Forum.hr >
Razno >
Arhiva >
Ex-YU > Srbija je kršćansko funadamentalistička država - SPC je nositelj velikosrpske ideje?
View Full Version : Srbija je kršćansko funadamentalistička država - SPC je nositelj velikosrpske ideje?
Državno-verski praznici
Slobodan KOSTIĆ
U Orašcu, u centralnoj Srbiji, danas je održana centralna proslava Dana državnosti Srbije i Dana vojske te zemlje. Ovaj datum izabran je u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, te kada je na isti dan 1835. godine proglašen prvi ustav Srbije - poznat i kao Sretenjski ustav. S obzirom da je Sretenje inače verski praznik, te s obzirom na činjenicu da se u poslednje vreme veoma često važne odluke donose upravo na verske praznike, potražili smo odgovor na pitanje – zašto je to tako?
Dan Državnosti Srbije samo je jedan u nizu zvaničnih praznika ili značajnih državnih datuma koji se poklapaju sa ‘crvenim slovima’ u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, tako da su liturgiji u Orašcu prisustvovali najviši državni i crkveni zvaničnici. Bez obzira što je Sretenje jedan od najstarijih hrišćanskih praznika, taj dan je odabran za glavni državni praznik s obzirom da je tog datuma podignut Prvi srpski ustanak, što se smatra začetkom moderne srpske državnosti. No tu nije kraj, jer je poslednji srpski ustav donet na Mitrovdan, rezolucija o Kosovu izglasana na Aranđelovdan, a za državne praznike proglašeni su dan Svetog Save i Vodovdan. Stoga istoričar Miodrag St. Protić u svemu tome vidi ne tako uspešno podržavanje običaja iz nekih dalekih vremena:
“To jeste naša tradicija, ali treba voditi da je ona svojevremeno proistekla iz sasvim praktičnih potreba. U 19. veku sabori i skupštine održavale su se na velike verske praznike zato što se tada nije radilo, pa su se tih dana donosile najznačajnije odluke za državu. U današnje vreme na tome se sve više insistira, pa se gleda da se državne odluke podudaraju sa verskim datumima. To izgleda nametnuto i izveštačeno, jer ono što je imalo smisla pre jednog veka, u današnje vreme deluje arhaično.”
Novi Zakon o državnim praznicima usvojen je u Srbiji neposredno nakon petooktobarskih promena. Umesto brojnih datuma koji su slavili velike bitke i ustanke socijalističke Jugoslavije,nove vlasti su se umnogome oslonile upravo na crkvene praznike, u čemu sociolog religije Mirko Đorđević primećuje i znatan upliv političkog marketinga:
“Crkva koja slavi Sretenje šalje poruku da se ona pita za državu, naciju i državnu politiku, a mi živimo u klerikalizovanoj atmosferi s obzirom da su crkva i država u poslednjih dvadesetak godina skoro sasvim srasle.”
..
Preklapanje državnih sa verskim praznicima u zemlji koja se deklariše kao laička država više je nego upadljivo, tim pre, što u Srbiji žive brojne nacionalne manjine i različite etničke zajednice. Stoga nemali deo građana ove zemlje ima problem da Srbiju prepozna kao svoju državu,o čemu razgovaramo sa novosadskim sociologom Laslom Vegelom:
“Sama Vlada se deklariše da se treba što više približavati Srpskoj pravoslavoj crkvi, i ta koncepcija se dosta konsekventno sprovodi. Naravno to nije dobro ni za državu ni za crkvu, a posebno za njene građane. To postaje poseban problem za manjine, jer državni praznici, zahvaljujući verskim konotacijama, dobijaju neku vrstu ‘duplih’ značenja. Stoga bi trebalo razdvojiti državne od verski praznika. To bi bilo najbolje i za državu i za crkvu.”.
http://www.danas.org/article/2007/02/15/0307fa97-0ad4-4060-9d60-f74de4b9a3f5.html
Nije tajna da je SPC glavni zagovornik velikosrpstva i velikosrpske politke. To se pokazalo juce a evo pokazuje se i danas. Jos jedan dokaz da je Srbija ustvari jedna fundamentalisticka i za evropsko podneblje neprihvatljiva drzava.
Opresija koja se vrsi nad tamosnjim manjima poprima zabrinjavajuce razmjere a ovaj, iznad opisani oblik diskrimacije, je samo jedan od njih. Srbija je uredena kao u srednjem vijeku gdje je uloga crkve bila neogranicena. Vrsi se nevidena hajka na manjine.
Ne shvatam zbog kojih su razloga ukinute sankcije Srbiji? Kako im je to poslo za rukom?
matematicar
15.02.2007., 18:37
http://www.danas.org/article/2007/02/15/0307fa97-0ad4-4060-9d60-f74de4b9a3f5.html
Nije tajna da je SPC glavni zagovornik velikosrpstva i velikosrpske politke. To se pokazalo juce a evo pokazuje se i danas. Jos jedan dokaz da je Srbija ustvari jedna fundamentalisticka i za evropsko podneblje neprihvatljiva drzava.
Opresija koja se vrsi nad tamosnjim manjima poprima zabrinjavajuce razmjere a ovaj, iznad opisani oblik diskrimacije, je samo jedan od njih. Srbija je uredena kao u srednjem vijeku gdje je uloga crkve bila neogranicena. Vrsi se nevidena hajka na manjine.
Ne shvatam zbog kojih su razloga ukinute sankcije Srbiji? Kako im je to poslo za rukom?
Ti si stvarno zesce opterecen Srbima i Srbijom. I pritom lazes nevidjeno. Dovoljno je vidjeti nacionalnu strukturu Srbije i zakljuciti koliko lupas.
Mora da zbog toga u Srbiji zivi oko 65% pripadnika srpske nacionalnosti i 35% ostalih. Teror nema sta :rolleyes:
Sto nam ne das neki primjer diskriminacije i te hajke na manjine?
Dražen_BG
15.02.2007., 18:43
Korekcija naslova, fundamentalistička država!
Slažem se sa pokretačem ove teme, nisi ni svestan kakvoj smo torturi, presiji i pritisku izloženi mi, Hrvati, u Beogradu!:D
Slažem se sa pokretačem ove teme, nisi ni svestan kakvoj smo torturi, presiji i pritisku izloženi mi, Hrvati, u Beogradu!:D
Cujem da su im (Hrvatima u Srbiji) cak zabranili pristup internetu :zubo:
Ti si stvarno zesce opterecen Srbima i Srbijom. I pritom lazes nevidjeno. Dovoljno je vidjeti nacionalnu strukturu Srbije i zakljuciti koliko lupas.
“Crkva koja slavi Sretenje šalje poruku da se ona pita za državu, naciju i državnu politiku, a mi živimo u klerikalizovanoj atmosferi s obzirom da su crkva i država u poslednjih dvadesetak godina skoro sasvim srasle.”
Nacionalan struktura.
http://webrzs.statserb.sr.gov.yu/axd/Zip/NEP1.pdf
Srba 82.8%
Broj svih manjina se drasticno smanjio i to pored toga sto su neke od njih (Bosnjaci/Allbanci) imali jako visoku stopu nataliteta.
Mora da zbog toga u Srbiji zivi oko 65% pripadnika srpske nacionalnosti i 35% ostalih. Teror nema sta :rolleyes:
82.8% (link sam stavio iznad)
Sto nam ne das neki primjer diskriminacije i te hajke na manjine?
Diskriminacija kada se muslimanima u Beogradu neda groblje(koja je to gadost kada nekome ne das ni da se sahrani kako treba) niti da naprave dzamiju koja bi bila shodna njihovim potrebama; cak sta vise i ona mala je bila zapaljena i unistena.
SPC je najveci izvor velikosrpske ideologije i zla. A posto SPC upravlja Srbijom onda mozete napraviti poveznicu.
82.8% (link sam stavio iznad)
Diskriminacija kada se muslimanima u Beogradu neda groblje(koja je to gadost kada nekome ne das ni da se sahrani kako treba) niti da naprave dzamiju koja bi bila shodna njihovim potrebama; cak sta vise i ona mala je bila zapaljena i unistena.
SPC je najveci izvor velikosrpske ideologije i zla. A posto SPC upravlja Srbijom onda mozete napraviti poveznicu.
Odlicno sto je skoro 83% :top: Sto se tice te dzamije i groblja moraces mi ostaviti neki link gde to pise. Siguran sam da postoji dobar razlog zasto im ne daju ako je to slucaj.
Jekna jel hladno gore na sjeveru?
Odlicno sto je skoro 83% :top: Sto se tice te dzamije i groblja moraces mi ostaviti neki link gde to pise. Siguran sam da postoji dobar razlog zasto im ne daju ako je to slucaj.
Ti nisi srbin...pa zato i nisi upoznat sa tim.
Bajrakli dzamija... jedina koja je ostala od prijasnjih [b]273[/b[dzamije i mekteba u Beogradu. Ta dzamija je zapaljena od hriscanski pravoslavnih fanatika terorista.
A naravno da postoji razlog... a razlog je sto se srbi jos uvjek nalaze u srednjem vijeku i sto im je mitomanija popila mozak. Samo eto...kako su sijali tako im se i vraca.
Bajrakli dzamija... jedina koja je ostala od prijasnjih [b]273[/b[dzamije i mekteba u Beogradu. Ta dzamija je zapaljena od hriscanski pravoslavnih fanatika terorista.
A naravno da postoji razlog... a razlog je sto se srbi jos uvjek nalaze u srednjem vijeku i sto im je mitomanija popila mozak. Samo eto...kako su sijali tako im se i vraca.
Znam odlicno koja dzamija i gde tacno. Znam i kad je zapaljena i ne odobravam to. Nisu nista bolji od islamskih fanatika koji su rusili hriscanske crkve po Bosni.
Opet ti kazem daj neki konkretan link zasto nisu dali muslimanima njihovo groblje.
matematicar
15.02.2007., 19:10
Nacionalan struktura.
Srba 82.8%
Broj svih manjina se drasticno smanjio i to pored toga sto su neke od njih (Bosnjaci/Allbanci) imali jako visoku stopu nataliteta.
Iz Srbije je opcenito otislo masu ljudi. Oni koji nisu Srbi vjerovatno su imali jos koje drzavljanstvo. Uostalom kada bi prosjecnom gradjanu Srbije dao mogucnost da zivi negdje na zapadu, on/ona bi je objerucke prihvatio.
No vratimo se tvom malicioznom naslovu. Sve su crkve iste (tu ukljucujem i muslimansku religiju), sve one hoce kontrolirati kako zivimo sta radimo itd.
Mislis li da Vatikan ne bi htio imati onu moc od ranije. E pa nece moci. Na civilnom drustvu je da kaze:"Ne moze.".
ps
ja sam ateista. :zubo:
ps2
S obzirom na tvoj avatar ti si posljednji lik koji bi se trebao zaliti.
Predrag Zivkovic
15.02.2007., 19:14
Djes` ba Milutine , pozdravalju te ovi tvoji hriscanski fundametalisti , iz vrha srpske vlasti ... :rofl:
www.danas.co.yu/20021123/ images/dezurna_1.jpg
www.blic.co.yu/.../ 2006-09-12/strane/tema.htm
Znam odlicno koja dzamija i gde tacno. Znam i kad je zapaljena i ne odobravam to. Nisu nista bolji od islamskih fanatika koji su rusili hriscanske crkve po Bosni.
Opet ti kazem daj neki konkretan link zasto nisu dali muslimanima njihovo groblje.
Ma znas ti moj kurac. Gusle, SPC, mitomanija i "svejesrpskobre" su vam ispile mozak. Sto je najsmjesnije toliko pilite o turskoj opresiji a manastiri vam ostase na Kosovu za njihova doba, cak sta vise sve crkve po Bosni su izgradene za njihovo vrijeme a vama bijase dovoljno par mjeseci da porusite sve dzamije.
Samo kao sto kazem kako sijete tako vam se i vraca. Zagrizli u tom fasizmu samo mozete da rezite ida gledate kako vam se raspada drzava i kako tone u blatu.
SABIHA TUFEHDžIĆ, iz Beograda: Živim u Beogradu od 1961. godine i užasno se osećam kada pomislim da za skoro 45 godina u Beogradu nije podignuta nijedna džamija nasuprot stotinama crkava koje meni apsolutno ne smetaju, naprotiv. Spremna sam i davala sam priloge za crkve. Drugo, da li je moguće da za oko 120.000 muslimana koji žive u Beogradu ne postoji nijedno groblje koje ima muslimansku parcelu gde bi se mogli muslimani vernici sahraniti. Treće, da li je moguće da ljubav i toleranciju koju muslimani u Beogradu i u celoj Srbiji gaje prema svim verama,m doživljavaju toliku netoleranciju od svih vladajućih struktura za poslednjih 60 godina. Četvrto, da li je moguće, da se ništa nije preduzelo ni u zemlji ni na međunarodnom planu za razaranje jedne jedine džamije u Beogradu koja, usput rečeno, predstavlja najlošiji islamski objekat na celom Balkanu, a nalazi se u najvećoj metropoli. Peto, da li je moguće da jedina beogradska nacionalna televizija, ne pominjem privatne, nije u stanju da samo dva sata godišnje vrši prenos Bajram namaza, za 120.000 muslimana, koji su zbog toga prinuđeni da slušaju prenos Bajram namaza iz zagrebačke džamije, ili možda sarajevske ili podgoričke.
JUSUFSPAHIĆ:
A kada je džamija u pitanju moram da kažem da se mi snalazimo. Mi improvizujemo, snalazimo se. Pored Bajrakli džamije, kada su u pitanju svakodnevni namazi, molitve, imamo mezdžid, iznajmljujemo kuću u Borči, imamo mezdžid u Zemunu, takođe iznajmljujemo taj prostor, imamo mezdžid u Zemun Polju, takođe je iznajmljivanje u pitanju, imamo mezdžid u Sremčici, tu nam je čovek jedan dao svoj prostor, tako da se mi snalazimo. Ako nam ne izlaze u susret mi se snalazimo i borimo se da u ovim pregovorima dobijemo jedan reprezentativnij prostor. Ova naša Bajrakli džamija je sagrađena, ona ne može na tim snimcima, tokom prethodnih prenosa Bajramske molitve na jednoj privatnoj televiziji u dva navrata, ona ne može izgledati onako svetlo i belo kao što izgleda ona zagrebačka koja je napravljena 1987. Bajrakli džamija je napravljena po našim podacima krajem 16. veka, ali vi ste veoma dobro sročili ono što ste kazali i veoma ste u pravu, a to je osećaj svakoga muslimana, i ne samo nas muslimana, to je osećaj svakoga građanina koji shvata da je ljudima koji veruju potrebno da imaju prostor za molitvu, i prostor za sahranjivanje, i da su to naši sugrađani koje treba razumeti.
http://www.slobodnaevropa.org/article/2006/01/17/2bc6ed8b-befe-46bc-9c82-bdc5f6c01d62.html
Sto se tice rusenja crkvi po BIH. Pitaj ovdje ko je rusio crkvu u BIH(srbi poslatim granatama sa Majevice) a ko je obnovio(gradani Tuzle)
http://www.spctuzla.org/?s=1
Cak sta vise te cetnicke topove je krstio ovaj Kacevende. Krstio granate koje su padale po crkvi u Tuzli!:s
Iz Srbije je opcenito otislo masu ljudi. Oni koji nisu Srbi vjerovatno su imali jos koje drzavljanstvo. Uostalom kada bi prosjecnom gradjanu Srbije dao mogucnost da zivi negdje na zapadu, on/ona bi je objerucke prihvatio.
No vratimo se tvom malicioznom naslovu. Sve su crkve iste (tu ukljucujem i muslimansku religiju), sve one hoce kontrolirati kako zivimo sta radimo itd.
Mislis li da Vatikan ne bi htio imati onu moc od ranije. E pa nece moci. Na civilnom drustvu je da kaze:"Ne moze.".
ps
ja sam ateista. :zubo:
ps2
S obzirom na tvoj avatar ti si posljednji lik koji bi se trebao zaliti.
Razlika je izmedu HTJETI i to i RADITI.U Srbiji SPC direktno(hajde necu reci upravlja) utice na vodenje drzave. Svi su se iseljavali ali manjine nekako najvise. "'ajde bre"
Postavio sam dva konkretna primjera. Kako da se to ne moze rijesiti? Jedna dzamija i groblje? Ah znam trebalo bi postaviti citav vod vojske da ih cuva.
Nacionalan struktura.
Srba 82.8%
Nije se smanjio broj ostalih, niti se povecao broj Srba, vec se Tkosovo vise ne racuna. Pogledajte malo bolje, samo su uza Srbija i Vojvodina navedene.
Izvini Jekna ali ta Sabiha je i samo iznijela isto sto i ti...znaci nema druge dzamije i nema muslimanskog groblja. Niko da nam kaze zasto je to tako.
Vjerovatno da ta muslimanska zajednica u Srbiji ne moze/ne zna da se organizuje.
Ne znam sta drugo da ti kazem.
Izvini Jekna ali ta Sabiha je i samo iznijela isto sto i ti...znaci nema druge dzamije i nema muslimanskog groblja. Niko da nam kaze zasto je to tako.
Vjerovatno da ta muslimanska zajednica u Srbiji ne moze/ne zna da se organizuje.
Ne znam sta drugo da ti kazem.
Nisi procitao sta pise na onome linku. Tamo je to Jusufspahic sve objasnio. Nije nikakvo pitanje u vezi organizacije. Zahtjev je podnesen vec ima.... i kako koja vlast dolazi tako i obecava npr.
http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=10517
Ali sve ostaje na obecanjima. Jebote ... traze jedno obicno groblje vec decenijama.
I nije ta samo dzamija spaljena veci ona u Nisu recimo.
Za vise info.
http://www.izs.org.yu/vesti/index/index.php
Nisi procitao sta pise na onome linku. Tamo je to Jusufspahic sve objasnio. Nije nikakvo pitanje u vezi organizacije. Zahtjev je podnesen vec ima.... i kako koja vlast dolazi tako i obecava npr.
http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=10517
Ali sve ostaje na obecanjima. Jebote ... traze jedno obicno groblje vec decenijama.
I nije ta samo dzamija spaljena veci ona u Nisu recimo.
Za vise info.
http://www.izs.org.yu/vesti/index/index.php
Jebi ga Jekna na vama je da istrajete u tom zahtjevu. Sto se mene tice ne vidim zasto ne imali svoje groblje...to za dzamije sam ti vec odgovorio da nije u redu.
Nije se smanjio broj ostalih, niti se povecao broj Srba, vec se Tkosovo vise ne racuna. Pogledajte malo bolje, samo su uza Srbija i Vojvodina navedene.
Ma kako nije. Bosnjaka za preko 20%. I to ponavljam pored jako visokog nataliteta. Sve ti pise na zavodu za statistiku. Brat od mog djeda(sa majcine strane) je bio partizan i nakon rata je zavrsio u Beogradu. Tamo se ozenio i imao je tri kcercke a sve tri njih i familiju. Jedna je bila udata i za Srbina. Svi su oni zavrsili vani radi pritisaka(otpustanje s posla) vrijedanja, nasrtaja i ponizavanja. U biti to je gubitak za Srbiju jer su i oni i njihova djeca visokobrazovani ljudi.
Ali takva politika vas je dovela pred ambis...Nadam se da ce napraviti i taj zavrsni korak.
SPC je zlo i glavni zagovarac zlocinacke politike.
http://video.google.com/videoplay?docid=8592328232733050842&q=srebrenica
bobparker
15.02.2007., 19:59
Evo objasnjenja.
Svaki dan u katolickom i pravoslavnom kalendaru posvecen je nekom svecu ili dogadjaju.
A razlog zasto se cesto poklapaju crkveni i drzavni praznici je sto se narod uglavnom na crkvenim praznicima okupljao u vecem broju i donosio odluke.
Cesto se i birao crkveni praznik za odredjenu odluku ili pocetak necega radi Bozje pomoci.
Prasko Praskovic
15.02.2007., 20:18
A naravno da postoji razlog... a razlog je sto se srbi jos uvjek nalaze u srednjem vijeku i sto im je mitomanija popila mozak. Samo eto...kako su sijali tako im se i vraca.[/QUOTE]
Pa jarane jel mi mozemo da pravimo crkve na teritoriji federacije i koliko ih je unisteno za vreme rata a da nepricam o kosovu
VrangeL_1917
15.02.2007., 21:36
Iako mislim sa ljudima kao što si ti nema svrhe diskutovati, moram malo da se osvrnem na tvoje fašističke stavove po pitanju Srbije, SPC i Beograda naravno.
Istina je da je Bajrakli džamija jedina preostala od nekadašnjih 67 džamija koliko ih je bilo kada je otomanska imperija bila na vrhuncu svoje moći na ovim prostorima Balkana. Broj od 273 džamije, koji si ti naveo jednostavno nije tačan što te odmah diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika. Ista ta džamija zapaljena je i devastirana marta 2004 godine kao posledica demonstracija u Beogradu a sve zbog dešavanja na Kosovu. Osnovni krivac za paljenje Bajrakli džamije nije SPC već MUP Srbije koji nije dobro procenio koliko je situacija na terenu opasna pa je poslao šačicu policajaca protiv 600-800 demonstranata. Pukima slučajem ali i zbog činjenice da je od kamena jedina džamija u Beogradu nije u potpunosti uništena. U svakom slučaju paljenje Bajrakli džamije u samom srcu grada predstavlja uvredu za islamsku zajednicu u Srbiji ali i za grad Beograd s obzirom da se radi o jednoj od starijih građevina ( ne računajući Kalemegdan naravno) na teritoriji grada. Za mene su ti koji su palili džamiju palili moj grad i ne bih trošio reči na njih. Odgvornost kao što sam već rekao je čisto na policiji koja nije reagovala u skladu sa situacijom i realno je dozvolila da džamija bude zapaljena.
U svojim postovima spominješ nekakav srednji vek trice i kučine. Meni se čini da u tuđem oku vidiš trn a u svom ne vidiš cepanicu. Govoriš o nekakvim stotinama crkava koje se grade i koje su sagrađene u poslednje vreme. Opet lupetaš. Do pre samo nekoliko godina Novi Beograd kao najmnogoljudnija opština u Beogradu nije imao niti jednu crkvu na svojoj teritoriji ako ne računamo staru crkvu na Bežaniji koja ionako spada u opštinu Zemun. Poslednjih godina izgrađene su dve crkve i to na Bežanijskoj kosi i druga preko puta novog Merkatora. U centru Beograda a to je potez od Kalemegdana pa do Hrama Svetog Save nalazi se tačno 5 crkava. Da ih ne nabrajam sad nema potrebe. Sagrađena je crkva na Čukarici koja je takođe opština koja nije imala crkvu na svojoj teritoriji. To je sve. Ako imaš neki komentar voleo bih da čujem.
Za kontra-argument možemo se spustiti nekih 335 km jugo-zapadno od Beograda tj. u prestonicu BIH, voljeno (bez ironije) Sarajevo. Džamije niču na sve strane. Jednom sam pokušao da ih prebrojim i nisam uspeo. Stigao sam do nekih 50-ak i tu sam stao. Dužnost ali i obaveza svakog čoveka je da poštuje drugu veru/religiju/konfesiju i oko toga nema dvojbe, ali ne treba preterivati. U Sarajevu se hteo ti to da priznaš ili ne preteruje kada su nove džamije u pitanju. Jednostavno, prvo su počele džamije da se grade i rekonstruišu pa tek onda stambene zgrade i kuće. Čovek valjda ipak prvo treba da ima krov nad glavom zar ne.
Sa druge strane napadi na tri pravoslavne crkve su manje više konstantni pa se tome skoro i ne pridaje nikakva pažnja u medijima u Sarajevu i BIH. Uglavnom je na udaru tzv. "vizantijska" crka u Novom Gradu. Ako si Sarajlija znaćeš gde se nalazi. Poslednji napad se dogodio pre nepunih 10 dana kada su polupani prozori, ispisani grafiti. Izgrednici su probali da provale u crkvu ali su ih vrata zadržala (mora biti da su od smederevskog USS čelika :)). Vidiš i to je istina. Ja opet moram priznati da niti jedna crkva u opkoljenom Sarajevu nije srušena tokom rata što naravno ide na čast Sarajlijama, i to samo njima.
Idemo sada malo do prestonice Herceg-Bosne, Mostar. Visine zvonika na novoizgrađenoj katedrali i minareta na džamiji u istočnom delu grada se razlikuju u par centimetara. Samo foto finiš može da presudi. Ko će pobediti i osvojiti najvredniju nagradu u takmičenju koje se zove "verska zatucanost" još ćemo da vidimo. Znam da če sada zapadni herceg-bosanci da ospu paljbu, al što je, je.
Voleo bih da malo potkrepiš svoju priču o tome da u Beogradu neko ne dozvoljava da se napravi groblje za muslimane. Iskreno to nisam čuo ali ako imaš izvor daj mi. Izjave nepoznatih ljudi sa muslimanskim imenima ipak se ne mogu računati kao zvaničan stav relevantnih institucija. Priča mi je malo čudna s obzirom da je gradonačelnik BGD-a Nenad Bogdanović i ujedno član DS-a. Njegova zamenica je Radmila Hrustanović inače sarajevska snajka udata za muslimana, a kada su u pitanju groblja onda je to nadležnost gradskih vlasti.
Demonstracije u Sarajevu protiv karikature u danskoj štampi, premlaćivanju aktivista NVO od strane vehabija, tribine, plakate i kampanje protiv Izralea i Jevreja ostavljam za sledeći post.
:cool: :cool: :cool:
VrangeL_1917
15.02.2007., 21:41
Hajde dođi sutra u Fest na pivo i Balaševića. Gde ćeš veće torture od toga. :cool: :cool: :cool:
zelenbrijeg
15.02.2007., 21:53
Moje mišljenje o crkvi i Srbima.
Kod Hrvata je crkva imala prilično jaku ulogu kako u oblikovanju mentaliteta tako i politike.
Razlika Hrvata u odnosu na Srbe: mnogi Hrvati i danas idu u crkvu, ili barem priznaju moralna i temeljna filozofska načela koje je katolicizam stvorio. Srbi su uglavnom formalni vjernici: puno manje idu u crkvu, ona im je prvenstveno neko prilično mutno sredstvo identifikacije, bez istinske i značajne identifikacije s njenim religijskim načelima i tumačenjem svijeta.
Tako da nema šanse da kod njih proradi nekakav religijski fundamentalizam. Jedino nacionalizam.
VrangeL_1917
15.02.2007., 22:04
Kod Hrvata je crkva imala prilično jaku ulogu kako u oblikovanju mentaliteta tako i politike.
