao proizvoda primitivnoga mišljenja. zaključio je da je ono nastalo dugotrajnim procesom te da pjesnik homer nije postojao. u tom okviru valja spomenuti i njegovo bavljenje naravi primitivnih jezika. svojom poredbenom metodom pokušava naći jedinstven ključ za interpretaciju mitova i legendi, religije, poezije i filozofije, političkog sustava te jezika.

Namche
06.09.2003., 16:54
Faetont je bio sin Helija i Klimene. Zbog ruganja Epafa[sina Zeusovog] koji mu nije vjerovao da je sin boga sunca odlucio je provjeriti svoje porijeklo. Posto Helije nije mogao doci k njemu Faetont se uputio na istok nebi li upoznao oca. Helije sretan sto ga vidi , ali i tuzan jer ne moze biti sa njim i zenom napravi pogresku jer mu da obecanje da ce mu ispuniti bilo kakvu zelju u koja je u njegovoj moci. Faetont je samo to cekao i presretan zatrazi da on jedno jutro povede ocevu kociju prema nebu kako bi svi vidjeli da je on njegov sin i sposoban za takav zadatak! Kad je shvatio sto je ucinio Helije je pokusao odgovoriti sina ali ovaj nije htio odustati. A, obecanje je morao ispuniti jer se zakleo stiksom!
I tako je nedoraso zadatku Faetont uzeo zlatne uzde i krenuo na put bez povratka dok je Helije mogao samo zaliti za brzopletim obecanjem...
Faetont je uzivao misleci kako bi bilo divno da je sad Epaf sa njime i svi njegovi prijatelji da vide da on vozi suncevu kociju. Ocaran, zaboravio je drzati konje na uzdi i oni se otmu i pocnu slobodno juriti nebom. Faetont u strahu osine ostro konje i zategne uzde a kocija pocne ici bez kontrole previsoko tako da se zemlja ledila pa zatim preblizu sprzivsi plodnu zemlju koja po njoj dobije ime sahara. Uzalud se osvrtao nebi li vidio svoga oca i njegove dvore...
Na kraju vidjevsi da bi mogli istati bez sunca Zeus sijevne munjom i i srusi Faetonta na zemlju a konji se primire i nastave vuci kola nebeskim putem.
Od silne tuge Helije nije sljedeci dan vozio kociju pa je cijeli dan vladao mrak a, Faetontove sestre helijade se nakon 4 mj tugovanja pored njegovog groba pretvorise u topole.
Cesto skupo placamo svoju nepromisljenost i krivu procjenu. Ne treba vezati uz neki poseban dogadjaj jer ce svatko nac nesto za sebe

;)

el_mariachi
29.09.2003., 20:32
Nekako mi zao da ovaj topic pocne pokrivati prasina pa ga vadim iz mrtvih sa nekoliko slika (http://www.stgeorges.bc.ca/jr/greek/ji/7/html/index.htm) iz Grcke mitologija.

adriatic
02.09.2005., 09:54
Odvojio sam ovaj prvi dio topica jer smatram da nastavak baš i nema veze s početnim dijelom i sastoji se uglavnom od brbljanja.
- adriatic

žaoka_
04.09.2005., 21:52
adriatic kaže:
Odvojio sam ovaj prvi dio topica jer smatram da nastavak baš i nema veze s početnim dijelom i sastoji se uglavnom od brbljanja.
- adriatic

Ili brbljanje ili će el_mariachiu opet da bude žao što prašina prekriva ovaj topik. I onda... 2007. godine neko pronađe ovu temu i pojavim se ja i opet je upropastim.

stitch
04.09.2005., 21:56
Slažem se. Dignuli smo temu iz mrtvih upravo svojim razgovorima, držali se teme ili ne. Prigovarati se može jedino kad je topic aktualan, a ne kada se nađe nekakva grupica pa piše.

Kriva procjena, Adriatic.

žaoka_
04.09.2005., 22:07
Jadranko, a gde je GrMi II? Je li to ono izbrisano?

