View Full Version : 360 milijuna iz proracuna za sveuciliste u BiH
Iako su se u dnevniku to malo ljepse upakirat govireci o tome kako vlada financira fakultet u Mostaru za Hrvate (valjda aludirajuci na bratstvo jedinstvo), zapravo se radi o proracunskim (dakle novcem poreznih obveznika _iz Hrvatske_) novcima za fakultet koji ce zapravo bit otvoren za sve (logicno, inace bi se radilo o diskriminaciji). Moram priznat da protiv samog cina nemam bas neke lude argumente - u pomanjkanju dobre edukacije u BiH svi dolaze u Zagreb pa je onda ovdje guzva, a i to da pomazemo susjede u napretku mi je razmuljivo. No ova ljigavost kako se to sve prezentira javnosti mi je bljak. A i diskutabilno je jel se tih 360 milijuna Kuna (!!!) mozda trebalo bolje investirat (iznos je prilicno velik no ima i puno gorih investicija).
Iako su se u dnevniku to malo ljepse upakirat govireci o tome kako vlada financira fakultet u Mostaru za Hrvate (valjda aludirajuci na bratstvo jedinstvo), zapravo se radi o proracunskim (dakle novcem poreznih obveznika _iz Hrvatske_) novcima za fakultet koji ce zapravo bit otvoren za sve (logicno, inace bi se radilo o diskriminaciji). Moram priznat da protiv samog cina nemam bas neke lude argumente - u pomanjkanju dobre edukacije u BiH svi dolaze u Zagreb pa je onda ovdje guzva, a i to da pomazemo susjede u napretku mi je razmuljivo. No ova ljigavost kako se to sve prezentira javnosti mi je bljak. A i diskutabilno je jel se tih 360 milijuna Kuna (!!!) mozda trebalo bolje investirat (iznos je prilicno velik no ima i puno gorih investicija).
hrvatima ne odgovara nikakva investicija koja podrazumijeva bilo kakvo novčano ulaganje:rofl: u tolko smo budalaština utukli novac, a sad kad treba u obrazovanje uložiti, onda se zgražamo nad ciframa. koji bolestan mentalitet:rolleyes:
hrvatima ne odgovara nikakva investicija koja podrazumijeva bilo kakvo novčano ulaganje:rofl: u tolko smo budalaština utukli novac, a sad kad treba u obrazovanje uložiti, onda se zgražamo nad ciframa. koji bolestan mentalitet:rolleyes:
Mislim da trenutno i nema puno bolje investicije od ulaganja u obrazovanje, pitanje je samo jesmo li mi dovoljno ulozili u vlastito obrazovanje pa da pomazemo druge drzave. Ako ce to sprijecit dolazak susjeda na studij u Hrvatsku i time omogucit bolju kvalitetu nasih studenata onda je to po meni u redu (indirektna investicija ali od toga bi imali neke koristi). A cifra je dosta visoka, to je vise nego i sto pomognemo Crkvu u citavoj godini.
Mislim da trenutno i nema puno bolje investicije od ulaganja u obrazovanje, pitanje je samo jesmo li mi dovoljno ulozili u vlastito obrazovanje pa da pomazemo druge drzave. Ako ce to sprijecit dolazak susjeda na studij u Hrvatsku i time omogucit bolju kvalitetu nasih studenata onda je to po meni u redu (indirektna investicija ali od toga bi imali neke koristi). A cifra je dosta visoka, to je vise nego i sto pomognemo Crkvu u citavoj godini.
tebi je 50 milijuna € velika cifra:eek: pa o čemu mi pričamo, uostalom novi kampus se gradi i u splitu i u zagrebu.
tebi je 50 milijuna € velika cifra
Pa naravno da je velika. No cifra je opravdana ukoliko mi u Hrvatskoj (to je nas novac) imamo od toga koristi. Samo zelim rec da nismo dovoljno bogati da poklanjamo drugima novac, no za ovaj slucaj cak niti ne kazem da nije opravdan tako da ne znam zbog cega si "nabrijan". Za slucaj da netko ne protumaci moj post kako spada - pitanje koje se krije iza posta: smatrate li da cemo mi imat koristi od tog sveucilista/campusa u BiH? Ja ne znam pa pitam ljude na forumu sto o tome misle, bez ikakve zelje za prepucavanjem.
uostalom novi kampus se gradi i u splitu i u zagrebu.
Pa i nemam nista protiv toga (to smatram dobrom investicijom) , zasto to spominjes?
Sveuičilište u Mostaru se stalno financira iz Hrvatske, samo sa sad to radi transparentno, temeljem ugovora. Problem je jedino što seVlada RH drži ugovora ii daje novac hrvatskih poreznih obveznika, a Sveučilište u Mostaru ne ispunjava uopće svoje ugobvorne obaveze. Oni su naime bili dužni u zadnjih desetak godina osposobiti nastavni kadar, odnosno njegov najveći dio, a nisu učinili ništa, nego nastavu kao i prije 10 godina održavaju invited lecturers sa Zagrebačkog sveučilišta.
Dakle kao i sva ona silna lova dana HR HB i ova je bačena u vjetar.
naglašavaš da je to naš novac kao da mi to ne znamo. po ustavu RH mi imamo obvezu skrbiti o hrvatima u bih, tako da ovakve akcije pozdravljam, koje popravljaju njihovu poziciju.
a što se tiče koristi za RH, bit će ih sigurno. treba ojačati sva sveučilišta, a ne samo da zagrebačko ima visoki ugled.
naglašavaš da je to naš novac kao da mi to ne znamo.
Pa sudeci prema tome kako se taj novac cesto trosi nisam bas ziher da su politicari svjesni ciji taj novac zapravo je.
po ustavu RH mi imamo obvezu skrbiti o hrvatima u bih
Ma sto se mene tice mozemo pomagat i gladne u Etijopiji i eskime i BiHovce - ali ja cu se zalagat za to da najprije moje djete bude zbrinuto i d adobije dobru edukaciju (koju porezni obveznici placaju).
Nisam ulazio u legalnost tog financiranja pa ovo sa ustavom necu komentirat - ionako vjerujem da je sve legalno.
Bilo kako bilo, nadam se da ce ovaj put novac bolje iskoristit i da nece zavrsit u privatnim djepovima. A i nekako mi je logicnije da ako vec saljemo lovu da je saljemo u BiH a ne u Madjarsku i Sloveniju :)
, tako da ovakve akcije pozdravljam, koje popravljaju njihovu poziciju.
e tiče koristi za RH, bit će ih sigurno.
Sto se same ideje tice, barem teoretski ju ne smatram losom jer ce se tim campusom valjda moc koristit svi (bez obzira na nacionalnost) pa mozda malo pridonese toleranciji i mirnom suzivotu (a to je valjda i jedan od njihovih interesa). A da su nam susjedi obrazovani nam definitivno nije nece stetit.
treba ojačati sva sveučilišta, a ne samo da zagrebačko ima visoki ugled.
Ma to se valjda svi slazemo (barem ako govorimo o sveucilistima u Hrvatskoj :))
ovdje je po meni zanimljivije pitanje zasto "drzava" BiH ondosno fbih ne financira sveuciliste u mostaru!?
ulozimo tamo pa ce BIH hrvati studirati tamo i ostajati tamo...
ako dodju u Zagreb studirat 99% da ih BIh vise nece vidjeti...
a to je dvostruka steta : za BIH Hrvate jer ostaju bez najsposobnijih ljudi
i za ljude tipa ENOL koji tolko mrze BIH Hrvate da im je sigurno u interesu da ostanu tamo di jesu sad...
iako ne sumnjam da ce se sad pojavit ENOL i pocet pricat kako je to druga drzava bla-bla...:D
ovdje je po meni zanimljivije pitanje zasto "drzava" BiH ondosno fbih ne financira sveuciliste u mostaru!?
Pa kolko znam financira ali BiH financije su u prilicnom rasulu i sveucilista dobivaju malo para, tako da mislim da nisu u stanju puno ulagat u obrazovanje.
Sveuičilište u Mostaru se stalno financira iz Hrvatske, samo sa sad to radi transparentno, temeljem ugovora. Problem je jedino što seVlada RH drži ugovora ii daje novac hrvatskih poreznih obveznika, a Sveučilište u Mostaru ne ispunjava uopće svoje ugobvorne obaveze. Oni su naime bili dužni u zadnjih desetak godina osposobiti nastavni kadar, odnosno njegov najveći dio, a nisu učinili ništa, nego nastavu kao i prije 10 godina održavaju invited lecturers sa Zagrebačkog sveučilišta.
Dakle kao i sva ona silna lova dana HR HB i ova je bačena u vjetar.
da vas pitam gospon nekaj : jeste vi totalno protiv pomoci BIH Hrvatima ili samo mislite da se treba pazitit da je matani njihovi ne pokradu?
da vas pitam gospon nekaj : jeste vi totalno protiv pomoci BIH Hrvatima ili samo mislite da se treba pazitit da je matani njihovi ne pokradu?
jugokomunjara feniks mrzi sve hrvatsko pa tako pogotovo hrvate iz bosne...
ulozimo tamo pa ce BIH hrvati studirati tamo i ostajati tamo...
ako dodju u Zagreb studirat 99% da ih BIh vise nece vidjeti...
a to je dvostruka steta : za BIH Hrvate jer ostaju bez najsposobnijih ljudi
i za ljude tipa ENOL koji tolko mrze BIH Hrvate da im je sigurno u interesu da ostanu tamo di jesu sad...
iako ne sumnjam da ce se sad pojavit ENOL i pocet pricat kako je to druga drzava bla-bla...:D
Ne znam tko je Enol (to ces morat s njim razjasnit :) ) al mislim d anema razloga za pokretanje jos jednog beskonacnog prepucavanja. Radi se jednostavno o tome jel mi (kao vlasnici tog novca) dobivamo dobar povrat ulozenog novca. Kljucno je pitanje hoce li se ovaj novac potrosit bolje od dosadasnjih "pomoci". A to jel se radi o katolicima, pravoslavcima il muslimanima mislim da ovdje nije previse bitno - novac ide u drugu drzavu, pogorsava izvozni deficit... - no ako ne bude pronevjera valjda cemo imat neke koristi od toga. No nisam bas ziher koliko c eto sprijecit ljude da dolaze u Zagreb - nakon sto zavrse fakultet tamo opet ce trazit posao i ako tamo ne bude dobra atmosfera opet ce doc u Zagreb (dakle samo se odgadja dolazak). Ako kod nas bude dovoljno posla za sve vjerujem da ionako nece bit problem ako nam dolaze Bosnjaci hHercegovci, Srbi i Palestinci :).
BIH je jedna od rijetkih drzava s kojom imamo pozitivanu trgovisnku bilancu i to ponajvise zahvaljujuci BIH Hrvatima...
ovo im tek vracamo komadic tog kolaca...
u prolazu
12.02.2007., 22:20
Mislim da je ovo sjajan projekt i da bi takvih projekata trebalo biti vise.
BIH je jedna od rijetkih drzava s kojom imamo pozitivanu trgovisnku bilancu i to ponajvise zahvaljujuci BIH Hrvatima...
ovo im tek vracamo komadic tog kolaca...
To kakvu bilancu imamo sa BiH nije previse bitno sto se ovih 50 milijuna tice, ono sto je mozda bitnije je to da se velik dio tih 360 milijuna kad tad ipak vrati u Hrvatsku, pod uvjetom da se ne pronevjere na Ferrarije i slicne stvari :)
(dakle slicno kao i sa penzionerima)
u prolazu
12.02.2007., 22:29
To kakvu bilancu imamo sa BiH nije previse bitno sto se ovih 50 milijuna tice, ono sto je mozda bitnije je to da se velik dio tih 360 milijuna kad tad ipak vrati u Hrvatsku, pod uvjetom da se ne pronevjere na Ferrarije i slicne stvari :)
(dakle slicno kao i sa penzionerima)A sto mislis zasto imamo tako dobru bilancu sa Bih? Sto Hrvati u Bosni budu snazniji to ce vise ekonomski suradjivati sa Hrvatskom. Pa glavnina naseg izvoza u Bosnu ide upravo preko njih.
Neka se momci i cure skoluju i neka ekonomski prosperiraju....bi bilo bolje pitati kako to da je Mostarsko sveuciliste dovedeno u situaciju da mu Hrvatska mora potpomagati!!?
bože mili:) što ti želiš da ti netko napravi računicu, i kaže, hrvatska će od ovog zaraditi 75 milijuna € kroz 10 godina:rofl:
ovo je prije svega politički potez hrvatske da pokaže da stoji iza hrvata u bih. očekivati da bih vlasti (koje ionako nemaju love) daju novac za sveučilište na hrvatskom jeziku je čista utopija. sve da i imaju love u sarajevu, to ne bi učinili.
A sto mislis zasto imamo tako dobru bilancu sa Bih? Sto Hrvati u Bosni budu snazniji to ce vise ekonomski suradjivati sa Hrvatskom. Pa glavnina naseg izvoza u bosnu ide upravo preko njih.
Naravno, isto kao i sa ostalim susjedima. Zato nam i je u interesu da svima bude bolje pa da nas relativno razvijeni polozaj mozemo konacno i "unovcit" na nacin da se poveca potencijalno trziste za ono malo proizvoda sto imamo. No nema veze jel se radi o nekom katoliku, muslimanu ili albancu.
A sto mislis zasto imamo tako dobru bilancu sa Bih? Sto Hrvati u Bosni budu snazniji to ce vise ekonomski suradjivati sa Hrvatskom. Pa glavnina naseg izvoza u Bosnu ide upravo preko njih.
Neka se momci i cure skoluju i neka ekonomski prosperiraju....bi bilo bolje pitati kako to da je Mostarsko sveuciliste dovedeno u situaciju da mu Hrvatska mora potpomagati!!?
pa to sam ja vec gore pito...
i da, u bosni velikom vecinom hrvatim kupuju proizvode iz hrvatske, a ne srbi ili suncokreti...
u prolazu
12.02.2007., 22:35
sve da i imaju love u sarajevu, to ne bi učinili.To je nazalost istina.
bože mili:) očekivati da bih vlasti (koje ionako nemaju love) daju novac za sveučilište na hrvatskom jeziku je čista utopija. sve da i imaju love u sarajevu, to ne bi učinili.
pa to je pravi problem, jer se radi o diskriminaciji
bože mili:) što ti želiš da ti netko napravi računicu, i kaže, hrvatska će od ovog zaraditi 75 milijuna € kroz 10 godina:rofl:
ovo je prije svega politički potez hrvatske da pokaže da stoji iza hrvata u bih.
Ugh, do sada su politicki potezi koje smo vukli u BiH bili prilicno destruktivni za sve strane :). Ne znam sta mi kome imamo pokazivat, mislim da ima i jeftinijih nacina za demonstracije, ovdje se ipak radi o ulaganju u edukaciju sto bi samo po sebi trebalo opravdat ulaganje bez da se salju neke politicke poruke. Ne dovodim ja u pitanje pomaganje ljudima/susjedima kojima je pomoc potrebna (to je moralno sasvim opravdano), no smijesan mi je nacin na koji to nasi politicari pokusavaju prezentirat poreznim obveznicima (ciji to novac je).
očekivati da bih vlasti (koje ionako nemaju love) daju novac za sveučilištet na hrvatskom jeziku je čista utopija. sve da i imaju love u sarajevu, to ne bi učinili.
Ako lova ide preko Sarajeva onda stvar postaje vrlo birokratska, nije mi nista cudno da se ta lova salje direktno u Mostar, sto je manje "stepenica" to se manje love izgubi u pronevjerama :)
u prolazu
12.02.2007., 22:44
pa to je pravi problem, jer se radi o diskriminacijiE zbog toga sluzi Hrvatska da popravi nepravde.
Ja se ozbiljno nadam da je ovo samo pocetak ovakvih investicija...mi uplacujemo u proracun 20 miljardi$ godisnje i 60 miljuna Hrvatskoj ne znaci nista ali Hrvatima u BiH znaci jako puno da znaju kako nisu ostavljeni!!!
pa to sam ja vec gore pito...
i da, u bosni velikom vecinom hrvatim kupuju proizvode iz hrvatske, a ne srbi ili suncokreti...
Fenomenalno kako sa nekim ljudima svaka rasprava zavrsi na brojanju krvnih zrnaca :)
Ne kazem da to sto kazes ne stoji no razlozi za to su vjerujem ipak pragmaticni a ne zasto sto netko ne zeli kupovat nase proizvode. Nasi su proizvodi BiH Hrvatima pristupacniji iz sasvim drugih razloga. Koliko sam skuzio kad sam zadnji put bio u Hercegovini, tamo se na policama uglavnom i nalaze proizvodi iz Hrvatske (netko mi rece kako je roba iz hr cesto jeftinija i lakse ju se uvozi od robe drugih zemalja). Ne znam doduse jel to tocno.
E zbog toga sluzi Hrvatska da popravi nepravde.
Ja se ozbiljno nadam da je ovo samo pocetak ovakvih investicija...mi uplacujemo u proracun 20 miljardi$ godisnje i 60 miljuna Hrvatskoj ne znaci nista ali Hrvatima u BiH znaci jako puno da znaju kako nisu ostavljeni!!!
pa nadam se i ja, samo sto jos uz to smatram da hrvatska vlada mora vrsit prititsak na suncokrete u sarajevu da ispunjavaju svoje obaveze...
E zbog toga sluzi Hrvatska da popravi nepravde.
Ako im je to nekakva utjeha onda je OK, pogotovo jer se radi o ulaganju u edukaciju (koliko sam shvatio svi ce mostarci moc upisat, bez obzira na vjeroispovjest). Hrvatskoj je u interesu da polozaj Hrvata u BiH bude sto bolji jer inace ce se svi okretat (i kretat) k Hrvatskoj umjesto da se bore za zivot u BiH.
No mislim da ovo nije nikakav pocetak, koliko znam zasita se vec dugo salje lova za obrazovanje. Ne znam doduse jel onos tima sto Feniks kaze kako se sve pronevjerilo, no moram priznat da ja osobno bas i nisam vidio neke lude rezultate dosadasnjih investicija.
u prolazu
12.02.2007., 22:59
pa nadam se i ja, samo sto jos uz to smatram da hrvatska vlada mora vrsit prititsak na suncokrete u sarajevu da ispunjavaju svoje obaveze...Mislim da su za to ipak zaduzeni BiH Hrvati.
Hrvatska vlada samo mora omoguciti da u slucaju da ih njihova drzava po obicaju iznevjeri BH Hrvati nebudu zakinuti za svoja prava...kao npr. pravo na kvalitetno skolovanje na maternjem jeziku.
u prolazu
12.02.2007., 23:01
Ako im je to nekakva utjeha onda je OK, pogotovo jer se radi o ulaganju u edukaciju (koliko sam shvatio svi ce mostarci moc upisat, bez obzira na vjeroispovjest). Hrvatskoj je u interesu da polozaj Hrvata u BiH bude sto bolji jer inace ce se svi okretat (i kretat) k Hrvatskoj umjesto da se bore za zivot u BiH.
No mislim da ovo nije nikakav pocetak, koliko znam zasita se vec dugo salje lova za obrazovanje. Ne znam doduse jel onos tima sto Feniks kaze kako se sve pronevjerilo, no moram priznat da ja osobno bas i nisam vidio neke lude rezultate dosadasnjih investicija.Gle, svatko se moze upisati na Mostarsko sveuciliste isto kao i na Sarajevsko odnosno Banjalucko.
Ali Hrvatska potpomaze Mostarsko iz jednostavnog razloga sto je to jedino sveuciliste na Hrvatskom jeziku.
Pa naravno da je velika. No cifra je opravdana ukoliko mi u Hrvatskoj (to je nas novac) imamo od toga koristi. Samo zelim rec da nismo dovoljno bogati da poklanjamo drugima novac, no za ovaj slucaj cak niti ne kazem da nije opravdan tako da ne znam zbog cega si "nabrijan". Za slucaj da netko ne protumaci moj post kako spada - pitanje koje se krije iza posta: smatrate li da cemo mi imat koristi od tog sveucilista/campusa u BiH? Ja ne znam pa pitam ljude na forumu sto o tome misle, bez ikakve zelje za prepucavanjem.
Krivo si shvatio, mi taj novac ne poklanjamo drugima, nego svojima. Hrvati u BiH su strateški interes matice. Sustavno u njih treba ulagati, kako bi bili što jači, a kad jednom anektiramo naše prostore tamo, onda ni ovi formalni prigovori o deficitu neće imati smisla.
Krivo si shvatio, mi taj novac ne poklanjamo drugima, nego svojima. Hrvati u BiH su strateški interes matice. Sustavno u njih treba ulagati, kako bi bili što jači
Nemojmo se zavaravat - govorimo o novcu hrvatskih gradjana koji se treba trosit na nacin kojim se stite interesi hrvatskih poreznih obveznika (bez obzira na nacionalnost). Ako to znaci pomagat Hrvate u BiH onda je to OK ali neka brija na bracu Hrvate sama po sebi ne moze bit argument (osim ako se ne radi o nekoj humanitarnoj pomoci). Jos jednom ponavljam - smatram da to nije losa investicija (ako se mudro provede plan), ali ne iskljucivo zato sto je ljudima u BiH zbog toga bolje vec zato sto ce nadam se i nama zbog toga biti bolje.
a kad jednom anektiramo naše prostore tamo, onda ni ovi formalni prigovori o deficitu neće imati smisla.
"Anketiramo"?
Ugh, mi smo u Hrvatskoj prilicno alergicni na sve te krajine, hercegbosne i slicno. Ne vjerujem da bi hrvatski gradjani prepoznali interes u nekakvoj aneksiji.
Nemojmo se zavaravat - govorimo o novcu hrvatskih gradjana koji se treba trosit na nacin kojim se stite interesi hrvatskih poreznih obveznika (bez obzira na nacionalnost). Ako to znaci pomagat Hrvate u BiH onda je to OK ali neka brija na bracu Hrvate sama po sebi ne moze bit argument (osim ako se ne radi o nekoj humanitarnoj pomoci). Jos jednom ponavljam - smatram da to nije losa investicija (ako se mudro provede plan), ali ne iskljucivo zato sto je ljudima u BiH zbog toga bolje vec zato sto ce nadam se i nama zbog toga biti bolje.