Razlika Hrvata u odnosu na Srbe: mnogi Hrvati i danas idu u crkvu, ili barem priznaju moralna i temeljna filozofska načela koje je katolicizam stvorio. Srbi su uglavnom formalni vjernici: puno manje idu u crkvu, ona im je prvenstveno neko prilično mutno sredstvo identifikacije, bez istinske i značajne identifikacije s njenim religijskim načelima i tumačenjem svijeta.
Tako da nema šanse da kod njih proradi nekakav religijski fundamentalizam. Jedino nacionalizam.
Mogu da se složim sa tobom ali samo delimično. SPC nije mutno sredstvo identifikacije već sredstvo nacionalne identifikacije što je ujedno i najveća globalna razlika između pravoslavnih crkava sa jedne i rimokatoličke sa druge strane. Jednostavno SPC je bila jedina živa institucija srpskog naroda tokom vekovne osmanlijske okupacija pa je samim tim i najzaslužnija za njegov biološki opstanak. Sa druge strane ona je na žalost nesposobna da iskristališe svoje mesto u (nadamo se) savremenijoj Srbiji i da prihvati neumitnosti koje donosi savremeno doba. :cool: :cool: :cool:
Istina je da je Bajrakli džamija jedina preostala od nekadašnjih 67 džamija koliko ih je bilo kada je otomanska imperija bila na vrhuncu svoje moći na ovim prostorima Balkana. Broj od 273 džamije, koji si ti naveo jednostavno nije tačan što te odmah diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika.
BAJRAKLI DžAMIJA
Gospodar Jevremova 11, tel. 2622-428
Sagrađena je oko 1575. godine, kao jedna od 273 džamija i mesdžida (posebne islamske bogomolje), koliko ih je u tursko doba bilo u Beogradu
http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1404
Ista ta džamija zapaljena je i devastirana marta 2004 godine kao posledica demonstracija u Beogradu a sve zbog dešavanja na Kosovu. Osnovni krivac za paljenje Bajrakli džamije nije SPC već MUP Srbije koji nije dobro procenio koliko je situacija na terenu opasna pa je poslao šačicu policajaca protiv 600-800 demonstranata. Pukima slučajem ali i zbog činjenice da je od kamena jedina džamija u Beogradu nije u potpunosti uništena.
Glavni krivac jeste SPC posto je ona najveci zagovornik velikosrpstva i te nasilne koljacke politike. Oni koji su zapalili u divljali su samo rezultat te SPC politike. To se najbolje vidjelo u Bosni gdje je recimo u mjestu Divic kod Zvornika(100% bosnjacko mjesto) 1992 srusena dzamija i na njenom mjestu izgradnea crkva, u Bijelljini je sravnjeno 11 bosnjackih kuca i na njima je "vladika" napravio svoje dvorove, u Konjevic Polju napravljena crkva na imanju jedne stare zene, tik uz kucu(isto 100% bosnjakco naselje) isto u Visegradu, u Kozarcu itd... To je ta "crkva". To je cisti hriscanski fundamentalizam.
LINK (http://www.bhdani.com/arhiva/269/t26919.shtml)
A to da nije bilo velike steti na jedinoj preostaloj beogradskoj dzamiji objesi macku o rep. Spaljeno je preko 14.000 knjiga(to najveci nivo srpske kulture, pali knjige i pise nove, mjenjaj historiju) od koji su neke bile unikati i od ogromnog znacaja. O ostalom drugom prilikom.
U svojim postovima spominješ nekakav srednji vek trice i kučine. Meni se čini da u tuđem oku vidiš trn a u svom ne vidiš cepanicu. Govoriš o nekakvim stotinama crkava koje se grade i koje su sagrađene u poslednje vreme. Opet lupetaš. Do pre samo nekoliko godina Novi Beograd kao najmnogoljudnija opština u Beogradu nije imao niti jednu crkvu na svojoj teritoriji ako ne računamo staru crkvu na Bežaniji koja ionako spada u opštinu Zemun. Poslednjih godina izgrađene su dve crkve i to na Bežanijskoj kosi i druga preko puta novog Merkatora. U centru Beograda a to je potez od Kalemegdana pa do Hrama Svetog Save nalazi se tačno 5 crkava. Da ih ne nabrajam sad nema potrebe. Sagrađena je crkva na Čukarici koja je takođe opština koja nije imala crkvu na svojoj teritoriji. To je sve. Ako imaš neki komentar voleo bih da čujem.
To nisam rekao ja vec ona zena koja zivi u Beogradu od 1961, sto je dovoljan period da vidi evoluciju ovih zadnjih desetljeca. Ostavio sam i link iznad.
Za kontra-argument možemo se spustiti nekih 335 km jugo-zapadno od Beograda tj. u prestonicu BIH, voljeno (bez ironije) Sarajevo. Džamije niču na sve strane. Jednom sam pokušao da ih prebrojim i nisam uspeo. Stigao sam do nekih 50-ak i tu sam stao. Dužnost ali i obaveza svakog čoveka je da poštuje drugu veru/religiju/konfesiju i oko toga nema dvojbe, ali ne treba preterivati. U Sarajevu se hteo ti to da priznaš ili ne preteruje kada su nove džamije u pitanju. Jednostavno, prvo su počele džamije da se grade i rekonstruišu pa tek onda stambene zgrade i kuće. Čovek valjda ipak prvo treba da ima krov nad glavom zar ne.
Mani se ti te suplje. U Sarajevu je nakon rata izgradeno... 7 dzamija. Da 7. Sarajevo je i prije rata imalo veliki broj dzamija(nekad i preko 100). 99% je sagradena za vrijeme Osmanlija a tada su se gradile manje dzamije u svakoj mahali. Ove novije su sagradene novjim naseljima gdje nije bilo bogomolja.
Sa druge strane napadi na tri pravoslavne crkve su manje više konstantni pa se tome skoro i ne pridaje nikakva pažnja u medijima u Sarajevu i BIH. Uglavnom je na udaru tzv. "vizantijska" crka u Novom Gradu. Ako si Sarajlija znaćeš gde se nalazi. Poslednji napad se dogodio pre nepunih 10 dana kada su polupani prozori, ispisani grafiti. Izgrednici su probali da provale u crkvu ali su ih vrata zadržala (mora biti da su od smederevskog USS čelika :)). Vidiš i to je istina. Ja opet moram priznati da niti jedna crkva u opkoljenom Sarajevu nije srušena tokom rata što naravno ide na čast Sarajlijama, i to samo njima.
Ma ti "napadi" su pickin dim. Gdje su srbi vladali nije ostala niti jedna,citas li ti dobro.. niti jedna dzamija. A evo sta se desavalo kad je pokusano da se postavi kamen temeljac za obnovu Ferhadije.
http://www.ferhadija.com/bl07052001.php
Opet je rulja nasrnula.
Da nismo rusili crkve, cak sta vise mi smo i obnovili one koje su ostecene cetnickim granatama. Samo vidis nisu svi ko mi. Albanci uzvracaju oko za oko.
Idemo sada malo do prestonice Herceg-Bosne, Mostar. Visine zvonika na novoizgrađenoj katedrali i minareta na džamiji u istočnom delu grada se razlikuju u par centimetara. Samo foto finiš može da presudi. Ko će pobediti i osvojiti najvredniju nagradu u takmičenju koje se zove "verska zatucanost" još ćemo da vidimo. Znam da če sada zapadni herceg-bosanci da ospu paljbu, al što je, je.
Ne postoji nikakav tzv. "hb". isto tako ne postoji niti jedna dzamija u Mostaru cija bi munara mogla "parirati" onom tornju od 112 ili 117m ne sjecam se vise tacno. Sve i jedna dzamija je napravljena prema prijeratnim dimenzijama.
Voleo bih da malo potkrepiš svoju priču o tome da u Beogradu neko ne dozvoljava da se napravi groblje za muslimane. Iskreno to nisam čuo ali ako imaš izvor daj mi. Izjave nepoznatih ljudi sa muslimanskim imenima ipak se ne mogu računati kao zvaničan stav relevantnih institucija. Priča mi je malo čudna s obzirom da je gradonačelnik BGD-a Nenad Bogdanović i ujedno član DS-a. Njegova zamenica je Radmila Hrustanović inače sarajevska snajka udata za muslimana, a kada su u pitanju groblja onda je to nadležnost gradskih vlasti.
Link sam postavio iznad i u njemu imas izjavu muftie Jusufspahica gdje objasnjava cijeli slucaj. Postavio sam i link gdje hrustempasic becava( 2003 ) da ce se to i rijesti ali nista nije uradeno. Vi se pravite ludi... kao uvjek.
Demonstracije u Sarajevu protiv karikature u danskoj štampi, premlaćivanju aktivista NVO od strane vehabija, tribine, plakate i kampanje protiv Izralea i Jevreja ostavljam za sledeći post.
:cool: :cool: :cool:
Pickin dim. totalno nebitno. Bolje se zabrini sa nacionalnim frontom koji voli da uskace na razne tribine ipara stomak neprijateljima vaskolikog srpstva. To su jedni izmedu ostalih.
Ali nebitno. Ta SPC fundamentalisticko fasisticka politka vas je i dovela tu gdje i jeste. U govnima do guse. Ko sto kazemo, nikad vi ne mozete srusiti koliko mi mozemo napraviti. To najbolje vidi ova tvoja nesretna bratija u Bosni i samo mogu da hline radi toga. Pred ambisom ste, nadam se da ce te napraviti taj kroak naprijed.
VrangeL_1917
15.02.2007., 23:23
1. Lepo piše na sajtu 273 džamija i mesdžida. Znači zajedno.
2. U federaciji BIH sve puca od islamskog ne-fundamentalizma. Posebno u Zenici gde su pripadnici EL-MUDZAHIR jedinice dobili omanje naselje oženili se bosankama i postali zaslužni bosanski državljani a prethodno su vojnicima vojske RS sekli glave i fotografisali se. Otiđi na forum sarajevo-x i pročitaj topik o obrezivanju žena u Sandžaku. Toliko o tome da nema fundamentalizma u Bosni i Sandžaku. Svi oni koji su palili džamije i crkve bez obzira gde su će na krajuju platiti ovako ili onako.
3. Čitaj pažljivije gastarbajteru! Rekao sam da je samo pukim slučajem džamija preživela i nije u potpunosti uništena. Oštećenja su bila značajna ali ih danas nema jer je grad Beograd dotirao sredstva za obnovu.
4. Da žena je verodostojan izvor kao Žika Obretković verovatno. Rekao sam daj mi link sa zvaničnim obaveštenjem ili izjavom gde se jednoj nacionalno-verskoj grupi u Beogradu ne dozvoljava da imaju svoje groblje. Mada je za mene ta priča o nacionalnim-verskim grobljima srednji vek a tebi je očigledno lajt motiv u dokazivanju srpske ostrašćenosti, šovinizma i ne znam već čega.
5. Sarajevo ima 2,5 puta manje stanovnika od Beograda a ima 3 puta više bogomolja kako ti kažeš. Matematika je jasna zar ne.
6. Pazi sad. Ja pričam o Beogradu i Srbiji. Ljudi u RS su mnogo ostrašćeniji i često slušam priče kako su oni veći Srbi od nas ovde. Što je samo po sebi deplasirana tema i čista glupost. Što se napada na crkve u Sarajevu tiče tvoja definicija istih upravo dokazuje tvoj nivo inteligencije ali i nivo versko-nacionalne ostrašćenosti. Relativiziras svoje a ističeš tuđe. "Ni po babu ni po stričevima već po pravdi boga istinoga".
7. Saborna crkva u Sarajevu je koliko ja znam obnovljena iz donacije Grčke vlade. A ovo što pričaš o Albancima kao i "oko-za-oko" filozofija nas samo vraća unazad. Shodno toj priči Srbi nisu uništili ni 10% muslimanskih bogomolja u odnosu koliko su osmanlije vekovima rušili i palili pravoslavne crkve i od njih pravili štale. O izbijanju očiju sa na zidovima oslikanih ikona u crkvama ne želim ni da govorim. To i u ovom trenutku Albanci rade na Kosovu. Tu je i prekopavanje grobalja lomljenje epitafa i tako dalje. Misliš da se tako gradi demokratsko društvo ili je po tebi i to samo reakcija na srpske zločine. Da te podsetim na Kosovu nema srpske policije ni vojske. Vlast su KFOR i Albanci. Trenutno tamo nema srpskih zločina samo albanskih. Ko odgovara za to?
8. Hoćeš da kažeš da ne postoji Herceg-Bosna? Pazi šta pričaš. Može neko od domicilnih forumaša da se naljuti.
9. Pričaš o beogradskom muftiji Jusufspahiću koji prima donaciju u vidu nekoliko računara od čelnika Srpske Radikalne Stranke Tomislava Nikolića i Ace Vučića inače poznatih pobornika verske tolerancije. O njemu diskutovati neću, o njegovom sinu uvek.
10. Nacionalni front je iza rešetaka. Kratko i jasno. Ko je od spomenutih vehabija završio u zatvoru ili je osudjen. niko zar ne. Nisi prokomentarisao demonstracije protiv karikature kao ni antisemtisku propagandu a sve u cilju spašavanja bratskog vam palestinskog naroda koji grca pod okupatorskom čizmom i u pauzama se kolje međusobno i detonira sopstvenu decu po autobusima u Tel-Avivu i Jerusalimu kao čisti znak nemoći da se odbrane od izraelskih represija.
11. Ne, u SPC postoje ostrašćeni ljudi, primitivci i nacionalisti da. neke bih čak podveo pod fundamentaliste kao što je npr. Amfilohije Radović, slobin potrčko Irinej i njih još nekoliko. Isto tako moram reći da je Patrijarh Pavle za Reis-ul-ulemu Cerića Majka Tereza kada se govori o nacionalizmu, i verskom fundamentalizmu. :cool: :cool: :cool:
VrangeL_1917
15.02.2007., 23:30
Dragi moj JEKNA. Sviđa mi se tvoj Avatar, tj. lik sa tvog Avatara. Čovek je tokom rata u Bosni punio srpski budžet kupujući municiju od srpskog DB-a. Tako bar reče otac nacije Alija Izetbegović. Ako on laže onda stvarno ne znam čemu život. :top: :top: :top:
Henry_Kinasky
16.02.2007., 01:28
Jekna, ti si za hospitalizaciju.
Daj mi broj ziro racuna, humani Henry ce ti uplatiti neka sredstva.
Najiskrenije mi te je zao, jer znam da je ovaj poremecaj uzrokovan traumama iz detinjstva.
ice41000
16.02.2007., 12:05
Mogu da se složim sa tobom ali samo delimično. SPC nije mutno sredstvo identifikacije već sredstvo nacionalne identifikacije što je ujedno i najveća globalna razlika između pravoslavnih crkava sa jedne i rimokatoličke sa druge strane. Jednostavno SPC je bila jedina živa institucija srpskog naroda tokom vekovne osmanlijske okupacija pa je samim tim i najzaslužnija za njegov biološki opstanak. Sa druge strane ona je na žalost nesposobna da iskristališe svoje mesto u (nadamo se) savremenijoj Srbiji i da prihvati neumitnosti koje donosi savremeno doba. :cool: :cool: :cool:
Za Srbe u Hrvatskoj znam da u doba socijalizma nisu bili nikakvi vjernici. Uopće ih nije zanimalo. Crkve su bile prazne i zapuštene isto kao i groblja.
Većina ih je bila u Partiji. Tek kada se probudio srpski nacionalizam u doba Miloševića to se donekle promijenilo.
Danas je situacija opet (skoro) kao u socijalizmu. Ima vjernika, ali skromno. Nije više tako in.
SPC se brine o crkvama, ali groblja im uređuju lokalne vlasti.
ice41000
16.02.2007., 12:15
1....
7. Saborna crkva u Sarajevu je koliko ja znam obnovljena iz donacije Grčke vlade. A ovo što pričaš o Albancima kao i "oko-za-oko" filozofija nas samo vraća unazad. Shodno toj priči Srbi nisu uništili ni 10% muslimanskih bogomolja u odnosu koliko su osmanlije vekovima rušili i palili pravoslavne crkve i od njih pravili štale. O izbijanju očiju sa na zidovima oslikanih ikona u crkvama ne želim ni da govorim. To i u ovom trenutku Albanci rade na Kosovu. Tu je i prekopavanje grobalja lomljenje epitafa i tako dalje. Misliš da se tako gradi demokratsko društvo ili je po tebi i to samo reakcija na srpske zločine. Da te podsetim na Kosovu nema srpske policije ni vojske. Vlast su KFOR i Albanci. Trenutno tamo nema srpskih zločina samo albanskih. Ko odgovara za to?
Što se tiče Kosova, Srbi su Albance žestoko tlačili otkako je Srbije. I u staroj Jugoslaviji i u novoj, ai u najnovijoj pod Miloševićem (kako god se pak ta zvala).
U međuvremenu su se ovi namnožili na 90%, pokupovali zemlju i kuće i zavladali. Kosovo ste popušili, samo je pitanje vremena.
Što se tiče toga kako je sada toj šačici Srba tamo, pa vjerovatno im nije lako. Sada oni malo kusaju čorbu koju su zakuvali.
zelenbrijeg
16.02.2007., 12:45
Mogu da se složim sa tobom ali samo delimično. SPC nije mutno sredstvo identifikacije već sredstvo nacionalne identifikacije što je ujedno i najveća globalna razlika između pravoslavnih crkava sa jedne i rimokatoličke sa druge strane. Jednostavno SPC je bila jedina živa institucija srpskog naroda tokom vekovne osmanlijske okupacija pa je samim tim i najzaslužnija za njegov biološki opstanak.:
Te nacionalne zasluge ima i katolička crkva - očuvanje odnosno jačanje nacionalne svijesti.
Ono na što se odnosi moj izraz "mutna identifikacija" (neko prilično mutno sredstvo identifikacije, bez istinske i značajne identifikacije s njenim religijskim načelima i tumačenjem svijeta) odnosi se na onaj drugi dio, koji bi u stvari trebao biti temeljni u identifikaciji s jednom crkvom: dakle "religijski mutno" zato što ne mislim da su religijski aspekti Srbima toliko važni, osim na izrazito običajnoj razini (slave i tak neke prilike). I gore je netko spomenuo - Srbi su iznimno lako prihvatili komunizam, što kod Hrvata nije slučaj, opet zbog temeljnih doktrinarnih razloga (ateizam - teizam), a Hrvati su u tom dijelu isto tako vezani za crkvu, tj. slijede načela katolicizma odnosno, danas, onih temeljnih vrijednosti koje zastupa katolička crkva, čak i ako nisu "aktivni vjernici", što je nekompatibilno s anti-teističkim komunizmom.
Sve skupa - vjerski fundamentalizam je kod Srba bespredmetan, po mom skromnom mišljenju.
Predrag Zivkovic
16.02.2007., 13:16
Što se tiče Kosova, Srbi su Albance žestoko tlačili otkako je Srbije. I u staroj Jugoslaviji i u novoj, ai u najnovijoj pod Miloševićem (kako god se pak ta zvala).
U međuvremenu su se ovi namnožili na 90%, pokupovali zemlju i kuće i zavladali. Kosovo ste popušili, samo je pitanje vremena.
Što se tiče toga kako je sada toj šačici Srba tamo, pa vjerovatno im nije lako. Sada oni malo kusaju čorbu koju su zakuvali.
Pazi ove gluposti , Srbi tlacili Arnaute na Kosmetu u SFRJ ...
Pa da li ti ikada procitas nesto pre nego sto napises ... Aranuti su imali potpunu vlast nad Kosmetom , zahvaljujuci hrvatu i komunisti JBT-u , od 1945-89 ,
Predrag Zivkovic
16.02.2007., 13:22
Te nacionalne zasluge ima i katolička crkva - očuvanje odnosno jačanje nacionalne svijesti.
Ono na što se odnosi moj izraz "mutna identifikacija" (neko prilično mutno sredstvo identifikacije, bez istinske i značajne identifikacije s njenim religijskim načelima i tumačenjem svijeta) odnosi se na onaj drugi dio, koji bi u stvari trebao biti temeljni u identifikaciji s jednom crkvom: dakle "religijski mutno" zato što ne mislim da su religijski aspekti Srbima toliko važni, osim na izrazito običajnoj razini (slave i tak neke prilike). I gore je netko spomenuo - Srbi su iznimno lako prihvatili komunizam, što kod Hrvata nije slučaj, opet zbog temeljnih doktrinarnih razloga (ateizam - teizam), a Hrvati su u tom dijelu isto tako vezani za crkvu, tj. slijede načela katolicizma odnosno, danas, onih temeljnih vrijednosti koje zastupa katolička crkva, čak i ako nisu "aktivni vjernici", što je nekompatibilno s anti-teističkim komunizmom.
Sve skupa - vjerski fundamentalizam je kod Srba bespredmetan, po mom skromnom mišljenju.
Ta prica kako su Srbi lako prihvatili komunizam nimalo ne pije vodu . Covece , cinjenica je da su se partizanski odredi u Srbiji mogli nabrojati na prste do `44 , isto kao sto je i cinjenica da je samih Srba u vrhu KPJ bilo jako malo.
Srbi koji su prihvatili komunizam , su pre svega Srbi sa podrucja NDH , koji su odlazak u partizane videli kao jedini nacin za borbu i osvetu ustasama.
U uzoj Srbiji , komunizam je uveden strasnim terorom od 1944-53 , u kome je stradalo na stotine hiljada Srba , protivnika komunizma , a nekoliko puta toliko ih je izbeglo iz Srbije.
Srpska pravoslavna crkva , je kao i svaka pravoslavna crkva , nacionalna crkva , za razliku od katolicke, i kao takva je bliza narodu , odnosno njegovoj dusi .
Zasluge za ocuvanje srpskog imena , i srpske nacionalne ideje , za vreme 400 godina turske okupacije , ima upravo i jedino SPC , koja je u tom periodu bila jedini stozer nacionalnog okupljanja , na svim teritorijama na kojima su Srbi ziveli. Upravo zbog toga vezanost Srba za njihovu crkvu je dosta velika.
I gore je netko spomenuo - Srbi su iznimno lako prihvatili komunizam, što kod Hrvata nije slučaj, opet zbog temeljnih doktrinarnih razloga (ateizam - teizam)
Zelenbrijeg, opste poznata stvar je da je Srbija bila najmanje komunisticka od svih bivsih republika a Srbijanci najmanje zarazeni tom ideologijom. Komunizam kao ideologija je bila strana prosecnom Srbijancu, ona mu je silom nametnuta tek posle rata. To je u Srbiji opste poznata stvar. Imam u caletovoj biblioteci knjigu "Historija SFRJ - glavni procesi" vaseg istoricara Dusana Bilandzica i evo sta on kaze o "prijemu" komunizma u Srbiji (strana 43):
"Politbiro je uvijek imao najvece teskoce organizirati rad svojih celija upravo u Beogradu i drugim krajevima Srbije sto zbog opresije monarhistickog sustava a sto zbog izrazitog otpora medju predominantno tradicionalistickim srbijanskim zivljem i to kako kod gradske inteligencije tako i kod obicnih seljaka."
Da li znas da sve do jula 1944. godine (izuzev kratke epizode Uzicke republike) nije bilo partizanskih jedinica na podrucju Srbije? Sta ti to govori? Zemlja je bila pod kontrolom ili okupatora (gradovi, saobracajni pravci) ili pod kontrolom Ravnogorskog pokreta Draze Mihailovica (uglavnom zapadna Srbija i Sumadija).
Prema procenama OZNA iz 1946. vise od 40% Srbijanaca je posredno (imala clana porodice) ili neposredno sluzila "domacim izdajnicima" (citaj: cetnicima), dok je skoro polovina bila "pasivan pomagac okupatoru" (citaj: drzala se po strani tokom celog rata), a ostatak je smatran "prijateljskim elementom" (citaj: komunisti i njihove pristalice). Delom i zbog saznanja o ovakvoj "popularnosti" komunizma i njega licno u Srbiji i straha od "povratka reakcije" (cetnika i monarhisticke burzoazije) koja je bila najjaca u Srbiji, Tito i Partija su onako izdelili Srbiju na 3 dela? Verovatno kao nagradu za "doprinos" KPJ-u i NOB-u, zar ne?
Evo ti jos par podataka koje znam ili sam u medjuvremenu iskopao:
- 7.2% predratnog clanstva KPJ je bilo sa prostora danasnje Srbije
- od 23 clana Politbiroa KPJ samo su 2 bila iz Srbije tj. iz Beograda (Aleksandar Rankovic i Koca Popovic)
- od 11 proleterskih brigada samo je jedna bila iz Srbije i to XI koja je formirana za proboj Sremskog fronta na kraju rata
- pogledaj posleratnu vrhusku SFRJ i koliko je tu bilo Srbijanaca (samo jedan: Aleksandar Rankovic) a koliko, recimo, Hrvata (Tito, Ribar, Bakaric) i Slovenaca (Kardelj, Kidrich, Mose Pijade).
Da zakljucim, Srbija i Srbijanci su oduvek bili ogromnom vecinom anti-komunisticki nastrojeni, vecinom monarhisti i tradicionalisti tj. moze se slobodno reci da je Srbija bila cetnicka, pa u tom svetlu treba i da gledas na rehabilitovanje cetnika i ravnogorskog pokreta u Srbiji.
Verovatno si bio previse pod uticajem onih papagajskih prica o "srbokomunistima" koje su kod vas bile dominantne u prethodnoj deceniji...
divizija
16.02.2007., 14:06
istina je da u samoj srbiji komunisti nisu imali neko uporište, ali termin "srbokomunisti" ima itekako smisla, jer su gro komunističke elite u bivšoj državi činili b-h srbi, hrvatski srbi, crnogorci i vojvođanski srbi.
isti su pobili vagon hrvata na bleiburgu, ali i vagon srba kad su 44. ušli u srbiju.
Henry_Kinasky
16.02.2007., 14:10
istina je da u samoj srbiji komunisti nisu imali neko uporište, ali termin "srbokomunisti" ima itekako smisla, jer su gro komunističke elite u bivšoj državi činili b-h srbi, hrvatski srbi, crnogorci i vojvođanski srbi.
isti su pobili vagon hrvata na bleiburgu, ali i vagon srba kad su 44. ušli u srbiju.
Hrvate su na Blajburgu ubijali Hrvati, a Srbe Srbi.
Ternim `srbokomunisti` je budalastina, jer krivi su komunisti, ali su krivi i Srbi, a jedno iskljucuje drugo, pa ajde onda da napravimo tu mutant rec, i sve ok.
