PDA

View Full Version : Endometrioza


stranice : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

nbasic
03.09.2007., 13:43
Što ne bi probala,pa trave su se oduvjek koristile (da nije njih,ne bi bilo ni lijekova) u svakom slućaju ne mogu ˝odmoći˝ :D

Sretno s bebačem :kiss:

hvala!

još uvijek nisam probala nikakve čajeve, možda hoću. Baš mi je danas stigao nalaz ca 125: 37.9. S tim da su ciste veličine oko 2.5 cm. nadm se da je to ok, za sada barem:top:

Hard Candy
03.09.2007., 14:31
Joj cure, kako se datum blizi (za dva tjedna) mene sve vise strah.. :(

amis
03.09.2007., 14:46
Joj cure, kako se datum blizi (za dva tjedna) mene sve vise strah.. :(

ne ne se plašiti :nono:

biće to sve super,ako bog da :) :) ;)

filozofija
03.09.2007., 18:46
hard candy,nemoj puno mislit.znam kako ti je, a i ostale cure koje su to prošle.da je bar meni bilo izbjeć operaciju.ali znala sam da nema drugog rješenja i da želim sačuvat jajnik ako je moguće.i bilo je grozno kad je doktor rekao da je ta cista u meni rasla 2-3 godine, a ja nisam imala pojma.nije me ništa bolilo, ginekolog bi mi na pregledu uzeo bris a nikad me nije pogledao uzv-om.nego sam na uzv išla zbog drugog problema i otkrila cistu.strava. neboj se,sve smo uz tebe.proć će u trenu,a posli ćeš sve zaboravit.

amis
03.09.2007., 21:40
Joj cure, kako se datum blizi (za dva tjedna) mene sve vise strah.. :(

je li operacija za 2 tjedna ili pregled :confused: nešto sam propustila... uz tebe smo i ne brini...mene su poslije operacije pitali kako sam... i ja kažem ,pa sad sam zdrava :) , a s tim čudom u sebi nisam bila,bila sam kritična...

drži se,biće sve super,ubjeđena sam
:kiss: :kiss:

amis
03.09.2007., 21:42
Joj cure, kako se datum blizi (za dva tjedna) mene sve vise strah.. :(

je li operacija za 2 tjedna ili pregled :confused: nešto sam propustila... ...mene su poslije operacije pitali kako sam... i ja kažem ,pa sad sam zdrava :) , a s tim čudom u sebi nisam bila,bila sam kritična...

drži se,biće sve super,ubjeđena sam, :kiss: :kiss:

molim te ne brini,znam da te strah,ali probaj što mane razmišljati negativno

amis
03.09.2007., 22:03
izvinite,nekad me zezne,pokaže da nije poslalo,a evo sad vidim da je poslalo 2x

:o

filozofija
04.09.2007., 05:31
ups, možda sam i ja pogriješila,neznam jeli joj operacija ili pregled.toliko toga čitam dnevno da više ne mogu bit sigurna.svejedno,hard candy sretno!:kiss:

Hard Candy
04.09.2007., 10:36
Operacija.. hvala cureee!:kiss: :gitara:

amis
04.09.2007., 10:44
Operacija.. hvala cureee!:kiss: :gitara:

:kiss: :)

smajli30
04.09.2007., 11:21
Joj cure, kako se datum blizi (za dva tjedna) mene sve vise strah.. :(

Sjeti se samo da veće budale od tebe izdrže i teže stvari, pa će ti biti lakše :D Sve smo uz tebe!!! I sve smo isto prošle, neke malo teže, neke malo lakše. Vrlo je individualno. Bitno je da imaš nekog da ti malo pomaže kad dođeš kući, da dobro jedeš, da se ne naprežeš i sl. kako bi se što prije oporavila. A sam postupak u bolnici je približno isti. Pazi da se ne prehladiš i sl. prije operacije, i baš kako cure kažu, obrij se sama doma. Sve nalaze će ti napraviti u bolnici, ima malo pikanja, slikanja... ali to je sve normalno. Meni su kateter odmah izvadili, nisam ni znala kad su ga stavili i izvadili. Ostao mi je dren i infuzija. Par sati nakon laparaskopije sam išla piškiti uz pomoć sestre. Daju ti nešto protiv bolova. Imaj nekoga u sobi ko će se brinuti malo više kad si tek došla s operacije. Mene je čuvala jedna časna sestra kojoj su par dana prije sve izvadili. Bila je divna i nikad ju neću zaboraviti. Kad od bolova nisam mogla živjeti, a nisam mogla sama zvati sestre, ona ih je uvijek zvala i pitala što mi treba. Vjerujem da ćeš imati neku dobru gospođu u sobi jer to ti puno znači nakon povratka iz operacijske sale. Ja se nisam mogla micati odmah, hodala sam jako teško pa mi je ona pomagala. Nemoj previše brinuti. Znam da te strah, i mene je bilo par dana prije. Na taj dan sam bila ravnodušna jer ništa više nije bilo pod mojom kontrolom. Dobit ćeš i sredstvo za smirenje. Sigurna sam da će sve dobro proći. Pa ne rade takvu operaciju prvi puta. Samo hrabro!!! Jedva čekamo da nam javiš da si super!!! :kiss: :top:

Tiambia
04.09.2007., 12:58
lijep pozdrav svim curama! I ja imam slične probleme kao i večina vas koje se ovdje javljaju pa sam stoga htjela svoja iskustva podijeliti s vama. Moram priznati da mi je uvelike pomoglo čitanje ove rubrike jer niti meni nitko nije objasnio što je to zapravo endometrioza i kako se liječi. Operirali su me - i to je bilo to! Dok sam u polu snu ležala u šok sobi, doktor me upitao "da li su vam već rekli od čega bolujete?", a ja onako pospana samo kimnula glavom i više me nitko nije ništa pitao. Kad se danas sjetim toga dođe mi da se vratim tamo i lijepo im objasnim kako se radi s ljudima!! Ali, eto - tako je kao je.

Sport
04.09.2007., 14:38
cure imal iko za onaj caj sa maruljom i vrkutom da koristi. Kako ga vi koristite. Da ne koristim pogresan recept. I ono sa litrom bijelog vina preslicom stolisnikom i jos necim da li je tko od vas probao. Ima li kakvog efekta. Sta pijete za vrijeme mjesecnice da vam ublazi bolove od cajeva mislim posto tablete ne smijem piti. Velik pozz svima.

theahr
05.09.2007., 13:57
Drage cure!

Ja sam vam endometriozu prvi puta dobila u 21. godini. Bila je 4x6 cm te su mi ju morali odstraniti laserski. To je bio jedan vrlo jednostavan zahvat od kojeg sam se oporavila za tjedan dana. Nakon toga sam stavljena na hormonsku terapiju (Stediril D), međutim, recidiv se desio već šest mjeseci nakon operacije. Nije tkivo bilo veliko, ali je bilo tu. Nakon godinu i pol terapije, odlučila sam pokušati dobiti bebu. I to nije baš išlo, a ja sam malo predugo bila "suha" tj. bez ikakve terapije. I tu kreće moja kalvarija. Naime, ispod malog ožiljka od operacije stvorila se kvrga koja je svakog dana bila sve veća. Da ne duljim, na kraju sam tu kvrgu morala punktirati i nakon što su došli nalazi punkcije nitko živ nije znao šta je to. Bilo je ovakvih teorija: urasla dlaka, karcinom ovarija (Ca 125 mi je bio 98, a normalno je 35 - tumorski marker), nešto s limfama... Uglavnom, svi su se složili da je nešto što mora riješiti vaskularni kirurg, jer mi je smješteno u preponi između vene i arterije i blokira mi desnu nogu. Ta cijela dijagnostika je trajala 2 mjeseca i ja više nisam uopce mogla samostalno hodati. Paralelno sa svim tim sranjima, sam saznala da imam endometrije i po desnom i lijevom jajniku te da moram na klasičnu ginekološku operaciju, ali poslije ove prve kod vaskularca kad ustanove šta mi je!
I tako ja prvo operirana kod vaskularca i kad tamo iznenađenje. Sve to što mi se nastanilo u preponi, na stijenkama crijeva i izbilo u jednu veliku kvrgu je bila ENDOMETRIOZA :s :s :s !!! Operacija je bila užasna, bolna i još me čekala jedna i to još veća! Onda je došla nakon tri mjeseca i ta druga; sve mi je billo zahvačeno - oba jajnika, jajovodi, čak se zavukla i u jajnik! Razrezali me od kuka do kuka, strašno!!! Ali eto, preživjela! Sada sam u izazvanoj menopauzi; tri puta dnevno pijem proveru, kao nemam mengu, ali svaki dan već tri mjeseca krvarim pomalo. Bila sam na pregledu i terapija super djeluje:) :) :)
Ali, drage moje, šta dalje?! 28 mi je godina, u menopauzi sam, jeste u privremenoj, ali bez terapije ne smijem, jer se bojim da mi se opet ne desi sranje! A djeca...

Hard Candy
05.09.2007., 13:58
Hvala puno smajli30!!! :kiss:


Ima li tko iskustva s posjetama na Sv. Duhu? Jesu moguce odmah po operaciji ili kako? ... thanks..

simba
05.09.2007., 14:11
[QUOTE=theahr;10065063]Drage cure!

Ja sam vam endometriozu prvi puta dobila u 21. godini. Bila je 4x6 cm te su mi ju morali odstraniti laserski. To je bio jedan vrlo jednostavan zahvat od kojeg sam se oporavila za tjedan dana. Nakon toga sam stavljena na hormonsku terapiju (Stediril D), međutim,....... [QUOTE]


:eek: :eek: :eek: užasna priča....jel imaš jajnike/jajovode?jesu morali vaditi šta

amis
08.09.2007., 10:53
Nakon nekog vremena prešla sam na prirodnu kozmetiku, koju bi svakom preporučila, a osobito curama s endometriozom.
Jedna prijateljica mi je rekla da je ona čitala kako je lice ustvari odraz našeg zdravlja, i da prištići u području brade ukazuju na ginekološke probleme. Tako sam ja ustvari i krenula po doktorima.
Ako nekog zanima više o prirodnoj kometici, mogu poslati linkove na druge pdf gdje se raspravljalo o tome. Također, upozoravam meni kometika dr. Hauscke nije odgovarala jer ima previše eteričnih ulja u sebi i prejaka mi je.
Ja koristim bazno ulje jojobu + hidrolat od rimske kamilice. Jojoba uravnotežuje sebum, a kamilica smiruje upale.
.

šalji :kiss: ja ne koristim nikakve kreme,jer mi na sve koža reaguje i tjela i lica, a trebala bih,ipak bar nešto bar za bebe...a alergićna sam na kreme za bebe,bar ove što sam probala,penaten i još neka :rofl: :rofl:

amis
08.09.2007., 11:08
Ima još jedna stvar,posebno za ove koje pokušavaju zatrudniti, a ne mogu...molim vas, otiđite pregledati hormone, kako spolne, a bitno i prolaktin i štitnu,nadbubrežne...evo ja npr da pokušavam zatrudniti a ne ide da nisam pregledala hormone,krivila bih samo endometriozu, a zapravo evo i hormoni bi tu imali velikog udjela,dok njih ne sredim,ništa od trudnoće...
ja sam pregledala sve hormone u organizmu, preporučujem da i vi to uradite,pogotovo ako ste pili ab-pil pa prestali

:kiss:

ovo je savjet od srca, ne da nekog plašim :)

Ivanicapeca
08.09.2007., 12:58
Nisam sigurna, ali mislim da se endometrioza može diagnosticirati 100% samo kad se tkivo pošalje na patologiju. Laparaskopijom se izvadi to tkivo. Ginek. može jedino predpostaviti da li se radi o endometriozi ili o nečem drugom.

Može se laparoskopijom dijagnosticirati sa 100% sigurnosti, jer dr. po izgledu tkiva već zna o čemu se radi. Ono što ne smije jest dati službeni nalaz bez PHD analize koja je ustvari najčešće formalnost. Problem je kod nekih malignih tumora (koji se isto mogu prepoznati po izgledu da su maligni), jer se često puta mogu naći miješane maligne stanice, a točan nalaz je bitan zbog daljnje onkolške terapije, jer nijanse mogu utjecati na upotrebu pravog citostatika.

smajli30
10.09.2007., 10:10
Meni je prvi znak endometrioze bio stravičan umor te još jače krvarenje nego inače. Općenito, organizam ti se dosta promijeni. Ja imam taj zadnji stupanj endometrioze i to su onda razni simptomi: razne upale po tijelu (bradavice su mi se upalile), kožne promjene, mršavljenje i kronični umor...:E


I ja si tek sad mogu taj kronični umor objasniti. Imala sam i skožom problema - preko noći mi je lice znalo pocrveniti pa poplaviti - izgledala sam u jutro ko da me neko istukao drvenom palicom po licu. Nikad se nije točno ustanovilo zbog čega se to događalo. Mislili su da imam neku egzotičnu bolest :zubo: Sad kad sve ovo čitam, moguće je da je i tu enodmetrioza imala svoje prste, pogotov kad je malo teži slučaj.

smajli30
10.09.2007., 10:12
...Nakon nekog vremena prešla sam na prirodnu kozmetiku, koju bi svakom preporučila, a osobito curama s endometriozom.

Natracare uloške kupujem u Bio & Bio, nisu puno skuplji (mislim da onaj paketić dode 20-tak kn), ali je kvaliteta neusporediva.


Ja koristim LOGONA prirodnu kozmetiku i zadovoljna sam, a za kosu DR. Hauschka. Apsolutno se slažem!!! Otkad koristim Natracare sam preporođena:top:

smajli30
10.09.2007., 10:14
meni menzes dolazi uvijek točno, svakih 26 dana, pa kad počne boliti ja znam što je
Meni se zna desiti da mi je PMS gori od same menge. Napuhnuta sam i sve me boli. :flop:

Michaela
10.09.2007., 14:18
Meni je prvi znak endometrioze bio stravičan umor te još jače krvarenje nego inače. Općenito, organizam ti se dosta promijeni. Ja imam taj zadnji stupanj endometrioze i to su onda razni simptomi: razne upale po tijelu (bradavice su mi se upalile), kožne promjene, mršavljenje i kronični umor...:E

Daaa , kronični umor. To me ubija... a nitko mi ne vjeruje da to može biti od endometrioze. Mogla bih spavati 24 sata na dan :-(
a govore mi da sam lijena i nezainteresirana.
I idu mi na živce oni koji ne razumiju kakav je užas endometrioza. Kao ciste kod mladih cura nisu opasne. Operiraš i to je to.
A ja svaki dan sve lošije i lošije ... :-(

Tiambia
10.09.2007., 14:39
Meni se zna desiti da mi je PMS gori od same menge. Napuhnuta sam i sve me boli. :flop:

kad bolje razmislim meni je svaki dan pms:D

amis
10.09.2007., 21:17
Daaa , kronični umor. To me ubija... a nitko mi ne vjeruje da to može biti od endometrioze. Mogla bih spavati 24 sata na dan :-(
a govore mi da sam lijena i nezainteresirana.
I idu mi na živce oni koji ne razumiju kakav je užas endometrioza. Kao ciste kod mladih cura nisu opasne. Operiraš i to je to.
A ja svaki dan sve lošije i lošije ... :-(

i ja patim od hroničnog umora ni od čega :zubo: a zapravo puno stvari u pitanju...ali kome objašnjavati ;)

amis
10.09.2007., 21:17
kad bolje razmislim meni je svaki dan pms:D

eto vidiš :top: i ja to govorim,a ne ljudi mi ne vjeruju:)

lala
11.09.2007., 01:24
mislim da se daju razlikovati,po sadržaju ciste je i slika drugačija na UZ,ja gledala :D ali ................
nadam se da kod tebe to nije slučaj :kiss: :kiss: da će se jajnici očistiti od cisti,i biti normalan do kraja života :kiss:

Nadam se.
Kad god čitam o ovome, uplašim se simptoma koje imam
(da, da uz to sam i hipohondar:rolleyes: ),
ali sve se može pripisati i drugim stvarima koje imam (štitnjača, PCOS).
Do sada sam uvijek sve sama prvo posumnjala, pa se ne usuđujem misliti dalje...

Hvala na ovome:kiss: , dobroj vibri, baš lipo :D
I svima vam želim isto:top:

theahr
11.09.2007., 10:31
Daaa , kronični umor. To me ubija... a nitko mi ne vjeruje da to može biti od endometrioze. Mogla bih spavati 24 sata na dan :-(
a govore mi da sam lijena i nezainteresirana.
I idu mi na živce oni koji ne razumiju kakav je užas endometrioza. Kao ciste kod mladih cura nisu opasne. Operiraš i to je to.
A ja svaki dan sve lošije i lošije ... :-(

Upravo to! Kako da radim bilo sto kad mi se oći sklapaju svako malo! Ljudi koji su zdravi ne shvacaju sto je bolest i zato i ne suosjecaju. Mislim, meni ni ne treba suosjecanje, ali malo tolerancije ne bi skodilo. Nabijem ih sve...
Svi misle sad si to operirala i zdrava si! Ma jesi ku... Ja sam trenutno u toj prisilnoj menopauzi i to je totalno sranje; imam valunge, nervozna sam ili pak hipereuforicna; sama sebi sam najteza!!! :mad:

Michaela
11.09.2007., 12:52
Upravo to! Kako da radim bilo sto kad mi se oći sklapaju svako malo! Ljudi koji su zdravi ne shvacaju sto je bolest i zato i ne suosjecaju. Mislim, meni ni ne treba suosjecanje, ali malo tolerancije ne bi skodilo. Nabijem ih sve...
Svi misle sad si to operirala i zdrava si! Ma jesi ku... Ja sam trenutno u toj prisilnoj menopauzi i to je totalno sranje; imam valunge, nervozna sam ili pak hipereuforicna; sama sebi sam najteza!!! :mad:

Odmah mi je lakše da nisam jedina... huh
Je, zdravi ljudi to ne razumiju, niti žele.. samo forsiraju, ajde, ajde, ti to možeš ništa ti neće biti, mlada si... :E
Grozno :mad:

amis
11.09.2007., 14:18
žao mi je što ste u prisilnoj menopauzi...ona nije jednostavna ni kad prirodno ulaziš u mp, a ne kad mlad organizam,kojemu je normalna stvar produkcija hormona,odjednom prisilno mora stati s radom...pa ga opet puste u ˝pogon˝...pa i normalan bi poludio...mislim...i svako, iole normalan bi trebao to znati,razumjeti,tolerisati...bar što se žena tiče, ali...


:kiss:

amis
11.09.2007., 14:21
Nadam se.
Kad god čitam o ovome, uplašim se simptoma koje imam
(da, da uz to sam i hipohondar:rolleyes: ),
ali sve se može pripisati i drugim stvarima koje imam (štitnjača, PCOS).
Do sada sam uvijek sve sama prvo posumnjala, pa se ne usuđujem misliti dalje...

Hvala na ovome:kiss: , dobroj vibri, baš lipo :D
I svima vam želim isto:top:

:kiss: biće sve ok ;)

(štitna :mad: :( )

filozofija
11.09.2007., 17:59
theahr,upravo čitam u ovomjesečnoj Viti o soji i njenom djelovanju na ženski organizam.piše da se uzimanjem soje i sojinih proizvoda smanjuju simptomi menopauze.možda bar malo pomogne :kiss:

theahr
12.09.2007., 09:29
theahr,upravo čitam u ovomjesečnoj Viti o soji i njenom djelovanju na ženski organizam.piše da se uzimanjem soje i sojinih proizvoda smanjuju simptomi menopauze.možda bar malo pomogne :kiss:

Hvala kaj mislis! Girl power!!!:kiss:

Hannuma
12.09.2007., 10:35
meni menzes dolazi uvijek točno, svakih 26 dana, pa kad počne boliti ja znam što je

Također i meni...i traje par dana, sve uredno i točno ko sat!

Ali boooooooliiiiiii auuuuuuu. I samo zbog bolova idem na kontracepciju, jer ja to više nemogu izdržat..

Npr. mene ubija prva dva dana i jedina tableturina je Ketonal koja mi išta pomogne, al je zbog želuca više ne podnosim, jednostavno je nemogu zaržat...ili je povratim ili mi rasturi želudac..

znam da mi nije baš najpametnije pit hormone samo radi toga, ali jednostavno više nemogu..

smajli30
13.09.2007., 09:09
kad bolje razmislim meni je svaki dan pms:D

:kiss:

smajli30
13.09.2007., 09:09
Nadam se.
Kad god čitam o ovome, uplašim se simptoma koje imam
(da, da uz to sam i hipohondar:rolleyes: ),
ali sve se može pripisati i drugim stvarima koje imam (štitnjača, PCOS).
Do sada sam uvijek sve sama prvo posumnjala, pa se ne usuđujem misliti dalje...