Dobro, ako treba konkretno. Jedan narod ima zajednički identitet, kojeg je potrebno razvijati, a ima i suosjećanje, pa tako kad fašisti taj narod napadnu na jednom mjestu, čitav narod reagira i brani se. Hrvati u BiH su ugroženi i treba im pomoći da opstanu i ojačaju. Osim toga, Hrvati u BiH su svoji na svome, nema im nitko pravo određivati kako će živjeti, ni Srbi, ni Muslimani, ni "međunarodna zajednica". Tako da je na hrvatska područja u BiH ispravno gledati kao na trenutno neintegrirani nacionalni teritorij, a matica zemlja mora imati dugoročni plan ispravljanja te situacije.
"Anketiramo"?
Dobro sam napisao, anektiramo.
Ugh, mi smo u Hrvatskoj prilicno alergicni na sve te krajine, hercegbosne i slicno.
Ne shvaćam što si ovime htio reći.
Dobro, ako treba konkretno. Jedan narod ima zajednički identitet, kojeg je potrebno razvijati, a ima i suosjećanje, pa tako kad fašisti taj narod napadnu na jednom mjestu, čitav narod reagira i brani se.
Govorimo o interesnim skupinama, ti kazes da su to za tebe Hrvati (bez obzira gdje zivjeli), za mene je to Hrvatska (odnosno hrvatski gradjani). Ljudi po prirodi gledjau iskljucivo svoje interese, pitanje je dakle samo tko sve spada u istu interesnu skupinu. Primarna interesna skupina i tebi i meni su (pretpostavljam) obitelj, da nam se sekundarna razlikuje nije toliko cudno (nisu svi ljudi isti), ako ti osjecas da te nesto veze za te ljude sasvim logicno da im zelis pomoc po emocionalnoj osnovi.
Hrvati u BiH su ugroženi i treba im pomoći da opstanu i ojačaju. Osim toga, Hrvati u BiH su svoji na svome, nema im nitko pravo određivati kako će živjeti, ni Srbi, ni Muslimani, ni "međunarodna zajednica". Tako da je na hrvatska područja u BiH ispravno gledati kao na trenutno neintegrirani nacionalni teritorij, a matica zemlja mora imati dugoročni plan ispravljanja te situacije.
Nek oni gledaju svoje interese, mi cemo svoje. Ako se nasi interesi tu i tamo poklope sa Hrvatima, muslimanima ili Srbima u BiH nemam nista protiv da se aktivno angaziramo. U ovom slucaju polazimo od toga da se radi o zajednickom interesu pa si mozemo usparat nekakvo dublje prepucavanje :).
Ne shvaćam što si ovime htio reći.
Da mislim da Hrvatskoj nije u interesu da anektira dio BiH. A i mislim da je mnogima u Hrvatskoj vec dosta mjenjanja granica. Nadam se da ce se situacija u BiH popravit i da ce narodi moc ostvarit svoje interese a tu valjda mozemo nesto pomoc (ko u ovom mostarskom slucaju). Ono sto naravno ne zelim su neki novi ratovi.
Jednako kao što su ozrenski četnici najveće zlo srpskog naroda, a Sandžaklije muslimanskog, tako su i Hercegovci najveće zlo hrvatskog naroda. I da zato sam ja protiv svake financijske pomoći Hercegovcima.
Ti misliš da treba financirati one koji tu državu ne priznaju i koji je na sve moguće načine pokušavaju razoriti?
jugokomunjara feniks mrzi sve hrvatsko pa tako pogotovo hrvate iz bosne...
To nije istina, ja samo ne volim Hercegovce.
Hercboy
13.02.2007., 00:30
feniks zasto su hercegovci najvece zlo hrvatkog naroda
druze jugokomunjare su najvece zlo hrvatskog naroda
Govorimo o interesnim skupinama, ti kazes da su to za tebe Hrvati (bez obzira gdje zivjeli), za mene je to Hrvatska (odnosno hrvatski gradjani). Ljudi po prirodi gledjau iskljucivo svoje interese, pitanje je dakle samo tko sve spada u istu interesnu skupinu. Primarna interesna skupina i tebi i meni su (pretpostavljam) obitelj, da nam se sekundarna razlikuje nije toliko cudno (nisu svi ljudi isti), ako ti osjecas da te nesto veze za te ljude sasvim logicno da im zelis pomoc po emocionalnoj osnovi.
Ne baš ma gdje živjeli, nisam Srbin. Ako ti nešto glede ovoga nije jasno, pročitaj ponovo moju prethodnu poruku, nemam što za dodati.
Hrvati iz BiH su Hrvati, ne kužim nacionalni identitet koji prepoznaje samo one Hrvate koji žive u matici zemlji.
Nek oni gledaju svoje interese, mi cemo svoje. Ako se nasi interesi tu i tamo poklope sa Hrvatima, muslimanima ili Srbima u BiH nemam nista protiv da se aktivno angaziramo. U ovom slucaju polazimo od toga da se radi o zajednickom interesu pa si mozemo usparat nekakvo dublje prepucavanje :).
Tu je čitav spektar toga, a ne samo dio u kojem se slažemo.
Da mislim da Hrvatskoj nije u interesu da anektira dio BiH. A i mislim da je mnogima u Hrvatskoj vec dosta mjenjanja granica.
Radiš grešku, nije svako mijenjanje granica isto. Hrvatskoj je u raznoraznim interesima da integrira hrvatka nacionalna područja u BiH. Nacionalni integritet, bolja strateška situacija -smanjenje mogućnosti destabilizacije i ucjena izvana, bolji oblik granica u slučaju rata...
Nadam se da ce se situacija u BiH popravit i da ce narodi moc ostvarit svoje interese a tu valjda mozemo nesto pomoc (ko u ovom mostarskom slucaju). Ono sto naravno ne zelim su neki novi ratovi.
I ja se istome nadam. Vidjet ćemo.
Jednako kao što su ozrenski četnici najveće zlo srpskog naroda, a Sandžaklije muslimanskog, tako su i Hercegovci najveće zlo hrvatskog naroda. I da zato sam ja protiv svake financijske pomoći Hercegovcima.
a bosancima?
njima je u stvari jos gore...
Ne baš ma gdje živjeli, nisam Srbin. Ako ti nešto glede ovoga nije jasno, pročitaj ponovo moju prethodnu poruku, nemam što za dodati.
Bez brige sve mi je jasno, nemam sta ponovo citat.
Hrvati iz BiH su Hrvati, ne kužim nacionalni identitet koji prepoznaje samo one Hrvate koji žive u matici zemlji.
Ne govorim o Hrvatima vec govorim o ljudima s kojim djelim sudbinu - a to su u mojim ocima prije svega hrvatski gradjani i zbog toga govorim o Hrvatskoj a ne o Hrvatima. Hrvat u Australiji, SADu ili BiH ne djeli moju sudbinu (barem ne direktno) i po meni mi djelimo manje interesa nego sto ja djelim sa svojim susjedom Srbinom - ako razumijes sto zelim rec. Ja ne osjecam onaj poriv da nekom pomognem samo zato sto je musko (a i ja sam) ili samo zato sto je Hrvat (a i ja sam). Ljudima u nevolji treba pomoc ali ne vrsim neku diskriminaciju. Najprije gledam da pomognem sebi (jebi ga, egoist sam :) ) a ako ima sta sredstava za poklonit onda saljem u Afriku ili gdje god ljudi umiru (da se figurativno izrazim).
Radiš grešku, nije svako mijenjanje granica isto. Hrvatskoj je u raznoraznim interesima da integrira hrvatka nacionalna područja u BiH. Nacionalni integritet, bolja strateška situacija -smanjenje mogućnosti destabilizacije i ucjena izvana, bolji oblik granica u slučaju rata...
Tu se ne slazemo (mislim da su slicne "argumente" imali i cetnici za Krajinu), ali mislim da je i moj i tvoj interes da se ne uspustamo u to jer necemo nikad zavrsit a tesko da ce ikoji od nas promjenit misljenje :).
feniks zasto su hercegovci najvece zlo hrvatkog naroda
Zato jer su ih hercegovački franjevci, najveće zlo među Hercegovcima, takvima napravili.
Ljudima u nevolji treba pomoc ali ne vrsim neku diskriminaciju. Najprije gledam da pomognem sebi (jebi ga, egoist sam :) ) a ako ima sta sredstava za poklonit onda saljem u Afriku ili gdje god ljudi umiru (da se figurativno izrazim).
Ne znam što onda imaš protiv nacionalnog identiteta. To mi se čini kao kritika nečega što možda nije savršeno, ali može savršeno poslužiti svrsi, a za alternativu se ne nudi ništa ili krvavo sranje, ista stvar. Ne treba meni nacionalni identitet da bih nekome pomogao, ali kad su nas Srbi napali, tko nam je došao u pomoć? Šveđani?
Hercboy
13.02.2007., 01:13
Zato jer su ih hercegovački franjevci, najveće zlo među Hercegovcima, takvima napravili.
Zanimljivo. Mozes li malo opsirnije? Prosvijetli me
a bosancima?
njima je u stvari jos gore...
Hrvatima iz Srednje Bosne, Posavine, banjalučke regije ... bih maksimalno pomogao, jer njih su Hercegovci najžešće zajebali.
Za njihovu tragediju nisu krivci ni Srbi ni Muslimani, oni su žrtve političkih igara Hercegovaca.
Sweet/Bitter
13.02.2007., 01:17
360 milijuna iz proracuna za sveuciliste u BiH
:s
Napokon pametno ulaganje :top:
Zanimljivo. Mozes li malo opsirnije? Prosvijetli me
Pa dobro, ali to sam već objašnjavao na primjeru onog kretena iz Sesveta što je radi dječje svađe radi unuka ubio drugom djetetu oca a majku trajno vezao za invalidska kolica.
On je osjećao krivnju i grižnju savjesti samo do ispovijedi, a nakon ispovijedi on više tih problema nema, jer ga je njegov fratar uvjerio da su mu grijesi oprošteni, a on ih je okajao s po pet "zdravomarija" i "očenaša".
Ko nov je i spreman za nova nedjela.
Toga nigdje drugdje u hrvatskom katoličkom korpusu nema.
Hrvatima iz Srednje Bosne, Posavine, banjalučke regije ... bih maksimalno pomogao, jer njih su Hercegovci najžešće zajebali.
Za njihovu tragediju nisu krivci ni Srbi ni Muslimani, oni su žrtve političkih igara Hercegovaca.
jesu ih muslimani protjerali i ubijali? kako sad oni nisu nista krivi?
Ne znam što onda imaš protiv nacionalnog identiteta.
?!
Zasto mislis da imam nesto protiv nacionalnog identiteta. Nemam nista, samo kazem da ja u njemu ne trazim svoje interese vec mozda iskljuvico identitet.
To mi se čini kao kritika nečega što možda nije savršeno, ali može savršeno poslužiti svrsi, a za alternativu se ne nudi ništa ili krvavo sranje, ista stvar.
Ako ti mozes nacionalni identitet iskoristit za ostvarivanje svojih interesa onda samo naprijed, ja cu to cinit s grupom s kojom smatram da djelim sudbinu i interese. To je sve stvar percepcije, ti smatras kako su tvoja interesna skupina Hrvati iz BiH ja smatram da su moja interesna skupina hrvatski gradjani. Imamo drugaciju percepciju, no big deal. Zato cemo vjerojatno drugacije glasat na eventualnom referendumu oko "aneksije".
Ne treba meni nacionalni identitet da bih nekome pomogao, ali kad su nas Srbi napali, tko nam je došao u pomoć? Šveđani?
Pomogli su nam oni ciji su interesi u tom trenutku bili ugrozeni ili koji su htjeli ostvarit neke druge interese. Dakle oni koji su branili svoj dom, oni koji su svercom oruzja htjeli zaradit, oni koji nisu imali gdje pobjec, oni koji su se bojali da ce bit sljedeci ako ne pomognu, oni koji su se nadali da ce dobit svoju drzavu ako nam pomognu, neki su imali love pa pobjegli, neki su imali love pa ostali, netko je branio svoju djecu, svoju zemlju, netko je dosao jer je bio placenik... polazim od toga da je svatko imao svoje motive o kojima cesto mozemo samo nagadjat. Mozda se mozemo se slozit da nitko nije stavljao zivotna kocku bez razloga.
360 milijuna iz proracuna za sveuciliste u BiH
Napokon pametno ulaganje :top:
Hehe, samo ti zezaj.
Ako zbog ovog Ivo ostane bez love za most za Peljesac ovo ce se pokazat kao najbolje sto nam se moglo desit.
:)
A i OK je da pomazemo susjede, to pomaze medjususjedskim odnosima.
Hercboy
13.02.2007., 01:36
Pa dobro, ali to sam već objašnjavao na primjeru onog kretena iz Sesveta što je radi dječje svađe radi unuka ubio drugom djetetu oca a majku trajno vezao za invalidska kolica.
On je osjećao krivnju i grižnju savjesti samo do ispovijedi, a nakon ispovijedi on više tih problema nema, jer ga je njegov fratar uvjerio da su mu grijesi oprošteni, a on ih je okajao s po pet "zdravomarija" i "očenaša".
Ko nov je i spreman za nova nedjela.
Toga nigdje drugdje u hrvatskom katoličkom korpusu nema.
A odakle ti to? I kako znas koja mu je pokora? I zasto zbog franjevaca sudis hrvatim ih hercegovine? Zasto zbog par Hercegovackih mafijasa sudis svim Hercegovcima?
Banja_Luka
13.02.2007., 02:42
To je jasno svakome ko ima imalo mozga i ko zeli da vidi i da prizna sta se desavalo tokom '90tih. Oni su se predstavljali kao "najhrvatine" i najveci patrioti i dali su sebi za pravo da predstavljaju sve bh. Hrvate i gle' nekim cudom su najbolje prosli. Nista cudno jer su oni odlucivali o svemu.
Tako je bilo tokom rata. A nakon istog su opet najvise pilili o ugrozenosti(iako zive u podrucju gdje je procenat Hrvata varira od 95 do 100%) i tu se slivala sva "pomoc" iz Hrvatske. Iako mozes rci rata nisu ni osjetili ipak je vise njima dato za "obnovu" nego u Derventu.
Oni koji su zelili ili koji zele ukazati na tu za bh. Hrvate destruktivnu politiku su usutkani, uklonjeni i proglasnei izdajicama.
:flop:
LjutiBronxBomber
13.02.2007., 03:28
To je jasno svakome ko ima imalo mozga i ko zeli da vidi i da prizna sta se desavalo tokom '90tih. Oni su se predstavljali kao "najhrvatine" i najveci patrioti i dali su sebi za pravo da predstavljaju sve bh. Hrvate i gle' nekim cudom su najbolje prosli. Nista cudno jer su oni odlucivali o svemu.
Tako je bilo tokom rata. A nakon istog su opet najvise pilili o ugrozenosti(iako zive u podrucju gdje je procenat Hrvata varira od 95 do 100%) i tu se slivala sva "pomoc" iz Hrvatske. Iako mozes rci rata nisu ni osjetili ipak je vise njima dato za "obnovu" nego u Derventu.
Oni koji su zelili ili koji zele ukazati na tu za bh. Hrvate destruktivnu politiku su usutkani, uklonjeni i proglasnei izdajicama.
:flop:
Vidi cuda, "Bosnjak" se klanja Feniksu. :rofl: Jer imaju nesto zajednicko: Mrznja za Hercegovacke Hrvate. Umjesto da se bave Srbima, onima koji su SVIM Hrvatima i muslimanima nanijeli najvise stete, oni se bave Hrvatima.
Vec vidjeno tisucu puta....
u prolazu
13.02.2007., 09:06
Nemogu vjerovati da se i topic o ulaganju u obrazovanje pretvorio u pljuvaonicu.
bumbar92
13.02.2007., 09:31
Možda zato što su Hercegovci prvi u BH stali pred tenkove JNA koja je branila tekovine Feniksa i ekipe te ginuli braneći BH po dubrovačkom zaleđu i Popovom polju, dok se tadašnji predsjednik BH Alija ograđivao sa tezom "Ovo nije naš rat".
Ja te totalno razumim jadni moj Fenikse ali ti pomoći ne mogu.:cool:
zelenbrijeg
13.02.2007., 09:59
1. Hrvati i njihova kultura i znanost tim sveučilištem ulaze u natjecanje sa svim drugim sveučilištima i dobivaju priliku ojačati ugled Hrvata i njihovih infrastruktura kao kvalitetnih i privlačnih.
2. Hrvati ostaju u BIH.
3. Financije: izračunaj da ovih 11.000 studenata studira u Hrvatskoj, pa pomnoži s nekih 6 godina studiranja. I to je trošak koji bi mi financirali, jer Hrvati baš ne bi studirali na nekom drugom sveučilištu, kako zbog osjećaja zapostavljenosti tako i zbog kvalitete. Logična opcija je da bi u tom slučaju dolazili u Hrvatsku.
4. Rastom ugleda tog sveučilišta dolazit će i studenti iz Hrvatske u Mostar (profesori su već tamo), dakle to ne treba gledat samo jednosmjerno.
5. Ostankom Hrvata u BIH i jačanjem njihovih sposobnosti i kapaciteta Hrvatska štiti i svoj interes (osim ako nam je interes da "pocicamo" sve Hrvate iz BIH, pa se za 20-30 godina počnemo češat po glavi kad krenu stvarne aspiracije prema hrvatskoj obali). Naime, proces je dinamičan, a opstanak jednog naroda danas nije toliko vezan za granice koliko za njegovu opću vitalnost: od demografije preko obrazovanja kulture do politike.
Dakle, ako Hrvati misle opstati, kako u BIH, tako i u HRVATSKOJ, ne mogu se oslanjati na koncept države iz 19. st, jer se otvaranjem granica sve mijenja. A granice će biti otvorene i prema BIH i prema EU i prema Srbiji. Snaga nacije danas je u njenoj privlačnosti koja se treba ostvariti stvaralaštvom i ugledom, a ne oružjem i silom. I zato je mostarsko sveučilište bitno.
zgubydan
13.02.2007., 10:01
smatrate li da cemo mi imat koristi od tog sveucilista/campusa u BiH? Ja ne znam pa pitam ljude na forumu sto o tome misle, bez ikakve zelje za prepucavanjem.
Počelo je umirovljavanje baby-boomera (rođeni 1948-55) i Hrvatskoj će za 10 godina nedostajati radne snage, pogotovo stručne. Ovo je način da si osiguramo kulturno "kompatibilne", obrazovane useljenike. Obrazovani Arapi, Indijci, Rumunji itd. nemaju razloga doći u Hrvatsku jer su cijene nekretnina, hrane i energije iste kao na zapadu, a plaće su manje - takve će i ostati da bi profiti zapadnih vlasnika hrvatskih poduzeća ostali veliki.
zelenbrijeg
13.02.2007., 10:25
Nema pronevjere (bar ne onakve lopovske gdje su milijuni otišli u privatne džepove a da se ništa nije napravilo). Hrvatska je položila kamen, ali ih itekako drži na oku. Još uvijek je puno lopova među hrvatskim političarima tamo - i zato, daj lovu, ali i bič u rukama. ;)
A ako Hrvati budu odlazili iz BIH, opet nismo na gubitku jer ćemo dobivati gotove ljude od tamo (što se sad već isto tako događa, samo je razina tih studenata lošija). No prvenstveni cilj je da oni ostanu tamo i izgrađuju svoju zajednicu i državu u kojoj žive.
zelenbrijeg
13.02.2007., 10:32
Nije ti nitko rekao da si šovinist? E pa jesi. ;)
E pa da ti velim: sami Bošnjaci i Srbi među sobom iskreno govore kad se uspoređuju s BH-Hrvatima: "pogledaj što su Hrvati napravili od svojih selendri i gradića u BIH - grade, uređuju i sređuju" - od srednje Bosne do Hercegovine. Blebećeš ovdje napamet. Zadojen si ko mazga. I nema ti pomoći.
zelenbrijeg
13.02.2007., 10:37
De na nazovi "Politiku" ili "Dnevni Avaz" - sigurno bi ti dali posao za pisanje pamfletističkih kolumni. Mirišeš na mentalitet srpskih jugooficira što se iz opanaka uvališe u stančine, završiše nešto školice i glumiše gazde i neke face, sve "na talasima revolucije". Stvarno te svrbe Hrvati. :zvrko:
Pomogli su nam oni ciji su interesi u tom trenutku bili ugrozeni ili koji su htjeli ostvarit neke druge interese. Dakle oni koji su branili svoj dom, oni koji su svercom oruzja htjeli zaradit, oni koji nisu imali gdje pobjec, oni koji su se bojali da ce bit sljedeci ako ne pomognu, oni koji su se nadali da ce dobit svoju drzavu ako nam pomognu, neki su imali love pa pobjegli, neki su imali love pa ostali, netko je branio svoju djecu, svoju zemlju, netko je dosao jer je bio placenik... polazim od toga da je svatko imao svoje motive o kojima cesto mozemo samo nagadjat. Mozda se mozemo se slozit da nitko nije stavljao zivotna kocku bez razloga.
Da stvari tako stoje, danas ne bi bilo Hrvatske, jer bi svi bili zapalili u inozemstvo i prepustili zemlju neprijatelju. Znaš li zašto su se Varaždinci došli boriti u Vukovar? Vukovarce su smatrali za svoje i bilo im je bitno pomoći im, jer su napad na njih doživljavali kao napad na sebe. Isto tako i mnogi drugi, na mnoga druga mjesta. To se zove ljubav. Nikakva zarada, nedostatak mogućnosti bijega, čak ni interesa za državom. To nacionalni identitet nosi i to je razlog zbog kojeg je Hrvatska postala i opstala, a ne nekakvo trgovanje interesima.
Možda zato što su Hercegovci prvi u BH stali pred tenkove JNA koja je branila tekovine Feniksa i ekipe te ginuli braneći BH po dubrovačkom zaleđu i Popovom polju, dok se tadašnji predsjednik BH Alija ograđivao sa tezom "Ovo nije naš rat".
Mislim da ti je najbolje igborirat sve te koji zbog nekoliko budala imaju predrasude prema citavom narodu (bez obzira kojem).
P.S. koliko znam ovo "ovo nije nas rat" je Alija govorio rezervistima JNA kako bi ih nagovorio na dezertaciju.
balkanac
13.02.2007., 11:40
Samo kratko.
:s:
:top: :top:
Mislim da ti je najbolje igborirat sve te koji zbog nekoliko budala imaju predrasude prema citavom narodu (bez obzira kojem).
