View Full Version : Srpska zove Referendum!
Banja Luka je danas oblijepljena plakatima na kojima dominira naziv "Srpska zove referendum", "Izdvojimo RS iz nametnute BiH", te pozivaju građani da izađu u šetnju Banjom Lukom
29. ožujka kada nevladina organizacija "Srpski narodni pokret - Izbor je naš" predaje 50.000 potpisa Narodnoj skupštini za izdvajanje RS-a iz "nametnute BiH".
Na plakatima, manjeg formata, nacrtana je i karta BiH s izdvojenim entitetskim granicama RS-a i Federacije BiH. U dijelu RS-a piše "Nama naše", a u dijelu Federacije BiH, koje je obojeno crnom piše "Njima njihovo".
Napisano je i "Precima na radost", "Otadžbini na korist" i "Djeci za budućnost".
(Fena) l poskok.info
Referendum, pojam koji izaziva................
U CG je uspelo! Istina posle vise godina lobiranja.
aleksije radicevic
27.03.2007., 15:32
Banja Luka je danas oblijepljena plakatima na kojima dominira naziv "Srpska zove referendum", "Izdvojimo RS iz nametnute BiH", te pozivaju građani da izađu u šetnju Banjom Lukom
29. ožujka kada nevladina organizacija "Srpski narodni pokret - Izbor je naš" predaje 50.000 potpisa Narodnoj skupštini za izdvajanje RS-a iz "nametnute BiH".
Na plakatima, manjeg formata, nacrtana je i karta BiH s izdvojenim entitetskim granicama RS-a i Federacije BiH. U dijelu RS-a piše "Nama naše", a u dijelu Federacije BiH, koje je obojeno crnom piše "Njima njihovo".
Napisano je i "Precima na radost", "Otadžbini na korist" i "Djeci za budućnost".
(Fena) l poskok.info
Da li je zakonito raspisati referendum u RS. Čini mi se da u Ustavu takva mogućnost ne postoji. Postoji mogućnost da se na nivou BiH uz saglasnost bošnjačkih i hrvatskih predstavnika donese zakon koji bi omogućio referendum. A pošto je malo verovatno da ćemo takvu saglasnost dobiti, onda treba da se pitamo čemu trošenje vremena na besmislene akcije?
Tahvil-pasa
27.03.2007., 15:51
(Fena) l poskok.info
Samo nek zakuhavaju...
Inace ja jesam za referendum ali da svi glasamo, ili da glasamo po prijeratnom popisu stanovnistva, koje je naseljavalo ono sto se danas tragicno naziva RS.
Cini mi se da to i jeste bio cilj.
CG je historijska konstanta sa tradicijom drzavnosti i suvereniteta a takodje je i bivsa Republika u okviru SFRJ.
Crnogorci nisu pobili pola stanovnistva a ostatak raselili.
Crnagora nije nastala u zadnjih 15 godina.
Doduse niko nemoze zabraniti drugome da sanja.
:zubo:
Ja sam za taj referendum da se vise sprovede.To bi bio kraj zlocinacke tvorevine RS.Ako vam treba jos potpisa dajte da se upisem.koja je stranica?
(Fena) l poskok.info
bosna nikome nije nametnuta..rodjeni su u toj bosni, odrasli, zivjeli i zive....ali bi oni sad svoju drzavu..nece moci...a bosna im pasala dok su njome mogli upravljati iz beograda.....imate mogucnost izbora...biti u bosni ili ne biti, naravno u smislu zivjeti u bosni ili otici tamo gdje mislite da je bolje...a izabrali ste svoj put jos 1992.
Samo se pitam sta se ceka s tim?
Hocu i ja taj referendum! Vrijeme je !
divizija
27.03.2007., 17:12
svi koji želimo nestanak RS-a, nadamo se da će se spomenuti referendum što prije raspisat.
time bi RS izgubila svoju ustavnu poziciju i lgitimitet koji joj je daytonom poklonjen- referendum što prije!
Crnogorac-PG
27.03.2007., 18:45
Ako dozvole Kosovu da se izdvoji iz Srbije, treba dozvoliti i RS da se pripoji Srbiji.
Flaming Lips
27.03.2007., 18:47
Ako dozvole Kosovu da se izdvoji iz Srbije, treba dozvoliti i RS da se pripoji Srbiji.
:) nidje veze. al nidje.
Samo treba pricati o referendumu godinama
Oproban recept.
Dok ne postane ocigledno da mora doci do njega.
Naci dogovor sa EU
Raspisati
Proglasiti nezavisnost
A da, mislim da nije vreme za referendum, treba dati sansu ovakvoj BiH.
BiH_domovinabosnjaka
27.03.2007., 19:29
Republika Srpska ako raspise referendum bit ce novi rat, vjeruj te me.
Oproban recept.
Naci dogovor sa EU
Raspisati
Proglasiti nezavisnost
Od šuplje nema ništa, pređite na djela.
"Acta non verba!"
matematicar
27.03.2007., 20:20
Oproban recept.
Naci dogovor sa EU
Raspisati
Proglasiti nezavisnost
Istina.:top: Ali na zalost, mislim da druga strana vuce sve pogresne poteze.
Ljudi moji godine prolaze, generacije propadaju, a BiH je u sve dubljem ambisu.
Cuj ti srpska poziva na referendum, pa onda hajmo setat'. Vi jos niste skontali koncept referenduma. Ide se na referendum da se glasa...to znaci potpise se da si ZA. Moze to vama doduse predstavljati problem jer neki ne znaju citati a onda i glasati, odnosno pisati!
I da rezimiramo bosnjacki stav:
Ja sam za taj referendum da se vise sprovede.To bi bio kraj zlocinacke tvorevine RS.Ako vam treba jos potpisa dajte da se upisem.koja je stranica?
Samo se pitam sta se ceka s tim?
Hocu i ja taj referendum! Vrijeme je !
Od šuplje nema ništa, pređite na djela.
"Acta non verba!"
A tvoj odgovor na ove postove je bio:
Junacina nema sta! Srpska, naravno.
Prvo klicnes u poziv, pa kad ti zaredaju Dudakovic :D i companija, onda " pa nisam bas za to". :crta:
I da i ja dodam:
"bujrum efendija(jesi shipak, nikad od seljaka efendije), deder taj referendum, da se i ja podapisem par puta"
Flaming Lips
27.03.2007., 21:52
druga strana vuce sve pogresne poteze.
e ovo mi je super. kakve poteze bi trebala vuci "druga strana"? nikakve? sto? treba sjedit kus i slusat debile?
generacije propadaju, a BiH je u sve dubljem ambisu.
ovo je istina. i sve strane su za to krive. ponajvise srpska.
Cuj ti srpska poziva na referendum, pa onda hajmo setat'. Vi jos niste skontali koncept referenduma. Ide se na referendum da se glasa...to znaci potpise se da si ZA. Moze to vama doduse predstavljati problem jer neki ne znaju citati a onda i glasati, odnosno pisati!
Junacina nema sta!
I
Setnjom se obicno pocinje.
A na referendumu nije bitan potpis nego zaokruziti ZA, potpis moze biti i palac.
Vazno je poceti, plan vec postoji.
A na referendumu nije bitan potpis nego zaokruziti ZA, potpis moze biti i palac.
Nenene...sa setnjom se ne pocinje. Pocinje se prvo pregledavanjem opcija i da li je opcija referendum uopste, UOPSTE moguc.
Pa kad u to budes siguran, da je MOGUC, onda pocinjes nesta planirati. Nakon toga, krenu PLAKATI.
Najlakse je plakati ZALJEPITI. A to vec znas, cim se dicis ljepljenjem plakata. Jipi tebi.
;)
Potrebno je znati gdje zaokruziti. A posto ne znas citati, gluho bilo da ne bude NE da zaokruzis. A koliko je nepismenih u RS, sami cete protiv referenduma glasati. Nece vam trebati Bosnjaci i Hrvati za to.:D
Genijalan ... dodao bih. :zubo:
Nenene...sa setnjom se ne pocinje. Pocinje se prvo pregledavanjem opcija i da li je opcija referendum uopste, UOPSTE moguc.
Pa kad u to budes siguran, da je MOGUC, onda pocinjes nesta planirati. Nakon toga, krenu PLAKATI.
Najlakse je plakati ZALJEPITI. A to vec znas, cim se dicis ljepljenjem plakata. Jipi tebi.;)
Potrebno je znati gdje zaokruziti. A posto ne znas citati, gluho bilo da ne bude NE da zaokruzis. A koliko je nepismenih u RS, sami cete protiv referenduma glasati. Nece vam trebati Bosnjaci i Hrvati za to.:D
Navedi mi samo jednu drzavu gde je referendum nemoguc.
To je osnova demokratije.
Koji zakon moze ukinuti referendum? Nijedan.
Kao ni ljudska prava.
matematicar
27.03.2007., 22:43
Kao ni ljudska prava.
BiH. :D
tunza je to zemlja kao i citav Balkan.
Kao ni ljudska prava.
U svakoj drzavi svijeta se moze organizovati referendum. A referendum se ne moze odrzati niti u jednom entitetu na zemaljskoj kugli. A sam znas koliko na zemaljskoj kugli ima entiteta! :D
Kontas sad?
:cool:
U svakoj drzavi svijeta se moze organizovati referendum. A referendum se ne moze odrzati niti u jednom entitetu na zemaljskoj kugli. A sam znas koliko na zemaljskoj kugli ima entiteta! :D
Kontas sad?
Ma nije tacno,
da je to tako, bili bi privedeni svi organizatori potpisa za referendum.
nebi smeli ni lepiti plakate a kamoli skupljali potpise i setali,
osim toga i Dodik je rekao da postoji ta mogucnost nezavisnosti RS.
Bilo bi sankcionisano kao poziv za rusenje ustavnog poretka, Dodik smenjen, a inicijatori skupljanja potpisa uhapseni.
Kako od toga nije bilo nista, znaci referendum je moguc tacka
Ma nije tacno,
Bilo bi sankcionisano kao poziv za rusenje ustavnog poretka, Dodik smenjen, a inicijatori skupljanja potpisa uhapseni.
Kako od toga nije bilo nista, znaci referendum je moguc tacka
Nebi mu se nista desilo i nece mu se nista desiti...u tome i jeste fora. Zivimo u DEMOKRATSKOJ DRZAVI.
Mozes pricati sta god hoces. :zubo:
Kad krenes na akciju,e,onda ce tek da bude uhapsen. Mozes skupljati potpise, oni nista ne znace. Mozes ljepiti plakate. Mozes setati, mozes pricati.
Nema rusenja ustavnopravnog poretka dok se on fakticki ne krene rusiti. Setnja ne rusi ustavnopravni poredak.
Flaming Lips
27.03.2007., 23:27
Kao ni ljudska prava.
referendum je naravno moguc i u BiH. na teritoriji cijele BiH. ako je moguce na jednom dijelu BiH, kako ti kazes, onda je moguc i na drugom. tako... krenite s referendumom. zbilja mislim da je vec vrijeme. i mi referendum za trku imamo. ne jedan vec deset. naravno, na takvom referendumu, imaju pravo glasati svi pa i oni prognani po svijetu. go for it. ajmo vise, jebo vas referendum.
matematicar
28.03.2007., 09:06
Kontas sad?
Kao recimo na Kosovu? ;):rofl:
Referendum u Republici Srpskoj ocito nije moguc. Republika Srpska ako zeli nezavisnot mora poceti sa kosovskim receptom. Za to je potrebno prebaciti policiju na nivo bih da bi imali na koga bacati bombe.
A mozda je ipak bolji referendum kada za to dodje vreme. :D
Ma nije tacno,
Bilo bi sankcionisano kao poziv za rusenje ustavnog poretka, Dodik smenjen, a inicijatori skupljanja potpisa uhapseni. Kako od toga nije bilo nista, znaci referendum je moguc tacka
U Miloševićevom i ostalim fašističkim režimima se zbog toga hapsi.
U demokratskim društvima na to se sasvim drugačije gleda, a tebi očigledno fale režimi koji bi hapsili radi izgovorene riječi (čitaj slobode mišljenja i govora), ...
...ali ja te razumijem, donedavno, a siguran sam da bi i danas bio isti slučaj da to međunarodne prilike dozvaljavaju, pod takvim režimom su ljudi masovno ubijani i nisu imali ni pravo na život u toj tvorevini zvanoj Šumska koja je proizvod genijalca kakav je bio vožd.
U Miloševićevom i ostalim fašističkim režimima se zbog toga hapsi.
U demokratskim društvima na to se sasvim drugačije gleda, a tebi očigledno fale režimi koji bi hapsili radi izgovorene riječi (čitaj slobode mišljenja i govora), ...
...ali ja te razumijem, donedavno, a siguran sam da bi i danas bio isti slučaj da to međunarodne prilike dozvaljavaju, pod takvim režimom su ljudi masovno ubijani i nisu imali ni pravo na život u toj tvorevini zvanoj Šumska koja je proizvod genijalca kakav je bio vožd.
To sto ti kazes da je rezim SM bio fasisticki nije dovoljno da bi on to stvarno bio. Takodje nije dovoljno to sto ti govoris o agresiji Srbije na bih da bi je zaista bilo. Jer je nije bilo. :top:
aleksije radicevic
28.03.2007., 12:19
Miloševićev režim nije bio fašistički, ali neke elemente fašizma svakako ima. On je nosio potencijal fašizacije društva a ostvario je u onoj meri u kojoj su to realne okolnosti dozvoljavale. Međutim, za srpsko društvo nije nikakvo opravdanje što režim nije bio potpuno fašistički, nije bio ni demokratski. Ono oko čega se svi slažu jeste da je u definisanju režima treba poći od samog Miloševića kao centralne figure; od njega je uvek ispoljavana snažna želja za posesijom moći mimo one mere koju zakon jedne demokratske zemlje dopušta. Realizujući istu želju SM uzurpira medije, ekonomske tokove u zemlji, policiju i vojsku, manipuliše jakom nacionalističkom politikom pri tome ne odričući se socijalizma i njemu svojstvene socijalne demagogije. Kao glavni izvor legitimiteta koristi rat, a način obnove legitimiteta samodestrukciju sistema u kome sebe predstavlja kao najbolje rešenje za izazvane probleme.
Snažna nacionalistička retorika je nažalost ostavila posledice na svest većine Srba, i ako neko našem narodu preporučuje "denacifikaciju" onda pre nego što ga proglasimo srbomrscem treba da se zapitamo da li nam je denacifikacija ili neka forma otklona od sadašnjeg načina razmišljanja zaista potrebna.
To sto ti kazes da je rezim SM bio fasisticki nije dovoljno da bi on to stvarno bio. Takodje nije dovoljno to sto ti govoris o agresiji Srbije na bih da bi je zaista bilo. Jer je nije bilo. :top:
Ne u Bosni je rat počeo sam od sebe. :rolleyes:
Položaji oko Sarajeva su nastali za dva dana i JNA, Srbija, MUP Srbije i ostale institucije nisu imale nikakve veze sa početkom rata u BiH.
aleksije radicevic
28.03.2007., 12:34
Ne u Bosni je rat počeo sam od sebe. :rolleyes:
Položaji oko Sarajeva su nastali za dva dana i JNA, Srbija, MUP Srbije i ostale institucije nisu imale nikakve veze sa početkom rata u BiH.
Srbija se itekako mešala u građanski rat u BiH. Ne bih da se pozivam samo na nedavnu presudu u sporu u kojem je SRbija optužena za agresiju. Ali za mene je suštinsko pitanje ponašanje građana same BiH u minulom ratu. Ukoliko su oni ratovali međusobno, onda to jeste građanski rat. Ukoliko je neka strana zemlja pomagala jednoj strani u međusobnom sukobu građana u BiH, onda se to zove mešanje u građanski rat. Ukoliko građani nisu međusobno ratovali ( u BiH jesu), a zemlju je napala neka strana zemlja tek onda je reč o agresiji.
Srbija se itekako mešala u građanski rat u BiH. Ne bih da se pozivam samo na nedavnu presudu u sporu u kojem je SRbija optužena za agresiju. Ali za mene je suštinsko pitanje ponašanje građana same BiH u minulom ratu. Ukoliko su oni ratovali međusobno, onda to jeste građanski rat. Ukoliko je neka strana zemlja pomagala jednoj strani u međusobnom sukobu građana u BiH, onda se to zove mešanje u građanski rat. Ukoliko građani nisu međusobno ratovali ( u BiH jesu), a zemlju je napala neka strana zemlja tek onda je reč o agresiji.
Mijesas pojmove.Npr. u drugom svjetskom ratu je Njemacka izvrsila agresiju na Jugoslaviju.Unutar Jugoslavije su postojali Njemacki saveznici i sukob unutar Jugoslavije je takode bio gradanski,ali to ne mijenja cinjenicu da je Njemacka izvrsila agresiju na Jugoslaviju.
aleksije radicevic
28.03.2007., 12:51
Mijesas pojmove.Npr. u drugom svjetskom ratu je Njemacka izvrsila agresiju na Jugoslaviju.Unutar Jugoslavije su postojali Njemacki saveznici i sukob unutar Jugoslavije je takode bio gradanski,ali to ne mijenja cinjenicu da je Njemacka izvrsila agresiju na Jugoslaviju.
Ipak postoji bitna razlika, jer su u BiH pre početka sukoba postojale tri jasno definisane politike, različite vizije budućnosti zemlje, iza kojih nisu stajali samo političari (koji bi jedini mogli biti sradnici potencijalnog agresora) već čitave populacije koje je bile delovi građanstva BiH. Stalno treba imati u vidu pitanje da li bi Srbija pretendovala na bilo kakvu politiku osim susedske prema BiH da tamo nije bilo bosanskih Srba, ili da su svi građani BiH pa i Srbi delili konsenzus oko suštinskih pitanja vezanih za BiH. Primeri Slovenije i Makedonije su indikativni.
Narvno nema razloga da se minimizira ogromna odgovornost Srbije za rat i zločine u BiH, ali prosto treba težiti preciziranju, da ne bi bilo zabune.
Ipak postoji bitna razlika, jer su u BiH pre početka sukoba postojale tri jasno definisane politike, različite vizije budućnosti zemlje, iza kojih nisu stajali samo političari (koji bi jedini mogli biti sradnici potencijalnog agresora) već čitave populacije koje je bile delovi građanstva BiH. Stalno treba imati u vidu pitanje da li bi Srbija pretendovala na bilo kakvu politiku osim susedske prema BiH da tamo nije bilo bosanskih Srba, ili da su svi građani BiH pa i Srbi delili konsenzus oko suštinskih pitanja vezanih za BiH. Primeri Slovenije i Makedonije su indikativni.
Narvno nema razloga da se minimizira ogromna odgovornost Srbije za rat i zločine u BiH, ali prosto treba težiti preciziranju, da ne bi bilo zabune.
Nema to veze..ja ti kazem da pojam agresije i gradanskog rata nisu u koliziji.Da BiH i Hrvatska nisu bile medunarodno priznate drzave,karakter rata bi bio gradanski unutar Jugoslavije.Srbija i Crna Gora(u to vrijeme Jugoslavija) su izvrsile agresiju na Hrvatsku i BiH.
Aleksije, da bilo je elemenata građanskog rata, ali taj rat nije počeo iz BiH nego je počeo nakon uplitanja, naloga i podrške u svakom vidu iz vana.
Kad je u pitanju čisti građanaski rat onda se radi o borbi za vlast unutar jedne države (npr. Španski građanski rat 1936. mada je i tu Hitler pomogao Franku).
Ali ako bismo stvari tako posmatrali onda je i u Francuskoj bio građanski rat jer je Hitler nakon agresije tamo instalirao francuske kvislinge. Onda je gdje se god javio pokret otpora u drugom svjetskom ratu bio građanski rat.
Po tome i u Vijetnamu je bio građanski rat, a Amerika nije imala nikakve veze sa tim.
Takvog građanskog rata u BiH ne bi bilo da nije započeo agresijom.
Ali ako je cilj građanskog rata da se teritorija jedne države pripoji drugoj uz pomoć snaga te države onda je u pitanju agresija, a to što je agresor bio unutar same države koju napada moćniji u naoružanju i imao pristalice ne mijenja situaciju. Jer cilj je bio agresorski - otimačina teritorija.
Ali ni to nije sporno, sporan je metod ostvarenja cilja, a to je etničko čišćenje vršeno kroz masova ubistva, logore, zastrašivanja, nasilna preseljavanja itd. i po tome je riječ o agresiji.
I na kraju Srbija je mogla ostvariti svoje ciljeve sigurno samo da nije provela etničko čišćenje i koristila metode koje je koristila, jer bi na taj način vremenom stanje na terenu postalo općeprihvaćeni fakat, ali joj to nije bio jedini cilj, drugi cilj je bio dugoročno obezbjediti teritorije od mogućeg otpora a to se moglo provesti samo etničkim čišćenjem teritorija.
aleksije radicevic
28.03.2007., 13:49
Aleksije, da bilo je elemenata građanskog rata, ali taj rat nije počeo iz BiH nego je počeo nakon uplitanja, naloga i podrške u svakom vidu iz vana.
Kad je u pitanju čisti građanaski rat onda se radi o borbi za vlast unutar jedne države (npr. Španski građanski rat 1936. mada je i tu Hitler pomogao Franku).
Ali ako bismo stvari tako posmatrali onda je i u Francuskoj bio građanski rat jer je Hitler nakon agresije tamo instalirao francuske kvislinge. Onda je gdje se god javio pokret otpora u drugom svjetskom ratu bio građanski rat.
Po tome i u Vijetnamu je bio građanski rat, a Amerika nije imala nikakve veze sa tim.
Takvog građanskog rata u BiH ne bi bilo da nije započeo agresijom.
Ali ako je cilj građanskog rata da se teritorija jedne države pripoji drugoj uz pomoć snaga te države onda je u pitanju agresija, a to što je agresor bio unutar same države koju napada moćniji u naoružanju i imao pristalice ne mijenja situaciju. Jer cilj je bio agresorski - otimačina teritorija.
Ali ni to nije sporno, sporan je metod ostvarenja cilja, a to je etničko čišćenje vršeno kroz masova ubistva, logore, zastrašivanja, nasilna preseljavanja itd. i po tome je riječ o agresiji.
I na kraju Srbija je mogla ostvariti svoje ciljeve sigurno samo da nije provela etničko čišćenje i koristila metode koje je koristila, jer bi na taj način vremenom stanje na terenu postalo općeprihvaćeni fakat, ali joj to nije bio jedini cilj, drugi cilj je bio dugoročno obezbjediti teritorije od mogućeg otpora a to se moglo provesti samo etničkim čišćenjem teritorija.
Srbija je pristala na nekoliko mirovnih ponuda na koje bosanski Srbi nisu pristali. Npr. Vens-Ovenov plan, koji uopšte nije bilo predviđeno odvajanje dela teritorije BiH i priključenje Srbiji. Mislim da ovaj primer pokazuje da otimačina teritorije nije bila cilj, ali cilj je svakako bio učiniti što boljom poziciju Srba u sukobu. Može li argument u prilog odbarni teze da se biH desio građanski rat i činjenica da su VRS činili u ogromnom procentu činili građani BiH? I Srbija je bila prisutna vojno najčešće preko paravojnih formacija ali i preko Vj i policije i Službe državne bezbednosti.
Drugo, može li se sukob etničkih zajednica unutar jedna zemlje zvati građanskim ratom? Mislim da može iako on obavezno ne podrzumeva smenu vlasti već ponekad i drugačiju države. Opet ponavljam ne želim da umanjim odgovornost Srbije za zločine, čak i ne insistiram na pojmu "građanski rat",al pitanje nije jednostavno, priznaćeš.
Srbija je pristala na nekoliko mirovnih ponuda na koje bosanski Srbi nisu pristali. Npr. Vens-Ovenov plan, koji uopšte nije bilo predviđeno odvajanje dela teritorije BiH i priključenje Srbiji. Mislim da ovaj primer pokazuje da otimačina teritorije nije bila cilj, ali cilj je svakako bio učiniti što boljom poziciju Srba u sukobu. Može li argument u prilog odbarni teze da se biH desio građanski rat i činjenica da su VRS činili u ogromnom procentu činili građani BiH? I Srbija je bila prisutna vojno najčešće preko paravojnih formacija ali i preko Vj i policije i Službe državne bezbednosti.
Drugo, može li se sukob etničkih zajednica unutar jedna zemlje zvati građanskim ratom? Mislim da može iako on obavezno ne podrzumeva smenu vlasti već ponekad i drugačiju države. Opet ponavljam ne želim da umanjim odgovornost Srbije za zločine, čak i ne insistiram na pojmu "građanski rat",al pitanje nije jednostavno, priznaćeš.
Za mene u principu nije ni bitno kako ćemo okarakterizirati taj rat.
Za mene je sporna metoda i naravno rezultati proistekli iz takve metode.
Da se do ovakvih rezultata došlo godinama pregovora onda bi rezultati bili legitimni i legalni. Pa čak da su Srbi (mislim na stranu u sukobu) i držali vojno te teritorije koje su smatrali svojim i koje su vojno osvojile a da nisu činili masovne zločine i tada bi to bio neki racionalan fakat.
A ovako, za mene je RS jedna iracionalna ideja provođena na najmonstruozniji način uz maksimalnu pomoć od strane Srbije koju joj je u tom trenutku mogla pružiti.
Kad sagledam stvari realno koliko mogu ipak ne mogu a da ne zaključim da je BiH bila samo jedna od etapa realizacije šireg plana koji se zove Velika Srbija i po tome ipak moram reći da, kako je u pitanju bio plan, se radi o agresiji iz prostog razloga što tu ideju nije bilo moguće provesti mirnim putem.
Da li je Republika Srpska bila fašistička ?
Pod kojim je uslovima neki Bošnjak imao pravo na život u toj Republici Srpskoj od 1992. do 1995. ?
Koje je uslove trebao da ispunjava kao građanin te tvorevine da bi imao to pravo (npr. lojalnost i sl.) i da bi mu taj uslov uvijek bio i dovoljan ?
Ma ovo je glupost i ako svi to znamo, samo cu primjetiti da vam najbolja skola budu Srebrenica i Posavina. Na svaki referendum pocinje komadanje i kraj genociditeta. A da se na Srebrenici i Posavini nece stati to vam je valjda svima jasno. To je tek pocetak. Pokusavate drpiti nesto sto vam ni po cemu ne pripada i prvom prilikom ce te to izgubiti sve.
Ako budete pametni to ce te sami vratiti kako je bilo, ako ne izgubiti ce te sve bez prava na djeljenje sa ostalima. Zavrsetak ce biti Banjaluka, taj stari bosnjacki grad. I jos nesto da primjetim, Silajdzic ne prica i ne radi jos sto je vaznije ni 10% onog sto od njega da naglasim IZRICITO ZAHTJEVA baza. Ako nista drugo baza zna da bar Silajdzic zna sta baza zahtjeva.
Sjetimo se primjera Lagumdzije koji je 2002 druge pobijedio na izborima, vidimo ga koliku "podrsku" ima danas, sjetimo se da je Tihic pobijedio Silajdzica na proslim izborima za predsjednistvo, vidimo gdje je danas da maltene i nema podrske u svojoj stranci, a kamoli kod baze. Sta nam to govori? Da ce Silajdzic biti do nogu porazen na sljedecim izborima bude li nastavio biti mekan ne samo prema cetnitetu nego i prema MZ. Na njegovo mjesto uvijek moze doci drugi. Sto je dosta, dosta je.
Ovdje se zaboravlja trenutno faktičko stanje. Bio je rat, desilo se što se desilo, puno je ljudi pobijeno, raseljeno...prošlo je 12 godina od završetka, ne vraća se gotovo nitko. RS de facto postaje etnički prilično homogena i čista. Kada prođe još 5, 10, 15 godina, taj postotak vjerojatno će biti i veći. I kakvu tvorevinu imate? Drugo Kosovo. U takvoj tvorevini dovoljan je građanski neposluh i apsolutno zanemarivanje neke više, federalne vlasti, pa da je situacija gora nego da je RS samostalna država.
Jedina šansa opstanku kakve takve BiH je da u međuvremenu uđe u EU, pa na taj način izgubi ono što se zove suverenitetom, pa će i RS, kao i federacija biti manje značajne stvari.
Ima još jedna vrlo bitna stvar, a to je interes velikih. Ukoliko netko procjeni da RS treba biti samostalna, biti će. U suprotnom neće.
Kao recimo na Kosovu? ;):rofl:
Na Kosovu nece biti referenduma...:rofl:
To je ona druga karika koja u RS nece upaliti, osim sto ne mogu organizovati referendum. Nakon sto proucis zakon i skontas da je MOGUCE po ZAKONU organizovati referendum, onda moras gledati da ti ga ko (i to ne bilo ko) i PRIZNA.
A Kosovo nadgleda, supervizira ili kako god ga nazvao, UN, NATO, stalivec.
Miloševićev režim nije bio fašistički, ali neke elemente fašizma svakako ima. On je nosio potencijal fašizacije društva a ostvario je u onoj meri u kojoj su to realne okolnosti dozvoljavale. Međutim, za srpsko društvo nije nikakvo opravdanje što režim nije bio potpuno fašistički, nije bio ni demokratski. Ono oko čega se svi slažu jeste da je u definisanju režima treba poći od samog Miloševića kao centralne figure; od njega je uvek ispoljavana snažna želja za posesijom moći mimo one mere koju zakon jedne demokratske zemlje dopušta. Realizujući istu želju SM uzurpira medije, ekonomske tokove u zemlji, policiju i vojsku, manipuliše jakom nacionalističkom politikom pri tome ne odričući se socijalizma i njemu svojstvene socijalne demagogije. Kao glavni izvor legitimiteta koristi rat, a način obnove legitimiteta samodestrukciju sistema u kome sebe predstavlja kao najbolje rešenje za izazvane probleme.
Snažna nacionalistička retorika je nažalost ostavila posledice na svest većine Srba, i ako neko našem narodu preporučuje "denacifikaciju" onda pre nego što ga proglasimo srbomrscem treba da se zapitamo da li nam je denacifikacija ili neka forma otklona od sadašnjeg načina razmišljanja zaista potrebna.
Prvo, svaka cast na pruzenoj ruci i makar nekom normalnom nacinu pisanja, pa makar se po nekim pitanjima i ne slagali. Negirati umijesanost Srbije (od strane nekih koji su iz Srbije, ne tebe), je po meni smijesno. Imas snage da kazes i to ozbiljno da je toga bilo, pa ti zato svaka cast.
STo se tice pitanja gradjanskog rata/agresije, i uopste razlike izmedju jednog i drugog, tu se ne slazem s tobom. I za vrijeme ww2 imali su njemci potporu od strane lokalnog stanovnistva u skoro svim drzavama(naravno bilo je i onih koji su bili i protiv), pa je opet ispala agresor. STvar je u organizaciji agresije. Karadzic nije organizator, to je moje misljenje. On je izvrsioc na najvisem nivou u BiH. ORganizator je klika oko Milosevica i sam on.
aleksije radicevic
29.03.2007., 09:27
Prvo, svaka cast na pruzenoj ruci i makar nekom normalnom nacinu pisanja, pa makar se po nekim pitanjima i ne slagali. Negirati umijesanost Srbije (od strane nekih koji su iz Srbije, ne tebe), je po meni smijesno. Imas snage da kazes i to ozbiljno da je toga bilo, pa ti zato svaka cast.
STo se tice pitanja gradjanskog rata/agresije, i uopste razlike izmedju jednog i drugog, tu se ne slazem s tobom. I za vrijeme ww2 imali su njemci potporu od strane lokalnog stanovnistva u skoro svim drzavama(naravno bilo je i onih koji su bili i protiv), pa je opet ispala agresor. STvar je u organizaciji agresije. Karadzic nije organizator, to je moje misljenje. On je izvrsioc na najvisem nivou u BiH. ORganizator je klika oko Milosevica i sam on.
Hvala na podršci. Na žalost stanje srpske svesti je takvo da se ljudima koji pokušavaju samo da budu normalni (znači, čak ne bolji od proseka) mora čestitati.
U Srbiji se, od strane oponenata Miloševićevog režima, često izgovara kvalifikacija:zločinačko udruženje. Sa centrom u Beogradu i sa Miloševićevim u kao centralnom ličnošću. Zločinačko udruženje je zapravo skup svih koji su na korupciji, raznim zloupotrebama, ratu, ratnim zločinima uspostavili sebe kao vladajuću elitu "vaskolikog srpstva".A to su: političari, delovi Crkve, delovi vojske i vojne bezbednosti, delovi policije i državne bezbednosti, ratni profiteri, tajkuni, čak i estradne zvezde. Ceo taj društveni talog, mora se priznati, opstajao je na uspešno pribavljanoj podršci od naroda. Međutim, ni oni često nisu delovali jedinstveno. Naprotiv, ubistva na beogradskim ulicama tokom devedesetih bila su svakodnevna. U tom smislu imali smo i sukobe između samih političara, npr. paljanske i beogradske oligarhije oko raspodele moći. U tim sukobima i neslaganjima, u jednom takmičenju ko će biti veći "borac za nacionalne interese" može da se nazre neka minimalna autonomija Karadžića u odnosu na Slobu. Oni se nisu puno razlikovali jer pripadaju istom kriminalnom miljeu, može se reći da su zajedno sprovodili neku ideju verovatno osmišljenu u glavi "oca nacije", Dobrice Ćosića. To na neki način implicira da je Milošević izvezao svoju ideologiju Srbima u BiH i Hrvatskoj, i u tom smislu se mogu tražiti elementi agresije.
Međutim, poznato je ipak da su većinu vojske bosanskih Srba činili upravo bosanski Srbi, iz Srbije se intervenisalo samo u slučaju nužde, kada se specijalne jedinice bile potrebne. Zato, uz saglasnost da se radilo o prljavoj umešanosti Srbije, treba ipak reći da bi po logici stvari, agresorska vojska (iz Srbije) morala biti veća od vojske koja je saradnik agresora (VRS). To nije bio slučaj.
Hvala na podršci. Na žalost stanje srpske svesti je takvo da se ljudima koji pokušavaju samo da budu normalni (znači, čak ne bolji od proseka) mora čestitati.
U Srbiji se, od strane oponenata Miloševićevog režima, često izgovara kvalifikacija:zločinačko udruženje. Sa centrom u Beogradu i sa Miloševićevim u kao centralnom ličnošću. Zločinačko udruženje je zapravo skup svih koji su na korupciji, raznim zloupotrebama, ratu, ratnim zločinima uspostavili sebe kao vladajuću elitu "vaskolikog srpstva".A to su: političari, delovi Crkve, delovi vojske i vojne bezbednosti, delovi policije i državne bezbednosti, ratni profiteri, tajkuni, čak i estradne zvezde. Ceo taj društveni talog, mora se priznati, opstajao je na uspešno pribavljanoj podršci od naroda. Međutim, ni oni često nisu delovali jedinstveno. Naprotiv, ubistva na beogradskim ulicama tokom devedesetih bila su svakodnevna. U tom smislu imali smo i sukobe između samih političara, npr. paljanske i beogradske oligarhije oko raspodele moći. U tim sukobima i neslaganjima, u jednom takmičenju ko će biti veći "borac za nacionalne interese" može da se nazre neka minimalna autonomija Karadžića u odnosu na Slobu. Oni se nisu puno razlikovali jer pripadaju istom kriminalnom miljeu, može se reći da su zajedno sprovodili neku ideju verovatno osmišljenu u glavi "oca nacije", Dobrice Ćosića. To na neki način implicira da je Milošević izvezao svoju ideologiju Srbima u BiH i Hrvatskoj, i u tom smislu se mogu tražiti elementi agresije.
Međutim, poznato je ipak da su većinu vojske bosanskih Srba činili upravo bosanski Srbi, iz Srbije se intervenisalo samo u slučaju nužde, kada se specijalne jedinice bile potrebne. Zato, uz saglasnost da se radilo o prljavoj umešanosti Srbije, treba ipak reći da bi po logici stvari, agresorska vojska (iz Srbije) morala biti veća od vojske koja je saradnik agresora (VRS). To nije bio slučaj.