Divizija, slazem se. Evo ti samo jedan podatak o nacionalnoj strukturi Vrhovne komande NOB-a koji govori dosta:
Josip Broz - Tito (Hrvat), Vladimir Bakaric (Hrvat), Edvard Kardelj (Slovenac), Milovan Djilas (Crnogorac), Ivan Milutinovic (Crnogorac), Svetozar Vukmanovic - Tempo (Crnogorac), Aleksandar Rankovic (Srbijanac - Srbin).
divizija
16.02.2007., 14:14
Ternim `srbokomunisti` je budalastina, jer krivi su komunisti, ali su krivi i Srbi, a jedno iskljucuje drugo, pa ajde onda da napravimo tu mutant rec, i sve ok.
hrvate na bleiburgu su najmanje ubijali hrvati (imali su posla s talijanima tada,jelte). hrvatska vojska i civili predala se trećoj armiji kojoj je oficirski kadar i 80% članstva bilo sastavljeno od prečanskih srba.
al dabome, i hrvati su se iskazali.
divizija
16.02.2007., 14:17
Divizija, slazem se. Evo ti samo jedan podatak o nacionalnoj strukturi Vrhovne komande NOB-a koji govori dosta:
Josip Broz - Tito (Hrvat), Vladimir Bakaric (Hrvat), Edvard Kardelj (Slovenac), Milovan Djilas (Crnogorac), Ivan Milutinovic (Crnogorac), Svetozar Vukmanovic - Tempo (Crnogorac), Aleksandar Rankovic (Srbijanac - Srbin).
crnogorci su za hrvate bili najgora stvar. i najgori četnici i najgori partizani (što se tiće ubijanja hrvata) su bili crnogorci, i u ovom ratu su napravili najveća sranja.
kupres pamti i crnogorske četnike i partizane.
njihov zaokret za 180 stupnjeva je za nevjerovatan.
istina je da u samoj srbiji komunisti nisu imali neko uporište
Ne da nisu imali uporiste, nego... Ma smejurija, kad se setim da su za Dan ustanka Srbije bili proglasili 7. jul - spomen na dan 1941. godine kad je Zikica Jovanovic - Spanac (aktivista KPJ) ubio zandarma u Beloj crkvi?!?! Toliko o masovnosti "ustanka naroda Srbije"... Jebiga, kad su morali za ovako "monumentalan" dogadjaj da se hvataju jer nisu imali sta drugo da iskamce iz dogadjajima "bogate" istorije komunisticke borbe u Srbiji.
Inace, zna se ko je digao prvi anti-fasisticki ustanak u porobljenoj Evropi: Jugoslovenska vojska u otadzbini (tj. Ravnogorski pokret), pod komandom djenerala Dragoljuba-Draze Mihailovica, u selu Ba kod Ljiga 13. maja 1941. godine.
divizija
16.02.2007., 14:23
je, al su 3 mjeseca kasnije s fašistima već bili zajedničko kolo plesali. jer pojavila se preča opasnost, u liku crvene nemani, pa ni švabe nisu tako loši bili više...
prvi antifašistički ustanak bio je u labinu još dvadesetih godina
spc je teroristicka organizacija kao i wahabiti, nema tu razlike, cak ni po vanjskom izgledu...
uvijek su ljudima prali mozak o nekoj Velikoj srbiji, te bili produzena ruka srbije u hrvatskoj, te pomagali u posrbljavanju pravoslavnih vlaha i hrvata u hrvatskoj...
njihovo djelovanje se dobro vidi 91.-95, kad ti cetnicki smradovi siju mrznju u kninu... te srpske mitove o "krajini", splitu, zadru, dubrovniku itd... kao sprskim podrucijima...
crnogorci su za hrvate bili najgora stvar. i najgori četnici i najgori partizani (što se tiće ubijanja hrvata) su bili crnogorci, i u ovom ratu su napravili najveća sranja.
kupres pamti i crnogorske četnike i partizane.
njihov zaokret za 180 stupnjeva je za nevjerovatan.
Pre par godina sam gledao na TV-u (mislim da je bilo na Studiju B) ispovest Stipe Suvara u kojem izmedju ostalog kaze kako ga nije zacudilo onoliko divljanje Crnogoraca po Konavlima i Dubrovniku i kao prilog toj tezi navodi stav svog nekadasnjeg kolege Vidoja Zarkovica (Predsednik Predsednistva SR Crne Gore tokom 1980-ih) koji mu je rekao da je Crna Gora "u ratu bila cetnicko uporiste"...
Inace, smatram da je u Crnoj Gori bio jak i partizanski (uglavnom u centralnom i juznom delu) i cetnicki (na severu) pokret. Tamo je bratoubilacki rat bio mozda i najkrvaviji, jer oni nemaju mere ni u cemu: ili su bili turbo-partizani ili turbo-cetnici. Pocetkom 1990-ih su bili veci Srbi od Srba, danas su:cool:
alekssssandar
16.02.2007., 14:28
bajrakli dzamija je zapaljena zato sto su siptari na kosovu dva dana ranije zapalili 10 srpskih crkava i manastira starih i po 850 godina
divizija
16.02.2007., 14:30
a kad je bratoubilački rat bio najgori, možeš zamislit kako su se tek poveli putujući 45. kroz hrvatsku...
a što se dubrovnika tiće, tamo ih pamte stoljećima. još od 18. stoljeća, kad su se oslobodili turaka, svako malo provale i pljačkaju po konavlima i okolici. u dubrovniku je najgora uvreda bilo nekom reći da je "piva i tara", aludirajući na regije u crnoj gori.
je, al su 3 mjeseca kasnije s fašistima već bili zajedničko kolo plesali. jer pojavila se preča opasnost, u liku crvene nemani, pa ni švabe nisu tako loši bili više...
prvi antifašistički ustanak bio je u labinu još dvadesetih godina
E tu se necemo nikad sloziti pa ne vredi ni raspravljati... Imali smo tu temu o karakteru cetnistva pre mesec-dva (cini mi se i moja prva tema na ovom forumu), daj da ne ponavljamo hiljadu puta ispricane price.
ice41000
16.02.2007., 14:30
Pazi ove gluposti , Srbi tlacili Arnaute na Kosmetu u SFRJ ...
Pa da li ti ikada procitas nesto pre nego sto napises ... Aranuti su imali potpunu vlast nad Kosmetom , zahvaljujuci hrvatu i komunisti JBT-u , od 1945-89 ,
Zaboravio si svu onu policiju iz svih republika koja je išla praviti reda. Zaboravio si one rudare u Trepči? Vllasija?
Kad je to bilo?
ice41000
16.02.2007., 14:32
...
Srbi koji su prihvatili komunizam , su pre svega Srbi sa podrucja NDH , koji su odlazak u partizane videli kao jedini nacin za borbu i osvetu ustasama.
...
Nije istina. Na teritoriji NDH je bilo četnika koliko hoćeš. Od Popa Đujića na dalje.
divizija
16.02.2007., 14:32
E tu se necemo nikad sloziti pa ne vredi ni raspravljati... Imali smo tu temu o karakteru cetnistva pre mesec-dva (cini mi se i moja prva tema na ovom forumu), daj da ne ponavljamo hiljadu puta ispricane price.
i bolje. da se jedan srpski i hrvacki nacionalist slože, balkan bi postao dosadno mjesto. a šta bi tek bilo s jadnim mujom i hasom, bog zna.
a što se tiće toga da su cnogorci sad hrvatoljubci, ne bi mečudilo. ionako su do nemanje bili svi redom katolici, duklja je kultuno bila bliža hrvatskoj nego srbiji. ako su jednom okrenuli fazon, mogu i ponovno.
Nije istina. Na teritoriji NDH je bilo četnika koliko hoćeš. Od Popa Đujića na dalje.
To je istina - sigurno preko 90% Srba-komunista su bili Srbi-precani tj. sa prostora danasnje BiH i Hrvatske.
A cetnika na tom prostoru nije bilo "bas koliko hoces" vec samo na jednom ogranicenom prostoru Kninske krajine - drugde ih nije bilo! Apsolutno dominantan pokret otpora u tim krajevima su bili partizani.
Henry_Kinasky
16.02.2007., 14:36
Zaboravio si svu onu policiju iz svih republika koja je išla praviti reda. Zaboravio si one rudare u Trepči? Vllasija?
Kad je to bilo?
Sta sa Vlasijem, Titinim sinom ?
Oni su masovne demonstracije, za Kosovo Republjik, organizovali `81. godine.
Ej `81., kada se nije mogao naslutiti nikakav americki bankar Milosevic.
Imali su apsolutnu vlast na Kosovu, a Srbi su se odande iseljavali od `60tih godina.
Niko ne negira velike zlocine nad albanskim civilima `97. godine, i jasno je da nije bilo toga, ne bi bilo ni ovakve situcaije na Kosovu. I najvecu krivicu ne snose Albanci, vec politika Srbije poslednjih 60 godina. Ali suzivot sa tim ljudima nije moguc, i to govorim po svedocanstvima ljudi koji su mi pricali, ne po prilozima RTS-a iz `98.
Henry_Kinasky
16.02.2007., 14:38
a što se tiće toga da su cnogorci sad hrvatoljubci, ne bi mečudilo. ionako su do nemanje bili svi redom katolici, duklja je kultuno bila bliža hrvatskoj nego srbiji. ako su jednom okrenuli fazon, mogu i ponovno.
Duklja i Zahumlje, kao srpske oblasti, ipak su bile pod jakim uticajem Vatikana.
Tako se i otac Svetog Save, Simeon, iako od oca Pravoslavca, krstio kao katolik.
ice41000
16.02.2007., 14:42
"Hrvatske" partizane su poslali u Istru ili zadržali u Bosni.
Srpski partizani (iz Hrvatske i Bosne, i to oni friško obrijani) su za to vrijeme žurili prema Beliburgu da obave posao.
Jedan od zapovjednika tih pokolja koji se do '90-tih pojavljivao u javnosti i o tome govorio je bio Simo Dubajić (navodno je rukovodio likvidacijom 30.000 ljudi u Kočevskom Rogu).
To ne isključuje jedno drugo koliko god ti to želio. Ta kovanica u Hr i BiH itekako ima smisla. U Srbiji ne baš.
Mislim da koren svih raspravi pa i ovih o srbo-komunistima (btw, kako se zove ona rec koja je paradoks samoj sebi? ne mogu da se setim) lezi u osnovnom nerazumevanju sustine znacenja cetnika onako kako se ono dozivljava u Srbiji i onako kako se ono dozivljava u Hrvatskoj (pa i BiH).
divizija
16.02.2007., 14:50
Duklja i Zahumlje, kao srpske oblasti, ipak su bile pod jakim uticajem Vatikana.
Tako se i otac Svetog Save, Simeon, iako od oca Pravoslavca, krstio kao katolik.
ne bi se ja baš tako razmahivao sa "srpskim oblastima" dukljom i zahumljem, jer prije nemanjića nit su bile dio srbije, nit su pripadale istočnom krščanstvu, odnosno pravoslavlju.
a i neki drugi etnikumi se tu spominju, osim srba, da ih sada ne nabrajamo, jer je povijest drugi podforum.
ice41000
16.02.2007., 14:51
To je istina - sigurno preko 90% Srba-komunista su bili Srbi-precani tj. sa prostora danasnje BiH i Hrvatske.
A cetnika na tom prostoru nije bilo "bas koliko hoces" vec samo na jednom ogranicenom prostoru Kninske krajine - drugde ih nije bilo! Apsolutno dominantan pokret otpora u tim krajevima su bili partizani.
Zaboravljaš da je NDH obuhvaćala i cijelu Bosnu u kojoj četnika nije nedostajalo. Pokolj u Srebrenici početkom rata oni i danas nazivaju pobjdeom nad ustašama.
ice41000
16.02.2007., 14:53
Sta sa Vlasijem, Titinim sinom ?
Oni su masovne demonstracije, za Kosovo Republjik, organizovali `81. godine.
Ej `81., kada se nije mogao naslutiti nikakav americki bankar Milosevic.
Imali su apsolutnu vlast na Kosovu, a Srbi su se odande iseljavali od `60tih godina.
Niko ne negira velike zlocine nad albanskim civilima `97. godine, i jasno je da nije bilo toga, ne bi bilo ni ovakve situcaije na Kosovu. I najvecu krivicu ne snose Albanci, vec politika Srbije poslednjih 60 godina. Ali suzivot sa tim ljudima nije moguc, i to govorim po svedocanstvima ljudi koji su mi pricali, ne po prilozima RTS-a iz `98.
Mislim na suđenje i progone. On se ostatku Juge nije baš činio kao neki zločinac, a to suđenje Titovom sinu je doživljeno kao uspon srpskog nacionalizma.
Kako ja Albancima je bilo u kraljevini Jugoslaviji?
ice41000
16.02.2007., 14:56
To mi se u ovoj priči čini prilično nebitno. Oko ovih prostora su se dug natezali Bizant i Rim, pa su malo uspijevali jedni, malo drugi.
Kako ja Albancima je bilo u kraljevini Jugoslaviji?
Mnogo, mnogo, mnogo bolje nego Srbima na Kosovu i Metohiji, u vreme turske okupacije, i otvorenog arbanaškog terora!
Zaboravljaš da je NDH obuhvaćala i cijelu Bosnu u kojoj četnika nije nedostajalo. Pokolj u Srebrenici početkom rata oni i danas nazivaju pobjdeom nad ustašama.
Vise od 3/4 cetnika je dejstvovalo u Srbiji (Ravnogorski pokret sa Glavnim stabom i Drazom Mihailovicem), dok su van Srbije dejstvovali Dinarska divizija (Momcila Djujica) i to na podrucju Kninske krajine i deo pod vodjstvom Pavla Djurisica koji je delovao na podrucju severne Crne Gore i istocne Bosne.
ice41000
16.02.2007., 15:01
Mislim da koren svih raspravi pa i ovih o srbo-komunistima (btw, kako se zove ona rec koja je paradoks samoj sebi? ne mogu da se setim) lezi u osnovnom nerazumevanju sustine znacenja cetnika onako kako se ono dozivljava u Srbiji i onako kako se ono dozivljava u Hrvatskoj (pa i BiH).
Pa naravno da je razlika. Komunisti u Srbiji su komunisti bili domaći, dakle Srbi (u SFRJ).
U Hr je veliki dio Partije i vlasti bio sastavljen od Srba tako da je od nacionalno orijentiranih Hrvata tadašnja vlast doživljavana kao dvostruko negativna - i kao komunistička i kao srpska.
Otuda i kovanica srbo-komunist.
Jasno da Srbi (a naročito Srbijanci) doživljavaju četnike drugačije od Hrvata ili Muslimana. Otprilike kao hrvatski Srbi ustaše.
Sticaj pukih okolnosti.
U Ribnici (danas Podgorica) 1113. godine nije bilo pravoslavnih sveštenika, pa ga je njegov otac (knez Zavid od Zahumlja) iako pravoslavac, odveo u katoličku crkvu na krštenje. Ubrzo, po povratku u Rašku, Stefan Nemanja je ponovo kršten u episkopalnoj crkvi svetog Petra i Pavla, ovog puta po pravoslavnom obredu.
ice41000
16.02.2007., 15:12
Vise od 3/4 cetnika je dejstvovalo u Srbiji (Ravnogorski pokret sa Glavnim stabom i Drazom Mihailovicem), dok su van Srbije dejstvovali Dinarska divizija (Momcila Djujica) i to na podrucju Kninske krajine i deo pod vodjstvom Pavla Djurisica koji je delovao na podrucju severne Crne Gore i istocne Bosne.
Po NDH su dejstvovali, istina. Onako kako su znali.
U Srbiji su uglavnom sjedili doma i čekali kraj rata.
Po NDH su dejstvovali, istina. Onako kako su znali.
U Srbiji su uglavnom sjedili doma i čekali kraj rata.
Verovatno je zbog te pasivnosti i cekanja 1941. i 1942. godine cela Srbija, kao na Divljem zapadu, bila izlepljena plakatima sa Drazinim likom u kojem Nemci nude nagradu od 100000 rajhsmaraka u zlatu za "onog ko dovede ziva ili mrtva vodju bandi Drazu Mihailovica".
Slozices se da se za onima "koji su sjedili doma i cekali" nisu raspisivale ovakve poternice.
ice41000
16.02.2007., 15:24
Verovatno je zbog te pasivnosti i cekanja 1941. i 1942. godine cela Srbija, kao na Divljem zapadu, bila izlepljena plakatima sa Drazinim likom u kojem Nemci nude nagradu od 100000 rajhsmaraka u zlatu za "onog ko dovede ziva ili mrtva vodju bandi Drazu Mihailovica".
Slozices se da se za onima "koji su sjedili doma i cekali" nisu raspisivale ovakve poternice.
Tada su Švabe još očekivali da će ovaj nešto raditi.
Par puta su mrdnuli, nastradali od odmazde pa prestali.
Imali smo nedavno raspravu o tome koliko su četnici napravili protiv Njemaca, čak sam to pitanje postavio na jednom srpskom forumu. I nisu mi mogli navesti ništa. Par manjih mjesta "oslobođenih" kada su Njemci otišli, a Rusi još nisu došli (par dana razlike).
Očekujem da sada počneš s odlikovanjma... 5, 4, 3...
Tada su Švabe još očekivali da će ovaj nešto raditi.
Par puta su mrdnuli, nastradali od odmazde pa prestali.
Imali smo nedavno raspravu o tome koliko su četnici napravili protiv Njemaca, čak sam to pitanje postavio na jednom srpskom forumu. I nisu mi mogli navesti ništa. Par manjih mjesta "oslobođenih" kada su Njemci otišli, a Rusi još nisu došli (par dana razlike).
Očekujem da sada počneš s odlikovanjma... 5, 4, 3...
Mislim da je uzalud da sad razglabam o pravoj prirodi cetnistva, ipak je ovo hrvatski forum a i bio bi Sizifov posao...
Za Srbe u Hrvatskoj znam da u doba socijalizma nisu bili nikakvi vjernici. Uopće ih nije zanimalo. Crkve su bile prazne i zapuštene isto kao i groblja.
Većina ih je bila u Partiji. Tek kada se probudio srpski nacionalizam u doba Miloševića to se donekle promijenilo.
Danas je situacija opet (skoro) kao u socijalizmu. Ima vjernika, ali skromno. Nije više tako in.
SPC se brine o crkvama, ali groblja im uređuju lokalne vlasti.
Komunista poslao Srbe u crkvu.
Ajd se malo saberi. On je na jednom susretu sa nekim sveštenikom rekao "druže pope".
filatelista
16.02.2007., 15:46
Oni ce se nadladjivati pirickom pobjedom, jer jedino i takvu mogu uzeti.Koja zesca ironija ta neka ''hriscanska'' drzava a na 15% Teritorije, ce poceti da se radja neka nova drzava, koju ce bas i neke ''hriscanske'' drzave poceti da priznavaju.
Ja bih volio nakon priznanja Kosova od Amerike, Turske i drugih zemalja, da Srbija prizna i sumsku, nakon sto i Bosna prizna Kosovo .Onako, bas ih izazivam zesce.Sad ce Srbija poceti sa priznavanjem Korzikanske republike i jos nekih drugih drzava.Dovolno je reci da su Radikali otvoreni cetnici, dss su skriveni cetnici, a Ds iza kamera cetnici
ice41000
16.02.2007., 15:47
Komunista poslao Srbe u crkvu.
Ajd se malo saberi. On je na jednom susretu sa nekim sveštenikom rekao "druže pope".
Ti si valjda prespavao '90-te.
Pojava Miloševića znači uzlet srpskog nacionalizma, to ne možeš osporiti.
Automatski i četništva, a onda i srpskih unutrašnjih rasprava na liniji socijalisti-četnici ali prema Hrvatima (da ne kažem ustašama) su imali potpuno isti stav pa je te razlike u Hr malo tko uopće doživio, a kamo li o njima razmišljao.
Kada su ono nošene mošti Svetog Save ili čije već, po Srbiji?
zelenbrijeg
16.02.2007., 16:07
Ta prica kako su Srbi lako prihvatili komunizam nimalo ne pije vodu . Covece , cinjenica je da su se partizanski odredi u Srbiji mogli nabrojati na prste do `44 , isto kao sto je i cinjenica da je samih Srba u vrhu KPJ bilo jako malo.
U uzoj Srbiji , komunizam je uveden strasnim terorom od 1944-53 , u kome je stradalo na stotine hiljada Srba , protivnika komunizma , a nekoliko puta toliko ih je izbeglo iz Srbije.
Srpska pravoslavna crkva , je kao i svaka pravoslavna crkva , nacionalna crkva , za razliku od katolicke, i kao takva je bliza narodu , odnosno njegovoj dusi .
Zasluge za ocuvanje srpskog imena , i srpske nacionalne ideje , za vreme 400 godina turske okupacije , ima upravo i jedino SPC , koja je u tom periodu bila jedini stozer nacionalnog okupljanja , na svim teritorijama na kojima su Srbi ziveli. Upravo zbog toga vezanost Srba za njihovu crkvu je dosta velika.
Ok - "naši" Srbi su bili masovno u komunistima. Vjerojatno se u socijalističkoj Jugoslaviji stvar malo promijenila, jer jedini način političke borbe i utjecaja je bio upravo kroz partiju. Ja to gledam iz recentnije perspektive: partija-policija-jna, to je sve bilo značajno popunjeno srbima i crnogorcima.
Inače, upravo to što velim, to potvrđuje i tvoj upis koji naglašava funkciju crkve u nacionalnom smislu, a ne osvrće se na temeljne postulate i bit crkve: vjera.
Taj aspekt je kod Hrvata itekako naglašen. LJudi vjeruju, manje ili više formalno, ali oduvijek se prilično pazilo da se ne iskoči iz temeljnih okvira morala i svjetonazora koji propagira crkva.
Zato i velim: nema fundamentalizma kod vas, to može biti jedino nacionalizam, a crkva tu više dođe kao neka ikonografija i scenografija. Fundamentalizam bi bio vjerska zadrtost. Ja to baš nisam primijetio kod Srba. Hrvati su ti koji putuju na hodočašća u Međugorje, Rim, Lourdes (a to su prava vjerska putovanja - ono mir, ljubav, bog, čuda i tako dalje), dobrim dijelom i danas prilično redovito i u velikom broju posjećuju mise (hvala Bogu, ipak nismo zadrti ko nekakvi Poljaci :cerek: ). Općenito, crkva je kod nas, uz vođenje politike, prilično aktivna i na humanitarnom polju, u bolnicama, ima svoj "socijalni nauk"... Sve skupa, moj osjećaj je da je puno angažiranija u različitim sferama društva. Možda sam u krivu, ali ja pravoslavnu crkvu kod Srba više vidim kao ikonografiju (mislim da je to šteta, jer kršćanski svjetonazor ima što za ponudit - u svakom slučaju, samo da smanji utjecaj "kulture cajki", već bi dala velik doprinos :cerek: ), s nešto pravog kvalitetnog crkvenog i duhovnog života po manastirima i slično.
Ti si valjda prespavao '90-te.
Pojava Miloševića znači uzlet srpskog nacionalizma, to ne možeš osporiti.
Automatski i četništva, a onda i srpskih unutrašnjih rasprava na liniji socijalisti-četnici ali prema Hrvatima (da ne kažem ustašama) su imali potpuno isti stav pa je te razlike u Hr malo tko uopće doživio, a kamo li o njima razmišljao.
Kada su ono nošene mošti Svetog Save ili čije već, po Srbiji?
Novim digresijama ne pobijaš ono što sam ja osporio kod tvog posta.
A 90te nikako nisam prespavao. To su bile bolne godine koje sam proživljavao.
A to što u glavama nekih ljudi u Hrvatskoj vlada mišljenje da svako ko se politički u Srbiji angažuje je automatski antihrvatski nastrojeni srbokomonističkomonarhistički četnik je problem upravo tih glava.
VrangeL_1917
16.02.2007., 19:31
spc je teroristicka organizacija kao i wahabiti, nema tu razlike, cak ni po vanjskom izgledu...
uvijek su ljudima prali mozak o nekoj Velikoj srbiji, te bili produzena ruka srbije u hrvatskoj, te pomagali u posrbljavanju pravoslavnih vlaha i hrvata u hrvatskoj...
njihovo djelovanje se dobro vidi 91.-95, kad ti cetnicki smradovi siju mrznju u kninu... te srpske mitove o "krajini", splitu, zadru, dubrovniku itd... kao sprskim podrucijima...
Ti se garantovano prezivaš na -ić.:cool: :cool: :cool:
Iako mislim sa ljudima kao što si ti nema svrhe diskutovati, moram malo da se osvrnem na tvoje fašističke stavove po pitanju Srbije, SPC i Beograda naravno.
Istina je da je Bajrakli džamija jedina preostala od nekadašnjih 67 džamija koliko ih je bilo kada je otomanska imperija bila na vrhuncu svoje moći na ovim prostorima Balkana. Broj od 273 džamije, koji si ti naveo jednostavno nije tačan što te odmah diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika.
Osnovni krivac za paljenje Bajrakli džamije nije SPC već MUP Srbije koji nije dobro procenio koliko je situacija na terenu opasna pa je poslao šačicu policajaca protiv 600-800 demonstranata.
Do pre samo nekoliko godina Novi Beograd kao najmnogoljudnija opština u Beogradu nije imao niti jednu crkvu na svojoj teritoriji ako ne računamo staru crkvu na Bežaniji koja ionako spada u opštinu Zemun.
Izjave nepoznatih ljudi sa muslimanskim imenima ipak se ne mogu računati kao zvaničan stav relevantnih institucija. :
Samo u Beogradu je bilo preko 30 džamija.
Kako je onda MUP dobro procenio kada su divljaci krenuli na američku ambasadu? Nisu mogli ni da prismrde. Kad se sjetim onih prevrnutih i spaljenih "stojadina". Puka sreća što niko od muslimana nije poginuo, valjda ih je izvuklo upravo tih par nesretnih pandura koje su poslali da se peglaju protiv 500 huligana. Inače, jedan huligan je umro, valjda od policijskih batina, ali nije sigurno.
Bežanija nije Zemun. I normalno da nije bilo crkava u Beogradu, nekada su se gradile bolnice, vrtići, škole, domovi zdravlja itd. i to pogotovo na NBG.
Ako ti je muftija beogradski nepoznat čovek sa "muslimanskim" :rolleyes: imenom, i ako nisi čuo za problem sa grobljem, ne znam šta tražiš na ovoj temi. Ja kad nešto ne znam ja pitam.
filatelista
17.02.2007., 01:02
Beograd je 1868 godinu docekao sa 68-72 dzamija.Tada su predati kljucevi grada M.O
1900 U Beogradu su bile 4 dzamije
1914 ih je bilo 1
1930 tih 2
1940 1
I danas ima 1, ili nijedna
Henry_Kinasky
17.02.2007., 01:04
Beograd je 1868 godinu docekao sa 68-72 dzamija.Tada su predati kljucevi grada M.O
1900 U Beogradu su bile 4 dzamije
1914 ih je bilo 1
1930 tih 2
1940 1
I danas ima 1, ili nijedna
Zasto je najveca pravoslavna crkva na Svetu, u Beogradu, a ne u Konstantinopolisu ?
filatelista
17.02.2007., 01:05
Zato sto su neki seljaci, koji zele da upropaste Ekonomiju sa mega crkvama
Henry_Kinasky
17.02.2007., 01:07
Zato sto su neki seljaci, koji zele da upropaste Ekonomiju sa mega crkvama
A ne zbog ruiniranja Aja Sofije ?