P.S. koliko znam ovo "ovo nije nas rat" je Alija govorio rezervistima JNA kako bi ih nagovorio na dezertaciju.
mislim da je to ipak izjavio nakon napada JNA na ravno.
Banja_Luka
13.02.2007., 11:41
To je samo jedan mit i laz! Istina da su dali najvise genarala (a la sofer general Rojs) ali sto se tice boraca tu stoje tanko... jako tanko. To sto se stalno prica o njima je zato sto su namtljivi, prgavi i sto stalno kukumacu!
Eto u Hrvatskoj imas i 200.000 Hrvata iz Bosne pa se ti ljudi zivi ne cuju. Zive normalno i pristojno a ne ko neki namtljivci cija mora biti zadnja.
Počelo je umirovljavanje baby-boomera (rođeni 1948-55) i Hrvatskoj će za 10 godina nedostajati radne snage, pogotovo stručne. Ovo je način da si osiguramo kulturno "kompatibilne", obrazovane useljenike. Obrazovani Arapi, Indijci, Rumunji itd. nemaju razloga doći u Hrvatsku jer su cijene nekretnina, hrane i energije iste kao na zapadu, a plaće su manje - takve će i ostati da bi profiti zapadnih vlasnika hrvatskih poduzeća ostali veliki.
Da, imas pravo iako se time samo djelomicno rjesava problem. Nas problem je mislim velik odljev pametnih glava a ne mali priljev pametnih glava. Mislim da nema manjak argumenata da pomazemo univerzitete u BiH (bez obzira cije, pametan Srbin ili musliman nije nista gluplji od pametnog Hrvata) no ono sto sam ja pitao jel se ta lova mogla efikasnije potrosit. Konkretno - da se drzimo ovog tvog primjera, mozda se sa tim milijunima moglo pokrenut projekte u HR koji bi motivirali domace glave da ostanu. Bojim se naime da se ne desi da se i sa ovim mostarcima ne desi isto - investiras u obrazovanje a oni onda zavrse u Njemackoj. Trenutno je odljev mozgova nesto manji ali to je prije svega zato sto su vani pritvorili vrata.
thorsteiner
13.02.2007., 11:43
najbolje je da skolujemo one koje su nas pokrali
mozda bi bilo bolje da naoruzamo srbiju
thorsteiner
13.02.2007., 11:46
da imamo love za razbacivanje ok nisam protiv ali hercegovci imaju svoju zemlju i smatram da je to protiv hrvatskih interesa
ali tako je bilo u proslosti sjetite se da je oruzje islo u hercegovinu a ne u slavoniju
i sad lova ide u dio bosne i hercegovine a u slavoniji fali skola
totalno van pameti a i cudim se da to samo tako prolazi
nas nitko nista i ne pita
Sweet/Bitter
13.02.2007., 11:48
najbolje je da skolujemo one koje su nas pokrali
mozda bi bilo bolje da naoruzamo srbiju
:confused: Ma tko je tebe okrao?
:nono: S takvim stavom ne treba im oružja.
Hero_87
13.02.2007., 11:48
Jesi li ti normalan!ti ćeš reći da 98%-tni odaziv Riječkih građana(ujedno i najveći odaziv jednog grada u hvatskoj) u borbu protiv srba na bojišnjice diljem hrvatske(Vukovar,Lika,Dubrovnik,Knin) je bio isključivo iz interesnih razloga:mad: .Ovakve kao što je ovaj tip,treba banirati istog trena jer je to sramota za moju familiju i mnoge Hrvate što su dali život za domovinu,Također i ove bošnjake i njihove jatake(npr. feniks) koji se nalaze na ovom forumu iz jednog jednostavnog razloga,a to je nadojiti nas Hrvate iz hrvatske protiv braće u hercegovini,kako im slučajno nebi pomagali u bih u smislu opstanka tamo,a da ne govorim glasanja na mogućem referendumu oko pripojenja hrvatske zemlje matici.Oprostite na ovom offtopicu,ali sam morao.Naravno sve najbolje mislim za mostarski poduhvat,trebali bi nastaviti o tome.
zelenbrijeg
13.02.2007., 11:50
Krivo. Alija se nadao, ne znam na osnovi čega, da neće biti rata. A kada je JNA krenula na Ravno (Hrvati), važila je ista parola. Te stvari mu BH-Hrvati pamte.
zelenbrijeg
13.02.2007., 11:51
mislim da je to ipak izjavio nakon napada JNA na ravno.
Sorry, tek sad vidim da si ti odgovorio.
Da stvari tako stoje, danas ne bi bilo Hrvatske, jer bi svi bili zapalili u inozemstvo i prepustili zemlju neprijatelju. Znaš li zašto su se Varaždinci došli boriti u Vukovar? Vukovarce su smatrali za svoje i bilo im je bitno pomoći im, jer su napad na njih doživljavali kao napad na sebe.
To nisam niti dovodio u pitanje vec ti govorim to da su i Varazdinci ginuli u Vukovaru kako bi obranili svoj dom, dom koji je nekoliko stotina km udaljen ali je linija obrane u tom trenutku bila u Vukovaru. Naravno da mi svi pripadamo istom plemenu - u HVu su se borili i Hrvati i Srbi i muslimani, zajednicka je bila hrvatska drzava i interes koji su u tome prepoznavali. Sve se svodi na interese (interes nije nista negativno). Ako netko iz SADa sjedne u avion i ode branit Vukovar onda to nije ucinio bez razloga ali isto tako ne treba bit naivan pa vjerovat kako je on dosao poginut na kocku zbog mene (uopce me ne zna).
Isto tako i mnogi drugi, na mnoga druga mjesta. To se zove ljubav. Nikakva zarada, nedostatak mogućnosti bijega, čak ni interesa za državom. To nacionalni identitet nosi i to je razlog zbog kojeg je Hrvatska postala i opstala, a ne nekakvo trgovanje interesima.
Mislim da si pogresno protumacio pojam "interes". On sam po sebi cesto vuce negativne konotacije ali to nema veze sa onime sto znaci. I ako roditelj zrtvuje svoj zivot za svog klinca opet se radi o interesu, interesu koji je potaknut ljubavlju.
Interesi zbog kojeg su ljudi isli u rat su bili vrlo sareni. Ti govoris o tome kako su svi bili dragovoljci koji su ginuli za ljude koje uopcne poznaju. Vjerujem d aje bilo i takvih ali bio je i onih koji su prisilno mobilizirani (dakle nisu se sami javili) i koji bi pobjegli u Njemacku da su mogli. Tako je u svakom ratu, nismo mi po tome nista posebni niti je to nesto negativno vec se jednostavno radi o ljudskoj psihi. A nasi plemenski instinkti ce takodjer uvijek bit prisutni (barme djelomicno).
Krivo. Alija se nadao, ne znam na osnovi čega, da neće biti rata. A kada je JNA krenula na Ravno (Hrvati), važila je ista parola. Te stvari mu BH-Hrvati pamte.
Imas neku snimku? Vidim da se mnogi koriste tom recenicom (svako okrene na svoju verziju) a zapravo nikakvog dokaza jos nisam vidio. Zvuci mi nesto ko dogovor u Karadjordjevu :)
zelenbrijeg
13.02.2007., 11:53
Da, imas pravo iako se time samo djelomicno rjesava problem. Nas problem je mislim velik odljev pametnih glava a ne mali priljev pametnih glava. Mislim da nema manjak argumenata da pomazemo univerzitete u BiH (bez obzira cije, pametan Srbin ili musliman nije nista gluplji od pametnog Hrvata) no ono sto sam ja pitao jel se ta lova mogla efikasnije potrosit. Konkretno - da se drzimo ovog tvog primjera, mozda se sa tim milijunima moglo pokrenut projekte u HR koji bi motivirali domace glave da ostanu. Bojim se naime da se ne desi da se i sa ovim mostarcima ne desi isto - investiras u obrazovanje a oni onda zavrse u Njemackoj. Trenutno je odljev mozgova nesto manji ali to je prije svega zato sto su vani pritvorili vrata.
Zapadnohercegovačka županija pokreće Agenciju za razvoj (znaš ono: povoljni krediti za poduzetnike i slično - što je nužna nadopuna obrazovanju, naravno). Problem su međustranački sukobi. Naime, HDZ je toliko pun bijesa i toliko se boji LJubića (koji je pobijedio u toj županiji) da ide čistom politikom "nek im crkne krava". Taj jal puno košta Hrvate, a prijeti čak i samom mostarskom sveučilištu.
zelenbrijeg
13.02.2007., 12:00
Imas neku snimku? Vidim da se mnogi koriste tom recenicom (svako okrene na svoju verziju) a zapravo nikakvog dokaza jos nisam vidio. Zvuci mi nesto ko dogovor u Karadjordjevu :)
Nisam ja ratni kroničar. PUn ti je internet, pa traži (google). Bar tu izjavu nitko ne negira.
Toliko je zaluđivao Bošnjake svojim autizmom da su jadni mislili da će udobrovoljit "našu JNA" tako što će im bacat cvijeće. Dok nije i na njih krenula - pa je odjednom postao i njihov rat.
Jesi li ti normalan!ti ćeš reći da 98%-tni odaziv Riječkih građana(ujedno i najveći odaziv jednog grada u hvatskoj) u borbu protiv srba na bojišnjice diljem hrvatske(Vukovar,Lika,Dubrovnik,Knin) je bio isključivo iz interesnih razloga:mad: .
Smiri zivce i napisi sa kojom se to mojom izjavom ne slazes. Mislim da nije fer da neki sovj bijes iskaljujes na meni. Ovo sto si gore napisao uopce ne opovrgava ono sto sam rekao. Mozda da proguglas sto znaci rijec "interes".
Ovakve kao što je ovaj tip,treba banirati istog trena jer je to sramota za moju familiju i mnoge Hrvate što su dali život za domovinu
Oprosti al ja ti ne pusim ta natjecanja u Hrvatstvu tako da ces se morat igrat s nekim drugim.
,Također i ove bošnjake i njihove jatake(npr. feniks) koji se nalaze na ovom forumu iz jednog jednostavnog razloga,a to je nadojiti nas Hrvate iz hrvatske protiv braće u hercegovini,kako im slučajno nebi pomagali u bih u smislu opstanka tamo,a da ne govorim glasanja na mogućem referendumu oko pripojenja hrvatske zemlje matici.
Nije problem u Bosnjacima, Srbima ili Hrvatima. Problem je u onima koji su nam nanjeli stetu a takvi su bili svih nacionalnosti. Podsjecam te da su u najvecoj pljacki hrvatske sudjelovali najvecim djelom Hrvati al necu zbog toga mrzit citav svoj narod. Ja si na tvom mjestu ne bih tolko razbijao glavu oko nasih susjeda, nek oni brinu svoju brigu, mi nasih imamo dovoljno. Slazemo se oko toga da susjedima treba pomoc ali mislim da nekakvo pripojenje mozes zaboravit. Vec je previse ljudi poginulo u zelji da sprijeci pripajanje Krajine Srbiji, sumnjam da jos itko zeli mjenjat Hrvatske granice. Zbog toga mislim da treba pomoc susjedima da stanu na svoje noge i da se izbore za svoj status, ali i da imaju bolje politicko vodstvo.
zelenbrijeg
13.02.2007., 12:03
Nije problem u Bosnjacima, Srbima ili Hrvatima. Problem je u onima koji su nam nanjeli stetu a takvi su bili svih nacionalnosti. Podsjecam te da su u najvecoj pljacki hrvatske sudjelovali najvecim djelom Hrvati al necu zbog toga mrzit citav svoj narod. Ja si na tvom mjestu ne bih tolko razbijao glavu oko nasih susjeda, nek oni brinu svoju brigu, mi nasih imamo dovoljno. Slazemo se oko toga da susjedima treba pomoc ali mislim da nekakvo pripojenje mozes zaboravit. Vec je previse ljudi poginulo u zelji da sprijeci pripajanje Krajine Srbiji, sumnjam da jos itko zeli mjenjat Hrvatske granice. Zbog toga mislim da treba pomoc susjedima da stanu na svoje noge i da se izbore za svoj status, ali i da imaju bolje politicko vodstvo.
:top:
Jedino što ne treba biti romantičan, jer nije sve ljubav i cvijeće. Fino realno, na bazi interesa, a prijateljstvo će doći s vremenom, ako bog dadne...
Nisam ja ratni kroničar. PUn ti je internet, pa traži (google). Bar tu izjavu nitko ne negira.
Toliko je zaluđivao Bošnjake svojim autizmom da su jadni mislili da će udobrovoljit "našu JNA" tako što će im bacat cvijeće. Dok nije i na njih krenula - pa je odjednom postao i njihov rat.
Vec sam trazio i nisam nasao, a dobro pretrazujem pa sam mislio da mozda ti nesto imas. No i ti sam dovodis jednu verziju u pitanje (negiras to da je to bilo obracanje JNAovim rezervistima) tako da je to ipak kontroverza. Vjerujem da bi snimka vec isplivala da postoji, ovako ce se stoljecima instrumentalizirat. Mozda je zelio sprijecit rezerviste, mozda je zelio dobit na vremenu... Opcenito, "odlaskom" tria fantastica ce puno stvari ostat nerazjasnjeno a mislim da niti nekakvo otvaranje arhiva za 50 godina nece nista rjesit jer arhivi niti ne postoje.
No nema sumnje da Alija nie bio nista bolji politicar od Franje, pogotovo ne u ratnim vremenima i n ebih se cudio i da je tocno ovo sto kazes - previse je vremena kupovao i igrao je na kartu za koju je morao znat da je losa. On je bio nesto kao Racan kod nas - mlak i neodlucan.
:top:
Jedino što ne treba biti romantičan, jer nije sve ljubav i cvijeće. Fino realno, na bazi interesa, a prijateljstvo će doći s vremenom, ako bog dadne...
Nas su emocije i dovele tu gdje jesmo - svi mrze svakog i to samo na tmelju njegovih krvnih zrnaca. Naravno da si ne treba stvarat iluziju o bratstvu i jedinstvu i nekakvoj braci izmedju nas i Bosanaca ili Hercegovaca... Zalosno je to sto imamo toliko zajednickih interesa a da je situacija takva kakva je. Ovo sto je netko rekao "nek susjedu umre krava" je manje vise politika koja prevladava na svim nasim prostorima a slozio bih se sa time da je apsolutni priortet onih u BiH da konacno odaberu ljude koji ce stiti njihove interese. Ne znam za Bosnjake i Srbe (nit me se previse tice) ali ja ovako izdaleka nemam dojam da su se BiH H politicari nesto previse borili za svoj narod. Puno su gundjali, puno su trpali svoje djepove ali narod je tu gdje je. I onda ce se u osjecaju bespomoci prstom ukazivat na Dodika ili Siladjzica. Nije ni u Hrvatskoj situacija puno bolja, i tu se za sve krivi dezurne krivce - od Srba pa do Carle del Ponte, no mozd aljudi s vremenom ipak opamete :)
Banja_Luka
13.02.2007., 12:22
da imamo love za razbacivanje ok nisam protiv ali hercegovci imaju svoju zemlju i smatram da je to protiv hrvatskih interesa
ali tako je bilo u proslosti sjetite se da je oruzje islo u hercegovinu a ne u slavoniju
To je to... Dok se pare razbacuju vani...
Slavonija i Baranja
Čak 50 posto mladih želi napustiti Belišće
Ovim anketiranjem koje se provodi u sklopu Nacionalnog programa djelovanja mladih, a koje financira Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnosti, Belišće je potvrdilo neslavan epitet mrtvoga grada
http://www.jutarnji.hr/slavonija_i_baranja/clanak/art-2006,11,22,pesimizam_belisce,51465.jl
To je to... Dok se pare razbacuju vani...
Slavonija i Baranja
Čak 50 posto mladih želi napustiti Belišće
Ovim anketiranjem koje se provodi u sklopu Nacionalnog programa djelovanja mladih, a koje financira Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnosti, Belišće je potvrdilo neslavan epitet mrtvoga grada
http://www.jutarnji.hr/slavonija_i_baranja/clanak/art-2006,11,22,pesimizam_belisce,51465.jl
zato se i ulaže u mostar da ti i takvi imate nemiran san:top:
pola vukovarskih boraca su bili hercegovci podrijetlom...
trebala se obranit i slavonija i hercegovina i obranila se...
a da nema hercegovaca danas bi gledao zelenu zastavu i minarete po dubrovniku.
Banja_Luka
13.02.2007., 13:11
Ma sta nam naprica.
:lol:
Nemoj da tu suplju prosipas u Dubrovniku 'oce te ljudi katapultirati sa Srda. Bolje se raspitaj koliki je doprinos Bosnjaka u odbrani Dubrovnika. Raspitaj se za tzv. SDA vod i tako te stvari.
;)
To nisam niti dovodio u pitanje vec ti govorim to da su i Varazdinci ginuli u Vukovaru kako bi obranili svoj dom, dom koji je nekoliko stotina km udaljen ali je linija obrane u tom trenutku bila u Vukovaru. Naravno da mi svi pripadamo istom plemenu - u HVu su se borili i Hrvati i Srbi i muslimani, zajednicka je bila hrvatska drzava i interes koji su u tome prepoznavali. Sve se svodi na interese (interes nije nista negativno). Ako netko iz SADa sjedne u avion i ode branit Vukovar onda to nije ucinio bez razloga ali isto tako ne treba bit naivan pa vjerovat kako je on dosao poginut na kocku zbog mene (uopce me ne zna).
Mislim da si pogresno protumacio pojam "interes". On sam po sebi cesto vuce negativne konotacije ali to nema veze sa onime sto znaci. I ako roditelj zrtvuje svoj zivot za svog klinca opet se radi o interesu, interesu koji je potaknut ljubavlju.
Zapravo imaš pravo, u krajnjoj liniji stvar se može tako modelirati. Ali tu je potrebno reći da nacionalni identitet proširuje interes pojedinca na naciju. To je pozitivna stvar i temelj na kojem stoje moderne i stabilne države. Uvijek će postojati ugroze, oni narodi koji nemaju taj integritet, brzo propadaju. Neki vole reći kako nacionalni identitet ograničava i kako su svi ljudi braća. Kao što sam već rekao, lako je govoriti, ali nisam primjetio da su nas, kad smo bili u opasnosti, došli braniti Šveđani.
Interesi zbog kojeg su ljudi isli u rat su bili vrlo sareni. Ti govoris o tome kako su svi bili dragovoljci koji su ginuli za ljude koje uopcne poznaju. Vjerujem d aje bilo i takvih ali bio je i onih koji su prisilno mobilizirani (dakle nisu se sami javili) i koji bi pobjegli u Njemacku da su mogli. Tako je u svakom ratu, nismo mi po tome nista posebni niti je to nesto negativno vec se jednostavno radi o ljudskoj psihi. A nasi plemenski instinkti ce takodjer uvijek bit prisutni (barme djelomicno).
Nisam rekao kako su svi bili dragovoljci, ali na početku jesu, i oni su ti koji su iznjeli najveći teret i zbog kojih je Hrvatska opstala. Nisu svi Hrvati takvi, ali oni koji jesu su jezgra koja zbog koje je hrvatski narod još uvijek ovdje. Oni jesu hrvatski narod i hrvatska država. Ostali se šlepaju.
u prolazu
13.02.2007., 13:29
No nema sumnje da Alija nie bio nista bolji politicar od Franje, pogotovo ne u ratnim vremenima i n ebih se cudio i da je tocno ovo sto kazes - previse je vremena kupovao i igrao je na kartu za koju je morao znat da je losa. On je bio nesto kao Racan kod nas - mlak i neodlucan.Izvini..ali nemozes usporediti Racana i Aliju. Dok je Racan mlak i neodlucan za cijelu drzavu Alija je bio neodlucan samo oko obrane svog naroda ali je zato vrlo odlucno rekao "to se nas ne tice" dok je JNA gazila BiH Hrvate.
Ali to nije samo problem Alije vec opcenito u BiH....tako su i danas vrlo neodlucni oko ulaganja u obrazovanje ali vrlo odlucni kada treba Mostarskom sveucilistu reci "vi se nas ne ticete!".
Zbog toga treba Hrvatska ulagati u sveuciliste kao sto je i onda morala ulagati u odbranu.
Ma sta nam naprica.
:lol:
Nemoj da tu suplju prosipas u Dubrovniku 'oce te ljudi katapultirati sa Srda. Bolje se raspitaj koliki je doprinos Bosnjaka u odbrani Dubrovnika. Raspitaj se za tzv. SDA vod i tako te stvari.
;)
Većina su bili HOS-ovci mimo Aline. Broj Hercegovaca je znatno veći. Ali nije bitno.
Što se tiče katapultiranja nije da vas baš vole dole. Ne daju vam izgraditi IC nit će vam ga dati. Znaš li zašto se većini grada povraća od Gruža(Radeljkov smrad već blijedi tako da nije to)? Ubravo zbog "vas".
Vec sam trazio i nisam nasao, a dobro pretrazujem pa sam mislio da mozda ti nesto imas. No i ti sam dovodis jednu verziju u pitanje (negiras to da je to bilo obracanje JNAovim rezervistima) tako da je to ipak kontroverza. Vjerujem da bi snimka vec isplivala da postoji, ovako ce se stoljecima instrumentalizirat. Mozda je zelio sprijecit rezerviste, mozda je zelio dobit na vremenu... Opcenito, "odlaskom" tria fantastica ce puno stvari ostat nerazjasnjeno a mislim da niti nekakvo otvaranje arhiva za 50 godina nece nista rjesit jer arhivi niti ne postoje.
No nema sumnje da Alija nie bio nista bolji politicar od Franje, pogotovo ne u ratnim vremenima i n ebih se cudio i da je tocno ovo sto kazes - previse je vremena kupovao i igrao je na kartu za koju je morao znat da je losa. On je bio nesto kao Racan kod nas - mlak i neodlucan.
Nije kontroverza. Priča o obračanju rezervistima ti je došla kasnije. Nešto kao "riječka krpica". On je to zaista izjavio. Tu izjavu nitko nije negirao.
To mu je kod Hrvata bio već 2. minus. Prvi je bio kad su tenkovi u 5. mjesecu 1991. zaustavljeni kod Pologa i on izjavljuje "Ja se ne mogu i ne želim promjeniti. Ja protiv Armije neću". Da bi se stekao dojam o kojem vremenu govorimo treba reći da se malo prije toga desilo Borovo te prosvjed u ST ispred VPO.