Zasto bi morala agresorska vojska biti veca od VRS u BiH? Nekoliko cijelih korpusa iz SiCG je ratovalo u BiH,a da ne spominjem ono sto vi nazivate dobrovoljcima,a u sustini su samo jos jedan dio te iste vojske iz SiCG.A ako vec meni ne vjerujes,procitaj na podforumu "luda kuca" price koje postavlja bobparker,koji kako on kaze bio dobrovoljac u BiH i Hrvatskoj.Pitao sam ga da li se smatrao agresorom u to vrijeme na teritoriju medunarodno priznatih drzava HR i BiH.Odgovorio je da nije tada smatrao tako,ali danas da.
aleksije radicevic
29.03.2007., 11:14
Zasto bi morala agresorska vojska biti veca od VRS u BiH? Nekoliko cijelih korpusa iz SiCG je ratovalo u BiH,a da ne spominjem ono sto vi nazivate dobrovoljcima,a u sustini su samo jos jedan dio te iste vojske iz SiCG.A ako vec meni ne vjerujes,procitaj na podforumu "luda kuca" price koje postavlja bobparker,koji kako on kaze bio dobrovoljac u BiH i Hrvatskoj.Pitao sam ga da li se smatrao agresorom u to vrijeme na teritoriju medunarodno priznatih drzava HR i BiH.Odgovorio je da nije tada smatrao tako,ali danas da.
Ipak, pitanje nije jednstavno. Na kraju ipak bih se mogao držati onoga što je COD2 pisao, o metodima sprovođenja politike. Tu već nema dileme oko zločinaca i žrtava. Ulaziti u definisanje sukoba, što jeste važno, odlaže, na žalost sprovođenje zakona.
BOSHNJAK
29.03.2007., 12:19
Mi smo svojim referendumom sve rekli 1992.
Na vas je red, ako imate muda...:D
kekeke, evo da se mi koji se osecamo prozvanim malo javimo. :zubo:
Devojcice, nema nista lakse od toga da ti pruzim ruku i da piznam da Srbija jeste izvrsila agresiju na bih. Mozda ja to privatno i mislim, ali takodje mislim i da moramo povuci granice malo drugacije nego sto jesu, jer meni naprosto vise odgovara "Velika Srbija" nego li postupno utapanje i asimilacija Srba koji zive preko Drine u "bosnjacku kulturu", ili kako bih to vec rekao ne drzi me za rec.
Ja sam ubedjen da imam osnova da govorim o zapadnoj tacki tamo oko Prijedora, i siguran sam da ce mi, ako cemo skroz banalno, PLATA BITI VECA ukoliko se sto veci deo katastarski zavedenih knjiga na ime Srba iz Bosne, vodi u istom registru gde i moje nekretnine. Jednostavno nemam nikakvog interesa da vam se predam, kuzis? :D
Ne kazem da vi necete uspeti, niti da cemo mi uspeti, ali ubedi me da se Srbiji isplati ukidanje Republike Srpske i dobices nobelovu nagradu. :top:
Sto se tice Aleksija, fin momak, svaka cast. Takav sam i ja bio nekada. Evo moze opklada, koliko ce mu trebati da okrene spiku? Manje ili vise nego Henriju?
:lol:
I kako je bilo na mitingu? Najavljen je u 14h:)
mr.bond
29.03.2007., 17:26
Price o nekakvom referndumu i izdvajanju su jednako besmislene poput onih o ukidanju RS.
Jednostavno ne postoje sanse, da se tako nesto sprovede, slicno kao i sprovodjenje suprotnih ideja u djelo.
Smatram da bi se bilo pametnije okrenuti ekonomiji i privrednom razvoju, jer ce od toga svi profitirati, a postoje sanse i da se uspije.
Da. Takav je slucaj i ovdje. Ali, mislim da ima puno normalnih ljudi koji se ne javljaju dovoljno i onda prevlada onaj drugi, glasniji, grlatiji...nazalost. Mislim da bi se mnoge stvari daleko bolje rijesile da se ta situacija promijeni. A valjda ce i ta vremena doci.
Sto se agresije tice:
Ma dobro, kao sto rekoh, svako ima svoje misljenje. I kao sto sam rekla sto puta do sada, moja iskustva govore drugacije, aleksije. U BiH su bile organizovane snage, JNA, i to su bili vojnici iz Srbije. Agresorske vojske ne mora biti vise. Pa nije je bilo ni u bivsoj Jugoslaviji tokom ww2. Bilo je najvise lokalnih ustasa i cetnika, oliti fasista. Nacista je ipak bilo manje.
ZMAJ_IZ_BOSNE
29.03.2007., 20:02
A kad je taj referendum, ima li sta online, kakva peticija ili sta, da kliknem koji put i ja pa da vidim kako se odvajaju?
A kad je taj referendum, ima li sta online, kakva peticija ili sta, da kliknem koji put i ja pa da vidim kako se odvajaju?
Pa jos se ne zna kada ce biti. Cekace se povoljan trenutak, tako da nema tebi mirnog sna. OPREZ!!! :rofl:
Samo pitanje da li i kako mozes privredjivati i razvijati svoju domovinu ako sve vreme gledas i trosis resurse na monitoring opstrukcija sa druge strane. :top:
ZMAJ_IZ_BOSNE
29.03.2007., 20:13
Pa jos se ne zna kada ce biti. Cekace se povoljan trenutak, tako da nema tebi mirnog sna. OPREZ!!! :rofl:
Samo pitanje da li i kako mozes privredjivati i razvijati svoju domovinu ako sve vreme gledas i trosis resurse na monitoring opstrukcija sa druge strane. :top:
Ja joj privrijedjujem i razvijam je. A ja spavam mirnog sna, ne mozes zamisliti kako je miran.
Nisam spavo mirno 1992. al od 1994. godine pa naovamo, super spavam, sto se ne bi moglo reci za pobunjenike i neprijatelje moje i svoje domovine.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.