PDA

View Full Version : Sibirski haski

stranice : [1] 2 3 4 5 6 7

No22
01.12.2002., 00:46
Moja prijateljica ima Haskija starog godinu i pol dana i on uopce ne laje. Sada nas zanima dali oni uopce nikad ne laju ili netko od vas ima drugacija iskustva.

Pale Blue Eyes
01.12.2002., 00:55
Ja sam imala Aljaskog Malamuta... i oni ne laju vec zavijaju...

Paw
01.12.2002., 01:04
Sigurno da laju, možda se ovom samo neda. I moj psić baš ne laje, ponekad zavija kad joj dam nešto što voli; čokoladu i one keksiće. Mislim, malo je čudno, ali ako živi u stanu onda je spašena. Jedni moji frendovi su imali haskija koji je bio naučen biti uvijek u njihovom društvu. Kad bi ga ostavili samog u stanu, pas je toliko lajao,cvilio i zavijao da su susjedi pozvali pandure jer nisu znali šta mu je. I kad su frendovi negdje išli, psa su morali ostavljati kod staraca na selu. Zaista im nije bilo lako s tim psom.

Pale Blue Eyes
01.12.2002., 03:30
Paw, ma nemas pojma... Haskiji i Malamuti ne laju... ustvari nisam 100% sigurna za Haskije... no Malamuti, koji su anyway ljepsi, pametniji i bolji od Haskija... ne laju neg zavijaju kao vukici :)))

Paw
01.12.2002., 22:14
Pale, sorry ali nije da ja nemam pojma, već ti nisi sigurna kao što si i sama napisala. A da su malamuti ljepši od Haskija s tim se slažem!:rolleyes:

Nemruth Dagi
02.12.2002., 08:01
Originally posted by Pale Blue Eyes
Paw, ma nemas pojma... Haskiji i Malamuti ne laju... ustvari nisam 100% sigurna za Haskije... no Malamuti, koji su anyway ljepsi, pametniji i bolji od Haskija... ne laju neg zavijaju kao vukici :)))

Ovo za malamuta imaš cugu od mene, istina je malo ili nikada ne laju ali sigurno se pitaš zašto???

Zamisli pičiš pa Aljaski, u zapregi šest malamuta, cilj udaljen par stotina milja, zaustaviš pese i malo ih odmaraš , vadiš bourbon iz džepa, a jedan malamut zalaje, ispada ti pljoska, i pokrene se lavina.

Dakle, malamuti me laju da ti ne ispadne pljoska. Finito!:p

Martin
02.12.2002., 11:04
Svašta, umjesto da si sretna što taj pas ne laje, pitaš se zašto je tako šutljiv. ;)

Šalu na stranu, ali ipak mislim da su psi koji malo ili nimalo laju puno zgodniji za držanje u bilo kakvom naseljenom mjestu (gdje su susjedi vrlo blizu).

Taj primjerak je očito vrlo smiren i ne traži ništa (psi obično laju kad se bune zbog nečega, najavljuju pristunost nepoznate osobe, kada se nečega/nekoga boje i sl.).

Pale Blue Eyes
02.12.2002., 19:04
Originally posted by Nemruth Dagi
Ovo za malamuta imaš cugu od mene, istina je malo ili nikada ne laju ali sigurno se pitaš zašto???

Zamisli pičiš pa Aljaski, u zapregi šest malamuta, cilj udaljen par stotina milja, zaustaviš pese i malo ih odmaraš , vadiš bourbon iz džepa, a jedan malamut zalaje, ispada ti pljoska, i pokrene se lavina.

Dakle, malamuti me laju da ti ne ispadne pljoska. Finito!:p

Ne pitam se zasto, imala sam malamuta..kojeg mi je jedan konj ubio:( to se sam u Hrvatskoj moze desiti... ovdje bi isao u zatvor zbog toga...
To su fakat najljepsi psi...jedino kaj se nemreju dresirati... i u genima im je da vuku... tak da sam imala misice kao da sam bildala :D

http://www.malamute.org/Gallery_1/photos/DS1.jpg

http://www.malamute.org/Gallery_1/photos/DS2.jpg

Pale Blue Eyes
02.12.2002., 19:12
pogledajte ovog slatkisica :)))

http://www.malamute.org/Gallery_3/photos/Bronte_3.jpg

Isti moj Ajax kad je bio beba :)))

Pale Blue Eyes
02.12.2002., 19:16
joj nemrem odoljeti...

http://www.malamute.org/Gallery_5/photos/Apache5.jpg

Pale Blue Eyes
02.12.2002., 19:39
zadnja i ne bum vise...;)

http://www.malamute.org/Gallery_6/photos/loki_23_3.jpg

No22
02.12.2002., 22:18
Ovdje pise da Haski zavijaju i da rijetko kada laju
http://www.ptt.yu/korisnici/s/a/sasav/

dhr°
20.12.2005., 19:41
Auuuu :cerek:

matek1205
21.12.2005., 15:11
http://www.sibirskihaski.com
Jako dobar hrvatski sajt koji dosta sadrži o pasmini sibirskoghaskija!
Ja sam bio zaineresiran za haskije mogu reci da sam na tom sajtu sve nasel!!!

Pex_Elemental
21.12.2005., 15:44
Haski ne laju vec samo zavijaju posto su pokupili od vukova da ne laju...Imam Haskija i to prvak Srbije u svojoj rasi za 2003 godinu...

matek1205
21.12.2005., 16:57
http://www.sibirskihaski.com
Jako dobar hrvatski sajt koji dosta sadrži o pasmini sibirskoghaskija!
Ja sam bio zaineresiran za haskije mogu reci da sam na tom sajtu sve nasel!!!

Zloduh
04.01.2006., 03:29
NE LAJU I AMEN!! zavijaju cvile mumljaju i sl.

a ovo je moj BORG!

SunBlade
04.01.2006., 05:17
Ne laju, vec zavijaju.

Helder
18.01.2006., 15:37
Moja prijateljica ima Haskija starog godinu i pol dana i on uopce ne laje. Sada nas zanima dali oni uopce nikad ne laju ili netko od vas ima drugacija iskustva.

Ponekad se mora priznati, da ljudi laju više od pasa, osobito žene.
Ali još nisam čuo da postoji pas koji ne laje, da je ne znam koliko nadlajan od svoje vlasnice. Možda trik i jest u tome, što mu ona svojim lajanjem ne ostavlja dovoljno vremena da laje. :zubo:

Hermiona G.
23.07.2006., 21:42
Imam huskya već četiri mjeseca i on ima sad 7 mjeseci,i mogu reć da je ispočetka zavijao po noći kad bi ostao sam,sad se malo navikao,ali ako sam predugo u noči s njim teško mi g aje ostaviti jer znam da će zavijat sat dva.
Isprva sam isto mislila da samo zavijaju ali moj i zavija i laje.najbolje mi je kad sjedne ,lijepo glavu u zrak i auuuu.Ali zna zalajat na mačke..ne voli ih baš...ili kad se jako zaigra pa je ljut na igračku.Ali to nije običan lavež,več lavež pomiješan sa cviljenjem na rubu zavijanja.ali imao je i trenutaka kad je bio običan lavež.Ali Jako rijetko.Ali vjerujte znaju lajat heheh pozdrav

Hermiona G.
23.07.2006., 21:46
I da jedno pitanje,imam samo jedan problem s anjim,dosta se grize,ok kužim da mu rastu zubi i sve,ali ipak katkad je to malo previše jer ima jake zube i o plavicama da ne pričamo.samo se pitam hoće l to s vremenom prestati ili?
i nezna hodat ravno.mislim kad želim ga naučit da ide lijepo ravno s jedne strane i ponadam se da je shvatio on ide pod noge i s jedne strane na drugu.jednom mi se tako desio gadan pad,krenuli smo trčat i sve je bilo ok i odjednom on je okrenuo meni pod noge tako da je srušio i mene i sebi priuštio lijep udarac.da bi me nakon što smo pali,sjeo pored mene i pogledao me onim "jesi dobro pogledom " s naćulenim ušima.mislim pa kako da se čovjek naljuti na to;).ok samo me zanima ovo za grickanje

Bilobrkster
24.07.2006., 13:26
I da jedno pitanje,imam samo jedan problem s anjim,dosta se grize,ok kužim da mu rastu zubi i sve,ali ipak katkad je to malo previše jer ima jake zube i o plavicama da ne pričamo.samo se pitam hoće l to s vremenom prestati ili?
i nezna hodat ravno.mislim kad želim ga naučit da ide lijepo ravno s jedne strane i ponadam se da je shvatio on ide pod noge i s jedne strane na drugu.jednom mi se tako desio gadan pad,krenuli smo trčat i sve je bilo ok i odjednom on je okrenuo meni pod noge tako da je srušio i mene i sebi priuštio lijep udarac.da bi me nakon što smo pali,sjeo pored mene i pogledao me onim "jesi dobro pogledom " s naćulenim ušima.mislim pa kako da se čovjek naljuti na to;).ok samo me zanima ovo za grickanje

a jesul skupi ti haskiyi i malamutiyi?:cerek:

Lipi_Macan
24.07.2006., 13:51
Kad te ugrize jako zavili, ko da te boli. Ako to ne pali, onda ga uhvati za dlaku na vratu i protresi mu malo glavom vičić ne ili fuj.
Malamuti zahtjevaju dominantne gazde. Ne popuštaj mu.
U šetnji ga vodi uvik s live strane. Ako ode na drugu stranu, stani, i pribaci ga na drugu stranu. I tako stalno, dok ne nauči.

code22
25.07.2006., 11:31
imala sam ja malamuticu,lajala je.doduse ne bas cesto,ali je lajala.

farki_
25.07.2006., 11:41
... ne laju neg zavijaju kao vukici :)))
...da, preslatki su... :top:

Hermiona G.
25.07.2006., 18:35
Ja sam za svog dala 600 kn,doduše bez papira je ali sažal mi se jer je bio na odvratnom mjestu i spasila sam ga od pogibije,morala sam ga čistit od glista koje su već bila malo razvijenije.

ok probat ću to sa cviljenjem kad me ugrize.
ovaj kad idemo u šetnju ne držim ga na uzici jer mi ide uz nogu i malo protrčka okola ali uvijek se vrati il kad stanem sjedne,samo dok je na uzici kao da mu je mrska i nikad ne hoda ravno već krivuda.

nadam se sadmo da će se malo smirit sa tim grizenjem dok poraste,grize kad je zaigran i kad se oće igrat,ali dok si duže s njim ko bubica je.sve dok ga ne ostaviš,e tu počinju problemi....skače za tobom grize nogavicu...onda donese komad drveta ili lopticu pa ti se zabija u noge s njom da se igraš sa njim da ga ne ostavljaš i tako.doduše pametan je samo treba još malo treninga heheh.

Hermiona G.
08.08.2006., 18:51
ok,nije pomoglo ono sa cviljenjem kod ugriza,ili tresenjem vrata i vičući ne.To kao da ga još više potakne hehe.Ali pomogla je pseća čokolada.Pomoću nje sam ga naučila da sjedne na zapovijed.heheh mitila sam ga da sjedne dok ne dobije kockicu i upalilo je.

bond007
14.08.2006., 06:05
dali je istina da haskiji puno vole kopati rupe po zemlji?

Hermiona G.
02.09.2006., 18:02
o da,moj kopa po dvoristu ko lud,ispred svoje kucice ima rupu u koju moš lijepo stat s nogom do koljena al njemu to očito ne smeta jer čim je zatrpaš on otrpava

kobayasi
04.09.2006., 11:03
o da,moj kopa po dvoristu ko lud,ispred svoje kucice ima rupu u koju moš lijepo stat s nogom do koljena al njemu to očito ne smeta jer čim je zatrpaš on otrpava

čuo sam da bi mu trebalo ostaviti jednu rupu i ne zatrpavati ju,tak da ne kopa ih više,i moj kopa pogoto po vrtu gdje je voćnjak i cvijeće

kobayasi
04.09.2006., 11:17
ok,nije pomoglo ono sa cviljenjem kod ugriza,ili tresenjem vrata i vičući ne.To kao da ga još više potakne hehe.Ali pomogla je pseća čokolada.Pomoću nje sam ga naučila da sjedne na zapovijed.heheh mitila sam ga da sjedne dok ne dobije kockicu i upalilo je.

kad te krene gristi gurni mu ruku u usta,možda te bude malo grickao ali onda bude se smirio,bar tak moj

ivi
08.12.2006., 14:20
ljudi koliko kosta stene haskija?sa koliko mjeseci ga je najbolje nabavit?

kobayasi
09.12.2006., 18:29
ljudi koliko kosta stene haskija?sa koliko mjeseci ga je najbolje nabavit?

ja sam svojega ovdje nabavio http://www.sibirskihaski.com/index.asp,pa nazoveš pa pitaš

-Iky-
10.12.2006., 19:04
sa koliko mjeseci ga je najbolje nabavit?
Pa sa dva mjeseca nadalje. Ranije nikako.

peta25
12.02.2007., 10:11
svi koji imate Haskia čime ga hranite svi govore da je najbolje suha hrana i konzerve da su užas da je unutra sam otrov a on tako ne voli suhu pseću hranu!!šta predlažete
i tvrdoglavijeg psa nisam još vidjela ali ni slađeg....

srdilica
12.02.2007., 11:38
Bok! ja sam si prije 3 dana kupila sibirkog haskija, curicu, ima 3 i pol mjeseca i pitala sam vlasnika kaj jede i rekel je da hoće sve jesti! čak joj bolje paše kaj joj dam od ručka nego njeni kolačići! Slatka je ali mi neće spavati sama nego je u kući preko noći! Pametna je dok se probudi pustim ju van da se popiša i natag spava! Već nakon tri dana se je vezala za mene tak da samo cvili dok me nema! Nisam nikad imala velikog psa sam neke male mješance! Sam me je strah da mi ju neko ne ukrade! Čitala sam puno o njim! Ima dosta stranica di vlasnici pišu svoja iskustva s haskijima i daju savjete! Za sad joj dajem više puta na dan jesti i puno vode pije!

Treci kamencic
12.02.2007., 14:17
moja je isto takva samo ja nemam haskija hehe..uglavnom tvrdoglava je i neće suho pa da košta miljun kuna ne bi ga takla.. jedino vani jede kad su drugi psi da im ne bi dala..očito je ljubomora jača od nje same ehhe

uglavnom već 10 godina kuham joj piletinu s mrkvom..makar je pametna pa si mrkvu stavi sa strane.. hehe al onda dođem ja pa naribam mrkvu ehe

i tak.. sad ak ti se da kuhat??:zubo:

srdilica
12.02.2007., 14:23
Pa moja baka ionak svaki dan dobro skuha pa joj to dajem! Dok nije gladna neće ni probat a dok ogladni sve pojede! Imam još malu mješanku njoj sve zeme kaj joj dam a svoje neće! Posvađaju se malo ali manja popušta i ode! Strašna je, a to je tek početak! samo se nadam da se bude naučila vani spavati kaj nebu stalno samnom spavala!

kobayasi
12.02.2007., 18:39
svi koji imate Haskia čime ga hranite svi govore da je najbolje suha hrana i konzerve da su užas da je unutra sam otrov a on tako ne voli suhu pseću hranu!!šta predlažete
i tvrdoglavijeg psa nisam još vidjela ali ni slađeg....

konzervama(nije se još otrovao)suha hrana,meso,kuhano povrće,kuhana jaja ,naravno sve bez ikakvih začina ,a topic o ovim psima ti već postoji

Treci kamencic
12.02.2007., 19:39
ma moja ogladni al ni onda neće suho..svaki dan dobije kuhanu piletinu i malo riže i to je to..naždere se i zadovoljna je

peta25
19.02.2007., 08:42
pročitala san negdje na internetu da je od haskia dlaka dobra za liječenje reume da li zna netko išta o tome?

Goranxxx
19.02.2007., 17:47
Nema ljepšeg psa od Haskija ili Malamuta!
Ja sam si ga mislio nabaviti, al nisam imao cca 1000kn za njega, a nitko mi ga nije poklonio! :-(
Ali onda sam nabavio njemačkog ovčara i sada je sve u redu!
Pouka ove moje priče je ... neznam ni sam, al haskiji su ZAKON!!!!
Daj mu jesti što voli!

Golden Drop
21.02.2007., 14:00
Husky i Aljaški malamut su predivni psi, kako izgledom tako i karakterom,
međutim njih je jako teško odgojit, psi zahtjevju puno rada i puno angažiranost.
Jako izražen lovački nagon imaju, odličan predator. To mi je osnovna
i najjača karakteristika kao pasmine. Stoga mace, kunići, kokice, vjeverice
i sve što se šeće po dvorištu vrlo vjerojatno će postati plijenom tog psa.
Ne zato da ih pojede ili slično, već zato što protiv svog nagona on ne može.
Isto tako "polarci" su psi koje je gotovo pa nemoguće naučiti naredbu DOĐI.
Što znači da u svakom momentu kad ga zovnete pas posluša. Za razliku
od drugih pasmina, ovaj to ne čini.

Što želim reći da nije sve u izgledu, u biti ništa nije u izgledu, bitno je da se
zna karakter psa, te da te urođene osobine koje dotična pasmina ima odgovaraju vama kao vlasnicima.

SIBERIAN HUSKY (http://public.globalnet.hr/~kpusic/new_page_8.htm)

SIberian Husky

Haski spada u 5 FCI skupinu to jest u nordijske pse i pse primitivnog tipa. To znači da je bez obzira što živi uz čovjeka zadržao prirodne instinkte, inteligentan je i osjećajan, ne da se dresirati i nema batina koje mogu slomiti njegovu volju. Zato poštujte njegovu prirodu; on će loviti ptice, divljač, iskapati miševe, ali uvijek će se vračati doma. Uz pažljiv odgoj biti će divan suputnik kroz život. Ovih nekoliko savjeta, moja su iskustva. Psa vodite na dugačkoj uzici (flekserici jačine 3 i dužine oko 5-6 metara). To vam je važan rekvizit za šetnju jer Haski može u trenutku vrlo snažno krenuti, stoga uzica mora biti čvrsta i sigurna. Bez obzira ako živite u kući sa velikom okućnicom, psa bi bilo dobro svaki dan prošetati. Dok se dobro ne navikne na vas, nemojte ga izvan dvorišta puštati slobodnog i nemojte ga nikada i nigdje ostavljati (izvan kuče ili dvorišta!) samog da vas čeka a da nije svezan. Njegova radoznalost je beskrajna i uvijek vas može iznenaditi. Ukoliko ga želite povremeno istrčavati na otvorenom trening ide ovako: nabavite dugačku špagu, oko 10 metara (na koju možete nagaziti) pustite ga na kratko pa ga pozovite, i svaki puta kad vam dođe dajte mu za nagradu pseći kolačić ( najbolji su Frolici jer ih obožavaju ali nemojte ih hraniti sa njima – oni su samo za nagrađivanje!) i pomilujte ga; ponovo ga pustite i ponovite to nekoliko puta. Nemojte pasti u napast i naganjati psa naokolo ukoliko vas odmah ne posluša, jednostavno mu okrenite leđa i on će vas slijediti. Ta puštanja slobodnog postepeno postaju sve duža, ali nikako neograničena jer će preći u anarhiju. Pustite ga da se istrči i naigra sa drugim psima ukoliko ih ima i onda ga stavite na uzicu i krenite dalje. Naravno ne možete ga pustiti bez uzice uz prometnicu ili u divljini gdje je sigurno da će nešto moći loviti (lovina su i perad i mačke i ptice!). Ne smijete ga tući, malo ga istresite za šiju, ali ako ga istučete pamtiti će to kao neugodno iskustvo zauvijek, i izgubiti će povjerenje u vas. Što ćete ga više maziti i podmićivati hranom i psećim kolačićima to će biti bolji i lojalniji. Upoznajte ga kao malog sa drugim psima, bez straha, jer psi ne napadaju štenad, a što će se više družiti sa psima, biti će sretniji i neće biti agresivan prema njima. Ukoliko primijetite da se sa pojedinim psom ne podnosi bolje ga je izbjegavati. Treba i pripaziti na odnose muško-muško i žensko-žensko, jer tu bi moglo biti «čupanja», ali i ne mora. Zapravo, sve što želite da radi, kuda da ide, kako da se ponaša i sl. uvježbajte dok je mali, jer on će naučeno ponavljati i biti će sve bolji što će biti stariji i iskusniji.
..........................................
Jedna jako specifična i inteligentna pasmina. Nije za svakoga.

Gipsyqueen
21.02.2007., 14:55
Moja najfrendica ima kuju, sibirskog huskyja staru 9 godina. Njen pas je posve atipičan po tome što ga se za razliku od većine pripadnika te pasmine može šetati bez lajne, sluša i odaziva se na sve pozive i naredbe. Osobno, nikad u životu nisam vidjela pametnijeg psa. Sve razumije i čak je jednom spasila mačka. Bila sam kod njih i iz udaljene sobe ugledala u kuhinji mačka (star, senilan i poluslijep) koji je namjeravao skočiti na upaljen štednjak, a kuja kao da je razumjela moj uzvik, pogledala i ščepala mačka i donijela mi ga pred noge. Nevjerojatno:)
Inače ona je socijalizirana, druži se normalno sa svim psima, osim što ne podnosi druge kuje...automatski dolazi do konflikta. Jede sve, čak i svo voće, povrće, a najmanje suhu pseću hranu.
Kad bih kupovala psa jedini minus kod Huskyja bi bio strašno linjanje. Nije ni čudo da u krajevima otkud dolazi s njihovom dlakom pune jastuke i poplune jer dlaka otpada u dosta velikim količinama:) Anyway, prekrasni psi, ali nisu za nekoga tko nikad nije imao psa i ne zna sa psima.

Golden Drop
21.02.2007., 15:09
Zamisli onda koliki trud, ljubav i volju tvoja frendica je uložila,
da joj kujica hoda bez lajne ... Svaka čast frendici ... :top:

Smartie
21.02.2007., 15:09
Ne slazem se nikako sa rijecima da polarci nikada nece registrirati naredbe poput "dodi" "cekaj" i slicnoga i da ih se neda nauciti da idu bez lajne.
Oni zaista jesu jako teski sto se hendlanja tice, ali nije istina da ih se neda nauciti. Nije za sve ljude i iziskuje jako jako puno truda i vremena i setnje. Jednom kad stekne onaj "bond" sa vlasnikom nece se odvajati od njega. Naravno, zenke su puno puno privrzenije.

Golden Drop
21.02.2007., 15:27
Ja nisam napisla da neće registrirati naredbu "čekaj" i slično, ja sam rekla
da ne registriraju naredbu "dođi". I to iz jednog vrlo jednostavnog razloga.
Polarci su psi sa izraženim prey nagonom, dakle predator, koji kad vidi
potencijalnu lovinu sve ostalo zaboravi. Koliko god volio i poštovao svog
vlasnika na naredbu "dođi" u trenutku kad je vidio svoju lovinu, on ne
obadava 5 %.
Isto tako neki markiranti sa kojima sam pričala, a koji su ujedno i treneri,
su rekli da je polarce, jako teško ili čak nemoguće naučit naredbu DOĐI.

Smartie
21.02.2007., 15:41
Gle ako se lovnog terijera da to nauciti, onda se svakako da i huskyja koji ima daleko manji plijenski nagon od lovnih pasmina. Imam dva malamuta (ne cista) u haustoru i u zivotu ih nisam na lajni vidjela, savrseno poslusni psi, odgojeni, pristojni. A ima takvih jos...
Polarci spadaju u radnu skupinu koja iziskuje kilometre i kilometre setnji i istrcavanja i ne samo to, vec bavljenja njima u svemu tome. Mora ih se animirati i zainteresirati tako da im nikada nije dosadno i ne pokusavaju ni razmisljati na bijeg i svrljanje jer ce doslovce sve napraviti za svoga vodu.
Na zalost, velika vecina ljudi koja posjeduje te pse nema ni upola onoliko uvjeta koliko ta pasmina iziskuje, kupuju ih zbog plavih ociju i vukolikog izgleda, jer ih je fora imati, a to sto ti psi pate, nikog izgleda nije briga.

Da ne budemo offtopic, nemoj molim te hraniti psa (bilo koje pasmine) onime sto ti baka kuha, jer koliko god to nama bilo fino i svaka cast bakici, ljudska hrana sadrzi zacine poput vegete, luka, soli, papra u kolicinama koje nimalo ne pasu psecem organizmu. Zato, ako kuhas, kuhaj posebno, pomijesaj sa zgancima, tjesteninom ili rizom, nemoj soliti, niti uopce zaciniti, to psima ne treba. Takoder, nemoj mu davati slatkise koje jedu ljudi a pogotovo ne cokoladu. Polarnim psima dobro je davati vise puta tjedno ribu, no sve u skladu s financijskim mogucnostima naravno ;) Imas i suhu hranu koja sadrzava ribu. Ni ja ne volim davati psu konzerve. Ali uz suho kuham.

joe_luc
21.02.2007., 15:51
Evo upravo gledam jednog haskica kroz prozor. Dosla mu je do ograde skotska ovcarka pa se njuskaju :)

kobayasi
21.02.2007., 17:56
Gle ako se lovnog terijera da to nauciti, onda se svakako da i huskyja koji ima daleko manji plijenski nagon od lovnih pasmina. Imam dva malamuta (ne cista) u haustoru i u zivotu ih nisam na lajni vidjela, savrseno poslusni psi, odgojeni, pristojni. A ima takvih jos...

i ja bi volio znati kako ga se može naučiti da kad ide u šetnju šumom da ne lovi fazane,miševe i ine životinje,ti znaš ili nagađaš ,ja sam svojega dosta stvari naučio ali ovu stvar definitivno ne mogu ,i nemoj lovnog terijera uspoređivati sa haskijima jer je su im naravi totalno različite

Smartie
21.02.2007., 19:33
i ja bi volio znati kako ga se može naučiti da kad ide u šetnju šumom da ne lovi fazane,miševe i ine životinje,ti znaš ili nagađaš ,ja sam svojega dosta stvari naučio ali ovu stvar definitivno ne mogu ,i nemoj lovnog terijera uspoređivati sa haskijima jer je su im naravi totalno različite

Ne nagadam, jer sam imala lovnoga i bogami sam se namaltretirala :)
I nisam mislila na sumu nego na gradske uvjete. moja je znala da nesmije za mackama, doduse trebalo mi je kojih 100 godina da ju naucim da ne juri i jedno gazenje autom. Uvijek je sizila za mackama i ispustala nevjerojatne urlike kad ih je vidjela, al kad sam zaurlala da stane ukopala se. (i nastavila vristat).
Dobro znam da su polarci i terijeri jako razliciti, osobno, ako bi trebala birati polarca bi izabrala 100 puta prije od terijera. Samo sam htjela naglasiti da se plijenski nagon terijera i huskija neda komparirati, terijer u svakom slucaju ima 100 puta jaci plijenski nagon od huskyja.

kobayasi
21.02.2007., 21:36
ali ja nisam mislio na lovnoga već na haskija,mene zanima kako haskija naučiti da kad trči po šumi i naleti na fazana da ne potrči za njim nego da sluša mene,ako netko tko ima haskija zna,volio bih da mi da par savjeta

Smartie
22.02.2007., 09:17
Tesko. No iskreno, meni u sumi nebi bilo ni bitno. U sumi sam da pas uziva a ako hoce potrcati za fazanom, pa nek trci. Bitno mi je da me slusa u naseljenom mjestu, medu prometom i ljudima... Kao sto rekoh, eventualna skola za pse nakon koje jos moras raditi i raditi i raditi.... non stop s tim psima. Neki ljudi odu u skolicu sa pesovima i poslije misle da je to svrsen cin. I time za**bu situaciju i bace nofce u smece. Tek nakon skole moras jos i jos i jos raditi sa svojim psom, tamo ti pokazu osnove a ti nastavljas dalje sam.

Golden Drop
22.02.2007., 09:44
...u svakom slučaju imaj na pameti da mu energiju usmjeriš na učenje,
budi spremna da ćeš ga puno teže nek nekog drugog naučit da dođe,
te možda čak i ostale naredbe poslušnosti,
budi spremna da će više neg neki drugi pas reagirati na mace, vjerverice
i sl.,
nikad ga nemoj kažnjavat udarcima, jer dobro pamti i vraća,
budi strpljiva i puna ljubavi, jer je pas koji iziskuje puno truda i volje,
istrčavanje i boravljenje u prirodi - to je pas (radni) uzgojen za vuču saonica,
puno više kretanja od ostalih traži i iziskuje, u suprotnom postane
isfrustriran, agresivan i jadan...
ne hrani ga ostacima sa stola (upravo zbog začina koje mi koristimo), mislim
da ti je Smartie to objasnila,
uvijek imaj na umu koliko god slatki bili sada, kad narastu,
to je jedan divan, reprezentativan, stabilan pas samo treba znati
usmjeriti ga tamo gje spada, znati čitati njegove potrebe i poznavati
svog psa...i sve će biti o.k., :top:

Gipsyqueen
22.02.2007., 12:02
Vlasnici huskyja obično kažu "sve drugo su psi, a husky je husky:D". Ne bih rekla da je lovni terijer usporediv, npr. imam lovačkog psa i puno manje truda mi je trebalo da ga nučim neke stvari i naredbe nego mojoj frendici s huskyjem. Husky je pasmina najbliža vuku, mislim da to dovoljno govori!

Gipsyqueen
22.02.2007., 12:06
Zamisli onda koliki trud, ljubav i volju tvoja frendica je uložila,
da joj kujica hoda bez lajne ... Svaka čast frendici ... :top:

Da, njena "curica" je po tome specifična. Od mog frenda husky hoda na lajni koju ovaj ima opasanu oko struka jer inače ga jedva kontrolira usprkos silnom trudu-već mu je nekoliko puta pobjegao, odlutao i sl.
Svaki pas je drukčiji, no ova husky kujica koju skoro svakodnevno viđam, skupa ju šetamo itd. nije baš tipičan primjer-baš zato što sluša. Poleti i ona kad vidi goluba, miša i sl., ali ne odluta, ode na kratko i na poziv se ipak vrati. Baš ću pitati frendicu je li ju nekako posebno za to dresirala. Inače pas nije išao ni u kakve škole za dresuru i sl.

Golden Drop
22.02.2007., 12:25
Eto baš pitaj, tako da možeš pomoć budućim i trenutnim vlasnicima
"polaraca" oko učenja njihvih ljubimaca...:top:

srdilica
23.02.2007., 08:43
Bok ljudi! Ovu su super savjeti! Moja je jako nestašna i već nam je u dva tjedna kak ju imamo rasčerupala 2 kokoši i gusku! Moja baka se jako ljuti ali meni je tak draga da nebi mogla zamislit da je nema! Imamo veliko dvorište ko stvoreno za nju i sad sam i kokoši ogradila pa bu valjda bolje! Sad ju hoću naviknut na uzicu ali mi baš i ne ide! Htjela bi da mogu s njom svaki dan u šetnju i dok bu toplije čak nekam na vodu da se kupa i uživa! Puno sam čitala o tim psima i tak sam se za nju odlučila! Čovjek od kojeg sam ju kupila nije mi ništa rekel o njoj sam je čekal da zbrojim novce i strpal ju u auto! Taj valjda te pse ima sam da zaradi! Bili su i mama i tata prisutni tak da sam sigurna da je čistokrvni! Malo sam ju platila ali joj hoću pružiti sve i da mi bude dobra! Jedva čekam da dođem doma jer me tak sretna dočeka da me svu izliže i skače tak kaj sam sva zmazana! Cijelo posljepodne sam vani s njom i to mi jako dobro dođe jer sam inače sam sjedila pred telkom nakon posla! Imam vremena i strpljenja da ju naučim ali još koji savjet bi dobro došel! Kupila sam i vodilicu za velike pse do 50kg dugu 5m i ono kaj se oko prsa stavi a ne oko vrata da joj bu lakše ali neće nikud dok joj stavim vodilicu! Legna se i to je to! sve sam već pretražila za savjete sad se vama obračam! Naučila sa je da sjedne dok joj to kažem ali samo dok imam kolačić! Suhu hranu neće ni pogledti!:confused:

Golden Drop
23.02.2007., 10:33
Dehidrat ti neće jesti zato što je nisi navikla, rekla si da joj
bakica da što ostane od vašeg obida, to nemoj radit, ili ako
ćeš joj davati ostatke vašeg ručka, bar pazi da nema začine.

Orma ti se zove to oko prsiju, međutim ja bi ti preporučila davilicu (venecijanku), malo je skuplja cca 250 kn je za nju, ali tako je možeš
kontrolirat. Moj ima venecijanku, tako sam ga jedino naučila da hoda
uz nogu, naima imaš kontrolu nad psom, a njega ne boli. Specifična je
i po tome što ne čupka dlaku ni podlaku, upravo zbog kraljevskog
veza.

Ormicu joj još nemoj stavljat, jer nemaš nikakvu kontrolu nad psom,
ništa je nećeš naučit.

Učenje hodanja na povodniku prikaži joj kroz igru.

srdilica
23.02.2007., 11:19
Mi inače ne jedemo baš začinjeno malo soli sam jer baka isto nesmije jesti sve pa tak da kuha više dijetno i bez začina! Dajem joj rižu pa pire i neko povrće! Ali i to sve manje hoće jer sam joj dala konzerve i sad joj se to bolje sviđa! moram ju naučit na vodilicu da mogu a njom u šetnju! živim na selu i imamo oko nas šume i livade a i mora se puno istrčavat da joj nebude dosadno! Cijelo posljepodne se igramo i naganjam! samo nas muče te kokoši! Dosadno joj je dok me nema pa njih naganja i čerupa!

Golden Drop
23.02.2007., 11:27
Ni slučajno joj ne davaj kumpir, jer psi ne mogu probaviti škrob.
Ovako, ja bi ti savjeetovala da malo proguglaš po netu, upiši
što te zanima. Imaš jedan topic koji sam ja otvorila pa pročitaj
oko brige i hrane za štene.
Ako te zanima neka druga tema, upiši u google Prehrana šteneta, Što psi mogu jesti, kako naučiti da hoda uz nogu, na vodilici, cijepljenje, čišćenje od parazita.
Vjeruj mi tako ćeš puno više naučit i zapamtit pročitano.

Jesi je čistila od parazita?
Jeli primila sva tri cjepiva, bjesnoću?
jesi li je čipirala?
Ampule (komarci, buhe krpelji)...

kobayasi
23.02.2007., 11:29
Moja je jako nestašna i već nam je u dva tjedna kak ju imamo rasčerupala 2 kokoši i gusku!

ovo ti je znak da imaš normalnog sibirskog haskija :zubo:

Žuribus Šumasti
23.02.2007., 11:30
http://www.husky-petlove.com/husky_alpha_training.html

ovih prvih par redova su tzv alfa pravila, nama je pomoglo, jest da mi imamo malamuta ali princip je potpuno isti...najvažnija je dosljednost tim pravilima, jednom kad shvati pravilo dati će sve od sebe da to isto pravilo skrši odnosno testira doslovno sve granice koje mu se postavljaju...

mi još samo da izdržimo pubertet i sve će bit super :D

kobayasi
23.02.2007., 11:32
Ni slučajno joj ne davaj kumpir, jer psi ne mogu probaviti škrob.

Ampule ( krpelji)...

ampula protiv krpelja obavezno,jer ako ga slučajno ugrize krpelj bude uginuo

srdilica
23.02.2007., 12:13
Sutra idemo prvi put na cijepljenje! Imam ju tek dva tjedna vlasnik od kojeg sam ju kupila nije ih ni jedanput cijepil! I naravno odma kupujem i ampule! Išla sam kod nas u Ludbreg u vet stanicu pa nisu imali cjepivo pa su nas doma poslali sad sam nazvala u koprivnicu i rekli su mi da je to smiješno pitanje dali imaju cjepivo ali sam im objasnila situaciju sa veterinarom kojem sam ju odvela prošli tjedan!

Golden Drop
23.02.2007., 12:38
Dakle ona niti jednom nije cijepljena i nije čišćenja od nametnika ... :confused:

Gdje živiš? Zar nema niti jedna veterinarska stanica oko tebe osim te
u kojoj nemaju osnovna cjepiva za životinje, mislim kakva je to
veterinarska stanica.

Gledaj pod hitno je cijepi, i ni slučajno sa njom vani dok ne primi
drugo cjepivo.

I molim te pročitaj ovaj topic.

Briga o štenetu (http://www.forum.hr/showthread.php?t=196814)

srdilica
23.02.2007., 12:46
To sam sve već pročitala! A pa nisam ja kriva kaj ju čovjek od kojeg sam ju nabavila nije cjepio! Sutra idemo i bude ju cjepil! A ionak još ne izlazim iz dvorišta s njom pa tak da nema brige da idem van prije sljedećeg cjepljena! sad ju tek moram naučit na vodilicu! Taj tip je sam čekal da mu zbrojim novce i stavil mi ju je u auto! Vidim na oglasniku da još ima dvije za prodati! Imal ih je 8! Neki ljudi iskorištavaju pse samo da bi "lako" zaradili!

Golden Drop
23.02.2007., 12:56
Eto vidiš i ti si žrtva "švercera". Tko zna što je sve pasica preživjela
i u kakvim uvjetima se okotila i rasla.

Upravo zato i sumnjam da joj je dao pasticu za čišćenje od glisa.
Molim te hitno danas otiđi u veta i zatraži pasticu, ako već nisi, ili
pratel tabletice. Možda je ifestirana i može ti od toga uginut.

srdilica
23.02.2007., 13:02
Mislim da nije to neki švercer jer su bili prisutni i mama i tata od nje i jako su svi peseki bili ljepi! Ali ona je bila posebno slatka odma mi je zapela za oko! Mislim da je i dobro jela jer mi se čini i malo predebela! I dosta se čini sretna jer da je svašta preživjela nebi bila tak nestašna i zaigrana više bi bila prestrašena! Prve tri noći nije htjela vani spavati sama pa je samnom u kući! Čak je i tražila van dok je morala obaviti nuždu i sve! Ima ljepu dlaku! Sve bum ja to obavila! Jako mi je za nju pa neću da mi ugine! Nebi bila takva da joj nije dobro! Ali hvala na brizi i savjetu! Sad malo švrljam po netu i već sam si našla neke savjete! Već sam i prije svašta isprintala i pročitala! Htjela bi si knjigu naći o njima! Zna možda ko za kakvu knjigu o haskijim?

Golden Drop
23.02.2007., 13:20
Jedan od simptoma da je psić zaražen glisticama je napuhani stomačić.
Ako tebi djeluje debeljuškasto, tj., trbuščić joj je okrugao i izražen,
preporučila bi ti da je zbilja što prije očistiš od nametnika.

Kad već počme kakat proljev ili povraćat, znači da je jako zaražena
i da ćeš mučit muku isustovu dok je očistiš, ako uspiješ.

Molim te otiđi i to riješi. Sretno.

srdilica
23.02.2007., 13:27
Sad je već bolje nakon dva tjedna ludovanja kod mene joj je trbuh malo splahnul! Ali sve bum ja to dala provjeriti sutra imamo zakazano kod veterinara pa mu bum rekla da ju ljepo skroz pregleda da mi bu dobra i zdrava! :cerek:

Golden Drop
23.02.2007., 13:31
Mislim da nije to neki švercer jer su bili prisutni i mama i tata od nje i jako su svi peseki bili ljepi!

Jeste išli do čovjeka doma birat štene?
Jesi li vidjela ostale štence?
Jesi li vidjela gdje drži kuju koja ju je okotila?
Jesi vidjela u kakvim uvjetima žive?
jeli ju čistio od crijevnih nametnika?
Jeli dobila prvo cjepivo?
Kako znaš da su joj to mama i tata?

.........................
Gledaj, sve je to o.k., dobro je što si se javila na forum, i što tražiš
pomoć i svajet. Na ovakvim mjestima puno stvari možeš naučit za ubuduće.

Najbitnije za sada je da ti nju lipo otpeljaš do veta, da ju cijepi i
očiti od nametnika. Pravilna prehrana i briga o zdravlju. Što znači ne prije drugog cjepiva vani. Sretno, vjerujem da će vam biti jako lijepo, jer se
vidi da ju volilš. :kiss:

srdilica
23.02.2007., 13:58
Jeasm bila sam kod njega birati i držal ih je na otvorenom u dvorištu! Pa rekel je da su joj to mama i tata! I bili su dosta zbliženi svi skupa! Bile su tri male ženkice i dva odrasla! Mislim da nije baš sam tak mogel nabavit dva odrasla pesa da mi pokaže da su joj to roditelji! Jer sam ga zvala isti dan prvi put i doma nakon 2 sata sam bila kod njega! Rekel je da jede sve a ja sam bila tak uzbuđena dok sam ju vidjela da sam drugo ne ništa pitala! Malo sam ju platila to sigurno jer sam dala samo 400kn za nju! Nema papire ali to mi i ne treba jer ju nemam za razmnožavanje i izložbe nego radi društva jer jako se volim šetati tak da mi nebu dosadno! Svaki dan sam s njom i učim ju pomalo ali neće baš slušat! Najljepše mi je dok dođem doma i ona me dočeka tak cvili od sreće i svu me zmaže dok skače po meni i liže me i vuće za rukave i nogavice! Jedva čeka da dođem! Sad budemo pomalo učile i nadam se da bude dugo i ljepo živjela samnom!

Golden Drop
23.02.2007., 13:59
Ma hoće, bit će vam lipo...:kiss:

kukuriza
28.05.2007., 09:48
koliko se taj pas količinski linja (mislim koliko mu dlake ispadne),jel se svake godine različito količinski linja jer mi se prošle godine puno manje linjao

peta25
30.05.2007., 20:44
moj haski ima 7 mjeseci i mogu rec da se u zadnje vrijeme jako puno linja vjerovatno zbog ovih vrucina,,,,

Žuribus Šumasti
31.05.2007., 07:43
baš, naša se linja od desetog mjeseca prošle godine, neopisivo puno dlaka non stop...ne znam jel to zbog ovog nuklearnog vremena il šta već, ali nije normalno definitivno.

pročitao sam u temi "poklana se aljaški malamut" da se priprema neki zakon koji će zabraniti polarne pasmine na ovim prostorima i ja se u potpunosti slažem s tim...totalni užas, treba sačekat ponoć da ti pas dobi želju protegnut noge malo po vani...bez air-conditiona ni ne pomišljat nabavljat ovog psa :rolleyes:

kukuriza
01.06.2007., 09:26
pročitao sam u temi "poklana se aljaški malamut" da se priprema neki zakon koji će zabraniti polarne pasmine na ovim prostorima i ja se u potpunosti slažem s tim...totalni užas, treba sačekat ponoć da ti pas dobi želju protegnut noge malo po vani...bez air-conditiona ni ne pomišljat nabavljat ovog psa :rolleyes:

ako se taj zakon dovede onda uredno mogu zabraniti pse jer koliko znam bar za haskije da oni bolje podnose ove vrućine nego većina drugih pasa

Žuribus Šumasti
01.06.2007., 17:48
ne znam di si ti to saznao ali mislim da bi ti bio dovoljan jedan pogled na mog psa ovog trena da te malo prosvijetli...a danas ni nije nesto vruce...

nije toliki problem u jakom suncu koliko je problem ova sparina i tlaka koja hara vani, pas mi je doslovno polumrtav preko dana a ljeto jos nije ni pocelo kak spada.

vjerujem da ni drugim psima nije lako, pa nije ni nama ljudima na kraju krajeva...ali ja ne vidim druge pse sa litrom sline na jezicima koji doslovno plaze do poda i da bauljaju okolo ko da su pijani...i tako iz dana u dan...

a samo za usporedbu, kad je normalno vrijeme vani trcim s njom i po 15 kilometara u komadu, odmori se deset dvajst minuta i odma ima volje za dalje.

kukuriza
02.06.2007., 00:31
ne znam di si ti to saznao ali mislim da bi ti bio dovoljan jedan pogled na mog psa ovog trena da te malo prosvijetli...a danas ni nije nesto vruce...

nije toliki problem u jakom suncu koliko je problem ova sparina i tlaka koja hara vani, pas mi je doslovno polumrtav preko dana a ljeto jos nije ni pocelo kak spada.

vjerujem da ni drugim psima nije lako, pa nije ni nama ljudima na kraju krajeva...ali ja ne vidim druge pse sa litrom sline na jezicima koji doslovno plaze do poda i da bauljaju okolo ko da su pijani...i tako iz dana u dan...

a samo za usporedbu, kad je normalno vrijeme vani trcim s njom i po 15 kilometara u komadu, odmori se deset dvajst minuta i odma ima volje za dalje.

mislim da sam taj podatak počitao na stranici jednog uzgajivača,uglavnom kolko se sječam stvar je u tome da ima preko tijela neku mast koja ga štiti od hladnoće i topline i zbog toga se smije jako malo prati (oko 2 puta godišnje)

ja neznam kakvog ti imaš haskija ali znam da moj jedino ono kad su najveće vrućine od oko 12 do 5 popodne se ne šeta po dvorištu nego na hladnom spava ,iako se znalo desiti da zna začoriti po pol sata na tom najvećem suncu i kad si ga dotaknuo sav vruć,a još mi je jedan vlasnik rekao da i njegov isto spava tako na suncu ,a da se uvjeriš da i drugi psi budu imali litru sline posudi od nekoga drugog psa pa odi trčat po vrućini

Neona
02.06.2007., 13:00
neko je pitao za linjanje, to nema veze s vremenom, huskyji se linjaju 2x godisnje, u proljece i pred zimu. tada se nemre nis drugo nego ih cetkati par puta dnevno,najbolje za vrijeme setnje, i redovno usisavati stan ;)

tocno je da imaju sloj masti/loja uz kozu koji ih stiti od -40 do +40C, zato ih treba sto rjedje prati samponom da ga ne izgube, max. 1 put na godinu

zahtjevni su i prekrasni psi, stvarno s njima treba puno raditi, nametnut im se kao alpha, vodja copora.

to je pas s izrazenim predatorskim osobinama, i gotovo nemoguce je sprijeciti pokolj u kokosinjcu, sumi (fazani i sl). ako provodi neko vrijeme u dvoristu, ograda mora biti visoka oko 2m i dobro ukopana jer su nevjerojatni kopaci i skakaci

Hermiona G.
02.06.2007., 19:15
ovo za predatorske osobine se jako slažem,zaista čerupaju kokoše,ali moj pasek je malo zbunjen
možda zato sto je pao na glavu dok je bio mali priej nego sam ga kupila ali jednostavno sam ga
morala imat tao da,moj nije naučen na uzicu i stvarno je mrzi tako d akad idemo u setnju 20 metara
ide na uzici a dalje ga nista nemoze zaustaviti pa ga pustim.
i da nemogu ga odvioknut kad se zaigra grize,ali samo kad se zaigra,ali mene vise ne grize ni tatu
samo na sve ostale skace i grize,i samo meni je miran dok ga cesljam

lturkano
14.06.2007., 23:06
ja imam aljaškog malamuta (točnije malamuticu), i krepava po vrućini, bude mi u dvorištu, tako da po danu spava a po noći se igra kao da je podne, što se tiče onog da se linjaju 2 puta godišnje, malo sutra, možda u sibiru i na aljaski, moja se linja cijelu zimu, doduše bila je topla zima, ali dlaka po dvorištu koliko te volja, a kad idemo u šetnju moram joj nositi vodu sa sobom, boca od 2 litre vode, iz frižidera, kad se umori dam joj vode i ko nova, a u dvorištu ima svoj bazenić pa se cijeli dan namače. vodim je u šetnju navečer oko 10 jer bi izdahnula od vrućine, a voli i kupanje u moru, mada kad se rashladi u moru trebaju je 3 čovjeka držati koliko vuče, bez obzira i ja mislim da je grijeh takve pasmine držati u toplim krajevima, ali šta kad su prekrasni.

lturkano
14.06.2007., 23:10
eh da, što se tiče kopanja, imam 101 rupetinu u dvorištu, mogla sam već sto puta nogu slomiti, luda sam od toga, iskopa rupu toliko veliku da možeš stati s obe noge do koljena u nju, ništa ne sluša, ustvari voli raditi ono što joj braniš, da pokaže ko je gazda.

Hermiona G.
17.06.2007., 22:29
moram probat ovo sa venecijanskom davilicom mozda pomogne pri setnji ali ne vjerujem ovaj moj je svojeglav , nekako na gazdaricu;)

peta25
04.07.2007., 20:03
svi vi koji imate haskie da li ste ga naucili godati bez lajne po ulici gradu ili je to s ovom pasminom nemoguce???

Golden Drop
04.07.2007., 20:22
:)
Svog psa sam naučila hodati uz nogu sa venecijankom (venecijanskom davilicom). To je ogrlica koja radi na principu svake druge davilice, samo što je napravljena kao kraljevski vez. Dakle ne čupka dlaku. ;)

Međutim kad mi je jedna osoba rekla, kako se pas osjeća kad mu se pravilno namjesti davilica, zamislila sam se i odbacila je kao dio odgoja.

Uglavnom davilica im se namjesti točno iznad grkljana tik ispod brade, s tim da ona rinka kroz koju prolazi drugi dio mra biti naslonjena na tijelo, a ona koja klizi, na tu je zakačena lajna i put gore je okrenuta...nadam se da shavćate, jer većina ljudi nosi naopako davilicu, iako su duboko uvjereni da je pravilno. samo probajte okrenuti obratno i vidjet ćete razliku u klizanju. Uglavnom, ako se tako pravilno namjesto, ona pri trzaju, cimanju, psa stegne, blokirajući put krvi i zraku koji ide u mozak, ovisno o jačini cimanja, psa toliko boli. jednom kad se pas navikne na davilicu, i lagano zvrckanje lanaca jedno o drugo, njemu stvara osjećaj laganog primicanja glave. Pas ima tikove. ;) Ja se nadam da sam uspjela dovoljno sliovito to opisati. Ja kad sam to čula, iako uvjek sam znala princip rada, ali ovako nisam razmišljala. Više nikad mu je nisam stavila, i da zbilja sam primjetila kad ga čuje lupetanje na vodilici, jedne rinke u drugu, trza se. :(

Ja bih vam preporučila da nešto drugo smislite. ;)

@zr@
04.07.2007., 20:25
Skupina:
V. FCI skupina - Psi tipa špic i psi primitivnog tipa (pratipa)

Zemlja porijekla:
Aljaska

Namjena:
Pas za vuču saonica

Veličina:
Visina mužjaka iznosi između 53 i 60 cm, visina ženke između 51 i 56 cm.

Dlaka:
Haski ima dvostruku dlaku, pokrivna dlaka je ravna, srednje duga i priljubljena, poddlaka je mekana.
Sve boje i kombinacije su dozvoljene. Najčešće su siva, crna, crvena i šarena. Dlaka je oko glave i na donjoj strani trbuha svjetlija. Kod ove pasmine su dozvoljene plave oči.

Njega:
Povremeno je potrebno iščetkavanje otpalih i odumrlih dlaka, pogotovo za vrijeme linjanja. Dlaka će ostati ljepša ako ga držite vani u psetarnici.

Narav:
Neovisan i tvrdoglav, inteligentan, pun energije veseo, voli lutati i veoma je orijentiran na čovjeka i privržen svojoj obitelji. Ljubazan je prema svima i zbog toga nije dobar pas čuvar.

Odgoj:
U principu ovim psima uopće ne pristaje uobičajena uloga obiteljskog psa, makar bi jedna sportski orijentirana obitelj bila još najprikladnija za njih. Haski je cijelom svojom dušom pas za vuču saonica.
Ako ga želite nešto naučiti, morate se energično i dosljedno primiti posla, povrh toga morate imati puno strpljenja i razumijevanja za narav jednog polarnog psa. Haski je poslušan samo onda ako uvidi smisao neke naredbe. U svakom slučaju bilo bi dobro, prije nego nabavite haskija, stupiti u vezu sa stručnjakom za polarne pse ili nekim udruženjem.

Socijalno ponašanje:
Sibirski psi se, kao životinje koje žive u čoporu, dobro slažu s drugim psima. Mačke i male kućne životinje nisu baš idealne za suživot s haskijem. S djecom se dobro slažu. Ne vole biti sami, savjetovali bismo vam da odmah nabavite više haskija.

Vježbanje:
Ovoj pasmini je potrebno puno kretanja i tu ne postoji mogućnost kompromisa, kao kod nekih drugih pasmina. Ako se želite baviti utrkama psećih zaprega, onda je haski najbolji izbor. Oni su poznati u
cijelom svijetu po svojoj brzini. Ako nemate vremena za taj hobi (nekoliko puta tjedno haški bi trebao vući saonice), bolje je da si izaberete drugog psa. Usamljeni haskiji, koji k tome nemaju dovoljno kretanja, reagiraju jakim zavijanjem. Premalo pažnje i brige će ih izazvati da reagiraju svojeglavo i tvrdoglavo. Na šetnju ga izvodite samo s uzicom jer nije sigurno da neće odlutati.

Napomena:
Sibirski haskiji mogu s jednim ili više drugih pasa izvrsno živjeti vani u psetarnici. Njihova dlaka ih štiti kod svakog vremena. Ljeti treba malo pripaziti da ne rade previše.

sa:http://www.vauvau.net/

@zr@
04.07.2007., 20:27
svi vi koji imate haskie da li ste ga naucili godati bez lajne po ulici gradu ili je to s ovom pasminom nemoguce???

netko tu na forumu koristi halti-holti(ne znam točno)i kažu da je super,a sad...
evo kak to izgleda
http://img118.imageshack.us/img118/5347/haltikkakajfg7.jpg (http://imageshack.us)

Golden Drop
04.07.2007., 20:41
Ja ne znam, ali dal se haltica isto steže oko njuške, kao i davilica oko vrata?
jer ako tako radi onda ona pritišće nos, i tako blokira disanje, a pas ne može ni njušku otvorit, jer se ona oko njuške stavlja.

Dakle pas sluša, jer ne može disati, a ne zato što želi poslušati. ;)

@zr@
04.07.2007., 21:19
Ja ne znam, ali dal se haltica isto steže oko njuške, kao i davilica oko vrata?
jer ako tako radi onda ona pritišće nos, i tako blokira disanje, a pas ne može ni njušku otvorit, jer se ona oko njuške stavlja.

Dakle pas sluša, jer ne može disati, a ne zato što želi poslušati. ;)

hm...o tome nisam razmišljala...:rolleyes:

Žuribus Šumasti
05.07.2007., 10:40

teško ti je to, to su takvi lovci da kad vide da nešto bježi gotovo je nemoguće da ne počne trčat, ko muha bez glave, čisti instinkt...a da ne govorim o neutaživoj znatiželji, uffff...nepredvidivo stvorenje do krajnjih granica.

doduše, vidio sam jednog čovjeka koji je to uspio ruskim metodama...slomio je psu duh totalno tako da se ovaj vuče iza njega 5 metara, pognute glave i povijenog repa...ignoriranje svega oko sebe...

a ovako, iznimno puno rada, s klikerom se preporuča...tko uspije točno to o čem ti pričaš svaka mu čast...

konačno su vrućine popustile ! :s

isto tako, malo sam se informirao pa da se nadovežem na prijašnji razgovor, izgleda da haskiji puno lakše podnose vrućine od malamuta...ne znam razlog ali ljudi koje sam ovako upoznao svi do reda tvrde isto, malamuti su koma a haskijima i nije bila baš neka tlaka ovih dana...

Slaven22
05.07.2007., 11:13
Ja imam sibirsku damu staru 7mj.jos je nisam naucio hodati bez podvoca,samo mi je cilj nauciti je hodati uz nogu...

peta25
05.07.2007., 11:30
moj decko ima 8 mj i jedino ga mogu pustiti bez lajne navecr kada je vec toliko umoran da ni ne razmislja o trcanju i naravno frolic je tu ako odluci dat petama vjetra,,,,,:top:

kukuriza
05.07.2007., 13:51
isto tako, malo sam se informirao pa da se nadovežem na prijašnji razgovor, izgleda da haskiji puno lakše podnose vrućine od malamuta...ne znam razlog ali ljudi koje sam ovako upoznao svi do reda tvrde isto, malamuti su koma a haskijima i nije bila baš neka tlaka ovih dana...

zato kaj haski ima sloj masnoće a malamut nema

Žuribus Šumasti
06.07.2007., 00:02
a ne znam, ima kao i malamut, ide od + 40 do minus 40, na kuji koja je okotila našu malu je bilo te masti stvarno puno, taman poslije zime onak, dok na našoj to uopće nisam primjetio.

pokušao sam naći nešto o razlikama u tim pasminama ali na niš pretjerano pametno nisam naišao, haskiji su nastali od malamuta, prvenstveno radi trčanja odnosno vuče saonica..malamuti su vukli zaprege jedan ili dva maximum, više za teret nego za čovjeka...mogu povuć nevjerovatno puno i navodno može potegnut dok ne padne mrtav kolko je blesav...i za lov, naravno.

a haskiji su puno brži i navodno nije toliko blesav da će trčat iznad svojih mogućnosti, nema toliko problema oko dominacije i nije privržen čoporu u takvim razmjerima kao što je slučaj kod malamuta.

ostalo su činjenice koje se spominju svugdje, visina i težina i naravno boja očiju, kod malamuta isključivo smeđe a haskiji navodno mogu imat svih boja.

tak da niš puno...ma mislim, to je sve rekla kazala, valjda ima istine i u tome...ako neko ima neki dobar link baš o tome bio bih stvarno zahvalan...što se iz osobnog iskustva tiče, meni se čini da nemaju apsolutno nikakvih razlika osim fizički očitih, svakog kojeg sam upoznao, bilo haski ili malamut su bili snažno fokusirani na lov...jednako tvrdoglavi, bahati, dominantni i naravno, jednako blesavi :D

peta25
06.07.2007., 12:12
koliko su vasi muzjaci haskia veliki pise u papirima da su do 60 cm a moj vec sad ima toliko a ima 8mj

kukuriza
06.07.2007., 16:36
, haskiji su nastali od malamuta, prvenstveno radi trčanja odnosno vuče saonica..

haskiji nisu nastali od malamuta ,haskiji se nisu susretali s malamutima dok ih nisu doveli na aljasku da sudjeluju u utrkama

kukuriza
06.07.2007., 16:36
koliko su vasi muzjaci haskia veliki pise u papirima da su do 60 cm a moj vec sad ima toliko a ima 8mj

58 cm

Žuribus Šumasti
07.07.2007., 10:47
haskiji nisu nastali od malamuta ,haskiji se nisu susretali s malamutima dok ih nisu doveli na aljasku da sudjeluju u utrkama

da da, dosli su na Aljasku tek 1900 i neke, pleme Chukhinešto iz Sibira, sve to stoji...nego, ja naišao na stranicu nekog genetičara koji je utvrdio da su geni malamuti ostali nepromjenjeni tisućama godina bla, jedina pasmina koja je ostala ista čitavo ovo vrijeme...i kad je išao uspoređivati sa haskijima, utvrdio je da vuku njihove gene...a i kad pogledas spitzeve kakvi su ispali sve, ove dvije pasmine su toliko slične da stvarno možda ima istine u tome...isto tako, zemlje porijekla su blizu skroz...ziher su prelazili Beringov prolaz i prije nego je to zabilježeno.

mislim, pogledaj gore copy/paste ovaj, piše ti zemlja porijekla Aljaska, a ja, isto kao i ti, pročitao na hrpu mjesta drugu informaciju...

toliko su slični da me stvarno zanima prava istina :kukuc:

Čočo san
09.07.2007., 09:50
Ja imam krizanku haskija/malamuta, ne znaju ni veterinari tocno...
Sto se karaktera tice, sva je na tu polarnu stranu :zubo:
U setnji vuce ko blesava, svojeglava je, krepava na vrucini a na ledu spava bez problema, osjetljiva na krpelje... (2 puta imala piroplazmozu unatoc zastiti).
Nakon dugo muke uspjela je shvatiti da treba doci do mene na livadi kad ju pozovem...Vucenje u setnji pokusla sam ispraviti na sve moguce nacine, ali i dalje vuce, pogotovo kad je hladnije vrijeme i kad je bas jako zainteresirana za setnju. Ipak, vuce slabije i na moju naredbu usporava (doduse uspori na 10 sekundi pa opet krene vuci :o ).
Ono sto nikako ne mogu rjesiti je kopanje rupa. Uspjela je skuziti da se to ne smije pa ne kopa po danu. Ali cim padne noc pa ju nitko ne vidi....ujutro imam posla zatrpavati ogromne rupe, a ona se kad vidi da ih zatrpavam, samo povuce u kucicu i viri pokajnicki iz nje:o

Ima li nacina da joj kopanje rupa postane nezanimljivo?:moli:

Žuribus Šumasti
09.07.2007., 10:07
Ima li nacina da joj kopanje rupa postane nezanimljivo?:moli:

sumnjam :D

savjet koji sam vidio mi se cini skroz dobar...ogradi joj dio dvorista, natovari hrpu pijeska tamo, i onda vjezbajte kopanje na tom mjestu...pohvala, keksić i skakanje od srece i te fore svaki put kad pocne kopati tamo...a ako pocne kopati na nekom drugom mjestu zagrmi na nju...mi smo svoju uspjeli nekak naučit da ne uništava dvorišta, pogotovo tuđa :D , kopa samo na livadi, vadi krtice non stop....

puno srece ti zelim.

Čočo san
09.07.2007., 11:10
:tuzni: znaci nista od toga...
Nema problema sto se tice drugih dvorista ili livade, ona kopa samo doma.
I samo po noci pa je malo teze zagrmit na nju :zubo:
Kuzi jako dobro da to ne smije raditi pa joj po danu ni ne pada na pamet kopati...ako joj slucajno bude dosadno, onda krene njusiti oko mjesta koje bi bas kopala pa se ogledava oko sebe i gleda prema kuci da vidi jel ju tko gleda pa ako je ne vidi nikog, krene kopati--pa se ja pokazem i zagrmim a ona se sva pogrbi i odvuce u kucicu :rofl:
Imala je prije pijeska u dijelu dvorista, ali pijesak ju uopce ne privlaci za kopanje. Imam osjecaj da kopa kad nesto nanjusi-tipa neko korijenje i sl., najcesce u proljece.
A imala je fazu kad je kopala samo ispod svoje kucice(koja je malo na povisenom-na ciglama) pa se kucica sva nakrivila ko kosi toranj...:o

Brynhild
20.09.2007., 16:01
nisam znala kak naslovit ovu temu, pa eto kratko....
zanima me samo da li itko od forumašaima iskustva sa haskijima u stanu?

Fleur Delacour
20.09.2007., 16:14
Nemoj. Husky ti je za dvorište.

darja1
20.09.2007., 16:18
Tu kod mene u kvartu ih ima dosta po stanovima i ništa im ne fali.

Neona
20.09.2007., 16:22
husky je za dvoriste jedino ak je ograda dobro ukopana bar 1m u zemlju, a visoka 2m. Moj husky je u stanu i super mu je. Vjerujem da bi vise uzivao da leta u 'osiguranom' dvoristu, ali mislim da mu je i stan ok. Huskyji vole biti u drustvu svog 'copora' tak da traze drustvo. Ak imas vrt i mozes napraviti takvu ogradu, svakak mu isfuraj vrata za pse tak da moze uci u kucu i izaci kad zeli. Kaj se stana tice, dva put godisnje se linjaju po mjesec i vise, tak da dlaka ima kao u prici, redovno iscetkavat i usisavat - prezivi se. ;)

Ak te jos kaj zanima, samo pitaj

Brynhild
20.09.2007., 19:04
ma htjela bih udomit jednog haskija, a svi mi kažu da nije za stan...

anonima
20.09.2007., 20:16
Husky u stanu?
Mučenje za psa. To su psi koji obožavaju biti vani i trčati.

Brynhild
20.09.2007., 20:27
to sam htjela čuti....jer mi nitko iz rl, nije mogao dati konkretan odgovor....
ja sam njega spremna i često šetati i istrčavati, samo me zanimaju tuđa iskustva....
a ništ tražit ću ja druge peseke...

anonima
20.09.2007., 20:34
Reci nam živiš li u kući ili stanu, ako je stan, kolik je, imaš li puno vremena, radiš li/imaš višesatnih obaveza, koliko je članova obitelji koji žive s tobom, imaš li već psa/mačku, želiš li velikog ili malog psa, kakve osobine psa tražiš (odanost, umiljatost, agresivnost, tvrdoglavost, posesivnost :zubo:...) pa ćemo ti možda moći preporučiti neku pasminu. ;)
(Edit: Ne bih htjela izravno utjecati na tvoju odluku jer sama nikad nisam imala huskya, ali znam da su to prvotno bili psi koji su živjeli u hladnim predjelima, boravili i radili vani. I nikako nisu za početnike.)

Brynhild
20.09.2007., 21:52
Reci nam živiš li u kući ili stanu, ako je stan, kolik je, imaš li puno vremena, radiš li/imaš višesatnih obaveza, koliko je članova obitelji koji žive s tobom, imaš li već psa/mačku, želiš li velikog ili malog psa, kakve osobine psa tražiš (odanost, umiljatost, agresivnost, tvrdoglavost, posesivnost :zubo:...) pa ćemo ti možda moći preporučiti neku pasminu. ;)
(Edit: Ne bih htjela izravno utjecati na tvoju odluku jer sama nikad nisam imala huskya, ali znam da su to prvotno bili psi koji su živjeli u hladnim predjelima, boravili i radili vani. I nikako nisu za početnike.)

živim sama u stanu od 65 kvadrata....radim i studiram, ali s obzirom da mi je sve jako blizu imam jako puno slobodnog vremena.... volim šetati, trčati, tako da mi nebi bio problem svaki dan se posvetiti psu....imala sam mačka u kojeg se moj djed totalno zaljubio, pa sam mu ga poklonila.... želim većeg psa......i nisam početnik, imali smo amstaffa.......a ja si želim huskya, jer mi paše njegova narav....no uzela bih i bilo kojeg drugog.....ovo je bilo sampo da odgovorim na prethodni post.......

a sad molim da se tema zatvori, jer odustala sam od ikakve pomisli da bih ikojeg cuckića mučila u stanu,,,, jer naišla sam samo na osude drugih ljudi koji ne razumiju moje razloge....al to je druga priča....

kukuriza
20.09.2007., 23:05
ovo kad ti netko kaže da to nije pas za početnike zanemari ,jer ne postoji pas koji ti može biti "škola" za haskije ,možeš ti imati iskustva sa bilo kakvim psima ali kad nabaviš haskija vidiš da ti to ništa ne vrijedi ,u zagrebu sam vidio dosta ljudi koji drže te haskije u zgradi,naš obiteljski je u dvorištu i nije da se kreće po dvorištu 24 sata na dan,od 11-17 uvijek spava,iako kad smo ga nabavljali prvo pitanje od uzgajivača je bilo jel imamo veliko dvorište
ti živiš sama i to ti je jedina mana zašto nemoj uzimati toga psa,kad ga ostaviš početi će zavijati,jer ne podnosi samoću,zbog toga su se mnogi morali iseljavati

>demetra<
21.09.2007., 01:04
S obzirom da mi susjedi imaju cca 15ak huskija i uzgajivači su,znam da bi odmah rekli;VELIKO DVORIŠTE!Jer i sami imaju takvo..mislim da huskiji zahtijevaju malo "posebniji" tretman,zatvoriti ih u stan nikako nije dobro rješenje za tu pasminu.

>demetra<
21.09.2007., 01:05
Eh da i da napomenem da im svako malo dođe da zavijaju:rolleyes: ..
Nije baš ugodno ni kad to radi jedan,a kamoli cijeli čopor,možete si zamislit..:eek:

anonima
21.09.2007., 10:15
Čekaj, nemoj tako brzo odustati.
Sigurna sam da i za tebe postoji idealna vrsta psa, ako već ne vrsta onda mješanac.
(Edit: Koliko te sati otprilike nema doma?)

Brynhild
21.09.2007., 12:36
ne jednostavno odustajem, jer vlasnik stana je moj otac, on me gledo ko idiota kad sam rekla da hoću psa....s nekima sam se skoro posvađala....itd. jednog dana kad budem imala kuću s dvorištem, onda ću imati psa....nemojte zamjerit....zahvalna sam na trudu svih koji su odgovorili.....

Neona
21.09.2007., 12:46
Brynhild, ako jako zelis pesa, nemre te nitko sprijecit da si ga nabavis.

Sa huskyjima treba raditi vise nego sa ostalim psima, to je istina. Nije istina da ne mogu biti u stanu. Moj je doma sam najvise 6 sati u komadu. 95% tog vremena provede spavajuci. Vodimo ga 3x dnevno van, prek vikenda smo uvijek negdje u prirodi, istrcavam ga, igramo se i nis mu ne fali. Naravno da mu nije drago sto ostaje sam, ali naviknuo se na to. Ne zavija dok nas nema (tako bar tvrde susjedi), jer zna da cemo doci kuci - zavija od srece kad nas vidi..
Puno ljudi koji nabave psa, nabave ga zato kaj je odredjena pasmina in, ili im lijepa - cast izuzecima. Ja o huskyima nisam puno znala kad smo ga udomili. Nismo planirali imati tu pasminu,ali sam se interesirala po netu, gnjavila vlasnike huskya koje bi srela i tak. Huskyi odavno ne zive samo u hladnim predjelima, morali su se i oni malo prilagoditi. Sloj masti kaj imaju uz kozu ih stiti od -40C do +40...

i tak

Aylinn
21.09.2007., 15:58
Ma može biti u stanu, samo ga treba redovito voditi van, da se istrči i tako.. najbolje je bit na biciklu, a da on trči pored tebe.. :top:

Možda je veći problem kad će ostajati sam jer ne voli samoću.. na to uzvraća jakim zavijanjem.. a to baš nije ugodno za slušati.. :zubo:

Brynhild
21.09.2007., 19:41
hvala vam svima puno na savjetima....svi su dobri....uzet ću ja haskija, al ću ipak malo pričekat...baš dok nevidim kak ću funkcionirat s vremenom....čak sam mislila da je bolje da ga uzmem kad dragi i ja budemo živjeli zajedno, pa da se oboje brinemo oko njega......bilo bi mi glupo da uzmem psa, pa kad vidim da mi neide ostavim ga negdje, ko masa drugih ljudi....radje ću ja još malo pričekat....a i uskoro bi trebala rješit prepisivanje stana ne mene....
nisam mislila da će me netko ovdje poduprjet....hvala cure, žene....;)

anonima
21.09.2007., 20:47
Čini mi se da je malo pričekati ispravna odluka. Bar u tvom slučaju. :top:

kukuriza
21.09.2007., 23:50
najbolje je bit na biciklu, a da on trči pored tebe.. :top:

krivo,a to masa ljudi radi,on tebe treba vuči a ne trčati uz tebe

Brynhild
22.09.2007., 12:17
krivo,a to masa ljudi radi,on tebe treba vuči a ne trčati uz tebe

ko stvoren za mene...ja se volim sanjkati, a nitko neće samnom:zubo: :zubo: :zubo: .......

anonima
22.09.2007., 16:28
Eto, sad si rješila problem. Bar što se snježnih radosti tiče. :rofl:

coma black!
24.09.2007., 20:48
ajme, znam kako ti je ...i ja sam bila(i ostala) u takvoj situaciji.... već godinama patim za tim psom,ali sam u stanu(3.kat), a ni susjedi nebi pucali od vesaelja kada bih se pojavila s njim...
na kraju sam odustala od te ideje, ali samo dok se ne smjestim na neko bolje mijesto(s dvorištem)...
čak sam mu i ime smislila:)

darja1
25.09.2007., 09:48
ajme, znam kako ti je ...i ja sam bila(i ostala) u takvoj situaciji.... već godinama patim za tim psom,ali sam u stanu(3.kat), a ni susjedi nebi pucali od vesaelja kada bih se pojavila s njim...
na kraju sam odustala od te ideje, ali samo dok se ne smjestim na neko bolje mijesto(s dvorištem)...
čak sam mu i ime smislila:)
Ja sam na 4.katu,susjedi katastrofa,ali to me nije spriječilo.(nemam huskya nego samoyed-chow kombinaciju,ali nije daleko)

Brynhild
25.09.2007., 14:30
ja sma na 3. katu, preko puta zgrade je šetnica uz kupu, pas ima puno prostora za trčati....a jedan susjed ima psa u stanu i jednog zavezanog kod garaže, tog je negdje na ulici pokupio, pa taj laje na sve živo, tak da na malo haskijevog zavijanja ne bi ništa smjeli prigovoriti.... na prvom katu susjeda ima jednog malog, kojeg uopće ne održava, sve smrdi, pas sere po ulazu itd....
jedino što me sprječilo je velim, to što još stan nije moj, i drugo ipak mi ga je bilo žao zatvorit u stan.... bit će jednog dana kuća s veeeeelikim dvorištem, pa će pesek imati puuuno mjesta, a i ja skupa s njim....

pohvala vama forumašicama koje ste se odazvale na ovu temu...sve ste mi super, pristojne, dale ste dobre savjete....eto ipak možda netreba zatvrati temu, možemo se tu upoznavati......
ja sam haskiju htjela dat ime odin....

coma black!
25.09.2007., 16:08
[QUOTE=Brynhild;10427986]bit će jednog dana kuća s veeeeelikim dvorištem, pa će pesek imati puuuno mjesta, a i ja skupa s njim....QUOTE]

tome se i ja nadam:)...
moj se trebao zvati Grinch...

anonima
25.09.2007., 16:26
...samoyed-chow kombinaciju

Imaš li koju sliku svog psa da ju postaš ovamo?
Baš me zanima kako izgleda.

darja1
25.09.2007., 17:06
Imaš li koju sliku svog psa da ju postaš ovamo?
Baš me zanima kako izgleda.

Imaš tu na forumu u temi ALBUM ZA LJUBIMCE na zadnjoj strani,ali evo i tu da se malo hvalim...
http://i138.photobucket.com/albums/q244/darja_01/P4140135.jpg

Brynhild
26.09.2007., 11:02
išuše bože što šam lijepi.....presladak ti je peso....:cerek: :cerek:

Luppo
07.02.2008., 10:27
Otvorena je baza pedigrea sibirskih haskija!!! Baza je stalno u izradi, a njezina kompletnost i točnost ovise o Vašoj suradnji jer službenog izvora podataka nema.Vlasnici i uzgajivači željni reklame, šaljite prijave legala, rodovnice i fotografije na mail nmedunjanin@hotmail.com

http://www.husky.pedigre.net/

matea_122
23.04.2008., 21:46
ja imam haskija....
ti psi su najbolji na svijetu!!!
obožavam svog malog šašavca!
imam 7 god. ali se ponaša koštene
što se tiče hrane moj pas jede sve i svašta
svaki dan jede ostatke s ručjka i kosi to najviše voli
istina da oni nevole suhu hranu barem moj haski jer on to nikad ne jede on bi gladivao 1 godinu i da nema nikaj za jest nego samo to on to nebi pojo!
hehe
ugl. ti psi su jako poslšni i njih se najlakše čak može naučit da poslušaju! evo primjera: kad se ja sa svojim psom igram u dorištu s lopticom on je meni neda ali ja mu uzmem, i di god se ja pomaknem on se isto pomakne i gleda u mene da mu dam lopticu. i onda ja krenem na terasu i on zamnom, ali ja njemu kažem"tu budu" i on stane i čeka da mu s terase bacim lopticu i bez obzira na sve on će te poslušat!
njih se isto tako kao i to bez problema može naučiti da hodaju uz, ali kao što svi več znamo da su ti psi namjenjeni za vuču pa baš i nije dobro jer oni bi stalno vukli nešto ikad ja svog psa šetam ja s njim trčim jer mi je glupo bodat ako on to nevoli i ako nisu namjenjeni za to!
moj buraz njega 1 tjednom vodi s biciklom na jarun (zagreb)i on vče bickl i tad isto bez problema slušanaredbe kadda treba stat i sve i nikad im niš nije bilo.
i jako je bitno da se haskija pusti da se dobro istrči.
zaboravula sam, što se tiče hrane, moj pas obožava konzerve i to mu je najdraže 7 godina ih jede i nije se otrovo!
nemojte samo učiti haskija da hoda uz nogu ejr mu to ne paše i nije dobro za njega....molim vaskak vam ih nije žao??!?
:(
byee

zico_zg
25.04.2008., 17:19
http://uploadcentar.com/view.php?id=3889dsc00169.jpg

evo mog:D

matea_122
25.04.2008., 23:08
ajoj, zico prelstki je:)
moj je na avataru...:)

Luppo
30.05.2008., 13:47
moj uvijek hoda bez lanca... stvar je u tome da ga se treba odmah puštati, dok je još mali, i boji se svega...kasnije kad ojača na ogrlicu sam mu vezala dugu špagu na koju sam mogla stati i tako ga zaustaviti kad sam htjela...postupno nam više ni to nije trebalo

ikas
12.01.2009., 14:15
pomoć!!!!

dobila sam malog haskia, ima 2 mjeseca , jako se sladak i nažalost to je sve što znam o toj lijepoj pasmini!

molim neke praktične savjete, s čim da ga hranim, da li se treba išćešljavati, istrčavati, dresura,kako podnosi vrućine?

htijela bi mu pružiti max kvalitetan život pa molim da mi netko odg, može i na pvt, ako postoji neka literatura može preporuka

unaprijed hvala svima!

Neona
13.01.2009., 09:15
huskyji pričaju, to zvuči kao zavijanje. moj zna lajati, ali laje jako visokim tonom, kakav obično imaju mali psi :) pa to zvuči ful smješno

@Hermiona G. to grickanje je normalno dok su štenci, mene je moj grickao do cca godine dana starosti, nisu svjesni jakosti ugriza, kad krene treba oštro reći NE, možda malo zatresti za šiju, nagraditi kad to ne radi ili posluša naredbu, moj sve radi za hranu i poslastice ;)

@ikas, imaš tu već napisanih zgodnih siteova o huskyjima, proguglaj ih, imaš i site bosch hrana i sretno s mališanom

capbleky
05.02.2009., 09:39
Lijep pozdrav svim članovima ovog foruma. Ja sam Vaš novi član sa masom potanja za početak .
Nabavio sam mladog Haskija i zanima me sve o njemu od uzgoja da dresure. Nešto sam malo pročitao .
Molio bi da mi preporučite literaturu i osnovne savjate za početak.
Do sada sam imao dalmatinera ali bio je star 15 godina i uginuo je .
Poznate su mi osnovne karakteristike haskija , a buduči da se radi o sasvim drugačijem psu od dalmatinera zanima me sve.
:ne zna: Pozdrav Željko

Neona
05.02.2009., 15:52
welcome to the club :cerek:

googlaj, imas i www.boschhrana.hr (ak ne smije pisat link molim moda da zbriše:confused:)

koliko je star pas? od kud si ga nabavio? good luck

capbleky
05.02.2009., 23:41
Molio bi nekoga da mi odgovori kojih dimenzija bi bila najprikladnija kučica za haskija . Koliko sam vidio preporuča se ravni krov zanima me vaše mišljenje:kava:

JOe1234
08.02.2009., 20:30
ZVijer
proslo 10mj od kada sam upoznala najvecu ljubav mog zivota.
sutra ujutro odlazi 100km dalje od mene. donekle mojom krivicom.
da on je sibirski husky star godinu dana i ja ga se moram rijesiti jer nitko od moje obitelji nema vremena za njega osim mene. a ja opet nemam toliko vremena da bi mu u potpunosti pruzila paznju koju on treba i zasluzuje.
srce mi se slama i samo mi suze i sjecanja naviru na oci.10mj brige veselja smijeha i cudenja .
kad je dosao bio je presladak, sav prestrasen i nepovjerljiv. tu noc je spavao samnom u krevetu. bio je mala buhtlica koja se tako brzo umorila od trcanja da se samo bacio na pod. koliko probusenih lopti je samo imao :) tada je upoznao mačka. gazda kuce. on mu je prisao masuci repom htio se igrat, umjesto igre primio je samarcinu od macka. sakrio se ispod kreveta i durio se sat vremena. tako je malo po malo narasao i navrsio 5mj krenuo je polako iz dvorista i igrao se sa svim psima ali je dolazio doma. nakon cca mjesec dana isla sam rano ujutro na posao sa autom.nisam vidla da me prati. kad sam dosla popodne doma njega nije bilo.na kraju sam ga nasla 10km udaljenog od kuce. nakon toga je poceo sve vise bjezati nije ga se moglo zadrzati nikako.niti setnje od sat i vise vremena mu nisu bile dovoljne nesto ga je vuklo sve dalje i dalje.susjedi su se poceli zaliti na njega da radi stetu da kolje kokosi. da je bolje da ga se rijesimo inace ce nas tuziti.dala sam ga u oglas jer sam znala da ako ostane netko ce ga kad tad otrovati.
sutra odlazi. daleko . neznam dali ce ga novi vlasnici voljeti kao ja. dali ce ga htjeti zagrliti ,valjati se snjim u snjegu. srce mi se lomi, znam da je nocas snjim zadnja noc.. ko ce me buditi ujutro da idemo u setnju vuci me iz kreveta van. ko ce mi dati mokru pusu kao on. necu ga vise nikad vidjet niti cuti. cemu to sve onda cemu.......

Neona
09.02.2009., 09:59
JOe1234 kak je prošlo?

Pišeš da ne znaš kakvi će biti novi vlasnici, nadam se da si ih 'provjerila' prije udomljavanja?

JOe1234
09.02.2009., 13:57
JOe1234 kak je prošlo?

Pišeš da ne znaš kakvi će biti novi vlasnici, nadam se da si ih 'provjerila' prije udomljavanja?

ma odlucila sam da ga necu davat preko oglasa . nemrem ja tak da ja vise ne vidim ni cujem za njega. razglasila sam svim poznanicima da ga poklanjam pa cu vidjet.

Neona
09.02.2009., 15:26
ma odlucila sam da ga necu davat preko oglasa . nemrem ja tak da ja vise ne vidim ni cujem za njega. razglasila sam svim poznanicima da ga poklanjam pa cu vidjet. :top:

Čuj, probaj ga obuzdati da ne luta, box ili slično, da bude što više pod kontrolom, pogotovo kad te nema doma, Husky nije pas koji će čekati i čuvati kuću ak ima mogućnosti da istraži nekaj drugo :) uostalom znaš i sama.

probaj sve druge opcije prije nego što ga daš dalje. bit ćete i ti i on u komi ak do toga dođe. sretno

Davy Crockett
10.02.2009., 00:39
ZVijer
proslo 10mj od kada sam upoznala najvecu ljubav mog zivota.
sutra ujutro odlazi 100km dalje od mene. donekle mojom krivicom.
da on je sibirski husky star godinu dana i ja ga se moram rijesiti jer nitko od moje obitelji nema vremena za njega osim mene. a ja opet nemam toliko vremena da bi mu u potpunosti pruzila paznju koju on treba i zasluzuje.
srce mi se slama i samo mi suze i sjecanja naviru na oci.10mj brige veselja smijeha i cudenja .
kad je dosao bio je presladak, sav prestrasen i nepovjerljiv. tu noc je spavao samnom u krevetu. bio je mala buhtlica koja se tako brzo umorila od trcanja da se samo bacio na pod. koliko probusenih lopti je samo imao :) tada je upoznao mačka. gazda kuce. on mu je prisao masuci repom htio se igrat, umjesto igre primio je samarcinu od macka. sakrio se ispod kreveta i durio se sat vremena. tako je malo po malo narasao i navrsio 5mj krenuo je polako iz dvorista i igrao se sa svim psima ali je dolazio doma. nakon cca mjesec dana isla sam rano ujutro na posao sa autom.nisam vidla da me prati. kad sam dosla popodne doma njega nije bilo.na kraju sam ga nasla 10km udaljenog od kuce. nakon toga je poceo sve vise bjezati nije ga se moglo zadrzati nikako.niti setnje od sat i vise vremena mu nisu bile dovoljne nesto ga je vuklo sve dalje i dalje.susjedi su se poceli zaliti na njega da radi stetu da kolje kokosi. da je bolje da ga se rijesimo inace ce nas tuziti.dala sam ga u oglas jer sam znala da ako ostane netko ce ga kad tad otrovati.
sutra odlazi. daleko . neznam dali ce ga novi vlasnici voljeti kao ja. dali ce ga htjeti zagrliti ,valjati se snjim u snjegu. srce mi se lomi, znam da je nocas snjim zadnja noc.. ko ce me buditi ujutro da idemo u setnju vuci me iz kreveta van. ko ce mi dati mokru pusu kao on. necu ga vise nikad vidjet niti cuti. cemu to sve onda cemu.......

Ne znam ces ga preboljeti, ali ja se svog ne bih mogao rijesiti.

ikas
11.02.2009., 10:21
poooomoooooć!

Dobila sam haskia od 2 mjeseca, kad kažem dobila mislim baš to jer ga ljudi više nisu htijeli!??! i tako sasvim neplanski došao meni tj nama, jer ne živim solo....bio je u lošem stanju...da skratim konačno se oporavio,sad ima 3,5 mjeseca, cijepljen, ima 10 kg i sve kaj treba :)

ne znam niš o takvom psu, a stvarno je poseban, ima jako izražen karakter, pametan je i nekad mi se čini da imam cimera a ne ljubimca

hranim ga sa suhom hranom, Hills sa štence, 4 obroko dnevno po 80g, pije jako puno vode, šetnja 4-5x dnevno, s tim da barem 1 je malo duža...šetat ga je meni super jer voli puno hodati što ja obožavam, dobar je na lajni, jedini problem kaj je strašno proždrljiv u pojest će baš sve kaj nađe, konkretno pojeo je jednom i konjski drek u Maksimiru :ne zna:

molim netko tko ima haskia, što još mogu očekivati od njega, linjanje, zubi( kupila sam mu one umjetne kosti ali jako voli šlape), koliko mu stvarno treba šetnje, život u stanu? ja se mogu vratit doma starcima koji imaju kuću i veliki vrt, ali je na bregu kuća i ima puno štegni što su mi rekli da trebam izbjegavati? također moji imaju pudlicu, ne znam kako bi to funkcioniralo?

nema papire, ustvari ni ne znam od kud je došao jer smo mi 2.vlasnici, po svemu kaj sam našla na netu on je pravi haski, zato ne znam zakaj nema papire....

svi nas nagovaraju da ga poklonimo nekome, jer će se desiti da bude sam po 8 h ali ....

također trenutno pas ima 3 vlasnika jer se svi podjednako brinemo za njega, tj koliko tko stigne pa se dogovaramo, što ne znam koliko je njemu bitno?

puno pitanja, a imam ih još , pa ako se nekome da odgovoriti i dati koji savjet....

disleksicar
11.02.2009., 10:41
....

Prvo da te pohvalim jer ste udomili malog pesonju, svaka čast :top::cerek:
Ja imam dogu, ne haskija, pa ću te malo posavjetovati, ovako općenito, nevezano za pasminu.
Nisam pristaša dehidrata, pogotov ne za štenca koji se još razvija. On može biti dodatak prehrani, no ne i osnovica, i pritom pazi da uzimaš dehidrat za štence velikih pasmina, zbog oogaćenosti vitaminima D i i kalcijem,radi pravilnog razvitka kostura.
Znam da je to obaveza, i dodatni trošak, no meni se pokazalo isplativijem hraniti psa s mesom, ugljikohidratima i povrćem. Imaš ovdje i temu "prehrana" pa malo prošnjofaj, naići ćeš na mnogo korisnih savjeta. Psiću možeš davati jogurt, kefir, svježi kravlji sir, skuhaš mu malo meseka (bijelog, pilećeg,govedine, svinjetine) s rižicom, ili tjesteninom, ili pak palentom), onda će biti fino zadovoljan i sit, i pucat od energije, može mu dati veliku sirovu goveđu kost da ju žvaće i igra se s njom, i tako. Raznolika prehrana, bez mnogo soli, nemoj mu davati salame, jeger i slično, jer je to mahom začinjeno, papreno, a pas to ne može probaviti, već mu se taloži na jetri, možeš mu dati nezačinjene juhice, to ja kad kuham za ručak, odvadim posebno za psa, za nas doma normalno začinim,a pesonji samo mrvu posolim, pa n to halapljivo sa kruhom doručkuje, i eto, zdrav, nema zadah n i kamenac, niti problema sa stolicom, kožom ili dlakom.

A saad što se tiče haskija kao pasmine, vidječla si i sama koliko je inteligentan i živahan, to su psi koji zahtijevaju puno kretanja i igre, ali svakako i puno rada, da ga odgojiš u pristojnog ćuku :cerek: Pošto vas je troje u obitelji koji se brinu o njemu,a i tebi duge šetnje predstavljaju zadovoljstvo, mislim da uz malo dobre organizacije, taj pasonja će imati vesele i ispunjene dane! Samo hrabro :top:

edit--< evo ti jedan od linkova za prehranu pasa, drugi nisam mogao naći :zubo:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=189151

Neona
11.02.2009., 12:37
poooomoooooć!

....

ikas, vidim da si u Zg, ak hoćeš možemo se naći, da vidiš mog huskya koji ima 5 god, da pospikamo i sl, kontaktiraj me na pp ak želiš

a sad ukratko,

2x godišnje se linjaju, ono u potpunosti, tak da ti ne gine četkanje 2x svaki dan i češće usisavanje
moj živi u stanu i naviknuli smo ga da postoji vrijeme koje provede sam, on većinu tog vremena prespava.
Ima ti fetish na šlape jer one imaju najjači miris vlasnika, probaj prije izlaska furat majcu neku pa mu je dati kad odlaziš, da osjeti tvoj miris i da ima sigurnost, on je još uvijek jako mala beba, tu ti vrijede pravila kao i za ostale pesje bebače

kaj se klope tiče, tu su ti jako izbirljivi, moj je kao štene od 6 mj došao k meni (na sličan način kao i tvoj) sa problematičnim/osjetljivim želucem. Prvo smo mu davali RC (ta mu nije bila gušt), pa sam onda otkrila Canidae, koju hvala bogu jede bez prigovora. Podmitili smo ga odavno, da kad pojede svoj dehidrat, da dobije nekaj fino, juhicu sa malo tijesta, mesa, povrća i sl.

Huskyji su preinteligentni psi i ovo kaj si napisala da imaš feeling kao da imaš cimera stoji, on je definitvno pas koji voli biti dio čopora. Uvijek nađe načina da iznenadi.

Pitaj ljude od kojih si ga uzela što je s papirima. Moj nije imao papire.

daj koju slikicu, pliz :)

ikas
11.02.2009., 15:56
Malo nam je problem kuhati hranu zato jer iskreno ni za sebe ne kuhamo....morat ću malo proučit to sa prehranom pa ako je baš nužno kuhat ćemo naravno...

jako važno pitanje, pošto je mužjak svi mi preporučuju da ga steriliziramo? iskreno muka mi od same pomisli, ono mom malo vuku će odrezati njegov....:(

ovo za majicu je super ideja, iskreno sad kad razmislim on voli izvlačiti stvari iz prljavog veša i sl...inače mi niš ne grize barem za sad

evo slikica, prvi put ih stavljam da nadam se da sam dobro, to je kad je tek došao, sa 2 mjeseca, sad je duplo veći
http://img204.imageshack.us/my.php?image=max4vg1.jpg

http://img204.imageshack.us/my.php?image=max2yg5.jpg

http://img132.imageshack.us/my.php?image=max5wa2.jpg

Davy Crockett
12.02.2009., 00:07
Mom haskiju kad do ljeta otpadne dlaka izgleda mrsavo, je li i kod vas tako?

Neona
12.02.2009., 09:12
Malo nam je problem kuhati hranu zato jer iskreno ni za sebe ne kuhamo....morat ću malo proučit to sa prehranom pa ako je baš nužno kuhat ćemo naravno...

jako važno pitanje, pošto je mužjak svi mi preporučuju da ga steriliziramo? iskreno muka mi od same pomisli, ono mom malo vuku će odrezati njegov....:(

ovo za majicu je super ideja, iskreno sad kad razmislim on voli izvlačiti stvari iz prljavog veša i sl...inače mi niš ne grize barem za sad

evo slikica, prvi put ih stavljam da nadam se da sam dobro, to je kad je tek došao, sa 2 mjeseca, sad je duplo veći
http://img204.imageshack.us/my.php?image=max4vg1.jpg

http://img204.imageshack.us/my.php?image=max2yg5.jpg

http://img132.imageshack.us/my.php?image=max5wa2.jpg

kaj se sterilizacije tiče, to ne bih znala jer moj nije kastriran, nekad poželim da je, kad se kuje počnu tjerat, on pati, a i da je kastriran valjda bi imao manji nagon za istraživanjem, bježanjem i sl. Tu mislim da je bolje da se javi netko tko ima kastriranog huskya, a ima i na forumu topik o tome.

Mališa je preslatkiiiiiii :cerek:

kaj se kuhanja tiče, ne opterećuj se time, hrani ga kvalitetnim dehidratom jer to ima sve kaj mu je potrebano, sa kuhanjem ćeš ga samo 'razmaziti'.

@Davy Crockett , to je i normalno da ti se tak čini kad pred ljeto gubi poddlaku, a i manje jedu kad su vrućine :)

ikas
26.02.2009., 09:06
moj mali napunio ravno 4 mjeseca :)

naravno da ga svakim danom volimo sve više....

ali pojavio se 1 novi problem, proždljiv je jako i jede po cesti sve od čikova do grančica...problem je što je počeo režati i gristi kad mu probam uzeti...nikad to nije radio i odjednom je počeo gristi ali ne onako slatko kao štenac nego se baš naljuti...mali je pa ok ali mislim da ću imati pravi problem kad poraste...čak su mi rekli da je to normalno za mužjaka da je agresivan, kaj razumijem jer ja ne mislim mijenjati njegovu narav ali da reži i grize na gazdu?????

DD7
26.02.2009., 09:11
Poklanjam dvije kujice stare 6 tjedana, haskice

Neona
26.02.2009., 09:15
moj mali napunio ravno 4 mjeseca :)

naravno da ga svakim danom volimo sve više....

ali pojavio se 1 novi problem, proždljiv je jako i jede po cesti sve od čikova do grančica...problem je što je počeo režati i gristi kad mu probam uzeti...nikad to nije radio i odjednom je počeo gristi ali ne onako slatko kao štenac nego se baš naljuti...mali je pa ok ali mislim da ću imati pravi problem kad poraste...čak su mi rekli da je to normalno za mužjaka da je agresivan, kaj razumijem jer ja ne mislim mijenjati njegovu narav ali da reži i grize na gazdu?????

reži i grize jer ispipava tvoje granice, moraš biti oštra i dosljedna. kratko i jasno reći NE, kad napravi kako treba, nagradiš keksićem. podmitljivi su na hranu tako da ne bi trebao biti problem. Jako je bitno da počneš SAD na tome raditi jer ak popustiš, imat ćeš kasnije problema. I ono kaj je bitno, huskyji pričaju i kad su ljuti to onda zvuči kao režanje. Moj dan danas pokuša na taj način nametnut svoju volju, al mu nedam :)

DD7
26.02.2009., 10:36
Uvijek mi je fascinanto kad ljudi viču psu NE, kao da on zna sto to znači, a jos je i bolje jer mu pridajes paznju za odredjeno ponasanje. Bitno je od malena PRAVILNO radit sa psom i ne dovodit psa u odredjene situacije kao i radit na povjerenju sa psom pa se nece desit da rezi kad mu hoces nesto uzet. I ne, pas kad rezi nije agresivan, samo vice "pusti me na miru"

Neona
26.02.2009., 13:49
Nitko nije spominjao vikanje, to je glupo da nekaj vičeš psu. kao što pas kuži po boji glasa kad mu tepaš ili nježno pričaš, tako kuži i 'odrješitiji' ton koji mu ukazuje da neko ponašanje nije poželjno (znači moraš mu skrenut pažnju na to). Pavilno treba radit od malena da se spriječi i režanje i sindrom kante za smeće i sl.

ikas
26.02.2009., 21:52
probala sam i hrana i reći NE, ali ne pali uvijek, evo konkretni primjer:
jeo je nekog crknutog miša i brat ga je primio za ogrlicu da ga makne a on je zarežao i ugrizao ga za ruku!!!
brat ga je uhvatio za kožu vrata sa gornje strane i protresao a on ga je čitavo vrijeme pokušavao ugristi, nakon nekoliko puta se je tek smirio!

da li je ovo jedina i najbolja metoda ili ne?

Neona
27.02.2009., 09:39
jeo je nekog crknutog miša i brat ga je primio za ogrlicu da ga makne a on je zarežao i ugrizao ga za ruku!!!
brat ga je uhvatio za kožu vrata sa gornje strane i protresao a on ga je čitavo vrijeme pokušavao ugristi, nakon nekoliko puta se je tek smirio!

čuj, a kak je on došao do tog crknutog miša?

Neona
27.02.2009., 12:34
ono kaj sam htjela reći, treba izbjegavat takve situacije da nađe npr miša i da ga ide jesti.

ima na ovom pdf puno tema o štencima pa pogledaj malo, vjerujem da će pomoći

DD7
27.02.2009., 20:11

Naravno da nije jedina i ne da je najbolja nego je NAJGORA, otprilike ti dodje kao da tebi netko stavi pistolj u glavu, pa da tebi netko priprjeti nekoliko puta i ti bi prestala. STRAH JE NAJVEĆI MOTIVATOR!

Nemas psa da si medjusobno prijetite i da se svađate i da ti pas bude tuzan i totalno usamljen jer ne kuzi sto se desava, nego si ga uzela da budete najbolji prijatelji. Ako nemas iskustva kontaktiraj neku skolicu, preporucam KA-DOG

ikas
28.02.2009., 19:53
da slažem se , problem je što ja stvarno ne znam ništa o štencima a ovo je savjet koji mi je dosta ljudi dalo !??!

jel može knkretan savjet što bi ti napravio u toj situaciji?

raspitivala sam se već po nekim školama ali su mi rekli da je premali, ima 4 mj, pa....

DD7
02.03.2009., 11:55
Ako je puno ljudi to reklo ne znaci da je tocno. Da je premali za skolu nije. Preporucam KA DOG

kukuriza
02.03.2009., 12:13

primiš ga za šiju,i srušiš ga na pod,on će se probati izvuči ali ga držiš dok se ne smiri,i tako svaki put

to je jedino metoda,iako mi je čudno da haski grize,pa to je miroljubivi pas

Žuribus Šumasti
03.03.2009., 11:37
pa naravno da grize kad je još štene i traži svoj položaj u čoporu...odnosno, tražit će ga do debelo u pubertet, do 2-3 godine života sigurno...ne znači da će grist i napadat....ali bit će vječno zbunjen ako mu se ne objasni tko je on u toj zajednici, na način na koji će on to i razumjeti...

fizičkim hendlanjem te vrste psa se ne postiže apsolutno ništa, imho.

progooglaj malo o odgoju polarnih pasa, tzv alpha trening i tamo ćeš nać sve odgovore na pitanja, kako se ponašati prema štenetu te pasmine, kako živjeti s tim psom...i to je jedini normalni i učinkovit put do vaše zajedničke sreće, sve ostalo, školice i trening kakavgod, dolazi tek nakon što je pas shvatio svoj položaj u čoporu...ili usputno, s intenzivnim "alpha ponašanjem" u kući, vježbom, radom, školicama i igrom van nje...

ti psi traže puno više rada i žrtvovanja nego su ljudi svjesni, statistike iz SAD-a govore da se skoro 50 % polarnih pasa napušta, većinom jer se ljudima nije dalo odvojiti 5 minuta i pročitati što je sve NUŽNO za normalan suživot te pasmine s čovjekom...i na kraju dobe preslatku dlakavu noćnu moru koja ih terorizira svojim neposluhom, kopanjem rupetina po susjedovom vrtu i bježanjem po selu u potrazi za srećom koju nisu našli u svom vlastitom čoporu.

shtrumpfeta
05.03.2009., 00:21
bokic ljudovi!

recite mi, koliko ste vi uopce platili svoje cistokrvne primjerke s rodovnicom ako ima takvih ovdje? cisto da znam koliko trebam sljakati ovo ljeto :D

dipa
05.03.2009., 07:34
Udomljuje se mužjak (na slici) i ženka, vrlo mala rastom, oboje mladi psi.
http://img5.imageshack.us/img5/2926/curke001.jpg (http://img5.imageshack.us/my.php?image=curke001.jpg)
http://img5.imageshack.us/img5/curke001.jpg/1/w640.png (http://g.imageshack.us/img5/curke001.jpg/1/)

flora
05.03.2009., 08:22
E, da, ali ne ova ženka kaj je dolje u desnom kutu slike!!! Ona je moja!

studoszg
21.03.2009., 15:11
mislim uzet haskija pa me zanima ima li netko iskustva s njim u stanu sa terasom?
vjerojatno bih stavio boks na terasu da bude tamo kad se linja i kombinirao bih boravak u stanu i vani.
pa ako ima nekog ko ima iskustva da mi malo pomogne

planiram uzet haskija ali se želim što više informirat o njima.
zanima koliki su troškovi za njih..hrana,cijepljenje,vitamini za dlaku...?
i koliko bi se trebalo provodit vremena s njim,tj jel bi se mogao ostavit 4,5 sati dnevno samog?

ikas
24.03.2009., 09:25
primiš ga za šiju,i srušiš ga na pod,on će se probati izvuči ali ga držiš dok se ne smiri,i tako svaki put

to je jedino metoda,iako mi je čudno da haski grize,pa to je miroljubivi pas

to smo nekak skužili i sami, srušim ga na pod i držim dok se ne smiri, pomogne da mu pri tome nekaj tiho šapućem....skužila sam također da ne voli bilo kakvu agresiju ili deranje, te ako ga se fino zamoli napravit će sve, jedino kaj je potrebno ovo ''rušenje'' je kad je u pitanju nekaj za pojest jer je stvarno proždrljiv

mislim uzet haskija pa me zanima ima li netko iskustva s njim u stanu sa terasom?
vjerojatno bih stavio boks na terasu da bude tamo kad se linja i kombinirao bih boravak u stanu i vani.
pa ako ima nekog ko ima iskustva da mi malo pomogne

planiram uzet haskija ali se želim što više informirat o njima.
zanima koliki su troškovi za njih..hrana,cijepljenje,vitamini za dlaku...?
i koliko bi se trebalo provodit vremena s njim,tj jel bi se mogao ostavit 4,5 sati dnevno samog?

Mogu ti reći neka svoja, skromna iskustva, jer ga imam tek par mjeseci...
- moj odnos s njim se bazira na suživotu, mi smo čopor u kojem ja imam glavnu riječ ha-ha smiješno zvuči ali je tako...
-zaboravi deranje ili bilo kakvo fiz kažnjavanje, jer s tim ne možeš postići baš niš, on te jednostavno neće poslušati ako urlaš! moj konkretno reagira na šaputanje!!!
-iako ima tek 5 mj kad šetamo sa dr psima on će odmah doći meni ako ga pozovem, kao da je radije sa mnom nego sa psima-iako svi vele da je to jako neuobičajeno za haskia za sad je tako
-obožava sve ljude koje vidi
-proždljiv je i pojest će sve kaj vidi, a već počinje lagano i naganjati ptičice i sve sl kaj vidi da se miče
-ostane po par sati sam i to bez problema a box zaboravi, ja probala i zavijao je prestrašno!!! jadan mali sad mi je žao kad se sjetim, on ima svoje mjesto i svoju dekicu i tu mirno leži i čeka te
-obožava se maziti i ima pogled od kojeg se rastopiš :cerek:

Sakiba
25.03.2009., 13:57
Zdravo evo i mene sa svojim psom :)
Sto se tice haskija jesu prelijepi ali mora se s njima imati astrinosmke zivce.
Spremni su na bijeg preko ograde ili kopanjem ispod ograde,sto se tice kopanja rupa nema sta nisam cinila da ga sprijecim nije uspjelo.
Grizenje ruku nin na koju komadu nije moglo :)
Jednom prlikom mi je izgrizao dvosjed citav na sta sam se uzasnula i nisam mogla da vjerujem da je to pocinio.
Cvjece na polju nema sanse da ostane a nedja boze da se zaboravi obuca ipsred vrata.
Sve ja to mislim proce dok naraste ali otom potom .
Eto sto se tice lajanja i tekako zna da laje a i da zarezi.
Inace je velika maza samo iskoristava priliku da vidi dokle moze da ide ...
toliko od mene za sada :)))

yaya-a
25.04.2009., 22:20
večer.. evo i mene s jednim već viđenim pitanjem. sigurno vam je dosadilo odgovarati na jedna te ista pitanja. odlučila sam se za haskija,imam malu kćer i oduševljena je s tom pasminom..sutra idem po njega.. živim u stanu,koliko sam vidjela dosta vas ne odobrava tu opciju haski-stan. sad ste me doveli u ne doumicu i premišljam se da odustanem od nauma. zar je zbilja to takva patnja za psa? + zbilja istina da vole obuću natezati jer s tim se nikako nebih mogla pomiriti.. obožavam pse i spremna sam se dosta potruditi oko odgoja..ali ako je zbilja potrebna velika i duga aktivacija oko toga.. molim vas da mi kažete jer neželim ni njega nit sebe dovoditi u neugodnu situaciju.

krejzihors
26.04.2009., 13:14
večer.. evo i mene s jednim već viđenim pitanjem. sigurno vam je dosadilo odgovarati na jedna te ista pitanja. odlučila sam se za haskija,imam malu kćer i oduševljena je s tom pasminom..sutra idem po njega.. živim u stanu,koliko sam vidjela dosta vas ne odobrava tu opciju haski-stan. sad ste me doveli u ne doumicu i premišljam se da odustanem od nauma. zar je zbilja to takva patnja za psa? + zbilja istina da vole obuću natezati jer s tim se nikako nebih mogla pomiriti.. obožavam pse i spremna sam se dosta potruditi oko odgoja..ali ako je zbilja potrebna velika i duga aktivacija oko toga.. molim vas da mi kažete jer neželim ni njega nit sebe dovoditi u neugodnu situaciju.

Svaki pas može u stan ako svakodnevno dobije dovoljno vježbe (šetnje). Samo što husky treba puuno aktivnosti. Vjerovatno znaš da su uzgajani specifično da budu izdržljivi i nije neobično da mogu trčati i vući saonice 14 sati dnevno! Pa onda razmisli koliko tom psu možeš osigurati kretanja u gradu. A većina problema s psima (agresija, uništavanje po stanu i sl.) su rezultat frustracije zbog nedovoljnog kretanja. Savjetujem da ipak razmisliš o nekoj drugoj pasmini i zbog tebe i zbog psa. Pozdrav

HuskyGirl
02.05.2009., 16:00
Pozdrav!
Imam prekrasnu crno-bijelu ženkicu sibirskog haskija, sa smeđim očima (jedno oko svjetlije, drugo tamnije smeđe) po imenu Lisa! I neželim vam sada samo reći kako eto i ja imam haskija nego nešto posve drugo - Lisa nije tipičan haski!!! Pročitajte ostalo i uvjerite se :mig:

Moram vam se sada pohvaliti šta sve Lisa zna :D

- preko 15 trikova (naučeni bez muke, s velikom lakoćom jer brzo uči)
- treniram je agility, tek smo početnici, ali ga obožava i odlična je u njemu
- zna se šetati bez povodca iako je ne volim šetati bez povodca na ulici, nego se šetamo bez povodca u ''osami'' :p
- ima tu još svačega, ali se nemrem sjetit ni sama svega :p

Njen odgoj nije bio težak, brzo uči i obožava učiti i pokušavati nove stvari iz dana u dan, jako je vjerna i mene obožava :cerek:

želim naglasiti da Lisa nikada nije pobjegla iz našeg dvorišta, iako je imala mnoštvo prilika :) Također, Lisu smo od malena učili da kopanje, zavijanje, napadanje i teroriziranje ostalih kućnih ljubimaca (često moj kunić i mačak Peggy budu u dvorištu zajedno s njom) nije dozvoljeno i da se nesmije tako ponašati! Voli se družiti, nikada nije napala psa, prema svakome je susretljiva i obrambeni je nastrojena ako netko meni želi nešto učiniti (npr. u šetnji se jedan pit bull zaletio na mene, ne na Lisu, i Lisa je skočila ispred mene i otjerala pit bulla - to je jedini put da sam ja vidjela da nekog psa želi otjerati!) Od kada je velička nikada u usta nije uzela bilo kakvu obuću!

Lisa je dokaz da se haskija može odučiti od mana koja pasmina sibirskog haskija nosi! :top:

Plavi kaputić
02.05.2009., 16:21
Ja imam malamuta, koji je vrlo sličan haskiju, i smatram da se ne može baš generalizirati jedna pasmina.jasno da se jedinke razlikuju.ali ono što smatram da vrijedi za sve polarne pasmine: to nije pas za stan!Ima mnogo vrsta koje se bez problema drže u stanu, ali polarni psi to nisu!

Neona
04.05.2009., 09:08
Plavikaputić, huskyji se mogu držat u stanu, mojem je sasvim dobro. treba ga izmoriti u šetnji, i sve 5. idealno bi bilo imati ona vratašca za pse tako da može izaći i ući kad želi.

Huskygirl - bravo za tebe i Lisu :)

studoszg
07.05.2009., 22:49
recite mi jer se mora ić s nijm rano ujutro van s obzirom da sam u stanu
a nisam nešto pretjerano jutarnji tip ili se može oko 8,9?

mrzimrguda
08.05.2009., 00:24
svi koji padate na haskiće, pozor!!
jedan prekrasni haski hitno treba dom.
star je šest mjeseci, dečko je i jaaaako je umiljat, predivan.
moja susjeda ga je našla ko malu bebu, ali ona je već stara
i živi u stanu i nema snage za njega jednostavno.
poklanja ga uz uvjet da ćete se za njega lijepo brinuti
bez lanaca, dvorište itd....

psi su zakon:top:

recite mi jer se mora ić s nijm rano ujutro van s obzirom da sam u stanu
a nisam nešto pretjerano jutarnji tip ili se može oko 8,9?

pas ide u šetnju kako ga navikneš
moja lora spava dok se ja ne dignem:D

Neona
08.05.2009., 09:20
svi koji padate na haskiće, pozor!!
jedan prekrasni haski hitno treba dom.
star je šest mjeseci, dečko je i jaaaako je umiljat, predivan.
moja susjeda ga je našla ko malu bebu, ali ona je već stara
i živi u stanu i nema snage za njega jednostavno.
poklanja ga uz uvjet da ćete se za njega lijepo brinuti
bez lanaca, dvorište itd....

psi su zakon:top:

jel ta teta sa lašćine/remeta?

kukuriza
09.05.2009., 17:59
Pozdrav!
Imam prekrasnu crno-bijelu ženkicu sibirskog haskija, sa smeđim očima (jedno oko svjetlije, drugo tamnije smeđe) po imenu Lisa! I neželim vam sada samo reći kako eto i ja imam haskija nego nešto posve drugo - Lisa nije tipičan haski!!! Pročitajte ostalo i uvjerite se :mig:

Moram vam se sada pohvaliti šta sve Lisa zna :D

- preko 15 trikova (naučeni bez muke, s velikom lakoćom jer brzo uči)
- treniram je agility, tek smo početnici, ali ga obožava i odlična je u njemu
- zna se šetati bez povodca iako je ne volim šetati bez povodca na ulici, nego se šetamo bez povodca u ''osami'' :p
- ima tu još svačega, ali se nemrem sjetit ni sama svega :p

Njen odgoj nije bio težak, brzo uči i obožava učiti i pokušavati nove stvari iz dana u dan, jako je vjerna i mene obožava :cerek:

želim naglasiti da Lisa nikada nije pobjegla iz našeg dvorišta, iako je imala mnoštvo prilika :) Također, Lisu smo od malena učili da kopanje, zavijanje, napadanje i teroriziranje ostalih kućnih ljubimaca (često moj kunić i mačak Peggy budu u dvorištu zajedno s njom) nije dozvoljeno i da se nesmije tako ponašati! Voli se družiti, nikada nije napala psa, prema svakome je susretljiva i obrambeni je nastrojena ako netko meni želi nešto učiniti (npr. u šetnji se jedan pit bull zaletio na mene, ne na Lisu, i Lisa je skočila ispred mene i otjerala pit bulla - to je jedini put da sam ja vidjela da nekog psa želi otjerati!) Od kada je velička nikada u usta nije uzela bilo kakvu obuću!

Lisa je dokaz da se haskija može odučiti od mana koja pasmina sibirskog haskija nosi! :top:

to nije pravi haski :kava:

aki11
24.06.2009., 22:19
Imam i ja psa haskia ima plave oci, ima 11 mijeseci i vrlo je pametan

daancing queen
25.08.2009., 00:54
Pozdrav svima!
Najvjerojatnije trebala bi ubrzo dobiti haskija starog kojih 2 mjeseca :)
Procitala sam puno toga na netu no ipak me zanima jos nekoliko stvari.
1.Dali psic moze tesko podnjeti rastanak s majkom? S 2 mjeseca...
2.Jeli istina da oni uzasno puno jedu i koja im je hrana najdraza?
3.Jeli istina da bjeze stalno i da ih ili treba ograditi ili ih zavezati???:eek:
4.Koliko velika kucica im treba?
5.Jeli ih je moguce nauciti nesto tipa sjedni daj sapu itd....
6.Kojom hranom hraniti male bebace?
I vasa iskustva s tom predivnom vrstom molim i neke napomene koje ce mi pomoci... Puno hvala :)

Plavi kaputić
25.08.2009., 12:37
Pozdrav svima!
Najvjerojatnije trebala bi ubrzo dobiti haskija starog kojih 2 mjeseca :)
Procitala sam puno toga na netu no ipak me zanima jos nekoliko stvari.
1.Dali psic moze tesko podnjeti rastanak s majkom? S 2 mjeseca...
2.Jeli istina da oni uzasno puno jedu i koja im je hrana najdraza?
3.Jeli istina da bjeze stalno i da ih ili treba ograditi ili ih zavezati???:eek:
4.Koliko velika kucica im treba?
5.Jeli ih je moguce nauciti nesto tipa sjedni daj sapu itd....
6.Kojom hranom hraniti male bebace?
I vasa iskustva s tom predivnom vrstom molim i neke napomene koje ce mi pomoci... Puno hvala :)

1 prvih dva dana je teško, a onda oni zaborave
2 oni bi mogli jako puno jesti, ali ti im ne smiješ toliko davati
3 pa skloni su bježanju, ogradit ih svakako treba, ali zavezat!!!! to nek ti ne pada na pamet
4 kućica za velikog psa
5 moguće je
6 za male bebače imaš dehidriranu hranu junior a imaš i konzerve za male pse, od darlinga su jako dobre a nisu ni skupe, a možeš kuhat i sama, samo mu nemoj davat mljeko!

azra3012
30.08.2009., 19:46
Ne pitam se zasto, imala sam malamuta..kojeg mi je jedan konj ubio:( to se sam u Hrvatskoj moze desiti... ovdje bi isao u zatvor zbog toga...
To su fakat najljepsi psi...jedino kaj se nemreju dresirati... i u genima im je da vuku... tak da sam imala misice kao da sam bildala :D

http://www.malamute.org/Gallery_1/photos/DS1.jpg

http://www.malamute.org/Gallery_1/photos/DS2.jpg

e da, stvarno vuku kad ih se vodi na uzici :D

decko ima malamuta. vuce ga ko da vuce saonice :D

Crazy Panda
04.09.2009., 15:01
evo i ja sam imala sibirskog haskija koji je dozivio prekrasne godine, nie imao papire, al sta god vi meni kazete ne mozete me uvjeriti da nie bio čistokrvan.
zvao se Storm i dozivio je 13 godina u mojoj obitelji, pasmina je prekrasna i idealna za djecu, mi smo moga trebali dosta istrčavat, makar je bio bez lanca u dvorištu. Naš nikada nie lajao, samo je zavijao i bio je tako drag i prekrasan...Bio je crno-bijeli i imao je svijetlo plave očii, ma ko vuk je izgledo kazem vam :)
toplo preporučam ovu pasminu svima, koji su spremni brinuti se o tak prekrasnom biću :D
moram reagirat na ovo, da pasmina koja nema papire, je zapravo mješanac. e nema toga za sta bi se slozila sa tim, bez uvrede ikome ovo je moje osobno misljenje. mislim da osoba koja je dovoljno informirana o izgledu pasmine moze protumačiti dali je čistokrvna ili ne, pogotovo ako su uz stence roditelji. moj husky je bio izvanredan pas, bez papira, sto ga opce nie cinilo manje vrijednim.
jedino zasto sam za papire, je da su čvrsti dokaz da je pas zdrav, a to bi nam trebalo biti najvaznije :top:

studoszg
06.09.2009., 16:16
za koliko love se može nabavit čistokrvni haski?

Maiya
06.09.2009., 17:44
evo i ja sam imala sibirskog haskija koji je dozivio prekrasne godine, nie imao papire, al sta god vi meni kazete ne mozete me uvjeriti da nie bio čistokrvan.

moram reagirat na ovo, da pasmina koja nema papire, je zapravo mješanac. e nema toga za sta bi se slozila sa tim, bez uvrede ikome ovo je moje osobno misljenje. mislim da osoba koja je dovoljno informirana o izgledu pasmine moze protumačiti dali je čistokrvna ili ne, pogotovo ako su uz stence roditelji. moj husky je bio izvanredan pas, bez papira, sto ga opce nie cinilo manje vrijednim.
jedino zasto sam za papire, je da su čvrsti dokaz da je pas zdrav, a to bi nam trebalo biti najvaznije :top:

A tko bi te zaboga uvjeravao u to? :o
Slažem se, to je dokaz da se zna tko su roditelji psa, i otkud potječe, zdravlje etc.

Ali ozbiljno, treba prestat više spominjat tu riječ "papiri" kao da se brani nekog. To je nepotrebno. "Moj nije imao papire ali..." "To ga ne čini manje vrijednim."

Jel netko rekao da je manje vrijedan? To bi trebala biti neka bizarna osoba kojoj ne bi trebalo dat životinju u ruke. Spominjite rodovnik kad se o tome radi ili kad je važno za temu, tu to nije važno. Radi se o kućnim ljubimcima.

Imala sam i ja čistokrvnog psa, bez papira OMG.
Sad imam mješanca. Ciljanu mješavinu, ali ipak. Voli me isto kao i onaj čistokrvni, lijep je, zdrav je,pametan je.. tak da... nikog normalnog nije briga.

Također, zar nitko nema sličke svojih haskija? :cerek:

Plavi kaputić
08.09.2009., 09:22
Papiri su važni ako ćeš psa voditi na izložbe, inače su bespotrebni!

Žuribus Šumasti
09.09.2009., 10:08
Kaputić, lupetaš gluposti...opet.

papiri su vrlo bitni za čistokrvne pasmine, to je dokaz da je pas zdrav, prvenstveno...ostalo je nepotrebno.

Plavi kaputić
10.09.2009., 10:58
Kaputić, lupetaš gluposti...opet.

papiri su vrlo bitni za čistokrvne pasmine, to je dokaz da je pas zdrav, prvenstveno...ostalo je nepotrebno.

Opet? ne želim se prepucavati s očito velikim psećim stručnjakom, ali psa obično kupuješ s 2-3 mjeseca, i on u tom momentu može bit zdrav sa i bez papira, ali nakon toga može bit svašta. Mnogi su ljudi kupili psa s "papirima", kao ono neću psa bez papira, stavili ih u ladicu u tamo su ostali!

Žuribus Šumasti
10.09.2009., 21:44
uz dužno poštovanje, opet.

kako bi drugačije nazvao izjave tipa; polarni psi imaju stadij mirovanja preko ljeta i slično, aha da...mogao bi to nazvati i jeftinom izlikom za nemar prema psu, ali mislim da je lupetanje gluposti sasvim dostatno.

ako se već ne želiš prepucavati, zašto se uopće javljaš onda :)

naravno da nisam stručnjak, govorim čisto iz osobnog iskustva uz potvrdu od nekih ljudi koji se uistinu kuže u pse, za razliku od mene koji se laički razumijem samo u polarne pasmine.

mogu nabrajati primjere koje znam, najtužniji je s jednim francuskim buldogom, slučaj koji je čak završio i u novinama ako se ne varam...ali ću samo opisati svoj.

kupio sam mužjaka malamuta, starog tada 3 mjeseca...nakon par dana njegovog konstantnog tihog cviljenja i čudnog ponašanja žena je otkrila da pas ima hendikepiranu nogicu, sljepljenu šapicu onak bez prstiju...nitko nije primjetio, pa čak ni veterinar koji je cjepio psa ( moš si mislit )

osjećaj je onako, tuga pomiješana sa bijesom, razbio bi glavu uzgajivaču, plakao od muke i jada, zadržao bi psa a znaš da nemaš uvjete ni znanja ni volje imati invalidnog psa...uglavnom, vratili smo psa, zamjenili za ženku, jedinu naoko zdravu u cijelom leglu...to sam tek kasnije shvatio iz njegove priče odnosno laži...uzgajivač je prošao bez ozljeda, nažalost.

sad imam relativno zdravog malamuta od 3 i pol godine, ostala je paralizirana jednom na cijeli dan i rendgenom su otkrili neko okoštavanje kralježnice i štatijaznam. uz tu paralizu koja će se sigurno još manifestirati ima i krutu nogu, ne znam kako da opišem točno...nema onako izgled kao feder zglob, nego je onako kruta ko noga od stola...očito genetski defekt koji nastaje kod parenja blisko srodnih jedinki. sva sreća pa može trčati normalno, tolko mi je stalo do te vreće dlaka da ne mogu uopće zamisliti alternativu...

generaliziranje je vrlo vrlo opasna stvar....naravno da su mnogi ljudi kupili psa s papirima i zaboravili te iste papire u nekoj ladici isti dan..hvala bogu da jesu, ono što ti tvrdiš je da im je možda trebalo biti žao te razlike u novcima ???

meni prokleto je.

Plavi kaputić
11.09.2009., 14:33
uz dužno poštovanje, opet.

kako bi drugačije nazvao izjave tipa; polarni psi imaju stadij mirovanja preko ljeta i slično, aha da...mogao bi to nazvati i jeftinom izlikom za nemar prema psu, ali mislim da je lupetanje gluposti sasvim dostatno.

ako se već ne želiš prepucavati, zašto se uopće javljaš onda :)

naravno da nisam stručnjak, govorim čisto iz osobnog iskustva uz potvrdu od nekih ljudi koji se uistinu kuže u pse, za razliku od mene koji se laički razumijem samo u polarne pasmine.

mogu nabrajati primjere koje znam, najtužniji je s jednim francuskim buldogom, slučaj koji je čak završio i u novinama ako se ne varam...ali ću samo opisati svoj.

kupio sam mužjaka malamuta, starog tada 3 mjeseca...nakon par dana njegovog konstantnog tihog cviljenja i čudnog ponašanja žena je otkrila da pas ima hendikepiranu nogicu, sljepljenu šapicu onak bez prstiju...nitko nije primjetio, pa čak ni veterinar koji je cjepio psa ( moš si mislit )

osjećaj je onako, tuga pomiješana sa bijesom, razbio bi glavu uzgajivaču, plakao od muke i jada, zadržao bi psa a znaš da nemaš uvjete ni znanja ni volje imati invalidnog psa...uglavnom, vratili smo psa, zamjenili za ženku, jedinu naoko zdravu u cijelom leglu...to sam tek kasnije shvatio iz njegove priče odnosno laži...uzgajivač je prošao bez ozljeda, nažalost.

sad imam relativno zdravog malamuta od 3 i pol godine, ostala je paralizirana jednom na cijeli dan i rendgenom su otkrili neko okoštavanje kralježnice i štatijaznam. uz tu paralizu koja će se sigurno još manifestirati ima i krutu nogu, ne znam kako da opišem točno...nema onako izgled kao feder zglob, nego je onako kruta ko noga od stola...očito genetski defekt koji nastaje kod parenja blisko srodnih jedinki. sva sreća pa može trčati normalno, tolko mi je stalo do te vreće dlaka da ne mogu uopće zamisliti alternativu...

generaliziranje je vrlo vrlo opasna stvar....naravno da su mnogi ljudi kupili psa s papirima i zaboravili te iste papire u nekoj ladici isti dan..hvala bogu da jesu, ono što ti tvrdiš je da im je možda trebalo biti žao te razlike u novcima ???

meni prokleto je.

Pa ko prvo ti si se prvo počeo sa mnom prepucavat, a to da polarni psi imaju stadij mirovanja, tj.smanjene aktivnosti preko ljeta piše u svim knjigama gdje se spominju pasmine pasa, a te su knjige pisali ljudi pametniji od tebe!
I ne javljam se zbog toga da bih se prepucavala!
Žao mi je što je tvoj malamut bolestan, to sa šapicom, ali htjela sam reć da papiri nisu toliko značajni ljudima koji neće pse voditi na izložbe!
Ja imkam malamuta bez papira i zdrav tj. zdrava je potpuno! Ima i svoje mlado koje smo zadržali, koje nema nikakve papire, jer je mješanka i isto tako je zdrava. Sve je to relativno!
Prije njih imali smo kokericu s papirima, koja je isto tako bila zdrava, do negdje 14-te godine, onda je imala tumor kraj uha i tako to....
Znači prepucavanje nije potrebno, svako ima pravo na svoje mišljenje!

Žuribus Šumasti
11.09.2009., 23:19
stvarno cudno...procitao sam enormno teksta o tim pasminama, apsolutno nigdje nisam procitao da imaju smanjenu aktivnost preko ljeta, dapace, u svim uputama lijepo i striktno pise da im se treba omoguciti trcanje odnosno vjezbanje non stop, bez obzira na doba godine i da je to glavna stvar koja treba tim psima da budu sretni i zadovoljni u zivotu...pa dobro, mislim da nitko nije toliko lud da uzima tog psa npr u Dalmaciji ili takvo nesto, pa to je suludo i retardirano, u takvim podnebljima taj pas ne moze biti ni po zimi a kamoli ljeti...odokativno, i malamuti i haskiji trebaju trcati 15 kilometara dnevno, ili manje sa utezima odnosno vuča tereta oko 8 km, po ljeti se dizem u zoru kad je temperatura najmanja i odradimo trening...a ne uvjeravam sam sebe kako radni i aktivan pas tobože ima stadij mirovanja.
pa daj mi molim te reci ime i autora barem jedne od svih tih silnih i pametnih knjiga koje si ti procitala, bio bih zahvalan.

da, taj muski malamut, brat od moje kuje sigurno nije imao veselu sudbinu...moja je kao sto sam i rekao relativno zdrava, puno vjezbamo i moze trcati normalno unatoc tome sto vuce tu nogu ko da je drvena...i to sa kraljeznicom, kucam glavom u drvo da se to sto kasnije vrati, a kaze veterinar da ce se pojavit kad tad :/

nisi mi odgovorila na pitanje, mi se tu ustvari...prepucavamo o razlici u novcima koju moras platiti za papire ili kad ides kod nekog tzv backyard breedera...naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje ali kad svoje mišljenje odlučiš ostaviti na javni forum onda ono donekle mora imati i objektivnu dozu istine da bi ostalo kao neka vjerodostojna informacija drugim čitateljima.

čistokrvan pas bez papira košta oko tisuću kuna, sa papirima tri tisuće, karikiram naravno...to je ZANEMARIVA razlika u cijeni koju bi svaki covjek trebao biti spreman platiti bas da izbjegne ovu relativnost koju ti spominjes...ako nista drugo da smanjis sve moguce potencijalne probleme na minimum u startu, da izbjegnes genetske defekte prouzrocene usranom pohlepom.

huskybucka
19.09.2009., 10:07
Da predstavim svoju zenku huskya
Zove se Bucka
Stara je jos malo pa 2god
Sterilizirana je nedavno
Covjek od kojeg smo je kupili je rekao da ima samo 2.mj-ali bila je starija.
Mogu reci jako tvrdoglav pas- u biti, pametan-zasto bi radila nesto sto nece(pa takvi smo i mi ljudi-ako am neko nesto kaze-to bas necemo raditi-u inat)
Inace zivi u drustvu macaka, ne bi rekao da ih voli a niti da ih mrzi, jednostavno je jos zaigrana pa trci za njima-a macke bjeze.
Hrana-dosta izbirljiva.Suhu hranu-keksice ne voli one za pse, nego samo one od macka.
Sto se tice kopanja-voli kopati-imamo veliko dvoriste tako da kad joj se kopa-kopa
Cipele-svi ukucani su ostali bez jednog para cipela
E da, voli se jako kupati-ljeti poslije setnje, obavezno je u kanti s vodom
Inace pas za djecu, voli druge pse, nikako nije za cuvara
Laje ali to je vise nesto kao lavez i lajanje

ispricavam se zbog prevelike slike-slucajno je, primijetio prije nego sam poslao
stavit cu manju

http://www.imagesforme.com/out.php/i694302_PICT0053.JPG

Plavi kaputić
19.09.2009., 21:03
Kako je podnjela sterilizaciju? moja ide u ponedeljak. jel se brzo oporavila?

Maiya
19.09.2009., 21:42
Trebao si editirati prijašnji post, maknuti sliku i staviti manju, a ne ostaviti je i onda na to nakeljit istu manju.
No dobro, valjda će moderator izbrisat, smrdalo mi je cijelu stranicu.

Pas je predivan. Izgledaju tak super kad je vani snijeg :cerek:

Neona
23.09.2009., 22:38
Bucka je preslatka, moj Zen joj šalje veliku pusu :)

huskybucka
24.09.2009., 22:28
hvala, slazem se-lijepo izgleda na snijegu
sto se tice sterilizacije, kad smo je vidjeli onako osamucenu, a malo je i cvilila kad je pocela anestezija popustati-bilo nam je zao sto smo joj to napravili.
medutim to sve prode za par dana i sve je ok, tako da nam je sad ipak drago sto smo je sterilizirali

dzona
06.10.2009., 19:41
ljudi imam sibirskog haskija starog 11 mjeseci ali 25 .10 2009 puni godinu dana
ja bih vas zamolio ako neko moze da kaze da li ga trebam voditi na dresuru posto me nista neslusa i stalno skace po drugima i prlja ih. zanima me treba li mu dresura ili ce se on s vremenom uozbiljiti.

Corduroy
06.10.2009., 19:45
Uozbiljiti će se (malo :) )
Ali dresura svakako.

ex_1
06.10.2009., 22:33
ljudi imam sibirskog haskija starog 11 mjeseci ali 25 .10 2009 puni godinu dana
ja bih vas zamolio ako neko moze da kaze da li ga trebam voditi na dresuru posto me nista neslusa i stalno skace po drugima i prlja ih. zanima me treba li mu dresura ili ce se on s vremenom uozbiljiti.

Ma i moj tako,malo sibom i smiri se.Ali ne jako ja sam svog naucio cim vidi sibu odmah mi dodje pod noge...

http://img514.imageshack.us/i/fotografija012.jpg/

dzona
08.10.2009., 11:59
odgovarajte neznam sta cu

Ma i moj tako,malo sibom i smiri se.Ali ne jako ja sam svog naucio cim vidi sibu odmah mi dodje pod noge...

http://img514.imageshack.us/i/fotografija012.jpg/

ma i moj se boji sibe ali je tvrodglav ... pa neznam da li mu treba dresura

Haski ne laju vec samo zavijaju posto su pokupili od vukova da ne laju...Imam Haskija i to prvak Srbije u svojoj rasi za 2003 godinu...

eee mozes li mi ti reci nesto vise o haskiju .posto moj sad treba napuniti 12 mjeseci a nista me neslusa kad ga setam samo vuce nikako da ga nauci da hoda uz nogu. i da li mu treba drusura
odg. molim te

dzona
08.10.2009., 20:29
da li je sibirski haski dobar za cuvara??

Latica_01
09.10.2009., 17:57
:bonk: ne!

dankas
09.10.2009., 18:10
nije vam potrebna nikakva dresura i neke skupe skole. bavite se sa vasim husky-em, moj moze jesti sa stola ko covijek, a sece uz nogu i ne vuce. najbolja dob za ucenje je od 10 mj starosti pa nadalje. nikako ponavljati nesto sto se uci nekoliko puta za redom. odradis nesto 2 puta i prelazis na drugo itd...
strpljenja samo i bez agresive.....

dzona
09.10.2009., 19:26
nije vam potrebna nikakva dresura i neke skupe skole. bavite se sa vasim husky-em, moj moze jesti sa stola ko covijek, a sece uz nogu i ne vuce. najbolja dob za ucenje je od 10 mj starosti pa nadalje. nikako ponavljati nesto sto se uci nekoliko puta za redom. odradis nesto 2 puta i prelazis na drugo itd...
strpljenja samo i bez agresive.....

hvala puno

Pali_andjeo
18.10.2009., 23:57
Gdje se mogu kupiti štenci i kolika je cijena? Jel agresivna vrsta to?

huskybucka
21.10.2009., 20:08
stenci bez papira su ti oko 100eura
ja imam zenkicu huskya nikad nije bila ni a od agresivnog,
jako voli djecu
voli setnje-stvarno treba imati vremena i baviti se sa sibirskim huskyem

Pali_andjeo
22.10.2009., 14:51
A jesu oni isti kao samojedi po karakteru?

|Wisky|
29.11.2009., 19:10
evo ovako,planiram kupiti psa, dvoumio sam se između Malamuta i Sibirskog Haskija,i mislim da bi uzeo Haskija,pročitao sam dosta toga o haskijima i malamutima,vidio sam da se jako puno linjaju i da su dosta tvrdoglavi,dobro je šta ne laju, ali zavijaju (to nije problem,jer sam imao jednog psa koji laje i zavija pa se nitko nije bunio),pročitao sam da vole dosta rekreaciju(trčanje...) takvog sam psa i tražio koji može trčati,ali sam sad pročitao da jednog vlasnika uopće ne sluša i da neće trčati uz njega,da li su oni toliko tvrdoglavi ili??? i ako imate možda neku drugu pasminu koja voli dosta rekreacije a nije agresivna da mi preporučite?

.SuZz.
12.12.2009., 11:53
.ja iam maLog haskia.ima 3 mjeSeca i uzaSno je zaiGraN.jeL zna ko kaKo da ga oDvikneM od piSanja po kuCi.mSm. ja n jeGa voDim vaN svaKa 2-3 saTa.aL oPeT.oN uDE u kuCu i poPisa mi se.hh..

Corduroy
12.12.2009., 12:32
jeL zna ko kaKo da ga oDvikneM od piSanja po kuCi

Skloniš mu olovke? :zubo:

.SuZz.
12.12.2009., 13:58
.haHah. faLLa na savijeTu. toG se niKaD neBi sjeTiLa. xD

teena87
16.12.2009., 17:25
Moja Nukka ima baš danas 3 mjeseca. Dobila sam ju pred 3 dana i mislim da se odlično snašla, s obzirom da je živjela prije u kući sa tri sestrice.

Imam veliko dvorište, i konobu u dvorištu, tik uz kuću. Namjestila sam joj unutra tepihe, jastuke, neke igračkice za zube, i naravno posudice za vodu i hranu. Za sad su to neke zdjele one kao za puding, ne one metalne.

Mirna je, maza veeeeelika i razigrana. S njom provedem nekih 6-10 sati (ovisno o danu), mazeći se, igrajući se, i danas je bio naš prvi izlazak iz dvorišta. Od nekih 700m2 dvorišta, ona je iznjušila jednu osminu i sam izlazak iz njega, otvaranje portuna joj je bilo čudno.

Čitala sam malo temu, i zahvaljujem se svima na postovima, jer vjerujem bit će mi od velike pomoći ;)

Bila sam jučer po pet shopovima pitati za savjet i pritom kupiti vodilicu. Žena mi je rekla da ne uzimam onu za cjelo tijelo, već onu oko vrata, jer joj jelakše vući s ovom oko cijelog tijela i uz to može joj nekako iskriviti nogice, još dok je mala, i u razvoju. Sad, jeste čuli nešto o tome?
Kupila sam joj za probu sad onu vodilicu za oko vrata. Jučer sam joj stavila, i sama ogrlica joj nije smetala, no čim je vidjela onaj špag, počela je lajat. Danas je pak legla na pod, spustila repić i nisam ju mogla tentati, srce bi mi se bilo rasporilo. Hranom sam ju "kupovala" da učini par koraka, kako bi samnom išla korak uz korak, odnosno uz nogu. No kako smo morali prolaziti uz prometnicu, glupa ja, uzeh ju u naručje, pa sam ju tih 100ak metara nosila ko bebicu.

Je li prerano za nju vodilica? S obzirom da iam tri mjeseca.

Kako da ju naučim na to? Jel moguće ju naučit da ide bez vodilice, mislim da bi mi to lakše uspjelo.

Jer npr. kad odlazim iz dvorišta u kuću, ona trči zamnom, ja stanem, ne pogledam ju, kao malo poskočim i kažem "tu budi"... napravim par koraka, okrenem se, i vidim nju kako sjedi i gleda me, zatim kad me skuži da sam ju vidjela, potrči nazad do vrata konobice i gleda zamnom.

Što bi prvo morala ju dresirati?
Stvarno imam želju i volju, jer ima takve okice kao da pričaš sa nečim većim od čovjeka.

I da, htjela sam ju kupati, ali mislite li da nije još vrijeme, ili koliko često?

huskybucka
17.12.2009., 19:08
Nije prerano, naprotiv, pravo je vrijeme da ju ucis na uzicu.
Neki to odmah prihvate pa idu za uzicom, a neki ne..
Naucit ce s vremenom.
Obavezno se potrudi dok je jos mala, da ju naucis da ne vuce kad ju seces...
Ja svoju nisam pa sad...
U pravilu huskya ne bi smjela kupat vise od 1-2puta godisnje.

teena87
18.12.2009., 10:25
Znači da joj prvo stavim onako ogrlicu oko vrata da se nauči na taj osjećaj, pa ju na pomalico dodam vodilicu. Ma kad je meni preeeslatka, pa ju ne mogu na ništa tentati.

Jednom kad sam joj stavila, vrpoljila se. Kao da će ju grickati. Makla sam joj, okrenula se prema zidu i nije me doživljavala par sekundica. Kao duri se :D

Mala beba!

Nego, po dvorištu sve živo mi njuši (što ej normalno) i jede travu? Skužila sam da voli jabuku, pa joj svakog drugog dana dam malo. Jel to OK?

Jako je privržena... i kad odem iz dvorišta u kuću, naučila sam kanobu ostaviti otvorenom, igra se vani sa igračkicama, pa ode unutra, sjedne na stepenicu i gleda okolo. Makar sam konstantno na prozoru, a da ona ne vidi (mada sumnjam da me ne vidi :mig:) mislila sam si nabaviti onaj video nadzor za bebe, ili sam prefriknuta?

Evo malo nje :cerek:

http://img29.imageshack.us/img29/3710/nukka011.th.jpg (http://img29.imageshack.us/i/nukka011.jpg/)
http://img37.imageshack.us/img37/6005/nukka001.th.jpg (http://img37.imageshack.us/i/nukka001.jpg/)
http://img29.imageshack.us/img29/1324/nukka014.th.jpg (http://img29.imageshack.us/i/nukka014.jpg/)
http://img138.imageshack.us/img138/1317/nukka020.th.jpg (http://img138.imageshack.us/i/nukka020.jpg/)
http://img138.imageshack.us/img138/2327/nukka027.th.jpg (http://img138.imageshack.us/i/nukka027.jpg/)

teena87
18.12.2009., 21:08
Nego... jeli normalno da ima uhice za dole? Da mu ne stoje onak za gore? Mislim stoje, ali ne većinu vremena :/

sindenis uinen
18.12.2009., 22:34
Ajme, kako su slatki... ja bi crvenu mazilicu :D
Sva sreca pa imam haskija kod kuce, ali tako mi fale dok sam u zg-u na faxu. :(
Najljepsi psi :cerek:

Luppo
18.12.2009., 23:59
teena 87 koliko je star tvoj haski? Inače se haskijima jako brzo dignu uši, ali ako je još mlad i jačeg kostura probaj mu davati kalcija to pomaže. isto tako kod haskija sa većim ušima nego što bi trebale biti budem malo problema kod dizanja, ali dignu se već nakon nekog vremena.

teena87
19.12.2009., 10:58
teena 87 koliko je star tvoj haski? Inače se haskijima jako brzo dignu uši, ali ako je još mlad i jačeg kostura probaj mu davati kalcija to pomaže. isto tako kod haskija sa većim ušima nego što bi trebale biti budem malo problema kod dizanja, ali dignu se već nakon nekog vremena.

3 mjeseca ima. Priložila sam slike u postu iznad, pa baci oko. Nekako mi je čudno to sa uhicama :/

Luppo
21.12.2009., 16:09
aha sad vidim slike...s tri mjeseca bi uši već davno trebale biti gore ali mislim da će se dići..
izglada kao da nije s papirima. Jesi li vidjela roditelje kakve oni uši imaju?

Po poznanicima koje s "haskijima" bez papira imaju, haski ispadne ili tanak kao glista bez dlake ili malamutast, tvoja će biti krupnija, ali nema veze uši će se dići, samo neće biti skroz čvrste..ponekad će lelujati...
probaj joj dodavati Calcija u tabletama u hranu..mogle bi se dići prije od toga

teena87
22.12.2009., 11:20
aha sad vidim slike...s tri mjeseca bi uši već davno trebale biti gore ali mislim da će se dići..
izglada kao da nije s papirima. Jesi li vidjela roditelje kakve oni uši imaju?

Po poznanicima koje s "haskijima" bez papira imaju, haski ispadne ili tanak kao glista bez dlake ili malamutast, tvoja će biti krupnija, ali nema veze uši će se dići, samo neće biti skroz čvrste..ponekad će lelujati...
probaj joj dodavati Calcija u tabletama u hranu..mogle bi se dići prije od toga

Mislim da će imati uhice ko mama:

http://img189.imageshack.us/img189/6581/img0304k.th.jpg (http://img189.imageshack.us/i/img0304k.jpg/)

ne ko tata:

http://img705.imageshack.us/img705/606/img0262z.th.jpg (http://img705.imageshack.us/i/img0262z.jpg/)

I meni je nekako počelo smrditi na fake. Mada, kakogod, volim ju najviše na svijetu!!
A te tabletice mogu kupiti u pet shopu ili kod veterinara?

Luppo
22.12.2009., 14:00
Da, mama je više malamut tipa nego haski..ali tata dosta dobro za haskija bez papira izgleda..
ma pogledaj to su dvije divne vrste tako da će tvoja kujica sigurno biti preljepa..i sigurno impresivna
samo očekuj da će malo prerasti standard haski ženke do 50.5 do 56cm
tabletice možeš kupiti u sklopu pet shopa u ljekarni (PET CENTAR) ili u veterinarskih ljekarnama..
hrani ju kvalitetnom hranom, pazi i mazi i sve će biti super..

teena87
22.12.2009., 14:10
Da, mama je više malamut tipa nego haski..ali tata dosta dobro za haskija bez papira izgleda..
ma pogledaj to su dvije divne vrste tako da će tvoja kujica sigurno biti preljepa..i sigurno impresivna
samo očekuj da će malo prerasti standard haski ženke do 50.5 do 56cm
tabletice možeš kupiti u sklopu pet shopa u ljekarni (PET CENTAR) ili u veterinarskih ljekarnama..
hrani ju kvalitetnom hranom, pazi i mazi i sve će biti super..

Znači moja će biti neki miks malamutice-haskija. Ali te uhice me brinu! Dosta njih su mi rekli da je ona miks neke vrste i haskija... Kakogod, već ju zavolih, pa ;) To mi je prvi pas u životu, pa sam s ebazirala na instinkt i toplinu koju sam osjetila dodirnući ju, moja mala! Mada raste ko gljiva... već mi se čini u tjedan dana da je opako velika.
Kako skužiš da je bez papira? Inace se baviš njima?

Žuribus Šumasti
22.12.2009., 17:46
preslatka je mala...da, starci su više malamutasti nego haskiji, mama pogotovo, čisti haski nije sigurno.

sretno i samo se nemoj previse zivcirat i ljutit na nju, pazi na perad oko dvorista ako imas i puno se šećite i igrajte se, to je glavna stvar za njih...kad preživite pubertet sve ce biti lakse :)

teena87
22.12.2009., 18:22
preslatka je mala...da, starci su više malamutasti nego haskiji, mama pogotovo, čisti haski nije sigurno.

sretno i samo se nemoj previse zivcirat i ljutit na nju, pazi na perad oko dvorista ako imas i puno se šećite i igrajte se, to je glavna stvar za njih...kad preživite pubertet sve ce biti lakse :)

Znači spamama na toj temi :rofl:

Okice su joj predivne!
Sad je u fazi grickanja svega, pami razbila pred 10ak minuta rukav jakne, valjda joj mliječni zubići ispadaju, pa ju taj osjećaj irtira!

Za sad se ne živciram, no mislim da budem, no niš previše, ipak je bebica ona. Već se naučila kad bacam stvar (imamo crvenog ježića) ode, pokupi ga, pa mi ga vrati, hoda po dvorištu uz moj lijevi bok bez uzice, i dolazi na dođi ;)

Pubertet? kada je, kada?

Žuribus Šumasti
23.12.2009., 10:40
pa moja je bila čak do 3. god starosti, tak mi se barem činilo :D...ma fakat se promjene jednom kad prođe to mladenačko ludilo, a do tada su blesavi neopisivo,,,ma slušat će, bit će ti najbolji pas na svijetu samo se bavi s njom puno, igra i šetnje duge, trčanje ako možeš, ti na bicikl a ona sa strane, nakon što joj se kosti razviju do kraja naravno,,,sa godinu dana već možeš i forsirati po 30 kilometara rute bez problema :) ...stvarno, najbitnija stvar za te pse, odnosno za sve pse općenito ti je fizička aktivnost, umoran pas - sretan pas.

Luppo
23.12.2009., 18:05
Imam jednog haskija, muški, kupljen od preprodavača, došao sav bolestan i isprepadan..izlječili smo ga ali narav je i dalje loša..to je genetski..jako se boji ljudi. Uz mog haskija sam se počela sve više interesirati za tu vrstu i povezivati sa uzgajivačima, išli smo po izložbama i tako to.
Imam otvorenu bazu pedigrea sibirskih haskija www.husky.pedigre.net (http://www.husky.pedigre.net)
U skoroj budućnosti namjeravam jendnu izložbenu kujicu kupiti kako bi ju mogla izlagati i koja će mi biti početak dobrog uzgoja..
no sad smo sišli s teme.. da se meen pita ja uvijek inzistiram na haskiju s papirima..jer je to jedina garancija da će pas stvarno izrasti u haskija...ali pas je pas .. bilo koje vrste i nema te šanse da neko vrati psa nakon samo sat vremena provedenih s njim..
što se tiče izgleda i naravi mog psa uopće nisam zadovoljna, on je prekrasan pas ali nije dobar sibirski haski..ali ga volim najviše na svijetu

Ti Nukki pruži što više kretanja i ljubavi i bit će vam odlično!!

kukuriza
24.12.2009., 12:00
što se tiče izgleda i naravi mog psa uopće nisam zadovoljna, on je prekrasan pas ali nije dobar sibirski haski..ali ga volim najviše na svijetu

što znači da nije dobar?

ja imam sibirskog haskija starog već sada 5 godina,udomili smo ga sa godinu i četiri mjeseca

moj haski voli pobjeći,ali kad ga pronađem dovoljno je da viknem "doma",i on će lagano ispred mene šetati prema domu(ovo se doduše počelo tek događati nakon što je prošao 3,5 godine),kad smo u šetnji nikada nije slobodan,jedino ako nismo u nekoj šumi pa znam da će se nakon 2,3 sata sam doći jer će mu dosaditi lunjanje po šumi,ako vidi bilo kakvu perad ili mačku zaklat će ju,osim ako nije u bijegu onda ga takve stvari ne zanimaju(i prema jednom domaćem mačku je dobar),pretpostavljam da su mu ovo mane

prednosti su mu što nikada u ovih više od 3 godine nikoga nije krivo od ljudi ni pogledao,osim roma,njih nemože smisliti i uvijek pokazuje agresiju prema njima,vjerojatno jer je rasista,ali ja ga nemogu zbog toga osuđivati

KorniKornjaca
14.01.2010., 08:49
gledam, citam i ne vjerujem

ljudi moji, pol vas bi trebalo kupit pudlicu, a ne haskija.....

haskiji nisu nit malo agresivni psi i nisu za cuvara....
ak pisa po kuci, znaci da se ne bavis s njim dovoljno....nas od prvog dana u kuci zna di se pisa i kaka....sad ne pisa i ne kaka nit na betonu, nit na laminatu, nit na plocicama...pisa i kaka na travi il pijesku....

skloni su lutanju, tak da...ak imate slabo ogradjeno dvoriste, zaboravite da bude noc provel u dvoristu.....perad i macke- kolje ko blesav....sva sreca pa je nas vec naviknut na perad, a i na macke....

djeca-obozava ih....moja cura ima bratica od 2 i pol godine....nekaj nevjerojatno koja je to privrzenost njemu....i ne samo njemu, i nama....

eto, tu sam prvi put cuo da se haskiji boje ljudi....ovaj nas blesan mora pozdravit svakog ko prolazi po cesti....ak mu ne dozvolimo, cvili ko da ga koljemo....

auti- nesmije ih vidjet....ak otvoris vrata, odmah je u autu....i nemres ga van izvuci:ne zna:
uglavnom, jesu haskiji jedna od najljepsih pasmina, al su uz svu tu ljepotu isto tolko i blesavi....i tvrdoglavi....

preporuka buducim vlasnicima:
ak nemate iskustva s psima, nemojte kupit haskija...
ak nemate dobro ogradjeno dvoriste, nemojte kupit haskija....
ak ste ljencine koje provode dane za kompjuterom i tjelesna aktivnost im je svedena na prolazak par stepenica dnevno, nemojte kupit haskija....
ak niste strpljivi, nemojte kupit haskija....

a ak se ne nalazite u navedenom, onda kupite haskija....i uzivajte u njemu....jest da ja ponekad sizim zbog njegove bedastoce, al ipak, kad vidim one njegove plave oke, kad vidim da neku bedastocu napravi tastu i punici, jednostavno...eh, nemam rijeci....:rofl:
i da....slika....http://www.facebook.com/#/photo.php?pid=2250446&id=1560826699

zove se Neo i ima 5 mj :cerek:....a slika je kad je imao 5 tjedana....
sad kak je stariji, jednostavno ga je nemoguce ulovit mirnog i normalno ga poslikat:D

i ima jos i tu
http://www.vauvau.net/index.php?option=com_community&view=photos&task=album&albumid=11&userid=2147&Itemid=306
LP

Sniffy
15.01.2010., 09:50
bok ljudi. Možete li mi preporučiti neke dobre uzgajivačnice u HR (bilo bi super Zagreb ili okolica ako ih ima)? Kopam po netu ali ne nalazim ništa.

Planiram nabaviti crno bijelog huskija sa plavim očima (To mi je oduvijek bila želja), pa ako znate nekoga, slobodno javite.

Hvala :mig:

Sniffy
15.01.2010., 09:51
gledam, citam i ne vjerujem

ljudi moji, pol vas bi trebalo kupit pudlicu, a ne haskija.....

haskiji nisu nit malo agresivni psi i nisu za cuvara....
ak pisa po kuci, znaci da se ne bavis s njim dovoljno....nas od prvog dana u kuci zna di se pisa i kaka....sad ne pisa i ne kaka nit na betonu, nit na laminatu, nit na plocicama...pisa i kaka na travi il pijesku....

skloni su lutanju, tak da...ak imate slabo ogradjeno dvoriste, zaboravite da bude noc provel u dvoristu.....perad i macke- kolje ko blesav....sva sreca pa je nas vec naviknut na perad, a i na macke....

djeca-obozava ih....moja cura ima bratica od 2 i pol godine....nekaj nevjerojatno koja je to privrzenost njemu....i ne samo njemu, i nama....

eto, tu sam prvi put cuo da se haskiji boje ljudi....ovaj nas blesan mora pozdravit svakog ko prolazi po cesti....ak mu ne dozvolimo, cvili ko da ga koljemo....

auti- nesmije ih vidjet....ak otvoris vrata, odmah je u autu....i nemres ga van izvuci:ne zna:
uglavnom, jesu haskiji jedna od najljepsih pasmina, al su uz svu tu ljepotu isto tolko i blesavi....i tvrdoglavi....

preporuka buducim vlasnicima:
ak nemate iskustva s psima, nemojte kupit haskija...
ak nemate dobro ogradjeno dvoriste, nemojte kupit haskija....
ak ste ljencine koje provode dane za kompjuterom i tjelesna aktivnost im je svedena na prolazak par stepenica dnevno, nemojte kupit haskija....
ak niste strpljivi, nemojte kupit haskija....

a ak se ne nalazite u navedenom, onda kupite haskija....i uzivajte u njemu....jest da ja ponekad sizim zbog njegove bedastoce, al ipak, kad vidim one njegove plave oke, kad vidim da neku bedastocu napravi tastu i punici, jednostavno...eh, nemam rijeci....:rofl:
i da....slika....http://www.facebook.com/#/photo.php?pid=2250446&id=1560826699

zove se Neo i ima 5 mj :cerek:....a slika je kad je imao 5 tjedana....
sad kak je stariji, jednostavno ga je nemoguce ulovit mirnog i normalno ga poslikat:D

i ima jos i tu
http://www.vauvau.net/index.php?option=com_community&view=photos&task=album&albumid=11&userid=2147&Itemid=306
LP

ajme Neo je predivan :cerek:

i ja bih takvogaaaaaaa :mama:

KorniKornjaca
15.01.2010., 15:50
ajme Neo je predivan :cerek:

i ja bih takvogaaaaaaa :mama:

je predivan je....:D:D :cerek:
mi smo svojeg kupili u zaboku od covjeka koji ih je uzgajao.....
kupljen je bez papira i cijena mu je bila 800kn....
i na svu srecu, cistokrvan je:D:D

a uzgajivacnice potrazi na netu....
probaj se raspitat na www.vauvau.net i na www. pasoddy.com , mozda imas tam nesto....

anitamar
20.01.2010., 13:54
Za početak,pozz svim forumašima i onima koji će to postati čitajući ove retke.... teško mi je ostati ravnodušna sa svim ovim iskustvima koji se ovdje mogu naći i ne odgovoriti na poneke, možda pomoći svojim iskustvima...pogotovo za nas koji istinski volimo vau-mijau. Pa evo da se i predstavim pošto sam nova ovdje. Višegodišnji sam uzgajivač sibiraca u HR,sa uzgojom sam počela sasvim slučajno, ne moram uopće ni govoriti koliko se ta "stvorenja" mogu uvoći pod kožu kad se tome najmanje nadaš. Trenutno imamo 7 izložbenih sibiraca i više ne mogu zamislit život bez njih, oni su jednostavno moj život. Svakog trena,svake ove sekunde smo u iščekivanju da se broj naših sibiraca poveća,naime..očekujemo naše 3.leglo sibirskih haskija, i neopisivo smo sretni i nestrpljivi i želimo podjeliti tu radost sa svima onima koji vole sibirce.

mile2a
23.01.2010., 12:52
bok. bi li mi tko mogao reci do kada haski treba dignut usi??

huskybucka
23.01.2010., 19:20
bok. bi li mi tko mogao reci do kada haski treba dignut usi??

Poz
Ja sam svoju zenku huskya kupio sa cca 4mj, i imala je usi u zraku.
Pretpostavljam da već sa 2, 3mj, su im usi dignute.
Evo jedna slika cistokrvnog huskya koji se prodaje, pretpostavljam starosti nekih 2,5mjeseca

http://www.imagesforme.com/upload/063e5344.jpg

nikola 1423
31.01.2010., 10:39
pozz svima !! Ja živim u jednom mjestu na moru i zanima me dali mi je pametno kupiti haskija i dali se vole kupati ??Koliko bi koštao jedan čistokrvni haski sa papirima ??????nemam baš preveliko dvorišet ali imam mnogo vremena za ga šetati!! :):):)

nikola 1423
31.01.2010., 10:46
pozz svima !! Ja živim u jednom mjestu na moru i zanima me dali mi je pametno kupiti haskija i dali se vole kupati ??Koliko bi koštao jedan čistokrvni haski sa papirima ??????nemam baš preveliko dvorišet ali imam mnogo vremena za ga šetati!! :):):)

huskybucka
31.01.2010., 16:52
Husky se voli kupati, bar moja...

anitamar
31.01.2010., 20:32
Čistokrvni haskiji uši podignu već sa nekih 1-2 mj.starosti, no to ne znači da ne mogu i kasnije do nekih 3 mj.sve zavisti o građi psa, o veličini ušne školjke, o jačini hrskavice,o ishrani psa, ....

uzgajivačnica sibirskih haskija

anitamar
31.01.2010., 20:46
Nije nikakav problem za imati psa na moru. Njih krzno štiti kako po zimi tako i po ljetu. Haskiji pretežno vole vodu i kupanja, jedino ako se ide kupati u more poželjno ih je kasnije isprati od soli, koja im nagriza dlaku i kožu,kao i svakoj drugoj životinji. Za haskije je najbolje da imaju dvorište i svoj prostor za istrčavanje, ma koliki on bio,(manja obaveza za vlasnike) a velika šetnja uvijek dobro dođe.

Uzgajivačnica sibirskih haskija

nikola 1423
01.02.2010., 19:54
hvala na odg.I još jedno pitanje ako mi možete reć kolik bi koštao jedan sibirski haski ( čistokrvni ) s rodovnicom ....

anitamar
01.02.2010., 22:56
Cijene su zaista različite od uzgajivača do uzgajivača, ako vas zanima cijena mojih štenaca to molim da mi se javite na mail anita.marijanov@inet.hr

TurbulentFluid
03.02.2010., 10:27
Evo jedno pitanje za haskovlasnike... imam tj. nemam haskija, 3.5 godine star mješanac haskija i nečeg... izgleda skoro 100% haski. Uzela kao štene iz suludog azila u napadu suosjećanja, koliko ja znam netko od roditelja može biti i vuk. :( Psić (2-2.5 mjeseci, 4.5 kg, malo pothranjen, lijepo razvijen, korektno obojen, uzdignute uši) je bio u katastrofalnom stanju - preko 50 krpelja, buhe, gliste, trakavice - you name it, he's got it - i vrlo lošeg karaktera čemu nije pridonijela veterinarska tortura od par injekcija tjedno plus pregledi.

Do sad smo puno napredovali u socijalizaciji i komunikaciji, bar kako ja to vidim. Da stavim stvari u perspektivu, prvih godinu dana smo uspjeli doći do toga da nikom nisu krvave ruke dok ga gladi po glavi, danas mu se može (na dobar dan) čak i kost uzeti, evo jučer smo prvi put stavili cipelice bez griženja. Ove godine je i cijepljenje prošlo bez arlaukanja i pokušaja griženja. U odličnoj je kondiciji, puno trčimo (nekad i 10 km u šutu), a sad je oduševljen kad mu dam da vuče XC skijaša (ako ja trčim ispred njih, inače plazi uz skijaša i neće vući! :D ).

Mešutim, i dalje su prisutni ogromni problemi tipa osnovna neposlušnost (sjedi/lezi/k nozi, dođi :eek: ) i agresivnost prema drugim psima. Ima ogroman problem s agresijom iz straha s kojom se ne znam nositi i ne znam ju suzbiti. Problem je velikim dijelom u meni jer sam prije njega imala iskustvo s njemačkim ovčarima koji izuzetno dobro reagiraju na učestali, repetitivni oštri trening tipa štap-mrkva na što moj vukaski uopće ne reagira dobro (samoobrana + ugriz)... Plus, njonjosi obožavaju trening i shvaćaju ga kao igru, a moj zvjerov izgubi interes nakon cca 49 sekundi... :ne zna:

Dodatno, momak živi vani u kavezu i nije sretan u kući (vruće). Kad ga stavim u kuću je super, i odlično se slaže s 3 mačka, ali ako mi izjuri van... za 3 minute donosi krepanu kokoš. :lol:
Pa evo za početak nekoliko pitanja...

1. S koliko godina se može očekivati da se hask "uozbilji"?
2. Koliko dugo je pametno trenirati haskija "u šutu"?
3. Kakve metode upotrijebljavate kao kaznu? (hvat za šiju, udarac novinama i sl. rezultiraju agresijom; shvaća ih kao napad)
4. Sve će napraviti za kex. Napolitankoman. Pasju hranu ne šljivi 5% kao nagradu. Naučio je gomilu trikova (sjedni za kex, pitaj za kex (laje), daj šapu za kex, pronađi kex, u kojoj je ruci jbni kex!!!) ALI ako obavi i ne dobije kex odmah prestaje bilo kakva suradnja. Dakle - što koristite za nagradu?????

Ovo zvuči kao da dolazi od glupe i neinformirane osobe, što u principu i nisam jer sam dobro istrenirala nekoliko mentalno stabilnih pasa (2 njonjosa, 1 istrijan, 1 mješanac), ali ovaj momak me izluđuje... Svaki konkretan savjet je dobrodošao. :(

KorniKornjaca
03.02.2010., 21:18
ono kaj mi dajemo svojem tupavcu je schmakos...imas u DM-u za kojih 10-ak kuna veliko pakiranje, mislim da je dein bestes proizvodjac, a imas i od pedigreea, za kojih 5-7 kn, al ih je jako malo....s tim mozemo manipulirati s njim....i vidim da mu dajes cokoladne kekse....nemoj, citao sam da cokolada moze izazvat sljepilo(a drugi dan potvrdila jedna starija gospodja koja od malih nogu ima pse ko kucne ljubimce), a da karijes ne spominjemo!!!!! vjerujem da ih voli, zapravo jede apsolutno sve....al ak vidi da uzivas u necem, uskoro bude i njemu to postalo omiljeno jelo....

za kaznu probaj s parminutnom izolacijom od ostatka obitelji(posto vidim da ga drzis u kuci)...znaci, zatvori ga u wc il hodnik na 2-3 minute....mi sa svojim to ne primjenjujemo jer nema smisla, htjeli mi ili ne, on bude ostal glup do kraja zivota....:D

vidim da si imala i problema s grizenjem ruku i nogu....nas je grizao dok su mu zubi rasli....sad kad su mu vise manje svi na broju, sad je normalan....gricka on i dalje, al ni jednom jos nije bilo prejako i do krvi....mislim da se sva ona dernjava na njega isplatilo....

sjedi- sjedne kad god vidi da imas nekaj u ruci kaj je njemu zanimljivo....u setnji bas i ne reagira na to, al ak radis ono kaj on oce da radi, onda slusa iz prve....znaci, njuska kolko ga volja, trci, hoda po travi, uglavnom, on oce biti glavni.... :D naravno da mu ne dopustam previse toga jer ga ipak zelim naucit normalno setat....i da, zahvaljujuci njemu ponovno dolazim u kondiciju :top:
lezi- ma legne on...kad ide spavat....
k nozi- noga mu je samo prilika za seksic:rofl:
dođi- aha...dobra fora...da moze govorit, rekao bi: klopa il me ulovi ak oces da dodjem....

i da...omiljeni hobi mu je kopanje rupa u zemlji....to je iritirajuce pogotovo ak ga drzis u kuci....danas je dosao cijeli u blatu....i jedino kaj smo mogli, mogli smo ga oprat....cak i u uhu je bilo blata....katastrofa....:lol:

i da...mi smo svojeg kupili kad je imao samo 5 tjedana, tak da smo tu kod njega stekli dodatnu privrzenost, koju on prema tebi iskazuje u igri, pozdravljanju, pa cak i poslusnosti u nekim situacijama kad shvati da je pretjerao...

se u svemu, katastrofalno hiperaktivan pas, koji trazi puno paznje, setnje, igre i strpljivosti.....uci s njim cijeli njegov zivot, zahvalan bude ti na tome....

i da....jos neke slastice za nagradu: Pedigre rodeo, K plus pileci parizer za 12 kn :P.....

sretno s treningom....i okaci koju sliku, da ga vidimo :D

TurbulentFluid
04.02.2010., 11:08
O jbt... Dakle sve je to za njih normalno... :eek:

Eh... :ne zna:

Osim kaj moj grize "za ozbiljno", ne gricka, tj. napada, u samoobrani...

Stavit ću sliku popodne, da vidite to čudo...:top:

PS.
Od čokolade pas ne "oslijepi" nego može dobiti dijabetis, kao i ljudi... ha znam da kexi nisu dobri, od mene sigurno nije to vidio (ja sam fitness frik ;) )... Dakle recept je da mu kupim te DM kexiće za pse, pokažem mu da ja uživam u tome pa će se i njemu dopasti..? :lol: :mig:

KorniKornjaca
04.02.2010., 17:38
O jbt... Dakle sve je to za njih normalno... :eek:
Dakle recept je da mu kupim te DM kexiće za pse, pokažem mu da ja uživam u tome pa će se i njemu dopasti..? :lol: :mig:

je, normalno je, kolko god se cinilo nenormalnim.... :D

a kaj se tice isprobavanja schmakosa, probaj...od mesa su :D
pa ak valjaju, javi.... :D

crazy chick
25.02.2010., 11:47
zdravo,
imam haskia starog tri mjeseca, jako živahnog, a u zadnje vrijeme i tvrdoglavog. Ali sa tim sam bila upoznata i prije nabave. Htjela sam vas pitati imali netko iskustva sa tim da se ne voli baš sa drugim pasminama pasa, odnosno da oni njega ne vole, jer mi je gđa.od koje sam ga nabavila kazala da ostale pasmine ne vole njihov miris jer nemaju specifični pasji miris. A mog psa ozbiljno sve ostale pasmine pasa napadaju, osim jednog malamuta.
A on bi se jadničak sa njima igrao. :(

TurbulentFluid
25.02.2010., 20:41
zdravo,
imam haskia starog tri mjeseca, jako živahnog, a u zadnje vrijeme i tvrdoglavog. Ali sa tim sam bila upoznata i prije nabave. Htjela sam vas pitati imali netko iskustva sa tim da se ne voli baš sa drugim pasminama pasa, odnosno da oni njega ne vole, jer mi je gđa.od koje sam ga nabavila kazala da ostale pasmine ne vole njihov miris jer nemaju specifični pasji miris. A mog psa ozbiljno sve ostale pasmine pasa napadaju, osim jednog malamuta.

Apsolutno.

S tim da je i moj alergičan na druge pse, i to selektivno tj pravi je rasist, nešto tipa neo-nazi. :lol: Mrzi retrievere, newfoundlandere, ovčare i osobito lovačke pse. Voli staffove, pitove, boxere. Ignorira druge haskove i malamute. Umire od straha prek pekinezerima i svim psima sličnih dimenzija.

Go figure. :confused:

KorniKornjaca
25.02.2010., 23:34
zdravo,

hehe...kak poznato....nedavno sam u šetnji šumom naletio na susjeda i njegovog mješanca rotvajlera i neceg jos, pojma neam...uglavnom, ova moja kretencina bi se zaletila k njemu i igrala se, a ovaj se zaletio k njemu sa samo jednom namjerom- napravit tepih od njega....rekli bi ljudi da sam mozda krivo prosudil...al stav tog mjesanca mi bas nije odavao da ima prijateljske namjere prema mojem psu...tak da je pesek dobil gojzericu u rebra za uspomenu na to da se mutavi psi ne smiju grickat.... :D