PDA

View Full Version : hitno pitanje za novinare

idy
05.09.2003., 10:47
Poštovanje!
Imam problem vezan za novinarsku struku. Naime, zamoljena sam da kao vanjski suradnik napišem članak za jedan hrvatski dnevni list, a da sama formiram cijenu za karticu teksta. Obzirom da nemam blage veze niti koliko znakova čini jednu karticu, niti kolike su otprilike cijene tekstova za vanjske suradnike, molila bih svakoga tko ima nekakvih iskustava da mi se javi.

Hvala!

atlantis
05.09.2003., 13:56
1 kartica 1800 slovnih znakova ukljucujuci i razmake...

cijena od 5 ojra na dalje...

idy
05.09.2003., 14:24
Zahvaljujem!
Cijena mi se nekak čini poprilično mala...

atlantis
05.09.2003., 16:13
zato sam i napisala od 5 na dalje...

ako si vanjski suradnik, nova, ako si honorarac i pratish vijesti s placa imat ches 5 eura...

ako si darko glavan ili tanja torbarina imat ches (KARIKIRAM) 100 eura po kartici...

dok se ne dokazesh radish po nijhovoj cijeni... kad se dokazesh, ti odredjujesh cijenu...

nema na chemu :)

Gazelle
06.09.2003., 22:01
Mene zanima nešto drugo. Kolika je dnevna norma pisanja novinara (ima li je, ili ovisi o pojedincu?),tj.koliko
je normalno kartica dnevno zahtjevati od vanjskog suradnika?
Npr. prevoditelji imaju dnevnu normu od 6 kartica dnevno,cijena
raste 50% za 7-8 kartica, a za sve kartice nakon toga, cijena se uvećava za 100%. Od mene kao vanjskog suradnika nekad znaju zahtjevati i po 10 kartica autorskog teksta na dan o temi koju zadaju taj dan.
I idy, mislim da je 5 eura zbilja premalo. Kad sam ja počela kao vanjski suradnik prije par godina, plaćali su me 100kn po kartici, a nisu to bili baš neki jako stručni tekstovi.

idy
08.09.2003., 14:04
Uopće ne znam šta da kažem tipu koliko očekujem za taj posao. Ja nemam apsolutno nikakve veze s novinarskom strukom tako da mi je sve vezano uz kartice, plačanje i ine stvari, potpuno strano. On prepušta meni da odredim cijenu. Koliko otprilike kartica iznosi dvije A4 stranice teksta? Naime, toliko se od mene očekuje i tako svaki mjesec.
Eto time vam rekoh da sam tuka za novinarstvo i da bi moji biseri trebali izlazit jednom mjesečno. Jel i to utječe na formiranje cijene?
;) :)

atlantis
08.09.2003., 19:04
atlantis kaže:
1 kartica 1800 slovnih znakova ukljucujuci i razmake...

Vera Pavladoljska
08.09.2003., 19:13
Gazelle kaže:
Mene zanima nešto drugo. Kolika je dnevna norma pisanja novinara (ima li je, ili ovisi o pojedincu?),tj.koliko
je normalno kartica dnevno zahtjevati od vanjskog suradnika?

I idy, mislim da je 5 eura zbilja premalo. Kad sam ja počela kao vanjski suradnik prije par godina, plaćali su me 100kn po kartici, a nisu to bili baš neki jako stručni tekstovi.

Pokušavalo se više puta utvrditi "točnu normu", na razne načine, raznim sredstvima nakon čega se uvidjelo da to nije najbolji pristup,jer novinarstvo u ma kojoj tiskovini - dnevnoj,tjedniku iliti godišnjaku ;) nije "tekuća vrpca" odnosno pokretna traka za beskonačnu proizvodnju.

Poneke redakcije u nekim tiskovinama čak se još uvijek pokušavaju držati tih striktnih normi (koje ,osobno mislim, jesu zaista kretenizam), no nije se baš pokazalo kao najsretnije rješenje.

