View Full Version : Raspad Crne Gore siguran, porucuju Srbi Cg
filatelista
02.04.2007., 14:01
Prvo su poceli sa barikadama i balvanima u Hrvatskoj 1990.Kako je zavrsilo, nek svak zna
SRPSKA LISTA" U HERCEG NOVOM ORGANIZOVALA SKUP PODRŠKE SRBIJI I SRBIMA NA KOSOVU
Crna Gora Čekuova igračka
~Ako Podgorica prizna nezavisnost Kosova, to može dovesti do cijepanja Crne Gore, poručio lider SNS-a Andrija Mandić
U organizaciji "Srpske liste" u Herceg Novom je sinoć održan skup podrške Srpskom vijeću Kosova i Metohije, narodu i rukovodstvu Srbije.
Pred više hiljada građana, lider "Srpske liste" Andrija Mandić je rekao da je Kosovo srce i Crne Gore i da su se svi stari i mladi Crnogorci vaspitavali na "Gorskom vijencu" Petra Petrovića Njegoša.
- Danas nas vlast bruka. Naši preci su tvrdili da su najveći Srbi, a njihovi potomci primaju Agima Čekua u Podgorici. Kada treba da budu zajedno sa Srbijom i Rusijom, oni su pasivni. Rusija podržava politiku koja podržava teritorijalni integritet Srbije. Kada neko takne u Kosovo, to je kao da vam neko stavi prst u oko. Mi živimo od Banjaluke do Kumanova i ne možemo aplaudirati nekom ko želi da otkine 15 odsto naše teritorije. Vlastodršci u Crnoj Gori imaju namjeru, da u slučaju veta, i pokušaja jednostranog priznavanja Kosova, budu među prvima koji će priznati nezavisnost Kosova. To može dovesti do cijepanja Crne Gore, jer će ovi koji su na Kosovu, fakture ispostaviti i Crnoj Gori - kazao je Mandić i poručio aktuelnoj vlasti da ako želi da sačuva svoju državu i svoj narod, mora da vode politiku principa i načela.
- Ne, ne možete danas biti sa Miloševićem, sjutra sa Čekuom, a u međuvremenu se praviti kao da se ništa nije desilo. Ne može se danas biti patriota a sjutra izdajnik, jer prolaze imena predsjednika a ostaje zapisano šta su uradili - kazao je lider SNS-a.
- Prošlo je vrijeme Lažnog cara Šćepana Malog, proći će i Milovo vrijeme. Kosovo je zemlja kriminala, teritorija mafije. Privatni posjed Tačija i Čekua, kojeg dočekuju u Crnoj Gori. Kosovo će ako ovako ostane, postati gulag za srpski narod. Novi Jasenovac. Mi kažemo nema promjena, nema nezavisnog Kosova. Nema velike Albanije, jer ako se formira nezavisnost Kosova, formiraće se i velika Albanija i tada nema mira ni drugim državama. Podržava nas slavenska država Rusija, a to nije više država nemoćnog Jeljcina, već moćnog Putina a uz sebe imamo Grčku, Slovačku a nemamo podršku režima Crne Gore, koji se odriče svoje braće - rekao je Milan Ivanović, predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća Kosova.
- Čuju se ustaški poklici: „Srbe na vrbeĆ. Pitamo se čiji je to režim i čija je to ideologija. Ahtisarijev plan će krahirati, nakon, nadamo se ,ruskog veta. Srpstvo će biti integralno ili ga neće biti. Nema većeg brata od brata i ne damo Kosvo - poručio je Ivanović.
- Srpski narod nema skuplje riječi od Kosova. Srpskom narodu se želi ugasiti viševjekovno ognjište a Crna Gora je postala Čekuova igračka a kako da zaštitimo Kosovo, kad smo i sami građani drugog reda - rekao je pjesnik Slavko Živković.
- Kosovo je simbol slobode. Ona je utamničena - rekao je Bećir Vuković, poručivši da oni koji danas tvrde da ne razumiju Njegoša i da ga treba prevoditi, ne znaju šta govore i da će za to ruganje Njegošu biti od Boga kažnjeni.
Burno pozdravljen od svojih sugrađana, Dejan Mandić, gradonačelnik Herceg Novog, je kazao da je Herceg Novi grad otvorenog srca, za sve ljude, ma kojim povodom došli.
- Patnje njihove su velike kada su napustili svoje domove, a čini mi se da im je sada kada se rješava pitanje statusa Kosova i Metohije. Ono što je Jerusalim za jevrejski narod, to je Kosovo za srpski narod. Kosovo i Metohija nijesu samo geografija, već je pitanje narodnog, duhovnog, kulturnog, hrišćanskog i ljudskog identiteta. Jedan separatizam otvara vrata starim aspiracijama koji neminovno dovode do sukoba - poručio je gradonačlenik Mandić.
- Okupili smo se ovdje po sopstvenoj potrebi. Ovo je jedina vlast u istoriji srpskog naroda koja je udarila na nasljeđe srpskog pravoslavnog naroda. Da li je papa Benedikt Šesnaesti nasljednik, pape Pavla, Evgenija, Leona i Klimenta. Hoće li biskup Rima glasati protiv trzanja vinograda kosmetskog, koji stoji u red najdivnih katedralnih opusa Italije. Tačno onoliko koliko ćute o Kosmetu ili podržavaju njegovu secesiju, toliko su u teorijskom zahvatu raskidali pripadnost slovenskoj i tradiciji - rekao je istotičar Goran Komar, pozdravljajući prisutne u ime domaćina.
On je još dodao da crnogorski režim ruši tekovine svih prethodnih tuđinskih okupacija, ovaj protest se dešava u gradu vojvode Lazara, koji je zbog odbrane Novoga 1540. godine pogubljen u Carigradu.
Miran i dostojanstven skup nastavljen je koncertom Andrijane Jovanović i Gordane Lazarević, pjesmama o Kosovu.