Ne znam kom li ću se prikloniti carstvu - I ili III. :tuzni:

Zavelim
19.10.2005., 15:20
Kako su Iliri dobili ime?
Zeus je Kadmu ugrabio sestru Europu. Otac je poslao Kadma da dovede sestru natrag a ako to ne uspije neka se ni sam ne vraća. Kako je Kadmo ostao neobavljena posla nije se usudio vratiti u domovinu. U Beociji u Grčkoj osnovao je grad Tebu. Oženio se tamo sa kćerkom Aresa i Afrodite, sa Harmonijom. Po nalogu proročišta otišao je među ilirske Enhelejce i postao je njihov kralj. Nakon nekog vremena rodio mu se sin Illyrios po kojemu su Iliri dobili ime. Umrijevši Kadmo i Harmonija pretvorili su se u zmije. Kod Ilira je bio vrlo raširen kult zmije, no, njihova religija je opet priča za sebe. Netko bi vam pak mogao na pitanje kako su Iliri dobili ime odgovoriti i drugim odgovorom, kao npr. Iliri su dobili to ime jer su “stanovnici oko rijeke Iller”. Po Ćiru Truhelki ime Ilir potječe od albanske riječi i lir što znači slobodan.


www.antikviteti.net/ilirski_vladari1.htm+Kadmo,+harmonija&hl=hr (http://216.239.59.104/search?q=cache:pFyo6BVnWF8J:SaraKADMO i HARMONIJA - Najstarija legenda o Korčuli ali o kojoj se tek nedavno počelo pisati u nekim talijanskim časopisima, je ona o Kadmu i Harmoniji a povezana je s grčkom mitologijom. U IV. knjizi o Argonautima Apolonije Rođanin govori kako su oni plovili crnom dubokom rijekom u Iliriji, koja je nekada tekla tamo gdje se danas nalazi Pelješki kanal. Bila je to po svoj prilici rijeka Neretva ili im se sami, relativno uski, Pelješki kanal učinio rijekom. Oni su sagradili tvrđavu blizu "planine u koju udaraju gromovi", koja je vjerojatno današnji Sv. Ilija, a lokacija tvrđave mogli bi biti Nakovane na Pelješcu, gdje su pronađeni fenički natpisi.

Apolonije u svojem epu "Argonautika" pripovijeda o Kolšanima koji su Jazona, Medeju i Argonaute progonili sve do Jadrana a onda se nisu usudili vratiti neobavljena posla svojem kralju Eetu nego su se radije naselili na raznim mjestima na Jadranskom moru. Apolonije o tome pjeva ovim stihovima:

-"a drugi su sagradili kulu na Ilirskoj rijeci, crnoj i dubokoj, gdje je grob Harmonijin i Kadmov, udomili se kod ljudi Enhelejaca".

Ovaj Apolonijev stih pripada među najstarije vijesti o jadranskim krajevima u antičkoj književnosti.

Prvak aleksandrijske pjesničke škole, Kalimah, stariji suvremenik, učitelj i kritičar Apolonijev, u jednom fragmentu svojih "Uzroka" spominje direktno Harmoniju:

-"Oni su na Ilirskoj rijeci zaustavili vesla, kraj kamena plavokose Harmonije, zmije, osnovali su grad. Kakav Grk nazvao bi ga (gradom) Bjegunca, a njihov ga je jezik imenovao Pola." Sva kasnija istraživanja grčke klasične književnosti potvrdila su da se tu nikako ne može raditi o današnjoj Puli u Istri s obzirom na njezinu veliku udaljenost od ostalih zemljopisnih lokaliteta koji se spominju u kontekstu o Kolšanima. Zanimljivo je s tim u vezi spomenuti da se ime Polo u raznim inačicama pojavljuje tijekom cijele nepisane i pisane povijesti Korčule. Tako, na pr. ime Ilira koji je podijelio zemlju u Lumbardi na Korčuli s grčkim kolonistima iz 4. stoljeća prije Krista, u svom romaniziranom obliku, glasi Pullus.

Mit o Kadmu i Harmoniji kod Ilira i njihova pretvorba u zmije javlja se kao tema u više navrata i u kasnijoj antičkoj književnosti, grčkoj i latinskoj. Priča o preobraženju privukla je pozornost i rimskog pjesnika Ovidija, koji je ispjevao veliki ep "Preobrazbe" (Metamorphoses). Ovidije pjeva kako je Kadmo pri osnivanju Tebe ubio zmaja:

"Dok je pobjednik promatrao veličinu pobijeđenoga neprijatelja,
iznenada se začuo glas; i nije se lako moglo razabrati odakle, ali
čuo se: Što gledaš, Agenorov sine, ubijenu zmiju, i tebe će gledati kao zmiju."