Kartica dnevno za vanjskog suradnika rekli bi neki - ok,ali sve zavisi opet o čemu pišeš,te je li ta tvoja kartica samo za popunjavanje praznine iliti donosi dobru i kvalitetnu informaciju.

Za početnike,vanjske suradnike, uglavnom i jest - 5 ojra.Ma koliko mi tvrdili da je malo.

Gazelle
09.09.2003., 16:23
Idy, što se tiče tvog pitanja koliko znakova iznosi 2 stranice
A4 teksta. U Wordu odi na Tools, pa na Word Count, pa tamo vidi koliko ti iznosi characters with spaces.

Budući da su ti oni rekli da sama kažeš cijenu, onda im očito nešto vrijedi tvoj doprinos njihovim novinama, inače bi ti oni odredili cijenu. A kažeš da će samo jednom mjesečno izlaziti tvoj članak, onda ni neće osjetiti ako malo nabiješ cijenu.:D

Winona
10.09.2003., 14:43
svi tupe ovdje za pocetnike 5 Eura. Mozda vi pri tome mislite na neko piskaralo koje je eto oducilo ovaj tjedan biti novinar ? :confused:

Zamislite nekog strucnog koji vam treba za pokrivati odredjenu temu u vasem mjesecniku - recimo zenski ste casopis i treba vam ginekolog, recimo.

Taj vam to nece raditi za 5 € po satu. Nadam se.

Znam osobu koja je veterinar po struci i pise jednom tjedno ( dakle pocetnik u novinarstvu ali strucnjak u svojoj bransi) za jedne novine - da ne pisem koliko dobiva, ali na ovih 5 € bi se okrenuo i otisao. Vjerojatno bi se i nakon treceg semafora jos uvijek smijao.

atlantis
10.09.2003., 14:51
isusek Winona...

daj chitajte, molim vas... dobro?
ajd sad josh jednom...
taaako...

citat mene same (iliti atlantis koja pishe na kineskom):
ako si vanjski suradnik, nova, ako si honorarac i pratish vijesti s placa imat ches 5 eura...

ako si darko glavan ili tanja torbarina imat ches (KARIKIRAM) 100 eura po kartici...

uostalom... koliko sam do sad shvatila vi zivite vani, negdje u EU...
e pa, godpodjo, izvolte se doselit u Hrvatsku natrag, pa onda mozete popovat o cijenama i satnicama rada u struci u kojoj radite ... za ostalo rijec, molim, prepustite ljudima koji znaju o cemu pricaju...

hvala na citanju...

Winona
10.09.2003., 14:59
da li sam igdje napisala da tip zivi vani ?

Tip zivi i radi u Zagrebu.

Sorry ja i po drugi put citam da ti pises u crno bijelim okvirima. Ili si velika zvjerka ili za Vicka izvjestavas koliko danas kostaju paprike ?

Gdje si spomenula strucnjake koji pisu strucne priloge ?

Winona
10.09.2003., 15:01
nebitno za temu, mama mi je ljecnik i pise nekad strucne priloge.

atlantis
10.09.2003., 15:11
bitno za temu...

a) radim u novinama
b) izdavac sam i suvlasnik drugih novina
c) cak i da serem ko foka, Nat je kolegica i potvrdila je ono sto sam napisala

a + b + c = pretpostavka da znam o cemu pricam

Tko ne zna, a misli da zna, glup je, naucite ga...

winona... a nit zivish tu, nit pises, al popujesh... fakat, stani malo na loptu...

znam ljude koji rade za 1500 kn mjesecno, pravi novinari, skolovani i strucni... prosjek im je ponekad i manji od 5 eura po kartici...
znam isto tako kavzinovinarcice koji baljezgaju gluposti na koje se redkatori krizaju i imaju placu po 1000 eura...

kao sto sam joj lijepo napisala... ne znam koliko da trazi... ali ZNAM koliko se potplacaju ili preplacuju novinari kod nas...

josh?

