View Full Version : das ist nicht gut, gavran
keine ursache
23.03.2007., 12:18
sjećate se 'braće po materi'?
pa, onda se sjećate i gavrana, koji se vraća u domovinu da bi palio šume i osvetio oca koji je poginuo u ratu. i onda se na koncu konaca sjećate razgovora između njega i njemca koji mu je šef. jednostavno mu kaže da čovjek mora imat' porodicu (i da se ostavi tog uzaludnog posla koji je proizvod opterećenosti prošlošću). i u pravu je, toliko ljudi je uništilo živote zbog želje da osvete one koji su stradali desetine godina unazad, a nesvjesno su samo pomogli u produžavanju ratničke agonije :flop:
jednostavno, opterećivanje poviješću ne može biti dobro :flop:
sjećate se 'braće po materi'?
pa, onda se sjećate i gavrana, koji se vraća u domovinu da bi palio šume i osvetio oca koji je poginuo u ratu. i onda se na koncu konaca sjećate razgovora između njega i njemca koji mu je šef. jednostavno mu kaže da čovjek mora imat' porodicu (i da se ostavi tog uzaludnog posla koji je proizvod opterećenosti prošlošću). i u pravu je, toliko ljudi je uništilo živote zbog želje da osvete one koji su stradali desetine godina unazad, a nesvjesno su samo pomogli u produžavanju ratničke agonije :flop:
jednostavno, opterećivanje poviješću ne može biti dobro :flop:
Dok ne dođe četnik i ne pobije ti pola familije. :flop:
keine ursache
23.03.2007., 12:48
zato yu nije ni trebalo sastavljati, danas bi imali neke druge granice, ali ne bi bilo onoliko krvoprolića.
zato yu nije ni trebalo sastavljati, danas bi imali neke druge granice, ali ne bi bilo onoliko krvoprolića.
Tada niko nije mogao ni sanjati dokle idu srpski apetiti.
Dok ne dođe četnik i ne pobije ti pola familije. :flop:
Ili pripadnik handzar divizije pa pobije citavu familiju.
Flaming Lips
23.03.2007., 14:19
istina. samo... isti ljudi (mentalni sklop) su je i sastavljali i rastavljali a i ne bi imali nista protiv obnavljanja.
granice danasnjih drzava su ustanovljene prije prve Jugoslavije. imale bi ove drzave skoro iste granice ko i danas cak i da nikad nije bilo Jugoslavije.
Ili pripadnik handzar divizije pa pobije citavu familiju.
S tom razlikom što je pojam četnik (drugi naziv za koljač) konstanta i omiljena zabava kod Srba, a pojam handžar divizija završio na smetljištu historije i toga se Bošnjaci stide dok se Srbi ponose četnicima.
istina. samo... isti ljudi (mentalni sklop) su je i sastavljali i rastavljali a i ne bi imali nista protiv obnavljanja.
granice danasnjih drzava su ustanovljene prije prve Jugoslavije. imale bi ove drzave skoro iste granice ko i danas cak i da nikad nije bilo Jugoslavije.
Da i iz toga možemo zaključliti da su ovolike patnje proizašle iz glava psihički poremećnih osoba koje su pojedini narodi doživljavli kao mesije i oslobodioce.
S tom razlikom što je pojam četnik (drugi naziv za koljač) konstanta i omiljena zabava kod Srba, a pojam handžar divizija završio na smetljištu historije i toga se Bošnjaci stide dok se Srbi ponose četnicima.
Cetnici i pripadnici zlocinacke handzar divizije nikad nece biti isto. Cetnici su postojali mnogo prije 2-og svjetskog rata i za razliku od vase handzar divizije nisu bili osnovani sa ciljem unistenja jednog naroda.
Vi najvise zalite sto Srbi u proslom ratu nisu prosli kao 1941 kad ste ih kao ovce vodili na klanje.
Flaming Lips
23.03.2007., 14:30
da. svi narodi se stide svojih kvislinga i koljaca. samo u Srba to nije slucaj. jebote onaj jedan redikul iz Zadra redovno oblaci tu ustasku uniformu i redovno biva priveden i kaznjen, dok se cetnici vec godinama skupljaju na Manjaci i Ravnoj Gori i to je Srbima oke? nevjerojatno.
price o cetnicima spasiteljima pilota i regularnoj vojsci su standardni izgovor. kao da ustase nisu spasavale pilote i kao da nisu bili regularna vojska NDH.
a sve ista bagra. hrabri protiv zena, djece i staraca. hrabri dok iza ledju imaju mocne vojske. uvijek skloni opravdavnju zlocina ovih drugih zato sto ih i sami cine.
Henry_Kinasky
23.03.2007., 14:33
Da i iz toga možemo zaključliti da su ovolike patnje proizašle iz glava psihički poremećnih osoba koje su pojedini narodi doživljavli kao mesije i oslobodioce.
Aludiras na docek oslobodioca u Zagrebu 1941. ili sta :confused:
Cetnici i pripadnici zlocinacke handzar divizije nikad nece biti isto. Cetnici su postojali mnogo prije 2-og svjetskog rata i za razliku od vase handzar divizije nisu bili osnovani sa ciljem unistenja jednog naroda.
Vi najvise zalite sto Srbi u proslom ratu nisu prosli kao 1941 kad ste ih kao ovce vodili na klanje.
Prvo ne obraćaj mi se lično, ja nisam nikoga vodio na klanje.
Ja lično žalim što je do rata uopće i došlo, a siguran budi da sam odgojen tako da mi je žao bilo kojeg živog stvora a nekamoli ljudskog bića koje je ubijeno, pa i Srba koji su stradali u 2. Svj ratu od ustaške ili kame handžar divizije.
Moje zalaganje uvijek ide u tom smjeru da se rezultati činjenja zločina ponište, a zločinci kazne pa bili oni i pripadnici mog naroda (pa ako hoćeš taman to bio i Atif Dudaković) ako su činili zločine.
Ali ja ne vidim razlog da se nakon 45 godina relativno normalnog života kažnjavaju ljudi koji nemaju veze sa handžar divizijom ubijaju. Jel ti misliš drugačije?
Flaming Lips
23.03.2007., 14:40
Aludiras na docek oslobodioca u Zagrebu 1941. ili sta
tipicno. kusturica i underground. red ljubljane red zagreba i razruseni beograd. kao. lafo. uvijek se moze skupiti masa ljudi koji ce biti za nesto. fakt je da otpora okupatoru u Srbiji nije bilo. uopce. nada. nula.
u Hrvatskoj i BiH je taj otpor bio stalan, organiziran i uspjesan. to su fakti. to sto je nekoliko tisuca ljudi u ZG docekalo nijemce kao osloboditelje ( to za njig oni i jesu bili), ne znaci nista. bitan je otpor tom istom nijemcu i talijanu.
da. svi narodi se stide svojih kvislinga i koljaca. samo u Srba to nije slucaj. jebote onaj jedan redikul iz Zadra redovno oblaci tu ustasku uniformu i redovno biva priveden i kaznjen, dok se cetnici vec godinama skupljaju na Manjaci i Ravnoj Gori i to je Srbima oke? nevjerojatno.
price o cetnicima spasiteljima pilota i regularnoj vojsci su standardni izgovor. kao da ustase nisu spasavale pilote i kao da nisu bili regularna vojska NDH.
a sve ista bagra. hrabri protiv zena, djece i staraca. hrabri dok iza ledju imaju mocne vojske. uvijek skloni opravdavnju zlocina ovih drugih zato sto ih i sami cine.
Na tim skupovima ucestvuje mali broj ljudi, i vise je izlet u prirodu nego cetnicki pokret. Zabranjeno im je nositi oruzje.
Aludiras na docek oslobodioca u Zagrebu 1941. ili sta :confused:
Aludiram na mase koje su izazvane samo medijskom bukom krajem osamdesetih počele da traže oružje da rješavaju probleme, a oni koji su ih okupili su im kasnije i dali to oružje.
Ja lično žalim što je do rata uopće i došlo, a siguran budi da sam odgojen tako da mi je žao bilo kojeg živog stvora a nekamoli ljudskog bića koje je ubijeno, pa i Srba koji su stradali u 2. Svj ratu od ustaške ili kame handžar divizije.