Z.Š.-K.M.
Kosovo je duša srbije
Uz veliki broj srpskih trobojki i ostalih simbola srpske tradicije kao i većeg broja crnogorskih kapa sa starim obilježjima, nošeni su i transparenti na kojima je pisalo: „ Kosovo je srpska zemljaĆ „Istina se ne da skritiĆ „Kosovo je ponos naše djedovine i uvijek će srpsko bitiĆ „ Nema Srbije bez Kosova i MetohijeĆ, „Kosmet je SrbijaĆ „Kosovo je duša Srbije - SOS našoj dušiĆ.
RIJEČ GRAĐANA
Sila je trenutak u odnosu na vječnost
Marko Jaredić: - Današnje okupljanje na hercegnovskom trgu daje mi za pravo da kažem kako Vlada Crne Gore zaista nije uradila ništa po pitanju srpskog stanovništva u Crnoj Gori. Pitam se da li je moguće da u 21. vijeku Srbi i ljudi dobre volje, sa područja Crne Gore, treba da se okupljaju po trgovima gradova Crne Gore, dokazujući na takav način, svoje bitisanje, koje je bezmalo utkano u srž Crne Gore.
Gordana Bulatović: - Prošlog četvrtka sam sa delegacijom iz Herceg Novog obišla Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, i uručila pomoć Novljana našem življu na Kosovu i Metohiji. Tom prilikom susreli smo se sa vladikom Artemijem i vladikom Teodosijem. Nakon razgovora bio nam je potpuno jasan stav svih Srba koji su na Kosovu. Oni su riješeni, da ostanu i opstanu na Kosovu. Svaki okupator i sila je trenutak u odnosu na vječnost, bio je odgovor vladike Artemija na moje pitanje kako misle opstati i ostati na Kosovu.
Mirjana Avramović: - Ja sam prva u Herceg Novom koja je osjetila batine ove državne vlasti i prva koja je ostala bez posla u Herceg Novom. Zato ovim putem poručujem toj gospodi da su mi kao samohranoj majci uzeli posao i hljeb, ali da mi ne mogu oduzeti dostojanstvo, jezik, državu i zemlju. Ovo okupljanje je poruka upravo građana ove države samoj vlasti, koja mora biti natjerana da čuje glas svog naroda, kojem ona treba da polaže račune, a ne obrnuto.
Rajko Bujić: - Došao sam iz Bara sa tridesetak svojih prijatelja da pružimo podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji kako bi mu bilo bolje, iako mislim da ćemo teško nešto više i postići. Vlada Crne Gore apsolutno treba da da podršku Srbiji u očuvanju njene teritorijalnosti a, sa druge strane, očekujemo da i Vlada Srbije pruži podršku nama Srbima koji živimo u Crnoj Gori. A za Kosovo se zna - ono je srce Srbije.
Uroš Stanković: - Prije nego što Vlada Crne Gore pruži podršku srpskom narodu na Kosovu, Vlada Srbije bi morala prvo da prizna nas Srbe koji živimo u Crnoj Gori.
Srbija mora da nas prizna kao građane, koji imamo prava da živimo kao i svi drugi. Došao sam iz Bara, a to nije tako blizu, da podržimo naš narod na Kosovu. Ali ovo okupljanje nije samo znak podrške Srbima na Kosovu, već i onima koji žive ovdje u Crnoj Gori.
insane99
02.04.2007., 14:40
Sta drugo da ocekujes od drzave u kojoj je Mesic pocasni gradjanin.Uvlace se Hrvatima u bulju :kiss: da ne bi placali ratnu stetu.Koji jadnici.Nek bar ostave odvezane pertle da mozemo da ih izvucemo iz Mesiceve guzice.:zubo:
Flaming Lips
02.04.2007., 15:51
Mi živimo od Banjaluke do Kumanova
paji sad. prije je ta velika srbija bila sve do kavvobaga pa do atene i tamo dalje na istok do tokija. vidi sad... hilarious. zbilja, veliki dio tog naroda je najjednostavnije receno, potpuno lud.
Flaming Lips
02.04.2007., 15:52
Vlada Srbije bi morala prvo da prizna nas Srbe koji živimo u Crnoj Gori.
jebate. ludo ludo.
berseker
02.04.2007., 15:59
pa i neka se raspadne!crnogorska vlast pogotovo ova se uvek uvukivala nekome u bulju i to vrlo dobro kontrolisu;od banjaluke pa do kumanova je izraz za prostor gde zive srbi a bilo je i sire za vreme dusana pa ti fleming uci malo istoriju kao knjigu mogu ti preporuciti enciklopediju britanika i sta mislis ako u svojim postovima ubacujes engleske reci da si mnogo intelegentanl
Lotus77
02.04.2007., 16:04
Neka izganjaju autonomiju i onda nek traze da se odvoje. Potpuno legalno.
Flaming Lips
02.04.2007., 16:06
uci malo istoriju kao knjigu
"kao knjigu"? :rofl:
uvek uvukivala
"uvukivala"? :s
neka su vam bog i vladika amfilofije na pomoci.
presmijesno.
Flaming Lips
02.04.2007., 16:24
btw. cijeli ovaj tekst je jedna fantasticno luda i smijesna nakupina nebuloza i ridikuloznih izjava. kao da je 1987. i Gazimestan. ti ljudi su potpuno zaglavili u pradavnoj i izmisljenoj povijesti.
zelenbrijeg
02.04.2007., 17:21
Filatelist, ti si specijalist za etničke strukture. Imaš li koju kartu za CG - gdje žive Srbi i kako su raspoređeni? 30-40% Srba u CG je itekakav potencijal za napetosti.
Jesu li to pravi Srbi, ili samo Crnogorci koji se osjećaju kao dio srpskog naroda - tj. neki miš-maš kad je riječ o lojalnosti državi?