Winona
10.09.2003., 15:23
josh?

dakle, sazetak, osoba koja ima 20 godina radnog iskustva strucnjak je u svojoj bransi ( veterinar, ljecnik, pravnik you name it ) dobije 38 kuna po kartici teksta ?

A sto se tice struke - moj muz je kemicar i potpisao je ugovor na x svotu u y firmi. Kolega s kojim je radio diplomski je potisao u istoj drzavi ( da ne opet bilo neke medjunarodne zavjere) sa desetom firmom za potpuno razlictu svotu.

Nigdje nisam napisala da se ti ne kuzis u cjenike u svojoj bransi.

No od svakog cjenika ima odstupanja lijevo i desno - i cijena kartice koja ti stoji na cjeniku je obican broj a covjek od krvi i mesa koji se zna dobro prodati i sjedi nasuprto tebe sasvim drugo.

Ili - sve ovisi o ponudi i potraznji.

Ako je takav strucnjak rijedak i treba ti - onda ce on diktirati cijenu a ne tvoj cjenik.

Vjerujem da je za vecinu ljudi ipak tako kako pises ( ja znam evo dva izdvojena slucaja) i to je...ma :(

lebowski
10.09.2003., 16:16
Winona.... Nemoj da se blamiraš Winona....

idy
11.09.2003., 12:07
Evo mene padobranca:
pitah neku ženu koja radi s novinarima i kaže da za ovakvu stvar koja se meni nudi ljudi obično dobivaju cca 30-40 maraka. Onih njemačkih.;)
Alzo, dakle, mislila sam tražit 20 ojra po kartici. :)

magic_tree
12.09.2003., 01:18
Minimum 10 Eura po kartici je nepisano pravilo. Sve ispod toga je izrabljivanje i robovlasničko iživljavanje. Izvor: najbolji prijatelj koji je u novinarstvu već nekih dvadesetak godina a poslijednjih deset sindikalno angažiran po tom pitanju u zaštiti prava autora i novinara. Dakle, ako vam netko isplati 100 ili više kuna po kartici super, ali ako vam za isto da 50 kuna taj vas već debelo iskorištava i vrlo malo plaća.

Traži 20 eura, to je ok za taj posao.

12.09.2003., 09:21
To ti je tako kad skvadra koja cuva ovce misli da zna nesto o novinarstvu. Bilo ova koja pise ili ove koje joj savjetuju o cijeni. Ne mozes vjerovati.

plavva
12.09.2003., 09:35
anbilivbl.
anbafakinbilivbl.

idy
12.09.2003., 10:42
Dakle, novinarko, uopće ne sumnjam da je školovani novinar bolji u pisanju tekstova, ali isto tako smatram da ne može napisati kvalitetni tekst na temu koju ja trebam obraditi. Ne pišem o političoj ispravnosti isprike predsjednika Mesića ili o cijenama krumpira na placu, već o vrlo specifičnoj temi o kojoj netko tko nije iz moje struke ne može napisati baš ništa suvislo i kvalitetno. Stoga svoje zgražanje ostavi za sebe i svoje ovce!

13.09.2003., 09:35
Za novine se pišu NOVINARSKI TEKSTOVI i njih bi trebali i smjeli (da smo normalna zemlja) pisati SAMO I JEDINO profesionalni novinari i to oni koji imaju LICENCU HND-a , a ne press iskaznice isprintane na printeru u boji.

Stručne i znanstveni tekstvovi, kakav ti spominješ, se PO DEFINICIJI ne pišu za NOVINE. Riječ novine znači novosti, novice, ne nečije razglabanje o smislu života. Znanstveni i stručni radovi kakav ti spominješ se objavlju u ZNANSTVENIM I STRUČNIM ČASOPISIMA, ne u NOVINAMA. Nadam se da znaš razliku.