Moje zalaganje uvijek ide u tom smjeru da se rezultati činjenja zločina ponište, a zločinci kazne pa bili oni i pripadnici mog naroda (pa ako hoćeš taman to bio i Atif Dudaković) ako su činili zločine.
Ali ja ne vidim razlog da se nakon 45 godina relativno normalnog života kažnjavaju ljudi koji nemaju veze sa handžar divizijom ubijaju. Jel ti misliš drugačije?
Zamisli...zao ti je cak i Srba? :eek: Kako "velikodusno" od tebe. Naravno da se slazem sa kaznjavanjem zlocina bez obzira ko ih je pocinio.
Nigdje nisam rekao da se trebaju kaznjavati ljudi koji nisu imali veze sa handzar divizijom. Gdje si to zakljucio?
Na tim skupovima ucestvuje mali broj ljudi, i vise je izlet u prirodu nego cetnicki pokret. Zabranjeno im je nositi oruzje.
Ma ja eto oni se skupe kao na partiju bridža. :zubo:
Zamisli...zao ti je cak i Srba? :eek: Kako "velikodusno" od tebe. Naravno da se slazem sa kaznjavanjem zlocina bez obzira ko ih je pocinio.
Nigdje nisam rekao da se trebaju kaznjavati ljudi koji nisu imali veze sa handzar divizijom. Gdje si to zakljucio?
Da, nemoj osuditi četnike eksplicitno nego relativiziraj.
Četnici do drugog svjetskog rata su bili beznačajan pokret, kao i ustaški, a i jednim i drugima su faštistički okupatori dali priliku da se razmašu a ti ih glorificiraj koliko god hoćeš - oni su koljači.
Ja nisam rekao "čak i Srba" nego "pa i Srba" ne imputiraj, ne izmišljaj i ne izvrći moje riječi, kako sam mislio ja sam i rekao.
Nisi eksplicitno rekao ali si rekao "vodili ste ih na klanje" i po tome se vidi da si "im" (nama) žedan krvi zato što je neko nekoga ubio prije 60 godina. A i taj neko je davno kažnjen.
Ma ja eto oni se skupe kao na partiju bridža. :zubo:
Taj skup drzava ne priznaje.
Srbija nije poništila presudu da Mihailović bio ratni zločinac i da je pripadao zločinačkoj organizaciji,
Nisi eksplicitno rekao ali si rekao "vodili ste ih na klanje" i po tome se vidi da si "im" (nama) žedan krvi zato što je neko nekoga ubio prije 60 godina. A i taj neko je davno kažnjen.
Nisam zedan krvi nego mi je drago sto u ovom ratu nismo prosli kao "ovce". Sta tu ima lose?
Flaming Lips
23.03.2007., 14:57
i vise je izlet u prirodu nego cetnicki pokret. Zabranjeno im je nositi oruzje.
nek ti je bog na pomoci. patrijarh cak.
mali broj ljudi? 100000 clanova ravnogorskog pokreta samo u BiH. na Manjaci i Ravnoj Gori se skupi na desetke tisuca ljudi. od oruzja imaju samo nozeve i boce rakije.
svi seseljevi i vecina kostunicinih glasaca su i cetnici. ti izracunaj koliko ih je. to sto ne realiziraju sve sto stoji u cetnickom programu ne cini ih manje cetnicima. cetnik je cetnik. i to sve treba istrjebiti.
Nisam zedan krvi nego mi je drago sto u ovom ratu nismo prosli kao "ovce". Sta tu ima lose?
A jel ti drago al onako iskreno za Omarsku, Keraterm, Manjaču, Srebrenicum Foču, Bratunac, Čajniče, Zvornik, Brčko, Višegrad itd. mogao bih nabrajati do Sudnjeg dana ?
Ili i to voliš relativizirati ?
Henry_Kinasky
23.03.2007., 15:02
svi seseljevi i vecina kostunicinih glasaca su i cetnici.
Ovo je genijalno.
:s
Jesu, isto koliko su Mesicevi glasaci ustase (govori u Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Sidneju i Chicagu...), a o HDZ-u da ne govorim.
Pa ti vidi onda koliko ustasa ima.:rolleyes:
Flaming, jel si ti svestan gluposti koju si izgovorio, ili zaista verujes u to ?
Taj skup drzava ne priznaje.
Srbija nije poništila presudu da Mihailović bio ratni zločinac i da je pripadao zločinačkoj organizaciji,
Taj "skup" organizacija je ravna neonacističkim organizacijama u Njemačkoj. A ja ne vidjeh još ni jednom da si ih osudio.
Sa fašistima uvijek i ide tako da ih se u počeku jaaaaako podcjeni pa kad se dokopaju vlasti onda se ljudi fataju za galvu.
nek ti je bog na pomoci. patrijarh cak.
mali broj ljudi? 100000 clanova ravnogorskog pokreta samo u BiH. na Manjaci i Ravnoj Gori se skupi na desetke tisuca ljudi. od oruzja imaju samo nozeve i boce rakije.
svi seseljevi i vecina kostunicinih glasaca su i cetnici. ti izracunaj koliko ih je. to sto ne realiziraju sve sto stoji u cetnickom programu ne cini ih manje cetnicima. cetnik je cetnik. i to sve treba istrjebiti.
Ne mislis valjda da su oni stvarno cetnici, vise se radi o folkloru i secanju na skup kada je pozvano na ustanak u Srbiji protiv Nemaca na Ravnoj Gori, nakon toga je Draza bio ucenjen kao i Tito.
U Srbiji je zabranjeno registrovati cetnicki pokret.
Bilo je pokusaja da se pod tim imenom registruje stranka ali je republicka komisija to odbila.
Ne mislis valjda da su oni stvarno cetnici, vise se radi o folkloru i secanju na skup kada je pozvano na ustanak u Srbiji protiv Nemaca na Ravnoj Gori, nakon toga je Draza bio ucenjen kao i Tito.
U Srbiji je zabranjeno registrovati cetnicki pokret.
Bilo je pokusaja da se pod tim imenom registruje stranka ali je republicka komisija to odbila.
Ne oni su cvijeće, dapače fikusi ... treba ih podcijeniti neka ljudi u miru sanjaju svoje snove o klanjima i ubijanjima Turaka po Bosni.
Jebe se nekoga što su četnici "pozvali na borbu protiv Njemaca" kad je poznata stvar da su od januara 1942. prešli na njihovu stranu. Čak su se 6 mjeseci borili po mišijim rupama protiv Njemaca.
Glory, glory Alelujaaaaaaa.
Relativiziraj, relativiziraj ....
To kakve su namjere i s kojim ciljevima je neki pokret osnovan nema veze sa stanjem na terenu.
I Hitleru možeš iz konteksta izvući par pametnih ideja ali kad stvari dođu praksu onda je to nešto sasvim drugo. :cool:
Ne oni su cvijeće, dapače fikusi ... treba ih podcijeniti neka ljudi u miru sanjaju svoje snove o klanjima i ubijanjima Turaka po Bosni.
Glory, glory Alelujaaaaaaa.
Relativiziraj, relativiziraj ....
To kakve su namjere i s kojim ciljevima je neki pokret osnovan nema veze sa stanjem na terenu.
I Hitleru možeš iz konteksta izvući par pametnih ideja ali kad stvari dođu praksu onda je to nešto sasvim drugo. :cool:
Nacionalizam Srba mogu da prihvatim da ima, ali sigurno ne cetnistvo i tu ideju.
Vidi se da ne znas da je veliki broj Srba najvise u Srbiji, stradao upravo od cetnika i da ta ideja u Srbiji ne moze proci. Ako si pratio govore radikala ima nacionalicma, ali se nigde ne pominje niti brani cetnistvo kao ideja koja bi okupila Srbe.
Evo Vuk i SPO nisu ni presli cenzus na izborima.
Znaci to u Srbiji ne prolazi, za BiH ne znam.
Nacionalizam Srba mogu da prihvatim, ali sigurno ne cetnistvo i tu ideju.
Vidi se da ne znas da je veliki broj Srba najvise u Srbiji, stradao upravo od cetnika i da ta ideja u Srbiji ne moze proci. Ako si pratio govore radikala ima nacionalicma, ali se nigde ne pominje niti brani cetnistvo kao ideja koja bi okupila Srbe.