To su sve relevantni podaci kada jer riječ o potencijalima za opstanak ili drugačiji ustroj neke države...
--------------
Inače je to sve napamet. Svaka budala se može okupit i nešto trkeljat negdje već s nekim... :zvrko:
filatelista
02.04.2007., 21:11
Srba nema nesto puno u Cetinju, koja je prostorno velika opcine, i valjda kao njihov glavni grad tamo.Srbi najvise zive na moru, silne izbjeglice Bosne, dobile drzavljanstvo, i ostalo da zivi.Odatle silni postotak Srba u Cg.Primjer H.Novog i ostalih krajeva
Takodjer u nekim opcinama, posebno u Vasojevicima, to je regija opcine Andrijevica, ljudi su Srbi
Sad cu ja kartu da nadjem i objasnim sta
filatelista
02.04.2007., 21:18
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Montenegro_municipalities.png
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuzi
http://hr.wikipedia.org/wiki/Cetinje
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0avnik
Gore administrativna podjela Cg
Tuzi su malo mjesto kraj Albanije, vecinski Albanski, ima dosta Bosnjaka.Cetinje nema bas puno Srba, to je nista.Savnik ima ispod 3000 stanovnika na 550km2, znaci veoma nenaseljena opcina
Andrijevica je Srpska demografski.Plav i Rozaje su Bosnjacki.Bijelo Polje je Srpsko, ali ima oko 40% Bosnjaka i Muslimana tamo
Pljevlja je Srpska, prostorno velika opcina, ali veoma nenaseljena
Crnogorac-PG
03.04.2007., 07:24
Raspad Crne Gore siguran, porucuju Srbi Cg
Porucivali su Srbi mnogo toga sirom stare Yuge pa su nista od toga ostvarili. Srpska Lista je uzela oko 10% na zadnjim izborima, sto je i neka realna brojka ekstremnih posrbica kroz Crnu Goru.
Vazda ce biti kroz Crnu Goru marioneta beogradskih koje ne zele sami da se pitaju za svoju sudbinu i sami da donose odluke, nego da se zavuku u dupe beogradskim glavarima i da puste njih da odlucuju... Zalost i tuga.
filatelista
03.04.2007., 07:32
Crnogorci ne mogu sami jos da srede Srbije, jer broj im je identican
To je realnost , mozda bude bolje u buducnosti.Najvise mladih ljudi koji se raseljavaju je kod Bosnjaka, najmladja grupacija tamo.
Crnogorci nam mogu dati neku lijepu ponudu, i Bosnjaci mogu da rasciste sa Srpskim pitanjem tamo, posebno u Bijelom Polju, ako i pocne oruzana pobuna.Vjeruj mi vasa zemlja je mala, ne kazem ja da ce biti nesto, ali nikad se ne zna sa Srbima.Vidilo se i prije u drugim drzavama
To ti je nezahvalnost, dosli na Cg more kao izbjeglice, sad ih ima puna Budva i ostalo, i hoce da se otcijepe.Ja bih ovo uzeo veoma ozbiljno, jer Srbija je iza ovoga lika, on ne bi pricao ovako sto prica, da se Srbiji ne klize ispod nogama.
Znaci, oprez i trk u Rozaje i na Sjever Cg.;)
Crnogorac-PG
03.04.2007., 07:45
Sto je najgore od svega, kroz Crnu Goru ni nema Srba. :) To su sve Crnogorci koji su posrbljeni od '91 na ovamo, a temelj za to je nadjen na prosrpskoj ideologiji u crnogorskoj istoriji koju su zastupali pojedini Petrovici.
"Srbi" iz Crne Gore i Crnogorci imaju istu istoriju, istu nosnju, obicaje, uredjenje drustva, potpuno isti jezik, simbole(do 1900)... Srbi iz Srbije sve to imaju drugacije. Sta vise, na popisu '91 Srba je bilo svega 9% u Crnoj Gori. Medjutim tada se DPS prifatio velikosrpske ideologije i uz izbjeglice iz Bosne ta cifra je narasla na 30tak %. Medjutim, s' obzirom da smo vec neko vrijeme ocisceni od velikosrpskog ekstremizma ta brojka znatno opada, sto su pokazali i zadnji izbori dje je "Srpska Lista" uzela svega 10% glasackog tijela.
Nema nikakvih sansi da izbije rat izmedju nas, jer ipak smo mi jedan narod samo sto su oni odlucili da se zovu drukcijim imenom. Uvidjaju i oni polako da potpaljivaci beogradski zele samo da ih iskoriste kako bi ostvarili pristup moru i kako bi ih eventualno iskoristili kao meso u nekom od narednih pohoda velikosrpskog ekstremizma. I sami znaju da Crna Gora kao drzava postoji vjekovima i da je kao nezavisna drzava postojala dok su i Srbi i mnogi drugi oko nas bili u turskom ropstvu.
Sto je najgore od svega, kroz Crnu Goru ni nema Srba. :) To su sve Crnogorci koji su posrbljeni od '91 na ovamo, a temelj za to je nadjen na prosrpskoj ideologiji u crnogorskoj istoriji koju su zastupali pojedini Petrovici.
"Srbi" iz Crne Gore i Crnogorci imaju istu istoriju, istu nosnju, obicaje, uredjenje drustva, potpuno isti jezik, simbole(do 1900)... Srbi iz Srbije sve to imaju drugacije. Sta vise, na popisu '91 Srba je bilo svega 9% u Crnoj Gori. Medjutim tada se DPS prifatio velikosrpske ideologije i uz izbjeglice iz Bosne ta cifra je narasla na 30tak %. Medjutim, s' obzirom da smo vec neko vrijeme ocisceni od velikosrpskog ekstremizma ta brojka znatno opada, sto su pokazali i zadnji izbori dje je "Srpska Lista" uzela svega 10% glasackog tijela.