Nema straha da će lova završiti van projekta. Hrvatska je stvar postavila u 3 faze. Tijekom gradnje će postojati nadzornici, a poslije svake faze dolazi inspekcija. Ako se recimo ne ispuni ono što je navedeno u prvoj fazi cijeli projekt staje. Prva faza je čini mi se 42 mil kuna. Znači RH je stvar postavila na pravi način što je svakako za pohvalu. E sad da će bit borbe oko toga ko će izvoditi radove to je sigurno ali nebitno za sami projekt sveučilišta.
Na istu foru je postavljeno i dovršenje KBC-a Mostar i sada sve fercera kako bog zapovijeda.
Možda je ipak bolje finansirati školstvo nego dinamov stadion, pa makar ti fakulteti bili u drugoj državi. To je manje novca nego što je oprošteno našim prvoligašima.
Arijela
13.02.2007., 14:02
To su legende koje šire Hercegovci. Vukovar su branili nerazmetljivi Varaždinci i ostali iz većinom sjeverozapadne Hrvatske.
Da nije bilo Hercegovaca, možda bismo uspjeli rat i izbjeći.
To su legende koje šire Hercegovci. Vukovar su branili nerazmetljivi Varaždinci i ostali iz većinom sjeverozapadne Hrvatske.
Čini mi se da ipak mješaš Hercegovce i one koji su to porijeklom.
Inače tema je sveučilište,a ne rat i nije mi jasno kako uvijek teme koje s istimnemaju nikakve veze krenu tim smjerom.
Ringo59
13.02.2007., 14:14
A kao sto u svakom narodu ima najsmrdljivijih govana, tako su i medju Hrvatima najsmrdljiviji ovakvi kao fenix i slicni njemu, djubrad jedan orjunaska.
Ti sebe nazivas antifasistom a rasizam izbija iz tebe, dzukelo jedna. Kako te nije stid da cijeli jedan segment hrzltskog naroda nazivas zlom.
I koji si ti qrac uopce da sebi dajes tako nesto za pravo.
I nek me banaju, a tebe nek slobodno objavljuju, djubre rasisticko.
Ringo samo ignore i sve uredu.
zelenbrijeg
13.02.2007., 14:21
Možda je ipak bolje finansirati školstvo nego dinamov stadion, pa makar ti fakulteti bili u drugoj državi. To je manje novca nego što je oprošteno našim prvoligašima.
:top: Jebali ih stadioni i "kruha i igara".
znam da je Blago Zadro hercegovac, i da ih je jos dosta bilo.. nabrajo ih je Vanjuska jednom... imam frenda iz vukovara podrijetlom hercegovac, i njegov stari se borio... pola tog Vukovara je naseljeno iz hercegovine...
ono sto htjedoh reci da tim Vukovarcima sigurno nebi bilo nimalo drago da se hercegovini nije pomagalo..
da nije bilo SRBA onda bi izbjegli rat, SRBA ne hercegovaca glupaco
Ali to nije samo problem Alije vec opcenito u BiH....
Lako nama pametovat kad imamo relativno homogenu strukturu stanovnistva. Vidi samo kakav je belaj kod nasto a imali smo preko 85% Hrvata. BiH je po samoj strukturi puno zajebanija od Hrvatske, slazemo se da je Alija bio pogresan covjek na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme, ali vjerujem da se ni puno sposobnijem covjeku ne bi bilo lako "snac". Mislim da bi Racan reagirao isto kao i Alija sto se mnogo stvari tice. Osobno nemam pozitivno misljenje o Tudjmanu, ali ipak mi je drago da nismo imali nekog poput Racana na celu drzave u to vrijeme.
nije mi se dalo sve čitati,a dovoljno mi je bilo pročitati naslov. Nijem i jasno zašto mi financiramo izvan Hrvatske i to našim novcem. Zašto nebi BIH financirao nešto u izgradji u Hrvatske npr. sad aktualnu arenu za nadolazeče prvenstvo u rukometu
nije mi se dalo sve čitati,a dovoljno mi je bilo pročitati naslov.
Ljencino :)
procitaj i ostatak, preleti ove postove gdje se pojedinci prepucavaju oko toga tko je veci hrvat a tko izdajica. Imas na prethodnoj stranici post od zelenbrijega gdje je pobrojao neke argumente.
u prolazu
13.02.2007., 15:10
Lako nama pametovat kad imamo relativno homogenu strukturu stanovnistva. pa mozda bi to trebao biti prvi korak u shvacanju polozaja BH Hrvata od strane Hrvata iz Hrvatske.
Mi ovdje nekako prirodno shvacamo da ako netko dobije 2% glasova ljudi koje bi trebao predstavljati biva ismijan i omalovazen kao bijednik koji nemoze prijeci ni izborni prag. U Bosni to nije tako.
Ljencino :)
procitaj i ostatak, preleti ove postove gdje se pojedinci prepucavaju oko toga tko je veci hrvat a tko izdajica. Imas na prethodnoj stranici post od zelenbrijega gdje je pobrojao neke argumente.
Evo proletio sam većinu.
Moje mišljenje Hrvatska nebi trebala financirati ništa izvan Hrvatske osobito ne iz državnog proračuna, kaj ja plačam porez da bi se neki hercegovac mogel iti na fakultet.
Ringo59
13.02.2007., 15:20
Nekim kretenima nije jasno da se investira u buducnost. Hrvati bi ostajali u BiH, a to je bolje nego da se isele pa da jednog dana na granicama Hrvatska ima sto muslimansku a sto srpsku vojsku. Sa nezajazljivim pretenzijama.
Osim toga Hrvati iz BiH su za Hrvatsku znacajan ekonomski cimbenik u BiH. To je vec mnogo puta objasnjeno, i zna se i zasto. Koliko koristi ima Hrvatska od plasmana roba u BiH upravo uz asistenciju Hrvata iz BiH, naravno da se nesto treba vratiti kroz ovakva ulaganja koja ce opet Hrvatskoj donijeti profit u buducnosti.
Ali kako to da objasnis tipovima koji mrza sve hrvatsko u BiH. Ili onima koji prtljaju o ekonomiji a veze blage nemaju. Jer, nije sav taj novac poklonjen, vratiti ce se on visestruko.
Nekim kretenima nije jasno da se investira u buducnost. Hrvati bi ostajali u BiH, a to je bolje nego da se isele pa da jednog dana na granicama Hrvatska ima sto muslimansku a sto srpsku vojsku. Sa nezajazljivim pretenzijama.
Osim toga Hrvati iz BiH su za Hrvatsku znacajan ekonomski cimbenik u BiH. To je vec mnogo puta objasnjeno, i zna se i zasto. Koliko koristi ima Hrvatska od plasmana roba u BiH upravo uz asistenciju Hrvata iz BiH, naravno da se nesto treba vratiti kroz ovakva ulaganja koja ce opet Hrvatskoj donijeti profit u buducnosti.
Ali kako to da objasnis tipovima koji mrza sve hrvatsko u BiH. Ili onima koji prtljaju o ekonomiji a veze blage nemaju. Jer, nije sav taj novac poklonjen, vratiti ce se on visestruko.
Da isto tako kako se otvaraju tvornice u BIH , koje financira Hrvatska, a iste takve se u Hrvatskoj zatvaraju. Da to je jako dobro za Hrvate u BIH, bolje da oni imaju škole, fakultete ili radna mjesta nego Hrvati u Hrvatskoj
Evo proletio sam većinu.
Moje mišljenje Hrvatska nebi trebala financirati ništa izvan Hrvatske osobito ne iz državnog proračuna, kaj ja plačam porez da bi se neki hercegovac mogel iti na fakultet.
ide i ovak, samo kaj sad ide u zagrebu pa vecinom i ostane u zagrebu...
a Bih puno uvozi iz RH upravo zahvaljujuci Bih Hrvatima....
i jebemu mater kad je bi rat u RH, iz dijaspore su ljudi slali novce, Njemacka je slala humanitarnu pomoc, u Pokupskom je Njemacka obnovila skolu koju su cetnici granatirali, slali su nam novce izvana za obnovu, za razminiranje itd.. tisuce primjera ima...
Libanon je razoren ovim zadnjim ratom, cijela europa donira lova...
jedino RH nebi smjela nikom nista dati...
desi se potrees negdje , drzave doniraju pomoc, jedino RH nebi smjela nikom pomoc po tebi???
u prolazu
13.02.2007., 15:32
Da isto tako kako se otvaraju tvornice u BIH , koje financira Hrvatska, a iste takve se u Hrvatskoj zatvaraju. Da to je jako dobro za Hrvate u BIH, bolje da oni imaju škole, fakultete ili radna mjesta nego Hrvati u HrvatskojDaj ne kenjaj...sto mislis tko ti prodaje tvoje Mleko z' bregov u bosni?...mislis da to rade nasi pripametni "manageri" koji nitkome nista nemogu prodati???
Hrvatska je iz bosne samo zadnjih 5 godina izvukla minimalno 3-4 miljarde$ potem trgovinske razmjene i to samo zahvaljujuci Hrvatima u bosni.
ide i ovak, samo kaj sad ide u zagrebu pa vecinom i ostane u zagrebu...
a Bih puno uvozi iz RH upravo zahvaljujuci Bih Hrvatima....
i jebemu mater kad je bi rat u RH, iz dijaspore su ljudi slali novce, Njemacka je slala humanitarnu pomoc, u Pokupskom je Njemacka obnovila skolu koju su cetnici granatirali, slali su nam novce izvana za obnovu, za razminiranje itd.. tisuce primjera ima...
Libanon je razoren ovim zadnjim ratom, cijela europa donira lova...
jedino RH nebi smjela nikom nista dati...
desi se potrees negdje , drzave doniraju pomoc, jedino RH nebi smjela nikom pomoc po tebi???
jedno je humanitarna pomoč, a drugo je lova od proračuna, osobito kad ta država je dužna ko grčka, a kolko znam u BIH trenutno ne bjesni rat, nije bilo potres itd. Hrvatska je jedina država koja je bila u ratu kao i BIH i sad financira BIH, malo apsurdno ili nam se to dešava zato što su Hercegovci na svim vodećim mjestima ???
Daj ne kenjaj...sto mislis tko ti prodaje tvoje Mleko z' bregov u bosni?...mislis da to rade nasi pripametni "manageri" koji nitkome nista nemogu prodati???
Hrvatska je iz bosne samo zadnjih 5 godina izvukla minimalno 3-4 miljarde$ potem trgovinske razmjene i to samo zahvaljujuci Hrvatima u bosni.
znači zato što smo izvezli za tolku lovu moramo financirati školstvo u BIH, znači po tome Njemačka i ostale države od kojih uvozimo trebali bi financirati u naše školstvo
jedno je humanitarna pomoč, a drugo je lova od proračuna, osobito kad ta država je dužna ko grčka, a kolko znam u BIH trenutno ne bjesni rat, nije bilo potres itd. Hrvatska je jedina država koja je bila u ratu kao i BIH i sad financira BIH, malo apsurdno ili nam se to dešava zato što su Hercegovci na svim vodećim mjestima ???
reko drugi su pomagali nama , sad mi malo drugima trebamo pomagati...
pogotovo kad od toga imamo i koristi....
pa samo od izgradnje tog kompleksa mozemeo vratiti i pola love, nek gradi hrvatska tvrtka s hrvatskim gradjevinskim materijalom...
i opet u RH ima do jedna milijun Hrvata podrijetlom iz BIH, mozda oni zele odvojiti od svoga poreza malo za pomoc svojima dole??
znači zato što smo izvezli za tolku lovu moramo financirati školstvo u BIH, znači po tome Njemačka i ostale države od kojih uvozimo trebali bi financirati u naše školstvo
njemci i hrvati ipak nisu isti narod, ali dao sam ti jedan konkretan primjer di znam da je njemacka vlada platila obnovu pokupske skole .
pa samo od izgradnje tog kompleksa mozemeo vratiti i pola love, nek gradi hrvatska tvrtka s hrvatskim gradjevinskim materijalom...
i opet u RH ima do jedna milijun Hrvata podrijetlom iz BIH, mozda oni zele odvojiti od svoga poreza malo za pomoc svojima dole??
po tvojem znači mogli bi malo graditi škole i u Srbiji, pa u Sloveniji, pa dati Slovencima malo mora, pa malo finacirati za gradnju škole u Njemačkoj, ....
Da isto tako kako se otvaraju tvornice u BIH , koje financira Hrvatska, a iste takve se u Hrvatskoj zatvaraju
Daj primjer moliću lijepo.
Daj primjer moliću lijepo.
tvornica alumonija
njemci i hrvati ipak nisu isti narod, ali dao sam ti jedan konkretan primjer di znam da je njemacka vlada platila obnovu pokupske skole .
to su oni izdvojili iz njihovog državnog proračuna????
u prolazu
13.02.2007., 15:44
po tvojem znači mogli bi malo graditi škole i u Srbiji, pa u Sloveniji, kada ti Slovenci i Srbi budu drzavljani Hrvatske i budu promicali nase firme u Sloveniji onda DA!
tvornica alumonija
:confused: Koja je to tvornica zatvorena zato jer je Hrvatska uložila u Aluminij?
kada ti Slovenci i Srbi budu drzavljani Hrvatske i budu promicali nase firme u Sloveniji onda DA!
pa imaš dosta Hrvata u Sloveniji i Srbiji i promiču naše firme i naše more
:confused: Koja je to tvornica zatvorena zato jer je Hrvatska uložila u Aluminij?
TLM
po tvojem znači mogli bi malo graditi škole i u Srbiji, pa u Sloveniji, pa dati Slovencima malo mora, pa malo finacirati za gradnju škole u Njemačkoj, ....
da se sloveniji dogodilo ono kaj je kod nas , a kod nas da je ostao mir hrvati bi bili duzni pomoci slovencima.... i pomagali bi... sigurno...
ipak su nam susjedi...
pa imaš dosta Hrvata u Sloveniji i Srbiji i promiču naše firme i naše more
da, trebalo bi pomoci Hrvate u vojvodini, vjerujem da se to i radi.
da se sloveniji dogodilo ono kaj je kod nas , a kod nas da je ostao mir hrvati bi bili duzni pomoci slovencima.... i pomagali bi... sigurno...
ipak su nam susjedi...
pa isto kaj se desilo u Hrvatskoj desilo se i BIH i sad po ovom tebi gore ko bi trebo kome pomagati
da, trebalo bi pomoci Hrvate u vojvodini, vjerujem da se to i radi.
u osnovi ja nisam protiv da se pomogne, ali se ne slažem da se iz državnog proračuna to izdvaja, nek se otvori neka zaklada pa nek svako izdvoji ko želi
TLM
Sve si reako. Od silne mržnje lupaš gluposti. TLM je uložio 18 mil. i to danas višestruko vrijedi. Za uzvrat je cijelo vrijeme od Aluminija umjesto dividende dobivao diskontiranu cijenu sirovine. valjda znaš da se cijena određuje na Londonskoj burzi?! Čini se da ne! Inače TLM-u je onaj proizvodni dio koji ima i Aluminij uništila KOALICIJSKA VLAST, a ne Hercegovci iznenadnim gašenjem struje bez najave. E sad pitaj nekoga što to zanči za proizvodni pogon! Možeš ga bacit u staro željezo. TLM je imao još jednu manu koju Aluminij nije. Naime Aluminij je prije rata imao u svom sastavu i pogon za proizvodnju glinice te rudnike. Kako to nije profitabilno a uz to je prljavo dozalaboga to se nije pokretalo. Uz to TLM za razliku od Aluminija ima višak radnika i to je problem koja niti jedna vlad nije htjela riješiti i sad dolazi na naplatu. Pogoni Aluminija koji su danas u pogonu prije su zapošljavali oko 2500 ljudi dok ih je danas 900.
A ti lupaj gluposti i dalje.
u osnovi ja nisam protiv da se pomogne, ali se ne slažem da se iz državnog proračuna to izdvaja, nek se otvori neka zaklada pa nek svako izdvoji ko želi
moze i tako...al onda se nek smanje porezi... drzava uzima vise od 50 posto BDP-a kroz poreze??
nek se to smanji na 40 posto, 9% ce ljudi investirait i potorsit , 1% mozda oni odluce nekome poklonit...
inace to je smjenso, kolko poreza platimo i onda se jos provode hrpa akcija, za razminiravanje, za aparate u bolnicama....
Sve si reako. Od silne mržnje lupaš gluposti. TLM je uložio 18 mil. i to danas višestruko vrijedi. Za uzvrat je cijelo vrijeme od Aluminija umjesto dividende dobivao diskontiranu cijenu sirovine. valjda znaš da se cijena određuje na Londonskoj burzi?! Čini se da ne! Inače TLM-u je onaj proizvodni dio koji ima i Aluminij uništila KOALICIJSKA VLAST, a ne Hercegovci iznenadnim gašenjem struje bez najave. E sad pitaj nekoga što to zanči za proizvodni pogon! Možeš ga bacit u staro željezo. TLM je imao još jednu manu koju Aluminij nije. Naime Aluminij je prije rata imao u svom sastavu i pogon za proizvodnju glinice te rudnike. Kako to nije profitabilno a uz to je prljavo dozalaboga to se nije pokretalo. Uz to TLM za razliku od Aluminija ima višak radnika i to je problem koja niti jedna vlad nije htjela riješiti i sad dolazi na naplatu. Pogoni Aluminija koji su danas u pogonu prije su zapošljavali oko 2500 ljudi dok ih je danas 900.
znam kaj se desilo sa TLM i da su sabotirani transformatori i ostale stvari ali za vrijeme rata a ne za vrijeme koalicijske vlasti, Hrvatska je rađe išla izgraditi tvornicu u BIH nego da su sanirali TLM ili izgradili novu tvornicu .Znam i za glincu jer sam pored te tvornice proveo većinu života, a dans moji nemaju za normalnu egzistenciju, bitno da oni u BIH imaju
divizija
13.02.2007., 16:12
smesni, ti ipak gubis kompas- postoji nešto što se zove strateški interes. ovo što hrvatska šalje u BIH nije pomoć, nego investicije. sve se to hrvatskoj debelo vrati, jer upravo zahvaljujući hrvatima u bih ima s tom "državom" ogroman suficit. daleko više firmi u hrvatskoj bi propalo, od tog jednog TLM-a, da tog suficita nema. hrvati su u BIH hrvatski igrač tamo jednako kao što je izrael američki na bliskom istoku.
problem je što ima hrvata s tako parohijalnim mentalitetom da je to prestrašno, a i ti tu spadaš. vi uopće ne razumijete kako se strateški ekonomski interesi jedne države štite. naravno da ćeš podupirat onog tko omogućuje da tržišno ovladaš nekim područjem.
znam kaj se desilo sa TLM i da su sabotirani transformatori i ostale stvari ali za vrijeme rata a ne za vrijeme koalicijske vlasti, Hrvatska je rađe išla izgraditi tvornicu u BIH nego da su sanirali TLM ili izgradili novu tvornicu .Znam i za glincu jer sam pored te tvornice proveo većinu života, a dans moji nemaju za normalnu egzistenciju, bitno da oni u BIH imaju
Koalicijska vlast im je prije par godina isključila struju. Znači unišila im je peći. Kakva glinica jesam ti reako da mi to više ne radimo. I Aluminij nije cijeli podigla Hrvatska. Popravile su se anode i od prodaje isth su se novci reinvestirali u ostale pogone I tako sva lova. A TLM je svoje pare uložene Aluminijski višestruko oplodio tako da je to šuplja priča da je isti u limbu radi nas.
A ti samo lupaš napamet. To je isto ono kad se pravila Bobita. Došla ekipa u badel da kupe "stare" mašine za proizvodnju. Onda se neka pametna glavica po novinama uskukala kao žele zatvoriti badel i sve preseliti u hercegovinu. Ovi iz bobite se pokupili i strojeve i licencu kupili od talijana.
Banja_Luka
13.02.2007., 16:13
http://www.forum.hr/showthread.php?t=195899
;)
Banja_Luka
13.02.2007., 16:18
Većina su bili HOS-ovci mimo Aline. Broj Hercegovaca je znatno veći. Ali nije bitno.
Što se tiče katapultiranja nije da vas baš vole dole. Ne daju vam izgraditi IC nit će vam ga dati. Znaš li zašto se većini grada povraća od Gruža(Radeljkov smrad već blijedi tako da nije to)? Ubravo zbog "vas".
:rofl:
Ne vjeruj ono sto ti pricaju ovi sto su se zadnjih godina naselili u Cavtatu i okolini.. a mislim da ti je jasno ko se tu naselio zadnih godina. :mig:
Vazno je da stoji ono sto sam napisao. Procentualna zastupljenost Bosnjaka u odbrani Dubrovnika je veca nego i samih domordaca. ;) To su cinjenice (koje su ocito tebi i onome kao Shteva nepoznate)... a to da ima onih koji mrze njih vise govori o njima samima. :bicedobro:
:rofl:
Ne vjeruj ono sto ti pricaju ovi sto su se zadnjih godina naselili u Cavtatu i okolini.. a mislim da ti je jasno ko se tu naselio zadnih godina. :mig:
Vazno je da stoji ono sto sam napisao. Procentualna zastupljenost Bosnjaka u odbrani Dubrovnika je veca nego i samih domordaca. ;) To su cinjenice (koje su ocito tebi i onome kao Shteva nepoznate)... a to da ima onih koji mrze njih vise govori o njima samima. :bicedobro:
Zelenika, Sustjepan. To mi je rod. I gle ko će mi pričati bajke. Daj mi broj poginulih i imena svijuh pa da potkrjepiš svoje tvrdnje. Do tada pričaj bajke nekom drugom. Kao što sam rekao Zašto vam ne daju izgraditi IC kad vas tako vole?
Ringo59
13.02.2007., 16:23
Hrvatska je jedina država koja je bila u ratu kao i BIH i sad financira BIH, malo apsurdno ili nam se to dešava zato što su Hercegovci na svim vodećim mjestima ???
Ovo stalno slusamo.
De, mile ti majke kad si toliko pametan, nabroj mi sve te silne Hercegovce "na svim vodecim mjestima". Na primjer ministri u Vladi Ive Sanadera. Je li Mesic Hercegovac?
Nabroj ko od Hercegovaca zauzima kljucne pozicije u Hrvatskoj osim famoznog Milana Bandica, koji nije ni u Vladi niti je Predsjednik.