Hvala na ovome:kiss: , dobroj vibri, baš lipo :D
I svima vam želim isto:top:

I mi teeebi!!! :kiss: :)

amis
13.09.2007., 14:07
:D evo počela sam opet polako koristiti soju i sojine proizvode,malo zdraviju ishranu-da probam izbaciti meso-ali ne naglo :D

uh,poželite mi sreću :o :)

amis
13.09.2007., 14:10
theahr,upravo čitam u ovomjesečnoj Viti o soji i njenom djelovanju na ženski organizam.piše da se uzimanjem soje i sojinih proizvoda smanjuju simptomi menopauze.možda bar malo pomogne :kiss:

mislim da je to radi biljnog estrogena :confused: bar pretpostavljam :misli:

filozofija
13.09.2007., 17:15
amis,i ja sam od nedavno počela jest sojine proizvode i pit sojino mlijeko.i nije tako strašno.istina da nije neki okus,ali to je sve dok se ne navikneš.i ja sam prije skoro stalno jela meso, a sad jako,jako rijetko.jedem dosta ribe,voća i povrća,a nekad mi se zalomi koji komad mesa.problem je što živim još sa roditeljima i trebala bi kuhat sama za sebe.ali stvarno se trudim.pa što bude. :)

amis
13.09.2007., 17:50
amis,i ja sam od nedavno počela jest sojine proizvode i pit sojino mlijeko.i nije tako strašno.istina da nije neki okus,ali to je sve dok se ne navikneš.i ja sam prije skoro stalno jela meso, a sad jako,jako rijetko.jedem dosta ribe,voća i povrća,a nekad mi se zalomi koji komad mesa.problem je što živim još sa roditeljima i trebala bi kuhat sama za sebe.ali stvarno se trudim.pa što bude. :)

:kiss: idemo skupa-ali evo,saznadoh da ni soja nije dobra koliko je hvale,pa umjereno i to :) i kod mene je ta situacija-svako sebi bi trebao kuhati,ali kako odoliti dolmama :cry: kad mama napravi :cry: :)
ma odlučila sam za sad da idem postupno,pa ako uspije,bez opterećenja, uh

filozofija
13.09.2007., 20:17
amis gdje si čula da soja nije dobra i zašto? ja sam u Viti čitala sve pohvalno o njoj i koliko je ustvari malo koristimo, a ima puno zdravih tvari u njoj. :rolleyes:

smajli30
14.09.2007., 06:22
mislim da je to radi biljnog estrogena :confused: bar pretpostavljam :misli:

Cure, ovo je s web stranica poliklinike Harni. Pogledajte ovaj link, dobar je:
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/stil/01_endometrioza.asp
...
Promjene u načinu prehrane trebale bi pridonijeti pojačanom djelovanju imunološkog sustava organizma. To se postiže ograničenim unosom masti, oslanjanjem na hranu od cjelovitog zrnevlja, povrća i voća, te odbacivanjem onih tvari koje susprežu djelovanje imunološkog sustava kao što su kava, šećer, alkohol i namirnice s visokim sadržajem masti. Namirnice poput sira i mesa sadrže velike količine hormona estrogena i treba ih izbjegavati, jer estrogen otežava stanje bolesti.

Prehrana žena koje imaju endometriozu, nastoje ublažiti svoje tegobe, ili pokušavaju barem spriječiti daljnji rast endometrioma, treba biti vegetarijanska ili makrobiotička. Najbolji izvor proteina predstavljaju povrće i cjelovite žitarice, osobito proso, heljda, zob i smeđa riža. Odličan način pripreme cjelovitih zrna se sastoji u polaganom kuhanju zrna u vodi u omjeru jedan prema četiri; jedan dio zrna i četiri puta toliko vode. Kuhati dok ne nastane kremasta ukusna smjesa. Ovo je izvrstan način svakodnevnog pripremanja zrna žitarica.

Nastojte jesti male količine mahunarki i grašastog povrća svaki dan. Poznato je da sojino zrno i namirnice od soje sadrže velike količine fitoestrogena, osobito dva izoflavona, genistein i daidzein. Djelovanje fitoestrogena može biti estrogensko ili antiestrogensko, ovisno o količini estrogena u organizmu. U menopauzi kad žena ima manje endogenih estrogena, fitoestrogeni se vežu na slobodne receptore ispoljavajući estrogeno djelovanje, a tijekom reprodukcijskog razdoblja žene kad je razina endogenih estrogena normalna ili povišena, fitoestrogeni se natječu za receptorska mjesta, odnosno djeluju kao antiestrogeni (smanjuju ukupnu količinu estrogena) i na taj način zaustavljaju rast "estrogen-ovisnih" tumora.
...

Po tome što piše, soja u našem slučaju djeluje pozitivno, dakle smanjuje razinu estrogena, pa nije opasna :)

smajli30
14.09.2007., 06:24
amis,i ja sam od nedavno počela jest sojine proizvode i pit sojino mlijeko.i nije tako strašno.istina da nije neki okus,ali to je sve dok se ne navikneš.i ja sam prije skoro stalno jela meso, a sad jako,jako rijetko.jedem dosta ribe,voća i povrća,a nekad mi se zalomi koji komad mesa.problem je što živim još sa roditeljima i trebala bi kuhat sama za sebe.ali stvarno se trudim.pa što bude. :)

Meni osobno sojino mlijeko ništa ne valja pa zato pijem rižino koje ima puno neutralniji okus. Probaj, možda ti bude bolje. Sojino je dosta 'jako' da tako kažem, ima baš karakterističan okus i miris.

theahr
14.09.2007., 10:26
Meni osobno sojino mlijeko ništa ne valja pa zato pijem rižino koje ima puno neutralniji okus. Probaj, možda ti bude bolje. Sojino je dosta 'jako' da tako kažem, ima baš karakterističan okus i miris.

Curke, treba i vježbati uz sve to, kažu da to stvarno pomaže. :top: :top: :top:
Ja sam krenula na tai-bo, znojiš se ko blesav, ali nakon toga spavam ko beba!

smajli30
14.09.2007., 13:20
Curke, treba i vježbati uz sve to, kažu da to stvarno pomaže. :top: :top: :top:
Ja sam krenula na tai-bo, znojiš se ko blesav, ali nakon toga spavam ko beba!

:top: Štima! Izbacuješ toksine iz tijela, jačaš se fizički ali i imunološki sustav, te smanjuješ razinu estrogena u krvi :D Ako redovno vježbaš mijenja se kemija u mozgu i izlučuje se više endorfina radi čega si sretniji !

amis
14.09.2007., 13:25
amis gdje si čula da soja nije dobra i zašto? ja sam u Viti čitala sve pohvalno o njoj i koliko je ustvari malo koristimo, a ima puno zdravih tvari u njoj. :rolleyes:

ne da ne valja,nego ne treba pretjerano,jer nije toliko dobra koliko je hvale. A ovako, moja prijateljica radi u farmaceutskoj kući i ima pristup relevantnim bazama podataka,ne znam sad tačno koje su to stranice,pitaću je-i tu su jedine tačne informacije o svim lijekovima,njihovim svim nuspojavama,ne samo što oni izdvoje na uputama...i ja šta god uzimam kažem joj da mi provjeri :)
pošto je danas uzela slobodan dan, slj sedmice će mi malo bolje potražiti o soji,i kaže da nije toliko idealna koliko je reklamiraju...još ću sačekati tačno kad pogleda, da ne bih davala neprovjerene informacije
:kiss:

amis
14.09.2007., 13:28
:D treba vježbati,samo vježbati

ali ,kako sam već davno napisala,ja treniram od pete godine,pa sad koliko je pomoglo...ali sam se poslije operacije vratila na rekreaciju odmah za mjesec dana,a jednom sačekala 3 mj otprilike-što nije bilo preporučeno,ali ne mogu bez sporta :D

amis
14.09.2007., 13:30
Meni osobno sojino mlijeko ništa ne valja pa zato pijem rižino koje ima puno neutralniji okus. Probaj, možda ti bude bolje. Sojino je dosta 'jako' da tako kažem, ima baš karakterističan okus i miris.

ja ne pijem nikakvo mlijeko radi niskog praga tolerancije na laktozu, sad da li to vrijedi i za sojino,rižino :confused: nisam probala

filozofija
15.09.2007., 13:23
znam da je tjelovježba dobra,samo živim u malom mjestu i nemam nikakvih mjesta di bi mogla na trening.što je sa šetanjem i biciklizmom? da li se i to podrazumijeva kao korisno vježbanje?nadam se da da,jer uskoro kupujem biciklu i počinjem s vožnjom :)

amis
15.09.2007., 20:14
znam da je tjelovježba dobra,samo živim u malom mjestu i nemam nikakvih mjesta di bi mogla na trening.što je sa šetanjem i biciklizmom? da li se i to podrazumijeva kao korisno vježbanje?nadam se da da,jer uskoro kupujem biciklu i počinjem s vožnjom :)

:top: da bicikl,trčanje,šetnja ali malo brža-ne noga za nogom-može...a onda malo ubaciš vježbicaza jačanje i oblikovanje, ali ne zaboravi istezanje :kiss:

filozofija
15.09.2007., 20:53
malo sam zbunjena.čitam da bi prehrana nas endometriašica trebala bit vegetarijanska,ali nigdje ne piše da ne smijemo jest ribu,nego samo crveno meso?!:confused: mislim da se ta zabrana ne odnosi na ribu.molim vas za vaša iskustva.hvala:s

Ivanicapeca
15.09.2007., 21:00
malo sam zbunjena.čitam da bi prehrana nas endometriašica trebala bit vegetarijanska,ali nigdje ne piše da ne smijemo jest ribu,nego samo crveno meso?!:confused: mislim da se ta zabrana ne odnosi na ribu.molim vas za vaša iskustva.hvala:s

Pa baš i nije točno da bi ishrana trebala biti isključivo vegetarijanska. Dok sam bila u bolnici, do mene je ležala žena, liječnica OP, koja je inače i nutricionistkinja i sjećam se da je pripomenula da moram izbjegavati osim mliječnih proizvoda svu hranu koja u sebi sadrži estrogene, i sjećam se da je spomenula karfijol oliti ga kavol za vas iz južnih krajeva.:D

amis
15.09.2007., 21:01
makrobiotika...mislim da ribu smiješ,ona je :top: mislim da čak ni piletinu ne bi trebalo :eek:
:confused: :confused: :confused: bez piletine bih stvarno :visi: :D


ovaj post ne pikajte,pospana sam :zubo:

amis
15.09.2007., 21:02
Pa baš i nije točno da bi ishrana trebala biti isključivo vegetarijanska. Dok sam bila u bolnici, do mene je ležala žena, liječnica OP, koja je inače i nutricionistkinja i sjećam se da je pripomenula da moram izbjegavati osim mliječnih proizvoda svu hranu koja u sebi sadrži estrogene, i sjećam se da je spomenula karfijol oliti ga kavol za vas iz južnih krajeva.:D

ali soja sadrži estrogene,samo biljne, pa se preporučuje u skllopu makrobiotike :confused:

Ivanicapeca
16.09.2007., 13:13
ali soja sadrži estrogene,samo biljne, pa se preporučuje u skllopu makrobiotike :confused:

Eto vidiš kako je to skliski teren...

Michio Kushi je preporučio Hrvatima da jedu hranu iz svog podneblja i da slušaju svoje stare i da pripremaju hranu na način na koji su to oni radili. To je način koji se razvijao tisućama godina i on je s razlogom upravo onakav kakav treba biti.
Makrobiotika nije sad otići u kuhinju, narezat mrkvicu i stavit je kuhat. Ona je filozofija i način življenja. U pripremi makrobiotske hrane veliku ulogu igraju sitnice tipa kako ćeš nasjeći tu mrkvu, na kolutiće ili štapiće, kako se ti odnosiš prema toj mrkvi (osjećaj zahvalnosti što se ona žrtvuje za tvoj duh i tijelo). Makrobiotika uključuje mnogo alga u pripremi hrane koje su glavni antioksidansi.
Prije nego se na nju netko odluči treba je dobro proučiti i imati nekog tko će ti dati glavne odrednice i savjete što i kako te uključuje jako puno pročitane literature.
Ja se držim one Kushijeve i jeden svoju dalamatinsku babinu spizu na kojoj me ona odgojila i izbjegavam konzervirane i fast food otrove, sve u vrećicama za mene nije opcija.

amis
16.09.2007., 13:28
Eto vidiš kako je to skliski teren...

Michio Kushi je preporučio Hrvatima da jedu hranu iz svog podneblja i da slušaju svoje stare i da pripremaju hranu na način na koji su to oni radili. To je način koji se razvijao tisućama godina i on je s razlogom upravo onakav kakav treba biti.
Makrobiotika nije sad otići u kuhinju, narezat mrkvicu i stavit je kuhat. Ona je filozofija i način življenja. U pripremi makrobiotske hrane veliku ulogu igraju sitnice tipa kako ćeš nasjeći tu mrkvu, na kolutiće ili štapiće, kako se ti odnosiš prema toj mrkvi (osjećaj zahvalnosti što se ona žrtvuje za tvoj duh i tijelo). Makrobiotika uključuje mnogo alga u pripremi hrane koje su glavni antioksidansi.
Prije nego se na nju netko odluči treba je dobro proučiti i imati nekog tko će ti dati glavne odrednice i savjete što i kako te uključuje jako puno pročitane literature.
Ja se držim one Kushijeve i jeden svoju dalamatinsku babinu spizu na kojoj me ona odgojila i izbjegavam konzervirane i fast food otrove, sve u vrećicama za mene nije opcija.

:top: upravu si,držati se kuhinje iz svog podneblja :top: potpisujem

Hard Candy
25.09.2007., 12:15
Cure vratila sam se doma nakon 5 dana bolnice. Operacija je trajala malo duze jer su skuzili da mi je endom. zahvatila i slijepila oba jajnika jedan za drugi pomocu velikih cisti.. Uglavnom, cijeli dozivljaj je bio ok, osim drena :( I osim onog prvog otvaranja ociju dok ne saznas je su sta vadili ili je sve ostalo.. Ne znam sto bih pisala, ali ako nekog nesto zanima pitajteeee :)

Hard Candy
25.09.2007., 12:31
U medju vremenu imam ja par pitanja za cure koje su prosle zahvat:
- preoruku za kremicu ili nesto za oziljke
- je li bolje stisnuti previjena mjesta ili zraciti
- imate li bolne menstruacije nakon zahvata
- koliko ste cekale s odnosima, orgazmima i sl.
- ako ste isle na trudnocu nakon kolko ste zanijele, ako na tablete - koje ste dobile?

evo ima tu svega pa ako se nekome da odgovoriti na pokoje.. thanks :D

amis
25.09.2007., 13:01
aos,drago mi je da je sve dobro prošlo :kiss:
Par pitanja-kako si operisana-laporoskopija ili ?
Jesu li ti ostali jajnici,pretpostavljam da jesu jer razmišljaš o trudnoći :cerek: ?
Kako se osjećaš?

Nisam koristila nikakve kremice za ožiljke,ja sam malo nedisciplinovana po tom pitanju :o nisam na početku stiskala rane, ali poslije nekog perioda stavljala sam onaj steznik,ali i to sam po par dana-opet nedisciplinovana :o
ne moraš dugo čekati do odnosa,pogotovo ako je lap. operacija, nisam pokušala zanijeti, nisam prihvatila ab pilse :zubo: moji kratki odgovori :)

:kiss: dobrodošla nazad :)

Hard Candy
25.09.2007., 13:10
Da, laparoskopija. Uspjeli su ne vaditi jajnik jer je jajovod bio ok pa su ga spasavali.. desni.. a lijevi je bio malo manje tezak. Iako su oba bila sljepljena u citama i vrtlogu endom. Hvala na odgovorima :)
Osjecam se umorno.. radim nesto 10 minuta i sva sam vec strgana, zadihana :) Razmisljam o trudnoci jer je doktor rekao da bi trebala.. trudnoca je kao prirodni neprijatelj Endometrioze koja se vraca, kao sto znamo.. ili neke tablete.. tako da.. ne znam ni sama :)

amis
25.09.2007., 13:17
:cheer: za jajnike

Naravno,ako imaš mogućnosti za trudnoću nemoj ni razmišljati, baci se na "posao" :) uvijek su veće šanse odmah poslije operacije,nego dugo čekati...

Umor je normalan,to će postupno proći,samo puno vitamina,treba vratiti imunitet :)

Ivanicapeca
25.09.2007., 14:20
U medju vremenu imam ja par pitanja za cure koje su prosle zahvat:
- preoruku za kremicu ili nesto za oziljke
Nikakve kremice, samo to lijepo pusti na miru, samo će nestat gotovo u potpunosti kroz godinu dana. Fino se maži mlijekom za tijelo kojim se i inače njeguješ
- je li bolje stisnuti previjena mjesta ili zraciti
Treba biti previjeno dok se ne skinu konci, a kad se skinu, držati previjeno još kojih dan dva. Dok se tuširaš zalijepi flasterima preko prevoja najlon da se ne smoči
- imate li bolne menstruacije nakon zahvata
Prva menga poslije zahvata je bila manje bolna nego one prije. Nisam morala popiti ketonal ili takvo što. Drugu mengu sam dočekala na pilsima (Yasmin), koja je bila potpuno bezbolna
- koliko ste cekale s odnosima, orgazmima i sl.
Ja sam ti se prvi put prasnula nakon 10 mj. od operacije, iz jednostavnog razloga što nisam do tad u tom periodu bila u vezi. Mislim da bi nakon mj. dana trebala moći opet ući u "formu":cerek:
- ako ste isle na trudnocu nakon kolko ste zanijele, ako na tablete - koje ste dobile?
Dobila sam Yasmin i super mi je s njima:top:

evo ima tu svega pa ako se nekome da odgovoriti na pokoje.. thanks :D
Nema na čemu i drago mi je da si dobro i da je sve dobro prošlo:) .
Daj mi reci jesi imala vjetrove poslije operacije i osjećaš li kad stišćeš kožu trbuha kao neko šuškanje, kao da ti je pod kožom najlon vrećica:zubo: ?

Hard Candy
25.09.2007., 14:28
Šuškanja nema, a vjetrova ima povremeno, no ne puno, ocekivah vise, ovo je ful podnosljivo kao poslije kakvog graha :)

filozofija
25.09.2007., 19:13
hard candy baš mi je drago! super da su ti uspili sačuvat jajnike s obzirom da je to bilo sljepljeno.nevjerojatno što to tako raste u nama.ne brigaj za ožiljke,to je sitnica prema svemu što si prošla.imat ćeš malu uspomenu :)
sad se čuvaj i odmaraj.uskoro ćeš zaboravit na operaciju. drži se.pozdrav

Kakadu
25.09.2007., 19:49
Ja sam jedna od onih koje su prošle operaciju i cista im se vratila.
Sada pokušavam pobijediti cistu alternativnim metodama i sve mi se čini da djeluje!
Nakon mjesec dana čaja od vrkute, propolisa i vitexa prvi put nakon godinu dana imala sam normalnu sedmodnevnu mengu (inače mi traju i do 2 tjedna)!:s

Natch
25.09.2007., 21:42
sta je to viteks?
btw, ja sam probala pit caj od vrkute i marulje, al mi je pregorak i nikako mi ne ide.
s druge strane, uzimam caj od preslice, stolisnika, nevena i gospine trave (i dodatno kombinacije domacih trava s livade i vrta - kadulja, majcina dusica, menta) menga mi traje 3-4 dana, nema previse krvi zaista (sto je zapravo zanimljivo, barem dvaput manje krvi gubim nego nekad, a imam gadne miome), osim sto me prva dva dana jebe migrena.
al dobro, mozda mi tu pomaze i joga, smanjila sam tezinu i dosta se bavim sportom (sto kao sto znate smanjuje nivo estrogena u krvi, koji je glavni krivac za nase probleme).

evo vam recept za napitak koji prema starom narodnom receptu 'cisti' ciste, miome i ostale estrogenske tvorbe:
u litru bijelog vina stavi se po tri zlice caja od stolisnika, preslice i gospine trave. ostavi se da stoji na tamnom mjestu dva tjedna, procijedi se i pije po 'mala rakijska casica' ujutro.
dobar je i caj, kuha se tako da se u hladnu vodu stavi preslica a kad zavrije doda se stolisnik, neven, preslica, gospina trava i kadulja, recimo u dvije litre dvije zlice preslice, ostalog po zlicu.

Hard Candy
26.09.2007., 11:00
Cure kojima se vratila cista, jeste li bili na kontracepcijskim tabletama kad se vratila ili? @filozofija - tnx :) @Natch - i ja cu se baciti na cajeve...

Kakadu
26.09.2007., 11:15
Nisam.

zara51
27.09.2007., 09:18
Cure kojima se vratila cista, jeste li bili na kontracepcijskim tabletama kad se vratila ili? @filozofija - tnx :) @Natch - i ja cu se baciti na cajeve...