Ti ocigledno ne zivis u Srbiji ili bar ne poznajes istoriju Srbije u 2. Svetskom ratu. Srbija je bila izrazito cetnicka, partizana (sa izuzetkom kratkotrajne epizode sa Uzickom republikom) nije bilo sve do pred kraj 1944. godine. Ali necu sad da sirim pricu, ta tema o cetnicima i 2. Svetskom ratu se ovde pokrece svakih 15-20 dana, pa sam se malo umorio od stalnog ponavljanja...
Btw, film "Braca po materi" je snimljen samo par godina (cini mi se 1988.) pre rata na prostorima o kojima film govori. Cinjenica koliko je u nekim segmentima film bio prorocanski je zastrasujuca. Inace, film pamtim i po jednom od najtalentovanijih glumaca ikada sa prostora ex-Yu, Zarka Lausevica (emigrirao u Ameriku 1997., trenutno radi kao parketar).
Ti ocigledno ne zivis u Srbiji ili bar ne poznajes istoriju Srbije u 2. Svetskom ratu. Srbija je bila izrazito cetnicka, partizana (sa izuzetkom kratkotrajne epizode sa Uzickom republikom) nije bilo sve do pred kraj 1944. godine. Ali necu sad da sirim pricu, ta tema o cetnicima i 2. Svetskom ratu se ovde pokrece svakih 15-20 dana, pa sam se malo umorio od stalnog ponavljanja...
A protiv koga su se borili ti cetnici iz Srbije?
Partizana nije bilo a sa Nemcima nisu ratovali.
Verovatno su se tako oblacili da bi lakse dobili koje jagnje ili gibanicu po selima.
hahaha
Na tim skupovima ucestvuje mali broj ljudi, i vise je izlet u prirodu nego cetnicki pokret.
prosjek od 70-80.000 (http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_10/pages/ja%20vragolan.htm).
Zabranjeno im je nositi oruzje.
sve u duhu ljubavi prema ljudskom rodu (http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_10/pages/ljubav.htm)
u miroljubivom duhu (http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_10/pages/ravna%20gora%20pobediti%20mora.htm)
a sve to uz neizbjezno vitlanje pistoljoma, mitraljezima i kamama.
serpske besede, lazi i mitomanija. Onaj ko vama vjeruje nije ni zasluzio nist abolje nego da ga prikoljete u nekom potoku. A vjerujem da jos uvjek ima takvih idiota.
Sto se tice HD i toboznjih zlocina .. nema nikakvih dokaza o tome. Jos jedna u nizu serpskih mitomanskih lazi o klanju "serspke nejaci". Kamo srece da je tako bilo, kamo srece... jednom oprosteno, drugi put oprosteno, treci put ce biti "sve redom" a sto utekne u rezervat i izolacija, onemogucit kontakt sa ostalima jer vi ne znate ziviti ko ljudi.
Amin Boze!
http://www.amazon.com/Himmlers-Bosnian-Division-Waffen-SS-Handschar/dp/0764301349
Nacionalizam Srba mogu da prihvatim da ima, ali sigurno ne cetnistvo i tu ideju.
Evo Vuk i SPO nisu ni presli cenzus na izborima.
Biti nacionalista nije ništa loše, ja mogu za sebe reći da sam nacionalista.
Ali uvijek su u pitanju metode djelovanja.
S jedne strane imaš ljude koji su spremni za bilo koju ideju žrtvovati tuđe živote, a s druge strane imaš ljude koji to nisu spremni uraditi i koji će pregovarati u voditi političku borbu 100 godina na demokratski način dok ne postignu ili uopće ne postignu cilja.
Ovi prvi su necivilizirani divljaci i zločinski a ovi drugi su demokrate i po tome se razlikuju.
Pravo da ti kažem politička situacija u Srbiji me uopće ne zanima, odnosno zanima me onoliko koliko se reflektuje na Bosnu. A mislim da bi takav odnos prema Bosni bio pametniji i za Srbe iz Srbije.
Henry_Kinasky
23.03.2007., 15:32
Da, ali je cinjenica da se u Srbiji vodio i gradjanski rat `41. - `45.
Kao sto je i cinjenica, da nakon 50 godina komunizma, srpski narod nema vise nikakve veze sa cetnistvom. Srbi su ogromnom vecinom socijalisticki opredeljeni, pa mozda cak i komunisticki orjentisani. Medjutim zbog ludila sa kraja osamdesetih, sve se to izmiksovalo i neke stvari su postaje apsurdne.
I mogu da tvrdim da u velikoj vecini naroda, cetnistvo nema pozitivnu konotaciju.
Neke to ne zanima, a vrlo mali deo ljudi se lozi na te price, i to ne iz cvrstog ubedjenja, vec zbog glupiranja.
I da, za Flaminga, u RS, radikali ne mogu 5% da predju. I radikale neces videti na Ravnoj Gori, kao ni slike Mladica i Karadzica. Na Ravnoj Gori se uglavnom okupljaju stari simpatizeri SPO-a, te ovog novog krila, izdvojenog iz stranke Vuka Draskovica, koje predvodi unuk Draze Mihajlovica.
aleksije radicevic
23.03.2007., 15:44
Uz sve prigovore jednog levičara iz partizanske kuće koju bih mogao uputiti četničkom pokretu nikako se ne bih mogao složiti sa nastojanjima, nastalim u komunističkoj jugoslovenskoj vlasti, a produženim do današnjih dana, da se četnički pokret u potpunosti identifikuje za nacifašističkim okupatorima i time izjednači sa ustaškim, handžar-divizijskim i drugim osvedočeni sradnicima i dobrim učenicima nacista.
Bez sumnje je da su postojali periodi mirne koegzistencije, čak i saradnje, četnika i okupatora, ali u ondašnjoj Srbiji u kojoj su okupatori streljali 100 "domorodaca" za jednog poginulog Nemca. Ne znam je li to još negde u Evropi zabeleženo? Pasivan otpor prema okupatoru bio je nužda Jugoslovenske vojske u otadžbini, a ne izbor.
Koliko se Ustaški i Četnički pokreti mogu izjednačiti može se videti iz odnosa zapednih saveznika prema njima. Četnička dijaspora je sasvim mirno živela u savezničkim zemljama ne krijući identitet (Momčilo Đujić npr.). Zar bi to moglo biti da su četnici identifikovani kao fašisti bliski Nemcima? Ne, naravno. S druge strane ustaše su pacovskim kanalima, kao i nemački nacisti, bežali u latinoameričke zemlje gde su obavezno menjali identitet.
Poenta je da su od zemalja Antihitlerofske koalicije različito tretirani Ustaški i Četnički pokret. Iz prostog razloga: različiti su!
Atheros
23.03.2007., 15:52
prosjek od 70-80.000 (http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_10/pages/ja%20vragolan.htm).
sve u duhu ljubavi prema ljudskom rodu (http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_10/pages/ljubav.htm)
u miroljubivom duhu (http://www.zamislisrbiju.org/foto/idc_foto_10/pages/ravna%20gora%20pobediti%20mora.htm)
a sve to uz neizbjezno vitlanje pistoljoma, mitraljezima i kamama.
serpske besede, lazi i mitomanija. Onaj ko vama vjeruje nije ni zasluzio nist abolje nego da ga prikoljete u nekom potoku. A vjerujem da jos uvjek ima takvih idiota.
Sto se tice HD i toboznjih zlocina .. nema nikakvih dokaza o tome. Jos jedna u nizu serpskih mitomanskih lazi o klanju "serspke nejaci". Kamo srece da je tako bilo, kamo srece... jednom oprosteno, drugi put oprosteno, treci put ce biti "sve redom" a sto utekne u rezervat i izolacija, onemogucit kontakt sa ostalima jer vi ne znate ziviti ko ljudi.
