PDA

View Full Version : Spontani pobačaji (blighted ovum, missed ab., mola hydatidosa, habitualni) i kiretaža


stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Dragonfly
18.03.2004., 18:02
E ovako; nisam znala jel' bih s ovim na "Zdravlje" ili "Ženski kutak", ali na kraju sam se odlučila ipak za ovaj forum i za "Kutak" jer mi se nekako čini da bi ovdje ljudi mogli imati puno više iskustva.

Radi se o mojoj jako dobroj prijateljici.
Naime, prekjučer je prokrvarila i otišla na "Sveti duh" u bolnicu na hitni pregled. U trećem je mjesecu trudnoće i bila je na ultrazvuku prije 3 tjedna kada je sve bilo u redu.

Na hitnoj su joj rekli da ne čuju srce ploda i da je po njihovoj procjeni plod već izvjestan broj dana mrtav, jer je od zadnjeg ultrazvuka trebao narasti nekoliko cm, a to se nije dogodilo.

Preporučili su joj kiretažu u roku dan dva.

Inače, ima problema sa reproduktivnim sustavom i od 17. g. je na hormonalnim tabletama bez kojih ne može imati menstruaciju. Ona i njen suprug su znali da će možda imati poteškoća sa začećem, ali ostala je rekordno brzo u drugom stanju.

Danas je bila na kiretaži. Kaže da joj je to bilo najgore moguće iskustvo jer doslovno nije stigla ni noge raširiti, a tip je već počeo kopati po njoj. Bez anestezije. Ni lokalne. Rekla je da je plakala od bola i da je onda sestra pitala doktora da li joj može dati injekciju apaurina?! :eek: Dobila je apaurin koji je počeo djelovati kad je sve već bilo gotovo tako da je zaspala pola sata nakon zahvata.

Moja pitanja su slijeđeća:

- da li je moguće da plod bude danima mrtav, a da organizam ne pokuša reagirati i izbaciti "strano tijelo" van?
- da li je normalno da se kiretaža u takvom slučaju vrši bez lokalne anestezije(s obzirom da je vjerojatno jako bitno da se očisti sve temeljito zbog mogućnosti dobivanja sepse)?

Slušam vaša iskustva..:(

verica
18.03.2004., 18:04
Dragonfly kaže:

Moja pitanja su slijeđeća:
- da li je moguće da plod bude danima mrtav, a da organizam ne pokuša reagirati i izbaciti "strano tijelo" van?
- da li je normalno da se kiretaža u takvom slučaju vrši bez lokalne anestezije(s obzirom da je vjerojatno jako bitno da se očisti sve temeljito zbog mogućnosti dobivanja sepse)?

Slušam vaša iskustva..:(


1. Da, moguće je, i do mjesec dana

2. Ne, to nikada nisam čula. Kiretaža bi se trebala raditi pod općom anestezijom, i na Svetom Duhu se, koliko znam, tako i radi.

Dragonfly
18.03.2004., 18:06
ne radi se.
Moram napomenuti da moja prijateljica nije cmizdravica niti osjetljiva persona i s obzirom na to da je izgubila dijete i da je prošla ovakvu torturu, ja joj skidam kapu.:s

Ja mislim da bih ja nekog ubila na njenom mjestu..

verica
18.03.2004., 18:10
Baš sam u zadnje vrijeme, nažalost, čula za dosta spontanih pobačaja i kiretaža, i svima je kiretaža rađena pod općom anestezijom. E sad, postoje li razne vrste kiretaže (obzirom na to da li je pobačaj bio potpun ili ne) to zaista ne znam. Ali ako je plod bio mrtav a ona nije prokrvarila, onda ona niti nije imala pobačaj - i definitivno su joj trebali raditi kiretažu pod anestezijom. Zaista mi je neshvatljivo da nisu.

Dragonfly
18.03.2004., 18:13
shodno svom medicinskom znanju pretpostavljam. Ona nije zapravo ni imala pobačaj. Prokrvarila je i plod je ostao u njoj, a dr. joj je rekao da može pustit prirodno da izađe ili da ode na kiretažu što joj je on preporučio.
Po svim zakonima logike i medicine, trebala je dobiti barem lokalnu.

verica
18.03.2004., 18:16
U kojem tjednu trudnoće je bila?

Dragonfly
18.03.2004., 18:18
ne znam, sad ću bubnut, ali pretpostavljam između 12. i 15.? Ne znam. Budem ju pitala kad odem u posjetu.
uglavnom, koliko sam shvatila, dr. joj je rekao da je razlog u ugrušku ili u puknuću neke žile i da je to uzrokovalo smrt ploda.

lahor
18.03.2004., 18:44
Ne mogu vjerovati da su joj radili kiretazu bez anestezije.

To je brutalno, jadna cura, uz traumu spontanog jos je morala prozivjeti i ovo.

Dragonfly
18.03.2004., 19:07
nisam ni ja mogla vjerovat do danas.:(

ono, ona je bila u totalnom šoku skupa sa suprugom kada su saznali loše vijesti i onda ovakav odnos prema njoj.

ne želim se istrčavati i suditi unaprijed, ali moj osobni stav je bio da imam povjerenje prema institucijama kao što su bolnice. tamo bi stručno osoblje ipak trebalo biti najobrazovanije.

i sama sam imam veze s medicinom i time je stvar još gora jer sam svjesnija nekih stvari od prosječnog pučanstva.

no bez obzira na to, ne solim pamet i uvijek nekako polazim od toga da stručnjaci imaju pojma o tome što rade.
ne očekujem sad ne znam što, niti očekujem da nose svakog na dlanu, ali mislim da određene traume zaslužuju adekvatnu pažnju. ako ništa drugo, barem u obliku lokalne anestezije.

mislim, pa mi životinje tretiramo bolje, nego ovi ljude.

ako već i nije mislio dati lokalni anestetik(recimo da nećemo cjepidlačiti), mogao ju je sedirati. dati taj jebeni apaurin malo prije i pričekati da počne djelovati.

verica
18.03.2004., 20:35
Ovo je stvarno užasno i neshvatljivo. Pitala sam koji je tjedan jer sam mislila da je možda neka skroz mala trudnoća - ali koliko znam i tada se kiretaža radi pod anestezijom. Stvarno nikad nisam čula da bi netko radio kiretažu bez anestezije. Eto baš nedavno sam čitala iskustvo jedne cure sa Svetog Duha - isto nažalost kiretaža - i ona je jako hvalila doktore i bolnicu.

Livia
18.03.2004., 20:41
desilo mi se prije par mjeseci ,srecom ja sam dobila anesteziju..

alemka
18.03.2004., 21:48
ufff tocno znam kako joj je..kod mene je bio spontani ali je ostalo jos i za kiretazu koju su mi obavili bez ikakve anestezije..uzasno bolno..o psihickoj boli necu ni govoriti..ali to jos niej sve jer i nakon kiretaze je zaostalo u maternici komadica placente pa sam se ubrzo vratila pod visokom temperaturom i postupak ponovljen pogadjate vec ponovno bez anestezije...davno je to bilo ali i dan danas se najezim kad se svega sjetim..

Rita
19.03.2004., 02:52
Prokleti mesari,treba ih tuzit ,pa nismo u 18.stoljecu:mad: :eek: Koliko ja znam kiretaza se radi pod opcom.Zasto ste se dale?Nisu li vam rekli sta ce raditi?Ne kuzim ,fakat.Lako je pricat sta bi ja ,ali ne bi se dala sam tak sigurno.Isla bi u drugu bolnicu.Bilo gdje.Gamad prokleta:bljak:

maristella69
19.03.2004., 08:08
Nisu ni mojoj mami dali anesteziju već joj je mesar u Petrovoj rekao: "A jesil' ti nešto dole prčkala?". A njih dvoje oboje u šoku, prva trudnoća.
No, to je bilo prije skoro 40 godina.:eek:

Meni su dali i anesteziju i bocu glukoze i nisu me nogom u guzicu kad su me otpustili nakon par sati (spontani).
One kaj su išle abortirati su skoro pa uškopili.
Ja sam skužila situaciju i kad sam ušla unutra odmah sam izrecitirala da sam imala spontani. Neću zaboraviti njihov blijedi pogled.
Uđeš unutra, sve ti krene automatski, svi šute, nitko ne pita.
Žene šutke ulaze, šutke izlaze, neke se poslije savijaju od bolova (one koje nisu imale za anesteziju). Poslije pokupe svoje krpice i pokušavaju dozvati na prezauzeti telefon svoje muške koji su uvijek na nekim službenim putovanjima...da dođu po njih.

Sorry na impresijama, mogla sam samo reći da je kod artificijelnog pobačaja izbor za anesteziju na ženi i novčaniku, dok se kod spontanog TREBA OBAVEZNO DATI, bez obzira na stadij trudnoće.
Predmnijeva se da je spontani u najvećem broju slučajeva nastao kao posljedica željene trudnoće i da ne treba dodatno izazivati šok i stresno stanje kod žene.

Na žalost, u tim teškim trenucima teško je nositi i vlastitu tugu i nevjericu, a kamoli se još i boriti sa tim bezosjećajnim čudovištima u bijelim kutama, koje čak ne možeš poslije ni tužiti, već ti jedino ostaje da sve prepustiš zaobravu i okreneš se novoj bebi.

A nakon spontanog ona hoće zaista brzo doći!:)

Dragonfly
19.03.2004., 09:01
danas njen suprug ide po otpusno pismo i napisat će žalbu i pritužbu bolnici.

ona mi je ispričala da joj se doktori nisu niti predstavili. nisu pogledali papire, nego su je samo pitali zašto je došla iako joj trudnoću vodi dr. sa "Svetog Duha".
NIšta joj nisu dali. Žena prije nje je dobila i glukozu i sedaciju i ničeg se ne sjeća.
Ona je doslovno ušla unutra, niti su joj tlak izmjerili prije, niti krv izvadili ni ništa što joj je doktor dan prije rekao da će napraviti.

Kad je legla na stol i tip ju počeo kasapiti, onda je sestra pitala:"Doktore, a da joj damo apaurin?"
Frajer je odgovorio:"Pa može."

Koliko ja znam, apaurin nije analgetik; dakle ne djeluje protiv bolova. Samo na CNS. Tako da je ona rekla da se osjećala mlitavo, ali da je sve živo osjetila u detalje.

Osobno mislim da od pritužbe neće biti nikakve koristi, jer se doktori međusobno štite. Ima li netko iskustava sa tjeranjem pravde u bolnicama?

verica
19.03.2004., 10:43
Ovo što se dogodilo tvojoj prijateljici zaista je strašno i užasno, i mislim da, ako za to ima snage, nikako ne bi trebala pustiti da sve prođe kao da ništa nije bilo.

Mislim da bi prije svega trebali inzistirati na razgovoru sa liječnikom koji joj je vodio trudnoću, i sa glavnim liječnikom na odjelu na kojem je bila (a radi se pretpostavljam o Patologiji trudnoće) i zathijevati objašnjenje za to što se dogodilo. Isto tako treba saznati ime liječnika koji je radio kiretažu.

Ako pritužba bolnici ne donese nikakvog rezultata, sigurno postoje i više instance kojima se može žaliti, a na kraju krajeva cijela priča se može iznijeti i u javnost.

Winona
19.03.2004., 11:32
boze uzasno i pretuzno :(

Ne zelim ni pomisljati kako bi ja reagirala, izbjegavam svadje u normalnim situacijama, ali u ovakvoj znam da bi zaista agresivno reagirala.

Dragonfly
19.03.2004., 13:01
suprug joj je danas uspio doći do doktora koji vodi trudnoću.
on je rekao da će napraviti sve moguće pretrage u narednom razdoblju i da će ispraviti grešku, ali mu nije htio dati imena doktora koji su radili zahvat.

doktor je rekao da si ona i suprug razmisle preko vikenda žele li doista išta poduzimati i da se on ispričava i da se takve stvari događaju jer je kod njih sve na traci :eek: i da će sve poduzeti da se u budućnosti situacija popravi.

Suprug je rekao da ne misli prozivati njega jer on nema veze s tim, nego dežurnu sestru i doktora koji su učinili zahvat i da misli napisati žalbu upravi bolnice i predstojniku ginekoglogije na "Svetom Duhu".

Doktor mu je rekao da je on potpisao otpusno pismo?!:eek: i da će i njega prozvati ako prozovu onog koji je radio kiretažu.

Nisu pametni i ne znaju što da čine.

Mene zanima jedna stvar: ona je bila u 11. tjednu trudnoće.
Da li se i kada rade bakteriološki brisevi?

Rajna
19.03.2004., 13:21
Ja sam imala 1997. spontani u desetom tjednu (ili osmom gestacijskom, kako hocete).

Ultrazvuk je pokazao praznu gestacijsku vrecicu, dakle, plod se davno bio prestao razvijati, ako ikako. :(

Meni su radili pobacaj na vakuum, dakle, nitko nije prckao po meni, samo su nesto prikljucili na grlic i jednostavno isisali to unutra sto je bilo. :( :( :( Prije tog su mi dali glukozu i jednu injekciju apaurina, koja me je samo malo "smantala", ali bila sam potpuno svjesna i boljelo je mada ne previse - boljelo je mnogo vise "u glavi". :(

Vjerojatno je moja trudnoca bila premalena za pravu kiretazu i mogu samo zamisliti kako je to kad kopaju po tebi a ni anesteziju ti ne daju. :(

verica
19.03.2004., 13:27
Dragonfly kaže:


Mene zanima jedna stvar: ona je bila u 11. tjednu trudnoće.
Da li se i kada rade bakteriološki brisevi?

Bakteriološki brisevi se ne rade rutinski u trudnoći. Čak, koliko znam, niti kod ponavljajućih spontanih pobačaja nije pretjerano uobičajeno poslati ženu na briseve. To je nešto što žena mora tražiti sama. To smo spominjali na topicu o pretragama prije trudnoće - bilo bi idealno napraviti briseve prije trudnoće.

lahor
19.03.2004., 15:20
Moja prijateljica je isla na vakuum. Dobila je dvije injekcije anestezije, jednu negdje oko boka (ne znam tocno kuda), drugu direktno u cervix (kaze da stvarno nije osjetila nista). I jos trecu nakon procedure, ergometrin.

Znam i jos jedan slucaj gdje je zena dobila opcu anesteziju za kiretazu (koja nije imala veze sa trudnocom, nego zbog drugih razloga). Preko veze, naravno :rolleyes:

happygoose
19.03.2004., 15:33
Dragonfly kaže:
suprug joj je danas uspio doći do doktora koji vodi trudnoću.
on je rekao da će napraviti sve moguće pretrage u narednom razdoblju i da će ispraviti grešku, ali mu nije htio dati imena doktora koji su radili zahvat.

doktor je rekao da si ona i suprug razmisle preko vikenda žele li doista išta poduzimati i da se on ispričava i da se takve stvari događaju jer je kod njih sve na traci :eek: i da će sve poduzeti da se u budućnosti situacija popravi.

Suprug je rekao da ne misli prozivati njega jer on nema veze s tim, nego dežurnu sestru i doktora koji su učinili zahvat i da misli napisati žalbu upravi bolnice i predstojniku ginekoglogije na "Svetom Duhu".

Doktor mu je rekao da je on potpisao otpusno pismo?!:eek: i da će i njega prozvati ako prozovu onog koji je radio kiretažu.

Nisu pametni i ne znaju što da čine.

Mene zanima jedna stvar: ona je bila u 11. tjednu trudnoće.
Da li se i kada rade bakteriološki brisevi?


Oni su pametni ljudi i znaju sta treba uciniti.
Svaki cojek zna sta je pravo i pravedno.
A izjave tipa razmislite preko vikenda meni zvuci skoro pa prijetnja.
Neka ucine ono sto su i naumili, napisu zalbu, posalju bolnici, i jednom i drugom doktoru, ravnatelju bolnice, predstojniku ginekologije i svima u isto vrijeme neka se potpisu i daju svoju adresu i e-mail. I cekaju rezultate.I naravno u svakom pismu neka napisu kome su sve poslali pismo/zalbu, da ne bi bilo mi "nismo znali ili nismo obavjesteni"...Isto tako neka ih posalju preporuceno iz poste jer ce imati potvrdu da su ista poslali, da se ne bi "izgubili" u posti.....
Moguci su pokusaji tipa njihovog doktora.....
Treba izaci u javnost i traziti zadovoljstvinu, jer ako se bude samo potezalo po Forumu i rekla kazala, nikad se nista nece promjeniti.....A ljudi ce samo slusati price , a oni dobri i vrijedni medicinari nece nikada doci do izrazaja, sve ce biti zatrpano pod sumnjama,a to ne treba nikome.....a losi ce nastaviti i dalje prakticirati .......:W

LaPerla
19.03.2004., 20:02
Moj slucaj prije ove trudnoce je bio slican Rajninom, doktorica je preporucila cim je dijagnoza potvrdena da se obavi kirurskim zahvatom ali mi je isto tako dala opciju da cekam da samo izadje sto naravno nije preporucila radi psiholoskih razloga tako da sam isti dan stavljena na totalnu anesteziju. Zao mi je sto se to dodgodilo tvojoj prijateljici reci joj da bude jaka i da ce sve biti u redu. Ja sam imala strah da vise nikada necu ostati trudna ali hvala Bogu jesam. Sretno!

snowwoman
20.03.2004., 19:07
Živi užas, kad tako šta pročitam, digne mi se kosa na glavi.
Ali,i u ovoj mojoj ussranoj ( s oproštenjem) bolnici kiretaže se isto rade bez anestezije, osim one preko veze, naravno. Ženama daju apaurin i još nešto što ih malo smanta ali ne uspava. Ali, što sam u zadnje vrijeme čula horor priča o zagrebačkim rodilištima!!!Da čovjek ne povjeruje!
Kćer od moje poznanice je bila trudna 3-4 mjesseca i ginekologinja ju pošalje da naprave ABG urina. Tamo joj nadju neku bakteriju i gin. joj sva uspaničena"objasni"da ta bakterija uzrokuje deformaciju ploda i da dijete ne može biti normalno. Tu su oni nju strpali u bolnicu i izazvali pobačaj tj. abortus. Na obdukciji utvrde da je dijete ,dečkić bio živ i zdrav.... Ne znam šta su oni dalje učinili, svi su bili u šoku a ne poznam ih tako dobro da mogu pitati. Ma kažem ,pravi horor.
Mislim da bih ubila nekoga da mi to napravi.

kisha
23.03.2004., 12:51
Dragonfly kaže:


Moja pitanja su slijeđeća:

- da li je moguće da plod bude danima mrtav, a da organizam ne pokuša reagirati i izbaciti "strano tijelo" van?
- da li je normalno da se kiretaža u takvom slučaju vrši bez lokalne anestezije(s obzirom da je vjerojatno jako bitno da se očisti sve temeljito zbog mogućnosti dobivanja sepse)?

Slušam vaša iskustva..:(

Moguće je da plod bude danima mrtav i da tijelo ne reagira, dogodilo se nevjesti moga buraza, i bolje je na kiretažu radi moguće sepse i sl.komplikacija..Znam da je njoj isto tako kiretaža bila grozno traumatična, dobila je neku lokalnu anesteziju, ali to jedva da pomogne...to mi djeluje tako brutalno, mesarski, joj, još na šok da si izgubio bebu..

Joj budi ful uz nju...Sad će joj biti milion misli i tuge po glavi....

kisha
23.03.2004., 12:55
Dragonfly kaže:


Mene zanima jedna stvar: ona je bila u 11. tjednu trudnoće.
Da li se i kada rade bakteriološki brisevi?


Ja sam napravila sve moguće briseve i sve moguće pretrage nakon spontanog koji sam imala (nisam morala na kiretažu hvala Bogu,jer sam prokrvarila i to ful malo ...), i sve je bilo za 5, radila sam i prije trudnoće par mjeseci (na moje inzistiranje) ....Inače kod nas nije praksa da se šalju, osim na inzistiranje ili nakon drugogo ili trećeg spontanog..