Nisam, jer nisam niti stigla. Meni je cista pronađena već na prvom pregledu iza operacije na koji sam isla odmah mjesec dana nakon operacije. Dr mi je tvrdio da je za vrijeme operacije provjerio jajnik koji je bio čist, tj. nije bilo ciste da bi samo nakon mjesec dana tamo bila cista.:mad:

Cure mene zanima dali netko od vas ima spotting? Naime, meni se otprilike nakon sredine ciklusa pojavi smećkasti iscjedak koji traje do M. i tako već skoro godinu dana. Po tom pitanju dr. ništa ne poduzima nego mi propisuje antibebi, koje i kad pijem ne utječu na to da taj spotting nestane:confused:

Ivanicapeca
27.09.2007., 11:04
Cure mene zanima dali netko od vas ima spotting? Naime, meni se otprilike nakon sredine ciklusa pojavi smećkasti iscjedak koji traje do M. i tako već skoro godinu dana. Po tom pitanju dr. ništa ne poduzima nego mi propisuje antibebi, koje i kad pijem ne utječu na to da taj spotting nestane:confused:

Hm draga, jesi ti radila kakve testove razine hormona? Meni se čini da su ti hormoni možda malo zbrčakni, pa nekih imaš viška, tj. amplitude su ti jake. Obično se taj spotting ublaži kroz nekih 2-3 mj. od početka pijenja AB pilsa. Koje piješ? Možda su ti potrebne neke jače. Osim toga, ne znam baš kako to ide s pilsima kad imaš cistu.
Tebi bi bilo najbolje kad bi mogla odmah ići na bebicu.
Ja sam sva u tim mislima:) Bila sam vidjeti kćer svog prijatelja prije par dana i sva sam se raznježila da sam se rasplakala, ja bi sad bebicu:cerek:, al životne okolnosti su mi totalna koma:flop:

zara51
27.09.2007., 14:11
Ivanicapeca,
pila sam Yasmin. Ali sad sam odustala i od njih. Više mi se to ne da.
Sad pijem čajeve i vitamine i pokušavamo "napraviti" bebu:)
Ali za sad nam baš i ne ide:mad:
Već dugo nisam radila vadila hormone i nekak i mislim da mi je taj spotting od njih. Već planiram otići do dr. pa vidjeti kaj napraviti.
Znam samo da mi se više ne ide na IVF
držite fige da uspije prirodno...
pusa

Ivanicapeca
27.09.2007., 14:29
Ivanicapeca,
pila sam Yasmin. Ali sad sam odustala i od njih. Više mi se to ne da.
Sad pijem čajeve i vitamine i pokušavamo "napraviti" bebu:)
Ali za sad nam baš i ne ide:mad:
Već dugo nisam radila vadila hormone i nekak i mislim da mi je taj spotting od njih. Već planiram otići do dr. pa vidjeti kaj napraviti.
Znam samo da mi se više ne ide na IVF
držite fige da uspije prirodno...
pusa

Yasmin ti je jako slaba hormonalna pilula zapravo najslabija koja postoji, i zato su tvoji hormoni izbijali preko njega, čini mi se.
A da opet odeš operirati tu cistu? Možda ona opet radi problem, pa poslije operacije odmah na trudnoću krenuti

amis
27.09.2007., 18:10
Ivanicapeca,
pila sam Yasmin. Ali sad sam odustala i od njih. Više mi se to ne da.
Sad pijem čajeve i vitamine i pokušavamo "napraviti" bebu:)
Ali za sad nam baš i ne ide:mad:
Već dugo nisam radila vadila hormone i nekak i mislim da mi je taj spotting od njih. Već planiram otići do dr. pa vidjeti kaj napraviti.
Znam samo da mi se više ne ide na IVF
držite fige da uspije prirodno...
pusa

Držimo fige, uspjeće ako bog da :kiss:

ali provjeri hormone obavezno,možda je u njima problem zašto ne možeš začeti...BIO, zato jer ćeš sad uspijeti prirodnim putem :kiss:

amis
27.09.2007., 18:14
Ja sam jedna od onih koje su prošle operaciju i cista im se vratila.
Sada pokušavam pobijediti cistu alternativnim metodama i sve mi se čini da djeluje!
Nakon mjesec dana čaja od vrkute, propolisa i vitexa prvi put nakon godinu dana imala sam normalnu sedmodnevnu mengu (inače mi traju i do 2 tjedna)!:s

i ja sam prije imala menge po 2 tjedna,niko mi nije vjerovao :mad:

A taj vitex??? :confused: za šta je ?

:kiss:

e da , danas sam dobila nalaze,tsh i prolaktin su mi se regulisali :) :cheer: (a izgleda da jeste hashimoto-kako se već piše)

zara51
27.09.2007., 18:34
Yasmin ti je jako slaba hormonalna pilula zapravo najslabija koja postoji, i zato su tvoji hormoni izbijali preko njega, čini mi se.
A da opet odeš operirati tu cistu? Možda ona opet radi problem, pa poslije operacije odmah na trudnoću krenuti
Već sam bila na dvije laparatomije i problem je što nakon tih operacija se obavezno moraš paziti da ne ostaneš trudna bar 6mj, tako da mi to nije neka opcija jer se meni cista odmah pojavi nakon što prestanem piti antibebi. Hvala bogu sad već duže vrijeme ne raste:s
Moj dr ne vidi šansu u laparaskopiji niti laparatomiji već samo IVF. Mijenjala sam dr, ali i drugi je tako rekao.
Osobno mi je to glupo jer nitko od njih ne želi mi dati mogućnost da bih možda mogla ostati prirodno trudna. Samo me tjeraju na IVF, što je za mene dosta teško kako psihički tako i fizički. Voljela bi da mi malo pomognu sa hormonima da bude bolja ovulacija, da nestane spotting pa se možda i desi čudo. Ali.... oni uporno inzistiraju na IVF-u i to otprilike svakih 6 mj jer je, kao, sve ostalo gubljenje vremena. To neću i ne želim više. Barem sam u takvom psihičkom stanju, trenutno:D
Probat ću ponovno sa vitex-om, možda mi pomogne. Prošli put sam pila samo tri mjeseca, a znam da treba piti duže da bi bilo rezultata.

amis:kiss:

zara51
27.09.2007., 18:41
cure
evo nešto o vitex-u:

PMS Free
Konopljika, vitex, agnus castus biljka koja raste na Mediteranu i srednjoj Aziji. U medicinske svrhe koristi se plod koji utječe na hormonsku funkciju te se stoga najviše koristi kod menstrualnih problema. Dvostruko slijepa placebo kontrolirana studija provedena na 178 žena pokazala je da korištenje konopljike u periodu od 3 menstrualna ciklusa značajno reducira opće simptome PMS-a (razdražljivost, depresiju, glavobolje, oticanje i bolove u dojkama).

Mehanizam djelovanja:
Konopljika inhibira lučenje prolaktina iz hipofize. Prolaktin je hormon čije je lučenje prirodno povećano tijekom trudnoće. Neprikladno povećano lučenje prolaktina može biti značajan faktor kod bolne napetosti u dojkama, kao i kod ostalih simptoma PMS-a.
Ova biljka djeluje i na povećanje nivoa progesterona Konopljika sadrži iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin. Konopljika povećava produkciju LH i blago inhibira otpuštanje FSH, što rezultira promjenom omjera estrogen/progesteron u korist progesterona. Prema tome ovo povećanje razine progesterona je indirektno i različito je od djelovanja ostalih fitoestrogena (Black cohosh) koji se direktno vežu na estrogenske receptore.

Konopljika se koristi i kod nepravilnih menstruacija ili kod potpunog izostanka menstruacije (amenoreja) koje su uzrokovane povećanim lučenjem prolaktina. Tretman sa konopljikom u periodu od 3 mjeseca pokazao je značajno poboljšanje.
Isto tako zamijećen je pozitivan učinak kod polimenoreje (učestale menstruacije) i hipermenoreje (preobilna), gdje su se normalni ciklusi uspostavili kod pola ispitanica nakon 4-8 tjedana.

Upozorenje:
PMS Free nije za trudnice i dojilje. Ne savjetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima.

ovaj PMS Free proizvodi Encian, jedino je problem što sam upravo na njihovoj stranici pročitala da ga više ne proizvode:flop:

amis
27.09.2007., 18:47
Već sam bila na dvije laparatomije i problem je što nakon tih operacija se obavezno moraš paziti da ne ostaneš trudna bar 6mj, tako da mi to nije neka opcija jer se meni cista odmah pojavi nakon što prestanem piti antibebi. Hvala bogu sad već duže vrijeme ne raste:s
Moj dr ne vidi šansu u laparaskopiji niti laparatomiji već samo IVF. Mijenjala sam dr, ali i drugi je tako rekao.
Osobno mi je to glupo jer nitko od njih ne želi mi dati mogućnost da bih možda mogla ostati prirodno trudna. Samo me tjeraju na IVF, što je za mene dosta teško kako psihički tako i fizički. Voljela bi da mi malo pomognu sa hormonima da bude bolja ovulacija, da nestane spotting pa se možda i desi čudo. Ali.... oni uporno inzistiraju na IVF-u i to otprilike svakih 6 mj jer je, kao, sve ostalo gubljenje vremena. To neću i ne želim više. Barem sam u takvom psihičkom stanju, trenutno:D
Probat ću ponovno sa vitex-om, možda mi pomogne. Prošli put sam pila samo tri mjeseca, a znam da treba piti duže da bi bilo rezultata.

amis:kiss:

meni ginić rekao da mogu raditi na trudnoći čim izađem iz bolnice,ništa mi nije spominjao da čekam,samo što još nemam uslove za trudnoću :( ...a i ja imam iskustvo da mi se cista vratila odmah poslije ab pil,čim sam prestala piti,završila sam na stolu u roku mjesec , zato ih poslije operacije nisam htjela uzeti...još su mi rekli da je to možda i logično, jer kad prestaneš piti naglo se poveća produkcija hormona,koja je do tad bila stopirana ab pilulama, i eto endometrioze... naravno-ne kod sviju,ali očito tebi tako reaguje organizam :(

zara51
27.09.2007., 19:09
amis,
ja sam bila na laparatomiji (cijeli trbuh mi je rezan, nešto kao carski rez) i vjerovatno zbog toga nisam smjela ostati trudna.
Pretpostavljam da si ti bila na laparaskopiji, to su dva ili tri mala reza koja ne smetaju da se odmah ostane u drugom stanju.

simba
14.10.2007., 21:50
i kod mene...totalno se prepoznajem u tome opisanom i to me brine...:rolleyes:

Natch
14.10.2007., 21:52
cure, jeli neko od vas čitao "žensko tijelo,ženska mudrost"? doktorica koja je autor te knjige tvrdi da je endometrioza (kao i većina bolesti) povezana sa našom psihom i načinom razmišljanja.da ustvari živimo život a želimo i osjećamo nešto drugo, da ne slušamo naše tijelo i žensku intuiciju.da smo duboko u sebi potisli naše osjećaje i probleme i da onda naše tijelo reagira na način na koji reagira.što mislite o tome?počela sam malo razmišljat o sebi i mislim da tu ima istine.svi govorimo da imamo tu cistu i da se nezna razlog njenog nastanka, ali da li je stvarno točno to što autorica tvrdi?da li se možemo suočit same sa sobom i priznat naše strahove i izrazit svoje osjećaje?zanima me što ćete reć o tome?
joj, hvala ti sto si me podsjetila na tu debelu knjigu. kupila sam ju mami za novu godinu s namjerom da ju procitam i zaboravila. tx :top:

ja isto mislim da je vecina 'zenskih' bolesti povezana s nepravilnim koristenjem seksualne energije, nepoznavanjem sebe i svog tijela i potiskivanjem osjecaja.
ima o tome nesto i na stranicama dr. harni.

Sport
15.10.2007., 19:40
Pozdrav svima.

31.08. su mi rekli da imam cistu 4x3 cm na jednom jajniku koji je ostao. Prethodni sam godinu i 2 mjeseca prije odstranila. Prestravljena cinjenicom sta i kako sad... sa novom cistom za koju i ne znam kako se pojavila al tu je... pocela sam da kopam i rovim po netu i raspitujem se kojom alternativnom metodom izlijeciti. Otisla sam kod 3 doktora jer imajuci iskustvo sa proslom cistom (kada mi je doktorica preporucila neke tablete da bi ta cista pukla u roku od 7 dana i da su mi odstranili jajnik), jedna doktorica u domu zdravlja naravno mrtva hladna jer je uskoro i zurila na godisnji kaze nije to nista, onda sam otisla kod doktora u bolnicu jednog koji me vidio prestravljenu i na moju inicijativu napisao kakve nalaze da uradim za operaciju, dok treci doktor koji je u BiH najbolji za to rekao da dodjem za mjesec dana. Naravno da nisam sjedila nego sam kao sto rekoh tragala za svim mogucim i nemogucim metodama.

Prvo sam pocela piti caj od marulje i vrkute spomenutog na ovom forumu jedno sedam dana. Znajuci da na dobrinji u Sarajevu ima jedan doktor za biljke koji se i na TV-u reklamirao, zove se DR. Milenko Ćurčić (doktor bioloških nauka) odem i kupim "caj protiv ciste na jajnicima" kosta 16KM i pocela piti kako pise 3 puta dnevno poslije jela. U pocetku sam se trudila da pijem i 1l marulje i vrkute ali nisam vise mogla toliko tekucine unositi onda sam samo ostala na ovom caju. Strogo sam se pridrzavala upustava kada se pije i kako se pravi. Uz put sam jos napravila ono sa 1l vina zajedno sa gosipinom travom i jos neke 2 biljke. Kad je to odstajalo 10 dana onda sam i to pokusala ujutru i navece medjutim od toga su mi bubuljice pocekle iskakati jer inace ne pijem alkohol tako da sam to prestala piti.

Ali isto tako redovno sam uzimala jednu kasiku "maticne mlijeci" ujutru i navece. To je mjesavina propolisa, polena, meda, i jos necega uglavnom jako je zdravo. Da i mama mi je negdje nasla med od zare i to sam malo al ne puno uzimala.

Zasto sve ovo detaljno pisem a mozda je i malo konfuzno jer se nadam da ce nekome pomoci. Hvala svima na iskustvima koje ste pisali. A da naravno sasatav caja cu napisati pa ako ne zivite u BiH ili ga ne mozete odavde nabaviti da ga mozete pomijesati jer su to sve biljke koje se mogu nabaviti. Nazivi su na latinskom jeziku a u zagradi cu staviti nazive za koje ja mislim da su na nasem jeziku, al vi ipak provjerite, a koga zanima nek malo prorovi o kojim se biljkama radi: Bursae Herba (hocu-necu; rusomača)-10%; Millefoli herba(Kunica biljka)-20%; Graminis rizoma 15%; Hyperici herba (kantarion bilka)-10%; Caledulae flos (Neven cvijet)-20%, Marubi herba (Marulja)-15%; Visci Herba (mozda,nisam sigurna da se radi o nadzemnom dijelu imele)-10%. Znaci nazive latinskog sam prepisala sa kutije caja koji ima 150 grama.
Za one koji nece kupovati caj, nego ce ga sami sastavljati. Na kutiji pise: UPUTSTVO ZA UPOTREBU:3 supene kasike cajne mjesavine preliti sa 6 dcl.hladne vode. Sud poklopiti, zagrijati do kljucanja ostaviti da stoji jedan sat, zatim procijediti. Piti tri puta dnevno poslije jela po 2dcl caja. Bez slađenja.

Pila sam ga kao sto rekoh redovni i kada sam otisla na pregled 17.09. cista je bila 1,5x2 cm a nakon samo 10 dana hvala dragom Bogu ciste nikako nije bilo. Radilo se o endometrioticnoj cisti.

p.s. Svima preporucujem da napisu svoja iskustva narocito ako su nesto provjerili. Nikad ne znate kome moze koristiti i nadam se da ce ovo bar nekome pomoci.

Ja sam doktora pitala da li se to kao kako sam ja to laicki shvatila vrati komadic materice kroz jajovod i tako se stvara ta cokoladna cista. On je rekao ma kakvi... pa sad mi nista nije jasno kako to nastaje, naravno osim onog psiholoskog dijela.

Da li vi koji ste imali operaciju ste mozda pokusali SKROZ/TOTALNO/ U POTPUNOSTI odstraniti oziljak tj. da se nikako ne vidi. Ja jos nisam isla estetskom hirurugu, mislim da cu uskoro al nikako da se nakanim. Oziljak mi je ono poprijeko nije velik i bas uocljiv, al se vidi. Pokusala sam sa svim mogucim i nemogucim kremama, to jeste i mozda djelimicno ublazilo al se vidi. Ako je iko probao npr. dermoabraziju (to je ono kad vam prebruse kozu na tom dijelu pa onda kao ona sama zaraste i to se onda kao nevidi). To sam citala na netu al dal je tako ne znam.

Pozz svima!

amis
15.10.2007., 21:18
:top: odlično što je cista nestala :cheer:

:kiss:

a što se tiče ožiljaka,meni moji ne smetaju,štaviše njih najviše volim na svom tijelu :cerek: tako da ih ne planiram uklanjati :mig:

theahr
19.10.2007., 10:51
cure, jeli neko od vas čitao "žensko tijelo,ženska mudrost"? doktorica koja je autor te knjige tvrdi da je endometrioza (kao i većina bolesti) povezana sa našom psihom i načinom razmišljanja.da ustvari živimo život a želimo i osjećamo nešto drugo, da ne slušamo naše tijelo i žensku intuiciju.da smo duboko u sebi potisli naše osjećaje i probleme i da onda naše tijelo reagira na način na koji reagira.što mislite o tome?počela sam malo razmišljat o sebi i mislim da tu ima istine.svi govorimo da imamo tu cistu i da se nezna razlog njenog nastanka, ali da li je stvarno točno to što autorica tvrdi?da li se možemo suočit same sa sobom i priznat naše strahove i izrazit svoje osjećaje?zanima me što ćete reć o tome?

Ovako, postoji teorija "Nesretnog djeteta"; to je teorija koja se zasniva na traumama koje smo doživjele kao djete i ne sjećamo ih se. Sve te traume kojih nismo svjesne utjeću na naše zdravlje. Hipnozama možemo izvući te taume iz sebe i suočiti se s njima. Navodno, upravo te traume kojih nismo ni svjesni su upravo uzročnici bolesti. Slažem se s tobom da nagomilani problemi i neizraženi osjećaji moraju pronaći svoj kanal. Ako ih ne izgovorimo, ako zavaravamo same sebe sve to dođe na naplatu kad tad. U toj teoriji također kažu da je naše tijelo ploča po kojoj se pišu sve traume i da tjelo pamti te dođe po svoje. Sve je to teoretski lako riješivo, ali da je sve to tako lako za koji vrag bi onda postojale sve te silne psihološke pomoći?!
Imam pitanje za sve pripadnice foruma; da li ste imale nakon narkoze neke posljedice?

filozofija
19.10.2007., 11:33
ja nisam imala nikakve posljedice, ko da nisam ni bila operirana! a cura koja je bila u istoj sobi povraćala je taj dan i davali su joj infuziju. :ne zna:

Natch
19.10.2007., 11:35
nakon narkoze ne, kad sam se probudila malo mi je skakao tlak i skoro sam se se onesvijestila, al nisam povracala. brzo sam dosla sebi.

kod nas (u hrvatskoj) je malo problem s anestezijama i zna bit posljedica s embolijom i ugruscima, al ja sam imala dobrog anesteziologa.

mislim da je pametno dobro se fizicki i psihicki pripremit za operaciju, ono da vas ne iznenadi pa da morate nepripremljene pod noz. dakle dovesti se u dobru fizicku kondiciju, pojacati vitamine i poboljsati si krvnu sliku, uzimati propolis i te pizdarije, tako da ne crknete na operacijskom stolu od slabosti ili iscrpljenosti :D

amis
19.10.2007., 11:59
Poslije prve, operacija završila nekad oko 18i 30, a je se probudila tek u 2 ujutro, šamarali me,nema šta nisu- i pvračala 4 dana-jedva,gušila se praktički...a onda sam na drugoj rekla to anesteziologu, valjda mi je dala manju dozu, i odmah uključila reglan,tako da sam samo jedan dan malkice povračala i bilo mi muka...ali puno puno bolje nego prva... a treća :rofl: kad sam krajnike operirala-jednom povratila i mučnina :lol: tek sad vidim koliko puta sam bila uspavana za 2,5 god :rofl:

amis
19.10.2007., 12:04
mislim da je pametno dobro se fizicki i psihicki pripremit za operaciju, ono da vas ne iznenadi pa da morate nepripremljene pod noz. dakle dovesti se u dobru fizicku kondiciju, pojacati vitamine i poboljsati si krvnu sliku, uzimati propolis i te pizdarije, tako da ne crknete na operacijskom stolu od slabosti ili iscrpljenosti :D

da,kad imaš vremena,pa ne znam pola godine unaprijed da ću se operisati, mene večeras primili-sutra pod nož...a za dobru fizičku kondiciju treba ti pola godine najmanje konstantnog treniranja...(ali ja jesam bila u dobroj kondiciji :mig: zato sam odmah ustala i hodala :D i isla sama u wc...)
poboljšati krvnu sliku, ako je loša isto tako,najmanje 3 mj...

Hard Candy
19.10.2007., 12:10
Slabost, nesvjestica i povracanje, al onak lagano jer ionak s nista ne jede prije OP. S tim da s friskim savovima i drenom i lagano povracanje je teska koma :/

amis
19.10.2007., 12:13
Slabost, nesvjestica i povracanje, al onak lagano jer ionak s nista ne jede prije OP. S tim da s friskim savovima i drenom i lagano povracanje je teska koma :/

definitivno...:eek:

Kakadu
19.10.2007., 14:13
Mene je anestezija pukla tako da sam cijeli dan rigala. Ali zato me šavovi skoro uopće nisu boljeli. Zaboravila sam, što je dren? :(

Ivanicapeca
19.10.2007., 15:37
A ja sam se naspavala ko beba. Kad me bolničar stavljao na krevet reko mi je da ga zagrlim oko vrata da me lakše stavi na krevet. Bila sam gola i u tom trenu sam zabrijala da sam na nekom tulumu, da sam se napila i kako su stvari izmakle kontroli i kako sam znala da će mi se to kad tad desiti:lol: :rofl: onda sam se sjetila šta je i kako bilo. Dobila sam injekciju protiv bolova i infuziju i tak se fino namjestila i krmila do večeri, kad mi je bolničar došo vadit mast pričom kak se tak fino napucao čevapa s kajmakom ( a ja 2 dana gladna:mad: ). Nikakvo riganje, ma niš, zapravo bilo mi je skroz ugodno:top:

Hard Candy
19.10.2007., 17:37
Dren je cjevcica koju ostave kroz jedan rez radi ciscenja rane, otjecanja fizioloske otopine i sl.

filozofija
20.10.2007., 13:51
vezano za ovu postoperativnu emboliju i trombozu.....zna li neko što o tome, kako se uopće može znat da se to pojavilo ?? ja pijem antibabi pilule i sve mislim kako ću dobit i trombozu...znam da nije baš pozitivno razmišljanje ali nuspojave su stvarno grozne...:rolleyes:

ciganka
20.10.2007., 16:01
Nisam sve citala, samo par postova iz pocetka.
Meni je endometrioza ustanovljena kada sam imala mozda 24-25 godina. Ne znam da li se u to vrijeme mogla odstranjivati operativno, bilo je to prije desetak godina.
Uglavnom, poslije nekoliko godina rodila sam sina, a 3 godine poslije njega i kcer. Endometrioza je skroz nestala...

amis
20.10.2007., 16:06
Nisam sve citala, samo par postova iz pocetka.
Meni je endometrioza ustanovljena kada sam imala mozda 24-25 godina. Ne znam da li se u to vrijeme mogla odstranjivati operativno, bilo je to prije desetak godina.
Uglavnom, poslije nekoliko godina rodila sam sina, a 3 godine poslije njega i kcer. Endometrioza je skroz nestala...