Amin Boze!
http://www.amazon.com/Himmlers-Bosnian-Division-Waffen-SS-Handschar/dp/0764301349
E JEkna....pogledaj malo ...niste ni vi zaostajali u zlicinima. Ove slike ne ralativiziraju nikog. Zlocin je zlocin, ma ko ga pocinio. Ne znaci da ako se neko brani ne moze da ili da mu je dopusteno da vrshi zlocine.
http://www.usde.se/zaboravi/akomozes/hrvatska/hrvatska_01.htm
http://www.usde.se/zaboravi/akomozes/bosna/bosna_01.htm
keine ursache
23.03.2007., 16:10
svaka vam čast, uspjeli ste da upropastite temu za par sati, dok je onima sličnim sa jedne i druge strane malo više trebalo da srede jugoslaviju (čast izuzecima).
nacionalizam nije odgovor.
Kao sto je i cinjenica, da nakon 50 godina komunizma, srpski narod nema vise nikakve veze sa cetnistvom. Srbi su ogromnom vecinom socijalisticki opredeljeni, pa mozda cak i komunisticki orjentisani. Medjutim zbog ludila sa kraja osamdesetih, sve se to izmiksovalo i neke stvari su postaje apsurdne.
I mogu da tvrdim da u velikoj vecini naroda, cetnistvo nema pozitivnu konotaciju.
Neke to ne zanima, a vrlo mali deo ljudi se lozi na te price, i to ne iz cvrstog ubedjenja, vec zbog glupiranja.
Bukvalno ni sa cim sto si ovde napisao se ne slazem (ajde jednom i to da se desi;))
Srbi nikad vecinski nisu bili socijalisticko-komunisticki opredeljeni - to je istorijska cinjenica! Pogledaj koliko je predratna KPJ bila jaka u Srbiji a koliko u ostalim delovima Jugoslavije... Iz Beograda si kao i ja, pa se sigurno secas kad je Djindjic skidao zvezdu-petokraku sa Starog Dvora 1997.; kolika se masa okupila i koliko je slavlje bilo, samo to, da ne idem dalje...
Odakle ti to da kod vecine naroda cetnistvo (pravo cetnistvo, ne ono kakvim se smatra u Hrvatskoj i BiH) nema pozitivnu konotaciju?
Uostalom, sve ovo je skroz off-topic...
Henry_Kinasky
23.03.2007., 16:31
Srbi nikad vecinski nisu bili socijalisticko-komunisticki opredeljeni - to je istorijska cinjenica! Pogledaj koliko je predratna KPJ bila jaka u Srbiji a koliko u ostalim delovima Jugoslavije... Iz Beograda si kao i ja, pa se sigurno secas kad je Djindjic skidao zvezdu-petokraku sa Starog Dvora 1997.; kolika se masa okupila i koliko je slavlje bilo, samo to, da ne idem dalje.
Naravno. KPH je od KPS starija 30 godina, svi su bili vece komunjare od Srba.
Ali kazem ti da je posledica 55 godina vladavine komunizma to sve promenila.
I ideolosko opredeljenje vecine Srba, kada kazem komunizam-socijalizam, ne vezujem za Tita i Partiju, vec za njihovu svest o drustvu i sebi u njemu.
Svi bi radije imali radno mesto bez posla, nego posao bez radnog mesta, svi bi se za dz. skolovali i za dz. lecili. Svi bi voleli da budu 10hiljaditi radnik u Zastavi koja ne radi, ili 5hiljaditi radnik Robne Kuce koja je pod stecajem.
Nije im bas najjasnije sta je trziste, kapitalizam (ne divlji, ovaj evropski)....
Proruski su apsolutno opredeljeni, a Rusijom i dalje vladaju KGB-ovski smradovi, vide pomoc u Kini i Kubi......
I tu naravno mislim na glasace SRS, te na slabije obrazovan puk. A to je sve ukupno 40% biraca.
Odakle ti to da kod vecine naroda cetnistvo (pravo cetnistvo, ne ono kakvim se smatra u Hrvatskoj i BiH) nema pozitivnu konotaciju?
U vecini naroda, siguran sam da nema.
Jel si cuo nekad izraz : "Jebo bi cetnika u bradu":rofl: :rofl:
Zajebavam se, ali to je jedan od primera da zaista cetnistvo ne izaziva pozitivne asocijacije kod prosecnog Srbina. Da li je na to uticalo ispiranje mozga 55 godina, gradjanski rat u Srbiji za vreme II svetskog, ili nesporni masovni zlocini koje su neke cetnicke frakcije pravile, ne bih znao.
A da je izvorno cetnistvo nastalo krajem XIX veka, da su Komite, pretece cetnika bili i Muslimani i Hrvati pored Srba, da su to bili casni borci iz I svetskog i iz Balkanskih ratova......to retko ko zna. Sve se to vezuje za Popa Djujica, saradnju sa Nemcima i Ustasama, kame, bradu...
Flaming Lips
23.03.2007., 16:36
A da je izvorno cetnistvo nastalo krajem XIX veka, da su Komite, pretece cetnika bili i Muslimani i Hrvati pored Srba, da su to bili casni borci iz I svetskog i iz Balkanskih ratova......to retko ko zna. Sve se to vezuje za Popa Djujica, saradnju sa Nemcima i Ustasama, kame, bradu...
an fakin bilivbl. sta ti pises pa to je cudo jedno. a glasac ldp-a. koga boli kurac kad je nastalo "izvorno cetnistvo" i kako je to tocno opravdanje za cetnicke pogrome? valda isto kao i ono da je ustaski pokret nastao puno prije jasenovca.
kakve komite? kakve to ima veze s icim? koga za to boli kurac?
Zajebavam se, ali to je jedan od primera da zaista cetnistvo ne izaziva pozitivne asocijacije kod prosecnog Srbina. Da li je na to uticalo ispiranje mozga 55 godina, gradjanski rat u Srbiji za vreme II svetskog, ili nesporni masovni zlocini koje su neke cetnicke frakcije pravile, ne bih znao.
opet cudo. jedna psovka tebi je dokaz da cetnistvo u srbiji danas nema sljedbenike a seseljevi glasaci i mitinzi na Ravnoj Gori ti ne govore nista? cudo. i ne kuzim ovu zadnju recenicu. jel to tebi zao sto cetnistvo nema "pozitivne asocijacije kod prosecnog Srbina" ili sto. taj tvoj sarkazam vise nitko ziv ne moze skuzit, pa vjerojatno ni ti sam.
Henry_Kinasky
23.03.2007., 16:50
an fakin bilivbl. sta ti pises pa to je cudo jedno. a glasac ldp-a. koga boli kurac kad je nastalo "izvorno cetnistvo" i kako je to tocno opravdanje za cetnicke pogrome? valda isto kao i ono da je ustaski pokret nastao puno prije jasenovca.
kakve komite? kakve to ima veze s icim? koga za to boli kurac?
Opet haluciniras.
Klachko je pomenuo izvorno cetnistvo, a ja mu kazem da cetnistvo uopste nema pozitivnu konotaciju u Srba u vecini slucajeva, jer, se cetnistvo gleda kroz Popa Djujica, zlocine u Dalmaciji i Istocnoj Bosni, te gradjanski rat u Srbiji i saradnju sa Nemcima i Italijanima. A ne gleda se Mustafa Golubic, Muhamed Mehmedbasic, Jukic, Tartalja i Bastajic, te Zivojin Misic, Radomir Putnik.....koji su bili sledbenici Komita, nastalih u Makedoniji.
I kakve sad to veze ima sa ovim sto si ti napisao ?
opet cudo. jedna psovka tebi je dokaz da cetnistvo u srbiji danas nema sljedbenike a seseljevi glasaci i mitinzi na Ravnoj Gori ti ne govore nista? cudo. i ne kuzim ovu zadnju recenicu. jel to tebi zao sto cetnistvo nema "pozitivne asocijacije kod prosecnog Srbina" ili sto. taj tvoj sarkazam vise nitko ziv ne moze skuzit, pa vjerojatno ni ti sam.
Ima sledbenike cetnistvo u Srbiji. Ne bi bilo okupljanja na Ravnoj Gori da nije tako, ko je to osporavao ?
A Seseljevi glasaci su izbeglice iz Hrvatske i Bosne, te Kosova, zatim gubitnici tranzicije, nezaposleni i siromasni, te slabo obrazovani i oni koji veruju u demagogiju i populizam. Simpatizeri Ravnogorskog pokreta glasaju za SPO (jedan deo glasaca), i za NSPO (frakcija, sada partija, nastala iz SPO) ciji je vodja unuk Draze Mihajlovica. To su tradicionalisti, obozavaoci lika i dela Cica Draze, monarhisti...
Inace ne, nije mi zao sto cetnistvo nema pozitivne asocijacije kod prosecnog Srbina. Samo sam konstatovao, bez nervoze, zasto panicis :confused: :)
Rekao si jednu veliku glupost za "coveka koji nije sklon stereotipima", za kultivisanog i modernog, levo orjentisanog i slobodomisleceg lika...a to je da su svi glasaci SRS cetnici, i dobar deo glasaca DSS :zvrko:
Jel ti stvarno verujes u to, i nedozvoljavas da ti se objasni da nije tako, jer si ubedjen da bolje znas od Henrya koji laze, ili se samo zajebavas ?
Flaming Lips
23.03.2007., 16:59
To su tradicionalisti, obozavaoci lika i dela Cica Draze, monarhisti...
ne znam vise sto da ti napisem. zbilja. tuzno je da si ti glasac ldp-a. nije dovoljan fakt da je ta stranka dobila 4 posto glasova vec su joj izgleda glasaci slicni tebi.
pokusavam iz tebe izvuci jedno. osudu cetnistva. to su koljaci. nista drugo. to sto su nastali tad i tad, sto su monarhisti... boli nekoga kurac.
cetnici su koljaci. ustase su koljaci. nikakva objasnjavanja.
naravno da mislim da su oni koji pri cistoj svjesti zaokruze jednog seselja nista drugo nego ludjaci ili cetnici. evo ispravio sam se. dopustam da su mozda ludjaci. samo ne znam jeli to gore ili bolje od cetnika.
Henry_Kinasky
23.03.2007., 17:16
ne znam vise sto da ti napisem. zbilja. tuzno je da si ti glasac ldp-a. nije dovoljan fakt da je ta stranka dobila 4 posto glasova vec su joj izgleda glasaci slicni tebi.
pokusavam iz tebe izvuci jedno. osudu cetnistva. to su koljaci. nista drugo. to sto su nastali tad i tad, sto su monarhisti... boli nekoga kurac.
cetnici su koljaci. ustase su koljaci. nikakva objasnjavanja.
O Boze :zvrko:
Ajde, ako hoces da nazovem glasace NSPO-a, te simpatizere ravnogorskog pokreta koljacima, dobro. Iako mozda noz upotrevljavaju samo za kruh, a pistolj za tapaciranje fotelje, neka, neka budu koljaci i ubice.
ALi onda mora da vazi i obrnuto pravilo, dakle koljac i ubica je onaj ko je Rojnicu hteo da postavi za ambasadora, a koljaci su i oni koji su dva puta pobedili u II svetskom ratu.
Ti si lud covek, ja sam mislio da ste vi Slavonci mirni i stalozeni ljudi.
Dakle procitaj sta napisem, a onda bez nervoze odgovori.
naravno da mislim da su oni koji pri cistoj svjesti zaokruze jednog seselja nista drugo nego ludjaci ili cetnici. evo ispravio sam se. dopustam da su mozda ludjaci. samo ne znam jeli to gore ili bolje od cetnika.
Opet on o cetnicima :rolleyes: :zvrko:
Za mene su glasaci SRS jednostavno idioti. Nesrecnike, izbegle i siromasne mogu da zalim, ali to ne menja cinjenicu da su idioti. Ali ti opet laprdas o cetnicima, tako da ne vidim vise cilj ove rasprave.
Neka, neka bude da su svi oni cede, te 90% DSS-ovaca, i mi cemo biti salonski cetnici i velikosrbi...samo da si ti happy. :top:
Flaming Lips
23.03.2007., 17:29
Ti si lud covek, ja sam mislio da ste vi Slavonci mirni i stalozeni ljudi.
uopce necu vise komentirati tvoje poredjenje Tudjmana i ravnogorskih cetnika.ti si se totalno pogubio. ldpovac koji relativizira cetnicki pokret. paradoksi i apsurdi kakvi su moguci valda samo u Srbiji.
ja sam Licki Hercegovac ciji su se roditelji upoznali u Slavoniji a zivio sam u Bosanskoj Posavini. pa ti sad vidi. stalozen sam. naravno. inace bih davno popizdio raspravljujuci se s takvima kao sto si ti.
Opet haluciniras.
Klachko je pomenuo izvorno cetnistvo, a ja mu kazem da cetnistvo uopste nema pozitivnu konotaciju u Srba u vecini slucajeva, jer, se cetnistvo gleda kroz Popa Djujica, zlocine u Dalmaciji i Istocnoj Bosni, te gradjanski rat u Srbiji i saradnju sa Nemcima i Italijanima.
Cetnistvo se u Srbiji ne posmatra kroz popa Djujica jer ovaj dokazani zlocinac i kolaboracionist je "operisao" na podrucju Kninske krajine i Like, Srbije nije gledao... Cetnistvo se kod Srbijanaca posmatra kroz borbu za monarhiju i kralja i kroz mucenistvo djenerala Draze Mihailovica i njegovog Ravnogorskog pokreta jer su oni delovali u Srbiji a ne Djujici, Djurisici, Stanisici...
E, da, gradjanskog rata u Srbiji i nije bilo sve do pred sam kraj rata iz prostog razloga jer partizanskih jedinica (sem navedenog kratkotrajnog perioda Uzicke republike) nije bilo u Srbiji, pa nije moglo ni biti sukoba. To o cemu ti pricas se desavalo u Crnoj Gori, tamo su sukobi partizana i cetnika bili klanica. Do sukoba u Srbiji je doslo tek kad su "oslobodioci" usli u gradove, pohapsili desetine hiljada ljudi i pobili na hiljade, otimajuci imovinu "reakcije" od stanova pa do vila (poznati slucaj "beogradskog oslobodioca" Peke Dapcevica koji je za sebe kaparisao vilu u Uzickoj ulici na Dedinju u koju je usao na konju)...
Idemo off-topic, idemo...
Predrag Zivkovic
23.03.2007., 19:40
Ne mrem verovati da ljudi i dalje imaju toliko snage , slobodnog vremena , volje i zestine da i dalje raspredaju o sto puta ispricanoj prici kao sto su cetnici ...
Cetnika u Srbiji i rasejanju sve zajedno ima manje od 1000 , toliko ih je mozda jos u zivotu .
Sto se uloge , pojma i definicije cetnika tice , jasno je da se oko toga necemo nikada sloziti. Za tako nesto je potrebna objektivna , strucna analiza i neostrascena diskusija , a na ovom forumu ne znam nikoga ko je spreman na tako nesto .
Flaming Lips
23.03.2007., 20:38
Sto se uloge , pojma i definicije cetnika tice , jasno je da se oko toga necemo nikada sloziti. Za tako nesto je potrebna objektivna , strucna analiza i neostrascena diskusija , a na ovom forumu ne znam nikoga ko je spreman na tako nesto .
da bi ovdje nasao nekog spremnog za to moras prvo biti spreman isto tako neostrasceno raspravljati o ustasama. jesi spreman za to?
Predrag Zivkovic
23.03.2007., 20:43
da bi ovdje nasao nekog spremnog za to moras prvo biti spreman isto tako neostrasceno raspravljati o ustasama. jesi spreman za to?
Pod ono , da nema nikoga spremnog , racunao sam i sebe , svakako ...
Flaming Lips
23.03.2007., 20:45
Cetnika u Srbiji i rasejanju sve zajedno ima manje od 1000 , toliko ih je mozda jos u zivotu .
da ima samo jedan ziv cetnik bilo gdje na svijetu, previse je.
keine ursache
23.03.2007., 20:48
što su ljudi zadrti? znači, trebalo bi reći da su svi četnici/ustaše zločinci. kad rat krene ne pitaju te na koju ćeš stranu, normalni ljudi se nađu i na jednoj i na drugoj, treba samo izdvojit zločince sa obije strane, a ne generalizovati.
Flaming Lips
23.03.2007., 20:51
svi cetnici ili ustase naravno nisu pocinili zlocine. zlocinacka je njihova ideologija. moj prastric je bio u kavranovoj grupi. dizali ustanak. njih 30. to se zove mladenacka ludost. naravno ne mijenja nista na cinjenici da su i cetnicka i ustaska ideologija sto posto zlocinacke.
svi cetnici ili ustase naravno nisu pocinili zlocine. zlocinacka je njihova ideologija. moj prastric je bio u kavranovoj grupi. dizali ustanak. njih 30. to se zove mladenacka ludost. naravno ne mijenja nista na cinjenici da su i cetnicka i ustaska ideologija sto posto zlocinacke.
Kad sam prvi put spomenuo četnike mislio sam na zločince koji su u stanju radi neke ideje uzeti oružje u ruke i proljevati krv da bi tu ideju realizirali, ali nisam ni sanjao da će rasprava otići u smjeru historijske valorizacije četničkog pokreta kroz historiju.
Mislim da je današnja priča o četnicima priča o percepciji ideja koje je taj pokret pokušao da realizira a to je prvenstveno velikosrpski projekat. Realizaciju te ideje životima je platio ogroman broj ljudi u 2 Svj. ratu.
Četnički pokret je tada poražen ali očigledno da je ideja ostala tako da se, bar sa ove strane Drine, svaki velikosrpski projekat automatski doživljava kao četništvo.
Ideje tog pokreta zasigurno su oživjele pod kraj 80-ih godina i na mala vrata ušle u zvaničnu srpsku politiku i nekoliko godina poslije opet je tekla krv radi takvih ideja.
Iz ovog ugla gledano sasvim je svejedno da li na projektu radi Draža Mihajlović, Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Šešelj, Koštunica ili bilo ko drugi.
Sad će se neki uhvatiti za glavu, što ih se trpa u isti koš, ali treba imati na umu da govorim o percepciji koja po mom mišljenju nije daleko od istine.
Takva percepcija će ostati sve dok se politički vrh Srbije ne napusti destruktivano djelovanje po države u okruženju i dok god se šalju signali o "mogućem" mjenjanju granica i sličnim sranjima.
Srbi iz Srbije bi trebali jednom za sva vremena da shvate da Bosna nije nikad bila isto što i Srbija i da je uvijek bila specifična i da ona sama od sebe nije nikakav problem nego historijski fakat, te da nema nikakve potrebe da oni "rješavaju" probleme, ili bar ne na način koji je uvijek u sebi sadržavao nekakve ultimatume i nasilje.
fransiskol
23.03.2007., 21:52
nema vise od 1000 chetnika, ako ih ima jos toliko u zivotu :bonk:
pa stvarno dokle vise... chetnici su za sve druge narode jednostavno sinonim za velikosrpstvo, to su one desetine hiljada sto glasacha sto aktivnih koljaca koji su pre samo nekoliko godina ubijale i chistile terene po Balkanu. A oni i dalje uporno o istorijskim chetnicima za vreme i pre drugog svetskog rata i osetljivo zameraju jos drugima sto se neprecizno izjasnjavaju :s :s :rofl:
aha sada sam procitao ostalo, ipak se govorilo na pocetku donekle i o istorijskim chetnicima sa tradicionalnom nosnjom itd, ali nije zgoreg ponoviti ovo sto sam rekao za svaki slucaj :cerek:
pa stvarno dokle vise... chetnici su za sve druge narode jednostavno sinonim za velikosrpstvo, to su one desetine hiljada sto glasacha sto aktivnih koljaca koji su pre samo nekoliko godina ubijale i chistile terene po Balkanu. A oni i dalje uporno o istorijskim chetnicima za vreme i pre drugog svetskog rata i osetljivo zameraju jos drugima sto se neprecizno izjasnjavaju :s :s :rofl:
aha sada sam procitao ostalo, ipak se govorilo na pocetku donekle i o istorijskim chetnicima sa tradicionalnom nosnjom itd, ali nije zgoreg ponoviti ovo sto sam rekao za svaki slucaj :cerek:
Oni nikako da shvate da su "naši" četinici svi koji se zalažu za Veliku Srbiju bez razlike bili oni hard ili soft jer u konačnici svoje ideje mogu realizirati samo krvlju.
Predrag Zivkovic
23.03.2007., 22:48
Vidi fransiskol , to je vec problem tvoje generalizacije i sklonosti ka stereotipima. To sto ti mislis da su svi Srbi cetnici , da su svi koji su ratovali u proteklim ratovima zlocinci , i naravno cetnici , je tvoja stvar , ali je isto tako daleko od realnosti i nema ni zrno objektivnog sagledavanja stvari i cinjenica .
Vidi fransiskol , to je vec problem tvoje generalizacije i sklonosti ka stereotipima. To sto ti mislis da su svi Srbi cetnici , da su svi koji su ratovali u proteklim ratovima zlocinci , i naravno cetnici , je tvoja stvar , ali je isto tako daleko od realnosti i nema ni zrno objektivnog sagledavanja stvari i cinjenica .
Možemo i obako postaviti stvari: nisu svi uspjeli da izvrše zločin, mada su bili učesnici zločinačkog poduhvata i stoga snose dio krivice.
Za mene je zločin i pomisliti da bi neko trebao da seli iz svoje kuće jer se tamo nekom digao qrac pa bi malo prvio nacionalnu državu, a nekamoli to sve sprovoditi i učestvovati u tome.
Za mene je zločin i postaviti barikde u Sarajevu i izaći sa tenkovima na ulice sa čarapama na glavama i maltretirati obične ljude, možda je to za tebe vid prihvatljivog ponašanja, ali za mene je recimo divljaštvo.
Predrag Zivkovic
23.03.2007., 23:00
Možemo i obako postaviti stvari: nisu svi uspjeli da izvrše zločin, mada su bili učesnici zločinačkog poduhvata i stoga snose dio krivice.
Za mene je zločin i pomisliti da bi neko trebao da seli iz svoje kuće jer se tamo nekom digao qrac pa bi malo prvio nacionalnu državu, a nekamoli to sve sprovoditi i učestvovati u tome.
Za mene je zločin i postaviti barikde u Sarajevu i izaći sa tenkovima na ulice sa čarapama na glavama i maltretirati obične ljude, možda je to za tebe vid prihvatljivog ponašanja, ali za mene je recimo divljaštvo.
Znaci posto su sve tri strane u Bosni , cinile zlodela i proterivanja , svi vojnici iz sve tri vojske su saucesnici u tom zlocinackom poduhvatu ? Ako sam dobro razumeo ?
Znaci posto su sve tri strane u Bosni , cinile zlodela i proterivanja , svi vojnici iz sve tri vojske su saucesnici u tom zlocinackom poduhvatu ? Ako sam dobro razumeo ?
Pa ako im je ideja bila da ljude preseljavaju i ubijaju da bi pravili državu, onda da.
I ako i danas te ideje i rezultate takvih masakara smatraju ispravnim, također su zločinci, jer bi vjerovatno to isto ponovili da im se pruži prilika.
Oni nikako da shvate da su "naši" četinici svi koji se zalažu za Veliku Srbiju bez razlike bili oni hard ili soft jer u konačnici svoje ideje mogu realizirati samo krvlju.
Evo jos jednog cetnika;
http://www.dvdmise.prodejce.cz/strana1/cetnici.htm
Flaming Lips
24.03.2007., 09:48
OVO su cetnici. primjetiti kako su uvijek i samo ubijali kada su nekog na prijevaru zarobili, kada su imali podrsku njemaca i talijana, uglavnom nikad to nije bilo u borbi. Borba i cetnici? dva totalno kontradiktorna pojma.
OPTUZENI MIHAILOVIC DRAGOLJUB – DRAZA i njegovi cetnicki komandanti po njegovim naredjenjima i direktivama izvrsili su masovnim zahvatima u tzv. ciscenjima terena, zatim putem letecih brigada i crnih trojki u toku citavog rata i okupacije bezbrojne ratne zlocine nad narodom u svim krajevima Jugoslavije. Tako su u novembru 1941. godine cetnici streljali u selu Brajicima, u mestu zvanim Drenov Vuk, oko 500 zarobljenih partizana i njihovih porodica. Optuzeni Mihailovic je u noci izmedju 13. i 14. novembra 1941. godine, tj. iste noci kada se sastao sa gestapovcem, kapetanom Matlom, naredio svom komandantu Daki Tesmanovicu da oko 365 zarobljenih partizana preda srpskoj drzavnoj strazi u Selu Slovac, iako je morao znati da ce ih srpska drzavna straza postreljati ili predati Nemcima, to je i ucinjeno tako da ih je Tesamanovic predao Jovanu Skavi, a ovaj Nemcima. Nemci su od ovih predatih partizana streljali oko 270, a ostale oterali u logore. Pocetkom novembra 1941. godine, Mihailovicev komandant Ajdacic zaklao je 13 partizanskih simpatizera u blizini Kosjerica na mjestu zvanom Ridovi, medju kojima i uciteljicu Jelenu Subic-Gmizovic i Milevu Kosovac, koje su cetnici, pre nego sto su ih zaklali, silovali i unakazili usijanim gvozdjem. 4. novembra 1941. godine cetnici su ubili blizu Ravne gore oko 30 partizana, koje su bili na prevaru zarobili, medju kojima je bilo 18 devojaka, koje su bile upucene u Uzice za bolnicarke. U decembru 1941. godine u pozeskom srezu mesoviti nemacko-cetnicki sud u jedan mah osudio je na smrt 12 pristalica partizana. U decembru mesecu 1941. i tokom januara 1942. godine, cetnici su poklali preko 2000 muslimana - ljudi, zena i dece iz okoline Foce, Gorazda i Cajnica. Klanja su vrsili na mostovima na Drini u Foci i Gorzadu. U toku decembra 1942. godine i tokom cele 1942. godine, Mihilovicevi "legalizovani" cetnici pohapsili su i predali Nemcima u raznim krajevima Srbije hiljade pristalica partizana, koje su Nemci streljali u logorima na Banjici, Nisu, Uzicu, Cacku i drugim mestima, a pored toga sami cetnici su poubijali hiljade pristalica partizana, opljackali mnoga sela, batinali hiljade ljudi, a veliki broj zena i devojaka iz partizanskih porodica silovali. Prvog aprila 1942. godine, cetnici Rada Radica pobili su u Josavki 20 ranjenih partizana, medju njima i tesko ranjenog narodnog heroja dr. Mladena Stojanovica. Aprila meseca 1942. godine cetnici Lazara Tesakovica i Rada Radica (koji su se tada bili stavili pod komandu Mihailovicevog kapetana Racica) ubili su 70 partizana. Krajem aprila 1942. godine, Spasoje Dakic, komandant Mihailovicevih bataljona u Celebicu, ubio je engleskog majora Terensa Atertona, njegovog radiotelegrafistu i jednog engleskog narednika. Juna 1942. godine cetnici su u okolini Gacka u selu Izgorima zapalili bolnicu sa 10 teskih partizanskih ranjenika. Juna 1942. godine, Mihailovicev odred pod komandom kapetana Vladimira Djukica izveo je iz zatvora u Niksicu 25 pristalica narodnooslobodilackog pokreta i zajedno sa Italijanima su ih streljali. Avgusta meseca 1942. godine, Mihailovicev komandant Bacovic ubio je simpatizere narodnooslobodilackog pokreta Rada Pravicu, Toma Galena, Jovu Ljubibratica, Budimira Hiropina i Tasu Kosorica. Avgusta meseca 1942. godine Mihailovicevi cetnici pod komandom Petra Bacovica, prilikom zauzeca Foce, zaklali su u Foci i u selima koja se skupa nazivaju Bukovica oko 1000 lica muslimanske veroispovesti, medju kojima je bilo oko 300 zena, dece i staraca. Avgusta meseca 1942. godine, na terenu oko Ustikoline i Jahorine (istocna Bosna), Mihailovicevi cetnici pod komandom majora Zaharija Ostojica i Petra Bacovica, zaklali su oko 2500 lica muslimanske veroispovesti, a sela popalili. Septembra meseca 1942. godine cetnici Petra Bacovica ubili su u Makarskoj 900 Hrvata, nekoliko katolickih svecenika odrali i 17 sela zapalili. Oktobra 1942. godine cetnici Petra Bacovica ubili su u okolini Prozora zajedno sa Italijanima, kojima je komandovao italijanski porucnik Vidjak, oko 2500 muslimana i Hrvata, medju kojima je bilo zena, dece i staraca, a veliki broj sela popalili. U oktobru 1942. godine, cetnici Petra Bacovica ubili su u selima Gatu, Nikolice i Cislu u Dalmaciji, zajedno sa Italijanima, 109 Hrvata simpatizera narodnooslobodilackog pokreta. U jesen 1942. godine u Dreznici (Hercegovina) cetnici iz okoline Gacka pri pohodu na Prozor zaklali su oko 100 lica muslimanske veroispovesti. Januara 1943. godine zaklao je major Cvetic 16 zarobljenih partizana u okolini Uzica;
Janura 1943. godine, pod komandom Komarcevica, Mihailovicevi cetnici su zaklali 72 partizana u srezu posavskom. Januara meseca 1943. godine, cetnici Pavla Djurisica ubili su u srezu bjelopoljskom oko 400 muskaraca i oko 1000 zena i dece muslimanske veroispovesti. U februaru mesecu 1943. godine, cetnici pod komandom Zaharija Ostojica, Petra Bacovica, Pavla Djurisica, Voje Lukacevica, Vuka Kalatovica i drugih, u srezovima pljevljanskom, cajnickom i focanskom, zaklali su 1200 muskaraca i 8000 staraca, zena i dece, opljackali i potom spalili 2000 domova.
Polovinom jula 1943. godine u selu Cikoti (Istocna Bosna) cetnici su otkrili 80 ranjenika Prve proleterske divizije, oduzeli im oruzje i sutra dan doveli Nemce koji su ih poubijali, a sutra dan i spalili. Polovinom juna 1943. godine, u toku Pete neprijateljske ofanzive, cetnici su klali partizanske ranjenike sa Sutjeske, pa su tada zaklali u selu Jelecu i Vrbnici dr. Simu Milosevica i hrvatskog pesnika Ivana Gorana Kovacica. Jula 1943. godine u Visini (Birac) cetnici su otkrili ranjenike Prve i Druge proleterske brigade i izdali ih Nemcima koji su ih poubijali. Decembra 1943. godine, cetnicki komandant major Petricevic streljao je u Kolasinu 28 zarobljenih partizana i sest seljaka pristalica partizana. Decembra meseca 1943. godine cetnicki komandant Zivan Lazovic zaklao je u selu Selevcu 15 seljaka pristalica partizana. Decembra 1943. godine zaklali su cetnici u okolini Bosanskog Grahova 137 zarobljenih partizana. Decembra 1943. godine zaklali su cetnici u selu Ticevu kod Drvara 28 zarobljenih partizana. U drugom dijelu presude govori se o zlocinima koje je pocinio Stevan Moljevic, osudjen na kaznu od 20 godina lisenja slobode sa prinudnim radom. Sve pocinjene zlocine cetnici su izvrsili na temelju naredbi Draze Mihailovica i njegovih komandanata u toku Drugog svjetskog rata. Evo jedne, koja je izdata 20. decembra 1941. god, a koju je Vladimir Dedijer objavio u Politici 10. novembra 1981. godine iz drzavnog arhiva SFRJ: Drazino naredjenje o nacinu stvaranju Velike Jugoslavije i u njoj velike Srbije Ciljevi nasih odreda jesu: 1. Borba za slobodu celokupnog naseg naroda pod skriptom NJ. V. Petra 2. Stvoriti Veliku Jugoslaviju i u njoj Veliku Srbiju, etnicki cistu, u granicama Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srema i Backe 3. Borba za ukljucivanje u nas drzavni zivot i svih neoslobodjenih slovenackih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst, Gorica, Istra i Koruska), kao Bugarske i severne Albanije sa Skadrom 4. Ciscenje drzavne teritorije od svih nacionalnih manjina i nenacionalnih elemenata 5. Stvoriti neposredne zajednicke granice izmedju Srbije i Crne Gore, kao izmedju Srbije i Slovenije, ciscenjem Sandzaka od muslimanskog i Bosne i Hercegovine od muslimanskog i hrvatskog zivlja 6. Kazniti sve ustase i muslimane koji su u tragicnim danima nemilosrdno unistavali nas narod 7. Kazniti sve one koji su krivi za nasu aprilsku katastrofu 8. U krajevima ociscenim od narodnih manjina i nenacionalnih elemenata, izvrsiti naseljavanje Crnogoraca (u obzir dolaze siromasne nacionalno ispravne porodice) 9. Osiguranje jednog takvog politickog tela koje ce voditi drzavni brod smerom opstih narodnih teznji i interesa 10. Ciljevi su ogromni, zato je borba toliko zahvalnija za one koji se bore za njeno ostvarivanje.
fransiskol
24.03.2007., 13:43
dobro nisi rekao stereotipi o chetnicima :rofl:
ti da si normalan neki Srbin pa da se raspravlja sa tobom, ali citajuci tvoje ostale postove vidi se da si veliki chetnik tako da su tvoje primedbe o generalizovanju i obicnih Srba mobilisanih u chetnickoj vojsci Mladica u najmanju ruku neozbiljne
ti da si normalan neki Srbin pa da se raspravlja sa tobom, ali citajuci tvoje ostale postove vidi se da si veliki chetnik tako da su tvoje primedbe o generalizovanju i obicnih Srba mobilisanih u chetnickoj vojsci Mladica u najmanju ruku neozbiljni
Fol je u slijedećem, čovjek se nada.
Nada se da će se jednog dana "ujediniti sve Srpske zemlje".
Eh sad, kako je svjestan da to ne može mirnim putem (a i žedan je krvi, nena u dimijama, staraca i djece) priželjkuje ratni rasplet u kojem će kompletan nedavno krahirani projekat ići na popravni.
Međutim, ima nekoliko stvari koje taj projekat u ovom trebutku čine nemogućim:
1. Trenutni međunarodni odnosi
2. Ekonomija države u kurcu i manjak kapitala.
Pa se on nada (jadan šta će) da će jednog dana kad rasproda ono malo države što još ima pametni istomisleći mozgovi taj kapital upotrijebiti za "konačno rješenje srpskog pitanja", a ne da će ga staviti sebi u džepove.
I tako će oni doći do para za vođenje rata koji će trajati koliko njima treba dok konačno jednom za sva vremena ne istjeraju Turke. ;)
A ako se to ne uradi za njegova života on će svom sinu u amanet ostaviti tu zadaću i sveti cilj svekolike nacije i tako svom djetetu ni krivom ni dužnom odrediti sudbinu.
Predrag Zivkovic
24.03.2007., 15:08
ti da si normalan neki Srbin pa da se raspravlja sa tobom, ali citajuci tvoje ostale postove vidi se da si veliki chetnik tako da su tvoje primedbe o generalizovanju i obicnih Srba mobilisanih u chetnickoj vojsci Mladica u najmanju ruku neozbiljne
Ja tebe ni na jednom mestu nisam uvredio . Medjutim , kako nemas argumenata , a ostrascen si i zlonameran do srzi , tebi nista drugo i ne preostaje nego da vredjas ...
Ti si taj koji komentarise moje postove , a ne obrnuto . Ja nemam neku posebnu zelju da komuniciram sa tako jednodimenzionalnim , primitivnim i nezanimljivim sagovornikom kao sto si ti . Tako da ... slobodno me ubuduce zaobilazi , i ... lepoo tebi , lepo meni.
Fol je u slijedećem, čovjek se nada.
Nada se da će se jednog dana "ujediniti sve Srpske zemlje".
Eh sad, kako je svjestan da to ne može mirnim putem (a i žedan je krvi, nena u dimijama, staraca i djece) priželjkuje ratni rasplet u kojem će kompletan nedavno krahirani projekat ići na popravni.
Međutim, ima nekoliko stvari koje taj projekat u ovom trebutku čine nemogućim:
1. Trenutni međunarodni odnosi
2. Ekonomija države u kurcu i manjak kapitala.
Pa se on nada (jadan šta će) da će jednog dana kad rasproda ono malo države što još ima pametni istomisleći mozgovi taj kapital upotrijebiti za "konačno rješenje srpskog pitanja", a ne da će ga staviti sebi u džepove.
I tako će oni doći do para za vođenje rata koji će trajati koliko njima treba dok konačno jednom za sva vremena ne istjeraju Turke.
A ako se to ne uradi za njegova života on će svom sinu u amanet ostaviti tu zadaću i sveti cilj svekolike nacije i tako svom djetetu ni krivom ni dužnom odrediti sudbinu.
Klone ... i sa tobom ovom prilikom zavrsavam svaku komunikaciju , uz nadu da tvoje vredjanje ( ono kako sam zedan krvi ) i kloniranje nece proci nekaznjeno kod moderature foruma. :W
Klone ... i sa tobom ovom prilikom zavrsavam svaku komunikaciju , uz nadu da tvoje vredjanje ( ono kako sam zedan krvi ) i kloniranje nece proci nekaznjeno kod moderature foruma. :W
Ne znam od kud ti to "klon", zaista ?
Pa čuj, ja se svaki put uvrijedim i to ne malo kad čujem da neko prosipa ideje na kojim je pobijeno na desetine pa stotine hiljada ljudi i valjda mu je to malo pa bi ponovo na tuđoj koži isprobavao.
fransiskol
24.03.2007., 15:27
Ja tebe ni na jednom mestu nisam uvredio . Medjutim , kako nemas argumenata , a ostrascen si i zlonameran do srzi , tebi nista drugo i ne preostaje nego da vredjas ...
Ti si taj koji komentarise moje postove , a ne obrnuto . Ja nemam neku posebnu zelju da komuniciram sa tako jednodimenzionalnim , primitivnim i nezanimljivim sagovornikom kao sto si ti . Tako da ... slobodno me ubuduce zaobilazi , i ... lepoo tebi , lepo meni.
ti si mene na ovom topiku citirao, ali nema veze... ti ovde vredjas zrtve chetnika svakim svojim upisom i najmanje sto mogu je da kazem da si veliki cetnik, koji ti q imas uopste da raspravljas o Bosni? ja ostrascen, ti argumentovan, civilizovan-vise dimenzionalan :rofl:
Prvo ne obraćaj mi se lično, ja nisam nikoga vodio na klanje.
Ali ja ne vidim razlog da se nakon 45 godina relativno normalnog života kažnjavaju ljudi koji nemaju veze sa handžar divizijom ubijaju. Jel ti misliš drugačije?kame handzar divizije? o kome o cemu? handzar divizija je bila brdska divizija koja je vecinu vremena bila stacionirana u francuskoj i ciji su pripadnici prvi napravili bunu protiv njemaca sto je rezultiralo s takvim rezultatima da ta divizija vise nikad nije bila to. poslije su njemci pokusali stvoriti nekakvu novu medjutim nije islo. znamo li gdje je to handzar divizija klala nevine? ja kako znam nesto nisu puno ni ucestvovali u borbama, a inace bila je sastavljena i od bosnjaka i od hrvata. prvenstveno sastavljena od bosnjaka po osnutku i to po himmlerovoj teoriji da su bosnjaci u stvari ghoti, kasnije na insistiranje pavelica nju su popunjavali i hrvati, izmedju ostalog i prisilnom mobilizacijom, tako da su u njoj zavrsili cak i neki komunisti. tu diviziju vise je pratio bar na ovim prostorima negativan publicitet i to puno veci nego im je nekakva vaznost, a kamoli odgovornost. sta je jedna handzar divizija u odnosu na cetnicki pokolj 1943 godine u istocnoj bosni, hercegovini i dalmaciji? jesi svjestan da su tu cetnici poklali vise ljudi nego su to uradili u zadnjem ratu u istocnoj bosni, da su pojedinacno napravili veci genocid u foci nego su to uradili u srebrenici? samo u foci su cetnici pobili 10 000 ljudi u nekoliko dana. onda su nastavili sa krvavim pohodom kroz istocnu bosnu i hercegovinu skroz do mora. kod makarske je zapaljeno 17 sela u jednom danu. zamislite sta je bilo sa stanovnistvom, a ovdje se prica o handzar diviziji kao da je ona napravila deset puta vise zlocina od cetnika?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.