Gukni golube!
Brzo će izbori a dijaspora još uvijek ima pravo glasa...
Zjebana su stvar ti izbori, vidiš kako se HDZ recimo, nakon 6 godina žestokog sotoniziranja Tuđmana u medijima na šta nisu ni prstom makli u osvit izbora sjetio da je Tuđman veliki hrvatski sin i najzaslužniji za samostalnost kako Sanader izjavljuje gdje god stigne...
Pa se daju i ztgovi, pa se spominju spomenici. Svaka čast tome, Franjo je sve to zaslužio pa i puno više ali jasno je zašto se to radi baš sad
Došlo je i Sanaderu iz dupeta u glavu da bar jedno pola ljudi koji glasaju za HDZ to radi iz navike i iz poštovanja prema imenu i djelu prvog hrvatskog predsjednika pa mora uvjeravat ljude da je današnji HDZ upravo taj HDZ. Što su priče za malu djecu. Današnji HDZ koalira sa ljudima koji su rušili Hrvatsku
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:29
nije mi se dalo sve čitati,a dovoljno mi je bilo pročitati naslov. Nijem i jasno zašto mi financiramo izvan Hrvatske i to našim novcem. Zašto nebi BIH financirao nešto u izgradji u Hrvatske npr. sad aktualnu arenu za nadolazeče prvenstvo u rukometu
Zato što taj rukomet igra tim od 20-30 ljudi sve skupa. U njih se ulupa puno love. I onda dođu ljudi i troše lovu na ulaznice. Od toga Hrvatska nema ništa. Aj da se uloži lova u centre za rekreaciju, parkove - za sve nas, to bih podržao.
Ovako - nek se privatiziraju i nek ih plaća tko hoće. Ne želim da se to plaća iz mog poreza.
Od obrazovanja imamo svi dalekosežne koristi. Ovo o ulaganju u drugu državu je tema koja je raspravljena. Ako u prethodnim upisima na ovoj temi ne vidiš argumentaciju, imaš pravo na svoje mišljenje. Ja imam svoje.
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:31
Čitaj novine i misli što ti kažu. Kad razmisliš o ponečem, možda se bude isplatilo diskutirat.
u prolazu
13.02.2007., 16:33
u osnovi ja nisam protiv da se pomogne, ali se ne slažem da se iz državnog proračuna to izdvaja, nek se otvori neka zaklada pa nek svako izdvoji ko želiIzvini, ali ovo je vec sada prica o poreznoj reformi u Hrvata.
Osobno sam izracunao da 70% moje zarade ide u proracun drzave i vjeruj mi da bih mogao zivjeti bez 90% "stavki" a koje bi se takodjer punile iz raznih zaklada!.
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:33
Ovo je tak plitko. Ne bum ti crtal. Razmišljaj ili ostani taki kaki jesi, tvoj problem.
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:35
Žele. :top:
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:38
Preplitak je da bi skužio da prosperitet njegovog hrvatskog Varaždina ovisi o ukupnom blagostanju i napretku Hrvata. Mali zavičajni duh ne može vidjet dalje od Ivanščice. To je već malo prenaporno i složeno. :zvrko:
Nije da možete nego i hoćete. Kad je raspisan natječaj za izvođača radova uvjet je bio da je to tvrtka iz RH.
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:42
E vidiš - u tome je štos. No za to ti nisu krivi BH-Hrvati, nego hrvatska vlada i vjerojatno ti sam, jer se nisi pobrinuo da zaradiš dovoljno i jer nisi poduzeo odgovarajuće korake u životu.
Ja ovu domovinu Hrvatsku financiram, i to sasvim solidno. I ovu investiciju u mostarsko sveučilište vidim i kao svoju investiciju u jednu ukupno bolju budućnost. Zašto? Zato što umjesto škrtosti i stezanja kaiša gledam kako stvoriti dovoljno i za sebe i za druge. I to se vraća - uvijek. Usko, usko...
Preplitak je da bi skužio da prosperitet njegovog hrvatskog Varaždina ovisi o ukupnom blagostanju i napretku Hrvata. Mali zavičajni duh ne može vidjet dalje od Ivanščice. To je već malo prenaporno i složeno. :zvrko:
Ma lupa ko max po diviziji. Kad razbiješ stvar na proste fakte onda se ispari. Na zapadu ništa novo. Il je na istoku:rolleyes:
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:43
Koalicijska vlast im je prije par godina isključila struju. Znači unišila im je peći. Kakva glinica jesam ti reako da mi to više ne radimo. I Aluminij nije cijeli podigla Hrvatska. Popravile su se anode i od prodaje isth su se novci reinvestirali u ostale pogone I tako sva lova. A TLM je svoje pare uložene Aluminijski višestruko oplodio tako da je to šuplja priča da je isti u limbu radi nas.
A ti samo lupaš napamet. To je isto ono kad se pravila Bobita. Došla ekipa u badel da kupe "stare" mašine za proizvodnju. Onda se neka pametna glavica po novinama uskukala kao žele zatvoriti badel i sve preseliti u hercegovinu. Ovi iz bobite se pokupili i strojeve i licencu kupili od talijana.
Eto, dat će njemu Mesić (kao što mu je i do sada davao). Sve su krivi Hercegovci! Koji naivac. :cerek:
E vidiš - u tome je štos. No za to ti nisu krivi BH-Hrvati, nego hrvatska vlada i vjerojatno ti sam, jer se nisi pobrinuo da zaradiš dovoljno i jer nisi poduzeo odgovarajuće korake.
Ja ovu domovinu Hrvatsku financiram, i to sasvim solidno. I ovu investiciju u mostarsko sveučilište vidim i kao svoju investiciju u jednu ukupno bolju budućnost. Zašto? Zato što umjesto škrtosti i stezanja kaiša gledam kako stvoriti dovoljno i za sebe i za druge. I to se vraća - uvijek. Usko, usko...
Gledaj TLM barem onaj dio koji ima i Aluminij su definitivno pokopali Račan i ekipa. Isključili im struju a nisu im to najavili. Vruć aluminij u pećima i sve u tri pm. I sad mi krivi.
A recimo nikad se ne spominje kako je TDR uništio proizvodnju duhana u Hercegovini te koiko oni svoj uspijeh duguju upravo tim Hercegovačkim lopovima.
zelenbrijeg
13.02.2007., 16:49
Gledaj TLM barem onaj dio koji ima i Aluminij su definitivno pokopali Račan i ekipa. Isključili im struju a nisu im to najavili. Vruć aluminij u pećima i sve u tri pm. I sad mi krivi.
A recimo nikad se ne spominje kako je TDR uništio proizvodnju duhana u Hercegovini te koiko oni svoj uspijeh duguju upravo tim Hercegovačkim lopovima.
Kriv si govnaru hercegovački!!! Treba Mesić dobit izbore. :cerek:
Kriv si govnaru hercegovački!!! Treba Mesić dobit izbore. :cerek:
Jes, jes. Uz potporu poštenjaka u liku i djelu mesara ili "Skupljača kamena"
Juče lopovi danas poštenjaci.
A mogli bi malo i "zmaja gonjat". Ima se dobra šnjura:rofl: :rofl: :rofl:
Banja_Luka
13.02.2007., 17:02
Zelenika, Sustjepan. To mi je rod. I gle ko će mi pričati bajke. Daj mi broj poginulih i imena svijuh pa da potkrjepiš svoje tvrdnje. Do tada pričaj bajke nekom drugom. Kao što sam rekao Zašto vam ne daju izgraditi IC kad vas tako vole?
Imam ja i ja familije u Dubrovniku i to jaaaako puno tako da i JA znam o cemu pricam.;)
Kraj Tuđmanove ere vrijeme je i za istinu o doprinosu Bošnjaka u obrani Hrvatske (http://www.vjesnik.hr/Html/2000/06/14/Clanak.asp?r=gle&c=6)
Imam ja i ja familije u Dubrovniku i to jaaaako puno tako da i JA znam o cemu pricam.;)
Kraj Tuđmanove ere vrijeme je i za istinu o doprinosu Bošnjaka u obrani Hrvatske (http://www.vjesnik.hr/Html/2000/06/14/Clanak.asp?r=gle&c=6)
Znam sve to ali tvoja priča je bila da vas vole i da vas je bilo više u DBK nego domorodaca. Zato sam ti rekao da navedeš imena svih poginulih na DBK frontu, pa možemo pričati. Onaj Zelenika nije iz DBK, poginuo je u Sustjepanu. Imam i ja rodbine dole i ljetujema svake godine tako da znam o čemu pričam. Nas ne vole(općenito Hercegovce i to i otprije rata ono upad za napoleona, pa svjetski artovi itd što je pomalo i smješno uzimajući u obzir da je barem 60% ako ne i više stanovništva "Hercegovačko) ali vas stvarno ne vole.
Ali tu je potrebno reći da nacionalni identitet proširuje interes pojedinca na naciju. To je pozitivna stvar i temelj na kojem stoje moderne i stabilne države.
Nacionalni identit o kojem ti govoris je sredstvo poput mnogih drugih. Ne mozes ti proglasit "pozitivnim" ili "negativnim" jer ovisi kako ces to instrumentalizirat. Vidi recimo kako su cetnici pomocu tih "nacionalnih identitea", zastite srpske brace i "utvrdjivanju suvereniteta Srbije" poklali stotine tisuce ljudi. Moderne i stabilne drzave su si uglavnom osigurale druagcije metode zastite suvereniteta. S jednom atomskom bombom mozes bit ziher da te nitko nece zajebavat, neki se uvalili u Nato, neki izgradili dobru vojsku... neke pak igraju na "euforiju", neki svoje interese pojusavaju realizirat pomocu terorizma, neki to sve kombiniraju...
Uvijek će postojati ugroze, oni narodi koji nemaju taj integritet, brzo propadaju.
Tko propada? Drzava? Drzava je "samo" granica koja fizicki odredjuej interesnu skupinu. Kurdi nemaju granice ali imaju svoj identitet. Austrijanci mozda imaju granice al nemaju identitet. Kamo nas to sve vodi? Naravno da je bitno da imamo identitet ali to svako sam sebi odredjuje. Ja mogu govorit u svoje ime - imam svoj identitet i nitko im ga ne moze oduzet. Imam svoju egzistenciju koju branim u svojoj interesnoj zajednici (Drzavi) zajedno sa ostalim poreznim obveznicima. Ne osjecam da propadam, niti ja niti moj narod.
Neki vole reći kako nacionalni identitet ograničava i kako su svi ljudi braća. Kao što sam već rekao, lako je govoriti, ali nisam primjetio da su nas, kad smo bili u opasnosti, došli braniti Šveđani.
Pa naravno, jer nisu imali interesa. Da su procjenili da u Hrvatskoj moraju branit svoje interese vjerojatno bi odmah poslali oruzje ili se dosli i fizicki ovdje borit. Svabe su nam pomagale jer su imali interesa za to, kao i Vatikan. Nemoj vjerovat u neke bajke o tome kako je svijet pun korporativnih i politickih altruista koji pomazu ljudima u nevolju.
Nisam rekao kako su svi bili dragovoljci, ali na početku jesu, i oni su ti koji su iznjeli najveći teret i zbog kojih je Hrvatska opstala. Nisu svi Hrvati takvi, ali oni koji jesu su jezgra koja zbog koje je hrvatski narod još uvijek ovdje. Oni jesu hrvatski narod i hrvatska država. Ostali se šlepaju.
Mozda ali mislim da nisi shvatio sto ti govorim. Konkretno, nas dvojica smo pripadnici istog naroda. No ja ne bih isao u rat pogonut zbog tebe, a vjerujem da ne bi ni ti zbog mene. Mozda je ovo prikladno mjesto za jedan citat (doduse iz nesto drugacijeg konteksta - o herojima):
Maybe he was right maybe there are no such things as heroes maybe there are just people like my dad, I finally came to understand why they were so uncomfortable being called heroes. Heroes are something we create, something we need. It's a way for us to understand what is almost incomprehensible, how people could sacrifice so much for us, but for my dad and these men the risks they took, the wounds they suffered, they did that for their buddies, they may have fought for there country but they died for there friends. For the man in front for the man beside him, and if we wish to truly honor these men we should remember them the way they really were the way my dad remembered them. (iz "Flags of Our Fathers")
u prolazu
13.02.2007., 18:06
Drzava je samo granica koja fizicki odredjuej interesnu skupinu. Kurdi nemaju granice ali imaju svoj identitet. Austrijanci mozda imaju granice al nemaju identitet. Kamo nas to sve vodi? Naravno da je bitno da imamo identitet ali to svako sam sebi odredjuje. Ja mogu govorit u svoje ime - imam svoj identitet i nitko im ga ne moze oduzet. Imam svoju egzistenciju koju branim u svojoj interesnoj zajednici (Drzavi) zajedno sa ostalim poreznim obveznicima. Ne osjecam da propadam, niti ja niti moj narod.
Dao si primjer Kurda koji bi vjerovatno u postocima reda preko 90% dali nogu i Turskoj i Iraku kada ih te drzave nebi gazile. Dao si primjer Austrijanaca koji su na posljednjem referendumu sa 98% glasali za Anschluss....i koji samo zbog "povijesne krivnje" takav referendum nesmiju ponovno sprovesti.
Ali u jednom si upravu...drzava bi trebala biti granica koja fizicki odredjuje interesnu skupinu ali narod JESTE interesna skupina. I kada se te fizicke granice podudaraju sa narodom onda imamo stabilnu drzavu zapadnoeuropskog tipa a kada to nije tako cesto ( ne uvijek ) imamo bacvu baruta.
To cak nije toliki problem kada su ljudi u toj drzavi svjesni svoje "nestabilnosti" kao naprimjer Svicarci...pa rade na tomu da se ta nestabilnost smanji u sto vecoj mjeri. Ali kada se pred time zatvara oci i pravi blesav dobijemo Irak....a tomu smo svjedoci i u susjedstvu.
A sto se tice propadanja i inegriteta....ako ne osjecas da nam je drzava trula i da zaudara na sve strane...gdje zivis?Pa pogledaj samo sto su nam sverceri napravili zadnjih 15 godina od ekonomije...to jedan Njemac nebi nikada napravio svojoj drzavi.
Dao si primjer Kurda koji bi vjerovatno u postocima reda preko 90% dali nogu i Turskoj i Iraku kada ih nebi te drzave gazile. Dao si primjer Austrijanaca koji su na posljednjem referendumu sa 98% glasali za Anshluss.
Nije bitno, samo sam htio rec kako narod moze postojat i bez drzave. Drzava bi trebala sluzit kao neka vrsta utocista ali neki nas Hrvat koji zivi u Njemackoj djeli interese sa ostalim Njemcima i zato je njemu stalo da Njemackoj bude sto bolje (radi svoje vlastite egzistencije) iako je on pripadnik jednog sasvim drugog naroda.
Ali u jednom si upravu...drzava bi trebala biti granica koja fizicki odredjuje interesnu skupinu ali narod JESTE interesna skupina.
Zbog cega? Koji su to zajednicki interesi mene i nekog Hrvata u Australiji? OK, govorimo istim jezikom i navijamo za nase sportase no to nisu interesi.
I kada se te fizicke granice podudaraju sa narodom onda imamo stabilnu drzavu zapadnoeuropskog tipa a kada to nije tako cesto ( ne uvijek ) imamo bacvu baruta.
U teoriji funkcionira i ovo drugo. Ne moramo se nuzno drzat Svicarske, mozemo i o Jugoslaviji. Ja naime misilm da se koncept Jugoslavije mogao odrzat da na povrsinu nije isplivao velikosprski ekspancionizam i da je Tito bio "flexibiliniji". Problem takvih drzava je to sto je dovoljan jedna budala da sve rasturi a tu u praksi tesko opstaje. Narodu je prije svega bitna vlasita egzistencija i ako Svicarci misle da im je bolje djelit granice sa ostalim narodima onda oni protiv toga nece imat nista. I primjer sa EUom... bogate drzave se udruzuju i odricu suvereniteta ali to za sobom opet moze povuc sindrom Jugoslavije (a mozda i nece).
To cak nije toliki problem kada su ljudi u toj drzavi svjesni svoje "nestabilnosti" kao naprimjer Svicarci...pa rade na tomu da se ta nestabilnost smanji u sto vecoj mjeri. Ali kada se pred time zatvara oci i pravi blesav dobijemo Irak.
Na takvim nestabilnim podrucjima ces lako nac nekog tko ce pokusat unovcit tu situaciju. Postoje mehanizmi kako se protiv toga stit (kao sto kazes - Svicarci). Sve u svemu, narod je postao presirok i preobuhvatan pojam i ljudi ga cesto tesko prihvacaju. U jednoj razvijenoj Njemackoj ce recimo Njemce turskog porijekla uvijek nazivat Turcima, ljudi ocito ne mogu bez podjele na "nase" i "njihove" i cine sve kako bi "nasi" bili sto bolji a "njihovi" sto losiji.
Hercboy
13.02.2007., 18:34
Na vlasti su tada bili i bosanci hrvati i hercegovci hrvati. zasto onda svaljujes svu krivnju na hercegovce?
u prolazu
13.02.2007., 18:35
Zbog cega? Koji su to zajednicki interesi mene i nekog Hrvata u Australiji? OK, govorimo istim jezikom i navijamo za nase sportase to nisu interesi.
Naizgled nikakvi...posebno sto ti Hrvati sto generacije odmicu sve vise prestaju biti Hrvati i sve vise postaju Australci.
Ali to nije sprijecilo Luksica da ulozi stotine miljuna dolara u Hrvatsku kada nitko nije htio uloziti ni prebijene lipe. On je to ulozio ne zbog toga sto je poslovni covjek nego samo zato sto je porjeklom Hrvat. Slicnih primjera ti mogu navesti koliko hoces.
U teoriji funkcionira i ovo drugo. Ne moramo se nuzno drzat Svicarske, mozemo i o Jugoslaviji. Ja naime misilm da se koncept Jugoslavije mogao odrzat da na povrsinu nije isplivao velikosprski ekspancionizam i da je Tito bio "flexibiliniji". Problem takvih drzava je to sto je dovoljan jedna budala da sve rasturi a tu u praksi tesko opstaje. Narodu je prije svega bitna vlasita egzistencija i ako Svicarci misle da im je bolje djelit granice sa ostalim narodima onda oni protiv toga nece imat nista. I primjer sa EUom... bogate drzave se udruzuju i odricu suvereniteta ali to za sobom opet moze povuc sindrom Jugoslavije (a mozda i nece). Jugoslavija je tek ustavnom 74' krenula dobrim putem i nju je najvise unistilo to sto se prije toga 50 godina pravilo "blesavim".
Da se manje pricalo o "bratstvu i jedinstvu" a vise radilo na tome mozda bi ona i sazivjela.
A EU nije drzava niti ce ona ikada to biti...to je u osnovi tek jedna carinska unija gdje se dobro zna tko je sto....a cak i takva se trese.
Na takvim nestabilnim podrucjima ces lako nac nekog tko ce pokusat unovcit tu situaciju. Postoje mehanizmi kako se protiv toga stit (kao sto kazes - Svicarci).Nije vazno....uvijek i svuda ce ljudi pokusati unovciti rodjenu majku za par svjetlucavih kamencica pa bilo to u nestabilnim bilo u stabilnim sredinama.
Sto se tice Svicaraca oni to rjesavaju na nacin koji je nama ponekad smjesan...recimo u kinu titluju filmove u 4 reda bez obzira na kantone.
To sigurno nije zbog toga da bi svi razumjeli titl nego zbog svijesti da bi izostanak nekih slova moglo nekoga povrijediti. U njih nema nikakve sanse da jedan Komsic predstavlja itkoga!!
Naizgled nikakvi...posebno sto ti Hrvati sto generacije odmicu sve vise prestaju biti Hrvati i sve vise postaju Australci.
Ali to nije sprijecilo Luksica da ulozi stotine miljuna dolara u Hrvatsku kada nitko nije htio uloziti ni prebijene lipe. On je to ulozio ne zbog toga sto je poslovni covjek nego samo zato sto je porjeklom Hrvat. Slicnih primjera ti mogu navesti koliko hoces.
Ajmo jos jednom... rekao si da Hrvati cine interesnu skupinu, pa sam te ja pitao koje to interese djelimo ja i Hrvat iz Australije. Ti si rekao naizgled nikakve, ali koji su to "neocite" interese djelimo?!
To da su ljudi emocionalna bica mi je sasvim jasno - o tome ne moramo diskutirat, ali to ovdje nije tema. Luksic je mozda ulozio jer je zelio pomoc drzavi koju voli. OK, ali mi ovdje govorimo o interesnim skupinama. Ja saljem pare u Afriku jer zelim pomoc nevinoj djeci da ne umru od gladi - no to ne znaci da oni i ja imamo iste interese tako da mislim da si sa Luksicem ipak zabrijao malo ustranu :)
u prolazu
13.02.2007., 18:56
Ajmo jos jednom... rekao si da Hrvati cine interesnu skupinu, pa sam te ja pitao koje to interese djelimo ja i Hrvat iz Australije. Ti si rekao naizgled nikakvi, ali koji su to "neociti" interesi?!
To da su ljudi emocionalna bica mi je sasvim jasno - o tome ne moramo diskutirat, ali to ovdje nije tema. Luksic je mozda ulozio jer je zelio pomoc drzavi koju voli. OK, ali mi ovdje govorimo o interesnim skupinama. Ja saljem pare u Afriku jer zelim pomoc nevinoj djeci da ne umru od gladi - no to ne znaci da oni i ja imamo iste interese tako da mislim da si sa Luksicem ipak zabrijao malo ustranu :)Sory Prebo, ali ti si namjerno izabrao Australiju zato sto si svjestan da se taj dio nacionalnog korpusa topi i prestaje biti Hrvatski.
Namjerno nisi izabrao primjer 400,000 Hrvata u Njemackoj jer dobro znas da su upravo njihove doznake spasile ovu drzavu od potpunog bankrota pocetkom 90-tih a i dan danas odrzavaju platnu bilancu zemlje kako tako stabilnom.
Onda cu ti odgovoriti ovako...vi ne djelite nikakve interese jer ti ljudi nisu Hrvati nego samo imaju Hrvatske korjene.
Tvoj problem je sto te Australce predstavljas kao Hrvate i pitas se sto imas zajednicko sa njima umjesto da shvatis da ih krivo percipiras.