Kadmo i Harmonija su likovi koji se pojavljuju u legendama o navigaciji Feničana i Pelaska. Kadmo je bio Feničanin koji je Grcima donio abecedu i oženio se s Harmonijom, kćerkom Venere i Aresa, i koji je utemeljio grad Tebu, prema nalogu proročišta. Prvo je morao ubiti zmaja (zmiju) što je živio u spilji pod uzvisinom na kojoj je trebalo izgraditi grad. Onda je morao uzorati polje i na njemu kao sjeme posijati zmajeve zube.

Iz njih je nikao junački rod koji se nazvao Sparti, što znači posijani. Kadmo je zatim napustio Tebu zajedno s Harmonijom da bi došao do Enhelejaca, koji su bili u ratu s Ilirima, prastanovnicima istočne jadranske obale. Prorok Dionis je Enhelejcima obećao pobjedu nad Ilirima ako za svoje vođe odaberu Kadma i Harmoniju, što su oni i učinili i tako su pobijedili Ilire. Otad je Kadmo vladao Ilirima a Harmonija mu je rodila sina Ilira.

Vatikanske sholije uz Vergilijevu "Eneidu" govore o snazi sina Kadma i Harmonije:

"Kadmo, Agenorov sin, ostavio je Tebu i u društvu svoje supruge Harmonije podnosio je udarce sudbine i kad je prešao granice Makedonije, ostavio je malenoga sina kojega je Harmonija bila rodila kod Ilirske rijeke. Njega je zmija umotala u svoje kolute i, dok nije došao u odrasle godine, njegovala ga je zagrljajem svojega tijela i napunila ga snagom kojom je pokorio čitav onaj kraj. Ona mu je po rijeci koja označuje nju dala ime Ilirije."To se sve zbivalo u XV. stoljeću prije Krista.

Legenda ima i verziju koja govori kako je Tebu zauzeo Dionizije, nećak kralja utemeljitelja Tebe, t.j. Kadma, pa su Kadmo i Harmonija razočarani otplovili prema ilirskoj obali gdje su sretno živjeli na "otoku blaženih" i gdje se nalaze njihovi grobovi iznad kojih su njihovi likovi u obliku kamenih zmija. U predjelu Kočije, blizu korčulanskog mjesta Žrnova nalazi se izvor vode s osebujnim stijenama i vegetacijom, te s dva velika kamena u obliku zmijskih očiju, što se točno poklapa s opisom grčkih pisaca o grobovima Kadma i Harmonije.

Dionizije Periget, učeni pjesnik drugog stoljeća naše ere, u svom "Opisu nastanjena svijeta" govori o ilirskoj obali:

-"i zatim vukući ogromnu brazdu obilazi oko ilirskoga kopna sve do rta i do visokih gora što ih zovu Keraunijskima. A oko onoga zaljeva možeš vidjeti slavan grobni humak, za koji se priča da je Harmonijin i Kadmov.

Ondje su se naime preobrazili u vijugav lik zmija kad su došli od Ismena poslije duboke starosti. Tamo su im bogovi postavili drugo čudo: oko one zemlje učvrstila su se s obje strane dva kamena koja se oba sastaju i tutnje čim se na stanovnike počne valjati kakvo zlo."

Legenda o Kadmu i Harmoniji poslužila je književnicima i pjesnicima kao prefiguracija za oblikovanje njihove književne mašte. Tako na primjer nedavno preminuli suvremeni hrvatski pjesnik Igor Milić-Štrkalj crpi svoju inspiraciju iz pučina koje se propinju i šapuću, poput okamenjenih likova Kadma i Harmonije, iz ilirskih otoka čipkastih ljepotica i nimfa u spiralama staza, koje se zmijoliko provlače mediteranskim krajolikom, iz "ilirskog gaja" u kojemu su u skladu sa svojim krajolikom i ljudima u njemu živjeli Kadmo i Harmonija preobraženi u pitome zmije koje štite ljude i ne čine im zlo već dobro.http://www.ikorcula.net/korcula_info/prikazi/Zivan_Filippi_Korculanske_Legende.htm

Napomena: post prekopiran na Žaokin prijedlog. ;)

qpqp
07.03.2008., 14:27
Najdublje se izvinjavam za dizanje ovako stare teme. Stvarno mi je zao....
Ali to na stranu.
Nesto me pocelo pucati o Grckoj mitologiji, dosta stvari znam, ali PUUUNOOO toga neznam, pa bih poceo citati pomalo knjige grcke mitologije. Pa me zanima kojim redom da citam, znaci sta prvo, sta zadnje?
Kako zavrsava vladavina bogova?

go2
07.03.2008., 22:31
http://e-knjige.4shared.com/
tu imaš Gravesovu, čitaj to prvo

fermina-daza
08.03.2008., 17:19
Mislim da bi prije Gravesa bilo zgodno pročitati:

JUNACI ANTIČKIH MITOVA - Leksikon grčke i rimske mitologije - napisao Vojtech Zamarovsky.