:w
pitanje,kako vam je dijagnosicirana endometrioza ako nije operativno ili drugačije uzet isječak koji se salje na patologiju da bi mogli znati da li se zaista radi o endometriozi??? :)

amis
20.10.2007., 16:10
vezano za ovu postoperativnu emboliju i trombozu.....zna li neko što o tome, kako se uopće može znat da se to pojavilo ?? ja pijem antibabi pilule i sve mislim kako ću dobit i trombozu...znam da nije baš pozitivno razmišljanje ali nuspojave su stvarno grozne...:rolleyes:

:) pa jesi li primala one injekcijice u stomak protiv tromboze ?

A ne daj bože,embolija pluća kad se desi,znaš definitivno (ako preživiš ) Ja znam dvije osobe koje su preživile.

filozofija
20.10.2007., 16:41
nisam primala nikakve injekcije :confused:
kako se to uopće dijagnosticira? valjda bi se pojavili neki simptomi :ne zna:

amis
20.10.2007., 17:02
nisam primala nikakve injekcije :confused:
kako se to uopće dijagnosticira? valjda bi se pojavili neki simptomi :ne zna:

ne znam kako,znam da je prijatelj imao takav napad i odmah završio u bolnici i jedva mu spasili život, a on je dobio emboliju pluća nakon operacije ahilove tetive

Lavica-88
20.10.2007., 20:47
To su ti gljivice. Možeš kupiti kremu i vaginalete ali jednostavnije ti otići do ginića, možda te neće ni pregledat ako mu kažeš nuspojave, odmah ti da recept i dobiješ besplatno.
Inače možeš kupit na svoju ruku Canesten vaginalete i kremu (3 vaginalete + krema oko 50kn). Ili Plimicol. Ista stvar. Pitaj u ljekarni

Thanks, kupila sam Plimicol, valjda će proć za nekoliko dana.
by the way, zašto se te gljivice uopće stvore?neki poseban razlog ili ih može izazvati mali milijon stvari

pčelica-maja
20.10.2007., 21:15
..zadnjih par dana mi je nadraženo i svrbi me.. uopće mi nije jasno zašto?od čega? ni što da radim?
prije par dana mi je završila menga..a i bila sam na antibioticima..jel ima to kakve veze?

Ivanicapeca
21.10.2007., 12:26
:w
pitanje,kako vam je dijagnosicirana endometrioza ako nije operativno ili drugačije uzet isječak koji se salje na patologiju da bi mogli znati da li se zaista radi o endometriozi??? :)

Samo laparoskopija. Što god je na jajniku ili u trbušnoj šupljini i odgovara nekim gabaritima, koje sam navela nedavno u postu kako se dijagnosticira endometrioza (http://www.forum.hr/showpost.php?p=10500240&postcount=633), i ne nestaje samo od sebe kroz mjesec dva dana mora van, bilo da je endometrioza bilo da je što drugo. Dijagnoza se dobije nakon PHDa i ona je potrebna da bi se odredila daljnja terapija.

Ivanicapeca
21.10.2007., 12:34
nisam primala nikakve injekcije :confused:
kako se to uopće dijagnosticira? valjda bi se pojavili neki simptomi :ne zna:

Tromboza (http://www.plivazdravlje.com/?section=prirucnik&section_menu=bolesti&section_menu2=&bid=2588-0) je kada u krvi dođe do poremećaja u zgrušavanju pa se počne jako zgrušavati i začepljivati žile te se može dogoditi da taj tromb odleti u mozak ili srce i prouzroči moždani ili srčani udar ili tromb ode u pluća pa nastane plućna embolija (http://www.plivazdravlje.hr/?section=prirucnik&section_menu=bolesti&bid=100). Najčešće se ti trombovi rade u udovima tj. nogama. Noga se jako zacrveni i postane vruća.
Kod pijenja AB tipa Yasmin se ne smije pušiti jer se stvara vrlo veliki rizik na trombozu.

amis
21.10.2007., 13:31
Samo laparoskopija. Što god je na jajniku ili u trbušnoj šupljini i odgovara nekim gabaritima, koje sam navela nedavno u postu kako se dijagnosticira endometrioza (http://www.forum.hr/showpost.php?p=10500240&postcount=633), i ne nestaje samo od sebe kroz mjesec dva dana mora van, bilo da je endometrioza bilo da je što drugo. Dijagnoza se dobije nakon PHDa i ona je potrebna da bi se odredila daljnja terapija.

hvala :kiss:

ali ja sam pitala kako zna ona da je kod nje bila baš endometrioza, ako nije radila operaciju,niti laporaskopiju, a kamo li tek kolordopler :mig:
ali nema odgovora :ne zna:

šta je PHD? :stidi se: :)

Ivanicapeca
21.10.2007., 13:55
hvala :kiss:

ali ja sam pitala kako zna ona da je kod nje bila baš endometrioza, ako nije radila operaciju,niti laporaskopiju, a kamo li tek kolordopler :mig:
ali nema odgovora :ne zna:

šta je PHD? :stidi se: :)

PHD je patohistološka analiza odstranjenog tkiva. Tom analizom se u laboratorijskim uvjetima i metodama dobije tipizacija tkiva, tj. tkivo se definira kao benigno ili maligno i još se detaljno definira kao npr. benigna endometrična cista, tj. endometrioza.

Pretpostavljam da je žena već prije operirala endometričnu cistu pa je dobila opet recidiv, a valjda je pretpostavila, pošto su simptomi bili isti da se radi opet o endometriozi.
Znanstveno gledajući jedini način da se sa 100% sigurnosti utvrdi da se radi o ednometriozi je ta PHD analiza poslije operativnog odstranjivanja bolesnog tkiva.

Natch
21.10.2007., 14:01
meni je kolinje :s :s

Ivanicapeca
21.10.2007., 14:17
meni je kolinje :s :s

Ma nije, odojke nikad ne krpaju, tebe budu:mig:

Kaj te briga, bu bilo čvaraka za Martinje:lol:

Samo hrabro, javi kak je bilo.:)

Zara76
21.10.2007., 17:53
meni je kolinje :s :s

Zasto :confused: ?

amis
21.10.2007., 18:26
Pretpostavljam da je žena već prije operirala endometričnu cistu pa je dobila opet recidiv, a valjda je pretpostavila, pošto su simptomi bili isti da se radi opet o endometriozi.


Nisam sve citala, samo par postova iz pocetka.
Meni je endometrioza ustanovljena kada sam imala mozda 24-25 godina. Ne znam da li se u to vrijeme mogla odstranjivati operativno, bilo je to prije desetak godina.
Uglavnom, poslije nekoliko godina rodila sam sina, a 3 godine poslije njega i kcer. Endometrioza je skroz nestala...

ja sam zbunjena jer ona nije operisana,ni ne zna da li se mogla tada operisati :ne zna: zato je i pitam kako zna da je imala baš endometriozu,kako su joj dijagnosticirali

:kiss:

amis
21.10.2007., 18:26
meni je kolinje :s :s

šta je kolinje :confused:

Hard Candy
21.10.2007., 18:28
Mislim da hoce reci - operacija? Da, trudnoca je super EFIKASNO rijesenje za endometriozu, ali nije dostupno svima..

amis
21.10.2007., 18:45
Mislim da hoce reci - operacija? Da, trudnoca je super EFIKASNO rijesenje za endometriozu, ali nije dostupno svima..

operacija...natch baš mi je žao :( :kiss:
trudnoća je :top:

ja znam ženu koja je dobila endometriozu poslije druge trudnoće...ali mislim da je to rijetkost

Natch
21.10.2007., 19:47
ma menzis imam.

Natch
21.10.2007., 19:48
Mislim da hoce reci - operacija? Da, trudnoca je super EFIKASNO rijesenje za endometriozu, ali nije dostupno svima..

:rofl: ah, sta cemo. ako moram birati izmedju trudnoce i operacije...teska srca biram bezbolniju varijantu. valjda seks nije tako strasan kako se prica :s :s

amis
21.10.2007., 20:01
ma menzis imam.

:rofl: :lol: :rofl: :lol: :rofl: :lol:


:kiss:

Ivanicapeca
22.10.2007., 15:32
ma menzis imam.

O bože:lol: ja već mislila bit će friških lovačkih priča:cerek:

misko
31.10.2007., 12:46
da,kad imaš vremena,pa ne znam pola godine unaprijed da ću se operisati, mene večeras primili-sutra pod nož...a za dobru fizičku kondiciju treba ti pola godine najmanje konstantnog treniranja...(ali ja jesam bila u dobroj kondiciji :mig: zato sam odmah ustala i hodala :D i isla sama u wc...)
poboljšati krvnu sliku, ako je loša isto tako,najmanje 3 mj...

Ja idem na operaciju za 2 tjedna(cista 4 cm,endometrioza tako pretpostavljaju).Čitajući sve ovo sad me malo strah.:eek: Nikad nisam bila u bolnici niti na nikakvoj operaciji.Zdrava jesam,krvna slika mi je super,imam čak i viška željeza.da li bi trebala piti kakve vitamine,pripravke...ova 2 tjedna prije??
Koliko se točno ostaje u bolnici,3 dana ili više?
I jedno možda bezvezno pitanje,šta da uzmem,spavačicu ili može i piđama(s hlačama)?:ne zna:

simba
31.10.2007., 13:18
obavezno spavačice nosi,nezgodno se skidati i oblačiti, a ovako je samo digneš!...
...ja sam bila od nedelje do petka...

whitesnake_zg
31.10.2007., 13:32
ja sam bila pred dva tjedna, baš po preporuci cura s ovog topica, i imam samo pohvale za doktoricu babić :top:

koliko je došao pregled?

btw, jel treba uputnica za pregled kod socijalnog?

Zara76
31.10.2007., 14:53
Ja sam bila u bolnici 3 dana, imala sam pidjamu poslije op. Poslije op cijeli dan sam prespavala i imala sam na sebi onaj " ogrtac" koji sam nosila u op-salu. Kada je vizita bila zanimalo ih je kako mi rana zacjeljuje , spustim donji dio pidzame oni pogledaju i to je sve. Nisam imala nikakva skidanja. Ja ne bi nista pila prije operacije , inace se preporucuje ako uzimas tablete da ih nekoliko tjedana prije operacije prestanes uzimati.
Hrani se zdravo , bavi se sportom, idi na svjezi zrak i to je to. Nemoj se bojati nije tako strasno.

Hard Candy
31.10.2007., 16:03
A gdje ides na OP?

manevem
31.10.2007., 18:46
hi cure!
pročitala sam cijelu temu (trebalo mi je par sati).
Ja isto idem na operaciju za par dana. Gnjavila sam svoju gin. skoro godinu dana i tek mi je nedavno našla cistu (tumor) 9x8 cm na lijevom jajniku. Navodno je sve slijepljeno sa jajovodom i ostat ću bez njega :( Nadaju se da je barem desni u redu, odnosno barem se ja nadam, jer još nemam djecu, a želim ih. Na operaciju idem uskoro, a iako ste pisale strašne stvari o endometriozi, ja se ipak nadam da je imam; strašno se bojim da nije još nešto gore (tumorski markeri su strašno previsoki :( ) Ca 125 mi je 350. Koliki su bili kod vas?

Hard Candy
31.10.2007., 18:59
Strasno previsoko je bilo mojih 680, ovo tvoje je samo previsoko :) Salim se malo, a gdje ides na operaciju? Ne mora biti da ce morati vaditi jajovod ako je prohodan, ako je prohodan, onda se trude ocistiti. Ja sam imala dvije ciste slijepljene medjusobno, pa su tako povezivala oba jajnika, ali su mi uspjeli ocistiti i ne vaditi.. Bez panike, sigurno ce biti okej, a i s jednim jajnikom se moze ostati trudan, zlu ne trebalo :) Pusa!

manevem
31.10.2007., 19:22
OK. A ja ne spavam zbog tih 350 već noćima! :mig:
Pa stvar je u tome, da ovo moje više sliči na nešto rakavo nego na endometriozu (kako kaže jedan gin.), dok moj novi gin. tvrdi obrnuto (ovu moju gin. koja me nije shvaćala ozbiljno sam skenslala)... :ne zna:
Pa to s jajovodom se slažem da ne moraju vadit ako je prohodno, ali izgleda da neće spasiti jajnik, pa što će mi onda i jajovod?
Uvijek su me boljele i bile jače, ali godinu-dvije me muče strašno jake i bolne menstruacije, sve nešto u komadićima, pa se eto nadam da jest endometrioza. I prilično sam napuhana, muče me vjetrovi... a slabo je to što već par mjeseci imam sve češći proljev, sad već svaki drugi dan, pa se zato i bojim one prve diagnoze... a eto, možda je cista sad već tako velika, pa je sve upaljeno i crijeva zafrkavaju. kako je to bilo kod vas?
Na operaciju idem u KC Ljubljana (tu živim).

marpet
31.10.2007., 19:42
Prije par dana na sistematskom pregledu ginekolog mi je otkrio endometriotičnu cistu (čokoladna cista) veličine 69*49mm i rekao da moram na LPSC (laparaskopiju) jer je cista dosta velika i nema se što čekati. Uzet mi je i Papa test čiji će rezultati biti kroz 7-10 dana.Također mi je rekao da će se jajnik teško spasiti. Ostala sam skroz šokirana. Imam 28 godina, nisam rodila, makar sam zadnjih tjedana radila na tome. Menstruacije su mi dosad bile redovite i ništa pretjerano bolne.
Danas sam se naručila za drugo mišljenje kod dr. Latin (26.11.). Ne znam što da poduzmem u međuvremenu? Da pijem nekakve čajeve ili??? Ima li šanse da se moje ciste smanje, da izbjegnem LPSC? Kakva su vaša iskustva?

Da li je neka od vas čula za dr.Habeka na Sv. Duhu? Ako bude laparaskopije on bi je trebao izvesti.

Zara76
31.10.2007., 20:26
Ca 125 je povisen kod osoba koje imaju endometriozu.

Hard Candy
31.10.2007., 22:53
Za Habeka na sv Duhu nisam cula.. gore je Bauman glavni spasavatelj jajnika i jajovoda :D Pogotovo kod mladih zena koje jos nisu rodile..

A ti manevem ne brini, sigurno je endometrioza :) i CA ce se smanjiti kad ju izvade.. Nazalost kod svega veceg od 3 cm preporucuju operaciju, kazu da tu cajevi slabo pomazu..

amis
01.11.2007., 10:09
Ja idem na operaciju za 2 tjedna(cista 4 cm,endometrioza tako pretpostavljaju).Čitajući sve ovo sad me malo strah.:eek: Nikad nisam bila u bolnici niti na nikakvoj operaciji.Zdrava jesam,krvna slika mi je super,imam čak i viška željeza.da li bi trebala piti kakve vitamine,pripravke...ova 2 tjedna prije??
Koliko se točno ostaje u bolnici,3 dana ili više?
I jedno možda bezvezno pitanje,šta da uzmem,spavačicu ili može i piđama(s hlačama)?:ne zna:

pa to je super da ti je krvana slika dobra...obično pojede željezo i smanji imunitet...nema straha, sve će fino proći...ja sam nosila piđamu svaki put :mig:

sretno

manevem
01.11.2007., 10:12
Ca 125 je povisen kod osoba koje imaju endometriozu.

Ca 125 može biti povišen I kod osoba koje imaju endometriozu, ali nikako samo kod njih. Važnije je koliko je povišen. Što je njegova vrijednost veća, veća je i opasnost za karcinom. Po nekim tabelama koje sam gledala je ovako: do 100 ne bi smio biti rak, 100-150 je upitno, a poviše 200 je vejrojatnost vrlo velika, a 300 nikako nije dobro... :( Mada to nije pravilo, evo izgleda da može biti i 680 pa je endometrioza.
Kako je s ostalim problemima koje sam navela (probava) kod vas?

amis
01.11.2007., 10:14
hi cure!
pročitala sam cijelu temu (trebalo mi je par sati).
Ja isto idem na operaciju za par dana. Gnjavila sam svoju gin. skoro godinu dana i tek mi je nedavno našla cistu (tumor) 9x8 cm na lijevom jajniku. Navodno je sve slijepljeno sa jajovodom i ostat ću bez njega :( Nadaju se da je barem desni u redu, odnosno barem se ja nadam, jer još nemam djecu, a želim ih. Na operaciju idem uskoro, a iako ste pisale strašne stvari o endometriozi, ja se ipak nadam da je imam; strašno se bojim da nije još nešto gore (tumorski markeri su strašno previsoki :( ) Ca 125 mi je 350. Koliki su bili kod vas?

i ja sam ostala bez lijevog jajnika (i jajovoda,normalno)-ali bolje da sam bez njega i sad je ovj desni :cerek: fin,lijepo radi,sluša me, i boli, ali ja ga volim :cerek: nego da su mi sačuvali boleni jajnik i da me nastavio zezati i patiti, ali je bilo nemoguće sačuvati ga, valjda se cista uvrnula oko njega,pa se nije ni vidio...

tako,bez brige, sve će to dobro proći, i takođe se nadam da ti nije niti endometrioza niti ne daj bože to drugo...ali ako mora biti između to dvoje, eto onda neka bude endometrioza :kiss:

amis
01.11.2007., 10:16
Prije par dana na sistematskom pregledu ginekolog mi je otkrio endometriotičnu cistu (čokoladna cista) veličine 69*49mm i rekao da moram na LPSC (laparaskopiju) jer je cista dosta velika i nema se što čekati. Uzet mi je i Papa test čiji će rezultati biti kroz 7-10 dana.Također mi je rekao da će se jajnik teško spasiti. Ostala sam skroz šokirana. Imam 28 godina, nisam rodila, makar sam zadnjih tjedana radila na tome. Menstruacije su mi dosad bile redovite i ništa pretjerano bolne.
Danas sam se naručila za drugo mišljenje kod dr. Latin (26.11.). Ne znam što da poduzmem u međuvremenu? Da pijem nekakve čajeve ili??? Ima li šanse da se moje ciste smanje, da izbjegnem LPSC? Kakva su vaša iskustva?

Da li je neka od vas čula za dr.Habeka na Sv. Duhu? Ako bude laparaskopije on bi je trebao izvesti.

:kiss:

manevem
01.11.2007., 10:27
Hvala cure! Nekako m je lakše, kad tu s vama pričam. imam dosta ljudi oko sebe koji me vole, ali kako oni nemaju to što ja imam, onda i ne razumiju sasvim kako mi je...

Hard Candy
01.11.2007., 18:40
Ja sam imala i spavacicu i pidjamu jer kad dofuraju iz sale lakse im je obuci spavacicu i lakse je na wc i slicno taj prvi/drugi dan. Kasnije sam imala pidjamu (tajice) kad sam se mogla sama oblaciti i sve bez beda..

Problema s probavom prije nisam imala, ali primjecujem nakon operacije da me zeludac zna boliti nakon klope, hm..

Jedino kaj sam imala je stalni odlasci na wc i tijekom noci (sto nikad prije nisam) jer su ciste pritiskale mjehur, nakon operacije sve se vratilo u normalu :)

I meni je super ovdje pricati jer svi znaju o cemu se prica ;)

manevem
01.11.2007., 22:12
joj.... još uvijek čekam da mi netko napiše kako su te probavne smetnje česte...

A to se slažem za spavaćicu, ovo mi nije prva laparoskopska operacija, prošla sam svašta, i operaciju žuči, a dosta mi se zakompliciralo pa sam samo radi toga bila 2x po 3 tjedna u bolnici... Tako fino znam kako se spakirati i na što računati. Šteta da tako mlada eto poznajem sve to. Odlučila sam da je ovo zadnje, odsad sam zdrava! :)

amis
02.11.2007., 00:16
joj.... još uvijek čekam da mi netko napiše kako su te probavne smetnje česte...evo,ako te tješi,imam i ja problema sa probavom,ali ne znam je li to radi žući ili nečeg drugog...ali reagujem uglavnom na hranu pri kojoj žućni sokovi potpomažu varenje :mig:

misko
03.11.2007., 08:00
......I meni je super ovdje pricati jer svi znaju o cemu se prica ;)

imate pravo cure.Kad sam saznala da imam endometriozu,nisam ni znala šta je to,prvi sam put čula.U roku tjedan dana pročitavši sve forume i stranice manje više sam bila informirana.Nekad pročitaš i loše stvari koje te bace u bed,ali manje više sve ste optimistične i pune podrške i to je super!
Svima vam želim bebače kad ćete htjeti (bez ikakvih problema)!!!!

A inače polemika oko Ca 125-meni je u granicama,jedan doktor je rekao da za endometriozu treba biti povišen,a druga 2 nisu htjeli ni čuti za to.Nemam pojma....vidjeti će se nakon op.

manevem
03.11.2007., 15:32
Kako ste danas?
mene cijeli dan "šraufa"... pa sam eto doma. Večeras ću malo izaći vani - ne osjećam se baš za izlazak, ali bolje da se malo zabavim i zaboravim nego da sjedim doma i grizem nokte što će biti i jeli endo ili nije. A u ponedjeljak ili utorak vjerojatno na operaciju, čekam da me nazovu.
budite zdrave :grli:

bronco
05.11.2007., 11:02
OK. A ja ne spavam zbog tih 350 već noćima! :mig:
Pa stvar je u tome, da ovo moje više sliči na nešto rakavo nego na endometriozu (kako kaže jedan gin.), dok moj novi gin. tvrdi obrnuto (ovu moju gin. koja me nije shvaćala ozbiljno sam skenslala)... :ne zna:
Pa to s jajovodom se slažem da ne moraju vadit ako je prohodno, ali izgleda da neće spasiti jajnik, pa što će mi onda i jajovod?
Uvijek su me boljele i bile jače, ali godinu-dvije me muče strašno jake i bolne menstruacije, sve nešto u komadićima, pa se eto nadam da jest endometrioza. I prilično sam napuhana, muče me vjetrovi... a slabo je to što već par mjeseci imam sve češći proljev, sad već svaki drugi dan, pa se zato i bojim one prve diagnoze... a eto, možda je cista sad već tako velika, pa je sve upaljeno i crijeva zafrkavaju. kako je to bilo kod vas?
Na operaciju idem u KC Ljubljana (tu živim).