Interes moras traziti ne u onih "Hrvata" koji su to samo zato sto im je djed to bio vec u pravih Hrvata a takvih u australiji nema previse.
Zato i ono "naizgled"..tvoj pojam "Hrvati u Australiji" je potpuno pogresan i predimenzioniran i interese trebas traziti u sitnicama koje jedan tako mali korpus moze ponuditi a ne u nekim velikim stvarima, a nogomet je sasvim dobar mali interes!
Uspredno sa njima Hrvati u BiH imaju golemi zajednicki interes sa Hrvatskom.
Naša Kvačica
13.02.2007., 19:00
Stvar je jednostavna, postoje ugrubo dva scenarija.
1. Hrvati u BiH uspiju izboriti ravnopravnost, dobiti pokrajinu ili kanton, i kao rezultat Hrvatska ima prijateljsku i demokratsku i najbitnije uravnoteženu BIH na svojoj granici.:top:
2. Hrvati u BiH se isele u Zagreb, BiH postane nestabilna srpsko-muslimanska država, Dalmacija gubi zaleđe, Bošnjaci hoće izlaz na more, Srbi hoće pripajanje RS Srbiji i tko zna što sve ne (poznati su megalomani), kako to dalje može završiti teško je predvidjeti, ali ne zvuči obećavajuće.
Zaključak je jasan, životni i najveći interes Hrvatske je izgradnja BiH kao države tri ravnopravna naroda. To je inače najveći cilj i Bošnjaka i Srba iako toga možda nisu svjesni, jer je svaki rat nepredviv i nikad se ne zna tko će na kraju nastradati. Da se zna, ne bi ni bilo ratova, nego bi se slabija strana predala i to bi bilo to.
Dakle, da Hrvati u BiH imaju svoj proračun, nitko ne bi tražio da Hrvatska financira Sveučilište.
Ali situacija je ovakva. Zamislite da je Hrvatska danas u nekoj novoj Jugoslaviji i da novac od poreza ide u Beograd, i onda Srbi odlučuju gdje će se trošiti? Ne bi bilo lijepo zar ne?
Neću pričati o moralnoj obvezi, jer nas je Hrvatska i uvalila u govna (Federaciju) gdje nas danas preglasavaju i pljačkaju. Morate nam pomoći zbog sebe, iz svojih sebičnih razloga, ako nećete pored sebe nešto a la Libanon i Palestinu. Hrvati u BiH (i to ponajprije enklave u srednjoj Bosni :top: ) su ključ za opstanak BiH kao cjelovite i mirne države.
balkanac
13.02.2007., 19:35
Zaključak je jasan, životni i najveći interes Hrvatske je izgradnja BiH kao države tri ravnopravna naroda. To je inače najveći cilj i Bošnjaka i Srba iako toga možda nisu svjesni, jer je svaki rat nepredviv i nikad se ne zna tko će na kraju nastradati. Da se zna, ne bi ni bilo ratova, nego bi se slabija strana predala i to bi bilo to.
Ja sam svjestan. Ocito da je svjestan i dodik, tj. politicari RS. :D
Dakle, da Hrvati u BiH imaju svoj proračun, nitko ne bi tražio da Hrvatska financira Sveučilište.
Ali situacija je ovakva. Zamislite da je Hrvatska danas u nekoj novoj Jugoslaviji i da novac od poreza ide u Beograd, i onda Srbi odlučuju gdje će se trošiti? Ne bi bilo lijepo zar ne?
Slazem se. Ovo je super stvar, i ovo je konstruktivna uloga hrvatske vlade na korist hrvatskog naroda u bih a nije na stetu druga dva. Samim tim, indirektna korist svima u bih. Balans izmedju 3 naroda u bih je jaako bitan, a hrvati su trenutno u podredjenom polozaju.
Sory Prebo, ali ti si namjerno izabrao Australiju zato sto si svjestan da se taj dio nacionalnog korpusa topi i prestaje biti Hrvatski.
Namjerno nisi izabrao primjer 400,000 Hrvata u Njemackoj jer dobro znas da su upravo njihove doznake spasile ovu drzavu od potpunog bankrota pocetkom 90-tih a i dan danas odrzavaju platnu bilancu zemlje kako tako stabilnom.
Nisam nista namjeno izabrao, nemam pojma kakva je situacija u Australiji, mozemo i o hrvatima u Njemackoj pricat. O tome da nasa dijaspora novcano pomaze Hrvatksu uopce nije upitno niti je to itko dovodio u pitanje. Al ja tebe opet pitam, koji je to zajednicki interes meni i Hrvatu u Njemackoj? Imamo emocionalnu vezu sa Hrvatskom i zato joj mozda oboje zelimo dobro ali ako to i je neki interes to je iskljucio emocionalni interes. Mozda pomazu Hvratsku jer njihovi najmiliji jos zive u Hrvatskoj i salju im novac (mislim da je to dosta cest slucaj), mozda ih pece savjest, mozda je vole bez nekog "materijalnog razloga"... ah ta ljubav... :)
No ja govorim o nesto konkretnijim interesima, interesima koji se u kapitalizmu manifestiraju kroz korporativne interese (dakle globalne, bez ranice i bez obzira na vjeru naciju i druavu), vjerske, one koje djele stanovnici jedne drzave...
Onda cu ti odgovoriti ovako...vi ne djelite nikakve interese jer ti ljudi nisu Hrvati nego samo imaju Hrvatske korjene.
Tvoj problem je sto te Australce predstavljas kao Hrvate i pitas se sto imas zajednicko sa njima umjesto da shvatis da ih krivo percipiras.
Interes moras traziti ne u onih "Hrvata" koji su to samo zato sto im je djed to bio vec u pravih Hrvata a takvih u australiji nema previse.
Zato i ono "naizgled"..tvoj pojam "Hrvati u Australiji" je potpuno pogresan i predimenzioniran i interese trebas traziti u sitnicama koje jedan tako mali korpus moze ponuditi a ne u nekim velikim stvarima, a nogomet je sasvim dobar mali interes!
Ko sto rekoh, mozemo i o njemackm Hrvatima.
Uspredno sa njima Hrvati u BiH imaju golemi zajednicki interes sa Hrvatskom.
Kad govorimo o hrvatskom narodu onda moramo govoriti o malo sirem poimanju od onog u BiH. BiH je fizicki vezana za hrvatsku, mnogi imaju rodbinu kod nas, mnogi imaju firme, stanove... u Zagrebu. Meni je sasvim jasno da Hrvat iz Mostara ima neke interese vezane za HR, ali ti interesi ne moraju nuzno biti dvosmjerni. Dakle Hrvati u BiH mozda i imaju interese u Hrvatskoj, ali ja nemam direktnih interesa vezane za njih. Nekome mozda znaci to sto imamo isti pasos i sto govorimo istim jezikom nesto znaci u zivotu. Te nas stvari zaista vezu, ali ja ne djelim sudbinu sa njima, sudbinu djelim sa svima koji zive u Hrvatskoj, koij placaju poreze i koji direktno ispastaju zbog nase vlade i politicara.
1. Hrvati u BiH uspiju izboriti ravnopravnost, dobiti pokrajinu ili kanton, i kao rezultat Hrvatska ima prijateljsku i demokratsku i najbitnije uravnoteženu BIH na svojoj granici.:top:
2. Hrvati u BiH se isele u Zagreb, BiH postane nestabilna srpsko-muslimanska država, Dalmacija gubi zaleđe, Bošnjaci hoće izlaz na more, Srbi hoće pripajanje RS Srbiji i tko zna što sve ne (poznati su megalomani), kako to dalje može završiti teško je predvidjeti, ali ne zvuči obećavajuće.
...
Neću pričati o moralnoj obvezi, jer nas je Hrvatska i uvalila u govna (Federaciju) gdje nas danas preglasavaju i pljačkaju. Morate nam pomoći zbog sebe, iz svojih sebičnih razloga, ako nećete pored sebe nešto a la Libanon i Palestinu. Hrvati u BiH (i to ponajprije enklave u srednjoj Bosni :top: ) su ključ za opstanak BiH kao cjelovite i mirne države.
Tocno, zato u principu i nemam nesto protiv ovog konkretnog pomaganja. Treba vam pomoc radi nas samih. No ovo da smo vas uvalili u govna... slazem se da je hrvatska politika prema BiH bila katastrofalna, ali sto se mene tice nikad se niste ni trebali uzdat u nas. Kako se ono kaze - uzdaj se u se i u svoje kljuse. Ja osobno nikad nisam zagovarao to "uvaljivanje u govna" pa ne osjecam neku moralnu obavezu da odvajam od svojih ustiju kako bi vama bilo bolje.
u prolazu
13.02.2007., 19:57
Nisam nista namjeno izabrao, nemam pojma kakva je situacija u Australiji, mozemo i o hrvatima u Njemackoj pricat. O tome da nasa dijaspora novcano pomaze Hrvatksu uopce nije upitno niti je to itko dovodio u pitanje. Al ja tebe opet pitam, koji je to zajednicki interes meni i Hrvatu u Njemackoj? Imamo emocionalnu vezu sa Hrvatskom i zato joj mozda oboje zelimo dobro ali ako to i je neki interes to je iskljucio emocionalni interes. Mozda pomazu Hvratsku jer njihovi najmiliji jos zive u Hrvatskoj i salju im novac (mislim da je to dosta cest slucaj), mozda ih pece savjest, mozda je vole bez nekog "materijalnog razloga"... ah ta ljubav... :)
No ja govorim o nesto konkretnijim interesima, interesima koji se u kapitalizmu manifestiraju kroz korporativne interese (dakle globalne, bez ranice i bez obzira na vjeru naciju i druavu), vjerske, one koje djele stanovnici jedne drzave....pa upravo si spomenuo ekonomski interes..koji je kralj svih interesa. Neznam sto ce ti vise.
Kad govorimo o hrvatskom narodu onda moramo govoriti o malo sirem poimanju od onog u BiH. BiH je fizicki vezana za hrvatsku, mnogi imaju rodbinu kod nas, mnogi imaju firme, stanove... u Zagrebu. Meni je sasvim jasno da Hrvat iz Mostara ima neke interese vezane za HR, ali ti interesi ne moraju nuzno biti dvosmjerni. Dakle Hrvati u BiH mozda i imaju interese u Hrvatskoj, ali ja nemam direktnih interesa vezane za njih. Nekome mozda znaci to sto imamo isti pasos i sto govorimo istim jezikom nesto znaci u zivotu. Te nas stvari zaista vezu, ali ja ne djelim sudbinu sa njima, sudbinu djelim sa svima koji zive u Hrvatskoj, koij placaju poreze i koji direktno ispastaju zbog nase vlade i politicara.Ne dijelim ni ja sudbinu sa tobom ali su nam zivoti opet nekako isprepleteni mada vjerovatno nismo ni svjesni te cinjenice.
Samo to da Hrvatska poduzeca preko BH Hrvata godisnje zarade ogromne svote novca ( izmedju 800 i 900 miljuna$ plusa ) bi ti trebala biti dovoljna. A ta snazna ekonomska suradnja izvire upravo iz cinjenice da smo jedan narod a ne cistom slucajnoscu. Ekonomska suradnja je svakako najvazniji aspekt u miru ali u kriznim situacijama se itekako pokazalo koliko toga nas veze...i to ne samo sa Hrvatima u BiH nego sa Hrvatima bilo gdje.
Kada je Hrvatskoj trebalo oruzje tamo 91' nije se islo ni u Austrijanca ni u Njemca ni u Svedjanima vec se sve sredjivalo preko nasih ljudi!...tada smo znali tko su "nasi" a tko "njihovi"...steta sto se umedjuvremenu to zaboravilo.
Naša Kvačica
13.02.2007., 20:01
No ovo da smo vas uvalili u govna... slazem se da je hrvatska politika prema BiH bila katastrofalna, ali sto se mene tice nikad se niste ni trebali uzdat u nas. Kako se ono kaze - uzdaj se u se i u svoje kljuse.
Meni se čini da smo tu lekciju naučili. :top:
Ja osobno nikad nisam zagovarao to "uvaljivanje u govna" pa ne osjecam neku moralnu obavezu da odvajam od svojih ustiju kako bi vama bilo bolje.
Pa dobro Prebo, nisam ni mislio da si ti potpisao Washingtonski i Daytonski sporazum. :)
Nego, lijepa vijest, izgleda da OHR i EU spremaju novi Ustav BiH koji bi trebao prvenstveno riješiti nacionalno pitanje (a posebno Hrvata), i planiraju ga početi dogovarati na ljeto (gdje ne bi bila loša pomoć u lobiranju od strane Hrvatske), a onda i provesti u iduće dvije godine, tako da tko zna, onda možemo pomagati mi vama, ako gdje treba. :zubo:
u prolazu
13.02.2007., 20:09
Nego, lijepa vijest, izgleda da OHR i EU spremaju novi Ustav BiH koji bi trebao prvenstveno riješiti nacionalno pitanje (a posebno Hrvata), i planiraju ga početi dogovarati na ljeto (gdje ne bi bila loša pomoć u lobiranju od strane Hrvatske), a onda i provesti u iduće dvije godine, tako da tko zna, onda možemo pomagati mi vama, ako gdje treba. :zubo:Nesto mi govori da od toga nece biti nista.
pa upravo si spomenuo ekonomski interes..koji je kralj svih interesa. Neznam sto ce ti vise.
Pa oko ekonomskih interesa se valjda slazemo. No ti si govorio da narod djeli interese a jos nisam shvatio - koje?
Samo to da Hrvatska poduzeca preko BH Hrvata godisnje zarade ogromne svote novca ( izmedju 800 i 900 miljuna$ plusa ) bi ti trebala biti dovoljna. A ta snazna ekonomska suradnja izvire upravo iz cinjenice da smo jedan narod a ne cistom slucajnoscu. Ekonomska suradnja je svakako najvazniji aspekt u miru ali u kriznim situacijama se itekako pokazalo koliko toga nas veze...i to ne samo sa Hrvatima u BiH nego sa Hrvatima bilo gdje.
Ekonomski interes je nesto sasvim drugo. Mi imamo i sa Srbijom jak ekonomski interes jer nam je razmjena roba sve veca i veca i ostvarujemo pozitivan izvozni deficit. No mi smo dva razlicita naroda i nema veze sa narodnostima.
Kada je Hrvatskoj trebalo oruzje tamo 91' nije se islo ni u Austrijanca ni u Njemca ni u Svedjanima vec se sve sredjivalo preko nasih ljudi!...tada smo znali tko su "nasi" a tko "njihovi"...steta sto se umedjuvremenu to zaboravilo.
Cini mi se da se vrtimo u krug jer ti uporno govoris jedno a ja drugo. Ovo sto ti govoris ja uopce ne dovodim u pitanje. Naravno da su nas pomagali "nasi".
No ja ti pokusavam objasnit (govorim naravno u svoje ime) da ja sa Hrvatom u Njemackoj ne djelim sudbinu i interese a sa svojim susjedom djelim. Moj susjed i ja zelimo da imamo sredjenu drzavu sa visokim standardom jer je time automatski i nama bolje a i nasoj djeci. Ja sam sa hrvatom u Njemackoj vezan mozda jedino preko njegove rodbine u Hrvatskoj a to je otprilikei moje iskustvo. Primjetio sam naime da je ta veza dijasporasa sa domovinom puno izrazenija kod onih koji jos imaju rodbinu u Hrvatskoj. Oni cije su familije kolektivno pobjegle su cesto vrlo indiferentni (sto mi i nije tako cudno).
Naša Kvačica
13.02.2007., 20:16
Nesto mi govori da od toga nece biti nista.
Pa, ne možemo znati za sigurno, ali ja se nadam da hoće.
Razlog optimizmu vidim jer stvari dolaze u ravnotežu. Bošnjacima natalitet ide strmoglavo dole, a njihovi krajevi se najsporije ekonomski razvijaju. S druge strane, Hrvati su se učvrstili i većina su u četiri županije, a čak ni u srednjoj Bosni ni izdaleka nisu nestali kao što su se neki nadali.
Zato Bošnjacima treba rješenje brzo, jer im ne odgovara trenutno stanje. Ako im se ponudi da RS uđe u sastav BiH kao jedna od regija, mogli bi pristati na BiH sa 4-5 regija. (bar se nadam :zubo: ) U prilog tome su i rasprave sa forumašima koji žive u BiH. Bošnjaci iz dijaspore su naravno agresivniji, ali oni koji žive u BiH više i žele normalizaciju stanja.
Meni se čini da smo tu lekciju naučili. :top:
Pa nisam bas siguran. Uzajamno pomaganje samo po sebi uglavnom rezultira pozitivno, no problem nastaje kad pocne direktno uplitanje. Odnos Hrvata iz BiH i Hrvatske bi bio visestruko bolji da Hercegovci ne utjecu na politiku u Hrvatskoj i da se hrvatski politicari nisu petljali u politiku BiH Hrvata. Mislim da je to ono sto nas je "zavadilo" (ako uopce mozemo govorit o zavadjenju). A to uplitanje nema smisla upravo zato jer su nam interesi drugaciji (djelimo drugaciju sudinu) i cak i netko sa cansim namjerama ima velike sanse da usere stvar. A za tim uplitanjia ionako nije bilo potrebe.
Pa dobro Prebo, nisam ni mislio da si ti potpisao Washingtonski i Daytonski sporazum. :)
Hehe, nikad nemres bit sigura :)
Vanjushka
13.02.2007., 20:23
Svakako, u isto vrijeme ste obranili Kuds, Faluju, Dubrovnik i docekivali srpske tenkove u Stocu sa cvijecem.
Bosnje 2 - Hard target.
zelenbrijeg
13.02.2007., 20:25
:top: Eh, još kad bi to kužili ovi što plaču da su im Hercegovci krivi za lošu osobnu materijalnu situaciju... :zvrko:
zelenbrijeg
13.02.2007., 20:30
...
Kad govorimo o hrvatskom narodu onda moramo govoriti o malo sirem poimanju od onog u BiH. BiH je fizicki vezana za hrvatsku, mnogi imaju rodbinu kod nas, mnogi imaju firme, stanove... u Zagrebu. Meni je sasvim jasno da Hrvat iz Mostara ima neke interese vezane za HR, ali ti interesi ne moraju nuzno biti dvosmjerni. Dakle Hrvati u BiH mozda i imaju interese u Hrvatskoj, ali ja nemam direktnih interesa vezane za njih. Nekome mozda znaci to sto imamo isti pasos i sto govorimo istim jezikom nesto znaci u zivotu. Te nas stvari zaista vezu, ali ja ne djelim sudbinu sa njima, sudbinu djelim sa svima koji zive u Hrvatskoj, koij placaju poreze i koji direktno ispastaju zbog nase vlade i politicara.
Jesi ti pročitao sve argumente? Samo si se skoncentrirao na svoju lovu sad i ovdje. Jesi ti svjestan da bez Hrvata dobivaš turbulentnu Bosnu, Srbe koji je dijele i otcjepljuju se, Bošnjake kojima rastu nacionalni apetiti. Ne zavaravaj se. To je prirodan slijed događanja u cijeloj povijesti ljudskog roda. Nema nikakav argument koji bi tvrdio suprotno.
Eno nekakav Muhamed govori o ulaganju milijarde Eura u Neum - turistička naselja, hoteli,... Tko stoji iza toga. Muhamed veli: nizozemci. Možda. A možda i ne - uvijek postoje skriveni vlasnici. A znamo što se planira s Neumom u Sarajevu. Nacionalni dinamizam ako krene, ne zaustavlja se dok god ne naiđe na zid. Oduvijek je tako bilo.
:top: Eh, još kad bi to kužili ovi što plaču da su im Hercegovci krivi za lošu osobnu materijalnu situaciju... :zvrko:
Nema ti to veze s Hrvatima ili s hercegovcima.
Radi se o obicnoj ljudskoj psihi da za svoju nesrecu "okrivljuje" druge. To rade svi - svi imaju svoje Srbe, muslimane, Hercegovce, Carle del Ponte, Mesice...
Vjerujem da ih ovi u Hercegovini imaju svoje dezurne krivce (muslimane, Komsice...)
zelenbrijeg
13.02.2007., 20:36
Nema ti to veze s Hrvatima ili s hercegovcima.
Radi se o obicnoj ljudskoj psihi da za svoju nesrecu "okrivljuje" druge. To rade svi - svi imaju svoje Srbe, muslimane, Hercegovce, Carle del Ponte, Mesice...
Vjerujem da ih ovi u Hercegovini imaju svoje dezurne krivce (muslimane, Komsice...)
E vidiš - ja nemam. Osim možda Kineze ako navale pa dostignu kritičnu masu. :zubo: Hercegovci i da svi dođu, jopet su manjina, a još nas i vole i govore 'rvacki. :p
Jesi ti pročitao sve argumente? Samo si se skoncentrirao na svoju lovu sad i ovdje. Jesi ti svjestan da bez Hrvata dobivaš turbulentnu Bosnu, Srbe koji je dijele i otcjepljuju se, Bošnjake kojima rastu nacionalni apetiti. Ne zavaravaj se. To je prirodan slijed događanja u cijeloj povijesti ljudskog roda. Nema nikakav argument koji bi tvrdio suprotno.
Ja sam samo u ovom threadu vec nekoliko puta napisao da mi je u interesu (i ostalim gradjanima) da bude "mirna i napredna Bosna" jer ce tako i meni biti bolje. Ne znam zasto sad to povlacis kad smo se vec odavno oko toga slozili. Ako ja kazem da je meni u interesu da Hrvati i Srbi zive u miru to ne znaci da ja sa hrvatima u BiH djelim interese vec to prije znaci da oni jesu moj interes (sto pak ima sasvim drugacije znacenje) jer su po toj logici i Srbi moj interes iako nisu moj narod.
Eno nekakav Muhamed govori o ulaganju milijarde Eura u Neum - turistička naselja, hoteli,... Tko stoji iza toga. Muhamed veli: nizozemci. Možda. A možda i ne - uvijek postoje skriveni vlasnici. A znamo što se planira s Neumom u Sarajevu.
Vec se dovoljno cesto pokazalo kako kapital nema nacionalnost. Mozda nesto i pokrene neki Hrvat ali za par mejseci mozda proda Islandjaninu. Sta meni znaci sto Kerum ima uspjesan biznis ako za svoju lovu kupuje Ferrarije i tie izvozi lovu iz Hrvatske umjesto da gradi nova radna mjesta i ulaze u nesto ovdje. Po tome cak ispada da mi je drazi kapital nekog stranca koji dodje ovdje da oplodi novac ali od kojeg mozda imamo i vise koristi nego od nekog naseg. Da ne spominjem opet privatizaciju u kojoj su sludjelovali uglavnom Hrvati (kao domaci ulagaci).