*Girlie*
24.03.2004., 09:15
da ne otvaram poseban topic, ipak je ovdje rijec o pobacajima pa me zanima jedno...
napisale ste vec ovdje a i inace sam cula o tome kako su doktori nerijetko bezobrazni prema zenama koje dodju pobacit. ne mislim na spontane pobacaje dakle kada to nije u njihovoj moci, nego o zenama koje su se (same, pod tudjim utjecajem, stagod, nije bitno) odlucile pobacit. smatram da je to nevjerovatno bezobrazno od "doktora", nevidjen bezobrazluk, daju si prevelika prava... vjerujem da su oni "super-moralni" pa ih smeta takva odluka (ne sve, no velik broj njih, ne?) pa smatraju da zena ne zasluzuje isti tretman kao u bilo kojem drugom slucaju? :flop: licemjerje. no dobro to je vec problematika za duze i opsirnije rasprave...
al me zanima da li je neka od vas (ako joj nije problem o tome pisati, ako je-u redu je i ne mora o tome, ko pita ne skita ;)) bila u toj situaciji, i kakva su vasa iskustva, bilo negativna bilo pozitivna.

magic
24.03.2004., 09:24
Krajem proshle godine dva dana sam 'njegovala' kcer svojih susjeda koja je pobacila, ali nije roditeljima rekla da je trudna, pa se malko kod mene oporavljala.

Otishla je kod ginekologa, potvrdjena je trudnoca, ona je samo rekla da ju ne zheli zadrzhati i doktor joj je bez ikakvih 'ispiranja mozga' napisao uputnicu.

Sve je to proteklo toliko jednostavno, bezbolno, netraumatichno.

Kazhe da su svi bili jako ljubazni, dok je chekala dali su joj sedativ, uspavali su je prije neg su je uopce ni takli, probudila se u sobi, posljepodne je otpushtena kuci...

Koshtalo je 1.200 kuna + 200 kuna za neznam kakve pretrage.

S jedne strane jako mi je drago da je sve proshlo tako ok...s druge strane boli me kad vidim kako ona sad, kad je vidjela koliko je to jednostavno, nimalo odgovornije ne pristupa problemu nezheljene trudnoce.

Gospon Pes
24.03.2004., 09:44
*Girlie* kaže:
napisale ste vec ovdje a i inace sam cula o tome kako su doktori nerijetko bezobrazni prema zenama koje dodju pobacit.
Da samo doktori...
U Njemackoj prije pobacaja moras u nekakvo savjetovaliste, ne znam ni ja koji vrag, a tamo te psiholozi valjda probaju odgovoriti i ako i nakon razgovora jos ostanes kod svoga, onda dobijes potvrdu da si bila kod njih i natrag ginicu...
Jedna poznanica je odlucila pobaciti i najprije su u tom savjetovalistu s takvim prezirom s njom razgovarali da se osjecala ko crv, ali rekla mi je da je bilo preiskreno da bi bila puka psiho metoda da se predomisli. Nije odustala, pa je kod ginekologa dozivjela mrgudan prijem i pobacaj na zivo...
Jest on njoj dao nesto lokalno, ali nije pricekao da djeluje i dok je proradilo, vec je bilo gotovo, a ona dobro osjetila...

Dakle, nije samo u HR tak.

magic
24.03.2004., 09:50
Znam da je to grozno kad to dozhivish i kao ponizhenje i kao masakriranje....

Ali evo, u mome se gradu to obavlja k'o na traci...bez ikakvih problema.

Pa to zhene, kad je vec tako jednostavno, koriste kao 'kontracepciju' :rolleyes:

Poznajem sluchajeve koje su to uchinile i 5 i vishe puta...tretman isti kao i da su doshle prvi put :( I to je dvosjekli mach.

Da me se krivo ne shvati, ja sam UVIJEK za mogucnost izbora, ali nazhalost izgleda da je velik postotak zhena kojima je chinjenica da se to mozhe uchiniti jednostavno i bezbolno, zapravo poticaj da to ne shvate dovoljno ozbiljno.

Gospon Pes
24.03.2004., 10:00
magic kaže:
Ali evo, u mome se gradu to obavlja k'o na traci...bez ikakvih problema.

Znam neke zenske iz Zagreba kod kojih je obavljeno na nacin koji si ti opisala.
A ova iz moje price je rodjena pod sretnom zvijezdom. Nesto kasnije se udala, opet ostala trudna i nakon par mjeseci umro plod... Ne sjecam se vise je li imala spontani ili su skuzili pa ga oni vadili... Uglavnom joj je pozlilo na odmoru, pa se jos i doma vracala u komatoznom stanju i tek tu rjesavala stvar.
Tek treca sreca je upalila i sad ima dijete.

magic
24.03.2004., 10:09
Mislim da bi artificijelni abortus trebalo uchiniti dostupnim i shto manje traumatichnim.

Ali isto tako mislim da bi zhene koje su nezheljeno zatrudnjele jer ne koriste kontracepciju, trebalo PRIJE pobachaja OBAVEZNO poslati na razgovor gdje bi im se prezentirale sve posljedice koje pobachaj ima na njihovo buduce zdravlje i gdje bi im se vec tad odredila kontracepcija koju ce dalje koristiti. Jer PRIJE pobachaja one ce pristati na sve shto moraju, samo da se 'rijeshe'...

A ne da odu kuci 'pjevajuci' sretne shto su se rijeshile problema i dalje zhive nesmotreno kao i prije.

Jer. npr spirala se mozhe ugraditi vec pri pobachaju.

happygoose
24.03.2004., 10:18
magic kaže:
Znam da je to grozno kad to dozhivish i kao ponizhenje i kao masakriranje....

Ali evo, u mome se gradu to obavlja k'o na traci...bez ikakvih problema.

Pa to zhene, kad je vec tako jednostavno, koriste kao 'kontracepciju' :rolleyes:

Poznajem sluchajeve koje su to uchinile i 5 i vishe puta...tretman isti kao i da su doshle prvi put :( I to je dvosjekli mach.

Da me se krivo ne shvati, ja sam UVIJEK za mogucnost izbora, ali nazhalost izgleda da je velik postotak zhena kojima je chinjenica da se to mozhe uchiniti jednostavno i bezbolno, zapravo poticaj da to ne shvate dovoljno ozbiljno.

Potpisujem, uvijek cu braniti mogucnost izbora, i ne zelim nametati svoje nazore drugima....

happygoose
24.03.2004., 10:25
Poznajem zenu, bivsa susjeda mojih roditelja, zena je u svojim 50-tima sada, dok sam bila mladja, neprestano je dolazila mojoj staroj na "razgovore"i tablete za glavu,i pokazivala nalaze iz bolnice,konstantno je imala gin.problema tako sam jednom preculai vidjela njenu porod.knjizicu, zena je napravila, ravno 25 pobacaja....:eek: to je bilo prije nekih 10-15 godina.
Cula sam od sestre da je nedavno napravljena potpuna histeroktomija zbog raka i kojekakvih komplikacija.....

magic
24.03.2004., 10:32
Evo, bash sam na takve sluchajeve mislila dok sam ono pisala. Takve bi se zhene moralo doslovno natjerati, ako nishta drugo za njihovo dobro, da neshto poduzmu.

Winona
24.03.2004., 10:50
Gospon Pes kaže:
Da samo doktori...
U Njemackoj prije pobacaja moras u nekakvo savjetovaliste, ne znam ni ja koji vrag, a tamo te psiholozi valjda probaju odgovoriti i ako i nakon razgovora jos ostanes kod svoga, onda dobijes potvrdu da si bila kod njih i natrag ginicu...
Jedna poznanica je odlucila pobaciti i najprije su u tom savjetovalistu s takvim prezirom s njom razgovarali da se osjecala ko crv, ali rekla mi je da je bilo preiskreno da bi bila puka psiho metoda da se predomisli. Nije odustala, pa je kod ginekologa dozivjela mrgudan prijem i pobacaj na zivo...
Jest on njoj dao nesto lokalno, ali nije pricekao da djeluje i dok je proradilo, vec je bilo gotovo, a ona dobro osjetila...

Dakle, nije samo u HR tak.

ja odavde malo drugacije iskustvo.

Pratila sam prijateljicu ( osobno sam protiv abortusa ali to svoje misljenje sam taj dan zadrzala za sebe, nista joj ne bi pomoglo).

Dosla je jednu vecer, sjela i pocela plakati. Nije udana nije u nikakvoj vezi, zatrudnila na odmoru u drugoj drzavi s tipom kojeg je tamo upoznala.

Kako nema svog ginekologa ovdje ( bila prosle godine kod jednog, lose iskustvo i vise nije odlazila na preglede) odvela sam ju svojoj doktorici, drugi dan je bila narucena u maloj ginekoloskoj klinici u blizini, ista doktorica je napravila zahvat.

Anestezija tj. uspavali ju, nista nije osjetila. Fizicki barem ne.

Da napomenem da za ovo nismo koristili veze ni plave kuverte ili nesto tome slicno.

Winona
24.03.2004., 10:52
nasla online da je Beratung kako ga oni zovu zakonski propisan prije pobacaja. U praksi to neki doktori preskacu, neki ne vidim po pesicinom postu.

magic
24.03.2004., 10:57
Winona, iz ovog shto si napisala zakljuchujem da je tvoja prijateljica bila dvostruko nesmotrena - u drugoj drzhavi na ljetovanju sex bez zashtite. Znachi rizik od trudnoce i od spolno prenosivih bolesti. Ok, svakome se to mozhe dogoditi...luda noc i atko to....

Ali da li sluchajno znash da li je sad poduzela neshto da se zashtiti?

Da li si ti ili doktor s njom o tome razgovarali?

Winona
24.03.2004., 11:00
ona nije tema ovog topica. Topic je pobacaj i ja sam u tom kontekstu pisala.

Gdje sam ja napisala da je imala seks bez zastite bsw. kondoma?

Gospon Pes
24.03.2004., 11:22
Nisi napisala, ali bogme smo to valjda sve prvo pomislile.
Jer ako je pila tablete, pa su otkazale bas tad ili spirala ili kondom pukao...onda je ta jos sretnija od one moje. :D

Pa kad vec insinuiras da se ipak stitila, na koju foru je onda ostala trudna?

maristella69
24.03.2004., 11:24
Izgleda da još mnogi ne znaju da ne postoji 100% pouzdano sredstvo zaštite od trudnoće, no nije za čuditi.

Gospon Pes
24.03.2004., 11:26
maristella69 kaže:
Izgleda da još mnogi ne znaju da ne postoji 100% pouzdano sredstvo zaštite od trudnoće, no nije za čuditi.
A i ti se ne pravi pametna. :p
Kako god sam mozda glupa, toplu vodu sam ipak otkrila. :D

Pouzdano sredstvo mi je moja stara odala:"Nemoj se, ne boj se!" :D
No OK, znam da to nije za svakoga... :lol:

Winona
24.03.2004., 11:31
Gospon Pes kaže:
Nisi napisala, ali bogme smo to valjda sve prvo pomislile.
Jer ako je pila tablete, pa su otkazale bas tad ili spirala ili kondom pukao...onda je ta jos sretnija od one moje. :D

Pa kad vec insinuiras da se ipak stitila, na koju foru je onda ostala trudna?

bio je kondom u prici. Pojedinosti ne znam niti me zanimaju.A sto se njene srece tice, pa nije bas da joj i inace ruze cvjetaju, ali zaista nije za ovaj topic.

Niti je prijasnje pitanje posebno relevantno za topic.

Uglavnom ako kome treba normalna ljecnica koja ne tjera na Beratung a zivi u DE, moze mi se javiti. Nadam se da smo time ovu temu aposlvirale.

Gospon Pes
24.03.2004., 11:32
OK, bila je puka znatizelja. Kondomi stvarno hoce i puknuti...

duda
24.03.2004., 12:06
Bolno mi je svako sjećanje na taj događaj, ali željela bih ga podijeliti s vama jer mislim da je važno da djevojke i žene koje se nakon takvog zahvata osjećaju shvrane i deprimirane, znaju da će jednog dana imati svoju djecu. Mene je to najviše mučilo jer sam mislila da više nikad neću moći roditi i da će svaka moja trudnoća završiti na taj način.
Bila sam trudna cca 3 mjeseca kada sam prokrvarila i kada su mi na UZV rekli da je plod premali za tu dob i poslali na hormonske pretrage. Nakon pretraga nije bilo dvojbe; plod se nije razvijao kako treba i umro je. Primili su me u bolnicu s jakim krvarenjem i bolovima. Doktor me je još jednom pregledao UZV i rekao da ono što priroda sama odbaci da je najbolje da ode jer da plod vjerojatno nije bio zdrav. Dao mi je nekakvu inekciju da mi inicira trudove. Te noći sam kroz madrac prokrvarila na pod i dobila takve trudove da sam vrištala. Odvezli su me na kiretažu jer očito umjetni trudovi nisu bili dovoljni. Dobila sam narkozu i slijedeće ćega se sjećam je da sam se probudila u drugoj sobi gdje su ležale žene koje su pobacile. Taj osjećaj da sam bila u sobi s trudnicama a sada ovdje bacao me je u očaj. Doktor me posjetio sutradan ujutro i bio vrlo obziran i nježan samnom. Tješio me je i govorio da je tako najbolje i da ću opet zatrudnjeti i roditi zdravo djete; nisam mu vjerovala jer sam bila zaokupljena mislima o mojoj bebi koje više nema. Čak i uz ovakav pristojan i pažljiv tretman, traume nakon zahvata su bile strašne, ne mogu niti zamisliti kako je tek onima koje prođu strašne torture u toku zahvata. Ne mogu reći da još dugo nisam mislila o tome gdje je moja malena (evo i sada je se prisjetim) ali bilo mi je lakše to prihvatiti kada sam rodila prvo dijete. Ona će uvijek ostati moj anđeo kome nije bio suđen život uz mene nego tamo gore gdje pazi na mene i moje malene :)

monique
24.03.2004., 13:24
Moja je sestra dvaput bila na kiretaži. Nakon što je godinama uzimala hormonsku terapiju prvi put je ostala trudna ali je došlo do laganog krvarenja u 8. tjednu trudnoće. U bolnici su nakon pretraga rekli: trudnoća bez ploda. Kiretažu su joj napravili bez anestezije :( Doduše dobila je nekakvu injekciju nečega, ali je sve osjetila :(

Godinu dana kasnije ponovo je ostala trudna, ponovno krvarenje, ponovo ista stvar. I ponovo kiretaža bez anestezije :(

Tada su šogor i ona odlučili da prekida hormonsku terapiju i da neće imati klince (biološke) nego da će pokušati usvojiti dijete.

Na svu sreću, dogodila se sasvim neočekivano treća trudnoća. Odmah su je spremili u bolnicu za svaki slučaj dok ne prođe taj kobni 8. - 12. tjedan. Trudnoća je bila bez problema, a mali gremlin ima sad već 4.5 god.

Seka sumnja da će ići na drugo dijete, jer, boji se ponovne kiretaže :(

Winona
24.03.2004., 13:35
cula sam cesto da bas kad ljudi vec odustanu i na neki nacin prodje grc oko pokusaja, bas onda zatrudne.

Imam jednu koja je isto vec sakupljala papire za usvojenje a evo sad se vec drugi sinek hvata za namjestaj :)

happygoose
25.03.2004., 09:49
Ja sam zanjela blizance, rodila se curica, moja mala slatka.......
Neki put se sjetim seke ili brata.....I pocnem plakati.......bili su jako mali kad ih je "priroda" i Bog uzeli k sebi, za neke ljude mozda potpuno nebitna dob, kazu i onako su bili stari samo dva ili tri mjeseca, to nije "zivot"
A ja se neki put sjetim tog brata ili sestre koju bi moja curica imala, pa zaplacem, i zahvalna sam Bogu i prirodi sto imam za koga zivjeti......Za moju curicu.....:)

Winona
25.03.2004., 10:04
:grli: happygoose

happygoose
25.03.2004., 10:39
Hvala!

maristella69
25.03.2004., 10:57
Tvrda sam u mnogim stvarima, ali me preplavi beskrajna tuga kad ovo čitam..
Jer vidim da ste i dalje majke toj, na ovaj način nerođenoj, dječici.
I znam da vas najviše boli što nisu imali priliku zagrliti svoju majčicu..
:(

kentaur
20.08.2004., 10:05
Zna li netko u kojim slučajevima i drugi porod mora biti putem carskog reza ?

Znam da su neke žene prvi put imale sekciju a onda su rodile normalno, ali u kojem slučaju žena uvijek rađa samo carskim?

(meni su dijagnosticirali fetopelvinu disproporciju - dakle, bebač nije mogao van osim kroz trbuh)

just Sandy
20.08.2004., 10:49
Zanimljivo pitanje... Moja je kolegica rodila carskim rezom (čini mi se zbog položaja ploda, no nisam sigurna) i rekli su joj da nikada nakon carskog, neće moći (smjeti) rađati "prirodno"... Također su joj rekli da carskim rezom može roditi još samo jednom. Ako se smijem nadovezati na tvoje pitanje, zanimalo bi me koliko u tome ima istine?

Issa
20.08.2004., 11:13
kentaur kaže:
Znam da su neke žene prvi put imale sekciju a onda su rodile normalno, ali u kojem slučaju žena uvijek rađa samo carskim?

u slucaju da dodje do problema.

Doktori se obicno boje pa automatski salju na carski, ali dovoljno uporne zene dobiju vaginalni. Ili se odluce roditi doma (i uspiju izgurati vaginalno, kaj je najbolje).

Bepic
20.08.2004., 12:27
Moja draga je prvi porod imala carskim rezom.
Drugi put je beba bila na zadak i postojala je velika šansa ( kažu doktori ) da maternica pukne po starome rezu i odmah je pristupljeno carskom rezu i fala Bogu sve je OK.

kentaur
20.08.2004., 12:52
Issa kaže:
u slucaju da dodje do problema.

Doktori se obicno boje pa automatski salju na carski, ali dovoljno uporne zene dobiju vaginalni. Ili se odluce roditi doma (i uspiju izgurati vaginalno, kaj je najbolje).

hm, sorry, nije baš tako
doktori se baš i ne boje, a priča s radija da rutinski veći broj žena pošalju na carski, nije istinita ni malo, odnosno do samog kraja NE šalju na carski - osim što znam na svojoj koži vidjela sam i svojim očima druge slučajeve i znam po masi prijateljica

Po 12 sati se žene muče, a tek onda se ide na carski, da ne govorimo da sam ja na carski čekala od pol 3 u noći do pol jedan popodne, a kasnije su mi rekli da sam mogla dobit sepsu, jer kad oteče plodna voda nije više za zeku peku. CTG nikakav i nepravilan, angažman kontrakcija nikakav.
Da sam ostala doma, 'otišli' bi i ja i mali.

Issa
20.08.2004., 16:06
cuj i ja imam prijatelje doktore i babice i doule i frendice. Moje iskustvo je takvo ;)

sa plodnom vodom se ceka 24 sata, sanse za sepsu su male :)
Meni je voda pukla u 3 ujutro, u bolnicu sam dosla oko 10 ujutro a rodila u 11 navecer :) I to sam dosla tako rano u bolnicu samo zato sto sam morala primiti antibiotike, inace ne bih

Rita
20.08.2004., 22:17
Mislim da je velika razlika u praksi ovdje u USA od one u HR. Tu nije takva panika kad ti ode voda. Ide se u bolnicu kod vec finih ucestalih trudova(3-5min) ne odmah. A neke bolnice i dalje ne rade vaginalne porode nakon carskog, za to se moras posebno raspitat. Ma ima svega ali najbiotnija je raslika da uglavnom puno vise slusaju zelje rodilje nego kod nas. Jedino ako je beba stvarno u opasnosti onda preuzmu stvar u svoje ruke ,ovak te puste da radis kak ti pase. Os doma, u kadi,stojecki,sjedecki, sa epiduralnom,bez,kak ti pase i sta god trazis(mozes platiti)Uglavnom meni su rekli da se moze vaginalni poslje carskog ako nekma nekih drugih (objektivnih)prepreka koje su dovele do prvog carskog. I nisam cula nikad da mozes imat samo dva carska,barem ne tu.