Kratka informacija.
Endo moze biti raznih vrsta. Ako je na debelom crijevu onda moze biti probavnih smetnji koje opisujes, NIKADA se ne treba vaditi jajnik kod endo cisti nego samo se cista izvadi a jajnik zasije. Tako se to barem radi na zapadu.Isto je i za jajovod. U svakom slucaju sve zavisi o stupnju endometrioze. Cesto se radi najprije inicijalna operacija da se utvrdi stanje i rijese manji problemi kao sto su ciste, a onda se planira definitivna operacija kasnije. Prije operacije bi trebalo uzimati (Zoladex) 3 mjeseca-to je lijek koji smanji opseg Endo da se lakse operira. Sretno

bronco
05.11.2007., 11:06
Prije par dana na sistematskom pregledu ginekolog mi je otkrio endometriotičnu cistu (čokoladna cista) veličine 69*49mm i rekao da moram na LPSC (laparaskopiju) jer je cista dosta velika i nema se što čekati. Uzet mi je i Papa test čiji će rezultati biti kroz 7-10 dana.Također mi je rekao da će se jajnik teško spasiti. Ostala sam skroz šokirana. Imam 28 godina, nisam rodila, makar sam zadnjih tjedana radila na tome. Menstruacije su mi dosad bile redovite i ništa pretjerano bolne.
Danas sam se naručila za drugo mišljenje kod dr. Latin (26.11.). Ne znam što da poduzmem u međuvremenu? Da pijem nekakve čajeve ili??? Ima li šanse da se moje ciste smanje, da izbjegnem LPSC? Kakva su vaša iskustva?

Da li je neka od vas čula za dr.Habeka na Sv. Duhu? Ako bude laparaskopije on bi je trebao izvesti.

Bezbroj puta sam to vec rekao, NE treba vaditi jajnik kod tih operacija nego samo cistu! Naravno, doktoru je lakse izvaditi jajnik nego cistu ali u svakoj normalnoj zemlji takav doktor bi zavrsio na sudu.
Molio bih te da to rijesis prije operacije jer poslije je kasno ako ti izvade jajnik i onda bude problem sa neplodnosti. Sretno

bronco
05.11.2007., 11:07
Ca 125 je povisen kod osoba koje imaju endometriozu.

tocno

misko
05.11.2007., 11:33
tocno

ja se onda javim nakon op. kad vidim jel stvarno endo,jel meni Ca 125 nije povišen

amis
05.11.2007., 14:12
Kratka informacija.
Endo moze biti raznih vrsta. Ako je na debelom crijevu onda moze biti probavnih smetnji koje opisujes, NIKADA se ne treba vaditi jajnik kod endo cisti nego samo se cista izvadi a jajnik zasije. Tako se to barem radi na zapadu.Isto je i za jajovod. U svakom slucaju sve zavisi o stupnju endometrioze. Cesto se radi najprije inicijalna operacija da se utvrdi stanje i rijese manji problemi kao sto su ciste, a onda se planira definitivna operacija kasnije. Prije operacije bi trebalo uzimati (Zoladex) 3 mjeseca-to je lijek koji smanji opseg Endo da se lakse operira. Sretno

a ako se cista uvila okolo jajnika,da se jajnik praktično ni ne vidi, ako je jajnik u takvom stanju da više ni nema funkciju,osim da se cista na njega opet vrati...:confused:

Zoladex,pretpostavljam hormoni ... najlakše je reći pijte hormone i bićete dobro što se endometrioze tiče

Zvrksa
05.11.2007., 17:58
Prije par dana na sistematskom pregledu ginekolog mi je otkrio endometriotičnu cistu (čokoladna cista) veličine 69*49mm i rekao da moram na LPSC (laparaskopiju) jer je cista dosta velika i nema se što čekati. Uzet mi je i Papa test čiji će rezultati biti kroz 7-10 dana.Također mi je rekao da će se jajnik teško spasiti. Ostala sam skroz šokirana. Imam 28 godina, nisam rodila, makar sam zadnjih tjedana radila na tome. Menstruacije su mi dosad bile redovite i ništa pretjerano bolne.
Danas sam se naručila za drugo mišljenje kod dr. Latin (26.11.). Ne znam što da poduzmem u međuvremenu? Da pijem nekakve čajeve ili??? Ima li šanse da se moje ciste smanje, da izbjegnem LPSC? Kakva su vaša iskustva?

Da li je neka od vas čula za dr.Habeka na Sv. Duhu? Ako bude laparaskopije on bi je trebao izvesti.

ne paničari unaprijed...znam da nije lako, ali evo moje priče...ja sam prvi put imala 2 ciste, 1 na desnom jajniku od 9 cm, a na lijevom od 4 cm...nisu mi niš izvadili...
završila na operaciji za godinu dana...endometrioza se drastično proširila, ali opet nisu niš izvadili
ne može ti ginekolog reći unaprijed hoće li ti to vaditi, jer to ne zna ni sam kirurg dok te ne otvori, a vjeruj mi, daju sve od sebe da mladim curama spase što se spasiti da...

glavicu gore...nije smak svijeta (iako si sad u šoku)...

Zvrksa
05.11.2007., 18:04
a ako se cista uvila okolo jajnika,da se jajnik praktično ni ne vidi, ako je jajnik u takvom stanju da više ni nema funkciju,osim da se cista na njega opet vrati...:confused:

Zoladex,pretpostavljam hormoni ... najlakše je reći pijte hormone i bićete dobro što se endometrioze tiče

zoladex je injekcija...hormoni...stavlja te u tzv. menopauzu...slabija injekcija dođe 1000kn, a ona jača oko 3000...a treba jedna mjesečno...i koliko ja znam kod nas se preporuči tek nakon operacije...

i btw - meni zoladex nije pomogao

Zvrksa
05.11.2007., 18:05
Bezbroj puta sam to vec rekao, NE treba vaditi jajnik kod tih operacija nego samo cistu! Naravno, doktoru je lakse izvaditi jajnik nego cistu ali u svakoj normalnoj zemlji takav doktor bi zavrsio na sudu.
Molio bih te da to rijesis prije operacije jer poslije je kasno ako ti izvade jajnik i onda bude problem sa neplodnosti. Sretno

koliko sam ja informirana, ta cista se ne vadi nego se ljušti

Hard Candy
05.11.2007., 19:54
Koja je funkcija jajnika ako je potrosen i ako mu je pripadajuci jajovod neprohodan i pojeden od endometrioze? Po meni jedino moze biti plodno zariste za bolest..

amis
05.11.2007., 21:34
zoladex je injekcija...hormoni...stavlja te u tzv. menopauzu...slabija injekcija dođe 1000kn, a ona jača oko 3000...a treba jedna mjesečno...i koliko ja znam kod nas se preporuči tek nakon operacije...

i btw - meni zoladex nije pomogao

pa da,nije ni čudo što je muškarac rekao,eto zoladex 3 mjeseca prije...pa koji klinac ću onda na operaciju,ako će me staviti u menopauzu sa 20i nešto godina...kao to se lakše podnosi...

izlječiva bolest-samo idete u menopauzu prije tridesete :rolleyes:

a i otkuda mi tri mjeseca da uzimam taj lijek, kad sam oba puta operisana po hitnom postupku...

izgleda da sam malo ljuta danas :)

amis
05.11.2007., 21:39
Koja je funkcija jajnika ako je potrosen i ako mu je pripadajuci jajovod neprohodan i pojeden od endometrioze? Po meni jedino moze biti plodno zariste za bolest..

upravu si,upravo tako i ja mislim :top:

simba
06.11.2007., 08:29
ne paničari unaprijed...znam da nije lako, ali evo moje priče...ja sam prvi put imala 2 ciste, 1 na desnom jajniku od 9 cm, a na lijevom od 4 cm...nisu mi niš izvadili...
završila na operaciji za godinu dana...endometrioza se drastično proširila, ali opet nisu niš izvadili
ne može ti ginekolog reći unaprijed hoće li ti to vaditi, jer to ne zna ni sam kirurg dok te ne otvori, a vjeruj mi, daju sve od sebe da mladim curama spase što se spasiti da...

glavicu gore...nije smak svijeta (iako si sad u šoku)...

ej, kako to da se endo proširila? jesi bila na terapiji? jesi pokušala zatruditi :mig:

janna6
06.11.2007., 09:50
e a zakaj se ovdje dosta cura protivi uzimanju ab pilula ak one pomažu da se endometrioza ne vrati, kaj to ima možda veze sa vjerom??? drugo fakat ne kužim

misko
06.11.2007., 10:44
e a zakaj se ovdje dosta cura protivi uzimanju ab pilula ak one pomažu da se endometrioza ne vrati, kaj to ima možda veze sa vjerom??? drugo fakat ne kužim

ma znaš kaj ti je to,npr.pokušavaš zatrudnit,pa si to vrijeme bez pilula,pa bez uspjeha, a endo se vrati pa opet ispočetka.a inače ja se bolje osjećam s pilulama nego bez njih.Hvala Bogu pa da bar one pomažu u svemu tome,zamisli da nema nikakvog "lijeka",kaj bi onda

janna6
06.11.2007., 11:04
ma znaš kaj ti je to,npr.pokušavaš zatrudnit,pa si to vrijeme bez pilula,pa bez uspjeha, a endo se vrati pa opet ispočetka.a inače ja se bolje osjećam s pilulama nego bez njih.Hvala Bogu pa da bar one pomažu u svemu tome,zamisli da nema nikakvog "lijeka",kaj bi onda


ma to kužim za one kaj planiraju ostat trudne al ima ovdje cura koje ne žele kako one kažu "kljukat" hormone zato jer to nije dobro, pa ok ne kažem da je zdravo al ak pod tim hormonima to sve skupa miruje ne razumijem zakaj to onda izbjegavat. Pa kad imaš gripu piješ antibiotike koji isto nisu zdravi ne

misko
06.11.2007., 11:43
ma to kužim za one kaj planiraju ostat trudne al ima ovdje cura koje ne žele kako one kažu "kljukat" hormone zato jer to nije dobro, pa ok ne kažem da je zdravo al ak pod tim hormonima to sve skupa miruje ne razumijem zakaj to onda izbjegavat. Pa kad imaš gripu piješ antibiotike koji isto nisu zdravi ne

slažem se s tobom,niš danas nije zdravo.Sve ima svoje ZA i PROTIV.A pilule npr.smanjuju mogućnost od dobivanja raka jajnika.Mislim da su danas pilule ipak drugačije nego one prije, s manje hormona.Ja sam sad na početku 30-tih,a prve pilule sam pila sa svojih 18.Jao koma,a sad kad sam na Yasmin-u,super mi je,ne kažem da su zdrave,ali nemam nikakvih negativnih popratnih pojava.
Moje mišljanje je da su ipak učinkovitije za endo nego npr.čajevi,koje pijem i sama ali ne vjerujem u njihovu "moć izlječenja".

Zara76
06.11.2007., 12:16
Misko , znaci ti vec duze vrijeme uzimas pilule ali ipak ti se endo vratila ili si pravila pauzu od pilula pa ti se u to vrijeme endo vratila tj. imas cistu na jajniku ?

misko
06.11.2007., 14:13
Misko , znaci ti vec duze vrijeme uzimas pilule ali ipak ti se endo vratila ili si pravila pauzu od pilula pa ti se u to vrijeme endo vratila tj. imas cistu na jajniku ?

Ne,pila sam ih davno nekih dvije godine isključivo radi kontracepcije.Onda ih nisam pila par godina,a pošto me moj pametni ginić(a ja još pametnija) nije nikad slao na UZV nisam ni znala da imam kakvu cistu.Bila sam privatno prije 9 mjeseci na UZV i pa od tada pijem Yasmin.Cista se za to vrijeme smanjila neznatno ali ne raste.Sad idem na op. pa ću poslije vidjeti.Išla bi odmah na bebača,a ako ne ide....vratit ću se neko vrijeme opet na pil,da mi se ne vrati

Zara76
09.11.2007., 14:04
Vratila mi se cista na desni jajnik, 4x4.5. Nakon mjesec i sitno od operacije, nisam stigla jos ni yasmine piti. Ne znam sto da kazam, sokirana sam jos..

Zao mi je ...ali mozda je ipak vodena cista.Ne mogu da vjerujem da nakon mjesec dana imas toliku cokoladnu cistu.
Probaj sa cajevima koji se na forumu spominju, mozda se smanji.

ana77
12.11.2007., 11:17
Danas bila u Petrovoj i doživjela šok. Uđem kod doktora a ono tamo više od 10 cura i dečki čekaju da legnem i raširim noge a ovaj im objašnjava što je endometroza pokazuje moje snimke. Mislim nemam ništa protiv da oni uće ali da sam to znala nebi sigurno išla tamo. Ne na meni. I onda sam mu ljepo rekla da ne želim da 20 ljudi bulji u mene ako neće tako nek mi vrati uputnicu idem negdje drugdje. A on meni kako je to škola i tu oni uče pa zašto sam došla tu ako nisam to htjela ??? :eek: :eek: Helooooo!! :eek: :eek: ko mi je to uopće napomenuo da je to moguće :eek: nebi išla tamo nikad da su mi to rekli!!!! :flop: Uglavnom izgnječio me i izguro da sam mislila da ću se raspasti. (da reklao je ovima da izađu pa sam ipak ostala na pregledu).
Naručio me u prvom mjesecu za operaciju. Ja se sad bacam na ove prirodne napitke i travice pa mi držite fige da pomogne da ne moram na operaciju.

Jel neko doživio nešto slično ili sam ja srećković??? Neće valjda i za operaciju biti tako. Mislim kad primim narkozu nek bulje koliko hoće ali da me golu okolo navažaju ili gledaju 20 ljudi to mi je ipak previše.:confused:
Evo sad našla ovo (http://www.forum.hr/showpost.php?p=7945647&postcount=43)i malo mi je lakše. Da sam znala da mogu tražiti da se maknu jer na to imam pravo rekla bi mu to na malo drugačiji način.

Ivanicapeca
12.11.2007., 13:29
Danas bila u Petrovoj i doživjela šok. Uđem kod doktora a ono tamo više od 10 cura i dečki čekaju da legnem i raširim noge a ovaj im objašnjava što je endometroza pokazuje moje snimke. Mislim nemam ništa protiv da oni uće ali da sam to znala nebi sigurno išla tamo. Ne na meni. I onda sam mu ljepo rekla da ne želim da 20 ljudi bulji u mene ako neće tako nek mi vrati uputnicu idem negdje drugdje. A on meni kako je to škola i tu oni uče pa zašto sam došla tu ako nisam to htjela ??? :eek: :eek: Helooooo!! :eek: :eek: ko mi je to uopće napomenuo da je to moguće :eek: nebi išla tamo nikad da su mi to rekli!!!! :flop: Uglavnom izgnječio me i izguro da sam mislila da ću se raspasti. (da reklao je ovima da izađu pa sam ipak ostala na pregledu).
Naručio me u prvom mjesecu za operaciju. Ja se sad bacam na ove prirodne napitke i travice pa mi držite fige da pomogne da ne moram na operaciju.

Jel neko doživio nešto slično ili sam ja srećković??? Neće valjda i za operaciju biti tako. Mislim kad primim narkozu nek bulje koliko hoće ali da me golu okolo navažaju ili gledaju 20 ljudi to mi je ipak previše.:confused:
Evo sad našla ovo (http://www.forum.hr/showpost.php?p=7945647&postcount=43)i malo mi je lakše. Da sam znala da mogu tražiti da se maknu jer na to imam pravo rekla bi mu to na malo drugačiji način.

Moje iskustvo (http://www.forum.hr/showpost.php?p=9907210&postcount=1765)
Uglavnom, neugodno je i bruka, ali ljudi moraju negdje i nekako učiti. Ne gledaju nas kao raskečene ženske već kao predmet nastave.
sjećam se da sam na prvom satu crtanja akta na faxu htjela propast u zemlju kako mi je bilo neugodno što ispred sebe imam golu staricu. Već slijedeći put tu ženu ne doživljavaš kao golu, već kao predmet crtanja i baviš se problematikom svijetla, sjene i linije...tako je vjerojatno i studentima medicine.

ana77
13.11.2007., 09:08
Svaka tebi čast ali ja bi u zemlju propala :s Tj. nema šanse da bi na to prisala. Rađe bi pokupila stvari i nestala iz te bolnce jednom zauvjek. :eek: Da i ovi studenti su bili užasno mladi - prva godina sigrno i svi su se smijuljili i bilo im je isto neugodno - e pa zbog mene im nije moralo biti jer sam ja to hvala Bogu izbjegla.
100 LJUDI STO ČUDI :rofl:
Inaće vođena iskustvom jedne drage forumašice koja je izbjegla operaciju prirodnm ljećenjem evo jedne doktorice koja lijeći travama i tinkturama ako nekog zanima. Ja ju planiram posjetiti:
http://www.cursor.hr/pa.nsf/stranice/biljekbotana-zg :cerek:

Scarllet O'Hara
13.11.2007., 09:25
Ana isprazni sanducic :D

zara51
13.11.2007., 09:39
Hard Candy, žao mi je što ti se ponovno pojavila cista, ali nemoj brinuti.
Ne znači da ćeš morati ponovno na operaciju, to sad samo treba kontrolirati pa vidjeti. Meni se isto to dogodilo, ali držim sve pod kontrolom.
Jesi probala neku alternativu? Čajeve, vitamine, bioenergija....?

Ja se upravo spremam isprobati one čajeve protiv cisti na jajnicima (samo ih moram nabaviti:D )
I ne znam da li da se bacim na matičnu mliječ ili propolis? Dal neko od vas zna šta je bolje za našu situaciju?
I pripremam se na kontrolu koju odgađam već mjesecima, ali evo slijedeći mjesec idem na uzv, baš me zanima kakva je situacija. Nadam se da se nije pogoršalo...

simba
13.11.2007., 10:03
Svaka tebi čast ali ja bi u zemlju propala :s Tj. nema šanse da bi na to prisala. Rađe bi pokupila stvari i nestala iz te bolnce jednom zauvjek. :eek: Da i ovi studenti su bili užasno mladi - prva godina sigrno i svi su se smijuljili i bilo im je isto neugodno - e pa zbog mene im nije moralo biti jer sam ja to hvala Bogu izbjegla.
:cerek:


Ginekologija se sluša na petoj godini tako da sigurno nisu bili prva. Neznam zašto radite takav problem oko tih studenata. Ako vam je toliki bed, zamolite da izađu,što moraju napraviti.
Čujte, ti se ljudi na nekom moraju naučiti...naravno da nije ugodno, ali takav im je posao.:kava:

Meni je recimo za vrijeme uzimanja PAPE u Petrovoj bilo valjda 10tero ljudi u ordinaciji, svi su radili neki svoj posao.Objasnila sam si to kriminalnim uvjetima po bolnicama i da čisto fizički ti ljudi negdje moraju raditi svoj posao.

Vrlo vjerovatno nam je hrpa studenata bila nad nama za vrijeme operacije dok smo ležale u dubokom snu. Pa kaj, nadam se da su nekaj naučili i da budu za par godina operirali endometriome ko od šale...:ne zna:

misko
13.11.2007., 10:15
Ginekologija se sluša na petoj godini tako da sigurno nisu bili prva. Neznam zašto radite takav problem oko tih studenata. Ako vam je toliki bed, zamolite da izađu,što moraju napraviti.
Čujte, ti se ljudi na nekom moraju naučiti...naravno da nije ugodno, ali takav im je posao.:kava:

Meni je recimo za vrijeme uzimanja PAPE u Petrovoj bilo valjda 10tero ljudi u ordinaciji, svi su radili neki svoj posao.Objasnila sam si to kriminalnim uvjetima po bolnicama i da čisto fizički ti ljudi negdje moraju raditi svoj posao.

Vrlo vjerovatno nam je hrpa studenata bila nad nama za vrijeme operacije dok smo ležale u dubokom snu. Pa kaj, nadam se da su nekaj naučili i da budu za par godina operirali endometriome ko od šale...:ne zna:

:top:

ana77
14.11.2007., 09:15
Ana isprazni sanducic :D

Jesam:cerek:

simba gle nismo svi isti I ja kažem dok sam pod narkozom nek uće koliko im volja ali dok sam budna ne želim ih ni vidjeti u blizini ni znati da će biti prisutni...nema šanse. :flop: Osim toga nitko nezna što sam ja u životu proživjela i doživjela i zašto se sa tim nebi mogla psihički pomiriti. Ne idem bezveze privatnici koju masno plaćam. Imam i ja svoje razloge zašto kažem ne. Jedino što sam tražila da se to poštuje (nisam ni znala da imam pavo tražitit da oni izađu jer se tip tako postavio kao da je to pod mus da ni moraju biti prsutni). Kao to je škola što sam došla tu ako njih ne želim unutra??? :eek: Helo pa nisam došla na izložbu, došla sam giniću da provjeri dijagnozu i objasni mi što mi je dalje činiti. :flop:

Ja samo kažem da nebi to smjeli radit bez da te pitaju - a pogotovo kad sam rekla da ih ne želim unutra vršiti prtisak i postavljati mi glupa pitanja zašto ne itd. Doktor koji me je pregledavao bi je vro neugodan po tom pitanju i maltene se rugao tome što ja to ne želim. Na to nema nikavo pravo!!!:flop: :flop: Ako ja želim privatnost onda mi ju on mora omugućiti i nema se prava ismijavati tome a kamoli ponašati na način na koji se on ponio. Ja sam u šoku od tog bila cijeli dan. A i poslje se ponašao bahato jer kao što ja tu sad izmišljam.... heloooo

A da ne govorim o tome kako mi ništa nije ni rekao ni obasnio ni pitao. Samo me naručio za operaciju u prvom mjesecu. Heloooo???:eek:

Drugi put - ako ikad ponovno odem njemu a mislim da neću - malo ću se drugačije postaviti. :kava:

simba
14.11.2007., 10:35
Jesam:cerek:

simba gle nismo svi isti (nisam ni znala da imam pavo tražitit da oni izađu jer se tip tako postavio kao da je to pod mus da ni moraju biti prsutni).


