View Full Version : Otvaranje tvrtke (d.o.o.)
Htijela bi da znam koliko kosta da registriras ime biznisa?
Da li je u svakom gradu ista cijena ili je u cijeloj Cro isto?
Da li ima razlika u cijenama ako je biznis u pokretu ili na nekom placu?
Hvala na odgovorima!!!
Drugo pitanje poredu je trebalo ovako da zvuci:
Da li u svakom gradu drugacija cijena ili je svugdije isto?:rolleyes: neznam ni da pisem sorry
Commodus
06.10.2003., 22:15
20 000 kuna je cijena za poduzeće s ograničenom odgovornošću (ulog, ali to ti može revizor smanjiti tako da ti stol i stolice i telefon procijeni na toliko iako u stvarnosti vrijede 1000 kuna).
Takse su još oko 2000 kuna, oglasi u Narodnim novinama, Vjesniku... su oko 1000, javni bilježnik je oko 3000 kuna ako je više vlasnika, i ako se naknadno unosi dio love...
Zatvoriti firmu je jako teško, oko 30000 kuna je trošak likvidacije ili stečaja, ja imam jedan leš od firme koji me već godinama progoni premda ništa ne radim!!!
Jeftinije ti je otvoriti obrt, npr trgovački, i još ga je lakše zatvoriti, ali moraš biti te struke ili zaposliti takvog radnika.
Ja sam prije jedno 12 godina registrirala firmu u Hrvatskoj.
Firma nikad nista nije radila.
Da li je moguce ovu firmu obnoviti i da li se pritom ista placa?
Ona007 kaže:
Ja sam prije jedno 12 godina registrirala firmu u Hrvatskoj.
Firma nikad nista nije radila.
Da li je moguce ovu firmu obnoviti i da li se pritom ista placa?
Ako je nisi prilagodila Zakonu o trgovačkim društvima 1995. likvidirana je nakon toga!
što je isplativije obrt ili firma ne može se samo tako odgovoriti
ako imaš obrt u gradu koji ima prirez onda je svakako skuplje
osim toga obrtnici imaju veća davanja za doprinose, mogu svoje prihode umanjiti samo troškovima koji su i plaćeni
[i]
Zatvoriti firmu je jako teško, oko 30000 kuna je trošak likvidacije ili stečaja, ja imam jedan leš od firme koji me već godinama progoni premda ništa ne radim!!!
[/B]
Errr 30000kuna?
Zasto likvidacija kosta toliko?
Mislim realno papirologija je ista kao i za otvaranje mozda malo zesca, kako drzava opravdava tu cijenu likvidacije?
ZEGA
banderas
25.11.2003., 14:35
Commodus kaže:
Jeftinije ti je otvoriti obrt, npr trgovački, i još ga je lakše zatvoriti, ali moraš biti te struke ili zaposliti takvog radnika.
Sve tocno, samo treba napomenuti da postoji masa "slobodnih" obrta za koje nije potrebna struka. Tipa marketing i slicno.
Commodus kaže:
Pa, možeš iskoristiti sumarni postupak stečaja za društva s malom ili nikakvom imovinom!
U časopisu Pravo i porezi 11/03, je objavljen članak: Sumarni eliminacijski stečajni postupak, mr. sc. Jelene Čuveljak.
Na web strani RRiF-a se nalazi i uvod:
Zakon o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona iz prosinca 2000. godine uveo je poseban, sumarni postupak eliminacije insolventnih pravnih osoba malog osnivačkog kapitala. Osnovni cilj takvog sumarnog postupka je u tome da se iz pravnog prometa uklone pravne osobe koje ne podmiruju svoje obveze, ili koje uopće ne posluju.
http://www.rrif.hr/casopis.asp?id=153
flomasteric
17.01.2004., 00:39
Bok!
Sto je sve potrebno za otvorit (registrirat) firmu?
Koliko se sjecam..prije 10ak godina svi su masovno otvarali firme, trebalo je nesto malo platit, ispunit par formulara i to je bilo to.. vise firmi nego stanovnika.. al' su onda nakon par godina uveli neko pravilo da na racunu treba imat po 5 tisuca DEM tako da su svi vise manje odustajali i "gasili" te firme. Sta je danas potrebno za otvorit firmu?
Koristim izraze "otvorit" i sl, jel' ne znam pravu terminologiju :) ta ideja mi je malo prije pala na pamet, valjda kuzite sto me zanima.
Hvala i pozdrav!
Šakomyzine
17.01.2004., 12:07
20 ak 000 kn temeljnog kapitala + cca 5-10 000 kn za javnog bilježnika i/ili odvjetnika (zavisi kod koga ideš), oni sređuju potrebne papire (odluka osnivača, izjava o prihvaćanju za direktora, popis članova uprave itd). Ovo vrijedi za d.o.o.
flomasteric
17.01.2004., 16:50
:eek:
Doo jel' tu spada i nekakav internet obrt :) Portali i sl.?
Šakomyzine
17.01.2004., 17:25
Obrt je skroz druga tema. Od trgovačkih društava zanimaju te društvo s ograničenom odgovornošću i dioničko društvo, odnosno samo d.o.o. jer ti za d.d. treba puno više love. Što se tiče predmeta poslovanja biraš ga sam, nema prepreke da se baviš bilo kojim zakonitim poslom. Prođi malo kroz stranice Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva i sl, sigurno ćeš naći korisne informacije. Moraš prvo znati što točno želiš raditi pa s gotovom idejom otiđi nekom odvjetniku i pitaj pošto i kad?
Šakomyzine :nono:
flomasteric, danas za otvaranje firme trebaš kapital u visini od 20.000 kuna (ne 5.000 dem) koji možeš uplatiti u novcu ili opremi koja toliko vrijedi. javni bilježnik i oglasi te koštaju cca 3.500 kn
Tvrtko1995
17.01.2004., 18:50
Dodji u Ameriku i za 25 dolara mozes otvoriti obrt. Naime, toliko kosta taksa ili fee za uslugu registracije. I onda mozes poceti raditi.
Poduzece te kosta malo vise - oko 130 dolara.
Tvrtko1995 kaže:
Dodji u Ameriku i za 25 dolara mozes otvoriti obrt. Naime, toliko kosta taksa ili fee za uslugu registracije. I onda mozes poceti raditi.
Pa ni kod nas ti ne treba kapital za obrt, kao ni za biti trgovac pojedinac...
BladeII
17.03.2004., 11:54
Vojky,
pliiiiiz mozes li malo pojasniti sto je to trgovac pojedinac
(pravna ili fizicka) moze li se baviti uvozom i prodajom firmama
u RH?
Hvala ti
zato je amerika to što je
pakleni_patuljak
18.03.2004., 12:08
nepta kaže:
flomasteric, danas za otvaranje firme trebaš kapital u visini od 20.000 kuna (ne 5.000 dem) koji možeš uplatiti u novcu ili opremi koja toliko vrijedi. javni bilježnik i oglasi te koštaju cca 3.500 kn
Tako nekako je i meni bilo. Ovih 3.5K je meni bilo malo više od 4.5K, ali samo zato jer sam uzeo servis i svu dokumentaciju prepustio njima. Naime, ako radiš i moraš bit na radnom mjestu... takoreć je nemoguće sam jurcati po gradu i sređivat papire.
Tvrtko1995 kaže:
Poduzece te kosta malo vise - oko 130 dolara.
ZAkon, jos kad bi se mogao malo zaobici, i kad bi u Americi mogao otvoriti firmu netko izvan US bilo bi super, jer otvoris za 130$ firmu vani, i onda otvoris podruznicu u hr po Vojkyjevom...
A koliko kosta ovaj dio sa podruznicom ne znam ali definitivno potencijalna usteda...
ZEGA
U UK je isto za otorit firmu £35.
Moze li ta firma iz Amerike i UK poslovati u Hrvatskoj?
BladeII kaže:
Vojky,
pliiiiiz mozes li malo pojasniti sto je to trgovac pojedinac
(pravna ili fizicka) moze li se baviti uvozom i prodajom firmama
u RH?
Može sve, ali su cenzusi za upis dosta visoki, u izvornom Zakonu je bilo 500.000 DEM godišnjeg prometa, sada ne znam točno...
(1) Trgovac pojedinac je fizička osoba koja samostalno obavlja gospodarsku djelatnost u skladu s propisima o obrtu i upisana je u trgovačkom registru kao trgovac pojedinac.
Laički, to je jaki obrtnik. U svakom slučaju - ako nemaš love za firmu, otvori obrt. Za dosta malih djelatnosti se i ne isplati firmu otvarati.
Ona007 kaže:
Ne izravno, mora biti pravni subjekt u Hrvatskoj, kako bi inače poreze plaćala...
Isto kao i hrvatska firma u SAD. Ne možeš doći s 20 radnika Mate betonara d.o.o. u Kaznas i početi nalivat terace...
pakleni_patuljak
19.03.2004., 11:37
Ona007 kaže:
Može. Otvori se predstavništvo...
Yeba je što nitko od vas iz UK ili Zemlje Dembelije nije napisao koliko godišnje košta održavanje takve firme... Probajte se raspitat malo pa onda napišite koliko je povoljno.
Hint: Prijatelj je imao otvorenu firmu u UK te na nju prijavljenu jedrilicu od 300K eura. Nakon par godina, je prodao tu jedrilicu, zatvorio firmu, kupio veću i na nju platio porez i carinu u Hr. Izračunao da ga firma u UK ipak košta malo previše i da je jeftinije uvest i platit sva davanja na brod koji košta više od 350K eura...
Ja sam razmisljala o offshore firmi otvorenoj u Gibraltaru i sl..
Odrzavanje ovakve firme je vrlo jeftino..
Kako onda stoje stvari sa predstavnistvom, sto to predstavnistvo treba imati u Hrvatskoj?
Kako, gdje, što sve treba, koliko dugo traje postupak, i, najbitnije - koliko para?
Ako imate koji link, super:)
Hvala:)
papa štrumf
07.04.2004., 01:17
u kakv se biznis misliš bacit ?
nemoj srljat.
za d.o.o.
20 000kn na banci.
plus oko 5000kn biljeznicke naknade i odvjetniku da ti napise, potpisu, prepisu, dopisu papire.
nisam nasla konkretno na netu nista, ako imas poznanika odvjetnika, najbolje je kod njih otic do njega.
sto se same procedure tice dosta je brzo. manje od mjesec dana.
mi smo imali neke probleme okok registracije na sudu, pa se malo otegnulo.
sretno!
oko samih papira ima dosta pisanja i procedura, pa ako te nesto konkretno zanima, pitaj.
pakleni_patuljak
07.04.2004., 14:53
Hrvatska Gospodarska Komora (http://www.hgk.hr/komora/hrv/hrv.htm)
Tamo ćeš naći jako puno korisnih stvari, a ono nabitnije ti je OVDJE (http://hgk.biznet.hr/hgk/tekst.php?a=b&page=tekst&id=469)
Znam da je malo preopširno, pa ako ti nešto nije jasno... pitaj!
pakleni_patuljak
07.04.2004., 15:02
E da...
Prije nego se upustiš u ''veselje'', moraš smisliti ime koje će ti proći na trgovačkom sudu. Možda ti se to čini jednostavno, ali vjeruj mi da je meni to donijelo hrpetine frustracija.
Naime šta!?
Svi znamo da je ime ipak bitno ako misliš razvijet nekakav brand po kojem će te klijenti prepoznavat. Jeba je što ime mora biti smisleno (znači ne izmišljena riječ) i to na obaveznom hrvatskom, latinskom ili starogrčkom jeziku.
Enentualno ime (po zakonu) ne smije već biti registrirano na istom trgovačkom sudu. Iako su meni odbili i ime koje je već registrirano na trgovačkom sudu u Splitu. :rolleyes:
Zavisi na kakve birokrate naletiš...
Evo ti tražilica (https://sudreg.pravosudje.hr/pls/sudreg/web1.sudski_registar) koja ti može malo pomoći (obično ispadne da je svako ime koje ti padne na pamet... zauzeto!) :D
Klikni na ''uvid u sudski registar'' pa na ''pretraživanje po tvrtki''...
pakleni_patuljak kaže:
E da...
Prije nego se upustiš u ''veselje'', moraš smisliti ime koje će ti proći na trgovačkom sudu. Možda ti se to čini jednostavno, ali vjeruj mi da je meni to donijelo hrpetine frustracija.
to se i nama dogodilo, nisu prihvatili ime, odn. ono cime s ebavimo. sad zvuci uzasno glupo, ali jedino tako.
i da imamo ime firme, ali nije "1 X", "vec jedan x".
meni je za ime firme bio od koristi
www.cursor.hr
Hvala svima:)
Papa štrumf, neću srljati, bez brige, zapravo, ni ne pitam za sebe.
Pakleni, pogledala sam linkove i isprintala što mi se čini bitno, ali - kakva je to glupost s imenima?
Zašto ne može biti npr englesko ime?
Sigurno ima neka zakonska rupa kroz koju se može provući - recimo, mogu se davati prezimena (Kerum, Anić holding itd.) Dakle trebalo bi samo promijeniti prezime u, recimo :misli: FishAndChips* pa onda se može i firma tako nazvati:D
*ne, dotično ime nema apsolutno nikakve veze s željenom firmom
pakleni_patuljak
07.04.2004., 19:36
Svojedobno nije postojao zakon koji je regulirao imena poduzeća pa su ljudi mogli dat mašti na volju...
(Dalmatinci su nekako ispali najopaljeniji u tom sportu :D)
A sad je tako kako je... yebiga! :rolleyes:
ma nemojte palakti za imenom.
registrirajte firmu pod bilo kojim imenom, a onda napravite brand od nekog drugog imena koje ne mora biti ime firme.
Evo npr. poznata zagrebačka "TANTRA" (na trgu) je registrirana pod sasvim drugim imenom (bircevi i nešto d.o.o.)
Pozdrav,
gogo
je, ali na pecatu mi mora pisat kako se firma zove, pa ne mogu bas napisat kompjuteri i nesto.
tilla kaže:
je, ali na pecatu mi mora pisat kako se firma zove, pa ne mogu bas napisat kompjuteri i nesto.
joj daj ne kompliciraj. kaj te sad pečat brine? pa napravi neki mali tak da se jedva vidi ime... pa kaj ces raditi "brend" pomocu pecata? :confused: koliko ljudi uopce gleda kaj pise na pecatu firme? Osim toga kad se potpisujes potpisi se preko pecata i gotovo.
ne kompliciram.
necu se zvati bilokako, nego nesto sto ima veze s onim cime s e bavim. firma je mala, da bi jo s smisljala i extra ime. lako suncici l. u novinama svaki dan pricat da to je tantra, a ne barovi i lokali doo.
ne potpisujem se preko pecata, a nije moguce da imam pecat, webshop i sav popratni materijal drugoog imena. u mom sl. stvar je vezana uz jednu jako usku kategoriju ljudi i sumnjam, da iko drugi van branse zna za to. bitno mi je da imam ime na prvu asicijaciju i to je to.
tantrini vlasnici imaju x birtija, i normalno da im se firma drukcije zove.
moja malenkosti ima samo to i ne dolazi u obzir da sad mjenjam. ma proslo je sve ok, ali je sudac 2x vracao jer mu nije bilo po propisu (kojeg on slobodno tumaci).
tilla kaže:
ne kompliciram.
necu se zvati bilokako, nego nesto sto ima veze s onim cime s e bavim. firma je mala, da bi jo s smisljala i extra ime. lako suncici l. u novinama svaki dan pricat da to je tantra, a ne barovi i lokali doo.
kuzim, samo baci pogled i na drugu stranu. Ima jako uspjesih firmi čije ime nema veze s djelatnoscu. Nokia, itd.
ne potpisujem se preko pecata, a nije moguce da imam pecat, webshop i sav popratni materijal drugoog imena. u mom sl. stvar je vezana uz jednu jako usku kategoriju ljudi i sumnjam, da iko drugi van branse zna za to. bitno mi je da imam ime na prvu asicijaciju i to je to.
ok. pogle npr. www.warpstudio.com
moja malenkosti ima samo to i ne dolazi u obzir da sad mjenjam. ma proslo je sve ok, ali je sudac 2x vracao jer mu nije bilo po propisu (kojeg on slobodno tumaci).
ma znam kak je to - ja sam imao srece jer covjek koji nam je otvarao firmu to stalno radi pa zna sta i kako moze proci.
dakako, da postojii dr. strana, ali ovo je ipak firmica.
i meni je odvjetnik pomagao max. ali sudija hebi ga, nije bio bas ok. samo je cjepidlacio.
sve je proslo ok, na kraju.
imam i ja favorite (npr.,www.sofake.com) imena ali nije islo, sto zbog fore da nema vise engleskog, a sto zbog toga da sve sto nam se svidjalo vec je bilo zauzeto.
sve je na kraju ispalo ok, ali to mi je bila nocna mora. lako je drugom bacat imena, ali kad si ti u pitanju sve ti je "sugavo" i" bezveze".
Commodus
10.05.2004., 23:15
registracija, odi kod bilježnika a ne odvjetnika, on će ti sve objasnit (a i tako će ti uzeti masnu lovu), poslati te gdje što nosiš...
onda trgovački sud, podneseš zahtjev, pa na finu platiš 20000 kuna na prolazni žiro, pa platiš na sudu oglase i sve ostalo, pa čekaš, čekaš...
Inače, sljedeće što ćeš raditi je smisliti ime (jer sva poznata su već zauzeta!!!) a ne smije biti na stranom, osim latinskog i grčkog (starog grčkog!)
a onda razmisli za što ćeš registrirati firmu, i to DOBRO razmisli, jer svaka registracija košta (recimo trgovina na veliko i malo, uvoz izvoz, izdavačka djelatnost, svako po stotinjak i nešto kuna - bilo nekada!?)
dakle, deset registracija još jedno 1500-2000 kuna, a to je opet malo, jer se firma može baviti s jedno 1000 djelatnosti! i uvijek će ti faliti, a zajezezancija je doregistrirati firmu svaki čas kad ti se nešto smisli raditi...
inače, samo naprijed, budućnost je u ljudima koji se hoće sami dokazati, a ne u nama državnim službenicima!
puno sreće...:top:
jedno potpitanje za commodusa: ta doregistracija,jeli to komplicirano ,koliko kosta? ajde hvala unaprijed
young.but.dead kaže:
commodus hvala :top:
da li ovih 20000 mora biti gotovina na žircu? čuo sam i za kombinacije sa inventarom ili nekratninama koji bi pokrili tih 20000 kn :confused:
odnosno pitam se da li tih 20000 služi kao jamac likvidnosti ili solventnosti?
Može i u stvarima - ali onda moraš platiti procjenu, a to košta pa se baš i ne isplati.
No, ako ti je problem namaknuti 20.000 kn za staviti na račun radi registracije - onda bolje i ne započinji s firmom. Bez posjednovanja nekog početnog kapitala nećeš ništa napraviti. Tu lovu mošeš kasnije trošiti, mada predstavlja temeljni kapital, no ako ti kapital padne ispod polovne temeljnog, moraš sazvati skupštinu društva gdje ćete ti kao vlasnik i ti kao direktor zaključiti da nešto ne valja s poslovanjem. :D
Doregistracija košta nekoliko stotina kuna, i nešto potrošenog vremena.
Commodus
11.05.2004., 16:10
ovo je dobar vojkyjev savjet...
bez 20 000 casha ...:confused:
mi smo išli sa stvarima, moraš naći revizora, koji ti za jedno 1500 kuna procijeni da stol i stolica koštaju 20 000 ali mislim da je to zajezazncija a ne isplati se, jer kad tad će ti trebati lova...
doregistracija košta najviše vremena i službenih odluka da se od sada baviš tim itim, plus prijava trgovačkom sudu da ti to dopiše u registar plus nacionalna klasifikacija djelatnosti, ako ti je to novo pretežno zanimanje (da, nkd moraš u statističkom zavodu saaam izvaditi kad ideš u osnivanje firme!)
pa ovjere kod bilježnika (skupštinu moraš imati kod bilježnika!!! čak i ako si jedini vlasnik!)
dakle, svaka doregistracija jedno 100 eura i dva tjedna letanja! ne isplati se, bolje je kod osnivanja sve napisati i platiti parstokuna više...