Kao klinka sam čitala 'Najljepše priče klasične starine' od Gustava Schwaba.

Abyssus
08.03.2008., 18:33
Graves je malčice kompliciran. Prvo nešto drugo prije. :)

go2
09.03.2008., 00:53
Mislim da bi prije Gravesa bilo zgodno pročitati:

JUNACI ANTIČKIH MITOVA - Leksikon grčke i rimske mitologije - napisao Vojtech Zamarovsky.

to je predivna knjiga
i njegova "Otkriće Troje" i "Grčko čudo" su odlične knjige

qpqp
10.03.2008., 08:44
OK. Hvala puno, to cu za pocetak, pa onda cu uhvatiti sta dalje, nadam se.:top:

anna_maria
17.03.2008., 10:29
super topic,zasto je zamro?
toliko se toga jos nije reklo...:(

slafko
19.03.2008., 08:30
Mislim da bi prije Gravesa bilo zgodno pročitati:

JUNACI ANTIČKIH MITOVA - Leksikon grčke i rimske mitologije - napisao Vojtech Zamarovsky.

Kao klinka sam čitala 'Najljepše priče klasične starine' od Gustava Schwaba.

I ja isto. :top: :top:
Predobre su to stvari skroz.

desifriraj
17.04.2008., 10:52
jel netko ode zna, zašto je posejdon obećao tezeju da će mu ispuniti želju,što god on zaželi?:confused:

Abyssus
17.04.2008., 19:24
jel netko ode zna, zašto je posejdon obećao tezeju da će mu ispuniti želju,što god on zaželi?:confused:

Pa sin mu je, jednostavno mu je obećao (tri želje). :D Tezej je to poslije iskoristio protiv Hipolita.

Možebitno Euripidovo maslo...

JoWaN
27.10.2008., 01:55
Herkul je lik iz rimske mitologije, pandan Heraklu u grckoj mitologiji.
Najslavniji grcki junak, sin Zeusa i Alkmene, najljepše žene tog vremena. Alkmena je bila je žena kralja Amfitriona, a poznata po svom gracioznom hodu i divnom držanju.
Kada je jednom Amfitrion bio odsutan, lukavi Zeus odluci da se preobrati u njegov lik. Pošto je to uradio, obljubio je Alkmenu i kasnije se rodio sin Herkul. Bogovi su voljeli Herkula, svi osim Zeusove zene Here. Ali jednom dok je Hera spavala prinijeli su joj malog Herkula da ga podoji. Dijete je medutim toliko snažno povuklo mlijeko da se boginja sa vriskom probudila i otrgnula od Herkula. Tada se njeno mlijeko prosulo i od njega je nastao Mlijecni Put. Prica dalje kaže da je Herkul ipak okusio nešto od Herinog mlijeka i to mu je dalo bozansku snagu.
Herkula je prihvatio njegov ocuh Amfitrion, a majka mu je obezbjedila mnogobrojne ucitelje iz filozofije, književnosti i astronomije. Bogovi su prorekli da ce Herkul vladati Persejevim kraljevstvom. Ljubomorna Hera ga nikako nije voljela pa se pobrinula da kralj bude njegov plasljivi i nemilosrdni rodak Euristej, a da Herkul bude u njegovim rukama sve dok ne ispuni 12 teskih zadataka koje je odabrao Euristej.