Nema nikakvih sansi da izbije rat izmedju nas, jer ipak smo mi jedan narod samo sto su oni odlucili da se zovu drukcijim imenom. Uvidjaju i oni polako da potpaljivaci beogradski zele samo da ih iskoriste kako bi ostvarili pristup moru i kako bi ih eventualno iskoristili kao meso u nekom od narednih pohoda velikosrpskog ekstremizma. I sami znaju da Crna Gora kao drzava postoji vjekovima i da je kao nezavisna drzava postojala dok su i Srbi i mnogi drugi oko nas bili u turskom ropstvu.
Nije lepo sto ih zoves posrbicama, to me plasi. Nisam iz CG pa nisam siguran, koja bese to velikosrpska stranka DPS? :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Montenegro_municipalities.png
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuzi
http://hr.wikipedia.org/wiki/Cetinje
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0avnik
Gore administrativna podjela Cg
Tuzi su malo mjesto kraj Albanije, vecinski Albanski, ima dosta Bosnjaka.Cetinje nema bas puno Srba, to je nista.Savnik ima ispod 3000 stanovnika na 550km2, znaci veoma nenaseljena opcina
Andrijevica je Srpska demografski.Plav i Rozaje su Bosnjacki.Bijelo Polje je Srpsko, ali ima oko 40% Bosnjaka i Muslimana tamo
Pljevlja je Srpska, prostorno velika opcina, ali veoma nenaseljena
Skupili se lesinari da raspravljaju o demografiji Crne Gore. Ko si ti da govoris o tome sta je cije? Tamo i onako zivi jedan narod, kao sto kaze brat iz PG.
berseker
03.04.2007., 08:14
pa zato ste vi crnogorac mislim vase' politicko rokuvodstvo zvali mesica da vam bude pocasni gradjanjin i vidim mnogo ste se bunili a nerazumem pocasni gradjanin jer u ime svi onih izginulih crnogorskih mladica?
Skupili se lesinari da raspravljaju o demografiji Crne Gore. Ko si ti da govoris o tome sta je cije? Tamo i onako zivi jedan narod, kao sto kaze brat iz PG.
Jelde kako boli kad ti neko dira oči u glavi. :zubo:
Ah, zablude, zablude ... 1991. i 1992. imali smo i mi takve zablude.
filatelista
03.04.2007., 09:01
Od 853 Srba u Cetinju, njih preko 180 je preko 60 godina, znaci preko 20%
Srbi u Crnoj Gori su star i nepismen narod, koji izumire.To je i sam Crnogorski census rekao.Bosnjaci su najmladja grupacija u Crnoj Gori
Ako meni neko ne vjeruje na rijec, neka ide na site
www.monstat.cg.yu
I provjeri, inace izbacite to vise Ju, gadi mi se.Bosnjaci su u dijaspori masivno otisli, i ima ih skoro u dijaspori broj, kao u Crnoj Gori.Posebno oni iz Plava i Rozaja.Bosnjaci biljeze prirast a Srbi, zna se.Bijela kuga, radi svoje.Ne brinem se ja za Srbe.Ako vi mislite da su Srbi bratski narod, pazite da se ne iznenadite.Posebno gore u Vasojevicima, bivsoj Zloj Rijeci, sadasnjoj Andrijevici.Srpsko pitanje ce opadati u Crnoj Gori, samo treba cekati
Inace, da nije bilo Rozaja 92% za nezavinost, to i ne bi proslo.Bez obzira, kako neki misle, Bosnjaci su i najvise dali za nezavisnost Cg
filatelista
03.04.2007., 09:04
Nema nikakvih sansi da izbije rat izmedju nas, jer ipak smo mi jedan narod samo sto su oni odlucili da se zovu drukcijim imenom. Uvidjaju i oni polako da potpaljivaci beogradski zele samo da ih iskoriste kako bi ostvarili pristup moru i kako bi ih eventualno iskoristili kao meso u nekom od narednih pohoda velikosrpskog ekstremizma. I sami znaju da Crna Gora kao drzava postoji vjekovima i da je kao nezavisna drzava postojala dok su i Srbi i mnogi drugi oko nas bili u turskom ropstvu
Imate li vi plan B, ako pocne rat.O tome uvijek se mora razmisljati, bez obzira kako neki misle.
;)
filatelista
03.04.2007., 09:04
Inace, Rozaje samo tako djecu radja, sto nije slucaj sa ostatkom Cg
;)
Ringo59
03.04.2007., 15:08
Od 853 Srba u Cetinju, njih preko 180 je preko 60 godina, znaci preko 20%
Srbi u Crnoj Gori su star i nepismen narod, koji izumire.To je i sam Crnogorski census rekao.Bosnjaci su najmladja grupacija u Crnoj Gori
Ako meni neko ne vjeruje na rijec, neka ide na site
www.monstat.cg.yu
I provjeri, inace izbacite to vise Ju, gadi mi se.Bosnjaci su u dijaspori masivno otisli, i ima ih skoro u dijaspori broj, kao u Crnoj Gori.Posebno oni iz Plava i Rozaja.Bosnjaci biljeze prirast a Srbi, zna se.Bijela kuga, radi svoje.Ne brinem se ja za Srbe.Ako vi mislite da su Srbi bratski narod, pazite da se ne iznenadite.Posebno gore u Vasojevicima, bivsoj Zloj Rijeci, sadasnjoj Andrijevici.Srpsko pitanje ce opadati u Crnoj Gori, samo treba cekati
Inace, da nije bilo Rozaja 92% za nezavinost, to i ne bi proslo.Bez obzira, kako neki misle, Bosnjaci su i najvise dali za nezavisnost Cg
Kakve crne veze imaju crnogorski muslimani sa Bosnajcima?
Nikakve!
filatelista
03.04.2007., 15:16
Vecina Crne Gore do 1878 je bila dio Bosne:Pljevlja, Niksic, Musovica Rijeka, Kolasin.Pljevlja je bio sastavni dio Bosne, u Hercegovackom Sandzaku, i ljudi su se stoljecima deklarisali kao Bosnjaci tamo
Crnogorci su uzeli Kolasin Bosnjacki. general koji je predao kljuceva grada Crnogorcima kazuju te 1877
''Kad se nađoh u Kolašin kajmekam
znadem da sam puno nakis i ćelam,
moliše me kolašinski prviši:
''Nama mevlud daj bosanski napiši !
Što j'u Kur'anu, na sve iman
imamo...''
Muhadžir sam, vatan bio moj
Nikšić,
Ime mi je hafiz Salih Gašević''.
walther-P38
03.04.2007., 15:29
Raspad Crne Gore siguran, porucuju Srbi Cg
Ah ti srbi, samo bi se raspadali
Ringo59
03.04.2007., 16:37
Vecina Crne Gore do 1878 je bila dio Bosne:Pljevlja, Niksic, Musovica Rijeka, Kolasin.Pljevlja je bio sastavni dio Bosne, u Hercegovackom Sandzaku, i ljudi su se stoljecima deklarisali kao Bosnjaci tamo
Crnogorci su uzeli Kolasin Bosnjacki. general koji je predao kljuceva grada Crnogorcima kazuju te 1877
''Kad se nađoh u Kolašin kajmekam
znadem da sam puno nakis i ćelam,
moliše me kolašinski prviši:
''Nama mevlud daj bosanski napiši !
Što j'u Kur'anu, na sve iman
imamo...''
Muhadžir sam, vatan bio moj
Nikšić,
Ime mi je hafiz Salih Gašević''.
Ma to je sve gola budalastina. Kolasin i Niksic nikada nisu bili dio Bosne. U srednjem vijeku pogotovo. A to sto su Osmanlije svasta prikljucivali Bosanskom pasaluku ili kako se to vec zvalo, druga je stvar. I to sto su tamo upravu davali provjerenim "kadrovima" iz Bosne, kao sto je taj komandant Kolasina.
Osmanlije su Bosanskom pasaluku prilkljucili i okupirane dijelove Madjarske i tamo naseljavale i dijelile posjede i politicke i vojne duznostibosanskim plemicima - begovima, koji su tu naseljavali svoje kmetove, mahom iz Bosne, pa je li to Bosna? Je li Budim bosanski?
Tako i sa Kolasinom i Niksicem.
Zanimljivo je kako vi Bosnjaci tj Muslimani priljezno smatrate osmansku okupatorsku administrativnu organizaciju bosanskog pasaluka ili ejaleta ili kako god - kao nesto svoje, pa se cak i pozivate na osmanlijska osvajanja susjednih zemalja i njihovo pripajanje bosanskoj administrativnoj jedinici unutar osmanskog carstva kao osnov za nekakva teritorijalna prava i svojatanja.
....
Ne znas o cemu pricas. Cg i Srbija su otele i dobile od turaka mnoge teritorije.
Pa i sam Herceg Novi je osnovao Tvrtko I. Sve je to teritorija Bosne. Sandzak je samo trenutno okupirani teritorij.
A srbi su uvjek bili remetilacki faktor i vazda bi odlucivali o svemu... samo sad su im kola krenula niz brdo a ravnice gdje bi se mogla zaustaviti ni na vidiku.
Ringo59
03.04.2007., 16:54
Ne znas o cemu pricas. Cg i Srbija su otele i dobile od turaka mnoge teritorije.
Pa i sam Herceg Novi je osnovao Tvrtko I. Sve je to teritorija Bosne. Sandzak je samo trenutno okupirani teritorij.
A srbi su uvjek bili remetilacki faktor i vazda bi odlucivali o svemu... samo sad su im kola krenula niz brdo a ravnice gdje bi se mogla zaustaviti ni na vidiku.
Jeste osnovao Herceg-Novi pa sta! I Petar Kresimir je vladao Hrvatskom do Drine. Ti uzimas granice Bosne kad je bila najveca. A neko moze uzeti one kad je bila najmanja. Isto se odnosi na bilo koju drugu drzavu.
A to za Sandzak. To je stara Raska, kolijevka srpske drzave. A sad to sto su to bili okupirali Turci i tu instalirali muslimane (i to su sandzaklije vecinom izvorno etnicki Srbi), ne vidim zasto bi to Srbe bolio parmak.
Vi Bosnjaci se u isto vrijeme pozivate i na bosanske vladare i njihova osvajanja, a zatim na teritorijalna sirenja Bosne za vrijeme Osmanlija a ta sirenja su bila rezultat turskih osvajanja i okupacija susjednih zemalja.
ne moze se pozivati na bosnasko kraljevstvo i na okupatorske administartivne organizaciju Bosne, jer je to nonsens. Jedno je izvorna Bosna a drugo okupacija koaj je unistila tu Bosnu i njen kontinuitet.
Ma Srbi su puno toga govorili.Ali koliko se toga ostvarilo?
filatelista
03.04.2007., 18:04
Ti znas bolje od njega.Niksic i Pljevlja su bili u Bosni
Da ne duzim, nemam sad vremena za takvo sta
Crnogorac-PG
03.04.2007., 18:59
Nije lepo sto ih zoves posrbicama, to me plasi. Nisam iz CG pa nisam siguran, koja bese to velikosrpska stranka DPS? :D
Kako drugacije da zovem one koji su se na popisu '91 izjasnili kao Crnogorci a 10tak godina kasnije kao Srbi?
DPS je bila prosrpski orijentisana stranka, ali je 1997 doslo do podjele u stranci - na crnogorski dio i na prosrpski orijentisani dio. Prosrpski dio je napustio stranku i sada su vecinom dio takozvane "Srpske Liste" koja ima svega 10% birackog tijela u Crnoj Gori.
Crnogorac-PG
03.04.2007., 19:01
Imate li vi plan B, ako pocne rat.O tome uvijek se mora razmisljati, bez obzira kako neki misle.
;)
Nemamo nikakav plan niti nam treba. Ako dodje do bratoubilackog rata onda se us3rem u takvu Crnu Goru.
btw. filatelista, nijesu svi Muslimani Bosnjaci. U Crnoj Gori ima dosta Muslimana koji se nacionalno izjasnjavaju kao Crnogorci. Ne moze biti Bosnjak nikako onaj koji nikakve veze sa Bosnom nema.
Tahvil-pasa
03.04.2007., 19:05
btw. filatelista, nijesu svi Muslimani Bosnjaci. U Crnoj Gori ima dosta Muslimana koji se nacionalno izjasnjavaju kao Crnogorci. Ne moze biti Bosnjak nikako onaj koji nikakve veze sa Bosnom nema.
Mozda...ali moze li meni iko onda objasniti otkuda Srbi i Hrvati u BiH.
filatelista
03.04.2007., 19:11
Podgorica, racunaj da je 4/12/1879 Crnogorcima ubijeno 500 ljudi u Novsicima, nakon sto je dosla ta silna Cg Vojska, da uzme Rozaje i Akovo.Nije islo nesto, nesto vas Hadzi Bisevac satra
U govoru 1879 on hvali Bosnjake kako su nevjernike savladali, i kako ce toprak braniti Bosnjacki, bez obzira sta sile velike odlucile.To je bilo prije 120 godina, a ne prije 120 dana skoro.U Tome je fazon
99,99% Muslimana u Crnoj Gori do 1878 su se izjasnjavali kao Bosnjacima.
U Tuzi ima vise Bosnjaka nego u Podgorici, procentualno.Ja popis u Crnoj Gori ne priznajemo, kao legalan.Postojale su 3 opcije, mogli su smanjiti na Bosnjaka i Crnogorce.Jusuf Kalamperovic je pricao, glasajte i napisite Crnogorci, a svi su Muslimani
Sto se tice Crnogoraca Muslimana, nesto ih je Bar pun, posebno Pecurice/Dobre Vode, Bar, Bartula i ostatak
Michael Collins
03.04.2007., 19:14
U Hrvatskoj je 15% ljudi bilo protiv države i imali smo krvav rat, a u Crnoj Gori je 45% ljudiprotiv te države, OK, više nema JNA, ali još uvijek može biti raznih pizdarija...
Lotus77
03.04.2007., 19:15
Mozda...ali moze li meni iko onda objasniti otkuda Srbi i Hrvati u BiH.
Otuda sto se ime drzave izvodi od imena naroda koji u njoj zivi (sto kod Bosnjaka nije slucaj). Srbi su stariji od Srbije i Hrvati od Hrvatske i imena tih drzava izvedena su od imena naroda Srba i Hrvata, dok je kod Bosnjaka obrnut slucaj. Prvo je nastala Bosna pa je onda od nje izvedeno ime Bosnjaci. Autenticni primjerak naroda koje je mladji od svoje drzave i stvarno nema smisla da se neko iz Sandzaka i Crne Gore, ko nikakve veze nema sa Bosnom, zove Bosnjak.
filatelista
03.04.2007., 19:16
http://en.wikipedia.org/wiki/Petnjica
Moglo je i gore, ali Bosnjaci ce prezivjeti na Sandzackom dijelu Crne Gore
Henry_Kinasky
03.04.2007., 19:16
Fascninantno je kako Bosnjaci osmanlijska osvajanja, zulume i visevekovnu okupaciju, dozivljavaju kao prosvetiteljstvo, donosenje "dara" i nesto sasvim fino, za razliku od drugih naroda, a slicnu sudbinu su (bar u pocetku) dozivljavali.
Pa tako mozemo i cuti iz njihovih usta kako je Karadjordje okupirao Sjenicu, a onda Sultan poslao vojsku da je oslobodi...i slicne nebuloze :s :zvrko:
filatelista
03.04.2007., 19:17
Ljudi su 500 godina bili Bosnjaci u Crnoj Gori, ne 50 dana ili 50 sati
Za razliku od Nikole Petranovica, ili zapisa Ivana Franje Jukica, kako je Cipuljic Vlasko selo, a ne Srpsko.Petrnovic je pisao Srbin a ne Vlah, i isao u staru pravoslavnu crkvu Sarajevsku 1854 i djelio letke ljudima.Od danas Srbin se pisite
filatelista
03.04.2007., 19:18
Sjenica je bila 99,99% Bosnjacko mjesto te 1809 godine
Karadordje je ubio 3000 Bosnjaka tog kraja
Gluposti za tebe, za mene nisu
Crnogorac-PG
03.04.2007., 19:21
Podgorica, racunaj da je 4/12/1879 Crnogorcima ubijeno 500 ljudi u Novsicima, nakon sto je dosla ta silna Cg Vojska, da uzme Rozaje i Akovo.Nije islo nesto, nesto vas Hadzi Bisevac satra
U govoru 1879 on hvali Bosnjake kako su nevjernike savladali, i kako ce toprak braniti Bosnjacki, bez obzira sta sile velike odlucile.To je bilo prije 120 godina, a ne prije 120 dana skoro.U Tome je fazon
99,99% Muslimana u Crnoj Gori do 1878 su se izjasnjavali kao Bosnjacima.
U Tuzi ima vise Bosnjaka nego u Podgorici, procentualno.Ja popis u Crnoj Gori ne priznajemo, kao legalan.Postojale su 3 opcije, mogli su smanjiti na Bosnjaka i Crnogorce.Jusuf Kalamperovic je pricao, glasajte i napisite Crnogorci, a svi su Muslimani
Sto se tice Crnogoraca Muslimana, nesto ih je Bar pun, posebno Pecurice/Dobre Vode, Bar, Bartula i ostatak
Imas li ti konkretno neki izvor za ove tvoje statistike i pricice?
Pa sto ti tvrdis, da su svi Muslimani Bosnjaci? Sto ne prosetas onda malo do Maroka, Tunisa i drugih arapskih zemalja pa i njih prosvijetlis, jer vjerovatno su i to tamo sve Bosnjaci nego jos nijesu svjesni toga... :eek:
filatelista
03.04.2007., 19:22
U Vezi Bitke kod Novsica, ili u vezi kako su se Muslimani izjasnjavali u Crnoj Gori eto oko 1850 tih godina, dokazom
Kako drugacije da zovem one koji su se na popisu '91 izjasnili kao Crnogorci a 10tak godina kasnije kao Srbi?
Iako je to sa desetak godina krajnje diskutabilno, zovi ih onako kako oni to zele, nista te ne kosta.
Nemamo nikakav plan niti nam treba. Ako dodje do bratoubilackog rata onda se us3rem u takvu Crnu Goru.
Nece biti nikakvog rata izmedju Srba i Crnogoraca. Svakom Crnogorcu Srbija je druga domovina, i obrnuto. Samo moramo biti normalni i ne dozvoliti da radimo/mislimo/govorimo neke stvari samo da bi bilo kontra losih momenata iz proslosti.
Kao sto i pevac Sako Pulumenta peva Crnoj Gori. :top:
petarjak
04.04.2007., 21:40
;)
e rvati,rvati vi ste "naaaaajpametniji" uvek "znate" sta se valja iza brda
:mudri: SR I CG NECE RATOVATI
petarjak
04.04.2007., 21:47
Srbi i Crnogorci ce uvek biti najveca braca i to necete pokvariti
Cestitam rvati osvojili ste titulu prvaka galaksije u kompleksiranju,jos jednom cestitke po 500-ti put ste odbranili naslov prvaka naj iskompleksiranijeg naroda u mlecnom putu
shahbaza
05.04.2007., 01:13
Cestitam rvati osvojili ste titulu prvaka galaksije u kompleksiranju,jos jednom cestitke po 500-ti put ste odbranili naslov prvaka naj iskompleksiranijeg naroda u mlecnom putu
Hvala,hvala, nije trebalo.:top:
Roose Bolton
09.04.2007., 18:31
e rvati,rvati vi ste "naaaaajpametniji" uvek "znate" sta se valja iza brda
Srbi i Crnogorci ce uvek biti najveca braca i to necete pokvariti
Topic je otvorio bosanac i bosanci su ovdje diskutirali sa vama.
Peru te paranoje?Viđaš samo ustaše oko sebe?
Ajde nazad u pećinu.
Topic je otvorio bosanac i bosanci su ovdje diskutirali sa vama.
Peru te paranoje?Viđaš samo ustaše oko sebe?
Ajde nazad u pećinu.
hej, nemoj kvariti srpsku idilu o hrvatskim kompleksima;)
Srpska radikalna stranka u Srbiji(Seselj), e to je Srpska lista(mandic) u CG!
Hvala Bogu, svega 10% birackog tijela...
sjekira
10.04.2007., 17:08
Jebote čak i u zaostaloj Crnoj Gori su najzaostaliji krajevi tamo gdje žive ljudi koji se izjašnjavaju ko Srbi. U Hrvatskoj su najzaostaliji krajevi gdje žive Srbi, U BiH isto, u Crnoj Gori isto, a bogme i u Srbiji...
Što reći na to?
Michael Collins
10.04.2007., 17:10
Jebote čak i u zaostaloj Crnoj Gori su najzaostaliji krajevi tamo gdje žive ljudi koji se izjašnjavaju ko Srbi. U Hrvatskoj su najzaostaliji krajevi gdje žive Srbi, U BiH isto, u Crnoj Gori isto, a bogme i u Srbiji...
Što reći na to?
Dobar zaključak :top:
Što reći na to?
Mislis na Herceg-Novi koja je jedna od retkih opstina u kojoj Srbi imaju APSOLUTNU vecinu:rolleyes: Sjekira, Sjekira - "nikad neces odrasti mali veseljace";)
sjekira
10.04.2007., 17:13
Dobar zaključak :top:
Možda zato toliko žele to Kosovo, jer to je jedina država u kojoj su Srbi napredniji narod.
sjekira
10.04.2007., 17:15
Mislis na Herceg-Novi koja je jedna od retkih opstina u kojoj Srbi imaju APSOLUTNU vecinu:rolleyes: Sjekira, Sjekira - "nikad neces odrasti mali veseljace";)
Bio sam tamo kad sam se vraćao iz Kotora i Budve pred par godina.
Mamma mia, Novi Beograd na moru... :rofl:
A Nikšićko u dućkasu 1 euro, više neg u Dubrovniku... :eek:
Bio sam tamo kad sam se vraćao iz Kotora i Budve pred par godina.
Mamma mia, Novi Beograd na moru... :rofl:
A Nikšićko u dućkasu 1 euro, više neg u Dubrovniku... :eek:
Pa ne bih rekao da je HN=NBG mozda si mislio na Igalo i na onih par commie solitercina sto su uvalili tamo. Inace, Herceg-Novi je prelep tamo imam kucu i svakog sam leta po metar i vise dana dole, ne znam kako ti se nije svideo? Da pogodim: previse Srba za tvoj ukus;) Inace, kad smo kod poredjenja: Budvu zovu "Leskovac na moru" (cak ima jedan deo setalista koji se tako zove zbog velike koncentracije rostilja - napolju preko 40 stepeni a oni rostiljaju li rostiljaju:D)
E, da - mojne samo da mi uporedjujes cene u Dubrovniku sa onim u Herceg-Novom, pa Dubrovnik je skuplji od Menhetna, jebote:rolleyes: Makar za moj "bedni" srpski dzep, mada verujem da i tebi nije svejedno kad ti espresso na Stradunu naplate 32 kune koliko se secam...