Ako je tvoj slučaj drugačiji, da si neka ovca iz pr agencije, to je onda još gori slučaj. Jer tad nisi čak ni stručnjak za dosadnu temu nego obična glupača koja se guzi tamo gdje joj nije mjesto ili ju netko ugurava tamo gdje joj nije mjesto, a s namjerom da ju kasnije guzi. KUZIS?

Winona
13.09.2003., 18:26
cao aso !:W

AgentScully
13.09.2003., 22:58
Winona, a ucit?

Winona
14.09.2003., 09:04
pa ucim ja.Cak sam u petak imala fraj i ovaj vikend nigdje nisam bila :( Idem samo veceras u kino i to na najkasniju predstavu kad ce mi ionnako biti muka - od ucenja.

Hvala sto za mene brines ;)

bronco
14.09.2003., 12:19
strasno je koliko se vremena i zivaca potrosi na jednostavno pitanje?
valjda ljudi u HR nemaju sto raditi.

magic_tree
14.09.2003., 19:33
novinarka kaže:
Za novine se pišu NOVINARSKI TEKSTOVI i njih bi trebali i smjeli (da smo normalna zemlja) pisati SAMO I JEDINO profesionalni novinari i to oni koji imaju LICENCU HND-a , a ne press iskaznice isprintane na printeru u boji.

Stručne i znanstveni tekstvovi, kakav ti spominješ, se PO DEFINICIJI ne pišu za NOVINE. Riječ novine znači novosti, novice, ne nečije razglabanje o smislu života. Znanstveni i stručni radovi kakav ti spominješ se objavlju u ZNANSTVENIM I STRUČNIM ČASOPISIMA, ne u NOVINAMA. Nadam se da znaš razliku.

Ah kakav idealizam. Problem je jedino u tome što je sve to daleko od istine. A i u tom tvom HND-u u članstvu ima svakakvog nepismenog i polupismenog smeća, a predsjednik je, kako čujem od mog iskusnog vuka, neki polu-alkoholičar. Osim toga, moj pouzdan novinarski izvor kaže kako je učlanjenje u HND stvar slobodne volje svakog novinara, a ne obaveza, pa ono tvoje gore da bi za novine trebali pisati samo članovi HND-a (s licencom, zamislite!) zaslužuje :bljak:

idy
15.09.2003., 09:24
novinarka kaže:

Ako je tvoj slučaj drugačiji, da si neka ovca iz pr agencije, to je onda još gori slučaj. Jer tad nisi čak ni stručnjak za dosadnu temu nego obična glupača koja se guzi tamo gdje joj nije mjesto ili ju netko ugurava tamo gdje joj nije mjesto, a s namjerom da ju kasnije guzi. KUZIS?

Zvučiš kao netko tko je dobro nagužen. KUŽIŠ?
Potpuno mi je svejedno što ti misliš o pisanju tekstova, presvetim novinarima, znanstvenoj publikaciji i ostalom. Ja sam na svoj upit dobila odgovor od ljudi koji su shvatili u kakvoj sam situaciji. Preseravanja novinara me ne interesiraju i zato se nemam namjeru tebi opravdavat. Iz tvojih se postova vidi samo koliko si ogorčena i ljubomorna na svestranost ljudi i jedino što znaš je vrijeđati.
O mojoj stručnosti ti neću pisati ama baš ništa jer skačeš bezveze i laprdaš gluposti, a da ni ne znaš o čemu se radi! Toliko o tvome novinarstvu.
O znanstvenim publikacijama nema svrhe ovdje pisati, jer to nije bitno za zadanu temu. Da li je tema dosadna ili ne, nije na tebi da procjenjuješ jer, ponavljam, NEMAŠ BLAGE VEZE O ČEMU SE RADI!!! Sam tvoj post govori koliko si frustrirana, jer rigaš vatru i prosipaš neke parole, kao i uvrede, a da nisi upoznata s problemom.
Stoga, vozi dalje, osim ako nemaš nešto suvislo za napisat!

P.S. Da ne zaboravim, ŽIVJELI NOVINARI!
(pogotovo ovakvi) :flop: :bljak: