PDA

View Full Version : Otvoriti kafić?!


gioa
29.01.2004., 11:05
Zanima me ima li tu netko tko ima iskustva s time i gdje smatra da su ga najvise zafrkavali papirologija i nedostatak novca???Naime pocinjem od pocetka, van tog biznisa sam inace i ne bas novcano podkovana ali uporna:confused:

Juraj
29.01.2004., 16:19
Za pocetak se zaposli kod nekoga u bircu i radi bar sest mjeseci da vidis kako to uopce funkcionira uzivo. Bez iskustva i bez kapitala si kandidat za ekspresni stecaj :)

404
04.02.2004., 07:49
gioa, ako si van tog posla i ne baš novčano potkovana, onda nemaš što tražiti u tom poslu.
Mislim da jedino ugostitelji sa iskustvom mogu voditi dobro posao, a ne netko tko ima volju i viziju kako bi se "trebalo" raditi.

beowulf
04.02.2004., 12:59
mozda imat kucu na dobroj lokaciji uz cestu po mogucnosti da se prizemlje sredi kao lokal a dalje probat se nametnut ponudom programom,konobaricama,cijenom,,dal se netko kuzi u zatvaranje financijske konstrukcije?,,koliki su troskovi pokretanja:klopa: :headbang: :tulum: :Pivo: :zivili: :bonk: :closed:

Wicked Messenger
25.03.2007., 19:06
Znam da ideja nije orginalna, ali mislim da je stil kafića koji planiram otvoriti sa jednim frendom zanimljiv & rijedak kod nas.
Uglavnom...planiramo urediti kafić u "old time" stilu, stilu 20tih/30tih godina prošloga stoljeća.Veliki je plus u svemu tome, što sam fan tih ranih razdoblja tako da posjedujem stotine jako rijetkih jazz, blues, country, folk i sličnih DVD naslova.U audio naslovima da niti ne pričam...
...tako da imam mogučnosti organizirati predstavljanja određenih izvođača te video projekcije jednom tjedno.

Čini mi se da nečega sličnog nema kod nas...ili se možda varam?



Uglavnom...trebaju mi osnovni savjeti u vezi otvaranja kafića, pošto sam totalni laik što se toga tiče...:)
Dakle, bilo kakav savjet ili informacija dobro će mi doći...hvala unaprijed! ;)

KILLERDOG
28.03.2007., 21:02
ima jazz klub u gundulićevoj,bp klub,prije i purgeraj (sada se više orijentira na disko),onaj klub na ravnicama ....
ima ti tih klubova u zg dosta
kafić ti je dobar ako je pozicija dobra a ne ambijent, normalno i on je važan ali veća ti je zarada od noćnog kluba

Wicked Messenger
28.03.2007., 23:34
ima jazz klub u gundulićevoj,bp klub,prije i purgeraj (sada se više orijentira na disko),onaj klub na ravnicama ....
ima ti tih klubova u zg dosta
kafić ti je dobar ako je pozicija dobra a ne ambijent, normalno i on je važan ali veća ti je zarada od noćnog kluba


Noćni klub je prevelik zalogaj za mene trenutno...:o

Da,naravno da je lokacija najbitnija...što bliže centru po mogučnosti.A što se tiče gore spomenutih klubova...u svima njima se pušta komercijalni jazz i blues novijeg datuma.Ja sam baš mislio na roots glazbu koja se ne može čuti nigdje...mislim na glazbu sa početka prošlog stoljeća pa zaključno do negdje polovice.:)
...i naravno da bi i prostor uredio u tom stilu.

I što je također bitno...vlasnici tih drugih klubova nemaju video materijale koje ja imam i koje mogu ponuditi gostima svakog tjedna.:)
To mi je veliki plus :zubo:

KILLERDOG
29.03.2007., 07:19
molim te da se ne uvrijediš ja sam pasivni slušač te glazbe pa baš i neznam razlike meni je ona dobra kao takva
za te materijale nisam kompetentan pa ti neznam reći
misliš li stvarno da će ti materijali privući toliko ljudi?
pa nemaš snimku cece u novom kompletiću kako pjeva zadnji hit negdje po planinama srbija, a nažalost to danas više prolazi nego jazz i slični glazbeni pravci
mislim da bih trebao se prvenstveno orijentirati na studoše ljepo urediti interijer a glazba je tek sporedna stvar, možeš možda petkom i subotom imati puštanje tih dvd (jel znaš kako je to riješeno zakonom) ali sjećam se da je purgeraj prije par godina imao puštanja filmova ali je trajalo ravno 2 puta zbog loše posjećenosti
možda bih mogao davati piće u pol cijene za ekipu obućenu u stilu 20
jesi bio možda u 20 000 milja pod morem u frankopanskoj?
meni se osobno sviđa recimo nešto takvo (iako nejdem često jer mi nije zgodno zbog parkinga,daljine itd.)

justapixel
29.03.2007., 08:46
U Zagrebu ćeš sigurno naći dosta ljudi kojima je ta ideja genijalna i koji bi rado izlazili u takav kafić. Jedino je pitanje hoćeš li ih naći dovoljno. U svakom slučaju vrijedi probati jer je lijepo spojiti posao i vlastitu pasiju.

Ove ideje o štancanju mainstream kafića za većinu su mi debilne i mediokritetne, upravo kao i većina vlasnika kafića.

Inače, ono što bi meni trebalo je kafić u kojem muzika nije preglasna tako da se može ugodno pričati s društvom. Izgleda da je takvih mjesta sve manje...

.

Mr. Wolf
29.03.2007., 09:14
Nije toliko važan centar kolika ti je važna fluktacija ljudi. Imaš u centru lokacija koje su mrtve. Tematski kafić je ok ideja, ali počni prije otvaranja razmišljat o marketingu. Trebat će ti vremena da navučeš stalnu klijentelu. Skupljaj žifce za osoblje jer to ti je velika stavka, ako želiš imat posjećenost. Uloži u inventar, kupi sjedalice u kojima će se ljudi osjećat ugodno i teško će im biti dupe izvaditi iz njih.

Wicked Messenger
29.03.2007., 10:41
molim te da se ne uvrijediš ja sam pasivni slušač te glazbe pa baš i neznam razlike meni je ona dobra kao takva
za te materijale nisam kompetentan pa ti neznam reći
misliš li stvarno da će ti materijali privući toliko ljudi?

Ma zašto bi se uvrijedio?Hvala ti na dobronamjernom komentaru...:)
Pa ne bi to bio neki preveliki prostor...mislim da u zagrebu ima sasvim dovoljno ljudi koje bi privukao svojom ponudom...



možeš možda petkom i subotom imati puštanje tih dvd (jel znaš kako je to riješeno zakonom)

Sa zakonom ne bih imao problema, pošto taj materijal uglavnom nije official,tj. nije u prodaji :zubo:



jesi bio možda u 20 000 milja pod morem u frankopanskoj?
meni se osobno sviđa recimo nešto takvo

Nisam bio...budem otišao pogledati kako je tamo ;)


Žurim na posao, tako da ću ostalima odgovoriti navečer.Uglavnom...hvala svima na komentarima!:)

KILLERDOG
29.03.2007., 11:25
ajde želim ti sreću i ako ćeš otvarat očekujem pozivnicu na pm :)

Wicked Messenger
29.03.2007., 22:53
U svakom slučaju vrijedi probati jer je lijepo spojiti posao i vlastitu pasiju.

Tako je...ako i propadnem, barem ću znati da sam probao :zubo:

Ove ideje o štancanju mainstream kafića za većinu su mi debilne i mediokritetne, upravo kao i većina vlasnika kafića.

Ma problem je kad netko odluči otvorit kafić, a da uopće nema niti osnovnu ideju na što bi taj kafić ličio.I tako ih onda dobijemo hrpu bezličnih, odnosno sličnih kao jaje jajetu. :D

Inače, ono što bi meni trebalo je kafić u kojem muzika nije preglasna tako da se može ugodno pričati s društvom. Izgleda da je takvih mjesta sve manje...
.

To mi je i namjera...ugodna muzika u pozadini & ugodan interijer.Baš za popit kavicu u miru.

Wicked Messenger
29.03.2007., 22:55
ajde želim ti sreću i ako ćeš otvarat očekujem pozivnicu na pm :)

Neće to biti tako skoro...ali kad bude, smatraj se pozvanim.:)

Wicked Messenger
29.03.2007., 22:59
Nije toliko važan centar kolika ti je važna fluktacija ljudi. Imaš u centru lokacija koje su mrtve. Tematski kafić je ok ideja, ali počni prije otvaranja razmišljat o marketingu. Trebat će ti vremena da navučeš stalnu klijentelu. Skupljaj žifce za osoblje jer to ti je velika stavka, ako želiš imat posjećenost. Uloži u inventar, kupi sjedalice u kojima će se ljudi osjećat ugodno i teško će im biti dupe izvaditi iz njih.

Hm, ja sam mislio da si na konju kad uloviš lokaciju u centru...:)

Što se tiče osoblja, ja i frend namjeravamo konobarit sve dok ne dođemo na pozitivnu nulu.Ne bojimo se mi rada...:zubo:

Mr. Wolf
30.03.2007., 11:10
Hm, ja sam mislio da si na konju kad uloviš lokaciju u centru...:)

Trebaš lokaciju gdje prolaze ljudi, da ti škvadra dolazi zato kaj je vidla birc. Nemreš računat samo na one koji znaju za tebe pa dolaze. Nađeš lokaciju i brojiš prolaznike kroz neko vrijeme, pa ćeš vidjet kolika ti je isplativost lokacije.

Wicked Messenger
30.03.2007., 23:25
Trebaš lokaciju gdje prolaze ljudi, da ti škvadra dolazi zato kaj je vidla birc. Nemreš računat samo na one koji znaju za tebe pa dolaze. Nađeš lokaciju i brojiš prolaznike kroz neko vrijeme, pa ćeš vidjet kolika ti je isplativost lokacije.

Ma kužim...samo kažem da nisam nikad razmišljao o tim stvarima.Hvala na savjetu...;)

axeich
05.04.2007., 09:51
vidiš...ja se bavim interijerom ...i zanima me ako bi moga podijeliti sa mnom neke od idejnih skica za svoj kafić jer provodim istraživanje po kafićima o uređenju, tematskim sadržajima i samim izgledom...


inače jako mi se sviđa tvoja ideja i ja bi vjerojatno prva bila tamo...volim to razdoblje i smatram da ako ikad otvoriš to da ne bi bilo puno rulje jer ipak narodnjaci vladaju zagrebom no imao bi odabranu klijentelu koja bi ti se stalno vraćala krećući zbog intimnog ugođaja, glazbe i samog uređenja.

Jethro
05.04.2007., 10:50
Znam da ideja nije orginalna, ali mislim da je stil kafića koji planiram otvoriti sa jednim frendom zanimljiv & rijedak kod nas.
Uglavnom...planiramo urediti kafić u "old time" stilu, stilu 20tih/30tih godina prošloga stoljeća.Veliki je plus u svemu tome, što sam fan tih ranih razdoblja tako da posjedujem stotine jako rijetkih jazz, blues, country, folk i sličnih DVD naslova.U audio naslovima da niti ne pričam...
...tako da imam mogučnosti organizirati predstavljanja određenih izvođača te video projekcije jednom tjedno.

Čini mi se da nečega sličnog nema kod nas...ili se možda varam?



Uglavnom...trebaju mi osnovni savjeti u vezi otvaranja kafića, pošto sam totalni laik što se toga tiče...:)
Dakle, bilo kakav savjet ili informacija dobro će mi doći...hvala unaprijed! ;)


jako važna stvar: gdje se nalaziš (grad), sama lokacija unutar grada.
jako bitna stvar: što više detalja!!!!
i to ne jeftikanerskih.
ne mogu biti pametniji, jer input nije izdašan. napiši više...

Jethro
05.04.2007., 10:51
Noćni klub je prevelik zalogaj za mene trenutno...:o

Da,naravno da je lokacija najbitnija...što bliže centru po mogučnosti.A što se tiče gore spomenutih klubova...u svima njima se pušta komercijalni jazz i blues novijeg datuma.Ja sam baš mislio na roots glazbu koja se ne može čuti nigdje...mislim na glazbu sa početka prošlog stoljeća pa zaključno do negdje polovice.:)
...i naravno da bi i prostor uredio u tom stilu.

I što je također bitno...vlasnici tih drugih klubova nemaju video materijale koje ja imam i koje mogu ponuditi gostima svakog tjedna.:)
To mi je veliki plus :zubo:

sori, sad sam tek vidio da se radi o zg.
hm... dobro bi bilo da pogledaš kafić godot, savska 23...
možda dobiješ kakvu ideju.

Wicked Messenger
06.04.2007., 16:47
sori, sad sam tek vidio da se radi o zg.
hm... dobro bi bilo da pogledaš kafić godot, savska 23...
možda dobiješ kakvu ideju.

Bio sam u Godotu par puta...nije loše, jedino je pomalo prenatrpano za moj ukus...Znam da je prostor relativno malen, ali bi ga ipak trebalo učiniti ugodnijim :)

Wicked Messenger
06.04.2007., 17:05
vidiš...ja se bavim interijerom ...i zanima me ako bi moga podijeliti sa mnom neke od idejnih skica za svoj kafić jer provodim istraživanje po kafićima o uređenju, tematskim sadržajima i samim izgledom...

Pa eto ukratko...prvo sam razmišljao o minimalističkom uređenju.Ipak je to bilo razdoblje siromaštva i to bi pridonijelo autentičnosti...ali sam naravno odustao od toga jer bi to dovelo do financijskog fijaska.A ipak je zarada tu najbitnija, zar ne? :zubo:
Po nekoj sadašnjoj ideji, osnovni materijal za šank i sve ostale popratne stvari bi bio drvo...bez ikakvih suvišnih kićastih dodataka.Potrudio bi se pronaći šank i namještaj po uzoru na kafiće iz tog razdoblja....
Želja mi je da interijer i glazba stvore jedinstveni ugođaj...

O tematskim sadržajima sam već nešto napisao prije...uglavnom, imali bi predstavljanje pojedinih izvođača određenim danima, u određenom vremenskom razdoblju.A jedan dan u tjednu bi bile video projekcije...


inače jako mi se sviđa tvoja ideja i ja bi vjerojatno prva bila tamo...volim to razdoblje i smatram da ako ikad otvoriš to da ne bi bilo puno rulje jer ipak narodnjaci vladaju zagrebom no imao bi odabranu klijentelu koja bi ti se stalno vraćala krećući zbog intimnog ugođaja, glazbe i samog uređenja.


Vidiš, ja se nimalo ne brinem oko posjete pošto mi je već dosta ljudi reklo da bi "prvi bili tamo"... :)

Dizzi
08.04.2007., 13:14
Znam da ideja nije orginalna, ali mislim da je stil kafića koji planiram otvoriti sa jednim frendom zanimljiv & rijedak kod nas.
Uglavnom...planiramo urediti kafić u "old time" stilu, stilu 20tih/30tih godina prošloga stoljeća.Veliki je plus u svemu tome, što sam fan tih ranih razdoblja tako da posjedujem stotine jako rijetkih jazz, blues, country, folk i sličnih DVD naslova.U audio naslovima da niti ne pričam...
...tako da imam mogučnosti organizirati predstavljanja određenih izvođača te video projekcije jednom tjedno.

Čini mi se da nečega sličnog nema kod nas...ili se možda varam?



Uglavnom...trebaju mi osnovni savjeti u vezi otvaranja kafića, pošto sam totalni laik što se toga tiče...:)
Dakle, bilo kakav savjet ili informacija dobro će mi doći...hvala unaprijed! ;)

oce bit konobarice sa rolama?:D

Wicked Messenger
08.04.2007., 17:07
oce bit konobarice sa rolama?:D

Jok...ja ću bit konobar,al sumnjam da ću imat role...nije praktično :zubo:

Mr. Wolf
11.04.2007., 10:09
Vidiš, ja se nimalo ne brinem oko posjete pošto mi je već dosta ljudi reklo da bi "prvi bili tamo"... :)

Sve ti je to rekla kazala. Izbroji koliko ti je to ljudi reklo, oduzmi cca 30% od toga i pomnoži sa recimo cijenom kave pa ćeš vidjet koliko ti je to parica:D .
Ovak i onak se prvi mačići bacaju u vodu. Znam da te pere entuzijazam, al budi objektivan inače juriš u propast.

zoser
11.04.2007., 11:51
sori, sad sam tek vidio da se radi o zg.
hm... dobro bi bilo da pogledaš kafić godot, savska 23...
možda dobiješ kakvu ideju.



Ako bude kafić kao godot, onda neka razmišlja o dobroj ventilaciji!

Zadimljenost je uvijek veliki problem s kafićima niskog stropa, a velikom koncentracijom gostiju vikendom...

Orginalnost je najbitnija, te ustrajnost u provođenju svoje ideje...ako ćeš imati terasu imaj na umu zakon o izgledu terase i materijalima koji se koriste, samo prirodno (metal, drvo...)...

2cool4school
12.04.2007., 14:56
22 000 Milja pod morem u Frankopanskoj, kao sto ti je neko rekao trebas vidjet jer mislim da je prilicno blizu onome sto ti planiras. Uredjeno kao podmornica stara (Nautilus, jel), sve drveno, a imaju jako dobro ozvucenje, televizore, platno, petkom svira jazz/blues band i tako to. Osim toga imaju dobre (skupe) cigare i vina, jer je Carlos (vlasnik) kubanac, koji isto tamo radi btw. S druge strane, imas kafic koji se zove Face, na kojeg sam slucajno naletio, nalazi se na Krugama kod nogometnog igralista (Mislim da je ulica Pile 2 ili 3, ali nisam siguran), koji je skroz moderno uredjen, ali onako ultra, i sve skupa izgleda jako dobro (od WCa, do sanka, do namjestaja do vintage Coca Cola frizidera), i tamo cesto gostuju neki live bandovi (jazz/blues i to), onaj stand up komicar Vukmirica, Jasna Bilusic je bila nedavno i tako. Stvarno dobar kafic, bolji od 90% onih seljacija u centru. No tamo je stvarno puno ulozeno, mozda ne toliko financijski jer su vlasnici arhitekti pa su vecinu stvari odradili sami i iskombinirali, ali kad bi to isao raditi netko tko nije arhitekt/gradjevinar sigurno bi cifra bila visestruko veca. Ja isto nisam sad neki freak za jazzom i bluesom da ga slusam doma, ali mi nekad super sjedne, posebno ovo kad sviraju u zivo. I da, ako budes u centru i to ispadne ok (uredjenje i bijela kava), dolazit cu ti, escobara mi je vec pun kufer ;)

Wicked Messenger
12.04.2007., 16:15
22 000 Milja pod morem u Frankopanskoj, kao sto ti je neko rekao trebas vidjet jer mislim da je prilicno blizu onome sto ti planiras. Uredjeno kao podmornica stara (Nautilus, jel), sve drveno, a imaju jako dobro ozvucenje, televizore, platno, petkom svira jazz/blues band i tako to. Osim toga imaju dobre (skupe) cigare i vina, jer je Carlos (vlasnik) kubanac, koji isto tamo radi btw. S druge strane, imas kafic koji se zove Face, na kojeg sam slucajno naletio, nalazi se na Krugama kod nogometnog igralista (Mislim da je ulica Pile 2 ili 3, ali nisam siguran), koji je skroz moderno uredjen, ali onako ultra, i sve skupa izgleda jako dobro (od WCa, do sanka, do namjestaja do vintage Coca Cola frizidera), i tamo cesto gostuju neki live bandovi (jazz/blues i to), onaj stand up komicar Vukmirica, Jasna Bilusic je bila nedavno i tako. Stvarno dobar kafic, bolji od 90% onih seljacija u centru. No tamo je stvarno puno ulozeno, mozda ne toliko financijski jer su vlasnici arhitekti pa su vecinu stvari odradili sami i iskombinirali, ali kad bi to isao raditi netko tko nije arhitekt/gradjevinar sigurno bi cifra bila visestruko veca. Ja isto nisam sad neki freak za jazzom i bluesom da ga slusam doma, ali mi nekad super sjedne, posebno ovo kad sviraju u zivo. I da, ako budes u centru i to ispadne ok (uredjenje i bijela kava), dolazit cu ti, escobara mi je vec pun kufer ;)

Nejdem baš po kafičima, tako da nisam bio u tom već više puta spomenutom u Frankopanskoj...ali vidim da ću morati pogledati. :)

Po svemu što sam pročitao i čuo do sada, ispada da ljudima najviše fali mjesto gdje mogu na miru popiti kavu & porazgovarati,tj, da je glazba stišana na minimum.Eto, baš me pita frendica iz sinja neki dan, da li kod nas u zg stvarno postoje kafiči iz kojih ne trešti muzika...:rofl:
Za njih je to izgleda science fiction... :zubo:

nokoment
25.08.2007., 12:09
Bok, nacijo! Pretrazujem danima vec net u potrazi za jednostavnim pitanjima ali nikako da nađem. Pa mi treba pomoc:

SLOBODNI OBRTI- na koja se zanimanja misli, tj. popis zanimanja koja se mogu obavljati s njim?????????????

I ja sam jedna od onih 90% Hrvata što smatraju da je puno bolje u svoj biznis uci a pošto i nemam bogzna kakvog izbora, razmišljam(tek sam u fazi raspitivanja) o caffe-bar-u, pa.......

........nigdje da nađem da li mi treba majstorski ispit iliti sss, tj. jeli možda ta djelatnost spada u slobodne obrte?????? HVALA

Ciki
25.08.2007., 12:34
Mislim da ti treba majstorski, ili zaposlis voditelja kafica (konobara) koji ima majstorski...

Randall Flagg
25.08.2007., 16:11
Bok, nacijo! Pretrazujem danima vec net u potrazi za jednostavnim pitanjima ali nikako da nađem. Pa mi treba pomoc:

SLOBODNI OBRTI- na koja se zanimanja misli, tj. popis zanimanja koja se mogu obavljati s njim?????????????

I ja sam jedna od onih 90% Hrvata što smatraju da je puno bolje u svoj biznis uci a pošto i nemam bogzna kakvog izbora, razmišljam(tek sam u fazi raspitivanja) o caffe-bar-u, pa.......

........nigdje da nađem da li mi treba majstorski ispit iliti sss, tj. jeli možda ta djelatnost spada u slobodne obrte?????? HVALA

Za kafić ti sigurno treba neka Ugostiteljska srednja i/ili da tvoj zaposlenik ima istu.

A što se tiče tvrdnje da "90% Hrvata smatraju da je bolje u svoj biznisu ući" ,imaš pravo. Zapravo 99% Hrvata to misli, ali 0,5% ih se odluči za takvo nešto.

Puno sreće u biznisu!

logokey
30.09.2007., 22:41
Dakle, ideja mi se jako sviđa i mislim da ovom gradu kronično
nedostaje mjesta za popiti kavu na miru i gdje možeš s nekim normalno
popričati.
I za kraj, obzirom da je prošlo dosta vremena od zadnje vašeg reply-a...
da li je kafić otvoren?

provincijalka_24
20.02.2008., 07:47
da ne otvaram novi topic, dizem temu iz pepela, da upitam jednu stvar..radi se o zgradi (odnosno vili) izgrađenoj u prekrasnom austrougarskom stilu, koja je u vlasništvu grada, a grad je jedno malo mjesto....već godinama na tom mjestu nema ništa, zjapi prazno i napušteno, a u samom je gradskom centru, na idealnoj lokaciji....kakve su šanse dobit u najam jedan takav prostor za jedan pub/kavanu i kakva je procedura oko istog?

fala živili. :mig:

Mr. Wolf
20.02.2008., 11:08
da ne otvaram novi topic, dizem temu iz pepela, da upitam jednu stvar..radi se o zgradi (odnosno vili) izgrađenoj u prekrasnom austrougarskom stilu, koja je u vlasništvu grada, a grad je jedno malo mjesto....već godinama na tom mjestu nema ništa, zjapi prazno i napušteno, a u samom je gradskom centru, na idealnoj lokaciji....kakve su šanse dobit u najam jedan takav prostor za jedan pub/kavanu i kakva je procedura oko istog?

fala živili. :mig:

1. Ovisi kakva je politika u jednom malom gradu.
2. Moguće je da postoji razlog zbog čega stoji prazno i zapušteno. (moguć proces povratka vlasništva)
3. Isplativost investicije s obzirom na zapuštenost prostora.

Mislim da se moraš pokrenuti i počet obijat vrata po gradskim uredima i raspitat se. Jedino tako ćeš vidjet kakva je situacija oko spomenute nekretnine. Procedura najma je jednostavna, tvoj obrt ili tvrtka potpišu sa gradom ugovor o najmu na određeno ili neodređeno vrijeme uz određenu rentu. (naravno uvijek postoji mogućnost da ćeš morat podmazat malo:D)

V@is
21.02.2009., 19:31
Da ne otvaram novu temu, pitat ću ovdje.
Također planiram otvoriti kafić, tj. namjeravam uzeti kafić u najam, jer trenutno nisam u financijskoj mogućnosti kupiti prostor.
1. Pošto sam totalni početnik u ovome poslu, kafić otvaram čisto iz hobija a ne iz zarade, ukratko zanima me što mi sve treba za preuzimanje unajmljenog kafića? Koji papiri, potvrde, trebam li imati obrt, treba li nekakava naknada za puštanje glazbe...?
2. Da li je moguće da petkom/subotom taj kafić radi kao noćni klub? Kakva mi dozvola treba?
3. Koliko je isplativo da kafić radi recimo od 15h do navečer?
4. Vidim na forumu da se dosta priča o reketarima, kako se obračunati sa njima? Platiti ili tražiti pravdu?

Dubravka20
23.02.2009., 10:56
Da ne otvaram novu temu, pitat ću ovdje.
Također planiram otvoriti kafić, tj. namjeravam uzeti kafić u najam, jer trenutno nisam u financijskoj mogućnosti kupiti prostor.
1. Pošto sam totalni početnik u ovome poslu, kafić otvaram čisto iz hobija a ne iz zarade, ukratko zanima me što mi sve treba za preuzimanje unajmljenog kafića? Koji papiri, potvrde, trebam li imati obrt, treba li nekakava naknada za puštanje glazbe...?
2. Da li je moguće da petkom/subotom taj kafić radi kao noćni klub? Kakva mi dozvola treba?
3. Koliko je isplativo da kafić radi recimo od 15h do navečer?
4. Vidim na forumu da se dosta priča o reketarima, kako se obračunati sa njima? Platiti ili tražiti pravdu?

Kao prvo nemoj ništa otvarati iz hobija,jer hobi je jedno a posao sasvim nešto drugo,za to ili jesi ili nisi.
1.na uredu za gospodarstvo se raspitaš
2.isto tamo
3.isplativost ovisi o xy faktora a što se tiče radnog vremena,to određuje Državni inspektorat,u stvari tamo se prijavljuje radno vrijeme.Nisam se još srela sa kafićem koji počinje sa radom u 15,00 sati
4.o tom nemam iskustva,hvala Bogu ne radim tamo gdje se pojavljuju

itapita
23.02.2009., 11:46
ono što kafići kod nas nemaju, a vani imaju naširoko je klopa

ok, onda to više nije kafić nego bistro, a ne govorim o klopi da moraš imat kuhinju nego se klopa može raditi i na samom šanku

govorim iz iskustva jer sam išla u jedan super mali kafić u podrumu kod arhitektonskog faksa i u dovoljno dugom vremenu svjedočila razvoju kafića od skoro pa propasti pa do finog uspjeha

tip je počeo s kafićem isto na fintu - moj kafić je drugačiji od drugih - kao neka tematska muzika, pokoja umjetnička fotka na zidu i vino (južnoameričko) na čaše...sve je bilo prazno, tim više što kafić nema ni terasu (a kak ćeš onda prodavat kave, sveti gral hrvatskog ugostiteljstva :D)

uglavnom, onda je uveo hladne salate - tuna salatu, šopsku salatu (to je ona s feta sirom), pa je imao tople tostove sa pršutom - finta, tost, kava i cedevita za XY kuna, već zaboravila, pa salatu sa rikolom itd...niš posebno, bez posebne kuhinje, sve se radilo na šanku

za pokoji mjesec - nema slobodnog mjesta :D

ekipa je dolazila na kavu i neki mini kul-zdravi-ne preskupi gablec, pa je još muzika drugačija, i tako..mjesto za ekipu sa arihtekture plus svi ostali

kak im sad ide ne znam jer sam prestala dolazit upravo zato kaj je bilo teško nać mjesto

INsajder702
03.06.2009., 17:58
Zanima me da li je realno misliti da se s neakvih 16000 eura može otvorit birc, kafić, birtija...? ako neko ima pametan komentar ili mišljenje, molim da mi odgovori na ovo pitanje.
Dakle, od same papirologije, najma prostora, do opreme i starta....
iskusnjare, neiskusnjare, svačiji prijedlozi, komentari, savjeti, zaključci - sve je welcome!
:mig:

INsajder702
03.06.2009., 18:19
.... al ono, ozbiljno....

KILLERDOG
03.06.2009., 19:56
kako ozbiljno odgovoriti na ovo?

da li imaš završenu ugostiteljsku?

INsajder702
04.06.2009., 09:21
kako ozbiljno odgovoriti na ovo?

da li imaš završenu ugostiteljsku?

Imam, naravno da imam... i došla sam do para i želim otvoriti kafanu, al ako neko zna otprilike jel realno s tim param koje sam navela započinjat biznis, voljela bih znat....
ne mislim otvorit glavnu gradsku birtiju, al da radim za sebe bilo bi mi čist' okej...

sammir 10
04.06.2009., 13:29
Imam, naravno da imam... i došla sam do para i želim otvoriti kafanu, al ako neko zna otprilike jel realno s tim param koje sam navela započinjat biznis, voljela bih znat....
ne mislim otvorit glavnu gradsku birtiju, al da radim za sebe bilo bi mi čist' okej...

Je ak ideš u najam i nemoraš ulagati u inventar...
16000 Eura i nije u današnje vrijeme neka lova za neki veči poso...
Neznam kolko ti se nakon svih ovih zabrana isplati otvaranje kafića...
Možda da pričekaš još malo,nadam se da budu ovo govno od zakona maknuli..

INsajder702
04.06.2009., 15:15
Je ak ideš u najam i nemoraš ulagati u inventar...
16000 Eura i nije u današnje vrijeme neka lova za neki veči poso...
Neznam kolko ti se nakon svih ovih zabrana isplati otvaranje kafića...
Možda da pričekaš još malo,nadam se da budu ovo govno od zakona maknuli..

Ma da, to i mene malo hebucka kad na to pomislim, to nepušenje etc.shit... al ajde, svi se nadamo da ćemo se brzo riješit tog... znam da je riziko, da, al sad imam priliku koju možda neću imat za koji mjesec ili godinu.....

damir9
04.06.2009., 15:44
Otvaraj otvaraj!

Zlatno pravilo!

Kad svi rikavaju, ti uljećeš! Samo naprijed! I ne mislit puno! Ako se pojave sranja, riješavat ćeš ih u hodu. A ovak dok razmišljaš.......nikad nebuš krenul

Samo naprijed! Za svaki job prvo treba riskirat!

Sretno! Kaj god da napraviš!

BundyBoy
04.06.2009., 15:55
pogotovo birtije u nekam manjim sredinama.. :lol: :lol:

INsajder702
04.06.2009., 19:13
pogotovo birtije u nekam manjim sredinama.. :lol: :lol:

Kakva manja sredina.... ne otvaram u nekom Pripizdiću nego u ZGu, ali ne u nekom bijesnom kvartu di ću plaćat suho zlato za najam prostora nego u nekom kvartu tipa dubrava i sl. .... kui'š? :mig:

BundyBoy
06.06.2009., 08:17
Kakva manja sredina.... ne otvaram u nekom Pripizdiću nego u ZGu, ali ne u nekom bijesnom kvartu di ću plaćat suho zlato za najam prostora nego u nekom kvartu tipa dubrava i sl. .... kui'š? :mig:

ma znam... nego ja velim općenito da kafići u manjim sredinama
nemreju propast... :mig:

INsajder702
07.06.2009., 21:24
ma znam... nego ja velim općenito da kafići u manjim sredinama
nemreju propast... :mig:

Dabome da si u pravu... vozimo se nedavno kroz vukohebinu, Đevrske.... 6 kuća, možda još koja kilometar, dva dalje... al kafana uredno radi! :lol: anbiliv'bl.... :D

tean1306
02.06.2010., 21:40
bog..prvi put sam na forumu pa pozz svima..
planiram skupa sa frendom otvoriti caffe bar(dnevnog đira) koji je već uređen(pri tome mislim da unutra ima sve osim glazbenih komponenti)..
pa me zanimalo ako netko zna;
-koliko kapitala bi trebali skupiti za krenuti(mi smo računali na 20-ak tisuća kn za dozvolu,ateste..) i jel to dovoljno??
-jel se isplati stavljati ventilaciju jer sam čuo da kad uđemo u EU,pušenje neće biti dopušteno bez obzira na ventilaciju??
-taj prostor se nalazi na kraju volta(prolaza) te je otvoren samo s jedne strane,ima ispred prostor za terasu(ali po novome terasa je prostor otvoren s 3 strane)..može li se ovome kako doskočiti??:confused:

Agin
08.06.2010., 18:47
Pozdrav svima!
Molio bih ljude koji znaju da mi pomognu i odgovore na neka pitanja vezana uz otvaranje kafića.
Ponajvise me zanimaju iskustva i konkretne brojke, jer po forumima nalazim samo beskrajna teoretiziranja...

Dakle; imam svotu novca za koju mislim da mi je i vise no dovoljna za otvaranje kafica; konkretno 150 000 eura.
Cilj mi je imati ciste zarade min 2000 eura/mj.
Kafic bi bio na ok poziciji, recimo nesto tipa britanac ili kvatric (ZG).
Smatram da bi optimalna velicina bila oko 20 - 30 stolova.
Za pocetak, procjenite koliko bi minimalno takav kafic mogao imati prodanih kava i piva u 1 h?
1. pitanje: Kupiti ili iznajmiti prostor? Je li bolje otvorit/iznajmit prostor gdje vec postoji kafic ili otvoriti novi (tu ponajprije mislim zbog posjecenosti, dozvole me ne brinu...) ?
2. Moze li mi netko tko ima kafic reci koliko mu otprilike % ostane ciste zarade od ukupnog prometa?
3. Kako bi mi trebao izgledati izracun mjesecne dobiti, tj. sto bih sve trebao oduzeti od bruto zarade? Pretpostavljam 5 radnika, eventualno najam prostora, nabava, rezije, porez...sto jos?
4. Koliko da otprilike % od ukupnog prometa racunam da ode za nabavu robe? 40%?

Koliko je slijedeci izracun pogresan ili tocan?

Dakle; ako se u sat vremena proda 13 kava i 13 piva = 273 kn u 1 h = 16 sati rada dnevno to je 4368 kn u danu = 131040 kn mjesecno. Na place ode 35 000 kn, na najam 15 000 kn, nabava i odrzavanje (40%) 55 000, porez 45 %... ostaje cca 2 000 eura. Komentari?

PS: Dozvole me ne zanimaju, jer kafic ne planiram otvoriti u hrvatskoj, vec vani; bitno mi je samo kako mogu napraviti sto tocniju procjenu... Jer ako je ovo ovako kako sam tu naveo, onda bi definitivno uspjelo i vani posto su porezi i nekretnine u toj drzavi mnogo manji, te je manja i jednostavnija papirologija...

Unaprijed hvala na odgovorima

neno1966
09.06.2010., 07:49
Ovo je neka šala ili...:confused:

Očekuješ da ti netko odgovori kakve su cijene kupnje, najmova poslovnih prostora, navike gostiju, porezi...tko zna gdje? :facepalm:


Pita Mujo Hasu: Koliko?
Haso: 5
Mujo: što 5?
Haso: a što koliko?:lol:

kakodane
10.06.2010., 13:52
...

imaš ti malo više troškova nego šti si napisao:)

batana
15.06.2010., 14:30
...

sa 13 kava i 13 piva na sat mjesecna zarada ti je tocno 16793,45 kuna :s

nulan
16.07.2010., 22:34
Imam priliku otvoriti manji kafić koji ne radi neko vrijeme zbog vlasničkih problema sa prostorom koji su u međuvremenu riješeni.
Ja bih bio vlasnik + dva djelatnika konobara

Zanima me dali otvoriti firmu ili obrt, te trebam li završiti neki tečaj ili školu pošto sam građevinske a ne ugostiteljske struke?
Te ima li još nekih "caka" koje bih trebao znati za početak?

zgtehnika
17.10.2010., 18:28
Prijatelj je dobio ponudio da za male pare preuzme jedan kafić. Preložio je da u posao uđemo zajedno. Kafiće je već koliko toliko uređen i ulaganja su doista mala. No muči me par stvari, pa ako netko ima iskustva s kafićima neka slobodno odgovori.

Kolika je isplativost jednog kafića? Radi se o jednom Zagrebačkom kvartu blizu Jaruna. Ne bi to bilo ništa specijalno, najobičniji kvartovski birc za kavu prije i polije posla, škole i navečer izlazak uz ugodnu muziku i lokalnu ekipu.

Frend i ja bi u početku radili u smjenama tako da nebi zapošljavali dodatne konobare barem prvih par mjeseci.

Neznam još puno informacija o lokaciji i trenutnom stanju birca (zatvoren je već nekoliko mjeseci) ali malo je sumnjivo što ga je prvi vlasnik napustio. Također, koliki problem su reketari? Kako se boriti protiv njih?

Hvala na info. :)

ljubavčica
27.10.2010., 14:30
Već duže vrijeme pretražujem internet i sve i svašta u nadi da ću nać odgovore na pitanje "kako otvorit kafić?",vidila san da se ovde neć puno govori o ovome pa jel bi mi moga iko pomoć please?

dante-1
27.10.2010., 20:24
ljubavčice,
ajd' pročitaj ove dvije stranice, pa poslušaje neke savjete koji su navedeni, pa pitaj nešto konkretno....

djurkota
19.11.2010., 09:28
mislim otvoriti caffe bar i zanima me koliko bi trebao imati prometa dnevno, da se nešto zaradi (7000 kn) ako budu zaposlena 2 konobara po jedan u svakoj smjeni i najam iznosi 12 000kn.molim za mišlenje

vitas
21.11.2010., 14:22
mislim otvoriti caffe bar i zanima me koliko bi trebao imati prometa dnevno, da se nešto zaradi (7000 kn) ako budu zaposlena 2 konobara po jedan u svakoj smjeni i najam iznosi 12 000kn.molim za mišlenje

konobari i najam nisu jedini troškovi koji su vezani u poslovanje kafića, pa prvo trebaš staviti na papir bruto plaće tih konobara, najam, robu, režije itd i kad vidiš koliki su ti očekivani izdaci ili troškovi tek onda možeš izračunati prosječni promet...

dante-1
28.11.2010., 11:44
djuro .....
moj ti je savjet, nemoj otvoriti kafić....

matematika ti je jako jednostavna, a ti je ne znaš izračunati ..... sorry, ne želim te uvrijediti, ali tako je ....

sorry ...

Antifreez
02.12.2010., 12:41
Zanima me nesto detaljnije oko zakona o pusenje i kaficima
Vidim da je u svim tim ogranicenjima,vezanim za kvadraturu,pisano "prostora za usluzivanje" ...da li to znaci da npr ja mogu imat kafic od 200ak m2,ali ako ja u samo 50m2 posluzujem da cijeli objekt moze biti pusacki?
I sto je sa kaficima koji su ajmo reci sa tri strane otvoreni,tj staklene stijenke npr na tri strane,koje se mogu pomaknuti? moze li onda citav objekt biti pusacki,tj da li se to racuna ko natkriveni vanjski prosto

miho70
02.12.2010., 14:39
To je dosta komplicirana tema. Ja sam u Zg na Jarunu i to bi trebao biti eldorado kvart za kafiće.E pa nije. U zadnjih par mjeseci primjene zakona od tri velika kafića jedan je zatvoren, drugi su pregradili napola i ne koriste nego samo polovicu, a treći pokušava imati dio za pušača i dio za ne, te već dva puta pada na pregledu komisije. Po meni važna je veza u komisiji da to izguraš, isto tako po manjim gradovima sam vidio kako svašta može proći...

rolinho
28.09.2011., 15:40
Dragi prijatelji,

novi sam na forumu i nadam se da ću ovdje moći pokupiti puno dobrih savjeta i ideja te znanja vezano za biznis. Vidim da ima dosta kvalitetnih tema i drago mi je što ću se uključiti u rasprave.

Naime, od mladih srednjoškolskih dana nekako čvrsto u sebi nosim želju za otvaranjem kafića. Prvo su me fascinirali disco klubovi, a u zadnje vrijeme sve više malo bolji, ugodniji dnevni kafić.

Danas, kad sam pri završetku fakulteta ozbiljno razmišljam ući u poslovni svijet otvaranjem caffe bara.

Ne znam jeste i vi mišljenja kao i ja, da kod nas u Zagrebu nema puno dobre ugostiteljske ponude. No, da pređem na razvijanje svoje ideje. Malo sam gledao poslovne prostore po Zagrebu i mogu reći da najmovi drže dobru cijenu i da će biti jako gusto u potrazi. Imam dosta kapitala za lijepo uređenje te pokušavam naći lokal na dobroj lokaciji na duže vrijeme, jer stvarno mislim uložiti dobar novac u to, da se napravi kako treba a ne kao većina naših kafić koji su sramota ove države a unatoč svemu dobro rade. Možda smiješno zvuči al ciljam i na najbolje lokacije, tipa Tkalča jer sam mlad, jako ambiciozan i mislim to stvarno kvalitetno voditi te nadam se i stvoriti ime lokala.
Zanima me jel netko od vas upoznat sa prometom pojedinih lokala na Tkalči, kako ih ide ljeti kad su terase in, kako zimi i ostalo? Isto tako, molim sve koji imaju neku isto tako dobru lokaciju za predložiti, koja je vrlo prometna da mi predlože.

Prvo i osnovno, u lokalu planiram imati vrhunsku ponudu. Znači, nema kad ti gost dođe i traži neko svoje omiljeno piće da konobar kaže da NEMA. Isto tako, puno vrsta kave pa i one kraljevske i svakakve. Sve u svemu, VRHUNSKA PONUDA br. 1.

Drugo, bez sponzorskih rekvizita. Ako već ulažem uložit ću i u suđe i u suncobrane i sve ostalo popratno, da ne nabrajam. Znači ne mora šalica za kavu biti isključivo bijele boje i pisati sponzor kave, nego može ime mog lokala, šta nije bolje? Suncobrani isto tako.

Treće, jako jako dobar i uredan WC. To je rekao bih i najveća noćna mora naših lokala, užas.

Pošto sam tek u fazi skupljanja informacija i razvijanja ideje, molim Vas sve korisne informacije da napišete.
Prije svega, ako je moguće vezano za lokaciju i najmove i sve vezano za poslovne prostore. Samo da napomenem da želim jako dobru lokaciju isključivo iz razloga što stvarno mislim dosta uložiti, živiti za to i biti kvalitetan u tome pa se ne isplati to sve raditi u kvartovskim bircevima.

Unaprijed zahvaljujem!

Pozdrav ekipa

TONKICA1993
10.06.2013., 10:43
Imam pitanje... JE LI MOGU SA TRGOVAČKOM I KOMERCIJALNOM ŠKOLOM OTVORITI KAFIĆ???
Svugdje sam tražila ali ne mogu naći... Stvar je ovakva... Ja moj muž i 2 prijatelja bi otvorili kafić, muž mi je vodoinstalater, a 2 prijatelja nisu završili školu, tako da kafić bi glasio na mene jer imam i trgovačku i komercijalnu školu e sada je moje pitanje je li ja uopće mogu otvoriti kafić sa trgovačkom i komercijalnom školom?? HITNO JE.... Hvala unaprijed <3 <3 :D

bubamara1205
10.06.2013., 12:14
ne možeš, nažalost.

ja sam ekonomist, pa znam iz prve ruke.

imaš dvije opcije- zaposliti voditelja poslovanja koji ima ugostiteljsku ili turističku (meni je to bila opcija u početku) školu; i to na puno radno vrijeme. a ti kao vlasnik kasnijeradi ako hoćeš...ja sam imala 10 godina iskustva u konobarenju i to mi nije pomoglo u namjeri da otvorim ugostiteljski objekat bez voitelja; tj. imaš i opciju broj 2 (a koju pozdravljam)- upiši tečaj, imaš diplomu koja ide u radnu knjižicu i ćao.

braveheart79
10.06.2013., 12:56
Zasto ne bi mogla otvoriti kafic?
Osnuj d.o.o. i radi i to je to.....
Neka me ispravi netko,ako se varam?

TONKICA1993
10.06.2013., 16:07
Meni su dosta ljudi rekli da mogu pošto sam trgovac i sada komercijalist pa da osnivam d.o.o...
Samo me je to zanimalo jer nemam pojma je li mogu ili nemogu :)

braveheart79
11.06.2013., 09:24
Osnivanjem d.o.o. prakticki mozes se svime baviti,pa i kaficem....
A i savjet je da otvoris d.o.o.,jer u d.o.o. ne odgovaras svojom cjelikupnom imovinom,kao sto odgovaras ako otvaras obrt.....

dvatri
11.06.2013., 16:01
ma koji d.o.o. komplicirano i neprakticno za nas nacin rada, najdi nekog voditelja sa ugostiteljskom skolom prijavi ga misec dana i odjavi i stvar rjesena..

hcerinski
11.06.2013., 21:05
sa d.o.o. je sve jednostavnije

neodoljivi1
26.08.2013., 14:43
Poštovanje svima!

Ja sam jedan od onih koji misli otvoriti caffe bar bez da ima dana iskustva u njegovu vođenju! Naime, pošto sam početnik u ovom biznisu misli prvo ići u najam lokala na atraktivnoj lokaciji.
Molim vas da mi pravi znalci u detalje opiše što mi je sve potrebno za otvaranje istog odnosno:
1. da li je za otvaranje caffe bar-a potrebno imati ugostiteljsku školu ukoliko bi se poslovanje vodilo preko d.o.o.-a?
2. koje su sve dozvole i atesti potrebni za otvaranje?
3. da li je sada kada je uvedena fiskalizacija onemogućeno potkradanje od strane konobara?
4. da li postoji još nešto specifično na što bi trebalo posebno obratiti pozornost?

Molim vas samo konkretne i realne komentare i pojašnjenja a ne da se javljaju samo oni kod kojih je sve crno i koji misle da ću odmah propasti!

Unaprijed hvala!

neodoljivi1
27.08.2013., 12:48
Nitko ne želi pomoći!?

miky0
27.08.2013., 13:06
Molim vas samo konkretne i realne komentare i pojašnjenja a ne da se javljaju samo oni kod kojih je sve crno i koji misle da ću odmah propasti!



S obzirom da si smanjio mogucnost javljanja, a posebno ovo boldano, ni ne cudim se sto ti nitko nije odgovorio.

U svakom slucaju, sretno.

neodoljivi1
27.08.2013., 14:00
Molim ljude iz prakse da mi odgovore da li je sada kada je uvedena fiskalizacija onemogućeno potkradanje od strane konobara odnosno da li postoji neki drugi način potkradanja?

Unaprijed hvala!

vspec
27.08.2013., 14:57
budući da ništa ne znaš, najjednostavnije je da platiš nekog ko će to obaviti za tebe, od odlaska u gospodarsku komoru po info, do zapošljavanja djelatnika, unajmljivanja itd..ti samo plati, a vidim imaš love kad misliš unajmljivati i namještati kafić

devilgirl
27.08.2013., 20:54
Molim ljude iz prakse da mi odgovore da li je sada kada je uvedena fiskalizacija onemogućeno potkradanje od strane konobara odnosno da li postoji neki drugi način potkradanja?

Unaprijed hvala!

Onaj tko želi krasti uvijek može naći način, ne bih javno o mogućnostima ali ima ih...

Za d.o.o. ti ne treba struka.

Cvrčak i Mrav
27.08.2013., 21:07
Molim ljude iz prakse da mi odgovore da li je sada kada je uvedena fiskalizacija onemogućeno potkradanje od strane konobara odnosno da li postoji neki drugi način potkradanja?

Unaprijed hvala!

fiskalizacija je tu da onemoguci TEBE da potkradas drzavu, sto ne znaci da nema nacina da ne mozes.
naravno da te konobar moze potkradati, a sigurno ce neki i uspjeti.

za d.o.o. ti isto treba netko tko ce biti "voditelj" s ugostiteljskom skolom, mozes slobodno nekom konobaru prisiti tu titulu. jedino sto kad propadnes, nece plijeniti tvoje carape iz ormara nego se gledaju sredstva poduzeca

neodoljivi1
28.08.2013., 13:53
Onaj tko želi krasti uvijek može naći način, ne bih javno o mogućnostima ali ima ih...

Za d.o.o. ti ne treba struka.

Pošalji mi na PM koje su sve mogučnosti ako te je strah javno!

neodoljivi1
28.08.2013., 13:59
fiskalizacija je tu da onemoguci TEBE da potkradas drzavu, sto ne znaci da nema nacina da ne mozes.
naravno da te konobar moze potkradati, a sigurno ce neki i uspjeti.

za d.o.o. ti isto treba netko tko ce biti "voditelj" s ugostiteljskom skolom, mozes slobodno nekom konobaru prisiti tu titulu. jedino sto kad propadnes, nece plijeniti tvoje carape iz ormara nego se gledaju sredstva poduzeca


Ok. Na koje sve načine te konbar može sve potkradati? Tako da donese svoju cugu i prodaje je bez računa - to se može riješiti ugovorno na način da obvezuješ konobara ako ne izda račun, a uhvati ga inspekcija snosi sve troškove kazne samostalno. Naravno da on tu može prihvatiti rizik da ne izdaje račun. Samim time tu fiskalizacija pomaže jer svaki gost traži da mu se izda račun na osnovi kojeg plaća i time su konobarove mogučnosti smanjene. Na koji još način te mogu potkradati konobari. Da uzmu novac iz kase - to rješavaš svakodnevnim inventurama.
Ovdje sve pričamo hipotetski - samo da ljudima pomognemo da vide cake na koj način konobari muljaju?

devilgirl
28.08.2013., 20:59
Pošalji mi na PM koje su sve mogučnosti ako te je strah javno!

Ma daj molim te šta bi me bilo strah, nego ne želim davati javno ideje kako muljati...

Postavit ću ti pitanje jedno...koliko često gosti kafića pokupe račun koji dobiju ?
Dalje shvati sam...

Microban
29.08.2013., 02:04
Prijatelj je dobio ponudio da za male pare preuzme jedan kafić. Preložio je da u posao uđemo zajedno. Kafiće je već koliko toliko uređen i ulaganja su doista mala. No muči me par stvari, pa ako netko ima iskustva s kafićima neka slobodno odgovori.

Kolika je isplativost jednog kafića? Radi se o jednom Zagrebačkom kvartu blizu Jaruna. Ne bi to bilo ništa specijalno, najobičniji kvartovski birc za kavu prije i polije posla, škole i navečer izlazak uz ugodnu muziku i lokalnu ekipu.

Frend i ja bi u početku radili u smjenama tako da nebi zapošljavali dodatne konobare barem prvih par mjeseci.

Neznam još puno informacija o lokaciji i trenutnom stanju birca (zatvoren je već nekoliko mjeseci) ali malo je sumnjivo što ga je prvi vlasnik napustio. Također, koliki problem su reketari? Kako se boriti protiv njih?

Hvala na info. :)


Reketari? dali to još uvijek postoji?

europe
29.08.2013., 08:49
Pozdrav svima!
Molio bih ljude koji znaju da mi pomognu i odgovore na neka pitanja vezana uz otvaranje kafića.
Ponajvise me zanimaju iskustva i konkretne brojke, jer po forumima nalazim samo beskrajna teoretiziranja...

Dakle; imam svotu novca za koju mislim da mi je i vise no dovoljna za otvaranje kafica; konkretno 150 000 eura.
Cilj mi je imati ciste zarade min 2000 eura/mj.
Kafic bi bio na ok poziciji, recimo nesto tipa britanac ili kvatric (ZG).
Smatram da bi optimalna velicina bila oko 20 - 30 stolova.
Za pocetak, procjenite koliko bi minimalno takav kafic mogao imati prodanih kava i piva u 1 h?
1. pitanje: Kupiti ili iznajmiti prostor? Je li bolje otvorit/iznajmit prostor gdje vec postoji kafic ili otvoriti novi (tu ponajprije mislim zbog posjecenosti, dozvole me ne brinu...) ?
2. Moze li mi netko tko ima kafic reci koliko mu otprilike % ostane ciste zarade od ukupnog prometa?
3. Kako bi mi trebao izgledati izracun mjesecne dobiti, tj. sto bih sve trebao oduzeti od bruto zarade? Pretpostavljam 5 radnika, eventualno najam prostora, nabava, rezije, porez...sto jos?
4. Koliko da otprilike % od ukupnog prometa racunam da ode za nabavu robe? 40%?

Koliko je slijedeci izracun pogresan ili tocan?

Dakle; ako se u sat vremena proda 13 kava i 13 piva = 273 kn u 1 h = 16 sati rada dnevno to je 4368 kn u danu = 131040 kn mjesecno. Na place ode 35 000 kn, na najam 15 000 kn, nabava i odrzavanje (40%) 55 000, porez 45 %... ostaje cca 2 000 eura. Komentari?

PS: Dozvole me ne zanimaju, jer kafic ne planiram otvoriti u hrvatskoj, vec vani; bitno mi je samo kako mogu napraviti sto tocniju procjenu... Jer ako je ovo ovako kako sam tu naveo, onda bi definitivno uspjelo i vani posto su porezi i nekretnine u toj drzavi mnogo manji, te je manja i jednostavnija papirologija...

Unaprijed hvala na odgovorima

Sorry, ekipa, ali morao sam quotati cijeli post,
prvo otkud ti ta računica da ćeš imati toliki promet, evo ti primjer u Horvaćanskoj, kod Basquierre, imaš hrpun caffica, ali ne rade svi, mislim da se prije dvi godine otvorila Lilla koja je malo više ulupala u uređenje, uvijek imaju dnevne i tjedne novine, dobru kavu, a okolni caffici više manje puni, neki su pokušali ostaviti cijenu velike kave s mlijekom 9-10 kn uz free cedevitu, ali gospodo ugostitelji, Linić Vam je spustio pdv na 10%, a nisam baš primjetio da je itko spsutio cijenu za 1-2 kn ?????

neodoljivi1
29.08.2013., 11:58
Ma daj molim te šta bi me bilo strah, nego ne želim davati javno ideje kako muljati...

Postavit ću ti pitanje jedno...koliko često gosti kafića pokupe račun koji dobiju ?
Dalje shvati sam...

Ok, rijetko ga pokupe. Ali mislim da se taj problem može riješiti svakodnevnim inventurama kase i pića koje se prodaje. Osim ako konobari ne misle za sve to što su prodali po više puta s istim računom nabavljati piće sa strane i donositi ga osobno u kafić. Može im to proći par puta i onda će letiti jer će biti skuženi!

bubamara1205
29.08.2013., 15:07
otvaranje kafića nije znanstvena fantastika, no čini mi se da svi misle da je to način kako zgrnuti novce nabrzaka; ono; po sistemu- imam lovu, ulupa se u najam prostora, hrpu nepotrebnog oglašavanja, 2 konobarice po smjeni i ključ u bravu u roku od par mjeseci.

prvi prijedlog- ako ikako možeš, radi sam. ako te zakon veže, nađi konobara. krast će te konobar koji je na minimalcu, kojem visiš kao kobac nad glavom i urlaš na njega pred punom kafanom. ako te krade i uz koliko-toliko normalnu plaću i uvjete rada, daš mu otkaz.

fiskalizacija je dovela do savršenstva nemogućnost krađe, dakle, može te varati sa kavom. i navući ti poreznike na vrat. a onda si pokojni.

usput, zar svi baš mislite da je linić idiot? fiskalizacija je išla u 3 faze, a prvi na repertoaru bili su ugostitelji....ring a bell? pdv je išao dolje, porezno opterećenje se smanjilo...zašto? pa naravno da cijene nisu išle dolje, zašto i bi kada se nije moglo izvući živu glavu s onolikim nametima. mene je fiskalizacija i pdv na kraju oduševila. nadam se da su i ostale branše zadovoljne, hm, biti ću toliko naivna i vjerovati da će se davanja smanjivati i dalje, ali negdje se moralo početi.

nije tema, ali kada su već ugostitelji bacili na noge državu, i kada ih već svi toliko mrzite...tko je ono prijavio puno milijardi više...nemojmo jedni drugima skakati u oči.

na forumu sam oko godinu dana, i stalno nailazim na pametovanja i bukvice onih koji "uredno" plaćaju svoj porez, prodaju maltezere na crno i tako dalje...svi smo mi samo ljudi.

usput, budući ugostitelju, budi spreman biti psiholog i pridobiti gosta, koji je uvijek u pravu, jer sa jednom kavom je maltene kupio i dionice tvog kafića...prijetnji kako će otići na inspekciju jer si ovo ili ono...barem jednom tjedno...a nađu se tu i pametnjakovići koji posebno vole otići samo na toalet i piliti jer mu objašnjavaš da kafić nije javni wc....sretno! :)

neodoljivi1
02.09.2013., 12:12
otvaranje kafića nije znanstvena fantastika, no čini mi se da svi misle da je to način kako zgrnuti novce nabrzaka; ono; po sistemu- imam lovu, ulupa se u najam prostora, hrpu nepotrebnog oglašavanja, 2 konobarice po smjeni i ključ u bravu u roku od par mjeseci.

prvi prijedlog- ako ikako možeš, radi sam. ako te zakon veže, nađi konobara. krast će te konobar koji je na minimalcu, kojem visiš kao kobac nad glavom i urlaš na njega pred punom kafanom. ako te krade i uz koliko-toliko normalnu plaću i uvjete rada, daš mu otkaz.

fiskalizacija je dovela do savršenstva nemogućnost krađe, dakle, može te varati sa kavom. i navući ti poreznike na vrat. a onda si pokojni.

usput, zar svi baš mislite da je linić idiot? fiskalizacija je išla u 3 faze, a prvi na repertoaru bili su ugostitelji....ring a bell? pdv je išao dolje, porezno opterećenje se smanjilo...zašto? pa naravno da cijene nisu išle dolje, zašto i bi kada se nije moglo izvući živu glavu s onolikim nametima. mene je fiskalizacija i pdv na kraju oduševila. nadam se da su i ostale branše zadovoljne, hm, biti ću toliko naivna i vjerovati da će se davanja smanjivati i dalje, ali negdje se moralo početi.

nije tema, ali kada su već ugostitelji bacili na noge državu, i kada ih već svi toliko mrzite...tko je ono prijavio puno milijardi više...nemojmo jedni drugima skakati u oči.

na forumu sam oko godinu dana, i stalno nailazim na pametovanja i bukvice onih koji "uredno" plaćaju svoj porez, prodaju maltezere na crno i tako dalje...svi smo mi samo ljudi.

usput, budući ugostitelju, budi spreman biti psiholog i pridobiti gosta, koji je uvijek u pravu, jer sa jednom kavom je maltene kupio i dionice tvog kafića...prijetnji kako će otići na inspekciju jer si ovo ili ono...barem jednom tjedno...a nađu se tu i pametnjakovići koji posebno vole otići samo na toalet i piliti jer mu objašnjavaš da kafić nije javni wc....sretno! :)

Da li si ti radila u ugostiteljstvu? Činiš se kao netko tko zna o čemu priča? Misliš da je moguće krasti samo na kavama?

bubamara1205
03.09.2013., 10:22
radila sam, i još uvijek radim. zato i pametujem, jer jesam u tome i znam što to znači. blage veze nemam što znači raditi za nekoga. nikada nisam dobila plaću na tekući. dakle, prokleti privatnik. radila sam kao srednjoškolka kao servir po restoranima.

onaj tko krade, naći će način kako. mislim da je najlakše krasti na kavi, iako nije baš u trenutku isplativo, mislim, nije baš da možeš ukrasti milijunske iznose. svaki mlinac ima brojač, moderniji proizvođači zapakiraju kavu i imaju zasebne brojače, ali ja sam imala zdravoseljački pakiranu kavu, i majstora koji me pravio budalom vadeći kavu žlicom vani. sa sokovima, iliti svom komadnom robom je teže manipulirati jer se jednostavno izgubiš u svemu.

i konobari imaju veliku odgovornost, jer njihov pogrešan zbroj može vlasnika koštati zatvaranja. moj muž i ja radimo sami i koliko-toliko smo zadovoljni. sve vuče jedno drugo. najmovi su veliki, davanja za dorištenje terase također, ma masa tzv. parafiskalnih nameta koje zakonski moraš ispoštovati, nisu to samo plaće i računi za robu...sanitarni pregledi, dezinsekcija, deratizacija, vođenje knjiga, zaštite na radu, vatrogasni aparati,zamp....i to su troškovi koji stalno dolaze na naplatu, nikada ne staju...e sad...hoćeš li imati konstantu u prometu ili ne...ovisi i o tebi, i objektu, profilu gostiju, mjestu gdje je objekat... ide bez prestanka i neprestano ulaganje u imidž koji ti dobit donosi dugoročno. nema brze i lake zarade ni u jednoj branši.

financije? pa, ja zbilja ne tražim puno, osim da platim što slijedi vezano za naš obrt, i kućne račune. sve ovisi koliki su tvoji apetiti. ja sam zadovoljna sa onime što imam.

slušaj, upijaj i uči od svakog pomalo. ti si na kraju okosnica uspjeha, i budi spreman prihvatiti i uspjeh i neuspjeh kao dio života, jer život i jest pun uspona i padova.

gledaj na to ovako, promatraj, postoji objekt koji je npr. radio kao lud dok je bio u najmu. kada je najmodavac poćeo povećavati najam i na taj način otjerao najmoprimca te počeo raditi sam, objekt propadne u roku od jedne sezone. zašto?

zato jer novac nije sve. eto zašto.
u svakom slučaju, želim ti puno uspjeha u životu i u radu.

eh, da, zimski mjeseci odu i do 10000,00 u minus, u prvom kvartalu, u drugom kvartalu je prosječna zarada od kojih 10000,00, da bi u zadnjem kvartalu opet došli na nekakvu nulu...i tako stalno. nemamo kreditnog opterećenja i to je ono što nas hebeno drži.

čuvaj se, good luck.

neodoljivi1
16.09.2013., 13:59
radila sam, i još uvijek radim. zato i pametujem, jer jesam u tome i znam što to znači. blage veze nemam što znači raditi za nekoga. nikada nisam dobila plaću na tekući. dakle, prokleti privatnik. radila sam kao srednjoškolka kao servir po restoranima.

onaj tko krade, naći će način kako. mislim da je najlakše krasti na kavi, iako nije baš u trenutku isplativo, mislim, nije baš da možeš ukrasti milijunske iznose. svaki mlinac ima brojač, moderniji proizvođači zapakiraju kavu i imaju zasebne brojače, ali ja sam imala zdravoseljački pakiranu kavu, i majstora koji me pravio budalom vadeći kavu žlicom vani. sa sokovima, iliti svom komadnom robom je teže manipulirati jer se jednostavno izgubiš u svemu.

i konobari imaju veliku odgovornost, jer njihov pogrešan zbroj može vlasnika koštati zatvaranja. moj muž i ja radimo sami i koliko-toliko smo zadovoljni. sve vuče jedno drugo. najmovi su veliki, davanja za dorištenje terase također, ma masa tzv. parafiskalnih nameta koje zakonski moraš ispoštovati, nisu to samo plaće i računi za robu...sanitarni pregledi, dezinsekcija, deratizacija, vođenje knjiga, zaštite na radu, vatrogasni aparati,zamp....i to su troškovi koji stalno dolaze na naplatu, nikada ne staju...e sad...hoćeš li imati konstantu u prometu ili ne...ovisi i o tebi, i objektu, profilu gostiju, mjestu gdje je objekat... ide bez prestanka i neprestano ulaganje u imidž koji ti dobit donosi dugoročno. nema brze i lake zarade ni u jednoj branši.

financije? pa, ja zbilja ne tražim puno, osim da platim što slijedi vezano za naš obrt, i kućne račune. sve ovisi koliki su tvoji apetiti. ja sam zadovoljna sa onime što imam.

slušaj, upijaj i uči od svakog pomalo. ti si na kraju okosnica uspjeha, i budi spreman prihvatiti i uspjeh i neuspjeh kao dio života, jer život i jest pun uspona i padova.

gledaj na to ovako, promatraj, postoji objekt koji je npr. radio kao lud dok je bio u najmu. kada je najmodavac poćeo povećavati najam i na taj način otjerao najmoprimca te počeo raditi sam, objekt propadne u roku od jedne sezone. zašto?

zato jer novac nije sve. eto zašto.
u svakom slučaju, želim ti puno uspjeha u životu i u radu.

eh, da, zimski mjeseci odu i do 10000,00 u minus, u prvom kvartalu, u drugom kvartalu je prosječna zarada od kojih 10000,00, da bi u zadnjem kvartalu opet došli na nekakvu nulu...i tako stalno. nemamo kreditnog opterećenja i to je ono što nas hebeno drži.

čuvaj se, good luck.

Puno hvala!

Groovie
09.10.2013., 21:36
Pitanje, dakle otvaramo kafić, bla bla bla bla... Naišli smo na jedan zgodan prostor od nekih 130m2 na dobroj lokaciji koji stilski odgovara početnoj ideji i najam nije skup. Stvar je u tome što je taj lokal dosad funkcionirao kao restoran, znači treba obavit prenamjenu. Našla sam nekakvih članaka i savjeta o prenamjeni caffe bara u restoran ali obrnuto ne, pa me zanima da li mi itko ovdje zna reći koju riječ više o tome.

Prvenstveno, ciljamo na varijantu caffe disco bara (prostor odgovara po pitanju kvadrature i visine stropova) da imamo mogućnost raditi do 02:00. Znam da trebamo ugradit odgovarajuću ventilaciju i dobavit atest za istu kao i rješenje o provedenim mjerama protiv buke, što znači da moramo zvat inspekciju na teren da nam izda radnu dozvolu za caffe bar ili ako uspijemo za caffe disco bar.

Moje prvo pitanje je, znači nakon što završi kompletno uređenje i adaptacija prostora, koliko vremenski traje da inspekcija izađe na teren i izda dozvolu, pod pretpostavkom da je sve uredno. (Ne fantaziram da će biti, već trebam samo informaciju koliko ćemo otprilike morat čekat s radom da znam koliko rente moram pripremit).

Drugo pitanje, koja je to fora s tim ograničenjem za pušenje? Da li je to ikako na normalan način izvedivo u cijelom prostoru, uz ventilaciju naravno? Kako izvest onu foru da imaš odvojen dio za nepušače al da to nije vezano uz šank? I da li je takva preinaka jednostavno prevelika investicija?

Hvala unaprijed!

orli
17.11.2013., 18:21
Novi sam na forumu i ovo mi je prvi post pa vezano uz temu.
NE ZABORAVITE

Knjigovođa od 800 do 1500 kn

Servis za čišćenje 1000-1500

ZAMP(grrrrrr) 300

Spomenička renta(grrrrr) 200

Grad Zagreb koomunalna i vodna naknada(grrrr) 450

GSKG 200

Voda 600-800

Struja 1500-2000

Čistoća 71

Plin 200-800

Hrt(grrrrr) 81

Novine(jutarnji,24,večernji) 500

Internet,telefon,TV sportski paket + 500

Razno razne komore+turistička zajednica 500

Davanja 1 radnik 1800+plaća

Davanja vlasnik 1800

PDV

POTROŠNJA

Predujam poreza na dohodak 500+(zavisi od prometa)

oko 23,500.00 kuna+ PDV i POTROŠNJA(zavisi od prometa) za birc 59 m2 sa dvoje zaposlenih + vlasnik...MJESEČNO

koma.hc
13.12.2013., 13:38
jel knjigovodja obavezan i za obrtnike ili samo za doo?
Znam dosta obrtnika koji su si sami knjigovodje preko racunalnog programa....

Servis za čiščenje? jer to obavezno ili?

zar nisu davanja 1000 + placa?

zasto zamp? jer to obavezno?
online "deezer" je 30kn mjesecno...

kakve veze ima turisticka agencija s ugostiteljem?
Uglavnom,
Ja i supruga posjedujemo poslovni prostor u Vukovaru, 50m2 + Wc-i + mali skladisni prostor.... Nije centar, al je kvart na drzavnoj cesti
Planiramo otvoriti mali pub...

racunali smo da bi nas polovni inventar izasao oko 50-60000 kn
Uracunajmo tu jos sve one komisije, legalizacije i sl. racunam jos nekih 30-ak tisuca...
dakle, ulaganja do samog otvaranja bi bila oko 100.000 kn

E sad. posto sam ja zaposlen, za pocetak bi radila supruga i jos jedan djelatnik...

ja sam racunao da su mjesecna davanja 10-15000 kn
znaci da bi da pokrijem mjesecne troskove morao imati promet od 30-ak tisuca kuna sto je 1000 kuna dnevno prometa (ajmo rec 500kn profita).
To bi bilo oko 100 pica dnevno (racunam da je 5kn zarda/profit od jednog pica)....

ako sam negdje pogrijesio ispravite me.....

ChicChic
19.01.2014., 00:43
jel knjigovodja obavezan i za obrtnike ili samo za doo?
Znam dosta obrtnika koji su si sami knjigovodje preko racunalnog programa....

Servis za čiščenje? jer to obavezno ili?

zar nisu davanja 1000 + placa?

zasto zamp? jer to obavezno?
online "deezer" je 30kn mjesecno...

kakve veze ima turisticka agencija s ugostiteljem?
Uglavnom,
Ja i supruga posjedujemo poslovni prostor u Vukovaru, 50m2 + Wc-i + mali skladisni prostor.... Nije centar, al je kvart na drzavnoj cesti
Planiramo otvoriti mali pub...

racunali smo da bi nas polovni inventar izasao oko 50-60000 kn
Uracunajmo tu jos sve one komisije, legalizacije i sl. racunam jos nekih 30-ak tisuca...
dakle, ulaganja do samog otvaranja bi bila oko 100.000 kn

E sad. posto sam ja zaposlen, za pocetak bi radila supruga i jos jedan djelatnik...

ja sam racunao da su mjesecna davanja 10-15000 kn
znaci da bi da pokrijem mjesecne troskove morao imati promet od 30-ak tisuca kuna sto je 1000 kuna dnevno prometa (ajmo rec 500kn profita).
To bi bilo oko 100 pica dnevno (racunam da je 5kn zarda/profit od jednog pica)....

ako sam negdje pogrijesio ispravite me.....

Dakle, mislim da nisi dobro izracunao..

Ako supruga ili ti nemate iskustva sa vodjenjem knjigovodstva mislim da, bar u pocetku, knjige nikako ne bi trebali voditi sami jer cete se zapetljat prije nego sto krenete. Tu postoji hrpa pravila, zakona koji se cesto mjenjaju i ne znam koliko bi bilo pametno da nemate nekoga da vas vodi kroz to. Svakako i knjigovodja kosta, kako koji, kod nas se krece oko 2, 2 i po tisuce na mj.

Sto se tice ciscenja, tu se da ustedjeti ako cete supruga i ti cistit sami lokal.

Naravno da je zamp obavezan, kao i npr racuni koje ces svaki mjesec dobivat od gospodarske komore, pa spomenicka renta (koja je nama, divnih 880 kuna mjesecno), pa su ti tu dnevne novine koje ljudi citaju (mi kupujemo 3 razlicitih) povremeno i neke tjedne, hrt (a mozda se odlucis i za max tv i neke sportske pakete koje ekipa voli gledat).
Tu ti nisam ni spomenula vodu, struju..

Robu koju narucujes takodjer placas.. a nije ti bas to sve tako bajno kako ti se cini.

Place i davanja na place..sanitarne knjizice..

Obzirom da tek otvarate, imat cete tu, osim troskova uredjenja, pretpostavljam i neku reklamicu, da ljudi cuju za vas..

(ne znam kako planirate raditi, ali ako budete kao vecina nas, zaboravite slobodne nedjelje, blagdane i mir bozji bar jedan jedini dan u tjednu, kao i u vecini privatnih poslova moras bit na raspolaganju non stop..samo sto neka uredska firma zatvara bar oko 17h a vama se moze desit opsadno stanje u 23h navecer jer su vam dobauljala 2 lokalna cugera pa par sati provedete s njima u policiji davajuci iskaz tko je prvi poceo :zubo: )

Vjerujem da ste optimisticni, ali pretpostavljat kakav ce bit promet te moze jako zeznut..sta ako ti se desi da ti se zareda nekoliko dana vrlo loseg prometa..cijela tvoja financijska konstrukcija pada u vodu..

Moj bi savjet bio:
- sjesti sa nekim ugostiteljem, pitati par savjeta i pitati ga da ti navede koje sve racune on mjesecno mora placati bez obzira kako radio
- sjesti sa knjigovodjom da vas malo uputi kako stvari funkcioniraju
- sjesti sa suprugom i dati odgovor na pitanje: sto mi imamo da ce ljudi bas kod nas doci na kavu, pivo? Lokaciju, ugodan ambijent, ok cijene,odlicnu kavu, stimung..Morate imati nesto drugacije od drugih, da ljudi izaberu vas umjesto nekog drugog kafica.

Zelim vam puno srece i puno upornosti, cesto ljudi misle kak je taj posao easy money, al vjerujte ugostiteljstvo je krvav posao, pogotovo u ova vremena.

Ispricavam se na dugom postu.

nunc fluens
18.06.2014., 17:36
Da ne pokrećem novu temu, imam nekoliko pitanja vezanih uz obavezna davanja.

Zašto je ZAMP obavezan. Što ako puštamo isključivo stranu muziku, bilo to đuboks ili neki drugi izvor, i ako ne koristimo radio, već internet radio uz poneku živu svirku?

Nadalje, kako se računa prostor kafića, da li skladište i wc za zaposlenike i goste ulaze u kvadraturu te koliko sjedećih mjesta ide na metar kvadratni (npr na 50m2)?

Mlad sam i poprilično neiskusan (barem što se tiče vođenja ugostiteljskog objekta, dok su mi ostali koncepti poznati). Imam volje i energije, viziju prostora te nekoliko ljudi, uključujući i jednog iskusnijeg konobara sa majstorskim ispitom koji bi sudjelovali u pokretanju "birca".
Ideje za uređenje su također iz kućne radinosti (izrada drvenog namještaja, jastuka, stolica, stolova i šanka). Najveći problem je kako doći do novca za stvari koje ne mogu napraviti sam ili uz pomoć bližnjih. Naime nisam toliko naivan i znam da trebam dogledno vrijeme računati na minus dok se posao ne pokrene do neke pozitivne nule. Problem je kako isplaćivati plaće i ostala davanja do tada. Ne mogu dignuti kredit jer nemam osnove za to (bez imovine, trenutni posao je ugovor na godinu dana).

Kome se mogu obratiti za nekakvu početnu investiciju, tj koliko bi uopće trebao imati da pokrijem troškove sljedećih 6mj do 12mj (opremanje računam posebno, kavomat pod sponzorstvom i nešto rabljene opreme, ostalo opremanje ručni rad, moja izrada i cijena materijala).

Kakva su vam iskustva sa najmodavcima, da li je moguće pogoditi se sa njima za odbijanje cijene najma za uređenje prostora i slično, te možda kakav poček od 3 mjeseca?


Kad je već ovako dug post da napišem malo o ideji. Pubovska atmosfera sa repariranim i namještajom kućne izrade, veličina prostora 50-80 kvadrata, tu i tamo kakva živa svirka (1 osoba) i happy hour. Dobra ponuda pive te kvalitetne kave i snackova uz oboje. Znači nekakva ponuda kakve nema drugdje. Nemam prevelike apetite i cilj mi je zaposliti sebe i još nekoliko ljudi te da budem sposoban isplaćivati plaće.

PowerG
18.06.2014., 19:10
Nadalje, kako se računa prostor kafića, da li skladište i wc za zaposlenike i goste ulaze u kvadraturu te koliko sjedećih mjesta ide na metar kvadratni (npr na 50m2)?

Mlad sam i poprilično neiskusan (barem što se tiče vođenja ugostiteljskog objekta, dok su mi ostali koncepti poznati). Imam volje i energije, viziju prostora te nekoliko ljudi, uključujući i jednog iskusnijeg konobara sa majstorskim ispitom koji bi sudjelovali u pokretanju "birca".
Ideje za uređenje su također iz kućne radinosti (izrada drvenog namještaja, jastuka, stolica, stolova i šanka). Najveći problem je kako doći do novca za stvari koje ne mogu napraviti sam ili uz pomoć bližnjih. Naime nisam toliko naivan i znam da trebam dogledno vrijeme računati na minus dok se posao ne pokrene do neke pozitivne nule. Problem je kako isplaćivati plaće i ostala davanja do tada. Ne mogu dignuti kredit jer nemam osnove za to (bez imovine, trenutni posao je ugovor na godinu dana).

Kome se mogu obratiti za nekakvu početnu investiciju, tj koliko bi uopće trebao imati da pokrijem troškove sljedećih 6mj do 12mj (opremanje računam posebno, kavomat pod sponzorstvom i nešto rabljene opreme, ostalo opremanje ručni rad, moja izrada i cijena materijala).
Kakva su vam iskustva sa najmodavcima, da li je moguće pogoditi se sa njima za odbijanje cijene najma za uređenje prostora i slično, te možda kakav poček od 3 mjeseca?


Kad je već ovako dug post da napišem malo o ideji. Pubovska atmosfera sa repariranim i namještajom kućne izrade, veličina prostora 50-80 kvadrata, tu i tamo kakva živa svirka (1 osoba) i happy hour. Dobra ponuda pive te kvalitetne kave i snackova uz oboje. Znači nekakva ponuda kakve nema drugdje. Nemam prevelike apetite i cilj mi je zaposliti sebe i još nekoliko ljudi te da budem sposoban isplaćivati plaće.
Imaš sve al najbitnije nemaš ... a bez para nema ništa ... i mislim da bez toga dalje ne ide ... ideju zadrži dok se malo ne opariš ...

Možda investitoru kojem će se tvoja ideja svidjet ... te ako njega uvjeriš da je je ta tvoja ideja dobra investicija ... ili zovi kumove iz nemačke da pošalju evre ... :)

Banku ćeš teško uvjerit za početak jer mirko poduzećima praktički ne daju ništa ... daju neku siću al to ti je za 2-3 mjeseca ... a teško je i tako nešto dobit jer iza sebe moraš imat briljantna financijska izvješća, sve te nove firme se otvaraju radi otpisa dugova i raznih prevara .... tako da ako misliš da će ti netko dat pare samo zato kaj si registrirao firmu ... ne bu išlo ...

Odgoda najma ovisi o najmodavcu ali to teško da će ti netko dati na lijepe oči ... pogotovo u današnja vremena, jedino možda neki veći igrač ... al ti moraš imat nešto čime će se on osigurat

Ne govore svi bezveze da je početak uvijek najteži ....