Zanimljiv podatak da je u HN, na parlamentarnim izborima- nakon referenduma, pobijedila koalicija DPS-SDP, koja je zapravo bila vodeca u kampanji za nezavisnost Crne Gore!
Svijest ljudi se mjenja.. na bolje!:-)
matematicar
10.04.2007., 18:06
Što reći na to?
:rofl: Hoces li reci da su Srbi manje inteligentni, mozda pak zaostaliji narod recimo recimo Hrvati? Znas, citava civilizacija se bazira na intelektualnom radu malog procenta ljudi (i ti nisi jedan od tih ljudi). Jedan Tesla (koji dolazi iz kako ti kazes "primitivnog" kraja) je doprinjeo civilizaciji vise nego mnoge genearacije ljudi koje su se rodile u Hrvatskoj, ali nikad nisam cuo da je on ikada dao tako primitivne opaske kao sto ti tako cesto i rado dajes. :w
sjekira
11.04.2007., 10:59
:rofl: Hoces li reci da su Srbi manje inteligentni, mozda pak zaostaliji narod recimo recimo Hrvati? Znas, citava civilizacija se bazira na intelektualnom radu malog procenta ljudi (i ti nisi jedan od tih ljudi). Jedan Tesla (koji dolazi iz kako ti kazes "primitivnog" kraja) je doprinjeo civilizaciji vise nego mnoge genearacije ljudi koje su se rodile u Hrvatskoj, ali nikad nisam cuo da je on ikada dao tako primitivne opaske kao sto ti tako cesto i rado dajes. :w
Iznimke potvrđuju pravilo.
Bez obzira što je to izrazito politički nekorektna, čak i rasistička izjava, a ja nisam rasist, činjenica je da su krajevi naseljeni Srbima u pravilu slabije razvijeni. To ne mora značit slabiju inteligenciju, a svakako govori o stupnju razvoja, ali prije svega o marljivosti pojedinog naroda.
sjekira
11.04.2007., 11:04
Pa ne bih rekao da je HN=NBG mozda si mislio na Igalo i na onih par commie solitercina sto su uvalili tamo. Inace, Herceg-Novi je prelep tamo imam kucu i svakog sam leta po metar i vise dana dole, ne znam kako ti se nije svideo? Da pogodim: previse Srba za tvoj ukus;) Inace, kad smo kod poredjenja: Budvu zovu "Leskovac na moru" (cak ima jedan deo setalista koji se tako zove zbog velike koncentracije rostilja - napolju preko 40 stepeni a oni rostiljaju li rostiljaju:D)
E, da - mojne samo da mi uporedjujes cene u Dubrovniku sa onim u Herceg-Novom, pa Dubrovnik je skuplji od Menhetna, jebote:rolleyes: Makar za moj "bedni" srpski dzep, mada verujem da i tebi nije svejedno kad ti espresso na Stradunu naplate 32 kune koliko se secam...
Priznajem, Herceg Novi sam doživio samo s ceste, vraćali smo se iz Budve i Kotora i padao je mrak, stali smo nekaj kupit u dućanu.
Budva je bez pretjerivanja nešto najužasnije kaj sam u životu vidio. Ona plaža, one neke limene birtije uz plažu s turbofolkom i s druge strane vašar i roštilj do roštilja.
Na plaži 120 ljudi na kvadratni metar, a u moru tu i tamo netko. To mi je isprva bilo čudno, pa valjda znaju plivat ljudi. Iako je bilo užasno vruće, nitko se nije kupao. Uz sve to, ne prođe minuta, a da ti netko ne pokuša nešto prodat. Ali zato Sv. Stefan i Miločer, super, i more je nekako lijepo, tamnije i dublje...
Kaj se cijena tiče, to je bilo pred 4 godine i znam da smo u Kotoru platili pizzu možda malo manje nego u Dubovniku u pizzeriji unutar starih zidina... Piva u dućanu je bila euro. I nikako si nismo mogli predočit kako to izdržavaju Srbi i Crnogorci koji imaju plaće po 150 eura...
goldietrickz
11.04.2007., 11:05
Jedan Tesla (koji dolazi iz kako ti kazes "primitivnog" kraja) je doprinjeo civilizaciji vise nego mnoge genearacije ljudi koje su se rodile u Hrvatskoj, ali nikad nisam cuo da je on ikada dao tako primitivne opaske kao sto ti tako cesto i rado dajes.
protiv sovinizma se buni covjek koji pise ovakve sovinisticke postove? super nesto. ovdje izmedju redova mozemo procitati kako je jedan Srbin (istina hrvatski) pametniji od generacija Hrvata. jadan covjek. da zna ko se sve s njime danas hvali okretao bi se u grobu. nikakve veze Teslina genijalnost nema s tim sto se rodio u Hrvatskoj, niti s time sto su mu roditelji bili hrvatski (ili bilo kakvi) Srbi. njegova pamet nije presla na ovakve kao matematicar. ne dijeli se pamet tako. :)
Roose Bolton
11.04.2007., 23:35
Iznimke potvrđuju pravilo.
Bez obzira što je to izrazito politički nekorektna, čak i rasistička izjava, a ja nisam rasist, činjenica je da su krajevi naseljeni Srbima u pravilu slabije razvijeni. To ne mora značit slabiju inteligenciju, a svakako govori o stupnju razvoja, ali prije svega o marljivosti pojedinog naroda.
Yep.
Niti su gluplji niti su zaostaliji ali ne vole raditi. Više im ide dijeljenje zapovijedi, ležanje na kauču i slijepo vjerovanje u izmišljene mitove uz ono: Nitko ne sme da nas bije.
Uostalom..cijelo jedno stoljeće omiljena srpska zanimanja bila su žandar, milicioner i oficir.
Gdje ćeš većeg nerada?
kosta vujic
13.04.2007., 10:00
Ali zato Sv. Stefan i Miločer, super, i more je nekako lijepo, tamnije i dublje...
...
nemoj srat, molim te
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.