Commodus kaže:
pa ovjere kod bilježnika (skupštinu moraš imati kod bilježnika!!! čak i ako si jedini vlasnik!)
Nadopuna: skupština treba biti javnobilježnički ovjerena samo kada se mijenja izjava o osnivanju/društveni ugovor.
Inače, bez nekih 50-100.000 kn za početak poslovanja ne bih nikome preporučio da osniva firmu osim ako mu baš tata nije direktor nekog holdinga koji će mu u roku odmah pribaviti prve poslove i paziti da se plate na vrijeme.
Commodus
11.05.2004., 22:20
hvala na nadopuni, znači opet me čeka bilježnik :( (promjenabroja vlasnika...)
a za savjet, :top: samo možda ako radiš uz neki posao, onda je dovoljno i tridesetak tisuća, cash...
Friedhelm
21.05.2004., 15:05
Commodus kaže:
Inače, sljedeće što ćeš raditi je smisliti ime (jer sva poznata su već zauzeta!!!) a ne smije biti na stranom, osim latinskog i grčkog (starog grčkog!)
Kao svoju životnu želju imam firmu. Kako mi je to dugogodišnji san - za nju imam i ime, no ono ne da nije iz hrvatskog - nego nije niizkakvog jezika - riječ sam potpuno samostalno izmislio....
E sad pitanje - može li se registrirati firma s takvim imenom...
Jer to je kvaka mnogih uspješnih brendova - izmislili su potpuno novo ime koje se lako pamti i povezuje samo s njima...
stefano
16.06.2004., 13:21
KOžeš da imaš ideju. To je velika stvar jer ako si bez ideja a imaš novaca to je gore nego imate novaca a ne ideju. Ja sam imao dobru ideju i pretvorio sam je u d.o.o.
Kao što su i drugi savjetovali, idi kod prvog javnog bilježnika.
Napomena: imaj spremno ime i perije dolaska kod javnog bilježnika. Provjeri ime na sudski registar jer ako netko več postoji sa takvim imenom i RH onda ne možeš se registrirati. Vjeruj mi ja sam zbog toga imao problema.
Tvrtko1995
17.06.2004., 07:12
To je preskupo samoubojstvo. Metak je jeftiniji.
Ja sam imao firmu od 1993 do 2000. Potrosio sam zivaca, novaca, vremena, neprospavanih noci, stotine sati sastanaka i dogovora... Dogovarao business sa Predsjednikom EXIM banke, ali sam na kraju digao ruke.
Hrvatska je zemlja sa najvise sposobnih ljudi, i jedna od najgorih mogucih drzava za poslovanje.
Friedhelm kaže:
Kao svoju životnu želju imam firmu. Kako mi je to dugogodišnji san - za nju imam i ime, no ono ne da nije iz hrvatskog - nego nije niizkakvog jezika - riječ sam potpuno samostalno izmislio....
E sad pitanje - može li se registrirati firma s takvim imenom...
Jer to je kvaka mnogih uspješnih brendova - izmislili su potpuno novo ime koje se lako pamti i povezuje samo s njima...
odes na sud u registar firmi, da ti provjere ima li vec neko takav, i bi li to proslo.
Ako ti kazu da takva rijec ne postoji (niti u hrvatskom, niti u latinskom, niti u starogrckom), onda se lijepo vrati doma, papir i olovku u ruke, i izmisli od kojih rijeci trebas uzeti prva slova, da im to tvoje ime onda bude kratica (a da rijeci nisu nabacane zabezveze, kao FIRMA = Fazan Ideja Roba Mama Auto ...to ti isto ne bi proslo...)
kao temeljni kapital moraš minimalno uplatiti 10.000 kn u kešu a ostatak može biti u stvarima i pravima....
meni je bilježnik rekao da "ostali" troškovi iznose oko 6.000 kn u što je uključeno cca 10-ak djelatnosti(svaka je po 150kn) ali se to odnosi na cijelu grupu djelatnosti(npr. 52.Trgovina na malo), pa onda objava oglasa i tako neke sitnice...
Pozdrav,
zanima me koliki je trenutno zakonski propisan temeljni kapital d.o.o.-a? Koliko se od toga iznosa moze u drustvo unijeti u stvarima, a koliko u novcu?
E a sada jos jedno pitanje...Recimo da otvorim firmu...I sada me zanima ako ta firma recimo prvu godinu nece uopce biti aktivna vec ce postojati samo na papiru, da li postoje neka davanja/troskovi i ako postoje koliki su?
Hvala,
T.
Temeljni kapital društva s ograničenom odgovornošću mora biti izražen u valuti Republike Hrvatske. Najniži je iznos temeljnoga kapitala protuvrijednost 2.500 eura izražena u kunama prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke za euro važećem na dan podnošenja prijave za upis društva u sudski registar. Najniži iznos temeljnog uloga je protuvrijednost 100 eura izražena u kunama prema navedenim kriterijima. Taj iznos također mora biti višekratnik broja 100. Zbroj temeljnih uloga mora odgovarati iznosu temeljnih kapitala. Temeljni ulog može se uplatiti u novcu ili unijeti ulaganjem stvari i prava.
Prije upisa društva u sudski registar svaki član mora uplatiti najmanje četvrtinu temeljnog uloga koji uplaćuje u novcu, a ako se temeljni ulog unosi ulaganjem stvari ili prava, mora se unijeti u cijelosti. Ako se uplaćuje novac, uplaćuje se na privremeni račun otvoren kod banke. Ukupni iznos svih uplata u novcu i vrijednost unesenih stvari i prava ne mogu biti manji od 1.250 eura u kunskoj protuvrijednosti.
Inace, informacije o osnivanju d.o.o.-a imas na:
http://www.zpm.hr/doo.htm
Ok...Neki dijelovi mi bas i nisu jasni...Kao ovo da ako se unosi u stvarima ili pravima onda mora biti unijeto u cijelosti?!? Ali ok...
Temeljni kapital je znaci protuvrijednost 2.500 euricha...
Ne znam da li u Hrvatskoj postoji mogucnost da se polovica kapitala uplati prilikom osnivanja drustva a druga polovica u roku od dvije godine?!
I sada jos samo kakva je situacija s troskovima/davanjima za drustvo koje je registrirano ali trenutno ne obavlja nikakve aktivnosti? Zna li netko kako ide s tim? :)
Pozdrav :B
Tycoon kaže:
Ok...Neki dijelovi mi bas i nisu jasni...Kao ovo da ako se unosi u stvarima ili pravima onda mora biti unijeto u cijelosti?!? Ali ok...
Temeljni kapital je znaci protuvrijednost 2.500 euricha...
Ne znam da li u Hrvatskoj postoji mogucnost da se polovica kapitala uplati prilikom osnivanja drustva a druga polovica u roku od dvije godine?!
I sada jos samo kakva je situacija s troskovima/davanjima za drustvo koje je registrirano ali trenutno ne obavlja nikakve aktivnosti? Zna li netko kako ide s tim? :)
Pozdrav :B
Ne belji se! :)
Zato sto stvari ili prava nemozes unositi drukcije osim u cjelosti.
Inace, ovo za stvari ti bas ne bih preporucio zato sto trebas platiti i procjenu koja navodno moze doci i do nekih 4.000 Kn, tako da ti onda trosak otvaranja firme bespotrebno ispadne veci.
U najvecem broju slucajeva je najpovoljnije osnovati d.o.o. s minimalnim temeljnim kapitalom i to u novcu. Poslije mozes dodavati novce u obliku pozajmica. To je pogodno jer te novce mozes poslije elegantno "izvuci" van, odnosno vratiti si pozajmicu.
Ovo posljednje ti ne znam odgovoriti, to bi trebao pitati nekog racunovodju.
Ako je firma po registraciji neaktivna nema obveze predavati izvještaje poreznicima.
kada se započne aktivnost dužni ste se registrirati kao obveznik u Poreznoj upravi Carinskoj upravi, MIO, HZZO itd.
Poslije ste obvezni predavati izvještaje bez obzira da li radite ili ne.:W
Ovo prvi put cujem da se u poreskoj upravi, carini, HZZO-u i ostalima treba prijaviti tek po pocetku obavljanja aktivnosti, odnosno da nije potrebno odmah po registraciji poduzeca...Ali moguce da je tako!
Sto se tice izvjestaja, to je jedna stvar...Mene zanimaju troskovi poslovanja neaktivne firme..Da li takvi postoje i koji su?
:s
vidi, moras zamrzniti firmu...drugim rijecima staviti je u mirovanje i naravno nista neplacas.
inace sto se stvari tice...mozes ih primjerice staviti kao temeljni kapital i s vremenom otpisivati njihovu vrijednost...tada dolazi do smanjivanja temeljnog kapitala ;)
ali preporucio bih ti da stavis odredeni dio u novcu jer kako ces raditi? ako na racunu imas 0 :D ali unos kapitala u novcu predstavlja odredenu ozbiljnost...koju drugi cijene prilikom poslovanja s tobom... ;)
teknoboy
27.05.2005., 21:59
da bi zamrznuo firmu moras ispuniti neki formular koji nesto košta zar ne?
vise bi te kostalo da je ostavis aktivnu i placas hgk i nadanu vidosevicu njegovu zlatnu tarifu! :D
medissima
30.05.2005., 09:34
Gatto, došlo je do promjena ZTD... i to već pred neko vrijeme... nema više marki ni eura... minimalni temeljni kapital 20.000 kn, a polovica od toga mora biti u novcu (minimalno 10.000 kn) ostalo može u stvarima i pravima...
nema zamrzavanja d.o.o.-a, davanja idu koja idu fiksna...
Medissima...Ok, znaci postoje fiksna davanja...
Daj mi molim te napisi koja su to davanja i koliko iznose.
Hvala!
Recimo, ako se vec otvara firma, zar nije isplatljivije otvorit obrt, a ne d.o.o. s obzirom da se od prošle godine promjenio zakon o max profitu? Davanja bi bila fiksna, ali zato manja, kaj ne?
fiksna davanja za d.o.o.:
- 55 kn mjesečno za HGK
- 360 kn godišnje porez na tvrtku
- vođenje računa u banci (cca 10-20 kn mjesečno ovisno o banci)
- troškove knjigovodstva nemaš kad niš ne radiš i ako si "zamrznut"
inače ne postoji "zamrznuti" d.o.o. - to je dogovor s poreznjacima, ali ne znam kako to ispoštovati u praksi kad banka automatski uzima naknadu s računa (za vođenje računa) i onda imate promete po žiro računu (i troškove) i niste "zamrznuti". Možda da uopće ne otvorite žiro račun? :confused:
pola minimalnog kapitala, dakle 10.000 kn se MORA uplatiti na žiro
samim tim se moraju predavati obrasci (bilance, statistički...)
inače drapaju kazne (ako se jaaako rasplačeš na sudu sažale se pa platiš samo oko 1.000) :D
druga polovina, 10.000 kn, koja se unosi u stvarima nije bed
najčešće se stavlja komp, printer, laptop, mobi i gotovo
kako se sudski revizor unaprijed najavljuje dosta ljudi tu opremu posuđuje za tu kontrolu. revizor je prije par dana za TAKVU opremu naplatio oko 1.500 kn prije par dana
ShaiUlud
29.05.2006., 21:21
ljudi, nadam se da mi mozete pomoci..
ovako stvari stoje. moj strari ima d.o.o. i sad me zanima dali on moze otvoriti/napraviti nesto tipa podgranu firme? znaci da bi ta (nova) firma bila vezana za glavnu, ali ne racunima i "direktorom"...
sadašnja firma može osnovati drugi d.o.o. tzv. firmu kćer
ta druga firma je pravna osoba za sebe, sa svojim matičnim brojem, računima u banci,.. uprava i direktor mogu biti isti ili drugi
povezane su preko vlasništva
ali moraju imati i svoje poslovne knjige i svu dokumentaciju
vlasnik se ne smije zaigrati pa preljevati novac/prihode/rashode iz jedne u drugu
ShaiUlud
30.05.2006., 15:06
aha, a kad sadasnja firma otvara firmu kćer, dali to radi "besplatno", ili mora opet onih 20000kn + trosak javnog bilježnika platiti?
dinamitd
30.05.2006., 16:01
sadašnja firma može osnovati drugi d.o.o. tzv. firmu kćer
ta druga firma je pravna osoba za sebe, sa svojim matičnim brojem, računima u banci,.. uprava i direktor mogu biti isti ili drugi
povezane su preko vlasništva
kako prodati d.o.o. drugom d.o.o (treba li kakva procjena od neovisnog procjenitelja i ako treba tko je to)
i drugo plaća li se porez na to (kupac ili prodavac) i koliko %
kako prodati d.o.o. drugom d.o.o (treba li kakva procjena od neovisnog procjenitelja i ako treba tko je to)
Glede poreza - ne znam.
Glede cijene - cijena je ona za koju se dogovorite. Ak se nemrete dogovoriti, ništa od prodaje. Ne možeš nikoga legalno natjerati da kupi ili proda po cijeni koja mu ne odgovara.:cool:
aha, a kad sadasnja firma otvara firmu kćer, dali to radi "besplatno", ili mora opet onih 20000kn + trosak javnog bilježnika platiti?
Gle stari, u čemu je zapravo problem? 20000kn će ti trebati da pokreneš firmu na svaki način (imat ćeš neke troškove prije nego ostvariš neki prihod), prema tome nek ti stari da 25000kn (20000 za polog i 5000 za bilježnika i takse), a ti dalje posluj :rolleyes:
dinamitd
04.06.2006., 12:10
Glede poreza - ne znam.
Glede cijene - cijena je ona za koju se dogovorite. Ak se nemrete dogovoriti, ništa od prodaje. Ne možeš nikoga legalno natjerati da kupi ili proda po cijeni koja mu ne odgovara.:cool:
ma nisam ni mislio nekoga natjeravati da kupi; nego kada se dogovorimo o cijeni i prodaji npr. 100% udjela u poduzeću, zanima me kako transferirati lovicu na privatni račun od prodaje d.o.o.-a i hoće li me netko naganjati za kakav porez?:confused:
poreza nema
cijena traba biti realna, tržišna jer u slučaju poreznog nadzora na prenisku ili previsoku (zavisi s koje strane se gleda) može se obračunat razlika poreza na dobit i razrezat kazna
nije obavezno da procjenu napravi vještak ili kakav revizor, vrijednost se može utvrditi iz bilanca i to nije iskusnom (i pametnom :D ) računovođi velik problem
naravno ako se ne radi o nekom velikom sistemu, ali vjerujem da ovdje ne razgorvaramo o npr. agrokoru
ma nisam ni mislio nekoga natjeravati da kupi; nego kada se dogovorimo o cijeni i prodaji npr. 100% udjela u poduzeću, zanima me kako transferirati lovicu na privatni račun od prodaje d.o.o.-a i hoće li me netko naganjati za kakav porez?:confused:
novac ti se može isplatiti i u gotovini
kod isplate privatnoj osobi za porez bi ipak morala provjeriti, mislim da ne ali ipak ???
osnivački kapital se mora imati
bilježnika i sve ostale takse se moraju platiti
MilkyWay
15.08.2006., 09:42
E vako, kaže mi poznanik da po novom d.o.o. mora imat barem jednog zaposlenog. Kaj to znači? Ako sam ja direktor, da li moram bit zaposlen u firmi i plaćati doprinose bez obzira na to kaj sam redovito zaposlen u drugoj firmi i tamo su mi plaćeni doprinosi!?
banderas
15.08.2006., 10:52
Reci poznaniku da je tu "novost" ustavni sud ukinuo prije 3-4 godine. d.o.o. ne mora imati zaposlenih. Jedino ne možeš biti na burzi kao nezaposlen i primati naknadu ako si direktor neke firme.
cartmann
15.08.2006., 14:52
E vako, kaže mi poznanik da po novom d.o.o. mora imat barem jednog zaposlenog. Kaj to znači? Ako sam ja direktor, da li moram bit zaposlen u firmi i plaćati doprinose bez obzira na to kaj sam redovito zaposlen u drugoj firmi i tamo su mi plaćeni doprinosi!?
Ne, ako su ti placeni doprinosi, mirovinsko, zdravstveno, porezi i prirezi, kao direktor ne moras placati jos jednom.
Ako nisi nigdje zaposlen (nitko ti ne placa mirovinsko, zdravstveno, poreze, prireze..) tad ih moras placati kao zaposlenik (direktor) svoje firme.
Ako nisi nigdje zaposlen (nitko ti ne placa mirovinsko, zdravstveno, poreze, prireze..) tad ih moras placati kao zaposlenik (direktor) svoje firme.
Ni tada ne mora - ali ne može imati zdravstveno i drugo kao nezaposleni.
banderas
15.08.2006., 19:06
Sve si nešto mislim da bi trebalo kao top temu staviti obavijest "d.o.o. ne mora imati nijednog zaposlenog", svakih par mjeseci se to poteže :zubo:
cartmann
16.08.2006., 03:14
Ni tada ne mora - ali ne može imati zdravstveno i drugo kao nezaposleni.
Prije 3-4 mjeseca sam s ciljem da konačno razješim dilemu osobno otišao do svog referenta, a zatim i do njegovog šefa u poreznoj upravi (nisam imao ideju gdje drugo otići) te pitao ovo pitanje.
On mi je dao odgovor, pred nekoliko svojih kolega kao svjedocima, da nije moguće biti "nezaposleni direktor", odnosno da firma ne može poslovati a da nema bar jednog zaposlenog koji po najmanje jednoj osnovi plaća doprinose.
Pa sad ne znam kako da reagiram, smatram da sud (u slučaju da dobijem nekakvu kaznu i priložim žalbu) neće prihvatiti kao dokaz isprintane postove s ovog foruma. ;)
Nego da prijeđem na pitanje, gdje pitati i kako dobiti nedvojbenu potvrdu da firma može poslovati i imati direktora koji nije zaposlen (ne plaća mirovinsko, zdravstveno, poreze, prireze,...)?
r.kubica
16.08.2006., 04:54
d.o.o. mora imati barem jednog zaposlenog. Da ne filozofiram, poduzeće je pravna osoba koja ne može drugačije djelovati, nego preko fizičke osobe.
MilkyWay
16.08.2006., 07:39
Kaj sad? Jel mora ili ne mora?
Zato sam i otvoril temu. Jedni pričaju da mora, drugi da ne.
Naime, ja bih si osnovao d.o.o. i radio razvoj + marketing, a kad za to bude povoljno vrijeme povukao se u svoju firmu. Imam 2 suradnika od kojih bi mi jedan bio suvlasnik. Svi zajedno bi se potrudili koju godinicu da malo dignemo firmu i onda nastavili u toj firmi. Al to dolazi samo u obzir ako ja u tom d.o.o.-u jedno vrijeme ne moram imati zaposlenih. Odn. da imam davanja prema državi u skladu s prometima na računu.
Putnik92
16.08.2006., 08:54
Kolko je meni poznato doo ne mora imat ni jednog zaposlenog. Kad i ne bi bilo tako rješenje je jednostavno - zaposli babu ili mlađeg brata na nepuno radno vrijeme od 1 sat tjedno: to "košta" doo < 500 kn mjesečno.
Pa sad ne znam kako da reagiram, smatram da sud (u slučaju da dobijem nekakvu kaznu i priložim žalbu) neće prihvatiti kao dokaz isprintane postove s ovog foruma. ;)
vjerojatno da ne ;), osim kad je forum u pravu :D
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima (Nar. nov., br. 34/99) uvedena je za trgovačka društva obveza zapošljavanja najmanje jednog člana uprave i najmanje jednog zaposlenika na neodređeno vrijeme u svakoj podružnici. Obveza zapošljavanja odnosila se na trgovačka društva koja obavljaju djelatnost i koja su prije početka obavljanja djelatnosti trebala imati u radnom odnosu najmanje jednog člana uprave i u svakoj podružnici najmanje jednog zaposlenika na neodređeno vrijeme. Ako trgovačko društvo nije obavljalo djelatnost, na njega se nije odnosila obveza zapošljavanja. Ustavni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj dana 10. svibnja 2000. godine donio odluku kojom se pokreće postupak za ocjenu suglasnosti odredbi članka 2., 7. i 8. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima s Ustavom Republike Hrvatske, te iste odredbe ukinuo. Ustavni sud je donio i rješenje kojim nije prihvatio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom nekih drugih odredbi ovog Zakona. Odluka i rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske objavljeni su u "Narodnim novinama" broj 52 od 23. svibnja 2000. godine.
ja se nadam da bute ovim zadovoljeni & usrećeni
MilkyWay
16.08.2006., 10:08
...Ako trgovačko društvo nije obavljalo djelatnost, na njega se nije odnosila obveza zapošljavanja....
Kaj to konkretno znači? Ovak sročeno je totalno bezveze. Kaj to znači "nije obavljalo djelatnost"? Ne smijem imati nikakve promete po računu ili kaj?
MilkyWay
16.08.2006., 10:12
Nego da prijeđem na pitanje, gdje pitati i kako dobiti nedvojbenu potvrdu da firma može poslovati i imati direktora koji nije zaposlen (ne plaća mirovinsko, zdravstveno, poreze, prireze,...)?
Ja nisam to pitao! Pitao sam: da li d.o.o. može imati direktora koji je zaposlen u drugoj firmi? Znači sve uredno podmiruje prema državi, ali ne iz firme u kojoj je direktor. Zatim, da li takva firma mora imati dodatno jednog zaposlenog kako bi se zadovoljio minimum od jednog zaposlenog?
Koliko vidim, postoji samo solucija da imaš barem jednog zaposlenog. Ili si to ti kao direktor ili je to netko drugi. No što je onda s doprinosima npr? Da li moram, kao i u slučaju obrta, plaćati doprinose na dva mjesta?
Kaj to konkretno znači? Ovak sročeno je totalno bezveze. Kaj to znači "nije obavljalo djelatnost"? Ne smijem imati nikakve promete po računu ili kaj?
nije bezveze, nego stručno
ako je bilo u mirovanju, ako nije ništa prihodovalo niti trošilo , ako nije imalo promete po računu - da
Ja nisam to pitao! Pitao sam: da li d.o.o. može imati direktora koji je zaposlen u drugoj firmi? Znači sve uredno podmiruje prema državi, ali ne iz firme u kojoj je direktor. Zatim, da li takva firma mora imati dodatno jednog zaposlenog kako bi se zadovoljio minimum od jednog zaposlenog?
Koliko vidim, postoji samo solucija da imaš barem jednog zaposlenog. Ili si to ti kao direktor ili je to netko drugi. No što je onda s doprinosima npr? Da li moram, kao i u slučaju obrta, plaćati doprinose na dva mjesta?
doo ne mora imati niti jednog zaposlenog pa onda u skladu s tim niti ne plaća nikakve poreze i doprinose iz radnog odnosa
jedno kratko vrijeme je postojala zakonska obveza da mora, ali je ukinuta
zato sam i kopirala ono gore jer neki još uvijek žive u prošlosti ;)
Zafashan
16.08.2006., 10:34
Ako je tako, tko ti brani da se prijavis na minimalac?
MilkyWay
16.08.2006., 11:58
Ako je tako, tko ti brani da se prijavis na minimalac?
HAHAHA! I onda da spotrošim dodatnih 1000Kn mjesečno na to kaj naša država nebre sredit zakone. Odn. kaj je dodatno u međuvremenu sjebala stvar. How yes no! Bravo Republika Hrvatska. Kaj oni misle da mi novac na drveću raste? Ko da budem za tih 1000 Kn imao bolje zdravstveno ili veću mirovinu. Oću nježnik imat.
S takvim odnosom i zakonima mi je bolje da odem nekam van i tam otprem firmu. :rolleyes:
cartmann
17.08.2006., 14:04
Ja nisam to pitao! Pitao sam: da li d.o.o. može imati direktora koji je zaposlen u drugoj firmi?
Ti nisi, ali ja jesam. Ne vidim čemu zbunjoza? :) Btw., ti si dobio odgovor na svoje pitanje.
Znači sve uredno podmiruje prema državi, ali ne iz firme u kojoj je direktor. Zatim, da li takva firma mora imati dodatno jednog zaposlenog kako bi se zadovoljio minimum od jednog zaposlenog?
Sve si izmješao, a rješenje je vrlo jednostavno. Ne mješaj obrt, to je potpuno druga priča.
Po ovom što kolegica navodi, ne moraš imati zaposlenog.
Primjer a) radiš u banci na šalteru, usporedo s tim si odlučio otvoriti d.o.o. za prodaju softvera. U ovom slučaju se ne moraš zaposliti u svom d.o.o.-u i plaćati doprinose jer ih već plaća banka (ili neki drugi poslodavac, ovisno gdje radiš).
Primjer b) diplomirao si, ali nemaš posla i skupljaš svaki dan iz kasice 8kn kako bi mogao otići na kavu s prijateljima. Nemaš mirovinsko ni zdravstveno. Kako ne možeš nigdje naći posao, odlučio si otvoriti d.o.o. za prodaju softvera. Po prijašnjem zakonu bi se u ovom slučaju morao zaposliti (prijaviti) te svaki mjesec sebi plaćati cca. 600kn mirovinsko, 600kn zdravstveno, te ostale doprinose i prireze. Sveukupno oko 1500-1600kn svaki mjesec. To je (bio) loš potez, jer sigurno prvih mjeseci poslovanja nećeš uspjeti svaki mjesec prodati 10-15 tisuća kn softvera koliko ti je potrebno da platiš sve što moraš. Dapače, najvjerojatnije nikad nećeš doseći 15k kn mjesecne prodaje. :)
Primjer c) diplomirao si, nemaš zdravstveno ni mirovinsko, nemaš ni novca niti možeš naći posao. Odlučio si otvoriti d.o.o. putem kojeg bi prodavao softver. S vremena na vrijeme nešto prodaš, d.o.o. posluje (ima promet, plaćaš pdv, itd..), ali nema niti jednog zaposlenog tj. nemaš trošak od cca. 1500kn svaki mjesec za mirovinsko i zdravstveno + porezi. Loš dio je što nemaš zdravstveno (ako ti se što desi), niti mirovinsko.
jedna te ista osoba može biti direktor u više firmi, a ne mora biti prijavljen u svima, već u samo jednoj...
MilkyWay
17.08.2006., 20:23
I opet idete u krivom smjeru. cartmann, ti u svim primjerima polaziš od mene kao osobe. OK, ja ne moram biti zaposlen u svom d.o.o.-u, al mogu bit direktor. Al kaj to onda znači gledano od strane d.o.o.-a? Stavi se u poziciju firme i reci mi da li ja u tom slučaju trebam nekog ekšuli zaposlit.
dk, mene ne zanima dal ja mogu bit direktor u 10 firmi. Pravo to mogu. I to znam.
Tak jednostavna pitanja... a niko da odgovori kak se spada. Polazite od mene ko osobe, a to me zapravo ne zanima. Zanima me da li ja mogu držat firmu bez da imam zaposlenih i da jedno vrijeme ne obavljam djelatnost. Odn. samo trošim lovu.
d.o.o. može raditi, ostvarivati prihode i rashode, bez i jednog zaposlenog
jel' dosta jasno :D
to ti je banderas odmah rekao
jedino kaj meni nije jasno kako ne misliš obavljati djelatnost nego samo trošiti lovu?
od kud ti lova?
cartmann
17.08.2006., 21:34
cartmann, ti u svim primjerima polaziš od mene kao osobe. OK, ja ne moram biti zaposlen u svom d.o.o.-u, al mogu bit direktor. Al kaj to onda znači gledano od strane d.o.o.-a? Stavi se u poziciju firme i reci mi da li ja u tom slučaju trebam nekog ekšuli zaposlit.
Polazite od mene ko osobe, a to me zapravo ne zanima.
Aha, tebe zanima da li možeš držat firmu otvorenom, ali da ne polaziš od sebe ko osobe!
:rofl:
Zanima me da li ja mogu držat firmu bez da imam zaposlenih i da jedno vrijeme ne obavljam djelatnost. Odn. samo trošim lovu.
MOŽEŠ.
MilkyWay
17.08.2006., 23:25
jedino kaj meni nije jasno kako ne misliš obavljati djelatnost nego samo trošiti lovu?
od kud ti lova?
Moj biznis plan nije tvoj problem.
Iskreno, ovaj me podforum jako razočarao. Much talking for nothing.
Ima drugih mjesta di mogu saznat te detalje.
Svim dragim forumašima gospodarstva lijep pozdrav :W.
Bilo je kratko al slatko.
P.S. Nabavite nekog tko zna što priča.
P.P.S. cartmann, ironija ti je totalno promašena. Meni je cilj osnovati vlastiti biznis, a ne zajebati državu.
Zanima me da li ja mogu držat firmu bez da imam zaposlenih i da jedno vrijeme ne obavljam djelatnost. Odn. samo trošim lovu.
Trošenje love bi uključivalo vraćanje pretporeza. :D
Sve do prve transakcije, firma je u mirovanju(znači predaješ na poreznu praznu prijavu etc.).
Koliko znam :D , nakon prve transakcije preko tranzicijskog računa, u roku od 15 dana se mora bar jedna osoba prijaviti na mirovinsko.
Navodno da ,ako se prekorači taj rok, slijede kazne(bar su meni tako rekli).
Što se dešava u slučaju da ne prijaviš nikog a firma "posluje" ne znam,bilo bi lijepo kad bi netko tko je to i napravio iznese svoja iskustva.
Moj biznis plan nije tvoj problem..
:rofl:
točno, briga me za njega
samo bi htjela gledat tvoja opravdanja poreznoj inspekciji
bilo bi poučno
i nadasve slatko, preslatko :cerek:
i svi prihodi moraju imati podlogu i jasno obrazloženje, ne samo rashodi
Iskreno, ovaj me podforum jako razočarao. Much talking for nothing.
Ima drugih mjesta di mogu saznat te detalje.
.
je, najlakše kriviti druge ako nećemu nisi dorastao
Sve do prve transakcije, firma je u mirovanju(znači predaješ na poreznu praznu prijavu etc.).
Koliko znam :D , nakon prve transakcije preko tranzicijskog računa, u roku od 15 dana se mora bar jedna osoba prijaviti na mirovinsko.
Navodno da ,ako se prekorači taj rok, slijede kazne(bar su meni tako rekli).
Što se dešava u slučaju da ne prijaviš nikog a firma "posluje" ne znam,bilo bi lijepo kad bi netko tko je to i napravio iznese svoja iskustva.
ne moraš
daj napiši po kojem zakonu, članak, paragraf, točka si obavezan na d.o.o. prijaviti nekog/bilo kog?
kakvih 15 dana?
jel' sam gore navela u kojim narodnim novinama piše da je ta odredba ukinuta? kaj je to tak teško pročitat i uvjeriti se?
kakvo crno vraćanje pretporeza ako firma miruje? ako ga možeš vraćat znači da si nešto kupio/platio, znači da si imao ulaz novca (osnivački kapital, prihod, kredit,..), znači (vid čuda) da si imao promet po računu
ako miruje ne podnose se nikakvi obrasci nego se samo napiše izjava da nije bilo prometa i to je to
ne moraš
daj napiši po kojem zakonu, članak, paragraf, točka si obavezan na d.o.o. prijaviti nekog/bilo kog?
kakvih 15 dana?
jel' sam gore navela u kojim narodnim novinama piše da je ta odredba ukinuta? kaj je to tak teško pročitat i uvjeriti se?
Nemam pojma po kojem zakonu i paragrafima i slično,ne bavim se time- pitat ću si baš odvjetnika.
Ako nisi primjetila,ja sam napisao kaj se govori i kaj ti kažu.
U praksi.
Zato sam i napisao da bi bilo najbolje pitati nekog tko na taj način posluje- taj zasigurno zna kako STVARNO funkcionira..
Činjenica je da u državnim službama dobijaš često kontradiktorne odgovore a i postupke.
O carini nećemo. :D
I btw.govoriš li ti iz prakse ili je čista teorija "kako bi trebalo biti" i suho navođenje paragrafa u pitanju?
kakvo crno vraćanje pretporeza ako firma miruje? ako ga možeš vraćat znači da si nešto kupio/platio, znači da si imao ulaz novca (osnivački kapital, prihod, kredit,..), znači (vid čuda) da si imao promet po računu
A kaj sam ja drugo napisao? :rolleyes:
Koliko sam shvatio milkyja ,on bi htio za početak samo kupovati preko firme(vjerovatno putem pozajmica firmi svoje plaće s drugog radnog mjesta ),zatim i ponešto poslovati,a ne mirovati, te u isto vrijeme raditi u drugoj firmi.
osnivački kapital ne ulazi pod promet. ;)
I btw.govoriš li ti iz prakse ili je čista teorija "kako bi trebalo biti" i suho navođenje paragrafa u pitanju?
čista praksa
nažalost suhoparni zakoni i paragrafi se moraju poštovati
vrijede kako za firme, tako i za državne organe
odvjetnici, porezni referenti ili bilo tko drugi ne može davati tumaćenja kako bi htio
imaš stotine firmi koje posluju bez i jednog zaposlenog godinama
cijeli taj period bez ikakvog problema
ulog u novcu, osnivački kapital možeš potrošiti na bilo što
čak i na krstarenje po karibima, samo onda moraš to ispravno prikazati i porez obračunati i platiti ;)
O carini nećemo.
:confused: trebali smo?
banderas
18.08.2006., 15:07
NE!
Svečano obećajem da dijelim ban prvome koji sljedeći napiše da firma mora imati nekog zaposlenog.
banderas
18.08.2006., 15:09
Nemam pojma po kojem zakonu i paragrafima i slično,ne bavim se time- pitat ću si baš odvjetnika.
Ako nisi primjetila,ja sam napisao kaj se govori i kaj ti kažu.
Pusti priče šta ti kažu, meni su prije mjesec dana u ZABI mrtvi hladni rekli da fizičke osobe u Hrvatskoj ne mogu imati IBAN u vrijeme kad sam imao IBAN u PBZu.
To što si naletio na idiota u poreznoj koji se vjerojatno jučer zaposlio nije razlog za kontinuirano iznošenje lako provjerivih dezinformacija na forumu. Polly ti je citirala odluku Ustavnog suda koja je bila zadnji korak u cijeloj ovoj priči i svaka daljnja rasprava "netko mi je rekao" je suvišna i nepotrebna.
imaš stotine firmi koje posluju bez i jednog zaposlenog godinama
cijeli taj period bez ikakvog problema
Kao što gore i rekoh,ja ne znam nikog,no eve,vjerovat ću na riječ(kad je praksa u pitanju,od teoretičara mi se diže kosa na glavi).
ulog u novcu, osnivački kapital možeš potrošiti na bilo što
čak i na krstarenje po karibima, samo onda moraš to ispravno prikazati i porez obračunati i platiti ;)
Naravno.Kakve to ima veze s uplatom uloga?
Napisala si gore da SAM ulog osnivačkog kapitala spada pod promet. ;)
NE!
Svečano obećajem da dijelim ban prvome koji sljedeći napiše da firma mora imati nekog zaposlenog.
Odlično.
A sad bi bilo lijepo kad bi usput i objasnio koji k se dereš. :kava:
Iste odgovore dobijaš na više poreznih kao i na mirovinskom od različitih referenata(a cartmann je gore ujedno napisao da je isti odgovor dobio i od "više instance" u poreznoj).
Dobivao sam ih i ja kad sam otvarao(doduše meni tako nešto nije trebalo pa nisam ni obraćao pažnju),iste dobiva i frend koji sad otvara.
Spominjali su i prije kazne,spominju ih i sad.
Znači nije stvar u JEDNOM referentu ili JEDNOJ državnoj instituciji koja priča tu priču.
I ne radi se o rekla/kazala pričama iz birca uz pivu,već odgovorima sa odgovarajućih mjesta.
Doduše ne u pismenom obliku,naravno.
jeba ga ćuk :D
btw. ček malo,jesi li onda dobio IBAN u Zagrebačkoj?
banderas
18.08.2006., 17:02
Odlično.
A sad bi bilo lijepo kad bi usput i objasnio koji k se dereš. :kava:
Iste odgovore dobijaš na više poreznih kao i na mirovinskom od različitih referenata(a cartmann je gore ujedno napisao da je isti odgovor dobio i od "više instance" u poreznoj).
Dobivao sam ih i ja kad sam otvarao(doduše meni tako nešto nije trebalo pa nisam ni obraćao pažnju),iste dobiva i frend koji sad otvara.
Spominjali su i prije kazne,spominju ih i sad.
Znači nije stvar u JEDNOM referentu ili JEDNOJ državnoj instituciji koja priča tu priču.
I ne radi se o rekla/kazala pričama iz birca uz pivu,već odgovorima sa odgovarajućih mjesta.
Doduše ne u pismenom obliku,naravno.
Čekaj malo,jesi li onda dobio IBAN u Zagrebačkoj?
Bilo bi lijepo da si pročitao post koji ti je polly napisala u kojem je navela odluku i broj Narodnih novina u kojima je objavljena zadnja odluka o tom slučaju. Nasuprot toga vrlo konkretnog argumenta ti kažeš kako ti je netko u poreznoj tako rekao, to nije konkretan argument, tako je bilo jedno kratko vrijeme prije X godina i neki ljudi još žive u tom vremenu, ali zakoni koji su navedeni i objavljeni u Narodnim novinama su jedini relevantni. Osim toga, možda ti je ta osoba govorila o obrtu, a ne o firmi, iako mislim da ni tamo nema nikakve odredbe o "15 dana od prve transakcije", nego vlasnik od osnivanja plaća doprinose za sebe.
U ZABI još nema Ibana za fizičke osobe, ali će ga morati uvesti, mislim da je rok još godinu dana.
cartmann
18.08.2006., 19:13
Ja sam dobio odgovor da osoba koja je navedena kao direktor mora negdje biti prijavljena (zaposlena). Znaci, ako radis kao nocni cuvar u Industrogradnji za 1800kn mjesecno i prijavljen si u stalni radni odnos, a odlucis paralelno otvoriti firmu i navedes sebe kao direktora, ta firma, po navodima poreznika, može poslovati s nula zaposlenih, jer direktor placa doprinose i prireze (zaposlen je).
Po njihovim tvrdnjama, npr. ne mozes biti student i studirati na teret ministarstva te imati zdravstveno osiguranje po toj osnovi, a ujedno biti direktor u firmi (na papiru), a formalno nezaposlen. Ipak, po ovom što je navela Polly, možeš.
Osobno mislim da to ide pod prekršaj rada na crno, ali to bi bila druga priča. :)
Ja sam dobio odgovor da osoba koja je navedena kao direktor mora negdje biti prijavljena (zaposlena). Znaci, ako radis kao nocni cuvar u Industrogradnji za 1800kn mjesecno i prijavljen si u stalni radni odnos, a odlucis paralelno otvoriti firmu i navedes sebe kao direktora, ta firma, po navodima poreznika, može poslovati s nula zaposlenih, jer direktor placa doprinose i prireze (zaposlen je).
Po njihovim tvrdnjama, npr. ne mozes biti student i studirati na teret ministarstva te imati zdravstveno osiguranje po toj osnovi, a ujedno biti direktor u firmi (na papiru), a formalno nezaposlen. Ipak, po ovom što je navela Polly, možeš.
Osobno mislim da to ide pod prekršaj rada na crno, ali to bi bila druga priča. :)
Točno!
Ja sam zaposlen u stalnom radnom odnosu i direktor sam u svojoj firmi koja nema niti jednog zaposlenog. Obavljam djelatnost, izdajem račune, plaćam račune, a firma posluje 10 mjeseci.
Štos je u ovome: ne možeš biti porezni odbitak i imati zdravstveno preko roditelja (studenti) ili primati naknadu za nezaposlene ako si vlasnik firme.
Dakle "socijalnu pomoć" od države ne možeš dobiti ako imaš firmu.
Studirati na teret ministarstva može i moj sused automehaničar s 53 godine i na sebe registriranim obrtom. To nema veze s ničim drugim osim s polaganjem prijemnog ispita i redovitim studiranjem (da ne padaš previše).
Ajmo konkretno:
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
1176
Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu: Smiljko Sokol, predsjednik Suda te suci Velimir Belajec, Marijan Hranjski, Jurica Malčić, Ivan Matija, Ivan Mrkonjić, Jasna Omejec, Emilija Rajić, Vice Vukojević i Milan Vuković, odlučujući o prijedlogu Vinka Buretića iz Rijeke i OR Centar d.o.o. iz Krapine, u postupku ocjene suglasnosti zakona s Ustavom, na sjednici održanoj dana 10. svibnja 2000. godine, donio je
ODLUKU
i
RJEŠENJE
1. Pokreće se postupak za ocjenu suglasnosti odredbi članka 2., 7. i 8. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima (»Narodne novine«, br. 34/99) s Ustavom Republike Hrvatske te se iste odredbe ukidaju.
2. Ne prihvaća se prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 4. i 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima.
Obrazloženje
1. Vinko Buretić iz Rijeke podnio je prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članaka 2., 7. i 8. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima - dalje: Zakon - jer smatra da su suprotne člancima 3. i 49. Ustava Republike Hrvatske.
2. OR Centar d.o.o. iz Krapine podnio je prijedlog po dr. sc. Ivanu Ovčaričeku za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 2., 4., 6., 7. i 8. istog Zakona jer smatra da su suprotne članku 49. stavcima 1. i 4. Ustava.
3. U prijedlogu Vinko Buretić navodi da naznačene odredbe Zakona ograničavaju slobodu građana te posebno poduzetničku slobodu te su suprotne vladavini prava.
Nadalje da poduzetnička sloboda podrazumijeva i ponašanje poduzetnika prema tržištu, materijalne mogućnosti trgovačkog društva i s tim u svezi i realne potrebe i mogućnosti zapošljavanja, a vezano za ekonomsku opravdanost.
4. Podnositelj OR Centar iz Krapine navodi da su osporavane odredbe suprotne ustavnim odredbama koje štite slobodu poduzetništva te da bi se takva obveza mogla propisati jedino u slučaju kada bi država nekoj pravnoj osobi dala poduzetničku koncesiju.
5. Osporavane odredbe glase:
Odredbom članka 2. Zakona propisano je da se u članku 32. iza stavka 4. dodaje stavak 5. koji glasi: »Trgovačko društvo može početi obavljati djelatnost ili djelatnosti koje čine predmet njegovog poslovanja upisan u sudskom registru ako ima u radnom odnosu najmanje jednog člana uprave, a trgovačko društvo koje ima podružnice mora imati u radnom odnosu najmanje jednog zaposlenika na neodređeno vrijeme u svakoj podružnici.«
Članak 4. Zakona glasi:
»U članku 430. stavku 1. u drugoj rečenici iza riječi: »članka« dodaju se riječi: »251. i«.
Članak 6. Zakona glasi:
»U članku 620. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
»(2) Uvjet uzajamnosti iz st. 1. ovog članka ne primjenjuje se na inozemnog ulagača koji ima sjedište, odnosno trajno boravište u zemlji članici Svjetske trgovinske organizacije, ili je njezin državljanin.«.
Osporavanom odredbom članka 7. propisano je da se u članku 630. stavku 1. iza točke 4. dodaje točka 4a. koja glasi:
»4a. ako obavlja djelatnost, a nema u radnom odnosu najmanje jednog člana uprave i ako ima podružnice a nema najmanje još jednog zaposlenika u radnom odnosu na neodređeno vrijeme u svakoj podružnici (čl. 32. st. 5.)«.
Odredba članka 8. osporavanog Zakona propisuje:
»Trgovačka društva upisana u trgovački registar do dana stupanja na snagu ovog Zakona, ako obavljaju djelatnost, a nemaju u radnom odnosu najmanje jednog člana uprave i najmanje jednog zaposlenika na neodređeno vrijeme u svakoj podružnici dužna su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona zasnovati radni odnos s najmanje jednim članom uprave, a ako imaju i podružnice zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme s najmanje jednim zaposlenikom u svakoj podružnici.«.
6. Prijedlog je dostavljen na odgovor Hrvatskom državnom saboru te je zatraženo stručno mišljenje do Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske gospodarske komore.
7. Stručno mišljenje dostavili su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo gospodarstva. Smatraju prijedlog utemeljenim te navode da su osporavane odredbe u suprotnosti sa člancima 3. i 49. Ustava.
8. Hrvatska gospodarska komora u stručnom mišljenju, u odnosu na članke 2., 7. i 8. Zakona, navodi:
S obzirom na značenje članka 49. Ustava dvojbeno je zakonsko obvezivanje osnivača - vlasnika trgovačkog društva na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme najmanje s jednim članom uprave, odnosno najmanje s jednim zaposlenikom u svakoj podružnici.
Smatraju da je ta dvojba još izraženija kada se radi o retroaktivnoj primjeni osporavanih zakonskih odredbi jer se osnivačima trgovačkih društava bez zaposlenih na taj način bitno mijenjaju pravni i financijski uvjeti pod kojima su društva osnivali te da se može realno pretpostaviti da trgovačka društva ne bi osnivali da im je takva obveza bila poznata (propisana) u vrijeme osnivanja.
Nadalje, navode da kada bi se ukinula samo retroaktivna primjena osporavanih zakonskih odredbi došlo bi do povrede načela ustavne ravnopravnosti.
9. Ministarstvo gospodarstva smatra ove odredbe u kontekstu radnopravnih i mirovinskih propisa nedorečenim i nekonzekventnim. Naime, navodi se u mišljenju, propisano je da samo jedan član uprave mora biti u radnom odnosu, ali se ne precizira kakav je taj radni odnos. Takvo propisivanje obveze zapošljavanja člana uprave da kolidira s člankom 13. Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim je propisano da su obvezno osigurani članovi uprave trgovačkih društava ako nisu obvezno osigurani po drugoj osnovi.
Kako jedna osoba ne može biti osigurana po osnovi dva radna odnosa, predmetne odredbe članaka 2. i 8. prisiljavaju člana uprave trgovačkog društva da raskine radni odnos koji je ranije zasnovao, kako bi stupio u radni odnos trgovačkog društva u kojem je član uprave. Mišljenja su da su upravo zbog toga odredbe članaka 2. i 8. Zakona u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama iz članka 3. Ustava Republike Hrvatske.
Smatraju da ove odredbe nisu u suglasnosti s člankom 54. Ustava, kojim je propisano da svatko ima pravo na slobodu rada te da svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i da je svakom pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.
Ministarstvo gospodarstva, nadalje, navodi da su odredbe članaka 2. i 8. Zakona u suprotnosti s člankom 49. Ustava jer prema Zakonu o trgovačkim društvima, trgovačka društva su društva kapitala (dioničko društvo, društvo s ograničenom odgovornošću) kao i društva osoba (javno trgovačko društvo, komanditno društvo). Za društva osoba Zakonom o trgovačkim društvima nisu propisani obvezatni organi društva, tj. uprava pa su tako ta društva u povoljnijem (nejednakom) položaju od društva kapitala.
10. Prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom članaka 2., 7. i 8. Zakona su osnovani.
11. Prijedlog za ocjenu ustavnosti članaka 4. i 6. Zakona nije osnovan.
12. U tijeku postupka Ustavni sud prikupio je i mišljenja o primjeni Zakona te je razvidno da sudovi nisu za sada zauzeli stajališta niti u pojedinim pravnim slučajevima.
13. Naime, već je i iz naznačenih stručnih mišljenja vidljivo da je praktična primjena osporenog Zakona pravno problematična s obzirom na nedorečenost tog Zakona i nekonzekventnost rješidbi pojedinih pravnih pitanja, što ukazuje na pravnu nesigurnost građana koji se bave poduzetništvom.
U osporenim odredbama, osim toga, prisutna je nesigurnost i neravnopravnost poduzetnika jer naknadni uvjeti, propisani Zakonom, pogađaju ona trgovačka društva koja niti prilikom osnivanja nisu planirala dodatno zapošljavanje jer prema svom kapitalu i financijskoj mogućnosti za to nisu niti bila osposobljena, a što nije bila prepreka osnivanju društva.
14. Dostupna mišljenja prakse, izražena kroz napise u stručnim časopisima, također ističu da su odredbe članaka 2., 7. i 8. Zakona nedorečene i problematične s motrišta slobodnog poduzetništva te upravo zbog toga neće doprinijeti većoj zaposlenosti, što je prema obrazloženju predlagatelja bila svrha donošenja tog Zakona.
Pri tome je razvidno da je obveza iz Zakona u svezi s početkom obavljanja djelatnosti i to nakon upisa ove djelatnosti, odnosno predmeta poslovanja, u sudski registar te su podaci o zapošljavanju irelevantni za sudski registar.
Zakon se ne odnosi na društva osoba koja nemaju upravu, odnosno nadzorni odbor, kao i na pravne osobe koje nisu gospodarski subjekti.
Kako je obveza zapošljavanja vezana za početak obavljanja djelatnosti kada su potrebne i druge suglasnosti, osporavane odredbe se ne odnose na ona trgovačka društva koja nisu ni započela s obavljanjem djelatnosti. Na subjekte koji se nisu uskladili sa Zakonom o trgovačkim društvima ne primjenjuju se odredbe tog Zakona pa niti odredbe osporavanog Zakona.
15. Ustavni sud ocijenio je da osporavane odredbe dovode do nejednakog položaja poduzetnika na tržištu zbog dodatnih uvjeta koje osporavane odredbe propisuju za početak obavljanja ili nastavak obavljanja djelatnosti, što je suprotno odredbi članka 49. Ustava Republike Hrvatske.
(...)
(...)
Članak 49. Ustava određuje:
- da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog razvoja Republike Hrvatske,
- da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu te da su zabranjeni monopoli,
- da država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana i brine se za gospodarski razvitak svih svojih krajeva,
- da se prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom,
- da se inozemnom ulagaču jamči slobodno iznošenje dobiti i uloženog kapitala.
16. Odredbama članaka 2., 7. i 8. Zakona intervenira se u poduzetništvo, započeto prema ekonomskoj i drugoj procjeni relevantnoj za zasnivanje trgovačkog društva, prije donošenja osporavanog zakona, što uzrokuje pravnu nesigurnost građana poduzetnika, a koji su sukladno tada važećim uvjetima osnivali trgovačka društva. Donošenjem osporenog Zakona izmijenjen je položaj poduzetnika te u nekim slučajevima dovodi u pitanje daljnju egzistenciju društva, što znači da im je naknadnom intervencijom države pogoršan položaj, što nisu mogli predvidjeti u trenutku osnivanja tog društva.
Ustavni sud je ocijenio da osporene odredbe onemogućavaju i ograničavaju poduzetnika da, sukladno svojim prosudbama utemeljenim na ekonomskim interesima, donosi odluke u korist trgovačkog društva, a u odnosu na opravdanost upošljavanja novih osoba.
17. Odredba članka 3. Ustava kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske navodi, između ostalog, i nepovredivost vlasništva i vladavinu prava.
Ustavni sud ocjenjuje da je retroaktivno djelovanje osporavanih odredbi suprotno, u ovom slučaju, vladavini prava iz članka 3. Ustava jer se osnivačima trgovačkih društava bez zaposlenih bitno mijenjaju pravni i financijski uvjeti pod kojima su društva osnivali.
Ukoliko bi, međutim, novi uvjeti propisani osporavanim odredbama bili bez retroaktivne primjene tada bi došlo do dodatne neravnopravnosti i nejednakosti poduzetnika na tržištu.
18. S obzirom da je Ustavni sud utvrdio da su osporavane odredbe u suprotnosti s člancima 3. i 49. Ustava Republike Hrvatske, temeljem članka 53. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 99/99), odlučeno je kao u izreci.
19. U odnosu na prijedlog OR Centar d.o.o. iz Krapine, u pogledu odredbi članaka 4. i 6. Zakona, podnositelj nije obrazložio zašto smatra da bi i ove odredbe bile protuustavne. Kako Sud nije našao da bi one bile suprotne ustavnim odredbama članaka 3. i 49. Ustava, koje su navedene u prijedlogu, ocijenio je da prijedlog u odnosu na te odredbe nije osnovan pa je, temeljem članka 41. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, riješio kao u izreci.
Broj: U-I-646/1999
U-I-945/1999
Zagreb, 10. svibnja 2000.
USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednik
dr. sc. Smiljko Sokol, v. r.
iako mislim da ni tamo nema nikakve odredbe o "15 dana od prve transakcije", nego vlasnik od osnivanja plaća doprinose za sebe.
Naravno da plaća od osnivanja,no postoji rok prijave.
Izvod :
#
Prijavu o početku poslovanja obveznika plaćanja doprinosa (Tiskanica M-11P) i Prijavu o početku osiguranja (Tiskanica M-1P) možete predati na šalteru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u roku od 15 dana od dana početka poslovanja.
#
Prijavu o obvezniku uplate doprinosa (Tiskanica 1), Prijavu na osnovno zdravstveno osiguranje za osiguranu osobu (Tiskanica 2) i Prijavu na osnovno zdravstveno osiguranje člana obitelji (Tiskanica 3) možete predati na šalteru Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u roku od 15 dana od dana početka poslovanja.
Kako,recimo, student ili bilo tko ne plaća doprinose po nekoj drugoj osnovi u isto vrijeme može biti direktor firme u poslovanju?
Po članku 13. zakona o mirovinskom osiguranju ne može. http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1998/1409.htm
Kako,recimo, student ili bilo tko ne plaća doprinose po nekoj drugoj osnovi u isto vrijeme može biti direktor firme u poslovanju?
Po članku 13. zakona o mirovinskom osiguranju ne može. http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1998/1409.htm
Ustavni sud je rekao da direktor ne mora biti u radnom odnosu s firmom. I u tome nema nikakvog problema, niti ikakve rasprave. Njihova je zadnja. :)
Naravno, ne može se biti redovan student ili u statusu nezaposlene osobe, te imati povastice po tom pitanju i biti direktor firme.
No po Zakonu o mirovinskom osiguranju npr. osoba koja nije na birou, niti je student i sl. morala plaćati minimalno mirovinsko, ali ne i ostale doprinose, jer nije zaposlena. To je zbog toga što se zakoni ne prate (očigledno je 1998/1999 postojala namjera da barem netko bude zaposlen, zato i takve odredbe)...
Ali, u praksi se takve situacije u biti ne događaju - jer nitko ne želi ako je student izgubiti sva prava redovnog studenta, a ako je bez posla ili izvanredni student zdravstveno i slično, pa nitko ni ne gleda tu nesukladnost propisa, jednostavno je takva kombinacija neisplativa kada postoji mogućnost - stavi se za direktora netko od rodbine tko je već zaposlen, a student može biti vlasnik firme i direktora smjeniti kada god hoće. :)
Novi sam član na forumu i molio bi da ako netko zna da mi pomogne.
Radi se o slijedećem :
Otvorio sam d.o.o. tvrtku i poslije natezanja sa leasing kućama odlučio sam kupiti automobil na svoje ime na kredit.
Pitanje :
Da li je moguće napraviti ugovor o najmu automobila između mene kao fizičke osobe i direktora sa mojom firmom ?
Da li postoji mogućnost da si odbijem PDV ili barem da si mogu priznavati troškove od goriva, registracije, servisa, guma ..... ?
Hvala
1. prodaj firmi auto
2. locco voznja - 2 kn/km
Možeš prodati auto temeljem kupoprodajnog ugovora, ali si u tom slučaju ne možeš odbiti tzv. PDV od auto već samo kasnije od goriva, servisa i inih potrepština za auto (ali samo 70% ako se radi o osobnom automobilu).
U protivnom (znači bez prodaje autoa) obračunavaš si 2 kn/km kao locco vožnju.
Mogućnost prodaje auta firmi potpuno je isključena-nema prijenosa vlasništva jer je knjižica vozila u banci do potpune isplate kredita. S ispisivanjem putnih naloga prevelika je zafrkancija. Mene zanima postoji li neka verzija ugovora o iznajmljivanju auta firmi po kojoj si firma može odbiti 70% pretporeza po ulaznom računu za novi auto (račun glasi na firmu ali je u knjižici vozila vlasnik direktor firme - ja )?
fishenwalc
26.12.2006., 20:20
Otvorio sam d.o.o. tvrtku i poslije natezanja sa leasing kućama odlučio sam kupiti automobil na svoje ime na kredit.
Izgleda da su te dobro nategnuli u lizing kući
Ako račun glasi na firmu onda je firma vlasnik vozila, prvotno vlasništvo vozila dokazuje se računom ili kupoprodajnim ugovorom. O kojem ti PDV-u pričaš o onome u vrijednosti auta ili eventualnih računa za servis i gorivo. Ako govoriš o onom PDV-u u vrijednosti auta, taj si PDV možeš odbiti ako posjeduješ pravovaljani račun (ono matični brojevi, naziv firme itd.).
Što se tiče putnih naloga i to moraš voditi ako je auto na firmu za svako putovanje duže od 30km.
kako da se odbije ukupan PDV kada će u knjižici vozila i prometnoj biti moje ime a ne neziv firme ?
Mene zanima da li postoji kakav ugovor kojim bi ja iznajmio auto firmi i na osnovi toga pravdao trškove ?
Mislim da ukupan PDV ne mogu odbiti, i da za to ne postoji osnova koja bi prošla eventualnu kontrolu od porezne uprave.
Amelie007
28.12.2006., 08:42
Za ugovor ne znam, ali PDV možeš (70-30 %) ako tražiš R1 na ime firme, a i možeš naplaćivati 2 kn/km kao nadoknadu za korištenje vlastitog vozila u poslovne svrhe.
Porezna ti uprava (iz iskustva) gleda samo račune (ne i knjižice vozila - iako mi nije jasno kako ti u knjižici vozila piše ime osobe, ako imaš račun).
Mogao bi sastaviti ugovor, ali to ti najčešće ne prolazi kod kontrole državnog inspektorata. Osim toga mislim da u ugovoru koji si sklopio sa kreditnom institucijom najčešće stoji da se auto ne smije prodavati niti davati u najam do vremena isteka ugovora, ali trebalo bi definitivno pročitati taj ugovor.
Ako ti je cilj pravdati samo troškove onda ti je puno elegantnije i pravilnije putem obračuna locco vožnje.
možeš samo loko vožnju, drugo zaboravi
salissimo
08.02.2007., 11:50
molim savjet od nekoga tko posjeduje d.o.o.
frend ima zamrznutu tvrtku. e sad bi je mi odmrzli i poceli nesto radit. je li to slozen postupak i treba li opet skupljat pare(20k kn + blabla)?
i drugo, koliko vas kosta d.o.o bez zaposlenih u mjesecu kada se (hipotetski) ne sklopi niti jedan posao, odnosno nista ne proda. postoje li davanja kao kod obrta(hgk) ili slicno. naime ukoliko nam se desi da mjesec dva lose ili nikako poslujemo, kolko nas kosta prazan hod te firme.
hvala i oprostite na laicizmu/amaterizmu.
Putnik92
08.02.2007., 14:59
Iako sam masu puta čuo spominjanje zamrznutog poduzeća, ne vjerujem da takvo što postoji. Ono što mi pada na pamet za kontinuirani trošak poduzeća je mjesečni trošak platnog prometa i 55 kn dadžbine HGK-u.
salissimo
08.02.2007., 15:26
erm, mora postojat. mislim da se zove mirovanje or so... detalje cu znat za dva dana, pa javim. nebi slucajno znao preciznije ovo oko platnog prometa? to bi bilo super kad nebi puno kostali takvi neplodni mjeseci. iako zvuci utopisticki.
ja sam nedavno "odledila" poduzece, ali ne znam tocno postupak jer mi je sve knjigovoda sredio. uglavnom, moras otvorit ziro racun i prijavit se u poreznu... ostalo ne znam :o
Putnik92
09.02.2007., 00:12
ja sam nedavno "odledila" poduzece, ali ne znam tocno postupak jer mi je sve knjigovoda sredio. uglavnom, moras otvorit ziro racun i prijavit se u poreznu... ostalo ne znam :o
Dakle to je poduzeće koje još nije ni poslovalo?
osnovano 90ih i tako stalo do nedavno...
a koliko si ti to platila ako se smi znat?
Jel itko od vas zna nešto o subvencioniranju malih poduzetnika?
.keskin.
13.02.2007., 03:58
Evo par parafragskih pitanja vezanih uz osnivanje doo-a
1. Koji su minimalni doprinosi (mjesečno) za d.o.o (ako ih uopće ima)?
2. Kad se osnuje doo, kako se određuje djelatnost koju ce doo obavljat, koliko ih se moze navesti i koliko kosta i koja je procedura nadopunjavanja?
3. Kako ide osnivanje druge radnje pod doo, npr. ako pod postojeci doo koji ima registriranu ugostoteljsku djelatnost, odlucis otvoriti kafic, dali to ima neke prednosti nad "cistim" otvaranjem kafica (kao obrt).
To je zasada to...
Dok ne pocnes poslovat nema ih. Kad pocnes poslovat onda se sve zakotrlja. Imas naknadu poslovnoj banci imas racunovodstvo imas jos nekakve poreze za sume i sl. Od svega toga najveci trosak ti je racunovodstvo ovisi koga nadjes i kak se dogovoris ali za manje od 50EUR/mj nema.
2. Kad se osnuje doo, kako se određuje djelatnost koju ce doo obavljat, koliko ih se moze navesti i koliko kosta i koja je procedura nadopunjavanja?
Proizvoljno, ne mozes lijekove i oružje, sve ostalo kako te volja. Procedura dopune je dopuna registracije na sudu, dakle zajebancija. Nije nemoguce ali je davež koji uključuje bilježnika... Dakle, na početku lijepo sjedni razmisli i napiši sve što ti padne na pamet. Cijena ne ovisi o broju djelatnosti, samo se moraš izjasniti koja ti je primarna.
3. Kako ide osnivanje druge radnje pod doo, npr. ako pod postojeci doo koji ima registriranu ugostoteljsku djelatnost, odlucis otvoriti kafic, dali to ima neke prednosti nad "cistim" otvaranjem kafica (kao obrt).
To ti je pitanje za računovođu.
.keskin.
14.02.2007., 16:39
Koliko je minimalno financijsko polaganje pri osnivanju doo-a?
Dali je potrebno imati odmah isti čas 20 000 kn ili se može to drugačije regulirati?
I koliko onda košta otvaranje doo-a (dakle 20 000 kn + procedure, papiri, fina-e, knjigovođe, javni bilježnici itd)
KILLERDOG
15.02.2007., 08:22
oko 25000 ti je bez knjigovođe
i možeš umjesto love staviti neku imovinu koja postaje imovinom firme
oko 25000 ti je bez knjigovođe
i možeš umjesto love staviti neku imovinu koja postaje imovinom firme
jedino ti imovina firme može sudjelovati do najviše 50% u onom iznosu od min. 20.000,00kn
jedino ti imovina firme može sudjelovati do najviše 50% u onom iznosu od min. 20.000,00kn
kaj da? znači nešto se promijenilo?
prije je bilo da temeljni kapital može biti u novcu, stvarima ili pravima.
KILLERDOG
16.02.2007., 09:44
od kad to ja sam otvarao prije 5mj i to je vrijedilo u 100% iznosu
tj meni je procijena bila na 22000 kn i to je stavljeno kao temeljni kapital
Koliko je minimalno financijsko polaganje pri osnivanju doo-a?
Dali je potrebno imati odmah isti čas 20 000 kn ili se može to drugačije regulirati?
I koliko onda košta otvaranje doo-a (dakle 20 000 kn + procedure, papiri, fina-e, knjigovođe, javni bilježnici itd)
Treba ti cca 23-25000kn. Od toga ti je 20000 lova na racunu firme, dakle to ti je pocetno stanje. I u principu nije trosak jer to nisi nikome platio nego svojoj firmi.
Ako ti biljeznik pametno slozi papire za osnivanje doo onda mozes i onih 5000kn ostalih troskova povratiti iz pocetnih 20000kn na racunu firme. Ali ipak u jednom trenutku moras imati svih 25000kn.
.keskin.
21.02.2007., 19:15
Kako bi išli prijevodi nekih termina na engleski?
Kao obrt, doo, dd, direktor...i možda se kasnije sjetim još kojeg :)
d.o.o. je Ltd
oko d.d. smo razbijali glavu na engleskom i profesorica na kraju nije znala
direktor i obrt su vrlo široki pojmovi
evo, vjerojatno će te zanimati PDV. to je VAT
hasselbaink
21.02.2007., 19:23
d.d. je PLC - public limited company, ili incorporated company
hasselbaink
21.02.2007., 19:25
pogledaj ovdje, ima dosta toga : http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_companies
explorer-1
21.02.2007., 19:30
d.d. bi trebalo biti j.s.co (http://www.investorwords.com/2668/Joint_Stock_Company.html)
ili ukratko samo - company
hasselbaink
21.02.2007., 20:00
d.d. je u UK definitinvo PLC.
pitanje je koji ti engleski treba, BE ili AE?
ali ima dosta toga na wiki.
.keskin.
21.02.2007., 20:39
po mom kontanju, doo je LLC
ili?
hasselbaink
21.02.2007., 20:45
pogledajte link!
d.d. je plc, tako pise, a i prema mom znanju, tako jest.
barem u uk.
Amelie007
22.02.2007., 08:33
Ltd
dolphin1906
20.04.2007., 10:54
Koliko djelatnika treba biti prijavljeno da radi u doo,dali može biti zaposlen samo vlasnik poduzeća?
KILLERDOG
20.04.2007., 11:23
može samo vlasnik, nemora biti nitko
dolphin1906
20.04.2007., 11:44
A koji su drugi uvjeti (promet) itd.? Gdje to mogu naći na netu?
maserka80
21.04.2007., 09:15
.keskin. a zašto bi ti baš d.o.o.????
Troškovi su ti puno veći nego da otvoriš obrt ali s tim da odma budeš u sustavu PDVa
Ne znam koju bi ti djelatnost otvorio,ali ali ako češ imati investicije (znači kupovati neke aparate, strojeve ili vozila koja će biti u svrhu obavljanja djelatnosti) onda zašto ne obrt.
Koju školu imaš??
S čime bi se bavio?
Ti možeš imati d.o.o. i biti zaposlen u nekoj drugoj tvrtci tako možeš imati i obrt i isto biti zaposlen u nekoj drugoj tvrtci.
Tematika ti je malo komplicirana a svugdje ti ima troškova, treba dobro poznavati i računovodstvo i zakone pa da znaš što bi htio a što ne.
Eto ako imaš kakvih pitanja pitaj, rado ti pomognem
boky majstor
21.04.2007., 23:31
Po tvojim pitanjima vidi se da baš nemaš nekog iskustva u poslu a još manje u poduzetništvu. pokušat ću što krače odgovorit na tvoja pitanja jer za potpune odgovore kod ovako nejasnih i općenitih pitanja trebalo bi puno vremena i prostora a onda ako te još nešto zanima pitaj što preciznije
-mislim da pitaš za troškove firme. dakle ako ne započneš poslovanje nema ih. ako posluješ tada struktura troškova ovisi dosta o vrsti djelatnosti kojom se baviš. neki od osnovnih troškova su: troškovi zaposlenika (to si i ti ako radiš u svojoj firmi a ako nemaš zaposlenih što tu neki spominju onda ti sve ovo i netreba jer to onda nije poduzetništvo nego...)plače, porezi prirezi i doprinosi na i iz plaće, eventualne božičnice regresi itd.
Troškovi poslovnog prostora najam ili kredit za kupnju, telefon, internet, struja i druge režije (vidiš kako troškovi ovise o vrsti posla kod kacelarijskog posla struja je minimalna a kod neke prozivodnje nije baš zanemariva).
troškovi vozila(ako ti trebaju za obavljanje djelatnoszi) amortizacija, benzin servis.
-knjigovodstvo (ne pokušavaj tu zaštediti jer loš knjigovođa može ti donijeti brojne probleme).
-u najkrače moguće ima još ali...
-djelatnosti koje želiš obavljati registriraš odmah kod registracije firme u skladu sa od države propisanim popisom djelatnosti i za svaku djelatnost plačaš posebno zato dobro razmisli što ćeš raditi i što bi u nekoj doglednoj budućnosti mogao raditi. možeš registrirati i trgovinu oružjem i ljekovima ali za to ti trebaju posebne dozvole.
-procedura nadopunjavanja nije besplatna čak dapače košta neznatno manje nego registracija (bez osnivačkog uloga naravno) pa čak i promjena adrese nije jeftina samo bilježnik je negdje oko 3000 kn.
-nije mi baš jasno "druge radnje pod d.o.o. dakle imaš registriranu ugostiteljsku djelatnost i otvoriš kafić. moraš ishoditi iste dozvole kao i za obrt razne sanitarne minimalne tehničke uvjete itd (to su ti isto troškovi) a pitanje obavljanja djelatnosti kao d.o.o (obveznik plačanja poreza na dobit) i obrta(na dohodak) ti je uglavnom u tom. jedna od važnijih stvari ti je da kao obrtnik odgovaraš sa svom svojom imovinom a kao d.o.o. ne. tu he i razlika u plačanju pdv-a i još neke sitnice.
banderas
21.04.2007., 23:47
kaj da? znači nešto se promijenilo?
prije je bilo da temeljni kapital može biti u novcu, stvarima ili pravima.
Da, nedavno se promjenilo, ima jedno 5 godina od tada :D
banderas
21.04.2007., 23:50
Troškovi su ti puno veći nego da otvoriš obrt ali s tim da odma budeš u sustavu PDVa
Ti možeš imati d.o.o. i biti zaposlen u nekoj drugoj tvrtci tako možeš imati i obrt i isto biti zaposlen u nekoj drugoj tvrtci.
1. Ne mora biti u PDVu, nikakvih razlika od obrta tu nema, dok ne prijeđe 85.000 kn godišnjeg prometa, ne mora biti u PDVu
2. Naravno, ali u d.o.o.u ne treba plaćati doprinose za sebe, a u obrtu mora uvijek, bez obzira bio zaposlen još negdje ili ne, pa imati obrt i biti zaposlen negdje drugdje i nema nekog pretjeranog smisla.
maserka80
22.04.2007., 10:56
banderas nisi me citirao do kraja pa ti ni komentar nije na mjestu
da naravno da ne mora biti u PDVu ako ne prelazi 85000kn,ali ako će otvoriti obrt u kojem ima ulaganja,investicijska ulaganja, onda mu je itekako bolje biti u PDVu!!
Znaš li zašto??
banderas
22.04.2007., 16:51
banderas nisi me citirao do kraja pa ti ni komentar nije na mjestu
da naravno da ne mora biti u PDVu ako ne prelazi 85000kn,ali ako će otvoriti obrt u kojem ima ulaganja,investicijska ulaganja, onda mu je itekako bolje biti u PDVu!!
Znaš li zašto??
To smo već puno puta pisali i raspravljali, i ukratko, to nije pravilo, ovisi tko su mu klijenti. Ako su mu fizičke osobe, onda dok god ne mora nek ni ne ulazi u PDV, nemoj molim te da moram opet o tome. Osnovni smisao svakog privatnog posla je profit, a do profita dolazi ako su izlazni računi veći od ulaznih, što znači da je i izlazni PDV veći od pretporeza, a to fizičkim osobama baš i nije svejedno - radije će popiti pivu u bircu u kojem je 10 kn cijena a koji nije u PDVu, nego isto to po 12 kn koji je u PDVu. Njih se ne tiče je li vlasnik u PDVu ili nije, bitno im je da plate manje.
Ako radi s klijentima koji su u sustavu PDVa, onda mu je bolje od samog početka biti u sustavu jer je u tom slučaju PDV neutralan za sve.
boky majstor
22.04.2007., 19:43
1. Ne mora biti u PDVu, nikakvih razlika od obrta tu nema, dok ne prijeđe 85.000 kn godišnjeg prometa, ne mora biti u PDVu
2. Naravno, ali u d.o.o.u ne treba plaćati doprinose za sebe, a u obrtu mora uvijek, bez obzira bio zaposlen još negdje ili ne, pa imati obrt i biti zaposlen negdje drugdje i nema nekog pretjeranog smisla.
Ne razumijem dal pričate o tome da bi se čovjek bavio poslom ili imao firmu tek da se može hvaliti sa tim. Neznam kakvih ti imaš iskustva sa privatnim biznisom ali objasni mi kako to možeš biti negdje drugdje zaposlen(osim u nekoj od svojih firmi) a da ti firma radi osim ako nisi neki državni opčinski ili slični dužnosnik ili zaposlenik neke državne firme ili institucije pa ti tvoja firma ili obrt trebaju za neke sitne muljaže da ne velim kriminal primanja mita ili preusmjeravanje posla umjesto za firmu za koju radiš u svoju privatnu.
Biti u sustavu PDV-a dobro je i kad imaš promet manji od 85000 kn godišnje iako neznam matematiku kako živjeti od prometa od 85000 godišnje jedva i da nemaš nikakvih troškova jer i da imaš super maržu to ti je zarada prije oporezivanja 50000 odbiješ porez podjeliš sa 12 i malo malo jako malo. ako radiš nešto ozbiljno onda investiraš pa ti je zgodno odbiti PDV kad kupuješ. to se ne odnosi na djelatnosti kao što je stomatolog ili liječnik opće prakse pod ugovorom za HZZO ili slično jer oni nisu u sustavu PDV.
I opet ne razumijem kako kad nisi u sustavu PDV imaš jeftiniju pivicu kad tebe u nabavi dođe isto samo ako nisi u sustavu PDV nemaš pravo odbitka PDV. Ako nisi u sustavu PDV pivovara ili trgovac će ti zaračunati PDV pa češ pivicu u nabavi umjesto recimo 8 kn + PDV22%= 1.76 platiti 9.76 pa ju opet nećeš moći prodati po 10 kn nego po 12 da bi imao zaradu 2.24. a ako si u PDV onda imaš ulaz 8 i opet PDV 1.76 prodaš po opet po 12 tu ti je PDV 2.16 ali 1.76 si već platio pa moraš još 0.40 državi i sad izgleda da si malo manje zaradio ali kako masazerka kaže biznisu imaš i investicije a neznam vlasnika kafića koji ne vozi auto a na autić(najmanje takve voze vlasnici kafića) od samo 24400 eura pdv je 4400 eurex 7.4=32560 kn koje imaš pravo odbiti kao predporez pa to podjeli sa onih 0.40 kn koje moraš po svakoj pivici platiti pa prvih 0.40 kn moraš platiti kad prodaš 81.400 pivica. a to znaći da mižeš ili spustiti cjenu ili si zaradio više nego da nisi u sustavu pod uvjetom da si kupio isti auto.
Ja sam u biznis krenuo da bi si nešto mogao prištiti više nego da radim u nekoj firmi a mislim da je to ideja i svakog čovjeka koji kreće u privatni biznis. A koliko tek piva mora prodati ako na taj način kupuje opremu za kafić pa još mnogo toga a da ne kažem ako kupi lokal.
Dakle moja preporuka PDV i raditi što više. Osobno bi bio sretan da moram platiti i 1.000.000 kn PDV-a jer bi i zarada bila...
Po tvojim pitanjima vidi se da baš nemaš nekog iskustva u poslu a još manje u poduzetništvu.
Po tvojem postu se vidi da si davno osnivao doo a nisi provjerio kako stvari stoje u zadnje vrijeme.
-djelatnosti koje želiš obavljati registriraš odmah kod registracije firme u skladu sa od države propisanim popisom djelatnosti i za svaku djelatnost plačaš posebno zato dobro razmisli što ćeš raditi i što bi u nekoj doglednoj budućnosti mogao raditi. možeš registrirati i trgovinu oružjem i ljekovima ali za to ti trebaju posebne dozvole.
-procedura nadopunjavanja nije besplatna čak dapače košta neznatno manje nego registracija (bez osnivačkog uloga naravno) pa čak i promjena adrese nije jeftina samo bilježnik je negdje oko 3000 kn.
Potpuna dezinformacija. Popis djelatnosti više nije ograničen na NKD. Svaka natuknica, za razliku od prije, ne košta ništa. Samo je za potrebe statističkog zavoda i finine statistike potrebno definirati primarnu djelatnost.
Bilježnik košta kojekako, isplati se pitati telefonom unaprijed. Oni u centru grada su u pravilu bezobrazno skupi u odnosu na one na Voločici, na primjer.
THE_BEATLES
22.04.2007., 20:35
treba ti 20000kn temeljnog kapitala ili 10000kn+10000kn u materijalnoj vrijednosti(kompjuter,fax,tel,mob....sve sta ti treba u firmi)..
najbolje ti je da das nekom javnom biljezniku jos 5-6000kn i da ti on sredi svu dokumentaciju,prijave i pecat..ako ides sam potrosis nekik 3500-4000 al ti je ono trci tu trci tamo..mozes raditi sta nevedes,ali moras imati primarne djelatnosti..zato registriraj sto vise djelatnosti odmah jer se poslije za svaku nadoplacuje i cijele zebancije imas..
knjigovođa= 500-1000kn ovisi o velicini posla
radnici=minimalac za prijavu+zdravstveno i mirovinsko
a belllloooo nije lako,ali treba ici privatno!jebes raditi za druge!
ja pocinjem za 3 mj sam da si jos posl.prostor sredim..
banderas
22.04.2007., 22:44
Ne razumijem dal pričate o tome da bi se čovjek bavio poslom ili imao firmu tek da se može hvaliti sa tim. Neznam kakvih ti imaš iskustva sa privatnim biznisom ali objasni mi kako to možeš biti negdje drugdje zaposlen(osim u nekoj od svojih firmi) a da ti firma radi osim ako nisi neki državni opčinski ili slični dužnosnik ili zaposlenik neke državne firme ili institucije pa ti tvoja firma ili obrt trebaju za neke sitne muljaže da ne velim kriminal primanja mita ili preusmjeravanje posla umjesto za firmu za koju radiš u svoju privatnu.
Biti u sustavu PDV-a dobro je i kad imaš promet manji od 85000 kn godišnje iako neznam matematiku kako živjeti od prometa od 85000 godišnje jedva i da nemaš nikakvih troškova jer i da imaš super maržu to ti je zarada prije oporezivanja 50000 odbiješ porez podjeliš sa 12 i malo malo jako malo. ako radiš nešto ozbiljno onda investiraš pa ti je zgodno odbiti PDV kad kupuješ. to se ne odnosi na djelatnosti kao što je stomatolog ili liječnik opće prakse pod ugovorom za HZZO ili slično jer oni nisu u sustavu PDV.
I opet ne razumijem kako kad nisi u sustavu PDV imaš jeftiniju pivicu kad tebe u nabavi dođe isto samo ako nisi u sustavu PDV nemaš pravo odbitka PDV. Ako nisi u sustavu PDV pivovara ili trgovac će ti zaračunati PDV pa češ pivicu u nabavi umjesto recimo 8 kn + PDV22%= 1.76 platiti 9.76 pa ju opet nećeš moći prodati po 10 kn nego po 12 da bi imao zaradu 2.24. a ako si u PDV onda imaš ulaz 8 i opet PDV 1.76 prodaš po opet po 12 tu ti je PDV 2.16 ali 1.76 si već platio pa moraš još 0.40 državi i sad izgleda da si malo manje zaradio ali kako masazerka kaže biznisu imaš i investicije a neznam vlasnika kafića koji ne vozi auto a na autić(najmanje takve voze vlasnici kafića) od samo 24400 eura pdv je 4400 eurex 7.4=32560 kn koje imaš pravo odbiti kao predporez pa to podjeli sa onih 0.40 kn koje moraš po svakoj pivici platiti pa prvih 0.40 kn moraš platiti kad prodaš 81.400 pivica. a to znaći da mižeš ili spustiti cjenu ili si zaradio više nego da nisi u sustavu pod uvjetom da si kupio isti auto.
Ja sam u biznis krenuo da bi si nešto mogao prištiti više nego da radim u nekoj firmi a mislim da je to ideja i svakog čovjeka koji kreće u privatni biznis. A koliko tek piva mora prodati ako na taj način kupuje opremu za kafić pa još mnogo toga a da ne kažem ako kupi lokal.
Dakle moja preporuka PDV i raditi što više. Osobno bi bio sretan da moram platiti i 1.000.000 kn PDV-a jer bi i zarada bila...
Sorry, ali najblaže rečeno ne kužiš. Obavezan si biti u sustavu PDVa kad prijeđeš 85.000 kn ali tek od 1.1. SLJEDEĆE godine. Ja mogu osnovati firmu sad, biti van sustava PDVa i imati promet milijardu kuna ove godine, i dalje sam sasvim legalno cijelu godinu van sustava PDVa, obvezan sam ući u PDV tek 1.1. 2008. godine.
Tebi za informaciju, nemjerljivo više je vlasnika firmi koji uopće nisu zaposleni u svojim firmama, nego onih koji jesu. Po tvojoj logici ljudi ne bi mogli imati više firmi, jelda, jer kako se onda mogu posvetiti ako nisu zaposleni u njima svima?
A ako ti ne možeš na tako banalnom primjeru poput pive skužiti da je PDV razlika na DODANU vrijednost, a moraš imati nekakvu dodanu vrijednost da bi mogao od nečega živjeti kao birtijaš, onda fakat ne kužiš niti osnove osnova. To što ćeš si odbiti PDV kao pretporez u cijeni od 3 kn je zanemarivo u PDVu koji ćeš imati u prodaji od 12 kn. Pobogu, ako ti se više isplati odbijati pretporez u nabavi, nego ne imati porez u prodaji uz iste krajnje cijene, to znači da posluješ u negativi, halooooo?!?!!? Svako odbijanje pretporeza, ako prodaješ robu subjektima van PDVa, je isplativo onda i samo onda ako su ti ulazni računi veći od izlaznih, odnosno, ako negativno posluješ. Ove priče da je dobro biti u negativi zbog investicija itd. su priče za malu djecu.
Što misliš zašto je Lisinski van sustava PDVa? Misliš da su se zajebali i da im se to ne isplati? Odi im održat seminar da će jeftinije kupovati ako uđu u PDV :D
Isključivo zato što im 99% karata kupuju fizičke osobe, a kao institucija ne moraju ući u PDV bez obzira na promet, i naravno da ne ulaze jer bi im se prihodi smanjili za 18%.
boky majstor
23.04.2007., 19:52
Po tvojoj logici ljudi ne bi mogli imati više firmi, jelda, jer kako se onda mogu posvetiti ako nisu zaposleni u njima svima?
kako to možeš biti negdje drugdje zaposlen(osim u nekoj od svojih firmi)
Što misliš zašto je Lisinski van sustava PDVa?
ugovorom za HZZO ili slično jer oni nisu u sustavu PDV.
oni dobivaju lovu iz proračuna što je i HZZO i imaju promet veći od 85000 kn.
Prvo pročitaj pa ako ti nije jasno pitaj ako misliš da nisam u nečem u pravu daj argument i kad neću imati protuargument kao recimo na post od wapi-ja
Wapi:Po tvojem postu se vidi da si davno osnivao doo a nisi provjerio kako stvari stoje u zadnje vrijeme.
jer sam firmu osnivao zadnji puta prije skoro 20 god, a nakon toga samo kupio još dvije, mogu mu samo zahvalit na informaciji.
Pivu sam kao primjer uzeo iz tvojeg posta a i čovjek misli otvoriti kafić ako se ne varam.
Vidim i da ne znaš jedan od osnovnih razloga za uvođenje PDV-a u pravom kapitalizmu osim jedinstvene porezne stope itd o porezu to je poticanje investiranja. dakle država će ti vratiti višak uplačenog poreza pa će ti investicija biti jeftinija. A drugo poticanje izvoza proizvodnjom od domicilnog repromaterijala. Druga je stvar sto mi sve preokrenemo.
banderas
24.04.2007., 02:16
Molim te nemoj miješati HZZO u priču, on apsolutno nikakve veze nema s tim. Stvar je u tome što kulturne institucije mogu birati biti u sustavu PDVa ili ne bez obzira na godišnji promet. I neke biraju biti van sustava, a neke u sustavu, ovisno što im više paše. Evo ti lijepo 2 primjera iz prakse:
Lisinski je van sustava PDVa
HNK je u sustavu PDVa.
Lisinskom se jako isplati biti van sustava PDVa, HNKu se jako isplati biti u sustavu PDVa. Kako? Pa tako što je jedan od njih žestoki dobitaš, a drugi žestoki gubitaš, nije teško pogoditi koji je koji jer je tako valjda od samog njihovog osnivanja, što najbolje potvrđuje ono što ja govorim - poslovati s građanima i biti svojom voljom u sustavu PDVa se isplati jedino ako posluješ s gubitkom, što ti je veći gubitak, više ti se isplati biti u PDVu, ali smisao firmi ipak nije poslovanje s gubitkom.
kako to možeš biti negdje drugdje zaposlen(osim u nekoj od svojih firmi)
Evo recimo ja nisam zaposlen u firmi u kojoj sam vlasnik/suvlasnik :) Dapače suvlasnik sam dvije firme, a radim u trećoj.
boky majstor
24.04.2007., 15:27
Evo recimo ja nisam zaposlen u firmi u kojoj sam vlasnik/suvlasnik :) Dapače suvlasnik sam dvije firme, a radim u trećoj.
A vlasnik treće je... Ne vjerujem da radiš za nekog drugog "gazdu" u nekoj maloj firmi.
Jedan od mojih najvažnijih motiva zbog kojih sam krenuo u privatni biznis kroz obrt još kad nije bilo privatnih firmi bila je sloboda tj. da mi nije nitko nadređen i da mogu raditi koliko a hoću i kad ja hoću naravno podrazumjeva se odraditi posao. tek nakon toga je zarada. jer ako hoću danas na more ja mogu i što bi rekli dalmatinci "a ko to more platit".
boky majstor
24.04.2007., 15:38
Molim te nemoj miješati HZZO u priču, on apsolutno nikakve veze nema s tim. Stvar je u tome što kulturne institucije mogu birati biti u sustavu PDVa ili ne bez obzira na godišnji promet. I neke biraju biti van sustava, a neke u sustavu, ovisno što im više paše. Evo ti lijepo 2 primjera iz prakse:
Lisinski je van sustava PDVa
HNK je u sustavu PDVa.
Lisinskom se jako isplati biti van sustava PDVa, HNKu se jako isplati biti u sustavu PDVa. Kako? Pa tako što je jedan od njih žestoki dobitaš, a drugi žestoki gubitaš, nije teško pogoditi koji je koji jer je tako valjda od samog njihovog osnivanja, što najbolje potvrđuje ono što ja govorim - poslovati s građanima i biti svojom voljom u sustavu PDVa se isplati jedino ako posluješ s gubitkom, što ti je veći gubitak, više ti se isplati biti u PDVu, ali smisao firmi ipak nije poslovanje s gubitkom.
Kao i HZZO tako i HNK i Lisinski nisu uopće bitni za cijelu priču jer ni jednoj ni drgoj instituciji nije primaran profit a pogotovo to nije HNK-u i obje institucije dobivaju sredstva iz proračuna. Nije HNK gubitaš zbog PDV ili zbog toga što neznaju poslovat(iako ima i u tome nešto) nego bi i tvoja firma bila gubitaš kada bi morala imati neprofitne programe i one programe koji zbog interesa države i kulture ne donose zaradu pa onda sva sila zaposlenih glumaca pjevača plesača muzičara i drugih koje takova kuća mora imati da bi mogla funkcionirati.
Najvažnije je to što te dvije kuće ne investiraju iz svojih prihoda. PDV je dobar ukoliko imaš investicije i širiš poslovanje tj većinu zarade reinvestiraš.
Evo par parafragskih pitanja vezanih uz osnivanje doo-a
To je zasada to...
Probaj www.tvrtka.biz
Recimo da mi je u toj trećoj dobro. De facto sam sam svoj gazda.
Tu sam iz povijesnih razloga (cini mi se neeticno otici i raditi to isto), a druge dvije tek počinju pa još ne ostvaruju dovoljne prihode. U jednoj od te dvije je suvlasnik vlasnik one treće firme, a u drugoj je suvlasnik kolega s posla iz treće firme.
Čisti kupleraj, ali eto. Do čudnih odnosa se dođe kroz pet godina rada u trećoj firmi... :)
banderas
25.04.2007., 02:21
Kao i HZZO tako i HNK i Lisinski nisu uopće bitni za cijelu priču jer ni jednoj ni drgoj instituciji nije primaran profit a pogotovo to nije HNK-u i obje institucije dobivaju sredstva iz proračuna. Nije HNK gubitaš zbog PDV ili zbog toga što neznaju poslovat(iako ima i u tome nešto) nego bi i tvoja firma bila gubitaš kada bi morala imati neprofitne programe i one programe koji zbog interesa države i kulture ne donose zaradu pa onda sva sila zaposlenih glumaca pjevača plesača muzičara i drugih koje takova kuća mora imati da bi mogla funkcionirati.
Najvažnije je to što te dvije kuće ne investiraju iz svojih prihoda. PDV je dobar ukoliko imaš investicije i širiš poslovanje tj većinu zarade reinvestiraš.
Fulavaš ceo fudbal, uopće nije bitno dobijaju li oni lovu iz proračuna, nego skrećem pažnju na bivanje ili ne bivanje u sustavu PDVa. Zadržimo se na PDVu, a pusti sad dotacije. Obje institucije posluju s građanstvom, Lisinski je u pozitivi i van sustava PDVa (da je u sustavu, profit bi mu bio dosta manji), HNK je u negativi i u sustavu PDVa je (da je van sustava, gubitak bi mu bio još veći). Nijedna firma nije privatna, ali ipak imaju dovoljno sposobne knjigovođe da ne fulavaju u tako osnovnoj stvari kao što je bivanje unutar PDVa ili ne. Jednostavna je matematika: ako posluješ s fizičkim osobama, NE ISPLATI ti se biti u sustavu PDVa ako normalno posluješ (u pozitivi).
Primjera ima bezbroj, ali mislim da to tebi nije nimalo poznato područje samo sad bezveze razvodnjavaš diskusiju na HZZO, prihode iz proračuna, neinvestiranje iz svojih prihoda i slično. Manje-više nijedna koncertna privatna agencija nije u sustavu PDVa, (a nema nikakve prihode iz proračuna) iz istog razloga - posluju s građanstvom. Nađi prošlogodišnje ulaznice za Pearl Jam, cijena je bila preko 300 kn i lijepo ti je pisalo: od toga PDV 0,00. Nije nikakva državna firma bila u pitanju nego privatna firma koju vode iskusni ljudi u tom poslu i koji su znali zašto im je bolje biti van PDVa.
Prečesto se iz čistog neznanja ta stvar banalizira pamfletima: budi unutar PDVa jer ćeš jeftinije kupovat.
potpisujem banderasa na cijelom topicu, svaka čast :top:
Što se investicija tiče tu je dobro biti u PDV-u samo ako gradiš hotel, tvornicu ili zgradu pa si tu odbiješ milijune PDV-a. Ali za mali početni biznis gdje ćeš kupiti jedan laptop i ormare nema smisla, a pogotovo nema smisla ako su ti kupci fizičke osobe. Ako su ti kupci većinom drugi poduzetnici tvrtke (osim banaka i osig. društava) onda je bolje biti u sustavu jer je njima PDV neutralan (odbijaju si ga), a ti si odbijaš pretporez na ulaznim računima za usluge, telefon i sl.
boky majstor
25.04.2007., 17:03
Wapi javi se za koju godinu kad ti krene biznis sigurno nećeš raditi za prijatelja ako možeš za sebe zaraditi više a u ovakvom čušpajzu baš i ne vidim neku svjetlu budućnost takvog čušpajza. Možda češ na kraju ti najbolje proći u cjeloj priči ali priznat češ to baš i nije pravi biznis bar ne u ovom trenutku.
A što da kažem banderasu i gogu Pearl Jam je sporadični povremeni posao a kolko sam čuo o takvim koncertnim direkcijama (nemaju veze sa Lisinskim ni HNK) često ostanu dužne novce za koncerte koji se otkažu pa niko nemože nači ni direktora ni fikus. Ja sam kao najčešću investiciju vlasnika kafića naveo auto pa tek zatim inventar. Međutim to više i nije bitno čovjek je pitao što tko misli ja sam napisao što mislim ti također pa neka si on odabere. Ja iznosim viđenje stvari sa aspekta prometa od par miliona eura nekoliko desetaka zaposlenih i stalnim investiranjem u proizvodnju.
banderas
25.04.2007., 23:33
Ma naravno, ostaju agencije dužne pa je to razlog da si u pravu i da se treba ući u sustav PDVa. :s :s :s
Mislim, na koje ti teme sve skrećeš samo da ne bi priznao da jednostavno s ovom konkretnom stvari nisi previše upoznat. Da, Pearl Jam je sporadičan i povremeni posao :rofl: Ljudi koji su to radili su vjerojatno prije toga prodavali novine, a nakon tog povremenog posla će otići na pumpu prati prozore.
Tebi su valjda svi poslovi koji krše tvoju filozofiju ili mali i sporadični, ili dobivaju dotaciju od države ili nešto treće, a apsolutno ništa od tih "razloga" nema nikakve veze s PDVom. Pa daj pogledaj malo logično, kad bi apsolutno uvijek se isplatilo ući u PDV, pa zašto bi pobogu postojala opcija neulaska u PDV? Šta misliš da su ljudi baš toliki mazohisti pa eto baš žele imati i opciju koja je nedvosmisleno gora i neisplativija, a neki još veći mazohisti pa uporno u toj opciji žele i raditi?
Bit će da ti jednostavno to područje nije poznato ali ti je to malo teže priznati :)
A i o budućnosti i isplativosti proizvodnje bi se isto moglo raspravljati :zubo:
boky majstor
26.04.2007., 22:06
Naravno da se svima ne isplati biti u sustavu pdv. Nikad nisam ni tvrdio da se isplati ja sam naveo primjer kad se isplati. O tvom iskustvu najbolje govori zadnja rečenica. neznam kaj ti misliš da je proizvodnja. Sad ću ti napisati neke djelatnosti ili firme koje se bave proizvodnjom pa ćeš vjerojatno reći da je budućnost i isplativost u orgniziranju koncerata jer će to sve propasti. Dakle počnimo.
Nafta (proizvodnja sirove nafte pa do svih derivata ukljčujući i plastiku) duhan(proizvodnja duhana i duhanskih prerađevina) auto i avio industrija, vojna industrija, prehrambena industrija od proizvodnje hrane do raznih coca cola hamburgera pa i bureka i čevapa u somunu Kad jedeš čevape ogromna industrija stoji iza toga ili misliš da ne) farmaceutska industrija (ljekovi, kozmetika, razni energetski pripravci) Elektroska industrija (telefoni mobiteli tv mp3) Informatička industrija (proizvodnja softvera i hardvera) i nepregledan niz proizvodnje. da sad ne nabrajam firme iz tih industrija pa da se uvjeriš u njihovu neisplativost i crnu budućnost. Jedino im banke mogu konkurirati po profitu i sl. a i njima su te firme najveći komintenti.
Da nebi bilo da je to tek na zapadu evo naših primjera Pliva, INA, Ericson -Tesla, Dukat, Zagrebačka Pivovara, HEP, Dalekovod, a konkurencija iz neproizvodnih bi mogla biti Zaba PBZ i možda dio Agrokora koji se bavi trgovinom vidiš i on je procjenio da je proizvodnja neisplativa pa je kupio Ledo Uljaru i zagrebačku i zadarsku a htio je i Dukat.
Proizvodnja i stvaranje viška vrijednosti jednostavno je neminovnost postojanja i opstanka ljuske vrste jer uvijek češ trebati nešto od gore navedenog a najčešče skoro ve i to u istom danu.
P.S. svi su u sustavu pdv mazohisti jedni neisplativi bez budućnosti.
Osnivam d.o.o. i čuo sam da se troškovi osnivanja (bilježnik, sud, oglas) mogu platiti od strane "d.o.o. u osnivanju".
Molim vas napišite vaša iskustva i kako to knjižiti i uzeti novce poslije natrag od firme.
Kako odbiti predporez od R-1 računa od bilježnika?
Ako u odluci o osnovanju predvidite da će doo vratiti osnivaču iznos utošen za osnivanje, to možete učiniti od 20.000,00 kn uplaćenih kao temljeni kapital...
LP
locutos
05.05.2007., 03:40
Ako u odluci o osnovanju predvidite da će doo vratiti osnivaču iznos utošen za osnivanje, to možete učiniti od 20.000,00 kn uplaćenih kao temljeni kapital...
LP
Mislim da ne moze od onih 20000, vec od buduce zarade.
U mom slucaju, prilikom sastavljanja "Drustveni ugovor o osnivanju abc d.oo." od strane javnog biljeznika, u jednom clanku, izmedju ostalog stoji ovakva formulacija: Clanovi/osnivaci Drustva ne mogu traziti da im Drustvo vrati ono sto su uplatili kao temeljni ulog, ako bi to dovelo do smanjenja temeljnoga kapitala drustva.
U iducem clanku pod nazivom "Troskovi osnivanja" ima ova recenica:
Drustvo je obvezno naknaditi osnivacima troskove osnivanja najvise do ukupnog iznosa 10000kn, s tim da se troskovi osnivanja ne mogu isplatiti iz temeljnog kapitala.
Dakle, iako ovih vasih 20000kn mozete trositi po potrebi (za namjestaj, pc, troskove telefona itd.) ne mozete naplatiti troskove osnivanja iz te sume.
Kad vas doo zaradi iducih 3000-4000 kuna, onda mozete izvuci te troskove osnivanja i knjiziti ih kao razred 0100 (IZDATCI U SVEZI S OSNIVANJEM DRUŠTVA) evo primjer:
2444,80 troškovi osnivanja-javni bilježnik
55,00 upis u registar poslovnih subjekata
400,00 troškovi sudske pristojbe
810,00 troškovi objave oglasa u narodnim novinama
na lijevu (duguje) stranu T tablice a pod razredom 2134 (OBVEZE ZA VLASNIKA) na desnu stranu nove T tablice, isti primjer:
2444,80
55,00
400,00
810,00
(D.o.o. je tek osnovan i ovo sam tek naucio od knjigovodje.)
Poanta je da javni biljeznik mora predvidjeti ovu problematiku i uvrstiti je u sastavljanje ugovora o osnivanju d.o.o.
Pozdrav.
Hvala na korisnom i preciznom odgovoru!
Mislim da ne moze od onih 20000, vec od buduce zarade.
...
Drustvo je obvezno naknaditi osnivacima troskove osnivanja najvise do ukupnog iznosa 10000kn, s tim da se troskovi osnivanja ne mogu isplatiti iz temeljnog kapitala.
ja to nisam napisao i isplatio sam troškove iz kapitala :)
isto tako te troškove nisam knjižio na 0100 već na razred 4 da uđu u troškove.
Je li tko knjižio predporez na primljeni "R" račun na "XYZ d.o.o. u osnivanju"?
Vidio sam u Brkaniću primjer:
1. Osnivački izdaci 0100 19.826,72
Pretporez u primljenim isporukama 1400 3.563,28 (zbroj PDV-a sa svih "R" računa)
Obveze s temenlja tekuće nabave prema osnivačima 2330 23.390,00
Brkanić također piše (u Računovodstvu poduzetnika, 2005) da naknade kod osnivanja društva treba platiti bezgotovinski. Zašto gotovina nije dobra, ako se knjiži samo obveza prema osnivačima, ali ne i način kako su osnivači platili račune?
Gogo, mislim da je prema čl.202. i 393. Zakona o trgovačkim društvima zabranjeno izravno smanjiti temeljni kapital društva. Zato (ako sam dobro shvatio) knjižimo izdatke na konto 0100.
locutos
05.05.2007., 20:58
gogo
Nije lose, mada nisam siguran jeli to bas po zakonu, tj. sto bi na to rekla kakva kontrola.
U svakom slucaju kreativno.
Ma nije loše onda to napraviti i bez predporeza, ako je ovo drugo "mutno".
Pretpostavljam da se obveza prema osnivačima spominje u "Popisu imovine i obveza" (inventuri).
banderas
07.05.2007., 12:25
A kako vam može itko izdati R1 račun na d.o.o. u osnivanju koji još uopće nema porezni broj? To pitam zbog odbitka PDVa kao pretporeza, meni se čini da se to baš i ne može kad d.o.o. u tom trenutku uopće još nije u sustavu PDVa.
A ovo da se troškovi osnivanja uzimaju iz temeljnog kapitala od 20.000 kn naravno da je moguće.
locutos
07.05.2007., 16:34
Dojjan
Ovo u vezi predporeza ne znam, ali moguce da je ima veze na koga glasi racun javnog biljeznika.
banderas
U pravu si sto se tice racuna, da u trenutku osnivanja d.o.o. nije u sustavu pdv-a, stovise, d.o.o. u tom trenutku i ne postoji (i nije aktivan) pa se i ne moze izdati racun na ime d.o.o.-a.
Bar u mom slucaju, racun je izdan na ime osnivaca s dodatnim klauzulama u ugovoru koje sam gore naveo ("Clanovi/osnivaci Drustva ne mogu traziti da im Drustvo vrati ono sto su uplatili kao temeljni ulog, ako bi to dovelo do smanjenja temeljnoga kapitala drustva".
Drustvo je obvezno naknaditi osnivacima troskove osnivanja najvise do ukupnog iznosa 10000kn, s tim da se troskovi osnivanja ne mogu isplatiti iz temeljnog kapitala.)
Mozda se iz tog razloga pdv ne moze vratiti, a takodjer, bar u mom slucaju, ne mogu iz temeljnog kapitala naplatiti troskovi osnivanja (zato jer troskovi ne glase na d.o.o. vec na osnivaca/osnivace).
Sto se mene tice, ja sam happy sto se troskovi osnivanja ipak mogu naplatiti (barem iz buduce zarade).
Pozdrav,
Danas mi veli kolega da je i on knjižio kao Gogo na 4 (troškove) umjesto na 010.
On je također rekao da je nakon upisa u sudski registar i prijave u sustav PDV-a tražio R-1 na firmu za oglas i da su mu dali.
Ako sam dobro shvatio, za svaki račun od firme u sustavu PDV-a, može se naknadno tražiti R-1 ili R-2 račun temeljem običnog računa, pa mi se čini moguće tražiti naknadni R-1 račun sa poreznim brojem, budući da taj broj nije bitan izdavatelju računa (ne mijenja mu poreznu obvezu).
Ne znam kako je napravio za račun od bilježnika.
Danas mi veli kolega da je i on knjižio kao Gogo na 4 (troškove) umjesto na 010.
naravno, na 010 ide ako je riječ o nekim velikim troškovima i baš mislim da sam u knjizi rač. poduzetnika vidio da se to tako NE radi već ide na 4 (troškovi razdoblja) U protivnom bi te osnivačke troškove amortizirao kroz par godina. Bezveze.
u pravilu ne bi mogao iskoristiti pretporez, ali ako ti izda račun s datumom NAKON što si upisao tvrtku u sustav PDV-a priznaj si pretporez:)
Gogo, mislim da je prema čl.202. i 393. Zakona o trgovačkim društvima zabranjeno izravno smanjiti temeljni kapital društva. Zato (ako sam dobro shvatio) knjižimo izdatke na konto 0100.
naravno, ali pogledaj što piše:
čl. 202
Uprava može raspolagati s uplatama za dionice nakon što se društvo upiše u trgovački registar. Na teret temeljnoga kapitala društva ne mogu se plaćati posebne naknade, povrati plaćanja i nagrade. Osnivači ne mogu raspolagati s uplatama za dionice.
ne može se dogoditi da netko uplati novac i onda si ga uzme. međutim...
čl 393
(1) Osnivačima se ne može iz temeljnoga kapitala isplatiti naknadu troškova za pripremne radnje ili za osnivanje društva, a posebno nije dopušteno da se iznos tih troškova priračuna tome kapitalu kao ulog.
(2) Naknada troškova za osnivanje društva može se odobriti samo do visine najviše naknade utvrđene u društvenome ugovoru. Ako nije drugačije ugovoreno, osnivači snose troškove osnivanja društva srazmjerno svojim temeljnim ulozima.
znači ako si ti trebao letiti 10 puta u Njemačku da osnuješ svoju firmu ne možeš si priznati troškove leta avionom,ali si možeš priznati troškove javnog bilježnika i izrade akata te ostalih naknada i naravno to moraš staviti u društveni ugovor.
dk37365
29.05.2007., 16:02
Bok svima,
Može li se u d.o.o. kao temeljni kapital upisati nekretnina koja je kupljena na kredit i tek je na početku otplate?
Koliko sam skužio uvijek se mora platiti 10.000kn u novcu, a ostalo može biti neka vrsta imovine.
Arash's friend
31.05.2007., 16:25
Eto ako imaš kakvih pitanja pitaj, rado ti pomognemEvo ako se ja mogu plug-in-at' . Ako imam obrt, i osnujem d.o.o., mogu li u tom d.o.o. biti direktor bez da budem zaposlen, placam neke doprinose tamo i sl, buduci da ih vec placam u obrtu?
Evo ako se ja mogu plug-in-at' . Ako imam obrt, i osnujem d.o.o., mogu li u tom d.o.o. biti direktor bez da budem zaposlen, placam neke doprinose tamo i sl, buduci da ih vec placam u obrtu?
možeš.
Može li se u d.o.o. kao temeljni kapital upisati nekretnina koja je kupljena na kredit i tek je na početku otplate?
Koliko sam skužio uvijek se mora platiti 10.000kn u novcu, a ostalo može biti neka vrsta imovine.
nisam siguran da se može upisati nekretnina opterećena hipotekom. možeš 10 somova u novcu, a drugih 10 u stvarima. Pazi samo jer uvijek mora biti min. omjer 50-50. znači ako želiš osnovati tvrtku sa nekretninom od 500.000 kn moraš ubaciti i 500.000 casha.
segetova_vajfica
28.06.2007., 05:03
Pozdrav svima!
U potrazi za informacijama otkrih ovaj forum i odusevih se. :top:
Molim za savjet iskusnih.
Zelim otvoriti tvrtku koja bi bila registrirana kao d.o.o.. Primarna djelatnost bi bila vezana uz XY. Ako bi tvrtka pruzala usluge trgovine na veliko i malo; dizajn i proizvodnju XY proizvoda, savjetovanje oko primjene XY proizvoda... mogu li to sve obavljati u okviru ove tvrtke ili je potrebno unutar nje otvarati neke poslovne jedinice (zapravo nemam pojma uopce je li to i moguce uciniti).
Druga stvar koja me zanima je slijedece:
Obzirom da bi se zbog vrste posla dio proizvodnje obavljao u HR, a dio vani kakva je procedura? Ako netko ima iskustva s poslovanjem tvrtke koja je orijentirana i na hrvatsko, ali i inozemna trzista molim neka napise neku korisnu.
stefano
04.07.2007., 10:08
Sve možeš obavljati u okviru samo jedne tvrtke ako je registriraš za te djelatnosti!
:)
Za djelatnosti ti postoji NKD - nacionalna klasifikacija djelatnosti. Najbolje ti je prije odlaska javnom bilježniku (davanja osnivačkih akata) proučiti listu, da ne upisuješ nešto bezveze.
Postoje djelatnosti za koje moraš imati dopuštenje, odnosno zadovoljiti određene uvjete, ne znam točno koje su (financijske institucije, osiguranja...).
Gotovo sve možeš obavljati unutar jedne firme. Ukoliko želiš možeš otvoriti podružnicu ili samo definirati izdvojeni pogon (oni mogu imati i svoj podračun koji je sastavni dio glavnog žiro računa).
Za obavljanje djelatnosti van Hrvatske, možeš vani otvoriti novu firmu ili samo podružnicu (upisuje se u registar trgovačkog suda u inizemstvu i u registar gdje je sjedište firme), možda i samo predstavništvo.
stefano
04.07.2007., 17:11
Svaka čast plavi na objašnjenju!:top:
.keskin.
16.08.2007., 18:32
Početak rada firme bit će mi 100% u kućnim prostorijama, home office jeli, pa me zanima, kako ide kontrola softwarea, šta moram ili ne moram kupiti, i dali mi netko to može provjeriti, tj. doći na adresu firme, znači kod mene doma, i pretražiti ju?
da. mogu ti doći u kontrolu softwarea. sve kupuj originale.
mogu, mogu. Kod mene već bili, pa poziv za sud al sam prošla samo sa opomenom i plaćanje sudskih troškova.
Imam 32 god i želim osnovati poduzeće (d.o.o.), po prvi put.
Znate li imam li kakve posvlastice kao mladi poduzetnik, tj. postoji li kakav program glede toga i gdje da se obratim?
Laurarossi
05.10.2007., 09:45
Imam 32 god i želim osnovati poduzeće (d.o.o.), po prvi put.
Znate li imam li kakve posvlastice kao mladi poduzetnik, tj. postoji li kakav program glede toga i gdje da se obratim?
Hm, imaš neke poduzetničke inkubatore koji bi ti, navodno, trebali pomoći u smislu savjeta, a mogu ti ponuditi da privremeno koristiš njihov zajednički poslovni prostor po povoljnoj cijeni. Kao sve je dobro zamišljeno al u praksi nije baš tako. Najprije ti savjetujem da ne koristiš ničije zajedničke poslovne prostore (makar bilo jeftino) jer ti firma u startu neće izgledati ozbiljna. Nadalje, zbilja ne znam da će ti netko pomoći dobrim programom ili, ne daj Bože, financijski. Zato lovu u ruke i u obilazak raznih državnih ureda. Moraš biti sam svoj majstor i obijati vrata u potrazi za svim onim što te zanima. Moj savjet: idi obavezno na poreznu pitati sve vezano za tvoje buduće poslovanje, ljudi su jako ljubazni i objasnit će ti sve što smiješ i ne smiješ i dati ti brošure i knjige. A možeš ih uvijek i na telefon nazvati da ti pojasne neke stvari. Možda se u zadnje vrijeme nešto i promijenilo glede poticaja poduzetništva, stvarno ne bih znala, al zato ti je najbolje da provjeriš. Počni od centra za zapošljavanje, poduzetničkih inkubatora, odjela za gospodarstvo itd.
KILLERDOG
05.10.2007., 11:04
nažalost ovo od laurerosi je točno
ja sam mladi poduzetnik (24g) i iako na papiru imaš i poticaje i pomoći nažalost većinom ništa od toga (da ispuniš uvjete treba ti toliko papira i mišljenja da se divim onima koji ih skupe
evo ti portal koji bi ti mogao pomoći u tvojim pitanjma
http://www.poduzetnistvo.org/
molim vas pomoc. Trazim zakon u kojem je definirano kako se tvrtka smije zvati.
dakle, ime mora biti grckog ili latinskog porijekla,...... molim da mi netko posalje link gdje ga mogu naci.
takodjer me zanima moze li se naziv tvrtke registrirati kao akronim.
npr PAS doo (Poslovanje Analognim Sustavima)?
hvala
JustForFun
16.10.2007., 15:20
zar ne smije biti u nazivu engleska riječ???
Laurarossi
16.10.2007., 15:51
Mislim da kod doo nema ograničenja glede naziva, al za obrt ne smije bit englesko ime nikako. Ime firme može biti ono što si naveo kao primjer (PAS).
KILLERDOG
17.10.2007., 10:01
nije smjelo prije ni za doo, ali mislim da su nedavno nešto mjenjali
treba provjeriti u hitro.hr
aurora-s
30.10.2007., 16:44
Dragi moji, napokon sam uspjela ostvariti sve preduvjete za otvaranje firme, zarada je zagarantirana zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu prvo poslovnih partnera a onda i mome. Nijedna firma koja se bavi time nije propala. Potrebno je
imat dosta casha- zato smo se i udružili. Da ne duljim, koliko se plaća doprinosa na plaću od 5tis a koliko na 6tis?
Koliko se plaća knjigovođa mjesečno ( prva tri mjeseca 1 zaposleni a kasnije 3)?
Da li je moguće da se otvori samo firma bez početka rada ( na mjesec dva)
Koliko se plaćaju sve ostale naknade van struje vode i pdv-a?
Da li je pametnije opremit office nakon otvaranja od temeljnog kapitala (100.000)
ili prije otvaranja firme (mislim radi troška i pdv-a)?
Kako ide ono sa R1? Da li sde porez odbije odmah ili pri godišnjem obraćunu?
ovdje (http://www.imamnovac.com/Poduzetnistvo/g6.aspx)imaš sve te odgovore pa i kalkulatore za izračun plaća (http://www.imamnovac.com/Obracun-place/3.aspx).
bolje je firmu opremiti nakon što uđeš u sustav PDV-a jer ti je onda jeftinije.
aurora-s
30.10.2007., 20:13
Hvala stranica je stvarno super- jedino nisam našla ono da li je pametnije kupit uredski materijal i namještaj prije otvaranja firme ili naknadno ( radi povrata poreza). Ako tko ima neki pametni savjet iz iskustva vezano za poslovanje firme (kvake) ... bio bi sigurno od koristi
pa zato sam ti napisao ovu rečenicu gore:
bolje je firmu opremiti nakon što uđeš u sustav PDV-a jer ti je onda jeftinije.
aurora-s
04.11.2007., 15:56
sorry, thnx, nisam ni vidila drugi dio rečenice s obzirom da sam odmah kliknila na link
Trebam par savjeta. Moja stara već dulje vrijeme razmišlja o pokretanju proizvodnje kolača. Sad pretpostavljam da obrt ne može otvoriti zbog stručne spreme, znači mora doo, ispravite me ako griješim.
Da li bi bilo bolje da ja otvaram doo kao mladi poduzetnik i kakva bi onda situacija bila sa zaposlenicima (za početak samo stara ali pretpostavljam da bi ubrzo zaposlili još ljudi?
I gdje mogu naći popis minimalnih tehničkih uvjeta, znači samo za proizvodnju i prodaju (možda i dostavu)? Kada na hitro.hr upišem šifru djelatnosti kaže mi da ne moram osigurati minimalne tehničke uvjete, a to mi zvuči malo nevjerojatno s obzirom na to da se radi o proizvodnji hrane.
NYTimes
07.11.2007., 14:40
Dakle ovako, kroz nekoliko dana bih trebao osnovati d.o.o.
Lovu imam, početni kapital, sve OK.
Jedino je stvar u tome što firma neće odmah počet radit nego tek za nekih 6-8 mjeseci. Firma neće imati zaposlenih, nego mene kao direktora, a ja sam zaposlen u drugoj firmi (državnoj).
Zanima me slijedeće:
1. Imam li ikakvih davanja i troškova u ovome periodu dok ne počne poslovanje?
2. Registrirat ću se za djelatnosti koje ne zahtjevaju min. teh. uvjete (jer ću samo te djelatnosti obavljati) a adresa mi je ista ko i adresa stanovanja, a to je obiteljska kuća vlasnik koje su moji tata i mama 50:50. Oni tu ne stanuju, samo su vlasnici nekretnine. Da li moram s njima radit ikakav ugovor o najmu odnosno ustupanju poslovnog prostora?,
3. Da li mi u ovom periodu dok ne započnem s poslovanjem uopće treba knjigovođa s obzirom da se baš ništa neće događat?
Sad se sigurno pitate zašto osnivam firmu ovoliko ranije, ali to je zato što imam ime tvrtke koje je stvarno jedinstveno i atraktivno, a u potpunosti će opisivati poslovanje, tako da mi savršeno odgovara i strah me da ga netko ne ugrabi prije.
3. Da li mi u ovom periodu dok ne započnem s poslovanjem uopće treba knjigovođa s obzirom da se baš ništa neće događat?
3. Meni je rečeno da treba. On kao mora prikazati na kraju godine stanje nula.
Žena vrag
08.11.2007., 09:27
1. da, imaš najmanje troškove za upravljanje žiro računom, članarinu za HGK, možda porez na tvrtku (mislim da to ide tek poslije prve godine)
2. da, u novije vrijeme porezna uprava traži takve ugovore (no opet ne svaki referent). Mislim da možeš napraviti ugovor o korištenju prostora bez naknade i da će to biti dovoljno
3. da, postoje različiti izvještaji koji se moraju predavati i prazni. Ako si u sustavu PDV-a onda prazni obrasci PDV, prazni završni račun (odnosno biti će čak i nekog troška ako pogledaš pod jedan)..pa da nemaš ni jednog drugog troška imaš uplatu tem.kapitala i novac na računu pa to treba upisati u bilanci..
Žena vrag
08.11.2007., 09:38
propis kaže da tvrtke i obrti registrirani za obavljanje ugostiteljske, trgovačke, turističke i djelatnosti prijevoza trebaju prije početka rada od nadležnog ureda za gospodarstvo pribaviti rješenje da prostor i oprema ispunjavaju
uvjete propisane za obavljanje željene djelatnosti. možda bi ovo tvoje islo pod ugostiteljstvo, jer stvarno je malo glupo da za proizvodnju hrane ne moras imati min.teh.uvijete..nisam sigurna, pogledaj za ugostiteljstvo http://www.uredzagospodarstvozagreb.com/Default.aspx?tabid=181
stils24
10.11.2007., 16:25
Ja imam firmu i istu situaciju kao i ti...odnosno ja sam započeo s radom nakon 2 mjeseca...
Firmu možeš registrirat na svoju adresu i ne trebaš nikakav ugovor sa starcima...
Knjigovođa ti treba samo za završni godišnji obračun koji predaješ
do kraja trečeg mjeseca(ili četvrtog...nisam siguran)...
Troškovi za vođenje žiro računa su ti zanemarivi...
Sve što trebaš je predat porezni izvještaj do 3-4 mjeseca i to je to...U sustavu pdv-a nisi...u sustav pdv-a ulaziš ako u prvoj godini poslovanja pređeš promet od oko 80 000 kn tada u sljedečoj godini ulaziš u sustav pdv-a...osim ako to sam ne zatražiš odnosno nekom fakturiraš pdv za svoje usluge...
alabrale
10.11.2007., 20:33
nije mi jasno zasoto ces otvarati ako ces početi raditi za 5 -6 mjeseci.... do tada se mogu izmjeniti zakoni
Otvaram d.o.o. i imam još nejasnoća pa ako mi netko može pomoći.
1. Ako želim uložiti 50% kapitala u stvarima kod osnivanja kakav je postupak procijene ukoliko su to rabljene stvari.
Recimo imam svoj vlastiti lap-top, telefon, uredski namještaj i želio bih ga prebaciti na firmu.
Trebam li ja napraviti neki kupoprodajni ugovor? Tko procjenjuje da li su cijene realne obzirom da su to rabljene stvari? I kako napraviti kupoprodajni ugovor kad firma još pravno ne postoji?
2. kod započinjanja prvog posla moram uložiti nekakav kapital.
To je moj vlastiti kapital. Kako ga prebaciti na račun firme? Nekakvim ugovorom o zajmu ili što?
atlantis
11.11.2007., 21:37
1) Vrijednost kapitala odredjuje ovlasteni sudski vjestak koji se placa
2) pozajmljujesh firmi
Tko procjenjuje da li su cijene realne obzirom da su to rabljene stvari?
Sudskog vještaka možeš naći sam. I dogovoriti se s njim tako da ti on napravi procjenu kako tebi paše. Ti mu predložiš vrijednost stvari koju unosiš u firmu onoliku koliku hoćeš. Nećeš naravno pretjerivati, ali vjerujem da razumiješ što želim reći.
Znam da se može tako :D
nije mi jasno zasoto ces otvarati ako ces početi raditi za 5 -6 mjeseci.... do tada se mogu izmjeniti zakoni
Napisao čovjek da ima interesantno ime za firmu pa ne bi htio da mu propadne.
Da, još sam zaboravio pitati da li se temeljni kapital smije dirati za vrijeme poslovanja tvrtke? Npr. za ulaganja u projekte i razne investicije.
škrti židov
11.11.2007., 22:49
naravno
Znači nema nikakvih ograničenja raspolaganja temeljnim kapitalom?
Bok ! Imam pitanje koje nije baš vezano uz osnivanje nego uz daljnji rad d.o.o.
Moj otac je prije imao d.o.o. koje je odlično poslovalo; osim njega i ja sam upisana kao direktor, iako nikada nisam radila u firmi (jedan je raniji direktor "otpao" pa je stari mene ubacio u igru). Ukratko, tata mi se razbolio u toj mjeri da nikada više neće raditi a poduzeće u principu više ne radi, nije pokrenut stečaj, nema nekih dugovanja, nosimo PDV obrasce s Nulom itd.
S obzirom da se ja ozbiljno bavim mišlju da počnem samostalno raditi nešto uz svoj posao, ne znam da li mi je bolje nastaviti rad sa tim d.o.o. (uz nužne preinake vezano osobe direktora i eventualno dodatak neke djelatnosti) ili da ga prodam/zatvorim i otvorim obrt.
Nekako mi se čini da nema smisla zatvarati i ponovno otvarati drugo, makar mi se čini "čišće" (moje je i nema nikakvih "repova").
Koji su mi prvi koraci koje bi morala poduzeti - maknuti tatu kao direktora (vjerojatno na temelju potvrde da nije poslovno sposoban ?), provjeriti da li mi djelatnosti koje su upisane ranije pokrivaju to što mislim raditi, mogu prije toga početi raditi ?
Zahvaljujem na odgovorima ! Pozdrav ! :mig:
ledena19
12.11.2007., 13:40
Te promjene moraš napraviti na Trgovačkom sudu na kojem je registrirano trgovačko društvo. Prijavi za upis se prilažu dokazi o imenovanju i o izmjenama u obliku javno ovjerenih isprava (dakle javni bilježnik.)
Iskreno, ako si već imenovana direktorom, imaš temeljni kapital i cjelokupno poslovanje uređeno, ne vidim razlog zašto bi išla na registriranje obrta kada to nosi novi određeni trošak? Osim toga, za određena područja poslovanja moraš imati položeni majstorski ispit (vezani obrti), imati određenu kvalifikaciju (pogledaj Zakon o obrtu, stranice Narodnih novina, www.nn.hr ) ili moraš zaposliti voditelja obrta/poslovanja koji mora imati određenu kvalifikaciju. Obrt automatski znači plaćanje mirovinskog i ostalih osiguranja, bez obzira jesi li ili nisi zaposlena, već to ide automatizmom registriranjem kao obrtnik, dok sa d.o.o. nemaš tih problema.
Bok!
Razmišljam već duže vrijeme kako da uposlim sve članove svoje obitelji,naime firma već postoji (ugostiteljska,znači birtija),išlo bi se na prenamjenu iste,ima se i neke love tatrane,ali kuda da je uložim,u kaj????
Zemlja/grunt/prostor nije problem,ima se i toga......
Briju mi doma na kupine,puževe i ostale "poljodjelske"pizdarije...
Hajde ekipa u kaj bi se isplatilo uložit lovu (20-25 tisuća eura),u nekaj da svi radimo,lagano petljamo poslije svojeg radnog vremena?
Kaj bi se moglo prodat i nekaj zaradit,ja brijem na neku laganu proizvodnju,nečega........ali čega!?????
Mislim da odgovor nije toliko jednostavan kao što je to tvoje pitanje. Može se čovjek svačim krenuti baviti, ali pitanje je da li to zna. Sagledaj zajedničke mogućnosti. Ne financijske, nego sve ostale.
indigocakra
24.11.2007., 23:27
Mislim da odgovor nije toliko jednostavan kao što je to tvoje pitanje. Može se čovjek svačim krenuti baviti, ali pitanje je da li to zna. Sagledaj zajedničke mogućnosti. Ne financijske, nego sve ostale.
evo imam ja pitanje pa molim pomoc!
imam neki kapital i zelim krenuti u najam kafica.
onako zdravo seljacki sto mi je ciniti te sto mi je pametnije firma ili obrt?
buduci da niti jedno do sada nisam imao sa cime mi je pametnije poceti?
onda kada jedno od tog dvoje napravim sto mi je dalje ciniti?
molio bi ako neko moze naravno ko ima iskustva napisati korake koje moram napraviti do pocetka rada kafica...
hvala!:s
indigocakra
24.11.2007., 23:45
trebaju mi pocetne natuknice samo da krenem vec jednom
a one fore sa porezima cu sa vremenom savladati...
znaci nemam nista osim pocetnog kapitala i zelje...
pomazite...
ledena19
26.11.2007., 14:02
indigocakra
Ako osnivaš d.o.o, moraš ukalkulirati trošak osnivanja i registracije na trgovačkom sudu, plus 20.000,00 kuna temeljnog kapitala. Ne moraš imati nikakvu kvalifikaciju prilikom osnivanja.
Ako osnivaš obrt, moraš imati određeno specifično obrazovanje. Dakle, ako nisi ugostitelj i bez staža si u toj branši, morat ćeš ili položiti za priprematelja jednostavnih jela i pića, ili ćeš morati zaposliti osobu koja ima tu kvalifikaciju na mjesto voditelja ugostiteljskog objekta.
To je tek početak. Kako bi najjednostavnije doznao potpune uvjete koji te zanimaju, obrati se u Službu za gospodarstvo u Uredu državne uprave na tvom području, pa će ti netko od referenata koji se bave točno sa tim dati odgovore na sva tvoja pitanja. Prije samog početka rada oni izlaze na teren i utvrđuju da li imaš ispunjene sve minimalno-tehničke uvjete za rad u prostoru gdje bi obavljao djelatnost. Na www.nn.hr imaš popis svih zakonskih akata, pa pokušaj to pronaći pod imenom Pravilnik o ispunjavanju minimalno - tehničkih uvjeta u ugostiteljskoj djelatnosti.
Tamo je popisano sve što treba biti u prostoru (od sudopera, umivaonika u WC-ima, cjenika, normativa, Knjige žalbe).
Također, prije početka obavljanja djelatnosti, potrebno je kontaktirati i sa Sanitarnom inspekcijom koja će ti objasniti pojam radne odjeće, higijenskog minimuma, kao i buke koja je dozvoljena u i oko kafića...
Eto, ukratko, to je to. Kreni od službe za gospodarstvo, do sanitarne, pa....ako će biti još pitanja, samo izvoli :cerek:
Miletina
08.12.2007., 20:15
Imam slijedeću situaciju:
Zaposlen sam u firmi, te bih u "suradnji" sa sadašnjim poslodavcem otvorio vlastitu firmu. Djelatnosti moje nove tvrtke nadopunjavale bi se s djelatnostima sadašnje tvrtke u kojoj radim.
Poslodavac mi je spreman osigurati poslovni prostor, opremu, pa čak i financirati plaće pola godine ako odlučim odmah okupiti tim zaposlenika.
Meni nije problem dati za temeljni kapital i osnivačke troškove.
Ne znam kako da reguliramo partnerski odnos, a da bude fer, ali da me jednog dana ne koči u evenutalnom "osamostaljenju".
Da li da se regulira u društvenom ugovoru u vidu vlasničkih udjela ? 50:50? 51:49 za mene?
Da li da ja budem 100 %-tni vlasnik, ali da ugovorom reguliramo njihov udio u dobiti ? Koliki udio ?
Ne znam kako se postavljaju odnosi u takvim slučajevima?
Volio bih biti jedini direktor tog novog d.o.o. te izbjeći da imaju udio u vlasništvu. Radije bih im davao postotak od dobiti po svakom projektu.
Jel tražim previše ?
Ja mislim da ne, jer je priroda posla takva da se bazira 95% na intelektualnom kapitalu (meni), a 5% na ostalim resursima.
Imam prijatelja kojem je poslodavac prije 7 godina otvorio tvrtku, donio mu nešto malo poslova za početak i osigurao prostor. Nakon toga nije mu previše pomagao. Poslodavac je imao 51 %, moj prijatelj 49%. Prijatelj je u međuvremenu krvavim radom i odricanjem izgradio tu tvrtku u jednu od najboljih u državi u toj niši. Nedavno se odlučio osamostaliti te isplatiti većinskog partnera (bivšeg poslodavca). Za to je digao ogroman kredit i založio osobnu imovinu. Sad je svoj, ali ima novu veliku brigu-kredit za vratom. Ispada da mora dva puta stvarati vlastitu firmu.
Molim sugestije. :confused: :confused: :confused:
Hvala !
JustForFun
09.12.2007., 11:46
Mislim da trebate definirati vlasničke udjele ito da ti imaš barem 51 ili 55%. U kojem ćete omjeru definirati uvjete to je vaš dogovor. I prema omjeru sa vlasničkim udjelima se djeli dobit.
Nisam baš upoznata previše, ali nemaš drugi način da djelite dobit ako niste obadvojica vlasnici, koliko ja do sada sam upoznata.
Da bi mu davao postotak dobiti po svakom prjektu trebalo bi po mom mišljenju potpisivati ugovor za svaki projekat ponaosob, a ako ti ne želiš dalje tako, on nema nikakve mogućnosti da dobije naknadu, dakle nije čovjek glup.
To dal ti želiš previše ili ne je subjektivno, ali pitanje je šta je realno, udjeli u vlasništvu se definiraju prema ulozima koje tko unosi u posao, a kolko vidim tvoj ulog je sam ti i ulog u novcu, tim koji si u stanju okupiti nije tvoj ulog, već su to zaposlenici koji će primati plaću, jedino u pregovaranju za podjelu udjela možeš pregovarati sa šefom da dobiješ koji postotak više.
Ulozi se unose u novcu, u stvarima i pravima, dakle
Poslodavac mi je spreman osigurati poslovni prostor, opremu, pa čak i financirati plaće pola godine ako odlučim odmah okupiti tim zaposlenika.
prema ovome on unosi prostor, ali sad trebate vidjeti dal on taj prostor daje na korištenje novoj firmi ili će prostor biti vlasništvo firme, u svakom slučaju to se može izraziti u novcu, ako je pravo korištenja na neko vrijeme, izrazit ćete po nekoj tržišnoj cijeni iznajmljivanja na taj period i eto ti iznosa, ako će financirati plaće, i to treba definirati, oprema, isto kao i prostor, kada vidiš koliki je njegov udio, znat ćeš koliko ti trebaš uložiti u osnivački temeljni kapital da imaš 51 ili 55%, sebe i ljude koje ćeš okupiti ne možeš izraziti u novcu....
tko će biti direktor stvar je dogovora, a konačnu odluku ako se ne možete dogovoriti ima onaj tko ima veći udio i ako želiš osigurati sebi moć odluke osiguraj udio
ti kažeš da je intelektualni kapital glavna bit posla, ali da je to tako jednostavno, ti bi firmu osnovao sam, ali ipak nije baš sve crno bijelo, zar ne?
i ja sa šefom osnivam firmu, ali on će za mene uplatiti moj dio osnivačkog uloga, to je bila njegova ideja, ali takvih nema puno, i neću imati većinski udio
također, stavi u akt o osnivanju klauzulu da ako partner želi prodati da je dužan prvo tebi ponuditi svoj dio
i inače dobro se raspitaj sve sa odvjetnikom i pročitaj zakon
JustForFun
09.12.2007., 11:56
Možda je pitanje malo glupo, ali bila bih zahvalna ako netko zna da li su javni podaci o vlasničkoj strukturi nekog doo i kako se do njih dolazi. Dal ima neka stranica na webu ili neka institucija koju nazoveš ili posjetiš da možeš saznati tko su vlasnici firme, ne direktor, već vlasnici. Mislim ako nemaš nikakav poslovni kontakt sa tom firmom i nemaš neki opravdan (drugima) interes da to znaš.
pobaj ovdje (http://sudreg.pravosudje.hr/SUDREG3/)
Miletina
09.12.2007., 13:26
Mislim da...
Poslodavac mi prostor daje samo na korištenje.
Koji je njegov ulog ? Korištenje poslovnog prostora i donošenje pojedinih projekata. Zato sam i spomenuo opciju njegovog postotka od dobiti po projektu.
Ja bih svakako da ako već moram dati udio u vlasništvu, da to bude recimo 30%, jer:
Ako deal propadne ja mogu sam osnovati firmu, raditi to isto, malo manje ću imati posla u početku i manje komfora s resursima.
A on bi u tom slučaju izgubio najkvalitetnijeg čovjeka i mogućnost da preko njega i njegove firme ostvaruje solidnu dobit. Znači to bi za njega bio neki vid ulaganja.
Ponavljam, radi se o poslovnim uslugama. Nisu u pitanju nikakvi stojevi, oprema i sl.
JustForFun
09.12.2007., 15:01
Pa on znači ulaže prostor i pomenuo si opremu na korištenje, i novac za plaće za prvih pola godine, samo to treba regulirati, dal će to biti kao pozajmica pa da od zarade vratiš šefu ili ulog u firmu.
Ta zajednička sinergija koju ćete skupa ostvarivat je i za tebe i za njega dobro, pa pregovaraj s nim, ali čovjek mora imati neki interes da ide u to, ne možeš ga izbacit iz vlasničke strukture, jedan mora izaći sa svojim prijedlog i drugi da se složi ili traži izmjenu, kužiš.
Ja znam da nije nemoguće sve to sam, ali lakše je kad imaš neko zaleđe. Ne trebaš se bojati djeliti s ljudima, ali zato da ti je i rođeni brat stvai sve poslovne odnose na papir.
Većina počne od dobre ideje, ali realizacija ideja je problem, nemoj dopustiti da se nasukaš na početku jer ne možeš da podjeliš zaradu koje još nema.
Miletina
09.12.2007., 18:31
Naravno da razmišljam kroz njegovu prizmu, tj. kako da on zaradi. Neka zaradi od postotka od profita projekata. Vjerojatno bi trebalo sročiti nekakav ugovor da ja mogu koristiti resurse i kapital njegove tvrtke tako dugo dok on ima udio u dobiti. Podrazumijeva se kalkulacija mojeg korištenja resursa te njegovog povrata kroz udio u dobiti. Ali volio bih ostati jedini vlasnik.
Bit svih mojih nedoumica jest što gledam daleko unaprijed, tj. kako jednog dana da steknem potpunu neovisnost od njega. Nemam ništa protiv njega, ali realno gledajući jednog dana razlaz će biti neminovan, jer realno će jaz između kapaciteta i sposobnosti biti sve veći. Kako će vrijeme proticati, njemu će moja firma biti sve bolja i ugodnija investicija, a on meni sve veći teret (imajući na umu i karaktere te njegove godine). Ako do tog dana izgradim jaku tvrtku, ne bih htio da moram masno isplatiti tog partnera (vidi primjer mog prijatelja koji sam naveo).
Jer cijelu shemu shvaćam kao priliku za mojstart-up, a njegovu srednjeročnu dobru investiciju, a ne kao početak neke velike vječne sinergije i dugog partnerstva.
Inače, svakako ti preporučam knjigu:
Richard Koch: Revolucija 80/20
koja se bavi ovom problematikom.
JustForFun
09.12.2007., 22:24
možda da probaš na pravu stavit temu?
razumjem ja tebe stari moj, svi bi mi da imamo nešto samo svoje, ali da nemamo ogromnih ulaganja u startu, i da nam sve ide podmazano, ali nije to baš tako jednostavno
ako je tvoj frend uložio daleko manje u biznis normalno je da je morao dobro se potruditi da isplati partnera, tako je to u životu, sve ima svoju cijenu pa i sloboda u poslovnom smislu, jer da je jeftina ti bi je sam već danas ostvario, a ne tražio pomoć poslodavca
ali nama ljudima je u prirodi da navijamo za sebe i ne zamjeram, već podržavam
Morski.
09.12.2007., 23:21
A da osnujete tajno društvo ?
Dakle,on tebe snabdijeva novcem,imovinskim pravima ili nečim trecim,a zauzvrat ima pravo na tvoj udio u dobiti.Buduci da tajno drustvo nema pravnu osobnost,na sudskom registru nista ne pise,ti si 100 % vlasnik D,D. d.oo ili sto vec osnivas. Tajno drustvo je ustvari više kao ugovorni odnos izmedu dviju stranaka.U odnosu prema trećima,ti si jedini ovlasteni zastupnik svoje firme.
Miletina
10.12.2007., 10:17
E to je ono na što sam mislio. Nekakav ugovor o poslovnoj suradnji gdje njemu pripada udio u dobiti.
No, realan sam i spreman da će on tražiti udio u društvu. Tu se onda treba cjenjkati i navlačiti.
Hvala obojici !
osmicadu
11.12.2007., 12:28
pozdrav,
Zanima me koliko mi tocno novaca treba za otvoriti tvrtku? znaci svi troskovi, jel trebam imati knjigovodu da radi za mene? koliko oni uzimaju. Sto se tice obrta koja je tu stvar, moze li se otvoriti obrt i baviti izradom weba. jel mogu onda izdavati racune za svoje usluge, da li mi u slučaju da otvorim obrt treba knjigovođa?
Eto hvala svima.
:confused:
neno1966
14.12.2007., 15:59
5-7000 kn za troškove te 20000 kn temeljnog kapitala (kojeg možeš kasnije potrošiti za kupnju opreme itd.) Knjigovođu (500-1000 kn) nije obavezno imati, možeš i sam voditi knjige ako znaš. Možeš otvoriti obrt i baviti se izradom weba i izdavati račune, što se tiče knjigovodstva jednostavnije je nego za tvrtku ali opet trebaš voditi sam ili knjigovođa.
.keskin.
15.12.2007., 13:56
e pitanje.
ako netko otvori obrt, uzme poduzetnički kredit, dali može sa tim novcima onda osnovati doo i zatvoriti obrt?
ako offtopičarim u svom topiku, može i na pm, dankešen
Mirotvorac
16.12.2007., 15:00
potpisujem banderasa na cijelom topicu, svaka čast :top:
Što se investicija tiče tu je dobro biti u PDV-u samo ako gradiš hotel, tvornicu ili zgradu pa si tu odbiješ milijune PDV-a. Ali za mali početni biznis gdje ćeš kupiti jedan laptop i ormare nema smisla, a pogotovo nema smisla ako su ti kupci fizičke osobe. Ako su ti kupci većinom drugi poduzetnici tvrtke (osim banaka i osig. društava) onda je bolje biti u sustavu jer je njima PDV neutralan (odbijaju si ga), a ti si odbijaš pretporez na ulaznim računima za usluge, telefon i sl.
Jedno pitanjce.
Pred osnivanjem smo firme (žena i ja). Muči me ovo s PDV-om jer je glavni korisnik naših intelektualnih usluga-banka. Kako ona nije u sustavu PDV-a, postavlja se pitanje kako im sad uvećati račun za iznos PDV-a koji ćemo mi platiti?
Netko mi je spomenuo udruge. Ima li tko kakvih informacija o osnivanju i radu udruga (prava i bavaeze)?
Pozdrav,
electric disease
16.12.2007., 23:59
Nas petorica želimo napraviti specijalizirani portal koji bi zarađivao na reklamama. da li da osnujemo obrt, d.o.o., ili neku treću opciju tipa kao što su vlasnici apartmana i sto bi se trebalo navesti kao djelatnost i koliki su minimalni troškovi (početni, mjesečni, godišnji...) i uvjeti za osnivanje odredjene djelatnosti. Može i na P.M. Koliko košta da se izradi financijska slika kod nekog ko se bavi time.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.