:confused: pa nije on kriv kaj se ti nisi znala postaviti u toj situaciji...Mogla si tražiti da izađu i morali bi to napraviti....

Sljedeči put ćeš znati :kava:

ana77
14.11.2007., 10:56
:confused: pa nije on kriv kaj se ti nisi znala postaviti u toj situaciji...Mogla si tražiti da izađu i morali bi to napraviti....

Sljedeči put ćeš znati :kava:

Ma jasno ja sam kriva :rolleyes: jer nisam znala da imam na to pravo jer bi me onda čuo :hebemu: ali on se svejedno nije smio tako ponašati kad sam ja zatražila da izađu a ZATRAŽILA SAM!!!!:flop: Nema opravdanja za takvo ponašanje! :closed:
:kava:

misko
15.11.2007., 07:36
Odi ti na bebu, samo imaj strpljenja, nakon pilsa je ponekad potreban period "čišćenja" i hormonalnog balansiranja. Naravno, cijelo to vrijeme budi pod liječničkim nadzorom i pij čajeve ovdje navedene.

Cure,ja sam od sutra u Vinogradskoj na op.Držite mi fige i javim se kad se vratim:top:

amis
15.11.2007., 08:19
Cure,ja sam od sutra u Vinogradskoj na op.Držite mi fige i javim se kad se vratim:top:

sretno :kiss:

biće to sve dobo

:grli:

amis
15.11.2007., 08:23
Da narucio me je, a i on nije optimistican, al vidjet cemo. Ima vremena za tugovanje, zar ne.. Znam samo da na operaciju vise neidem, ocito nema smisla previse.. Ipak je to kronicna bolest.. Treba ju uklopiti u zivot.. nazalost..

Jesi li išla giniću,kad ideš??? Javi čim nešto saznaš :kiss:


Ja pokušavam homeopatijom regulisati stanje u organizmu...preporučujem svima,pa ko vjeruje neka proba...ja sam ubijeđena da će mi pomoći :)

Snjavi76
15.11.2007., 12:03
Cao svima. Prvi put se javljam i naravno muce me isti problemi kao i sve vas na ovom blogu. Vec 3 godine imam endometriozne ciste koje sam lijecila AB pills i dabrostonom (ili kako se vec kaze) medjutim prije mjesec dana tokom redovne kontrole su mi ustanovili ciste na oba jajnika (oko 3 do 4 cm, s tim da je desni vise zahvacen), ca125 je 60, te mi je preporucena laperoskopija. Takodjer sam radila pregled color dopplerom (UZV u boji) kad su ustanovljene tvorbe unutar cista (kao u sredini ciste). Da li je neko imao to u svojoj dijagnozi????
U procesu sam trazenja mjesta za laperoskopiju. Nemam osiguranje te mi je svakako placati. Iako zivim u Bosni pokusavam srediti op u ZG. Da li je itko cuo za doktoricu Ribič Pucelj iz Ljubljane??? Navodno je ona najveci strucnjak na nasem podrucju za endometriozu. Pokusavam naci neki kontakt broj. Ako je ko cuo za nju ili ima kontakt broj PLIZ javite?!
Inace mnogo mi je pomoglo citati vase blogove. Ovdje u Bosni ama bas niko nije cuo za tu bolest pa nemam s kim pricati.
Za to vam HVALA.
Pozz:s

Hard Candy
15.11.2007., 12:22
snjavi76 nisam nazalost cula za tu doktoricu, nadam se da ces dogovoriti op!!! :) misko - vrati nam se brzo :D

jucer sam radila ca 125, i ispalo je 46 :D to je za mene super, inace je bio izmdju 500 i 700 :)

amis, nisam jos bila kod gin, nikako da dobijem mengu kak se spada, mislim da ni necu s obzirom da sam pocela piti tablete :(

amis
15.11.2007., 12:35
Cao svima. Prvi put se javljam i naravno muce me isti problemi kao i sve vas na ovom blogu. Vec 3 godine imam endometriozne ciste koje sam lijecila AB pills i dabrostonom (ili kako se vec kaze) medjutim prije mjesec dana tokom redovne kontrole su mi ustanovili ciste na oba jajnika (oko 3 do 4 cm, s tim da je desni vise zahvacen), ca125 je 60, te mi je preporucena laperoskopija. Takodjer sam radila pregled color dopplerom (UZV u boji) kad su ustanovljene tvorbe unutar cista (kao u sredini ciste). Da li je neko imao to u svojoj dijagnozi????
U procesu sam trazenja mjesta za laperoskopiju. Nemam osiguranje te mi je svakako placati. Iako zivim u Bosni pokusavam srediti op u ZG. Da li je itko cuo za doktoricu Ribič Pucelj iz Ljubljane??? Navodno je ona najveci strucnjak na nasem podrucju za endometriozu. Pokusavam naci neki kontakt broj. Ako je ko cuo za nju ili ima kontakt broj PLIZ javite?!
Inace mnogo mi je pomoglo citati vase blogove. Ovdje u Bosni ama bas niko nije cuo za tu bolest pa nemam s kim pricati.
Za to vam HVALA.
Pozz:s

Niko nije čuo za tu bolest :confused: pa ja sam iz Sarajeva, i operisana u Sarajevu kod stručnjaka za endometriozu,predivnog ginekologa (ali on ne radi laporaskopiju) i ja sam mu 100hiljaditi pacijent sa endometriozom :mig: itekako imamo stručnjaka za endometriozu, i odličan tim ginekologa općenito...daj bože da i budući doktori budu iole dobri kao oni.

amis
15.11.2007., 12:37
snjavi76 nisam nazalost cula za tu doktoricu, nadam se da ces dogovoriti op!!! :) misko - vrati nam se brzo :D

jucer sam radila ca 125, i ispalo je 46 :D to je za mene super, inace je bio izmdju 500 i 700 :)

amis, nisam jos bila kod gin, nikako da dobijem mengu kak se spada, mislim da ni necu s obzirom da sam pocela piti tablete :(

:kiss: drži se, sigurna sam da je (ciste) neće biti na uzv slj. put kad odeš...a moraš li baš čekati mengu, da ipak odeš prije?

Snjavi76
15.11.2007., 12:51
Niko nije čuo za tu bolest :confused: pa ja sam iz Sarajeva, i operisana u Sarajevu kod stručnjaka za endometriozu,predivnog ginekologa (ali on ne radi laporaskopiju) i ja sam mu 100hiljaditi pacijent sa endometriozom :mig: itekako imamo stručnjaka za endometriozu, i odličan tim ginekologa općenito...daj bože da i budući doktori budu iole dobri kao oni.

Pogresno sam se izrazila! Htijela sam reci da u mojoj okolini nema nitko endo i nitko nije cuo za tu bolest pa nemam s kim pricati. Ajd mi molim te javi ime tog strucnjaka za endometriozu u Sarajevu i moguci nacin kontakta. Bila sam samo u Tuzli i privatnoj poliklinici kod Tesnja na pregledu. Mogla bih i u Sarajevo na pregled. Od viska informacija glava ne boli. Hvala unaprijed:)

amis
15.11.2007., 12:57
Poslala sam ti na pm

Zara76
15.11.2007., 13:27
Cure,ja sam od sutra u Vinogradskoj na op.Držite mi fige i javim se kad se vratim:top:


Sretno :grli:

Zvrksa
15.11.2007., 18:29
evo...ja bila prekjučer na pregledu...na desnom jajniku nemam ništa...a na lijevom par cista od kojih je samo jedna oko 1 cm veličine "čokoladna"...sad, ja bih trebala biti sva happy, ali problem je što me jajnici bole, a područje trbuha jako boli i veli gin. da je moguće da su mi sada žarišta na crijevima (prije 2 god. na operaciji, endometrioza je bila već došla do crijeva), a jedini način da to provjerim je laparoskopija...:(

ima netko neki pametan savjet?

Zvrksa
15.11.2007., 18:32
Ma jasno ja sam kriva :rolleyes: jer nisam znala da imam na to pravo jer bi me onda čuo :hebemu: ali on se svejedno nije smio tako ponašati kad sam ja zatražila da izađu a ZATRAŽILA SAM!!!!:flop: Nema opravdanja za takvo ponašanje! :closed:
:kava:

slažem se s ovim...
meni također nije bilo ugodno kad su mi na pregledu bili prisutni studenti i studentice... doduše, nije me to uzrujalo kao tebe, ali nije mi bilo ni svejedno...
nitko me nije na to ni pripremio, a pogotovo nisam znala da imam pravo to odbiti

simba
15.11.2007., 18:37
evo...ja bila prekjučer na pregledu...na desnom jajniku nemam ništa...a na lijevom par cista od kojih je samo jedna oko 1 cm veličine "čokoladna"...sad, ja bih trebala biti sva happy, ali problem je što me jajnici bole, a područje trbuha jako boli i veli gin. da je moguće da su mi sada žarišta na crijevima (prije 2 god. na operaciji, endometrioza je bila već došla do crijeva), a jedini način da to provjerim je laparoskopija...:(

ima netko neki pametan savjet?

Uf..neznam jel pametan savjet, ali ja bi rađe prvo pokušala zatrudniti par ciklusa ( ako si u mogučnosti) ili bi pokušavala držati to pod kontrolom pilulama ( jesi li sad na terapiji:confused: ), dok ne budeš mogla krenut na trudnoću....

Mislim da je korisnije otići na laparoskopiju kada ćeš pokušavati zatrudniti, da ne bi kojim slučajem morala još poslije ići, kada bi sad otišla na op.....:ne zna:

Pitaj za drugo mišljenje ....

amis
15.11.2007., 19:02
[QUOTE=Zvrksa;11293532]evo...ja bila prekjučer na pregledu...na desnom jajniku nemam ništa...a na lijevom par cista od kojih je samo jedna oko 1 cm veličine "čokoladna"...sad, ja bih trebala biti sva happy, ali problem je što me jajnici bole, a područje trbuha jako boli i veli gin. da je moguće da su mi sada žarišta na crijevima (prije 2 god. na operaciji, endometrioza je bila već došla do crijeva), QUOTE]

toga je i mene strah, jer mi je "prva" pukla i razlila se po cijeloj utrobi...

nadati se da nije...a dobro Simba kaže, ako možeš prije svega poraditi na trudnoći bilo bi :top:

Zvrksa
15.11.2007., 19:53
pa baš me i brine i to što sam prestala piti pilule prije mjesec dana sa željom da poradim na trudnoći
i od onda se pojavili jači bolovi...i 2 puta završila na hitnoj u 3 tjedna zbog visoke temp. i bolova u bubrezima...sad sam već na drugoj turi antibiotika, a mučim se i s e.coli...tak da me sve to skupa zeza i nikak da se riješim antibiotika da krenem raditi na trudnoći...
sad već imam filing da sam fakat pehist (iako sam po prirodi optimist):(

amis
15.11.2007., 20:18
pa baš me i brine i to što sam prestala piti pilule prije mjesec dana sa željom da poradim na trudnoći
i od onda se pojavili jači bolovi...i 2 puta završila na hitnoj u 3 tjedna zbog visoke temp. i bolova u bubrezima...sad sam već na drugoj turi antibiotika, a mučim se i s e.coli...tak da me sve to skupa zeza i nikak da se riješim antibiotika da krenem raditi na trudnoći...
sad već imam filing da sam fakat pehist (iako sam po prirodi optimist):(

mislim da se najmanje 3 mjeseca nakon pilula ne bi smijelo zatrudniti :confused: tako da bi se do tad trebala riješiti antibiotika i onda bebač :) ne brini, uspjećeš, vidjećeš-nisi peh
Samo se probaj opustiti,jer je gore ako si psihički preopterećena,onda se ne može zatrudniti sve i da su ti najzdraviji jajnici i maternica. Biće to sve :top:
:kiss:

simba
15.11.2007., 20:46
Tuci po alternativnoj medicini ( čajevi i sl.) probaj par ciklusa bebača raditi pa ako ne ide onda na laparoskopiju. Poslije će ići 100 %...samo hrabro....
Očekujemo skoro sretnu vijest....:top:

Zvrksa
16.11.2007., 10:27
mislim da se najmanje 3 mjeseca nakon pilula ne bi smijelo zatrudniti :confused: tako da bi se do tad trebala riješiti antibiotika i onda bebač :) ne brini, uspjećeš, vidjećeš-nisi peh
Samo se probaj opustiti,jer je gore ako si psihički preopterećena,onda se ne može zatrudniti sve i da su ti najzdraviji jajnici i maternica. Biće to sve :top:
:kiss:

to sam i ja čula, pa sam pitala gin. jel to istina... i on kaže da nije... ja sam do sada bila na cilestu i kaže da uopće nije potrebno nikakvo vrijeme tzv. čišćenja od pilula

no, sad se borim s nekim čudnim boljkama, pa kad to prođe...probat ću zatrudnjeti
neću niš crno prognozirati... ipak sam ja jedna realna curka:D

simba
16.11.2007., 10:42
Ma samo ti pokušavaj ;-), ako se uhvati to znaći da si spremna...uostalom pvi ciklus ti je prošao

amis
16.11.2007., 14:43
to sam i ja čula, pa sam pitala gin. jel to istina... i on kaže da nije... ja sam do sada bila na cilestu i kaže da uopće nije potrebno nikakvo vrijeme tzv. čišćenja od pilula

no, sad se borim s nekim čudnim boljkama, pa kad to prođe...probat ću zatrudnjeti
neću niš crno prognozirati... ipak sam ja jedna realna curka:D

ja doktorima ne vjerujem što se tiče tableta pogotovo kontracepcije, tu više vjerujem farmaceutima, oni ipak znaju puno puno više od doktora u tom području, i ništa ne radim i ne uzimam što mi prethodno ne provjeri prijateljica u jedinoj relevantnoj bazi podataka o lijekovima...a kontracepcija je kontracepcija, bio to logest, yasmine, dijana...sve su to hormoni :mad:

Sigurna sam da ćeš ti uspijeti od prve, a odmah poslije uzimanja pilula postoji velika mogućnost i za blizance :cerek: :mig:

janna6
16.11.2007., 14:50
Ja bila jučer na kontroli u Petrovoj i sve je ok, rekla mi gin. na ultrazvuku da su mi jajnici u predobrom stanju s obzirom da sam imala cistu od 10 cm i da svakako dalje nastvaim sa ab pilulama jer bi mi se u protvnom sve odmah vratilo. E pa sad ko je onda lud????

Zvrksa
16.11.2007., 19:38
ja doktorima ne vjerujem što se tiče tableta pogotovo kontracepcije, tu više vjerujem farmaceutima, oni ipak znaju puno puno više od doktora u tom području, i ništa ne radim i ne uzimam što mi prethodno ne provjeri prijateljica u jedinoj relevantnoj bazi podataka o lijekovima...a kontracepcija je kontracepcija, bio to logest, yasmine, dijana...sve su to hormoni :mad:

Sigurna sam da ćeš ti uspijeti od prve, a odmah poslije uzimanja pilula postoji velika mogućnost i za blizance :cerek: :mig:

je da...baš...ajd ne ćemo sad pretjerivati:rofl:
ali ja tak i tak nisam uzela već 2 ciklusa... i sad dok završim s antibioticima bit će i 3.:top:

Zvrksa
16.11.2007., 19:38
Ja bila jučer na kontroli u Petrovoj i sve je ok, rekla mi gin. na ultrazvuku da su mi jajnici u predobrom stanju s obzirom da sam imala cistu od 10 cm i da svakako dalje nastvaim sa ab pilulama jer bi mi se u protvnom sve odmah vratilo. E pa sad ko je onda lud????

ne razumijem što želiš reći tim pitanjem:ne zna:

amis
16.11.2007., 20:33
je da...baš...ajd ne ćemo sad pretjerivati:rofl:
ali ja tak i tak nisam uzela već 2 ciklusa... i sad dok završim s antibioticima bit će i 3.:top:

:top:
:kiss:

Ivanicapeca
17.11.2007., 13:00
Cure,ja sam od sutra u Vinogradskoj na op.Držite mi fige i javim se kad se vratim:top:

Ke pasa? Pričaj, jel sve ok?

marpet
19.11.2007., 11:10
Ja sam obavila CA 125 i piše na nalazu da je rezultat 26.66. Ne znam što to znači? Ali znam da vi sigurno znate:) . Nisam sigurna jesam li to trebala napraviti u određenim danima ciklusa ili nije bitno za ovu pretragu kad se obavlja?
30. 11. sam naručena za color doppler na Sv. Duh kod dr. Habeka koji mi se prošli put nije nimalo svidio. Tad sam očekivala da ću obaviti pregled i znati nešto više, a on mi je rekao da dođem nakon sljedeće menstruacije makar kad sam se naručivala i sestri spomenula da bi trebala na pregled i pitala je je li bitno da se to obavi u prvom dijelu ciklusa, rekla mi je da nije. Tako sam bezveze prokockala vražju uputnicu koju sam jedva dobila i od njega izašla prije nego sam ušla.
Ma katastrofa!

Kakadu
19.11.2007., 11:27
Cure, je li ijedna od vas probala uzimati beta 1.3D glukan?
Ako sam dobro shvatila sve što sam iščitala i pročitala, najveća nepoznanica znanstvenicima je zašto naš organizam ne prepozna ciste kao strana tijela i jednostavno ih ne odbaci. Zato se i preporučuje podizati imunitet na razne načine da pomognemo organizmu u borbi protiv cista. Ja sam do sada uzimala nativni propolis i kljukala se vitaminom c, ali čini mi se da nisu dovoljni.
Malo sam istraživala o tim razno-raznim podizačima imuniteta i ima ih bezbroj. Jedno vrijeme sam razmišljala o noni soku (čini mi se da je i jedna cura ovdje napisala da joj je od nonija nestala cista), ali beta glukan mi se čini bolje rješenje. Jest skup kao sam vrag, ali čini mi se da neću imati mira dok to ne isprobam. Ima li kojim slučajem netko od vas iskustva?

Zvrksa
19.11.2007., 12:18
Ja sam obavila CA 125 i piše na nalazu da je rezultat 26.66.

normalno je do 35...

Hard Candy
19.11.2007., 20:28
Cure, je li ijedna od vas probala uzimati beta 1.3D glukan?
Ja, meni nije bas pomoglo, ali trebas sve probati, alternativna rjesenja kod svake djeluju i ne djeluju drugacije..

amis
20.11.2007., 14:55
Ako sam dobro shvatila sve što sam iščitala i pročitala, najveća nepoznanica znanstvenicima je zašto naš organizam ne prepozna ciste kao strana tijela i jednostavno ih ne odbaci.

A moje mišljenje je, nisam znanstvenik :D upravo da organizam "prepoznaje" te "ciste" kao poznato tijelo,a ne nepoznato, jer to zapravo nisu ciste nego endometrij koji se puni krvlju jer ta krv nema gdje da ističe...a organizmu je endometrij poznat- maternica! I kad bi se organizam borio protiv toga,znači borio bi se i protiv maternice...ali to je neko moje razmišljanje, nekako mi je to logično, a sad da li je tako ...

( endometrij se ponaša isto kao maternica, samo kad maternica "krvari" izlazi u vidu menzesa,a endometrij krvari unutar sebe i stvara tvorevine u vidu ciste,ali primjetićete da doktori pri dijagnozi pred operaciju ne pišu da su to ciste nego tumerfakte ili tako nekako-znači ipak,razlikuju se od cisti)

Tiambia
20.11.2007., 16:00
Cure, je li ijedna od vas probala uzimati beta 1.3D glukan?
Ako sam dobro shvatila sve što sam iščitala i pročitala, najveća nepoznanica znanstvenicima je zašto naš organizam ne prepozna ciste kao strana tijela i jednostavno ih ne odbaci. Zato se i preporučuje podizati imunitet na razne načine da pomognemo organizmu u borbi protiv cista. Ja sam do sada uzimala nativni propolis i kljukala se vitaminom c, ali čini mi se da nisu dovoljni.
Malo sam istraživala o tim razno-raznim podizačima imuniteta i ima ih bezbroj. Jedno vrijeme sam razmišljala o noni soku (čini mi se da je i jedna cura ovdje napisala da joj je od nonija nestala cista), ali beta glukan mi se čini bolje rješenje. Jest skup kao sam vrag, ali čini mi se da neću imati mira dok to ne isprobam. Ima li kojim slučajem netko od vas iskustva?

ja već duže vrijeme pijem noni sok i mislim da mi pomaže; također sam počela koristiti i kapi crnog kima jer su ih u apoteci preporučili kao odlične za podizanje imuniteta

prije dva mjeseca sam bila na kontroli i cista nije previše narasla pa mislim da je moguće da je to zbog nonija:top:

ali ide mi na živce to što imam osjećaj neugode u području trbuha (od jajnika prema gore), malo sam naduta, pa me nešto pritišće, pa me štrcne ovdje pa tamo i tako dalje... nadam se da je to samo moje pretjerano ufuravanje i nepotrebno konstantno razmišljanje o bolesti:rolleyes:

uglavnom, u srijedu idem na ponovni pregled, nakon dva mjeseca.. uvijek me strah kad moram na pregled, bojim se šta će mi reći, znam da me kužite jer je vjerojatno i svima vama tako

sretno s nonijem i ostalim podizačima imuniteta!! samo hrabro naprijed:)

simba
20.11.2007., 17:05
A moje mišljenje je, nisam znanstvenik :D upravo da organizam "prepoznaje" te "ciste" kao poznato tijelo,a ne nepoznato, jer to zapravo nisu ciste nego endometrij koji se puni krvlju jer ta krv nema gdje da ističe...a organizmu je endometrij poznat- maternica! I kad bi se organizam borio protiv toga,znači borio bi se i protiv maternice...ali to je neko moje razmišljanje, nekako mi je to logično, a sad da li je tako ...