Elektra
21.08.2004., 21:37
kentaur kaže:
Zna li netko u kojim slučajevima i drugi porod mora biti putem carskog reza ?

Znam da su neke žene prvi put imale sekciju a onda su rodile normalno, ali u kojem slučaju žena uvijek rađa samo carskim?:misli:

moja tetka je primjerice prvo dijete rodila carskim rezom, dok je drugo rodila normalno.

Sumnjam da ima ikakve veze al eto da kažem kako je prvo dijete rodila u Hr, a drugo u USA.

Shtefitza
21.08.2004., 23:10
Nakon carskog, ako nema nikakvih problema, vaginalni moze dobro proci. Ali i moze biti panike, pa i puknuce maternice i jako krvarenje. Svaki daljnji carski ostavlja oziljak na maternici, pa povecava rizik za trudnocu odnosno porod iza ove.U Americi VBAC (vaginal birth after cesarean) teoretski rade, ali radje preporuce jos jedan carski, da ne bi bilo...

Ipak, treba spomenuti da se u Americi carski rade pod epiduralnom ili spinalnom anestezijom, a u Evropi vecinom u totalnoj anesteziji koja nosi 1% rizika od smrti. (Zato je u Evropi VBAC mozda cesci).

greathut
23.08.2004., 13:18
just Sandy kaže:
... Moja je kolegica rodila carskim rezom (čini mi se zbog položaja ploda, no nisam sigurna) i rekli su joj da nikada nakon carskog, neće moći (smjeti) rađati "prirodno"... ..., zanimalo bi me koliko u tome ima istine?

porodničari, barem tu kod nas i prije par godina, imaju višestruku motivaciju da izbjegavaju carski rez i odgađaju ga do zadnjeg trena. to može biti izbjegavanje troškova, bježanje od odgovornosti, novi trendovi u medicini, ucjena, zdravija budućnost djeteta itd.

moje prvo dijete rođeno je carskim rezom, nakon dugotrajnog čekanja i mrcvarenja, tek kad je prestalo davati znake života. danas je relativno ok, ali ne bez stanovitih kroničnih zdravstvenih problema.
drugo dijete je rođeno 4 godine kasnije, prirodnim putem, relativno lako, i odličnog je zdravlja.
otac i majka su isti, barem pretpostavljam.

:grli: :grli:

Brunda
28.08.2004., 15:20
Nakon prvog poroda carskim rezom može se drugi put roditi vaginalno (moje dvije prijateljice) samo ginekolog mora pregledati rez da ne dođe do prsnuća. To nije čest slučaj i žene bez problema rađaju vaginalno nakon carskog. Nakon carskog se preporuča najmanje 2 godine do slijedeće trudnoće, a carski se može raditi 3 puta. Poslije se ne preporuča više trudnoća zbog velikih rizika od prsnuća maternice.

Što se tiče istjecanja plodne vode, porod se nakon toga mora dogoditi u roku od 24 sata ako je sve ostalo u redu.

Ja sam u Zg rodila na carski pod spinalnom anestezijom, i to je na Svetom Duhu praksa koju provode puno češće nago pod totalnom anestezijom. Oporavak je lakši tj. nema buđenja iz narkoze i mučnina.

kentaur
31.08.2004., 11:07
Da, dvije cure u mojoj sobi su imale sekciju sa epiduralnom, osjećale su se super, al zato meni nakon potpune nije bilo baš naj - vrti ti se, mučno ti je, glava boli, sav si 'down', a i odmah počne bolit, a kod njih je postepeno popuštalo.

Sveti Duh svakako radi fantastični carski, a naročito kosooki koji je radio meni - nemrem se sjetit imena - prekrasan doktor.:D

blablica
22.02.2007., 19:08
curke... nije me bilo dugo tu. ovak, prije par dana sam bila kod doktora i rekao mi je da sam imala spontani pobačaj u 20. danu trudnoće, krvarila sam malo, mislila sam da je menga, pošto su simptomi bili isti, no bol je bila neizdrživa pa sam otišla na pregled... uglavnom, rekao mi je da je to "normalno" i da većina žena koja doživi spontani u tako ranom stadiju ni ne zna da je imala spontani ??? i da se ne brinem... sad vas pitam, da li je netko doživio nešto slično i kako da se postavim sad? mislim, stvarno mi ne i de u glavu, kak on misli da je to normalno :-(

magic blue
23.02.2007., 21:12
na tvoju zalost si to saznala zbog bolova i znam da boli u dusi kad cujes tako nesto. mislim ne mogu ni pretpostavit koliko jer mi se nije dogodilo, ali ti mogu barem na ovaj nacin izrazit potporu da izdrzis kroz to ruzno razdoblje dok bol ne prode :kiss:

iva1608
26.02.2007., 12:17
ja sam ti već napisala da sam proživjela isto,ali ne spontani već namjerni (kiretaža) pobačaj zbog nerazvijanja ploda... i znam da ti je sad sigurno teško no vjeruj mi moraš biti jaka i hrabro nastaviti dalje,veseliti se drugim trudnoćama.Najbitnije je da imaš podršku dečka ili muža,meni je to najviše pomoglo! U prvim trudnoćama vrlo se često zna dogoditi da tijelo odbaci plod,tako su i meni doktori rekli,ali prije druge trudnoće si obavi sve moguće briseve na bakterije jer i to može biti jedan od razloga pobačaja.Samo hrabro,ovdje su svi uz tebe :kiss:

moja volja
27.02.2007., 09:10
blablica...žao mi je, ali možda je bolje da o tome više ne razmišljaš. Možda je lakše. Pokušaj se usredotočiti na neke druge stvari i obavi testove kao što ti je savjetovala iva1608. Bit češ mirnija poslije i nečeš imati brige oko druge trudnoće.
Pusa

pikacu
14.04.2007., 18:01
U srijedu u Merkuru morala sam na kiretažu, jer moje malo srce više nije kucalo. Trebalo je biti 9+4, a bilo je staro samo 7+1.
Nisam imala spontani nego su me morali kiretirati.
Jel imao tko od vas takav slučaj i kada opet pokušati?
Kolika je šansa za normalnu sljedeću trudnoću nakon kiretaže?
:flop:

paspa
14.04.2007., 18:04
joooj,jako mi je žal...ne brini,slijedeća trudnoća bu zdrava i normalna,sigurno...puno se put desi da ode,a da ni dr neznaju zašto...naprosto se desi,bez razloga...imaj vjere i pokušavaj opet...:top:

alexxx
14.04.2007., 18:05
:grli:

Pcelica Maja
14.04.2007., 18:06
Pikacu :kiss:
Žao mi je što ti se to dogodilo. Moja poznanica je imala spontani ali je svejedno morala na kiretažu i zatrudnila je ponovno nakon nekih 9 mj. :top: Bit će sve u redu.

blizanka
14.04.2007., 18:08
pikacu :kiss: žao mi je...

Sanja29
14.04.2007., 18:20
Pikacu .... :kiss: :kiss: :grli: :grli:

Blue Racer
14.04.2007., 18:48
Pikacu :kiss: :grli: Bit će sigurno sve u redu slijedeći put. Samo hrabro!

alexandra23
14.04.2007., 20:35
Ajooj pikaču.... :kiss: negubi nadu, sigurna sam da ćeš uskoro opet zatrudniti...jako brzo...piši nam kako se osjećaš, uz tebe smo...

alexandra23
14.04.2007., 20:36
moja teta je nosila bliznace i isto joj se desilo u 9-om tjednu. sada je sve u redu ali ona neželi više pokušavati, prošla je volja.ima već 2 odrasle djece. al sigurna sam da će s tobom biti sve u redu. velika pusa!

nyn@
14.04.2007., 21:57
pikacu... :kiss:
baš mi je žao.. :tuzni:
svarno neznam što bih ti rekla osim.. :kiss: i :grli:

Zmijica
14.04.2007., 22:42
zao mi je, pikacu :(
ovdje se isto pisalo o tome: http://www.forum.hr/showthread.php?t=208207

Thelma&Louise
15.04.2007., 08:24
U srijedu u Merkuru morala sam na kiretažu, jer moje malo srce više nije kucalo. Trebalo je biti 9+4, a bilo je staro samo 7+1.
Nisam imala spontani nego su me morali kiretirati.
Jel imao tko od vas takav slučaj i kada opet pokušati?
Kolika je šansa za normalnu sljedeću trudnoću nakon kiretaže?
:flop:

pikacu baš mi je žao :kiss:

iva je već pisala o tome, mislim da je najbitnije da se organizam par mjeseci oporavi i pripremi za novu trudnoću :kiss:

iva1608
15.04.2007., 15:54
pikacu baš mi je žao :kiss:

iva je već pisala o tome, mislim da je najbitnije da se organizam par mjeseci oporavi i pripremi za novu trudnoću :kiss:


pikacu... joooooj jako mi je žao. Da, ja sam već pisala o tome .. imala sam kiretažu 22.1. i sada mi je gin rekao da mogu ponovno pokušati ako mi svi brisevi i papa test budu u redu. sad se samo smiri i dopusti tijelu i umu da se oporave a onda opet pokušajte! sretno....


joooooooj užasno mi je žao,stvarno :(

maja m
15.04.2007., 17:58
pikacu zao mi je, ne daj se, znam više takvih slučajeva i žene su zatrudnile nakon par mjeseci,organizam se brzo oporavi. samo se nemoj žuriti jer mi je jedna poznanica zatrudnila jako brzo pa ju je maternica bolila jer se nije oporavila do kraja. jedno 3 mjeseca,pa navali...nema razloga da ne uspiješ!
:kiss: for you!

EllaH
15.04.2007., 22:08
Žao mi je što ti se to dogodilo.. prošle godine 4.1. ja sam imala istu situaciju.. fizički tijelo se oporavi nakon 2 mjeseca ako je to dobro urađeno, meni je za psihu trebalo puno duže.. sad ti savjetujem da puno puno miruješ.. doslovno lezi i neka te dvore.. izbjeći ćeš krvarenje, a i osjetit ćeš ako duže sjediš da dolje imaš neugodan pritisak.. ja sam prošla samo s jednom malom krvavom flekicom nekon tjedan dana.. neke znaju završiti s odljevima zato odmaraj.. meni su preporučili u bolnici dva tjedna.. a ti pokušaj što više.. moj nalaz je bio da je zastoj u razvoju slijedio zbog slabe prokrvljenosti posteljice.. i rekli su mi da slobodno i bez nekog velikog straha mogu pokušati opet nakon tri mjeseca.. ja nisam forsirala i dogodilo se nakon gotovo godinu dana.. ali kao i inače nemoj forsirati.. poslušaj svoje tijelo i svoju dušu i to će ti biti najbolji putokaz kada ćeš pokušati ponovno..
Drži se..

Wedding
16.04.2007., 08:54
U srijedu u Merkuru morala sam na kiretažu, jer moje malo srce više nije kucalo. Trebalo je biti 9+4, a bilo je staro samo 7+1.
Nisam imala spontani nego su me morali kiretirati.
Jel imao tko od vas takav slučaj i kada opet pokušati?
Kolika je šansa za normalnu sljedeću trudnoću nakon kiretaže?
:flop:

Sva sam se najezila dok ovo citam:( ........... :kiss: ovo ocito nije bilo sudjeno :kiss: . Budi jaka i ne gubi nadu a beba ce doci:kiss: kada ces se najmanje nadati

Pahuljica79
16.04.2007., 09:24
pikacu :grli:

Škiljo
16.04.2007., 10:27
Pikacu...Baš mi je žao...Meni se to dogodilo s prvom trudnoćom...Spontani bez ikakvog razloga...Vele da jednostavno to tako dođe, mada je meni bilo teško to prihvatiti. No, polako sam se oporavila, prošlo je 6 mjeseci i ostala sam trudna...Eno ga, upravo ide iz škole... http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/a020.gif
Biti će sve u redu i biti ćeš sigurno brzo opet trudna. Samo si sada daj vremena da se oporaviš!:kiss:

Severina
16.04.2007., 11:05
Pikacu, imaš pm

Mar@
16.04.2007., 11:30
I ja sam prošle godine morala na kiretažu. Isti slučaj kao i tebi. Razlog može biti tisuću stvari, ali nije u tebi. Nisi ti kriva. To zapamti! Trudnoća nakon kiretaže je sasvim normalno moguća. Ja sam sada 7+1 i sutra idem na pregled da vidimo da li je sve u redu. Dogodila se nakon šest mjeseci. Prije toga sam išla na papu i briseve, svi su nalazi bili u redu. I počela sam odma piti folnu. Odmori se i daj si vremena da se oporaviš. Fizički i psihički. Pa onda na novu bebicu. Želim ti svu sreću svijeta da uspiješ i da ovo preboliš što prije.

pikacu
16.04.2007., 18:01
Hvala vam cure puno na potpori, jer to je takva situacija kad se nema baš šta reći, ali svaka je informacija više nego poželjna.
Sada mi je jedino preostalo ležati i čekati da vrijeme napravi svoje jer je više nego šok kad ugledaš na UZV-u da nema ni jednog pokreta, a da je prije samo 2 tjedna to malo srce lupalo ko ludo.
Negdje oko srijede bit će mi gotov PHD test, pa ću vidjeti (možda) zašto se to desilo,mada to sad više nije važno.
Inače, svi nalazi su mi bili besprjekorni pa mi je vijest da moram na kiretažu došla ko šaka u nos, jer sam polazila od pretpostavke da ako je samnom sve u redu, da nema potrebe i da beba ne bude, ali ipak ispostavilo se da je pretpostavka bila kriva.
Sve u svemu, hvala vam puno, a ja i moj dragi smo žarko htjeli ovu bebu, pa ćemo kad opet budemo spremni pokušati i vidjeti šta Bog da.:top:

iva1608
17.04.2007., 08:58
Hvala vam cure puno na potpori, jer to je takva situacija kad se nema baš šta reći, ali svaka je informacija više nego poželjna.
Sada mi je jedino preostalo ležati i čekati da vrijeme napravi svoje jer je više nego šok kad ugledaš na UZV-u da nema ni jednog pokreta, a da je prije samo 2 tjedna to malo srce lupalo ko ludo.
Negdje oko srijede bit će mi gotov PHD test, pa ću vidjeti (možda) zašto se to desilo,mada to sad više nije važno.
Inače, svi nalazi su mi bili besprjekorni pa mi je vijest da moram na kiretažu došla ko šaka u nos, jer sam polazila od pretpostavke da ako je samnom sve u redu, da nema potrebe i da beba ne bude, ali ipak ispostavilo se da je pretpostavka bila kriva.
Sve u svemu, hvala vam puno, a ja i moj dragi smo žarko htjeli ovu bebu, pa ćemo kad opet budemo spremni pokušati i vidjeti šta Bog da.:top:


potpuno te razumijem pikacu, i ja sam ovako razmišljala, potpuno jednako! što se tiče phd nalaza on meni nije pokazao apsolutno ništa..... tako da iz njega nećeš moći ništa puno doznati. Bitno je da prije iduće trudnoće napraviš briseve i papu, možda si imala neku bakterijicu a da nisi ni znala pa je ona zakočila razvoj bebe. kako god bilo, znam da ti je sad koma al vjeruj mi s vremena će sve to proći i nećeš se ni sjetiti više da si imala pobačaj i veselit ćeš se svojoj ponovnoj trudnoći. sretnooooo i nadam se da ćemo uskoro biti na ovom forumu kao prave T :cerek: :kiss:

pikacu
17.04.2007., 14:34
potpuno te razumijem pikacu, i ja sam ovako razmišljala, potpuno jednako! što se tiče phd nalaza on meni nije pokazao apsolutno ništa..... tako da iz njega nećeš moći ništa puno doznati. Bitno je da prije iduće trudnoće napraviš briseve i papu, možda si imala neku bakterijicu a da nisi ni znala pa je ona zakočila razvoj bebe. kako god bilo, znam da ti je sad koma al vjeruj mi s vremena će sve to proći i nećeš se ni sjetiti više da si imala pobačaj i veselit ćeš se svojoj ponovnoj trudnoći. sretnooooo i nadam se da ćemo uskoro biti na ovom forumu kao prave T :cerek: :kiss:
Eh da ,i ja se nadam da ćemo se družiti ovdje jer ja stvarno želim bebu, ali eto ovaj put nisam imala sreće.
I za ovu trudnoću sam radila papu i briseve i urinokulturu i svi nalazi su bili super.
Čak se i ginekologica začudila jer većina žena ima bar nešto, ali ja ništa i eto ni to mi nije pomoglo.
Sada se nadam brzom oporavku ali ne planiram novu trudnoću bar 6 mj. jer se to uzima kao neki period oporavka, pa ne bi htjela požurivati da se opet nebi šta dogodilo.
Pustit ću da se tijelo malo oporavi, da odem na godišnji, pa ...šta Bog da.
Planiraš li ti uskoro?
:kiss:

iva1608
17.04.2007., 14:40
evo ja ti čekam nalaze pape i briseva i onda ću vidjeti... ukoliko nema opasnih bakterijica MM i ja krećemo u akciju :cerek: i nadamo se plusiću na testu.....

kakva ti je bila ekipa na merkuru? ja sam se začudila koliko su bili ljubazni i dragi, za ne povjerovat..jesi li dobila potpunu anesteziju? ajde odmaraj sad samo....

pikacu
17.04.2007., 15:56
Ma bili su ok, posebno sestre koje su me tješile kad je započela kiretaža.
I doktor na hitnoj u Petrovoj je bio super, samo ja neću ići tamo kad budem opet bila trudna jer me hvata jeza od te zgrade i UZV-a po kojem doktor lupa nebili pokazao pravu sliku!!!!:eek:
Mislim da ću ubuduće sve obavljati u Merkuru.
Nadam se da će ti svi nalazi biti super i da ćete brzo pocrveniti na testiću, a kad se to dogodi javi se da ti mogu poželjeti svu sreću ovog svijeta:kiss:

pikacu
17.04.2007., 16:01
Zaboravila sam ti napisati za anesteziju- ja sam tražila opću i dobila sam je.
Nisam naravno ništa osjetila dok me nije popustila. Tad me počelo rasturati, ali pila sam Ergometrin pa mi je sad bolje - ne krvarim više, nema užasnih bolova ...
Sada me samo boli kada sjedim ili hodam - osjećaj je kao da sjedim na nožu, ali valjda će i to brzo popustiti.
Koliko si ti dugo ležala?
Ja sam 7 dana, ali sad stvarno više ne mogu.

cukerino77
17.04.2007., 17:31
Pikacu, ne bih te htjela uplasiti (nisam doktor!) al ako te jos smeta i boli, bar nazovi ginekologicu i provjeri da li je to normalno...ja sam naime nedavno imala spontani (pocela sam krvariti i nakon 3-4 dana dobila trudove). Kad mi se to desilo bila sam trudna nekih mj.dana vise od tebe i nakon kiretaze nisam apsolutno nista vise osjetila, cak ni taj isti dan me vise nista nije bolilo kad sam se probudila 2 sata poslije k...bila sam na kontroli nakon 11 dana, sve je bilo ok (do tad sam morala mirovati) i nakon jos 5-6 dana sam otisla raditi. Mislim da ces si pomoci ako ides medju ljude i upadnes opet u svoju rutinu, mene je najvise nerviralo ono strogo mirovanje koje je i prethodilo spontanom (morala sam cuvat trudnocu). Vidi ti sta ti i psihicki i fizicki pase pa se u skladu s tim i ponasaj, bez griznje savjesti, ja sam brzo bila ok, al ako se tebi ne ide radit i ako ti se place, i to je normalno osjecati, i dozvoli si malo plakanja i tugovanja...bolje to sad izbacit iz sebe, nego kasnije imati problema jer to nisi napravila. Meni je takodjer dok objasnila da to nema nikakve veze sa slijedecim trudnocama i da mogu pokusat opet nakon 2-3 mj. Ja sam odlucila pricekat bar 6 mj. Jedna prijateljica koja me tjesila onih dana mi je rekla da treba biti «jako sretna» (uvjetno receno)kad ti se desi spontani, jer je ocito bila u pitanju teska genska malformacija, sto znaci da bi se tvoje dijete da se takvo rodilo citav zivot mucilo, a tebi bi se srce lomilo svaki dan gledajuci ga kako se muci....nesto slicno mi je rekla i doktorica...inace su i meni svi nalazi bili u redu, svega sam se pridrzavala, al ocito ne mozemo utjecati bas na sve...nemoj se sekirati, vidjet ces da ces na kraju imati troje djece, pravu malo happy family. Saljem ti veliku pusu, cuvaj se!:kiss:

Modesti
17.04.2007., 17:37
pikacu strašno mi je žao:grli:

paspa
17.04.2007., 17:38
ma vratit ćese pikaču ovdje...pa bumo nas dvije žarile i palile...

cukerino77
17.04.2007., 17:49
E,da, zasto je iva pitala da li si dobila opcu anesteziju?Pa ja sam mislila da se to podrazumijeva i da su samo prije 20 godina radili kiretaze a da te ne uspavaju....:eek: kazu zene da je na zivo bilo strasno...mene su uspavali, nista nisam osjetila, probudila sam se u sobinakon 2 sata (zahvat je trajao valjda 5-10 minuta) i nista me vise nije bolilo....

benolina
17.04.2007., 17:59
ja sam imala kiretazu 2004 u 8 tjednu trudnoce i jako me je bolilo makar sam bila pod anestezijom. to je bilo u utorak a mene je bolilo do nedjelje, lagano sam krvarila ali je sve proslo u redu. stvar je mozda u tome sto imam jako tvrdu stijenku maternice pa se je duze oporavljala. sad sam trudna 23 tjedna i sve je ok! nekome jednostavno treba duze za oporavak!

pikacu
17.04.2007., 23:14
Pikacu, ne bih te htjela uplasiti (nisam doktor!) al ako te jos smeta i boli, bar nazovi ginekologicu i provjeri da li je to normalno...ja sam naime nedavno imala spontani (pocela sam krvariti i nakon 3-4 dana dobila trudove). :kiss:
Ma bit ću ja ok - prestalo mi je krvarenje, ali me jako bolilo, jer ja nisam imala spontani pa da sam bila otvorena. Ja sam imala missed ab, tj. beba se prestala razvijati, ali ja sam potpuno bila zatvorena, pa me vjerovatno zato i bolilo, jer je trebalo maternicu rastezati.
Što se tiče anestezije, ja jesam dobila opću iako to ne mora uvijek biti slučaj, jer se većinom daje lokalna, a negdje sam na drugim forumima pročitala iskustva cura iz Petrove kojima su to čak radili i na živo:eek:

pikacu
17.04.2007., 23:18
sad sam trudna 23 tjedna i sve je ok!