Dvanaest Herkulovih zadataka:
Da ubije Nemejskog lava;
Da ubije Lernejsku hidru (azdaja sa devet glava);
Da pobije sve Stinfalijske ptice;
Da uhvati kerinejsku kosutu;
Da ubije surimatskog vepra;
Da ocisti štale elidskog kralja Augija;
Da ukroti kritskog bika;
Da dovede Diomedove kobile-ljudozdere;
Da donese Hipolitin pojas;
Da dotjera Herionova goveda;
Da dovede Hadovog psa Kerbera;
Da donese zlatne jabuke iz vrta Hesperida;

Naoruzan lukom i strijelom i cvornovatom batinom od masline i obucen u neprobojnu kozu Nemejskog lava Herkul je sve ove poduhvate uspjesno izvrsio i tako se proslavio kao najveci grcki heroj. Na srednejvekovnim kartama se vidi kako se Herkul bori u klececem stavu sa troglavim psom Kerberom, a u lijevoj ruci drzi strasnu batinu. Posto je Herkul sve podvige izvrsio sa uspehom bogovi su ga primili na Olimp da zivi sa njima kao pravi bog, dok mu je Hera dozvolila da se ozeni njenom kcerkom Hebom.

fsdance
08.11.2008., 16:20
Prvo što se tiče "Herkula", njegovo pravo (grčko) ime je Herakles, odnosno hrvatski Heraklo (kao i Periklo, Sofoklo i sl.). Oblik Herkul i još gori Herkules su latinski prijevodi istog imena. A budući da je ipak riječ o grčkom svijetu, Heraklo je po meni puno bolji naziv.
Drugo dio je pitanje o odnosu između Helija i Apolona. Obojica su bogovi sunca, a Apolon i koječega drugoga. Zna li netko kakav bi bio odnos među njima i da li je možda riječ o alter egu jednog te istog božanstva.

Abyssus
08.11.2008., 17:12
Zapravo je izvorno božanstvo Sunca bio Hiperion, onda Helije kao njegov sin. Apolonu je naknadno dodan taj atribut. Citirat ću se:

Kod Homera Apolon nije povezan sa Suncem, ali navodi njegov epitet Feb ('Phoebus = "sjajan").

Najstariji prikaz Apolona kao boga Sunca jest u fragmentima Euripidove tragedije Faetont, u govoru na kraju drame u kojem Klimena, Faetontova majka, jadikuje da je Helije, zvan Apolon, uništio njezino dijete (Apollon = "uništavač").

U helenistička vremena Apolon je sve više povezivan sa Suncem, njegov epitet Feb pridan je i bogu Sunca. U filozofskim tekstovima (Parmenid, Empedoklo, Plutarh, Kratil) te u orfičkim tekstovima spominje se Apolon kao bog Sunca.

Grci nisu povezivali Apolona s vožnjom u sunčanoj kočiji - to je bila praksa rimskih pisaca.

fsdance
27.01.2009., 11:10
Možda je Helije bog sunca kao planeta, a Apolon sunca kao duhovne kategorije, izvora života i slično.

Abyssus
27.01.2009., 16:28
Možda. Ali u svakom slučaju inovacija, a ne stari mitološki supstrat, bar koliko zaključih čitajući stare izvore ("Apolodor", Pauzanije i ekipa) i mitografe (Burkert, Graves, Kerényi). Prokopat ću još malo kad stignem, ionako sad obnavljam sve to na Wikici pa mi je usput.

Didi
27.01.2009., 16:31
Uzmite samo u obzir da Sunce nije planet, kao i grčki pogled na astronomiju.

K4r10
29.01.2009., 12:24
Mi može netko napisati mit "Prokletstvo kralja Laja", molim vas, treba mi sutra za školu lool.

Didi
29.01.2009., 14:22
Mi može netko napisati mit "Prokletstvo kralja Laja", molim vas, treba mi sutra za školu lool.Google is my friend (http://www.psihijatrija.com/psihijatrija/Kralj%20Edip.htm).

LittleFairy
02.02.2013., 13:37
Moze li mi netko preporuciti neku pricu iz grcke mitologije koja nije medju najpoznatijima, a da ima bas ''izrazit pecat'' , da ima za pouku neku upecatljivu zivotnu istinu. Hvala! :)

dota4ever
03.02.2013., 20:12
Artemida i orion možda :kava: ? ima dvije verzije koliko znam, ona sa škorpijom je zanimljiva :)

Hekatonhir
06.02.2013., 05:12
Meni se sviđa ona o kralju Penteju, jer dokazuje da muškarca, koliko god glumio ozbiljnog mačo-frajera, uvijek možeš navabiti na tulum, pogotovo ako ima golih žena. :D

Šalu na stranu, pročitaj Euripidove "Bakhe". Drama se nažalost rijetko prikazuje i rijetko spominje. A briljantna je, puna finog psihologiziranja.