( endometrij se ponaša isto kao maternica, samo kad maternica "krvari" izlazi u vidu menzesa,a endometrij krvari unutar sebe i stvara tvorevine u vidu ciste,ali primjetićete da doktori pri dijagnozi pred operaciju ne pišu da su to ciste nego tumerfakte ili tako nekako-znači ipak,razlikuju se od cisti)


Istina, ali endometrij se stvara tamo gdje mu nije mjesto.Zato bi se trebao organizam biriti protiv toga.

Recimo, možda se nečiji organizam bori protiv toga da mu nokat ne raste na glavi. No, prirodan je, al u tu nije mjesto :D :ne zna: haha..baš sam slikovita

amis
20.11.2007., 17:22
Istina, ali endometrij se stvara tamo gdje mu nije mjesto.Zato bi se trebao organizam biriti protiv toga.

Recimo, možda se nečiji organizam bori protiv toga da mu nokat ne raste na glavi. No, prirodan je, al u tu nije mjesto :D :ne zna: haha..baš sam slikovita

:rofl: :lol: :rofl: čisto sumnjam da se neki organizam bori protiv toga...ali to pojavljivanje endometrija na drugom mjestu jeste razlog da se bori, međutim,nažalost,organizam očito ne prepoznaje da je na drugom mjestu, ali i da prepoznaje morao bi se boriti tako da uništava endometrij,što znači uništavao bi i endometrij maternice

:) branim svoju tezu :D

Zvrksa
20.11.2007., 17:38
ali ide mi na živce to što imam osjećaj neugode u području trbuha (od jajnika prema gore), malo sam naduta, pa me nešto pritišće, pa me štrcne ovdje pa tamo i tako dalje... nadam se da je to samo moje pretjerano ufuravanje i nepotrebno konstantno razmišljanje o bolesti:rolleyes:


te simptome imam i ja i definitivno znam da ne umišljam, jer nisam opsjednuta endometriozom i trudim se što manje razmišljati o njoj...

to može značiti i da je došla do crijeva (ja sam uvjerena da je kod mene u tome problem, jer je već prije 2 g. bila na crijevima), a možda jednostavno organizam loše djeluje na neku vrstu hrane zbog end.:ne zna:

Hard Candy
20.11.2007., 18:17
Meni se nakon uperacije probava totalno zblesirala. :(

Kakadu
20.11.2007., 21:02
A moje mišljenje je, nisam znanstvenik :D upravo da organizam "prepoznaje" te "ciste" kao poznato tijelo,a ne nepoznato, jer to zapravo nisu ciste nego endometrij koji se puni krvlju jer ta krv nema gdje da ističe...a organizmu je endometrij poznat- maternica! I kad bi se organizam borio protiv toga,znači borio bi se i protiv maternice...ali to je neko moje razmišljanje, nekako mi je to logično, a sad da li je tako ...

( endometrij se ponaša isto kao maternica, samo kad maternica "krvari" izlazi u vidu menzesa,a endometrij krvari unutar sebe i stvara tvorevine u vidu ciste,ali primjetićete da doktori pri dijagnozi pred operaciju ne pišu da su to ciste nego tumerfakte ili tako nekako-znači ipak,razlikuju se od cisti)

Ja sam čula drugačije. Endometrij nije strano tkivo, on jest orginalno dio maternice koji se nađe negdje drugdje. Ali endometrij se ne puni krvlju, nego on krvari (izbacuje krv) u vrijeme menstruacije, pa se od te krvi stvara cista koja jest strano tijelo. Dakle, cista je strano tijelo, ne endometrij.

Zvrksa
20.11.2007., 21:31
Meni se nakon uperacije probava totalno zblesirala. :(

u kom smislu?
i jesi što promijenila po pitanju prehrane?

simba
20.11.2007., 21:44
Ja sam čula drugačije. Endometrij nije strano tkivo, on jest orginalno dio maternice koji se nađe negdje drugdje. Ali endometrij se ne puni krvlju, nego on krvari (izbacuje krv) u vrijeme menstruacije, pa se od te krvi stvara cista koja jest strano tijelo. Dakle, cista je strano tijelo, ne endometrij.

Endometrij na jajniku/crijevima/dušniku jest strano tijelo koje tu ne treba biti. O osnovici, endometrioza jest posljedica neadekvatnog imuno odgovora u neku ruku.
Cista je samo posljedica endometrija na krivom mjestu.:kava:

Hard Candy
20.11.2007., 21:46
U smislu da imam grceve i ne idem svaki dan na wc kao prije. Nisam mjenjala nista u prehrani zadnje dve i pol godine..

amis
21.11.2007., 06:41
Ja sam čula drugačije. Endometrij nije strano tkivo, on jest orginalno dio maternice koji se nađe negdje drugdje. Ali endometrij se ne puni krvlju, nego on krvari (izbacuje krv) u vrijeme menstruacije, pa se od te krvi stvara cista koja jest strano tijelo. Dakle, cista je strano tijelo, ne endometrij.

endometrij se ponaša isto kao maternica, samo kad maternica "krvari" izlazi u vidu menzesa,a endometrij krvari unutar sebe i stvara tvorevine u vidu ciste
To sam i napisala prethodno, ali kad krvari,krvari u sebe, puni se i izgleda kao cista, okolo te krvi tj ciste, je endometrij... Mislim,opet kažem mislim, ali kad bi krvario u okolinu, to bi bilo kao unutrašnje krvarenje, rasulo bi se u utrobu...kako bi se krv koja teče formirala u cistu :confused:

amis
21.11.2007., 06:46
Endometrij na jajniku/crijevima/dušniku jest strano tijelo koje tu ne treba biti. O osnovici, endometrioza jest posljedica neadekvatnog imuno odgovora u neku ruku.
Cista je samo posljedica endometrija na krivom mjestu.:kava:

Ali organizam ne reaguje na endometrij kao na strano tkivo,jer mu ono nije strano...i morao bi puštati antitjela protiv endometrija koja bi onda napala i endometrij maternice,jer krv i limfa kolaju po cijelom tijelu,ne može onda zaobići maternicu... tako ja to vidim
A da jeste imuno bolest,kažu da jeste...mislim ako znanstvenici to ne znaju objasniti,ja to sebi ovako objašnjavam :D :rolleyes: možda je krivo,ali šta ću :D

:)
:kiss:

Zvrksa
21.11.2007., 08:27
U smislu da imam grceve i ne idem svaki dan na wc kao prije. Nisam mjenjala nista u prehrani zadnje dve i pol godine..

pa ne znam kako se inače hraniš, ali definitvno bi trebala puno toga izbaciti iz prehrane...uvesti što zdraviju prehranu pa vidjeti ima li pomaka...mislim da bi ih trebalo biti

Tiambia
21.11.2007., 10:20
te simptome imam i ja i definitivno znam da ne umišljam, jer nisam opsjednuta endometriozom i trudim se što manje razmišljati o njoj...

to može značiti i da je došla do crijeva (ja sam uvjerena da je kod mene u tome problem, jer je već prije 2 g. bila na crijevima), a možda jednostavno organizam loše djeluje na neku vrstu hrane zbog end.:ne zna:

jooooj, nadam se da nije kod mene takav slučaj:(

i šta si napravila prije dvije godine kad ti je bila na crijevima?

Kakadu
21.11.2007., 10:27
Ja sam u svakom slučaju jučer počela uzimati beta 1,3D glukan od 500mg. Štetiti ne može, a hoće li čemu koristiti, vidjet ćemo.

Amis, imaš ti pravo. Ali meni se nekako čini da bi organizam tu čokoladnu cistu, dakle ne endometrij sam po sebi, nego nakupinu stare krvi trebao odbaciti i razgraditi što se ponekad i događa. Nekad organizam sam razgradi cistu u određenom vremenu (takva se cista naziva funkcionalna cista).

Zvrksa
21.11.2007., 13:43
jooooj, nadam se da nije kod mene takav slučaj:(

i šta si napravila prije dvije godine kad ti je bila na crijevima?

pa to su mi otkrili tek kad su me na laparoskopiji otvorili...došla je i na debelo crijevo...
sad sam prije 2 mjeseca opet intenzivnije počela osjećati probleme u tom području, ali jedini način da saznam što se događa opet otići na lap., a to mi se baš i ne ide
idem za koji tjedan napraviti CA 125, pa ću onda valjda bar po tome vidjeti jel se kaj drastičnije događa

Zvrksa
21.11.2007., 14:41
evo curke, za vas koje raspravljate oko endometrija, baš sam naletjela na ovo
http://www.net.hr/zdravlje/page/2007/11/20/0050006.html

Tiambia
22.11.2007., 12:07
pa to su mi otkrili tek kad su me na laparoskopiji otvorili...došla je i na debelo crijevo...
sad sam prije 2 mjeseca opet intenzivnije počela osjećati probleme u tom području, ali jedini način da saznam što se događa opet otići na lap., a to mi se baš i ne ide
idem za koji tjedan napraviti CA 125, pa ću onda valjda bar po tome vidjeti jel se kaj drastičnije događa

da li su ti samo probušili tri rupice ili su ti baš napravili rez po trbuhu?

amis
22.11.2007., 13:43
Ja sam u svakom slučaju jučer počela uzimati beta 1,3D glukan od 500mg. Štetiti ne može, a hoće li čemu koristiti, vidjet ćemo.

Amis, imaš ti pravo. Ali meni se nekako čini da bi organizam tu čokoladnu cistu, dakle ne endometrij sam po sebi, nego nakupinu stare krvi trebao odbaciti i razgraditi što se ponekad i događa. Nekad organizam sam razgradi cistu u određenom vremenu (takva se cista naziva funkcionalna cista).

javi kako ti djelujebeta 1,3D glukan ?
Ne znam da organizam razgrađuje nakupine stare krvi... Cista pukne, ili samo isčezne??? Ja znam da pucaju, i kad mi pukne vodena,sve je uredu, ali kada mi je pukla krvava završila sam na op stolu...
Uglavnom,kako bilo, na nama je da se borimo protiv endometrioze :)

:kiss:

Kako tebi štitna?

Tiambia
22.11.2007., 15:03
jučer sam bila na redovnoj kontroli, svaka dva mjeseca, i doktorica mi je preporučila još jednu laparoskopiju. želim zatrudniti, a nisam uspjela u protekla četiri mjeseca, pa doktorica smatra da je to najbolje rješenje; odmah nakon operacije krenula bi u trudnoću (ako uspije). trenutno imam, još uvijek, žarišta koja su ostala nakon operacije (u ovo vrijeme prošle godine) koja su narasla na otprilike 3 cm promjera. ionako će i dalje rasti sa svakim novim menstrualnim ciklusom pa je bolje da to riješim operacijom i usput provjerim da li postoje priraslice na crijevima.

eto, zato me zanima kako je ta tvoja operacija izgledala

thanks :)

Zvrksa
22.11.2007., 16:42
ja sam bila 2 puta na operaciji u 1 godini... i oba puta su mi napravili 4 mala reza... vidljivi su, ali niš strašno...
tek na 2. laparoskopiji su mi čistili sve sa criijeva (na 1. toga nije bilo)...
sve se obavilo na standardnoj laparoskopiji... samo su me kasnije držali dosta dugo gladnom, bez infuzije... i kontrolirali mi krv... uglavnom, oporavak je bio malko teži nego kod prve op.

a ovo što se tiče tvojih pokušaja za trudnoću.. čuj, 4 mjeseca nije puno čak ni za cure koje nemaju problema poput nas

npr. meni je gin. savjetovao da ne idem opet na lap. ako mi cista ne bude rasla i ako mi CA125 bude ok, jer sa svakom lap. tebi ostaju neki komadi unutra i opet se oko toga stvaraju nove priraslice... i tako unedogled...

ja bih se na tvom mjestu konzultirala s još nekim

Kakadu
23.11.2007., 01:00
javi kako ti djelujebeta 1,3D glukan ?
Ne znam da organizam razgrađuje nakupine stare krvi... Cista pukne, ili samo isčezne??? Ja znam da pucaju, i kad mi pukne vodena,sve je uredu, ali kada mi je pukla krvava završila sam na op stolu...
Uglavnom,kako bilo, na nama je da se borimo protiv endometrioze :)

:kiss:

Kako tebi štitna?

Hej Amis, štitna je zasad OK. Sad sam skoncentrirana na endo, pokušavam zatrudniti i nastojim nekako "utjecati" na cistu da barem ne raste. Za 3 tjedna idem kod ginekologa pa ćemo vidjeti kakva je situacija.

Znam da je opasno kad cista pukne, ali one nekad samo iščeznu, jednostavno se razgrade u organizmu. Pa zar se i ovdje nisu javile mnoge cure kojima suciste nestale?

Tiambia
23.11.2007., 12:49
ja sam bila 2 puta na operaciji u 1 godini... i oba puta su mi napravili 4 mala reza... vidljivi su, ali niš strašno...
tek na 2. laparoskopiji su mi čistili sve sa criijeva (na 1. toga nije bilo)...
sve se obavilo na standardnoj laparoskopiji... samo su me kasnije držali dosta dugo gladnom, bez infuzije... i kontrolirali mi krv... uglavnom, oporavak je bio malko teži nego kod prve op.

a ovo što se tiče tvojih pokušaja za trudnoću.. čuj, 4 mjeseca nije puno čak ni za cure koje nemaju problema poput nas

npr. meni je gin. savjetovao da ne idem opet na lap. ako mi cista ne bude rasla i ako mi CA125 bude ok, jer sa svakom lap. tebi ostaju neki komadi unutra i opet se oko toga stvaraju nove priraslice... i tako unedogled...

ja bih se na tvom mjestu konzultirala s još nekim

ok, puno ti hvala na savjetu:mig: ; uopće nisam pomislila na tu mogućnost:eek:

nego, mislila sam (a i moja doktorica) da bi to bilo dobro obaviti još jednom pa da se vidi prohodnost jajovoda, odnosno da li je u tome problem pošto nisam uspijela zatrudniti. i meni je mućno kad pomislim da
će se nakon operacije proširiti još ko' zna gdje... ne bi to htjela. a opet kako ću biti sigurna da se već sada nije proširilo ako ne obavim laparoskopiju???:(

u utorak idem na dogovor kod doktora koji me prvi put operirao pa ću vidjet što će mi reći - možda neću trebati na operaciju.

kako je tvoje stanje trenutno?

Tiambia
23.11.2007., 12:55
Hej Amis, štitna je zasad OK. Sad sam skoncentrirana na endo, pokušavam zatrudniti i nastojim nekako "utjecati" na cistu da barem ne raste. Za 3 tjedna idem kod ginekologa pa ćemo vidjeti kakva je situacija.

Znam da je opasno kad cista pukne, ali one nekad samo iščeznu, jednostavno se razgrade u organizmu. Pa zar se i ovdje nisu javile mnoge cure kojima suciste nestale?

vidim da i ti pokušavaš zatrudniti pa me zanima kakvo je tvoje stanje? naime, nisam čitala sve postove pa ne znam da li još uvijek imaš ciste ili si ih odstranila kirurški pa sada pokušavaš zatrudnit?? da li si pila kakve hormone i kolike su ti ciste ako ih imaš (odnosno žarišta)?

hvala unaprijed na odgovoru, ciao:)

Zvrksa
23.11.2007., 14:02
ok, puno ti hvala na savjetu:mig: ; uopće nisam pomislila na tu mogućnost:eek:

nego, mislila sam (a i moja doktorica) da bi to bilo dobro obaviti još jednom pa da se vidi prohodnost jajovoda, odnosno da li je u tome problem pošto nisam uspijela zatrudniti. i meni je mućno kad pomislim da
će se nakon operacije proširiti još ko' zna gdje... ne bi to htjela. a opet kako ću biti sigurna da se već sada nije proširilo ako ne obavim laparoskopiju???:(

u utorak idem na dogovor kod doktora koji me prvi put operirao pa ću vidjet što će mi reći - možda neću trebati na operaciju.

kako je tvoje stanje trenutno?

ma, nema na čemu... samo sam ti dala svoje mišljenje, a stručnjaci će ti reći najbolje što i kako dalje

moje stanje trenutno nije sjajno..navukla sam neke boleštine, pa sad najprije to sređujem, aonda idem provjeriti CA 125 itd. i ja bih htjela probati s trudnoćom da vidim jel uopće imam šanse, ali to tek kad se ovog riješim

amis
23.11.2007., 14:12
Hej Amis, štitna je zasad OK. Sad sam skoncentrirana na endo, pokušavam zatrudniti i nastojim nekako "utjecati" na cistu da barem ne raste. Za 3 tjedna idem kod ginekologa pa ćemo vidjeti kakva je situacija.

Znam da je opasno kad cista pukne, ali one nekad samo iščeznu, jednostavno se razgrade u organizmu. Pa zar se i ovdje nisu javile mnoge cure kojima suciste nestale?

super ako nestanu :) samo ne znam da li su te koje nestanu sigurno ciste endometrioze...ja bih voljela da svima nestanu preko noći :s

A što se tiče trudnoće, jesi li provjerila druge hormone, prolaktin pogotovo???
Ja sam imala povišen prolaktin, i tada sve i da sam pokušavala ostati trudna ne bih mogla zbog prolaktina...pa mislim da ne bi bilo loše i to provjeriti, za svaki slučaj...

Tiambia
23.11.2007., 14:20
ma, nema na čemu... samo sam ti dala svoje mišljenje, a stručnjaci će ti reći najbolje što i kako dalje

moje stanje trenutno nije sjajno..navukla sam neke boleštine, pa sad najprije to sređujem, aonda idem provjeriti CA 125 itd. i ja bih htjela probati s trudnoćom da vidim jel uopće imam šanse, ali to tek kad se ovog riješim


ja sam prije dva mjeseca vadila CA 125 i bio je 37,9, a sada ko' zna!? možda je i veći.

neopisivo jaaaaako želim dijete, ne samo zbog endo. i prije sam htjela, ali nisam se u to upuštala zbog nekih drugih stvari koje sam najprije željela ostvariti

pusa:kiss:

Zara76
23.11.2007., 16:55
ok, puno ti hvala na savjetu:mig: ; uopće nisam pomislila na tu mogućnost:eek:

nego, mislila sam (a i moja doktorica) da bi to bilo dobro obaviti još jednom pa da se vidi prohodnost jajovoda, odnosno da li je u tome problem pošto nisam uspijela zatrudniti. i meni je mućno kad pomislim da
će se nakon operacije proširiti još ko' zna gdje... ne bi to htjela. a opet kako ću biti sigurna da se već sada nije proširilo ako ne obavim laparoskopiju???:(

u utorak idem na dogovor kod doktora koji me prvi put operirao pa ću vidjet što će mi reći - možda neću trebati na operaciju.

kako je tvoje stanje trenutno?

Prohodnost jajovoda se moze ispitati i drugom metodom ne samo laparoskopijom.
Nemam osobno iskustvo ali citala sam na internetu o ovome :

Histerosalpingografija (HSG) je radiološka pretraga tijekom koje se kroz vaginu i vrat maternice u šupljinu maternice uvodi posebna kontrastna boja koja ispunjava maternicu i jajovode. Ako su jajovodi otvoreni, boja će kroz njih izaći u trbušnu šupljinu, što je uredan nalaz. Kad se uštrca boja, rentgenskim uređajem se snima zdjelica i trbuh. Kontrastna boja se dobro prikazuje ovakvim snimanjem te se prema obliku i kretanju boje donose zaključci o obliku ženskih spolnih organa. Može se napraviti više fotografija i na taj način pratiti napredovanje boje kroz organe. HSG se obično izvodi unutar prvih deset dana nakon početka menstrualnog ciklusa (par dana nakon završetka menstruacije). Greške se mogu uočiti ovom metodom, ali pozitivni nalazi često nisu dovoljno detaljni da bi se zaključilo o kojem se točno poremećaju radi.