:jumping: SRETNO !!!
Mi ćemo pričekati neko vrijeme pa kad budemo u štimungu, javim za plusić

iva1608
18.04.2007., 07:56
Ma bili su ok, posebno sestre koje su me tješile kad je započela kiretaža.
I doktor na hitnoj u Petrovoj je bio super, samo ja neću ići tamo kad budem opet bila trudna jer me hvata jeza od te zgrade i UZV-a po kojem doktor lupa nebili pokazao pravu sliku!!!!:eek:
Mislim da ću ubuduće sve obavljati u Merkuru.
Nadam se da će ti svi nalazi biti super i da ćete brzo pocrveniti na testiću, a kad se to dogodi javi se da ti mogu poželjeti svu sreću ovog svijeta:kiss:

tako su i mene sestre tamo tješile, super su bile! naravno da ću vam javiti kad bude plusić.... a nadam se da ćeš i ti uskoro ! :kiss:

iva1608
18.04.2007., 08:00
Zaboravila sam ti napisati za anesteziju- ja sam tražila opću i dobila sam je.
Nisam naravno ništa osjetila dok me nije popustila. Tad me počelo rasturati, ali pila sam Ergometrin pa mi je sad bolje - ne krvarim više, nema užasnih bolova ...
Sada me samo boli kada sjedim ili hodam - osjećaj je kao da sjedim na nožu, ali valjda će i to brzo popustiti.
Koliko si ti dugo ležala?
Ja sam 7 dana, ali sad stvarno više ne mogu.


ležala sam oko 4 dana, nakon toga sam se počela normalno kretati.mene uopće ništa nije boljelo čak ni 3 dana nakon kiretaže, al nakon 5 dana sam luuudila od bolova, to je izgledalo kao trudovi, užasno me stezala maternica tako da sam se uvijek morala primiti za nešto dok me to trgalo.užas živi.inače nisam baš pretjerano krvarila al to krvarenje je trajalo oko 2 tjedna. eto, užasno iskustvo al kaj ćeš, takav je život.

iva1608
18.04.2007., 08:04
E,da, zasto je iva pitala da li si dobila opcu anesteziju?Pa ja sam mislila da se to podrazumijeva i da su samo prije 20 godina radili kiretaze a da te ne uspavaju....:eek: kazu zene da je na zivo bilo strasno...mene su uspavali, nista nisam osjetila, probudila sam se u sobinakon 2 sata (zahvat je trajao valjda 5-10 minuta) i nista me vise nije bolilo....


e stara moja... dođem ja u sobu poslije kiretaže i one ženskice tamo koje su već dugo ležale na očuvanju trudnoće ili nekim dr problemom mene u čudu gledaju i pitaju me "pa kaj su tebi radili , niš te ne boli?" jer ja sam se nakon 10 minuta već digla s kreveta i odšetala do wc-a. kad su čule da sam dobila opću anesteziju skoro su popadale u nesvijest jer kažu da se druge cure trgaju od bolova poslije i rade im sve na živo :eek: :eek:

pikacu
18.04.2007., 10:48
Ma ja sam presretna jer sam dobila opću, ali sam čula za jako puno slučajeva kada stvarno ne daju ništa.:eek: :eek: :eek:
I ovako me pomalo bolucka a kako bi bilo da je to sve bilo bez opće!!!
Ja ne krvarim puno, ali danas mi se opet vratilo, jer jučer nije bilo ničega.
Sutra moram u bolnicu dati krv da naprave ß hcg test i dobit ću phd test - za sada znam samo da piše na phd - u nekrotična decidua i ugrušci.
Nemam pojma šta je to. Tek će mi sutra reći.
Jesi li ti radila ß hcg nakon kiretaže?

cukerino77
18.04.2007., 12:47
Ja sam krvarila 12 dana poslije kiretaze, ali jako malo, mala flekica, a znam zensku koja je krvarila I 40 dana. Nisam radila taj hcg test (ne znam ni sta je to) nego sam na kontrolu dosla sa kontrolnim crp-om, tj, vadila sam krv da vide po tom crp-u da li se upala smirila. Za taj crp je normalno da bude do 5, kad su me primili u bolnicu za spontani bio mi je 50,a na kontroli 11 dana kasnije 3. Poslali su nakon spontanog tkivo na analizu, ali rezultate jos cekam. Doktorica mi je rekla da se, iz njenog iskustva najcesce nikad ne sazna zasto se desio spontani jer moze biti bilo sta..od genske malformacije, do kronicne upalice bez simptoma za koju pojma nemam , do toga da sam prosla kraj nekog ko je imao gripu, pa je ja nisam dobila nego mi je osla na plod…I ko zna sta jos sve…..bolje si ne razbijat glavu s tim….sta je taj hcg test?:confused:

iva1608
18.04.2007., 13:18
Ma ja sam presretna jer sam dobila opću, ali sam čula za jako puno slučajeva kada stvarno ne daju ništa.:eek: :eek: :eek:
I ovako me pomalo bolucka a kako bi bilo da je to sve bilo bez opće!!!
Ja ne krvarim puno, ali danas mi se opet vratilo, jer jučer nije bilo ničega.
Sutra moram u bolnicu dati krv da naprave ß hcg test i dobit ću phd test - za sada znam samo da piše na phd - u nekrotična decidua i ugrušci.
Nemam pojma šta je to. Tek će mi sutra reći.
Jesi li ti radila ß hcg nakon kiretaže?

nisam radila ni ja B hcg.... kaj nije to onaj hormon koji pokazuje trudnoću na testovima? ne znam ja sam ekonomist nisam doktorica nemojte mi zamjeriti ak sam sad bubnula glupost :zubo:

pikacu
18.04.2007., 13:29
Je, ß hcg je hormon trudnoće i nemam pojma zašto se to radi ali doktor u Merkuru je rekao da je to standardna procedura.
Sutra idem u 8 dati krv tamo, a nalazi će mi biti gotovi oko 1, pa onda sa time i PHd testom idem kod doktora koji mi je radio kiretažu na kontrolu.
Kad završim s time odmah vam javim šta je bilo i zašto se to radi!

pikacu
18.04.2007., 13:33
malo, mala flekica, a znam zensku koja je krvarila I Nisam radila taj hcg test (ne znam ni sta je to) nego sam na kontrolu dosla sa kontrolnim crp-om :confused:

Šta je sad to?
Iva jesi ti to radila?
Ma svi pričaju drugačije - osjećam se kao da imam ispit, a ne znam iz čega učiti...:rofl:

iva1608
18.04.2007., 13:54
ništa od navedenog nisam radila ni hcg ni taj crp.... čak ni na kontrolu nisam išla liječniku koji mi je to radio već svom ginekologu. nitko mi nije rekao da moram doć na kontrolu opet u merkur??? jel spadaš po mjestu stanovanja možda tamo? ja nisam iz zg pa nisam tamo išla na kontrolu

pikacu
18.04.2007., 14:27
Ja spadam u Petrovu, ali nisam htjela ići tamo jer mi je ta bolnica malo scary:eek: .
Bila sam tamo na hitnoj i kad sam vidjela kakav UZV imaju po kojem trebaš mlatiti da dobiješ sliku, te kako izgleda bolnica rekla sam sama sebi da tamo ne bi ni u luđačkoj košulji vadila krv, a kamoli išla na kiretažu.
Zato sam išla u Merkur.
Inače i kad rađaš možeš ići u koju god bolnicu želiš.:s
Baš ću sve sutra doktora ispitati, pa ti se javim čim završim.
Meni su rekli da kontrolu mogu obaviti i kod svoje doktorice, ali danas su mi dragom rekli kad je otišao po phd da ja sutra dođem i prvo dam krv sa ßhcg testom i onda sa svime tim kod doktora koji mi je sve to napravio.
Ak me pitaš zašto - nemam pojma, jer mi na otpusnom pismu piše kontrola nakon 2 tjedna, a ne nakon 8 dana.
Kad mi je dragi to rekao sledila mi se krv u žilama jer sam odmah počela sa paranojom.
Uglavnom čujemo se sutra negdje oko 3, jer imam kontrolu u 1!
:kiss:

iva1608
18.04.2007., 14:32
meni je pisalo kontrola za 14 dana ... al dobro, kod mene ploda odnosno bebe nije ni bilo već samo gestacijska vrećica... nešto se tu nije dobro primilo u mom slučaju. Pikacu javi kaj si obavila na kontroli sutra i samo odmaaaraj sad, dragi nek te mazi i pazi :cerek:

Jill13
18.04.2007., 15:55
Pikacu šaljem ti :kiss: i :grli:, baš mi je žao, ali uvijek ima sljedeći put :kiss:

karota
18.04.2007., 17:59
Evo sa Zdravlja se selim ne bi li brze dobila odgovor.
Zanima me koliko traje krvarenje kod spontanog pobačaja i jel itko ikad uspio proci bez kiretaze, da je sve samo otislo?Bila sam taman na pragu 7 tj.iako ja mislim da je bilo i manje...Ujutro prokrvarila otisla kod doktorice koja je nakon 20 min uz rekla da ne vidi vise gestacijsku vrecicu ni nikakvu trudnocu.Poslala me vadit betaHCG i dogovor je da moram sutra opet vadit betu pa opet doktoru ici da vidimo jel se beta smanjuje.Malo me boli i grci i krvarim od jucer ujutro pa me znanima jel to u granicama normale ili da odmah jurim u bolnicu.Popila sam 2 voltarena koja i inace pijem prvi dan menstruacije i lezim doma od jucer kad se to dogodilo.

MarinkaD
18.04.2007., 18:19
Mislim da bi ipak kiretaža bila najbolja...I ako nema ništa,bolje očistiti nego da u budućnosti imaš probleme ako je nešto što se uzv ne vidi ostalo...
Mene su slali na dvije kiretaže,a bila vanmaternična.U maternici je ostalo nešto posteljice koja se počne odmah stvarati....:kiss:

šta ti je ginica točno rekla?

karota
18.04.2007., 18:44
Gini je rekla da se se nada da ce se samo ocisit jer je u pitanju rana tudnoca i zvala je svog kolegu dr.Vrčića i pitala ga savjet i on me narucio sutra da dodem s nalazima bete kod njega...Pa cemo vidit.Ja ne bi na kiretazu:flop:Stah me jos boli...

MarinkaD
18.04.2007., 19:15
Gini je rekla da se se nada da ce se samo ocisit jer je u pitanju rana tudnoca i zvala je svog kolegu dr.Vrčića i pitala ga savjet i on me narucio sutra da dodem s nalazima bete kod njega...Pa cemo vidit.Ja ne bi na kiretazu:flop:Stah me jos boli...

:grli:
Ako ima imalo bete,radit će ti kiretažu,koja ne boli tak jako...:kiss:

karota
18.04.2007., 19:27
:grli:
Ako ima imalo bete,radit će ti kiretažu,koja ne boli tak jako...:kiss:

Amo se sad koncentrirat da nema bete ujutro...:DJel normalno da krvarim jos uvijek?
Thx na potpori:kiss:

pikacu
18.04.2007., 19:41
Bok!!!
Mislim da sam ja najsvježiji primjerak kiretaže na ovom forumu, pa ti bar mogu opisati kako je meni još uvijek.
Nemoj se bojati kiretaže jer sam postupak nije bolan ( samo traži opću anesteziju !!!).
Bolove ćeš imati - ja imam bolove već 8 dana ali nije strašno ( užasno me počelo boliti 3-4 dana nakon kiretaže jer se maternica počela zatvarati i vraćati na svoje mjesto).
Ja sam isto pitala ginekologa jel bi se mogla provući bez kiretaže jer sam jako krvarila - izgledalo je kao da imam menstruaciju i da samo odlazi, ali ispostavilo se nakon kiretaže da su to bili samo ugrušci, a da je plod s posteljicom i dalje bio učvršćen.
Nemoj se samo dati bilo kome u šake, da ne bi bilo da se neko prakticira na tebi.
Oporavak je duži, jer ipak treba vremena da se tijelo vrati na staro, ali ne brini ...

karota
18.04.2007., 19:45
Bok!!!
Mislim da sam ja najsvježiji primjerak kiretaže na ovom forumu, pa ti bar mogu opisati kako je meni još uvijek.
Nemoj se bojati kiretaže jer sam postupak nije bolan ( samo traži opću anesteziju !!!).
Bolove ćeš imati - ja imam bolove već 8 dana ali nije strašno ( užasno me počelo boliti 3-4 dana nakon kiretaže jer se maternica počela zatvarati i vraćati na svoje mjesto).
Ja sam isto pitala ginekologa jel bi se mogla provući bez kiretaže jer sam jako krvarila - izgledalo je kao da imam menstruaciju i da samo odlazi, ali ispostavilo se nakon kiretaže da su to bili samo ugrušci, a da je plod s posteljicom i dalje bio učvršćen.
Nemoj se samo dati bilo kome u šake, da ne bi bilo da se neko prakticira na tebi.
Oporavak je duži, jer ipak treba vremena da se tijelo vrati na staro, ali ne brini ...


Jooooj.Di si ti bila?Ja idem u Petrovu kod tog Vrčića.

pikacu
18.04.2007., 19:47
jer to su rutinski postupci. Bitno je da miruješ 10-ak dana (vjeruj mi treba ti toliko - ja sam mislila da nema šanse da toliko ležim jer sam živac, ali ipak se ispostavilo da moram - nemoj apsolutno ništa raditi, neka te dvore, miruj jer prije ćeš se vratiti na staro).
Bolje odi na kiretažu, jer ovako ti se može zakomplicirati - mojoj mami nisu dobro očistili posteljicu nakon spontanog i umalo je dobila sepsu, a nakon toga joj je trebalo puno više vremena da opet zatrudni jer se onda sve zakompliciralo - ponovljena kiretaža:eek: , spuštena maternica ...
Nisam doktor, ali evo ti moja situacija pa ti sama zaključi.
:kiss:

pikacu
18.04.2007., 19:50
Ja sam bila u Merkuru kod dr. Wurtha, a u Petrovoj je dobar dr. Bljaić.
Mislim da je bolje ići starijim nego mladim doktorima, jer ovi do sada sigurno imaju više iskustva ( bar tako mislim):top:

magic blue
18.04.2007., 20:37
pa bljajic je poprilicno mlad :mig:

pikacu
18.04.2007., 21:31
pa bljajic je poprilicno mlad :mig:
ja sam rekla samo da znam da je on dobar, jer mi je sestrična cijelu trudnoću i sam porod obavila kod njega i prezadovoljna je, ali sam isto tako pošla od pretpostavke da su stariji iskusniji pa sam zato i išla kod Wurtha jer je on jako dobar
to je samo moja pretpostavka a ne konačan sud, jer svako ima svoje iskustvo i razmišljanja

karota
19.04.2007., 13:29
Evo vadila sam opet betu i bila na kontroli.Rekao je dr.Vrčić da se radi o biokemijskom pobacaju i da bi za tjedan dana beta trebala bit negativna i da cu najmanje jos tjedan dana krvarit.Pa u cetvrtak idem na kontrolu opet.Nadam se da se nece nista zakomplicirat i odlucila sam ostat jos i sutra na bolovanju.Btw dr.Vrčić je super, samo sam ja po obicaju zaboravila pitat 100 stvari koje su mi bile na pameti:zubo:

cukerino77
19.04.2007., 17:07
a za sto karota ne ostanes na bolovanju ko sto ti svi govore 2 tjedna ili bar tjedan dana...pa nece svijet propast, najbitnije je tu tvoje zdravlje...mislim, neces umrijeti, al mozes osjecati duze posljedice ako se ne osnazis...da se vratim na tvoje pitanje...ja sam krvarila 3-4 dana i onda dobila trudove (jutro prije trudova je srce jos kucalo, a drugi dan na uzv vise nije kucalo). Nemoj se bojati kiretaze, ja sam bila trudna mjesec i pol vise od tebe, a nije me bolilo apsolutno nista, ni kiretaza, ni nista nakon nje, slusaj moje iskustvo, a ne one koje ti kazu da ce te bolit, kao sto vidis, ne mora boljeti...ja sa jako puno krvarila – tipa jaci menzis, al dok je reklla da svejedno treba cistit, doduse, jer je plod vec bio veci od tvog...nemoj se nista brinuti, vidjet ces, za 6 mjeseci cemo se ja, ti, pikacu i Iva068 hvaliti ovdje po forumu kako smo opet trudne:cerek: Pusa:kiss:

pikacu
19.04.2007., 21:53
nemoj se nista brinuti, vidjet ces, za 6 mjeseci cemo se ja, ti, pikacu i Iva068 hvaliti ovdje po forumu kako smo opet trudne:cerek: Pusa:kiss:
:s :s :s

pikacu
19.04.2007., 22:04
Ma što se tiče bolova, svačije tijelo je drugačije. Mene je bolilo, ali 3. i 4. dan, a to je pretpostavljam jer sam ja već bila u 10.tj. trudnoće, pa mi se i maternica grčila i vraćala na početno mjesto.
Meni su inače i menstruacije jako bolne, a neko ima i da ne osjeti.
Ako te i bude bolilo, nije to kraj svijeta, nije neizdrživo.
Jedino što je bitno je da sam postupak dobro prođe i da nakon toga obavezno miruješ.
Danas je meni 9. dan nakon kiretaže i čim sam malo landrala po vani počelo mi je opet krvarenje.
Danas mi je doktor rekao da je optimalno 2 tjedna mirovanja.
Ništa se neboj jer više strašno zvuči nego što je.;)
Htjela sam te pitati kolika ti je razina bete, jer ja sam danas vadila i imam 61, pa su mi rekli da dođem za 10 dana opet.
Isprepadali su me da ako se do tada ne smanji na 0, da postaoji opcija da nije dobro očišćeno i da će morati ponoviti postupak:eek: :eek: :eek: , tako da sam sad u komi i imam 10 dana o čemu misliti.