Ono sto naravno treba sprijecit je uplitanje politike ili ideologije u kapital ali to je rizik sa kojim se u kapitalizmu moras nosit jer ga ne mozes kontrolirat. Ona prica od prije par mjeseci kako Saudijci kupuju americke luke je samo jedna od milijun takvih slucajeva i protiv njih se niti ne mozes borit a niti bi imalo smisla jer necija nacionalnost vrlo malo govori o njegovim namjerama ili dobrobiti za odredjeno drustvo. Da ne spominjem to da kapital ne mozes niti kontrolirat - pogotovo kad se pocne petljat sa onim kajmanskim otocima i slicno :)
Eno nekakav Muhamed govori o ulaganju milijarde Eura u Neum - turistička naselja, hoteli,... Tko stoji iza toga. Muhamed veli: nizozemci. Možda. A možda i ne - uvijek postoje skriveni vlasnici. A znamo što se planira s Neumom u Sarajevu. Nacionalni dinamizam ako krene, ne zaustavlja se dok god ne naiđe na zid. Oduvijek je tako bilo.
Jesi ti onaj sto govori o blokadi hrvatskog kapitala u Sarajevu? Ae nastavi.
zelenbrijeg
13.02.2007., 20:47
Ja sam samo u ovom threadu vec nekoliko puta napisao da mi je u interesu (i ostalim gradjanima) da bude "mirna i napredna Bosna" jer ce tako i meni biti bolje. Ne znam zasto sad to povlacis kad smo se vec odavno oko toga slozili. Ako ja kazem da je meni u interesu da Hrvati i Srbi zive u miru to ne znaci da ja sa hrvatima u BiH djelim interese vec to prije znaci da oni jesu moj interes (sto pak ima sasvim drugacije znacenje) jer su po toj logici i Srbi moj interes iako nisu moj narod.
Vec se dovoljno cesto pokazalo kako kapital nema nacionalnost. Mozda nesto i pokrene neki Hrvat ali za par mejseci mozda proda Islandjaninu. Sta meni znaci sto Kerum ima uspjesan biznis ako za svoju lovu kupuje Ferrarije i tie izvozi lovu iz Hrvatske umjesto da gradi nova radna mjesta i ulaze u nesto ovdje. Po tome cak ispada da mi je drazi kapital nekog stranca koji dodje ovdje da oplodi novac ali od kojeg mozda imamo i vise koristi nego od nekog naseg. Da ne spominjem opet privatizaciju u kojoj su sludjelovali uglavnom Hrvati (kao domaci ulagaci).
Ono sto naravno treba sprijecit je uplitanje politike ili ideologije u kapital ali to je rizik sa kojim se u kapitalizmu moras nosit jer ga ne mozes kontrolirat. Ona prica od prije par mjeseci kako Saudijci kupuju americke luke je samo jedna od milijun takvih slucajeva i protiv njih se niti ne mozes borit a niti bi imalo smisla jer necija nacionalnost vrlo malo govori o njegovim namjerama ili dobrobiti za odredjeno drustvo. Da ne spominjem to da kapital ne mozes niti kontrolirat - pogotovo kad se pocne petljat sa onim kajmanskim otocima i slicno :)
Ameri nisu sretni zbog kupovina tih luka od strane saudijaca. Kapital nema nacionalnosti, ali i ima. Nije sve baš tako jednostavno. A to se odnosi sigurno na američki ili npr. saudijski kapital.
Razlika: da saudijski pokupuju sve američke luke, opet su pod kontrolom američke države. Amerika je velika i bogata. Tu je teško dostići kritičnu, kontrolnu masu.
Saudijski kapital je itekako politički. Ne pada ti na pamet da se recimo iza nekakvog "neumskog" nizozemca Van Heugena kojega je u Neum doveo nekakav Muhamed (tako se stvarno zove) kao tajni vlasnik krije nekakav princ Al Sulejman iz Saudijsku Arabiju? Tajno vlasništvo, razne vrste ortaštava su normalna pojava i to čak nije ni nelegalno...
zelenbrijeg
13.02.2007., 20:48
Jesi ti onaj sto govori o blokadi hrvatskog kapitala u Sarajevu? Ae nastavi.
Nastavio sam. Svijet relativnih odnosa i kritičnih masa te podlozi određenih poteza. Npr. "trafike"... ;)
Nastavio sam. Svijet relativnih odnosa i kritičnih masa te podlozi određenih poteza. Npr. "trafike"... ;)
Fantazer. Nisi ozbiljan vise. Pobijas se sam.
zelenbrijeg
13.02.2007., 20:56
Fantazer. Nisi ozbiljan vise. Pobijas se sam.
Živi bili pa vidjeli. Da sam neumljan itekako bih proroštao o kome se to u stvari radi. Tko će raditi u tim silnim hotelima i apartmanima. Tko je vlasnik kapitala. Količina planiranog kapitala.
K tome bih napravio i diversifikaciju kao sigurnosni mehanizam: tj. jednu lokaciju bih dao nizozemcima, drugu nijemcima, treću hrvatima - tako da nitko ne dominira u toj maloj općini, potplaćuje dužnosnike, manipulira prostornim planovima itd. Tj. pobrinuo bih se za "višestranačje kapitala". :cool:
Saudijski kapital je itekako politički. Ne pada ti na pamet da se recimo iza nekakvog "neumskog" nizozemca Van Heugena kojega je u Neum doveo nekakav Muhamed (tako se stvarno zove) kao tajni vlasnik krije nekakav princ Al Sulejman iz Saudijsku Arabiju? Tajno vlasništvo, razne vrste ortaštava su normalna pojava i to čak nije ni nelegalno...
Ali u kapitalizmu ne postoje mehanizmi koji to uopc emogu kontrolirat. Cak nije niti moguce znati koje drzavljanstvo imaju pojedini investitori a ionako znamo d adrzavljanstvo nista ne znaci. Ako netko vec zeli provodit ideoloski interes a da to nitko ne sazna on ce za to vec nac nacina. Recimo ovo Saudijsko ulaganje u luke meni zvuci kao najobicnije trzisno ulaganje. Da su imali neke necasne namjere onda bi vec nasli nacin da kamufliraju to ulaganje, a mislim da ionako svi znamo kako su ti Saudijci (kraljevska obitelj) americke ulizice i da ih ameri drze u saci. Da imaju drugacije interese vec bi vladali svijetom jer sjede na nafti kojom mou ucjenjivat koga god zele.
zelenbrijeg
13.02.2007., 21:04
Ali u kapitalizmu ne postoje mehanizmi koji to uopc emogu kontrolirat. Cak nije niti moguce znati koje drzavljanstvo imaju pojedini investitori a ionako znamo d adrzavljanstvo nista ne znaci. Ako netko vec zeli provodit ideoloski interes a da to nitko ne sazna on ce za to vec nac nacina. Recimo ovo Saudijsko ulaganje u luke meni zvuci kao najobicnije trzisno ulaganje. Da su imali neke necasne namjere onda bi vec nasli nacin da kamufliraju to ulaganje, a mislim da ionako svi znamo kako su ti Saudijci (kraljevska obitelj) americke ulizice i da ih ameri drze u saci. Da imaju drugacije interese vec bi vladali svijetom jer sjede na nafti kojom mou ucjenjivat koga god zele.
Pa rekoh ti da je Amerika velika. S njom se drugačije ophodi. Ne možeš to projicirat na malu Hrvatsku ili još manji Neum.
Pa strani kapital drma i po Hrvatskoj i po BIH. Kad im nešto treba, organiziraju i svoje veleposlanike, žbirove, rade pritisak na državne dužnosnike... ili, npr. ruše banke kao što je Hercegovačka.
Definitivno bih proveo diversifikaciju kapitala. To je kakav-takav sigurnosni mehanizam protiv financijskih i političkih manipulacija kapitalom.
Definitivno bih proveo diversifikaciju kapitala. To je kakav-takav sigurnosni mehanizam protiv financijskih i političkih manipulacija kapitalom.
Ali koji je point toga ako nam je dosadasnje iskustvo to da su nas najvise sjebali hrvatski investitori? A i kako ces kontrolirat ciji pasos ima vlasnik kapitala a sto ce ti to uopce i govorit? Mislis zabranit ulaganje hrvatskih tvrtki ciji su vlasnici nizozemske tvrtke? Sta ces sa ortackim ugovorima ili drugim nacinim ada se sakrije pravi vlasnik? Kako ces znat jel bolji Nizozemsi ili Njemakci kapital? Koji j e uoce smisao omogucit ulaganja samo iz nekih zemalja? Mehanizmi o kojima ti govoris prakticki ne postoje vec je mogue samo odredjene grane proglasit pod drzavnim monopolom i da onda se ide kroz drzavu (recimo koncesije) ali to je u ovom slucaju neprimjenjivo.
rasprava je otišla nepovratno u krivom smjeru:rolleyes:
Živi bili pa vidjeli. Da sam neumljan itekako bih proroštao o kome se to u stvari radi. Tko će raditi u tim silnim hotelima i apartmanima. Tko je vlasnik kapitala. Količina planiranog kapitala.
K tome bih napravio i diversifikaciju kao sigurnosni mehanizam: tj. jednu lokaciju bih dao nizozemcima, drugu nijemcima, treću hrvatima - tako da nitko ne dominira u toj maloj općini, potplaćuje dužnosnike, manipulira prostornim planovima itd. Tj. pobrinuo bih se za "višestranačje kapitala". :cool:
Sve bih i sam napravio. Problem je kad to isto pravo oduzimas drugim. Recimo u procesu privatizacije Energopetrola ili banaka. Jasno je da je INA u FBiH prakticki preuzela monopol i zato je sasvim legitimno da se o tome raspravlja ako treba i 2 godine. Jer to ti je puno bitnije od ovih hotela. Ti pokusavas dokazati nedokazivo pa tako uzimas samo ono sto ti se svidja i u to onda unosis malo SF. Malo realnosti ne bi skodilo.
Hrvatska privreda i kapital je, ako igdje onda privilegirana u FBiH. I medju Bosnjacima.
roger_garaudy
14.02.2007., 00:10
nije mi se dalo čitati cijelu raspravu, ali ću kao hercegovac i hrvatski desničar reći da mi se povraća od ovakvog rasipanja proračunskog novca. pa to je 0.4% proračuna RH za cijelu godinu... nek se napravi campus u gospiću, slunju, daruvaru, županji...
Nacionalni identit o kojem ti govoris je sredstvo poput mnogih drugih. Ne mozes ti proglasit "pozitivnim" ili "negativnim" jer ovisi kako ces to instrumentalizirat. Vidi recimo kako su cetnici pomocu tih "nacionalnih identitea", zastite srpske brace i "utvrdjivanju suvereniteta Srbije" poklali stotine tisuce ljudi. Moderne i stabilne drzave su si uglavnom osigurale druagcije metode zastite suvereniteta. S jednom atomskom bombom mozes bit ziher da te nitko nece zajebavat, neki se uvalili u Nato, neki izgradili dobru vojsku... neke pak igraju na "euforiju", neki svoje interese pojusavaju realizirat pomocu terorizma, neki to sve kombiniraju...
Nisam ga proglasio pozitivnim kao takvim, podrazumjevao sam zdrav nacionalni identitet. Hrvati jesu svakakvi, ali su u osnovi dobri, ovaj zadnji rat je i to pokazao.
Ti si ovdje nacionalni identitet proglasio metodom zaštite suvereniteta. To je glupost. Nacionalni identitet određuje narod, interesnu skupinu, koja može organizirati nacionalnu državu (Hrvatska je to po definiciji), ovo drugo što si naveo su metode zaštite suvereniteta takve države.
Tko propada? Drzava? Drzava je "samo" granica koja fizicki odredjuej interesnu skupinu. Kurdi nemaju granice ali imaju svoj identitet. Austrijanci mozda imaju granice al nemaju identitet. Kamo nas to sve vodi? Naravno da je bitno da imamo identitet ali to svako sam sebi odredjuje. Ja mogu govorit u svoje ime - imam svoj identitet i nitko im ga ne moze oduzet. Imam svoju egzistenciju koju branim u svojoj interesnoj zajednici (Drzavi) zajedno sa ostalim poreznim obveznicima. Ne osjecam da propadam, niti ja niti moj narod.
Napisao sam da propada narod, zašto me onda pitaš gluposti? Država nije granica nego organizirano područje interesne skupine.
Po ovome što si napisao, ispada da nemaš nacionalni, nego državni identitet. Hrvati u BiH su moj narod, njihova zemlja tamo je i moja zemlja, ja na tu situaciju ne gledam bitno različito od npr. mađarske okupacije Slavonije (nisam slavonac). To je pogrešno stanje koje treba ispraviti.
Pa naravno, jer nisu imali interesa. Da su procjenili da u Hrvatskoj moraju branit svoje interese vjerojatno bi odmah poslali oruzje ili se dosli i fizicki ovdje borit. Svabe su nam pomagale jer su imali interesa za to, kao i Vatikan. Nemoj vjerovat u neke bajke o tome kako je svijet pun korporativnih i politickih altruista koji pomazu ljudima u nevolju.
Opet previđaš ljubav - stanje u kojem tuđu nevolju i sreću doživljavaš kao svoju. Možeš to nazvati i proširivanjem interesa na druge. Narod to ima po definiciji. Zbog toga su Hrvati opstali. Da su svoj identitet ograničavali na kojekakve nakaradne granice koje su im raznorazni drugi nametali, odavno bi propali.
Mozda ali mislim da nisi shvatio sto ti govorim. Konkretno, nas dvojica smo pripadnici istog naroda. No ja ne bih isao u rat pogonut zbog tebe, a vjerujem da ne bi ni ti zbog mene. Mozda je ovo prikladno mjesto za jedan citat (doduse iz nesto drugacijeg konteksta - o herojima):
To je ratno bratstvo i što sad s tim? Ne želiš valjda reći da se u rat ide družiti.
Vidim da ovdje nesmiješ iznjeti svoje mišljenje a da te nepopljuvaju. Vidim da većina podržava da je bolje ulagati u BIH a ne u Hrvatsku.
Još uvjek mislim da bi bilo bolje da se ta lova uložila u nešto u Hrvatskoj osobito jer ide iz državnog proračuna Hrvatske a ne državnog proračuna BIH. S druge strane neko mi nabija na nos da većina Hrvata ima familiju tamo, pa imam i ja ali oni od te pomoči iz Hrvatsek nevide ništa (valjda zato što ne žive u Mostaru ili?). Opet kakvu bude imalo moje dijete korist od toga kaj se financira nešto u BIH imat če jeftinije školovanje, lakše doći do posla.
U vezi TLM samo ču dodati 90tih kad je JNA uništila trafostanice, a neko sabotirao agregate uništene su večina peći.To što je isključena struja najveća je krivnja HEP-a
A HEP je inače kompanija u vlasništvu sultana od Bruneja! da stvar bude još smješnija taj HEP je većinski vlasnik (56%) TLM-a...
Kažeš da te neko popljuvao. Ti to tako doževljavaš jer je pobijena tvoja teza da se nešto u Hrvatskoj "uništilo" da bi se isto preselilo u "Herceg-Bosnu". A to jednostavno nije istina. TLM-ov glavni i osnovni problem jučer-danas-sutra je višak radnika. Valjaonica radi više nego profitabilno. Evo ide privatizacija i vrlo je vjerojatno da će TLM kupiti ista ekipa koja kupi i Aluminij.
divizija
14.02.2007., 10:20
Vidim da ovdje nesmiješ iznjeti svoje mišljenje a da te nepopljuvaju. Vidim da većina podržava da je bolje ulagati u BIH a ne u Hrvatsku.
Još uvjek mislim da bi bilo bolje da se ta lova uložila u nešto u Hrvatskoj osobito jer ide iz državnog proračuna Hrvatske a ne državnog proračuna BIH. S druge strane neko mi nabija na nos da većina Hrvata ima familiju tamo, pa imam i ja ali oni od te pomoči iz Hrvatsek nevide ništa (valjda zato što ne žive u Mostaru ili?). Opet kakvu bude imalo moje dijete korist od toga kaj se financira nešto u BIH imat če jeftinije školovanje, lakše doći do posla.
U vezi TLM samo ču dodati 90tih kad je JNA uništila trafostanice, a neko sabotirao agregate uništene su večina peći.To što je isključena struja najveća je krivnja HEP-a
imat će korist jer će firme iz hrvatske i dalje moć ostvarivat profit u bih i zapošljavat ljude u hrvatskoj.
ti se praviš malouman ili što? pa ne misliš valjda da mi imamo toliku dobit i suficit u poslovanju s bih od muslimana koji "hrvatu ne bi ni trafiku prodali"?
slabljenje hrvata u BIH nužno-posljedično znači slabljenje hrvatskog gospodarskog utjecaja tamo. zakon spojnih posuda.
imat će korist jer će firme iz hrvatske i dalje moć ostvarivat profit u bih i zapošljavat ljude u hrvatskoj.
ti se praviš malouman ili što? pa ne misliš valjda da mi imamo toliku dobit i suficit u poslovanju s bih od muslimana koji "hrvatu ne bi ni trafiku prodali"?
slabljenje hrvata u BIH nužno-posljedično znači slabljenje hrvatskog gospodarskog utjecaja tamo. zakon spojnih posuda.
čitaj da se iz državnog proračuna financira u drugu državi to postaji samo u hrvatskoj, a ko je malouman neću komentirati
Nisam ga proglasio pozitivnim kao takvim, podrazumjevao sam zdrav nacionalni identitet.
Sta ti znaci "zdrav" nacionlni identitet?
Hrvati jesu svakakvi, ali su u osnovi dobri, ovaj zadnji rat je i to pokazao.
Meni je jasno da nas ljudska narcisoidnost potice da vjerujemo kako je nas narod bolji od drugih, ali to je ipak teska glupost. Mi smo se u ovom ratu borili za pravedan cilj (barem sto se agresije tice) ali ne mozes iz toga zakljucit da je neki narod "dobar".
Ti si ovdje nacionalni identitet proglasio metodom zaštite suvereniteta. To je
glupost.
Mislio sam da si ti to nekako indirektno izjavio. Izgleda da je nesporazum.
Po ovome što si napisao, ispada da nemaš nacionalni, nego državni identitet.
Ne, to su dvije razlicite stvari. To sto ja ne osjecam nekakvu ljubav prema Hrvatu iz BiH ne govori ama bas nista o mojem nacionalnom identitetu. Nacionalni identitet nije odredjen mojim odnosom prema drugim ljudima.
Hrvati u BiH su moj narod, njihova zemlja tamo je i moja zemlja
Mozes ti biti Hrvat/Srbin sa identitetom i bez da svojatas Hercegovinu/Krajinu, nema to veze jedno s drugim.
Opet previđaš ljubav - stanje u kojem tuđu nevolju i sreću doživljavaš kao svoju.
Nisam previdio, vec sam pisao o tome.
Možeš to nazvati i proširivanjem interesa na druge. Narod to ima po definiciji. Zbog toga su Hrvati opstali. Da su svoj identitet ograničavali na kojekakve nakaradne granice koje su im raznorazni drugi nametali, odavno bi propali.
Koliko vidim sad i ti o tome govoris kao o metodi (za opstanak) - to sam vec prije i sam napisao.
To je ratno bratstvo i što sad s tim? Ne želiš valjda reći da se u rat ide družiti.
Ne nego te nisam bas uspio shvatit. Kazes da ti zemlju Hrvata u BiH smatras svojom, pa te ja sad pitam jel bi ti isao u rat ginut za te ljude ili bi zelio samo do njihove zemlje? Ja ne bi (osim naravno u slucaju da mislim "da bih ja bio sljedeci") ali smatram da me to ne cini manje svjesnim svog nacionalnog identiteta.
A HEP je inače kompanija u vlasništvu sultana od Bruneja! da stvar bude još smješnija taj HEP je većinski vlasnik (56%) TLM-a...
Kažeš da te neko popljuvao. Ti to tako doževljavaš jer je pobijena tvoja teza da se nešto u Hrvatskoj "uništilo" da bi se isto preselilo u "Herceg-Bosnu". A to jednostavno nije istina. TLM-ov glavni i osnovni problem jučer-danas-sutra je višak radnika. Valjaonica radi više nego profitabilno. Evo ide privatizacija i vrlo je vjerojatno da će TLM kupiti ista ekipa koja kupi i Aluminij.
kad sam spomenu da sam popljuvan mislio sam radi toga što se ne slažem da se iz državnog proračuna financira neka druga država
divizija
14.02.2007., 10:36
čitaj da se iz državnog proračuna financira u drugu državi to postaji samo u hrvatskoj, a ko je malouman neću komentirati
to postoji u skoro svakoj državi, pogotovo u onima koje imaju značajan dio nacionalnog korpusa izvan države. malo si i neinformiran.
to postoji u skoro svakoj državi, pogotovo u onima koje imaju značajan dio nacionalnog korpusa izvan države. malo si i neinformiran.
Ne bih se bas slozio jer tesko da ima neki primjer s kojim ovo nase mozemo usporedit. 360 milijuna Kuna je za jednu malu drzavu koja zivi samo od turizma i u kojoj ima mnogo stvari koje treba popravit je jako puno novca. Ja nisam protiv ovog ulaganja (vjerujem da cemo imat koristi od toga) ali mislim da bas ne mozes tvrdit da tako nesto postoji u svakoj drzavi. Uostalom, sta i da postoji - ko da je to neki argument.
Ne bih se bas slozio jer tesko da ima neki primjer s kojim ovo nase mozemo usporedit. 360 milijuna Kuna je za jednu malu drzavu koja zivi samo od turizma i u kojoj ima mnogo stvari koje treba popravit je jako puno novca. Ja nisam protiv ovog ulaganja (vjerujem da cemo imat koristi od toga) ali mislim da bas ne mozes tvrdit da tako nesto postoji u svakoj drzavi. Uostalom, sta i da postoji - ko da je to neki argument.
