View Full Version : Naočale ili leće
Pozdrav
Nosim naočale od pete godine, i et, uspio sam ih razbiti.
Dioptrija mi je 0,75 (tako nešto), i imam cilindre.
Eh sad, iz estetskih razloga razmišljam da uznmem leće umjesto naočala.
Da li da to radim?
Nikda prije ih nisam nosio, uopće ne znam koja je procedura s lećama, kakve su, koliko traju, koliko su skupe, čišćenje, održavanje...
Inače, na toj opremi ne štedim (vogue-ov okvir od titana, 'plastična' stakla sa više rreflektivnih slojeva ), pa da li da biram nekog posebnog proizvađača??
Molim mišljenja i prijedloge, jer ovo mi je važno.
A ako ništa, može i koji link :)
zahvaljujem!
ssnjoff
01.09.2003., 17:28
i jedno i drugo. odnosno, pri čemu valja obaviti pregled kojim će se utvrditi možeš li uopće nositi leće. ako je odgovor potvrdan, okulist(ica) će ti objasniti koje su opcije prihvatljive, s obzirom na posebnosti tvog oka (astigmatizam, slabljenje vida, etc) i s obzirom na tvoje preferencije, jerbo postoje razne vrste leća.
u svakom slučaju, preporuka je uvaliti novu dioptriju i na naočale čime ćeš imati rezervu kada ti se ne da stavljati leće, kada imaš kakvu upalu ili slično ili jednostavno kad im treba odmor...
leće su predivna stvar kad voziš, kad ti smeta dim ili kapula (leće super štite - nema plakanja) i kad ostavljaš dojam na komade.
ipak, ne zaboravi obične oćale. dobro ih je imati...
ssnjoff
p.s. valja ondak računati i na sunčane naočale...
p.p.s higijena leća - najvažnija stvar na svijetu!!!
beppa joseph
03.09.2003., 23:42
Ako ćeš cijeli dan nositi leće, onda polutvrde, meke nisu zamjena za očale. Ja sam nosila meke godinama dok si nisam sje*ala oči.
Ja toplo preporucujem lece. I ja sam nosila naocale od 6.r. ali su mi stvarno dosadile, i magle se i prljaju se stakla i klize ti s nosa kad se oznojis i ne mozes nositi suncane naocale......
Uglavnom pred par godina sam kupila meke lece i bile su ok za nositi, ali kao sto je netko prije mene rekao ne mozes ih nosit cijelo vrijeme jer one su valjda propusnije pa ti bakterijice mogu uzrokovat infekciju:cry:
I onda mi je jedna doslovno pukla pa sam odustala od njih.
E i njih treba mijenjati jednom godisnje.
Prosle godine sam kupila polutvrde i tomi je stvarno genijalno. Malo se teze naucis nego na meke (meke stavis i odmah ih mozes nositi, nista ne osjetis),ali sad kad sam se naucila mi ove vise
pasu.
I to sam narucila u jednoj privatnoj optici. I pregled i lece i pocetni set tekucina sam platila 800 kn i sve je bilo gotovo za 2 dana.
Eto toliko od mene.
Sretno sto god odlucio!
:W :w
E da, i nezamjenjive su u slucaju "kapula".
Nema :cry: , s lecama je :headbang:
Septembar
04.09.2003., 13:18
ja nosim tvrde vec 20 g :( (tad nisu postojale druge, kasnije je bilo kasno)
jer sjebala sam si oci, nijedne vise naocale mi ne pomazu
imam tzv fluktuirajuci astigmatizam :flop:
al zato te iste lece, (mislim isti recept, dioptrija, a ne konkretno isti par), nosim bez vecih problema
i vid mi je :top:
hm...
znaci ideaqlno bi bilo i naocale i lece...
al to je skuuupo!
do sad sam nosio naočale, al sam ih uspio razbit. i nikad nisam nosio leće.
Ja sam ziheraš, pa bi uzeo naočale. ali i one mi idu na živce i htio bih i leće...
zbunjen sam
-=zErO-oNe=-
05.09.2003., 00:00
Shoki kaže:
Pozdrav
Nosim naočale od pete godine, i et, uspio sam ih razbiti.
Dioptrija mi je 0,75 (tako nešto), i imam cilindre.
Eh sad, iz estetskih razloga razmišljam da uznmem leće umjesto naočala.
Da li da to radim?
Nikda prije ih nisam nosio, uopće ne znam koja je procedura s lećama, kakve su, koliko traju, koliko su skupe, čišćenje, održavanje...
Inače, na toj opremi ne štedim (vogue-ov okvir od titana, 'plastična' stakla sa više rreflektivnih slojeva ), pa da li da biram nekog posebnog proizvađača??
Molim mišljenja i prijedloge, jer ovo mi je važno.
A ako ništa, može i koji link :)
zahvaljujem!
Koliko su jaki cilindri? Gdje se nalaze, na cernea (sorry ne znam Hr rijec) ili na leci? Koliko si motiviran da nosis lece?
Ovo pitanja samo za pocetak...
Poslije toga cu ti moci dati vise savjeta.
Ja imam meke lece u kutijici, cekam da mi prodje alergija i da skupim hrabrost pa da ih pocnem nositi....Kad ih gledam nemam pojma kak cu skupiti hrabrost i staviti ih u oci.
Inace imam myopiu i astigmatizam, ali eto - lece su meke. Da nisam mogla dobiti te, one tvrde ne bih ni uzimala. Toricne nema sanse da platim jer ja lece ionako ne planiram nositi nesto previse. Ne nosim ni naocale.
Je li moguce da mi je doktorica dala namjerno vecu dioptriju s obzirom da nema cilindara? Inace mi je myopia bila oko -0.75, a sad je -1.25. Nisam jos ni stavila te lece, jel ima sanse da to meni bude prejako? Ili to tako mora biti da se kompenzira taj moj
astigmatizam koji je oko -0.5?
Ili sam ja, na kraju krajeva, ochoravila? :( (do kraja faxa cu imati bijeli stap :D )
-=zErO-oNe=- kaže:
Koliko su jaki cilindri? Gdje se nalaze, na cernea (sorry ne znam Hr rijec) ili na leci? Koliko si motiviran da nosis lece?
jooj,,, ne bih znao baš tolko pojedinosti...
ali motiviran jesam. nosio bi ih STALNO. jer sam i naočale nosio stalno. Dakle, pomagalo mi svakako treba, i treba mi dok god gledam.
ssnjoff
05.09.2003., 13:45
lahor kaže:
Ja imam meke lece u kutijici, cekam da mi prodje alergija i da skupim hrabrost pa da ih pocnem nositi....Kad ih gledam nemam pojma kak cu skupiti hrabrost i staviti ih u oci.
Inace imam myopiu i astigmatizam, ali eto - lece su meke. Da nisam mogla dobiti te, one tvrde ne bih ni uzimala. Toricne nema sanse da platim jer ja lece ionako ne planiram nositi nesto previse. Ne nosim ni naocale.
Je li moguce da mi je doktorica dala namjerno vecu dioptriju s obzirom da nema cilindara? Inace mi je myopia bila oko -0.75, a sad je -1.25. Nisam jos ni stavila te lece, jel ima sanse da to meni bude prejako? Ili to tako mora biti da se kompenzira taj moj
astigmatizam koji je oko -0.5?
Ili sam ja, na kraju krajeva, ochoravila? :( (do kraja faxa cu imati bijeli stap :D )
jel' govoriš o diptriji (oka) ili o jačini leća? dipotrija na naočalama bude uvijek nešto slabija od tvoje, jer se oko privikava na jači minus.
more bit da ti je za 0,25 oslabio vid, a kažu ljudi da dipotrije na lećama budu jače od onih na naočalama (I guess - bliže oku, potrebna veća zakrivljenost leće...al nisam ziher koliko je to logično...)
bilo kako bilo, probaš leću pa vidiš....inače leće puno bolje korigiraju vid i ne korigiraju ga na blizu pa ti neće "smanjivati" sliku, što do duše tebe ionako ne tiče - nemaš preveliku dioptriju...
beppa joseph kaže:
Ako ćeš cijeli dan nositi leće, onda polutvrde, meke nisu zamjena za očale. Ja sam nosila meke godinama dok si nisam sje*ala oči.
hmmm... sad sam zabrinuta. ja nosim mekane lece stalno vec jedno pet godina i apsolutno su mi savrsene. na koji nacin mekane lece sjebu oko?:confused:
nusha kaže:
hmmm... sad sam zabrinuta. ja nosim mekane lece stalno vec jedno pet godina i apsolutno su mi savrsene. na koji nacin mekane lece sjebu oko?:confused:
da, da, to i mene zanima. Jer ja naočale nosim STALNO, prva stvar u jutro kad se probudim je da ih stavim na nos, i skidam ih tak prije spavanja. Dakle, nosio bih leće STALNO.
Jel to dobro? I zašto to nije dobro sa mekim lećama?
nosim meke kontaktne leće već dvije godine . skidam ih samo preko noći . nemam baš nikakvih smetnji .
idem na redovite kontrole kod okuliste i sve je u redu.
prije toga sam godinu dana nosila polutvrde ali sam se kasnije odlučila na ove meke jer su puno mekše za nošenje.
sa ovim mekim lećama možete izdržati na očima čak i dan , noć dvije , ukoliko negdje npr . otputujete , ostanete neplanirano i nema nekih problema dok je to sa tvrdim i polutvrdim neizvedivo.
u odnosu na naočale koje ipak ograničavaju vidno polju ,leće su zakon. važno je pridržavati se uputa za uporabu i dnevno ih dezinficirati .
izgleda da ću ja uzet leće. dosadne su mi naočale, i čine mi glavu većom nego što jest. A da ne pričam kako se jebeno mažu...
ja bih mekane lece preporucila svakome tko ih smije nosit; ja sam stvarno vise nego zadovoljna - stavis ih u oko, i vec zaboravis da ih imas. mozes trcat, skakat, neki cak i rone... uzivaj shoki sa novim okama onda :)
beppa joseph
09.09.2003., 21:18
Što se tiće leća:
kao prvo, to nije posao oftamologa nego kontaktologa. Oftamolog je "nadležan" za naočale.
I ja sam godinama bila jako zadovoljna mekim lećama, dok mi se oči nisu počele sušiti, tako da sam sada spala na to da kupujem umjetne suze. Meke leće ne propuštaju kisik kao polutvrde, tako da se tu češće nakupe bakterije i vrlo često slijedi konjuktivitis. Meke leće su od takvog materijala s kojim se ne postiže takva točna dioptrija kao kod polutvrdih, tj. one ipak ne zaustavljau dioptriju. One su o.k kad ih nosimo npr. samo za van ili sport i sl., ali se nakon nekoliko sati u oku počinju sušiti , na što oko reagira tek nakon dužeg vremena, koju godinu...i tako , a da ne govorim kako je daleko veća zarada od mekih leća koje se bacaju, dok polutvrde traju skoro koliko oćeš, no cijena je bar meni, tu najmanje bitna, oko je oko. A i za ne vjerovat je kakva je razlika od oftamologa do oftamologa....ako se još nečeg sjetim napisat ću, sigurno ima toga još....
beppa joseph
09.09.2003., 21:21
....e da, uostalom, tko je u Zagrebu a misli nositi leće nek svakako ode na Sv. Duh
-=zErO-oNe=-
16.09.2003., 20:08
Posto radim posao Oftalmologa i Kontaktologa, kako to Beppa rece, nisam znao za taj naziv pa evo naucih ga.Radim u Nizozemskoj pa se moze dogoditi da mi ponekada pomanjka hrvatski nziv za nesto, no ja se nadam da nece, nisam se jos toliko otudjio. :)
Pitao sam te vec prije koliko su jaki cilindri koje imas, ali to nazalost nisi znao a moze biti od presudnog znacaja za vrstu leca koju zelis nositi.Ako je cilindar na roznici (cornea) onda se moze korigirati i tvrdom i mekom lecom.U slucaju da je u ocnoj leci, onda tvrde lece nisu opcija.Odnosno u standardnoj upotrebi nisu, donekle sam upoznat sa nacinom rada oftalmologa i kontaktologa u Hr.
Pored toga, ako je jacina cilindra veca od sferne vrijednosti korekcije je najvjerovatnije da ces morati koristiti tvrde lece, meke nisu uvjek jednako uspjesne u tim slucajevima.
Pored toga, mozda najvaznija stvar za ljude koji zele nositi lece je motivacija, da li ih stvarno zelis nositi? Koji su razlozi tome i koja su ocekivanja?
Lece traze puno vise brige i "zrtvovanja" od naocala, samo odrzavanje je jednostavno veci posao.Neodgovornost po tom pitanju moze imati trajne posljedice.
S lecama neces vidjeti bolje nego s naocalama, u slucaju da su oboje ispravno korigirani, naravno.Cak sta vise, teoretski je veca sansa da ces s mekim tornim lecama vidjeti mozda cak i malo slabije.Ovisno od vise faktora.
Ako nosis lece u svakom slucaju je potrebno imati i naocale pored njih, u slucaju upala ili bilo kakvih komplikacija se lece ne nose.Isto je razumno ujutro ne stavljati lece odmah u oci, oko uzima zrak iz vana, obzirom da nema dovoda kisika kroz krv.Tako da dati priliku da se to dogodi je u svakom slucaju pozeljno.Navecer poslije vadjenja leca...naocale.
Pokusat cu se jos osvrnuti na neke od upisa u svrhu pojasnjenja nekih od zabluda.
Meke lece mogu biti zamjena za naocale, odnosno vecino to jesu.Oci se njima mogu , kako neko rece :) sje***i no to je dio za sebe, previse je komplikacija mogucih da bih sada psao o njima.Pravilno odrzavanje i redovna zamjena je uglavnom rjesenje.
Meke lece propustaju dovoljno zraka, ovisno od kolicine vode koju sadrze, najcesce su 38% 50% 70% u svakom slucaju je jedan princip vrijedeci, sto vise vode sadrze to je propustljivost zraka veca i prljanje je brze.
Propustljivost nema veze s bakterijicama, nego porioznost lece, nadam se da razumijes sto mislim.Meka leca funkcionira kao spuzva, upije vodu, dobije odredjeni oblik, ali i lako zadrzava bakterije u sebi.Pored toga postoje naravno vise vrsta leca, od dnevnih do godisnjih, sto je krace nosenje manja je sansa za oneciscenjem i naravno veca je cijena.Ovdje su mjesecne lece neki standard.Ja ne bih koristio dugotrajnije od polugodisnjh.Tvrde lece nisu podlozne tome.
Dioptrija naocala i leca se moze razlikovati.Lece imaju manju negativnu vrijednost u odnosu na naocale, znaci nisu ni jace ni slabije! No to vrijedi otprilike na svake 3 dioptrije se doda 0.25 plus.
U slucaju tvrdih leca, koje korigiraju cilindar koristeci suze se cilindar moze zanemariti, ako ne prelazi vrijednost od 2 dpt.
Tvrde lece na zaustavljaju dioptriju! One utjecu mogu utjecati na zakrivljenost oka, no ista se nakon prestanka nosenja vraca na pocetno.Odnosi se na cilindar koji uglavnom poslije prestanka nosenja se opet pojavi u istoj vrijednosti kao i prije,Nije obavezno, zavisi od vise faktora.Mogu nekada kod mladjih ljudi u maloj mjeri stabilizirati jacinu.
Eto, sad jos samo jedan moj mali zakljucak, ako zelis lece ja bih koristio HP, tvrde plinopropusne, manja je vjerovatnoca od komplikacija, jeftinije su daleko od mekih, i opticki cesto daju bolji rezultat od mekih u slucaju astigmatizma.
Ako zelis naocale, mislim da ti tu nemam sta dodati sto i sam ne znas.
I jos samo da dodam da je tvoja situacja specificna i da u svakom slucaju ce od vise faktora ovisiti tvoj izbor.U neke probleme nisam detaljno ulazio jer nema smisla pisati cijeli rad o tome, ako te nesto bude zanimalo pitaj, rado cu ti odgovoriti.
Eto, u nadi da je barem necemu vrijedilo zelim ti uspjeh i ako vec nesto odlucis javi nam.
Ja sam si nabavila komplet mekih leća za godinu dana, dobiješ 4 para, a svaki par nosiš 3 mjeseca. Uskoro mi istjeće godina dana i moram nabavit novi komplet. Pročitala sam ovdje negdje na forumu da ljudi kupuju leće u Sloveniji jer su tamo duplo jeftinije?
Ljudi, ja sam prije 10 minuta prvi put u zivotu stavila (nakon polusatnog natezanja) meke lece u oko. Pa to nije nist! Ni suze nisam pustila, gore je kad ti trepavica upadne u oko.
Jedino je tak pipkavo staviti ih, ili se presavinu, ili se nece odlijepiti od prsta, ili se preklope u oku. Ali, uspjela sam. Nadam se da ce i skidanje proteci uspjesno :D
Pjesnik
16.09.2003., 20:45
soks kaže:
Ja sam si nabavila komplet mekih leća za godinu dana, dobiješ 4 para, a svaki par nosiš 3 mjeseca. Uskoro mi istjeće godina dana i moram nabavit novi komplet. Pročitala sam ovdje negdje na forumu da ljudi kupuju leće u Sloveniji jer su tamo duplo jeftinije?
Ja kupujem takve ovdje u Zagrebu. Neću sad reklamirat, ako nekog zanima nek mi šalje PM. Platio sam 3 para leća 300 kuna. Ja ih komotno nosim 5-6 mjeseci. Inače, mekane leće nosim već 9 godina i stvarno je to super stvar, pogotovo kad se čovjek nađe u nekoj ekstremnijoj situaciji (ja sam se npr. bavio sportom aktivno), ali nema tih naočala koje bi mi ih mogle zamjenit :top:
Pjesnik
16.09.2003., 20:48
lahor kaže:
Ljudi, ja sam prije 10 minuta prvi put u zivotu stavila (nakon polusatnog natezanja) meke lece u oko. Pa to nije nist! Ni suze nisam pustila, gore je kad ti trepavica upadne u oko.
Jedino je tak pipkavo staviti ih, ili se presavinu, ili se nece odlijepiti od prsta, ili se preklope u oku. Ali, uspjela sam. Nadam se da ce i skidanje proteci uspjesno :D
Pa naravno da nije to nikakav bed. Ljudi se neopravdano boje... Najgore mi je kad netko kaže "Ne bih ja ništa mogao stavljati u oko!" I onda ti njemu objasni da leća ni ne ide U oko, nego NA oko :D
A tehniku baratanja lećama ćeš jako brzo usvojit, iako nikome nije lako sa gajnc novim i friškim lećama operirat. Za tjedan-dva kad malkice izgube vlažnost, slušat će svaki tvoj pokret prstom. Pazi samo na noktiće!!! :)
Prvo sam nokte sredila (odrezala sam ih), onda je bilo temeljito pranje ruku i nakon toga su uslijedile psovke, ocajan poziv frendici i jos neko vrijeme prtljanja dok nisu sjele.
Svaka cast meni :D (nisam ih u optici probavala jer sam imala gadnu alergiju na ambroziju pa sam rekla da cu ja to sama doma kad mi prodje alergija i da imam iskusne osobe koje ce mi pokazati).
Pjesnik
16.09.2003., 20:59
Ja sam sam prvu leću stavio na oko kad sam imao 13 godina...mučio sam se dobrih 25 minuta, hehe...nestrpljivko.
Inače, stavio sam ju prvo u optici tog dana i izvadio također. Da nisam tamo to napravio, tko zna kad bih uspio to kasnije naučit? :) Još se sjećam stričeka koji mi je rekao kad je trebalo leću izvadit: " A sad hrrrraaaaaabrrroooo posegnemo u oko...!" :D:D:D
Ako neće frendica, mogu ti ja pokazat ;) Free of charge. Ti zauzvrat pogledaš moja jadna koljena i preporučiš terapiju :D
lahor kaže:
I pazi , sad na početku kad budeš stavljala i skidala leće jer ja sam ih na početku tako lako znala izgubiti :D
Izgubila sam dvije , po jednu od para u prvih par mjeseci nošenja.
Sad sam se ispraksirala pa ih više ne gubim.
Te mekane su strašno lagane pa nekad i nemaš osjećaj da li je na oku ili nije.
Bila sam uvjerena da sam je stavila na oko a ono stavila samo jednu . Ustanovila sam da je nisam stavila tek kad sam ih navečer skidala pa te jedne nigdje nije bilo :)
Drugu sam izgubila prilikom skidanja . Ali nju sam našla drugo jutro na podu svu skvrčenu i osušenu:p . Mislila sam da sam je odložila u posudicu a ona je izgleda bila ostala na prstu i poslije pala na pod. Opet sam je bila stavila u tekućinu i reanimirala .:)
Uglavnom , nakon toga sam se naučila da ispod posudice sa lećama uvijek stavim neki ručnik i prste obavezno lagano utisnem na to , na taj način ukoliko mi je leća ostala neprimjetno zalijepljena za prst -imam šansu da je nađem na ručniku .
Pjesnik
16.09.2003., 21:09
Bajki1 kaže:
Te mekane su strašno lagane pa nekad i nemaš osjećaj da li je na oku ili nije.
E bome, ja imam po -2 na svakom oku, pa mi takvo nešto NE MOŽE promaknut! :D
sunflower
19.09.2003., 11:03
ja imama meke lece, i to one koje se nose po mjesec do dva mjeseca maksimum i jako su dobre, nisu ni tako skupe i sl., ima ih sest u kutijici, i traju otprilike godinu dana.
Sad sam dobila konjuktivitis, stosta me je snaslo od bolesti ovih dana... i dala mi je doktorica rastvor povidon joda da kapam u oko.
Pitanje:da li to treba toliko da boli kad se ukapa? Jer ovo je meni apsolutno grozno, jako me pece i nekih pet minuta oko mi je crveno i suzno, onda sve bude ok. Meni nekako nije logicno da to treba tako da bude...zna li netko?
Jod?
Ne znam za to ,nisam nikad čula da se to koristi .
Ja koristim Dexamethason-Neomycin kapi za oko ,čim osjetim da počinje crvenilo , oko suzi ili slično. Koristim ga naravno JAKO rijetko samo kad treba.
Imala sam naime konjuktivitis jednom koji sam počela liječiti tek kad se upala već bila na veliko razbuktala pa sam sad jako oprezna .
Ništa ne boli prilikom korištenja , svaka eventualna moguća upala oka prođe za čas prije nego se razvije do krajnjeg crvenila i boli .
Ja samo javljam da je stanje s lecama OK. Sad ih vec stavim iz trece-cetvrte :D
Vadjenje isto bez problema.
Pjesnik
19.09.2003., 13:35
Bravo Lahor! :zvrko:
sunflower
23.09.2003., 20:00
Bajki1 kaže:
Jod?
Ne znam za to ,nisam nikad čula da se to koristi .
Ja koristim Dexamethason-Neomycin kapi za oko ,čim osjetim da počinje crvenilo , oko suzi ili slično. Koristim ga naravno JAKO rijetko samo kad treba.
Imala sam naime konjuktivitis jednom koji sam počela liječiti tek kad se upala već bila na veliko razbuktala pa sam sad jako oprezna .
Ništa ne boli prilikom korištenja , svaka eventualna moguća upala oka prođe za čas prije nego se razvije do krajnjeg crvenila i boli .
da, da, i meni je dala dexamethason-neomycin kapi, to je skroz ok, ali mi je dala i jod, jer je antiseptik, kako mi je objasnila sad kad sam pitala(i da, treba da pece :( )...tjedan dana sam sve redovno koristila i zakljucila je da koristim jos tjedan dana jer se nije povuklo....pocinjem da se brinem. Zar konjuktivitis nije sitnica?
Problem sa lecama je da se toliko naviknes na njih da kad ti se ovako nesto desi, naocale izuzetno smetaju....jedva cekam ponedjeljak da se vratim mojim malim slatkim lecama. :p :)
sunflower kaže:
da, da, i meni je dala dexamethason-neomycin kapi, to je skroz ok, ali mi je dala i jod, jer je antiseptik, kako mi je objasnila sad kad sam pitala(i da, treba da pece :( )...tjedan dana sam sve redovno koristila i zakljucila je da koristim jos tjedan dana jer se nije povuklo....pocinjem da se brinem. Zar konjuktivitis nije sitnica?
Problem sa lecama je da se toliko naviknes na njih da kad ti se ovako nesto desi, naocale izuzetno smetaju....jedva cekam ponedjeljak da se vratim mojim malim slatkim lecama. :p :)
Da i meni je čudno da ti nije još prošlo , nastavi sa terapijom ili pitaj da ti da neke druge kapi umjesto dexamethason-a.
jednom sam i ja zaradila neku gadnu upalu na jednom oku ,koju sam počela liječiti tek nakon par dana jer sam bila na putu -tada mi je to sve trajalo jedno dva tjedna a i okulista mi je bio prepisao neke druge kapi - lijek - ,kad mi sa dexam . nije prošlo samo se ne sjećam više kako su se zvale .
probaj pitati .
a i dalje mi je čudan taj jod ali ne slušaj mene ,nisam doktor:)
sunflower kaže:
ja imama meke lece, i to one koje se nose po mjesec do dva mjeseca maksimum i jako su dobre, nisu ni tako skupe i sl., ima ih sest u kutijici, i traju otprilike godinu dana.
Sad sam dobila konjuktivitis, stosta me je snaslo od bolesti ovih dana... i dala mi je doktorica rastvor povidon joda da kapam u oko.
Pitanje:da li to treba toliko da boli kad se ukapa? Jer ovo je meni apsolutno grozno, jako me pece i nekih pet minuta oko mi je crveno i suzno, onda sve bude ok. Meni nekako nije logicno da to treba tako da bude...zna li netko?
daj nazovi nekog drugog okuliusta. Možda na Rebru, tamo je hitna.
sunflower
27.09.2003., 19:18
vidjet cu u ponedjeljak, ako ne bude nista bolje onda cu preduzeti neke nove mjere...
No, nadam se da je sve ok, barem mi oko djeluje da je u redu.
...a jod, je misterija koju cu tad, u ponedjeljak, traziti da mi je u detalje rastumace, jer me jako kopka zasto to i otkud to.
p.s. soks, ne zivim u Cro, a i ovo je kao visoko strucna i priznata doktorica...
Leće, dragi, leće!!!!!
Nema brisanja, maglenja oćala kad upadneš u toplu prostoriju, nema kvrge na nosu i sl. gluposti.
Leće više nisu tako skupe, preporučujem polutvrde jer su meke preosjetljive. I potrebno ih je rjeđe mijenjati nego meke.
Ja sam godinama nosila čak i tvrde i te su mi bile fantastične, bez ikakvih problema. Jednom sam pričala s liječnikom i on mi je sam rekao da je sve to marketing. Da su ljudi prije nosili godinama tvrde leće i da nikome nikad ništa nije bilo, ali da su sad spike....meke..ovo..ono...samo da što više trošiš.
I još nešto važno - ne daj da te uvjere da zbog toga što imaš cilindre ne možeš nositi leće. Ja imam teški astigmatiam, dioptriju od plus četiri i nosim leće! Dapače, podnosim ih bez problema, za razliku od raznih "cendravaca".
Naočale ti nisu nužne, ali ih je dobro imati. Za slučaj kad izgubiš leću, dobiješ jačmenac na oku i sl. Čisto..za svaki slučaj...ali za takvu uporabu stvarno ne moraju biti skupe...znači nisu trošak....
Tekućine za leće su skupe u smislu jednokratne investicije, ali s obzirom da ih imaš po tri mjeseca................LEĆE LEĆE LEĆE LEĆE LEĆE LEĆE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
Btw ja ih nosim već puno godina. Imam broj kartona 2 u prvoj ordinaciji koja se bavila lećama u ovoj državi. Mislim da mi to daje kredibilitet :)
Velika mana mekih leca, posebno onih za jednokratnu uporabu, je da lako poberes razne bolesti, teze ih je dobro ocistiti.
Sun...predji na polutvrde....sva ta jednokratna sranja su po definiciji loša. Ne igraj se očima. Nemaš pojma kako lako možeš ostati bez vida. Ako treba prijedji na cvikere.....al ne igraj se!!
Ja sam čula da nošenje leća sprečava "rast" dioptrije, bar kod dalekovidnih ljudi. I sama sam se uvjerila u to. Dok nisam počela nositi leće događao mi se redoviti porast dioptrije, u kontinuitetu.
Kad sam počela nositi leće taj porast je zaustavljen. Dapače, skinut za pola dioptrije :)
asa kaže:
Velika mana mekih leca, posebno onih za jednokratnu uporabu, je da lako poberes razne bolesti, teze ih je dobro ocistiti.
Ako su lece za jednokratnu upotrebu (znaci one koje se otvaraju i bacaju svaki dan), znaci da je mogucnost infekcije svedena na minimum. Svaki dan otvaras sterilnu lecu.
Veci je problem s mekim lecama koje se nose duze vrijeme i moraju se cistiti svaki dan. Ali tu mislim da nema velike razlike izmedju tvrdih i mekih. Ako se pazi, nema infekcije.
-=zErO-oNe=-
28.09.2003., 18:53
asa kaže:
Sun...predji na polutvrde....sva ta jednokratna sranja su po definiciji loša. Ne igraj se očima. Nemaš pojma kako lako možeš ostati bez vida. Ako treba prijedji na cvikere.....al ne igraj se!!
Uff, mislim da ni ti nemas pojma o cemu govoris.
Sorry, nije nista osobno, samo prva iskrena misao koja mi je dosla citajuci ovo tvoje sijanje panike.
Salim se, no nije to toliko strasno s mekim lecama vjeruj, pogotovo s dnevnim lecama jer se nose jako kratko.
A da bi neko ostao bez vida se mora puno strasnih stvari dogoditi, neda mi se sda nabrajati sve mogucnosti i komplikacije.
A da su polutvrde lece bolje, slazem se djelimicno s tvojim odgovorom, no to nema veze s infekcijama i ostajanjem bez vida.
lahor, gdje kupujes te za jednokratnu uporabu? koliko kostaju? to je 30 pari mjesecno????? ja za te jos nisam cula....bar ne kod nas...znam za one koje se koriste jedan tjedan...ali dnevno??
mozes li mi napisati nesto vise, molim te? tx
asa kaže:
lahor, gdje kupujes te za jednokratnu uporabu? koliko kostaju? to je 30 pari mjesecno????? ja za te jos nisam cula....bar ne kod nas...znam za one koje se koriste jedan tjedan...ali dnevno??
mozes li mi napisati nesto vise, molim te? tx
Nemam, nazalost, te za jednokratnu upotrebu, ali neke cure s foruma su jos prije pisale da ih koriste. Mislim da nije bas jeftino, ali definitivno se isplati za zdravlje tko si moze priustiti.
Ja imam tromjesecne, ali ja ti ionako lece slabo nosim, a i naocale.
Evo neke vrste:
Lece za dnevnu upotrebu:
Johnson-Johnson "1.Day Acuvue"
Ciba Vision "Focus Dailies"
kupuju se u pakovanju od min 30.
cijena oko ? 100-200 DM za 1-3 mjeseca
Bausch & Lomb
2-tjedne
mjesecne --dolaze u pakovanju od 3
Dnevne su dobre ali su dosta skupe, pa bih preporucila mjesecne (iz osobnog iskustva) za one koji nose svaki dan. Jer se mijenjaju svaki mjesec ne moraju se koristiti proteinske tablete.
Prije par godina sam imala one godisnje.
Po mome (nestrucnom) misljenu mekane lece su zgodne jer se oko ne treba dugo navikavati, i lako se kombiniraju s naocalima.
Sve vrste (marke) su dobre, cisto zavisi koje tvoje oko bolje podnosi.
anardev
19.09.2005., 15:25
I ja ovih dana razmišljam da se s naočala prebacim na leće jer mi naočale smetaju a i smanjuju mi vidno polje...
Budući da baš nisam pri lovi ne mogu si priuštiti posjet privatniku. Znali netko od vas nekog dobrog "javnog" oftamologa/kontaktologa?
Thanx!
grifone
03.10.2005., 07:08
Mene zanima što se događa kad recimo skrenem pogled lijevo ili desno, da li se i leća kreće tako? Ili je možda tako velika da pokriva cijelo oko? :zubo:
Za ozbiljno, dosta sam dobrog čuo o lećama, posebno polutvrdim, pa me zanima kako se kreću cijene, koliko ih se često mijenja itd. Da li se može reći da ih se ne osjeti u oku nakon nekog vremena navikavanja? S obzirom da je sve na topicu pisano prije 2 godine pa možda ima novosti?
anardev
03.10.2005., 09:35
Mislim da je tema odumrla u tih 2 godine.
Ni traga ni glasa od ikoga. :)
grifone
03.10.2005., 11:24
anardev kaže:
Mislim da je tema odumrla u tih 2 godine.
Ni traga ni glasa od ikoga. :)
Moramo im dosađivati i držati temu visoko dok netko ne odgovori. ;)
vinova lozinka
03.10.2005., 13:33
Ne znam za polutvrde, ali ja sam u kolovozu u Ghetaldusu kupila paketić mekih leća Bausch&Lomb sa 4 para, dakle za godinu dana korištenja (traju 3 mjeseca). Koštale su 520kn. Kod njih (na Trgu) može se naručiti i za besplatan pregled (ako se kod njih kupuju leće). Svi razvikani Opto-contacti i Opto-centri su skuplji, a pogotovo tekućine - prodaju ih ko da su zlatne...
Tekućine za leće su inače najpovoljnije u onim drogerijama "4 lista" , ima na Draškovićevoj (kod općine) i u Savskoj (nasuprot Contija) po jedna, još imaju i popust 10% svaki dan od 14 do 15h.
anardev
03.10.2005., 14:22
Ja sam razmišljala o posjetu privatniku, ali nemrem si nikako priuštiti plaćanje pregleda 200-300kn. Ghetaldus bi mi mogao biti dobra opcija.
Netko je negdje početkom ove teme spominjao Vinogradsku kao dobro mjesto za obaviti pregled za leće, ali ne znam da li to još uvijek vrijedi sada, 2 godine kasnije. Pretpostavljam da bi to onda bilo preko socijalnog.
Vinova lozinka, kako te služe tvoje leće? Jesi zadovoljna?
Da li si prije toga nosila naočale i ako jesi, da li ti je prelazak na leće išta promijenio?
Thanx na pomoći. :)
vinova lozinka
04.10.2005., 17:03
U Vinogradskoj radi dr.Šarić, naručiš se telefonom za pregled (prvi pregled traje bar sat vremena). Fora je što Šarić ima deal s optikom u Vodovodnoj i nema majci da negdje drugdje kupiš leće, čak ti ne želi dati nalaz i tip leća napismeno,nego dođeš u vodovodnu, pa oni od tamo nazovu vinogradsku za podatke o lećama...mislim ono...:hebemu: . Banda liječnička! Tako je u svim bolnicama, svaka ambulanta ima svog (skupog) optičara...
Gdje god odeš imaj na umu da je tvoje pravo kupiti leće gdje ti želiš!!!
grifone
05.10.2005., 09:03
vinova lozinka kaže:
U Vinogradskoj radi dr.Šarić, naručiš se telefonom za pregled (prvi pregled traje bar sat vremena). Fora je što Šarić ima deal s optikom u Vodovodnoj i nema majci da negdje drugdje kupiš leće, čak ti ne želi dati nalaz i tip leća napismeno,nego dođeš u vodovodnu, pa oni od tamo nazovu vinogradsku za podatke o lećama...mislim ono...:hebemu: . Banda liječnička! Tako je u svim bolnicama, svaka ambulanta ima svog (skupog) optičara...
Tako mi je jednom okulist dao vizitku jednog privatnog optičara (Petrića) da kao kod njega napravim naočale. Ali ja otišao u Ghetaldus pa mi napravili očale s nekim glupim staklima, nisam mogao dobro vidjeti. Otišao kod njega nazad da pogleda cvike a on mi kaže "pa lijepo sam vam rekao da odete kod Petrića". U Ghetaldusu tvrdili da su stakla OK, privatnici nisu htjeli ni dirnuti naočale jer nisu njihove. Na kraju odem kod Petrića, tip pogledao naočale, rekao da ne valjaju i na kraju sam kod njega kupio stakla (prilično jeftino!) i sve super. Poslije sam još išao 2-3 puta kod njega kad sam imao oštećenja na cvikama i uvijek je popravio za tren, čak bez naplate!
Koja je pouka? Okulist je uvijek u pravu. :D
vinova lozinka kaže:
Kaj to još uvijek vrijedi?
Tu vezu Vinogradska - optika u Vodovodnoj je uveo još Nola prije više od 15 god.
vinova lozinka kaže:
Ne znam za polutvrde, ali ja sam u kolovozu u Ghetaldusu kupila paketić mekih leća Bausch&Lomb sa 4 para, dakle za godinu dana korištenja (traju 3 mjeseca). Koštale su 520kn. Kod njih (na Trgu) može se naručiti i za besplatan pregled (ako se kod njih kupuju leće). Svi razvikani Opto-contacti i Opto-centri su skuplji, a pogotovo tekućine - prodaju ih ko da su zlatne...
Tekućine za leće su inače najpovoljnije u onim drogerijama "4 lista" , ima na Draškovićevoj (kod općine) i u Savskoj (nasuprot Contija) po jedna, još imaju i popust 10% svaki dan od 14 do 15h.
Ona optika u King Crossu ti te leće prodaje pod svojim imenom i znatno su jeftinije. Imaš istu i u mercatoneu.
Baš su Bausch&Lomb, piše na paketiću.
Ja kupujem dvo tjedne i 6 kom košta 190 kn. Možda čak 170, ne sjećam se točno.
Te dvo tjedne nosim tak dugo dok mi valjaju. Ima ih koje zduraju jeva 2 tjedna, a rekorderke su par koji je trajao 7 mjeseci.
Tekućinu koristim alerganovu.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.