karota
19.04.2007., 22:12
Meni danas doktor nije ni spominjao kiretažu:sU utorak mi je beta bila 519 a danas je 179.Rekao je da je odem vadit za tjedan dana i da bi to trebalo bit to.Za tjedan dana idem na uz i na pregled ponovno.On je rekao da je to taj biokemijski pobacaj i da se radilo o izuzetno ranoj trudnoci, odnosno da mi je kasnila ovulacija i da sam ostala trudna neposredno pred menstruaciju pa pricamo o 4 do max 5 tjedana a ne ovih 7 kako se racuna od zadnje menstruacije.Sad cemo vidit kako ce se stvari razvijat.Jos krvarim, malčice me boli isto kao kad imam mengu prvi dan (ja isto imam jaaako bolne menstruacije i voltareni su mi best friends tih dana)...

iva1608
20.04.2007., 07:26
:s :s :s

daaaaaa budemo budemo!!!! :s :cerek: :kiss:

iva1608
20.04.2007., 07:29
Ma što se tiče bolova, svačije tijelo je drugačije. Mene je bolilo, ali 3. i 4. dan, a to je pretpostavljam jer sam ja već bila u 10.tj. trudnoće, pa mi se i maternica grčila i vraćala na početno mjesto.
Meni su inače i menstruacije jako bolne, a neko ima i da ne osjeti.
Ako te i bude bolilo, nije to kraj svijeta, nije neizdrživo.
Jedino što je bitno je da sam postupak dobro prođe i da nakon toga obavezno miruješ.
Danas je meni 9. dan nakon kiretaže i čim sam malo landrala po vani počelo mi je opet krvarenje.
Danas mi je doktor rekao da je optimalno 2 tjedna mirovanja.
Ništa se neboj jer više strašno zvuči nego što je.;)
Htjela sam te pitati kolika ti je razina bete, jer ja sam danas vadila i imam 61, pa su mi rekli da dođem za 10 dana opet.
Isprepadali su me da ako se do tada ne smanji na 0, da postaoji opcija da nije dobro očišćeno i da će morati ponoviti postupak:eek: :eek: :eek: , tako da sam sad u komi i imam 10 dana o čemu misliti.

e cure, a kako se vadi ta beta, putem vađenja krvi ili? Ja se čudim sama sebi i doktorima jer mene nitko nije slao vaditi betu nakon kiretaže... dobro kod mene ploda nije ni bilo pa možda zato, ja sam valjda najblaži slučaj kiretaže,ne znam ..... al opet brine me, trebali su me slati na to, pa što ako recimo nisu dobro počistili maternicu. Al s obzirom da je prošlo već 3 mj i ja dobila uredne mjesečnice valjda je sve ok.

Wedding
20.04.2007., 07:37
e cure, a kako se vadi ta beta, putem vađenja krvi ili? Ja se čudim sama sebi i doktorima jer mene nitko nije slao vaditi betu nakon kiretaže... dobro kod mene ploda nije ni bilo pa možda zato, ja sam valjda najblaži slučaj kiretaže,ne znam ..... al opet brine me, trebali su me slati na to, pa što ako recimo nisu dobro počistili maternicu. Al s obzirom da je prošlo već 3 mj i ja dobila uredne mjesečnice valjda je sve ok.

Da - vadi se krv iz vene;)

iva1608
20.04.2007., 07:39
Da - vadi se krv iz vene;)


hvala wedding!! ti bi trebala u doktorice, dosta znaš o medicini :kiss:

Wedding
20.04.2007., 07:47
hvala wedding!! ti bi trebala u doktorice, dosta znaš o medicini :kiss:

Ma ne znam bas puno, znam ono sto me zanima:o i sto sam sama prosla:zubo: , a i volim medicinu i u slicnoj sam struci;) .

BTW: nemoj se zacudit ako ce ti na nalazu pisati "tumorski biljezi" jer se ova pretraga radi i kod sumlji na tumore reproduktivnih organa :zubo: i to ponekad pise na nalazu tj. ovisi o mjestu gdje radis nalaz ( recimo meni je pisalo)

Autosjedalica
20.04.2007., 08:40
ja sam rekla samo da znam da je on dobar, jer mi je sestrična cijelu trudnoću i sam porod obavila kod njega i prezadovoljna je, ali sam isto tako pošla od pretpostavke da su stariji iskusniji pa sam zato i išla kod Wurtha jer je on jako dobar
to je samo moja pretpostavka a ne konačan sud, jer svako ima svoje iskustvo i razmišljanja

Ona je vjerojatno bila kod dr. Joze Blajića, on je nešto stariji i prošle godine kad sam ja rađala bio je v. d. šefa rađaone, ne znam je li još uvijek tako. Danko Bljaić je taj mladi, nedavno je postao medijski poznat zahvaljujći incidentu u Vijeću HRT-a, štikla i to. Danko je navodno suspendiran i ne radi trenutno u Petrovoj.

Cure, spominjete da je opća anestezija neophodna za kiretažu, ali moje iskustvo nije takvo. Dali su mi samo lokalnu (injekcija u cerviks) i nije me boljelo. A nisam neka taf vumen i ne glumim junaka, umirala sam od straha prije toga, zapravo me iznenadilo što ne boli tako strašno kako sam mislila da bude. Opća anestezija nije baš piece of cake, ja sam i za carski birala spinalnu, između ostalog zato jer je bezazlenija.

pikacu
20.04.2007., 10:47
Cure, spominjete da je opća anestezija neophodna za kiretažu...

Nije neophodna, naprotiv - cula sam za puno slučajeva da su curama to radili na živo:eek: :eek: :eek:
Meni su rekli da bi bilo bolje da mi daju opću tako da se ničega ne sjećam jer mi je to bila prva trudnoća.

iva1608
20.04.2007., 10:50
Nije neophodna, naprotiv - cula sam za puno slučajeva da su curama to radili na živo:eek: :eek: :eek:
Meni su rekli da bi bilo bolje da mi daju opću tako da se ničega ne sjećam jer mi je to bila prva trudnoća.


pikacu kaj su tebi doktori rekli, koliko sad trebaš pričekati do iduće trudnoće?

i koliko imaš godina, ako nije bed pitanje....

pikacu
20.04.2007., 10:54
e cure, a kako se vadi ta beta, putem vađenja krvi ili?
Bok Iva!
ja sam jučer to radila i vadi se iz vene, nalaz je isti dan.
Ja imam vrijednost 61, a treba biti 0, tako da za 10 dana moram opet.
Ne znam zašto to nekome rade a nekome ne, ali kod tebe je očito sve ok, jer vjeruj mi da nešto nije u redu da bi to sigurno primijetila do sada.
Ništa se ti ne zamaraj sa nečim što je sad stvarno iza tebe.:kiss:
Ti si sad već polako opet u ofenzivi :rofl: :rofl: :rofl:, pa sad moraš biti opuštena, a ne živcirati se sa razno raznim pretragama.
Ja jedva čekam da sve ovo završi da se mogu vratiti normalnom životu jer mi je doktora i bolnice preko glave.
:kiss:

iva1608
20.04.2007., 10:57
Bok Iva!
ja sam jučer to radila i vadi se iz vene, nalaz je isti dan.
Ja imam vrijednost 61, a treba biti 0, tako da za 10 dana moram opet.
Ne znam zašto to nekome rade a nekome ne, ali kod tebe je očito sve ok, jer vjeruj mi da nešto nije u redu da bi to sigurno primijetila do sada.
Ništa se ti ne zamaraj sa nečim što je sad stvarno iza tebe.:kiss:
Ti si sad već polako opet u ofenzivi :rofl: :rofl: :rofl:, pa sad moraš biti opuštena, a ne živcirati se sa razno raznim pretragama.
Ja jedva čekam da sve ovo završi da se mogu vratiti normalnom životu jer mi je doktora i bolnice preko glave.
:kiss:

joooj vjerujem ti , ja sam kad mi se to sve događalo prošla 3 ginekologa, jednu groznu žensku i 2 odlična u Merkuru..... tražila sam 3 mišljenja i svi su mi potrvrdili isto nažalost, al sad je sve to iza mene i čekam nalaze briseva al užasno se bojim da nemam neku bakterijicu i da neću tako brzo smjeti ostati trudna.

pikacu
20.04.2007., 11:02
U petak sam napunila 24. ( petak 13:eek: )
Za godine me možeš pitati, ali kile...:rofl: :rofl: :rofl:
Rekli su mi da mogu opet nakon 3 mjeseca, a neki su mi opet rekli nakon 6.
Ja bi htjela nakon 3, ali ne znam kako će mi sve proći s menstrualnim ciklusima, a i u 8 mj. idem s MM na putovanje u Pariz, pa možda dođemo doma s francuzom...:rofl: :rofl: :rofl:
Kad smo već kod godina koliko imaš ti?:cerek:

iva1608
20.04.2007., 11:05
U petak sam napunila 24. ( petak 13:eek: )
Za godine me možeš pitati, ali kile...:rofl: :rofl: :rofl:
Rekli su mi da mogu opet nakon 3 mjeseca, a neki su mi opet rekli nakon 6.
Ja bi htjela nakon 3, ali ne znam kako će mi sve proći s menstrualnim ciklusima, a i u 8 mj. idem s MM na putovanje u Pariz, pa možda dođemo doma s francuzom...:rofl: :rofl: :rofl:
Kad smo već kod godina koliko imaš ti?:cerek:


i ja imam 23 .... imat ću 24 kad ti budeš u Parizu!!! pa to je za 4 mjeseca, već ćete vi onda zaozbiljno smjeti opet u akciju, nemoj se brinuti... držim fige da natrag dođete s malim francuzom!!!!

A je život okrutan, tak smo mlade a već problemi s trudnoćom... nikad nisam ni sanjala da mi nekaj ne bude u redu kad budem trudna,al eto tako je kako je.

pikacu
20.04.2007., 11:07
čekam nalaze briseva al užasno se bojim da nemam neku bakterijicu i da neću tako brzo smjeti ostati trudna.
Ja sam napravila briseve za vrijeme trudnoće i bili su svi u redu, ali kao što vidiš ni to mi nije pomoglo.
Ako i bude bilo nešto na nalazu, to se brzo antibioticima sređuje.
Ništa ne brini:kiss:

iva1608
20.04.2007., 11:09
Ja sam napravila briseve za vrijeme trudnoće i bili su svi u redu, ali kao što vidiš ni to mi nije pomoglo.
Ako i bude bilo nešto na nalazu, to se brzo antibioticima sređuje.
Ništa ne brini:kiss:

imaš pm.... ne smijemo chatat ja mislim ovdje

pikacu
20.04.2007., 11:16
A je život okrutan, tak smo mlade a već problemi s trudnoćom... nikad nisam ni sanjala da mi nekaj ne bude u redu kad budem trudna,al eto tako je kako je.
To sam i ja mislila dok se ta nesreća nije dogodila - tako je to uvijek u životu, ne vjeruješ nikada da se to dešava baš tebi.
Kad sam saznala da sam trudna i kad sam vidjela na UZV-u malo srce kako kuca kao ludo, cijeli mi se život okrenuo u sasvim drugom smjeru, nije bilo sretnije od mene, a sad se tako nekako blesavo osjećam, ne znam kud ću sa sobom.
Najgore mi je bilo sjediti u gin. ambulanti sa 50 trudnica i slušati kako se na UZV-u čuju otkucaji srca.
Sad kada sam doma bolje mi je, jer me svakodnevica manje podsjeća na gubitak, ali eto to je valjda život.

pikacu
20.04.2007., 11:33
Imaš pm!!!!

cukerino77
24.04.2007., 10:04
pikacu kaj su tebi doktori rekli, koliko sad trebaš pričekati do iduće trudnoće?

i koliko imaš godina, ako nije bed pitanje....

znam da si pitala pikacu, al evo i mene...jucer sam bila kod ginekologice koja mi je rekla da slobodno opet pocnemo radit bebu...a proslo je dva mjeseca, ja dobila jednu mengu, nakon 5 tjedana od spontanog...meni sene zuri i ipak cemo malo pricekat, al eto lijepo je bit bez opterecenja, pa i ako se desi, znas da nije automatski problem....:)

iva1608
24.04.2007., 10:08
znam da si pitala pikacu, al evo i mene...jucer sam bila kod ginekologice koja mi je rekla da slobodno opet pocnemo radit bebu...a proslo je dva mjeseca, ja dobila jednu mengu, nakon 5 tjedana od spontanog...meni sene zuri i ipak cemo malo pricekat, al eto lijepo je bit bez opterecenja, pa i ako se desi, znas da nije automatski problem....:)

a jel si morala radit briseve i papu nakon pobačaja? evo ja ću sad pokušat ostat trudna.... prošlo je nešto više od 3 mj i mislim da se sad maternica već oporavila jer sam dobila 3 redovite menge .

cukerino77
24.04.2007., 12:01
napravila mi je papu jer je nisam radila 14 mjeseci...ja sam joj se inace javila radi vanrednog krvarenja nakon menge, pa mi je napravila pregled i uzv, kaze vidimo se za 3 mj., do tada ce stici nalaz od pape i uzet ce mi briseve, a ako do tad zatrudnim, to je ok, kao mozemo pocet radit...ja bih htjela dobit jos bar jednu mengu ili dvije prije toga, i svakako prije negokrenemo idem kod nje radi briseva pa da sam na miru....inace su mi prije 2 mj.kad sam imala spontani svi brisevi bili sterilni i u redu pa sam po pitanju toga sigurna da ce opet bit tako, al zlu ne trebalo, provjerit cemo....phd i brisevi nisu pokazali nista tako da kaze dok da je vjerojatno razlog genetski....pusa, zelim ti sretnu, zdravu slijedecu trudnocu...:p

fraeya
26.04.2007., 11:35
da te jos malo utjesim...
Uobicajeno radno odbacivanje embrija nastaje zbog mnogih kromosomskih anomalija na plodu. Na neki svoj nacin priroda se "rješava" nečega sto ni ne bi moglo opstati a ako bi i opstalo bilo bi jako defektno. Tako da je takav rani odbačaj ploda zapravo sreća u nesreći unatoč tvojoj emocionalnoj katastrofi. Svaka trudnoća nosi svoja obilježja ali jedna ovakva nije razlog da se ne pokušava dalje.
:-)držim fige...

pikacu
26.04.2007., 17:11
hvala ti puno na potpori - čim se oporavim krećem u nove pohode:D

alkemičarka
30.04.2007., 14:17
Evo i mene da podjelim s vama svoje tužno iskustvo. Dan nakon što sam napravila test i saznala da sam trudna, prokrvarila sam. Odmah sam išla na pregled i dr mi je rekla da se ne nadam puno jer nema reakcije srca. Tada sam bila trudna 6+3. Za pet dana sam bila na novom pregledu, ali nije bilo sretnijih vijesti. Rekla mi je da za svaku sigurnost napravim još jedan pregled, ali da me najvjerojatnije očekuje kiretaža. Tih tjedan dana bilo mi je najgorih u životu, samo sam plakala. Na zadnjem pregledu je rekla da više nemamo šta čekati, u bolnicu na kiretažu. Užasno sam se bojala jer sam po prirodi kukavica i bojim se obične igle, a kamoli kakvog zahvata. Išla sam pod općom. Anesteziologica i gin. su bile perfektne, bila sam kući nakon 3 sata. Ništa me nije bolilo, ali još moram mirovat. Za slijedeću trudnoću se moramo paziti 4-6 mjeseci. Čekat ćemo koliko god treba samo da slijedeći put sve bude u redu, jer ne znam dal bi još jednom ovakvo iskustvo mogla podnijeti. Svi koji su to prošli vjerojatno me razumiju:tuzni: .

cukerino77
03.05.2007., 08:38
Alkemicarka, jako mi je zao...razmisljaj pozitivno (koliko mozes s obzirom na situaciju) i znaj da jedna trudnoca s drugom nema nikakve veze, i ako si sad prosla tako, drugi put ce sigurno biti sve ok....ako je vec moralo biti tako, bolje sad nego u 13.tj ko ja ili ne daj boze ko one jadne cure koje izgube i puno kasnije...to se jednostavno desava. Ako je ko u vecini slucajeva bio genetski problem bolje tako nego cijeli zivot gledat svoje voljeno dijete kako se pati, a vise od toliko mu ne mozes pomoci....sad se malo odmori, pij vitamine, izlazi na mnogobrojne kave da izbacis negativnost iz sebe, a onda kad se za koji dan oporavis, pocni se baviti sportom da stvoris najbolje moguce uvjete za novog podstanara u svom tijelu (meni je dok rekla da mozemo i odmah, kao tijelo je vec pripremljeno na trudnocu)...puno srece i velika pusa :kiss:

alkemičarka
04.05.2007., 08:37
Cukerino, hvala ti na podršci :kiss:
Meni je dok rekla da čekam 4-6 mjeseci prije nove trudnoće. Trenutno pijem samo vitamin C. Dal mi je prerano da pijem prenatal ako moramo čekat do 8. mjeseca najmanje?
Još jedno pitanje za one koje su bile na kiretaži: nakon koliko dana ste dobile prvu menstruaciju:confused:

iva1608
04.05.2007., 08:58
Cukerino, hvala ti na podršci :kiss:
Meni je dok rekla da čekam 4-6 mjeseci prije nove trudnoće. Trenutno pijem samo vitamin C. Dal mi je prerano da pijem prenatal ako moramo čekat do 8. mjeseca najmanje?
Još jedno pitanje za one koje su bile na kiretaži: nakon koliko dana ste dobile prvu menstruaciju:confused:


ja sam dobila nakon točno 29 dana ....

ja sam imala kiretažu 22.1. i liječnici su mi rekli da pričekam 3 mj da se tijelo oporavi ... i da napravim briseve i papu prije druge trudnoće. evo nalazi su stigli i uredni su, sad će 4 mj od kiretaže i preporučio nam je gin da krenemo pravit bebača ;)

cukerino77
04.05.2007., 09:58
meni je gin rekla da cu dobiti za 6 tjedana (to je valjda prosjek), ja sam dobila nakon 5 tjedana i nista me nije bolilo, bilo mi je jos lakse nego inace...prenatale nemoj jos pit, moja gin je rekla da ih do 2-3.mj ne treba pit, nego kad budes htjela krenuti u pravljenje bebaca, pocni mjesec dana prije piti folic plus ili neki drugi preparat folne kiseline :top:

cukerino77
04.05.2007., 10:01
i da, probaj pitat gin da li misli da bi te trebalo poslat vadit krv da se vidi da li ti fali željeza...mozda nema veze sa gubitkom puno krvi kod sopntanog, al meni fali i moram ga piti 2 mjeseca...pijem ga 10 dana i vec se osjecam bolje, jace...mozda sam se samo ufurala :zubo: , al eto...pozdrav

oštrilo
04.05.2007., 10:42
Obično se od tog željeza ima tvrda stolica?
Ja trenutno pijem folacin i ne sijećam se kad sam zadnji put ...

putnica
05.05.2007., 12:27
pokusajte nabaviti tekuce zeljezo, ja sam, po preporuci ginicke, pila "Liquid iron" koji sam nasla u biljnoj apoteci ;)

Tashi
05.05.2007., 15:15
Obično se od tog željeza ima tvrda stolica?
Ja trenutno pijem folacin i ne sijećam se kad sam zadnji put ...
mene je željezo zatvorilo da su mi oči ispadale:eek: , i prestala ga piti...svako zlo za neko dobro, a bome i obrnuto...

EllaH
06.05.2007., 22:36
mene je željezo zatvorilo da su mi oči ispadale:eek: , i prestala ga piti...svako zlo za neko dobro, a bome i obrnuto...

nije topic o željezu ali kad ste se već raspisale.. ja sam od ferrum leka imala naprotiv proljev.. i sad kad sam počela uz njega piti i prenatal imam gadnih problema.. još ako nešto pojedem kao što je npr. banana e onda je gore nego da Godota čekam..

diana11
20.05.2007., 18:11
Ako ste imale iskustva, molila bih vas, pošto ja sumljam na spontani ili biokemijsku da mi kažete kako ginekolog to utvrđuje i postoji li mogućnost da se nevidi na UZV već da se zaključi samo na osnovi mojih simptoma-kasnila menstruacija, pozitivan test, veliko krvarenje i bol, sa nekim velikim komadom koji je ispao iz mene

PROPUŠTENI POBAČAJ (missed miscarriage)

Propuštenim pobačajem smatra se onaj kada plod odumre i ostane u maternici, dok je cerviks zatvoren i nema krvarenja. Plod ne raste kao ni ženina maternica, pa se ovaj pobačaj zove tihim upravo zbog toga što ga se otkriva tek nekoliko dana ili tjedana nakon odumiranja ploda.

Kod nekih žena od početka trudnoće nema nikakvih osjećaja trudničkih simptoma, dok se kod drugih žena javljaju početni simptomi kao što su osjetljive grudi, mučnina i sl. koji počinju polako nestajati, te ako tkivo placente nastavi proizvoditi hormon hCG, žena će se i dalje osjećati trudnom, stoga je ovaj pobačaj još teže otkriti.

Nekoliko dana ili tjedana nakon pobačaja može se pojaviti bistra crvena krv iz vagine, potom i smeđi iscjedak. Nakon što odumre ovim pobačajem, plod se smanjuje istim stupnjem kao što raste u normalnoj trudnoći.

Ultrazvučnim pregledom moguće je točno utvrditi kada je plod odumro. Nakon toga treba se odlučiti za prirodni pobačaj, koji je i tako neizbježan ili za kiretažu, ovisno o preporuci liječnika. Najčešće se preporuča kiretaža kako bi se izbjegle moguće infekcije maternice.

Biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća je vrlo rani pobačaj za koji žena niti ne zna ako nije vrlo rano (prije mjesečnice ili oko datuma očekivane mjesečnice) napravila kućni test, koji se pokazao jedva vidljivo pozitivnim ili je napravila test krvi ß hCG, koji je pokazao vrlo niske vrijednosti koje se ne dupliraju pravilno (svaka 2-3 dana), a ultrazvučnim pregledom ne može se vidjeti gestacijska vrećica.

Gotovo polovica svih prvih trudnoća završi ranim pobačajem kada je jajašce oplođeno, ali se ne implantira ili se implantira, ali ubrzo nakon toga propadne. Često, mjesečno krvarenje bude jačeg intenziteta s komadićima krvavog tkiva, te ponekad grčevima.

Mnoga su nagađanja o uzroku ovih ranih pobačaja: kromosomski problemi u razvoju fetusa, abnormalni endometrij, abnormalnosti maternice ili pojedine infekcije, te problem antitijela i dr.

Prolazite li kroz neki od postupaka izvantjelesne oplodnje – jedna studija u Americi pokazala je da 54,1% pacijentica koje su prethodno imale biokemijsku trudnoću zanesu prilikom slijedećeg IVF-a, suprotno od 46,5% pacijentica koje nisu nikako uspjele zanijeti.

Blighted ovum

Blighted ovum je naziv za anembrijsku trudnoću kada je jajašce oplođeno i implantirano u maternicu, no stanice se prestanu dijeliti i mijenjati, kao u normalnom procesu nastanka ploda.

I ovdje, kao i kod biokemijske trudnoće žena ima pozitivan test na trudnoću i osjeća se trudnom, no do pobačaja dolazi između sedmog i dvanaestog tjedna.

Ovaj pobačaj također može biti neotkriven nekoliko tjedana. Može se uočiti tek ranim ultrazvukom, gdje je vidljiva samo prazna gestacijska vrećica.

Kao kod propuštenog pobačaja treba razmisliti o mogućnostima prirodnog pobačaja ili kiretaže.

diana11
20.05.2007., 18:12
EKTOPIČNA TRUDNOĆA

Ektopična trudnoća ili vanmaternična trudnoća događa se kada se ženino oplođeno jajašce ugnijezdi prije dolaska u maternicu, najčešće u jajovode (oko 98%) ili čak u jajniku ili donjem dijelu abdomena. Oko 50% ovih trudnoća završi neizbježnim pobačajem. Ponekad ovu trudnoću tijelo upije prirodno, tako da žena nije niti bila svjesna trudnoće.

Preostalih 50% koji ne završe pobačajem započinju kao normalna trudnoća, s normalnim trudničkim simptomima i pozitivnim kućnim testom. Između 4. i 12. tjedna trudnoće (obično oko 5-8 tjedana), javljaju se bolovi u donjem dijelu abdomena, često na jednoj strani. Bol može doći iznenada i biti izrazito bolna, ali može početi i blago, te kulminirati nakon nekoliko sati ili dana. Abdomen može biti osjetljiv na dodir, a stomak može djelovati napuhnuto.

Kao kod biokemijske trudnoće i ovdje su razine hCG-a niske, a razina hormona umjesto da raste opada.

Mogući prijeteći znaci ektopične trudnoće:


bol kod mokrenja ili pražnjenja crijeva

lagani spotting ili krvarenje ili tamna i vodenasta krv

osjećaj nesvjestice, mučnine, bljedoća, ubrzan puls

bol na vrhu jednog ramena (u slučaju unutarnjeg krvarenja koje iritira živac koji izaziva ponavljajuću bol u jednom ramenu)
Ako se ektopična trudnoća ne liječi može biti opasna po život žene. Plod normalno raste do trenutka pucanja jajovoda i unutarnjeg krvarenja, gdje žena gubi svijest.

Ne zna se točan uzrok ektopičnoj trudnoći, ali postoje moguća stanja koja doprinose ektopičnoj trudnoći:


klamidija koja nije pravovaljano izliječena, a izaziva uništenje malih struktura poput dlačica koje pomažu oplođenom jajašcu prolaz kroz jajovode

operacija poput slijepog crijeva, prethodni carski rez ili prethodna ektopična trudnoća (zbog mogućih oštećenja jajovoda tijekom operacije)

korištenje minipilule kao kontraceptiva, jer ona usporava male strukture poput dlačica u jajovodu, te na taj način usporava i prijenos oplođenog jajašca u maternicu

pušenje – zbog neodređenog razloga

korištenje spirale i sl. kontraceptiva unutar maternice, koji blokiraju otvor u maternicu iz jajovoda, zaustavljajući oplođeno jajašce da se ugnijezdi u maternicu.

Neki hormoni za stimuliranje ovulacije kod postupanja izvantjelesne oplodnje (GIFT).
Ako posumnjate na ektopičnu trudnoću hitno se javite liječniku koji će vaginalnim ultrazvukom najčešće odmah otkriti ektopičnu trudnoću. Međutim, ako ona ipak nije vidljiva ultrazvukom, a bolovi se pojačavaju može se napraviti laparoskopija. U slučaju potvrde ektopične trudnoće liječnik će izvršiti laparotomiju – operaciju koja se izvodi pod generalnom anestezijom, te ukloniti trudnoću, a često i cijeli jajovod (salpingektomija). Ponekad se odstranjivanje trudnoće može učiniti i laparoskopski, bez uklanjanja jajovoda.

Novija metoda liječenja je lijekom methotrexatom, ukoliko je žena stabilna, jajovod nije puknuo, kroz nekoliko dana dolazi do pobačaja, te se na taj način izbjegava operacija i uklanjanje jajovoda, iako uspjeh nije uvijek zagarantiran.

Ektopična trudnoća može se ponoviti u 0,5 do 10% slučajeva.

Kako bi se tijelo potpuno oporavilo od ektopične trudnoće treba izbjegavati novu trudnoću 6 tjedana.

MOLARNA TRUDNOĆA

Molarna trudnoća ili "hydatidiform mole" započinje kao normalna trudnoća izostankom mjesečnice, znakovima trudnoće, no tijekom prva 3 do 4 tjedna dio placente (chorionic villi) odnosno trofoblast započinje proizvodnju vodene ciste ili šupljinu poput mjehura koja ubrzano raste, te može narasti od veličine badema do malog grejpa. Oko 12. tjedna javlja se vaginalno krvarenje.

Postoje dvije vrste molarne trudnoće:


kompletna mola – plod se nikako ne razvija, ali placenta se implantira i raste kao mnogo malih cisti, kao džepovi ispunjeni tekućinom

parcijalna mola – plod počinje rasti, ali ne može opstati i često ga upiju šupljine ispunjene vodom koje se neprestano množe
Nije poznato zašto dolazi do molarne trudnoće. Šanse da se ova trudnoća ponovi su 1:80.

PRIJETEĆI POBAČAJ

Najčešći znak prijetećeg pobačaja je vaginalno krvarenje ili spotting (točkasto krvarenje). Krv može biti svježe crvena, blijedo ružičasta ili smećkasta, te se mogu pojaviti i grčevi, menstrualni bolovi ili bolovi u leđima. Svi znakovi, osim onih povezanih s krvarenjem tipični su za normalan tijek trudnoće. Krvarenje se može pojaviti samo jednom ili nekoliko puta kroz nekoliko dana ili tjedana, često se javlja tijekom prvih 16 tjedana trudnoće.

Prijeteći pobačaj je upravo prijetnja vašeg tijela da će pobaciti. Kod prijetećeg pobačaj cerviks je zatvoren, a kada se otvori dolazi do neizbježnog pobačaja.

Važno je istaknuti da se krvarenje u trudnoći pojavljuje u 30% slučajeva i da često nije niti povezano sa trudnoćom, kao npr. hormonske promjene, razne infekcije, krvarenje iz polipa i sl. Polovica žena s krvarenjem u trudnoći ima ga i nakon rane trudnoće, a ipak rode zdravu bebu, dok druga polovica žena pobaci nedugo nakon početka krvarenja.

U slučaju bilo kakvog krvarenja treba se odmah javiti ginekologu. Samo ako je krvarenje dosta jako biti ćete zadržani u bolnici na promatranju. Ovo se može dogoditi i u slučaju pobačaja jednog ploda kod blizanačkih trudnoća.

Jedina preporuka kod krvarenja ne uključuje ležanje, već suzdržavanje od seksualnih aktivnosti (neke tvari u spermi izazivaju grčenje maternice) i napetosti do prestanka krvarenja.

NEIZBJEŽAN POBAČAJ

Do neizbježnog ili spontanog pobačaja dolazi kada se pobačaj ne može izbjeći, te je već u procesu – može biti rezultat prijetećeg pobačaja ili bez bilo kakvog drugog upozorenja.

U slučaju nepotpunog pobačaja, zbog ostataka ploda ili placente, svega što nije otišlo prirodno, treba izvršiti operaciju.

Fizički znakovi i rezultat neizbježnog pobačaja ovise u kojem ste razdoblju (do 6. tjedna, između 6. i 13. tjedna ili 14. do 20. tjedna).

Ako ste trudni do 6 tjedana pobačaj je sličan jako teškoj mjesečnici. Mogu se pojaviti mali krvavi komadići tkiva (1-2 cm) i blagi grčevi poput menstrualnih. Ovako rani pobačaj rijetko traži intervenciju liječnika.

Pobačaj se najčešće događa između 6. i 13. tjedna trudnoće. Ishod pobačaja ovisi samo o tome je li kompletan ili ne. Gotovo 80% ovih pobačaja završi prirodno, maternica ostane prazna, a krvarenje stane između jednog do tri tjedna, koliko treba i hormonima trudnoće da izađu iz sistema, tako prestaju i znakovi trudnoće. Preostalih 20% pobačaja završava operacijom jer su dijelovi ploda ili placente ostali u maternici.

Pobačaj nakon 13. tjedna naziva se kasnim pobačajem i često je nepotpun, te zahtjeva operaciju. Plod i placenta su razvijeniji u ovoj fazi i iako plod lakše prolazi, mogu ostati dijelovi iskidane placente u maternici. Znaci pobačaja slični su onima kod ranog pobačaja, ali mogu imati i bolove poput trudova.

Rijetko dolazi do pobačaja nakon 14. tjedna, a ako se ipak dogodi česti uzrok je oslabljen cerviks.

diana11
20.05.2007., 18:14
PONAVLJAJUĆI POBAČAJ

Pobačaj se ponavlja kod 1 do 2% žena. Ponavljajućim pobačajem smatra se 3 ili više uzastopnih pobačaja. Dakle, u slučaju jednog ili dva uzastopna pobačaja, ne rade se nikakva medicinska ispitivanja, za razliku od tri ili više uzastopnih pobačaja, kada se nastoje utvrditi nasljedne abnormalnosti, kromosomski (genetski) test i dr. U nekim slučajevima uzroci ponavljajućih pobačaja mogu biti autoimune bolesti, dijabetes, hormonska neravnoteža, bolesti bubrega, nizak rad štitnjače i sl. Ovakva stanja se mogu liječiti, te na taj način smanjiti ili potpuno ukloniti daljnje pobačaje.

Uzrok pobačaja do 12. tjedna trudnoće može biti i niska razina hormona progesterona, te se uzimaju progesteronski nadomjesci prvih 12 tjedana trudnoće, iako to ne garantira sprječavanje pobačaja. Davanjem HCG-a hormona kojeg luči posteljica postižu se bolji rezultati.

Oko 15% žena koje su imale ponavljajući pobačaj imaju neki od tipova autoimunosti, dakle ženin imuni sistem tijekom trudnoće ne mijenja se kako bi spriječio tijelo od odbacivanja bebe. Liječi se davanjem steroida i lijekovima protiv grušanja krvi kao npr. niskim dozama aspirina/andola ili dnevnim heparinskim injekcijama.

Ako se radi o kasnom pobačaju nakon 14. tjedna, tu je često uzrok oslabljeni cerviks, te će se u daljnjim trudnoćama oko 12. tjedna izvršiti podvezivanje cerviksa ili serklaža.

Svaki od ovih pobačaja za ženu je izuzetno težak i frustrirajući, neovisno o stadiju u kojem se nalazi.

Manch
26.06.2007., 10:10
Pozdrav svima!

Zanima me da li je neko nakon blighted ovum-a i pobačaja uradio neke testove i koji su to testovi?

Hvala!

cukerino77
26.06.2007., 10:45
nisam imala blighted nego spontani, oni ti nakon kiretaze materijal salju na analizu, ali meni nisu nasli uzrok, najcesce ga ne nadju. Poslije toga samo papa test, a prije nove trudnoce, napravit cu naravno i briseve na bakterije, sretno ti :kiss:

iva1608
26.06.2007., 13:17
ja sam imala blighted ovum , kiretažu u 8.tjednu trudnoće... maeterijal su poslali na analizu međutim nalaz ti ne pokaže ništa određeno, barem meni nije... nakon prve kontrole i prestanka krvarenja napravila sam papa test i briseve na bakterije i to su ti sve pretrage... nakon toga ako je sve uredno a prošlo je 3 mj od kiretaže moći ćete ponovno raditi na bebici...

eto .. nadam se da sam pomogla ako još šta trebaš samo pitaj ... sretno

Manch
26.06.2007., 13:30
Hvala na odgovorima!

Meni je patoloski nalaz bio ok, a doktorica koja ga je radila preporucila je beta Hcg test, pa mi tek tad ništa nije bilo jasno:confused: Kakve bi moguće veze mogao imati bhcg sa blighted ovumom.

I ja sam imala kiretažu, a ponekad na trenutke imam neka boluckanja po materici, i trebala bih skoro dobiti prvu menstruaciju. Jeste li imali slična iskustva?

iva1608
26.06.2007., 13:53
bolovi u maternici su ti normalni ... ja sam nakon kiretaže pila one glupe Ergometrin tablete i boljelo me od njih sve za poludit ... grčevi su me ubijali.
ja betu nisam vadila, beta ti je hormon trudnoće prisutan u krvi i mokraći, mene nisu slali na te pretrage.. neke žene znaju slati na to da vide je li se maternica dobro očistila (beta bi trebala jako padati)

u trudnoći ti je beta hormon koji raste, a u slučaju pobačaja pada ...

žao mi je zbog blighted ovuma,znam da ti nije bilo lako .,.. :(

cukerino77
26.06.2007., 14:00
mene cim sam se probudila nakon kiretaze nije bolilo nista, niti poslije, mozda ovisi i o lijeku, ne sjecam se kako se moj zvao.....neke zelene kapsule, mislim da bolovi najvise ovise o tome da li poslije mirujes taj tjedan ili ne.....

Manch
27.06.2007., 06:37
Ah, prave ste sretnice, imale ste anesteziju na kiretaži :o
Mene je užasno boljelo, a pri tome mi je doktor još govorio da se ne smijem pomjerati :mad:
Hvala vam na podrsci, super ste...
Zelim nam puno srece drugi put!

cukerino77
27.06.2007., 06:54
pa to je okrutno....koji je bio razlog da ti nisu dali anesteziju, cula sam da jako boli, mene nisu ni pitali, samo su me uspavali...bas me zanima zasto su te tako mucili:mad:

iva1608
27.06.2007., 08:19
mislim da ženama koje su u 3.mjesecu trudnoće nedaju anesteziju ... tako su barem rekle moje kolegice koje su već malo kasnije išle na kiretažu.
meni su je također dali bez pitanja mislim da bih umrla da me nisu uspavali jer sam se već pri kraju probudila i imala osjećaj kao da netko usisava sve živo iz mene... bljaaak osjećaj. :(

manch sad samo miruj i odmaraj ... tako da se čim prije oporaviš! :kiss:

Manch
27.06.2007., 11:42
Kako sam oko tri sedmice znala za blighted ovum i cekala na prirodni pobacaj, dosta sam citala o kiretazi i bila sam ubijedjena da ce je izvoditi sa anestezijom. Medjutim, kad sam dosla u bolnicu, doktor me prvo sa cudjenjem pitao zasto sam blijeda (a predhodno sam izgubila dooosta krvi) a onda je uslijedilo to mucenje, fuj, odvratno. Kao da nije dosta sto izgubis trudnocu, nego jos treba da te neko i kazni za to.
Sada me najvise strah da se sve ne ponovi, da ponovo ne vidim onu prazninu na ultrazvuku....

cukerino77
27.06.2007., 11:49
mislim da ženama koje su u 3.mjesecu trudnoće nedaju anesteziju ...


ja sam bila otprilike toliko, meni dali....hvala Bogu:rolleyes: pa logicki je da ti daju i kasnije, plod je jos veci i ukopaniji, dakle, cini mi se da ti to onda jos vise osjecas, ne znam koje su indikacije za ovo kad ti ne daju....

cukerino77
27.06.2007., 11:51
Kako sam oko tri sedmice znala za blighted ovum i cekala na prirodni pobacaj, dosta sam citala o kiretazi i bila sam ubijedjena da ce je izvoditi sa anestezijom. Medjutim, kad sam dosla u bolnicu, doktor me prvo sa cudjenjem pitao zasto sam blijeda (a predhodno sam izgubila dooosta krvi) a onda je uslijedilo to mucenje, fuj, odvratno. Kao da nije dosta sto izgubis trudnocu, nego jos treba da te neko i kazni za to.
Sada me najvise strah da se sve ne ponovi, da ponovo ne vidim onu prazninu na ultrazvuku....

znaci jos su ti, osim sta ti nisu dali anesteziju, dali da puna 3 tjedna cekas na prirodni pobacaj :mad: :mad: :mad: pa oni su ludi :rofl: , ako su te ionako oni cistili za svaki slucaj, pa sta te nisu mogli odmah da se ne patis cekajuci krvarenje i bolove :E kreteni

Manch
27.06.2007., 12:07
znaci jos su ti, osim sta ti nisu dali anesteziju, dali da puna 3 tjedna cekas na prirodni pobacaj :mad: :mad: :mad: pa oni su ludi :rofl: , ako su te ionako oni cistili za svaki slucaj, pa sta te nisu mogli odmah da se ne patis cekajuci krvarenje i bolove :E kreteni


Ustvari ja sam kopala po internetu pa sam naisla na stranicu misdiagnosed miscarriage, na kojoj mnogo zena govori o tome kako su vidjele bebu na UZV tek u 10-12 sedmici, pogotovo ako imas zavaljenu matericu, sto je kod mene slucaj. I tako da me ne bi grizla savjest, odlucila sam da čekam 12. sedmicu, pa ako se tad ne bude nista vidjelo, sto se mora, mora se...Onda sam shvatila da se cuda desavaju samo drugima :tuzni: Losa je strana bila ta sto sam skoro poludila u te tri sedmice, prosao je mjesec a ja jos dolazim sebi.

iva1608
27.06.2007., 12:19
ajoj manch stvarno mi je žao zbog tvog iskustva ... pogotovo zbog neljudskosti liječnika,pa kako su ti to mogli radit bez narkoze :( jednoj mojoj frendici su isto radili to bez anestezije i rekla je da je jadna zagrizla u nekakvu gazu od bolova ... užas :(

znam da se bojiš ponovne trudnoće,i ja se bojim al nadam se da će biti sve ok i da ćemo vidjet bebice :)

Manch
27.06.2007., 13:03
Ja akoBogda (ako budu papa i ti brisevi ok) pokušavam nakon drugog ciklusa :)
Vec sam se opremila termometrom da mjerim bazalnu...

I želim nam da što prije dobijemo svoje male bebe :cerek:

karota
29.08.2007., 16:45
Dva spontana u razmaku od 4 mjeseca :confused: uopce ne znam kako sam uspila ostat trudna tako brzo,uz kondome i svu mogucu paznju, ali opet je nesto krenulo krivo.doduse bila sam samo dva tjedna trudna, jedva da se na ultrazvuku ista vidjelo i onda odjednom krvarenje i nagli pad bete i gotovo.Krvarila sam tri dana, da bi onda sve stalo.I sad odjednom nakon dva dana nicega krene rijeka krvi opet, vrtoglavica i mucnina.Danas sam se na poslu malo naprezala, dosle su neke knjige pa sam ih slagala, ali do danas je sve bilo okej.Dva dana na koncertima, odlicno sam se osjecala...Mozda sam ipak previse ignorirala situaciju i glumila da imam normalnu menstruaciju...U svakom slucaju, trenutno me jako strah...
Jel netko imao slicna iskustva?Da odem u bolnicu?

-leona
29.08.2007., 16:57
Dva spontana u razmaku od 4 mjeseca :confused: uopce ne znam kako sam uspila ostat trudna tako brzo,uz kondome i svu mogucu paznju, ali opet je nesto krenulo krivo.doduse bila sam samo dva tjedna trudna, jedva da se na ultrazvuku ista vidjelo i onda odjednom krvarenje i nagli pad bete i gotovo.Krvarila sam tri dana, da bi onda sve stalo.I sad odjednom nakon dva dana nicega krene rijeka krvi opet, vrtoglavica i mucnina.Danas sam se na poslu malo naprezala, dosle su neke knjige pa sam ih slagala, ali do danas je sve bilo okej.Dva dana na koncertima, odlicno sam se osjecala...Mozda sam ipak previse ignorirala situaciju i glumila da imam normalnu menstruaciju...U svakom slucaju, trenutno me jako strah...
Jel netko imao slicna iskustva?Da odem u bolnicu?

a sta su ti radili kiretazu ili??
ja sam nakon kiretaze morala mirovat tjedan dana.. zovi ginicku mozda ce ti dat one tablete za grcenje maternice, znam da se to daje ako se jako krvari..
Pa sta su ti rekli u bolnici kad je bio spontani?

karota
29.08.2007., 17:07
Nisam bila na kiretazi prvi put jer se ocistilo se sve samo kroz nekih 7 dana krvarenja( isto je bilo samo par tjedana u pitanju),uzela sam bila bolovanje i lezala doma, a sad kad je krenulo to krvarenje, doktorica mi je rekla da ce se s obzirom da je jako rano vjerojatno isto samo sredit.Dogovorili smo se sutra cut, kad ce bit 7 dana da je pocelo, pa cu opet ic vadit betu valjda.Ali nije mi jasno zasto je stalo pa sad ponovno:confused: Na rubu sam zivaca vec od svega toga, i pregleda i vadenja krvi i sad od brige da nesto ne valja s menom kad sam imala dva spontana...:mad:

-leona
30.08.2007., 08:49
Nisam bila na kiretazi prvi put jer se ocistilo se sve samo kroz nekih 7 dana krvarenja( isto je bilo samo par tjedana u pitanju),uzela sam bila bolovanje i lezala doma, a sad kad je krenulo to krvarenje, doktorica mi je rekla da ce se s obzirom da je jako rano vjerojatno isto samo sredit.Dogovorili smo se sutra cut, kad ce bit 7 dana da je pocelo, pa cu opet ic vadit betu valjda.Ali nije mi jasno zasto je stalo pa sad ponovno:confused: Na rubu sam zivaca vec od svega toga, i pregleda i vadenja krvi i sad od brige da nesto ne valja s menom kad sam imala dva spontana...:mad:

a stvarno ti neznam, najbolje da ides opet kod ginicke i gotovo... meni je bilo nesto sasvim drugo tako da ti bas neznam kako pomoc..
drzi se, dogadja se.. i valjda ce drugi put bit bolje.. mozda si zatrudnila pre rano drugi put, mozda se tijelo jos nije bilo oporavilo..:kiss:

bucmasta_sekica
31.08.2007., 18:22
Radim na ginekologiji u Osječkom KBO i svaki dan se nalazim u tzv."kiretani",ni jedna kiretaža nije obavljena bez anestezije,istina da se tako nijedna nije radila u opčoj anesteziji,ali apaurin i lidokain obavezno ide i nitko ne počinje radit prije nego to počne djelovati no na žalost po cijeli ženski rod ipak nije dovoljno,ja kao žena mislim da je to prebolno da bi se to tako radilo... vjerojatno je to muškarac odredio tako, koji nema pojma, inikad neće znati kakvi su to nesnosni bolovi...

LaraL
31.08.2007., 20:11
Meni su u tjednu nakon poroda 3 put radili kiretažu bez anastezije!

Esni
31.08.2007., 22:09
Moja poznanica trudna je oko 9 tjedana.Bila je na ultrazv i dr joj je rekao da plod raste i da je toliki koliki bi tzrebao biti za tih 9 tjedana al nekuca srce.Kako je to moguce?Vec je prije par mjes imala spontani(ruzno mi je za rec al evo:bio je mucak)!Uf sto nevolim to tako rec!I kako uopce dodje do tog "mucka"?Kako je to moguce?Mislim eto zanima me to pa ako neko zna vise molila bi da mi to objasni?!

Alica72
01.09.2007., 21:43
"Mucak" je i meni jako ruzan izraz. U narodu se kaze i slijepo jajasce mada medicinski nepravilno, a terminologija koja se najcesce koristi je blighted oovum. To je trudnoca koja sadrzi trofoblast odnosno osnovno tkivo od kojeg nastaje posteljica, ali ploda nema. To tkivo izlucuje trudnicke hormone, znaci javljaju se svi trudnicki simptomi ,ali plod ne postoji. U glavnom su genetske greske u pitanju i ne mora se ponoviti. Igra prirode. Desava se ako recimo spermatozoid bude sprecen da "preda" svoj genetski kod, ili zato sto nije dovoljno prodreo do jajasca, ili se oplodnja ne desi onako kako je trebala...

Esni
01.09.2007., 22:24
"Mucak" je i meni jako ruzan izraz. U narodu se kaze i slijepo jajasce mada medicinski nepravilno, a terminologija koja se najcesce koristi je blighted oovum. To je trudnoca koja sadrzi trofoblast odnosno osnovno tkivo od kojeg nastaje posteljica, ali ploda nema. To tkivo izlucuje trudnicke hormone, znaci javljaju se svi trudnicki simptomi ,ali plod ne postoji. U glavnom su genetske greske u pitanju i ne mora se ponoviti. Igra prirode. Desava se ako recimo spermatozoid bude sprecen da "preda" svoj genetski kod, ili zato sto nije dovoljno prodreo do jajasca, ili se oplodnja ne desi onako kako je trebala...

Hvala ti puno,puno sto si mi to sve ljepo pojasnila!:kiss: :cerek:

Alica72
01.09.2007., 23:53
:kiss: nema na cemu. to je sto se tice tzv "mucka". A sto se tice prvog dijela to ti ne mogu puno pomoci. U glavnom kod mucka plod ne postoji, a u prvom slucaju je prestalo srce da kuca, sto znaci da je plod postojao. Koliko god to cudno, pa cak i ruzno zvucalo , ali priroda ipak cini selekciju u vecini slucajeva . Ako plod tako rano odumre, onda je 95% ako ne i vise, bila neka greska u pitanju, najcesce genetska. I tada plod sam odumre.

..ivka..
05.10.2007., 17:13
bok svima,evo da i mene čujete malo,javlja se mlada trudnica....prije tri dana dokazana mi je trudnoća 8+6,no nema ploda još uvijek,gin mi je dala dabrostone zbog manjka hormona,ali ja još uvijek krvarim i imam užasnu bol ko da mngu trebam dobit,bol traje već 5 dana a u srijedu sam tek naručena na uzv,kaj da ja radim zakaj dalje krvarim....al nije obilno

stella24
05.10.2007., 17:16
bok svima,evo da i mene čujete malo,javlja se mlada trudnica....prije tri dana dokazana mi je trudnoća 8+6,no nema ploda još uvijek,gin mi je dala dabrostone zbog manjka hormona,ali ja još uvijek krvarim i imam užasnu bol ko da mngu trebam dobit,bol traje već 5 dana a u srijedu sam tek naručena na uzv,kaj da ja radim zakaj dalje krvarim....al nije obilno

idi kod doktora bez da čekaš termin kod svog doktora

..ivka..
05.10.2007., 17:21
idi kod doktora bez da čekaš termin kod svog doktora

gin kaže da je to normalno da me boli,da sad il će doći do spontanog il će se počet razvijat plod kak treba....mene je samo strah da neće doć il nije došlo spontanog.............a kaj bi mi na hitnoj napravili???

stella24
05.10.2007., 17:22
gin kaže da je to normalno da me boli,da sad il će doći do spontanog il će se počet razvijat plod kak treba....mene je samo strah da neće doć il nije došlo spontanog.............a kaj bi mi na hitnoj napravili???

od kud si ti?

..ivka..
05.10.2007., 17:27
od kud si ti?

zg zašto

stella24
05.10.2007., 17:33
zg zašto

jel to baš prava krv ili neki smeđi iscjedak?prati šta se događa. ako se krvarenje pojača idi na hitnu. držim fige da sve bude u redu.

any5
05.10.2007., 17:38
Stella ti je dobro rekla..ja sam ti isti takav slučaj...očajno me bolilo na početku i imala sam iscjedak i isto su mi rekli-ili ću pobaciti ili će se bebica izvući...ako si jako zabrinuta,ne gubi vrijeme već pravac u bolnicu...držimo fige da je sve ok.....znam da si zabrinuta,ali probaj se bar malo smiriti,ja nakon svog iskustva znam da su to jaka mala stvorenja i znam masu žena koje su do 4. mjeseca trudnoće krvarile ko iz kabla...zato samo hrabro....

..ivka..
05.10.2007., 17:56
jel to baš prava krv ili neki smeđi iscjedak?prati šta se događa. ako se krvarenje pojača idi na hitnu. držim fige da sve bude u redu.

više onako smeđe,kao stara krv...ne pojačava se,manje mi je nego jučer

..ivka..
05.10.2007., 17:57
Stella ti je dobro rekla..ja sam ti isti takav slučaj...očajno me bolilo na početku i imala sam iscjedak i isto su mi rekli-ili ću pobaciti ili će se bebica izvući...ako si jako zabrinuta,ne gubi vrijeme već pravac u bolnicu...držimo fige da je sve ok.....znam da si zabrinuta,ali probaj se bar malo smiriti,ja nakon svog iskustva znam da su to jaka mala stvorenja i znam masu žena koje su do 4. mjeseca trudnoće krvarile ko iz kabla...zato samo hrabro....

any,koji ti je tjedan,jel sadf sve u redu

stella24
05.10.2007., 17:59
više onako smeđe,kao stara krv...ne pojačava se,manje mi je nego jučer

uvijek može bit da je u pitanju neki hematom. miruj, stalno miruj... to ti je sad užasno važno. krevet, wc i ništa drugo

good girl
05.10.2007., 18:01
Nemoj se sekirati, a da budeš mirnija odi kod doktora. Ja sam od kad sam saznala da sam trudna krvarila, najprije4 dana smeđi iscjedak, pa 10 dana krvavi, pa opet smeđi, pa opet krvavi i sada se polako sve normalizira. Miruj, ne diži teško, poluležeći položaj je dobrodošao. Pij folnu, Mg, a drugo je u rukama prirode ... nadam se sretnom završetku...

..ivka..
05.10.2007., 18:02
uvijek može bit da je u pitanju neki hematom. miruj, stalno miruj... to ti je sad užasno važno. krevet, wc i ništa drugo

jebemti već sam 5 dan zatvorena doma i ne mrdam,,,s ljudima danima nisam pričala jer me sve živcira a kad dečka vidim tlak mi naraste odma...pitam se zašto baš meni zašto ja nisam mogla normalno zatrudnit ko svi drugi nego ova sranja moram trpit,hvala stella na savjetima

Sanja29
05.10.2007., 18:04
..ivka.. cure su te dobro savjetovale ... ako se jako brineš .... najbolje ti je otići u bolnicu na pregled, tako da budeš mirna ....

puse da sve bude dobro :-)

..ivka..
05.10.2007., 18:04
jebemti već sam 5 dan zatvorena doma i ne mrdam,,,s ljudima danima nisam pričala jer me sve živcira a kad dečka vidim tlak mi naraste odma...pitam se zašto baš meni zašto ja nisam mogla normalno zatrudnit ko svi drugi nego ova sranja moram trpit,hvala stella na savjetima

a zašto nema ploda možda je anembrionalna trudnoća

stella24
05.10.2007., 18:06
a zašto nema ploda možda je anembrionalna trudnoća

i to može biti. a kakav ultrazvuk ima tvoj doktor? jel se dobro vidi na njemu?

..ivka..
05.10.2007., 18:06
..ivka.. cure su te dobro savjetovale ... ako se jako brineš .... najbolje ti je otići u bolnicu na pregled, tako da budeš mirna ....

puse da sve bude dobro :-)

hvala sanja nadam se da bude,valjda je svima tako prvi put koji ne znaju kaj bi sami sa sobom i kud bi od muke

..ivka..
05.10.2007., 18:08
i to može biti. a kakav ultrazvuk ima tvoj doktor? jel se dobro vidi na njemu?

preuređivala je ambulanti i ima sve nove aparate pa mislim i da je uzv dobar,vidi se gestacijska vreća omjera nekih 15 mm al plod ne vidi

..ivka..
05.10.2007., 18:09
u srijedu moram ić opet da vidi kaj se događa nakon dabrostona od kojih mi je,usput uzasna muka

stella24
05.10.2007., 18:09
preuređivala je ambulanti i ima sve nove aparate pa mislim i da je uzv dobar,vidi se gestacijska vreća omjera nekih 15 mm al plod ne vidi

vidjet ćeš što će biti. nadamo se najboljem. miruj i javi nam kako je prošao pregled

good girl
05.10.2007., 18:12
a zašto nema ploda možda je anembrionalna trudnoća

Nemoj odmah misliti crno. Meni se isto dosta dugo nije ništa vidjelo, na kraju se ustanovilo da sam 7 dana kasnije zatrudnila-plodni dani su bili kasnije.

Sanja29
05.10.2007., 18:15
.. ivka .. dobro ti je rekla good girl .. nekim curama se plod vidi ranije, a nekima kasnije ... to što ti se sad ne vidi ne znači da bebe nema ... možda je jednostavno kasnije došlo do začeća .. i to je to ...
misli pozitivno :cerek: :cerek: :cerek: :cerek:

..ivka..
05.10.2007., 18:16
Nemoj odmah misliti crno. Meni se isto dosta dugo nije ništa vidjelo, na kraju se ustanovilo da sam 7 dana kasnije zatrudnila-plodni dani su bili kasnije.

a znaš kako razmišljaju mlade trudnice,SAMO SE BRINU,kako treba bit bit će,samo da me ne boli,to je užasna bol....nadam se da će sve proć super ako ne prođe nije bilo suđeno

..ivka..
05.10.2007., 18:17
a s koliko se vama vidio plod

good girl
05.10.2007., 18:20
a znaš kako razmišljaju mlade trudnice,SAMO SE BRINU,kako treba bit bit će,samo da me ne boli,to je užasna bol....nadam se da će sve proć super ako ne prođe nije bilo suđeno

Ma znam kako je , ti dani dok se nije vidio plod bili su užasni. 10 dana svaki drugi dan na ulrtazvuk i svaki put kažu: dođite za 2 dana, zadnja 3 puta sam išla u bolnicu svaki put s novom uputnicom za kiretažu i hospitaliziranje. Hvala Bogu za sada je u redu. Zato kako su mene cure na ovom forumu bodrile thing pink

good girl
05.10.2007., 18:23
a s koliko se vama vidio plod

Mislim s 8 tj i par dana ( u biti 7 tj i par dana ).

..ivka..
05.10.2007., 18:25
Mislim s 8 tj i par dana ( u biti 7 tj i par dana ).

ma neću uopće o tome razmišljat jer se bediram a meni već kao 8 tj a ništa se ne vidi ,užas,,,

didi1
05.10.2007., 18:32
ma neću uopće o tome razmišljat jer se bediram a meni već kao 8 tj a ništa se ne vidi ,užas,,,
Ne moj se za sada previse nervirati,jako je bitno da ostanes mirna i probaj se malo koncentrirati na trbuh ,mazi ga i govori sama sebi da ce sve biti u redu,psiha ti je sada jako vazna! znam da je meni lako tu drobiti ali pokusaj iz sve snage misliti pozitivno jer jos nista nije konacno ,mi svi vibramo za tebe!:grli: :kiss:

any5
05.10.2007., 22:23
any,koji ti je tjedan,jel sadf sve u redu

Oprosti ivka,malo kasnim s odgovorom....
ja sam ti sada 21. tjedan i hvala Bogu sve je ok za sada....
jako je dobro to što ti je to smeđi iscjedak,a ne svježa krv...vrlo vjerovatno je riječ o hematomu i to nije niša strašno..jako puno trudnica ga ima, to iscuri i bok....kao što su ti cure rekla, najbitnije od svega je da se nikuda ne krećeš-apsolutno mirovanje,samo so wc-a i osobna higijena....i pomiri se sa time-meni je tako od početka trudnoće...sretno i izvještavaj nas šta ima novo

..ivka..
06.10.2007., 09:20
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Oprosti ivka,malo kasnim s odgovorom....
ja sam ti sada 21. tjedan i hvala Bogu sve je ok za sada....
jako je dobro to što ti je to smeđi iscjedak,a ne svježa krv...vrlo vjerovatno je riječ o hematomu i to nije niša strašno..jako puno trudnica ga ima, to iscuri i bok....kao što su ti cure rekla, najbitnije od svega je da se nikuda ne krećeš-apsolutno mirovanje,samo so wc-a i osobna higijena....i pomiri se sa time-meni je tako od početka trudnoće...sretno i izvještavaj nas šta ima novo

:) :mig: :D :top: danas je bolje

cukerino77
06.10.2007., 09:24
ivka, pogledaj temu "trudnoca, a ne vidi se na uzv", tamo ces vidjeti slicne slucajeve koji su zavrsili ok...da li su ti dali dabrostone ili utrogestane da pijes?oni zaustavljaju ta krvarenja...dok nije obilnije ili svjeze, sve je normalno...drzim ti fige...

any5
06.10.2007., 09:29
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

:) :mig: :D :top: danas je bolje

SUPER!!!! ali nemoj pasti u komu ako se opet ponovi...meni je tako bilo punih 8 tjedana...samo miruj što više i koristi lijekove (ne znam da li su Utrogestani ili Dabrostoni):top:

..ivka..
06.10.2007., 13:20
SUPER!!!! ali nemoj pasti u komu ako se opet ponovi...meni je tako bilo punih 8 tjedana...samo miruj što više i koristi lijekove (ne znam da li su Utrogestani ili Dabrostoni):top:


dabrostone koja je razlika:confused:

cukerino77
06.10.2007., 14:02
to je potpuno ista stvar, meni je dok u bolnici dao utrog.a ja sam mu rekla da vec pijem dabro pa mi je odgovorio da onda nastavim sa d jer da je svejedno

flekica35
06.10.2007., 16:06
Jednom sam i ja pila dabrostone. U prvoj trudnoći.

Inače spontani ti izgleda ovako. Tupa bol u leđima i lagano krvarenje koje se pojačava, ali krv ne biva baš svjetlija. Ostaje tamna. Onda te čopi kao nagon za na wc (v.n). I osjetiš u jednom momentu kao da ti je nešto ispalo ili da imaš veliki odliv krvi. Ako na ulošku ugledaš nešt što nije samo krv već nekakva tvorba znat ćeš da je to spontani.
Tek nakon što se tijelo riješi svega nastupa krvarenje- slično menstrualnom.

Ja ovo iz mog iskustva. Možda je netko iskusio drugačije.

..ivka..
06.10.2007., 20:51
Jednom sam i ja pila dabrostone. U prvoj trudnoći.

Inače spontani ti izgleda ovako. Tupa bol u leđima i lagano krvarenje koje se pojačava, ali krv ne biva baš svjetlija. Ostaje tamna. Onda te čopi kao nagon za na wc (v.n). I osjetiš u jednom momentu kao da ti je nešto ispalo ili da imaš veliki odliv krvi. Ako na ulošku ugledaš nešt što nije samo krv već nekakva tvorba znat ćeš da je to spontani.
Tek nakon što se tijelo riješi svega nastupa krvarenje- slično menstrualnom.

Ja ovo iz mog iskustva. Možda je netko iskusio drugačije.

eto,bila sam u petrovoj na uzv i beba je 3 mm velika i sve je u redu veli da je normalno što se tiče bolova i krvarenja koje je napokon prestalo,eto samo da se javim:s

Sanja29
06.10.2007., 22:25
..ivka.. drago mi je da je s bebicom sve super .... :-)

flekica35
07.10.2007., 10:51
eto,bila sam u petrovoj na uzv i beba je 3 mm velika i sve je u redu veli da je normalno što se tiče bolova i krvarenja koje je napokon prestalo,eto samo da se javim:s

Ajde super!:)
Onda je bebač dosta mlađi od termina.
Inače moja zadnja beba se vidjela tek s punih sedam tjedana i bila je velika cm. Tjedan dana ranije ni traga ni glasa plodu. Ne strahuj.

..ivka..
07.10.2007., 14:20
Ajde super!:)
Onda je bebač dosta mlađi od termina.
Inače moja zadnja beba se vidjela tek s punih sedam tjedana i bila je velika cm. Tjedan dana ranije ni traga ni glasa plodu. Ne strahuj.

onda je moja beba neka jako mala beba:)

nightfall
08.10.2007., 19:23
onda je moja beba neka jako mala beba:)

:) Nemoj brinut, i moja je bila mala. Sa sedam tjedana sam isto završila na hitnoj u Petrovoj zbog krvarenja i vidjela se beba. Imala je 3,3 mm :). Mirovala sam, dobila Utrogestane i bebač raste.Na sljedećem ultrazvuku je već vidno narasla (sa 10+6 tjedana je bila 2,2 cm). Ne brini, glavno da je bebač tu.

putnica
09.10.2007., 00:08
eto,bila sam u petrovoj na uzv i beba je 3 mm velika i sve je u redu veli da je normalno što se tiče bolova i krvarenja koje je napokon prestalo,eto samo da se javim:s

draga ivka, cestitam na lijepim vijestima :)

iva1608
09.10.2007., 09:13
:) Nemoj brinut, i moja je bila mala. Sa sedam tjedana sam isto završila na hitnoj u Petrovoj zbog krvarenja i vidjela se beba. Imala je 3,3 mm :). Mirovala sam, dobila Utrogestane i bebač raste.Na sljedećem ultrazvuku je već vidno narasla (sa 10+6 tjedana je bila 2,2 cm). Ne brini, glavno da je bebač tu.

istina je da su neke bebice veće a neke manje pa se u prvim tjednima trudnoće uopće ni ne vide....

moja beba je u 7.tjednu imala 3,7 cm a u 12 punih 6 cm!

ivka baš mi je drago da je sve supeeer :):):):) :jumping:

..ivka..
09.10.2007., 10:15
istina je da su neke bebice veće a neke manje pa se u prvim tjednima trudnoće uopće ni ne vide....

moja beba je u 7.tjednu imala 3,7 cm a u 12 punih 6 cm!

ivka baš mi je drago da je sve supeeer :):):):) :jumping:

već mi se i škembica vidi,meni se cijeli svijet preokrenuo,neopisivo,ja samo mislim o toj maloj bebici,a vidjet ću ju tek za 7 i po mj,kak ću izdržat do tad.....

iva1608
09.10.2007., 12:44
već mi se i škembica vidi,meni se cijeli svijet preokrenuo,neopisivo,ja samo mislim o toj maloj bebici,a vidjet ću ju tek za 7 i po mj,kak ću izdržat do tad.....

draga moja vjeruj mi vrijeme će ti proletjeti.... sjećam se kad sam ja bila u prvim trudničkim danima i cjelodnevno grlila wc školjku (za što se toplo nadam da ti nećeš osjetit!! ;) ) a evo sad smo već u 15.tjednu skoro! :eek:

flekica35
09.10.2007., 13:52
istina je da su neke bebice veće a neke manje pa se u prvim tjednima trudnoće uopće ni ne vide....

moja beba je u 7.tjednu imala 3,7 cm a u 12 punih 6 cm!

ivka baš mi je drago da je sve supeeer :):):):) :jumping:

Joj pa ti si već u 14. tjednu. A meni se čini da ti je još jučer pisalo 10. Uf! Šta vrijeme leti.:)
Ne mislim da su djeca slučajno različita po veličini. Različit je trenutak začeća. Neko koji dan pa i tjedan ranije, a netko kasnije. A na kraju svi oko 50 cm.

Laura_st
03.04.2008., 10:21
Da previše ne odugovlačim trudna sam osam tjedana ali mi se jučer na pregledu nije vidio plod.
Ginekolog mi je rekao da je najvjerojatnije anembrionalna trudnoća,i da dođem za tjedan dana. Ako se opet ne bude ništa vidjelo da moram na kiretažu.
Beta mi raste ali sporo,u 4 dana razlike samo duplo,a trebalo bi kao biti četveroduplo više.
Mene sada zanima,ako mi ne bude opet vidio plod,dali da odem negdje drugdje u ginekologa ili na kiretažu,pošto su ovdje neke pisale da se nesmije predavat olako pogotovo ako ne povraćaš ili nemaš krvarenje,a ja se osjećam super i ništa mi nije.
Ne znam šta da radim,pa ako ko ima koji savjet bila bi zahvalna!
Unaprid hvala

pikacu
03.04.2008., 10:42
Da previše ne odugovlačim trudna sam osam tjedana ali mi se jučer na pregledu nije vidio plod.
Ginekolog mi je rekao da je najvjerojatnije anembrionalna trudnoća,i da dođem za tjedan dana. Ako se opet ne bude ništa vidjelo da moram na kiretažu.
Beta mi raste ali sporo,u 4 dana razlike samo duplo,a trebalo bi kao biti četveroduplo više.
Mene sada zanima,ako mi ne bude opet vidio plod,dali da odem negdje drugdje u ginekologa ili na kiretažu,pošto su ovdje neke pisale da se nesmije predavat olako pogotovo ako ne povraćaš ili nemaš krvarenje,a ja se osjećam super i ništa mi nije.
Ne znam šta da radim,pa ako ko ima koji savjet bila bi zahvalna!
Unaprid hvala

bok!
žao mi je što prolaziš kroz ovakvu situaciju...
ja bi svakako otišla kod drugog gina,privatnika koji imaju kud i kamo bolje uzv-ove,pa ako se nema šta napraviti... takva je sudbina
imalo je par cura taj tzv. blighted ovum, pa su sad opet trudne ,tako da ne brineš što se tiče budućih trudnoća
javi šta je bilo!
sretno!

Rajna
03.04.2008., 10:49
Prije desetak godina sam imala slican slucaj. Dobila sam u 10. (8. gestacijski) tjednu krvarenje, poslali me na ultrazvuk i utvrdjen je tzv. missed abortion. Dakle, plod je vrlo rano odumro, ali nije 'izbacen'.

Radili su mi odmah taj isti dan pobacaj vakuum metodom, dakle bez kiretaze, jer je trudnoca bila dovoljno rana za vakuum. Bukvalno ti na grlic prikljuce kao neku casicu, a zatim vakuumom (vrlo kratko to traje) izvuku sto je u maternici. Koliko znam, tom metodom su i mogucnosti infekcije mnogo manje, jer se ne ulazi instrumentima u maternicu kao kod kiretaze.

Poslije sam rodila bez problema, a vec i prije sam imala jedno dijete.

Ako ti zaista nema ploda, tj. ako nije ziv, gledaj da sto ranije sve to zavrsis. Naravno, prije ipak potrazi drugo misljenje, nek ti jos jedan lijecnik napravi ultrazvuk.

..donata..
03.04.2008., 10:51
Da previše ne odugovlačim trudna sam osam tjedana ali mi se jučer na pregledu nije vidio plod.
Ginekolog mi je rekao da je najvjerojatnije anembrionalna trudnoća,i da dođem za tjedan dana. Ako se opet ne bude ništa vidjelo da moram na kiretažu.
Beta mi raste ali sporo,u 4 dana razlike samo duplo,a trebalo bi kao biti četveroduplo više.
Mene sada zanima,ako mi ne bude opet vidio plod,dali da odem negdje drugdje u ginekologa ili na kiretažu,pošto su ovdje neke pisale da se nesmije predavat olako pogotovo ako ne povraćaš ili nemaš krvarenje,a ja se osjećam super i ništa mi nije.
Ne znam šta da radim,pa ako ko ima koji savjet bila bi zahvalna!
Unaprid hvala


Ovo kao da sam ja pisala.

Ja sam se isto tako osjećala, otišla kod još 2 ginekologa i plod se svejedno nije vidio tako da sam morala na kiretažu.

Ja bi ti isto preporučila da odeš kod još jednog ginekologa za svaki slučaj, iako ako beta normalno ne raste, šanse su male.

Sretno, u svakom slučaju!

Laura_st
03.04.2008., 11:03
Hvala vam puno na savjetima.
Vidit ću idući put oće li se išta vidjeti,ako ne a Bože moj,šta je tu je...preživit ću.
Nekako mi se puno čini to,tj.već ću bit u 9 tjednu,a da se ništa ne vidi.
Uglavnom javit ću vam šta je bilo!
Hvala još jednom!

Rajna
03.04.2008., 12:40
Uglavnom javit ću vam šta je bilo!

Svakako!
Sretno. :)

Veronalona
06.04.2008., 10:59
Bok Laura, u mojoj prvoj trudnoći imala sam isti problem i nisam išla kod drugog doktora na mišljenje jer imam 100% povjerenje u svog. Ali opet prije kiretaže u bolnici naprave UZV i potvrde stanje. Mislim da ti niti jedan doktor u bolnici neće napraviti kiretažu prije nego sam utvrdi stanje i pregleda na UZV. Ali za sebe, da se smiriš, idi na drugo mišljenje. Samo nemoj pasti u depresiju jer ono što ne valja bolje da prođe prije nego kasnije. Rekla sam ti tako je bilo i meni prije godinu i pol i mislila sam da je to nešto najgore u životu, a evo sad kraj mene spava predivan dečkić od 12 dana.

Mznatizeljna
06.04.2008., 11:24
Draga Laura, koliko vidim po nicku i ti si iz Splita. Ja ti isto preporucujem da odes do jos jednog ginekologa, uvik je dobro cut drugo misljenje. Ne znam kod koga si bila, ali npr dr Sparac ti je dobar i Cito ima supr opremu, mozda da odes do njega, u Poljaka ti ne bi preporucila. Sretno i javi ako imas bilo kakvo pitanje.

Laura_st
08.04.2008., 14:21
Evo cure,sutra je dan D,iako sam se već pomirila s tim da ništa od toga!
Šta se mene tiće,ja sam ok,tu i tamo me malo rastuži,jer smo se bili već uživili u ulogu budućih roditelja,ali eto... Muž je malo teže sve to podnio,ali ja ga dobro tješim:mig:
Ma imam samo još jedno pitanjce za one koje su slično doživljele...jesu li vama rasle grudi i jeste li se udebljale?
Naime meni rastu i udebljala sam se 2 kg,a nisam ništa extra više jela. Teško se debljam tako da mi to sve nema neke logike. Kako to da skroz imam sve simptome,a u biti nema ničega tu?
I ako netko zna kako dođe do takve vrste trudnoće?
Imam cistu na jajniku pa se pitam da nije to razlog,ne znam...
Eto to je to,hvala svima na odgovorima:top:

Veronalona
08.04.2008., 15:27
Laura znam da ti je teško, ali razmišljaj tako da ničeg nije ni bilo i da nemaš za čim žalit. Ipak mislim da je teže kada se beba počinje razvijat, i onda odjednom ništa. Ja sam isto imala sve simptome trudnoće: grudi, debljanje, čak sam i povraćala svako jutro jer ustvari to i je trudnoća, samo bez embrija (anembrionalna) i tijelo prolazi iste faze kao da plod postoji. Meni su rekli da to dolazi zbog tog što se kromosoni nisu spojili kako treba, i da je to dosta česta pojava. Ali to nije razlog za očajavanje, tako je moralo biti. Lijepo se sada nakon kiretaže dobro oporavi i za nekoliko mjeseci opet i bit će sve ok, vidjet ćeš.

Laura_st
08.04.2008., 15:48
Laura znam da ti je teško, ali razmišljaj tako da ničeg nije ni bilo i da nemaš za čim žalit. Ipak mislim da je teže kada se beba počinje razvijat, i onda odjednom ništa. Ja sam isto imala sve simptome trudnoće: grudi, debljanje, čak sam i povraćala svako jutro jer ustvari to i je trudnoća, samo bez embrija (anembrionalna) i tijelo prolazi iste faze kao da plod postoji. Meni su rekli da to dolazi zbog tog što se kromosoni nisu spojili kako treba, i da je to dosta česta pojava. Ali to nije razlog za očajavanje, tako je moralo biti. Lijepo se sada nakon kiretaže dobro oporavi i za nekoliko mjeseci opet i bit će sve ok, vidjet ćeš.


Ajme,puno ti hvala na objašnjenju:kiss:
Ma tako ja i razmišljam,da nema ničega da bi sad žalila,samo znaš ono ponadaš se i naravno razmišljaš da je sve u redu.To je sigurno puno lakše od spontanog(kad ima embrija).
Uglavnom stvarno si mi puno pomogla i pojasnila nejasnoće! Hvala!

Lake
08.04.2008., 16:00
Draga Laura, koliko vidim po nicku i ti si iz Splita. Ja ti isto preporucujem da odes do jos jednog ginekologa, uvik je dobro cut drugo misljenje. Ne znam kod koga si bila, ali npr dr Sparac ti je dobar i Cito ima supr opremu, mozda da odes do njega, u Poljaka ti ne bi preporucila. Sretno i javi ako imas bilo kakvo pitanje.

Oprosti, Mznatizeljnazašto ne u Poljaka, ako mi možeš reć? Može i na pp :mig:

Laura_stnemoj se bedirat, bit će još vremena za bebu, obično kad plod ode prije 3 mjeseca bude neka greška u njemu a u kasnijoj trudnoći je do majke...tako su bar meni rekli...tako da je bolje da ''ode'' nego da ne bude u redu...bar ja tako mislim! Ipak sretno sutra, daj bože da je gin pogriješio i da je sve ok!!
E da, zašto te šalju na kiretažu ako može vakumom (neka je forumašica rekla tu da je sigurnije)?? :confused:

Rajna
08.04.2008., 16:23
E da, zašto te šalju na kiretažu ako može vakumom (neka je forumašica rekla tu da je sigurnije)?? :confused:

Ja sam to rekla. Vakuumom to rade u dosta ranoj trudnoci, a cini mi se da je kod tebe laura to slucaj.
Meni su radili u 10. tjednu.

Sretno u svakom slucaju. :kiss:

Lake
08.04.2008., 17:08
Ja sam to rekla. Vakuumom to rade u dosta ranoj trudnoci, a cini mi se da je kod tebe laura to slucaj.
Meni su radili u 10. tjednu.

Sretno u svakom slucaju. :kiss:

e da! vidila sam kasnije kad sam se vratila poviše da si ti to rekla! Ti si bila u 10. tjednu a Laura je u 9. tako da bi mogla i na vakum ako bi morala :ne zna:
u svakom slučaju sretno i dabogda ne morala na ništa od ovog!

Mznatizeljna
08.04.2008., 17:17
Laura, ne znam di ces radit kiretazu, ali vecinom je rade na vakum. I ja sam imala jednu tako da znam kroz sta prolazis kao i dosta cura na ovom forumu. Nazalost problemi tako rano u trudnoci se najcesce objasnjavaju genetskim greskama, mada bi mi svi htjeli odgovor zasto. Ja ti toplo preporucujem da nakon sta sve prodje odes napravit sve pretrage koje se rade nakon ponavljajucih spontanih, da ne cekas - ja sam inzistirala i obavila sve - ustanovljeno je da mi je LAC granican sta je mozda bio a mozda i ne uzrok mog spontanog - sad pijem andol 100. Sretno draga, nije to nista strasno, desava se i vidit ces da ce druga trudnoca doci brzo.

Lake poslala sam ti pp.

Lake
08.04.2008., 18:07
Laura, ne znam di ces radit kiretazu, ali vecinom je rade na vakum. I ja sam imala jednu tako da znam kroz sta prolazis kao i dosta cura na ovom forumu. Nazalost problemi tako rano u trudnoci se najcesce objasnjavaju genetskim greskama, mada bi mi svi htjeli odgovor zasto. Ja ti toplo preporucujem da nakon sta sve prodje odes napravit sve pretrage koje se rade nakon ponavljajucih spontanih, da ne cekas - ja sam inzistirala i obavila sve - ustanovljeno je da mi je LAC granican sta je mozda bio a mozda i ne uzrok mog spontanog - sad pijem andol 100. Sretno draga, nije to nista strasno, desava se i vidit ces da ce druga trudnoca doci brzo.

Lake poslala sam ti pp.

vidim dasi ti već 13. tjedan! Znači prva 3. mjeseca su iza tebe i rizik od bilo čega je pao za 65% (u odnosu na prvi trimestar)...bar tako kažu...:mig:

Baj d vej, zašto nam se ne pridružiš na Trudnice- Split??

Laura_st
09.04.2008., 17:16
Evo cure,nažalost ipak ništa. Sutra idem u bolnicu i preksutra mi je zahvat.
Svejedno hvala na potpori.
Pusa svima!

P.S.Malo sam u žurbi pa sam kratka

larazg
09.04.2008., 19:19
sretno... što drugo da ti kažem i žao mi je!

Lana99
10.04.2008., 09:19
Laura žao mi je što moraš proći kroz ovo iskustvo, ali ako već mora biti tako onda je agoniju bolje završiti što prije. Time će i oporavak biti brži.