Tiambia
23.11.2007., 17:54
Prohodnost jajovoda se moze ispitati i drugom metodom ne samo laparoskopijom.
Nemam osobno iskustvo ali citala sam na internetu o ovome :

Histerosalpingografija (HSG) je radiološka pretraga tijekom koje se kroz vaginu i vrat maternice u šupljinu maternice uvodi posebna kontrastna boja koja ispunjava maternicu i jajovode. Ako su jajovodi otvoreni, boja će kroz njih izaći u trbušnu šupljinu, što je uredan nalaz. Kad se uštrca boja, rentgenskim uređajem se snima zdjelica i trbuh. Kontrastna boja se dobro prikazuje ovakvim snimanjem te se prema obliku i kretanju boje donose zaključci o obliku ženskih spolnih organa. Može se napraviti više fotografija i na taj način pratiti napredovanje boje kroz organe. HSG se obično izvodi unutar prvih deset dana nakon početka menstrualnog ciklusa (par dana nakon završetka menstruacije). Greške se mogu uočiti ovom metodom, ali pozitivni nalazi često nisu dovoljno detaljni da bi se zaključilo o kojem se točno poremećaju radi.

znam za tu metodu, ali isto tako znam i da je malo bolna (kaže mi doktorica) i ako su jajovodi neprohodni zna biti neugodno

svejedno, thanks

Kakadu
23.11.2007., 20:08
vidim da i ti pokušavaš zatrudniti pa me zanima kakvo je tvoje stanje? naime, nisam čitala sve postove pa ne znam da li još uvijek imaš ciste ili si ih odstranila kirurški pa sada pokušavaš zatrudnit?? da li si pila kakve hormone i kolike su ti ciste ako ih imaš (odnosno žarišta)?

hvala unaprijed na odgovoru, ciao:)

Prije godinu dana operirala sam cistu na lijevom jajniku od 5 cm. Toj sam se operaciji veselila jer sam mislila da će mi u potpunosti riješiti problem. Operacija prošla super, kirurg mi rekao da su mi svi organi u super stanju i da mi savjetuje da idem na bebu. Ali tada mi se pojavio problem sa štitnjačom s kojim sam se mjesecima borila i morala odgoditi trudnoću.
U sedmom mjesecu saznala sam da mi se vratila cista 2x3,5 cm na istom mjestu. U međuvremenu pokušavam zatrudniti i istovremeno nekakvim "prirodnim" načinima djelovati na cistu. Operirat ću je samo ako bude zbilja velika i opasna jer sam skužila da operacija nije nikakvo trajno rješenje.
Kakva je sad situacija, nemam pojma. Ali za 2-3 tjedna sve ću znati.

Kakadu
23.11.2007., 20:11
super ako nestanu :) samo ne znam da li su te koje nestanu sigurno ciste endometrioze...ja bih voljela da svima nestanu preko noći :s

A što se tiče trudnoće, jesi li provjerila druge hormone, prolaktin pogotovo???
Ja sam imala povišen prolaktin, i tada sve i da sam pokušavala ostati trudna ne bih mogla zbog prolaktina...pa mislim da ne bi bilo loše i to provjeriti, za svaki slučaj...

Naravno da se endo može 100% dijagnosticirati samo laparaskopijom, ali ginekolog može biti 90% siguran ;)

Prolaktin nisam provjeravala. Nemam nikakve simptome. :confused: Možda bih svejedno trebala?:ne zna:

Zvrksa
23.11.2007., 20:42
neopisivo jaaaaako želim dijete, ne samo zbog endo. i prije sam htjela, ali nisam se u to upuštala zbog nekih drugih stvari koje sam najprije željela ostvariti


isti slučaj i kod mene...najprije se htjela posložiti neke full bitne stvari u životu, a sad bi bebača... nadam se samo da nisam predugo slagala te stvari:confused:

Tiambia
24.11.2007., 12:53
isti slučaj i kod mene...najprije se htjela posložiti neke full bitne stvari u životu, a sad bi bebača... nadam se samo da nisam predugo slagala te stvari:confused:

ma nema to veze, ionako sam mišljenja da se stvari događaju s razlogom, možda je takav i trebao biti tijek odvijanja, jer shvatila sam da ne bih bila zadovoljna da mi se trudnoća dogodila ranije. stoga, ne bih se na tvom mjestu opterećivala time, nego daj sve od sebe da pobijediš u borbi protiv endo :tuctuc: i dalje nastaviš bez problema

:top:

sretno:)

Zvrksa
24.11.2007., 13:03
hvala, hvala... tebi isto dobre želje šaljem:top:

Tiambia
24.11.2007., 13:09
Prije godinu dana operirala sam cistu na lijevom jajniku od 5 cm. Toj sam se operaciji veselila jer sam mislila da će mi u potpunosti riješiti problem. Operacija prošla super, kirurg mi rekao da su mi svi organi u super stanju i da mi savjetuje da idem na bebu. Ali tada mi se pojavio problem sa štitnjačom s kojim sam se mjesecima borila i morala odgoditi trudnoću.
U sedmom mjesecu saznala sam da mi se vratila cista 2x3,5 cm na istom mjestu. U međuvremenu pokušavam zatrudniti i istovremeno nekakvim "prirodnim" načinima djelovati na cistu. Operirat ću je samo ako bude zbilja velika i opasna jer sam skužila da operacija nije nikakvo trajno rješenje.
Kakva je sad situacija, nemam pojma. Ali za 2-3 tjedna sve ću znati.

ista stvar se desila i meni. prije točno godinu dana na redovnom pregledu ustanovljeno je da imam ogroman tumor, da bi se laparoskopijom otkrilo da se radi o endometriozi (na oba jajnika po jedna cista). operacija se prošla super, ali ja sam odmah nakon toga počela uzimati Danazol (nije bilo druge jer nisam htjela trudnoću, tada). međutim, nije mi uopće djelovao, i dalje sam imala redovite cikluse (a nije ih uopće trebalo biti) i žarišta su rasla.... nakon šest mjeseci prestala sam uzimati lijek i od tada pokušavam zatrudniti... ali još uvijek nisam:(

i ja dijelim tvoje mišljenje što se tiče ponovnih zahvata te nastojim održavati stanje konzumiranjem raznoraznih prirodnih pripravaka za podizanje imuniteta. čak sam se jedan kraći period strogo pridržavala makrboitičke prehrane, ali ne mogu bez nekih proizvoda. i dalje se zdravo hranim, ali si ne uskraćujem neke užitke. moj moto je 'svega umjereno'

želim ti sve najbolje i puno sreće
:grli:

amis
24.11.2007., 18:08
Naravno da se endo može 100% dijagnosticirati samo laparaskopijom, ali ginekolog može biti 90% siguran ;)

Prolaktin nisam provjeravala. Nemam nikakve simptome. :confused: Možda bih svejedno trebala?:ne zna:

Nisam ni ja imala simptome hiperprolaktemije...a što ne bi uradila, definitivno ne može škoditi :kiss:

amis
24.11.2007., 18:15
ista stvar se desila i meni. prije točno godinu dana na redovnom pregledu ustanovljeno je da imam ogroman tumor, da bi se laparoskopijom otkrilo da se radi o endometriozi (na oba jajnika po jedna cista). operacija se prošla super, ali ja sam odmah nakon toga počela uzimati Danazol (nije bilo druge jer nisam htjela trudnoću, tada). međutim, nije mi uopće djelovao, i dalje sam imala redovite cikluse (a nije ih uopće trebalo biti) i žarišta su rasla.... nakon šest mjeseci prestala sam uzimati lijek i od tada pokušavam zatrudniti... ali još uvijek nisam:(


želim ti sve najbolje i puno sreće
:grli:

Mislim, glupo sad pitati, ali zašto nije bilo druge,ja sam odbila ab pilule, a ginekolog mi je rekao za danazol,ali je preporučio da ga ne uzimam jer još nisam rađala, što se uspostavilo ok, jer mi se još hvala bogu ništa nije vratilo, bar ne na jajnik...ne kažem da bi bilo tako kod sviju, ali danazol i te hormone davati samo tako nekome ko nije rađao nije baš preporučljivo,ipak je to umjetni klimaks...ali različiti doktori, različiti pristupi...

Puno sreće, nadam se da ćeš zatrudniti već iz sljedećeg pokušaja, a i da će se žarišta povući :kiss:
:grli:

Tiambia
24.11.2007., 18:27
Mislim, glupo sad pitati, ali zašto nije bilo druge,ja sam odbila ab pilule, a ginekolog mi je rekao za danazol,ali je preporučio da ga ne uzimam jer još nisam rađala, što se uspostavilo ok, jer mi se još hvala bogu ništa nije vratilo, bar ne na jajnik...ne kažem da bi bilo tako kod sviju, ali danazol i te hormone davati samo tako nekome ko nije rađao nije baš preporučljivo,ipak je to umjetni klimaks...ali različiti doktori, različiti pristupi...

Puno sreće, nadam se da ćeš zatrudniti već iz sljedećeg pokušaja, a i da će se žarišta povući :kiss:
:grli:

nije bilo druge jer je to jedini lijek koji mi je doktor pripisao na izlasku iz bolnice, nitko nije spominjao nikakve ab pilule!?, i nije bilo druge jer je opcija bila ili trudnoća ili hormoni (prema mišljenju doktora)

onda to nisam shvaćala kao sada: nisam imala pojma od čega bolujem, što je to endometrioza niti kako se lijeći. naravno da mi nitko nije niti pokušavao objasniti (valjda doktori nemaju vremena za objašnjavanje jer imaju puno posla).

danas kad razmišljam o tome najradije bi vratila vrijeme unazad i ne bih uopće poslušala doktora i pila hormone. sada privi put čujem da se danazol ne daje ženama koje nisu još rodile!!!! pa zašto mi to nitko nije rekao?????? :mad:

ljutnja me rastura, a znam da ne mogu vratit vrijeme unazad, nažalost.

Tiambia
24.11.2007., 18:31
Mislim, glupo sad pitati, ali zašto nije bilo druge,ja sam odbila ab pilule, a ginekolog mi je rekao za danazol,ali je preporučio da ga ne uzimam jer još nisam rađala, što se uspostavilo ok, jer mi se još hvala bogu ništa nije vratilo, bar ne na jajnik...ne kažem da bi bilo tako kod sviju, ali danazol i te hormone davati samo tako nekome ko nije rađao nije baš preporučljivo,ipak je to umjetni klimaks...ali različiti doktori, različiti pristupi...

Puno sreće, nadam se da ćeš zatrudniti već iz sljedećeg pokušaja, a i da će se žarišta povući :kiss:
:grli:

znači ti uopće nisi uzimala nikakve lijekove nakon operacije???

amis
24.11.2007., 18:52
nije bilo druge jer je to jedini lijek koji mi je doktor pripisao na izlasku iz bolnice, nitko nije spominjao nikakve ab pilule!?, i nije bilo druge jer je opcija bila ili trudnoća ili hormoni (prema mišljenju doktora)

onda to nisam shvaćala kao sada: nisam imala pojma od čega bolujem, što je to endometrioza niti kako se lijeći. naravno da mi nitko nije niti pokušavao objasniti (valjda doktori nemaju vremena za objašnjavanje jer imaju puno posla).

danas kad razmišljam o tome najradije bi vratila vrijeme unazad i ne bih uopće poslušala doktora i pila hormone. sada privi put čujem da se danazol ne daje ženama koje nisu još rodile!!!! pa zašto mi to nitko nije rekao?????? :mad:

ljutnja me rastura, a znam da ne mogu vratit vrijeme unazad, nažalost.

izvini, nisam htjela da ti bude takva reakcija :( možda se i daju ,vidim da u hr mnogima daju,koliko sam pročitala, ali meni nije htio dati to jer nisam rađala. :ne zna:

Tiambia
24.11.2007., 20:45
izvini, nisam htjela da ti bude takva reakcija :( možda se i daju ,vidim da u hr mnogima daju,koliko sam pročitala, ali meni nije htio dati to jer nisam rađala. :ne zna:

ma nema frke - nisi ti kriva:mig:, a i drago mi je da si mi rekla jer sada znam jednu više:top:

Tiambia
24.11.2007., 21:10
izvini, nisam htjela da ti bude takva reakcija :( možda se i daju ,vidim da u hr mnogima daju,koliko sam pročitala, ali meni nije htio dati to jer nisam rađala. :ne zna:kako misliš u hr? ti si negdje vani? sori, ali nisam čitala sve postove unazad:ne zna:

Tiambia
24.11.2007., 21:42
kako misliš u hr? ti si negdje vani? sori, ali nisam čitala sve postove unazad:ne zna:

evo dala sam si truda i prešla više postova unazad pa znam da si u sarajevu:)
do sljedeće poruke!

:grli:

misko
25.11.2007., 12:25
Ke pasa? Pričaj, jel sve ok?

Evo vratih se ja živa i zdrava.Sve je prošlo ok.Očekivala sam da ću se osjećati iscrpljeno,slabo poslije op,a ispalo je super.Kad su me drugi dan spustili sa intenzivne,već sam bila na nogama,tako da je moj dragi kad me nije našao u sobi,skoro pao u nesvijest(a ja šećem po hodniku).Ali nisam očekivala da će me boliti toliko rana,šavovi,šta već.Valjda sam zamišljala da ću već trčati mataron.Bila sam 5 dana u bolnici,sad sam doma i još mirujem.Lijepo je malo ležati za promjenu.
Uglavnom ,kaže doktor da je endo,iako još nisu stigli nalazi,ali hvala Bogu nije bilo nikakvih priraslica,začepljenih jajovoda,samo dvije ciste na desnom jajniku,čak se i on ugodno iznenadio.

Eto poruka curke da ako se odlučite za op da se ne bojite,nije niš strašno,a ako mogu preporučiti Vinogradsku bolnicu-od sestara do doktora(posebno dr.Kraljević).Iako možda radije držite pod nadzorom pilulama,čajevima,pa tek se odlučite za trudnoću riješite to prije operativno.
Sretno svima!

Tiambia
25.11.2007., 12:40
Evo vratih se ja živa i zdrava.Sve je prošlo ok.Očekivala sam da ću se osjećati iscrpljeno,slabo poslije op,a ispalo je super.Kad su me drugi dan spustili sa intenzivne,već sam bila na nogama,tako da je moj dragi kad me nije našao u sobi,skoro pao u nesvijest(a ja šećem po hodniku).Ali nisam očekivala da će me boliti toliko rana,šavovi,šta već.Valjda sam zamišljala da ću već trčati mataron.Bila sam 5 dana u bolnici,sad sam doma i još mirujem.Lijepo je malo ležati za promjenu.
Uglavnom ,kaže doktor da je endo,iako još nisu stigli nalazi,ali hvala Bogu nije bilo nikakvih priraslica,začepljenih jajovoda,samo dvije ciste na desnom jajniku,čak se i on ugodno iznenadio.

Eto poruka curke da ako se odlučite za op da se ne bojite,nije niš strašno,a ako mogu preporučiti Vinogradsku bolnicu-od sestara do doktora(posebno dr.Kraljević).Iako možda radije držite pod nadzorom pilulama,čajevima,pa tek se odlučite za trudnoću riješite to prije operativno.
Sretno svima!

dobrodošla natrag!!:top:

pitanjce: da li su ti preporučili neke lijekove ili nisu?

Zvrksa
25.11.2007., 15:19
misko, drago mi je da ti je sve dobro prošlo...:grli:

amis
25.11.2007., 20:16
Evo vratih se ja živa i zdrava.Sve je prošlo ok.Očekivala sam da ću se osjećati iscrpljeno,slabo poslije op,a ispalo je super.Kad su me drugi dan spustili sa intenzivne,već sam bila na nogama,tako da je moj dragi kad me nije našao u sobi,skoro pao u nesvijest(a ja šećem po hodniku).Ali nisam očekivala da će me boliti toliko rana,šavovi,šta već.Valjda sam zamišljala da ću već trčati mataron.Bila sam 5 dana u bolnici,sad sam doma i još mirujem.Lijepo je malo ležati za promjenu.
Uglavnom ,kaže doktor da je endo,iako još nisu stigli nalazi,ali hvala Bogu nije bilo nikakvih priraslica,začepljenih jajovoda,samo dvije ciste na desnom jajniku,čak se i on ugodno iznenadio.

Eto poruka curke da ako se odlučite za op da se ne bojite,nije niš strašno,a ako mogu preporučiti Vinogradsku bolnicu-od sestara do doktora(posebno dr.Kraljević).Iako možda radije držite pod nadzorom pilulama,čajevima,pa tek se odlučite za trudnoću riješite to prije operativno.
Sretno svima!


Super što je sve lijepo prošlo, dobro došla nazad...
:kiss: :grli:

amis
25.11.2007., 20:17
evo dala sam si truda i prešla više postova unazad pa znam da si u sarajevu:)
do sljedeće poruke!

:grli:

:top: :kiss:

misko
26.11.2007., 11:46
dobrodošla natrag!!:top:

pitanjce: da li su ti preporučili neke lijekove ili nisu?

Pa baš me čudi da mi nisu ništa preporučili.:ne zna: Pročitala sam na više mjesta da nakon oper preporučuju svašta nešto,ali očito kod mene je neki blaži oblik,a možda čekaju konačan nalaz(biti će u srijedu kad ću vaditi konce) pa će onda nešto preporučiti.A možda i ne,ja radije ne bi ništa:confused:

Tiambia
26.11.2007., 14:35
Pa baš me čudi da mi nisu ništa preporučili.:ne zna: Pročitala sam na više mjesta da nakon oper preporučuju svašta nešto,ali očito kod mene je neki blaži oblik,a možda čekaju konačan nalaz(biti će u srijedu kad ću vaditi konce) pa će onda nešto preporučiti.A možda i ne,ja radije ne bi ništa:confused:

pa da - ili je blaži oblik ili čekaju nalaze. u svakom slučaju bit će to OK:top: , ali ja bih se na tvom mjestu najprije savjetovala s još kojim liječnikom (ako ti daju hormonsku terapiju), a pogotovo ako planiraš trudnoću, jer u tom slučaju mislim da ne bi bilo poželjno kljukati se hormonima:confused:

sretno!:)

Tiambia
26.11.2007., 14:52
ej curke! zanima me da li je netko od vas bio i na 3. operaciji? naime, većina je bila na dvije i zanima me da li se stanje nakon toga smirilo ili?

ja planiram obići par doktora i posavjetovati se. želim i druga mišljenja, u nadi da neću morati ponovo na operacijski stol:eek:

misko
26.11.2007., 16:25
Ja sam bila na laparoskopiji kod njega. Sve super-od odnosa prema pacijentu-normalan, pristupačan,sve objasni, redovito te obiđe na odjelu ujutro i popodne da vidi kako si -pa naravno do onog stručnog dijela-ugodan pregled i puno radi laparoskopije tako da je tu stvarno doma. :s Ožiljci minimalni. :)

Upoznala sam ga tek kad sam došla u bolnicu-i sad idem i dalje k njemu. Baš imam povjerenja u čovjeka. :top: Preporučam i doktora i bolnicu!

Haj Evil-Lyn,
evo vratih se,operacija uspjela,pacijent preživio,sve prošlo ok.A doktor Kraljević je ZAKON!!!!!!!!:mig: Čim ga upoznaš,neznam,možda ću bit neobjektivna,ali ima nešto u njemu...neznam.....osjećaš se skroz sigurno i opušteno.Da mi nije bilo njega sve bih teže podnijela.
A i Vinogradska bolnica je za preporučit,stvarno nemam zamjerki.:top:

Tiambia
27.11.2007., 10:24
Nadam se da neću na treću operaciju, osim ako nije riječ o Carskom rezu :D

he he - i ja mislim tako!!:top:

samo kad bi uspjela zatrudnit što prije!:s

Evil-Lyn
27.11.2007., 11:03
Haj Evil-Lyn,
evo vratih se,operacija uspjela,pacijent preživio,sve prošlo ok.A doktor Kraljević je ZAKON!!!!!!!!:mig: Čim ga upoznaš,neznam,možda ću bit neobjektivna,ali ima nešto u njemu...neznam.....osjećaš se skroz sigurno i opušteno.Da mi nije bilo njega sve bih teže podnijela.
A i Vinogradska bolnica je za preporučit,stvarno nemam zamjerki.:top:

Drago mi je da je sve prošlo u redu i da si bila zadovoljna i s doktorom i s ostatkom ekipe! :mig: I želim ti što brži oporavak! :top:

amis
30.11.2007., 17:22
gle kužim da si imala i imaš komplikacija s endometriozom al oprosti ja mislim da si ti previše prokupirana s tim , a to fakat nije dobro. Daj usmjeri svoju pažnju na nešto pozitivnije, pa kolko ima ljudi koji imaju puno gore bolesti pa ih baš ta pozitiva izvuče iz sranja

Hvala na mišljenju, ali ja uopšte nisam preopterećena time,možda sam bila do prije pola godine, ali sad me uopšte ne brine :mig: a uvijek sam bila pozitivna-valjda mi se zato nije ni vratila, a nadam se da i neće...ovo je jedino mjesto gdje sam možda ozbiljnija i gledam ozbiljnije na stvar,ali u svakodnevnom životu ne stignem misliti previše na to...evo ušla sam kući na pola sata, i već furam na drugi posao :top:

amis
30.11.2007., 17:32
Uh kod tebe se baš sve zakompliciralo. Slažem se, da me je tako bolilo otišla bi u prvu bolnicu. Kod mene je bio slučaj da nisam imala pojma da imam ciste a nikave posebne simptome, tu i tamo neka bolnija m. ali ništa više. Nisam rađala, pa mi je doktor koji me operirao baš zbog toga sugerirao Zoladex. Tokom operacije mu se nije baš dopalo što je našao unutra. Desni jajovod tj. jajovod od zdravog jajnika neprohodan tj. kako on kaže 'nije uspio dobiti odgovor od njega'. Pa je njegovo mišljenje da je to mikropriaslicama učinila endometrioza i da bi se sa Zoledex-om te mikropriraslice umirile i uništile, a onda bi probala sa trudnoćom. Kod mene je dosta bilo tih priraslica po zdjelici tj. endo je dosta uzela maha u tom djelu, nakon operac bila sam sva plava
:-(. Ne znam ako on tako misli a stručnjak je onda bi krenula sa tim Zoladex-om. Nadam se da mi neće uzrokovat prevelike probleme.

ma čisto mi je žao da te bombarduju hormonima, ali ako tako dr misli, i ako mu vjeruješ, uradi ono što misliš da je najbolje...zar ne bi bilo bolje propuhati jajovod kad dođe vrijeme trudnoće, pa ako treba i laporaskopijom nego toliki hormoni, ili se bar raspitaj postoji li još koji način da se napravi prohodnost jajovoda...ako ne postoji, e onda zoladex
naravno, ti ćeš odlučiti ono što misliš da je za tebe najbolje :)

A imaš li drugi jajnik i jajovod, jesu li oni u ok stanju sada???

:kiss: