View Full Version : istosmjerni motor
mozda nije bas za ovaj podforum ali evo...
imam istosmjerni motor sa reduktorom, no na njemu ne postoji plocica sa tehnickim podacima
znam samo da radi na 12V, ali neznam na kojoj struji...kako da to otkrijem, isprobao sam na 3A, radi, ali neznam da li mu je to previse ili premalo
uz to, trebao bi na njega ugraditi potenciometar? gledao sam u chipoteci, ali posto se ne razumijem u to, neznam sto da odaberem
zubagonivincenta
01.03.2007., 12:43
Načelno. Ako je motor predviđen za napon od 12 V onda će on priključen na izvor napona 12 V povući struju kolika mu je potrebna. Probaj ga priključiti na nekakav ispravljač za punjenje akumulatora, pa ćeš vidjeti koliku će struju povući. Pod opterećenjem će povući jaču struju nego li kad radi "na prazno".
ne®adnick
01.03.2007., 13:31
Načelno. Ako je motor predviđen za napon od 12 V onda će on priključen na izvor napona 12 V povući struju kolika mu je potrebna. Probaj ga priključiti na nekakav ispravljač za punjenje akumulatora, pa ćeš vidjeti koliku će struju povući. Pod opterećenjem će povući jaču struju nego li kad radi "na prazno".
Baš tako...no za neku konkretnu primjenu morao bi izmjeriti struju...dakle u seriju s motorom spojiš ampermetar koji ima mjerni opseg od cca 10A i izmjeriš struju praznog hoda, odnosno struju pod opterečenjem...umnoškom izmjerene struje(A) i napona napajanja(V) dobiti ćeš snagu motora (W).
Po opisu bih rekao da je riječ o mororu brisača, a oni u prosjeku vuku od 1,2A u praznom hodu do 2,5A pod punim opterečenjem. Naime za te struje su predviđeni pa ako ti pod opterečenjem vuče više onda si ga preopteretio i trebao bi ga prisilno hladiti (neki ventilator), ali najbolje je opterečenje odrediti tako da ti struja pod opterečenjem ne prelazi 2A. :top:
I što ti znači to "potenciometar" :confused: ...ako trebaš regulirati snagu ili okretaje pri tako velikim strujama to ne možeš porenciometrom već nekim regulacijskim sklopom...morao bi znati za što ti točno treba i kakav je točno motor(snaga, broj okretaja u praznom hodu)
recimo da mi motor radi na 12V/3A, kakv bi to sklop trebao da mogu regulirati brzinu vrtnje??
da li se na nekom uredjaju to moze skinuti, kupiti...??
Može se napraviti, u Majstoru 06/06 imaš shemu, montažnu shemu i nacrt tiskane pločice, i to baš za ono za šta ti treba... Jadni janjci!!!
ne®adnick
02.03.2007., 10:56
Može se napraviti, u Majstoru 06/06 imaš shemu, montažnu shemu i nacrt tiskane pločice, i to baš za ono za šta ti treba... Jadni janjci!!!
:top: :klopa: :D
decki, ali ja sam strojar, nisam si sa Elektrotehnilkom bas na ti...
(cak ju jos na faksu nisam polozio)
gdje bi to mogao nabaviti?
decki, ali ja sam strojar, nisam si sa Elektrotehnilkom bas na ti...
(cak ju jos na faksu nisam polozio)
gdje bi to mogao nabaviti?
Pa šta??? Ja sam liječnik! Na faksu nisam ni imao elektroniku, pa nisam ni polagao... Pa nisam ni položio!
Samo malo dobre volje, lemilica i djelovi koje imaš u svakom elektroničkom šopu... Pločicu možeš naručiti od autora članka, i za jedno popodne imaš to što ti treba, i još pred svojim frendovima upreš prstom i važno kažeš - papci, ovo sam JA sam napravio, ne smijem previše odvrnuti da se janjac ne razleti...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.