Dobro. :s :rofl:
filatelista
17.02.2007., 01:09
Aja Sofija nije unistena.
Henry_Kinasky
17.02.2007., 01:17
Aja Sofija nije unistena.
Unistena je njena prvobitna "namena", i razlog njenog postojanja.
filatelista
17.02.2007., 01:18
Koliko vidim, jos stoji krst na mjestu, a sad je muzej.Uostalom, imas dosta crkvi, koje jos stoje u Istanbulu.I to bas dosta
Potjernica ukinuta već krajem '41. poslije nekoliko lokalnih sporazuma Dražine bande sa okupatorom. Poslije toga zabilježeno na prste nabrojiti sukoba JVO protiv Nijemaca, tipa dva pijana na tri pijana. Ali zato su bili okej ekipa sa Italijanskom okupacionom vojskom, a ponegdje i sa ustašama.
Zasto je najveca pravoslavna crkva na Svetu, u Beogradu, a ne u Konstantinopolisu ?
Najveći pravoslavni hram je u Moskvi. Sveta Sofija je nekada bila najveća građevina na svijetu. Hram Svetog Save je valjda drugi po veličini.
Potjernica ukinuta već krajem '41.
Poternica je štampana juna 1943.
Henry_Kinasky
17.02.2007., 01:37
Najveći pravoslavni hram je u Moskvi. Sveta Sofija je nekada bila najveća građevina na svijetu. Hram Svetog Save je valjda drugi po veličini.
Jok. Najveci je Hram na Vracaru.
No, nebitno. To je samo bila replika filatelisti na pricu o 50 srusenih dzamija u Beogradu nakon oslobodjenja.
....:
Tipicno srpsko spamanje i glupiranje. Znas, nisi prvi koji je ovdje dosao i predstavljao se kao neka kulturnointelektualno demokratska osoba iz Beograda. Ovaj manijak henry(+njegovi klonovi) je radio isto da bi nesto kasnije otkrio svoju pravu narav. Isto ce biti sa tobom. U biti sa vama se nema sta raspravljati dok se ne odbaci ta velikosrpska fasisticka politika i dok ne dode do iskrenog pokajanja. Ali da se ne budemo zavaravali, do toga nece nikad doci...Mitomanija i lazi koje vam se usaduju od malih nogu i to kroz generacije su ucinile od vas sto su ucinile. Laz i mitomanija su dio vas samih a SPC je odigrala najvecu ulogu u tome.
Zaton kao sto sam govorio i ranije treba vam srpijeciti kontakt sa drugima. vas sao treba izolovati.
Uz to primjecujem kako u zadnje vrijeme stalno skrecete paznju na toboznju Albansko nasilje koje se sprovodi nad vama na Kosovu. Koga bili cosak za tim? Jebiga kao sto rekoh nisu svio ko mi. Jos jedna od vasih bizarnosti. Bosnjaci su bili najmiroljubljiviji i uopste nisu imali neku tu patolosku mrznju i zudnju za osvetom(i pored toga sto smo najvise sradali) i opet su najvise omrzeni od Srba i opet stalno trabunjate o nekakvim osvetama turcima. Na drugoj strani imamo recimo Hrvate s kojima nema zajebancije. Trpali vas u logore ko zeceve, zatrli vam i sjeme i pleme gdje god su prosli i opet nema nek mrznje prema njima. Albanci su na isti kalup... Oko za oko. mozemo zakljuciti da samo razumijete i postujete silu. To je cinjenica.
Ali vratimo se temi.
SPC je zacetnik i najveci gajilac velikosrpske fasisticke ideje. Kako juce tako danas.
Ne 273 dzamije i mesdzida !
BAJRAKLI DžAMIJA
Sagrađena je oko 1575. godine, kao jedna od 273 džamija i mesdžida (posebne islamske bogomolje), koliko ih je u tursko doba bilo u Beogradu
SPC neće reforme
Kod nas je matrica konzervativne svesti isuviše jaka i tokom poslednjih deset godina naša Crkva još nije preležala bolest zvanu etnofiletizam, koji se u hrišćanskoj crkvi u celini zvanično osuđuje kao jeres i greh, ali u našoj ne.
Naprotiv, mi smo imali snažne naboje nacionalizma iz crkve. Imali smo 1989. godine Miloševićev politički nacionalizam i crkveni nacionalizam - setite se samo Gazimestana: uz zastavu sa srpom i čekićem, bila je zastava sa krstom. U SPC još nema hrabrosti za promenama i suočenjem sa svim tim....
Drugim rečima, Crkva je u istom kriznom trenutku kao i pre deset godina, jer ne uspeva da se suoči sa istinom, ako ne davnom, onda sa tih deset ratnih godina, tokom kojih ona nije bila samo posmatrač, nego i saučesnik, ako ne fizički, onda u formi duhovne logistike...
Dalje, poslanicu je potpisao i izvesni vladika Jovan, koji je odbačen u Makedonskoj crkvi što sigurno opterećuje ne samo odnose između dve crkve i dijalog o autokefalnosti Makedonske crkve koji se vodi još od 1967. godine, nego i među državama, jer je ovde strani građanin u ulozi vladike. Drugim rečima, time se ne priznaje ni makedonska država, ni Crkva, ni nacija.
Cijeli clanak
http://www.ekonomist.co.yu/magazin/em156/med/med2.htm
Ne 273 dzamije i mesdzida !
BAJRAKLI DžAMIJA
Pre dolaska Turaka, u Beogradu nije bilo ni jedne jedine džamije!
Odlaskom Turaka, prestala je i potreba za objektima koji su služili isključivo okupatoru.
Odlaskom Turaka, prestala je i potreba za objektima koji su služili isključivo okupatoru.
Nije prestala potreba jer je vecina muslimana bilo domicilno stanovnistvo i nakon odlaska Osmanlija je ostalo da zivi u Bg. Dakle nikakvi "turci". Medutim vi ste to stanovnistvo ili pobili ili protjerali a njihove vjerske objekte, groblja itd.. porusili onako u hriscanksom duhu. Veliki broj njih je dosao u Bosnu. Npr. ti naseljenici su "formirali" danasnji Bosanski Samac(Donja Azizija) i Orasje(Gornja Azizija) i naseljavali su se svukuda po Bosni kao u Kozluku,Bijeljini itd...I sami preci rahmetli Alije Izetbegovica su protjerani iz Srbije.
Prije dolaska Osmanlija u Bosnu nije bilo ni pravoslavnih crlava. Nakon njihovog odlaska trebalo je i njih porusiti? Eto na velikom dijelu Kosova nema vise pravoslavaca. Sta se onda bunis sto Albanci ruse manastire i crkve jer, prema tvojim rijecima prestala je i potreba za njima. Jebiga Albanci su shvatili ono o cemu sam govorio u prethodnim porukama a to je da vi samo postujete silu. Jebiga nije to Bosna pa da vi redom rusite dzamije od Trebinja preko Bijeljine do Prijedora a da vase crkve stoje uspravne. Ovi na Kosovu trijebe...sve redom. Mada se i kod nas samih promijenilo dosta toga i to radi vase politike...
To je jedno a drugo je da i danas ima potreba za muslimanskim grobljem, da i danas ima potreba za jednom pristojnom dzamijom u Beogradu. ali to zabranjujete..onako hriscansko fundamentalisticki.
Ne mozes pobiti nista sto sam naveo iznad a niti ono sto cu jos navesti i samo spamas sa svojim glupostima.
izdajnik
17.02.2007., 04:06
Deliti na nacionalnosti na ovaj način je više nego glupo. U Srbiji definitivno još uvek reč Crkve ima težinu, i često se meša u politički život tako da je Srbija još jako daleko od sekularnosti. Daleko i od fundamentalizma, s druge strane.
Radio bih na ateizaciji čitavog Balkana, kao pokušaju izlečenja od nacionalizma istovremeno.
VrangeL_1917
18.02.2007., 00:47
Kako je onda MUP dobro procenio kada su divljaci krenuli na američku ambasadu? Nisu mogli ni da prismrde. Kad se sjetim onih prevrnutih i spaljenih "stojadina". Puka sreća što niko od muslimana nije poginuo, valjda ih je izvuklo upravo tih par nesretnih pandura koje su poslali da se peglaju protiv 500 huligana. Inače, jedan huligan je umro, valjda od policijskih batina, ali nije sigurno.
Bežanija nije Zemun. I normalno da nije bilo crkava u Beogradu, nekada su se gradile bolnice, vrtići, škole, domovi zdravlja itd. i to pogotovo na NBG.
Ako ti je muftija beogradski nepoznat čovek sa "muslimanskim" :rolleyes: imenom, i ako nisi čuo za problem sa grobljem, ne znam šta tražiš na ovoj temi. Ja kad nešto ne znam ja pitam.
MUP nije dobro procenio ili nije hteo dobro da proceni. Bilo je za očekivati da Bajrakli džamija bude u opasnosti.
Dobro. Bežanija nije Zemun. A kojoj onda opštini pripada? Novom Beogradu?
Slažem se da su nam potrebnije kvalitetne i dobro opremljene bolnice, škole, komunalne službe, vrtići, biblioteke nego crkve. Samo sam prokomentarisao malicioznu priču kako se kod nas gradi na stotine crkava što naravno nije istina. Ja znam za 3 novonapravljene crkve + skoro završen Hram Svetog Save.
Kada sam spomenuo osobu sa "muslimanskim" imenom samo sam potencirao da je to vest iz štampe ili elektronskih medija. Postavljam pitanje kredibiliteta i istinitosti. Nisam rekao da se muftija nije žalio niti da mi je nepoznat. Nemam preterano dobro mišljenje o njemu. O njegovom sinu imam.
Ponavljam. Nisam čuo da je bilo koja zvanična institucija grada Beograda izašla sa stavom ili saopštenjem da se ne odobrava izgradnja muslimanskog groblja.
Moj ti je savet da ako već hoćeš da komentarišeš moje postove prethodno iste dobro pročitaš. :cool: :cool: :cool:
posvuduša
18.02.2007., 01:14
Po toj logici bi mnoge države na ovim prostorima bile fundamentalističke. U svima je crkva (ili službena religija) vrlo jako i utjecajna, a pripadnici manjinskih religija se ne osjećaju uvijek jako ugodno. Ionako su razlike u vjeri i dovele do većine antagonizama na Balkanu.
Nije prestala potreba jer je vecina muslimana bilo domicilno stanovnistvo i nakon odlaska Osmanlija je ostalo da zivi u Bg.
Nije. Ostali su samo oni koji su se, po odlasku Turaka, vratili u pravoslavlje.
To je jedno a drugo je da i danas ima potreba za muslimanskim grobljem, da i danas ima potreba za jednom pristojnom dzamijom u Beogradu. ali to zabranjujete..onako hriscansko fundamentalisticki.
Džamija u Gospodar Jevremovoj ulici ne samo da izgleda pristojno, nego je ovih godina ultra sređena (spolja i iznutra) i pridodate su joj brojne nove građevine, tako da tvoje zanovetanje na tu temu ne stoji.
Isto važi i za kukumakanje zbog groblja! U Beogradu mesta za sahranu nisu religijski podeljena, već se na svim grobljima potpuno ravnopravno sahranjuju posmrtni ostaci pripadnika SVIH veroispovesti, kao i ateisti!
Eva Braun
18.02.2007., 01:20
Jekna krasan ti je avatar :rigo:
pajdo06
18.02.2007., 11:46
Ti se garantovano prezivaš na -ić.:cool: :cool: :cool:
++++
kao Tesla,Labus,Kostunica,....:D
--------
horus kaže: Pogledaj post
--------
SVE za 5!!!!
I SVE U SRIDU!!!!
bobparker
18.02.2007., 12:09
Turcima Vatikan ne da uci u EU, a sumnjam da ce i Bosna imati sansi ako Bosnje forsiraju islamski extremizam.
Koliko vidim gdje god islam vlada u svijetu blizu je ratno podrucje.
filatelista
18.02.2007., 13:02
Tema je Srbija ovdje, tj sad jel Srbija ili ce biti Beo Pasaluk
Jer kad ode Kosovo, kakav ce plan Srbendi ne znam.Vidim neku paranoju i spominjanje ''zavera'', ali takav je zivot.
Nije. Ostali su samo oni koji su se, po odlasku Turaka, vratili u pravoslavlje.
:rofl: A sve se to desilo u "miroljubljivom srpskom hriscanskom duhu"(koji smo imali priliku vidjeti i tokom '90-tih a to je kolji, pali, ubij, pljackaj ) . Ma 'ajde bre. Ljudi su pobijeni, protjerani, njihove bogomolje porusene kao i ostali objekti koju su ih predstavljali a ostali su nasilno pokrsteni. Te price "kako odjendom" vise nije bilo vjernika pa je trebalo sve porusiti pricaj nekom drugom.
Vidjeti sta se desilo recimo od samog pocetka 19 stoljeca i "trijebljenja turaka" kako je to nazvao Stojan Novakovic. Ali ono o cemu mi govorimo se desavalo u periodu 1830-1867 kada je srbija stekla status vazalne autonomne knezevine unutar Osmanskog carstva. Muslimani Uzica su recimo dobili rok od 1 sat da se spreme za iseljenje. Sva njihova dobra, su opljackana i oduzeta. Isto i u Beogradu u Sapcu...
Neki su dosli u Bosnu kao sto sam rekao i ranije a neki produzili dalje. Njih oko 8.000 je osnovaloi mejsto Beograd kod Istambula(danas samo ima suma beograd-najveca kod Istambula).
Džamija u Gospodar Jevremovoj ulici ne samo da izgleda pristojno, nego je ovih godina ultra sređena (spolja i iznutra) i pridodate su joj brojne nove građevine, tako da tvoje zanovetanje na tu temu ne stoji.
Dzamija ima 150m2 i ni izbliza nije dovoljna za beogradske muslimane. To je objasnio i sam muftija. Ultra sredena kazes? izgleda dobro? haha pa poslije renovacije koja je uslijedila nakon paljeveine,pljacke i rusenja sve izgleda "sredeno".
Isto važi i za kukumakanje zbog groblja! U Beogradu mesta za sahranu nisu religijski podeljena, već se na svim grobljima potpuno ravnopravno sahranjuju posmrtni ostaci pripadnika SVIH veroispovesti, kao i ateisti!
"ravnopravno"a kazes. Ma nemoj. To vase "ravnopravno" upravo onemogucava muslimanima da naprave sahranu kako to i dolici nasimobredima. Ali zna se... srpska posla.
Jalokin
18.02.2007., 16:14
Brate sto si u beogradu kad je takva tortura? Beograd je na balkanu najmirniji grad! ja razumem vas Hrvate svet vam je dao vetar u ledja da razbuijete svoju zemlju (YU) i stvorite isto vasu ali manju (HR) dao vam glupe argumente i sad ste vi u opasnoj i to po zivot opasnoj zabludi....
Vi bi ubili savkog srbina koji proseta zagrebom dok ovde tako nije ovde vlada demokratija ..... pa niste se ujedinili u jugu sa srbijo9m jer je srbija bila tako losa.... BRATE MNOOOOGO LAZES! Oces da kazes da je srbima uu hrvatskoj LEPO pa su oni svi pobegli i pobijeni.....a hrvatima je u srbiji mnogo lose pa ih ima preko pola miliona?
Ultra sredena kazes? izgleda dobro? haha pa poslije renovacije koja je uslijedila nakon paljeveine,pljacke i rusenja sve izgleda "sredeno".
Da. Tako je.
Džamija u Gospodar Jevremovoj ulici je ultra sređena! I fasada, i spoljno osvetljenje objekta, i enterijer džamije, i brojni novopridodati objekti... Prvom prilikom kada budeš došao u Beograd, dođi pa se sam uveri.
"ravnopravno"a kazes. Ma nemoj. To vase "ravnopravno" upravo onemogucava muslimanima da naprave sahranu kako to i dolici nasimobredima. Ali zna se... srpska posla.
Ako na jedinstvenim grobljima za sve mogu bez problema da se sahranjuju pripadnici svih veroispovesti, ne vidim zašto bi to bio problem za muslimanske vernike!? Uostalom, tako je bilo i u vreme kneževine, kraljevine, dve nemačke okupacije, komunizma, postkomunizma, nacionalizma, i sada u vreme demokratije.
Au197/79
18.02.2007., 23:59
Muslimani Uzica su recimo dobili rok od 1 sat da se spreme za iseljenje. Sva njihova dobra, su opljackana i oduzeta. Isto i u Beogradu u Sapcu...
Uzmi telefonski imenik Užica. Videćeš da svako 3. prezime ima orijentalni koren: Osmanović, Memedović... A sve pravoslavci :zubo: Što znači da je bilo žešćeg pokrštavanja a time i posrbljivanja. Kakve ironije a Srbi odraše onaj međunožni organ pričama o poturčivanju, što je budirečeno pogrešan izraz jer niti je ko postao Turčinom, niti je ko teran da pređe na islam.
S druge strane pritisak je bio ili da se pređe u hrišćanstvo ili da se seli. Svetozar Marković je pisao o tome. Čak su pravoslavci pojedinih mesta pisali molbe da se poštede ljudi, jer će čitavo mesto ostati bez zanatlija. Opet pojedini periodi su bili O.K. Knez Mihajlo je darivao džamije u Beogradu, odredio im sledovanje ogreva, dao mujzinima državnu platu...
Ispod spomenika Neznanom junaku na Avali leži znani vojnik: Sulejman Balić iz Tutina ili Sjenice, Karađorđev obaveštajac je musliman, Karađorđevići su svoj sa Kučevićima iz okoline Novog Pazara i to se sa muslimanskim ogrankom te porodice više druže nego sa hrišćanskim. U Beogradu je postojao poseban studentski dom i fond za učenike muslimane... Dahije koje su pokrenule srbijanske hrišćane na ustanak su bili "domaći" muslimani (ne Turci) ali Bosančine sa dna kace, koje su mrske bile i srbijanskim slovenskim muslimanima. Bosanac je uvek Bosanac bez obzira na veru i naciju, teška sirovina, napravi sranje gde god da se nađe :)
Dakle bilo je i lepih bilo je loših stvari u odnosima. Lepe stvari treba promovisati a loše učiti da se ne ponove.
Brate sto si u beogradu kad je takva tortura? Beograd je na balkanu najmirniji grad! ja sam top govorio djindjicevoj zeni, a ona nesto skepticna u vezi toga. onda se u razgovor jos umijesa stambolica porodica i nastade pometnja.
Da. Tako je.
Džamija u Gospodar Jevremovoj ulici je ultra sređena! I fasada, i spoljno osvetljenje objekta, i enterijer džamije, i brojni novopridodati objekti... Prvom prilikom kada budeš došao u Beograd, dođi pa se sam uveri.
To je, estetski gledano, jedna od naslabije izdradenih dzamija u Beogradu. Ali nije uopste rijec o tome. Stvar je u tome da ona nije uslovna; Sa svojih 150m2
ne moze zadovoljiti potrebe beogradskih muslimana. tu treba gasulhana i svi ostali prateci objekti.
Ako na jedinstvenim grobljima za sve mogu bez problema da se sahranjuju pripadnici svih veroispovesti, ne vidim zašto bi to bio problem za muslimanske vernike!? Uostalom, tako je bilo i u vreme kneževine, kraljevine, dve nemačke okupacije, komunizma, postkomunizma, nacionalizma, i sada u vreme demokratije.
Opet kazem srpska posla.
U Ovome clanku kojeg sam ranije postavio (http://www.ekonomist.co.yu/magazin/em156/med/med2.htm) se doprinosi jos jedan dokaz o velikosrpskoj politici SPC i njenom vjerskom fundamentalizmu. naime to se da vidjeti u nepriznavanju crnogorske pravoslavne crkve kao i makedonske pravoslavne crkve. Otimanje njihovih crkvi i imovine. Ovdje se jasno vidi ispreplitanje nacije i vjere.
Jos jedan interesantan clanak koji govori o tome... o ispreletenosti SPC politike i nacije.
Pise : Željko Cvijanović (http://www.bhdani.com/arhiva/187/t18718.shtml)
Kraj kosovskog ciklusa
Početak rata u BiH za većinu pregrijanih vladika označio je početak ljubavi sa rukovodstvom Republike Srpske. Karadžić, Krajišnik i Plavšić - svijet koji se, za razliku od Miloševića, krsti, ide u crkvu i cjeliva svešteničke ruke - svojom radikalnom antikomunističkom retorikom potpuno je osvojio crkvene oce, koji su u RS vidjeli najprije srpsku Spartu, a zatim i srpski Pijemont. Gotovo neprimjetno, pokazuje se da su Jovan Zagrebačko-ljubljanski i Irinej Bački, koji su ostali bliski Miloševiću, u to vrijeme bili manje napaljeni od vladika lojalnih Palama. Veći dio Crkve u to vrijeme ne samo da više ne prati Miloševićev pragmatični nacionalizam nego potpuno nepragmatično trči ispred njega...
Kako je Miloševiću poklonjen kosovski mit Vidovdan, 28. juni 1987. na Gazimestanu bio je prvi dan u srpskoj istoriji poslije Drugog svjetskog rata u kome su se u prvim redovima jednog političkog skupa mogli vidjeti ljudi iz SPC. Bila je tada ogromna količina socijalne i političke neiživljenosti Crkve, koja je - organizovana na nacionalnom principu, što podrazumijeva praksa pravoslavlja - bila čvrsto i neopravdano uvjerena kako je sačuvala nacionalni luč kroz 50 godina komunizma...
"Politika se nalazi u samom biću Crkve, jer hrišćanska vjera nije samo privatna stvar", kaže episkop bački Irinej (Bulović), uz mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana (Pavlovića), Miloševiću najomiljeniji među arhijerejima....
li najveće iskušenje za SPC i ovaj put biće političke prirode. Crkveni oci u Srbiji su ponovo u prvim redovima političkih skupova, gdje, snažno podržani od Vojisava Koštnice,..
Super.
Nemam beda da muslimani, ili bilo tko drugi dobije komad ledine gdje bi se sahranjivali kako žele, s tim što se muslimani sada saranjuju po kakvim god običajima žele, sa katolicima i svima drugima u BG, pa bih molio da mi netko objasni u čemu je problem i zašto mora postojati segregacija. Dalje, znam da u BG postoji židovsko groblje, ali nešto mislim da je malo i prepuno, pa ne znam gdje se to oni saranjuju. Ako ćemo tako, onda bi trebalo napraviti i ateističko/agnostičko groblje, jer možda netko ne želi zanavijeka ležati sa idolopoklonicima i farisejima.
Podsjetiću da su Studentski Park i Tašmajdan nekada bili turska groblja, samo su u nekom trenutku "preseljena" :rolleyes:
srbi nemaju vjere, oni imaju religiju. bitna je SPC kao alat velikosrpstva, ne kao vjerska institucija i moralna vertikala društva.
u bivšoj državi srbi su se sprdali s hrvatima i zvali ih bogomoljcima, pa je i to jedan od razloga njihove pretjerane samouvjerenosti 90.-te (kriva pretpostavka da "bogomoljci" neznaju ratovati:D )
Au197/79
21.02.2007., 22:17
@I.G.K Tašmajdan je bilo srpsko groblje, tj. sve oko crkve sv. Marka je bilo groblje. Na Akademskom parku i dan danas postoji turbe (ili čak 2 turbeta). A i na Kalemegdanu postoji turbe nekog paše, bega šta li koji je pogino u Vojvodini.
Srpsko groblje? Otkad, iz srednjeg vijeka, u smislu kršćansko groblje srednjevjekovne države? Mislim, Srba u BG jedva da je bilo do nekog 18. vijeka. Ja znam za tursko/muslimansko groblje, možda je bio još neko, a crk.sv.Mar. je izgrađena u 20. vijeku, koliko sam čuo.
Turbe prekoputa STUDENTSKOG parka je usrano i raspadnuto, ne bi me čudilo da ga sruše preko noći i tu smjeste kiosk. Mislim da čak ni ne piše tko tamo leži. Turbe Damad Ali-paše na Kališu je nedavno valjda malo sređeno...
Srpsko groblje? Otkad, iz srednjeg vijeka, u smislu kršćansko groblje srednjevjekovne države? Mislim, Srba u BG jedva da je bilo do nekog 18. vijeka. Ja znam za tursko/muslimansko groblje, možda je bio još neko, a crk.sv.Mar. je izgrađena u 20. vijeku, koliko sam čuo.
Tašmajdansko (staro) groblje je hrišćansko groblje, gde su se obavljale sahrane sve do početka XX veka, a onda je uprava grada Beograda odredila znatno veću lokaciju koja je nazvana Novo groblje, kako se i danas zove.
Tursko groblje, tako se i zvalo, je u prvoj polovini XIX veka bilo na lokaciji gde je sada Dom Narodne Skupštine.
Crkva Sv. Marka je izgrađena 30-ih godina XX veka, na istom mestu gde se nalazila pravoslavna crkva izgorela u požaru.
Jos jedan dokaz da je Srbija ustvari jedna fundamentalisticka i za evropsko podneblje neprihvatljiva drzava.
Kamo srece da je Srbija krscansko-fundamentalisticka drzava. Kamo srece da je i Hrvatska to isto. Pa da onda u zakonima dviju drzava, a jos vaznije u srcima njihovih stanovnika zive odredbe: ljubi bliznjeg svog kao samog sebe, ne cini drugome sto ne zelis da se tebi desi, ne ukradi, ne ubij, itd.
srbi nemaju vjere, oni imaju religiju. bitna je SPC kao alat velikosrpstva, ne kao vjerska institucija i moralna vertikala društva.
To je potpuno tacno. Sva njihova dijela i rijeci idu u prilog tome.
pa dobro evo ja se slazem, mozda bi trebalo da ucimo od vas razvijenih zapadnih civilizacija, kako ste vi ono resili srpsko pitanje? a da..pobili ste oko milion ljudi i tako se resili bede, a mi ovde u srbiji samo terorisemo manjine, nismo jos na tako razvijenom stupnju ko vi.:)
pa dobro evo ja se slazem, mozda bi trebalo da ucimo od vas razvijenih zapadnih civilizacija, kako ste vi ono resili srpsko pitanje? a da..pobili ste oko milion ljudi i tako se resili bede, a mi ovde u srbiji samo terorisemo manjine, nismo jos na tako razvijenom stupnju ko vi.:)
bit će da je problem u manjini. vaša manjina je civilizirana dobrim dijelom, oni naši su pravi balvani:rofl:
rackoza
23.02.2007., 01:59
Uzice je bilo Muslimansko, a ne sasvim Bosnjacko.Dosta je tih Memedovica Roma, a i Tatara.Ili, ti mislis, da nije bilo Tatara u Srbiji.
Bilo je pokrstavanja Muslimana u Sokolu i Krupnju.Samo tamo
Te godine 1882 u Turskom selu, C... kraj Nisa, kada su svi postali Srbi.
U Leskovcu, su pokrsteni Albanci, oni su i bili katolici vecinom
Sabcu Muslimani su ostali zivi, ako se proglase ciganima
Jedini, kraj gdje je dozvoljeno Muslimana da zive u miru je bio Mali Zvornik
Beograd ima jednu dzamiju oko 150m2.Tesko srediti bas, toliki prostor,
Stvarno
:zubo:
Uzice je bilo Muslimansko, a ne sasvim Bosnjacko.Dosta je tih Memedovica Roma, a i Tatara.Ili, ti mislis, da nije bilo Tatara u Srbiji.
Bilo je pokrstavanja Muslimana u Sokolu i Krupnju.Samo tamo
Te godine 1882 u Turskom selu, C... kraj Nisa, kada su svi postali Srbi.
U Leskovcu, su pokrsteni Albanci, oni su i bili katolici vecinom
Sabcu Muslimani su ostali zivi, ako se proglase ciganima
Jedini, kraj gdje je dozvoljeno Muslimana da zive u miru je bio Mali Zvornik
Beograd ima jednu dzamiju oko 150m2.Tesko srediti bas, toliki prostor,
Stvarno
:zubo:
:s :rofl: :rofl: :rofl: :s
Jedan je rackoza, da ga nema trebalo bi ga izmisliti;) Steta sto ce morati da ispuni svoje obecanje da ce, ukoliko 26.-og Srbija ne bude osudjena za genocid u BiH, zauvek otici sa ovog foruma i posvetiti se, kao odani clan al-Qaidine celije u Seattleu, planovima za rusenje Space Needle ili Columbia Center;)
Priznajem da cu se sa setom prisecati njegovih budalastina na ovom forumu. Kratko je bio, ali je definitivno ostavio pecat:rofl:
Zato, rackoza, juris u napad "s verom u Alaha, za serijatsku drzavu do Pacific Northwesta!":top:
Noc leptira
23.02.2007., 14:43
:top: :top: :top:
Kome se ti obracas?
Osvetnick
24.02.2007., 00:49
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/746537/index.do
Četnička ideologija duboko je ukorijenjena u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tvrdi novinar Glasa Koncila Tomislav Vuković u dva nastavka svog najnovijeg feljtona "Pitanja uz srbijansku rehabilitaciju četništva".
Tu svoju tezu potkrepljuje rezultatima istraživanja Branislava Jeftića po kojemu su čak 357 svećenika Srpske pravoslavne crkve bili četnici. Autor dodaje da ne treba smetnuti s uma da je dio njih obavljao isključivo dušobrižničku službu u četničkim postrojbama, ali da se za dio njih, prema dostupnim podacima, to nikako ne može reći. Čak su 53 svećenika Srpske pravoslavne crkve bili pripadnici četničkog pokreta u Hrvatskoj.
CroKoala
24.02.2007., 01:15
osobno mislin da sve drzave u svijetu bih trebali uvest zakone da Crkve i bilo koje Vjero podruznice Nemaju pravo siriti mrznju
i imati redovne Kontrole i prijave sto Vjerska poduzeca radu
to je osnovno dase sprijeci Terorizam po svijetu od bilo koga
a Vrijeme je da Vjero Poduzeca vise nemaju ulogu i su Iskoriscene da sire Zlo Mjere protiv covjecanstva
Imaju i srbi svoje vehabije...
Ja sam protiv svakog ekstremizma bilo islamskog, pravoslavnog, katolickog, vakog,nakog,....
rackoza
24.02.2007., 02:14
Nema argumenata Klacko, pa mora nekako da provali .Nema Muslimana za Pacific Northwesta.Ali, ima ih za Pazara , Marselja, Brisela i Louvra
Gledajuci da Vinci sifre, kad Muslimani ovladaju Parizom, njihov ce biti pravi kriz
Pravi kriz, legenda o dijelu drveta, gdje Isus razapet, je uzet od Muslimana 1189 godine za vrijeme opsade Jerusalema Salahudinove
Mc Dave
24.02.2007., 02:54
Nije nikome tajna da puno Srba i njihova crkva gledaju blagonaklono na cetnicki pokret.Pitanje je sto su hrvatski politicari mogu uciniti da bi se rehabilitacija cetnistva u Srbiji zaustavila. Jako malo. Oni su u svom parlamentu donijeli zakone, deklaracije... i taj vraziji pokret proglasili svetim i nedodirljivim..
Nije nikome tajna da puno Srba i njihova crkva gledaju blagonaklono na cetnicki pokret.Pitanje je sto su hrvatski politicari mogu uciniti da bi se rehabilitacija cetnistva u Srbiji zaustavila. Jako malo. Oni su u svom parlamentu donijeli zakone, deklaracije... i taj vraziji pokret proglasili svetim i nedodirljivim..
Sramota:flop:
Nije nikome tajna da puno Srba i njihova crkva gledaju blagonaklono na cetnicki pokret.Pitanje je sto su hrvatski politicari mogu uciniti da bi se rehabilitacija cetnistva u Srbiji zaustavila. Jako malo. Oni su u svom parlamentu donijeli zakone, deklaracije... i taj vraziji pokret proglasili svetim i nedodirljivim..Sta hrvatski politicari i drzava mogu uraditi da bi se rehabilitacija cetnistva zaustavila u HR? Vazi i za BIH.
1. Zabraniti Srpsku Ortodoksnu Crkvu KOJA JE POD KONTROLOM BEOGRADA i KOS-a
2. Pospjesiti osnivanje nove autokefalne hrvatske/bosanske ortodoksne crkve koja NECE BITI POD KONTROLOM BEOGRADA i KOS-a
Nesto slicno kao sto ce uskoro biti formirana IZ Srbije. Beograd preko Srpske Ortodoksne Crkve u BiH i HR nastoji destabilizirati te dvije drzave, pa nam se cini da je crkva destabilizator. Ortodoksna Crkva je srpsko orudje u HR i BIH
Ron, kada sam napisao da si manijakalno opsednut Srbima i Srbijom, trebalo je da dodam i SPC-om, a u poslednje vreme i KOS-om! :zvrko:
:bonk:
Ron, kada sam napisao da si manijakalno opsednut Srbima i Srbijom, trebalo je da dodam i SPC-om, a u poslednje vreme i KOS-om! :zvrko:
:bonk:Daj nemoj mene navlaciti na tanak led, prijaviti cu te moderatorima. Sta tu ima manijakalno biti opsjednut? Ocigledno je da SOC u BiH i HR koristi svoj polozaj da destabilizira BiH i HR. Radili su to u proslosti, rade to i danas i raditi ce to i sutra. Ako je makedonska ortodoksna crkva autokefalna, ako je to crnogorska, zasto ne bi bile i bosanska odnosno hrvatska? SOC u Beogradu je nosilac cetnistva, velikosprstva pa i zlocina (vidjeti video sa Skorpionima ili u Bosni slucaj Fate Orlovic) bez svake sumnje, a ima u svakom selu i gradu u BiH i HR svoje ispostave. Veliki je luksuz ostaviti te i takve da rovare po BIH i HR u korist Srbije, a to rade i hoce bez svake sumnje.
Ako je IZ BiH pristala da u doglednoj buducnosti bude formirana IZ Srbije, ako to vec postoji sto se tice katolicke crkve u Srbiji, sta to vas izdvaja da imate ispostave pomocu kojih ce te raditi protiv BiH i Hrvatske dirigirano iz Beograda i centrale KOS-a? razmisli malo brajko. Neko je zaboravio rjesiti ovo pitanje kad se rjesavalo srpsko pitanje zapadno od Drine?
Ako je IZ BiH pristala da u doglednoj buducnosti bude formirana IZ Srbije, ako to vec postoji sto se tice katolicke crkve u Srbiji, sta to vas izdvaja da imate ispostave
Zato što islamska zajednica NIJE nacionalna, kao što ni katolička crkva NIJE nacionalna, a pravoslavna crkva je tako organizovana da JESTE nacionalna.
Svidelo se to tebi i meni, ili ne.
Znači, ako budeš uspeo da u BiH formiraš novu naciju - Bosanci - onda bi ta novokomponovana nacija mogla da ima i svoju pravoslavnu crkvu BPC, ali dokle god u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci, imaćeš: SPC, katoličku crkvu i islamsku zajednicu. I ništa više! :D
Sta hrvatski politicari i drzava mogu uraditi da bi se rehabilitacija cetnistva zaustavila u HR? Vazi i za BIH.
1. Zabraniti Srpsku Ortodoksnu Crkvu KOJA JE POD KONTROLOM BEOGRADA i KOS-a
2. Pospjesiti osnivanje nove autokefalne hrvatske/bosanske ortodoksne crkve koja NECE BITI POD KONTROLOM BEOGRADA i KOS-a
Nesto slicno kao sto ce uskoro biti formirana IZ Srbije. Beograd preko Srpske Ortodoksne Crkve u BiH i HR nastoji destabilizirati te dvije drzave, pa nam se cini da je crkva destabilizator. Ortodoksna Crkva je srpsko orudje u HR i BIH
Lupaš
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/746537/index.do
Glasu koncila smeta SPC je sprječava ekspanziju katoličanstva na istok.
rackoza
25.02.2007., 08:38
Znači, ako budeš uspeo da u BiH formiraš novu naciju - Bosanci - onda bi ta novokomponovana nacija mogla da ima i svoju pravoslavnu crkvu BPC, ali dokle god u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci, imaćeš: SPC, katoličku crkvu i islamsku zajednicu. I ništa više!
Jel to na Kosovu, ili samo u Srbiji.
2. Pospjesiti osnivanje nove autokefalne hrvatske/bosanske ortodoksne crkve koja NECE BITI POD KONTROLOM BEOGRADA i KOS-a[/B]
Sto brze to bolje.
Sto brze to bolje.
Eeeeee, nismo mi Srbi isto što i vi muslimani, pa da u Sloveniji imamo 2 Islamske zajednice, a u Srbiji čak 3 (tri)!!! :rolleyes:
Jedna koja priznaje vrhovnu vlast u Sarajevu, druga u Raškoj oblasti, i treća u Beogradu. :rofl: :D
Ako nastavite da umnožavate IZ deljenjem, uskoro će u Srbiji biti više IZ nego muslimanskih vernika. :cerek:
Glasu koncila smeta SPC je sprječava ekspanziju katoličanstva na istok.
Sad se propagira tkz. ekumenski pokret, nesto u smislu zajednickih molitvi katolika i pravoslavaca, al izgleda slaba vajda.
Narodu se to ne svidja..
Daihatsu
26.02.2007., 00:57
Daj nemoj mene navlaciti na tanak led, prijaviti cu te moderatorima. Sta tu ima manijakalno biti opsjednut? Ocigledno je da SOC u BiH i HR koristi svoj polozaj da destabilizira BiH i HR. Radili su to u proslosti, rade to i danas i raditi ce to i sutra. Ako je makedonska ortodoksna crkva autokefalna, ako je to crnogorska, zasto ne bi bile i bosanska odnosno hrvatska? SOC u Beogradu je nosilac cetnistva, velikosprstva pa i zlocina (vidjeti video sa Skorpionima ili u Bosni slucaj Fate Orlovic) bez svake sumnje, a ima u svakom selu i gradu u BiH i HR svoje ispostave. Veliki je luksuz ostaviti te i takve da rovare po BIH i HR u korist Srbije, a to rade i hoce bez svake sumnje.
Ako je IZ BiH pristala da u doglednoj buducnosti bude formirana IZ Srbije, ako to vec postoji sto se tice katolicke crkve u Srbiji, sta to vas izdvaja da imate ispostave pomocu kojih ce te raditi protiv BiH i Hrvatske dirigirano iz Beograda i centrale KOS-a? razmisli malo brajko. Neko je zaboravio rjesiti ovo pitanje kad se rjesavalo srpsko pitanje zapadno od Drine?
Ti ne samo da si opsednut i pglu , vec si i jako lose informisan . Da bi jedna crkva bila autokefalna mora biti priznata od strane svih ostalih pravoslavnih crkvi . Posto SPC ne priznaje autokefalnost MPC , ona nije ni autokefalna . O CPC necu ni da trosim reci , sa Makdoncima se mozda nekad i postigne dogovor , ali sa Crnogorcima jako tesko , cak ni u dalekoj buducnosti .
Sta ti mislis da neka crkva dobija svoju autokefalnost tako sto je predsednik te zemlje proglasi autokefalnom ? :zubo:
Dok jedna nacionalna crkva ne dobije priznanje svih ostalih autokefalnih pravoslavnih crkvi , ona nema autokefalnost i ne priznaje je ni jedna - ni grcka , ni ruska .... Bas me golica da li bi ikada SPC priznala BPC ili HPC hahahahaha
ako hoces da znas, crnogorska pravoslavna crkva je bila priznata prije jos od srpske pravoslavne crkve, samo sto je stvaranjem kraljevine jugoslavije SPC kroz pritisak uspjela da se CPC ukine!
A kao drugo priznanje dodjeliva patriarch od konstantinopela a ne druge crkve...
rackoza
26.02.2007., 01:08
jedna koja priznaje vrhovnu vlast u Sarajevu, druga u Raškoj oblasti, i treća u Beogradu.
Ja, jos uvijek iskreno ne mogu da skopcam, da si ti ovo napisao.To je toliko da ne kazem smijesno, da je zalosno
Mesihat ti je manja Islamska zajednica
Mesihat Sandzacki, ti je kao Eparhija kod pravoslavnih. Eparhija Karlovacka.Da li, razumijes, ili jos nista ne ide.On ne priznaje Beograd i novoformiranu Islamsku zajednicu Srbije.Isto, kao sto vi ne priznajete Crnogorsku pravoslavnu crkvu ili Makedonsku .Ocekivao sam ako ces pricati, nesto o Islamu, da se barem malo razumijes o strukturu Islamske zajednice
Ta, ''Raska'' oblast je Sandzak.I taj Sandzacki mesihat je podredjen Sarajevu
Skopljanski mesihat je tek za rata priznat od Sarajevo, pod nazivom Makedonska islamska zajednica.Pristinski mesihat je jos uvijek pod nadzorom Sarajeva.Mozda budu formalno priznati od Sarajeva, a mozda i ne budu .Priznanje Sarajeva je priznanje Pape, skoro sto se tice Muslimana Balkana.
Kao i mesihat Preveske doline, koji je opet pod nadzorom Sarajeva.Takva je ista spika bila u Sloveniji, kada je sacica Muslimana odlucila da stvori Slovensku Islamsku zajednicu, iako Bosna, kao legalna nasljednica Otomana, i sejh-ul -islama, ima pravo, da nadzire sve Muslimane do Dardanela.Znaci i one u Bugarskoj.Tolika je moc Bosanske Islamske Zajednice, i Reis Uleme Bosanskog da kad je u Bugarskoj bio, Muslimani tamo, zajedno sa Turcima, su mu govorili da je vrhovni voda Muslimana.Kao sto i jeste.
U Arapskom svijetu imas samo par seih i reis Ulema
Egipat ima jednog
Istanbulski Ulema je zaduzen kao vrhovni voda Muslimana Turske.
Nadam se da si skopcap.Iskreno se nadam
Uvijek se mogu mesihati sa muftijama otcijepiti , i formirati neku Zajednicu, da podignu rejting.Samo, bez priznanja Sarajeva, to je sve nevazno
ako hoces da znas, crnogorska pravoslavna crkva je bila priznata prije jos od srpske pravoslavne crkve, samo sto je stvaranjem kraljevine jugoslavije SPC kroz pritisak uspjela da se CPC ukine!
A kao drugo priznanje dodjeliva patriarch od konstantinopela a ne druge crkve...
Je l' to govorimo o onoj crnogorskoj "crkvi" koja je 17.1.2000. u MUP-u Cetinje registrovana kao verska zajednica grupe građana? :s
:rofl: :D
Ja, jos uvijek iskreno ne mogu da skopcam, da si ti ovo napisao.
Samo sam ti, ukratko, prepričao beogradskog imama Muhameda Jusufspahića, koji u intervjuu za 'Politiku', između ostalog, kaže i ovo:
"...Ne želimo da u Srbiji imamo islamsku zajednicu čija je glava u Sarajevu. Srbija i Bosna i Hercegovina su nezavisne države i zaslužuju da imaju, svaka svoju, islamsku zajednicu”.
Jusufspahić podseća da je princip da se islamske zajednice formiraju na nivou međunarodno priznatih država. Zato se insistiralo da Zakon o crkvama i verskim zajednicama pod jednim imenom registruje Islamsku zajednicu u Srbiji uključujući sve njene organizacione nivoe.
– Na nama je da se izborimo da je Rijaset IZS vrhovni organ i to je jedan dug proces. Imamo odbore IZS u Sandžaku koji su uz nas. Takođe, jedna od dve islamske zajednice za Preševo, Bujanovac i Medveđu podržava osnivanje Rijaseta. Za to što radimo imamo i šerijatsku opravdanost. Ne nasleđujemo mi tradicionalnost BiH, već Islamske zajednice Srbije koja je svojevremeno unela legitimnost u zajedničku IZ Jugoslavije. Uskoro će biti 140 godina otkako je islam priznat kao religija u Srbiji – ističe beogradski imam..."
Sekretar Mešihata u Beogradu efendija Eldin Ašćerić je za Tanjug izjavio da je Srbija svoju islamsku zajednicu imala 10 godina pre Bosne i Hercegovine. On je napomenuo da su još 18. maja 1868. godine knez Mihailo Obrenović i Državni savet Kneževine Srbije doneli ukaz o priznanju islama kao zakonite religije, a potom je, kako je rekao, usledila menšura (ovlašćenje) šeih-ul-islama iz Istanbula.
Uvijek se mogu mesihati sa muftijama otcijepiti , i formirati neku Zajednicu, da podignu rejting.Samo, bez priznanja Sarajeva, to je sve nevazno
Nije tačno!
Generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH Muhamed Salkić kaže da Islamska zajednica u Srbiji ima pravo na svoje samostalno organizovanje, ali da to organizovanje podrazumeva konsenzus svih organizacijskih jedinica na području Srbije.
Je l' to govorimo o onoj crnogorskoj "crkvi" koja je 17.1.2000. u MUP-u Cetinje registrovana kao verska zajednica grupe građana? :s
:rofl: :D
govorim o onoj koja je postojala prije 1918. bisere!
rackoza
26.02.2007., 01:27
Laz i izmisljotina propalog Bugojanskog muftije
Jusufspahic moze da ide u Istanbul, i neka upita vjerskog vodju Muslimana Turske, ko tu laze.Samo lakse je lagati.
Tako, ako budes radio na rekla-kazala, a kazem ti da nije tako, i sam Jusufspahic zna to
On je odjebao Muftiluk od Islamske zajednice.Bolje im je da svi predju u krscanstvo.Sad ce biti izolovani i od Sarajeva, Istanbula i cijelog Muslimanskog svijeta
rackoza
26.02.2007., 01:29
:eek: Hrkljus
Sukob zbog formiranja Rijaseta u Beogradu
Nebojša GRABEŽ, Lejla SARIĆ
Formiran je juče u Beogradu Rijaset Islamske zajednice Srbije, čime je deo verske zajednice muslimana u Srbiji prvi put od raspada Jugoslavije izdvojen iz ingerencije Sarajeva. Sandžački mešihat – područje u kojem je daleko više muslimana nego bilo gde drugo u Srbiji odluku ne priznaje i ostaje podređen Rijasetu u Sarajevu.
Imenovanjem muftije Hamdije Jusufspahića za vršioca dužnosti reis-ul-uleme Rijaseta Islamske zajednice Srbije, praktično je proglašena organizaciona nezavisnost Islamske zajednice Srbije od Sarajeva, što je najavljeno početkom godine kada je doneta odluka o osnivanju Rijaseta.
«Donesen je Ustav Islamske zajednice Srbije i u njemu je određeno da se imenuju privremeni organi. U tom smislu je muftija beogradski i imenovan, zbog svojih zasluga za islam u Srbiji i razvoj islama uopšte. Jednoglasno je doneseno da se predloži za vršioca dužnosti reis-ul-uleme.»
Imenovanje Hamdije Jusufspahića za vršioca dužnosti Reis-uleme izazvalo je vidno nezadovoljstvo u Sandžaku. U vreme bivše SFRJ Rijaset u Sarajevu bio je najviši organ upravljanja islamske zajednice te države. Sa njim su i danas organizaciono povezani mešihat u Sandžaku, kao i Islamska zajednica Preševske doline koja pripada Mešihatu u Prištini, a koji je, takođe, deo Rijaseta u BiH.
Na sednici Islamske zajednice Srbije doneta je i odluka o osnivanju Mešihata sandžačkog u okviru Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Zamenik sandžačkog muftije Mevlud Dudić, skup u Beogradu nazvao je neozbiljnim i nelegalnim. On kaže da Odbor za objedinjavanje Islamske zajednice, na čijem je čelu, okončao pripreme i da će u Novom Pazaru formalno biti objedinjena islamska zajednica u Srbiji. Dudić kaže da je razlog za razilaženje činjenica da islamski predstavnici u Beogradu žele da raskinu vezu sa Sarajevom:
«Naše neslaganje sastoji se u tome što mi pravimo islamsku zajednicu , a oni prave porodičnu zajednicu. Ključ spoticanja jeste duhovna centrala, odnosno veza sa Rijasetom Islamske zajednice Bosne I Hercegovine. Mi na osnovu dogmi, odnosno šerijatskih propisa, nemamo pravo kidati duhovnu vezu sa Rijasetom Islamske zajednice BiH, što nije slučaj kod njih. Oni smatraju da to treba i učiniti. Ukazom šejhul-islama iz Istambula još od Berlinskog kongresa 1878. godine njegove ovlasti su prenete na Rijaset i reis-ul-ulemu u Sarajevu, što govori da Rijset i reis-ul-ulemu imaju pravo imati na balkanskim prostorima jedino muslimani BiH, odnosno Sarajevo. Iz tog razloga mi nećemo ni u kom slučaju dozvoliti kidanje veze sa Rijasetom i reis-ul-ulemom kao vrhovnim poglavarom.»
S druge strane, sekretar Mešihata srbijanskog Eldin Ašćerić tvrdi da osnivanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije nikako ne znači raskid duhovnih veza sa bilo kojim muslimanima u svetu, pa ni sa Rijasetom u Bosni I Hercegovini:
«Osim ako neko to tako želi. Sigurni smo da muslimani Srbije nisu na tom putu, a time ni ova inicijativa ničim tome ne doprinosi. Smatramo da će se saradnja nastaviti normalnim tokom, kao i do sada. Islamska zajednica Srbije je bila samostalna čitav ovaj period, od raspada Islamske zajednice u SFRJ. Ovo je samo korak ka učvršćivanju Islamske zajednice u Srbiji.»
* * * * *
U Islamskoj zajednici BiH podržavaju muslimane Sandžaka u njihovom protivljenju odluci muslimana sa beogradskog područja da proglase islamsku zajednicu za Srbiju i imenuju beogradskog muftiju Hamdiju efendiju Jusufspahića za reisu-l-ulemu. Generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice BiH Muhamed Salkić za Radio Slobodna Evropa kaže:
«Taj jednostrani akt ne obavezuje Islamsku zajednicu u BiH i Islamska zajednica i dalje ostaje čvrsto vezana za mešihat Islamske zajednice u Sandžaku kao svoj sastavni dio.»
Neki od vodećih teologa sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu ocjenjuju cijeli spor i kao političko pitanje koje otvara određenu opasnost po muslimane Srbije. Profesor Adnan Silajdžić:
«To jeste složen problem, pogotovo unutar Srbije, zbog toga što je već ranije, dakle tokom samog rata, formirana bošnjačka islamska zajednica u Sandžaku. Na nivou dviju država će to biti veliki problem, ja pretpostavljam. I još jedno: da će zapravo različite političke filozofije unutar državne politike Srbije manipulirati ovom jednom složenom situacijom u kojoj su zatečeni muslimani, veći broj njih ni krivi ni dužni.»
U Islamskoj zajednici BiH kažu kako podržavaju namjeru Islamske zajednice Sandžaka da u martu održi sabor na kojem će, kakao najavljuju, osnovati islamsku zajednicu muslimana iz svih krajeva Srbije, a ne samo sa beogradskog područja i džemata u Malom Zvorniku. Generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice BiH Muhamed Salkić:
«Islamska zajednica u BiH podržava formiranje objedinjene islamske zajednice za cijelu Srbiju koja bi uključivala džemat u Beogradu, vojvođanske džemate, džemate iz Preševske doline i džemate sa područja Sandžaka.»
Islamska zajednica BiH, ali i bošnjačke političke partije, naglašava profesor Adnan Silajdžić, morale su se ranije pozabaviti muslimanskim pitanjem u Srbiji. Prema njegovom mišljenju, prva greška bila je razbijanje nekadašnje islamske zajednice iz vremena bivše SFRJ na nekoliko islamskih zajednica u novim državama:
«Ne treba zaboraviti da je politička nomenklatura Bošnjaka u BiH uoči samog rata, a pogotovu tokom rata doprinijela razbijanju jedinstvene islamske zajednice i ja držim da su najodgovorniji ljudi za takvo stanje stvari u Srbiji, ne samo dakle muftija beogradski nego jednako tako su odgovorni ljudi i u Sarajevu koji su razbili jedinstvenu islamsku zajednicu, koja je bila i u financijskom i u kadrovskom i u organizacijskom smislu jedna relativno moćna, ali u svakom slučaju respektabilna religijska zjednica na ovim prostorima - tako što je to učinjeno u ime zaštite državnosti BiH, što je u političkom smislu jedan nonsens, ja bih rekao - jedan apsurd. Oni moraju preuzeti odgovornost za trenutno stanje stvari u Srbiji. Ja sam sklon misliti da će se te razlike i to problemi samo usložnjavati i razlike produbljivati.»
U Islamskoj zajednici BiH ne smatraju greškom što se nekadašnja islamska zajednica koja je pokrivala prostor bivše SFRJ rascjepkala na nekoliko autonomnih zajednica u novim državama. Dok je postojao državno - pravni okvir SFRJ, islamska zajednica je mogla jedinstveno djelovati na tom području, jer je njeno utemeljenje bilo na osnovu jugoslavenskih zakonskih propisa. Raspadom te države, navode u Islamskoj zajednici BiH, raspao se i državno - pravni okvir u okviru kojeg je djelovala tadašnja islamska zajednica.
rackoza
26.02.2007., 01:35
Vrhovni voda Muslimana Otomanske imperije
Seih-Islama
Je rekao da Bosanski Muslimani(Bosnjaci) Zajedno sa Reisom, imaju cijelu nadleznost nad Balkanskim Muslimanima
Reis-Ulema je samo nadlezan Istanbulskom Seihu do dana danas od 1878
I to su ravnopravni partneri.Samo Islamska zajednica Sarajeva, moze da daje ili ne,pravo drugim Muslimanima, da formiraju svoju Islamsku Zajednicu
Sarajevo je dalo ustupak taj samo MAKEDONSKOJ ISLAMSKOJ ZAJEDNICI
Koju vodi vodja Muslimana Miz Jakub Selimovski
Pristinski Mesihat, kao i Beogradski je jos pod nadzorom Sarajevo
Sta je par budala Muftija propalih u Beogradu uradilo, je samo na njihovu stetu, a ne korist.Ovako ce sad biti prezirani i u Sandzaku, Sarajevu, Makedoniji, koja je zahvalna Sarajevu i naposlijed Turskoj
Ostavi se bajki.Ovo je realnost
Daihatsu
26.02.2007., 01:40
Glupo mi je da raspravljam o necem sto uopste nije upitno :
" Da bi jedna pravoslavna crkva bila crkva, ona mora da bude priznata od strane SVIH pravoslavnih crkava. Znači, ona dobija legitimitet jedino ako je priznaju kanonske crkve pravoslavnoga sveta, počev od Vaseljenske patrijaršije, pa do Ruske, Rumunske, Bugarske, Srpske crkve i tako dalje " .
Imas google , pa vidi tamo u krajnjem slucaju .
Laz i izmisljotina propalog Bugojanskog muftije
Znači, svi lažu! :misli:
I Muhamed Jusufspahić, i Eldin Ašćerić, i Muhamed Salkić...
rackoza
26.02.2007., 01:51
Da, pogodim.Da ti jadnici nisu iz Beogradskog muftiluka.Hoce vlast, i druze se sa Kostunjavim
Kazem ti kako je
Istanbul ce ih ignorisati.Sandzak nece da cuje za njih.Makedonija ce stati uz Sarajevo, jer im je Sarajevo dalo zajednicu
Taj muftiluk ima 3 dzamije u 3 grada, i oni predstavljaju 5 % Srbijanskih Muslimana, a i manje.To je Nis, Beograd i Mali Zvornik
Mali Zvornik ima 1400 Muslimana
Nis ima 2000
Beograd oko 10 000
Manje od Presevske doline, koja je nadlezna Sarajevo.Ko tu gubi.Islamska zajednica Sarajeva, je izgubila 3 dzamija.A Islamska Zajednica Srbije, tj Beogradski muftiluk je izgubio svako postovanje u Stambolu, Sarajevu, Sandzaku i Islamskom svijetu
Bosnjaci tu nisu nista izgubili, a ni Sarajevo.
Eldin Aceric prica za Eldina i za 2% Muslimana Srbije.Eto, koliki je autoritet Eldin
rackoza
26.02.2007., 01:58
Eto, dajmo neku vecu maksimalu, da taj muftiluk ima 15 000 Muslimana sa 3 dzamije:Mali Zvornik, Beograd i Nis
Presevska Dolina ima 60 000 Muslimana
Sandzak ima 150 000 + Muslimana
Nek je ukupno 230 000 Muslimana
Ta ''Iz'' ne obuhvaca oko 7% Muslimana Srbije
Kazem ti kako je
OK verujem ti.
I jedino što mogu da kažem je da Muhamed Jusufspahić sigurno nije budala.
Slušao sam ga par puta na TV, i mogu ti reći da beogradski imam govori vrlo, vrlo zdravorazumski. Čim je pokrenuo tu ideju, sigurno da je pre toga dobro promislio, i sve argumente stavio na sto. Pri tom je krajnje hladnokrvan, dok su njegovi oponenti izrazito nervozni. Da li ti to nešto govori?
Uzgred, jesi li baš sasvim siguran da su muslimani u Raškoj oblasti, kao i u Bujanovcu, Preševu i Medveđi totalno jedinstveni?
rackoza
26.02.2007., 02:09
I jedino što mogu da kažem je da Muhamed Jusufspahić sigurno nije budala.
On je pukao davnih dana.I to davnih dana.Steta Muslimana Srbije.Vec Islamska zajednica VOJVDINE, govori da ce se prikljuciti Sandzaka.Ironija, zar ne
Uzgred, jesi li baš sasvim siguran da su muslimani u Raškoj oblasti, kao i u Bujanovcu, Preševu i Medveđi totalno jedinstveni?
Bosnjaci Sandzaka ce reci sta Zokorlic i Sarajevo kaze
Jusufspahić jeste u odličnim odnosima sa svakom strankom, izuzev možda SPS-a. (?)
Nije ni čudo, kada se nalazi u regionalnom centru moći. Na svakoj svečanosti on je taj koji ima počasno mjesto, a ne nitko iz Sarajeva ni Pazara ni, bogte, Preševa.
Tako frajer zvanično pokušava definirati svoju faktičku moć i utjecaj. Napomenimo i da je IZ Beograda etnički jako izmješana, vjerojatno čak dominiraju Romi, kao i da u Beogradu i nema nešto vjernika. Niš i Mali Zvornik su, brijem, različita priča.
Zar su stvarno muslimani iz ostalih balkanskih zemalja pravno okrenuti Sarajevu? Pomaci, Albanci, Turci, Romi?
Ovo za pravoslavne crkve je nerješiv problem. Posljednji put kada se održala neka vrsta vaseljenskog sabora, ne da se nisu uspjeli ništa dogovoriti, nego su se i pocijepali po pitanju kalendara. Postoje još mnoge nepriznate pravoslavne "crkve". Postoje starovjerci u bivšem SSSR, postoji oko 10 posto pripadnika grčke crkve koji ne priznaju gregorijanski kalendar, postoji više ruskih crkava, CPC, MPC i još gomila. To je tako kako jeste i nerješivo je, jedino da nove crkve osnuju svoju zajedničku "internacionalu".
To što Beograđani osnivaju svoj mešihat u Pazaru apsolutno mi je isto kao kada SPC osniva svoju eparhiju, mitropoliju, šta li, u Makedoniji.
Jusufspahić jeste u odličnim odnosima sa svakom strankom, izuzev možda SPS-a. (?)
Ma one je vec pomatusio.
Zar su stvarno muslimani iz ostalih balkanskih zemalja pravno okrenuti Sarajevu? Pomaci, Albanci, Turci, Romi?
Ne Sandzak je privrzen Sarajevskom rijasetu, sto je normalno jer je to samo jedan trenutno okupirani dio Bosne, dok su ovi iz Preseve prvrzeni pristinskom.
Jusufspahic pokusava da formira sopstveni rijaset.
Ma one je vec pomatusio.
Ne Sandzak je privrzen Sarajevskom rijasetu, sto je normalno jer je to samo jedan trenutno okupirani dio Bosne, dok su ovi iz Preseve prvrzeni pristinskom.
Jusufspahic pokusava da formira sopstveni rijaset.
znači tu smo;) ja kažem da je bih okupirala veliki dio hrvatskog teritorija:E
Jusufspahić jeste u odličnim odnosima sa svakom strankom
Za početak dovoljno!
Da bi ostvario interese vernika koje zastupa.
Što i jeste njegov posao.
Krvavi_Osvetnik.
01.03.2007., 16:59
Za početak dovoljno!
Da bi ostvario interese vernika koje zastupa.
Što i jeste njegov posao.
On ne zastupa ni 10% tamosnjih muslimana. Vecina muslimana s druge strane Drine se nalazi u Sandzaku i oni imaju pravo "da vode politiku".
indianajones
01.03.2007., 18:46
Ovo nije istina. Samo jedno uporiste cetnika je postojalo u NDH. Knin.
srbIN mirotvorac
07.03.2007., 10:18
U poverenju.
Fundamentalizam je izvorno ucenje.
Izmedju ostalog II vatikanski koncil je hteo da katolicka crkva bude sto bliza izvornoj tj fundamentu. Da li je onda i hrvatska fundamentalisticka?:)
ice41000
07.03.2007., 12:48
Ovo nije istina. Samo jedno uporiste cetnika je postojalo u NDH. Knin.
Zaboravljaš da je NDH obuhvaćala i Bosnu.
U poverenju.
Fundamentalizam je izvorno ucenje.
Izmedju ostalog II vatikanski koncil je hteo da katolicka crkva bude sto bliza izvornoj tj fundamentu. Da li je onda i hrvatska fundamentalisticka?:)
to dvoje nema veze jedno s drugim:rofl:
srbIN mirotvorac
07.03.2007., 13:12
to dvoje nema veze jedno s drugim:rofl:
:confused:
fundamentalizam uistinu ima takvo značenje; ukupnost nazora koji se postavljaju kao temelj nekog učenja i bitnih zasada politike, vjere, crkve ili ideologije, nastojanje da se potakne povratak navodnim drevnim temeljima te vjere, politike itd.
zbog ovog boldanog nastaju problemi;)
On ne zastupa ni 10% tamosnjih muslimana. Vecina muslimana s druge strane Drine se nalazi u Sandzaku i oni imaju pravo "da vode politiku".
Pa ko ih u tome sprečava?
Da li Suljo Ugljanin koji se totalno slizao s Koštunicom, ili Rasim Ljajić koji je čak i formalno u koaliciji sa Tadićem???
Zato, PONAVLJAM, Muhamed Jusufspahić je trenututno jedini čovek u Srbiji koji vodi politiku u interesu svih muslimana koji žive u Srbiji.
Eto zašto ga tako oštro napadaju i Suljini, i Rasimovi, poltikanti koji se predstavljaju kao tobožnji vernici!
srbIN mirotvorac
07.03.2007., 21:00
fundamentalizam uistinu ima takvo značenje; ukupnost nazora koji se postavljaju kao temelj nekog učenja i bitnih zasada politike, vjere, crkve ili ideologije, nastojanje da se potakne povratak navodnim drevnim temeljima te vjere, politike itd.
zbog ovog boldanog nastaju problemi;)
Slazem se ako kazete da je Srbija krscansko fundamentalisticka to je kompliment.
A ja doso na ovaj sajt da se svadjam.:mad:
rackoza
08.03.2007., 06:45
Nemoj se svadjati
Idi, pomazi da pises tuzbu protiv Hrvatske.Haj, pomognem ti ja, usput, samo se vi tuzite.
srbIN mirotvorac
08.03.2007., 13:18
Nemoj se svadjati
Idi, pomazi da pises tuzbu protiv Hrvatske.Haj, pomognem ti ja, usput, samo se vi tuzite.
to radi prof. dr. Radoslav Stojanovic i njegova ekipa.
Ekipu koja dobija ne treba menjati.:top:
Pa ko ih u tome sprečava?
Da li Suljo Ugljanin koji se totalno slizao s Koštunicom, ili Rasim Ljajić koji je čak i formalno u koaliciji sa Tadićem???
Zato, PONAVLJAM, Muhamed Jusufspahić je trenututno jedini čovek u Srbiji koji vodi politiku u interesu svih muslimana koji žive u Srbiji.
Eto zašto ga tako oštro napadaju i Suljini, i Rasimovi, poltikanti koji se predstavljaju kao tobožnji vernici!
Ugljanin i Ljajic nemaju nikakve veze sa tim jer su oni politicari i oni predstavalju politicke interese Bosnjaka u Sandzaku i Srbiji. Postoji IZ Sandzak :http://www.islamskazajednica.org koja predstavlja muslimane iz Sandzaka, dakle njihove "vjerske interese", nazovimo ih tako. Kao sto sam rekao i ranije IZ Sandzak predstavlja najveci broj prekodrinskih muslimana(preko 80%) i oni
imaju najvise prava u vezi odlucivanja.
Znam da je kod vas SPC= politika ali to nije slucaj kod drugih.
Ugljanin i Ljajic nemaju nikakve veze sa tim jer su oni politicari i oni predstavalju politicke interese Bosnjaka u Sandzaku i Srbiji. Postoji IZ Sandzak :http://www.islamskazajednica.org koja predstavlja muslimane iz Sandzaka, dakle njihove "vjerske interese", nazovimo ih tako. Kao sto sam rekao i ranije IZ Sandzak predstavlja najveci broj prekodrinskih muslimana(preko 80%) i oni
imaju najvise prava u vezi odlucivanja.
Znam da je kod vas SPC= politika ali to nije slucaj kod drugih.IZ Sandzaka ne priznaje milosevicevog muftiju kao Reisa. I onako su ga instalirali Kostunica i ekipa.
IZ Sandzaka ne priznaje milosevicevog muftiju kao Reisa. I onako su ga instalirali Kostunica i ekipa.
Tacno. A kao sto sam rekao IZ Sandzak predstavalja najveci broj prekodrinskih muslimana i samim time njihov glas je vazniji od onih iz BG.
IZ Raškog okruga je IZ jednog okruga.
Znači, provincijska IZ.
Jedini koji ima realnu moć je - Muhamed Jusufspahić. Svidelo se to nekome ili ne.
filatelista
15.03.2007., 13:06
IZ Raškog okruga je IZ jednog okruga.
Znači, provincijska IZ.
Jedini koji ima realnu moć je - Muhamed Jusufspahić. Svidelo se to nekome ili ne.
Sandzak ima 100 tinjak ak dzamija.Presevska dolina jos nekih 50, na 60 000 Muslimana.To je 150 Dzamija pod nadzorom Sarajeva
Beograd i Nis imaju 2
Prije nego sto otvoris usta, da ispadnes pametan, raspitaj se ili pregledaj preko neta, kad vec ne gledas nista, da i Islamska zajednica Vojvodine ne priznaje Jusufspahica
Na njegovu stranu je stao samo medzlis Iz Mali Zvornik, Nis i naravno Beograd.
Taj, akt prema Seih-ul-ulemi nije validan, jos gore nego sto Crnogorci traze.Legalni i jedni naslijednik Otomana na Balkanu je Sarajevo
Do 1992 Prishtinski i Skopljanski Mesihat, zajedno sa Beogradskim mesihatom, su bili podlozni Sarajevu.Ne, od Tite, nego od Austrije je takvo stanje bilo.Tek, nezavisnoscu Albanije 1912, Sarajevo rado daje nezavisnost Islamskoj vjerskoj zajednici Albanije, dobro si me cuo, Tirana je bila podlozna Sarajevu tada.Nakon Albanske nezavisnosti 1912, i okupacije Sandzaka i Kosova 1912-1913 u Balkanskom ratu, mesihati se ponovo reorganizuju.
Nakon 1 svjetskog rata, Sarajevo ima nadleznost Banovine, kako je nakon 6 Januarske diktature bila razdjeljena zemlja, imao sam 5 iz Historije Jugoslavije, ono sto se ne jede.Tek godinu prije rata znaci 1940 i vlade Stojadinovica, banovine se ukidaju, ali pocinje da vlada centralizam
Nakon 2 svjetskog rata, opet Sarajevo dobija svoje bivse kolonije
Pristinski mesihat ima veliki stupanj autonomije, ali jos je nadlezan Sarajevo
Zagrebacki i Beogradski isto toliko, ali broj Muslimana je bio tamo malen
Inace zadnji Reis-Ul-Ulema i prvi i posljedni koji nije bio Bosnjak, je Jakup Selimovski Makedonski Musliman
U ratu on dolazi u Sarajevo, neke 1994 i trazi formiranje Makedonske Islamske Zajednice, gdje ce on biti Reis.Sarajevo mu daje takav ustupak, jer nije htjelo da gusi narode, posebno Makedonce, imalo je drugih problema
Pristinski Mesihat ce se uskoto otcijepiti, to je realnost, i mislim da ce Sarajevo dati 99% svoju potvrdu.Sto se tice Jusufspahica, bez pismene potvrde Sarajeva, njegov akt nema nikakvog znacaja, cak bi ga se i Makedonski Muslimani ismijavali i omalozavali.
Buducnost Iz na Balkanu je sigurno
Kosovska Islamska zajednica, mislim da takodjer i Presevski medzlis mora da bude nadlezan novoj drzavi Kosovo
Albanska Iz, od 1912
Makedonska Iz od 1994
Te Bosanska Iz, gdje Reis Ul-Ulema ima drugu najvazniju ulogu odmah poslije velikog Istambulskog Muftije, koji je sef broj 1.Sarajevski Ceric je kao kardinal dodje.Inace, glavni Seih Islamskog svijeta, je veliki i glavni Muftija Damaska, svi to znaju.Nije ni Vahabi Arabija.Takodjer jos jedan od vaznijih licnosti je glavni imam Dzamija Al-Azhar u Kairu Egipta.
Kap u moru 20 000 Beogradskih Muslimana, ako i toliko mogu da crkavaju od gladi, ako im Sarajevo kaze.Uticaj je toliki, da Iz Vojvodina ne priznaje takvo sta, i ostaje naravno nadlezna Sarajevo.Jusuf bi vlasti, sad je nece nikad dobiit, kad je tako skrt.
Sarajevo ima svojih briga, nego sto neki ''vodja'' pobunjenika misli, sa tom jednom dzamijom.Eto, mu ta dzamija, i nek se pravi sef.Nek dodje u Stambul, na samaranje velikom Istambulskom muftiji.Da, ne bi, zna i Jusufspahis pravila za razliku od nekih na forumu, da ga osramote ljudi beze
Islamska zajednica Vojvodine ne priznaje Jusufspahica
Pa 'de nađe baš Vojvodinu gde, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, ima ukupno: 417 Bošnjaka i 3.634 Muslimana. :D
Uzgred, navedi mi makar jednog jedinog beogradskog Muslimana (4.617) ili Bošnjaka (1.188), koji je PROTIV Jusufspahića! :s
Henry_Kinasky
17.03.2007., 19:26
Aha, Srbija je "krscansko-fundamentalisticka" zemlja :zvrko:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=03&dd=17&nav_category=16&nav_id=236976
:kava:
Banja_Luka
18.03.2007., 00:17
Pa 'de nađe baš Vojvodinu gde, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, ima ukupno: 417 Bošnjaka i 3.634 Muslimana. :D
Uzgred, navedi mi makar jednog jedinog beogradskog Muslimana (4.617) ili Bošnjaka (1.188), koji je PROTIV Jusufspahića! :s
Ti si malo priglup a? Reis se bira iz svih dzemata(od predstavnika svih dzamija). Dakle i kad bi rekli da Jusufspahica podrzavaju svi beogradski muslimani(sto nije slucaj) on ne moze biti Reis jer nema podrsku iz ostalih dzemata, to jeste nema podrsku preko 95% prekodrinskih muslimana. Uz to reis se ne postaje tako. Jedini priznati reis je onaj u Sarajevu. Predugo da bih ti objasnjavao zasto.
Banja_Luka
18.03.2007., 00:27
Aha, Srbija je "krscansko-fundamentalisticka" zemlja :zvrko:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=03&dd=17&nav_category=16&nav_id=236976
:kava:
To nije Srbija vec Sandzak, trenutno okupirani dio Bosne.
Ovo je srbija.
http://www.zastavinsoliter.com/img/zpetrovic%20%5E%20ravna%20gora%2003.jpg
http://www.focus.co.yu/12world/12-22.jpg
http://www.kraljevo.com/ibarskenovosti/2006/slike/ravna-gora06-02.jpg
http://www.index.hr/images2/RavnaGora-Cetnici_150505v.jpg
http://croatia.indymedia.org/uploads/cetnik.jpg
edukacija dEce
http://www.rcp-brcko.net/slike/thumbnails.php?album=16
To nije Srbija vec Sandzak, trenutno okupirani dio Bosne.
To je, možda, i istina.
Ali, ako ovi tvojim teroristi samo pomisle da mi mogli da prave sranja po Raškoj oblasti, eto zgodne prilike da jedan vod policije + pola voda Žandarmerije, u jednodnevnoj antiterorističkoj akciji totalno očiste kompletnu teritoriju ( a sam najbolje znaš koliko su u tome vešti i iskusni :) ) od terorista i njihovih jataka, i oslobode celu Rašku oblast. :D :top:
Banja_Luka
18.03.2007., 00:56
To je, možda, i istina.
Ali, ako ovi tvojim teroristi samo pomisle da mi mogli da prave sranja po Raškoj oblasti, eto zgodne prilike da jedan vod policije + pola voda Žandarmerije, u jednodnevnoj antiterorističkoj akciji totalno očiste kompletnu teritoriju ( a sam najbolje znaš koliko su u tome vešti i iskusni :) ) od terorista i njihovih jataka, i oslobode celu Rašku oblast. :D :top:
NIs' ne birni... srbi su iz svakog rata izlazili sa manje teritorija. I razbacani po enklavama u X drzava.
Vama bi najpametnije bilo da otpustite i Kosovo i Sandzak i da prebacite srbe iz BIH, CG, Hrvatske(ovi se pokatolicise), Makedonije,Kosova itd... u Srbiju i da crvsto zatvorite granice..... ali previse ste vi glupi za toga. zinuli ste na veliko.
Ovako srbija propusta sa svih strana.... Na desnom jugu nadiru Albanci ovamo Bosnjaci, na istoku ima nesto i Bugara pa cak i Vlaha i stari prijatelji" madari nisu zamrijeli... Evo citam danas kako hoce budu konstutivni u Vojvodini. A ima nesto i hrvata.
Sandzak je nas "konj za trku." Talasaj Banjalukom talasat ce i Novi Pazar s time sto je on u mnogo povolnijoj situaciji...kipi sa Kosova. Imaj to na u mu.
Banja_Luka
18.03.2007., 01:12
Sto se tice vase policije i zandarskih pizdi. Oni mogu da tuku vas u Bg pasaluku.
Evo kako vi bjezite ko pizde od policije
http://www.youtube.com/watch?v=0jlMR0ABPDU
A u NP prolaze ovako.
http://www.torcida-sandzak.dk/forums/index.php?act=attach&type=post&id=27
http://hometown.aol.com/torcidasandzak89/novine/1.jpg
http://hometown.aol.com/torcidasandzak89/novine/5.jpg
http://hometown.aol.com/torcidasandzak89/novine/13.jpg
Banja_Luka
18.03.2007., 01:18
I Jos jedan snimakkako je prosao hrakan... sreca njegova pa ga policija izvuce sa puskama
http://www.youtube.com/watch?v=ghcw8UPXUK0
Talasaj Banjalukom talasat ce i Novi Pazar.
Nešto si, ba, krupno pobrk'o, bolan. :zubo:
- Banjaluka je glavni grad Republike Srpske. Za red i mir tamo je zadužena srpska policija čiji je centar, takođe, u Banjaluci. :)
- Novi Pazar je opština u Republici Srbiji (Raški okrug). Za red i mir tamo je zadužena srpska policija čiji je centar u Kraljevu. :)
:W
filatelista
22.03.2007., 23:34
Novi Pazar je opština u Republici Srbiji (Raški okrug). Za red i mir tamo je zadužena srpska policija čiji je centar u Kraljevu.
Pametno, svaka cast, samo nece moci. vise Vase stare podjele nece moci
Prizren, Pec, Djakovica, Mitrovica i ostali 50 000+ gradovi ce biti u Kosovu uskoro.U Jednom Gnjilanu ima vise ljudi, nego Istocnoj Hercegovini 80 000 ljudi pola Kosova , koja je u cetnickom entitetu, tako mozes zamisliti, kako bi sad bilo
Srpska policija odavno ne ulazi u Pazar, ako hoces mogu dovesti Bosnju koji tamo zivi, pa nek ti objasni situaciju.Obicno dodju do Raske, pa poslije gledaju kako ce kordon iz Beograda stici ili ne, ali u Np ne ulaze.
Zadnji put je policija usla 1993 i tukla Bosnjake, i nikad poslije.
Novi Pazar nije samo u interesu Bosnjaka, nego je to u GLOBALNOM interesu.
Da ne duzim
filatelista
22.03.2007., 23:38
I pozovi tu policiju iz Kraljeva, i brzo u centar Pazara, i pjevaj ovo je Raska
Ali, obavezno sve moras kamerom da dokumentujes, ako budes ok na kraju, onda ti vjerujem na kraju
Istocna Hercegovina ima 5000 km2 i oko 80 000 stanovnika
Gnjilane(Kosovo) ima 80 000 stanovnika , samo jedan od prosjecnih gradova Kosova, ima ih par vise od njega, popur Pristine i Prizrena .Malo teze ce policija sumske, da pravi red, jer nema ga ni praviti na Istoku Bosne.
A ako ta policija iz Kraljeva, zeli da ulazi u Pazar
Slobodno:zubo:
Sjećam se 1991. godine i jednog Bobana iz Gnjilana, kojeg naivno priupitah koliko ljudi ima u njegovom gradu. Reče da "ima pet hiljada". Na moje čuđenje, samo se cinično nasmijao. Eto, takvo nehumano razmišljanje je Srbe istjeralo s Kosova, a ne "teroristi" i NATO.
Crnogorac-PG
23.03.2007., 00:52
SPC je sve osim crkva. To je opstepoznato svima.
Crkva se ne bavi svakodnevnim politickim desavanjima i prepucavanjima, kao sto se SPC bavi u Crnoj Gori, mitropolit jedne crkve NE MOZE da nazove citav jedan narod "kopiladi" kao sto je nazvao mitropolit SPC Amfilohije Crnogorce, crkva ne smije da druguje sa najvecim zlocincima i koljacima koje su ovi prostori vidjeli u novijoj istoriji a sto SPC redovno radi i skriva ratne zlocince, Sjetimo se drugovanja mitropolita Amfilohija sa Arkanom i njegovo skrnavljenje crnogorskih svetinja tako sto je uvodio Arkana i njegove ljude pod punim naoruzanjem da brane crnogorske crkve od crnogorskog naroda, Nijedna normalna crkva nece blagosiljati topove da sto bolje ubijaju neduzne civile niti biti dio citave jedne ratne masinerije, nece siriti vjersku i nacionalnu netrpeljivost... Ovako se moze do ujutro!!
Sve u svemu, SPC vise lici na neki vojno-politicko-cetnicki stab nego na crkvu. Dace Bog pa da i mi oceramo tu bandu iz Crne Gore brzih dana!!
Sjetimo se drugovanja mitropolita Amfilohija sa Arkanom
Crnogorac sa Crnogorcem. :zubo:
Bratski. :D
Crnogorac-PG
23.03.2007., 04:50
Crnogorac sa Crnogorcem. :zubo:
Bratski. :D
NIjesu Crnogorci ni jedan ni drugi. Sta vise, Amfilohije tvrdi da mi ne postojimo. :)
Prodane duse. SPC se u Crnoj Gori prvi put pojavila 1920, a do tad je crnogorska crkva imala autokefalnost.
GoTo i ostali: bojkotovati Crnogorca-PG sve dok se ne vrati svom "znamenitom" nicku Liberal_MNE ;)
filatelista
23.03.2007., 14:11
100 godina lose politike?
Pokrstavanje i ubijanje Muslimana Plava i Gusinja 1912
Ubijanje Muslimana 1 Jugoslavije 1919 Banjalucki mars smrti 1919
Ukidanje naziva Bosnjak Januar 1919
Ukidanje Bosanskog jezika
Nasilna Srbizacija
Nakon 1929 ukidanje republika, u nijednoj Banovini Bosnjaci nisu vecina
Od 1947 do 1966 Iseljavanje Muslimana pod Aleksandrom Lekom Rankovicem, oko 50 000, vecina iz Sandzaka bjezi
Kakva losa politika
Nakon 1929 ukidanje republika, u nijednoj Banovini Bosnjaci nisu vecina
Tvoje poznavanje istorije je kolosalno! :top: :lol:
from_hell_to_cell
24.03.2007., 15:57
Ako je prije 1991. tek 9% Srba u EX-JU uopće bilo i kršteno, vrlo je logično pitanje zašto je ta politička institucija uopće i služila?
Crkva se ne bavi svakodnevnim politickim desavanjima i prepucavanjima, kao sto se SPC bavi u Crnoj Gori, mitropolit jedne crkve NE MOZE da nazove citav jedan narod "kopiladi" kao sto je nazvao mitropolit SPC Amfilohije Crnogorce, crkva ne smije da druguje sa najvecim zlocincima i koljacima koje su ovi prostori vidjeli u novijoj istoriji a sto SPC redovno radi i skriva ratne zlocince, Sjetimo se drugovanja mitropolita Amfilohija sa Arkanom i njegovo skrnavljenje crnogorskih svetinja tako sto je uvodio Arkana i njegove ljude pod punim naoruzanjem da brane crnogorske crkve od crnogorskog naroda, Nijedna normalna crkva nece blagosiljati topove da sto bolje ubijaju neduzne civile niti biti dio citave jedne ratne masinerije, nece siriti vjersku i nacionalnu netrpeljivost... Ovako se moze do ujutro!!
Sve u svemu, SPC vise lici na neki vojno-politicko-cetnicki stab nego na crkvu. Dace Bog pa da i mi oceramo tu bandu iz Crne Gore brzih dana!!
Fala bogu, imate Miraša... :rofl:
Ako je prije 1991. tek 9% Srba u EX-JU uopće bilo i kršteno, vrlo je logično pitanje zašto je ta politička institucija uopće i služila?
Za raspîrivanje mrznje i odrzavanje ideje velikosrpskog projekta. Dakle tu se vise uopste ne radi o vjerskoj vec o politickoj instituciji.
Flaming Lips
29.03.2007., 16:12
- Banjaluka je glavni grad Republike Srpske. Za red i mir tamo je zadužena srpska policija
"srpska policija"? ja mislio to policija svih konstitutivnih naroda... a jebate...
cetnik do cetnika. pizda do pizde.
spiritual beggar
29.03.2007., 18:09
Tvoje poznavanje istorije je kolosalno! :top: :lol::eek:
ali tvoje poznavanje naravno je validno...ravizionisticko kao i uvijek...jeli to kod vas radi genetika kolektivno kad se spomene historija u kontekstu kojima vecini Srba ne odgovara...Sonju Biserko,Puhovskog,Cedu i par ostalih ne racunam...oni se suocavaju svakodnevno sa politickim nonsensima tvoje vladajuce vrhuske... kolosalna je i cinjenica da je najveci progon ,mozda mnogo veci od ovog dosadasnjeg,zbio poslije hercegovacke bune...spominja to nadahnuto Mladic prilikom ulaska u Srebrenicu...buna protiv dahija:s
Tahvil-pasa
29.03.2007., 18:38
Ja sam nekoliko puta imao nesrecu da gledam intervjue sa tzv. "djavoljim vladikom"...po imenu Amhofilije ili ovako nesto.Uglavnom to je onaj vladika sto nece da makne onu crkvu iz dvorista Fate Orlovic, onu izgradjenu na dzamiji i onu sto s poceli da grade na povratnickoj zemlji u Kotorskom.Vladika se bavi i stambenom otimacinom pa je tako poceo da otima Bosnjacke kuce u centru Bijeljine i da gradi nekakav Srpski Kulturni Centar.Uglavnom slusao sam ga kako govori i sav sam se najezio...covjek ima tako cudan i zlokoban ton i dikciju da je to nevjerovatno...svaki cas podize i spusta glas a sve je to popraceno cestim mumlanjem.Taj lik se bavi svim samo ne propovjedanjem vlastite vjere.
Vjekoslav_sa_Manjace
09.04.2007., 21:20
http://www.forum.hr/showthread.php?t=210753
Na gornjem linku i u prvoj poruci se jasno moze vidjeti ta mitomansko koljacka politika SPC. Na sluzbenoj stranici SPC su postavili "spisak" o 3000 i nesto ubijenih Srba iz Srebrenice".
Ako procitate prvu poruku na tom linku vidjet cete koliko je on vjerodostojan i koliko tu ima istine. To zna i sama SPC ali njoj nije u interesu da siri istinu, vec lazi, mitomaniju price o klanju serpske nejaci i slicne nebuloze... te price o "3.000 poklate serpske nejaci u Srebrenici" se sire svakodnevno u pravoslavnim crkvama a sve da bi se opravdalo klanje jer "truci su dobili sto i trazili"... SPC ne samo da podstice na klanje vec gai ipravdava.
Evo sad su pokrenuli i hajku i mit o preko 200 logora za srbe u Sarajevu i preko 10.000 poklate serpske nejaci u istom. Cilj je isti kao i ranije a to je opravdati 4-ero godisnje bestijalno izivljavanje nad stanovnicima opkoljenog Sarajeva.
SPC je epicentar velikosrpske centicke politike. U Svim pravnim drzavama njihov rad bi bio zabranjen.
jaromil
12.04.2007., 09:07
Srbija nikad nije bila hrišćanska zemlja !
Trenutno poslje više od 150 god od gubitka korjena prevladava ateistička opcija kod starijih i paganska opcija kod mlađih !
e moj nesretnice...
Crkvu gone 2000 god, a ona traje...
ti ces, brdjanin neotesani, Hrista da gonis...
izvadi praziluk iz straznjice, guslaru, najpre.
ccc...
srbski narod je nebeski narod.
jer je obavezan kosovskim zavetom.
i svetosavljem (nomokanonom), pre toga.
odrodili smo se od vere, zato nam se vraca.
jer, koga Bog voli, toga i kori.
ali milostiv je Bog, pa ce sa iskusenjem dati i izbavljenje.
Hristos vaskrse! (i pravoslavnim i inoslavnim)
srbski narod je nebeski narod.
jer je obavezan kosovskim zavetom.
i svetosavljem (nomokanonom), pre toga.
odrodili smo se od vere, zato nam se vraca.
jer, koga Bog voli, toga i kori.
ali milostiv je Bog, pa ce sa iskusenjem dati i izbavljenje.
Hristos vaskrse! (i pravoslavnim i inoslavnim)
mhmmm. taj isti narod, koliko vidim, jos uvek nije savladao jednacenje po zvucnosti.
mhmmm. taj isti narod, koliko vidim, jos uvek nije savladao jednacenje po zvucnosti.
A ni ti upotrebu velikog slova! :kava:
Srbija nikad nije bila hrišćanska zemlja !
Trenutno poslje više od 150 god od gubitka korjena prevladava ateistička opcija kod starijih i paganska opcija kod mlađih !
A to je zasluga SPC koja se bavi politikom i svačim drugim samo ne vjerom.
Ako dozvolite jedan komentar i par pitanja:
Srpska pravoslavna crkva:
Pod 1. - Srpska (meni prisvajanje vjere naciji nije OK, blago rečeno)
Pod 2. - Pravoslavna ili ispravnije ortodoksna (tek na drugom mjestu, potreba da se preciznije odredi karakter u odnosu na nešto)
Pod 3. Crkva (kao institucija čiji je glavni zadatak širenje vjere tek na trećem)
Sam naziv je u koliziji sa osnovnim principima jednobožačke religije. Ona se ograničava samo na jedan narod i na taj način uskraćuje pravo ostalim na svoju istinu i moguće konvertiranje u tu vjeru.
Po logici stvari neki čovjek bi prvo morao da postane Srbin da bi mogao da bude i nakakav pripadnik te crkve.
Jer recimo da kakav Mađar želi da postane punopravan i uvažavan član Srpske pravoslavne crkve te da se na taj način približi Bogu morao bi prvo da se odrekne svoje nacije.
Uzgred, postoji li Mađarska pravoslavna crkva ili recimo Vijetnamska pravoslavna crkva ? (bez uvrede)
Ako dozvolite jedan komentar i par pitanja:
Srpska pravoslavna crkva
...
Uzgred, postoji li Mađarska pravoslavna crkva ili recimo Vijetnamska pravoslavna crkva ? (bez uvrede)
Da.
Postoji Mađarska pravoslavna crkva (http://magyarorthodoxia.org/)!
Bez da ulazimo u iole dublju raspravu zašto se, po nacionalnom pitanju, razlikuje pravoslavlje od katoličanstva, evo, na tvoje poslednje pitanje samo nekoliko NAJINTERESANTNIJIH odgovora:
Kineska pravoslavna crkva (http://www.cs.ust.hk/faculty/dimitris/metro/martyrs.jpg)
Američka pravoslavna crkva (http://www.oca.org/)
Engleska pravoslavna crkva (http://www.antiochian-orthodox.co.uk/)
Poljska pravoslavna crkva (http://www.orthodoxlinks.info/orthodoxy/churches/poland/)
Italijanska pravoslavna crkva (http://www.ortodoxia.it/it.htm)
Itd...itd...
Henry_Kinasky
19.04.2007., 00:13
Pravoslavlje je za razliku od katolicizma, koje je nadnacionalno i univerzalno, usko povezano sa nacijom.
Svaka pravoslavna crkva ima nacionalni prefiks : Ruska, Srpska, Grcka, kanonski nepriznate - Makedonska, Crnogorska...
VrangeL_1917
19.04.2007., 00:18
Preporučujem knjigu "Catolicism for dummies". Odnos cena kvalitet je tu negde. Knjiga nije skupa. O kvalitetu presudite sami. :cool: :cool: :cool:
VrangeL_1917
19.04.2007., 00:24
Nemam reči. :cool: :cool: :cool:
http://www.cs.ust.hk/faculty/dimitris/metro/martyrs.jpg
Postoje inicijative i za obnovu Hrvatske pravoslavne crkve!
http://www.croatia.ch/zanimljivosti/070412.php
"I pored oštrog protivljenja hijerarhije SPC, PC je u Makedoniji već praktično samostalna. Proglašena je i samostalnost PC u Crnoj Gori. Pa zašto to ne bi smjele učiniti i PC u Hrvatskoj i BiH? To su samostalne države. Da li bi pravoslavnim vjernicima u tim državama automatski bilo oduzeto njihovo srpsko nacionalno opredjeljenje? Većina ljudi ne zna, a nacionalistički politikanti prešućuju da postoje, npr. Madžarska, Poljska i Finska PC, premda u tim crkvama praktično nema pripadnika većinskih naroda tih država - pa ipak pripadnicima nacionalnih manjina nitko ne osporava njihovu nacionalnu pripadnost. Bjelorus je ostao Bjelorus - državljanin Poljske.
Poticanjem ekumenizma i međureligijskog dijaloga bavim se već preko trideset godina. Neposredno pred rat, na posebno organiziranim tribinama, na tu sam temu držao nekoliko uspješnih predavanja. Obično su bili prisutni i pravoslavni svećenici, ali se nisu javljali za riječ. Kasnije sam razgovarao s jednim od njih. Pitao sam ga da li sam pogriješio u ocjeni ponašanja hijerarhije SPC. Ako jesam, rado ću to ispraviti. Odgovorio mi je da se kao hrišćanin i čovjek potpuno slaže sa mnom, ali: "ja to pred ovim našim ne smijem govoriti". Drugi mi je rekao: "U ovoj uzavreloj situaciji, moji bi me ispekli na ražnju". Tragično.
Nema više ražnjeva. Žao mi je srpskog naroda, što kao u Domanićevoj "Dangi" slijepo slijedi slijepe vođe. Jedina institucionalna veza koja nas još veže s Beogradom je SPC. Imaju li pravoslavni građani Hrvatske snage i mudrosti, da u svojoj domovini Hrvatskoj proglase svoju autokefalnu Crkvu, koja može i treba biti u prijateljskim vezama s SPC, ali ne i o njoj ovisna? To je u interesu mira i stabilnosti. Isus je svoje učenike pozdravljao isključivo pozdravom: "Mir vama!".
Filip Ćorlukić, filip.corlukic@inet.hr"
Nemam reči. :cool: :cool: :cool:
http://www.cs.ust.hk/faculty/dimitris/metro/martyrs.jpg
Zašto ?
jaromil
19.04.2007., 10:03
Ja stvarno ne znam ko u Srbinu može naći hrišćanina !?
Ili je ateist ili čist paganin !
jaromil
19.04.2007., 10:04
Pogotovu u vrijeme rimokatoličkih vladika i jevrejskog patrijarha !
jaromil
19.04.2007., 10:07
Doduše šta je tu je u Srba je uvijek bio manjak svještenstva pa moraq doći pomoć ili iz italije ili iz Jerusalim posta ili čak Wašington posta !
pa posti ne jedi mesa već zelja i pasulja pa se ošugaj kukala ti crna majka !
goldietrickz
19.04.2007., 15:05
Enormna i očajnička energija uložena u poricanje govori da postoji enormni strah od grižnje savesti. To znači da grižnja savesti radi neprestano i vrlo moćno, samo je potisnuta za jedan nivo dublje, iz svesti u podsvest. Kao reka ponornica. I tu je taj skriveni momenat spasa, emancipacije, preokreta... To se još ne događa jer kukavica mora da se preobrazi u junaka. Savest je u jednom času bila odbačena, jer je obavezivala na ozbiljan, ljudski dosledan način, pa je bilo lakše odreći je se. Treba osvestiti poreklo poricanja, treba se otrgnuti od opsena o sopstvenoj bezgrešnosti i žrtvi, u ime kojih se opsena zgrešilo, treba pogledati strašne posledice, treba osetiti veliku bol, treba vratiti savest u svest. Treba se suočiti sa posledicama svojih nerazumnih, varvarskih postupaka, treba poželeti da se opet bude legitimno ljudsko biće, treba priznati, treba se pokajati, treba zamoliti za milost oproštenja.
SRETEN UGRIČIĆ, SRPSKI PISAC KOJI PROZIVA VLAST ZBOG PORICANJA ZLOČINA I BIJEGA OD ODGOVORNOSTI, A ČIJA JE NOVA KNJIGA "UVOD U ASTRONOMIJU" GOTOVO POSVE PREŠUĆENA
bez_respekta
20.04.2007., 23:35
Velikosrpski teror tzv. "SPC" se mogao vidjeti i prije par dana u CG kada su onemogucili crnogorcima da izvrse vjerski obred.
"Velikosrpski teror" se sastojao u tome što je crnogorska policija sprečila pripadnike verske sekte CPC (registrovana 17.1.2000. u MUP-u Cetinje, kao verska zajednica grupe građana) da nasilno upadnu na posed SPC, i oskrnave ga!
bez_respekta
21.04.2007., 01:21
"Velikosrpski teror" se sastojao u tome što je crnogorska policija sprečila pripadnike verske sekte CPC (registrovana 17.1.2000. u MUP-u Cetinje, kao verska zajednica grupe građana) da nasilno upadnu na posed SPC, i oskrnave ga!
ma za sve vi imate "pricu"... ko vas ne zna!
Adrion Oros
21.04.2007., 02:50
Postoje inicijative i za obnovu Hrvatske pravoslavne crkve!
http://www.croatia.ch/zanimljivosti/070412.php
"I pored oštrog protivljenja hijerarhije SPC, PC je u Makedoniji već praktično samostalna. Proglašena je i samostalnost PC u Crnoj Gori. Pa zašto to ne bi smjele učiniti i PC u Hrvatskoj i BiH? To su samostalne države. Da li bi pravoslavnim vjernicima u tim državama automatski bilo oduzeto njihovo srpsko nacionalno opredjeljenje? Većina ljudi ne zna, a nacionalistički politikanti prešućuju da postoje, npr. Madžarska, Poljska i Finska PC, premda u tim crkvama praktično nema pripadnika većinskih naroda tih država - pa ipak pripadnicima nacionalnih manjina nitko ne osporava njihovu nacionalnu pripadnost. Bjelorus je ostao Bjelorus - državljanin Poljske.
Poticanjem ekumenizma i međureligijskog dijaloga bavim se već preko trideset godina. Neposredno pred rat, na posebno organiziranim tribinama, na tu sam temu držao nekoliko uspješnih predavanja. Obično su bili prisutni i pravoslavni svećenici, ali se nisu javljali za riječ. Kasnije sam razgovarao s jednim od njih. Pitao sam ga da li sam pogriješio u ocjeni ponašanja hijerarhije SPC. Ako jesam, rado ću to ispraviti. Odgovorio mi je da se kao hrišćanin i čovjek potpuno slaže sa mnom, ali: "ja to pred ovim našim ne smijem govoriti". Drugi mi je rekao: "U ovoj uzavreloj situaciji, moji bi me ispekli na ražnju". Tragično.
Nema više ražnjeva. Žao mi je srpskog naroda, što kao u Domanićevoj "Dangi" slijepo slijedi slijepe vođe. Jedina institucionalna veza koja nas još veže s Beogradom je SPC. Imaju li pravoslavni građani Hrvatske snage i mudrosti, da u svojoj domovini Hrvatskoj proglase svoju autokefalnu Crkvu, koja može i treba biti u prijateljskim vezama s SPC, ali ne i o njoj ovisna? To je u interesu mira i stabilnosti. Isus je svoje učenike pozdravljao isključivo pozdravom: "Mir vama!".
Filip Ćorlukić, filip.corlukic@inet.hr"
Za vrijeme NDH svi vjernici HPC(par hiljada) su pusteni kucama. Patrijarh Germogen, Rus porijeklom, prezivio je Drugi svjetki rat, na kraju ga ironicno ukokase komunisti.
SPC je preko jednog tipa pregovarala s Pavelicem i ta ideja je bila odbijena, i obicnom Srbinu to se cinilo uzasnom idejom, ali u principu nije toliko bila losa. Pavelicu nije smetalo pravoslavlje koliko mu je smetalo sto je SPC nosilac ideje, odnosno identifikacije vjere i nacije, smetalo mu je ono "srpska". Po sadasnjem Ustavu Srbije(clan 41. stav 2 „Verske zajednice su odvojene od države i slobodne su u vrsenju verskih poslova i verskih obreda.”) , SPC se zvanicno ne mijesa u politicke stvari, vjerovatno ima neki izuzetak ali u drzavi gdje zivi 37 nacionalnosti, onda vidim razloga. Drzava se razvija sposobnom spoljnom i unutarnjom trgovinom, promoviranjem kulture, manifestacijama, cuvanjem nacionalnih manjina, itd. Crkva neka radi ono sto treba da radi, da obrazuje vjernike po pitanju vjere.
Moje misljenje je da Crkva treba da ucestvuje u kulturnom podizanju zemlje(turizam, pomoc pri clancima u brosurama, reklamiranje manastira, pravoslavna mistika, asketizam, muzika - Kalistos Timothy Ware, Englez se presaltao kad je cuo pojanje u jednoj crkvi u Londonu u pedesetima), itd.), da cuva i razvija duhovnost vjernika i da se ne mijesa u politiku. A u drugim zemljama se to desava, pa moglo bi se reci da je utopisticko misljenje. SPC se vodila onom starom Napoleonovom, kad ovaj rekao Geteu da je politika "sudbina" novog doba(fatalite moderne). Jos od nemanjickih dana, kad je drzavnost Srba, iako pocela s rimokatolicizmom, razvijala se po pravoslavnom(grckom, bizantijskom) principu. Kad pop pocne da udara politiku, onda tu svasta moze da se desi. Crkva, koja je Srbe "stitila", u principu je dosta stete nanijela istima po pitanju obrazovanja i kulture, tako da se dosta kasnilo time.
Kao prvo, problem je bio mjestimice u diglosiji, nekad vjernici nisu uopce kuzili u cemu je stvar, skolovani ljudi kao Dositej i Mrkalj su radili na tome da obrazuju narod(posebice Mrkaljov(Srbin s Korduna) "Azbukopretres" hvale vrijedan pokusaj nije uspio tada ali je na kraju dovrsen), ali ovaj prvi se zamjerio Mitropolitu Stratimirovicu pa je na kraju zavrsio u beckoj ludnici. U jednoj prepisci, planirano je da se zapale Dositejeva djela. Na kraju se to nije desilo.
Neke od negativnih osobina Crkve su kao prvo identifikacije vjere s nacijom, sto se prvenstveno kosi sa Simvolom vjere, gdje pise da je Crkva apostolska, saborna, odnosno zvanicni naziv crkve je "Srpska Pravoslavna Katolicanska Crkva", sto pise u dokumentima. Sto znaci da su Srbi takodjer katolici u principu, zajedno s rimokatolicima, odnosno svaki hriscanin koji slijedi Simvol vjere(procitajte na razlicitim jezicima, i vidjecete katholikos, samo boga pitaj kako je postalo "saborna"). Getoiziranje Crkve jos u samom pocetku i nazivu je okrenuto ka negiranju svoje ogoljene i originalne Istine, po pitanju Isusa i Pavla.
Kosovski mit je u principu pomogao da se sacuva etnos putem dinamizma i gusala, kuknjave ali je ionako obicnom narodu koji je u biti patrijarhalan, dosljedan kultu predaka, sljedbenik svetosavskog kulta(uz obilno utkane elemente staroslavenskog paganizma) tu se svasta desavalo. Kad su izbjegli pred Turcima, Crkva je oblikovala kosovski mit kao posljedicu stvarne Kosovske bitke, oreal ratnika-mucenika, tipa Cara Lazara cinjenicom da ce jednog dana Srbi se vratiti u svoju drzavu koja je pukla pod naletom Turaka. U medjuvremenu, naviranja i borbe i preseljenja na balkanskoj vatrometini, doslo je do toga pa Srbi su propustili humanizam i renesansu. Crkva je pomogla pri razvijanju razlicitih odbrambenih mehanizama, tipa cojstvo i junastvo(analiticki pristup koji je u principu nastao iz straha), kult mucenika i zrtve, onda neprirodno ignorisanje ostalih religioznih doktrina, i negiranje istih, odnosno po pitanju vjernika iste etnije ali koji su promijenili vjeru, itd.
U Srbiji za vrijeme otomanske vladavine, pravoslavlje je bilo dopusteno, Turci su to dozvolili, postivali su cak i povelje srpskih vladara, iako je bilo bestijalnosti (bilo je paljenja bogomolja, itd.) koje su zabiljezene, Turci su u principu dozvolili Srbima da ispovjedaju svoju vjeru. Dolaskom novijih vremena, politickih previranja, izrazenog nacionalnog osjecaja pri kraju 19. vijeka, prozivljavanja 20. stoljeca, srpska Crkva, mucenicki nastrojena, pogotovo nakon NDH, nije spremna da se integrise u tokove 21. vijeka, posebice sto se tice dijaspore jer tamo vladaju matrice koje poticu jos iz feudalnog doba, znaci popovska politika je obavezna, finansijskih mucki ima na pretek, ali ima i pojedinaca koji istinski rade na religioznom napretku naroda.
Crkva je uglavnom poligon ne za vjerski zivot Srba, nego za ispoljavanja kvazipatriotizma, kica i sunda, mjesto gdje treba da se moli postaje poligon za politicka prepucavanja, regionalne podjele i razvijanje povijesne ljubavi prema rimokatolicima. Kult zrtve, odosno zrtvovanja je jedna od glavnih karakteristika srpske svijesti, pa time Crkva spretno iskoristava to za svoje ciljeve i sama se ogrce u plast tu karakteristiku izrazito mitoloske provenijencije. Kad pomislis da je u pitanja jedna semitska sekta, obogacena grckim obredom, bizantijskom arhitekturom, krstaskom zastavom(4 S su u stvari donijeli krstasi, kao ocila potekla od kontantinovog stijega, kruz s krsticem, pa Bizantija je to prebacila u B, pa onda Despot Lazarevic je uzeo dvoglavog orla) i obicajima, izrazenom patriotskom strukturom od pamtivjeka, strogom i jakom identifikacijom sa Srpstvom, nije ni cudo sto se sve desila, a Crkva bilo koja treba da radi na svojim cistim ucenjima i da dusa bude cista inace postaje ne samo zatrovana sobom, u zelji za mocu i vladavinom, istovremeno bezukusnim komentariisanjem u medijima stice nove neprijatelje.
SPC je do sada pokazala da ne zna da vodi politiku, pokazala je visok nivo politickog dilentatizma, niti treba da se tu mjesa, ali to je toliko uvrijezeno da sam Bog ne moze da odvoji crkvu od politike, a zarka zelja za vlascu, slavoljubljem pod plastom religioznog starateljstva(cast izuzecima kojih doista ima) fura politiku(spletke, prostituisanje uma i dusa), a to sebi ne smije dozvoliti jer se automatski kompromituje, a time automatski indoktrinira i truje svoje vjernike i odvodi ih sto dalje od Isusa.
da...
u pravoslavlju nema demokratije, jednakosti, tolerancije, plurazlizma, vecine i manjine, prava... bar ne takvog tipa.
ne moze se zvati pravoslavnim bilo ko. jos manje dobiti autokefalnost neka gradjanska organizacija.
najpre jer postoji ogranicenje kanonima, potom nema ko da ih hirotonishe (prekida se apostolsko prejemstvo, a ni ucenja nemaju), nema ni kontinuiteta, treba priznanje svih pomesnih crkava... ma,
eh, kada bi s Crkvom bilo ko s drzavama, partijama.
da svako uzima i prisvaja sta hoce.
tako, cpc, mpc... i ostale nepriznate pc mogu da otmu crkve, proglase se guruima, velikomucenicima... sta god, ali to nema nikakvu potvrdu, vrednost, blagodat.
sta vise, ni raskolnici nisu. vec jeretici. nalik bogumilima po hercegovini svojevremeno.
i taj dedeic, mitropolit samozvani, nikada nije bio monah, sto je uslov da bi bio episkop. sta vise, davno je odlucen iz Crkve.
srbiju, na ovoj balkanskoj vetrometini, tokom 14 vekova sacuvala je vera.
kosovski zavet.
sve ostalo su sitnice.
"i prorok i svestenik, svi su varalice. i lece rane kceri naroda mojega ovlash, govoreci: mir, mir; a mira nema.
e, da li se postidishe sto cinishe gad? niti se postidose niti znaju za stid; zato ce popadati medju onima koji padaju; kad ih pohodim, popadace. (jeremija 6, 13)
Za vrijeme NDH svi vjernici HPC(par hiljada) su pusteni kucama. Patrijarh Germogen, Rus porijeklom, prezivio je Drugi svjetki rat, na kraju ga ironicno ukokase komunisti.
SPC je preko jednog tipa pregovarala s Pavelicem i ta ideja je bila odbijena, i obicnom Srbinu to se cinilo uzasnom idejom, ali u principu nije toliko bila losa. Pavelicu nije smetalo pravoslavlje koliko mu je smetalo sto je SPC nosilac ideje, odnosno identifikacije vjere i nacije, smetalo mu je ono "srpska". Po sadasnjem Ustavu Srbije(clan 41. stav 2 „Verske zajednice su odvojene od države i slobodne su u vrsenju verskih poslova i verskih obreda.”) , SPC se zvanicno ne mijesa u politicke stvari, vjerovatno ima neki izuzetak ali u drzavi gdje zivi 37 nacionalnosti, onda vidim razloga. Drzava se razvija sposobnom spoljnom i unutarnjom trgovinom, promoviranjem kulture, manifestacijama, cuvanjem nacionalnih manjina, itd. Crkva neka radi ono sto treba da radi, da obrazuje vjernike po pitanju vjere.
Moje misljenje je da Crkva treba da ucestvuje u kulturnom podizanju zemlje(turizam, pomoc pri clancima u brosurama, reklamiranje manastira, pravoslavna mistika, asketizam, muzika - Kalistos Timothy Ware, Englez se presaltao kad je cuo pojanje u jednoj crkvi u Londonu u pedesetima), itd.), da cuva i razvija duhovnost vjernika i da se ne mijesa u politiku. A u drugim zemljama se to desava, pa moglo bi se reci da je utopisticko misljenje. SPC se vodila onom starom Napoleonovom, kad ovaj rekao Geteu da je politika "sudbina" novog doba(fatalite moderne). Jos od nemanjickih dana, kad je drzavnost Srba, iako pocela s rimokatolicizmom, razvijala se po pravoslavnom(grckom, bizantijskom) principu. Kad pop pocne da udara politiku, onda tu svasta moze da se desi. Crkva, koja je Srbe "stitila", u principu je dosta stete nanijela istima po pitanju obrazovanja i kulture, tako da se dosta kasnilo time.
Kao prvo, problem je bio mjestimice u diglosiji, nekad vjernici nisu uopce kuzili u cemu je stvar, skolovani ljudi kao Dositej i Mrkalj su radili na tome da obrazuju narod(posebice Mrkaljov(Srbin s Korduna) "Azbukopretres" hvale vrijedan pokusaj nije uspio tada ali je na kraju dovrsen), ali ovaj prvi se zamjerio Mitropolitu Stratimirovicu pa je na kraju zavrsio u beckoj ludnici. U jednoj prepisci, planirano je da se zapale Dositejeva djela. Na kraju se to nije desilo.
Neke od negativnih osobina Crkve su kao prvo identifikacije vjere s nacijom, sto se prvenstveno kosi sa Simvolom vjere, gdje pise da je Crkva apostolska, saborna, odnosno zvanicni naziv crkve je "Srpska Pravoslavna Katolicanska Crkva", sto pise u dokumentima. Sto znaci da su Srbi takodjer katolici u principu, zajedno s rimokatolicima, odnosno svaki hriscanin koji slijedi Simvol vjere(procitajte na razlicitim jezicima, i vidjecete katholikos, samo boga pitaj kako je postalo "saborna"). Getoiziranje Crkve jos u samom pocetku i nazivu je okrenuto ka negiranju svoje ogoljene i originalne Istine, po pitanju Isusa i Pavla.
Kosovski mit je u principu pomogao da se sacuva etnos putem dinamizma i gusala, kuknjave ali je ionako obicnom narodu koji je u biti patrijarhalan, dosljedan kultu predaka, sljedbenik svetosavskog kulta(uz obilno utkane elemente staroslavenskog paganizma) tu se svasta desavalo. Kad su izbjegli pred Turcima, Crkva je oblikovala kosovski mit kao posljedicu stvarne Kosovske bitke, oreal ratnika-mucenika, tipa Cara Lazara cinjenicom da ce jednog dana Srbi se vratiti u svoju drzavu koja je pukla pod naletom Turaka. U medjuvremenu, naviranja i borbe i preseljenja na balkanskoj vatrometini, doslo je do toga pa Srbi su propustili humanizam i renesansu. Crkva je pomogla pri razvijanju razlicitih odbrambenih mehanizama, tipa cojstvo i junastvo(analiticki pristup koji je u principu nastao iz straha), kult mucenika i zrtve, onda neprirodno ignorisanje ostalih religioznih doktrina, i negiranje istih, odnosno po pitanju vjernika iste etnije ali koji su promijenili vjeru, itd.
U Srbiji za vrijeme otomanske vladavine, pravoslavlje je bilo dopusteno, Turci su to dozvolili, postivali su cak i povelje srpskih vladara, iako je bilo bestijalnosti (bilo je paljenja bogomolja, itd.) koje su zabiljezene, Turci su u principu dozvolili Srbima da ispovjedaju svoju vjeru. Dolaskom novijih vremena, politickih previranja, izrazenog nacionalnog osjecaja pri kraju 19. vijeka, prozivljavanja 20. stoljeca, srpska Crkva, mucenicki nastrojena, pogotovo nakon NDH, nije spremna da se integrise u tokove 21. vijeka, posebice sto se tice dijaspore jer tamo vladaju matrice koje poticu jos iz feudalnog doba, znaci popovska politika je obavezna, finansijskih mucki ima na pretek, ali ima i pojedinaca koji istinski rade na religioznom napretku naroda.
Crkva je uglavnom poligon ne za vjerski zivot Srba, nego za ispoljavanja kvazipatriotizma, kica i sunda, mjesto gdje treba da se moli postaje poligon za politicka prepucavanja, regionalne podjele i razvijanje povijesne ljubavi prema rimokatolicima. Kult zrtve, odosno zrtvovanja je jedna od glavnih karakteristika srpske svijesti, pa time Crkva spretno iskoristava to za svoje ciljeve i sama se ogrce u plast tu karakteristiku izrazito mitoloske provenijencije. Kad pomislis da je u pitanja jedna semitska sekta, obogacena grckim obredom, bizantijskom arhitekturom, krstaskom zastavom(4 S su u stvari donijeli krstasi, kao ocila potekla od kontantinovog stijega, kruz s krsticem, pa Bizantija je to prebacila u B, pa onda Despot Lazarevic je uzeo dvoglavog orla) i obicajima, izrazenom patriotskom strukturom od pamtivjeka, strogom i jakom identifikacijom sa Srpstvom, nije ni cudo sto se sve desila, a Crkva bilo koja treba da radi na svojim cistim ucenjima i da dusa bude cista inace postaje ne samo zatrovana sobom, u zelji za mocu i vladavinom, istovremeno bezukusnim komentariisanjem u medijima stice nove neprijatelje.
SPC je do sada pokazala da ne zna da vodi politiku, pokazala je visok nivo politickog dilentatizma, niti treba da se tu mjesa, ali to je toliko uvrijezeno da sam Bog ne moze da odvoji crkvu od politike, a zarka zelja za vlascu, slavoljubljem pod plastom religioznog starateljstva(cast izuzecima kojih doista ima) fura politiku(spletke, prostituisanje uma i dusa), a to sebi ne smije dozvoliti jer se automatski kompromituje, a time automatski indoktrinira i truje svoje vjernike i odvodi ih sto dalje od Isusa.
nebuloze.
tipicne za neokomuniste.
no, bice odgovora.
Hristos vaskrse!
bez_respekta
23.04.2007., 14:06
Tadić i Vujanović o SPC i CPC
12. april 2007.
Beograd, Podgorica -- Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je telefonom sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem o SPC i CPC.
Oni su razgovorali o najavi Crnogorske pravoslavne crkve da će preuzeti imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslave crkve, saopštio je kabinet predsednika Srbije. U saopštenju se navodi da je Tadić preneo Vujanoviću da je zabirnut zbog takvih najava i zatražio da Crna Gora zaštiti imovinu SPC.
"Predsednik Srbije je dobio uveravanja crnogorskog predsednika da će Crna Gora štititi imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske", ističe se u saopštenju.
Vujanović je prethodnih dana saopštio da će Crna Gora zaštititi imovinu verskih zajednica u toj državi.
Marović: Jedna crkva za sve vernike
Potpredsednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Svetozar Marović založio se za postojanje jedne pravoslavne crkve u toj zemlji, u čije će hramove ići vernici bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Nakon izborne konvencije budvanskog rukovodstva DPS-a, on je novinarima kazao da poziva i moli sve da se pronađe kompromis.
"Crnoj Gori treba crkva u kojoj će se okupljati pravoslavni ljudi bez obzira kojeg nacionalnog bića bili. To je moje iskreno zalaganje”, kaže on. “Sada je važno doneti ustav, ostvariti široke slobode za sve, a onda pravno dugoročnim, javnim zalaganjem, delovanjem i u crkvi i u civilnoj javnosti pokušati da se to pitanje na jedan dugoročan način reši", kazao je Marović.
On je, takođe, kazao da bi "voleo da bude jedna pravoslavna crkva u Crnoj Gori".
"Ako ne bude jedna pravoslavna crkva, bojim se da ih mora biti više, jer jedni neće biti spremni da idu u jednu, zato što se ne osećaju tako kako jedni misle da se treba osećati", pojasnio je Marović.
bez_respekta
23.04.2007., 14:12
Pokušaće da Crnogorsku crkvu izostave iz ustava
Milena VUKĆEVIĆ
Naš gost je potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore, Dragan Ivančević. Kao utisak sedmice izdvaja neuspjeli pokušaj mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila da u Cetinjskom manastiru služi liturgiju, ali prije svega ponašanje državnih organa Crne Gore i intervenciju pripadnika specijalne policije prema nenaoružanim pristalicama i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve.
IVANČEVIĆ: Svakome mora biti jasno da pravoslavne hramove u Crnoj Gori nisu gradile razne patrijaršije, već su ih stvarali građani, Crnogorci, čiji potomci danas u njima nemaju pravo da zadovolje jedno od svojih temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu vjeroispovijesti. Ako želimo da gradimo demokratsku državu, sa jednakim pravima za sve, jedino ispravno rješenje mora da bude da su svi pravoslavni hramovi otvoreni za sve pravoslavne vjernike i njihovo sveštenstvo. Aktualna DPS i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve jasno upućuju da ova i ovakva Crna Gora ne želi jednaka prava za njene građane jer kako drugačije objasniti činjenicu da jedni svoja vjerska prava ostvaruju u crkvenim hramovima, pripadnici Srpske pravoslavne crkve, a ovi drugi, Crnogorci, kojima to državni organi zabranjuju, to ne mogu, već to mogu da rade na ulici, ispred hramova i tamo gdje za takve obrede nije mjesto. Pripadnici Crnogorske pravoslavne crkve, svi do jednoga, dali su najveći doprinos obnovi crnogorske državnosti, a oni sada, što je vrlo tragično i što je sa naše pozicije neodrživo, očigledno su nepotrebni aktualnoj vlasti jer njihov interes nije samo i isključivo ljubav prema domovini Crnoj Gori, već su se očigledno samo željeli zaštiti novim državnim okvirom, pa i po cijenu pravljenja još jedne srpske države na Balkanu.
RSE: Zbog čega se Crnogorska pravoslavna crkva baš u ovom trenutku odlučila na jedan ovako radikalan potez? Kako komentarišete optužbe da iza svega stoji namjera vlasti da ponovnom radikalizacijom starih podjela skrene pažnju sa važnih životnih ekonomskih tema?
IVANČEVIĆ: Vjerovatno ima i tih elemenata jer naša vlast, uvijek kada ima nešto važno da uradi, skrene pažnju na nešto drugo. U toku je javan rasprava za donošenje Ustava Crne Gore i pokušavaju se uraditi dvije značajne stvari koje bi onemogućile dalji identitet građana Crne Gore. Sasvim očigledno je da se Crna Gora želi zadržati po mjeri i po skladu sa interesima vrhunske DPS i njenih interesnih krugova. Demaskirana je namjera aktualne vlasti da sačuva i održi po svaku cijenu apsolutni monopol Srpske pravoslavne crkve. Na duhovnom prostoru Crne Gore žele, a to je činjenica, da u budućem Ustavu sačuvaju srpski jezik. To nedvosmisleno ukazuje da se želi napraviti jasan diskontinuitet sa onim što je činilo crnogorsku tradiciju, istorijsko, duhovno i kulturno nasljeđe. Takvo ponašanje naše vlasti suprotno je crnogorskoj istorijskoj tradiciji i njenom sveukupnom nasljeđu.
RSE: Pa kakva su onda vaša očekivanja od javne rasprave koja je u toku o Ustavu, naročito kada je u pitanju položaj Crnogorske pravoslavne crkve?
IVANČEVIĆ: Očekujemo da će aktualna vlast pokušati da Crnogorsku pravoslavnu crkvu izostavi iz Ustava i time napravi jednu istorijsku nepravdu jer ostaje Crnogorcima da i dalje dokazuju svoj identitet u sopstvenoj državi, što je velika tragedija i što je u suprotnosti sa svim međunarodnim dokumentima kada je u pitanju postojanje ljudskih prava i sloboda i kada su u pitanju pojedinačna i kolektivna prava.
RSE: Šta vi, kao čovjek koji je dugi niz godina vezan za turizam, očekujete od predstojeće ljetne turističke sezone i u kakvom stanju je crnogorsko ugostiteljstvo?
IVANČEVIĆ: Direktni učesnici u crnogorskoj turističkoj ponudi: hotelijeri, restoraunteri, turističke agencije, prevoznici, dočekuju turističku sezonu i počeli su turističku sezonu vrlo dobro pripremljeni, sa visokim standardima i visokim kvalitetom. U skladu sa tim ne ide sve ono što su trebali da urade oni koji su bili u obavezi da stvore ambijent da se turistički biznis odvija onako kako se očekuje od jedne visoko kvalitetne turističke destinacije, kakva Crna Gora treba da bude. Mi smo počeli turističku sezonu početkom aprila, sa dosta masovnim dolaskom stranih gostiju, a oni su naišli na nesređene puteve, nesređene turističke gradove, neuređenu infrastrukturu i na ambijent koji ne podsjeća na jednu organizovanu turističku destinaciju, što je veliki problem. Aktualnim vlastima, ako žele da se zaista ozbiljno bave turizmom i da turizam bude ono što deklarativno stalno govore, a to je da je turizam najveća ili prioritetna grana privrednog razvoja, ili lokomotiva razvoja, počećemo da vjerujemo ako počnu da prelaze sa riječi na djela. Ovako kako smo počeli ovu turističku sezonu, nije dobro. Svi ovi objekti i svi ovi direktni učesnici u turističkom prometu: ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turistički promet, su dobri, ali to ne mogu biti ostrva. Moramo svi zajedno, sa ambijentom, sa okolinom, sa mjestima, sa izletištima, sa čitavom Crnom Gorom, da pokažemo jedan kvalitet kako bi mogli reći da imamo uspješnu turističku sezonu. Na našu veliku sreću sezona je počela rano, ali još uvijek u nekim glavama postoji pogrešno shvatanje kada je to početak turističke sezone. Često čujemo da će sve biti završeno do početka turističke sezone i mnogi misle da je to jul-avgust, a ne kada dođu prvi gosti.
jos jedan dokaz velikosrpske agresorske politike tzv. SPC
bez_respekta
02.05.2007., 23:40
REGION
NAPAD NA MIRKA ĐORĐEVIĆA ISTAKNUTOG KRITIČARA SPC
Okamenjeno mišljenje
U srpskim medijima, kada se pominje "kamenovanje", sledi izveštaj sa Kosova. O nepoznatim napadačima koji su kamenicama nasrnuli na neku srpsku kuću ... Pre nekoliko dana, informisani smo da je u Šimanovcima, blizu Beograda, kamenovana kuća publiciste Mirka Đorđevića, kolumniste beogradske Republike i dugogodišnjeg saradnika Monitora. Đorđević je jedan od retkih intelektualaca u Srbiji koji se kritički bavi ulogom crkve u društvu. Na izvestan način, on je u tome jedinstven. Tema je ekstremno nepopularna i većina građana je, izgleda, uopšte i ne razume.
NEPODOBNI KRITIČAR : "Došlo je, izgleda, vreme takvih obračuna," kaže Đorđević za Monitor. "Bilo je i ranije sličnih pretnji. Neki ljudi kamenicama izražavaju mišljenje. Nije da to nisam primio sa izvesnom nelagodom, ali moram da nastavim da radim svoj posao ..." Prozori spavaće sobe njegove supruge Mire i njega, negde oko deset sati uveče, razbijeni su velikim komadima betona , koji su se, kao po Božjoj volji, zaustavili tik ispred njihove bračne postelje. Neko je izgleda poznavao navike Đorđevićevih i znao kada obično idu na spavanje i kada ustaju. Evidentna je bila šansa za teško povređivanje ili čak ubistvo. Nije se radilo o nekakvom nasumičnom lomljenju prozora.
Policija, koja je došla sutradan ujutro, obavila je uviđaj, ali niko još nije zbog ovoga priveden. Mirko Đorđević smatra da je neposredni povod za ovu "reakciju", njegovo učešće u gledanoj emisiji Ključ prvog programa tzv. javnog servisa čija tema je bio opus vladike Nikolaja Velimirovića, politički relevantnijeg srpskog sveca čak od samog Svetog Save. "Ja sam, shvatajući osetljivost teme i moguću zloupotrebu tog razgovora, skrenuo pažnju da ja nisam baš zgodan sagovornik za tu priču. Ali, odazvao sam se i rekao da je veličanje celokupnog dela vladike Nikolaja pravljenje jednog ideološkog štita za političke potrebe. Bio sam, u tom kontekstu, veoma kritičan i prema aktuelnoj vlasti i rekao sam da mi u Beogradu imamo na delu četničko-ljotićevsku ideologiju oličenu u nazorima premijera Vojislava Koštunice. Zaključio sam da se zaluđivanje srpskog naroda, koje traje već 15-20 godina, nastavlja, i da je pogubno što je ideologija vladike Nikolaja postala zvanična ideologija srpske vlade i režima".
KOMŠINICA FAŠIZMA : Sutradan je Đorđević bio neprekidno "prozivan", od poluanonimnih lica, koja su ga uveravali koliko su njegovi stavovi pogrešni i "grešni" prema vladici. Uveče je nastupio beton, a onda serija "poruka", e-mailom, ali i otvorenih, javnih, pretnji u delu štampe. Događaj je dobio veliki publicitet u medijima, a ekipa javnog servisa došla je još iste noći da poseti Đorđeviće. Inostrani dopisnici su se veoma zainteresovali za ovaj incident.
Jedna od glavnih egzibicionistkinja "intelektualne desnice", magistrica drame, Isidora Bjelica, u svojoj redovnoj kolumni u Kuriru, elaborirala je svoj stav ukratko: ovo što mu se desilo, malo je za takvog kao što je Mirko Đorđević. A, onda se dramaturškinja, poigrala sa tuđim životom i zaključila, baš kao Mirjana Marković kada je nestao Ivan Stambolić: nije Đorđevićevu spavaću sobu kamenovao neki nikolajevac već policiji nepoznata snaša iz komšiluka!
E-mail porukom "Sledi osveštana kašikara", završen je ovaj ciklus nasilja. Teško je u ovom višefrontovskom delovanju ne videti neku "tajnu vezu".Tako se pokazalo da srpski klero-fašizam nije tek ružan gest nekog polupismenog očajnika, vernika kojeg su ubedili da postoje sveci koji hodaju. "Ja, ipak, nikada nisam ni precenjivao uticaj ovih militantnih grupa, jer su oni restlovi davno zaboravljenih ideologija. Ali, sa onima koji ih podržavaju imam toliko iskustva, da zaista mislim da ih ne treba trpeti. Hoću da kažem da sam za ovakve sudove o vezi ultra desnice i delova današnje vlasti, motivisan i 'nacionalno', kao Srbin i građanin Srbije. Jasno je da se postoji neka veza između propasti države, koja sve više liči na šagrinsku kožu, i sve većeg uticaja crkve na nju, ali ne kao hrišćanske institucije ..."
Omrazu dela SPC, nacionalnih intelektualaca i političke ultra desnice, Mirko Đorđević je navukao upravo kritikom delovanja SPC u vremenu postjugoslovenske krize, a onda i isto takvim pristupom liku i delu vladike Nikolaja, koji nije negirao, već ukazivao na ozbiljna ideološka zastranjivanja, sve do otvorenog antisemitizma i podrške fašizmu Dimitrija Ljotića. Tako je , kada je već rat bio završen, vladika Nikolaj spevao Dimitriju Ljotiću, himnu Akatist, a na njegovoj sahrani održao govor u kojem je ovog fašistu, nazvao najvećim srpskim političarem, većim od Ilije Garašanina i Nikole Pašića ...
Tako je do sveca uzdignuti vladika, zauvek označio svoje političke afinitete. Njegov politički izbor, Ljotić, u vreme rata je žestoko napadao Sinod SPC, kojem je pripisao prokomunistički stav. Zaljubljenik u Majn kampf, ubeđeni antidemokrata i kvisling, Dimitrije Ljotić, nije imao na svojoj strani veći deo sveštenstva, ali manji jeste . Ipak, SPC je kanonizovala njegovog obožavatelja, vladiku Nikolaja, i dala mu dva "crvena slova" u crkvenom kalendaru. I dok Sveti Sava ima samo jedan svoj dan, Sveti Nikolaj ima dva. "Sa Svetim Savom, velikim Evropljaninom svoga doba, i možemo u Evropu, ali sa Nikolajem Velimirovićem ne", kaže Đorđević.
OSVEŠTANA POLITIKA: Dan-dva nakon napada na njega, u Leliću kraj Valjeva, sahranjene su mošti vladike Nikolaja, prenete iz SAD, gde je pre 50 godina preminuo. Neki mediji su izvestili o tom događaju (koji je bio zamišljen kao "nacionalno" značajan), ali mu nije dat veliki publicitet. Ipak, tamo je bilo nekoliko ministara (pored ministra vera i ministri policije, energetike i kapitalnih investicija) uz predstavnike "vojske, kulturnog i javnog života".Upadljivo je bilo odsustvo premijera Koštunice, inače dugo najavljivanog glavnog gosta, ali i retka prilika u kojoj Matija Bećković nije držao govor.
Episkop šabačko-valjevski, Lavrentije, koji se svrstava u "liberalne", rekao je da je vladika "najveća crkvena ličnost našeg vremena". Nije rekao prošlog, već našeg. Ostalo je nejasno i to da li je mislio na celokupno hrišćanstvo ili samo na SPC. " Hvala Bogu, istina o Nikolaju je pobedila i kao što vidite, on nas je danas okupio ovde, na ovom svetom mestu. Ne može se veličina sakriti i nju kad - tad Bog dojavi ..... Nikolaj je simbol srpskog naroda i sve vrline oličene su u njemu. Ponosimo i dičimo se takvim ljudima, ističemo ih mlađim generacijama, jer samo tako možemo ići putem koji su nam utrli naši veliki i sveti preci", zaključio je "reformski" vladika.
Svečanosti su prisustvovala tek petorica vladika SPC, od kojih je jedan bio Atanasije Jevtić. Novoustanovljeni orden Svetog Nikolaja, dobili su ministri Velimir Ilić i Vojislav Vukčević i trojica lokalnih javnih ličnosti. Ne zna se da li još nekome orden nuđen pa ga je odbio ili, da li su oni koji su očekivani a nisu se pojavili, zapravo bili nezadovoljni što im ništa nije nuđeno. Nova crkva i mošti sveca, ostali su narodu.
NADNICA ZA STRAH: Ministar vera, Milan Radulović, prvo je bio na putu, pa je zatim minimizirao ideološku pozadinu napada na Mirka Đorđevića. Đorđeviću se javio tek ministrov zamenik (valjda je takav protokol u Vladi i Ministarstvu), a jedan broj NVO, medijska udruženja i pojedine političke stranke, od kojih se reakcija i mogla očekivati, kao GSS, LDP, G-17 plus, osudile su napad. Centar za razvoj civilnog društva tražio je da ministar vera odmah interveniše kod ministra policije ne bi li se napadači što pre pronašli, ali se ministar izgleda spremao da ide na proslavu u Leliću.
Upadljivo je da DS nije reagovala, a predsednik Boris Tadić, koji voli da bude blizak sa građanima, u napadu na Mirka Đorđevića i jasnim motivima za napad, nije video nikakav loš znak. Možda je za to, kao što radi većina političara, čekao patrijarhov blagoslav. Đorđevića su posetili ljudi iz crkve: sagovornici-neistomišljenici iz emisije Ključ i arhijerejski namesnik iz Đorđevićeve eparhije, prota Galijan. Rekli su mu da "osećaju sramotu što se to dogodilo".
Ako se taj osećaj proširi kako u SPC tako i među političkom elitom koja sa Crkvom suviše dugo igra igru "daš mi da ti dam", izbećiće se, bar to d
insane99
03.05.2007., 01:38
Jel' to onaj Mirko Djordjevic sto za 50 evra lupeta svasta protiv SPC?
Dovedu coveka na TV daju mu lovu i on prica k'o navijen.Moze se iznajmiti kao da je renta-car.:zubo:
Predrag Zivkovic
03.05.2007., 01:54
I Ron , koji izvlaci vesti od pre godinu dana ...
bez_respekta
03.05.2007., 12:07
Jel' to onaj Mirko Djordjevic sto za 50 evra lupeta svasta protiv SPC?
Dovedu coveka na TV daju mu lovu i on prica k'o navijen.Moze se iznajmiti kao da je renta-car.:zubo:
Svako ko ne slijedi klerofastickcku i velikorspku politiku SPC je strani placenik i saucesnik u megaultragiga belosvetskoj zaveri protiv srba....
:zvrko:
Bolje je da nades neke kvalitetnije argumente za tvoje tvrdnje neko te jeftine prozivke.
Svako ko ne slijedi klerofastickcku i velikorspku politiku SPC je strani placenik i saucesnik u megaultragiga belosvetskoj zaveri protiv srba....
Hoh upravo je obrniuto od onog šta ti misliš !
bez_respekta
04.05.2007., 10:22
Hoh upravo je obrniuto od onog šta ti misliš !
http://p.vtourist.com/1/1978583-Drogs-Zagreb.jpg
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.