To ulaganmje je u bit kredit. Umjesto dosadašnjeg godišnjeg ulaganja koje je provodila svaka vlada vraćat će se rate kredita.
divizija
14.02.2007., 10:52
to bi bilo jako puno novca kad bismo mi taj novac djelili, al upravo zato što se taj novac na svoj način vraća, to tako nije. investicija koja se vraća nije skupa. da smo podjelili penzionerima po hrvatskoj, bi si štetu napravili, jer bi samo rasuli po šoping centrima!
ja npr. ne znam niti jednu državu koja ima toliku ekonomsku korist od svojih sunarodnjaka drugdje, kao hrvatska (osim možda izraela).
west_HB
14.02.2007., 11:58
zahvaljujuci ovom kreditu ( da rijec je o kreditu , iako vrlo vrlo povoljnom, ipak kredit , a ne humanitarna doznaka) mi u mostaru i hercegovini cemo samo imati jos vise para od kojih ionako ne znamo sta cemo :rolleyes:
mi samo zgrcemo lovu i i onda se sa tim hvalimo kako smo sposobni. :p
e da.. primamo i vas sve ostale koji pokazuju zavist ..svi ste dobro dosli u hercegovce..jedini uvjet da dodjete zivjeti ovdje i uzivati u luxuzu i novcu kao i mi :zubo:
nista vam nece faliti ko ni nama... po defaultu dobijte odmah mercedes po izboru i 3 para ganc novih ( malo nosenih) bijelih carapa..
kad postanete sluzbeno Ere onda cemo se zajedno smijati glupostima koje pisu na nas, a nama nitko nista ne moze :D
zelenbrijeg
14.02.2007., 12:12
Sve bih i sam napravio. Problem je kad to isto pravo oduzimas drugim. Recimo u procesu privatizacije Energopetrola ili banaka. Jasno je da je INA u FBiH prakticki preuzela monopol i zato je sasvim legitimno da se o tome raspravlja ako treba i 2 godine. Jer to ti je puno bitnije od ovih hotela. Ti pokusavas dokazati nedokazivo pa tako uzimas samo ono sto ti se svidja i u to onda unosis malo SF. Malo realnosti ne bi skodilo.
Hrvatska privreda i kapital je, ako igdje onda privilegirana u FBiH. I medju Bosnjacima.
IMaš krvu predožbu: kapital ima svoj interes. Pa nećeš valjda očekivat da ja govorim protiv hrvatskog kapitala? A onda se gledaju interesi druge strane, pa se traži neka sredina.
Neum: s jedne strane, radi se dakle o rasprodaji imovine (a ja sam generalno protiv toga, jer umjesto da svoju imovinu iskoristim, ja se prodajem i time sebi dugoročno štetim, jer dobar dio ljudi koji prodaju ulažu u nekakav stan ili auto, a ne u nekakav projekt, dakle čista potrošnja; k tome, u Neumu se radi o osjetljivom području oko kojega se igraju raznorazne političke igre, tj. radi se i o "vitalnom nacionalnom interesu" BH-Hrvata).
Sta ti znaci "zdrav" nacionlni identitet?
Ljubav prema svom narodu, bez megalomanije i narcisoidnosti. Naravno da podrazumjevam da je potrebno u nekoj mjeri biti vuk, u ovom svijetu od onih koji se igraju ovaca brzo ostanu samo kosti.
Meni je jasno da nas ljudska narcisoidnost potice da vjerujemo kako je nas narod bolji od drugih, ali to je ipak teska glupost. Mi smo se u ovom ratu borili za pravedan cilj (barem sto se agresije tice) ali ne mozes iz toga zakljucit da je neki narod "dobar".
S kim ti ovdje polemiziraš, gdje sam ja ovo rekao? Voliš previdjeti i pretpostaviti, to zna biti naporno. Od nekih smo bolji narod, od nekih samološiji. Imamo dosta mana, ali imamo i vrlina. U osnovi smo dobri i nismo za baciti.
Ne, to su dvije razlicite stvari. To sto ja ne osjecam nekakvu ljubav prema Hrvatu iz BiH ne govori ama bas nista o mojem nacionalnom identitetu. Nacionalni identitet nije odredjen mojim odnosom prema drugim ljudima.
Ne nekakvu ljubav prema Hrvatu iz BiH, nego ljubav prema svom narodu. I oni su Hrvati, ili možda za tebe nisu? Nemoj me krivo shvatiti, pitam jer ne razumijem.
Mozes ti biti Hrvat/Srbin sa identitetom i bez da svojatas Hercegovinu/Krajinu, nema to veze jedno s drugim.
Opet, gdje sam rekao da ne možeš? Možda rješenje njihovih problema vidiš u nekom drugom obliku, ali u svakom slučaju, ako si Hrvat, osjećaš probleme stotina tisuća svojih sunarodnjaka i želiš im pomoći. Moguće je da je kod nekih Hrvata drugačije, ako je tako, priznajem, ja to hrvatstvo ne razumijem. To bi trebalo zvati nekim drugim imenom.
Koliko vidim sad i ti o tome govoris kao o metodi (za opstanak) - to sam vec prije i sam napisao.
Vrtiš se u krug. To je temelj bez kojega se ne može pričati o opstanku. Nije to metoda, metode imaš izbor koristiti ili ne, ali ako nemaš nacionalni identitet, metode nema tko koristiti. Rastakanjem nacionalnog identiteta narod nestaje.
Ne nego te nisam bas uspio shvatit. Kazes da ti zemlju Hrvata u BiH smatras svojom, pa te ja sad pitam jel bi ti isao u rat ginut za te ljude ili bi zelio samo do njihove zemlje? Ja ne bi (osim naravno u slucaju da mislim "da bih ja bio sljedeci") ali smatram da me to ne cini manje svjesnim svog nacionalnog identiteta.
Da, otišao bih tamo u rat, kao i mnogi drugi, kao što mnogi već jesu. I za Hrvate iz BiH vrijedi isto, mnogi od njih su došli ovdje u rat i opet će doći ako bude trebalo. Jedan smo narod, nismo bijednici pa da svatko brani samo svoju kuću, a za ostalo ga nije briga.
Ljubav prema svom narodu, bez megalomanije i narcisoidnosti. Naravno da podrazumjevam da je potrebno u nekoj mjeri biti vuk, u ovom svijetu od onih koji se igraju ovaca brzo ostanu samo kosti.
Ljubav je uvijek OK i sama po sebi je pozivitna, bez obzira jel se radilo o ljubavi prema nogometu, narodu ili rodjenom djetetu, no problem sto se ta ljubav cesto zloupotrebljava (primjer sa cetnicima koji su takodjer "voljeli" svoj narod) ili kad se ta ljubav na neki drugi nacin zloupotrebljava kako bi se manipuliralo narodom. Svaki covjek ima potrebu da primi i da daje ljubav.
S kim ti ovdje polemiziraš, gdje sam ja ovo rekao? Voliš previdjeti i pretpostaviti, to zna biti naporno. Od nekih smo bolji narod, od nekih samološiji. Imamo dosta mana, ali imamo i vrlina. U osnovi smo dobri i nismo za baciti.
Sta "gdje sam to rekao?"? Pa komentirao sam ono tvoje da "smo mi Hrvati dobar narod" - to si izjavio u prethodnom postu i ta je konstatacija po meni nonsens. Uopce usporedjivat narode kao bolje i losije mi je smijesno. Narodi se mogu razlikovat kulturoloski ili po nekim drugim parametrima, sve ostale usporedbe se baziraju na razlicitim sustavima vrijednosti. Svaki narod ce za sebe po tvojoj logici tvrdit da su oni "dobri" i bolji "od drugih". Ne znam kamo nas vodi takvo razmisljanje.
Ne nekakvu ljubav prema Hrvatu iz BiH, nego ljubav prema svom narodu. I oni su Hrvati, ili možda za tebe nisu? Nemoj me krivo shvatiti, pitam jer ne razumijem.
Ako se izjasnjavaju i osjecaju kao Hrvati onda i jesu Hrvati - fino od tebe sto me pitas ali oni sami odlucuju o tome sto su (odnosno odredjeni su drugim parametrima). Ja uopce nisam ulazio u to tko je Hrvat a tko nije, samo ti kazem da to meni ne igra neku ulogu u smislu da bi nekog trebao volit ili ne. Mozda bih svoju ljubav i usmjeravao na druge kad ne bih vec imao dovoljno ljubavi u zivotu. Za mene je narod gomila pojedinaca a ne nesto apstraktno, i zato ja govorim o ljubavi prema nekom Hrvatu iz BiH (dakle nesto konkretno). Jebi ga, ja sam konkretan covjek i ne baratam bas dobro apstrakcijama :).
Opet, gdje sam rekao da ne možeš? Možda rješenje njihovih problema vidiš u nekom drugom obliku, ali u svakom slučaju, ako si Hrvat, osjećaš probleme stotina tisuća svojih sunarodnjaka i želiš im pomoći. Moguće je da je kod nekih Hrvata drugačije, ako je tako, priznajem, ja to hrvatstvo ne razumijem. To bi trebalo zvati nekim drugim imenom.
Ja itekako mogu suosjecat sa drugima, vjerujem da svaki normalan covjek raspolaze tom sposobnoscu, ali za mene su svi ljudi jednaka "braca" - suosjecam sa africkim djetetom koje umire jednako kao sto suosjecam sa hrvatom iz BiH. Tebi mozda nesto znaci to sto taj covjek ima domovnicu, meni to ne znaci nista. Zelim pomoc njemu kao i bilo kojem drugom covjeku ne bih isao toliko daleko da tvrdi da je sve drugo diskriminacija, mislim da je ipak ljudski da covjek pomaze prije svega onome sa kime se identificira (jer tako podsvjesno misli da pomaze i sebi), no ko sto rekoh - ja se sa Hrvatom ne identificiram.
Vrtiš se u krug. To je temelj bez kojega se ne može pričati o opstanku. Nije to metoda, metode imaš izbor koristiti ili ne, ali ako nemaš nacionalni identitet, metode nema tko koristiti. Rastakanjem nacionalnog identiteta narod nestaje.
Al ti i sam potvrdjujes ono sto sam rekao - nacionalni identitet je sredsvo/metoda/instrument koji osigurava opstanak naroda. Ili sam te mozda ipak pogresno shvatio - jel za tebe taj identitet sam sebi svrhom ili sluzi kao metoda za postizanjenekih drugih ciljeva?
Ljubav je uvijek OK i sama po sebi je pozivitna, bez obzira jel se radilo o ljubavi prema nogometu, narodu ili rodjenom djetetu, no problem sto se ta ljubav cesto zloupotrebljava (primjer sa cetnicima koji su takodjer "voljeli" svoj narod) ili kad se ta ljubav na neki drugi nacin zloupotrebljava kako bi se manipuliralo narodom. Svaki covjek ima potrebu da primi i da daje ljubav.
Zato sam i napisao bez megalomanije i narcisoidnosti.
Sta "gdje sam to rekao?"? Pa komentirao sam ono tvoje da "smo mi Hrvati dobar narod" - to si izjavio u prethodnom postu i ta je konstatacija po meni nonsens. Uopce usporedjivat narode kao bolje i losije mi je smijesno. Narodi se mogu razlikovat kulturoloski ili po nekim drugim parametrima, sve ostale usporedbe se baziraju na razlicitim sustavima vrijednosti. Svaki narod ce za sebe po tvojoj logici tvrdit da su oni "dobri" i bolji "od drugih". Ne znam kamo nas vodi takvo razmisljanje.
Ja sam rekao kako je hrvatski narod u osnovi dobar i kako je zadnji rat i to pokazao, a ti si na to počeo o narcisoidnosti vjerovanja kako je naš narod bolji od drugih. To je jedno. Drugo, ova relativizacija vrijednosti naroda je obična novovjeka politički korektna pizdarija, gdje se ništa ne smije kritizirati i sve je jednako dobro, sa izuzetkom diskriminacije. Narodi možda imaju različite sustave vrijednosti, ali svi ostvaruju nekakve rezultate pod nekakvim okolnostima i na osnovu toga ih i te kako ima smisla uspoređivati. Evo ti primjer - kao organizirana interesna skupina, uzevši u obzir okolnosti, Japanci postižu bitno bolje rezultate od Iranaca - Japanci su bolji narod.
Ako se izjasnjavaju i osjecaju kao Hrvati onda i jesu Hrvati - fino od tebe sto me pitas ali oni sami odlucuju o tome sto su (odnosno odredjeni su drugim parametrima). Ja uopce nisam ulazio u to tko je Hrvat a tko nije, samo ti kazem da to meni ne igra neku ulogu u smislu da bi nekog trebao volit ili ne. Mozda bih svoju ljubav i usmjeravao na druge kad ne bih vec imao dovoljno ljubavi u zivotu. Za mene je narod gomila pojedinaca a ne nesto apstraktno, i zato ja govorim o ljubavi prema nekom Hrvatu iz BiH (dakle nesto konkretno). Jebi ga, ja sam konkretan covjek i ne baratam bas dobro apstrakcijama :).
Konkretno sam pitao za tebe. Mislio sam da si Hrvat, a ti si građanin svijeta koji živi u Hrvatskoj. Ok, moja greška što sporo shvaćam.
Ja itekako mogu suosjecat sa drugima, vjerujem da svaki normalan covjek raspolaze tom sposobnoscu, ali za mene su svi ljudi jednaka "braca" - suosjecam sa africkim djetetom koje umire jednako kao sto suosjecam sa hrvatom iz BiH. Tebi mozda nesto znaci to sto taj covjek ima domovnicu, meni to ne znaci nista. Zelim pomoc njemu kao i bilo kojem drugom covjeku ne bih isao toliko daleko da tvrdi da je sve drugo diskriminacija, mislim da je ipak ljudski da covjek pomaze prije svega onome sa kime se identificira (jer tako podsvjesno misli da pomaze i sebi), no ko sto rekoh - ja se sa Hrvatom ne identificiram.
Po treći put - je, svi ljudi su braća. Tako su nas od Srba došli braniti Šveđani, a ti si se sav razletio po BiH i Africi.
Al ti i sam potvrdjujes ono sto sam rekao - nacionalni identitet je sredsvo/metoda/instrument koji osigurava opstanak naroda. Taj identitet nije sam sebi svrhom.
Nije, svrha je valjda nekakvom redu i organizaciji, napretku. Tek se tu može reći da je nacionalni identitet metoda.
Evo ti primjer - kao organizirana interesna skupina, uzevši u obzir okolnosti, Japanci postižu bitno bolje rezultate od Iranaca - Japanci su bolji narod.
Ali ti opet povlacis usporedbu samo u svom vrijednosnom sustavu. Ocito brijes na materijalnu razvijenost i konstatiras kako su Japanci bolji or Iranaca. Netko drugi ce proglasit Irance boljim jer vrednuje po drugim parametrima. Pootovo kad uzmes u obzir i vremensku komponentu... onda ces skuzit da sve ovisi o okolnostima jer je isti taj narod (Iranci) prije nekoliko stotina godina bio napredniji od svih ostalih. Meni je jasno da ljudi to stalno cine ali ne vidim neki smisao u takvim usporedbama. Ko da itko ima nesto od oga sto netko smatra da smo mi losiji narod od Svicaraca. Dobro je imat samopouzdanja ali sve ostalo vodi iskompleksiranosti (vise ili nize vrijednosti). Da si rodjen ko Srbin onda bi pak tvrdio kako su Srbi bolji narod od Hrvata.
Konkretno sam pitao za tebe. Mislio sam da si Hrvat, a ti si građanin svijeta koji živi u Hrvatskoj. Ok, moja greška što sporo shvaćam.
Vec sam se izjasnio kako se osjecam (prodji prijasnje postove ako ti je promaklo). To sto nisam narcisoidan i vjerujem kako smo bolji od jendog naroda a losiji od drugog, ili to sto ne zelim ic ginut za Hrvate u drugoj drzavi ne govori nista o mojoj narodnosti.
No mislim da nema smisla da ti i ja raspravljamo o nama samima i tome sto smo i kako se osjecamo. Dovoljno je konstatirat kako su neki Hrvati voljni ic ginut za druge hrvate a neki nisu. Radi se o osobnom izboru - ja tebe ne smatram manjim Hrvatom ako ides ratovat u neku drugu drzavu. Ako se tako osjecas onda ti to nitko ne moze oduzet.
Ali ti opet povlacis usporedbu samo u svom vrijednosnom sustavu. Ocito brijes na materijalnu razvijenost i konstatiras kako su Japanci bolji or Iranaca. Netko drugi ce proglasit Irance boljim jer vrednuje po drugim parametrima. Meni je jasno da ljudi to stalno cine ali ne vidim neki smisao u takvim usporedbama. Ko da itko ima nesto od oga sto netko smatra da smo mi losiji narod od Svicaraca. Dobro je imat samopouzdanja ali sve ostalo vodi iskompleksiranosti (vise ili nize vrijednosti).
Bolji su u svakom smislu - ekonomskom, znanstvenom, kulturnom, etičkom. Upotrijebio sam njih baš zato što je razlika tako jasna. Jedino područje u kojem su Iranci bolji od Japanaca je dužina brade.
Vec sam se izjasnio kako se osjecam (prodji prijasnje postove ako ti je promaklo). To sto nisam narcisoidan i vjerujem kako smo bolji od jendog naroda a losiji od drugog, ili to sto ne zelim ic ginut za Hrvate u drugoj drzavi ne govori nista o mojoj narodnosti.
No mislim da nema smisla da ti i ja raspravljamo o nama samima i tome sto smo i kako se osjecamo. Dovoljno je konstatirat kako su neki Hrvati voljni ic ginut za druge hrvate a neki nisu. Radi se o osobnom izboru - ja tebe ne smatram manjim Hrvatom ako ides ratovat u neku drugu drzavu. Ako se tako osjecas onda ti to nitko ne moze oduzet.
Ti teško shvaćaš, previđaš, brzo zaboravljaš i puno briješ. Ali osim toga si OK dečko.
Bolji su u svakom smislu - ekonomskom, znanstvenom, kulturnom, etičkom. Upotrijebio sam njih baš zato što je razlika tako jasna.
Da si rodjen ko Srbin onda bi i Srbe smatrao boljim od Hrvata. Sve ti je to relativno i pogotovo vezano za vrijeme.
Ti teško shvaćaš, previđaš, brzo zaboravljaš i puno briješ.
Dragi Apoi, mislim da smo do sada kulturno komunicirali - vjeujem da nema potrebe da sada pocnes vrijedjat i personalizirat ovu diskusiju. Mislim da mozemo razmjenjivat misljenje i bez toga, ili ti je mozda ipak do kavanskog prepucavanja?
to bi bilo jako puno novca kad bismo mi taj novac djelili, al upravo zato što se taj novac na svoj način vraća, to tako nije. investicija koja se vraća nije skupa. da smo podjelili penzionerima po hrvatskoj, bi si štetu napravili, jer bi samo rasuli po šoping centrima!
ja npr. ne znam niti jednu državu koja ima toliku ekonomsku korist od svojih sunarodnjaka drugdje, kao hrvatska (osim možda izraela).
A koju to korist ima Hrvatska od Hercegovaca?
Daj mi to malo elaboriraj, molim te.
Nema od njih, jednako kao što nema ni od drugih.
Da si rodjen ko Srbin onda bi i Srbe smatrao boljim od Hrvata. Sve ti je to relativno i pogotovo vezano za vrijeme.
Gdje sam napisao od koga Hrvate smatram boljim? Da se razumijemo, Hrvati jesu bolji narod od Srba, ali ne zato što sam ja Hrvat, to je jednostavno činjenica.
Dragi Apoi, mislim da smo do sada kulturno komunicirali - vjeujem da nema potrebe da sada pocnes vrijedjat i personalizirat ovu diskusiju. Mislim da mozemo razmjenjivat misljenje i bez toga, ili ti je mozda ipak do kavanskog prepucavanja?
Meni je do toga da mi nakon 20 poruka ne pišeš onakve gluposti, kao da sam sa nagluhim zidom razgovarao.
Gdje sam napisao od koga Hrvate smatram boljim?
Errmmmm... pa u sljedecoj recenici (a i u prijasnjim postovima) :)
Da se razumijemo, Hrvati jesu bolji narod od Srba,
:)
Meni je do toga da mi nakon 20 poruka ne pišeš onakve gluposti, kao da sam sa nagluhim zidom razgovarao.
Vjeruj mi da niti ja o tvojim postovima nemam nista bolje misljenje, no izgleda da je razlika izmedju nas kulturoloske, edukacijske i civilizacijske prirode pa zbog toga malo teze komuniciramo. Mislim da ces s vremenom ipak morat naucit kako postoji i drugacije misljenje od tvojeg.
west_HB
15.02.2007., 14:40
eto nek si ti koristan :zubo:
ne bi te iz kupusa iscero kakav si :D
divizija
15.02.2007., 14:49
pa nisam lud da se tebi trudim nešto objasnit. nisam don quihot da vjetrenjače ganjam
Banja_Luka
15.02.2007., 14:49
Jelavić mirno šeće između stanova u Splitu i Zagrebu
Jelavić je pobjegao iz BiH u listopadu 2005., kad se nije pojavio na izricanju presude za malverzacije novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke. Osuđen je na 10 godina zatvora
http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2007,2,14,jelavic_zagreb,62649.jl
Jelavić mirno šeće između stanova u Splitu i Zagrebu
Jelavić je pobjegao iz BiH u listopadu 2005., kad se nije pojavio na izricanju presude za malverzacije novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke. Osuđen je na 10 godina zatvora
http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2007,2,14,jelavic_zagreb,62649.jl
Rado bih i sam vidio Jelavica u zatvoru za to sto je ucinio hrvatskom narodu, ali ti ovdje ipak plasiras selektivne cinjenice. Ako vec kazes da je osudjen na 10 godina zatvora (stara vijest) onda bi trebao i napisat aktualnu informaciju da je ta presuda ponistena.
Bilo je to obratno .... potpuno obratno .... a i nastavlja se.
gljiva365
19.02.2007., 15:51
nemogu vjerovati na koje mi gluposti trošimo državni proračun, pa kaj mi imamo od toga
Maralena
25.02.2007., 22:24
Dobimo medijsku pažnju.:cool:
Baš nam nije suđeno..nikakve koristi od države, promoviramo se okolo a unutra trulež:rospija::bicedobro: :visi:
Hercboy
25.02.2007., 23:49
a stvarno jesu ovi hercegovci supci. stalno iskoristavaju hrvatsku a nikad za nju nisu nista dali.:rolleyes:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.